View Full Version : Selluka üretimi
Bu konuda yalnız değilsiniz emin olun ismini telafuz edemiyeceğim bir dizi üye daha var. :)
Deneyimlileri dinlemeyip günlerce tohumu ekildiği yerden söküp çıkartan yeniden eken.
eh dolayısı ile çimlenme oranı da % 50 ise büyük başarı olacak :D
İhbar etmeyin hocam böyle.:))
Ben itiraf ederim yaptıklarımı.:)
1- Praecox hocamın tavsiyesiyle tohumları azıcık bulaşık deterjanında beklettim.
2- Zımparalamadım.
3- Minik kaktüs saksılarına torf koyup, tohumları ektim ve azıcık suladım.
4- İki gün falan sabırla bekledim ama merak da ediyordum.
5- Tohumların hepsini çıkarıp baktım.
6- Derine inen tohumları azıcık daha yukarı aldım.
7- Üstü hafif küf gibi olanları çıkarıp, temizleyip, parlatıp yeniden ektim.
8- İlk kez, oksijenli su ile suladım.
9- Son durum; 14 tohumdan 8 tanesi şu anda yeşil yapraklı
10- Diğerleri şişkin bir fasulye gibiler, sanırım onlar da çimlenmek üzereler.
11- Hepsi evde ve 20 derece oda sıcaklığında büyüyorlar.
12-Onlarla beraber ektiğim lab lab tohumları aldı başını gidiyor ama onlar da ev içindeler.
13- Bundan sonra, durumlarında bir bozulma olursa, söz, bir daha buralara uğramayacağım.:)
10- Diğerleri şişkin bir fasulye gibiler, sanırım onlar da çimlenmek üzereler.
Nerden biliyorsunuz?
Kesin üst toprağı yine tırnakladınız değil mi?
Deterjanlı su konusunda bir açıklık getireyim.
Ilık bir bardak suya parmak ucunuzla az biraz bulaşık deterjanını (damla değil, fazla olur) suya eritiyorsunuz.
Yüzey gerilimi düşen su tohuma daha iyi penetre edip şişmesini sağlar.
Ancak ne yalan yazayım, bende ilk bu başlıklarda Selluka konusu açıldığında tohum çelik bulamadığımdan alel acele yurtdışından getirtip yine bu aylardan praecox ca ekmiştim. :)
Sanırım bu konuda ustalık acelecilikle ters orantılı... :)
Anladığım o ki Selluka çok yıllık bir bitki olduğundan evde ekimi pek sorun olmuyor olmadıydı da zaten.
k_donmez
11-02-2010, 16:38
Şu sayfaya yazılan bilgi, görgü, espri, savunma ve diğer tüm sözler bir bahçe, tarla v.b. gibi alana ekili tüm sellukalara değer. Hepiniz süpersiniz. Saygıyla selamlıyorum.
Ancak ne yalan yazayım, bende ilk bu başlıklarda Selluka konusu açıldığında tohum çelik bulamadığımdan alel acele yurtdışından getirtip yinebu aylardan praecox ca ekmiştim. :)
:p Notumu aldım sayın praecox bir dahaki azarlanma durumlarında kullanılmak üzere;)
Nerden biliyorsunuz?
Kesin üst toprağı yine tırnakladınız değil mi?
Tüh yine yakalandım..
Azıcık üstten toprak kaldırıp baktım.:o
Yukarıda yazılanlardan anladığım kadarıyla, benim erken hamleme kızanlar da var.
Sayın k_donmez; kızmak doğru bir sözcük değil. Doğrusu kendi meraklı yapım ve merakımın depreştiği zamanlardaki sabırsızlığımı bildiğim için sizi anladığımı söyleyebilirim.
Bu sayfada tatlı sert uyarılarda bulunan; sabırla deneyimlerini paylaşan dostları da.:o
Bu minik deneyimimin bana söylettiği şu;
- Selluka tohumu güç çimlenen zor bir tohum değil. Aksine kısa sürede ve kolay çimleniyor.
- Çimlendikten sonraki büyüme sürecinde sorun yaşanıyor.
- Arzu edilen sıcaklığı sağlayabiliyorsunuz bu sorun değil.
- İhtiyacı olan ışığı sağlamada sorun yaşıyorsunuz. Bu da büyümeyi doğrudan etkiliyor.
- En önemlisi bol güneş alacağı, aydınlık ortamı sağlayacağınız zamana kadar geçen süre bitkiyi kaybetmemek adına sizi sıkıntıya sokuyor.
- Sorumluluk duygusuyla "olursa olur" diyemiyorsunuz:(.
k_donmez
11-02-2010, 18:14
Sayın SevimK bugün sudan çıkararak toprakla buluşturduğum tohumlar sizin bana gönderdikleriniz. Sizin emanetleriniz. Ben de bir umutla bu girişimi yaptım. Havanın iyi gideceğini umuyorum. Ancak mevsim sebebiyle bu ayda gün ışığının kalma süresi sınırlı, bunu değiştirme şansımız yok. Kaldı ki , sera ortamında yetiştirmeye çalışanlar dahi zorlanmışlar. Ben herşeye rağmen çok umutluyum. Bitkileri sadece ısı, ışık, toprak ve suyun büyütmediğine inanıyorum. Onlara olan sevgi ve bağlılığında çok önemli yer tuttuğuna inanıyorum. Bu inancımın sonuç vereceğine de inanıyorum. Yazılan hiçbir sözden de rahatsız olmuş değilim, aksine paylaşım ortamı çok keyifli ve bu beni çok mutlu ediyor. Saygılarımla.
Bendeki tohumları da yapılan hatalardan ders çıkararak şubat sonu mart başı ekeceğim. Gönderenin önerisi de bu yöndeydi zaten, haklıymış.
Bu arada sanırım ben de Zülfü Bey' in deneyimlerinden yararlanacağım. Kendisine şimdiden teşekkürler.
çimlenme oranı da % 50 ise büyük başarı olacak :D
%75 olursa alkış var mı:confused: Zarar verdim diye üzüldüğüm tohumlardan biri kocaman filizlenerek bana sürpriz yaptı:). Nasıl olsa gitti diye bakmamıştım bir daha. Bir kenarda öyle kendi başına kalmışken büyüyüvermiş:)
Bir ders daha;) biz kurcalamaz doğal akışına bırakırsak daha güzel büyüyüp gelişiyorlar.
AyhanMoran
13-02-2010, 18:45
Bende sn. sakine hanımdan aldığım(1 ay önce dikmiştim)10 tohumdan 5 tanesi 10 cm kadar oldu ve gayet çok sağlıklı görünüyorlar.
k_donmez
13-02-2010, 19:17
Kutlarım Sayın Ayhan Moran. Resim ekleyebilir misiniz? Bugünlerde çok ihtiyacım varda. :-)
AyhanMoran
13-02-2010, 21:31
Tabi ki eklerim lakin 3 tanesini çok sevdigim çiçek sever akrabalarıma verdim şu an sadece kendime ayırdıgım 2 sini görüntüleyebilirim.Ama tamamını görmek isterseniz ücretsiz tohum bölümünde Sn.sumehanın dagıttıgı sakine hanımın tohumları bölümünde var.
k_donmez
13-02-2010, 21:42
Resilmer net değil ama yeşil tonu olarak renk çok güzel. Maşallah, sağlıkla büyüdüğünü ve çiçeklerini de görmenizi dilerim.
ceromaya
15-02-2010, 10:01
Sayın Kalambaklı, gönderdiğiniz tohumları ekme zamanı geldi galiba, size birkaç sorum olacak...
Tohumları sıcak suda bekletmeden önce zımparalayacak mıyım yoksa siz daha önce bir işlem uyguladınız mı?
Ayrıca tohumları İstanbul'da saksıya ekip, çimlendirebilirsem mart ayı ortalarında Bodrum'da bahçeye aktarmayı düşünüyorum. Yoksa direkt bahçeye eksem tohumları; daha mı iyi sonuç alırım? Bunun için mart ayı geç bir zaman mı?
Zülfü Erdoğan
15-02-2010, 13:51
Selluka sever arkadaşlar,
17.01.2010 tarihinde çimlenen 2 adet selluka tohumundan biri malesef yaprak çıkaramadan
kurudu, sebebini anlayamadım. İkincisi ise çok yavaş büyümesine rağmen 1 ayda 2. üçlü asıl yaprağını çıkardı. Camın kenarında ışık altında da olsa mevsimden dolayı gelişmesi yavaş.
Sayın Aygün Hanım biraz faydam olduysa ne mutlu bana , bilgi paylaşılınça güzel. İstenince yetiştirilemeyecek tohum yoktur diye düşünüyorum, Bol sellukalı günler dilerim.
kalambaklı
15-02-2010, 14:12
Sayın ceromaya, tohumları mart ayının ilk haftası küçük saksı veya pet bardaklara ekerek çimlendirmeye alırsanız, gelişmelerinde sorun yaşamazsınız, çünkü bir hafta ile on gün arasında çimlenmeye başlayacakları için dış ortam sıcaklığı da uygun seviyeye gelmeye başlayacaktır ve gayet sağlıklı olarak büyüyeceklerdir.:)
Saksıda büyütüp bahçenize dikmeniz daha mantıklı, tohumları ekmeden önce sıcak suyun içinde iki saat kadar bekletin ve boyları kadar derinliğe yatay olarak ekin yeterlidir.
Saygılar,
Nail Sarı
15-02-2010, 16:00
Sezonun en mükemmel sürprizi bu olsa gerek.
Buradaki üye arkadaşlardan tohum ararken geçen sezonda fidan verdiğim arkadaşımdan gelen 4 tane sağlıklı Selluka fasülyesinden çıkan tohumları görünce şok oldum. Ve hayalini kurduğum selluka ormanını kurabileceğim umarım.
http://img231.imageshack.us/img231/430/selfas.jpg (http://img231.imageshack.us/i/selfas.jpg/)
k_donmez
15-02-2010, 16:30
Ben tam 57 tane tohum saydım. Bir hazineye baktığım hissine kapıldım. Sayın Nail Sarı, hadi şu ormanı kurunda tohum arayıp durmayalım. İzmir'e de yakışır. Başımız sıkışırsa sizden tohum ya da fide isteriz. Artık takipçinizim. Kolaylıklar diliyorum.
Selluka sever arkadaşlar,
17.01.2010 tarihinde çimlenen 2 adet selluka tohumundan biri malesef yaprak çıkaramadan
kurudu, sebebini anlayamadım. İkincisi ise çok yavaş büyümesine rağmen 1 ayda 2. üçlü asıl yaprağını çıkardı. Camın kenarında ışık altında da olsa mevsimden dolayı gelişmesi yavaş.
Sayın Aygün Hanım biraz faydam olduysa ne mutlu bana , bilgi paylaşılınça güzel. İstenince yetiştirilemeyecek tohum yoktur diye düşünüyorum, Bol sellukalı günler dilerim.
Henüz mevsim çok erken ve tohum çimlendirme konusunda çok acele ettiğiniz için, çıkan sürgünleri kaybediyorsunuz.
Canlı kalanlar da, şartlardan ötürü cılız kalıyor.
Tohumların kenarı zımparalanabilir. Bu bütün yüzeyi değil, sadece ince kenarıdan hafifçe yapılmalıdır. onun da her yeri zımparalanmamalıdır. Daha sonra suya konabilir.
Zülfü Erdoğan
17-02-2010, 11:39
Sayın Memet,
Önerileriniz için teşekkür ederim. Sabırsızlık galiba hepimizde var önüne geçemiyoruz. Bir an önce Selluka sahibi olmak istiyoruz, onun içinde tohumlarımızı kaybediyoruz. Sellukam 3. 3 lü yaprağını çıkardı.
berduray
18-02-2010, 16:20
Malum nazlı bir bitki, eğer zararlılara kaptırırsam diye endişelenip bir bitki daha yedekte olsun düşüncesiyle adi daldırma yaptım, sonucu merakla bekliyorum.
Son resimde minik bir sürgün oluşmuş.
Gül Batur
19-02-2010, 01:30
Sayın Berduray
Bodruma bir poşet selluka tohumuyla geliyorum, görüşürüz.
berduray
19-02-2010, 18:47
Yedeğin de yedeği...süper...
k_donmez
19-02-2010, 20:06
Sayın Gül Batur
Bodruma bir poşet selluka tohumuyla geliyorum, görüşürüz.
Sayın Berduray
Yedeğin de yedeği...süper...
O kadar çok selluka tohumu ile ortalıkta dolaşmayın. Allah korusun haramiler falan çıkagelir. Yolda belde dikkatli olun. Koruma ihtiyacınız olursa haberimiz olsun.
Adalet Yağcı
19-02-2010, 20:22
10 Ocakta dayanamayıp ektiğim üç tohumdan ikisini çimlendirdim.
Birinin keyfi yerinde birisi yaşasam mı, yaşamasam mı diye düşünüyor, üçüncüsü zaten çürüdü.
Ne güzel filizlenmiş Adalet Hanım. Benim sellukalarım ancak ikinci çift yapraklarını verecekler. Nasıl bu kadar güzel büyütüyorsunuz siz:confused:
k_donmez
24-02-2010, 22:26
Benim ektiğim tohumlarda henüz bir hareket yok. Kızıyorlar diye şöyle bir tırnakla da bakamıyorum. Halen bekliyorum.
Adalet Yağcı
25-02-2010, 09:37
Sevim hanımcığım, gördüğünüz üzere, büyütemiyorum :(
Normal şartlada her zamanki gibi çimlendirmeye çalıştım, aynı gün ektiğim tohumlardan birisi çürüdü.
Çok fazla özen gösterince böyle oluyorlar demek ki.
athena -asena
25-02-2010, 09:56
merhaba benim ektiklerimden 2 tanesi bir karış boylarında diğer 4 tanesi yeni topraktan çıkmaya çalışıyorlar, diğer 2 taneside tohumlar daha yeni şiştiler 5 gün sonra onlar da çıkarlar şu an resim yükleyemiyorum en kısa zamanda yüklücem. saygılar....
Ben de Sayın ahmeter'den gelen yeşilken toplanmış fasulyelerin kurumasını bekleyerek Sayın Zülfü Erdoğan'ın önerdiği adımları izleyerek diktim. 10 günde çimlendi. Henüz ana yapraklar çıkmadı, boyu 1.5 cm gibi. İkinci tohum da toprak üstüne çıkmaya çalışıyor :)
athena -asena
28-02-2010, 00:16
beş gün sonra demiştim ama bir tanesi 2cm oldu bile çok çabuk büyüyorlar. benim için bundan sonrası genelde bütüm çimlendirdiğim tohumları 10 -15 cm olunca kaybediyom. inşallah bunlara bi şey olmaz.
Sadece sellukayı mı, bütün başka tohumları da mı?
athena -asena
28-02-2010, 17:52
sayın memet ; bundan önce ektiğim yer kirazı, mango, guava, papaya, rr domatesler, hünnap, iğde, kudret narı, maruçya bunları 10-15cm olunca kaybettim. inşallah sellukalara bi şey olmaz dedim.
Merhabalar arkadaşlar, anlamadığım bir nokta var. Selluka çimlendireceğim. Bu başlığın ilk mesajında yazılan oksijenli su nedir? Bildiğimiz eczaneden alınan oksijenli su mudur? Teşekkürler.
kalambaklı
02-03-2010, 15:42
Sayın Dudi, oksijenli suya ihtiyacınız yok, bir iki saat sıcak suda bekletip direk çimlendirme torfunun içine boyu kadar derinliğe yatay olarak ekebilirsiniz.
Kolay gelsin.
Teşekkür ederim sevgili kalambaklı :) Sizden gelecek tohumlar gelmeden ben araştırmalara başladım :)
kalambaklı
02-03-2010, 18:44
Teşekkür ederim sevgili kalambaklı :) Sizden gelecek tohumlar gelmeden ben araştırmalara başladım :)
Rica ederim, faydam olabilirse ne mutlu,
İyi akşamlar,
Oksijenli su, bildiğiniz oksijenli su. Tohumun enfekte olmasına engel olur. Çimlendiğinde de destek olur .
İrem Erdinç
03-03-2010, 14:02
Selluka üretimi başlığındaki tüm mesajları bir kez daha hatim ettim.
Sn. Kalambaklı’dan gelen tohumlarımı çimlendirme heyecanına adım atacağım.
Deneyimlerini paylaşan her Selluka Severe teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
Sn. Kalambaklı’ya bir kez daha en kocamanından TEŞEKKÜRLER :)
sayın memet ; bundan önce ektiğim yer kirazı, mango, guava, papaya, rr domatesler, hünnap, iğde, kudret narı, maruçya bunları 10-15cm olunca kaybettim. inşallah sellukalara bi şey olmaz dedim.
Neler yaptığınızı anlatırsanız hatanın nerede olduğunu bulabiliriz. Farklı bitkilerde aynı sorunu yaşadığınıza göre genel bir hata yapıyorsunuz.
kalambaklı
03-03-2010, 18:13
Sayın İrem Erdinç, kocaman teşekkürleri size gönderiyorum, çünkü sizler bizler gibi doğayı seviyorsunuz.:)
Saygı ve sevgiler,
Orkun Kırcı
03-03-2010, 19:10
Sellukamın yazdan kalan dallarını budadım. Bazılarında minik filizlenmeler bile başlamış. Yine de çelikler halinde bölüp bir saksıya diktim. İnşallah tutanlar olur.
Benim sellukamın biri üçlü yaprak çıkardı:) Gövde çok ince hala ama sağlam. Yapraklar küçük, ama büyüyor. Martı çıkarırsak rahatlıycam.
AyhanMoran
03-03-2010, 19:29
Benim minikler,geceleri yapraklarını aşağıya dogru düşürüyorlar.
Merhaba sellukasever arkadaşlar,
Ben de ektiğim dört selluka tohumundan üçünü çimlendirmeyi başardım ama tabi asıl şimdi biraz tedirginim. Koruma kaygısı ağır basmaya başladı. Bu gün sanırım altıncı gün ve boyları 1,5 cm kadar. Üşümesinler diye de doğalgaz sobamın önünde, üzerine de yanlarında iki delik açtığım 5 kg lik pet şişeyi ortasından kesip kapattım. Böylece hem havasız ve ışıksız kalmayacak hem de nemli bir ortam sağlarım diye düşündüm.
Şimdi eleştiri ve önerilerinize ihtiyacım var. Doğru yolda mıyım? Düşüncelerinizi paylaşırsanız memnun olacağım. Hepinize çiçeklerinizle mutlu günler dilerim.
Hemen sobanın üzerinden kaldırın.
Cam kenarında peteklere yakında duramazlar mı:confused:
Sobanın üzerinde değil, yakınında. Ilık bir ortam yani...
kırlangıç48
01-04-2010, 10:46
14 Mart'da ektiğim 6 selluka tohumundan biri bu sabah nihayet yüzünü gösterdi, bakalım diğerleri de merhaba diyecek mi? Torfa ekmiştim ve her akşam 1 çorba kaşığı su verdim :)
Dün akşam 8 adet tohumu da termosta ılık suya koydum. Onları da bu akşam ekeceğim. İnşallah hepsi tutar da Selluka'yı da, Begonvil gibi Bodrum'lu yaparız....
kalambaklı
01-04-2010, 11:26
Değerli arkadaşlar, 8 mart' ta çimlendirme torfuna ekmiş olduğum sellukaların bu günkü durumu.
133340
133341
Şahane görünüyorlar sevgili kalambaklı, ellerinize sağlık :)
Çok güzel çimlenmişler darısı başıma :)10 gün oldu ben ekeli daha çıkmadılar :(
kalambaklı
01-04-2010, 13:58
Dostlar, çimlendirme aşamasında yaptıklarımı fotoğraflayıp sizlerle paylaşacağım. İşin püf noktası galiba torf+sıcaklık.
Sevgiyle kalın.
Sayın Kalambaklı; ellerinize sağlık. Sizinkiler harika çimlenmişler. Bence de bu işin bir püf noktası olmalı. Bizler elimizdeki tohumları bir güzel çürütmeyi başarırken:D; siz yeşillendirmeyi başarmışsınız.
Dostlar, çimlendirme aşamasında yaptıklarımı fotoğraflayıp sizlerle paylaşacağım. İşin püf noktası galiba torf+sıcaklık.
Sevgiyle kalın.
Dediginiz gibi ben de sıcaklık diye düşünüyorum,petegin üzerine ısıyı azaltmak için laminat parcası koyup üzerinde çimlendirdim.Bu arada güneş alan camın önünde 1-2 saat de güneşlendi,tohumlar çimlenme aşamasına kadar da kapaklı bir kabın içinde kaldılar hergün havalandırmayı unutmadım, torf çok ıslak kalmadı ama çok da kurumadı.
Gönderdiginiz tohumların hepsi çimlendi aynı kap içinde olmalarına ragmen 2 tanesi biraz geç çimlendiler,o da galiba ilk çimlenenler de çürüme olmasın diye üzerini tamamen açtıgımdan diye düşünüyorum.
Peki sevgili memet'in çimlendirmeyle ilgili verdiği püf'leri uyguladınız mı? Hani önce tohumu ince kısmından biraz zımparala, sonra oksijenli suyla çalkala. 6 saat %10 oksijenli suda beklet.. vs....
Peki sevgili memet'in çimlendirmeyle ilgili verdiği püf'leri uyguladınız mı? Hani önce tohumu ince kısmından biraz zımparala, sonra oksijenli suyla çalkala. 6 saat %10 oksijenli suda beklet.. vs....
Yazdıklarınızın hepsini yaptım;)
Yazdıklarınızın hepsini yaptım;)
pardon, ben almira için demiştim. sizinkilerin zaten anladığım kadarıyla maşallahları var... :)
Aslında, öneri bana değil Mine pakkaner'e ait.
:( Önce ekim zamanını bekledim. Sonra tek tek hepsini zımparaladım. Yani söylenenlerin hepsini uyguladım kendimce. Şu an bir ümitle çimlenmesini beklediğim üç tohumum var. Yaklaşık bir ay oldu ekeli. Hala çıkaramadılar torftan kafalarını. Onlar da olmazsa bir daha denemiyorum.:mad:
pardon, ben almira için demiştim. sizinkilerin zaten anladığım kadarıyla maşallahları var... :)
Pardon ben yanliş anladım,hemen benim yazımdan sonra sordugunuz için olsa gerek,isim ve alıntıda yapmamışsınız.
:( Önce ekim zamanını bekledim. Sonra tek tek hepsini zımparaladım. Yani söylenenlerin hepsini uyguladım kendimce. Şu an bir ümitle çimlenmesini beklediğim üç tohumum var. Yaklaşık bir ay oldu ekeli. Hala çıkaramadılar torftan kafalarını. Onlar da olmazsa bir daha denemiyorum.:mad:
Bir ay biraz fazla olmuş, bir yerde hata mı yaptınız acaba?
Önemli olan sellukanın yayılması. Çıkan fideleri ya da aldığımız çelikleri paylaşırız daha sonra.
Zühre Demir
01-04-2010, 22:50
Ben şu oksijenli su olayını anlamadım. Nedir bu oksijenli su arkadaşlar? Bir yerde falan mı satılıyor, nasıl birşey? Cahilliğimi hoş görün, bilmiyorum işte. :( Bu arada pet bardaklara ektiğim 6 tohumdan 3'ü çimlendi, ancak o kadar ufaklar ki, bellerini bile doğrultamadılar daha. Ben de hemen üzerindeki streci kaldırdım. Diğerleri hala uykuda. 10 günden fazla oldu halbuki. Şu oksijenli su haricinde bütün gerekli uygulamaları yaptım.Neyse belki onlar da çıkar. Biraz daha belirginleşsinler fotoğraflarını ekleyeceğim...
Eczanelerde satılan yaralara döktüğümüz oksijenli su. Hidrojenperoksit. Bitkiler stres altında bunu doğal olarak salagılıyor zaten. Dezenfektan.
k_donmez
01-04-2010, 23:08
Sayın Kalambaklı'nın son dağıtımında gelen 7 tohumu 10 gün kadar önce ekmiştim. Bu akşam kurabiye kutusunun kapağını havalandırmak için açtım. 2 saat kadar sonra kapatmak için gittiğimde tohumlardan birinin açıldığını ve yeşil filizin ucunun çıkmaya başladığını gördüm. Fotoğraf yakında gelir. Teşekkürler Sayın Kalambaklı.
Zühre Demir
01-04-2010, 23:16
Eczanelerde satılan yaralara döktüğümüz oksijenli su. Hidrojenperoksit. Bitkiler stres altında bunu doğal olarak salagılıyor zaten. Dezenfektan.
Tamamdır. Teşekkür ederim sevgili memet. :rolleyes: Bunu en geç ben öğrendim sanırım. :o
acemifüsun
02-04-2010, 00:19
Mehmet bey maalesef sizin verdiğiniz tüm tohumları çürütmüşüm, bugün torfu karıştırınca gördüm:( Bahçeleri olan arkadaşlarıma da ''size tohumdan selluka yetiştireceğim, bahçenize hediye edeceğim'' diye de söz vermiştim.
Önemli değil, yeterince fidemiz ve çeliğimiz olacak nasılsa. Telafi ederiz. Fidanlığa verdiğiniz tohumlardan bir kısmı da bizim olacak.
asumandilek
02-04-2010, 00:53
Ve işte tamamen öldüğünü sandığım, aniden çıkıp, umutsuzluğumla beni utandıran 3 sellukamdan biri. Diğerleri henüz bu kadar gelişmedi ama onlarda sağlıklı birer selluka adayı halindeler. Hala çimlendiği pet bardakta. Bişey olacak diye aklım çıkıyor. Acaba değiştirmeli miyim? Değiştireceksem saksı boyutunu nasıl seçmeliyim arkadaşlar.
133471
Zühre Demir
02-04-2010, 01:28
Yerim ben senin o sellukanı. Görmeyeli ne kadar büyümüş buuuuuu. İnşallah benimkiler de böyle koccaman olurlar :) Tatlım benim.
Değerli arkadaşlar, 8 mart' ta çimlendirme torfuna ekmiş olduğum sellukaların bu günkü durumu.
133340
133341
Sayın kalambaklı,
siz artık selluka tohumunu çimlendirmenin uzmanı olmuşsunuz, diye düşünüyorum. Minik fidelerinize maşallah, nazar değmesin.
Sizin gönderdiğiniz beş tohumdan üç'ünü çimlendirmeye almıştım, başarılı olamadım. Dün dördüncüsünü ektim, inşallah bu sefer olur. Ben bahsetttiğiniz çimlendirme torfunu bulamadım, içeriği farklımı ?
Tohumum çimlenirse buradan müjdesini veririm. Ellerinize sağlık.
Pardon ben yanliş anladım,hemen benim yazımdan sonra sordugunuz için olsa gerek,isim ve alıntıda yapmamışsınız.
Doğru doğru, sizin bir suçunuz yok tamaşa, ben özür dilerim, alıntılamadığım için oldu.
kalambaklı
02-04-2010, 08:21
Değerli arkadaşlar, ziraat malzemesi satan dükkanlarda tohumlar için özel bir torf satılıyor, bu torfu kullanırsanız tohumların çimlenme oranları oldukça yüksek oluyor.
Ben daha önce sıradan bir torf alıp bunun içine tohumlar ekmiştim nerede ise tamamı çürümüştü.
Uygun torf+doğal ışık ve sıcaklık olduktan sonra çimlenmemesi için hiç bir neden yok.
Ayrıca tohumları boyu kadar derinliğe ve yatay olarak ekiniz.
Herkese kolay gelsin ve sağlıcakla kalın.
berduray
02-04-2010, 09:51
Selluca çok nazenin bir bitki, hayalkırıklığına uğramamak için kullandığınız saksıyı mutlaka dezenfekte etmelisiniz ve saksı harçlarınız da hijyenik olmalı, aksi halde ölüyorlar.
Sayın kalambaklı, birine talip olsam olurmu?
kalambaklı
02-04-2010, 16:09
Sayın kalambaklı, birine talip olsam olurmu?
Tohumları çimlendiremediniz mi?.
zeynep25
06-04-2010, 14:06
Merhaba,
Mum çiçeği peşindeyken keşfettim bu güzel çiçeği...Çok isterim yetiştirmeyi ve açtığını görebilmeyi.. Ancak yazdığınız gibi tohumlar değerli ve heba etmemek gerek.. Ben petunya çimlendirdim ve başardım (şebboy da) şimdiye kadar..
Şartlarım da mükemmel değil. İstanbul, kuzeye ve güney batıya bakan 2 balkon.. Yüksek kat olduğu için de rüzgar oluyor.. Kuzey balkonu camekanlı..
Sizce bu şartlarda yaşama şansı var mıdır? Özen göstereceğim kesin ama.. Eğer olabilirse nasıl edinebilirm?
kalambaklı
06-04-2010, 16:25
Sayın zeynep25, selluka genelde bahçeye yani zemindeki toprağa dikilirse daha sağlıklı, fakat benim gibi yeri dar olan arkadaşlar 50 cm gibi çaplı saksılara diker ve fazlaca rüzgar almayan yerlerde bulundururlarsa herhangi bir sorun kalmayacaktır.
Sn kalambaklı,bahçede sellukayı nasıl bir yere ekmeli,tam güneş veya yarı gölge.
Sn Kalambaklı, göndermiş olduğunuz tohumların 1 tanesi bu hale geldi sonunda:D
134417
Aslında kotiledon yapraklarından birisi yarım çıktığında çok korkmuştum ölmesinden:(
Hepsini barındıracak yerim olmadığı ve selluka çimlendirme konusunda acemi olduğum için hepsini riske atmamıştım, bu hale geldikten sonra diğerlerinide çimlendirme işlemine başladım. Tabi ki yerim olmadığı için fide aşamasında sizin gibi paylaşmayı düşünüyorum. Tekrar tekrar çok teşekkürler:D
Selluka gölgeyi değil, güneşi sever. Gün boyunca güneş alan yer en iyisi.
ilksenozturk
07-04-2010, 07:40
geçen yıl çimlendirdiğim iki sellukam var. sn ahmeter göndermişti sağolsun.
geçen yıl tamamen evin içinde durdular. güneşi gördükleri anda da inanılmaz hızlı büyüdüler, nasıl sardıracağımı şaşırdım. bu yıl iki fideden birinin uzayan kısmı tamamen kurudu, şimdi yeniden uzamaya başladı. onda bir sorunum yok.
diğerinin ise üstte tüm gövdesi 2 mtye yakın ve sadece üst taraflarda bir miktar yaprak var, üzerinde de böcekler var ve ilaçlama yapıyorum. bu üst dalı kesmemi ve dipten sürmesini beklememi önerir misiniz?
kalambaklı
07-04-2010, 11:30
Üst dal sağlıklı ve sürgün verecek gözler seyrek değilse kesmeyin derim.
Şevket Yaşar
07-04-2010, 11:37
Sayın Sakine hanımın gönderdiği selluka tohumlarından Mart ayında ektiğim 3 adetten ikisi , Nisan ayında ektiğim iki tohum çimlendi.Mart ayında çimlenen iki fide büyüdü ve uzamaya başladı fakat ince kaldı.Gövdenin kalınlaşması için ne yapılabilir.Bu konuda tecrübeli üyelerimizin fikirlerine ihtiyacım var.İlgi gösterirlerse memnun olurum.Sellukalar saksıda ev içinde büyümekte olup henüz sıcaklıklar gece 10 derecenin altında olduğu için dışarıya çıkarmadım.
ilksenozturk
07-04-2010, 13:29
gövdesi ilk yıl çok ince devam ediyor zaten. odunsu hale sonra geliyor bildiğim kadarı ile. ama çok daha iyi bilenler cevaplayacaktır sorunuzu.
kalambaklı
07-04-2010, 14:48
Sellukanızı güneş gören bir yere koymanızı öneririm ve toprak ısısının yükselmesini ( mayıs )bekleyip daha sonra fazlaca rüzgar görmeyen bir yere dikmenizi öneririm. Dalları geliştikçe istediğiniz yönlere doğru sardırabilirsiniz.
Önemli olan kök kısmının kuytu bir yerde olması
Gövdesi fazla ışık görmedikleri için doğal olarak elbette ince olacaktır, çünkü o bir sarmaşık.
Ben aralık ayı içinde ısıtmalı sera içinde yetiştirdiğim sellukalarım bile şu anda 20 cm boyunda ve gövdeleri 2 mm cıvarında.
Zühre Demir
10-04-2010, 18:37
İşte çimlenen sellukalarım. İnanılmaz bir hızla büyüyorlar. Öğlene kadar güneş alan bir yerde duruyorlar. Akşama kadar da gayet aydınlıktalar. Toprağını nemli tutuyorum, fıs fıs yapıyorum... Eğer doğru yapıyorsam, üstatlar lütfen tasdik etsinler beni. Çiçeklerini de görürüm inşallah.;)
135393 135394
Zülfü Erdoğan
13-04-2010, 10:51
Sellukam 3 aylık oldu 6. 3lü yaprağını çıkardı boyu 15 cm kadar, aydınlık ve güneş alan pencere önünde duruyor. Hafta bir kez deniz yosunu, yarasa gübresi karışımlı şerbetle suluyorum.
Gelişmesi şimdilerde daha iyi.
kalambaklı
14-04-2010, 14:43
Sayın Zühre Demir, sellukalarınız gayet sağlıklı, fakat sanki artık şaşırtma zamanı geldi gibi.
Sadece toprak nemini kaybettiği zaman klorsuz su ile sulamanız yeterli.
Sayın ahmeter'den gelen ve çimlenen sellukaları kaybettim. Sevgili Orkun Kırcı'dan gelen 3 tohumla yeniden çimlendirme aşamasını geçmeye çalışıyorum. 2 tohum suda hızla şişmesine rağmen, bir tanesi 5 günde çok az hareketlendi. 2 tohumu daha önce toprakla buluşturmuştum. Üçüncü tohumu da bugün çimlendirme saksısına aldım. Hava sıcaklıkların artmasıyla , şansımın da artacağını düşünüyorum.
Bunlarda da başarılı olamazsam Sayın kalambaklı'nın aylar önce söz verdiği fide için başvuruda bulunmam gerekecek :))
Güneş gerçekten çok önemliymiş. Bir kez daha anladım kışın eken arkadaşları kutlarım nasıl yetiştirdiler hayret ediyorum .Ben iki yaprakken şaşırttım şu anda 3 yaprak oldullar güneşe çıkınca canlandılar .Keyifleri şimdilik yerinde
Zühre Demir
14-04-2010, 21:12
Sayın Zühre Demir, sellukalarınız gayet sağlıklı, fakat sanki artık şaşırtma zamanı geldi gibi.
Sadece toprak nemini kaybettiği zaman klorsuz su ile sulamanız yeterli.
Sayın kalambaklı, aslında hala fıs fıs yapıyorum, korkuyorum su vermeye. Ancak çeşme suyu veriyorum. Yanlış mı bu?
kalambaklı
15-04-2010, 16:48
Sayın Zühre Demir, bol güneş alan bir yerde bulundurun ve çeşme suyunu bir kaç gün dinlendirdikten sonra verin, başka bir şey yapmanıza gerek yok.
Sağlıklı büyüyüp, size emeğinizin karşılığı olarak çiçeklerini ve kokusunu sunacaktır.
asumandilek
15-04-2010, 17:55
Bende bugün şaşırtma işlemini gerçekleştirdim. Yalnız daha önce evdeydiler. Cam kenarında rahat rahat güneş alarak yaşıyorlardı. Şimdi dışarıya koyabilir miyim acaba? Gündüz bütün gün güneş alırlar ama akşam üşümelerinden endişeliyim biraz.
athena -asena
15-04-2010, 17:59
Bende bugün şaşırtma işlemini gerçekleştirdim. Yalnız daha önce evdeydiler. Cam kenarında rahat rahat güneş alarak yaşıyorlardı. Şimdi dışarıya koyabilir miyim acaba? Gündüz bütün gün güneş alırlar ama akşam üşümelerinden endişeliyim biraz.
asuman hanım geceleri bayağı soğuk oluyor dışarıya almak için bizim bu bölgeler daha çok erken . benimkilerde cam kenarında duruyorlar. kolay gelsin.
Bence daha dışarı çıkartma ,geceleri hava oldukça serinliyor .
sayın kalambaklı bugün bir dostumla selluka hakkında konuşuyorduk ben ve arkadaşımda selluka büyütmek istiyoruz nereden ve kaça temin edebiliriz teşekkürler
asumandilek
15-04-2010, 22:38
asuman hanım geceleri bayağı soğuk oluyor dışarıya almak için bizim bu bölgeler daha çok erken . benimkilerde cam kenarında duruyorlar. kolay gelsin.
Bence daha dışarı çıkartma ,geceleri hava oldukça serinliyor .
Teşekkürler.. :))
136371
136372
Sayın kalambaklının gönderdiği sellukalarımın son hali.
günaydın arkadaşlar..
lale76 tebrikler nazar deymesin inşallah bir gün ben de bu hey canı tadarım;)
kalambaklı
16-04-2010, 09:40
Sayın lale76, bu sellukalar büyüyecek ve mis gibi kokusu ile Marmaris' i büyüleyecek.
Elinize sağlık, maşallah gayet sağlıklılar.
Sağolun M GULAN. 2. denemem, iyiler çok şükür. Yakında asıl yerlerine dikeceğim.
Sayın kalambaklı çok sağolun. uzun zamandır istiyordum sellukaları, sayenizde oldu. Ne zaman sonra bahçeye dikeyim?
Zülfü Erdoğan
18-04-2010, 11:47
Nihayet resmi yükleyebildim.
http://img52.imageshack.us/img52/1167/108xp.jpg
Zülfü Erdoğan çok canlı ve güzel görünüyor maşallah.
kalambaklı
19-04-2010, 07:49
Sevgili selluka seven dostlar, sellukalarımın son hali.
136917
136918
sayın kalambaklı bende evimde selluka yetiştirmek istiyorum nasıl yardımcı olabilirsiniz teşekkürler
maşallah hepsi çok güzel görünüyorlar
Emeklerinize sağlık sayın kalambaklı çok güzeller:)
kalambaklı
19-04-2010, 08:32
Sizlerin fideleriniz de en az benim sellukalar kadar güzeldir, teşekkür ederim arkadaşlar.
athena -asena
19-04-2010, 10:10
benim sellukalardan biri 30cm boy attı yaprak çıkarmadı devamlı uzuyor. böyle uzaması normalmi ?
Sevgili selluka seven dostlar, sellukalarımın son hali.
136917
136918
Maşallah Sayın Kalambaklı. Hepsi de çok güzel ve sağlıklı görünüyor. İnanın gözlerim fal taşı gibi açıldı. Güle güle büyütün.
Zülfü Erdoğan
19-04-2010, 14:50
Sayın Kalambaklı selluka fabrikası olmuş elinize sağlık.Maşallahınız var.
kalambaklı
19-04-2010, 14:51
benim sellukalardan biri 30cm boy attı yaprak çıkarmadı devamlı uzuyor. böyle uzaması normalmi ?
Normaldir, sorun yok.:)
athena -asena
19-04-2010, 17:41
Normaldir, sorun yok.:)
ilginiz teşekkürler .
k_donmez
19-04-2010, 18:54
Sayın Kalambaklı
Selluka ustalığınız bütün görkemiyle belli olmuş. Ellerinize sağlık.
Sayın Kalambaklı elinize emeğinize sağlık. Maşallah.
kalambaklı
19-04-2010, 20:58
İnanın dostlar, yetiştiremeyen her dostla ambalaj sorunu olmasa elimdeki fideleri paylaşmak isterdim.
İnanın dostlar, yetiştiremeyen her dostla ambalaj sorunu olmasa elimdeki fideleri paylaşmak isterdim.
sayın kalambaklı iyi akşamlar ........
ben tekrardan sizden bir ricada bulunacagım eger uygun görürseniz fide verebilirim diyiyorsanız sizi urlada ziyater edebilirim sizce bir mahsuru yok ise yeterki siz evet deyin özelinize yazmıştım
kalambaklı
20-04-2010, 08:59
Sayın M GULAN, Urla' ya beklerim, siz gelirde ben size fide vermezmiyim.
çok teşekkür ederim efendim.O zaman en kısa zamanda ziyaretinize geleceğim sevgiler ...
Sevgili Kalambaklının göndermiş olduğu tohumlardan iki tanesini ekmişti. Biri fotoğraftaki hale geldi. Diğerinden ses seda yok :D
arkadaşlar bende 4 adet tohum ekmiştim bir tanesi çıktı.2 cm kadar oldu.inanın gözünün içine bakıyorum.buradaki fotoğraflar ve bilgiler çok işime yarıyor.hepinize teşekkür ederim.becerebilirsem fotoğrafını koyacam.tecrübeli arkadaşların fikirlerini almak istiyorum.
iyi akşamlar sevgili dostlar.....
sayın kalambaklı dan selluka fidesi istemiştim geçenlerde, sag olsun abimiz olumlu karşılamıştı
dün işimin gereyi mordoğan tarafındaydım iş dönüşü sayın kalambaklıyı aradım bir çayını içmek istedigimi söyledim sag olsun beni kırmadı kendisi, dükkanına vardıgımda SELLUKA FİDELERİ arkamdaydı heycandan ne diyecegimi bilemedim kısa bir sohbetten sonra SELLUKALARIDA alıp:) heycanla evimin yolunu tuttum,eve geldigimde ikinci bir heyacan ve mutluluk sayın berduray SELLUKA TOHUMLARI göndermişti buradan sizlerinde nezninde sayın berduray ve kalambaklıya(abime) çok teşekkür ediyorum .
şimdi bir taraftan fidelerimin büyüme heyacanını,bir taraftan tohumların çimlenme heyacanını yaşıyacagım darısı selluka sevenlerin başına:)
k_donmez
25-04-2010, 07:59
Sayın Kalambaklı'dan gelen tohumların çimlenme kabındaki son halleri. Bir tanesi bayağı uzadı. Tam dibinde ise aslında oraya koymadığım bir başka selluka tohumu çimlenmeye çalışıyor. Büyüyeni ayırıp saksıya alamadım. Çimlenme kabını büyütüp yarım damacanaya çevirdim. :p
Zülfü Erdoğan
11-05-2010, 22:41
Sayın Selluka severler; Sellukamı Ankaradan, Milas, Bozbük Lalekente getirdim. Boyu 20 günde 2,5 metrelik çıtanın sonuna kadar uzadı dahada uzamasını istemiyorum acaba tepesinden kesip uzamasını durdursam Sellukamı kaybedermiyim, bu konuda tecrübeli arkadaşlar bilgi rica ediyorum.
Zühre Demir
11-05-2010, 22:57
Hayır ölmez...
Sevgili Orkun Kırcı'dan gelen tohumlar 3-3 çimlendi ve gelişti. Selluka Adana'da da çiçek açacak :)
145556
Orkun Kırcı
20-05-2010, 15:01
Oooo süperler bendekiler bile bu kadar gelişmedi. Yaza çiçek kesin. :D
Orkun Kırcı
20-05-2010, 15:03
Sayın Selluka severler; Sellukamı Ankaradan, Milas, Bozbük Lalekente getirdim. Boyu 20 günde 2,5 metrelik çıtanın sonuna kadar uzadı dahada uzamasını istemiyorum acaba tepesinden kesip uzamasını durdursam Sellukamı kaybedermiyim, bu konuda tecrübeli arkadaşlar bilgi rica ediyorum.
Kaybetmezsiniz ama kesmek yerine ucunu aşağı sakıtıp tekrar çıtaya sardırabilirsiniz. Bence kesmeyin çünkü sürekli yan dallar yapıp uzamaya çalışıcak. Kes kes başa çıkmaz. Hepsini kesmiyceksiniz sanırım..
Teşekkürler Orkun'cum, sayende sellukalandım ben de :)
Saksıları küçük, biraz daha gelişince ana saksısına almam lazım. Sağlıklı gelişebilmesi için saksı büyüklüğü kaç litre olmalı? Yardım lütfen.
Selluka üretiminde en beceriksiz üye seçilirse, o ben olacağım.:(
Ellerinize sağlık arkadaşlar.
Orkun Kırcı
20-05-2010, 17:17
Bulabildiğin en büyük saksı olsun ablam. Acayip kök atıyor çünkü. Bir de çok geç kalma saksı değişimine bir an önce yap.
k_donmez
21-05-2010, 20:49
378 nolu mesajdaki görüntünün son hali böyle. Daha önce saksıya aldığım bir kök çok çabuk sarararak kurudu. Ankara'da selluka yetiştirmek zor olacak galiba. Zaten Ustalarda böyle söylemişti. Bu yüzden bunları saksıya almaya cesaret edemiyorum. Halen yarım damacananın içindeki bir kapta gelişiyorlar.
Ankara'da yetiştirmek kolay, kışın dondan koruması zor.
Bence kökleri zedelemeden toprağıyla alıp ya, yirmi literlik bir saksıya ( Kışın kapalı bir ortama alma şansınız olur)ya da yere dikmelisiniz artık.
O da olmazsa benden fidan isteyin.
Memet alınan çeliklerin aynı yaz çiçeklenmeme olasığı var mıdır?
Geçen sene aldığım çelikler çiçeklenmedi ama, ben de onları küçük saksılarda tuttum.
Mayısta yapılacak çelikleme, ağustosa kadar çiçek verecek büyüklüğe ulaşabilir, denemek gerek.
Elimdeki saksıları nereye koyacağım diye düşündüğüm için, bu sene çelik almayayım diyordum. bir deneme çalışması yapalım birlikte.
Halbuki sizin çelikleriniz seyrinde gelişti diye düşünüyordum.. Henüz çelik almadım, ki bu yaz çiçeklenme olmayacaksa da gerek yoktu..
Yağmurlu havalar geçsin deneyelim, peki...
Çeliklerin neredeyse hepsini dağıtmıştım. Acaba alanlar kimlerdi, onlarda çiçeklendi mi bilmiyorum.
k_donmez
22-05-2010, 22:34
Ankara'da yetiştirmek kolay, kışın dondan koruması zor.
Bence kökleri zedelemeden toprağıyla alıp ya, yirmi literlik bir saksıya ( Kışın kapalı bir ortama alma şansınız olur)ya da yere dikmelisiniz artık.
O da olmazsa benden fidan isteyin.
Sayın Memet
İlginize teşekkürler. Hepsini birden büyük bir saksıya alacağım. Umarım koruyabilirim.
3 adet selluka tohumundan 3 ü de çimlenmişti. şu anda sadece 1 tanesi sağlıklı. gene de çok zayıf görünüyor. büyük saksıya alıp saat 14:00 'e kadar güneş göreceği bir yere koydum. tavsiyeye ihtiyacım var.
Sayın kalambaklı
Çoktandır aradığım selluka'yı sizde buldum eğer mümkün ise tohum veya fide olarak (zor olduğunu biliyorum) göndermenizi rica etsem mümkünmü şimdiden teşekkürler
Sayın selluka severler,
Bahçemde üçü genç , biri anaç olmak üzere dört adet sellukam var.Ancak , o güzelim çiçekleri arılar tarafından sürekli koparıldığı için hiç birisinden tohum alamadım.
1- Arılardan nasıl kurtulacağım ve ,
2- Sellukalarımdan nasıl ve ne zaman çelik almalıyım , konusunda ışık tutarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler...
Sonbaharda çelik almadım. Ama bir seracı bu mevsimin daha uygun olduğunu söyledi. Deneyeceğim.
Odunsulaşmış dallardan üç boğum olarak dalları kesin. Bir boğum toprağa iki boğum dışarı da kalacak biçimde dikin. Kışı korumalı bir yerde , tercihen bir serada geçirmeleri uygun olur.
Arılar için ilaçlama yapabilirsiniz ama, çiçekleri kopardıkalrına emin misiniz? Benimkileri çekirgeler yedi hep.
Sonbaharda çelik almadım. Ama bir seracı bu mevsimin daha uygun olduğunu söyledi. Deneyeceğim.
Odunsulaşmış dallardan üç boğum olarak dalları kesin. Bir boğum toprağa iki boğum dışarı da kalacak biçimde dikin. Kışı korumalı bir yerde , tercihen bir serada geçirmeleri uygun olur.
Benimde iki adet tohumum çimlenmişti .Birini bir kardeşime verdim .Diğeri de uzadı gitti.Sarmadı yanındaki çıtayı .Sonuç olarak mademki bu kadar çok seviyoruz .Tüm arkadaşlarımız bizde de olsun diyor .Ben buradan ellerinde selluka olan arkadaşlarımıza rica ediyorum .Sevgili memet'in söylediği şekilde sellukalarından çelik hazırlasınlar.Hem budanmış olur .Gövdesi gövdesi gelişir .Hem budama sırasında kestiğiniz dallar ziyan olmaz hem de sitemizdeki tüm arkadaşlarımız selluka sahibi olur.
kalambaklı
24-10-2010, 19:49
Sevgili arkadaşlar, selluka sevenlere yetecek kadar tohum olacak.
176821
176822
Tohumlar için şimdiden sıradayız sn kalambaklı:o
Ben çelik yapıp yetiştirmeyi de denemek istiyorum. Kimbilir belki filizlendirmeyi başarabilirim:)
Evet. Arıların yediğine eminim Sayın memet . Taç yaprakların sap bölünden koparıyorlar.Orada onları cezbeden bir şeyler olmalı.Sarıca arı ve eşek arısı diye isimlendirilen arılar . Aynı cins arılar üzümlere de musallat oluyorlar. İlginize teşekkürler.
athena -asena
24-10-2010, 21:11
benim selluka daha yeni açmaya başladı ne zaman tohum oluşmaya başlıyacak ki.
berfinda
25-10-2010, 16:18
arkadaşlar selluka yı busitede tanıdım ben ve çok hoşuma gitti tohum satan sitelerde nedense yok olanlrında stoklarında yok selluk tohumu olan arkadaşlardan bende istesem mümkünmü
Çünkü sellukayı bu sitede tanıttık. Tohumlarını burada bulup dağıttık. Burada sellukayı yaygınlaştırdığımız için popülerlik kazanmayı deneyenler oldu. Dahası, buradan fırsat bilip fiyatını yüz liraya çıkaranlar bile oldu. Sonra da bize sizin yüzünüzden satamıyoruz dediler. Forumu takip ederseniz tohumlar olgunlaştığında burada tohum bulabilirsiniz.
bettyycim
25-10-2010, 21:37
Merhaba arkadaşlar;
Bende gittigidiyor da zengarden adlı üyenin satışında gördün ve aşık olup aldım, sağolsun sayın zengarden 3 kokulu selluka ile birlikte 3 te mor selluka gönderdi, cumartesi gecesi ektim, umarım tutar....şans dileyin lütfen :)
Gerçekten selluka yıllar önce ege,akdeniz'de çok sevilen bir çiçekti fakat aradaki nesillin azalan çiçek sevgisinden mi nedendir bilinmez, neredeyse yok olmak üzere, eskiden istanbul'da da gördüğümü hatırlıyorum.
bende arıyorum ve yetiştirebilirsem mümkün olduğunca paylaşıp bu güzelliği tekrar görmek isterim.
Bence tohumları çimlendirmek için fazla acele ettiniz. Kışın şiddetli soğukları başlarken onları korumanız gerekecek.
bettyycim
25-10-2010, 21:51
elimden gelen her türlü çabayı harcayacağım, gerekirse yatağa alırım onu ısıtırım :)
karalale
13-12-2010, 16:55
Benim ekim ayının sonun da ektiğim 5 selluka da çimlenmişti. Hala sağlıklı olarak büyüyorlar. Yanlarına sırık koyduklarım sarılmaya bile başladı. Burda havalar çok soğuk, sellukalarımı cam önünde tutuyorum, güneş yok sadece gün ışığı . Şimdilik her şey iyi gidiyor. Tüm sellukacılara bol şans. Selamlar.....
Kadir Başkök
16-12-2010, 21:33
Geçtiğimiz yıl selluka denemem benim için hayal kırıklığıyla sonuçlandı.Sevgili Kalambaklı'nın gönderdiği tohumları kayıpsız çimlendirdim fakat büyüme aşamasında çok zayıf kaldılar ve onları birer birer kaybettim. Bu yıl eğer tohumlarından edinebilirsem çok daha dikkatli olup o kokuyu hissetmek istiyorum...
176821
176822
tohumlarından mümkünse ben de isteyebilirim sayın kalambaklı. bana ahmeter geçen yıl saksıda göndermişti. nisan ayında bahçeye şaşırttım. ancak çiçek açamadı ve erkenden kurudu gitti. önümüzdeki yıl tekrar patlarmı bilmiyorum. bahçede daha kuytu bir yerde yetiştirmek istiyorum.
artemisia10
17-12-2010, 17:55
Sn. kalambaklı ben de tohumlar için sıraya girebilirim bu sene kalmadıysa seneye...Gönlüme düştü bir kere selluka...
Eh ben de isteyim bari, kızım çiçekleri sever, buçiçekde daha çok bayanlara yakışır diye düşünüyorum, narin ve hoş bir görüntüsü var. Baksanıza yılın bitkisi listesinde başta gidiyor.
Tohumlar için şimdiden sıradayız sn kalambaklı:o
Ben çelik yapıp yetiştirmeyi de denemek istiyorum. Kimbilir belki filizlendirmeyi başarabilirim:)
Maalesef çelik denemem başarısızlıkla sonuçlandı. Dört çelikten ikisi karardı, bozuldu. Diğer ikiside gitti gidiyor gibi.:(
tohumlarından mümkünse ben de isteyebilirim sayın kalambaklı. bana ahmeter geçen yıl saksıda göndermişti. nisan ayında bahçeye şaşırttım. ancak çiçek açamadı ve erkenden kurudu gitti. önümüzdeki yıl tekrar patlarmı bilmiyorum. bahçede daha kuytu bir yerde yetiştirmek istiyorum.
İzmir'in her yeri selluka doluyken, başka şehirden selluka mı aldınız siz?
Sellukamı bahceye dikmiştim. Gecen hafta kar yağmasına rağmen, hala yapraklar yeşil. Şaşırdım doğrusu. Hala yemyeşil olan tohumları koparıp içeriye aldım. Dibine, bolca yaprak ve çalı çırpı koydum. Baharda süpriz yapıp canlanır umarım.
Kaybetme riskine karşı 3 çelik yaptım diktim. 3 göz olarak aldım çeliği, bir göz saksıya daldırdım 2 göz dışarıda kaldı . Saksıda sadece perlit var. Bakalım tutacak mı.
176821
176822
Eğer mümkünse selluka tohumu için sıraya girebilir miyim?
Saygılarımla, iyi yıllar...
artemisia10
05-01-2011, 18:51
Selluka tohumları kalmadı galiba :( İzmir'in ne taraflarında bulabiliriz acaba?
bende bu gün 9 ocak istanbul toplantısında sevgili kirazdan aldığım selluka çeliklerini sihirli topraktan hediye edilen toprakla buluşturdum. umarım başarılı olurum.1 boğum toprakta 2 boğum dışarıda.
Toplantıda dağıttığım çeliklerden bir kaç tane de evde arkadaşlarım için köklendirmek istiyorum. Aydınlık ve yerden ısıtma üzerinde olan filiz verdi, dün 6 cm olan filiz, bugün 10 cm civarında büyümüş.
Yine aydınlık ama serin zemin üzerinde olan çeliklerde gözler oluştu ama filizler uzamadı. Bunlara pet şişe geçirmiştim, birinde küflenme belirtisi görünce hemen havalanacak şekilde iyice açtım.
Serin zeminde olanlarda (iç mekan ama serin oda) domates adalarında kullandığım hindistan cevizi torflu, gübreli toprağı kullandım.
Sevgili Kiraz dan istanbul toplantısında aldığım selluka çelikleri filizlendi en kalın olan çeliğin filizi 1 metreye yakın filizlendi ve kırıldı. bütün gücünü filizlere verip kök yapmıyormu acaba diye düşünüyorum. filizleri kessek acaba kökler daha çok gelişirmi ?
6 adet çeliğim var hepsi aynı saksıda hiç filizlenmemiş olanlarda var.
güçlü filizlenenler en kalın odunlaşmış olan çelikler çelik inceldikçe filiz verme süresi uzuyor belkide hiç vermiyecek. ince olan 2 tanesi kuruyor gibi.
Benim de ılık ortamdaki, kalın dallı çelikte sürgün hızla büyüyor, daha serin yerdekilerde büyüme çok geride ama hangi dallar (ince/kalın) filizlendi, yarın bakarım.
Zengarden'in sitesinde lithops tohumları sipariş ederken görüp aşık olduğum sellukaların tohumlarından alıp ocak sonu itibariyle diktim. Şimdilik bir hareketlilik yok ama, çimlenmeleri beni çok mutlu edecek. Ankara ikliminde ne derece başarılı olunabilir bilmiyorum ama, bir "selluka sever" olarak bu bitkinin elimde büyüdüğünü görmek istiyorum.
Toprağı kapalı bir kapta olduğundan biraz sulu görünüyor. Üstünü açık tutmam mı gerekli yoksa, kapalı tutup hergün havalandırma yapmaya devam mı edeyim?
Sağlıcakla kalın.
Toprağı kapalı bir kapta olduğundan biraz sulu görünüyor. Üstünü açık tutmam mı gerekli yoksa, kapalı tutup hergün havalandırma yapmaya devam mı edeyim?
Sayın Nikon, toprak "sulu" gözüküyorsa çoğu tohum türü için bu "alarm" demektir. Sulama miktarını ayarlayamıyorsanız, drenaj da iyi değilse tohumları çok çabuk çürütebilirsiniz. Öncelikle kabı açık bırakıp bu fazla suyun uçmasını sağlayın. Sonra da mümkünse fısfısla, ayarlayamadıysanız eczaneden alacağınız bir şırıngayla, ya da pet şişenin kapağını ince delip buradan damla damla akıtarak sulama yapın. Unutmayın, tohumun ihtiyacı "su" değil, nemdir. Çimlenene kadar sera etkisi olması için streç filmle kapalı kalması - her gün birkaç saat havalandırmak koşuluyla - daha iyi.
Yardımlarınız için teşekkür ederim. Sulamayı fısfısla yapıyorum ve çok fazla ıslatmamaya gayret ediyorum. Ancak, kapalı bir kapta olması dolayısıyla oluşan nem toprağın fazla ıslanmasına yol açıyor sanırım. Söylediğiniz gibi, öncelikle toprağın ıslaklığının giderilmesine çalışayım ve toprağın hafif nemli olacak şekilde kalmasına çaba sarfedeyim.
Bu aşamada tohumların durumunu kontrol etmem gerekli mi, yoksa hiç müdahalede bulunmayayım mı?
Tekrar teşekkürler.
Sayın Nikon, tohumları ektiğiniz zamanı şubat sonu yazmışsınız, sanırım ocak sonu olacak burası. Yani ekim yapalı 1 haftadan fazla olmuş, çimlenme başladıysa karıştırınca zarar verebilirsiniz, bence ellemeyin. Merakımı yenemiyorum diyorsanız da suluboya fırçası vb. yumuşak birşeyle yavaş yavaş açıp bakın - ama zarar verme riskiniz hep var bunu unutmayın.
Genel olarak tohum çimlendirme için, Sayın Zeki Yağlı'nın bahçe sayfasındaki güncel mesajlardaki resimli anlatımlara bir göz gezdirin. Kendisi 532 numaralı mesajda ıslak ve nemlinin ayrımını gayet güzel bir formülle yapmış. Yaptıklarınızı burada anlatılanlara uygun olarak gözden geçirirseniz iyi olur.
Sevgi Durul
23-02-2011, 08:51
Sayın Orhan Özbilgiç öğretmenimin gönderdiği, selluka tohumlarını 10 Şubat günü ekmiştim.
Üç gün önce ilk selluka fidesi topraktan başını çıkarmıştı. Emin olmak için bekledim, evet çıkan sellukanın ilk yaprakları minicikte olsa belirginleşti. Bu gün de ikincisini fark ettim.
Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim. Orhan öğretmenime tohumlar için, bir kez daha teşekkür ediyorum.
kalambaklı
23-02-2011, 15:06
Değerli arkadaşlar, 15 mart'tan önce (Isıtmalı sera ortamı hariç) tohumlarınızı ekmeyin, ekerseniz başarı oranınız oldukça düşük olacaktır.
Değerli arkadaşlar, 15 mart'tan önce (Isıtmalı sera ortamı hariç) tohumlarınızı ekmeyin, ekerseniz başarı oranınız oldukça düşük olacaktır.
Teşekkürler sayın kalambaklı ortam sıcaklığı 15-20 derece kapalı ortamda göndermiş olduğunuz tohumlardan ektim iki ad çimlendi ,birkaç güne kadar diğerleride inşallah çimlenirler teşekkürler.
Sayın bettyycim'in hediye ettiği selluka aldı başını gidiyor.Evin içinde uzadıkça uzuyor.Boyu yaklaşık 1,5metre oldu. Bahçeye dikmeyi düşünüyorum ama kaybetme korkusu da yaşamıyor değilim.Ne yapmam konusunda yardım istiyorum.
Çok erken çimlendirildiği için zorluk çekeceksiniz. Bu mevsimde bulunduğunuz şehirde bahçeye dikmek için çok erken. Nisandan önce denemeyin.
Çok haklısınız benimde elime tohum geçmişti ama çimlenmediler
mavikartal5
25-02-2011, 21:28
ben de tohumlarımı çizerek 2 gün suda beklettim. epeyce şiştiler. sonra da çimlenmesi için toprakla buluşturdum. küçük küçük çimlenmelerini bekliyorum.:(
selluka'lar kendini gösterdi
selamlar,
Selluka bitkisini görürü görmez, bende yetiştirmek istiyorum dedim. Behçecilik konusunda amatör hobiciyim. Selluka tohumlarını sayın ahmeter' den rica ettim ve kırmadı 3. gün tohumlar geldi. Bugün tohumlara çizme ve suda bekletme işlemleri uygulanacak. Sizlerin fidelerini görünce daha çok hevesleniyorum. bodrumda yaşıyorum. Hava şartları ve evimin güneş konumu Selluka ya gayet elverişli. Tek korkum acaba çimlendiremezmiyim. Onuda hem buradan hem bizim bahçeden yazılarla takip ediyorum 2 gündür. Başaracağım ve bende sizilerle fotoğraflarını paylaşacağım.
bettyycim
14-03-2011, 09:56
Sayın bettyycim'in hediye ettiği selluka aldı başını gidiyor.Evin içinde uzadıkça uzuyor.Boyu yaklaşık 1,5metre oldu. Bahçeye dikmeyi düşünüyorum ama kaybetme korkusu da yaşamıyor değilim.Ne yapmam konusunda yardım istiyorum.
Maşallah Sayın adavci nasılda büyümüşler yerini sevmiş, süpersiniz güle güle büyütün ;)
gurkangurkan
18-03-2011, 14:32
Sn Üyeler,
Ben de siteniz sayesinde selluka ile tanıştım ve yetiştirmek için gösterilen emek çok hoşuma gitti. Bu da sellukaya karşı olan ilgimi arttırdı. Ancak aramama rağmen bahsi geçen alışveriş sitelerinde tohum bulamadım, stoklarda kalmamış. Siteden okuduğum kadarıyla da şu dönem ekim için ideal zaman. İstanbul altıntepede oturuyorum. Nerden temin edeceğim konusunda bilgi verebilecek ya da elinde fazladan tohumu olan üyelerden yardımlarını rica ediyorum.
Saygılarımla,
gurkangurkan
18-03-2011, 15:22
Açıkcası nasıl oldu anlayamadım ama bir önceki mesajı atmamdan bir süre sonra, devamlı tohum aldığım bir siteden selluka tohumunun stoğa girdiği maili geldi. Bende beklemeden sipariş ettim. Sitenizdeki bilgiler doğrultusunda çimlendirmeye çalışacağım. İnşallah başarılı olurum.
Forumu dikkatli okusanız arkadaşların ücretsiz tohum paylaştığını fark edecektiniz.
Sitede sellukanın popüler olmasına neden olduk. Bazıları da bunu ticari kara çevirmenin iyi olacağını düşündü. Bir kaç tohumu biraz yüksek fiyata satıyorlar. Arkadaşlar paylaşmaya devam ediyor tohumları.
gurkangurkan
21-03-2011, 14:32
Tohumların arkadaslarca dağıtıldığını okumuştum zaten ilk mesajım da buna yönelikti. Ancak talebimin karşılanmasının zaman alacağını düşündüğümden ki belki hiç karşılanmayacaktı (bu gayet normal , çünkü gördüğüm kadarıyla talep fazla) , ücretli secimi değerlendirmek bana daha cazip geldi. Aslında bu işin ücretli olması alınan tohumlara daha bir özen gösterilmesini de sağlıyor. Anladığım kadarıyla zaten zahmetli bir sürecin sonunda elde edilen tohumların, zaten bedava diye de lüzumsuz yere heba edilmesine de karşıyım. Elbette ki var ise yine arkadaslardan tohum almak isterim. Sonucta bu bir genetik olay. Her ne kadar bizim bakım şartlarımız önemli bir faktörse de tohumun kalitesi de bir o kadar önemlidir bence. O yüzden elinde tohum olan arkadaslar var ise yardımlarını gene de bekliyorum.
İnsanı Selluka aşkı sarmayagörsün 1 saat bile beklemek fazla geliyor sanırım :rolleyes: Sayın gurkangurkan, olur da çimlendiremezseniz veya başka bir olumsuzluk yaşarsanız haber verin, ben yardımcı olurum.
Sayın Kalampaklı sizin göndermiş olduğunuz selluka tohumlarından 2 tanesini denemek maksadıyla 3 mart ta ekmiştim 2 side 10 gün için de çimlendi.Hemde Dışarda(buda Adana nın farkı galiba) Yarın da diğerlerini ekeceğim..bakalım sonuç ne olacak..Bir kaç tanesini dağıttım.umarım arkadaşlarımda başarılı olur.
berfinda
21-03-2011, 18:41
arkadaşlar kalambaklıdan aldığım selluka tohumlarının tamamı çimlendi daha önce internetten almış olduğum tohumlar rı çürütmüştüm sölenen bütün yöntemleri yapmama çok özen göstermeme rağmen çimlendirememiştim. bu sefer sadece iğne ile kenarlarından çizdim çeşme suyunda iki gün beklettim sonra nemli peçetede çimlendirdim kök göründükten sonra nemli torfa ektim ve nur topu gibi sellukalarım oldu inşallah çiçeklerinide görürüm. teşekkürler kalambaklı
ben suda beklettim ama çizmedim:( umarım çimlenirler.
berfinda
22-03-2011, 05:46
ben suda beklettim ama çizmedim:( umarım çimlenirler.
dilerim çimlenirler ikinci denememide yaptım bu seferde kilitli torba içinde hafif suile çimlendirdim oda başarılı oldu ama saksıya deyilde toprağa ektim bakalım filizleneceklermi.
198138
Ocak 2011 toplantıda dağıttığım çeliklerden artan bir kaç tanesini arkadaşlarıma söz vermiştim. Onlarla buluşma imkanı olmayınca, çelikleri kurutmamak için diktim.
Çatıda cam kenarı aydınlık ama serin bir yere koydum. Serin olduğu için saksıları pet şişelerin içine yerleştirdim ve kapaklarını açık bıraktım. Bir süre sonra dallarda küfler oluştuğunu görünce, pet şişenin kesik yerini açıp, hava almasını sağladım.
Çatıda olunca sulamayı oldukça ihmal ettim (ocak ayından bu yana en fazla dört kere suladım) ama serin alan ve pet şişeler sayesinde çoğu yaşıyor.
Normal oda sıcaklığında saksıya ektiğim bir dalı ise haftada bir suladım, o da oldukça yapraklı.
Ne kadar zamanda köklendiğini bilmediğim için hava ısınana kadar yerlerinden kımıldatmayacağım. Eğer bu çelikler sorunsuz yaşarsa, seneye edinmek isteyenlere çelik de tavsiye edeceğim. İstanbul gibi biraz serin yerlerde, kışa girmeden önce iyice budayınca, bir kök sellukadan onlarca çelik çıkıyor.
Sayın Kiraz,
Olurda çelikleriniz tutarsa ben talibim. Benim Tohumları sabırla bekleyeceğim ama sizdende 1 çelik mümkün olursa isterim.
Zülal
Sevgili Zsakaer, çelikleri ayırdığım arkadaşlarımla ocak ayında buluşamamıştım ama çelikleri hala bekliyorlar, yerinden oynatmak istemediğim için tutuyorum. Vazgeçen olursa size gönderirim.
Estergon80
23-03-2011, 20:23
Ben Sellukalarımı çiçek torfuna koyup ilk önce plastik bardaga koydum ve arkasından büyük kapaklı bir seffaf kutuya diktim kapağında hava alma yeri var yapraklar iki tane. Tohumları sevgili AğaBey'im Orhan Özbilgiç göndermişti. Çok sağlık tohumlarmış yarısından çogu çimlendi. Sorum şu ben hiç sulamıyorum sellukalarımı kapağı kapalı oldugu için içeride sürekli bir nem var sulamalımıyım. Ve resimlerine bakarak doğru yolda olup olmadığım konusunda bilgi rica ediyorum sizlerden.
Esenkalınız.
Sayın estergon80, torf kabın kenarlarından ayrılmaya başladıysa sulama zamanı gelmiş demektir.
kalambaklı
24-03-2011, 08:47
Sayın Estergon80, plastik kabın kapağını biraz açık bırakın ki içerde biriken nem dışarı çıksın, aksi halde küf ve mantara maruz kalırsınız.
Toprak nemini kaybettiği zaman sulamalısınız.
Sellukalarınız çok sağlıklı şekilde büyüyor, kolay gelsin.
havalandırma gerekli fakat nem kontrollü olarak dışarıdan vermelisiniz toprağı mırç edip havalandırma ile nem kontrolü sağlıklı bir bakım değil başarılı olamazsınız
merhaba bahar gelince ufak bahçeme ve tarasıma neler dikebilirim diye sitenizi gezerken sellukaları görüp aşık oldum.Hemen tohum edinip sizlerin tecrübelerinden yararlanıp30 nisanda 3 tohumu diktim 2 si çimlendi 1 tanesi hala çıkmadı.2 si 2 yapralı minicik fide halinde bol güneş alan cam önünde 1 haftadır boyları uzamadı kaybedeceğim diye çok korkuyorum.gündüz tarasa cıkarıyorum güneşe ama yapraklarını yukarı doğru kapatıyorlar bende korkup içeri alıyorum.bu yaprakların yukarı kapanması normalmi? çok teşekürler gerçekten harikasınız.
kalambaklı
24-05-2011, 11:52
Sayın posses, selluka fidesinin gündüz sıcağına tepki olarak yaprakları gece yukarıya doğru kapatması normaldir, fidanlarınızı yarı gölge bir yerde bakabilirsiniz.
Dikim aşamasına gelince tavsiyem bol güneş gören kuytu bir yer seçerek bahçeye dikmeniz.
Kolay gelsin.
Herkese merhabalar. Uzun bir aradan sonra tekrar bu siteye döndüm. Selluka ile şansımı denemek istiyorum ama eskiden tohum hakkında yapılan sohbetlerin olduğu konuyu bulamadım. Dilerim bu yıl sellukalarınız bol bol açsın, yıl sonunda benim bahtıma da birkaç tohum düşsün.
Selluka tohumlarımı hiçbir işlem uygulamadan 2 Mayıs'ta saksıya ektim, saksıyı bahçede koydum. Üç tanesi çimlendi.
Sayın oofof nikiniz ilgimi çekti,oflamayın,bende İstanbuldayım,bahçeme uğrayın .Size bir selluka fidesi ayıracağım.Selamlar.
hiçbir işlem yapmadan 2. tohumumda filiz verdi.Beni de çok mutlu etti 2 tane fidem var artık :)
kalambaklı
elinizde fazla selluka fidesi varsa yollabilirseniz sevinirim ayrıca uzun zamandır çikolata sarmaşığı ve lablab için uğraşıyorum olmuyor bir türlü şimdiden teşekkürler
nezih özdemir
27-06-2011, 15:27
Herkese selam,
İzmir Güzelbahçede yaşıyorum, bahçemde dev çam ağaçları var. Bunların altında yetişirse
Selluka dikmek istiyorum,
nereden temin edebilirim ?
kalambaklı
27-06-2011, 20:33
Sayın hocam, denemeniz için selluka fidesi verebilirim.
çok memnun olurum çok çok güzel bir sarmaşık tekrar teşekkürler
sn. kalambaklı, varsa bir selluka fidesi de ben alabilir miyim? belki bir başka bitkiyle takas olarak(isterseniz) seferihisar tarafındayım. alış-veriş kolay olur.selamlar.
Bende güzelbahçedeyim bir tane fide verebilirim
latif
bana da yollarsanız sevinirim
Sn Kalambaklı'nın göndermiş olduğu selluka tohumlarının bu günkü durumları teşekkürler.
Merhaba arkadaşlar 2 yıl önce siteden antalya lı bir hanımdan aldığım 3 tohumdan 1 tanesini çimlendirebilmiştim büyük bir saksıya ektim ve çok çabuk büyüdü .foto eklemeyi bilmiyorum yoksa fotoğrafları görmenizi isterim .kış ayında içeri aldim şimid bahçemde bahardan bu yana 5 katı büyüdü.çiçekleri muhteşem :pyarı gölgeli alana ekmenizi tavsiye ederim birde rüzgar almayan bir alana..
ben şimdi çikolata sarmaşığıyla uğraşıyorum 2 kez tutturamadım bu 3 cüsü:Dsoğuk uygulama yapıyorum bakalım olacak mı?
sesim
çikolata sarmaşığı çok sıkıntılı bir bitki bir defa denedim çimlenmişti kazaya kurban gitti soğuk uygulamayı 1,5 ay yaptım dışarıda 3-4 haftada çimlendi size kolay gelsin
Sayın kalambaklı selluka çeliği bu günlerde dikilir mi?
Geçen sene hazirandan başlayıp çelik almıştım temmuzdaki çelikler tutmamıştı. Bir seracı eylül ekimde çelik alınır, demişti ama ısıtmalı serası vardı rahat konuşur demiştim.
memet bey teşekkür ederim cevabınız için.
merhaba , benim ikinci alışım ama yine çimlendiremedim.bende tohumdan yetiştirmek istiyorum .mesla lotus ,selluka ve bir sürü bitkimi tohumdan ürettim ama bu sarmaşığı filizlendiremedim:(((bana ayrıntılı nasıl yaptığınızı yazarmısınız .3 .cüye denemek istiyorum.sevgiler ve saygılar:)))
sesim
çikolata sarmaşığı çok sıkıntılı bir bitki bir defa denedim çimlenmişti kazaya kurban gitti soğuk uygulamayı 1,5 ay yaptım dışarıda 3-4 haftada çimlendi size kolay gelsin
merhaba aukesen :))
HARDENBERGIA VIOLACEA bile yetiştirdim 5 yaprağım oldu çikolata sarmaşığını takıntı yaptım yetiştirmek istiyorum:)))
Lonicera
13-09-2011, 16:25
20 Ağustos' ta toplam 29 adet odunsulaşmamış selluka çeliklemiştim. Bugün perlit içinden çıkardığımda sadece 7 adet çelikte köklenme oluşmuş. Köklenen bu çeliklerin sadece 2 tanesi ince, diğerleri kurşun kaleme yakın kalınlıkta.
Sn.Latif Bey'in verdiği sellukanın boyu 2 metreyi aştı.2. bir sürgün gelmesi için ne yapmalıyım? yani çatallansın istiyorum. Genişlesin, güçlensin.... gövde nasıl geliştirilir? Latif Bey'e tekrar çok teşekkür ediyorum. Sorularıma cevap bekliyorum.
Mevsim nedeniyle daha fazla gelişlme beklemeyin. Saksıyı kışın korunaklı bir yerde tutun. Kısman ya da tamamen kuruyabilir. Seneye tekrar canlancak. Yirmi litrelik bir saksıya ya da yere alırsınız seneye.
KORDELIA
25-09-2011, 23:47
Selam,
Uzun zamadır bu konuda gruba yazmamıştım.Geçen sezon sellukalarımdan 500 den fazla tohum aldım ama bir okadarı da tabiata karıştı. Sonuçta bu hafta sonu bahçemde geçen sezon dökülen tohumların kendi kendilerine çimlenerek büyüdüklerini tespit ettim. Yaklaşık 15-20 adet değişik boylarda oluşmuşlar.Benim iki azmanım bana yetiyor :) daha fazlasına ihtiyacım yok. İsteyen İzmirliler var ise, birer saksı ile müracaatları halinde memnuniyetle kendinden bitmelerden verebilirim.
Merhaba ,
Sn. KORDELİA eğer mümkünse ben sellukalardan almak isterim.İzmir Buca dayım.Size nasıl ulaşabilirim?
KORDELIA
26-09-2011, 12:10
Sayın Camcif,
Eve geç gitmemiz bir dezavantaj olabilir, eğer Karşıyakaya geç vakit gelebilirseniz mesela Çarşamba akşamı , size bir tane verebilirim.
kazanlik
27-09-2011, 13:42
12-2009 dan beri bi tane cicek fotografi yok , kimsenin bitkesi ciceklenmedi mi?
Var.üretim başlığında değil de diğer başlıkta yüklüyor herkes.
KORDELIA
03-10-2011, 23:25
Selam,
Galiba yakında bazı fideleri imha etmek zorunda kalacağım, bahçemde bazı doğal gelişen fideleri saksılara aldım ama mandalin ağacının dibi daha dolu, büyümelerine izin verme şansım yok :(
Aslında bu durum beni,biraz gülümsetiyor. Bir kaç sene önce nereden bulurum ben bunun tohumunu deyişimi hatırlıyorum.
Şimdi neyapacağız şimdi bunun fazlasını diyebiliyoruz.
Benim sellukam yok bana yolarsanız hem yaşama şansı olur fidelerin benimde sellukam olur :p
Sn Kordelia sizce sakıncası yoksa pazar günü Mehmet arkadaşımda isterse gelip fideleri almak isterim.
Merhabalar;
Balkonumda ki 2 sellukadan, ön cephede olanın, yapraklarına dikkat edermisiniz lütfen.
Saksılar, Güneye bakan duvarın iç tarafında. Saat 10.00 kadar güneş alan yerdeler.
Bu Şubat başında, iç ortamda çimlendirildiler. Çiçek vermediler.
Yapraklarda bir sorun var, ama nedir?
Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla.
249503
249504
249502
Aslında bu durum beni,biraz gülümsetiyor. Bir kaç sene önce nereden bulurum ben bunun tohumunu deyişimi hatırlıyorum.
Şimdi neyapacağız şimdi bunun fazlasını diyebiliyoruz.
yasasiiinnn kesinlikle ben de talibim, mumkunse :)
düşbahçesi
15-10-2011, 17:53
Merhaba,
İstanbul'da özellikle Tuzla'nın üst taraflarında bahçesinde Selluka yetiştiren arkadaşımız var mı acaba aramızda ? Ben de yetiştirmek istiyorum ancak, burası serince ve yüksek bir yer olduğu için endişe ediyorum bahçede olur mu diye ?
Bir de acaba Selluka'nın İst. şartlarında güneş ihtiyacı nedir acaba iyi çiçeklenmesi için ? 1 - 2 saat öğlen güneşi yeterli olur mu dersiniz ?
Herkese teşekkürler
serkan_istanbul
15-10-2011, 18:17
Merhaba,
İstanbul'da özellikle Tuzla'nın üst taraflarında bahçesinde Selluka yetiştiren arkadaşımız var mı acaba aramızda ? Ben de yetiştirmek istiyorum ancak, burası serince ve yüksek bir yer olduğu için endişe ediyorum bahçede olur mu diye ?
Bir de acaba Selluka'nın İst. şartlarında güneş ihtiyacı nedir acaba iyi çiçeklenmesi için ? 1 - 2 saat öğlen güneşi yeterli olur mu dersiniz ?
Herkese teşekkürler
selamlar ben istanbul bağcılar tarafındayım. mart gibi diktim tohumlarını. sabahtan öğlene kadar güneş alıyo 6 ay gişbi bir zamandada çiçeklendi. Üstelik saksıda benimki sayfamda var. resimleri
yasasiiinnn kesinlikle ben de talibim, mumkunse :)
Bir iki sene önce aman nereden tohum bulacağız gibi bir konu konuşurduk. Şimdi. Artık herkeste tohum var. Şubat gibi olgunlaşır tohumlar, başlar paylaşma projeleri. Siz forumu takip edin.
KORDELIA
18-10-2011, 09:05
Sayın Latif
Özür dilerim mesajınızı yoğun iş yaşamı nedeni ile ancak bu sabah görebildim, fideleri her zaman gelip alabilirsiniz. Eğer sitki.karapinar@gmail.com adresine bir gün önce haber verirseniz teslimat mümkün olabilir.Çiçeklenme çok fazla tomurcuk olmasına rağmen oldukça az galiba ısı azlığı buna sebep.
Sn Kordelia ilginiz için teşekkürler. Ancak arkadaşların söylediğine göre mevsim nedeniyle tutmıyacaklarını söylediler.Zamanı gelince tohumdan üreteceğim.
Uygun biçimde alınırsa, hiç bir sorun olmadan taşınabilir yerdeki fideler.
odi-kara
23-10-2011, 22:24
selam arkadaşlar bende selluka tohumu istiyorum. sanırım dikim için mevsimin tam zamanı gönderecek arkadaşa şimdiden minnetarım
Daha tohumların yeni oluşması lazım dolayısıyla dikim zmanı olduğunu zannetmiyorum
Selam,
Galiba yakında bazı fideleri imha etmek zorunda kalacağım, bahçemde bazı doğal gelişen fideleri saksılara aldım ama mandalin ağacının dibi daha dolu, büyümelerine izin verme şansım yok :(
Sayın kordelia ; fideler hala duruyorsa bana gönderebilir misiniz.?
Kargo ücretini karşılayacağım.
Sayın Kordelia bende fidelere talibim belki Adana havası sıcak çelikle tutarmı denemek isterim.:D
Selluka büyüyor
Merhaba efendim,
Şimdiden yanına sırığınızı dikin bence(kabuğu soyulmuş kuru dal) . Güle güle büyütün. Sağlıkla keyfini sürdürün inşallah.
Saygılarımla lütfen.
Bu kibar temennilerinize teşekkür ederim Resimdeki sellukayı size göndermek istiyorum Adresinizi özelden gönderirseniz memnun olurum İyi günler
münevver
16-12-2011, 08:45
Sn Ahmeter
Ne zaman çimlendirdiniz? Daha erken değil mi?
sizinki çok güzel olmuş elinize sağlık.
Bu kibar temennilerinize teşekkür ederim Resimdeki sellukayı size göndermek istiyorum Adresinizi özelden gönderirseniz memnun olurum İyi günler
Merhaba efendim,
Çok teşekkür ederim. Bende 2 adet var, mesaj=487
İlk seneleri, balkonda kışı atlatırlarsa, baharda daha güzel şartlar sağlıyacağım kısmet ise.
İyilikler hep sizin ve sevdiklerinizin olsun ALLAH indinde inşallah. Sağlıcakla kalın.
Saygılarımla lütfen.
Merhaba efendim,
Şimdiden yanına sırığınızı dikin bence(kabuğu soyulmuş kuru dal) . Güle güle büyütün. Sağlıkla keyfini sürdürün inşallah.
Saygılarımla lütfen.
Sayın Ahmeter;
Dün sayfanıza denk geldim, muhteşem bahçenizi ve sellukalarınızı gördüm, çok güzellerdi.
Tereciye tere satmışız, satmaya teşebbüs diye yumuşatalım. Affedersiniz:))
Sağlıcakla kalın ailecek inşallah.
Saygılarımla lütfen.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.