View Full Version : Maviş çiçeği (campanula)
Gül Batur
29-05-2008, 13:11
Mavişlerin artık acma zamanı yaklastı. mavi ve beyaz mavişlerimin fotgraflarını yolluyorum. İlk fotograf mavi, ikincisi beyaz maviş.
Arzu Kasapoğlu
29-05-2008, 15:14
Merhaba Gül Hanım,
Mavişleri tohumdan mı ürettiniz acaba?
İklimsiz
29-05-2008, 15:39
Bizim tohumlar bu hale gelecek mi dersin Arzu :)
Arzu Kasapoğlu
29-05-2008, 16:32
İnşallah en kısa zamanda gelir Gülerci'ğim.
Çiçeklenme süresi nekadar acaba ve yılda kaç kez açıyor?
Güler ablanın gönderdiği Maviş mavi açtı. Bütün saksıyı kaplamış durumda.Ama görüntüsü çok hoş. Bulabilirsem beyazını da aynı saksıya dikmeyi düşünüyorum. O zaman daha güzel olacak gibime geliyor. mavi beyaz bir saksı.
Sevgili nazlıo6, bence aynı saksıya dikme, bakarsın birbirlerini yerler. Şimdi bunu okuyunca güldüğünü görür gibiyim. Ama eminol, bazı tür çiçekler birbirlerini yok ediyorlar. Bu bende petunyalarda başıma geldi. Aynı renk biri yalın kat biri katmerli petunyayı daha şık görünsün diye aynı saksıya ekmiştim, daha sonra farkettim ki yalın katlar katmerlileri haketmişler. Ne olur ne olmaz de ayrı saksılarda dene. Hem beyaz olanların yaprakları daha geniş bakarsın mavişleri kapatır.
Gül Batur
02-06-2008, 22:01
Arzu Hanım mavişleri kökten ayırıyorum .
.
Teşekkürler Güler Abla. Bunu hiç düşünmemiştim. Ben saksıdaki ahengi düşünmüştüm. O zaman beyazını bulur bulmaz ayrı bir saksıya ekeyim.
Gül Batur
03-06-2008, 11:29
maviler çiçeklenmeye başladı
beyazlar daha gec temmuz gibi çiçekleniyor
Mavişlerim açtı. Çok çok güzeller.
Güler Hanım'a tekrar teşekkürler.
Bugün bu çiçeği komşunun balkonunda gördüm. Adını bilmediğini söyledi. Maviş çiçeğiymiş meğer. Rengi süper.
Gül Batur
14-06-2008, 11:28
işte mavişimin son hali
Gül Hanım, muhteşem görünüyor. Nasıl bakıyorsunuz?
Gül Batur
16-06-2008, 12:08
Zenfree çeşme suyu veriyorum benim çiçeklerim çok az sabah güneşi
azda akşam güneşi alıyorlar özel bakımı yok suyu sever,
sağlıklı bol çiçekli günler,
Tesbit ettiğim kadarı ile ikinci senelerinde formuna kavuşuyor.Boyları daha uzuyor ve aşağı doğru sarkıyor.
Yapraklarına su püskürtmeyi ihmal etmeyin.Islanmaya bayılıyor maviş çiçeği.
Haftada bir gübre de verirseniz değmeyin keyfine.
Maviş çiçeğim çok keyifli. Ama sıcaklık arttıkça endişeleniyorum bozulacak diye. Çok sıcaklarda içeri mi alsam? Ne dersiniz?
Gül Batur
23-06-2008, 00:28
evet maviş sıcağa tahammülü yok bende içeri aldım
sizde aydınlık serin bir yere alın
Maviş çiçeğim çiçek açtıktan sonra çiçekleriyle birlikte dallarıda kurudu. makasla dibinden kestim. Bence dallarının kurumaması gerekiyordu. Neden olabilir acaba?
Gül Batur
02-07-2008, 12:25
snazlı06 benimkide aynı sizinki gibi sarkanlar kurudu ben kesmedim belki üzerinde
durursa tohum oluşur diye bir umutla bekliyecem
saygılar
Gül Batur
27-07-2008, 23:22
beyaz mavişimin ilk çiçeklerini sizlerle paylaşmak istedim. Hafataya inşaallah bol çiçekli halinide göndereceğim...
Beyaz mavişiniz çok güzel sevgili Gül Batur maşallah. Sanırım beyaz mavişlerin yaprak kenarları tırtıklı oluyor. Mavilerinki daha yuvarlak formlu.
Bu da benim beyaz mavişim.. İlk çiçeğini sizlerle paylaşmak istedim.Güler ablanın gönderdiği mavi çıktı.. O da açmaya uğraşıyor.Ama beyazım çok keyifli gidiyor...
Sevgili fellez, çok güzeller, ellerine sağlık.
Benim de mavilerin çiçekleri soldu, ama beyaz olan aynen seninki gibi bayağı iştahlı. Seyretmek çok hoşuma gidiyor.
sevgili fellez, çok güzeller, ellerine sağlık.
Benim de mavilerin çiçekleri soldu, ama beyaz olan aynen seninki gibi bayağı iştahlı. Seyretmek çok hoşuma gidiyor.
mavilerin zamanı geçti galiba o benim resimdeki saksım nerdeyse yok oldu izmirin sıcağına dayanamıyor..sizden gelen yeni yeni toparlıyor üzerinde birkaç çiçek var hala ama beyaz kadar coşkulu değil..
Gül Batur
22-09-2008, 11:52
Sevgili fellez Allah nazardan korusun çok güzeller.
benim bu sene beyazlarımın hepsi kurudu .
hiç beyazım kalmadı ,
Arkadaşlar sabredin,mavişler kışın uykuya geçip nerdeyse kayboluyorlar,baharda yeni sürgünler belirginleşir
Şu anda mavişlerimin görüntüsü resimdeki gibi;
bakımından söz etmeyi unuttum soğuk yer istiyor bu yaz sıcaklardan berbat oldu bu fotoğraf evelki yazdan. güneşi de seviyor ama sabah güneşi ve az.sulaması da normal yani balkonda bakıyorum kısaca bu boya da bir mevsim aralığında geliyor hiç merak etmeyin
merhaba üzerine kar yağmış birşey olmamış diyorsunuz annem der ki o çiçeğin dibine yazın çok sıcakta biz denizlide buz koyardık buradan da soğuktan hoşlandığı sonucuna varıyorum benim çiçeğim de bu yaz izmirin o korkunç sıcağına dayanamadı tomurcuk döktü sarardı soldu ölüyor diye çok korkmuştum ama şimdi soğuklarla yeniden yemyeşil oldu canlanmaya başladı. sevgiler selamlar hepinize..
Yukarıdaki mesajlara bakarak mavişimi balkonda tutuyorum. Yanlış mı yapıyorum acaba? İçeriye almalı mıyım?
Sevgili zenfree, benimkiler kapalı balkonda, ama açık olsa sanki daha iyi olacak gibi.
Manyas'dan bahçeden yüklenip geldim. Şimdi ayırım yapacağım.
Son hallerini de bahçe bölümüne yüklemiştim, istersen bak, bayağı sağlıklılar.
Suyunu ihmal etme sabah biraz güneş görse yeter, soğukta tut. Evin içine alsan, hertaraf kaloriferli, rahatsız olur bence.
Assassin
14-12-2008, 22:05
benimkiler de bahcede duruyorlar ve oldukça rahat görünüyorlar.. her yıl kışı bahcede ya da açık balkonda geçirirler, ve her yıl yeniden doğarlar :))
Geçen sene Güler Hanım'dan aldığım mavişler (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=251816&postcount=93) çok güzel sarktılar. Çiçeklenmelerini heyecanla bekliyorum. Kışı dışarıda geçirdiler. Hiç içeri almadım.
Gül Batur
20-06-2009, 16:38
Mavişçiler neredesiniz?
fatmadundar
21-06-2009, 09:55
Buradayız:cool:
Beyazı açmış olanlar da vardır.:rolleyes:
Çiçek açmış olan komşumun hediyesi, arkadaki üzeri tomurcuk dolu olan Güler Hanım'ın hediyesi.
Maviş sabahları güneş alan öğleden sonra güneş görmeyen yerleri tercih edermiş (Komşumun tavsiyesi).
Aman o ne güzel çiçek öyle! Bayıldım. Güle güle büyütün:)
Nasıl yetişir acep? Tohumdan mı, çelikten mi?
Ben ilk defa yetiştiriyorum DefneD. Sanırım saksı değişimi sırasında köklü olanlar ayrı saksılara dikilerek çoğaltılıyor.
Gül Batur
21-06-2009, 20:07
ilk baharda kökten ayrılıyor ben izmirde bu sene on arkadaşa verdim ilk baharda yine paylaşırız nasibi olan alıyor .
maviş çicegide salluka gibi eskiden izmirde her evde vardı beyazıda çok güzeldir gecen sene bende vardı
Sevgili Gül Batur, kocaman bir maşallah. Mavişleriniz ne güzel olmuş.
Benimkiler de çok iştahlılar ama daha çiçekleri yok.
Sevgili jineop haklısın öyle demekle ama en kısa zamanda sana da düşecek. Ahhh bu vakitsizlik, yapılacak o kadar çok iş var ki.
Manyas'a döner dönmez, hemen bu işe koyulacağım.
Arzu Kasapoğlu
21-06-2009, 21:13
Aşağıdaki mavi renkli mavişler köklendiğinde bende dağıtım yapacağım. Kimse bu güzel çiçekten mahrum kalmasın.
Sevgili gülerden aldığım mavişlerim,
Seneye bunlarda böyle mavilenecek inşallah.
Koyu yeşil
22-06-2009, 10:12
Sevgili Gül Batur'un hediyesi, henüz minik olmasına bakmadan kocaman tomurcuklarından bir tanesini bu sabah açtı.
TuruncuHis
22-06-2009, 20:46
Sevgili Gül teyzemin hediyesi mavişim açıverdi tüm tomurcuklarını bugün.
Her ne kadar hızla yayılan hastalıktan onu korumak için kükürtlememden dolayı yaprakları ayrana batmış gibi olsa da, mavi çiçekleri ile pek şirin.
Teşekkür ederim Gül teyzem...
Sevgili İklimsiz arkadaşımız yana yakıla maviş aramalarıma dayanamayarak bana iki tane minik fide gönderdi. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Dua edinde yaşatayım. Siz de rahat edin ben de:D
90011
Mavişim açtı. Hem de ne açmak.:cool::cool:
90064
Flaşla çekmek zorunda kaldım. Görüntü çok iyi olmadı malesef.
90065
Bu üç gün önceki hali.
Arkadaşlar, gerçekten çok güzel bir çiçek.
1- Tohumdan üretilemez mi?
2- Kokulu mudur?
3- Tohumdan üretilebilir ise satış yapan arkadaşımız var mı?
Teşekkürler...
Tohumdan mutlaka üretiliyordur. Kokusu olsaydı arkadaşlardan biri mutlaka bahsederdi ki şu ana kadar bu konuda hiçbirşey okumadım. Satış yapan varsa ben de almak isterim.
Satış yapan yoksa çelik konusunda paylaşmak isteyenlerin maviş talebimi dikkate almasını rica ederim. Offf, clematisi hallettim şimdi bunu bulmak için uğraşacağım.
Sayın Zenfree, gerçekten bir harika, insanın baktıkça bakası geliyor. Güneşi seviyor mu? yoksa gölge de mi böyle coştu? Malum edinmeden önce yaşam isteklerini biraz öğrenmeli :)
Mavişin bir dalını, bir fidesini bile bulabileceğimi zannetmezken sevgili kılıç bana saksısıyla verdi. Maviş tohum veren bir çiçekmi bilmiyorum ama eğer tohumu olursa maviş sahibi olmak isteyen arkadaşlara göndererek kılıç'ın bu yüce gönüllü davranışının birkaç kişiyi daha mutlu etmesine vesile olurum inşallah. Çok teşekkürler:)
90439
90440
90441
Yine çok güzel mavişler, insanın rüyalarına giriyor (sizi bilmem ama geçen sene haseki küpesi ve mavişli rayalar görüyordum).
Sevgili Güler Hn, geçen kış verdiğiniz mini mini mavişler tomurcuk verdi ve bugün ilk çiçeğini açtı. Küçük olmalarına rağmen iki küçük saksıya ayırmıştım, sadece öğlende biraz güneş alıyorlardı, bugün birini biraz daha güneşli yere taşıdım. Bakalım hangisi daha mutlu olacak. Tekrar çook teşekkür ederim.
fatmadundar
04-07-2009, 13:41
Mavişler çiçekleri geçtikten sonra işte böyle oluyor.
Eğer kökü tamamen kurumazsa sonra, kış ve baharda kökünden yeni sürgünler veriyor. Onları ayırıp dikerek çoğaltılabiliyor. Tohum yapmıyor. Ancak o zaman mavişleri (olduğu kadar) sevenleri ile buluşturabiliriz.
Teşekkürler Güler Abla. Bunu hiç düşünmemiştim. Ben saksıdaki ahengi düşünmüştüm. O zaman beyazını bulur bulmaz ayrı bir saksıya ekeyim.
Beyazla mavi aynı dönemde açmıyor zaten boşa zahmet edip birbirinin keyfini bozmayın.Maviler şimdi açmaya başladı, beyazın daha 1 ayı filan var. O zamana kadar mavide çiçek kalmıyor.
Arkadaşlar, gerçekten çok güzel bir çiçek.
1- Tohumdan üretilemez mi?
2- Kokulu mudur?
3- Tohumdan üretilebilir ise satış yapan arkadaşımız var mı?
Teşekkürler...
Tohumlu değil baharda ayırarak üretiliyor.Kokulu değil.Baharda verebilirim diye düşünüyorum.Fatma Dündarın da dediği gibi yaz sıcağını atlatıp bahara kadar yeşerebilirse.Bu yıl hiç ummuyordum toparlanacağını böyle bir sürpriz yaptı.
Biraz önce sizin bahçenizi dolaştım sevgili Fellez. Her biri ayrı güzel çiçeklerinizi gördüm. Tabi ki maviş çiçeğiniz de çok güzel. Benim dolaştığım tüm bahçelerde gördüğüm sadece çiçek zenginliği değil, sadece emek ve bakım değil aynı zamanda estetik güzellik. Bu bir sevgi kuşkusuz ama aynı zamanda incelik, zerafet. İnsanın iç güzelliğinin çiçeklerde, doğada yansıması:)
Günaydınlar herkese:)
29 Haziranda sevgili İklimsiz'in gönderdiği iki minik fideyi dikmiştim. Bir hafta kadar baygın yattıktan sonra fidelerden bir tanesi nihayet başını kaldırdı, hatta minik 2 tane yaprak büyütmeye bile başladı. Öbürünü de ''Başın öne eğilmesin...'' diye şarkı söyleyerek gaza getirmeyi düşünüyorum.;)
91380
91381
Sonunda benim de mavişim oldu. Çok mutluyum. ;)
Seraya sipariş verdim, Yalova'dan bulup getirdiler.
Şimdi beyazını sipariş verdim, yakında beyazını da getirecekler.
Yalova'da mavişi "Gelin Tacı" ve "Dön de bak" diye isimlerle biliyorlarmış.
TuruncuHis
09-07-2009, 23:01
Dün sapasağlam olan mavişim bu akşam baktığımda komple erimiş gibi idi. Çiçekler ve yapraklar sanki fırına sokulmuş gibi olmuşlar. Sizlerde de böyle bir şey oldu mu? Bugünkü aşırı sıcak mı etkiledi acaba?
Yeri gayet güzel, sadece güneş doğarken ışığı vuruyor, onun dışında gölge bir yerde. Hay allah, pek üzüldüm :(
Yazdıklarım işin şakası tabi.
Sıcaklardan çabuk etkileniyorlar.
Ben yarı gölge bir yerde bulunduruyorum, sabah güneşini bile az alıyor.
Arada hafif su serpiyorum yapraklarına, hoşuna gidiyor.
2-3 hafta arayla da diğer bitkilerle birlikte asprinli su veriyorum.
Ne kadar mantıklı bilemiyorum, bu üçüncü senesi olduğuna göre yanlış bir şey yoktur herhalde.
Arkadaşlar,
Maviş güneşi ve sıcağı sevmiyor mu? Öyleyse Adana'yı, benim evi hiç sevmeyecek. Üzüldüm gerçekten. Lütfen bilgi verir misiniz?
Sevgili Maki01,
maviş sıcağı ve güneşi sevmiyor, ama Adana'da olmayacak diye birşey söylenemez.
İzmir'de sıcak ama yarı gölge bir yerde rahatça yetiştirebiliriyoruz, gözünüz korkmasın.
Bu bahar, Afyon'a minik bir çelik göndermiştim, coşup saksıdan taşmış, demek ki serin yerde daha iyi sonuç alınıyor.
Teşekkürler sevgili Ülker,
Balkonlarım doğu ve batı cepheli. Kuzeye bakana da ben pek bakmıyorum :) Bu durumda salonda yetiştirmek daha uygun olacak gibi. Dogru mu sizce?
Sevgili Maki01,
Mavişin iç mekanda yetiştirildiğini hiç duymadım, ben yaz kış dışarda bırakıyor, çok soğuk olursa, üstüne naylon geçiriyorum.
İç mekanda başarılı olmaz gibi geliyor ama, denemeden de bir şey diyemem.
TuruncuHis, mavişiniz susuz kalmış olabilir mi? Bazen benimki de öyle buruşuyor. Sulayınca canlanıyor.
Merhaba arkadaşlar benimde eskiden mavişim vardı ve inanırmısınız güneye bakan balkonumda sabah 10 dan akşam üzeri 16,30 a kadar güneş alıyordu ve inanılmaz mutluydu taki bir rahatsızlık sonucu onlara su verememe kadar o yıl bütün çiçeklerimi kaybetmiştim :( benim deneyimime göre güneşte de çok sağlıklı oluyorlar bence ilk konuldukları ortama alışıyorlar benimki hep güneşteydi. Bol çiçekli günler dilerim..
TuruncuHis, mavişiniz susuz kalmış olabilir mi? Bazen benimki de öyle buruşuyor. Sulayınca canlanıyor.
sevgili arkadaşlar maviş çok sıcaklarda bayılıyor.yıllardır benim hep aynısı oldu bir günün içinde öldü sanki ama seneye yeniden canlanıyor .bu yıl gölgeye alarak kurtardım . o kadar kötü değil şu anda hala üzerinde çiçekleri var.susuz birakmayın ve ortancalar gibi gölgeye alın benim deneyimlerim böyle..
TuruncuHis
10-07-2009, 20:53
Sulama rejimi, ışığı, yeri değişmedi arkadaşlar. Güneş ışığı vurmuyor üzerine, ışıklı ama gölge bir yerde duruyor Gül teyzemin yetiştirme talimatına göre. Kuşlardan arta kalan yarısı gayet iştahlı idi. Coşkuyla çiçek açmaya devam ederken sabahtan akşama olan bir durum bu.
Sanıyorum aşırı sıcak etkiledi. Yarını da atlatalım, hava biraz serinleyecek. Mavişimi de saksısında koruyacağım seneye kadar...
Yarın mavişlerim için saksı ve toprak hazırlığı yapmalıyım. Mavişin toprak karışımı ne olmalı?
Lütfen yardım...
Müstakbel Mavişçiler, gözünüz aydın:)
Benim ikinci fide de ayıldı ve yaprak büyütmeye başladı.
Makicim elinden fısfıs eksik olmasın, Maviş duşa bayılıyor. Güneş görmediği halde ben günde üç-dört kere su püskürtüyorum, yoksa kendisini salıyor. Adana sıcağını göz önüne alarak uygun bir yer hazırla mavişine:)
Güler Hanım der ki:
"Mavişler çok rahat büyütülen bir çiçek.
Drenajı iyi, suyu geçirgen bir toprak olsun. Suyu çok sever, çok güneş sevmez."
Kum, torf, bahçe toprağı karışımı uygun olacak gibi:)
Benimkiler fide olduğu için perlit+torf karışımına diktim. Önümüzdeki bahar (umarım yaşamaya devam eder ve büyürler) kaliteli bir toprak karışımına alacağım.
Doğaçlama yapacağım sanırım... aksi gibi perlit bitti:(
Teşekkürler sevgili Defne,
Sevgili COYOTE,
Perlit nem tutma özelliği olan bir malzeme diye biliyorum. Güler Hanım geçirgen diyor. Sanki maviş için perlit uygun değil gibi geldi bana. Ne dersin?
Hımm haklısınız, e iyi o halde kum var, bahçe toprağı da buldum bugün yarın da gidip torf aldım mı tamamdır yaşasın:D
Bende aynı şeyi düşünüyordum.
Perlit suyu tutuyor. Süzek, geçirgen bir toprak yapılmak isteniyor kum konuluyorsa perlite gerek yok gibi
geliyor.
Ama çok sıcak yerlerde fazla su ihtiyacı için bitkiyi koruyabilir mi bilemedim.
Mesela Ankara da perlit olmasın ama Adana da iyi mi olur acaba?
Birden mum çiçeklerindeki gibi panik yaptım ben.:(Gelince daha da coşarım gibime geliyor:DSamsun'da anneannemim komşusunda vardı maviş hem de ne maviş yaklaşık 25 yıl önce filan, eminim o teyze perlit koymamıştır:p
Siz hala annenizin margarinini mi kullanıyorsunuz deermişim:D Ben fideden bahsediyorum. Arkamdan atıp tutmayın, bozulurum:p
Şaka bir yana, toprağı ya da bitkiyi yetiştireceğimiz yeri yaşadığımız iklime göre seçmemiz lazım. Benimkiler güneşi ucundan, sadece doğduğu zaman almalarına, torf+perlit karışımında olmalarına ve onca duşa rağmen, sabahları toprağı kuru oluyor. Yaaaa:dilli:
Aaaa sn DefneD vallahi öyle bir niyetim yoktu, ben öyle kendimce düşünerek (Sn Maki01 in dediğinden yola çıkarak)perlit koymamama geçerli bir sebep bulayım dedim ve de yazdım.;)ne olur yanlış anlamayın:(Samsun,Giresun havası hemen hemen aynı ne de olsa.
Sevgili Defne,
Seninki fide, uygulamanın doğru olduğunu düşünüyorum. Hava atayım biraz. Bizimkiler fide değil. O nedenle perlit olmasa mı acaba dedim. Sevgili feriha'nın Adana-perlit düşüncesi de çok haksız değil gibi yine de geçirgen olması açısından kum koymam sağlıklı olcak. Suyuna dikkat etmem gerekecek sevgili mavişlerimin.
Sevindirik oldum gerçekten :)
Sn uzman16; şimdi farkettim Bursa'da olduğunuzu, çok sevindim :)
Acaba Bursada beyaz ve mavi mavişleri nereden temin edebileceğimizi yazarmısınız.
Ben siparişle seraya getirtmiştim. Şu an orada yok.
Ama işyerinden bir arkadaşım evlerinin oradaki bir kırtasiyecinin çiçek meraklısı olduğunu, üretip sattığını ve maviş bulunduğunu söyleyince Ataevler'de olan bu kırtasiyeye gidip aldım. Saksı, toprak gibi malzemeler de satıyor. Bahçede kendi yetiştirdiği çiçekler var.
Adres olarak bilmiyorum ama gittiğim yeri tarif edeyim. Ataevlerdeki Aquapark yakınlarındaki Emine Örnek Anaokulu ve Dershanesinin karşısında boş bir top sahası var. Sırtınızı anaokuluna dönünce top sahası karşınıza geliyor. Sahadan yukarıya doğru olan bir sokağa girince, sağda bu kırtasiye var. Bir apartmanın altında. Karşısında da A L O Market diye bir market vardı. Market adından bulabilirsiniz. Mavişleri görürsünüz zaten. Beyaz mavişlerden de ufak var.
Google Earth 'den bulup ekledim.
(Not: Marketin adı yasaklı kelimelerden. :p Bitişik yazınca üç yıldız ***çıktı. Ben de aralarına boşluk bırakıp yazdım.)
Ben de kısa süredeki gözlemlerime dayanarak seradan aldığım mavişin çok sıcak sevmediğini düşünüyorum. Gölgede daha keyifli gibi. Yapraklarına su püskürtüyorum.
Ancak kırtasiyeden aldığım mavişler tüm gün güneş altındaymış ve bundan hiç zarar görmüyormuş. Kırtasiyeci tüm gün bahçede olduklarını söyledi.
Geldi..:D Hemen duş yaptı. Yorgunuz ama iyi olduğumuzu göstermek istedik. Sevgili uzman16 gayet iyi durumdalar, çok teşekkürler.:p
92675
Mavişler İstanbul'da hangi aya kadar açıyorlar? Benimki çok küçük, üstünde bir kaç tomurcuk ve çiçek var, çabuk geçecekler diye ödüm kopuyor.
Beyazı da yavaş yavaş açmaya başladı.
92710
Sevgili kiraz, mavişler artık yavaş yavaş solmaya başladılar, şimdi açma sırası beyazlarında. Onlar daha geç açıyor.
Sevgili arkadaşlar, senelerdir saksılarımda mavişim var. Mavişim var demem için en az üç saksımın olması lazım. Ben bütün çiçeklerim için aynı düşünüyorum, eğer o çiçekten bir saksı var ise, bende var demem.
Baktım çoğaldılar o zaman o saksısı dağıtarak arkadaşlara gönderiyorum.
Maviş 7-8 saksı oldu. Üç saksıyı dağıtarak postaladım. Belki bir tane saksı daha bozabilirim.
Beyazların dağıtımını yapmadım. Bir tanesi yavaş yavaş açmaya başladı. Ona dokunamam.
Diğer saksıda bir hastalık sezer gibi oldum, hemen ilaçladım. Toparlamasını bekleyeceğim. Eğer toparlanma olmazsa, beyaz dağıtımı yok. Zira saksı adedi ikiye düşüyor, ne olur ne olmaz.
Bence çiçeklerin sevdikleri ve sevmedikleri şeyler vardır ama bu biraz da alıştırmaya bağlı.
Benim mavişler kışın Silivri'de karın altında bile kaldılar bir şey olmadı. Biraz güneşte fazla kalsalar yaprakları pörsüyor.
Maviş, bol su çok az güneş alan mekanı seviyor. Rüzgârı da sevmiyor. Veya benimkilerin istekleri bu yolda.
Sevgili feriha, gözünüz aydın. Maşallahı var, güle güle büyütün.
Makicim, senden yarın kuvvetli bir hava atma bekliyorum:)
Bu arada, bugün internette İngilizce bahçecilik, çiçek yetiştirme sitelerini, mavi çiçek sitelerini gezdim, acaba mavişin gerçek ismini öğrenebilirmiyim diye, hiçbir şey bulamadım. Türkçe ''maviş çiçeği'' diye aratınca da sadece bizim site çıkıyor:) Yok mu bunun ismini bilen?
Yalova'da mavişi "Gelin Tacı" ve "Dön de bak" diye isimlerle biliyorlarmış.
Acaba bu isimlerle biliniyor olabilir mi?
Bu arada, bugün internette İngilizce bahçecilik, çiçek yetiştirme sitelerini, mavi çiçek sitelerini gezdim, acaba mavişin gerçek ismini öğrenebilirmiyim diye, hiçbir şey bulamadım. Türkçe ''maviş çiçeği'' diye aratınca da sadece bizim site çıkıyor:) Yok mu bunun ismini bilen?
Geldi..:D Hemen duş yaptı. Yorgunuz ama iyi olduğumuzu göstermek istedik. Sevgili uzman16 gayet iyi durumdalar, çok teşekkürler.:p
Rica ederim Sevgili Feriha,
Güle güle büyütün.
Terasınıza çok yakışacağından eminim.
Benden size bir nazarlık olarak kabul edin.
Beyazların durumu da umarım iyidir.
Beyazlarda iyiler hemen diktim. Yapraklarda bir bozulma yoktu. Onlarında büyüyeceklerini umuyorum. Gelip gidip bakıyorum inanamıyorum..:p
Arkadaşlar teşekkür ederim.. İsmini aramanıza bende katıldım aşağıdaki linki buldum. Sanki benziyor. Değilse bile bu çiçeğin sarkan formu olmalı..
http://translate.google.com/translate?hl=tr&sl=en&u=http://www.mobot.org/gardeninghelp/plantfinder/plant.asp%3Fcode%3DP910&ei=JeVcSrPjF6LcmgPOouXjAQ&sa=X&oi=translate&resnum=11&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dplatycodon%2Bgrandiflorus%26hl%3Dtr%2 6rls%3Dcom.microsoft:tr:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7ADBF_en
Yarın büyük gün:D
Ben de netten baktım ve campanula diye hatırladım, google da campanula diye aratınca aşağıdaki resimlere ulaştım. Bence çok benziyor, siz ne dersiniz?
Tabi onlarca campanula alt türü var bu ikisi en çok benzeyenlerden;)Kaya bahçesi bitkisiymiş sanırım..
Sevgili Feriha, fotoğraftaki çiçek ticari sitelerde balon çiçeği diye satılıyor. Katlı olanı ve yalın kat olanı var. Yaprak yapısı farklı ama yalın katın çiçeği mavişe çok benziyor.
Evet coyote sizinkiler bence maviş. Çiçek aynı, yapraklarda çok benziyor.
1. resimdeki campanula topaliana
2.resimdeki campanula thumb olarak geçiyordu. Çok güzel bir site buldum kaya bahçesi çiçekleri ile alakalı fakat çok yavaş açılıyor.
Sevgili COYOTE,
Oh be! Sonunda birimiz isim bulabildik. Teşekkürler:)
Mavişimiz Campanula (çan çiçeği) ailesindenmiş. Sitemizde okuduğum kadarı ile mavişin pembesi de varmış. Ben Duvar Çan Çiçeği denilen ve ana vatanının Hırvatistan olduğu söylenen bu pembe çiçeği bizim mavişe benzettim. Siz ne dersiniz?
http://en.wikipedia.org/wiki/Wall_bellflower
;)Evet benziyor aslına bakarsanız hepsi birbirne çok benziyor sonuçta familya aynı. Bir ara mammillaria türünden bir kaktüsümün tam cinsini öğrenmeye çalışıp pes etmiştim.:pBu da onun gibi oldu:))
Ama sizin söylediğinizin çiçekleri biraz daha uzun sanki, mavişin azıcık daha yayvan :confused:
En azından bu çiçek nedir diye soranlara eğer ukalalık etmek istiyorsak ''Campanula'', istemiyorsak ''Bir cins çan çiçeği'' deme şansımız var artık:)
Beyaz ''Campanula'' larınıza iyi bakınız lütfen. Vakti gelince ucundan acuk isterim:)
Dön de Bak dedikleri sanıyorum Acem Borusu.
Sevgili ferihanın verdiği linkte olan benim bahçemde beyaz ve mavi olarak var. Çiçek şekilleri çok yakın ama yaprak yapıları değişik.
Kaya bahçesindeki maviş. Bakın biz gölgede daha doğrusu az güneşte büyütüyoruz, orada kaya bahçesi ki güneşte yetişmiş.
Dedim ya alıştırmaya bağlı galiba.
Mavişim Bursa'dan Adana'ya geldi ve kargoda kutu içinde ikinci gecesini geçirdi. Buna ragmen çok güzel. Bir sürü tomucuk var üzerinde.
Makyaj yapamadı henüz. Uykusuz geçen 2 günün ardından hala çok güzel :)
Miniş beyazlarım da büyüyecek ve forumda yerini alacak.
Çok teşekkürler sevgili uzman16
92934
Gözünüz aydın sevgili maki01.. Güle güle büyütün. Sizin dallarınız daha uzun maşallah:D
Teşekkürler sevgili feriha,
Saksı büyüklüğü ya da çekimden kaynaklanıyor olabilir. Beyazım zorlanacak gibi, umarım yaşatabilirim. Kökler ve birazda dal duruyor ama yapraklı bölümler kırılmış malesef. Beyazı gölge ve serin bir yere aldım malum Adana çok sıcak. Mavi ise şimdilik salonda. Çok nem kaybetmiş ama hızla toparlanıyor. Baygın olan yeni filizler ayaklanmaya başladı bile 1-2 saat içinde :)
Benim minnoş geldi nihayet. Sn uzman16 gerçekten çok teşekkür ederim. Kocaman bir saksı mavişim oldu umarım yaşatabilirim.
Ama ben resim eklemesem daha iyi çünkü bende zaiyat epey fazla.Kapı çalınca hemen koşup açtım sevgili!! kargo görevlisi üzerindeki o kadar yazıya rağmen havalandırma deliğine takmış iki parmağını sallaya sallaya geliyordu kutuyu, ben ayyy napıyorsunuz çiçek var deyince bana abla sana bişi söyliim mi kargoyla çiçek taşınmaz dedi:mad:(kendime hakim olmaya çalışarak uygunsuz bir kelime yazmamaya gayret ediyorum )
Neyse duş aldırıp kırılan dalları temizledim, birkaç güne kadar haber veririm.
Beyaz çelikler iyi gibi bakalım:confused:
Sevgili Maki01 ve Coyote,
Sonunda ulaşmalarına sevindim.
Paketleme konusundaki acemiliğim de kırılmalarda etken olmuş olabilir.:(
Coyote o çok bilmiş görevliyi şikayet edebilirsiniz bence!:mad:
Beyazların kökler sağlamsa kısa sürede toparlarlar.
Güle güle büyütün sevgili maviş kardeşlerim.
Başka bir çiçek kardeşliğinde yine görüşürüz.;)
Küçük yerde yaşamak arada bir işe yarıyor. Kargo şirketinin sadece bir tane ofisi olunca gidip kapısına dayanabiliyorsun:)
Makicim, zahmet olmazsa mavişinin saksısının yüksekliğini ve çapını öğrenebilirmiyim?
Bu arada, fırtınanız yağmurunuz ne alemde? Bizim fırtına hız kesmeden devam ediyor:(
Sevgili COYOTE,
Umarım çok kısa sürede toparlanır mavişin. Güle güle büyüt.
Sevgili Defne,
Çap12, yükseklik 10 cm. Mavişimin boyunu da söyleyeyim mi ;) Söylemem nazar değer :p
Benim nazarım değmez ama sen gene de söyleme:)
Mavişlerim şu an küçük ve oldukça sığ bir saksıdalar. O sarkan forma nasıl bir saksı ile ulaşabileceğini öğrenmeye çalışıyorum. Benim minişler de bir gün büyüyüp sarkacak ya, o maksatla:)
Sen gel bir de benim evi gör. LEŞ! İnandım inat temizlemiyorum. Fırtına dinene kadar da temizlemeye niyetim yok.
ardabora
15-07-2009, 22:31
Merhaba,
Maviş sayfasına gidip gelip imrenerek bakıyordum ve nerden nasıl bulurum diye düşünürken Tekirdağ'daki teyzemin bahçesinde mavişe kavuştum.Teyzeme de geleli bir iki gün olmasına rağmen çiçeğe el koydum,teyzem de sağsolsun beni kırmadı.
Mavişi eve getirdim,toprağı çok kötüydü,kumlu gri bir toprak,taş gibi...Saksının toprağını değiştirdim,suladım,o gece felaket bir yağmur yağdı.
Yapraklarında sararma başladı sanki, ne yapmam gerekir?
Hava iki gündür kapalı,yarın da yağmur yağacakmış,toprağı tekrar değiştirsem mi acaba,yoksa biraz daha beklemeli miyim?
Maviş konusunda tecrübeli arkadaşlardan yardım istiyorum..
Yaz yazlığını bilmiyor ki:mad:
Sevgili ardabora,
Mavişim var, ama yetiştirme konusunda (henüz) fazla bir deneyimim yok. Bildiğim suyu çok sevdiği, güneşi ve sıcağı sevmediği.
Anlattığınıza göre fazla sulanmış. Sabahtan az güneş gören (ama yakmayan) bir yere koysanız ve sardunyalara uyguladığınız toprağı kuruyana kadar susuz kalma işkencesini uygulasanız acaba düzelir mi?
Bir ya da iki sayfa öncesini okursanız, maviş süzek toprak seviyormuş. Yeni toprağını sevmemiş olabilir mi?
Kocaman olmuş, umarım dirilir:)
Mavişi eve getirdim,toprağı çok kötüydü,kumlu gri bir toprak,taş gibi...Saksının toprağını değiştirdim,suladım,o gece felaket bir yağmur yağdı.
Yapraklarında sararma başladı sanki, ne yapmam gerekir?
Hava iki gündür kapalı,yarın da yağmur yağacakmış,toprağı tekrar değiştirsem mi acaba,yoksa biraz daha beklemeli miyim?
Maviş konusunda tecrübeli arkadaşlardan yardım istiyorum..
Tecrübeli değilim ama ben olsam kökleri bozabilecek bir davranışta bulunmazdım. Saksısında kalsın dinlensin, gölge bir yerde az su verin, yakında toparlar diye düşünüyorum.
çiçeğimizin adını arayan arkadaşlara evet campanula ailesinden ama sanırım bu sayfada aradığımız bilgi ve resimler..
http://www.perryhillnurseries.co.uk/Catalogue/Perennials/Campanula.htm
bizim yetiştirdiğimiz tür sanırım campanula portenschlagiana resimden de görüleceği gibi tek sarkan tür o. diğerleri uzayan türler.
bu güzelliğe ne dersiniz.
http://www.finegardening.com/item/9478/pansies-are-always-beautiful
Bu çiçek ile ilgili rivayet muhtelif(miş). Sevgili fellez'in de belirttiği gibi C.Portenschlagiana büyük ihtimal ile bizim maviş . Bazı kaynaklara göre tam güneş, bazılarına göre ise gölge veya yarı gölge seviyormuş. Bana ilginç gelen ise bahçelerde yer örtücü ya da bordür olarak kullanılması oldu. Sarktığı kadar yayılmayı da severmiş. Hatta bir kaynak ''yayılması kontrol altına alınabilir'' diyordu. Bahçelere dikili olanlar kışın geçip, baharda tekrar canlanıyormuş. Tohumdan da yetiştirilebiliyormuş.
Bugün bir boşluk bulup nette yoğun bir ''maviş'' sörfü yaptığım için hangi bilgi hangi sitede idi hatırlamıyorum. Kusura bakmayın:)
kopshtar
21-07-2009, 23:02
Sn Uzman16; Nihayet bugün tarif ettiğiniz yere gidebildim ve hem mavi hem de beyaz mavişten aldım. Tarifiniz üzere elimle koymuş gibi buldum :) Teşekkürler...Mavisi (bana mor gibi geldi) açmış durumda çok güzel. Beyazı ise daha çok küçük . Artık seneye çiçeklerini görürüz inşallah :)
Güler Hanımcım teşekkür ediyorum. Mavişimi akşam özenle paketlenmiş kargo kutusundançıkardım. Toprağı hala nemliydi bu nedenle su vermedim. Sabahleyin de yabancılık çekmesin diye konuştum onunla:) gölgecik bir yere yerleştirdim:) Görünüşe göre çabuk canlanacak gibi. Çok nahif görüntüsü var ama belliki güçlü:)
Sakın Sevim Hanım biraz nefes alın demeyin mavişim bir süre sonra yerine alışacak serpilip güzelleşecek. İşte o zaman "benim bir de beyaz arkadaşım vardı o nerde diye sızlanmaya başlayacak. Ben nasıl sakinleştireceğim onu:(
Şiddetle yardıma ve desteğe ihtiyacım var:o;)
Merhaba,
Mavişimin çiçekleri ve dalları kurudu. Hala yeni çıkan cılız da olsa dallar var ama sanki gelişmeyecek gibi. Mavişler ne kadar süre yeni sürgün ve çiçek verir...
Mavişimin bu sezon çiçek verme dönemi bitmiş ise gelecek bahara bekletirken sulamaya devam etmeli miyim... Seneye vereceği yeni sürgünler için ne yapmam gerekiyor...
Nasıl saklamalıyım...
Teşekkürler...
Bu klavye bozuk shift çalışmıyor..
Tohumla çoğaltmayı deneyen var mı? Yeni sürgünler kökten mi çıkıyor, dalların tekrar toprağa değdiği yerden mi kökleniyor. Sn. DefneD'nin yazdığı gibi yerörtücü de oluyorsa acil çoğaltmak lazım, çok güzel görüneceğine eminim.
Benim nazlı mavişim henüz yol yorgunu mahmurluğu üzerinde:p
Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Campanula_portenschlagiana)'dan okuduğuma göre yaprakları çiğ veya pişirilerek yenebiliyormuş. Çiğ olarak denedim. Ekşimsi, hoş bir tadı var.
Sevim Hanım,
Yol yorgunu hali bu buysa, çok güzel bir mavişiniz olmuş diyebilirim. Güle güle büyütün.
Beyazı için seneyi beklemek gerekecek gibi. Kargoda kazaya uğrayan beyazımın vor olan dalları kırılmıştı. Saksıda farklı yerlerde yeni yeni sürgünler var. Çıkanlar maviş mi bilmiyorum. Biraz daha büyüsün fotoğrafını ekleyeceğim.
Teşekkür ediyorum Maki01:D Evet mavişim çok güzel çok sevdim. Yol yorgunu dedim çünkü çok diri görünmesine karşılık çokta nazlı. Güler Hanım çok titiz anlaşılıyor çünkü çok güzel paketlenmişti. Buna rağmen bir iki minicik dal elimde kaldı. Dokunmaya korktum. Kopan minicik dalları hemen sokuverdim sağına soluna saksının. Onlarda büyürler inşallah:)
Evet şu durumda beyazı için seneye kadar bekleyeceğim:) Olsun. BU arada beyaz mavişi olanlar aman çiçeklerine güzel baksınlar, büyütsünler. Benim mavişim seneye kesin kocaman olur. Ona arkadaş lazım;)
Deneyimli maviş arkadaşlarımız,
Lütfen yardım. Mavişimiz tamamen kuruyacak mı? Sulamaya devam edecek miyiz? Seneye hazırlık için neler yapacağız? Mavişimden ayrılmak istemiyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=329706&postcount=29
Sevgili Maki önceki sayfalarda benzer endişeleri ileten mesajlar var. Size - mavişinize- yararı dokunacaktır:)
Bence bizdeki mavişler Campanula portenschlagiana(üstteki) değil, yaprak uçları bunun daha yuvarlak gibi. Bence Campanula Topaliana (alttaki)bizdeki mavişlere daha yakın duruyor.
Sevim Hanım,
Mavişle ilgili tüm mesajları okudum. Çiçeklenme mevsiminin geçtiği dönemde yapılacak bakımla ilgili bilgi istiyorum. Sadece dışarda ya da içerde tutulması ile ilgili bilgi var. Sulama filan yok. Bilgi edinmek istiyorum, endişe ben de çok...
Sevgili Maki; uzmanı değilim, bende öğreniyorum ama maviş gibi belli dönemlerde daha canlı olan, yapraklanan çiçeklerle ilgili olarak geçmişte çiçeklenme, yeşillenme dönemi geçtikten sonra gölge bir yerde çok fazla sulamadan - kurumasına izin vermeden- mevsiminin gelmesini beklerdim. Benim evdeki misafir mavişime de aynı şeyi yapacağım:) Belli aralıklarla diğer çiçeklere vitamin verirken onada veririm. Gerekiyorsa kışa girerken toprağını beslerim benim yapabileceğim başka bir şey yok. Arkadaşların mutlaka yardımı, önerisi olacaktır:).
Bence bizdeki mavişler Campanula portenschlagiana(üstteki) değil, yaprak uçları bunun daha yuvarlak gibi. Bence Campanula Topaliana (alttaki)bizdeki mavişlere daha yakın duruyor.
Bana da alttaki resim gibi geldi Sevgili Coyote. Beyaz, pembe, mavi çiçekliler var ve tohumla üretiliyor.
Sevgili COYOTE,
İkisine de benzemiyor bence. İkiinci fotograftaki mavişin yaprak yapısı bizimkinden en azından benimkinden farklı.
Özür, Sevim Hanımın mavişine bir daha baktım ondaki maviş 2. fotograftaki gibi :confused:
kopshtar
23-07-2009, 15:49
Bence de bizdeki mavişler alttaki Campanula Topaliana. Üsttekinin yaprakları benzemesine rağmen çiçeklerin alakası yok, çok farklı.
Maviş fideciklerim sıcaktan haşat oldu. Çıkan mikroskobik yapraklar tamamen gölgeye almama, sabah akşam sulayıp duş yaptırmama rağmen bayılıyorlar. Şeytan buzdolabına koy diyor!! Umudum sonbahara. O zamana kadar ölmezlerse belki toparlanırlar.
Sakagun, bence Wikipedia'da yazanlara itibar edip bitkilerin tadına bakmayın:) Malum, o sitede herkes istediği gibi yazılanlara ekleme çıkartma yapabiliyor.
Güngör Salman
23-07-2009, 23:07
Dün avcılarda yürüyüşe çıkmıştım bu mavişleri bir evin bahçesinde gördüm çok güzellerdi:))
Ben onlardan vazgeçmeyince, onlar da beni bırakmadı. Dalları kırılan , tek yaprağı bile kalmamış beyazlarım her gün biraz daha gelişerek beni sevindiriyor :)
94938
94939
Gözünaydın maki:) İnşallah kurtarırlar paçayı.
Benim maviş fidecikleri halen kendilerine gelmiş değiller. Yaşatamazsam gerçekten çok üzüleceğim. Ama onlar vazgeçip tamamen kuruyana kadar ben vazgeçmeyeceğim :)
Biz fazla gelişmedik henüz yerimize de yeni alışıyoruz. Her gün üç dört tane çiçeğimiz oluyor ancak;)
Bizim mavişler Campanula Birch Hybrid (http://www.perennialfavoritesnursery.com/Images/Perennials/Campanula%20Birch%20Hybrid.jpg) 'miş. Buldum (http://a2zmom.com/garden/2007/june/june30f.jpg) sonunda. Tohumu olmamasından belliydi zaten.
Sevgili maki01 bence değil, dediğinizin çiçekleri daha derin sanki??
COYOTE, yeni çiçeğimi gördün mü?
Yeni bebişim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=472266&postcount=6254)
Çan çiçeği familyasına ait zannettik ama Arzu Hanım bunu hatırlatınca Güler Hanım sağolsun (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=472339&postcount=6262), farklı bir bitki olabileceğini düşündüm. Sen ne dersin?
Güle güle büyt sevgili DefneD :))
Balon çiçeği değil mi? Çok güzel ben pek seviyorum, yeni planlarım arasında pembe, beyaz ve mavi balon çiçeği tohumu ısmarlamak var:p:D
Sevgili COYOTE, ben ısrar ediyorum bizim maviş bu diye. Şu (http://a2zmom.com/garden/2007/june/june30f.jpg) yaprak yapısına bakar mısın? Bendeki mavişlerle aynı.
Karışık renki tohumlar hızla tükeniyor. Ben alıp teneke kutuda buzdolabına, sebzeliğin üzerine yerleştirdim. Seneye karışık renkli balonlarım olacak :)
Sevgili COYOTE, ben ısrar ediyorum bizim maviş bu diye. Şu (http://a2zmom.com/garden/2007/june/june30f.jpg) yaprak yapısına bakar mısın? Bendeki mavişlerle aynı.
;)Yaprak aynı da çiçek aynı değil??
Çiçek azcık farklı kabül :) O da çekimden kaynaklanmıştır :D Mavişim son çiçeğini açacak yakın çekim foto eklerim açarsa tabii :)
:D:D neyse campanulada hem fikiriz ama..:p
Ben anlamadım şimdi. Maki, sende balon çiçeği tohumumu var?
İlave: Güler Hanım'ın bahçesine eklediğin fotoğrafları gördüm. Seninki de benim aldığım çiçekten. Ama Cezayir menekşesi değil. Onun çiçek yapısı farklı forumda gördüğüm kadarı ile.
Sevgili Defne,
Balon çiçeği tohumlarını COYOTE'UN fotoğrafını yayınladığı kişiden satın aldım ama geç kaldım diye seneye saklıyorum. 3 renk 10 adet yazıyor pakette.
Balon çiçeği mevsimlik bir çiçek mi?
Bildiğim kadarıyla evet. Dökülen tohumlarından yeniden yeşeriyormuş.
Teşekkür ederim Sevgili Maki, benim baloncuğuma kavuşmama da iki gün kaldı;) Dilerim seneye her rengini bulabiliriz
Teşekkürler sevgili uzman16, mavişime zarar verebilir diye başka saksıya aldım. Maviş mavişim, tek tük de olsa hala çiçek veriyor :) Kurumuş çiçeklerini koparmaya kıyamadım.
97063
Benimki de öyle sevgili maki01. Üzerinde halen biraz çiçek var. Yapraklar yeşil. Sararma yok.
Yeni üye olarak iyi akşamlar diliyorum.Maviş çiçeği çocukluğumdan net olarak hatırlayabildiğim bir güzellik.Rahmetli anneannemin balkonunda her zaman olan mavisi ve beyazının sürekli olarak açtığı bir güzellik olarak kaldı ben de.Maalesef son zamanlarda sanırım kurumuştu ve ben onu üretemediğim için hep üzüntü duydum.Vefatından sonra da bulundukları yerde kapı kapı dolaşıp (kesinlikle tabir doğru) sordum,ama bilene rastlamadım ve çok üzüldüm.Forum konusu olduğunu görünce çok keyiflendim.Ankara'da mavişi bulabileceğim adres biliyorsanız benimle paylaşmanızı rica ediyorum.Saygılarımla.
Sevgili uzman16,
Bunların (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=476722&postcount=230) da bakımını aksatmadan yapıyorum. Yapraklarının ucundaki tırtık şeyler , bu da bir çiçek. Belki de maviş dedirtiyor :) Arada yayınlanan fotograflarda buna benzer yapraklar vardı sanki :)
yesim ozgun
12-08-2009, 00:08
Ben de bugün fidanlıkta gördüm mavişi.. Ama üzerinde bir tane bile çicek yoktu. Fidancı bey seneye açar artık dedi. Bu sene açtı bitti dedi. Ben de almadim.
uzun dallari bayağı bir sarkmıştı. Upuzundu. ama cılızdı cok fazla.
nerden bulabilirim ki acaba..
Bugün bana misafir geldi:)
Maviş yol yorgunluğunu henüz atamadı. Kocaman kökü var. Eğer bunu da yaşatamayıp, öldürürsem bir daha maviş falan demiyecem.
97776
Çiçeğimiz solgun ama tomurcuğumuz var. Onyüzbin baloncuğum olacak inşallah :) (Biliyorum yeri burası değil, ama başlığı yok. Üstelik o da mavi:p)
97777
Teşekkürler Güler Hanım :)
Mavişim geç açmaya başladı ama hala tomurcuklar oluşturuyor. Bu yıl bütün çiçeklerim geç açtı zaten. Mavişim de sakin sakin, az ama sürekli açıyor. Eylül ayında da çiçeklenme hala süreceğe benziyor.
Nevsunecim, seninki geriden geliyor. Bizimkiler çok aceleciler açıp geçiverdiler.
Sevgili nazlı06, kedi olalı bir fare yakalamışım:)
Ankara bu yıl yaza geç girdi ya, ondandır. Bir de tam yaz üzeri ben saksı değişimi yaptım, gelişmeyi yavaşlattım sanırım. Aslında bozuldu diye epey de bir panik yaşamadım değil yani. Şimdi bir yandan solan çiçeklerin olduğu dallar kururken, bir yandan da hala yeni dal çıkarmaya çalışıyor.
Siz oralarda en sıcak günleri yaşıyorsunuz, ne yapsın garibim. (Mutlusun değil mi canım oralarda;))
Sonunda beyaz mavişim oldu. Sanırım seneye görürüm çiçeklerini.
99243
Evet harika olur :) Güle güle büyütün sevgili uzman16... Benim miniklerde kırılmış dallarından yaprak vermeye başladılar. 2 saksı beyazım olacak seneye :)
Mavişe gübre veriyor musunuz?
Sevgili Maki01,
Henüz çok yeniler. 2 gün oldu. Yerlerine alışsınlar önce. Gelişmelerine göre sıvı gübre verilebilir. Koyun gübresi çok küçük olduklarından belki yakabilir.
Siz gübre veriyor musunuz?
Bir de o saksıdaki diğer çiçeğin ne olduğunu öğrendiniz mi?
Gübre vermedim . Verilmesi gerekiyor mu diye merak ettim ben de. Belki kışa girmeden önce güçlü olması için vermeliyiz.
Saksıdaki diğer bitki kendi saksısında büyümeye devam ediyor. Ot denecek diye kimseye de sormadım. 2 minik çıkıntı var tam ortasında, çiçek gibi. Mavişimin kardeş bitkisi o :)
Çiçek açınca forumda ilgili başlıkta soracağım. Şu anki görüntüsü her şeye benziyor daha çok campanula familyasına...
yesim ozgun
28-08-2009, 04:23
Gübre vermedim . Verilmesi gerekiyor mu diye merak ettim ben de. Belki kışa girmeden önce güçlü olması için vermeliyiz.
Saksıdaki diğer bitki kendi saksısında büyümeye devam ediyor. Ot denecek diye kimseye de sormadım. 2 minik çıkıntı var tam ortasında, çiçek gibi. Mavişimin kardeş bitkisi o :)
Çiçek açınca forumda ilgili başlıkta soracağım. Şu anki görüntüsü her şeye benziyor daha çok campanula familyasına...
Sevgili maki ; Bu akşam iftardan sonraki yürüyüşümde bir dükkanın önünde maviş gördüm çicekli idi. Yere düşmüş adamcağız da toparlamaya çalışıyordu. Ufacık bir dalı kırılmış izin isteyip aldim. Çeliklemede tutar mı? Siz o kırılan dalları toprağa mı daldırdınız, yoksa su da bekletip mi diktiniz?
Ben asprinle suyu karıştırıp kırılan yerine sürdüm ve hemen toprağa diktim.
Bütün formu okudum ancak çelikleme ile üretimi hakkında bilgi yoktu.
Merhaba sevgili Yeşim,
Benim kökler sağlamdı ama yaprakların olduğu yerden dallar kırılmıştı. Çelikle çoğaltılamıyor diye biliyorum. Yine de bilen arkadaşlardan yardım isteyelim.
Sevgiler
yesim ozgun
29-08-2009, 03:12
Bende sevinmiştim mavişim oldu diye:) O adama gitsem size guzel bir ful çeliği versem bana mavişi verir misiniz, diye sorsam:)))))))) Verir mi acaba?
Sera da gördüğüme hiç benzemiyor. Nasıl gür nasıl gür anlatamam. 2 saksı dolusu mavişi var. Halen çiçekli :)))
Gözüm kaldı yahuuu...
Dün temizlik günümdü. Yardımcım balkonu temizlerken çiçeklerin de bakımını yapmış. Mavişin saksısında ot mu yoksa maviş mi filizleniyor bilemediğim yeşillikleri de temizlemiş.
Hala aklım o yeşilliklerde. Yardımcım otları temizledim çiçeği boğmasınlar diye dedi. Doğrudur ne diyebilirim. Maviş hala yeşil ve çiçek vermeye devam ediyor.:)
Sevgili Yeşim, bence dediğiniz gibi gidip isteyin. Verirse mavişiniz olur. Vermezse adamı açık adresini agaclar.net'te yayınlayıp, bir sürü deliyi başına musallat etmekle tehdit edersiniz:)
yesim ozgun
01-09-2009, 20:01
Aldığım çeliği köklendiremedim. Sanıyorum çelikle çoğaltılamıyor.Maalesef çelik bugün ölmş durumda.
DefneD. Gittim ama adam yoktu. Belki yarın:))))
Benim maviş kefeni yırttı sanırım. Ne dersiniz?
100710
Mini mini yapraklar çıkartıyor. Bebek gibi baktım ama. Sabah akşam yerini değiştirdim. İnşallah seneye çiçeğini görürüm:)
Kesinlikle görürsünüz. Benimki de geçen bahar bana geldiğinde buna benzer boyuttaydı. İlk yıl 2 tane falan açmıştı ama açmıştı:) Bu yıl çok değilse bile çok güzel açtı ve hala tek tük açıyor. Gelecek yıla artık sarkık sarkık açacak.
Benim maviş kefeni yırttı sanırım. Ne dersiniz?
100710
Mini mini yapraklar çıkartıyor. Bebek gibi baktım ama. Sabah akşam yerini değiştirdim. İnşallah seneye çiçeğini görürüm:)
şu anda benimkileri görseniz ağlarsınız birinde hiç yeşil yok birinde o en büyük olanda da dört tane filan yeşil yaprak var.. seneye canavar gibi olur hiç merak etmeyin ,çiçek de açar..
İnşallah fellez:)
Havanın serinlemesi de iyi geldi mavişciğime. Nazar değmesin, hayatından memnun. Yaprakları biraz daha arttı. O memnun olunca ben de memnun oluyorum. :)
Benim mavişim de Adana koşullarında tek tük de olsa çiçek vermeye devam etmenin yolunu buldu. Arap saçının gölgesine uzatmış çiçeklerini :)
101526
yeşim hanım,
maviş daldan tutuyor.,merak etmeyin.direk topraga dikin,saksısını yarı güneş alan yere koyun.toprak nemini kaybetmesin.on beş günde bir sıvı gübre verin.tutacaktır.ben bu şekilde tutturdum.
Benim bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=458287&postcount=86) mavişim de tüm uzun dallarını kaybetti. Şimdiki hali böyle. Tek çiçeği var.
101558
Kökleri çok sıkışık. Sanki seyreltsem daha iyi olacak. Saksıları baharda bölmemizi söyledikleri için şu an birşey yapmıyorum. Havaların serinlemesi iyi geldi mavişe. Çok diri duruyorlar.
Beyaz mavişim ise ne uzadı ne kısaldı. Aynen duruyor. :(
Sevgili Ülker annenizde olması sevindirici. Seneye yetiştirirken yerini değiştirirseniz daha iyi olur belki. Varsa klimalı bir odaya alabilirsiniz. Böylece gelişimini hep beraber izleriz.
Sevgili Uzman16, bu çiçek kesinlikle rüzgara tahammül edemiyor.
Ben yıllardır kuytu köşe güzel yetiştiriyordum, bu yıl korunaklı biryer bulamadım.
Saksınıza bahara kadar dokunmayın bence de, tam gerileme dönemindeyken, zarar görmesin.
Bahara bakımını yaparsınız,
Ben de çelikleri ilkbaharda alacağım.
Arkadaşlar mavişiniz sağlıklıysa bu mevsimde yapraklarını kaybetmez sadece sararan uzun yapraklarını kesersiniz yaprakları üzerine kar yağınca kurur baharda yemyeşil cıkar.kendinizi garantiye almak için yaprakları yukarı kaldırınkökleri gözükür köküyle birliktte 5 10 kök çikarın saksı sayısını çoğaltın .ben 3 saksı daha bir hafta önce ektim yeni yaprak çıkarmaya başladılar bile.geçen sene ikiye bölmüştüm bu kadar sevildiğini bilmiyordum tekini sevgili manolyayaya hediye ettim bü yıl ufak bardaklara ekip olmayan arkadaşlara vermeyi düşünüyorum .çok kaprissizbir çiçek ÜZÜLMEYİN...
Şimdi saksıları ayırabileceğimizi mi söylüyorsunuz Sn. Kılıç? Tavsiyeniz nedir?
Evet sevgili uzman saksınızın bir tarafından girin dikkatllice bir kaç kök çıkarın yeni 2saksı oluşturun saksıda kalan hiç tehlikede deyil saksınında öyle kılımaya filan ihtiyacı yok garantisi benden kurursa ben size gönderirim.
Tamam sevgili kılıç. Sizi dinleyeceğim.
Sanki yüzlece kök var. Kökler çok ufak.
Saksının dış taraflarından birkaç saksılık ayırayım.
Başarılı olursa arkadaşlara dağıtırım. ;)
Sn. Kılıç'ı dinledim ve 5-6 kökten oluşan iki yeni saksı yaptım. Görüntüleri şimdilik sağlıklı.:)
Sevgili uzman16,
Yüzlerce kök veren mavişiniz kaç yaşında? Benim mavişimde çok fazla kök yok gibi.
Fotoğraflarını yüklemiştim yani o bildiğiniz mavişim. Yaşını bilmiyorum ama son zamanlarda vitamin veriyorum. Kökler çok sık, köklerin saksıyı kapladığını gördüm. 15 cm. yüksekliğindeki saksının içinde kökler 10 cm. kadar derinde. Havaların serinlemesi de iyi geldi mavişe.
Vitamin olarak ne veriyorsun?
Ben tüm çiçeklerime Koçtaş'tan aldığım "Güney" ve "Anadolu" marka sıvı vitaminlerin çiçekli bitkiler için, sardunyalar için olan tiplerini kullanıyorum.
İremsıla
15-10-2009, 12:33
Tahminlerimde yanılmıyorsam, mavişimizin kökeni ege bölgesi.gösterili mavişler hep egeli üyelerimizin çünkü.her ne kadar, iç anadolulu doğsamda, koyu bir ege ve akdeniz hayranıyım.;)çeşit çeşit çiçekler yetişiyor buralarda.cenetten bir köşe adeta.
Aslında benim mavişim vardı.yeni evlendiğim yıl, kuaförümde görüp hayran kalmıştım çiçeklerine.bana isminin yldız çiçeği olduğunu söylemişlerdi ve bir kök hediye etmişlerdi.yetiştirdim ama çiçeğini göremeden kurudu gitti.:(
Şimdi yana döne arıyorum, ama buralarda kimsede yok sanırım.:(
Mevsimi mi bilmiyorum ama saksıları mavişlere küçük geliyordu sanki, değiştirdim. Değitirirken mavi mavişden bir kökü sevgili hazan-z için çok kolay ayırıp, ayrı saksıya dikebildim ancak beyazı, ana dalın üzerinde yeni gelişmiş sürgünler olmasına rağmen cesaret edip bölemedim. Beyaz maviş, mavi gibi toprakta ayrı yavrular oluşturmuyor mu? Dal üzerinde sıralanan yeni öbekler köksüz, yine de onları ayırsak köklenir mi?
Deneyimli arkadaşlardan, beyaz mavişlerin çogaltılması konusunda yardım rica ediyorum?
Sevgili Maki bence beyaza hiç dokunma. Bırak bahar gelsin gelişsin sonra ayırırsın. Zaten minicikler. Çoğaltılması mavi ile aynı olmalı. Benim beyazın durumu çok vahim.
Maviden de köklerini geçen ay ayırdığım küçük bir saksı var. Sağlıklı.
Benim maviş yaz sıcağını sağ salim atlattı. Yaprağı bol ama yapraklar henüz ufak. Umarım baharda yeniden yeşerecek kadar güçlü kök geliştiriyordur.:)
Maviş sahipleri hiç korkmayın, çok dayanıklı bir bitki. Kışı da atlatır, kökünü de geliştirir, gelecek yıla size bol bol çiçek de verir.
Benimki 2. yılını sürüyor. İlk yıl sadece 2 çiçeğini görebilmiştim. O kadar küçüktü ki açması bile bana mucize gibi gelmişti. Bu yıl geç gelişti ama hala tomurcuklanıp, çiçek açıyor. Bu gidişle Kasım ayında bile çiçeğini görebileceğim.
Sevgi Durul
18-02-2010, 14:02
Bu da benim mavişim, sağolsun Güler hanım sayesinde ben de maviş sahibi oldum. Ama içerde tutuyorum, donmasından korktuğum için balkona çıkaramıyorum. Dışarı çıktığında daha da neşeleneceğinden eminim.
Mavişimin üzerine kar yağdı, -12 derece soğukta açık balkondaydı. Bana mısın demedi. Çok dayanıklı, yeni sürgünler vermeye başladı.
126200
Benim mavişim de kışı kar ve donu balkonda geçirdi o kadar soğuğa banamısın demedi. Teşekkürler Güler hanım:) Fakat beyazım yok. Maalesef tohumdan da yetiştiremedim:(
İşte bu da benim kışı atlatan mavişim :rolleyes:
130426
Sn. Arzu hn. sayesinde bir mavişim oldu. O kadar güzel kargo pakedi yapmıştı ki hiç bir zarar gelmemişti. Çok canlı, inşallah sizlerle çiçeklerini de paylaşırım.
Merhabalar..bir sorum olacaktı.Mavişim son birkaç haftadır uzamaya başladı.Sayın SDurul un resmindeki maviş gibi oldu.Bu normal mi? Yoksa güneşsiz kaldığı için mi bu kadar uzuyor?
Arzu Kasapoğlu
16-03-2010, 19:24
Sn. Arzu hn. sayesinde bir mavişim oldu. O kadar güzel kargo pakedi yapmıştı ki hiç bir zarar gelmemişti. Çok canlı, inşallah sizlerle çiçeklerini de paylaşırım.
Gerçekten bir şey olmamış;) güle güle büyütün, bol çiçeklerini görün Fevziye Hanım.
querelle
16-03-2010, 20:13
Hepinizin çiçekleri çok güzel !
Ben daha yeni aldım 2 saksı, dayanıklı bir bitki olmasına çok sevindim.
Solan çiçekleri ucundan kesiyor musunuz ?
Solan çiçekleri de kuruyan yaprakları da ince uçlu keskin bir makasla temizleyin.
Merhabalar..bir sorum olacaktı.Mavişim son birkaç haftadır uzamaya başladı.Sayın SDurul un resmindeki maviş gibi oldu.Bu normal mi? Yoksa güneşsiz kaldığı için mi bu kadar uzuyor?
Uzaması normal. Zaten fotoğrafta gördüğünüz gibi çiçekler de o uzantılarda oluşuyor.
130765
Bu kış kapalı balkonda çiçeği hiç eksik olmadı.
Kasım ayında, İzmir'den getirdiğim maviş ilk çiçeklerini verdi. :)
131551
querelle
23-03-2010, 21:59
Bauhausta satılan mavişler bizim mavişlerden değil. Onlar da çok güzel ama campanulaların farklı bir cinsi.
Bauhaus'ta 2 cins gördüm Nevsune hanım. Bir tanesinin yıldız formunda, büyük, açık mavi çiçekleri vardı.
Diğeri de aynen yukardaki fotoğraflardaki gibi minik yapraklı (oval sanki), minik mavi çiçekliydi.
Ben 2 cinsten de aldım. Yarın sizin için bikaç fotoğraf çekmeye çalışacam; hani almayı düşünen varsa bir fikri olur en azından.
Arzu hn. mavişim iyice kendini topladı, daha saksısını değiştirmedim. Bugün yarın yeni saksıya geçireceğim inşallah. Yeni resmini ekliyorum. Yalnız dediğim gibi küpelerin ikisi de kurudu. Dediğiniz gibi sera etkisi yapmaya çalıştım ama olmadı. Bu seferde yaprakları küflenir gibi olmuştu. Zaten ondan sonra olan yapraklar döküldü ve gövdeleri de kurudu.
Maviş çiçeklerimi ekeli bir ay kadar oldu ama çok yavaş gelişiyor. Bu soğuktan olabilir mi? Havalar ısındıkça hızlanır mı dersiniz? Bir de yaprakları beş krş tan küçük. zamanla büyüyor mu? Vereceğiniz bilgiler için teşekkür edeim.
querelle
30-03-2010, 12:22
Nevsune hanım, fotoğraflarım biraz gecikti.
İşte Bauhaus'tan aldığım 2 tür Campanula. Çiçekleri geçtiği için kendimce (muhtemelen acemice) budadım; adına budamak denirse artık.
Ama bitkiler sağlıklı görünüyor, yani dipten birsürü minik fide vermiş durumdalar.
İlk resimdeki; bahsettiğim yıldız formunda, büyük, açık mavi çiçekleri olan...
İkincisinin ise minik çan şeklinde, koyu mavi çiçekleri var...
Sevgili querelle fotoğraflarınıza iyice baktım sanki yaprak şeklinde az bir fark var gibi geldi bana. Bizim mavişin yaprakları sizin iki mavişin yaprakları kadar sık sivri kenarlı değil, daha düz gibi geldi bana. Sanki campanulaların farklı iki cinsi. Siz de bir bakın diye benimkini de görüntüledim.
133158 133159
Bu arada çiçeğin rengi fotoğrafta mavi çıkıyor, oysa daha eflatunumsu.
Orkun Kırcı
31-03-2010, 19:34
İki yeni minik mavişim baharla birlikte canlanıyor.
querelle
31-03-2010, 20:58
Nevsune hanım benim de kafam karıştı vallahi.
Her iki cinsin de yaprakları sizin fotoğraflardakinden kesinlikle farklı; bununla birlikte ilk koyduğum fotoğraftaki bitkinin çiçekleri, sizinkilerin çiçeğiyle aynı. Açık mavi, yıldız formunda derken kastettiğim tam da sizinki gibiydi.
Yapraklara bakarsak, dediğiniz gibi 3 farklı cins bu durumda :eek:
Adalet Yağcı
31-03-2010, 21:36
Tohumdan ektiğim mavişlerim kendini kurtardı sayılır.
Tohum zarfının üzerinde 'Campanula Carpatica' yazıyordu, yaprak yapısına bakarsak Orkun beyin mavişlerine benziyor.
Bir ara bizim maviş çiçeğinin cinsini bulmak için bütün görselleri taramıştım. Çiçek ve yaprak şekliyle değişken o kadar çok campanula çıktı ki şaşırdım. Şuraya (http://davesgarden.com/guides/pf/search.php?q=campanula&Search=Search+PlantFiles) bakarsanız çeşitleri görebilirsiniz. Bizimkine en yakın olarak Campanula isophylla olacağını düşünüyorum.
Soruma cevap alamamış olsam da başka bir şeyi merak ediyorum şimdi de. Başarılı mavişseverler cevaplar umarım. sorum şu: Mavişlerim torf ağırlıklı saksılardalar. Bahçe toprağıyla karıştırsam daha iyi mi gelişiler? Sevgiler...
Maviş çiçeklerimi ekeli bir ay kadar oldu ama çok yavaş gelişiyor. Bu soğuktan olabilir mi? Havalar ısındıkça hızlanır mı dersiniz? Bir de yaprakları beş krş tan küçük. zamanla büyüyor mu? Vereceğiniz bilgiler için teşekkür edeim.
Havalar ısındıkça büyümesi de hızlanacaktır. Yaprakları pek de büyümüyor, küçük yapraklı bir bitki bu. Benimkinde yeni çıkan sürgünler mercimek kadar desem abartmış olmam. :p
Adalet Yağcı
01-04-2010, 20:42
Bu güzel de benim tohumdan yetiştirdiğim Campanula Carpatica. (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=133395&d=1270140355)
Şaşırtacağım zaman elim ayağıma dolaşmıştı, öyle ince ve zarifti ki, son bir haftada kendini epeyce toparladı.
Bir de çiçeklerini görebilirsem çok mutlu olacağım.
Eyvahlar olsun, sevgili Uzman16 nın gönderdiği mavişim kışın solmamıştı ama hiç de büyümüyordu, bugün ne göreyim kabuklu bit olmuş meğerse:mad:kurtarabilirm umarım...Neem Azal yapmayı deneyeceğim...
Mavişim kışın kaybettiği uzun dallarını yeniliyor. Coştukça coşuyor. Toprağa biraz yanmış koyun gübresi ekledim. ;)
134978
Maaşallah ne güzel coşmuş. :)
Benimki şu an daha çok sayın Sdurul'un eklediği resimdeki (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=125853&stc=1&d=1266498083) gibi ince ince dallar uzatıyor. Acaba ışık falan mı az geldi, yoksa normal mi?
Kışın açık balkondaydı. Karda, yağmurda hiç etkilenmedi. Geçenlerde toprağına yanmış koyun gübresi ekledim. Siz de ekleyin bence, toprağın eksilen besinlerini takviye etmiş olursunuz.
Sevgi Durul
08-04-2010, 23:26
Sevgili gilan, benim mavişimdeki ince dallar gürleşti ve maviş tomurcuklandı. Bahçe sayfamda 101. mesajda fotoğrafı var. Sizinki içerde mi duruyor?
Bu iyi haber. :)
Kapalı balkon gibi bir yerde duruyor. Her taraf cam ama yön itibariyle gün içinde hiç direk güneş almıyor. O yüzden endişelendim ışık konusunda.
Sevgili Uzman16, bu sene sizin her şey coşmuş durumda. :) Yakında koyun gübresi ben de alacağım. Biraz uzakta, bir türlü fırsat bulamadım.
Arzu Kasapoğlu
08-04-2010, 23:50
Arzu hn. mavişim iyice kendini topladı, daha saksısını değiştirmedim. Bugün yarın yeni saksıya geçireceğim inşallah. Yeni resmini ekliyorum. Yalnız dediğim gibi küpelerin ikisi de kurudu. Dediğiniz gibi sera etkisi yapmaya çalıştım ama olmadı. Bu seferde yaprakları küflenir gibi olmuştu. Zaten ondan sonra olan yapraklar döküldü ve gövdeleri de kurudu.
Mavişiniz geniş saksıda çok daha hızlı büyüyecektir fevziye hanım. Çok yakında mavişin mavi çiçeklerinizi görürsünüz :)
15-20 günde bir gübre şerbeti verirseniz ona da bayılır. Kışın ayda bir veriyordum şimdi süreyi azaltacağım. Benimki bu kış sadece Şubat ayında çiçek vermedi, geri kalan zamanlarda hep çiçekliydi. Şu anda da yeni tomurcuk hazırlığında. Bence bir deneyin:)
querelle
10-04-2010, 14:15
Gübre şerbeti de nedir :eek:
Çok ilginç bir isim tamlaması olduğu kesin :p
Benim mavişlerim sizinkilerin yanında çok fakir fukara ama bugün baktım da, en azından 2 tane çiçek yolda görünüyor.
Tabii bu pek "sayılmaz" çünkü ben mavişlerimi Mart başında Bauhaus'tan almıştım; herhangi bir emek sözkonusu değil yani.
Yine de çiçeklerini döktükten sonra ilk defa çiçek vermelerini görmek de güzel.
Gübre şerbeti de nedir :eek:
Çok ilginç bir isim tamlaması olduğu kesin :p
:D:D Ben ilk duyduğumda ne düşünmüştüm acaba? Gübre ve şerbet:D
Gübrenin sulandırılarak kullanılma biçimi. Aslında çeşitli başlılarda yazılmıştır mutlaka, burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1436&highlight=g%FCbre+%FEerbeti) görebilirsiniz. Ben 2 litrelik bir şişenin hemen hemen 1/4-1/5 ine fırınlanmış granül organik gübreleri ezerek üzerine su ilavesiyle birkaç gün bekletiyorum. Bu şerbeti de yine aynı oranlarda sulama suyuna ilave ediyorum. Bu şekilde kullanınca bitkileri yakma sorunu da ortadan kalkıyor. Bahardan itibaren 15-20 günlük sürelerle sonbahara kadar bu işlemi uyguluyorum.
Yeni çimlenmişler dışında pek bir zayiatım olmadı. Bitkilerim genelde memnun görünüyorlar gübre şerbetinden. Maviş en hoşlananlardan biri:)
Orkun Kırcı
11-04-2010, 23:01
276 nolu mesajdaki mavişlerimin şu anki durumları:
Adalet Yağcı
12-04-2010, 08:39
Çok güzel, çabuk gelişiyorlar demek ki.
Benim tohumdan ektiklerim de artık meydana çıktılar iyice, büyük saksılara alma zamanı geldi.
querelle
12-04-2010, 12:59
Beyazı da mı varmış :eek:
Benim diğer campa da çiçekleniyor, büyük eflatun çiçekli olan. Seviniyorum, hem de şu türlerin farklılığını tam olarak görmüş olurum.
querelle
12-04-2010, 13:06
Aslında oldukça sefil haldeydi Adalet hanım ama yavaş yavaş kendini toparlamaya başladı. Dibinde o kadar çok sürgün var ki onları görmek beni çiçek görmekten daha mutlu ediyor.
Sizde sadece beyaz mı var ? Benimkilerin 2 türü de tomurcuklu şu anda. Açtıkları zaman bir bakın isterseniz renklerine; isterseniz yollayayım size. Hem ne de olsa ben de Mersinliyim ;)
Adalet Yağcı
12-04-2010, 13:10
Mersin'li mi? Çok sevindim, ben çelik göndermiyorum, almıyorum da.
Ancak, köklendirip gönderebilirim, yani bende gelişmesi gerekiyor yola dayanabilmesi için.
Tohumdan yetiştirmek çok zahmetli bir iş, ziyan olmalarına dayanamam.
Şimdilik sizdeki de bendeki de büyüsünler bakalım, geliştikten sonra düşünürüz paylaşımı.
querelle
12-04-2010, 13:21
Aslında daha mantıklı sanırım, ben de bunu adet edinsem hiç fena olmaz.
Tohum konusunda size katılıyorum. Selluka zahmetinden sonra bunu anlamak çok daha kolay :rolleyes:
Daha önce hiç maviş köklendirmedim, zaten alalı 1 ayı ancak geçiyor.
Umarım kolay çoğaltılan bir türdür. O zaman bir çiçeklerini açsınlar, tekrar danışayım çelik alıp köklendirme konusunda.
querelle
20-04-2010, 16:30
Mavişlerimden küçük olan tür çiçek açtı bugün. Aslında niye maviş diyorlar anlamadım, bildiğiniz eflatun bu...Eflatuş olmazdı ama herhalde.
Diğer türün çiçekleri daha farklı. O da açmak üzere, açtığında paylaşırım.
Not: Yandaki inşaat yüzünden bugünlerde devamlı toz oluyor üstü başı, yoksa valla iyi bakıyorum :)
Arzu hn. merhaba. Nasılsınız? Mavişimin yeni resmini ekliyorum. Yerini sevdi sanırım. Nevsune hn. öğüdünüzü tutacağım. Gübre şerbetini en kısa zamanda vereceğim. Sevgiler.
Eyvahlar olsun, sevgili Uzman16 nın gönderdiği mavişim kışın solmamıştı ama hiç de büyümüyordu, bugün ne göreyim kabuklu bit olmuş meğerse:mad:kurtarabilirm umarım...Neem Azal yapmayı deneyeceğim...
Sevgili Coyote,
Mavişin ne durumda? Kurtarabildin mi?
Sevgili Uzman16 periyodik olarak neemazal uyguluyorum. Kabuklu bitler mevcut hala, çok sarmış ya nasıl fark edemedim anlamıyorum gövde yapısı gibi olmuştu ondan belki :(..Umudum var bakalım...
Mavişlerimden küçük olan tür çiçek açtı bugün. Aslında niye maviş diyorlar anlamadım, bildiğiniz eflatun bu...Eflatuş olmazdı ama herhalde.
Not: Yandaki inşaat yüzünden bugünlerde devamlı toz oluyor üstü başı, yoksa valla iyi bakıyorum :)
Sevgili querelle yapraklarımız farklı olsa da çiçek yapısı çok benziyor. Yakında çoğalacaktır çiçekler. Benim merakım acaba tek yıllık mı, çok yıllık mı?
Gerçekten pek kirloş olmuş:) Duşlanmayı çok sever, arada duşlarsanız hem temizlenir hem iyice serpilir.
Sevgili Uzman16 periyodik olarak neemazal uyguluyorum. Kabuklu bitler mevcut hala, çok sarmış ya nasıl fark edemedim anlamıyorum gövde yapısı gibi olmuştu ondan belki :(..Umudum var bakalım...
Coyotecim kabuklu bit için neemazalın yarar sağlayacağını sanmıyorum. Ben yıllar önce hederamı ve scheffleramı, bu kış da koskoca benjamin ağacımı kaybettim kabuklu bitten. Yazlık yağ denilen bir ilacın daha etkili olduğunu okumuştum.
Haa sen de duşlama yapıyorsun değil mi?
bu bizim bahsi geçen maviş çiçegine pek ben zemiyor farklı bir çiçek gibi
imiathiel
26-04-2010, 09:22
Maviş için nasıl bir saksı ve toprak hazırlasam? Torf+bahçe toprağı karışımı uygun olur mu sadece? Ben sıvı gübre kullanıyorum, diğerleri meşakkatli oluyor benim açımdan.
Özel bir isteği var mıdır yani mavişçiklerin?
Satı Uğurtan
26-04-2010, 12:09
Sevgili imiathile,ben normal poşette çiçek toprağı almıştım ona dikmiştim, arada hayvan gübresi koyuyorum, ayrıca suyu çok seviyor.
Zühre Demir
27-04-2010, 00:40
Benim henüz kundaktaki mavişim bir türlü büyümüyor. Ne büyüyor ne de kuruyor. Acayip birşey. Kaktüs bile daha hızlı gelişim gösteriyor. Acaba yanlış mı yapıyorum nedir. Toprağında bahçe toprağı da var. Terasta duruyor, öğlene kadar güneş alıyor. Toprağının kurumasına fırsat vermeden suluyorum, ama bizimki uyuyor da uyuyor...
Mavi mavişim çok güzel gelişti. Çiçeklerini bekliyorum artık. Beyazım yok, beyaz maviş tohumdan yetiştirmeye çalıştım başarılı olamadım. Yetişmiş fide bulup saksıda almak lazım
Birlikte direndik beyaz mavişimle (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=468876&postcount=167) ve bugün :)
139570
Sevgili uzman16, mavi mavişim de çok sağlıklı :)
139571
Mavişimle buluşturan arkadaşımıza bir kez daha teşekkür ediyorum...
Mavi mavişi köklerinden ayırarak çoğaltabiliyoruz. Yeni yavrular, kendi kökleriyle ayrılıp çoğaltılabiliyor. Ancak beyaz ,ana gövdeden yeni sürgünler veriyor . Bu sürgünleri keserek yani çelik alarak üretilebilir mi?
Sevgili maki,
Rica ederim, teşekküre gerek yok. Maşallah nasıl da iyi bakmışsın harika gelişmişler.
Benim beyaz yaşamadı, sadece mavi kaldı elimde. Bir arkadaşım geçenlerde 1 -2 kök beyaz verdi, bu sene ancak gelişirse seneye iyi duruma gelebilir. Bakalım yaşatmaya uğraşacağım.
Ben de geçen sene mavişleri kökten ayırıp 3 saksıya bölmüştüm. Her saksıdaki maviş çok iyi gelişti. Hafta sonu Bursa toplantısına giderken saksılardan birini 6 saksıya böldüm. Arkadaşlara verdim. Şimdi beyaz çoğaltmaya çalışacağım. Beyaz kökten çoğalmıyor demek! Bakalım sen bilgileri paylaşırsan nasıl çoğaltacağımızı öğreneceğiz. Ama bence çelik alarak çoğaltmak zor gibi. Merak ettim şimdi. Güler Hanım'a soralım, o bilir.
Tekrar ellerine sağlık. :)
Maşallah diyeyim Sevgili maki01 beyaz mavişine.. Benim beyazım da yaşamadı maalesef Sevgili uzman16:( Ama mavi maviş iyi durumda. Siz olmasanız bu güzel bitkiye kavuşmak pek zordu. Hep aklımdasınız, umarım ben de sizi sevindirecek bir şey yapabilirim.
Teşekkürler maviş kardeşlerim. Mavi mavişden ben de kök ayırıp, paylaşabildim ancak beyaza bilgi eksikliği nedeniyle dokunamıyorum. Kıyıp bir çelik alıp deneyeyim bakalım. Umarım tutar:)
acemifüsun
28-04-2010, 22:38
Sevgili Güler Hanımın yolladığı maviş, yerini sevdi, gelişti, şimdi de çiçeklendi, tekrar teşekkürler:)
Maşallah Acemifüsun; ne kadar güzel gelişmiş mavişiniz. Çiçekleri de oldukça iri açmış. Güle güle büyütün.
Zengarden'dan aldığım mavi campanula tohumları çimlendi ve ana yapraklarını verdi. Yaprak formu bizim mavişe çok benziyor :)
140090
Sn Maki ne kadar zamanda çimlendiler? bir de kapalı mı tuttunuz çimlenene kadar merak ettim.
Güle güle büyütün:)
acemifüsun
30-04-2010, 00:23
Maşallah Acemifüsun; ne kadar güzel gelişmiş mavişiniz. Çiçekleri de oldukça iri açmış. Güle güle büyütün.
Sevgili almira teşekkür ederim, inşallah sizinki de en kısa zamanda böyle açar:)
Gübreli bahçe toprağına dikmiştim, güneş görüyor, suyu seviyor.
Teşekkürler sevgili COYOTE,
5-6 günde kapalı kutuda çimlendiler. Çok ama çok cılızlardı, hala öyleler :) Korkudan şaşırtamıyorum.
Adalet Yağcı
30-04-2010, 14:20
Zengarden'dan aldığım mavi campanula tohumları çimlendi ve ana yapraklarını verdi. Yaprak formu bizim mavişe çok benziyor :)
140090
Sevgili Maki01, ben de Zengardenden aldım, sanırım beyaz benimkisi, öyle çok tohumla uğraştım ki, ne nedir unuttum artık.
Ben şaşırttım, gelişimleri iyi, balkonda duruyorlar, ama diğer mavişler gibi sarkan dalları yok henüz, acaba Campanula Garganikalar bahçeye mi daha uygun, karar veremedim.
Sevgili Almira, ben sana bir küçük saksı maviş ayırdım, şu İstanbul telaşım bitsin, buluşuruz bir gün.
Sevgili Adalet hanım,
Havalara güvenemediğim için geç ektim tohumları, yeni yeni ana yapraklarını veriyorlar.
Karışık renkli 2 farklı campanula daha var geride , yeni çimlendiler. Garganika var mı aralarında bilmiyorum. Biri diğerine göre daha kısa ve katmersiz.
Sevgili Ülkü,
Beyaz mavişden fideyi nasıl yetiştirebiliriz? Daldan sürgün veriyor benim beyaz maviş, toprakta kol atmadı. Fideyi çelik alarak mı ürettiniz?
Sevgili maki, ben tohumdan yetiştirdim. Tohumlarını ocak ayında ekmiştim, son halleri;
Maşallah, çok güzeller sevgili Ülkü.
Bendeki beyaz mavişlerden yaprak yapısı farklı, daha çok mavi mavişi andıran yaprakları var sizin beyaz mavişciklerin:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.