Bağlan

View Full Version : Maviş çiçeği (campanula)

Sayfalar : 1 2 [3] 4

selis
28-04-2012, 08:46
Herkesinki açtı yerlere kadar sarktı.. Bendeki hiç gelişmedi.. Ne istiyor anlamadım ki?

Güler
28-04-2012, 08:50
Gelişmemiş olsa bu kolları atar mı?
Suyunu ihmal etmeyin, rüzgarsız ama gölge veya yarı gölge bir yerde tutun.
Vakit buldukça onunla sohbet edin, biraz da potasyumlu gübre (ama dozajı az tutun-yakmayın) verin ve göreceksiniz önümüzdeki ay sizi sevindirecek. ;)

Sûz-i Dilârâ
29-04-2012, 08:30
Bir ara forumda maviş diye diye ağzım açık geziyordum da bir türlü ulaşamıyordum.

Şimdi yine bu forum sayesinde öğrendiğim bu çiçeğe yine bu forum sayesinde kavuştum. Hemi de 11 tane maviş köküm oldu. :)

Kahramanlarıma bu güzel çiçeğe sahip olmamı sağladıkları için teşekkür ediyorum:)

Bu arada Allah hep böyle yapıyor bana, tutuyor tutuyor sonra da yağdırıyor. :)

İşte onlar hem beyaz, hem de mavisi var. :)) Sizce bu sene çiçek açarlar mı?

selis
29-04-2012, 08:35
Sûz-i Dilârâ bu nasıl bir nispet.. Biz bir tanesini bulamazken :)))

Maşallah hepsi ne kadar canlı.. Çiçek açmazlarsa da ayıp ;)

Sûz-i Dilârâ
29-04-2012, 08:41
Sevgili selis, daha bitmedi, nisbet devam ediyor :)

Bir ara forumdan umudu kesip tohum sipariş etmiştim, siparişin hazırlık sürecinde forumdan maviş cevabı geldi.

Fidelerimle tohumlar aynı zamanda elime ulaştı. Fideleri saksılara geçirdikten sonra tohumları da yine bu sıralarda ektim.

Aradan bayağı uzun bir süre geçti, tohumlar çimlenmedi derken, dün bir baktım saksıdaki tohumlar da çimlenmeye başlamış;)

Yakında maviş ormanı kuracağım :D

Ama forumdan isteyenlere de göndereceğim hem de seve seve. Sizi ilk sıraya aldım bile. ;) Hele bir tohumlar büyüsün.

selis
29-04-2012, 08:52
Forum şenlenecek desenize.. İsteyip de bulamayanlar yaşadı :))

Bende de, büyüsem mi büyümesem mi diye düşünen tüylü bir kız var.. Yarı gölge yerleri ve suyu çok seviyor dedi Güler Hanım.. Bakalım çiçek açacak mı?

Sizin ormanı seyretsek de yeter..Umarım bol bol çiçeklenir..

En üstteki bitki beyaz açanı mı?

aheste
29-04-2012, 08:58
Sevgili Sûz-i Dilârâ ikinci fotodakilerin yaprakları sanki bana farklı geldi, bildiğimiz maviştenmi yoksa mor çiçekli olandanmı acaba biliyomusunuz?

Sûz-i Dilârâ
29-04-2012, 09:10
Sevgili aheste, klasik maviş, mavi çiçekli olan. :)

Sevgili selis, en üstteki sanırım beyaz olan.

Hakkı Şen
29-04-2012, 09:46
Sevgili Suz-i Dilara üstteki kesinlikle beyaz renkli. Ama aynı anda açmıyor bendekiler. Önce maviler, onlar geçerken beyazlar açıyor..

Sûz-i Dilârâ
29-04-2012, 10:35
Hakkı Bey, bu mavişler çelikten köklenir mi? Yoksa illa kök ayırmak mı gerekiyor? Oluyorsa şimdiden bir dal alıp köklendireyim, isteyenlere göndereyim. :)

Hakkı Şen
29-04-2012, 10:40
Ben çelikten hiç denemedim. Kök ayırmak en sağlıklısı bence acele etmeyin, önce gelişimlerini tamamlasınlar sonra bol miktarda kök ayrımı yapıp paylaşırsınız.

Sûz-i Dilârâ
29-04-2012, 10:43
Teşekkür ederim. Zamanı geldiğinde ben de kökleri ayırıp isteyenlere dağıtım yapacağım.
O gün geldiğinde paylaşım başlığından duyuru yaparım. :)

sakdag
29-04-2012, 10:45
Kışın komşumuzun mor ve beyaz mavişinden istedim. Sağolsun teyze, hemen verdi. Beyaz olan kökleriyle çıkmıştı, mor olan ise uğraşmasına rağmen bir türlü köklü çıkmamıştı. Şu an beyaz mavişim var ama köksüz olan mor mavişler öldü ne yazık ki. Çelikten olmuyor sanırım.

aheste
29-04-2012, 15:02
Bende kendi mavi çiçekli olan mavişimden kırılan dallardan çok denedim ama bir türlü tutturamadım, illaki köklü olması gerekiyor. Beyaz ise öyle değil dallarından kolayca tutuyor ama bu kış beyazlarımı kaybettim:(.

aheste
29-04-2012, 15:26
Bende de, büyüsem mi büyümesem mi diye düşünen tüylü bir kız var.. Yarı gölge yerleri ve suyu çok seviyor dedi Güler Hanım.. Bakalım çiçek açacak mı?

Sevgili selis, sizin ki de değişik olabilir belki çünkü mavişlerin yaprakları tüylü olmuyor ama size Güler hanım gönderdiyse en iyi o bilir.

rodoslu
29-04-2012, 18:41
Ankara toplantısında Güler hanım'dan aldığım tek kök maviş geçen sene hayli çiçek verdi çoğaldı. Kışıda atlattı fakat kırmızı örümcek oldu. Şu an çok cılız, yaprakları buruş buruş, yaprak arkaları lekeli, neemazal uyguladım, düzelecek inşallah...

Güler
29-04-2012, 18:59
Sevgili selis, sizin ki de değişik olabilir belki çünkü mavişlerin yaprakları tüylü olmuyor ama size Güler hanım gönderdiyse en iyi o bilir.

Benim mavişlerimin yaprakları tüylü değil.

dünyam1
29-04-2012, 19:12
Güler abla mavişden bir kök ayrı saksıya geçirdim ,bayıldı kaldı sersemledimi canlanırmı yoksa öldümü ağlıyacağım:(

Güler
29-04-2012, 19:16
Saksıya yeni ekilen bütün çiçekler bir gün kadar gölgede tutulmalı.
Sen de mavişi biraz serince yerde tut, su ver. Canlanır.
Köklü olarak ayırdın değil mi?

dünyam1
29-04-2012, 19:28
Evet köklü olarak gölgeye koydum,ama toprak sihirli toprak torf, olurmu bu toprakda?Apartmanın bahçedeki toprak hoşuma gitmedi kediler köpekler geziyor ..

selis
29-04-2012, 19:51
çünkü mavişlerin yaprakları tüylü olmuyor ama size Güler hanım gönderdiyse en iyi o bilir.
Güler Hanım göndermedi ama istesem gönderir.. ;)
Uygun başlıkta sormuştum Mavişler genelde tüylü olmasa da o da bir campanula cinsiymiş.. Açınca göreceğiz..

malina
01-05-2012, 21:47
Konu dışına çıkmış mesajları ortadan kaldırdım...

Bu arada forumun fide dağıtım kısmını kullanmıyor, burada yazışıyor olmanıza da dikkatinizi çekerim :)

Böyle mi yapıyorduk? :)

selis
15-05-2012, 11:33
Festivalde o beni buldu.. ;)
Satıcıyla konuşmamız..
-Bunun adı ne?
+Maviş.
-Ama bu beyaz.
+Bilmem, öyle diyorlar.
-Mavisi yok mu?
+Mavisi olmaz bunun, beyazı olur..
-Hımmm :))

İsmi maviş olan beyaz çiçeğim.. ;)
295931

Tüylü kızım da fırçayı yedikten sonra zafer işareti yapıyor :p
295932

sakdag
15-05-2012, 12:06
Selis, yine farklı bir tür buldun galiba! Benim, klasik beyaz mavişimin yapraklarına hiç benzemiyor bunun yaprakları... ;) Çiçeğini görünce filbahri diyesim geldi... ;) Ama bu kadarcık saksıda filbahri olmaz herhalde değil mi?

acemifüsun
15-05-2012, 12:12
Selis çiçeğiniz sanıyorum beyaz Platycodon (balon çiçeği):)

selis
15-05-2012, 13:38
Sakdag farklı tür bulmak kiiiiim ben kim? Hep bulunmuşları buluyorum :p
Füsun Hanım teşekkür ederim, zaten balonumsu tomurcuklardan şüphelenmiştim :)

ardabora
16-05-2012, 23:07
İki resim arasındaki "TEK" farkı bulun...:D

se-rap
16-05-2012, 23:09

Sepet yok olmuş :p

FIRUZAN
16-05-2012, 23:29
1 senede :)

elifnaz
17-05-2012, 09:33

Bu sepeti çok kıskanmamak elde değil. Maşallah ne güzel gelişmiş. Çiçekli halinide görmek isterim. Birde bu sepet nasıl bir yerde duruyor yani ne kadar güneş görmeli bilgi verirseniz sevinirim.

Kiraz
17-05-2012, 09:57

Asıl siz çiçekli halini düşünün :)

dünyam1
17-05-2012, 10:14
İki resim arasındaki "TEK" farkı bulun...:DSayın ardabora,bende buna benzer sepetim var yerlere su akmaması için ne gibi yöntemler kullandınız?aynı bende bu şekilde sepeti değerlendirmek istiyorum..:rolleyes:

ardabora
17-05-2012, 16:43
Bu sepeti çok kıskanmamak elde değil. Maşallah ne güzel gelişmiş. Çiçekli halinide görmek isterim. Birde bu sepet nasıl bir yerde duruyor yani ne kadar güneş görmeli bilgi verirseniz sevinirim.

Sepet, hemen arkasındaki kahverengi sandığın üzerinde duruyor çünkü artık dalları yere değmeye başladı.

Arka bahçem doğu cepheli,yazın öğlen 14:00'a kadar sürekli güneş alıyor ama yan komşumla bahçelerimizi ayıran duvarda hedera sarmaşığı var. Sandık da sürekli gölgede, sanırım 1-1,5 saat kadar güneş görüyor duvarın dibi.

Bu iki resim geçen yıldan. Bu yıl arka bahçenin toprak zeminli kısmında değişiklik yaptım.

Maviş geçen sonbahardan beri bu kahverengi sandığın üzerinde duruyor. Çok iyi gelişti, inşallah bol çiçek açar.

ardabora
17-05-2012, 16:55
Sayın ardabora,bende buna benzer sepetim var yerlere su akmaması için ne gibi yöntemler kullandınız?aynı bende bu şekilde sepeti değerlendirmek istiyorum..:rolleyes:

Sepet kahverengi boyalı bir sepetti, ben sprey boyayla içini dışını beyaza boyadım. Sonra da beyaz naylon iki poşeti içiçe geçirip, dibine 5-6 delik açtım,deliklerin tıkanmaması için dibine çakıl taşı döşedim. Toprağını koyup mavişleri diktim.

bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/967463-post835.htm) ilk resme bakarsanız, sepetin iç kısmında beyaz poşeti görebilirsiniz.

İsterseniz, çiçekçilerin aranjmanlarda kullandığı renkli ince tülleri veya evdeki herhangi eski parça tülleri de döşeyebilirsiniz içine.Başka bir sepette tül kullandım ben. Tülü 2 veya 3'e katlayıp sepetin içine döşeyebilirsiniz...Böylece toprak akmıyor.

murattyildizz
17-05-2012, 20:47
İnsanı izlerken büğüleyen çiçekleri var..Geçen sene çekmiştim bu resimleri,umarım bu yılda çiçeklerinin resimlerini sizlerle paylaşabilirim..

murattyildizz
17-05-2012, 20:52
Geçen yaz sonu güvercinler topraktan üst kısmını yok etmesine rağmen,bu yıl yine topraktan fışkırdılar.Şimdilik çiçekleri yok ama oldukça sağlıklı görünüyorlar.

13flower
18-05-2012, 22:27
Sevgili nazlıo6, bence aynı saksıya dikme, bakarsın birbirlerini yerler. Şimdi bunu okuyunca güldüğünü görür gibiyim. Ama eminol, bazı tür çiçekler birbirlerini yok ediyorlar. Bu bende petunyalarda başıma geldi. Aynı renk biri yalın kat biri katmerli petunyayı daha şık görünsün diye aynı saksıya ekmiştim, daha sonra farkettim ki yalın katlar katmerlileri haketmişler. Ne olur ne olmaz de ayrı saksılarda dene. Hem beyaz olanların yaprakları daha geniş bakarsın mavişleri kapatır.

Merhabalar,çok heveslenerek iki kez maviş tohumu ektim,ancak başarılı olamadım.Zengarden'den Maviş fideleri satın aldım ama beyaz ve mavi olanını aynı saksıya diktim,değiştirmemi önerir misiniz,teşekkürlerimle.

Sevgi Durul
18-05-2012, 23:50
Geçen yaz sonu güvercinler topraktan üst kısmını yok etmesine rağmen,bu yıl yine topraktan fışkırdılar.Şimdilik çiçekleri yok ama oldukça sağlıklı görünüyorlar.

Yanlış mı görüyorum, sizde pembesi de var galiba. Çok güzeller.

Şimdi bir de pembe maviş arayacağız anlaşılan.:rolleyes:

dünyam1
19-05-2012, 00:34
pembemi!! ben beyaz görüyorum.

Sûz-i Dilârâ
19-05-2012, 10:34
Beyaz mavişimin yaprakları irileşmeye başladı. :)

nevsune
19-05-2012, 10:46
Beyaz mavişimin yaprakları irileşmeye başladı. :)

Bunları tohumdan mı yetiştirmiştin? Bir ara zengarden tohumları ile ilgili bir yazın vardı yanlış hatırlamıyorsam.

Sûz-i Dilârâ
19-05-2012, 11:08
Tohumdan yetiştirdiklerim daha minicikler. Bunu Hakkı Şen Bey göndermişti. :)

esk nisagül
19-05-2012, 12:54
Değerli arkadaşlar bu yıl elimde olan clivya zambağımın topragını değiştirirken kökten gelen iki adet yavrusunu ayırmış bulunuyorum boyları 5 cm kadar
bana maviş gönderen olursa değişebiliriz

Güler
19-05-2012, 20:40
Sayın 13flower, yukarıdaki 845 numaralı mesajınızda benim daha evvelce yazmış olduğum bir mesajı alıntılamış olduğunuz halde ( Ne olur ne olmaz ayrı saksılarda dene. Hem beyaz olanların yaprakları daha geniş bakarsın mavişleri kapatır.) yine de " beyaz ve mavi olanını aynı saksıya diktim,değiştirmemi önerir misiniz,teşekkürlerimle" diye sormaktasınız.
Daha nasıl anlatalım ki?

Adalet Yağcı
19-05-2012, 22:03
Sepet, hemen arkasındaki kahverengi sandığın üzerinde duruyor çünkü artık dalları yere değmeye başladı.

Arka bahçem doğu cepheli,yazın öğlen 14:00'a kadar sürekli güneş alıyor ama yan komşumla bahçelerimizi ayıran duvarda hedera sarmaşığı var. Sandık da sürekli gölgede, sanırım 1-1,5 saat kadar güneş görüyor duvarın dibi.

Bu iki resim geçen yıldan. Bu yıl arka bahçenin toprak zeminli kısmında değişiklik yaptım.

Maviş geçen sonbahardan beri bu kahverengi sandığın üzerinde duruyor. Çok iyi gelişti, inşallah bol çiçek açar.

Sevgili ardabora, 2. fotoğraftaki Campanula latiloba mı?
Nette biraz araştırdığımda bu isme rastladım.
Ne kadar yakışmış oraya, harika görünüyor.

gultar
19-05-2012, 22:32
Bu yıl paylaşımdan aldığım maviş tohumlarım çimlendi.Ama sayfadaki mavişlerin yapraklarına bakıyorum benimkilere benzemiyor. Fotoğraftakiler gerçekten maviş yaprağı mıdır?

limon
19-05-2012, 22:47
Sn.Gultar, yukarıdaki mavişlerden değiller ama büyük ihtimalle Campanula-Çan çiçeği (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/4186.htm) türlerinin fidelerinden bunlar. Bu sene değil ama seneye bahara çok güzel çiçekler açacaklar.

Fideleri ayırmanızı tavsiye ederim.

murattyildizz
20-05-2012, 21:18
Yanlış mı görüyorum, sizde pembesi de var galiba. Çok güzeller.

Şimdi bir de pembe maviş arayacağız anlaşılan.:rolleyes:

Pembe görünen çiçekler Begonvil,Maviş değil

ardabora
21-05-2012, 18:33
Sevgili ardabora, 2. fotoğraftaki Campanula latiloba mı?
Nette biraz araştırdığımda bu isme rastladım.
Ne kadar yakışmış oraya, harika görünüyor.

Campanula latiloba, Campanula persicifolia'nın alt türü.

Latiloba "geniş yapraklı", persicifolia ise "şeftali yapraklı" diye isimlendirilmiş.

Bendekiler Campanula persicifoliadiye düşünüyorum çünkü şeftali yaprağına benziyor yaprakları. Nette arama yapınca her ikisinin de resmi çıkıyor.

Sevgi Durul
21-05-2012, 18:37
Pembe görünen çiçekler Begonvil,Maviş değil

Begonvil mesajınızdaki son fotoğrafta, onu şimdi fark ettim.

Fotoğraflardan birinde, beyaz pembemsi çıkmış ya da ben öyle görmek istemişim.:) Pembesi de olsa ne güzel olurdu.:)

sevim4
22-05-2012, 08:37
Sn.Gultar,ben maviş tohumu dağıtımı yapmadım bahçemde olan canpulla tohumu dağıtımı yaptım.
Yukardaki eklemiş olduğunuz resim maviş resmi deyil benim gönderdiğim canpulla resmi.
Bahçeye alırsanız çok güzel olurlar.
Sevgiler.

Sûz-i Dilârâ
29-05-2012, 21:27
Sevgili Nevsun hanımın gönderdiği mavişimde bir tane tomurcuk var daha çok minik ama bugün farkettim, biraz büyüsün fotoğrafını çekip ekleyeceğim büyük bir mutlulukla. :)

Sûz-i Dilârâ
01-06-2012, 20:01
Mavişlerim. :)

Bahsettiğim tomurcuklanan mavişim. :) (Bu tomurcuğu Nevsune ablama gönderiyorum :)
303258

Bunlar da beyaz ve mavi mavişlerim, coştular.
303257
303259

Sûz-i Dilârâ
10-06-2012, 07:10
Mavişim çiçek açtı;);) Hayatımdaki ilklerden biri oldu bu, ilk defa maviş çiçeğini canlı gördüm. ;)

limon
10-06-2012, 08:44
Bu duyguya bayılıyorum işte... Elde etmek için onca uğraştan sonra evinizde açan ilk tomurcuğu seyreylemek gibisi yok. :)

Seneye onlarcası açacak ama ilk heyecan bambaşka...

selis
10-06-2012, 10:41
İlk heyecanı ben de çok seviyorum.. Ama o heyecana bir o kadar da kızıyorum..
Büyük aşkla bağlandığımız, bazen ulaşmak için büyük çaba harcadığımız bir bitki çiçeklenince bizdeki değerini yitiriveriyor.. Sonra başka bir aşkın peşinden koşuyoruz..
(En azından ben öyleyim) İnsanoğlu çok doyumsuz :mad:

nevsune
10-06-2012, 11:06
Evet çok sevsek de bir bitkiye gözümüz alışınca başka heyecanlara kapılıyoruz ama her yıl o ilk tomurcuk ve ilk çiçek heyecanı hep aynı kalıyor bence:)

loveflower
11-06-2012, 20:05
Mavişim coştu:) Geçen yıl minicikti, sevgili Hakkı Şen göndermişti.

307550

zbk74
12-06-2012, 01:39
sayın loweflover maşşalahh büyüleyici gerçekten. bende bir ay kadar önce bir tanecik fide bulabildim ve diktim.askı sepette uyumu daha bi güzel sanki.seneye benimkide böyle coşarmı? nedir bunun sırrı toprağı, suyu ,bakımı ..:)nolur paylaşın:)teşekkürler

loveflower
12-06-2012, 09:59
Teşekkür ederim sevgili zbk74. Geçen yıl diktikten sonra bir kaç tane çiçek açmıştı minicik haline bakmadan. Bu yıl forumda okuduğum bilgilere istinaden bahçe toprağı az gelmiş olabileceğinden biraz daha bahçe toprağı ekledim. Tomurcuklarını göstermeden hemen öncesine kadar iki sulamadan birinde koyun gübresi şerbeti verdim . Sonuç böyle oldu:)

levent_cc
12-06-2012, 10:12
Bu da benim mavişimden bir demet. Hemen hemen her saksımda, apartman bahçesinin çeşitli yerlerine ektim.

http://img24.imageshack.us/img24/3973/imag0538m.jpg

selis
13-06-2012, 17:48
Muradıma erdim ;)
Güler Hanım mavişi daha koyu lila.. Bendeki tüylü olan biraz daha açık..

kılıç
20-06-2012, 16:14
Şimdi maviş zamanı.

limon
20-06-2012, 22:19
Şimdi maviş zamanı.

dediniz ve noktayı koydunuz.... Ne kadar güzel ve keyifliler. Muhteşemler...

Uzun saksıdalar mı? Saksı görünmüyor da... :)

kılıç
21-06-2012, 06:39
dediniz ve noktayı koydunuz.... Ne kadar güzel ve keyifliler. Muhteşemler...

Uzun saksıdalar mı? Saksı görünmüyor da... :)

Hayır normal yuvarlak saksı iki saksı yanyana.

Gül Batur
21-06-2012, 13:53
Mavi mavişlerim actı :) Pek guzeller :) Gozum şimdi beyaz mavişlerde.

Rana+miraç
21-06-2012, 14:59
Sayın kılıç ve Gül Batur; mavişlerinize maşallah. Kaç yaşındalar acaba? Benim geçen sene diktiğim mavişim henüz açmadı , heyecanla bekliyorum. Bu sene açar mı acaba ?

kılıç
21-06-2012, 19:53
Kaç yaşındalar bilmiyorum uzun zamandır benimleler ama açmaması bir skıntı var demektir,çünkü birkaç aylık çelikler bile açar.

penguenn
26-06-2012, 16:23
Geçtiğimiz kış diktiğim iki mavişin biri açmaya başladı.Tek tük açsa da o kadar güzel ki paylaşmadan duramadım. Yaprakları biraz daha büyük olanda bir çaba yok. Ya çok genç ya da türü farklı. Bakalım onu da sabırla bekliyorum.

ardabora
26-06-2012, 20:12
sayın ardaboranın sepetini merak ediyorum :D şimdi nasıl görünüyordur..

benim mavi var beyazım yok ne yapıp yapıp beyazım da olacak inşallah..

Ne yazık ki sepetim kurudu,dalları kırıldı,döküldü...Şu an yoğun bakımda. Kopan dallarını minik saksılara soktum ama bu havada tutması imkansız...Çok üzüldüm ama kökleri sağlam,dilerim yeniden eski görüntüsüne kavuşur. Kopmayan kurumayan bir kaç dalı da şu an tomurcukta...

günebakan
28-06-2012, 21:33
Çiçekleri var ama az gelişmiş yaprakları yoğun değil şöyle saksıyı bir güzel doldurmuyor neden acaba?

313297

313298

sakagun
28-06-2012, 21:58
Sayın Günebakan, kışın kapalı odaya mı aldınız?

günebakan
28-06-2012, 22:13
Hayır balkonum camekanlı orda kaldı. Ama şu onbeşgün evde olmadığım için banyonun küvetini su doldurup için de bıraktım balkon kadar aydınlık olmasa da orasıda ışıklıydı.

Sevgi Durul
29-06-2012, 11:25
Benim mavişim de açtı.:p

313430

313431

sakagun
29-06-2012, 11:38
Her yerde güzel.

gülenmelek
29-06-2012, 19:50
Maviş çiçeğinde kırmızı örümcek varsa, aynı zamanda tomurcukları da varsa, Chrysamed ile ilaçlansa tomurcuklar zarar görür mü acaba ?

feriha
29-06-2012, 20:32
Maviş çiçeğinde kırmızı örümcek varsa, aynı zamanda tomurcukları da varsa, Chrysamed ile ilaçlansa tomurcuklar zarar görür mü acaba ?

Acilen ilaçla bence diğer çiçeklerine geçmesin..

Kırmızı örümcek varsa başka şansın yok sevgili Gülenmelek.. Yeni maviş buluruz ölürse..:)

gülenmelek
29-06-2012, 22:54
Hemen ilaçladım, çok yoğun değildi ama çabuk çoğalacaklarını bildiğim için bir şekilde önlem almak lazımdı. Tavsiyeniz üzerine vakit kaybetmedim, teşekkür ediyorum ;)

Sûz-i Dilârâ
30-06-2012, 06:56
Bir tane çiçek açıp merakımı giderdikten sonra tekrar kendine döndü ve onlarca çiçek hazırlığına girişti. ;)

Van batı illerini şöyle bir ay kadar geriden takip ediyor ısı konusunda. Herkesin mavişleri açmış benimkiler de bir haftaya açar herhalde.;)

dünyam1
30-06-2012, 08:36
Ne yazık ki sepetim kurudu,dalları kırıldı,döküldü...Şu an yoğun bakımda. Kopan dallarını minik saksılara soktum ama bu havada tutması imkansız...Çok üzüldüm ama kökleri sağlam,dilerim yeniden eski görüntüsüne kavuşur. Kopmayan kurumayan bir kaç dalı da şu an tomurcukta...ah çok üzüldüm, kalanlar kurumaz inşallah,bendeki mavişde bir kaç dalları uzayıp kırıldı başka saksıya diktim oda tutmadı,kurudu gitti, kalanı kuruyacak diye korkuyorum,çok hassas çiçek sıcağa dayanamıyor...

nevsune
02-07-2012, 13:49
Her yıl Güler ciciannesine göstermek için bir maviş fotoğrafı yüklerim.
314677

Yalnız pek bir şıpsevdidir kendisi. Geçen yaz sarıkızla sarmaş dolaştı, bu yıl pembe petunyayla aşk yaşıyor.

Yeni gelen beyaz bir türlü toparlanamadı. Var bu işte bir terslik ama çözemedim.

ahmeter
02-07-2012, 14:21
Campanula

ahmeter
02-07-2012, 19:11
Ben bu kadar sevildiğini bilmiyordum

maki01
02-07-2012, 20:37
Güvercinler mavişi didiklemeyi çok seviyor. Yoğunluktan geç farkına varıp ancak bu kadarını koruyabildim.

314795

314796

314797

nisan0671
03-07-2012, 11:50
Merhaba mavişseverler.. Bir kaç yıl önce Güler ablamın gönderdiği mavişimi gözüm gibi bakmama rağmen kaybetmiş ve ümidim kalmamıştı.
Geçenlerde Ankara Antereste gezerken yapı marketin önüne koymuşlar. Campanula eski fiyatı 8,90 yeni fiyat 1 tl. diye.. Ama tabiri caizse yolunmuş tavuk gibi sade kök ve birkaç yaprak vardı. Dayanamadım aldım. Şu an gelişme belirtileri göstermeye başladı. Sevindirdi beni. İnşallah ben de sizler gibi güzel resimlerini paylaşırım yeni kızımın. Selamlar..

Güler
03-07-2012, 19:48
İki adet maviş saksısı kaldı. Diğerleri arkadaşlara postalandı.

Bu sene biraz geç kaldılar açmakta ama üzerinde çok tomurcuk var.

315223

315224

Benol Hazaroğlu
04-07-2012, 11:28
Güler hanıma teşekkürlerimle. Bu sene saksımı doldurdu.

Rana+miraç
07-07-2012, 22:37
Sayın kılıç ve Gül Batur; mavişlerinize maşallah. Kaç yaşındalar acaba? Benim geçen sene diktiğim mavişim henüz açmadı , heyecanla bekliyorum. Bu sene açar mı acaba ?

Demiştim. Mavişim açmak için hazırlanıyormuş meğer.

gülenmelek
12-07-2012, 13:15
Tekrar, tekrar teşekkürlerimle ... ;)

Sevgi Durul
12-07-2012, 15:04
Benim mavişim de açtı.:p

313430

313431

Mavişimin son hâli.

317684

Sûz-i Dilârâ
16-07-2012, 18:36
Nevsune abladan gelen mavişim, maviş çiçekli merdiven gibi :)
318679

Bu da Hakkı Şen'in gönderdiği beyaz mavişim, henüz bir tane çiçek açtı. Hakkı Bey'den gelen mavi maviş saksım henüz çiçekle dolmadığı için fotoğraflamadım.
318680

ahmeter
16-07-2012, 19:46
iki dost

Sûz-i Dilârâ
22-07-2012, 11:30
Maviş devrinin tadını çıkaralım. :) Birkaç fotoğraf daha, açtıkça açıyorlar (maşallah:D ). Ben bu çiçeğe aşığım, peşinde koştuğuma değdi, başka hangi çiçeğim bana bu kadar çok çiçek açıyor ki:cool:

Önce nevsune ablamdan gelen;
320320

Şimdi de sevgili Hakkı Şen'den gelenler;
320321
320323

Beyaz renkli çiçekleri oldum olası çok sevmişimdir, beyaz mavişte de sonuç değişmedi, bu güzele aşık oldum, zarif, şık ve göz alıcı aynı zamanda huzur verici;)
320322
320324

gülenmelek
23-07-2012, 11:32
:D Beyaz çıktı ;)
Mavişim hediye geldikten sonra öyle sevdim ki, kaybetme ihtimaline karşı Zengarden'dan 4 lü fide aldım tekrar. 2 beyaz, 2 mavi. Ne yaptıysam olmadı ve 3 ü kurudu. Kalan da ne renk belli değildi...Bu güne kadar ;) Şimdi bir mavişim ve bir beyazım var. Ama beyaz tüylü. Aralarında fark oluyor mu acaba tüysüzü ile ?

FatihBahce
24-07-2012, 19:47
Geçen ay aldığım mavişler :p

Meğer Balon çiçeği imiş (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/16238-32.htm#post1002659). :o

Rana+miraç
24-07-2012, 21:12
Sayın FatihBahçe bitkinizin yaprak yapısını mavişe benzetemedim çiçekleri benzer olan balon çiçeği olabilir mi ?

FatihBahce
25-07-2012, 13:55
Sayın FatihBahçe bitkinizin yaprak yapısını mavişe benzetemedim çiçekleri benzer olan balon çiçeği olabilir mi ?

İzmir fidancılık'tan Campanula diye almıştım. Zaten maviş deyince anlamıyorlar.
Balon çiçeği olabilir mi diye ben de düşünmeye başladım.
1.si çiçekleri mavişe göre daha koyu
2.si İnternetten bakınca hakikatten tomurcuk hali de balon çiçeğine benziyor.

Yarın gittiğimde daha yakından çekim yaparım. Burdaki arkadaşlardan doğrusunu rica ederim.

FatihBahce
25-07-2012, 14:44
İnterneteki resme dikkatli bakınca benim çiçeğin balon çiçeği olduğunu anladım.

FUJİ BLUE FUJİ MAVİSİ BALON ÇİÇEĞİ dev çiçekli platycodon grandiflora - Platycodon balon çiçeği tohumu (http://www.zengardentr.com/FUJI-BLUE-FUJI-MAVISI-BALON-CICEGI-dev-cicekli-platycodon-grandiflora,PR-1132.html)

Güler
25-07-2012, 16:55
Evet, sizin çiçeğiniz Platycodon balon çiçeği. Mavişin yaprak yapısı daha değişik.

FatihBahce
26-07-2012, 19:57
Sonunda gerçek Campanula'yı buldum.

Platicadon ile Campula'yı yan yan yana getirdim. Campanula'nın çiçeği daha küçük.

Renk olarak tıpatıp aynılar. Yapraklarına bakılmasa internette aynı çiçek zannedilir.

incii
05-08-2012, 13:41
Tüm arkadaslarin Mavisleri cok güzel harika gercekten, güle güle büyütün insallah. Birtane de bende var fakat cok daha kücük cicekli, sizinklerin yaninda yavrusunun kuzusu denile bilir:). Aldigimda campanula diye yaziyordu üzerinde de sizinkileri gördükten sonra süpe icinde kaldim dogrusu.

incii
05-08-2012, 13:49
Durun birde resim ekleyim, belki siz ustalar daha iyi bilirsiniz bunun campanula olup olmadigini.....

günebakan
05-08-2012, 22:03
Sayın İncii evet bitkiniz yanılmıyorsam Campanula portenschlagiana

Fatoş
12-09-2012, 11:39
Ankara da kızımın balkonunda yetiştirdiğim çiçeklerden biri beyaz maviş:)

331039

331040

erosan
16-11-2012, 14:45
bunlarda benimkiler

ahmeter
24-11-2012, 08:14
Yazın bu şekilde idi şimdi uyuyor

Sevgi Durul
09-12-2012, 14:40
Bu fotoğraflar 1 Aralık'ta çekildi. Şu anda hâlâ üzerinde çiçeği var.:)

352686

352687

Mavi maviş, havalar serinleyince daha da canlandı, minik minik yavrular veriyor.

züleyha
09-12-2012, 15:04
Sayın SDurul,

İceri aldınız mı çiçeğinizi, yoksa dışlarda mı? Bu arada maşallah çok güzel bayıldım:) bende de mavi mavişden var. Dışarıda duruyor, içeri alsam mı diye terettuddeyim de, bir türlü karar veremedim.

Sevgi Durul
09-12-2012, 15:07
Sayın züleyha dışarıda duruyor. Önceden hep içeri alıyordum, geçen sene almamam gerektiğini öğrenerek almadım ve sonuç, her iki maviş de yaşıyor.:)

Rana+miraç
09-12-2012, 15:19
Ben de dün çarşıya giderken bir balkonda beyaz mavişe benzettiğim üzeri çiçek dolu harika bir maviş gördüm. Bu mevsimde hala çiçekleri olamaz herhalde yapay çiçektir diye kendimi avutmuştum. Sanırım gözlerime inanmam gerekmiş.
Benim de mavi bir mavişim var, çiçekleri bitti balkonda bir köşeye koydum ama üşür, içeri alsam mı diye düşünmekteydim.
Balkonda kalması gerektiğini öğrenmem iyi oldu. Teşekkürler

Sevgi Durul
14-12-2012, 12:46
Mavi maviş, havalar serinleyince daha da canlandı, minik minik yavrular veriyor.

354596

Derken, bir de tomurcuk vermiş, eski sarı yaprakların arasından.:) Bakalım açabilecek mi?

354597

ıldır
14-12-2012, 21:55
Durun birde resim ekleyim, belki siz ustalar daha iyi bilirsiniz bunun campanula olup olmadigini.....

Çiçeğiniz bildiğim kadarıyla Campanula.. ama Campanula nın bırcok cinsi var..Ben Macarıstan dan almıştım aynı sızınkındendı ama Izmır havasına adapte olamadı..Hemen kurudu..Cok sıcak sevmıyor..

ıldır
14-12-2012, 21:58
Sayın SDurul,

İceri aldınız mı çiçeğinizi, yoksa dışlarda mı? Bu arada maşallah çok güzel bayıldım:) bende de mavi mavişden var. Dışarıda duruyor, içeri alsam mı diye terettuddeyim de, bir türlü karar veremedim.

Bildiğim kadarıyla Mavişler soguga dayanıklı çiçeklerdir.. Serın ve yuksek yerlerde çiçekleri daha iri oluyor..

Benol Hazaroğlu
15-12-2012, 13:56
Sevgili handann'ın bilgilendirmesiyle Ankara'dan gelenler.
Çok teşekkür ederim.

Benol Hazaroğlu
15-12-2012, 13:58
Bunlar çok küçük, minik saksılarda.

ahmeter
15-12-2012, 17:04
yalın ve katmerli campanula

ahmeter
20-12-2012, 17:58
Mavişim

Tura
21-12-2012, 15:28
Sayın hanndan,

Campanula bugün geldi.

356428

ahmeter
23-12-2012, 14:48
Campanula

aheste
29-12-2012, 13:58
Buda benim mavişimin bu yazki halleri:)

357993

357994

aheste
29-12-2012, 14:10
Bu da beyaz katmerlim:) ama bu sene fazla çiçeklenmedi, sanırım yeni dikildiği için(Bu foto yeni çekim).

357996

şehzade
04-03-2013, 10:44
Sonunda ben de maviş sahibi oldum çok mutluyum. Dün Ağaç aş. den aldım. Arayan varsa Alibeyköy de yeri. Çiçekleri minik olandan. Minicik fide olarak 10 tl ye satıyolar. Türü galiba campanula saxifraga mış.

s-bilge
19-04-2013, 14:18
nihayet benim de bir campanulam oldu. bahuhaustan 5,5 liraya aldım. Garibim çok kötü durumdaydı. üstünde yazmasa campanula olduğunu anlamazdım.

Jezebel
20-04-2013, 08:43
Maviş mi bilmiyor, mor eflatun renkte açmıştı.

392509

çok da güzel.

hira
20-04-2013, 08:54
mavişler gelişimi yavaş olan çiçeklermidir?

ankdemir
22-04-2013, 16:19
Ankarada nerden bulabilirim acaba mavişi?

s-bilge
22-04-2013, 16:24
cepadaki bauhausta vardı ama ben sonuncusunu aldım. belki tekrar getirirler.

DilekGuven
22-04-2013, 23:34
merhaba,
bizim maviş çiçeği diye bildiğimiz (örneğin sayın aheste'nin çiçeği) campanula'nın hangi cinsi, bilen var mı acaba? bu varyete altında çok fazla çeşit var çünkü.

Campanula (Seeds) (http://www.tandmworldwide.com/seeds1/group/campanula.html)

aheste
29-04-2013, 21:16
Buda benim campanulam, sevgili nurguldk göndermişti geçen sene nisanda:).
Ne çok istemiştim bu türünü, rüyalarıma girmişti. Şimdi de katmerli mavi mavişi çok istiyorum. (Maşallah demeyi unutmayın :) ).

397294

397295

397296

Hakkı Şen
29-04-2013, 21:29
Beğenileri beğen butonu ile belirtmek yeterli dense de bu gördüğüm en güzel maviş sayın aheste..

Hakkı Şen
29-04-2013, 21:35
Sayın Şehzade, Jezebel ve Aheste; paylaştığınız fotoğraflarda çiçek yapısı çok farklı. Bende yıllardır olan türe göre hem renk hem de çiçek yapısı olarak oldukça değişik.

Sevgi
13-05-2013, 07:24
Merhaba arkdaşlar, sayfayı sürekli takipteyim. Bir maviş edindim zannettim ama sayfada birkaç çeşit görüyorum.
Maviş çiçeğinin hem çiçek yapısı farklı hemde daha çok sarkan bir bitki.
Campanula ise rengi ve formu daha farklı.
Maviş çiçeğinin hem mavisini ,hem beyazını, hemde katmerlisini edinmek istiyorum.
Yönlendirirseniz sevinirim.

Benim güzelim de işte böyle,

403550

403551

Sevgi
16-05-2013, 16:47
Maviş severler, gerçek mavişi nereden bulabilirim?

405280

Jezebel
03-06-2013, 14:05
Yeni kampanulam ( Avrupa çiçekçilik)

413361

.

Sevgi Durul
03-06-2013, 14:11
Dün Eskişehir Baumax'te çiçekleri çok küçük olan bir maviş gördüm. Yanımdakiler acele ettirdiği için alamadım, aklım onda kaldı.:mad: Hem de 4.95 liraydı.:(

Böyle küçük çiçekli mavişi olan varsa fotoğrafını ekleyebilir mi?

yaprak7
03-06-2013, 14:53
Campanula tohumu | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Campanula-tohumu,LA_195-2.html#labels=195-2) bu sayfada cok cesitli campanula tohumlari var ben cok begendim. Sanirim istediginiz cesitleri buradan bulabilirsiniz

n.yıldız
03-06-2013, 16:01
Ben Zengarden' den almıştım 2 sene önce. Ancak campanulayı tohumdan yetiştirmek çok zahmetli. Çimlendikten sonra zor büyüyor. Zaten çimlenip yaprak çıkardığı zaman büyüteç gerekiyor görebilmek için. Ayrıca sarkan cinsi değildi ve çok yoğun çiçeklenmemişti. Şimdi ise maalesef kurudu:(

Sûz-i Dilârâ
16-06-2013, 07:38
Arkadaşlar, zengarden'a ait zenfide.com diye bir site var. Orada şu an saksıda maviş satılıyor. Ama söyleyeyim çiçekleri çok çok küçük ve mor renkli. Yani alışık olduğumuz maviş değil. Ben sevine sevine "nihayet buldum" diyerek bir adet satın aldım ama gelen maviş benim aradığım maviş değilmiş. :(

Bu fotoğrafta gördüğünüz de geçen sene forumdan gelen tek bir fide beyaz mavişi bu sene kök ayırma yöntemiyle bölüp üç ayrı saksıya diktim. Gayet güzel ilerliyorlar.;)

Sûz-i Dilârâ
16-06-2013, 07:47
Dün Eskişehir Baumax'te çiçekleri çok küçük olan bir maviş gördüm. Yanımdakiler acele ettirdiği için alamadım, aklım onda kaldı.:mad: Hem de 4.95 liraydı.:(

Böyle küçük çiçekli mavişi olan varsa fotoğrafını ekleyebilir mi?

Sevgili SDurul, bahsettiğiniz maviş bu olabilir mi?

Yukarıda bahsettiğim zenfide.com'dan aldığım mavişim;) Hâlâ normal maviş arıyorum:D

aheste
24-06-2013, 18:34
Mavişim anca gösterdi o güzel çiçeklerini ;)
420426

420427

eoe1234
25-06-2013, 09:59
420615

Jezebel
25-06-2013, 10:40
420615

Onu gölgeye alabilirseniz çok da mutlu olacaktır.

eoe1234
25-06-2013, 18:55
Hemen gölgeye alırım sağolun.

n.yıldız
25-06-2013, 20:35
Fotoğraf cepten olduğu için net değil.

ahmeter
10-07-2013, 20:52
Ah mavişim bu sene geç kaldın olsun her zaman güzelsin

aheste
11-07-2013, 10:14
Anneme diktiğim maviş bu sene benimkinden daha çok çiçeklendi :)
424979
424980
424981
424982

musnur
11-07-2013, 10:34
Arkadaşlar çiçekçilerde, fidanlıklarda ve bauhaus da aramama rağmen burada gördüğüm iri çiçekli mavişlerden bir türlü bulamadım. bana çok küçük çiçekli olanlarını campanula diye gösterdiler. fakat benim istediğim onlar değil. burdadaki mavişlerden bana çelik olarak gönderebilecek arkadaş varmı ,varsa çok sevinirim.

iynk
11-07-2013, 10:45
Bu nasıl bir çiçektir ya :) Köpük köpük maşallah. Nerden temin edebilirim. Hangi mevsimde satılır bu mavi maviş :) Bende de olmasını çok isterdim :)

aheste
11-07-2013, 10:54
Arkadaşlar çiçekçilerde, fidanlıklarda ve bauhaus da aramama rağmen burada gördüğüm iri çiçekli mavişlerden bir türlü bulamadım. bana çok küçük çiçekli olanlarını campanula diye gösterdiler. fakat benim istediğim onlar değil. burdadaki mavişlerden bana çelik olarak gönderebilecek arkadaş varmı ,varsa çok sevinirim.

Sayın musnur, bu maviş türünün satışı olmuyor sanırım, dikim için en uygun zaman, ilkbahar ve sonbahardır, şu anda gördüğünüz gibi üzerleri çiçek dolu :).

aheste
12-07-2013, 11:02
Bu da beyaz katlım, çiçeklerinin hepsini birden açmıyor, sırayla, öbek öbek açıyor...

425413
425414
425415

hberbul
12-07-2013, 11:11
Bu da beyaz katlım, çiçeklerinin hepsini birden açmıyor, sırayla, öbek öbek açıyor...

425413
425414
425415

Çiçekleriniz çok bakımlı,hayat dolu.
Çok imrendim.
Sizi tebrik ederim.

Güler
12-07-2013, 11:27
Sevgili aheste, kutlarım sizi; hakikaten böyle güzel ve katlı beyaz görmemiştim. Yıldız, yıldız çiçekleri ne kadar hoş görüntü vermiş. Ellerinize sağlık.

aheste
12-07-2013, 12:05
Sevgili Hberbul ve sevgili Güler hanım, çok teşekkür ederim :)

turkankaragoz
12-07-2013, 12:59
Sn aheste ellerinize sağlık. Beyaz mavişinize bayıldım. Bol çiçekli günleriniz olsun.

selda budak
16-07-2013, 12:25
yeni üyenizden selamlar. arkadaşlar bir türlü maviş çiçeği bulamıyorum. yardım edebilecek birileri varsa çok sevinirimmmmm. :) ayrıca bu gün doğum günüm :)

sakdag
18-07-2013, 15:57
Benim de bir anda mavişim oluverdi. Onu yetiştirip bu boya getiren anneciği başka şehirde artık. Ama bu kadar çok çiçeklenmeyi görmek onun da hakkı.Hediye eden arkadaşıma teşekkürlerimle. :o

427393

alibaba
19-07-2013, 20:30
Ben de bu sarkanlardan bir türlü bulamadım gitti :(
Her yerde deli gibi arıyorum, nasibimdeyse beni bulur diyorum :D

Bende de iki kök küçük çiçekli olan get mee varyetesi var. Küçük saksılarından büyük askılı saksılara aldım. Şimdilik yeni çiçeklenme olmadı ama bekliyoruz bakalım :)
Sizde de çiçeklenme dönemleri oluyor mu yoksa yaz boyu hep çiçekli mi kalıyor?

züleyha
22-07-2013, 20:45
Sevgili sakdagcığım,
Çok güzel açmış, maşallah. Ben giderken tek tük vardı üzerinde. Eminim benden daha iyi bakacaksın bu güzelliğe. Güle güle büyüt tatlım. Bol çiçeklerini gör her daim . :) Güneye bakan balkonda çok tutma, sıcaktan kavrulur haberin ola :)

Güler
23-07-2013, 10:02
Sevgili züleyha, sen hele İstanbul'a bir taşın, düzenini kur. Balkonunu çiçeklerle donatırız inşallah.

züleyha
24-07-2013, 00:03
Tesekkur ederim Güler ablacığım, taşındım bile :) Yeşilköy'deyim. Senden yadigar mavişim de balkonda yerini aldı :) Şu an biraz sarsılmış durumda ama toparlar diye umut ediyorum. Gölgede bakıma aldım :) Balkonum için önerilerine her zaman ihtiyacım olacak :)

Muda
26-07-2013, 11:01
Arkadaşlar ışık durumu nedeni ile çok istediğim gibi çıkmasa da aralarından seçtiğim resimler aşağıda. Eski bir evde görmüştüm. Yıkılmak üzere olan. Kayalık yamaçta da muhtemelen aynı çiçeği görmüş ve resimlerini uzaktan çekmiştim. O kadar maviş Campanula çiçeği aradıktan sonra tesadüfen resimlere bakarken aynı çiçek olduğunu düşünmeye başladım. Hava çok kötü olduğu için güve çok güzel görünmesi nedeni ile onu çekmeye çalışıyordum. Yabani halde çan çiçeği de başka bir yerde gördüm. Ancak onun resimleri de çok iyi olmadı. Benim yeni aldığım yerde oldukları için onlarda problem yok. Güzel resimlerini daha sonra yüklerim.
420749

420750

420751

420752
Daha önce bu bitkinin adı nedir bölümünde bu mesajı göndermiştim. Ancak cevap veren olmadı. İnternette aramalarımda çok çeşitli olduklarını bir kısmının da ülkemizde yetiştiğini gördüm. Ankara'dan küçük çiçekilisini bulduktan sonra Eskişehir toplantısında minik bir kök şu anda iki yaprağı yaşıyor muhtemelen tuttu. Ankarada bahause gittiğimde campunala carpatica olarak büyük çiçekli ama yukarıya doğru açanı nihayet bularak aldım. Şu anda nedense getirmemişler. Değişik renklerini katmerlilerini bulabilirsem çok güzel olacak. Tabi bunlardan üretmeye çalışacağım.

Erkan Özden
26-07-2013, 15:05
Selam Maviş Dostları,
Bu sene çok aradım bulamadım.Lütfen yardımcı olun..İstanbuldayım.
Birde varyeteleri hakkında buradan resim koyabilirmi bir arkadaşımız en azından ne tür baktığımızı veya ne arayacağımızı biliriz.Kısaca bir bilgide yeter.
Saygılarımla,

alibaba
02-08-2013, 11:14
Mavişlerde geçen çiçekleri temizliyor musunuz acaba? Sezon boyu yeniden tomurcuklanmaya olumlu katkı yapıyor mu?

aheste
02-08-2013, 11:43
Mavişlerde geçen çiçekleri temizliyor musunuz acaba? Sezon boyu yeniden tomurcuklanmaya olumlu katkı yapıyor mu?

Geçen çiçekleri ben temizlemiyorum, ama temizleyen arkadaşlar var sanırım, çiçek açan dalların görevi bittikten sonra kuruyorlar zaten. Çiçek açması için vitamin veya gübre takviyesi yapabilirsiniz ama öyle çok yoğun bir çiçeklenme olmuyor zamanı geçtiği için.

n.yıldız
02-08-2013, 12:49
Ben kuruyan çiçekleri ve dalları temizledim. Daha güzel görünüyor şimdi. Yoğun çiçeklenme dönemi geçti, çiçekleri azaldı. Şu an üst taraflara doğru çiçekler ve tomurcuklanmalar var.

nur.han
13-08-2013, 13:57
:confused:benim mavişim ne zaman böye olacak acabaişte mavişimin son hali

nur.han
13-08-2013, 14:02
Mavilim mavişelim
Tenhada buluşalım mavilim:D

bayıldım ben burda çok uğraşıyorum ama benimkilerde iki senedir tık yok çok üzülüyorum.....

nur.han
13-08-2013, 14:05
Sabah baktım çiçekler artmış dayanamadım bir boy fotoğrafı aldım:D

ya ne olur nasıl bu hale getirdiniz bende 2 senedir bakıyorum ama olmuyor ne yapabilirim

s-bilge
19-08-2013, 14:10
Festivalde o beni buldu.. ;)
Satıcıyla konuşmamız..
-Bunun adı ne?
+Maviş.
-Ama bu beyaz.
+Bilmem, öyle diyorlar.
-Mavisi yok mu?
+Mavisi olmaz bunun, beyazı olur..
-Hımmm :))

İsmi maviş olan beyaz çiçeğim.. ;)
295931

Tüylü kızım da fırçayı yedikten sonra zafer işareti yapıyor :p
295932
bu galiba balon çiçeği

s-bilge
23-08-2013, 10:08
ben de bu çiçekten arıyorum ama maalesef bulamadım. nasıl çoğaltılıyor acaba çelikten mi? elinde olan arkadaş varsa sarkan cinsinin beyazına da lilasına da talibim. bayıldım

s-bilge
23-08-2013, 13:46
Cinsi Campanula eminim , ancak türü farklı olabilir. Yaprakları Campanula Carpatica ya benziyor ama yine de tür ismi konusunda emin değilim.

3. resimdeki campanula. 2. resimdeki balon çiçeği. 1. den emin olamadım. nasıl çoğalıyor acaba

s-bilge
23-08-2013, 13:52
Yaprak yapısı çok farklı, ne beyazınkine, ne de mavininkine benziyor, çok merak ettim çiçeklerini ama bu sene açacağa benzemiyor. Diplerinden sanki yeni sürgün ler patlamış gibi.fooflower size kolay gelsin.
campanula garganica türü galiba bu

Yeniden Yönlendirme Bildirimi (http://www.google.com.tr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&docid=nYhuiL9TjAzBXM&tbnid=hCcCQS0XsmcYFM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fdavesgarden.com%2Fguides%2Fpf%2Fs howimage%2F280782%2F&ei=sUwXUsSLKsaQtAajnoDgAw&bvm=bv.51156542,d.Yms&psig=AFQjCNFUW2j2wjeNXTTgxVPixUWoKsag_A&ust=1377345058837575)

ayseldeniz
23-08-2013, 16:09
Açan ve kuruyan çiçekleri koparıyorum aynı dallarda yine çiçek açıyor.

s-bilge
19-09-2013, 14:43
siteye yazdığım mesajlara cevap gelmese de bir beyaz bir de mavi mavişim oldu sonunda. demek ki neymiş, birşeyi çok isteyince oluyormuş. komşum seyhan sağolsun

zafer1326
22-09-2013, 23:06
Beyaz Campanullam

443649

Muda
11-10-2013, 07:36
Arkadaşlar daha önce Ankara'ya gittiğimde Uzman Çiçekçilikten campunalla geleceğini söylemişlerdi. Yeniden gidince oraya tekrar uğradım. İyiki uğramışım. Beyaz ve mavi campunalalar gelmiş. Bu arada daha önce gittiğimde gördüğüm çiçeklerinden küçük olduğunu düşündüklerimden de çiçek açanlar olmuş. Baktığımda mavi katlı olan ve bir tane içlerinde içinde beyazımsı dışı mavi olan buldum. Formu çok iyi olmamasına rağmen renk olarak farklı olduğu için onları da aldım. Uzman çiçekçilik karşıyaka mezarlığı üçüncü kapının karşısında. Daha önce almış olduğum campunalla carpatika da almış olduğum yeni mavişin çiçeklerinden biraz farklı. Biri biraz daha sivri diğeri ise daha yuvarlak gibi. Küçük çiçeklisi de olunca oldukça elimde oldukça fazla campunalla çeşidi oldu. Öldürmeden üretebilirsem çok güzel olacak. Benim dağbağda iki üç çeşit yabani türü de olunca çeşit sayısını oldukça yükselttim. Beyaz katmerlisini de bulabilirsem çok güzel olacak.

SUDEM
11-10-2013, 11:03
hepsi de birbirinden güzel...bayıldım,kıskandım...ama bir sorum olacak.bu çiçek çok yıllık bir bitki midir?yıllık mı?

Muda
11-10-2013, 16:03
hepsi de birbirinden güzel...bayıldım,kıskandım...ama bir sorum olacak.bu çiçek çok yıllık bir bitki midir?yıllık mı?
Çok yıllık bir bitki. İşin en güzel tarafı dış ortamda da kışın ölmemesi. Baharda yeniden filiz verdiğini söylüyorlar. Bu yıl nasıl olacağını göreceğim. Ne olur ne olmaz diye bir kısmını dışarıda bir kısmını ise içeride tutmayı düşünüyorum.

YeniGine
11-10-2013, 23:36
Çok iyi, benim de saksıda iki tane mavişim var, kara kara düşünüyor idim kışın nereye alsam onları diye... Demek ki dışarıda bırakabileceğim...

FatihBahce
12-10-2013, 08:56
Ege Üniversitesi yayınları İzmir'in endemik çiçekleri kitabında (http://www.agaclar.net/forum/kitaplar/32898.htm) ;

Campanula, İzmir'in dağlarında özellikle Ödemiş Bozdağ ve Kemalpaşa Mahmut dağında açan endemik tür olarak yer alıyor.

447314

447315

447316

Ayrıca botanik bahçesindeki levhaların birinde yer alıyor.

447317

447356

sevim.K
16-10-2013, 10:17
Ben mavişimi hiç içeri almamıştım kış boyu. Soğuğa dayanıklı bir bitki bizim memlekette -5 dereceye kadar düşebiliyor sıcaklık. Tabi şimdi mavi mavişim yok. Beyaz mavişim var sadece onunla ilk kışımız olacak.

Muda
18-10-2013, 00:31
Karşıyaka mezarlığı üçüncü kapının karşısından almış olduğum çan çiçekleri. Soldaki küçük çiçekli olan daha önce almış olduğum çan çiçeği. Sol altta olan ise iki çiçek açmış olan iki renkli gibi olan. En büyük çiçekli olan o.
448181

-dilruba-
20-10-2013, 04:37
Sayın Muda, bahsettiginiz yer Karsiyaka mezarligi olmasın.. Netten Uzman cicekciligi arattigimda Karsiyaka olarak cikiyorda. Sonra diskapida mezarlik aramayalım.. :)

Ben de yarın bir kolaçan edeyim, bakayım. Mavislerden kalmış mi ;)

Muda
20-10-2013, 11:28
Sayın Muda, bahsettiginiz yer Karsiyaka mezarligi olmasın.. Netten Uzman cicekciligi arattigimda Karsiyaka olarak cikiyorda. Sonra diskapida mezarlik aramayalım.. :)

Ben de yarın bir kolaçan edeyim, bakayım. Mavislerden kalmış mi ;)

Kusura bakmayın. Ben yanlış yazmışım. Ankara'dan ayrılalı çok zaman geçince yerleri karıştırmışım. Ankara dışkapıda mezarlık yok bildiğim kadarı ile. Yolları da çok zor bulduğum için yol çalışması vs. epey zorlanmıştım. Karşıyaka mezarlığı karşısı üçüncü kapı karşısında Uyardığınız için teşekkür ederim.

Muda
21-10-2013, 21:18
22 Haziran 2013 Eskişehir toplantısında iki yaprak olarak aldığım campunalla çiçeğimin şimdiki hali. Bu kadar gelişme beklemiyordum. Halen dışarıda durmaya devam ediyor. Öldürmeden büyütebilirsem gelecek yıl güzel çiçekler açacak gibi duruyor.

448998

Katmerli olanın yakın çekimi

448999

Çok belli olmasa da içi beyazımsı dış kısmı mavimsi olan ile katmerli campunalla.

449000

Saksı dışında bahçede yetiştiren arkadaşlar var mı. Ben bahçede yetişirse çok güzel bir görüntü oluşturacağını ve daha fazla gelişeceğini düşünüyorum. Ancak ekme cesaretini bulamadım.

Hülya06
25-10-2013, 15:19
Ankara da kızımın balkonunda yetiştirdiğim çiçeklerden biri beyaz maviş:)

331039

331040

Merhaba Sayın Fatoş,
Beyaz mavişlerinize bayıldım doğrusu maaşallah. Ben de Sayın Güler hanımın sayesinde mavi maviş sahibi olup 4 senedir yetiştiriyorum. Beyazından da edinmek ve yetiştirmek istiyorum. Kargo ile gönderebilme imkanı olabilir mi acaba? Teşekkür ederim, saygılarımla.

Aysis
25-10-2013, 19:48
Fatoş hanımın bana beyaz maviş sözü vardı ama......

feyzagul
22-11-2013, 10:59
Sn muda
İzmir'de, İstanbul'da ya da Karadeniz'de dışarıda kışı geçirebiliyor anladığım kadarıyla ama sizce Ankara'nın ya da Afyon'un çetin kışına dayanabiliyor mu acaba? Ben de maviş sahibi ve Ankara'da yaşayan bir Afyonlu olarak size sorayım dedim. Çiçeğim hala dışarıda ama biraz endişeliyim doğrusu.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler

feriha
22-11-2013, 17:06
Sn. Feyzagül, Ankara'da mavişim kışı birkaç senedir terasta geçiriyor içeri almaya gerek yok.

YeniGine
23-11-2013, 01:15
Ben de dışarıda durabilir denilse de yine de ya donarsa korkusu ile kapalı balkona almış idim, 2 hafta olmuştur fakat son hafta görüyorum ki ışığa doğru uzamaya başladı. Onun için sizlerin de donmaz, dayanır yorumları üzerine tekrar dışarıya almaya karar verdim.

456105

canan bsr
23-11-2013, 01:33
maviş çiçeğinden bendede var.bahçede saksı içinde bırakıyorum. sahile 200 m.olan evim ve bahçem çok rüzgar alıyor.rüzgarı olmayan duvar kenarını tercih ediyorum.baharda yeniden sürgün vermeye başlıyor fakat,gösterişli hale gelemiyor.ben bu kış eve almayı düşünüyorum..

Muda
23-11-2013, 07:23
Sn muda
İzmir'de, İstanbul'da ya da Karadeniz'de dışarıda kışı geçirebiliyor anladığım kadarıyla ama sizce Ankara'nın ya da Afyon'un çetin kışına dayanabiliyor mu acaba? Ben de maviş sahibi ve Ankara'da yaşayan bir Afyonlu olarak size sorayım dedim. Çiçeğim hala dışarıda ama biraz endişeliyim doğrusu.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler
Sn. Feyzagul;
Bu ikinci yazışım. Daha önceki yazdığımı nedense görünmüyor. Benim campunalllayı tanımadan önce Afyonkarahisar'da gittiğim bir yerde kayalıklar üzerinde gördüğüm mavi çiçekleri uzaktan resmini çekmiştim. Daha sonra oraya tekrar gittim. Tabi çiçekleri kalmamıştı. Ancak çok az toprak olan yerlerde çan çiçekleri yaşıyordu. Bazılarının yaşadığına bile hayret ettim. Küçük bir çatlakta nasıl su ve besin alabiliyorlar şaşırdım. Benim aldığım dağbağda da birkaç çeşit yaşamını sürdürüyorlar. Yükseklik 1300 metreye yakın. İnternet üzerinden yaptığım bir incelemede çok fazla çeşidinin olduğunu oldukça fazla bir kısmının da Türkiye'de yaşadığını gördüm. Daha önce fotoğraf çekerken Afyonkarahisar'da eski bir evde güve ile çektiğim fotoğrafları var. Bu nedenle benim görüşüm büyük çoğunluğu soğuğa dayanıklı. Ancak iki yıl önce şehir merkezinde - 33 olarak görülen hava sıcaklığının olduğu zaman gibi kış olursa bizim saksıda bıraktıklarımız nasıl olur o konuda bilgi sahibi değilim. Bendeki çiçeklerden çoğunluğu şu anda balkondalar. Biraz küçük çiçekli gibi olanın üzerinde halen çiçek var. Beyaz olandan bir tane açtı açacak bir sürü tomurcuğu var. Bir saksıyı içeriye almıştım. Herhangibir tehlikeye karşı. İçeride olanda bozulma var. İki üç tane en az yavru yapmış. Ancak dışarıda olan aynı saksıda da var bu durum. İşin ilginci minik minik bir kısım dışarıda olanda oluşumlar var. Maviş olup olmadığı biraz daha büyüdüğü zaman anlayabileceğim. Ben bu yıl almış olduğum beyaz ve mavi tohumlardan hiç çimlendirme durumum olmadı.Ben de o kadar aradığım için yüzde yüz bir şey diyemiyorum. Ancak toprakta yaşıyorlar. Saksı daha yüksekte olduğu için donması daha kolay oluyor. Gördüğüm yerde resmen kayaların içindelerdi. Resimlerini bulabilirsem ekleyeceğim. Karar sizin.

Tohumcu Nılgun
23-11-2013, 16:48
Arkadaslar asagiya ekledigim fotograflar Campanula 'Sarastro' tùrùne ait.

Simdiye kadar Campanula'nin bir cok degisik tùrùnù gormùstùm ama bu da ayri bir gùzelmis.
Diger tùrlere gore bùyùk cicekleri olan bu tùrle ilk kez bu yaz buradaki bir parkta tanistim.
Cok hosuma gittigi icin parka her gelisimde tohum verdiyse biraz alayim dùsùncesiyle kontrol ediyordum.
Bitki onca tohum kesesi olusturdugu halde icleri hep bostu. Yani bir tane bile tohum ùretmedi.
Bu duruma cok ùzùldùm ve mecburen bitkinin dip sùrgùnlerinden kùcùk bir tane aldim.
Hafif koklù olan bu sùrgùnù hic bekletmeden bir saksiya diktim.
Zamanla sùrgùn tuttu ve oyle hizli gelisti ki, sasirdim.
Hatta sagindan solundan birsùrù yeni sùrgùnler de verdi.
Sonbaharin baslarinda diktigim icin cicek acamadan soguklar bastirdi.
Simdi balkonda duruyor ama her ihtimale karsi iceri almayida dusunmuyor degilim.

Tohumcu Nılgun
23-11-2013, 16:49
Fotograflarin devami...

SUDEM
05-12-2013, 14:04
5-6 minik kök maviş hediye gelmişti.hepsini tutturmayı başardım.ancak havalar soğuyunca "ya ölürse" korkusuyla içeri aldım.ve soğukta cap canlı duran köklerden birisi kurudu,gitti.:( tekrar dışarı koydum.kurudu dediğimi de dışarı koymaya saksısını bozmamaya karar verdim.belki baharda bana sürpriz yapar.:p
Allahım çiçekli hallerini görmek istiyorum..nolurrr.;)

iynk
09-12-2013, 15:28
Ankara soğuğunda bakalım bizim minişler hayatta kalabilecek mi? Yalnız deneme yapmak için nadir bulunan bir türlü, hakkımızda hayırlısı artık ;)

cengizildas
13-12-2013, 14:19
ağaçlar.net'e girdikten sonra çiçekler konusunda ne kadar cahil olduğumu anladım. bilmediğim ne kadar çok güzel çiçekler varmış. şimdi de mavişe hayran oldum, ancak bilgisizim.
mavişin tohumdan yetiştirilmesi kolay mıdır? kolay değilse fide almayı düşünüyorum.
yardımcı olursanız sevinirim.

Muda
21-12-2013, 23:06
Bugün itibari ile yerli campunalla gölge yerdeki balkonda olmasına rağmen yapraklarında hiç bir değişiklik yok. Minik çiçekli olan da da problem yok. Eskişehir toplantısında iki küçük yaprak olan sarkıcı mavişin durumu da şu ana kadar iyi durumda. Campunalla carpaticanın üst kısımlarında kuruma olmuştu önceden Ancak bir kısım küçük filizler oluşmuş durumda. Beyaz, katmerli ve mavi olanlar belki de yeni çiçek açma aşamasında oldukları için soğuktan etkilendiler. İnşallah hiç bir arkadaşımızın mavişlerine bir şey olmaz. Sağlıklı bir şekilde çiçeklerini görürüz. Arkadaşımın söylediği eksi 15 derecedeki son durum. Belki daha fazla bir soğukluk olabilir. Asıl sıkıntı ayaz nedeni ile bu derecenin çok daha fazlasını hissediyoruz.

Muda
21-12-2013, 23:44
Minik çiçekli olan iki tane. Resimleri karıştırırken birlikte fotoğraflarını buldum. Onların aralarında da fark var. Biri diğerine göre daha ince çiçekli. Her ikisinin de durumu şu anda iyi. Bursa toplantısında paylaştıklarım ince çiçekli olan.

461480

461481

461482

ezafma
15-01-2014, 17:44
Merhaba, mavişi ilk karşı komşum da görmüştüm ve resmen vurulmuştum, kaç kez denediysem tutturamadım, geçen sene tekrar denedim ve sonun da tutturabildim, anladım ki sonbaharda ayırınca daha iyi tutuyor, soğuğu seviyor, kışı içeride geçirirse gelişmemekle birlikte çürümeler oluyor, tabii bunlar benim tecrübelerim.

ezafma
15-01-2014, 18:01
Maviş severler eminim BALON çiçeğini de çok severler, bakımı ve iklim şartları aynı, çiçeklerinin şekli de aynı ama daha iri ;)

ezafma
30-01-2014, 14:55
o kadar çook türü var ki, hepside harika: campanula divaricata:

Muda
01-02-2014, 17:31
o kadar çook türü var ki, hepside harika: campanula divaricata:

İstediklerimizden bulabilsek çok daha iyi olacak ama.

Artık bulduklarımızla yetiniyoruz. Türkiye'de bulabildiğim birkaç paket tohum aldım. Yetiştirebilirsem gelecek yıl yurt dışı tohumlarından almaya çalışacağım. Almak isteyen çok fazla arkadaş yok sanırım.

ezafma
02-02-2014, 21:11
Ben varım o listede :D , aslında yurt dışından ithal tohum getiren satıcılar var, ben bi araştırayım;)

sakdag
05-03-2014, 11:56
Mavişimde odukça iyi durumda, aralarından nakkaş çıktı, bir ara mavişten çok nakkaş sarmıştı saksıyı, azaltım. Aralardaki nakkaş yaprakları görüntüye hoşluk katıyor.

473961

Zülfinaz
05-03-2014, 12:30
Bursa toplantısında bir tane maviş almıştım, kim gtirmişti o yoğunluktan hatırlıyamıyorum,şimdi bu başlığı okuyunca Muda olabilir diye düşündüm, bu vesileyle tekrar teşekkür etmek istedim.

Benim minik kışı balkonda geçirdi ve hala yaşıyor, soğuk zararı olmadı hiç, çiçeklendiğinde resimlerini burdan paylaşmak isterim.

Hülya
05-03-2014, 14:36
Mavişler soğuğu ve bahçe de olmayı seviyorlar.

473987

473988

Bahçemde çok güzel geliştiler.

473989

Bir de saksımda olan var.

Hülya
05-03-2014, 15:06
Geçtiğimiz yıl dikmiştim.

YeniGine
06-03-2014, 00:24
Sevgili Hülya maşallah, bahçede ne kadar güzel olmuş mavişleriniz, benim de iki saksım var sanki ayrı cinsmişler gibi geldi bana. Öyle de olsa acaba ben de bahçeye dikebilir miyim?

474091

474092

Hülya
06-03-2014, 08:00
Merhaba Yenigine.
Minik çiçek açan tür benimkiler. Bahçe de çok güzel geliştiler.
Ben Brüksel de karların altında kalan campanula 'ları görünce , soğuktan etkilenmiyeceklerini anladım. :)

SUDEM
21-03-2014, 07:39
477275

477276

477277

Sevgili ahesteden gelen mavişim..3 kök var aynı saksı içinde.dikerken yaprakları aynı özellikte olanları aynı dikmeye çalıştım..sonbaharda göndermişti,soğuk kış günlerini ancak böyle atlatabildi.elimden gelen her şeyi yapıyorum, bol gıda bol sevgi :D ama sanki yolunda gitmeyen bişeyler var.
Siz sevgili maviş tutkunları..bana fikir verirmisiniz?

n.yıldız
21-03-2014, 12:25
Maviş için az güneş, bol su diyorum ben. Fazla güneş alan bir yerde olmasın. Sabah güneşini alsın azıcık yeter. Gölgede bile olsa sorunsuz büyür. Yağmuru da sever. Toprağı biraz fazla kurumuş sanki.

yağmur
21-03-2014, 13:33
Sayın SUDEM,
Bende aynı düşüncedeyim. Susuz görünüyor. Sayın n.yıldız'ın dediği gibi az güneş alan bir yere koyup toprağını kurutmamaya çalışın.

SUDEM
21-03-2014, 14:27
anladım arkadaşlar..dediklerinizi uygulayacağım.umarım iyi olur...çiçeklenir değil mi?sorun olmaz yani.

aheste
21-03-2014, 22:16
477275

477276

477277

Sevgili ahesteden gelen mavişim..3 kök var aynı saksı içinde.dikerken yaprakları aynı özellikte olanları aynı dikmeye çalıştım..sonbaharda göndermişti,soğuk kış günlerini ancak böyle atlatabildi.elimden gelen her şeyi yapıyorum, bol gıda bol sevgi :D ama sanki yolunda gitmeyen bişeyler var.

Sevgili SUDEM bu normal bilindik klasik mavişten, bir tek o mu kaldı? İçeride mi duruyor, eğer içerdeyse dışarı al bence, gayet sağlıklı gözüküyor bi sorun yok gibi, sadece ben de aynı şeyi söyliycem ama toprağı fazla kurumuş, mavişler suyu çok sever ama dışarıdayken.

SUDEM
24-03-2014, 07:49
klasik mavişten kastın hangisi aceba sevgili aheste...hangi renk? :) 3 kökte aynı tür değil mi? :(

aheste
26-03-2014, 10:29
klasik mavişten kastın hangisi aceba sevgili aheste...hangi renk? :) 3 kökte aynı tür değil mi? :(

Sevgili SUDEM bir kaç gündür Bergama'daydık, fotolarda köydeki leptopta olduğu için cevap yazamadım. 3 kök te aynı değildi öbürleri başkaydı, sağlık olsun sıkma canını, benimde beyazım çok bozuldu bu sene. Seninkide böyle olacak inşallah...

478617

aheste
26-03-2014, 10:53
Sevgili SUDEM, sanki burda uzayan sürgünlerini kesmişsin gibi geldi bana, neden kestinki onları? çiçekleri bu uzayan sürgünlerin uçlarından açıyor.

478628

ngr33
26-03-2014, 11:22
güzel çiçek nolur sanki benim olsan..gözümü gönlümü şenlendirsen ;)

SUDEM
26-03-2014, 13:07
Sevgili aheste nasılda bildin kestiğimi.:rolleyes: işte böyle bilgili çiçek dostlarını gördükçe gıpta ediyorum vallahi. :eek:
şimdi ben o sürgünleri aralarında biraz da kurumuş gibi dalcıklar vardı.onları temizliyorum sanarken kaptırdım kendimi kesiverdim.. :(
bu arada canım mavişim tam öğle güneşi gören bi yerdeydi.size fotoları yükledikten sonra yorumlarınıza istinaden önce suladım sonra da sabah ve hafiften akşam güneşi gören bi yere koydum.bi de yapraklarını fıs fıs yaptım.hepi topu bikaç günde öyle bi gelişme olmuş ki sabah işe gelirken baka kaldım..yeniden ip gibi tel tel sürgünler çıkmıştı..sanırım burayı daha çok sevdi.inşallah çook güzelleşir ve uzun uzun benimle yaşar...ve bol çiçekli olur. :p

Kiraz
26-03-2014, 14:20
477275

477276

477277

Soğuk kış günlerinden hiç korkmayım. Ben de ilk yıllar kuytuya çekmiştim ama karlı soğuk kışı dışarıda atlatınca daha da güzelleşince korumaktan vazgeçtim. Serini, nemi seviyorlar, şimdilik güneş alabilir ama havalar az daha ısınınca korumak gerekir, aydınlık ama gölge ya da sabah güneşi alabileceği bir yere koyabilirsiniz.

irem_58
07-04-2014, 01:47
herkese merhabalar ağaçlar net sayesinde tanıdığım 2 yıldır yana döne aradığım maviş çiçeğine benide kavuşturacak birileri çıkarsa şayet ciddi anlamda minnettar olacağım.

Tohumcu Nılgun
10-04-2014, 23:05
Arkadaslar asagiya ekledigim fotograflar Campanula 'Sarastro' tùrùne ait.

Simdiye kadar Campanula'nin bir cok degisik tùrùnù gormùstùm ama bu da ayri bir gùzelmis.
Diger tùrlere gore bùyùk cicekleri olan bu tùrle ilk kez bu yaz buradaki bir parkta tanistim.
Cok hosuma gittigi icin parka her gelisimde tohum verdiyse biraz alayim dùsùncesiyle kontrol ediyordum.
Bitki onca tohum kesesi olusturdugu halde icleri hep bostu. Yani bir tane bile tohum ùretmedi.
Bu duruma cok ùzùldùm ve mecburen bitkinin dip sùrgùnlerinden kùcùk bir tane aldim.
Hafif koklù olan bu sùrgùnù hic bekletmeden bir saksiya diktim.
Zamanla sùrgùn tuttu ve oyle hizli gelisti ki, sasirdim.
Hatta sagindan solundan birsùrù yeni sùrgùnler de verdi.
Sonbaharin baslarinda diktigim icin cicek acamadan soguklar bastirdi.
Simdi balkonda duruyor ama her ihtimale karsi iceri almayida dusunmuyor degilim.

Arkadaslar, daha evvel yukaridaki mesajimda bahsettigim Campanula 'Sarastro' tùrù de soguga dayanikliymis.
Bu kis herseyi goze alip saksiyi disarida yani balkonda biraktim.
Iyice soguklar bastirinca bùtùn yapraklari sararip dokùldù. Kuruyan yapraklarini toplayip attigimda saksida bitki namina bir sey kalmadi. Kendi kendime yoksa bitkiyi disarida birakmakla kotù mù ettim diye aylarca hayiflandim.
Havalar isinmaya basladiginda saksida bir sùrù yeni sùrgùn gorùnce cocuklar gibi sevindim.
Simdilerde epeyce yapraklandi. Bu tùrùn yapraklari diger tùrlerinkine nazaran daha iri ve hafif tùylù yapida.

Asagiya ekledigim fotograflari 5 gùn once buradaki bir parkta cektim.
Saksimdaki Campanula 'Sarastro' celigini de bu parktan almistim, henùz benimkiler cicek acmadi.
Fotograflara baktiginizda farkedeceksiniz cicekleri oldukca bùyùk ve gùzel.

Tohumcu Nılgun
10-04-2014, 23:09
Fotograflarin devami... :)

Muda
11-04-2014, 11:20
Gerçekten muhteşem bir görüntüsü var. Keşke Türkiye'ye de getirebilseniz. Campanula çeşitlerinin büyük kısmı soğuğa dayanıklı. Türkiye'de de oldukça fazla çeşidi var. Bizim buradaki bazı çeşitleri tesadüfen görmeye başladım. Tabi algıda seçicilik nedeni ile nasıl olduklarını bilince göz aşinalığı görebiliyoruz. Benim dağbağda da tüylü olan çeşit var. Ancak çiçekleri çok büyük değil. Soğukta kendisini daha iyi muhafaza edebiliyorlar sanki. Çiçek açmalarını sabırsızlıkla bekliyorum.

Tohumcu Nılgun
13-04-2014, 15:01
Yukaridaki mesajimda belirttigim Campanula 'sarastro', balkonda cok gùzel yapraklandi ama henùz cicek acmadi.

Bu sene elimden geldigince cogaltmak istiyorum. Sayin Muda'nin tavsiyesine uyup Tùrkiye'ye getirmeyi dùsùnùyorum.

aheste
25-04-2014, 15:31
Çok istediğim katlı mavişime sonunda kavuştum, sevgili görümcemin sayesinde. Görümcemler yıllık izinlerini kullanmak için geldiler Almanya'dan, ona fotosunu atmıştım faceden, oda sağolsun bulup getirdi. Forumdaki bir kaç kişiden istemiştim ama hep olumsuz cevap aldım. İnşallah çoğaltabilirim, çiçekleri çok minik minik, çıtı pıtı:)

486218

486219

Seabert74
25-04-2014, 16:19
Çok güzelmiş sayın aheste..
Umarım diğer mavişleriniz gibi doldurur saksısını her daim..
Ben de sizin sayfanızdaki mavişleri görünce düştüm peşine, ardından bu sayfayı baştan sona okudum.. Okudukça hevesim daha da arttı. 10.yıl kutlamalarında kimin getirdiğini bilmediğim maviş fidesine kavuştum. Biraz serpilince de teşekkür fotografını eklerim diye düşünüyordum ama bir türlü adapte olamadı bana.. Açık havada, aşırı güneş görmüyor, suyunu eksik etmiyorum ama tutmuş gibi de durmuyor çürümüşe de benzemiyor.. Baygın baygın halleri hep..
Sonra 2 gündür sabah alşam fısfıslamaya başladım, umarım hoşuna gider. Akşam fotograflayabilirsem buradan dermanını arayacagım.
Sevgiler

ngr33
25-04-2014, 17:10
Ne kadar güzelmişşş sevgili aheste..Güle güle büyütün insallah çok sevindim sizin adınıza. .

Benim mavişimde aynı baygın baygın ne yapsak ne etsek acaba..

aheste
25-04-2014, 17:29
Çok teşekkür ederim sevgili Seabert74, sevgili ngr33, inşallah büyütebilirim. Sizin mavişlerinize gelince, onlar uzun süre öyle duruyor, hemen tutmuyorlar yani, ilk 5-6 ay pek büyüme göstermiyorlar, tamamen sararıp kurumadıkça ümidinizi kesmeyin.

YeniGine
26-04-2014, 00:01
Sevgili aheste maşallah çok güzel bir mavişin olmuş. Ve inanıyorum ki senin elinde daha da güzelleşecek inşallah... Rastgelsin...
:( Benim mavişler de an itibari ile maşallah yaprak üstüne yaprak çıkarıyorlar, hep derim ya benim balkonum hiç güneş almaz balkonumdalar öyle çiçek açabilmek için tomurcuk yapayım falan derdinde değiller valla...

aheste
27-04-2014, 09:00
Çok teşekkürler sevgili Yenigine. Benim önceki mavişlerim de aynı şu anda sürgün vermekle meşguller henüz tomurcukları görünmedi, ayrıca mavişler gölgeyi seviyor, şu sıralar biraz güneş görebilirler ama yoksada şikayetçi olmazlar, gölgede daha çok uzuyor ve sarkıyor. Bu yeni geleni zorla hormonlarla açtırmışlardır büyük ihtimal, çünkü benim bildiğim katlılarda geç açıyor temmuz gibi.

yağmur
27-04-2014, 18:02
Sn. Tohumcu Nilgün,

Türkiye'ye tohumunu getirebilseniz ne kadar güzel olur! Bu kadar iri çiçeklisini ilk kez görüyorum. Tek bir tohum bile yeterdi bana.

Benol Hazaroğlu
27-04-2014, 19:54
Sevgili aheste, Gözün aydın. Çiçeğini güle güle büyüt. Bende olan 3 minik saksı bu sene hiç çıkmadı. Sanırım toprağını değiştirmem gerekiyordu gelince. Hatayı orada yaptım.
Ben de çok sevmiştim bu gül şeklindeki mavişi.

Şimdi yine bulmak için arayışa gireceğim.

loveforlife
27-04-2014, 22:49
Sevgili Aheste sonbaharda gönderdiği kargo ile beni çok sevindirmişti. Aheste mavişlerim çok sağlıklı şükür ki! Minik bir bulaşık leğeni saksımız oldu da saksımız doldu bile.

Fotoğraf çekerken çok uğraştım ama gerçek rengi bir türlü veremedi. Aslında çok daha güzel bir renk tonu var. Lütfen maşallah demeyi unutmayalım. Campanulalar en sevdiğim bitkilerden zira!

Çok teşekkür ederim Sevgili Aheste...
486988

486989

YeniGine
27-04-2014, 23:49
Sevgili loveforlife gerçekten maviş harika ve Maşallah'ı hak ediyor. Maşallah!..

ilksenozturk
28-04-2014, 07:15
Maşallah sn loveforlife.
10. yıl toplantısında 'son maviş kaldı elimde, kim alacak?' çağrınıza ben atlamış ve sonuncuyu kapmıştım. yeni evimde balkon bordürlerine dikilmek üzere bekliyorlar :) bu hallerini görmek dileği ile...
tekrar teşekkürler

loveforlife
28-04-2014, 09:15
Maşallah sn loveforlife.
10. yıl toplantısında 'son maviş kaldı elimde, kim alacak?' çağrınıza ben atlamış ve sonuncuyu kapmıştım. yeni evimde balkon bordürlerine dikilmek üzere bekliyorlar :) bu hallerini görmek dileği ile...
tekrar teşekkürler

Bu aynı aileden ama farklı bir tür. Toplantıda paylaşılan klasik maviş idi. Benim sitede ilk görüp aşık olduğum, uzun süre yana yakıla aradığım güzel. O, bu kadar erken çiçeklenmiyor. Yalnız balkon güneş alıyorsa güneşte tutmanızı önermem. Kısmen gölge bir yerde tutabilir, arada spreyle hafif bir duş aldırırsanız size bu yıl bile çiçek açabilir. Sevgili Edelvays58 getirmişti o mavişleri ve son derece de sağlıklıydılar.

Tohumcu Nılgun
28-04-2014, 13:33
Sn. Tohumcu Nilgün,

Türkiye'ye tohumunu getirebilseniz ne kadar güzel olur! Bu kadar iri çiçeklisini ilk kez görüyorum. Tek bir tohum bile yeterdi bana.

InsaAllah Sevgili yagmur... :)

Tohum olursa tohum, olmadi kolayca tutan dip sùrgùnlerinden cokca getirmek lazim. :)

Internetdeki yabanci kaynaklardan ogrendigime gore; Campanula"sarastro' tùrùnùn kesme cicek olarakta degerlendirildigi yaziyor.

hira
05-05-2014, 00:51
Benim mavişimde burada... Çiçek falan görmedim henüz..

Muda
08-05-2014, 22:39
InsaAllah Sevgili yagmur... :)

Tohum olursa tohum, olmadi kolayca tutan dip sùrgùnlerinden cokca getirmek lazim. :)

Internetdeki yabanci kaynaklardan ogrendigime gore; Campanula"sarastro' tùrùnùn kesme cicek olarakta degerlendirildigi yaziyor.

Sayın Nilgün hanım: Tohumdan yetiştirmek çok kolay değil. Ancak yetiştirilemeyecek de değil. Ben geçen yıl hiç tohum çimlendirememiştim. Bu yıl bir kısım tohumları soğuk katlamaya tabi tutarak domates tohumları ile birlikte ektim. Domates tohumları aynı sürede 10 -15 cm kadar oldukları halde onlardan sadece üç dört tane kadar çıktı. Onlar da minicikti. saksının bir tanesinden de bir tane çimlenmiş. Ben bir kısım tohumları daha saksılara ekmeyi düşünüyorum.Çok uzun sürede çimleniyor. En rahat çoğaltma yöntemi büyük olan bitkiden çıkan kök sürgünlerinden çoğaltmak. Dip sürgünleri var ise alabildiğiniz kadar alarak dikmeye çalışın.

Muda
16-05-2014, 22:19
İstanbul'da olan arkadaşlar biraz önce gördüğüm İBB'nin twitter adresinde campanula 4,90 tl olarak yazıyor.
https://twitter.com/bahcemarket/status/440798776702537729/photo/1/large

Balon çiçeğini ise çan çiçeği olarak yazmışlar. 9,90

https://twitter.com/bahcemarket/status/460689427631599616/photo/1/large

YeniGine
16-05-2014, 23:35
Mavişimin yapraklarında sararmalar var. Nedeni hiç güneş görmemesi olabilir mi acaba? :(
Ya da sebep ne olabilir arkadaşlar?

Muda
18-05-2014, 00:46
Dağbağda doğal olarak yetişen campanulalar. Geçen yıl taşlar arasında duvarda vardı. Bu yıl bunları meşe altında çektim. Fotoğrafları akşama doğru flaşh kullanarak çektiğim için çok iyi olmadı. Tek tük farklı yerlerde de var. Bir araya toplayabilsem çok iyi olacak ama şu halleri ile çok zor. Daha yüksek ve soğuk yerde olmalarına rağmen balkonumdakilerden daha önce çiçeklenmişler.

493561

493562

Hülya
19-05-2014, 12:44
Geçtiğimiz yıldan bahçeye ektiklerim çok güzelleştiler.Soğuğu seviyorlar.

494055

ezafma
21-05-2014, 19:07
Bunlarda benim bahçemden :D

Muda
27-05-2014, 08:16
Bunlarda benim bahçemden :D

Sayın ezafma; çan çiçekleriniz çok güzel. Bendekilerle farklı tür gibi geldi. Umarım üretirsiniz.

Muda
27-05-2014, 08:23
Kışı dışarıda geçiren çan çiçeklerimden ilk ve yoğun açan bunlar oldu. Farklı zamanlarda çiçek açmaları her zaman istediğim bir şey.

496790
496789

Muda
27-05-2014, 08:50
Bu da her toplantıda minik de olsa dağıttığım bir tür. Çiçek yapısı biraz küçük ancak daha sivri. Yayılıcı bir tür. Aldığım zaman nerede ise her yeri kök ile dolmuştu. Oldukça fazla yavru verdi.

496800

496799

496798

496797

Muda
27-05-2014, 08:59
Küçük bir bölgede yetişen endemik olup olmadığını bilmediğim campanula. İstanbul toplantısında cansız gibi olanlardan varsa bu tür. Saksıda küçük olanlar köklü ve uzun süredir durdukları için köklenmiş olanlardı. Onlar da yukarıdaki cinsten. Belki bu yolla çoğalabilirler diye bir miktar miniklerden paylaşmıştım. Duvar, kaya üstünde nasıl yaşadıklarına insan hayret ediyor.

496803

496804

496805