View Full Version : Maviş çiçeği (campanula)
Seabert74
27-05-2014, 10:08
10.yıl toplantısında edindiğim mavişim.. Sanırım hayata tutundu.
Hangi tür oldugunu bilmiyorum, çiçek verdiğinde nasıl çiçeklerim olacagını merak ediyorum. Kim paylaştıysa bana anne çiçeğin fotografını yükleyebilir mi acaba??
Ayrıca bu yavru ne zaman çiçeklerini gösterir bana??
sevgiler
edelvays58
27-05-2014, 10:46
Sevgili seabert74, mesajınızı tesadüfen gördüm. Çok sevindim hayata tutunduğuna. Bendeki henüz bu yıl çiçek açmadı, ama klasik ve ülkemizde yaygın olan mavişten(12. mesajdaki).
Bu da anne olan bitki. Çiçeklerini yakında açar ve burada paylaşırım.
496837
Seabert74
27-05-2014, 12:12
Sevgili edelvays58 çok teşekkürler..
İstediğim klasik maviş buydu :) Ne zaman çiçek görürüm sizce??
edelvays58
27-05-2014, 12:21
Haziran'da açıyor. Az da olsa görürsünüz ama gelecek yıl daha da büyüyecek ve daha çok çiçek açacak,tabii yerini severse,ki sevmiş.
Benimkinin şu andaki hali. Tomurcuklar oluşmaya henüz başlamış.
496874
Sayın Muda bu duvara doğru uzayan maviş çok enteresan bir o kadar da hoş... benim bahçemdekileri ben 5 yıldır yetiştiriyorum, yalnız bu cinsin ömrü 2 yıl, tohumdan ekildiği yıl çiçeklenmeyip ikinci yıl çiçek veriyor. Bu yıl bolca tohum verecekler :D Tohumları paylaşacağım İnşaallah, duyurusunu yaparım :p
Sayın Muda bu duvara doğru uzayan maviş çok enteresan bir o kadar da hoş... benim bahçemdekileri ben 5 yıldır yetiştiriyorum, yalnız bu cinsin ömrü 2 yıl, tohumdan ekildiği yıl çiçeklenmeyip ikinci yıl çiçek veriyor. Bu yıl bolca tohum verecekler :D Tohumları paylaşacağım İnşaallah, duyurusunu yaparım :p
Sayın Ezefma; Çektiğim resim tamamen doğal ortamda. Bir duvarda kayaların üzerinde. Büyük bir kayanın diğer tarafında da biraz var. Ancak beş altı metrenin ötesinde yok. Ağaç gölgesinde büyüyorlar. Umarım yaşamaya devam ederler.
İki yıl sonunda ölüyorlar mı? Bendeki olanlar bu yıl ikinci yılındalar. Tohumdan üretmek zor. Çok geç ve minik çıkıyorlar. Başka otlar onları boğuyor. O nedenle sanırım hiç bir şeyin yetişmediği kaya aralarında az bir toprakta yaşayabiliyorlar.
Tohum paylaşımında bulunursanız göremez isem eğer birinci sıraya benim adımı yazarsanız sevinirim.
arkadaşlar merhaba,
sevgili ahestenin gönderdiği mavişimin son durumu..dediğiniz önerilerde bakmaya çalışıyorum.dallar uzayıp sarkmaya başladığı için yukarıda bi yerlere astım.umarım çiçekli halini görürüm..bilgi paylaşımlarınız ve durumu için yorumlarınızı bekliyorum.
esenlikler.
497831
bu çiçekten bende istiyorum ama nasıl elde ederim bilmiyorum.çiçekçilerde tohumu bulunmuyor.uzak bir akrabamızda görmüş çok sevmiştim ama birdaha kimsede görmedim taki burada konya da bulabileceğim çiçek tohumu satan yerler var mı,yardım edermisiniz...
sürekli yavru veriyor, bir türlü açmadılar :( 1,5 metre uzayıp çiçek açması lazım resimdeki gibi...
Ne güzel çoğalmışlar..
Tohumdan mı yetiştirdiniz?
Yakında çiçeklerini paylaşırsınız inşallah.. :)
Merhaba Sn Feriha, tohumdan değil, komşumdan 3 mini fide almıştım, geçen yıl, bu yıl sürekli çoğalıyor ama hiç çiçek yok, komşum kendininkilerin üzerine toprak attırmıştı, şimdi onunkiler öldü, tek umut bunlar ;)
Benim dağbağda daha önce bahsettiğim mavi campanulaların çok fazla olduğunu çiçekler açınca anladım. Sanırım iki yıllıklar. Geçen yıl açan çiçekler ölmüş durumdalar. Yerine yenileri çıktılar. Taş çıkıntılarını kullanarak sekiler arasında geçmek için merdiven yapmışlar. Bir tanesi onun tam altında. Nasıl oraya tohum gitti ve yaşayabildi bilemiyorum. Biz ona bakarken tesadüfen onun altında bir başka renk gördüm. Uzun süredir başka yerde var mı diye aramalarıma devam ediyorum. İkincisini göremedim. Çiçeği kapalı iken pembemsi açıldığı zaman beyazımsı oluyor. Küçük bir şey.
499061
499062
499063
499064
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=499068&stc=1&d=1401778391
sürekli yavru veriyor, bir türlü açmadılar :( 1,5 metre uzayıp çiçek açması lazım resimdeki gibi...
Sayın ezafma, bu cins çok yıllık mı yoksa iki yıllık mı biliyor musunuz?
Merhaba Sn. Dinozor, bunlar çok yıllık her geçen yıl yavrular vererek çoğalıyorlar,
(campanula pyramidalis)
Yaklaşık 2 ay önce Campanula Glomerata tohumu ektim, 150 tohumdan sadece 7 tanesi çimlendi :mad:
Sayın ezafma, hem yanıtınız hem de tür konusundaki yardımınız için çok teşekkür ederim:)
Yaklaşık 2 ay önce Campanula Glomerata tohumu ektim, 150 tohumdan sadece 7 tanesi çimlendi :mad:
Sayın ezafma; 7 taneyi büyütüp çiçek açtırabilseniz de yeterli olur. Önemli olan bir kısmını dahi olsa yetiştirebilip onlardan çoğaltabilmek. Nasip olursa gelecek yıl çiçeklerini görürüz.
İnşaallah Sn. Muda büyürler umarım da çoğaltabilirim :p
bana bu mavişden gönderecek yok mu,
Geçen yıl iki minik kökten bu yıl bu güzelliği bu şekilde gördüm ya, sevinçten hergün başındayım, hergün köklerini didikleyip duruyorum :)
Birde çiçeğini görsem ölsemde gam yemem.. Bu belki bir ay önceki fotoğrafı.. Şu an tomurcuklanıyor sanırım. Daha bir değişti dalların ucu. Ama çiçekleri büyük büyük olanlardan mı yoksa minik minik olanlardan mı merak ediyorum doğrusu.. Her ne olursa olsun o benim her halükarda "Saçaklı kızım" :D
Offff çoook seviyorum bu çiçekleri...
Gül Batur
17-06-2014, 00:39
Maviş çicekte.
Harika bir görüntü Sn Gül Batur emeklerinizin karşılığını almışsınız.
YeniGine
17-06-2014, 01:13
Benim mavişim, hiç güneş almayan balkonumda sonuçta aydınlıkta. :( Yapraklarında sararmalar ve kurumalar mevcut. Yardımcı olur iseniz sevinirim, ne yapmalıyım?
Seabert74
17-06-2014, 07:05
Bol bol fıs fıs yapın sevgili Yenigine.. Benimki henüz çok yeni ama, baygın hallerini fısfıs ile atlattık.. sabah akşam serinletiyorum onu :)
Bu başlığa girmeyeceğim diyorum kendi kendime, sonra dayanamayıp yine açıyorum. Ağlamak istiyorum artık sn. ezafma, sn Gül Batur, ve daha isimlerini sayamayacağım forumdaşlarım! Bu kadar güzel mavişlerinizle bana işkence yapmayın, olmayanları düşünün :D
Seabert74
17-06-2014, 09:14
Sizi çok iyi anlıyorum Sevgili Esin..
Yana döne aradım burada gördükten sonra.. Malesef ki bazı çiçekler çiçekçi ya da fidanlıkta olmuyor.. Onları ancak paylaşım sayesinde edinebiliyoruz.. 10.yıl toplantısında sayın edelvays58 sayesinde edindim.. Umarım büyürebilir ve bu sayfadaki adaşları gibi bol çiçekli hallerini görebilirim.. Darısı basınıza.. sevgiler
edelvays58
17-06-2014, 09:15
Bu yıl beyaz ve mavisi aynı anda açtılar. Çiçeklerinin daha uzun sürmesi için gölgeye almıştım. Her ikisi de aynı saksıda. Köklerine yakın olan yapraklar ,çiçek açmasına yakın her yıl sararıyor ve düşüyor ama bu çiçek açmasını engellemiyor.
502735
502736
Gül Batur
17-06-2014, 10:25
Sayın Yeni Gine.özel hiç bir bakım. yapmıyorum yaz kış bütün bitkilerim balkondalar mavişler kışa dayanaklılar hep aynı yerdeler. sabah akşam şu günlerde güneş alıyorlar suyu seviyorlar.
Off of, şu iri çiçekli mavişlerden neden satmaz çiçekçiler :mad:
Oğlumun yaptığı gibi "istiyom da istiyom" diye ağlayacağım sonunda :( Hepinizin mavişlerine maşallah, nazarım değmesin.
Mavislerin sulamasini üstten mi yapmaliyiz yoksa köklerine direk mi suyu tutmaliyiz? 2 gün önce bahceme diktim 30 tane. Sulama konusu ben de biraz soru isareti birakti. Üstten fiskiye seklin de yapiyorum ama cicekler kendilerini bir saat kadar toparlayamiyorlar.
Gördügüm kadariyla Mavisleriniz saksilar da, bence cok güvenli bir ortamdalar. Benim gariplerin mücadele etmedigi böcek yok. Sümüklü böcek bildiklerim arasinda ama bilmedigim gözle görülen bir cok böcegi temizliyorum. Ama 30 mavisi temizlemek bir hayli zaman kaybi. Sarimsaktozuyla sümklüböcekleri uzaklastirdim ama forumdan ögrendigim kadariyla üreme zamani köpüren bir bit cesidi varmis. Onu temizledim bugun. Sanirim kimyasal mücadeleye gececegim. Ayrica sarimsak tozunun kokusu tüm bahceyi ve pencereyi actigim da tüm evi dolduruyor. :( Hemen bitisigimdeki komsum Alman ve yakinda sikayete gelirse hic sasirmam.:rolleyes:
Not; Yazimda Türkce harfleri kullanamadim. Bunun icin özürlerimi kabul edin lütfen. Q klavye kullaniyorum. F klavyeye gecis olmasi lazim ama bulamiyorum. Bilgisayar Almanca. Almanya`da yasiyorum ama 3 yil oldu. Cok iyi Almancam yok. Anlayacaginiz her alanda neredeyse acemiyim:( tekrar özür dilerim.
504379
Yine dayanamadım ve üç çeşit maviş aldım. Ama katmerli mavise aşık oldum. Şu narinliğe bakarmısınız...
Sabah güneşi alan penceremin önündeler. Minyatür güllerimin yanına yerleştirdim. Tabii güllerimden izin alarak.
Campanula Haylodgensis "Blue Wonder"
İlk yıl gübre istemiyormuş. (Üretici notu)
Dave`s Gardendaki bilgiye göre -34,4 dereceye kadar dayanıyormuş...
PlantFiles: Detailed information on Bellflower Campanula x haylodgensis 'Blue Wonder' (http://davesgarden.com/guides/pf/go/105357/#b)
505769
505770
Campanula cochleariifolia
505784
505785
Bunlarda bahçemdeki saksılar da yerlerini alacak... Misafiri de hemen geldi... Yarı gölge bir yer istermiş.
loveflower
02-07-2014, 18:43
İlk mavişimden ürettiğim dördüncü saksıdaki yavru mavişim de açtı :)
506434
eşimin 1 hafta sulamayı unuttuğu mavişimi son anda sanırım kurtardım..;) çiçeklerini görmek nasip oldu ama garibim biraz cılız kaldı sanki..
506719
506720
Zaman ne kadar çabuk geçiyor. 22.06.2013 Eskişehir toplantısında iki minik yaprak olan mavişin şimdiki haline bakın. Kışı dışarıda balkonda geçirdi. Aldıklarım büyük olmalarına rağmen onlar bunun kadar gelişme göstermediler.
509758
509759
509760
Büyük olarak aldıklarım içinde en iyi durumda olan bu. Diğerlerinden bir tanesi çiçeklendi çiçekleri geçti. Birkaç tanesi de iki üç çiçek ancak verdi. Umutla bekliyoruz. Coşacaklar diye
509761
Sıra ile açan çan çiçeklerim. Kimi az kimi çok açıyor. Çok fazla açtıkları zamanki görüntü insanı mutlu ediyor.
Beyazın biri nerede ise ölmek üzere. Diğerinde ise çiçekler çok olmasa da var.
513623
Küçük çiçekli olanda az da olsa çiçekler var.
513624
513625
Campunalla cartapika beni şaşırtmaya devam ediyor. Aldığım zaman her tarafı çiçeklerle kaplı ve çok yüksek değildi. Ana çiçek öldü. Minik yavrular çıktı. Onlardan çıkan çiçekler ise uzun oldu.
513626
Katmerli olan da nedense bir tane görünüyor. Eskisi gibi çiçek yok.
513627
İçlerinde en güzel gelişeni bu oldu. Hemen hemen hepsi ithal olmalarına rağmen klasik mavişe en yakın bu. Acaba aynı mı ?
513630
513631
513632
Alırken en çok tereddüt ettiğim. Ölme ihtimali olması nedeni ile. Çok küçük ve kötü durumdaydı. Ona rağmen birkaç çiçek açmıştı. İki renkli olması nedeni ile almıştım. Çiçeklerinin iki renkli olduğu fotoğrafta gerçekte görüldüğü kadar belli olmuyor. Hala çok büyük değil. Çiçeklerini karşılaştırabilmeniz için yukarıda çiçek açan ile yan yana koydum.
513633
513634
513635
Seabert74
18-08-2014, 09:13
10.yıl toplantısından edindiğim mavişimi tutturdum, büyüttüm ama yaşatamadım malesef :(
İstanbul'un yogun sıcağına dayanamadı , üzgünüm çok..
yeşilelma09
27-09-2014, 21:05
Arkadaşlar bu çiçekten bende de vardı. Kuruyan çiçeklerini almıştım. Çiçekleri parçaladığımda susam tanesi gibi tohumlar çıkıyor ama tohum mu yoksa başka bir şey mi bilemedim. Tohumları çok mu küçük? Ve sonbaharda diksem çıkar mı?
Arkadaşlar bu çiçekten bende de vardı. Kuruyan çiçeklerini almıştım. Çiçekleri parçaladığımda susam tanesi gibi tohumlar çıkıyor ama tohum mu yoksa başka bir şey mi bilemedim. Tohumları çok mu küçük? Ve sonbaharda diksem çıkar mı?
Benim gördüğüm tohumlar çok küçük. Susam tanesi gibi tohumların olması mümkün değil. Tohum kesesi bile susam tanesinden küçük benim gördüklerim. Çıkması da zaman alıyor. Çimlendirebildiklerim çok fazla değil. Tohumları dört kısma ayırıp sonbaharda bir kısmını, buzdolabında saklayarak soğuk katlama ile diğer kısımlarını da birer hafta ara ile ilkbaharda ekerseniz tohumların çimlenme oranını yükseltirsiniz. Mümkün olduğu kadar başka tohumun olmamasına dikkat edin. Tohumlar minik olduğu için başka bitkilerle pek rekabet edemiyor. O nedenle kayaların arasında başka bitkinin yaşayamadığı yerlerde gördüm.
Melisa16
28-09-2014, 17:29
Merhaba arkadaşlar ben yeni üye oldum ve bu siteyi de maviş çiçeğini araştırırken buldum ilk sorum da şu acaba şu sıralar maviş çelikle tutturulabilir mi?
Gül Batur
25-10-2014, 15:40
Maviş sayfasına epeydir uğrayan olmamış beyaz mavişimin güzelliğini sizlerle paylaşayım
:):)Maviş çicekte.
bu görüntüyü beğendim demek çok hafif kalır bence,eşimle baktık baktık bayıldıkkkk
sizleri biraz kıskanarak , biraz imrenerek seyreden,ama bu sayede zengardeden mink bir fide alıp mutlu olan , acemi bir çiçekçiyim.minik fidemi yayınlamak için çok uğraştım ama beceremedim .inşallah bende siz ustalarım gibi güzel resimler yayınlayabilirim. sağlıcakla kalın .
Son mesajımdan sonra zenfideden aldığım fide malesef kurudu.çok üzgünüm çünkü Sivasta zaten çok fazla çiçek bulamıyorum.Umarım maviş çiçeği olup ta bu garibanı :( sevindirmek isteyen birileri çıkar. Tüm çiçek dostlarına Sivastan selamlar.
Bu da her toplantıda minik de olsa dağıttığım bir tür. Çiçek yapısı biraz küçük ancak daha sivri. Yayılıcı bir tür. Aldığım zaman nerede ise her yeri kök ile dolmuştu. Oldukça fazla yavru verdi.
496800
496799
496798
496797
Resimleri karıştırırken ilk aldığım saksıdaki halini buldum. Uzun süredir eklemek istiyordum. Bir saksıdan oldukça fazla çelik elde ettim. Onları da mümkün olduğunca toplantılarda dağıttım. Çok yıllık. Bir arkadaşın babasına verdiğim büyük bir saksıya ekilince çok büyümüş ve mükemmel çiçeklenmişti. Umarım hepimizde bol çiçekli ve sağlıklı campanulalarımız olur.
535253
535254
Çan çiçeğinin dip sürgünü. Bu şekilde çileğin kol attığı gibi toprak altından kol atarak çoğalıyor. Biraz büyüyüp köklendiği zaman istediğiniz yere dikebiliyorsunuz.
535255
Mümkün olduğu kadar zarar vermeden parçalamaya çalıştım. Bende sadece yukarıdaki mesajdaki uzun saksıda olanlar kaldı.
535256
Doğal haldeki kayalar üzerinde uzaktan çektiğim campanula resimlerinden buldum. Bir tanesinin resmini ekliyorum. Biz zorla büyütmeye çalışıyoruz. Onlar en kötü şartlarda çiçek açıyorlar.
535358
mavi-şim
13-03-2015, 10:18
beyaz bulamıyorum lütfen bulmam için bana yardımcı olum
mavi-şim
13-03-2015, 10:22
ne olur kocaelide beyaz maviş sahibi olan varsa bu konuda beni sevindirsin
mavi-şim
13-03-2015, 10:28
merhaba bende kocaelideyim körfezde eğer paylaşırsanız bana beyazından ulaştırırmısınız ricaetsem
beyaz bulamıyorum lütfen bulmam için bana yardımcı olum
Merhaba
İzmir urla da Avrupa çiçekçilikte var.
Avrupa Cicekcilik (http://www.avrupacicekcilik.com/)
Facebook ta Avrupa çiçekçilik diye de arayabilirsiniz.
Eşimin cok sevdıgı ve bır turlu yasatamadıgım çiçek..Suyunumu ayarlıyamıyorum..gunesinimi bilemedim..Hayran hayran anca bunları seyredebiliyorum...
bugün itibariyle artık benimde MAVİŞİM var. hem beyaz hemde mavi.teşekkür ediyorum AVRUPA ÇİÇEKÇİLİĞE. sivas uzak demedi bizede yolladı sağolsun güler hanım.
Merhaba lar arkadaşlar sayenizde tanıdığım bu güzeller güzeli çiçeği zengardenden tohumunu alarak çimlendirmeyi başardım lakin 3 yıl geçmesine rağmen bir tek çiçek vermedi, nihayet zen fide de fidesini buldum lakin oda buradaki mavişlerle alakasız çıktı. Sizlerden ricam bana gönüllü maviş fidesi yolllayabilecek arkadaşlar olursa gerçekten minnettar olacağım ltfn çok rica ediyorum.
Merhaba lar arkadaşlar sayenizde tanıdığım bu güzeller güzeli çiçeği zengardenden tohumunu alarak çimlendirmeyi başardım lakin 3 yıl geçmesine rağmen bir tek çiçek vermedi, nihayet zen fide de fidesini buldum lakin oda buradaki mavişlerle alakasız çıktı. Sizlerden ricam bana gönüllü maviş fidesi yolllayabilecek arkadaşlar olursa gerçekten minnettar olacağım ltfn çok rica ediyorum.
bende sivastayım. izmirden avrupa çiçiekçilikten kargo ile orta boy saksı ile maviş getirttim.fide isterseniz bana ulaşın .**** sizde getirtebilirsiniz. iyi günler.
gokcegokce
12-05-2015, 13:17
Merhaba benim de klasik bir mavişim var kışın dondurucu soğuklarından kurtuldu ve güzelce serpildi. Benim öğrenmek istediğim ne zaman çiçek açtığı. Babaannem yazın sıcağından korumak için mavişlerinin diplerine buz koyar ve çok güzel mavişleri var. Yazın haşlanmasın diye denenmeli. Sevgiler...
tolgahan83
12-05-2015, 13:36
Benimki böyle fotoğrafı şimdi çektim.
gokcegokce
12-05-2015, 13:41
Maşallah nasıl bu kadar çiçeklendirdiniz?
tolgahan83
12-05-2015, 15:37
Aslında hiçbirşey yapmadım sadece toprağından biraz alıp üzerine yeni toprak koydum birde sabah güneşi gören yerde duruyor fazla güneş sevmiyor yazın hep gölge durdu her gün suluyorum.
Mavişimin güncel hali...:D
557813
Benol Hazaroğlu
08-06-2015, 18:10
Benimki de bu sene daha çiçeklenmedi. Geçtiğimiz senelerde Mayısta çiçeklenmişti.
cengizildas
14-06-2015, 20:37
Benim mavişim de bu sene kendini gösterdi.
cengizildas
14-06-2015, 20:41
Bu da benim mavişim.
557813
Maşallah..... Çoşmuş resmen.
557813
Sayın Sakdağ mavişiniz çok güzel olmuş. Bütün saksıyı doldurmuş. Yeni daha büyük saksıya alırsanız muhtemelen çok daha büyük ve güzel çiçekler açacaktır.
Benim dağbağda doğal olarak yetişen kampunalalar. Şu anda en iyi durumdalar. İlk yıl büyüyüp ikinci yıl çiçek açarak ölüyorlar. Bunlardan sonra ikinci bir yaprak yüzeyleri tüylü bir tür var. Onlar daha az ve nerede ise sadece kaya aralarında yetişiyorlar. Bunlardan sonra onlar açıyor.
559252
559253
559254
Geçen yıl pembemsi beyaz açan campanulanın hemen üzerinde duvarda yeniden pembemsi beyaz açan çan çiçeğim. Yaprak yapısı, çiçeği, açışı aynı olmasına rağmen diğerleri gibi morumsu değil. Resimlerin renkleri istediğim gibi olmuyor nedense. Daha iyi beslensin diye altındaki otları koparınca bu durumundan kötü hale gelmiş.
559255
559256
559257
Afyonkarahisar'da doğal olarak yetişen campunalalardan çok yıllık olanlar.
559258
559259
Kışı en sağlıklı şekilde atlatanlar. Bir kısım kayıplarım oldu. Bazıları tamamen öldüler.
559262
559265
559266
günebakan
15-06-2015, 08:28
Off off mavişler çosmuş maşallah sevgili Muda bunun için ne yapıyorsunuz benimki hiç bu kadar gelişmiyor?
Bir teyzenin bahçesinde gördüm. Maviş herhalde di mi?
Bir teyzenin bahçesinde gördüm. Maviş herhalde di mi?
Evet klasik maviş.
Gül Batur
18-06-2015, 02:18
Günaydın mavişlerim gülümsedi
Bu bahar mavişimin saksısını büyütüp, geçen yaz verdigimden daha çok besin verdim fakat sadece 3 tane tomurcuk verdi şu zamana kadar :o küçük saksıda mutlu oluyor sanırım, veya toprağından hoşlanmadı.
akçabardak
27-06-2015, 14:07
Bu da benim mavişim.
562199
münevver48
28-06-2015, 09:02
:)bunlar da benim mavişlerim:o
562470
562471
559952
Sevgili müda bu mavisten bendede var ama tek kök kökleri artmiyor ki cogaltayim siz çoğaltma işini nasıl yapiyorsunuz
Benim mavişimde açtı ne olmuş yani? :o :o Hem tek çiçek olduğundan pek kıymetli :o
Mavişi kaç kere çelik alıp köklendirmeye çalıştım ama bir tanesi bile tutmadı bu bitkide benim tutturamadığım nadir türlerden birisi. Bir iki sene önce bir çiçekçide tesadüfen görünce hemen almıştım ama yaramaz güvercinler öyle bir parçalamışlardıki, üstüne birde yuva yapınca mavişimden vaz geçmek zorunda kalmıştım. Tüm arkadaşlarımın mavişleri çok güzel, ellerinize sağlık. ;)
Şöyle güzel bir saksı beyaz mavişim ve mavi mavişim olsa ne iyi olurdu, neyse maviş sevdam daha fazla depreşmeden bu sayfaydan ayrılmam iyi olacak. :D
Mavişimi kaybetmiştim çiçekçide gördüm hemen bir tane aldım.
Sevgili müda bu mavisten bendede var ama tek kök kökleri artmiyor ki cogaltayim siz çoğaltma işini nasıl yapiyorsunuz
Sayın ocak;
Mavişler genellikle çok yıllık ve iki yıllık oluyorlar. Çok yıllık olanlar saksıdaki gibi büyüyüp saksıyı doldurdukları zaman dip sürgünleri çıkarıyorlar. Bu dip sürgünlerini köklü olarak alıp başka yere dikerek sulamasını da düzenli bir şekilde yaparsanız kısa zamanda tutuyorlar. Bir yıl içinde de nerede ise saksıyı dolduruyorlar. Bu konu ile ilgili daha önce paylaşımda bulunmuştum. Aşağıdaki linkte üçüncü resimde dip sürgününün yeni hali açık olarak görünüyor.
http://www.agaclar.net/forum/1352373-post799.htm
Bu da benim mavişim. :D
565267
565268
Bugün daha bir güzel sanki...:p
567130
çiçeksever
22-07-2015, 09:19
Değerli bir dostumun hediyesi. Boyuna bakmadan 2 tane çiçek açtı. Önceleri direkt güneşteydi. Daha sonra biraz gölgeli bir yere aldım. Dün çiçek açmış.
Gül Batur
25-07-2015, 22:25
Sıra beyaz mavişe geldi.
Benol Hazaroğlu
26-07-2015, 16:08
Sizler de de içten kuruma oluyor mu? Nedenini anlayamadım.
B e t ü l
15-08-2015, 13:21
Benimle memleketime kadar tatile gidîp gelen güzellik. Hava o kadar sıcak ki sabah akşam yaprakları da ıslanacak şekilde suluyorum. Pek mutlu olacak ki minik dip yavruları oluştu.
Benimle memleketime kadar tatile gidîp gelen güzellik. Hava o kadar sıcak ki sabah akşam yaprakları da ıslanacak şekilde suluyorum. Pek mutlu olacak ki minik dip yavruları oluştu.
Maviş harika görünüyor sevgili Betül.. Saksısıyla da ne güzel uymuş.. ;)
Hoş geldiniz bu arada.. :)
masal_naz
27-08-2015, 13:52
maviş çiçeğinin adını buradan öğrendim. yengem gelin tacı diye pazarlarda her çiçekçiye soruyordu tek amacı beyazını bulabilmekti. pazarcı başka çiçek gösterdi hayır bu değil dedi yengem. pazarcı da kendisine bağırdı ''benden iyi mi bileceksin'' dedi :) neyse adını kendisine ilettim...
Gül Batur
21-09-2015, 23:34
Mevsimin son mavişi.
Mücevher Çalısı
22-09-2015, 11:57
Mevsimin son mavişi.
Sn Gül Batur bu Mavişinizin tam ismini (yöresel ismi veya latince ismi de olur:)) biliyor musunuz?
Sarkan Mavişten farklı olarak boyuna giden bir tür, güzel gelişmiş maşaallah...
Gül Batur
22-09-2015, 13:21
Sn Mücevher Çalısı ben maviş olarak biliyorum ayni diğer mavişler gibi kökten ayırma ile üretiliyor yalnız ilk senesi çicek vermiyor bir sene bekliyorsun.
İyi bayramlar.
Mücevher Çalısı
22-09-2015, 13:32
Sn Mücevher Çalısı ben maviş olarak biliyorum ayni diğer mavişler gibi kökten ayırma ile üretiliyor yalnız ilk senesi çicek vermiyor bir sene bekliyorsun.
İyi bayramlar.
Bilgiler için teşekkürler. Annemin vardı eskiden oradan biliyorum bu güzeli. Araştırmıştım ismini bir ara ama net bilgi bulamadım. En fazla burada (http://www.zengardentr.com/Piramit-kampanula-tohumu-campanula-pyramidalis-mixed,PR-2981.html) tohumu satılan 'Piramit Çan Çiçeğine' benzetmiştim.
İyi bayramlar, Sevgiler...
YeniGine
22-09-2015, 23:32
O da piramit mavişmiş işte sevgili Mücevher Çalısı... Piramit campanula.
Mücevher Çalısı
22-09-2015, 23:43
Resimdekiler dev gibi insan boyunda görülüyor. Bu sebeple sonuç net olmasa da benim için de 'Piramit Çan Çiçeği' :)
Binbirçeşit
24-01-2016, 09:03
Mavişçiler neredesiniz?
Sayın gül batur maşallah çok güzeller.bende içerde bakıyorum mavişime.fotografta yükliycem .dört gözle çiçek açacağı zamanı bekliyorum.şuan bile üstünde tomurçuklar çıkmaya başladı.
Gül Batur
24-01-2016, 15:38
Sayın binbirçeşit.
Ben mavişlerimi hep dış mekanda bakıyorum yağmur kar ayaz hepsini görüyor.
mavişlerin açma mevsimide hazirandır.
Binbirçeşit
26-01-2016, 09:45
Sayın gül batur güzel diyorsunuz.lakin.-15 lerde dışarıya bırakamam çiçegimi.****** zamanı gelince bende onu dış ortama alıştırıcam.ama şuan göz bebeklerim iç mekanda bakım istiyorum.sadece mavişim değil diğer çüçeklerimde.çok begendim sizin uzayıp giden ağaçımsı mavişinizi.ben hiç görmedim bu türünü.izmirde olsam kapınızı çalardım :)çelik **** nasıl çogaltılıyosa ondan almak için.maşallah çok güzel.dahada güzel olup çoşssunlar inşallah.bol çiçekli mis kokulu günler dilerim.
Rana+miraç
31-01-2016, 22:09
Simdiye dek bende mavisimi hep balkonda birakiyordum kis gunlerinde. Ama gecen sene karda dondu, cok uzuldum. Minik bir dal donmamis sonradan yeserdi ama. Tabi eski boyutlarina ulasmadi ve bir kac tane cicek acti. Bu sene korkudan riske girmedim iceri aldim mavisimi. Yasadigimiz yerin iklim kosullariyla karar vermek lazim bence...
evandevan5
01-02-2016, 09:30
maviş çiceği tohumu olan varmı elinde ben uzün süre aradım yok,
Binbirçeşit
03-02-2016, 08:48
maviş çiceği tohumu olan varmı elinde ben uzün süre aradım yok,
Fidesinide alabilirsiniz sayın evandevan.bende çok uygun fiyata almıştım internetten .beyazını bulamıyorum arıyorum.eğer bilgisi olan arkadaşlar varsa beyazı nerden ması alabilirim.zengardenden almıştım sorulursa;)) hoş surprizleride oluyo.çiçek tohumu gönderdiler herdefasında .
Desengül
03-02-2016, 09:59
Merhaba ben maviş çiçeğini yeni yetiştirmeye başlayacağım.Bahçesi olan teyzemden aldım saksısı ile . Bölmek ve saksı değiştirmek için içinde bulunduğumuz şubat ayı uygun mu ? Teşekkür ederim.
Binbirçeşit
12-02-2016, 12:30
Merhaba ben maviş çiçeğini yeni yetiştirmeye başlayacağım.Bahçesi olan teyzemden aldım saksısı ile . Bölmek ve saksı değiştirmek için içinde bulunduğumuz şubat ayı uygun mu ? Teşekkür ederim.
Sayın desengül bende çiçeklerimin saksıları hep degiştirdim.şuan bitkiler uykuda oldukları için biley olcagını zannetmiyorum.en azından benimkilere olmadı.☺daha bilgili olan arkadaşlar eminim bu konuda paylaşım yapmışlardır.ben bukadar yardımcı olabilirim..
Campanula cochleariifolia 'Elizabeth Oliver'
595507
Bu aralar İzmirdeki çiçekçilerde.
Bu Türkiyede uzun yaşamazmış
Yaşıyorken seyir eyleyelim mi:)
596321
:)
Resim çektikten sonra saksısını değiştirdim.
Düpedüz kural ihlali, siz yapmayın. Benol hanım öyle önerdi ben de dinledim.
Bakalım şimdi ne olacak.
cengizildas
19-02-2016, 11:05
Sn. Jezebel, harika bir maviş bulmuşsunuz. Bu güzelliği bizimle paylaştığınız için (kıskanmış olsak da) çok çok teşekkürler. İzmir'den fide siparişi yapabileceğimiz bir yer var mı acaba? Yardımcı olursanız sevinirim.
Sn. Jezebel, harika bir maviş bulmuşsunuz. Bu güzelliği bizimle paylaştığınız için (kıskanmış olsak da) çok çok teşekkürler. İzmir'den fide siparişi yapabileceğimiz bir yer var mı acaba? Yardımcı olursanız sevinirim.
Ege süs bitkilerinden almıştım, on-line satış yapmıyorlarmış.
Toptancı kendileri.
Ben komşuluk ve eski müşteri olma durumundan faydalandım.
aysglkvk
01-03-2016, 16:18
Çok güzelleeer
Uzun ömürlü olmuyor maalesef.
Tamamen kurur mu bimem ama baya can çekişiyor.
Mevsimi gelmeden açmalarını sağlamak için çiçekçiler farklı hileler kullanıyor.
Bunlar çiçeğin tüm enerjisini alıyor, sonları kötü oluyor.
Saksı değişimi yaparken hortumla toprağını baya yıkadım, varsa ilaçlar arıtmak için.
Bu sabah da kuruyan bölümleri ayıkladım.
Kalanlar bunlar
598558
598559
İkinci resimdeki taze sürgünleri görünce umutlandım biraz ama... çok değil.
Uzun ömürlü olmuyor maalesef.
Tamamen kurur mu bimem ama baya can çekişiyor.
Mevsimi gelmeden açmalarını sağlamak için çiçekçiler farklı hileler kullanıyor.
Bunlar çiçeğin tüm enerjisini alıyor, sonları kötü oluyor.
Saksı değişimi yaparken hortumla toprağını baya yıkadım, varsa ilaçlar arıtmak için.
Bu sabah da kuruyan bölümleri ayıkladım.
Kalanlar bunlar ...
Sevgili Jezebel aynı durum benimde başıma geldi katlı beyaz bulmustum tüm çiçeklerinden sonra bütün dalları kurudu umudumu hiç kaybetmeden sulamaya devam ettim eski kısımları temizledim. Şimdi yeniden bir sürü sürgün oluşturdu. Sizin bitkinizde aynı şekilde olacak. Umudunuzu yitirmeyin.
Teselli için teşekkürler Fatih.
Birazdan askıya alıp yarı gölge bir yer ayarlayacağım.
Diğer mavişimle komşu olsunlar.
Yaşaması için elimden ne geliyorsa yapacağım.
Bu çiçek açtırma kimyasallarını en çok Hollandadaki çiçekçiler kullanıyormuş.
İthal çiçeklerde özellikle dikkat etmek lazım.
Çiçekliyken toprak, saksı değişmez ama, canını kurtarmak için kıydım çiçeklere.
Belki bol sulayarak da ilaçlar akıtılabilirdi.
Ama aklıma gelmedi o an.
Kurtulmuş mu, karar vermek için çok erken.
602287
Umuyorum.
Benol Hazaroğlu
29-03-2016, 19:10
Hadi gözün aydın. Kurtulmuş tabii. Yeni yapraklar çıkartmış.
Iki Yıldır ulaşmaya çalıştığım bu çiçeğin hastasıyım..aramadığım çiçekçi kalmadı..hayranlıkla resimlerine bakıyorum..nasıl nereden temin edebilirim yardımcı olursanız sevinirim..
Campanulalar canlanıyorlar. Şu anda çiçek açanlar var. İlginç olan buradaki yerli campanulanın kendi döktüğü tohumlardan kendisinin rahat çoğalması.
609445
609446
O kadar ileriyi gitmiş ki tohumlar saksının altındaki deliklerde bile çimlenmişler.
609447
609448
609449
Çiçek açanlar.
Yerli olarak çıkan campanula. Bahçedeki yerime götürmüştüm. Bu yıl ölmez ise sonraki yıllar o bölgede çoğalır muhtemelen.
615348
615349
Diğer çiçek. Yanındaki büyük yapraklı olan halen açtıramadığım ancak toprakta daha iyi olduğu için gelecek yıl açacağını düşündüğüm Zeki beyin campunalası.
615350
615351
Bu saksı da ilk açtığında çok fazla bir şeye benzemiyordu.
615352
Aradan zaman geçince bitkinin her tarafı çiçeklendi. Beklentimi fazlası ile karşıladı.
Çiçekleri biter bitmez dağdaki yerine gidecek.
615353
615354
Batı Rüzgarı
14-06-2016, 03:00
Bu saksı da ilk açtığında çok fazla bir şeye benzemiyordu.
615352
Aradan zaman geçince bitkinin her tarafı çiçeklendi. Beklentimi fazlası ile karşıladı.
Çiçekleri biter bitmez dağdaki yerine gidecek.
615353
615354
çiçeğin campanula'sı var.:)
Mavişin keyfi yerinde.
621440
günebakan
10-07-2016, 22:04
Siz bu mavişlere ne yapıyorsunuz bilemedim sevgili Sakdağ ben büyüyene kadar gözüne bakıyorum muhteşem görünüyor sizin ki:)
Görünce aldığım ancak satıcıda bile büyük kısmı ölmekte olan pembe campunala. En sağlıklı olanı almaya çalışmıştım. Ne kadar dikkat etmeye çalışsam da önce pembe olanı daha sonra da beyaz minik katlı olanı öldü. Sn. jezebelin daha önce aldığı campunalayı kurtarmaya çalıştığını hatırlayınca benim aldıklarımın da neden öldüğü anlaşıldı. Muhtemel olarak en son enerjilerini çiçek açmaya harcayıp öldüklerini düşünüyorum. Ne veriyorlarsa bu kadar muhteşem çiçek açtırıp daha sonra tohum alamadan çoğaltamadan kısa zamanda ölebiliyorlar.
629501
629502
629503
629504
Mücevher Çalısı
07-10-2016, 18:41
... tohum alamadan çoğaltamadan kısa zamanda ölebiliyorlar...
Daha önce yetiştirdiğiniz başka Campanula cinsinin türlerinden tohum alıp çoğaltabildiniz mi?
Bahçemde doğal olarak yetişen iki yıllık olup çiçek açınca ölen iki çeşit campunala var. Bunlardan bir tanesinin iki farklı rengi bulunmakta. Pembemsi renkte olan her yıl ancak bir tane çıkmakta. Açık mavi olan ise oldukça fazla var.
Doğal olarak yetişen yaklaşık 4 km mesafeden getirmiş olduğum campunala ise biraz gölge ve sulak yerde yetişmesi durumunda çok yıllık olarak devam ediyor. Onun tohumlarından da sıkıntı olmadan çimleniyor. Anladığım dökülen tohumlar kışın soğuklama ihtiyacı hissediyor. Soğuklara dayanıklı. Çoğalma durumu sulanması durumunda çok fazla. Aşağıdaki linkte saksının alt deliklerinde bile çıktığı görülmekte. Genelde biraz nem alabileceği başka bitkinin yaşamadığı kaya yarıklarında rahat bir şekilde çıkıyor.
http://www.agaclar.net/forum/1458440-post870.htm
Yurt dışından gelen alldığım onca campunaladan sadece bir tanesinden tohumdan üretebildim. O da çok az oldu. Şu anda o da yaşamamakta.
Mücevher Çalısı
07-10-2016, 21:32
Doğal ortamlarında yetiştiklerinde tohum veriyorlarmış anladığım?
Muhtemel olarak en son enerjilerini çiçek açmaya harcayıp öldüklerini düşünüyorum. Ne veriyorlarsa bu kadar muhteşem çiçek açtırıp daha sonra tohum alamadan çoğaltamadan kısa zamanda ölebiliyorlar.
872. mesajdaki Campanulanız da göz doldurucu bir şekilde çiçeklenmiş, bu sebeple öldü mü?
Doğal ortamlarında yetiştiklerinde tohum veriyorlarmış anladığım?
872. mesajdaki Campanulanız da göz doldurucu bir şekilde çiçeklenmiş, bu sebeple öldü mü?
Hayır o yaşıyor. Hatta tek tük de olsa yeniden çiçek veriyor. Benim kastettiğim şey ilk defa aldığımız yabancı campunalalar. İlk sarsıntıyı atlatıp yeniden büyüme moduna geçenlerde o sıkıntı olmuyor.
gunes tor
03-12-2016, 11:09
Bu da benim yeni satın aldığım Campanula Get Mee..normalde daha mor ancak resimde bu şekilde çıktı..biraz büyüsün, bahara bahçede yerini alacak ;)
Bu da her toplantıda minik de olsa dağıttığım bir tür. Çiçek yapısı biraz küçük ancak daha sivri. Yayılıcı bir tür. Aldığım zaman nerede ise her yeri kök ile dolmuştu. Oldukça fazla yavru verdi.
496800
496799
496798
496797
Burada arkadaşımın anne ve babasına verdiğim campunala. Biz herhalde bakmasını bilmiyoruz. Büyük kovada bu kadar büyüdüklerine inanamadım. 01.06.2014 tarihinde fotoğrafları çekmişim.
635315
635316
635317
635318
635319
blacklevi
22-03-2017, 08:42
Merhaba campanulaseverler. İnternette biraz dolandım ama mavişim fidesi bulamadım .Var olanlar ise farklı çiçek ve yaprağa sahip.yani sanırım başka bir türü.Sizin önerebileceğiniz bir satış noktası var mı?Bu arada Hatay'da ikamet ediyorum
çiçekaşkı
24-03-2017, 19:51
Merhaba campanulaseverler. İnternette biraz dolandım ama mavişim fidesi bulamadım .Var olanlar ise farklı çiçek ve yaprağa sahip.yani sanırım başka bir türü.Sizin önerebileceğiniz bir satış noktası var mı?Bu arada Hatay'da ikamet ediyorum
Merhaba bende bu çiçeğin hastasıyım. Avrupa çiçekçiliğe sipariş verdim.
Ben bi kaç hafta önce zengerdan dan aldım
GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Migrosta saksıda 7 tl. idi.
Doğa Adam
13-04-2017, 00:37
Çok güzel bir çiçek.
Erkan Özden
15-05-2017, 12:13
Selam Arkadaşlar,İstanbul Gaziosmanpaşa dayım. Beyaz maviş arıyorum.Bilgisi olan cevap verebilir mi ?
Batı Rüzgarı
09-06-2017, 22:57
30 sayfayı gözüm kesmedi. güncel olarak maviş nasıl çoğaltılır bileniniz varmı? çelik deniyeceğim de öyle çeliklik bi gövdesi yok yaprak ve sapları var...
Yerli Afyonkarahisarda yetişen çok yıllık campanula. Saksı içinde de kuvvetli geliştiği için geçtiğimiz yıl büyüme periyodunda toprakta geçirdi. Bu yıl oldukça fazla büyüdü. Bu çiçeklenmeden önceki hali. Tohum yolu ile çoğalıyor. Çok minik olan tohumlarını toplayabilirsem etkinlikte paylaşmayı düşünüyorum. Tohumların sonbaharda ekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kendi saksısında iken saksı deliklerinde bile minik çan çiçek fideleri çıkmıştı. Çiçekli halinin de resimlerini küçülttüğüm zaman ekleyeceğim.
651087
651088
651089
651090
Gül Batur
08-07-2017, 16:40
Mavişler podyumda :)
Yukarıda çiçeksiz halini görüntülediğim yerli campanulanın çiçekleri.
656146
656147
656148
656149
Hiç biri bu kadar büyümedi. Suyu ve gölgeyi bulan aşağıda duvar dibinde olan seyrek de olsa çiçeklerini uzun süre boyunca devam ettirdi. Büyümesi bu hale gelmesi uzun sürdü. Ancak çiçekli hali muhteşem oldu. Suyu yeterli gelmeyince sanırım geçti.
Konuya artık pek bakılmıyor sanırım. Sayfanın başındaki 30.05.2016 tarihli paylaşımımda bitkinin küçük hali görülmekte.
http://www.agaclar.net/forum/1465471-post871.htm
O küçücük bitkiden bu şekilde her yeri kaplayan çiçeğin aynı olduğuna inanmak zor. Oysa campunala tek bitkiden bu kadar çiçek verdi. Nedense çiçekleri tam açtığında geriye doğru kıvrılarak farklı bir görüntü verdi.
Son fotoğrafta sağ tarafta görülen büyük yapraklı campunala ise ağaçlar.netin doğum gününden sonra bir kısım arkadaşların Zeki beye ziyareti sırasında hediye edilmiş. Sn. loveforlife tarafından hiç çiçek açmadan bir yavru da campunaları sevdiğim için bana hediye edildi. İlk yıl içeride kışı geçirdi. Sonraki yıl biraz daha cesaretle balkonda kışı geçirdi. Bu arada ana bitki öldüğü için loveforlife arkadaşımıza çoğalan yavrulardan gönderildi. Geçtiğimiz yıl dağbağdaki yerine dikildi. Bu yıl ise öldü diye düşünürken küllerinden doğarak çiçek açtı. Tam adını bilemiyorum ancak Zafer beyde açan çiçeğin adını "Campanula Takesimana " olarak yazmış. Bitkinin çiçekli halinin bulunduğu link.
http://www.agaclar.net/forum/1308308-post933.htm
Sn. KAPTANzst "Campanula Punçtata " olarak yazmış. Bitkinin çiçekli hali de aşağıda. bulunmakta.
http://www.agaclar.net/forum/1308308-post933.htm
Her üç bitki de de biraz farklılıklar olsa da muhtemelen Zeki Yağlı beyin hediyeleri. Seçimleri mükemmel. Güzel ve nadide türleri getirtip yetiştirmiş. Çoğaltarak fazla kişide olmasını sağlamış. Kendisine ve loveforlife teşekkür ederim.
656173
656174
656175
mürver ağacı
22-09-2017, 21:54
Merhaba arkadaşlar.
Ben campanulamın tohumlarını yeni dikti. Şimdi özel olarak ne yapmalıyım bilemiyorum. Nerede durmalı, güneş almalı mı ve üzerini şeffaf kapakla kapatmak gerekir mi? Yardım ederseniz sevinirim. :)
Mavişimin keyfi oldukça yerinde. Güzel bir çiçeklenme sezonu bekliyorum.
670304
sevgihoca
21-05-2018, 12:10
Sevgili sakdağ,benim maviş pek cansız.Bütün sayfaları dolaştım,özel bir bakımı yok deniyor.Sizinki maşallah güzel gelişmiş.Biraz bilgi verirseniz sevinirim..Sevgiler.
Eşimin sera için aldığı NPK 18-18-18 dengeli gübreden sulama suyuna karıştırıp veriyorum. 4 -5 sulamada bir.
emrecan38
28-05-2018, 21:55
Maviş tohumunu nerede bulabilirim acaba?
çiçeksever
29-05-2018, 09:49
zengardende var.
Gül Batur
09-06-2018, 01:11
Mavişsever dostlar;
İzmir'de her yaz başı on-onbeş gün bu güzelliği yaşıyoruz, sıcaklar artınca ölmeden yazı geçirene ne mutlu...Daha serin iklime sahip şehirlerdeki arkadaşlarımıza çok daha güzellerini keyifle yaşamalarını diliyorum....
Kalın sağlıcakla....
Ben bu çiçeği daha yeni gördüm desem ayıp olur muama çok güzelmiş ..acaba bir dal paylaşan arkadaşım olur mu.
Bizim beyazimizda bu... Keyfi yerinde bence. Ciçekleri 20 gundur uzerinde ve hala yeni tomurculari olusuyor...
Selim orhan
27-08-2018, 14:09
Ben de mavi olanından istiyorum acaba bunu uygun fiyata satan ve ankarada olan bir yer var mı acaba ?
Bende her iki renginden arıyorum nerden bulabilirim ? Hybrit olmayan Çelik satan bir yer var mı acaba ?
Bu da vahşi
691607
İzmir’in yerlisi.
fusunbaykan
20-04-2019, 19:01
benim mavişim çok küçük çiçekli bunu cinsi nedir
benim mavişim çok küçük çiçekli bunu cinsi nedir
Arabayla yanından geçerken yıkıntılar arasında dikkatimi çekti. Durup resmini çektim.
Adını bilmiyorum.
Crocusss
20-05-2020, 22:37
Merhaba Gül Batur hanım, maşallah maviş çiçekleriniz çok güzel, maalesef bu çiçeği hiç bir yerde bulamadım.Sizden fide rica etsem mümkün olur mu acaba ?
ağaç sevdalısı
18-08-2020, 19:03
Nasıl edinebiliriz
çiçeksever
19-08-2020, 08:38
Migrosa zaman zaman geliyor.
çiçeksever
19-08-2020, 08:46
https://www.migros.com.tr/queen-campanula-p-1b90944
şu an kalmadı gözüküyor.
Hilal okur
03-01-2021, 00:24
Merhaba. Ben bu çiçeğin tohumunu aldım ama herkes tohumdan üretilmiyor demiş. Tohum veren cinsi yok mudur acaba, benim aldığım ne tohumu olabilir?
Campanula çiçeğinin çok fazla çeşidi bulunmakta. Burada bahsedilen campanulanın tohum olgunlaştırıp onun tohumdan çıktığını görmedim. dip sürgünlerinden çoğalıyor. İri çiçekli oluyor. Sizin aldığınız muhtemel daha küçük çiçekli. Tohumlar çok küçük olduğu için çimlendirip büyütmek zor. Diğer otlar ile rekabete girip büyüyemiyorlar. Tohumların bir kısmını saksı içerisine düzeltilmiş toprağa ekip yeniden üzerlerine toprak eklemeden hafifçe sıkıştırıp yağmur kar alabileceği açık balkonda bekletin. O zamanı gelince çimlenecektir. Muhtemel soğuklama ihtiyacı var. Burada yabani çiçekleri kaya aralarında yetişip ancak büyüyebiliyorlar. Kalan tohumları da bir kaç ay sonra aynı şekilde dikersiniz. Kolay gelsin.
gulcin.g
04-02-2021, 18:44
Arkadaşlar ben forumu üye olmadan uzun zamandır takip ediyordum,bilgilerinizden faydalanıyorum.bugün üye oldum.mavişlere bayıldım.özellikle yıldız çiçekli olanlara.onları tohumdan eken ve büyütebilen profesyonel arkadaşlara sormak istiyorum,tohumlarını nasıl elde ediyorsunuz.çiçekler kuruyuncamı oluyor? teşekkür ederim 😊
Hilal okur
17-03-2021, 17:41
Arkadaşlar ben mavis cicegi tohumu diye şu tohumu almıştım; https://hizliresim.com/84LjzF
Tohumu ektim ve su sekilde filizlendi; https://hizliresim.com/XQD1pP
Ben mavis cicegi resimlerine baktığım zaman yapraklarını benzetemedim. Lobelya yapraklarına benziyor. Şunun gibi;
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRZgsZze2eyxr9juPnBftaae6fOTWCsx k-Kdw&usqp=CAU
Sizce bu bitki lobelya mi mavis cicegi mi?
Arkadaşlar ben mavis cicegi tohumu diye şu tohumu almıştım; https://hizliresim.com/84LjzF
Ben mavis cicegi resimlerine baktığım zaman yapraklarını benzetemedim. Lobelya yapraklarına benziyor. Şunun gibi;
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRZgsZze2eyxr9juPnBftaae6fOTWCsx k-Kdw&usqp=CAU
Merhaba sn Hilal okur. Evet çimlenen filizler maviş çiçeğine ait değil. Bu başlık altında önceki mesajlara bakarsanız çimlendiklerinde çıkan yaprakları bazı arkadaşlar paylaşmış. Ama kesin lobelyadır diyemiyorum maalesef.
Aldığınız tohum campunalla tohumlarında benzemiyor. Campunalla tohumları minik siyahımsı bir şey. Bitkininiz bana göre lobelyada değil gibi. Biraz daha büyüyüp çiçek açması durumunda tam olarak öğrenebiliriz.
esma_avme
08-04-2021, 10:56
Bizim beyazimizda bu... Keyfi yerinde bence. Ciçekleri 20 gundur uzerinde ve hala yeni tomurculari olusuyor...
Çok güzel ve hassas! Umarım iyi gidiyordur. Muhteşem :eek: (http://trbettilt1.com/)
Çok güzel ve hassas! Umarım iyi gidiyordur. Muhteşem :eek: (http://trbettilt1.com/)
Teşekkür ederim. Keyfi geçtiğimiz sezonda gayet iyiydi. Hata bozulam çiçeklerini tektek ayıkladıkça üç tur açtı maşallah...
Tillandsia
28-06-2021, 22:19
Geçen yıl Zen garden'den bir kaç farklı campanula almıştım. Katmerli karışık renkli olanıda özellikle üçlü almıştım. Ama geçen yıl hiç umut vermedi sadece yeşil yapraklar gördüm. Kışında yok olur giderler diye düşündüm. Ama karlar erir erimez ilk toparlayan onlar oldu. Biri çok güzel pembe katmerli bol çiçekler açtı. Diğerinin çiçekleride açmak üzere. Rengini merakla bekliyorum. şimdi kaya bahçemde bir kaç farklı campanulam oldu. Aslında fotoğraf çektim ama telefonumda oldukları için atamadım. Bilgisayara yükleyince buraya atarım. Benim merak ettiğim katlı campanulalardan nasıl tohum alacağım? Bahçemin farklı yerlerinde de bu güzel çiçeği yetiştirmek isterim.
Şu hayatta bazı şeyleri anladım fakat çiçekçiler neden sarkan ,iri çiçekli mavişleri satmazlar bunu anlayamadım işte.Bu çiçeğin tohum vermediğini bildiğim halde netten "maviş tohumu" diye satılan tohumlardan da aldım.Sonuç hüsran tabi...
hsnynk43
15-12-2021, 11:47
Merhaba degerlı üyeler
Bende mavişi co sevıyorum.insallah bu yaza hazırlıklıyım cok cok olacak dıye umut edıyorum
Benim mavişlerim hala tek tük açmaya devam ediyor :) ama uzayıp sarkmadılar. Bir de bunların sarkanı değil de dikine dal çıkartıp dal boyunca çiçek vereni var ondan arıyorum :)
maviş çiçeği paylaşmak isteyene talibim....
Gül-bahar
09-07-2022, 19:02
Yeni edindiğim değişik bir campanula. İnternetten araştırdım adını bulamadım. Çiçek çapı 3 cm kadar, yerli mavişe oranla ufak yani ve uzun saplı, yaklaşık 20 cm. Bir bilen varsa adını öğrenmek isterdim.
türkan59
28-01-2024, 16:58
merhaba,foruma yeni katıldım.maviş çiçeğini çok seviyorum ancak fidesini bulamıyorum.elinde beyaz ve mavi maviş çiçeği olup da fidesini paylaşmak isteyen olursa çok memnun olurum.selamlarımı yolluyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.