View Full Version : gallus
Evet arkadaşlar bundan sonra tüm bonsai çalışmalarımı bu başlık altında toplayacağım. Burda tartışır burda karar veririz.böylelikle de dağınıklık olmaz.
şimdi dün resmini yolladığım cupressus sempervirensime bir iki budama telleme yaptım şöyle birşey ortaya çıktı. biliyorum bonsai kurallarına bir çok aykırı uygulama var. ama elimdeki dalları anca bu kadar kullanabildim.
gövdeye kıvrımlı dik stil verebilmek için kalıın bakır bir telle sarmıştım çok sıkı sarmamama rağmen 1 ay içerisinde (galiba ağaç çok hızılı gelişti) gövde de ne yazık ki tel izleri kaldı. ben de tellerin bir kısmını kestim. ilk denemede olur böyle şeyler diye düşünüyorum
bu ağacı ilk aldığım sıralar birşeye karar veremeyip abuk subuk bir şekil verme çabamdı
2834
alttaki dün yolladığım fotoğraf. bu haline biraz pinching yaparak uzayan sürgünleri kısalttım. ağaca üçgen formu vermeye çalıştım çünkü dallar arasında baya dengesizlikler var.( bu arada bir fidan alırken gerçekten çok iyi incelemeli aceleye getirmemeli. mesela benim ağacım iki gövdeye ayrılmış ve gövdenin biri kesilmiş. o civarda başka dal olmadığı için orayı kullanmak zorunda kaldım. bu da estetik açıdan pek güzel olmadı.
2835
işte ağacın son hali ön yüz olarak burayı kullandım . doğru mu ettim bilmiyorum.tellemeler tabi ki çok kötü. zamanla olacak heralde. ince dalları tellerken telefon kablosu kullandım dışındaki plastik kısımları soymadım. çok estetik olmasada (plastik kablonun rengi kahverengi ve yeşil çizgilerden oluşuyor bu yüzden uzaktan bakıldığında pek belli olmuyor aslında) ama en azından dallara daha az zarar verir herhalde
2836
ve ağacın başka açıdan fotoğrafları
2837
2838
fotoğrafların devamı
2839
2840
2841
evet şimdide yorum ve önerilerinizi bekliyorum
şimdiden teşekkürler.
bonsaireef
26-07-2006, 21:38
Bence çok iyi olmuş.Eline sağlık.
Son tellemelerle tepe kısmınıda düzenlemişsin ve harika bişey çıkmış ortaya.Üçgen formu çok iyi yakalamışsın.Gövdeden her yöne dal çıkıyor,üstten çekimde çok iyi görünüyor.İlk girişim sonrası gayet iyi bir görüntü.Daha çok yolu var ama doğru yolda.
Ben ön yüz olarak aşağıdakini düşündüm.3 boyutlu göremediğim için karşıdan bakınca bana en iyi bu gibi geldi.Gövdeside bu açıdan tam görünüyor.Gövdeyi kapatacak dal yok.
2842
evet aslında fotoğraflardan bakınca 2. fotoğraf daha güzel görünüyor ama tabi ben önü başta 1. foto olarak düşündüğüm için kıvrımlı dik stil yapmak için o tarafı kullnadım
dikkat ederseniz 2. fotoda dik stil gib görünüyor
ama bir avantajı daha var eğer ön yüzü 2.foto gibi yaparsam yandaki kesik dalı saklamaış olurum
tabi üç buyutlu olarak pek uygun olmayacak bu sefer. dallarda biraz daha oynama yapmam gerekecek.
aslında dikkat ettimde 2.fotadaki açıdan dalların çıkşı daha uygun. yani dallar genelde aynı hizdan çıkmıyor
2843
yoksa kıvrımlı dik stilden vazgeçip, dik stil yapıp ön yüz olarak 2 nuarayımı seçsem. çünkü telli kestikten sonra bir daha tellemesi zor olabilir ve zaten tel yeteri kadar zarar verdi ağaca.
**** yeniden telleyip kıvrımlı dik stili 2.yüzde mi uygulasam?
ne dersiniz?
bonsaireef
26-07-2006, 22:37
Ben hala 2 diyorum :D
Dik stilde fena değil ;)
yarın bi bakıyım ağaca bakalım olabilecek gibimi?
bonsaireef
26-07-2006, 22:55
Sen ağacı yakından görüyorsun ben sadece burdan gördüğümle yorum yaptım.
Zaten ne olursa olsun son karar hep senin kararındır.Biz sadece fikir söyleriz.
En doğru karar senin kararındır ve bu içine sinen bir karar olmalıdır.
ağacın 1.fotodaki halinin bir fotoğrafını daha çektim karanlık oldu biraz ama flaşlı ve flaşsız hallerini yolluyorum bi daha bakın bakalım
2844
belki şimdi biraz daha iyi görünüyordur
2845
burada beyazla dallanmayı biraz daha belli ettim. siya okun gösterdiği dal kesik bir gödeydi. onu biraz daha kısaltarak alttan çıkan dalın devamı gibi göstermeya çalıştım.
sizce kötümü görünüyor yani pek doğal gigi durmuyormu?
2846
Tüm Kardeşlerime yeniden merhaba!
uzun bir aradan sonra tekrar aranızdayım. bonsai çalışmalarıma sonbahar kış demeden devam ediyorum. geçenlerde fırsat bulupta gittiğim çoban çeşme fidanlığından baya bir fidan aldım. oradaki görevli tam ben giderken taprağı dağılmış ölmek üzere olan bir çin gülünü;al bunu kurtarabilirsen senin olsun diyerekten elime tutuşturuvermişti. eve gelip geniş bir saksıya alıp beklemeye koyuldum . önceki hali içler acısıydı. zaten sararmış olan iki üç yaprağı vardı. fakat kısa bir sürede kendini toparladı ve bu hali aldı.
4054
4055
4056
4057
bonsaisi olur mu bilmem. internette pek fazla örneğini bulamadım. ama ben denemeye kararlıyım. gövde kalınlığı son resimde de görüldüğü gübü yeterli seviyeye gelmiş. sizce bunda sonra ne yapılabilir. boyu çok uzun. ana gövdenin ortalarında bir yerlerden kessem ve yeni çıkacak sürgünlerle birşeyler yapsam sizce nasıl olur.
sonuçta ortaya şöyle birşeyler çıkablir diye umuyorum. tabi şansım iyi giderse
4058
ya da şu tarz budamalar yapılabilir
4059 4060
buradan hareketle farklı tarzlar denenebilir. örneğin alttaki resimde tek bıraktığım dal aşağıya doğru bükülerek dallanma bu kesimde arttırılabilir.
karar veremedim en akıllıca hangisi olur biliemiyorum. yardımlarınızı bekliyorum.
yine aynı fidanlıktan aldığım mineye biraz budama yaptım. aslında bu konuda mine konusunda uzman olmuş bonsaireef e danışmak istiyordum. ama sabırsızlığımdan ötürü yine böyle birgün gecenin beşinde ağaca giriştim. tam anlamıyla kuşa çevirdim. ne yazık ki eski resmi elimde yok yanlız öylece çektiğim fotoğrafların bir köşesinde biraz görünmüş.
4061
şimdi de yeni halini gönderiyorum. ben birşeyler düşündüm ama hala yapılabilecek (kurtarılabilecek durumu kaldıysa) bir şeyler varsa önerilerinizi bekliyorum. kestiğim yerlerin hemen altından 3-4 gün geçmemesine rağmen yeni sürgünler verdi bile. gerçekten de çok dayanıklı çıktı. koklerinini neredeyse 5 te birini budadım. boyu ise aynı şekilde 5 te birine indi.
4062
4063
4064
4065
4066
ilk resmi ön yüz olarak seçtim. soldaki zayıf dalı ne olur ne olmaz diye bıraktım.
yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Ali H. ALI
30-09-2006, 12:04
Gallus aramiza tekrar hos geldin[Bonsaireef sende hosgeldin],Gallus umarim sinavlarin diledigin gibi gecmistir.
*******, Bonsaireefin onerdigi resmi agacin on tarafi yapsan guzel olur.Sag taraftaki en altta olan 3 dali da budarsan soldaki buyuk dal ilk dal olur, sonra da diger dallari dizersin. Dallarin alt taraflarindan uzayan dalciklari buda dallarin altinda dalcik kalmasin. Dalin ust tarafindaki dalciklar da daha teze gorunuyor, onlari da cimcikleyip epeyce kisaltirsan[makas kullanma, cunku makasla kestigin yerlerin uclari kuruyup kahverengi bir renk alacak] agacin dahada guzel duracak.
kolay gelsin.
Cin gulunun govdesinin ortalarina dogru, kabarmis tomurcuklar goruyorum. Eger gordugum gibi ise ben, agaci oralardan bir yerden budamabi oneririm ve yeni cikacak surgunlere gore bir tarz belirlersin.
Mine agacina su an yapabilecegin birsey yok. yeni surgunlerin cikmasini bekle sonra nasil bir tarz yapacagini dusunursun.
Her sey dilediginiz gibi olsun
Ali Hocam Teşekkürler.
Çin Gülü İçin ben deaynı şeyi düşünmüştüm ve ortalardan biryerlerden budamak daha iyi olacak sanırım.
mine tomurcuklarını verdi bile. ilerleyen günlerde tekrar resmini koyarım.
servinin resmi eski aslında.Haziran ayında yaptığım bir çalışmaydı. dediklerinizi bu mevsimde yapmam doğru olur mu onu merak ediyorum. eğer olur derseniz hemen başlıyım. şu anda resimde görülen formun yerinde yeller esiyor.çünkü ağaç tahmin etttiğimden de hızlı büyüdü. yani baya bir sert girişim daha gerektiriyor.
teşekkürler.
(not: bu arada merak eden dostlarım için sınavda istediğim sonucu elde edemedim. yani kurtulamadım. hayırlısı olmuştur inşallah. nisan da tekrar gireceğim.ühüüüü:( )
Ali H. ALI
30-09-2006, 14:53
Gallus, derin bir budama yapacaksan kis sonuna birak. Bir iki dalcik, uc alimini ve dallarin altinda buyuyen dalciklari simdi budarsan, bir sorun olacagini sanmiyorum.
Sinavlar icin uzulme bir dahaki sinavi mutlaka basarirsin.
Hosca kal.
çin gülünü ortadan budadım. havalar biraz değişmeye başladığı ve gelişiminin duraksamasını istemediğim için içeriye aldım hazırladığım florasanla aydınlatmalı
bir bir köşeye koydum. gelişmelerden sizleri haberdar edicem. inşallah doğru yerlerden güzel dallar çıkar. tomurcuk kabartılarının en yoğun olduğu bölgeyi seçerek üstünden budama yaptım. artık yapılacak tek şey beklemek.
minenin 7 gün sonraki halinin paylaşmak istedim
4244
4245
bunlar yeni adaylarım tavsiyelerinizi bekliyorum
42464247
bu ağacada kış başında biraz budama ve telleme yapmak istiyorum.önerileriniz?
4248
4249
4250
adaylara devam
4251
4252
4253
bonsaisever
08-10-2006, 18:46
Ateş dikenini bu şekilde budar, kalan dalı yukarı doğru teller ve gövdenin kalışlaşmasını beklerdim :)
4254
aboorey nettin bonsaisever kardeş?
aslında bana gövde kalınlığı yeterli gibi gelmişti. fotoğrafta pek belli olmuyor galiba ama çapı 2,5cm kadar var. yeterli değil mi sence? yoksa dediğin gibi kesmek daha mı mantıklı?
bonsaisever
08-10-2006, 19:24
Sen yeterli gördükten sonra :)
Gövdenin başlangıç noktasını mümkün olduğunca kalın olmasını seviyorum da :o
adaylarıma devam ederken elektriklerin azizliğine uğradım. tekrar geldim.
şimdilik son adayım cüce nar. süpürge stilini yapmak istiyorum. yanlız yapacağım budamanını nekadar derin olması gerektiğini bilmiyorum. photoshopla çizdiğim yuvarlağın içindekiler numaralı dalların üstten görünüşü. fotoda pek belli olmadığını düşündüm. diğer numaralı resimde 1-2-3 şeklinde nekadar derin bir budama yapmalıyım konusunda yardımcı olması açısından. sevgili bonsaisever yoksa bunu da ortadan biryerlerden uçurayım mı?;)
birde bu kadar derin budamayı ağaç kaldırabilir mi? kışın içeri almayı düşünüyorum. nezaman almalıyım. tam soğuklar başlamadan ağaç tüm yapraklarını dökene kadar bekliyim mi?
4264
4265
4266
bunlar da bahsettiğim fotoğraflar
4267
4268
Sen yeterli gördükten sonra :)
Gövdenin başlangıç noktasını mümkün olduğunca kalın olmasını seviyorum da :o
dediğin gibi bir budama mantıklı olabilir aslında.
bunun için kış sonunu beklemek gerekir mi?
bonsaisever
08-10-2006, 19:36
Dediğim gibi, gövdenin aynı boyutta yükselmesi benim pek hoşuma gitmiyor.
Onun için mümkün olduğunca diplerden fakat en azından bir ufak dalın olduğu bölümden budama yapıyorum.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1857) olduğu gibi :)
dediğin gibi bir budama mantıklı olabilir aslında.
bunun için kış sonunu beklemek gerekir mi?
Şubat sonunu (tomurcuklanmayı) beklesen daha iyi :)
Ali H. ALI
09-10-2006, 13:32
Iyi gunler gallus.
Narin guzel, bence su an hic elleme , birak yapraklarini doksun,uzerindeki narlar ciplak dallar uzerinde bir baska guzellikte duracak, keyfini cikar sonrada kis sonu, 3 numarali cizgiden budarsan guzel bir supurge tarzi olur.[kisa ve ucu yuvarlak olan tomurcuklara dikkat et onlar gelecek yilin cicekleririr budarken, agac uzerinde en az 5- 6 tane o tomurcuklardan birkmiya calis]. Kis sonu budamayi yaparken kok budamasi da yapip bonsai saksisina gecirirsen, onumuzdeki yil, narini, buyuk bir zefkle seyredersin. Kis sonu budadiktan sonra, baharda cikacak yeni surgunler uzerinde 4 veya 5 yaprak olustugu zaman yeni surgunleri budayip uzerlerinde yalniz iki yaprak birak, boylece agacin daha toplu duracak ve tarzini daha kolay ayni sekilde tutabileceksin.
Kolay gelsin.
hocam teşekkürler nar konusunda dediğinizi yapmaya karar verdim. artık yapraklarını dökünce de bir resmini koyarım. yanlız sorun şu; kış soğuklarından nasıl korumalıyım ona henüz bir karar veremedim. çok soğuklar başladığında ağacı içeri alsam erken uyanmasına sebep olurmuyum ya da ağaç üzerinde ani sıcaklık değişimi kötü etki yaratabilir mi onu bilmiyorum. yoksa dışarıda hazırla
yacağım şeffaf naylonlu kapalı bir sera sistemi onu korumam için yeterli gelir mi? yine döktürüyorum soruları:confused: ;)
ağaç kışı dışarıda mı geçirsin?
yarısını dışarıda yarısını içeride mi?
yoksa kış başında ufaktan alıştırarak içeriye mi almalı? gibi sorular kafamın içinde dolanıp durmakta
acerpalmatum
10-10-2006, 23:13
Ben 1989 yılından beri Ankarada yaşıyorum. Özellikle Veteriner Hekimlik yaptığım yıllarda geceyarıları, sabaha karşı açıkhavada çok bulundum ve diyebilirimki Ankara'da geçtiğimiz kış kadar soğuk bir kış hiç olmadı 4 tane nar fidesi geçen kışı balkonda geçirdiler. Herhangibir sorunla karşılaşmadım.
A.Palmatumları riske atamadığım için apartman boşluğuna aldım. Acerları apartman boşluğuna almam erken uyanmalarına sebep oldu. Zamanından önce uyanan Acer larda özellikle şu 2 sorunla karşılaştım.
1- Zamanından önce uyanan ağaçlar yeterli güneş görmedikleri için uzun sürgünler verdiler.
2-Yine ağaçlar güneş görmediği için yaprakları yeşil açtı ve sezonu bu şekilde geçirdiler. A.Palmatum Atropurpureum larda kırmızı renkli yaprak oluşumu için direk güneş ışığı çok önemli.
Kısaca bu konudaki tecrübelerimi paylaşmak istedim.
Bu yıl Japon akçaağaçlarını sürekli dışarıda açık havada sadece çok soğuk ve don görülen gecelerde naylon bir örtü ile muhafaza etmeyi düşünüyorum. Bence sabaha karşı donlarından korumak yeterli olacaktır. Ayrıca belirtmek isterim ki; Ankarada ağaçların olduğu bölge malesef yüksekte bir semt. Çeşitli kereler gözlemlediğim kadarı ile hava sıcaklığı örneğin Kızılay'a göre 2-4 C daha düşük. Bu da Kızlayda gece hava -8 C iken ağaçların olduğu yerde -12 C demek. Karşıyaka'da, Kızılay'da yağmur yağarken ağaçların bulunduğu bölgeye kar yağıyor.
Ağaçlarımız donmasın.
Uğur KANLI
ANKARA
acerpalmatum
10-10-2006, 23:22
Aklıma gelmişken bir konuya daha değinmek istiyorum. Biz Türk bonzai meraklılarının ağaçları birçoğumuzun bu sanata daha yeni başlamış olması ve bonsai saksısı sıkıntısı çektiğimiz için genelde normal saksılarda. Ama özellikle sığ saksıdaki ağaçların köklerinide dondan korumak lazım. Bu sorunu çözmek için kış süresince saksıların altına strafor benzeri birşeyler konulabilir. Uzman hocalarımız bu konularda bizlere yardımcı olacaktır kanaatindeyim.
teşekkürler Mustafacığım. Ben bu işte çok yeniyim henüz çabalyıp duruyoruz.Beğenmen beni çok sevindirdi.
Acerpalmatum sana da çok sağol. Narı Dışarıda bırakmaya karar verdim çok soğuk günlerde anlattığın şekilde korumaya çalışırım.
Bir de Acer palmatum Atropurpureum dan bahsetmişsin. Ben de KATÜ nün fidanlığından 5 tane Acer palmatum almıştım 20 gün kadar önce. ( hatta oradaki görevli bonsai meselesinden bahsettiğimde bana daha çok yardımcı oldu. kendisinin de 2 tane karaağaç denemesi vardı.Bu işlerle ilgili birsisiynmiş. sitemizden bahsetmiştim ama. ne yaptı bilmiyorum. Belki de ilerleyen günlerde aramıza katılır. gerçekten ilk defa dilimden anlayan bir fidancıyla karşılaşınca hem şaşırdım hem sevindim. oradan taşıyanileceğim kadar ağaç aldım. İstanbul'a getirmesi bayağı meşakkatli oldu. Neyse) ağaçların tanesini 3ytl den verdi imkanım olsaydı da 50 tane alabilseydim:(
fakat benimkilerin yaprakları yeşil. yaprak sapları kırmızı. sormak istediğim yaprakları hiç kırmızı olmayabilir mi? Böyle ayrı bir türün olduğunu bilmiyordum. yoksa karadenizin havasından çoğunlukla kapalı olduğu için mi yeşil kaldılar bilmiyorum. senin fikrini de almak isterim aşşağıya bir tanesinin resmini koyuyorum. yorumlarınız benim için çok önemli teşekkürler.
Not: Bu arada hayalim olan mesleği yapıyormuşsunuz.Artık Yapmıyormusunuz yoksa:(
4324
eğer fotoğrafa bakarak anlaşılabilecekse tabi türünü öğrenmek isterim. isterseniz daha ayrıntılı yaprak fotosuda koyabilirim
bonsaisever
11-10-2006, 01:54
gallus sen de mi acer'e sevdalandın :)
Almış olduğun ağaç Acer Palmatum Katsura (kesin değil benim tahminim) olarak geçiyor.
Aynı türden bende de 3 tane var :)
Yıl boyunca fazla azot verildiğinde yapraklarında kızarma olmuyor.
Tabii kızarma dönemi yeni başladı.
Bahar aylarından itibaren mümkün olduğunca az azot vermeye bak.
Kolay gelsin :)
4328
acerpalmatum
11-10-2006, 01:59
Üstadım ;
Acer = Akçaağaçlara verilen genel isim
Acer Palmatum = Japon Akçaağacı
Konuya yabancı arkadaşlarında daha iyi anlayabilmesi için yukarıdaki açıklamayı yapma gereği hissettim.
Acer palmatum dünyada en fazla alt varyetesi olan türlerden biri. Sizin ağacınız Acer Palmatum. Fakat alt tür tayinini yapmak beni aşar. Bunu yapabilmek için ciddi bir Acer uzmanı olmak lazım. Dünyanın en büyük Acer kolleksiyonu için aşağıdaki adresi inceleyebilirsin. Palmatumların ne kadar çok çeşitlilik gösterdiğini göreceksiniz. Ben A.palmatumun alt türlerini saymaya cesaret edemedim.
http://www.esveld.nl/catalen/heestersa.htm
Sizin ağacınız bence yeşil olan türlerden. Bazı resimlerde kırmızı yapraklı görülen ağaçlar da genelde resimleri sonbaharda çekilenler. Örneğin ''Acer palmatum ohsakazuki'' Yeşil yapraklı olmasına rağmen sonbaharda en güzel kırmızı rengi alan türdür.
Kırmızı yaprak oluşumunu temelde 3 ana unsur şekillendiriyor.
1-Genetik faktör 2-Güneş 3-Gümreleme
Ayrıca A.palmatumlarınızı bonsai yapmayı düşünüyorsanız bence resimde görülen ağacınız bu iş için harika bir tür. Acer Palmatumlarda ki kırmızı renkli yaprakda normal yeşil renkli yapraklara göre klorofil eksikliği bulunuyor ve bu durum ağacı güneş, rüzgar gibi dış etmenlere karşı daha hassas hale getiriyor. Doğal ortama göre saksıdaki ağaçlarda bu durum daha da önem kazanıyor. Kırmızı renkli yapraklara sahip acer türlerinin bakımı özellikle bonsai saksısında daha zor. Ben bu ağaçla daha verimli çalışacağınızı düşünüyorum. Gelişimi daha hızlı olacak, dış etmenlerden (rüzgar, soğuk, güneş Vb.) daha az etkilenecek ve bakım hatalarını (sulama gibi) daha iyi tolere edecektir.
Uzunca bir süredir Veteriner Hekimlik yapmıyorum.
Sevdalanmamak mümkün mü arkadaşlar? Daha önceden bulabilseydim bu zamana kadar kimse beni tutamazdı. Körün istediği bir göz Allah verdi iki göz hesabı oldu benimkisi. Elimde palmatumların dışında birtane de buergerianum
var aceleye geldiği için bir tane alabildim. bir tane de negundo.
buergerianumlar da sonbaharda göz alıcı kızıllığa bürünüyorlar. aldığım yerde bu şekilde renk değişimine girmiş olanlar vardı.
söyledikleriniz beni sevindirdi. birbuçuk yaşında olan fidanlarıma bu sene artuk bir şey yapmayacağım. baharla birlikte emin olun burada onları da göreceksiniz.
bir tanesini de kendi haline bırakarak; oldukça geniş bir saksıda bonsai kardeşleriyle beraber büyütürüm nasipse. Gerçekten Acerleri budarken bile insanın içi gidiyor:( (yapraklarını bile atmaya yürek dayanmayacak) Bursa Botanik parkında çok çeşitli türlerine rastladım. gerçekten çok güzel bir park. yolunuz düşerse şiddetle gitmenizi tavsiye edrim.
Arzu ederseniz Acer Başlığı altında fotoğraflarını da yayınlarım. Değinmeden edemeyeceğim sevdalandığım başka bir tür de betula pendulalardır. onlardan da aynı parkta bolca bulunmaktaydı.
bu ağaç üzerinde uzun zamandır düşünüyordum(yaklaşık 4 aydır) iki gövdeli idi. ilk etapta; telleyerek gövdeleri birbirinden ayırdım. ve bu gün ağaçlarımı sularken kafada şimşekler çaktı gözümde canlanıverdi hemen işe koyuldum. ve karşınızda zavallı şimşirim.
budamadan önce
4336
budamadan sonra
4337
köklerin yakından görünümü
4338
bu ağaca ne yapacağımı bulamadım.sadece mevcut dalları kısalttım.biraz serbest stil çalıştım anlayacağınız
4339
4340
yeni çıkacak sürgünlere göre ne yapacağıma karar vereceğim. ozaman daha ayrıntılı resmini koyarım .burada tartışırız.
yorumlarınız benim için çok önemli.teşekkürler
Gallus'un bonsai çalışması bölümüne rakip çıkmak için, ormandan topladığım çınar mersin palamutları saksıya aldım..
Komşunun sarmaşıklarından aldığım gövdeleri bunlara ekledim..
Tutanlar olursa görüntüleri ekleyeceğim
bonsaisever
12-10-2006, 18:39
Gallus şimşirin ilk resmine baktığımda aklımdan ne geçtiyse alttaki resimlerde onu yapmışsın...ellerine sağlık :)
Budamalar için erken bir dönem değil mi?
Baharın gelmesini bekleyemedin sanırım :)
Bir de aşı macunu kullanmamışsın galiba.
Mısır çarşısının yanında çiçekçilerde bulabilirsin.
Çok sağol Bonsaisever, ağzına sağlık ben de aşı macununu nereden bulabilirim diye soracaktım. Haklısın aşı macunu kullanamadım. Onun yerine cam macunu kullandım:D şimdilik idare eder diye düşündüm.
Budama konusuna gelince haklısın baharı bekleyemedim. Şimşir bu, buna birşey olmaz nasılsa dedim;) En azından ana dalların şekli belirlensin de baharda dallanmayı arttırırım, dallar da şeklini almış olur diye düşündüm.Aslında şimşir kolay görünmesine rağmen çok zor bir ağaç. Büyümesi çok yavaş oluyor. baya bir işimiz olacak onunla. (Laf aramızda şimşirin bu hale gelmesinde seninle ateş dikeni hakkında yaptığımız muhabbetlerin büyük rolü var. "Böyle korka korka nereye kadar" dedim kendi kendime ve olan oldu.)
Begonvil konusuna gelince o da sabırsızlığımın kurbanı oldu. yanlız onu da içeriye aldım.Mine hanım kışın dışarıda yaşayamayacağını söylemişti. inşallah kötü birşeyler olmaz:( Şu günlerde ;Kemal Hocam sağolsun çok yardımcı oldular ve olmaya devam ediyor evde yapay ışıklandırma çalışmam var malzemeleri toplamakla ilgileniyorum. Begonvile az da olsa iyi gelebileceğini düşündüm. İnsan eline makası aldımı sıradan geçiriveriyor. Ama artık duracağım sanırım.
Ateş dikeni hakkında da kötü düşüncelerim var ama onu kış sonuna saklıyorum
selamlar...
Ali H. ALI
13-10-2006, 15:23
Iyi gunler Gallus.
Budama bonsaide en temel unsurlardan biridir. Budama yapmadigin zaman agacin bonsai olmaktan cikacak. saksidaki herhangi bir agac olacaktir. Mutlaka agaclarini budarken kaygilarin olacaktir. budamadan once uc kez dusunup,budamalisin. Budadiktan sonra uc kez dusunmen giden dali geri getirmez.Bonsaide yeni oldugun icin zaman, zaman agaclarini budarken zorlaniyor olabilirsin, bu zorlanmayi zamanla asacaksin, su an ellerin ve yuregin sadece deneyimsiz oldugu icin biraz titriyor. Dogru yoldasin, dogru zamanda ve dogru budamalarla yapacagin bir cok guzel bonsain olacak.
Bonsaide yolun acik olsun.
not: "Gelin duvagi" kulaga, "begonvil"den daha hos geliyor:)
Evet Hocam haklısınız gerçekten ellerim eskiye nazaran daha az titriyor.(hala budama yaparken epey bir çekiniyorum tabi) Zaman geçtikçe ağaçların ileride alacağı şekiller gözümde daha rahat canlanmaya başladı. Ama hala şekillendirme konusunda eksiklerim var. Zamanla bu sorunu da aşarım diye düşünüyorum. 6 ay önceki halimle şimdiki halimi kıyasladığım zaman epey bir ilerleme kaydettiğimi görebiliyorum. İnşallah yıllar sonra da bu kadar hızlı ilerliyor olurum.:)
daha önce bir önceki sayfalarda resmini yüklediğim kırmızı yapraklı taflanım sonbaharın bu son günlerinde daha da bir güzelleşti kızardı sizlerle paylaşmak istedim
4765
bonsaireef
01-11-2006, 13:02
Yapraklar harika görünüyor.:eek:;)
Ali H. ALI
01-11-2006, 13:12
Iyi gunler, Gallus bu agactan bonsai yap, Sonbaharda cay icip onu seyrederken,kirmizi ruyalarda kendinden gececeksin.
Her sey gonlunce olsun. :)
inşallah ilerde bu çayları tüm arkadaşlarımızla bonsailerimizin karşısında beraber içme fırsatımız olur:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.