PDA

View Full Version : Cevizde göz aşısı zamanı

yanlizefe
03-06-2009, 22:25
Selam arkadaşlar
Cevizde göz aşı ne zaman yapılır. Temmuz ayında yapılabileceğini duydum.Fakat kulaktan dolma yapmak isemiyorum.Şimdiye kadar yüzlerce kestane,elma çeşitli meyve aşıları yaptım fakat cevizde hiç tecrübem olmadı.Cevizin aşılanmasında bütün aşılarda olduğu gibi zamanının bilinmesi gerekli.1200m yükseklikte dikilecek fidanlar için hangi cinsleri tercih etmeliyim

aydın
04-06-2009, 01:16
• Sonbahar göz aşısı (Durgun göz aşısı)= Ağustos-Eylül
• İlkbahar göz aşısı (Erken sürgün aşısı)= Mayıs- Haziran
• Haziran göz aşısı (Geç sürgün aşısı) = Haziran- Temmuz

Selahattin Yılmaz
04-06-2009, 07:42
Cevizde en iyi tutma oranı Ağustos ayında yapılan yama göz aşısıdır. Ancak onda bile mutlaka tecrübeli olmanız gerekiyopr.

karaaslan50
04-06-2009, 14:15
Selahattin hocam, size katılmıyorum. Bizim mart ayında yaptığımız kalem aşıların tutma oranı %99 ama tecrübe konusunda haklısınız, biraz tecrübemiz var. Selamlar

yanlizefe
04-06-2009, 17:42
Teşekürler
1200 Rakımda hangi cinsleri tercih etmeliyim.

Ali İnan
25-06-2009, 17:17
Bu göz aşısını yapsak ne olur, yapmasak ne olur? Yani bitkiye nasıl bir etkisi olur?

meh12
30-09-2009, 17:11
CEVİZ AŞISI
Cevizlerde kullanılan göz aşı metotları arsında en yaygın kullanılan metotlardan yama göz aşısı yüksek başarı sağlayan bir metottur. Kalem aşılarından dilcikli aşı metodu yaygın olarak kullanılan diğer bir metottur. A.B.D. ceviz yetiştiricililiğinin çok hızlı bir şekilde gelişmesinin nedenleri arasında dilcikli aşı metodunun bu ülkede cevizlerin çoğaltılmasında başarılı bir şekilde uygulanmış olmasının önemli bir yeri vardır.Aşıya başlama zamanı anaçta öz suyu yürüme ve kabuğun canlanma zamanı olmalıdır,öz suyu akmayan anaca aşı yapılmaz.Genç çöğürlere dilcikli ve yama kalın ağaçlara ise yarma aşı yapılmalıdır.Aşı yarasındaki sıcaklık 25 C’ den yüksek ve nem oranı sabit olmalıdır iç ana dolu da aşı yeri nemli bezlerle sarılıp sulanmalıdır.Isıtma imkanı olmayan dış ortamlarda aşı yerine ısı koruyucu dolgu yapılıp etrafı siyah poşetle muhafaza edilmelidir.Gündüz alınan güneş ısısı gecede sıcaklığa yardımcı olur.Dilcikli aşıda aşı kalemi ve anaç ayni kalınlıkta olmalıdır.Anaçtan akan juglanslı öz suyu aşı yerini bozacağı için aşı yeri macun yerine çamur ile sarılmalıdır. Ceviz aşısı bölgedeki diğer ağaçların aşısı yapıldıktan sonra havalar ısındığında yapılırsa başarı oranı yüksek olur.

karaaslan50
01-10-2009, 09:42
Makasla yaptığım kalem aşı

06doğaci
15-10-2009, 13:59
http://www.kaman.bel.tr/ Kaman Ceviz Festivali ile ilgili bilgiler yer almaktadır.Ceviz ile ilgili pek çok kişi bu şenlikte buluştu.Cevizin duayenlerinin resimleri bulunmaktadır.Tabi Sebahattin Beyinde.

Samsunlu55
15-10-2009, 21:34
http://www.kaman.bel.tr/ Kaman Ceviz Festivali ile ilgili bilgiler yer almaktadır.Ceviz ile ilgili pek çok kişi bu şenlikte buluştu.Cevizin duayenlerinin resimleri bulunmaktadır.Tabi Selahattin Beyinde.

Linkte girdiğimizde onlarca resim var bir tane ceviz resmi yok sözde ceviz festivali, kendi resimlerini koymuşlar...

enginnaz
22-11-2009, 14:36
sitede var siz bulamadınız heralde..

http://www.kaman.bel.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=411:ceviz-ueretimi&catid=57:kaman-cevizi&Itemid=96

Linkte girdiğimizde onlarca resim var bir tane ceviz resmi yok sözde ceviz festivali, kendi resimlerini koymuşlar...

Samsunlu55
22-11-2009, 19:15
sitede var siz bulamadınız heralde..

http://www.kaman.bel.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=411:ceviz-ueretimi&catid=57:kaman-cevizi&Itemid=96

Ben bahçe kurulmasıyla ilgili olan sayfadaki önceden çekilmiş resimleri demiyorum, ben alttaki festival sayfasındaki resimlerin içinde adına festival düzenlenen cevizin 1 tane bile resmini koymamışlar diyorum.

http://kaman.bel.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=507&Itemid=97

tevhit06
24-12-2009, 10:59
Ceviz aşısında, İngiliz dilcikli aşı tercih ediliyor.

labtek
14-01-2010, 14:10
Makasla yaptığım kalem aşı

bıldıgım kadarı ıle ürgüp lüsünüz. aşı makası hangi türden aşı yapıyor .v makas ıse nerden tenmin edılebılır.

karaaslan50
14-01-2010, 20:23
Sayın labtek, Nevşehir'liyim ve aşı makası da fotoğrafta da görüldüğü gibi V kesim yapıyor.

06doğaci
15-01-2010, 09:05
Sayın karaaslan50 en kolayı makina ile aşı yapmak ancak v şeklindeki aşıda rüzgar nedeniyle sıkıntı olabilir dilcikli aşıda bu risk çok az.

karaaslan50
15-01-2010, 09:59
Sayın doğacı, dilcikli aşıyı makasla yapma şansınız yok. Makasla yapılan aşıda da bantı biraz geniş ve 2 tur fazla sardığınız zaman sorun olmaz.

Deveci Armudu
17-01-2010, 11:27
Sayın KARAASLAN50
resimdeki aşıyı hangi marka makasla ve ençok kaç cm. çapa kadar yapıyorsunuz?
Aşıya ne bantı sarıyorsunuz ve ne zaman bantı çıkarıyorsunuz?
Aşı yaptığınız makası nereden temin edebilirim ve fiyatı nedir?
Ben geçen yıl yaptığım aşılara elektrik bantı sarmıştım, 15 gün sonra kontrole gittiğimde bütün aşılarım gece çiğinden etkilenmiş ve açılmışlardı. Bu konularda bilgi verirseniz sevinirim. Ayrıca Sizi izniniz olmadan arkadaş listeme ekledim, değerli bilgilerinizden faydalanmak amacıyla. Saygılarımla.

karaaslan50
17-01-2010, 21:05
Sayın Deveci Armudu, bahsettiğiniz aşıları Blacklion aşı makasıyla yapıyorum ve en fazla 2 cm. çaptaki sürgünler aşılanabilmektedir. Kullandığım bant kablo sarmada kullanılan izolebanttır. Demek ki sizin kullandığınız bant kaliteli değilmiş yoksa 1 yıl sonra bile kendiliğinden çözülmemesi gerekirdi. Bantı aşının gelişimiyle alakalı olarak Temmuz, Ağustos aylarında çıkarıyorum. Bursa da olduğunuz için Selahattin Yılmaz beyle irtibat kurarsanız makasın temini konusunda size yardımcı olacaktır. Ayrıca teşekkür ediyorum ama çokta bilgili olduğumuz söylenemez, acizane tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Selamlar.

fatih-batal
18-01-2010, 01:33
ben bu ingiliz aşısına sıcak bakmıyorum. rüzgarda kırılma ihtimali var. en iyisi cevize kalem aşısını denemelisiniz. şubat mart ayı en uygun zamanıdır.. saygılar

karaaslan50
18-01-2010, 10:19
Sayın Fatih, ingiliz aşısının da netice de kalem aşı olduğunun her halde farkındasınızdır.

labtek
18-01-2010, 15:33
karaaslan50 hemşehrım tesekkurler.bılgılerınızden dolayı.bende nevsehırlıyım.fakat ızmırde ıkamet edıyorum.gorev ıcabı.makas temını ve fıyatı hakkında bılgınız varmı acaba.teşekkürler

labtek
18-01-2010, 15:35
ayrıca butur asıların tutma oranı ve zamanı hakkında (aşı cubugunun hazırlanış seklı )bılgı verır mısınız(aşı cubugunda kactane göz bırakılmalı vb.)

labtek
18-01-2010, 15:36
Sayın labtek, Nevşehir'liyim ve aşı makası da fotoğrafta da görüldüğü gibi V kesim yapıyor.

karaaslan50 ilginizden dolay cok tesekkür ederım .

karaaslan50
18-01-2010, 15:59
Sayın labtek, aşıyı kış mevsiminde ağaç uykuda olduğu dönemde yaparsak tutma oranı %98 leri bulmaktadır. Kalemin kalınlığıyla orantılı olarak 1 veya 2-3 göz bırakılmalıdır.

Deveci Armudu
18-01-2010, 18:58
Sayın Karaaslan50
mesajıma cevap verdiğiniz icin çok teşekkür ederim. Selahattin beyle irtibat kurdum. Yakında kendileriyle görüşeceğim. Ayrıca Sizden kargo ile ceviz fidanı temin edebilir miyiz?
Bahçemin kenarına 10-15 tane dikmek istiyorum. Mümkünse fiyat ve kargo hakkında da bilgi verirseniz sevinirim. Saygılarımla.

karaaslan50
18-01-2010, 20:23
Sayın Deveci Armudu, ben fidan yetiştiriciliği yapmıyorum, ayrıca Nevşehir yaz mevsiminin kısalığı nedeniyle bu iş için çokta uygun değil. Bu konuda da sizi aynı kişiye yönlendireceğim. Bursa'da özellikle ceviz fidanı konusunda ağırlıklı çalışan Muharrem abiden temin edebilirsiniz. Geçen yıl sağolsunlar kendilerinden epeyce aşılık kalem almıştım. Yukarıda 8 nolu mesajda görülen fotoğraftaki aşının kalemi onlardan biriydi. Selamlar.

sey
20-05-2010, 20:25
üstadlar ben hataydan yazıyorum bu çevrede aşılı ceviz türü son derece az benim bahçemde birkaç aşısız fidanım var ama aşı kalemi sıkıntısı çekiyorum (hiç bulamadım varsa sizler de çok memnun olurum şimdiden teşekkürler

mustafa saban
30-05-2010, 21:08
merhabalar,ben Tekirdağdan yazıyorum.Bahçemdeki 50 adet yabani cevizimi 22 Nisanda Selahattin Yılmaz beyin yönlendirdiği arkadaşlar Chandler cinsi kalemler ile aşı yaptılar.Tutma oranı %95 ve bugün itibarıyla üzerinde ceviz var.Selahattin beye çok teşekür ediyorum

Selahattin Yılmaz
30-05-2010, 22:14
Güle güle büyütün sevgili mustafa saban.

Samsunlu55
17-09-2010, 21:17
Ağustos sonunda (17 yaşında) cevizlere yaptığım T göz aşısından hiç sürgün veren olmadı. Çoğu karardı birkaç tane yeşil duran var ama onlarında kenarları kararık. 3 gündür sürgünlerini temizlemedim, sürgün sürsünler baharda dilcikli aşı deneyeceğim. Cevizler deneme tahtası oldu baktım olmuyor matkap aşısını denerim:)

bağcı38
02-11-2010, 15:14
Konuya balıklama dalmış olmak istemem
ama naçizane bir deneyimimi paylaşmak isterim .
Bahar aşılarında kalemleri bir ay öncesinden alıp,
buzdolabında donmayacak şekilde bekletilip aşı ağaçına
**** çöğüre su yürüdükten sonra aşı yapıldığında kalem
uyanana kadar erken uyanan gövde kalemi iyi besliyor ve aşının
tutma oranı %30 artış gösteriyor.
Selamlar.

Swansea
24-11-2010, 14:19
Selamlar bilgi veren herkese teşekkürler ben erken göz aşısı ve dilcikli aşı yapmak istiyorum hangi tür ceviz olmalı bahcem 1100 mt rakımda ve klasık ceviz agaclarım var ama verim alamıyorum bu şartlarda dilcikli , yarma ve göz aşısını ne zaman yapmam gerekir ağaçların açması haziran ayını buluyor teşekkürler.

ceviz59
27-03-2011, 22:43
Sayın mustfa saban bende tekirdag çerkezköydeyim bilgilerinie ihtiyacım var simdiden teşekürler

cevizci
07-05-2011, 07:34
detaylı bilgi ve tercübelerini aktardığı için teşekküerler AĞAÇSEVER kardeşim..detaylar çok önemli..ispartalı bir abimizbaharda aşıyı sarmada kum üzerine gazete kağıdı en üste siyah renkli orta kalınlıkta naylon ile sarılması gerektiğini aktarmış tı.burada sararken et toprağı diye adlandırılan killi denedim kuruyunca biraz sıkıyor.humuslu toprak denedim.kuruyunca dağılıyor.tam karar veremedim hangisi daha iyi olur tercübesi olanlar açıklama yaparsa sevinirim.yarmada başarı için bu sene öz suyu aşı kısmına gitmesin diye aşı altından ağaça testere veya bıçak ile çizik attım.%80 başarı biraz daha yukarlara çıkar bu yıl galiba..
yarma aşı 1180 m yükseklikte mart son haftası yapılmalı cevizler açmaya yakın nisanın ilk haftası açmış oluyor. niasan içinde daha yükseklerde buluna ağaçlardan veya geç açan ağaçtan kalem alınıp yapılabilir. buzdalabında aşı kalemini bekleterek yapabiliriz..

CEVİZ AŞISI
Cevizlerde kullanılan göz aşı metotları arsında en yaygın kullanılan metotlardan yama göz aşısı yüksek başarı sağlayan bir metottur. Kalem aşılarından dilcikli aşı metodu yaygın olarak kullanılan diğer bir metottur. A.B.D. ceviz yetiştiricililiğinin çok hızlı bir şekilde gelişmesinin nedenleri arasında dilcikli aşı metodunun bu ülkede cevizlerin çoğaltılmasında başarılı bir şekilde uygulanmış olmasının önemli bir yeri vardır.Aşıya başlama zamanı anaçta öz suyu yürüme ve kabuğun canlanma zamanı olmalıdır,öz suyu akmayan anaca aşı yapılmaz.Genç çöğürlere dilcikli ve yama kalın ağaçlara ise yarma aşı yapılmalıdır.Aşı yarasındaki sıcaklık 25 C’ den yüksek ve nem oranı sabit olmalıdır iç ana dolu da aşı yeri nemli bezlerle sarılıp sulanmalıdır.Isıtma imkanı olmayan dış ortamlarda aşı yerine ısı koruyucu dolgu yapılıp etrafı siyah poşetle muhafaza edilmelidir.Gündüz alınan güneş ısısı gecede sıcaklığa yardımcı olur.Dilcikli aşıda aşı kalemi ve anaç ayni kalınlıkta olmalıdır.Anaçtan akan juglanslı öz suyu aşı yerini bozacağı için aşı yeri macun yerine çamur ile sarılmalıdır. Ceviz aşısı bölgedeki diğer ağaçların aşısı yapıldıktan sonra havalar ısındığında yapılırsa başarı oranı yüksek olur.

beyongs
18-05-2011, 19:19
teşekkür ederiz tecrübelerinizi paylaştığınız için. Faydalı bir konu olmuş

bursaranger
10-07-2011, 08:35
buzdolabında bekletilen kalemler aşı için uygun olmuyor.ısıyı çok iyi ayarlamak gerekiyor.aşı kalemini kurutuyor.en güzel aşı saklama toprakta olur.toprağı diz kapağına kadar kazıp,aşı kalemlerini bez çuval içine ıslatıp koyun,üstünü toıprakla kapatın.ister 3,ay,ister 4 ay saklı kalabilir.

tarıkger
31-07-2011, 15:27
Kabuğu kalın anaçlarada çakma aşı yapılıyor arkadaşlar tutma oranıda yüksek.
yanlız mayısın ilk haftalarında aşırı soguklar geçtikten sonra.
tabi bunun için önceden kalem saklamış olmanız gerekiyor.
saygılar.

Samsunlu55
05-08-2011, 23:09
Geçen sene 15 yaşındaki cevizlere T göz aşısı denedim başarılı olamadım. Bu sene de baharda omega aşı denedim ama yine tutan olmadı. Gözleri patlayıp kuruyanlar oldu. Tutma yüzdesi en fazla olan yama göz aşısı olduğu yazılmış forumda. Peki başka hangi aşılar uygulanabilir?

Lilium
06-08-2011, 00:59
"Geçen sene 15 yaşındaki cevizlere T göz aşısı denedim başarılı olamadım."

Sayın samsunlu aşılarda başarılı olamayışınızın bir nedeni mutlaka vardır, 15 yaşındaki ağaçlara nasıl T göz aşısı yaptın, hangi zamanda yaptın, resimleyerek anlatma şansını deneseydin, eksik ya da bildiğimiz bir şeyleri paylaşırdık, fikir alışverişi olurdu.
Göz aşıda hava şartları önemli, ağacın kabuk verme zamanı önemli, hepsinden önemlisi aldığınız göz önemli, nasıl bir göz tutar bilmek lazım. Bunu resimleyerek anlatsak bile en güzeli görmek.
Bugünlerde ceviz çüğürlerime aşı yapma çalışmalarım devam ediyor, (bakalım ne kadar başarılı olacağız.) yalnız olduğum için fotoğraflama yapamıyorum. Yarın bir arkadaşımdan rica edeyim fotoğraflasın. Yarın paylaşırım.

"Tutma yüzdesi en fazla olan yama göz aşısı olduğu yazılmış forumda."

Bana göre de öyle, belki de diğer aşıları beceremediğimiz için bana öyle geliyor. :)

Samsunlu55
06-08-2011, 23:12
Sn. Lilium, aşı sırasında fotoğraf çekmedim. Önceden kesilmiş ağaçların çıkarmış oldukları sürgünlere ağustos sonlarında göz aşısı yaptım. Aşı yerlerini aşı bandıyla sarıyorum. Aşıdan sonra patlayan diğer sürgünleri sürekli kopardım. Sonra gözlerin kuruduğunu gördüm ve kendi haline bıraktım.
Yaprak dökene kadar çıkan yeni sürgünlere ilkbaharda omega aşı yaptım. Açıkta kalan kesiklerin hepsine aşı macunu sürdüm. Omega aşılardan göz patlatan oldu fakat sonradan onlar da kurudu. Sonuç hüsran...
Tutma oranının yama göz aşıda fazla olduğunu sizin yazınızda okumuştum sanırım :)

Lilium
07-08-2011, 00:40
Bugün yaptığım aşılardan sırasıyla yapılan çalışmanın fotoğrafları.
239018

Önce çift ağızlı çakımızla gözü en iyi koyacağımız yeri tespit ediyoruz.
239019

Gözü koyacağımız yeri kesiyoruz, ve öylece bırakıyoruz, zaman kaybetmeden
239020

Aşılayacağımız gözü kesip hazırlıyoruz.
239021

Bu aralık önemli, bu alacağım göz, ve bu gözü koyacağım yerde de bu kadar ya da biraz daha fazla aralık olması şart, gözün kabuğu hiçbir zaman birbirine bitişmemeli ya da üst üste binmemeli.
239022

Lilium
07-08-2011, 00:52
Gözü koyacağımız yere dönüyoruz ve kabuğu alıyoruz, elle ya da başka bir şeyle bu açık bölüme dokunmuyoruz, burada işlemi mümkün olduğu kadar hızlı yapmaya bakıyoruz, açık veziyette durma süresi aşının tutma oranını düşürür.
239024

Gözü yerleştiriyoruz.
239025

Çok güzel oturdu, resimde gözü ters koymuşuz gibi gözüküyor, ama değil.
239026

Hiç zaman kaybetmeden aşı bantımızla sarmaya başlıyoruz.
239027

Ve son aşımız bitmiştir.
239028

Yazmayı unuttuğum önemli bir ayrıntı, aldığınız gözün ne çok körpe nede çok kart bir göz olmamalı, gözün içi boş çıkmamalı dolu olmalı.

MVURUCU
07-08-2011, 14:01
Bunlar da benim bir ay önce yaptığım ceviz aşıları. 10 Yaşında ki ağacı kesip çıkan sürgünleri aşıladım.
239081
239083
239084

copur 09
07-08-2011, 23:01
Çok teşekkürler açıklayıcı olmuş. Anaçtaki kabuğu tamamen mi ( Bilezik şeklinde mi ) çıkarıyorsunuz?

Lilium
08-08-2011, 00:07
Evet benim yaptığım aşılar, bilezik şeklinde tamamen çıkarıyoruz.

mitat10
28-12-2011, 19:02
Arkadaşlar aşıda kullanılan aşı bandı dışında birde parafin bant kullanılıyormuş.Bilgisi olan var mı acaba.Nerede satılır ,nasıl bulunur.fiyatı ne kadar.

Lilium
08-02-2012, 00:37
Parafin bant aşı bantı yerine kullanılmaz, parafin bant aşı kalemini korumada kullanılıyor.

Ecza depolarında bulabilirsiniz.

kanibr
03-03-2012, 07:43
[QUOTE=yanlizefe;437067]Selam arkadaşlar
Cevizde göz aşı ne zaman yapılır. Temmuz ayında yapılabileceğini duydum.Fakat kulaktan dolma yapmak isemiyorum.Şimdiye kadar yüzlerce kestane,elma çeşitli meyve aşıları yaptım fakat cevizde hiç tecrübem olmadı.Cevizin aşılanmasında bütün aşılarda olduğu gibi zamanının bilinmesi gerekli.1200m yükseklikte dikilecek fidanlar için hangi cinsleri tercih etmeliyim[/QUOTE

kanibr
03-03-2012, 07:45
Gaziosmanpaşa zıraat fak.Tokat.Ceviz aşı çeşitleri ve aşı zamanı.C.Calep.bu araştırma sonucu yazıyı Google den bul ve oku.orda yeterince cevap var.

kanibr
03-03-2012, 07:49
parafin bant kimya lab.malzemesi satıcılarında var.ordan alırsın.Bence gerek yok.Yerine kaleme mutfak streci sar.gece sıcaklıkları atı 8 olunca veya tomurcuk gelişince streci lukal aç.

kanibr
03-03-2012, 08:01
parafin bant aşı bandı olarak kullanılmaz.kalemi soguktan kuruma kaplaması olur.c.calep in yazısında bu konu da var.

ttuzunalp
09-03-2012, 09:58
Merhaba Arkadaşlar;

Yarın İstanbulda yaklaşık 50 yaşlarında bir ceviz ağacına aşı yapacağım.

Kalemleri bugün alacağım balkonda saklayıp yarın aşılayacağım ilk denemem olacak.

Düşüncem şu tüm aşı çeşitlerini deneyeceğim sizden ricam ise sizce bu mevsimde ve istanbul şartlarında hangi aşı çeşitlerinin tutma olasılığı fazladır ona göre o aşıya yoğunlaşacağım yardımlarınızı rica edeceğim saygılarımla.

Kara
11-03-2012, 09:44
Elma ağacına hangi ayda AŞI yapılır.

copur 09
11-03-2012, 13:24
Arkadaşlar göz aşısı demek; çeşitli şekillerde kalemden sadece tek bir göz'ün alınarak anacın kabuk altına yerleştirilmesidir. Geçen yaz şeftali toplarken, sanırım Ağustos ayında can sıkıntısından tarla anında bulunan küçük bir ceviz anacının kabuk verdiğini görünce göz aşısı yaptım. Fakat sonradan unuttuğumdan bir daha bakamadım. Aşıyı bağladığım kasa ipi halen üzerinde duruyordur herhalde...

meh12
11-03-2012, 13:37
Elma ağacına hangi ayda AŞI yapılır.

Elma fidansa en iyi göz aşısı uygun olur.Ağacınız büyük tür değiştirmek istiyorsanız mecburen kalem aşısı deneyeceksiniz.
Kolay gelsin

fatihduranoglu
12-03-2012, 07:51
Merhaba Arkadaşlar;

Yarın İstanbulda yaklaşık 50 yaşlarında bir ceviz ağacına aşı yapacağım.

Kalemleri bugün alacağım balkonda saklayıp yarın aşılayacağım ilk denemem olacak.

Düşüncem şu tüm aşı çeşitlerini deneyeceğim sizden ricam ise sizce bu mevsimde ve istanbul şartlarında hangi aşı çeşitlerinin tutma olasılığı fazladır ona göre o aşıya yoğunlaşacağım yardımlarınızı rica edeceğim saygılarımla.

Merhabalar

Aşının tutabilmesi için anaç olan ağaca su yürümesi gerekiyor ve ağaç dokusunun yarayı kapatabilmesi için sıcaklık değerlerinin 15 ve üzeri olması lazım. İzlediğim videolarda sizinkisi gibi bir ağaca kalem aşı yapıyorlar, kabuk kısmını biraz kesip oraya uygun şekilde kalemi yontarak yerleştirip ince çivi ile çakıyorlardı (kalemi ezmeden) üzerini macunla kapatıp naylonla sarıyorlardı, kalemi de plastik boya ile boyayıp ucuna macun sürüp işlemi bitiriyorlardı. web'de aratırsan bu aşı ile ilgili birçok video var.

Umarım Başarılı Olursunuz

junior
23-06-2012, 04:36
merhabalar. bu konuya epeydir yazılmıyor galiba, benim sorum olacak, yaklaşık 15 yaşında cevizi geçen kış tepe kesimi yaptım, geçen yaz ve bu bahar gelişen filizlere kalem aşısını geç mevsimde mayıs ortası gibi yaptım, epey kalem takmama rağmen tutturamadım. gelecek yıl tekrar denemek yerine şimdi yapabileceğim ve yaz boyu filizi büyüyecek aşı ne yapmam gerekiyor. sırf ufak aksiliklerden tutturamadım diye 1 yıl beklemek istemiyorum ama yaz sonunda yaparsam da aynı kapıya çıkacak, durup seneye sürecek. bu arada sürgünler 1 ile 1,5 cm çapında gibi. bir de chandler aşılamak istiyorum ama göz alabileceğim sürgünüm yok, nereden sürgün temin edebilirim acaba. teşekkür ederim şimdiden.

Selahattin Yılmaz
25-06-2012, 22:53
Sürgün konusunda yapacak çok fazla bir şeyiniz yok zira yabancı çeşitlerde kimse budama dışında ağacına dokundurmuyor bu anlamda kendi anacınız yoksa gz aşısı için aşı gözü bulmanız çok zor ancak aşı gözü bulursanız yaprak saplarından kesip yapraksızlaştırın ve nemli bir bez içerisinde streç filmle sararak serin ve güneş görmeyen bir şekilde bir kaç gün muhafaza edin ve ağustosta yama göz aşısı olarak aşınızı (https://www.facebook.com/photo.php?v=10150385136975827&set=o.220328791328261&type=3&theater)yapın.

junior
27-06-2012, 19:41
peki piyasada satılan bu yıl aşılanan fidanlardan satın alsam boyları yaklaşık 20-25 santimmiş, onlardan alacağım göz işimi görür mü yoksa onların göz yapmış gövdeleri çok mu tazedir, olmaz mı. aklıma bu yöntem geldi sadece. 1 fidan alıp üzerinden göz çıkarmak yani.

Lilium
28-06-2012, 01:17
Bu yıl alacağın fidandan aşılık göz çıkma olasılığı çok az, seneye iyi gelişirse olabilir.

şimdi yapabileceğim ve yaz boyu filizi büyüyecek aşı ne yapmam gerekiyor. sırf ufak aksiliklerden tutturamadım diye 1 yıl beklemek istemiyorum ama yaz sonunda yaparsam da aynı kapıya çıkacak, durup seneye sürecek.
Yaz ortası geldi zaten, yaz boyu demiyelimde sürgün göz aşısı diyelim, sürgün göz aşısı ağaçlar kabuk veriyorsa haziran sonu gibi yapılabilir, haziran sonunda ya da temmuzda yapılan aşılar sürgün göz aşısı olur, Yani tutarsa filiz verir, Yalnız bölgenizde ağır kış şartları don oluyorsa donma tehlikesi var.

Sayın junior, siz kaç ağaç aşılayacaksınız, bir ağaçsa size bir dal göndereyim diyeceğim ama kargoda (yollarda) dal suyunu kaybederse tutmayabilir.

junior
29-06-2012, 19:44
çok sağ olun sayın lilium. fakat sanırım yolda kendini kaybeder. boşa aşı yapmış olmayayım sonra. bir de şunu anladım, zaten 3 tane ağacın çeşidini değiştireceğim bir de onlara tozlayıcı koymayayım. üstelik chandlerın en iyi tozlayıcısı franquette çok azman bir gövde yapıyormuş ve verimi de düşükmüş. koca bir az veren ceviz gövdesi olacak. yanlış anlaşılmasın ticari olarak bahçe yapanlar elbet koymalı ama zaten 3 ağaç yapacağım için bir de koca bir ceviz çok fazla işgal anlamına gelecek. üstelik ağaçlar derin bir vadi içinde derenin üzerinde sıralanıyor. fazla büyük gövde ceviz toplamada da sorun olacak ki chandler da epey büyüyor. bunu anladım ve suyu çok seven, fazla boy yapmayan ve chandler ile aynı miktarda veren (ve bazı kaynaklarda chandlerdan daha lezzetli olduğu söylenen) ve tozlayıcı istemeyen pedro cinsine çevirmeye karar verdim. üstelik sanırım boylu pedro fidan bulmak daha kolay olabilir. üzerinden de göz çıkarmak şu anda düşüncem. boylu pedro fidan arıyorum yani.

vizyon_78
22-07-2012, 13:35
sayın lilium sizin yaptıgınız aşı gibi ben de aynısınız 04.07.2012 tarihin de yaptım 10 gün sonra baktıgım da yaprak sapı düşmüş bu yaprak sapının düşmesi aşının tutması anlamına gelirmi? asılar yeşil gibi duruo ,4 gün dür de bakmadım .aşı bandını sökmeme gerek varmı ? sökeceksem de kac gün sonra sökmeliyim .teşekkürler

Lilium
22-07-2012, 20:28
Yaprak sapı düştüyse aşının tuttuğu anlaşılır, yaprak düşmeyip kuruduysa aşı tutmamıştır.

Yaprak sapı düştükten sonra bant sökülür. Sökünüz ki, aşıyı boğmasın.

Resimleseydiniz daha iyi olurdu, aşıyı yaptıktan sonra anacın ucunu kestiniz mi? kesmediyseniz kesin ki, göz uyansın.

leonfather41
23-07-2012, 10:08
selamlar;
Bende 1 hafta önce 8 yaşında ağacın 1 dalına göz aşısı yaptım.Şimdi sadece yaptığım dalamı aşı yapmış oldum.**** 8 yaşında ağaca göz aşısı olmaz mı..kolay gelsin

Lilium
23-07-2012, 10:26
Şimdi sadece yaptığım dalamı aşı yapmış oldum.**** 8 yaşında ağaca göz aşısı olmaz mı..kolay gelsin

Evet sadece yapmış olduğunuz dala aşı yaptınız, yapmış olduğunuz aşı bir ağaç da demektir, bu aşı bu yıl ve gelecek yıl gelişir daha sonra diğer dalları keserek sadece bu dalı bırakarak çeşit değişimini gerçekleştirmiş olursun, Ya da diğerinden de dallar bırakarak iki çeşit yapabilirsin.

Sekiz yaşındaki ağaca göz aşısı olmaz demeyeyim de tutma oranı çok düşer, kalem aşısı yapabilirsin, tutma oranı en yüksek göz aşısı yıllık sürgünlere yapılır, Aşı gözü de yıllık pişkinleşmiş gözlerden alınır.

leonfather41
24-07-2012, 12:24
Teşekkürler sayın lilium
kolay gelsin

vizyon_78
25-07-2012, 09:12
sayın lilum verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim .sagolun !

vizyon_78
25-07-2012, 09:25
sayın lilum yaprak sapları düştükten sonra bahçeye gitme ye fırsatım olmadı .gittiğim de ilk işim aşı bandını gevşetmek olcak ,aşı bandını söktükten sonra aşı rüzgarlardan zarar görmez inşallah !anaçların uç kısım larını kestim ama 1 hafta sonra )

vizyon_78
31-07-2012, 11:07
sayın lilum bir sorum daha olcak bu yaptıgım göz aşıları patladı .ancak gözün üzerin de 20 **** 30 cm uzunluk var bu uzunlugu hemen mi kesmem lazım yoksa önümüzdeki ilk bahrdamı kesmem lazım.şimdiden teşekkür ederim .

Lilium
31-07-2012, 13:07
Aslında şimdi de kesebilirsiniz fakat aşı daha çok taze keserken aşıyada zarar verebilirsiniz o nedenle baharda kesmenizi öneririm, anacın tepesini kestiyseniz aşı gözü de uyandıysa zaten bu göz çalışacaktır.

vizyon_78
03-08-2012, 09:51
sayın lilium ara sıra sizi rahatsız ediyorum kusura kalmayın hakkınıız helal edin .yaptıgım göz aşıların da hem boyunlu hemde de düğme göz ikisi birbiriyle yarışa kalkışmışlar ben bunların hangisini kesersem daha güzel olur ,kesersem şayet ne zaman keseyim .şuan boyları her iki gözün de beşer santim .teşekkürler.

Lilium
03-08-2012, 13:13
sayın lilium ara sıra sizi rahatsız ediyorum kusura kalmayın

Arkadaşlar ben rahatsız olmam, yeter ki, yanlış anlamalardan yanlış anlaşılmalardan tartışmalar olmasın, bunlar beni çok rahatsız ediyor, burada iyi niyetle bildiklerimizi paylaşmaya çalışıyoruz bilmediklerimizi de bilenlerden öğreniyoruz.

Lider boyunlu gözden daha iyi gelişir, Düğme gözü kesebilirsin, Yan ana dallarını oluştururken düğme gözlerini tercih edebilirsin, daha açılı ana yan dal oluşturmuş olursun.

vizyon_78
03-08-2012, 13:19
sayın lilium bu düğme gözü şimdimi keseceğim ? belli bir tarihi varmı? her ikisinin boylarıda beşer santim var .

Lilium
03-08-2012, 14:09
Her ikisi de daha çok küçük, düğme gözü şimdiden almanda hiç bir sakınca yok, belli bir tarihide yok, dikkatli bir şekilde kesebilirsin, çok körpe olduğu için jiletle kesmeni öneririm.

Lilium
05-08-2012, 01:26
Aklıma gelen bir noktaya daha deyineyim, malumunuz ağustos ayındayız yani cevizlere ya da diğer ağaçlarda göz aşısı zamanı

Göz aşılarınızı yaparken yaptığınız göz aşıları bu yılın cüğürleriyse, cüğürlerinizin sulamasını bir hafta öncesinden kesiniz aşıyı yaptıktan sonrada bir hafta sonra su veriniz.

kurtulus09
16-08-2012, 21:11
5 Temmuzda yaptığım aşılar patladı ve 6-8 cm oldu.Ben sevdim bu aşı işini artık aşı yapmanın yarısını öğrendik sayılır sadece kalem aşılarını hiç denemedim.

avci0067
26-08-2012, 22:20
usta ellerine sağlık bilgilendirmen için teşekürler...

bir yerini tan olarak anlayamadım...aşı yaptığımız anacı göz aşının üstünden yapınca hemen kesiyormuyuz yoksa tutuncamı

avci0067
26-08-2012, 22:41
bu siteye yeni üye oldum ve bu kadar özverili arkadaşlar olduktan sonra bilgi

paylaşıldıkça oğalır sözünün bir defa daha gerçek olduğunu gördüm..

ben sıkıntım zamanıda ziraat cevizi diye diktik hiç sormadık ziraat cevizi ne diye.

şimdi anlıyorum 5 ile 8 yaş arası on kadar ağacım var kaplan yolavanın hangi

cinsi ise ama önemli degil ilk bahar donlarından devamlı zarar görüyorum..

cevremde chandler ve fregut hiç ceviz yok bu bölge böyle ceviz olduğunuda yeni duyuyor..

bunları aşılamak istiyorum göz aşısı ile çeşit degişimi yapacagım ama

nasıl temin edebilirim bu mevsimdebu mevsimde kargoda kaç günde kendini korur gönderebilecek arkadaşlar varmı şimdiden teşekürler

Lilium
27-08-2012, 23:43
usta ellerine sağlık bilgilendirmen için teşekürler...

bir yerini tan olarak anlayamadım...aşı yaptığımız anacı göz aşının üstünden yapınca hemen kesiyormuyuz yoksa tutuncamı

Soru bana mı anlayamadım?

Burada (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm) videolu anlatım var.

avci0067
29-08-2012, 00:06
evet usta anlayamadığım nokta ...

göz aşısı yapacagım bu mevsimde durgun göz aşı diyorlar..

aşıyı yapınca gözün üstünden şimdimi yoksa baharda mı kesecegim

Lilium
29-08-2012, 01:05
Durgun göz aşısı için son günler, elinizi çabuk tutun.

Baharda kesileceğini hemde iki sefer söylemişim, izlemediniz sanırım. :)

Lilium
04-09-2012, 00:37
Cüğürlere yapılan göz aşıların tuttuğu belirtisi varsa (Bu 15-20 günde belli olur) altlarından resimdeki gibi sürgünlerin büyümelerine müsaade etmeyin bunları temizleyin. Şayet aşı tutmamışsa bu sürgünlerden bir tane bırakın ki, fidan yaşamını sürdürsün gelecek sene onu aşılarsınız.

329374

junior
14-06-2013, 14:34
sayın lilium. sürgün göz aşısı yapmak istiyorum. ağacı geçen yıldan kesmiştim kıştan sonra süren kısmı hala yeşil. kahverengileşmedi. buna yama getirip aşılayabilir miyim. problem şu ki çok hızlı büyüyor sürgün. ağaç 15 yaşından fazla ve sürgünü çok hızlı büyüyor. gelecek yılı beklersem çok kalınlaşacak. bir de şu var. kalem aşılarında problem yaratan öz suyu akması bu yama asılarında sorun olmuyor mu. aşıyı bozmuyor mu. hiç bahsedilmiyor ondan çünkü.

Lilium
14-06-2013, 17:02
kalem aşılarında problem yaratan öz suyu akması bu yama asılarında sorun olmuyor mu.

kalem aşılarında olduğu gibi çok bir su akması olmaz az bir su akması olur onun içinde şuradaki (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm) üçüncü videoyu izlerseniz daha iyi anlarsınız.

Yalnız sizin ağaçlarınız büyük dolayısıyla da genç körpe filizlerin dalları da muhtemelen kalın olacaktır tamamıyla anacın kabuğunu çıkarmak yerine şu şekilde de yapabilirsiniz.
aşılarınızı yaparken çift ağızlı çakıyla yapmanız tutma oranını arttırır.

417603

junior
14-06-2013, 19:18
teşekkür ediyorum. bu bilgiler gerçek hazine. yerli-yabancı pek çok forum takip ediyorum bu hassasiyet ile olaya yaklaşım (forumun bu konusunda özellikle sayın lilium) ancak yabancı forumlarda rastlayabildiğim bir özellik. istenen veya gereken veya önerilen her ayrıntı el altında, eğer yok ise sorduğun an karşında. tekrar teşekkürler..

drokya
14-06-2013, 20:07
Sayın Cemal61 rumuzlu arkadaş,
bir süre önce yolladığınız her iletinin ardına eklediğiniz ünvanınız nedeniyle,
neredeyse Tanzanya bozkırlarında ki Masai Mara kabilesi
bile ziraat mühendisi olduğunuzu öğrenmişti.

Şimdi de her iletinize eklediğiniz telefon numaranız,
Orion takım yıldızlarından Mintaka' gezegeninden bile çağrı alacak gibi görünüyor.

Rahat olun yanıt vermeden önce, konuyu ve iletileri iyice bir okuyun.

Alıntı yaparak yanıt verdiğiniz yanlizefe rumuzlu arkadaş
foruma en son

08-09-2009 saat 18:02 de girmiş.

Bilgi paylaşmak isteğindeyseniz paylaşın.

Reklamınızı yapma derdinde iseniz lütfen başka bir yol bulun.

Diğer konu başlığında ve burada yazdıklarınız küçük bir incelemede bile,
ekşi kokular salıyor.

Sevgi ve saygıyla

Orion takım yıldızı ne alaka diye soracak dostlara ön bilgi;
Orion takım yıldızı = Avcı takım yıldızı

Bizim av olmadığımızı bazı dostlara hatırlatayım istedim.

drokya
14-06-2013, 20:29
http:// yanlizefe.jpg

yanlizefe rumuzlu üyenin profil sayfası.

Görüldüğü gibi arkadaş 3 haziran 2009 yılında üye olmuş,
8 eylül 2009 yılında da son ziyaretini yapmış.
Zaten iki adet iletisi var formda.

Reklam iyi bir şey,
ancak,
her kesime,
her yerde,
her zaman reklam yapma arzusu
ve reklam dürtüsüne yenik düşüp ,
nerede duracağını bilmeden reklam yapmaya çabalamak,
ulu ağaçların gölgesinde dinlenen canlara bile reklam yapmaya kalkışmaya
neden olabilir.

Aman dikkat :=))

Boşverin kasmayın, kastırmayın.
Size bir arkadaş direk soru sorarsa,
yardım etme, bilgi paylaşma isteğiniz varsa elinizden geldiğince
yardımcı olun.

Durumdan vazife çıkarma gayretleri bazen rijit olabiliyor.

Sevgi ve saygıyla.

Cemal61
16-06-2013, 16:49

Orion takım yıldızlarından Mintaka' gezegeninden bile çağrı alacak gibi görünüyor.

foruma en son

ekşi kokular salıyor.

Sevgi ve saygıyla

bir daha bir bilgi yazacağım zaman size sorarda yazarım olurmu?
burada her kes istediğini makul bir dille istediği şekilde yazabilir diye biliyorum sözleşmeyi ve sitenin şartlarını okumanızı tavsiye ederim milletlede alay etmeyi bırakın lütfen

Cemal61
17-06-2013, 08:33
sayın cemal61 rumuzlu arkadaş,
neredeyse tanzanya bozkırlarında ki masai mara kabilesi

şimdi de her iletinize eklediğiniz telefon numaranız,
orion takım yıldızlarından mintaka' gezegeninden bile çağrı alacak gibi görünüyor.

foruma en son

ekşi kokular salıyor.

Sevgi ve saygıyla

orion takım yıldızı ne alaka diye soracak dostlara ön bilgi;
orion takım yıldızı = avcı takım yıldızı

bizim av olmadığımızı bazı dostlara hatırlatayım istedim.

bu gün sitede ceviz ile ilgili bilgiler yazarak paylaşacağım izninizi bana bildirirseniz yazmaya başlayacağım sizin izniniz olmadan yazmak istemiyorum şimdiden teşekkürler vereceğiniz izin için

drokya
17-06-2013, 16:04
Sn Cemal hocam forumu okuyup çok bilgiler edindim.Sizin paylaştıklarınızdanda faydalandım.13 yıllık ağaç sevdalısıyım yetiştiricisiyim.(ceviz vişne ağırlıklı).En güzel bilgileri okuyup,araştırıp deneme zamanla tecrübe ile öğrendim. Sizden ricam telefon numarası vereceğinize ( 1 kişi faydalanır) forumda paylaşsanızda hepimiz öğrensek daha verimli olur diye düşünüyorum.Teşekür ederim

Merhaba sayın Cemal61 arkadaş,
yukarıda ki kırşehir kapama ceviz bahçesi konu başlığında
ömür -uşak beyin iletisinden yapmış olduğum alıntıda görüleceği gibi,
telefonla bireysel bilgi verme konusunda, forma iştirak eden dostların genel bir ricası var.

yine benim bu konu başlığında yazdığım iletiyi tersinden algılamanıza gerek yok.
aşagıda görüleceği üzere;

foruma en son

ekşi kokular salıyor.

Sevgi ve saygıyla

Bilgi paylaşmak isteğinde iseniz paylaşın ancak reklam yapma derdinde iseniz başka bir yol bulun demişim.

Demogoji bilimsel gelişim çağında oldukça geride kaldı.
Her ne kadar güzel ülkemin bir bölümü hala trene bakar gibi demogogları izliyor olsada çoğunluk artık bu oyunları yemiyor.

Sanırım mesleki aşkla yanıp tutuşan yeni mezun bir teknik elemansınız.

Heyacanınızı anlıyorum ancak lütfen sizde bizleri anlayın.

Yazılanı bir kere okumakla anlama kapasitesine sahip dostların çoğunlukta olduğu bir form burası.

Lütfen daha fazla laf salatası ve provakasyon yapmadan
konu hakkında varolan bilgilerinizi paylaşma isteğiniz varsa paylaşın.
Yemyeşil doğaya ve ulu ağaçlara sevdalı dostları daha fazla germeyin lütfen
sevgiler saygılar.

Cemal61
18-06-2013, 08:11
Merhaba sayın Cemal61 arkadaş,
yukarıda ki kırşehir kapama ceviz bahçesi konu başlığında
ömür -uşak beyin iletisinden yapmış olduğum alıntıda görüleceği gibi,
telefonla bireysel bilgi verme konusunda, forma iştirak eden dostların genel bir ricası var.

yine benim bu konu başlığında yazdığım iletiyi tersinden algılamanıza gerek yok.
aşagıda görüleceği üzere;

Bilgi paylaşmak isteğinde iseniz paylaşın ancak reklam yapma derdinde iseniz başka bir yol bulun demişim.

Demogoji bilimsel gelişim çağında oldukça geride kaldı.
Her ne kadar güzel ülkemin bir bölümü hala trene bakar gibi demogogları izliyor olsada çoğunluk artık bu oyunları yemiyor.

Sanırım mesleki aşkla yanıp tutuşan yeni mezun bir teknik elemansınız.

Heyacanınızı anlıyorum ancak lütfen sizde bizleri anlayın.

Yazılanı bir kere okumakla anlama kapasitesine sahip dostların çoğunlukta olduğu bir form burası.

Lütfen daha fazla laf salatası ve provakasyon yapmadan
konu hakkında varolan bilgilerinizi paylaşma isteğiniz varsa paylaşın.
Yemyeşil doğaya ve ulu ağaçlara sevdalı dostları daha fazla germeyin lütfen
sevgiler saygılar.

ben reklama ihtiyaçlı bir insan değilim insanlara faydalı olmak benim derdim olur olmaz yerlerden fidan alıyor insanlarımız 5 yıl sonra bahçesini sökmek zorunda kalıyor ben kamuda çalışan bir görevliyim ne paraya pula nede reklama ihtiyacım var ama insana hitabetmenin bir şekli vardır siz yazdıklarınızı lütfen bir okuyunuz forma iştirak eden dostların avukatımısınız sitede yazan arkadaşın önerisi farklı adamın iyi niyetini kullanmayınız lütfen yazdığınız yazıya bakın lütfen
"Diğer konu başlığında ve burada yazdıklarınız küçük bir incelemede bile,ekşi kokular salıyor."

yolgezer2001
18-06-2013, 08:41
Forum sitelerinde; web sayfası önererek **** telefonla ulaş anlatayım tarzında bilgi paylaşımına bende karşıyım. birşey biliyorsanız forumda paylaşın ki bu bilgiye ihtiyacı olan başkaları' da yararlansın yoksa 118 li telefon reklamları gibi ben bilirim demenin forum la alakası olmayacağı kanısındayım...

Cemal61
18-06-2013, 11:54
Forum sitelerinde; web sayfası önererek **** telefonla ulaş anlatayım tarzında bilgi paylaşımına bende karşıyım. birşey biliyorsanız forumda paylaşın ki bu bilgiye ihtiyacı olan başkaları' da yararlansın yoksa 118 li telefon reklamları gibi ben bilirim demenin forum la alakası olmayacağı kanısındayım...

ben kimseye beni zorla ara demiyom isteyen arar merak ettiklerini sorar öğrenir anlatabildim mi

yolgezer2001
18-06-2013, 13:38
...

junior
18-06-2013, 23:43
lütfen yapmayın ama. çok üzülüyoruz bu şekilde atışmalara. benim bile mesajım var bu konuda o yüzden arada kaldığımı hissediyorum. üstelik Cemal beyin agresif bir üslubu da yok. son mesajında da "anlıyor musun" dememiş mesela, "anlatabiliyor muyum" gibi kibar bir yaklaşım var. ama arkasından sen anlamaktan acizsin sözleri filan kalp kırıcı türden. ekşi kokular bahsi de talihsizce yine. kimse sanmasın herhangi birini tanırım. yok öyle birşey. sadece üzülüyorum o yüzden yazıyorum. bu sözler bana söylense gerçekten yaralar. hele bir de yardım amacıyla burada bulunuyorsa o kişi (ona emin olmasak bile ihtimal dahilinde olamaz mı? )sanırım cidden yaralar.. demiyorum yöntem doğrudur ama cevaben bu şekilde bir sosyal linç de(affınıza sığınarak ama dışarıdan böyle algılanıyor.)hoş olmaz gibi. belki bu üyemiz yazmayı sevmiyor ama yardım etmeyi seviyor, belki x, belki y, belki z, bilemiyorum ama yani insan düşününce bir sebep de olabilir diyor. şu anda sadece sesli düşünüyorum. yine söylüyorum bunlar haklı kılmayabilir olayı ama bu şekilde karşılık yerine kişi kısa ve öz olarak uyarılabilir, geçici uzaklaştırılabilir, veya kalıcı olarak da uzaklaştırılabilir (yanlış anlaşılmasın bunlardan birini yapın demiyorum, imkan dahilinde diyorum. eğer bu bir forum kural ihlali ise bunlardan biri ile yapılan uyarı çok daha uyarıcı olabilir, hem de kibar kaçar diyorum.)

son olarak şunu söylemek isterim. bu forumdaki herkes sonuçta direkt ya da dolaylı olarak bir canlıyı nasıl hayatta tutarım mücadelesi içinde. hiç var mı nasıl keserimi, yok ederimi soran. ne kadar kolay çünkü. baltayı salladın mı ayrılır gider ki, bir daha geri getiremezsin.. lütfen insanı sevelim, şartsız olarak..

ahmettugrul55
13-07-2013, 23:00
forumda okuduğum kadarıyla cevizde göz aşısı zamanını anlamak iztersen ,buluduğun bölgede ekin hasadı yapıldığında deniliyordu.burda temmuzun 6 sında yapıldı .göz aşısı yaptım.bakalım sonuç ne olacak.başka deneme yapan var mı

yolgezer2001
13-07-2013, 23:43
ben 15 gün önce yaptım gözün altındaki yapragın kökü dün baktım düştü göz gayet saglıklı duruyo gerçi deneme amaçlı yaptım artık bahara hayırlısıyla tutmuş olacak.

Lilium
14-07-2013, 00:33
Sayın yolgezer2001, Nasıl yaptınız bilmiyorum ama sizin yaptığınız sürgün göz aşısıdır, on günü bulmaz uyanır.
Bu yılın sürgünlerine yaptıysanız sürgünün tepesini kes.

yolgezer2001
14-07-2013, 20:11
valla deneme amaçlı yotube de sen nasıl yaptıysan bende ona bakarak yaptım hatta yaptıgım yerin daha gerisinden yeni bi sürgün çıkmış 10 cm kadar da boy atmış dediginiz gibi hemen tepesini kesiyorum saygılar selamlar.

Lilium
14-07-2013, 22:19
Çıkan sürgün aşının altındaysa onu kesiniz ki, göz harekete geçsin.

yolgezer2001
14-07-2013, 22:50
nasıl dedinse aynen yaptım hadi hayırlısı

ahmettugrul55
15-07-2013, 00:38
eğer tutmassa babam canımı okur çünkü 1 yaşlı çöğürlerine çift ağızlı biçaklla sn. lilium un anlattığı gibi yüksük şeklinde çıkartıp yaptımve tepelerini de kestim .tutmazssa fidan kuruya bilir demişti video da

Lilium
15-07-2013, 01:42
tutmazssa fidan kuruya bilir demişti video da

Böyle bir söz söylediğimi hatırlamıyorum, videoyu bir daha izleyeceğim söylediysem de başka bir şey ifade etmişimdir,

Aşı tutmazsa fidan kurumaz alt kısımlarından tekrar patlar.

İnşallah aldığınız gözlerin içi doluydu, doluysa ve hava almayacak şekilde aşı bandıyla sardıysanız 15-20 gün sonra yaprak sapı düşer bir birbuçuk ay sonra göz uyanıp filiz verir.

Yaprak sapı kuruyup düşmezse aşınızın tutmadığını gösterir.

hdoğan
15-07-2013, 18:00
Sn Lilium, videonuzu izleyene kadar hep T göz aşısı yapıyordum. Yaklaşık bir ay önce çift ağızlı bıçakla yaptığınız aşıyı gördüm bir aydır bir çok ağaçta uyguladım. Hepsindede saplar düştü filizler çok sağlıklı görünüyor.
Geçen yaz bir elma ağacına üç farklı cins aşılamıştım şu anda üç cinsinde sürgünleri büyüdü ve dallandı. Bu senede aynı cevize maraş 18 ve chandler aşıladım (maraş 18 sürdü, chandleri 15 gün önce alışamıştım sap düştü daha sürmedi)
Aynı ağaca farklı birçok cins aşılama ileriki zamanlarda bir sakınca yaratıyormu? Selamlar

Lilium
15-07-2013, 20:22
Aynı ağaca farklı birçok cins aşılama ileriki zamanlarda bir sakınca yaratıyormu?

Böyle bir deneyimim yok ama aşıladığın cinsler birbirlerini fazlasıyla dozlamasından dolayı meyva dökümü görülebilir. Tek ağaçı olanlar şayet ağacı dozlama gerektiren cinslerdense dozlayıcı cinside aynı ağacın bir dalına aşılayabilirler, bu dozlayıcının ağaç üzerindeki payı da aynı ekimde olduğu gibi 1/7 - 1/10 gibi olmalıdır, 50%50 gibi olursa fazla dozlanmadan çiçek dokümü dolayısıyla meyva tutumu olmaz.

Cevizde t aşının tutma oranı çift ağızlı çakıya göre düşüktür. Diğer meyva ağaçlarında deneyimim yok bir şey diyemeyeceğim.

ahmettugrul55
16-07-2013, 00:10
sn. lilium ..
aşı bandını 15 -20 gün sonra çözmeli miyiz?

Lilium
16-07-2013, 00:41
Şu günlerde yapılan yani haziran temmuzda yapılan aşılar sürgün göz aşısı olur, bunlar aşının kaynama durumuna göre gözler patladıktan sonra sökülmelidir süre olarak 1-1.5 ay gibi.

sökülmezse aşı gelişim halinde olduğu için boğma yapar.

Ağustos 15 ten sonra eylülde yapılan aşılar durgun göz aşısı olurlar, bunlar baharda uyanırlar, bunların bantları 1.5- 2 ay gibi kalabilir.

Not: Bilhassa Çüğürlere yapılan aşıların aşı bantları çok sıkılmamalıdır, hava almayacak şekilde olması yeterlidir.

ahmettugrul55
16-07-2013, 22:44
sn. lilium bilgi için teşekkür aderim. bu arada göz aşısı tutmassa çöğürü de kaybede biliriz ifadesi sizin video da değil
Göz aşısı çeşitleri 2. bölüm - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=_IyWJKrBPrw)
burdaki videoun 12. dakikasında bahsedilmiş.

uysal_10
17-07-2013, 12:54
arkadaşlar ceviz konusunda araştırma yaparken siteyi buldum sitede gerçekten yararlı bılgıler var.25 dönüm kadar yerım var. buraya ekmek için 2012 sonbaharında 500 adet ceviz tohumunu poşete ektım. şuan boyları 40 ıle 50 cm kadar oldu kalınlıklarıda kalem kalınlığında. bunlara göz aşısı yapmayı düşünüyorum.dılcıklı aşısı,kalem aşısı gıbı aşılarda tecrubem var. tutturma oranım %80dır. göz aşısındada nasıpse kendımı denemeyı düşünüyorum.ağustos ayında yapmayı düşündüğüm göz aşısı için chadner göz aşısına ihtiyacım var. bana bu konuda yardımcı olursanız ,benı yönlendırırsenız sevınırım.

formullaone
26-07-2013, 20:51
Sayın Lilium'un göz aşısı uygulaması yaptığı videoyu izleyip,20 gün önce yaptığım sürgün göz aşısı.

Yabani çöğürlerin kalın olmasına ve tek yüzlü aşı çakısıyla yapmış olmama rağmen 200 aşıdan yaklaşık olarak yarısı tutmuş durumda.

Kendisine teşekkürlerimi iletiyorum.Bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştığı sürece bu ülkenin dört bir yanında ağaçlar yeşerip büyümeye devam edicektir.İyi ki varsınız.

orion1988
27-07-2013, 15:05
Sayın Lilium'dan öğrendiğim şekilde yaptığım ceviz göz aşıları. Teşekkürler sayın Lilium.

orion1988
27-07-2013, 15:07
Sayın Lilium'dan öğrendiğim şekilde yaptığım ceviz göz aşıları. Teşekkürler sayın Lilium.

orion1988
27-07-2013, 15:08

ahmettugrul55
27-07-2013, 15:43
bende 6-7 temmuzda yaptığım göz aşılarının bantlarını dün biraz gevşettim.iyi gözüktüler ama daha sürmediler.bu resimlerdeki aşılar ne tam olarak hangi tarihte yapıldı?

Lilium
27-07-2013, 19:18
Gayet güzel olmuşlar sayın orion1988, ellerinize sağlık.

Aşılar tutmuş, aşıların üst kısımları alabilirsin. Al ki, aşıya çalışsın.

Bantlı olanların bantlarını alabilirsin.

orion1988
27-07-2013, 20:30
Tamam sayın Lilium. Aşıların üstlerini alıyorum.Çok teşekkür ediyorum .Bizlere çok şeyler öğrettiniz .

orion1988
27-07-2013, 20:32
Sayın Ahmettugrul55 aşıların yapıluış tarihlerini not etmiştim.O tarihleri yazıcam.( not aldığım kağıdı bulur bulmaz :) )

orion1988
28-07-2013, 15:13
Sayın Ahmettugrul55 göz aşılarını 14 haziran ile 23 haziran tarihleri arasında yaptım . Selamlar.

ahmettugrul55
29-07-2013, 23:52
sn. orion1988 bilgi için teşekkürler.
.Selahhattin yılmaz hoca bir videosunda sürgün göz aşılarında aşı tutarsa aşı noktasına 20 cm kala kesip baharda kalan kısmı gözün üzeriden ters yönde eğik olarak kesmeyi tavsiye ediyor.bu konuda fikri olan var mı?

kurtkus
30-07-2013, 00:39
Ben hala aşı yapıyorum.Filizin hazır olması önemli .15 gündür yapıyorum.Geçen hafta çiğ olan sürgünler bu hafta daha olgun.

Cemal61
30-07-2013, 12:33
.Selahhattin yılmaz hoca bir videosunda sürgün göz aşılarında aşı tutarsa aşı noktasına 20 cm kala kesip baharda kalan kısmı gözün üzeriden ters yönde eğik olarak kesmeyi tavsiye ediyor.bu konuda fikri olan var mı?

aşı yapılır ve çöğür öylece bırakılır sonra ilk baharda aşının hemen üstünden aşının üstü piçağa yalatılacak kadar yakın %2 meyilli ters tarafa doğru kesilirki aşı sürsün

yasarugur
31-07-2013, 11:24
Перепрививка ореха методом ДУДКР- YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=mHNNejT5kRI)
Benim gibi hem meraklı hemde acemi olanlar için cevize göz aşısı dersi.Aşı gözünün iki yanında birer milimetre boşluk bırakmaları dikkatimi çekti...

ahmettugrul55
31-07-2013, 23:34
bu videoyu ben de izlemiştin.
yongalı göz aşısı da yapıyorlardı.İlginç olan bu benim chanlerlarda yongalı göz aşısı ile yapılmış.Ama nette bu konuda hiç bilgiye rastlamadım.en azıdan cevize yapılan yongalı göz aşısı videosu anlamında.hiç tecrübesi olan var mı?nasıl ve ne zaman yapılır.

Selahattin Yılmaz
01-08-2013, 07:43

Sevgili ahmettugrul55, sürgün göz aşılarında aşı yapılıp sürdükten sonra üstten 20 cm den kesilmesinin nedeni bir kaç tanedir. Bunlardan bir tanesi üst taraf kesilirse ağlama yapabiliyor ve akan su göz aşısına zarar veriyor. Bir tanesi ise aşı sürünce bu bıraılan parçaya bağlanarak dik büyüme sağlanabiliyor ve son olarak eğer kesim aşıya yakın yapılırsa acemi ellerde veya kısa kesimlerde göz aşısının sonradan kurumasına neden olabiliyor. Bu şekilde 20 cm yükseklikten kesilip aşı noktası bu kesim uzunluğunu geçtikten ve kaynaması iyice sağlam hale geldikten sonra yeniden aşının 1 cm üstünden kesim yapılarak bu 20 cm lik parça tekrar kesilerek alınır. Olay bundan ibarettir.

junior
20-08-2013, 21:38
sevgiler sayın forum üyeleri. bir süredir yoğunluktan dolayı giremedim. sayın Lilium'un gönderdiği gözlerden yaptığım aşılarda talihsizlik yaşadım. 6 tane ağaca aşı yapmıştım. gölgede kalan 2si şu an tutmuş durumda. diğerleri de tutmuştu fakat geçen haftaki aşırı sıcaklarda kararıp yandılar. moralim bozuk onun için. büyük ağaçların alt dallarına yapmıştım onlar gölgede ve duruyorlar, fakat asıl gerekli olan daha küçük ağaçlardaki aşılar güneşe maruz kalarak yandılar. bana da üzülmek düşüyor... :( acaba şu an tekrar deneyebilir miyim.

ekrem_63
13-01-2014, 16:18
Sevgili arkadaşlar Bu aşı kalemi ile yapılan aşıları bazı arkadaşlar kırılır diye tavsiye etmedikleri konuyu anlamak istiyorum Ağaç büyüdükten sonramı kırılır yoksa aşı yapılınca tutma döneminde Rüzgar'danmı kırılır diye söylüyorlar aydınlatırsanız sevinirim Konuyu okuyan arkadaşlar yorum yaparsa sevinirim.
Sevgili selahattin Yılmaz Afyon dazkırı yöresine hangi cins ceviz öneriisnde bulunursunuz.tavsiye edersen sevinirim biraz yüksek kesimlerdeyiz.

habiş
31-01-2014, 09:54
Merhaba 3 aylik ceviz fidanim var baya baya sağlam köklü. Cevize kaç yaşında aşı yapılır ve ilk defa aşı yapacak biri hangi tür aşıyı yapmalidir ya da hiç yapmamalımıdır

tiryaki
02-02-2014, 19:34
çöğür iyi boylandıysa ilk ağutos ayında durgun göz aşısı yapabiliriniz. tecrübem yok forumda okuduklarımdan aklımda kalanlar.

ahmettugrul55
16-08-2014, 00:24
bu yıl ki göz aşım 17 temmuz da tek ağızlı bıçakla yaptım

ahmettugrul55
16-08-2014, 08:34
arkadaşlar göz aşısı ile tutmuş bir çöğürü aşı noktası üstünden kesmeden çift çatal şeklinde büyütmek istiyorum.aşı çalışır mı? sormamın sebebine gelince altay cevizi diye 20 tl aldığım aşısız 2. yılındaki cevize aşı yapmam.dahaca anlatılanlar gibi bir şeyini göremedim.hani olurya bir ihtimal :)))ne olacak sonunda diye 3-5 yıl bekleyene kadar bir yerında aşısıda olsun diye aklıma takıldı.olmadı sonradan keser tek aşılı yeri biırakırım.

hdoğan
17-08-2014, 21:49
arkadaşlar göz aşısı ile tutmuş bir çöğürü aşı noktası üstünden kesmeden çift çatal şeklinde büyütmek istiyorum.aşı çalışır mı? sormamın sebebine gelince altay cevizi diye 20 tl aldığım aşısız 2. yılındaki cevize aşı yapmam.dahaca anlatılanlar gibi bir şeyini göremedim.hani olurya bir ihtimal :)))ne olacak sonunda diye 3-5 yıl bekleyene kadar bir yerında aşısıda olsun diye aklıma takıldı.olmadı sonradan keser tek aşılı yeri biırakırım.

Sayın Ahmettugrul55, sadece zaman kaybı olur ve aşı sürgünün gelişimini olumsuz yönde etkiler diye düşünüyorum. Bendede bahsettiğiniz çeşitten 3 fidan vardı üçünüde aşıyla değiştirmeye karar verdim.

ahmettugrul55
31-08-2014, 10:28
arkadaşlar bu videonun 4:11 sn sinde gözü baglamada ki kullanılan bandın neden bu kadar boşluk bırakılarak bağlandığını anlayan var mı?
https://www.youtube.com/watch?v=_OoE3NFMDNA&index=63&list=PL666F2A83ED53EA9C

Feragnesim
03-09-2014, 15:40
Arkadaşlar cevizde göz aşısı tutmuş ise aşı bağını çıkartıyormuyuz ,gevşetiyormuyuz. ya da öyle duruyormu bilen varsa yardımcı olurmu bana

horanlı.66
03-09-2014, 17:24
en geç otuz gün sonra çıkartıyosunuz çünku asıl anaç gövde büyümeye devam eder, ve bu süre içindede aşının tutmuş olması beklenir..

kurtkus
15-09-2014, 22:20
2014 göz aşılarım.

kurtkus
15-09-2014, 22:22
2014 göz aşılarım devam.

kurtkus
15-09-2014, 22:34
2014 göz aşıları devamı 2.

kurtkus
15-09-2014, 22:47
2014 devam 3.

kurtkus
15-09-2014, 22:57
Aşılara gündönümünden sonra başladım,eylülün ilk haftasına kadar devam ettim.İnşallah tuttular.Geçen sene kalem aşısı yaparak tutturduğum,hatta yaz mevsiminde 3-4 metre boylanan aşılardan bazıları 20-30 Mart 2014 tarihindeki soğuklarda donmuştu.Donan ağaçlardan çıkan sürgünlere ve çekirdekten yetiştirdiğim fidanlara yaptığım göz aşılarının yüzde 90 'ı tuttu.Bir ağaca yüzük,yama ve klasik göz taktım üçü de tuttu.Bunlardan edindiğim ve çevremdeki meyveci ,ziraat teknisyen,tekniker ve mühendis arkadaşlara anlatarak paylaştığım bir durumu sizlerle de paylaşmak istedim.Kalem aşıları daha çok,güney ve güneydoğu istikametindekiler tutuyor,göz aşılarının ise kuzey ve kuzeybatı istikametinde olanlar tutuyor:Belki de tesadüftür ama paylaşmak istedim.

Lilium
16-09-2014, 00:16
Şunlar sağlıklı görülmüyor kuruyabilirler.

517658

517659

517660

kurtkus
16-09-2014, 10:27
İnşallah kurumazlar ne diyeyim.İlginiz için teşekkürler.

hdoğan
16-09-2014, 10:33
İnşallah kurumazlar ne diyeyim.İlginiz için teşekkürler.

Sayın kurtkus, ilk başlarda zayıf görünen bir çok aşı sürgününün, birkaç haftada değişerek çok iyi gelişim gösterdiğini bir çok defa gördüm. Ayrıca kışada zayıf girenlerdede kışın kurumayıp baharda çok güçlü sürenlerinide. İnşallah bunlarda aynı şekilde olur. Ayrıca toprak ta beni çapalayın, birşeyler eksik diyor sanki:)

Feragnesim
16-09-2014, 13:01
Odunlaşmamış fidanlara başlarına poşet geçirin aşırı soğuklarda işe yarar bence

kale05
22-09-2014, 19:59
sayın kurtkus bahçeniz amasyanın neresinde acaba.ziyaret etmemiz mümkün mü? Bende geçen sene 1 dönümlük bir araziye yabancı çeşit ceviz diktim ama galiba kandırıldım.bu sene cevizler yerli cevizlerle birlikte açtı ve dondan etkilendi.cevizden anlayan birisinin memleketimizde olması sevindirici.

kurtkus
26-09-2014, 20:34
Kale 05 Gümüşhacıköy'deyim,çok anladığım söylenemez ama yediğimiz kazıklarla tecrübelerimiz arttı diyebilirim,her zaman beklerim.

karayel54
22-10-2014, 14:28
Ceviz bahçemde bulunan 20 adet 4 senelik 30 adet 10 senelik yalova cinsi cevizlerimi chandler çeşidine değiştirmek istiyorum adapazarında yardımcı olacak biri varmı acaba

Ethio
22-10-2014, 19:32
Merhaba arkadaşlar,

Konya da 1640 rakımda bulunan 2 yaşındaki fidanlığımda şebin ve fernor (%50 - %50 oranında) fidanlarından geçen sene kış soğuklarında şebin, fernor a göre çok daha fazla zayiat verdi. Bu yüzden şebinleri fernor ile aşılamalı mıyım diye düşünmeye başladım. Ölen fidanların yerine dikmek için anlaşma yaptığım fidancıda bunu tavsiye etti bana ama yeni fidan almama mı mevcut fernor lardan kalem alıp şebinleri değiştirmemi tavsiye etti. Size sorum ;

- Çok zayiat verdi diye Şebin lere fernor aşılamalı mıyım ?
- Yukarıdaki sorunun cevabı evet ise hangi tip aşı yöntemini kullanmalıyım ?
- Bu aşı ne zaman ve nasıl yapılmalı ?
- Çeşit değiştirmelisin derseniz yaklaşık 90 adet Şebin i aşılamam lazım. Bunun hakkından ben gibi acemi biri gelebilir mi yoksa bir bilenle mi anlaşmalıyım ?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

mustafademir431
24-06-2015, 17:42
Arkadaşlar fidanlar yeni hangi ayda göz aşısı yapabilirim ceviz fidanı

Hakan1315
05-10-2015, 09:00
Nail bey iyi gunler. Ben 1 eylul itibari ile yama goz asilarimi yaptim. Tutma orani yuksek ama gozler uyanmaya basladi 1 cm falan surgun oldu. Ayrica asi bantlarini almalimiyim. Sanirim havalarin sicak gitmesi olumsuz etki yapti gozler canlandi

son osmanlı 60
19-10-2015, 21:56
Allah'ın selamı üzerinize olsun arkadaşlar.
Öncelikle burada emeği geçen ve tecrübe edinmek , birşeyler öğrenmek isteyen meraklı arkadaşlara büyük fayda sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.
Ben bu yıl Tokat'ta aşılı ceviz üretimine başladım. kendi bahçemde tohumdan ürettiğim fidanlarımı eylül ayında aşıladım lakin ilk ve acemiliğim olduğu için ve kalem temininde sıkıntı yaşadığım için aşılarımın tutma oranı %10 da kaldı. Aşılama yapar iken birkaç çeşit aşı yöntemi denedim.
1) T aşı
2) yongalı göz aşısı
3) boru aşı
şeklinde aşılar yaptım ve boru aşılarının tamamı tuttu. yongalı göz aşılarının 3 tanesi tuttu ve %70 sini T aşı yapmıştım ondanda sadece 7 tanesi tuttu.
aşı bantlarını 1 ay sonra sökmüştüm tamamını (tutan tutmayan hepsi) ve tutacağını düşündüklerime aşı yerinden 20 cm üzerinden kesip üzerine mum damlattım.
Ama düşündüğüm gibi verim alamadım. Durum bundan ibaret. Önümüzdeki yıl daha iyi verim alabilmek için neler yapabilirim. Aşı yapmayı tam manasıyla öğrenmek istiyorum bana yardımcı olabilir misiniz.
Teşekkürler...

ahmettugrul55
04-01-2016, 17:14
mart sonu nisan ortasına kadar tutmayanlara dilcikli yapabilirsiniz.

Tugsad
18-01-2016, 15:10
Merhabalar sn. Son Osmanli..
Bilmiyorum aşı konusunu hallettiniz mi ama forumdaki bir abimizin aşı konusunda teori ve pratikte baya bilgili olduğunu düşünüyorum. Kendisine ulasirsan faydasi olabilir. Ismi: hdoğan

son osmanlı 60
06-03-2016, 09:34
mart sonu nisan ortasına kadar tutmayanlara dilcikli yapabilirsiniz.
teşekkürler arkadaşlar
bu ay dilcikli aşı için aşıcı tuuttum 2 günde 500 adet aşılayabileceğini söyledi lakin kalem alacağım kişi geçen gün yan çizdi :S şimdi kalem arıyorum chentler(400), fernor(50) ve franquette(50). Eğer bağçesi olan var ise bana yardımcı olursa sevinirim...

son osmanlı 60
06-03-2016, 09:35
Merhabalar sn. Son Osmanli..
Bilmiyorum aşı konusunu hallettiniz mi ama forumdaki bir abimizin aşı konusunda teori ve pratikte baya bilgili olduğunu düşünüyorum. Kendisine ulasirsan faydasi olabilir. Ismi: hdoğan
teşekkürler bi iletişime geçeyim bakayım...

coskunsarıkaya
29-06-2016, 11:13
Merhaba arkadaşlar

10 haziran da köyümden bir abi aradı.5-6 yaşlarında ağacın dallarını lider dalın üstü hariç 20 cm kalıncaya kadar budamış aşı yapmak için benden bilgi istedi.Kendisine yama göz aşısında hiç tecrübem olmadığını, ancak teorik bilgi verebileceğimi belirttim.Anlamadığını
görmesi gerektiğini belirtti.Oturduğum yer köyüm arası 75 km benim için de tecrübe olması için gittim.
Göz alacağımız ağaçta gözler tam oluşmamış tutmayacağını ısrarla belittim.Ağacı kestiği için başka şansının olmadığını tutmazsa sonra tekrar yapacağını söyledi.Onun amacı aşı tekniğini öğrenmek daha önce yapmış tutturamamış.Tam saymadım 6-7 aşı yaptım birkaç gün önce aradı biri hariç diğerleri tutmuş,gözler kabarmaya başlamış.Sevinçten uçuyordu.Kalan dalları da kendisi yapmış.Ağacın dalları 1-2-3-4 yaşlarında idi.Bu arada aşı bıçağım maket bıçağı,aşı bağım elektrikci bandı.Bir detayı da atlamak istemiyorum.Yaz aşılarında mutlaka gölge yapıyorum(yapraklı ağaç dalı,1 tutam ot vb)Kalem aşılarında kuşların darbesinden korumak için kalemden uzun dalcıklar bağlıyorum.

Bu yama göz aşıda bilgi ve tecrübesine güvendiğim hdogan'a sonsuz teşekkür ederim.ALLAH razı olsun.Biz de öğrendiklerimizi öğretmeye çalışıyoruz.Ülkemizde verimsiz ağaçlarımız da meyve ile dolsun İNŞALLAH tüm forumdaşlara selamlar.

hdoğan
30-06-2016, 08:48
Merhaba arkadaşlar

10 haziran da köyümden bir abi aradı.5-6 yaşlarında ağacın dallarını lider dalın üstü hariç 20 cm kalıncaya kadar budamış aşı yapmak için benden bilgi istedi.Kendisine yama göz aşısında hiç tecrübem olmadığını, ancak teorik bilgi verebileceğimi belirttim.Anlamadığını
görmesi gerektiğini belirtti.Oturduğum yer köyüm arası 75 km benim için de tecrübe olması için gittim.
Göz alacağımız ağaçta gözler tam oluşmamış tutmayacağını ısrarla belittim.Ağacı kestiği için başka şansının olmadığını tutmazsa sonra tekrar yapacağını söyledi.Onun amacı aşı tekniğini öğrenmek daha önce yapmış tutturamamış.Tam saymadım 6-7 aşı yaptım birkaç gün önce aradı biri hariç diğerleri tutmuş,gözler kabarmaya başlamış.Sevinçten uçuyordu.Kalan dalları da kendisi yapmış.Ağacın dalları 1-2-3-4 yaşlarında idi.Bu arada aşı bıçağım maket bıçağı,aşı bağım elektrikci bandı.Bir detayı da atlamak istemiyorum.Yaz aşılarında mutlaka gölge yapıyorum(yapraklı ağaç dalı,1 tutam ot vb)Kalem aşılarında kuşların darbesinden korumak için kalemden uzun dalcıklar bağlıyorum.

Bu yama göz aşıda bilgi ve tecrübesine güvendiğim hdogan'a sonsuz teşekkür ederim.ALLAH razı olsun.Biz de öğrendiklerimizi öğretmeye çalışıyoruz.Ülkemizde verimsiz ağaçlarımız da meyve ile dolsun İNŞALLAH tüm forumdaşlara selamlar.

Elinize, emeğinize sağlık Sayın Coskunsarıkaya. Ayrıca teşekkürler çok sağolun.

naturefan
12-07-2016, 15:02
bu videoyu ben de izlemiştin.
yongalı göz aşısı da yapıyorlardı.İlginç olan bu benim chanlerlarda yongalı göz aşısı ile yapılmış.Ama nette bu konuda hiç bilgiye rastlamadım.en azıdan cevize yapılan yongalı göz aşısı videosu anlamında.hiç tecrübesi olan var mı?nasıl ve ne zaman yapılır.

Bu yıl nisan başlarında deneme amaçlı birkaç yongalı göz aşısı yapmıştım, hemen hemen hepsi tutu. Cevizde yarma aşıda çok sorun yaşadım; kabuk altı aşılar başarılı (%90)sonuç verdi.

ilyss462
08-10-2017, 12:39
Doğru kalemi nerden bulabiliriz.

Dursunbeyli
08-10-2017, 14:36
Bu yıl nisan başlarında deneme amaçlı birkaç yongalı göz aşısı yapmıştım, hemen hemen hepsi tutu. Cevizde yarma aşıda çok sorun yaşadım; kabuk altı aşılar başarılı (%90)sonuç verdi.

Bence yarma aşı cevizde en doğru aşıdır. Tabi yapma şekli çok önemli.

sunay07
17-04-2018, 00:03
Selam,ağaç dostları

Antalya bölgesinde kıyı kesiminde yaşamaktayım.Chadler cevize şubat ayında kalem aşı olarak pikan cevizi aşıladım.şu anda sürgünlerini vermeye başladılar.şimdi ise chadlere cevize pikan cevizi göz aşısı yapmak istiyorum.Yapılır ise hangi ayda yapmam gerekiyor.Yardımlarınız için teşekkür ederim.