PDA

View Full Version : dkp / hoyalar

Sayfalar : 1 [2]

dkp
09-06-2010, 22:34
ilknur hanım, ben 15 gün aralıklarla sürekli kullanacağım (Paul, dergimizde sürekli kullandığını belirtmiş ), aralarda yanlızca su kullanıyorum. Kullandığım tüm sular kaynak veya yağmur suyu.

dkp
09-06-2010, 22:45
Serpens' in çiçekleri döküldü, Lacunosa 1.çiçeksapı çiçeklerini döktü, 2.çiçek sapı canlı ama küçük, 3.çiçeksapı oluşuyor. Bu kadar Hoya' dan da çiçek olmaz mı diye düşünürken, Ful'ümü fark etmemişim, eşim saymış seksen adet çiçek taşıyormuş, bu akşamki durumu..:D çiçek...:o

ilknur aşık
09-06-2010, 22:46
Peki bir litre suya ne kadar karıştıracağız? Ben daha önce hiç bu tür gübre kullanmadım. Bende componun guanolu vitamini var onu kullanıyorum, bir de yumurta suyu.

Sevgili dkp benim pubicalyx 282 ne yapıyor? İyi olduğunu umarım.

venus_trap
11-06-2010, 10:42
H.silverpink'in genel görünüşünün resmini de paylaşabilir misiniz lütfen, çok merak ettim onu. Bitkinizde imkan var ise, 2 göz bulunan bir çelik alın. Alttaki gözün iki yaprağını kesin en alt göz toprağa girecek şekilde yukarıda da bir göz kalacak şekilde toprağa daldırın çeliği.

hoyamı pubicaliyx baslıgında paylaştım ama daha henuz çiçek yok

dkp
11-06-2010, 11:37
Peki bir litre suya ne kadar karıştıracağız? Ben daha önce hiç bu tür gübre kullanmadım. Bende componun guanolu vitamini var onu kullanıyorum, bir de yumurta suyu.

Sevgili dkp benim pubicalyx 282 ne yapıyor? İyi olduğunu umarım.

Hoya pubicalyx 282 i görünce şaşıracaksınız.. Hoya shepherdii de muhteşem...

dkp
11-06-2010, 23:01
Her ne kadar sağlıklı bitki hedefim olsa da, çiçek görebilmek isteğim hep kazanıyor, seradaki prensesleri merak ettim, görünce şaşırıyorum, acaba doğal ortamlarında Hoya' lar nasıldır ? Hoya Obovata, üzerinde üç adet çiçek sapı mevcut, yaprakları ve çiçek sapı büyük, çiçekleri geçince dilimlenecekmiş ? En az on adet çelik çıkar...

Fatih
11-06-2010, 23:05
Muhteşembir çiçek maşallah.Açmadan güzel acaba açınca daha nasıl olacak.

maki01
11-06-2010, 23:40
Harika, bayılıyorum bu hallerine. Pıtırcıklar çıktı yine :)

Faruk
11-06-2010, 23:47
Dilaver bey obovatanız gerçekten mükemmel. Emeklerinize sağlık. Çiçeklerinden ziyade yaprakları çok hoşuma gitti. Çok sağlıklı bir görünüşü var...

huzunperest
11-06-2010, 23:56
Tebrikler Sayın dkp, seyirlik çiçeklerin gelmesi yakındır.
Gövde ve yaprakları ne kadar da kerrii'yi andırıyor. Hani az daha zorlasa yaprakları kalp şeklini alacakmış gibi.

maki01
11-06-2010, 23:56
2011 siparişlerimiz şekillenmeye başlıyor :) Paylaşım için teşekkürler sevgili dkp.

dkp
12-06-2010, 09:08
2011 siparişlerimiz şekillenmeye başlıyor :) Paylaşım için teşekkürler sevgili dkp.

Arkadaşlar dün, serada çok keyiflendim. Önümüzdeki günlerde türleri ve fotoğraflarını yayınlayacağım, öyle güzel çelik hazırlıyorlar ki; sevgili maki01, 2011 belki biraz sabırsız olacak ama yurtdışına gerek kalmayacak.(yaygın türlerde)

missmenas
13-06-2010, 00:27
Dilaver Bey, acaba hazırlanan türler hangileri?
ilk ben sipariş açayım:D Yurt dışından posta gönderimi Kalbime inecek bu gidişlen. Mümkünmü acaba bizlere bir liste sunmanız.

maki01
13-06-2010, 00:34
Sevindirici bir haber bu sevgili dkp.

Özellikle yurtdışından gelen çelikten üretilen yerli çeliklerin, ortama uyum sağlayarak köklenmesi çok daha kısa sürede gerçekleşiyor. Bir an önce satışların başlamasını diliyorum.

dkp
16-06-2010, 23:21
Sayın İlknur Aşık' ın hediyesi, çok teşekkür ederim; umarım bu Hoya Serpens' i, yurdumuza yayılacak kadar büyütebilirim.

dkp
16-06-2010, 23:32
Sayın a1919, soldaki diversifolia, sağdaki pub.282 saksı değişimi yapmayı unutmazsınız değil mi ?

dkp
16-06-2010, 23:46
Hoya Lacunosa ile adeta sinir harpi yapıyorum, ilk çiçek sapı oluşturduğu gün -bir ayda sonra çiçek görürüm. demiştim.
Toplamda üç adet çiçek sapı çıkarttı, haftada iki kez çiçek saplarının üzerinde tomurcuklar oluşuyor ve kuruyor.
Çiçek sapının ucu devamlı büyüyor, haydi bakalım, nereye kadar...:mad: :D

a1919
17-06-2010, 07:43
Sayın a1919, soldaki diversifolia, sağdaki pub.282 saksı değişimi yapmayı unutmazsınız değil mi ?

Çok teşekkürler Sayın dkp,
Sabırsızlıkla bekliyorum ;)

maki01
17-06-2010, 09:45
Daha güzel ve sağlıklı çiçekler için çabalıyor olmalı sevgili dkp :) Son gelenler inci gibi duruyor, umarım en kısa zamanda açarak hepimizi sevindirir. Kokusunu çok merak ediyorum lacunosanın.

hazan-z
18-06-2010, 00:51
Dilerim Lacunosa'nın çiceklerini de Ful çiçekleri gibi doyasıya koklarsınız.(Tabii ki bizlerin
yerine de.)Selam ve sevgiler.

dkp
30-06-2010, 22:49
Yoğun iki ay geçti, serada bulunan Obovata ve Shepherdii çiçeklendiği halde görmeye fırsatım olmadı. Aleyagarden' den gelenler kendilerini göstermeye başladı, Paul' den gelenler de fena değil. Kayıplar mutlaka oluyor, en az kayıp vermek için gelen çelikleri küçülterek dikim yapmıştım, sonuçları keyifli, belki de örneğim Mathilda olduğu için böyle tanımlıyorum.

156891

156892
Sayın yeşillim, gelen çeliğiniz ve dikimden sonraki durumları bu, Hoya Davidcummimgii.

156918
Sayın İlknur Aşık, sizin Curtisii ve obscura' nız.

maki01
30-06-2010, 23:41
Olmaz ki sevgili dkp, biz de göremedik güzelim çiçekleri :)

kaktüs
01-07-2010, 09:34
Görünce yazmadan duramadım. Sayın dkp, ellerinize ve daha da çok yüreğinize sağlık... Dilerim hoyalarınızı sağlıklı ve mutlu günlerde güle güle büyütürsünüz...

Epey bir çeşit oldu sanırım elinizde de :)

ilknur aşık
01-07-2010, 12:39
Elinize, emeğinize sağlık. Valla ne diyeyim bilmiyorum.

yeşillim
03-07-2010, 22:00
Çeliğin önceki ve sonraki hali için teşekkür ederim.

231 nolu mesajınızdaki daldırma yöntemindeki uygulamanızda
değişiklik oldu mu?

Özellikle takip etmek istediğim bir yöntem.

dkp
04-07-2010, 23:03
Sayın yeşillim, cevap için, önceki mesajlara bir göz gezdirdim, bu konuyu fotoğraflarla aktarmak güzel olurdu ama, henüz bazı gelişmeler tamamlanmış değil. Ağustos veya Eylül ayındaki sonuçlar daha gerçekçi olacaktır. Bana göre daldırma yöntemi Hoya' lara uygun bir yöntem değil.

dkp
05-07-2010, 00:51
Hoya Lacunosa.... Bu kadar naz olmaz ki :mad:. Lütfen haftada iki kez çiçek uzantısı oluşturup, kurutma...:D

maki01
05-07-2010, 10:49
Can dayanmaz bu kadar naza :) Çok da sağlıklı duruyor sevgili dkp, yaprakları ne güzel, pırıl pırıl...

dkp
06-07-2010, 21:48
Evet sevgili maki01, yakın çekimde daha net görülüyor, haftada iki kez bu görüntü yenileniyor.Kurumuş olanlar ilginç, sanki her yeni gelen bir öncekinden daha büyük gibi.

maki01
06-07-2010, 23:06
Çiçeğiniz harika, çekim de... Ellerinize sağlık.

Bu kez pıtlayacaklar sevgili dkp. Kokusunu tanımlamak zorunda kalacaksınız. Darısı diğerlerine...

Faruk
07-07-2010, 00:48
Evet sevgili maki01, yakın çekimde daha net görülüyor, haftada iki kez bu görüntü yenileniyor.Kurumuş olanlar ilginç, sanki her yeni gelen bir öncekinden daha büyük gibi.

Dilaver bey tomurcukların kurumasının sebebi nedir acaba???

missmenas
07-07-2010, 06:03
Dilaver Bey gerçektende çok üzücü, umarım bu nazlı kızımızın son çabası olur ve çiçeklerini büyütür de setretme keyfini birlikte yaşarız.

İlkin
07-07-2010, 11:05
Acaba yeterli suyu alamıyor mu topraktan. Benim H.wayetii çiçek sapı vermişti. Bir haftalığına şehir dışındaydım, geldiğim zaman kurumuştu. İlk defa göreceğim için çok heyecanlıydım bu türün çiçeğini, artık sağlık olsun diyorum. H.Kerrii'de çiçeklerini büyütüyordu. Az su aldığı için çiçek demeti içinden sadece bir dal çiçek açtı diğerleri döküldü. O yüzden çiçeğe giderken verilen suyun çok önemli olduğunu düşünüyorum ben.

dkp
12-07-2010, 20:02
Sezonu yarıladık; ışık, su, gübre, nem, v.s..hala sorguluyoruz, bu kadar ilgi yeter.
Bu yıl hedef sağlıklı bitkilerdi. Elimdekiler ile (mekan, zaman, tecrübe, yetenek, Hoya) ancak bu kadar.
Sezar' ın hakkı Sezar'a. Çiçek göreceğiz diye bu kadar beklenir mi ? Her tomurcuk sırası dört gün... Tatilde, tatil...:rolleyes:

dkp
13-07-2010, 20:40
Acaba nem ve gübre eksikliği mi çekiyor sayın dkp? :( Bitki kendini güçsüz hissediyorsa çiçeklerini büyütemez çünkü. Sorun nerede acaba? Dökülen tomurcukları gördükçe içim gidiyor.

Bilmiyorum, her bir faktör için ayrı ayrı gözlem yapmak gerekiyor, zaman kısıtım var, ışık, nem, ısı, su, vitamin; hepsi birbirine girdi..
Bu karmaşada bir sonuçtan var ki, sevindirici; bu sene kayıplar çok çok az, hatta bazı türler beklentilerimin üzerinde.
Mesela Red Button, bir kök vardı budadım, üç kök oldu tekrar budamak için sonbaharı bekliyorum. Bu tip örneklerin sayısı az değil...
Bu sene bardağın dolu tarafı ağır basıyor..... :)

dkp
25-07-2010, 23:16
Serada bulunan türlerden birkaç tanesi bana göre çok zor türlerdi, onları sera içinde, özel bir sera ortamına yerleştirmiştik. Birbuçuk yaşındalar... :) İlkbaharda çok iyi durumda olanlar, keyifli değillerdi, galiba dilimlenecekler !

Sayın İlkin' in hediyesi...H.curtisii
162737
Hoya sp. Sarawak
162738
Hoya heuschkeliana
162739

dkp
28-07-2010, 21:29
Sayın Zeynep Örenk Mathilda'nızdan haberler bekliyorum...:)
Bu senenin prensesleri Mathilda(lar) :D
Serpens' in gelişimi fena değil.
Lacunosa' nın çiçek sapları da bozuldu, umarım enerjisini büyümeye verir.

maki01
28-07-2010, 22:00
Serpensin çiçek sapı yaprağından bile büyük. Böyle birşey hiç beklemiyordum. Rozet kadar çiçek kümesi olur herhalde demiştim :)

Ellerinize sağlık sevgili dkp...

ilknur aşık
29-07-2010, 09:21
Dilaver bey inşallah sizinkiler açar. Benimkiler açamadan kurudu.

İlkin
29-07-2010, 12:38
Sevgili maki serpens'in çiçekleri h.cornosa çiçekleri kadar büyük. O kadar minik yapraklı bir bitkiden nasıl böyle kocaman çiçekler çıkıyor anlayamıyor insan. ;)

yeşillim
10-08-2010, 22:07
Sn dkp,
Hoya Davidcummimgii'nin durumunu sormak için gelmiştim. Bakın size Bella'yı getirdim.

dkp
11-08-2010, 22:32
Sayın yeşillim, yürekten kutluyorum sizi, çok güzel, çok sevindim. Her yıl Bella çeliği denedim, ilk kez bu sene iyi gidiyordu, temmuz sıcakları başladığında filizleri kurudu, ağustosta da tamamı. Galeriye de eklemişsiniz, bol bol fotoğraflarını çekin, uzun uzun izleyelim.
işte sizin prensesler, yerlerinde sayıyorlar...
165753

Sayın İlknur Aşık'ın prensesleri de ayni durumda..
165754

165755

Sayın Hydrosuccess'in ısı ve nem (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=682115#post682115)ile ilgili yorumlarına katılıyorum(17.mesaj).
Son iki hafta içindeki kayıplarım, Bella, üç adet Lacunosa, iki serpens, Linearis, Curtsii, Kerii (üç dilim oldu), Mindorensis, Carnosa(Paul) ve devamı olacak gibi.. Tamamı bu sene gelenlerden oluşuyor.Bella ve Linearis dışındakiler hala yedekliler. Serada bulunanlardan da güzel haberler yok gibi. Hoyaların bulunduğu ortamlarda sıcaklık, gece bile 30 derecenin altına düşemiyor. Zaman dışında her soruna çözüm bulunuyor, emekliliğe kadar zaman sorun olacak...:(

maki01
12-08-2010, 00:03
Sevgili dkp,

Kayıplarınıza üzüldüm ancak tek neden sıcak ve nem olmamalı diye düşünüyorum. Benim çelikleri, köklendikten sonra batıya bakan bir pencere önüne aldım. En az 3-4 saat tül arkasından güneş ışığı alıyorlar. Adana'da da nem oranı malumunuz . Bulundukları yerde 12-14 saat klima çalışıyor ama günün en sıcak saatlerinde klimayı da kapatıyorum. Sizinkilerle ortak olanlar lacunosa,kerrii ve serpens. Diğerleri ise, australis , verticillata, compacta variegata, tricolor , kentiana ve bogor.

Kızlarınızın ise maşallahı var. Her ikisi de ( Diversifolia ve pubx282) fazla sayıda sürgün vermekle meşgul.

Acaba sıcak hava ve nemle birlikte gelişen mantar mı çeliklerinizin kurumasına neden oluyor?

dkp
12-08-2010, 21:37
Sevgili dkp,

Kayıplarınıza üzüldüm ancak tek neden sıcak ve nem olmamalı diye düşünüyorum. Benim çelikleri, köklendikten sonra batıya bakan bir pencere önüne aldım. En az 3-4 saat tül arkasından güneş ışığı alıyorlar. Adana'da da nem oranı malumunuz . Bulundukları yerde 12-14 saat klima çalışıyor ama günün en sıcak saatlerinde klimayı da kapatıyorum. Sizinkilerle ortak olanlar lacunosa,kerrii ve serpens. Diğerleri ise, australis , verticillata, compacta variegata, tricolor , kentiana ve bogor.

Kızlarınızın ise maşallahı var. Her ikisi de ( Diversifolia ve pubx282) fazla sayıda sürgün vermekle meşgul.

Acaba sıcak hava ve nemle birlikte gelişen mantar mı çeliklerinizin kurumasına neden oluyor?

Kararlı olmak gerekiyor, herbirinin ayrı hikayesi var. Gelen çelikler filizlenmeye başlayınca, haydi biraz daha büyüsün, bu hafta, sıcaklar geçince, bu hafta gezeyim haftaiçi yaparım...v.s.. daha bir yığın gerekçe ile Perşembe veya Cuma biraz fazla suladım, pazartesi döndüğümde malum tablo oluşmaya başlamıştı. Seradakilerde pek farklı değilmiş en son, sayın missmenas ziyaret etmişti. Tayland'tan köklü gelen, orta büyüklükteki saksılara dikilenlerde kayıp yok, kayıpların tamamı kağıt bardakta olanlar. Dostlarla paylaşacağım diye onları orta büyüklükteki saksılara alamıyordum. Bu hafta sonu inceleme var, mantar olacağını düşünmüyorum, fazla su+ısı, kökler haşlama oldu...

maki01
13-08-2010, 00:10
Ben de bu yaz bol bol sardunya haşladım...

Afrika menekşeleri için kök çürüme nedenini araştırırken yabancı bir sitede edindiğim bilgi her kök çürümesinin altında mantar aramama neden oldu.

Menekşelerde de durum benzerlik gösteriyor. Anlatılan hikayede kök çürümesi iki nedene bağlanıyor.

1. Bitkinin uzun süre susuz bırakıldıktan sonra bolca sulanması,
2. Kökleri yeterince gelişmemiş bir bitkiyi ihtiyacından büyük saksıya koyma sonucu ortaya çıkan su fazlalığı.

Her iki durumda da adını şimdi hatırlayamadığım bir mantarın gelişimine uygun ortam sağlandığını yazmışlardı. Menekşede hastalıklı bölgeyi tamamen temizleyip, geride kalan kök ya da gövdeyi sulandırılmış kükürtle ilaçlanması önerilmişti.Eski toprağın kesinlikle yeniden kullanılmaması gerektiği de söylenmişti. Menekşelerde denedim, etkili oldu.

Artık kökü çürüyen her bitkide mantardan kuşkulanıyorum:)

yeşillim
22-08-2010, 10:23
Sn dkp,
Forumdan öğrendiğime göre prenseslerin yerinde saymaları da bir gelişme göstergesiymiş.
Yalnızca olgunlaşması gereken şartları için dinlenmedeler, bunu bize bu haliyle anlatıyorlar
sanırım.

Kütahya sonbahar havasını hatırlatmaya başladı iki gündür. Mesela şu an 19derece.
Buranın havasına göre uyum sağlaması açısından emanetim yolculuğu da kaldırır mı dersiniz.

:confused: Hoya Davidcummimgii için.

dkp
22-08-2010, 23:09
Sayın yeşillim, paketiniz hazır; 20*10*20 ile bir haftadır suluyorum , yanlızca öndeki 5 cm kadar sürgün verdi, hemen saksı değişimi yapmanızı öneririm. Hediyeniz için teşekkür ederim, umarım yetiştirmeyi başarabilirim. Yarın kargoya vereceğim. Uygun iklim şartları konusunda bilgi sahibi değilim, bu güne kadar bulundukları ortam; aydınlık, gece ve gündüz 28-38 derece, sera ortamı, güneş ve hava akımı almadılar.

NazMurat
26-08-2010, 13:26
mum çiçeği adına ne çok şey yapmışsınız.
ellerinize, yüreğinize sağlık

Rabbim nazarlardan korusun hepsi bir harika
umarım tüm hoyalarınız kayıpsız, sağlıklı, bol çiçekli, her gün gülümserler sizlere.

mum çiçeği hayranı olarak ben de birşeyler yapmaya çalışıyorum ve sizin ender bilgi-tecrübelerinizden faydalanıyorum.
ne mutlu bizlere. teşekkürler sizlere

dkp
13-09-2010, 22:31
Sonbaharlarda kayıplarım çok oluyordu bu defa hazırlıklıyım. Torf+orkide harcı+ince talaş+keçi gübresi+20*10*20 ile bir hafta güneşte harmanlamıştım. Nisan, mayıs, haziran aylarında yaptığım dikimlerde bardak saksılarda toprak kalmamış (çökmeler görülüyor). Çelik aldığım Diversifolia' nın kök çürümesini tesadüten tespit ediyorum. Şu plastik saksılarda içime sinmiyordu, vesile ile toprak saksılara geçmeye başladım. Çeliklerinizin bozulduğunu düşünüyorsanız veya gelişmelerini beğenmiyorsanız, acaba düzelirmi demeyin, toprak değişimi yapın, öneriyorum...

maki01
13-09-2010, 23:27
Sevgili dkp,
Yeni çelikleriniz hayırlı olsun demekten başka bir şey gelmiyor elimizden. Diversifolia'ya üzüldüm. Malum akrabalık ilişkimiz var onunla:) Kızının da yapraklarında sorun var ama bol bol yeni sürgün veriyor.

Benim Mutlu Bey'den gelen Carnosa hiç gelişmedi. Toprağında solucan olduğu için kökleri inceleyemiyorum ama sevgili hazan-z bu işkenceye benim için katlanacağını söyledi. Fırsat bulup gelebilirse , köklere bakmak istiyorum.

maki01
17-10-2010, 20:23
Sevgili dkp,

Diversifoliamdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=705992&postcount=26) sorun devam ediyor. Yapraksız kalan sürgünlerini kessem mi acaba? Kökleri kontrol edip saksısını mı büyütsem? Ben çözüm bulamadım. Yardım lütfen...

dkp
19-10-2010, 20:15
Sevgili dkp,

Diversifoliamdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=705992&postcount=26) sorun devam ediyor. Yapraksız kalan sürgünlerini kessem mi acaba? Kökleri kontrol edip saksısını mı büyütsem? Ben çözüm bulamadım. Yardım lütfen...

Sayın maki01, bu sorunu sonbaharlarda hep yaşadım, diğer türlerde de yaşamaya devam ediyorum. Serada bulunan bu türü ağustos sonunda çeliklediler tümü de tuttu. Bendeki anaçta bozuldu, aldığım çeliklerden yanlızca bir tanesi iyi durumda. Anaç olanda toprak ve saksı değişimi fayda etmedi. Alacağınız çelikler ile şansınızı arttırabilirsiniz. Kaygılanmayın , deneyin, dilimleyin.:o

maki01
20-10-2010, 00:13
Dilimlemeye kıyamam :) Yeni sürgünlerdeki yaprakları büyütememesi dışında çok sağlıklı. Hala yeni sürgünler veriyor. Siz yedeklemişsiniz, olmazsa yine size müracaat ederim :)

missmenas
20-10-2010, 09:31
Makiciğim bende yedeklerim senin için, bu kadar gelişmiş bitkiye kıymayın derim.
Mevsim geçişi problemi yaşıyordur bitki. daha bol güneş alabileceği bir yere yerleştirseniz diye düşünüyorum.
Çok üzücü bir olay, bence Siz köklerine bakın ve toprak değişimi falan yapın.

dkp
20-10-2010, 21:27
Tamam, tahminim % 20-30 özellikle sürgünlerden kaybınız olacak. Mart-Nisan aylarında saksı değişimi ile birlikte yeni sürgünlerle büyümeye devam edecek. Hava sıcaklığı düşükse, toprağın nemli-kuru aralığında olmasını, ısı fazla ise nemli olmasını sağlamalısınız.

dkp
20-10-2010, 21:48
Arkadaşlar, Paul' ü ve serasını ziyaret etmeyi planladım. Görmek istediklerinizi fotoğraflayacağım, sorularınız varsa ileteceğim, isteklerinizi veya mesajlarınızı belirtirmisiniz ?

acemifüsun
21-10-2010, 19:56
Sevgili dkp kızımı sizlerle tanıştırmak istedim, bakın bakalım yeterli büyüme göstermiş mi?:) Teşekkürlerimle:)

yeşillim
21-10-2010, 20:14
Sayın dkp, nasıl yani ziyaret ne zaman !
Desenize gözlerimiz çektiğiniz fotoğraflarla bayram edecek.
Peki bizim siparişler ne olacak, sanırım bayramdan sonra mum çiçeği
siparişi başlığında sipariş için kararlar alınacaktı...

dkp
21-10-2010, 22:01
Bütün kokulu çiçekleri seviyorum ama Hoya' nın yeri bir başka, Carnosa' m bozulunca farklı türleri tanımış bu vesile olmuş, Paul ile yazışmaya başlamıştık . Ziyaret isteğimi geri çevirmedi, 14 -15 kasım için plan yaptık. Özellikle köklendirme, ortam ısısı ve ışık ile ilgili bilgilenmek istiyorum. 2011 de sipariş verecekmiyim bilmiyorum ama arkadaşlarıma destek için hazırım.

dkp
21-10-2010, 22:05
Sevgili dkp kızımı sizlerle tanıştırmak istedim, bakın bakalım yeterli büyüme göstermiş mi?:) Teşekkürlerimle:)

Büyüyünce işte böyle olacak; annesi gibi :D

maki01
21-10-2010, 22:43
Bu ne güzellik böyle... Ellerinize , yüreğinize sağlık sevgili dkp.

Çiçekler carnosadan farklı, tanıyamadım anne-kızı :)

iris41
22-10-2010, 05:50
Yazın aldıgım carnosa nedense ölmüyor ..:p şaka gibi ama büyümüyor dal atmıyor yaprak cıkarmıyor öylece aldıgım gün gibi duruyor.bu normalmidir :mad: Cicek acmasada büyümesini cok istiyorum

Şevket Yaşar
23-10-2010, 13:52
Sayın DKP,

Tasarladığınız gezinin faydalı ve hayırlı olmasını dilerim.Mum çiçeği kosunda daha acemi sayılırım.Mümkün olursa bazı husuları incelerseniz bundan sonraki siparişlerde faydalı olabilir.Özellikle Paul'un sitesinde mum çiceği türleri fazla değişmedi.Aleya Garden de olan Archboldiana,Australis margin varigete,Buotii, caudata,coranaria,densifolia, excavata ,Finlaysonii, İmperialis red, kerii margin variegate, megalaster, mindorensis, multiflora onychoides, pachylada,rubida ,ruthie ile diğer sitelerde gördüğümüz acuta variegate calycine ,subcalva isimli hoyalar yok.Bu türler Paul'ün serasında hiçmi yok satışa sunamıyor.Hollandanın iklim şarlarından dolayı yetiştiremiyormu?**** satışa sunabilecek miktarda mevcudumu yok.Tekrar hayırlı yolculuklar.

maki01
23-10-2010, 17:29
Sevgili dkp,

Şu siyah nokta gibi lekelerin (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=684495&postcount=57)nedenini Paul'e de sorsak mı? Sayın elek'e gelen çeliklerde (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=701990&postcount=548)de benzer lekeler var. Daha doğrusu hoya hastalıkları ve mücadelesi ile ilgili bilgi alabirseniz hepimize faydalı olacaktır.

Şimdiden iyi yolculaklar diliyorum...

yeşillim
23-10-2010, 17:43
Sayın dkp,
Hoyalarda topraksız ortamda yetiştirme yapıp yapmadığını, düşünceleri ve
sistemi hakkında bilgi istiyorum.
Hayırlı yolculuklar diliyorum.

delete61
25-10-2010, 08:36
Hayırlı günler Dilaver abi. Siteyi çok sık ziyaret edemiyorum işler baya bir yoğundu, izinde araya girince süre bir hayli uzadı. Öncülüğünüzde gelen çeliklerimden şu an 7 çeşit tutturabildim, ama hala panik halindeyim çünki malum mevsimler değişti kaloriferli evde oturduğumuzdan çiçeklerimin şartlara nasıl bir tepki vereceklerini bilemiyorum. O yüzden Paul beyi ziyarete gittiğinizde sipariş veren arkadaşlar olur ise benide listeye ekleyebilirmisiniz. Şimdiden teşekkür ederim

acemifüsun
25-10-2010, 19:47

Harika Dilaver bey, ellerinize sağlık:) Umarım çok çabuk büyüyüp, bu güzel çiçeklerini bana da gösterir:)

kaktüs
25-10-2010, 20:47
Sayın dkp
Çok şaşırdım çok sevindim... Bol bol fotoğraflayın Paul Bey'in serasını :)
Yakında sizin ev de öyle olacak sanıyorum....

Özellikle bu sene gelen türler, bana biraz daha tür edinme konusunda cesaret verdi :D Bahane arıyorum aslında yenileri de eklensin diye :D

Ama bu kez hayalini kurduğum türler sanırım Paul Bey'de yok... Bunları ne şekilde temin edebileceğim konusunda sizden destek almak isterim sakıncası yoksa :cool:

agozce
26-10-2010, 00:41
Dilaver bey güle güle gidin. Mümkünse ,büyük kırmızı açanlardan getirin ..:)))

dkp
29-10-2010, 01:08
Sayın kaktüs, hep birlikte mi gidecektik ? incelemiştik galiba değil mi ?
Umuyorum eylenceli olacak, şimdiden gülmeye başladık bile...
Resmi bir dille beş yıldır yazışıyorduk.
Ziyaret dileğimi de yazmıştım, 14 - 15 kasım için uygun olduğunu bildirdi.
Programımızı kesinleştirdikten sonra, randevü saatinde aksilik ihtimali nedeniyle kesin programımı bildirmiştim.
Mesajımı şöyle sonlandırmıştım..
'' Türkiye' den bir isteğin var mı ? ''
Cevap olarak şöyle yazmış;
'' Türkiye'den bir isteğin var mı diye yazmışsın, ne demek istiyorsun anlamadım ! ''
.....
Çok şaşırdık, Kültürümüzü anlaması mümkün mü ? :D
Ortak siparişlerde çoğunlukla zorluk çıkartıyordu.
Mesajlarıma cevap vermediği de oluyordu.
Ortak siparişlerimizin paylaşma, dostluk, dayanışma olduğunu anlayabilmişmiydi acaba ?
Merak ediyorum, bizleri nasıl değerlendiriyor .

Hoya çeşitlerimi arttırmam konusunda kararsızım, zaman ve alan sorunum var. Tayland' tan sipariş vermek istiyorsanız, Kasım ve Aralık uygun zaman. Destek konusunda herzaman dostlarımın yanındayım, gurupumuz ile birlikteyim.

Sayın agozce, teşekkür ederim, İmperyalis' i soracağım ama bir hafta paket taşınır mı ? :D
Sayın delete61, siparişler konusunu görüşeceğim, sizi bilgilendireceğim.
Sayın yeşillim, topraksız uygulama yapmadığını düşünüyorum, soracağım.
Sayın Şevket Yaşar, ilk tercihinin ticari fayda olduğunu biliyorum, belirttiğiniz türler diğerlerine göre zor türler.
Sayın maki01, teşekkür ederim. Fotoğrafladığım Carnosa, tüm yılı açık balkonda geçiriyor. En çok eziyet gören bitkim.:D

iris41
29-10-2010, 06:37
Sayın dkb paül beyin sitesinde atlasların farklı ceşitleride var getirmeyi düşünüyormusunuz ?
siparişlerde büyük sarı acan türden edinmek cok isterim . ğüle ğüle gidip gelin.
Umarım her şey istediginiz gibi gelişir

İlkin
29-10-2010, 10:12
Sayın dkp şimdiden size iyi yolculuklar diliyorum, ağız tadı ile gidip gelin, bize bol bol anlatacak şey çıkartın lütfen. :) Giderken de Paul Bey'e Türk kahvesi götürün mutlaka, oturup içersiniz o güzel bir tad bırakır bizden ona. Ondan gelen H.kerrii çiçek açtı selamlarımızı iletin lütfen...

sevim4
29-10-2010, 12:37
Hayırlı loculuklar sayın dkp,umarım yeni bitkilerde getirirsiniz.
Sayın paul beye çok teşekkür ederim bizi bu güzel hoyalarla tanıştırdığı için.
Sevgiler.

delete61
29-10-2010, 13:17
Yolun açık olsun dilaver abi. Kazasız belasız git gel hayırlısı ile. Paul beyin serasından olmasada kasım aralık gibi taylant' dan sipariş verirseniz köklü ve çelik olarak pek çok hoya siparişim olacak listeyi hazırlamaya başladım, ayrıca aleya garden de fiyatlarını göremesemde Orkidelerde çok güzel görünüyor. Cevabınızı sabısızlıkla bekliyorum.

kaktüs
29-10-2010, 15:54
:) Siz gidince biz gitmiş kadar oluruz... :) hepimizden bir parça götürüyorsunuz zaten :)))

Paul Bey'e İlkin hanımın da dediği gibi Türk Kahvesi götürün... bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır ya, belki bundan sonra daha önemser uzaktaki hoyaseverleri :)

İyi eglenceler size. Sağlıcakla gidin sağ salim gelin :) İyi yolculuklar..

yigit666
29-10-2010, 18:09
dilaver bey . bende size hayırlı yolculuklar diliyorum ,sağlıcakla güle güle gidip gelin .

Jezebel
02-11-2010, 15:39

Bende de bundan olacak çünkü sevgili acemifüsun , bana kıyamayıp ,
koca bir saksı hediye etti . Sayın dkp hoyanız çok bereketliymiş ;)
Çiçeğine bayıldım .

Oğuzhan
02-11-2010, 17:17
İyi eglenceler size. Sağlıcakla gidin sağ salim gelin İyi yolculuklar..

elek
03-11-2010, 20:48
Dilaver Bey selametle gidin gelin, umarım keyifli bir gezi olur. İtalyanlar hariç Avrupalılar genellikle soğuk ve resmi oluyorlar, ne yapalım.. Burada yardımlaşma ve paylaşım açısından güzel bir grup oluşmuş, varsın Paul efendi önemsemesin bizi ;)
Sayın Maki01'in dikkati sayesinde farkettiğim lekelenmeleri ben de merak ettim doğrusu. Lekelenmelerin yoğunluğu sanırım oksijenli su sayesinde azalsa da, gün ışığında özellikle verticillatada bariz şekilde belli oluyor. Ben önlemimi alıp ayırdım çelikleri, nemli ortamda bile ilerleme olmadığına göre mantar bile olsa ciddi birşey değil galiba. Ama kökten bir çözümü varsa bilmek güzel olurdu..

dkp
07-11-2010, 16:23
paül beyin sitesinde atlasların farklı ceşitleride var getirmeyi düşünüyormusunuz ? siparişlerde büyük sarı acan türden edinmek cok isterim

Sayın iris41, Hoya dışındaki siparişleri soracağım.
Sayın ilkin, dört yılda neler yaptığımızı anlatsam, Paul mutluluktan uçar, dört yıldır 600-900 euro arası havale yapıyoruz.

kasım aralık gibi taylant' dan sipariş verirseniz köklü ve çelik olarak pek çok hoya siparişim olacak listeyi hazırlamaya başladım, ayrıca aleya garden de fiyatlarını göremesemde Orkidelerde çok güzel görünüyor. Cevabınızı sabısızlıkla bekliyorum.

Sayın delete61, Orkide konusunda birşey diyemem, Tayland siparişi için, forumda başlık açılıp görüşülmesi iyi olur. Hatta ben de bir iki tür siparişi veririm.

Sayın kaktüs, merak ettiğim, bize bakışı nedir ? izin verdiği kadar fotoğraf çekeceğim.
Sayın dkp hoyanız çok bereketliymiş ;)
Çiçeğine bayıldım .
Sayın Jezebel , yaygınlaşmasına sevindim. İsteyen olursa çekinmeden çelik isteyebilir, keyifle gönderirim.
Sayın Oğuzhan, teşekkür ederim.
Lekelenmelerin yoğunluğu sanırım oksijenli su sayesinde azalsa da, gün ışığında özellikle verticillatada bariz şekilde belli oluyor. Ben önlemimi alıp ayırdım çelikleri, nemli ortamda bile ilerleme olmadığına göre mantar bile olsa ciddi birşey değil galiba. Ama kökten bir çözümü varsa bilmek güzel olurdu..
Sayın elek , lekelenmeyi hastalık olarak görmüyorum ama soracağım.

karalale
08-11-2010, 11:24
Sayın dkp, mümkünse Paul beyin tam adresini alabilirmiyim, Hollanda yı ziyaret etmek şart oldu, tabii internet adresinide rica edeceğim. Size de iyi yolculuklar, güzellikle gidip, güzelliklerle dönün inşallah. Saygılar.

dkp
09-11-2010, 21:27
Sayın dkp, mümkünse Paul beyin tam adresini alabilirmiyim, Hollanda yı ziyaret etmek şart oldu, tabii internet adresinide rica edeceğim. Size de iyi yolculuklar, güzellikle gidip, güzelliklerle dönün inşallah. Saygılar.

Bilgileri E-posta olarak gönderdim, teşekkür ederim.

dkp
14-11-2010, 23:55
İngilizce bilmediğimi yazmıştım, ilk sorusu '' nasıl anlaşacağız '' oldu. Oğlum...
Çok sıcak karşıladı, Suculent, Kaktüs ve diğer seralarını da gezdirdi.
Benim için iyi bir deneyim oldu, anlatılacak çok şey var.
En ilgiç olanı da, serasına Mathilda' nın bile çiçeklerini görmemiş, o yanlızca yetiştiriyor.

İlkin
15-11-2010, 09:34
Anlatacaklarınızı ve özellikle de fotoğraflı anlatımınızı merakla bekleyeceğim. Yetiştirdiği hoyaların çiçeklerini hiç mi görmemiş!! yoksa ben mi yanlış anladım acaba! Eğer bu güzelim türlerin o muhteşem çiçeklerini hiç görmemiş ise ah ben ne diyeyim bu adama... :rolleyes:

sevim4
15-11-2010, 10:14
Sabırsızlıkla bekliyoruz.

maki01
15-11-2010, 10:40
Hoya cennetini görmenin verdiği mutluluk farklı olmalı sevgili dkp:)

Bir an önce bizlerle paylaşmanızı bekliyoruz.

missmenas
15-11-2010, 21:54
Sayın Dilaver bey, gözlemleriniz ve orda Hoya cennetinde olmanız bizler için çok iyi bir tecrübe olacak .
Sabırsızlıkla anlatacaklarınızı bekliyorum.

delete61
16-11-2010, 08:30
Hoşgeldiniz Dilaver abi. Sizin, Ailenizin ve Tüm Ağaçlar net üyelerinin Kurban bayramını kutlarım.Anlatacaklarınızı ve resimleri merakla bekliyoruz.

dlk
16-11-2010, 11:40
Resimleri dört gözle bekliyorum.

Oğuzhan
16-11-2010, 18:21
Hoşgeldiniz.
Resimleri ve yorumları merakla bekliyoruz.

ilknur aşık
16-11-2010, 18:47
Dilaver bey bizim içinde gezin ve bizim içinde bol bol fotoğraf çekin. Dönüşüzü hepimiz sabırsızlıkla bekliyoruz.

acemifüsun
19-11-2010, 18:46
Sevgili dkp hoş geldiniz, yediğiniz içtiğiniz sizin olsun, anlatacaklarınızı, fotoğrafları merakla bekliyoruz:)

Gül Batur
20-11-2010, 00:52
Hoşgeldiniz,

iris41
20-11-2010, 03:51
Hoş geldiniz .Suculent, Kaktüs anılarınızı sabırsızlıkla bekliyorum

hazan-z
20-11-2010, 06:08
Sevgili Dkp,hoşgeldiniz.Bizler için edindiğiniz bilgileri ve görüntüleri sabısızlıkla bekliyoruz.Bizim gözümüz kulağımız olduğunuz için teşekkürler.Sevgiler.

dkp
23-11-2010, 22:22
Yorucu bir yazı ev halkı olarak, plan ve hazırlık yaparak geçirdik. Bütçe, hedefler, zaman, organizasyon, plan, program, randevü derken araya PAUL ü de sıkıştırarak, sekiz günlük güzel bir geziyi tamamladık.

Doslarımızla biraraya geldiğimizde yetiştirmeye çalıştığımız bitkiler ile ilgili ilginç yerleri gezme konusunda sohpet eder planlar yapmaya çalışırdık. Hoya yetiştirme çabalarım hep hüsranla bitince, yetiştirildiği ortamı görme isteğim ancak 14 kasımda gerçekleşebildi. Paul, 13:00 a randevü vermişti, farklı bir adres bildirmişti.
181207

14 kasım Pazar sabahı 06:00 da Berlin' den kiralık bir araç ile yola çıktık, yolumuz uzundu, mola zamanı....

181208
Bizi çok sıcak karşıladı, neşeli, güler yüzlü bir öğretme edasındaydı.
Oğlum sohpete başlayınca espiriler, kahkahalar ortamı rahatlattılar.
181209
İlk sevincim, kulağım oğlumda, gözüm Serpens' in durumuda.
(orjinal resimde 12.1 mp de kötü durumu daha belirgin)
181210
Serasının genel durumu ile başladık.
181211
Köklerle ilgili çok yazışmıştık, suyun zararlarını örneklerle anlatıyor.

dkp
23-11-2010, 22:24
181478
Hoya serası 200 metre kare kadar, cam dışında naylonlar ile de kaplamış,
ilkel ve amatörce buldum. Bizler amatörleriz ya sen; soruma, %50 amatör, %50 işim yanıtını verdi.

181479
Bizdeki bozuk yaprakların benzerlerini göstererek sordum, önemsiz, problem yok, diyor
181480
Seranın dışı 8-9 derece idi, yanlızca Hoya serasında karşıda bulunan ısıtıcı ve nemlendirici mevcuttu. Sera 24 derece.
181481
Seranın içinde ayrı bir bölümü köklendirme alanı olarak kullanıyor, bu da naylon ve kendi yapımı. Bella' lara bakarmısınız.
181482
İmperyalis' ler muhteşemdi, özellikle gösteriyor, o da biliyor sevdiklerimizi :D

bettyycim
23-11-2010, 22:33
Hoşgeldiniz Dilaver Bey, Hoya çeliği elime geçti ve hepsini fideledim :) ama dün dayanamayıp bir, ikisini didikledim 2cm lik kökler vardı umarum yapraklarda gelir :)

maki01
24-11-2010, 00:28
Hoşgeldiniz sevgili dkp :)

Şevket Yaşar
24-11-2010, 00:37
Sayın DKP,

Hoşgeldiniz.

missmenas
24-11-2010, 01:50
Hoşgeldiniz sevgili dkp, sabırsızlıkla gezi notlarınızı bekliyorum;)

yigit666
24-11-2010, 08:56
sayın dkp ,hoşgeldiniz hoyalar ile yerinde gezerek gördüklerinizi anlatmanızı heyecanla bekliyoruz .

karalale
24-11-2010, 09:25
Hoş geldiniz sayın dkp, gözümüz, kulağımız sizde sabırsızlıkla deneyim ve resimlerinizi bekliyoruz. :rolleyes:

tamaşa
24-11-2010, 10:13
Resim ve gezi notlarınızı sabırsızlıkla bekliyor olacağım,hoş geldiniz :)

dkp
24-11-2010, 21:17
181489
Seranın içinde ayrı bir köklendirme alanı yapmış, yerde bir adet Hoya yok, askıda veya gezer durumdaki yükseltide.
Bu alanda Carnosa türevleri mevcut değil, onlar yan bölümde kaktüs serasında.Isı ve nemi daha az.
181485
Tricolor, bella, kerrii, gibi çok rağbet gören türler devamlı köklenme alanındalar.
181486
Tayland' dan o da birçok tür almış ve yetiştiriyor.
181487
Bu da yeni türlerden oval yapraklı, bunların satmıyor, ama siz isteyin o an kararım değişebilir veya arkadaşımdan alıp gönderirim diyor. Serpens' leri arkadaşlarından alıyormuş ?
181488
Birkaç tane da olsa çiçekli Hoya gördüm.

dkp
24-11-2010, 21:19
181627
Hoya'lar farklı şartlarda çiçekleniyor bu nedenle çok çiçek göremeyeceksin,
Çünkü buradaki şartlar sabit ; dedi.

181628

181629

181631
Hoya Carnosa türleri kaktüs serasında, hem nem, hemde ısı daha az.
181630
Kullandığımız gübre konusunda ölçü şöyle ; Bir litreye bir gram, her sulamada olmalıymış.

yeşillim
24-11-2010, 21:37
Hoş geldiniz Sayın dkp, İyi ki ziyarete gittiniz.
En son fotoğraftaki çiçek Davidcummungii'ye benziyor.
Benimki de bir toparlansaydı.!
Emeklerinizden dolayı teşekkür ederim.

dkp
25-11-2010, 21:10
Hoş geldiniz Sayın dkp, İyi ki ziyarete gittiniz.
En son fotoğraftaki çiçek Davidcummungii'ye benziyor.
Benimki de bir toparlansaydı.!
Emeklerinizden dolayı teşekkür ederim.

Teşekkür ederim, evet 355. mesajdaki Hoya Davidcummungii. Bendeki iyi gidiyor. :)

dkp
25-11-2010, 21:41
Beş duyumuzla algılamak farklı oluyormuş. Doğayı yenmeyi başarmışlar. Çok verimli çalışmışlar. Bana göre ilginçliklerden bazıları.Evlerin, seraların, bahçelerin etrafı, sınırları ; tamamen çukurlaştırılmış hem toprak kazanılmış hem drenaj sağlanmış.O kadar fazla yağmur yağıyor ki evin üstü yosun tutmuş.

181634

181635
Alt fotoğraftaki manzarayı görünce çok şaşırdık.
Sokaktaki karşılıklı binaların üstlerini ve sokak başlarını fotoğrafta görüldüğü gibi kapatarak, kuru bir alan kazanmışlar, bireyler için, bitkiler için, evcil hayvanlar için, birlik ve beraberlik için, dahasını siz ekleyin. Buna harcanan değerleri ve bizim toplumumuzu düşünüyorum, şaşırıyorum.
181636

delete61
25-11-2010, 22:29
Gerçekten çok güzel bir fikir, evlerin çevreside çok sade ve düzenli. Abi herşey için çok teşekkürler.

ilknur aşık
28-11-2010, 09:39
Hoşgeldiniz sevgili dkp. Eminim daha anlatacak pek çok şery vardır. Sabırla bekliyoruz, ama sizde bizi çok bekletmeyin bizi.

dkp
29-11-2010, 23:51
Hafta sonunda galiba sorun vardı, fotoğrafları yükleyemedim.
İzlenimlerimi ve düşüncelerimi ayrıca yazacağım. Bunlar son fotoğraflar.
Paul ,oğlum ve ben.
182266

182267

Kaktüs serası (Atlas'lar)
182268
Özel olduğunu belirtti..
182269

Bu manzaradan çok etkilendik, sözcüklerin tükendiği nokta.....
182270

missmenas
30-11-2010, 00:40
Şu son kareye kelimeler yetmez ifade etmeye:(

iris41
30-11-2010, 06:14
Atlaslar cok güzel sayın dkp gözlerimi alamadım ;);)

karalale
30-11-2010, 08:52
Sayın dkp; herhalde Paul beyle sayenizde akraba gibi olduk, bana göre resimler de aile sıcaklığı var.:p Nerden nereye... Paylaştığınız resimler çok güzel, Paul beyin serası ise başka bir güzel. Emeğinize sağlık, teşekkürler.....

sevim4
30-11-2010, 19:32
Kaktüsler çok güzel.

agozce
30-11-2010, 19:45
Dilaver bey, hoş geldiniz. Ne güzellikler getirmişsiniz böyle. Teşekür ederiz.

dkp
30-11-2010, 22:59
Umarım ,Hobimi ifade edebildiğim bir sunum olur. :confused:

Uzun zaman çiçek açmasını beklediğim mumçiçeğim ile sanki bütünleşmiştik. Bir çok zorluğu birlikte yaşadıktan sonra, onunla ilgilenecek zamanım olmuş, keyifle gelişmesini izlemiş ve ödül olarak çiçeğini görebilmiştim. Tabi ki çiçek görmek için yirmi küsür yıl beklememiştim. Ancak çiçek açtığında anlamıştım o kadar süreyi birlikte geçirdiğimizi. Sevindim, muhteşem bir çiçek görüyordum, üzüldüm, bunca zaman ilgisiz kalmışım .

İnternetin yaygınlaşması, koleksiyonerlerin blog açmaları, müşterilerin ve üreticilerin artması, yeni fotoğraflar, öyküler, bilgiler; sanki bana nispet yapıyorlardı. Tek aradığım solan mumçiçeğimin yerine yenisini koymaktı. Beş yıl kadar önce Ağaçlar.net ile tanışmama vesile olmuştu, mumçiçeğim. Carnosa dışındaki türlerle tanışmama da. Bir çok değerli dostlarım da oldu Hoya ile birlikte.

İlk çeliklerle Sayın Tunahan Çakır' ın çabaları sayesinde tanışmıştık. Heyecan içinde, merakla, incelemeyle, sormakla, öğrenmekle geçti günlerim. Öğrendikçe birşeyler eksik oluyor, eksikler bitmiyor, o kadar çok bilgi var ki....
Peki; Hobide doğru olan ne ? Bana göre; Bireyin aklı ve duyguları ile mutlu olduğu zamanlardır.

İlk alımlarımızı sonbaharda yapmıştık, ikincisi ilkbaharda idi, Hoya türlerinin fotoğraflarını, googel görselde inceliyor ve sipariş listemi oluşturuyordum. Paul' e listeyi göndererek fiyatlarını öğrenmek istemiştim, iki hafta sonra çelikler elimdeydi. Hemen PayPal' dan bedelini transfer ettim. Güveni beni şaşırtmıştı.

Sonbaharda veya ilkbaharın başında diktiğim çelikler tutuyor, sonbaharla birlikte bozuluyorlardı. Birbuçuk yıl deneme ile geçti, ikinci yıl bir seradan yardım aldım, sonuç olarak çiçek görmemiştim ama Hoya' ları da kaybetmemiştim. Sonraki zamanlarda her sipariş gurubunda yeni çeliklerim oldu. Geçen yıl mini seramı elektrikli kalorifer ile ısıtmıştım ama nemi ayarlıyamıyordum. Serada da istediğim sonuçları göremiyordum. Sonbaharlar da sürekli geliyordu.
Birçok sera gördüm ama Hoya serası görmemiştim.
Bütün hoyalar seramik gibi miydi acaba ?
Bir yaprağı bozulsa bizler bir yığın soru soruyoruz. Orada bozulan oluyormuydu ?
Diversifolia, Carnosa, Pubicalyx gibi türler acaba seranın tavanını tamamen kaplamışmıydı ?
Serpens' e olan talep çok fazla bunun anaç olanı ne kadardı ?
Neden Mathilda bu kadar pahalıydı ?
Linearis köklendiği ve geliştiği halde neden yazları kuruyordu ?
Tricolorlar neden kızarmıyordu ?
Köklerde maksimum yapıyı nasıl sağlardım ?
Birçok tür ayni ortamda nasıl duruyordu ?
Aşırı nem eve zarar verir, yüksek mi ? büyük mü ? nasıl bir seram olmalıydı ?
Hobi mi ? iş mi ? internet sitesine bakınca şirket gibiydi Paul ?
Ortalama yılda bin euroluk alım yapıyorduk, indirim konusunda bir duvar gibiydi ?
Zamanının ne kadarını serasına ayırıyordu ? (Bazı sergilere katıldığını biliyordum)
Acaba, ileride, hobi için, düşünmelimiyim.. ?
Plan mı yapmalıyım ? Hayal mi kurmalıyım ?
Birçok soruyu cevaplamak, karar vermek için ortamını görmek istiyordum. Evde belki üç, beş tür yapılabilir fakat sayı arttıkça sera ortamı zorunlu.

Bu yaz dostlarımızdan birkaçı ile Paul' e gezi yapmayı konuşmuştuk. Uygun şartları arıyorduk, inceliyordum. Ağustos sonunda program oluştu, eylülde Paul ile kesinleştirdik.

missmenas
30-11-2010, 23:23
Sevgili dkp, sunumuzu okurken kendimi gördüm.
Bütün hoya severlerin kalbi sanırım aynı çarpıyor:))
Çok Teşekkürler yüreğinize sağlık. Bu kocaman soru işaretleriylen bocalayan tek ben değilmişim;) umarım bu gezi, beklentilerinize cevaplar vermiştir.

sevim4
01-12-2010, 09:56
Sevgili dkp, size çok teşekkür ederim ben sayenizde burda gördüm hoyaların çok çeşidini.
Her yönden yardımınızı esirgemediniz sabırla hepimize cevap verdinz.
Benimde sayenizde hoyalarım oldu.
Size tekrar çok teşekkür ederim yüreyinizdeki bu sevgi hiç eksik olmasın.
Sevgiler.

yeşillim
01-12-2010, 11:04
Evet evet, hobi için düşünmek lazım. Öyle ise emekli olmanızı bekleyenlerdenim.
Devamında da hobinin yavaş yavaş masraflarını karşılamak için işe çevirmeniz dileğimle neden Türkiye de H. serası olmasın ki...
Hem çelik verme siparişi derdinden kurtulurum.

elek
01-12-2010, 12:33
Sizin ve Gül Hanımın yazılarını okumam " Bu mum çiçeği de ne ola" diye düşünüp, tabiri caizse "hastalığa" yakalanmamdaki en büyük etkendir. Geziniz oldukça keyifli geçmişe benziyor, seraları görmek eminim çok farklı bir tecrübe olmuştur. Paul'le buzların eridiği de gözümden kaçmadı hani :rolleyes:

İklim açısından bize göre çok fakir sayılabilecek İsveç'te bile Hoya kulübü var, eskiden İngilizce'ye çevrilen dergilerinden gördüğüm kadarıyla türler üzerine oldukça kapsamlı çalışmalar yapmışlar. Burada üyelerinden birinin 350 üzerinde hoyası olduğunu okuyunca inanamamıştım, resimleri (http://sitascorner.se/mywindows.htm) görünceye kadar.. Umarım siz de gerekli zaman ve imkanı bulup hobinizi ilerletme şansına ve verdiğim linkteki pencerelerin daha da güzellerine kavuşursunuz.

dkp
01-12-2010, 19:38
Sayın missmenas, hepimizin duygularının benzer olduğunu tahmin ediyordum ama ifade edilince bi hoş oluyorum,rahatlatıyorum sanki, yanlız olmadığım için :)
Sayın yeşillim, masraflar konusunu boş verirsek diğer konuda, minyatür de olsa girişimlerim var. :)
Sayın sevim4, nezaketiniz ve güveniniz için bende size teşekkür ederim. :)
Sayın elek, hikayeleri okumuş olmanıza sevindim, duygularımı en iyi size ifade edebileceğim galiba :D diğer yazıları da okumuşsunuz, satır aralarını iyi yakalamışsınız, dikkatinizi ve dostlarımıza yardımlarınızı taktir etmeden geçemiyorum, teşekkür ederim.
Hoya bölümündeki tüm yazıları okumaya özen gösteriyorum fakat cevap yazma konusunda eksik kaldığımın farkındayım, zaman bulamıyorum.

ilknur aşık
01-12-2010, 20:23
Sevgili dilaver bey bu geziyi nasıl beklediğinizi, nasıl en ince ayrıntısına kadar planaldığınızı biliyorum. Hem sizin için hemde kendimiz için sorularınızın cevabını bulduğunuzu, seyahatinizin size beklediklerinizi verdiğini umarım.

agozce
01-12-2010, 21:37
Dilaver bey, şevkinizi kırmak istemem ...

Hobi, hobi olarak kaldığı zaman zevklidir. İşe dönüştüğü zaman aynı keyfi verir mi bilmem. Paul'ün yüzüne bakatığınız zaman ...benim anladığım -iş işte- gibi bir ifade..:)))

Ama yine de insanlarla, makinalarla çalışmaktansa bitkilerle, hayvanlarla çalışmak çok daha iyi bence...:)))))

Dilerim her şey gönlünüzce olur.

dkp
01-12-2010, 22:28
Sunumun devamı ..

İlginin Hoya olduğu bir sunum dedim ama hazırlık ve Hoya' ya ulaşırken yaşadığımız heyecanlı ve komik olaylara da değineceğim.

Gezi günü yaklaştıkça Hoya ikinci planda kaldı. Şöyle planlamıştım, cumartesi gündüz Berlin' e uçuyoruz, Avis' ten kiraladığım 5 kişi + 5 valiz' lik aracımı teslim alıyorum,geceyi geçiriyoruz, pazar sabahı 06:00 da Hollanda'ya yola çıkıyoruz, 13:00 da Paul ile buluşuyoruz, geceyi Boskoop' ta geçiriyoruz, pazartesi günü gezinin diğer bölümlerine geçiyoruz.

Tamam ... Planı ben yaptım da.. Avrupada hiç araç kullanmamıştım, hemen googel maps'ten gideceğim yerlerin haritalarını ve rotamızı çalışmaya başladım. Problem çıkma olasalığına karşı telefon ve adresleri düzgün bir şekilde kayda aldım. Benim öğrenciliğimden kalan Almanca, oğlumun İngilizcesi(hazırlık okumuştu), eşimin tam desteği, daha ne olsun edasında ayrıldık İzmir' den.

Berlin' de bir dostum bizi karşıladı, hemen Avis' e gittik, pasaport ve ehliyeti gösterdim, belgeleri uzattı, hazırdı (istediğim aracı bulamam diye bir ay önce ödeme yapmıştım, 5 kişilik arac bulmak kolay olmazdı, mondeo da bemim aracımın benzeri idi) .. Ruhsat ve anahtar ile birlikte otopark fişi verdiler, ellerimizde valizler, park yerine gittik, Avis levhasını bulduk, tanrım bir araç var... o da mersedes.

Anahtarı tıkladım açıldı, şaşkınım, bozuntuya vermiyorum, valizleri yerleştirdik, koltuğa oturdum, gömüldüm sanki, koltuğu oynatacak kol yok, olamaz... araç otomatik vites, ben yirmibeş yıldır yanlızca düz vites araç kullandım, bunun lambaları nereden çalışıyor derken aracı çalıştırabildim. Saat 19:00 ısı 7-8 derece ben yanıyorum, ter mi ? yağmur mu ? anlamak zor...
Araç çalışıyor fakat yürütemiyorum, böyle olmaz dedim, gittim başka araç istiyorum dedim, yokmuş ! deneme yanılma ile aracı yürüttüm. Navigasyon lafı geçmişti ama anlamamıştım, ben rotayı çalışmıştım ya, çaresizliğimize gülüyoruz, kafadan karaya oturmuş durumdayız.

Önce kendimizi, ödül olarak bir akşam yemeğine götürdük. Tesadüfen Arnavut asıllı bir dostumdan araç ve navigasyon dersi aldım. Heyecanım ve şaşkınlığım bir türlü geçmiyordu. Kiralık diye verdikleri araç E200 CGI , herhalde kiralama şirketleri için üretilmiş ucuz araçlardır diye düşündüm, CGI diye birşey görmemiştim ya. Bir hafta katlanacağım dedim, uyudum.

06:00 da yola çıkıyoruz pazar sabahı sokaklar tamamen boş, kurallara tam olarak uyulduğundan endişesiz,seyir halindeyiz, bu arada ben aracı, oğlum navigasyonu keşfe çalışıyoruz ve sonunda hakimiyet bize geçiyor, bir uçtan diğer uca gidiyoruz, hava bulutlu, hafif yer yer yağışlı, ısı 10-12 derece, görüş çok iyi, sürüş mükemmel ötesi keyifli. İlerleyen günlerde eşim ve ben navigasyonun, internetten daha önemli bir icat olduğu kararına varacağız.

Navigasyon 13:30 gibi Paul' ün verdiği adrese bizi yetirdi. Tek ev var, arkasında da garajı, deposu ve seraları var. Çok zengin bir adammış diye kendi aramızda konuşuyoruz, hani bizi birileri duyar da karşılar diye yüksek sesliyiz. Arabayı park ettik, sormak için, etrafta insan arıyoruz, yok... Sonunda eşim farketmiş, serasının dışında bizi karşıladı ..

Güler yüzlü çok cana yakın, mütevazı, olgun bir kişi. İlk sözü nasıl anlaşacağız ? oldu. Ona oğlumdan hiç söz etmemiştim. Ata konuşmaya başlayınca, kahkahaları görmeliydiniz... Çiçek görme umuduyla gelmedin değil mi ? bir kaç tane göreceksin ...dedi. Tüm sorularımızı tek, tek, öğretmen edasıyla cavapladı, depo, malzemeler, araç, gereç, diğer seralar, her yeri gösterdi.

Serasını hayalimde abartmışım, gönderdiği çeliklerin kalitesi, müşterilerine gösterdiği saygı-güven ve hepimizin bildiği internet sitesi böyle olan birinden daha farklı bir sera bekliyordum. Boskoop' u araştırmıştım, şehrin tamamı sanki seracılık amacı ile kurulmuş kanısına varmıştım. Okuduğum bir yazıda seralarda gece oluşan gazların, merkezi bir sistem ile toplanıp değerlendirildiği yazıyordu.

Hoya serası tahmini 80 metrekare dışarıdan cam ile kaplı görülüyor ama içerden tamamen naylon kaplı. Zemin su içinde (pardon ; memleket su içinde). Zeminde bitki yok, ya askıya almış, ya da büyük ve seyyar bir tezgahın üzerinde bulunuyorlar. Nem ve ısı veren iri bir cihaz kenarda duruyordu.Ortam ısısı 24-26 derece gibiydi, nem ölcere bakmadım ama rahatsız edici bir nem yoktu. İlk gözüme çarpan Serpensler oldu, askıda üç saksı ve durumları kötüydü, arkadaşlarından almış ve hiç çiçeklerini görmemiş. İlk olarak hoyaların farklı özellikte olduklarını çiçeklenmelerinin de farklı ısı ortamlarında olduğunu anlattı. Örnek olarak Carnosa türlerini göstermek için diğer seraya geçtik. Linearis' i çiçekli görünce kendime kızdım, kaç yıldır uğraşıyorum nem ve ısı diye, büyütüyorum kuruyor. Isı ve nemi diğerleri gibi istemiyormuş, yaprakları küçük ve ince, çiçekleri carnosa kadar iri ve güzeldi.
Paul' un ellerinde...

Fatih
02-12-2010, 12:30
O yolculuğu sizinle beraber yapmışkadar oldum;)

delete61
02-12-2010, 12:39
Dilaver abi sizinki tam bir macera olmuş. Vallahi yazılanları yüzümde gülümseme ve sizinle bende yola çıkmışım gibi sevinçle okudum inanınki heyecanla anlatacaklarınızın devamını bekliyorum.

ilknur aşık
02-12-2010, 20:43
Dilaver bey trt radyosunda her sabah "arkası yarın" lar vardı hatırlarsınız. O saatte herkes radyo başına toplanır, nefes almadan dinlerdik. Hala da var, ama artık o kadar ilgi varmı bilmem. Sizin seyahat hikayeniz de tam arkası yarınlar gibi, heyecanla hikayenizin devamını bekliyoruz.

dkp
02-12-2010, 21:22
Gurubumumuzdan sözettim, hepimizin meslek sahibi olduğunu, hobi olarak uğraştığımızı, hedefimizin de çiçek görmek olduğunu söylediğimde gülümsedi, gönderileri hatırladığını ve çok farklı türleri seçtiğimizi, hepsinin şartlarının farklı olduğunu anlattı, her türü ayrı ayrı incelemeli ve uygun şartları sağlamalısınız diyor. Kendi serasında çok fazla çiçek olmuyormuş, tabi ki olmaz, dilim dilim budayıp, tüm dünyaya gönderiyor. Siparişler konusunda da oldukça uzun konuştuk, sonunda ben pes ettim. Birçok türü etraftaki seralardan, arkadaşlarından topluyormuş. En ucuz benim, fiyat budur, siz bilirsiniz, benim sera şartlarıma bağlı olarak Hoya gönderirim, sizin dilediğiniz zaman gönderemem, ücreti peşin alıyorum, diyor.
Ücret ve gönderi zamanı konusunda söyleşimizi şöyle noktaladı. Benden almayın, Ted' e gidin.(Ted Green)

Hoya serasının içinde, farklı bir sera ortamı daha oluşturmuş, çelikleri bu alanda köklendiriyor. Kendisi de farklı ülkelerden alım yapıyor ve anaç olarak yetiştiriyor, sürgünler birbirine karışmış, bir çok sürgün kurumuş, bozulmuş bir çok yaprak mevcuttu, bu sera benim olsaydı yüzde on' u çöpe giderdi. Fazla sulamanın çok zararlı olduğunu, suzuzlulğun da kökleri kurutacağını vurguladı, yurdumuzda ısısnın fazla olduğunu bazı dönemlede klima ile ısıyı 25-30 derece aralığına düşürmemizin gerektiğini söyledi, şaşırmış bir durumda dinliyoruz. Tropikal dedim gülümsedi, güneş görmüyor, orman içinde, yağmur ve nem var diyor.

Serada 20.10.20 gübreyi 1 lt ye 1 grm olarak hazırlıyor ve yağmurlama ile sulama yapıyormuş. Diğer seralarıda gezdik yetiştirdiği bitkilerin çoğu Afrika kökenliymiş. Onun heyecan ile anlattıklarını algılamaya çalıştım ama nafile, ilgi alanım değil ki ! Yetiştirdiği bir çok türü Avusturalya kökenli sitelerden mevsimlik bahçe bitkileri olarak görmüştüm.

Türkiye hakkında bilgi sahibi olmadığına kanaat getirdim. iklimden söz ederken Antalya sözü geçtiğinde, nedir diye sordu, uzatmadık. İzmir' e davet ettim, anlamadı, oturduğum şehir dediğimde, gülümsedi teşekkür etti. Armağanlarımızı bıraktık, her zaman destek vermeye hazır olduğunu söyleyerek biz uğurladı.

Misafir perverliği, ilgisi, cevapları, yardım çabaları, cana yakınlığı, güler yüzü, herşey çok güzeldi.

Peki şimdi, Hoya ve ben, ne olacak ? Ne anladım veya neleri öğrendim ?

Önce sabırlı ve kararlı olmalıyım.
Sonrasında sıra ile araştırma, uygun bütçe, iyi planlama, doğru hazırlık, uygun mevsim veya ortam şartları ve kalan proses kendiliğinden tamamlanıyor.

Hergün büyülteç ile al saksıyı eline evir, çevir... bu sabır değil...:D

Hatırladığım kadarı ile yazmaya çalıştım..Şimdi sorularınızı cevaplayabilirim.

dkp
18-01-2011, 20:12
2010 yılbaşından birkaç gün önce, tanesi 3 euro'ya orkideler görünce gülümseyerek fotoğraflamıştım.
2011 yılbaşından birkaç gün sonra, ayni satıcı, saksısının fiyatı 1 euro.
189304

189305
Geçtiğimiz yıl Hidrokültür ile ilgili bilgilerle donandık, birkaç denemede ben yapmak istiyordum. Bu malzemeleri görünce dayanamadım...:D
189306
Yeni Hoya çelikleri gerekiyor, artık liste hazırlamaya başlamalı....:D
189307

agozce
18-01-2011, 20:24
Saksılar güzelmiş Dilaver bey, nereden aldınız?

dkp
18-01-2011, 21:17
Saksılar güzelmiş Dilaver bey, nereden aldınız?

http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=de&u=http://www.gbk-shop.de/public/catalog_xmlxslproducts.aspx%3Fart%3Dviewproduct%26 suid%3D690%26productid%3D28687700&ei=QvM1TfvzGISJhQefzN20Cw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CBwQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3D4004256240117%26hl%3Dtr%26biw%3D1362% 26bih%3D602%26prmd%3Divns

OBI - Berlin' den aldım ama bu linkte çok daha ucuzmuş..

agozce
18-01-2011, 21:48
Teşekür ederim.

karalale
19-01-2011, 08:06
Sayın dkp; Size bir sorum olacak. Hidrokültür saksılar da dipte su birikimi oluyor. Hoyaların köklerin de çürüme yapmaz mı? Mum çiçeklerinde fazla sulamanın kök çürümesine neden olduğunu öğrenmiştik. Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Benim elimde 2 boy bu Hidrokültür den var. Biri daha küçük yapılı olan dan, seramis toprak olarak geçiyor. İlginiz için şimdiden teşekkürler.

delete61
19-01-2011, 10:31
Hoşgeldiniz Dilaver abi. Evet yine iç geçirerek orkideler ne kadar ucuzmuş demekten kendimi alamıyorum. Hoyalar için listemizi hazırlamaya başlayalımmı. Ayrıca Pasaport sistemi ile ilgili yeni haberler varmı, Saygılar.

Fatih
19-01-2011, 12:37
Orkideler ne kadarda ucuzmuş dedim içimden her görenin dediği gibi.En iyisi bir yurtdışı çıkartması yapalım biz:D
Yeni saksılar çok güzelde boş boş güzel gözükmüyor.Havada sipariş kousu var sanki;)

dkp
15-03-2011, 21:33
2007 Kasım' ından itibaren burada tanıştığım arkadaşlarımla veya bireysel olarak Carnosa'dan farklı türler aradım, temin ettim, yetiştirmeye çalıştım, bilgilendim, paylaştım, başardım dediğim de oldu ama ev ortamında olamayacağını erken bulmuştum. Sera ortamında sorunsuz yetişiyorlardı, ben de kış aylarında, kıymetlilerimi bırakmak için sera arıyordum, bir gün bulmuştum.

Ege Ünv.Bot.Blm.' nde gelişimlerini takip ediyor, mutluluğumu bazı dostlarımla paylaşıyordum. Aralık ayında sorumlu hocamız ile görüştüm, Ege' de bir Hoya bölümü kurma dileğimi, en az elli kadar tür ile başlayıp zaman içinde bu sayının artacağını konuştuk. Ticari boyutu olmayacak bir çalışma içinde desteklerimizi, hedeflerimizi, imkanlarımızı konuştuk, antlaştık. Hoya' larımın artık bir ikametgahı mevcuttu. Yetişmelerini ve çiçeklerini görebileceğimiz, uygun zamanlarda ve şartlarda çelik olarak satın alabileceğimiz, bilgi ve tecrübelerin depolanacağı bir kaynak oluşacaktı...

Fazla olan bazı türleri evde hala yetiştirmeye çabalıyorum. Önceki siparişlerimde Carnosa türevlerine ilgisiz kalmıştım ama bunlarla başlamak gerekiyormuş, aksi; emeklemeden koşmak oluyor . 2011 siparişlerimi bu çercevede oluşturacağım.

agozce
15-03-2011, 21:46
Ne güzel bir haber. Başarılar dilerim Hocam..:)))

elek
15-03-2011, 21:58
Antalya'daki "Sera Cafe" haberinden sonra bir güzel haber de İzmir'den geldi. Sizin hoyalar da bilime emanet olacak, bol bol çiçek görebileceğiz desenize ;)

acemifüsun
15-03-2011, 22:21
Sevgili Dilaver bey bu güzel haberi sanırım daha önce ilk duyanlardanım:) Şimdi tüm hoya sevdalısı arkadaşlarımız da öğreniyorlar:) Bir üniversitede sizin sayenizde hoya bölümü kuruluyor. Ne mutlu size, yüreğinize sağlık:)

missmenas
16-03-2011, 08:04
Sevgili Dilaver bey,
Gerçi sohbetlerimizde her defasında bu olayın gidişatını ve neler yapılabilirlerini hep konuşuyoruz. Aklıma bir fikir geldi, zaman ayırsanız botanik bahçesinde var olan türleri yazsanız, bizde elimizden geldiğince orda varolmayan türleri göndersek botanik bahçesine. Hatta yapacağımız alışverişten alacağımız indirime bu botanik bahçesi için sipariş açılsın bu sizin düşüncenizdi ama ben bunu destekliyorum. Eminim bu düşünceyi destekleyen birçok arkadaşımız çıkacaktır. Botanik bahçesi resmi bir kurum, Neden hoya bölümü olmasın, Geçen yaz seralarını gezerken ağzım açık gezdim diyebilirim. Hoya bölümünü çiçeklendiği zaman gezenler gözümün önüne geliyor.:p Sadece Sizin çabalarınızla kalmasın bu işe gönül vermiş olarak hepbirlikte destekte bulunalım. Kabul ederseniz elimde var olan türleri siz biliyorsunuz hangisi ihtiyaçsa hemen ondan ekeyim Yaz Ayına kadar köklenmiş olur ve gittiğimde botaniğe sizin adınıza ve oluşumu destekleyen grup adına katkıda bulunurum. Geçen yıl Elimde 1 tane hoyayla gitmiştim umarım hala yaşıyordur. Benim hoya yetiştirmemle bilimsel araştırma ve yetiştirme taabiki kıyaslanamaz. Gerçekten bizimde Vatanımızda Hemde Akademik ilmin altında her türünün çoğaltılmasını gerçekten çok istiyorum. Bu konuda ne yapılması gerekiyorsa ben hazırım. Bu oluşumu ve yaptığınız bütün çabaların geleceğini Dostlarımızla paylaşmanızada ayrıca çok sevindim. Tek başınıza Kalmayın istiyorum.
Hoya sever Dostlarımız neler yapılabilir, Kolları sıvayalım Hepimizin katkısı olsun. Bizim yaşadığımız Sıkıntıları bizden sonrakiler çekmesin.

En son yaptığım alışveriş aleya gardenden,Yazık diyorum 300 liranın yarısı çöpe gitti. Yarı ölü vaziyette(küflenmiş, çürümeye yüz tutmuş çelikler) gelen çeliklerimi görüntüsünü sizlerle paylaştım. Neden gelecekte paralarımız yine çarçur olsun bu oluşumu desteklersek daha sağlıklı çelikler getirtebiliriz.
Aydın nesiller yetiştiren Resmi bir Kurum için,

DESTEKLEMEYE Ben VARIM DİYORUM....

Teşekkürler Dilaver bey, İyiki varsınız....

yeşillim
16-03-2011, 17:40
Bunun için elimdeki türlerden ihtiyaçları kadar imkanımı zorlarım, desteğimi vermek isterim.
Hatta bilmem sizlerde de olur mu bilmem. Ben bu hoyalara bakamayacak durumda olursam
onları kime emanet edebilirim diye düşüncelerimde ciddi şekilde yer almaktadır.
Yavaş yavaş pazllar yerine oturuyor gibi.

Fatih
02-04-2011, 22:07
H. Bella sizin için iki karelik bir poz verdi ;)

200238

200239

dkp
05-04-2011, 22:04
Fatih'cim bunlar da evden, Kerrii yapraktan değil, yapraklı küçük bir dal'dan filizlendi, kolay büyüyormuş, bir kaç yıl önce ne kadar zorlanmıştık ? Austrails ve 282 kırmızı

dkp
05-04-2011, 22:09
Hoya Bogor, ilk geldiğinde küçük bir dal ve birkaç yapraktı. Serbest olarak saksıda duramıyordu bağlamıştım, geçen hafta içinde saksısını değiştirdim. Sardırsam durduramayacağım için ellememiştim, toparlansın tekrar fotoğrafını yüklerim.

dkp
17-04-2011, 17:31
Sayın Hydrosuccess' in uygulamalarında gördüğüm diatomit ile uygulama yapmak istedim. Paul' den gelen köklü Hoya' lardaki gibi köklere sahip olmak için bir de böyle bir yöntem denemek istiyorum. Hazırlanmış toprak karışımını Sayın doğalbahçe' den satınaldım. Saksıları tesadüfen yurtdışında bulmuştuk. Nemli ortamda, gövde üzerinde oluşan kökler geliştiği durumda, toprak altında istediğim gibi bir gelişme olmuyordu, bu yöntem ile çok güçlü köklere sahip olabileceğimi düşünüyorum.

203865
203861
203864

Hoya ly Burma iki kök geldi, çok iyi durumdalar.
203862

Hoya davidcummingii, çok büyük ve çiçekli geldi, dört tane de çelik yaptım.
203863

dkp
17-04-2011, 17:44
Hoya ariadna, geldiğinde iyiydi, hem yapraklarında hem gövdede bozulmalar başladı, sıvı gübre ve yağmur suyunda yetiştirmeye çalışacağım.
203873
Hoya imperialis red, çok iyi durumda.
203874
Hoya davidcummingii, çok iyi durumda.
203875

dkp
20-04-2011, 21:59
Sayın dkp,
Benimkiler de geldi az önce. (Bunları bölüp mü dikeyim yoksa tek parça mı? Siz nasıl olsa gördünüz çelikleri bir fikriniz vardır belki diye soruyorum.)Tekrar teşekkürler. Eve gider gitmez yerlerine yerleşecekler inşallah. Emeği geçen herkese tekrar teşekkür edrim.
Buradan cevaplamamın nedeni, uygulamalarımızın satır aralarında kalmamasıdır.

Evet sizin çelikleri çok beyendim, ben şöyle yapardım, cumartesine kadar bir litre suya bir kahve fincanı oksijen ilave ederek çelikleri bu suda bekletirdim. Hazırlanmış karışım toprağım + diatomit + bol delikli/havalı orta boy saksı malzemelerim hazır durumdayken. Önce saksı altına diatomiti yerleştirir daha sonra karışım toprağı üzerine tamamlar ve çeliklerin boylarının 1/3 ü kadarında yaprakları temizlerdim, 2/3 ü toprak üzerinde, 1/3 ü toprak içinde, açılı olarak, yerleştirir ve dikimi tamamlardım. Can suyunu hazırladığım oksijenli su ile verir 25-30 derecelik bir ortama bırakırdım ve bundan sonra yanlızca alttan besin eriyikli sulama yapar, ara ara sprey ile nemlendirirdim ve normal şartlarda tutardım, serada değil.

Paul' ün serasında ilk dikkatimi çeken Carnosa türleri oldu, bunlar kaktüs ve sukulentlerle ayni ortamda bulunuyorlardı, ben her sene bunları dikiyorum, nisan mayıs süper oluyorlar ve haziran-temmuzda kaybediyordum,...serada sıcaktan çürüyorlardı. Bu sene sıfırdan , başlangıç Hoya serisinden tarifettiğim şekilde tekrar başlıyorum.. :D
Bu seneki uygulamam alttan sulama olacak, üstten yapılan sulamada ne yaparsanız yapın, toprak sertleşiyor ve kök gelişimi istenilen gibi olmuyor. Az (hep nemli kalmasını sağlayacağım)ve alttan sulama ile çok yoğun kök görmek istiyorum.

a1919
21-04-2011, 09:03
Çok teşekkürler Sayın Dkp. Gelen çeliklerim oldukça iyi durumda sanki yeni kesilmiş gibi yapraklar oldukça canlı. En alttaki yaprakları temizledim. Yalnız oksijenli suya koymadım dün akşam. Diatomite diktim. Bunları topraksız ortamda yetiştirmek istiyorum. Bir tane carnosam var topraksız ortamda, gelişimi oldukça iyi devam ediyor. Ben de ondan cesaretle yeni çeliklerimi de diatomite diktim. Sizce çıkartıp oksijenli suda bekleteyim mi bir kaç gün?

Şevket Yaşar
21-04-2011, 18:24
Sayın dkp,

Bahsettiğiniz diatomit ve toprak uygulamasını başlattınızmı? Bu sistemde diatomit ve toprak seviyeleri ne olacak , ne kadar diatomit ne kadar toprak kullanılacak.Alttan sulama yapılacağına göre toprak kısım nasıl nemlendirilecek.Sera ortamına koymacağınıza göre su puskürtme ile mi toprağı nemlendirmeyi düşünüyorsunuz.Yeni uygulamanızda başarılar dilerim.

dkp
21-04-2011, 21:25
Sayın Şevket Yaşar, bu uygulamayı yanlızca Carnosa türleri için hedefledim.
Kullandığım saksıları fotoğraflamıştım, 1/3 diatomit, 2/3 karışım toprak(çelik boyunun 1/3 ü toprak içinde kalıyor).
Altta hep nem olduğundan kökler mutlaka suya ulaşabilmek için hızla gelişmek zorunda olacaklar.
Carnosa' ları sera ortamında tutmaya gerek yok. Spreyleme suyuna az miktarda hümik asit ilave ediyorum, yapraktan da besin eriyiği almış oluyorlar.
Yaz sıcaklarında buharlaşmanın etkisi ile diatomit sevyesindeki su, tavlı (gevşek) toprağı nemli tutacaktır.
Eğer başarı sağlanırsa uygulamaya devam edilir, istenen sonuç alınamazsa sonbaharda saksı değişim yapılır.

maki01
21-04-2011, 23:03
Başlık yine hareketlendi, çok sevindim sevgili dkp:)

Ve saksı dibindeki diatomit uygulamanız gülümsetti beni. Hep aynı şeyleri düşünüp uyguluyoruz sizinle, büyüteç gibi :)

Ben menekşelerde de topraklı ortamda diatomiti saksı dibine koymaya başladım :) Oldukca başarılı bir uygulama bence....

dkp
22-04-2011, 07:08
Başlık yine hareketlendi, çok sevindim sevgili dkp:)

Ve saksı dibindeki diatomit uygulamanız gülümsetti beni. Hep aynı şeyleri düşünüp uyguluyoruz sizinle, büyüteç gibi :)

Ben menekşelerde de topraklı ortamda diatomiti saksı dibine koymaya başladım :) Oldukca başarılı bir uygulama bence....

Sayın maki01, içtenlikle size katılıyorum :) ... menekşelerde uygulanan ip (fitil) yöntemini de kullanıyorum ama bunu göstermek / önermek için enaz bir yıla ihtiyaç duyuyorum.. :)

dkp
17-05-2011, 22:19
Hoya heuschkeliana ve Hoya nicholsoniae, anaç olma yolundalar.:D

dkp
30-05-2011, 22:16
Hoya Lacunosa ve Hoya Crinkle 8 , bir yaşını doldurdular.

Orkun Kırcı
30-05-2011, 22:36
Yeni yaşları sağlıklı ve bol sürgünlü olsun :)

dkp
06-06-2011, 22:05
İyi durumda olan türleri yükleyerek envanter oluşturmaya yönelik çalışma da yapmış olacağım.. :) Hoya Bella' lar bu sene dikildi. Hoya Purpureu Fusca, Hoya Serpens ve iki adet Hoya Mathilda

missmenas
07-06-2011, 00:56
Hepside birbirinden Güzel ve Mutlu gözüküyorlar.
Dilaver Bey burdan Size Teşekkürlerimi iletmek isterim. Geçen yaz ege botaniği gezmenin keyfi sıra birde elimde hoyalarla döndüm Sizin Sayenizde Yeni bir türüm olmuştu Hoya Purpureu Fusca. Hala yaşıyor ama çok geç büyüyen bir tür sanırsam hala minik bebek gibi duruyor. Ona sahip olmak benim için verdiği sevincin tarifi yok. Çok Teşekkür ederim, bu Cömert liğiniz kimbilir benim gibi kaç kişiyi mutlu etmiştir.
Yüreginize sağlık...

karalale
07-06-2011, 08:48
Sevgili dkp, öncelikle maşallah, h. bella çabuk köklenen ve hızlı büyüyen bir tür benim için. H. matihlde den bende de var. Uyuklama süresinden sonra hızlı bir büyüme gösterdi ve bir karış boyu ile tomurcuk ta oluşturdu. Alttan da sağlıklı sürgün veriyor. Size sağlıklı ve bol çiçekli günler diliyorum, selamlar...

gulshenisa
07-06-2011, 11:28
Hepsi çok düzeller.Allah nazarlardan saklasın.Kare saksıda hoyaların gelişimi nasıl olur acaba?Bana gelenleri kare saksılara aktarsam diye düşünüyorum.Kök gelişimi açısından dahamı iyi olur?

dkp
07-06-2011, 22:23
Hatice hanım, grup olarak birlikteliğimizden doğan güç ve sonuçlarından aldığımız keyif tarifsiz. Sevdiğimiz bitkinin nazlı ve narin olması, sonuçları uzun zamanda almamıza neden oluyor. Birkaç yıl içinde yetiştirdiğimiz türleri verecek (sahiplenecek) bireyler bulamayacağız, o kadar çok Hoya yetişecek.
Keşke, aramıza yeni katılan arkadaşlar sizin gibi istekli ve kararlı olsa da, armağanlarımız sürse..

Sayın karalale, dilek ve temennilerinize teşekkür ederim.

Sayın gulshenisa, bana göre saksı küçük olmalı ve bitki duraksadığında saksı değişmeli, bu nedenle kolay değiştirebileceğiniz bir saksı seçmelisiniz. Alt kısmı üst kısmına göre daha dar olmalı. Saksı ışık geçirmemeli kökler ışık almamalı ve elek gibi hava alan bir yapıda olmalı. Nemli ortamda kalacakları için böylesi uygun olur düşüncesindeyim.

Bir arkadaşımız Hoya Fungii' yi sormuştu. 12 mayıs ve 06 hazirandaki durumları, dilimlendi... :D
ve Hoya Diversifolia,

kedicik
08-06-2011, 14:07
sn Dilaver bey dahaa farklı bi görsel bekliyordum fakat şaşırdıım :D dilimlendiler demek.
Hepsi de ayrı bi güzelliikk Hoya Diversifolia çok sağlıklı görünüor çok da mutlu bellikii ilgi ve alakanız içinde ayrıca teşekkür .sevgilerimle.

dkp
17-06-2011, 21:56
17.06.2011 Hoya Pauciflora ve Hoya Obscura

gultar
17-06-2011, 22:31
Sn.dkp, bravo, hayran oldum çalışmalarınıza.Çocukluğumda annemin evinde vardı mum çiçeği, bir tek çeşitti. Ama görüyorum ki sayısız, ya da sayamadım bir çok çeşit var.Ve siz hepsine de sahipsiniz. Nereden buluyorsunuz çelikleri? Ben binbir rica ile iki dal elde edebildim. Cinsi nedir, nasıl çiçek açar, hiçbir bilgim yok büyüdükçe ve açtıkça öğreneceğim. Köklendir, toprağa dik, sula ve unut dendi öyle yaptım. Siz de dikip unutuyor musunuz? Yani fazla su istemiyor mu? Ne zaman çiçek açar ? Bu konuda bilginize ihtiyacım var. Teşekkür ederim.Kolay gelsin.

dkp
20-06-2011, 12:12
Sn.dkp, bravo, hayran oldum çalışmalarınıza.Çocukluğumda annemin evinde vardı mum çiçeği, bir tek çeşitti. Ama görüyorum ki sayısız, ya da sayamadım bir çok çeşit var.Ve siz hepsine de sahipsiniz. Nereden buluyorsunuz çelikleri? Ben binbir rica ile iki dal elde edebildim. Cinsi nedir, nasıl çiçek açar, hiçbir bilgim yok büyüdükçe ve açtıkça öğreneceğim. Köklendir, toprağa dik, sula ve unut dendi öyle yaptım. Siz de dikip unutuyor musunuz? Yani fazla su istemiyor mu? Ne zaman çiçek açar ? Bu konuda bilginize ihtiyacım var. Teşekkür ederim.Kolay gelsin.

Sayın gultar, ayni şehirde olmamızdan dolayı çok şanslısınız, size önerim; formumuzu okuyun, Hoya' lar konusunda aradığınız tüm bilgiler mevcut. Hangi türü istediğinize karar verin (birkaç tür seçin ki, elimde olan türlerden olsun). Hoya yetiştirmek sevgi ve bilgiden çok sabır istiyor.. :)

dkp
22-06-2011, 23:16
Hoya Linearis
Yaprakları ince ve küçük, boyları 1-1,5 metreye varan uzunluklarda sarkan dallardan oluşuyor. Çiçekleri iri, kokusuz ve yoğun beyaz. Fotoğrafı Paul' ün serasında çektim. Bitkinin formunu gördükten sonra ve carnosa gibi kolay yetiştirilebilen bir tür olduğunu öğrendikten sonra yetiştirmeye karar verdim.

kartol
22-06-2011, 23:25
Hoya Linearis
Yaprakları ince ve küçük, boyları 1-1,5 metreye varan uzunluklarda sarkan dallardan oluşuyor. Çiçekleri iri, kokusuz ve yoğun beyaz. Fotoğrafı Paul' ün serasında çektim. Bitkinin formunu gördükten sonra ve carnosa gibi kolay yetiştirilebilen bir tür olduğunu öğrendikten sonra yetiştirmeye karar verdim.

Çok güzel. Bizimkiler ne zamana bu şekli alır acaba:)
Sizin yetiştirdiğinizin fotoğrafı var mı sayın dkp?

yeşillim
23-06-2011, 06:54
Sayın dkp, benim Davidcummungii neredeyse bir yıl olacak şimdiye kadar yedi yaprak verdi,
bir yaprağını kuruttu kaldı altı yaprak. Gerçekten çok çaba harcadım, son anda ölmekten
diatomite geçirmekle kurtarmış olduk.

Sizde durum nasıl? yanılmıyorsam 2011 yılında edindiğiniz davidcummungii' de çiçek sapı vardı ve açtı.
Sizin bitkiniz toprakta mı? Gelişimi nasıl gidiyor?

Kısmet olursa yakında Bella'larla başlığınıza ziyarete geleceğiz. Bakalım çiçek açacaklar mı!!

kartol
27-06-2011, 20:52
Bu bir çiçek oluşumu mudur acaba? :)
Uğraşmasam oluşacaktır belki de:D

dkp
27-06-2011, 21:16

Sayın kartol, fotoğrafta belli olmuyor, yapraklarını beyendim, çok iyi durumda görülüyor.
Bunlar da İzmir' den. Mini seramda, üçlü anaç olarak serada ve serada satışa hazırlananlar.

dkp
27-06-2011, 21:36
Hoya'ların içinde Full'ün ne işi var değil mi ? :D Her ne kadar farklı çeşitlere yönelme konusunda kendimi tutabiliyor olsamda. Özellikle kokulu bitkilere dayanamıyorum.;) Hoya Carnosa' m sürekli balkonda duruyor, çiçeklenmeye başlamış durumda. Hoyalar için hazırladığım bitki besinlerini ve toprak karışımlarını Full, Fesleğen, Reyhan ve Karanfil' de kullandığım için sonuç böyle oluyor.

karalale
27-06-2011, 21:37
Bence %100, sayın kartol fazla uğraşmayın... :-))

dkp
27-06-2011, 22:00
Sizde durum nasıl? yanılmıyorsam 2011 yılında edindiğiniz davidcummungii' de çiçek sapı vardı ve açtı.
Sizin bitkiniz toprakta mı? Gelişimi nasıl gidiyor?

Sayın yeşillim, Hoya davidcummingii, evde diatomit yöntemi saksısında toprakta yetiştirmeye çalışıyorum, fotoğraftaki üçlüleri anaç olarak serada yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunların dışında diatomitte yetiştirmeye çalıştığım(önde mor saksıda) bir tane daha mevcut. Kullandığım vitamin 20*10*20 olduğundan çiçek olursa süpriz olur.
Tümünün gelişiminden memnunum. Bu sene çok kararlı davranıyorum, gelişimini beğenmediğim tüm saksılarımın derhal topraklarını değiştiriyorum ve istediğim sonuçu buluyorum ama önemli olan kışı nasıl geçireceğimiz.
:confused:

kartol
27-06-2011, 22:26
Bence %100, sayın kartol fazla uğraşmayın... :-))

Az önce bayaaa bir uğraştım net foto yakalayabilmek için ama yok, beceremedim. Çiçek midir, artık açar mı bilmem ama iyice netleşene kadar dokunmayacağım söz:)

yeşillim
05-07-2011, 08:20
Bu sabah balkona çıktığımda bir çıtırdı duydum!!

missmenas
05-07-2011, 09:00
Şu güzelliğe, estetik duruşu zarafeti ne sayacağımı bilemiyorum artık insanın baktıkça bakası geliyor. Sihir gibi bir şey, büyüleyici.
Güne güzel başlamak için en güzel kare;)

sevim4
05-07-2011, 12:10
Gözün aydın sevgili yeşillim çok güzel.

dkp
26-08-2011, 19:03
Sayın yeşillim hediyenizi (426 mesajınız) çok beyendim teşekkür ederim. Bu yıl gelen Bella çeliklerim ilgisizlikten, varolmak için direniyorlar, zaman bulup ilgilenemedim.Bir gün 36 saat olsa ne güzel olurdu. 8 saat uyku, 10 saat iş ve yol, 6 saat çoluk, çocuk ve aş, 12 saat hobi, P/C ve spor. 24 saate sığabilmek için adeta ağaç gibi zamanımı budayıp duruyorum.

23.08.2011 SAYLAN ÇİÇEĞİM buyıl üçüncü hediyesini verdi, dördüncüsü yolda.
242764
Üstte görülen beyazlık, yeni çiçek sapı.
242765
Ağlıyor... kavuştuğumuz için... :)
242766
Bu dalı yeni oluşturmuştu, sağda kesilmiş dalı doğru tamnin ediyorsunuz, çeliklendi.
242767
Güneş gibi, ruhu yansıyor......

iris41
26-08-2011, 20:03
Sayın dkp multifloranız nefes kesici . kokusu nasıl

dkp
26-08-2011, 20:07
Bazı türlerle çok uğraştım Mathilda da bunlardan biriydi, bugün Sevgili Fatih' in Mathilda' sını görünce dayanamadım ben de göstereyim istedim, Serpens ile birlikte iki Mathilda (inanın, bozulacaklar diye dokunamıyorum 23,08,2011)...:D

dkp
26-08-2011, 20:14
Sayın dkp multifloranız nefes kesici . kokusu nasıl

Ben koku alamadım, kokmadığını düşünüyorum. Bu bölüm yağmurlama sulanıyor, bitkiye uzak doğudaymış gibi davranıyoruz. Keyifli bir tür, çiçekleri de üzerinde uzun kalıyor..

dkp
26-08-2011, 20:28
Sipariş oluştururken her yönü ile farklı tür olsun istiyordum, Hoya Ariadna seramik gibi çok beğenmiştim ama evde olmadı, çok uğraştık. Bu kışı yeni çeliklerle atlatabilirsek başardık diyebileceğim.. 23.08.2011
242769

Hoya İmperyalis' i bozulduğu için dilimlemiştik, galiba kurtardık.

242770

Red Button çelikleri galiba tuttu..

242771

Bu vesile ile tüm dostlarımın bayramlarını içten dileklerimle kutluyorum... :)

missmenas
26-08-2011, 20:40
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=242767&d=1314377625
Güneş gibi, ruhu yansıyor......

Sevgili Dilaver Bey, Bu sözlerden sonra söylenecek söz kalmıyor.... Çok Teşekkür ederim bu manevi değeri olan hoyanızı bizlerle paylaştığınız için...
Sizinde bayramınız Kutlu olsun...

Hoya serpense iç geçirerek bakmakla yetindim. Elbette benimde birgün serpens ve saylan çiçeğim olacak. Saylan çiçeğimi böyle gururla sizlerle paylaşabileceğim. Çok ama çoookkkk güzeller, Ellerinize sağlık...

iris41
26-08-2011, 21:03
Alışmışım hoya dendimi kokacak olsun bu hali bile insanı mest ediyor .
sizinde kandiliniz kutlu olsun .

Fatih
27-08-2011, 03:39
Sevgili Dilaver Abi gayet güzeller hatta harikalar :)

Saylan çiçeğinin dilimlenen yavruları satışa sunulacak mı peki? :)

yeşillim
27-08-2011, 08:06
Dilaver Bey, 2010 yılında açtığınız sipariş beni nerelere kadar getirdi. Tekrar teşekkür ediyorum.
Oysa yalnız klasik mum çiçeğim vardı.
H. Bella yaz boyu çiçeği üzerinden düşmeyeceğe benziyor.

Saylan çiçeğini merak ettim, forumda bakınıyorum isim adına.!!
Çoğu hoyaseverler biliyor, ben eksik kaldım, neden Saylan çiçeği.??
Bir gün, 24 saatin içinden zaman bulup yanıt verirsiniz inşallah.

elek
27-08-2011, 08:35
Sanırım (aslında umarım mı desem?) rahmetli Türkan Saylan'ın ardından multiflora bu şekilde isimlendirildi sayın Yeşillim, Dilaver bey en kısa zamanda vakit yaratıp sizi de beni de aydınlatabilir umarım :)

sevim4
27-08-2011, 14:36
Çok güzel dilaver bey sevgili yeşilliminde ellerine yüreyine sağlık.

talu
04-09-2011, 14:54
Sayın dkp
ben izmir karşıyaka'da oturuyorum size özel mesajda attım fakat bir türlü ulaşamadım benimde sizin gibi çiçek ve kanarya merakım var
Saygılarımla

dkp
04-09-2011, 16:54
Bayram tatilimizi geçirdik, her yaz ayni pişmanlık, aylarca uğraş, bir iki uzun tatilde bitkiler perişan olsun, bozulanlar evdeki yedeklerde olsa, üzüntünün şiddeti değişmiyor..

Hatice hanım, Musa bey ile oturup konuşamadım ama yaptıklarınızı anlatmıştım, her aldığımız veya alacağımız çelikte mutlaka sizi düşünüyoruz. Sayın sevim4,Sayın yeşillim, ben de sizlere teşekkür ederim, güveniniz ve dostluğunuz için. Sayın elek sizi cevaplamış. İlk Hoya'ları sipariş verdiğimizde bir de Türkçe isimler bulmaya başlamıştık, kar tozu (lacunusa), Australis (Avustralya mum çiçeği) gibi. Ben de Multiflorya'ya bu ismi yakıştırmıştım. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=824200

Hatice hanım satır aralarında siparişlerde yaşadıklarınızdan söz etmiş. İnanın olumsuz ve üzücü olaylardan hep kaçıyoruz. Ücret alınarak çelik göndermenizi(üçüncü şahıslara) destekliyorum. Bireyler bedel ödemeden, sahip olduklarının kıymetini bilmiyorlar.

Sayın talu, hoşgeldiniz, mesajınızı cevapladım.

kartol
15-10-2011, 21:51

Linearise ait bir başlık olmadığı için ve de daha önce burda bahsi geçtiği için sizin sayfanızda paylaşıp size hediye ediyorum bu çiçeği sayın dkp :)
Yaklaşık 4 ay önce 2-3 tomurcukla başlayan serüven tek çiçekle son buldu:)

missmenas
16-10-2011, 16:44
Bu ne güzelliktir böyle.. Harikasınnız Sevgili Kartol, Hoya linearise ilk çiçek açtırmayı Siz başardınız 1... lik Sizindir tadına varabilirsiniz hem çiçeklerinizin hem 1. liğin.
Ellerinize sağlık, birazda genel olarak, çiçekleriyle bilgi verebilirmisiniz kokusu nasıl?

kartol
16-10-2011, 22:07
Bu ne güzelliktir böyle.. Harikasınnız Sevgili Kartol, Hoya linearise ilk çiçek açtırmayı Siz başardınız 1... lik Sizindir tadına varabilirsiniz hem çiçeklerinizin hem 1. liğin.
Ellerinize sağlık, birazda genel olarak, çiçekleriyle bilgi verebilirmisiniz kokusu nasıl?

Çok teşekkür ederim sevgili mismenas, sizin başarılarınızın yanındaa adı bile edilmez bunun:)
1. liği layığıyla taşımaya gayret edeceğim:D
İnşallah sizinkiler de açar da tacımı seve seve devrederim :)
Aslında açması için hiçbir gayret sarfetmedim. Sadece gidip gelip izledim, rahatsız ettim. (Sayın karalale nin fazla uğraşmayın demesine rağmen:) ) Birkaç çelik de alındı hatta. Bunların dışında ne gübre ne fısfıs.
Birbuçuk ay süren bir tatilden sonra geldiğimde diğer iki tomurcuğu sararıp dökmek üzereydi. Tek bu hayatta kaldı.
Çiçek olarak, şimdiye kadar çiçek açtıklarını gördüğüm carnosa ve bellayla kıyaslayabilirim. Carnosadan farklı, bella gibi küçük çiçekli. Renk olarak ise çok mat renklerde.(resimlerde canlı bile çıkmış) Bella da minik çiçekliydi ama renkleri daha canlıydı.
Kokuya gelirsek, belladan hiç koku alamamıştım, lineariste belirgin bir koku var. Carnosa gibi hoş değil, daha farklı, belirgin, odayı doldurmayan(belki tek olduğu için) ama koklayınca baya baya kokan, başka bir kokuyla eşleştiremediğim değişik bir kokusu var.
Aklıma gelenler bunlar.
Tüm arkadaşların bu tecrübeyi, mutluluğu yaşamasını diliyorum:)

dkp
17-10-2011, 10:59
Linearise ait bir başlık olmadığı için ve de daha önce burda bahsi geçtiği için sizin sayfanızda paylaşıp size hediye ediyorum bu çiçeği sayın dkp :)
Yaklaşık 4 ay önce 2-3 tomurcukla başlayan serüven tek çiçekle son buldu:)

Sayın kartol ;
azminiz, çabalarınız, sabrınız, başarınız, nezaketiniz için tüm kalbimle sizi kutluyorum.
Hediyenize çok sevindim, güzel bir hafta başlangıcı oldu.
Fotoğraflardan gözümü alamıyorum, bana ‘’ Shine On You Crazy Diamond ‘‘ isimli müziği mırıldanıyor gibi.
Çok teşekkür ederim..

kartol
17-10-2011, 12:12
Rica ederim ne demekk, sizler sayesinde yaşadım ben de bu yeni, farklı güzellikleri.
Bu da genel görünümü. Çiçek geçtikten sonra iki ayrı saksıyı birleştirip, daha büyük bir saksıya alacağım. Zaten kökler de saksıdan çıkmışlar baya.
(kutu dışında çektiğim fotoğrafı yükleyemedim malesef. Hata verip durdu)

dkp
25-10-2011, 18:16
Saylan çiçeğim bu yıl 4.kez çiçeklendi (10.10.2011)ve hala çiçekli. Büyük dalı dilimlenmişti, malesef tek çelik yaşıyor.

agozce
25-10-2011, 18:36
Dilaver bey merhaba, mutifloranız çok güzel açmış. Yapraklarıda çok güzel..

Size bir finlaysoni ve pembe Lacunosa yollayacakım ama...1 aydır yoktum. Hoyalarımın hepsi kötüleşmiş, uç sürgünleri kurumuş, çok güzel gelişen H. erythrostemma nerdeyse kurumuş .Az sulayın demştim. Hiç sulamamışlar...Neyse tekrar çelikledim. Daha sonra göndereceğim...

Perihan Bayram
02-12-2011, 10:12
Hafta sonunda galiba sorun vardı, fotoğrafları yükleyemedim.
İzlenimlerimi ve düşüncelerimi ayrıca yazacağım. Bunlar son fotoğraflar.
Paul ,oğlum ve ben.
182266

182267

Kaktüs serası (Atlas'lar)
182268
Özel olduğunu belirtti..
182269

Bu manzaradan çok etkilendik, sözcüklerin tükendiği nokta.....
182270

Bu görüntü beni kahretti,kelime bulamıyorum.

yeşillim
10-12-2011, 10:04
Merhaba Dilaver Bey
2010 yılında benim için köklendirmeye aldığınız H.Davidcummungii çiçek açmaya hazırlanıyor.
Toplam 3 köktü birisi tek yaprak olarak diatomitte öylece bekliyor. İkincisini kaybettim.
Diğer üçüncüsü ise diatomit çift kapta davidcummungii başlık altında güncel fotoğrafı var.
Benim için çok sevindirici bu olayı sizinle paylaşmak istedim.
teşekkür ediyorum size ve sn hydrosuccess e sizlerin sayesinde oldu bu güzellikler.

dkp
13-12-2011, 11:32
Merhaba Dilaver Bey
2010 yılında benim için köklendirmeye aldığınız H.Davidcummungii çiçek açmaya hazırlanıyor.
Toplam 3 köktü birisi tek yaprak olarak diatomitte öylece bekliyor. İkincisini kaybettim.
Diğer üçüncüsü ise diatomit çift kapta davidcummungii başlık altında güncel fotoğrafı var.
Benim için çok sevindirici bu olayı sizinle paylaşmak istedim.
teşekkür ediyorum size ve sn hydrosuccess e sizlerin sayesinde oldu bu güzellikler.

Sayın yeşillim, başarınızı kutluyorum. Ben de size teşekkür ediyorum, azminiz, sabrınız, paylaşımınız için. Başarılarınızın devamını diliyorum.

dkp
16-12-2011, 21:13
Serada Diversifolia' yı tutabilene aşkolun, hertarafa sardı, umarım du sene çiçek görürüz. Böyle giderse bu sarmaşığı Tarzan' a hediye göndereceğiz...:D
259764

Betül hanım, gönderdiğiniz Prensesiniz arı gibi çoğalıyor...:D Cumıngiana
259765

Genel görünümler... iki ay önceye aitler....
259766

259767

259768

dkp
16-12-2011, 21:15
Zor yetişen türleri devamlı yedekliyoruz.
Hoya Shepherdii
Hoya Ariadna

259769

259770

OİR1938
21-12-2011, 17:00
Sayın dkp ! Takdire layık sabırlı ve özverili çalışmalarınız, bilgi birikiminiz,
deneyimlerinizle Hoya sevdalılarının gönlündeki yeriniz bir başka olmalı.
Sizi yürekten kutluyor, başarılarla dolu bol çiçekli günler diliyorum. Sevgi ile !....

münevver
22-12-2011, 16:36
2008 Eylül... Yaprak köklendirme denemeleri, gelişmelerini zaman, saksı, toprak ve köklenme biçimleri olarak görmek istemiştim, ileride vereceğim kararlarda çalışmalarımı referans almalıydım, bu türler(yapraktan üretim) için zaman kaybıymış :confused:

Ya ben de bir ay önce yapraktan hoya çeliği alıp dikmiştim.
Acaba yetişmiyor mu hiç?
Hoyam oldu diye çok seviniyordum. Sevincim kursağımda kaldı şimdi yaw:(

Sn Dkp Galiba yapraklarım Carnosa'ya ait.O yetişiyor mu yapraktan yoksa boşa umut beslememeli miyim?

memet
22-12-2011, 16:45
Yapraktan köklendirilmiş hoya kerii almıştım, bir sene öylece durdu canlı ama sürgün vermeden.
Yapraktan değil gövdeden çelik almanızı öneririm.

münevver
22-12-2011, 16:48
Sn Memet
Maalesef şu an öyle bir şansım yok.Yaprakları bile bulmak için bayağı uğraşmıştım.Çok üzüldüm ya.Çok umutla bekliyordum. Tam hayal kırıklığı oldu.

dkp
30-12-2011, 00:00
Sn Memet
Maalesef şu an öyle bir şansım yok.Yaprakları bile bulmak için bayağı uğraşmıştım.Çok üzüldüm ya.Çok umutla bekliyordum. Tam hayal kırıklığı oldu.

Sayın münevver, hevesiniz, araştırmanız, Hoya' ya verdiğiniz önemi ve değeri gösteriyor, bu çelikler hakkınız. Pazartesi elinize ulaşmalıydı. Güle güle büyütün. :D

dkp
30-12-2011, 00:31
261824
Sayın İlkin' in hediyesi (ilk hediye gelen Hoya'm, Curtisii)

261825
Hatice hanım, bunları kaybettik, diğerleri çok iyi.

261826
Bu yıl 282 Kırmızımızın çiçeklenmesini çok istiyorum. Sayın OİR1938 için.

261827
Hoya Ariadna yı çok istemiştim, yedeklemeyi başardık.

261828
Hoya İmperyalis de yedeklenebilenler arasında.

dkp
30-12-2011, 01:03
Hep güllük gülistanlık olmuyor, hata yaptıkça bunlar oluyor, yedekleme yapmayı bu nedenle seviyorum. Bir akşam seranın kapısı açık unutulmuş, İzmir' in havası ne kadar düşer ki ? tahmin ediyorum 3-5 derece olmuştur. Sonuç; fazla olarak ayrılmışların hemen hemen tamamı bozulmuş.

261829
282 kırmızılar

261830
Fusca' lar.

261831
Lacunosa' lar.

261832
Silver Pınk' ler.

dkp
30-12-2011, 01:14
Saylan çiçeğim. 28.12.2011
2011 yılında toplam iki adet çiçek sapı oluşturmuştu, 5.kez çiçeklendi ve 3. çiçek sapını geliştiriyor.

261833

Tüm dostlarımın yeni yıllarını içten dileklerimle kutluyorum. Sağlıklı, mutlu, başarılı yıllar diliyorum.

münevver
30-12-2011, 10:14
Sayın münevver, hevesiniz, araştırmanız, Hoya' ya verdiğiniz önemi ve değeri gösteriyor, bu çelikler hakkınız. Pazartesi elinize ulaşmalıydı. Güle güle büyütün. :D

Sayın Dkp,
Çelikleri aldım. Ama yoğun bir haftaydı yazamadım buraya da.Suda henüz çok acemi olduğum için toprağa ektim. Sitedeki tariflere uygun karışım hazırladım.Öyle ektim. Herşey için çok teşekkür ederim.:D

münevver
30-12-2011, 10:16
Sayın münevver hanım çok güzel bir yıl başı hediyesi gelmiş adınıza çok sevindim.

Nilgün Hanım. Çok saolsun Sayın dkp çok sevindirdi beni.O sakallı noel amcayı görmüş kadar mutlu oldum.

vehbi
30-12-2011, 16:44
Benimde artık bir tane hoya çiçeğim var.

vehbi
30-12-2011, 16:57
Üstatların yorumlarını bekliyorum cinsleri ve durumları hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

sevim4
31-12-2011, 10:49
Tüm hoya severlerin yeniyılı gutlu olsun herkezin hayatı hoya kadar güzel olsun.

OİR1938
31-12-2011, 10:57
Sayın dkp ! Bu yıl 282 Kırmızı'nın çiçeklenmesini merakla beklemekteyim.
Yeni yılda sağlık , başarı ve mutluluk dileklerimle.

hülyacanaslan
31-12-2011, 15:30
Mutlu yıllar hoaların babası müstesna insan....

şewwal
13-01-2012, 09:58
Sayın dkp hoyalarla başlayan serüveninizi merakla okudum.Diğer çiçeklerle ilgileniyormusunuz bilmiyorum ama sabrınız , özveriniz, çalışmalarınız ve bunlar için ayrılan zamanıda göz önünde tutarsak kendinizi hoyalara adamışsınız adeta.... Sizi gönülden tebrik ediyorum.Başarılı ve bol çiçekli günler diliyorum.

Manolya_
13-01-2012, 10:08
Hep güllük gülistanlık olmuyor, hata yaptıkça bunlar oluyor, yedekleme yapmayı bu nedenle seviyorum. Bir akşam seranın kapısı açık unutulmuş, İzmir' in havası ne kadar düşer ki ? tahmin ediyorum 3-5 derece olmuştur. Sonuç; fazla olarak ayrılmışların hemen hemen tamamı bozulmuş.

261829
282 kırmızılar

261830
Fusca' lar.

261831
Lacunosa' lar.

261832
Silver Pınk' ler.

Sayın dkp,
Bu mesajınızı bugün okudum.
Nasıl üzüldüm tarif edemem:(
Büyük geçmiş olsun, umarım kaybettiklerinizin yedek çeliklerini almışsınızdır.
Yetiştirmek için harcanan emek, hayaller maalesef bazen böyle olumsuz sonuçlanabiliyor.
Tekrar büyük geçmiş olsun, sağlam kalanların bol çiçeklerini ve sağlıklı gelişimini görmeniz dileklerimle.
Saygılar

missmenas
13-01-2012, 20:50
Sevgili Dilaver Bey,
arada üzücü kayıplar oluyor maalesef ister ihmalkarlık olsun ister yanlış bakım uygulamalarımız olsun yaşanıyor bir şekilde, kayıplarla ilgili çelik üretimi ne başladım umarım olumlu sonuç alabilirim. Hoya odarato ve Hoya collina yedeklendi, Musa bey'e de haber verebilirsiniz. Büyük geçmiş olsun...

münevver
14-01-2012, 12:13
Dilaver Bey ,
Sizin hediyeniz olan mum çiçeği çeliklerimden birinde toprağa değdiği yerde küçücük küçücük yumru şeklinde noktacıklar gördüm. Galiba kökleniyor. Bi tanesinde de gövdede var ynı noktacıktan
.Ama ben heyecandan hergün dakikalarca onları incelediğimden, acaba abartıyor muyum diye şüpheliyim. O nedenle biraz daha gelişme gösterip de tuttuğundan emin olunca fotoğraf da yükleyeceğim. Çiçeğe her baktığımda kulağınızı çınlatıyorum. Yeniden çok teşekkür ederim.Çok güzel bir heyecan bu bekleyiş.

yeşillim
18-07-2012, 07:17
Sayın Dkp Bakın size kimleri getirdim..

dkp
31-07-2012, 23:00
Sayın yeşillim, prensesimizi anımsıyorum. Başarılarınızı mutluluk, huzur ve keyifle izliyorum. Bu güzel hediyeniz için teşekkür ederim.. :)

dkp
12-02-2013, 21:38
2013 şubat 11, SAYLAN çiçeğimiz (Hoya Multiflora).

maki01
13-02-2013, 01:11
Sevgili dkp,

Mesajınızı görünce ne kadar çok sevindim, anlatamam, hoşgeldiniz :) Umarım hoyalarınızı ve değerli bilgilerinizi yine bizlerle paylaşmaya devam edersiniz...

Saylan çiçek her zamanki gibi farklılığını göstermiş yine, ellerinize sağlık :)

dkp
13-02-2013, 22:13
Merhabalar, keyifle izliyorum, özellikle başarıya ulaşan arkadaşlarımızı gördükçe , mutluluğum katlanıyor. Her kış dönemi mutlaka kayıplarımız oluyordu. Bu yıl E.Ü.Bot.te özel bir bölümü ayrıldı. Sırası ile H.Fungii, H.Deykeii, H.Davidcummungii ' nin durumlarını beğendim. Bir çok tür en az bu kadar iyi durumda. Mart' ın sonuna doğru yeniden çeliklenecekler.
Arkadaşlar ne dersiniz ? 2013 te Hoya gurubu olarak nerede toplanıyoruz ?

missmenas
14-02-2013, 01:34
Sevgili Dilaver bey,
Saylan çiçeğimiz bir tarafa ona söyleyecek kelime bulamıyorum.

Şu son mesajınızdaki kareleri görünce hemen bugün seraya gidip Musa Beyi bizzat kendim tebrik etmek istedim. Kışı sıcak geçirebilmeleri için Serada sera yapmış resmen.
Buna sadece şu eklenebilir üstün gayret ve çaba ve verilen sözün arkasında kalabilmek için yapılan fedakarlık bana göre.
Bizlerde verdiğimiz sözleri yerine getirebilmek adına türleri çoğaltma girişimim sera adına bu defa dahada çok.

Toplantı anketi başlatacaksak derimki Ankara olsun. Neden Ankara? bana göre Ankara merkezi yer olması ve Hoya koleksiyoncularını Ankara'daki özellikle çok üye var onları kaynaştıralım.
Merkez Ankara olursa diğer İllerdende katılımcı kolay ulaşım sağlayabilir düşüncesindeyim.
(Okul tatili diye söz vermiştik Öğretmen Arkadaşlarımıza bunuda hatırlatmak isterim)
Sonbaharada Bana beklerim dermişim;)

selis
14-02-2013, 01:50
Serada sera yapmış resmen.

İfade şekliniz harikaydı :) Hakikaten de, Musa Bey öyle hoş bir sistem yapmış ki, hayran kaldım.. Çok da kullanışlı olmuş ve pratik.. ..
Genelde her hafta uğradığım bir yer.. Artık yabancı değilim.. Geçenlerde, 2 ziyaretçiye anlatırken yanlarındaydım.. ''100 e yakın hoya çeşidine sahip olduklarını, bu sayıya ulaşmalarını sağlayan en büyük payın da sizlere (Ağaçlar.net hoya gurubuna) ait olduğunu'' anlatıyordu Musa Bey.. Ucundan da olsa, hoyaları seven biri olarak gurur duydum.. Sizin sayenizde çeşit sayısının rekora gideceğini de biliyorum. Var olun.. :)

iris41
14-02-2013, 06:22
Sayın dkp Sesinizi duymak güzel .Seylanın görselinde başka bir tad var ;)
Bu seraları gördükce neden hoya yetiştiremedigimi daha iyi anlıyorum :(

dkp
12-04-2013, 22:58
Sayın dkp ! Bu yıl 282 Kırmızı'nın çiçeklenmesini merakla beklemekteyim.

Sayın OİR1938, tahminim o'dur ki, yaz tatiline çıktığınızda mutlaka İzmir' e uğrayacaksınız... :D pubicalyx ' nin üzerinden çiçek eksik olmayacak..

dkp
12-04-2013, 23:09
Saylan çiçeğimizi çeliklemiştik, bu boydaki çeliğimizde çiçekleniyor..

dkp
12-04-2013, 23:13
Obovata' lar muhteşem, üzerinde uzun süre çiçek göreceğiz.

yeşillim
13-04-2013, 05:17
Sayın dkp,
Sizin sayfanızı izlememle hoyaya olan tutkum, film şeridi gibi gözümün önünden geçiyor.
Çok güzel gelişmeler kaydedebildik ve dahası da olacağına inanmaktayım.

Kolay gelsin

kaktüs
13-04-2013, 08:15
Sayenizde hoya hastaligina tutuldum dkp... Ilk virusleri beraber almistik biliyorsunuz.. Dunyanin obur ucuna kacsam da bu hastalik beni takip ediyor. Size kizsam mi tesekkur mi etsem bilemiyorum. :)

Evimi renklendirdiniz sayenizde tanidigim hoyalarla

dkp
13-04-2013, 11:44
Sayın kaktüs'ün yazılarını okuyunca panik halim sonlandı, okudukça karışıyor diye yazmıştı, ben de, ben de ayni durumdaydım...

Sizin sayfanızı izlememle hoyaya olan tutkum, film şeridi gibi gözümün önünden geçiyor.
Çok güzel gelişmeler kaydedebildik ve dahası da olacağına inanmaktayım.
:)
Sayın kaktüs, Sayın yeşillim, birbirimize nasıl destek olduğumuz hatırımda, ilk sipariş listelerimiz ve yazışmalarımız da duruyor, en önemlisi samimi ifadelerimiz burada. Hoya' ların yurdumuzdaki sevgisi ve gördüğü ilginin Hoya grupu sayesinde emin adımlarla büyüdüğünü düşünüyorum. Bu yıl gerçek bir şölen olacak....
Ah... harcıyacak bol bol zamanımız olsaydı da bu güzellikleri günü gününe paylaşabilseydik....:confused:

maki01
13-04-2013, 12:34
Sevgili dkp,

Sizsiz burası hep eksik gelmiştir bana. Beni de diğer pek çok arkadaşımız gibi bu sevdaya siz dahil ettiniz.

Saylan büyümüş, çelikleri bile çiçek vermeye başlamış. Çok sevindim bu habere :)

Lütfen habersiz , mesajsız bırakmayın bizi.

Sevgiler...

OİR1938
13-04-2013, 16:02
Sevgili dkp ! Benim Pubicalx'lerim de 2 metre boya ulaştılar.Tomurcuklanma
başlıyor. Fotoğrafları ziyarete gelecektir. Sizinle buluşmak çok güzel.
Dostluğunuza Hoya severlerin her zaman ihtiyacı olacaktır. İyiki varsınız.

kaktüs
14-04-2013, 11:16
dkp elinizdeki tur sayisi 1 milyona falan ulasti mi peki :)))) Inanin son gelismeleri takip edemiyorum... Izmirdeki seraya tur verme isi ne alemde... Belki bir gun gelirken supriz yapmak isterim ben de :)

kaktüs
14-04-2013, 11:23
Bir de Saylan ciceginin gecmisini kacirmisim... Saylan ciceginin hikayesi nedir :)))

dkp
14-04-2013, 17:58
Bir de Saylan ciceginin gecmisini kacirmisim... Saylan ciceginin hikayesi nedir :)))

Sayın kaktüs, Sorunuza söylenecek o kadar çok şey var ki ... cevap; sayın İlknur Aşık' ın "hoyalarım" bölümünde mevcut.

Mesajınızı okuduktan sonra aklıma ilk siparişlerimiz geldi, satınaldığımız türlere Türkçe isimler yakıştırma çabamız olmuştu.

" Hoya " adı nasıl konulmuştu ? Neden " Mumçiçeği " deniyor ? merak etmiştim.
Öğrendiğimde çok beğenmiştim. Bildiğim ad koyma hikayeleri, kahramanlık, çesaret, icat, mucit, kuvvet, v.s.. öykülerinden kaynaklanıyordu.

Fakat bu çiçek(Hoya), bir bahçıvanı olan (İng.)Thomas Hoy (1750-1822) anısına, vatandaşı botanikçi, Robert Brown (1773-1858) tarafından verilmiş.

Kayıtlandığı ve bilimsel olarak yayınlandığı yılları görünce, Türkçe' de " Mumçiçeği " adının konulmasının nedeni daha iyi yorumladım.

Bu çiçeğin her bir hücresi, farklı öykü ... :)

dkp
14-04-2013, 21:44
dkp elinizdeki tur sayisi 1 milyona falan ulasti mi peki :)))) Inanin son gelismeleri takip edemiyorum... Izmirdeki seraya tur verme isi ne alemde... Belki bir gun gelirken supriz yapmak isterim ben de :)

Seradaki türler yüze yakın olmuştur. Hediye olarak gelen Hoya'ları gönderen dostumuzun adı ile kayıt alıyorum. Süprizinize bayılırım... :)
İşte diğer çiçeklenme sürecinde olan Hoya'larımız.

390337
davidcummingii

390338
davidcummingii

390339
fungii

390340
lacunosa

390341
ve prensesim...SERPENS.....(iki ayrı gövdede çiçeklenme mevcut)

maki01
14-04-2013, 23:17
Muhteşem :)

Yanlış bilmiyorsam Serpens'in Türkiye'deki ilk çiçekleri olacak :)

dkp
22-04-2013, 16:52
Sayın maki01 Serpens' in çiçekleri görmek zaman alacak gibi, iki haftalık gelişmeleri çok yavaş. Diğerleri muhteşem.... Mesai saatlerinde İzmir' e gelebilecek olanlar Ege Botanikte canlı görebilirler. Silverpink (redbuton ve kırmızı ile iç içe girmişler, çiçek tam olarak açtığında ismini değiştirebilirim), Davidcummingii ve Obovata ...

maki01
22-04-2013, 19:04
Gurur duyuyoruz Ege Botanik ve sizinle sevgili dkp, çabalarınızla Türkiye bir Hoya serasına kavuştu. Saygı ve sevgiyle kutluyorum sizi...

Bu güzelliklerle geceyi de geçirmek lazım, muhteşem kokularını içimize çekebilmek için...

kaktüs
23-04-2013, 11:07
Maki'ye katiliyorum...

Gercekten bir hayal gerceklesti ve Turkiye'nin bir serasi oldu... Mum cicegi diye baslanan maceranin harika bir sonu....

azorka
30-07-2015, 20:59
Keşke devam etseniz fotoğraflara...