PDA

View Full Version : Afrika Menekşesi Hastalık ve Zararlıları

Sayfalar : 1 [2] 3 4

simran
17-10-2011, 16:14
Bence kendini yeniliyor.Ortadaki yapraklar biraz daha büyüyünce büyük yaprakları kopartın.Benim bir çiçeğim vardı.Resmini daha önce koymuştum herhalde.Açık mavi renkli.1 sene habire yaprak verdi.Yaklaşık 1 aydır çiçek açıyor.

kendini yenilemek değil bu durum hastalık, ortadaki yapraklar hiç büyümüyor, devamlı yeni yaprak çıkıyor ama büyümüyor üst üste kat kat yaprakla doluyor.

simran
17-10-2011, 16:16
Menekşe çok bakımsız kalmış sayın simran.

En dış sıradaki yaşlı yaprakları kesin. Saksıdaki toprağı boşaltın ve mümkün olduğu kadar toprağı temizleyin. Göbekteki genç yaprakların altında boyun oluşmuştur. O boyunu da içine alacak şekilde daha küçük bir saksıya yeni toprakla dikerseniz menekşe canlanacaktır. Yeni saksı çapının 8-10 cm den daha büyük olmaması gerekiyor. Ek besin vermediğiniz için 3-4 hafta gübre vermeyin demem gerekmiyor :)

Saksı ve toprak değişimi sırasında dikkat etmeniz gereken tek şey, büyüme merkezinin toprak üstünde kalması.

maki çok teşekkürler ilginiz için, ancak ben ananeye yılda 2-3 kez ancak gidiyorum , bu dediğinizi de yapamam. ilaç varsa diye sormuştum. napalım kalsın boyle:)

blaze ash
22-10-2011, 21:27
252155

252156

sevgili çiçek dostları;
menekşelerimi emanet ettiğim komşum suladıktan sonra üneşte bıraktığı için menekşelerimin yaprakları yandı ben de koparmak zorunda kaldım. saksılarını da değiştirmek zorunda kaldım eylül ayında. uzun süredir toparlanamadılar yaklaşık 2 aydır böyleler, yaprakları çok yavaş büyüyor. 1. resimdeki menekşemin gelişimi normal mi? göbekten çıkan yaprakların sapları çok kısa üst üste duruyorlar.

2. resimdeki menekşem daha iyi sanki. yapraklarındaki lekeler güneş yanığı. o yaprakları koparmaya kıyamadım.

bitki besini veriyorum hafta da bir. hızlı büyümelerini sağlayacak bir yöntem var mı?

maki01
22-10-2011, 22:39
Sayın blaze ash,
Menekşeleriniz, güneş yanığı dışında oldukca sağlıklı duruyor. Bitki besinini haftada bir veriyorsanız ambalaj üzerinde önerilen oranın dörtte biri kadar gübre eklemenizi öneririm. Aşırı gübre zamanla toprağın tuzlanmasına ve bitkinin yeterince besin almasına engel olur.

Ayırca göbekte çıkan yeni yaprakların sıkışık , şekli bozuk ve fazla gelişmemiş olması da aşırı ışık ve/veya aşırı gübreden kaynaklanabilir.

Ancak sizin menekşenizde bu durumun söz konusu olduğunu sanmıyorum. Yine de gübre oranını azaltmanızda fayda var.

blaze ash
22-10-2011, 22:46
cevabınız için çok teşekkür ederim. söylediklerinizi dikkate alacağım. sanırım biraz sabırlı olmama gerekiyor. bir de saksısını bir küçültmeyi düşünüyorum. bazı yerlerde okuduğuma göre saksı büyük olunca kök yapıp çiçek gelişmiyormuş. doğru olur mu?

maki01
23-10-2011, 12:44
Menekşelerde büyük saksı çiçek dışında da sorun yaratıyor. En büyük risk kök çürümesi. Henüz yeterince gelişmemiş kökler, tüm saksıya dağılamadığı ve suyu kısa sürede tüketemediği için aşırı nemden kaynaklanan mantar nedeniyle çürüyor.

Genel olarak saksı büyüklüğü, menekşenin toplam çapının 1/3'ü oranında olmalı. Küçük saksıya ya da pet bardağa alabilirsiniz.

Toprağınız sadece torftan oluşmuş gibi. Perlit ilave ederek nemi dengelemeniz sağlıklı olur.

blaze ash
23-10-2011, 18:18
evet sadece torf. bugün saksısını değiştireceğim. perlit nedir bilmiyorum ama komşularımda görmüştüm ambalajlardan çıkan köpüklerden koyuyorlardı ben de koysam biraz olur mu?

MİRBE
23-10-2011, 20:31
Aynı kökten çiçeklerin bir kısmı koyu eflatun gibi diğer kısmı beyaz-eflatun çizgili ancak renk koknusunda tam emin değilim...Renk körüyüm sanırsam:))))

maki01
25-10-2011, 12:15
Sevgili blaze ash,

Mesajını yeni okudum. Geç kalmadıysam ambalajda kullanılan köpükleri küçük parçalara ayırarak kullanabilirsin. Neme çok fazla katkısı olmasa da toprağı daha havadar ve geçirgen yapacaktır.

blaze ash
26-10-2011, 16:06
köpüğü parcalayıp koyarak saksısını değiştirdim. ancak söyle bir şey fark ettim; saksının üstündeki toprak kurumuş halde olmasına rağmen alt kısmı vıcık vıcıktı. acaba toprak mı iyi değil. torfun içinde bol miktarda agaç kökü ve dal parçaları var. sulamayı az mı yapmalıyım, yoksa bu durum normal mi?

maki01
26-10-2011, 16:56
Anlattığın tablo normal değil sevgili blaze ash. Altta kalan toprak elbette daha nemli olur ama vıcık vıcık olmaması lazım, kök çürümesine neden olur.

Sulama yaptıktan sonra tabakta su birikiyorsa, en fazla yarım saat sonra boşaltmalısın. Bir de saksı deliklerini kontrol et, kapalı , yetersiz ya da tıkanmış olabilir.

kns
28-10-2011, 09:45
Arkadaşlar benim bolca çiçek açmış olan bir menekşemde küllenme oluştu bi kaç çiçekte var şu an da bi kimyasal ilacım var buna karşı ismi OSCAR 100 EC ama daha önce hiç uygulamadım nasıl uygulayacağım bilen birisi bana yardımcı olabilir mi?

maki01
28-10-2011, 11:00
Sayın kns,

Küllenme ya da küf mantarın neden olduğu bir hastalıktır. Yazdığınız ilaç ihaşarelerde etkili imiş. Küllenmeye etkisi olmayacaktır. Menekeşelerinizdeki küllenme için suda eriyebilen kükürtü öneririm. Menekşenizi diğer çiçeklerinizden ayrı bir yere alın. Mantar hızla diğer bitkilerinize bulaşabilir.

kns
28-10-2011, 23:53
Sayın kns,

Afrika Menekşesi Hastalık ve Zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-9.htm#post873227) başlığına yazarsanız aynı sorunu yaşayan arkadaşlarımızdan yardım alabilirsiniz.

Küllenme ya da küf mantarın neden olduğu bir hastalıktır. Yazdığınız ilaç ihaşarelerde etkili imiş. Küllenmeye etkisi olmayacaktır. Menekeşelerinizdeki küllenme için suda eriyebilen kükürtü öneririm. Menekşenizi diğer çiçeklerinizden ayrı bir yere alın. Mantar hızla diğer bitkilerinize bulaşabilir.

Teşekkür ederim sayın Maki; ancak ilacın üzerinde küllenme için olduğu yazıyor. Mantara karşı bir ilaç zaten böcek ilacı değil ben sadece uygulamayı nasıl yapmam gerektiği konusun da takıldım fısfıslamak mı yoksa suya karıştırıp sulama yapmak mı doğru olur bilemedim.. Sorumu doğru başlık altında yazarım tekrar teşekkürler..

zappie
29-10-2011, 00:04
Etken maddesine baktim. Iyi bir urune benziyor, fisfislayabilirsiniz. Ama butun yapraklar ve govde iyice islanacak sekilde, saksiyi derince bir kap icine ters daldirirsaniz cok daha iyi olur.

maki01
29-10-2011, 14:54
Sayın kns,

İlacı tanımıyorum aslında. Google'da araştırdığımda üretici firmanın ürün ile ilgili açıklamasında haşare larvalarında etkili olduğu yazıyor. Aşağıdaki linkte Bayer'in sivrisinekler için önerdiği doz var.
Oscar EC 100 (http://www.bayercropscience.com.tr/DownloadFiles/Oscar%20100%20EC.pdf)

Tarım Bakanlığının Bağ hastalık ve zararlıları ile dökümanın 43 (http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim/bitkisel/zararlilar/baghastalikmucadele.pdf). sayfasında ürün yer alıyor. Belki yardımcı olur.

Mayıs ayında da menekşelerinizde (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402-299.htm#post809615) aynı sorun varmış. Kükürt uyguladınız mı?

kns
30-10-2011, 10:20
Etken maddesine baktim. Iyi bir urune benziyor, fisfislayabilirsiniz. Ama butun yapraklar ve govde iyice islanacak sekilde, saksiyi derince bir kap icine ters daldirirsaniz cok daha iyi olur.

Teşekkür ederim sayın zappie hemen uygulamayı yapıcam bugün...

zappie
31-10-2011, 08:57
Sayın kns,

İlacı tanımıyorum aslında. Google'da araştırdığımda üretici firmanın ürün ile ilgili açıklamasında haşare larvalarında etkili olduğu yazıyor. Aşağıdaki linkte Bayer'in sivrisinekler için önerdiği doz var.
Oscar EC 100 (http://www.bayercropscience.com.tr/DownloadFiles/Oscar%20100%20EC.pdf)

Tarım Bakanlığının Bağ hastalık ve zararlıları ile dökümanın 43 (http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim/bitkisel/zararlilar/baghastalikmucadele.pdf). sayfasında ürün yer alıyor. Belki yardımcı olur.

Mayıs ayında da menekşelerinizde (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402-299.htm#post809615) aynı sorun varmış. Kükürt uyguladınız mı?

Sevgili maki01
Ayni isim altinda farkli ilaclarin satildigina ben de ilk defa tanik oluyorum. Sizin bahsettiginiz Bayer'in urunu, kns arkadasimizinki ise sanirim Ertar Kimya'nin urunu. burada (http://www.tarimkutuphanesi.com/tarimilaclari/ayrinti.asp?idno=5462) fungusit olarak geciyor.

blaze ash
03-11-2011, 18:35
252156

ne yazık ki bu menekşemi kaybettim. yaprakları içe doğru kıvrılıp yumuşamaya başlamıştı. vilmorin besin çubuklarından koydum ben de. Hafta sonu evde yoktum. gelince besin çubuğunun küflendiğini gördüm. topraktan tamamen çıkarım köklerini yıkadım ve toprağını değiştirdim ama yaşamadı. diğer menekşeme de koymuştum besin çubuğu o da küflenmişti ama ona bir şey olmadı. sanırım ölen menekşem zaten hastaydı. ama ne olduğunu anlamadım. salonda sehpanın üzerinde güneş almayan ama aydınlık bir yerdeydi. ara sıra cam önüne güneş görsün diye çıkarıyordum. neden öldü anlamadım.

blaze ash
03-11-2011, 18:39
254246

254247

bu menekşemin tomurcukları açmadan sararıyor neden acaba? çok mu suladım ki? yaprakları gayet sağlıklı görünüyor. lütfen yardım edin bunun da ölmesini istemiyorum.

maki01
03-11-2011, 19:28
Sevgili blaze ash,

Tomurcukların açmadan dökülmesi genellikle bitki yeterince su, besin alamadığı zaman oluyor. Toprak karışımı olarak sadece torf kullanıldığında bu duruma daha sık raslıyoruz.

Üstten sulama yapıldığında su, torf tarafından emilemeden hızla süzülüyorsa toprak değişimi yapmanız gerekiyor. Çünki torf bir kez kuruyunca su tutma özelliğini kaybedebiliyor ve bitki besinsiz, susuz kalıyor.

Diğer bir neden de trips denilen zararlı olabilir ancak menekşeniz sağlıklı , öncelikle toprağı kontrol etmenizi öneririm.

blaze ash
04-11-2011, 00:56
sevgili maki01,

ilgiyle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. en kısa zamanda torfa perlit karıştırarak topraklarını değiştireceğim. başka bir şey eklemeli miyim?

bir sorunum daha var menekşelerimin topraklarında bazı şeyler gördüm resimlerini ekliyorum. Bunlar nedir ve neden olmuştur yardımcı olur musunuz?:(

menekşeleri musluktan aldığım su ile suluyordum. daha sonra buradan okuduklarıma dayanarak musluk suyunu ayrı bir kapta dinlendirdikten sonra suladım. bu sorunlar ondan sonra oldu. alakası var mı bilmiyorum ama eklemek istedim.
254310
bu resimde toprağın yüzeyinde minik minik görünenler nedir? sanki yosun oluşmaya başlıyor gibi
254311
bu da saksının kenarında toprağın yüzeyine yakın bir yerdeydi. beyaz kök gibi. ama kök değil

254312

neler oluyor menekşelerime? çok üzülüyorum çooook :(

blaze ash
12-11-2011, 18:16
bunların ne olduğunu bilen, yardım edecek kimse yok mu?

maki01
12-11-2011, 19:22
Sevgili blaze ash,

Emin olmamakla birlikte menekşelerinize zarar verecek bir zararlı gibi gelmedi bana.

Yosun aşırı nemli toprakta ve fazla ışıkta gelişiyor. Yosun olduğunu sanmıyorum.

Mantar olabilir mi? Yabancı bir bitkinin bence mantarın kökleri gibi duruyor. Mantarlar nemli ortami seviyor ve zaman zaman benim menekşelerime de misafir oluyorlar. Bri süre bekleyip daha sonra koparıyorum.

Toprak karışımına gelince en büyük menekşe topluluğu olan AVSA ( African Violet Society of America ) 1/3 oranında torf, perlit ve vermukuliti saksı harcı olarak öneriyor. Ben, perliti biraz arttırıp vermikuliti azaltıyorum. Belli boya geldiklerinde fitilli sulamaya geçtiğim için inorganik malzemeyi bol kullanıyorum.

kartal124
24-11-2011, 23:04
Sevgili arkadaşlar,
Benim afrika menekşem şu anda bol çiçekli ama yapraklarda fotoğraflarda görülen kahverengi lekeler mevcut.Bu lekelerin nedeni acaba ne olabilir?
Menekşemi 2-3 günde bir kaliteli su ile suluyorum.Pencere önünde direkt güneş ışığı almayan ama aydınlık bir yerde duruyor.
İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

didemad
29-11-2011, 23:58
lütfen yardımmmm!!!!!!!! :(( menekşemin topragını incelediğimde gümüş rengi oldukça minik böceklere rastladım ne yapabilirim ..nolur yardımcı olun bana menekşemi kaybetmek istemiyorum :(

blaze ash
30-11-2011, 17:49
İlk sayfadaki fizban arkadaşın paylaştığı resimdekilere benziyor mu acaba?

didemad
30-11-2011, 18:08
İlk sayfadaki fizban arkadaşın paylaştığı resimdekilere benziyor mu acaba?

ewt benziyor falat benimki yaprakta değil toprağında şimdi baktım kaybolmu görünüyor diplere saklanmış olabilirlermi ? :/

didemad
30-11-2011, 18:37
bunlar da benim menekşelerim ..

didemad
30-11-2011, 18:40
işte bu menekşemde gördüm ..dediğim canlıları..gözle zor görünüyor..fotoğraftada cıkmadılar ******...daha cok genç menekşem..ölmesini istemiyorum :(

maki01
30-11-2011, 19:18
Sevgili arkadaşlar,
Benim afrika menekşem şu anda bol çiçekli ama yapraklarda fotoğraflarda görülen kahverengi lekeler mevcut.Bu lekelerin nedeni acaba ne olabilir?
Menekşemi 2-3 günde bir kaliteli su ile suluyorum.Pencere önünde direkt güneş ışığı almayan ama aydınlık bir yerde duruyor.
İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Bu lekeler her şeye rağmen güneş yanığı gibi duruyor sayın kartal124. Özellikle yapraklar ıslakken direk ışık alınca bü tür yanıklar oluşabiliyor.

Yine de araştırıp, farklı bir neden öğrenirsem burada paylaşırım.

maki01
30-11-2011, 19:21
Sevgili didemad, böceği göremeden kesin tanı koymak zor. Bu koşullarda ancak toprak değişimi önerebilirim.

Yeni toprağı 100 derecede ısıtılan bir fırında 15 dakika kadar pastorize etmeniz yararlı olacaktır.

didemad
30-11-2011, 20:14
Sevgili didemad, böceği göremeden kesin tanı koymak zor. Bu koşullarda ancak toprak değişimi önerebilirim.

Yeni toprağı 100 derecede ısıtılan bir fırında 15 dakika kadar pastorize etmeniz yararlı olacaktır.

ama menekşeyi 2 ay önce bulunduğu saksıya taşımıştım..şimdi toprağını değiştirmem herhangi bir sorun çıkarır mı :/ bu arada ilgilendiğin için saol ;)

blaze ash
30-11-2011, 21:42
Bu konularda yeniyim aslında ama eğer sorun varsa toprakta, değiştir bence. Yoksa menekşeyi kaybedebilirsin. Forumda okuduklarıma dayanarak şunu söyleyebilirim. Köklerine zarar vermeden toprağını tamamen boşaltıp, köklerini suda yıkayıp yeni toprağa dikebilirsin. Ben denemedim ama bazı arkadaşlar arap sabununu sulandırıp fısfısla sulayarak bazı zararlıların uzaklaştırılacağını yazmışlar. Haftada 1 defa yapın demişlerdi. (Yanlışım varsa lütfen düzeltin.)

didemad
30-11-2011, 22:31
teşekkürler...ama bugün baktım o böcekleri görmedim :/

maki01
30-11-2011, 22:55
Demek ki toprağında zararlı yumurtaları var didemad, en iyisi toprağını da değiştirip yeni bilinen bir markanın toprağını al :) Şaka tabii, elindeki toprakta zararlı yumurtaları varsa , yüksek ısı ile ( 100 derece) yumurtalardan kurtulabilirsin.
Menekeşenin yakınlarında başka bitkiler varsa onlardan da taşınıyor olabilir.

Bir de böcek göremedim diyorsun ya etrafta uçuşan minik sinekler var mı? Belki de büyüyüp, torf sineği oldular ve uçuşuyorlar :)

blaze ash
01-12-2011, 00:00
Bir de böcek göremedim diyorsun ya etrafta uçuşan minik sinekler var mı? Belki de büyüyüp, torf sineği oldular ve uçuşuyorlar :)

Bir yaşıma daha girdim. Torf sineği de mi var?
Benim kalanchoe'larımın birinin etrafında ve bir menekşemin saksısında gördüm bir kaç gün önce :( ben dışarıdan gelmiş yumurtlamıştır diye düşünmüştüm. Demek torftanmış.

Evimde menekşelere yakın cam önünde cam güzellerim vardı. Birinin yapraklarının üstü küflenmiş gibi beyaz beyaz oldu. Tabağında çok minik bir sinek yavrusu gördüm. Balkona çıkarıp etrafına sinek ilacı sıktım. Daha sonra menekşemde gördüm.

Peki bu sinekler zararlı mıdır? Tedavisi nedir?

maki01
01-12-2011, 13:14
Toksik etkisi olmayan Chrysamed-S isimli haşare ilacını kullanıyorum sevgili blaze ash. Ya da sinek ilacını direkt bitkiye gelmeyecek şekilde uzaktan sıkıyorum, etkili oluyor.

didemad
01-12-2011, 16:27
Demek ki toprağında zararlı yumurtaları var didemad, en iyisi toprağını da değiştirip yeni bilinen bir markanın toprağını al :) Şaka tabii, elindeki toprakta zararlı yumurtaları varsa , yüksek ısı ile ( 100 derece) yumurtalardan kurtulabilirsin.
Menekeşenin yakınlarında başka bitkiler varsa onlardan da taşınıyor olabilir.

bu yüksek ısıyı nasıl uygulayacağım peki :S

maki01
01-12-2011, 18:02
Fırını 100 derecede çalıştırıp ısınmasını bekliyorum. Toprağı hafif nemlendirip 15-20 dakika fırında pişirdikten :) sonra, fırını kapatıp soğumasını bekliyorum.

Hepsi bu kadar :)

didemad
02-12-2011, 02:32
tskler..

yeşillim
02-12-2011, 09:15
Şu hep aklımda bir soru olarak kalmıştır!
Peki mikrodalga fırında olabiliyor mu?
Yapan oldu mu? oldu ise nasıl? Paylaşırlarsa sevinirim.
Şimdiden teşekkür ediyorum yanıt için.

didemad
02-12-2011, 13:58
Şu hep aklımda bir soru olarak kalmıştır!
Peki mikrodalga fırında olabiliyor mu?
Yapan oldu mu? oldu ise nasıl? Paylaşırlarsa sevinirim.
Şimdiden teşekkür ediyorum yanıt için.

mikrodalga olmaz bnce diye düşünüyorum ama :S

maki01
02-12-2011, 23:36
Sevgili yeşillim,

Bir mesajda mikrodalgada yapılan pastorizasyonu okumuştum. Bulabilirsem paylaşırım :)

rain_man
08-12-2011, 12:02
kök çürümesi belirtileri gösteren menekşemi, sıcak ve kuru hava üfleyen bir ısıtıcının üstüne koymamın, çürümeye neden olan nemi azaltması bakımından faydası olabilir mi? yoksa başka yöntemler mi denenmeli?

maki01
08-12-2011, 17:03
Kök çürümesinin nedeni aşırı neme bağlı olarak toprakta gelişen bir mantar sevgili rain_man. Bu nedenle toprağı kurutmanızın bir faydası olmayacaktır.

Daha önce yaptığım bir çalışmaya buraya da kopyaladım :)

maki01
08-12-2011, 17:10
Kök çürümesi (Root Rot) sonucu menekşe kaybının, bir kez hastalanırsa önlenemez olduğunu düşünüp, üzerine de internettte hastalığı araştırmaya zaman ayıramayınca sonuç güzel menekşelerimin kaybı oldu.

Dün sorunun sadece bende olmadığını kavrayınca kısa bir araştırma yaptım. Dr. Optimara'nın sitesinde oldukça faydalı bilgiler buldum.

Sevgili katmer, haklısın Kök çürümesine neden olan hastalık aşırı sulamaktan kaynaklanan Cylindrocarpon mantarı imiş. Aşırı sulama yapmasak da saksıyı gereğinden büyük tuttuğumuz zaman, menekşenin kök sistemi saksıdaki tüm suyu alamayacağı için farkında olmadan aşırı sulamaya neden oluyormuşuz.

Bu benim chimera'mın başına gelen olmalı. Saksı değiştirip daha büyük bir saksıya almıştım. Düşününce, saksı değişimlerinin ardından bu olayı daha sık yaşadım gibi geliyor.

Son olarak uzun süre susuz kalan bir bitkiye, birden su vermenin de buna neden olabileceği söyleniyor.

Belirtiler:

1- Menekşenin yapraklarının olduğu çanak kısmının tamamen kökten ayrılması

2- Çürümüş kökler

3- Kökler üzerinde sarı ya da sarımsı kahve çizgiler

Diğer belirtileri ise alt yapraklardan başlayarak, yaprakların önce sarı gri daha sonra koyu bir renk alacağını, giderek şeffaflaşıp jelimsi yumuşak bir dokuya dönüşeceğini anlatmış.

Gelelim kurtarmak için neler yapılabileceğine

Öncelikle mantarın neden olduğu bir hastalık olduğunun bilerek diğer menekşelerden ayrılmasını , mümkünse farklı bir odada bakımının yapılmasını söylüyor.

Hasta menekşeyi saksısından çıkarıp , köklerdeki tüm toprağı dikkatli bir şekilde alıyoruz. Hasta olan tüm kökleri kesip, kükürt püskürtüp, temiz steril bir toprakla oldukça küçük bir saksıya dikiyoruz. Toprak harcını mantar ilacı ( Kphite?? ) eklememiz öneriliyor.Sulamaya çok dikkat etmek gerekiyor. Bir de 4-6 hafta süreyle gübre verilmemesi öneriliyor.

Yazıyı okuyunca çok sayıda hata yaptığımı farkettim. Özellikle mantar düşünmediğim için hasta menekşenin toprağını, saksı değişimlerinde kullanmam olayın diğer menekşelerime de yayılmasına neden oldu.

Son hasta menekşeme anlatılanları uyguladım, umarım kurtulur.

rain_man
08-12-2011, 21:49
Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler sevgili Maki, aynen uygulayacağım, yalnız kafama takılan bir nokta daha var. Menekşem şu an tomurcuklanmış durumda, üzerinde oldukça fazla tomurcuk var açan çiçekleri de oldukça sağlıklı görünüyor, kök çürümesi varken çiçeklerin bu kadar sağlıklı olması normal bir durum mu acaba?

maki01
08-12-2011, 22:37
Kök çürümesi öncelikle en dış yapraklarda belirti veriyor. Yapraklar önce soluyor, daha sonra ise yaprak sapının gövde ile birleştiği bölüm yarım cm kadar kahverengi siyah renkle çürüyor.

Menekşeniz sağlıklı çiçekler veriyorsa bence kök çürümesinden söz etmek doğru değil. Köklerde çürüme başlamış olsa bitki besin alamaz ve de tomurcuk vermiş olmuş bile çiçek açmadan solar veya çürürdü diye düşünüyorum.

Bu durumda toprağın kurumasını beklemek yerine, toprak değişimi yapmanızı öneririm. Çiçekli iken toprak değişiminin köklerde büyük hasar olmadığı sürece olumsuz etkisine ben tanık olmadım. Toprak değişiminin gerekli olduğunu düşündüğüm çiçekli, çiçeksiz menekşelerimde teredüttsüz değişimi yapıyorum.

Kağıt havlu ya da gazete üzerinde bekleterek fazla suyu almak da bir çözüm olabilir.

ntetik73
09-12-2011, 12:00
Afrika menekşesi forum sitesine de yazmıştım.Burada da paylaşmak istedim sorunumu.Belki yardımcı olan çıkar...Aynı sorunu yaşayan olmuş olabilir..Geçen hafta beni çok sevindirerek çiçek açan menekşemin bir kaç tomurcuğu vardı.Tomurcuk önceden sağlıklıyken birden 2-3 gün içinde sararıp kurumaya başladı.:(Gübre,çiçek coşturan falan kullanmıyorum.Hazır aldığım torfta ve sadece dinlenmiş su ile suluyorum.Yardımlarınızı bekliyorum..Şimdiden teşekkürler...

pelermin
09-12-2011, 17:09
merhabalar, menekşeler konusunda bir kaç sorunu başarıyla atlattıktan sonra biraz kendime güvenir olmuştum, menekşelerimin yaprakları kök çürüğü olmaksızın yumuşayana dek ... beni kendime getirdi :))
Bilenlere sormak istiyorum ;kök çürüğü yok ama yapraklar yumuşuyor henüz ölmediler ama iyileşir mi bilmiyorum ? besin verdim, genta.acaba sebep bu olabilir mi ?cvp yazan çiçekseverlere şimdiden teşekkür ederim.

maki01
10-12-2011, 16:34
Sevgili pelermin,

Verdiğiniz gübrede üre var ise kökleri yakabiliyor. Bir neden bu olabilir.

Fotoğrafsız yorum yapmak zor. Yumuşama dış yapraklarda mı? Yaşlı yapraklar zamanla yumuşayıp ömrünü doldurabiliyor.

Aşırı sıcak da yapraklarda yumuşaya neden olabilir. Kökleri kontrol ettiğinize göre başka bir neden şu an aklıma gelmiyor.

maki01
10-12-2011, 16:36
Sevgili ntetik73,

Sorununu araştırmaya devam ediyorum ancak trips dışında bir neden hala bulamadım :) Besin eksikliği de düşünülebilir ama menekşen çok sağlıklı. Bilemedim ben :)

maki01
23-12-2011, 15:38
Mesajını geç fark ettiğim için özür dilerim. Birleştirilmesini önerdiğin başlıklardan biri sevgili Orkun'un yaptığı bir çalışma diğeri ise tamamen profesyonelce yapılan üretimin çevirisi. Bu nedenle aynı başlıkta birleştirmek uygun olmayacak.

pelermin
30-12-2011, 22:48
resimlerini koyduğum menekşem, yapraktan ürettiğim ilk menekşelerimden biridir.
daha önce kök çürüğünden hiç menekşe kaybetmedim. zamanında müdahale ettiğimi düşünüyorum ya da acemi şansıydı :D
unlu bit derdini de atlatmış bir kahramandır :o

pelermin
30-12-2011, 22:56
kahverengi olan çürümüş kısmı tamamen kestiğimde resim çekmemişim.. ne yazık şimdi farkettim..
koyu kahve olan kısmı kesip plastik bardağa koyalı yaklaşık bir hafta oluyor..tomurcuklar suda açmaya devam ediyor sadece biraz minik açıyorlar ama çok sevimli bu küçük halleri.. menekşeden vazo çiçeği de olurmuş demek ki :)

katmer
30-12-2011, 23:22
Sevgili pelermin, kök çürüğü zamanında yakalanabilirse menekşeyi kurtarma şansımız oluyor. Zamanında farkettiğiniz için şanslısınız. Ben ani dış yaprak yumuşamasında hemen bitkiyi saksıdan çıkarıp kontrol ediyorum. Mutlaka kökle ilgili bir sorunla karşılaşıyorum.. Neyse ki artık saksı harcımı kendim hazırlıyorum ve son 6- 7 aydır hiç kök çürüğüyle karşılaşmadım.

didemad
04-01-2012, 16:33
yaprakta olusan bu lekelerin sebebi nedir acaba...

maki01
05-01-2012, 19:12
Sevgili didemad,

Nedeni ile ilgili araştırma yaptığımda karşıma çıkan cevaplar genellikle fazla gübre kullanımı ya da mineral eksikliği oldu. Bazen kullanılan gübrenin ya da zararlı ilaçların yaprağa gelmesi ile benzer lekeler oluşabiliyor.

Daha kesin yanıtlara, lekelenmelerin başlangıcından itibaren tarifi ile erişmek mümkün olabilir.

sema62
06-01-2012, 23:43
Sevgili maki01,
Moralim çok bozuldu.Yavru menekşelerimin orta yapraklarının cansız olmasından şikayetciydim.
Biraz önce köklerine bakmak için topraklarını boşalttım.Unlu bitler toprak içinde ,
bitki kök boğazının alt kısımlarına yuva yapmış.
Topraklarını iyice temizleyip ilaçlama yaparak tekrar diktim.
Bu bölümde alkol ve dış parazit ilaçlaması yaptığınızı yazmışsınız.
Ölçü ve ismini gönderebilirmisiniz?

katmer
07-01-2012, 16:30
Sevgili sema62, ilacın ölçüsü 1 litre su, 10 ml alkol, 20-25 ml bulaşık deterjanı veya toz sabun...
Bir de elin dayanabileceği sıcaklıkta suyla bitkiyi yıkadığında, ünlü bitleri bertaraf edebiliyorsun.

sema62
07-01-2012, 21:34
Sevgili katmer,unlu bitler yavruların yapraklarında değil,toprakla gövde arasında.Bazılarınında köklerinde.
Toprak sipariş etmiştim.O zaman topraklarını temizledikten sonra bu karışımla yıkayıp tekrar dikim yapsam olur değilmi?
Çok teşekkür ediyorum.

katmer
07-01-2012, 22:42
Bu karışımlar değil çünkü içindeki alkol köklere zarar verebilir. Bütün bitkiyi sıcağa yakın ılık suyla iyice yıka. Sonra bu karışımlar spreyle.

şewwal
13-01-2012, 09:30
merhaba,
benim menekşelerim de de sinekler oluştu.küçük siyah sinekler .net.te bu konu da araştırma yaptım ama kesin sonuç bulamadım.menekşelerimin yanın da difenbahya ve kılıç çiçeğim de var önce büyük çiçekler de oluşup sonra onlara mı geçti anlamadım. bu dertten muzdarip olup kesin çözüme ulaşan varsa yardımlarını bekliyorum.
şimdiden teşekkür edrim

maki01
13-01-2012, 12:47
Büyük olasılıkla torf sineği dediğimiz sineklerdir. Bitkiye gelmeyecek şekilde uzaktan sıkılan sinek ilaçları etkili oluyor sayın şewwal.

şewwal
13-01-2012, 13:07
sayın maki01
cevabınız için teşekkür ederim

fahriyee
27-01-2012, 13:11
Sayın ahmeter, menekşeniz gerçekten çok güzel elinize sağlık. Menekşenin dili olsa size diyeceği tek şey şu; evet gencim çok güzelim ama çiçeklerimde trips var...
Makiciğim; ellerine sağlık, her zaman muhteşemsin...

ahmeter
27-01-2012, 19:42
Sayın ahmeter, menekşeniz gerçekten çok güzel elinize sağlık. Menekşenin dili olsa size diyeceği tek şey şu; evet gencim çok güzelim ama çiçeklerimde trips var...
Makiciğim; ellerine sağlık, her zaman muhteşemsin...

Trips nedir

fahriyee
28-01-2012, 00:24
Trips; genelde çiçeklerin üzerinde rastladığımız ufak, beyaz veya sarımsı böceklere deniyormuş. Bu böcekler dokunmadığınız sürece fazla hareket etmiyorlar, üzerine ince uçlu bir aletle dokunduğun zaman hızlıca çiçeğin ortasına doğru kaçışıyorlar. Uzunluğu maksimum 1 mm, ayrıca saç teli kadar ince olduklarından çıplak gözle görmek zor. Zaten ışıklı bir ortamda mutlaka gizli kalıyorlar. Ben de şüphelendiğim çiçeği birkaç saat karanlık odada bekletiyorum, rahat rahat çiçek üzerinde dolaşıyorlar. Işığı açınca çiçeğin göbeğine doğru kaçıyorlar.
Marketten alınan menekşede, çiçeklerin üzerinde sarı döküntüler görürsem(polen döküntüleri) böcekten şüpheleniyorum. İyice incelersem böcek görebiliyorum. Bu böcekler polenleri yiyor, o yüzden sarı döküntü oluyor.
Sizin çiçekten sadece şüphelendiğim için söyledim, iyice inceleyin ki sıkıntı olmasın.
Sevgili acemifüsun, ellerine sağlık. Ben de 1 numaralı güzeline daha çok hayran kaldım,maşallah.
Makiciğim, arkadaş sormuş ben de bilgi vermek için yazdım,ama hastalıklar bölümünde olması gerekebilir. Ben bilemedim, kararı size bırakıyorum efendim...

ahmeter
28-01-2012, 14:45
trips nedir

ahmeter
28-01-2012, 14:51
Yaptığim inçelemeler sonuçu menekşelerimde Trips diye bir canlının
yaşamadığı mıkroskopik bir tetkiklen anlaşılmıştır
Yaprak gönderdiğim herkes huzur içinde olsun

ahmeter
28-01-2012, 14:55
Son resimdeki lekeler su lekeleridir

fahriyee
29-01-2012, 21:28
Sayın ahmeter, sadece menekşe yetiştirdiğinizi zannetmiştim. Satış yaptığınızdan haberdar olmadığım için böceklerden bahsettim. Yaprak gönderdiğim herkes huzur içinde olsun deyince rahatsız oldum. Böyle durumlarda karışıklığa sebep olmamak için özel mesaj göndermeye karar verdim. Benimki sadece bir şüphe idi, problem oluşmuşsa özür dilerim. Ayrıca şunu da söylemeden geçemeyeceğim: Ben bu canlılar ışık görünce gizlenirler ve dikkatli bir göz rahatlıkla görebilir dedim. Yani makroskobik olarak. Siz mikroskopla bakarken zaten ışıklı ortam olduğundan açığa çıkmazlar ki...
Ayrıca sizin de, yaprak gönderdiğiniz arkadaşların da içi rahat etsin. Çünkü bu bahsettiğim böcekler sadece çiçekli dönemde görülüyor ve çiçekleri etkiliyor. Unlu bit veya mite gibi bulaşıcı değil, yapraklara da zarar vermez...

ahmeter
30-01-2012, 08:23
Menekşem
Sayın fahriye hanım
Alışkanlık bir resim koymadan yazı yazmayı sevmiyorum ilginize teşekkür ederim
2 Tane düzeltmem var Menekşe yaprağı satışı yapmıyorum ve yazıları gözlüksüz okuyabiliyorum
Bu bitkiye olan ılginizden dolayı memnuniyetimi bildirir iyi günler dilerim Saim Ergin

arzu_
01-02-2012, 21:26
Bu toprak karşımını sitemiz üyesi doğalbahçe satıyor, ayrıca tek tek olarak da alıp, siz de karıştırabilirsiniz. Menekşenizin fotoğrafını eklebilirseniz o zaman size daha faydalı olabiliriz:)

Resimleri yüklüyorum ilginiz için tekrar teşekkürler. Bir de resimleri yüklerken fark ettim bu gün tesadüfen araştırma yaparken okumuştum yapraklarında beyaz lekeler var bu bir hastalıkmış adını unuttum . Benim ki sadece bir varsayım resimlere bakınca siz engin tecrübenizle yorum yaparsınız:)

maki01
01-02-2012, 22:57
Sevgili arzu,

Yapraktaki beyaz lekelenmeler unlu bitin bıraktığı döküntüler gibi duruyor ancak leke diyorsunuz. Başka ne tür bir hastalık bu görüntüye neden olur bilemedim :)

Unlu bit çiçek tomurcuklarına yerleşmeyi çok seviyor. İsterseniz tomurcukları bir kontrol edin.

arzu_
01-02-2012, 23:07
Sevgili arzu,

Yapraktaki beyaz lekelenmeler unlu bitin bıraktığı döküntüler gibi duruyor ancak leke diyorsunuz. Başka ne tür bir hastalık bu görüntüye neden olur bilemedim :)

Unlu bit çiçek tomurcuklarına yerleşmeyi çok seviyor. İsterseniz tomurcukları bir kontrol edin.

Sevgili Maki01 teşekkürler cevap için. Lekelerden kastım beyaz noktalar.Tomurcuklara baktım ama gözle görülür bir şey yok daha doğrusu nasıl bir şey olduğunu da bilmiyorum. Bu gün yıkamıştım acaba ondan kalan lekeler olabilir mi? (Menekşe hastalıklarına bakarken bu dikktimi çekti acaba bu virüs mi diye tedirgi oldum açıkcası Cyclamen Mite. Bilgim olmadığı için ne yapacağımı da bilemedim )

acemifüsun
02-02-2012, 09:52
Sevgili arzu,
Aceba yaprakları yıkadığınızda kalan su tanecikleri güneş görünce leke mi oluşturdu?

arzu_
02-02-2012, 10:06
[QUOTE=acemifüsun;906749]Sevgili arzu,
Aceba yaprakları yıkadığınızda kalan su tanecikleri güneş görünce leke mi oluşturdu?[/QUOTE

güneş yok gibi birşey malum hava karlı. Belki dediğiniz gibi arada çıkan güneşten olmuş olabilir, **** ışıktan.

acemifüsun
02-02-2012, 10:19
Sevgili maki01 ve katmer, menekşeçibaba, ahmeter benden çok daha deneyimli ve bilgilidir, onların görüşlerini lütfen değerlendirin:)

arzu_
02-02-2012, 10:34
Sevgili maki01 ve katmer, menekşeçibaba, ahmeter benden çok daha deneyimli ve bilgilidir, onların görüşlerini lütfen değerlendirin:)

:) gelecek yorumları bekleyeceğim o zaman umarım fazla geçikmez.

maki01
02-02-2012, 15:52
Sevgili arzu,

Mite çiçekleri etkileyebiliyor, haklısın. Yine de küçük lekeler dışında menekşen sağlıklı duruyor. Göbekteki yapraklarda bir bozulma yok. Mite en çok göbekteki yapraklar gelişmeme ve renk değişimi ile kendini belli ediyor.

Beyaz noktaların nedenini hala bilmiyorum, araştırıp net bir sonuç bulursam burada paylaşırım.

Tomurcuklarda mite olup olmadığını anlamak için en az 20 kat büyüten bir mercekle bakmak lazım. Önlem olarak tüm tomurcukları koparabilirsiniz. Mite ile mücadele gerçekten zor ve uzun bir süreç. Önlem olarak diğer menekşelerinizden ayrı bir yere alın derim.

Rana+miraç
04-02-2012, 18:32
Merhaba...Yanlış yerde sorduğum için cevap alamadım.İki gün önce mor menekşemin yaprakları yumuşayıp bozulmaya başladı.Etraf yaprakları kopardım,toprağında neminde farkettiğim bir terslik yok. Dua edip iyileşmesini beklerken bugün de resimdeki menekşemde aynı sorun başgösterdi.Çok üzgünüm yapraktan yetiştirmiştim gururla eve her gelene gösteriyordum.Durumu düzeltebilmek için yapacak bir şey var mı?
(Resim yüklemeyi nedense iki gündür başaramıyorum. Sadece tek resim yükleyebildim 4 şubat 10057.mesajda da ilk hastalanan menekşemin resmi var. İlginize teşekkür ederim.)

maki01
04-02-2012, 19:44
Sevgili Rana,

Yumuşama hangi sıradaki yapraklarda oluyor? En dış sıradaki yapraklarda ise:

1- Yaprak ömrünü tamamlamıştır.

2- Kök çürümesi

Yaprak ömrünü doldurdu ise endişelenecek bir durum yok ancak kök çürümesi menekşe kaybına neden oluyor. Burayı tıklarsan (http://www.agaclar.net/forum/886123-post293.htm) kök çürümesi ile ilgili mesaja erişebilirsin.

ahmeter
04-02-2012, 20:00
O da soğuğu sevmiyor
Toprağı soğumaya başladı evvela yapraklar düşüyor su istiyor zannediyorsunuz azda su verseniz artık kurtulş yok
Eskiden plastik saksı yokdu toprak saksıya dikerdik yaprak saksıya değdiyi yerden saksının soğukluğundan o yaprak boynunu bükerdi ve yapraklar saksıya değmesin diye önlem alırdık
Netiçe oda sıçaklığı 23 den aşağı düşmeyeçek geçe saksılar meçburen pençere önünde olduğundan soğuk dan etkilenmesin diye gazete kağıdı ile önlem alınaçak
Tamamen evin içinde suni işıklan büyüyenlerde bu şekilde bir rahatsızlık yok
Yapraklarda ve toprağında hiç bir canlı yok
Bu benim görüşüm herkesin görüşüne saygılıyım

menekşecibaba
11-02-2012, 12:38
Sevgili ahmeter menekşeniz için üzüldüm. Evet menekşelerimiz soğuğu sevmiyor.Ama yalnış anlaşılma olmasın.Kış ve yaz 15 ila 25 C sıcaklık arası idealdir.Afrika menekşesi, ortalama 20-25 C sıcaklıkta tutulduğunda ışık da yeterli ise hızla gelişir ve çiçeklenir. Sıcaklık değişmeleri özellikle ısı düşmeleri, bitkide durgunluğa neden olur ve çiçeklenmeyi geciktirir. Bitki dinlenmeye geçer. Ortam sıcaklığı 13 C altına düşmemelidir.
Her bitkide olduğu gibi afrika menekşeleri de dinlenme dönemini yaşamalıdır.Benim yetiştirme ortamında sıcaklıklar 10 c lere kadar inebiliyor ve hiç kaybım da yok(Yalnız bu dönem sürekli olmamalı ve sulamayı da minimumda tutmak gerekli).Hatta ben bu dönemi bitkinin bağışıklığı için gerekli de görüyorum.Ama tabi bunu fazlada zorlamamak gerekiyor.Ani ısı farklarıda bitkide yapraklarda sertleşme , sararma bodurlaşma yapabiliyor ama bitki bu dönemi atlatıp ta bahar sıcaklarına ulaşınca adeta coşuyor ve daha dayanıklı oluyor.
Birde çok önemli bir husus dediğiniz gibi pencere kenarları afrika menekşeleri için ışık ve güneş ışığı için çok ideal ama aşırı sıcaklarda camla menekşe arasına mutlaka soğuğu kırıcı engeller koymak gerekiyor.
Saygılar sevgiler.

özlem11
13-02-2012, 09:21
Arkadaşlar bu güne dek edindiğin en önemli izlenim bizim menekşeleri büyük saksılara ekmemiz... Bence küçük saksılara ekilse asla sorun yaşanmayacak... Tabi sıcaklık ve sulama gübreleme olayınada özen gösterilerek. Yurtdışı menekşe yetiştiricilerine baktıgım zaman hepsi minik saksılara ekilmiş...

Rana+miraç
20-02-2012, 21:14
Geçen hafta bir yavru menekşemin yaprakları aniden yumuşadı. Kök çürümesi olması ihtimaliyle kökünü çıkarıp baktım. Kök kahverengiydi ama yumuşak değildi.Temizleyip tekrar diktim küçük olduğu için toparlanamadı öldü. Acaba gerçekten kök çürümesi midir emin olamadım.Tecrübenin fikirlerine ihtiyacım var.Teşhisiniz nedir ?

Rana+miraç
20-02-2012, 21:18
Hasta menekşe

katmer
20-02-2012, 21:52
Maalesef kök çürümesi:(

blaze ash
20-02-2012, 22:32
270089

Fitilli sulama yaptığım iki menekşenin suyunda ve sera olarak kullandığım kapaklı bir saklama kabında vardı. Normal toprak böceği falan mı yoksa menekşe zararlısı mı bilen var mı?

Not: Menekşelerde bir sorun yok şimdilik.

maki01
22-02-2012, 01:14
Fotoğraftan zararlının ne olduğunu anlayamadım. Unlu bit olabilir mi?

özlem11
22-02-2012, 07:01
Yok sevgili maki unlu bit değil. Toprak zararlısı bence... Bir sürü oluyorlar toprakta hızlıca geziniyorlar. Bitkiye zararı yok. Bendede var. Ve sanırım sinekle arıyla geliyor evdeki menekşelerime çünkü bahçe toprağı vs... kullanmıyorum ben. Kendi hallerinde oynaşıyorlar toprakta ellemiyorumda:D

maki01
22-02-2012, 13:15
Bu zararlı ile hiç karşılaşmadım . Tırtıl şeklinde mi sevgili özlem? Öyle ise torf sineğinin larvaları da olabilir. Toksik etkisi olmayan Chrysamed'i torf sinekleri için kullanabiliriz.

özlem11
22-02-2012, 13:41
Sevgili maki beyaz çok hızlı yürüyor...bazen zıplıyor karıştırıp oynayınca...sadece toprakta geziniyor bitkiye bulaşmıyor resim bulursam benzeri **** eklerim hemen...

özlem11
22-02-2012, 13:53
http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/8670.htm

özlem11
22-02-2012, 14:03
minnacık ama bu resimdekinden...

maki01
22-02-2012, 16:46
Bu da farklı bir beyaz sevgili özlem, zararlının ismini de yazar mısın lütfen?

Klubnika bir mesajında zıplayan beyaz böcekler için de Chrysamed önermişti.

blaze ash
22-02-2012, 17:03
Beyaz çok hızlı yürüyor...bazen zıplıyor karıştırıp oynayınca...

Evet aynen böyle oluyor. İçim rahatladı. Çok teşekkür ederim bilgileriniz için.

özlem11
23-02-2012, 07:30
Sevgili maki inan adını bilmiyorum netten beyaz böcek diye arattırıpta bulabildim. En benzeyen buydu. Özellikle ped bardakta çok belli nemi çok seviyor. Kendi haline dolaşıyor. Bi zararı yok bence...

maki01
28-02-2012, 14:57
Bu durum 3 nedenden kaynaklanabiliyor

1-Aşırı ışık
2-Aşırı gübre
3-Mite denilen zararlı

Mite ile ilgili mesajları 4-5-6 sayfalarda bulabilirsiniz.

yeşildente
06-03-2012, 13:13
Merhaba bu siteden gerçekten çok faydalandım. Uzun süredirde takip ediyorum. Herkes paylaşımcı ;)

Benimde menekşelerimde bi sorun var. Fotoğrafları yükleyebildimmi bilmiyorum ama yaprakları kıvrık oluyor. Acaba bu neden kaynaklanabilir ?

maki01
06-03-2012, 13:45
Sizn mesajınızdan önce yazdığım mesajda aynı durum vardı sayın kafsin.

yeşildente
06-03-2012, 13:47
:D evet yazdıktan sonra gördüm :) ama ben gübre vermiyorum çok ışıkta almıyorlar ve böceklenme de yok. acaba solucandan olabilir mi ?

maki01
06-03-2012, 14:43
Mite çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük bir zararlı. Mikroskopla 50 kez büyüterek yaptığım çekim:)

cyclamen mite.avi - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Uiv9VFwERsQ)

yeşildente
07-03-2012, 09:48
Hımm anladım. Hemen bi büyüteç bulup inceleyeyim.

DİLEK YILMAZ
07-03-2012, 10:19
daha yeni aldım menekşelerimi ama çiçekleri soldu alt yapraklarındada çürümeler var mor menekşemin ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirin.

özlem11
07-03-2012, 10:30
Çiçeklerin zamanı tamamlayıp solması normal. Bazen hava ısı değişimide solmasını tetikler. Solan çiçek saplarını koparınız. Ayrıca formu bozulan yapraklarıda temizleyniz. Dibine ölçülü olarak nem oranı azaldıkça su veriniz. 1 hafta geçince ortama adapte olunca Toprak değişimi yapabilirsiniz...

maki01
07-03-2012, 11:58
Sevgili Dilek Yılmaz,

Market ya da çiçekcilerden alınan menekşeler tezgahta bulunduğu süre içerisinde genellikle düzenli sulanmıyor ve torfu tamamen kurumuş olabiliyor. Torf , kurumuşsa bir daha su tutması çok zor. Üstten suladığınızda su altta neredeyse hiç emilmeden olduğu gibi akıyorsa, torf su tutma özelliğini yitirmiş demektir . Bu durumda bitki gerekli besini alamaz.

Bolca sulayıp, alttaki tabakta biriken suyla yarım saat kadat torfun yumuşamasını sağladıktan sonra, kökleri mümkün olduğunca temizleyerek aynı saksıya yeni toprakla dikerseniz menekşeniz canlanacaktır. Yeni çiçeklerin oluşması zaman alabilir.

liquid moon
26-03-2012, 19:58
Merhaba,

menekşemi yaklaşık 3-4 ay önce bir yakınım hediye etmişti. Camın önündeki masanın üzerinde keyfi pek yerindeydi, öyle bol çiçek açıyordu ki, nazar değdireceğim diye korkuyordum.
Sularken etraf ıslanmasın diye bir gün balkonda sulamıştım, o gün dışarda unutmuşum, hava da soğuktu biraz.
Sonra çiçekleri soldu döküldü, yaprakları da bıraktı kendini.

Tam olarak cinsini bilmiyorum, bu yüzden detaylı araştıramadım. Bir şey olacak diye ödüm kopuyor. Ne yapmalıyım sizce?

vildan_2
01-04-2012, 12:35
Menekşe çok bakımsız kalmış sayın simran.

En dış sıradaki yaşlı yaprakları kesin. Saksıdaki toprağı boşaltın ve mümkün olduğu kadar toprağı temizleyin. Göbekteki genç yaprakların altında boyun oluşmuştur. O boyunu da içine alacak şekilde daha küçük bir saksıya yeni toprakla dikerseniz menekşe canlanacaktır. Yeni saksı çapının 8-10 cm den daha büyük olmaması gerekiyor. Ek besin vermediğiniz için 3-4 hafta gübre vermeyin demem gerekmiyor :)

Saksı ve toprak değişimi sırasında dikkat etmeniz gereken tek şey, büyüme merkezinin toprak üstünde kalması.

Merhaba,
Benzer bir durum var mı diye forumu incelerken Simran için verdiğiniz öneriyi okudum. Ancak başka bir sorun var gibi. Annemin en az 10-12 saksısında aynı durum var, ki annemin çok uzun yıllardır çok büyük ve sağlıklı bir koleksiyonu vardır. Artık hiç sağlıklı menekşesi kalmadı. Dışarıdan aldığımız menekşelerde de aynı sorun görüldü. Fotoğraflarını ekliyorum. Gerçi söylediğiniz yöntemi deneyeceğim ama farklı bir yorumu olan varsa öğrenmek isterim.

Teşekkürler

maki01
01-04-2012, 13:02
sevgili vildan_2,

Sizin menekşelerinizdeki sorun farklı, malesef mite gibi duruyor. Geçen sene teşhis koymakta geciktiğimiz için fazla sayı ve türde menekşelerimizi bu zararlı nedeniyle kaybettik.

Bu zararlıyı tanımak ve mücadele etmek için başlıkta yazılan mesajları http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-4.htm 'dan başlayarak okumanı öneririm.

Muka
05-04-2012, 07:57
bana da yardımcı olun lütfen menekşelerim hiç gelişmiyor:((((((((

maki01
05-04-2012, 15:03
Sevgili Muka,

Boyutuna uygun saksı , hafif havadar geçirgen toprak, aydınlık direkt güneş ışığı almayan bir ortam ve uygun sulama ile menekşeleriniz gelişmemesi için bir neden yok.

Sizin menekşelerinizin neye ihtiyacı olduğunu anlamamız için detay bilgi ve fotoğraf eklerseniz yardımcı olmaya çalışırız .

FIRUZAN
09-04-2012, 23:00
Merhaba;
menekşelerimin çiçekleri çok güzel açıyor ancak birkaç gün sonra çiçeklerin hemen altından sapının belli bir yerine kadar pudramsı bir döküntü beliriyor ve çiçek kuruyarak değil de çürüyerek dökülüyor :) tabii ben dökülmeden kesiyorum :(
bu acaba neden kaynaklanır .Ben bütün çiçeklerini kestim ancak yeni büyüyüp açanlarda da aynı problem oldu.Dolayısıyla çiçekleniyor diye sevinirken seyredemeden kesiyorum zararlı olabilir diyerek?
Teşekkürler

maki01
10-04-2012, 12:39
Sevgili FIRUZAN,

Büyük olasılıkla unlu bit enfeksiyonu olabilir. Görüntü onu andırıyor. Unlu bit , yaprakların gövdeyle birleştiği bölgeye ve çiçeğe yerleşiyor.

Diğer bir neden ise trips dediğimiz zararlı ancak trips poleni dökülmesine neden olduğu için renk sarımsı ve miktar olarak çok daha az olmalı.

yesilgiresun
16-04-2012, 10:21
sayin malina ben menekselerimi yanlis yere yüklemisim,acaba oradan silme kolayligi yokmu,ilgilenen olurmu.

maki01
17-04-2012, 23:08
sevgilili yesilgiresun,

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19973-3.htm#post947775 deki mesajınızı ( http://www.agaclar.net/forum/946977-post10056.htm ) taşımıştım. Bunun dışında taşınmasını istediğiniz mesajınız var mı?

Rana+miraç
21-04-2012, 11:51
Merhaba... İki üç ay önce mor menekşemi kök çürüğünden kaybetme aşamasına geldim. Yapraklar dış kenardan itibaren yumuşamaya başladı. Forumdaki öneriler doğrultusunda kökü kesip, suda köklendirip yeniden diktim. Şimdi toparlanmaya çalışıyor. Menekşenin ortadaki büyüme bölgesi canlıydı erken müdahaleyle kurtarma şansım oldu.

Geçen hafta ise tam büyüyüp çok güzel açmaya başladığı zaman pembe menekşeme bir şeyler oldu. Menekşenin tam ortasından kuruyup çürümeye başladı. Orta kısım tamamen kurumasına rağmen dış yapraklar hep diri ve canlı görünüyordu. Üzerindeki minik tomurcuk bu halde bile açtı .Kökü kesip bir müdahale yapamadım çünkü büyüme bölgesi etkilenmişti. Menekşemi kaybettim kök çürüğünden başka bir sebep olmalı ama ne olduğunu bilemiyorum.

maki01
21-04-2012, 14:33
Sevgili Rana+miraç,

Menekşelerinizdeki görüntü mite yani akarın neden olduğu tabloya çok benziyor. Bitki üzerinde çıplak gözle görmek mümkün olmuyor.

Bu zararlı geçen sene erken teşhis koyamadığımız için çoğumuzda büyük kayıplara neden oldu.

Bu menekşeni hemen çöpe at ve saksısını sıcak su ve çamaşır suyu ile dezenfekte etmeden kullanma. Çok bulaşıcı bir enfeksiyon, diğer menekşelerine bulaşmamış olmasını diliyorum.

Rana+miraç
21-04-2012, 17:49
Teşekkürler maki ; İnşallah mite değildir daha dikkatli olup diğer bitkileri de takip edeceğim. Mite bulaştıktan ne kadar zaman sonra bitkiyi etkiler acaba ? Benim menekşem evde yetiştirilmişti . Yanında satın alınmış ama büyümesi çok iyi olan menekşem var. Etkeni taşıyan menekşe kendi etkilenmeyip taşıyıcı olup 3-4 hafta sonra diğer menekşeyi enfekte edip kendisi sağlıklı kalır mı ? İyice kafam karıştı ve panik oldum. Ortadaki yapraklarda deformasyon ,tüylü görünüm , sıkışık yaprak oluşumu olmadı. Bir iki gün içerisinde ortadan yumuşayıp çürüdü. Menekşemi karantinaya almıştım ve sonrada attım. Zaten orta kısmı tamamen kurumuştu kök kısmı da yumuşaktı.
Sularken bitki besini içeren suyu kök çevresine daha çok gelecek şekilde dökmüştüm. Sulama yaparken kök ve yeni yapraklara su gelmeyecek şekilde sulamanın önemi var mı? Saksı yanlarından sularsam sanki kökler suya ulaşamayacaklar gibi düşünmüştüm. Yanlış sulamada sebep olabilirmi bu duruma ?

maki01
21-04-2012, 23:58
Kuluçka döneminin 1-2 hafta olduğu söyleniyor ancak havaların ısındığı bahar ve yaz aylarında geçmişte bir mite enfeksiyonu yaşanmış ise yeniden atağa geçebileceği de söyleniyor sevgili Rana+miraç.

Bu zararlı sağlıklı ve güçlü menekşelerde belirti verecek kadar çoğalmayabiliyor. Menekşenin susuz kaldığı ve ortam ısısının uygun olduğu dönemde harekete geçebiliyor. En tipik özelliği göbekteki taze yapraklarda renk değişimi ( gri-kahve) ve tüylerin uzaması.

menekşecibaba
23-04-2012, 09:10
Teşekkürler maki ; İnşallah mite değildir daha dikkatli olup diğer bitkileri de takip edeceğim. Mite bulaştıktan ne kadar zaman sonra bitkiyi etkiler acaba ? Benim menekşem evde yetiştirilmişti . Yanında satın alınmış ama büyümesi çok iyi olan menekşem var. Etkeni taşıyan menekşe kendi etkilenmeyip taşıyıcı olup 3-4 hafta sonra diğer menekşeyi enfekte edip kendisi sağlıklı kalır mı ? İyice kafam karıştı ve panik oldum. Ortadaki yapraklarda deformasyon ,tüylü görünüm , sıkışık yaprak oluşumu olmadı. Bir iki gün içerisinde ortadan yumuşayıp çürüdü. Menekşemi karantinaya almıştım ve sonrada attım. Zaten orta kısmı tamamen kurumuştu kök kısmı da yumuşaktı.
Sularken bitki besini içeren suyu kök çevresine daha çok gelecek şekilde dökmüştüm. Sulama yaparken kök ve yeni yapraklara su gelmeyecek şekilde sulamanın önemi var mı? Saksı yanlarından sularsam sanki kökler suya ulaşamayacaklar gibi düşünmüştüm. Yanlış sulamada sebep olabilirmi bu duruma ?
Sayın Rana+Miraç
Cümlelerinizden anlaşılan bu bir besin zehirlenmesi.Yalnış veya fazla dozda verilen gıda ve besin yüklemesinden kaynaklanan bir çeşit zehirlenme , etkisini kısa zamanda gösterir ve çürüyüp ölüme yol açar.
Mite sıklamen akarının verdiği zarara çok benzer. Mite de gözle görülmeyen akarlar merkezdeki körpe yapraklara yerleşir sinsi sinsi gelişir.Yaprak rengi sapa en yakın bölgedestandart yaprak renginden daha açık yeşil renge dönüşerek ilk belirtileri verir.Son derece yavaş büyüyerek **** hiç büyümeyerek sarı , gri kirli bir renk alır , cansızlaşır.Tedavisi çok zordur 1 seneyi bulur.Çok yayılıcıdır , bitkiyi tecrit ve hijyen çok önemlidir.Diğer bitkilerinize bulaşıp onlarıda kaybetmek istemiyorsanız saksısıyla birlikte atmanız en iyi yoldur.Temiz yapraklardan çelik alıp bitkinizi üretebilirsiniz.

İkisindede bitkinin kurtuluşu yok gibidir.Ancak çok erken müdahale ile kurtarabilirsiniz.
(Sularken bitki besini içeren suyu kök çevresine daha çok gelecek şekilde dökmüştüm. Sulama yaparken kök ve yeni yapraklara su gelmeyecek şekilde sulamanın önemi var mı?)demişsiniz kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir konu.Sulamada ve bilhassa gübreleme veya ilaçlamada göbek kısmını ıslatmamaya dikkat edin.İlaçlamadan sonra göbek kısımlarında birikimler görürseniz kuru yumşak bir bez parçası veya kağıt mendille fazla suları alın.
Kolay gelsin.

Rana+miraç
23-04-2012, 10:30
Açıklamalarınız için teşekkür ederim. Menekşedeki bozulmanın kısa sürede olması ve yaprak değişiklikleri olmaması beni de şüphelendirmişti. Bundan sonra sulama için dikkat ediyorum ve mite için de uyanık olacağım. Sorularımıza uzun ve güzelce verdiğiniz cevaplar için tekrar teşekkürler her işte olduğu gibi usta çırak arası iletişim çok önemli. Bol çiçekli günler dilerim

ilknur aşık
25-04-2012, 17:12
Menekşemin bir kaç yaprağında bu görünüm meydana geldi. Bunun dışında bitki sağlıklı, ama ne olduğunu anlayamadım. Bu konuda bilgisi olan varmı?

özlem11
26-04-2012, 07:53
Bu görünüm genelde en altta ki yaşlı yapraklarda oluyor. Genelde alınmayıp çiçek üzerinde bekletilince. Ben bunun çözümünü Yapraklar çok yaşlanmadan koparmakta buldum. Neyin neden olduğununa gelince fazla güneş ışığının etkisi ile yanlış ve orantısız besin takviyesi oluyor diye düşünüyorum. Ama güneşin etkisi çok fazlaaa....

ilknur aşık
27-04-2012, 08:08
Özlem hanım yardımlarınız için çok teşekkür ederim, ama bu yaprak göbekten 2,sıradaki yaprak. Çok fazla güneş veya besin takviyesi de mümkün değil. Ben zaten bitkilerime tavsiye edilenden daha az oranda besin veriyorum. Yani seyreltik. Bitki genel olarak sağlıklı, çözümünü bulamadım, ama kestiğim yerlere kömür tozu sürdüm. Bekliyorum

özlem11
27-04-2012, 08:17
Valla ilknurcum ben öyle olanları temizliyorum... Çaresi yok sanırım. Menekşede alt yaprakların çoğunda varsa çıkarıyorum iyice temizleyip gençleştirme yapıyorum yeniden ekiyorum..

aylinki
02-05-2012, 19:37
Merhaba, benim de 5 tane Afrika menekşem var.. 4 tanesi birarada. toprakları sürekli minik sinek yapıyor. Bunun için Bauhaustan ilaç aldım,bir süreliğine kayboldu sinekler. Ancak tekrarlıyor. Diyeceksiniz ki fazla sulanmaktan mı? Eğer öyle olsaydı çoktan çürümüştü menekşelerim. Sizce ne yapmalıyım? Teşekkür ederim.

Hakkı Şen
02-05-2012, 19:44
Afrika menekşesi konusunda çok bilgili arkadaşlarımız var. Eminim ki size yardımcı olacaklardır. Ama menekşelerinizin renkleri çok güzel tebrik ederim..

maki01
03-05-2012, 01:06
Sevgili aylinki,

Öncelikle sitemize ve Afrika Menekşesi bölümüne güzel menekşelerinizle hoşgeldiniz. Aralarında bir tane de alacalı (variegated ) türde özel bir menekşeniz var. Çiçekleriniz o kadar gür ki " Alacalı yaprak acaba hangisine ait" diye incelemek durumunda kaldım, kutluyorum :)

Torfun neden olduğu sinekle bazen bir iki uygulamada baş etmek mümkün olmayabilir. Torfa bıraktıkları yumurtalardan yeniden çıkabiliyor. Birer hafta arayla sinekler tamamen ölünceye kadar ilaç uygulamaya devam edebilirsiniz.

Toksik etkisi olmayan ev haşareleri için üretilen Chrysamed bu sineklerde oldukca etkili , öneririm :)

aylinki
03-05-2012, 11:17
Sevgili Maki ve Hakkı bey,teşekkür ederim yorumlarınız için. Bu siteyi geç keşfettiğim için üzgünüm aslında. Ben de birazdan tüm çiçeklerimi paylaşacağım sitede. Sevgiyle kalın...

özlem11
03-05-2012, 11:56
Chrysamed ilacını evzanemi yapı marketmi yoksa ziraii ilaç satan yerden mi almamız gerek. Birde toprağamı uygulayalı yaprağamı? Aslında sinek ilacıda etkili oluyor ama beni hasta ettiği için kullanamıyorum...

maki01
03-05-2012, 12:11
Yapımarketlerde var sevgili özlem, yakın tarihte Fahriye aldı sanırım. Konya için ondan adres alabilirsin.

Sulandırılmış halini Praktiker'den , konsantre halini ise veterinerimizden almıştım.

_nihann_
14-05-2012, 15:08
menekşelerimin üzerinde alt yapraklarda beyaz toz gibi lekeler var. Acaba unlu bit denilen hastalıkmı.Resimlerinide ekleyeceğim.Bu zararlı menekşeleri tamamen öldürürmü.

nurmus
22-05-2012, 19:43
merhaba ben menekşeleri çok seviyorum çok güzel çiçek actılar yanlız menekşemde oluşan pamuksu ve yapışkansı hastalık oldu çok üzülüyorum bunu nasıl iğleştirebilirim
lütfen yardım !!!! (ACELE)

blaze ash
26-05-2012, 17:01
Menekşelerimden ikisinin yapraklarında beyaz beyaz tüy gibi, böcek olduğunu düşündüğüm şeyler vardı ve hiç hareket etmiyorlardı. Menekşemin çiçekleri de 1 hafta içinde soldu. Bügün baktım ki turuncu renkli böcekler var, çiçeklerin üzerinde ve menekşenin göbek kısmında. Sanırım o beyazlıklar bu böceklerin larvasıydı. Elimle temizledim ancak mutlaka kalmıştır içinde. Bunlara nasıl çare bulabilirim?

beyazlıklar
300794

böcekler
300795

bu da ikincinin 1 hafta önceki hali :(
300792

özlem11
26-05-2012, 18:41
unlu bitttt onlar

Rana+miraç
26-05-2012, 19:11
Unlu bit çiçeklerin üzerinde de mi oluyor? Ben sadece yapraklarda olduğunu sanıyordum.

blaze ash
26-05-2012, 19:55
unlu bitttt onlar

Daha önce saksıda dereotu yetiştirmiştim. Unlu bit bulaşmıştı dereotlarıma. Onlara hiç benzemiyorlar. Ve hiç hareket etmiyorlar. Unlu bit larvası mı yoksa? Peki diğer böcek nedir ve nasıl kurtulurum?

menekşecibaba
29-05-2012, 08:25
Sevgili blaze ash çiçek üzerinde görülen turuncu böcekler trips e benziyor.

Thrips : Tomurcuklarda ve yaprak altlarında bulunur. Küçük olup gözle görülebilir. Yaprak kıvrılmaları ve tomurcuk dökülmelerine neden olur. Yaprak altı ve üstüne, tomurcuklara püskürtme şeklinde 15–20 gün aralıklarla ilaçlama yapılmalıdır.

Doğal kontrolleri:
Böcek yiyenler

Kimyasallar Thrips kontrol etmek:
Pyola, Neem, Orthene, Avid, Diazinon, Sevin, Malathion,Methoxychlor, Maraton, böcek sabunları, Chrysamed tavsiye ediliyor.Ayrıca Safer Sabunlar ve mavi yapışkan tuzaklar vardır.
Ben Neem veya Chrysamed i tavsiye ederim.Önce Menekşeler üzerindeki tüm çiçekler ve tomurcukları kaldırın.15 gün arayla iki üç defa uygulayın çiçek ve yaprak altlarına azar miktarda püskürtün.Bulabilirseniz mavi yapışkanlı tuzaklardan kullanın.Temizliğe dikkat edin.
kolay gelsin.

mmanager
30-05-2012, 15:33
Kök çürümesi (Root Rot) sonucu menekşe kaybının, bir kez hastalanırsa önlenemez olduğunu düşünüp, üzerine de internettte hastalığı araştırmaya zaman ayıramayınca sonuç güzel menekşelerimin kaybı oldu.

Dün sorunun sadece bende olmadığını kavrayınca kısa bir araştırma yaptım. Dr. Optimara'nın sitesinde oldukça faydalı bilgiler buldum.

Sevgili katmer, haklısın Kök çürümesine neden olan hastalık aşırı sulamaktan kaynaklanan Cylindrocarpon mantarı imiş. Aşırı sulama yapmasak da saksıyı gereğinden büyük tuttuğumuz zaman, menekşenin kök sistemi saksıdaki tüm suyu alamayacağı için farkında olmadan aşırı sulamaya neden oluyormuşuz.

Bu benim chimera'mın başına gelen olmalı. Saksı değiştirip daha büyük bir saksıya almıştım. Düşününce, saksı değişimlerinin ardından bu olayı daha sık yaşadım gibi geliyor.

Son olarak uzun süre susuz kalan bir bitkiye, birden su vermenin de buna neden olabileceği söyleniyor.

Belirtiler:

1- Menekşenin yapraklarının olduğu çanak kısmının tamamen kökten ayrılması

2- Çürümüş kökler

3- Kökler üzerinde sarı ya da sarımsı kahve çizgiler

Diğer belirtileri ise alt yapraklardan başlayarak, yaprakların önce sarı gri daha sonra koyu bir renk alacağını, giderek şeffaflaşıp jelimsi yumuşak bir dokuya dönüşeceğini anlatmış.

Gelelim kurtarmak için neler yapılabileceğine

Öncelikle mantarın neden olduğu bir hastalık olduğunun bilerek diğer menekşelerden ayrılmasını , mümkünse farklı bir odada bakımının yapılmasını söylüyor.

Hasta menekşeyi saksısından çıkarıp , köklerdeki tüm toprağı dikkatli bir şekilde alıyoruz. Hasta olan tüm kökleri kesip, kükürt püskürtüp, temiz steril bir toprakla oldukça küçük bir saksıya dikiyoruz. Toprak harcını mantar ilacı ( Kphite?? ) eklememiz öneriliyor.Sulamaya çok dikkat etmek gerekiyor. Bir de 4-6 hafta süreyle gübre verilmemesi öneriliyor.

Yazıyı okuyunca çok sayıda hata yaptığımı farkettim. Özellikle mantar düşünmediğim için hasta menekşenin toprağını, saksı değişimlerinde kullanmam olayın diğer menekşelerime de yayılmasına neden oldu.

Son hasta menekşeme anlatılanları uyguladım, umarım kurtulur.
İyi günler sayın maki kök çürümesi olan menekşemizde kullanacağımız kükürt suya karıştırılıp ne oranda verilmelidir ben 1 litre suya 1 tatlı kaşığı kadar verdim.Bu karışımlı suyu çiçeğin toprağına da fısfıslayabilirmiyiz koruyucu olması açısından.Ayrıca Kphite diye adlandırdığınız mantar ilacının tam olarka ismi bu mudur tarım ilacı satılan yerlerde bulabilirmiyiz.Bilgi verirseniz teşekkür ederim.Saygılarımla..Teşekkürler

ahmeter
03-06-2012, 15:11
Kök çürüklüğünün ilk işaretleri
Bu şekilde olan bütün yaprakları aldım
Bitkiyi hiç güneş almayan bol rüzğarli bir ortama bıraktım
Şu an toprağı nemli iyiçe kurumasını bekliyeçeğim
Sonuçları bildireçeğim
Geçen sene bu şekilde 20 saksı kaybettim

maki01
17-06-2012, 01:04
1 ayı aşkın bir süredir internet bağlantım olmadığı için sorunuzu bugün okuyabildim sevgili mmanager, kusura bakmayın :)

Alıntıladığınız metni Dr.Optimara'nın sitesinden çeviri yaparak burada paylaştım.

Metinde önerilen Kphite isimli mantar ilacını ile ilgili bilgi bulamadım ancak suda çözülür kükürtü ambalaj üzerinde yazan oranda sulandırarak kullandım. Sonuç oldukça başarılı oldu.

mmanager
20-06-2012, 11:36
Teşekkürler sayın Maki ne kusuru !!!! Ben de aslında evde 4 yaşında kızım olduğu için mantar ilacı belki de insanlara zararlı olabilir diye adını ve içeriğini öğrenerek alıp almamaya karar verecektim.Kükürtü alıp bir litre suya a talaı kaşığı kadar ekleyip köklerine serptim bazı menekşeler kurtuldu bazıları da öldü ....Ne yapalım kalan sağlar bizimdir diyerek diğer menekşeleri de sularken kükürtle karıtırdığım sudan veriyorum böylece kök çürüntüsü başlayamamış oluyor diye düşünüyorum.Aslında havasız kaldıkları için de öldüğünü düşünerek menekşelerimin bir kısmını kuzey cephedeki balkona bir kısmını da güney cephedeki balkona sepetli raflara koydum bu şekilde güneş almıyorlar ama ışıksız ve havasız da kalmıyorlar .....İlginize tekrar teşekkür ederim saygılar....

didemad
20-06-2012, 21:33
menekşelerimdeki topraklarda yoğun bir küf kokusu var..çözümü nedir acaba?

maki01
20-06-2012, 21:44
Küf kokusuna mantar ve bakteri faaliyetleri neden olur. Toprağını değiştirip, saksısını ise dezenfekte ettikten sonra kullanmanı öneririm. Saksıyı bir süre çamaşır suyu katkılı suda bir süre bekleterek dezenfekte edebilirsin.

didemad
20-06-2012, 21:58
Küf kokusuna mantar ve bakteri faaliyetleri neden olur. Toprağını değiştirip, saksısını ise dezenfekte ettikten sonra kullanmanı öneririm. Saksıyı bir süre çamaşır suyu katkılı suda bir süre bekleterek dezenfekte edebilirsin.

şuan çiçeklenme dönemindeler herhangi bir zararı olurmu çiçeklerine

maki01
20-06-2012, 22:09
Köklerin durumunu göremediğim için net yanıt veremem sevgili didemad. Kökler sağlamsa çiçeklerin etkilenmeyeceğini düşünüyorum.

Endişem, menekşeyi kaybetme ihtimalinden kaynaklanıyor. Aynı durumu yaşamadığım için kesin yanıtlar vermem yanlış olur.

didemad
20-06-2012, 22:15
yarın sabah ilk işim topraklarını değiştirmek ve dezenfekte etmek umarımm menekşem düzelirrr:(((

blaze ash
27-06-2012, 16:23
Arkadaşlar bu gün bir yavruyu daha kaybettim. Teker teker çürüyorlar.
312804

Bunun kardeşleri ise aşağıdakiler. Daha önce kardeşi çürüyen ama kendisi sağlam olan (kökleri bembeyaz olan)yavruları yaşatamadım. Bunları nasıl kurtarabilirim?
312803
312802

Son sorum aşağıdaki yavruyu ayırmalı mıyım?
Üstten görünüm:
312800
Yandan görünüm:
312801

maki01
27-06-2012, 16:45
Sevgili blaze ash,

İlk fotoğraftaki yavru menekşen malesef tipik bir kök çürümesi örneği.

Hastalıklar bölümünde konu ile ilgili mesajımda da yazdığım gibi kök çürümesinin nedeni bir mantar yani bir enfeksiyon. Enfekte olan bitkinizi sağlıklı bitkilerinizin yanından ayırmalısınız. Enfekte bitkide kullandığınız malzemeleri dezenfekte etmeden bir daha kullanmamalısınız.

Ellerinizle bile bu mantar hastalığını diğerlerine taşımanız mümkün.

Düzenli sulama yaparak ( Ne susuz ne de ıslak olacak ) ve steril malzeme ( Toprak , saksı vb.) kullanarak bu kayıpların önüne geçebilirsiniz.

blaze ash
27-06-2012, 19:52
İlk fotoğraftaki yavru menekşen malesef tipik bir kök çürümesi örneği.

Peki bu mantarın oluşmasını önlemek için herhangi bir ilaç yok mu?
Tüm yavrularımı aynı tepsi içinde tutuyorum. Eğer mantardan kaynaklanıyorsa sanırım hepsine bulaştı. Çünkü alttan suladım birkaç kez. :( :( :(

Dediğiniz gibi saksıları çamaşır suyuyla yıkıyorum ve topraklarını atıyorum ama gün geçtikçe ölüyorlar. Gözün gibi bak, yavrulat, büyüt; bir mantar gelsin öldürsün hepsini :( :(

blaze ash
27-06-2012, 20:09
Sevgili menekşeseverler;

Menekşelerimi kök çürümesinden kaybediyorum bu aralar. Kükürtlü su püskürtmek çürüğü engelliyormuş. Ama elimde şuan yok. Bir forumda mantar hastalığı için bir reçete vermişler. Ancak sizlere sormadan kullanmak istemedim. Reçete şöyle:

1 yemekkaşığı sıvı bitkisel yağ

1 yemek kaşığı içme sodası (Karbonat)

1 kaşık da sıvı bulaşık deterjanı (sıvı sabun da olur)

4 lt suya konur.çalkalanıp kullanılır. 3 günde bir püskürtün.Yalnız, önce az bir suyla karbonatı karıştırıp eritin yoksa en son koyarsanız zor oluyor.

Sizce uygulanabilir mi?

maki01
27-06-2012, 21:00
Sevgili blaze ash,

Yazdığın reçete yapraktan uygulanır ancak kök çürümesinde mantar toprakta gelişiyor.

Bu nedenle acil önlem olarak, yavrularını bulundukları kaptan çıkarıp kökleri sağlam bölgelerini yani beyaz diye tanımladığının bölümlerini zedelemeden topraktan arındırıp, yeni kap ve toprakla yeniden dikebilirsin.

Toprağı en az zararla köklerden arındırmak için suda bekletebilirsin. Hatta beklettiğin suya oksijenli su ekleyerek mantara karşı bir ilaçlama da yapmış olursun. Mine Pakkaner , 0,5 lt suya 1 tatlı kaşığı dolusu oksijenli su eklenmesini öneriyor.

Elinde kullanılmamış kap yok ise , mevcut kaplarını çamaşır suyu eklediğin suda bir süre bekleterek dezenfekte edebilirsin.

Toprağı, 100 derecede ısıtılmış bir fırında 15 dakika bekletip, daha sonra fırını kapatıp içinde soğumasını sağlayarak dezenfekte etmen mümkün. Evde mangal kömürün ( Odun kömürü ) varsa, küçük parçalara ayırıp toprağa eklersen, belli ölçüde mantara karşı önlem almış olursun.

Umarım bu öneriler ve aşağıdaki mesajım sana yardımcı olur.

http://www.agaclar.net/forum/886123-post293.htm

maki01
27-06-2012, 21:19
Sevgili blaze ash, aynı üzüntüleri yaşamış biri olarak seni çok iyi anlıyorum.

Kimyasal bir ilaç adı vermek istemiyorum. Kimyasal ilaç önermekten de , kullanmaktan da çok korkuyorum.

arzu_
27-06-2012, 22:09
Sevgili Maki01,
Mangal kömürü yerine külünü kullanmak da aynı işlevi görür mü ? Sanki öyle bir şey anımsıyorum.

maki01
27-06-2012, 22:11
Külü konusunda bilgim yok sevgili arzu_ :)

blaze ash
27-06-2012, 22:48
Sayın maki01 ilginiz için çok teşekkür ederim.

Yeni saksım yoktu. Eskisini çamaşır suyu ile yıkadım. Yavruyu topraktan çıkarıp tüm toprağı yıkayarak temizledim. Çürümüş kökleri kestim. Belki faydası olur düşüncesiyle sigara külüne azıcık değdirip yeni toprağa diktim. Bakalım ne olacak.

Suda bekletme işlemi o an aklıma gelmişti ama saçmaladığımı düşünerek vazgeçmiştim. Demek ki zor durumlarda yapılabiliyormuş :) Düşüncemin tamamen yanlış olmamasına sevindim.

maki01
27-06-2012, 23:11
Umarım bu sevimsiz hastalığı başarı ile atlatırlar sevgili blaze ash. Bu dönemde aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan gölge ve serin bir yerde susuz kalmamasına dikkat ederek toprağı nemli tutmanızı öneririm. Susuz kalmanın ardından gelen ıslak ortam kök çürümesini tetikliyor. Yani aşırı su kadar susuz kalması da riskli oluyor.

Oksijenli suyu, 1 hafta arayla sulama suyu olarak da kullanabilirsin. Gelişmeleri paylaşırsan sevinirim.

blaze ash
03-07-2012, 11:18
Yavruyu topraktan çıkarıp tüm toprağı yıkayarak temizledim. Çürümüş kökleri kestim. Belki faydası olur düşüncesiyle sigara külüne azıcık değdirip yeni toprağa diktim.

405. mesajdaki 2-a ve 2-b yavru menekşeler için :

Bu işlemin üzerinden 6 gün geçti ve yavrular sağlıklı görünüyorlar. Göbekten yaprak çıkarıyor, şu an iğnenin ucu kadar ama belli oluyor. En azından ölmediler. Ya çürük kökleri iyi temizledim. Ya da sigara külü işe yaradı. Paylaşmak istedim. :)

315040 315041

maki01
04-07-2012, 00:32
Ya da her ikisi de sevgili blaze ash, gözünüz aydın :)

şehzade
10-07-2012, 23:16
Merabalar 5 senelik gül gibi baktığım ve beni hiç çiçeksiz bırakmayan menekşemin nerdeyse bütün yapraklarında demir pası gibi paslanma oldu:( ne yapmalıyım. İlk defa böyle birşeyle karşılaştım

maki01
16-07-2012, 13:34
Sevgili şehzade,

Benim karşılaşmadığım bir sorun olunca internette yayınlanan bilgilerden faydalanmaya çalıştım ancak bu durumun o kadar fazla nedeni olabiliyor ki, hangisi sizin durumunuza uygun bilemedim.

Kahverengi nokta sadece yaprak üzerinde ise olası nedenlerini :

1. Bakteri
2. Magnezyum eksikliği
3. Magnezyum fazlalılığı
4. Toprak pH 'ı ( Gübre kullanımı nedeniyle toprakta biriken tuzlar ve kireç )
5. Rhizoctonia diye adlandırılan mantar
6. Aşırı ışık
7. Soğuk su
8. Yaprakta su olması ( Su aşırı soğuksa ya da ıslak yaprağa direkt güneş ışığı gelmişse )

diye tanımlamış Dr. Optimara

Doctor Optimara: Symptoms (http://www.optimara.com/doctoroptimara/11809-12315/12001-01.html)

Bunlardan hangileri sizin durumunuza uyar, bilmiyorum. Benim en önemli sorun olarak gördüğüm mantarı, kahverengi lekeler hızla diğer yapraklara sıçramadı ise unutabiliriz.

Toprak değişimi yaptığınızı yazmışsınız. Diğer nedenleri toprak değişimi ile çözebileceğinizi düşünüyorum.

Afrika Menekşesi sıvı besinlerinin içeriğinde genellikle magnezyum var. Eğer magnezyum eksikliğinden kaynaklanan bir sorun ise toprak değişiminden 1 ay sonra gübre kullanmaya başlarsanız bu sorun da giderilmiş olur.

şehzade
16-07-2012, 13:58
Sevgili maki

Benim sorunumu önemseyip araştırma yaptığınız için binlerce teşekkürler. Ama bu gerçekten pas. Çünkü kahverengi leke dediğiniz daha önce başka çiçeklerimde de olmuştu, o yaprakları koparıp toprağını değiştirdikten sonra sorun çözüldü. Bu pas baya inatçı çıktı yayıldı.

maki01
16-07-2012, 14:20
Sevgili şehzade,

Mesajını yazdığının günden bu yana sorunun aklımda,araştırıyordum. Ancak net bir teşhis ve tedavi öneremeyeceğim için aynı sorunu yaşayıp atlatan arkadaşlarımızın yazmasını bekledim ama malesef yazan olmadı.

Pas diye tanımladığımız manta hastalığı ise erken aşamada hastalıklı yaprakları temizleyip, diğer bitkilerden ayırarak mücadele etmek mümkün olabiliyor. Menekşeleri havadar bir yere alıp, oksijenli su ya da kükürtü deneyebilirsin.

Yaygınlaşmış ise malesef kimyasal mücadele öneriliyor. Menekşeler ev içinde yetiştirildiği için kimyasal ilaç adı önermek istemiyorum, ben de çok zorda kalmadıkca kullanmıyorum.

glcn06
20-07-2012, 09:53
resimdeki menekşemin yapraklarında sürekli böyle renk değişiklikleri oluyordu. ben de cinsinden olduğunu düşünüp pek önemsemedim. şu an bütün çiçekleri açtı ve çok sağlıklı görülüyorlar. akşam yaprakları neden böyle oluyor diye bakarken yaprağı hafifçe çekince yaprak elimde kaldı yaprağın dibi yanmış gibi. sanırım çürümüş. diğerlerine baktım kopmadılar. saksıyı içnde olduğu seramik kaptan çıkardım kap yarıya kadar su dolu. :( bende üsütünden bakıp toprak kuru diye sulamışım oysaki saksının dibi suyun içinde duruyormuş.
saksıyı çiçeğe zarar vermeden çıkardım. toprak yarıya kadar kuru yarısı ıslak. toprağı değiştireyim diye düşündüm ama tamamen kök kaplamış toprağı birde çiçekli iken toprağını değiştirmek doğrumu bilemedim. fazla suyu emmesi için toprağın etrafına kağıt havlu sardım ve havadar bir yere koydum. umarım çiçeğimi kurtarabilirim.
sizce ne yapayım, toprağını değiştirmelimiyim?

maki01
20-07-2012, 13:15
sevgili glcn06,

Yaprağın gövdeye birleşitiği noktadan başlayan çürüme, kararma kök çürümesinin en önemli bulgusu.

Menekşeyi kaybetmemek için köklerdeki toprağı mümkün olduğu kadar temizleyerek , almanız lazım. Siyah ya da kahverengi köklerin hepsini kesmeniz lazım. Eğer çürüme gövdeye kadar ilerlemişse temiz yeşil bölgeye ulaşıncaya kadar gövdeyi de kesmeniz gerekiyor.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-10.htm mesajda kök çürümesi ve tedavisine yönelik bilgi bulabilirsiniz.

glcn06
20-07-2012, 14:02
teşekkür ederim maki01
eve gider gitmez dediğinizi yapacağım. umarım en az hasarla atlatırım

asliayhan
21-07-2012, 12:47
:(http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=320157&stc=1&d=1342784613

asliayhan
21-07-2012, 12:54
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=320162&stc=1&d=1342785174

asliayhan
21-07-2012, 12:58
Arkadaşlar çok üzülüyorum ne yapmalıyım :( 15 saksıdan fazla menekşe kaybettim kaybetmeyede devam ediyorum gecensene böyle olmamıştı.Bunun sonu yokmu?:(

Rana+miraç
21-07-2012, 14:45
Sayın aslıayhan;

Menekşelerinizin resimlerine içim acıyarak üzülerek baktım .İnşallah aynı menekşenin resimleridir dedim ama,15 saksı çok kötü..Acaba yazın menekşelerin olduğu odanın ısısı kaç derece hepsinin birden aynı durumda olması fazla sulama sorunundan uzaklaştırdı beni . Aynı yaprak çürümeleri benim menekşelerimde de var ama bir saksıda bir iki tane. Odanın havasız kalmasının neden olduğunu düşünüyordum.

Tecrübeli arkadaşlar umarım bir fikir verirler. İnşallah son kayıplarınız olur.

maki01
21-07-2012, 15:24
Sevgili asliayhan,

Menekşe kayıplarınıza üzüldüm. 2 ya da 3 sene önce yaz aylarında 75 saksı menekşe kaybetmiştim ben de.

Bu kadar kütlesel kaybın en önemli nedeni, büyük saksı ve kaçınılmaz olarak ardından gelen kök çürümesi. Büyük saksıda sulama düzenini sağlıklı olarak yapabilmek çok zor.

Ancak Rana+miraç'ın da yazdığı gibi menekşelerinizdeki tek sorun kök çürümesi gibi durmuyor. Kök çürümesinin yanında aşırı yakıcı güneş ışığına maruz kalma ve mite'ın (Akar ) neden olduğu zarar da dahil olmak üzere pek çok sorunu birlikte yaşamışsınız.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-15.htm#post1000439 bölümündeki tüm mesajları okumanızı öneririm.

Sevgi Durul
21-07-2012, 15:48
:(http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=320157&stc=1&d=1342784613

Çok üzüldüm, bence kök çürümesinden çok, sevgili Maki'nin de değindiği gibi bulaşıcı bir hastalık gibi görünüyor.

Onları saksı ve topraklarıyla birlikte atın siz. Ya da topraklarını sterilize etmeden başka bitki dikmeyin. Saksılarını da çamaşır suyu ile yıkayın.

Kök çürümesi olsa bir ya da iki saksıda olsun, onbeşi birden düşündürücü.

asliayhan
21-07-2012, 16:38
Sevgili arkadaşlar ilginiz için teşekkürler.mite konusunda haklısınız bir türlü kurtaramadım bahsettiginiz hastalık kısmına daha öncede baktın tariflerden birisini denedin 3 saksı kaybettim.Güneş konusuna gelince bulundukları oda hiç güneş almıyor.Bol aydınlık, iki camıda acık, sulamayı da topragını konturol ederek yapıyorum.Bunlar yalnız bir kısmı hala devam ediyor.galiba caresini bulamayacagım.:(:(:( Galiba haklısınız bulaşıcı hastalık.Engel olamıyorum.ya hepsine bulaşırsa?:o:(

asliayhan
21-07-2012, 16:55
svgili maki
75 saksı,cok üzüldüm sizin adınıza .Peki tamamının ölmesini nasıl engellediniz?Yavruların neredeyse tamamı gitti.Büyüklerden beş saksı,beş altı tanesininde sadece göbegi kaldı.Kalanları kurtarma imkanım varmı?sizce.

maki01
21-07-2012, 18:00
Sevgili SDurul,

Kök çürümesine neden olan hastalık aşırı sulamaktan kaynaklanan Cylindrocarpon mantarı ve malesef çok bulaşıcı. Hasta menekşeyi diğerlerinden hemen ayırmak ve senin de yazdığın gibi kullanılan malzemeleri sterilize gerekiyor.

Kök çürümesi : http://www.agaclar.net/forum/886123-post293.htm

blaze ash
21-07-2012, 21:58
Arkadaslar bir sey sormak istiyorum. Su anda tomurcuklu olan bir meneksemin yapraklari uclarindan yumusamaya basladi. Yumusayan yspraklari kopardim. Gvdeye birlesen yerde sorun yok ,saglam ve sert. Acaba bu curumenin baslangici mi? Saksidan cikarip kontrol etmeye korkuyorum ama kaybetmek de istemiyorum. Sizce ne yapmaliyim.

SmartTab10 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

maki01
21-07-2012, 23:15
Kök çürümesi yaprağın gövde ile birleştiği yerde başlıyor sevgili blaze ash.

Yumuşama en dış sıradaki yapraklarda ise endişelenmene bence gerek yok. Özellikle hibrit türlerin yaprakları çok hızla yaşlanıyor. Ya da benimkiler öyle :)

blaze ash
21-07-2012, 23:51
Sayin maki01,

Yumusama en dis siradaki yapraklarin uc kisimlarinda var. Meneksem katmerli pembe. Hibrit mi bilmiyorum. Meneksemi ilk aldigimda yapraklari kocamandi. Simdi ise daha kucukler. Neden buyumuyorlar acaba?
3. resimdeki yapraklar yumusayanlar.

maki01
22-07-2012, 02:10
Sevgili blaze ash,

Menekşeniz sağlıklı görünüyor.

Dış yaprak uçlarındaki yumuşama , çürüme ve ardından kuruma benim menekşelerimde de bugünlerde rastladığım bir durum, ciddi bir sorun olduğunu sanmıyorum. Aşırı sıcak hava ve nemden kaynaklandığını düşünüyorum.

En dış sıradaki yaşlı yaprakları aralıklarla keserseniz, sağlıklı genç yaprakların daha fazla besin almasını sağlayabilirsiniz.

Göbekteki taze yapraklar biraz sıkışık gibi. Bir süre gübre vermeyin. Göbekteki yaprakların rengi şu an sağlıklı duruyor ancak renk değişimi olursa ( açık yeşil, sarı ve giderek gri renk alması gibi) mite enfeksiyonu aklımıza gelmeli.

şehzade
22-07-2012, 02:59
Merhaba, iyi sahurlar.

Benim de bir yavrum güzel gelişirken diğeri büyümüyo. Yeni çıkan yapraklar kenarları kahverengi, bütün koşulları yerine getiriyorum ama evim çok sıcak 31-33 derece arası oluyor. Tek sebep bu mu acaba. Bundan sonra çelik alma işini kışın yapıcam.

maki01
22-07-2012, 15:25
Sıcak hava ve aşırı nemli ortam ( Sera uygulaması) yaprak uçlarından başlayan kararma ve çürümeye neden olabiliyor sevgili şehzade.

asliayhan
23-07-2012, 12:52
kızlarım bugün beni üzmeye devam ediyorlar birçogu yine çürümüştü .köklerini cıkarıp temizledim yanlardaki sürgünleri ayırıp suya sıladım.köklerini temizlediklerimi de suda köklendireyim diyorum.Ama nasıl olur bu sıcaklarda hiç fikrim yok.Acaba direk topragamı dikseydim.Artık nasıl yapacagımı bilmiyorum.:(:(:(

asliayhan
23-07-2012, 12:56
:(:(:(http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=320648&stc=1&d=1342958167

blaze ash
23-07-2012, 13:23
Çok üzüldüm yaşadığınız duruma. Umarım daha fazla kaybınız olmaz.Ben de bu yaz menekşelerimin çoğunu kök çürüğünden kaybettim. Nasıl bir hastalıksa evde bir kez çıkması yetiyor. Sırayla tüm menekşelerimi geziyor. Şu yaz bi geçse de rahatlasak.

glcn06
23-07-2012, 13:43
benim menekşelerimden birinde de kök çürümesi olmuş ama ben onu diğerlerinin yanından almadım :( böyle bulaşıcı olduğunu bilmiyordum.
menekşeleriniz için çok üzüldüm.

asliayhan
23-07-2012, 13:57
blaze ash ve glcn06 ılginiz için teşekkürler.inşallah başkası bu sorunu yaşamaz.Bu kök çürümesinden ziyade.Toprak mantarıymış anladıgım kadarıyla.Maki arkadaşın söylediklerinden anladıgım.daha fazlası içinde durmayacak gibi hala devam ediyor.gelişmeleri sizlerle paylaşacagım.Bu sıkımtı yalnız çekilmiyor çünkü.

ilknur aşık
23-07-2012, 14:26
Sevgili asliayhan 10783 nolu mesajdaki ilk resimde bitkiyi kökünden kestiğinizi görüyorum. Bu görüntü bana göre kök çürümesine ait değil. Kök çürümesinde kök tamamen kahverengi ve sulu bir görüntü alır. Sizde böyle bir görüntü yok.

asliayhan
23-07-2012, 15:02
Bende ne oldugundan emin degilim her şekillerinin resimlerini koymaya calışıyorum.Kim ne söylese yapacagım o derece kötü bir haldeyim.Dört beş gündür araştırıyorum.Yalnız kalkamadım bu işin içinden:( Siz ne dersiniz ne olabilir?Ne yapmalıyım?:( Teşekkürler.

asliayhan
24-07-2012, 11:23
:(http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=320869&stc=1&d=1343038913 :(:(:(:(:(

glcn06
24-07-2012, 12:28
menekşelerinize çok üzüldüm. çok kötü görünüyorlar. ben çok tecrübeli değilim bu konuda ama acaba hava akımından mı etkilendiler? hepsi aynı yermede mi duruyordu? geçen sene benim de bir kaç saksı menekşem böyle olmuştu. kapalı sandığım kaloriferin üstünde koymuşum 2 günde resmen erimişler sıcaktan.

maki01
24-07-2012, 12:36
Sevgili asliayhan,

Menekşelerinizdeki hastalık dengesiz sulamanın neden olduğu kök çürümesi.

http://www.agaclar.net/forum/886123-post293.htm mesajını okumanızı öneririm

Not: Konu ile ilgili mesajlar http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-15.htm başlığına taşınacaktır.

asliayhan
24-07-2012, 13:07
sevgili maki01 ilginiz için çok teşekkürler.Ama cogunun kökü saglamdı.yapraklardan başlıyor cürüme.Resmini koymuştum pek anlaşılmadı galiba.Bahsettiginiz kısmı inceledim,sanki başka birşey gibi ama siz benden çok tecrübelisiniz.Daha iyi bilirsiniz tabi.Bulundukları odanın camlarının tamamı açık.etkilemiş olabilir mi?

blaze ash
24-07-2012, 15:49
Yukaridaki resmini paylastigim meneksemin yapraklarindaki yumusama devam ediyor. Yaprak saplarinda kararma veya yumusama yok. Saksisini kuculttum. O arada koklerine de baktim. Curume yok. Meneksem surekli acik olan pencere onunde duruyor. Acaba ruzgardan mi yumusuyor? Yanindaki menekseler de bir sorun yok.

Sayin maki01 yaslandigi icin yumusamis olabilir dedi ama yapraklar kucuk ve ic siradakilerde de yumusama var.

maki01
24-07-2012, 18:57
Sevgili blaze ash,

Doctor Optimara: Symptoms (http://www.optimara.com/doctoroptimara/10000-10006/10001.html) de yaprakla ilgili sorunlar yer alıyor. Teşhis ve tedavi konusunda edindiğm bilgilerin neredeyse tamamı Dr. Optimara'nın sitesinden. İsterseniz bir de siz inceleyin. Belki benim gözümden kaçan bir teşhise rastlayabilirsiniz.

Site İngilizce ama translatör kullanarak Türkçeye çevrilebiliyor.

maki01
24-07-2012, 19:12
Sevgili asliayhan,

http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/320869d1343121608-goruntu0212.jpg

Bu fotoğrafınız bana hala kök çürümesini düşündürüyor ancak saksıyı boşattığınızda kökler beyaz/krem renkte ise haklısınız , kök çürümesi değildir.

Kök çürümesi dışında hangi hastalık ya da zararlının bu tabloya neden olabileceğini bilmiyorum, üzgünüm...

maki01
24-07-2012, 19:22
Sevgili asliayhan,

Saksıyı boşaltıp, köklerin durumunu gösteren bir fotoğraf ekleyebilir misiniz?

menekşecibaba
25-07-2012, 10:11
Aşırı sıcakta gölgede kalması da yalnış sulamalarda bu etkiyi yapar.Bir kapta çok az arap sabunu ve sıvı kükürt katılmış suyu steril el temizlemede kullanmak üzere bütün menekşelerinizdeki çürümüş yaprakları temizleyin üzerinde asla çürümüş veya kurumuş yaprak çiçek sapı bırakmayın.Aydınlık serin bir yerde koruma altına alın.Gübre vermeyin çok az ancak toprak kurumaya yakın azar azar sulama yapın.

menekşecibaba
25-07-2012, 10:40
Yaptığınız karışımı bitki üzerinde uygulamayın , menekşe yaprak ve gövdesi çok hassastır, steril el ve alet temizliğinde kullanın. Bol ışık almayan gölge yerdeki menekşeler 30 derece üzerinde hızla çürümeye gidiyorlar.

maki01
25-07-2012, 14:53
Sevgili menekşecibaba,

Konu ile ilgili senden bir ses duymak sevindirdi beni :)

asliayhan'in kitlesel menekşe kayıplarına bir önlem alamamak gerçekten çok üzücü bir durum. Sürekli araştırıyorum ama farklı bir yorum yapamıyorum.

321137

Bu gövdenin altında sence sağlıklı kök olabilir mi?

Diğer sorum ise sıvı kükürtü el hijyeninde kullanmak sakıncalı değil mi? Ya da ben mi yanlış anladım ?

menekşecibaba
25-07-2012, 16:09
Bu fotograftan net birşey çıkarmak mümkün değil , bir defa görüntüler uzun süre bakımsız havasız kalmış gibi. İyi bir temizlik ve bakımla o bitkilerin üçte biri kurtulabilir gibi geliyor.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/320869d1343121608-goruntu0212.jpg
Afrika menekşeleri çok duyarlı hassas bitkiler.Böyle bir durumu farkettiğiniz anda
bitki üzerindeki kuruyan bozulan yaprakları temizleyip bitkiyi ayırmak gerekiyor.
Eğer farkettiğiniz anda gerekli müdahaleyi yapmazsanız çok hızlı bir şekilde bozulma ölüme kadar götürüyor.
Sevgili Maki01 tecrübeleriniz ve araştırmalarınıza hayranım. Kök çürüklüğü de olabilir dediğiniz gibi birisinin köklerini temizleyip foto su konulursa daha kolay teşhis konabilir.
Sıvı kükürtü el hijyeninde kullanmak sakıncalı olabilir uyardığın için teşekkür ederim ama ben bir kapta hazırladığım çok az arap sabunu içeren suyun içine fısfısla eser miktarda sıvı kükürt püskürtüyorum , zaten işim bittikten hemen sonrada ellerimi sabunla bolca yıkıyorum. Hastalık korkusuyla bu sıcaklarda çeşit te çok fazla olunca biraz ileriye gidebiliyorum .

maki01
25-07-2012, 16:28
Çok teşekkür ediyorum sevgili arkadaşım, son günlerde yaşanan sorunlar ve çözümsüzlük karşısında çok yalnız hissetmiştim kendimi. İyi ki ses verdin :)

Kök çürümesinde, çürüyen bölgeyi tamamen temizledikten sonra sulandırılabilir sıvı kükürt eriyiği hazırlayıp püskürterek yaşattığım menekşelerim oldu. Senin verdiğin reçete de acaba bitki için mi, ben mi yanlış anladım diye düşünmüştüm :)

İzmir de aşırı sıcak. Sahip olduğun birbirinden özel türleri kayıpsız atlatmanı diliyorum.

menekşecibaba
25-07-2012, 17:02
Çok teşekkür ediyorum sevgili arkadaşım, son günlerde yaşanan sorunlar ve çözümsüzlük karşısında çok yalnız hissetmiştim kendimi. İyi ki ses verdin :)

Kök çürümesinde, çürüyen bölgeyi tamamen temizledikten sonra sulandırılabilir sıvı kükürt eriyiği hazırlayıp püskürterek yaşattığım menekşelerim oldu. Senin verdiğin reçete de acaba bitki için mi, ben mi yanlış anladım diye düşünmüştüm :)

İzmir de aşırı sıcak. Sahip olduğun birbirinden özel türleri kayıpsız atlatmanı diliyorum.
Evet çok haklısın 24 saat nöbetteyim diyebilirim. Sıcaklar çok fazla , sürekli de olunca bakım çok zorlaşıyor.
Fakat sıvı kükürt bitki koruması için çok yararlı. Normal ilaçlamanın haricinde Ben arada bir saksı aralarına ve bitki raflarının altlarına çok az seyrelterek sıvı kükürt püskürtüyorum. Bu sene hiç hastalık problemi yaşamadım . Asla çiçeklerin üzerlerine gelmemeli ona dikkat edin yoksa yaprakları yakar.

asliayhan
25-07-2012, 17:34
sevgili menekşecibaba öncelikle ilginiz için teşkkürler.kızlarımın havasız ve bakımsız kamışolabilecegini söylüyorsunuz,fakat bulundukları odanın 2 taraftaki camlarıda acık.temizlik ve bakımına gelince hergün mutlaka elimden geldigince yapıyorum.Belki sizler kadar pırofosyenel olmasada ilgileniyorun.Bakımsız degiller yani;)Bahsettiginiz resmide en kısa zamanda yükleyecegim.:(:(

ahmeter
25-07-2012, 17:39
Serada orkideler için fan kullanıyorum nerdeyse 24 saat çalışıyor
Orkide saksılarının arasına menekşeleri koydum devamlı esinti galiba hoşlarına gitti durumları şimdilik iyi ilk defa bu sene deniyorum

menekşecibaba
25-07-2012, 18:33
sevgili menekşecibaba öncelikle ilginiz için teşkkürler.kızlarımın havasız ve bakımsız kamışolabilecegini söylüyorsunuz,fakat bulundukları odanın 2 taraftaki camlarıda acık.temizlik ve bakımına gelince hergün mutlaka elimden geldigince yapıyorum.Belki sizler kadar pırofosyenel olmasada ilgileniyorun.Bakımsız degiller yani;)Bahsettiginiz resmide en kısa zamanda yükleyecegim.:(:(
Sevgili asliayhan Hanım.Kusura bakmayın sizi suçlamak amacıyla yazmadım. Ama bitkilerin görüntüleri öyle kurumuş çürümüş yapraklarla dolu . Herhalde sorun iyi belli olsun diye foto çekip ondan sonra temizlik yaptınız.
Sürekli bitkilerinizi kontrol ediniz kuru yaprak gördüğünüz anda koparıp bitkiden uzaklaştırın hastalık ve çürümelerin oluşmasına en büyük sebep uzaklaştırılmayan çürümüş bitki artıklarıdır. Geçmiş olsun .

asliayhan
26-07-2012, 12:22
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=321264&stc=1&d=1343215267

asliayhan
26-07-2012, 12:29
sevgili arkadaşlar son resim ongün önceki hali.İki ayrı menekşenin kökü şimdi ne söyleyeceginizi sabırsızlıkla bekliyorum:confused:.Resimleri ters koymuşum sondan başa olması gerekiyordu.;)kusura bakmayın.Kızlarımın kalanlarını kurtarayım yardımlarınızla.

maki01
26-07-2012, 14:08
Sevgili asliayhan,

Maraş'ın hava durumunu takip etmeye başladım artık. Aşırı sıcak gerçekten, menekşelerine ve sana kolay gelsin diyorum.

Köklerin durumu ile ilgili ben yine aynı düşüncedeyim . Kök çürümesi...

Kırmızı çizginin altında bulunan gövde ve köklerin büyük bir kısmı çürümüş durumda.

321298

Kırmızı çizgi hizasında kesmek daha uygun olurdu. Sağlıklı yeşil renge ulaşıncaya kadar gövdeyi kesmek gerekiyor. Bunun için sağlıklı görünen yapraklardan da eksiltme yapmak gerekebilir..

321291

asliayhan
26-07-2012, 14:22
Evet sevgili maki01 cok sıcak.İlginiz için çoooooook teşekürler.Kökleri temizleyip kücük saksılara alacagım bugun.Kalanları tabi.Bir kısmınıda temizlemiş suya ıslamıştım,köklendireyim mi suda, topraga mı dikeyim?Ne dersiniz?Havalar yüzünden nasıl yapmam gerek karar veremiyorum.:( Yardımcı olursanız sevinirim;)şimdiden teşekkürler.

maki01
26-07-2012, 14:29
Bence direkt toprağa dik sevgili asliayhan. Hava sıcak , suda bakteri çok hızla çoğalıyor.

Toprak karışımına biraz odun kömürü eklersen mantara karşı sınırlı da olsa bir önlem alırsın.

İlk sulamadan sonra kağıt havlu ya da gazete üzerinde beklet, fazla suyu muhakkak atsın. Toprak harcın nemsiz ise bir süre suya doyması için bekleyip daha sonra gazete üzerine alabilirsin.

Sonraki sulamalarda ise toprağın biraz kurumasına izin vererek ve devamında azar azar alttan sulama yapararak yaşama şansını artırabilirsin.

blaze ash
26-07-2012, 14:59
Arkadaşlar 435 nolu mesajdaki menekşemde, maalesef yine kök çürümesi var. Bu gün yaprakları iyice yumuşayınca topraktan çıkardım. Köklerinde hafif kararma var. Ancak alt gövdesinin içi çürümüş.Dışta bir şey yoktu. İlginç bir şey daha, temizlemek için sağlam yere kadar kestim. Gövde sanki susuzluktan pörsümüş gibiydi. Umarım anlamışsınızdır. :) ) Bir menekeşe daha köklenmek üzere sudaki yerini aldı. :(

Sanırım menekşe genç iken yapraklarda yumuşama varsa kesinlikle kök çürümesi oluyor.

blaze ash
29-07-2012, 10:29
Arkadaşlar iki yavru bardağında kıl kurduna benzer solucanlar gördüm. Sanırım büyümüyorlar. Çünkü daha önce bir kez görmüştüm sonra kayboldular. Ben de öldüler sanmıştım. Bu gün yine gördüm. Bunlar zararlı mıdır? Daha önce kendisinde olan var mı? Yavrularda bir sorun yok.Bardak boyuna göre büyüklüklerini görebilirsiniz.

321970

sema62
29-07-2012, 22:04
sevgili asliayhan.menekşeleriniz için çok üzüldüm.Bugün bende kayıplar verdim.Toprak altı gövde haşlanmış gibiydi.Kök çürümesi olduğunu sanmıyorum.Tek sebep oda sıcaklığı.
Anladığım kadarıyla bu sıcaklarda menekşe yetiştirmek imkansız. Sizin menekşelerinizde sıcaklardan kaynaklı kayıplar.
Oda sıcaklığı 24-26 derecelerdeyken çok sağlıklılardı.30 dereceye çıktı, iş değişti.Fanlarda fayda vermedi.
Oda sıcaklığını klimayla 24-26 derecelerde tutabilirsek bizi üzmezler diye düşünüyorum.

blaze ash
02-08-2012, 02:26
Bilgisi olan yok mu arkadaslar? Kok curugunden sonra bu kurtcuklar yuzunden menekse kaybetmek istemiyorum. Tabi zararliysa! Simdilik durumlari iyi ama icten ice bitkiyi etkiliyor mu bilmiyorum.

maki01
02-08-2012, 13:48
Sevgili blaze ash,

Beyaz kurtcukların nematot olduğu ancak her nematotun bitkiye zarar vermediği, topraktaki çürümüş malzeme ile beslendiği söyleniyor. Kök nematotu diye adlarılan bitki için tehlikeli türüne nadiren rastlanıyormuş.

Kök nematotu köklerde düğüm düğüm ya da kese gibi çıkıntıya neden oluyor. Köklerde böyle bir durum yoksa endişelenmeyin diyorlar.

Kimyasal olmayan çözüm olarak Neemoil ve sulandırılmış çamaşır suyu ile öneriliyor .

Özellikle çamaşur suyu önerisi çok uygun gelmedi bana. Ölçü çok doğru olmayabilir.

"You can use diluted bleach with water for several waterings and this should kill the little monsters. I would say two drenchings at 7 days apart using 1 teaspoon bleach to 10 parts warm water." diye yazıyor.

"1 hafta arayla 1 çay kaşığı çamaşır suyu 10 part ılık su karışımı ile yapılan sulama kurtçukları öldürür" diyor ancak "part" kelimesi litre mi, kaşık mı ben anlamadım.

http://forums.gardenweb.com/forums/load/afrviolet/msg0105121931814.html

http://www.agaclar.net/forum/bortu-bocek/2403-8.htm başlığına da yazarsan çok daha sağlıklı bilgi almamız mümkün olabilir.

blaze ash
02-08-2012, 17:37
Sayin maki01 ilginiz icin cok tesekkur ederim siz olmasaydiniz sorularimi kim cevaplardi bilmiyorum. Hizir gibisiniz her daim.

Bu gun birini gozlemledim. Seffaf plastik bardakta kokler rahat gorunuyor. Kurtcuklardan biri kok uzeride dolasti. Etrafindan gecti ama koke bisey yapmadi. Yavrularda da bisey yok. Sanirim zararsizlar. Bir sure daha takip edecegim. Bir gelisme olursa paylasirim.

maki01
02-08-2012, 23:38
Sevgili blaze ash,

Ben de başlıklarda sorulan sorularla ilgilenerek, edindiğiniz bilgi ve deneyimleri paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum :)

gülneva
07-08-2012, 13:49
Menekşemin yapraklarında, saplarında, çiçek saplarında beyaz beyaz pamuk gibi bişeyler vardı. İki tane hazır almıştım. Onlarda tespit edince ayrı bir odaya aldım. Belki hastalıktır diye. Kürdanla almaya çalıştım. Kürdanın ucunda uzuyor ip gibi. Çok ilginç geldi. Mantarmı caba çok merak ettim.. İkisindende yaprak alıp yedekleyim dedim ama yedeklediğim yapraklardada çıkmaya başladı.

Daha sonra başka bir yapraktan büyüttüğüm bordo menekşemde rastladım bugün. Ve çok üzgünüm. hepsinide kökünden söküp atmak zorunda kaldım. :( Topraklarınıda.

Bu hastalık nedir ve nasıl bir yol izlemeliyim kurtarmak için. Umarım diğer menekşelerime de bulaşmamıştır. Ankara sıcağından kurtardık, bu hastalıktan kurtaramıyorum. Lütfen bir yol gösterin :(

maki01
07-08-2012, 16:29
Sevgili gülneva,

Tarifinizden menekşelerinizde zararlının unlu bit olduğunu düşünüyorum.

Unlu bit genellikle yaprakların gövde ile birleştiği noktalara ve çiçeklere yerleşiyor. Başlangıçta yakalanabilirse alkole batırılmış kulak çubuğu ile tek tek tamamen temizlemek gerekiyor.

Çok hızla yayılabilen bir zararlı. Yaygınlaşmışsa kimyasal mücadelenin dışında çözüm olmuyor. Ev içinde kimyasal kullanılması oldukca riskli olduğu için öneremiyorum.

menekşecibaba
01-10-2012, 18:11
Trips zararlısıyla ilgili güzel bir sayfa
http://mint.ippc.orst.edu/images/thrips_i.jpg
Thrips Identification (http://mint.ippc.orst.edu/thripsid.htm)

menekşecibaba
01-10-2012, 18:22
Çift benekli örümcek MITE
http://mint.ippc.orst.edu/images/spidermites_i.jpg
http://mint.ippc.orst.edu/twospotfact.pdf

menekşecibaba
01-10-2012, 18:29
Akarlarla mücadele,
Biyolojik Kontrol Kuralları
Biocontrol of Spider Mites (http://mint.ippc.orst.edu/mitebiocontrol.htm)

Canan
12-11-2012, 15:52
Ayşe yardım lazım arkadaşım, annemden bu menekşeleri getirdim, büyük olanda beyaz pamuğumsu şeyler var, diğerinin hali içler acısı, toprakları da ıslak ve sıkışık. İkincisinde umut var mı sence. Senin menekşelerin forumun en güzellerinden ne de olsa.....

Ayşe Derin
12-11-2012, 16:39
Canan, ben böyle bir durumla hiç karşılaşmadım doğrusu.Önce sağlam yapraklardan gövdeye yakın kopar ve yedekle, sonrasındaysa saksıdan çıkarıp köklerin toprağını yıka, bozulmuş kökleri kes, toprak ve saksıyı yenile.Takip eden 15 günde de az sula derim.Umarım kurtarırsın.Tömürceğin fikrini de almakta yarar var.

Ayşe Derin
12-11-2012, 16:40
Canan pamuğumsu görüntüdeki menekşeni bol su altında yıka, bakalım hastalık devam ederse kimyasal çözüm düşünürüz.

Canan
12-11-2012, 18:52
Ayşe dediklerini yaptım, biraz karanlıkta dinlensinler bakalım. İlk defa menekşe bakacağım galiba... Yaşatabilirsem tabi. Aşağıdakini saksıdan çıkarınca gördüm ki çok minik üç delik var ve hepsi tıkanmış. Herhalde umut yoktur, onu boşuna ekmedim, suda kalsın kök durumunu takip edeyim diyorum. belki yarın oksijenli su yaparım. Fakat yaprakları neden yanık gibi anlamadım..Çok çok sağol.. Bakımlarını senden öğreneyim müsait olduğunda.

çiçekdostu
23-11-2012, 12:11
Merhaba arkadaşlar.1 ay önce aldığım menekşem çok sağlıklıydı ama saksısı çok küçük olduğu için gelişemiyordu.Bu ayda saksı değiştirilmez biliyorum ama bir deneyeyim dedim.Toprağını hiç dağıtmadan 1 hafta önce saksısını değiştirdim.Yaprakları soldu ve saksıdan aşağıya sarkmaya başladı.Aspirinli su,oksijenli su hiçbir şey fayda etmedi.Onunla beraber aldıklarımda hiçbir şey yok.Saksısını değiştirmemeliydim.Çiçeğimi ben o hale getirdim.Ölürse çok üzüleceğim,kendimi suçlayacağım.Çiçeğimi kurtarmak için ne yapabilirim?

Papağan
07-12-2012, 19:59
Merhabalar
Thrips nasıl oluşuyor, farklı ortamdan alınıp getirilen bir çiçekten mi yayılıyor, yoksa ..???
Sadece menekşe çiçeklerini mi etkiliyor, örneğin açelyalarda ya da başka çiçekli bitkilerin çiçeklerinde de oluşuyor mu.???

maki01
07-12-2012, 23:28
Thrips, tüm bitkilerde görülebilecek farklı türleri de olabilen bir zararlı. Bildiğim kadarıyla sadece çiçekte oluşmuyor. Mesela tütün thripsi yapraklara konaklayarak , damarlardan emerek bitkiyi güçsüz hale getiriyor.

Menekşelerde ise yaygın olarak çiçeklere yerleşerek polen kesesine zarar veriyor. Keseyi deldiği için polenler taç yapraklara dağılabiliyor.

Rana+miraç
09-12-2012, 14:35
Menekşelerimden ikisinin yapraklarında beyaz beyaz tüy gibi, böcek olduğunu düşündüğüm şeyler vardı ve hiç hareket etmiyorlardı. Menekşemin çiçekleri de 1 hafta içinde soldu. Bügün baktım ki turuncu renkli böcekler var, çiçeklerin üzerinde ve menekşenin göbek kısmında. Sanırım o beyazlıklar bu böceklerin larvasıydı. Elimle temizledim ancak mutlaka kalmıştır içinde. Bunlara nasıl çare bulabilirim?

beyazlıklar
300794

böcekler
300795

bu da ikincinin 1 hafta önceki hali :(
300792

Sevgili blase ash;

Mesajın eski tarihli ama sanırım ben de aynı dert ile muzdaribim. Bir kaç gündür çiçeklerin üzerindeki polen döküntülerini farketmiştim, fahriyenin mesajlarında okuduğum trips olduğundan şüphelendim ve bugün istenmeyen misafirleri çıplak gözle de gördüm. Senin menekşelerinin ne durumda olduğunu ve nasıl mücadele ettiğini merak ettim. Menekşecibabanın eski mesajlarında belirttiği kimyasal maddelerden kullandın mı ?

Cevabın inşallah ''artık tripsli menekşelerim yaşamıyor'' olmaz. Deneyimlerini paylaşırsan sevinirim. Selamlar

şehzade
09-12-2012, 16:29
Merhaba, mesajınızı görnce yazmak istedim benim de menekşemde tripsler vardı. Üzerinde de yaklaşık 50 tane çiçeği üzüle üzüle bütün çiçeklerini kestim daha sonra arapsabunlu karışımla yapraklarını yıkadım daha sonra da ılık suyla duruladım. Şu an bir sorun yok ama hala yeni çiçekler vermedi.

Rana+miraç
09-12-2012, 19:34
Sayın şehzade
Cevabınız için teşekkürler. Ben de çiçekleri üzülerek kestim ,arapsabunu uygulamasına cesaret edememiştim.Başka bitkilerime arapsabununu denemiştim işe yaramıştı. Menekşeler için ben de deneyeyim. Çok fazla sayıda menekşem var ve henüz yeni yeni açmaya başladılar. Hepsine bulaşırsa çok üzülürüm.

_nihann_
10-12-2012, 17:31
Sevgili maki01 önceki sayfaları inceledim ama tek başıma ne hiçbirşey yapamadım. Sizce menekşelerimdeki sorun ne olabilir. Önceki sayfada okuduğum kadarıyla sizlerde çok uğraşmışsınız lütfen banada yardım edin. ne olduğna karar veremedim. Bilinçsizce bişey yapmak istemedim.

bay tömürcek
10-12-2012, 17:39
Aynı sorun bende de var sayın nihann menekşelerimin ortaları küllendi sarı sarı oldu yaprakları abamec diye bi ilaç tavsiye ettiler forumdakiler onu denicem baya faydalıymış yoksa menekşelerim ölcek :(

_nihann_
10-12-2012, 17:45
Bay tömrcek son iki resimde görmüşsünüzdür yapraklar kalınlaşmaya ve sertleşmeye başladı. Nerden bulabilirim bu ilacı. İnşallah ölmezler.:(

maki01
10-12-2012, 17:49
Sevgili _nihann_,

Malesef menekşenizdeki görüntü cyclamen mite denilen akarını akla getiriyor. Kimyasal önermeyi hiç sevmiyorum ancak bu zararlıdan başka yöntemlerle kurtulmak mümkün olmuyor.

Bir an önce sağlıklı bitkilerinizden uzaklaştırmanızı öneririm. Elle temas bile bitkiden bitkiye taşımanıza neden olabiliyor. Bir menekşede bu belirti varsa dış kabıyla birlikte atmanızı öneririm. Çelik alınabilir ancak önlem olarak yapılması gereken bir işlem vardı şu an hatırlayamıyorum.

Kimyasal olarak abamectin içeren zehirler öneriliyor ancak ev içinde yetiştirilen bitkilerde koruyucu tüm önlemler ( Eldiven, maske, kapalı giysi gibi ) alınarak kullanmak lazım. Evde küçük çocuk ya da evcil hayvan varsa en az 15 gün ilaçlanmış yapraklara temas etmesine engel olmak gerekiyor.

bay tömürcek
10-12-2012, 17:50
Zirai ilaç satan yerlerde var çok ta pahalı birşey değil 10 tl galiba yanlış bilmiyosam benimkilerde de aynı sorun var çok üzgünüm hem de üstleri çiçek dolu şuan :( İlacı alıp hemen denicem inşallah faydasını görürüm bir de araştırdığıma göre bulaşıcıymış sanırım bu hastalık diğer menekşelerden ayrı tutun bunları diyordu forumda.

_nihann_
10-12-2012, 17:57
Hemen ayırdım zaten. Ben çiçeklerimi 2 **** 3 aydır haşlanmış yumurta suyuyla suluyorum. Acaba fazla gelmiş olabilirmi? Her suda veriyorum.

maki01
10-12-2012, 18:07
Yumurta suyundan kaynaklanan bir sorun olmasa da bu kadar sık aralıklarla kullanmamanızı öneririm, ayda bir vermek belki faydalı olacaktır.

Mite'la ilgili bilgiler, 7.sayfadan başlayarak yoğun bir şekilde yer alıyor. Gözden geçirmenizi öneririm.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-7.htm

blaze ash
10-12-2012, 18:23
Sevgili blase ash;

Mesajın eski tarihli ama sanırım ben de aynı dert ile muzdaribim. Bir kaç gündür çiçeklerin üzerindeki polen döküntülerini farketmiştim, fahriyenin mesajlarında okuduğum trips olduğundan şüphelendim ve bugün istenmeyen misafirleri çıplak gözle de gördüm. Senin menekşelerinin ne durumda olduğunu ve nasıl mücadele ettiğini merak ettim. Menekşecibabanın eski mesajlarında belirttiği kimyasal maddelerden kullandın mı ?

Cevabın inşallah ''artık tripsli menekşelerim yaşamıyor'' olmaz. Deneyimlerini paylaşırsan sevinirim. Selamlar

Hemen söyleyeyim menekşelerimden bazıları yaşıyor :) Yaşamayanlar da böceklerden değil kök çürüğünden.

Böcekler trips değildi sanırım. Menekşelerim kapalı balkondaydı. Sanırım dışarıdan havadan geldiler. çünkü gülümde, kalanşolarımda da vardı. Çiçeklerdeki beyaz böceklerin bir zararı olmadı. Çiçekleri kopardım. Yenilemedi. Diğer böcekler ise yaprak biti denen bir böcekmiş. Böceklerin hepsini elimle temizledim. İçeriye diğer menekşelerden ayrı bir yere koydum. Böceklerin havadan geldiğini düşündüğüm için. Hiç bir zararı olmadı. Sadece o andaki gelişimini durdurup yaprakları kurutuyor. Kimyasal ya da ev yapımı bir ilaç uygulamadım.

Açıkçası o arada çok fazla umursamadım. Ölürse ölsünler dedim. Ve düzeldiler. :) Anladım ki menekşeler ilgiyi sevmiyorlar.

_nihann_
13-12-2012, 11:49
Bugün 20' ye yakın menekşemi abemec ilaçla ilaçladım. İlaçlı suyla toprağa döksem, topraktakini öldürmeye yardımcı olur mu? Çiçeklerimi babama gösterdim kendisi çifçi ve kırmızı örümcek olduğunu söyledi. İnşallah en kısa zamanda düzelirler.

maki01
13-12-2012, 19:17
Toprak yüzeyine de uygulayabilirsiniz ancak abamectin ergen mite, akar, kırmızı örümceklerde etkili. Yumurta ve larvaları öldürmüyor.

Yumurtadan ergenliğe geçiş süresi olarak 10-14 gün gibi bir süre oluyor. Bu nedenle 1 hafta arayla 2-3 kere daha uygulama yapmak gerekiyor.

_nihann_
15-12-2012, 20:04
İlaçlamadan sonra çiçeklerim eski haline kavuşurmu? ortadaki yaprakları koparsam mı acaba. Topraşını değiştirmeme gerek varmı? çok soru sordum ama bi sorum daha olucak. çiçeği topraktan çıkarıp ilacın içina daldırsam fısfısla yetişemediğimiz aralara ulaşırmı. Bu yötemin çiçeğe bi zararı olrmu?

maki01
15-12-2012, 20:25
Ortadaki enfekte sonucu şekli bozulmuş yaprakları koparmak gerekiyor. O yaprakların düzelmesi zor hatta mümkün değil bence. Bu durumda göbek yapraksız kalıyor ve menekşe bu çıplak bölgeden yeni sürgünler veriyor.

Birden fazla yeni sürgün oluşmuşsa, en sağlıklı olanı bırakıp diğerlerini koparmak lazım ya da bir süre gelişmesini bekledikten sonra keserek onları yeni çelik olarak kullanmak mümkün. Ben, bu yeni sürgünleri bitkinin gücünü bir sürgünü büyütmeye harcaması için diğerlerini çok küçükken koparmıştım.

Toprak değişimi için baharı beklemenizde bir sakınca yok. Eviniz kaloriferli ise her dönemde toprak değişimi yapabilirsiniz.

Son sorunuza gelinde ,sevgili zappie , sizin anlattığınız gibi tüm yaprakları ilaçlı suya daldırmamızı önermişti . Yapılabilir ancak zehirden fobi düzeyinde korktuğum için ben denemedim.

serkan_istanbul
16-12-2012, 09:34
aynı sorun bendede oldu ben bilinç siz olarak en ucuz sinek ilacından aldım. Boş bir camsil şişesine sıktım suyla karıştırdım. ortadaki yaprakları kopardım şimdi hepsi sağlıklarına kavuştu. aynı işlemi birde çamaşır suyu ilede tekrarladım. fakat siz yine yanlış yapmayın ben denedim şimdi yeni yapraklar hatta çiçekler yolda kurtuldum . sevgiler.

cansuyu_yagmur
22-12-2012, 00:18
merhaba arkadaslar,
uzun süredir afrika meneksesi bölümü takip ediyorum..menekselerimin hastalandigini görünce burdan yardima labilecegimi düsündüm..2 tane resim ekledim, acaba bu nedir hemen hemen her yaprakta ciceklerin sapinda var ve nasil iyilestiririm meneksemi?
bi kac mesajda okudum sabunlu su ile yikamislar topragi ama ben buna cesaret edemyiorum.. ne önerirsiniz

http://img405.imageshack.us/img405/2646/img7509i.jpg

http://img526.imageshack.us/img526/726/img7510l.jpg

şehzade
03-01-2013, 15:25
Merhaba, yavru manekşemin kökleri çürümeye mi başlamış anlayamadım. Toprak ıslak gelebilir yeni su verdim.