View Full Version : Arıcılıkla uğraşanlar : K0900
Önce kurs, ardından sertifika.
Sonra Kovan, malzemeler, arılık (şimdilik iptidai) ardından arılar.
Arılarımız gece yolculuğundan sonra sabah teslim aldık.
Karton kutularda, ön ve arkasında havalandırma delikleri, beşer çıta, birer ana arı.
Arabada birlikte seyahat başladı, aramızda konuşma hiç yok.....
Sırada arıların sakinleşmesi için 20 dk bekleme ve kovanlara nakli...
Akşama doğru şuruplarını verip, yeni dostlarımıza iyi akşamlar dileğıyle ayrılıyoruz.
hayırlı olsun Sn k0900, umarım her şey istediğiniz gibi olur. Arada sırada gelişmelerden bahsedin de bize de şevk olsun ;)
Hatta şimdi şöyle başından itibaren biraz bilgi verin bize kurs nasıldır nerdedir sertifika ne amaçlıdır malzemleri nasıl ve nereden aldınız vb. Çok şey mi istedim yoksa ;)
Teşekkür ederim.
Hem bahçemizdeki meyvelerden daha iyi verim almak, hemde becerebilirsek, kendi balımızı üretmek amacıyla bir, iki yıldır arkadaşlarımızla araştırmalar yapıyorduk.
Bu yıl mart başında Tarım il md. açtığı kursa katılıp (5 gün) eğitim ve karşılığında setifikalarımızı aldık.
Yıl başında kovan, arı ve malzemeler ile ilgili araştırmalar yapıp, bize en fazla yardımı olacak tedarikciyi seçtik.
Geçen hafta kovanlarımızı naklettik.
Dün akşam arılarımızın geldigininin haberini aldım. Dün tüm gün bahçemizin olduğu bölgeye sürekli yağmur yağdı.
Asfalta 800 metre hamyoldan sonra bahçemize ulaşılıyor.
Bu yüzden arıcıya pazartesi nakledelim dedim, karşılığı ; arı beklemez, sabah buluşuyoruz oldu.
Asfattan bahçeye seyahat traktörle yapıldı, buda ayrı bir keyf verdi :)
Arıcılık maceramızın her safhasından haberdar olacaksınız :)
denizakvaryumu
25-04-2009, 21:20
Hayırlı olsun.
Ana arının ırkı nedir?
denizakvaryumu
25-04-2009, 22:10
Bu sene belki olmaz ama seneye mutlaka fenni karakovan da deneyin.
Bırakın arılar temel peteği de kendileri örsünler.
Karniyol ana arıyı da bir araştırın derim...Sakin, kafkasa göre daha verimli ama Ankara'da olurmu bilmiyorum.
Ama karniyol ana arı bu günlerde moda :)
Bu kovanlardada üst katın 4 veya 5 çıtasını boş koyacağız.
Ahşap çerçeve hariç tüm imalat onların olacak :)
Arılar çok güzel yaratıklar, onlara yaklaşmak çok heyacanlı.
Önümüzdeki yıl için hem kovan hemde arı cinsi konusunda araştırmalarımı sürdüreceğim.
denizakvaryumu
25-04-2009, 22:23
Ankara'da malzemeleri nereden alıyorsunuz?
http://www.balpazar.com.tr/tr/
uğradınız mı?
Uğradık, Gölbaşı'nda Genteks yolumuzun üstünde olması ve sadece satıcı gibi davranmaması sebiyle burdan aldık.
Balpazarda ürünler biraz daha ucuz.
Ulusun ulaşımıda zor.
Kalite açısından en iyi ürün TKV de.
Onlarda satışı Kazan'da yapıyorlar, bizim arıcı bahçeyede geliyor.
BalıkcıSerdar
25-04-2009, 23:02
Hayırlı olsun hemşehrim, umarım istediğiniz gibi ürün alırsınız. Ben oldum olası arılardan korkmuşumdur, arı işi bana göre değil:p Size kolay gelsin;)
Teşekkür ederim.
Meyvelerin durumu birkaç hafta sonra belli olur, nekadar verimli olacak bizde merak ediyoruz.
Elbiseleri giyip yanına yaklaşınca daha sempatik geliyor, ancak birkaç sokma hadisesi doğal olarak oldu :)
BalıkcıSerdar
25-04-2009, 23:29
birkaç sokma hadisesi doğal olarak oldu :)
Ya işte gördünüz mü?
İşin esprisi bir yana çocukluğumda, eşek arılarının yuvasına çöp sokmuştum, ben kaçıp kurtulmuştum ama, ikizim kurtulamamış, benim yüzümden çok ızdırap çekmişti. Odur budur arı lafı geçince bile tüylerim diken diken olur:eek:
Ben balı satın alırım daha iyi, hatta hiç yemesem bile olur:p
denizakvaryumu
26-04-2009, 00:02
Serdar Bey,
4 dönüm bahçe olacak, 2 tane karakovan olmayacak...Adamı döverler vallahi :)
Aşşağıya derenin dibine...
zeytinci58
30-04-2009, 10:00
sayın deniz akvaryumu,niye ısrarla karakovan dediğinizi anlayamadım.Bal hepsinde aynıdır.Ayrıca karakovanın bakımı çok zordur.Fenni kovanda ise arıya her zaman müdahalede bulunabilirsiniz.Pardon,karakovanın bakımı zor değil derken yanlış oldu.Karakovanda hemen hiç bakım yapamazsınız.Oğul engelleme çalışmaları yapmanın hiç mümkünatı yoktur.Bol bol oğul verir,giderler.
denizakvaryumu
30-04-2009, 10:07
Haklısınız, ancak benim bahsettiğim klasik karakovan değil fenni karakovan bir başka anlatımla ;
Temel peteğin insanlar tarafından yapılmayıp, arının kendisinin yaptığına karakovan işi diyoruz.
Bu normal kovan içinde de olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9719
linkte normal kovanda karakovan uygulamaları var.
zeytinci58
30-04-2009, 21:46
Anladım.Karakovan denince aklımıza ilkel kovanlar geldiği için itiraz etmiştim.
Aslında o yönteme başka bir isim bulunsa daha iyi olur gibime geliyor.
Böylece yanlış anlamaların önüne geçebiliriz.
Ahşap hariç tüm imalat arılardan : karakovan
Ahşap hariç tüm imalat arılardan : ?
Havaların (Arılıkta) 15 dereceyi geçmemesi, yağmurlar nedeniyle arılar yeterince beslenemiyor.
Üç kez şurupluğu doldurduk, bu yıl onları hep besleyeceğiz galiba :)
denizakvaryumu
07-05-2009, 20:04
Erik-badem-kayısı-elma çiçek açtı, bitti.
Şimdi iğde ve sonrasında ıhlamur zamanı.inşallah sizin oralarda iğde ve ıhlamur vardır.
Şurubu nasıl hazırlıyorsunuz? İnvert mi? Konya şekerden alınma renkli şurup mu?
Ağaçların çiçekleriyle tam beslenmeleri zor, ancak esas sorun soğuklar oldu, arı otu ektik, hafta sonu tekrar ekeceğiz.
Şurup olarak bize oğretilen; suyu kaynatıp, toz şeker karıştırıp, vitamin ilave edip, soğuduktan sonra şurupluklara dolduruyoruz.
Konya şekerin likit sıvı şekerini marketlerde görüyorum.
Arılara verilmesi hususunu duymadım, pek çok şey gibi :)
copur 09
07-05-2009, 21:00
Şurubun içine çok az miktarda turunç veya limon sıkın şurubu çok çabuk tüketirler. Madensel tuz ihtiyaçlarını karşılar.
Sn. Copur, limonun bir oranı varmı?
Çok çabuk dediğiniz süre ne kadardır, bu sene arları mutlaka yaşatmak istiyoruz :)
denizakvaryumu
07-05-2009, 21:53
...Konya şekerin likit sıvı şekerini marketlerde görüyorum.
Arılara verilmesi hususunu duymadım, pek çok şey gibi :)
ARI ŞURUBU
Pastörize Arı Yemi Şurubu (kuru madde) %40 oranında temiz meyve şekerinden, %30 oranında üzüm şekerinden, sakaroz ve sudan oluşmaktadır. Arı şurubunun piyasaya çıkarılması 15 Kasım - 15 Mart tarihleri arasındadır.
Pastörize Arı Yemi Şurubu yüksek konsantrasyonu sayesinde (%72 bx) mikrobiyolojik bozulmaya karşı dayanıklıdır. Yüksek meyve oranı kristal oluşumunu önlemektedir. Bu sıvı hazır yem dengeli, düşük HMF (Hidrometilfurfurol) içerikli iyi bir bileşim olmakla birlikte arılar tarafından tam güven ve mükemmel kullanım sağlamaktadır.
Avantajları
• Sıvı olan hazır bir yemdir ve doğal bir arı yemine çok yakındır.
• Erken ve geç kış yemlemesi için idealdir.
• Mikrobiyolojik bozulmaya karşı dayanıklıdır. Uzun süre bozulmaz.
• Hijyenik kullanım sağlar.
• Arılar tarafından kolayca yenilir.
• Daha az enerji sarfiyatı ile ekonomik dönüştürme sağlar.
• Sahte bal üretimine karşı yeşil renklidir
• Kış arılarının ömrünü uzatır.
• Koza ve meyve çiçeklerinden yük taşımasını iyileştirir.
• Çalışan arıların yaz sonu ve fundalık zamanı sonucu hızlı ve problemsiz yemlenmesini sağlar.
• Taşıyıcıların yemlenmesini ve yapılanmasını sağlar.
• İlkbahar ve sonbaharda yem kıtlığının giderilmesine ve acil durum yemlemesi için mükemmeldir.
Arı yemi şurubu
Metal Teneke Kutu
24 kg
http://www.konyaseker.com.tr/?sayfa=icerik&pgid=243&text=243
Hımm...
Özellikle alternatif sormuştuk, hocalarımızada hoca lazım:)
Arılarıma şu ana kadar şeker şurubu haricinde hiç bir şey vermedim. Vitamin verme konusu hep bana yanlış gelmiştir. Kovanın her mevsimde güçlü tutulması lazımdır. Güçlü kovan doğadan vitaminini de bulur minaralini de... Şuruba limon tuzu ve ya limon suyu koymayıda yanlış buluyorum.(şuruba limon tuzu katma olayını daha çok balda hile yapan, bal mevsiminde arıyı besleyen bazı kişiler bal donmasın diye yapıyorlar sözüm meclisten dışarı tabi..) Sizlere soruyorum; arı, şuruba karıştırılmadan limon tuzu **** limon suyuna konar mı? Konmaz ******. Bu diğer hayvancılık sektörlerinde de geçerli. İnekler doğal olarak kemik, kan, balık yağı yer mi? yemez. Ama yemlerin içinde bunların hepsi var ve bu insan sağlığını tehdit ediyor. Çünkü inek; kemik,kan,balık yağı yiyecek donanımda yaratılmamış. Aynı şey arı içinde geçerli... Arının bir tek şeye ihtiyacı var (acizane kendi görüşüm) bit ve varroa mücadelesi.. Arı bunun haricinde her türlü hastalık ve zorlukla mücadele edebilir yeter ki aç kalmasın. Saygılarımla...
Sayın Kamil, bilgiler için teşekkür ederim.
Biz başlangıçta meyveler için arı almayı hatta bulabilseydik kiralamayı düşünduk.
Şimdı arılarda ailenin bireyleri oldu.
Şerbeti son kez (yarım şerbetlik) bügün verdik.
Hava sıcaklığı bugünden sonra artacak, onlar gerisini halleder diye düşünüyoruz :)
Bugün öğlenden sonra sıcaklık 17, 18 derece oldu,
Arılar meyve çiçeklerini ziyarete başladılar:)
copur 09
10-05-2009, 07:37
Sayın Kamil 35 arı şurubuna tahmini 20 - 25 Lt. Yarım turunç veya limon sıkılabilir. Bu şuruba aroma kattığından arı şurubun farkına çok çabuk varır. Tek dez avantajı arı şuruptan sonra saldırganlaşır. Ben ustamdan böyle gördüm. Sadece şurup vermeye gelince kışın zayıf arılarınıza ya besleme yapmıyorsunuz. Ya da bölgenizin sıcaklığından ötürü arılarınız kayıp vermiyor. Şurup vermenin kuralları vardır. Kışın soğuk havalarda zayıf arılar kekle beslenir.
Kendim arılarıma şurup veya kek vermem. Arıcılığı hobi olarak yaparım. Bazı kötü niyetli arıcılar arılarımın durumunu pek beğeniyorlar harhalde ki sık sık kovanlarım çalınır. Şeker şurubundan bal üretenler öyle limonla filan uğraşmazlar. Ya 5 - 10 litrelik şurupluk kullanırlar, ya da hazır bala konup 1 teneke baldan 5 teneke bal yaparlar. Saygılarımla Hasan Tahsin Çopur 0533 6521204
Ağaca asılı poşet sanıp yanına yaklaşınca :)
denizakvaryumu
11-05-2009, 21:58
Hayırlı olsun, bir kovan daha oldu.
Şurupları içtiler,içtiler sonrasında kovanı beğenmez oldular.
Yedekte kovan,sepet varmıydı?
Arıcıyı aradık, neyapacağımızı öğrenip, Gölbaşı'ndan boş kovan aldık, akşam üzeri yeni bir kovan misafirimiz var,
Yakında 2 ayrı yerde arı daha var. Sorduk kimsenin değil.
Tekrar kendi kovanlarımıza gittik, bizimkiler yoklamada tam çıktı.
Ayrıca 2 boş peteğide doldurmuşlar, birer tane temel petek daha ilave ettik.
Bugün koşturmaktan ne ağaçlarla ilgilenebildik, nede fide vs.
Sonuç ; mutlu bir yorgunluk.
BalıkcıSerdar
11-05-2009, 22:18
Gelenler bereketiyle geldi yani. Size kolay gelsin, hakikaten mutlu yorgunluk olmuş;)
Ürünleri de bereketli olsun inşallah.
Balı bilmem ama buğün meyvelerde fark olacağına tam kanaat getirdim.
BalıkcıSerdar
11-05-2009, 23:07
Meyvelerde ürün değilmi?
Topluca "Allah bahçenizin bereketini artırsın, uzun seneler, sevdiklerinizle birlikte, sağlık ve mutlulukla ürünlerinden yemek nasip etsin inşallah" diyeyim o zaman;p
Sagol, varol.
Ayrı bir konu başlıgı fikriniz gerçekleşirse; birkaç kelime için sabırsızlanıyorum :)
denizakvaryumu
12-05-2009, 07:40
Gelenler bereketiyle geldi yani. Size kolay gelsin, hakikaten mutlu yorgunluk olmuş;)
Ürünleri de bereketli olsun inşallah.
Darısı size, fazla değil Allah 2 kovan da size nasip etsin.
Başka yerden oğul kaçıp gelecek diye beklemeyin.:D
Sizin Bala'da kovanlar hazır değilmi?
Yarışa önde başlıyorsunuz:)
copur 09
12-05-2009, 21:26
Sayın k0900 inşallah doğal bir afet olmazsa, ürün hasatında farkı görünce daha çok sevineceksiniz. İyi günler.
Sayın k0900 inşallah doğal bir afet olmazsa, ürün hasatında farkı görünce daha çok sevineceksiniz. İyi günler.
İşallah.
Bugün, yeni kovanımızı kontrol ettik, 3. temel peteği yerleştirip, güneş batarken diğer arıların yanına taşıdık.
Eski kovanlardanda bugün üç resim, bu işi iyiden iyiye sevmeye başladık.
denizakvaryumu
13-05-2009, 23:07
Kovanlar polen tuzaklı mı?
Arıcı ilk yıl için tavsiye etmediği için tuzaksız.
copur 09
13-05-2009, 23:47
Arılarınız bir şey bekliyor. Ne beklediğini bilmiyorum ama, eğer siz silkmediyseniz normalde çıtanın üstünde bu kadar çok olmazlar. Çıta arasında çalışırlar.
İhtimalleri sıralıyabilirmisiniz Sn. copur 09
copur 09
14-05-2009, 08:45
Kovanı açtığınızda fazla duman vermiş olabilirsiniz. Arı kovana alışmaya çalışıyordur. Fotoğraflar aynı kovandan çekildiyse son fotoğrafta çıta yetmediği için arı boşa petek örüyor. O petekleri alıp tel çekilmiş boş bir çerçevenin ön kısmından doğru üst çıtaya yapıştırıp aynı kovana koyun. Çok sıcaklarda arının kendi ördüğü petek ince olduğundan erimemesi için kovanın üstünü kireç badanası yapın. Kovanı ilk açtığınızda hafif duman verin arı çıtaların üzerinde değil de arasında dolaşıyorsa o arı daha verimlidir. Çıtanın üst kenar tarafında peteklerin hemen üzerinde küçük parlamalar varsa arı bal getiriyordur. Son çıtalarda petek süt beyaz ise arı petek örüyordur. Bunlar arının bal bulduğunu ve kovanda işlerin yolunda olduğunu gösterir. Aksi halde tüm çıtalar tek tek kontrol edilmeli sorun araştırılmalıdır. Yoksa arı rahatsız edilmeden gerekiyorsa petek veya çıta verilip kapatılmalıdır. Sorun olan kovandaki arılar özellikle nektar akışının olduğu dönemde iş yerine saldırganlık veya farklı davranışlar gösterir.
Çok yaşayın :))
Çok duman verdim. Çıtayı ilave etmekte gecikmişiz.
Arılığa gittiğimde daha detaylı resimler alırım. Katkılarınızla arılarımızı seneye sağlıklı çıkarırız :)
bekiralkanat
14-05-2009, 11:56
şu arıcılık işi çok hoşuma gidiyor birde öğrene bilsem bizim bu bölgede pek yapanda yo gidip öğreneyim
Ege çok daha avantajlı, biz ellisinden sonra heveslendik, şimdilik mesut mutlu dostlar sayesinde idare ediyoruz.
Danışacağınız biri olduktan sonra altından kalkamıyacağınız bir şey değil.
Doğaya bakışınızdada değişiklikler oluyor:)
bekiralkanat
14-05-2009, 14:08
k0900 işşallah bende emekli olunca düşünüyorum bugünden araştırma yapmaya çalışıyorum selamlar
caucasus
14-05-2009, 14:50
Bence de öğren topladığın ballar bütün senenin yorgunluğunu alıyor, herşeye deyiyor ve vermiş olduğu tatlar normal aldığın ballara 5 basar derim.
şu arıcılık işi çok hoşuma gidiyor birde öğrene bilsem bizim bu bölgede pek yapanda yo gidip öğreneyim
Bekir bey siz arıcılığın en bol yapıldığı bir ildesiniz. Çok rahat öğrenebilirsiniz.İzmir'in neresindesiniz. Ben torbalı da oturuyorum. Yardımcı olmak isterim. Emekli olmayı beklemeyin bence... saygılar..
Dün cesaretlendik, dumansız yaklaştık.
Sn. Copur, üst kısımda bu kez o kadar arı yok.
Aslında yeni çıtaların yan fotoğrafınıda çekecektik, ancak arkadaşımın ayaklarından 5 arı sokması erken ayrılmamıza neden oldu.
Artık dumansızda gitmeyeceğiz:)
Dün yaşadığımız bir hususuda anlatmalıyım; öğle saatlarında kalabalık bir gurup arı, arılık istikametinden gelip bahçeyi terkettiler.
Kontrolde bir kovanda arı sayısı diğerlerine göre az gibi geldi, yani haydan gelen misali galiba bizim arıların bir kısmı oğul verdi ve gitti.
Tecrubeli arkadaşlardan bu durumda ayrılanların bahçede kalması için bir püf noktası varmı, öğrenmek isterim.
Çıtaların üstüne petek örmesi arının bize yeni çıta koy demesimi?
denizakvaryumu
16-05-2009, 22:12
Çıtaların üsünde bu şekilde petek olması, benim bildiğim "her şey yolunda" demek :)
denizakvaryumu
16-05-2009, 22:31
Dün yaşadığımız bir hususuda anlatmalıyım; öğle saatlarında kalabalık bir gurup arı, arılık istikametinden gelip bahçeyi terkettiler.
Kontrolde bir kovanda arı sayısı diğerlerine göre az gibi geldi, yani haydan gelen misali galiba bizim arıların bir kısmı oğul verdi ve gitti.
Tecrubeli arkadaşlardan bu durumda ayrılanların bahçede kalması için bir püf noktası varmı, öğrenmek isterim.
Tecrübesiz arıcıdan notlar :)
Oğul çıktığında oğulu yakalasanız bile baldan olursunuz,onun için arıcılıkta oğul istenmez.Bu nedenle oğulu yakalamak yerine, oğul çıkmasını engellemek en iyisi.
Yine de oğul olsun da ne olursa olsun derseniz;:D
Kara kovan-sepet-ruşet gibi bir kovan hazır olsun,
bu kovanın içine oğulu çekmek için doğal boş petek koyun , melisa esansını pamuğa sürün,bu pamuğu arının ulaşamayacağı şekılde (delikli küçük pet şişe içinde) bu peteğin yanına koyun,
Bu tuzak kovanı arılıktaki ıhlamur ağacına yerleştirin.(arının en sevdiği ağaç)
Bu şekilde oğul %99 yakalanır.
%100 kaçmasını engellemek için yapılan bir yöntem ise; ana arının kanadını 1/3 oranında kesmek.Ana arı kovan dışına çıkar ama uçamaz.
Çıkan ders:
Oğul çıkmasını engellemek en iyisi.
copur 09
18-05-2009, 10:27
Sayın k0900 dumansız kovanı açmayın, örtüyü kaldırınca yan taraftan hafif duman verin. Eğer arı saldırganlaşırsa o zaman çok duman verin dumanı da direk kovana değil üstünüzle karışık kovana doğru verin. Arının sakinleşmesi için bir müddet kovanın yanından uzaklaşın. Fotoğraftaki örtü plastikse havalandırmayı keser. Sağlıklı olmasa da pratikliği açısından gübre çuvalı kullanıyorum. Çıtanın üstündeki mum çıkıntılarına gelince; arı boşta gördüğü (özellikle sallanan) herşeyi birbirine tutturur. Bir de onları yeni getirdiği nektarın suyunu uçurmak için kullanır.
Teşekkürler sayın copur, üst bez amarikan bezi, naylon değil, demekki onu sarkmayacak şekilde çok gergin koymalıyız.
Duman konusundada tecrübelerinizi dikkate alacağız.
Yarın bahçe günü, arılığa uğrarsam eski çıtalarında fotoğraflarını çekmek istiyorum.
copur 09
18-05-2009, 17:59
Sayın k0900 örtünün sarkması veya çıta üstü ile arasındaki mesafe mum örmeleri için sebeptir.
Bugün, kovanlardan birine üst kat ve peteksiz çıta koyduk.
denizakvaryumu
26-05-2009, 07:42
Karakovan başladı, kısa zamanda çok büyük ilerleme.
Haydi hayırlısı.
Bu balı yemeye doyamayacaksınız.Kasnaklı çerçeveyi aldınız mı, kendiniz mi yaptınız?
Teşekkürler.
Çıtayı satın alıp, kendimiz monte ettik.
Sayın k0900 arıya yol gösterme açısından kasnakların üst kısmına hazır petekten bir parmak kalınlığında bir mum yapıştırırsanız daha iyi olur. Çünkü kovan içinde boşluk çok arı peteği başka kısmada örebilir. Balınız bol olsun.
Teşekkür ederim, yarın bu önerinizi uygulayacağım :)
Arkadaşlar hayırlısıyla arıyı 30 mayısta Burdur Yeşilova'ya indirdik. Çektiğim resimleri bloğa ekledim. www.balpower.blogspot.com
Sn. kamil35, Yeşilova'da kaç gün kalmayı planlıyorsunuz. Birde Yeşilova tercih nedeniniz nedir.
Ankara ile benzer iklime sahıp Yeşilova bildiğim kadarıyla.
Sayın K0900 Yeşilovada 25-30 gün kalacağız. Anason 25 gün sonra açacak. Bulunduğumuz yerde de anason var ama az bu nedenle daha fazla anasonun olduğu 15 km mesafede bir köye gideceğiz. Orada 20 gün kaldıktan sonra 50 km mesafede Çavdır var. Çavdır daki anason daha sonra açıyor arkasından rezene çiçeği geliyor. Çavdır da 20 gün kalırız. Ordan izmir e çama döneriz. Yeşilovayı tercih etmemin diğer sebebi ben oralıyım zaten. Bu nedenle orada güzel de bal satıyorum.
Yeşilovaya 10 yıl kadar önce gittim. Çok beğenmiştim, işallah verimli bir yıl geçirirsiniz.
2. Süpriz
Böylece 8. kovanımızda oldu:) Sabah 7.00 da köyden traktör bahçeye otların çok yükseldiği kısmı sürmeye geldi.
Akşama doğru işini bitirdi ve gitti, işçilerle kirazların damlama borularını tekrar döşemeye başlamıştıkkı, arılığa yakın kirazda şenlik başlamış.
Gölbaşına gidildi, kovan ve diğer malzemeler alındı (üst bez yerine yeni bir malzeme verdi arıcı - kullanımıda bezden çok daha pratik) peşinden hava kararana kadar önceki sürecin benzeri yaşandı.
Diger kovanlar kontrol edildi, ikisı hariç, tamamına kat ve petekler ilave edildi.
Arı çobanı arkadaşımız oğul alma yorgunluğunu nedeniyle çalışmaya ara vermiş dinleniyor, sıcaklarda arı elbisesiyle çelışmak ne demekmiş onuda öğrendik:)
Kovan içine koyduğum şerbetlik içine arılar düşüp ölüyorlar.Ne yapmalıyım ?
Aynı şey bizim kovanlardada yaşanıyor, sanırım yapacak birşey yok.
Şerbetliğe ulaşması ve azalan seviyeyede inmesi gerekir.
Bu durumdada birşey elden gelmez sanırım:)
denizakvaryumu
03-06-2009, 22:10
Şerbetliğin resimleri var mı?
denizakvaryumu
03-06-2009, 22:34
Şerbetliğin içine doğru ince dallar koyun.
Haklısınız, aynı şey, su için dallar bırakıyoruz, boğulmuyorlar:)
Teşekkür ederim arkadaşlar. Şerbetliği bügün kovan dışına çıkarıp 45 derece eğik bıraktım. Hem arılar dışarı çıkıp hareketlendiler hem de kayıp olmadığını gördüm. Ama haklısınız, su kabında olduğu gibi şerbetlik içinde de tutunacak bir şey gerekli sanırım... Ne güzel ya ...Ne fizik ne de kimya... Meğer ne kadar eksik olduğumu anlamam için bu şirin yaratıkları izlemem gerekiyormuş....yeni yeni öğreniyorum....Sabah aynen dalları da koyacağım....
Sn. kmlsrt, siz ne zamandır arılarla uğraşıyorsunuz?
zooteknist
04-06-2009, 23:10
Arıların şerbetliğin içine düşmemesi içinince şerbetliğin iç kenarları ince kafes teli ile kaplanabilir.
copur 09
06-06-2009, 13:35
Sac şurupluklardan alırsanız onların içi metal sinek teli kaplıdır. İmkan yoksa içine ıskarta çıta parçalarından tek veya iki tane koyabilirsiniz.
Sn. kmlsrt, siz ne zamandır arılarla uğraşıyorsunuz?
Mesajınızı yeni gördüm sayın k0900. Henüz çok yeniyim. İki oğul verdi bir arkadaşım geçen ay. Önce ne yapacağımı şaşırdım. Mecburen araştırma yoluna girdik. Gün geçtikçe hasta olacağız bu gidişle. Her gün bahçeye gidiyor ve en az iki saat onları seyrediyorum. Çok harikalar. Yanlış bir şey yapma tedirginliği var içimde. Bakalım ne olacak. Bu arada saçma sorular sorarsam kusuruma bakmayın lütfen.:)
Kovanlarımın içinde üçer çıta arı var. İkişer temel petek ilave etmemi ve bir süre şerbetle beslememi söyledi arkadaşlar. Şimdi ben kovan başına ne kadar şerbet vermeliyim ? Ne kadar devam etmeli bu besleme ? Ayrıca ilk üç çıtayı üstten örmüşler birbirine. Bu normalmidir yoksa ters giden birşey mi oluyor acaba ? Şimdiden teşekkürler..
Buğun olağanüstü bir gündü ; 3 oğul peşpeşe:)
Hem şaşırdık, hem sevindik, hem yorulduk.
Birini kovana aldık (4 çıta kadar), diğerlerini zayıf kovanlarla birleştirdik.
Arıcımız Çarşamba arılığa gelip kovanları inceleyecek.
İlginç olan 3 oğulun tamamı bizim arılardan olma olasılığı çok düşük.
Hepsini kontrol ettik, yakınlarda 20, 25 parselli hobi bahçeleri var, muhtemelen ordan geliyor diye fikir yürütük:)
Kovanlarımın içinde üçer çıta arı var. İkişer temel petek ilave etmemi ve bir süre şerbetle beslememi söyledi arkadaşlar. Şimdi ben kovan başına ne kadar şerbet vermeliyim ? Ne kadar devam etmeli bu besleme ? Ayrıca ilk üç çıtayı üstten örmüşler birbirine. Bu normalmidir yoksa ters giden birşey mi oluyor acaba ? Şimdiden teşekkürler..
Bizde usta sayılmayız:)
Şöyle bir uygulama önerilmiştı; ''arı doğada çalışmaya başladıktan sonra şerbet vermeyin''
Oğul alınan yeni kovana bir kez şerbet verin
Bunlar bize arıcının söyledikleri, diğer sorunuzu çarşamba arıcı arılığa gelecek, sorar yanıtı yazarım:)
Dün yaşanan oğul yağmurundan sonra buğün 4 DÖRT oğul daha!!
Kendi kovanlarımızı kontrol ettik azalma yok, şaşkınlık içindeyiz.
Zaten gelen arı hacımleri o kadar güçlükü. Artık ayrı kovana almaktan hem yorulduk hemde biraz bıktık:)
Aramızda ''oğul gören sususun'' kararı alındı.
Tümünü 2. kat altına gazete koyup, yeni arıları üste koyup, birleştirme yapmaya çalışıyoruz.
İlginize teşekkür ederim k0900. Benim bir arıcım bile yok ne yazk ki..
denizakvaryumu
07-06-2009, 23:13
Bahçe bereketli, oğullları çekiyor :)
Sıcaklarda arı elbisesi giyenler bilirler, sauna:)
Git, gel bıkkınlık geliyor, misafirler korkuyor, topuklarımız şiş (defalarca sokuldu)vaziyette.
Bahçedekı rutin işler yapılamıyor:) Artık son sefere cocuklar gittiler:))
Meyvelerin durumu birkaç hafta sonra belli olur, nekadar verimli olacak bizde merak ediyoruz.
Elbiseleri giyip yanına yaklaşınca daha sempatik geliyor, ancak birkaç sokma hadisesi doğal olarak oldu :)
Meyvelerde (kıraz ve elma)döllenme durumu;
Sebze ve diğer meyveleride takıp ediyoruz.
experienced
08-06-2009, 16:12
Yoksa çevrede yeterli miktarda ballı bitki yok diye daha hırçın mı davranıyorlar. **** kafkas ırkı gibi hırçın bir ırka mı sahipsiniz? Arılar polinasyon konusunda en iyi yardımcılardır meyvelerinizin şekil bozukluklarından tutunda daha gösterişli olmalarını daha kaliteli olmalarını vede yüksek verimli olmalarını sağlarlar.
Bizim arılar kimseyi rahatsız etmiyorlar:)
Kendilerinden çok memnunuz.
Bugün saat 17 ila 20 arası bahçeye (arılığa) gidip, birleştirme yaptığımız kovanlara baktık. Bir tanesıi hariç tamamında gazeteyi delip birleşmişler.
Dikkatimizi çeken şey ise; oğul olarak kovana koyduğumuz arılar, temel petekli çıtayı değilde şerbetliğe petek yapmışlardı.
"Kovanlarımın içinde üçer çıta arı var. İkişer temel petek ilave etmemi ve bir süre şerbetle beslememi söyledi arkadaşlar. Şimdi ben kovan başına ne kadar şerbet vermeliyim ? Ne kadar devam etmeli bu besleme ? Ayrıca ilk üç çıtayı üstten örmüşler birbirine. Bu normalmidir yoksa ters giden birşey mi oluyor acaba ? Şimdiden teşekkürler..[/QUOTE]"
Sayın; Kmslrt
Verdiğiniz şerbeti akşamdan sabaha kadar bitirmeli... Şerbeti gündüz kesinlikle vermeyiniz. Akşam güneş batınca veriniz. (Akşam ezanı vakti) Doğadan nektar gelişinin az olduğu zamanlarda gündüz şuruplaması çok tehlikeli olur. KOvanlar birbirini yağmalayabilir.
Birde temel peteği arı istemeden kesinlikle vermeyin. Arınız dalak yapsın (kendisi petek örsün) ondan sonra temel petek veriniz. Birer gün ara ile şuruplamak arıya bol yavru attırır. Arıyı bal stoğu yapmaya başlayıncaya kadar besleyiniz. Çıtanın üst kısmında 4 cm den az bal varsa beslemeye devam ediniz. Bal kalınlığı 4 cm yi geçerse artık doğadan ihtiyacını buluyor demektir. O zaman beslemeyi bırakabilirsiniz.
Birer gün ara ile şuruplamak arıya bol yavru attırır. Arıyı bal stoğu yapmaya başlayıncaya kadar besleyiniz. Çıtanın üst kısmında 4 cm den az bal varsa beslemeye devam ediniz. Bal kalınlığı 4 cm yi geçerse artık doğadan ihtiyacını buluyor demektir. O zaman beslemeyi bırakabilirsiniz.
Kamil bey, bugünlerdede mi şurup verilecek?
Evet arı bal mevsimine tam girmiş değil yavru atışı hızlı polende vardır doğada. Besleme yapılırsa ana daha fazla yavru atacak ve bal dönemine daha güçlü kovanla girilecektir.
Arkadaş üç çıtalık arıdan bahsetmiş. böyle bir arı desteklenmeli. Üç çıtalık bir arı dışarıda ne kadar bol bal olursa olsun ancak kendini besler. Nufus artışı için destek şart diye düşünüyorum. Kovan 8-10 çıta olsa belki desteğe gerek kalmayabilir..
Ustamın bir sözü var onu size aktarayım. " Güçlü arı sahibine bakar, zayıf arıya sahibi bakar". Güçlü kovanlarla çalışmak dileğiyle.. Bol ballı yıllar.
Teşekkürler, ohalde oğul olarak ağaçtan aldığımız 2 veya 3 çıtalı kovanlara şerbet vermeliyiz.
Ustanızın sözü ustacaymış:)
Arıcıların bazılarının blogları var, sizinde varmı?
zooteknist
08-06-2009, 22:54
Sn kamil 35
Geçen gün bir komşudan oğul arı aldım. Birkaç gün şerbetle besledim.Fakat şu anda idareten bir kovanda duruyorlar. Oğul aldığım kişi arıların gidebileceğini ve kovan ı eğer arılar kalırsa satın almamı söyledi. Arıların kalıp kalmayacağı kaç günde belli olur? Şu anda kvanda hiç temel petek yok. Sadece kendileri biraz petek örmüşler.Buralarda petek alabileceğim bir yer de yok. Ne yapmalıyım? Arılar her gün kontrol edilse çekip giderler mi?
Bugün 3 oğul daha, Beynam'da ve Gölbaşında arıcılıkla uğraşanlarla arkadaşlarımız görüştüler, bölgede aynı şey (oğul verme) onlardada varmış.
Arıcı ''tüm kovanları ana arı yüksüklerinden temizliyorum, ertesi gün tekrar yapıyor, arılar 2007, 2008 deki azalmalarını telefi ediyorlar, bu yıl oğul yılı'' demiş.
denizakvaryumu
09-06-2009, 23:32
Acaba 3.kat atılsa arı yie oğula gider mi?
Bizde aramızda bunu konuştuk:) Bazılarında 1. katlar bile dolmadıki:)
Oğul alıp koyduğumuz kovanlardan bile oğul çıktığından şüpheleniyoruz.
Yarın çok tecrübeli 2 arıcı daha bahçeye geliyor.
Sıcakta (Ankara'da) bu elbiseler bizi bunaltırken, batı ve güneyde bu iş nasıl oluyor diye meraklandım, klimalı elbise varmı diye araştırıyorum:)
denizakvaryumu
09-06-2009, 23:45
Arının ırkından da kaynaklanıyor.
Mehmet yükselin blogunu takip ediyorsanız karniyol ırkı bizimkiler gibi oğul vermiyor.
Yarın bizim arı tedarikcisinede uğrayacam, ırk olarak kafkas biliyorum bizimkileri.
Karniyol ırkını hem Gölbaşı'nda hemde bahçedeki arıcılara Ankara'daki sonuçlarıyla sorayım.
Bu arada Ankara'da kovan bulunmuyor:)
Ulus'ta 15 gün önce 55 TL ye satılan kovanlar 75 TL olmuş, Gölbaşı'nda cumaertesine kadar kovan yok.
denizakvaryumu
10-06-2009, 00:21
Her taraftan oğul fışkırınca kovan kalmadı tabi :)
Oğulları şimdilik sepet kovanlara koyun derim. 5 Tl gibi fiyatı olması lazım ama trakyadan kimden alınıyor bilmiyorum.
Sayın Zooteknist arınız petek ördü ise kovanı terketme ihtimali yok. İçiniz rahat olsun. Arının kovanı terketmesi için kovan içinde arıyı çok rahatsız edecek bir durumun olması gerekir.
Sayın k0900 bloğum var. www.balpower.blogspot.com
Bu yıl hiç oğul çıkmadı benim arılardan çünkü ihtiyacımdan fazla ana arı ürettim. Oğul verme ihtimali olan arıları böldüm ve yeni anaları verdim. 2009 model anaların bulunduğu kovanlara oğul ihtimali olan kovanlardan çıta çekip verdim. Yani demek istediğim, arının dizgini arıcının elinde olmalı... Eğer dizginler arının kendi elinde ise olmadık zamanda oğula gider ve bu şekilde bal almak da başka bahara kalır.
Biz bal için artık başka baharı bekleyeceğiz:) Blogunuzu şimdi ziyaret edeceğim.
Bugün 2 ayrı arıcı bahçeye gelip, arılarımıza bakacaktı; birkaçgün gelemeyeceklerini, arılarının patladığı notunu birakmışlar.
Aramızda tartıştık; bu patlamanın oğul verme anlamı taşıdığını zannediyoruz:)
Bugün arılar sadece 1 oğul verdiler. Zayıf bir kovana birleştirdik.
Tavşanak bol polenli bir çalı, görüntü Burdur Yeşilova dan. Eşeler dağının eteği..
denizakvaryumu
15-06-2009, 23:09
Tavşanak ın diğer adı laden gülü değil mi?
Tavşanak ın diğer adı laden gülü değil mi?
Bilmiyorum. Halk arasında piinar da deniyor.
Tavşanak sabah çiçek açıyor her yer bambeyaz. Saat öğlen 12 den sonrada çiçeklerini dökmeye başlıyor. Sabah gördüğünüz çiçeklerden, öğleden sonra eser kalmıyor. Ertesi gün diğer tomurcuklar çiçek açıyor. Havanın durumuna göre bu çiçek açma süresi 15-20gün devam ediyor.
Sn. Kamil, bu bitki hem bal için hemde yer örtücü olarak kullanılır demekki:)
Sn. Kamil, bu bitki hem bal için hemde yer örtücü olarak kullanılır demekki:)
Bal veriyor mu bunu bilmiyorum. Ancak bol polen veriyor. Propolis verimi de çok yüksek.
Sayın Denizakvaryumu, araştırınca Tavşanak ın laden gülü olduğunu öğrendim. İncelediğim resimlerden çok çeşidinin olduğunu gördüm. Bizimkinin yaprakları büyük ve pürüzsüz.
copur 09
16-06-2009, 00:44
Genelde nektar veren bitkiler güzel kokar.
Arılardan çok korkarım ama, sizi izlerken de zevk almıyor değilim. Hele k0900'ün sürpriz diyerek bahsettiği oğul verme olayını fotoğraflarla sergilemesi çok güzel. : )
Sabah erken saatlerde bahçeye gittik. Yolda uğradığımızda arıcı kapalı olduğu içinde sipariş ettiğimiz kovanları alamadık.
İşallah bugün ogul olmaz diyerek akşam ettik.
17.00 gibi bahçeden ayrılacakken kiraz ağacı dalında (arıların ağırlığından dal kırılmıştı) ogulu gördük.
Boş kovan yok, birleştirilecek durumda dolu kovanda yok, arıcıya git kovan al gel gece olacak. Şöyle birşey yaptık. Karton kutuya 2 adet temel petek sıkıştırıp, uçuş deliği acıp arıları içine aldık.
Yarın gidemezisek öbürsü gün kovan götürüp transfer yapacağız.
Fotoğraf çektiğimi sandım ancak arı eldiveniyle çekilmemiş. Transferleri çekeriz artık:)
Bal veriyor mu bunu bilmiyorum. Ancak bol polen veriyor. Propolis verimi de çok yüksek.
Sayın Denizakvaryumu, araştırınca Tavşanak ın laden gülü olduğunu öğrendim. İncelediğim resimlerden çok çeşidinin olduğunu gördüm. Bizimkinin yaprakları büyük ve pürüzsüz.
Yeşilovadan ayrılırken tohum alınabilir durumdaysa, bir miktar tohumlarından alsanız:)
Arılardan çok korkarım ama, sizi izlerken de zevk almıyor değilim. Hele k0900'ün sürpriz diyerek bahsettiği oğul verme olayını fotoğraflarla sergilemesi çok güzel. : )
Sn. Aydın, birkaç yıl önce biri bana arın olacak, arı elbisesi giyeceksin, binlerce arıya elliyeceksin dese en hafifinden gülerdim.
Şimdi bu böcekler inanılmaz keyf veriyor, aynı zamanda doğaya başka bir bakış ve perspektif veriyor.
İmkanı olanlar zaman kaybı yaşamamak için hemen başlasın derim:)
Genelde nektar veren bitkiler güzel kokar.
Sn. Copur, arı otlarımız çiçeklendi, koklamak hiç aklımıza gelmedi. Bahçeye gidince ilk işim koku testi yapmak olacak)
copur 09
17-06-2009, 21:42
Bundan bir kaç yıl önce arı otunu duymuş ve hevesle Ege Tarımsal araştırma enstitüsünden 1 kğ. almıştım. Yanlış zamanda ( Bahar sonuna doğru) akrabama diktirmiştim. Susuz kalınca olmamıştı. Bir kaç tohumu da ben ayrıca ekmiştim. Bir tane çiçeğini koklayınca çok hoşuma gitmişti. Tohumlarından Denizli - Honaz tarla anlarına serpmiştim. Su görenler her yıl çıkıyor. Şu anda tohumda olmaları gerek. Tohumu elime geçince başka yerlere silkeliyorum ancak oralarda bitkiler oluşmuyor. Kokusunu seveceksiniz.
copur 09
17-06-2009, 21:53
Sayın k0900 macar akasyası diye bir ağaç varmış. Nektar yönünden çok kıymetli olduğunu duymuştum. Ancak ne bitkisini ne de çiçeğinin fotoğrafını internetten bulamadım. Bir araştırın isterseniz.
Sn. copur, biraz daha bilgi verebilirmisiniz?
Dün fotoğrafını çektiğimiz arıcıların dalak tabir ettikleri durum;
copur 09
17-06-2009, 22:41
Benim de pek bilgim yok. Kulaktan dolma bilgiler. Sadece nektarı bol diye duydum.
Karton kutudan alınan oğulun kalıcı konutuna yerleştirilmesi;
Koku spreyi hem kovana hemde arılara 2,3 kez speyndi ve 5 dk. beklendi ve transfer gerçekleşti.
Şerbetliğine şurup kondu.
Sayın K0900 şurubu gündüz vermediğinizi ümit ediyorum. Gündüz verilen şurup arı için tehlikedir. Yakınlarda bulunan güçlü kovanlar şurubu farkedebilir. Bir de kovanın kapağını beyaza boyayınız. Boyasız sac, güneşten çok ısınır ve arı içeriyi serinletmek için daha fazla enerji sarfeder. Ürününüz bol olur inşaallah...
Saat 16.00 gibi şurup verdik:)
Kovanların boyanması işini hafta sonu yaparım, ürün konusunda işallah demekten başka elimizden birşey gelmiyor:)
Henüz 2. kattaki peteklerden hiç birinde bal yok. Hatta çoğu kovanda (bu arada kovan sayımız 12 oldu) alt kat bile 5,6 çıtalı:)
Bahçe mesaimizin artık çoğunluğunu arılar (birazda acemiliğimizden) almaya başladı.
Meyveler ve sebzeler için aldığımız arılardan meyve ve sebzelere vakit kalmıyor:)
boyama işini arılar yokken yapsaydınız keşke. Arfılar içerideyken yaparsanız boyanın içindeki kokular arıları huzursus edebilir. Hatta kovanı terk edebilirler bilginize
Sn. aydolum, subazlı boya ve boya kuruyana kadar üst bezlı kalacaklar:)
Arılarımıza bakım yapacak ve bize püf noktalarını anlatacak tecrübeli arıcı bugün bahçedeydi.
Yaklaşık üç saat süreyle 12 adet kovanın bakımı, düzenlemesi, ana arı memelerinin oğul vermeyi önlemek için kesilmesi gibi işlemler yapıldı.
Arılarımızın ırkının saf karkas değil, kırma kafkas olduğunuda öğrendik.
İlk bal hasatımızıda yaptık:) Mecburiyetten, dalak tabir edilen ballar (% 100 saf, doğal karakovan) tadıldı, 3 saat arı elbisesiyle öğlen sıcaklığının yorğunluğu atıldı:)
Nihayet arılar arı otunu gördü:)
İlk kez arılığa bir hafta boyunca gidilmedi, oğul yağmuru durmuş vaziyette.
bugün, bir kaç kovana petek ilavesi yapıldı.
Mayıs ayında edindiğim iki oğul arı kovanım var. 15 güne kadar şurup vermekteydim. Şu an ilk kovanda 5, ikinci kovanımda 7 çıta arı var. Şimdi ben 5 çıtalı kovandan 2 çıtasını alıp 7 çıtalı kovanıma versem ve kovanı 9 çıtaya tamamlayınca kovana kat koyabilirmiyim ?
5 çıtalı kovandan hangi çıtaları diğer kovana ve nasıl bir yol izleyerek verebilirim ? Diğer kovanda 3 çıta arı kalacağı için bu koloni kendini kışa hazırlaya bilir mi? Çok oldum galiba :)) Yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ederim.
Üstadlar cevap verecektir, benim fikrim ikisininde olduğu gibi kalması, kendilerine yetecek balı sezon sonuna kadar yaparlar, sizde seneye bal alırsınız:) ve ya tek kovan yapabilirsiniz birleştirerek.
Hedef
91877
Eylem
91878
Uyğulama
91879
Mayıs ayında edindiğim iki oğul arı kovanım var. 15 güne kadar şurup vermekteydim. Şu an ilk kovanda 5, ikinci kovanımda 7 çıta arı var. Şimdi ben 5 çıtalı kovandan 2 çıtasını alıp 7 çıtalı kovanıma versem ve kovanı 9 çıtaya tamamlayınca kovana kat koyabilirmiyim ?
5 çıtalı kovandan hangi çıtaları diğer kovana ve nasıl bir yol izleyerek verebilirim ? Diğer kovanda 3 çıta arı kalacağı için bu koloni kendini kışa hazırlaya bilir mi? Çok oldum galiba :)) Yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ederim.
Sayın kmlsrt, Sayın K0900 uygun cevabı vermiş size. Bu tarihten sonra arılarınızın (Kütahya da) petek sayısı bahardaki gibi artmaz. 5 çıtalık koloniyi 3 e düşürürseniz. Kütahya gibi soğuk bir yerde 3 çıtalık arı kıştan çıkamaz. Bence siz K0900 ün tavsiyesine uyun.
Bugün arılıkta kovanları kontrol ettik.
Esas kovanların 3 tanesinde üstkatta arılar petekleri işlemeye başlamış.
94771
Bu yılın oğulundan oluşan 6 kovandan 2 si altkatı tamamen dolgurmuş vaziyette.
94772
Son oğulun kovanının sadece 3 citası dolu.
94773
Kışa girerken bazı kovanlar birleşecek gibi.
Bu sıralar farklı yapılacak birşey yok, haftada bir bakıp, kovanları kapatıyoruz.
Elimizde birikmiş onlarca boş çıta var, galiba seneye kadar öylece kalacaklar:)
Buda arıların bize yaptığı karakovan bal :)
94780
94781
94782
Bugün, arılıkta kovanları kontrol ettik.
Aslında niyetimiz, üç tane karakovan çıtası alıp üç arkadaş bölüşmekti:)
Çıtaların dörtte üçü dolu gerisi sırsızdı.
Sonuçta en az bir hafta daha beklenecek.
Bizdeki bal akımı böyle:)
denizakvaryumu
02-08-2009, 22:10
Herkes karakovana saldırıyor :)
Diğer temel petekli ballardan alsaydınız :)
Bahçede hanımlar arıları görme sırasına girdiler:)
Temel peteklere sıra gelmeden hava karardı.
Kısmetse haftaya onlardanda almak istiyoruz, arılar verirse:)
Sizin Bala'daki kovandan haberler nasıl?
denizakvaryumu
02-08-2009, 22:20
Yeni aldığım bahçeye tel çektim,kapıyı da yaptırınca kovanı getireceğim.
Bu sene artık geçti gelecek bahara kesin.
Artık hafta sonları bahçede olduğumuzdan Bala'ya gidemedim :)Bizim ballar Ercan Beye emanet.
Kovan giderken, muhtemelen gece olacak:)
Yinede o günü duyurun, yol üstünde nefeslenirsiniz belki:)
denizakvaryumu
02-08-2009, 22:26
İnşallah :)
Bahçede çiçek olarak fazla birşey kalmadı.
Kabaklar ve kavunlar, en çok uğradıkları yerler.
Aslında bugün, manas için elmaların altını belliyecektik. Dün arılıkta ben kulağımdan, arkadaşım, ayaklarından 15, 20 iğne yiyince mecburi istirahat yapıyoruz :)
96414
96415
denizakvaryumu
03-08-2009, 19:40
Arı otları bitti mi?Arı otlarından gelen nektarla arıların tüm çerçeveleri doldurması lazımdı?
Bu iş iğnelenmeden olmaz.:D
Ama arı zehrinin aynı zamanda ilaç olduğunu biliyorsunuzdur :)
------------------------------------------------
Bal ve poleni ile sofraları süsleyen arılar, zehiriyle de insanlığa hizmet ediyor. Arı zehiri, işlendiğinde kalp ve damardan, sinir sistemi hastalıklarına kadar birçok rahatsızlığın tedavisinde şifa olabiliyor.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Aydın, arılardan balın yanı sıra zehir, polen, süt, balmumu, propolis ve erkek arı larvası olan 'Apilarnil' gibi ürünler elde edilebildiğini söyledi.
Arı zehirinin tıpta yaygın şekilde kullanıldığını ifade eden Doç. Dr. Aydın, bir gramının yaklaşık 10 bin arıdan elde edilebildiği zehirden, birçok hastalığın tedavisinde yararlanıldığını bildirdi.
Doç. Dr. Aydın şöyle konuştu:
'Arı zehiri, işlendiğinde kalp damar hastalıkları, astım, kronik akciğer bozukluğu ve anfizem gibi akciğer hastalıkları, diyabet, sinir sitemi ve deri hastalıklarının tedavisinde yaygın şekilde kullanılabiliyor. Bunların yanı sıra romatizma, kemik ve eklem hastalıkları, glukom ve kornea bozuklukları gibi göz hastalıklarının tedavisinde de arı zehirinden yararlanılıyor. Zehirin, AIDS'e yakalananlarda, ömrü uzatıcı etkisi olduğu da biliniyor.
Son yıllarda arı zehiri tedavisi uygulanan Multiple Sclerosis hastalarında da, hastalığın durduğu, hatta kısmen iyileştiği gözlenmiştir. Arı zehiriyle tedavi, mutlaka bir hekim kontrolünde yapılmalıdır.'
http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=94517
BalıkcıSerdar
03-08-2009, 20:51
... Dün arılıkta ben kulağımdan, arkadaşım, ayaklarından 15, 20 iğne yiyince mecburi istirahat yapıyoruz :)
İşte bende bundan korkuyorum, arı işine girmek balını yerken muhakkak iyi de bal olana kadar iğne yemek, resmen tırstırıyor beni:)
Arı otları bitti :)
Gözlemim ve aldığım ders ; mutlaka sulanmalıki hem büyüme hemde süre uzasın.
Kulaktan sokulan bölge gece şişti, bahçede allerjiye karşı hem ilaç, hemde iğneler var :)
Hem eczacı hemde doktorda vardı. Sabah kalktığımda Demirel'in gıdığının 2 katı olmuş gıdık kısmı.
Doktor 2 iğne, 1 jel , 1 kapsul hap verdi. Şimdi şiş inmeye başladı, kafamı halen tam eğemiyorum :)
Serdar'cım sen haksızsın diyemiyecem:)
BalıkcıSerdar
03-08-2009, 21:33
Artık sizin için kurtuluş yok ama, mecbur devam:) Bundan sonrası için daha dikkat ve sizin için kolaylıklar dilemekten başka yapabileceğim bir şey olsa keşke. Geçmiş olsun.
Arı elbiseleri ile de belleme veya çapa yapılamayacağına göre ne tür bir tedbir alınır ki?
Gezmek, yarın birkaç günlüğüne Orta Karadeniz gezisindeyiz :)
BalıkcıSerdar
03-08-2009, 22:29
İyi yolculuklar:)
Bölgede kestane balı dahil, çok güzel ballar var :)
Gümüş para :)
BalıkcıSerdar
03-08-2009, 22:47
Gümüş para'yı anlayamadım, ne kaçırdım? :)
Bizim gümüş olta gibimi:)
copur 09
03-08-2009, 22:50
Rahmetli babam yıllar önce topuğunun üstüne basamıyordu (doktor, topuk dikenimi ne demiş), bir gün baktım tay gibi geziyor.Baba ne hal dedim. Valla oğlum topuğumu arı soktu o da iyileşti dedi. Arının ne arısı olduğunu bilememiş. Beni de kovanların yanında çalı ile eşek arısı öldürürken başı kopan eşek arısı can havli ile topuğumun arkasının bir karış yukarısından soktu şişmek bir yana iğne deliği sarı rekli çukur halini aldı eşim doktora git dedi ancak arıcıyızya gitmedik. İki üç gün yan odaya bile popomun üstünde sürünerek gittim. Şimdi eşek arısına çalı savurduğumda hemen üzerimi kontrol ediyorum.
Gümüş para'yı anlayamadım, ne kaçırdım? :)
Bizim gümüş olta gibimi:)
Aynen, Gümüş para herşey için geçerli :) Gümüş bal dahil.
Sayın Copur, o kadar arı vardıki, bilemedik:)
Eşşek arısı tahminimiz. O kadar çoğaldılarki.
copur 09
03-08-2009, 23:17
Bal arısı kovanları olan yerde çok çabuk çoğalıyorlar. Canlı öldürmeyi sevmem ama eşek arıları tam bir canavar. Son bir yıldır tamamen yok edilmelerini düşünüyorum. Geçen sene yazın kendi kovanımın kapağını açmak şöyle dursun yanına bile yaklaştırmadılar. Nerdeyse kovanın içine yuva yaptıklarını düşündüm. Kovanın arkasından korka korka ön kapağını tamamen kapattım. Ha bir de zavallı bir avuç bal arısı kovandan sonbaharda kaçıp ahlat ağacına konmuş. Eşek arıları birer birer avlayıp yiyorlardı. Kovanların yanında 3 günde bir öğleden akşama kadar eşek arı savaşı yapıyordum. Sakın çoğalmalarına izin vermeyin. 54 kovan arı 25 kovana düştü. Kalanlarında durumu içler acısıydı.
Tuzak olarak satılan nesnelerin faydası olurmu?
Oğuz Alper
03-08-2009, 23:35
Arı otları bitti :)
Gözlemim ve aldığım ders ; mutlaka sulanmalıki hem büyüme hemde süre uzasın.
Kulaktan sokulan bölge gece şişti, bahçede allerjiye karşı hem ilaç, hemde iğneler var :)
Hem eczacı hemde doktorda vardı. Sabah kalktığımda Demirel'in gıdığının 2 katı olmuş gıdık kısmı.
Doktor 2 iğne, 1 jel , 1 kapsul hap verdi. Şimdi şiş inmeye başladı, kafamı halen tam eğemiyorum :)
Serdar'cım sen haksızsın diyemiyecem:)
Sn.K0900 ; Çok geçmiş olsun. .Bir an önce iyileşmeniz dileklerimle. Sevgiler
copur 09
03-08-2009, 23:37
Tuzak kullanmadım. Yapışkan bir solüsyon var. Onu kovan kapağının üzerine sıkıp her tarafına yaydım. İçine küçük tavuk parçacıkları attım. Yüzlercesi yapıştı ancak yuvalarını bulamadığım için bitiremedim.
copur 09
03-08-2009, 23:40
Aklıma geldi sakın siz kullanacaksanız kovan kapağında kullanmayın. Temizlemesi çok zor. Tesadüfen kireç badanasının temizleme işleminde faydası olduğunu gördüm.
Arı malzemeleri aldığımız yerde, tuzak olarak resimdekine benzer bir şey göstermişti.
96471
96472
copur 09
04-08-2009, 00:14
Evet bunları ben de gördüm burada geçen sene 10 tl. demişlerdi. Ben agır iş makinesi hava filitresi bulup ona kapak yaptırdım. Sadece yandaki yuvarlak delikler kalmıştı. Bu sene yer yokluğundan Denizli - Honaz'a kovanları koydum. Orada eşek arıları kovanlara saldırmıyor. Her halde fazla yoklar. Anlattıklarına göre bu tuzakların içine balık asıyormuşun eşek arısı içine girip dışına çıkamıyormuş. Akşam üzeri toz zehiri içine serpip eşek arılarını salıveriyormuşsun. Onlarda yuvalarına dönüp yanlarında götürebildiklerini götürüyormuş. Fakat en iyisi yuvalarını bulup bir hortumun içine konulan toz zehiri yuva deliğinden içeri üflemekmiş.
Eşek arıları, bal arılarına büyük zarar veriyor. Ancak eşek arılarının kökünü kazıma girişimleri doğal dengeyi bozabilir. İllaki onlarında bir yararı vardır. Öyle olmasa Allah yaratmazdı heralde. Eşek arılarının bir tek amacı var o da karınlarını doyurmak. :)
copur 09
04-08-2009, 00:27
Doğal denge konusunda sizinle aynı düşüncedeyim. Fakat eşek arıları sanırım bu düşünceye katılmıyorlar. Dediğim gibi hiç bir canlının öldürülmesi taraftarı değilim. Eşek arılarının verdiği zararı düşünürsek hammurabi kanunlarının uygulanması taraftarıyım. 9 çıtalı kovanı 3 gün sonunda ele geçirdiler. Zorlukla kapağı açtığımda ise arılık civarında komik (dışarıdan bakıldığında) bir şekilde zıplayarak elimdeki çalıyı havada sallayarak kaçıyordum.
Yanlış anlaşılmasın ben bal arılarının tarafındayım. :) Yeri geldiğinde eşek arıları için biz de zehir kullanıyoruz. Çok kovanın olduğu bölgelerde zarar pek hissedilmiyor. Eğer eşek arıları 1-2 kovana musallat oldularsa vay bal arılarının haline..
Bugün arılıkta bir kaç kovana baktık.
Bal fotoğrafları belkl ileride olur işallah :)
Şimdilik su içen arılarla yetindik :)
Suyumuz hakikaten çok kaliteli, memba suyu vasfında, arılar bitkilere gitmekten vazgeçtiler galiba :)
Her hafta sonu gibi bugünde bahçedeydik, son arı kazasından sonra arkadaşlarım beni uzaktan izlemeyle görevlendirdiler:)
Tesbitleri; kovanların birinde (iki katlı olanlar) hiç arı yok, birini ise 100, 150 kadar eşek arısı elegeçirmiş.
6 adet ana kovan ve 6 aoğullu toplam 12 kovanlı arılıkta 2 kovan dostların elinden gitmiş:)
Arkadaşlarım 3 temel petekle döndüler, tamamı sırlanmış, işte bu günün iyi haberi:)
Evde ortasındaki balmumunu birakarak, balı aldık. İftar sofrasının en popüler yiyeceği sezonun ilk balı oldu.
Muhteşem bir yiyecek :) Aroması mükemmel.
Çarşamba günü arılığa gidip eşek arılarına operasyon yapacağız.
99386
99388
99389
99390
99391
sayın K0900
Bugün Aydın'da 350,000,000 arı ölmüş. bence sizde dikkatli olun...
saygılar....
Tam dolu kovanımızda bir tek arı yokmuş, Aydın'daki olayı merak ettim.
Kamil bey, bölgeye yakın bize bilgi verir diye düşünüyorum.
Sizin bilginiz sadece duyum mu?
ama ballarda süper görünüyor olsada yesek...
haberlerde seyrettim ama diyolarki sarı bir kargo uçağı geçti ve ondan sonra arılar öldü diye adamların baya kaybı varmış...
arıları sayıyormusuz nasıl yapıyorsunuz karışmıyormu?
Oğuz Alper
23-08-2009, 22:59
Trakya`da arılar ölmeye başladı.
http://www.roa-turkiye.com/Gazete%20ROA%20070809.html
Son 3 yıldır çeşitli nedenlerle bir türlü yüzü gülmeyen Türk arıcısı, 2009 yılında da şok yaşadı.
Ova kesimlerde ve İç Anadolu`da umduğunu bulamayan arıcılar, binbir umutla gittikleri Trakya`da daha büyük şok yaşadılar.
Son günlerde artan arı ölümleri nedeniyle daha da çaresiz kalan arıcılar, bir çok koloninin yok olma aşamasına geldiğini belirterek, Tarım Bakanlığı`nın konuyla ilgilenmesini istediler.
Star`ın haberine göre, Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, arı ölümlerinin son günlerde daha da arttığını belirterek tarımsal ilaçlamanın denetlenmesini ve kullanımı yasak olan ilaçların da piyasada toplatılması gerektiğini söyledi.
`GENİ VE CİNSİ DEİŞTİRİLEN TOHUMLAR VE KULLANILAN İLAÇLAR DOĞAYI YOK EDİYOR`
Türkiye`nin en önemli bal üretim merkezlerinde birinin de Trakya Bölgesi olduğunu ancak son üç yıldır bölgedeki bazı tarlalardaki ayçiçeklere konan arıların kimilerinin kovana ulaşmadan, kimilerinin ise kovana ulaşır ulaşmaz öldüğünü belirten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, 2007 yılında küresel ısınmanın üzerine atılan arı ölümlerinin bu yıl da gerçekleşmesinin, olayın tamamen çevreye zararlı ilaçlardan kaynaklandığının göstergesi olduğunu ifade etti.
Tarım Bakanlığı`nın konuyla ilgili çalışma yapmasını beklediklerini ifade eden Ayın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, `Trakya`da kullanılan ayçiçeği tohumunun cinsi değiştirilerek, AB`nin yasaklamış olduğu ilaçların bu tohumlarda kullanılması seri arı ölümlerine yol açtı. 2007 yılında da Trakya`da seri arı ölümleri gerçekleşti.
Bilim adamları ve konunun uzmanları 2007 yılındaki ölümleri değerlendirirken ikiye ayrıldı. Bir grup, ölümlerin küresel ısınma ve kuralık nedeniyle bal toplamak için dışarı çıkan arıların dışarıda komaya girip öldüğünü, diğer bir grup ise tarımda kullanılan ilaçlar nedeniyle arıların öldüğünü ileri sürmüştü.
Bu yıl havalar mevsim normallerinde seyrediyor ve gezginci arıcılarımız bölgeye gelip arılar çevreden bal toplamaya başlar başlamaz ölmeye başladı. Bize göre arı ölümleri uygun olmayan ilaçlarla yapılan tarımdan kaynaklanıyor.
Bölge çiftçisi ile de yaptığımız görüşmelerde AB tarafından yasaklanan ilaçların ülkemizde kullanıldığını gördük.
Şu anda bir çok tarlada yetiştirilmekte olan ayçiçeklerinde kullanılan ilaç nedeniyle o ürüne ilaç kullanıldıktan 90 gün boyunca konan tüm böceklerin öldüğünü öğrendik.
Bu durumun Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nca araştırılmasını istiyoruz` dedi.
EİNSTEİN`IN TEORİSİ:
Ünlü bilim adamı Albert Einstein insanlığın varlığının devamının arılara bağlı olduğu yönünde iddialarda bulunmuştu.
Einstein, `Arılar yok olduktan 4 yıl sonra da insanlık yok olacak` tezini yıllar önce ortaya atmıştı. ABD ve baz ülkelerde artan arı ölümlerine paralel olarak ürünlerde de düşüş olduğu öne sürülmüştü ancak açıklamalar resmi ve bilimsel olarak kantılanmamıştı.
(Kaynak: dunyabulteni.net)
belki orada da yanlış ilaç kullandılar çevrede yetişen sebzeler veya meyveler varsa araştırmak lazım Einstein'in teorisini bende duymuştum ve gene bugün haberlerde onada değinildi acaba sonamı yaklaşıyoruz...korkuyorum...
berduray
23-08-2009, 23:05
Hiç anlamadığım bir konu ama haberlerde gördüm ben de çok üzüldüm.
arıları sayıyormusuz nasıl yapıyorsunuz karışmıyormu?
Onlarda mükemmel bir hiyerarşı var :)
Kovanlarda ortalama arı sayısı üzerinden hesap yapılıyordur.
... arı ölümlerinin son günlerde daha da arttığını belirterek tarımsal ilaçlamanın denetlenmesini ve kullanımı yasak olan ilaçların da piyasada toplatılması gerektiğini söyledi.
... AB`nin yasaklamış olduğu ilaçların bu tohumlarda kullanılması seri arı ölümlerine yol açtı. 2007 yılında da Trakya`da seri arı ölümleri gerçekleşti.
Şu anda bir çok tarlada yetiştirilmekte olan ayçiçeklerinde kullanılan ilaç nedeniyle o ürüne ilaç kullanıldıktan 90 gün boyunca konan tüm böceklerin öldüğünü öğrendik.
Einstein, `Arılar yok olduktan 4 yıl sonra da insanlık yok olacak` tezini yıllar önce ortaya atmıştı. ABD ve baz ülkelerde artan arı ölümlerine paralel olarak ürünlerde de düşüş olduğu öne sürülmüştü ancak açıklamalar resmi ve bilimsel olarak kantılanmamıştı.
Hakikaten çok ciddi suçlamalar, tesbitler. Araştırılması gerekiyor, kim araştıracak?
İnancınız varmı :)
Oğuz bey, tarımsal ilaçlar peynir ekmek gibi satılıyor. Reçete filanda istiyen yok.
Ara sıra bahçeye çalışmaya gelen bir köylü komşumuz var; ''ilaçlar bizim için tohumdanda, gübredende önemli'' diyor.
Sn. Berduray, birkaç aydır bu varlıklarla beraberiz, şu anda kızım, oğlum arıları konuşuyoruz, arıcılık deneyimi bize doğa ile ilgili epey birşey öğretti :)
Oğuz Alper
23-08-2009, 23:16
Sn.K0900 ;
Öyle bir konuya değindinizki .
Durumumuz inanın içler acısı .
Kesinlikle inancım yok.
şimdi gene çıktı haber 9,000 adet kovan da tehdit altında imiş ama numuneler alınmış inceleme yapılacakmış adamın biri 15 yıldır bu işle uğraştığını ve ilk kez bu olayla karşılaştığını söylüyor..yani bende felaket tellalı oldum ...:))
Rica ederiz, hangi kanal bu haberi veriyor?
Oğuz bey, ROA ve ileride benzer ürünler çok önem kazanıyor.
Tabi tüketici ve üreticide taleplerini bu yöne kaydırmalı. Çiftçiler 18 litrelik tenekede ot ilacını oldukça ucuz bir fiyata alıyorlar. Adeta bağımlılık gibi bu zehirleri topraklara döküyorlar.
Bahsettiğim komşu köylüyü ayrık otu temizlemek için çağırmıştık, bize köylülerin şirıngayla, ayrığa zehir verdiklerini söyledi. Bizede önerisi bu olmuştu:)
Rica ederiz, hangi kanal bu haberi veriyor?
biraz öne skytürkte çıktı sitesine girerseniz bulabilirsiniz...
Oğuz Alper
23-08-2009, 23:34
Sn.K0900;
Kesinlikle haklısınız.
Öncelikle yapılması gereken çifçilerimizin eğitilmesi ve en önemlisi ciddi bir şekilde kontrol edilmesi , denetlenmesi gerekiyor.
Ne yazıkki denetleme mekanizması çalışmıyor.
Yaptırımlar işlemiyor.
Reçete kanununun çalışmadığı gibi !!!
Çifçilerimizin kullandıkları bu ilaçların sonuçlarının nerelere vardığını gayet iyi irdelemesi gerekiyor.
Aksi taktirde bu sorunların önüne asla geçilebileceğini zannetmiyorum.
Arıların sır ölümü
Kuşadası'nda son bir haftada 9 bin kovandaki 350 milyon arı öldü. Bir milyon TL zarar oluşurken, 15 bin kovan arı risk altında bulunuyor. 23.8.2009
Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/Yasam/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1131243
Oğuz Alper
24-08-2009, 00:03
Sn.K0900 ; Eklediğiniz haberin can alıcı kısımları ; Kontrolsüz ilaçlama ve sonuçları sizin de yazdığınız gibi maddi kayıplar ve aşağıdaki sonuçları !!!
Arıcılık Gelişim Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, arı ölümlerinin eko sistem denilen doğal dengeyi bozacağını söyledi.
Doğaroğlu, "Ölümler, doğal dengenin bozulduğunun işareti olması açısından önemlidir.
Bu durum, arılar sayesinde edindiğimiz ürünlerin yok olmasına neden olur. Dünyada tozlanma zorunluluğu olan bitkilerin tozlanmasının yüzde 85'ini bal arısı yapıyor" dedi.
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tahsin Yeşildere de son zamanlarda Türkiye'de ekolojik dengenin bozulmasının ve tarım ilaçlarının kontrolsüz bir şekilde kullanılmasının çevreye zarar verdiğini söyledi.
Ben torbalı dayım. Arı ölümlerinin olduğu bölgeye kuş uçuşu tahminen 30-40 km mesafedeyim. Haberleri ben de duydum gerçekten üzücü. Şuan için Torbalı çivarında arı ölümü yok. Kendi arılarım Yaklaşık 400 m rakımlı bir orman içinde bulunuyor. Ovadan ve tarım alanlarından uzak. Orada da bir sıkıntı yok. Aydın arıcılar birliği başkanı Kadir Kılınç beyi tanıyorum. Yarın onu telefonla arayıp kaynağından en sağlıklı bilgiyi almaya çalışacağım. En kısa zamanda da foruma yazarım. İnsanlardaki para hırsı canlıların tümüne zarar veriyor. İlaç pazarında çok büyük paralar dönüyor. Eğitim yok üstüne üstlük denetim hiç yok. Herkes istediği ilacı alıp bilinçsizce istediği gibi kullanıyor.
Sizden haber bekliyoruz:)
berduray
24-08-2009, 17:01
Tabiata kulak vermek, bizden sonraki nesillere uygulamalı aktarabilmek , onlara da bu aşkı aşılamak çok önemli.
Tıpkı benim ufaklığın; saksıya döke saça da olsa, toprak doldurmaya çalışmasına izin vermem gibi.
Küçükler sizden duyduğunu değil, gördüğünü yapar derler.
Bu bağlamda; çocuklarınızla bu paylaşımlarda bulunduğunuz için, sizi tebrik ederim Sayın K0900.
Kadir bey ile 10 dakika önce görüştüm. Arı ölümlerinin bu gün itibariyle iyice azaldığını söyledi. 3000 (üç Bin) kovan arı tamamen ölmüş. Arı ölümlerinin 5-6 km yarıçaplı bir alanda gerçekleştiğini başka yerlerde arı ölümü olmadığını söyledi. Laboratuvar ortamında incelenmek üzere ölü arı ve petek numunesi gönderildiğini, sonucunun beklendiğini, şuan için kesin bir şey söylenemediği konusunda kendisinden bilgiler aldım.
berduray
24-08-2009, 17:43
Bakalım ne çıkacak, merakla takip edeceğim, araştırma ve paylaşım için teşekkürler.
Kamil bey, laboratuar neticeleride bir çıksın, işallah bilinen ve çözülebilen sorun olur ve çözülür.
Sn.Berduray, haklısınız, zaten yeni nesil, çocuklar daha hayvan ve doğa sever. Bunda çizgi filimlerinde payı var diye düşünüyorum :)
berduray
24-08-2009, 17:54
Ben genetik olduğunu düşünüyorum, sevgisiz ana babanın çocuğunun da ilgi yüzdesi düşük olacaktır.
Ne çizgi filmler var görseniz , şiddet, vahşet, robotlar, yaratıklar...yetişkinler bile korkar.
Konuşan sevimli hayvanlar çocukları etkiliyor, bilhassa 5 yaş altında bu etki kalıcı :)
İşallah dediğiniz gibi genetiktir, bu beni dahada sevindirir.
Bizim çok yaşlı bir arıcı amcamız var, ona arı ölümlerini sordum; '' belli bir alanda olması onların tarım ilaçlarından ya da benzeri bir zehirden etkilendiğini'' tahmin etti.
caucasus
25-08-2009, 01:23
Kanalın birin de yapılan açıklama da, kimyasal ilaçlamadan ve ya bulundukları bölgede ki bir zehirlenmeden kaynakladığını tahmin ettiklerini ve araştırmalarına bu yüm de devam ettiklerini açıkladılar.
caucasus
25-08-2009, 11:30
Bu sabah radyodan dinlediğim kadarı ile arı ölümlerinin sadece 5 km yarı çapın da bir kesimden olduğunu ve diğer bölgeler de arı ölümlerinin olmadığı ve yine bu bölge de yapılan bir ilaçlamadan kaynaklanabileceği, kimyasal bir maddednin bu bölge de bir yere dökülmesi sonucu oldundan şüpheleniyorlarmış.
Sevindirici yanı sadece 5 km yarı çapın da bir yer de olması, etkisinin azaldığı ve arı ölümlerin de azalma olduğu bilgisi verildi.
Oğuz Alper
25-08-2009, 11:32
Acaba bu işin sorumluları bulunduğunda ( bulunursa !!! ) ne gibi yaptırımlar olacak ( Bir daha tekrarlanmaması açısından )çok merak ediyorum.
Oğuz Alper
25-08-2009, 11:35
Arılar Yok Oluyor!!!
http://www.roa-turkiye.com/Neden%20ROA.html
Zehirli tarım ilaçları sadece bitkilerin ve insanların sağlığını tehdit etmekle kalmıyor; evcil hayvanların, kuşların, balıkların ve suda yaşayan diğer canlıların, büyük ve küçükbaş hayvanlarla diğer çiftlik hayvanlarının ve yabani hayvanların da ölümüne neden oluyor.
Uğur böceği gibi kritik önemi olan faydalı böcekleri yok ediyor. Ayrıca topraktaki mikroorganizmaları öldürerek, toprakaltı yaşamı sona erdiriyor.
Ama belki de canlı hayatının geleceği bakımından en büyük zararlarından birini arılara veriyor.
Bal arıları ve doğadaki bitkiler arasında döllenmeyi sağlayan diğer tozlayıcı arı türlerini öldürerek ekolojik dengenin geleceğine en büyük darbeyi vuruyor.
Bu ilaçların zararlarından dolayı son yıllarda arılarda CCD (Colony Collapse Disorder-Koloni Çökme Hastalığı)’nın arttığı kesin olarak saptanmış durumdadır.
Çine MYO Arıcılık bölümü öğrencisi Hüseyin kardeşimizle telefonla görüştüm. Arı ölümlerinden bir kaç arıcının arılarının tamamını kaybettiklerini öğrendim. Ne kadar kötü bir olay bir ya da bir kaç kişinin hatası ya da başka sebebten 5-10 kişi işini sermayesini tamamen kaybediyor.Onlarca arıcı da zarar görüyor. Açıklanan kesin sebeb olmamakla birlikte, ben yüzde 99 ilaç derken, Hüseyin kardeşimiz , Yüzde 1000 (bin) ilaç diyor. Üzücü olayın görüntülerine Hüseyin kardeşimizin bloğundan bakabilirsiniz.
http://cinemyoaricilik.blogspot.com/
Sorumluların yakalanıp adalet önünde hesap vermesini yüce Allah tan diliyorum.
Haberlerde arıcıları izledim, çaresiz ve çok üzgündüler.
Bu sabah kovanlarımızın ikisini teslim alan eşek arıları için arıcımıza uğradık. Bu haberi onlarla tartıştık; tarım ilaçlarının sebebiyet verdiklerini söylediler. aynı zamanda çifçilerlede konuştuklarını ve ilaç tüketiminin çok arttığından bahsettiler, çok kızgınlar.
Eşek arılarıyla mücadele;
İki katlı her birinde 10 civarında dolu petek olan iki kovanımızı geçen hafta eşek arıları ele geçirdi.
Kovanlarda tek bir bal arısı bile yok. Kovanlarda bol miktarda yavru eşek arısı vardı. Ballarıda yemişler.
Yolda arıcıya uğrayıp mücadele için önerilerini aldık, malzeme olarak kıymaya karıştırılan zehir ve eşek arısı tuzakları verdi.
Tuzakların içine balıkcıdan balık kafası aldık.
Bu tuzaklar inanılmaz; akşam olduğunda herbirinde 50 ye yakın eşek erısı vardı, dışarı çıkamayan eşek arıları ölüyorlar.
99840
99841
Arıcımız bölgeyi çok iyi biliyor, bal va bal mumu ticaretide yapıyor, söyledigine göre bölgede bu yıl malesef bal hasadı çok verimsizmiş.
Bizi bu haber rahatlattı :) Acemilikten değil, bu yılın şartlarından bal alamadık :)
Karanlık bastığında hala çalışıyorduk, inanılmaz bir yorgunlukla 3 petek balla döndük. Cuma kovanları tek kata indirme zayıf kovanları birleştirmeye varsa bal hasadına devam edeceğiz.
Aşağıdaki fotoğraf eşek arılarının gücünü ve tahribini ortaya koyuyor.
Kavunun yarısı yok :)
Pazartesi günü bu kavunu kopartmak konusunda tereddüt yaşamıştık :) Kısmet arılaymış.
Onunda yanına bir tuzak koyduk.
99848
Sayın K0900 arılarınız için üzüldüm. İnşaallah baharda kaybettiğiniz arıları fazlası ile üretirsiniz.
Dün arılığa gittim. Yeni fotoğraflar çektim. Arı dostları ile paylaşım için bloga ekledim. www.balpower.blogspot.com
copur 09
27-08-2009, 11:05
Sayın k0900 kavun'da bol miktarda sarıca arı var. İçinde yarım şişe bira olan bira şişesini kovanların yanına koyup sarıca arıları tuzağa düşürüyorlarmış. Sarıca arılar eşek arısından sonra en çok zararı veriyorlar.
Bir süredir banyo camından içeri giren eşek arılarıyla uğraştım. İlginç olanı gün de 30 kadar arıyı, içi boş ve kuru olan küvette ölü buluyordum. Sanki intihar ediyorlardı. 3 gün ara ile 2 kez arı soktu. Günlerce iyileşemedim. Devamlı kaşıntı ve sızı yaptı. Parmağımın rengi değişti su topladı.
2 gündür iyi durumda.
Bu kadar arının nereden geldiğini araştırdım. Banyonun ahşap olan cam çerçevesinden girip çıktıklarını gördüm. Çerçevenin deliklerini cam macunu ile kapattım ve cam telini yeniledim.
Gittiğim doktor alerjim olmadığını öğrenince hiç bir şey yapmadı. İğnesini de bırakmamış dedi.
Daha önce de arı sokması yaşadım fakat hiç böyle reaksiyon vermemişti.
Merak ettiğim şu; Bal arısı ile eşek arısı sokmasının etkileri neden farklı aceba?.
Sayın K0900 arılarınız için üzüldüm. İnşaallah baharda kaybettiğiniz arıları fazlası ile üretirsiniz.
Dün arılığa gittim. Yeni fotoğraflar çektim. Arı dostları ile paylaşım için bloga ekledim. www.balpower.blogspot.com
Teşekkürler Kamil bey, blogdaki fotoğrafları zevkle izledim :)
Orman içinde hocanızla birlikte olduğunuz yer, doğayı ve sezsizliği seven herkesin gipta ile hayel edecegi bir yer :)
Sayın k0900 kavun'da bol miktarda sarıca arı var. İçinde yarım şişe bira olan bira şişesini kovanların yanına koyup sarıca arıları tuzağa düşürüyorlarmış. Sarıca arılar eşek arısından sonra en çok zararı veriyorlar.
Sn Copur, bu önerinizi ilk fırsatta deneyecem :) İzlenimlerimi paylaşırım.
... doktor alerjim olmadığını öğrenince hiç bir şey yapmadı.
Daha önce de arı sokması yaşadım fakat hiç böyle reaksiyon vermemişti.
Merak ettiğim şu; Bal arısı ile eşek arısı sokmasının etkileri neden farklı aceba?.
Sn. Habibe, allerji konusu zamanla (allerji olabiliyormuş) degişebiliyormuş:) Dikkat ediniz.
Her iki arınında sokmasına uğramış biri olarak eşek arısı daha etkili.
Dün arılıktan aldıgımız 3 petek paylaşıldı, bana düşen fotoğraftaki.
Dogal karakovan petek :) tam dolu olmasada.
99979
99980
denizakvaryumu
27-08-2009, 22:00
Yolda arıcıya uğrayıp mücadele için önerilerini aldık, malzeme olarak kıymaya karıştırılan zehir ve eşek arısı tuzakları verdi.
Tuzakların içine balıkcıdan balık kafası aldık.
Bu tuzaklar inanılmaz; akşam olduğunda herbirinde 50 ye yakın eşek erısı vardı, dışarı çıkamayan eşek arıları ölüyorlar.
Zehirli kıyma nasıl kullanılıyor?
Yarım kilo kıymaya paketin yarısı karıştırılıp, kedi ve köpeklerin ulaşamıyacağı yere konuyor.
99979
99980
Sayın K0900 afiyet olsun. Görüntü süper. Eminim tadı da çok güzeldir.
denizakvaryumu
28-08-2009, 14:09
99979
99980
Karakovan olsun, isterse çamurdan olsun :)
Afiyet olsun bu balı doğal tereyağ ile birlikte yiyeceksiniz unutmayın :)
Merak ettiğim , neden bal hasadı için biraz daha beklemediniz?
ufukdemiroz
28-08-2009, 14:42
Arkadaşım arıların şu anki durumu nedir?
Kolay gelsin
ufukdemiroz
28-08-2009, 14:45
özür dilerim... Son sayfaya bakmamışım.
Sayın K0900 afiyet olsun. Görüntü süper. Eminim tadı da çok güzeldir.
Hayatımda yedigim en lezzetli bal, teşekkürler.
Karakovan olsun, isterse çamurdan olsun :)
Afiyet olsun bu balı doğal tereyağ ile birlikte yiyeceksiniz unutmayın :)
Merak ettiğim , neden bal hasadı için biraz daha beklemediniz?
Bizde eylül otrası gibi hasad yapılacak biliyorduk :)
İki ayrı arıcı ile Balpazar, Genteks'ede danışdık, geç kalıyorsunuz dediler, Ankara'da hasad bitmiş, artık arılar balı yiyorlar.
Belki kendi balımız olduğu için bize farklı geliyor tadı demiştik, bir arıcı taddı balımızdan ; birinci sınıf aromalı çiçek balı dedi.
Birkaç gündür bahçede iftar yapıyoruz; en gözde menü : bahçenin balı, has tereyağ, Erzincan tulumu, kaman cevizi, değirmen unundan ev yufkası :)
Arkadaşım arıların şu anki durumu nedir?
Kolay gelsin
Teşekkürler.
Pazar ve perşembe günü kovan birleştirmeleri, güveye karşı ardıç katranı kullanma, arı zararlılarına karşı mücadele ve şurup işlerine başlayacağız.
Pazar günü arılığa gidemedik, sonbahar işleri için bugün gidebildik.
Sırasıyla; Sn. copurun tavsiyesi (deneme amaçlı) eşek arıları için bira kondu :) Bakalım onlar içinde ziyafetmi, eziyetmi göreceğiz.
Ardıç katranınıdan birazcık uçuş deliği kısmına sürüldü (güvelere karşı)
Tüm kovanlara şerbetlikler yerleştirildi.
Her şerbetliğe (içine dal parçaları konup) 2 şer su bardağı şerbet kondu.
100767
100765
100766
Artık çizme giyiyor, dumanı eksik etmiyoruz :)
Bazı kovanlarda yazın bile bu kadar arı yoktu.
100768
Bu kovanımız hala 2 katlı.
100769
Oğuz Alper
03-09-2009, 22:52
Arıları tarım ilacı öldürmüş !!!
Haberin Detayı :
http://www.roa-turkiye.com/Gazete%20ROA%20030909.html
Aydın Valiliğinden yapılan açıklamada Kuşadası`nın Davutlar beldesi ve Ağaçlı köyünde konaklayan arı kovanlarında meydana gelen ölümlerin, karbomat grubu ilaçlardan kaynaklandığı sonuç ve kanaatine varıldığı bildirildi.
Tarım ilaçları hiçbir denetime tabi olmadan kullanılıyor.
Bahçemize yakın bir çeşme var, köylüler burda traktörlerinin arkasındaki ilaçlama aparatına su dolduruyorlar.
İlaç kablarınıda oraya atıp gidiyorlar, defalarca topladık.
Hiç önemsemiyorlar. Hiç umursamıyorlar.
Benim kısa zamanda (önümüzdeki yıllarda) bu durumun değişeceğine inancım yok.
Esas devletin açılım yapması gereken hususlarından birisi bu :)
Bugün arılıktaki kovanlara şurup verdik. Bir kovanımız daha eşek arıları tarafından ele geçirilmiş.
İçerdeki tüm peteklerin ballarını yemişler.
Kovanı hemen kapattık, uçuş deligini kapatıp, ayrıldık.
Bu arılarla baş etmenin ne zorlu bir iş olduğunu yaşayarak anlıyoruz.
Arılıktan ayrılırken etrafımızda çok sayıda bal arısı üzerimize çarpıyordu. Karanlık olana kadar esir olduk :)
Sayın K0900 arılarınıza maşallah diyorum. KOvanın sıkışıklığı çok güzel. 12 çıta olan kovan çama girse 20-30 kg arasında bal verir.
Şuruplama işini hangi saat yaptınız. Resimde ortalık aydınlık gözüküyor. Havanın kararmasına 10 dakika kaladan önce (akşam ezanına 10 dakika kala) şuruplama yapmayınız. Dışarıdan gelen bal verimi düşük ise güçsüz kovanlar yağmalanabilir. Bu şuruplamalarla arınız kış için güzel yavru yapar inşallah. Kıştan sağlam kovanlarla çıkmak dileğiyle...
copur 09
05-09-2009, 00:40
Sayın k0900 kapağını kapattığınız kovanın içinde polenli petek kaldıysa mum güvesi kovanın içini çikin edebilir. Onları arılıktan biraz uzağa açığa koyarsanız içinde kalanları arılar kullanabilir. Ben de mum güvesinden şikayetçiyim. Ardıç katranını kovan içinde kullanmanın yolu varmı acaba?
Kamil bey, nekadar iyi olurdu, kışında üşümezlerdi.
Tavsiyeniz üzerine şuruplamayı akşama doğru yapıyoruz. Yaklaşık 18.00 gibi. Uyarınızdan sonra biraz daha geç yaparız.
Dilekleriniz için teşekkür ederim.
Kamil bey, siz eşek arılarıyla nasıl mücadele ediyorsunuz ?
Sn. copur, ardıç kartanını güvelere karşı tüm kovanlarda uçuş deliğinin yanına sürdük, 3 cm x 3 cm. kadar.
Ayrıca çıtaların depolandığı yerede sürdük.
Uzağa konulması gereken kovan dedidiginiz kovan eşek arılarının ele geçirdiği kovanmı ?
Eşek arılarına karşı bira denemesine başladık, işallah netice alırız :)
copur 09
06-09-2009, 20:09
Şişenin içinde biraz bira bırakma olayını bir arıcının bloğunda gördüm ama kimin olduğunu hatırlamıyorum. Eşek arısı değil de sarıca arı bira kokusuna şişeye girip orada ölüyordu. Burada bir arıcı arkadaşım güve için körükte tütün yaprakları yakmamı aynı körüğün içine çam katranı (artık ardiçmı bilmiyorum) emdirilmiş tezek koymamı önerdi. Varroa ve mum güvelerini öldürüyormuş. Şu anda arı biraz daha bal buluyor. Bal sezonunu kapatınca deneyeceğim. Erken ilkbaharda ilaçlama yapmayınca varroa ve mum güvesi bu sene bayağı kovanlara zarar verdi.
Sarıca arıları, eşek arılarından küçükmü oluyor, aynı arı sanıyordum :)
Bugün şerbeti ezana (akşam) 10 dk. kala verdik. Kovandaki arı sayısı artıyor, kışa çok dolu kovanlarla girmek avantajlı olacak diye biliyorum.
Bu konuda deneyimli arkadaşların görüşlerini bekliyoruz:)
copur 09
06-09-2009, 21:15
Sayın k0900, 213 no'lu mesajınızdaki kavun üzerindeki arılar sarıca arıdır. Çeneli arı olduklarından meyve ve bal arılarını da yiyebilirler. Daha çok yavrularla ilgilenirler. Eşek arısı kırmızı renklidir ve daha iridir. Bir de sacak arısı dediğimiz arılar vardır. Onların bir zararı var mı bilmiyorum. Onlar kovan kapaklarının yanlarına veya kovan yüksekteyse kovan tabanına yuva yaparlar. Gri renkli aşağı sarkan mantar gibi yuvaları vardır. Eşek ve sarıca arılar taş vs. kovuklara yuva yaparlar. Bal arısının kovanından ayrılan eşek arısı uçuş istikametinde havadan takip edilip yuvası bulunurmuş. Ben daha hiç bulamadım. Sanırım bulmak için sağlam göz gerekiyor.
O zaman bizdekiler sarıca demekki, araştırayım :)
Kamil bey, nekadar iyi olurdu, kışında üşümezlerdi.
Tavsiyeniz üzerine şuruplamayı akşama doğru yapıyoruz. Yaklaşık 18.00 gibi. Uyarınızdan sonra biraz daha geç yaparız.
Dilekleriniz için teşekkür ederim.
Kamil bey, siz eşek arılarıyla nasıl mücadele ediyorsunuz ?
Sayın k0900, şuan eşek arıları ile mücadele etmiyorum. Arılarımın bulunduğu mevkide tahminen 2-3 bin kovan arı vardır.Bu kadar bol kovanın olduğu bir yerde pek sıkıntı olmuyor. Eskiden bir kaç defa eşek arıları ile mücadelem oldu. Ben de ilaçlı et parçaları, kartona yapışkan sürme, bu ikisini kullandım.
Şişenin içinde biraz bira bırakma olayını bir arıcının bloğunda gördüm ama kimin olduğunu hatırlamıyorum. Eşek arısı değil de sarıca arı bira kokusuna şişeye girip orada ölüyordu. Burada bir arıcı arkadaşım güve için körükte tütün yaprakları yakmamı aynı körüğün içine çam katranı (artık ardiçmı bilmiyorum) emdirilmiş tezek koymamı önerdi. Varroa ve mum güvelerini öldürüyormuş. Şu anda arı biraz daha bal buluyor. Bal sezonunu kapatınca deneyeceğim. Erken ilkbaharda ilaçlama yapmayınca varroa ve mum güvesi bu sene bayağı kovanlara zarar verdi.
Sayın copur, balı alınmış boş peteklerde güve illaki oluyor. Yazınızdan arılı kovanlarda da mum güvesi oluşuyor gibi bir anlam da çıkardım (yanlış anladı isem düzeltiniz). ****** arılı kovanda da güve oluşur ancak, arılar güveyi kovan içinde barındırmazlar. Sadece arının sığamayacağı boşluklarda yaşayabilir. Eğer arılı kovanlarınızdaki petekler güvelendi ise, kovan içersinde arının ihtiyacından fazla petek var demektir. Arı nufusu mevcut peteklerin temizliği için yeterli gelmemektedir. Durum böyle ise arı daraltılmalıdır ( kovan içindeki fazla petekler alınmalı). Arı nufusu ne kadar kalabalık olursa olsun arı dalak sallamadan da petek verilmemelidir.
Sağılmış petekleri nasıl koruyabiliriz.
1- Naftalin güveyi engeller. Ancak zararlıdır, kansorejen etkisi vardır ve yasaklanmıştır. Kesinlikle kullanılmaması gerekir.
2- Körük içinde kükürt yakılıp boş peteklerin olduğu kovanlara pompalanır.
Ben kükürdü kullandım. Sağımın yapıldığı aynı gün kükürt dumanı verilmeli. Güve uyanmadan yani. Buna rağmen 6-7 gün sonra petekler kontrol edilip harekete geçmiş olan güve kurtları temizlenmeli. Yine kükürt dumanı verilmeli. 6-7 gün sonra tekrar petekler temizlik yapılıp kükür dumanı verilmeli. Biraz zahmetli oldu ama bir seferlik kükürt dumanı yetmiyor.
3- Arıcılıkla ilgili bloglardan birinde okumuştum. Formik asit kullanıla bilir. Ben güve için formik asit kullanmadım. Varroa da formik asit kullanıyorum. Hem etkili hem sağlıklı..
4- Yine bir blogda okumuştum. Ceviz yaprakları güveyi engelliyormuş. Daha kendim tecrübe etmedim.
Güve ile mücadele yöntemleri hakkında bilgisi olan arkadaşlar lütfen bilgilerinizi paylaşınız.
copur 09
07-09-2009, 21:31
Sayın Kamil35, kovanlarla aram uzak olduğundan 15 gün veya ayda bir bakabilirsem bakıyorum (Bulunduğum bölgede kovan koyacak yer bulamadım). Nüfusu eksilen kovanları takip edemediğimden. 40 kadar kovanda her hangi bir kovanı açtığımda erkek arı nüfusu veya anasız olanına rastlıyorum. Benimki arıcılıktan çok hobiciliğe dönüşmeye başladı. Selamlar.
yeniceri09
25-10-2009, 21:14
hergun baştan sona bu sayfayı okumaktan bıktım :(
yaza 3 kovanla başlıyorum nasipse.
benden daha bilgilisiniz ya başınıza bela aldınız rahat yok size soru yağmuruna hazır olun :D:D:D
Yaklaşık dört haftadır aynı şeyi yapıyoruz.
Bire iki oranında su ve şeker karıştırılarak şerbet hazırlayıp, şurupluğa dolduruyoruz.
1 paket keki 8 bölüp ( arılı kovan sayımız 8 adete düştü ) şurupluğa koyuyoruz, genellikle şerbet ve kek bitiyor.
Kışı geçirecekleri yeni bir arılık yapmaya karar verdik. Haftaya imaline başlıyacağız.
Sn. Yeniçeri elimden geldiğince yardımcı olurum :)
denizakvaryumu
25-10-2009, 21:53
Eh arıların balını almasaydınız, ne şurup ne de kek hazırlayacaktınız :D
Ballarına hiç dokunmadı :)
Alt katın tamamı onlara kaldı. Sayısı 12 ye kadar çıkan kovanlardan toplam 6 çıta bal aldık o kadarcık :)
Havalar çok sıcak, tüketim sebebi bu galiba.
denizakvaryumu
25-10-2009, 22:13
http://mehmetyuksel1.blogspot.com/
Bu bloğu mutlaka takip edin derim, kışa girerken besleme çok önemli :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.