View Full Version : Arıcılıkla uğraşanlar : K0900
Sayın Yeniçeri, bu kararı verdinizya artık siz de bir arıcısınız,arıcılığınız şimdiden hayırlı olsun.
Sayın k0900, şuanki besleme arının yavru atmasını sağlar, kışa genç nufusla girersiniz bu şu demek seneye daha çok arınız ve balınız olacak.
Bizim burada bal sezonu hala devam ediyor. Yavru da var bal da... Bu yıl gayet verimli geçiyor, arıcılık adına...
Kovanların giriş deliklerini iyice daraltmışsınızdır umarım. Giriş delikleri iyice dar olsunki yağmaya karşı kovan kendini kolay koruyabilsin.
Giriş deliklerini alçı ile sadece bir arının geçeçeği kadar küçülttük, faydasınıda gördük :)
Kovanlardaki arı sayısı inanılmaz yüksek, yarın ya da salı günü arılığa gidecem, fotoğraflıyabilirsem forma yüklerim.
Mehmet Yüksel'in sitesi sık kullanılanlarda tekrar bakarım :)
denizakvaryumu
25-10-2009, 22:35
Varroa için ne yaptınız?
Organik bir ürün kullanıldı. Bant şeklinde, her kovana bir tane petek arasına yerleştirip raptiyeledik.
Ambalaj bilgilerini buraya yüklerim.
denizakvaryumu
25-10-2009, 22:43
http://mehmetyuksel1.blogspot.com/2009/10/varroay-kontrol-altna-almamz-sartalnmaz.html
Sizin varroa resimlerinizi de bekliyoruz, acaba bant işe yarıyor mu gerçekten?
Yarın bahçeye gidersem fotoğraflıyacam.
yeniceri09
26-10-2009, 00:19
kamil35 çok teşekür ederim.
Organik bir ürün kullanıldı. Bant şeklinde, her kovana bir tane petek arasına yerleştirip raptiyeledik.
Ambalaj bilgilerini buraya yüklerim.
ben organik tarım okuyorum. yola ilk çıkışım organik baldı ama bu işten fazlasıyla anlayan abilerim bunun zor oldugunu ilk adım olarak konvansiyonel yapmamı önerdiler. bende öyle yapmayı planlıyorum ama organik balı aklımdan çıkarmadım.
şimdi sorum şu: arı hastalık ve zararlılarıyla savaşımda, kimyasal madde kullanmazsam başarı oranım nedir??
Bugün arılıkta kovanlara şurup ve kek vermeye gittik.
Zayıf 2 kovanımızıda birleştirdik, önce arılıktaki kovanların durumları;
111818
111819
111820
111821
111822
Bir kovan dalak yapmış, üç kovandaki kırmızılıklar dikkatimizi çekti.
Varroa için kullamılan bantlar çıta arasına raptiyeyle tutturuldu.
111823
111824
111825
111826
Eşek arılarının söndürdügü kovan ve uçuş deliğinin alçıyla küçültülmesi
111827
111828
Birleştirilen kovanlar.
111832
111833
111834
111835
yeniceri09
27-10-2009, 21:36
sayın k0900 o beyaz plastik ızgaranın işlevi nedir?
birde resimlerde arılar petekleri belirli noktalarda birleştirmiş galiba çıtalar kontrol edilmek için söküldüğünde bunun peteklere bir zararı oluyomu??
Beyaz plastik : üst bez örtü yerine kullanılan örtü.
Arılar malesef söz dinlemiyor, çıtaları peteklerle birleştiriyorlar :)
Sn. Yeniçeri, bu tabi ki zorluk yaratıyor, ancak yapacak birey yok.
Geçen hafta yeni arılık tamamlandı.
Yağış, soğuk, acelecilik derken istediğimiz gibi olmasada arılar kışı daha korunaklı bir yerde geçirecekler.
Bugün ögrendiğim bir bilgiyide paylaşayım; Çam balı yalnız Türkiye %92 ve Yunanıstan'da %8 üretiliyor.
Bügün hala 2 katlı olan kovanlar tek kata indirildi, kekleri kontrol edildi.
Kovanların birindeki böcekler dikkatimizi çekti. daha önceleri çam ağaçlarının gövdelerinde aynı böcekleri görmüştüm.
Sayın K009 cektiğiniz resimdeki bocekler nedir acaba biliyomusnuz benim bahcemde de agac dibinde suruyle bu boceklerden gecen gun gordum sanki aı gibi onlarda ogul veriyor gibiydiler ilk basta ugur bocegı sandım acaba nedir bu bocekler ve agac **** bitkiler için zararlımı?
Sayın k0900, arıların kışlık yatağı güzel olmuş. Yerden yüksek, nem derdi yok, yağmur yok, poyraz yok... Arılar bu iyiliğinizi unutmayacaklardır. İnşaallah seneye daha bereketli bir yıl olur.
İşallah :) Bu yıl çok acemiydik, bahara arıları sağlıklı bir şekilde çıkarırsak, hem ürün almamız artacak hemde daha bilinçli bakım yapacağız.
Varoo için kullandığımız organik bantlardan kullanan veye bu konuda bilgisi olan varmı?
Sn. triple, bu böceki artık daha çok görüyorum :) ya da bana öyle geliyor.
Hakkında malesef detaylı bir bilgiye ulaşamadım.
Çam ağaçları gövdesinde, kerestelerde yani ağaç olan yerde daha fazla görüyorum, bitki üstünde henüz görmedim.
copur 09
03-12-2009, 15:39
Havalar soğuduğu için bu böcekler sıcak ve sığınacak yer arıyorlar. Kovan alt, kenar, hatta içine bile girip kışı çıkarmaya çalışabilirler. Sayın K0900 kovanlarınızı arkalarında çalışacak kadar öne çekseydiniz, çok rahat bakabilirdiniz. Kovanların önünde durmanız arıları huzursuz edip hırçınlaştırır.
herbaryum
03-12-2009, 16:02
Resimdeki böcekler bir çeşit Süne. Muhtemelen zararlı olabilirler.
"Vücutları uzunca oval, nadiren yanları paralel, parlak renkli zemin hayvanlarıdır. Genel görünüşleriyle Coreidae türlerine benzerler, onlardan kanat membranlarındaki damar yapısıyla ayrılırlar. Coreidae’dekinin tersine, hiçbir zaman hücre oluşturmayan 4-5 basit damar vardır. Bununla beraber bazı türleri kısalmış ya da polimorf kanatlara sahiptir.
Bu familyanın üyeleri, ayrıca yamuk şeklinde boyun plakası taşımaları, 3 segmentli Tarsusları, baş ve boyun plakasını aşan, fakat üst kanadın derimsi kısmını çok defa aşmayan, 4 segmentli antenleri ve iki noktagöz taşımaları ile tanınırlar.
Hemen hepsi bitki (genellikle tohum) emicisidir. Blissinae familyasının birkaç türü (Spalacocoris ve Chelochirus) ve Ceocorinae türlerinin çoğu yırtıcıdır (yumuşak böcekleri emerler). Kural olarak zemindeki bitki artıklarının, taşların vs arasında, bazen bitkilerin üzerinde bulunurlar. Ülkemizde önemli zararlarına rastlanmamıştır.
Lygaeus pandurus: Kırmızı tahtakurusu : vücudu parlak kırmızı, siyah ve sarı renklere sahiptir. Membran ortada bir ya da birkaç beyaz benek taşır. Vücut uzunluğu 13-15 mm’dir. Palearktk’te yaygındırlar.
Nysius cymoides : Vücudu gri esmer, boyu 3-4 mm’dir. Akdeniz çevresinden Türkistan’a kadar yaygındır.
Oxycarenus hyalinipennis : Vücudu siyah, siyahımsı tüylerle örtülüdür. Boyu 2.5-4.5 mm’dir. Kozmopolittir. Kışı tarlalardaki nesnelerin arasında ergin olarak geçirir. 2-4 döl verebilir.
Lygaeus equestris : Kırmızı ve siyah desenlidir. Sonbaharda duvarların üzerinde gezer, kışı ergin halde geçirir."
http://www.kazimcapaci.com/hemiptera.htm
Teşekkür ederim, çok faydalı bilgiler edindim.
Hiç bilenle, bilmeyen bir olurmu :)
denizakvaryumu
03-12-2009, 18:09
http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=525143&postcount=142
Bilgiler çelişiyor?
http://www.biolib.cz/en/taxon/id72452/
Yani :)
Birkaç farklı yerde çektiğim fotoğrafları Sn. Kazım Çapacı'ya gönderdim.
Zararlımıdır, vs. sorularına cevap verirse, burada duyururum.
Alttaki site satışınımı yapıyor ?
denizakvaryumu
03-12-2009, 18:17
Sizin kovandaki kırmızı-siyah böceğin resmi
http://www.kazimcapaci.com/hemiptera.htm
bu linkteki kırmızı-siyah böceklerden hiçbirine benzemiyor.
Sizin kovandaki resim;bana göre deraeocoris trifasciatus
Arılıktaki böceğin yakın çekimi;
Solda 2 ayağı var galiba :)
denizakvaryumu
03-12-2009, 18:33
Soldaki ayağın biri muhtemel kopmuştur :)
deraeocoris trifasciatus dan farkı alttaki beyaz noktası, bu durum Türkiye'deki türe mi özgü işte onu bilmiyorum.Onu da böcek bilimciler açıklasın :)
Farklı bir fotoğraf, burda ağacı çektiğim için böcek pek net değil.
denizakvaryumu
03-12-2009, 19:27
116121
Baka baka Bağdat'ı bulduk :) Deraeocoris trifasciatus değil.
Lygaeus equestris
Bitkilerle besleniyor.
denizakvaryumu
03-12-2009, 20:00
http://www.insecte.org/spip.php?article72
116131
Evet benim böcek bu:))
Teşekkür ederim.
http://www.faunayflora.net/thumbnails.php?album=67
Sn K0900
280 mesajın tamamını okudum.Mükemmel bir başlık hazırlayıp aynı güzellikteki görselleride bizlerle paylaşmanız çok güzel olmuş.Emeğinize sağlık.
Senenin yaklaşık 8-9 ayını memlekette (Çankırı) yaşayarak geçiren babamda bir merakla arıcılığa başladı,hobi olarak.Anaç bir arı alarak işe başaldı.Bu kovandan 5 kere oğul aldılar.Fakat 9. ayda anaç arının bulunduğu kovandaki arıların öldüğünü söylediler.Geriye kalan 5 oğulun bir tanesini zayıf olanla birleştirerek kovan sayısını 4 düşürdüler.Arıların kışlık yerlerini hazırlayıp buraya döndüler.(Zonguldak/ereğli)
Bu işi tamamen kulaktan duyma bilgilerle yapıyorlar.Köyde bu işten analayan profosyonel biriside yok.Gerekli destek ve donanım alma ihtiyacınıda çok hissettiklerini söyleyemem.Size ve diğer arıcı arkadaşlara aslında şunu sormak istiyorum.
Bulunduğum yerde aslında arıcılık kursları düzenleniyor.Bu işe eskiden beri merakımda var.Burada kursa gitsem.Acaba memleketteki arıları biraz daha artırarak ve ayda 1 sefer giderek,bazen 15 günde bir de olabilir, bu işi yapabilirmiyim.Nasıl olsa her daim telofonlada irtibat kurabileceğimiz için babama da yardımcı olabilirim diye düşünüyorum.Saygılarımla
Hiç tereddüt etmeyiniz.
Babanızın arılığın olduğu yerde ( ilkbahar- sonbahar arası ) olduktan sonra sizin 15 günde ayda bir defa gitmeniz yeterli olacaktır.
Zaten diğer sezonlarda babanız bu rutin işi rahatlıkla yapacaktır.
Rutin diyorum çünkü sabit arıcılıkta anlık olaylar çok nadır oluyor.
Dikkat edilmesi gereken yakın çevrede ballı bitkiler, bu yoksa çokyıllık korunga, arı otu gibi destekleyici bitkiler bal verimini çok yükseltecektir.
Sn K0900
Çok teşekkür ederim.Bugünden itibaren daha çok bilgi edinmeye başlıyorum.Tabi kurs işinden ilk fırsatta yararlanmaya başlayarak.Gelişmeleride buradan inşallah sizlere iletirim.
Yukardaki resimdeki böcek içanadoluda çokça bulunan bir böcek. Benim çocukluğum Konayda geçti bu böcek çoktu 1980 li yıllarda isim ve cins konusunda bir şey söyleyemeceğim ama bu köylerde daha çok tahıl yetişirdi.
Böcek konusunda uzmana ulaşıldı (Sn.Herberyum'un önerdiği site)
Yanıt şöyle;
merhaba,
insan için zararlı degiller.
sadece direkt temasta bulundukları yerlerden mikrop taşıyabilirler.
bitki özsuyuyla beslendikleri için tarım zararlısı bunlar sadece.
http://www.kazimcapaci.com/hemiptera.htm adresimde benzer türlerini bulabilirsiniz bu arkadaşın.
Sn K0900
Çok teşekkür ederim.Bugünden itibaren daha çok bilgi edinmeye başlıyorum.Tabi kurs işinden ilk fırsatta yararlanmaya başlayarak.Gelişmeleride buradan inşallah sizlere iletirim.
Keyfle izleriz:)
mehmet55
07-12-2009, 11:58
yukarıdaki bu böcek benim arılıkta bu sene bolca vardı ölmüş arıları yiyorlar süreklide artış yapan bir böcek genelde meşe kabukları arasında oluyorlar 70cm kalınlığındaki meşe ağacını komple sarmışlardı havalar soğuk olduğundan güneşli kısma yoğunlaşmışlardı
Arıları yediğini bilmiyordum.
Daha fazla araştıracam, arı ile uğraşan tecrubeli arıcıların bilgileri olabilir.
selamünaleyküm sayın arıcılar
K0900 den ricam en başta tarif ettiğikarton kutuda satılan arılar hakkında biraz açıklayıcı bilgi vermesi
nereden temin ediliyor,fiatı nedir(fiat eskide olsa fark etmez bilgilendirici olur)önceden kayıt yaptırmak gerekiyormu,değişik arı cinsleri varmı
teşekkür ederim
Arıları Ankara'da arı malzemeleri satan tedarikciden aldık. Fiyatını yanlış hatırlıyor olabilirim.
Ana arılı 4 veya 5 çitayı bahçede kovanlara yerleştirme dahil 100 TL civarında bir fiyata almıştık.
Türkiye Kalkınma Vakfı sertifikalı arı ve kovan satıyor.
http://www.tkv-dft.org.tr/ariweb/ilkindex.htm
Mart içinde teslim ediyorlar.
Yukarıdaki linkte adresleri var, isterseniz bir görüşün.
teşekkürler k0900 destek arıcılığı biliyorum ordan strafor kovanlar almıştım
Havalar soğuduğu için bu böcekler sıcak ve sığınacak yer arıyorlar. Kovan alt, kenar, hatta içine bile girip kışı çıkarmaya çalışabilirler. Sayın K0900 kovanlarınızı arkalarında çalışacak kadar öne çekseydiniz, çok rahat bakabilirdiniz. Kovanların önünde durmanız arıları huzursuz edip hırçınlaştırır.
Kovanlar kış diye arkaya yasladık.
Baharda öne çekeceğiz :)
Salı günü arılığı gezdim, aceleyle yapıdı eksikleri var diyordum.
Bende beğenmeye başladım:)
yukarıdaki bu böcek benim arılıkta bu sene bolca vardı ölmüş arıları yiyorlar süreklide artış yapan bir böcek genelde meşe kabukları arasında oluyorlar 70cm kalınlığındaki meşe ağacını komple sarmışlardı havalar soğuk olduğundan güneşli kısma yoğunlaşmışlardı
Araştırmamda bitki öz suyu ile beslendiğini öğrendim :)
beyzagıda
20-12-2009, 12:42
arkadaşlar arcılıkla ilgili bazı bloglarda varroa çekmecesinden bahsediyo bu çekmece her kovanda olurmu özel olarak yapılırmı olmayan kovana sonradan konulabilirmi ve ayrıca gerek varmıdır saygılar
denizakvaryumu
20-12-2009, 13:15
Arılar ölü var.ları kendileri kovan dışına atarlar.
Ancak kovanın durumunu(var.ların sayısını) gözlemlemek için çekmece bana göre şarttır.
Türkiyedeki üretilen kovanlarda o çekmeceye hiç raslamadım. Varraonın takibi için güzel bir şey. Bazı bloglarda; kovanını kendi yapan arıcılarda bu sistemi kullananlar var.
Yapılan varrao mücadelesinin sonuçları çekmeceden incelenebilir.
Farklı kovanlara farklı dozda ilaç verilerek ilaç etkisi araştırılabilir. İlacın varrao üzerindeki etkisi ortaya konulursa gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilebilir.
beyzagıda
15-02-2010, 19:49
arıcı dostlar bahar geliyor sesiniz çıkmıyor neler yapıyorsunuz
Şimdilik pasif dönemdeyiz.
Havalar biraz daha ısınsın, gelişmeleri duyururum :)
h.erarslan
02-03-2010, 00:03
Fiyuvvvv..! Sonunda tüm mesajları okudum. Babamla bu işe ufaktan girmeyi planlıyoruz İzmir - Menemende oturuyoruz bakalım nasıl olacak. Yazılarınız gerçekten fikir edinmek adına çok faydalı oldu teşekkür ederim :d
Faydalanmış olmanıza sevindim, başlarsanız sizde deneyimlerinizi forma taşıyın :)
pala mehmet
09-03-2010, 07:48
Benim de geçen yıl aldığım 2 kovanım var. Hiç bal alamadım. Şekerle uğraşmak da zor oluyor. Bal satın alıp, kovanlara koydum. Bakalım bu sene ne olacak. Sizdeki gelişmeleri ilgiyle takip ediyorum.
vivasırnak
14-03-2010, 21:22
arıcılar kervanına bende katıldım. iki kovan aldım bahceye koydum. bu gün bakmaya gittim hava soğuk olmasına rağmen çalışıyorlardı. ama bilgi sıfır sadece forumlara bakarak bilgi sahibi oluyorum oda ne derece yeterli bilmiyorum...
neyse hayırlısı olsun. ALLAH utandırmasın...
Hayırlı olsun :)
Macara başlıyor.
beyzagıda
16-03-2010, 19:50
hayırlı olsun darısıda benim olur inşallah kovanları aldım arılarıda nisan 15 de alacagım gün sayıyorum
N.Cebeci
12-08-2010, 00:20
Sayın K0900, Yazılarınızı büyük bir ilgi ve keyifle takip ediyorum. Geçen sene ramazanda iftarlık aldığınız balı bu sene ramazanda okumakta ayrı bir keyifti :)
Mayıs ayında bizim bahçeye de bir arı kondu. Kovana aldık. Şuruplamaya devam ediyorum. çünki arı sayısı az 3 çita gibi. İnşallah bu kışı atlatırlar.
Arı malzemeleri aldık. Hastalık bizede bulaştı artık iflah olmayız herhalde :)
Bakım yapmaya başladım, arkadaşlardan siteden inceliyor, birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz.
Haftada bir kovanın kapağı açıyorum,şerbeti veriyorum, önüne oturuyor, izliyorum. Mükemmel bir zevk. Bütün bu işleri maskesiz elbisesiz yapmama rağmen şeytan kulağına kurşun daha iğne yemedim.
Sanırım bizim arılar sizinkiler gibi kavgacı değil :)
Sizin arılarda bu yaz durum nasıl? Ballı bir sezon diliyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.