Bağlan

View Full Version : Birol / Bahçe

Sayfalar : [1] 2

Birol
24-04-2009, 20:50
Selam arkadaşlar
böyle güzel bahcelerden sonra, bende tarlamı bahce yapmaya karar verdim.
Bu kararı almamdaki en büyük etkense Sevgili Güler hanım. Onun bahcesinde sanal olarak gezinirken nerelerden nereye geldiğini anlatınca neden olmasın dedim ve bundan sonra tarlaya değilde bahceye gitmek için kolları sıvadım. Haydi hayırlısı.

Bahçenin bulunduğu şehir
İzmir

Bahçenin büyüklüğü
üç dönüm

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları
İyi güneş alıyor, kışın rüzgarı bol, yağış ülke standartlarımıza göre iyi

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri
Kuşak 9 b Santigrad - 1.2 - - 3.8

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb)
Hobi artı,ticari

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?
Ağaçları bakımsız ve verimsiz sınırları çalılık dı

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?
Sekiz

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?
Tasarım denirse eğer evin yerini, ilerde yapacağım havuzun planını yaptım.Yardım almadım

Bahçenin var olan durumunu gösterir,çizilmiş planı var mı?Varsa ekleyiniz
Çizilmiş bir planı yok

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel)
Ağaç budama, sürme, çapalama profesyonellerce, bakımlar, çiçek budamalar vs kişisel

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak,sebzelik,havuz vb.) nelerdir?
Süs havuzum var, havuz yeri hazır yapılacak, ağaçların arasına sebzelerimi dikiyorum

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?
Hayalim ağaçların araları dahil her yerin çim olması ve güzel bir havuz

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
70 ağaç şeftali,50 adet erik,yeni dikilmiş 90 adet salihli kirazı,20 ağaç kadar değişik meyve

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?
Şeftali, erik ve kiraz ile özel ilgileniyorum

Varsa çok özel bir bitkinizin adı?
Selluka sarmaşığı

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz?
Selluka yı tohumdan üretemedim çelik olarak çoğaltma yapıyorum

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?
İki adet sondajım var biri 12 mt de diğeri 40 mt de, 12 mt olan eve su basıyor 40 mt olan bahceye damlama sulama yapıyor. Damlama sulama sistemim var

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz?
Damlama sulama yapıyorum

Toprak özellikleri
Kahverengi,çakıllı

Kompost yapıyor musunuz?
Bir ara yaptım bu aralar yapamıyorum

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?
Bahçeyi ilk aldığım zamanlarda yanlış budama ve aşı hatalarım oldu

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz?
Ağaçlara ve bitkilere göztaşı,yaprak gübresi ve kırmızı örümcek ilacı atıyorum

Bahçeniz organik mi?
Organik denmez ama doğal diyebiliriz

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz?
Yanmış keçi ve koyun gübresi

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı?
Çok olmasada ara sıra zararlılar görülebiliyor

Sulamayı (vahşi,yağmurlama,damlama,terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?
Damlama

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu?
Bahçenin sağı solu önü arkası açık, bitkilerim soğuk ve rüzgar alıyor

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?
Bahçenin içine evimi,fırınımı ve sevdiğim meyve ağaçlarını, iyiki yapmışım dikmişim diyorum

Tetanoz aşısı oldunuz mu?
Dört sene önce oldum

İlk önce tarlamdaki bazı resimleri göstermek istiyorum.

Birol
24-04-2009, 20:58
Bahceden resimler

Orkun Kırcı
24-04-2009, 20:59
Allah kolaylıklar versin birol bey. Gelişmeleri takip ederiz artık buradan.

malbman
24-04-2009, 20:59
Birol bey nerede bu bahçe? Boş zamanlarımızda yardıma gelelim.

Birol
24-04-2009, 21:05
Bahceden görüntüler

Birol
24-04-2009, 21:05
Cok sevinirim Ankara yolu üzerinde Bağyurdunda

Birol
24-04-2009, 21:08
Resimlerden

Birol
24-04-2009, 21:09
Cok teşekkür ederim Sayın Orkun Kırcı ve sayın Malbman

Birol
24-04-2009, 21:16
Devammı bakmaya. :)

Birol
24-04-2009, 21:19
Kirazlar

k0900
24-04-2009, 21:23
En kötü plan, plansızlıktan iyidir.

Musvedde bile olsa bir plan yapın Birol bey.

Birol
24-04-2009, 21:24
Meyve ve ciçekler

Birol
24-04-2009, 21:25
Haklısınız k0900
Ama buraya resimlememdeki ana amac arkadaşların tavsiyelerini almak.

Birol
24-04-2009, 21:28
Meyvelerden

malbman
24-04-2009, 21:29
Devammı bakmaya. :)

Valla kendi adıma, bu güzelliğe sabaha kadar hiç usanmadan bakarım.

Birol
24-04-2009, 21:32
İnşallah bahce dostları ile beraber yeriz

malbman
24-04-2009, 21:34
Bu arada bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=406717&posted=1#post406717)sayfada arkanızdan konuşuyorlar haberiniz olsun:D:D

Birol
24-04-2009, 21:35
Zerzavatlar

Birol
24-04-2009, 21:36
Sevgili malbman ne diyorsun? dedikodu haaa..:D

Birol
24-04-2009, 21:39
Resimlerden

Birol
24-04-2009, 21:40
Tamam dostum artık yüklemiyorum arkamdan neler konuşulduğunu bilmediğimden.:)

malbman
24-04-2009, 21:42
Sevgili malbman ne diyorsun? dedikodu haaa..:D

Ben yaptım... Ben yaptım:D:D

Birol
24-04-2009, 21:46
Şimdi öğrendim konuşulanları kuşlar söyledi.
Ama hoşuma gitti konuşulanlar.:o

Birol
24-04-2009, 21:49
sayın malbman
Kirazlar 15 güne olur, şeftalilere daha çok var ne zaman isterseniz buyrun.

şeref
25-04-2009, 11:22
Sevgili Birol,
bahçeniz çok güzel eviniz bitince güzel bir kır evi olacak .
Güle güle ve sağlıkla oturunuz, meyveleride afiyetle yersiniz inşallah.

Sağ ve sağlıcakla kalınız,

Yüzünüzden gülücükler eksilmesin.

jineop
25-04-2009, 12:01
Sevgili Birol Bey
Keşke yakın olsaydınız, meyvalara bayılırım eminim herşey çok güzel olacak. Gün yetmiyor yapılacaklara değil mi ? Kolay gelsin.

Birol
25-04-2009, 20:29
cok teşekkür ederim şeref kardeşim, maddi olanaklar ölçüsünde bitirmeye çalışıyorum evi inşallah bitince çok daha güzel olur, en azından gittiğimizde kalırız git gel zor oluyor.

Sevgili jineop gercekten gün yetmiyor yapılacaklara, inşallah yolunuz İzmire düşer bol bol yersiniz meyvelerden.

Güler
26-04-2009, 18:49
Sevgili Birol, bahçeniz ne kadar güzel ve bu arada yapılacak ne kadar da çok iş var.
Meyve ağaçlarınıza bayıldım. Bu kadar bol ağaçla nasıl baş edebileceğinizi düşündükçe içim daralıyor. Ama bir o kadar da zevk alıyorum. Onların meyveye dönüştükleri zamanı düşündüğümde içim kıpır kıpır oluyor zevkten.

Bence, bahçenizi üç bölümde incelemeye almamız gerekir.
Birinci bölüm meyve ağaçları.
İkinci bölüm sebze bahçesi.
Üçüncü bölüm de çiçek bahçesi.

Sebze bahçesini, diğer bölümlerden güzel bodur çit bitkileri ile ayırabiliriz.
Çiçek bahçesi olarak düşündüğümüz kısımdaki duvarı, güzel bir sarmaşık ile (Amerikan sarmaşığı gibi) kapatabilir, daha sonra çiçeklerimizi buna göre tanzim ederiz.
Sakın fotoğrafları silmeyin. Üzerlerinde tek tek çalışmalar yaparız.
Evin giriş kısmını da çiçeklendiririz.
Ben, bahçenizde sık sık dolaşır, naçizane fikirlerimi size yazar ve düşündüğüm çiçeklerden fidelerden elimde olanlardan size postalarım.
Bu zor ama çok zevkli çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar dilerim.

Cumhur Tonba
26-04-2009, 20:47
Sayın Birol Bey.
Öncelikle kolay gelsin diyor ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Zevkle izleyeceğimiz bir bahçe daha oluşuyor.
Ayrıca artık bu bahçeyi cennet gibi yapmaya mecbursunuz. Zira bahçelerin prensesi Güler Ablam olaya el atmış. Bunun geri dönüşü yok. Size çok çok faydalı olacağına eminim. Tüm ağaçlar net ailesinin imdadına koşuyor, İzmir, istanbul, mersine çelikler ve çiçekler gönderiyor. Şanslısınız.

Ülker
26-04-2009, 21:00
Birol Bey, otlarınızı yolmaya hala talibiz, elimizden geleni yaparız şüpheniz olmasın.;)

Birol
26-04-2009, 21:18
Sevgili Güler hanım.
Teşekkür ederim bilgilendirmelerinize, tek sorun, şeftali seyreltme zamanı geldi, onlara başlıyacağım bu aralar. Şu an sağ elimi oynatamıyorum ağrıdan, sol elle yazıyorum yazıları.
Bu gün asmaların aralarındaki otlarla uğraşırken, aniden bir ağrı girdi sağ bileğime, hiç bir iş yapamadan geldim, krem sürdüm sardım gecmesini bekliyorum. Dediğiniz gibi Ağaclarla uğraşmak gercekten zor oluyor, Önce ilaclama, Sonra Seyreltme, ondan sonra toplama ve pazarlama, Bu aradada evi tamamlıyamadım, onunla uğraşmaya calışıyorum maddi olanaklar dahilinde. Bu aradada sizin tavsiyeleriniz doğrultusunda bir şeyler yapmaya calışacağım, hepsine yatişmeye calışıyorum biraz ağırdan giderse kusura bakmayın ne olur.
Eşimin müzmin bel fıtığı var fazla yardımcı olamıyor. Tek başıma yetmeye calışacağım artık. Ok yaydan cıktı :))

Birol
26-04-2009, 21:21
Sayın Cumhur Tonba.
Teşekkür ederim başarı dileklerinize, İnşallah dediğiniz gibi zevkli bir bahce olur. Güler hanım sayesinde.

Birol
26-04-2009, 21:22
Sevgili Ülker.
Valla bunca iş güç arasında pişman olursunuz gibi geliyor bana :))

Güler
26-04-2009, 21:26
Siz hiç moralinizi bozmayın. Yavaş yavaş herşey yoluna girer.
Sağlık herşeyin başı biliyorsunuz.

Ülker
26-04-2009, 21:27
Söz konusu bitkiler, toprak ve dostluk olunca, akan sular durur Birol Bey, yorgunluk nedir ki?
Ayrıca geçmiş olsun, elinizi zorladınız sanırım, yormayın kendinizi okadar.
Dilerim en yakın zamanda iyileşir de bahçenizde keyifle çalışırsınız.

Birol
26-04-2009, 21:33
Teşekkür ederim Sevgili Güler Hanım ve Ülker Hanım.

sabah
27-04-2009, 11:31
Bahçenizin büyüklüğü, meyva ağaçlarıyla dolu olması, bulunduğunuz şehir, emekli olmanız büyük şans.

Düşündüklerinizi yaptığınızda aynı zamanda oturması, seyretmesi de keyifli bir bahçe olacak.

Hem bahçe hem de ev inşaatı ile ilgilenmek zor, kolay gelsin. Birgün bu fotoğraflara bakıp nereden nereye geldik dersiniz inşallah. :rolleyes:

Kekiklerle ilgili okuma yaparken meyva ağaçları altında çıkan otları azaltmak için kekik ve adını şimdi hatırlamadığım iki bitki ile çalışmalar yapıldığını okumuştum. O yazıyı bulunca onların adını da vermeye çalışırım. Belki bahçenizde denersiniz.

Bahçenizin genel planını kağıda çizip, onun fotoğrafını da buraya ekleyebilirseniz biz de bahçenizde ne, nerede daha kolay anlarız.

Çalışırken kendinize dikkat edin. Yapacak çok iş var ama sağlıklı olmazsanız hiçbiri olmaz.

İyi günler dilerim.

Koyu yeşil
27-04-2009, 12:15
Bağyurdu çok güzel yemyeşil bir yer. Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa (geçen sene eşimle küçük de olsa bir toprak alabilir miyiz diye bakmıştık) yol boyunca çok güzel ıhlamur ağaçları vardı ve heryer misler gibi kokuyordu.

Bahçeniz çok büyük ve çok güzel olacak eminim. Yavaş yavaş hepsi hallolur. Evin yanına bir taş fırın yapacaksınız değil mi? :)

İzmir ekibini toplayıp yardıma gelebiliriz. Günübirlik gönüllü yardımcılarınız oluruz. Siz iş listesini hazırlayın yeter :)

Bu arada sağ eliniz için geçmiş olsun. Bende yakın zamanda aynı sıkıntıyı yaşadım. Aşırı yormaktan (çapalama vb) oluyor. Volteren iyi geliyor, aklınızda bulunsun.

jineop
27-04-2009, 13:24
Taşfırın harika fikir..Ben de yardıma gelirim..

Birol
27-04-2009, 21:29
Sevgili Sabah
Gercekten emekli olmasam altından kalkabilmem mümkün değildi. Onun içinde emekli olduktan sonra böyle bir işe girdim. Ağaçların altındaki otlarla ilgili düşüncelerinize çok teşekkür ediyorum o yazıyı bulupda gönderirseniz sevinirim. Bulamazsanız canınız sağolsun düşünmeniz yeterli. Bahcenin genel planını kağıda cizip, buraya koymayı yapabilirmiyim bilmiyorum, denerim, yapabilirsen resmini koyarım. Sağlıcakla kalın.

Birol
27-04-2009, 21:40
Sevgili Koyu yeşil Ve jineop
Hani resimlerin birinde vestiyer ceviz vardı, işte onun sol tarafına düşünüyorum, planını ona göre yaptım. Sizlerdende yardım sözü aldım gerisi kolay artık. Yardım sizlerden içinde pişenler benden.::)) Sağ elim için volteren sürdüm, biraz iyi gibi bu gün düşünceniz için teşekkürler. Bağyurdu gercekten yemyeşil ve çok sulak bir yer, bilmiyorum hala bakıyormusunuz, eğer bakıyorsanız inşallah istediğiniz gibi bir yer bulursunuz, eğer meyve ağaçlı bir yer isterseniz arkadaşlarım var uygun bir şey bulabiliriz. Hoşcakalın.

Birol
10-05-2009, 22:44
Kirazlar ve şeftali

Birol
10-05-2009, 22:46
Gül

M.Sema
11-05-2009, 10:01
Çok güzeller maşallah. Bu yıl gül reçeli yaparsınız mutlaka.:D

malbman
11-05-2009, 10:13
Allaaaaahhh. Kirazlar oluyor. Bu aralar bir baskın versek mi ne?:p:p

Birol
11-05-2009, 12:06
Sevgili M.Sema
Kıyabilsem dalından koparmaya, recelinide yapacağım kurutmasınıda.:D
Hoşcakalın.

Birol
11-05-2009, 12:12
Valla baskın basanındır sevgili malbman
Ben sizin yerinizde olsam yapardım.::D Eğer kiraza yetişemesem bile, şeftaliye mutlaka baskın yapardım.

Birol
19-05-2009, 20:15
Bu gün bahcede calışmalar son hızıyla devam ediyordu, iki arada bi derede resimlerde cektim.

Birol
19-05-2009, 20:19
resimler

gürselbaranlı
20-05-2009, 19:58
Cok sevinirim Ankara yolu üzerinde Bağyurdunda

Kirazı çok meşhurdur.Çok yedik allaha şükür görmek gezmek nasip oldu

jineop
21-05-2009, 06:44
Sevgili Birol,
Kirazlar nefis görünüyor .Sabah sabah canım çekti.

Birol
21-05-2009, 08:03
Sayın gürselbaranlı
Bu bölgenin Kirazı, Eriği, ve Şeftalisi gercekten çok güzel. İhracatcılar yaz boyunca Kiraz Erik ve Şeftali için kamp kuruyorlar. Gecen sene ihracatcılardan birisi bu bölgenin Şeftalisindeki nektarin miktarı çok yüksek onun için çok tutuluyor demişti. İnşallah yolunuz yine düşer bu taraflara bir cayımızı içersiniz. Hoşçakalın.

Birol
21-05-2009, 08:16
Sevgili jineop
Dünden topladıklarım buzdolabında, soğukmu soğuk, ilac ve hormon olmadığından kütür kütür, keşke size ulaştırabilsem.;)

gürselbaranlı
21-05-2009, 22:21
Sayın gürselbaranlı
Bu bölgenin Kirazı, Eriği, ve Şeftalisi gercekten çok güzel. İhracatcılar yaz boyunca Kiraz Erik ve Şeftali için kamp kuruyorlar. Gecen sene ihracatcılardan birisi bu bölgenin Şeftalisindeki nektarin miktarı çok yüksek onun için çok tutuluyor demişti. İnşallah yolunuz yine düşer bu taraflara bir cayımızı içersiniz. Hoşçakalın.

Çok teşekkür ederim Birol bey çok yedim çok bahçelere daldım belki sizin bahçedende aldım helal edin.Yöre halkı sagolsun çok misafir perverlik gösterdi bir ay boyunca.Oralarda üç yolun birleştiği yerde bakarada kokoreç yapan biri vardı bizi define avcısı sanmış elimizde haritalar harıl harıl yol bulup kaçak ralli yapmak için uğraşıyorduk haber salmış köylere yabancılar var ellerinde haritalar define arıyo diye çok eğlenmiştik.Aradan 9 yıl geçti ben hala ben huy çıkmadı bugün komşunun bahçesinde kiraz operasyonundaydık.

Birol
21-05-2009, 23:24
Helal olsun, yarasın. :D

Birol
21-05-2009, 23:26
Kiraz araklama huyu çıkmamış onu gördükde, ralli huyu çıktımı acaba? :D:D

gürselbaranlı
21-05-2009, 23:49
Kiraz araklama huyu çıkmamış onu gördükde, ralli huyu çıktımı acaba? :D:D

Malesef zorunlu olarak saglık probleminden dolayı erken emekli olduk aracı dahi çok az kullanıyorum.Yaşasın bisiklet

fikreteren
22-05-2009, 05:11
Geçmiş olsun.Kirazları bizim yerimize yeyin

Birol
22-05-2009, 07:23
Gecmiş olsun
Benimde en sevdiğim arac bisiklet ama şehirde kullanmak zor oluyor mesafelerden dolayı.

limon
22-05-2009, 17:39
Mesafe neyse de sürücüler korkunç, keşke bisiklet yolları olsa her yerde.

Birol
22-05-2009, 19:05
Çok haklısınız sevgili limon
Bisiklet yolu sorunu heryer gibi İzmirde de var, Mesafeden kastım benim oturduğum yerle alakalı, biraz rampa olduğundan giderken tamamda, dönüşü problem. :D

gürselbaranlı
22-05-2009, 20:55
Geçmiş olsun.Kirazları bizim yerimize yeyin

İçten dilekleriniz için çok teşekkür ederim.En sevdiğim dut operasyonları bugün son hallerini tespit ettim bütün mahallenin dutları korksun benden hucüma az kaldı bübüllerden önce davranmam lazım sabahın 05.00 de.sizlerde buyurun

gürselbaranlı
22-05-2009, 21:01
Mesafe neyse de sürücüler korkunç, keşke bisiklet yolları olsa her yerde.
HER YERDE BİZLER OLDUKTAN SONRA YOLARIN ÖNEMİ YOK
Yalova'da sahile yapılmış çok güzel.Belediye iki yerde gördüm taksi bisikletler yaptırmış sarı renkli numaralı arkada önde güzel bagajı var dolmuşla şehire inin kiralayın ne güzel her yerde hollanda gibi küçükde olsa parkları var.Tek asıl fark burası bizim vatan burda biz varız onun içinde bisiklet yolunda çekirdek le iki üç kişi sohbet ederek yürür aman ben susuyum gerileceğim sodayıda bıraktım bu saatde bisikletde binerek anca rahatlarım.Özür dilerim bu konular olunca kendimi alamıyorum

gürselbaranlı
22-05-2009, 21:04
Çok haklısınız sevgili limon
Bisiklet yolu sorunu heryer gibi İzmirde de var, Mesafeden kastım benim oturduğum yerle alakalı, biraz rampa olduğundan giderken tamamda, dönüşü problem. :D

Sevgili Birol tenoloji çok ileride bizim çocukluğumuzun bir tonluk bisikletleri yok artık.Bu teknolojide araştırmacı bir seçimle alınan bisikletle siz İzmir'den Turgutlu'ya bahçenize gidersiniz (Bel kahvede bir mola hakkınız baki)

Birol
22-05-2009, 21:23
Sevgili Birol tenoloji çok ileride bizim çocukluğumuzun bir tonluk bisikletleri yok artık.Bu teknolojide araştırmacı bir seçimle alınan bisikletle siz İzmir'den Turgutlu'ya bahçenize gidersiniz (Bel kahvede bir mola hakkınız baki)

Evet haklısınız şimdiki bisiklet ler yarış aracı gibi vites üzerine vitesleri var. İstediğiniz yere gidilebilir, bir gün deneyebilirim belki ama dediğiniz gibi Belkahve maviyeşilde bi kahve molası vererek.:D

Birol
24-05-2009, 22:37
İzmir Bonsai Toplantısında Sevgili Turuncuhisin ve sevgili Mine nin verdiği canzadeler yerlerine yerleşti.

Birol
24-05-2009, 22:40
Bu arada toplantıda sevgili dilhana nın verdiği melisa tohumları hala bekliyor bu gün yarın ekeceğim, kendisine tekrar teşekkür ederim.

Birol
05-06-2009, 11:16
Bahcede calışmalar devam ediyor. Güler Hanımın verdiği sihirbaz gülü yeni yerinde mutlu gözüküyor, kendisine tekrar teşekkür ederim.

Birol
05-06-2009, 11:18
Damlama sistemi için uğraşılar devam ediyor

jineop
05-06-2009, 13:22
Sevgili Birol,
Bana biraz tembellik yapıyorsunuz gibi geldi:) Sellukaya göz diktim.İlk tohumu benim. Kolay gelsin.Fırın için
http://www.agaclar.net/forum/archive/index.php/t-9579.html

Birol
05-06-2009, 23:39
İlk tohum kesinlikle sizin sevgili jineop, onu cepte bilin.
Fırın için tembellik yaptığım doğru ama, damlama sistemi benim için çok daha önemli, bir haftadır onunla uğraşıyorum bu gün bitti calıştırdım sorunsuz calışıyor, rahatladım.
Yarından itibaren yarım kalan şeftali seyreltme işlemine girişeceğim fırın sanırım azbirazdaha bekleyecek.:) Hoşcakalın.

Adalet Yağcı
05-06-2009, 23:48
Sayın Birol, bu siteye üye olan herkes gibi siz de bahçenizde değişimlere başlamışsınız.
Sellukanızı kıskandım, tohum sırasında 2. ben olayım bari, eğer benim sellukalar adam olurlarsa ben de dağıtıma katılırım.
Gayet iyi gidiyorsunuz, damlama sistemi su ve zamandan tasarruf sağladığı için mutlaka uygulanmalı bence.
Kolay gelsin.

jineop
06-06-2009, 13:13
Sevgili Birol,
Ham şeftaliyi de çok severim. Umarım seyreltiklerinizi atmıyorsunuzdur. Marmeladı güzel olabilir. Kolay gelsin.

TuruncuHis
06-06-2009, 21:37
Hocam biz gelip amelelik yapana dek sizin bahçede iş kalmayacak. Yani tarlanızı bahçeye dönüştürme anlamında demek istedim yoksa bahçede iş bitmez.
Bari fırında çalışalım. İnşaat işlerine elim yatkındır. Çok iyi el arabası sürer, kum eler, harç kararım. Hatta fikrimce duvar da örerim :D Sonra da hamur yoğurup somun da atarım içine.
E daha ne diyeyim? Artık şu günü kararlaştırsak?

Birol
06-06-2009, 23:41
Sevgili Adalet Yağcı
Sizin sellukanız benim sellukadan daha iyi olur inşallah, olmazsada tohumunuz benden ( Tabii benim sellukada sorun olmazsa ) Damlama sistemi gercekten çok önemli, zamandan sudan, ve gereksiz ot tan kurtuluyorsunuz. Sistemi kendim kurdum, deliksiz ( kör ) hortuma ağaç başı dört delik delip, ucuna fiskiyeli tapa taktım.

Birol
06-06-2009, 23:46
Sevgili Jineop
Seyrelttiğim Şeftali leri ne yazıkki atıyorum. Marmelatını hiç duymadım olmamışının. Ama olgunlaştımı marmelatını yapıyoruz. Seyrelttiğim şeftalileri turşucular alıyor ama ona ayıracak zamanım yok. İsterseniz size gönderebilirim seyrelttiklerimden.

Birol
06-06-2009, 23:57
Hocam biz gelip amelelik yapana dek sizin bahçede iş kalmayacak. Yani tarlanızı bahçeye dönüştürme anlamında demek istedim yoksa bahçede iş bitmez.
Bari fırında çalışalım. İnşaat işlerine elim yatkındır. Çok iyi el arabası sürer, kum eler, harç kararım. Hatta fikrimce duvar da örerim :D Sonra da hamur yoğurup somun da atarım içine.
E daha ne diyeyim? Artık şu günü kararlaştırsak?

Sevgili TuruncuHis
Şimdi siz calıştınızmı sigortada istersiniz, ardından sendika falan derken iş sakata gider.:D:D En iyisimi siz gezmeye gelin birer fidan dikin ( Bu arada unutmadım kaya bahcesi sözünüzü :) ) yeter.:D Şaka bir yana, günü siz belirleyin bana biz geliyoruz deyin yeter, bahcem emrinize amade.

jineop
08-06-2009, 09:36
Sevgili Birol,
Ben olmamışı dalından yemeyi çok severim,ama marmeladı konusunda deneyimim yok. Yine de atılması kötü ******. Nasıl değerlendirilir diye düşünmeden edemedim:)

Birol
08-06-2009, 13:26
Atılmadan nasıl değerlendirilebilir düşünceleriniz çok güzel sevgili jineop.
Seyreltilirken toprağa atılan olmamış şeftaliler, sanırım gübre oluyor, böyle değerleniyor diye düşünüyorum. İnce düşünceniz için teşekkürler sağlıcakla kalın...

Birol
13-06-2009, 18:03
Sevgili 4.tekilkişi nin istediği kaktüs resmi.

4.tekilkişi
13-06-2009, 18:23
Teşekkür ederim Birol Bey.
Ne kadar güzel açmışlar maaşallah.. Hemen ben de annemin ağaçlarının bir bölümünü çalayım kendi kaktüs bahçemi yapabilmek için :D

bahtiyar02
13-06-2009, 19:18
sevgili Birol.. bahçeniz ağaç ve diğer bitkileriniz bir birinden güzel.hayalimdeki bahçelerden.;) inşallah benim bahçeyide sizinkine yakında olsa düzenlerim. Kaktüsleriniz çok güzel çiçek açmış. Bahçeyi düzenlediğimde sizden fidelerinden isteyebilirmiyim? saygılarımla.

Birol
13-06-2009, 23:38
Sevgili 4.tekilkişi
Eğer kaktüs köşesini hazırlarsan haberim olsun, bendeki acan kaktüslerden bir sonraki toplantıda istediğin kadar getirebilirim.( tabii arzu edersen ) Sağlıcaklakalın.

Sayın bahtiyar02
Bahcem için söylediğiniz güzel sözler için teşekkürler. İstediğiniz anda kaktüslerden, dilediğiniz kadar gönderebilirim.Sağlıcaklakalın.

4.tekilkişi
14-06-2009, 00:28
Çok sevinirim Birol Bey, ne ka çok kaktüs o ka muhteşem köşe :D

Birol
14-06-2009, 13:43
Tamam bir sonraki toplantıda yanımda bol bol getiririm inşallah.

Lonicera
14-06-2009, 13:51
Sn Birol, bahçe çalışmalarınızı uzun zamandır izliyorum. İnşallah gönlünüze göre oluşturursunuz. Hayalimde büyük bahçe var ve bu gidişle rehberim olacaksınız. Sizinki gibi bahçem olsun eve gitmem yeminle. Orada yat kalk, çalış, karnını ve ruhunu doyur:)

Birol
14-06-2009, 16:38
Teşekkür ederim sayın lonicera
İnşallah hayalinize en kısa sürede ulaşırsınız. Tek sorun benim rehberliğim, olabilirmiyim bilemiyorum, ama elimden geleni yapacağıma dair söz verebilirim. Sağlıcaklakalın.

Ülker
15-06-2009, 09:22
Birol Bey, bahçenizi ancak buradan görmek kısmet oluyor, yardıma da gelemiyoruz.
Ama azmedip birgün bahçenizin havasını teneffüs edeceğiz.
Bir sonraki toplantıya bolca kaktüs getireceğim mi demişsiniz? yoksa ben mi yanlış okudum?
Ben de istesem yüzsüzlük etmiş olmam değil mi?:rolleyes:

Birol
15-06-2009, 16:11
Sevgili Ulker
Ben bahceme İzmir gurubu olarak gelmenizi o kadar çok istiyorumki anlatamam. Cumartesi toplantı sonrası sohbette, sevgili turuncuhis biz sizin bahceye gelme değil gelmeme üzerine plan yapalım dedi ( Bana biraz kinayeli geldi ama ne yapalım öyle olsun.:D) sizler benden çok kıdemlisiniz agaclar.net te. Onun için sizlerin organize olması daha doğru olur.Burdan tekrar acık davet veriyorum bütün çete üyeleri :D ve izmir gurubu davetlimdir. Şeftalilerin olmasına bir hafta kaldı, buyrun gelin.

Kaktüs apartmanımızın bahcesinde o kadar çokki istediğiniz kadar getirebilirim. Hoşça ve sağlıcaklakalın.

bahtiyar02
16-06-2009, 09:06
sevgili Birol... Bahçenize gelecek dostlardan şeftalilerden bir adette benim için yemelerini isterim;)
saygılar

Zeytinci
16-06-2009, 09:55
Birol bey,

Damla sulama için silifoz filtre,kireç kaynaklı tıkanmalarını önlüyor, ve mikron filtre, kendinden temizlemeli olup kumu ve çamuru tutuyor, sisteme bağlarsan tıkanmalara karşın rahat edersin.

Birol
16-06-2009, 18:18
Sayın bahtiyar02
Bakalım arkadaşlar gelecekmi, gelirlerse kesin söylerim sizin için bir tane yemelerini.:) Sağlıcaklakalın

Sayın zeytinci
Teşekür ederim verdiğiniz bilgi için. Bana damlama malzemesi satan kişiler ( Gıda çarşısında ) kendin kurarsın sistemi o kadar zor değil dediler, bende kendim denedim kurmaya calıştım ve kurdum. Yerimin ölçülerini ve kaç ağaç olduğunu söyledim onlar bana ona göre malzeme verdiler bunların içinde filtre de var, ama aldığım filtreden memnun kalmadım çok cabuk tıkanıyor, sizin dediğiniz filtreyi sorup araştırıp almaya calışsam iyi olacak. Tekrar çok teşekkür ederim ilginize ve verdiğiniz bilgiye. Sağlıcaklakalın.

TuruncuHis
16-06-2009, 19:35
Hiçbir kinaye yok Birol bey :)
Niyetlendiğimiz her organizasyonu yapmamıza rağmen sizin bahçeye gelmeyi bir türlü beceremediğimiz için öyle dedim. Kirazları kaçırdık, şeftalilere yetişsek bari...(ben meyve yemem, toplamak, oyalanmak için söylüyorum)

Birol
16-06-2009, 21:37
İnşallah şeftali leri kacırmazsınız.
Ben ilk şeftalileri bu gün topladım. Bu cins şeftaliler bir ay falan sürüyor. Sonra diğer cins şeftali ler başlıyor ( temmuz un 15 inde falan ) onlarda bir ay kadar sürüyor. Domates,biber her daim var. Sonra bahce dinlenmeye geciyor.:) Ne zaman isterseniz arkadaşlarla gelebilirsiniz. Hoşçakalın.

Birol
16-06-2009, 21:43
Sevgili turuncuhis
Bahçe bahane İzmir gurubu sohbetleri hakikaten şahane. Onun için inşallah bir gün, İzmir gurubu olarak bahceyi ziyarete gelirsiniz.

Birol
29-06-2009, 21:00
Bahçeden pardon tarladan bazı görüntüler.:) Yetişin imdattttt bahceyi ot bastı
Şeftalilerden otları göremez oldum yokmu yardıma gelennnnnnnn.:D:D:D

Birol
29-06-2009, 22:15
Sevgili almira
Haklısın yanlış oldu, şunu demek istedim, şeftali işinden başımı kaşıyamıyorum
otlara bakacak zamanım olmuyor.;)

jineop
30-06-2009, 07:23
Sevgili Birol,
Maşallah.Herşey çoşmuş.Şeftaliler de randıman nasıl? Emeklerin boşa gitmez inşallah.

Ülker
30-06-2009, 08:42
Arkadaşlar kıskandırmak gibi olmasın ama, ben sözü edilen organik ve taze şeftalilerden bol bol yedim.:rolleyes:
Yediklerim erkenci şeftalilerdenmiş, diğerleri olduğunda onlardan da sizin için yerim.
Hatta belli mi olur, belki de Birol Bey'İn bahçesinde küçük bir toplantı yapar, dalından koparıp yeriz.

Güler
30-06-2009, 10:16
Sevgili Ulker
Ben bahceme İzmir gurubu olarak gelmenizi o kadar çok istiyorumki anlatamam Burdan tekrar acık davet veriyorum bütün çete üyeleri :D ve izmir gurubu davetlimdir. Şeftalilerin olmasına bir hafta kaldı, buyrun gelin.
.

Duydum ki, toplantı varmış. Varmış ama İzmir gurubu davetli sadece. Yoksa o çete içerisinde bizler de varmıyız?

Tarih belli mi? Bakarsınız yolumuz düşer.

Birol
30-06-2009, 21:31
Sevgili jineop
Şeftalilerdeki randıman çok çok güzel, damlamanın faydalarını görmeye başladım. İnşallah karşılığını dediğiniz gibi alırım şu an piyasa çok iyi. Benim esas beklediğim 15 gün sonra ermeye başlıyacak olan R1 ve 10 numara çeşitli şeftali. İstediğiniz an gönderebilirim. Sağlıcakla kalın.

Sevgili Ülker
Afiyet bal şeker olsun inşallah bir gün bahcede toplanıp dalından koparıpta yersiniz. Sağlıcakla kalın.

Birol
30-06-2009, 21:37
Duydum ki, toplantı varmış. Varmış ama İzmir gurubu davetli sadece. Yoksa o çete içerisinde bizler de varmıyız?

Tarih belli mi? Bakarsınız yolumuz düşer.

Sevgili Güler Hanım
Başımın üzerinde her zaman yeriniz var. İzmir toplantısında tarih belirleyip gelelim dedi arkadaşlar, bende cok memnun olacağımı söyledim öyle kaldı kesin tarih belirlenmedi. Ben cetedeki arkadaşları çok seviyorum muhabbetleri sohbetleri harika, tarih belli olursa sizde müsait olursanız gelmenizden cok memnun olurum. Arkadaşların gelme tarihinden önce İzmire yolunuz düşerse Özel olarak beklerim. Sağlıcakla kalın.

bahtiyar02
30-06-2009, 21:42
sevgili birol... bahçe ve sebzeler harika görünüyor.ellerinize sağlık. ha unutmadan sahi bahsettiğiniz otlar nerde ben göremedim.;) otlar gerçektende başa bela. bir yolunu bulsak iyi olacak.saygılar

jineop
01-07-2009, 09:19
Sevgili Birol,
Emeklerinin karşılığını inşallah fazlasıyla alırsın. Benimmiş gibi sevindim.Yemiş,koklamış kadar oldum. İnşallah birgün yemekte nasip olur. Sevgiyle kal.

Zeytinci
01-07-2009, 09:34
Birol bey,

Nazar değmesin, sizin bahçeye kuru kütüğü dikseniz yeşerir. Toprak zengin görünüyor.
Yoksa, tumolos'dan (Bozdag) akıp gelen çayları eleyip altın bulan ve ilk parayı basan Lidya'lılardan sonra altın çıkaran olmadı da sizin topraklara mı yayıldı:D;):dilli:

Damla sulama otları azaltmanın en iyi yolu sanırım.
Sadece damıtıcıların sulandığı yerde otlar gelişir ve mücadele işi azalır.
Sizin otlar salma sulamadan mı kaldı?
Kolay gelsin.

Birol
01-07-2009, 14:01
Bahtiyar bey
Otlar gercekten cok can sıkıcı, domates, biber ve patlıcanların arası sık sık otlanıyor, şeftalilerin arasıda bol miktarda ot oluyor. Ot ilacı atmak istemiyorum şeftalilere zararı olabilir diye. Sağlıcakla kalın

Sevgili jineop
Güzel sözlerin için çok çok teşekkür ederim. dediğiniz gibi inşallah bir gün dalından yemek nasip olur. Sağlıcakla kalın.

Birol
01-07-2009, 14:23
Birol bey,

Nazar değmesin, sizin bahçeye kuru kütüğü dikseniz yeşerir. Toprak zengin görünüyor.
Yoksa, tumolos'dan (Bozdag) akıp gelen çayları eleyip altın bulan ve ilk parayı basan Lidya'lılardan sonra altın çıkaran olmadı da sizin topraklara mı yayıldı:D;):dilli:

Damla sulama otları azaltmanın en iyi yolu sanırım.
Sadece damıtıcıların sulandığı yerde otlar gelişir ve mücadele işi azalır.
Sizin otlar salma sulamadan mı kaldı?
Kolay gelsin.

Sayın zeytinci
Bahcenin olduğu yer taban olduğundan kuvvetli gercekten. 5-6 metrede iyi su var. ( Elime bir elek alıp altın arasammı acaba.:D:D ) Bir arkadaşım ölmek üzere olan bir yeni dünya ağacı getirdi, tutmaz ama istersen bir dene dedi, üzerinden 2 yıl gecti öyle güzel olduki şimdi bakıp bakıp hayret ediyor, bende onunla dalga geciyorum kuru dal getir bak tutturuyormuyum tutturmuyormuyum diye.:D Dediğiniz gibi otlar salma sudan kaldı, bu sene böyle idare edeceğim, damlama sistemini yeni kurduğumdan faydasını gelecek sene daha iyi alacağımı düşünüyorum. Birde ben kör hortum serdim yere, her ağacın etrafınada 4 adet delik delip fiskiyeli vana taktım, istediğim gibi su miktarını ayarlıyorum. İki agac arasının bundan sonra otlanması mümkün değil.:)Resimlerdeki reyhan ları beğendinizmi ben bu sene üçüncü defa budayıp yapraklarını kuruttum. Sağlıcakla kalın.

Koyu yeşil
01-07-2009, 14:37
Elinize sağlık Birol Bey. Siz günü seçin, biz topluca gelir otları yolarız :)

Birol
01-07-2009, 14:53
Çok teşekkür ederim sevgili Koyu yeşil.
Pazar günkü toplantıda sayın memete söyledik toplanalım gidelim diye, Ot yolmaya değil ama dalından şeftali yemek için beklerim.:)

Birol
01-07-2009, 22:41
Şeftaliler kasaya diziliyor

sabah
02-07-2009, 09:04
Kolay gelsin.:rolleyes:

... Kekiklerle ilgili okuma yaparken meyva ağaçları altında çıkan otları azaltmak için kekik ve adını şimdi hatırlamadığım iki bitki ile çalışmalar yapıldığını okumuştum. O yazıyı bulunca onların adını da vermeye çalışırım..

Biraz geç olarak yazıyı buldum ve Allelopatik etki (Her bitki yanyana yetişmez) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=455401#post455401) başlığı altına onunla ilgili mesajı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=455401&postcount=30) ekledim.

fikreteren
02-07-2009, 14:00
yakın olsa bizde ot yonmaya geliriz.en son otu İzmirde narlıdere de yonmuştum.

Birol
02-07-2009, 18:46
Sayın sabah
Otlarla ilgili verdiğiniz kaynağı okudum, inşallah deneme fırsatım olur ve size sonucu bildiririm. ilginize çok teşekkür ederim.

Sayın fikreteren
Sanırım otlarla ilgili sorunuma arkadaşlar ciddi olarak el attı. Bundan sonra otlardan hiç korkmuyacağım.:)) Narlıderede askerlik yaptınız sanırım.:)

Birol
05-07-2009, 13:06
Arkadaşlar merhaba.
Bu sabah bahceye gittiğimde gördümkü, Sevgili Güler hanımın verdiği sihirbaz gülü tekrar acmış üzerindede iki üç tomurcuk var, kendisine tekrar teşekkür ederim. Sihirbazın sabahki halini ve acan lilium larla sevgili liliumdan aldığım kokulu liliumları diktiğim yeri şişelerle ayırdım, resimledim.

Birol
05-07-2009, 13:09
Liliumlar.

Birol
09-07-2009, 23:05
Sevgili Güler Hanımın Gönderdiği sihirbaz gülü tekrar actı

Ülker
09-07-2009, 23:09
Birol Bey, ne kadar şanslısınız.
Hem istediğiniz kadar ağaç, hem de istediğiniz kadar çiçek yetiştirebilme imkanınız var ve bu imkanı sonuna kadar da kullanıyosunuz.
Siz de bu istek ve azim varken, daha çook imrenerek bakarız.

Birol
09-07-2009, 23:10
Nail beyin toplantıda dağıttığı pembe domatesler olmaya başlamış, yalnız dikkatimi ceken bütün domatesler çiftli ve iç içe geçmiş gibi ben ilk defa pembe domates yetiştiriyorum normali bumu acaba.

Birol
09-07-2009, 23:13
Yazdım yalnışlıkla resimleri koymadan gönderdim yazıyı şimdi resimlerini gönderiyorum.

Birol
09-07-2009, 23:25
Sevgili Ülker
Teşekkür ederim yazdıklarınız için fakat cevrem sizin gibi düşünmüyor ve beni kendi halime bırakmış gibiler.:D:D Kafayı yiyen adam muamelesi görüyorum.:D
Tarladan al şeftalini ne yapacaksan yap, git evine dinlen, ne işin var bütün gün tarlada diye sitem ediyorlar. Eskiden ne güzel denize giderdin gezerdin tozardın şimdi tıkıldın bir tarlaya kafayı yiyecen diyorlar.:D:D Bense tatili Şeftali mevsimi gecince ağustos sonuna doğru yapmayı seviyorum ve her sene öyle yapıyorum. Yalnız laf aramızda tarlada kafayı yeme konusunda haksızda değiller.:D:D

Ülker
09-07-2009, 23:47
Birol Bey, keşke herhes sizin gibi kafayı yese.
Toprak insanı dinlendiriyor bence, nasıl olsa meyve hasadı bitince bol bol zamanınız olacak, tatilinizi de o zaman yaparsınız, hoş bana göre tatildesiniz de, çevre için söyledim.
Bana da deli muamelesi yapıyorlar ama hiç aldırmıyorum, aslında imrenerek baktıklarını biliyorum.:rolleyes:

Vildan Sönmez
10-07-2009, 01:04
Birol Bey, pembe domatesler böyle oluyor, biraz şekilsiz. Hatta benim saksıda ektiğim pembe domates fidleerinde bildiğimiz yuvarlacık domatesler çıkınca kandırıldım herhalde dedim. Biraz büyüsünler anlıyacağız artık.

Sihirbaz gülünüze de maşallah, çok güzel açmış. Allah bağışlasın.

Yazdım yalnışlıkla resimleri koymadan gönderdim yazıyı şimdi resimlerini gönderiyorum.

Birol
10-07-2009, 06:38
Sağol sevglli Ülker, bana moral verdin. ;)

Sevgili Vildan Sönmez
Teşekkür ederim domates hakkındaki bilgiler için. Sihirbaz gülü sanırım yerini sevdi gercekten çok canlı ve güzel açtı. ( Güler Hanım sağolsun ) Sağlıcakla kalın.

Güler
10-07-2009, 13:52
Evet, benim sihirbazlar da öyle açıyor.

Lonicera
10-07-2009, 13:59
Birol bey, ellerinize sağlık. Domatesler, şeftaliler , güller her biri çok güzel ve sağlıklılar. Bu arada bu kadar ot, nasıl başediyorsunuz? Yanmış hayvan gübresi ile mi taşıdınız acaba?

habibe
10-07-2009, 16:13
Birol Bey, keşke herhes sizin gibi kafayı yese.
Toprak insanı dinlendiriyor bence, nasıl olsa meyve hasadı bitince bol bol zamanınız olacak, tatilinizi de o zaman yaparsınız, hoş bana göre tatildesiniz de, çevre için söyledim.
Bana da deli muamelesi yapıyorlar ama hiç aldırmıyorum, aslında imrenerek baktıklarını biliyorum.:rolleyes:

Sn.Birolbey sizin ve Sn.ülkerin de dediği gibi gerçekten de toprakla haşır neşir olanlara bu muamele yapılıyor. Alt katta oturan komşum "saatlerce bahçede duruyorsun. Senin yerine benim içim daralıyor diyor. Bir başkası "kendini çok yoruyorsun diyor. Bir başkası vs vs..... Bizi anlayamıyorlar :)
Bu yüzden gönüllü yardımcı da bulamıyorum :p

Gecenlerde 2 akrabama "şu otlarla başedemiyorum biraz yardım edermisiniz" dedim.
Ettiler :) ama ertesi gün ayy offf- çok fena olduk biz- elim belim -diye diye mızmızlanıp durdular :D
Bir daha yolmazlarmış :cool:

Yabani otlar da çok arsız çok.. Neredeyse utanmasalar, ben bahçeden uzaklaşırken ardımdan uzayacaklar ;)

Sn.Birol Sefanız olsun. Bahçenizde bitkileriniz de harika. Elinize sağlık.

Birol
10-07-2009, 16:59
O zaman sorun yok sevgili Güler hanım. Teşekkür ederim.

Birol
10-07-2009, 17:12
Sayın lonicera
Bahcemin sınırından baya kuvvetli azmak akıyor, zaman zaman önü tıkanırsa bahceye taştığı oluyor. Çoğu yerde bahceler tarlalar susuzluktan kırılırken benim tarla o konuda çok şanslı, ama bazen fazla suyunda zararı olabiliyor. Yerin içine gecen sene yanmış tırmık hayvan gübresi attım bu sene ise hiç bir şey atmadım. Yağmurların güzel yağması yerlerin nemli olması otu tetikledi. Ben daha öncede belirttiğim gibi damla sulama tesisatı kurdum, seneye otla mücadelem çok daha kolay olacak sanırım. Yerde ot biraz fazla olsada, mücadele yorsada ve hep o galip gelsede, meyve, sebze ve çiçeklerim gercekten çok iyi durumda. Sağlıcakla kalın.

Birol
10-07-2009, 17:24
Sn.Birolbey sizin ve Sn.ülkerin de dediği gibi gerçekten de toprakla haşır neşir olanlara bu muamele yapılıyor. Alt katta oturan komşum "saatlerce bahçede duruyorsun. Senin yerine benim içim daralıyor diyor. Bir başkası "kendini çok yoruyorsun diyor. Bir başkası vs vs..... Bizi anlayamıyorlar :)
Bu yüzden gönüllü yardımcı da bulamıyorum :p

Gecenlerde 2 akrabama "şu otlarla başedemiyorum biraz yardım edermisiniz" dedim.
Ettiler :) ama ertesi gün ayy offf- çok fena olduk biz- elim belim -diye diye mızmızlanıp durdular :D
Bir daha yolmazlarmış :cool:

Yabani otlar da çok arsız çok.. Neredeyse utanmasalar, ben bahçeden uzaklaşırken ardımdan uzayacaklar ;)

Sn.Birol Sefanız olsun. Bahçenizde bitkileriniz de harika. Elinize sağlık.

Sevgili habibe
Sanki benim başımdan gecenleri anlatmışsınız, bire bir aynı, gelen ve iki ot yolan aman aman bir dahamı tövbe diyorlar başka bir şey demiyorlar. Yok iki gün kendilerine gelememişler yok belleri tutulmuş, elleri çatlamış mış mış mış...
Birde akıl veriyorlar aman kendine dikkat et fazla yorma ilerde bunun acısını cekersin diye felaket tellallığı yapıyorlar. Evet tarlada yoruluyorum ama eve gelip banyomu yapıp yemeğimi yedikten sonra kahvemi içerken inan bütün yorgunluğumu atıyorum. Cümleler düştü tam anlatamadım bunun sebebide bu gün bahceye gitmemiş olmam.:D Sağlıcakla kalın.

Adalet Yağcı
10-07-2009, 17:33
Yalnız laf aramızda tarlada kafayı yeme konusunda haksızda değiller.

Ellerinize sağlık Birol bey, kim ne derse desin, boşverin, bahçenizdeki güzellikleri seyrederken her şeyi unutursunuz.
Liliumlarınızın harika kokularını derin derin içinize çekin, işte mutluluk bu...

Birol
10-07-2009, 19:21
Çok teşekkür ederim sevgili Adalet Yağcı
Bahcede diktiğim ve yetiştirdiğim her ne varsa onlarla inanılmaz mutlu oluyorum. Sevgiyle kalın.

4.tekilkişi
21-07-2009, 13:26
Birol Bey, mahsüllerinizi daha doğrusu emeğinizin meyvelerini alıyorsunuz ne güzel. Benim merakım bildiğiniz üzere şu kaktüs bahçesi. Gelişimleri ne alemde? Ben de istiyorum ama acaba kuşlar zarar verir mi yahut diğer zararlılar ne hale getirir malum bahçe içerisinde daha fazla canlıyla muhataplar? Soru işaretlerim oluyor.

Birol
21-07-2009, 21:35
Sevgili 4.tekilkişi
Bu aralar şeftali işlerinden inanın kaktüs tarafına hiç bakamadım. gittiğimde unutmazsam son hallerini resimlerim. Son toplantıya katılamadığınız için konuşamadık kaktüs köşesini. Önümüzdeki toplantıda konuşuruz inşallah.Sağlıcakla kalın.

Birol
25-07-2009, 22:09
Çok yoğun yorucu bir günü daha geride bıraktık ama eve gelip yaptıklarımı düşününce yorgunluğumu unuttum. Sağolsun arkadaşlarımda geldi yardıma, çoğu şeftali ağacını bitirdik. Artık sezon benim için bitmek üzere. Bende sezonun son şeftali resimlerini çektim bazılarını sizinle paylaşmak istedim.

Lonicera
26-07-2009, 07:37
Birol bey, maaşallah şeftaliler çok güzel. Yaprak ve meyvelerde görünen bir leke yok gibi. Bakımını nasıl yapıyorsunuz, gübreleme, ilaçlama vb. uygulamalarınızdan bahsedebilirseniz çok sevinirim. Selamlar.

4.tekilkişi
26-07-2009, 10:43
Sevgili 4.tekilkişi
Bu aralar şeftali işlerinden inanın kaktüs tarafına hiç bakamadım. gittiğimde unutmazsam son hallerini resimlerim. Son toplantıya katılamadığınız için konuşamadık kaktüs köşesini. Önümüzdeki toplantıda konuşuruz inşallah.Sağlıcakla kalın.

Bursa'da olsaydım çıkıp gelecektim fakat hamile olan ablama yardım için Ankara'daydım. Katılmayı her zamanki gibi isterdim fakat olmadı. Kaktüs sayımı artıyorum ben de. Gerçi İzmirdeki bitkilerim sıcaktan kavrulmuşlar. Kaktüsler dayanır heralde daha çok bu sıcaklara. Bekliyorum foto.ları, unutursanız da canınız sağ olsun, işleriniz varmış :) Kolaylıklar dilerim.

erolhas
26-07-2009, 11:13
bahçenizin eviniz ile birleştiği resmi sabırsızlıkla bekliyorum efendim.. ellerinize sağlık..

Birol
26-07-2009, 12:10
Sayın lonicera
Şeftali ve yapraklarda leke yok, sadece şeftalilerin bazılarında ( seyreltme anında göremediklerimden ) büyüme anında dala değen kısımlarında leke oluyor onun dışında hiç leke olmuyor. Yaprakları ise yemyeşil. Bakımı hakkında bilgi demişsiniz ben şöyle yapıyorum.
Yaprak dökümünden sonra güzel bir budama yaptırıyorum. Şubat ayı başlarında havanın güzel olduğu bir gün Göztaşı atıyorum. Daha sonra hayvan gübresinden her ağacın altına ikişer kova atıyorum ve çapa makinesi ile çapa yaptırıyorum. Haziran ayı başında da kırmızı örümcek ilacı atıyorum (comite ) Damla ma suyu teşkilatım var onunlada yazın haftada iki kez suluyorum. Sağlıcakla kalın.

Birol
26-07-2009, 12:17
Sevgili 4.tekilkişi
Allah kurtarsın ablanızı ( bizim burada hamile olanlara öyle denir ) kaktüslerin resimlerini çekemedim kusura bakma en kısa zamanda cekerim inşallah ( tabi yaşıyorlarsa bunca ilgisizlikten sonra:D ) Sağlıcakla kalın.

Sayın erolhas
İstediğiniz resmi gittiğimde cekerim inşallah. Sanırım şeftali bahcesi ile ev arasındaki durumu merak ettiniz. Son halini resimlemeye calışırım.Sağlıcakla kalın.

Lonicera
26-07-2009, 15:03
Çok teşekkürler Sn Birol, gerçekten çok sağlıklı bir şeftali bahçesi. Tahminimce bahçe yanında bulunan azmak suyunun da büyük etkisi vardır. En azından sürekli tavlı bir toprağınız var. Çok daha güzel ürünler yetiştirmeniz dileğiyle.

Birol
26-07-2009, 16:50
Cok teşekkür ederim sayın Lonicera
Evet azmağın çok faydası var gecen sene bahce sınırına diktiğim asmalar azmak sayesinde coştu. Tek sorunu ot fazlalığı. Sağlıcakla kalın.

Birol
07-08-2009, 21:32
Şeftaliler bitti bahce inşaat işleri başladı. İhmal ettiğim pembe domatesler harika olmuş. tekrar teşekkürler tohumlar için nail beye. Bir tanesini iyice erdirip kurutacağım, bakalım tohum elde edebilecekmiyim. Resimlerinide sizinle paylaşmak istedim.

acemifüsun
08-08-2009, 00:32
Birol bey,kirazlar, şeftaliler ve pembeler harika, ellerinize sağlık, ev yapımında da kolaylıklar diliyorum, sevgiler.

Birol
08-08-2009, 22:28
Çok teşekkürler sevgili acemifüsun. Sağlıcakla kalın.

mavi yeşil
08-08-2009, 23:20
Tek kelimeyle harkulade bir bahçe yaratmışsınız, kutlarım sizi Birol Bey hayalimde ki bahçe olmuş doğrusu.

Birol
09-08-2009, 09:01
Teşekkür ederim Sayın mavi yeşil
Hayallerinizin gerceğe dönüşmesi dileğimle Sağlıcakla kalın.

Güler
09-08-2009, 20:33
Sevgili Birol, ellerinize sağlık şeftalileri gördüm, bayıldım.
Allah bol bol kazanç versin, emeğinin karşılığını görürsün inşallah.

Benim de pembe domateslerim çok güzel oldu. Hergün bir el arabası dolusu topluyoruz. Kötü olan tarafı hiç dayanmıyor, hemen tüketmek gerekiyor.
İşin kolayını bulduk, bir el arabasına biber, diğerine de domates koyup köy kahvesinin önüne bırakıyoruz, ihtiyacı olan alıyor.

bahtiyar02
09-08-2009, 22:02
sevgili Birol...maşallah çok güzeller.Afiyetle yemeniz dileğiyle.Sevgili güler hanımında pembe domateslerinide resimlerini görmüştüm. Sevgili Güler evet bazı domates türleri dayanıksız oluyor buda ince kabuklu oluşlarından sanırım.Ne olursa olsun yinede her ikinizinde ellerine sağlık.
saygılar

Adalet Yağcı
10-08-2009, 08:24
Damla ma suyu teşkilatım var onunlada yazın haftada iki kez suluyorum.

Zaten nemli bir bahçede şeftalileri haftada iki defa sulamak fazla değil mi sayın Birol?
Bu sene çok yağmur yağdığı için sulamadığım halde iki ağacımın şeftalisi hiç te lezzetli değildi, ben onbeş günde bir su veriyorum damlama ile iki saat kadar, üstelik toprağım çok geçirgen.

Şeftalilerimi hep ilaçlamak zorunda kalıyorum, kıvrık hastalığından dolayı, bunun suyu az vermemle bir ilgisi olabilir mi?

Sizin ürünler harika, ellerinize sağlık, yaprakları da son derece sağlıklı görünüyor, acaba Sonbahar budaması, İlkbahardan daha mı uygun şeftaliler için?

Birol
10-08-2009, 08:30
Sevgili Güler Hanım
Böyle arada bahcemi ziyaret edip, düşüncelerinizi yazmanız beni son derece mutlu ediyor, çok çok teşekkür ederim. Şeftaliler gercekten cok güzeldi ama gecen sene yağan bol yağmur, çiçekte yakaladığından ürün miktarında biraz azalma oldu.
Pembe domatesler gercekten fazla dayanmıyor dediğiniz gibi ama, tadı nefis. Olmuşlardan bir kac tane ayırdım, bakalım seneye tohum elde edebilecekmiyim. Keşke benimde sizin gibi bol bol domates biber patlıcanım olsaydı ve dağıtabilseydim ( Ne verirsen elinle o gelir senin le ). Meyvelerden fazla vaktim olmadığı için 10 ar 15 er kök yetiştirebiliyorum o da ancak bize ve ziyaretimize gelen dostlarımıza yetiyor. Saglıcakla kalın.

Birol
10-08-2009, 08:35
Sevgili bahtiyar02
Teşekkür ederim yazdıklarınız için. Eğer pembe domateslerden tohum elde edebilirsem siz söylemesinizde size göndereceğim. Sağlıcakla kalın.

Birol
10-08-2009, 10:59
Zaten nemli bir bahçede şeftalileri haftada iki defa sulamak fazla değil mi sayın Birol?
Bu sene çok yağmur yağdığı için sulamadığım halde iki ağacımın şeftalisi hiç te lezzetli değildi, ben onbeş günde bir su veriyorum damlama ile iki saat kadar, üstelik toprağım çok geçirgen.

Şeftalilerimi hep ilaçlamak zorunda kalıyorum, kıvrık hastalığından dolayı, bunun suyu az vermemle bir ilgisi olabilir mi?

Sizin ürünler harika, ellerinize sağlık, yaprakları da son derece sağlıklı görünüyor, acaba Sonbahar budaması, İlkbahardan daha mı uygun şeftaliler için?

Sevgili Adalet Yağcı
Sizin yazınızı gördükten beş dakika sonra uzun uzun cevap yazıyordum sonlarına gelmek üzere elektrikler kesildi bütün yazılarım gitti. cevabım geciktiği için özür dilerim, tekrra yazmaya calışacağım.
Şeftali ağaçları sizinde bildiğiniz gibi suyu çok sever. Haftada iki kez sulamak yer nemli bile olsa bu mevsimde çok değil. Ağaçlar gelecek senenin meyve gözlerini bu aralar yapmaya başlıyor ( bizim buralarda düvür sürgün yapma derler ) suladıkca göreceksinizki ağaçların üzerinden yeni yeni sürgünler çıkacaktır buda meyve demektir. Kıvrık hastalığının ( yaprak bükmesinin )sulamayla alakası olduğunu sanmıyorum o daha başka bir şey. Şubat aylarında atılan göztaşı kıvrık hastalığı ile direkt ilgili diye biliyorum, başıma daha önceleri geldi, göztaşı ilacını gerektiği kadar ve zamanında atmazsanız kıvrık hastalığı kaçınılmaz oluyor, onun için çok çok önemli. Evet sonbahar budaması bence çokdaha iyi, yapraklar dökülünce gözler ortaya çıkınca güzel bir budama yapılması daha sağlıklı.Ben Subat ayı başlarında yağmursuz rüzgarsız güzel bir havada 400 lt lik ( bir taral ) depoya 12 kilogram göztaşı ve 10 kg kadar sönmemiş kireç atıyorum ( Önce göztaşını bir yerde eritip depoya koyuyorum sonra temiz bir karıştırıcı ile kireci söndürüyorum ve yavaş yavaş birbirine karıştırıyorum. ) ağaçları güzelce yıkıyorum. elektrikler her an gidebilir yine sorun apartmanımızda onun için acele yazıyorum aklıma gelirse ilave yaparım . sağlıcakla kalın.

bahtiyar02
10-08-2009, 11:43
Sevgili bahtiyar02
Teşekkür ederim yazdıklarınız için. Eğer pembe domateslerden tohum elde edebilirsem siz söylemesinizde size göndereceğim. Sağlıcakla kalın.

Sevgili Birol çok teşekkür ederim.
Saygılar

Adalet Yağcı
10-08-2009, 12:25
Sayın Birol, verdiğiniz bilgiler çok değerli, yalnız şöyle bir ayrıntı var; siz bu uygulamayı İzmir için yapıyorsunuz, benim bahçem 950 rakımlı bir tepede kışın bolca kar yağıyor, Sonbahar budaması ağaçları dondurmaz mı?
Hayır diyorsanız ben de Sonbahar budaması yapayım, ayrıca diğer ağaçlar için de geçerli mi bu budama zamanı?

Şubat ayında göztaşı vermiştim(bordo bulamacı)benim ilaçlama yaptığım motor hassas olduğu için, tıkanır korkusu ile hazır ürün alıp kullanmıştım, ikinci kez de Bionem uyguladım Mart ayında, ve on günde bir yapraktan Bionem uyguluyorum.

Şeftalilerim başta olmak üzere kıvrık hastalığından kurtaramıyorum, bordo bulamacına mı devam etmeliyim sizce?
Önerilerinizi yazarsanız çok memnun olurum.

Sulama işine haftada bir devam edeyim bari, burası İzmir kadar sıcak değil çünkü.

Birol
10-08-2009, 15:52
Sevgili Adalet Hanım
Doğru söylüyorsunuz benim yaptıklarım ve söylediklerim İzmir için gecerli. Size yanlış bilgi vermemek için bilgim dahilinde secerek yazıyorum yazılarımı. Ben son baharda yapılacak budamanın ( yapraklar iyice döküldükten sonra ) sizin ağaçlarınızı donduracağını sanmıyorum. Benim nacizane tavsiyem bir kaç ağacı sonbaharda budayıp denemeniz. Benim size sormak istediğim bir kaç soru var müsade ederseniz. Siz bordo bulamacını budama yaptıktan sonramı yapıyorsunuz yoksa budama öncesimi. Şundan soruyorum hani siz diyorsunuz ya ilk baharda budama yapıyorum diye o zaman bordo bulamacınıda mantıken ilk baharda atıyorsunuz, eğer öyleyse bana göre yanlış. Ben sizin yerinizde olsam son bahar sonu güzel bir budama yapıp ardından şubat ayında güzel bir havada ( yağmursuz ve rüzgarsız ) Bordo bulamacı kesinlikle değil Göztaşı ve sönmemiş kirec alıp kendim hazırlar onu atardım, emin olun eğer oranları uygunsa kıvrık hastalığı kesinlikle olmuyacaktır, belki yaz girişinde bazı ağaç yapraklarında kıvrık lıklar görürsünüz onlarda göztaşı değmemiş yerlerdir onlarda güneşle beraber düzelecektir yeterki dediğim gibi oranı uygun olsun. Sağlıcakla kalın.

Adalet Yağcı
11-08-2009, 08:56
Sayın Birol, ben bordo bulamacı ile göz taşı nı aynı zannediyordum :(
Bu sene Sonbaharda sizin dediğiniz gibi bir kaç ağacıma budama yapıp denemek istiyorum.
Dediğiniz gibi, budamayı İlkbaharda yaptıktan bir kaç gün sonra(genellikle Mart ayında)bordo bulamacı kullanıyordum.
Mart ayından önce yapılan budamalar risk oluşturabilir diye düşünüyorum, Şubat ılık geçse de Mart ayında ciddi don oluşabiliyor yüksek rakım itibarıyla.

Biliyorsunuz yeni ürünler çıkıyor, Bionem, Roa Plus, Roa Natura gibi, bunları da denemek istiyorum, Bionemi bu sene geçte olsa kullanmaya başladım, ağaçlara kök uygulamasını bir kez yapabildim, ama sebzelerime düzenli olarak topraktan ve yapraktan veriyorum.
Karşılaştırma yaptığımda domates ve salatalıkların, çevredeki sebzelerin durumuna göre çok iyi olduğunu görüyorum, tek sorunum serin giden havalar, yeterince ısı alamadığı için hâlâ domateslerim olgunlaşmadı.

Tavsiyeleriniz için tekrar teşekkür ediyorum, sonuçları yine sizin sayfanızda paylaşırım inşallah.
Sevgiler.

Birol
11-08-2009, 15:16
Tamam sevgili Adalet Yağcı
Bir tek şey daha söylüyeyim sonra sizin ilerde deneyimlerinizden bilgi alırım. Göztaşını en gec şubat ayı sonuna kadar mutlaka atın, mart ayı na bırakmayın derim. Sağlıcakla kalın.

Adalet Yağcı
11-08-2009, 15:27
Tamam Birol bey, önümüzdeki sene yaprak kıvrığı ile uğraşmayacağım inşallah.

Birol
20-08-2009, 08:30
Arkadaşlar melissa çiçeklerim baya dallanıp budaklandı ( 6 adet) çiçeklenme için sevgili zeytinci ekimi bekleyin diyor, beklerken üst sürgünler kalsınmı yoksa onları keseyim altta yoğunlaşsınmı yapraklar ne dersiniz.

Sevgili Ülker
Ürün alımı için neden gelemediğimi belki bu resimler anlatır.;)

Birol
20-08-2009, 08:33
Melissa ve inşaat işleri.

epsody
21-08-2009, 14:36
Merhaba sayın birol avatarının şeftaliler olunca sorunumu yönelteceğim adreste belli oldu şeftali ağaçlarında rastladığım bir hastalıktan söz etmek istiyorum.Arkadaşım çekirdekten çıkma bir ağacımda geçmiş yılarda her yağmurdan sonra yaprak kıvırcığınla karşılaşıyordum uyguladığım bu konudaki ilaçları kullandıktan sonra bu hastalık bu sene ortaya çıkmadı ama meyve oluşumlarıla beraber bir başka hastalık ortaya çıkarak meyve oluşumları form değiştirerek dökülmeler ve şimdide dallardan akmalar oluyor sanki ince ince su damlaları altına dökülüyor ağaç dallarına bir çok karınca faaliyet içinde ve dallar arasın eşek arılarıda dolaşıyor.

Konuyu yeterli açıklayabilmişsem, yanıtını alabilirmiyim ayıntılı bir şekilde,ilgine teşekkür ederim saygılarımla.

Adalet Yağcı
21-08-2009, 17:11
Birol bey, 152-155-157 nolu mesajlarınızı kendi bahçemin sayfasına kopyaladım, oradan daha rahat bulabilirim diye.
Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkürler.

Birol
21-08-2009, 19:03
Merhaba sayın birol avatarının şeftaliler olunca sorunumu yönelteceğim adreste belli oldu şeftali ağaçlarında rastladığım bir hastalıktan söz etmek istiyorum.Arkadaşım çekirdekten çıkma bir ağacımda geçmiş yılarda her yağmurdan sonra yaprak kıvırcığınla karşılaşıyordum uyguladığım bu konudaki ilaçları kullandıktan sonra bu hastalık bu sene ortaya çıkmadı ama meyve oluşumlarıla beraber bir başka hastalık ortaya çıkarak meyve oluşumları form değiştirerek dökülmeler ve şimdide dallardan akmalar oluyor sanki ince ince su damlaları altına dökülüyor ağaç dallarına bir çok karınca faaliyet içinde ve dallar arasın eşek arılarıda dolaşıyor.

Konuyu yeterli açıklayabilmişsem, yanıtını alabilirmiyim ayıntılı bir şekilde,ilgine teşekkür ederim saygılarımla.

Sayın epsody
Bilgim dahilinde size yanıt vermeye calışayım izin verirseniz. Arkadaşım cekirdekten kendi çıkan şeftali genelde sağlıksız olur onu aşılamak gerekir önce onu belirterek sözlerime başlıyayım ( sizinki sağlıklı ise problem yok ) Yaprak kıvırcığını sevgili adalet yağcı hanıma tavsiye ettiğim gibi ( mesaj no.152-155-157 ) önlemek mümkün. Form değişikliği ve dökülmeler sanırım ağacın besleyememesinden kaynaklanıyor, çağla durumunda iken seyreltmeyi iyi yapmak lazım, seyreltme işlemi için yazılarda her 40 -50 yaprağa bir şeftali olacak şekilde seyreltin diyor uzmanlar ama ben agac dalının kalınlığına göre bırakıyorum bazı dallarda 3 tane bazılarında iki bazılarında ise bir tane bırakıyorum diğerlerini çağla iken atıyorum. Dallardan ince ince su akması ile hiçmi hiç karşılaşmadım, onun için bir bilgim yok sanırım karıncalarla eşek arıları bu akan suya geliyor agac bedenine kireç sürmeyi denedinizmi karınca ve diğer zararlılar için bire bir. Sizin sorularınıza cevap verebildimmi bilmiyorum. Sağlıcakla kalın.

Birol
21-08-2009, 19:06
Sevgili Adalet Yağcı
Nasıl kolayınıza gelecekse öyle yapın. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.

Birol
01-09-2009, 22:40
Bu gün çektiğim resimleri sizlerle paylaşmak istedim.
Sevgili Güler Hanımın sihirbaz gülü inanılmaz güzel acıyor, bu sabah resmini çekeyim dedim kadife gibi insan ellemeye kıyamıyor.

Japon gülü üç adet açmıştı, ikisini birileri koparmış halbuki dalında çok daha güzel duruyordu.

Sellukalarımda ( Dört adet ) fena değil inşallah çiçeklenirler

Begonvilim yerini çok sevdi daha öncede resimlemiştim ama her gecen gün yeni çiçekler veriyor.

Birol
01-09-2009, 22:42
Selluka

Orhan Özbilgiç
15-09-2009, 21:07
Sevgili Birol;
Yaz döneminde internet ile ilişkim yoktu. Bu nedenle birçok arkadaşmızın bahçesi gibi seninde bahçeni ancak görüyorum.
Gördüğüm kadarıyla epeyce yol almışsınız. Genç olmanız işin hızını arttırıyor belliki..Herşey güzel gidiyor.
Haa..Bahçemi ziyaretiniz de sorduğunuz ''İzmir de fındık yetişir mi?'' sorunuzu keşke bahçenizi gördükten sonra, burada yanıtlasaydım. Fazla söze gerek kalmazdı. Gördüğüm kadarıyla su sorunuz yok. Siz en güzelini yetiştirebilirsiniz.
Saglıkla kalın.

Birol
16-09-2009, 18:40
Sevgili orijin
Öncelikle bahceme hoş geldiniz. Evet ilk günden bu yana baya yol aldım ama hala işin çok, çok başındayım, maddi olanaklar dahilinde bir şeyler yapmaya çalışıyorum, ama genc sayılmam.:(
Evet su sorunum yok şu anda, bahcemin bulunduğu yer baya sulak sayılır ben her meyveden ve ağaçtan bir tane olsun istiyorum yerimin durumuna göre, fındık ta bunlardan biri, onun için sordum denk geldiğinde yetiştirmek içiin bir alıp deneyeceğim.Sağlıcakla kalın.

jineop
16-09-2009, 18:54
Sevgili Birol,
Uzun zamandır bahçene gelememiştim,tembellik yapmamış çok güzellikler olmuş.Ellerine sağlık.Sellukanın tomurcukları var mı?Güllerin de çok güzel.Bereketli bahçen de ,mutlulukla yaşaman dileğiyle, iyi bayramlar.

Birol
16-09-2009, 21:18
Cok teşekkür ederim sevgili jineop
Bahceme gelip beni onurlandırdınız. Sellukamın boyu üç buçuk,dört metreyi buldu ama henüz tomurcuk yok dört gözle bekliyorum bende. Bayramda fırsat bulursam sizin daha önceki bahcemi ziyaretinizde söylediğiniz taş fırını yaptıracağım. Sizin ve tüm ağaclar üyesinin bayramını şimdiden kutlarım. Sağlıcakla kalın.

fikreteren
19-09-2009, 15:14
Meyva ağaçları çok güzel güle güle tüketin.iyi bayramlar

Birol
20-09-2009, 22:33
Teşekkür ederim sayın fikreteren
Sizede iyi bayramlar.

Birol
29-10-2009, 21:10
Sevgili Jineop bahcenize taş fırın çok yakışır üşenmeyin yaptırın demişti,:p bende evet çok istiyorum demiştim nihayet tam olarak bitmesede faaliyete bu gün gecirdik, börek ve güvec te yaptık çok da güzel oldu. Kurdele kesmek için sizleri bekliyecektik ama ben dayanamadım acılışı yaptım.:p:D

sevim4
29-10-2009, 21:16
Sn. birol hayırlı olsun böreklerde harika gözüküyor afiyet olsun.

Birol
29-10-2009, 21:19
Sevgili Gül Batur hanımın toplantıda verdiği en büyük meyveli ağacın bir tanesi yerine dikildi, başınada nöbetci hanım bıraktım elinde testisi sabah akşam her daim nöbet tutuyor.:D Muz agaclarınıda dikmiştim ( 3 adet ) gelişimi gayet iyi gidiyor, begonvilde bu mevsimde fena sayılmaz.

Birol
29-10-2009, 21:20
Çok teşekkür ederim sevgili sevim4. Sağlıcakla kalın.

Birol
29-10-2009, 21:26
Muz fidanlarını gönderen sevgili Ahmetbey07 için dikip kendisine göstermiştim onun için tekrar buraya yükledim ama göstermiyor daha önce yüklediğim için.

Birol
29-10-2009, 21:38
Sonbahar iyiden iyiye kendini göstermeye başladı, cevizin yapraklarını topluyorsunuz aradan beş dakika gecmiyor yine her taraf sapsarı yaprakla doluyor ama olsun doya doya her mevsimi yaşamak kadar güzel bir şey olamaz sanırım. Bu arada benim inşaat işleri hala bitmedi kriz vurdu bahceyi.:D
Girişe taş döşedim ve süs havuzu yaptırdım ama havuz hoşuma gitmedi,yıkıp tekrar yaptırmak istiyorum ama nasıl bir şey yaptırayım karar veremedim, belkide yıktırmadan üzerinde düzenlemeler yaparım. Ön taraf cevizden dolayı genelde gölge oluyor onun için komple ortanca diktim.

KÖSTEMKOY
07-11-2009, 20:49
selam Birol kardeşim çiçek ve ağaç bahçen çok güzel olmuş ellerine sağlık

Birol
07-11-2009, 20:51
Teşekkür ederim Köstemkoy lu kardeşim. Hoşgeldin sitemize sağlıcakla kal.

Adalet Yağcı
07-11-2009, 21:04
Sayın Birol, fırınınız çok güzel olmuş, güveç ve böreğe dayanamam, masaya bir tabak ilave edersiniz değil mi?

Birol
07-11-2009, 22:41
Sevgili Adalet hanım.
İlave tabak masadaki yerini aldı, yayık ayran için büyük bardak kondu afiyet olsun.

Birol
07-11-2009, 22:45
Fırınımın tabanı istediğim gibi olmamıştı onun için içindeki ateş tuğlalarını kendim değiştirdim şimdi istediğim gibi oldu. Önündeki bacası yarım kalmıştı yağmurlardan sonra yarım kalan bacayı ve ön dekor işlemelerini yapacağım.

Birol
07-11-2009, 22:47
Bu arada sizin göztaşı işi ne oldu Adalet hanım ne karar verdiniz öğrenmemin bir sakıncası varmı acaba? Sağlıcakla kalın.

Adalet Yağcı
07-11-2009, 23:25
Göz taşını aldım, kilogramı 5 tl. den fazlaydı, Şubat ayında tavsiye ettiğiniz gibi ağaçlarıma ve güllerime vereceğim.

Güveç de börek de harika olmuş, kim yaptı ise elleri dert görmesin.

Birol
08-11-2009, 07:02
Afiyet bal şeker olsun.:)

KÖSTEMKOY
08-11-2009, 14:08
Selam;
Birol amca ben Erman.. Şeftali agaçların, bahçen ve evin çok güzel olmuş.. Ellerinize sağlık :) Sağlıklı, mutlu nice huzurlu günlerde evinizde konaklayıp, meyvelerinizi yetiştirmeniz dileğiyle iyi günler....

Birol
08-11-2009, 16:51
Teşekkür ederim Erman sanada iyi günler.

Birol
08-11-2009, 23:42
Sevgili Erman
Acil çıkmam gerektiğinden daha önceki cevabım kısa olmuştu kusura bakma. Babanın içindeki doğa aşkını en iyi bilenlerden biriyin ben, uzun zamandır ona söylüyordum sitemizi ziyaret et çok memnun kalacaksın diye ama işlerinin yoğunluğundan bir türlü olmuyordu kısmet bu günlere imiş.:p Sitemize üye olduğunu öğrenince o kadar sevindimki anlatamam. Sitemize çok efendi, çalışkan,dürüst ve dost canlısı bir üye daha katılmış oldu. Tekrar hoş geldin diyorum ona. Babanın nikinden girsende senin yaşındaki bir kişinin bu sitede dolaşması beni çok memnun etti. O kadar ısrarıma rağmen sizi bahceye gercek olarak getiremedim ama sanal olarak dolaştırıp en azından bahcem hakkında fikir verebildim, bundan sonraki ilk işinizin, gercek ziyaret olmasını dileklerimle herkese selamlar. Sağlıcakla kalın.

bilmemgerek
18-11-2009, 01:24
Bravo Birol Bey!
Ne muthis bir enerjiniz ve hevesiniz var. Takdir ettim, bir parca da kiskandim. :)

Eskiden kiralik evlerin ortak bahcelerini bile cennete cevirirdim, kendi evim (ve de cocuklar) olduktan sonra bahce ile ugrasmak cok zor geliyor artik. Cocuklardan ve isten emekli olana kadar saksi cicekciligini sevecegim sanirim.:))

imza: on bahcesi balta girmemis orman olan uye ;)

Birol
18-11-2009, 03:53
Sevgili Bilmemgerek
Teşekkür ederim övgü dolu sözlerinizden dolayı ancak şunuda bilmenizi istiyorum inanın bende yoruldum artık hatta satmayı ve köşeme çekilip emekli gibi yaşamayı bile düiünüyorum.:(:( Eşimin mesleği cilt bakım uzmanlığı, bir senedir dükkan arıyoruz ona cilt bakımı ve manikür pedükür olarak, istediğimiz şartlar oluşmadığından bir türlü olmadı. Onun bana yardımı hiç olmuyor desem yeridir, çocuklarımın ikiside üniversitede okuyor onlarda yardım edemiyorlar kaldıkı zaten bahce işlerinide ne yalan söylüyeyim hiç sevmiyorlar.:(:( Bense bahce işlerine bitki ve ağaçlara bayılıyorum, tek başıma deli danalar gibi koşturup bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Beş gündürde sabahın 06 sında yola çıkıyorum akşamın 20.00 sinde falan anca eve geliyorum bahcedeki evin içine fayans döşüyoruz, ustayla birlikte, yorgunluktan uykum kaçtı saatın 06 sı olmasını bekliyorum ustayıda alıp tekrar gitmek için, daha bir kaç günde sürecek. Kusura bakmayın başınızı ağrıttım bir dokundunuz güzel bir şeyler yazdınız binbir ah dinlediniz kusura bakmayın.:) Sağlıcakla kalın.

Birol
23-11-2009, 21:32
Sonbahar öyle güzel öyle alımlıki, ağaclar, bitkiler eski elbiselerini üzerinden atıyor yağmurla yıkanıp seneye giyecekleri elbiseye hazırlanıyor sanki. Şeftaliler nerdeyse bütün üstündekileri attılar, budanıp temizlenecekler seneye inşallah daha bir güzel olacaklar. Şeftalilere inat küpelide yemyeşil yaprakları rengarenk çiçekleriyle nazire yapıyor sanki.

Gülbeşeker
23-11-2009, 22:25
maşallah bu ne güzel küpeli

bahtiyar02
23-11-2009, 22:35
Sevgili birol bey dostum; Her mevsimin kendine has güzellikleri var.Küpelide en güzel örneği.
Saygılar

Birol
24-11-2009, 10:33
Teşekkür ederim sevgili Gülbeşeker ve sevgili Bahtiyar02 dostum. Yerini çok sevdi güzel coştu küpeli.

Güler
24-11-2009, 22:16
Sevgili Birol, bayağı zaman geçmiş bahçenize uğramayalı. Bu yüzden bakalım neler yapmış arkadaşım diyerek güzelce inceledim ve samimi söylüyorum gördüklerim beni çok şaşırttı.

Ellerine sağlık, herşey ne kadar güzel olmuş. Evin ortaya çıkmış boyanmış duvarların yapılmış, ortancaların ekilmiş.
İlk haline bakınca ne büyük yol aldığın gün gibi aşikâr. Ama ben sana daha ilk başta söylemiştim, hele bir başla göreceksin demiştim.
Ama bu kadarını tahmin etmemiştim.
Kutlarım seni. Sağlık huzur ve mutluluk içinde oturun inşallah.

TuruncuHis
24-11-2009, 22:48
Birol bey,
Biz amelelik yapamadan siz o kuru duvarları sevimli bir eve dönüştürmüşsünüz. Bu kadar keyifli bir süreçte kahrını çekip, başkasına yar etmek haksızlık olur. Siz hele baharda bir kafa dinleyin orada, kararı ondan sonra verin derim.
Evet, işi ağır ama keyfi alır götürür sanki yorgunluğu...Naçizane önerim; bakım, toplama işini verirsiniz birine ama ev ve bahçe sizde kalsın keyfiyle birlikte...

Birol
24-11-2009, 22:53
Çok çok teşekkür ederim sevgili Güler hanım.
Böyle güzel sözleri sizden duymak inanın beni çok mutlu etti. Ustalarla uğraşmak kolay olsa işim çok daha kolay olurdu ama maalesef çok zor, istediğim gibi değil, bildikleri gibi yapmaya çalışıyorlar buda beni rahatsız ediyor onun için çoğu işi kendim yapmaya çalışıyorum dolayısıyle çok yoruluyorum onun için canım biraz sıkkın, sizin güzel sözleriniz ise beni tekrar motive etti. Sağlık ve mutluluk içinde hoşça kalın.

Birol
24-11-2009, 23:11
Merhaba sevgili TuruncuHis
( İsminizi belki istemezsiniz diye söylemeyip nikinizle hitab ediyorum kusura bakmayın ) Sizi buralarda görmek ne güzel, gercek te ağırlayamadım sizleri ama sanalda bahcemde dostlarla buluşmak çok güzel, özlettiniz kendinizi. Teşekkür ederim güzel sözleriniz için canım biraz sıkkın oluyor bazen yazıp çiziktiriveriyorum işte. Buralarda çok söylenen bir söz vardır biri bir şey satıyorsa sor bakalım kendimi almış yoksa mirasmı diye, eğer kendi alıp yapmışsa o mal alınmaz, yok eğer mirassa satan kişi emek vermediği için kıymetini bilmez o mal alınır derler. Onun için satıyorum desemde kimse almaz herhalde.:D:D
Ayrıca siz sohbeti güzel arkadaşlarımı ağırlamadan da asla.:) Sağlıklı, mutlu günler. Hoşçakalın.

Güler
24-11-2009, 23:28
Ustalarla uğraşmanın ne kadar zor olduğunu çok iyi bilirim.
Hatta birisine beddua edecekseniz "evinde eşya varken içeri usta girsin" demek gelir içimden.

Birol
25-11-2009, 18:50
Hatta birisine beddua edecekseniz "evinde eşya varken içeri usta girsin" demek gelir içimden.[/QUOTE]

:):) Ustalara saygısızlık yapmak istemiyorum ama zorla kendilerine kızdırtıyorlar kime söylesem herkes aynı şeyden muzdarip.

ozbey
25-11-2009, 21:39
Sayın Birol, bahçenizi dolaştıkça, her bir köşesin de, karıncaların o hummalı çalışmaları örneğini görmüş gibiyim. Taş fırınınızın ateşi, tepsideki börek ve güveç' ten davet kokuları geliyor. Semaver de demlenmiş çay' ın tadına da doyum olmaz. Bahçeniz, dost sohbetleriyle şenlensin. Ellerinize, emeklerinize sağlık.

Birol
26-11-2009, 11:54
Sevgili ozbey
Davetim herzaman, her dost'a her üyemize acık, benide çok mutlu eder. Evet dediğiniz çok doğru, karınca misali hummalı bir çalışma hep var ama bir arpa boyu kadar yol aldımmı onu bilemiyorum, içinde olduğumdan göremiyorum belki. Dedimya ustalardan muzdarip im diye Taş fırınımın içine ustanın döşediği ateş tuğlesı hiçmi hiç hoşuma gitmedi, girintili çıkıntlı oldu ustaya söylediğimde aralarını kül dolduracak dedi ama ben beğenmemiştim. Kırılma riskine karşı yeni ateş tuğlası alarak ustanın yaptığı tuğlaları söküp kubbenin içine kendim girip istediğim gibi döşedim. Dışına hemen fırının tepsi girişi yanına ( usta söylememe rağmen olmaz deyip yapmak istemedi ) mangalı ve şişleri koyabilecek bir yer yaptım ( resimde semaverin olduğu yere ) bayramdan sonrada dışına doğal taşlardan döşemek istiyorum onuda kendim yapacağım ustalara kusura bakmasınlar ama güvenim kalmadı. Sağlıcakla kalın iyi Bayramlar.

Vildan Sönmez
26-11-2009, 19:33
Birol Bey, ustalara diyeceğimiz yok tabii, ama usta geçinenlerle işimiz zor gerçekten.
En son banyoda tadilat yaptırırken sinir olmuştum. İnsan yaptığı işi severek yapmazsa yaptığı işten de hayır gelmiyor.

ozbey
26-11-2009, 21:45
Sayın Birol, insan zorluklar karşısın da bazen yıldığı da oluyor ama, ileride her şey rayına oturucak ve siz keyfini sürerken bütün çekilen sıkıntıları değdiğini düşünüp, bütün o yorgunlukları unutacaksınız. Davetinize teşekkür ederim.Birgün, İzmir' e gelirsek, belki bir kahve içimi uğrayabiliriz.Nice güzel bayramlara.

Birol
26-11-2009, 22:08
Birol Bey, ustalara diyeceğimiz yok tabii, ama usta geçinenlerle işimiz zor gerçekten.
En son banyoda tadilat yaptırırken sinir olmuştum. İnsan yaptığı işi severek yapmazsa yaptığı işten de hayır gelmiyor.

Sevgili Vildan Sönmez
Benim doğru telaffuz edemediğimi siz çok güzel telaffuz etmişsiniz teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ustalara diyeceğimiz gercekten yok, ama ya o usta gecinenlere, onlara ne demeli ? insan yaptığı işi önce kendi beğenecek. Bayramınızı tekrar kutlar sevdiklerinizle beraber daha nice bayram gecirmenizi temenni ederim. Sağlıcakla kalın.

Birol
26-11-2009, 22:14
Sevgili ozbey
Dediğiniz gibi inşallah bir gün keyif yapabilir, cektiğimiz sıkıntıları tatlı bir tebessümle anabiliriz. Yolunuz düştüğünde her zaman kapımız acık. Bayramınızı tekrar tüm kalbimle kutlar aileniz ve sevdiklerinizle beraber daha nice bayramlar gecirmenizi temenni ederim. Sağlıcakla kalın.

epsody
26-11-2009, 23:16
Sayın Birol bahçenize uzun zaman uğrmamıştım,Biliyordum sizin evin inşaat işleri bahçe ile parelel bir çalışma ile yürüdüğünü, vede üyelerin arasında büyük bahçesi olanların arasında olduğunu ve şeftali üretiminde gösterdiğin çalışmaları avatarın'la en uygun belirten kişi olarak kendimden sonra sizi görüyordum.

Sizin bahçe çalışmaları üretime dayanan model oluşturuyor, buda sizin yaş ve fizik bakımından bize göre etkin olmanızın genç olmasından kaynaklandığının bilincindeyim.

Bizim çalışmalarımız sizinkilere göre hobi olarak değerlendirilebilir, bizde zaten istanbul'un kargaşasında ve stresinden kurtulmak için emekli kişilerin yapacağı iş, bu tür hobilerde faaliyet göstermesi bile büyük şans, tabii bu şansı yakalamak büyük şehirlerin kıskacına yakalanmış her kişiye nasip olursa tabi.

Kendimi bu konuda şanslı kişiler arasındaki görmem gerekli, çünkü temeli teknisyenlik ve elektronik olan bir kişide, toprak çalışmalarını hobilerle profesyenelliğe taşımak demek büyük şehirin büyüsü ile kişlerin nekadar verimsizleşerek kısır döngüler içinde atıl bir yapı oluştururak ruhlarını köreltmiş olmaları bağlanabilir.

Arkadaşım Birol biraz ileri giderek kendimi anlattım galiba, kusura bakma benim esas amacım toprak sevgimin coşkusundan kaynaklanan bilgi birikimlerimi bahçesi olan arkadaşlarımla paylaşmak düşüncesi idi, Arkadaşım Bahçeciliğini ve çalışmalarını beğendimi belirterek eklemek istediğm bazı bilgilerim olacak.

Arkadaşım bahçende sonbahar hazırlıkları başlamış olmalı, belirtmek istediğim husus büyük bir meyve bahçen olmasının sana yüklediği sorumluluklardan bir taneside meyve ağaçlarının budanmasından oluşan dal ve yaprak atıklarının bahçenin toprağına geri dönüşümünün sağlanarak, bu artıkların bir kayıp değilde artı değer sağlaması için yapılması gerekenlerin başında bahçenize uygun büyüklükte dal ve yaprak öğütücü aletin sağlanması ile bahçenizin toprağının kazanacağı artı değeri anlatmak isterim.

Sayın Birol bu makinanın tarafınızdan sağlanarak öğütülen dal ve yapraklar önce malç olarak ağaçlarınızın iz düşümüne gübrelemeyi mütakip üstüne sererseniz tabii bu arada hatırlatmam gerekecek serilen malç ağaçlarınızı gövdelerine temas etmemesi lazım, serdiğiniz bu öğütülen dal ve yaprak parçalarından oluşan malç yağmurlarla ıslanarak olgunlaşma sürecinde mikroorganizmalar tarafından işleme tabii tutulunca toksin oluşumu sırasında toprağa düşmüş ot tohumlarının da oksidasyona uğruyarak işlevlerini yitirererek sizin toprağınıza artı değer olarak organik materyal durumuyla toprak besinine dönüşeceklerdir, tabii bu arada sizde oluşacak otun zararlarından kurtulmuş olacaksınız.

Şimdi gelelim uyguladığımız malç'ın en büyük faydasını açıklamaya, malç malzemesi uygulanan topraklarda solucanlara yatak oluşturacağından solucanların buralarda barınmalarının sağlanmasıyla vede uyguladığınız ahır gübrelerinin solucanların beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasıyla buralarda solucan populasyonlarının artmasını mütakip uygulamış olduğunuz gübre ve diğer atıkların solucanlar tarafından işlenerek topraklarınıza ve bitkilerinize en yarayışlı forma sokulmasının yanında, topraklarınızda zararlı mikoorganizmaların havaların ısınmasıyla aktifleşmeden, faaliyetlerini elimine ederek ilaç kullanımlarında da ekonomik bir durum sağlamasıdır.

Bu konudaki anlaşılamıyan durumların tarafınızdan iletilerek bilgi sürecinin işletilmesiyle sağlanabilir, bahçe ve inşaat çalışmalarında başarılar dilerken dini bayramınızı kutlar sağlık ve esenlikler dilerim.

Birol
30-11-2009, 17:36
Sevgili epsody arkadaşım
Bilgilendirmeleriniz için çok çok teşekkür ederim. Dal ve yaprak öğütücüyü bu sene almam çok zor, inşaat işleri beni maddi olarak baya yıprattı biraz kendimi toparlamam lazım, en kısa zamanda alıp sizden bu malç konusunda yardım talep edebilirim.

epsody
30-11-2009, 18:07
Arkadaşım Birol takdir edersiniski siz nasıl bahçeciliğinizde şeftali meyvası yetiştirme konusunda uzmanlık göstermişseniz, bende toprak, kompost , gübre buna paralelde olark malç konusunda büyük deneyimlerle bahçelerde önemli sayılacak öneriler konusunda doktorluk mesabesinde tecrübelimle öncelikli olarak bu makinanın size içiz gerekli olduğu konusunda aciliyetler var diyorum.

Bunu sizden toprağınızın adına istiyorum, bu konuyu lütfen geçiştirmeden bu konudaki mesajlarımı göz attıktan sonra sizinle tekrar görüşmek istiyorum sevgiyle kalın.

Birol
30-11-2009, 20:26
Tamam sevgili epsody görüşmek üzere.

nurcanaybay
12-12-2009, 13:10
Birol bey gelin sizin bahçenize böyle bir şey yapalım.Siteler den beğendiğim fotoğrafları bilgisayarıma aktarmayı yeni öğrendim artık beğendiklerimi yollar dururum :)

Birol
12-12-2009, 20:24
Sevgili nurcanaybay
Çok teşekkür ederim iç çekerek bakakaldım. Baharı bekleyen kumrular gibi pus pus oturuyorum şimdilik, yaza doğru inşallah yaparız. Sağlıcakla kalın.

Birol
14-02-2010, 23:57
Merhaba arkadaşlar malumunuz kış olduğundan uzun zamandır sessiz kaldık.:D
Bu gün havayı güzel gördük bi dolaşalım dedik ailece. :) Bazı resimler cekip sizlerle paylaşmak istedim.
şeftaliler budanmış aralara bakla dikmiştim, baklalar kendilerini göstermeye başlamış ( gec bile kaldılar ya neyse :D:D ) bu sene diktiğim nergizlerin hemen hemen hepsi açmış mis gibide kokuyorlar. İnşaat zamanında zamanın kısa olduğu bir gün sümbülleri öylesine dikmiştim taş saksılara, onlar bana inat öyle güzel açmışlarki anlatamam.

Birol
15-02-2010, 00:01
Resimlere devam. Lavaş pideyi daha önce gittiğimizde yapmıştık Sincaplarıda daha önce gittiğimde çekmiştim.

acemifüsun
15-02-2010, 00:49
Sevgili Birol teşekkür ederiz:) Kış gelince bahçeler biraz sahipsiz gibi oluyorlar, sizin nergisleriniz, sümbülleriniz neşe içinde:)

sevim4
15-02-2010, 09:26
Birol bey çok güzel görünüyor nergiz sümbül bir de misgibi kokan ekmek zevkini çıkartın.

Birol
15-02-2010, 09:47
Sevgili Acemifüsun ve sevim4
Güzel sözleriniz ve dilekleriniz için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın.

Dudi
15-02-2010, 10:00
Ellerinize sağlık, çok güzel çalışmalarınız...

Birol
15-02-2010, 13:40
Çok teşekkür ederim sevgili Dudi
Üstte yazmayı unuttum canımı sıkan şeylerde olmuş bahcede, mesela gözüm gibi baktığım koruduğum sellukam, cananlarım ve sardunyalarımın hepsi mahvolmuş gerci cıkmadık candan umut kesilmez misali çok derin budadım belki kökleri sağlamdır diye, bekleyip göreceğiz artık başka yapacak bir şey yok.

Adalet Yağcı
15-02-2010, 14:28
Geçmiş olsun Birol bey, ben de bir çok ceylanımı kaybettim, hem de örtü altında.

Bahçe budanmış, sanırım yakında göz taşını da atacaksınız, yanlış hatırlamıyorsam 4 kg. göz taşına 5 kg. kireç karıştıracaktık değil mi?
Ben de hava güzel olursa Pazar günü Göz taşı vereceğim ağaçlarıma ve güllerime.

Lavaşlar muhteşem görünüyor, sümbül ve nergislere hiç diyecek yok, harikalar.

Havanın ısınmasıyla bir telaş aldı beni de, bir yığın tohum, toprak, viyol, nereye sığdıracağım bilmem.

Birol
15-02-2010, 15:44
Merhaba Adalet hanım nasılsınız.
Sizede gecmiş olsun napalım yenilerini yetiştiririz artık sağlık olsun yeterki.
Göztaşı için biraz daha bekleseniz bence daha iyi olur, şubat sonu atacağım ben, yinede siz bilirsiniz. Oranlara gelince kaç lt suya karıştıracaksınız bilemediğim için bir şey diyemiyorum, bence şöyle hesaplayın. 400 lt suya 12 kg göztaşı 10 kg sönmemiş kireç karıştırıyoruz. Siz kaç lt suyla karıştıracaksanız ona göre oranlayın. Kolaylıklar gelsin sağlıcakla kalın.

Hhatice
15-02-2010, 16:03
Birol bey nergislerin sümbüllerin ekmeğin kokusu buraya kadar geldi :)

Adalet Yağcı
15-02-2010, 19:22
Birol bey, buna göre 100 litre için, 3 kg. göz taşı, 2,5 kg. kireç gerekiyor demek ki.
Yalnız kirecin mutlaka sönmemiş olması mı gerekiyor, aldığım yerden bana bu daha iyi olur diyerek paket halinde sönmüş kireç vermişlerdi.
Mutlaka sönmemiş kireç gerekiyorsa yeniden alayım.

hüzün
15-02-2010, 19:33
göztaşını ve kireci ne için kullanmak gerekiyor arkadaşlar?
açıklarsanız sevinirim!

sevim.K
15-02-2010, 19:35
Herşey bir yana taş fırın bir yana Birol bey. O mis gibi lavaş kokusunu duyar gibi oldum fotoğrafı bile yetti:). Bu kış şaşırttı hepimizi benim balkonum talan olmuş gibi size sormuyorum artık bahçeniz çiçekleriniz diye. Olanlarla teselli olup yenilerini yetiştireceğiz artık yapavak bir şey yok. Sizin ellerinizde yeniden yetişeceklerdir. Daha güzel ve bereketli:)

Adalet Yağcı
15-02-2010, 20:06
Sevgili Hüzün, ağaçların bir takım hastalıklardan korunması için erken ilk baharda yapılan bir uygulama bu, sönmemiş kireç ve göz taşı birlikte karıştırılarak, ağaçlar ve güller bu karışımla adeta yıkanır.

Orhan Özbilgiç
15-02-2010, 20:13
Sevgili Birol,
Sardunya, Selluka ve Ceylanlar' ın için üzüldüm. Ben bahçemdeki hasarı ancak mart başında gittiğimde anlayabileceğim. Sağlık olsun!
Bu arada ben, bordo bulamacı hazırlarken(% 2 lik) 25 litre suya 1 kg göztaşı, ayrı bir kaptaki 25 litrelik suya da, yine 1 kg sönmüş kireç! katıp karıştırıyor ve göztaşılı eriyiği, kireçli suya yavaş yavaş boşaltarak, 50 litre bordo bulamacı elde ediyorum.
İsteyen ihtiyacına göre oranları küçültebilir tabii.
Sevgili Birol, şeftalilere, Samsun' da mart ayının 10' una kadar atılabiliyor. Orada 15 marttan sonra çiçekleniyorlar çünkü.
Sevgiyle kalın.

Birol
15-02-2010, 21:21
Sevgili Adalet hanım
Hazır kireçlerin içlerindeki oran her torbada ve markada değişik olduğundan en sağlamı sönmemiş kireç almak.
Oranlar doğru, bir kapta 3 kg göztaşını yavaş yavaş karıştırıp iyice eritin, başka bir kapta
2,5 kg sönmemiş kireci ( daha önce göztaşında kullandığınız karıştırıcı olmasın ) iyice eritin,
suyun içine önce kireci yavaş yavaş karıştırarak boşaltın, iyice karışsın. Sonra göztaşını yavaş yavaş karıştırarak boşaltın, iyice karıştırıp ağaçları güzelce bu karışımla yıkayın.
Birde Adalet hanım orada havalar nasıl bilemiyorum ama, eger güzel gidiyorsa şubat sonuna doğru atın, güven olmuyor çünkü havalara, birden sıcak olursa çiçekleniveriyor sonrada kabarcık oluyor onun için havalara bakın iyise önümüzdeki günlerde atın. Şimdiden kolay gelsin.

Birol
15-02-2010, 21:27
Sevgili Hhatice
Gercekten güzel kokuyorlar, ekmek denememiz olumlu sonuçlandı ilk defa yapmıştık çünkü, ama maşallah acemi becerisindenmidir nedir maşallah kabardıda kabardılar misler gibide koktular üzerlerine tereyağı sürülüp mideye indiler.:D:D

Birol
15-02-2010, 21:43
Sevgili hüzün
Adalet hanım güzel açıklamış, ağaçlar ilkbaharda bu karışımla yıkanmazsa baharda yaprak hastalığı kabarcık oluyorlar ondan korunmak için atıyoruz.

Satı Uğurtan
15-02-2010, 21:43
Sevgili Birol bey, sardunyalarınıza geçmiş olsun, benimkilerde dondu, umarım tekrar dipten yeşerir ayrıca bordo bulamacını ben hemen sıkmak zorundayım galiba? çünkü benim erik birtane çiçek açtı ve birkaç tanede tomurcuk var, sevgiler.

Birol
15-02-2010, 21:49
Sevgili sevim.K
Taş fırın gercekten güzel oldu. Bahceye işden dolayı gitmek istemeyen çocuklar şimdi hadi bahceye gidelim fırını yakalım diyorlar.
Bahce gercekten savaştan çıkmış gibi bu sene işimiz baya zor. Şimdiden gidenlerin yerini doldurmak için çalışmalar başladı bile. Üzülüyorum ama fazla dert etmek istemiyorum artık, çünkü geri dönüşü yok. Sağlıcakla kalın.

Birol
15-02-2010, 21:54
Sevgili Satı Uğurtan
İnşallah kökleri sağlamdır, yeniden dipten sürgün verirler sardunyalarımız bekleyip görmekten başka çaremiz yok. Ben Adalet hanıma şubat sonu mart başı demiştim göztaşı için ama havalara güven yok onun için riske girmeden atmaya başlamak lazım, kaldıki sizinkiler çiçeklenmeye başlamış bile hemen atın derim ben. Hoşçakalın.

Satı Uğurtan
15-02-2010, 21:57
Sevgili Birol bey, çok teşekkür ederim, bordo bulamacını hafta sonu atarız artık, sevgiler.

Birol
15-02-2010, 22:06
Sevgili Orhan Özbilgiç
Dediğim gibi benim bahce savaştan çıkmış gibi, siz mart ayında belli olacak diyorsunuz inşallah sizinkilerde bir şey yoktur.
Göztaşının kirecini ben sönmemiş alıyorum hazır torbalara güvenemediğimden.
Söylediğiniz oranlar benim kullandığım oranlardan az daha fazla ama siz daha önce kullandığınıza göre sorun olmuyor demekki. Ben daha önceki senelerde aşağı yukarı sizin söylediğiniz oranlarda atmıştım bazı ağaçlar çok gec ciceklendi, gec ciceklenince ağustos şeftalilerimin verimi azaldı sorduğumda göztaşını fazla attıysan ağacı sıkmıştır demişlerdi.
Buralardada şubat sonu genelde bitiyor atım işlemi eğer havalar çok yağmurlu giderse en gec mart başı atılıyor, dediğiniz gibi buralardada mart ortasına kalmadan çiçeklenmeler başlıyor ağaçlarda. Sağlıcakla kalın.

Birol
15-02-2010, 22:07
Şimdiden kolay gelsin Satı hanım.
Sevgiyle kalın.

günebakan
15-02-2010, 22:10
Birol bey sümbüller ve nergizler çok güzel görünüyor ama lavaşlar süper görünüyor :) ellerinize sağlık

Birol
15-02-2010, 22:27
Sevgili günebakan
Bu sene İzmir toplantımızın birini bahcede yaparız inşallah. Hem sohbet ederiz, hem eğitim alırız, hemde bol, bol lavaş yapar üzerine tereyağı sürer tulum peyniri ile yeriz.:D

Orhan Özbilgiç
15-02-2010, 22:32
[QUOTE=Birol;579807]Sevgili Orhan Özbilgiç
Dediğim gibi benim bahce savaştan çıkmış gibi, siz mart ayında belli olacak diyorsunuz inşallah sizinkilerde bir şey yoktur.
Göztaşının kirecini ben sönmemiş alıyorum hazır torbalara güvenemediğimden.
Söylediğiniz oranlar benim kullandığım oranlardan az daha fazla ama siz daha önce kullandığınıza göre sorun olmuyor demekki. Ben daha önceki senelerde aşağı yukarı sizin söylediğiniz oranlarda atmıştım bazı ağaçlar çok gec ciceklendi, gec ciceklenince ağustos şeftalilerimin verimi azaldı sorduğumda göztaşını fazla attıysan ağacı sıkmıştır demişlerdi.

Sevgili Birol;
Aslında sizin oranlarınız, sizce tecrübe edilmiş oranlar olduğu için bölge özelliklerine en uygun orandır sanıyorum.
Benim bahçemin bulunduğu bölge nisbi nemin %90-95 lere ulaştığı bir bölge. Hangi mevsim olursa olsun, sadece kuru olan güneyli rüzgarların estiği ender gün ve gecelerde çiğ oluşmaz. Yılın çok büyük bir bölümünde, geceleri tüm bitkiler, yağmur yağmışçasına adeta yıkanır.. Haliyle bulamacın etkisi azalabilir. Belliki bu nedenden dolayı 'Bafra İlçe Tarım Müdürlüğü' özellikle Şeftalide yaprak kıvırcıklığı için bu oranı %2 olarak öneriyor. Yani bu oran bir bakıma Karadeniz Sahil Kesimi' ne özel gibi.
Sağlıcakla kalın.

Birol
15-02-2010, 22:42
Çok haklısınız Sevgili Orhan Özbilgiç
Benim kulladığım oran bizim bölgeye uygun, sizin oransa sizin bölgeye uygun oran. Bizim buralarda ilk bahardan son bahara kadar çiğ çok nadir oluşur. onun için fazla atıldığında ağaçları sıkabiliyor. Karadenizin o muhteşem yeşilinin sırrı bu çiğ olsa gerek.:) Sevgiyle kalın.

Orhan Özbilgiç
15-02-2010, 23:34
[QUOTE=Birol;579551]bence şöyle hesaplayın. 400 lt suya 12 kg göztaşı 10 kg sönmemiş kireç karıştırıyoruz.

Yaa..Birol Bey!
Kafama takıldı. Galiba sizin oran %3..Yani daha yüksek bir oran. Sanki hata yaptık gibi, değil mi?
Şimdi, benim neme dayandırdığım varsayımım da havada kaldı.:D

Birol
16-02-2010, 10:19
[QUOTE=Birol;579551]bence şöyle hesaplayın. 400 lt suya 12 kg göztaşı 10 kg sönmemiş kireç karıştırıyoruz.

Yaa..Birol Bey!
Kafama takıldı. Galiba sizin oran %3..Yani daha yüksek bir oran. Sanki hata yaptık gibi, değil mi?
Şimdi, benim neme dayandırdığım varsayımım da havada kaldı.:D

Değerli dostum
Yanlışlık yok bence, ben hiç yüzdelik kısmına bakmıyorum siz 100 lt su için 4 kg göztaşı kullanıyorsunuz ben ise 100 lt ye 3 kg göztaşı kullanıyorum.
Siz benim oran % 2 diyorsunuz ama bence oranınız % 4 yanlışmı hesaplıyorum.
25 lt suya 1 kg göztaşı dememişmiydiniz? benmi yanlış anladım acaba. :)

Birol
16-02-2010, 10:30
Sevgili Birol,
Sardunya, Selluka ve Ceylanlar' ın için üzüldüm. Ben bahçemdeki hasarı ancak mart başında gittiğimde anlayabileceğim. Sağlık olsun!
Bu arada ben, bordo bulamacı hazırlarken(% 2 lik) 25 litre suya 1 kg göztaşı, ayrı bir kaptaki 25 litrelik suya da, yine 1 kg sönmüş kireç! katıp karıştırıyor ve göztaşılı eriyiği, kireçli suya yavaş yavaş boşaltarak, 50 litre bordo bulamacı elde ediyorum.
İsteyen ihtiyacına göre oranları küçültebilir tabii.
Sevgili Birol, şeftalilere, Samsun' da mart ayının 10' una kadar atılabiliyor. Orada 15 marttan sonra çiçekleniyorlar çünkü.
Sevgiyle kalın.

Sevgili Orhan Özbilgiç
Kusura bakmayın dostum, ben yanlış anlamışım özür dilerim.:( Sizin hazırlayış yönteminiz farklı olduğundan yanlış anlaşılma oldu. Siz iki tane ayrı ayrı 25 lt su ile hazırlıyorsunuz, biz ise tek su ile önce kireci sonra göztaşını aynı suda karıştırarak yapıyoruz. Dediğiniz gibi oranınız benimkine göre düşük. Sorun yaşıyormusunuz peki yaprak hastalığı oluyormu hiç, olmuyorsa bence aynı oranlarda devam edin. Sizin oraların çiği sanıyorum yaprakları koruyor buralar çiğsiz ve aşırı sıcak olduğundan yapraklar düzgün atılmaz ve oran düşük olursa hastalık kaçınılmaz oluyor. Fazzla atarsanızda bu sefer daha öncede dediğim gibi ağacı sıkıyor çiçeklenmeyi çok geciktiriyor. En güzeli tecrübelerle deneyerek elde edilen ve bölgelere göre değişen oranlar.Sağlıcakla kalın.

Orhan Özbilgiç
16-02-2010, 10:49
[QUOTE=Orhan Özbilgiç;579859]

Değerli dostum
Yanlışlık yok bence, ben hiç yüzdelik kısmına bakmıyorum siz 100 lt su için 4 kg göztaşı kullanıyorsunuz ben ise 100 lt ye 3 kg göztaşı kullanıyorum.
Siz benim oran % 2 diyorsunuz ama bence oranınız % 4 yanlışmı hesaplıyorum.
25 lt suya 1 kg göztaşı dememişmiydiniz? benmi yanlış anladım acaba. :)

Sevgili Birol;
25 litreye 1 kg göztaşı. Yani 50 litreye 2 kg. Tamaaam bittiiii!
Diğer bir kapta 50 litreye 2 kg sönmüş kireç. O da bitti!
Şimdi 50 şer litrelik iki farklı solüsyon otaya çıktı mı? Çıktı.

İki farklı solüsyon birbirine karıştırılırsa Bordo Bulamacı olmayacak mı? Evet..
Yani toplam 100 litrelik bir karışım ortaya çıkacak.
Bu yüz litrelik karışımda, 2 kg göztaşı, 2 kg kireç var.
Bir başka ifadeyle % 2 oranında Bordo Bulamacı var.:) Bir başka deyişle, bu orandaki karışıma % 2 lik deniyor.

Orhan Özbilgiç
16-02-2010, 11:00
Birbirimizden habersiz, ikimizde konuya ilişkin mesajlaşma ile uğraşmışız.:D Siz benden daha hızlı klavye kullandığınız için bir zamanlama karmaşıklığı ortaya çıktı.
Sevgili Birol,
Geçen yıl sadece bitlenme sorunu yaşadım.
Sevgiler.

Adalet Yağcı
16-02-2010, 11:20
Birol bey, verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Hepimize kolay gelsin.

Birol
16-02-2010, 13:33
Sevgili Orhan Özbilgiç
Sonunda anlaştık.:D Benim bir yanlış anlamam bol bol yazışmamıza neden oldu.:D:D Ben sizinle yazışmaktan ve konuyu yorumlamaktan hiç sıkılmadım umarım sizde sıkılmamışsınızdır.:) Kendinize iyi bakın, hoşçakalın.

Sevgili Adalet hanım
Size yardımcı olabildeysem ne mutlu bana. Bende dileğinize aynen katılıyorum size ve tüm ağaçlara kolaylıklar diliyorum. Sağlıcakla kalın.

bahtiyar02
16-02-2010, 14:45
Sevgili Birol dostum Bitkiler gibi bizlerde sabırsızlıkla ilk baharın gelmesini bekliyoruz.Bitkiler gibi sabırlı olursak tabi.
Saygılar sevgiler

Birol
16-02-2010, 15:27
Hoşgeldiniz sevgili bahtiyar02 arkadaşım.
Dostum, sen yine çalışıyorsun meşgalen var biz evlerde resmen baharı bekleyen kumrular gibiyiz.:D:D
Aklıma gelmişken sorayım karpuzları çimlendirmeye başlıyalımmı acaba ne dersiniz yoksa daha erkenmi. Sağlıcakla kalın.