Bağlan

View Full Version : Saanen (zanen) Sütçü Keçi




Sayfalar : 1 [2]

Bartunç
13-03-2015, 01:05
Sitemizde bulunan tüm üyelerimize selamlar.Ben izmir ödemiş birgide 20 dönüm bir incir bahçesi aldım.Bu bahçenin 3 dönümünü keçilere ayırıp orta ölçekli bir saanen keçi çiftliği kurdum.Kuru incir işinin yanında keçi sütü işine girmiş bulunmaktayım.Bu üç dönümün içine yaklaşık 400 metrekare kapalı ağıl yapıp saflık derecesi çok yüksek 55 çepiç ve iki tane teke koydum.5 aydır bir fiil bu işle uğraşmaktayım.Hayırlısı ile nisan 15 itibarı ile doğumlar başlayacak.Bu işe başlamadan önce tam iki sene fizibilite çalışması yaptım.onlarca çiftlik dolaşıp çiftlik sahipleriyle istişareye girdim.Binlerce sayfa makale okuyup hemen hemen bölgemizde yapılan tüm fuarlara katıldım.Sorularınız var ise sizleri doğru yönlendirmeye çalışırım.Hepinize saygılar...




Ankara_saanen
15-04-2015, 13:42
Öncelikle siteye yeni üye oldum ve çok faydalı bilgilerin varlığını gördüm. Veteriner Sağlık Teknisyeniyim. Saanen alanında bir çok araştırmlar yaptım. Yakın zamanda bu işe ilk adımı atmayı planlıyorum. Size sormak istediğim;
1-Keçi alımını nerden yaptığınız,
2-Fiyatları
3-Almış olduğunu işletmedeki anaçların süt verimi veya size taahhüt edilen verim nedir
Size ve sayfamızda ki herkese hayırlı kazançlar, hobi amaçlı besleyen arkadaşlarımıza da güzel vakit geçirmeleri dileğiyle iyi günler.

Bartunç
21-04-2015, 01:04
Tekeleri tireden çepiçleri bayındırdan aldım.Fiyatlar görecelidir.Çepiç fiyatları 250 liradan başlayıp 1000 liraya kadar çıkar.Benim tekelerim gökoğlu çiftliğinden çepiçlerim ise lezizden seçilerek alınmıştır.Bu iki çiftliğin ortalaması 3.5 litrenin biraz üzerindedir.Saygılar sunarım....

DARSİNKİ
10-05-2015, 16:14
Merabalar bende gökoğlu çifligini cok begeniyorum onlar zamanında 100 keciyi dısarıdan getirerek basladılar bu ise sanırim onların keçileri oldukca guzel ortalama 4 litre diyorlar süt verimine bende bu ise henüz yeni merak saldım ilerleyen dönemlerde bir arazi almak istiyorum ege bölgesinden 5 ďonum ila 10 donum arasında bu is icin nekadar sermaye lazım daha dogrusu bu isi yapabilmek icin basinda olmak lazim diye dusunuyorum memur ogretmen meslegi olan kisiler bunu yapabilirmi baya zahmetli bir is okudugum anladıgim bilgilerinizi paylasırsanız degerli arkadaşlarım mutlu olurum...

DARSİNKİ
10-05-2015, 16:19
Merabalar bende henüz araştırma ve ögrenme asamasındayim sizlerin bilgisinden faydalanmak isterim bende sizin gibi arastiriyorum bu ise girmek istiyorum öncelikle tire tarafından bir yer almam gerekli bu uer 5 dönum ila 10 donum arasinda elektirik ve su sıkıntısı olmayan bir yer olmalı oralarda böyle bir yer ne kadar siz yeni almıssınız birde izmirde oturan kisiler oraya gidip gelme konusunda sıkıntı yasarmı...

DARSİNKİ
10-05-2015, 17:57
Bizede yardımcı olurmusunuz bende ozel durumumdan dolayı bu ise 4 yıl sonra baslamayi dusunuyorum ama öncesinde sizin gibi fizibilite calısması ve arastırma akabinde ilk olarak uygun bölgede uygun bir tarla alicam insallah altyapıyı kurmam gerekiyor acele etmeden yavas yavas...

Yozgatlı
14-06-2015, 00:04
Tüm konuyu okudum bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum

Casper_VIA_V5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

HAYKIRIS
07-07-2015, 16:00
Çok güzel bilgiler verilmiş
Bende de Halep ve Anglo Nubian cinsi keçiler var.
Saanen keçisi de güzel bir ırk fakat ben tamamen Anglo Nubian keçisi üzerine yoğunlaştım.

http://i.hizliresim.com/vEOogm.jpg
http://i.hizliresim.com/n7XGA5.jpg
http://i.hizliresim.com/ogbzAQ.jpg
http://i.hizliresim.com/1y8nYY.jpg

Keçi beslemek benim için hobi oldu artık. Onları izlemek bütün stresimi alıyor.

mbordinc
08-07-2015, 15:23
Sn.Haykırış;
Anglo Nubian keçilerinin meradan yararlanma,döl tutma,oğlaklarının yaşama gücü,hastalıklara direnci hakkında deneyimlerinizi paylaşabilirmisiniz?
Selamlar,teşekkürler.

Selcukİst
09-07-2015, 16:55
Merabalar bende gökoğlu çifligini cok begeniyorum onlar zamanında 100 keciyi dısarıdan getirerek basladılar bu ise sanırim onların keçileri oldukca guzel ortalama 4 litre diyorlar süt verimine bende bu ise henüz yeni merak saldım ilerleyen dönemlerde bir arazi almak istiyorum ege bölgesinden 5 ďonum ila 10 donum arasında bu is icin nekadar sermaye lazım daha dogrusu bu isi yapabilmek icin basinda olmak lazim diye dusunuyorum memur ogretmen meslegi olan kisiler bunu yapabilirmi baya zahmetli bir is okudugum anladıgim bilgilerinizi paylasırsanız degerli arkadaşlarım mutlu olurum...

Saanenler belki güzel ama o adamı youtube da dinledikten sonra gidip oraya para veresi gelmiyor insanın. Adamın gözlerine bakmadan konuşuyor sanki ufukta bir şeyler var oraya bakarak konuşuyor ifrit oldum bu ne saygısızlık.

HAYKIRIS
13-07-2015, 08:41
Sn.Haykırış;
Anglo Nubian keçilerinin meradan yararlanma,döl tutma,oğlaklarının yaşama gücü,hastalıklara direnci hakkında deneyimlerinizi paylaşabilirmisiniz?
Selamlar,teşekkürler.

Gözlemlediğim kadarıyla özetlemeye çalışıyım. Öncelikle Saanen keçisi beslemediğim için kıyaslamayı Halep keçisine göre yapacağım. Saanen keçisi beslemedim fakat arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla onunla da objektif bir şekilde kıyaslama yapmaya çalışıyım.

Meradan yararlanma konusunda Halep keçisi daha başarılı olduğunu söyleyebilirim.
Döl tutma konusunda Nubian keçisinden memnunum. Tercih etmemde ki sebeplerden birisi de budur.

Nubian oğlakları Halep oğlaklarına göre daha küçük ve cılız doğuyor. Bu konuda Halep keçisinin üzerine tanımam. Nubian oğlakları evet cılız doğuyor ama hayata tutunuyorlar. Halep oğlağı ise doğumdan kaynaklanan avantajla daha hızlı büyüyor ve gelişmesi daha iyi oluyor. Nubian oğlakları sonradan Halep oğlaklarını yakalıyor.

Hastalıklara direnç konusunun çok önemli olduğunu herkes bilir. Nubian keçisinin ise hastalıklara karşı olan direnci beklediğimden çok daha iyi.

Meme yapıları bakımından Halep geri planda kalıyor. Koltuk meme yapısına sahip olan Nubian ve Saanen keçisi merada oluşabilecek yaralanmalardan korunabiliyorlar. (Taş,çalı vs.)

Süt kalitesi bakımından Saanen keçisi maalesef çok başarısız. Nubian keçisiyle kıyaslanamaz bile. Nubian keçisi yağlı süt verirken Saanen keçisi su gibi süt veriyor. Kalite yönünden değil de verim yönünden incelersek Saanen birinci olur fakat Nubian da Saanen keçisini aratmaz.

Nubian keçisinin olumsuz yönü sürü yönetimidir . Çok dağınık hareket ediyorlar. Otlarken geniş alanlara yayılıyorlar. Kapalı bir merada sıkıntı olmaz ama açık bir alanda çoban yayacaksa çobanı oldukça yoracaktır.

Benim görüşüme göre sıralama yaparsak Nubian, Halep, Saanen derim.
Herkesin kendi tercihidir ben Saanen keçisini bizzat beslemedim ama etrafımdakilerden gözlemlediğim kadarıyla böyle düşünüyorum. Tabi birde ne amaçlı beslediğiniz önemli. Tamamen ticari amaç güdüyorsanız Saanen ilk tercih olarak değerlendirilecektir.

Ben neden Nubian tercih ediyorum.
Süt kalitesi ve oğlak verimi çok çok iyi, güçlü ve kaslı yapılarıyla hemen dikkat çekiyorlar. Hastalıklara karşı olan direnci beni zor durumda bırakmadı. Tüylerinin çok kısa olması bit,pire mücadelesinde etkili oluyor.

Nubian keçisinin olumlu özelliklerini bir kenara bırakırsak hareketli olmaları, güçlü ve kaslı yapılarına rağmen zarif hareketleri beni cezbediyor. Yani benim tavuğum güzel olsun yumurtlamasa da olur.
Kaldı ki hem verimli hem de güzeller.

mbordinc
14-07-2015, 11:57
Sn.Haykırış;
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

robothan
14-08-2015, 10:10
Çok güzel bir site başarılarınızın devamını dilerim.

engraulis
30-08-2015, 21:07
3 yıldır Afyonkarahisarda Saanen keçisi yetiştiriyorum 3 dişi 1 erkek oğlakla başladım. Şu anda 24 keçim var. İlk iki yıl yeterince verim alamadım ancak bu yıl ilk doğumunu yapanlarda bile 3 lt süt aldım. Bu işte keçilerin adaptasyonu çok önemli. Keçileri ne kadar yakın çevreden alırsak o kadar çabuk adapte oluyorlar. Sıcağa hiç gelemiyorlar. Sıcak iklimler için halep keçisini tavsiye ederim. Saanenler soğuk havalarda hiç problem yaşamıyorlar. Afyonkarahisarın soğuğunda şantiye çadırında -10 derecede doğum yapanlar oldu ve çok sağlıklılar. Ama sıcakta kaldıklarında süt verimleri çabuk düşüyor

Selcukİst
21-12-2015, 15:12
Arkadaşlar ben kesin kararımı verdim, 10 gün sonra bu işi yerinde öğrenmek adına İzmire gidip bir çiftlikte bakıcı olarak çalışmaya başlayacağım. Henüz hangi çiftliğe gidip başlayacağımı kesinleştirmedim. Seferihisarda iki büyük çiftlik var. Ayrıca Tire bölgesinde de bildiğim 3-4 tane çiftlik bulunuyor.
İşe başladıktan sonra ne kadar süre o işte kalacağımı kestirebilirim ama en az 6 ay kalmam gerektiğini düşünüyorum.
Bu süreç içerisinde bölgede hangi çiftliğin keçisinin daha yüksek verim verdiğini ve kurmayı planladığım işletmeyi nerede uygun fiyata kiralayabileceğimi araştıracağım.
Amacım en az 6 ayın sonunda 25 kadar çepiç ile başlamak olacak.

Poizer
21-12-2015, 20:42
İzlediğim en iyi keçi çiftliklerinden birisini paylaşıyorum. Herkese tavsiye ederim.

https://www.youtube.com/watch?v=fJNtTBXz-xM

Cumhur Tonba
21-12-2015, 21:25
Başlıklarda Zaanen yazısını görünce hemen tıklayıp geldim.
ta 1982 yıllarına gittim bir anda. Van Tarım Meslek Lisesi Hayvancılık Şubesinde geçici olarak teknik elemandım. Bir vakıf kanalı ile Zaanen ve Gemsfarbige keçileri ithal etmiştik melezleme çalışmalarında kullanılmak ve saf olarak yetiştirmek için.
Anılar canlandı gözümde.

Bir zamanlar yazmışım konuyu. Arayıp buldum yazıyı.

http://www.agaclar.net/forum/549528-post39.htm

Selcukİst
21-12-2015, 22:51
Sayın Poizer, muhtemelen o çiftliği de ziyaret edeceğim. notlarım arasında var. Bayındır Havuzbaşı mevkiisindeymiş.
Diğer prof çiftliklerden farkı taban ızgara sistemi bulunuyor. Kanımca bu sistemin avantajı olduğu gibi dezavantajıda bulunuyor. Avantaj hijyen tabii ki birde gübrenin kaliteli elde edilmesi. Dezavantaj ise maliyet ve rahat yatacak alanın olmaması olabilir.
Özellikle bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim. Sizce hangisi daha mantıklı olur ?

sırça
26-04-2016, 10:42
Sayın katılımcılar,
Koyun ve keçilerin resimlerine bakarak gebe olup olmadığını gebe ise ,kaç aylık olduğunu bildiğini iddia edenler var.
Bu safsata mı? olabilirliği var mı?
Katılımınıza şimdiden teşekkür ederim.

fth_1453
04-10-2016, 04:00
Çok ****** bilgilendirmeleriniz için

metinogtem
15-10-2016, 23:34
@Bartunç özelden size yazdım . bakabilirmisiniz

silifke33
14-11-2016, 18:39
merhabalar yaklaşık olarak 6 aydır saanen keçilerini araştırıyorum. bu konu ile ilgili tecrübesi olaniara sormak istediğim bazı sorular var.
1- Nereden keçi almalıyız? Üniversiteler keçi satışı yapıyor mu?
2- Az sayıda(10-15-20) keçi ile başlasak bile ileride sayı artışını da göz önünde bulundurarak ne kadar bir arazi yeterli olur?(3-5-10 dönüm)
3- Keçi yetiştiriciliği için okuyabileceğimiz aşırı terminolojik olmayan kitap var mı?
4- Elinde hazır keçi ağılı projesi olan ve paylaşabilecek var mı?
5- Bir şirket kurarak bu işlere başlamak daha mı iyi olur yoksa çiftçilik belgesi ile de yapmak yeterli mi?
yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

naficik
27-12-2016, 11:31
kardeş bende saanen keçi yetiştiriyorum. keçi değilmi ensevdiği şey yaprak ve taze sürgün

naficik
27-12-2016, 11:32
1+4 tane. merada gezerse verim düşüyor. kapalı alanın önünde hava alabilecekleri bir yer yapıp oraya taze biçilmiş yonca vs verebilirsiniz.
taze biçilmiş yonca gaz yapar öldürürsünüz aşırı yedirmeyin

naficik
27-12-2016, 11:47
Dün itibariyle saanen keçimiz ikiz yavru doğurdu biri dişi biri erkek.benim sorum yavruların aşıları varmı? keçiyi sağmasak yavruları emse 3 ay olurmu? yoksa hem emmesi hemde sağılmasımı gerekli? keçiye arpa ve yonca otundan başka yem verilmelimi? oğlaklara 3 ay nasıl bakmalıyız? bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımcı oabilirlermi şimdiden teşekkürler.
doğar doğmaz septisemi aşısı yaparsanız ishalden ölümün önüne geçersiniz göbek kordonunuda dezenfekte edin.1 grm yeldif yapın

tellitarim.com
27-10-2017, 12:25
Süt Sağım Makinası | Telli Tarım - Tarım Marketi
www.tellitarim.com.tr
Telli Tarım önce müşteri memnuniyeti baz alarak 1957 yılından bu yana tarım sektöründe hizmet vermektedir.
Süt Sağım Makineleri


Günümüz teknolojisinin vazgeçilmek ürünlerinden birisi olan süt sağma / süt sağım makineleri gün geçtikçe yaygınlaşmakta ve kullanımı artmaktadır. Hayvancılık ile uğraşan insanlar için zaman oldukça kıymetlidir, tek tek büyük baş veya küçük baş hayvanları sağarak büyük bir vakit kaybı içerisinde oluyorlar ve nitelikli bir sağım kolaylığıda sunmuyor. Süt sağım makinaları hızlı bir şekilde nitekikli bir şekilde büyük baş veya küçük baş hayvanları sağarak mükemmel bir kolaylık sağlamaktadır. Normal sağım teknikleri hem oldukça zor hem vakit kaybı hemde steril olarak görülmemektedir. Bu konuları baz alarak üretilen süt sağım makineleri oldukça steril olaması yanı sıra aynı andan birden fazla hayvanı sağım özelliği ile büyül rahatlık sağlamaktadır. Hayvanları rahatsız etmeden pratik bir şekilde sağım işleminizi güvenle süt sağım makineleri sayesinde sağlayabilirsiniz.

Süt Sağım Makinelerini Kullanabileceğiniz Yerler

- İnek Sağımı
- Koyun Sağımı
- Keçi sağımı

Şeklinde büyük ve küçük baş hayvancılıkta el ile uğraşmayı sona erdiren bu makineler size zamandan oldukça kazanç sağlayacaktır. Süt sağım makinası alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellikler makinede karşılaştığınız olası sorunlar için firma size hemen teknik destek sağlıyormu ? Ya da arızalanan bir parça için yedek parça teminini kısa sürede sizlere sağlıyormu ? Telli Tarım bu konularda yüzlerce müşteri memnuniyeti ile sizlere hizmet vermekte. Süt sağım makinelerini internet sitemiz üzerinden güvenli bir şekilde alabilirsiniz.



https://www.tellitarim.com.tr/ Tarım Marketi - Süt Sağım Makinası