View Full Version : Saanen (zanen) Sütçü Keçi
muammer74
09-04-2009, 07:10
saanen keçi hakkında bilgisi olan varmı arkadaşlar
Satış dahıl pekçok bilgi olan site adresi :
http://www.saanen.org/
denizakvaryumu
13-04-2009, 11:55
72356
İnek sütü yerine kesinlikle keçi sütünü tercih edin.
http://www.saanen.org/sss.html
denizakvaryumu
13-04-2009, 11:59
72359
NEDEN KEÇİ SÜTÜ
Keçi sütü içerisinde bulunan bileşenler açısından son derece zengin bir besin kaynağı olmasının yanında yapılan araştırmalarda keçi sütünün içerik bakımından anne sütüne en yakın süt olduğu meydana çıkmıştır.
Sindirimi inek sütü ile karşılaştırıldığında daha kolaydır. Keçi sütündeki yağ küreciklerinin çapının inek sütündekilerden daha küçük olması ve insan midesinde daha küçük pıhtılar oluşturması bebekler tarafından daha kolay sindirilmesine yardımcı olur.
İnek sütü veya diğer sütlerle kıyaslandığında, keçi sütünün yapısal özellikleri, bir takım avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajlar aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
Besin ve biyoaktif maddelerin doğal kaynağı olması :
Keçi sütü her yaştaki insanın beslenmesinde önemli olan besinlerin doğal bir kaynağıdır. Keçi sütü yüksek kalitede protein, esansiyel yağ asitleri de dahil olmak üzere yağ, karbonhidrat (laktoz) ile çeşitli vitaminler ve mineraller ( kalsiyum, fosfor ve iyot dahil) içerir.
Keçi sütü ayrıca besinsel işlevlerden daha önemli işlevleri olan nükleotidler, serbest amino asitleri ve poliaminler gibi birçok biyoaktif bileşik içerir. Yeni Zelanda’da üretilen keçi sütünün inek sütüne kıyasla bu bileşikleri doğal olarak daha yüksek seviyelerde içerdiği yapılan araştırmalar ile ortaya konmuştur. Bu bileşiklerin keçi sütünde insan sütüne yakın seviyelerde bulunmaları nedeniyle de keçi sütü, bebek formüllerinin üretimi için son derece uygun bir alternatif oluşturmaktadır.
Daha Fazla Sindirilebilirlik:
Aşağıdaki faktörlere bağlı olarak keçi sütü inek sütüne göre daha üstün bir hazmedilebilirliğe sahiptir:
Orta zincirli yağ asitleri (Medium Chain Fatty Acids) : Keçi sütünde inek sütünden daha fazla MCFA bulunur. Lipazlar daha kısa zincirli yağ asitlerinin ester bağlarını hızla parçalayarak daha çabuk bir sindirim sağlarlar. MCFA’lar, diğer yağ asitlerine göre daha basit bir mekanizma ile emilebilmeleri nedeniyle metabolik olarak özeldir. Keçi sütünde inek sütüne göre daha fazla miktarda bulunan MCFA’lar insan metabolizmasına enerji sağlama konusunda kendilerine has bir yeteneğe sahip oldukları gibi, kolesterol kalıntılarını azaltma, engelleme ve çözme yeteneğine de sahiptirler.
Kaymak gücü : Keçi sütü kazeini, inek sütü kazeinine göre daha yumuşak ve daha gevrek bir pıhtı meydana getirir. İnek sütünün ana kazeini olan alfa-s1 kazein daha sert pıhtıya neden olurken, keçi sütü çok daha düşük seviyelerde alfa-s1 kazein içerir.
Alfa-s1 kazeinin keçi sütünde daha az olması, keçi sütündeki beta-laktoglobulin’in sindirilmesinde yardımcı olabilir. Bu da keçi sütünün alımı sonrasında bağırsaklarda daha az miktarda bütünlüğünü korumuş protein kalmasına sebep olur.
Daha Fazla Mikrobesin Emilimi :
Yapılan çalışmalar, keçi sütündeki mikrobesinlerin inek sütünden daha etkin olarak emildiğini göstermiştir. Murry ve çalışma arkadaşları, 1999 yılında keçi sütü ile beslenen büyüme dönemindeki deneklerin, inek sütüyle beslenenlere kıyasla daha yüksek demir, magnezyum, fosfor ve kemik mineral yoğunluğuna sahip olduklarını göstermiştir. Aliaga ve arkadaşları 2000 yılında, keçi ve inek sütlerinin sıçanlarda kalsiyum sindirimi ve kullanımına olan etkilerini kıyaslamış ve keçi sütünün femur, sternum ve longissimus dorsi kasları içeriğinde bulunan kalsiyumu arttırdığını ve keçi sütünün demir emilimi üzerine faydalı etkileri olduğunu bulmuştur.
Benzer bir şekilde, Park ve arkadaşları 1986’da ve Alferez ve arkadaşları da 2006’da anemik sıçanlarda yapılan deneylerde keçi sütünün daha fazla miktarda biyoyararlanılabilir demir içerdiğini göstermişlerdir. Malabsorbsiyon belirtileri olan hayvanlarda yapılan bir dizi çalışma, inek sütüne kıyasla keçi sütü ile daha fazla kalsiyum, fosfor, demir, bakır, çinko, magnezyum ve selenyum emilimi olduğunu göstermiştir. ( Barrionuevo ve ark.,2002; Alferez ve ark., 2003; Campos ve ark. , 2003; Lopez-Aliaga ve ark., 2003)
Gastro-İntestinal Sağlığın Korunması :
Yeni Zelanda’daki çalışmalar, keçi sütünün düzenli olarak tüketilmesinin gastro-intestinal sağlığın korunmasına yardımcı olduğunu göstermiştir. Gastro-intestinal epitel önemli bir bariyer işlevi üstlenerek mikroorganizmaların kana geçişini engeller. Bu bariyerin kırılması sonucunda geçirgenlik artar, ki bu durum çeşitli sorunlara neden olabilir. Yapılan araştırmalar, keçi sütü tüketiminin ısı veya diğer kaynaklarla meydana gelen bağırsak bariyer kaybını engelleyebileceğini göstermiştir.
Azalmış Alerjik Yük :
Keçi sütü, sindirim sorunları olan ve inek sütü ürünlerine hassasiyeti olan kişiler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, doğrudan kana katılan inek ve keçi sütü proteinleri arasında benzer çapraz reaktiviteler gösteren testler ( örneğin RAST veya cilt prick testleri) sıklıkla keçi sütünün inek sütü ile aynı alerjenik özelliklere sahip olduğu şeklinde yanlış bir şekilde yorumlanmaktadır.
Keçi sütü üzerine yapılan çalışmalar, sinerjistik olarak etki eden, inek sütüne göre daha düşük allerjik yüke sahip olmasını sağlayan ve bu süte özgü olan birkaç özelliği ortaya ortaya koymuştur:
Keçi sütü alfa-s1-kazein : Keçi ve inek sütleri aynı proteinlere sahip olmalarına rağmen, bunların miktarları farklıdır. Alfa-s1-kazein, sütte bulunup allerjiyi tetikleyebilen proteinlerden biridir. Yeni Zelanda keçi sütündeki alfa-s1-kazein seviyesi çok düşük olup inek sütünden çok daha az miktardadır. Bu durum, alfa-s1-kazein nedeniyle oluşan allerjik yükün keçi sütünde az olduğu anlamına gelir.
Keçi sütü beta-laktoglobulin : Sindirime karşı dirençli olmaları, bazı proteinlerin allerjik reaksiyonlara neden olmalarında anahtar sebeplerden biridir. Keçi sütü, inek sütüne yakın miktarlarda beta-laktoglobulin içerir, ancak keçi sütündeki beta-laktoglobulin daha etkin bir şekilde sindirilir. Bunun sonucunda barsak içinde daha az miktarda beta-laktoglobulin kalır. Beta-globulin nedeniyle oluşan alerjik yük keçi sütünde inek sütüne göre daha azdır.
Keçi sütü kaymak oluşumu : Süt içindeki kazein proteinleri kazein kaymağının oluşumunu belirler. Düşük seviyelerde alfa-s1-kazein proteini içermesi nedeniyle keçi sütünde daha yumuşak ve kırılgan bir kaymak meydana gelir. Yeni Zelanda keçi sütünde alfa-s1-kazein miktarı çok düşüktür. Yeni Zelanda keçi sütünde oluşan yumuşak kaymağın beta globulinin sindirilmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
İnek sütü biyoaktifleri : Keçi sütü doğal olarak nükleotidler, nükleosidler ve poliaminler gibi birçok biyoaktif madde içerir. Nükleotidlerin bağışıklık sistemini düzenlediği ve besinsel allerjenlere karşı yanıtı baskıladığı birçok çalışma tarafından gösterilmiştir. Poliaminler de besinsel alerjenlere karşı duyarlılığı azaltmada rol oynarlar. Bu, alerjenlere karşı olan bağışıklık yanıtını azaltma olasılığının keçi sütünde daha yüksek olduğunu gösterir.
Keçi sütü ve bağırsak hastalığı : Keçi sütünün sürekli kullanımı bağırsaklardaki kaçakları azaltır. Sağlıklı bir bağırsak sayesinde besinsel alerjenlerin bir bütün halinde kana geçişi azalabilir. Keçi sütü bu nedenle bağışıklık sisteminin alerjenlere maruziyetini azaltır.
Bu araştırma aynı zamanda keçi ve inek sütlerinin alerjenite açısından farklarının mekanizmasını ve bağırsak içinde farklı bileşenlerin nasıl etkileştiğini ortaya koymaktadır.
Buna rağmen, inek sütüne alerjisi olan her kişi keçi sütünü tolore edemeyebilir. İnek sütüne cilt veya ağız yoluyla temastan çok kısa bir süre sonra şiddetli bir deri döküntüsü veya şişme ile tepki veren kişilerin az bir kısmı keçi sütüne karşı da alerji riski taşımaktadırlar. İnek sütü proteinlerine karşı yüksek derecede duyarlılığı olan bireyler, keçi sütü kullanmadan önce alerji uzmanlarına başvurmalıdır.
http://www.goldengoat.com.tr/keci_sutunun_avantajlari.htm#Besin
denizakvaryumu
13-04-2009, 12:03
KEÇİ SÜTÜ VE İNSAN SAĞLIĞINDAKİ ÖNEMİ
Keçi (Capra hircus) , yaklaşık olarak günümüzden 11.000 yıl önce evcilleştirilen , Omurgalılar (Vertebrata) , Memeliler(Mammalia) , Gevişgetirenlerden (Ruminantia) , çift tırnaklı , Otobur (Herbivorae ) bir hayvandır. Keçi ,başlıca eti ,sütü ve kılı için beslenmektedir. Keçi sütü, İnsan Sağlığı açısından çok yararlı ve önemli bir besin kaynağıdır. Keçi sütünün önemi giderek artmıştır. M.Ö. 450 yıllarında ünlü Hekim Hipokrat, keçi sütünün İnsan sağlığındaki önemini ve tararlarını vurgulamıştır. Bugün dünyada yaklaşık 890 milyon adet keçi vardır.ve dünyada keçi sütü üretimi yılda yaklaşık 16.695.000 ton dolayındadır Türkiyede yaklaşık 70.000 ton civarında keçi sütü üretilmektedir. Bu önemli düzeyde keçi sütü üretimi ile Türkiyemiz keçi sütü üretiminde , Hindistan’dan sonra dünyada 2. sırayı almaktadır. Oysaki keçi sütünün önemi ve sağlık açısından yararları toplumumuza yeterince iletilememiştir.
ÇEŞİTLİ SÜTLERİN BESİN DEĞERLERİ ( % OLARAK )
Besin Maddeleri......Keçi Sütü.....İnek Sütü.... İnsan Sütü
Su..................... .. 86,4........... 88............. 88,6
Kuru Madde............ 13,6........... 12............. 11,4
Süt Yağı.................. 3,8............ 3,7............. 3,6
Süt Şekeri(Laktoz)..... 4,7............ 4,8 ............6,9
Protein (Kazein)......... 3,1............ 3,3........... 1,1
Keçi sütünün vitamin ve mineral maddeleri ise söyledir.
Mineral Maddeler :
Kalsiyum (Ca ) : % 0,194 mg
Fosfor (P ) : % 0,270 mg
Demir (Fe ) : % 0,068 mg
Klor (Cl ) : % 0,154 mg
Bakır (Cu ) : % 0,053 mg
Toplam : % 0,8 mg
Vitaminler :
A Vitamini ( İ.Ü / g. Yağda ) : % 39
D Vitamini ( İ.Ü./ g. Yağda : %0,7
B1 Vitamini (Thiamin ) : 68 mg / 100 ml
B2 Vitamini (Riboflavin ) : 210 mg / 100 ml
KALORİ : 70 Kcal / 100 ml
Bu değerlerden de rahatlıkla anlaşılıyor ki keçi sütü vitaminler ve mineral maddeler yönünden çok güçlü bir besin maddesidir.A vitamini yönünden İnsan sütünden bile güçlüdür. İnsan sütünde A vitamini ( İ.Ü. /gr Yağda ) % 31 dolaylarındadır. Her şeyden önce süt beyaz bir sıvı değildir. Doğanın tüm memelilere ve İnsana bahşettiği bu değerli besinin her yönüyle anlaşılası gereklidir.
Keçi sütü neden beyazdır?
Sütlere sarımsı rengini veren en önemli madde süt yağında bulunan Karoten adlı renk maddesidir. Hayvana yediği yemden ve besinlerden geçen Karoten bir provitamindir ve vücutta Vitamin A ya dönüşür. Vitamin A ise Karotenin aksine renksizdir. Karoten maddesini sütlerinde bulunduran hayvanların (inek , koyun gibi ) sütleri daha sarı görünümdedir.Karoten’i Vitamin A ya çevirerek süte geçiren hayvanların (keçi gibi ) ise sütleri daha beyaz görünümdedir.
Keçiler vücut ağırlıklarına oranla daha büyük ve aktif bir Tiroid bezine (glandula thyroidea ) sahip oldukları için yemle aldıkları Karoten ‘i daha etkinlikle Vitamin A ya çevirip süte geçirebilmektedirler. Bu nedenle de Karoten bulunmayan fakat A vitamini içeren keçi sütü daha beyaz görünümde olmaktadır. Ancak besleyici (nutrisyonel) özelliği bakımından diğer sütlerden farklıdır. Zira sütü içenler direkt olarak A vitaminini aldıklarından dolayı daha şanslıdırlar.
BESLENMEDE KEÇİ SÜTÜ
Avrupa ülkelerinde süt keçilerine (Bebeklerin Sütannesi ) gözü ile bakılır. Çünkü keçi sütünün yağ ve proteinleri , inek sütünden daha ince , küçük ve yumuşak yapıdadır.. Bu nedenle de sindirimi daha kolaydır. Özellikle proteinin kolay sindirilmesi bebek beslenmesinde , hastaların ve özel diyetlerin hazırlanmasında pratik öneme sahiptir. Keçi sütü bileşim açısından da bebek beslenmesi için daha uygundur. Zira bebeğe verilmeden önce sulandırılan keçi sütü , inek sütünden daha fazla anne sütüne (İnsan Sütü) benzer yapıdadır. Besinler içerisinde , yağın sindirimi oldukça zordur. Keçi sütünün yağının kolay sindirilmesi ise bebeklerde olduğu kadar yetişkinlede de yarar sağlar.C Vitamini dışında tüm vitaminleri içeren keçi sütü , özellikle B1 (Thiamin ) , B2 (Riboflavin ) vitaminleri ve Fosforca zengindir. Bu nedenle Türkiye gibi yetersiz Kırmızı Et ve Balık tüketen toplumlarda keçi sütü ayrı bir yarar sağlayacaktır.
Keçilerin genellikle daha sağlam ve sağlıklı bir hayvan olmaları nedeniyle keçi sütleri de daha temiz ve sağlıklı olabilmektedir. Entansif ( yani Özel keçi ağılarında meraya salınmadan beslenen Keçilerde ) ve Gelişen son teknoloji ile elde edilen UHT Keçi sütü nün Tedavi de çok önemi vardır.
TEDAVİDE KEÇİ SÜTÜ
Keçi sütünün inek sütünden daha kolay sindirilebilmesi ;Peptik Ülser’lerde tedavi edici özelliği artık tüm dünyaca bilinmekte olan bir gerçektir. Küçük , büyük her İnsanda görülebilen ve Tıp dilinde PYLORİC STENOSİS adı verilen ve besinlerin Mideden Barsağa geçememesi veya sınırlanması (ülser veya yapısal bozukluk sonucu olabilir ) gibi durumlarda Keçi Sütü önerilmektedir. Proteinler ve Fosforca zengin olan keçi sütü midede asit ve alkalileri tamponlayıcı bir özellik göstermektedir. Bu özelliğinden dolayı , alkali veya asit zehirlenmelerini önlemede ve Peptik Ülserleri iyileştirmede yararlı olduğu tespit edilmiştir.
Keçi sütünün yararlı olduğu bir diğer durumda inek sütüne alerjisi olan kişilerin keçi sütü ile daha dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi olanağına sahip olmalarıdır.
Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığı raporlarına göre bebeklerdeki ölüm nedenlerinin 1/5 inin ani ölümler olduğu belirtilmekte ve uykuda görülen ani ölüm olaylarının 1/3 ünde inek sütüne alerjisi neden olarak gösterilmektedir.
İngiltere’de ise her yıl 40.000 bebekten 4000 inin inek sütüne olan alerjik durumları nedeniyle öldüğü belirtilmektedir. Yetişkinlerde ise GASRİK ÜLSER den benzer oranda ölümlerin olduğu saptanmıştır. İşte bu durumların tedavisin de başarı ile kullanılan keçi sütünün İngiltere’de yeterince üretilemediği vurgulanmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde ise bol ve yeterli keçi sütü üretebilmek için çok sayıda Entansif (Kapalı Barınaklarda) Özel Yemlerle Beslenen ve Bol miktarda süt veren Keçilerin ( Saanen keçisi gibi ) üretildikleri ve bunların örgütlendiklerini görmekteyiz.
Ülkemiz içinde Hem Ormanların korunması hem de iyi kalitede bol ve sağlıklı , Veteriner Hekimi Kontrolünde UHT ( çok yüksek sıcaklıkta sterilize edilmiş süt ) keçi sütü üretebilmek için Kapalı sistem ( üstün ırk süt keçilerinin Kapalı Barınaklarda beslenip sütlerinin elde edilmesi ) ve Sözleşmeli Keçi sütü Üretimine bir an önce geçilmesi gerekmektedir.
Tıp raporlarında bebeklerde 2-24 haftalar arasında en tehlikeli olan kusma , ishal, karın ağrısı , burun akıntısı , nefes alırken ses çıkartma , deride ısırgan otu dokunmuş gibi görüntülerin olması ve egzema gibi birçok durumların durumların ve bu durumların bazıları sonucunda olabilen oluşabilen ani ölümlerin bebekte solunum yolu enfeksiyonu veya Zatürre ile karşılaşılabileceği özellikle vurgulanmaktadır. Bu gibi durumlarda asıl nedenin , bebeklerin inek sütüne olan alerjileri gösterilmektedir. Alerjik durumun sindirilmeden emilen proteinlerden kaynaklandığı ve bu nedenle kolaylıkla parçalanıp sindirilen keçi sütü proteinlerinin böyle sorunlar yaratmadığı bildirilmekte ve bebeklere keçi sütü ısrarla önerilmektedir.
Keçi sütü veya keçi sütü ürünlerinin (keçi peyniri, keçi yoğurdu, vb ) süt ürünlerinin düzenli olarak tüketilmesinin EGZEMA ; ASTIM ; Sindirim Rahatsızlıkları , VARİS ‘lerle ilgili bazı rahatsızlıklar , Hemaroid (Basur ) , Viral apseler ve bazı alerjik durumların tedavisinde gerçekten yararlı olduğu yapılan uygulamalardan alınan sonuçlarla da gösterilmiştir. Bu nedenle keçi sütü ve keçi sütü ürünlerinin Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa Ülkelerinde HEALTHY SHOP denilen Sağlık Ürünleri satan yerlerde ve diğer süt ürünlerine oranla 3-4 kat daha fazla fiyata satıldığını görmekteyiz. Batı’da ailelerin , çocuklarının çeşitli alerji ve egzema durumlarında tedavi amacıyla süt keçileri satın alıp evlerinin bahçelerinde belediklerini de Tıp Tarihinden biliyoruz.
Batılı Hekimlerin ilaçlarla iyileşmeyen bazı devamlı ağrılar ve birçok varis ülserlerinin başarılı tedavilerinde harici olarak ve sık sık yapılan Steril Keçi Sütü ( UHT Keçi Sütü : Ziegenmilk ) pansumanının tadevide çok başarılı olduğu bildirilmektedir.
Arabistan ‘da keçi sütünden üretilen ve KİSHSK adı verilen keçi peynirinin dünyanın ilk peyniri olduğu bilinmektedir Yine Dünyanın en pahalı peyniri de Fransa’da Berri yöresinde yapılan keçi peyniri Crottin de Chavignal dir.
Keçilerarası Dünya Sür Verme Rekoru ise Melpas Mella adlı keçi 1930 yılında İngiltere’de 365 günde 3783 litre süt vererek elinde bulundurmaktadır (Guinnes Rekorlar Kitabı)
Genellikle düzenli alınan günde 300 – 500 ml keçi sütü ile gasrik ülser , petik ülser , alerjik rahatsızlıklar , astım (astma bronchiale) , varisler vb hastalıklarda tedavi şansı doğmaktadır.
Keçi sütünün İnsan sağlığı ve tedavideki önemini anlatmaya çalıştıktan sonra Dünyada en çok sütü için Entansif (Meraya Salınmadan Kapalı barınaklarda Organik yemlerle sütü için beslenen ) ve çok sütlü bir ırk olan İşviçrenin ünlü Saanen Keçisinden de bahsetmek istiyorum
SAANEN (ZANEN ) SÜTÇÜ KEÇİ IRKI
İsviçre kökenlidir.İsviçrede çeşitli keçi ırklarının seleksiyonı sonucu yüzyıllar içerisinde saf olarak geliştirilmiştir. . Kültür ırkı bir keçi olup seleksiyon sonucu elde edilmiştir. Sağlam yapılıdır. Dünyanın hemen her yerine götürülmüş ve sütü için kapalı barınaklarda özel organik yemlerle sütü için beslenmektedir. Sannen keçisi kesinlikle bir mera hayvanı değildir ve kesinlikle melezlenmelerde kullanılmamalıdır. Çünkü Çeşitli ırklarla melezlenmesi yapılmış ve maalesef hiç birisinde başarılı olunamamıştır. Süt verimi ve Yavruların yaşama şansı düşmüş melezlemeleri hemen hepsinde olumsuz sonuçlar alınmıştır.
Saanen keçisi , Bayaz renkte , nadir olarak kirli beyaz **** krem renginde , ince derili , kılları kısa ve parlak , orta büyüklükte kültür ırkı bir süt keçisidir. Boynuzlar kısa ve düz bazıları ise boynızsuzdur. Entansif (kapalı Barınaklarda )yetiştirmeye çok uygundur Memesi çok iyi gelişmiştir. Vücut genel olarak ince ve uzundur. Boyun ince ve uzundur. Vücut göğüsten (Thorax ) arkaya doğru gidildikçe genişler. Kemik yapısı çok kuvvetlidir. Yıllık sağım süresi ( laktasyon süresi ) oldukça uzundur. Yaklaşık 300 gün sağılabilmektedir. Saf bir Saanen Keçisi Entansif koşullarda iyi bir bakım ve besleme ile günde 2 -2,5 litre süt verebilmektedir. Saanen Keçisinin canlı ağırlığı ortalama 50-55 kg olup Omuz (Cidago ) yüksekliği 75-80 cm dolaylarındadır. Saanen keçisinin yavru verimi çok yüksektir. Bir doğuma düşen oğlak sayısı 1,8 – 1,9 olarak saptanmıştır. Yani ortalama olarak her bir Saanen keçisinden her doğumda 2 (iki ) oğlak alınabilmektedir . İkiz ve Çoğuz doğum oranı çok yüksek tir. ( % 90-95 )
Saanen Keçisi kesinlikle bir mera keçisi değildir bu asla unutulmamalıdır. Kapalı barınaklarda ( Hijyen , Sağlık , Havalandırma , Kaliteli ve düzgün bir besleme ve Veteriner Hekim kontrolünde çok iyi bir süt hayvanıdır.) sütü için beslenmelidir Bakımı ve beslenmesi kolaydır. .
Sağlıklı günler dileği ile….
Uzman Dr.Ali AYYILDIZ
Veteriner Hekimi
"Keçi Sütü Ve İnsan sağlığındaki Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Dr.Ali AYYILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_1965.htm
Oğuz Karsan
13-04-2009, 12:23
Merhaba.
Sn. muammer74,
Yaklaşık beş yıldan beri Saanen Keçileri ile bilgi toplamaktayım. Çanakkale, Bayramiçte süt keçisi yetiştirme projemden dolayı, bu konu hakkında bir dosya hazırlamıştım. Bazı aksilikler yüzünden projemi hep ertelemek zorunda kaldım.
Keçilerin nereden temin edilebileceği dahil, saflık dereceleri, Aşıları, beslenmeleri vs.ÇÖMÜ ( Çanakkale 18 Mart Üniversitesi) ve İzmir Bornova Üniversitesi ile ilgili çalışmaların da bulunduğu Dosyamın fotokopisini alabilirsiniz.
Saygılar
denizakvaryumu
13-04-2009, 12:48
Oğuz Bey,
ara ara buraya da ekleyin bilgileri.
Bu saanenlerle sanıldığından çok daha fazla kişi ilgileniyor.;)
denizakvaryumu
13-04-2009, 13:10
SAANEN keçisi, diğer keçi ırklara ve özellikle de ülkemizde yaygın olan kıl keçilerine göre süt verimi daha çok fazladır.
İyi koşullarda yetiştirilen bir SAANEN keçisinin ortalama verimine 10 adet kıl keçisi ancak ulaşabilmektedir
http://www.keciciftligi.com/
Oğuz Karsan
13-04-2009, 13:45
Merhaba.
Sn. denizakvaryumu,
Yaklaşık 100 sayfalık bir döküman var elimde. Hepsini buraya yazmam olanaksız. Ancak bu işe ilk başlamayı düşünenler için önemli sandığım sayfaların resimlerini çekerek koymaya çalışayım.
Bu arada en önemli kaynak olarak saydığım yayınların başında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Hayvan Yetiştirme Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Mustafa Kaymakçı'nın Keçi ve Süt Keçisi Yetiştiriciliği ile ilgili kitabı gelmektedir. Ama ne yazık ki şu anda internetten bulamadım. Belki ilgilenenler bulup indirebilirler
Topladığım bilgilerin hangi kaynaktan geldiklerini de bazen hatırlayamıyorum. Ama emin olduğum şu. Keçi işi ile yani Saanen Keçileri ile ilgili iki önemli üniversitemizde araştırma yapılıyor. Birincisi ÇÖMÜ' nün(Çanakkale 18 Mart Üniversitesi) Zootekni Bölümü, İkincisi İzmir Bornova Üniversitesinin Zootekni Bölümü.
Her iki üniversiteden de epey bilgi aldım. Gerektiğinde saf teke de verebileceklerini söylediler.
İlk sayfalardan başlıyorum.
72377
72378
72379
72380
72381
Ben zor seçebiliyorum. Umarım okuyabilirsiniz. Benim gözlerim iyi göremiyor.
Saygılar
denizakvaryumu
13-04-2009, 13:53
Teşekkürler,
yazılar okunuyor ama çok sayıda sayfayı okumak zor olacak,en iyisi bu işe girdiğimizde sizdeki bilgileri topluca istemek :)
Oğuz Karsan
13-04-2009, 14:29
Merhaba.
O zaman, keçi yetiştiriciliğinin en önemli hususu olarak sayılan aşı takvimini kopyalayayım.
5 yılı aşkın süre zarfında gerek Çanakkale, gerek Balıkesir ve köylerinde yaptığım gözlemler ve aldığım bilgiler ışığında aşının keçi için çok önemli olduğunu öğrendim.
Tabi köylümüz aşıya karşı çünkü verimi ilk başta biraz düşürüyormuş. Diyelim ki 2 kg. süt veren keçi veya koyun aşıyı takibeden ilk hafta içinde yarım kilo az süt veriyormuş. Biga, Çan, Etili ve Bandırma taraflarında yaptığım görüşmelerden de bu bölgede yetiştirilen Saanen kırması olarak yetiştirilen keçilerin günlük azami 3.5- 4 kg süt verebildiği.
Esasında yerli(kara) keçi yetiştirenlerin çoğu hayvanına iyi bakamıyor ve dağa, bayıra salıyor. Akşama kadar o tepe senin bu tepe benim gezip yorulan hayvan vereceği sütü zaten yollarda yakıt olarak harcıyor. Akşama ancak 1 kg süt verebiliyor. Memelerinin dikenlerde yırtılıp yaralanması da cabası.
Halbuki Ezine ve Bayramiç yolu üzerinde bulunan köylerde birkaç çiflik sahibi Çanakkale 18 Mart Üniversitesinin Zootekni Bölümünün yönlendirmesiyle keçi başına 4-5 kg kadar süt alabiliyorlar. Keçileri mutlu, yavruları sağlıklı.
Bu keçilerin en çok bilinen ve faydalı yanları, her sene iki bazan de ikiz yavrulamak suretiyle çabuk çoğalmaları. İyi bakımla çok süt verebiliyorlar.
Kanada'dan, İsrail'e kadar geniş bir coğrafyada ve iklimde yaşayabiliyorlar.
Malesef, Gezdiğim ağıldan çoğu pislik içinde ve pire doluydu. Haşere mücadelesi yapmaya üşenen ve bilgi eksikliğinden beceremeyen köylümüz hayvanına gereken bakımı yapmıyor. Böyle olunca da hem kendi hem hayvanı kötü şartlarda yaşıyor. Hayvan doğum zamanı da düşük yapıyor.
Özellikle Bayramiçte Tarım İlçe Müdürlüğü üzerine düşeni yapmıyor. Yetkililer köylü ile kopuk. İletişim eksikliği var. Benim bildiğim iki brusella vakası var. Kimse birşey yapmıyor.
72382
Saygılar
bahtiyar02
09-06-2009, 18:56
sevgili denizakvaryumu yerim olsa ilk besleyeceğim keçi türlerinden.yıllarca takip ettim ama yer sıkıntısı dolaysıyla bir türlü nasip olmadı.bizim burda keçi eti çok tüketilirdi.ancak şimdilerde çok azaldı.ormanlara zarar verdiği için kırsal kesimde ovalarda bakılıyor.inanın etinide sütünüde severek tüketenlerdenim.
denizakvaryumu
09-06-2009, 19:01
Bu keçiler ormanlara zarar vermiyor.
Bu nedenle bu yönüyle de tanıtılmasında fayda var.
bahtiyar02
10-06-2009, 08:57
bu çok güzel birşey.kesin yargı gibi tüm keçilerin ormana zarar verdiği. bu konuya açıklık getirdiğiniz için teşekkür ederim.çevremdekilere anlatacağımdan emin olabilirsiniz.
canannuman
06-10-2009, 10:10
Ben maalesef yazılı olarak birçok şeyi bulup okumama rağmen
Çok güvenilir diye düşünmemiz gereken Üniversitelerin meraklı vatandaşa yaptığı satış ile ilgili hiç birşey bulamadım.
Düşünüyorumda köyü uzak olan bir insan bir üniversiteden veya devlet güvenceli bir yerden neden internet aracılığı ile bu hayvanlardan edinemesin.
Örneğin internetten akvaryum balığı, kanarya bile edinebiliyorsunuz. Canlı kargo ile edinebiliyorsunuzda neden Saflık derecesi belli kilosu kulak numarası vs. belli bir Saanen tekesi sipariş edemiyorsunuz. Bu konu ile ilgili konuşulacak danışılacak halka açık bir sitede yok veya belkide biz bulamıyoruz.
Yazık acıdım. İnanın meraklandım Romonov koyunu satışı varmı diye internette nereleri gezdim ama hiç Şu kilo şu boy vs. şu aylık fiyatı budur diye satış yok.
Şimdi köylü cahil bilmez vırt zırt diyoruzda, Hadi çok okumuş bilmiş birisi bulsun şu internette güvenilir bir (Devletin kurumu olmalı bence çünkü sahıslara nasıl inanılabilirki bir belge ile onanmış birşeyle satan varsa bilmiyorum) Saanen keçisi de ben de bir çift edineyim mesela,
Kargo ile istediğim bir köye istediğim insanlara hediye göndereyim. Parasını ben istanbuldan ödeyeyim. İstediğim yerede teslimat yapılsın.
Yani 21. yüzyılda bu bukadar zormu.
rüzgarsutoprak
06-10-2009, 15:52
Yeni çıkmış bir kitabın tanıtımı yapmak istiyorum:
Yazar: Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı
Kitap adı: Türkiye tarımı üzerine notlar
Yayınevi: Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Yayınları
ISBN: 978-605-60632-0-6
Basım tarihi: 2009
Kitap, yazarın (yukarıdaki mesajlarda da adı geçiyor) daha önce farklı yer ve tarihlerde yayımlanmış makalelerinden oluşuyor. Türkiye bitkisel tarımı ve hayvancılığının geçmişi ve bugünü hakkında oldukça geniş (ama üzücü) bilgiler edinebilirsiniz. Uygulanagelen tarım politikalarıyla Türk tarımının maalesef nasıl çökertildiği anlatılıyor. Yerli tür küçükbaş hayvan (koyun ve keçi) sayısı giderek azalıyor, neredeyse yok oluyor.
Daha birkaç ay önce konuyla ilgili bir haber vardı bir gazetede. (23.08.2009, Radikal gazetesi ekonomi sayfası: http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=951107&Date=23.08.2009&CategoryID=80).
Ben de günün birinde kıra yerleşme hülyasını kuran şehirlilerden biriyim. Bu gerçekleri okuyunca insan umutsuzluğa kapılıyor.
Meltem
Sayın karsan bende annem için bu keçilerden çok istiyorum ama canlı kargo ile gebe ve aşıları yapılmış sağlıklı bir keçi alabileceğim yer tavsiye edebilirmisiniz.
Teşekkür ederim.
Sayın karsan bende annem için bu keçilerden çok istiyorum ama canlı kargo ile gebe ve aşıları yapılmış sağlıklı bir keçi alabileceğim yer tavsiye edebilirmisiniz.teşekkür ederim.
İzninizle ben tavsiye edeyim. Yerimi ayarlayınca ben de buradan alacağım inşallah. Umarım memnun kalırsınız.
http://www.saanen.org/
Samsunlu55
25-10-2009, 22:25
Ormana zararı hiç mi olmuyor. Ne bilim diğer keçiler nerde ağaç görürse gider onu yer saanen sevmiyor mu yoksa onlar gibi 2 ayagının üstüne çıkıp dalları mı yemiyor? Hiçbir keçinin ağaca hayır diyeceğini sanmıyorum. Birde şunu sormak istiyorum saanen diğerleri gibi sarp kayalara tırmanabiliyor mu zorlu arazi şartlarına uyum sağlıyabilir mi?
Ormana zararı hiç mi olmuyor. Ne bilim diğer keçiler nerde ağaç görürse gider onu yer saanen sevmiyor mu yoksa onlar gibi 2 ayagının üstüne çıkıp dalları mı yemiyor? Hiçbir keçinin ağaca hayır diyeceğini sanmıyorum. Birde şunu sormak istiyorum saanen diğerleri gibi sarp kayalara tırmanabiliyor mu zorlu arazi şartlarına uyum sağlıyabilir mi?
ağaç yeme kısmını çok iyi bilmiyorum ama bildiğim birşey var keçiyi ne kadar az gezdirirseniz süt verimi o kadar çok olur
Sn.dremre bu keçiler saf ırk mı acaba ve fiyatı ne kadar saygılar.
Samsunlu55
26-10-2009, 23:24
Ben kayalıklarda tırmanmaları kıl keçileri kadar başarılı mı diye merak ettim.
Sn.dremre bu keçiler saf ırk mı acaba ve fiyatı ne kadar saygılar.
araştırdığım kadarıyla verdiğim sitedeki satıcının elinde saf ırk bulunuyor. fiyatlar yaşa ve cinsiyete göre değişiyor ama kabaca nakliye dahil tanesi 500
Ben kayalıklarda tırmanmaları kıl keçileri kadar başarılı mı diye merak ettim.
o konuda birşey diyemeyeceğim :(
Rica ederim
Bir yardımım dokunduysa ne mutlu
Oğuz Karsan
27-11-2009, 10:02
Merhaba.
Sayın karsan bende annem için bu keçilerden çok istiyorum ama canlı kargo ile gebe ve aşıları yapılmış sağlıklı bir keçi alabileceğim yer tavsiye edebilirmisiniz.teşekkür ederim.
Sn. kılıç, uzunca bir süre bu bölüme uğramamıştım. Yazınızı şimdi gördüm. Özür dilerim.
Birçok şehirde Saanen Keçisi var. Ama Üniversiteden aldığım bilgilere göre, çiftliği nereye kurmayı planlıyorsanız, keçiyi de o bölgeden almalıymışsınız. Gerçi bu tür her coğrafyada kolayca yaşıyormuş(İsviçre,Kanada ve İsrail)
Üniversitenin söylediklerini, çobanlar da doğruluyor. Birçok kişiyle görüştüm. Eğer Google'a Hayvan pazarlama yazarsanız birçok bölgede satılan hayvanlar için ilanlar bulunuyor. 300-700 arası değişen fiyatlar var. Saflık dereceleri tabi ki önemli ama bence saf teke ile yerli keçilerle de iyi bir sürü oluşturulabiliyor.
Bayramiç'te çok örneğini gördüm.
Ormana zararı hiç mi olmuyor. Ne bilim diğer keçiler nerde ağaç görürse gider onu yer saanen sevmiyor mu yoksa onlar gibi 2 ayagının üstüne çıkıp dalları mı yemiyor? Hiçbir keçinin ağaca hayır diyeceğini sanmıyorum. Birde şunu sormak istiyorum saanen diğerleri gibi sarp kayalara tırmanabiliyor mu zorlu arazi şartlarına uyum sağlıyabilir mi?
Bu vesile ile Sn. Samsunlu55'in sorusunu da elimden geldiğince yanıtlamaya çalışayım.
Bildiğim ve gördüğüm kadarıyla Saanen Keçilerinin bizim keçilerden bir farkı yok. Eğer doğru beslenmezlerse onlar da az süt veriyorlar. Aç kaldıklarında da aynı bizim keçiler gibi iki ayak üzerine kalkıp yaprakları ve sürgünleri yiyorlar.
Kayalıklarda ve diğer arazilerde de diğer keçilerden bir eksikliklerini görmedim. Zaten bu keçilerin kökeni geyik olduğu için bazı şartlara daha dayanıklılar. Ama en uygun olanı tel ile çevrili yeşil bir arazide daha mutlu yaşayıp daha fazla süt verebiliyorlar. Tabi aşıları çok önemli.
Siz onlara ne kadar iyi bakarsanız onlarda size o kadar fazla süt veriyorlar. Bayramiç, Pervizler ve Hacıbekirler köyleri ile Kutluoba ve Türkmenlide gördüğüm keçiler hem sağlıklı hem verimli.
Saygılar
saanen.org
13-12-2009, 21:09
Arkadaşlar siteme göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı çok çok teşekkür ederim. Aynı başarıyı chorallais ve romanov koyunlarında da gösteririz.
Arkadaşlar siteme göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı çok çok teşekkür ederim. Aynı başarıyı chorallais ve romanov koyunlarında da gösteririz.
Hoş geldiniz, kendinizi burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&page=282) tanıtır mısınız?
Sayın saanen bağişlayın anlayamadım hangi siteden bahsediyorsunuz anlayamadım bu işin ticaretini yapıyor musunuz ?
skanatlar
14-12-2009, 08:43
http://www.saanen.org/
Bu siteyi bende epey inceledim. Faydalı bilgiler var. Keçilerden verim almak isteniyorsa iyi beslemek gerekiyor. İyi beslenen keçi de ağaçlara dadanmıyor. Formül çok basit.
Yukarıda ki sitede en çok ilgimi çeken konu Yapay Mera konusu. Bu başlık altında bu konuda daha geniş bilgi alabilirsek çok iyi olacak.
Saygılarımla
skanatlar
17-12-2009, 08:14
Sn.Saanen.org
Sizden ses çıkmıyor. Sitenizi inceleyince bu konuda otorite olmuş biri izlenimi ediniyoruz.
Bilgi paylaşıldıkça artar !
Saygılar
sonfenomen
17-12-2009, 10:29
Arkadaşlar herkeze merhaba,
bu konuda bende yazmak istiyorum yorumları okuyunca çok fazla bu işe girmek isteyen olduğunu farkettim. Abim çok uzun süre araştırdı ve Diyarbakırda çiflik falan kiraladılar 3 ortak ve ilk başlangıç olarak 100 saanen keçisi aldılar. konyadan yem falan getirdiler yani anlayacağınız çok fazla masraf ettiler ama sonuç hüsran çünkü bu keçiler Diyarbakırın havasına uyum sağlayamadı bırakın süt almayı keçiler ölmeye başladılar en son çare kalanları satıp kurtuldular.
demem o ki bu işe girmeyi düşünüyorsanız gerçekten çok fazla araştırın yapacağınız yere uyum sağlayabilecekler onu öğrenin.
saygılar.
skanatlar
17-12-2009, 16:24
Sn.Sonfenomen,
Abiniz keçileri nereden temin etti ? Böyle bir yatırım yapmayı düşünenlere " beslemeyi düşündükleri bölgeye yakın bir üreticiden hayvanları temin edilmesi " tavsiye ediliyor.
Ayrıca sanırım hayvanların yeni yerlerine kolay uyum sağlamaları açısından oğlak veya çepiç olarak alınması tavsiye ediliyor
Samsunlu55
17-12-2009, 22:19
Bu vesile ile Sn. Samsunlu55'in sorusunu da elimden geldiğince yanıtlamaya çalışayım.
Bildiğim ve gördüğüm kadarıyla Saanen Keçilerinin bizim keçilerden bir farkı yok. Eğer doğru beslenmezlerse onlar da az süt veriyorlar. Aç kaldıklarında da aynı bizim keçiler gibi iki ayak üzerine kalkıp yaprakları ve sürgünleri yiyorlar.
Kayalıklarda ve diğer arazilerde de diğer keçilerden bir eksikliklerini görmedim. Zaten bu keçilerin kökeni geyik olduğu için bazı şartlara daha dayanıklılar. Ama en uygun olanı tel ile çevrili yeşil bir arazide daha mutlu yaşayıp daha fazla süt verebiliyorlar. Tabi aşıları çok önemli.
Siz onlara ne kadar iyi bakarsanız onlarda size o kadar fazla süt veriyorlar. Bayramiç, Pervizler ve Hacıbekirler köyleri ile Kutluoba ve Türkmenlide gördüğüm keçiler hem sağlıklı hem verimli.
Saygılar
Aydınlattığınız için teşekkürler...
sonfenomen
18-12-2009, 10:04
Sn.Sonfenomen,
Abiniz keçileri nereden temin etti ? Böyle bir yatırım yapmayı düşünenlere " beslemeyi düşündükleri bölgeye yakın bir üreticiden hayvanları temin edilmesi " tavsiye ediliyor.
Ayrıca sanırım hayvanların yeni yerlerine kolay uyum sağlamaları açısından oğlak veya çepiç olarak alınması tavsiye ediliyor
ilk olarak çanakkaleden alacaklardı orayla görüştüler sonra dediğiniz gibi bölgeye yakın olduğu için bitlisten aldılar.
oğlak veya çepiç demişsiniz ben fazla ilgilenmediğim için onu tam olarak bilemiyorum.
saanen.org
19-12-2009, 23:41
sayın sonfenomen abiniz keçileri malatyadan aldı bakın ben ülkede kimde ne keçisi var bilirim kim neden keçi aldı bilirim şimdide rüzgar enerjisi ile keçi sağma makinası üzerine çalışıyorum. bunun yanında rüzgar enrjisi ile bahce sulama elektrik üretip kendiş yağında kavrulma da diyebilrisiniz
abinizin aldığı keçiler birincisi saf kan saanen değillerdi doğu ve guneydoğuda keçi veya koyun yani hayvanalrın hepsinin gosterişine bakılır mesela sadece bu hayvanda değil sera domatesi guseldir ama içinde estrodial maddesi vardır gizlide olsa bu kadınalrı daha dişileştirir erkekleride azda osla dişileştiri ama gorunusu gusel oldugu için bu domates alınız tarla domatesi topraklıda olsa alınmaz doğuda küçükbaş hayvan alırken et dolgunluğuna cok bakılır bundan siştemde bahsetmiştim bir diğer sebep ise malatyada saanen keçisi sürüsü var diyelim bu adam keçielrinden oğlak aldı o dişi oğlakalrı hangi teke ile eşleştirecek ben cevaplayayım ****** ya dişi oğlakalrın bababsı ile ya da kardeşleri ile boylelikle sürü 4-5 yılda körelip gidecek akraba evliliği malum hayvanlarda insanların metabolizmasıan sahiptirler
bu arad istersen abinin ortakalrının adınıda soyleyeyim biri izzet mobilya imalatcısı daha once ekinciler caddesinde beyaz esya dukkanı vardı
BAKIN ARKADAŞLAR ALACAGINIZ HAYVANI BİLİNÇLİ ÜRETİCİDEN ALIN
çiftleşmede dikkat edilecek unur sadece akraba evliliği değil boynuz ve kabak karsı cins arasındaki çekimlerde bunda onemlidir
birde bilgi paylaştıkca buyur diyen arkadasım sadce musterilerimize bilgi veriyoruyz bu prensibimizdir gecenlerde birisi aradı pire sorununu çözememiş aslında sadec bir kelime soylesem pireleri biter keçisind ebirdaha parazit kalmaz ama ben onu oğrenene kadar neler cektim bir bilseniz ve dahası birindede tümör seklinde ur cıkmıs bu tüberkilozdur bunu onlarca vetriner gecirtemmiş o da kusra bakmasın bizim hayvanalrımzıda oyle bişey cıkmaz sattıklaırmzıdada onun onlemi oğlakkken alınır sattığımız tum oğlakalrın sadece aşı maaliyeti 70 lirayı bulkuyor ama bunu alıcı bilmez ****** oğlakmı oğlak işin diğer yuzunu tek biz biliriz birisi daha aradı keçi ciğer aşısı yaptırmamıs anlaşılan keçileir salgın hastalıkla ölmeye başlamış bakın bunu ülmeizde çözecek veteriner sayısı 10 u gecmez hatat aşısının adını bile bilmezler merak ettiğiniz hersey sitede vvar bunlarda var dikkatli ve sürekli takip ederseniz bulursunuz ya da müşterimiz olmanız gerekli
BENİ ANLAYIŞLA KARSILAYIN LÜTFEN BUNLARA SAATLERCE KAFA YORUYORUM
KALIN SAĞLICAKLA HAYVANLARIMIN HERDAİM ARKASINDAYIM BİZDEN ALIŞVERİŞ YAPANLAR REFERANSLARIMIZDA YER ALDIKALRI İÇİN DAMIZLIK SATISINDA SORUNDA YAŞAMAZLAR
saanen.org
19-12-2009, 23:54
AŞAĞIDAKİ YAZILI OLAN METNİ CEVAPLAMAK İSTEDİM
Bu vesile ile Sn. Samsunlu55'in sorusunu da elimden geldiğince yanıtlamaya çalışayım.
Bildiğim ve gördüğüm kadarıyla Saanen Keçilerinin bizim keçilerden bir farkı yok. Eğer doğru beslenmezlerse onlar da az süt veriyorlar. Aç kaldıklarında da aynı bizim keçiler gibi iki ayak üzerine kalkıp yaprakları ve sürgünleri yiyorlar.
Kayalıklarda ve diğer arazilerde de diğer keçilerden bir eksikliklerini görmedim. Zaten bu keçilerin kökeni geyik olduğu için bazı şartlara daha dayanıklılar. Ama en uygun olanı tel ile çevrili yeşil bir arazide daha mutlu yaşayıp daha fazla süt verebiliyorlar. Tabi aşıları çok önemli.
Siz onlara ne kadar iyi bakarsanız onlarda size o kadar fazla süt veriyorlar. Bayramiç, Pervizler ve Hacıbekirler köyleri ile Kutluoba ve Türkmenlide gördüğüm keçiler hem sağlıklı hem verimli.
Saygılar
arkadaşım iyi gezmişsinde kendini keçielrin yerine koy bakalım senide tel örgü içinde sulu mera yaniş sürekli rutubetli ortamda tutalım ne istersin sucukmu yoksa karidesmi hep onlardan yani birkaç çeşit belkşide hepsinin bol proteinlisindne olsun dersin tamam oyle besleyelim ama hergun oyle olsun sen dahamı verimli olursun yoksa gunluk her insan gibi duzenli beslenme her bitjkkiden tatma rahat bir ortamdamı daha cok mutlu olur ve verimli olursun , o tel örgü içine koymuş oldugun keçilerin tırnaklarına bir bak istersen birde eklemlerine bak ve kaç sene yaşayacaklar onuda takip et
bir konuda haklısın diyelimki sen açsın 3 gun bişey yemedin ormandasın sence n eolur
bence sende çamları yersin:-)
ee hayvan familyasındayız hepimiz birazda boyel değerlendirin ve birde kara inekle holştein ineği düşünün nekadar veririseniz okadar alırısnız ama diyarbakırdaki arkadaşlar hemen almak istediler hayvana belli bbir muddet verceksinki sonra alacaksın sen alımısın hayvanın ucuzunu alırken verimine dğeilde ücreti,ne bakmısın 300 liraya keçimi olur adam 300 liralık keçiden 500 kar edecek osla onu san satarmı bir düşünsenize bende gecens ene 8200gr süt veren keçi vardı burada bir arkadasıma 11200 tl ye sattım şimdi kanad keçilerim yıllık 1 ton süt veriyor 1.2 liradan 1200 lira artı 2 oğlak oğlakalrını 600 den satıyorum 1200 de onlar 2400 toplam getirisi var ben simdi bu keçiyi neden 2000 liraya satayımkine hem satayım desem 3000 lira veririmisin bir düşün bakalım vermzsin ****** bizim halkımızda soyle bir düşünce var keçielri alayım 3 ay içinde parası çıksın borcumu odeyeyim sonra kara geceyim yok yeryuzunde boyle bir iş arkadas varsa bende yapayım
en iyisi oğlaktan alacaksınız sitede bulunan aşı takviminin yanıunda %50 artış sağlaması için vitamin aşı takvimimizid eisteyceksiniz sobra bakın bakalım ağaçlara sarıyormu bakın bakalım gunde 4 sağımda 5 kg den aşağıaya süt yapıyrmu
BAZI KONULARDA LÜTFEN BU KEÇİYİ EN AZ 3 GUN BOYUNCA MEMELRİNE YAPIŞIP SAĞMIŞ KİŞİLER KONUŞSUN DAHA SPACULA NEDİR BİLMEYEN KİŞİLERİN KONUSARAK VEYAHUT KEÇİSİ OLMADAN KEÇİ SATAN KİŞİLERİN FORM SİTELERİNDE İLAN VEREREK TUZAKALRINA DÜŞMEYİNİZ doğruluk dürüstlük çizgimizdri elbet birgun tüm keçi sahipleri bize gelecek
SAYGILAR
Cumhur Tonba
20-12-2009, 12:35
Saanen Keçisi (Saanen Goat)
Saanen Vadisinden orijin alan bir İsviçre ırkıdır. Dişi keçilerde boyunda küpe, erkeklerde gür sakal vardır. Vucud süt tipine uygun olup ince, narin bir yapıdadır. Ön ve arka arka bavakları düzgün duruşlu olup, uzun yol yürümeye uygundur. Kaburgalar yuvarlak, memenin vucuda bağlantısı iyi, kotuk tip bezel memelidir. Bir laktasyon döneminde 750 750 kg. süt verebilir.
1983 yılında Van İlinde çalıştığım sırada Bir vakıf kanalı ile İsviçreden Saanen ve Gemsfarbige Keçi getirtmiştik. Tarım meslek Lisesinde üretimini yapıp çiftçilere dağıtılacaktı. Çeşitli nedenlerle ( İklim, ekonomik durum, Çevre) projeden vazgeçildi ve Saf ırk Saanen ve Gemsfarbige( Vucud tam ordana bölünmüş şekilde yarısı beyaz, yarısı siyah)keçileri keçileri Tarım Bakanlığına bağlı çiftliklerde çalışma yapılması için Çanakkale ve Balıkesir'e gönderilmişti.
r
birde bilgi paylaştıkca buyur diyen arkadasım sadce musterilerimize bilgi veriyoruyz bu prensibimizdir
Eğer yazdıklarınızı doğru şekilde deşifre edebiliyor isem, sadece sizden alış veriş yapanlara bilgi veriyorsunuz. Bu durumda yanlış yerde olduğunuzu size belirtmek durumundayım. Biz burda bilgiyi karşılıksız paylaşıyoruz. Ve tahmin edeceğiniz üzere, koşul koşanlara zaten izin vermiyoruz.
skanatlar
21-12-2009, 09:03
Sn.Todor ilginiz için teşekkürler.
Sizin söylediklerinize ek olarak arkadaşı yazım ve imla kurallarına dikkat etmeye davet ediyorum. Ayrıca uslubu da hiç hoş değil.
BAZI KONULARDA LÜTFEN BU KEÇİYİ EN AZ 3 GUN BOYUNCA MEMELRİNE YAPIŞIP SAĞMIŞ KİŞİLER KONUŞSUN DAHA SPACULA NEDİR BİLMEYEN KİŞİLERİN KONUSARAK VEYAHUT KEÇİSİ OLMADAN KEÇİ SATAN KİŞİLERİN FORM SİTELERİNDE İLAN VEREREK TUZAKALRINA DÜŞMEYİNİZ doğruluk dürüstlük çizgimizdri elbet birgun tüm keçi sahipleri bize gelecek
SAYGILAR
Bazı konularda bilgi ve tecrübe sahibi olan kişiler bir şey sorulduğu zaman kendilerini dev aynasında görmeye başlayıp insanlara yukardan bakan bir ede ile konuşmaya başlıyorlarya işte bende buna dayanamıyorum.
Sn.Saanen.org
Ben keçiden anlamam. Ben Elektrik Elektronik Mühendisi'yim. Bir doğasever olarak "Bilgi Biriktiriyorum" ve ilgi duyduğum konularda araştıma yapıyorum. Bu sitede bulunan arkadaşların hepsi elit insanlar. Bunu unutmayın
Bütün bilgiler sizin olsun.
Saygılar
Sayın Ajanse 1978,
Saanen keçisi ile ilgili olarak çok değişik yerlerden bilgi alabilmek mümkün. İnternet oratamından bulabileceklerinizin ancak bir kısmını bilenler bu konunun üstadı gibi davranabilir.
Google Damızlık koyun ve keçi birlikleri ile ilgili sitelerle dolu.
ARAYIN MUTLAKA YARDIMCI OLURLAR.
Zamanınız olduğunda Çatalca-Karaağaç Köyüne giderseniz TREK Hayvancılık çiftliğinden her türlü küçükbaş hayvan ırklarını görme şansınız olur.
Sevgiyle kalın.
Ben de küçük bir keçi ahırı yapıyorum (İki keçilik) henüz yarım baharda tamamlayacağım, yakınımızda ki mah. keçi besleyenler var beyaz renkte ve iki-üç oğlaklı ya bunlardan alacağım, ya da halep keçisi denen sarı ipek kıllı, uzun kulaklı keçilerden almayı düşünüyorum.
Cumhur Tonba
21-12-2009, 22:04
Bazı konularda bilgi ve tecrübe sahibi olan kişiler bir şey sorulduğu zaman kendilerini dev aynasında görmeye başlayıp insanlara yukardan bakan bir ede ile konuşmaya başlıyorlarya işte bende buna dayanamıyorum.
Sn.Saanen.org
Bütün bilgiler sizin olsun.
Saygılar
Sayın ajansel 1978
Size tamamı ile katılıyorum. Belkide Türkiye'ye toplu olarak bu keçileri getiren ekipte olduğum halde, arkadaşımız bizden daha çok uzman olmuş. Olabilirde. Fakat nerede olduğunun ve bu sitenin gayesinden bi haber. Biraz daha zeki olmasını dilerdim. Hiç olmazsa yazı yazdığı sitenin amacı nedir? Bunu incelemesini dilerim.
Cumhur Tonba
21-12-2009, 22:18
sayın saanen.org
Acaba 5o kg. canlı ağırlığında, laktasyondaki süt verimi ortalama 600 kg.olan 2 aylık hamile bir keçiye, verim payı, yaşama payı ve hamile olduğunu da dikkate alarak günlük ne kadar enerji ve protein ihtiva eden yem verebiliriz. Verdiğimiz yemlerin ne kadarı kaba yem ve ne kadarı kesif yem olmalı.
Teşekkürlerimle.
skanatlar
22-12-2009, 08:36
Sn.Ensar
Karaağaç Köyü'nü biliyorum. Hadımköy ile Çatalca arasında. Trek Hayvancılığı bilmiyodum. Ayrıca Kırklareli'nde de bir saanen çiftliği var. Toprak TV ye çıkmıştı. Dediğiniz gibi Çiftlik çok.
İlginiz için teşekkürler
skanatlar
22-12-2009, 08:40
Sn.Cumhur Tonba
Beyfendinin bu sitenin amacı ve tarzı ile ilgili bilgisi olduğunu sanmıyorum. Siteye giriç tarihi 13-12-2009 mesaj sayısı 3. Bu site kendisi için büyük potansiyel arz ediyor farkında değil.
Saygılarımla
Sayın Nariçi
Maraş ta Mado dondurmacılık Halep ile SANEEN melezlemesinden MADO BEYAZI veya MARAŞ BEYAZI denilen bir ırk geliştirdi. Bu ırk bulunduğunuz bölge için uygun olabilir.
Sayın Ajanse
TREK çiftliği Karaağaaç köyünden Bahşayış a giderken yolun sağında. Köyde kime sorarsanız bulmanıza yaardımcı olurlar.
Sevgiyle Kalın
skanatlar
22-12-2009, 09:38
Sn.Saanen.org
şimdide rüzgar enerjisi ile keçi sağma makinası üzerine çalışıyorum. bunun yanında rüzgar enrjisi ile bahce sulama elektrik üretip kendiş yağında kavrulma da diyebilrisiniz
Demişsiniz aşağıdaki siteyi inceleyin bence.Bu firmada Çanakkale'de.
http://www.ruzgarenerjisi.net/ruzgarjenaratoru.htm
Sizin oralarda rüzgar eksik olmaz. Düşünceniz güzel. Dikkat etmeniz gereken birkaç nokta:
1) Kuvvetli rüzgar durumunda panellerin kırılmamamıAlternatör ün yanmamamsı için fren mekanizması mı var rüzgara yan dönerek mi kendini koruyor.
2) Enerjiyi depolamak için kuru akü de kullanabilirsiniz oto aküsü de.Ben oto aküsünü tavsiye ederim.
3) Şarz mekanizması çok önemli Alternatör ün ve akülerin ömrünü direk etkiler.
4) İnvertör Tam Sinüs olmalı ve kapasitenizden biraz büyük seçin. Isınmasına dikat edin.
Başarılar
Sayın Saanen.org ile forum kuralları ve işleyişi konusunda hem fikir olamadığımız için şu anda üyeliği geçici olarak dondurulumuş durumda. Dolayısı ile sorularınıza cevap veremeyecek. Problemler çözülünce kaldığı yerden devam edecektir.
Yukarıda yazılı olan rüzgar enerjisi ile ilgili sitenin içeriğinden anlaşılan, sadece para kazanma amaçlanmış.Bilgilerin hiç biri sağlıklı değil.Örnek:Çap115cm-500W ile Çap86cm-60W farkı ortaya koyuyor.(Şu cm işide mm olmalı, 1150mm vs. gibi).Saygılar.
Oğuz Karsan
24-12-2009, 14:02
Merhaba.
Sayın Saanen.org ile forum kuralları ve işleyişi konusunda hem fikir olamadığımız için şu anda üyeliği geçici olarak dondurulumuş durumda. Dolayısı ile sorularınıza cevap veremeyecek. Problemler çözülünce kaldığı yerden devam edecektir.
Sn. Todor , Saanen.org adlı arkadaşımızın yazdıkları tamamen ticari endişeler ile dolu. Forumumuzun amacını da anlayabildiğini sanmıyorum. Eğer bilgiyi paylaşmak amacıyla bildiklerimizi paylaştığımızın farkına varmış olsaydı. Şimdiye kadar öğrendiklerinin standart keçi pazarlamaya çalışan çobanın bilgilerinden ziyade bir bilgi olması gerektiğini ve bizim keçi satmaya çalışan ticari rakipleri olmadığımızın da farkına varmış olması gerekirdi
Ayrıca, bu işi iddia ettiği kadar iyi yapabildiğinin ispatı olabilecek yetiştiriciliği de gösterememiş olacak ki, Saanen.org'un keçileri, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ile Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Ziraat Odası ve İl Tarım Müdürlüğü iş birliğiyle birkaç dalda düzenlenen Keçi Güzellik Yarışmasında dereceye girememiş.
Boş yere böbürleneceğine, Bayramiç, Biga ve Yenice Bölgelerindeki çiftlikleri de ziyaret etmesini öneririm.
Saygılar.
skanatlar
24-12-2009, 14:56
Sn.Musti,
Linkini verdiğim site ile hiçbir ilgim yoktur. Sn.Saanen.org' un Çanakkale de olmasından dolayı Çanakkale firması olan bu firmanın linkini verdir. Ona da internetten rüzgar enerjisini araştırırken tesadüf etmiştim. En azından fikir verebilir diye.
Saygılarımla
Sayın Nariçi
Maraş ta Mado dondurmacılık Halep ile SANEEN melezlemesinden MADO BEYAZI veya MARAŞ BEYAZI denilen bir ırk geliştirdi. Bu ırk bulunduğunuz bölge için uygun olabilir.
Teşekkür ederim, alış aşamasına gelince dikkate alacağım.
ahmetuzun2010
28-12-2009, 19:19
Merhaba.
Sn. muammer74,
Yaklaşık beş yıldan beri Saanen Keçileri ile bilgi toplamaktayım. Çanakkale, Bayramiçte süt keçisi yetiştirme projemden dolayı, bu konu hakkında bir dosya hazırlamıştım. Bazı aksilikler yüzünden projemi hep ertelemek zorunda kaldım.
Keçilerin nereden temin edilebileceği dahil, saflık dereceleri, Aşıları, beslenmeleri vs.ÇÖMÜ ( Çanakkale 18 Mart Üniversitesi) ve İzmir Bornova Üniversitesi ile ilgili çalışmaların da bulunduğu Dosyamın fotokopisini alabilirsiniz.
Saygılar
Oğuz bey,
ben çanakkale tarafında (bayramiç ezine ayvacık..) saanen keçi çiftliği kurmayı planlıyorum.
süt satışı konusunda sorun oluyor mu?
düşünürseniz beraber çalışabiliriz.
selamlar
Sanen Çiftliği Kurmayı DÜŞÜNEN ARKADAŞLAR.
Ortak bir proje geliştirmeyi düşünürseniz, bende katılabilirim. Halen benim Saanen - Maltız melezi yaklaşık 40 adetlik bir sürüm KIRKLARELİ -Karıncak kÖYÜNDE durmakta.
Bir şeyi hatırlatmam da fayda var.
BAŞINDA DURMA İMKANINIZ YOKSA HAYVANCILIK PROJELERİNE HİÇ KALKIŞMAYIN.
Sütün pazarıda enteresan.
Müşterisi hazır ama mandracıların büyük bir çoğunluğu KASKETLİ ŞEYTAN.
Düzgün mandracılarla karşılaşmanızı dilerim.
Sevgiyle kalın.
Oğuz Karsan
29-12-2009, 23:42
Merhaba.
ben çanakkale tarafında (bayramiç ezine ayvacık..) saanen keçi çiftliği kurmayı planlıyorum.
süt satışı konusunda sorun oluyor mu?
düşünürseniz beraber çalışabiliriz.
selamlar
Sn. ahmetuzun2010,
Değerli teklifiniz için teşekkür ederim. Hala araştırma safhasındayım. Çanakkale taraflarında bu işin en iyi yapılabileceği yer bence Bayramiç veya Ezinedir. Neden derseniz, Türkiyenin en büyük peynir üreticileri orada. Tahsildaroğlu, Çamlıcalı(Tacettin Temel), Özsoylar, RK, Öztürkler, Hak, gibi isimlerin o bölgede özellikle de Bayramiç-Ezine arası bu iş için uygundur.
Ayvacık veya başka bölgeler de olmaz değil. Olabilir ancak mandralar belli bir alanda süt topluyorlar. Tahsildaroğlu'nun Bornovaya kadar gidip süt topladığını duymuştum. Mandralardan uzaklaştıkça da süte ödedikleri para azalıyor. Yani süt toplama menzili uzadıkça, mazotu bir anlamda çiftlikler öder duruma gelir.
BAŞINDA DURMA İMKANINIZ YOKSA HAYVANCILIK PROJELERİNE HİÇ KALKIŞMAYIN.
Sn. ensar, Bu lafınızı her çiftliğin duvarında bulunması gereken bir yazı olarak nitelendiriyorum. Çok doğru bir tesbitte bulunmuşsunuz. Kasketli şeytanlara da dikkat etmeli. Veteriner olan bir dostum şöyle demişti " Peynircier Mercedes ile gezerler, Sütü satanlar ise Mobilet ile" Yıllar geçtikçe bu lafın da çok doğru bir tesbit olduğuna kanaat getirdim.
Saygılar
herkese merhaba ben kendi bildiğim kadar ve öğrendiğim kadar bilgilerimi sizinle paylaşacam ..
ben bu keçilerden almak istedim ...... org çiftliği ile görüştüm herşey tamam alacaken vazgeçtim çünkü
1 bu keçiler çok nazik ve nazlı apatasyon süresince çok dikkatli plmak gerekiyor..
2 memeleri çok hasas olduğu için elle sağılmaması lazım makinede sağılması gerekli
3 besleyecek olanalar alt yapısını iyi hazırlamaları kapalı ve mera üsülü olsa bile parazit ve pirelerin ürememesini sağlamak lazım...
ben mardin de yaşıyorum bırada çok güzel süt ve döl verimi yüksel olan maltiz kırması var onlardan temin eteme çalışıyorum verim özelliklerini kendim gördüm sizinle paylaşayım ..
2 doğdum sonra ikiz ve üçüz
süt verimleri 3-5 kilo arası
sağım süresi yaklaşık 6 ay bu benim kendi komşumda gördüm almak istiyorum bana oğlakları bedava vereiyor ama ben keçi istiyorum bakalım o stamasazma başımın çaresine bakarım...
birde bilgisi olan arkadaşlardan keçilerin bitlenmesini nasıl engelleriz **** önlem olarak ne yapabiliriz birçok araştırmama rağmen bir çözüm bulamadım ..
herşey için teşekkürler düzgün yazamadığım için özür dilerim...
Oğuz Karsan
01-02-2010, 15:09
Merhaba.
Sn. sistem_,
Saanen Keçileri, bizim kara keçi dediğimiz keçilere nazaran daha verimli tabi bakarsanız. Bu keçiler soğuğa ve sıcağa dayanıklı ancak, belli bir bölgede büyüyen keçiyi başka bir iklime taşımada problemler olabiliyor.
Ağılınız temiz olmalı, tercihen beyaz veya mavi renge boyanmalı(mavi rengin, böceği ve sineği uzak tuttuğu bir gerçek) Hayvanların altı temiz ve kuru olmalı. Birçok yerde keçilerin veya koyunların ıslak zeminde yattığını gördüm. Bu hayvan ne kadar sağlıklı oplabilir?
Aşılar da önemli. Tarım İlçe Müdürlüğüne başvurursanız size yardımcı olacaklarını sanıyorum. Köylü arasında yerleşmiş bir laf da şudur: " Aşı olan hayvan süt vermez" bu laf da yanlıştır. Belki bir iki gün süt veriminin azaldığı doğrudur ama sonra bu verimi telafi ederek katlar.
Bir de fuarda görmüştüm sinek kağıdı gibi bir malzeme vardı. Onu da kullanabilirsiniz bulamaz iseniz kavanoza bir parça reçel veya şeker koyun sinekleri veya haşaratı bu şekilde azaltabilirsiniz. Ama en önemlisi hayvanların altı kuru olmalı ve tercihen kuru saman sık sık(kirlendikçe değiştirilmeli.
Şimdi artık teknoloji herşeyi yapıyor. Köpeklere takılan pire tasmaları gibi büyük ve küçükbaşlara da takılanları var. Ama fiyatlarını bilmiyorum.
Bulabildiklerim ve bildiklerim bundan ibaret.
Saygılar
Merhaba.
Sn. sistem_,
Saanen Keçileri, bizim kara keçi dediğimiz keçilere nazaran daha verimli tabi bakarsanız. Bu keçiler soğuğa ve sıcağa dayanıklı ancak, belli bir bölgede büyüyen keçiyi başka bir iklime taşımada problemler olabiliyor.
Ağılınız temiz olmalı, tercihen beyaz veya mavi renge boyanmalı(mavi rengin, böceği ve sineği uzak tuttuğu bir gerçek) Hayvanların altı temiz ve kuru olmalı. Birçok yerde keçilerin veya koyunların ıslak zeminde yattığını gördüm. Bu hayvan ne kadar sağlıklı oplabilir?
Aşılar da önemli. Tarım İlçe Müdürlüğüne başvurursanız size yardımcı olacaklarını sanıyorum. Köylü arasında yerleşmiş bir laf da şudur: " Aşı olan hayvan süt vermez" bu laf da yanlıştır. Belki bir iki gün süt veriminin azaldığı doğrudur ama sonra bu verimi telafi ederek katlar.
Bir de fuarda görmüştüm sinek kağıdı gibi bir malzeme vardı. Onu da kullanabilirsiniz bulamaz iseniz kavanoza bir parça reçel veya şeker koyun sinekleri veya haşaratı bu şekilde azaltabilirsiniz. Ama en önemlisi hayvanların altı kuru olmalı ve tercihen kuru saman sık sık(kirlendikçe değiştirilmeli.
Şimdi artık teknoloji herşeyi yapıyor. Köpeklere takılan pire tasmaları gibi büyük ve küçükbaşlara da takılanları var. Ama fiyatlarını bilmiyorum.
Bulabildiklerim ve bildiklerim bundan ibaret.
Saygılar
bilgileriniz ve araştırmanız için çok teşekkür ediyorum...
Saanen Keçileri Hakkında Önemli Bilgiler ve Tavsiyeler…
ilindiğinin aksine saanen ırkı keçilerin 3 litre ve üerinde süt verebilmeleri için en a 3 yaşına gelmiş ve 3. laktasyon dönemine girmiş olmaları gerekmekte.
2- İlk 2 yıl boyunca 1.7 litre süt ortalamasının üstüne çok nadir çıkabilirsiniz
3- Yüksek süt verimine sahip olan hayvanlarınızı (3.5 litre ve üzeri) günde 3 defa sağmanız önerilir.
4- Saanen ırkı keçilerin meme yapıları çok narin ve hassas olduğu için ve çok çabuk mastit ya da diğer meme rahatsızlıklarına yakalanabildiklerinden dolayı hayvanlarınızı süt sağım makinesi ile sağmanız önemle önerilir. Aksi takdirde hayvanlarınızın memelerini kör etme riskiniz artar.
5- Sağım işlemi bittikten sonra Hayvanların memelerini Summer Teatcare Plus gibi Mastit önlemeye yardımcı, sinek kovucu özelliğe sahip Meme başı Daldırma sıvılarıyla memeyi dezenfekte edin. Bu sayede hayvan yere yatsa da memeye herhangi bir mikrop ya da bakteri bulaşmasını engellerisiniz.
6- Hayvanları sağmaya başlamadan önce memeleri hafif ılık bir suyla önceden temizleyin ve Süt sağım makinesinin proplarını ondan sonra hayvana takın.
7- Normal keçilerde teke katımı 7 aylık olmasına rağmen saflık derecesi yüksek olan Saanen Irkı Keçiler diğer ırklara göre biraz daha geç geliştiği için dişilere tekeyi en az 14 aylıkken katmanız tavsiye edilir. Bunun nedenleri de;
a) 7 aylıkken teke katıldığında alacağınız yavru anne rahminde tam olarak gelişmediği, gelişse de ufak bir yavru elde edeceğiniz için ne yavrudan verim alabilirsiniz nede anneden. Yavrunun ölme Riski %70 oranında artar.
b) Anne Halen oyun çağında ve ergenliğin başında olduğu için doğurduğu yavruya ne yeterli oranda süt verebilir ne de onunla diğer anneler gibi ilgilenir. Bir bakarsınız anne yavrusunu kabul etmez ve kabul etmediği içinde bir çok sorunla uğraşırsınız.
8- Yüksek Süt verimi alabilmek için Mutlaka ama Mutlaka Yapay mera ya da kaliteli meranız var ise oda olur ve Fabrikasyon yemlerini kombine olarak kullanmalısınız. Aksi takdirde hayvanlardan 2-2.5 litre sütün üzerine çıkmazsınız.
9- Bu hayvanlar dağınık yayılmadığı için ve ağılda ufacık bir alan içinde yattıkları için her hangi bir hastalık çok hızlı bir şekilde yayılır ve eğer rahatsız hayvanı önceden fark etmediyseniz bir anda tüm sürünüz o hastalığa bulaştırırsınız.
10- Mutlaka Karantina bölmeniz olmalı ve hayvanlardan her hangi birinde en ufak bir sorun gördüğünüzde onu sürüden ayırmalısınız.
11- Saanen Irkı Keçiler Çok besili ise Doğumlarda çok zorlanırsınız, süt verimlerinde hayvanlar yağlandığı için ciddi düşüşler gözlemlersiniz ve bu hayvanlar süt verimi yüksek olan Kültür Irkı Keçiler oldukları için Dişileri Kolay kolay besiye çekemezsiniz. Saanen Irkı Keçilerin önemli özelliği süt verimidir. Ve en az hayvanla en çok süt verimine yönelik çalışılmalıdır.
12- Çok Besili Hayvan = Çok Fazla Süt DEĞİLDİR!!!
Çok Besili TEKE = Çok İyi Bir DAMIZLIK ANLAMINA GELMEZ!!!
Hayvanların Hızlı, Çevik ve Hareketli olmaları ÖNEMLİDİR!!!
13- Bu ırkı besleyecekseniz öncelikle ama öncelikle Piyasa araştırmasını tam olarak yapın. Kim nerden, nasıl ve ne kadara sütü alıyor. Duyduğunuz 4-5 litre süt olaylarına aldanıp Kağıt kitap hesabıyla işe kalkmayın. Çünkü Teorik bilgilerle pratik bilgiler arasında dağlar kadar fark vardır. Kitapta her şey normal gibi görünse de iş hayvan bakımına geldiğinde ciddi sorunlar ve risklerle karşılaşacaksınız. Bunları mutlaka ama mutlaka göz önünde bulundurun.
14- Bakacağınız hayvan ya da hayvanlar Canlı Hayvan oldukları için Canlı Hayvan = %100 Risk tir mantığıyla işe yaklaşın. Çünkü bu hayvanların insanlar gibi ağızları yok. Nerelerinin ağrıdığını ya da kendilerine ne olduğunu anlatamazlar. O yüzden 100 hayvanınız var ise bu 100 hayvanın hepsinin Risk potansiyelinde olduğunu asla ama asla unutmayın.
15- Örneğin Hayvan Satın Aldınız ve X Şehrinden Y Şehrine Hayvanı Naklettiniz. Satın Aldığınız Hayvanların o bölgeye adapte olma süreçleri en az 5 ay dır.
Nedenleri;
a) Aldığınız bölgede hayvanın yediği yem ve mera yapı farkı
b) İklim yani, Hayvanın doğduğu ve büyüdüğü yerdeki yükseklik, iklim elementleri, sıcaklık, soğukluk, gece-gündüz arası sıcaklık farkları.
c) Hayvanların aldığınız yerdeki bakımları ve psikolojileri. Hayvanların psikolojileri olur mu gibi bir soru sormayın bu konu da hayvanlar bizden çok daha hassaslar. Eğer yeni gittiği yeri beğenmez ise o hayvandan hiçbir şekilde verim alamazsınız.
16- Eğer Süt verimi olan bir saanen alacaksanız ve almaya kalktığınız sırada hayvan süt veriyor ise mutlaka hayvanın süt verimini kontrol edin. Gerekirse çiftliklerde bir kaç gün kalın ve o hayvanların verimlerini görün.
17- Eğer Oğlak alacaksanız Çiftlik sahiplerinden Oğlakları annelerinin yanına salmalarını isteyin. Çünkü oğlak kaç aylık olursa olsun mutlaka annesinin yanına gider ve bu sayede alacağınız yavrunun annesini de tam olarak görmüş olursunuz. Bunu söylememin Nedeni de Şudur. Bizim Kendi yapmış olduğumuz çalışmalarda Suudi Arabistan Kökenli olan Kıl Keçisine benzeyen ve süt verimi yüksek olan Halep Keçimizi Saanen Irkı Tekelerle Çiftleştirdiğimizde Bembeyaz Fenotip olarak Saanen’e çok benzeyen yavrular elde ettik. Saanen Tekelerinin Genleri O kadar baskındır ki simsiyah keçiden bile bembeyaz yavru elde edersiniz.
18- Saanen Keçisi Alırken Tuaf fiyatlar görünmekte. Size Şöyle Bir soru Soruyorum. Madem 3-4 litre süt veren bir hayvan var ve laktasyon süresi 7 ay ise ve bu hayvan sadece süt satışından kendisini 2 ay gibi bir sürede amorti ediyor ise Neden Bu fiyatlara satılıyor? Her Beyaz Keçi SAANEN DEĞİLDİR!!!
19- Bu Irk Son derece Narin Bir ırk olup Bu ırk eğer sizi sever ve sizin onun Abisi ya da babası olarak görür ise dediğiniz her şeyi yapar. Ne hayvanların alana salınımın da sorun yaşarsınız ne de ahırda hayvan beslediğinize dair bir belirti oluşur. Son derece sessiz ve uysal bir hayvandır. Ama bu ırka Diğer ırklara **** bazı bakıcıların davrandığı gibi Kötü muamele, Hayvanlara eziyet , Sopa ile vurma gibi yaklaşımlarla Hayvanlara Hükmetmeye ve sizin emrinize itaat etmeye çalışırsanız İnanın ki hayvanlar sizi hiçbir şekilde dinlemez ve zayıf anınızı kollayıp yapmadıklarını bırakmazlar.
not : bir internet sitesinden alıntıdır...
kutsalkoz
18-02-2010, 18:46
anladımki tecrübe en önemli şey. eğer yeterli deneyim yoksa bu iş riskli göründü bana. belkide küçük çapta denemek gerekli. yani 3-5 keçi almalı bakmalı. ama amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. bu işi yapan biri varsa aramızda belki en güzelini onlar söyler. sizce bu işe yatırım akılcımı..
bana çok akılcı gelmedi.
begonya26
04-03-2010, 11:30
3 çocugum var ve onlara dogal ve besleyici olan keçi sutunu içirmeyi çok istiyorum ve bol sut veriminden dolayı seaneni dusunuyordum ama elle sagımda memeleri körelir vs duyunca acıkcası korktum birde has seanen kecisine ulasması sanırım çok zor olucak bakalım kısmet insaallah birgun benimde imkanım olurda alırım bir çift keçi ve beslerim öpe okşaya.
3 çocugum var ve onlara dogal ve besleyici olan keçi sutunu içirmeyi çok istiyorum ve bol sut veriminden dolayı seaneni dusunuyordum ama elle sagımda memeleri körelir vs duyunca acıkcası korktum birde has seanen kecisine ulasması sanırım çok zor olucak bakalım kısmet insaallah birgun benimde imkanım olurda alırım bir çift keçi ve beslerim öpe okşaya.
hocam benim size tavsiyem yakonınınzda bulunan keçileri tercih etmeniz olur ben mardin de yaşıyorum ve burada çık iyi maltiz kırması var 2 ve 3 doğurup süt verimleri 2 ile 3 litre arasında ...
saanenler kanımca çok hassaslar...
bu sütün tadı nasıldır?
Güzel bir soru ama herhalde cevaplamak bir o kadar zor... Aramızdaki gizli Hemingway'ler ortaya çıkacak sanırım
muammer74
10-03-2010, 18:38
değerli arkadaşlar ben gecen yıl 2 dişi 1 tekeyi zonguldak gökcebeyden aldım Bartına götürdüm şuanda dişiler hamile babam bakıyor merakla bekliyoruz doğumlarını
bunları amerikadan gelme elle sağım makinası alarak sağımını yapacağız 150tl civarı dişiler 20aylık teke 13 aylık
keçilerde bit olayı cok oluyor belirli aralıklarla ilaclamak gerekiyor
bu sütün tadı nasıldır?
Sn Algül Keçi sütünü İstanbuldaki Büyük marketlerde bulabilirsiniz her ne kadar UHT tadını değiştirsede içiminin güzelliğinin fazla etkilenmediğini göreceksiniz.
Afiyet olsun
Sevgiyle kalın
3 çocugum var ve onlara dogal ve besleyici olan keçi sutunu içirmeyi çok istiyorum ve bol sut veriminden dolayı seaneni dusunuyordum ama elle sagımda memeleri körelir vs duyunca acıkcası korktum birde has seanen kecisine ulasması sanırım çok zor olucak bakalım kısmet insaallah birgun benimde imkanım olurda alırım bir çift keçi ve beslerim öpe okşaya.
Sn Begonya,
Memelerin körelmesi sadece saanen için geçerli değil tüm sağılabilir hayvanlar için geçerli. Sağı öncesi ve sağım sonrası hijyen çok önemli. Eger memede süt bırakırsanız vede sağım sonrası hayvanların yaklaşık 45 dakika kadar gezinip yatmamalarını beceremez iseniz ve de yattıkları yer temizde olmaz ise sağım sırasında açılan meme uçlarından girebilecek bakteriler memede kalan süt içinde üreyip enfeksiyona peşindende memenin körelmesine yol açabilir.
Sevgiyle kalın
değerli arkadaşlar ben gecen yıl 2 dişi 1 tekeyi zonguldak gökcebeyden aldım Bartına götürdüm şuanda dişiler hamile babam bakıyor merakla bekliyoruz doğumlarını
bunları amerikadan gelme elle sağım makinası alarak sağımını yapacağız 150tl civarı dişiler 20aylık teke 13 aylık
keçilerde bit olayı cok oluyor belirli aralıklarla ilaclamak gerekiyor
Bit için ne öneriyorsunuz veya ne kullanıyorsunuz? Arıları etkilemeyecek bit ve karasinek ilacı arıyorum da yaz gelmeden. ne tavsiye edersiniz?
muammer74
13-03-2010, 09:21
babam ilaçlamayı yapıyor arıları etkilermi etkilemezmi bilmiyorum kimyasl kullanıyor adını bilmimiyorum
denizakvaryumu
15-03-2010, 22:40
http://www.topraktvnet.com/firmalarimiz/video.php?vid=42
06doğaci
02-04-2010, 09:07
Sanen keçisi yetiştiriciliğine bende merak duymaktayım.Sitede yazılan yazıları sonuna kadar okudum.Sitede keçi yetiştiriciliği ve satışınıda yapan arkadaşın yazdıkları kadar uslubuda yanlış, üzüldüm.Eğerki bişeyler biliyorsanız sırf para kazanmadığıma çare olmam demek.....sığmıyor.Bilgi paylaşılarak büyür, bundan enfazla karlı çıkacakta kendisi idi aslında.Busiteye kayıtlı olanlar zaten dürüstlüğüne inandığı kişilerden alış veriş yapıyorlar, siz burada kendi çiftliğinizin tanıtımını yapacak ve üye olmayan binlerce kişiyede sizin tabirinizle bedavadan ulaşacaktınız.Neyseki bu konuda bilgili çok sayıda kişinin yazılarıda çok faydalı oluyor.Ancak ilgili üniversite hocalarımızdanda bu konuya hassasiyet gösterip aydınlatıcı bilgilerini bizden esirgememelerini bekliyoruz.
Bolu'da bulunan Bolana firması birkaç yıldır entegre tarzında keçi sütü ve süt ürünleri işi yapmakta.Köylülere verdiği birkaç Saanen karşılığında onlardan sütünü almakta ve işlemekte.
http://www.bolana.com.tr
Belki firmadan da bilgi alınabilir.
muammer74
09-04-2010, 18:36
arkadaşlar benim kecinin bir tanesi ikiz yavruladı
hayırlı olsun. Saanenler bildiğim kadarıyla zaten ilk doğum hariç ikiz veya üçüz doğurma eğilimi gösteriyorlar.
Sn Muammer 74
İkiz doğuran keçinizin kaçıncı doğumu ? Tekenizin ikiz ya da üçüz eşi, olup olmadığını biliyormusunuz ? Keçinizin süt verimi ne kadar ?
Sevgiyle kalın
muammer74
14-04-2010, 17:38
sevgili ensar
kecimizin ilk doğumu 21 aylık teke şuanda 15 aylık ikiz **** ücüz eşli olup olmadığını bilmiyorum süt verimi belli değil şuanda yavrulara yetiyor sanırım ben ist dayım keçiler bartında babam bakıyor
Sorularımın nedeni ırk geliştirme (damızlık seçimi konusunda ) bilgi sahibi olmak içindı,
Sevgiyle kalın.
beyzagıda
15-04-2010, 17:28
Arkadaşlar maltız saanen melezlemesi bir erkek bir dişi 2 aylık oglak aldım sütten yeni kesildiler, anneleri maltız babaları saanen, anneleri beşiz dogurdu 2 sini ben aldım anne keçinin süt verimi çok iyiydi günlük beş ila altı litre civarında süt verimi vardı yukarıda okuduklarıma bakınca insanlar neden saanen diye ısrar ediyorlar anlayabilmiş degilim.
Birde sorum olacak ilk defa oglak bakıcam ne tür yemlerle ve ne kadar miktarlarda vermeliyim bilgi ve tecrübelerinizi paylaşmanızı rica ediyorum bilgili arkadaşlardan.saygılar
muammer74
18-04-2010, 15:32
kecileri aldığınız yere sorarsanız daha sağlıklı bilgi almış olursunuz biz bu yıl ilkdefa bakıyoruz bartında koyun-keçi yemi bulmakda (hazır fabrika yemi) zorlanıyoruz
ayrıca aldığınız kişiye 5-6 kg süt alırken nasıl besliyor bizlerle paylaşırsanız seviniriz.
biz gecen sene aldığımızda buğday kırması ve kuru yonca ile besledik
büyükbaş yemi (fabrika hazır yem)ile belerseniz keçilerin böbrekleri taş yapıyor ilerde kesmek durumunda kalısınız demişti aldığımız arkadaş
beyzagıda
18-04-2010, 18:14
SAyın muammer74 Aldıgım kişi keçilerini güderek bakım yapıyor bunun yanındada arpa mısır burçak karışımı yem veriyor benim güdüm yapmaya imkanım olmadıgı için bu soruyu sorma geregi duydum bilgili arkadaşlardan bilgi rica ediyorum.
büyükbaş yemi (fabrika hazır yem)ile belerseniz keçilerin böbrekleri taş yapıyor ilerde kesmek durumunda kalısınız demişti aldığımız arkadaş
Küçükbaş hayvan yemini bartında bulabilirsiniz.
TÜM HAZIR YEMLER SADECE BÜYÜKBAŞ HAYVANLAR İÇİN DEĞİLDİR.
Küçükbaş besi ve süt yemi ayrı ayrı satılıyor. Oğlaklarınız içinde Kuzu gelişim yemi kullanabilirsiniz.
Şu sıralarda bartında ot bolluğu olsa gerek eğer hiç bir şekilde yayılım yapamıyor iseniz biçilmiş ot, kepek, bonkalit, melas,razmol ve birazda hazır yemle idare etmeniz gerekir.
Sevgiyle kalın
farklı coğrafyadan yeni alınan oğlaklara yeşil ot vermemek gerekiyormuş sanırım. nedenini bilen var mı? su değişikliğimi (flora) etkiliyor diye düşündüm ama sonuçta içecekleri su yine aynı su???
caricida
19-04-2010, 12:23
arkadaşlar benim sibirya kurduma ben ense damlası yapıyorum ensesinden ilaç damlatıyorum yaklaşık 4 ay kadar koruyor damlanın tanesi ise 15 tl kadar ama bu ilaç
keçide kullanılabilirmi bilemiyorum sonuşta ete ve süte geçiyormu vücutta birikiyormu bilemiyorum.
caricida
19-04-2010, 12:27
ayrıca bende saanen.org dan bu keçilerden almayı düşünüyordum fakat bu sitedeki yazılarını okuduktan sonra almamaya karar verdim. kendileri belki güzel keçi besliyor olabilirler ama kesinlikle güzel esnaflık yapamadıklarını rahatlıkla söyleyebilirim.
Oğuz Karsan
23-05-2010, 12:29
Merhaba.
Saanen Keçileri ile ilgilenenler için, Faydalı bilgilerin verileceği bir toplantı haberi.
Ulusal Keçicilik Kongresi 2010
Kategori Kongreler
Tarih 24.06.2010 - 26.06.2010
Düzenleneceği Yer Onsekiz Mart Üniversitesi
İl Çanakkale
Organizasyon Onsekiz Mart Üniversitesi
Web Sitesi http://kecikongre.comu.edu.tr/
Saygılar
Cumhur Tonba
24-05-2010, 03:33
Sn Begonya,
Memelerin körelmesi sadece saanen için geçerli değil tüm sağılabilir hayvanlar için geçerli. Sağı öncesi ve sağım sonrası hijyen çok önemli. Eger memede süt bırakırsanız vede sağım sonrası hayvanların yaklaşık 45 dakika kadar gezinip yatmamalarını beceremez iseniz ve de yattıkları yer temizde olmaz ise sağım sırasında açılan meme uçlarından girebilecek bakteriler memede kalan süt içinde üreyip enfeksiyona peşindende memenin körelmesine yol açabilir.
Sevgiyle kalın
MASTİTİS
Bu arada sorunun ismini de hatırlamış olalım.
Mastitis, ineklerde sütün miktarını düşüren, meme bezlerinde mikroplar tarafından meydana getirilen, iltihaplı bir meme hastalığıdır. Enfeksiyon; bakteri, maya, mantar ve virüs gibi bulaşıcı etmenler ile altlık, stres, yaralanmalar, yüksek kalorili yemler, ineğe ve çevreye bağlı pek çok faktörler nedeniyle meydana gelmektedir
kirazcı35
11-07-2010, 23:10
Bendede saanen vardı,ama satmak zorunda kaldım şimdi tekrar almak istiyorum. Hayvan pazarlarına pek düşmüyor,Beyza gıda'nın keçileride iyi güle güle büyütün galiba bende maltız alıcam.Geçen gün keçi diye gittim iki koyun aldım onlarda galiba hamileymiş ,aranızda hamile koyun nasıl anlaşılır bilen varmı,şimdiden teşekkürler.
seyyah53
24-08-2010, 17:46
Sayın Kirazcı hayvanın açlık çukarları neresi onu öğrenin ilk önce internetten daha sonra iki bacağınızın arasına koyunu ters bi şekilde aldığınız zaman iki yumruğunuzla açlık çukurlarına bastırın bunu ilk deneyimde anlayamayacaksınız...sürüdeki en az 20 hayvanı bu şekilde kontrol edin açlık çukurlarındaki kitleyi algılayabildiğiniz zaman hangi hayanın gebe olup olmadığını bundan sonra anlayabilirisniz...saygılarımla
seyyah53
24-08-2010, 17:50
MASTİTİS
Bu arada sorunun ismini de hatırlamış olalım.
Mastitis, ineklerde sütün miktarını düşüren, meme bezlerinde mikroplar tarafından meydana getirilen, iltihaplı bir meme hastalığıdır. Enfeksiyon; bakteri, maya, mantar ve virüs gibi bulaşıcı etmenler ile altlık, stres, yaralanmalar, yüksek kalorili yemler, ineğe ve çevreye bağlı pek çok faktörler nedeniyle meydana gelmektedir
mastitis bir meme yangısıdır...ve çeşitleri vardır kronik mastitis klinik mastitis,subklinik mastitis,sürüde gizli mastitis gibi ...her sürüde bunlardan mutlaka birisi vardır sürünüzde mastitisi hiç zaman yok edemzsiniz **** olmamasını sağlayamazsınız önemli olan mastitisi en düşük düzeye indirmektir ...amatör yetişrtiriciler için en önemli olanlarını arkadaşımız burda sölemiş,,,,meme daldırması kullanma...sağımdan sonra hayvanları yemleme ile ayakta tutumak..kuru dönemde mastitis aşılarını yapmak...memede süt bırakmamak.. ve benim de en önemli gördüğüm kadari ile kronik yani sürüde sürekli mastitis özelliği gösterilen hayvanları tedaviye cevap vermiyorsa en kısa zamanda sürrüden çıkarımak
seyyah53
24-08-2010, 17:53
arkadaşlar benim sibirya kurduma ben ense damlası yapıyorum ensesinden ilaç damlatıyorum yaklaşık 4 ay kadar koruyor damlanın tanesi ise 15 tl kadar ama bu ilaç
keçide kullanılabilirmi bilemiyorum sonuşta ete ve süte geçiyormu vücutta birikiyormu bilemiyorum.
bahsettiğiniz dış parazitler için ise evet kedi köpek büyük ve küçük baş hayvanlarda kullanabilirsiniz..bunlardan en değerli olanı baytikol dür...fakat laktasyon döneminde uyguladığınız hayvanın sütünü 2-3 gün dökmeniz gerkir ...unutmayın kana geçen herşey sütede geçer...
kirazcı35
17-09-2010, 23:01
Sayın seyyah53 verdiginiz bilgi için teşekkür ederim. Artık biliyorum hamile ve az kaldı artık merakla bekliyoruz ama 1 aymı var onu bilmiyorum .Komşular ötekininde hamile oldugunu söylüyor ama nasip .saygılar
yesilgazi
29-09-2010, 05:44
Kütahya iklimine uyarmı.
beyzagıda
29-09-2010, 09:07
sevgili yeşilgazi kütahya ikliminede uyum saglıyor fakat ahırlarda kuru yem ile bakan sürü sahibi arkadaşlar tanıyorum yaylımı pek önermiyorlar özelikle çalılık taşlı arazilerde saanen keçisi heder oluyor diyorlar kapalı yerde bakacaksanız güdüme çıkarmıyacaksanız saaanen keçi ırkı iyi bir tercih ama ben güdüme de çıkarırım derseniz size maltız (ada)keçisini tavsiye ederim hatta saanen=maltız kırması olursa dahada uygun olur
kirazcı35
29-09-2010, 19:08
Merhabalar,saanen için her yere uyum saglıyor diyorlar. Saanenler çok sakin hayvanlar bende vardı bakımlarıda kolay ama ben satmak zorunda kaldım.Çünkü bizim meyva bahçemiz var onlarda ağaçları cok seviyorlar.amasüt verimi mükemmel inşallah sizde gercek saanen bulursunuz.selamlar
alectoris
19-11-2010, 12:19
Ankara ya da yakin civarlarinda saanen **** maltiz (ya da ikisinin melezi) keci bulabilecegimiz durust saticilar bulabilir miyiz?
Tesekkurler
kirazcı35
21-11-2010, 21:52
niye artık kimse ugramıyor bu siteye ne güzel bilgiler alıyorduk. Sayın seyyah 53 ben hala bekliyorum koyunlarda daha tık yok.Bu arada kurbanıda atlattılar.
mbordinc
27-11-2010, 11:48
Akdeniz sahil bandında saanen keçiler için ağıl nasıl olmalı?Açık,yarı açık kapalı.Örnek plan olan var mı?
Cevaplarınızı bekliyorum.Selamlar.
garlangufa
05-01-2011, 13:00
Selamlar,
Bende nacizane kendi araştırma ve fikirlerimi aktaracağım sizlere.
Öncelikle her işte olduğu gibi bu işte de bir ön çalışma mutlaka yapılmalıdır. Hele işin içine hayvan faktörü giriyorsa daha titiz bir çalışma gerekir. Tamamen projelendirmeden yapılacak bir iş motivasyonsuzluktan körelir ve artık yapılamayacak hale gelir.
Saanen keçileri hakkında çok fazla yazı okudum, çiftlik gezdim.
Süt verimi;
Saanen in türkiye şartlarında süt verimi günde 2.2 litre (dikkat edin yıllık ortalama, yani sağıldığı ortalama 280 gün deki ürettiği sütü 365 e bölersek) , tabiii 4-5 litreye çıkan istisnalar da olabilir.
Yavrulama;
0-24 aylık ortalama yavrulama %58 ikiz,%35 tek ve %2 üçüz gerikalan da fire...
Burada anlamadığım ve kesin emin olamadığım tek konu var. Aşağıdaki linkte de göreceğiniz gibi bu keçi 6 ayda bir doğum yapıyormu ?
Aşağıdaki linkteki projede 6 ayda bir doğum yaptığı varsayılarak projelendirilmiş, bilenler lütfen cevap versin...Makina mı bu hayvan ?
http://www.indg.in/upload-1/agri_folder/150%20Goats%20Report.pdf
Verim ve yaşam şartları;
Bulunduğu ahır mutlaka ama mutlaka çok çok iyi havalandırılmalı, Yabancı ahırlarda ızgaralı sistem daha çok tercih ediliyor fakat soğuk yerlerde toprak zemin ve etrafı açık.
Kaliteli yem ve yeşillik eksik edilmemeli,
Keçi bu ağaç yaprağı çok sever, ağaç yemiyor diyen yalan söyler
Etrafı kapalı ve bataklık gibi çamur olmayan bir alanda gezinmeli,
Süt verimi için boynuzları mutlaka 2-3 haftalık iken köreltilmeli. Bakın internetten, süt verimi çok yüksek sürülerde hiç boynuzlu saanen keçisi bulamazsınız.
NOT: Kesinlikle uzman değilim, tam tersi edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Yalnış bildiğim ve eksik olduğunu düşündüğünüz şeyler varsa mutlaka burada paylaşalım. Bu işi yapacaksak en iyisini yapalım. Bir heves olarak değil.
Kalın sağlıcakla
Arkadaşlar herkeze merhaba,
bu konuda bende yazmak istiyorum yorumları okuyunca çok fazla bu işe girmek isteyen olduğunu farkettim. Abim çok uzun süre araştırdı ve Diyarbakırda çiflik falan kiraladılar 3 ortak ve ilk başlangıç olarak 100 saanen keçisi aldılar. konyadan yem falan getirdiler yani anlayacağınız çok fazla masraf ettiler ama sonuç hüsran çünkü bu keçiler Diyarbakırın havasına uyum sağlayamadı bırakın süt almayı keçiler ölmeye başladılar en son çare kalanları satıp kurtuldular.
demem o ki bu işe girmeyi düşünüyorsanız gerçekten çok fazla araştırın yapacağınız yere uyum sağlayabilecekler onu öğrenin.
saygılar.
Saanen in türkiye şartlarında süt verimi günde 2.2 litre (dikkat edin yıllık ortalama, yani sağıldığı ortalama 280 gün deki ürettiği sütü 365 e bölersek) , tabiii 4-5 litreye çıkan istisnalar da olabilir.
Bu kısmı anlamadım verimi 365'e mi bölerek elde ettiniz ? 280 gündeki verim olarak ne değeri aldınız?Benim bildiğimde süt veriminde dalgalanmalar var .Önce artar sonra duraklar sonra azalmaya başlar ve durur.
garlangufa
05-01-2011, 15:56
Sayın Delimus,
Benim verdiğim rakkam internetten okuduğum yazılarda ve ziyaret ettiğim çiftliklerden öğrendiğim rakkam. Bazıları 1 saanen yılda yani sağıldığı süre içeririnde (laktasyon sanırım) 500 litre süt verir derken bazıları da 1000-1200 litre süt veriyor diyorlar. Ben ortalama 800 litre düşünerek bu rakkamı 365 e böldüğümde 1 yıldaki 2.2 günlük süt üretimini yazmıştım.
Saygılar,
celalsubasi
14-01-2011, 22:04
arkadaslar ben yeni uye oldum benim elimde 100 un ustunde saanen var hedefim 500 e cikmak ayrica 200 e yakın da merinos var onda hedefim yok cogalsin cogalabildigi kadar :), ayrica avustralyadan koyun getirtmek icin sozlesmemi imzaladim deneme icin dorper getiriyorum gerisi merinos .Saanen icin yazilanlari okudum ben de 5 aydir var bu guzel hayvanlar gercekten cok mubarek hayvanlar 4 litre veriyormus 5 litre veriyormus inanin daha yeni dogurmaya basladilar tam bilmiyorum ama ben 2 litreden hesap yapiyorum yine cok karli cunku herseyi disaridan satin alarak gunluk yem maliyeti 50 kurusu gecmiyor senede 500 litre sut verse 2 senede 3 sefer dogursa senede 2 -3 yavru yapar sutu degerlendirmek size kalmis.Sizin tek yapmaniz gereken asi programina cok iyi uymak cunku gelebilecek hastalıklarla surunu %70-80 nini birkac gunde kaybetmek isten bile degil bizim kara keciler gibi sanarsaniz hata yaparsiniz gercekten ozel ilgi ve bakim istitorlar
Cumhur Tonba
14-01-2011, 22:24
LAKTASYON
EMZİRME (LAKTASYON): Gebelik boyunca, hormonal etkilerle gelişen meme bezleri doğumdan sonra ilk 2-3 gün içinde süt yapmaya ve salgılamaya başlar. Bu olay tıpta laktasyon adını alır. Memenin doğumdan sonra ilk olarak salgıladığı süt “kolostrum” adını alır ve koyu kıvamlı ve sarımtırak renklidir, besleyici özelliği fazladır. Yaklaşık olarak 4-6 gün sonra kolostrum giderek kıvamını kaybeder ve renki beyazlaşır.
Genel olarak sığırlarda laktasyon süresi insanlarla aynıdır. Yani bir inek genelde bir yılda bir yavru verir. O da çok iyi takip edilen modern işletmelerde. Koyunlarda ise durum değişebilir. 2 senede 3 doğum yaptırılabilir.
Bir hayvanın süt verimi denilince akla ilk gelen şey bir laktasyonda verdiği süt olarak algılanmalıdır. Yani bir doğumdan, diğer doğuma kadar geçen sürede verdiği süt.
saanen keçilerinin anavatanı İsviçrede verimleri ortalama 700-800 kilo olup, 1500 kg. a kadar çıkabilmektedir. Laktasyon süresi ortalama 270 gün civarındadır.
arkadaşlar forumda yazılanları dikkatle takip ediyorum, bende Çanakkale bölgesinde işalah yakın zamanda entansif keçi çiftliği kurucam ve bu çiftlikte elde ettiğim süt için mini bir mandıra kurmak istiyorum. Kısacası keçi sütünü işleyip peynir olarak piyasaya sürmek amacımdır. 1 yıllık araştırma sonucunda bu kararı verdim. Fakat bilindiği gibi damızlık sorunu var, daha doğrusu kiminle konuşsam bu sorundan bahsediyor. Yurtdışından getirildiğini biliyorum, ilk olarak Avustralyadan getiren birkaç firma olduğu söylendi. Uzak olduğu için ciddi bir maliyeti var. Ayrıca Yunanistandan daha uygun fiyata getirilebileceği söyleniyor ama kimlerin getirdiğini bilmiyorum. Gittiğim fuarlarda tavsiyeler ve önemli bilgiler aldım. Sonuçta yüksek döl verimli, annesinin süt verimi, hangi bölgede yetiştireceksem o bölgenin iklim şartlarına yakın yerden almamı ve sertifikalı olmasına dikkat etmemi bütün herkesin söylediği ortak düşünce. Acaba tavsiyeleriniz neler olabilir? Çanakkale bölgesinden iyice araştırıp dediğim özelliklere sahip keçileri almak **** yurtdışından Avustralyadan pahalı gelirse Çanakkale iklimine yakın, getirttilebiliyorsa( izin varsa) Yunanistan dan getirtmek, uygun ve doğru hangisi olur? tabi yurtdışından getirtmenin riskleri olurmu olmazmı buda ayrı bir soru işareti... Bilgisi **** tavsiyesi olan bu konuda bilgilerini aktarırsa çok sevinirim.
Saygılar
eski tohum
05-03-2011, 01:32
merhabalar
romanoz koyunları da saanenler gibi ünlü bende duydum
ancakj saanenler çok güzel hayvan
saanenlerden bir çift nerden sağlayabiliriz?
eski tohum
05-03-2011, 01:33
bir de bildiğim kadarıyla yurtdışından canlı hayvan getirmek çok zor.deli dana hastalığı yüzünden birtek avustralya üzerinden getirtiyorlar
selamlar
seyyah53
07-03-2011, 13:41
Keçicilik yapılacaksa ilk olarak düşünülmesi gereken keçinin nasıl havadan ve yemden değilde keçiyi yetiştirecek olan kişinin ne istediğidir...
Bu ne demek keçiye kim bakacak...keçi çiftliği kuracaksınız fakat kurduğunuz çiftlikte kalacakmısınız yoksa başına bir bakıcı yerleştirip haftada bir uğrayacakmısınız...?
Bu günümüz hayvancılığında en büyük sorunlardan bir tanesidir...atlanmamalı..önemi bakıcı size yeminizi başka birine sattığı **** öldü diyerek oğlaklarınızı başka bir yere sattığı **** bir anda işi bırakıp gittiği zaman anlaşılır...
Keçi yetiştiriciliğinde en büyük etkenlerden bir taneside erkek oğlaklaın değerlendirilmesidir bunun için oğlak etinin tüketildiği memeleketler işletmenin karlılığı açısından son derece önemlidir...
Arazi kiralamakla **** çiftlik kiralamayı hiç bir zaman tavsiye etmem...hali hazırdaki bir çok çiftlikte hayvan hastalıkları hazırdır ve hepsini yok etmek çok güçtür...
ege bölgesi keçi sütünün en fazla değeri bulduğu ve işlendiği bölgedir...çanakkle bunun için idealdir...
zaten saanen i ilk ülkemize getiren ve bu konuda araştırmalar yapan çanakkale üniversitesidir...halen damızlık satışı yapılmaktadır...
fakat buradaki handikap hiç bir üniversitede memur zihniyetiyle sabah8 akşam 5 ...iyi hayvan bakılmaz...hyavnacılığın saati olmaz...
Hiç kimse bu piyasada güzel süt veren sağlıklı hayvanlarını size satmaz...en iyisi dişi oğlaklar alıp kendi sürünüzü oluşturmaktır...
piyasada tahmin ettiğinizden fazla simsar,sahtekar,dolandırıcı vardır...en kolay ulaştığınız kişiler çoğunlukla bunlardır...
mbordinc
16-03-2011, 16:03
Merhabalar,
Saanen üretiminde en önemli konunun ,üretilen sütün satışı veya değerlendirilmesi olduğunu düşünüyorum.Anlaşıldığı kadarıyla İzmir,Çanakkale,Balıkesir çevresinde sektör oluşmuş durumda.Benim sormak istediğim,Antalya'da bu sütün alıcıları kimler,çiğ süt alıcıları var mı,yoksa peynir olarak mı pazarlamalı?
yasarugur
16-03-2011, 17:42
Sn eski tohum,İzmir'de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni bölümünde (Bornova-İzmir) saanen keçi üretiyorlar, İzmir Eğri liman'da oradan teke alıp sürüsünü ıslah edenler var.
muammer74
17-03-2011, 05:34
keçilerde pire problem oluyor veterinerden almış olduğumuz ilaçlar cok faydalı olmadı
sürüye dadandımı kurtulmak cok zor
pirelerden kurtulmanın yolunu bilen varmı
mbordinc
17-03-2011, 09:39
Sn. Muammer 74 ,
Banyo yaptırmayı denediniz mi?
muammer74
17-03-2011, 19:36
ilaçlı su ile banyo yaptırdık kardeş
muammer74
17-03-2011, 19:38
keçiler buyılda ikiz yavruladı,yanlız yaşını doldumamış olan cepiç tek yavruladı
seyyah53
27-03-2011, 20:09
sayın muammmer74...
BAYTİKOL benim kullandığım ve etkisini gördüğüm en güzel dış parazit ilacı, kullanma talimatı çerçevesinde uyguladığınızda eminim sizde etkisini görürsünüz...
veterinerin sunduğu her ilaca inanmayın...hangi ilacı en ucuza ve kampanyalı alıyorsa onu tavsiye edecektir...
muammer74
29-03-2011, 06:58
teşekkürler seyyah53
bu yıl deneyeceğim ve tecrübemi buradan paylaşacağım inşaallah
ozguraga
16-05-2011, 03:45
size tavsiyem saanen keçisinden uzak durun ...
size tavsiyem saanen keçisinden uzak durun ...
Sebeblerinide belirtirseniz seviniriz...
mbordinc
20-05-2011, 13:37
Sayın ozguraga;
Ben de Sayın Delimus gibi sebebini öğrenmek isterim.Çünkü yakında saanen işine giriyorum ve vereceğiniz bilgiler çok faydalı olacaktır.
Merhabalar!
kırşehir gibi kurak bir ortamda çok sayıda keçi alan kişi, onlara vermek için ne tür yem bitkisi, mera bitkisi kullanmalı? kurak ortamda verilecek karışım için, hiç sulama yapmayacağını düşünerek şu öneri de bulunabilirmiyim sizce?:
(Agropyron cristatum)Otlak Ayrığı-arpa-korunga
(Yanlış yer bu konu demeyin lütfen, yeni konu aça tıklayınca açılmadı. acil olduğu için yardımınızı rica ediyorum. şimdiden teşekkürler...)
keçiyi eğer kapalı tutmayacaksanız kuru dikenlerle dolu bir ortamda bile keçi karnını doyurur. kapalı mera yapacaksanız bahsettiğiniz karışım uygun olabilir.
eskolik26
18-09-2011, 19:38
Cok faydalı bilgiler gördüm gerçekten. Zaman ayırıp deneyimlerini paylaşan arkadaşlara cok teşekkür ederim öncelikle.
]Aslen eskişehirliyiz. izmirde yasıyoruz. Eskişehirde bağımız bahçemiz belli çaplı yerimiz, arsamız var. yaklaşık 1 senedir saanen keçisi ırkının araştırmalarını yapıyorum. ilk etapta 100-200 arasında damızlık keçi düşünüyoruz ama çeşitli şüphelerim var. Eskişehiri bilen bilir. Yazı yakıcı sıcak, kışı 0'ın altına düşen sogukları var. Öncelikle bu soguk ve sıcaga dayanıklı olur mu alacagımız keçi onu düşünüyorum?
Daha sonra ise süt verimi 5-6-7 kilolardan bahsediyorlar. Benim fikrim saanen satıcı firmaların (Türkiye'de) ticari yalanı. (Türk Saanen'i için konusuyorum)
Türkiye'de saf saanen bulamayacagımın farkındayım. Bütün piyasadaki saanenler maltız kırması vs.. vs..
Peki saf'a yakın saanen nasıl anlaşılır? Nasıl bulabiliriz?
veya İsviçre'den SAANEN İthalatı yapılabilir mi? Yapılır ise hangi firmalardır ve güvenilir olur mu sizce?
Kecilerin ilk dogumudur pedigreleri ve ithalat izinleri soy kütükleri alan arkadaslara verilecektir..Kecilerimiz ünlü isvicreli yetistirici liverstock ve gommel markalidır.
internette böyle bir ilan buldum. sizce ne kadar sağlıklıdır? ne kadar güvenebiliriz? İthalar izni varmıdır Türkiyede saanen icin?
Yorumlarınızı bekliyorum.. Teşekkürler..
selam arkadaşlar bende cok bu konuda araştırma yaptım öyle yazıldığı gibi 5 litre **** 8 litre süt hayali kimse yapmasın türkiyede saflık derece yüzde yüz diyen yalan söyler ancak oğlak alıp yüzde yüz teke var ama anaç keçiyok olsada kimse satmaz intette dolaşan ilanlara aldanmayın almaya niyeti olan gider çifliğe sağım yapılırken gözü görür veteriner sağlık raporunu alır eline öyle alsın kulakdan olma laflara kanmayın her beyaz görünen keçi sanen değil kıl keçisi kırma yapılıp saanen die veriliyor cok dikkat etmek lazım göz görmeden alım yapmayınkesinlikle toplama keçi satanlar var ortalada cok ayrıca bişey daha yazayım unutmadan eğerki oğlak almak isteyen arkadaşlar oğlakların küperine baksın onların üstünde numarlar var diğerler oğlaklara seri olması lazım eğer değilse diğer çifliklerde toplma yapılmış anaç keçilerin yavruları die satarlar bu kadar uyarı yazdım işalah hayırlısı olur herkez için
en sağlıklı bence nacizene fikrimi söyleyim oğlakla başlamak saf teke bulmak saf teke var ama büyük çifliklerde var o bulunur zaten oğlak alırsanız adaptasyonda cekmez alışır doğum yapana kadar vede saflık derecesini kendiniz yükseltirsiniz bir kaç doğumdan sonra tabkiki kendi sürünüzü böyle kurun ve hangi keçi hangi tekeyle çifleşmiş onuda takip edin bence çiflik kurarsanız padok yapın bölüm bölüm ayrın daha kolay olur
Seyfi Dağdeviren
30-10-2011, 21:54
Şu anda Türkiyedeki saanen keçilerinin kırma olduğu dolayısiyle süt verimininde düşük olduğu bir gerçek.En iyi saf ırkın ise Kanada ve bir ülke yanılmıyorsam Güney afrikada olduğunu duydum.Türkiye de ise Kanada menşeili zaanen keçisi bir kişide var.
Bana kalırsa halep saf ırk bulunur hiç olmazsa karkas oranıda yüksek verimi var süt oranıda saf ırk adanada torunoğlu çifliği var ben gidip görmedim ama nette araştırma yaptım cengiz bey var sahibi veteriner hekim onunla telefonla görüştüm cok ilgili bi kişi gibi geldi bana
Herkese merhaba,
elimde 1,5 yaşında annesi isveç babası kanada saanen (babanın spermi kanadadan geldi) damızlık teke mevcut. 2 yaşını geçmemiş gebe koyun ile takas etmek istiyorum. ilgilenen arkadaşlar özelden mesaj atarlarsa görüşürüz.
sosyete_35
10-11-2011, 21:25
arkadaşlar;sanen keçi gerçekten karlı bir iştir. benim sanem keçim var sorun bakalım satarmıyım.. diceğim odurki kimse se satmaz. ben internette görüyorum yüzlerce sanen keçi satılık var 800 1200 liraya .ben 2000 lliraya alıcam.varsa geçen hafta ne çanakkale kaldı ne fetiye ne sakarya 2 tane keçi alamadan geldik.bakın sanen yıda 2 yavru 1.5tonda süt verir yavrular dişi olursa 1.000 liradan yıllık 2000 yavrudan sütüde 2 liradan satsan 3000 liradan sütten etti 5000 bin bu keçi ne biz bulabiliriz ne de bize satarlar... o yüzden boşuna keçi işine girip zarar etmeyin...
cihan_as
10-11-2011, 21:37
Alacağım keçi günde 2 kg süt versin bana yeter diyorum. İzmir'de bulunduğum çevrede 500,600 tl saanen keçi satan var. Sizin bahsettiğiniz gibi keçiden anlamayanlara saanen diye rahatlıkla satarlar, saf ırkı anlamanın bir yöntemi nedir, satıcıya inanmaktan mı geçiyor.
sosyete_35
11-11-2011, 08:33
türk saneni ve kırma sanen ler eger damın varsa tarlan varsa zarar etmezsin. fakat ben yeni dam yapıcam adam tutucam hazır yem kullanıcam dersen bu kırma keçilerle bir yol katedemezsin. forumlarda batan girmeyin diyenler kuru parayla bilgisizce girenler burdan milletete yanlış bilgi vererek milleti yanıltıyor. ben bir keçi için sadece bakmaya 1000 lira masraf yapıyoruzda almadan geri geliyoruz... 10 tane alcam desen zor alırsın. en son yazın aldığım keçiyi 2 gün üst üste sağdım sabah 3.5 kilo akşam 2.5 kilo sağdım... öle aldım. yani iyi keçi satılmaz sadece iyi keçinin yavrusu. satılır...
sn sosyete baya iyimiş keçiniz benim bildiğim tek şey var keçi alacaksan sağım yaparken sahibi almadan gidip izlemek ne kadar süt cıkıyor ozaman en iyi anlaşılır
Ali_askn
11-11-2011, 17:35
sn sosyete baya iyimiş keçiniz benim bildiğim tek şey var keçi alacaksan sağım yaparken sahibi almadan gidip izlemek ne kadar süt cıkıyor ozaman en iyi anlaşılır
Buda çözüm değil sn ibo3535 satıcı iki gün üç gün sağmamış ve sırf göstermelik sütü biriktirmiş olabilir dikkat ediniz.ama bir 2-3 günlük bir takip sonucu inanılabilir.
16-19 Kasım arası Manisa tarım hayvancılık fuarı var gelmek isteyen arkadaşlar gelebilir ben 17 kasımda orda olacam İşallah bakalım son yenilikler neler yapılmış.Yer Manisa fuar alanında
sosyete_35
12-11-2011, 09:38
ali aşkn doğru söytlüyorlar... 3 gün hayvanı sağmıyorlar memmeler artık patlıcak gibi oluyor... alıyorsun gidiyorun tabi sen bi sağıyorsun sabah 1.5 akşam 1.5 kg. adamı arasan sana diceği yerini yadırgadı..
Ortalama 3 litre süt veren keçi sürüsü iyi sayılır bence ara sıra fark olabilir yani bir kaç keçi 4 ile 5 litre süt verebilir ama satıcılar devamlı bu keçilerini reklamalarını yapıyorlar sanki hepsi böyle gibi
sosyete_35
12-11-2011, 22:04
sanen süt keçileri avusturya,hollanda.isveç,fransa hatta amerika bile üretiyor bunların ilk doğumu da 3 3.5 kilo sitle başlıyorlar ve yılda en az 2 yavru 3 ve özellikle kanada saneni 320 gün sağılıyor; ama bu keçiler türkiyede var fakat satan yok. ancak bakanlıktan izin alabilen arkadaşlar varsa torpille alabiliriz siz torpili bulun ben size yardımcı olurum. diğer yerlerdeki satılıkmolan keçiler sürünün ıskartasıdır. unutmayın. kimsev göz bebeğini satmaz...
sn Sosyete en güzeli oğlak alıp kaliteli teke bulunuyor ama kimse sağmal keçiyi satmıyor ama kan değişilikliği için teke satışı yapılıyor anca 2. doğum **** 3. doğumdan sonra kaliteli sürü elde edilebilir bence
sosyete_35
13-11-2011, 16:00
aynen öle oda 14 aylık olduğu zaman ilk çifleşmesini yaparsa o zaman çok çok kaliteli bir sürü elde ediliyor... dikkat ederseniz etrafımızda binlerce insan hayvamncılıktan ve yem çuvalının pahalıllıdan yakınırlar ve her gecen gün ufalırlar ufalırlar ve ve yan araziye bakarsınız 2000 başlık çiflik açılıyor. birileri para kazanıyor. birileride yanlış bakımla yanlış yem yanlış dolu yani...
Büyük işletmelerin coğu kaba yemi kendileri yapıyor hatta kesif yemi yabanlar bile var büyük işletmeler için tabi bunlar 10 dönüm kadar arazisi olan rahat 50 baş biraz daha üstü sürü yapsalar para kazanılır çünki keçi sütü litre fiyatı 2 lira bizim burda bir litre süt fiyatı altında beslenme yapıldığında günlük bi keçi 3 litre sağım yapsanız fiyat ortada işte
cihan_as
13-11-2011, 18:01
16-19 Kasım arası Manisa tarım hayvancılık fuarı var gelmek isteyen arkadaşlar gelebilir ben 17 kasımda orda olacam İşallah bakalım son yenilikler neler yapılmış.Yer Manisa fuar alanında
Sn ibo3535, 17 Kasıımda fuara geleceğim, özelinize tlf numaramı bırakıyorum sizde tlf verirseniz Manisa'ya geldiğimde sizi ararım.
Şuan için koyun veya keçi beslemiyorum, 2 oğlakla başlamak istiyorum.
sn Cihan bey ALLAH kaza bela vermezse eşim ilçe tarım müdürlüğünde manisada ziraat müh ilgilendiği köylüleri toplayıp hep birlikte gelecez ben size verdiğiniz telefon numrasından ulaşırım gerekirse size özel yazarım çarşamba günü kesin belli olacak köylüler para topluyor servis için şu an beni bekliyorlarda araç ayarlayım die bakalım hayırlısı orda küçük baş hayvanda gelir damızlıklardan ve küçük baş satan çifcilerde gelir ordanada bakarız
sn ibo3535 manisada büyük bir saanen keçi çiftligi var acaba orayı hiç ziyaret etiniz mi?
sn msen manisada keçi çifliğini bilmiyorum nerde acaba ismi nedir ve yeri nerdedir acaba ?
mevki olarak halatlı köyü yazıyor.işletmenin adı dülger saanen çiftliği ben internet sayfasını buldum tesadüfen muazzam bir işletme yapmışlar kısacası eğer gidebilme şansınız varsa beni de bilgilendirirseniz çok sevinirim.
İşallah yakın zamanda giderim resimleride koyarım kısmetse bakalım
okubilay
31-01-2012, 14:11
Forumunuza yeni üye oldum.Öncelikle çok yararlı bilgilerin paylaşıldığı saygın bir ortam içerisinde bilgi ve deneyimlerini paylaşan bütün arkadaşlara teşekkür ederim.Bu işle iştigal eden bir çok arkadaşın bilgilerinden istifade etmek istiyorum.Benim bu konularla alakalı bir kaç sorum ve sorunum var onları paylaşmak ve bilgi alışverişinde bulunmak isterim.Şöyleki; Kırklarelinde evimizin yanında 1,5dönüm bir yerimiz var.Burda babamla birlikte keçi yetiştiriciliği yapmak niyetindeyiz.Babam herhangibir girişimciden farklı olarak yaşına rağmen halen Büyükbaş ve Küçük baş hayvan yetiştiriciliği ve besicilik bölümünü okumaktadır.Yani işin ilmi kısmınıda bilmektedir.Sılaj yemin nasıl yapılacağından tutunda bir çok konuda üniversiteden aldığı bilgilerin işimize yarıyacağını düşünüyoruz.Yaptığımız araştırmalar sonucunda sitenizdeki bazı arkadaşlardanda ilham alarak Uludağ üniversitesine saanen ırkı dişi oğlak talebi ile başvurduk.Ve 10 adet saanen ırkı oğlak bizim adımıza şu anda ayrılmış durumda.Bütün bunlar bu işleyiş içerisindeyken kırklareline bu hayvanın nasıl değerlendirilebileceğini araştırmak için gittik.İşte sorunlarım bundan sonra başladı.Görüştüğümüz yetkili her nekadar bölgenin hastalıklardan ağri olduğunu söylesede keçi hayvanında brusella denilen hastalığın olabileceğini ve verimli bir yatırım olamayacağını bize söyledi.Ayrıca süt olarak değerlendirmek istediğiniz zaman mandıra keçi sütü ile inek sütünü aynı fiyattan alıyormuş.Bunuda öğrenince iyice canım sıkıldı.Düşünsenize elinizde (tüm bakımları yaptığınız hayvanlardan standartlara uygun bir süt ürettiğinizi düşünelim) ilaç niyetine kulanılan ve anne sütüne en yakın bir süt var ve bu sütü mandıra,inek sütü ile aynı fiyattan alıyor.Bu konudaki görüşlerinizi ve bilgilerinizi almak istiyorum.Biz bu oğlaklardan bunları öğrendiğimiz halde vazgeçmedik.Keçiler bize yavru olarak geleceğinden 1 sene sonra bunu nasıl değerlendirebiliriz bunun araştırmalarını yapıyoruz.Bu konuda,o bölge ile ilgili yetiştirdiğimiz hayvanları ve sütünü nasıl değerlendirebiliriz? Bu hususta bizlere bir fikir verebilecek arkadaşlara minnettar kalırım.
macuroğlu
01-02-2012, 11:16
bnde bu sene süt keçiciliği yapmak istiyorum tek korkum hava şartları bizim buralar soğuk oluyor
Keçi yetiştirmeyi düşünen arkadaşlar formda http://www.agaclar.net/forum/yerortucu-ve-yayilicilar/25725.htm başlığını da okumanızı tavsiye ederim.
Yetiştirirseniz beslenme konusunda epey kolaylık sağlar bence.
duvartarimi
10-02-2012, 15:57
keçiler çimlenmiş arpaları büyük bir iştahla yediler hatta sahibinin dediğine göre en iştahsız olanlar adeta yeme yapıştı
okan istanbul
19-02-2012, 13:17
Benim edirnede bağ evi ruhsatını almış olduğum 3,5 dönüm arazim var iki katlı bağ eviminde kabası bitti ben burada saanen keçisi veya merinos yetiştirmek istiyorum bu koşullar altında başlamak için ziraat bankasından kredi alabilirmiyim ..**** başka önerisi olan bir arkadaş var mı.Şimdiden teşekkürler
duvartarimi
17-03-2012, 22:01
seferhisar özer süer saanen çiftliğinden aldığımız ilk 2 adet dişi hamile saanenleriz oktay demet arkaşımızla Bismillah deyip 40 metrekare evimin bahçesinde saanen çifliğimize başladık 1 hafta oldu çok uysal hayvanlar hiç sesleri çıkmıyor ayrıca hiçte kokusu yok evde rahatlıkla bakılır hatta köpek besleceğine herkez birer saanen beslesin faydası çok zararı hiç yok sadece biraz budamayı seviyorlar gübresi bile çok değerli yattığı yere kesinlikle pislemiyorlar tezeği bile hiç kokmuyor mahallade tüm çocuklar seviyor birde temmuzda oğlaklar gelince bakın curcunaya yakında onları alıp köpek besliyenler gibi izmirin kordonunda dolaştıracağım
hocam özer beyin çifliğindeki keçi fiyatları nedir acaba bana bilgi verebilirsiniz ayrıca sizinle tanıuşmak istiyorum bende izmir ve manisa arasında gelip gidiyorum manisada 20 dönüm arazi kiralmayı düşünüyorum ahmetlini bi köyünden muhtarlık arazisi cok ucuza gelecek bende küçük baş hayvancılık yapmak istiyorum ama sizin arpa çimlndirme düzeneğinizi merak ediyorum video yu izledim sizi yerinizde ziyaret edebilirmiyim ibrahimgulmez3535@hotmail.com burdan ulaşabilirsiniz bana mesajını bekliyorum
duvartarimi
27-03-2012, 16:10
hocam özer beyin çifliğindeki keçi fiyatları nedir acaba bana bilgi verebilirsiniz ayrıca sizinle tanıuşmak istiyorum bende izmir ve manisa arasında gelip gidiyorum manisada 20 dönüm arazi kiralmayı düşünüyorum ahmetlini bi köyünden muhtarlık arazisi cok ucuza gelecek bende küçük baş hayvancılık yapmak istiyorum ama sizin arpa çimlndirme düzeneğinizi merak ediyorum video yu izledim sizi yerinizde ziyaret edebilirmiyim ibrahimgulmez3535@hotmail.com burdan ulaşabilirsiniz bana mesajını bekliyorum
selamlar ibo arkadaş özerbeyin çiftliğinde hamile çepişler 1000 tl biz 2 adet aldık bu uğurda 25 yıllık tabela ve reklam dükkanımı kapattım şimdi sadece bu işe odaklandım yaklaşık 20 gündürde evimin bahçesinde bakıyorum ve bu 2 keçi ile keçilerin tüm keçiliklerini öğrenmeye çalışıyorum bizim yemlere gelince inanın hayvanlar pek ot görmemişler hep hazır yemle beslenmişler ağacın odununu yiyorlar bizim güzelim otlara burun kıvırıyorlar 2 gündür bizim otlardan yemeye başladılar ve bizede alıştılar özer beyin çiftliğinden bize şu garantiyi de verdiler bu keçileri 300 gün sağım yapılıyor ve 6 ayda bir doğum yapılıyor bunlar günde yaklaşık 2 litre süt verirler ve yılda 500- 600 litre kesin süt alırsınız yani bu rakam ilk doğumda oluyor
doğuma 1 ay kalana kadar sağım var birde bunlar kapalı alan keçisi yaymak istemiyorlar benim evin bahçesi 4x10 metre akşama kadar serbestler bahçıvanlıkları on numara eğer bahçede küçük aşaç varsa güzel buduyorlar büyük ağaçlarada eriştiklleri yere kadar
yem makinasına gelince inanın o konuda yaparken bayağı çok uğraştım ve yıllardır bazı konularda çok buluşlarım oldu karşılığıda hiç görmedim hatta darbeler yedim o yüzden bu makinayı gizliyorum hiç olmazsa bunun biraz kaymağını yiyeyim şu an ayda 1 ton kapasiteli fakat biriki aya kadar 10 ton kapasiteye çıkacağız ve yem satacağız o yüzden gizliyorum
elbette hocam bunlar sizin hakkınız keçi hakkında bişey soracam ilk doğumda iki litre ise ikinci doğumda sanırım 3 litre ve üzeri olur iyi bakımda özer beyin çifliği tam olrak nerde bir kaç kez berket tv de gördüm birde seferihisar küçük başi panayırı vardı orda raslaştık ama konuşmadık ayrıca panayır ne zaman olacak seferisarda bi bilginiz var mı acaba ?
duvartarimi
28-03-2012, 22:16
özer beyin çiftliği seferhisardan gümüldür çıkışına doğru ana yol üzerinde köprüyü geçince ilk kavşaktan sola dönüyorsunuz yollarda tabelalar var onlar sizi götürüyor dağlara tepelere çıkıyorsunuz önce süt işleme tesisine geliyorsunuz oradan bir yetkiliyle daha aşağıda çiftliğe geliyorsunuz sanırım panayırda 20 mayıs civarında bence benim gibi 2 adet hamile çepiçle bu işe başlarsanız daha isabetli olur çünkü bu keçiler farklıeğer Allah nasip ederse 1 yıl sonra bu 2 keçiden 12 veya 15 keçim olacak 2 yıl sonra 45 3 yıl sonra 150 veya 200 4 yıl sonrada bir terslik olmazsa 400 500 civarı olabilir bana söylenen 2 litre vereceği fakat ben bunlar hakkında farklı beslenme metodları uygulayıp günlük aşama aşama 10 litreye kadar çıkartmak avrupada bunu başarıyorlar hatta 3 yıl kesintisiz hamile bırakmadan günde 10 litre sğım yapılıyor yani işin önü çok açık gibi
duvartarimi
29-03-2012, 23:02
bu saanenler çok akıllı hayvanlar nerdeyse merdiveni koyup duvara çıkacaklar
duvartarimi
29-03-2012, 23:10
saanenler 20 gün sonra nihayet arpa çimini yemeye başladılar
http://www.youtube.com/watch?v=fhvRanyXN14
bravoo hocam sizin resimlere videolara baktıkca iştahım kabarıyor artık hiç hesap hiç düşünmeden gidip alacam ama özer beyin çifliğinden olur mu bilmiyorum kısmet hocam sizi izlmek seyretmek cok hoş bi keçi ancak bu kadar sevilir
hocam arpa çiminden sonra sütte bi artış ya da azalış var mı onuda yazarsanız sevinirim
duvartarimi
30-03-2012, 15:59
hocam arpa çiminden sonra sütte bi artış ya da azalış var mı onuda yazarsanız sevinirim
nasipse temmuz ayında doğum yapacaklar daha ilk doğumları sütte eylül de ancak sağıma başlayabiliriz ben sadece arpaçimi vermiyorum buğday, soya, mısır, fiğ, ispir, kumdarı, yonca, gibi hayvan yemlerininde çimlerini üretmeyi başardım onlarla karışık veriyorum
hocam sen aştın olayı artık teşlilatı bitirde ilk müşteri biz olalım senin bende anca kurarım hayvan ahılını
bu kadar kaliteli yem biz bulsak biz bile 3litre süt veririz günlük : )
duvartarimi
31-03-2012, 19:29
bu kadar kaliteli yem biz bulsak biz bile 3litre süt veririz günlük : )
inşallah
en sonunda bende başardım arpa çimlendirmeyi şimdi hazine arazisi var eşimin sorumlu olduğu köyde şimdi onu alıp başlayacam bakalım kısmetse işe saanen yapmayacam koyun işi yapacam burda en cok koyunculuk tutuluyo keçi istedim ama süt pazarlama sıkıntısı var cok olursa alacak bulunur ama 100 litreye **** onun altına kimse gelmiyo
duvartarimi
16-04-2012, 20:21
saanenler ispir ve kumdarı çimlerini iştahla yiyorlar.mp4 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=SPgTwfD8WhI&feature=youtu.be)
kendimizin yapmış olduğumuz çim makinasından çıkan çimlenmiş kumdarı ve ispir yemlerini saanen keçilerimiz iştahla yiyorlar
duvartarimi
16-04-2012, 20:44
dünyanın en sevimli, akıllı ve en titiz hayvanları
rumelili
29-06-2012, 19:35
halep mi saaannenmiii
rumelili
29-06-2012, 19:40
1000 keçi için yem arazisi ne kadar lazım acaba bilen varmı ende 200 dekar var yetiyormu kış için yazın mera zaten
rumelili
29-06-2012, 19:41
Burda piyasası bol mandıra kaynıyor
duvartarimi
22-08-2012, 15:26
21 haziranda ilk keçimiz (küpeli) doğum yaptı oda dişi çıktı adını kartopu koyduk bir hafta sonra diğeri doğum(safinaz) yaptı yavru ters geldiği için maalesef kaybettik belkide bilgimiz olsaydı yavruyu kurtarabilirdik kartopu 2 aydır ansını emiyor maşallah bayağı iyi safinazıda hergün günde 3 defa sağıyoruz bu hayvanların ilk doğumları süt verimi konusunda günde 2 litre süt vereceğini söylemişlerdi (özer türer çiftliğinden ) fakat ilk günler 3 kilo kadar verdiler şu anda 4,5 kilo süt alıyorum bunlara arpa, buğday, fiy çimi yediriyorum ayrıca yoncada veriyorum saman sa hiç vermiyorum bazen karpuz kabuğu kuru ekmek de veriyorum
bunun sütünüde peynir yapıyorum önce 70 derceye ısıtıpta 40 derecede mayalayarak 4 kilo sütten 1 kg peynir çıkıyor hemde hakiki keçi peyniri yemeye doyamazsınız koku ise hiç yok keçi peyniri yemeyenler dahi iştahla yiyor çünkü teke yok kokan sürüde teke varsa bulaşıyor 1 kg hakiki keçi peyniri büyük marketlerde var 50 tl gibi bir fiyata geliyor birde bunun yan ürünü var keçi peyniraltı suyu 40 derde deva başta kanser olmak üzere şeker, kemik erimesi v.s. gibi hastalıklara da iyi geliyor bilhassa sporcular ve vucüt geliştirenler istiyor kendimizde içiyoruz hatta bizim keçiler bunu çok seviyor
geçenlerde küpelinin burnu akıyordu bayağıda akıyordu bunu neyle iyi ettim bilirmisiniz 1 adet aspirinle ertesi günü hiçbişeyi kalmamıştı burun tertemiz geçenlerde yaklaşık olarak 4 ay önce doğumdan önce hayvanın birden iştahı kesildi en sevdiği yapraklara dahi bakmıyordu onuda sabah kerevizin sap ve yapraklarını sıkıp suyunu biberonla içirdim öğlene hayvan ayağa kalktı
Herkese merhaba babam 3 ay önce 4 dişi 1 erkek sanen oğlak almıştı şimdi elimizde kalan 1 dişi 1 erkek oğlak malesef hepsini kaybettik ishal oldular 2 şer hafta arayla öldü bu gün örendimki 1tane sağılır sanen keçisi almış inşallah bunu bakabilirler şansımız yok galiba keçi yönünden bu cins keçi çokmu nazik acaba bakımları nasıl ne yer ne içerler ne kadar yem ot vermemiz gerekli bilen arkadaşlar varsa?
çiftçi5234
05-09-2012, 17:58
Saanen değil kırma bakın arkadaş.Zaten olanlarda çok saf değil ama kırma olması daha iyi adaptasyon için.Kaliteli kuru ot verin, aldığınız yere neyle beslendiğini sorun ani besin değişikliğinden şişer gider hayvan.
Herkese merhaba babam 3 ay önce 4 dişi 1 erkek sanen oğlak almıştı şimdi elimizde kalan 1 dişi 1 erkek oğlak malesef hepsini kaybettik ishal oldular 2 şer hafta arayla öldü bu gün örendimki 1tane sağılır sanen keçisi almış inşallah bunu bakabilirler şansımız yok galiba keçi yönünden bu cins keçi çokmu nazik acaba bakımları nasıl ne yer ne içerler ne kadar yem ot vermemiz gerekli bilen arkadaşlar varsa?
Sayın cuu
büyük ihtimal enterotoksemi olmuşlardır. kuru yemden yaş yeme veya tam tersi geçişlerde kademeli geçmediyseniz olur. saanen kanaatkar hayvandır. ne olsa yer. tabi ticari olarak verim istiyorsanız düzgün beslemek gerekir ama evdeki yemekten artanı bile yer. aşı takvimine uyun. eğer sizin bölgenizden daha sıcak bir yerden aldıysanız bir süre soğuk havada dışarı çıkarmayın, soğuk yerden aldıysanız çok sıcaklarda dışarı çıkarmayın. en azından 3 aya kadar kuzu besi yemi verin. tercihan annesini en az 45 gün emmiş yavru alın. benden şimdilik bu kadar, forumdaki daha konuya hakim arkadaşlar daha iyi öneriler vereceklerdir. güle güle besleyin.
BEYLİKOVALI
04-11-2012, 20:21
Dünyada her yere uyum sağlayan ve süt verimi yüksek bir ırk olarak türkiyede de çok ciddi sayılara ulaşmış bu güzel prenseslere ait bilgi paylaşımı amacıyla açılmıştır.
Selehattin 67
04-11-2012, 20:24
sayın beylikovalı saanem keçisi hemen hemen her yere uyum sağlar lakin romanof koyun ırkının daha verimli olduğunu duymuştum
ekosavasci
14-12-2012, 23:19
Sevgili Oğuz, madem ç kalede yaşıyorsun, TEMA vakfının Göçeada da saanen pilot uygulaması var eşelek tarafında. Hayvanlar safkan gerekli bilgiyi verebilirler ben iki yıl önce oradaydım ve durumları çok iyiydi. Tesadüfe bak ki yarın Bayramiçteyim :p
ekosavasci
14-12-2012, 23:22
Sevgili Oğuz, ist.Ünv. Vet fakültesinde değerli bir hocanın teknokentte firması var saanen için başlangıç bilgilerini kendisinden alabilirsin. Benim bildiğim kadarıyla saanen ve halep sentezi çok iyi sonuçlar veriyor.
ekosavasci
14-12-2012, 23:25
sevgili duvartarimi ne kadar güzel uğraşınız var imrendim size :)
duvartarimi
17-12-2012, 18:39
arkadaşlar merhaba 21 haziranda doğan oğlak dahil bugün 17 aralık itibariyle 3 keçimin 3 üde tekeye geldi yaptığım bunca araştırmalar ışığında şu bilgilere ulaşmış bulunuyorum
1- 50 **** 100 keçiye bakmaya hiç gerek yok 10 adet sağımlık keçi yeterlidir nedenine gelince iyi beslenen ve inek gibisüt yemi takviyesi yapılan bir saanen ilk doğumda olduğu halde 4.5 litre süt veriyor
2- 1kg hakiki keçi peyniride 4 litre sütten çıkıyor ve bu peyniri kilosunu 25 tl den sattıyorum zaten lezzetide fazla söze gerek bırakmıyor
3- asıl önemlisi geriye kalan peyniraltı suları bunuda mama yapıp oğlaklara içiriyorum hatta oğlakları doğumdan 10 gün sonra sütten kesip peyniraltı suyu ile besliyebiliriz
4- 10 adet sağımlık keçi ayda 300 kg keçi peyniri yapar ****** soğutma ve ısıtma yaparak hijyenik bir şekilde peynirimi yapıyorum buda ayda 7500 tl yapar bir keçi yoncası ve en kaliteli süt yemiyle maliyeti günde 1.5 tl yi geçmez
bence 50 **** 100 **** 1000 keçiye gerek yok
duvartarimi
17-12-2012, 18:42
başımdan geçen olaylarıda yazacağım arkadaşlar hayvanlarda burun akıntısı veya öksürük vardı 1 er aspirin yutturdum çok iyi geldi
İsmail Karagülle
17-12-2012, 19:20
arkadaşlar merhaba 21 haziranda doğan oğlak dahil bugün 17 aralık itibariyle 3 keçimin 3 üde tekeye geldi yaptığım bunca araştırmalar ışığında şu bilgilere ulaşmış bulunuyorum
1- 50 **** 100 keçiye bakmaya hiç gerek yok 10 adet sağımlık keçi yeterlidir nedenine gelince iyi beslenen ve inek gibisüt yemi takviyesi yapılan bir saanen ilk doğumda olduğu halde 4.5 litre süt veriyor
2- 1kg hakiki keçi peyniride 4 litre sütten çıkıyor ve bu peyniri kilosunu 25 tl den sattıyorum zaten lezzetide fazla söze gerek bırakmıyor
3- asıl önemlisi geriye kalan peyniraltı suları bunuda mama yapıp oğlaklara içiriyorum hatta oğlakları doğumdan 10 gün sonra sütten kesip peyniraltı suyu ile besliyebiliriz
4- 10 adet sağımlık keçi ayda 300 kg keçi peyniri yapar ****** soğutma ve ısıtma yaparak hijyenik bir şekilde peynirimi yapıyorum buda ayda 7500 tl yapar bir keçi yoncası ve en kaliteli süt yemiyle maliyeti günde 1.5 tl yi geçmez
bence 50 **** 100 **** 1000 keçiye gerek yok
TEKE DEĞİŞTİRMEK GEREKMEZ Mİ
duvartarimi
20-12-2012, 18:32
şu an 3 keçim urlada ercan arkadaşın çiftliğinde yaklaşık olarak 15 gün oldu 5 aylık oğlak (kartopu) dahil tekeye gelmişler teke ihtiiyacını arkadaşlardan temin edeceğim bu 10 sağımlık keçiye ulaşana kadar böyle devam edecek sürüye teke koymak istemiyorum çünkü süte teke kokusu bulaşıyor buda peynire geçiyor benim ürettüğim peynirde herhangi bir koku olmuyor keçi peyniri yiyemeyenler dahi peynirimi afiyetle yiyorlar
kemal açıktepe
26-12-2012, 23:46
merhaba arkadaşlar yeni üye oldum ve birkoç sorum olacak
saanen keçisi beslemek istiyorum ama yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla safkan bulmak imkansız birçok araştırma yaptım tabi bunlar internet üzerinde sadece bulamadığım **** şöyle böyle bilgile edindiğim kısımlar var.
1. kaç tane saanenle işe başlamam gerek
2. 20000 m2 arazi buna uygunmu
3. saanen fiyatları hakkında bir sürü değerler biçilmekte 5 aylık dişinin fiyatı nekadar
4. ilk yatırım maliyetinde ahır, süt sağım makinesi ve süt soğutucu makineleriyle birlikte ilk yatırım tahmini nekadarı buluyor.
BEYLİKOVALI
22-01-2013, 21:09
sevgili kardeşim romanov koyunlarıülkemize henüz çok yabancı ve üstelik bizim coğrafyamıza uyum sağlayabildiği teyit edilememiştir.Bu konuda sadece Ankara lı bir girişimci sayın İsmet GÜL Rusyadan özel izinle saf ırk getirebilmiştir.benim araştırmalarım odur ki saf ırk bir de erzurum Atatürk üniversitesi tarafından araştırma amaçlı olarak genetik çalışmalar için getirilmiş çok az sayısa bir hayvanla devam etmekdetir.Dolayısıyla ticari olarakhenüz satış seviyesinde değildir.İsmet beyin Kazan ANKARA da ki çiftliğinde ise bu hayvanların her birine 6000 tl fiyat biçilmiştir.ve satışı yapılmıştır.Mükemmel şartlarda bakım yapılan bu hayvanlar dan yüksek verim almak elbet mümkün ama çok iyi değerlendirilmesi gereken bir konudur...
08yusufeli08
05-02-2013, 11:12
Arkadaşlar benimde uzun süredir araştırdığım ,Romanov Koyunları ile ilgili,Türkiye'de saf Romanov Koyun yok,Bu koyun ırkının Rusya'dan dışarıya çıkışı yasaklanmış,piyasada saf romanov koyun olarak satılanların melez olduğunu düşünüyorum,bu konuda araştırmalarda bulunmuş kesin bilgisi olan arkadaşlar varsa paylaşımlarda bulunurlarda sevinirim
Saflığı en fazla %75 80 civarı saf diye satılanların ;)
Saanen keçisi hakkında toprak tv ve bereket tv de görüyoruz ülkemizde yetisimi bi hayli ilerledi fakat büyük bas hayvan alımı gibi fiyatı cok ciftcilerimiz ve yetistirmek isteyen halkımız okadar para verip risk almak istemiyor acıkcası bu ülkemizde üredikce fiyatta düsme olacagına inanıyorum ben burda Saanen keçisi hakkında kısa bir video mevcut beslemesi ve üretimiyle ilgili.
http://www.avsitesi.com/saanen-kecisi-uretimi.html
Dün itibariyle saanen keçimiz ikiz yavru doğurdu biri dişi biri erkek.benim sorum yavruların aşıları varmı? keçiyi sağmasak yavruları emse 3 ay olurmu? yoksa hem emmesi hemde sağılmasımı gerekli? keçiye arpa ve yonca otundan başka yem verilmelimi? oğlaklara 3 ay nasıl bakmalıyız? bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımcı oabilirlermi şimdiden teşekkürler.
öncelikle yavrularınız hayırlı olsun. doğar doğmaz 0.5 cc yeldif yapın herbirine, hatta anneyede 1 cc yapın. daha sonra 8.aya kadar parazit tedavileri dışında aşı yapmasanız olur. 8. ayda şap ve brucella yapılacak 2 aşı arasında en az 3 hafta olsun. güle güle büyütün
öncelikle yavrularınız hayırlı olsun. doğar doğmaz 0.5 cc yeldif yapın herbirine, hatta anneyede 1 cc yapın. daha sonra 8.aya kadar parazit tedavileri dışında aşı yapmasanız olur. 8. ayda şap ve brucella yapılacak 2 aşı arasında en az 3 hafta olsun. güle güle büyütün
çok teşekkür ederim beslenmeleri konusunda bilgi verebilirmisiniz keçinin sütünü sağmayıp yavruları tüketebilirmi?
almira kardeş bizde bu işi tarsusta yapmayı düşünüyoruz yalnız şöyle bir sıkıntımız var biz sütü nereye vereceğimizi bilmiyoruz.genelde bize söylenen dondurmacılar alır peki almazsa allaha emanet yapmış oluruz bu işi.kesin alan bir yer varmı bize bu konuda yardımcı olabilirmisin
Sayın cuu,
mesajınızı yeni gördüm kusura bakmayın. yavrular en az 45 gün annelerini emsin denir ama ben 60 gün emmelerine izin veriyorum. 1 ayları dolunca yonca, kaliteli ince saman ve kuzu büyütme yemi veriyorum. havalar iyiyse yonca, korunda, fiğ ve arpa karışık ektiğim bir alanım var orada anneleriyle otluyorlar. Artık siz nasıl uygun görürseniz öyle yapın. Unutmayın saanen çok gezen bir hayva değil, çok gezdikçe süt verimi düşer. yaklaşık her hayvan için 25metrekare gezecek yer olursa rahat ederler. Dışardan taze yonca balyası, buğday,arpa,fiğ hatta zorda kalırsanız evden artan salata vs şeylerde verebilirsiniz. tabi bu dediklerim hobi amaçlı besleyenler için.
Sayın cuu,
mesajınızı yeni gördüm kusura bakmayın. yavrular en az 45 gün annelerini emsin denir ama ben 60 gün emmelerine izin veriyorum. 1 ayları dolunca yonca, kaliteli ince saman ve kuzu büyütme yemi veriyorum. havalar iyiyse yonca, korunda, fiğ ve arpa karışık ektiğim bir alanım var orada anneleriyle otluyorlar. Artık siz nasıl uygun görürseniz öyle yapın. Unutmayın saanen çok gezen bir hayva değil, çok gezdikçe süt verimi düşer. yaklaşık her hayvan için 25metrekare gezecek yer olursa rahat ederler. Dışardan taze yonca balyası, buğday,arpa,fiğ hatta zorda kalırsanız evden artan salata vs şeylerde verebilirsiniz. tabi bu dediklerim hobi amaçlı besleyenler için.
Teşekkür ederim dremre bilgileriniz için 4 gün önce diğer keçimizde doğum yapdı 1 dişi yavrumuz var toplam 2 dişi 1 teke 3 de yavru yavrularımızın 2 si dişi biri erkek hepsi analarının yanında keçilerin sütlerini sağmıyoruz yavruları emiyor fakat ahırda yalama taşı olduğu halde yavrular duvarı kemiriyorlar bana ilginç geldi bunun nedeni ne olabilir?
kirazcı35
05-03-2013, 23:49
Merhaba; benimde 1anne 2kızı 1oglu var ama artık yaşlarına geldiler.Kızlar hamile annede anne maltız kızlar saanen maltız kırma 2ay kaldı bende bekliyorum.Onlara ne vermem lazım yem olarak.
adembaba1
06-03-2013, 05:23
Merhaba.
Sn. kılıç, uzunca bir süre bu bölüme uğramamıştım. Yazınızı şimdi gördüm. Özür dilerim.
Birçok şehirde Saanen Keçisi var. Ama Üniversiteden aldığım bilgilere göre, çiftliği nereye kurmayı planlıyorsanız, keçiyi de o bölgeden almalıymışsınız. Gerçi bu tür her coğrafyada kolayca yaşıyormuş(İsviçre,Kanada ve İsrail)
Üniversitenin söylediklerini, çobanlar da doğruluyor. Birçok kişiyle görüştüm. Eğer Google'a Hayvan pazarlama yazarsanız birçok bölgede satılan hayvanlar için ilanlar bulunuyor. 300-700 arası değişen fiyatlar var. Saflık dereceleri tabi ki önemli ama bence saf teke ile yerli keçilerle de iyi bir sürü oluşturulabiliyor.
Bayramiç'te çok örneğini gördüm.
Bu vesile ile Sn. Samsunlu55'in sorusunu da elimden geldiğince yanıtlamaya çalışayım.
Bildiğim ve gördüğüm kadarıyla Saanen Keçilerinin bizim keçilerden bir farkı yok. Eğer doğru beslenmezlerse onlar da az süt veriyorlar. Aç kaldıklarında da aynı bizim keçiler gibi iki ayak üzerine kalkıp yaprakları ve sürgünleri yiyorlar.
Kayalıklarda ve diğer arazilerde de diğer keçilerden bir eksikliklerini görmedim. Zaten bu keçilerin kökeni geyik olduğu için bazı şartlara daha dayanıklılar. Ama en uygun olanı tel ile çevrili yeşil bir arazide daha mutlu yaşayıp daha fazla süt verebiliyorlar. Tabi aşıları çok önemli.
Siz onlara ne kadar iyi bakarsanız onlarda size o kadar fazla süt veriyorlar. Bayramiç, Pervizler ve Hacıbekirler köyleri ile Kutluoba ve Türkmenlide gördüğüm keçiler hem sağlıklı hem verimli.
Saygılar kecilerin kokeni geyik degildir,uzak akrabalari koyundur.
adembaba1
06-03-2013, 05:27
Bu keci irki isvicre kokenli oldugu icin bence Turkiyede en uygun bolge karadeniz-marmaradir,Her cografyanin kendi evcil hayvan cesidi vardir,mesela cok soguk bolge koyunlarinin kuyruklu olmasi gibi..
adembaba1
06-03-2013, 05:35
Arkadaşlar benimde uzun süredir araştırdığım ,Romanov Koyunları ile ilgili,Türkiye'de saf Romanov Koyun yok,Bu koyun ırkının Rusya'dan dışarıya çıkışı yasaklanmış,piyasada saf romanov koyun olarak satılanların melez olduğunu düşünüyorum,bu konuda araştırmalarda bulunmuş kesin bilgisi olan arkadaşlar varsa paylaşımlarda bulunurlarda sevinirim
Ulkemizde her sene yeni bir furya baslatiliyor,benim merak ettigim:romanov koyunlari bir batinda 1-6 arasi dogurmakla,4 ayda dogurganliga erismekle meshur,bir seferde 3-5 yavru doguran koyun onlara nasil besliyor?ben koyunlarin 2 memesi var diye biliyorum:confused:
adembaba1
06-03-2013, 05:48
arkadaşlar;sanen keçi gerçekten karlı bir iştir. benim sanem keçim var sorun bakalım satarmıyım.. diceğim odurki kimse se satmaz. ben internette görüyorum yüzlerce sanen keçi satılık var 800 1200 liraya .ben 2000 lliraya alıcam.varsa geçen hafta ne çanakkale kaldı ne fetiye ne sakarya 2 tane keçi alamadan geldik.bakın sanen yıda 2 yavru 1.5tonda süt verir yavrular dişi olursa 1.000 liradan yıllık 2000 yavrudan sütüde 2 liradan satsan 3000 liradan sütten etti 5000 bin bu keçi ne biz bulabiliriz ne de bize satarlar... o yüzden boşuna keçi işine girip zarar etmeyin...
Mubarek bir hayvan olmali yilda 1.5ton sut veren,karadenizd kara inekler bile okadar sut vermiyor,sizin hesaba gore 365x4.10lt=1500lt sut,mubarek hayvan gercekten sakin satmayin
duvartarimi
17-03-2013, 22:54
yaklaşık bir yıllık ar-ge çalışmalarım sonunda ne yazıkki 3 adet gözüm gibi baktığım saanen keçilerimi urladaki ercan arkadaşıma hediye gibi vermek zorunda kaldım bahçeli müstakil bir evde yaşadığım halde bazı komşuların şikayet ederiz tehditlerine karşı vede ısıl işlem görerek yaptığım yüzdeyüz doğal ve bir okadarda katıksız ve lezzetli keçi peynirlerini satmanın tehlikeli ve yasak olduğunuda öğrenince iyice morallerim bozuldu
keçilerimi satabilirdimde fakat onları alan kişi belkide keser diye hediye etmek zorunda kaldım inanın şu anda evimizde hüzün hakim sanki evimizin bir ferdi gitmiş gibi bahçemiz bomboş kaldı
1-benim bazı sorularım olacak aşıları tam olan bu keçileri evi müsait olan kimseler evlerinde bakabilirmi **** evde bakmak için ne yapmalı
2- bu keçilerin sütlerinden ısıl işlem görerek hijyen koşullarda peynir üretip satabilirmi
eğer bu sorularıma cevap verecek arkadaşlar varsa memnun kalırım bunları internetten araştırdım pek bişey bulamadım bu konuda bana yardımcı olacak arkadaş varsa şimdiden teşekkür ederim
eğerki peynir üretmek yasak ise zaten bu işin pek karı kalmıyor ben 20 tlden kilosunu satıyordum gelip evden alıyorlardı
kordelyalı
28-03-2013, 06:45
Sayın Duvar tarimi,belediye hudutları dahilinde kesinlikle bu tip hayvan bakamazsınız.Şikayet edildiğinde derhal müdahale ediyorlar.Ben Urla'da sakız koyunu bakıyorum yaklaşık 150 adetlik bir sürüm var ve bildiğim onlarca kişi var ki keçi peyniri üretip satıyorlar hatta c.tesi günleri organik pazara çıkarıp satıyorlar.Hiç bir problem duymadım,mandıra ruhsatı almak oldukça külfetli.Size önerim bu işten vazgeçmeyin sadece hayvan sayınızı arttırıp uygun bir yerde devam etmenizdir.2013 keçi sütü fiyatları birliğin verdiği 145 krş+20 krş teşfik yani 165 krş. Saygılarımla
duvartarimi
30-04-2013, 00:51
Sayın Duvar tarimi,belediye hudutları dahilinde kesinlikle bu tip hayvan bakamazsınız.Şikayet edildiğinde derhal müdahale ediyorlar.Ben Urla'da sakız koyunu bakıyorum yaklaşık 150 adetlik bir sürüm var ve bildiğim onlarca kişi var ki keçi peyniri üretip satıyorlar hatta c.tesi günleri organik pazara çıkarıp satıyorlar.Hiç bir problem duymadım,mandıra ruhsatı almak oldukça külfetli.Size önerim bu işten vazgeçmeyin sadece hayvan sayınızı arttırıp uygun bir yerde devam etmenizdir.2013 keçi sütü fiyatları birliğin verdiği 145 krş+20 krş teşfik yani 165 krş. Saygılarımla
sayın kordelyalı benim edindiğim tecrübeyle birliğe verilen her litre süt bence üreticinin zararıdır üretici arkadaşların tek amacı sürülerini çoğaltmak ve birliğe vermek hatta kimi arkadaşlar 150 keçisi olduğu halde kar edemiyorlar hatta 1000 keçi olunca ancak kar ederiz diyorlar aslında çok keçi olması bence daha çok zarar başka yerden gelirleri olduğu için ayakta durmaya çalışıyorlar.
Bu işte en önemli olay keçinin sütünü kendi değerlendirmesi yani 4-4.5 kilo sütten 1 kg peynirini yapıp bunu 20 Tl. civarında satıp peynir altı suyunuda içine az bir şeker koyup oğlaklara içirmesi peynir altı suyu aynı süt gibi zaten 15 -20 günlükken oğlakları sütten kesip içine biraz kalsiyum biraz şeker öyle asıl kar elde edilir yoksa sütü satarsanız peynir altı suyunuda satmış olursunuz
başka türlü bu işin hamballığını yapmış oluruz 4.5 kilo süt=165x4.5=7.42 TL. fakat 1 kg hakiki keçi peyniri mesela büyük marketlerde paketli olarak var kilosu 50 TL. ye geliyor toptan 20 ye hatta 17.5 a satsa düşünün karını o zaman üretici kazanır.
ben peynir yapmak için 6 ay uğraştım sonunda en hakiki keçi peynirini kaynatarak yaptım tek keçiyi sağdığım halde ayda 500 - 600 Tl bana ayda kazanç sağlıyordu hatta insanlara önce tattırıyordum herkes beğeniyor ve alıyordu
eğer peyniri kaynatarak nasıl yaptığımı sorarsanız seve seve onuda anlatırım benim amacım eğer tüm zahmeti eziyeti üretici çekiyorsa neden bizim üreticimiz avrupalı üretici köylüler gibi son model ekipmanla ve arabalara binip gezmesinler
eğer bidaha bu işe başlıyacaksam inşallah olur işe bu sefer tersinden başlıycam önce peynir üretim yerini kurupta başlamak istiyorum.
kirazcı35
30-04-2013, 21:50
Sayın duvartarimi her şey gönlünüzce olsun keçilerinizi alabildinizmi geriye
yoksa hala arkadaşınızın yanındamı.Beninde 4 tane var 3ügebe bekliyorum peyniri nasıl yapıyorsunuz,sakıncası yoksa anlatırmısınız.
duvartarimi
02-05-2013, 00:22
Sayın duvartarimi her şey gönlünüzce olsun keçilerinizi alabildinizmi geriye
yoksa hala arkadaşınızın yanındamı.Beninde 4 tane var 3ügebe bekliyorum peyniri nasıl yapıyorsunuz,sakıncası yoksa anlatırmısınız.
memnuniyetle anlatırım
KEÇİ PEYNİRİ YAPIMI
önce bir adet kablolu digital termometre alıyoruz daha sonra beyz tülbent alıyoruz maya olarakta küçük şişelerde mayasanın bitkisel mayasını kullandım iyi netice verdi fazla koysanız bile zararı yok bilhassa firmayı arayarak sordum
5 lt keçi sütünü krom tencereye koyup ocağımızın altını açıyoruz kablolu derecemizin de kablosunu tencerenin içine hemen koyuyoruz 68 dereceye geldiğinde hemen ocaktan indiriyoruz ben 65 de indiriyordum çünkü indirene kadar 70 i buluyor
ha 70 dereceyi geçerse ne olur derseniz lor gibi olur
daha sonra 35 dereceye ısısını indiriyoruz yazın içine hemen poşette buz koyuyordum 15-20 dakikada 35 dereceye iniyordu
35 derceye inen sütümüze 1.5 çay kaşığı veya o mayanın küçük kapağıyla yarım kapak mayayı bir bardak suyun içine koyup karıştırıp 35 dercedeki sütümüzün içe döküp karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyoruz yaklaşık 20-25 dakika sonra tenceremizin içindeki süt katılaşıyor yani peynirimiz oluşuyor.
daha sonra tenceremizdeki peyniri tülbentimize döküyoruz uçlarını bağlayıp biryere asıyoruz
bu 1 saatte süzülüyor sakın ha suyunu atmayın onun suyunu afiyetle için müthiş kilo verdiriyor adeta iksir sayılır bu peynir altı suyu kanserden şekere kadar birçok hastalığın ilacı ayrıca vucüt geliştirmecilerde bu suyu fellik fellik arıyorlar çünki protein deposu tabii ki biz bunu eğer emen oğlaklar varsa biraz şeker atıp biberonla önce alıştırıp sonra zaten oğlaklar peynir altı suyuna saldırıyorlar
süzülen peynirimizin üzerine bir mermer parçası koyup dahada süzülmesini sağlıyoruz buraya kadarki yaptığımız sütten peynir ayırdık fakat bu tuzsuz peynir oldu
en son olarak 3 litre suya 8-10 yemek kaşığı salamura tuz atıyoruz bu suyu yine 35 dereceye ısıtıyoruz peynirimizi bezden çıkartıp tuzlu sulu 35 dercedeki tencerenin içine atıyoruz üzeri,ne bir ağırlık koyup 4 saat bekletiyoruz
4 saat sonrada peyniriz sertleşmiş ve tuzlanmış olarak sudan alıp bir poşete koyup buzdolabımızda saklaya biliriz afiyetlede yiyebiliriz %100 doğal katkısız vede dünyanın en besleyici ve en lezzetli peynirini yapmış oluyoruz
büyük marketlere gidin keçi peyniri yazanların içindekiler yazzısını okuyun bakın keçi sütü ve inek sütü yazar %100 keçi sütü yazmaz birde kalsiyum klorür var ama bizim yaptığımız en doğalı
hasan akçakaya
kirazcı35
02-05-2013, 22:44
Sayın duvartarimi; verdiginiz tarif için çok teşekkür ederim.Benim kızlar artık iyice agırlaştı hemen sagıcak degilim daha sagmasını bile bilmiyorum onların dogmasını heyecanla bekliyorum inşallah saglıkla dogarlar .
duvartarimi
02-05-2013, 23:29
Sayın duvartarimi; verdiginiz tarif için çok teşekkür ederim.Benim kızlar artık iyice agırlaştı hemen sagıcak degilim daha sagmasını bile bilmiyorum onların dogmasını heyecanla bekliyorum inşallah saglıkla dogarlar .
sayın kirazcı35 :İnşallah sağlıklı doğum yaparlar ben doğumda bir oğlak kaybettim nerdeyse anasınıda kaybediyorduk oğlak ters gelmişti veteriner arkadaş bize 10-12 saat te doğurur dedi bizde suyu geldiği halde bekledik eğer uyanıpta 6 saat sonra ters gelen oğlağı zorla asıla asıla (arka ayaklarından) çıkarmasaydık anasınıda kaybedecektik. aman dikkat edin
kirazcı35
05-05-2013, 22:39
sayın duvatarimi:teşekkür ederim sizinkilerin ilk dogumumuydu? benim anne daha önce 4 tane dogurmuş,ama kızının ilk sizinkilerin arasında teke varmıydı benim var ve ona vuruyor yerimde yok ayıramıyorum sadece anneyi ayırdım anne çok büyüdü yürüyemiyor bile inşallah sag salim dogarlar
duvartarimi
09-05-2013, 23:25
sayın duvatarimi:teşekkür ederim sizinkilerin ilk dogumumuydu? benim anne daha önce 4 tane dogurmuş,ama kızının ilk sizinkilerin arasında teke varmıydı benim var ve ona vuruyor yerimde yok ayıramıyorum sadece anneyi ayırdım anne çok büyüdü yürüyemiyor bile inşallah sag salim dogarlar
bende teke yoktu eğer teke sürüde olursa süte teke kokusu bulaşıyor peynirede bulaşıyor o yüzden keçi sütü ve peynirini herkes yiyemiyor aman tekeye dikkat edin yoksa düşük yapar
kirazcı35
31-05-2013, 20:36
Merhabalar;nihayet keçi kızlarım yavruladı,öyle güzellerki 5 ay bekledim ama degdi bir oglan,2de kızım oldu sizlerle paylaşmak istedim.
cihan_as
31-05-2013, 21:41
Sn kirazcı35, fotoğraflarını eklerseniz güzelliği bizlerde görelim :)
kirazcı35
09-06-2013, 12:21
Benim beyaz keçimin oğlu ( Cuma ) .Çünkü cuma günü doğdu.
kirazcı35
23-06-2013, 22:29
Cuma bir aylık ama sadece annesini emiyor,ot yemek istemiyor.Ota **** yeme nasıl alıştırırım.Daha erkenmi?Gene emsin ama bu gidip gelip emiyor.Keçi besleyenlerden yardım istiyorum.
mbordinc
25-06-2013, 08:13
Sayın kirazcı ;
annesinden ayrı tut ve önünde devamlı yonca kuru otu bulundur.Annesini yalnız sabah ve akşamları emsin.Önünde su da bulunsun.Yemcilerden büyütme yemi alıp, günlük 150 gramdan başlayarak,500 grama kadar yem verebilirsin.
kirazcı35
26-06-2013, 22:20
sayın mbordinc verdiginiz bilgi için teşekkür ederim.Yarın ilk işim uygulamak olucak.
duvartarimi
07-08-2013, 23:28
keçinin sütünden peynir yapın peyniraltı suyunada biraz şeker koyun önce biberonla alıştırın daha sonra da kovadan içecektir hatta anneyede içirin ayrıca kuru ot ve süt yemi de verin
kirazcı35
14-08-2013, 21:11
Sayın duvartarimi,ben peynir yapıyorum sizin tarif ettiginiz gibi ama yogurtta yapıyorum.Artık Cuma 2.5 aylık oldu ve herşey yiyor,onun yanına 4 kız kardeş geldi. Onlar yedikçe oda yiyor,yanlız pireyle başım dertte herşey yaptım engel olamıyorum ne yapmam lazım.Bilgisi olan varmı?
mbordinc
17-08-2013, 09:42
Sn.Kirazcı
Hezinon isimli ilaçla banyo yaptır.Şişe ile alırsan sana fazla gelir.Şu an piyasada tükendi,yeni üretim henüz yapılmadı.O nedenle çevrede birinde varsa ödünç al.Su ile karışım oranı kutu üzerinde yazar.Komle suya sokma imkanı yoksa sırt pompası ile keçileri komple ıslat,özellikle de bacak aralarını.Ağıl çevresinde gübre artığı tutma.Uzaklaştır veya üstünü toprak ile ört.Keçilere banyo yaptırdıktan sonra ağıl tabanı ve gübre bulaşığı olan her yeri aynı ilaç ile ilaçla,ki larvalar ölsün.
Kolay gelsin.
Merhaba,
Eşimle birlikte Çatalca'da orman kenarında Örencik Köyünde yaşıyoruz. Bir çiftliğimiz var. Orman kenarında olmamız sebebiyle, deneme amaçlı başladığımız keçilerimiz şu an yeni aldıklarımızla küçük büyük toplam 20 adet oldular. Çoğu Maltız-Saanen kırması olan keçilerimizden keçi başına günlük 3-4 kg. arası süt alıyorduk. Tabi bu ay süt miktarımız dişi başına epey azaldı. Orman kenarında(çiftlik ile orman mesafesi 2mt.) olmamız sebebiyle keçilerimiz gün boyu otluyor. Ek besin vermemize gerek kalmıyor, çünkü yemiyorlar :) Yani sütümüz %100 organik.
Biz kendimiz için süt, yoğurt, peynir ve kefir olarak sütümüzü tüketiyoruz.
Artık keçi sayımızı hızla arttırıp sütümüzü satmak istiyoruz.
Bölgemizde keçi yetiştiriciliği hızla büyüyor.
Orman içinde otladıkları için safkan saanen keçileri bize çok uygun değil, fakat kanında saanen olan keçiler rahatlıkla ağaçlar, çalılar arasında gezinebiliyor.
Biz keçi sayımızı arttırmak istiyoruz. Bu nedenle bizim yer ve bakım şartlarımıza sahip olmayan bir **** birkaç arkadaşla ortak bir iş yapmak istiyoruz. Kanında Saanen bulunan, en az 10, en fazla 50 keçisi olan ortak arıyoruz. Keçilerin tüm bakımını, yerini, çobanını, vet. hizmeti ücretlerini biz karşılayacağız. Günlük süt satım masrafı ortak olarak bölünecek. Günlük süt geliri, döneminde satılacak erkek oğlakların geliri eşit olarak bölünecek. Dişi yavrular sürüye katılacak. 3 yıllık bir anlaşma yapacağız. Bu 3 yıl sonunda doğumlarla da büyümüş olan ortak sürümüz aramızda eşit olarak bölünerek anlaşmamız sona erecek.
Kısacası keçi sizden, bakım yer bizden diyebiliriz.
Keçi yetiştiriciliğine merakı olan ama uygun yer, zaman **** bakıcısı olmayan arkadaşlardan teklifimiz ile ilgilenenler olursa çiftliğimize ziyarete bekliyoruz. Sevgiler..
Bulunduğumuz bölgenin fotoları..
http://m1310.hizliresim.com/1g/1/t5sh5.jpg
http://p1310.hizliresim.com/1g/1/t5sl6.jpg
http://r1310.hizliresim.com/1g/1/t5smr.jpg
mmanager
02-10-2013, 08:15
Bu konuda profesyonel değilim ama merada ormanda otlamak için gezdikleri zaman bir o kadar da kalori kaybediyorlarmış.Bu da süt verimini etkiliyormuş.Bir de şöyle bir durum var ormanda otluyorlar diyorsunuz. Acaba o ormanda yayılan hayvan sayısını iki katına çıkarırsanız ormana zarar vermiş olmazmısınız.Mesela küçük çalılıklar yok olabilir....
Bu konuda profesyonel değilim ama merada ormanda otlamak için gezdikleri zaman bir o kadar da kalori kaybediyorlarmış.Bu da süt verimini etkiliyormuş.Bir de şöyle bir durum var ormanda otluyorlar diyorsunuz. Acaba o ormanda yayılan hayvan sayısını iki katına çıkarırsanız ormana zarar vermiş olmazmısınız.Mesela küçük çalılıklar yok olabilir....
Bu ormanda yeni ıslah çalışmalarına başlandı, şu an keçilerin ormanda gezmesi orman için iyilik olarak söyleniyor. Bu nedenle de kaymakamlık keçi alımını ve yetiştiriciliğini destekliyor.
saanen.org
20-10-2013, 13:46
Bu ormanda yeni ıslah çalışmalarına başlandı, şu an keçilerin ormanda gezmesi orman için iyilik olarak söyleniyor. Bu nedenle de kaymakamlık keçi alımını ve yetiştiriciliğini destekliyor.
Akılları yeni başlarına geldi biz sitemizde yıllarca sıyledik keçi ormana faydası var diye ; tamam fidanlığa sokmyacaksın ****** ama ben devletin yerine oslam her keçiciye ormanın 200-300 donumunu zimmetlerim bak ozaman o ağaçların arasında ne ot kalır ne de yangın çıkar
hepinizi sitemizi ziyaret etmeye bekleriz
:::www.saanen.org::: (http://www.saanen.org)
Mutlu Kutlu
20-10-2013, 23:27
Keçi ve keçi sahipleri ormanın en büyük düşmanıdır. Keçi ve keçi sahiplerini masum göstermek başkalarını aptal yerine koymaktan başka birşey değil.
Orman içerisinde yaşıyorum, ben gelmeden önce tarla çevresinde açıklıklarda genç çam fidanları yoktu, komşunun 20-30 kadar keçisi var. ben köpeği bağlamaktan vazgeçtikten sonra bu keçileri tarlaya yaklaştırmadı sonuçta tarlanın kenarlarındaki açık orman arazisinde 2 yıldır benim boyumca fidanlar gelişti. Keçilerin gezdiği yerlerde yeni çam fidanları nedense hiç yok, çünkü keçiler ottan ziyade ağaç kabuğu ve yapraklarıyla besleniyor, seviyorlar.
Keçilerin gezdiği yerlerde fidan yok ama ot diz boyu. ot tazeyken keçi yiyor ama kartlaştığında ağzını bile sürmüyor, bu yüzden ormanda otla mücadele için keçi değil koyun şart. Bazı keçi besleyen köylüler keçileri iptal edip koyun beslemeye başladılar görüyorum.
Araba orman yolunda arıza yapınca yürümek zorunda kaldım, kestirmeden orman içerisine girdim. Gözden ırak yerlerde keçi çobanları orman kıyımı yapmışlar resmen, kol bacak kalınlığında çamları 1-1,5 metre gibi kesmişler yüzlercesini arada bir iki tane bile bırakmamışlar. Kesilen yerdeki çamlar ışıl ışıldı kabuklarını keçiler sıyırmış resmen.
Dikkat edin ormanda gezen her keçi çobanında ya balta veya tara dediğimiz kalın bıçak vardır, ağaç-dal kesmek için.
Keçi eti yemeyi boykot etmemiz lazım, koyun ve büyük başların ormana hiç bir zararı yok ama serbest gezen veya çobanın gezdirdiği keçiler orman düşmanı. Keçi eti tüketilmez para etmezse çobanlarıda beslemekten vazgeçer, ormanlarımız daha az zarar görür.Akılları yeni başlarına geldi biz sitemizde yıllarca sıyledik keçi ormana faydası var diye ; tamam fidanlığa sokmyacaksın ****** ama ben devletin yerine oslam her keçiciye ormanın 200-300 donumunu zimmetlerim bak ozaman o ağaçların arasında ne ot kalır ne de yangın çıkar
s.serdar
21-10-2013, 01:24
Bu ormanda yeni ıslah çalışmalarına başlandı, şu an keçilerin ormanda gezmesi orman için iyilik olarak söyleniyor. Bu nedenle de kaymakamlık keçi alımını ve yetiştiriciliğini destekliyor.
biz sitemizde yıllarca söyledik keçi ormana faydası var diye; ben devletin yerine olsam her keçiciye ormanın 200-300 dönümünü zimmetlerim bak o zaman o ağaçların arasında ne ot kalır ne de yangın çıkar
Bilmediğimden soruyorum. İşleri ne orada ?
448799
448800
448801
Poseidon
01-12-2013, 23:46
Bildiğiniz bir yerde bu cins keçi yetiştiricisi varmı?
https://www.google.com.tr/search?q=ACRIMUR&client=firefox-beta&hs=8vb&rls=org.mozilla:tr:official&channel=rcs&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=mLqbUqryG-a_ygPA6oEg&ved=0CAkQ_AUoAQ
İlaç bağımlısı keçi istemiyoruz (http://www.odatv.com/n.php?n=ilac-bagimlisi-keci-istemiyoruz-1112131200)
Tüm forum üyelerine selamlar ben ilk saanen keçimi geçen yıl Mart ayında aldım 1 dönüm çevrili arazide serbest yayılım olarak bir yıl baktım yavrulu idi on ay kadar süt sağdım bu sürede günlük ortalama 2 litre süt aldım.Bu arada ekim ayında keçimi tekeye kattım ancak ve katım dödeminden itibaren arpa ağırlıklı yem ile besledim.Ocak ayında oğlaklarım için gün sayarken netice benim için hüsran oldu keçilerim çok besili olduğu için tutmadı ve yavru ve süt. İçin 5 ay kaybettim.Bu arada keçileri başka bir saanen sürüsüne çiftleşmeleri için kattım.Tecrübelerimi yazmaya devam edeceğim.
mkntasarim
06-05-2014, 15:10
defacto tecrübelerin benim için heyecan verici olacak
Çok besili olması her zaman iyi değildir.Kondisyon skoru dedigimiz 1-5 arası değerlendirmede en fazla 3-4 olmalıdır hamile keçi.1 kaburgaları sayılan, 5 ise açlık çukuru gözükmeyen durumdur, tahayyül edersiniz..Aksi halde uterus çevresi yağlanır ve yavru oluşumu gerçekleşemez bir hal alır.
Tabi bu acemice deneyim beni yıldırmadı.İkinci olarak Ocak ayında yakın bir ilden bir dağ köyü yaylasından 5 adet hamile saanen aldım.Amacım süt tüketimi döngümü bozmadan keçi besleme deneyimine Devamdı.Ancak sürü sahibi bana söz verdiği zamanda yani Şubat ortalarında hayvanlar yvrulaması gerekirken yavrulamadı ve satın aldığım yerden hayvanları iyi bakılmadığı için alıp hazırladığım yere getirdim.Sorunlar bundan sonra başladı.Önce hayvanlar getirdiğim yerde iyi beslenmediği için ve bende yavrulayacakları endişesiyle mısır silajı,kırma yem,pelet yem birdn bastırıp verdim hayvanlara.
Bir keçim enterotoksemi oldu.Bu arada bir başka keçimm hava değişiminden ciğerlerini üşütüp hasta oldu.Bir diğer keçi ise aldığım yerde şap hastalığı kapmış ve yeni atlattığını çaresizlikle çağırdığım veteriner söyledi.Maceram başlamadan bitmek üzer iken verdiğim hatırı sayılır ilaç parası harcadığım stres dolu birkaç haftadan sonra hayvanlar zayiat vermeden toparladı çok şükür.Sonrada Mart ortalarında birer ikişer yavruladı.Ama bu seferde yavvruların sıkıntısı başladı.Hemen üşütüp hasta oldular.İki adet zayiat verdim bu sürede.
Sonra yavrular içinde antibiyotik tarzı ilaçlarla Mart soğuklarını atlattık.Süte gelince.Yavrular 15 günlük olduktan sonra sağmaya başladım.İlk başlarda ilk sağım haftası 4 keçiden 2 litre süt alırken (tek sağımdan tabii) sonraları yem rasyomu oturtunca bu miktar şuan için 3 keçiden 2,5 litreye çıktı.
Cumhur Tonba
12-05-2014, 18:00
Sayın defacto,
Bilerek mi yoksa bilmeyerek mi bu tarzda çalışmaya başladınız.
Sizin için az hayvanla başlamanız ve bu arada yaşayarak tercübe edinmeniz çok doğru olmuş. Tecrübe kazanarak, yaşayarak, hissederek bu işi öğrenmeniz ilerde çok işinize yarayacaktır. Saygılar, selamlar
Tabi bu acemice deneyim beni yıldırmadı.İkinci olarak Ocak ayında yakın bir ilden bir dağ köyü yaylasından 5 adet hamile saanen aldım.Amacım süt tüketimi döngümü bozmadan keçi besleme deneyimine Devamdı.Ancak sürü sahibi bana söz verdiği zamanda yani Şubat ortalarında hayvanlar yvrulaması gerekirken yavrulamadı ve satın aldığım yerden hayvanları iyi bakılmadığı için alıp hazırladığım yere getirdim.Sorunlar bundan sonra başladı.Önce hayvanlar getirdiğim yerde iyi beslenmediği için ve bende yavrulayacakları endişesiyle mısır silajı,kırma yem,pelet yem birdn bastırıp verdim hayvanlara.
Bir keçim enterotoksemi oldu.Bu arada bir başka keçimm hava değişiminden ciğerlerini üşütüp hasta oldu.Bir diğer keçi ise aldığım yerde şap hastalığı kapmış ve yeni atlattığını çaresizlikle çağırdığım veteriner söyledi.Maceram başlamadan bitmek üzer iken verdiğim hatırı sayılır ilaç parası harcadığım stres dolu birkaç haftadan sonra hayvanlar zayiat vermeden toparladı çok şükür.Sonrada Mart ortalarında birer ikişer yavruladı.Ama bu seferde yavvruların sıkıntısı başladı.Hemen üşütüp hasta oldular.İki adet zayiat verdim bu sürede.
Merhabalar,
Öncelikle forumda fazla katılımcı biri değilim bu ilk mesajım olacak ama yukarıda bahsettiklerinizden sonra yazma ihtiyacı hissettim. Benimde 500 başlık entansif çiftliğim var. Bunu söylememin sebebi konu ile yakından alakalı olmam.
Yukarıda dediklerinizden yola çıkarak daha önceden hayvanlarınızın beslenme ve aşı problemleri yaşamış olabileceğini düşünüyorum. Özellikle 2 litre ortalama sütü olan hayvanları protein konusunda takip etmek gerekiyor. Öncelikle 500 gr yonca kuru otu (alfalfa), 100 - 200 gram saman, 1,5 kg silaj ve 1 kg süt yemi ile bir yem karması hazırlarsanız hayvanlarınız hem süt yapmak için gerekli besinleri alırlar hem de bağışıklık sistemi biraz güçlenir. Ancak bu rasyonda protein biraz fazladır. Bir düzene oturunca yoncayı azaltıp fiğ gibi bir ot ike de tamamlayanilirsiniz.
Ayrıca yılda iki kere (ilkbahar ve sonbahar) enterotoksrmi aşısı, ilkbahar da çiğer aşısı kuruya almadan da hemen önce agalaksi aşısı yaparsanız (şap ve brucella için en uygun tarihi size ilçe tarımdaki vet ler verecektir) hayvanları koruma afına epey yol katetmiş olursunuz.
Umarım yardımcı olurda hayvan kaybı yaşamazsınız. Ayrıca doğumdan sonra da oğlak beslenmesinde mama kullanmanızı öneririm.
Öncelikle skipper tavsiyelerin için teşekkür ederim,uygulamaya çalışacağım neticelerini paylaşacağım ancak yaklaşık 20 gündür balya yonca bulamadım bu nedenle bahar üzeri olması nedeniyle bahçelerde budanan ağaç yaprakları ile ve taze ot ile besleme yapıyorum.Tabii kesif yem takviyemde devam ediyor.
Bugün size yeni doğum yapan yaklaşık (15 gün) keçimin ve bu keçi sayesinde hakkında çokça yazı okuyup karşılaşmaktan korktuğum mastitit (Meme iltahabı) hastalığı ile ilgili tecrübelerimden bahsedeceğim.Keçim 15 gün önce bir oğlak doğurdu.ilk gün Oğlağın tek memeyi emdiğini görür görmz dha şişkin diğer memeyi sağmam gerektiğini anladım.Ancak meme morumsu ve oldukça şişti.Memeye parmağımı bastırdığımda keçi rahatsız oluyordu ve parmağımı bastırdığım yer beyazımsı sarımsı renk alıp çöküyordu.Yani meme içi sertleşmeye başlamıştı.Sağıma geçtim meme ağzını batikonla dezenfekte edip sağmaya teşebbüs ettiğimde memeden merhem kıvamında sarımrak,diş macunu kıvamı sıvı geldi.Ancak keçi çok rahatsızdı belli oluyordu.Biraz sağmaya çalıştım ama keçi müsade etmedi.Bende diğer oğlaklarımdan birini memeye tuttum bende keçiyi ve memeyi zorda olsa emzirtip boşalttım.Sabah akşam bunu iki gün yaptım.ama keçi hep direndi.Üçüncü gün memeyi sağmaya çalışttığımda memenin içinden lor peyniri parçacıklarına benzer parça parça pelteler gelmeye başladı.Bu tam üç gün devam etti.Bu arad çevreden bsicilik yapanlara sorduğumda ağızdır o öyle gelir sonra düzelir diyerek beni ikna ettiler.Ancak 5. Gün pelteler kesildi ve sağım kabındaki sütün pembe olduğunu fark ettim.Dikkatli baktığımda pembe sütn memeden geldiğini anladım.Hemen veterineri aradım ve mastitit teşhisi üzerine 1,5 gün meme içine anti bakteriyel melhem sıktım.Sabah akşam ve memeyi iyice sağıp sütü döktüm.(Yalnız bu sütü kedinin bile içmediğini gözlemledim)Aynı zamanda veterinerin verdiği bir ilacı günde bir defa önerdiği dozda kas içine yaptım.Hastalıklı memeyi (Tek meme hastalıklı idi)sabah akşam sağdım.İyice boşalttım.Çok inatçı bir mikrobik durum.Tam 7 gün sonra keçimin sütü ancak normal görünüme kavuştu.Ancak burada İKSV süresinin 48 saat olması nedeniyle sütü hala döküyorum.Yarından sonra sağıma başlayacağım.Dezenfektan kullanımı ve yataklık temizliğinin ne kadar önemli olduğunu acı ama gerçek olarak tecrübe ettim.Aslında ağılım temiz altları kuru ama yinede mikrobik bir durum ve yataklık dezenfektasyonu da yapmam gerektiğine karar verdim.Bunun için 20 lt. Suya 20 mg katılarak seyreltilen bir çözelti ile ağılımı ilaçlayacağım.Tabi sağım öncesi ve sağım sonrası meme temizliği ve memede kalıntı süt bırakılmaması hususlarına dikkat etmek gerektiğini ifade etmek isterim.
BESLENME İLE İLGİLİ BİR SORU:
Bir makalede keçilerin az az ama sık aralıklarla beslenmesi gerektiğine dair birşey okudum.Ben keçilerimi sağım sonrası sabah açık ağıla çıkarıp oraya daha önce bahsettiğim rasyoya uygun miktarda ot ve yemle yemliyorum akşama kadar da sadece gözlemle yetiniyorum.Akşam ise serinlik çökünce 1,5 2 saat akşam sağımı sonrası yaylıma çıkarıyorum.Bu sistem keçilerin sağlıklı beslenmesi için uygun mudur farklı önerisi olan varsa bilmek isterim.
bir diğer sorum keçilere kesif yem olarak arpa ezmesi de veriyordum anck hayvanlarda 15 gün kadar sonra aşırı saldırganlık gözlemeye başladım.Ağıla girer girmez birbirlerine saldırmaya başladılar.Bunun nedeni ne olabilir acaba?Söz konusu davranış üzerine ağır yara alan keçilerimle ilgili tedavi tecrübelerimi de sonra paylaşacağım.Ama çok ağır yara aldı iki keçim hemde memelerinden ve hala pansumana devam ediyorum.Netice alır almaz paylaşacağım.
BESLENME İLE İLGİLİ BİR SORU:
Bir makalede keçilerin az az ama sık aralıklarla beslenmesi gerektiğine dair birşey okudum.Ben keçilerimi sağım sonrası sabah açık ağıla çıkarıp oraya daha önce bahsettiğim rasyoya uygun miktarda ot ve yemle yemliyorum akşama kadar da sadece gözlemle yetiniyorum.Akşam ise serinlik çökünce 1,5 2 saat akşam sağımı sonrası yaylıma çıkarıyorum.Bu sistem keçilerin sağlıklı beslenmesi için uygun mudur farklı önerisi olan varsa bilmek isterim.
Az ve sık beslenme yapılma tavsiyesi aslında hayvanın önündeki yemden çok çabuk sıkılmasından kaynaklanıyor. Eğer yeni bir şey gelmezse inat edip yemeyebiliyor. Bunu engellemek çin günde en az iki kere yemleme yapıp zaman zaman da yemi karıştırarak hayvanların yeni yem geldiğini düşünmesini sağlamak. Bu arada hayvanların önünde her zaman taze ve bol su bulunmasını sağlamak da çok önemli.
BAYTİCOL VS BLOTİC
Keçilerde iki gündür piRe olduğunu gördüm ancak bir hafta öncesine kadar hepsine püskürtme yöntemi ile blotic havuz çözeltisi püskürtmüştüm.2 LT SUYA 5CC olacak şekilde.Ancak pireleri görünce hemen aynı çözeltiden ve tüyleri fırça ile iyice fırçalayarak ve güneşde kurumaya terk ederek yine banyo yaptırdım.Ertesi gün hayvanları kontrol ettiğimde sonuç tam hüsrandı pireler tüm enerjileriyle hayvanların üzerinde hiçbirşey olmamış gibi geziyordu.Bu sefer hemen elimdeki açılmamış blotic damlatma çözeltiyi kullanmaya karar verdim.Bu preparatı prospektüsde belirtildiği şekilde kilo ve oran dengesi ile hayvanın cidagosundan sırtını takiben kuyruk sokumuna kadar derisi üzerine iyice yedirerek sürdüm.Bugün sabah kontrol ettiğimde iki keçimde pire izine rastlamadım ancak üçüncüsünde hala varlardı ve preparattan hayvanın koltuk altlarına 5cc kadar tekrar sıktım.Ama şu haliyle bile blotic benim için hüsran oldu.Farklı preparatlar hakkında önerisi olan varsa özellikle ağıl için paylaşırsanız sevinirim.
Bu arada ikinci denememdeki bayticol olacak yanlışlıkla blotic yazmışım.Özür diler düzeltirim.Birde bu çözeltilerin İKAS ile ilgili bilgisi lan varmı veterinere bu preparatları ilk aldığımda ısrarla süt sağımını etkiler mi dediğimde verdiğim tüm çiftçiler hayvanlarını sağıyor bir şikayet almadım demişti,ancak prospektüsler öyle demiyor biri sütü 10 gün dökün diyor bayticol ise keçiler için hiç bir açıklama vermediği gibi süt koyunlarında kullanılmaz şeklinde uyarı yazmış,elbette bu uyarı tartışmasız bağlayıcı ancak bu karışımlar benim gözlemlediğim kadarıyla süt inekçiliği mandıracılık yapan tüm çiftçilerin temel mücadelesine malzeme oluyor.O zaman bizim marketlerden aldıgğımız sütlerin durumu ne olacak sütlerde bu tür kalıntıların varlığının özellikle bir ihbar olmadığı sürece kontrol edilmesinin mümkün olmadığını biliyorum.Neyse bu derin bir konu ben sütü ne yapacağım sük yerine işleyerek peynir vs yaparsam toksik etkiyi baskılayabilirmiyim.
Samsun da bir arkadaşım bu keçilerden aldı, en son geçen yıl görüşmüştüm sütün kilosunu 4 tl den satıyorum, peynir siparişine yetişemiyorum diyordu...
duvartarimi
26-05-2014, 22:00
resimde görülen bej renkli (ismini safinaz koymuştuk) gerçekten çok ağır başlı diğerine göre daha sakin bir hayvandı neden bunları yazıyorum maşallah boğazıda çok iyiydi ve hiçbir hastalığa yakalanmadı sabah sağımda 1.8 litre, öğlen sağımda 1,8 litre akşam sağımda 1,8 -2 litre süt veriyordu. bence bu keçi maltız saanen kırması olabilir günlük toplam ilk doğum olmasına rağmen 5 litreye yakın süt alıyordum eğer bu işe tekra başlıyacak olursam aynı keçiden almayı düşünüyorum diğeri küpeli olan ise ilk başta oda veriyordu fakat daha sonra günlük 3 litreye düştü ve alabildiğine hırçın ve kıskanç hayvandı zaten safinaza vura vura yavrusunun ters gelip ölmesine sebep olmuştu hatta safinaz küpelinin yavrusuna dahi yeri geldiğinde annelik yaptı
duvartarimi
26-05-2014, 22:09
şimdi aslında tekrar evimde keçi bakmak istiyorum bunun için birileri söyledi eğer hayvanseverler derneğine kayıt olunupta hayvanat bahçesindende hayvansever kartı çıkartılırsa 5 keçiye kadar bakılıyormuş hiç kimsede karışamıyormuş eğer bunu bilen arkadaşlar varsa yazabilirlermi herhangi bir şikayette kimse bişey yapamıyormuş YETER ARTIK isteyen herkes kedi köpek besliyor onlara bişey yok niye faydasız hayvan biz keçi beslemek istiyoruz herşeyden korkuyoruz niye çünkü faydalı hayvan hemde evimiz müstakil ve bahçeli olduğu halde belki işi büyütüp vede öğrenip büyük çiftlikler kuracağız keçininin ne zararı varki inanın ben keçiyle kahveye gidip beraber çay içiyorduk yere pisleyince millet keçinin tezeğini toplayıp evine götürüyordu
duvartarimi
26-05-2014, 22:31
birde asıl önemli olan keçi peyniri üretim izin belgesi çıkartabilmek eğer ki keçiyi sadece süt için yaparsak sadece işin hamballığını yaparız ve çoğunun olduğu gibi batarız eğer ki peynir yaparsak (tabiiki 70 derece ısıtarak ) hijyenik bir şekilde işte ozaman çiftçi kardeşler 4x4 lere binerler nedenmi peynirde asıl önemli olan peyniraltı suyu bunu oğlaklar içiyor şu an 25 tl den satsak kapıda millet kuyruk olur bu üretim izin belgesi nasıl alabiliriz bunuda bilen arkadaşlar varsa yazarlarsa sevinirim inanın keçi olayı tadı damağımda kaldı hele o peynirinin lezzeti bambaşka
resimde izmir fuarında özer türerin yapmış olduğu keçi peyniri döneri inannın arkadaşlar millet kuyrukta et dönerinden daha lezzetli heryerde bulamazsınız böyle bir yerde açtığınızı size samimiyetimle söyleyeyim fakir köylü kalmaz eğer bunu okuyan devlet görevlileri veya bakanlar varsa bir an önce üretim izin belgesi konusunda bizim gibi meraklı ,ar-ge ci insanlara kolaylık sağlasınlar ki milletimiz doğal,katkısız gerçek peynir nasılmış görsün yoksa sırf keçi alıpta süt satarak ancak belli bazı zenginler kazanır köylüde efendi değil bankaların veya büyük şirketlerin kölesi olur
LÜTFEN ŞU ÜRETİM İZİN BELGESİ NEDİR NE DEĞİLDİR BİLEN ARKADAŞLAR VARSA YAZSIN
duvartarimi
26-05-2014, 22:34
birde kendim deneyipte bulduğum bir bilgiyi tekrar etmek istiyorum eğer sanen keçilerinizde burun akıntısı varsa bu demektir keçi üşütmüş ben antibiyotik yerine 0,5 litrelik bir pedde aspirini eritip veriyordum ertesi günü geçiyordu
syarikan
24-11-2014, 14:18
birde asıl önemli olan keçi peyniri üretim izin belgesi çıkartabilmek eğer ki keçiyi sadece süt için yaparsak sadece işin hamballığını yaparız ve çoğunun olduğu gibi batarız eğer ki peynir yaparsak (tabiiki 70 derece ısıtarak ) hijyenik bir şekilde işte ozaman çiftçi kardeşler 4x4 lere binerler nedenmi peynirde asıl önemli olan peyniraltı suyu bunu oğlaklar içiyor şu an 25 tl den satsak kapıda millet kuyruk olur bu üretim izin belgesi nasıl alabiliriz bunuda bilen arkadaşlar varsa yazarlarsa sevinirim inanın keçi olayı tadı damağımda kaldı hele o peynirinin lezzeti bambaşka
resimde izmir fuarında özer türerin yapmış olduğu keçi peyniri döneri inannın arkadaşlar millet kuyrukta et dönerinden daha lezzetli heryerde bulamazsınız böyle bir yerde açtığınızı size samimiyetimle söyleyeyim fakir köylü kalmaz eğer bunu okuyan devlet görevlileri veya bakanlar varsa bir an önce üretim izin belgesi konusunda bizim gibi meraklı ,ar-ge ci insanlara kolaylık sağlasınlar ki milletimiz doğal,katkısız gerçek peynir nasılmış görsün yoksa sırf keçi alıpta süt satarak ancak belli bazı zenginler kazanır köylüde efendi değil bankaların veya büyük şirketlerin kölesi olur
LÜTFEN ŞU ÜRETİM İZİN BELGESİ NEDİR NE DEĞİLDİR BİLEN ARKADAŞLAR VARSA YAZSIN
hasan abim merhaba
forumda en çok senin yazıların dikkatimi çekti ; lafta kalmayıp bizzat keçi yetişitirmeyi denemen ,hemde izmir şehir merkezinde ,hele sütü peynir yapıp satmayı başarabilmiş olman müthiş bir başarı umarım tekrar denediğinde önüne engel çıkmaz ve başarılı olursun sana yardımcı olmak adına üretim izin belgesini araştırdım internette bulduğum link şu Sut Ve Sut urunleri imalat Maliyeti ?? - Koniks.com (http://www.koniks.com/topic.asp?TOPIC_ID=65180)
gördüğün gibi kimse üretim izni almak çok kolay maliyetide aşağı yukarı şu dememiş
benim vardığım sonuç şu ; evinde keçi besleme sorununu belediyeydi komşulardı bunları hallederek aşabilirsen peyniri semt pazarlarında ve yakın çevrene komşuna satmaya devam edeceksin longossaanen çiftliği sahibi bir röpörtajda günlük 2 ton süt işlenmeyecekse mandıra kurmak karlı olmuyor onun için biz fason ürettiriyoruz demişti
demek ki 2 tondan az olursa kurtarmıyor birde burdan bak derim
araştırmaya devam ediyorum özellikle izin almış birini bulur ve bilgi alabilirsem seni haberdar edeceğim
Orçun ÇAPA
12-01-2015, 16:41
Arkadaşlar saanen keçisi almak istiyorum tarla bulunmakta. Tarlaya koysak ve tarlanın etrafını tellerle çevirsek akşamları gidipte sağımını yapsak olur mu 2 keçi kendi başına yaşayabilir mi pek gezmeyecekler. 2 keçi tarlada yaşayabilir mi .
Yemlerini sularını koysak dururlar mı ?
Keçi sütü karlı mıdır?
Orhan ÇAPA,
Bu tür işlere giren bazı insanların sonuçları hüsran olmaktadır. Bunun sebebi ise bilinçli olmamak, çok kar ederim düşüncesi ve girdikten sonra zahmeti görerek yeterli ilgiyi göstermemek. Size şahsi tavsiyem iliniz sınırlarında bir keçi çiftliği bulmanız ve 1 gününüzü orada geçirmeniz. Gerekirse gönüllü çalışmak istiyorum diyerek bunu 1 günlük deneyin. Ozaman daha sağlık düşüneceğiniz kanaatindeyim.
Selcukİst
06-02-2015, 16:15
Herkese selamlar.
Yaklaşık 4 sene önce saanen keçi yetiştiriciliğinin getirilerinden bahseden bir program izlemiştim tv de. Sanırım toprak tv idi.
Sonrasında bir zaman bu iş dalının üzerinde kendi çapımda ufaktan araştırmalar yaptım ve öylece bıraktım.
Bu günlerde tekrar dikkatimi çekti bu konu. Ve aklıma bir soru geldi. Aynı soruyu bir arkadaşımız geçtiğimiz sayfalardan birinde yazmıştı (keçi ile ilgili tüüm sayfaları günlerdir okuyorum :) ) "gelecekte pazar doygunluğu ne zaman oluşur ve ne zaman saanen yapma işi bir fırsat olmaktan çıkar" diye. Ya da zaten hiç fırsat değilmiydi :) ?
Hali hazırda keçi yetiştiren üstadlardan bu konu hakkında bilgi almak isterim.
- Keçi yetiştiriciliği yapacak isek, pazar bulmak için illa ki balıkesir, çanakkale, izmir taraflarında mı yapmamız gerekir ? (büyük bir tesis değil, toplam 200 sağmal maksimum-dolayısıyla peynir üretimi ilk başta olmayabilir. Veya olurmu ki ?)
-Ben Suşehri, Sivaslıyım. Suşehri rakımı 950 m ama sivas karasal iklimindin ziyade Karadeniz iç karasal iklimine hakim bir bölgedeyiz (kuzeyde) Kışın havalar sıfırın altına çok nadir düşüyor. Soru: Oğlaktan 20 tane alıp memleketimde yapsam, oğlak olarak götürdüğüm için adaptasyon sağlayabilir miyim ?
-Şayet memleketimde yapacak olursam sütü kendim peynire çevirip bu şekilde ticaret döngüsünü yapmam gerekecek. Kırsalda bu tür bir girişim ne kadar başarılı olur ? Yani kendi yaptığımız peyniri marketlere vb. yerlere satmak ?
Teşekkür ederim.
oğlak alırsanız muhtemelen adaptasyon sağlar... ancak pazar konusunda bir şey diyemem. ben hobi olarak yetiştiriyorum. çok akıllı hayvanlar, ancak verim istiyorsanız mera yerine kapalı yetiştirmeniz lazım. yemi ya kendiniz yetiştirecekseniz ya satın alacaksınız.
Selcukİst
11-02-2015, 22:13
oğlak alırsanız muhtemelen adaptasyon sağlar... ancak pazar konusunda bir şey diyemem. ben hobi olarak yetiştiriyorum. çok akıllı hayvanlar, ancak verim istiyorsanız mera yerine kapalı yetiştirmeniz lazım. yemi ya kendiniz yetiştirecekseniz ya satın alacaksınız.
Cevap için teşekkür ederim.
Siz hobi olarak kaç tane bakıyorsunuz ? Merada zaten 1-2 saat tutuluyormuş hem stres atsın hem taze otda tüketsin diye. Neden tamamen kapalı alan besisini savunuyorsunuz peki ?
1+4 tane. merada gezerse verim düşüyor. kapalı alanın önünde hava alabilecekleri bir yer yapıp oraya taze biçilmiş yonca vs verebilirsiniz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.