View Full Version : Domates Yetiştirme
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
Arkadaşlar dün bauhaus dan domates tohumlarını ekmek için hindistan cevizi kabuğu tableti aldım, 20 tablet lik paket, tarifi tabletler ılık su ile ıslatılıyor 10 dk sonra şişmeye başlıyor ve orta yerine tek tohum konuluyor ve burada kökleniyor, fide çıkıyor, her gün sulanarak tablet 10 cm kadar büyüyor ve komple toprağa dikiliyor ve toprakta hindistan cevizi kabuğu talaşı eriyor muş, böyle bir şey kullanan varmı ? varsa bana lütfen yardımcı olsun, sevinirim. Yoksa domates tohumları boşa gider.
Bu tur tabletlere yapilan ekimlerde sasirtma imkani olmayacagindan cok uygun oldugunu dusunmuyorum. Domates en az 1 kere, genellikle de 2 kere sasirtma ister. Biber icin kullanilabilir.
MeyveliTepe
30-03-2010, 16:52
Arkadaşlar dün bauhaus dan domates tohumlarını ekmek için hindistan cevizi kabuğu tableti aldım, 20 tablet lik paket, tarifi tabletler ılık su ile ıslatılıyor 10 dk sonra şişmeye başlıyor ve orta yerine tek tohum konuluyor ve burada kökleniyor, fide çıkıyor, her gün sulanarak tablet 10 cm kadar büyüyor ve komple toprağa dikiliyor ve toprakta hindistan cevizi kabuğu talaşı eriyor muş, böyle bir şey kullanan varmı ? varsa bana lütfen yardımcı olsun, sevinirim. Yoksa domates tohumları boşa gider.
Ben kullanıyorum. Tohumlarımın hepsini böyle tabletlere ektim. Çok pratik ve iyi iş görüyor.
Ben kullanıyorum. Tohumlarımın hepsini böyle tabletlere ektim. Çok pratik ve iyi iş görüyor.
Bende hergün sprey le suluyorum ama bu tabletleri ilk kullandığım için endişeliyim, bir hafta bekleim olmazsa hazır fide alırım, nasıl bakım yapmam gerekiyor bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Herkese merhaba balkonda domates yetiştirmeyi çok seviyorum. Sizce domatesimi ne zaman ekmeliyim.Hava uygunmu? cevabınızı bekliyorum
Herkese merhaba balkonda domates yetiştirmeyi çok seviyorum. Sizce domatesimi ne zaman ekmeliyim.Hava uygunmu? cevabınızı bekliyorum
Sn enes;
Fide olarak dikim mevsimine daha 20-25 gün var. Eğer işe tohum ekerek başlayacaksanız geç bile kaldınız diyebilirim....
Kolay gelsin ;)
Iyı aksamlar.Saksılara dıktıgım tohumlarım nıhayet yeserdı.Bırkac sorum olacak.Fıdeler dort yapraklı hale geldı.Şaşırtma yapmalı mıyım?Fideler camın önünde duruyor.Toprak kuruyup parça parça oluyor.Kaç günde bir sulamam gerekir.Suyu dibinden mi yoksa fısfısla mı vermeliyim.Ayrıca asıl saksılara alırken organik gübre vermek istiyorum.Her fide için ne kadar organik gübre kullanmalıyım.Mesela bir fide için bir yemek kaşığu uygun mu.şimdiden teşekkür ederim.
ciceksever70
04-04-2010, 18:40
Subat sonu evde ektigim domates tohumlari cimlenmeyince ikinci bir partiyi üzerini strec filmle örterek ve 2-3 günde bir fisfislayarak denedim bir haftada cimlendiler. Bugün boylari uzayanlarin etrafini biraz toprakla destekledim. Umarim yasarlar.
qokhanyilmaz
04-04-2010, 19:08
Bunlarda benim domateslerim. Fidelerim Hatay'dan 14 gün önce geldi. Ve geldiklerinde 90 mm boyun daydılar. Kendi yetiştirdiğim fidelerde resimde küçük olanlar. Ama benim şaşırdığım şey 15 günlük fide olmasına rağmen domates çiçekleri çıkmaya başladılar. Çok şaşırdım ! Üstelik her tarafında çiçek tomurcukları çıkmaya başladı. Geldiğinde küçük tüpte idiler ve ben bu sene siteden edindiğim bilgilerle daha çok sayın meyvelitepe'nin bloğundaki (ki üstada teşekkürü bir borç bilirim) kompost hakkında okuduklarımdan sonra kendi yaptığım kompost ve toprak karışımı da çok güzel olmalı ki sonuç beni çok şaşırttı. Sitede hiçbir karşılık beklemeden emek veren , zaman harcayan ve bunun karşılığında hiçbir menfaati olmayan herkese sonsuz teşekkürler.
Bu arada geçen hafta yaşadığım yerdeki bir ziraatçının tavsiyesiyle biofarm NPK gübre çözeltisi 10-8-6 +ME organik gübresini (satan ilgilinin beyanıdır.İnternet üzerinde ürün ile ilgili çok bilgi bulamadım.) 1 defa kullandım.
MeyveliTepe
04-04-2010, 20:28
Fideleriniz çok güzel. Bu arada, domateslerinizde koltukları almanız lazım gibi gördüm resimlerde. Bir de boylar biraz fazla uzamış, daha fazla ışık istiyorlar. Zaten biliyorsunuzdur, suyu gerekmedikçe vermeyin, verdiğiniz zaman da kökün ulabildiğince uzağından. Kolay gelsin, başarılar.
qokhanyilmaz
04-04-2010, 22:39
Aslında bugün sabah koltuklarını aldım ve aldığım parçaları da altına malç olarak serdim. Hepsinde de alttan ilk 3 dalı bıçakla temizledim .Böylece salatalıklar biraz daha güneş görebilecekler. Ama malum bandırma koşulları ,Ülkenin en az güneş alan bölgesi üstüne birde karşımıza yeni yapılan apartmandan sonra evimiz sabah 7-12 arası ancak güneş görebiliyor.Bir de akşam arka balkon. Geçen sene bir saksı olduğundan akşamları işten geldiğimde arka balkona alabiliyordum ama bu sene mümkün görülmüyor.
Su neredeyse haftada bir defa veriyorum şu anda.Ama akşamları spreyle yapraklarını ıslatıyorum o kadar. Eşim balkondaki sebzelerden sonra artan böcek ve karınca popülasyonundan şikayet edince bu hafta 6 tane bıldırcın aldım.Kontrollü bir şekilde balkondaki karıncaları yedirmeyi düşünüyorum. Tabi altlarında biriken gübrelerden de minik kompost denemeleri yapmayı düşünüyorum. Bu işin bu kadar zor olduğunu görünce köylü pazarında bunca emekle ürün alıp bunları yok on paraya satmak için getiren emekçi insanları görünce sarılasım geliyor .Haftaya ilk sebzelerimin çiçeklerini paylaşmak ümidiyle...
Domates bardakları çoğalınca serayı da büyütmek zorunda kaldık. Yeni seramın içi ve dışı.
SilverRain
06-04-2010, 12:08
merhaba arkadaslar benim domates fidelerimde 4 yaprak oldular artik sairtmalimiyim yoksa biraz daha buyumelilermi?simdiden tesekkurler
berduray
06-04-2010, 12:25
Benimkiler dört yaprak oldu, şaşırttım.
bahtiyar02
06-04-2010, 13:02
Benim çeri domateslerden yetişen 10-15 adetini tarladaki bahçeye cumartesi günü ektik.Burada havalar gayet sıcak gidiyor.1,5 aydır tek damla şehir merkezine yağmur düşmedi.İnşallah Nisan ayında yağışlar başlar.
ağaçlarısev
06-04-2010, 17:25
Arkadaşlar pazarlarda satılan sarı domateslerden almıştım ve tabikide içindeki tohumunu çıkartıp ayırdım acaba çıkma şansı var mı?
Sayın ağaçlarısev, tohumu ektiğiniz zaman mutlaka bitki çıkar ama domatesler hibrit tohumdan üretilmişse, alacağınız meyveler yedikleriniz gibi olmayıp atalarına çekecektir.
Boş akvaryum bu sene baya işe yaradı. Domates ve biberlerim mart ayının ortasından beri içinde.
134441
134442
qokhanyilmaz
06-04-2010, 22:11
Aslında akvaryum dediniz aklıma geldi.Benim evimde 2 tane akvaryumum var.Ve içindede 300 e yakın balık var.Balıkların besinleri yedikten sonra çıkan nitritin bitkiler tarafından nitrata dönüştürüldüğünü okumuştum.Akvaryum suyunun bitkilere olumlu ya da olumsuz etkisi olur mu acaba ?
Ben akvaryum suyunu bitkilerimde kullanıyorum. Herhangi bir zararını görmedim. Bir yerlerde yararı olduğunu okumuştum.
Merhaba arkadaşlar,
Domateslerimin ilk şaşırtmalarını yaptım.Şu anda tüm öğleden sonra güneş alan ön balkonda duruyorlar.İkinci şaşırtmada baharda sabah 2 saat güneş alan arka balkona almayı düşünüyorum.Yaz günlerinde 2 saatten fazla güneş alıyor, domatesler için yeterlimidir? ve her bir fidanı 5 lt saksıya şaşırtmak verim için yeterli olurmu?
Domateslerim köy tohumu,hibrit veya hazır paketlerden değil, bu nedenle yanlış yapıp heba olmasını istemiyorum,
Bir sorum daha olucak, gübre sıvı besine ihtiyaç olucakmı?Evde kompost çalışmalarına başladım, başarılı olursam;) sadece kompost ilave etmeyi düşünüyorum:confused:
134532
134533
eda123 inan bende ayni duygular icerisindeyim.
insallah hersey iyi gider ve guzel mahsuller aliriz.
EVET SONUNDA BEKLENEN OLDU VE TOHUMLARIM BİR BİR GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYA BAŞLADI. Bundan sonra da sizin tavsiyelerinize ihtiyacım olacak.
ufak saksıdakileri dün akşam şaşırttım :) merak ettiğim bir konu var şaşırtmak için doğru zaman ne zaman ?
Lilinin bahcesi
07-04-2010, 11:14
EVET SONUNDA BEKLENEN OLDU VE TOHUMLARIM BЭR BЭR GЬN YЬZЬNE ЗIKMAYA BAЮLADI. Bundan sonra da sizin tavsiyelerinize ihtiyacэm olacak.
ufak saksэdakileri dьn akюam юaюэrttэm :) merak ettiрim bir konu var юaюэrtmak iзin doрru zaman ne zaman ?
Sayin eda123 cok acele etmissiniz, ilk sasirtma icin 2 adet gercek yapragin olusmasini beklemeniz gerekirdi. Bu ilk iki yaprak topraga yatay konuma geldikten sonra sasirtma yapabilirsiniz.
Merhaba arkadaşlar,
Domateslerimin ilk şaşırtmalarını yaptım.Şu anda tüm öğleden sonra güneş alan ön balkonda duruyorlar.İkinci şaşırtmada baharda sabah 2 saat güneş alan arka balkona almayı düşünüyorum.Yaz günlerinde 2 saatten fazla güneş alıyor, domatesler için yeterlimidir? ve her bir fidanı 5 lt saksıya şaşırtmak verim için yeterli olurmu?
Domateslerim köy tohumu,hibrit veya hazır paketlerden değil, bu nedenle yanlış yapıp heba olmasını istemiyorum,
Bir sorum daha olucak, gübre sıvı besine ihtiyaç olucakmı?Evde kompost çalışmalarına başladım, başarılı olursam;) sadece kompost ilave etmeyi düşünüyorum:confused:
134532
134533
çok güzeller maşallah diyelim nazar değmesin. Umarım benimkilerinde büyüdüğünü görürüm...
hobbytarim
07-04-2010, 13:06
Sevgili eda elinize sağlık baya bi ürün alacaksınız gibi görünüyor.Güneşi görürlerse sağlıklı büyürler merak etmeyin.
sayın hobbytarım teşekkür ederim
ben acemi olduğum içi elimdeki bütün tohumları ektim
yanlız arasında çarliston biber de var ama ben tanımadığım için hangisi domates anlamıyorum. birşey sormak istiyorum tohumların hepsi çıkmadı tutmamış olabilirmi.?
hobbytarim
07-04-2010, 13:43
Biraz daha bekleyin belki biraz derine ekmiş oabilirsiniz ama baya tutmuş:-)
Lilinin bahcesi
07-04-2010, 14:22
Arkadaslar domates fidelerimde bir takim anormallikler var. Bir kisminda yapraklar domates yapragi gibi degil, patates yapragina daha cok benziyor. Tohumlari kesinlikle domates tohumuydu ve kendim ektim.134575
134576
Birde ilk filizlendiginde cikan iki yaprak yerine 3 yaprak cikanlar var. Asagidaki gibi:
134577
Bu anormalliklerin sebebi nedir? Ve bu fideler sag salim yetistikleri taktirde bunlarin verecekleri domatesleri yemede bir sakinca varmidir? Yani genetik bir problem ise.
Benim pembe domateslerin yaprakları da patates yaprağı gibi. Zappie adlı üye şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=605803&postcount=510) bunun normal olduğunu, oldukça iri pembe domates olabileceğini söyledi.
Lilinin bahcesi
07-04-2010, 14:56
Benim pembe domateslerin yapraklarэ da patates yapraрэ gibi. Zappie adlэ ьye юu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=605803&postcount=510) bunun normal olduрunu, oldukзa iri pembe domates olabileceрini sцyledi.
Tesekkurler sakagun, insallah soylenen gibi olur.
sevgili eda123 teşekkür ederim, gözüm gibi bakıyorum,inşallah meyvelerinide alabiliriz.
Sizin fidelerde oldukça sağlıklı görünüyor, umarım bu sene dışarıdan domates almayacak kadar ürünümüz olur:))
Bir önceki mesajımdaki sorularım için cevap verebillecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler....
Douglas Fir
07-04-2010, 17:09
Sayın Nergis,
Tohumların belli bir çimlenme oranı vardır. Kabaca kaliteli domates tohumunda %80-90 arasında çimlenme başarısı beklenir. Yani her 10 tohumdan 1-2 adet çimlenmeyen çıkabilir. Normaldir. Sayı çoksa ya tohum bayattır ya da ekim uygulamasında sorun vardır.
k_donmez
07-04-2010, 22:17
Sayın Douglas Fir,
Sub Arctic Plenty'lerde çimlenme % 100 oldu. 3'ünü acemiliğimden kaybettim. Biri henüz dün çimlendi. Diğeri çıkmak üzere toprağı deliyor. 5 tanesi ise uygun hale gelince bugün şaşırtarak şaksılara aldım. Görünen yedi taneden ikisi ise Pembe Domates türünden. Artık yeterli gelişme ve toprak sıcaklığı sağlanınca bahçeye gidecekler.
Douglas Fir
07-04-2010, 22:51
Sayın k donmez,
Tohumlarda %100 çimlenme olmasında doğru ekim uygulaması da önemlidir. Tebrik ederim.
arkadaşlar bende balkon seracılığını hobi olarak yapıyorum ve bu sene yarasa gübresi ile domates ve salatalık ektim sonuç mükemmel fidelerimi seracılık yapan bir arkadaştan aldım şuan benim fideler seradaki fileri geçti salatalıklarda herbirinde 16 - 17 çiçek var yarasa gübresini tavsiye ediyorum hemde organik olarak meyve alacam meyveler olgunlaştığında fotoğraları da paylaşacam
Merhaba arkadaşlar,
134532
134533
Sayın Douglas Fir cevabınız için teşekkür ederim, tohumlarım sanırım %100 oranında çimlendiler.
Yukarıdaki (542 nolu) mesajımda belirttiğim gibi merak ettiğim konular güneş ışığı, saksı hacmi ve gübre olayı...:confused:
herkese merhaba cumartesi günü balkonuma çeri domates tohumu ektim.Ne zaman filizlenir bilgi verebilirmisiniz?
herkese merhaba cumartesi günü balkonuma çeri domates tohumu ektim.Ne zaman filizlenir bilgi verebilirmisiniz?
Bu konuda size ben yardımcı olayım:) ben sabırla 17 gün bekledim.
size sabırlı bir kaç hafta diliyorum. Havalar ısınmaya başladığı için daha çabuk çimlenebilirler diye düşünüyorum.
Cevabınız için teşekkürler;)
sorun değil sayın enes bey
İnşallah bol ürün alırız..
Douglas Fir
08-04-2010, 15:44
Sayın Nergis,
Fideleri yavaş yavaş güneşe alıştırmak lazım. Filizler serpilip 2-3 yaprak atınca güneşte kalma süreleri arttırılabilir. Sabahları 1-2 saat yeterli olabilir. Fideler iyice büyüyünce meyve üretimi için güneşlenme istekleri artacaktır. Günde 1-2 saat yetmez.
Çeri domatesleri için 5 litre saksı yeterli olabilir. Ancak tarla domatesleri için daha büyük saksılara (en az 12-15 litre) gerek duyacaksınız.
Sıvı gübre kesinlikle verimi arttırır. Ancak tam dozunda verilmeli. Ne eksik, ne fazla...
qokhanyilmaz
08-04-2010, 23:10
Baklaların büyümesinin durması dışında herhangi bir problem yok.Domateslerim çok fazla dallanması sonucu elt dallarından kesip toprak üstüne sermiştim. Ama buna rağmen filizlenmeler devam edince yeni filizleri elimle koparmayı denedim.
Cevabınız için teşekkürler sayın Douglas Fir.Domateslerim tarla domatesi, ikinci şaşırtmadan sonra büyük saksılara alıyorum.
Douglas Fir
09-04-2010, 11:56
Kolay gelsin. Bol Hasatlar...
Ektiğim tohumlar salı günü çimlenmeye başladı.Ama filizlerin büyümesi,sanırım aniden havaların soğumasından olsa gerek 2-3 cm'den sonra durdu.
geçen sene ektiğim domateslere böcekler haşereler çok bulaşmıştı.Bu sene aynı şeyleri yaşamak istemiyorum ne yapmam gerekir bilgi verirseniz sevinrim
Douglas Fir
10-04-2010, 20:27
Sayın Rasko,
Domates filizlerinizi tutuğunuz ortamın sıcaklığındaki dalgalanmalar büyümeyi olumsuz etkiler. Mümkün olduğu kadar ısı farkını en aza indirmek yerinde olur.
Domates yetistirilirken dikat edilmesi gereken bir kac puf noktasina musadenizle deyinmek istedim.
Domates tohumunu cimlendirdikten sonra mutlaka gun isigina cikarilmali.
Domates fidesini sasirtirken fideyi topraga yakin yerden, yani bogazdan tutun ama sikmayin.
Domates fidesini sularken direk ve yavas bir sekilde diplerine verilmeli. (fis fis ile sulandiginda yapraklari hastalanir)
Domates fidelerini sabit yerine ekilirken can suyu verilir ve ilk can suyundan sonra takriben 10 gun kadar sulanmaz.
ben domateslerimi bu sekilde yetistiriyorum ve cok verimli oluyor.
size iyi yetistirmeler ve bol verim diliyorum.
ağaçlarısev
13-04-2010, 15:54
Arkadaşlar sonunda sarı domates tohumum çimlendi.Tohumu pazarlarda satılan sarı domatesin içinden alıp ekmiştim acaba tekrar domates alabilecek miyim sizce ne dersiniz ?
Douglas Fir
13-04-2010, 17:59
Eğer geleneksel bir türse tohumları aldığınız domates kesin meyve alırsınız. Hibritse ertesi sene bitki meyve vermiyor maalesef.
atkaradag
14-04-2010, 10:05
Bu sene internetten aldığım çeşitli çeri domates tohumlarımı yaklaşık 3 hafta önce pet bardaklara ektim.çimlendirme için sadece torf kullandım.ortalama 10 gün içinde hepsi çimlendi.Çimlenen tohumlarımın yarısını yanmış gübre(sığır),bahçe toprağı ve torf karışımından hazırladığım saksılara şaşırttım.Diğer yarısını pet bardaklardan almadım. Benim sorunum hem şaşırttığım hemde pet bardaklarda bıraktığım fidelerimde herhangi bir ilerleme olmaması. Fidelerimin ortalama boyları 4-5 cm civarı ve hepsi 2 yapraklı.Denizli'de şehir merkezinde 15 gündür hava sıcaklıkları en yüksek 23 , en düşük 7 derece.Sizce neyi yanlış yapıyor olabilirim,fikir ve önerileriniz bekliyorum.Teşekkürler.
Sayın atkaradag, yanlış bir şey yapıyormuşsunuz gibi görünmüyor. Şaşırttığınız fidelerin gelişiminin yavaşlaması bir süre için normal. Zira yeni yerlerine alışıp, kök yapılarını güçlendirmeye çalışıyorlar.
Pet bardaktakilerin de durması çok normal. Çünkü anladığım kadarıyla yalnızca su veriyorsunuz. Ama torfta onları besleyecek besin maddesi kalmamıştır. Ya sıvı besinle sulayın, ya da onları da gübreli karışıma şaşırtın.
Kolay gelsin.
atkaradag
14-04-2010, 16:51
Sayın Malbman,
cevabınız için teşekkür ederim.
sıvı besin olarak önerebileceğiniz herhangi bir marka ve karışım var mı?
Ben sevgili Kudret hoca ya da sevgili dostum envor'dan aldığım topraksız tarım besin eriyiklerini kullanıyorum. Piyasada hazır satılan besin eriyikleri ile çok fazla bir bilgim yok açıkası. Bunların sizin işinize yarayıp yaramayacağını bu işin kimyasını bilen üstatlar daha doğru olarak söyleyebilir.
atkaradag
16-04-2010, 09:16
Bende Sayın envor'dan besin eriyiği siparişimi verdim.gelişmeleri bildireceğim...
hala çeri domatesim yeşermedi yaklaşık 10 gün oldu inşallah yeşerir:(
ayazkentli
16-04-2010, 16:46
Aynı gün bir leğenin yarısına, pembe domatesleri, diğer yarısına ise sırık ceri domates tohumları ektim. Karıştırmamak için çıtayı tam ortaya koydum ve etiketledim.
Pembe tohumlarının hemen hepsi çimlendi ve büyümeye başladı. Sırık çeri'den ise sadece bir tanesi çimlendi.
Sırık çeri adını verdiğim cinsi, geçen yıl Dikili-kaynarca bölgesinde yetişen (seralarda) bildiğimiz sırık cinsi iri salkım domateslerin birinden aldığım tohumdan çimlendirmiştim. Mayıs ayının 20'si gibi, çok geç bir zamanda, ancak çok minicik bir fide haline geldiğinde, asıl yerine şaşırtım. Ama öylesine hızlı büyüdü'ki, nisan başlarında büyük fideler halinde diktiğim, diğer cins domateslerin hepsini geçip, ilk önce kızarmış halde meyve veren domates oldu.
Ama minik salkım domates olarak çıktılar (çeri domates kadardı). Yine'de harika tadları vardı. Ne yazık'ki onlardan aldığım tohumların sadece biri çimlendi. Bu tek fide'ye gözüm gibi bakıp, büyütmeye çalışacağım. Bu yıl domates verip-vermeyeceğini merak ediyorum.
Ayrıca dev domates tohumlarından 8 adetini ektim, hepsi çimlendi. Rutgers, homestad, dev domates, pembe domates gibi çeşitlerin yanına bir'de, sn. Malbman'ın göndereceği Red robinleri yetiştireceğim. Bu yıl domates çeşidim bol olacak.
belgin84
16-04-2010, 20:47
merhabalar, bugün aldığım 2 tane cherry domates fidesini oldukça büyük bir saksıya kurumuş koyun gübresiyle karışık bahçe toprağına ektim. 20 cm. kadarlar ve bahçemde öğlen güneşi alan bir bölgeye koydum. üstlerinde tomurcuk şeklinde çiçekleri var daha açmamışlar. acaba bundan sonra bakımını nasıl yapmalıyım, iyi meyve vermesi için kaç günde bir sulamalıyım?yardımcı olursanız sevinirim.
bahtiyar02
16-04-2010, 21:32
merhabalar, bugün aldığım 2 tane cherry domates fidesini oldukça büyük bir saksıya kurumuş koyun gübresiyle karışık bahçe toprağına ektim. 20 cm. kadarlar ve bahçemde öğlen güneşi alan bir bölgeye koydum. üstlerinde tomurcuk şeklinde çiçekleri var daha açmamışlar. acaba bundan sonra bakımını nasıl yapmalıyım, iyi meyve vermesi için kaç günde bir sulamalıyım?yardımcı olursanız sevinirim.
Domates bitkisi güneşi çok sever.Bunun yanında suyu çok kısıtlı vermek gerekir.Forum'a göz atarsanız domates hakkında geniş bilgi bulabilirsiniz.
Bu arada aramıza hoşgeldiniz.
belgin84
16-04-2010, 22:17
Hoşbulduk:) Foruma fazla göz attığımdan kafam biraz karıştı açıkçası. Çünki belli bir aşamadan sonra suyu azaltmak gerekiyor anladığım kafarıyla, meyvelerin daha iyi olması içinmiş sanırım. Ben acaba benim fide hangi aşamada şuanda diye anlayamadım.
hasan kocan
18-04-2010, 12:38
ben balkonda 8 litrelik saksılarda sırık cherry domates yetiştireceğim.
tohumlarım sadece torf da çimlendi.
bu gün 11. gün.
boyları biraz fazla mı uzamış?
bundan sonra hangi gün şaşırtma yapmalıyım ve saşırtma yapılacak toprağın nitelikleri nasıl olmalı?
şaşırtmadan sonra dikeceğim esas 8 litrelik saksılar için aşagıdaki toprak karışımını ve aşağıdaki gübreleri kullanacağım. uygun olur mu?
bir sorun olur mu?
1) Organik Toprak 20 L
link: http://www.magicplant.net/619-gubresiz-organik-toprak-20-l.html
2) Özel Organik Toprak 20 LT
link: http://www.magicplant.net/25-ozel-organik-toprak-20lt.html
3) 10 litre torf (marka:tayfun)
gübre olarak;
1) yanmış koyun gübresi
2) NPK sıvı gübre
NPK gübresinin domates için uygun olanı hangisidir?
20-20-20 uygun mudur?
bu toprak karışımı domates için nasıldır?
dikeceğim saksılarda şunlar;
http://images.gittigidiyor.com/2158/Kare-Saksi-8-Litre__21585468_0.jpg
ayrıca domates için sulama nasıl olmalı?
hem fideyken hem gelişmiş halinde haftada kaç kez sulanmalı?
uzman arkadaşlardan cevaplar bekliyorum!!!!!
qokhanyilmaz
20-04-2010, 21:33
Bence sulamaktan daha önemli bir durum var ki oda toprağın nemli kalmasını sağlamak. Geçen sene çok sulamaktan sebze alamamıştım ama bu sene haftada bir defa suluyorum. Ara sıra yapraklarına su püskürtü yorum.Şimdilik bir sorun olmadı.
efsane1907
20-04-2010, 23:46
Bence sulamaktan daha önemli bir durum var ki oda toprağın nemli kalmasını sağlamak. Geçen sene çok sulamaktan sebze alamamıştım ama bu sene haftada bir defa suluyorum. Ara sıra yapraklarına su püskürtü yorum.Şimdilik bir sorun olmadı.
su meyve vermesinide geciktirir tıpkı azotlu gübre gibi su dengesini iyi korumak gerek..
SilverRain
21-04-2010, 09:35
merhaba arkadaslar benim domatesler 15 santimi buldular resmen domates fidesi oldular bugun bunlari sasirtip disari koyacagim evde durmalarini istemiyorum.fakat disarisi gunduz ilik olsada gece soguk oluyor bende kucuk seradan alacagim domates yetisir degilmi bu serada?
http:http://www.wilkinsonplus.com/content/ebiz/wilkinsonplus/invt/0169741/0169741_m.jpg//
Sayın SilverRain verdiğiniz link açılmıyor.
SilverRain
21-04-2010, 09:57
http://www.wilkinsonplus.com/content/ebiz/wilkinsonplus/invt/0169741/0169741_m.jpg
umarim olmustur simdi.
Sayın SilverRain, bu serayı domatesleri fide yapmak için kullanacaksanız olur ama dediğiniz gibi 15 santim oldularsa zaten fide haline gelmişler. Bundan sonra onları buraya sığdırmanız pek mümkün değil. Zira sırık cinslerin her biri en az 1,5-2 mt uzayacak. Oturak cinsleri de etrafa yayılacak.
Üstelik saksıda yetiştirecekseniz, domates yetiştireceğiniz saksıları buraya sığdırmanız olası değil.
SilverRain
21-04-2010, 10:13
sayin malbman degerli yorumunuz icin tesekkurler fideler oldu, ama henuz kucukler 15 cm kadarlar iyice boya atildiklari zaman disariya cikarticam. benim tek amacim su anda evdeler domateslerim ve kucuk sinekler olusuyor evimde,sasirttiktan sonra disariya bu seraya koymak istiyorumki havalar henuz sicak degil gunduzleri 14-15 derece, ama geceleri soguk haliyle domateslerimi soguktan korur. en azindan mayis ortasina kadar sizce yanlismi dusunuyorum?
Dediğiniz gibi koruma amaçlı olarak tabii ki kullanabilirsiniz. Ben yanlış anlamış, bitkileri başından sonuna dek orada tutmak istediğinizi sanmışım. Kusura bakmayın.
Havalar ısınıncaya dek orada koruyabilirsiniz. Çalışmalarınızda başarılar.
SilverRain
21-04-2010, 10:23
cok tesekkur ederim ozaman hemen gidip aliyorum sadece koruma amacliydi.
hasan kocan
21-04-2010, 10:47
pelet gübre domates için uygun mudur?
http://www.magicplant.net/666-organik-pelet-gubre.html
hasan kocan
21-04-2010, 18:17
sevgili malbman,
besin eriyiği nerden temin edebiliriz.
ve suya karışımları nasıl olmalıdır.
normal çeşme suyu kullanabilir miyiz?
ayrıca su azaldıkça suyu üsten kapağı kaldırarak mı vereceğiz?
bu fideye zarar vermez mi?
bazı kişiler saksıya aliminyum folyo kaplıyor bunu bizde yapmalımıyız? galiba aşığı yansıtması için.
kışın böyle domates yetiştirebilirmiyiz?
besin eriyiğinin temini ve ayrıntıları hakkında bilgi sahibi arkadaşlar da bilgi verirse sevinirim.
cevaplarınız bekliyorum.
k_donmez
25-04-2010, 08:05
Sayın Douglas Fir'in sub arctic plenty'si ile Sayın Birol Ketenci'nin pembe domateslerinde ikinci kuşak fideler şaşırtıldı. Saksıya alındı. Ankara'da gece ısıları da artınca ışığa doymaları için bahçeye çıkarıldı. Şimdilik iyi görünüyorlar.
merhaba
ben siteye üye olalı daha 1 hafta olmadı ama çok degerli bilgiler aldım. ben domatezlerimi çimlendireli 1,5 ay oldu hala 5cm geçmediler küçük küç ocakları olan bir kap almıştım onlarda çimlendirdim bazılarınıda yogurt kaplarında çimlendirdim.Kaç cm olunca bahçeye ekebilirim acaba.Teşekkürederim.
Lilinin bahcesi
26-04-2010, 17:55
merhaba
ben siteye üye olalı daha 1 hafta olmadı ama çok degerli bilgiler aldım. ben domatezlerimi çimlendireli 1,5 ay oldu hala 5cm geçmediler küçük küç ocakları olan bir kap almıştım onlarda çimlendirdim bazılarınıda yogurt kaplarında çimlendirdim.Kaç cm olunca bahçeye ekebilirim acaba.Teşekkürederim.
Merhaba ADL, bahceye dikmek icin 15 cm kadar olmalari uygundur fakat disaridaki isiyi , gece gunduz isi farkini da dikkate aliniz. Normalde tohum olarak evde ektikten yaklasik 50-60 gun sonra gerekli sasirtmalari yaptiktan sonra (ki ben 2 defa yapiyorum) mayis 10-15 gibi bulundugunuz sehrin hava durumuna gore bahceye dikebilirsiniz. Siz 1,5 aydir ekmissiniz yani 45 gun eder. Demek ki hava da uygun oldugu taktirde 1,5-2 hafta sonra bahcenize dikebilirsiniz.
merhaba
Geçen sene çabuk çimlenen fidelerim çok uzun zaman beklememe rağmen bir türlü büyüyememişlerdi, geç ektiğim için hava da soğuk değildi. Gelişememelerine neden olarak kullandığım torfu düşündüm, aynı anda aynı tohumları kardeşim de iyi toprakta çimlendirmişti, onunkiler bir karış olduğunda benimkiler 3 cm de kalmışlardı (Acemi şansı işte, nasıl çimlendirileceğini bile ben tarif etmiştim, ilk denemesiydi:)). Torf kullandıysanız ve gelişmeleri durduysa hiç olmazsa bir kaç tanesini iyi toprağa geçirmenizi tavsiye ederim.
açıklamalarınıza çok teşekkür ederim bu yıl ilk defa tohumdan fide yapmayı denedim.diger arkadaşların yazılarındanda anladıgım kadarıyla 2.şaşıtrma yapmam gerekiyor.bende torf kullanmıştım öneriniz üzere bahceden toprak alıp biraz gübreyle karıştırıp şaşırtmayı denicem.umarım büyütmeyi başarırım.
domatesler 13 derecenin altında yetişir fakat ürün vermezmiş. bu olayın sebebi nedir ? lütfen yardımcı olun..:)
Lilinin bahcesi
02-05-2010, 17:39
domatesler 13 derecenin altэnda yetiюir fakat ьrьn vermezmiю. bu olayэn sebebi nedir ? lьtfen yardэmcэ olun..:)
Sayin tubi, her bitki icin farkli olmakla beraber gelismeleri veya urun verebilmeleri icin bazi gerekli sartlarin olusmasi gereklidir. Domates meyvesi elde etmek icinde ciceklerin olusmasi gerekli. Ciceklerinde keza olusmasi icin sicaklik, havadaki ve topraktaki nem miktari gibi sartlarin olusmasi gereklidir. Bunlardan biri veya bir kacinin fazla veya az olmasi gelisimi etkileyip urun elde etmenizi engelleyecktir. Saygilarimla.
herkese iyi akşamlar aranıza katılalı 1 1. 5 ay kadar oldu acemi bir bahçe meraklısı olarak sizlerin tecrube ve önerilerinizden çok yararlandım bahçeme ektiğim 3 ağaç fidesini ve fasülyelerimi ev yapımı ilaçlarla yaprak bitlerinden kurtarmayı bile başardım acemi olunca bu bile büyük bir işmiş gibi geliyor ama bugün fark ettim domateslerimde (30 kadar fidem var) bir sorun var sadece 2 tanesinde bu sorun var üzerinde minicik sinekler var yaprağın üstüne yerleşmiş ve yapraklarda da sarı kahverengi lekeler oluşmaya başlamış acaba bu küçük sinekler mi zarar veriyor fidelerime ilk defa domates yetiştirmeye çalışıyorum ve çok hevesliyim tamda domateslerim çıkmaya başlamışken moralim çok bozuldu ne yapabilirim lütfen yardımcı olun arap sabunu sarmısak sıvıyağ karışımı bunda da etkili olur mu?
bir de ben sadece fidelerimi bahçeye ekerken yani yaklaşık 1.5 ay önce hayvan gübresi vermiştim tekrar ne zaman ne tür bir besin takviyesi yapmalıyım
galiba kimse cevap yazmayacak
ayazkentli
06-05-2010, 18:05
Sn. aytul73, öncelikle hoşgeldiniz.
Hemen karamsarlığa kapılmayın. Çoğumuzun domateslerinin başına aynı şeyler geliyor, sonra kendilerini toparlıyorlar. 1-2 fotoğraf eklerseniz, daha sağlıklı bilgiler verir arkadaşlar. 3-4 günde bir bahsettiğiniz karışımdan püskürtün. Ayrıca domateslerin aralarına fesleğen-kadife çiçeği ekin, bir çok zararlıyı uzak tutuyor'muş. Önceki sayfalarda bu bilgiler var. Moralinizi bozmayın, yakın'da hepsi sağlıklı olurlar.
teşekkür ederim Ayazkentli
insan acemi olunca daha çabuk telaşa kapılıyor galiba 2 gün önce karışımdan püskürttüm azıcıkta kadife çiçeği ekeyim tekrar teşekkür ederim
Merhabalar,
Yaklasik 2 ay once diktigim ve soguktan bazilarinin öldüğü, kurtulanlarin ise adeta benim onlari gozden cikardigimi bilmelerinden aldiklari gazla cicek actiklari domates fidelerimin son halleri asagidaki resimlerdeki gibidir. Aklima takilan sorularim sunlar:
1- Bu fidelerin boyu 30 cm ya var ya yok. Sizce cicek acmalari icin biraz kucuk degiller mi?
2- Bu ciceklerin dollendiklerini simdiden anlamanin bir yolu var midir? Fideler disarida acik havadalar. Sizce bu, dollenme icin yeterli olur mu? Extra bisey yapmama gerek var mi su anda?
Tesekkur ederim.
http://img517.imageshack.us/img517/5596/img6963d.jpg
http://img85.imageshack.us/img85/6389/img6962tu.jpg
http://img38.imageshack.us/img38/4761/img6961v.jpg
Halil Önen
16-05-2010, 10:00
144442
Bu domatesler aynı zamanda dikildi.
Eşit su ve gübre verildi.
Toprak işlemesi aynı yapıldı. Yani hiç ayrım yapılmadı.
Soldan iki sıra ve diğer yarım sıralarda ile diğer domates sıraları arasındaki gelişme farkı ne biliyor musunuz?
Soldaki iki sıra ve diğer yarım sıradaki domateslerin çıkan ilk çiçekleri koparılmadı. Meyveye yattı. Üzerlerinde domates var.
Bu gelişmelerini engelledi.
Diğerlerinin ilk çiçekleri koparıldı. Üzerlerinde ikinçi çiçekleri var.
Gelişme farkı ondan...
Genelde tüm domateslerde uygulanan bu durum son dönemlerde yetiştirilen bazı çeşitlerde uygulanmıyor.
Ve gelişme farkı pek gözlenmiyor.
Sayın Halil Önen, konuyu biraz daha açabilir misiniz lütfen.
Halil Önen
16-05-2010, 11:37
...konuyu biraz daha açabilir misiniz lütfen.
Pembeler için soruyorsun, değil mi?:)
Ben olsam ilk çiçeklerini koparırım.( Bu konuda meyveli tepe nasıl yapıyor sormak gerek);)
Köke yakın ilk çiçekler ve hemen meyveye yatması fidanın gelişimini engelliyor, yavaşlatıyor. Belki biraz erkencilik sağlıyorsun ama...
Bu sırık dometeste koltuk alma gibi bir şey. Ya da salatalıkta sülük alma...
Ya da yeni bir fidan dikmişsin çiçek açmış meyve vermiş. O yıl... Meyvesini koparmazsanız fidanın gelişimi yavaşlar, gücünü bakamıyacağı meyveye verir.
Bir arkadaş yeni diktiği domateslerinde ilk çiçekleri koparmadı. İyi geliştiğini söylüyor. Bazı yeni çeşitler pek etkilenmiyor ve erkencilik yaratıyor. ( 2 defa ema kullandı meyve tutumu ve kök gelişimi çok iyi diyor, ondan mı şimdilik bilemiyoruz.)
Saygılar
Sn. Halil Onen,
Cevabiniz benim soruma da uyusuyor. Fidelerimin boylari daha 30 cm civarinda. Sizce koparmalimiydim? Gec mi kaldim? Ne onerirsiniz?
Köke yakın ilk çiçekler ve hemen meyveye yatması fidanın gelişimini engelliyor, yavaşlatıyor.
Bildiğim kadarıyla bunun nedeni kök yapısı ile ilgili.
Eski tip domatesleri (pembe, yürek, vs.) şaşırtmada viyol, bardak yerine daha büyük kaplara şaşırtmak gerekiyor. (Kökün toprağa dikim aşamasına geldiğinde dikili olduğu kabın duvarlarına değmemesi en ideali)
Eğer bitki ufak kaplara şaşırtılırsa saçaklar kabın iç etrafını dolanmaya çalışıyor. Bir süre sonra 'gidecek yerim yok, meyveye geçmem lazım' diyor; ve vaktinden önce çiçek açmaya çalışıyor. Bu sıralarda toprağa dikildiği için bir duraklama devresi yaşıyor; köke mi, çiçeğe mi gitsem diye. Eğer çiçeği koparırsanız kök gelişimini tamamlayıp -bitki ihtiyacı olan besini alabiliyor; gövde gelişimini sürdürüyor. Çiçeği koparmazsanız, bitki hem kök yapmaya çalışıyor, hem meyve vermeye çalışıyor. Sonuçta kök sistemi yeterli olmadığı için bitki yeterli beslenemiyor, gelişemiyor; meyve az ve ufak oluyor. (kendini toparlaması için uzunca bir süre geçiyor)
Büyük kaplara şaşırtılan bitki toprağa dikildiğinde strese girmeden gelişimini devam ediyor.
(Bu bilgi organik bahçecilikle ilgili.)
Halil Önen
17-05-2010, 00:09
Bildiğim kadarıyla bunun nedeni kök yapısı ile ilgili.
Eski tip domatesleri (pembe, yürek, vs.) şaşırtmada viyol, bardak yerine daha büyük kaplara şaşırtmak gerekiyor. (Kökün toprağa dikim aşamasına geldiğinde dikili olduğu kabın duvarlarına değmemesi en ideali)
Eğer bitki ufak kaplara şaşırtılırsa saçaklar kabın iç etrafını dolanmaya çalışıyor. Bir süre sonra 'gidecek yerim yok, meyveye geçmem lazım' diyor; ve vaktinden önce çiçek açmaya çalışıyor. Bu sıralarda toprağa dikildiği için bir duraklama devresi yaşıyor; köke mi, çiçeğe mi gitsem diye. Eğer çiçeği koparırsanız kök gelişimini tamamlayıp -bitki ihtiyacı olan besini alabiliyor; gövde gelişimini sürdürüyor. Çiçeği koparmazsanız, bitki hem kök yapmaya çalışıyor, hem meyve vermeye çalışıyor. Sonuçta kök sistemi yeterli olmadığı için bitki yeterli beslenemiyor, gelişemiyor; meyve az ve ufak oluyor. (kendini toparlaması için uzunca bir süre geçiyor)
Büyük kaplara şaşırtılan bitki toprağa dikildiğinde strese girmeden gelişimini devam ediyor.
(Bu bilgi organik bahçecilikle ilgili.)
Teşekkürler Sn. üzüm bu daha iyi açıklamaydı. Sağol.
panter041
17-05-2010, 09:21
benım de boyle bır "Black Krim" cinsi domates yetiştırmek ısterdım ama fıdem yok yardım edermıısmın
panter041
17-05-2010, 09:34
Herkese bol hasatlar. Tohumdan büyütüp bahçe ortamında yetiştirdiğim "Black Krim" cinsi domatesler...
103321
103322
103323
bu domates fıdesınınden varmı
Teşekkürler:) Üzerinde iki üç tane çiçek olan domates fidem var. İlk çiçekleri koparayım ben de.
acemiliğimin tavan yaptığığı an :)
bulduğum bütün tohumları bir kaba ekiyorsun. sonra hergün gözün gibi bakıyororsun o da senden aldığı sevgiyle hızla büyüyor, coşuyor, coşuyor, coşuyor....... sende onları şaşırtmak için ayırdığında 150 -200 tane fide oluyor sen onu saalerce uğraşıyorsun evde bulduğun saksılara ekiyorsun. baktın saksı yetmiyor üçer beşer ekiyorsun, baktın yetmedi evde ki yoğurt kabı, tas tabak ne varsa devam ediyorsun, baktın ki sığmadı, dost ve arkadaşlarını arayıp sana bir süprizim var diyip beşer onar fideleri paket yapıp isimlere göre ayırıyorsun...domates ekmeden önce beni kimse uyarmamıştı. bir tohum 1 fide :)
Eda Hanım;
Valla siz acemilik deseniz bile, fideler o kadar sağlıklı yetişmiş ki gayet profesyonel bir iş çıkarmışsınız. ;)
Eda Hanım;
Valla siz acemilik deseniz bile, fideler o kadar sağlıklı yetişmiş ki gayet profesyonel bir iş çıkarmışsınız. ;)
teşekkür ederim :) fidelerde problem yok tek problem fazla olması koyacak yer kalmadı :)
ayazkentli
20-05-2010, 14:37
Bu fotoğraflarda'ki domates pembe cinsi. Her ikisi'de aynı gün çimlendi, aynı gün tenekelere şaşırtıldı ve aynı boyda idiler, her iki tenekenin toprağı aynı. Tek fark birinin yanına fesleğen diktim, diğerinin yanına kadife çiçeği.
Fesleğenli olan çok daha iyi gelişim gösterdi. Tüm domateslerimin beslenme ve korumalarına yardımcı olmaları için, bir yanına fesleğen, diğer yanına kadife dikmeyi düşünüyorum. (sn. meyvelitepe'ye, bize bu kardeş bitki konusunu öğrettiği için teşekür ederiz).
iyi günler bir sorum olacaktı. benim 2 domates fidem vardı. normal domates dedi fideci. her neyse domatesimin birinden koltuk aldım ve koltuğu çimlendirdim. satın aldığım 2 fide 40 cm oldu henüz çiçek dahi açmadı. koltuktan ürettiğim fidem 65 cm ve küçük çiçekler domatese dönüyor. aynı su aynı toprak aynı gübre. güneş aldıkları yer eşit
k_donmez
21-05-2010, 19:24
Sayın Douglas Fir'in Sub Arctic Plenty'si tohumdan çimlendirildi, fide oldu ve bahçemdeki yerini aldı. 5 kök pembe, 9 kök sub arctic plenty diktim. Kuşlardan korumak için üzerine bir de ağ gerdim. Zira çok küçüklerdi. Bahçeye dikilince çabuk gelişmeye başladılar.
15 litrelik kabın mevcut çiçekleri de domates yapıp besleyemeyeceğinden korkuyorum.Herhangibir budama gerekir mi acaba?
delidumrul
30-05-2010, 00:12
İlk defa balkonda domates yetiştirmeye başladım, tecrübelerimi paylaşayım dedim.
Ankara Güdül ilçesinde "küpe domates" dedikleri bir tür domates tohumlarını arkadaşımdan temin ettim. Tohumları nisan ayının sonlarında direk saksıya ektim,saksı derinliği yaklaşık 30cm toprak olarak torf ile çam ormanı toprağı karıştırdım yaklaşık yarı yarıya oranla, biraz soğuktan etkilendikleri için geç büyüdüler. 29 mayıs itibariyle fotoğraftaki hale geldiler.http://2.bp.blogspot.com/_sxEMI-tNeeI/TAGNyA3S1RI/AAAAAAAAAF4/tmI95KcDNa0/s1600/IMG_4663.jpgFidanın boyu yaklaşık 20cm, diğeri yarısı kadar olabildi ona çok iyi bakamadım. 2 günde bir yaklaşık 1-1,5 litre musluk suyu ile suluyorum. Sulamayı hep akşam saatlerinde yaptım. Şimdilik herşey yolunda diğer domateslerimin de durumu iyi, plastik bardakta çimlendirdiklerimi martta başladığım için onların boyu daha büyük ve birçoğu çiçek açtı. Onların da fotolarını ekliyorum , http://1.bp.blogspot.com/_sxEMI-tNeeI/TAGPx6kOleI/AAAAAAAAAGA/MifOSb7p-qM/s1600/IMG_4659.jpg , http://2.bp.blogspot.com/_sxEMI-tNeeI/TAGQ0bNxs1I/AAAAAAAAAGI/EE20h5IdsAs/s1600/IMG_4134.jpg
Forumdaki bilgiler çok işime yaradı, emeği geçen herkese teşekkürler, selamlar
Monütör bu fotoğrafları almıyor, pikselini düşürürmüsünüz.
http://www.agaclar.net/forum/faq.php?faq=42#faq_401
Celal İçbudak
30-05-2010, 18:58
acemiliğimin tavan yaptığığı an :)
bulduğum bütün tohumları bir kaba ekiyorsun. sonra hergün gözün gibi bakıyororsun o da senden aldığı sevgiyle hızla büyüyor, coşuyor, coşuyor, coşuyor....... sende onları şaşırtmak için ayırdığında 150 -200 tane fide oluyor sen onu saalerce uğraşıyorsun evde bulduğun saksılara ekiyorsun. baktın saksı yetmiyor üçer beşer ekiyorsun, baktın yetmedi evde ki yoğurt kabı, tas tabak ne varsa devam ediyorsun, baktın ki sığmadı, dost ve arkadaşlarını arayıp sana bir süprizim var diyip beşer onar fideleri paket yapıp isimlere göre ayırıyorsun...domates ekmeden önce beni kimse uyarmamıştı. bir tohum 1 fide :)
müthiş işte Türk'ün azmi
Herkese iyi günler. Benim 2 tane sorum olcak
1-Ektiğim yaklaşık 10 tane domates tohumundan sadece 1 tanesi yetişti bu sebebi nedir?Neden öbür ki tohumlar çıkmadı?
2-Domates saksımın yanında haşerelerle karşılaştım bunlar karıncalar ve tam olarak bilmediğim bir böcek türü 2-3 mm uzunluğunda kırmızı kanatlı bir böcek türü bunlar bitkime zarar verir mi? ne yapmam gerekir? lütfen cevaplarınızı bekliyorum
izzeterisen
02-06-2010, 23:15
Sn.enes,
Tohumlarınızın çimlenme gücü çok düşük olabilir,
tohumları ektiğiniz zaman toprak çok ıslak olabilir ve bu nednele tohumlar çürümüş olabilir,
Sözünü ettiğiniz böceklerden kaynaklanacağını sanmam bu çıkışın, tohum toprak altında çünkü.
Başka sebepler de olması mümkün.
izzeterisen
02-06-2010, 23:20
15 litrelik kabın mevcut çiçekleri de domates yapıp besleyemeyeceğinden korkuyorum.Herhangibir budama gerekir mi acaba?
Domatesiniz sırak galiba.
Kap yeterli,
Sürekli filizler 4-5 cm. olduğu zaman sabahları filizlerini kırın. (Gövde ile yaprak arasında çıkan filizler) Uç filizi sakın koparmayın. o sürekli uzasın ve salkım versin. Tek gövde büyütün.
Salkımda 6-7 meyveden sonra salkımın ucunu kesin.
Bitkinizi Susuz bırakmayın.
Azar azar ama toprağını kurutmadan sulayın. domates susuz kalmayı sevmez.
15.5.30 gibi oranlarda bir gübre bularak haftada bir sürekli gübreleyin.
Bu mesajımdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=604111&postcount=473) fidelerim domates vermeye başladı.
Kedi Tırnağı
07-06-2010, 22:00
Arkadaşlar 2-3 gündür yağmur dinmedi. Balkonumun üstü kapalı ama domates saksılarım doğal olarak rüzgarın serptiği yağmura maruz kalıyorlar. Saksı toprakları aşırı ıslanmıyor ama yapraklar sürekli ıslak kaldı bu 3 günde. Bu durumun, yeni çıkmaya başlayan çiçeklere zararı olur mu? Zararlı böcüklerin istila etmesine de sebep olur mu? Çeşme suyu olmaması sevindirici tabii ama bir yandan da sorduğum konularda endişeliyim. Biber ve patlıcanlarım biraz daha iç kesimde, doğrudan ıslanmıyorlar ama hava nemli tabiiki.
Tabii yağışların iyi yanı da 2 gündür ara ara, balkonda şemsiyeyle 6 litre su topladım:D Sebzelerimin bir kaç sulamalık suları hazır oldu.
Merhaba arkadaşlar,
Bende bu sene balkonumda domates, biber ve salatalık yetiştiriyorum. Domateslerimde pek bi sorun yok, bazıları çiçeklenmeye bile başladı. Ayazkentlinin domates dibine diktiği kardeş bitkilerini (fesleğen ve kadife çiçeği) bilmeden sadece böcekleri uzaklaştırmak amacı ile almış, bitkilerimin yanına koymuştum. İki gün önce de bulunduğu yerlerden alıp saksıların içine koydum, çiçekçiden aldığım gibi. Bunları toprağa diksem daha mı iyi olur?Ayazkentli yanına dikmiş çünkü :) Bitkiyi beslediklerini bilmiyorum açıkçası.
Domateslerimin bazılarında yapraklar aşağı doğru, gövdeyle yaprağın birleştiği yerden nerdeyse 45 derece açı yapacak şekilde eğiliyor. Sanki kırılacak gibi duruyor. Nedeni ne olabilir? Birde fotolarda görüldüğü şekilde balkonumuzun çevresi demirli, önce demirlere bağlayıp sardırayım sırık yapmayım demiştim ama demirlerin güneşte aşırı ısınınca yaprakları yakabileceği söylendi. Katılıyormusunuz? Balkonumuz sabah pek güneş almıyor öğlene yakın ve öğleden sonra güneş alıyor. Açık olduğundan rüzgarda alıyor, 2. kattayız çiçekler oluştuğunda tozlaşma olmama ihtimali varmı? Çiçekler tamamen olduğunda tozlaşma olması için ara sıra kurutma makinesi tutsam olur mu?
Fotolarda kırmızı çarpı ile işaretlediğim, balkonun dışında 3 büyük beton saksı var (40x50 cm boyutlu ) bunlara da 2 chery 1 sırık domates fidesi diktim. Yağmur bu ara çok yağdı ve çiçeklenene kadar su pek vermekistememe rağmen mecburi sulama oldu ama, chery domatesim 25-30 cm olmasına rağmen çiçeklenmeye başladı. Onlara sırık dikmesem demir çubuklara baülasam olurmu?
Çok soru sordum ama, bilgi sahibi olan arkadaşlarımdan cevap bekliyor, bol ürünlü balkonlar diliyorum :)
cigdemozkan
09-06-2010, 11:32
Merhaba arkadaşlar
Bu yıl ektiğim domates fidelerimde ilk çiçek açan fidelerimin çiçekleri kuruyor. Yapraklarında bir sorun göremedim. Çok güzel gelişim gösterdiler. Bir de dallarında garip çıkıntılar gördüm bunlar neden olur? Ne yapmak gerekir?
izzeterisen
09-06-2010, 13:46
Bitkileriniz çok kaba gelişmiş, hastalığınız P.corrugata olabilir. Çünkü böyle adventif kök oluşumlarını bu hastalıkta biliyoruz. Başka aykırı durumlar var mı gördüğünüz.
Buna ait linkler :
http://www.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.bitkisagligi.net/Domates/Pseudomonas_corrugata.jpg&imgrefurl=http://www.bitkisagligi.net/Domates_Pseudomonas_corrugata.htm&usg=__Z9xHuk2CEtm_PLOsv5B_Gmnv4GY=&h=292&w=302&sz=21&hl=tr&start=1&um=1&itbs=1&tbnid=ByNnM9EXflLOVM:&tbnh=112&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3Dpseudomonas%2Bcorrugata%26um%3D1%26hl %3Dtr%26sa%3DN%26ndsp%3D20%26tbs%3Disch:1
http://www.hort.cornell.edu/department/facilities/lihrec/vegpath/photos/pithnecrosis_tomato.htm
MeyveliTepe
09-06-2010, 14:05
Merhaba arkadaşlar
Bu yıl ektiğim domates fidelerimde ilk çiçek açan fidelerimin çiçekleri kuruyor. Yapraklarında bir sorun göremedim. Çok güzel gelişim gösterdiler. Bir de dallarında garip çıkıntılar gördüm bunlar neden olur? Ne yapmak gerekir?
Çürüme belirtileri veya sararma yoksa az güneş ve fazla nem sorunu olabilir.
cigdemozkan
10-06-2010, 08:05
Teşekkür ederim İzeterisen ve MeyveliTepe. Domateslerimde başka hiçbir belirti yok 3-4 günde bir suluyordum. O da toprağını kontrol ederek. Terasım çok güneş alıyor domateslerimde. Bir tek dalda ve yaprakta bile sararma ya da başka bir belirti yok bu resimlediklerimden başka. Bu sabah bir domatesimde 2 tane domates gördüm. Onda da çiçekler soluyordu.
Şimdi ne yapmam gerekli söküp atayım mı?:(
MeyveliTepe
10-06-2010, 08:22
Tedbiren yerini değiştirin. Daha fazla hava ve ışık alan bir yere geçirin. Sulamayı daha da azaltın. Sularken de suyu kök boğazına değil, olabildiğince uzağına verin.
cigdemozkan
10-06-2010, 09:07
tamam yerlerinide değiştirdim bakalım nolacak:) Ben yinede bir kaç kök daha domates fidesi alayım nolur nolmaz:) İlginiz için teşekkür ederim
Merhaba arkadaşlar
Arkadaşım çiçek ve meyvelerin gelişiminden potasyumun olduğunu bir yerlerde görmüştüm, araştırmalarınızı bu yönde geliştirerek sorununuza çare bulabilirsiniz, bitkilerinize sağlık çalışmalarınıza başarılar dilerim sevgiyle kalın.
Arkadaşlar domatesler aşırı boy yaptı ama daha sonra ikiden de fazla çatallanmalar ve bu çatallanma bölgesinde gövde oluklu bir hal alıyor, alt yapraklarda soluyor.
Neden olabilir?
k_donmez
10-06-2010, 11:15
Sayın Douglas Fir'in Sub Arctic Plenty tohumundan yetiştirdiğim fideler geçen günkü şiddetli ve iri dolu yağışında epey hasar aldılar. Buna rağmen gelişiyorlar. Bu türün oturak olduğunu biliyorum. Bunlarda da koltuk almak gerekir mi? Buradaki açıklamalar beni çelişkiye düşürdü. Bir ustanın cevabını bekliyorum.
ayazkentli
10-06-2010, 13:42
Sn. Gülce78,
Çiçekçiden aldığınız çiçekleri domateslerin yanına dikmeden önce, poşetlerinden çıkartıp iyice kontrol edin, hatta toprağını hafifçe akan su'ya tutup, toprağının akıp gitmesini sağlayıp öyle dikin. Çünki bazen çiçekçiden alınan bu çiçeklerin toprakların içinde kurtçuklar olabiliyor. Domateslerinizi yiyebilirler. En garantisi toprağı yıkatıp, sadece saçaklı kök halinde dikin. Ben öyle yapıyorum.
Balkon demirlerinize bez sararak, domatesler için sırık niyetine kullanabilirsiniz. Bez sıcak olmalarını engeller, böyle idare edebilirsiniz.
cigdemozkan
10-06-2010, 14:34
Arkadaşım çiçek ve meyvelerin gelişiminden potasyumun olduğunu bir yerlerde görmüştüm, araştırmalarınızı bu yönde geliştirerek sorununuza çare bulabilirsiniz, bitkilerinize sağlık çalışmalarınıza başarılar dilerim sevgiyle kalın.
Sayın Epsody
Gübrede zaten patasyum yok mu? ayrıca vermeye gerek var mı?
Bir de dallarında garip çıkıntılar gördüm bunlar neden olur? Ne yapmak gerekir?
Son yağmurlardan sonra bu çıkıntılar az veya çok benim domateslerde de oldu. Ben yağmura ve neme bağlamıştım. İrili ufaklı bayağı da salkımım var. İnşallah kaybetmeyiz domatçıkları.
cigdemozkan
11-06-2010, 22:41
Sayın Sarp99 benimkiler yağmurlardan önce oluşmaya başladı. 4 günde bir suluyordum ve çok fazla olmamak kaydıyla. Ama yarı güneş alıyorlardı. Şimdi 3 gündür tam güneş alan bir yere aldım çiçeklenme devam ediyorda ortada domatesler yok:))
Sizinkilerde salkım varsa mesele yok gibi. Sağlıklı bol ürünler almanızı dilerim
Arkadaşlar domatesler aşırı boy yaptı ama daha sonra ikiden de fazla çatallanmalar ve bu çatallanma bölgesinde gövde oluklu bir hal alıyor, alt yapraklarda soluyor.
Neden olabilir?
Bu aşırı azmanlaşma ve alt yapraklarda ki kurumaları değerlendirecek arkadaş yok mu?
Çeri domatesler geç mi kızarır? Benimkiler hala yeşil ve sanki büyüyorlar.
Emre İlhan
12-06-2010, 12:03
:(Bugün domates fidelerimde ıssırıklar ve lekeli yapraklar farkettim.Yaprakların altına bir baktım ki,yeşil çok küçük bir zararlı.Sizce bu zararlı nedir?Nasıl mücadele etmem gerekiyor?Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
cigdemozkan
12-06-2010, 12:14
fotograflardan tam anlaşılmıyor ama yaprak biti olabilir. resimlerini ekleyebilirseniz.
qokhanyilmaz
12-06-2010, 13:11
Son yağmurlardan sonra bu çıkıntılar az veya çok benim domateslerde de oldu. Ben yağmura ve neme bağlamıştım. İrili ufaklı bayağı da salkımım var. İnşallah kaybetmeyiz domatçıkları.
Aynı çıkıntılar bizim domates köklerinde de ortaya çıktı.Sulama neredeyse haftada bir defa yapıyorum.Direk olarak köklerine değil çevresine veriyorum suyu. Günde ortalama 6 saat direk güneş ışığına maruz kalıyorlar.Bu hastalıkla ilgili kesin bir şey bulamadım.
Bunun haricinde resimde görünen küçük beyaz nokta gibi olan bir tür canlı bitki yapraklarını sarmaya başladı.Önlem olarak ne yapmalıyım ?
Emre İlhan
12-06-2010, 13:46
fotograflardan tam anlaşılmıyor ama yaprak biti olabilir. resimlerini ekleyebilirseniz.
Öncelikle ilginize teşekkür ederim.;)O kadar küçükki bir türlü fotoğrafını çekemedim.:mad:Ama marulların içinden çıkan yeşil küçük böceklerden.Galiba yaprak biti.
Emre İlhan
12-06-2010, 14:40
:(Bugün domates fidelerimde ıssırıklar ve lekeli yapraklar farkettim.Yaprakların altına bir baktım ki,yeşil çok küçük bir zararlı.Sizce bu zararlı nedir?Nasıl mücadele etmem gerekiyor?Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
:eek:Önemli bir noktayı atlamışım.Domateslerin yaprakları,özellikle yeni çıkan taze yapraklar kıvrılıyor,kıvrılıp oluk oluk oluyor.
izzeterisen
12-06-2010, 16:22
Aynı çıkıntılar bizim domates köklerinde de ortaya çıktı.Sulama neredeyse haftada bir defa yapıyorum.Direk olarak köklerine değil çevresine veriyorum suyu. Günde ortalama 6 saat direk güneş ışığına maruz kalıyorlar.Bu hastalıkla ilgili kesin bir şey bulamadım.
Bunun haricinde resimde görünen küçük beyaz nokta gibi olan bir tür canlı bitki yapraklarını sarmaya başladı.Önlem olarak ne yapmalıyım ?
sizin domateslerinizdeki kökler, öncekileriyle aynı şey değil. Gövde yere yattığı veya yere çok yakın olduğu için bitki kök (saçak atıyor) toprağa. Köklerinde çürüme olma ihtimali de olabilir.
Bahsettiğiniz beyaz canlıları göremedim. Ama sözünü ettiğiniz canlı herhalde beyaz sinektir.
qokhanyilmaz
13-06-2010, 22:41
Benim bahsettiğim canlılar 2. resimde yaprak üstündeki beyaz lekeler.Sanki un serpmiş kadar küçük görünümdeler. Diğer resimde görülen kökler ise son bir haftada ortaya çıktı.Son zamanlardaki tek değişiklik yağmur yağmasıydı.Onun dışındaki neredeyse her şey başından beri rutin uyguladığım şeyler.
Ayazkentli,
Çok teşekkür ediyorum ...
Merhabalar,
Tatile gitmeden önce acil yardıma ihtiyacım var arkadaşlar. Balkonumda domates yetiştiriyorum. 20 lt lik damacanaları kesip saksı yapıp onlarda yetiştirdim. Çiçek de açtılar ve sanırım dökülen çiçeklerin dibinden de minik domateslerim görünüyor. Buraya kadar herşey yolunda aslında fakat 10 gün sonra 10 günlük bir tatile çıkacağım. Saksıları verebileceğim birisi ya da anahtar bırakabileceğim komşum yok. Ben bu saksıları banyo küvetine koyup küvete de su koysam 10 gün dayanırlar mı güneşsiz? Ya da apartman boşluğuna çıkarabilirim. Orda komşular sulayabilir. Orası da çok güneş değil ama banyo dan daha aydınlık tabii. Yani acil olarak yardımlarınıza ve çözüm önerilerinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler...
k_donmez
16-06-2010, 10:51
Yaprakların çevresinde başlayan kararma ve kuruma bir hastalık mıdır?
ceysulsefil
16-06-2010, 13:05
geçen yıl ben de internette gördüğüm bir haber üzerine balkonda bir şeyler yetiştirmeye başladım. geçen yılın tecrübeleri ve buradan öğrendiğim bilgileri de gözönünde tutarak bu yıl sadece domates ve biber yetiştirmeye başladım. yalnız çözüm bulamadığım bir problemim var. domateslerimden bir tanesi hiç çiçek açmıyor. Daha doğrusu tozlaşma yapacak organelleri var ama sarı renkli tozları yok .dolayısıyla meyve vermiyor. acaba bunun nedeni ne olabilir. toprağı suyu yerinde ve burda yazılan tavsiyelere uygun, güneş de alıyor. aynı problem geçen yılda oldu. fideleri pazardan köylüden almıştım. herhangi bir vitamin eksikliği mi söz konusu acaba balkonumun son fotoğraflarını da ekledim tavsiyelerinizi bekliyorum
verdoque
17-06-2010, 09:19
Merhabalar,
Tatile gitmeden önce acil yardıma ihtiyacım var arkadaşlar. Balkonumda domates yetiştiriyorum. 20 lt lik damacanaları kesip saksı yapıp onlarda yetiştirdim. Çiçek de açtılar ve sanırım dökülen çiçeklerin dibinden de minik domateslerim görünüyor. Buraya kadar herşey yolunda aslında fakat 10 gün sonra 10 günlük bir tatile çıkacağım. Saksıları verebileceğim birisi ya da anahtar bırakabileceğim komşum yok. Ben bu saksıları banyo küvetine koyup küvete de su koysam 10 gün dayanırlar mı güneşsiz? Ya da apartman boşluğuna çıkarabilirim. Orda komşular sulayabilir. Orası da çok güneş değil ama banyo dan daha aydınlık tabii. Yani acil olarak yardımlarınıza ve çözüm önerilerinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler...
Burda bazı çözüm önerileri var, bir bakın isterseniz:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5123
izzeterisen
17-06-2010, 09:36
Yaprakların çevresinde başlayan kararma ve kuruma bir hastalık mıdır?
Resimdeki hastalığın karaleke (Erken yaprak yanıklığı) (Alternaria solani) olması gerekir. Yağışlar yani nemden ortaya çıkmış.
Bakırlı bir ilaçla ilaçlamanızı öneririm. çünkü böyle yağışlı ve serin havalarda bakteriyel hastalıklar da ortaya çıkmış olabilir domateslerinizde.
(Bakır oksiklorür % 50 WP 100 lt. suya 500 g ilaçlama -hasat arası geçmesi gereken süre : 14 gün )
Sayın verdoque,
İki gündür onları okuyorum. Serum denemesini yapacağım bugün. Başarılı olursa başka arayışa gerek kalmayacak ama daha kolay bir çözüm olan banyo çözümü işe yarar mı diye sormak istemiştim. Diğer çiçeklerimi sulayıp gidiyorum 10 gün idare ediyor ama domatesler çok fazla su istiyor. 3. gün yapraklarını indiriveriyor. Teşekkürler cevap için.
k_donmez
17-06-2010, 13:01
Sayın İzzeterişen
İlginize teşekkür ederim. Son 3 güne kadar Ankara'da yoğun yağış oldu. Haklı olabilirsiniz. İlaç kullanmadan atlatılabilecek bir sorun mudur?
izzeterisen
18-06-2010, 21:48
Nem ve ılık hava devam ettiği müddetçe geçmez. Taze yapraklarda da görülüyorsa ilaçlayın. İlaç önermeyeyim, çünkü ilaçlar reçete ile alınıyor artık . Bağlı bulunduğunuz Tarım teşkilatına veya reçete yetkisi olan bir ziraatçı ile görüşün ve ilaçlayın.
k_donmez
19-06-2010, 19:14
Sayın İzzeterişen,
Bu siyahlaşma alt yapraklarda görülüyor. Ben de hastalıklı dalları kopararak temizledim. Dün yine yağmur yağdı. Şimdilik yayılma görülmüyor. Benim hobi amaclı 4 metrekarelik sebze bahçemde tohumdan yetiştirdiğim 14 kök ve 2 ayrı tür domatesim var. Pembe ve sub arctic türleri. Eğer yayılma olmazsa ve nem azalırsa ilaç kullanmayacağım.
Douglas Fir
23-06-2010, 13:14
Sayın k donmez,
Yapraklardaki kuruma ve kararma sorununu halledebildiniz mi acaba? Ankara oldukça şiddetli yağışlar görüyor bu aralar. 2 hafta önceki dolu fideleri fena vurdu. Birçok kişi yeniden fide dikimi yaptı. Siz de durum nasıl? Hasar var mı? Sevgiler...
ayazkentli
23-06-2010, 13:26
Ben'de bir şey sormak istiyorum.
Ben bu yıl ilk defa -delicious- dev domates ektim.
Tohumları internet'ten aldım ve üzerinde, sırık'mı, oturak'mı yazmıyordu. Şimdi gövdeler büyüyor ve sanki sırık cinsi gibi, uzamaya başladılar. Tabii koltukları'da aynı oran'da büyüyorlar. Oturak'sa koltukları bırakacağım ama sırık cinsi ise, koltuklarını almam gerekiyor ve ben bu cinsin hangi tür olduğuna karar veremedim.
Bu tür'ün sırık cinsi var'mı arkadaşlar?
(her ihtimale karşı 2 gövdenin koltuklarını aldım, diğerlerininki'ni bıraktım).
selim_50
23-06-2010, 14:03
sayın a1919 leğenlerinizi balkona devamlı aşırı sıcak almayacak bir köşeye koyup içini su ile taşmayacak şekilde doldurun saksılarınızı içine koyun, bırakın 10 günü bir ay bile idare eder,
kolay gelsin
selim_50
23-06-2010, 14:07
sayın ayazkentli, ben kendim oturak türü organik üretilen domatesten alınma ilaçsız tohum ile domates diktim ama baktım aynı sırık domates gibi uzuyor, oturak sırık olduğuna bakmadan koltuk alma işlemi yaptım, koltuk aldıkçada daha da uzadılar, diplerine kazık çakıp iple bağladım, böylece devrilmediler, eğer imkanınız var ise ve kendiniz için üretiyor iseniz mutlaka koltuk alın derim.
k_donmez
23-06-2010, 18:32
Sayın Douglas Fir
İki hafta öncekiki dolu yağışında domatesler ve kabaklar epey hasar gördü. Bir de üzerine sürekli yağış eklenince alt yapraklarda kararmalar oluştu. Kararan yaprakları temizledim. Şimdilik durum iyi. Sub arcticlerde bolca çiçek var. Güneşe daha çok ihtiyacımız var. İlk gelişecek meyveleri buradan paylaşacağım. Hava durumuna baktım. 5 gün yağış var. Bugünleri kayıpsız atlatabilirsek, bolca domates göreceğimizi hissediyorum.
qokhanyilmaz
23-06-2010, 20:17
Yardımlarınız için teşekkürler.
Douglas Fir
23-06-2010, 23:54
Sayın k donmez,
Durum şimdilik kontrolunuzde görünüyor. Umarım artık sorun yaşamazsınız. Hakkınız var. Yeni hafta başına kadar yağmurlar sürecekmiş. Ama sonrasınde gelecek güneşin çok faydası olur domateslere. Sevgiler...
Nilgün Eran
26-06-2010, 20:15
Teras da chery domatesi ve küçük sivri biber yetiştirmeye çalışıyorum fakat, bilgim olmadığı için galiba yanlış suluyorum ya da yanlış bir şeyler yapıyorum ki hep kurudular ve yapraklarında harita böcekleri oluştu. Terasım günün büyük çoğunluğunda güneş alıyor acaba fazlamı geldi. Lütfen bu konularda yardımcı olurmusunuz? Teşekkür ederim.
k_donmez
28-06-2010, 15:33
Bir pembe domates ile bir sub arctic'te ilk çiçekler böyle oluştu. Bu normal midir?
Ankara'da yağış devam ettiğinden, yeterli güneş alamayan domateslerde gelişim çok yavaş oluyor. Toprak soğuk ve nemli. Henüz meyve göremedim.
öncelikle herkese merhaba. çok faydalı ve çok güzel bir forum burası. ben de sırık domates ve red robin yetiştiriyorum. benim sırık domateslerim de bir müddet önce çiçeklendi ancak sizinki kadar büyük çiçekleri olmadan hemen domatese dönüştüler. daha minnacıklar ama tohumdan alıp bu hala getirmek bile insanı çok mutlu ediyor. o minicik domatesleri gördüm ya artık onları yemesem de olur :)
sındırgılı
29-06-2010, 16:50
Fazla yağıstan veya başka sebepten domateslerimin bir kısmı delik. İçinde tırtıla benzeyen bir kurt kemiriyor. 1 kg a yakın yeşil domates attım. Daha kırmızılaşmadan onların ataklarına maruz kalmak insana dokunuyor. Elimde neemazal vardı,pazar .günü uyguladım. Fakat, çözüm olacağına inanmıyorum. Bu kurtlardan nasıl kurtulabilirim ? Yardımcı olursanız sevinirim.
Fazla yağıstan veya başka sebepten domateslerimin bir kısmı delik. İçinde tırtıla benzeyen bir kurt kemiriyor. 1 kg a yakın yeşil domates attım. Daha kırmızılaşmadan onların ataklarına maruz kalmak insana dokunuyor. Elimde neemazal vardı,pazar .günü uyguladım. Fakat, çözüm olacağına inanmıyorum. Bu kurtlardan nasıl kurtulabilirim ? Yardımcı olursanız sevinirim.
Böyle bir şey (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=661986&postcount=233)mi?
sındırgılı
29-06-2010, 17:04
Sevgili Kiraz, evet onlar.
Yeşil kurtla ilgili özellikle larva döneminde kimyasal mücadeleden bahseden yazılar çok ama biyolojik mücadele için bir şey bulamadım.
sındırgılı
29-06-2010, 17:27
Ben de akşam evden aramalıyım. Lillum'ada sormalı. Benimkiler, larva dönemini aşmışlar. Sıra sıra domates yap, gelsin delik deşik etsinler. Belki İzzetiersen, biyolojik bir tarif verebilir.Çünki, bahçeye kımyasal sokmak istemiyorum.
Sayın sındırgılı,
Domatesin yakınlarında mısır ekili mi?
sındırgılı
29-06-2010, 18:19
Hayır, adalara yalnız salatalık,kadife,biber ve fesleğen dikmiştim. Salatalıklarıda sonra çok büyüyüp,domateslerin gelişimi engellemesin diye söktüm.
Mısırla beraber ekimde daha çok görüldüğü için sormuştum.
Bahçede 1-2 domatesime zarar verirler. (her sene olmamak kaydıyla) Gözümle, elimle domates bitkisini sıklıkla kontrol ederim. Eğer delikli bir domates bulursam hemen bahçemden uzaklaştırırım veya ayağımla domatesi ezerim. Çevresindeki domatesleri ve özellikle yaprakları tekrar kontrol ederim. Tırtıl domatesin içine girdikten sonra domatesi imha etmekten başka bir çare yok.
Havaların serin gitmesine rağmen bahçemde domates meyve kurdu şimdilik yok. Bildiğim kadarıyla havalar ısınınca zaten gözükmüyorlar / zarar vermiyorlar.
Eğer imkanınız varsa sıkça bitkileri konrol edip kurdun girdiği domatesleri hemen uzaklaştırın, yayılmasını önleyin.
sındırgılı
29-06-2010, 19:48
Havalarin serin gitmesinden dolayi, Buyukada ya pek gidemiyorum. Dolayisiyle, kontrol imkanim yok. Pazar gunu, tum bitkileri yapamazsam bile (topu topu 3 adacik var) goz kontrolu yaptigimda 3-5 hasarli domates bulmustum.Persembe gunu, gunduz gozu ile tekrar kontrol etmeli.
yorumsuzum
09-07-2010, 08:20
merhabalar;
Forumu bir süredir takip ediyorum,balkonda oluşturduğum 110x100x130cm ebatlarındaki minyatür seramda forumdan okuduklarımla birşeyler yetiştirmeye çalışıyorum.Hergün sayenizde yeni bilgiler ediniyorum.Umarım başarılı olup ürün haline geldiklerinide görebilirim.
158971
balkonumdaki minyatür seram;aşırı rüzgar aldığı için etrafını önce komple sera naylonu ile kapladım, ancak sonra hava alamadıklarını görünce sağ ve soldan havalandırma pencereleri açtım,hala yetersiz olunca öninde görülen kısmıda çıkardım.şuan bitkilerimin yeterli havayı aldığını düşünüyorum.
158972
biberlerimde tomurcuklanma aşamasında yaprak bitleri oluştu, forumda okuduğum acıbiber karışımı ile ilaçladım şuan çiçek açmaya başladılar. :)
158973
158974
domateslerim çiçekleri oluşmadan kuruyordu :( sadece resimde görünen nazar boncuğu gibi 1 tane kaldı.
Domateslerimi kurtarabilmek için;domateslerimin topraklarına dövülmüş yumurta kabuğu koydum,bunun uzun vadede işe yarayacağını okuyunca yağsız süt takviyesi yaptım.ayrıca fosfor için balık kılçıklarını kurutup ,dövüp toprağa karıştırdım.son aşamada bir miktar inek gübresini sulandırıp 1/6 oranında her saksının dibine ilave ettim(sulandırınca fazla gelip yanma riski olmuyormuş).koltuk almayı becerebildiğim kadar yaptım.şuan yeni çiçek oluşumları başladı.yapmam gereken başka birşeyler, veya hatalı yaptıklarım konusunda uyarılarınızı bekliyorum.
158975
absynthe
13-07-2010, 18:08
merhabalar,
benim yaklaşık 3 aylık bir domates fidem var. tohumunu veren arkadaşım gökovadan getirdiğini söylemişti, o yüzden büyük bir tür sanıyorum ama yapraklarından anlaşılır mı bilmiyorum.
aslında 3 aya göre küçük sanırım, ama 1 hafta kadar önce ankaradan izmire getirdim, yolculukta zarar görmesin diye o zamana kadar plastik bardakta tutup büyük saksıya geçirememiştim. saksıya yerleştirdiğimde kökler her yanını sarmıştı haliyle. sonra da yemyeşil yaprakları sararmaya başladı.. altındaki dalların alınması gerektiğini öğrendikten sonra altından bir dal kestim ama emin olamadım daha kesmeli miyim, bilenlere danışmak doğru olur diye düşündüm.
sizce daha kesmeli miyim, canlanması için ne yapmalıyım? sararan yaprakları da keseyim mi yoksa olduğu gibi mi bırakayım? Bu ilk sebze yetiştirme denemem, bir de şehir değiştirme telaşı olunca acemiliğime geldi. tek avantajım balkonumuzun çok güzel sabah güneşi alması :)
Herkese iyi günler bu benim 1,5 aylık domates fidem son durumları böyle boyu yaklaşık 35-40 cm boyunda domatesim hakkında bana bilgi verirseniz sevinirim.Ve okla göstermiş olduğum yer çiçeğin çıkacağı yer mi? Cevabınızı bekliyorum...:D;)
ayazkentli
21-07-2010, 15:51
Bu domatesi yetiştirmek için her hangi bir çaba harcamadım.
Yani, tohumunu ekip, fide haline getirip, şaşırtma gibi yapılması gereken işlemleri yapmadan, sadece elime yapışan tohumları silkelediğim yerde, kendiliğinden çimlendi, büyüdü ve ilk meyveleri normal büyüklüğüne ulaşıp kızarmaya başladı (zaten benim elimin değmediği belli oluyor!).
Bu domatesin diğer tohum kardeşlerini, özene bezene aynı gün ektim, çimlendiler ve fide haline gelince, fideleri şaşırttıp dikmiştim ama, şu anda kardeşlerinin domates meyveleri, çeri domates gibi minicik.
ayazkentli
22-07-2010, 10:47
Yalnız bu domates'te ilginç bir olaya tanık oluyorum.
Gövdenin ortasının biraz üzerinde oluşan salkımın uç kısmı, yeni bir sürgün yaparak yukarıya doğru uzayıp, yeni bir salkım oluşturmak için çiçeklendi.
Bu normalmidir arkadaşlar?
Domates fidelerimde yağmurlardan sonra bir hastalık başladı. Önce yapraklar kuruyor sonra da domatesler çürüyor. Şimdiden iki domatesi kökledim. Önceki gün propineb %70 ile ilaçladım, hiç istememe rağmen. Göz göre göre ölmelerine de razı olamadım. Tüm hastalıklı yaprakları temizlemiştim ama bu yeterli olmadı. Hastalığın erken yaprak yanıklığı olduğunu düşünüyorum ama emin değilim. Yardıma ihtiyacım var. Attığım ilaç elimde mevcuttu. Ayrıca elimde wp kükürt ve toz kükürt var.
izzeterisen
24-07-2010, 20:46
Hastalıklı yaprakları ve diğer bitki parçalarını temizledikten sonra Aynı ilac ile bir kere daha ilaçlayın. İki ilaçlama arasında 5-6 gün olsun.
Hızlı cevap için çok teşekkür ederim. Ayrıca doğru ilacı ilacı attığım için de memnun oldum. İçime su serptiniz. 15 gün önce de aynı ilacı kullanmıştım ama sanırım hemen arkasından yağmur yağdığı için işe yaramadı.
İlacı hazırlarken ölçüler hep gram üzerinden veriliyor. Ben göz kararı hazırladım. Bunun için pratik bir bilgi var mı acaba? Bir çay kaşığı şu kadar gram gelir gibi.
Pazardan almış olduğumuz domateslerin çekirdeklerini bahçemize ektik. Şu an her biri yaklaşık 70 cm. yüksekliğinde. Yaprakları gayet sağlıklı, fakat çok az sayıda çiçek açıyor ve onlar da meyve vermiyor.
1. Domatesler öğlen saat 12.00'den sonra güneş alıyor, akşam saat 7ye kadar.
2. Toprağımız çok sert ve yapışkan, yine de her gün sulamamız gerekiyor.
Yine pazardan almış olduğumuz biber fideleri 40 cm. olmalarına rağmen her açan çiçek meyve veriyor. Aynı ortamda olmalarına rağmen bu farklılığın sebebi acaba ne olabilir?
MeyveliTepe
25-07-2010, 15:05
Pazardan aldığınız domatesler büyük ihtimal hibrid olmalı. Onların çekirdeklerinden çıkanlar aynı domatesi vermeyip açınım gösterirler, verimleri de aynı olmaz. Sebep bu olabilir.
sındırgılı
25-07-2010, 15:33
Heybeli ada' daki tanıdığımın verdiği pembe domates tohumlarını fide yapıp,klasik şekilde dikmiştim.Adalardaki domateslerden daha tatlı ve büyük oldular.
1 tanesini üzerinde kurutup, tohum almalı.
izzeterisen
25-07-2010, 21:36
.......... İlacı hazırlarken ölçüler hep gram üzerinden veriliyor. Ben göz kararı hazırladım. Bunun için pratik bir bilgi var mı acaba? Bir çay kaşığı şu kadar gram gelir gibi.
Yok. İlacı tartmanız lazım.
domatesimin son durumu ;)
sultanvesuat
28-07-2010, 18:51
Ben saksıda çeri domates yetiştirmek için fide alıp 19 mayıs günü saksıya diktim. Saksıyı gölgeye koydum ve hemen hemen her gün suladım. Domatesler oldu ama bir türlü kızarmıyor. Neden acaba?
Selahattin Yılmaz
28-07-2010, 20:04
Sevgili sultanvesuat, domatesleriniz de ilk meyveler biraz geç olgunlaşabilir, ama eğer daha önce meyve aldıysanız fosfor ve potasyum noksanlıkları da geç olgunlaşmaya neden olabilir, tabi aşırı sıcaklarda meyveyi aşırı sıcak ve ısı etkisiyle pişirdiğinden geç olgunlaşma da yaşayabilirsiniz bu durumda meyveler sararır ve esas kızarıklığına erişmez. Eğer meyvelerddfen bir tane kopardığında hemen sapından kopuyorsa aşırı sıcak etkisinden etkilenmiştir bulunduğu ortamı biraz daha serin hale getirecek tedbirleri almalısınız.
Dolma biberi şeklindeki dolmalık domateslerim.
alihan444
29-07-2010, 11:08
ben pazardan 3 tane domates aldım.biri kurudu.neden kurudu hiç anlayamadım.suyunu normal verdim,ama heralde ışıkta çok fazla kaldı.ben ondan kurudu diyorum.
sultanvesuat
03-08-2010, 09:34
Yetiştirmeye çalıştığım domateslerin yaprakları sararıp kuruyor. Üzerinde domatesler var ama yaprak kalmadı neredeyse. Üstelik suyunu da veriyorum. Gölgede duruyor, güneş görmüyor diye bir iki gün güneşte tuttum. Sonra tekrar gölgeye aldım ama hala değişen bir şey yok. Ne yapacağım bilmiyorum. Yanındaki saksılarda iki kök biber var, onlara bir şey olmadı. Yaprakları yeşil ve biberleri de var üzerinde. Ama domates niye böyle oldu?
Adalet Hanım'ın yayla domatesi olarak gönderdiği tohumlardan yetişen domatesim aşağıda.
Kalın gövdeli oluyor, genelde 1-1,3 m boylanma yapıyor ( bu sene sebze adalarında çok daha fazla boylandılar). Domatesi oldukça iri ve çok lezzetli. Pembe domates tadını andırıyor, biraz daha ekşi ve kabukları kalın. Tamamı aynı anda kızarmıyor, sap kısmı oldukça derin ve geniş. Verimli ve kolay hastalanmıyor.
Bunun türü hakkında bilgisi olan var mı? Ya da tahmin?
166293
166294
Herkese merhaba.2 ağustosta tatile çıktım ve 15 gün sonra geldiğimde domateslerimin çiçek açtığını gördüm;)
Ama sıcaktan dolayı domatesin alt yaprakları soldu ve sarardı.Bu yaprakları kessem domatesime zarar verir mi? Kesmeme gerek varmı? domateslerim ne zaman çıkar? cevabınızı bekliyorum;)
sultanvesuat
28-08-2010, 10:35
Herkese merhaba.2 ağustosta tatile çıktım ve 15 gün sonra geldiğimde domateslerimin çiçek açtığını gördüm;)
Ama sıcaktan dolayı domatesin alt yaprakları soldu ve sarardı.Bu yaprakları kessem domatesime zarar verir mi? Kesmeme gerek varmı? domateslerim ne zaman çıkar? cevabınızı bekliyorum;)
Ben de 19 Mayıs 2010 tarihinde fide olarak diktiğim domatesten, ilk olgunlaşmış domatesi yaklaşık iki ay sonra aldım. Benim domateslerimin de yaprakları sarardı. Sararıp kuruyanları kestim. Tekrar yeşil yapraklar çıkıyor, kesseniz sorun olmaz
ayazkentli
28-08-2010, 14:07
Bu domates 670 ve 671 no.lu mesajımda'ki, salkım sırık cinsi olan domates. En aşağıda'ki ilk iki salkımın, en iri 4 meyvesini tohumluk ayırdım, diğerlerini yedim. Şu anda uç kısmının alt tarafında 1-2 salkım kaldı.
Ama, gövde haliyle uzamaya devam ediyor ve asma borusunun oldukça üzerine çıktı (şu anda boyu 2,5 metre'yi geçti). Bundan sonrasını kendi haline bırakacağım, çünki alt yaprakları görüldüğü gibi ya sıcaklardan kavruldu, ya'da hastalıktan kurudu. Bu yıl domates eken bir çok çiftçi hastalıktan ve kurt'tan domateslerini kaybettiklerini söylüyorlar.
Bu kurt olayı sadece domateslerde değil, pamukta'da varmış (gerçi benim ev ve bağda'ki yerimizde karşılaşmadık). Bizim bu yöreler'de, nerede ise pamuk diye bir şey kalmadı (5-6 kez ilaçlamaya rağmen pamukların içi hala kurt dolu imiş ve çiftçiler pamuklarını hayvan yemi olarak silaj yapmaya başladılar).
ayazkentli
28-08-2010, 14:38
1. fotoğrafta'ki domates, dev domates denilen tür ve onun'da yaprakları, sanki kavrulmuş gibi kup kuru oldular. Geçen yıl tüm domates cinslerinin yaprakları, bu günlerde yemyeşil idi.
2. fotoğrafta ise red robinler var ve onların'da aynı, diğer cins domatesler gibi yaprakları şimdiden kurudu. Bu red robinlerin meyvelerinin tamamını tohumluk olarak bırakacağım ve ilk olgunlaşan meyvenin tohumlarını, önümüzde'ki hafta yeniden ekeceğim.
Bir çok arkadaşımız gibi, bende bu yıl domateslerim'de böyle bir sorun yaşıyorum. Her şeye rağmen yine'de, tüm türlerden hatırı sayılır meyve aldık, en azından tohumlarımızın devamı sağlanacak.
Selahattin hocam size bir sorum olacak:
Eğer hastalıktan dolayı böyle oldular ise, alacağımız bu tohumları önümüzde'ki yıl ekebilirmiyiz? Hastalığı taşıma riskleri varmı'dır?
limon_sever
01-09-2010, 16:02
Domates sürgünlerini köklendirmiştim. Son hali bu şekilde. Neredeyse sürgün aldığım fidenin boyuna geldi. Bu sürgün domatesten de sürgün aldım :) Bakalım ondan da meyve alabilecek miyim :)
Herkese merhaba domates fidemdeki çiçekler nedense çıktıktan 1hafta sonra düştüler bunun sebebi nedir?
yorumsuzum
02-09-2010, 14:24
bildiğim kadarı ile sulama düzensizliği veya aşırı sulamada oluyordu
kolay gelsin
amatör hobici
02-09-2010, 14:34
Herkese merhaba domates fidemdeki çiçekler nedense çıktıktan 1hafta sonra düştüler bunun sebebi nedir?
Sn enes,
Sanırım bitkiye fazla su veriyorsunuz. Domates başta genelde çiçeklenme döneminde tane tutana kadar su verilmez.Kolay gelsin selamlar
aslında çok sulamıyorum 4 günde 1 falan
denizakvaryumu
17-09-2010, 15:46
Domates severler için kötü bir haber ;
"Lektinler de MS oluşum mekanizmasında suçlanan ve tahıllarda, baklagillerde, yer fıstığında ve domateste çok bulunan bitkisel proteinler.
Lektinler de kazein ve glüten gibi miyeline duyarlı T lenfositlerini aktive ediyorlar.
Süt proteini (kazein), buğday, arpa, çavdar, yulaf proteinleri, baklagillerde, yer fıstığında ve domateste bulunan lektinler bağırsak bakterilerinin tam sindirilememiş protein parçacıkları moleküler benzerlik nedeni ile miyeline duyarlı T lenfositlerini aktive ediyorlar"
http://beslenmebulteni.com/besin/index.php?option=com_content&view=article&id=284%3Amueltipl-sklerozun-biyomedikal-tedavisi&catid=83%3Anoeropsikiatrik-hastalklar&Itemid=475&limitstart=1
mayısgülü
29-11-2010, 22:00
domates fidelerine at gübresi olurmu veya hangi bitkide kulanılır
seracı_06
14-01-2011, 22:00
güzel bilgiler teşekkürler
Domatesci
06-03-2011, 09:56
Bu saksıda domates,biber ya da salatalık yetiştirilir mi? Altında 10 Litre yazıyor.
Bu saksıda domates,biber ya da salatalık yetiştirilir mi? Altında 10 Litre yazıyor.
Ben geçen sene cerry mikrop domates yetiştirdim. Gayet güzel geliştiler. Bayağı da domates aldım. Salatalıkta yetiştirilebilir. Saksınız gayet geniş ve yüksek gibi. Kolay gelsin....
Domatesci
06-03-2011, 20:16
Biber olurmu Demre sivrisi ?
Emre İlhan
06-03-2011, 20:39
Saksınızda 2 kök biber, 1 kökte domates yetiştirebilirsiniz. Demre sivriside olur. Biberler için buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=890&page=8) bir bakınız. :)
Bugün soğuğa rağmen üşenmeyip Eminönü'ne gittim. Hibrit sırık domates ve salatalık tohumu aldım. İçini açtım o da ne! içinden sadece 10 adet çıktı. Ayrıca tohumların rengi yeşildi.Salatalık tohumu da aldım onun da rengi yeşildi. Bakalım ayın 15'inden sonra ekmeyi düşünüyorum. Özellikle salatalıktan çok ümitliyim.
Sonunda salatalık yiyeceğim inşallah :D
Domatesci
07-03-2011, 21:12
Fazla tecrübeli sayılmam ama ben 4 gün önce sizin gibi hıyar tohumu aldım o da yeşildi arkasında 1 gün suda bekletin yazıyordu bende 1 gün beklettim dışındaki yeşil katman eridi sanırım o koruyucu.
Domatesci
07-03-2011, 21:13
Birde torf a ektiğim domates tohumlarını 12 saatte bir ikişer fıs suluyorum doğrumudur?
Ben de 10 adet tohumu 2 saat suda beklettim. Büyük oranda yeşiller gitmişti. Aslında erken ektik gibi tohumları. Bu mevsimde fideleri nasıl dışarı alacağız bilemiyorum. :)
fskandemir
08-03-2011, 11:05
Birde torf a ektiğim domates tohumlarını 12 saatte bir ikişer fıs suluyorum doğrumudur?
Sulamayı saate göre değilde, sabah-akşam torfun nemine göre yaparsanız daha iyi olur. Tohumlar çimlendikten sonra da çok sık sulamayın ve fideler ışık görsün. Yoksa çok ince ve uzun fidelere sahip olursunuz (benimkiler gibi:D)
Emre İlhan
08-03-2011, 11:34
Fidelerin toprağı(torf) ne ıslak ne de kuru olmalı. Kısacası fidenin yaşamsal faaliyetini sürdürebileceği kadar su yeterli. Fidenin cüssesine göre ne kadar suya ihtiyaç olduğunu anlarsınız. Örn: Tohum kabuğunu yeni atmış ve torfu nemli olan bir fideye kök bölgesine günde 2-3 damla su yeterli. Ha, diyorsanız benim fidelerim çok sıcak ortamda(kalorifer üzeri vs...) o zaman 5-6 damla yeterli. Unutmayın, fidelerinizi ne kadar az suyla yetiştirirseniz o kadar sağlam ve pişkin olurlar. Çok suyla yetişen fidelerin gövdeleri genelde yeşildir, az suyla yetişen fidelerinse gövdeleri morarır ve baharda toprağa şaşırtınca kısa sürede saçak kök yapar ve hızla, arsızca yetişmeye başlar. Umarım çok sulayanlar şimdi anlamışlardır nerede hata yaptıklarını. :)
iyi çalışmalar diliyorum.
arkadaşlar konu domates olduğu için yazıyorum.
hiç dömates ağacı yetiştiren varmı ?
ben bu sene ilk defa deniyorum. nasıl oluyor fikri olan var ise bilgirendirebilirmisiniz.
Şu anda fideler kase içerisinde pamukda 3-4 cm kadar büyüdü.
yardımlarınızı bekliyorum
Burada (http://www.tohumfide.net) domates ve diğer sebze yetiştiriciliği ile ilgili dökümanlar mevcut. Yararlı olabilir
Emre İlhan
08-03-2011, 18:36
Domates ağacına aslında ilgim var fakat hiç denemedim. Ne yapsak, onuda mı denesek acep? :)
SELAM
Ben bu aksam 5 adet domates agaci(tomaten baum)tohumu ektim saksiya.Büyüdükleri zaman büyük saksilara sasirtma yapacagim.Havalar isininca terasa cikaricam,kisa dogru yine iceri alicam saksilari.:p
seyyah53
10-03-2011, 13:19
sn.seyma...
O zaman bizde seneye sizden bir tomaten baum tohum dağıtımı bekliyoruz ...
sertug guray
11-03-2011, 00:00
işte karşınızda domates ağacı.
Emre İlhan
12-03-2011, 00:17
Yalnız dikkatinizi çekerim. Farkındaysanız o bitki topraksız tarım ile yetiştiriliyor. :D
sebnem&mircan
12-03-2011, 01:58
Saka gibi. Cok enteresan
sertug guray
12-03-2011, 02:26
Üstelik bu domatez türü çok yıllık olduğu için ömrü boyunca tonlarca domates üretiyor acaba tadı bizim hormonlu domateslerle aynımıdır çok merak ediyorum.
sebnem&mircan
12-03-2011, 02:52
Topraksiz tarimda (bu sekil) maydanoz yetistirdiklerini dusunemiyorum artik.
sayın emre ilhan ilginiz için teşekürler
bende saksıda perlit ve torf karışımıyla yetiştirmek istiyorum.
dün iki adet saksı ,50 kg. torf ve 50 kg perlit aldım. bir karışım yaparak kullanmak istiyorum. Besin eriyiklerinide bizlere yardımcı olabilecek sayın hocalarımızda almak istiyorum. teşekürler.!!!
arimayam
12-03-2011, 11:20
arkadaslar domates ve digerlerinde gübrede NPK degerlerinin ne olmasi gerekli bu konuda yardimci olurmusunuz.
izzeterisen
12-03-2011, 19:01
Bu saksıda bir adet domates yetişir
Domatesci
12-03-2011, 19:46
Teşekkürler.
sn.seyma...
O zaman bizde seneye sizden bir tomaten baum tohum dağıtımı bekliyoruz ...
Insaallah Seyyah53 neden olmasin memnuniyetle
işte karşınızda domates ağacı.
sayın sertug gunay
resimdeki CYPHOMANDRA BETACEA TREE TOMATO- TAMARILLO isimli meyve ağacının halk arasında meyvelerinin benzerliğinden dolayı domates ağacı dedikleri bitki değilmi yoksa yanılıyormuyum..
iyi çalışmalar diliyorum.
arkadaşlar konu domates olduğu için yazıyorum.
hiç dömates ağacı yetiştiren varmı ?
ben bu sene ilk defa deniyorum. nasıl oluyor fikri olan var ise bilgirendirebilirmisiniz.
Şu anda fideler kase içerisinde pamukda 3-4 cm kadar büyüdü.
yardımlarınızı bekliyorum
Bakım Kolay. Sonbahar ve bahar girişinde havalandırdığınız toprağına organik gübre takviyesinde bulunun. Rüzgardan koruyun, köklerini derine salmayan bitki rüzgardan etkilenir. Ilıman kıyı şeridinde dondan korunaklı noktada dış mekanda, kışın kısa süreli don gören bölgelerde kök kısmı dondan korunmak kaydıyla dış mekanda yetişebilir. Uzun süreli kış ayları olan bölgelerimizde, sera ekimine uygundur. Geçirgenliği yüksek verimli toprak isteyen bitki, Peru anavatanı olup, Akdeniz iklim şeridindedir.
Not = tohumlarını satan bir firma tarafından verilen bilgiler..meyvelerini yemeniz dileği ile..
Domatesci
14-03-2011, 19:03
Domateslerim gereğinden fazla uzamışlardı. Forumdan öğrendiğim bilgiler üzerine bol güneş göstermem ve azıcık azıcık sulamam gerektiğini öğrendim yaklaşık 4 gündür çok az su veriyorum ve neredeyse gün boyu güneş gösteriyorum boyları daha fazla uzamadı ama hiç de kalınlaşmıyorlar bu normal midir? Yoksa bunları atıp yenileriyle mi devam edeyim?
Yaprak sayısı arttıkça gövdesi kalınlaşır sevgili Domatesçi...
Domatesci
17-03-2011, 16:19
Teşekkürler.
arimayam
17-03-2011, 22:29
bahce icin hangi cins domatesi tercih edelim...balkon icin red robin cherry ektim ama bahce yüzlerce cesit domates var,kafam karisti?
eski tohum
17-03-2011, 22:34
selam
bahceler için bence en doğru seçim yıldız domates
yani üstten baktığınızda dilimlerin yapılacağı yerler bellidir,iz şeklindedir.
kabukları çok incedir,aroması ve kokusu çok güzeldir.
Bizim eski domatesimizdir.
Orijinal doğal bize ait tohumlarından bende var,tohumundan tohum alıyorum,tamamen doğal.size yollarım
ziraatte kullanılan domates ise sert kabukludur.(yola ve nakliyeye ve kasa ömrünün uzun olması için bu türler geliştirildi.ama ben asla önermiyorum
selamlar
eski tohum
17-03-2011, 22:36
(yazdığım mesajı siz okuyabiliyormusunuz?)
bende okunuyor gözüküyor ama endişem var
serkanhoca
17-03-2011, 22:43
yazdığınız mesaj okunuyor, herhangi bir hata ve uyarı yok
arimayam
17-03-2011, 22:43
okunuyor:)
arimayam
17-03-2011, 22:46
selam
Orijinal doğal bize ait tohumlarından bende var,tohumundan tohum alıyorum,tamamen doğal.size yollarım
ziraatte kullanılan domates ise sert kabukludur.(yola ve nakliyeye ve kasa ömrünün uzun olması için bu türler geliştirildi.ama ben asla önermiyorum
selamlar
cok tesekürler,bende ebaydan adana yöresine ait etli domates siparisi etmistim yarin bekliyorum gelmelerini,sizin dediginiz gibi kesim yerleri belli,insallah dogrudur
linki yolluyorum bakip yorumlarsaniz sevinirim
http://cgi.ebay.de/FLEISCH-TOMATEN-Samen-ADANA-turkei-turkiye-domates-/220755946628?pt=S%C3%A4mereien_Zwiebeln&hash=item3366146c84
2121 diye bir çeşit var. çok lezzetli ve ince kabukludur. ayrıca uzun hasat periyodu var.
arimayam
18-03-2011, 14:53
2121 galiba TR de olan bir cesit **** en azindan ben burdaki karsiligini bilipte bakamiyorum.ilginiz icin ayica tesekkürler..
arimayam
18-03-2011, 15:55
ben patlican ve domates tohumlarinida bugün aspirinli suya koydum,biber tohumlarinda bunu uyguluyorlar,umarim digerlerinde problem cikmaz...
Aspirin evde var ama son kullanma tarihi geçmiş. Bişey olur mu?
arimayam
18-03-2011, 18:21
olmaz heralde:) sn.Aydin...
arimayam
18-03-2011, 18:48
yani emin olmamakla beraber birsey olacagini düsünmüyorum:)
Teşekkür ederim sevgili arimayam :)
selam
selamlar
Merhaba. Bahsettiğiniz tohumu nasıl elde edebiliriz acaba.
SELAM
Ben bu aksam 5 adet domates agaci(tomaten baum)tohumu ektim saksiya.Büyüdükleri zaman büyük saksilara sasirtma yapacagim.Havalar isininca terasa cikaricam,kisa dogru yine iceri alicam saksilari.:p
Merhaba. Dometes ağacının tohumunu nerden alabilirim.
Bende ilk domates denememi yaptim bakalim hayirlisi...Tohum,toprak ve minik saksisiyla(5.cm) beraber aldim 4 gundur bu sekilde duruyordu pencere onunde kalorifer yaninda.Bugun baktigimda hala gorunurde birsey yok.Bu hazir toprak saman gibi cok kuru.
Zeynep Yılmaz
20-03-2011, 13:50
öznurcum maşallah inşallah çıkar domateslerin :)
Sagol Zeynepcim:)
Hayirlisi insallah hevesim kursagimda kalmasin..Yavas yavas elime yuzume bulastircak gibiyim.Nasil koy kiziyim ben:))
Bu arada nenemi tanidinmi:))
Domatesci
21-03-2011, 06:52
Toprağın saman gibi kuru olmaması gerekir.
Sn.Zeki Yağlı'nın verdiği bilgiye göre: 2toprağı elinize aldığınızda nemli olacak ama sıkınca da su çıkmayacak sadece nemli olacak. Toprak çok kuru olursa sulayınca su toprağın üzerinde durur ve bir süre sonra bir çatlaktan aşşağı hiçbir yeri ıslatmadan iner."
Üstlerini çok örtmüşsünüzdür belki sadece tohumun boyu kadar örtülmelivdiye biliyorum.
Saygılarımla
arimayam
21-03-2011, 21:23
viyollere ektigim domates fidelerimin yaninda mantar olustu ,sebebi ne olabilir,zararlimidir hepsini tek tek koparmalimiyim yoksa asil yerlerine yerlestirdigimde temizlesem nasil olur?.
Merhaba. Dometes ağacının tohumunu nerden alabilirim.
Selam
Ben tohumu ebay den siparis verdim.
emin yılmaz
22-03-2011, 02:09
selam arkadaslar 10 adet tohum 3 tl vay be yani 100 adet 300tl çok pahalı deilmi kardeş.birde organik olmayan domates tohumu varmı?
Lilinin bahcesi
22-03-2011, 07:28
selam arkadaslar 10 adet tohum 3 tl vay be yani 100 adet 300tl çok pahalı deilmi kardeş.birde organik olmayan domates tohumu varmı?
100 tanesi 30 tl yapar.
Onlar hibrit. O yüzden pahalı.
emin yılmaz
23-03-2011, 01:11
selam arkadaslar.ewet yanlış yazmışım bin adet 300tl çok deilmi birde arkadas demişki organik domates tohumuyani tohumun organik olanımı var.biz tarımın içindeyiz böyle birşey yeni duydum tabi arkadas burda organik domates tohumundan haarlıum domastes tohumunu kastetmiş onun için çok deilmi dedim.yılda 5 bin kök domates dikiyorum tohumda alıyoruz fidede .tohum fiyatları:oturak haarlıum binlik paketi 4-5 tl .oturak hibrit yine binlik pakati 30 ile 50 arası tavsiye adebileceğim cinste bursa tohumculuğun tokat f1 veya porsuk f1dir.sırık cinsler kumato haricinde sanırım hepsi hibrit bunları binlik tohumlarıda cinsine göre75 il 600 tl arasında değişmektedir.yalova araştırmanın tohumlarını fiyat olarakta kalite olarakta tavsiye edebilirim.alsancak tohumunun içine başka çeşitler kattılar meyvesi iç damarı yapıyor .target empa veya diamond sırık domateste iyidir.targetin imalatçısı karacabayde agromar,alsancağın antalyada yüksel tohum ,diamond sanırım israil tohumudur
yeşil sevdalısı
26-03-2011, 23:00
Herkese iyi geceler arkadaşlar,
Ben bugün yirmi adet plastik pardak, 2,5 lt'lik hazır toprak
ve iki paket domates tohumu aldım. Yarın sabah her bir bardağa
bir tane olmak üzere ekmeyi düşünüyorum. Bir soru soracaktım sizlere, acaba en geç ne kadar sürede çimlenir?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.