View Full Version : solucanlarla kompost yapma
Arkadaşların kompost yapımıyla konuyu geliştirerek gübre yapmanın, atıkların bertafı konusununu dünya genelinde uygulanan yöntemlere parelal olarak bizlerinde solucanlarla kompost yapmanın yararlarını ortaya koyması açısından bu konunun açılmasını uygun görüyorum.
Kompost konusunda arkadaşların alışılmış klasik yöntemleri uygulama konusundaki ısrarlarını anlamak bir türlü mümkün değil, tutucu bir şeklin dışında kompost oluşturmayı geliştirme,daha pratik, verimli,amaçları doğrultusunda kendi imkanlarına hizmet eden bir bahçeli evin günümüz kompost anlayışıyla mutfak ve bahçe atıklarının bertarafını sağlayacak yöntemleri ortaya koyamadıkları kaanati içindeyim.
Komopst kutulu veya kutusuz ,havalı veya havasız bu işin olması sonucunu değiştirmez. İşin önemli tarafı kompostu oluşturacağımız mekanın bizim imkanlarımız içinde olması.
Lafı uzatmadan söylemek gerekirse artık bu işin uzmanları, eniyi kompost uygulamayı solucanlara yaptırıyorlar, diyeceksiniz şimdi bir de solucan arama telaşımı çıkaracaksın başımıza, yok efendim bu forumlarda yazan aradaşların bahçlerinin köşesinde suyun durduğu yerler vardır; herhalde burada açılacak çukurda bahçe ve mutfak atıklarını biriktirerek üstünü de toprakla kapatacakların daha önce bahçelerinde bakla ekmişlerse bu toprağı kullanmalarını kompost şartlandırıcı olarak iyi bir kompost oluşumuna hizmet edeceği bilgisi olanların malumudur.
Bahçelerinde kullanacak ahır gübresi bulunduranların diğer çürüntüler gibi gübreyide bu çukurda solucanların menüsüne katarlarsa bahçelerinde solucanların üremeleriyle kontrol edemedikleri diğer oragnik atıkların çürüme ve toprağa yarayışlılığını artırmış olurlar.
Arkadaşlar bilim adamları solucalara toprağın arısıdır diyerek faydalarını açıklamakta arıya benzetmelerini şöyle ifade ediyorlar arının yaptığı bal, insanlar için nekadar besleyici özellik taşıyorsa solucanların toprakları yiyerek sindirim sistemlerinin mükemelliğinden dolayı organik çürüntüleri tüketipte hazımlarına katıkları enzimlerin sayesinde dışkılarındakı özeliğin bitki besin değerleriyle aynı değerleri taşıdığı içindir.
Solucanların çürüntülerle beslenerek dışkılarında bitkiye ve toprağa sağladıkları yaraları sıralamak gerekirse mineral ve organik diye tabir edeceğimiz gübre çesitleri toprağa uygulandığında bitkiye yarayışlığı çözünürlüğüne bağlı olarak bitkiye geçişlerindeki forumlarının düzensizliğinden bitkiye yarayışlılık tam sağlanamıyor.
Halbuki solucanların dışkılarında, öğütülmüş bütün organik atıkların bitkiye yarayışlığı incelendiğinde bitki besin maddeleri alımında forumlarının bitkinin tam tamına uyum içinde bitkinin kendi beslenme ihtiyaçlarına cevap verecek özeliklerin bulunması. Bitkinin gelişimini normal bir şekilde sağlayacak ürünlerde renk, tat ve aromanın buluması raf ömrü gibi özeliklerin bitkiye sağlaması açısından solucan gübresin değerini ortaya koymuştur.
Arkadaşlar organik atıkların değerlendirme konusunu kendime çevreye hizmet anlayışyla kompost konusunda bir çok pratikler oluşturdum .Açıkladığım bilgiler bilgilerinizle örtüşerek sizleri bu konuda daha pratik sonuçlara götürürse elbirliği içinde çevremize hizmet etme onuruna ereceğim.
Bu konuya açıklık getirerek konunun gelişimine katkı sağlıyacak ilgili arkadaşları burda yazmaya davet ediyorum.Hepinize teşekkür ederim.
berduray
05-03-2009, 13:48
Durduk yere niye fırça yedik şimdi anlamadım?Sora sora öğrenmeye çalışıyoruz, neyse ben kovamı küreğimi aldım, (ithal sitelerde satılan kırmızı solucanlardan bulamasam da) yerli malı tombiş solucanlardan toplamaya gidiyorum.
Sn, Berduray sizleri bilgilendiriken kırıcı olduysam çok özür dilerim, ayrıca yazıma gösterdiğiniz ilginize samimi şükranlarımı sunmayı borç arz ettiğimden size solucanlar konusunda ayrıntılı bir açıklama yapma ihtiyaçını hissediyorum başka yerde solucan aramanıza hiç gerek olmadığını belirterek bahçenizdeki solucanları hoş tutup çürüntü çukurunu meyve ve sebze atıklarınızı dışardan sağladığınız meyve çürükleriyle takviye edip çukurun nemini sabit tutarak solucanların yaşamlarını destekliyerek üreyip çoğalmalarını sağlamak mümkün.satılarıma son verirken sağlık esenlik dolu günler sizinle olsun Saygılar
Sayın ,turuncuhis önce iyi akşamlar dileğiyle solucanlar konusundaki sorularınıza cevap vermek bana düştü, iki yerde cevap aradınızı gördüm ilgilenen çıkmadığı için bu konuda kendimi sorumlu olarak sizin gibi
bir bayanı bilgilendirmek onuruna sahip olabilirsem kendimi çok mutlu hissederim, bilimsel olarak solucan kompostu ile uğraşan şirketler kompost oluşturma kaplarını iki bölümlü yaparak olgunlaşan kompostun içindeki solucanları öbür bölmeye geçişlerini sağlamak için solucanların çiftleşme dönemlerinde ısının fazla
olduğu yerde toplandıklarını bulmuşlar, bölümün altını ısıtarak solucanların çiftleşmek için sıcak bölmeye geçerek olgunlaşmış kompost bölümünü terk etiklerinde sadece kompostu almanın yolunu böylece bulmuşlar tabii buradan da şu çıkıyor bu canlıyı tanımak için ne kadar bilimsel çalışmalar ortaya koymuşlar .
Gelelim bizim çuvaldaki solucanlara bizim kaba anlayışımızla solcanları çuvaldan tahliyemize çuvalı güneşin olduğu zamanda toprağın üstüne serdiğimizde solucanlarımız bu sefer çiftleşme değilde can derdine
düşerek serili gübrenin içinden çıkararak toprağın serin köşelerinde yerlerini almak için kısa zamanda gözümüzün önünden kaybolacaklardır sayın turuncuhis açıklamalarım seni tatmin etmiş olmalı sevgiler saygılar
MeyveliTepe
05-03-2009, 22:24
Sn.Epsody,
Bu yöntem ile çukurun kapasitesine göre (verdiğiniz ölçülerde yaklaşık 1,5m3) doldurduğunuz malzemeden yılda bir kez kompost alıyorsunuz değil mi?
Malzemede yeşil, kahverengi vb. bir denge, ya da ölçü var mı? Bunları çukura atarken rastgele mi atıyorsunuz? Çürümeyi nasıl engelliyorsunuz? Ya da bu metodda zamanın uzunluğu da göz önüne alınırsa çürüme sonrası kalanlar mı kompost oluyor? 1,5m3 malzemeden geriye kompost olarak aldığınız malzemenin miktarı yaklaşık ne kadar oluyor?
Balık artıklarının kemirgenleri davet etmesi kaçınılmaz gibi. Bu bir mahzur teşkil etmiyor mu?
Benim bildiğim solucan yardımıyla kompost yapımında daha çok yiyecek artıkları, sebze kabukları vs. malzeme kullanılıyor. Oysa diğer türde çim kırpıntıları ve öğütülmüş dal, talaş vb. kullanılıyor. Yani elinizdeki malzemenin cinsi itibarıyla da yönteme karar vermek gerekir sanki. Doğrusu bizim evde domates kabuklarını bile yiyen bir köpek (tavuk değil) olduğundan hiç böyle artık olmuyor :)
Prensip olarak benzer olup olmadığını bilmiyorum. Bu linkte (http://homepage.mac.com/cityfarmer/PhotoAlbum23.html) sunum şeklinde solucan ile kompost yapımını anlatmışlar. Sizinkinde temelde bundan bir fark var mıdır açıklayabilirseniz sevinirim.
Not: Link'e gittiğinizde açılan sayfada "start slideshow"a tıklayarak sunuma erişebilirsiniz.
Kompost yapımında mikro oganizmaların bütün organik atıkları ve çürüntüleri toprağa ve bitkilere yarayışlı bir maddeye dönüştürme solucanlar kadar ileri bir aşamaya götürmesede toprağın işlerliğini artırarak toprağın porozitesi (toprağın havalanması, köklenmeye uygunluğunu ve geçirgenligini etkileyen önemli bir fiziksel özellik) kazandıracak oluşumlar sunar.
Kompost yapımında solcanlarıda devreye soktuğumuzda organik çürüntülerin hümifikasyona uğradığını hümifasyonlada toprağa uygulanan bitki besin maddelerinin yarayışlığının artığı bitkinin topraktan sağladığı kendi özelliğine has değerlere sahip olarak
meyvelerinde renk,tat ve aromasının artarak gelişmesine şahit oluruz.
Solucanların çürüntüleri işlerken uyguladıkları bu minerizasyon işlemini okadar mükemmeli oluşturuyorlar ki , atıkların içinde toksin durum arz eden ağır metal kalıntılarınıda minimize etmeleri bilim adamları tarafından ortaya konduktan sonra solucanlara bu çevrelerde çevre savaşçısı ünvanı kazandırarak kompost olayına yeni boyutlar kazandırarak bu yönde çalışmalara başlanmıştır
Solucanlar la kompost yapmanın iceliklerinden birtaneside bu olayı ciddi şekilde ele alararak üretim yapmak isteyen kişilerin bu solucanlarda aradıkları kiriterler şunlardır bu sulucan tipleri obur tiplerden oluşarak atıkları çok çabuk tüketme becerisine sahip olmalıdırlar ikincisi önlerine konan bu atıkların fermantasyonla büyük ısı oluşumlarına,atıkların içindeki tuz ve aside karşı dayanıklı bir yapıda olmaları gerekiyor.
Amerikalı bilim adamları kaliforniya kırmızı solucanlarını geliştirmişler işlerini bu tip solucanlara yaptırıyorlar, başka ülkelerde kendi solucanlarını bu solucanlarla eşleştirmek le
bu tür solucanların üretimini sağlıyorlar.
Sayın epsody,
Bu konuyu yeni başlık altında açmanız, konuyu dagıtmamak adına çok olumlu.
Kompost yapmanın faydalarını teorik olarak uzun zamandır biliyodum. Bu yıl teoriyi nasıl pratiğe çeviririm araştırmaları yaparken vermikompost olayının farkına vardım.
Urfada çiftçilik yapmaya yeni başladım, Aileme ait tarlalar kiralayan kişiler tarafından kötü yönetilmiş. Yaklaşık 300 dekar tarlayı temizlemek için çok profesyonel bir çalışma gerekeceğini düşünüyorum.
Yurt dışında solucan üretimi yapan bir çok solucan çiftliği buldum özellikle Urfanın sıcaklarına dayanabilecek tür solucanlar bulmaya çalıştım ama tatmin edici cevaplar bulamadım. Özellikle ithalatının bürokratik zorluklarından bahsettiler, deneme amaçlı bir kaç kilo solucan için şu an degmeyeceğine karar verdim.
Köyde tahliye kanalı civarında 30 kadar pembe solucan buldum, bu işe ısınmak adına bir kutuya yerleştirdim, nasıl bir performans gösterecekler merak ediyorum. Bir kaç gündür havalar yagışlı diye köye gidemedim, gidince gübre dökülmüş yerlerin altında ki solucanlara da ilgi ve alaka:rolleyes: göstermeyi düşünüyorum.
Sevgilerimle...
sercan1969
15-03-2009, 12:19
Ben amatörce küçük bir kutuda solucan yetiştirip, elde ettiğim gübreyi yetiştirdiğim dört saksı domatesten ikisine verdim...Sonuç gerçekten dikkat çekiciydi, çünkü solucan gübresi verdiğim fideler hem boy hemde kalınlık olarak mükemmel bir gelişme gösterdiler...İnsan kendi gözüyle gördüğünde solucan gübresinin yarattığı mucizeye gerçekten inanıyor..
Sadece solucanların toprağı havalandırdığını biliyordum.Peki ya kutuya aldığımız solucanları ne ile besliyeceğiz toprakla mı?
sercan1969
15-03-2009, 14:54
Solucanlar toprak yemez,çürümüş her türlü organik artık onların besin kaynağıdır.Evinizde mutlaka mutfak artıkları oluyordur.Elma kabukları,marul ve yemek artıkları gibi.İşte bunları çürütüp solucanları beslediğiniz kaba atarsanız
solucanlar bu artıkları toprakla beraber yutarak çok değerli bir gübreye dönüştürüyorlar.
Solucanlarla kompost yapmanın bilincine ererek yorumlarıyla konunun gelişmesine katkı sağlayan buraya gelerek bu konuda yanlız olmadığımı bana onur, konuyada canlılık kazandırdınız hepinize minnet dolu şükranlarımı sunarım arkadaşlar.
Sercan1969 arkadaş hele senin gibi bitki besleme konularıyla kariyer yapmış bir uzmanın konuya intibakı büyük nimet sayılır.Hepiniz hoş geldiniz.
Solucanları tanıma konusunda eksiklerimizi bu forumda yazarak gidereceğimize inanıyorum solucanlarla gübre yapacağımız atık miktarlarına,bu gübreden ne kadar ihtiyacımız olacak, bu kıriterleri bildiğimiz takdirde mevcut solucanların ne kadarı hangi şartlarda bize gübre üretme konusudaki açmazları ortaya koyacaktır.
Atıklarımızın çokluğu bunları işliyecek (yiyerek tüketme) obur solucanları vede bu atıkların fermantasyon olayında oluşan ısı ve asit'e dayanan toprak solucanların'dan başka özelliğe sahip kırmızı solucanlar (bunları kızgın gübrelerde,at gübresinde) bulmak kabil bize düşen bulduklarımızı üretme yolu ile bakıp beslememiz gerekiyor.
İhtiyacımıza cevap verecek gübrenin hesabında atıkların elde edilmesi kalıyor,daha sonrada üretim aşamasın da mekanların ortaya konarak gübrenin üretmine geçilebilır.
Toprakta delikler açarak havalanmasını sağlayan ve yediği toprağı gübre olarak tekrar toprağa veren solucanlar, kullanılan kimyasal gübreler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.
Özellikle organik tarımla uğraşan çiftçilerin can dostu olarak nitelendirilen solucanlar, toprak verimliliğinin en önemli göstergesi olarak kabul ediliyor. Sitede yer alan bilgilere göre solucanlar toprağı yiyor ve sindirerek yedikleri topraktan daha mineralli olarak tekrar toprağa veriyor. Her solucan 24 saat içinde kendi ağırlığı kadar toprağı yiyip sindirirken, yerin 2 metre altına kadar açtıkları deliklerde hem toprağın
hava almasına hem de suyun daha aşağı tabakalara inebilmesine yardımcı oluyor. Sert toprak katmanlarını oyarak yumuşatan solucanların ölen vücutları ise toprak için dekar başına 112 kilogramdan daha fazla azot sağlıyor. Kış aylarında toprağın donmasıyla faaliyetlerine ara veren solucanlar soğuktan etkilenmemek için daha aşağı katmanlara gidiyor.
Sitede ayrıca organik tarımla uğraşan çiftçiler için son derece önemli bir işleve sahip olan solucanların kullanılan kimyasal gübreler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bildiriliyor. DDT, toksopen, kireç, sülfür, merkürik klorür gibi arsenata yol açan kimyasalların solucanlara zarar verdiği ifade edilirken, toprağa yapılacak organik takviyelerin hem solucanların sayısını artıracağı hem de büyümelerini sağlayacağı dile getiriliyor.
Bende boş bir akvaryum var.Acaba içine solucanları doldurup Sercan Bey'in bahsettiği gibi çürümüş elma kabukları,marul ve yemek artıkları ile beslerken yine içine toprakla dolduralım mı?Ben ancak arsaya haftada bi kez gidebiliyorum.Yani hergün bakım ister mi bu solucanlar?
Günün aydın dileklerimle Hasan Tahsin Arkadaşım samimi duygularla size yardım etmek için nasıl bir mekana sahip olduğunu belirtirseniz tecrübeme istinaden sizin imkanlarınıza uygun önerilerimin daha fayda sağlıyacağını kanısındayım.
Sizi bu ilerici çalışmanızdan ötürü kutlarım,samimi olan bu iltifatları kaynağı sizinde benim gibi bitki yetiştirme konusunda doğallığı arama niyetimi gösterebilirim, çalışmalarınızı yakından takip edebilmek bana mutluluk kaynağı olacaktır.
Bu vesile ile sizi yakından tanımak bitki yetiştirme konularında nasıl bir ortam kulanmakta olduğunuzu bilmek isterim,satırlarıma son vermeden önce sağlık esenlik mutluluk dileklerimle hoşça kal.Saygılar
redrainbow
24-03-2009, 15:46
Selam arkadaşlar şu sıralar solucanlardan elde edilen gübre üzerine araştırmalar yapıyorum.Bu gübrenin en faydalısı olduğu konusunda şüphe yok.Fakat ülkemizde bu konuda yeterince çalışma yapılmamış ve tek tesis bulunuyor.Çalışmalarımın %90'ını yabancı kaynaklardan yapıyorum.Evimizde yaza doğru bir ünite kuracağım ve burda gübre üretmeye çalışacağım.Umarım burada gübre üretebilirim ve sizinle de paylaşabilirim bunları.Bu konuda bilgi alışverişini bu konunun altında yapabiliriz.
Redrainbow Hoşgeldin,
Bu konu hakkında açılmış (solucanlarla kompost yapma) forumunda ilgili ve deneyimli arkadaşlarımız var. Aramızda görmekten memnun oluruz.
Saygılarımla
redrainbow
24-03-2009, 18:22
İlerde tesis kurma gibi bir hayalim var fakat şuan daha küçük işler yapıyorum amerikada ve avrupa ülkelerinde kullanılan 30-50 galon hacminde worm factories(solucan fabrikası)üzerinde çalışıyorum.Ülkemizde şuanlık bunlardan yok gerekli malzemeleri koyuyorsunuz bu ünite size harika ve organik kompostunu sunuyor.Sizde bunu bahçenizde veya saksılarınızda kullanıyorsunuz.Sanırım böyle bir işe benim kadar zaman harcayan insan zor bulunur haliylede bir çok kişi evinde böyle bir işlem gerçekleştiremeyecek.Bu ünitenin dıy yapımını araştırıyorum şimdi pekte birşey bulamadım.Fakat sistemin işleyişini ve mantığını kavrayıp kendi projemi çizeceğim belki burda da yayımlarım bunu.Solucan konusuna gelince kırmızı kalifornia solucanını ithal edemiyoruz.Bu nedenle daha az verimli solucanlarla kompost yapma durumuyla karşı karşıyayız.Türkiyede tek solucan gübresi üretimi yapan Nazmi Acar köylerden solucan toplatıp bu işe girişmiş.Her halde bende böyle yapacağım.İstanbul gibi bir metropolde 15 katlı binalar arasında nerden bulacağım bu solucanı diye düşünmeden edemiyorum.Bana en yakın ve uygun bölge Büyükçekmece gölünün karşı kıyısındaki bayşayış.Buranın yerli halkı toprak solucanlarnı çıkarıp balık avı yapan insanlara satıyorlar.Toprak yapısı olarakta aradığım solucan için uygun bir alan.1000 adet solucan toplayacağım buradan.Solucanlarım üredeikçe bu işe gönül veren site sakinleriyle paylaşırım kısmetse solucanlarımı.Umarım bunların hepsini gerçekleştirip bir ilke imza atabilirim...
Arkadaşım redrainbow Solucan gübresi ile ilgilenerek gelecek üzerinde ciddi girişimlerin için seni kutlar başarıların devamında solucan gübresini konu alan yazılarımda paylaşımda bulunarak site içinde bu konun geliştirilmesine katkı sağlıyacak arkadaşlarda bulunacağında eminim.
Arkadaşım solucan gübresini üretiminin küçük ölçekli, evlerde de uygulanabilen bu aparatın diyelim siz imaletme gibi bir düşüncelerini hızlandırıp, aynı zamanda bu aparata sahip olcakların solucanı'nı bulma temin etme gibi durumunu göz önünde bolundurarak, bu işleri parelel bir şekilde yürütmek durumundasınız anladığım kadarıyla.
Mevcut bilgileri değerlendirmek için bunların tamamının ortaya konması gerekecektir, daha detaylı görüşmek üzere işlerinde başarılar.
Redrainbow tekrar hoşgeldin,
Ben köyümde ki dere kenarında toplama organizasyonuna başladım, yaklaşık 150 civarında solucan toplayabildim. Malesef :( aşırı kimyasal yüzünden çok azalmışlar bulmakta zorlanıyorum.
Almanyada yaşayan arkadaşlarım, yaz aylarında gelmeye başlarlar. Onlardan istemeyi düşünüyorum ama gümrük mevzuatlarında solucanlarla ilgili bir şey bulamadım, Canlı hayvan getirmenin pek çok prosüdürü var bildiğim kadarıyla Nazmi Acar bey bile yurt dışından getirtememiş.
Solucan besleme ve kompost yapma kit'i için, dün plastik kova türü şeyler imal eden bir arkadaşımla konuştum, Her parçanın kalıbı için yaklaşık 10 000 TL kalıp parası gideceğini söyledi, en az üç parça kalıp 30 000 TL, seri üretim ve pazarlama olsa bir şey değil aslında, ama çevremde kime bahsetsem garipliklerime alışkın arkadaşlarım bile bana (yazık tamamen koptu manyak diye bakıyorlar) :o
Şimdi hedefim yakınımda bulunan bir haranın at gübresine talip oldum, Epsody arkadaşımdan aldıgım tiyö gübreyi bir çukura dökecem ve gübre solucanlarının ortaya çıkmasını bekleyeceğim. Çevremde kırmızı gübre solucanına, gübre altlarında aramama ragmen henüz denk gelmedim,
Havaların açmasını bekliyorum tekrar arama failetlerine ve kompost çukuru çalışmalarına hız vereceğim, ayrıntıları paylaşırız.
Sevgilerimle...
Arkadaşlar iyi akşamlar, konuya girmeden önce, bitki besleme vede mutfak atıklarından değerli bir gübre üretimiyle ilgili solucan gübresinin değerini anlamış kişiler olarak sizleri kutlar. Aranızda bulunmanın hepimize vede ağaçlar nette bu konunun yaygılaşarak ileri aşamalar kaydetmesi temenileriyle.
Arkadaşlar bu gübrenin elde edilmesi sırasında kullanılacak solucan tiplerinin, teminindeki güçlüklerden bir tanesi de, atıklar üzerinde yoğun çalışan yani obur solcanları ülke koşularında teminin sağlanaması ile ülkemiz solucan tiplerinden, bu işe uygun tiplerinin nerelerden temin edillerek bu tip solucanların çoğaltılarak solucan gübresinin üretminde kullamaktır.
Selahattin Yılmaz
24-03-2009, 22:07
Solucanı çukurlardan nasıl ayırıyorlar acaba malum solucanla dolu olacak ve oldukça da fazla sayıda olacak sonuçta bu kadar solucan elenerek ayrılmaz ki?
Arkadaşım solucanları temin etme konusunda benim forumlardki yazlırımı takip ederek ciddiye alanlar bu bilgi ve tecrübelerimin yaralarını göreceklerdir.
Arkadaşım konunun detaylarına girmeden size solucanlara karşı ilgimin geçmişine giderek bu olgunun bende taki kompost konusunda yeni bir teknik diye komposttaki solucan fikrine gelişimin fazla ayrıntılara girmeden açıklamak istiyorum " Burada insanlar çetleşme anlayışı içinde kelimeleri yuvarlıyarak kısa yoldan güzel türkçemizin anlatımlarını ezerek anlaşmayı sağlamayı kendilerine amaç edinmişler " ayrıntılar onları sıkıyor onlar bilgi birikimlerini soru-cevap şeklinde sanki sınavlarda test soruları doldurur gibi
Arkadaşlar kusura bakmayın son sözlerim meclisten dışarı diyerek konumuza gelerek.
Sene 1976 yılı idi bilim ve teknik dergisi abonesi olarak sayıların bir tanesinde israilde solucan bayramı diye yazı okumuş o tarihten sonra solucanlara sempati duymaya başlamıştım ama bu duygumun hayranlığa dönüşmesi 8-10 yıl öncesi ilk kompost denemelerimde yaşandı yerde yaptığım kompost olşumlarına solucanlarda katılıyordu kompostun alt tabaklarının oluşumu fefkalde olarak mükemmeldi. Aynı zamanda orada olan solucanların yapılarında'da bahçenin diğer tarafındaki toprak solucanlarından oluşumları faklıydılar bunun sebebide solucanlar kompost tabanındaki kompost sızıntıları onlara şerbet etki yapmış daha iri vede daha uzundular.
Sonuç solucanlar toprağın aldından gelerek kompost içinden besin sağlıyarak üremiş çoğalmış vede olağan üstü gelişim göstermişlerdi, ben daha sonrada kompostu derin çukurda yaparsam solucanlara daha yakın olur düşüncesiyle bu fikri hayata geçirerek hem pratik olarak hemde enverimli kompostu oluşturuyordum.
Forumlarda nerde solucan konusu varsa ben orada o mükemmel yer altının çalışkan çevre dostu yaratıkların yanında olmak istiyordum.İnsanlar arıları,karıncaları çalışkanlıklarıyla örnek gösteriyorlardı, iş solucana gelince kimisi iğreniyor kimisi tiksiniyor kimiside fobilerinin baş tacı ediyor iyi düşünenlerde balık avlamada kullanarak menfi dugularına gem vuruyordu .
Cumhur Tonba
25-03-2009, 01:05
Yaklaşık 50-60 cm.derinlğinde. 67-70 cm genişliğinde plastik bir boru buldum. Altını kapttım. 10-15 cm.altta gübreli toprak. 10 cm. toprak ve üstüne bir kova çürümüş yaprak koydum. Beslenmeleri ne gelirsek haftada 1-1,5 kğ. patatesi rendeleyerek **** yulaf ezmesi ile yapabilirsiniz. Bu hazırladığım yere bahçeden topladığım 100 e yakın solucanı koydum. Üstüne çuval kapattım. Bakalım durum ne olacak. Ben bunu kompost için değil, solucan yetiştirmek için deniyorum. Sonuçlarından sizide haberdar ederim. Ayrıca bulunduğum yerde inanım serçe parmağım kalınlığında ve çok sert solucanlar var. KAYNAK BOL YANİ.
Saygılarımla.
Sayın, Selahattin hoca sizi bu konuda bilgilendirebilirsem kendimi çok mutlu hissederim, bilimsel olarak solucan kompostu ile uğraşan şirketler kompost oluşturma kaplarını iki bölümlü yaparak olgunlaşan kompostun içindeki solucanları öbür bölmeye geçişlerini sağlamak için solucanların çiftleşme dönemlerinde ısının fazla olduğu yerde toplandıklarını bulmuşlar, bölümün altını ısıtarak solucanların çiftleşmek için sıcak bölmeye geçerek olgunlaşmış kompost bölümünü terk etiklerinde sadece kompostu almanın yolunu böylece bulmuşlar tabii buradan da şu çıkıyor bu canlıyı tanımak için ne kadar bilimsel çalışmalar ortaya koymuşlar .
Gelelim bizim çukurdaki solucanlara, bizim kaba anlayışımızla solucanları çukurdan tahliyemize, çukuru güneşin olduğu zamanda açarak kompost içindeki solucanlarımız, bu sefer çiftleşme değilde can derdine düşerek gübrenin içinden çıkararak toprağın serin köşelerinde yerlerini almak için kısa zamanda gözümüzün önünden kaybolacaklardır. Sayın hoca benim netteki arayışlarım bu kadarını bularak çalışmalarımı sürdürüyorum sizede yararlı olur kanısındayım sevgiler saygılar
Selahattin Yılmaz
25-03-2009, 07:53
Evet ben henüz 1 römork kadar olan at gübreme henüz solucanları eklemedim en büyük düşüncelerimden biriside bu solucanları ayırmaktı. Aslında 2 çukur mantığı benimde aklıma geldi ancak çiftleşme dönemi olarak düşünmedim. Gübrenin hazır olması aşaması ne kadar sürüyor acaba?
Sayın,Cumhur Tonba konuya gösterdiğin ilgi ile katılımına çok memnun oldum,yönetim üyelerin dikkatine ,devamlı konulara katılmaları konusunda açıklamalarda bulunarak aktif olmalarını istediğinde gerçekten haklıymış. Arkadaşım konular çoğulcu katılımlarla daha yararlı sonuçlar alınabilir, seyirci kalarak hep başkalarından beklemek kimseye fayda ve yarar sağlamaz.
Sen bir şey ortaya koyar da arkdaşlarda bu yaklaşımlarına bir yorum getirerek konunun gelişmesi sağlanarak açıklığa kavuşuncada sonuçlarından hepimizin katkılarıya paylaşılarak yararlı işler yapmanın mutluluğuna varırız.
Sen bizim buralarda iri ve yetişkin solucan var diyorsun sen çalışmalarında solucan yetiştirme ve üretme konularında bir işletme kurmuş olsanda bizler de solucan bulma telaşına girmeden solucan gübresi eldesiyle çalışmalarımıza devam etsek bu değerli gübreyi üreterek hem çevremize hem ülke ekonomisine katkı sağlıyacak çalışmalar içinde bir şeyler yapmanın mutluluğuna hep beraber ulaşmış, paylaşımların hazzına doyulurmu, samimi alakandan dolayı kutlar çalışmalalarında başarılar dilerim. Sevgiler saygılar sunarım.
Sayın,hoca bu surunun yanıtını ancak kullacağımız solucanların kabiliyetleri ile alınabilir, sizde biliyosunuz ki yabancılar bu işi kırmızı kaliforniya solucanlarına yaptırıyorlar bu solucanlar atıkların ve gübrenin ihtimarı sırasında oluşan ısıdan etkilenmeden bu atık ve gübreleri obur bir yapıda olduklarından çok çabuk tüketip gübreye çeviriyorlar.
Bizim bulacağımız solucanlar acaba.? Gübre ve atıkların içine doğrudan atmadan önce ihtimar edilme dorumunuda göze almak zorunluğumuz olacağından bizim bu gübreyi üretmede, bulacağımız solucanların oburluğuna ve tüketime bağlı olarak oluşum zamanı belirlenebilir kanısındayım. Çalışmalarında başarılar dilerim.
redrainbow
25-03-2009, 17:39
Yaptığım araştırmalardan daha büyük solucanların hantal olduğu kanısına vardım.Arkadaşlar yağmurlu havalarda ortalarda gördüğünüz canlı solucanlara bakın.Çok yaşva hareket ederler,hantaldırlar.Fakat daha zengin topraklarda bulunan boy olarak daha minik solucanlar kımıl kımıl hareket ederler yerlerinde durmazlar::).İşte bize bu hareketli solucanlar gerekmekte kompost yaparken.Tabii ki bu coğrafyaya göre değişir.
redrainbow
25-03-2009, 17:45
Ayrıca solucanları tamamlanmış komposttan ayırırken solucanları ışık etkisinde bırakıyorlar.Solucanlar her daim ışıktan uzaklaştıklarından dolayıda başka bir bölmeye geçerler.Buna biyolojide negatif foto tropizma denir.(11. sınıf biyoloji:))Bu bilgiler ışığında kendi ünitemi kuracağım.
Cumhur Tonba
26-03-2009, 20:51
Belki bu konuda bir yardımı olur diye yazıyı ekliyorum. Yazılarınızı okuyunca bir tarama yaptım. Çok güzel bir konu. Herkese teşekkürler. Benim aklıma ilk olarak acaba evde kendi imkanlarım ile solucan yetitirebilir miyim? sorusu takıldı. Tabi o fıçıdaki toprak ta çok değerli olacak.
SOLUCANLAR, TALEBİ KARŞILAMIYOR... 20 milyon solucan onun için çalışıyor
Türk tarımını hormonla tanıştıran Ali Nazmi Acar, şimdi de çiftçilere solucan gübresi satıyor
Amerika, İsrail ve pek çok Avrupa ülkesinin 20-30 yıldır tarımda kullandığı solucan gübresi nihayet Türk tarımına da girdi. Türkiye’yi hibrit tohum ve hormonla tanıştıran, ziraat mühendisi ve girişimci Ali Nazmi Acar şimdi de solucanın dışkısını, zirai ilaçtan kaçınan Türk çiftçisinin kullanımına sunuyor.
Şimdilik 20 milyon adet solucan Acar’ın Antalya’da kurulu Bionat firması için ‘çalışıyor’ ama iç pazarın talebine yetişememekten yakınan firmanın hedefi, solucan sayısını 2009’da 500 milyon ile 1 milyar arası bir seviyeye çıkarmak.
Solucan gübresi, diğer hayvan gübreleri gibi taban gübresi olarak kullanılıyor. Topraktaki organik maddeyi yükseltiyor, verimliliği artırıyor. Zirai ilaca gerek bırakmıyor. Üstelik diğer hayvan gübrelerine göre de avantajlı.
Hayvan gübreleri yabani ot tohumlarının toprağa karışmasına neden olabiliyor, bakteri taşıyabiliyor. Solucan gübresi ise bu riskleri taşımıyor. 25 kiloluk çuvallarda son tüketiciye 50 YTL’den satılıyor. Ekilen bitki türüne ve sayısına göre değişmekle birlikte, bir çiftçinin verimliliği yüzde 25 artırabilmesi için yılda 5-6 çuval solucan gübresi kullanması yeterli oluyor. Bionat şimdilik ayda 80 ile 100 ton gübre satışı gerçekleştiriyor.
Talep çok, solucan az...
Birkaç yıl önce İsrail’e yaptığı bir gezi sırasında bu işle tanışan Acar, üretime en uygun tür olan Kaliforniya kırmızı solucanı Türkiye’de olmadığı için ithalata karar vermiş. Ancak ithalat yönetmeliğinde solucan yer almadığı için bu gerçekleşmemiş.
Acar, çok daha az verimli yerli solucanları köylerden toplatıp tesis kurarak üretime başlamış. 250 bin solucanla işe başlayan şirketin elinde şimdi 20 milyon solucan var. Gübreye Karadeniz, Marmara ve Ege başta olmak üzere pek çok bölgeden talep var, ama şirket henüz iç pazarın talebini karşılayamıyor.
Babası Ali Nazmi Acar’ın “Bu ürün ülkemde niye yok?” diye yola çıktığını anlatan Bionat Genel Müdürü Selçuk Acar, Antalya’da 15 dönüm alanda kurulan tesislerinde üretimi artırarak sürdüreceklerini söyledi.
Arkadaşlar hepinize merhaba sizlere gelibolundan solucanlarla kompost konusunda yeni resim ve bigilerimi paylaşmak amacıyla satırlarıma başlıyorum.
Arkadaşlar geçen senenin baharında başlayıp son baharda kapattığım kompost çukurlarımdan bir tanesi açtım gözlemlerimi fotoğrafladım.
Olgunlaşmış ve elenmiş solucanlarla oluşturulmuş kompost&gübre
redrainbow
17-04-2009, 17:39
Sanırım bu gübre toprakla karışmış.Böylece içine yabani ot tohumları ve mikrobiyal cisimler girmiş olabilir.Yabancı ülkelerde bu asla toprakla temas halinde olmuyor labaratuvar gibi ortam kuruluyor bunun için.Birde çıkan ürün çok daha minik kum şeklinde gübre oluyor burdaki topak topak sanki...
Sayın,redrainbow dediklerin aynen doğru,ama bende zaten solucan gübresi demedim,kompost'ta yeni bir teknik olarak mikroorganizmalarla beraber çukurda yapılan solucanlarla kompost böyle olur. Normal kompost yapsaydım kızışan yığının içine solucanı koyabilirmiydim,bunun adı solucanla yapılan soğuk kompost.
Bence de en iyisi bu çünkü kızışmayı kontrol etmiyorum kızışmayla malzeme koku ve gaz olarak kaybolmuyor olgunlaşması uzun zamana yayıldığı için içinde minarilize olmamış parça kalmıyor,diyeceksin ısı olmadığı için hastalık yapan patojen ne olacak, onların durumunu solucanların sindirim sistemlerinden geçince onlarda diğer atıklar gibi öğütülecekler. Konuyu açıkladım zannediyorum hoşça kal
berduray
17-04-2009, 18:31
Güzel bir çalışma... bizim kompost kabındaki solucanlar ölüyor ne hikmetse, ama direkt bahçeye gömdüğüm evsel atıkların olduğu yerdekiler canlı.
Demek ki tabiat bir şekilde hallediyor, fazla kafa yormamak lazım.
Toprak elendikten sonra solarizasyon yapılırsa toprak dezenfekte olacaktır.
Sayın, berduray çukurda solucanla kompsot gerçeğini sizin fark edişinize inanınki ben çok memnun oldum.
Solarizasyon uygulamasına hiç gerek yok, solucanların sindirim sisteminden atıklarla beraber zararlı olabilecek bütün bakteri ve patojenler de mineralize olarak baskılanıyorlar yani sizin deyiminizle tabiat bir şekilde hallediyor biz sadece yanlış bir şey yapmayalım..
Müsaden olursa kompost kabındaki solucanların ölüm sebebini açıklamak isterim, sebze artıklarını hurdacıdan alacağın eski kollu kıyma makinasından geçirirsen toprak solucanlarının menüsünü oluşturmuş olursun, veyahut bu sebze artıklarını biraz haşlayıp öldürürsen solucanların yumuşak ağızlarına uygun çürükçül menü oluşturmuş olursun, uraşılarında başarılar.
berduray
17-04-2009, 19:21
Başıboş da bırakmadım Sayın Epsody, ara ara evde yumuşayan elma, havuç, brokoliyi satırla ince ince kıyıp kaba ekledim, ama evsel atıkları ben gömmeye devam edeceğim galiba.
Bahçede çapaladığım yerden solucan çıkıyor, kompost kabına özel yiyecekler atıyoruz ölüyorlar.
Lonicera
19-04-2009, 17:52
Sn epsody, solucan kompostunuzu güle güle kullanın. Ancak yukarıdaki mesajlarda da bahsedildiği üzre toprak karışımı oluşmuş bir kompost olmuş. Tabi bu küme içerisinde ne oranda solucan gübresi mevcut inceleme yaptırmadan bilmek mümkün değil. Saksılarda kullanılmak istenirse ve harç içerisinde toprak düşünülüyorsa sanırım rahatlıkla paylaştırılarak kullanılabilir. Bu kompostun bitki üzerindeki etkilerini de sıradan bahçe toprağı kullanarak karşılaştırma yoluyla görmek mümkün.
Peki yukarıdaki komposttan çay yapıp bitkilerinize ve toprağa püskürterek kullanmayı düşünüyormusunuz?
Sn, lonicera görülen kompost kaba elenmiş durumda ince elenmişini görmen vede senin ince düşüncelerine hayran olarak istersen sana istediğin bir kargo şirketiyle bir miktar hemen göndereyim inceleme yaptır bende senin sayende solucan kompostuma sertifika almış olurum 5kg lık bir koliye koysam yetermi.
Cevabını alır almaz koliyi hazrlayıp özelden adresini yazmayı unutma iyi günler bahçe işlerinde başarılar seninle olsun.
Lonicera
19-04-2009, 19:47
Sn epsody, teklifiniz için çok teşekkürler. Kap içinde kompost yapımı dışında, ayrıca yine kap içinde solucan gübresi elde etme uğraşım halen devam ediyor. İmkanlarım ölçüsünde bahsettiğiniz kompostu inceletme olanağım yok. Böyle bir imkana sahip olsam sanırım önce kendi hazırladığım kompost içeriğini bilmek isterdim. Benim merak ettiğim husus solucanlı kompost dışında asıl solucan gübresidir. Denemelerimin amacı bu maddeyi elde edebilmek ve etkisini gözlemleyebilmek.
Çoğunluğumuz gibi ben de amatörce bir takım uğraşlar veriyorum. Keşke sözünü ettiğiniz tahlilleri hepimiz yaptırabilsek de pek çok sorumuza kısa yoldan cevaplar bulup, bir an önce doğru adımları atabilsek. Ancak şunu da söylemeden geçemeyeceğim, ben kendi payıma deneme yanılma yöntemiyle doğruyu bulabilmenin daha güzel olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar güçlüklerle ve sorunlarla karşılaşsak da bunun daha öğretici olduğuna eminim.
Teklifiniz için yeniden teşekkür eder, sağlıklı ve bol ürünlü bir sezon geçirmenizi temenni ederim.
Sn, lonicera teklifimi değiştiriyorum ben sana göndereyim sen kendi gözünle incele, senin görmeni ben çok istiyorum, çünkü sen benden daha önce kompost resmi istemiştim gönderemedim diye üzülmüştüm; Ortaya çıkardığım bu ürünün senin görüşünüde alarak forumlardaki paylaşımlarımızı ileriye götürme düşüncelerimize hizmet etmiş olacağız .
Senin fikrinide saygılıyım nasıl istersen öyle olsun arkadaşım.
Solucanla kompost resimleri.
Başta konuyu açan epsody, sonra ilgili ve bilgili diğer arkadaşlar
Benim tarlamda da bellediğim de bol bol solucan cıkıyor. Solucan kompostu yapmak için, bahsettiğiniz sebze, meyve, yaprak,dal çürükleri ve toprağı attıktan sonra, solucanlar oraya kendisimi geliyor, yoksa solucanları topraktan cıkartıp o kompost cukurunamı atıyoruz. Teşekkür ederim.
berduray
20-04-2009, 13:47
Solucan gıdasının olduğu yeri arar bulur, endişelenmeyin.
Siz yeter ki kullanılmayan meyve sebzenizi çöpe atmayın , gömün bir kenara gerisini tabiat anaya bırakın.
Çok teşekkür ederim sağolun.
Şöyle yapıyorum o zaman,
toprağı biraz kazıp,kullanılmıyan bozulan meyve ve sebzeleri devamlı içine atıyorum, her seferindede üzerine biraz toprak atıyorum yaz boyunca, gelecek sene baharda oradaki karışımı alıp bitkilerin dibine koyuyorum.
redrainbow
20-04-2009, 15:49
Arkadaşlar ne yazıkki olayın amacı bu değil.Sizin yaptığınız kompost yani kest değil.Solucanlar 12 ve 24 c' arasında çalışırlar siz doğal ortamda kompost yaptığınızda solucanlar en fazla 1-2 ay çalışabilir.Bana kalırsa o topraktaki kest en fazla %10 dur.Ama başarılı bir kompost olmuş.
Sayın arkadaşlar solucanla kompost yapıcam diyorsanız, solucanları aramanıza gerek yok siz sadece solcanlara yakın olmasını bilceksiniz solucanlar genelde nemlı topraklarda vede nemi bulmak için toprak altında nemli bölgelerdeki toprak içindeki çürüntüleri arayarak nafakalarını temin etme yolunda toprağın o bölgelerini karıştırıp dururlar.
Sizlerde kompost oluşturma kabınızı toprağın içine doğru derinleştirirseniz her ihtimalde ( yazın ve kışın,nemli veya kurak hava şartlarında ) solucanlara yaklaşmış olursunuz çukura bıraktığınız bütün atıklar toprağın yapısı ve mikroorganizmaların faaliyeti ile çürümeye vede şerbetini toprağa salmaya başladığında solucanlarda bunların farkına varacaklar çürüntü aramanın derdine düşmeden kolonilerini burada kurarak yaşamanın mutluluğunda, onlarda sizin atıklarınızın çürüntüleriyle beslenirken sizin toprağınız da yaşarken kira bedeli olarakda bizim için değerli gübre sayılacak (Kestlerini kira bedeli olarak ödeyeceklerdir).
Kompost çukuruna şayet onların menülerin en başın daki meyve ve yaprak atıklarını koyacak olursanız onların beslenmelerinin ötesinde üremelerinide sağlamış olursunuz bu sizin o atıklardan alacağınız gübre miktarınıda artırmış olacaktır.
Sayın,redrainbow solucanların dedğin sıcaklık aralığında çalışması normal ben kombost çukurunu haziran başında açıyorum vede doldurmaya başlıyorum, eylülün başında çukurun dolum işi bitiyor, çukuru açtığımda alttan yukarıya doğru 3te2i, tam yoğun biçimde kest oluşumu tamamlanmış durumda, üst kısımda da 3 te 1lik bölümde, de yoğu kompost hali gözleniyor,ayni zamamanda dana burunlarına da konukçuluk izleri olan dana burunlarının açtığı kanallar gözleniyor, bu bölümün hava sirkülasyolarıyla doğal olarak oksijen alımıylada mikroorganizmal faaliyetler durmadığından kompost olgunlaşması hat safasında olarak tamamlanmış hale geliyor.
Sayın epsody
Bu konu ve ilgin için tekrar teşekkür ederim. Yalnız şunun cevabını tam olarak alamadım **** ben anlıyamadım kusura bakmayın. Cukuru açıyoruz içine çeşitli zamanlarda meyve,sebze, yaprak kurusu atıyoruz, her attığımızda o attığımızın üzerini toprakla örtecekmiyiz yoksa ne atacaksak atıp öyle bırakacakmıyız. Şimdiden teşekkürler.
Sayın epsody
Şimdi aklıma geldi diyorsunki haziranda cukurunu acıyorum eylülde doldurma işlemi bitiyor.
Peki doldurma işleminden ne kadar sonra cukuru acıyoruz, **** haziranda cukuru actık eylülde doldu hangi ayda cukuru acmaya kazmaya başlıyacağız.
Selahattin Yılmaz
20-04-2009, 21:31
Şahsi düşüncem sevgili berdurayın solucanlarının ölmesinin nedeni çürümemiş atıklar. Sonuçta çürükçül bakteriler o kadar salya sümük hale getirirki ortamı solcuanlar için ciddi bir yaşam sıkıntılı alan oluşturur, yani kısaca benim düşüncem taze çürüyecek atıklarla solucan gübresi yapılamaz.
Ne yapmak gerekir?
Gübrenizin aşırı suyunun süzülmesi, bir miktar çürüyerek humisifikasyona uğrayıp o meşhur çürük kahverengi görünümü almalı. Bu şekildeki kompost, solucanlar için davet ortamıdır ve çürüme sonucu ortamdaki bakteri ölüleri ve organik ve inorganik maddeler çürümeyle solucanlar için ideal bir besin ortamı haline gelmiştir.
Selahattin Yılmaz
20-04-2009, 21:35
İlk Aşama:
Gübre çürütme sistemi
Tüm at çiftlikleri ahırlardaki altlıkların ne yapılacağı ile ilgili aynı derde sahiptir. Bazı çiftçiler mantar yetiştiriciliği at gübreyi kullanırken, bazı çiftçiler de çürütülmüş at gübresini kullanmaktadır. At gübresi çürütüldükten sonra temiz ve kullanılabilir olmaktadır. Çünkü bakteriler, fazla ısı üretmenin yanı sıra birikinti içerisinde canlı bir şey bırakmamaktadırlar (ne yaban ot tohumu, ne de başka bir canlı bu ortamda yaşayabilmektedir) . Bu işlem sonucunda at gübresi suni gübre niteliğinde bir maddeye dönüşür.
Başka bir doğal yöntem ise; yer solucanları kullanmaktır. Yer solucanları gübre içerisindeki talaş, yaprak,saman ve bitkisel atıkların çoğunu tüketirler. Yediklerini birinci sınıf toprağa dönüştüren yer solucanları, aynı zamanda bulundukları topraklardaki faydalı mikroorganizmaların sayısını kısa bir sürede yedi kat arttırır. Bu işlemle çok verimli toprak elde edilir. Birçok ülkede bu yöntem doğal atıkları dönüştürmede kullanıldığı için yer solucanlarının pazarı oluşmuştur.
Solucan Siparişi Almanya (http://www.superwurm.de/BestellenGarten.htm)
Her iki yöntemde benzer ön hazırlıklar yapılır. Aralarındaki tek fark; solucanlar için altı toprak olması şarttır. Bakteri yönteminde bu şart değildir.
73702
Bu tür çürütme sistemlerinde bir atın altlığını sığdırabilmesi için asgari ebatlara uyulması gerekir. Eğer solucanlar ile çalışılacaksa ideal sıcaklık 0–25 derece arasında olmalıdır. Solucanlar 0–25 derece arasında kendilerini iyi hissederler. 45 derecenin üstündeki sıcaklıklarda ölürler. Çürütme alanının bir bölümü 2x2 m. olup yükseklik 1.5 metredir. İki metrelik demir direkler 0.5 metre derinlikte toprağa sabitlenir ve bahçe çit teliyle iç taraftan çevrilir. Kısa taraflarda tel kapı vazifesini görecek şekilde yaklaşık 2.2 metre uzunlukta tutularak her iki tarafta birer kapıya sahip olunur.
Gübre doldurma işlevi A kapısının kapalı tutularak B kapısından gerçekleştirilir. İlk işlem; gübrenin 0.8 m. doldurularak suyla nemlendirilip bir gün sonra karıştırılmasıdır.Daha sonra gelen gübre eski gübrenin üzerine serilerek devam edilir. Bu işlem öbür uca kadar devam eder. Bu kısım dolduktan sonra A kapısı açılarak çürütülmüş gübre alınır. Burada dikkat edilmesi gereken B kapısının olduğu yerde bir miktar bırakılmasıdır. Yoksa başlangıçta yapılan işlemin (nemlendirme ve karıştırma) tekrarlanması gerekir.
Solucanlarla yapılan çürütme işlemi ise A köşesinde 85 cmlik yatak hazırlanır ve bunun üstünde 30 cmlik derinliğinde çukur açılarak solucanlar içine dökülür. Daha sonra işleme gelen gübre birikintinin üstüne ve önüne dökülerek uygulamayı devam etmektedir. Alanın sonuna gelindiğinde hemen yan tarafa bir alan kurulur ve B taraftan doldurmaya devam edilir. Solucanların ilk alandan ikinci alana göç etmesine birkaç gün beklemek gerekir. Bu sürenin sonunda ilk alandaki toprak alınır ve aynı işlem tersine başlatilir. İyi şartlarda solucanlar çok çabuk çoğalırlar. Eğer çok fazla olurlarsa bahçe veya tarlaya aktarılarak toprağın yumuşatılması, havalandırması ve mikroorganizmaların çoğalması solucanların sayesinde bırakılan bölgede gerçekleşmektedir.
Bir numaralı bahcivan, solucandır.
73703
Söz konusu çürütme alanı yaklaşık üç at için yeterlidir. Daha fazlası için alanın uzatılması gerekir. Aynı anda birkaç alan yan yana konuşlandırılabilir.2x10 m. ebadında ve 1.5 m. yükseklikteki bir alan beş at için yeterlidir. Solucanlarla çalışılıyorsa, solucanların sayısına bağlı olarak daha az yerde daha fazla gübre işlenebilir. Çünkü solucanlar gübrenin eski hacmini % 37den, % 15e indirmektedir. Çürütme usulünde ise hacim % 35a kadar inmektedir.
En etkili sistem;ilk önce gübreyi çürütmek, daha sonra solucanlarla gübreyi işlemektir. Bu işlemle çok verimli bir toprağa sahip olmak mümkündür.
Konu ile ilişkin başka kaynaklar
Organic Worms (http://www.ciwmb.ca.gov/Organics/Worms/)
Composting System for Small Horse Farms (http://pods.dasnr.okstate.edu/docushare/dsweb/Get/Document-559/F-1729_pod.pdf)
Kaynak (http://getmeahorseor2.googlepages.com/Alan.html)
Not: Ben bu gübreyi yapmak üzere yola çıktım solucan canlı materyale girdiğinden linkten siparişle getirtemeyeceğimi düşündüğüm için uğraşmadım ama uğraşmakta makul olabilir denemek gerek. Ben çürüme hızlı olsun diye ortama arada bir B5A püskürtüyorum ayrıca yaralı bakteriler içerdiğinden aynı zamanda ortamıda bakterilerle aşılamışta oluyorum ve çürümeyi hızlandırıyorum.
Elinize sağlık, baştan itibaren okudum, Biz atıkları tavuklara atıyorduk şimdi ne yapacağız! En iyisi at gübresi temin etmeli diye düşünüyorum.;)
Arkadaşlar konuya olan ilginize ayrıntılı anlattıklarımı daha detaylı olarak tekrarlamakta yarar görmekteyim.Arkadaşlar çukurun üstünü toprakla,gübreli toprakla,hatta bahçemin bakla ektiğim bölümden aldığım toprakla örtüğüm olmuştur, hatta kapatılmış çukurun üzerine su ilavesi yaparken de ekşimiş yemeklerden,mayalı hamur işlerinden ekşimiş süt yoğurt vede şekerli gıda atıklarından eriyik hazırlayıp üstüne düktüğüm vakidir bu işlemleri ben mikro organizmalarla iyi bir toprak şartlandırıcı oluşumuna inandığım için uygulamışımdır.
Arkadaşlar sizlere tekrar tekrar anlatmak yazmak beni zorlamıyor, fakat bazı arkadaşlar tekrar ve ayni şeyler diye polemiğe meydan veriyorlar. Bende bundan ziyadesiyle rahatsızlık çekiyorum, buna meydan vermemek için ( KOMPOST ) konusunda aşığıda mesaj numaralarını takip edip okurlarsalar benim Kompost'ta yeni tekniğimi daha iyi anlıyacaklardır, daha sonra onların anlıyamadıklarının mütalasına geçebiliriz.
Kompost konusu kendi gübreni kendin yap mesaj numaraları,235,244,249,258,261,280,282,298,299,302 ,304,309,312,314,316,337,349,352,354,356,372,377,3 78,380,390,398,409,411,413,423,426,431,436,450,455 .
Sayın, Selahattin hoca konulara bir uzmana yakışır katılımlarınız için teşekkürü borç bilirim,sizleri bu konularda daha çok görmek isterim,b5a iyi düşünmüşsünüz, bende böye bir mikrobiyal vede enzim sıvı gübrenin ilavesinin iyi şartlandırıcı olarak solucan kompostunun motivasyona birşeyler katarak mikro organizmalar üzerinde teşfik etmesi yönünde em1,bugaşi,vede b5a sıvı gübreler üzerinde sizin bir ziraat mühendisi olmanızdan dolayı bilginize baş vurmuştu hatırlıyacağınız üzere.
Selahattin Yılmaz
21-04-2009, 07:49
B5A reklamı yapıyorum gibi algılanmasını istemem ama bir gözlemimi de söylemek istiyorum. Kütahya Tarım fuarında İzmir bayisi uyguladıkları bir meyve bahçesinde benim söylediklerimi destekler bazda daha önce bahcesinde solucan görmemiş meyve bahçesi sahibinin elleriyle ağacın kökünü kazıp besili solucanları şaşkınlıkla gösteriyordu (videolar elime geçince burada yayınlayacağım) ki bu benim tezimi destekliyor ve ayrıca kendi fidanlığımda dikkat çeker derecede solucan fazlalığıda beni cesaretlendiriyor ve hayatımnda gözün biraz dikkatlice bakınca seçebildiği solucan yavrularını ilk defa b5a sayesinde fidanlığımda gördüm..
Özellikle geçen yıl at gübresini biriktirmeye başladığımda arada bir karıştırma fırsatım oluyordu ve hiç solucana rastlamıyordum bu yıl ise o çürümüş gübrenin içinde solucan var ancak daha eklemem gerekli, yani çürüme gerçekleştiğinde solucanlar daveti kendileri algılayıp komposta giriyorlar. Yukarıdaki metinde dikkat edilirse solucanların 45 dereceden sonra yaşayamadıklarını söylüyor ki çürümekte olan kompostta sıcaklık oldukça yükselir buda benim çürüme gerçekleştikten sonra solcanların eklenmesi gerektiği tezimi destekliyor **** sık sık kompostu havalandırıp aşırı ısınmasını engelleyerek solcunalar için ideal yaşam alanı olmasını sağlayacaksınız ki buda biraz zahmetli bir durum.
Bu arada çürüdükten sonra hepsi organik gübre olduğundan at gübresi ya da evsel atıklar bir şey farkettirmiyor hepsi aynı renk ve forma dönüşüyor yani kompost **** gübre. Benim at gübresi kullanmamın nedeni fidanlığıma sık uğrayan faytoncunun varlığıdır. :)
Selahattin Yılmaz
21-04-2009, 07:52
Acaba diyorum verdiğim linkten solucan mı getirtsek veya Antalya'daki solucan çiftliğinden solucan mı istesek.
Sayın, Hoca sizde berdurayın solucan arama serüvenin takipçisi olmayın, bak sizinde ne güzel tespitleriniz olmuş uyguladığınız enzim gübrenin toprak aktiviyetini artırmasından dolayı solucan popululasyonunda artışlar sağlanıyor, buradan şu gerçek çıkıyor.
Bizler topraklarımızın mikro biyal populasyonlarının artılması yönünde çalışmalarda bulunursak bunların oluşumlarını müspet yönde etkileyen organik bitki besin maddelerini organik atıkların çürüntülerini sağlarsak onların topraklarımızda çoğalmasını teşvik etmiş oluruz, aksini yaparda kimyasal ilaç ve bitki besin maddelerini kullanarak onların topraklarımızdan çıkarmış oluruz müspeti uyguluyarak alt yapıyı oluşturursak solucanlarında menülerine bir çok besin maddesinide ekliyerek toprak solucanlarımızı artışını sağlamış oluruz.
Sayın Hoca benim çukurda kompost yapmamın sebeblerini sıralamam gerekirse ben organik atıkların bertarfını sağlamamın yanında her türlü bitki besin maddelerinin ( bütün hayvan dışkıları da dahil ) toprağa ve de bitkilere yarayışlılığı en üst seveviyeye getirmek düşüncesiyle uygulanan klasik yöntemlerden daha uygun görmemin sebepleri arasında soğuk kompost oluşumuyla kokusuz, kızışmasız olarak mikrobiyal populasyonlarda yıkıma sebebiyet vermeden işleyen yöntem oluşuyla tercih ederken yeni tekniğimin ip uçlarınıda yakalamış oldum.
Bulduğum ip ucu değildi ben bir keşif yapmıştım, çukurdaki komposta olayına solucanları vede dana burunları da sokarak bir eko sistemin işleyişiyle özdeş olabilecek bir teknikle bitki besin madedelerini doğanın kendisine yaptırıyordum.
Solucanlar komposta nihayi işlemi uygularken, danaburunları da çukurun etrafında populasyonlarını artışıyla açtıkları kanallarla çukurun içini hava sirkülasyonun yanında kolonilerinide buralarda kurduklarından bahçenin başka köşelerinde onlara rastlamam ender bir vaka haline geldiğinden zararlarınıda minimize etmiştim.
Selahattin hoca bu anlatımlarından sizin çok tespitler çıkaracağınıza inandığım için sizede tekrarlama ihtiyacı duydum, umarım sizi sıkmamışımdır zirai çalışmalarınız bereketli olması dilğimle hoşça kal.
berduray
21-04-2009, 16:24
Selahattin Bey aktardığınız bilgiler için çok teşekkür ederim, bir kerede okudum ve anladım.
Demek benim solucanlar kızışma sırasında vefat etmiş, sağlık olsun.
Merhaba,
Yaklasik 5 yildir Avustralya da yasamaktayim. Son iki yildir evimin garajinda vermicompost ile ugrasmaktayim. Bu is icin Tigers - Eisenia Fetida cinsi solucanlar kullanmaktayim. Kullandigim sistemler ise http://www.reln.com.au/canoworms-p-9.html ve http://www.reln.com.au/worm-factory-p-131.html. Her ne kadar solucanlardan elde edilen gubre ile ilgili bircok tanitimlar yapilsada solucanlarin beslendikleri kaynaga gore elde edilen vermicast kalitesi farkli olmaktadir. Benim bugune kadar okudugum kaynaklara gore en zengin besin degerine sahip vermicompost gubreden elde edilmekte. Fakat benim amacim evdeki sebze ve meyve atiklarini degerlendirmek oldugu icin benim urettigim vermicast kalitesi orta duzeyde kalmakta. Fakat bu kadari bile bitkilerin iyi yetismesi ve hastaliklara karsi dayanikli olmalarina yetiyor. Bununla beraber bahcede curumus gubre ve tavuk gubresi (kompost isleminden gecmis ve pelet haline getirilmis) gibi oragnik gubreler kullanmak bahcenizdeki toprak solucani miktarini onemli olcude arttiriyor.
Sayın,Arkadaşım x-29 seni solucanlara karşı bu yakın ilginden dolayı en içten duygularla kutladığımı belirterek satırlarıma başlıyorum şahsım adıma seni form da tanıdığıma ne kadar memnun olduğumu belirtecek kelimeleri bulmakta güçlük çektiğimi belirtmek isterim.
Arkadaşım X-29 sen beni solucanlar konusunda anlıyacak vede destekliyecek, dış dünyanın benim için tek temsilcisi olma sıfatınıda taşıyorsun.
Arkadaşım heyecanımı mahzur görerek bu konulara samimiyetle aşina bir arkadaş bulmanın sevinci ile, sanki seni allah gönderdi diyeceğim sakın kusuruma bakma. Seni daha yakından tanımak dileğiyle forumlarda irtibatımızı kesmiyelim.
Yazıdaki değerli bilgilerine bilhare yorumlarım olacak iyiki varsın diye satırlarıma ara vermek zurundayım şimdilik hoşça kal.
redrainbow
23-04-2009, 15:49
worm factory-o worms a benzeyen bir ünite tasarladım.Burada solucan gübresi üretimi yapıyorum.Asıl olay budur.
Sayın;redrainbow arkadaşım tasarladığın üniteyi devreye sokmana memnun olduğumu söylemek isterim, size iki şeyi sormak istiyorum bu işi hangi solucanlarla yapıyorsun, atıkları solucanlara nasıl sunuyorsun, mümkünse açıklamalarını fotoğraflarsan ayrıntılar üzerine açıklamalarım olacak, sizi yakın zamanda burada görmek dileğimle solucanlarla gübre işinde başarılar dilerim.
Degisik solucan besleme uniteleri
http://www.wormsrus.co.nz/recycled.html.
Merhaba epsody,
Sebze ve meyve atiklarini solucanlara en hizli tukettirme yollarindan bazilari kucuk parcalara ayirma, buzdolabinda dondurdurmak veya mikrodalga firinda 3-4dakika artiklari pisirmekle elde edilebilir. Ben mikrodalga yontemini kullaniyorum (buzlukta 4-5 kilo sebze ve meyva atigini evdekilere aciklamak biraz zor oluyor :().
Arkadaşım x-29 göndermiş olduğun bilgiler çok değerli ,atıkların küçük parçalara ayırma işlemini bende kollu kıyma makinasıyla yapıyorum, atıkların diriliğini gidermek için bir haşladığım da oluyor ama buz dolabında donurmayı vede atıkların dolaptan çıktığında bozulmaya daha yatkın olduğundan'mı tercih ediliyor.
Atıkların hiç bir işlem yapılmadan solucanlara sunulduğu bazı bilgilere rastlıyorum, bu uygulamadaki solucan tipleri farklımıdır. Ben bahçe toprağını belleme sırasında bulduğum solucanlarla bu işi bir kap içinde yapmaya kalktığımda atıklarımı kıyma makinasıyla küçülterek vermeme rahmen sulucan atıkların üstünde dolaşarak pek istekli olarak atıkları kullanmadıklarını gözlemledim, ölmüyorlardı ama bazılarının eski canlılıklar yoktu.
Sayın;x-29 Arkadaşım sizlerin bilgiye ulşma şansınız bizden çok fazla, fakat uygulama, pratiğe dökmek vede çalımalarınızı illeriye götürmek için ne kadar zamanınız oluyor, iş hayatınızdan sonra nekadar vakit bularak bitkilerle uğraşmaya, bahçe konularına nekadar zaman ayırabiliyorsunuz.
Ben kendim bu işlerle geliboludaki bahçeli evimde uğraşıyorum baharın başında gidip sonbahara kadar orada yaşıyorum, ben şu anda eyüpte yaşıyorum buradaki evimde babadan kalma bahçeli bir ev, bitkilerle vede çukurda kompost işine uğraşma vaktim oluyor.1995 ten buyana kendi dükanım tv ve uydu işlerinden emekli olduğumdan, benim vaktim çok ne varki bu yöndeki bilgilere ulaşmamızı sağlıyacak olanaklar sınırlı forumlardan yaralanma imkanlarıyla birşeyler bulmanın çabalarıyla ancak buralara kadar gelebildik.
Arkadaşım bu konuda ve şahsımla ilgili bilmek istediklerini birbirimizi tanımak adına cevaplamaktan bir çekince duymayacağım tekrar görüşmek dileğiyle hoşça kal
butterfly_f
25-04-2009, 08:34
merhaba sayın epsody...
ben solucan yetiştiriciliği hakkında bilgi alabilirmiyim?yani solucan yetiştirmek için uygun ortam nasıl hazırlanır,ortamda neler bulunmalıdır vb. konularda bilgilendirirseniz sevinirim...
Epsody
kiyma makinasi kullanamak gercekten iyi bir fikir. Fakat solucanlari ogutmus oldugun artiklarin oldugu ortama eklersen pek bir sonuc alamazsin. Cunku baligi yem kutusuna atmakla ayni sey. Solucanlari yasamasi icin yatak (bedding material) diye tabir edebilecegimiz malzemeler kullaniliyor. Bunlar ince kesilmis kagit (shreded paper), curumus yaprak (leaf mould) veya hindistan cevizi lifleri (coconut fiber). Bunlar kaba eklendikten sonra yiyecek artiklari kaba ekleniyor (et, sut, nerenciye ve sogan atiklari haric. bunlar solucanlar tarafinda tuketilmedigi gibi fare veya diger haserati cekebiliyor. Bu atiklar soguk kompost yontemi ile degerlendirilebilir) ve 1-2 hafta sonra solucanlar ortama ekleniyor. Bundaki amac ortamda yeteri kadar mikro organizma uremesini saglamak. Sonucta solucanlar artiklari parcayan bakteriler ile besleniyorlar. Bu anlattiklarim bu is icin yetistirilmis solucanlar icin gecerli. Toprak solucanlari ile ayni sonucu elde etmek biraz zor. (Benim 2 yil once kurmus oldugum sistem haftada yaklasik 4-5 kg atik tukebilecek duzeye geldi. Tahminim sistemde 6-7 bin arasi solucan var.)Cunku toprak solucanlari toprak yuzeyinden aldiklari organik materyalleri toprak altindaki tunellerinde tuketerek bitki koklerine gubrelerini birakirlar. Size fikir vermesi acisindan bir kac fotograf ekliyorum.
Foto aciklamalari
......61
sistemin genel gorusunusu. at kisim atiklardan suzulen sulari toplamak icin. Digerleri ise solucanlarin yer aldigi katlar. Artiklari ust kata ekledigim icin solucanlari %95 ust katta
......64
Solucanlara bir ornek. Tiger worm (E. fetida) Goreceginiz gibi bu solucanlar yer solucanlarindan oldukca kucukler
......65
Diger bir yakin plan
......68
Aktif olan ust kattan yakin plan
.......63
Yesil kalem size solucanlarin boyutu hakkinda bir fikir verebilir. Koyu renkli kisimlar saf gubredir.
Eger vaktim olursa bahcede yaptigim soguk kompost ile ilgili bilgi vermeye calisacagim.
Merhaba sayın butterfly f Arkadaşım önce bu konuya gösterdiğin ilgiden dolayı seni çevrecilk adına kutlarım, sorularıma bilgilerim dahilinde size bu konudaki güncel sayılabilecek sunumlarda bulunacağım.
Arkadaşım solucan yetiştimek için önce bu canlıları tanımamız gerekmekte bunların yaşama koşullarını bilirsek onları yetiştirme konusunda ilk adımı atmış oluruz, onlar nerede yaşarlar neyle beslenirler nasıl bir ısı şartlarında hayatların sürdürürler, bu bilgiler le solucanlar yetiştirmek vede üreterek bahçemizin atıklarını bertarafını sağlamanın yanında bitkilerimize en iyisinden besin sağlamak bahçe toprağımızı organik canlılığına denge getirerek sağlıklı toprak üzerinde sağlıklı bitkiler yetiştirerek doğal tat, renk vede aroması en yüksek bitkiler yetiştirebiliriz.
Gelelim sizin istediğniz bilgilere Epsody'nin kompost vede solucanlar la kompost konularında mesajlarımı incelerseniz aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz bunları okuduktan sonra beni tekrar aramanızı edinmiş olduğunuz bilgilerin yorumlarını tekrar sizinle beraber yorumlamaktan zevk alacağımı biliniz, bu konularda tekrar buluşmak dileğiyle ilginiz için teşekkürü borç bilirim sevgilerle hoşça kalın.
Arkadaşım solucanla kompost uygulamasında kapta uygulama da ben tek kap uygulamasında bulunurken yataklık olarak daha önce solucan kompostunda çok ince eleyerek aldığım malzemeyi kullanıyorum, sizin de dediğiniz gibi soğan sarımsal narenciye atıklarınıda yumurta kolilerinden kopardığım mukavva parçalarıyla beraber makinadan geçirerek homejen bir dağılımla asit vede baharat etkilerinin solucanlar üzerinde olumsuz etikilerinden korumaya çalışarak, makinadan çıkan malzemeleri solucanlara vermeden önce bu malzemenin ihtimarını sağlamak için mevcut komposttan katarak bir hafta kadar ayrı biryerde bekleterek daha sonraları onlara sunuyordum.
Resimler üzerinde verdiğin bilgilere çok teşekkür ederim, kal sağlıcakla.
Merhaba,
Solucanlar kendi kompostlari veya casting (Turkce karsiligini bilmedim icin yazdim.) leri icinde bir sure yasayabiliyorlar. Ayrica kendi cast larinida tekrar tekrar isleyebildikleri icin bazilari kompostu yilda yanlizca bir kere topluyorlar. Fakat bu islemin diger bir dezavataji sistemde cok fazla suyun toplanmasina neden olarak ortami anearobik yapmasi. Onun icin ben yatak malzemesi tukendikca ortama ekme yaparak ve ust kati haftada bir kere karistirarak ortami aerobik kisimda tutmaya calisiyorum. Ayrica ph dengelemesi icin cast in ph ini olctukten sonra eger gerekli ise kirec (bahce icin ozel uretilmis) veya dolomit ekliyorum. Cunku saglikli bir sistem icin ortamin ph i 7 olmali.
Aslinda eskiden yani evi ilk aldigimizda bahcede epey vakit geciriyordum. Cunku ilk zamanlarda bahcede (aslinda arsa demek daha dogru) yabani ot bile yetismiyordu. Toprakta yuksek derecede kil odugu icin jeoloji bilgilerimden de faydalanarak bahceye 100 kg civarinda gypsum ve 20-30 metrekup civarinda organik malzeme ekleyerek bahceyi olusturdum. Fakat ayni zamanda da evdeki atiklari gubre olarak degerlendirmek icin kompost metotlarini arastirdim. Sicak kompostun bana cokta uygun olmadigini gorerek (ayni anda tum malzemeleri elde etek cok zordu.) soguk kompost isine basladim. Solucanlardan elde ettigim kompostu sadece sebze bahcesinde diger kullandigim gubrelere ek olarak kullaniyorum. Eger yeteri kadar elde edebilirsem biodynamic tea (sanirim bio dinamik cay diyebiliriz.) elde etmekte kullanacagim. Bu islemi topraktaki mikro organizma sayisini arttirmak ve toprak solucanlari icin cok iyi bir yol oldugunu duymustum. Sonucta bitkileri degil topragi beslemek gerekli.
Sayın;x-29 Arkadaşım sizlerin bilgiye ulşma şansınız bizden çok fazla, fakat uygulama, pratiğe dökmek vede çalımalarınızı illeriye götürmek için ne kadar zamanınız oluyor, iş hayatınızdan sonra nekadar vakit bularak bitkilerle uğraşmaya, bahçe konularına nekadar zaman ayırabiliyorsunuz.
Ben kendim bu işlerle geliboludaki bahçeli evimde uğraşıyorum baharın başında gidip sonbahara kadar orada yaşıyorum, ben şu anda eyüpte yaşıyorum buradaki evimde babadan kalma bahçeli bir ev, bitkilerle vede çukurda kompost işine uğraşma vaktim oluyor.1995 ten buyana kendi dükanım tv ve uydu işlerinden emekli olduğumdan, benim vaktim çok ne varki bu yöndeki bilgilere ulaşmamızı sağlıyacak olanaklar sınırlı forumlardan yaralanma imkanlarıyla birşeyler bulmanın çabalarıyla ancak buralara kadar gelebildik.
Arkadaşım bu konuda ve şahsımla ilgili bilmek istediklerini birbirimizi tanımak adına cevaplamaktan bir çekince duymayacağım tekrar görüşmek dileğiyle hoşça kal
Lonicera
26-04-2009, 07:41
Kap içerisinde solucan besleme uygulamalarımı koku sebebiyle askıya almış bulunuyorum. Bir süredir sorunsuz şekilde devam eden uygulamayı, havaların ısınması ve bu sebeple kap içerisinde oluşan kokuşma sebebiyle sonbahara ertelemek zorunda kaldım. Mevcut solucanları da geldikleri yere yani bahçeye bırakarak azat etmiş oldum. Sonbahar için yeniden başlarsam, kompost için üretilen kırmızı solucanlardan edinip o şekilde başlarım herhalde.
Arkadaşım anlatımlarınla kendime diyorum bu insan şimdiye kadar neredeydi, şimdi size soruyorum ağaçlar neti ne zamandır takip ediyorsunuz, kendime sorduğum soruya cevap olur diye tabii, sizin bilgi edinimleriniz bizlerden bir faz ilerde olduğundan buralarda görünmemenin anlamı bize göre bir ifadeyle anlamı bu olmalı.
Arkadaşım uygulamalarını vede kompost konusundaki duyarlıkların, sizden umduklarımı destekler durumlardan daha da ileri durumlar sergilemesi beni ziyadesiyle memnun ediyor.
Arkadaşım bu konulardaki uğraşılarının bilimseliğinden dolayı, sanada bu yakışır diyerek senin için normal bir uygulama ama bizim buralarda bu kadar ileri götürene rastlamak zor diyebilirim.
Arkadaşım seninde soğuk kompost uygulamalarında benim uygulamalarıma paralellik arz ettiğinden eksık gördüğüm bir hususu açıklamakta uygunluk görüyorum, arkadaşım ben forumlarda yeni teknik diye lanse ettiğim çukurda solucanlarla kompost konusunu açıklarken komposto ahır gübrelerininde kompostlanarak daha iyi bitki besini olabileceğini açıklamıştım, ben kompost olayını tanıdığım 1997 yılndan beri ahır gübrelerini bitkilere doğrudan uygulamıyordum.
Senin ekoljik bir düşünce ile bitki yetiştirmene benimde bir katkımın olması için sana bitkilerin doğal şartlar içinde içinde yetişirken bitkinin kendine has değerlirine göre renk,tat ,ve aromasının arttırılması ve yetişen bitkinin gerçek öz değerleri taşıyarak yetişmesini sağlıyarak hastalıklardan ari bir şekilde yetişerek insan organizması üzerinde hiçbir yan tesir ve toksin oluşturmadan beslenmesine katkı sağlayan bitkileri nasıl yetiştirme konusunda dünya otaritelerinin kabul ettiği bir yöntem olan taprak şartlandırıcıların preperatlarını hazırlama konusunda bilgilerimi sunmak isterim.
Arkadaşım bu yöntemin ana kuralı mikro organimalardan ari bir şekilde bitkinin öz ihtiyaçlarını preparat olarak ekstratlarının hazırlanmasını anlatmak isterim, bir örnekle açıkamalarıma başlamak istiyorum likopen maddesini bilirsiniz, bu madde çilekte ve domateste bitkiye öz rengini vede aromasını kazandırır, biz likopenden ekstrat oluşturmak istiyorsak likopenin bol bulunduğu bitkilerden seçerek bu bikilerin meyvelerini güneş almıyan eser biryerde kurutulacak bunlar toz haline getirilerek, bir yabani hayvan domuz veya karaca nın mesanesi alınıp temizlenip steril hale geldikten sonra güneş olmıyan eser bir yerde kurutulup daha önce toz haline getirdiğimiz likopen ekstıratı bu mesanenin içine konulup toprakta açılacak 0,5mt derinlikte çukura organik gübre içine konulup saklanacak ekim zamanı çukurdan çıkarılan bu ekstrat vede mesane su içinde eriyik olarak yetiştirilecek topraklara karıştırılacak.
Arkadaşım konularda tekrak görüşmek dileğiyle hoşça kal sevgi ve saygılarımla.
Lonicera
26-04-2009, 08:46
Sn epsody, mevcut bahçe içerisinde kuru dal ve yaprakların yeniden toprak ile alt üst edilmesi işlemini uzun yıllardır bilmeden uyguluyordum zaten. Ağaçlar net sayesinde yaptığım şeyin doğru ancak eksik olduğunu farkettim. Ben yaklaşık 1 yıldır bu sitedeyim. Tek sorun uygulamalarımı afişe etmemem oldu. Ancak kompost başlığını keşfedip, bu uygulamalar biraz paralel şekilde uygulamalar başladığım andan itibaren , bunları foruma aktarmaya başladım. Bahçedeki en büyük sorunum yaklaşık 80 cm tabanın çok sert olması. Onun üzerindeki toprağın durumu her yıl bolca yığdığım gübre sayesinde iyi. Fakat yüzlek kökü olan bitki dışında bir şey yetiştirmem söz konusu değil. Bu nedenden ötürü meyve dahil pek çok bitkiyi kaplarda yetiştirme durumundayım. Küçücük bahçeye de dipkazan çektirme şansım yok maalesef.
Gerek evsel atıkları, gerek gübre, yosun, çay posası vb. organik maddeleri bahçeye karıştırarak yüzeysel de olsa çok iyi bir toprağa sahip olmak istiyorum. Kimbilir belki ileride Allah nasip ederse, en azından sizinki kadar bir bahçeye sahip olursam, oranın toprağını iyileştirmek için şimdiki bahçe toprağını transfer ederim:)))
Ormanlık alandan getirdiğim funda toprağını da saymıyorum üstelik. Ama ne yaparsam yapayım, mevcut bahçe toprağında istediğim her şeyi yetiştirebilmem (tabanın olumsuz yapısından kaynaklı) mümkün olmayıp sınırlı şekilde kalıyor. Buna da bin şükür diyorum, çünkü bu kadarına bile sahip olmayan, hatta balkonu bile bulunmayıp, bir iki sebzeyi küçük kaplarda, bir bebek bakımı titizliğiyle ve özeniyle iç mekanlarda yetiştirmeye çalışanlar varken daha fazla sızlanmak doğru değil. Allah herkese büyük büyük bahçeler nasip etsin.
Arkadaşım anlatımların güzel, bahçe toprağının durumunu açıklıyor, senin bahçe azmini toprağının yapısı seni etkilemesinin, anladığım kadarıyla bozuk olan bahçe alanınıza 40-50 cm toprak getirtmen ve sermek senin azminin başaramıyacağı şey olmasa gerek diyorum, şükürcülüğün vede kanaatkar görünmeyle azmini kırma derim.
Çünkü bu anlatımlarım senin son zamanlarda kompost konularının devamı olan bu çalışmalarla toprağının iyileştirme çabalarının göstergesi olarak azminden kuşkuya düşmeden seni takdir ettiğimden elimden takdirim, senin azmimi takviye etmesidir.
Arkadaşım senin toprak sevdanla benim toprak sevdamın örtüşmesinden toprağa verdiğimiz değerin ortak paydası olarak kompost konularında aynı amaca hizmet amacını güdüyor, hata ben son zamanda toprağı organik özeliklerin kazandırılması kunusunda, yazı başlattım toprağınla mücadelen de başarılar seninle olsun
Cumhur Tonba
26-04-2009, 10:48
Sayın epsody
Daha evvel anlatmıştm. 70 cm. çapında ve 60 cm. eninde bir sert plastik su borusu vardı. Bahçeye yerleştirip içine orman toprağı, çürümüş yaprak koymuş ve içine bahçeden 200 e yakın solucan koymuştum.
Daha sonra mantıken düşündüm. Altını kapatmıştım. Bilahere toprağı varilin girebileceği gibi 20 cm falan açtım. 15 gün önce oraya yerleştirdim. Zaten etrafı nemli. Haftada bir 1-2 kğ patates rendeliyorum. Çürümüş yapraklardan koyuyorum. Üst tarafına bakıyorum da misafirler çoğalmaya başladı.
Çalışmalarında başarılar diliyorum. Bilgiler için teşekkürler.
İnşallah yaz'a doğru bir çay içeriz. 16 sında kilitbahir'e geçeceğiz. Eğer oralarda iseniz bem, eşim ve kızım bir çay içmeye uğrayabiliriz.
Sağlıcakla kalın.
Evet sizin bahsettiginiz yonteme benzer bircok yontemi iceren bir kitap okumustum. Hatta boynuz ve toynaklar bile bu is icin kullaniliyor. Ben gecen sene kan ve kemikten yapilan bir gubre kullanmaya basladim. Bu gubrenin ozelligi tamamen organik olmasi (organik bazli degil) ve yavas salinimli bir gubre olmasi. Sonuclari oldukca tatmin edici ayrica hicbir sekilde zararli kimyasalda kullanmadim. Bu seneki sebzeler gayet tatmin edici sonuclar verdi.
Arkadaşım anlatımlarınla kendime diyorum bu insan şimdiye kadar neredeydi, şimdi size soruyorum ağaçlar neti ne zamandır takip ediyorsunuz, kendime sorduğum soruya cevap olur diye tabii, sizin bilgi edinimleriniz bizlerden bir faz ilerde olduğundan buralarda görünmemenin anlamı bize göre bir ifadeyle anlamı bu olmalı.
Arkadaşım uygulamalarını vede kompost konusundaki duyarlıkların, sizden umduklarımı destekler durumlardan daha da ileri durumlar sergilemesi beni ziyadesiyle memnun ediyor.
Arkadaşım bu konulardaki uğraşılarının bilimseliğinden dolayı, sanada bu yakışır diyerek senin için normal bir uygulama ama bizim buralarda bu kadar ileri götürene rastlamak zor diyebilirim.
Arkadaşım seninde soğuk kompost uygulamalarında benim uygulamalarıma paralellik arz ettiğinden eksık gördüğüm bir hususu açıklamakta uygunluk görüyorum, arkadaşım ben forumlarda yeni teknik diye lanse ettiğim çukurda solucanlarla kompost konusunu açıklarken komposto ahır gübrelerininde kompostlanarak daha iyi bitki besini olabileceğini açıklamıştım, ben kompost olayını tanıdığım 1997 yılndan beri ahır gübrelerini bitkilere doğrudan uygulamıyordum.
Senin ekoljik bir düşünce ile bitki yetiştirmene benimde bir katkımın olması için sana bitkilerin doğal şartlar içinde içinde yetişirken bitkinin kendine has değerlirine göre renk,tat ,ve aromasının arttırılması ve yetişen bitkinin gerçek öz değerleri taşıyarak yetişmesini sağlıyarak hastalıklardan ari bir şekilde yetişerek insan organizması üzerinde hiçbir yan tesir ve toksin oluşturmadan beslenmesine katkı sağlayan bitkileri nasıl yetiştirme konusunda dünya otaritelerinin kabul ettiği bir yöntem olan taprak şartlandırıcıların preperatlarını hazırlama konusunda bilgilerimi sunmak isterim.
Arkadaşım bu yöntemin ana kuralı mikro organimalardan ari bir şekilde bitkinin öz ihtiyaçlarını preparat olarak ekstratlarının hazırlanmasını anlatmak isterim, bir örnekle açıkamalarıma başlamak istiyorum likopen maddesini bilirsiniz, bu madde çilekte ve domateste bitkiye öz rengini vede aromasını kazandırır, biz likopenden ekstrat oluşturmak istiyorsak likopenin bol bulunduğu bitkilerden seçerek bu bikilerin meyvelerini güneş almıyan eser biryerde kurutulacak bunlar toz haline getirilerek, bir yabani hayvan domuz veya karaca nın mesanesi alınıp temizlenip steril hale geldikten sonra güneş olmıyan eser bir yerde kurutulup daha önce toz haline getirdiğimiz likopen ekstıratı bu mesanenin içine konulup toprakta açılacak 0,5mt derinlikte çukura organik gübre içine konulup saklanacak ekim zamanı çukurdan çıkarılan bu ekstrat vede mesane su içinde eriyik olarak yetiştirilecek topraklara karıştırılacak.
Arkadaşım konularda tekrak görüşmek dileğiyle hoşça kal sevgi ve saygılarımla.
Arkadaşım şimdiye kadar ne miktarda solucan gübresi uluşturdun, uluşturdğun bu gübrelerle bitki yetiştiriyormusun, bu seneki bitki ve sebzelerinin resimlerini eklersen solucan gübresi ile yetişen bitkiler üzerindeki gelişmeleri görebilirmiyiz .
Ardaşım mevcut solucanlarının sayısını arttrımak için bir çalışma yapıyormusun; Solucan üretimi hakkındaki bilgilerin nelerdir.
Oradaki evinin bahçesi bu işleri yapmaya müsaitmidir, oraganik tarımla ilgilendiğine göre bunun ne anlamda pratik ta gerçekleştiriyorsunuz, bitki toprak hastalıklarına karşı ne gibi tedbirlerle mücadele ederek bunların olumsuz etkilerinden kurtuluyorsunuz.
satırlarıma son verirken bu uğraşılarda sana sonsuz mutluluk ve başarılar dilerim hoşça kal sevgi ve saygılarla
Arkadaşım, redrainbow çalışmalarının ne durumda gidiyor,pratik veya nazari alanda ne gibi gelişmeler içindesin tasarıların araştırmaları ne aşamaya geldi.
Solucanlarla kompost konusunda bence olumlu sayılabilece eleştirilerini görüyorum fakat sizlerin bu konularda deneyim kazanacak negibi pratikler içinde olduğunuzu farkında olamıyoruz, arakadaşım bu kunadaki heyacanınızı azaltmayınız canlı tutmak için bir uğraşılar uygulamak zorunluğu var.
Evet özelde boş vakitlerinizde bu işlere zaman olursa ancak bu işler olur diyorsanız genelde ki zamanlarınız nasıl geçiyor okumaklamı yoksa iş hayıtı içindemisiniz bütün çalımalarınız da başarılar ve mutluluklar dilerim sevgi ve saygılarımla.
Merhaba Epsody,
Su ana kadar vermicompost isine basladigimdan benri yaklasik 20-30 kilo civarinda bir miktar urettim. Fakat kullandigim system 3 katli. Yani vermikompostu alt kattan toplamak icin 3 katinda dolmasi beklemek zorundaydim. Cunku 3 cu kat doldugunda sistemdeki solucanlarin %90 ilk kata cikmis oluyor. Bunun nedeni bu turun yuzeyde besleniyor olmasi. Ama artik 2 sistem oldugu icin bu sene uretim daha cok olacak. Ayrica bahcedeki soguk kompost kabindan (kullandigim system http://www.tumbleweed.com.au/pages/default.cfm?page_id=19697) yakasik 150 lt civarinda bir kompost elde ettim. Kullanima gelince : bahcedeki soguk kompostu elma agacimin etrafina serdim. Sonucu seneye gorecegiz. Ama satin aldigim mantar kompostu bu sene oldukca iyi sonuc verdi. Agaci diktigimin 2 yilinda yaklasik 10 kilo civarin urun aldim. (Agac yaklasik 2 metre boyunda ve 3 tur asili.). Vermikompost benim icin daha degerli oldugundan denemelere tohum uretimi ile basladim. Hindistan cevizi lifine (cocopeat) %20-%30 (bundan fazlasi genellikle aksi etki yarattigi soyleniyor!) solucan gubresi ekledim. Urettigim fideler makul bir zamanda cimlendi. Bahceye ekim asamasina kadar oldukca saglikli bicimde gelistiler. Fidelerin bir kismini bahcelede haziladigim yerden kalaslarla 25 cm cevirdigim sebze bahcesine diktim.( Kullandim toprak Kum, kompost ve agir gubresi karisimi icermekteydi. Kis doneminde yesil gubre olarak cesitli tur bezelye ve lupin turleri yetistirip ekimden bir ay once topraga karistirmistim. ) Sonucta kisa girerken benim yetistirdim ceri domatesinin ana dal uzunlugu yaklasi 3,5 metre idi. Arkadasina verdigim fideler 2-2,5 metre civarinda buyudu. Bir bitkiden sezonda yaklasik 6-8 kg domates aldim. Ayrica bu sene hic bir ilaclamaya gerek kalmadi.
Bitki toprak hastaliklari ile mucadelede cok gerekmedikca guclu ilaclar kullanmiyorum. Eger kullanmak gerekirse organic sertifikali olanlari kullaniyorum. Sulamada damla sulama kullaniyoum. Bahcedeki cim alan dahil her yer bu sisteme bagli. Urunleri ozelliklerine gore her sene farkili yataklara dikiyorum. (Crop rotation) Bununla topraktan kaynaklanabilecek hastaliklari en aza indirmeye calisiyorum. Topragin isisini ve nemini korumak icin cesitli saman turleri kullaniyorum (mulch). Bu sayede yazin sebze bahcesinde gunluk metrekare basina 9lt su kullandim. Ve tabi ki birbirleri ile uyum saglayacak urunleri bir arada yetistirmeye calisiyorum (domates ve feslegen gibi.) Biz burada atik kis sezonuna giriyoruz. Bahcede fazla yapacak bir is kalmadi. Sizler ilkbahari bitirirken bahcede basarilar bol ve saglikli urunler.
Arkadaşım şimdiye kadar ne miktarda solucan gübresi uluşturdun, uluşturdğun bu gübrelerle bitki yetiştiriyormusun, bu seneki bitki ve sebzelerinin resimlerini eklersen solucan gübresi ile yetişen bitkiler üzerindeki gelişmeleri görebilirmiyiz .
Ardaşım mevcut solucanlarının sayısını arttrımak için bir çalışma yapıyormusun; Solucan üretimi hakkındaki bilgilerin nelerdir.
Oradaki evinin bahçesi bu işleri yapmaya müsaitmidir, oraganik tarımla ilgilendiğine göre bunun ne anlamda pratik ta gerçekleştiriyorsunuz, bitki toprak hastalıklarına karşı ne gibi tedbirlerle mücadele ederek bunların olumsuz etkilerinden kurtuluyorsunuz.
satırlarıma son verirken bu uğraşılarda sana sonsuz mutluluk ve başarılar dilerim hoşça kal sevgi ve saygılarla
Toprağımızdaki solucanlara gübre yaptırmanın bir yoluda, kompost veya diyer yollarla atıklarımızın bertarafından sağladığımız çürüntüleri, toprağımızdaki solucanların toprak yüzeyine çıkarak besin arama zamanların tesbit ederek bu çürüntüleri onlara sunarsak, hem solucanlarımızı beslemiş oluruz, hemde toprağımızı bu malzemenin çürümüş olanları ile toprağa besin maddesi sağlanırken çürümemiş olanlarıda toprağımızın üstünde malç etkisi ile çıkacak olan yabani ot tohumlarına toksin etkisi yaratacak oluşmları sağlamış oluruz.
Bir sey daha eklemek istiyorum. Epsody nin dedigi gibi elde ettigimiz kompost bitkilerin etrafina uyguladigimizda (5-10 cm kalinliginda) topragin nemini ve hava sartlarinin yaratacagii ani isi degisikliklerini onleyerek yer solucanlari icin nemli ve uygun sicaklikta bir ortam olusturmus oluruz. Bahcedeki yer solucanlarini arrtirmanin en iyi yolu bahce artiklarindan veya yiyecek artiklarinda elde edilen kompostu yaklasik 5 kg / metrekare civarinda topraga yaydiktan sonra uzerini saman, curumus yaprak, cim artiklari gibi malzemelerle kapatirsak toprak solucanlari icin oldukca uygun bir beslenme ortami olusmus olur. Ben cimi kestikten sonra cikan artiklari bir iki gun guneste kuruttuktan sonra bahcenin bir kosesine attim. Gecen sene artiklari kaldirdimda onlarca solucana rastladim.Toprağımızdaki solucanlara gübre yaptırmanın bir yoluda, kompost veya diyer yollarla atıklarımızın bertarafından sağladığımız çürüntüleri, toprağımızdaki solucanların toprak yüzeyine çıkarak besin arama zamanların tesbit ederek bu çürüntüleri onlara sunarsak, hem solucanlarımızı beslemiş oluruz, hemde toprağımızı bu malzemenin çürümüş olanları ile toprağa besin maddesi sağlanırken çürümemiş olanlarıda toprağımızın üstünde malç etkisi ile çıkacak olan yabani ot tohumlarına toksin etkisi yaratacak oluşmları sağlamış oluruz.
Sayın;x-29 mantar kompostunu siz dışarıdan mı temin ederek bu işlemleri uyguluyorsunuz, yoksa özellikle kendinizmi oluşturuyorsunuz. Çünkü siz biryerde gene bu mantar kompostundan bahsetmiştiniz de bahçenizde uyguladınızı.
Arkadaşım beni herhalde yazılarımdan anlamışsındır, ben bahçe, toprak ve kompost konularıyla o kadar içli dışlı oldumki, onları ayrı mütela etmek bir yana onları bir bütün olarak ilişkilerini gözlemliyerek, aralarındaki ilişkilerden sonuçlar çıkarmak benim hiç güç olmuyor.
Arkadaşım sizde yaz sezonun bittiğinden bahsetmiştiniz, bahçe işleriniz sonbahar temizliği olarak neler yapmayı planlıyosunuz, toprak çalışmalarıyla ilgili yorum ve yazılarınızı, toprağın organik özelliklerinin arttırılması konu başlığında bu konudaki görüşlerinizi ve çevrenizle ilgi bilgileri aktarırsanız çok memnun olurum samimi ilgilerine şimdiden teşekkür eder işlerinde sağlık ve esenlikler dileri sevgi ve saygılar.
Merhaba,
Mantar kompostunu disaridan aliyorum. Genellikle mantar ureticileri bunu satiyorlar. Metrekup fiyati (burada tum toprak, gubre vs. metrekup uzerinden satiliyor.) yaklasik 30-60 TL arasi. Ama isterseniz kendinizde mantar kompostu yapabiliyorsunuz. Benim cok fazla zamanim vede yerim olmadigi icin disaridan aliyorum. Mantar kompostu icindeki tavuk gubresi iceriginden dolayi oldukca besleyici bir gubre, ayni zamanda toprak solucanlari icin bol miktarda mikroorganizma iceriyor. Bununla beraber pulverize ediolmis inek gubresi kullaniyorum. Bu senede ozellikle sebzelerde koyun gubresini deneyecegim. Bakalim sonuc ne olacak?
Sayın;x-29 mantar kompostunu siz dışarıdan mı temin ederek bu işlemleri uyguluyorsunuz, yoksa özellikle kendinizmi oluşturuyorsunuz. Çünkü siz biryerde gene bu mantar kompostundan bahsetmiştiniz de bahçenizde uyguladınızı.
Arkadaşım beni herhalde yazılarımdan anlamışsındır, ben bahçe, toprak ve kompost konularıyla o kadar içli dışlı oldumki, onları ayrı mütela etmek bir yana onları bir bütün olarak ilişkilerini gözlemliyerek, aralarındaki ilişkilerden sonuçlar çıkarmak benim hiç güç olmuyor.
Arkadaşım sizde yaz sezonun bittiğinden bahsetmiştiniz, bahçe işleriniz sonbahar temizliği olarak neler yapmayı planlıyosunuz, toprak çalışmalarıyla ilgili yorum ve yazılarınızı, toprağın organik özelliklerinin arttırılması konu başlığında bu konudaki görüşlerinizi ve çevrenizle ilgi bilgileri aktarırsanız çok memnun olurum samimi ilgilerine şimdiden teşekkür eder işlerinde sağlık ve esenlikler dileri sevgi ve saygılar.
Arkadaşım bütün gübreleri ele aldığımızda içeriğine bağlı olarak yoğun, hızlı, zengin diye tabir ederek bunların bitkiye ve topraklara yaraşlılığına bakarak değerlendiririz fakat seninde bildiğin gibi biz önce topraklarımızı beslemek durumu ile olaya yaklaştığımızda hiç bir gübrenin solucan gübresi kadar topraktan bitkiye geçişte yarayışlı forumda görmemiz mümkün gözükmüyor.
Bizim burada yapacağımız uygulama toprağa gübreyi doğrudan değilde, kompost formuna sokarsak toprağa ve bitkilere daha uygunluk gösteren durum arz edecektir. Ben hiç bir zaman gübreleri toprağa doğrudan uygulamaktan yana değilim.
Şu bizim ortak noktamızı da belirtmeden geçemiyeceğim bizler toprak ve bitki besleme konularında klasik olan mineral ( Ticari-Kimyasal ), her türlü hayvanların dışkılarından oluşmuş ahır gübreleri ni uyglama konusunda kendini aşmış nadir insanlar olarak bu gübrelerin uygulamalarını kompost yaparak, daha ileri uygulamalar olan solucan kompostunun bilincine varmış kişilere yaraşır uygulamalar içinde olmamız gerekir.
Kompost konusunda haklisiniz. Benim bahcede kullandigim tum gubreler kompost isleminden gecmis gubrelerdir. Zaten havyansal gubreleri kullanmaktaki amac topraktaki organizlamalarini ve dolayisi ile toprak solucanlarini beslemis olmaktir. Saglikli bir toprak solucani 1 yilda yaklasik 1 metrekupluk topragi actigi tuneller ile havalandirir. Ayni zamanda da tunellerde gubresini birakarak gubreleme isleminide yerine getirir. Solucan gubresinin kimyasal analazi NPK olarak 1:1:1 dir. Yani oldukca dengeli bir organik gubredir. Ayni zamanda icinde besin ve mineraller bitki kullanima hazirdir. Diger taraftan bu ozelliginden dolayi cabuk bir sekilde tuketilirler. Bence tek dez avantaji fiyati, eger kedinize yeteri kadar uretimiyorsaniz disaridan almak oldukca pahaliya mal olacaktir. ( Su anda Avustralya da metrekup fiyati 500 ila 1000 TL arasinda degisiyor.) Malesef bu nedenle uretmis oldugum solucan gubresini sadece sebzelerde kullaniyorum. Ama bahcede kullandigim diger organik gubrelerden ve kompost caylarindan (sanirim Turkce de boyle kullaniliyor. Solucan gubresi ve Comfrey bitkisinden uretilmis.) de oldukca iyi sonuclar aldim. Bir de Turkiye de solucan gubresi satisi var mi? Var ise fiyatlari ne kadar? Ayrica Kompost cayi uretimi yapiyor musunuz?
Arkadaşım bütün gübreleri ele aldığımızda içeriğine bağlı olarak yoğun, hızlı, zengin diye tabir ederek bunların bitkiye ve topraklara yaraşlılığına bakarak değerlendiririz fakat seninde bildiğin gibi biz önce topraklarımızı beslemek durumu ile olaya yaklaştığımızda hiç bir gübrenin solucan gübresi kadar topraktan bitkiye geçişte yarayışlı forumda görmemiz mümkün gözükmüyor.
Bizim burada yapacağımız uygulama toprağa gübreyi doğrudan değilde, kompost formuna sokarsak toprağa ve bitkilere daha uygunluk gösteren durum arz edecektir. Ben hiç bir zaman gübreleri toprağa doğrudan uygulamaktan yana değilim.
Şu bizim ortak noktamızı da belirtmeden geçemiyeceğim bizler toprak ve bitki besleme konularında klasik olan mineral ( Ticari-Kimyasal ), her türlü hayvanların dışkılarından oluşmuş ahır gübreleri ni uyglama konusunda kendini aşmış nadir insanlar olarak bu gübrelerin uygulamalarını kompost yapmadan daha ileri uygulamalar olan solucan kompostunun bilincine varmış kişilere yaraşır uygulamalar içinde olmamız gerekir.
Arkadaşım türkiyede yeni olmasına rahmen gübre satışı yapılmaya başlandı ton itibariyle 1200$ gibi 25 kg 50 tl civarlarında Google arama motorunda mazmi acar diye aratırsan bu
konudaki bütün bilgilere ulaşırsın.
Kompost çayı yaptığım oluyor fakat sonuçlarını araştırmadım. Yanlız baharatlarla eriyikler hazırladığım içlerine yoğrut mayası hamur mayası şekerli karışımlar oluşturup bitkilere doğrudan uyguladığım oluyor .
Peki elde ettiginiz solucan gubresini bahcede deneme sansiniz oldu mu?
Arkadaşım türkiyede yeni olmasına rahmen gübre satışı yapılmaya başlandı ton itibariyle 1200$ gibi 25 kg 50 tl civarlarında Google arama motorunda mazmi acar diye aratırsan bu
konudaki bütün bilgilere ulaşırsın.
Kompost çayı yaptığım oluyor fakat sonuçlarını araştırmadım. Yanlız baharatlarla eriyikler hazırladığım içlerine yoğrut mayası hamur mayası şekerli karışımlar oluşturup bitkilere doğrudan uyguladığım oluyor .
Peki elde ettiginiz solucan gubresini bahcede deneme sansiniz oldu mu?
Sulucan gübresini bire bir şekilde test etmedim, fakat bahçemde yetiştirdiğim sebze ve meyvelerin tat ve aromalarından bunu fark etmek zor değil.
Ben bahçemde sebze yetiştiştirdiğim yıllardan beri kışa gelen zamanlarda dışardan sebze alıp yemiyorum hele domateslerimi hep arıyorum, adeta kendi bahçemin ürünlerinin fanatiği olarak gözüm sezon dışında sebze yemek istemiyorum.
Bahçemdeki ürünlerin farklarını komşuların gözlemlerinden müşhade ettiğim çok zaman olmuştur, komşulardan bu konuda müspet, menfi tenkitler almakta olduğum bu durumlar karşısında bendeki yansıması olarak bu konudaki gelişmelerin kaynağının solucan gübresine bağlıyorum.
Komşularımın tenkitlere konu olan gözlemlerinden bazılarını açıklamak isterim; kendilerinin bahçesindeki ürünleri benim bahçemdeki ürünlerle mukayese ettiklerini bizimkiler neden böyle olmuyorda, seninkiler oluyor diyerek sen muhakkak hormon kullanıyosun diyenler olduğu gibi, lağımlarlada suluyosun diyerek kendilerince konuya açıklık getirmek istiyorlar.
Ben kendimce ne yaptığımı bildiğimden komşuların bu davranışlarından solucanlarla yaptığım bu kompost gübre mucizesinin sonuçlarını çıkararak, tenkit ve eleştirilere " meyvalı ağacı taşlarlar diyerek" olumlu sonuçlar çıkarıyorum.
Solucanı site sayesinde yeni keşfettim.Dere kenarından topladıgım bir miktar solucanı kututa koydum toprak ve sebze artıklarını kaynattıktan sonra birde çay artıklarını attım.Acaba beslenmeleri için yeterlimi?
Saygılarımla
redrainbow
08-05-2009, 20:24
Arkadaşlar charles Darwin tam tamına 40 sene boyunca solucanları araştırmış.Solucanlar organik gübre ve bunun bitkiye olan gelişimini incelemiş.2 Aydır geceli gündüzlü yaptığım araştırmalarla darwinin yolunda ilerliyorum.:)
Arkadaşlar charles Darwin tam tamına 40 sene boyunca solucanları araştırmış.Solucanlar organik gübre ve bunun bitkiye olan gelişimini incelemiş.2 Aydır geceli gündüzlü yaptığım araştırmalarla darwinin yolunda ilerliyorum.:)
redrainbow Özelden mesaj attım seslenmedin site içinde dolandın durdun bizim tarafa uğramadan site içinden ayrıldın araştımalarını kimlerle paylaşıyosun anlamıyorum bizim araştırmalarımız ortada seninkiler nerede, senden detaylı açıklama bekliyorum ,kılevye nin tuşlarına dokunmaya korkuyormusun.
Senin heyecanlı girişmlerine kapılıp bu gencin düşünceleri gelecek vaad ediyor diyerek senin için umutlanmıştım.
Savunmanı ver bakalım da kendini kurtar.
Arkadaşlar bilim adamları solucalara toprağın arısıdır diyerek faydalarını açıklamakta arıya benzetmelerini şöyle ifade ediyorlar arının yaptığı bal, insanlar için nekadar besleyici özellik taşıyorsa
solucanların toprakları yiyerek sindirim sistemlerinin mükemelliğinden dolayı organik çürüntüleri tüketipte hazımlarına katıkları enzimlerin sayesinde dışkılarındakı özeliğin bitki besin değerleriyle aynı değerleri taşıdığı içindir.
Solucanların çürüntülerle beslenerek dışkılarında bitkiye ve toprağa sağladıkları yaraları sıralamak gerekirse mineral ve organik diye tabir edeceğimiz gübre çesitleri toprağa uygulandığında bitkiye yarayışlığı çözünürlüğüne bağlı olarak bitkiye geçişlerindeki forumlarının düzensizliğinden bitkiye yarayışlılık tam sağlanamıyor.
Halbuki solucanların dışkılarında, öğütülmüş bütün organik atıkların bitkiye yarayışlığı incelendiğinde bitki besin maddeleri alımında forumlarının bitkinin tam tamına uyum içinde bitkinin kendi beslenme ihtiyaçlarına cevap verecek özeliklerin bulunması. Bitkinin gelişimini normal bir şekilde sağlayacak ürünlerde renk, tat ve aromanın buluması raf ömrü gibi özeliklerin bitkiye sağlaması açısından solucan gübresin değerini ortaya koymuştur.
milenyum ltd
09-05-2009, 22:40
selam arkadaşlar,
izmir seferihisarda sahibi olduğumuz 180.000 metre/kare arazide solucan üretimi ve bunun yanında solucan gübresi üretim tesisi kurmak yurt içine satış ve yurt dışı ihracat düşünüyoruz. konu hakkında çin, hindistan ve israilden arkadaşlar vasıtasıyla araştırma ve yardım talebim oldu henüz akademik profesyonel bir fizibilite elde edemedim. bu kpnuda fizibilite, proje konusunda yardımcı olabilecek kişilere ihtiyacım var.her türlü işbirliğinede hazırız.
konu hakkında bilgi vermek isteyenler
vasfi çakıroğlu
milenyum ltd
09-05-2009, 22:49
bu tesisle ilgili daha ayrıntılı bilgilere ihtiyacım var yardımcı olabilirseniz sevinirim.
redrainbow
09-05-2009, 22:57
Benimde ilerde tesis kurma projem var.Böyle bir tesis için alan çok önemli değil zaten tesisin kapalı olması gerekiyor.Isıtmayı sıcak su borularıyla sağlayabilirsiniz ama masraf çoğalır.Worm power solucan tesisini araştırın .ordaki gibi büyük ünitelere sahip olmalısınız bu üniteler özel yapımdır.Projeleri vs. firmaya aittir böyle bir tesis kurmak istiyorsanız inanılmaz bir araştırma hırsı,üniteleri tasarlayacak kadar mühendislik bilgisi ve bunu dünyaya yaymak için bir takım hadiseleri bilmelisiniz.Bunların hiçbiri yoksa paranızın(sermayenizin) olması kafidir.Parayla birilerine birşeyleri yaptırabilirsiniz **** ünitelerin çizimini vs. alabilirsiniz.Bu arada worm power dünyanın en modern gübre işleme tesisidir bu konuda.Sizin çalışmalarınız ne boyutta?
iovsjupiter
23-05-2009, 11:37
merhaba, forumlari uzun suredir takip ediyorum, ozellikle vermicompost konusunda ne ulkemizde ne de dunyada cok iyi kaynaklar sayili ve vermicompostla ugrasanlar birbirlerinin deneyimleriyle hareket etmek zorundalar. harita uzerinden ayni konuyla ugrasan komsularinizi gorebileceginiz, her turlu problem icin ayrintili tartismalarin dondugu solucan yetistirme ve kompost hasadi konusundaki bu siteye goz atmanizi oneririm. site ingilizce ancak ceviri siteleri sayesinde dili cok iyi bilmeyenler de ulasabilir saniyorum.
vermicomposters.ning.com (http://www.vermicomposters.ning.com)
www.solucangubresi.tr.gg
İstanbul-Tuzla' da üretim yapan bir firmanın linki
Mustafaduru
28-06-2009, 15:39
Sevgili Arkadaşlar,
Almanya'da solucan gübresi üreten bir tesisi gezdim. solucanların çoğaltılması için 3mm. çaplı eleklerle eleme sistemini kullanıyorlar. 3mm. elekten solucanın ürettiği gübre geçiyor ama solucanın ürettiği yumurtalar geçmiyor. Yumurtalar geçmesi için daha iri delikli eleme eleklerine ihtiyaç var. istenirse eleme sistemi 2-3 kademeli yapılarak, gübre ayrı elektengeçer, daha sonra yumurtaların geçeceği elek bölümüne varır, orada da yumurtalar ve onlar büyüklüğündeki başka parçalar elenir ve geriye de solucanlar kalır.
Selam ve sevgiler.
Yeni katılan arkadaşlara hoş geldiniz diyerek, solucanlarlarla kompost konusuna katılmlarından doğan paylaşımları için kendi adıma şükranları borç bilirim iyiki burdasınız iovsjupiter, ekozenc, Mustafaduru, milenyum ltd. Hepinize saygılar sevgiler sunarım hoşçakalın.
izzeterisen
30-06-2009, 22:06
Epsody
......61
sistemin genel gorusunusu. at kisim atiklardan suzulen sulari toplamak icin. Digerleri ise solucanlarin yer aldigi katlar. Artiklari ust kata ekledigim icin solucanlari %95 ust katta
Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ederim.
Ben bu sayfayı çok geç görmüşüm. Merak ettiğim ilk konu şu. Altta süzülen sular bir işe yarıyor mu?
Ben evde mutfak artıklarını (hayvansal olanlar, koku yapanlar dışında), sürekli olarak bahçeye toprak yüzeyine atıyorum. Toprak işlemeleri sırasında toprağa karışıyor. Geçenlerde ilk defa balık tutmaya giderken solucan bulmak istedim. Böğürtlenlerin dibinden (böğürtlenlerin dibine görüntüyü bozmasın diye en çok döküyorum) her bel küreğini kaldırışımda yaklaşık 15-20 solucan çıkıyordu. Farkında olmadan onların çoğalmalarını sağlamışım. Böğürtlenler oldukça iyiler. Ama kimyasal gübreler kullanıyorum böğürtlenler için aynı zamanda. Bundan sonra atıkları iyi gelişmeyen fidanların dibine kazarak koyarım artık.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
idris şenol
13-08-2009, 00:33
Yeni katılan arkadaşlara hoş geldiniz diyerek, solucanlarlarla kompost konusuna katılmlarından doğan paylaşımları için kendi adıma şükranları borç bilirim iyiki burdasınız iovsjupiter, ekozenc, Mustafaduru, milenyum ltd. Hepinize saygılar sevgiler sunarım hoşçakalın.
selam
bende aranıza hızlı ve yeni katıldım
umarım beni kabul edersiniz
aslen edirne ipsala ilçesindenim
solcan gübresi ilgimi çekti
size solcan konusunda bilgimi aktarayım
bundan birkaç yıl önce kurban bayramında bir yakınım kurban derisi olan koç derisini hava kurumuna vermek için hazırlamış fakat hava kurumundaki arkadaşlar akrabamın evi hücra köşesinde diye gelmemişler
o akrabamda deriyi bahçeye gömmüş bende tesadüf o derini olduğu yeri kazdım amman ALLAHIM fıkır fıkır solcan velahasıl solcanlar deri et parçalarını çok seviyor kanısna vardım hatta o gün bu gündür balık avı için böyle solcan yetiştirme ünitesi kurma fikri hep var.. saygılarımla
idris şenol
13-08-2009, 11:58
çorlu tarım fuuarında solcan gübresi gördüm
Almanyada ki fiyatlar gayet güzel bizde 25 kg 109 00tl çok pahalı
1 litre sıvı 70 ,00tl
dekara 90 ile 100 kg bahsediyorlar bu fiyatlarla bu gübreyi satın alıp kullanmak benim için hayel bile olmaz
en iysi kendim üretmek
yardımlarınızı bekliyorum .saygılarımla
...............................................
SON DAKKA HABER
Beş dakka önce FERBANATL den hasan beyden randavu aldım
yarın görüşmeye gidiyorum,,,,,0212 415 05 24
izzeterisen
13-08-2009, 21:17
Solucan ithalatı serbest bırakılmoş dedi bir tanıdığım. solucan gübresi satmayı planlıyorlarmış.
Sayın; İdris şenol anlıyorum ki gübre başlığında malç konusunda seni solucanlar hakkındaki bilgi paylaşımlarımla müspet olarak etkilenmenin altında yatan esas nedenin senin geçmişte yaşanan bir gözlemin bilince varma olayını harekete geçirmiş, bende bu bilince varma olayını senin aramıza katılmanıza (solucanlar la kompost) katılım belgesi olarak kabul ettiğimden seni aramızda görmek benim içinde bir onur vesilesi yapıp, geç kalmışta olsak HOŞ GELDİN SEFALAR GETİRDİN
Not: solucanlala ilgili birikimlerni bu başlıkta paylaşımlarını bekliyorum
Sayın;Arkadaşım tanışalım diyerek özelden mesajını cepten aldım,profil bilgilerden soracağın bilgilerden başka hakımda bilmek istdiklerni açıklarsanız size samimi olarak açıklamalarda bulunurum.
Forumlardaki kompost çalışmalarımı takib ederek solucanlarla kompost gerçeğini yakalarsın takıldığın noktalarda bu konudaki her türlü bilgiyi karşılıksız vermeye hazırım.
Güncel olan solucanlarla kompost uygulamalarım bahsedeyim,kompost için ön hazır için bahçemin ve çevreden topladığım otları ön fermantasyon işlemine tabi tutmak için 2mt.boyunda fazlada olabilir, 1mt.eninde, otları önceleri hep kuru otlardan,daha sonraları bir sıra kuru ot bir sıra renkleri sarıdan kahve rengine dönmüş yığınlardan alarak 40-50 cm. yükseklikte oluşturup aralarada, mutfak atıklarımı kıyma makinasından geçirerek küçük parçalara ayırdıktan sonra 50kg.'lık gübre çuvalına doldurup 200lt.'lik bir varile bu çuvalı koyup varili kuyu suyu ile dolduruyorum bu çuvalın içine kendi hazırladığım mayalama (fermantasyon) preparatından atarak mayalama işlemini başlatıyorum tabii varil kapaklı hava alımı engelli(bu preparatın hazırlanmasını Forumlardaki mesajlarımda anlatmıştım) ama şimdi Em 1'ikullanıyorum varilin içindeki mutfak atıkları 1 hafta içinde fermantasyona uğruyor ekşiye çalan koku ve köpükler oluşuyor,bu svı eriği doğrudan komposttaki ot aralarına koyarak otların fermentasyon esasına göre çürümesini sağlayıp yığın oluşturarak, bir çok yığınlar yaparak elimdeki bütün otları ön fermantasyonla kompostu sağlıyorum bu işlemleri eylül sonuna kadar bitiriyorum,burdan (geliboludan) istanbula gitmeden önce malç için bir miktarını ayırdıktan sonra geri kalan malzemeyi solucanlarla kompostun yapılacağı çukura doldurup üzerini toprakla bulursam ağır gübrsiyle örtüyorum ve daha sonra istanbula dönüyorum, çukur kışın solucanlara emanet, bu sene mart ayında geldiğimde resim çekmek için çukuru açmıştım solucan resimleri ilgili forumlarda yayınladım.
Ben dışarda solucan arama telaşım yok,nasıl bitki yetiştirmek için bilgilenmişsek solucanıda topraklarımızda barındırıp yetiştirme yollarını topraklarımız adına başarmış bulunuyorum,solucanları tanımak için internetin arama motorlarından hiç çıkmadım,Epsody solucan düşüncesiyle yattı bu düşünceyle solucanın konuşulduğu yerde vardı solucanı tanımak için çok çabalarım çilelerim oldu ama yılmadım çünkü ülkemizde solucan tanınmıyordu arı biliniyordu karınca biliniyordu ama solucana ait bilgiler yüzeyseldi çünkü müslüman ülkesinde solucanın salyangozun bilgisi dünya bilgisi olduğu için boş şeylerdi insanlarımıza bilim zor gösterilmiş şeylerden sayıldığında din öğretmek kolaylarına geliyor öğrenmek isteyenleri darvincilikle suçlanıyordu.
Çukurdaki bu organik çürüntüler ve fermantasyon işlemi sırasında oluşmuş zararlı sayılan baskın mikroorganizmalarda solucanların besin menülerini oluşturup sindirim sistemlerinden geçerken de toprak için en değerli enzimler olarak topraklarımıza sağlıklı ürünler organik bazda her türlü toksin ve kalıtılardan ari bir üretimi bize sunuyor.
Arkadaşım bu anlattıkların sadece özet diyebilirim,mümkün olsada bu konuları yüz yüze konuşarak paylaşımlarımz doruklarda bilimsel gerçeklerle çınlasın şimdilik bu kadar diyelim tekrar bu konularda buluşmak dileklerimle hoşça kal.
Arkadaşım İzzeterisen Solucanlarla kompost konusuna gösterdiğin ilgine samim şükranlarımı bildiririm.
Arkadaşım herkesin solucanları tanıyarak ilgi gösterip bu konudaki bilgilerin güncellenerek artması en çok beni sevidirmekte bu konulara ilgi gösterek solucanlar konusunu dünya gündemine taşımaktaki gayretlerimin boşa çıkmadan bu günkü paylaşımlarla artarak solucan gübresine verilen değerin anlaşılmasına sebeb olarakta bu gübrenin elde edilme yolundaki gayretleri hız katmaktadır.
Bu gübreye ben kendi adıma pratik yollardan edinme başarlarını göstererek bu gübrenin nimetleri gördükten sonra pratikteki bu bilgilerimi forumlarda ilgili konu ve başlıklarda anlatıp ilgili noktalarda solucucan gübresinden yaralamanın üretiminin sadece makinaya dayalı olmadan da bahçelerimizde topraklarımızda solucan populasyonlarının artırılması ile sağlanacağını burada yapılması gerekenlerin başında topraklarımızdaki solucan kültürüne önem vererek onları topraklarımızda üretme yollarının başında topraklarımıza kazandıracağımız organik materyellerin topraklarımızdaki solucanların üremelerini sağlıyacak atıkların, bitki yetiştirmeden önce topraklara ilavesiye solucanlara ulaşımının sağlanmasının ardından topraklarımızdaki solucan populasyonlarının dışkılarıyla topraklarımızı gübrelemiş olacklardır.
Sevgili Epsody,
Solucanlarla kompost oluşturmayı bundan 4-5 ay önce ben burdan okuyarak uygulamıştım. Önceleri benim zararlı gördüğüm solucanlar meğer ne çok işe yarıyormuş deyip bol solucanlı balçık toprağımı sever hale gelmiştim. Sonra süs kabağı için geniş bir yere ihtiyacım olunca kompost tankımın üstündeki kısmını çiçeklere gübre olarak verdim. Geri kalan kısmını toprakla karıştırarak süs kabağını ektim.Gerçekten çok işe yaradı.Teşekkür ederim.
Sevgili Jineop gerçekten bu uygulamalarda bulunacağını umudunu taşıyordum çünkü bahçe uygulamalarındaki pratiğinden seni çok takdir ederek karşılamışımdır.
Şimdi senin üzerindeki kanaatlerimin üzerinde bir anlayışla, sen bahçende çiçeklerini sadece gözlerinle ve duygularınla değil,ruhunun derinliklerinden gelen sezilerinle sevdiğini anlamış bulunuyorum, şimdi daha iyi anlıyorumki senin bahçenin güzelliğinin kaynağı bu olsa gerek.
Bahçenin güzeliği içinde mutlu ol sevgiyle kal
idris şenol
14-08-2009, 23:41
Sayın; İdris şenol anlıyorum ki gübre başlığında malç konusunda seni solucanlar hakkındaki bilgi paylaşımlarımla müspet olarak etkilenmenin altında yatan esas nedenin senin geçmişte yaşanan bir gözlemin bilince varma olayını harekete geçirmiş, bende bu bilince varma olayını senin aramıza katılmanıza (solucanlar la kompost) katılım belgesi olarak kabul ettiğimden seni aramızda görmek benim içinde bir onur vesilesi yapıp, geç kalmışta olsak HOŞ GELDİN SEFALAR GETİRDİN
Not: solucanlala ilgili birikimlerni bu başlıkta paylaşımlarını bekliyorum
ilgi ve alakanız beni memnun etti sağolun eksik olmayın
dünkü yazımda FERBANATLyetkilisi sayın hasan beyle görüşeceğmi söylemiştim
bu gün kendisiyle merter de kendi yerlerinde ziyaret ettim
kendileri son derece ilgi ile karşıladılar FERBANAT L bir solcan gübresi
sıvı formda humik asit ve fulvik asit takviyeli aynı zamanda mikro elemnt de var
kısaca iyi bir ürün olduğnu iddalı oldukları
çeşitli kuruluşlardan ekotar ve avrupdan belgeli bir solcan gübresi oldunu söylediler ve bende bir litre aldım
bugün pepino bitkisinde ve biberlerde denemye başladım(çok hızlıyım):)
kısmetse 10 dönüm buğday ve 100 dönüm ayçiçek olacak(bşarı sağlarsam)
fakat sizin bu solcan gübresi üretim fikri hoşuma gitti sebze bitkilerinde uygulamak isterim ama nasıl yapılacağa konusunda yazılanların hemen hemen hepsini okudukmsada masa başında savaş kazanılmıyor sağda solcanlarla olmalıyım
hey gidi günler balık yakalam için uğraştım solcanları şimdi yetiştirmek için saolcan kıralığı kurcam(ALLAH NE BÜYÜK):( SAYGILARIMLA
Arkadaşlar solucan gübresi elde etmenin bir yoluda, Mevcut ahır gübrelerini soğuk kompost esasıyla toprakta derin çukur açarak, burda kompostlaştırmayı mütakip solucanlara yedirip solucan gübresine çivrilebilir.
Burada bir hususa dikkat çekmem gerekirse ahır gübrlerinin asidik durularnın giderilmesi için saman veya talaş emdirilmesi gerekmektedir, solucanları bu çukura cezbetmesi açısından gözden kaçırılmamalıdır.
Selahattin Yılmaz
18-08-2009, 21:39
Saolsun Mustafa Duru bey Almanya'dan solucan gönderdi bana yaklaşık yarım kilo idi.
Şu an geçen yıldan kompostlaştırdığım at gübresinin içerisinde iki denemeli olarak deniyorum. Son kontrolümde ölenler tek tük olsada sağ olanlar tosun gibi oldular maşallah. Denemelerim ise bir tanesi strofor balık kutusunda haftada bir karıştırmak suretiyle çoğaltmaya ve yumurtalarını gözlemleyerek diğer çıkurdakileri de zamnaını yakalamaya yönelik kontrollü olan uygulamam diğeri ise 60 cm derinlik 1,5*1,5 ebatlarında toprak çukurda at gübresinde deneme.
Şimdilik gayet güzel gidiyor hedefim solucanları çoğaltmak. Ayrıca nasip olursa sonbaharda Almanya'ya gidip vermikompost fabrikasını birlikte gezeceğiz.
aradaslar istanbulda , kirmizi solucani bulailecgim yer varmidir sizce?
su an kendimin 300 kadar var ama populasyonu artirmak istiyorum
bu arada solucan yatagimda , sadece kirpilmis kagit ve hindistan cevizi puskulu mevcut..beslenmeleri icin ise cay posasi ve kivi veriyorum...sistemi kurali 3 hafta oldu..
ha burada , solucan yataklarinin nemlendirilmesi de cok onemli sanirim..
ilave dusunceleri olan arkadaslarin goruslerini bekliyorum
Sn;Selahattin Hoca Solucan gübresi ile ilginerek bu çalışmalarını canı gönülden desteklediğimi bildirerek ,bu çalımalarda geri kalmanı bir türlü anlıyamıyorum, halbuki ben ağaçlar net üye olmadan önce senin bu konularda yazılmış yazılarını okuyordum.
Ben solucan gübresi hakkındaki ulaştığım belgelerden bu gübreye ulaşmanın çaresini aramışımdır, kompost konuları içinden solucan gübre katkılı kompost yapımında bu gübrenin %35-40 oranlarında çukurda kompost yapımıyla ulaştığımda,ilk fide yataklarının harcına kattığım domateslerimin gelişme dönemlerinde inanki öyle bir kök yapısı oluştuki zannedersiki 5tane fideyi beraber dikmişin, öyle gelişmeyi internette bazen rastlıyordum daha önce diktiğim fideler gelişme döneminden sonra yaşlanmaya başlamaları daha erken ve alt yapraklarda bozulmalar başlıyordu, ama bu gübre uygulamalarımda başladıktan sonra böyle bir durum sözkonusu değil son olarak bahçeme eklediğim resimlerde baktıysanız göreceksin,gelişme döneminde sanki bol azot ve sulamış gibi geliştiler tabii çiçek bağlıyarak yani mucize bir oluşum.
Temennim bu işleri geliştirerek bir işletme kurarda başırılı olursun,Çalışmalırının takipçisi olmak isterim ilk bilgilerimin kaynağı idin devamında olmanı dileğimle eniyi başarılar seninle olsun saygılarımla.
Bu yorumun paylaşımında bulunan diğer üye arkadaşlardan rica,menfi veya müspet yorumlarınızı eklerseniz paylaşım inancına saygınızıda belirtmiş olacaksınız .
Sayın; wega sen kırmızı solucanlar nereden temin ettin.?
Solucanlara yatağını iyi düşünmüşsün kabını altında musluk varmı fazla sıvıların dışarıya deşarj etmen gerekecek,ama atmıyacaksın gübre şerbeti olarak kullanabilirsin, yiyecek olarak daha başka meyve sebze artığı vermelisin yanlız soğan sarımsak narenciye bunları solucanlar sevmezler, bu atıkları kollu kıyma makinasından geçirip biraz incileterek solucanları iştahlarını arttıracaktır, birazda gevşetme fırında olabilir bu atıklar solucanların üzerine konmıyacak solucanların geçebilceği bir elek üstüne konacak.
Solucanlar acıktıkları zaman bu eleğin deliklerinden geçerek atıkların bölümüne
çıkacaklardır.
Bu yorumun paylaşımında bulunan diğer üye arkadaşlardan rica,menfi veya müspet yorumlarınızı eklerseniz paylaşım inancına saygınızıda belirtmiş olacaksınız .
Bence oldukca iyi bir sekilde baslamissiniz. Kagit ve hindistan cevizi oldukca iyi yatak malzemeleridir. Kagit yuksek karbon icerigi ile solucanlar icin iyi bir besin kaynagi. Nem konusunda ise oldukca dikkat etmek gerekiyor. Solucanlarin icinde bulundugu yatak malzemesinin nemini ise elinize alip siktiginizda 4-5 damla su akacak sekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrica ortamin drenajinin iyi olasi gerekiyor. Baslangicda ortama eklediginiz artiklar tamamen tukenmeden yenisini eklememenizi oneririm. Aksi takdirde tuketilmeyen artiklar hizla bozularak kokmaya baslayacaklardir (curuk yumurta kokusu). Iyi bir sekilde duzenlenmis solucan gubresi sistemi hic bir sekilde konu yapmaz. Populasyonu arttirmak icin su receteyi kullanabilirsiniz: 50 % Tavuk yemi (pelet minimum 10 % proteinli), %10 bugday veya misir unu, %10 sut tozu, % 10 kepek ve ph duzenlemek icin % 10 dolomit veya kirec (tarimsal amacli kullanilan). Bu karisimi eklediginiz sebze ve meyve artiklarinin uzerine hafifce serpin. Ayrica portakal, sogan artiklari solucanlar tarafindan pek sevilmegi icin bunlari eklememenizi oneririm. Ama eger kullandiginiz sistem acik sistem (toprak icinde acilmis hendek) ise bir sorun olmadan bunlari ekleyebilirsiniz.
kolay gelsin
aradaslar istanbulda , kirmizi solucani bulailecgim yer varmidir sizce?
su an kendimin 300 kadar var ama populasyonu artirmak istiyorum
bu arada solucan yatagimda , sadece kirpilmis kagit ve hindistan cevizi puskulu mevcut..beslenmeleri icin ise cay posasi ve kivi veriyorum...sistemi kurali 3 hafta oldu..
ha burada , solucan yataklarinin nemlendirilmesi de cok onemli sanirim..
ilave dusunceleri olan arkadaslarin goruslerini bekliyorum
Sn epsody ve x-29 sizlere yardimlarinizdan dolayi tesekur ediyorum...bu calismaya baslamamda, sn epsody nin ve sn X-29 un yazdiklarinin ve anlatiklarinin etkisi buyuktur..
oncelikle populasyonu artimaya basliycam..
Sn epsody, solucanlari arkadaslar bursadan gonderdi. at pisliginde yasyan ve besleyen kirimizi kompost solucanlari...
bu arada kullandigim kapali kasa larin yanlarinda ve en alt kisminda havlandir,ma delileri mevcut.Alt ta bulunan delikler , worm tea adi veriline sivi formulasyonun ,sivi toplama kabina gitmesini sagliyo...
size isa bir sure icinde fotograflari gondericem, simdilik hoscakalin
Arkadaşlar solucan gübresine inanmışsanız,ahır gübrelerini (bütün hayvan dışkılarını) doğrudan toprağa uygulayarak fayda sağlamanın gereği yoktur.
Hatta bütün organik bileşikli mutfak ve bahçe atıklarının klasik yöntemle oksidasyonla (kızışmalı) kompost yaparak kullanmanın geçmişte kaldığını ilkel bir yöntem olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.
Bizim uygulıyacağımız yöntem çağın anlayışı olan atıklarımızı ahır gürelerimizi solucan gübresine dünüşünü sağlamanın gereği olarak solucanlarla kompost yaparak bu gübreye ulaşmanın çarelerinin başında çukurda kompost uygulamaları ile sağlanabilir açtığımız çukura atıklarımızın vede ahır gübrelerinin yanında solucanları bu çukura gelmelerini cezbedecek onları üremelerinide sağlıyacak sevdikleri şeyleri bularak beraber sunduğumuz takdirde, solucan gübre tesisimizi bahçemizin bir köşesinde faaliyete sokmuş olacağız.
Aslinda solucan veya soguk kompost olarak adlandirabilicegimiz kompost gerek mikroorganizma gerekse topraga faydali mantarlar acisindan sicak komposta gore daha fazla besin icermekte. Fakat solucan gubresi uretimi ve soguk kompost uretimi oldukca uzun ve pahali bir surec. Piyasalarda satilan bir cok cesit solucan gubresini denedim. Cokta memnun kalmadim. Bunun uzerine kendi mini tesisimi kurdum. Bence soguk kompost turlerindeki tek sorun uretim hizinin yavasligi. Ben solucan gubresi urettigim kutulari yilda bir kez (yaklasik 40 lt/yil), soguk kompost urettigim kutularini (400 lt/yil) ise yilda iki veya uc kez bosaltabiliyorum. Fakat sicak kompost uretimi ise yaklasik 10 hafta civarinda suruyor ve 1 metrekup materyalden 500lt civarinda kompost elde edebiliyorunuz. Ben yer darligi nedeni ile (birazda tembellikten) yanlizca soguk kompost uretiyorum. Ama bunun yaninda tavuk gubresi, deniz yosunu ve balik gubreleride kullaniyorum. Solucan kompost benim icin degerli oldugundan yanlizca tohum ve sebze yetistirmede kullaniyorum. Sonuclarda oldukca iyi.
iyi calismalar
Selahattin Yılmaz
02-09-2009, 08:02
Sn;Selahattin Hoca Solucan gübresi ile ilginerek bu çalışmalarını canı gönülden desteklediğimi bildirerek ,bu çalımalarda geri kalmanı bir türlü anlıyamıyorum, halbuki ben ağaçlar net üye olmadan önce senin bu konularda yazılmış yazılarını okuyordum...
Siteminizde haklısınız, bazı sıkıntılarım var o nedenle sitede aktif yazamıyorum biraz zaman alacak (Bu arada bana eğer telefon bilgilerinizi ulaştırırsanız sizinle görüşmek istiyorum).
Bu arada tabi bende kompost çukurumu ihmal etsemde zaman zaman kontrol ediyorum ve ayrıca bir yandan da olayı büyütmek için yer ve ortamda aramıyor değilim çünki bana gelen ilk nesil solucanlar yavruladılar minik minik torunlarım oldu. Kaldı ki sevgili epsody siz benden yararlanmışsınız ama esas şimdi ben sizlerden daha fazla yararlanıyorum. Birbirlerimizin derltlerine çare olsukça sorunların üstesinden geleceğiz. Üstelik yeni gelen x-29 arkadaşımızda oldukça katkı yapacak gibi görünüyor.
metin yağcıoğlu
02-09-2009, 23:37
Merhaba arkadaslar hepinize kolay gelsin.
yeni baslamıs oldugum solucan kompostundan elde ettigim cayda sıkıntı var.tuz degeri 15000 civarında cıktı. solucanları ağırlıklı olarak karpuz ve domates kabuk ve artıklarıyla besledim.bu kadar yüksek tuz oranı cıkmasının nedeni karpuz ve domatesten mi kaynalanıyor acaba ?
metin yağcıoğlu
03-09-2009, 19:30
Evde deneme olarak bir kapta yaklasık 1000 adet solucanla kompost yapmaktayım. Bu kompostun çayındaki sıkıntıyı yukarıda yazmıştım.Diğer bir sorunum ise elde ettigim topragı 3 gün süre ile kuruttum. Toprak kuruyunca cok sertleşti ,elle bile parçalamak zorlaştı. Acaba çaydaki tuz oranın (15000) yüksek olmasından olabilir mi? Sizin elde ettiğiniz kompost topragı videolardaki gibi tane tane mi? Yakın bir zamanda fotograflarının ekliycem.Kolay gelsin.
Metin Bey,
Compostun sertlesmesi gayet dogal. Ben genellikle elde ettigim kompostu 1-2 gun golgede bir kovada kurutuyorum. Daha sonra elekten gecirerek plastik cuval icinde (azda olsa hava sirkulasyonu olmasi icin) sakliyorum ve mumkun olan en kisa zamanda kullaniyorum. Gecenlerde aynen sizinki gibi kovanin icinde unuttugum kompost o kadar sertlesmistiki rahatlikla misket oynanabilirdi. Kompost ticari olarak uretilirken uretim metoduna gore genellikle en az bir kere elekten gecirilir. Bunun nedeni solucanlari ve kozalari toplamaktir. Bunun icin videolarda gordukleriniz genellikle ince bulguru andiran bir sekildedir.
Sayın arkadaşım Metin yağcıoğlu bu uygulamaların için önce seni tebrik ederim, ben solucanlarla kompostu çukurda yapıyorum .75-100 cm derimliğinde çukur açarak kompost malzemesini vede solucanları cezbedecek çeşitli gıda maddelerini ön hazırlıklı olarak çukurun altına gelecek şekilde malzemeyide üstüne dolduruyorum sonbaharda çukuru kapatıp ilk baharda açıyorum,ilk açtığımda yumuşak olan taflarıda oluyor sert olan taraflarıda oluyor hafif sulandırarak gevşetiyorm daha sonrada ince elekle eliyorum,bitki toprağı hazılıyorum
toprakla karışık olduğundan kuruyunca sertleşiyor, sertleşmesi normal bence, tuzluluk durumunu nasıl tesbit ettin bir yere tahlilemi gönderdin.
Kompost'u kapta yaptığını söylüyorsun toprakmı ilave ettin solucanların yataklarına
metin yağcıoğlu
04-09-2009, 11:25
Sayın arkadaşım Metin yağcıoğlu bu uygulamaların için önce seni tebrik ederim, ben solucanlarla kompostu çukurda yapıyorum .75-100 cm derimliğinde çukur açarak kompost malzemesini vede solucanları cezbedecek çeşitli gıda maddelerini ön hazırlıklı olarak çukurun altına gelecek şekilde malzemeyide üstüne dolduruyorum sonbaharda çukuru kapatıp ilk baharda açıyorum,ilk açtığımda yumuşak olan taflarıda oluyor sert olan taraflarıda oluyor hafif sulandırarak gevşetiyorm daha sonrada ince elekle eliyorum,bitki toprağı hazılıyorum
toprakla karışık olduğundan kuruyunca sertleşiyor, sertleşmesi normal bence, tuzluluk durumunu nasıl tesbit ettin bir yere tahlilemi gönderdin.
Kompost'u kapta yaptığını söylüyorsun toprakmı ilave ettin solucanların yataklarına
Solucanlara yatak olarak gazate kagıtlarını kesip koydum. Kompostun icine toprak koymadım ama bir miktar çiftlik gübresi vardı, üzerine domates ve karpuz atıklarıyla besledim.
Merhaba arkadaşlar. Aranıza yeni katılıyorum. Bende bir solucan severim. Mutfağımdan çıkan sebze ve meyve atıklarını bikaç kutuda bulunan solucanlarımla gübreye çevirmeye çalışıyorum. İlk hasatımı gerçekleştirdim. Çok nemli olduğu için kurumaya bıraktım. Metin arkadaşımızın başına gelen benim başımada geldi. Ama düzenli aralıklarla nemlendirdiğimde bitkiler için ideal bir toprak olarak kalıyor. Elde ettiğim toprağın farkını görebilmek için , torf toprağı ile iki ayrı denek yaptım. İçlerine tere ektim. Bakalım solucan gübresi ne gibi sonuç vericek. Resimleri test sonuçlarını aldıkça ekleyeceğim. Herkese saygılar.
metin yağcıoğlu
04-09-2009, 17:32
şuan yapmakta olduğum solucan kompostundan resimler..
101469
101470
solucanlar Eisenia fetida ya benziyomu ???
Paylaşımın için teşekkürler. Solucanların büyük oranda Eisenia Fetida. Ben solucan tür tespit anahtarını incelemiştim. Ordaki kriterde göre her bir kırmızı boğumların arasının sarı renkli olması gerekmektedir. Senin solucanlarında bu kritere uygun. Kompostun çok ıslak görünüyor. Ayrıca yataklık olarak kullandığın kağıtlarıda daha ince şeritler halinde yapmalısın.
Selahattin Yılmaz
04-09-2009, 19:54
...Ben solucan tür tespit anahtarını incelemiştim. Ordaki kriterde göre her bir kırmızı boğumların arasının sarı renkli olması gerekmektedir...
Sevgili mts, solucanlarda tür tespit anahtarını forumumuza, bizelere ve internet alemine kazandırmaya nedersiniz?
Selahattin Yılmaz
04-09-2009, 19:56
şuan yapmakta olduğum solucan kompostu...
Benim tosunları resimlemek şart oldu :)
metin yağcıoğlu
04-09-2009, 21:39
Benim tosunları resimlemek şart oldu :)
senin tosunlarıda görelim selehattin bey merakla bekliyoruz :))
Solucanlarınız türlerini tespit etmenizde yardımcı olacak bir site linki.
http://www.plantwatch.ca/english/wormwatch/resources/key/index.html
Merhabalar, Kış mevsimi yaklaşıyor. Bahçemdeki solucanları, kış mevsiminde muhafaza etmeliyim. Toprağa çukar kazarak solucanları içine koyacağım, ölmemeleri için ne gibi koruyucu önlemler alabilirim? Kış mevsiminde çukurda solucan yetiştirmiş arkadaşlarımız varsa bana fikir vermelerini rica ediyorum. Saygılarımla.
Merhabalar, Kış mevsimi yaklaşıyor. Bahçemdeki solucanları, kış mevsiminde muhafaza etmeliyim. Toprağa çukar kazarak solucanları içine koyacağım, ölmemeleri için ne gibi koruyucu önlemler alabilirim? Kış mevsiminde çukurda solucan yetiştirmiş arkadaşlarımız varsa bana fikir vermelerini rica ediyorum. Saygılarımla.
Merhaba,
Sizdeki solucanlarin turlerini bilmiyorum bendekiler Eisenia foetida ve bizim buralarda kis oldukca yumusak gectiginden benim solucanlar yanlizca daha az yiyip daha az hareket ediyorlar. Kisin sadece daha az yemek artigi veriyorum (http://www.reln.com.au/canoworms-p-9.html). Siz eger bahcedeki bir cukurda muhafaza etmek istiyorsaniz en onemli sey drenajin iyi olmasi. Yatak malzemesini cukura doldurduktan sonra yemek artiklari, kagit, tam olgunlasmamis bahce kompostu (isi uretmesi icin) ve solucanlari ekledikten sonra cukurun uzerini saman, kompost gibi malzemelerle 10-15 cm kalinliginda ortebilirsiniz. Bu sekilde kar bile yagsa toprak donmayacagindan solucanlara birsey olmayacaktir. Solucanlar icin en onemli sey nemdir. Donmadiklari surece kendilerini her turlu ortama adapte edebilecekledir.Ayrica Kanada veya Amerikada kisin soguk gecen yerlerde solucanlarin muhafaza edildigi kutulari (bunlar en azindan 1/4 metrekup hacminde) cati yalitiminda kullanilan izolasyon malzemelri ile sariyorlar. Fakat bunu yaparken ortama havasiz birakmamaliyiz.
Merhaba,
Sizdeki solucanlarin turlerini bilmiyorum bendekiler Eisenia foetida ve bizim buralarda kis oldukca yumusak gectiginden benim solucanlar yanlizca daha az yiyip daha az hareket ediyorlar. Kisin sadece daha az yemek artigi veriyorum (http://www.reln.com.au/canoworms-p-9.html). Siz eger bahcedeki bir cukurda muhafaza etmek istiyorsaniz en onemli sey drenajin iyi olmasi. Yatak malzemesini cukura doldurduktan sonra yemek artiklari, kagit, tam olgunlasmamis bahce kompostu (isi uretmesi icin) ve solucanlari ekledikten sonra cukurun uzerini saman, kompost gibi malzemelerle 10-15 cm kalinliginda ortebilirsiniz. Bu sekilde kar bile yagsa toprak donmayacagindan solucanlara birsey olmayacaktir. Solucanlar icin en onemli sey nemdir. Donmadiklari surece kendilerini her turlu ortama adapte edebilecekledir.Ayrica Kanada veya Amerikada kisin soguk gecen yerlerde solucanlarin muhafaza edildigi kutulari (bunlar en azindan 1/4 metrekup hacminde) cati yalitiminda kullanilan izolasyon malzemelri ile sariyorlar. Fakat bunu yaparken ortama havasiz birakmamaliyiz.
Merhaba,
Kış ayı yaşadığım yerde çok çetin geçiyor. Toprak üzeri en az 20 cm kar kaplı ve yaklaşık 3 ay gibi bir süre erimiyor. Don olayından korumak içim toprağı derin işmeyi düşünüyorum (1 metre). Malzemeleri koyduktan sonra toprak ile karın temas edeceği noktayı strafor malzemesi ile ayırmayı düşünüyorum. Straforun üstünede saman koyarsam kar soğukluğunu toprağa veremeyecek. Şölede bir sorun yaşanacak. Düzenli aralıklara solucanları beslemek gerektiği için. Toprağı tekrar derin kazıp yemek artıklarını bıraktıktan sonra tekrar kapatmak gerekecek.
metin yağcıoğlu
07-09-2009, 23:27
Merhaba,
sevgili x-29 sen solucanlarını nerden buldun? yurtdısından mı getirtin birde solucanların Eisenia fotida oldugunu nasıl anladın ?
Merhaba,
Ben Avustralya da yasiyorum. Burada bu isler oldukca uzun zamandir yapiliyor. Bende 2-3 senedir evdeki atiklari degerlendirmek amaci ile bu ise basladim. Benim kullandigim solucanlar bu is icin uretilen solucanlar. Toprak solucanlarindan en buyuk farklari yuzeyde yasamalari ve organik artiklarla beslenmeleri. Ayrica toprak solucanlarinda daha fazla artigi kisa surede isleyebiliyorlar. Benim su anda tahmini 7000 - 9000 arasi solucanim var. (Bu rakam tahmini) Yazin haftada yaklasik 3-4 kilo atigi rahatlikla tukebiliyorlar. Burada kullanilan genelde iki tur var birisi red wigglers (Esentia) digeride tiger worms (latince adlarini hatirlayamadim.) Fakat eger bulabilirseniz Night Crawlers turu solucanlar soguga daha dayanikli olan bir tur ve Avrupa'da genellikle bu tur kullaniliyor.
kolay gelsin
Bence alinabilecek tum tedbirleri dusunmussunuz. Ozellile topragi derin islemek cok iyi bir fikir. Cunku yuzeyde herhangibir olumsuzluk olursa solucanlar stabil olan daha alt katmanlara kacarak kendilerini koruyabilirler. Ayrica solucanlarin bazilari kisin yari kis uykusu denilebilecek bir moda geciyorlar, bu yuzden artik eklemeyi daha genis periyotlarla yapabilirsiniz.
Merhaba,
Kış ayı yaşadığım yerde çok çetin geçiyor. Toprak üzeri en az 20 cm kar kaplı ve yaklaşık 3 ay gibi bir süre erimiyor. Don olayından korumak içim toprağı derin işmeyi düşünüyorum (1 metre). Malzemeleri koyduktan sonra toprak ile karın temas edeceği noktayı strafor malzemesi ile ayırmayı düşünüyorum. Straforun üstünede saman koyarsam kar soğukluğunu toprağa veremeyecek. Şölede bir sorun yaşanacak. Düzenli aralıklara solucanları beslemek gerektiği için. Toprağı tekrar derin kazıp yemek artıklarını bıraktıktan sonra tekrar kapatmak gerekecek.
Merhaba,
Ben Avustralya da yasiyorum. Burada bu isler oldukca uzun zamandir yapiliyor. Bende 2-3 senedir evdeki atiklari degerlendirmek amaci ile bu ise basladim. Benim kullandigim solucanlar bu is icin uretilen solucanlar. Toprak solucanlarindan en buyuk farklari yuzeyde yasamalari ve organik artiklarla beslenmeleri. Ayrica toprak solucanlarinda daha fazla artigi kisa surede isleyebiliyorlar. Benim su anda tahmini 7000 - 9000 arasi solucanim var. (Bu rakam tahmini) Yazin haftada yaklasik 3-4 kilo atigi rahatlikla tukebiliyorlar. Burada kullanilan genelde iki tur var birisi red wigglers (Esentia) digeride tiger worms (latince adlarini hatirlayamadim.) Fakat eger bulabilirseniz Night Crawlers turu solucanlar soguga daha dayanikli olan bir tur ve Avrupa'da genellikle bu tur kullaniliyor.
kolay gelsin
Solucanlar üzerinde denemeler yaparken şöyle bir soru aklıma geldi. Örneğin 10 000 tane solucanımız olsa haftada 4 kilo atık rahatlıkla yiyebilirler. Bu kompost toprağını nezaman kullanıma almalıyız. Kaç kilo daha yemek yedirdikten sonra ya da kaç defa daha besledikten sonra toprağı hasat yapıp, bitkilerde kullanmak gerekir. Ya da en az 1 ay solucanlar toprağı işlemeli diye bir durum söz konusu mu? Tecrübeli arkadaşlardan bu konuda deneyimlerini rica ediyorum.
metin yağcıoğlu
08-09-2009, 12:01
Merhaba,
Ben Avustralya da yasiyorum. Burada bu isler oldukca uzun zamandir yapiliyor. Bende 2-3 senedir evdeki atiklari degerlendirmek amaci ile bu ise basladim. Benim kullandigim solucanlar bu is icin uretilen solucanlar. Toprak solucanlarindan en buyuk farklari yuzeyde yasamalari ve organik artiklarla beslenmeleri. Ayrica toprak solucanlarinda daha fazla artigi kisa surede isleyebiliyorlar. Benim su anda tahmini 7000 - 9000 arasi solucanim var. (Bu rakam tahmini) Yazin haftada yaklasik 3-4 kilo atigi rahatlikla tukebiliyorlar. Burada kullanilan genelde iki tur var birisi red wigglers (Esentia) digeride tiger worms (latince adlarini hatirlayamadim.) Fakat eger bulabilirseniz Night Crawlers turu solucanlar soguga daha dayanikli olan bir tur ve Avrupa'da genellikle bu tur kullaniliyor.
kolay gelsin
merhaba x-29 avustralyada bu işi yapan ciddi firmalar varmı? gezip görmek istesek bize yardımcı olurlar mı?(web adreslerini verebilirmisin) Yurt dısından hiç solucan getirttiren oldumu acaba gümrükten geçmede bir problem yasanıyormu?Bendeki solucanların resimlerini eklemistim Eisenia foetidaya benziyormu? sende solucanların fotolarını eklermisin
Merhaba,
Litareturde bir solucan genelde 2 gram agirliginda kabul edilir. Soylendigine gore ideal sartlarda bir solucan 24 saatte kendi agirligi kadar besin tuketir. Fakat ben bu rakama hic ulasamadim. Cunku ayni zamanda yatak malzemesinide tuketiyorlar.
Kompostun hasat asamasina gelince. Ticari olarak bu islem yapilirken uretim cesidine gore degisiyor. Ben daha kaliteli urun almak icin yilda bir kez kutulari bosaltiyorum. Cunku solucanlar kendi atiklarini tekrar tekrar isleyebiliyorlar. Buda kompostun kalitesini arttiriyor. Ama bahcede toprak solucanlari kullanarak bu isi yapiyor iseniz cukuru kapattiktan sonra yaklasik kompostun tamamlanmasi 15-20 hafta civarinda suruyor. Ben bu yontemle bahcede su anda uretim yapiyorum. Bunun icin ozel uretilmis olan bu varili kullaniyorum http://www.tumbleweed.com.au/pages/default2.htm. Gecen hafta varili kaldirdigimda kompost nerdeyse tamamlanma asamasina gelmisti. Sanirim birkac hafta icerisinde tamamlanmis olacak. O zaman resimlere birlikte islemi anlatan bir mesaj atacagim.
Solucanlar üzerinde denemeler yaparken şöyle bir soru aklıma geldi. Örneğin 10 000 tane solucanımız olsa haftada 4 kilo atık rahatlıkla yiyebilirler. Bu kompost toprağını nezaman kullanıma almalıyız. Kaç kilo daha yemek yedirdikten sonra ya da kaç defa daha besledikten sonra toprağı hasat yapıp, bitkilerde kullanmak gerekir. Ya da en az 1 ay solucanlar toprağı işlemeli diye bir durum söz konusu mu? Tecrübeli arkadaşlardan bu konuda deneyimlerini rica ediyorum.
Evet burada bu isle ugrasan epey bir firma var. Bazilari
http://www.wormsdownunder.com.au/
http://www.kookaburrawormfarms.com.au/
http://www.thewormman.com/jvs/jvfarms.htm
http://www.kizanworms.com/
http://www.impactworm.com.au/
evlerde veya amator olarak kullanilan kutular
http://www.reln.com.au/composting-c-3.html (ben yuvarlak ve dikdorgen olandan kullaniyorum)
http://www.tumbleweed.com.au/pages/default3.htm
http://www.ceres.org.au/node/116 (benim favorim, fakat hizli uretim icin cok fazla solucana gereksinim var.)
Resimler icin 17 numarali mesaja bakabilirsiniz.
Kolay Gelsin
kolay gelsin
Sayın mts arkadaş bu başlıktaki paylaşımların için seni tebrik ederim,arkadaşım solucanlar kendilerini hertürlü şartlara adapte ederek yaşamlarını sürdürebilirler, ama bizim içinde onların yaşamlarına getireceğimiz kolaylıklar gene bize dönecektir.
Solucanları bahçemizde açacağımız çukurda, onların barınmalarını sağlayarak bakımlarından azami verimi sağlamış olacağız.
Çukurumuz bahçemizin su tutmayan drenajı iyi olan bir toprak yapısında olması,solucanlarımızın çukurun dışına çıkmalarını önliyecektir çukurumuza gübreyi oluşturacak atıkların içine at gübresi ekliyerek kış için gerekli sıcaklığı sağlama yapacaktır bundan başka onların beslenmelerini sağlarken üremelerini oluşturacak gerekli malzemenin bulundukları ortama ilave etmemiz halinde populasyonlarının artmasınıda sağlamış olacağız.
Arkadaşlar solucanlarımızı korumak için kullanacağımız malzemeler doğal malzemelerden seçerek solucanların yaşamlarına yabancı olan malzemeleri kullanmayalım
Merhaba arkadaşlar,
3 aydır bir kutuda kompost yapmıştım. Solucanları hafta da bir meyve ve sebze kabukları ile besledim. Herşey yolundaydı. Toprak tam istenilen degerlerdi gibi görünüyordu. Sonunda toprağı hasat ettim. Çok heyecanlı bi şekilde marketten satın aldığım torf toprağı ile solucanlarımın ürettiği toprağı yarıştırdım. Sonucu hemen almak için topraklara tere ektim ve beklemeye başladım. Aradan 3 gün geçti. Sonuç karşısında şok oldum. Solucan gübresi çuvallamıştı. Torf toprağında ki terelerin boyu 2cm geçmesine rağmen solucan toprağında hiç bir tere çıkmadı. Lütfen resimlere bakın.
Böyle olumsuz bir sonuç alacağımı hiç tahmin etmemiştim. Hatanın nereden kaynaklandığını bilmiyorum? Sevgili arkadaşlar bana bir akıl verin. Neden böyle oldu?
TORF TOPRAĞI
http://img262.imageshack.us/img262/1391/dsc00279f.jpg
SOLUCAN GÜBRESİ
http://img190.imageshack.us/img190/2865/dsc00278kp.jpg
tere tohumlarının , çımlenıp gelişebilmesi için tohum bırakıldıktan sonra uzerı en fazla 1.5 cm lık toprak ıle kapatılır..bunun fazlası tohumu cımlendırmez..torf dedıgınız madde , gübreye göre daha hafıfı ve ayrısıktır..ıcersınde tohumların kpolayca cımlenmesı ve boy atması normaldır..zaten nor mal toprak ıcınde tere tohumunun cımlenıp cıkısı 2 hafta surebılır sartlara göre...ve kıyaslama yaparken torf ıle gübrelerı karsılastırmayın..cunku torf sadece dolgu maddesır..içersınde organık her hangı bır madde bulunmaz.
Merhaba,
Wega nin yazdiklari dogru (Yanlizca 1.5 cm bana oldukca derin geldi. Benim bildigim tohumun capinin yaklasik 2 kati derinlikte toprak ile ortmek yeterlidir **** tohumlari topragin uzerine attiktan sonra hafifce topraga bastirip uzerlerinin ince bir tabaka vermiculitle/perlit ile kapatmak yeterlidir.). Tohumlarin cimlenmesi yaklasik 10-15 gun alabilir. Fakat solucan gubresinin cimlenme uzerinde olumsuz bir etkisi oldugunu sanmiyorum. Ben tohum cimlendirmek icin 1/3 oranlarinda solucan gubresi, hindistan cevizi kabugu tozu (coco peat) veya turba (peat) ve vermiculit kullaniyorum. solucan gubresi ile tohumlar oldukca guclu gelisiyor ve nerdeyse hicbir mineral eksikligi gostermiyorlar. Fakat solucan gubresinin %30-%40 fazlasi bitki gelisimini olumsuz etkiliyor. Bununla ilgili bircok ornek mevcut. Ayrica tohumlari, eger bulabilirseniz deniz yosununda elde edilen sivi gubreleri seyrelterek sulayabilirsiniz.
Kolay Gelsin
Merhaba arkadaşlar,
3 aydır bir kutuda kompost yapmıştım. Solucanları hafta da bir meyve ve sebze kabukları ile besledim. Herşey yolundaydı. Toprak tam istenilen degerlerdi gibi görünüyordu. Sonunda toprağı hasat ettim. Çok heyecanlı bi şekilde marketten satın aldığım torf toprağı ile solucanlarımın ürettiği toprağı yarıştırdım. Sonucu hemen almak için topraklara tere ektim ve beklemeye başladım. Aradan 3 gün geçti. Sonuç karşısında şok oldum. Solucan gübresi çuvallamıştı. Torf toprağında ki terelerin boyu 2cm geçmesine rağmen solucan toprağında hiç bir tere çıkmadı. Lütfen resimlere bakın.
Böyle olumsuz bir sonuç alacağımı hiç tahmin etmemiştim. Hatanın nereden kaynaklandığını bilmiyorum? Sevgili arkadaşlar bana bir akıl verin. Neden böyle oldu?
TORF TOPRAĞI
http://img262.imageshack.us/img262/1391/dsc00279f.jpg
SOLUCAN GÜBRESİ
http://img190.imageshack.us/img190/2865/dsc00278kp.jpg
Arkadaşlar konu başlğıma aktif veya pasif katılımlarla ilgi duyan üye arkadaşlara minnet ve şükranlarımı sunarım
Herkesin bayramını en içten dileklerimle kutlarım. Yüce Rabbimiz bizleri nice ramazanlara ulaştırsın.
Solucan gübresine tere dikmiştim. Aradan 2 hafta geçmesine rağmen hiçbir tohum çimlenmesi gözlemlenmedi. Ben %100 solucan gübresi kullanmıştım. Hatam bu olsa gerek. Gübrem asitlenmiş ve bitkinin çıkmaması için elinden geleni yapıyormuş gibi geldi bana. Şimdi yeniden komposta başladım. Bu denememde arkadaşlarımın dediği gibi daha az solucan gübresi kullanarak tere dikeceiğim. Sonuçları yine eklerim inşallah.
arkadaslar, daha fazla kirmizi kompost solucani bulmak icin ne yapmaliyim...ucret karsiliginda da satin alabilirim...bigilendirirseniz sevinirim..ben bu ise taktim kafayi
Arkadaşlar bu mesajımda sizlere konu başlığımın içeriğinin kapsadığı oluşumlara değinmek istiyorum.
Bazı arkadaşların solucan gübre arayışları, kırmızı solucan temin ederek bu gübreye ulaşmak düşüncelerine katılıyorum, fakat benim bu konu içinde anlatmak istediğim, gübreyi oluştururken işletme amaçlı değil bahçemizin toprağını daha organik gübreyi sağlarken pratik olarak kendi imkanlarımızla bu gübreyi sağlamaktır.
Ben bu gübrenin içeriğindeki özellikleri " kompost hazırlama " başlığında'ki mesajlarımı okursanız kendi tekniğim diye lanse ederek açıklamalarda bulunarak çukurda kompost uygulamaları içinden adeta keşif te bolunmuş inancı, bahçemde yetiştirdiğim ürünlerde görüyordum.
Sanalda bahçemi gezen arkadaşlar bunu fark etmişlerdir.
Arkadaşlar ben kompost gerçeğini fark ettikten sonra bütün gübrelerin kompostlaştırarak toprak ve bitkiler için daha yarayışlı bir oluşum içine girmesi ile toprak tarafından kabul görmüş besin özeliği ile bitkiler tarafından organik özelliği üstünlük göstermesiyle, ben bu kompostun topraktaki solucanlara sunarak işlenmesi ile topraklar ve bitkiler için en değerli besini sağlanmasıydı.
Şimdi size topraklarımızdaki solucan populasyonlarını arttırarak, bu işi dışardan solucan aramadan bitki yetiştireceğimiz toprak parçalarına gübre ve organik atıklardan oluşan kompostlarımızı çukur veya kanal şeklinde açarak hasat sonunda doldurarak yeni ekim ve dikim zamanına kadar toprak solucanlarına sunarak "solucanlara kompost" olşumunu başlatmalılar.
Başlığımızın anlamına uygun oluşum bence bu olmalı, çünkü ben bu anlayışla solucanlarla kompost yaparak solucan gübresinin sihirini yakalamaya çalışıyorum.
emelyavuz
07-10-2009, 16:08
Merhabalar, forumunuzu uzun zamandır takip ediyorum ancak üye olmak için yeni fırsat bulabildim. Benim sizden burada öğrenmek istediğim konu şu ;
Solucan gübresi için çürümüş materyaller ile solucanlar besleniyor ancak halen solucanlar toprak içindeler. Sn. Epsody'nin eklediği fotoğrafta tesisde kutu paneller içinde toprak içinde yetiştirme yapılıyor. Benim burada anlayamadığım gübrenin kullanım zamanı geldiğinde veya satışı yapılacağı zaman içinden solucanlar ayrılıp toprak nasıl alınıyor ? İçerisinden solucanların yok edilme işlemi nasıl ?
Bu konuda bana bilgi verebilirseniz çok mutlu olurum. Bu forumda yorum yapan herkese emekleri için teşekkür ederim. saygılarımla.
Merhaba,
Bunun icin birkac yontem uygulaniyor. Eger uretim yerden yuksekte bu is icin imal edilmis yataklarda yapiliyorsa, yataklarin alt kismini olusturan elekler sallanarak gubre alt kisimda toplanir.
Ikinci metot ise yerdeki yataklarda yapilan imalatta kullaniliyor. Yataklardaki gubre hasat edilmek istendiginde solucanlara sadece yataklarin kenarlarinda besin verilmeye baslaniyor. bir sure sonra hemen hemen tum solucanlar kenarda toplandigi icin ortaki kisim aliniyor (az da olsa bir kisim solucan bu kisimda kaliyor ama cokta onemsenmiyor.)
Ucuncu metot ise 28 gun metodunda uygulaniyor. Belirli bir miktar solucan, yatak malzemesi ve besinler bir kaba konularak 28 gun bekletiliyor. Solucanlar bu zaman icerisinde hem besinleri gubreye donusturuyor hemde uremeye basliyorlar. urettikleri kozalarinda 28 gun icerisinde bir cogu aciliyor. Daha sonra bu kap bir elek sistemine bosaltiliyor. Once icindeki solucanlar, daha sonra kozalar ve en sonda gubre ayriliyor.
Ozetle su anda kullanilan hasat metotlari bunlar.
Merhabalar, forumunuzu uzun zamandır takip ediyorum ancak üye olmak için yeni fırsat bulabildim. Benim sizden burada öğrenmek istediğim konu şu ;
Solucan gübresi için çürümüş materyaller ile solucanlar besleniyor ancak halen solucanlar toprak içindeler. Sn. Epsody'nin eklediği fotoğrafta tesisde kutu paneller içinde toprak içinde yetiştirme yapılıyor. Benim burada anlayamadığım gübrenin kullanım zamanı geldiğinde veya satışı yapılacağı zaman içinden solucanlar ayrılıp toprak nasıl alınıyor ? İçerisinden solucanların yok edilme işlemi nasıl ?
Bu konuda bana bilgi verebilirseniz çok mutlu olurum. Bu forumda yorum yapan herkese emekleri için teşekkür ederim. saygılarımla.
emelyavuz
09-10-2009, 12:02
Sn. X-29, vermiş olduğunuz ayrıntılı bilgi için teşekkür ederim.
x-29 katılmlarınla bu başlığa gösterdiğin ilginden dolayı sana müteşşekkirim, sağolasın.
[Alıntı]
Vermikompost İşleminde Kullanılan Solucan Türleri
Vermikültür endüstrisi faaliyetlerinde kullanılan ve aerobik kompost veya sığır gübresi yığınlarında sıklıkla rastlanan kompost diğer adıyla gübre solucanı türleri şunlardır:
Eisenia fetida (tiger worm),
Eisenia andrei (red tiger worm),
Dendrobaena veneta,
Lumbricus rubellus (red worm),
Perionyx excavatus (Indian blue worm),
Eudrilus eugeniae (African nightcrawler),
Fletcherodrilus spp,
Heteroporodrilus spp,
Pheretima excavatus.
E. fetida, E. andrei, D. veneta türleri ılıman iklim kuşağındaki bölgelere iyi adapte olurken, L. rubellus and P. excavatus sıcak tropik iklim alanlarında daha fazla görülür. Bu beş tür, organik atık/artıkları indirgemek için yapılan vermikompost çalışmalarında en iyi sonuçları veren türlerdir (Edwards and Bohlen, 1996).
Yukarıda sayılan türler içinde, ticari amaçla kurulan vermikültür/ vermikompost işletmelerinde en fazla tercih edilen tür Eisenia spp ve ikinci olarak da Lumbricus rubellus’tur (Dickerson, 2004) .
Eisenia spp’nin en fazla tercih edilen tür olmasında rol oynayan çok sayıda sebep mevcuttur. Bunlar:
1) bu tür diğer türlerden daha hızlı besin tüketir ve daha yüksek üreme ve populasyon artış oranlarına sahiptir,
2) yeterli besin içeriğine sahip çevrelerde yaşama, mevcut besini tüketme ve çoğalma kapasitesi yüksektir,
3) çok farklı ilklim ve çevre koşullarına uyum sağlayabilir,
4) uygun çevre koşulları ve kolay ulaşılan yeterli miktarda besin kaynağı mevcut ise populasyon artışı çok hızlı olur (Edwards and Bohlen, 1996).
Bu sebeplerden dolayı Eisenia spp, özellikle ılıman iklim kuşağındaki coğrafyalarda olmak üzere tüm dünyada ticari veya ticari özellikte olmayan vermikompost işletmelerinde en fazla tercih edilen ve en fazla kültürü yapılan solucan türüdür.
Vermikompost İşleminde Kullanılan Organik Artık ve Atık Çeşitleri
Vermikompost işlemi, ulusların şehirleşme ve endüstrileşme seviyesiyle beraber büyüyen bir çevre sorunu olan “evsel ve endüstriyel artık/atık” sorununa “sürdürülebilir” bir yöntem olarak 1970’li yıllarda başlayan ve her geçen gün artan bir ilgi görmektedir. Vermikompost yöntemi ile vermikompost ürünü elde etmede kullanılan organik çöp çeşidi çok fazladır. Bu organik artık/atık çeşidi grubunda kanalizasyon içeriği, kirli su atıklarındaki katı çöpler (Neuhauser et al., 1988), bira, mantar ve kağıt endüstrisi (Butt, 1993; Edwards, 1988a) gibi çeşitli endüstriyel işletme artık/atıkları, süpermarket ve restorant artıkları (Edwards et al.,1985), işlenmiş patates artıkları, tavuk, domuz, büyükbaş, koyun, keçi, at ve tavşan yetiştiriciliğinde (Edwards, 1988b) ortaya çıkan hayvansal artıklar, bahçecilikte ortaya çıkan ölü bitki ve çim artıkları yer almaktadır. Son yıllarda bu alanda yürütülen çalışmalar, Amerika’da kanalizasyon atıklarının stabilizasyonu (Neuhauser et al.,1988) ve İngiltere’de hayvan, sebze ve endüstriyel atıkların işlenmesi konularında yoğunlaşmıştır.
Vermikompost İşleminde Uygulanan Yöntemler
Vermikompost faaliyetlerinde, farklı organik çöpler farklı işlemlerden geçirilerek işlenir (Edwards and Burrows, 1988).
Domuz ve büyük baş hayvan gübresi samanla karıştırılarak veya üre düzeyini azaltmak için sıvı kısımdan ayrılarak kullanılabilir. Domuz gübresi toplandıktan en az 2 hafta sonra sığır gübresi ise 3-4 gün sonra solucanlara besin olarak sunulabilir. Ördek, hindi ve tavuk gübreleri yüksek seviyede amonyak içerdikleri ve amonyak solucanlar üzerindeki zehir etkisi yaptığıiçin, bu değer 0.5 mg/g seviyesine düşene dek, bu dışkı artıkları samanla karıştırılmış dahi olsa solucanlar bu gübre yığınlarına bırakılmamalıdır. Öte yandan endüstriyel atık/atıklar; kağıt ve bira sanayi artıkları, işlenmiş patates, restorant ve bahçe artıkları vermistabilizasyon sürecinde solucanlar tarafından kolaylıkla kabul görürler (Edwards, 1998).
Vermiteknoloji alanında uygulanan yöntemler; basit açık alan yığın sıralarından (windrow), kompleks kapalı sistem (continuous) reaktörlere kadar uzanan geniş bir çeşitliliğe sahiptir (Price, 1987). Toprak üzerinde açık sıra-yığınlar şeklinde yapılan sıra metodunda süreç çok dikkatli takip edilmelidir. Solucan üretiminin, 50 cm’lik derinliğe sahip yataklarda, organik artık/atıkların düzenli aralıklarla ve ince katmanlar şeklinde yapıldığı sistemler fazla işçilik gerektirmez ve uygulaması kolaydır. Soğuk iklimlerde bu sistemin bir örtüyle dış ortamdan izole edilmesi gerekir. Kasa, sandık/ kutu şeklindeki basit kaplardaki (batch) üretim kullanışlıdır ve bu sisteme istenildiğinde besin ilavesi ve artık dışarı atımı otomatik yapan sistemler de monte edilebilir. Hem solucan hem de kompost (kest) üretimini maksimize etme amaçlı yeni tasarımlar geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Vermiteknoloji alanındaki teknik gelişim, ileri teknoloji ile insan gücü gereksinimini azaltarak minimum zamanda maksimum solucan biokütle üretimini ve maksimum miktarda organik artık veya atıkları işlemeyi sağlamayı hedeflemektedir (Edwards, 1998).
Vermiteknoloji alanındaki yöntemler genel olarak üç kategoriye ayrılabilir. Kurması kolay ve teknolojisi basit olanlar, teknolojisi ve fiyatı yüksek olan sistemlerden daha fazla iş gücü gerektirir ve bu gruptaki yöntemlerin vermikompost üretiminde verim düzeyleri ikinci gruptakilere göre daha düşüktür. Çünkü ikinci gruptaki teknolojiler çöpü çok hızlı işler. Bu sebeple, bir vermikültür işletmesinde veya çalışmasında hangi seviyede teknolojinin kullanılacağı alan büyüklüğüne, iş gücü kaynaklarına ve işlenecek artık veya atık tipine göre belirlenir (Edwards, 1998).
Bu alanda uygulanan yöntemler şöyle sınıflandırılabilir:
1) Düşük maliyetli zemin yataklar veya sıralar (Low-Cost Floor Beds or Windrows): Açık alan sıra yığınları (windrow) veya basit duvarlarla çevrili yataklar (floor beds) vermikomposting alanında kullanılan en basit yöntemlerdir. Bu yatakların büyüklükleri konusunda kısıtlama yoktur, fakat enine uzunluğun 2,4 m’yi geçmemesi, yığının tamamının işlenmesini kolaylaştırır. Yığının uzunluğu çok daha az öneme sahiptir ve tamamen kullanım alanına bağlı olarak belirlenebilir. Vermikompost karışımı doğrudan toprak üzerinde olabilir ve sızma sebebiyle toprağın suya doyması diye bir durum olmaz. Bu metodun uygulamasında yeterli su ilavesi ve fazla suyun serbest şekilde yığını terk etmesi sağlanmalıdır. Bu zemin yataklar/ sıralar organik maddeyi diğer yöntemlere göre daha yavaş; 6-12 ayda işler. Bu süre içinde buharlaşma ve sızıntı sebebiyle bitki besin kayıpları olabilir (Edwards, 1998).
2) Hareketli besleme-kapaklı yataklar (Gantry-Fed Beds): Vermikomposting alanında işlem etkinliğini arttırmak için, yatak derinliğinin en fazla 1 metre olması ve yiyecek katmanlarının 1-2 cm olarak sıkça ilave edilmesi önemlidir. Bu amaç yatak kenarları üzerinde yükselen hareketli bir kapak kullanımı ile gerçekleştirilebilir. Az, ama sık besin ilavesi çöp işleme etkinliğini en yüksek seviyeye çıkarır, kompostlaşma sürecinde ısı üretiminin en alt seviyede kalmasını ve solucanların devamlı olarak en taze besinle yüzeye yakın beslenmelerini temin eder (Edwards, 1998).
3) Konteynır veya kutular (Containers or Box Systems): Edwards (1988a) büyük veya küçük kutu/ kaplar içinde gerçekleştirilen yığın (batch) vermikomposting metodunda çok fazla iş gücü gerektiği için bu malzemelerin, ilave birimlerle geliştirilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Bu yöntem daha çok küçük çaplı ev ve yemekhane gibi mekanlar için uygundur.
4) Yükseltilmiş hareketli-besleme kapaklı yataklar (Raised Gantry-Fed Beds): Solucan faaliyeti genelde üst 10-15 cm’lik organik çöp tabakasında gerçekleştiği için zamanla ilave edilen besin tabakaları içeriyi doldurur, bunların boşaltılması gerekir. Çöplerin işlenme etkinlik ve hızını arttırmak için, yatak malzemesine ayak ekleyerek yükseltmek ve böylece ürünü alttan almak mümkün olur. Yatak, delikli bir alt kısma sahipse, buradan kest alttaki hareketli (çekmece) bölüme dökülerek toplanabilir. Karışım materyali yaylı bir üst kapaktan günlük olarak ince tabakalar halinde ilave edilip, işlenen besin alttan toplanırsa bu şekilde yatak içindeki solucanlar rahatsız edilmeden sistem sürekli kullanılabilir. Bu sisteme, tamamen mekanize “besin ilave” ve “vermikompost toplama” parçaları takılabilir. Böylesi otomatik devamlı-işleyen reaktörler (automated continous- processing reactor) 2 yıl boyunca problem yaşamadan ve etkili bir şekilde kullanılabilir (Price and Phillips, 1990; Edwards, 1995).
Vermikest Özellikleri
Solucanın sindirim sistemindeki özel mikrofloranın, organik maddenin hızlı bir şekilde humusa benzer son döküntü materyali olan vermikesti oluşturmada bilhassa sorumlu olduğu ifade edilmiştir. Bu dışkı materyali; granülümsü ama homojen, kokusuz ve mikrobiyolojik açıdan solucanın beslendiği materyalden daha aktiftir (Doube and Brown, 1998). Daha da önemlisi, solucan dışkısı içindeki önemli bitki besin elementlerinin suda çözünürlükleri, solucanın besin olarak içine aldığı materyalin çözünürlüğünden daha fazladır ve düşük hızla bu besinleri ortama bıraktıkları için daha uzun süre bitkiyi besleyebilirler (Buchanan et al., 1988). Bu kestler, sahip oldukları çok küçük organik kalıntıları ve mikroorganizmaları bulundukları topraklara veya organik maddelere bulaştırırlar. Daha sonra, kest içindeki bu mikroorganizmalar toprakta temas ettikleri; bulaştıkları organik maddenin ayrışma hızını arttırır ve bulundukları organik maddenin solucan tarafından sindirilmesini kolaylaştırırlar. Bu kestlerin bitki büyüme düzenleyicileri gibi biyolojik bakımdan aktif maddeler içerdikleri de bildirilmiştir (Edwards and Bohlen, 1996).
Vermikompost son ürünü olan solucan dışkısı (vermikest) içindeki bitki besin elementleri, bitkiye yarayışlılık ve konsantrasyon değeri açısından ticari saksı karışımlarından ve geleneksel metotlarla (termofilik kompost) üretilen kompost ürünlerinden daha üstün özelliklere sahiptir. Oksijenli parçalanmadan sonra solucanın sıvı formda aldığı besinler sindirim sisteminde daha ileri seviyede parçalandığı için; vermikest bitkiye yarayışlı (ileri parçalanma gerekmeden bitkinin alabildiği formda) besin elementleri açısından zengindir (Buchanan et al.,1988).
Örneğin; vermikest zengin 10-15 cm lik üst topraktan 5 kat daha fazla mineral N, 7 kat alınabilir potasyum, 3 kat fazla kalsiyum içerir (Barley,1961). Vermikompostun içindeki bitki besin elementlerinin %97’si özellikle N, P ve K bitki tarafından büyüme sırasında doğrudan alınabilir formdadır (Barley, 1961). Vermikestin içindeki bitkiye yarayışlı bazı besin elementleri konsantrasyonu, termofilik kompost ile elde edilen ürünlerin içerdiği konsantrasyon seviyelerinden daha yüksektir. 1970’li yıllarda vermikompost çalışmalarına İngiltere’de başlamış olan Prof. Clive Edwards şöyle diyor:
“Vermikest piyasada bulunan tüm organik gübreler içinde en üstünüdür. Vermikestin mikrobiyal aktivite seviyesi topraktan 10 ila 20 kat daha fazladır. Bu yüksek mikrobiyal çeşitlilik, bitki gelişimini teşvik eden kimyasalların (hormon ve diğer bileşikler) ve zararlı bitki patojenlerinin gelişimini baskılayan enzim ve çeşitli bileşiklerin üretilmesini sağlar” (Logsdon, 1994).
Vermikestin içerdiği, solucan mukusu ile çevrelenmiş besin elementleri yavaş salınır ve bitki tarafından hemen kullanılabilecek formdadır. Bu besinler yavaş çözündüğü için sızıntı sonucu besin elementlerinin kaybı söz konusu olmaz. Ayrıca vermikestin gözenekli, yüksek havalanma ve su tutma kapasitesi bu maddeyi mükemmel bir toprak “düzenleyicisi” yapmaktadır. Bu özelliklere ilaveten bu materyal bitki köklerini aşırı sıcaklıklardan korur, erozyonu ve yabancı ot gelişimini azaltır. Vermikest kokusuzdur, insan sağlığına zarar verebilecek patojenler veya kimyasal madde içermez ve %100 tekrar kullanılabilir maddeler içermektedir. Vermikest sera ve saksı topragı olarak hayal edilebilecek en mükemmel karışım materyalidir. Hem bahçe hem de tarla bitkilerinde söz konusu pozitif etkiler gözlenmiştir. En hassas bitkilerde dahi yanma etkisi görülmez ve tüm besin elementleri suda çözünebilir özelliktedir. Malç olarak kullanıldığında sulama ile besin elementleri doğrudan bitki köküne ulaşır (Anonymous, 1992).
Çoğu zenginleştirici saksı karışım materyaleri 2-3 gün içinde besinlerini kaybederler. Vermikest ise saksı içinde besin kaynağı olarak fonksiyonunu söz konusu materyalerden 6 kat daha uzun süre muhafaza ederler. Bu sebeple, aynı miktar saksı toprağı için diğer karışımlardan 5 kat daha az miktarda vermikest yeterli olacaktır. Ayrıca, vermikest diğer ticari saksı karışımlarından daha ucuzdur ve daha iyi sonuç verir. Vermikest ağırlığının 2-3 katı suyu tutabildiği için daha az sulama masrafı söz konusudur. Bitki köklerini kimyasal gübreler gibi yakmazlar (Anonymous, 1992).
Vermikompost Ürünlerinin Bitki Besleme Amaçlı Kullanımı
Vermikestin bitki besleme etkisi ilk kez Fosgate ve Babb (1972) tarafından rapor edilmiştir. Araştırmacılar, sığır gübresinden elde edilen kestin “özel sera çiçek karışımına” eş değer seviyede bitki büyümesini teşvik ettiğini ifade etmişlerdir. Handreck (1986), vermikestin bitkilerin ihtiyaç duyduğu -çoğu iz- element ihtiyacını karşılayabileceğini fakat çoğu kestin bitkilerin tüm N ihtiyacını karşılayamayacağını ifade ederken; Edwards (Edwards et al.,1985), çoğu organik artık/atıklarda yeterli seviyede besin olduğu ve vermikompost sürecinde çok az N kaybı olduğu görüşünü savunmaktadır. Edwards ve Burrows (1988), vermikestin peat, çam kabuğu ve değişik ticari (Kettering loam, Levington kompostu gibi) karışımların, değişik oranlarda çeşitli sebze, meyve ve soğanlı süs bitkilerinin yetiştirilmesinde kullanıldığı çok geniş bir çalışmada, kestin bariz şekilde bitki çimlenme hızını ve bitki büyümesini arttırdığını rapor etmişlerdir. Edwards ve ekibinin bir çalışmasında, bezelye, marul, buğday, lahana, domates ve turp bitkileri önce hayvansal atıklardan elde edilmiş vermikest içeren küçük saksılarda çimlendirilmiş ve daha sonra şaşırtma yapılmıştır. Bu çalışma süs bitkileriyle de aynı şekilde tekrar edilmiştir. Her iki çalışmada da çimlenme hızının ve fide büyümesinin kest içeren karışımlarda, ticari saksı karışımı içeren saksılara göre daha iyi gerçekleştiği ifade edilmiştir. Organik artık ve atıklardan elde edilen değişik kest çeşitlerinin soğanlı süs bitkilerinde kullanıldığı çalışmalarda, özellikle krizantem, salviya, petunya bitkilerinin çok daha erken dönemde çiçek açtıkları görülmüş ve bu etkinin kestin içindeki mikrobiyal aktivite sonucu oluşan kimyasalların hormonal etkileri olabileceği ifade edilmiştir (Edwards, 1988a,b). Ticari bir bitki karışımına sadece %5 oranında hayvan atıklarında elde edilmiş kest ilave edilmesinin bitki büyümesinde bariz bir iyileşmeye sebep olduğu ve bu etkinin sadece besin içeriğinden kaynaklanmadığı öngörülmüştür. Diğer bir çalışmada lahana bitkisi domuz gübresinden elde edilen kest içinde çimlendirilmiş ve araziye nakledilmiştir. Hasat zamanına kadar kest karışımında büyüyen bitkilerin büyüme ve olgunlaşma değerlerinin diğer karışımlardaki bitkilerin değerlerinden çok daha iyi olduğu rapor edilmiştir (Edwards and Burrows, 1988).
Edwards ve ekibi, solucan sindirim sistemindeki mukusun mikrobiyal populasyonlar için optimum bir ortam oluşturarak vermikestin mikrobiyal çeşitlilik ve populasyon miktarlarını arttırdığını ifade etmiştir. Vermikest granülleri içinde korunan zengin mikrobiyal çeşitlilik, bitki büyümesini teşvik eden çok miktarda kimyasalın (bitki büyüme hormonları) üretildiği yerdir. Bu büyüme hormonları da vermikompost sürecinde oluşan hümik bileşiklere yapışmakta ve bitki ihtiyaç duyduğunda suda çözünürlükleri yüksek olan bu kimyasalları kolaylıkla alabilmektedir.
Günümüze kadar çok sayıda farklı bitki türüyle gerçekleştirilen çalışmalar; üstün özelliklere sahip kestlerin diğer peat veya farklı ticari bitki ortamları ile karıştırılmasıyla çok kaliteli bitki büyüme ortamlarının elde edilebildiğini göstermiştir.
Vermikompost Ürünlerinin Bitki Hastalıklarını Kontrol Amaçlı Kullanımı
Edwards ve ekibi vermikestin, çimlenme öncesinde, sırasında ve sonrasında sebep oldukları enfeksiyonlar sebebiyle büyük ekonomik kayıplardan sorumlu toprak kökenli bitki hastalıklarını baskılama kapasitesini araştırdıkları saksı denemelerinde, kestin Rhizoctonia, Fusarium (Şimşek-Erşahin, 2007), Pythium ve Verticillium (Edwards and Arancon, 2004) gibi toprak kökenli patojenlerin sebep olduğu hastalıkları etkili şekilde kontrol edebildiğini ortaya koymuştur.
Steril kestin hastalık gelişimi üzerindeki baskılama etkisinin kaybolması, bu etkinin mikrobiyal antagonizmaya dayalı olduğunu düşündürmektedir. Karşılaştırmalı çalışmalarda, vermikestin mikrobiyal aktivite seviyesinin termofilik komposta göre çok yüksek olması durumu (Hoitink and Boehm, 1999), vermikestin toprak kökenli bitki çürüklük etmenleri üzerindeki hastalık baskılama potansiyelini arttıran ana etmen olarak düşünülmektedir (Edwards ve Arancon, 2004). Fusarium spp. ile yapılan bir çalışmada (Szczech, 1999) hastalık oluşumu veya şiddetini baskılama etkisinin diğer patojenlerde olduğu gibi biotik orjinli olduğu ifade edilmiştir. Bu çalışmada büyükbaş hayvan gübresinden üretilen vermikestin, Phytophthora nicotiana üzerindeki baskılama etkisinin fungitoksik değil fungistatik olduğu öngörülmüştür. Rhizoctonia spp. hastalıkları üzerinde yapılan çalışmalarda, aynı seviyede hastalık baskılama etkisinin oluşması için Phythium spp. ve Phytophthora spp.’ye göre daha yüksek (%40 hacim) miktarda vermikest kullanımı gerektiği rapor edilmiştir (Szczech ve Smoliska, 2001).
Termofilik ve mezofilik kompost ürünlerinin fide çökerten ve bitki çürüklük etmenleri olan fungal patojenleri baskılama mekanizması iki grupta toplanmıştır: Özel mikroorganizma türlerini gerektiren “spesifik baskılama” etkisi ve çok geniş bir mikroorganizma çeşitliliğine dayanan “genel baskılama” etkisi (Edwards ve Arancon, 2004). Phythium ve Phytopthora üzerinde yapılan kompost uygulamalarında, bu patojenleri baskılayan mikro florayı besleyecek organik madde miktar ve kalitesinin arzu edilen genel baskılama etkisinin ortaya çıkışında esas belirleyici etmen olduğu ifade edilmiştir. Rhizoctonia ile yapılan çalışmalarda, dayanıklı skleroşiya yapısı oluşturan bu patojene karşı, Tricoderma, Flavobacterium gibi spesifik antogonistik etkiye sahip özel mikroorganizma florasının mevcudiyetinin “spesifik baskılama” etkisinin ortaya çıkması için gerekli olduğu ifade edilmiştir.
Vermikestin katı formunda kullanımının yanı sıra son yıllarda vermikestten, havalandırmalı (aerated) ve havalandırmasız (non-aerated) olarak elde edilen vermikest çayının hem toprak kökenli ve toprak üstü bitki patojenlerine karşı veya gübre olarak kullanımı son on yılda hızla yaygınlaşmıştır.
Havalandırmalı (aerated) vermikest çayı elde etmede 1 hacim vermikest ile 10/50 hacim içilebilir çeşme suyu karıştırılır ve 12-24 saat düzenli olarak içine hava verilir veya suyun devamlı sirkülasyonu sağlanır. Havalandırmasız (non-aerated) vermikest çayı hazırlamak için 1 hacim kest ile 3/10 hacim çeşme suyu üzeri açık bir konteynır içinde karıştırılır. Bu karışım günlük karıştırılabilir veya karıştırmaksızın 1 ila 3 hafta bu şekilde beklemeye bırakılır.
Havalandırmasız kest çayı yapımında kullanılan ilave maddeler; maya, alg tozu karışımları solüsyondaki bakteri populasyonunun artışını sağlar (Zibilske, 2004). Toprak kökenli hastalıklarla mücadelede, toprak altı vejetatif organların veya tohumun kest çayı içinde tutularak bu kısmın solüsyondaki microbiyal populasyon ile kaplanması sağlanır. Yaprak ve meyva patojenlerine karşı vermikest kullanımı spreyleme şeklinde uygulanmaktadır (Scheurell and Mahaffee, 2002).
Kompost ve vermikest çayı ile yapılan çalışmalarda, bu solüsyonların bitki hastalıklarını baskılama etkinliği ile sahip olduğu bakteri populasyon seviyesi arasında doğru orantılı bir ilişki gözlenmiştir (Suthar, 2007).
Merhaba. Sizleri bir süredir okuyorum, hatta kısmen de olsa uygulamaya çalışıyorum (sıcak kompost, solucan gübresi) apartman dairesinin balkonunda ne kadar olabilirse o kadar.
Solucanı ne yapacaksın diyen meraklılara da balık avlamak için bahanesini uydururken; GDO lu tohumlardan elde edilen, kimyasal pompalanmış sebze-meyveler aklıma geldi bir an.
Yabancı dil olmayınca bu konudaki kaynak yetersizliğini takdir edersiniz. Özellikle detaylar konusunda sizlerin katkısı küçümsenemez.
Ancak bu konuda bir şeyler daha öğrenmek çabasında iken yukarıda aktardığım bilgilere rast geldim. Bir faydası olur düşüncesi ile linkteki (http://ziraat.gop.edu.tr/dergiyayinlar/DERGI-2007-2/YErsahin.doc) bilgileri aktardım.
Sn Arkadaşım mumunal bu başlıktaki çalışmalara gösterdiğin ilgin için seni kutlarım, ayrıca bu konularla ilgilenmenin nedenlerini ortaya koyarsanız sizinle bu çalışmaları ileriye götürmenin imkanlarını artırarak gelişmesini sağlayabiliriz.
İlginizin devamını dilerken size burada tekrar görmek isterim sevgiyle kal.
Kompost çukurundaki kompost solucanlarımın bir kaçı.
Deneme çalışmalarımdan aktardığım resimde görünen yoğurt kabı içerisinde normal toprak var. Solucanların beslenmesi için ise çayını yaptığım ısırgan otu posasını kabın içerisine toprakla karıştırmadan bıraktım (bu arada kabın ağzı resimde görüldüğü gibi sürekli açık kalmıyor, kapatıyorum). Bir süre posanın üzerinde beyaz küfler oluşmaya başladı. Arada bir kontrol ettiğimde ise solucanların etrafında dolaştığını (muhtemelen yemek maksatlı) gördüm.
Isırgan otunu içerdiği mineraller açısından tercih ettim. Resimde en büyük solucanın gübreleri görülmekte fakat toprak ile arasında görünüş olarak bir fark göremedim.
Aynı solucanlardan birini kısmen olgunlaşmış kompostun içerisine bıraktım ve takip ettim, bir süre sonra kıvrılmaya başladı. Sanırım kompost içerisindeki amonyak seviyesi solucanı oldukça rahatsız etmişti.
Kısmen olgunlaşmış kompost içine toprak solucanı değilde kompost için kullanılan at,sığır gübresi solucanı bıraksak acaba aynı tepkiyi verirler mi?
Amacım bir şekilde gübre solucanı temin etmek ve denemelere devam etmek.
Merhaba,
Solucan gubresi uretmek icin evlerde kullanilan aparatlar genellikle siyah plastikten yapilir (http://www.reln.com.au/composting-c-3.html). Bunun nedeni solucanlara daha uygun bir ortam hazirlamaktir. Ayrica kabin icindeki yatak materyalide bir ortu ile ortulmelidir. Sanirim sizin taniladiginiz kivrilma olayi genllikle isiga gosterilen tepkiye benziyor. Kuflenme kompost isleminin ayrilmaz bir parcasidir. Fakat genellikle bu is icin kullanilan solucanlar kuflu materyale pek ilgi gostermiyorlar. Fakat toprak solucanlari icin bu durum pek sorun yaratmiyor (Ayrica kendi bahcemde 2 adet 220 lt kompost kutusu var bunu orada gordum.). At gubresi kompost yapimi icin en kaliteli gubredir. Icindeki besinler tam olarak sindirilemedigi icin mukemmel solucan besinidir. Fakat dikkat edilmesi gerek nokta gubrenin geldigi hayvanlarda kurt ilaci kullanilip kullanilmadigina dikkat edilmesidir.
Deneme çalışmalarımdan aktardığım resimde görünen yoğurt kabı içerisinde normal toprak var. Solucanların beslenmesi için ise çayını yaptığım ısırgan otu posasını kabın içerisine toprakla karıştırmadan bıraktım (bu arada kabın ağzı resimde görüldüğü gibi sürekli açık kalmıyor, kapatıyorum). Bir süre posanın üzerinde beyaz küfler oluşmaya başladı. Arada bir kontrol ettiğimde ise solucanların etrafında dolaştığını (muhtemelen yemek maksatlı) gördüm.
Isırgan otunu içerdiği mineraller açısından tercih ettim. Resimde en büyük solucanın gübreleri görülmekte fakat toprak ile arasında görünüş olarak bir fark göremedim.
Aynı solucanlardan birini kısmen olgunlaşmış kompostun içerisine bıraktım ve takip ettim, bir süre sonra kıvrılmaya başladı. Sanırım kompost içerisindeki amonyak seviyesi solucanı oldukça rahatsız etmişti.
Kısmen olgunlaşmış kompost içine toprak solucanı değilde kompost için kullanılan at,sığır gübresi solucanı bıraksak acaba aynı tepkiyi verirler mi?
Amacım bir şekilde gübre solucanı temin etmek ve denemelere devam etmek.
"vermikompostu alt kattan toplamak icin 3 katinda dolmasi beklemek zorundaydim. Cunku 3 cu kat doldugunda sistemdeki solucanlarin %90 ilk kata cikmis oluyor. Bunun nedeni bu turun yuzeyde besleniyor olmasi."
Sayın x-29 anlayamadığım bir husus var. Vermikompost için kullanılan solucan türü için uygulanan 3 veya 2 katlı yatak sisteminde toprak solucanı kullanılabilirmi?
Diğer husus, gübrenin ayrılması işlemini anlamakta güçlük çekmem.
"Eger uretim yerden yuksekte bu is icin imal edilmis yataklarda yapiliyorsa, yataklarin alt kismini olusturan elekler sallanarak gubre alt kisimda toplanir."
Toprak içerisine karışmış, toprak rengine çok benzeyen gübreler nasıl olurda topraktan ayrılarak alt kısımda toplanır.
Örneğin benim çalışmamda solucanların gübreleri toprakla tamamen karışmış durumda yani elde ettiğim ürün solucan gübresi değil solucan gübreli toprak.
Elbette mantıklı bir açıklaması vardır bu ayırma işleminin, ama görmeyince anlamak dolayısı ile uygulamaya koymak bir hayli zor.
fıratplastik
29-10-2009, 23:14
selamlar.amatör olarak hayvancılıkla uğraşıyorum inek ve manda besliyorum.çiftliğin içine koyduğum tanklarda toplanan gübreleri solucanlarla kompost yapıyorum.evde yapmıştım ama randıman alamamıştım yerlerini beğenmezse kaçıyorlar hepsi,evde her yer solucan oldu.geniş alanlarda yapmanızı tavsiye ederim
Merhaba
Sorularinizi biraz daha aciklamaya calisayim.
"Sayın x-29 anlayamadığım bir husus var. Vermikompost için kullanılan solucan türü için uygulanan 3 veya 2 katlı yatak sisteminde toprak solucanı kullanılabilirmi? "
Toprak solucanlari kompost solucanlarindan biraz daha farklidirlar. Kompost solucanlari yuzeyde bakteriler tarafindan ayristirilan organik atiklarla beslenirler. Toprak solucanlari ise yine yuzeye gelmekle birlikte toprak altinda da beslenebilirler. Mesala kompost solucanlari eger bahcede kalin bir malc tabakasi yoksa ve sicaklik uygun degilse yasayamazlar. Fakat toprak solucanlari hemen hemen her tur toprakta yasabilirler. Toprak solucanlarini katli sistemlerden cok eger imkan varsa bahcede Epsody nin uyguladigi teknikle veya al kismi kesilmis 50-60 lt bir plastik cop kutusunu toprak uzerine yerlestirip, icine sebze meyva atiklari ile beraber esit miktarda kuru yaprak, saman gibi kuru malzemeleri karistirarak koymak sureti ile yapilabilir. Ben bu is icin yapilmis 2 adet 220 lt plastik varil (http://www.tumbleweed.com.au/pages/default2.htm) kullaniyorum. Bu sistemin en begendigim tarafi solucan bulmak icin ugrasma derdi olmayisi. Cunku solucanlar bir sekilde topraktan geliyorlar. Gecen gun benim hali hazirda artik ekdigim varili actigimda icinde yaklasik yarim kilo civarinda solucan vardi. Eger firsatim olursa bu hafta olgunlasmis olan varili acacagim ve fotograflari gondermeye calisacagim. O zaman bu metot biraz daha kolay anlasilabilir.
"Eger uretim yerden yuksekte bu is icin imal edilmis yataklarda yapiliyorsa, yataklarin alt kismini olusturan elekler sallanarak gubre alt kisimda toplanir."
Toprak içerisine karışmış, toprak rengine çok benzeyen gübreler nasıl olurda topraktan ayrılarak alt kısımda toplanır.
Ticari olarak kullanilan kompost sistemlerinde toprak kullanilmaz. Onun yerine yatak malzemesi olarak kompost kullanilir. Solucanlar hem yatak malzemesini hemde ortama eklenen besileri (gubre, organik atiklar vb.) tuketirler. Ayni zamanda ortamdaki kendi gubreleride yatak gorevi gorur. Sonucta elde edilen solucan gubresi elendiginde ince bulgur gorunumdedir. Eger gubre uzun zaman araliklari ile toplanirsa oldukca yuksek oranda solucan gubresi (vermicast) icerir (Ben garajda bulunan katli sitemleri yilda bir kere topluyorum.). Bu gubre bazen yeniden kompost islemine (sicak kompost veya kompost cayi) tabi tutularak "vermicompost" elde edilir.
Umarim kafanizi karistiran sorular biraz daha netlesmistir.
Arkadaşlar hepinize eniyi dileklerimle kutluyorum, katılımlardaki payşımlarda büyük perfomans göstererek başlığın bu seviyelerde açıklığa kavuşarak gelişmesi
başta x-29 arkadaşımız, başlığa yeni katılmış mumunal arkadaşımızın gayretli ve araştırmacı ruhla bu işi yürütmesi son olarakta ilk mesajında bukonuya verdiği
önemi gösterecek öneri ve telkinlerde bulunan fıratplastik arkadaşımızın çalişmaları bana bu cumhuriyet bayramında çifte çoşkuyu yaşatarak sevinçlerim had
safhaya vardı. iyiki sizler bu başlıkta varsınız.
Arkadaşlar bende sizin bu başarılı çalışmalarınıza paralel bir çalışma ile sezonda bu konuda toprak çukurunda soğuk kompost ve bahçemin birçok alanlarında malç
uygulamaları ile bu konu başlığına uygun yepyeni bir yöntemle bahçe toprağımda solucan populasyolarını artıracak ekim alanlarının solucanlar tarafından
gübrelenerek yeni sezona iyi bir ekim toprağının oluşumuna imkan sağlıyacak çalışmalarımı en ince ayrıntılarına kadar açıklamalarda bulunacağım.
Arkadaşlar sezonun başında geçen senenin çukurdaki yaptığım toprak solucanlarında katılımı ile oluşumunu tamamladığı soğuk kompostu alarak çukuru boşalttım,
daha önce bahçemden ve çevreden topladığım otları yayarak solarizasyonla soldurarak kuruttum, bir yandan oluşturduğum mutfak atıklarından fermantasyonla sıvı
gübre posalarını kompost çukuruna bir sıra soldurulmuş otlardan sonra aralalara doldurarak fermantasyon esaslı soğuk kompost çukurunu doldurup olgunlaşması için
kapattım.
Bahçe çalışmalarına paralel olarak daha önce ağaçlarımdan ve çevreden topladığım budanmış ağaç dal ve yapraklarını dal öğütücü ile öğütererk daha sonraları malç
yapmak üzere bir yerde toplamaya başladım.
Sezon bitiminde bahçede toprak hazırlığı ve sonbahar temizliğini mütakip önce 25kg toz leonardit'le 25kg biofarm organik palet gübreyi homojen bir karışımla
ağaçlarımı gübreledim. Kompost çukurunda olgunlaşmış kompostu çıkararak önce ağaçların diplerine 2-3cm kalınlığında malç uygulamasında kullandım, çukurdaki
kompostun tamamını ağaçların iz düşümüne glelecek şekilde uyguladım.
Boşalan kompost çukurunu gelecek sezonda kullanılmak maksadıyla daha önceki uygumamadaki özenle doldurup kapattım, dönmeme bir hafta kala dal öğütücü
makinadan çıkardığım dal ve yaprak yongaları bahçemin tamamına yayarak malç uygulamasında bulundum.
Arkadaşlar yukarıda açıkladığım bahçe çalışmalarının konu başlığına katkılarının açıklanmasını özetlemek gerekirse topraklarımıza uygaladığımız gübre ve kompostun malç uygulaması ile desteklemesi sonucunda kış aylarındaki nemin etkisiyle gübre-lenardit ikilisinin sağladığı besine paralel olarakta malç malzemesinin sağladığı solucanlara yataklık görevi ile solucanlarla kompost ve gübrelemeye le de malç'ın organizmalar tarafında işleme sokulmasıyla oluşan toksinlerle bahçemizde yabani ot oluşumlarının önüne geçmiş olarak, bahçemizde kombine olarak solucan gübresi sağlamanın yanında bahçe toprağımızda organize olmuş bir çalışma ile daha verimli sonuçlar yaratmış olacağız.
Gösterdiğiniz ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ederim öncelikle.
Anladığım kadarıyla;
Ticari olarak kullanılan sistemlerde saf kompost içinde toprak solucanı kullanılıyor ve bu
aynı zamanda yatak görevi görüyor ( bu arada yatak dediğimiz şeyi açıklığa kavuşturmak
açısından solucanların bulunduğu ortamın taban kısmı olsa gerek.) Ortama eklenen (gübre,
organik atıklar vb.) besinler kompost üzerine serpiliyor, komposta karışması sağlanmıyor.
Uzun zaman aralıkları ile Yüksekte bulunan elek sallandığında ise yüksek oranda solucan
gübresi elenmekte; yani her durumda elenen saf solucan gübresi değil kısmen de olsa kompost
içerebilmekte.
Solucanlar tabii olarak ürediklerinde yavru solucanların küçük olmasınsan dolayı eleği oluşturan delik çapları ne kadar ki o delikler yavrular için tehlike oluşturmuyorlar?
Linkte (http://www.youtube.com/watch?v=vQEQ-gWLHJU&NR=1) bulunan vidyoda sözünü ettiğiniz yerden yüksek bir sistem sözkonusu. Elekten süzme işleminin nasıl yapıldığı anlaşılmıyor fakat çok net anlaşılan bir şey; elekten süzülen ürün oldukça nemsiz daha doğrusu oldukça kuru, çünkü elekten geçip yere düştüklerinde tozuyorlar. Toprak solucanları için uygun olmayan bir ortam olsa gerek.
Merhaba,
[QUOTE=mumunal;525298]Gösterdiğiniz ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ederim öncelikle.
Ortama eklenen (gübre, organik atıklar vb.) besinler kompost üzerine serpiliyor, komposta karışması sağlanmıyor.
Evet. Fakat yatak malzemesi bu sistemlere ilk basta ekleniyor. Daha sonra sadece ustten kompost veya besin maddeleri elenerek sistem devam ediyor. (solucanlar kendi gubreleri icindede yasamlari devam ettirebilmektedirler.) ilk baslarda elde edilen gubre saf olmasada daha sonralari elde edilen gubreler oldukca yuksek miktarda solucan gubresi icerir. Fakat yillik uretim miktarlari 500metrekup civarinda diyorlar. Benim tahminim elde ettikleri solucan gubresini elenmis kompost ile karistiriyor olabilecekleri yonunde. Cunku 500 metrekup cok buyuk bir rakam degil bu turde bir isletme icin.
Solucanlar tabii olarak ürediklerinde yavru solucanların küçük olmasınsan dolayı eleği oluşturan delik çapları ne kadar ki o delikler yavrular için tehlike oluşturmuyorlar?
Bu sistemlerde genellikle solucanlarin cogunlukta bulundugu ust kisim nemli tutuluyor. Gonderdiginiz isletme sanirim Almanya veya Avusturya'da cunku yataklarin tepesinde fiskiye sistemi mevcut degil. Sadece ortama ekledikleri gubre ile nemi sabit tutuyorlar. Kompost solucanlari yuzeyde beslendigi icin surekli ust kisimda kalirlar. Bunun icin alt kisimdan ufak solucanlarin dokulmesi dusuk bir olasilik.
Diger tur sitemlerde yataklardan toplanan kompost cok asalamali eleklerden gecirilerek cesitli boydaki solucanlar ve kozalar ayirilir. Bunu cok guzel anlatan bir video vardi ama bulamadim. eger bulursan linki gonderirim.
Bu sistemlerin bir dez avantaji kompostun cok kuru olmasi bu da kompost icinde yararli bir cok bakteri ve mantarin olumune sebep oluyor. Kompost hafif nemli olmali ve maksimum yararin saglanmasi icin hemen kullanilmali.
Ayrica kapali kutularda veya cuvallarda tutulan kompost mumkunse kapali mekanlarda acilmamali. Kapali ortamlarda kompost icinde zarali mikroorganizlar rahatlikla ureyebilirler. Cuval veya kap acildinda bu bakteriler solunum yolu ile alinabilir ve saglik sorunlarina yol acabilir.
iyi calismalar.
Pazar gunun benim garajda tuttugum solucan gubresi kutularindan birini actim. Burada urettigim gubreyi sadece sebze ve tohum yetistirmede kullandigim icin yilda bir kere kompostu topluyorum. Bu kutular aslinda worm farm olarak piyasada biliniyor.
System uc uretim kati ve bir sivi toplama haznesinden olusuyor. Once birinci kata yatak malzemesi ve solucanlar konuyor. Daha sonra artiklar eklendikce olusan gubreler iceride birikiyor. Bu kat dolduktan sonra ikinci ve ucuncu kati koyarak islen aynen devam ediyor. Fakat ben her kat doldugunda bir ust kata yeni yatak malzamesi koyarak isleme devam ediyorum. Diger turlu kutularin dolmasi cok uzun suruyor. Ucuncu kat doldugunda alt kattaki solucan faliyeti en aza iniyor. Bu kati cikartip uste koyuyorum. Daha sonra yavas yavas kompostu ustten almaya basliyorum. Isigi goren solucanlar daha asagilara dolayisi ile bir attaki kaba geciyorlar (kaplari alt kismi elek seklinde). (Resim 1-2, bu arada 1 ci resmin ortasindaki yelpaza seklindeki sey aslinda isiga reaksiyon gostererek sallanan bir solucan.).3 cu resim bu senenin hasadini gosteriyor. Biraz kuruduktan ve elendikten sonra kullanima hazir hale gelecek. Bu sistem oldukca kucuk gorunsede her kat ortalama 10-15 kg arasinda kompost tutabiliyor. Sanirim son hasat ile 15 kg civarinda yuksek saflikta solucan gubresi elde ettim.
iyi calismalar
Hazir ise baslamisken bahcedeki soguk kompost varillerinden yaklasik 4 aydir olgunlasmakta olaninida actim. Bu sistem biraz daha az caba gerektiren bir system. Tek yapilmasi gerek alt kismi acik olan bu varili topragin uzerine yerlestirmek sebze, meyve atiklarini eklemek. Ben ayrica bahcede solan cicekler ile sebzeleri saplarinida sisteme ekliyorum. Ayrica eklenen atiklardaki nitrojeni dengelemek icin kirpilmis kagit (ofislerdeki kagit kiyma makinalari bu is icin bicilmis kaftan) veya saman ekliyorum.
Yaklasik her 15-20 cm kalinligindaki atik katini 10 cm iyi kalite toprak ile kapatiyorum. Bu sistemdeki fazla suyun dengelenmesinde faydali oluyor. Ayrica eger sirke sinekleri artarsada tarimsal kirec veya dolomite ile ph dengelemesi yapiyorum. Bu sekilde varil dolunca ustunu tekrar toprakla kapatip olgunlasmaya birakiyorum. Sistemin hacmi 220 lt ve icindeki kompost ise curudukten sonra 1/20 oraninda kuculuyor. Yani varilin dolmasi epey zaman aliyor. Ekte birkac resim ekledim.
Resim4 Sistemin genel gorunumu.
Resim6 Bitmis kompost
Resim 8 Elenmis kompost
Resim 9 Elenmis kompost yakin plan. Daire icindeki kucuk taneler yaklasik 1 mm capindaki solucan kozalari.
Iyi calismalar.
Değerli paylaşımlarınız için teşekkürler. Elinize sağlık.
idris şenol
24-11-2009, 17:21
sayin epsody mutfak atiklarindan sivi gubre yapimi hakkinda bilgi verirseniz sevinirim
QUOT[E=idris şenol;537090]sayin epsody mutfak atiklarindan sivi gubre yapimi hakkinda bilgi verirseniz sevinirim[/QUOTE]
Bu konu dışında olduğundan ilgili başlıktaki bilgileri kontrol ederek sorularınızın cevaplarına ulaşabilirsiniz.
incikarsan
17-12-2009, 22:19
Sn Epsody,
Solucanlarin topragi havalandirdiklarini biliyordum ama bu kadar faydali olduklarini bilmiyordum. Bazen herhangi bir nedenle toprak disinda kalmis,beton uzerinde kendine nemli bir ortam aramaya,canini kurtarmaya calisan bir solucan gordugumde hemen bir cali parcasiyla alip nemli topraga,cimenlerin arasina atardim. Cok acirdim o hallerine. Ama simdi
acima degil, bu hayvaciklara saygi duyuyorum artik. Bu konuda bilinclendirdiginiz icin kendi adima size cok tesekkur ediyorum.
Siz ve birkac arkadas isin tamamen bilimsel yonu ve ticari uretimi ile ilgileniyorsunuz.
Organik tarima buyuk katkisi olacak bu calismalarinizi insaallah daha da gelistirme firsatini
ve imkanini bulursunuz. Sizi kutluyor,bu yararli calismalarinizin ve arastirmalarinizin devamini diliyorum.
Solucanlarla ilgili komposttan bahsedilirken hep at gubresi belirtildi.Nicin at gubresi ?Daha gucsuz bir gubre oldugu icin mi?
Bahcemde inek gubresi var.icinde solucanlarimiz da var. Gubrenin ustu naylonla ortulu. Benim oyle cok miktarda solucan gubresi uretecek durumum da yok. Ancak hic olmazsa ciceklere ve ozellikle domateslere yetecek kadar gubre elde edebilmem icin ne yapmam lazim? Sebze bahcem 120 metre kare.
Hazirana kadar gubrenin icinde bulunan solucanlar orada yapacaklari diskilamayla o gubreyi daha da verimli hale getirmeyecekler mi? Bana yol gosterirseniz cok sevinirim.Tesekkurler.
Inci Hanim Merhaba,
At gubresinin solucan gubresi uretiminde tercih nedenlerinin basinda atlarin sindirim sistemlerinin ineklere gore daha az gelismis olmasi nedeni ile gublerinde daha fazla islenmemis besin maddesi bulunmasidir. Fakat solucan gubresi uretiminde once icinde bulunan tohumlardan kurtulmak icin kompost isleminden gecirildikten sonra solucanlara verilir.
Bunun disinda sebze bahcenizde diger gubreleride (inek, koyun, tavuk vb.) kullanabilirsiniz. Size onerim yanmis veya en az bir yil beklemis gubreyi topragin uzerine serdikten sonra uzerini eger mumkun ise malc ile kapatarak uygulamaniz. Malc icin bir cok malzeme kullanabilirsiniz. Benim size bu konudaki onerim saman veya benzeri bir materyal olacaktir. Yaklasik 5-10 cm kalinligindaki saman tabakasi topraktaki nemin vede en onemlisi isinin sabit kalmasi saglar, bu da solucanlar icin oldukca onemlidir. Eger bu sekilde topragi korursaniz kisa surede sebze bahcenizdeki solucan nufusunun onemli olcude arttigini goreceksiniz. Domatesler icin size ozellikle koyun gubresini oneririm ve eger temin edebilriseniz potasyum sulfat (mineral olarak) katkisi ile oldukca iyi sonuclar alabilirsiniz.
Kolay gelsin.
İnci hanım bu başlığa ilgi göstererk sorularınız için teşekkür ederim, solucanlarımızı beslemek için bahçemizde bulunduracağımız gübreler için ayrım yapmıyorum, her türlü ahır gübreleri, yanlız kanatlı gübresi işlemden geçirilerek, palet gübreler vede oluşturduğumuz kompostumuzu önca ağaçların iz düşümlerine gelecek biçimde daha sonrada sebze dikeceğimiz sebze parsellerine yayacağız üstüne leonardit ilave edilecek ben daha sonra malç olarak dal öğütücüden çıkardığım öğütülmüş dal yongaları örtüyorum.
Sizin böyle bir makinanız yoksa x-29 arkadaşımızın tarifi üzerine saman malçı yapabilirsiniz, buradaki malçın görevi öncelikle bahçe toprağınızdaki solucanlara barınma ve beslenmelerine konukçuluk ederek populasyonlarını artmasını sağlıyacaktır.
Burada uyguladığınız malçın bahçe toprağınıza sağladığı önemli bir oluşumuda açıklamak isterim, uyguladığımız malç malzemesi topraktaki canlılar tarafından işleme tabi tutulurken oksidasyon meydana gelmekte bu oksidasyonun etkileriylede toprağınızdaki yabani ot tohumlarıda oksidasyona uğrıyarak çimlenme özelliklerini kaybetmektedirler ve toprağa organik malzeme kazandırırlar.
Baharda ot oluşumunuda engeliyerek sizi fazladan otların bertarafından kurtarırlar, burada dikkat adeceğim bir nokta vardır saman malçının bitki ağaç gövdelerine değmemesine özen göstermemiz gerekmektedir.
x-29 arkadaşımızın katılımlarına da teşekkürü borç bilirim, Arkadaşlar ben bahçemize solucan gübresi oluşumunu sağlamayı solarizasyn ve malç konuları ile dal öğütme makinalarını tanıtan başlıklarda da açıklamıştım , ilgilenen arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim. sevgiyle kalın.
Özgür Ayata
22-12-2009, 03:39
Selamlar,
Ben bahcemden solucan toplayip beslemek istiyorum, elimde yanmis kucukbas hayvan gubresi, yarasa gubres,i guvercin gubresi ve bol miktarda yaban otu var. Ahsap cekmeceli sistem dusunuyorum. Gubreleri ve yapraklari nasil curutecegim konusunda bilgi sahibi olan arkadaslar paylasirsa sevinirim.
Arkadaşlar sizlere ayrı ayrı olarak,OSMAN45 ve Ozgür Ayata, bu konu başlığına ilgileriniz için en samimi şükranlarımı sunarım, arkadaşlar elimizde bulunan ister organik atıklar olsun, veya çeşitli hayvan dışkılarından oluşan gübrelerimiz olsun bunları topraklarımızda sebze dikim parsellerimizin nadas döneminde açacağımız 30-40 cm karıklara dökerek, toprağımızdaki solucanlara sunarsak, hem onların üremelerini sağlıyarak populasyonlarının topraklarımızdaki nüfuslarını artırmış oluruz, hemde bu gübrelerin onların tarafından tüketilerek sindirim sistemlerinden geçişinden, dışkılarında solucan gübresini topraklarımıza uygulamış oluruz.
Benim solucan gübresini üretim ve topraklara uygulama anlayışım bu şekilde, daha pratik çözüm gibi geldiğinden bu tür uygulamalarla sonuca gitmekteyim, sizlerin farklı bir yöndem uyguluyarak sonuca götürecek sunumlarda bulunacak arkadaşlarımız var.
Bu konu başlığı içinde, paylaşımlarda bulunan arkadaşlarımızın mesajlarını takip ederseniz kendilerinden yararlabileceğiniz bilgilere ulaşırsınız.
Sizleri solucan gübresi düşüncelerinizden dolayı iyi bir çevrecilik ve organik tarımın öncüleri olarak kutlar, çalımalarınızda başarılar dilerim, sevgiyle kalın saygılar sunarım.
incikarsan
22-12-2009, 19:02
Sn Epsody ve X-29,
Ikinize de sorularima gosterdiginiz ilgiden ve verdiginiz bilgiden dolayi cok tesekkur ederim.
Su an bahcemin bir kosesinde beklettigim gubre cok taze olmamakla birlikte yillanmis da degil.Bu yil onu kullanamaz miyim? Eger kullanabilceksem ne zaman bahceye serip ustune bahsettiginiz islemi uygulayayim?
Diyelim ki her sey uygulandi ,capa makinesiyle ne zaman capalayabilirim? Capalarken o canim solucanlari katletmez miyiz?
Leonarditin satildigi yerleri internetten mi bulacagim yoksa onereceginiz uygun fiyatla satin alabilecegim bir yer varmi?
Bu konuda da bilgilendirirseniz sevinirim.
Sevgi ve saglikla kalin.
Sevgili incikarsan gübrenizin önemi yok, gübrenizi öncelikle ağaçlarınızın iz düşümüne daha sanrada baharda sebze diktiğiniz boş parsellere serebilirsiniz, daha sonrada samanı sererek işlem tamamdır leonardit bulamazsanız hümik asit de olabilir, ama bulamıyorum derseniz dert etmeyin.
Gübreniz ve saman bu işi yapmaya yetecektir, siz sadece gübrenizi ve samanı sererken ağaçların gövdelerine temas etmiyecek şekilde uygulamanız gerekecek, samanınız solucanlara yatak ve barınak olurken gübrelerinizde toplanan solucanlara besin kaynağı olacak solucanlar burada barınmalarıyla nüfusları artarak gübrenizi tüketip dışkılarını orada bırakacaklar.
Siz bahar gelince sadece geriye kalan samanların işlenmiyeleri oradan kaldırarak kenarda tekrar kullanmak için saklamanız gerekecek çapalama işi zaten yaş topraklara yapılmaz, çapa makinasını tava gelmiş topraklara uygulayınız.
Özgür Ayata
23-12-2009, 21:14
Paylasimlariniz icin tesekkurler.
Ben de bu yontemi deneyip sonuclari paylasacagim.
Elimde 5-6 cuval kadar guvercin gubresi var, bunu serip kurutmali miyim yoksa nemli tutup curutmeli miyim? Şu anda naylon cop posetlerinin icinde duruyorlar.
Ayrica bunu yanmis hayvan gubresi ile ne oranda karistirabilirim?
Arkadaşım Ozgür Ayata, kanatlı gübreleri fazla asidik olduklarından doğrudan solucanların menülerine katılamazlar, daha önceki mesajında elinde yabani kuru ot olduğunu belirtmiştin, eyer otların yabani ot tohumları barındirmıyorsa elindeki kanatlı gübreleriyle bereber yanmış hayvan gübresini harmanlıyarak 1/3 0ranında karıştırıp toprağa serebilir malç işlemini başlatabilirsiniz.
Ama elinizdeki yabani otların içinde tohum var ise ozaman 1/3 oranında kanatlı gübresi ile yanmış hayvan gübre karışımını-yabani otlarla karıştırarak, toprağa serdikten sonra saman malçı ile örtmelisinki, yabani otların içindeki tohumlar saman malçının içinde fermantasyona uğrayıp çimlenme özelliklerini kaybederek sonradan başına dert açacak durum meydana getirerek bahçende otlanmaya sebeb olmasınlar.
Arkadaşım size bir açıklama daha yapacağım, organik bileşikli atıkların iyibir şekilde işlenebilmesi çürüme ile sağlanamaz çürüme işleminde oksidasyon olayı ile böcek koku ve gaz oluşumu meydana geldiğinden malzememiz fireli olarak kayıplara uğrar, samanla örtmemizin bir sebebide organik malzememizin hava temasını kesmek içindir, ozaman işlemimiz fermantasyona tabi olarak işlem gördüğünden havasız ortamdaki bakterilerin işlemiyle daha yararlı betki besin kaynaklarına döneceklerdir.
Arkadaşım başlığa ilginden dolayı seni kutlar, teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca sorularınla katıldığın paylaşımlara getirdiğin işlerliğe şükranlarımı sunarım.
Karışım Oranları.
Kanatlı gübresi ile yanmış hayvan gübresi 1/1 oranında harmanlanacak, daha sonrada bu karışım ile yabani otlar 1/3 oranında harmanlanmış olacak.
Arkadaşım bu eklentim senin B5A başlğıındaki sorularını gördükten sonra açıklama ihtiyacı duydum, ve size ortak uygulamada bulunmak isterim, Selahattin hocanın açıklamalarına uygun B5A yı toprağına uyguladıktan sonra bu başlıktaki açıklamalarımı uygulaman topraklarına daha yararlı durumlar meydana getirecektir.
Bu son açıklamalarım bir anlam bozukluğu yaratmış ise, size ayrı bir açıklama getirebilim.
Özgür Ayata
24-12-2009, 19:50
Selamlar,
Sayın epsody aydınlatıcı bilgileri paylaştığınız için çok teşekkürler.
Bugün bir çiftlikten 4 çuval at gübresi ve 1 balya saman aldım.B5A başlığında bahsettiğim zeytinliğe Selahattin hocanın bahsettiği şekilde uygulayacağım ve bazı zeytin ağaçlarının arasına solucan yatakları yaparak hem ağaçlardaki değişimi gözlemleyip hem yataklardan çimlendirme için toprak elde etmeyi hemde organik ev atıklarımı geri dönüştürmeyi hedefliyorum.Yaban otlarının tohumları konusunda emin değilim. Tesekkürler.
Arkadaşım Ozgür Ayata, malç uygulamasında zeytin ağaçlarınızın gövdelerine kadar saman sermeyiniz ağaç gövdesinde çürümeler meydana gelebilir, işler kolay bereketin bol olsun, gelişmeleri paylaşımlarda takipçin olacağız, sevgiyle kal.
taskıslalı
24-12-2009, 21:53
http://www.reln.com.au/worm-factory-p-131.html
Burada bahsedilen worm factory düzeneğinin amaçları nelerdir?
Malum, Türkiye'de böyle düzenekleri bulmak kolay değil, evde, balkonda, terasta, bahçede bu işi kapta yapabilmek için kendimiz bir şeyler üretebilir miyiz?
Anladığım kadarıyla,
ışık almaması, havalandırılması, çok sıcak olmaması, soğuktan korunması, drenajının iyi olması gerekiyor.. Buna göre alttan sıvı atımı sağlanan yanlardan hava alması mümkün bir kap yeterli gibi, solucanların dışarı çıkma ihtimali var mıdır acaba, bunun için tellemek gerekebilir mi?
Yatak düzenin parçalanmış nemli karton,kağıt, kurumuş yaprak, hindistan ceviz lifi uygun..
Sonra da atıkları attıktan sonra 1 hafta 10 gün sonra solucanlar eklendikten sonra solucan kompostu başlıyor...
Nemini, ısısını düzgün tuttuktan sonra, vermicompost işlemi başarıyla tamamlanıyor...
Sanırım bu işi terasta yapabilirim...
Özgür Ayata
25-12-2009, 23:35
http://www.reln.com.au/worm-factory-p-131.html
Burada bahsedilen worm factory düzeneğinin amaçları nelerdir?
Malum, Türkiye'de böyle düzenekleri bulmak kolay değil, evde, balkonda, terasta, bahçede bu işi kapta yapabilmek için kendimiz bir şeyler üretebilir miyiz?
Anladığım kadarıyla,
ışık almaması, havalandırılması, çok sıcak olmaması, soğuktan korunması, drenajının iyi olması gerekiyor.. Buna göre alttan sıvı atımı sağlanan yanlardan hava alması mümkün bir kap yeterli gibi, solucanların dışarı çıkma ihtimali var mıdır acaba, bunun için tellemek gerekebilir mi?
Yatak düzenin parçalanmış nemli karton,kağıt, kurumuş yaprak, hindistan ceviz lifi uygun..
Sonra da atıkları attıktan sonra 1 hafta 10 gün sonra solucanlar eklendikten sonra solucan kompostu başlıyor...
Nemini, ısısını düzgün tuttuktan sonra, vermicompost işlemi başarıyla tamamlanıyor...
Sanırım bu işi terasta yapabilirim...
Bu videoda evde nasil pratik bir sistem kurulacagini anlatiyor, belki yardimi olur.
http://www.youtube.com/watch?v=WxhEQEA0GN8
fskandemir
26-12-2009, 07:59
Evde çok basit bir düzenek ile kurduğum ve işleyen sistemim,
>Kap olarak ulaşabildiğim en basit ve kullanılmayan malzemeyi seçtim.Yeğenimin bebek iken yıkandığı küçük küvet...
>En alta 2 adet pazar ekleriyle birlikt gazeteyi güzelce yaydım ve ısladım.
>Bir miktar Toprak, taş ve tahta parçasını 2-3 santimetre yüksekliğinde yaydım.
>Tekrardan bir miktar ısladım.
>Bahçemizden topladığım solucanları serbestçe içine bıraktım ve üzerlerine bir miktar inek gübresi koydum.
>Gübredeki değişime göre yeni gübreler ekledim.
Bu işlemler arasında yaptığım hatalar;
>Solucanlar nemli ortamda yaşıyorlar ancak asla ISLAK ortamda değil.Ortam eğer çok ıslak ise solucanlar ölüyor
>Taze sebze meyve artıklarını koyacaksanız lütfen çok az miktarda koyarak başlayın. Miktarı yavaş yavaş artırın, yoksa sinek oluşumu başlıyor
>Kabınızda mutlaka drenaj olsun.
Daha detaylı ve geniş bilgi isteyen olursa cevaplamaktan memnun olurum
Bu başlığa katılarak gerek pratik deneylerinin, gerekse dış kaynaklı bilgiler ışığında edindikleri bilgilerle yeni oluşumlar ortaya koyarak bu konu başlığının başarılı sonuçlara doğru ilerlemesinde katkıda bulunan bütün arkadaşlarıma en samimi şükranlarımı belirtmek isterim.
Arkadaşlar benim yöntemim başlangıçta, yeni bir teknik diye çukurda solucanlarla kompost yaparak solucan gübresi sağlama düşüncesinin dünyada belki az uygulanır bir yöntemin bizim memleketimizde ilk uygulanan, fermantasyonla kompost uygulamalarının değişik bir modeli idi.
Fermantasyonla kompost esası soğuk yanmalı koku sinek gaz oluşumu ve kayıplarını en asgaride oluşumunun en ideal bir kompost sistemi oluşu ile; yoğun emek gerektirdiğinden kabul görmemiştir buna birde soğuk kompostun yabani ot tohumlarını çimlenme özelliğinin bertarafı sağlamadığı düşünceside eklenince uygulayıcı taraflarca fermantasyonla kompost uygulamalarına rağbet olmamıştır.
Bu çoğunluğun göremedikleri iki gerçek vardı, çukudaki havasız ortamda fermantasyonla ot tohumları çimlenme özelliklerini yitirerek, humusa dönüşüm sürecine girerek solucanlar ve diğer toprak faunası tarafından özümsenerek humus oluşum sürecinde çimlenme özelliklerini kaybetmenin yanında, solucanların sindirim sistemleri içindeki özel enzimleri ile dışkıların'da, bitki beslemede eşi benzeri görülmeyen zengin bitki besinlerle beraber yüksek oranda enzimler, bitki gelişim düzenleyiciler bulunduran gübreye dönüşmektedir.
Arkadaşlar başlarken elimizdeki bu atıkların birleşik oranik atıklar olduğundan, işlemin sonunda bu atıkları meydana getiren asıl minerallerine dönüşümünü sağlayan bu mükemmel oluşumunun mimarı solucanlardır, bilim adamları bu yüzden onlara toprağın arısı sıfatını takmışlar, fakat bilim insanının araştırmacı ruhu bu mükemmel canlının minerilizasyondaki başarısının sırrı arkasında, insanların sağlıklarını bozan ağır metal ve toksinleri de parçalama gücü karşısında, bu seferde 21. yüzyılın çevre savaşçıları ünvanına laik görmüşlerdir.
berduray
28-12-2009, 15:31
Zaman zaman taze tavuk gübresini açtığım çukura gömüyorum, bir süre sonra kullanılabilir duruma geliyor, çıkarıp sebze arıklarına paylaştırıyorum.
Ama o çukurlarda solucanlar da yaşıyor, toprak altında neler olup bittiğini bilemediğim için...
Hiçbir işlem görmemiş tavuk gübresi solucanlar için öldürücü olabilir mi? Yoksa onların da işlenmesinde faydalı olur mu?
Fazlaca asidik olması bakımından, solucanlara zarar verir mi?
MeyveliTepe
28-12-2009, 15:35
Solucanlar kendilerini duruma göre ayarlarlar. Ortam onlar için çok sağlıklı olmadığı durumda uzak dururlar. Gübre solucanlar için elverişli duruma geldiği zaman da yaklaşırlar.
berduray
28-12-2009, 16:22
Bu iyi haber işte, teşekkürler...
Tavuk yetiştiren arkadaşlar, genelde kanatlı gübreleri asidik olduklarından toprağa uygulamada dikkat isteyen bir iştir, seyreltilerek yazın sebze diktiğimiz parsellere saman malçının altına serilirse toprağımızdaki yabani ot tohumlarının çimlenme özelliklerini bozarak toprak hazırlığında otla uğraşma derdi yaşamayız.
Ayni zamanda solucanların buralarda beslenerek barındıkları ve saman malçının onlara yataklık görevi sağlıyarak buralarda nüfuslarının artmasıylada her türlü organik atıkları tüketerek dışkılarından solucan gübresi ve en değerli bitki geliştirici enzimleri toprağa bırakırlar.
Özgür Ayata
28-12-2009, 20:36
Tavuk gubresi icin yazilanlar guvercin gubresi icin de gecerlimidir?
Tavuk gubresi icin yazilanlar guvercin gubresi icin de gecerlimidir?
Arkadaşım Ozgür Ayata; kanatlı gübreleri, aynı sınıflamada değerlendirsede, hayvanların beslenme alışkanlıklarına bağlı farklı içerikler gösterebilirler, tavuk gübresinden bahsderken de şu ayrımı yapmak zorunluluğumuz vardır.
Çiftliklerin tavuk yemleri genelikle üretim biçimine göre etlik ve yumurta tavuğu diyerek ayrı beslenmeye tabi olarak hazırlanan yemlerle karşılanırken, güvercin gübreleride yetiştiricilerin ve bakımını yapan kişilerinin bilinçlerine bağlı, çeşitli yemlerle karşılanmaktadır.
Bu çeşitlilik içinde kanatlıların beslenmelerdeki farklılık, gübrenin içeriğindeki özellikleride etkilemektedir, bu uygulamalardaki farklılık kanatlı gübrelerinin toprağa uygulamada pek ayrıcalıklı bir uygulamayı gerektirmiyecektir.
Yukardaki açıklamalar ve getirilen yorumlar kanatlı gübrelerinin toprak solucanlarına sunuluşun da faklılıkları açıklamak, solucan gübresi içeriğine etkilerini belirlemek istenmektedir.
denizakvaryumu
30-12-2009, 11:11
http://blog.milliyet.com.tr/Samandan_ev__solucan_diskisindan_devrim__GDO_suz_s oylesi/Blog/?BlogNo=221267
Güzel bir yazı.
Halil Önen
30-12-2009, 13:34
Evet aynı zamanda güzel bir blog.
Halat koparma devrimi // Solucan öldürme devrimi.
Kapitalizmin yapabileceği en iyi devrim budur.
Adına ben halat koparma devrimi dedim, siz solucan öldürme devrimi deyin.
Dr.Cezmi Saday
Saygılar denizakvaryumu
berduray
30-12-2009, 21:30
Zaman zaman taze tavuk gübresini açtığım çukura gömüyorum, bir süre sonra kullanılabilir duruma geliyor, çıkarıp sebze arıklarına paylaştırıyorum.
Ama o çukurlarda solucanlar da yaşıyor, toprak altında neler olup bittiğini bilemediğim için...
Hiçbir işlem görmemiş tavuk gübresi solucanlar için öldürücü olabilir mi? Yoksa onların da işlenmesinde faydalı olur mu?
Fazlaca asidik olması bakımından, solucanlara zarar verir mi?
Soruma yanıt ararken bazı bilimsel verileri, ilgilenen arkadaşlarla paylaşayım dedim.
Vermikültür değişik amaçlar için toprak solucanlarının kültürünün yapılması işlemidir.
Vermiteknoloji terimi ise vermikültür faaliyetlerinde uygulanan teknik/yöntemlerin tümü için kullanılır.
Vermikültür çalışmaları çöp işleme, toprak detoksifikasyon ve rejenerasyonu ve sürdürülebilir tarım uygulamalarında yer almaktadır.
Ticari amaç güden vermikültür faaliyetleri iki alanda yoğunlaşmıştır.
Birincisi vermikompost işlemi, diğeri ise solucan biyo-kütle üretimidir (Edwards and Niederer, 1988).
Solucan biyo-kütle üretimi protein kaynağı olarak tavukçuluk ve balık yetiştiriciliğinde solucanların kullanımı amacıyla yapılmaktadır.
Diğer taraftan vermistabilizasyon, lağım, atık çamuru veya benzeri diğer atıkların vermikompost işleminden geçirilmesidir.
Solucanlı kompost (vermicomposting) ise organik atık/artıkları kompostlaştırma işleminin solucanlara yaptırılmasıdır. Bu işlemde organik artık/atıklar ortamdaki mikroorganizmalarca fermentasyona uğratılır ve daha sonrasında yer solucanlarının sindirim sisteminden geçerken hızlandırılmış bir humifikasyon ve detoksifikasyon işlemine tabi tutulur.
Vermikompost terimi, solucanların kullanıldığı organik artık ve/veya atıkları kompostlaştırma işlemi sonucunda elde edilen ürün için kullanılmakla beraber, vermikompost ürünü genelde vermikest (solucan dışkısı; gübresi) veya kısaca kest olarak adlandırılmaktadır (Edwards and Bohlen, 1996).
Vermitekolojinin Tarımda Sürdürülebilirlik Kavramı İçindeki Yeri
Ekonomik, çevre dostu ve sürdürülebilir özellikteki vermiteknolojinin, geleneksel tarım yöntemlerinden çok önemli bir üstünlüğü düşük girdili üretim modelini desteklemesidir.
Bu yönüyle, vermiteknolojinin küçük ve orta ölçekli tarım işletmeleri için uygulanabilirliği ve ekonomik karı çok yüksektir.
Başta vermikompost olmak üzere bu teknolojiler, tarımsal üretim sürecinde oluşan artık/atık sınıfındaki materyalleri ticari değeri çok yüksek bir ürüne dönüştürmektedir.
Böylece, geleneksel üretimde çok fazla yekun tutan tarım gübre ve ilaçlarına harcanan kaynaklar işletme içinde kalmaktadır.
Üretim başlangıcında girdi maliyetinin aşağılara çekilmesi, daha üretimin ilk aşamasında üreticiyi kazançlı duruma getirmektedir.
Bu durum, özellikle geleneksel tarımdan organik tarım yöntemlerine geçişte ilk senelerde gözlenen rekolte düşüşü riskini hafifleten çok önemli bir özelliktir.
Vermikompost, doğada makro ve mikro besin dönüşümünü gerçekleştiren solucanların bu işlevlerini fiziksel ve biyokimyasal yönden en yüksek verimlilik seviyesine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Vermikompost bu gün için tarımda sürdürülebilirlik özelliğini destekleyen yöntemler içinde en yüksek ekonomik fayda sağlayan yöntem olmakla beraber, aynı zamanda hızlı endüstriyel gelişme ve populasyon artışı ile büyük bir çevre sorunu haline gelen katı organik atık ve artıkların işlenmesinde çok yoğun şekilde uygulanmaktadır.
Hem ticari hem de ekolojik açıdan yüksek değer ifade eden ürünler sağlayan vermikompost tekniği tüm dünyada yoğun olarak uygulanmaktadır.
Vermikompost İşleminde Kullanılan Solucan Türleri
Vermikültür endüstrisi faaliyetlerinde kullanılan ve aerobik kompost veya sığır gübresi yığınlarında sıklıkla rastlanan kompost diğer adıyla gübre solucanı türleri şunlardır:
Eisenia fetida (tiger worm), Eisenia andrei (red tiger worm), Dendrobaena veneta, Lumbricus rubellus (red worm), Perionyx excavatus (Indian blue worm), Eudrilus eugeniae (African nightcrawler), Fletcherodrilus spp, Heteroporodrilus spp, Pheretima excavatus. E. fetida, E. andrei, D. veneta türleri ılıman iklim kuşağındaki bölgelere iyi adapte olurken, L. rubellus and P. excavatus sıcak tropik iklim alanlarında daha fazla görülür.
Bu beş tür, organik atık/artıkları indirgemek için yapılan vermikompost çalışmalarında en iyi sonuçları veren türlerdir (Edwards and Bohlen, 1996).
Yukarıda sayılan türler içinde, ticari amaçla kurulan vermikültür/ vermikompost işletmelerinde en fazla tercih edilen tür Eisenia spp ve ikinci olarak da Lumbricus rubellus’tur (Dickerson, 2004) .
Eisenia spp’nin en fazla tercih edilen tür olmasında rol oynayan çok sayıda sebep mevcuttur.
Bunlar:
1) bu tür diğer türlerden daha hızlı besin tüketir ve daha yüksek üreme ve populasyon artış oranlarına sahiptir,
2) yeterli besin içeriğine sahip çevrelerde yaşama, mevcut besini tüketme ve çoğalma kapasitesi yüksektir,
3) çok farklı ilklim ve çevre koşullarına uyum sağlayabilir,
4) uygun çevre koşulları ve kolay ulaşılan yeterli miktarda besin kaynağı mevcut ise populasyon artışı çok hızlı olur (Edwards and Bohlen, 1996).
Bu sebeplerden dolayı Eisenia spp, özellikle ılıman iklim kuşağındaki coğrafyalarda olmak üzere tüm dünyada ticari veya ticari özellikte olmayan vermikompost işletmelerinde en fazla tercih edilen ve en fazla kültürü yapılan solucan türüdür.
Vermikompost İşleminde Kullanılan Organik Artık ve Atık Çeşitleri
Vermikompost işlemi, ulusların şehirleşme ve endüstrileşme seviyesiyle beraber büyüyen bir çevre sorunu olan “evsel ve endüstriyel artık/atık” sorununa “sürdürülebilir” bir yöntem olarak 1970’li yıllarda başlayan ve her geçen gün artan bir ilgi görmektedir.
Vermikompost yöntemi ile vermikompost ürünü elde etmede kullanılan organik çöp çeşidi çok fazladır.
Bu organik artık/atık çeşidi grubunda kanalizasyon içeriği, kirli su atıklarındaki katı çöpler (Neuhauser et al., 1988), bira, mantar ve kağıt endüstrisi (Butt, 1993; Edwards, 1988a) gibi çeşitli endüstriyel işletme artık/atıkları, süpermarket ve restorant artıkları (Edwards et al.,1985), işlenmiş patates artıkları, tavuk, domuz, büyükbaş, koyun, keçi, at ve tavşan yetiştiriciliğinde (Edwards, 1988b) ortaya çıkan hayvansal artıklar, bahçecilikte ortaya çıkan ölü bitki ve çim artıkları yer almaktadır.
Son yıllarda bu alanda yürütülen çalışmalar, Amerika’da kanalizasyon atıklarının stabilizasyonu (Neuhauser et al.,1988) ve İngiltere’de hayvan, sebze ve endüstriyel atıkların işlenmesi konularında yoğunlaşmıştır.
Vermikompost İşleminde Uygulanan Yöntemler
Vermikompost faaliyetlerinde, farklı organik çöpler farklı işlemlerden geçirilerek işlenir (Edwards and Burrows, 1988).
Domuz ve büyük baş hayvan gübresi samanla karıştırılarak veya üre düzeyini azaltmak için sıvı kısımdan ayrılarak kullanılabilir.
Domuz gübresi toplandıktan en az 2 hafta sonra sığır gübresi ise 3-4 gün sonra solucanlara besin olarak sunulabilir.
Ördek, hindi ve tavuk gübreleri yüksek seviyede amonyak içerdikleri ve amonyak solucanlar üzerindeki zehir etkisi yaptığıiçin, bu değer 0.5 mg/g seviyesine düşene dek, bu dışkı artıkları samanla karıştırılmış dahi olsa solucanlar bu gübre yığınlarına bırakılmamalıdır.
Öte yandan endüstriyel atık/atıklar; kağıt ve bira sanayi artıkları, işlenmiş patates, restorant ve bahçe artıkları vermistabilizasyon sürecinde solucanlar tarafından kolaylıkla kabul görürler (Edwards, 1998).
Vermiteknoloji alanında uygulanan yöntemler; basit açık alan yığın sıralarından (windrow), kompleks kapalı sistem (continuous) reaktörlere kadar uzanan geniş bir çeşitliliğe sahiptir (Price, 1987).
Toprak üzerinde açık sıra-yığınlar şeklinde yapılan sıra metodunda süreç çok dikkatli takip edilmelidir.
Solucan üretiminin, 50 cm’lik derinliğe sahip yataklarda, organik artık/atıkların düzenli aralıklarla ve ince katmanlar şeklinde yapıldığı sistemler fazla işçilik gerektirmez ve uygulaması kolaydır.
Soğuk iklimlerde bu sistemin bir örtüyle dış ortamdan izole edilmesi gerekir. Kasa, sandık/ kutu şeklindeki basit kaplardaki (batch) üretim kullanışlıdır ve bu sisteme istenildiğinde besin ilavesi ve artık dışarı atımı otomatik yapan sistemler de monte edilebilir.
Vermiteknoloji alanındaki yöntemler genel olarak üç kategoriye ayrılabilir.
Kurması kolay ve teknolojisi basit olanlar, teknolojisi ve fiyatı yüksek olan sistemlerden daha fazla iş gücü gerektirir ve bu gruptaki yöntemlerin vermikompost üretiminde verim düzeyleri ikinci gruptakilere göre daha düşüktür.
Çünkü ikinci gruptaki teknolojiler çöpü çok hızlı işler.
Bu sebeple, bir vermikültür işletmesinde veya çalışmasında hangi seviyede teknolojinin kullanılacağı alan büyüklüğüne, iş gücü kaynaklarına ve işlenecek artık veya atık tipine göre belirlenir (Edwards, 1998).
Bu alanda uygulanan yöntemler şöyle sınıflandırılabilir:
1) Düşük maliyetli zemin yataklar veya sıralar (Low-Cost Floor Beds or Windrows): Açık alan sıra yığınları (windrow) veya basit duvarlarla çevrili yataklar (floor beds) vermikomposting alanında kullanılan en basit yöntemlerdir.
Bu yatakların büyüklükleri konusunda kısıtlama yoktur, fakat enine uzunluğun 2,4 m’yi geçmemesi, yığının tamamının işlenmesini kolaylaştırır.
Yığının uzunluğu çok daha az öneme sahiptir ve tamamen kullanım alanına bağlı olarak belirlenebilir.
Vermikompost karışımı doğrudan toprak üzerinde olabilir ve sızma sebebiyle toprağın suya doyması diye bir durum olmaz.
Bu metodun uygulamasında yeterli su ilavesi ve fazla suyun serbest şekilde yığını terk etmesi sağlanmalıdır.
Bu zemin yataklar/ sıralar organik maddeyi diğer yöntemlere göre daha yavaş; 6-12 ayda işler. Bu süre içinde buharlaşma ve sızıntı sebebiyle bitki besin kayıpları olabilir (Edwards, 1998).
2) Hareketli besleme-kapaklı yataklar (Gantry-Fed Beds): Vermikomposting alanında işlem etkinliğini arttırmak için, yatak derinliğinin en fazla 1 metre olması ve yiyecek katmanlarının 1-2 cm olarak sıkça ilave edilmesi önemlidir.
Bu amaç yatak kenarları üzerinde yükselen hareketli bir kapak kullanımı ile gerçekleştirilebilir.
Az, ama sık besin ilavesi çöp işleme etkinliğini en yüksek seviyeye çıkarır, kompostlaşma sürecinde ısı üretiminin en alt seviyede kalmasını ve solucanların devamlı olarak en taze besinle yüzeye yakın beslenmelerini temin eder (Edwards, 1998).
3) Konteynır veya kutular (Containers or Box Systems): Edwards (1988a) büyük veya küçük kutu/ kaplar içinde gerçekleştirilen yığın (batch) vermikomposting metodunda çok fazla iş gücü gerektiği için bu malzemelerin, ilave birimlerle geliştirilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Bu yöntem daha çok küçük çaplı ev ve yemekhane gibi mekanlar için uygundur.
4) Yükseltilmiş hareketli-besleme kapaklı yataklar (Raised Gantry-Fed Beds): Solucan faaliyeti genelde üst 10-15 cm’lik organik çöp tabakasında gerçekleştiği için zamanla ilave edilen besin tabakaları içeriyi doldurur, bunların boşaltılması gerekir.
Çöplerin işlenme etkinlik ve hızını arttırmak için, yatak malzemesine ayak ekleyerek yükseltmek ve böylece ürünü alttan almak mümkün olur.
Yatak, delikli bir alt kısma sahipse, buradan kest alttaki hareketli (çekmece) bölüme dökülerek toplanabilir.
Karışım materyali yaylı bir üst kapaktan günlük olarak ince tabakalar halinde ilave edilip, işlenen besin alttan toplanırsa bu şekilde yatak içindeki solucanlar rahatsız edilmeden sistem sürekli kullanılabilir.
Bu sisteme, tamamen mekanize “besin ilave” ve “vermikompost toplama” parçaları takılabilir.
Böylesi otomatik devamlı-işleyen reaktörler (automated continous- processing reactor) 2 yıl boyunca problem yaşamadan ve etkili bir şekilde kullanılabilir (Price and Phillips, 1990; Edwards, 1995).
Vermikest Özellikleri
Solucanın sindirim sistemindeki özel mikrofloranın, organik maddenin hızlı bir şekilde humusa benzer son döküntü materyali olan vermikesti oluşturmada bilhassa sorumlu olduğu ifade edilmiştir. Bu dışkı materyali; granülümsü ama homojen, kokusuz ve mikrobiyolojik açıdan solucanın beslendiği materyalden daha aktiftir (Doube and Brown, 1998). Daha da önemlisi, solucan dışkısı içindeki önemli bitki besin elementlerinin suda çözünürlükleri, solucanın besin olarak içine aldığı materyalin çözünürlüğünden daha fazladır ve düşük hızla bu besinleri ortama bıraktıkları için daha uzun süre bitkiyi besleyebilirler (Buchanan et al., 1988).[/I]
Bu kestler, sahip oldukları çok küçük organik kalıntıları ve mikroorganizmaları bulundukları topraklara veya organik maddelere bulaştırırlar.
Daha sonra, kest içindeki bu mikroorganizmalar toprakta temas ettikleri; bulaştıkları organik maddenin ayrışma hızını arttırır ve bulundukları organik maddenin solucan tarafından sindirilmesini kolaylaştırırlar.
Bu kestlerin bitki büyüme düzenleyicileri gibi biyolojik bakımdan aktif maddeler içerdikleri de bildirilmiştir (Edwards and Bohlen, 1996).
Vermikompost son ürünü olan solucan dışkısı (vermikest) içindeki bitki besin elementleri, bitkiye yarayışlılık ve konsantrasyon değeri açısından ticari saksı karışımlarından ve geleneksel metotlarla (termofilik kompost) üretilen kompost ürünlerinden daha üstün özelliklere sahiptir.
Oksijenli parçalanmadan sonra solucanın sıvı formda aldığı besinler sindirim sisteminde daha ileri seviyede parçalandığı için; vermikest bitkiye yarayışlı (ileri parçalanma gerekmeden bitkinin alabildiği formda) besin elementleri açısından zengindir (Buchanan et al.,1988).
Örneğin; vermikest zengin 10-15 cm lik üst topraktan 5 kat daha fazla mineral N, 7 kat alınabilir potasyum, 3 kat fazla kalsiyum içerir (Barley,1961). Vermikompostun içindeki bitki besin elementlerinin %97’si özellikle N, P ve K bitki tarafından büyüme sırasında doğrudan alınabilir formdadır (Barley, 1961).
Vermikestin içindeki bitkiye yarayışlı bazı besin elementleri konsantrasyonu, termofilik kompost ile elde edilen ürünlerin içerdiği konsantrasyon seviyelerinden daha yüksektir.
1970’li yıllarda vermikompost çalışmalarına İngiltere’de başlamış olan Prof. Clive Edwards şöyle diyor:
“Vermikest piyasada bulunan tüm organik gübreler içinde en üstünüdür. Vermikestin mikrobiyal aktivite seviyesi topraktan 10 ila 20 kat daha fazladır.
Bu yüksek mikrobiyal çeşitlilik, bitki gelişimini teşvik eden kimyasalların (hormon ve diğer bileşikler) ve zararlı bitki patojenlerinin gelişimini baskılayan enzim ve çeşitli bileşiklerin üretilmesini sağlar” (Logsdon, 1994).
Vermikestin içerdiği, solucan mukusu ile çevrelenmiş besin elementleri yavaş salınır ve bitki tarafından hemen kullanılabilecek formdadır.
Bu besinler yavaş çözündüğü için sızıntı sonucu besin elementlerinin kaybı söz konusu olmaz.
Ayrıca vermikestin gözenekli, yüksek havalanma ve su tutma kapasitesi bu maddeyi mükemmel bir toprak “düzenleyicisi” yapmaktadır.
Bu özelliklere ilaveten bu materyal bitki köklerini aşırı sıcaklıklardan korur, erozyonu ve yabancı ot gelişimini azaltır.
Vermikest kokusuzdur, insan sağlığına zarar verebilecek patojenler veya kimyasal madde içermez ve %100 tekrar kullanılabilir maddeler içermektedir.
Vermikest sera ve saksı topragı olarak hayal edilebilecek en mükemmel karışım materyalidir.
Hem bahçe hem de tarla bitkilerinde söz konusu pozitif etkiler gözlenmiştir.
En hassas bitkilerde dahi yanma etkisi görülmez ve tüm besin elementleri suda çözünebilir özelliktedir.
Malç olarak kullanıldığında sulama ile besin elementleri doğrudan bitki köküne ulaşır (Anonymous, 1992).
Çoğu zenginleştirici saksı karışım materyaleri 2-3 gün içinde besinlerini kaybederler.
Vermikest ise saksı içinde besin kaynağı olarak fonksiyonunu söz konusu materyalerden 6 kat daha uzun süre muhafaza ederler.
Bu sebeple, aynı miktar saksı toprağı için diğer karışımlardan 5 kat daha az miktarda vermikest yeterli olacaktır.
Ayrıca, vermikest diğer ticari saksı karışımlarından daha ucuzdur ve daha iyi sonuç verir.
Vermikest ağırlığının 2-3 katı suyu tutabildiği için daha az sulama masrafı söz konusudur.
Bitki köklerini kimyasal gübreler gibi yakmazlar (Anonymous, 1992).
berduray
30-12-2009, 21:40
Araştırmalar sonucu solucan sindirim sistemindeki mukusun mikrobiyal populasyonlar için optimum bir ortam oluşturarak vermikestin mikrobiyal çeşitlilik ve populasyon miktarlarını arttırdığını ifade edilmiştir.
Vermikest granülleri içinde korunan zengin mikrobiyal çeşitlilik, bitki büyümesini teşvik eden çok miktarda kimyasalın (bitki büyüme hormonları) üretildiği yerdir.
Bu büyüme hormonları da vermikompost sürecinde oluşan hümik bileşiklere yapışmakta ve bitki ihtiyaç duyduğunda suda çözünürlükleri yüksek olan bu kimyasalları kolaylıkla alabilmektedir.
Günümüze kadar çok sayıda farklı bitki türüyle gerçekleştirilen çalışmalar; üstün özelliklere sahip kestlerin diğer peat veya farklı ticari bitki ortamları ile karıştırılmasıyla çok kaliteli bitki büyüme ortamlarının elde edilebildiğini göstermiştir.
Vermikompost Ürünlerinin Bitki Hastalıklarını Kontrol Amaçlı Kullanımı
Edwards ve ekibi vermikestin, çimlenme öncesinde, sırasında ve sonrasında sebep oldukları enfeksiyonlar sebebiyle büyük ekonomik kayıplardan sorumlu toprak kökenli bitki hastalıklarını baskılama kapasitesini araştırdıkları saksı denemelerinde, kestin Rhizoctonia, Fusarium (Şimşek-Erşahin, 2007), Pythium ve Verticillium (Edwards and Arancon, 2004) gibi toprak kökenli patojenlerin sebep olduğu hastalıkları etkili şekilde kontrol edebildiğini ortaya koymuştur.
Steril kestin hastalık gelişimi üzerindeki baskılama etkisinin kaybolması, bu etkinin mikrobiyal antagonizmaya dayalı olduğunu düşündürmektedir.
Karşılaştırmalı çalışmalarda, vermikestin mikrobiyal aktivite seviyesinin termofilik komposta göre çok yüksek olması durumu (Hoitink and Boehm, 1999), vermikestin toprak kökenli bitki çürüklük etmenleri üzerindeki hastalık baskılama potansiyelini arttıran ana etmen olarak düşünülmektedir (Edwards ve Arancon, 2004).
Fusarium spp. ile yapılan bir çalışmada (Szczech, 1999) hastalık oluşumu veya şiddetini baskılama etkisinin diğer patojenlerde olduğu gibi biotik orjinli olduğu ifade edilmiştir.
Bu çalışmada büyükbaş hayvan gübresinden üretilen vermikestin, Phytophthora nicotiana üzerindeki baskılama etkisinin fungitoksik değil fungistatik olduğu öngörülmüştür.
Rhizoctonia spp. hastalıkları üzerinde yapılan çalışmalarda, aynı seviyede hastalık baskılama etkisinin oluşması için Phythium spp. ve Phytophthora spp.’ye göre daha yüksek (%40 hacim) miktarda vermikest kullanımı gerektiği rapor edilmiştir (Szczech ve Smoliska, 2001).
Termofilik ve mezofilik kompost ürünlerinin fide çökerten ve bitki çürüklük etmenleri olan fungal patojenleri baskılama mekanizması iki grupta toplanmıştır: Özel mikroorganizma türlerini gerektiren “spesifik baskılama” etkisi ve çok geniş bir mikroorganizma çeşitliliğine dayanan “genel baskılama” etkisi (Edwards ve Arancon, 2004).
Phythium ve Phytopthora üzerinde yapılan kompost uygulamalarında, bu patojenleri baskılayan mikro florayı besleyecek organik madde miktar ve kalitesinin arzu edilen genel baskılama etkisinin ortaya çıkışında esas belirleyici etmen olduğu ifade edilmiştir.
Rhizoctonia ile yapılan çalışmalarda, dayanıklı skleroşiya yapısı oluşturan bu patojene karşı, Tricoderma, Flavobacterium gibi spesifik antogonistik etkiye sahip özel mikroorganizma florasının mevcudiyetinin “spesifik baskılama” etkisinin ortaya çıkması için gerekli olduğu ifade edilmiştir.
Vermikestin katı formunda kullanımının yanı sıra son yıllarda vermikestten, havalandırmalı (aerated) ve havalandırmasız (non-aerated) olarak elde edilen vermikest çayının hem toprak kökenli ve toprak üstü bitki patojenlerine karşı veya gübre olarak kullanımı son on yılda hızla yaygınlaşmıştır.
Havalandırmalı (aerated) vermikest çayı elde etmede 1 hacim vermikest ile 10/50 hacim içilebilir çeşme suyu karıştırılır ve 12-24 saat düzenli olarak içine hava verilir veya suyun devamlı sirkülasyonu sağlanır.
Havalandırmasız (non-aerated) vermikest çayı hazırlamak için 1 hacim kest ile 3/10 hacim çeşme suyu üzeri açık bir konteynır içinde karıştırılır.
Bu karışım günlük karıştırılabilir veya karıştırmaksızın 1 ila 3 hafta bu şekilde beklemeye bırakılır.
Havalandırmasız kest çayı yapımında kullanılan ilave maddeler; maya, alg tozu karışımları solüsyondaki bakteri populasyonunun artışını sağlar (Zibilske, 2004).
Toprak kökenli hastalıklarla mücadelede, toprak altı vejetatif organların veya tohumun kest çayı içinde tutularak bu kısmın solüsyondaki microbiyal populasyon ile kaplanması sağlanır.
Yaprak ve meyva patojenlerine karşı vermikest kullanımı spreyleme şeklinde uygulanmaktadır (Scheurell and Mahaffee, 2002).
Kompost ve vermikest çayı ile yapılan çalışmalarda, bu solüsyonların bitki hastalıklarını baskılama etkinliği ile sahip olduğu bakteri populasyon seviyesi arasında doğru orantılı bir ilişki gözlenmiştir (Suthar, 2007).
Sonuç Ve Öneriler
Çevre dostu, ek gelir ve kaynak kazanımını sağlayan vermiteknoloji uygulamaları, özellikle küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmeler için düşük girdili tarımsal üretim faaliyetini mümkün kılar.
Vermikompost teknikleri çok düşük maliyet gerektiren kolay uygulanabilir yöntemlerdir. Doğru uygulanmış ve iyi takip edilmiş bir vermikompost süreci sonunda, biyo-gübre ve biyo-pestisit olarak etkili, ticari değeri çok yüksek bir ürün elde edilebilir.
kaynak (http://ziraat.gop.edu.tr/dergiyayinlar/DERGI-2007-2/YErsahin.doc)
Sayın berduray çalışmalarınızın sonuçlarını yakından takip etmeniz size gözlemlerinizde çok kısa zamanda sonuca gitmede öncelikler sağlıyacaktır, ben size kendi gözlemlerimden bahsedeyim, sevgili berduray sulucanlar hiç bir zaman canlı diri malzemeyi yemezler,ben bu sonuçları test ettikten sonra aldığım kararladır ki saksıdaki solucanlar bitki köklerini yemezler ilkesini koyarak solucanların bitki köklerinde neyle beslendiklerini araştırmalarına götürmüş, ve ilmi denecek çalışma içine girerek gözlemlerimde bitki köklerini parmaklarımın ucunda sıkıştırınca kaygan ve sümükümsü bir salgının varlığını fark etmiş solucanların bu salgıyı çok sevdiklerine şahit olmuştum.
O günden sonra solucanların ne şekilde bitkileri yiyebileceğini konusu kavramış oluyordum,her türlü organik çürüntüleri toprak içinden sağlarken sebzelerinde çürüme esnasında erime fazına girenler, çöpler bir kenarda beklerken salyamsı bir durum içindeki halleri vede derin dondurucunun elektiriği kesilince içindeki sebzelerin bozulmuş hallerine yumuşuyarak erime duruma geçmesi ile oluşan durumlar, solucanların besin menülerinin görünümlerini oluşturmaktadır.
Çürümemiş bitkiler hiç bir zaman bu durumda olmadıklarında solucanlar tarafından kabul görecek gidalar olmazlar onlarda bunu fark ettiklerinde orada görünmeyişinin sebebi o yüzdendir solucanları genelde sarı ve yeşil renkli çürüntülerde göremezsiniz, ancak o çürüntüler yukarıda bahsettiğim sümükümsü bir salgı görünümü içindeyse ozaman solucanları orada görebilirsin.
Hasta domates dalları diri malzemeler olduklarından solucanların dikkatini o yüzden çekmemiştir, sizden şu şekilde bir deneme yapmasınızı istiyeceğim mutfak atıklarınızı kapalı bir kovada beklerterek biraz bakteriler tarafından işlemelerini sağlayıp domates biber gibi bitkilerin dal parçalarını ufak parçalara bölerek bu ParçalarI beklettiğiniz mutfak atıklarının kovasına karıştırarak toprağa gömünüz, sonuçu birde böyle test ediniz, çalışmalarının gözlemlerinin benimle paylaştığın için çok teşekkür ederim, çalışmalarında başarılar dilerken yeni yılınızı kutlar ailenizle birlikre nice sağlıklı ve esenlikli yeni yıllar temenni ederim.
korhanakan
04-01-2010, 02:47
Herkese çok selam. Forumun yeni bir üyesiyim ama toprağın değil.
Solucan gübresini bundan 3-4 yıl önce duymuştum o zamanlar ne maddi gücüm vardı nede bu işleri yapabileceğim arazim.
Ben diyorum ki solucan gübresi hem yapay kimyasal barındırmayan doğal bir gübredir hemde kimyasal **** organik diğer tüm gübrelerden çok daha iyi sonuçlar verdiği için korkunç güzel bir ekmek teknesidir.
Bir solucan yılda 250 gram gübre üretir diye okudum.
Bir solucan ortalama 0,45g ağırlığındadır.
Neticede 1kg solucan (ortalama 2208 adet) yılda 500Kg gübre üretiyor.
Bu arada solucan gübresinin diğer gübrelere nazaran metrekare/KG kullanımının düşüklüğünü göz önünde tutarak,
1Kg Organik solucan gübresini 2TL'den satıp,
24000Adet solucan (yaklaşık 11Kg solucan) ile yılda 6000Kg gübre üretebilir ve yılda 12000 liradadan aylık 1000TL kazanabiliriz.
108Kg Ağırlığı olan 240000(İkiYüzKırkBin) adet solucanla yılda 60Ton gübre üreterek Aylık 10000(OnBin)TL gelir elde edebiliriz
Ne dersiniz hoş olmaz mı?
Varmısınız bu işe girmeye?
Sevgi ve Saygılarımla, Korhan.
İzmir/1984
sındırgılı
04-01-2010, 16:23
Amatörce yaptığım gübre fabrikası: Elemanlardan birisi mola vermiş. :)
korhanakan
04-01-2010, 16:39
Evet güzel olmuş peki benim yaptığım hesabı beğendiniz mi ? :D
Evet güzel olmuş peki benim yaptığım hesabı beğendiniz mi ? :D
Arkadaşım başlığa ilgin için teşekkür ederim, bu kadar ince hesaplar yaptığınıza göre ciddi düşüceleriniz var demektir, bu alanda gerekli yatırımlarıda yaparsanınız bu hesaplar üzere kazanmamanıza bir neden olmasa gerek, bu forumdaki paylaşım yazılarını takip ederek gerekli bilgileri sağlamalısın.
Arkadaşım sındırgılı çalışmalarını ilerleriye taşıma becerilerin için seni kutlarım, sulucanlara yatak olarak ne malzeme kullandın, atıkları ne şekilde solucanlara uyguluyorsun, atıklarn içinde soğan sarımsak ve narenciye kabukları ayıklaman gerekecek, solucanlar fazla ıslak ortamı sevmezler, gözlemlerini açıklıyarak paylaşımlara aktararak çalışmalarına destek olmak isterim, başarılar dilerim sevgiyle kalasın.
sındırgılı
04-01-2010, 19:40
Daha solucanlari sisteme sokali 1 hafta oldu.Oncelikle senden ogrendigim bilgiler,temel oldu.Daha sonra Internette arastirirken (Belkide yine bu sayfada gordum: ama emin degilim !!) www.compostguy.com sitesini buldum.Senden ogrendiklerimle karistirarak yolumu belirledim.Evden cikan meyva sebze atiklarini kiyma makinesinden gecirerek,biraz curumelerini bekledim.Bu arada guvercin diskilarini gomdugum cukurdan 15-20 arasi misafir aldim.Yataklarini yaparak misafirleri yerlerine yerlestirdim.Fazla suyu sevmediklerini bildigimden alttaki kab drenaj vazifesi goruyor.Gordugum kadariyle yerlerinden memnunlar.Yatak malzemesi nemlendirilmis gazete kullandim. Ama daha yolun basindayim.
Merhaba, sıcak olan yöntemi kullanarak elde ettiğim kompost 3-4 aydır olgunlaşma safhasında kullanımdan önce PH ını ölçtüm 8 civarı çıktı. Bitkiler için oldukça alkali, düşürmek gerek.
Toprak solucanı gübresi üretilen tesislerde sistemin üzerine serilen kompostun ph ına dikkat ediyorlar mıdır?
veya soruyu şöyle sorayım; toprak solucanlarına 8 PH lı kompostu besin olarak kullanabilir miyim?
Merhaba, sıcak olan yöntemi kullanarak elde ettiğim kompost 3-4 aydır olgunlaşma safhasında kullanımdan önce PH ını ölçtüm 8 civarı çıktı. Bitkiler için oldukça alkali, düşürmek gerek.
Toprak solucanı gübresi üretilen tesislerde sistemin üzerine serilen kompostun ph ına dikkat ediyorlar mıdır?
veya soruyu şöyle sorayım; toprak solucanlarına 8 PH lı kompostu besin olarak kullanabilir miyim?
Arkadaşım sizin bu sorunuza bu başlığa en uygun yöntemi açıklıyarak size en yararlı uygulamayı ortaya koyacağım, arkadaşım önce organik atıkları kompost yaparak organik değerlerini bitkilere yarayışlılığı yönünden uygun seviyeye getirmiş oluyorsun, kompostunun ph nın 8 olduğuğunu belirtiyorsun önemli değil bitkilere lazım olan ph aralığı 6.2-6.8 olmasına karşın sizin kompostunuz toprağa karışımında zaten o değerlere çekilecektir.
Ama benim gönlüm bu kompostunuzu bitkilere doğrudan vermeden önce bu kompostun besin değerlerini arttırarak bitkilere 100de 100e varan alış formuna getirmek için toprak solucanların menülerine sunarak bu işlemi sonlandırmaktır, bu işleminde benin görüşüme göre iki yöntemi var, birincisi bu günlerde bahçe toprağında açacağın bir çukurda sulucanlara sunmaktır.
İkinci yöntemde buna yakın bir yöntem olarak malç malzemesinin altına sermektir, burasını biraz açmam gerekirse bahçende baharda sebze dikeceğin parsellere fide karık hizalarına gelecek şekilde kompostunu sermen ve parselin tamamınada saman malçı uygulaman sonucu, malçın amacı parsellerinde ot oluşumuna engel olurken aynı zamanda bu bölgedeki malçın solucanlara yataklık ederek, burada solucanların barınmalarına ve sermiş olduğun kompostunda onlara besin kaynağı olarak tüketileceği ve dışkılarıylada bitki karıklarını gübreleyeceğidir
Arkadaşım sizin bu sorunuza bu başlığa en uygun yöntemi açıklıyarak size en yararlı uygulamayı ortaya koyacağım, arkadaşım önce organik atıkları kompost yaparak organik değerlerini bitkilere yarayışlılığı yönünden uygun seviyeye getirmiş oluyorsun, kompostunun ph nın 8 olduğuğunu belirtiyorsun önemli değil bitkilere lazım olan ph aralığı 6.2-6.8 olmasına karşın sizin kompostunuz toprağa karışımında zaten o değerlere çekilecektir.
Ama benim gönlüm bu kompostunuzu bitkilere doğrudan vermeden önce bu kompostun besin değerlerini arttırarak bitkilere 100de 100e varan alış formuna getirmek için toprak solucanların menülerine sunarak bu işlemi sonlandırmaktır, bu işleminde benin görüşüme göre iki yöntemi var, birincisi bu günlerde bahçe toprağında açacağın bir çukurda sulucanlara sunmaktır.
İkinci yöntemde buna yakın bir yöntem olarak malç malzemesinin altına sermektir, burasını biraz açmam gerekirse bahçende baharda sebze dikeceğin parsellere fide karık hizalarına gelecek şekilde kompostunu sermen ve parselin tamamınada saman malçı uygulaman sonucu, malçın amacı parsellerinde ot oluşumuna engel olurken aynı zamanda bu bölgedeki malçın solucanlara yataklık ederek, burada solucanların barınmalarına ve sermiş olduğun kompostunda onlara besin kaynağı olarak tüketileceği ve dışkılarıylada bitki karıklarını gübreleyeceğidir
Efendim, önce teşekkür ederim,
Sanırım sayın meyvelitepe bahsetmişti, kendi bloğunda okumuş da olabilirim; saf kompost içinde yetiştirilen 2x2 mt. alanda, 2 mt. boyuna uzamış, tek kök, üzerinde belki yüzlerce domates bulunan fidandan imrenerek söz ediyordu. Hatta kompost işini o vakit kafaya koymuş.
Mutfak ve bahçeden çıkan tamamen organik olan ve bunlardan elde olunan kompostun PH 'ının ortalama ne olduğu konusunda bilgi içeren hiç bir kaynağa denk gelmedim. Bu nedenle kompostumun PH'ı 8 civarı olması normal midir, anormal mi bilemiyorum.
Saksıda, saf kompost içinde bitki yetiştirebilmek amacıyla bu kompostu kullanmam söz konusu olmayacak; ancak PH'ının makul seviyeye indirmem durumunda kullanabilirim.
Kompostun, solucanların menü tercihlerine sunulması ile onlara alternatifsiz besin kaynağı olarak sunulması arasında fark olmalı diye düşünüyorum.
8 Ph düzeyindeki kompostun besin değerini arttırmak için solucanlara alternatifsiz besin kaynağı olarak vermek onları 2'inci bir şoka sokma ihtimalini göze almam gerek sanırım. (1'inci şok; solucanların toprağı, nemini yitirmiş olduğundan yağmuruda fırsat bilerek balkona çıkardım. Sistemin kurulumundaki bir hata yüzünden taban kısmının diğer bölümüne biriken suya, ya düştüler veya oraya indiler, solucanların yarısı su içinde idiler, sudakilerin de hemen hemen tamamı boğulmuşlardı.)
Özetlemek gerekirse eğer,
kompostu bahçe toprağına karıştırıp zenginleştirmek yerine içeriği zaten zengin olan kompostu bitki toprağı olarak kullanmanın yolu ne olmalı.
Kompostu solucanların menüsüne sunarak zenginleştirmek de bir alternatif elbette ve hatta,
zannediyorum ki sizin kullandığınız yöntemle ürettiğiniz kompostun ph'ı ideal, çünkü kompostu asıl olması gereken yerde, toprakta yapıyorsunuz. Toprağın doğal florası zaten kompostu kendine benzeteceğinden en ideal şartlar doğal olarak sağlanmış olacaktır. Ayrıca buradaki solucanların da katkısıyla elde ettiğiniz kompost içerisinde inanıyorum ki tohumdan bile yetiştirme yapabilirsiniz.
korhanakan
11-01-2010, 23:46
Arkadaşlar, konuyu yukarda tutmaya çalışalım, çünkü gelecekte topraklarımızdan hepten verim alamamaya başladığımızda çok ararız bu tartışmaları. ben bir yerde okudum araplar çölleri ehlileştirmek, çöl kumunu tarıma elverişli hale getirmek için kullanıyorlarmış solucan gübresini.
Arkadaşlar, konuyu yukarda tutmaya çalışalım, çünkü gelecekte topraklarımızdan hepten verim alamamaya başladığımızda çok ararız bu tartışmaları. ben bir yerde okudum araplar çölleri ehlileştirmek, çöl kumunu tarıma elverişli hale getirmek için kullanıyorlarmış solucan gübresini.
korhanakan; Arkadaşım ilgine teşekkür ederim, solucanlarla kompost ve gübre yapmanın önemini anlıyarak topraklarımıza bu gübreyi kazandırma düşüncesi, dünya paralelinde bizim memleketimizdede uygulanabilirliliği ancak, bu alandaki çalışmalara ilgi duyanların mevcut bilgilerini ortaya koyarak çalışmalara katılarak sağlanabilir.
Arkadaşım en azından bahçe çalışmaları yapan arkadaşlarımızın bu konulardaki bilgilerini bahçelerindeki solucan sayısını arttıracak uygulamalara gitmesi ile sağlanabilir, bunların başında yukardaki mesajlarımda anlattığıma paralel olarak uyguladıkları malçın solucanlara barınak teşkil etmesinin yanında, beslenmelerini sağlıyacak onların sevdikleri çürüntülere meyve kabukları, sebze artıkları, patates kabuklarının rendesi, mısır onu, yulaf ezmesi ile takviye edilmeleriyle solucanların üremeleride sağlanmış olacaktır.
Efendim, önce teşekkür ederim,
Mutfak ve bahçeden çıkan tamamen organik olan ve bunlardan elde olunan kompostun PH 'ının ortalama ne olduğu konusunda bilgi içeren hiç bir kaynağa denk gelmedim. Bu nedenle kompostumun PH'ı 8 civarı olması normal midir, anormal mi bilemiyorum.
Saksıda, saf kompost içinde bitki yetiştirebilmek amacıyla bu kompostu kullanmam söz konusu olmayacak; ancak PH'ının makul seviyeye indirmem durumunda kullanabilirim.
Arkadaşım mumunal, oluşturmuş olduğun kompostun Ph nın uygun seviyelere toprak dışında getirmiş olsan bile kompost aşamasındakı organik materyalin bitkiler için alınabilir formda olmadığından bitki besini olarak değilde toprak düzenleyici olarak işlem görecektir.
Kompostun, solucanların menü tercihlerine sunulması ile onlara alternatifsiz besin kaynağı olarak sunulması arasında fark olmalı diye düşünüyorum.
8 Ph düzeyindeki kompostun besin değerini arttırmak için solucanlara alternatifsiz besin kaynağı olarak vermek onları 2'inci bir şoka sokma ihtimalini göze almam gerek sanırım. (1'inci şok; solucanların toprağı, nemini yitirmiş olduğundan yağmuruda fırsat bilerek balkona çıkardım. Sistemin kurulumundaki bir hata yüzünden taban kısmının diğer bölümüne biriken suya, ya düştüler veya oraya indiler, solucanların yarısı su içinde idiler, sudakilerin de hemen hemen tamamı boğulmuşlardı.)
Arkadaşım solucanlar fazla sudan hoşlanmazlar zaten, sizin kompostun ph 8 olması alkali olduğunu gösterir, bu ortam onları şoka sokmaması gerekir.
Özetlemek gerekirse eğer, kompostu bahçe toprağına karıştırıp zenginleştirmek yerine içeriği zaten zengin olan kompostu bitki toprağı olarak kullanmanın yolu ne olmalı.
Kompostu solucanların menüsüne sunarak zenginleştirmek de bir alternatif elbette ve hatta,
Arkadaşım kompostun içeriği ne kadar zengin olursa olsun bitki besini olarak kullanmak için bu kompostun içerğinin bitkiler tarafından alınabilecek forma indirgenmesi gerekmektedir.
Bu işide ancak toprak solucanlarına yaptırabiliriz, solucanlarla kompost işlemimizin amacıda buna imkan sağlasmasından ibarettir.
Çalışmalarınızı kutlar, bu alandaki deneyimlerinizin bu konu başlıklarındaki paylaşımlara sunularak bilgi sürecine katılmanızı beklerim, sevgiler saygılar sunarım.
Efendim öncelikle teşekkür ederim. Konu ile ilgili olarak elde edilen tecrübeleri burada paylaşmanın inanıyorum ki her düzeydeki okuyucuya bir katkısı olacaktır.
Topraktaki bir solucanın döngüdeki faydasını öğrendikten sonra doğaya olan saygım bir kat daha arttı.
Doğada insan ayağının basmadığı alanlarda, toprak solucanlarının toprak yüzeyine bıraktıkları gübreleri gördükten sonra beslemeye çalıştığım toprak solucanlarını da ait oldukları yere bırakmaya karar verdim.
Fotoğraflama imkanım olduğunda onları ve edindiğim tecrübeleri paylaşmak istiyorum.
sındırgılı
12-01-2010, 19:11
Bugun tekrar kirmizi solucan aramak icin gittigimde, halkali solucanlari bolca gordum.Acemisi oldugumdan toplamadan dondum.Internet ortamindada bilgi bulamadim.Ben kiyma makinesinden gecirdigim mutfak atiklarini toprakla karistirip,biraz curumelerini bekledikten sonra isleme ekliyorum. Fakat dediginiz gibi kendi ortamlarinda bu isleri yapsak daha iyi olacak..Sevgili Epsody nin yaptigi gibi bahcede bir cukur acip,hazirladigimiz besinleri orada onlara sunmak; daha mantikli gelmeye basladi. Sizler ne dersiniz?
Efendim öncelikle teşekkür ederim. Konu ile ilgili olarak elde edilen tecrübeleri burada paylaşmanın inanıyorum ki her düzeydeki okuyucuya bir katkısı olacaktır.
Topraktaki bir solucanın döngüdeki faydasını öğrendikten sonra doğaya olan saygım bir kat daha arttı.
Doğada insan ayağının basmadığı alanlarda, toprak solucanlarının toprak yüzeyine bıraktıkları gübreleri gördükten sonra beslemeye çalıştığım toprak solucanlarını da ait oldukları yere bırakmaya karar verdim.
Fotoğraflama imkanım olduğunda onları ve edindiğim tecrübeleri paylaşmak istiyorum.
Beni bu yaklaşımlarınızla çok mutlu ettiniz, kendi bahçenizdeki solucalarınıza dönerek zamanınızı bu yönde harcamanız en isabetli karar diyorum, ama işi daha ileri düzeyde bir solucan türü arıyorsanız at gübrelerinin altındaki solucanları aramanız tavsiye ederim bu solucan türleri daha sıcak ortamlarda da işlevlerini sürdürüyorlar.
Arkadaşlar sizlere bahçemizdeki solucanlarımıza kış şartlarında daha ileri düzeyde bakım yapmamız halinde onların bu zor şartları atlatmalarını sağlıyacaktır solucanlar genelde soğuk kanlı yaratıklar olmasına rağmen 20ila 25 derecelik ısı şartlarında yaşamlarını normal şekilde sürdürmektedirler.
Bu yüzden sizlere malç yaparak toprak ısısını ve nemenin korunmasıyla onları huzurlu bir yaşam sağlarız, birde bu yatak malzemeye onların hoşlandıkları gıdaları sunarsak onların beslenmeleriyle birlikte üremelerini sağlamış olacağız.
Bu gıdalar öğütülüş meyve kabuklarıyla karışık yulaf ezmesi veya mısır unundan yapılmış bulamaç olabilir, sebze kabukları olarak patates, havuç ve diğer sebzeler, meyve olarak elma,armut muz kabukları vs, olumsuzları da sayalımda bunlarda bilinsinki doğrudan kullanılmasın, soğan, sarımsak ve narenciye kabukları, tabii bunlarıda sunabiliriz ama biraz yapılarıda karışımlar ilave ederek, bu atıklar öğütülüp kepekle karışımla verilmesinde sakıncalar azalacaktır.
Bu başlıkta bana gerekli katılımlarıyla yazışmalarımın devamını sağlamada takdir öneri veya eleştirileriyle paylaşımlarda bulunan bütün arkadaşlarıma şükranlarımı iletirim.
Özgür Ayata
13-01-2010, 11:47
Herkese selamlar,
Bende Epsody hocanin tavsiyesiyle bahcede solucan cogaltilmasi uygulamasi yapmaktayim. Gectigimiz gunlerde bahcemizin tamamini B5A ile gubreledik. Haftaya ciftlik gubresi serecegiz ve zeytinlerin taclarina saman ile malc yapacagiz. Bahcenin bazi yerlerine de guvercin gubresi cukurlari yapip at gubresi ve samanla malc yapacagiz. Sonuclari buradan paylasacagim. Tecrubelerini payalsan tum arkadaslara tesekkurler.
Sayın Ozgür Ayata, seni bu topraklar adına yaptığın samimi çalışmalarından dolayı kutlarım, arkadaşım simimi düşüncelerimi belirterek senin gerçekten iyi bir yolda çalışma samimiyeti içinde gördüğümü açıklamak isterim, bahçenin bereketini yapmış olduğun çalışmalarda göreceğin inancımı yenilemek için, Epsody'nin bahçesine bakanlar zaten bunu anlıyorlardır.
Sizlerin bu çalışmalarınızın benim çalışmalarımdaki paralellik anlayışı ile benim için büyük bir övünç kaynağına dönüşerek sizlerle gurur duymaktayım, iyiki sizler gibi toprak dostlarım var, hepiniz sağolasınız topraklarınızın bereketi daim olsun dileklerimle nice paylaşımlarda görüşmek üzere, sevgiyle kalın.
sındırgılı
14-01-2010, 19:55
Sn. Epsody,Benim buldugum solucanlarin Latincesi "Annelida " Bunlarida guvercin gubresi icin hazirladigim cukurdan cikardim.Gubre yapiminda kullaniyorum.Ne dersin ?
kumyaka2010
14-01-2010, 20:52
bende sizlere katılabilirmiyim .1984 senesinde yunanıstana gittik .Yunanlı vatandaş bahcesinde 2 çukur açmış .Organik butun artıkları birinci çukura koyuyor ,ustunu kapıyor dolunca obur çukrun topragını ustune ortuyor 5 senede butun bahceyi organik gubre ile tamamlamış .Bende bahcemde ,bitki artıklarını yaptıgım depoda biriktiriyorum . Solucan işi beni çok igilendirdi .İnşallah bende ,anlattıgınız metodu uygulayacagım selamlar.
Sn. Epsody,Benim buldugum solucanlarin Latincesi "Annelida " Bunlarida guvercin gubresi icin hazirladigim cukurdan cikardim.Gubre yapiminda kullaniyorum.Ne dersin ?
Arkadaşım mesajındaki açıklamalardan anlıyorum ki, siz temin ettiğiniz kanatlı gübrelerden, güvercin dışkılarını toprakta açtığın çukurlarda fermantasyona tabii tutarak kompost yapımının başlangıcındasın, seni bu uygulamanda bir hataya düşmeden uyararak ikaz etme düşüncemden alınmamanı, işlerine karışmak anlımına gelecek tutumla seni kırmak maksadı taşımadığımı bilmelisin.
Arkadaşım bilmeni isterimki kanatlı gübreleri azot ve üre bakımıdan zengin bir yapıda olduklarından uygulanan toprakların yapısını asidik yönde aktiflik gösteren yapıya dönüştürmektedirler, bizler bunun önüne geçmediğimiz takdirde gübrelerimizin değerini bitki besinleri yönünden iyileştirme çapalarımız ,öbür yönden zaafa uğramakta, tabiri caisse kaş yapalım derken göz çıkarmaktayız.
Arkadaşım bu gübreleri doğrudan toprağa uygulamadan önce, bunların bu asidik özellikleri seyreltmek durumundayız, önce bu gübreleri kuru olanlarını ıslatarak, öncelikle yağmur suyu kullanmamızı öğütlerim, daha sonrada katkı malzemesi olarak bu gübrelere saman, odun talaşı, mümkünsede kepek kullanmanızı önermekteyim.
Sayın sındırgılı bir ayrıntıyı da arz etmeden geçemiyeceğim, arkadaşım kompost işlemin toprak ta oluşacağından işleme mikroorganizmalarla beraber diğer toprak canlıları ve solucanlarında katılımı olacaktır, konumuz solucan gübresi oluncada bu ayrıntı bize topraklarımızda solucanlarımızın üremesini sağlıyacaktır, nedir bu ayrıntıdaki malzemeler dersen solucanların beslenmesinde ve üremesinde baş sırada olan yiyecekler işte şimdi onları açıklıyorum.
Mutfak atıklarımızdan patates kabukları, meyvelerden elma, armut, muz kabukları, ve mısır onu, ve yulaf unu, toplanan bu malzemeleri homjen bir karışım sağlamak için harmalıyarak çukurumuza doldurabiliriz, fermantasyon işlemimizin aktif etme konusuna gelince, kuru mayayı sulandırarak pekmezle aktif ederek, bir miktar ılık ortama alarak yaptıktan sonra harmanladığmız malzemelerimize ilave ederek çukurumuzu örteriz işlemimiz tamalanmış olur açıklamalarımın ayrıntılarla sürmesinden dolayı sizin bu paylaşımlara gösterdiğiniz samimiyetin bir karşılığı olarak kabul ediniz.
Sevgiler saygılar sunarak iyi günler dilerim hoşça kalın.
bende sizlere katılabilirmiyim .1984 senesinde yunanıstana gittik .Yunanlı vatandaş bahcesinde 2 çukur açmış .Organik butun artıkları birinci çukura koyuyor ,ustunu kapıyor dolunca obur çukrun topragını ustune ortuyor 5 senede butun bahceyi organik gubre ile tamamlamış .Bende bahcemde ,bitki artıklarını yaptıgım depoda biriktiriyorum . Solucan işi beni çok igilendirdi .İnşallah bende ,anlattıgınız metodu uygulayacagım selamlar.
Arkadaşım ne demek katılabilirmiyim sözü, paylaşımların sürmesi katılımcıların çokluğuna bağlı olarak birde konuların ilgi çekmesini artırmak için çeşitli gürüşleri olan arkadaşlara ihtiyacımız olacaktır, kumyaka2010 arkadaşımız ilgini çekerek bu başlığa yeni bir üye olarak katıldığın için seni takdirle kutlarım.
Arkadaşım sorularını ve katılımlarını bekler bu konuda hiçbir sıkıntımız olmıyacaktır, sizden ricam bu konuya adapte olmak için öncelikle bu konuya yazılmış mesajları okumanızı ve gerçek manada sizi ilgilendiren bilgilere ulaşarak aramızda en kısa zamanda aktif katılımcı olarak görmek isteriz, ilgilerine bir kere daha teşekkürü borç bilirim, sevgiyle kalın.
İşe başlangıçta cocopeat kullanımından sonra yatak için bu işlem daha sonra devam edecek mi ilk başlarken mi bu uygulama olacak!
acemi_caylak
15-01-2010, 09:55
Sayın Epsody,
Tarlada yapılan sıcak kompost olayında, kompost oluşumu tamamlandıktan sonra, solucanlar ne kadar sürede faaliyete geçerler? Malum kompostun ilk aşamalarında sizin önceki yazılarınızda vurguladığınız gibi ortam çok sıcak olduğu için solucanlar üreyemecektir. Süre ile ilgili bir gözleminiz oldu mu?
İşe başlangıçta cocopeat kullanımından sonra yatak için bu işlem daha sonra devam edecek mi ilk başlarken mi bu uygulama olacak!
Arkadaşım cocopeat ın üstüne rendelemiş mutfak artıkları konulacak üstüne solucanlar bırakılacak üstüne örtü olarak cocopeat serilecek.
Sayın Epsody,
Tarlada yapılan sıcak kompost olayında, kompost oluşumu tamamlandıktan sonra, solucanlar ne kadar sürede faaliyete geçerler? Malum kompostun ilk aşamalarında sizin önceki yazılarınızda vurguladığınız gibi ortam çok sıcak olduğu için solucanlar üreyemecektir. Süre ile ilgili bir gözleminiz oldu mu?
Arkadaşım tarlada deyimi kullanmışınz ben onu toprak olarak değerlendirerek sizin sorularınızı cevaplamaya çalışacağım, toprakta açacağımız çukurda soğuk kompost işlemi yürümektedir, ben bu uygulamada zaman tahdidim yok ben çukuru son baharda dolduruyorum gelecek senenin baharı geçerken boşaltıyorum.
sındırgılı
15-01-2010, 10:59
Sevgili Epsody,Ben burda geçen sene hatırlarsan güvercin gübrelerini aktif hale nasıl getiririz diye sormuştum.Daha sonra senden öğrendiklerimle bir çukurda saman ve toprakla karıştırıp bol sulayıp yarayışlı hale getirdiğime inanıyorum.Solucanlarında bol bulunması beni doğruluyor.Zaten amaçta güvercin gübresi değil,solucan bulmak.Bulduğum halkalı solucanları sisteme dahil edip etmemekte kararsız kaldım.Onun cevabının arayışı içindeyim.Sevgiler
Sevgili Epsody,Ben burda geçen sene hatırlarsan güvercin gübrelerini aktif hale nasıl getiririz diye sormuştum.Daha sonra senden öğrendiklerimle bir çukurda saman ve toprakla karıştırıp bol sulayıp yarayışlı hale getirdiğime inanıyorum.Solucanlarında bol bulunması beni doğruluyor.Zaten amaçta güvercin gübresi değil,solucan bulmak.Bulduğum halkalı solucanları sisteme dahil edip etmemekte kararsız kaldım.Onun cevabının arayışı içindeyim.Sevgiler
Arkadaşım size daha önceki mesajımdaki açıklamalarla size geçen seneye göre daha güncel bilgiler içerdiği için detaylı güvercin gübrelerinden daha çok solucan üreterek topraklarında organik özellikli gübreleme yapmış olacaktınız, bundan sonraki araştırmalarımı sizin birleşik katlı kaplarda solucan gübresini oluşturma çalışmalarınıza yardım için yapapacağımş, en kısa zamanda sizi bu bilgilerle donatacağım.
Arkadaşlar ben buradaki mesajların hepsini okudum. Ekli linklerden videoları da izledim. Yapılma aşamalarını ve üretimde kullanılacak ham maddeleri öğrendik, şimdi önemli olan üretim araçları düzenek! Çekmeceli veya raflı ve katlı üretim aracını nasıl kuracağız. En önemli parça da elek bölümleri. Paslanmayacak elekleri nasıl bulacağız. Plastik veya ahşap tekneleri bulmak veya yapmak kolay. Tel elekler belki ahşap çekmecelere monte edilebilir ancak plastik leğenlere monte edemeyiz. Bunlarında elekli olanı bulmak zor.
Videolardan gördüğümüz bazılarında düzenek altından sıvı akıyor bazılarından da kuru kompost alınıyor bu iki sistem farklı olarak anladım.
Avustralya da bulunan malzemelerden kargo ile edinmek mümkün değil mi ? Fiyatları çok mu pahalı. Gümrük engeli mi var. Tek gönderilse bir engel çıkıyor mu?
Arkadaşım seni şimdi gerçekten tebrik ederim, ben bu senin yaptığın işlemi başlığımıza yeni üye arkadaşlarıma tembihliyerek işlediğimiz konulara vakıf olarak katılmaları ile daha aktif paylaşımcı arkadaşlar olacaklardır söylemi içinde olurdum.
Şimdi artık sen artık gerçekten bir paylaşım anlyışıyla aktif katılımcı olmuş durumdasın, artık sizinle bu konu içinde daha samimi çalışmalarla konuyu daha ilerlere taşıma imkanı na kavuştum diyebilirim, senin gibi bir arkadaşı bu başlığa kazandırma başarısı, benim içinde büyük bir onur kaynağı oldu, şimdi kendime gerçekten bu konuda arkadaş edindin diyebileceğim
Teşekkür ederim
Arkadaşlar ilk denemeye başladım. Bir avuç (10 civarında) solucanı cocopeat ile hazırladığım 30 x 50 x 15 cm ebadında ki plastik tekneye koydum. Üstüne az miktar mukavva parçaları koyarak solucanları aralarına bıraktım.
Üstlerine de marul ve elma parçalarını kıyarak yaydım, üzerini kapattım.
Sabah saat 10 civarında yaptığım bu işlemden sonra saat 17 civarında yaptığım kontrolde solucanların içinde gözükmediklerini gördüm. Herhalde cocopeat yatağın içine girmişler.
Bugün kalıcı sistem için ilk hazırlıkları yaptım. Dört katlı ahşap sistem yapacağım. Tahtaları biçtirdim, elek tellerini ve çivi aldım. Yarın monte etmeye çalışacağım.
Fotoğraf makinası yanımda yok, gelince resimlerini yüklerim.
Çıkacak gübrelerin kurumaması gerektiği yazılıyor peki bizim cüzi miktarda ki üretimi nasıl (biriktirip) saklayacağız.
Bu sabah biraz daha solucan koydum, bir süre sonra baktım yine hepsi gözden kaybolmuş.
Üsteki taze sebzeleri-meyveleri yemeden cocopeat mı yemeye iniyorlar.
Eğer öyleyse cocopeat yatak mazemesini yemeden yukarı çıkmazlar;)
Bu durum için nasıl bir ortam gerekli?
Ne yapmalı?
122200
sındırgılı
17-01-2010, 10:23
Ben nemlendirilmis gazeteyi en alt kisma koydum.Ustune kiyma makinesinden gecirdigim sebze ve meyva atiklari ile topragi iyice karistirip yerlestirdim.Solucanlarimi yerlestirdikten sonra tekrar ustte nemlendirilmis gazete koydum.Fisfisla sulayip tekrar kat ciktim.Sizin dediginiz gibi once solucanlar sasirdi,fakat 1 hafta icersinde ortama alistilar.Onceleri iyi gidiyordu,gecen hafta baktigimda solucanlari cok hareketsiz gordum.Hatta bir tanesinde hic hareket yoktu.Onu alip bahceye goturdugumde canlandi.Denemenin basarisiz olduguna kanaat getirip bahce icinde bir cukur acip atiklari ve solucanlari oraya koydum. Orada devam edecegim.Fakat okudugum kadariyle uzun soluklu bir calisma olacak..Tipki Enzim gibi.Ayrica solucan cinside onemli.Benim sisteme koyduklarim: gubremin icinde bolca bulunan halkali solucanlardi ! Biraz daha arastirma yaparak dogrusunu bulacagimiza inaniyorum. Aslinda taze at pisligide bulma imkanim var. (Nede olsa Adadayim :) Bol Fayton ve at varda..... at *okunu ne yapacaksin Abi!! demelerinden cekiniyorum )
Bu sabah biraz daha solucan koydum, bir süre sonra baktım yine hepsi gözden kaybolmuş.
Üsteki taze sebzeleri-meyveleri yemeden cocopeat mı yemeye iniyorlar.
Eğer öyleyse cocopeat yatak mazemesini yemeden yukarı çıkmazlar;)
Arkadaşım solucanlrın yiyecekleri konusunda birçok yerde açıklamalarım olmuştur, ama esa olarak saksıdaki solucanların faaliyetlerini anlatımlarımda ortaya koymaya çalıştım, arkadaşım solucanların genelde çürümeye yüz tutmuş sümükümsü salgı durumu hasıl eden sebze ve meyveleri bu haleri ile kabul ederler.
Canlı ve diri oluşum gösteren atıklara yaklaşım göstermezler, bu atıklar solucanlara ilk sunulduktan sonra ortamdaki mikroorganizmaların hücümuna uğruyarak ayrışma başlıyınca ancak bunlara yaklaşırlar, ve bu atıkların asidik olmalarından da etkilendiklerinde uzaklaştıkları görülebilir.
Üst kısımlardan aşağı inmelerinin bir sebebide ışık ortamlarından etkilenmeleridir, ışıktan rahatsızlık çektiklerinden bu ortamı terk etmişlerdir
Ben nemlendirilmis gazeteyi en alt kisma koydum.Ustune kiyma makinesinden gecirdigim sebze ve meyva atiklari ile topragi iyice karistirip yerlestirdim.Solucanlarimi yerlestirdikten sonra tekrar ustte nemlendirilmis gazete koydum.Fisfisla sulayip tekrar kat ciktim.Sizin dediginiz gibi once solucanlar sasirdi,fakat 1 hafta icersinde ortama alistilar.Onceleri iyi gidiyordu,gecen hafta baktigimda solucanlari cok hareketsiz gordum.Hatta bir tanesinde hic hareket yoktu.Onu alip bahceye goturdugumde canlandi.Denemenin basarisiz olduguna kanaat getirip bahce icinde bir cukur acip atiklari ve solucanlari oraya koydum. Orada devam edecegim.Fakat okudugum kadariyle uzun soluklu bir calisma olacak..Tipki Enzim gibi.Ayrica solucan cinside onemli.Benim sisteme koyduklarim: gubremin icinde bolca bulunan halkali solucanlardi ! Biraz daha arastirma yaparak dogrusunu bulacagimiza inaniyorum. Aslinda taze at pisligide bulma imkanim var. (Nede olsa Adadayim :) Bol Fayton ve at varda..... at *okunu ne yapacaksin Abi!! demelerinden cekiniyorum )
Arkadaşlar biz burada niçin varız, sorunların üzerine giderek üstesinden geleceğiz elbet, yeterki gözlemlerimizi iyi değerlendirerek paylaşılara aktaralım bu çalışmaların başarısı hepimizin başarısı olacaktır, arkadaşlar menfi düşüncelere girmeden gözlemlerimizi başlığımızda ortaya koyma becerimiz bizim bu alandaki mutlu sona daha hızlı ulaşmamızı sağlıyacaktır.
Bu başlıkta özverili çalışan arkadaşlarımın adlarını sayamıyorum, bu arkadaşlara sıralamada haksızlık yapacağımdan hatta rekabet zaafına düşmekten korkuyorum, sizlerin özgür iradelerine şükranlarmı sunarak başarılarınızın daim olması dileklerimle hepinizi kutluyorum.
Ben nemlendirilmis gazeteyi en alt kisma koydum.Ustune kiyma makinesinden gecirdigim sebze ve meyva atiklari ile topragi iyice karistirip yerlestirdim.Solucanlarimi yerlestirdikten sonra tekrar ustte nemlendirilmis gazete koydum.Fisfisla sulayip tekrar kat ciktim.Sizin dediginiz gibi once solucanlar sasirdi,fakat 1 hafta icersinde ortama alistilar.Onceleri iyi gidiyordu,gecen hafta baktigimda solucanlari cok hareketsiz gordum.Hatta bir tanesinde hic hareket yoktu.Onu alip bahceye goturdugumde canlandi.Denemenin basarisiz olduguna kanaat getirip bahce icinde bir cukur acip atiklari ve solucanlari oraya koydum. Orada devam edecegim.Fakat okudugum kadariyle uzun soluklu bir calisma olacak..Tipki Enzim gibi.Ayrica solucan cinside onemli.Benim sisteme koyduklarim: gubremin icinde bolca bulunan halkali solucanlardi ! Biraz daha arastirma yaparak dogrusunu bulacagimiza inaniyorum. Aslinda taze at pisligide bulma imkanim var. (Nede olsa Adadayim :) Bol Fayton ve at varda..... at *okunu ne yapacaksin Abi!! demelerinden cekiniyorum )
Sn. Sındırgılı,
Bilebildiğim kadarıyla gerek kompost yapımında gerekse solucanlarla humus yapımında gazete kağıdı kullanmamanız gerekiyor ya a en azından tavsiye edilmiyor.
Sevgiyle kalın
sındırgılı
17-01-2010, 11:48
Gazete, cesitli kimyasal icerikli matbaa murekkepleri ile basildigindan onerilmiyor.Dogrusu kraft veya atiklardan yapilmis boyasiz olani kullanmak..
Sevgili Epsody, Benimki yilginlik degilde kendi ortamlarinda yapmak istegi diyelim.
Arkadaşlar X-29 bey nereye kayboldu? İki gündür arıyorum yok!
Ben şimdi 1.00x1.00x1.00 m. ebadında 4 kat ahşap kasa yaptım. İkisine, en üstekine 0,5 mm. onun altındakine 0.mm elek çaktım. 3. kasaya 0.2mm elek monte etmek istiyorum ama bu solucan kompstları dökünmesi için elek aralığı ne olmalı. benip yaptıkların sık mı seyrek mi iki kademe yeter mi?
MeyveliTepe
17-01-2010, 15:14
Sebze adalarında yaz sebzelerini köklerinden sökmeden kök boğazından kesip almış, sonra da 15x15 santim sıklıkta bakla ekmiştim. Baklalar çimlenip 15-20 santim oldular. Adalardaki toprak karışımı gevşek, hiç alet kullanmadan parmakla kazılabilecek durumda. İlginç olan, bu mevsimde ve yüzeye yakın yerlerde bile her bir avuç (iki elle alabildiğim kadar toprağı aldığımda) ortalama 5-6 tane kırmızı, kıvır kıvır canlı, 7-8 santim uzunluğunda solucan olması.
Dolayısıyla elemanlar soğuk, yağmur dinlemeden işlerini yapıyorlar. Kaba hesapla her bir adada binden fazla solucan olmalı. Daha da dikkate değer olan olan ise, geçen yıl onca sebze yetiştirdiğim toprakta ilave bir malzeme ve gübre koymadan, kazmadan, kök sökmeden, hatta ot ayıklamadan, sadece hakim bitkiyi rotasyona sokarak yine sebze yetiştirebileceğim. Onca kadife çiçeğinin kökleri de hala toprakta. Pek çok patojene karşı koruyuculuk yapmaya devam ediyorlar.
Toprak, yoğun sebze yetiştirmekten dolayı yorulup fakirleşeceğine sanki daha da zenginleşti. Sanırım bu "sürdürülebilir doğal tarım"ın en önemli mekanizması olsa gerek.
Hayrını görün Sayın Meyvelitepe, demek ki bahçenizin toprağı çok verimli. Derler ya "adam diksen adam biter diye" mümbit bir toprak olmalı. Güle güle kullanın.
MeyveliTepe
17-01-2010, 15:37
Sn.Nariçi, bir bahçedeki toprağın tümünü bu duruma getirmek çok emek ve çok uzun zaman alır. Pratik olarak da çok olanaklı değil. Mesajımda belirttiğim gibi, bu durum sadece sebze adalarının toprağında mevcut. Muhtemelen ağaç ve fidanların kök bölgelerinde de benzer bir durum vardır. Fakat bahçenin geri kalanı normall bahçe toprağı. Bölgede çokça görüldüğü üzere, killi, organik maddesi ekilen örtü bitkileri sayesinde yavaş yavaş artan ama henüz yeterli olmayan, bildiğimiz toprak.
Sebze adalarının toprağını geçen yıl bu zamanlar özel olarak hazırlamıştım. Bunlar yükseltilmiş yastıklar. İçindeki karışım, killi toprak, coco-peat, leonardit, bol kompost ve çiftlik gübresinden oluşuyor.
Burada özel olarak yazmamın sebebi, bahçenin tamamı yerine, ekilecek özel alanlarda, başlangıçta kontrollü ama sonradan kendi yaşamına devam edebilecek, ideale yakın toprağı oluşturmak mümkün. Bu sayede zaman, emek ve para hedefe odaklı olarak kullanılmış oluyor. Solucanların bu kontrollü alanlarda bu kadar yoğunlaşması ise hem yapılan işin doğrulama bakımından sağlaması, hem de artık bu alanlarda yaşamın kendi döngüsü ile devam edebileceği şekilde tesis edildiği anlamına geliyor.
Dogasever
17-01-2010, 15:43
Toprak, yoğun sebze yetiştirmekten dolayı yorulup fakirleşeceğine sanki daha da zenginleşti. Sanırım bu "sürdürülebilir doğal tarım"ın en önemli mekanizması olsa gerek.
Bu teşhisiniz ne kadar doğru Sn Meyvelitepe! Toprak verdikçe zenginleşiyor. Karşılıklı yararlanma ilişkisinin en güzel örneği. Kimyasal tarım yapanların bunları mutlaka okuması lazım.
Çukurda solucanlarla kompost çalışmalarımın örneklerinden.
Arkadaşlar her sene bahçenizin bir bölümünü çukurda kompost çalışmaları ile, bahçenizdeki toprağınızın içinde yaparak solucan populasyonlarınıda artırmış olacağınızdan,toprağınıza kompost veya diğer organik gübrelerin solucanlar tarafından solucan gübresine çevrilmesini sağlıyabilirsiniz.
Kompost çukurumu açtığımda içindeki solucan faaliyetlerini gözlemlediğimde bunu sizlerle paylaşarak sizlerin yorumlarınıza sunuyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.