View Full Version : Hanımeli
Şu güzel kokulu hanımeli çiçeğini nasil elde ederim?
Selahattin Yılmaz
13-06-2006, 17:03
Hanımeliyi çoğaltmak için mi soruyorsunuz yoksa satın almak için mi?
Selahattin Yılmaz
13-06-2006, 17:20
Eğer çoğaltmak istiyorsanız şimdilerde çok ince olmayan 15-20 cm uzunlukta yeşil çeliklerle devamlı nemli tutacağınız kum-perlit-pomza-torf vs. den birinde köklendirme ortamına koyarak köklendikten sonra saksıya aktarıp serin yerde 15-30 gün bekleterek gerekiyorsa saksıdan toprağa aktarmak yoluyla yetiştirebilirsiniz. Kolay köklenen bir bitkidir.
Eğer satın almak istiyorsanız o zamanda çiçeği bol olan bir peyzajcıya hanımelininde onlarda olmasını arzu ederek varsa satın alabilirsiniz. :rolleyes:
Yeşil çeliklerle derken nedemek istediniz çelik nedir. 15 - 20 cm uzunluğunda parçamı koparalım yani
ayrıca cevabınız için çok teşekkürler
hija_de_laluna
16-06-2006, 09:30
Hakan bey, İstanbul'da yaşıyorsanız Belediye fidanlıklarından bulabilirsiniz.
Levent'te var bir fidanlık. İETT garajının yanında.
Selahattin Yılmaz
21-06-2006, 07:34
Yeşil çelikten kastım henüz odunlaşmış ancak yaprak içeren çabuk kırılgan olmayan gövde parçalarıdır. Kolay gelsin...
Hanımeline ilgi duyan arkadaşlara yasemini de tavsiye ederim. Çok hoş ve hafif bir kokusu var ve hanımeli gibi sarıyor.
Benim yaşadığım yerde hanımeli oluyor. Acaba bu yasemenin de olacağını gösterir mi?
Evet, biri oluyorsa, diğeri de olacaktır :)
Bakımı zor değil..
Plumbago
04-08-2006, 20:31
Yalova'da beyaz yasemin için korunaklı bir yer bulman gerekir, kışın sorun yaşayacağı için güney cepheli ve rüzgar almayan bir alanda yaşayabilir belki ama sarı yasemini sorunsuzca yetiştirebilirsin...
kokusu olmasa da benim en sevdiğim mavi yasemin
Plumbago
04-08-2006, 22:27
Mavi yasemin :D Plumbago capensis :D
Bende sana katılıyorum memet :D
Onikiden vurma herhalde bu oluyor. İsminin nerden geldiğini öğrenmiş oldum böylece.
Bende bir tane var tenekede. Yeri çok iyi değil ama yazın çiçeğini seyretmesi bir başka güzel oluyor.
Sarı yasemenim var zaten:) Ama ben yasemen diyince beyaz açan, akşamleyin ortalığa koku saçan,eskiden Paşabahçe ve Dolmabahçe vapurlarında seyyar satıcıların sattığı ada çiçeği yasemeni tek tutarım. Satıcı geldimi, bütün güverte kokardı.
Yanlış bilmiyosam hanımeli ve yasemen daldırma ile de üretilebiliyor.
nilgunarpat
05-08-2006, 21:02
Sayın Todor,siteye hoşgeldiniz. Bahsettiğiniz yasemin Gemlikte gayet güzel yetiştiğine göre Yalovada da olur sanırım..
Teşekkür ederim sayın Nilgün hanım.
Plambago'nun dediği gibi kuzey cephesi kapalı bir yerde deneyeyim. Kaybedeceğim bir şey yok. Benim yaşadığım yer biraz çukur kalıyo ve zeytin yetişmiyo. Hatta 3 km ileride kivi meyve verirken burda geç donlarda yanarak meyve vermiyo. O yüzden ancak deneyerek öğrenebileceğim galiba :)
Şimdi iş yasemeni bulmada.
BenBen1967
10-10-2006, 16:28
Yasemin insanın başını döndüren müthiş koku.Bu yıl yaz sonunda yazlıkta pazardan aldım ama tek çiçek vardı onuda koklamaktan kurutmuşum ama bilmiyordum çok koklanmadığını şimdide uğraşıyorum yeniden açsın diye bu arada bir yerden öğrendim uzayan odunsu dallardan birini kopartmadan 5 cm derinliğe gömüyorsun yapraklarını kopartarak kökleniyormuş 2 dal yatırdım bakalım artık ne olacak kök bekleyenlerim var :)biri buldumu üretim de başlıyor bizde:)
Ali H. ALI
09-01-2007, 13:48
Selamlar bahcemde hanimelleri ciceklendi, her taraf mis gibi kokuyor. Bu guzel kokuyu sizlerle paylasma imkanim yok, onun icin bu resimle yetineceksiniz.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.
6442
Lonicera X heckrotti
çelik alma en erken hangi ayda olur?
%1 lik iba ile uygulamayı düşünüyorum.
Benim yaşadığım yerde hanımeli oluyor. Acaba bu yasemenin de olacağını gösterir mi?
Kesinlikle.
Kışa dayanmaz diyorlar ama ben, Tekirdağ Barbaros'ta denizden yüksek ve çok rüzgar alan yere diktim.
Allah'a şükür bir şey olmadı.
Yalova'da süper olur.
Ben Eskişehirli'yim. Beyaz çiçekli Yasemin kokusunu çok severim. Bir gün Odunpazarında eve giderken bu kokuyu duydum. Bahçeli bir evin duvar dibinde gördüm. Yine bir dostumuzun bağ evinde gördüm. Ancak her ikisi de hakim rüzgarlardan uzak, kuytu yerlerdeydi. Ilıman iklimdekiler kadar da gelişememişlerdi. Korumak kaydıyla Eskişehir gibi oldukça soğuk bir yerde bile yetişebilen bu bitkiyi yetiştirebileceğimizi düşünüyorum.
Selamlar bahcemde hanimelleri ciceklendi, her taraf mis gibi kokuyor. Bu guzel kokuyu sizlerle paylasma imkanim yok, onun icin bu resimle yetineceksiniz.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.
6442
Lonicera X heckrottiMerhaba ali bey kırmızısını ilk defa gördüm imrendim.İsmini Honeysuckle biliyordum
Bizim apartmanın bahçe kapısını sarmış bir yasemin var. Bazen kışın bile şaşırıp çiçek veriyor. Sabahları o kapıdan çıkıp okula gitmek beni çok mutlu ediyor :) Ayrıca yasemin annemin çiçeğidir ;). Sevgililer gününde babama verdiğim kopya da "yasemin" idi:rolleyes:
feneradasi
11-04-2008, 14:12
Yeni bir eve taşınıyorum, hem kuzeye hem güneye bakan iki balkonu var. Balkonlardan birine (ya da ikisine birden) çok büyük bir saksı alarak içinde saksıda da yetişen bahçe bitkileri yetiştirmeyi istiyorum. Şimdiden küstüm otu(mimosa pudica), değişik renklerde sabah sefası(ipomoea) ve saat çiçeği(passiflora caeurela), yaprak güzeli(coleus) ve cam güzeli(impatiens) çimlendirdim. Artık çimlendirmek için geç kaldığımdan dolayı yetişmiş halde ortanca ve ağaç minesi almak istiyorum. Hanımeli saksıda yetişebiliyorsa onu da yetiştirmek istiyorum bu konuda bilgisi olan var mı, tohumdan yetiştirmek için geç mi kaldım ya da saksıda hiç yetişmeyecek bir bitki mi, ne büyüklükte bir saksı ve nasıl bir güneş alma düzeni ister? Ya da saksısın başka bitkilerle paylaşması doğru olmayan bir bitki mi? Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Feneradası şu anda alacağınız bir çeliği köklendirerek veya hazır fide alarak balkonda yetiştirebilirsiniz.Benim tavsiyem fide veya köklü çelikten yetiştirmeniz.Ben iki yıl önce büyük bir hanımelinin kök kısmından köklü küçük bir çelik alıp saksıya dikmiştim bu yılda büyük bir saksıya geçirdim balkonumda gayet güzel büyüyor yakında çiçek açacak.Tabi bu söylediğim sadece benim deneyimim tamamen amatör bir fikir.
feneradasi
13-04-2008, 13:52
Cevabınız için çok teşekkür ederim sevgili tubaykaradağ.
Siz ne büyüklükte bir saksıya ektiniz hanımelini, bir de onu sorsam?
İlk etapta 10 lt bir saksıdaydı şu anda 30 lt bir saksıda.Hatta ben saksı dibine papatya gibi çiçeklerde dikiyorum şu ana kadar gelişmesinde bir sıkıntı yok.Bahar başında yanmış hayvan gübresi takviyesi yapıyorum.Bi ara fotoğrafta eklerim
Emre Albayrak
15-04-2008, 13:26
Güzel bir örnekten köke yakın 2 metrelik bir hanımeli "arakladım" = ) Asprinli suya yatırdım kendisini.. Acaba kök verir mi? Yoksa hanımeli için başka bir yöntem mi mevcut?
Çelikleri kum - torf karışımında sürekli nemli bir ortamda köklendirebilirsiniz. Çabuk kökleniyor.
Sûz-i Dilârâ
06-05-2008, 10:02
Dün fideciden iki adet hanımeli kökü aldım, Konya'da sokak araları bu çiçeğin baygın kokusuyla dolardı baharda, bu yüzden dikmek için ihtiyaç hissetmemiştim, ama Van'da bu çiçeğe bahçelerde hiç rastlamadım ben de balkonda saksıda yetiştirmeye karar verdim, hanımelisiz geçmiyor baharlar;)
inşallah saksıdayken bahçe toprağını aramaz, solar kurursa çok üzülürüm.
Sizlere benim minik hanımelimi tanıtmak isterim. İşte resmi.
Sûz-i Dilârâ
10-05-2008, 16:52
Sevgili M.Sema, hanımeliniz çok şirin görünüyor, hele o boyuna bakmadan çiçeklerini de açmış nazlı nazlı.;) Ben de yeni diktim iki kök, soğuktan korumaya çalışıyorum. Bir-iki yaprak ucunun soğuktan karardığını görünce hemen içeri aldım artık dışarı çıkarmıyorum ;) Çelimsiz kızlarımın bir tanesinde bir öbek tomurcuk var, acaba bir hareket var mı diye her sabah ilk iş bakıyorum ama hâlâ bir şey yok :rolleyes:
Sûz-i Dilârâ
12-05-2008, 17:24
Daha önce iki kök diktiğim hanımelimin üzerindeki öbekten iki tomurcuk çiçek açmış, ama öyle nefis bir kokuları var ki;) Diğerleri de hemen açsaydı:p
Bu arada hanımeli yaz boyu açar mı:confused:
Sûz-i Dilârâ
14-05-2008, 10:44
Niye hanımeli bölümüne kimse yazmıyor? Bir delisi ben mi varım?:o :o
Mor salkım bitti en az 20 gündür hanımeli kokusundan eve giremiyorum..Tam da balkonumun yanında olduğundan kapım hep açık evdeyken..
Sûz-i Dilârâ
14-05-2008, 11:31
Sevgili Caretta, ben de saksıya iki kök diktim ve çok şükür tutturdum, fideciğimin tepesinde bir öbek tomurcuk vardı, bunlardan üç tanesi açtı ben de gelip gidip burnumu dayıyorum;) çok şanslısınız ki eviniz bu kokuyla dolup taşıyor;)
İlk zamanlarda bol bol üstten budayın ki çelik kalınlaşsın..Kuvvetlensin.
22 nolu mesajdaki kırmızılı hanımeli ile,bildiğimiz sarı-beyaz çiçek açan hanımeli arasında yetiştirme anlamında fark var mıdır?
Bahçemizde çok sayıda hanımeli var. Ama benimkiler yeni yeni tek tük açmaya başladılar. Rüzgar estikçe kokusunu bize taşıyor :) Yaseminlerim de sırada... Manolyam da ;)
Sûz-i Dilârâ
14-05-2008, 12:54
İlk zamanlarda bol bol üstten budayın ki çelik kalınlaşsın..Kuvvetlensin.
Sevgili caretta, hanımelilerime yanlış bir şey yapmak istemiyorum, fotoğraf makinesi yarın gelecek fotoğraflasam siz bana ordan gösterebilir misiniz?
Yanlış anlamadıysam üstten çıkan filizleri kesin yanlardan da çıksın ve kökü kalınlaşsın diyorsunuz.:confused:
Bu güzellikleri 2 gün suda beklettim. Yarın güzel bir toprağa dikeceğim ve sonra da keyfini süreceğim değil mi?
Sevgili caretta, hanımelilerime yanlış bir şey yapmak istemiyorum, fotoğraf makinesi yarın gelecek fotoğraflasam siz bana ordan gösterebilir misiniz?
Yanlış anlamadıysam üstten çıkan filizleri kesin yanlardan da çıksın ve kökü kalınlaşsın diyorsunuz.:confused:
Resmini bekliyorum hanımelinin... :) Siz resmini koyun beraber karar veririz.
Belki de arkadaşlar başka önerilerde de bulunabilir.
aykutalp
17-05-2008, 20:10
Daha önce sorulmuş ama tam olarak anlamadığımdan bir de ben soracağım. Hanımeli ve benzeri olan yasemini saksıya diksek verim alabilir miyiz? Belli bir boydan sonra mutlaka bahçeye mi geçirmek gerekir?
Arkadaşlar bende bu gün tarif ettiğiniz gibi yeşil ama tam odunsu olmayan kırmızı hanımeli çelikleri saksıya dikip poşet bağladım.Gölgeye koydum. Tuttuğunu nasıl anlarım. Üzerinde çiçekleri vardı. Bir mahsuru olur mu? Tutarsa eğer onlarda açarmı?
Sûz-i Dilârâ
19-05-2008, 17:20
Sevgili caretta;
İşte bahsettiğim hanımellerimin resimleri, nasıl budayalım:confused: Önerilerinizi can kulağıyla dinliyorum;)
Resimleri gördüm ama yalnız bitkilerde insanların saçı gibidir,kesmeye karar verilir ama sonradan pişman olunur..Sorumluluk almak istemiyorum :) İyi karar verin,uzayana kadar bir daha gelip gidip pişman olmayın :)
Eğer kesmeye karar verirseniz de ilk resimdeki soldaki sırada yukarıdan aşağıya 5.yaprak olan büyük yaprağın üstünden kesin..Yani ben olsam öyle yapardım :)
Yine de diğer arkadaşlar fikrini söylerse kendimi rahat hissedeceğim :)
suz-i dilara hanımeli bir sarmaşık olduğundan sürekli boy vermesi gerekir bu yüzden boyuna dokunmayın. Ben hep alt dallarını keserim ki tek kökten uzasın. Duvar boyuna gelene kadar hep alt dalları keserim, duvar boyundan sonrakilere dokunmam. Kökü hep tek dal olur böylece daha kuvvetli olur.
Ar da size katıyorum. Boyunu keserseniz gövde boyu uzamaz...
Ben olsam hiç bir yerini kesmem şu aşamada. Bırakırım büyüyebildiği kadar büyüsün bu yaz. Seneye kış sonunda durumuna göre budamam gerekiyorsa budarım, belki yine de budamam :)
Bu arada hanımellerim çok bol çiçeklendi, özellikle akşam üzeri kokusunun güzelliğini tarif edebilmem imkansız. ;)
Sûz-i Dilârâ
20-05-2008, 20:18
Fikirlerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ederim, son kararım; budamamaya karar verdim, aslında içimden hep "ya budamasam daha iyi sanki";) diye geçirip duruyordum ve kıyabileceğimi hiç sanmıyordum ama budanması onun için daha iyi netice verecekse; "budamak lazım da" diyordum:( Şimdilik serbest kalsın ve biraz da balkon demirlerimi sarsın istiyorum, yeşiline gözüm doysun, sevgili limon'un dediği gibi gelecek kış sonu kısmetse bakarım;)
Suz-i dilara , bak bu kararın bence daha iyi oldu :) Sonradan üzülecektin..
Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır..En azından çoğunluk nasıl bir uygulama yaptığını anlatmış oldu :))
Hanimelini cok severim ama burda hicbiryerde rastlayamadim. Cok cicekci gezdim aradim ama yok :( Acaba elinde tohum olan varmi.
Üzgünüm..Ben daha tohumdan hiçbir şey yetiştirmedim ..
Resimdeki de benim hanımeli..
fleabattery
22-05-2008, 18:22
Merhabalar,
Sağda solda araştırma yaparken, hanımelinin yazın çeliklemeyle çoğaltmaya uygun olduğunu okumuştum. Ben de apartman bahçemizdeki hanımelinden 1 metrelik bir parça aldım. Çelikleme için bitkinin nasıl kesilmesi gerektiğini biliyorum. Ancak benim aldığım bu parçada çiçekte var yaprakta. Bunları kesmem gerekiyor sanırım(en azından bir kısmını). Şimdi benim endişhem çok mu geç kaldım bu işlem için? Birde ben bu çelikleri torfla kaplayıp, etrafını poşetle sarmayı düşünüyorum. Uygun mudur?
not: daha önce hiç çelikleme yapmamıştım. Ama öğrenmek istiyorum. Etrafta çok güzel bitkiler var. Her gördüğümde keşke bilseydim şu işi yapmayı da terasım şenlenseydi demekten gına geldi.Sitede harika bilgiler var, ama ben hiç bilmediğim için kafam karıştı. Gece rüyalarımda odunsu çelik mi, yumuşak çelik mi gibi şeyler görmeye başladım :)
İlginiz için şimdiden çok teşekkürler.
Sayın Fleabattery, 1. sayfada 3 nolu mesajda sayın Selahattin Yılmaz hanımeli çoğaltmayı nasıl yapabileceğimizi anlatmış.Oradaki bilgilere göre bende birkaç dal koparttım ve suda köklenirlerse kalıcı yerine dikeceğim.
fleabattery
22-05-2008, 20:15
Evet benzeri birşey yaptım ben de. Çıkarabildiğim çeliklerden bir kısmını hazır satılan torf - perlit - humus - toprak karışımına diktim. Bir yerde de kum torf karışımı diye birşey okumuştum. Bir kısım çeliklerimi de bu karışıma ektim. Kum - torf karışımındaki çeliklerin üzerini naylonla kapattım. Terasta güneş ve rüzgar almayan korunaklı bir yere koydum. Bekleyiş başladı. Umarım köklenirler.
İlginiz için çok teşekkürler...
Sûz-i Dilârâ
22-05-2008, 20:24
Sevgili caretta
Hayalimdeki hanımeli ebatlarını yaratmışsınız.;) Harika görünüyorlar, çiçeklendiğinde orda olmak isterdim, hele de şöyle ılık bir rüzgâr esip o mis gibi baygın kokuyu bana taşıdığı zamanlarda;)
Merhaba,
Birkaç hafta önce boyu 1 metre civarında bir hanımeli aldım.Plastik saksısını değiştirmem gerekiyor.Ama diğer küçük çiçeklerdeki gibi ters çevirmek olmayacak sanırım.Başka ne yapabilirim?
Arkadaşlar akşam ve sabah saatlerinde balkona çıktığımızda o kadar hoş bir koku geliyor ki hanımelinden tarif edemiyorum. İnşallah sizlerde yakın zamanda bu kokuları alırsınız hanımellerinizden.
papatyam
23-05-2008, 11:23
Hafta sonu eve giderken hanımeli kokusu gelen yere yönlendim iki çelik aldım (çaldım) eve gelip hemen perlite koydum galiba tuttu üzerin de tomurcuklar vardı ve akşam kokusunu hissettim birde baktım çiçek açmış mis gibi kokuyor ;)
Merhaba,
Birkaç hafta önce boyu 1 metre civarında bir hanımeli aldım.Plastik saksısını değiştirmem gerekiyor.Ama diğer küçük çiçeklerdeki gibi ters çevirmek olmayacak sanırım.Başka ne yapabilirim?
Ben şöyle yapıyorum; saksısını değiştireceğim bitkiyi toprağı dağılmasın diye 2 gün kadar sulamıyorum. Sonra saksıyı avuçlarımla kavrayıp hızlıca vuruyorum. (nasıl yazacağımı bilemedim) Hafifçe döndürüp tekrar aynı işlemi yapıyorum. Sonra bitkinin toprağa en yakın dip dallarının hepsini birden bir elimle sıkıca tutup, diğer elimle de saksıyı aşağıya doğru çekiyorum. Toprak hiç dağılmadan saksının şeklinde çıkıyor. Bitkinin köklerinin tüm toprağı kaplamış olduğunu görüyorsunuz. Zaten kalıp şeklinde çıkmazsa ve toprak dağılırsa bitki bu saksıya yeni geçirilmiş ve henüz yeni kök salmamış demektir.
Sonra, geçireceğim saksının altına yeteri kadar toprak serip bitkimi yerleştirip, yan boşluklara da toprakları sıkıca yerleştiriyorum. Bir iki gün suladıktan sonra toprak yerleşip boşluk kalırsa toprak ilavesi yapıyorum.
Sûz-i Dilârâ
29-05-2008, 12:04
Kısmet sevgili caretta, bakarsınız bir gün yolumuz Muğla'ya da düşer.;)
Konya'dayken yolumun üzerinde, bahçesinde hanımeli dikili evler vardı, baharda özellikle dolmuşa, otobüse binmez, illa o evlerin olduğu sokaklardan geçerdim adımlarımı yavaşlata yavaşlata, kokuyu içime çeke çeke, hatta bir keresinde gözlerimi kapattığım için direğe çarpmıştım:p Pencerelerden gören oldu mu bilmiyorum ama Allah'tan sokak boştu.:p
Sûz-i Dilârâ
30-05-2008, 10:48
Hakan Bey, tecrübelerimden anladığıma göre hanımeli biraz arsız bir çiçek. Ben de bir ay oluyor iki çelik alıp kocaman bir saksıya diktim, balkonumda büyütmek için. Bilmiyorum belki de fazla şımarttığımdan son hızla büyüyor;) hatta alt dallarda boyuna bakmadan çiçek tomurcukları vermeye başlamış yakında açar.;) Sizinki de iki hafta olduğuna göre yüksek ihtimal tutacaktır. :)
İlk bir kaçgün pamuk u ıslatıp orada tutudum sonra perlit aldım şü an orada duruyor
Iki hafta önce bende birkac celik bulmustum. Torfa diktim, sürekli nemli tutuyorum topragini ve aydinlik bir yerde. Hala bir hareket yok hanimelimde. Solma **** kötülesmede yok bu iyi olsa gerek.
Hanımeli çeliklerini kök salmaları için suda bekletiyorum.Önce birkaç çiçek açtı sonra yapraklarını döktü ve akabinde yeni yapraklar açmaya bakladı henüz kök oluşumu yok.
Sûz-i Dilârâ
03-06-2008, 22:19
Hanımellerimde iki küçük dal boyunca tomurcuklar var, küçük prenseslerim çiçek açmaya hazırlanıyor;)
Sûz-i Dilârâ
05-06-2008, 16:34
Hanımellerimin tomurcukları bugün açmaya başlamış.;) Misler gibi kokuyorlar.;)
Yaprakları sarması için gerekli aparatı burda bulamadığımdan ben de balkon demirlerine ip bağladım:p mutlu mesut kendi kendilerine sarılmışlar, benim sarmamı beklemeden.;)
fleabattery
05-06-2008, 18:47
aşağıdaki foto yaklaşık 2-3 hafta önce toprağa sapladığım çeliğin son durumu.
tuttu diye sevineyim mi? yoksa boşu boşuna mı ümitleniyorum. bir yorum lütfen.
Sûz-i Dilârâ
05-06-2008, 18:49
Yeni yaprak verdiyse bence sevinin.;) Tutmuş demektir.;)
fleabattery
05-06-2008, 19:08
ehhuuu teşekkürler,
ilk denemede becerdim yani. çok mutluyum. yaseminlerimde bu görüntüde, yani tuttu hepsi.
hiç ümitli değildim başlarda. nasıl sevindiğimi anlatamam.
fleabattery
05-06-2008, 19:22
ben de de var suda olanlar.kök oluşumu yok. ama sudan çıkarıp baktım. değişik görünüyor.suyun etkisiyle yumuşadığı için de olabilir. toprakta belkide farklı oluyordur. bakalım.
Sûz-i Dilârâ
17-06-2008, 14:09
Arkadaşlar hanımelimin yapraklarında kararma var ve dökülüyor. Sulama işini biraz abartmış olabilir miyim?:(
Benim suda beklettiğim çeliklerde hala kök oluşumu yok.Kızdım birkaçını torfa diktim.Bakalım gelişim gösterecekmi.
Müjgan Yılmaz
18-06-2008, 08:55
[QUOTE=BALIKCI;69836]Kesinlikle.
Kışa dayanmaz diyorlar ama ben, Tekirdağ Barbaros'ta denizden yüksek ve çok rüzgar alan yere diktim.
Allah'a şükür bir şey olmadı.
Yalova'da süper olur.
Sayin Balikci
Ellerinize saglik,hanimeli de,yasemen de muhtesem gozukuyorlar keske benimde olsa,diye dusundum..
Acaba bana her ikisinden de celik gonderebilir misiniz?
Benim suda beklettiğim çeliklerde hala kök oluşumu yok.Kızdım birkaçını torfa diktim.Bakalım gelişim gösterecekmi.
Yaşasın! Sabah baktım iki çelikte ufacık kök oluşumu var.Kızmam işe yaradı sanırım.:p
2 Tane Hanımelı Celık Aldım Yaklasın 1,5 Ay Oldu Hıc Solma Olmadı Ama Koklenmedıde Ve Son 1 Haftada Baktım Uçlarında Sararma Oldu Bende Ektım 1 I Kurudu Diğeride Gitti Gider Sadece Yeşil 1 Yaprağı Kaldı Acaba Neden Böyle Oldu Bilen Varmı
2 Tane Hanımelı Celık Aldım Yaklasın 1,5 Ay Oldu Hıc Solma Olmadı Ama Koklenmedıde Ve Son 1 Haftada Baktım Uçlarında Sararma Oldu Bende Ektım 1 ı Kurudu Diğeride Gitti Gider Sadece Yeşil 1 Yaprağı Kaldı Acaba Neden Böyle Oldu Bilen Varmı
Sağdaki gitti acaba yapraklı olanı kurtarabilirmiyim dikeli 1 hafta oldu
Sağdaki gitti acaba yapraklı olanı kurtarabilirmiyim dikeli 1 hafta oldu
Sayın HAKAN_O sanırım çelikleriniz biraz ince.
Birkaç haftadır sağlıklı duran hanımeli çeliklerim:
44066
44067
Çeliklerin çok kalın olmayan odunsu kısmını tamamen toprağa gömdüm, toprak dışındaki kısımlar bu odunsu gövdelerden çıkan taze sürgünler. Umarım tutarlar..
öğretmen
30-07-2008, 11:25
2 yıl önce annem bahçelerindeki hanımelinden bir önceki yılın sürgünlerinden 6 dal getirmişti.bunlardan 2 tanesi tuttu (saksılara, 2 gün suda beklettikten sonra diktim).Toprağa diktiktim ama inşaat nedeniyle bir tanesi kurudu.Diğeri tel örgülere dolandı.Benimki sarı pembe açandan.Kırmızı olanın kokmadığını söylüyorlar.Yani sadece görüntüsü var dediler.Benim de en sevdiğim çiçek,hanımeli.Bir de yasemin buralarda yaşasa bahçem tam olacak:)
öğretmen
30-07-2008, 11:26
Ayrıca bu çelikleme işini temmuz başında yapmıştık.Bu aylarda oluyor sanırım..
öğretmen
31-07-2008, 23:16
hanımelim...
Ben bir türlü aldıgım çelikleri tutturamadım
Selam Nariel,
Çeliklerinizin köklenme yüzdesini arttırmak için fazla uzun yapmamalısınız.Fotograftaki çeliklerin her birinden en az 3 tane yapılabilir.Çelikler yapıldıktan sonra bir süre içlerindeki enerji ile canlı kalabilirler. Fazla yaprak fazla su kaybıdır.Çelik yaparken bunu dikkate almak faydalı olacaktır.
Umarım çeliklerinizin köklendiği fotograflarınızı da görürüz :)
öğretmen
07-08-2008, 22:28
Ben de dün 3 farklı boyda ve kalınlıkta daldan diktim..Bakalım tutacak mı..
bu mevsimde çelik alabilirmiyim
Fazla sertleşmemiş bu dönem sürgunlerın alabılırsınız birkaç göz bırakarak hazırlayabilirsiniz.
neconeco
13-08-2008, 23:13
Ben de dün 3 farklı boyda ve kalınlıkta daldan diktim..Bakalım tutacak mı..
selamlar. hocam kök hormonu kullansaydınız tutarlardı( hanım eli hanımın elinden ****** tutar) )))) saygılarımla
öğretmen
14-08-2008, 23:33
Teşekkür ederim, sayın neconeco...Pek umut yok ama neyse..Ben kara usul dikiyorum:) Yani anneannemden, kayınvalidemden gördüğüm şekilde...
neconeco
15-08-2008, 20:37
selamlar.öğretmen hanım saygı ve hürmetlerimle, söze başlarken.
efendim bendeniz de aynı usulleri kullanıyorum. nedense birtürlü alışamadım bu hormon denilen kimyasallara .
aslında konuya uzak sayılmam eczacılık yaptığım dönemlerden türk kodeksinde ki bilgileri merakla incelerdim .
fakat mistik tedeviler yani bu gün ki deyimle alternatif tip her zaman daha çok ilgimi çekmiştir o nedendirki bizim çoçuk gnç de bitkisel ilaçlarla meşkül .
.demek siz hala annenizin yolundan gidiyorsunuz..))))
yapmayın öğretmenim bizleri muassır- medeniyetler seviyesine sizlerin engin deneyimleri ulaştıracaktır ..SAYGILARIMLA.
İzmir'den döndüm ve çeliklerimin neredeyse hepsinin çürüdüğünü gördüm :( Çiçekleri emanet ettiğimiz kişi uyarılarıma rağmen çelikleri çok sulamış, kapların altları delik olmayanlar göl olmuş (tabii göl sularında yüzen bitki leşiyle..). İki tanesi tutmuş sanırım:
45275
45276
neconeco
17-08-2008, 14:05
selamlar .bendede 4 senedir ufak bir fide var .durmadan budama yapıyorum. dahası da mantardan, kurtaramıyorum ışık isteği fazla ,yerimde musait değil. büğük bir inatla çarpışıyoruz .. Nassetin hocanın eşşeği misali ya alışacak, ya alışacak başka ,şansı yok.)))))
Bakın gece gece ne yaptım:
45438
Öldüğünü düşündüğüm bir hanımeli çeliğinin ne durumda olduğunu merak ederek topraktan yavaşça çektim. Çıkan çıtırtılar sonucunda, köklenmiş olduğu için sevineyim mi yoksa köklerini kopardığım için üzüleyim mi bilemedim.
Bu arada, boğum yerinin yarım cm altından kesilen çelikler iyi sonuç veriyor, köklenmesini gördüğüm tüm bitkilerde bu böyle. Çünkü kökler tam boğum altından çıkıyor.
Aaaa çok yazık olmuş, bi kere de benim başıma gelmişti, gerçekten kurumuş gibi görünse de sabırlı olmak gerekiyor, bi süre sonra bir bakıyorsunuz ki, filiz vermeye başlıyor. Ama tecrübe işte, gerçekten üzüldüm bende böyle görünce...Tekrar deneyin yapılacak bişey yok, hemen dikseydiniz yine, köklerin tamamı kopmamış...Belli mi olur
Tutan çeliklerim hızla büyüyor:) Kışın ölmezlerse seneye desteğe dolanmaya başlarlar heralde..
46195
46196
Herkese tavsiye ederim, şimdi hanımelilerden çelik almanın tam zamanı.
İncecik ama odunsu-sert bir dalı, üzerinden çıkan yeşil sürgünüyle beraber alın ve odunsu kısmın tamamını veya bir kısmını gömün. Tutarsa yeşil sürgün büyümeye başlayacak.
Çelikten tutan hanımelilerimden biri inanılmaz bir hızla büyüyerek 50-60 cm boya ulaşmış ve en yakınında bulunan desteğe sarılmış. Ben de iyice gaza gelip ırmak kıyısındaki hanımelinden üç adet daha çelik aldım. Fotoğrafta boy kıyaslaması yapılabilmesi için araya çorba kaşığı koydum.
48501
Arkadaşlar. Benimde henüz iki yıllık bir hanımelim var. Bu yıl epeyce büyüdü. Çiçekleri daha yeni bitti. Bu arada tohum verdi. Ben hanımelinin tohum verdiğini bilmezdim. O kadar mutlu oldum ki. Bu konuda bilginiz varmı. O tohumlara baktıkça gurur duyuyorum. (Tabi eğer o baktıklarım başka bir şey değilse. Yani aynı tohum gibi.)
Bir de hanımeli dikmenin şu an tam zamanı. Benden söylemesi.
Köşe balkonumuza bulunan hanımelimizi, apartmandan başka birisinin uydu kablosuna sardırmıştık ( ;) ) ama yarın birgün kabloyu çekerlerse ne olacak diyerek sardıracak başka şeyler düşünmeye başladık.
Irmak kenarında yetişen kamışlardan kestik ve güzelce temizledik, bunları birleştirerek bir tırmanma merdiveni yaptık. Biraz yamuk oldu ama iyi iş görüyor, kamışlar da göze hoş görünüyor..
48744
48745
Çelikten büyüyen iki hanımelimi de bir araya diktim, saksılarına da sarılmaları için kamış sapladım:
48746
hüsnüyusuf
04-10-2008, 16:57
Köşe balkonumuza bulunan hanımelimizi, apartmandan başka birisinin uydu kablosuna sardırmıştık ( ) ama yarın birgün kabloyu çekerlerse ne olacak diyerek sardıracak başka şeyler düşünmeye başladık.
Irmak kenarında yetişen kamışlardan...
Sn Nariel, uygulamanız gerçekten çok güzel bir fikir.Malum her zaman hazır malzeme bulmak çok zor. Sizinki hem el emeği, daha kıymetli olsa gerek. Hanımeliniz de çok mutlu gözüküyor şimdiden.
Arkadaşlar. Daha önce hanımelinin tohumu olurmu diye sormuştum. Bir cevap alamadım. Resimlerini koyuyorum. Bilgisi olan varsa beni bir bilgilendirsin. Bunlar tohummu? Tohum değilse nedir? Bu arada daha 2 yaşına girmedi. Gelişimi nasıl?
Birşey daha sormalıyım. Çiçekleri çok sevmeme rağmen bu konuda henüz çok yeniyim. Ve baştan büyük hata yaptım. Diğer çiçeklerimi diktiğim gibi hanımelimi de torfa dikmiştim. Hala torfta. Gördüğünüz gibi epey de büyüdü. Toprak seçimi nedir hiç bilgim yok. Gübreleme nasıl olur? Hangi mevsimde budanır? Ben gelişi güzel ama seve seve baktım. Ondan büyüdü sanırım.
Birşey daha sormalıyım. Çiçekleri çok sevmeme rağmen bu konuda henüz çok yeniyim. Ve baştan büyük hata yaptım. Diğer çiçeklerimi diktiğim gibi hanımelimi de torfa dikmiştim. Hala torfta. Gördüğünüz gibi epey de büyüdü. Toprak seçimi nedir hiç bilgim yok. Gübreleme nasıl olur? Hangi mevsimde budanır? Ben gelişi güzel ama seve seve baktım. Ondan büyüdü sanırım.
Torfta olmasında hiçbir sakınca yok sevgili Hatcce.
Ancak çok besin maddesi içeren bir toprak olmadığı için, sizin dışarıdan takviye yapmanız gerekiyor. Bunun için de gübre kullanmanız yeterli.
Çok güzel büyümüş. Toprağı sevmeseydi zaten belli ederdi.
Torf çok su tutan bir malzeme değil. Kuruduğu zaman da su çektirmek neredeyse imkansız hale geliyor. Siz ara sıra toprağın kuruluğunu kontrol edip, suyunu eksik etmezseniz hiçbir problem yaşamazsınız.
Buralarda toprağın kuruması mümkünmü hiç Günüm. O kadar nemliki yakında bizde yeşereceğiz :p. Verdiğin bilgiler içimi rahatlattı. Çok teşekkür ederim.
Çelikleme için geç mi kaldım? Çelik almanın mevsimi nedir?
Saygılarımla:)
Çelikleme için geç mi kaldım? Çelik almanın mevsimi nedir?
Fsuzen. Şimdi tam zamanı. Gönül rahatlığıyla dikebilirsin.
Teşekkürler. O zaman fazla sertleşmemiş dallardan 15-20 cm çelik alıyorum. Yapraklarını yarıdan kesiyorum.Perlite dikiyorum.Herhalde doğrusu bu?
Ben direk torfa dikmiştim. Bir sorun yaşamadım. Perlitte de sorun olacağını sanmam. İnşallah tutturursun.
öğretmen
25-11-2008, 16:36
Biraz önce ben de hanımelimden çelik aldım ve diktim..Çelik alırken siyah siyah kuş üzümüne benzeyen tohumları olduğunu gördüm (sayın susam'ın 115 numaralı mesajındaki gibi). Bir tanesini ezdim içi sulu ve bu suyun içinde siyah susam tanesi gibi tohumlar var.Çelik diktiğim saksının içine ektim..Bakalım ne olacak...
öğretmen
25-11-2008, 16:39
Arkadaşlar. Daha önce hanımelinin tohumu olurmu diye sormuştum. Bir cevap alamadım. Resimlerini koyuyorum. Bilgisi olan varsa beni bir bilgilendirsin. Bunlar tohummu? Tohum değilse nedir? Bu arada daha 2 yaşına girmedi. Gelişimi nasıl?
Sayın susam, benim hanımelimde de var..İlk kez biraz önce gördüm, tohumları olsa gerek..Toprağa diktim..
Gülbeşeker
25-11-2008, 19:48
ben 9. ayda bahçedeki hanımelinden iki çelik aldım içinisu doldurduğum büyük bir kola şişesine koyarak balkona bıraktım suyun içinde uzadıbirsürü tomurcuk bile verdi ama kök vermedi birkaç gün önce korktum van kış memleketigecelr oldukça soğuk don olur diye şienin ağzını 5 6 parmak alttan kestim içine hazır toprakdoldurdum altınada 2 3 delik açtım fazla suyunu aldım içeride yarı gölge biryere koydum bakalım üzerindeki tomurcuklar açacakmı
mehmet_barış
20-12-2008, 21:56
hanımeli çiçegni hangi ayda çeliklerini suya koyuyorsunuz
Harun Parlak
20-12-2008, 21:59
Şu anda yapabilirsiniz. Ama şubatda yaparsanız daha iyi olur. İstanbulda sahil kesme yakınsanız don tehlikesi olmayan yerlerde bu aylarda da olabilir.
Siz en iyisi ikisinide deneyin çelik bulma şansınız çoksa tabii.
mehmet_barış
23-12-2008, 12:35
Hanımeli çeliklerini bu ayda toprağa mı yoksa suya mı koyayım?
Harun Parlak
23-12-2008, 14:21
Ben bütün çeliklerimi Zakkum hariç tümünü direk torf kum karışımı veya direk toprağa dikiyorum.
Gülbeşeker
24-01-2009, 19:38
Vanda çok bahçede hanımeli var hanımeli olan yerde yaseminde olurmuş yukarılarda okudum -15 derecelerde yasemin yetiştiren varmı acaba?
Başbahcivan
24-01-2009, 20:04
Vanda çok bahçede hanımeli var hanımeli olan yerde yaseminde olurmuş yukarılarda okudum -15 derecelerde yasemin yetiştiren varmı acaba?
Değerli arkadaşım yasemin olur ama binaların güney yönüne dikilirse fazla rüzgar almamalı güney cepe nispeten sıcak olurdikebilirsin.
Bende 1 ay kadar önce arkadaşımın bahcesinden aldığım çeliği suda beklettim. Köklenmedi ama kocaman bir sürgün çıkardı. Bende balkonda saksıya diktim. Acaba dışarda dursa donar mı, ya da daha dogru soru tutarmı acaba?
Sonbaharın sonlarına doğru hanımelimin yaşlı dallarını orta halli budamıştım. Birkaç ay sonra böyle sürgünler verdiğini görmek çok güzel. Baharın yaklaştığını bunları görünce anlıyorum. Bir çok yerinden sürgün fışkırmış. Açsalarda mis gibi kokular yaysalar diye özlemle bekliyorum.
Beyaz Gece
12-03-2009, 17:46
Sayın hly999 hanıma ço teşekkür ederim vermiş oldugu hanımeli dalalrını dikmiştim. on daldan sekizinde havaların sıcak gitmesi nedeli ile tomurcuk halinde sürgünler mevcut :)
çiçeksever
15-03-2009, 11:49
Merhaba.Ben Afyonda oturuyorum.Şu anda yerde kar var.Geceleri de don oluyor. Hanımelini ne zaman ve nasıl budamalıyım?
ufuk1255
17-03-2009, 17:49
hanımeli çeliklerini şimdi alsam köklenirmi
Harun Parlak
17-03-2009, 18:18
Hanımeli Baya arsız bir bitkidir. Zaten budanması gerekiyor budadıklarınızı gömün toprağa. Kaybedecek 10 dk zaman Kazanabileceğiniz. Çok güzel kokan bir kaç bitki.
ufuk1255
22-03-2009, 13:23
2 gün önce çelikleri aldım sudalar inşallah köklenirler
Sayın hly999 hanıma ço teşekkür ederim vermiş oldugu hanımeli dalalrını dikmiştim. on daldan sekizinde havaların sıcak gitmesi nedeli ile tomurcuk halinde sürgünler mevcut :)
Haberi duyunca gerçekten sevindim beyaz gece . Umarım yaza açarlar.
Bahçenin çitine sardırmak için 20 kök aldım.
Dikerken özellikle dikkat etmem gereken bir şey var mıdır?
ufuk1255
26-03-2009, 14:16
saksıdamı aldın
Sûz-i Dilârâ
05-04-2009, 20:31
Bahçeler dolusu hanımelim olsun istiyorum ama şimdilik saksıya talim.:(
saksıdamı aldın
50 cm yüksekliğinde bitkiler.
3 metre arayla çitin yanına ektim. Tüm çiti sarmasını umuyorum:)
çok denedi ama daha hanımeli köklendiremedim diğer çalılarda başarılı sonuçlar aldım ama hanımeli olmadı
Yazın sonlarında aldığım çeliklerin son durumu:
Sûz-i Dilârâ
26-04-2009, 07:39
Sevgili Nariel ne kadar harika görünüyor değil mi? Benim için zerafetin simgesi bu bitkinin çiçekleri :) Kokusuna da kendine de deli oluyorum ama çelikten köklendiremedim. Gördüğüm kadarıyla sizin eliniz çok yeşil :) çok olmazsam bir tane de benim için köklendirebilir misiniz?:p
Tohumundan da aldım iki değişik çeşitte havaların iyice ısınmasını bekliyorum ki tohumlarımı dikeyim ziyan olsun istemiyorum. :) Başarılı olursam ben de size yollamak istiyorum. :)
Sevgili Sûz-i Dilârâ, elim yeşil mi bilmem ama bizim oraların iklimi yeşil:o Ne diksek tutuyor.. Ben şu an hanımelileri bulunduğu yerde değilim, okulumun bitmesine az kaldı, eve gidince bir bakarım; halihazırda köklenmiş çelik varsa onu size yollarım. Yoksa da yeni bir çelik bulup köklendirmeye alırım ;)
gokay2109
27-04-2009, 13:50
ese arkadaşım banada hanımeli ve beyaz yaseminler hakkında yardımcı olurmsunuz
selam geçen sene çiçekleri üzerinde 2 tane hanımeli almıştım çiçekleri çok uzun dayanmadı bidaha açmadı ama sağlıklı yaprakları da gayet canlı bu sene baya büyüdü ve yapraklandı inşallah açar çiçeklerini sizce bi sorun var mıdır?
Sûz-i Dilârâ
06-05-2009, 10:09
Az önce, ağaçsevdalısından satın aldığım iki çeşit hanımeli tohumlarımı ektim (Lonicera ve honey suckle). İnşallah çimlendirmeyi ve büyütmeyi başarırım. Allahım sen bu hanımeli delisi kulunun emeklerini zayi etme (amin).
Gelişmeleri buradan hanımeliseverlere duyururum.:)
gizli_fenerci
06-05-2009, 11:02
Delisi var, var da hanımeli si yok :(
Çocukluğumun geçtiği evin merdiveninde hanımeli vardı.. Hanımeli kokusuyla yaşamak bambaşka birşeydi.. Daha sonraki evlerimizin bahçesi olmadığı için bu kokudan mahrum kalmış, bir sitenin bahçesindeki hanımelini, her yakınlardan geçerken ziyaret etmiştim.. imrenerek bakmıştım. şuan odamın terasa bakan penceresinin yanında bir hanımelim var. :p Kaç defa yeni hanımeliler istiyordum, fakat bir türlü çiçeğe zarar verme endişesiyle toprağını bile değiştiremiyordum.. En son hanımelinin sayısını artırmak için deneme yaptım çekinerek. Hanımelinin toprağını da değiştirdim ;)
Yazdığınız cevabı görünce daha önce yaşadığım duyguları anımsadım.:(
Dilerim başarılı bir şekilde yeni ufaklıklara kavuşur, sizlerle paylaşırız :rolleyes:
hanimeli
11-05-2009, 22:32
merhabalar, acaba diyorum komusumuzun bahcesınden bir dal kessem, ondan yetistirebilir miyim acaba ? bu arada ben sadece hanımelinin kokusunu cok severım ve bahceme ekmek ıstıyorum :)
gizli_fenerci
12-05-2009, 23:46
Yeni gelecek çiçeklerin yerleri terasta hazırlandı ;) vermiş olduğunuz link için teşekkür ederim ilk fırsatta yeni tohumlar sipariş etmeyi düşünüyorum.
elimdeki hanımelinin yaprakları diğer türlere göre çok küçük :( toprağı ve kabı değiştirildi bakımı yapıldı, yeni sürgünleri hızla büyümekte. Fotograflarını sizlerle paylaşacağım;) Sn. Sn. Sûz-i Dilârâ yardımınız için tekrar teşekkürler..
"200 çeşit hanımelinden bahsediyorlardı.."
Bauhause da geçen hafta bir çok farklı çeşidin 30-40 cm boylu oldukça keyifli fideleri satılıyordu. Kaldı mı bilmiyorum.
Sevgili Hanımeli sevenler,
Burada yazdıklarınızdan feyz alarak, balkonumda saksıda hanımeli yetiştirebileceğime kanaat getirdim. Ve oturduğum sitenin bahçesinde bulunan, bugüne kadar sadece rüzgarla gelen kokusunun zevkini çıkarttığım hanımelinden (bir kaç tane var) dallar keserek, kendimce çelik hazırlayıp diktim.
Umarım bir kaç tanesi tutar:)
S-L-İ-H-A
16-05-2009, 23:08
Çarşamba okul dönüşü,bahçesindeki hanımelisini budayan beyefendiden rica ettim.Bana hepsini verdiği gibi ,içerdeki köklenmiş hanımeliyide verdi.Köklenen hanımeliyi saksıya,diğerleride suya köklenmeye bırakıldılar.Yaseminler,melissalar derken şimdide hanımelim oldu.Tabii hepside saksıda büyümeye devam edecekler.
günebakan
17-05-2009, 15:27
Bu hanımeli daha ben buraya taşınmadan çok önce ekilmiş maşşallah bu sene bir sürü çiçeği var. Sabah mutfak camını açıyorum içeriye mis gibi hanımeli kokuları giriyor:)
79159
79160
hanimeli
19-05-2009, 21:08
merhabalar yeniden. aldıgım dalları suya koydum, neredeyse 5 gun oldu ama henuz bir köklenme olmadı, ayrıca dallardakı canlılık da gitmedi, yapraklar yanıp sararıp solmadı. ama köklenme de gozukmedi henuz. Bu durumda köklenecek gibi duruyor ama her an aldıgım dalların ölecegınden korkuyorum. 5 gün ıcınde koklenmesı gerekmez mıydı ? eger bu kadar cabuk koklenmıyorsa, ne kadar surer asagı yukarı ? bu arada dalları musluk suyuna koydum, 2 gun once de suyunu degıstırdım. Bu dalları koklendırebılmek ıcın yapmam gereken hususunda yardımcı olabılırsenız cok sevınırım..
Merhaba,
Geçen sene annem bahçeye hediye olarak küçük bir hanımeli fidanı almıştı.
Önce koyduğum yeri beğenmedi.
Sonra bahar başında yerini değiştirdim.
Direkt yağmur suyuyla sulanabilir hale geldi ve coştu!
Her gün neredeyse 2-3 yeni dal çıkarıyor ve deli gibi uzuyor.
Duvarın bir bölümünü tamamen kapladı bile.
Ama sorun şu ki, hiç çiçeği yok!
Yeşil yeşil minyatür hedera gibi duvarda kendi kendine takılıyor!!
Hanımelinin çiçeklenmesi için ne yapmam gerekiyor, bilgisi olan var mı?
Teşekkürler
celalsungur
21-05-2009, 08:58
Hanımelinin çiçeklenmesi için ne yapmam gerekiyor, bilgisi olan var mı?
Teşekkürler
Buradaki ustalarımdan öğrendiğime göre, suyu azaltılacak, fosforlu gübre verilecek. Hanımeli arsız olduğu için, suyun azaltılması yeterli sanırım.
merhabalar yeniden. aldıgım dalları suya koydum, neredeyse 5 gun oldu ama henuz bir köklenme olmadı, ayrıca dallardakı canlılık da gitmedi, yapraklar yanıp sararıp solmadı. ama köklenme de gozukmedi henuz. Bu durumda köklenecek gibi duruyor ama her an aldıgım dalların ölecegınden korkuyorum. 5 gün ıcınde koklenmesı gerekmez mıydı ? eger bu kadar cabuk koklenmıyorsa, ne kadar surer asagı yukarı ? bu arada dalları musluk suyuna koydum, 2 gun once de suyunu degıstırdım. Bu dalları koklendırebılmek ıcın yapmam gereken hususunda yardımcı olabılırsenız cok sevınırım..
Birkaç gün önce aldığım hanımeli dallarını suda köklendirmeden direk torfa diktim. Bu tarz yarı odunsu-çalımsı gövdeye sahip bitkilerde direk yumuşak bir toprağa dikmek,suda köklendirmeden daha kolay olacak gibi geldi.
Konunun 3. mesajında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=26709&postcount=3)da köklendirme tavsiyesi bu yönde.
verdoque
21-05-2009, 10:27
Merhaba,
Hanımelim çok güzel büyürken külleme oldu. Yaprakların çoğunu koparmak zorunda kaldım. Uç filizleri duruyor, yavaş da olsa büyümeye başladılar. Haftasonu Bauhaus'tan külleme için ilaç sordum, artık reçetesiz ilaç satılmadığını, tarım il müdürlüklerinden reçete alınıp ilaç alınabileceğini söylediler. Ben de Mine Hanım'ın tariflerine bakmaya başladım. Karbonatlı bir fungusit tarifinde tüylü yapraklara uygulamayın diyordu, onu yapamadım. Evde oksijenli su vardı yarım litreye 2 kapak koyup onu sıktım kalan yapraklara. Ama pek etkisi olmadı her gün yeni yapraklarda külleme beliriyor. Belirdikçe koparıyorum. Bu konuda tecrübesi olan var mıdır?
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=417277&postcount=940
çiğdem11
22-05-2009, 12:03
Bu sabah komşunun bahçesinden kopardığım hanımeli çeliklerini diktim umarım tutar.
80525
hanimeli
22-05-2009, 15:27
Birkaç gün önce aldığım hanımeli dallarını suda köklendirmeden direk torfa diktim. Bu tarz yarı odunsu-çalımsı gövdeye sahip bitkilerde direk yumuşak bir toprağa dikmek,suda köklendirmeden daha kolay olacak gibi geldi.
Konunun 3. mesajında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=26709&postcount=3)da köklendirme tavsiyesi bu yönde.
teşekkür ederim. inşallah tutar. ben de bahçeden toprak alıp ekeyim o zaman:)
Harun Parlak
22-05-2009, 17:18
Bu sabah komşunun bahçesinden kopardığım hanımeli çeliklerini diktim umarım tutar.
80525
Tüm yaprakları koparın. Yapraklar su kayıbına sebep verir. Normalde zamanı geçti ama genc yumuşak çelikler tutabilir.
Sevgili Hanımeli sevenler,
Yaklaşık 2 hafta önce diktiğim hanımeli çeliklerimin birkaç tanesinde dikmeden önce koparttığım yaprakların yerlerinde yeşillenme var. Bu çelikler tuttu demek oluyordur umarım:mad:
Buradan okuduğumu uygulayarak çelikleri gölgede ve nemli tutuyorum. Bu (gölgede tutma) ne kadar sürmeli?
Teşekkürler :)
Sûz-i Dilârâ
24-05-2009, 18:51
Mayıs'ın altısında ektiğim tohumlardan hâlâ ses yok :( Bir yerde yanlış mı yaptım?
arkadaslar formu bastan sona okudum ama yınede sormak ıstıyorum.bızım oturdugumuz sıtede hanımellerı var bende ordan 2-3 dal koparıp dırekt toprağa eksem tutarmı sızce?saksıda yetıstırıcem bende.yardımcı olursanız sevınırım...
arkadaslar formu bastan sona okudum ama yınede sormak ıstıyorum.bızım oturdugumuz sıtede hanımellerı var bende ordan 2-3 dal koparıp dırekt toprağa eksem tutarmı sızce?saksıda yetıstırıcem bende.yardımcı olursanız sevınırım...
Şimdilerde çok ince olmayan 15-20 cm uzunlukta yeşil çeliklerle devamlı nemli tutacağınız kum-perlit-pomza-torf vs. den birinde köklendirme ortamına koyarak köklendikten sonra saksıya aktarıp serin yerde 15-30 gün bekleterek yetiştirebilirsiniz. Kolay köklenen bir bitkidir.
Şimdilerde çok ince olmayan 15-20 cm uzunlukta yeşil çeliklerle devamlı nemli tutacağınız kum-perlit-pomza-torf vs. den birinde köklendirme ortamına koyarak köklendikten sonra saksıya aktarıp serin yerde 15-30 gün bekleterek yetiştirebilirsiniz. Kolay köklenen bir bitkidir.
çok tesekkur ederım cok sagolun.koklendırme ortamı derken ne demek ıstedınız acaba.daha cok yenıyım bu konularda kusura bakmayın lutfen.ufak bı kaba dedıgınız gıbı 15-20 cm lık 2-3 celık ektım ve kaba torf ekledım cansuyunuda verdım balkona koydum.balkonum 3 den sonra bı kac saat gunes alıyor onun harıcınde golge.burda koklenırmı?
Köklendirme ortamı diye kastetdiğim, çok sayıda üretim yapanlar için geçerli. Sizinkisi hobi amaçlı olduğundan yaptığınız doğru.
Çelikleri ayrı ayrı saksıya almanızda fayda var. Veya geniş bir saksıya alırsanız aralarında mesafe bırakmayı unutmayın. Balkonunuzun ortamı köklenmesine uygun. Çok sulayıp çürütmemeye, susuz bırakıp kurutmamaya özen gösterin. Kolay gelsin...
1 ay önce diktiğim hanımeli çeliklerinden 2 tanesinde minik yapraklar çıkmaya başladı, diğerleri kurudu. Yapraklanan çeliklerin artık köklendiğini düşünerek asıl yerlerine almak için saksıdan çıkardığımda saçaklı kökler görünmüyordu, onun yerine kök kısmında küçük beyaz bir yumru vardı. Hanımelinin kök sistemi diğer bitkilerden farklı mıdır, yoksa benim bitkimde mi bir sorun var?
Bende hanımeli yetiştirme sevdasına düştüm , 3 çelik alıp torf a ektim 4 gün önce, üzerindeki iri yaprakları kopardım. Gayet dipdiri yemyeşil duruyorlar .Bu tutmuş anlamınamı geliyor? Yardımcı olacak ve ya fikir verecek arkadaşların yorumlarını bekliyorum
Teşekkürler
merhaba arkadaşlar,
oturduğum evin bahçesinde çok güzel hanımelleri var ve ben bu ay sonu burdan taşınmak zorunda olduğum için bu mis gibi kokan hanımellerinden ayrılmak zorundayım ,bu yüzden gecenin bir vakti yazdıklarınızla coştum ve gidip bir kaç çelik aldım birazdan onları saksıya dikmeyi düşünüyorum ,umarım tutar ve yeni evimin balkonundan o hoş kokuları tekrar duyma şansım olur,iyi geceler hanımeli severler ...
annemlerin dış kapıyı boydan boya sarmış olan hanimelini münkün olsa evlenirken söküp getirecektim evime...
baba evinde en hayran olduğum çiçekti hanımeli...
ve hatta mahallenin çocuklarının çiçekleri kopararak "bunların içinden bal çıkıyor ve biz onları yiyiyoruz" diretmelerine karşı koymuşluğum olmuştu yıllarca...
şimdi bakıyorumda meğer saksıda da yetişetirilebiliyormuş.
gecenin bu saatinde içime çocuksu bir sevinç yerleşti.
en kısa zamanda bende saksıda hanımeli yetişetimeyi deneyeceğim..
Bu çeliği dikeli bir ay kadar oluyor. Köklendirme yapmadım. Her iki ucundan yaklaşık 45 derece açı ile kesip doğrudan bahçeye diktim. Hemen filiz verdi.
http://img193.imageshack.us/img193/1328/dscn0971z.jpg
lastmohikan
03-09-2009, 13:09
yetişmedi kurudu gitti ,zaten yarı kurumuş haldeydi seneye filizlendirecez artık.
Eğer çoğaltmak istiyorsanız şimdilerde çok ince olmayan 15-20 cm uzunlukta yeşil çeliklerle devamlı nemli tutacağınız kum-perlit-pomza-torf vs. den birinde köklendirme ortamına koyarak köklendikten sonra saksıya aktarıp serin yerde 15-30 gün bekleterek gerekiyorsa saksıdan toprağa aktarmak yoluyla yetiştirebilirsiniz. Kolay köklenen bir bitkidir.
Eğer satın almak istiyorsanız o zamanda çiçeği bol olan bir peyzajcıya hanımelininde onlarda olmasını arzu ederek varsa satın alabilirsiniz. :rolleyes:
merhabalar ben yeni üyeyim ağaçlar.netle yeni karşılaştım çok güzel bilgiler içeriyor,köydeki evimin bahçesini çiçeklendirmek istiyorum fakat pek bilgi sahibi değilim yardımcı olursanız çok sevinirim
hanımeli dikmek istiyorum yan binada var onları koparıp suya koysam köklense ekimde diksem tutarmı?kum perlit pomza torf demişsiniz ama bunlar nedir hiç bilmiyorum kısaca açıklarsanız çok sevinirim
lastmohikan
16-10-2009, 07:47
aylar önce diktiğim ama kurumuş olan hanımeli dalını söktüm bide baktımki yeşillik var hemen güzel bir yere diktim 2 haftadır keyfi iyi.
Yaseminin o kadar çok çeşidi varki inanamazsınız bizim ilk yıllar bahçemize diktiğimiz yaseminimiz burası çok soğuk olmamasına rağmen dondu Şimdi bahçemizde her tür koşula uyum sağlayabilen bir yaseminimiz var
Birde Madagaskar yaseminimiz var çok değişik çiçekler açıyor ama aldığımızdan beri ancak bir karış uzadı zor büyüyen bir cinsmiş
Yani cinsini iyice araştırmadan yasemin almayın derim
Yeni balkonumun bitkilerini tamamlamaya çalışıyorum Bu amaçla geçen gün kırmızı hanımeli aldım Çiçekleri kıpkırmızı dahada önemlisi yaprakları renk olarak çok dekoratif Yaprak rengini ıhlamur ağacı yaprağına benzettim
Kırmızı hanımeliyle ilgili bilgisi olan varsa beni aydınlatabilirmi acaba?
Bu türün diğeri gibi kokulu olmadığı dışında bir bilgim yok doğrusu
peaceseller
05-03-2010, 14:20
Merhaba,
Bahçem mazılardan yapılmış çitle çevrili. Mazının bir bölümünün üzerine hanımeli sarılabilir mi? Hanımeli ya da mazı bundan zarar görür mü?
The Island
14-03-2010, 08:29
Şu an Bauhusda bir kaç farklı çeşit hanımeli mevcut.. Meraklılarına duyurulur :)
Ben önerilenin aksine odunsu bir çeliği 15 gün önce 2-3 gün suda bekletip direk toprağa ektim ve yaprakları hala yeşil. Bu tutacağı ya da tuttuğu anlamına mı gelir?
mihrimah
15-03-2010, 10:26
Geçen sene Mayıs ayında iki farklı mekandaki iki farklı hanımelinden 20 -25 kadar çelik almıştım. Bu konunun ilk sayfalarında anlatıldığı gibi hazılayıp hepsini suda bekletmiştim. Sonuç olumsuz oldu. Bu sene tekrar denemek istiyorum, ama bu sefer toprağa daldıracağım. Okuduğum kadarıyla hemen her ayda, kış ayları hariç, denemelerinden olumlu sonuç alanlar mevcut. Mart ayı biraz erken mi olur, biraz daha yeni taze dalların sürgün vermesini mi beklesem acaba?
Tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum. Teşekkürler.
ilksenozturk
18-03-2010, 15:46
geçen yıl aynı denemeyi ben de yapmış 15 adet çelikten sadece 1-2 tanesini tutturabilmiştim; onlar da suda köklenmişti
bu sefer tekrar deniyorum
gözlemlerim şöyle (tabi 15de2 yapmış birine ne kadar güvenebilirsiniz bilmem);
* yeşil dallıları suya koyarsanız sonuç alamazsınız, dallar eriyor sanki. yarı odunlaşmış dalları kullanmalısınız
* dallarda kök tabandan çıkıyor. dolayısı ile kopardığınız çelikleri suya koymadan önce alt taraflarından kalem ucu gibi tekrar kesmeniz faydalıdır
* yapraklarını seyreltmenizi tavsiye ederim.
* köklenene kadar direk güneş aldırmamalısınız
kopshtar
18-03-2010, 19:21
Sıcak havada köklendirin temmuz ağustos gibi ,pet şişe içinde gölge ve sıcak bir yerde çeliklerin hepsi firesiz kökleniyor.
2 gün önce yan binanın bahçesinden 30cm uzunluğunda kopardığım hanımelileri direk toprağa diktim ikisi boynunu büktü,diğerleri geyet sağlıklı görünüyorlar inşallah tutarlar
Hanımeli en sevdiğim sarmaşıklardan.Sevmemdeki en büyük etken ise çok çabuk kökleniyor olması.
Büyük bitkiden aldığım kurşun kalem kalınlığında ve uzunluğundaki odunlaşmış dalları yapraklarını azaltarak direk torfa saplıyorum.Bugüne kadar 10 denemem olmuşsa hepsi kök vermiştir.Güneş görmeyen ama aydınlık bir yerde toprağı nemli tutunca hemen kökleniyor.
Kedi Tırnağı
21-05-2010, 04:04
''' Sense hanımeli kadar beyaz
Çalmıştınız kalbimi giderken o yaz''' :D
Çok güzel bir bitki. Burada yazan birçok arkadaş gibi benim için de nostaljik bir çiçek. Çocukken, Adana' da teyzemlerin bahçeli evindeki orman gibi hanımeli dallarından aldığımız çiçeklerin özsuyunu emmek en büyük zevklerimizden biriydi. Hem kokusu hem tadıyla beni sarhoş ederdi:D
Bu kadar kolay köklendirilebildiğini öğrenince çok sevindim. Bu site gerçekten muhteşem.
Mahallenin aşağısında bir yol kenarındaki tel çitlerde yayılmış haldeki hanımeli geldi hemen aklıma. İlk işim gidip o dallardan bir sürü çelik alıp dikmek olacak. Sonucu size de bildiririm. Garantiye almak için farklı tür malzemeye dikmek lazım sanırım. Hatta bazılarını da doğrudan bahçeye dikmeli.
Benim yazılanlardan tam anlamadığım ise şu: Çelikleri dikip köklendirsem de bu yaz çiçek alamayacak mıyım?
Sn kedi tırnağı çelik alıp köklendirdiğinizde bu yaz çiçeklenir mi bilmem ama bu sene baharda hanımelinin uçlarını koparıp suya koymuştum köklenir ümidiyle çok zaman geçti köklenmedi, bu süre içerisinde uzadı iyice yapraklandı tomucuk oluşturdu ve çiçek açtı.
İki ayrı saksı hanımelim var biri iki senelik diğerini bu yıl aldım. İkisi de senede bir hafta birkaç tane çiçek açıyor, o kadar :( Neleri eksik ki acaba? Bolca güneş alıyorlar sorun ne olabilir?
Kedi Tırnağı
21-05-2010, 14:56
Sn kedi tırnağı çelik alıp köklendirdiğinizde bu yaz çiçeklenir mi bilmem ama bu sene baharda hanımelinin uçlarını koparıp suya koymuştum köklenir ümidiyle çok zaman geçti köklenmedi, bu süre içerisinde uzadı iyice yapraklandı tomucuk oluşturdu ve çiçek açtı.
Sn ankara, cevabınız için teşekkürler. bu başlıkta okuduğum denemelerden anladığım; suda bekletmeyle köklenmenin imkansız ya da zor olduğu. Ben bu endenle zaten doğrudan torfa vs. ekmeyi planlıyorum. Ama sizin deneyiminiz de işe yarayacak, bu yaz çiçeklerinden de nasiplenmek için bir kısmını da vazoda bekletirim:D Yazdığım gibi, çeşitli şekillerde denemeli sanırım. Bahçeye de doğrudan dikeceğim.
Sn ankara, cevabınız için teşekkürler. bu başlıkta okuduğum denemelerden anladığım; suda bekletmeyle köklenmenin imkansız ya da zor olduğu. Ben bu endenle zaten doğrudan torfa vs. ekmeyi planlıyorum. Ama sizin deneyiminiz de işe yarayacak, bu yaz çiçeklerinden de nasiplenmek için bir kısmını da vazoda bekletirim:D Yazdığım gibi, çeşitli şekillerde denemeli sanırım. Bahçeye de doğrudan dikeceğim.
Evet suda bekleterek çok zor kökleneceği söyleniyor ama yinede hem toprağa direk diktim hemde suya koydum denemek için :) diktiklerimden biri sağlam gibi şuanda diğerleri öldü,sudakide kendi kendine büyüyor çiçek açıyor ama bir işe yaramayacak sanırım :) köklenmeyeceği için çiçeği geçince çöpe :)
Kedi Tırnağı
24-05-2010, 02:08
Arkadaşlar çok acılıyım. Önceki gün, daha önce bahsettiğim, mahallenin aşağısındaki hanımeli ormanından çelik almak için hevesle oraya gittim. Daha yaklaşırken birden belediye ekiplerini-makineleri görünce, '' allahım tahmin ettiğim şey olmasın'' diye dua etmeye başladım ama yaklaştığımda gördüğüm tablo içler acısıydı. Hiç gereği olmayan sapa bir yolu ve kaldırımları genişletme bahanesiyle yol kenarındaki tüm sarılıcı vs. bitkileri ve o güzelim hanımeli çalılığını da biçmişlerdi. Bu arada bir sürü ağacın kabuklarını da yaralamışlardı.
Resmen, müteahhit şirketlerine para kazandırmak için belediyelerin yaptığı gereksiz işlerden biriydi. Benim vergimle, güzelim hanımeli ormanımı yok ettiler. O yol kenarının ve çevresinin yıllardır yeşeren ve yayılan bitkilerle oluşturduğu güzelim manzara birden Şişli vb. bir yerdeki iğrenç soğuk kent caddesine dönüştü.
Çekmeköy, '' kentin yeni ve yeşil yaşam alanı''' gibi reklamlarla pompalanıyor ama buraya taşınalı 2 yıl olmasına rağmen şimdiden bozulmaya başladı ve yakında Şişli' den bir farkı kalmayacak.
Ben bu üzüntüyle ne yapacağımı bilemeden kalakalmışken, yürüyüp ilerdeki daha bakir sokakları vs dolaşmaya karar verdim. Birden o meşhur koku geldi burnuma ve kemik kokusu almış kedi-köpek gibi koklanmaya başladım:D
Veee dadadadaan! Hemen karşıdaki minik gecekondunun önbahçe tellerini sarmış hanımelileri gördüm. Epey yaşlı ve yıpranmış bir görünümü vardı. Sanırım bakımsızlık ve besinsizlikten veya hastalıktan biraz kötü durumdaydılar ama hemen evsahibini aranmaya başladım izin almak için. Kimse yoktu ve ben de budama makasımı çıkarıp hasata başladım:D Denildiği gibi, odunsulaşmış kısımlardan çelikler aldım. O sırada bir kız çocuğu gelip, '' abi bana da da keser misin'' deyince çok hoşuma gitti. Ona da kesip verdim ve ne yaptığımı anlattım. Ayaküstü genç bir dimağı zehirlemeye çalıştım :D
Bana demez mi, '' ilerde bizim binanın bahçesinde daha güzelleri var'' diye. Hemmenn depara kalktım ve 10 metre gitmeden yeni bir hanımeli ormanıyla karşılaştım. Çok sağlıklı görünüyorlardı ve epey bir çelik kestim. Yalnız, başka renkte yaprakları olan bir bitkiyle karışıktı ama çiçekler aynı. Sanırım farklı türü.
Yol çalışmasının acısı hafiflemedi ama bulduğum hanımeliler bana biraz teselli oldu. Getirdiğim ve 2 ayrı yerden aldığım çelikleri vazolara koydum. Ertesi gün de bazılarını ön bahçeye diktim. Birkaç tane de evdeki saksıya daldırıverdim. Farklı malzemedeki saksılara dikmeyi planlıyorum. Deney yapmak için.
Bugün de gene mahallede dolanırken( artık, Çekmeköy' ün kalan bahçeli evlerinin, gecekondularının florasını gözetleye gözetleye dolanıyorum. Hepsi müteahhitlere apartman yapılması için verilip yok olmadan önce kurtarabildiğim türleri çoğaltma derdindeyim:D Hem aynı koşullarda yaşayacakları için o bahçede tutan bizim bahçede de yetişir mantığındayım) birden gene aynı kokuyu aldım. 2 ayrı bahçede daha hanımeli vardı ve birkaç çelik de onlardan aldım. Daha sonra yeniden ziyaret edicem o bahçeleri:)
Umarım farklı yerlerden aldığım bu çeliklerin bir kısmı tutar. Eğer başarılı olursam, dileyen arkadaşlar için de bol miktarda köklendirmeyi düşünüyorum. Çok sevdiğim bu bitkinin yeniden bahçelerde-balkonlarda yaygınlaşması için kendimi adamaya karar verdim:D
Sn kedi tırnağı sevindim çelik bulmanıza benim etrafımda çok hanımeli var ama bir türlü beceremiyorum tutturmayı :) artık peyzajcıdan almaya karar verdim bulamazsam sizin çeliklerden isterim :)
İpek Kozası
24-05-2010, 12:54
Ben de bir kaç haftadır sabahları servise doğru yürürken komşunun duvarını sarmış hanımelinden birkaç minik dal çalıyorum.İş yerinde suda köklendirmeye çalışıyorum, bakalım ne olacak?
Kedi Tırnağı
24-05-2010, 22:16
İklim farkı etkili oluyordur belki de. Ben de ilk kez deniyorum. Umarım tutar. Size de gönderirim tabii neden olmasın. İş ki köklensinler.
Dilerim herkesin köklendirme çabaları başarıyla sonuçlanır.Olmazsa ben köklendirip gönderebilirim.(:
küçük bir dal aldım babannemin bahçesinden ektim tuttu küçük bir filiz bile verdi.Aldım hemen toprağa diktim suya koymadım hiç
melikesarı
25-05-2010, 14:51
Bende pazar günü bir kaç çelik aldım çay bahçesindeki hanımelinden suya koydum köklensin diye ama yukarıda okuduklarımdan anladımki suda köklenmiyorlar. Elimde toz köklendirici var ona batırıp bahçeye diksem tutarmı ki. Burada havalar serin rüzgarda çok ne yapacam bu bahçe birgün yemyeşil olacakmı merak ediyorum
Kedi Tırnağı
26-05-2010, 02:36
Sn melikesarı; denemekten zarar gelmez. Ne bulursak ekelim, dikelim, saçalım derim:D
Bir gün olmazsa diğer gün olur. Bitki işi biraz böyle. Deneme yanılmayla buluyoruz. Ama tabii deneyimli kişilerin önerileri de çok faydalı oluyor. Bu siteden çok şey öğreniyorum.
melikesarı
27-05-2010, 12:56
Sn melikesarı; denemekten zarar gelmez. Ne bulursak ekelim, dikelim, saçalım derim:D
Bir gün olmazsa diğer gün olur. Bitki işi biraz böyle. Deneme yanılmayla buluyoruz. Ama tabii deneyimli kişilerin önerileri de çok faydalı oluyor. Bu siteden çok şey öğreniyorum.
Çok haklısınız Sn Keditırnağı doğrusunu bulucaz bir gün.. Dün köklendiridiye batırıp bahçeye diktim bakalım tutacakmı sonucu bildirim burdan sizlere..
Kedi Tırnağı
27-05-2010, 14:25
Birkaç gün önce bahçeye diktiğim çelikler ölmemişler valla:D 2 tanesini yapraksız dikmiştim ama birinde yaprak bırakmıştım ölüp ölmediğini anlamak için. Bakalım tabii emin olamıyorum 3 günde. Dün başka bahçeden aldığım hanımeli çeliklerini de bahçenin başka yerlerine sapladım. Gölge yere dikiyorumki yanmasınlar daha köklenmeden.
Bir yerlerden bulup aldığım başka tür bitki çeliklerini de sapladım dün bahçeye. 3-5 gün evde suda bekledikleri halde onlar da ölmemişlerdi. Bunlar da çelik dikimiyle tutar belki mantığıyla onları da sapladım:D
Bu arada, ben geçen gün evdeki boş bir saksıya da çeliklerden dikmiştim. Birkaç tanesinin yaprakları pörsümüş gibi ama özellikle bir tanesi dipdiri duruyor. Aynı saksıda farklı görüntüde olduğuna göre '' Demekki bu canlı '' diye düşünüyorum. Denemeye devam:D
melikesarı
29-05-2010, 16:12
Birkaç gün önce bahçeye diktiğim çelikler ölmemişler valla:D 2 tanesini yapraksız dikmiştim ama birinde yaprak bırakmıştım ölüp ölmediğini anlamak için. Bakalım tabii emin olamıyorum 3 günde. Dün başka bahçeden aldığım hanımeli çeliklerini de bahçenin başka yerlerine sapladım. Gölge yere dikiyorumki yanmasınlar daha köklenmeden.
Bir yerlerden bulup aldığım başka tür bitki çeliklerini de sapladım dün bahçeye. 3-5 gün evde suda bekledikleri halde onlar da ölmemişlerdi. Bunlar da çelik dikimiyle tutar belki mantığıyla onları da sapladım:D
Bu arada, ben geçen gün evdeki boş bir saksıya da çeliklerden dikmiştim. Birkaç tanesinin yaprakları pörsümüş gibi ama özellikle bir tanesi dipdiri duruyor. Aynı saksıda farklı görüntüde olduğuna göre '' Demekki bu canlı '' diye düşünüyorum. Denemeye devam:D
Sayın Kedi Tırnağı yılmak yok ya başarıcaz ya başarıcaz bizim çeliklerde bi gelişme yok öyle duruyorlar ama benım hatam güneşin alnına dikmiş olmam bakalım bir daha bulursam çelik onuda gölgeye dikecem hatta evin içinde deneyecem rüzgar mahvediyor herşeyi..
Merhaba, hanımeli bir Türk bahçesinin vazgeçilmezi olduğundan, ve anılarımız hep onun kokusuyla dolu olduğundan, ve çocukluğumuzda çieğinden çektiğimiz eser miktardaki balın tadı hala damağımızda olduğundan ilk aldığımız çiçek oydu bahçeye. Bildiğimiz hoş kokulu klasik sarı hanımeli. Geçen senelerde Bauhaus'a değişik cinsler gelince iki farklı cins aldım, Lonicera Brownii Dropmore Scarlet ve Lonicera Periclymenum Serotina. Scarlet neredeyse kuruyordu, şimdi toparladı ama hala çiçek açmadı. Bildiğim kadarı ile kokusuz ama güzel kırmızı çiçekleri var. Serotina ise bu hafta çiçek açtı. Kitaplarda en kokulu bitkilerden diye geçiyordu. Kokusunu tarif etmek güç. Çok yoğun ve farklı bir parfüm kokusu var, özelikle akşamları.
acemifüsun
03-07-2010, 16:06
Kokusunu bilemiyorum mutlaka hoştur, fakat görünüşü çok güzel sayın Terra, sağlıkla büyütün:)
Selam arkadaşlar, hanımeli acaba senede bir kez mi açar yoksa sonbahar kışa kadar ara ara açmaya devam eder mi? Çoğu yol kenarlarındaki hanımelleri çiçeğini aylar öncesi tüketmiş olmasına rağmen şuan hiç açmıyor Ama başka mahalle aralarında ki tek tük hanımelleri şimdi de çiçekli
nurcanaybay
25-07-2010, 21:37
Sn.Erol;
bu durum bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösteriyor olabilir ,benim ki yaz sonuna kadar
ara ara açmaya devam ediyor.
Yer darlığın dan bodur bırakmaya çalıştığım hanımelim.Üzerinin dolu dolu çiçeklenmesini sağlıyamadım.
Sn.Erol;
bu durum bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösteriyor olabilir ,benim ki yaz sonuna kadar
ara ara açmaya devam ediyor.
Yer darlığın dan bodur bırakmaya çalıştığım hanımelim.Üzerinin dolu dolu çiçeklenmesini sağlıyamadım.
Cvp için teşekkürler Ben bu sene eminönünden bir tane aldım Üzerinde birkaç tane çiçek vardı ve kötü durumdaydı Saksısını değiştirince dallandı budaklandı ama 2 aydır hiç çiçek vermedi
Zühre Demir
12-09-2010, 11:42
Terasta yetiştirmeye çalıştığım hanımelim var. Ne var ki çiçeklenmiyor. Yapraklanmıyor da... Toprağının üzerine koyun gübresi serpsem, üzerine de toprak eklesem acaba doğru yapmış olur muyum? İhtiyacı besin midir?
kopshtar
14-09-2010, 20:13
Benim de balkonda yetiştirdiğim bir hanımelim vardı yerli tür. 20 lt'lik saksıda olmasına ve odunlaşmasına rağmen 6-7 yıl hiç çiçek açmadı. Atmayı bile düşündüm. Yeni bahçeli evimizde toprağa aldığım yıl coştu ve üzeri çiçekle doldu. Velhasıl toprak istiyor yerli türler. Kırmızı yapraklı türü daha arsız ve kolay çiçekleniyor.
gülağacı
10-10-2010, 14:10
Bahçede üzerinde üzümler çıkmış bir hanımeli var, toplayıp çekirdeklerinden yetiştirebilir miyim acaba? Zaten topladım üzümleri, hatta ezip, elime sürdüm ve şu an kaşım kaşım kaşınıyorum sanırım zehirli bir bitki.
alectoris
01-12-2010, 14:00
Soguga en dayanikli, arsiz ve kokusu enguzel hanimeli turu hangisidir?
sontekrar
19-12-2010, 10:41
bu ayda hanımeli dikilirmi benim bi hanımelim var 4 metre uzunluğunda ondan çelikler alıp bahçenin her tarafına diksem tutarmı birde hanımeli sarmaşık gibi sarmıyor tellere sardırmak için ne yapabilirim
kopshtar
22-12-2010, 12:30
Sn Sontekrar;
çeliklemek için baharı bekleseniz daha iyi olur. sıcak havada çok çabuk kökleniyor. Sardırma konusuna gelince hanımeli sarılma konusunda biraz inatçı ilk aşamada bağlayarak yardımcı olmanız gerekiyor.
mustafaazizoglu
03-02-2011, 15:30
Geçen yaz güneye bakan bahçenin demirine hanımeli sardırmıştım. Tek dal olarak yukarı doğru büyüdü ama şimdi sanki kurumuş gibi. Soğuk yüzünden mi acaba? Halbuki bahçede yasemin de var onu bi şey olmadı. Hanımeli'yi soğuğa karşı nasıl korumalı? Dibine koyun gübresi dökün diyorlar ama işe yarar mı ki?
kopshtar
04-02-2011, 15:11
Hanımeli soğuklara karşı dayanıklıdır. Ancak yerli çeşit kışın oldukça fazla yaprak döker ve yaprakları sararır. Ancak tamamen yaprak dökmez. Bahara tekrar yeşerecektir. Kuruyan dalları varsa temizlemeniz yararlı olacaktır.
Zeytin agaci
08-03-2011, 19:29
Sevgili Hanimelisevenler
Heybeliada'nin yerlisi olan rahmetli halamin sokagina girmeden hanimeli kokusunu alirdim. Bahcesinin nerdeyse tüm duvari hanimeli bitkisiyle kapliydi. Ben de bu güzel kokulu bitkiyi olmazsa yine cok sevdigim yasemini kendi bahceme dikmek istiyorum. Ancak dikmek istedigim yer havuzla duvar arasinda 0,47x3 metrelik bir alan. Acaba ilerde kökleri havuza veya duvara zarar verir mi?
kopshtar
10-03-2011, 12:34
Hiç zannetmiyorum Zeytin ağacı,
Hanımeli ince saçak kök yapar ve ağaç gibi geniş alan istemez.
Lonicera "Dropmore Scarlet" Honeysuckle adındaki kokusuz hanımelinden 5-6 çelik aldım.
Köklendiririm umuduyla hem torfa hem de suya da koyarak 2 ci haftadır deniyorum.
Hepsi canlı ama suyun içinde bir köklenme göremedim henüz.
203581
Yakın plan böyle bir bitki, güzel ancak tamamen kokusuz.
Aynı mı bilmiyorum, renk farkı var sanırım.
203880
.
hüsnüyusuf
31-05-2011, 13:33
Çelikten yetişen hanımelim ikinci senesinde çok güzel gelişti. Bu sene Clematis'le kardeş oldular:) Yeni sürgünleriyle birlikte o kadar çok tomurcuklandı ki çiçeklerini sabırsızlıkla bekliyorum.
218914 218915
kasap.94
02-06-2011, 14:58
Buda benim hanım elim, mis kokulu
kasap.94
02-06-2011, 15:03
En kolay üretimi daldırma ile oluyor .
Benim mis kokulu hanımelim... Bu arada daldırma yöntemini basit bir şekilde açıklayabilir misiniz? Ne zaman ve hangi süre ile yapmak lazım ?
Çocukluğumuzda çiçeğini koparıp ağzımıza alırdık. Şimdilerde ise yeniden kokusunu duymak büyüleyiciydi. Az önce eve gelirken evimin yakınlarında bulunan apartmanın köşesinden bir dal koparıp köklendirmeyi denemek istesemde.. utandım.. alamadım. Şimdi birde tesadüfen bu başlığı görünce içimde kaldı.
Orhan Özbilgiç
09-06-2011, 19:26
2010 nisan ayında Bauhause' tan aldığım, hectorettii ''American Beauty''.
Kokusuz olduğunu sanıyordum ama diğerleri kadar yoğun olmamakla birlikte son derece güzel kokuyor. Renk olarakta çok gösterişli.
222350
222351
222352
Orhan bey ne güzel renkte hanımelleri onlar öyle.. İlk defa mı gördüm diye düşünürken sanırım daaha önceden Erdekte de görmüştüm.. Hanımeli' ni ne zaman koklasam bana erdeği hatırlatır zaten. Oranın yol boyu hanımelleri meşhurdur hem yürürsünüz hem o mis kokuyu içine çekersiniz deniz kenarında..
Şimdi anlıyorum ki insanın bahçesinde olmalı bu çiçek ve birde yasemin tabii.. Bağ evimizde olması için ailemle konuşacağım dilerim kabul ederler..
Orhan Özbilgiç
09-06-2011, 21:57
Size katılıyorum sayın akca86.
Bahçesi olan herkesin yasemini ve hanımelisi olmalı. Toplam kullanım alanı birkaç metre kare. Çok sayılmaz.
Evet kullanım alanı açısından da sorun yok. Sanırım fiyat olarak da pahalı değildir. Bağlarda her zaman bu güzel kokulara ihtiyaç var.. Ev daha yapım aşamasında.. Bitince bahçe düzenlemesi de olunca yer ayarlamasını da yaparım. İnşallah ailem karşı çıkmaz :)
2 hafta kadar önce Sokuludaki çarşamba pazarından leylak ve hanımelini anneme 10 liraya almıştım. 1 metre civarındada boyu vardı sanırım. Oldukça ucuz yani.. Kendimede almadığıma bin pişman oldum şimdi. Ben gidip hanımeli çalayım en iyisi komşu apartmandan :)
Küçük fln demeyin ucuza alın 1 sene içinde gübresi fln verilirse kocaman oluyolar hemen
Hanımeli köklenmesi konusunda sıkıntılar olduğunu okuyunca şaşırdım çünkü neredeyse kırıp toprağa soktuğum ya da saksıya diktiğim her çelik köklendi. Bahçemdeki hanımelini çoğaltarak okula, annemin bahçesine ve isteyenlere verdim. Yaptığım yalnızca yarı gölge yerde tutmak ve nemsiz bırakmamaktı. Şimdi bende olmayan pembe beyaz çiçekli bir türünü buldum, hanımelinin kolay köklendiğine inandığım için dal kesmeye kıyamadım, çok küçük bir filiz alıp saksıya koydum. Saksıya koyarken hiç şüphem olmamasına karşılık okuduklarından sonra merak ediyorum acaba köklenecek mi? O kadar ki köklendirme tozu dahi koymamıştım. Acaba türlerine göre farklılaşıyor mu? Benimki lonicera japonica sanırım, yeni aldığım filiz lonicera tataricaya benziyor.
delielveli
22-07-2011, 19:58
hanımeli, begonvil ve söğüt çeliklerini demet olarak diktim. begonvil pet şişede, hanımeli ve söğüt demetlerinin üstü açık. sormak istediğim henüz köklenmemiş çeliklere sıvı gübre vermem iyi mi kötü mü olur?
Orhan Özbilgiç
22-07-2011, 21:23
... sormak istediğim henüz köklenmemiş çeliklere sıvı gübre vermem iyi mi kötü mü olur?
Sayın delielveli;
Henüz köklenmemiş bütün bitki çelikleri için, -sonradan verilecek gübrenin!- her türlüsü zararlıdır. Onların köklenmek için sadece, yeterli nem ve yeterli sıcaklığa ihtiyacı vardır.
delielveli
23-07-2011, 01:19
teşekkür ederim Orhan bey, ben de öyle tahmin ettim ve gübre koymadım ama yinede sorsam iyi olur diye düşündüm. bazı yazışmalarda aspirin kullanmanın iyi olduğu bazılarında da söğüt suyunun çeliklerin köklenmesine yararlı olduğunu okumuştum. belki bu iş için uygun bir gübre de vardır diye düşündüm. tekrar teşekkürler. selamlar
ligustrum
23-07-2011, 07:03
Benim mis kokulu hanımelim... Bu arada daldırma yöntemini basit bir şekilde açıklayabilir misiniz? Ne zaman ve hangi süre ile yapmak lazım ?
Sürgünlerin özellikle genç olanlarından birkaçısını, toprağı 5-15 cm açıp içersinden geçirelim (Yani: sürgünün bir kısmını toprağa (daldıralım) gömelim, uçunun toprak üstünde kalmasını sağlıyalım.) Toğrağını devamlı nemli tutalım.
Sürgünler köklenecektir.
Halımelinin toprağa sarkan ve toprakta sürünen sürgünleri de köklene bilmektedir.
Teşekkürler ligustrum yeni çıkan birkaç dalda deneyeceğim
Bende bauhause tan lonicera serotina aldım bu gun, umarım benimde hanimelim bol çiçekli ve mis kuu olur
yesilgiresun
31-03-2012, 23:38
yine bahara dogru adim,adim yaklasiyoruz.hatta bazi yerler bahari yasiyor bile.bahceler ,baglar senlendi.kimisi terasini,kimisi balkonunu,kimiside bahcesini capalamak,gübrelemek pesinde.bahari en güzel yasatan,kokusuyla insani mest eden bitkilerden biriside hanimeli.özel bakim olmasa bile o kendince görevini hep yapar.nazlanmaz,eskiden her evin kapisinda olurmus,ama simdi herhalde onunda bakicisi olmadigindan unutulmaya yüz tutmus.yine teraslarimiza,bahcelerimize dikelim,mis gibi koksun
Sayin ligustrum,size ozelden yazamiyorum.Burdan ulasayim dedim.
Kismetse olur.Evet,celiklerinize Masallah...
sonemzosman
29-04-2012, 23:47
arkadaşlar ben yaklaşık iki hafta önce hanımeli fidanı alıp sivasa getirdim genişce bir saksıya diktim ve artık kendi haline bıraktım benim sorum şu kış mevsimi geldiğinde hanımeli balkonda kalsa olurmu? bunu sivas soğuğu için soruyorum ****** :)
yesilgiresun
30-04-2012, 18:42
hanimeli soguga dayanikli bir bitkidir.sivasin cok soguk oldugunu duyuyoruz.hanimeli ise sarmasik türü,dis mekan biktisi.insallah zarar görmez.her sey gönlünüzce olsun
arkadaşlar ben yaklaşık iki hafta önce hanımeli fidanı alıp sivasa getirdim genişce bir saksıya diktim ve artık kendi haline bıraktım benim sorum şu kış mevsimi geldiğinde hanımeli balkonda kalsa olurmu? bunu sivas soğuğu için soruyorum ****** :)
Hanımeli bahçede toprakta olsaydı zannediyorum sorun olmazdı. Çünkü soğuğa ve dona karşı çok dayanıklı olduğunu bir çok yerde gözlemledim.
Ama siz saksıda yetiştirdiğinizi söylüyorsunuz, çok soğuklarda biraz korursanız zannediyorum kışı sorunsuz atlatır.
Yine de daha iyi bilen arkadaşlar cevap verecektir.
sonemzosman
01-05-2012, 22:33
cevaplar için teşekkürler, biraz erken soru oldu ama şimdiden ona göre yer ayarlamak lazım diye düşündüm
hüsnüyusuf
02-05-2012, 20:45
Sn. sonemzosman, 2 yıldır balkonda hanımeli yetiştiriyoruz. Bu sene aldığım haberlere göre korkulan olmamış. Bizim hanımeli bu seneki soğukları atlatmış, hayat belirtisi göstermiş:)
Soğuklarda saksıyı korursanız bitkinizi yaşatabilirsiniz.
sonemzosman
02-05-2012, 21:18
bu durumda balkondaki demirleri saracak bir hanımeli gözüyle bakabilirim hanımelime umarım seneye çiçek açacak hale gelir cevabınız için teşekkürler
Dün festivalde bindallı aradım durdum..
Adam ne bilsin bu ismi sizin koyduğunuzu ''Öyle bir bitki yok'' dedi ;)
Ben de Amerikan Hanımelisi aldım..Kokusuz olduğu için pek rağbet görmüyormuş..
Bir tane vardı, o da benim oldu :) Renkleri çok güzel..
Bahçede uygun bir yer arıyorum şimdilik..
Tanrımm! Hanımeli saksıda yetiştirilebiliyormuş!
Yazıklar olsun bana, yollarda kokusuyla meditasyon yapabilecek kadar hayranıyım ama yeni öğreniyorum evde beraber yaşayabileceğimizi!
Tamam. Bu haftasonu listemdeki ilk iş budur.
Kaybettiğim bir menekşemin yerini kimler alır derken ne öğrendim, tüm mesajları da okumuş olup herkese çok teşekkür ediyorum, çook çok mutlu oldum ya! :) Cidden! :)
Sûz-i Dilârâ
19-05-2012, 06:06
En sevdiğim çiçeklerdendir. Kokusuna bayılırım. Beş sene önce hanımeli almış ancak bitki yetiştirme konusunda çok çok acemi olduğum için küllemeden kaybetmiştim. Ondan sonra bir daha cesaret edip alamamıştım. Bu yıl balkonda kartopunu ikinci seneye çıkarınca ve dahi diğer tohum çimlendirme işlerini başarınca seradan dayanamayıp iki tane hanımeli aldım. 12 TL'ye. İki adım ötedeki serada hanımelinin 7,5 TL satıldığını öğrenince pişman da olmadım değil ama olan oldu. :)
bende dun pazaran hanımeli aldım ebruli mis gibi kokuyor komşulardan alamadım (çalamadımda) ama artık benımde bir hanımelim var aldıgım kişi 1 ay saksıyı degıstırme dedı balkonda güzelim çiçekleriyle duruyor okuduklarımdan anladıgım kadarıyla çelikleme yapmaya çalısıcam tutarsa ılk işim buraya yazmak çok mutluyum mis kokusu artık balkonumda:)
Orhan Özbilgiç
19-05-2012, 10:41
2010 nisan ayında Bauhause' tan aldığım, hectorettii ''American Beauty''.
Kokusuz olduğunu sanıyordum ama diğerleri kadar yoğun olmamakla birlikte son derece güzel kokuyor. Renk olarakta çok gösterişli.
222350
222351
222352
Bu sene daha bir büyüdü ve yayıldı. Kokusuda yakınlarında olunca hemen farkediliyor. Özellikle balkonda...
297587
297588
sonemzosman
20-05-2012, 00:13
biraz aceleciyim farkındayım aldığım fide 25-30 cm boyunda bir dal toprakdan bir daldan yaprağın dibinden çıktı baya büyüdü, ancak bu hanımeli ne zamn çiçek açacak bu sene açarmı çiçek
Orhan Özbilgiç
20-05-2012, 06:01
Sayın sonemzosman;
Bu yıl için beklemeyin. Ama gelecek yıla evet.:)
ciceksever70
20-05-2012, 07:30
Orhan bey üc tane kelebek calisi yetistirdim celikten, iddiaya girelim mi bu yil acar mi diye ne dersiniz:D
Orhan Özbilgiç
20-05-2012, 08:30
Orhan bey üc tane kelebek calisi yetistirdim celikten, iddiaya girelim mi bu yil acar mi diye ne dersiniz:D
Çok güzel bir çalı iyi yaptınız. Sizin yeriniz uygun zaten.
Açmaması için %1 bile olasılık tanımıyorum. Kesinlikle üçüde açacaktır.
sonemzosman
20-05-2012, 23:10
bu durumda ben bu fidemi güneşten saklayıp daha fazla uzamasını sağlamalı ve böylece gelecek yıl daha fazla çiçek elde etme yoluna gitmeliim :)
teşekkürler cevaplarınız için
nurcanaybay
21-05-2012, 13:05
Şu sıra bahçede ki en yoğun kokan bitkim...hanımelim'in :)
Rengi güneşe göre değişiyormuş..
Gölgede kalan çiçekleri turuncu, diğerleri daha kırmızı..
303205
Nurcanaybay bitkiniz saksıda mı? Öyle gibi duruyor..
nurcanaybay
01-06-2012, 17:53
Selis hanım hanımeli bahçede dikili ,altı çıkarılmış saksıyı toprak seviyesini yükseltmek için kullanmıştım.Yeterli derinliğe ulaşamadığımda bu yöntemi kullanıyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.