Bağlan

View Full Version : Hanımeli

Sayfalar : 1 [2]

Lizzie
09-06-2012, 06:44
Ben "sağlamcılar"danım, ne olur ne olmaz deyip 15-16 dal sıkıştırdım çeşitli saksılara, kaplara.. (tamam abartmış olabilirim üstüme gelmeyin:) çok heveslendim n'apayım!
üzülürerek belirtmeliyim ki çoğu kurudu ama ben kıyıp da çoğunu atamadım, ve müjde bu sabah yeni bir yaprakla tanıştım, dal kuru ama o inadına yeşil :) çok sevindim, diğer saksıdakilerden biri de tütütü nazardan saklasın, olucak sanırım.. evet evet! :)

dentex
19-06-2012, 15:34
Merhabalar,
Umarım geç kalmamışımdır. Yarın ben de deneyeceğim. Aşamaları kaydedip, başarılı olursa fotoğrafları ekleyebilirim, saygılar...

eslekehl
02-07-2012, 00:18
ben de bir arkadaşımdan rica ettim bana yaklaşık 2.5 metrelik bir hanımeli dalı getirdi alttan yaklaşık 20 santimini kestim onu bir süre suda beklettim öteki kısmıda sonra her ikisinide topraga geçirdim. Bir süre sonra tüm yapraklar düştü ellemedim; sonra ikisindede küçük küçük yapraklanma oldu şimdi merak ediyorum acaba tutacakmı ve şöyle bir sorun var küçük olan yani dalının üst kısmı yok hani dibinden kestim ya büyürse nasıl olacak başka birşey yapmalı mıyım ?

narhanımcık
05-07-2012, 19:47
Merhaba,

Ben geçen sene yetişkin bir hanımelinden ayırdığım köklü bir dalı saksıya dikmiştim. Kış boyunca fazla büyümeden yaşadı bir ara değişik yapraklar vermeye başladı, başka bir bitki olma yolundaydı ki bu sürgünlerin hepsini budadım ve normale döndü, yazın da büyük bir saksıya aldım, sıkı, killi bir toprakla doldurdum saksıyı. Yaz başında birkaç tane çiçek verdi. Balkonun yanına ip gerip sardırmaya başladım, otuz santim kadar sarıldı ama ne zamandır çiçek açmıyor, nedeni hakkında fikri olan?

Bu arada, zaman zaman sıvı organik gübre veriyorum, alttan yaprakları sararıp dökülüyor ama sanırım bu doğal.

Bir de Koçtaş'tan büyük bir hevesle Yasemin almıştım. O da güzelce gelişti ama şu anda yaz başında üzerindeki çiçeklerden eser yok, yaz boyunca çiçekli kalmayan türleri de mi var acaba?

eslekehl
29-07-2012, 10:27
ben çelikleri bir süre suda beklettim sonra toprağa aldım sürekli nemli tuttum. yapraklarını döktüler yeni filiz verir gibi oldular bir süre böyle durdu sonra kurudular biraz daha bekledim(1 haftadan fazla) fakat bir değişiklik olmadı çıkartıp atayım dedim bari bu gün çıkartınca birinin iyice köklendiğini farkettim ama neden kurumuş böyle su tahliyesi yoktu acaba ondan mı böyle oldu ?

Kryon
19-08-2012, 17:54
Bu da benim güzel kızım... Ailemize katılalı henüz iki gün oldu... İtiraf ediyorum başlıktaki mesajları ve fotoğrafları görünce çocukluğum geldi aklıma, almadan yapamadım...

Durumu çok iyi değil ama biraz sevgi ve ilgi ile toparlanacaktır diye tahmin ediyorum...

Bu arada bu bitki bana saksı içinde geldi. Bizimkiler saksıyı değiştirip daha büyük bir saksıya almak istemişler, kendi saksısını çıkartınca koca bir karınca kolonisi ile karşılaşmışlar. Ne yapacaklarını bilemediklerinden saksıya geri koymuşlar ve sabahki manzara; karıncalar balkonda duran tüm saksılara dağılmış, yetmezmiş gibi salonun ortasında fink atıyorlar... Mecburen tarım ilacı uyguladık tüm saksılara. Umarım bitkilere zarar vermez...

Kryon
25-08-2012, 01:46
Hanımelinin dalları arasında minik yuvarlak toplar gördüm, sanıyorum bunlar tohumları oluyor... Daha önce hanımelinden tohum ile yetiştirme yapan var mı aranızda? Bu tohumları bitkinin üzerinden ne zaman toplamam lazım şu an yeşiller...

Kryon
03-10-2012, 19:19
Benim kız çiçek tomurcuğu verdi :) O mis kokusunu duyabilmek için baharın gelmesini beklemeyecek olmama çok sevindim...

Libertyy
25-11-2012, 09:47
Dört gün önce %50 oksijenli su %50 yağmur suyuna ıslattığım üç farklı Hanımeli çeliği...

Yani bu konu başlığı altında okuduklarımdan aklımda kaldığı kadarıyla hanımeli çeliklerinin suda köklendiğini gözlemleyen pek olmamış sanırım... Bu anlamda bende köklenmelerini beklemeyeceğim... Büyük ihtimalle önümüzdeki bir hafta içinde kum + çiçek gübresi ortamına naklederim...

Andora
24-12-2012, 07:45
2 Aralık 'tan buyana suda köklendirmeye çalıştığım hanımeli çeliklerinden ilk köklenme gerçekleşti. Daha öncede suda köklendirmiş ancak toprağa aldıktan bir müddet sonra suyunu fazla kaçırarak kaybetmiştim. Hanımeli bence suda rahatlıkla köklenen bir bitki fakat biraz zaman aldığı için sabır göstermek gerekiyor. Şu anda en minik parça bile gayet canlı görünüyor. Bu yıl inşallah büyütmek nasip olur, ayrıca iki çelik de mini sera uygulamasında, onlarda keyifli görünüyorlar.

Andora
02-01-2013, 07:59
Dün köklenen hanımeli çeliğini toprağa aldım, 4 adet kök oluşmuştu, umarım bu kez yaşatabilirim.
358764
358765
Bu esnada fark ettimki sadece ziyan olmasın diye diğer çeliklerle birlikte suya bıraktığım minik uç çeliklerinden birinde de köklenme başlamış, çok mutlu oldum.
358766
Mini seradakileride bir kontrol edeyim dedim, onlarda köklenme sıfır, hatta bozulma başlamıştı, onlardan vazgeçtim.

kılıç
02-01-2013, 08:09
Sayın Andora endişelenmenize gerek yok toprağa soksanız bile tutar geçen sene ocak ayında limon saksısına sokmuştum 2 metreyi geçti eylülde başka rengini ektim oda 50 santim oldu .

Jumong
10-01-2013, 12:27
hanımeli tohumuna ihtiyacım var arkadaşlar bana nasıl yardımcı olabilirsiniz? nereden alabilirim?

ERKEN48
20-01-2013, 17:58
Soğuk uygulama için yaklaşık 2.5 aydır cocopeat içerisinde buzdalabında bulunan tatar hanımeli tohumlarına tesadüfen baktım. çünkü daha 1 aylık süreleri vardı. sonuç : nasıl olduğunu anlamadım ama 6 adet tohum çimlenmiş ve 3-4 cm. olmuşlar.Bunları saşırtmaya aldım ama olacaklarını zannetmiyorum.Upuzun bembeyaz bir gövde ve saçak kök yok.Diğer kalan 10 tohumuda ufak saksılara ektim. yaklaşık 25 tohum çürümüş.Buzdolabında bu tohumlar nasıl çimlendi anlayamadım

Sudenur
04-03-2013, 00:06
Merhaba arkadaşlar, Hanımeli ve küçük alaca yapraklı Hedera, birbirleriyle uyumlu bitkiler midir fikrinizi almak isterim.. Yarı gölge ön pergolama sardırma düşüncesindeyim, yaprak döken hanımeli'yi hedera ile kamufle etmeyi planlıyorum, sizce sağlıklı gelişirler mi? Teşekkür ederim..

Sudenur
04-03-2013, 00:15
Sevgili Nurcan hanım "nurcanaybay" hanımeli sarmaşığını bu hale nasıl getirdiğinizi çok merak ediyorum? :o http://www.agaclar.net/forum/attachments/sarilicilar/298439d1337598249-dscn7751.jpgÖzel mesaj yoluyla sormak istedim lakin kapalıydı, e-mail de gönderdim ama ulaşmadı sanırım.. :o Fomülünüz nedir açıklayabilirseniz çok memnun olurum, teşekkür ederim.. ;)

Fagus Sylvatica
04-03-2013, 00:27
Hanımeli bitkisinin soğuğa pek dayanıklı olmadığını duymuştum. Acaba doğru mu bu? En çok kaç dereceye dayanır ve Marmara Bölgesine uygun mu? Cevaplarsanız çok memnun olurum, hanımelim olmasını çok istiyorum çünkü :)

Sudenur
04-03-2013, 00:33
Sayın Fagus, Hanımeli Ankara kışını dahi sağlam çıkarmakta, hiç düşünmeden edinmenizi öneririm. ;)

YeniGine
04-03-2013, 00:43
Sevgili Nurcan hanım "nurcanaybay" hanımeli sarmaşığını bu hale nasıl getirdiğinizi çok merak ediyorum? :o http://www.agaclar.net/forum/attachments/sarilicilar/298439d1337598249-dscn7751.jpgÖzel mesaj yoluyla sormak istedim lakin kapalıydı, e-mail de gönderdim ama ulaşmadı sanırım.. :o Fomülünüz nedir açıklayabilirseniz çok memnun olurum, teşekkür ederim.. ;)

Sevgili Sudenur; aynı soruyu ben de Nurcan Hanım a sormuş idim, hatırladığım kadarı ile devamlı budadığını ve Bonzai ile ilgilenen arkadaşların daha iyi bileceğini söylemiş idi bana.

nurcanaybay
04-03-2013, 17:03

Sudenur hanım merhaba ,

hanımelim neredeyse 10 yıllık , 3-4 metre uzunlukta idi .Uygun yere dikmediğim için büyüdükçe geçişimi engellemeye başlamıştı.Ya söküp atacaktım ya da
bu şekilde korumaya alacaktım.

Toprak üzerinden 1 metre kadar bırakıp üzerini kestim.İlk kestiğimde üzerinde yaprak bile yoktu.Üstten çıkan dalları bırakıp alttan çıkan sürgünleri
sürekli aldım.Zamanla şemsiye formunu aldı , taç genişliğini de isteğime göre
ayarlayıp dalları ona göre kesmeye devam ediyorum.

Ben yanlış yönlendirmek istemediğim için bonsai ile ilgili arkadaşlara danışmak
doğru olur demiştim :)

Sizin hanımelinin fotoğrafını paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışırım ama
yeni bir bitki ise yıllar geçtikçe ve siz budamaya devam ettikçe gövde kalınlaşacak .

nurcanaybay
04-03-2013, 17:27
Fotoğrafı biraz önce çektim.Geçen hafta budamıştım .Çekim yaparken çiçeklenme
hazırlıkları içinde olduğunuda görmüş oldum :)

Alt kısma bu yıl hemerocallis diktim .

Sudenur
04-03-2013, 20:17
:eek: Bonzai formunda büyümüş, harika görünüyor elinize sağlık Nurcan hanım. Benim hanımelim henüz gelmedi, üç renkli olanından sipariş vermiştim internetten. Dolgun görünsün diye iki adet istemiştim ama sizin ağacı görünce birini ön girişe, diğerini arkaya mı eksem diye düşünmeden edemedim.. :confused: ;)

Yanıt için teşekkür ederim, saygılar, sevgiler.. ;)

taitai
12-03-2013, 23:00
hanımeli tohumuna ihtiyacım var arkadaşlar bana nasıl yardımcı olabilirsiniz? nereden alabilirim?

Gitti Gidiyor'da 25 tohum 3,5 tl. Bir metrelik fidan da 4,90 tl ye satılıyor.

hira
15-03-2013, 01:03
bim'in önündeki hanımelide gelip gecerken hep gözüm kalıyordu, gecen gün 1 dal kırdım ve üzerindeki tüm yaprakları koparıp saksıya daldırdım, şimdi yeşillenmeye başladı ve ben yine cok mutluyum:)

ciceksever70
20-03-2013, 06:52

Sevgili nurcanaybay cok cok güzel görünüyor. Biz de bu yil hanimelileri duvar dibinden sökmek zorundayiz ancak bende üc kök var. Bahceye aktarip agac formu vermek istiyorum ama tek basina dayanaksiz durmasi ne kadar sürüyor acaba? Yoksa gecis döneminde sen bir seylerle desteklemismiydin?

STLMS.DZMN
21-03-2013, 12:48
Terasımda yetiştirmek istiyorum :) Ayrı bir konu olacak topluca öneri tavsiye ve bilgi isteyeceğim.

yaprak7
18-05-2013, 18:54
Bugun iki tane hanimeli diktim. Kopardigim uc celikleri cilek saksima diktim.insallah tutar. Hanimeliyi cok seviyorum. Cocuklugumun kokusu :)

raikkonen76
22-05-2013, 19:08
Merhabalar.. Son günlerde hanımeli çiçeğime ilk defa gördüğüm resimdeki gibi bi illet musallat oldu ve yapraklarını tırtıl gibi yiyiyor.. Ayrıca bazı dallarında kuruma da mevcut.. Sizce ne yapmalıyım??

raikkonen76
22-05-2013, 19:10
Birde bu resim var..

kopshtar
23-05-2013, 10:05
Bazı dalların kuruması normal onları temizlemeniz gerekiyor. Mevsiminde iyi bir budama bunu halledecektir. Hanımelinizde 2 sorun görüyorum. Birincisi yaprakları yiyen bir tırtıl (resmi olmadığı için cinsini bilemem) ikincisi yapraklarda sararmaya ve benekli lekelere sebep olan beyaz sinek. Sitemizin ilgili bölümlerinden doğal ilaçlar ve kimyasal insektisitlerle ilgili gerekli bilgiyi bulabilirsiniz.

raikkonen76
25-05-2013, 22:05
Sonunda yaprakları neyin yediğini buldum.. Nette biraz araştırma yaptım..sadece geceleri yaprakları yiyen "büyük ağız böceği" denen bi böcek.. Kara sinek büyüklüğünde.. Birde gece bakayım dedim el feneriyle yaklaşık 6-7 civarında böcek öldürdüm.. İlaçsal bi çözümü yokmuş.. Geceleri toplayıp öldürmek miş..

FatihBahce
29-05-2013, 12:02
Bahçemde şu anda hanımeli istilası var.

Burada 5 yıllık bir hanımeli vardı.

411610

Sonra bodrum papatyalarının üzerini de sarmağa başladı.
411611

Sonra Muz ağaçlarının çevresini sardı.
411613

Geçen yıl diktiğim mandevilanın yerini aynı ip üzerinde kendi kendine hanımeli aldı.
411612

capsaicin
29-05-2013, 16:54

Harika büyümüş, ölünce mezarıma bundan koysunlar mis gibi.

Arkadaşlar, benim de 6-7 yıllık bir hanımelim var, son 1 yıldır ilk kez çiçeklenmeye başladı. Ancak çok az çiçek veriyor 5-10 tane. Çiçeklenmeyi arttırmak için ne yapabilirim?

erdem271
01-06-2013, 14:53
Merhaba , geçen sene satılandığım beyaz hanımeli çok büyümüyor , yaprakları resimdeki gibi lekelenip kuruyor , sorun ne olabilir ?

Cam balkonlu bir balkonda duruyor , rüzgar almaz , arasıra camları açıyoruz . Çok güneş almaz ama yeterince alıyor . Her sulama suyuna dozunda özel sıvı gübre koyuyorum .

Teşekkürler

erdem271
12-06-2013, 07:30
Arkadaşlar konu hakkında yardımcı olacak kimse yok mu? 20 günde kimseden cevap gelmemiş..:(

nurcanaybay
12-06-2013, 10:07
Çiçek Yetiştiriciliği: Hanımeli ( Lonicera ) Bitkisi (http://www.cicekyetistiriciligi.com/2008/09/hanmeli-lonicera.html)

Yukarı da hanımeli hakkında genel bilgiler mevcut , bitkinizi tanımanız açısından faydalı
olabilir.

Sorunun pek çok sebebi olabilir .Ben sizin yeriniz de olsam , bitkiyi varsa açık balkona
çıkarırdım.Yaprakların arkasını kontrol ederdim ( zararlılar açısından ) .Fazla gübrelemenin
zarar verebileceğini düşünerek , gübreleme aralığını da uzatırtım.Bu arada verdiğiniz gübre
uygun mu ....yukarda ki bilgiler doğrultusunda bunu saptıyabilirsiniz.Cam arkasından aldığı güneş yaprak yanıklığına da sebeb olabilir.

Kapalı ortam da olması bile gelişimini etkilemiş olabilir.Bunlar benim düşüncelerim , karar sizin :)

nurcanaybay
12-06-2013, 10:21
Sevgili nurcanaybay cok cok güzel görünüyor. Biz de bu yil hanimelileri duvar dibinden sökmek zorundayiz ancak bende üc kök var. Bahceye aktarip agac formu vermek istiyorum ama tek basina dayanaksiz durmasi ne kadar sürüyor acaba? Yoksa gecis döneminde sen bir seylerle desteklemismiydin?

Sorunuzu yeni gördüm , kusura bakmayın lütfen.
Benim hanımeli 3-4 mt uzunluktaydı , yer darlığından kesmiştim .Yani gövde
kalındı , sürekli budayarak gövdeyi daha da kalınlaştırdım ve formunu korumaya çalıştım.

Siz de , toprak yüzeyinden çıkan en kalın dalı destekleyerek diğer sürgünleri kesebilirsiniz.Dalın uzunluğu ve kalınlığı ile orantılı olarak , yapraklı
kısımlarıda düzenli budarsanız , zamanla gövde kalınlaşacak ve desteksiz duracaktır.

Ya da , 3-5 sürgünü örerek aynı işlemleri yapabilirsiniz , böylece örgülü
hoş bir gövdesi olur :)

var olll
23-07-2013, 17:22
iyi günler 5-6 yaşlarında bir hanımelim var evimin önünü kapattı çok güzel ve her yıl gelişim gösteriyordu . Normalde yapraktan gövde ve dallar gözükmezken iki haftadır ortasından başlayarak altlara ve üstlere dogru kurumaya başladı nedenini bilmiyorum resimleri bir internet sitesine yükledim linkleri atıcam anlayanların lütfen acil olarak cevap yazmasını istiyorum . resme tıkladıgınızda yakınlaştırabilirsiniz
linkler :
http://j1307.hizliresim.com/1c/r/qp5mc.jpg

http://l1307.hizliresim.com/1c/r/qp5nx.jpg

http://l1307.hizliresim.com/1c/r/qp5r3.jpg

http://l1307.hizliresim.com/1c/r/qp5rt.jpg

http://j1307.hizliresim.com/1c/r/qp5sx.jpg

http://l1307.hizliresim.com/1c/r/qp5tp.jpg

http://l1307.hizliresim.com/1c/r/qp5u3.jpg

http://l1307.hizliresim.com/1c/r/qp5uy.jpg

http://l1307.hizliresim.com/1c/r/qp5vr.jpg

ilk defa bir forum sitesine bişeyler yazıyorum kurallara aykırı bişey yaptırsam (link atmak gibi ) **** yanlış yere yazdıysam özür dilerim affola 15-20 dakikalık aramadan sonra bi tek burayı bulabildim .

Koka
21-09-2013, 09:43
Çiçek Yetiştiriciliği: Hanımeli ( Lonicera ) Bitkisi (http://www.cicekyetistiriciligi.com/2008/09/hanmeli-lonicera.html)
Yukarı da hanımeli hakkında genel bilgiler mevcut , bitkinizi tanımanız açısından faydalı olabilir.

Sayın nurcanaybay,

Verdiğiniz bağlantı İngilizce, nasıl davranmam gerekiyor.

Ben en yoğun kokulu ve güzel çiçekleri olan ''hanımeli'' bitkisinin ismini öğrenmek istiyorum. Yardımcı olacak üyelere şimdiden teşekkürler.

alibaba
02-10-2013, 11:20
Nurcan Hanım, kaç yaşında bu hanımeli acaba? :)

antihistaminik
24-11-2013, 16:07
yıllardır saksıda ikamet eden hanımelinin meyve verdigini ilk defa dün gördüm.. :>)

https://imagizer.imageshack.us/v2/371x494q90/23/ufz5.jpg

Muda
26-01-2014, 22:37
Eskişehir gezisinden. Bana farklı bir tür gibi geldi.

466959

466960

466961

466962

gokselcetin
27-01-2014, 13:57
Eskişehir gezisinden. Bana farklı bir tür gibi geldi.

466959

466960

466961

466962

Sayın Muda, emin olmamakla birlikte 'Lonicera periclymenum serotina' (https://www.google.com.tr/search?q=Lonicera+periclymenum+serotina&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=eVfmUpnoJMXq4gTLkYCgBQ&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1454&bih=670) olabilir diye düşünüyorum.

Bir de Lonicera x Americana diye bir kaç fotoğrafa denk geldim.

ERKEN48
24-04-2014, 17:44
lonicera periclymenum serotina çiçeklerinin tam üstü.

maya
25-04-2014, 08:36
Ama Muğla taraflarındaki üyelere gıcık olmaya başlıyorum ben yavaş yavaş! :mad: Bizimkiler naz yaparken, sizinkiler coşuyor (maşallah bu arada), sizler de bu güzellikleri paylaşıp bizi sabırsızlandırıyorsunuz. :p Hayır, olan bizim ufaklıklara olacak, gidip onlara ekşiyeceğim :D

serkan_istanbul
09-05-2014, 09:03
Benim hanımelim tam 36 yaşında 8 yaşlarında diktiğim ilk çiçekli bitkimdir. bahçem yok yıllardır hep saksılarda . 14 senedir terasımda ondan öncede kirada ki evimde saksıdaydı. zaman zaman saksısını değiştirdim kök budaması yaptım. zaman zaman derin budamalar yaptım. hala benimle ve çok güzel açtı. Çeliğini eski oturduğumuz yerden almıştım bir bahçenin kenarından suda köklendirmiş 5 litrelik tenekeye ekmiştim. 1978 de. çocuktum ama çiçeklerim hep vardı. resminide koyuyorum maşallah diyelim *** yaşlı kızıma.

sonkez
09-05-2014, 09:33
Çiceğinize kocaman bir maşallah...

ngr33
09-05-2014, 18:24
Masallah masallah 36 yasinda miiii..Sevgili serkan_istanbul emeginize saglik..ne muhtesem kokuyordur simdi bu guzellik..kokusuna aşık oldugum bir bitki hanimeli..boludaki sitemizin girisinde devasa büyüklükte bir hanimeli vardı apartmana girip çıkarken kokusuyla mest ederdi bizi simdi siirtteyiz ve burda hic göremedim hanimeli hasret kaldım o kokuya taki gecengune kadar ilozel idare binasının önünden geciyordum kokusunu hissettim epey gecmistim geri dönüp uzun uzun kokladim sevdim..simdi yerini öğrendim ozellikle o sokaktan gecip hasret gideriyorum.. :)

alibaba
19-05-2014, 00:24
Merhaba,
Ben de bu sene balkonda saksıda 4 kök hanımeli denedim..
Gayet güzel serpidi, yapraklandı, şu anda da çiçekleri açıyor ama
ilk açan çiçekler anında bir gün içinde soldu, ve bazı büyük yapraklar da dökülüyor..
Bu neden olabilir sizce? Başına gelen oldu mu hiç?
Sulama vs. sorunu mu acaba?

alibaba
20-05-2014, 18:07
Fikri olan hiç yok mu acaba?
Merhaba,
Ben de bu sene balkonda saksıda 4 kök hanımeli denedim..
Gayet güzel serpidi, yapraklandı, şu anda da çiçekleri açıyor ama
ilk açan çiçekler anında bir gün içinde soldu, ve bazı büyük yapraklar da dökülüyor..
Bu neden olabilir sizce? Başına gelen oldu mu hiç?
Sulama vs. sorunu mu acaba?

Muda
05-06-2014, 05:32
Geçen yıldan dikkatimi çeken bir hanımeli. Oldukça yoğun bir çiçeklenme var. Ancak kokladığım zaman nedense hanımelinin yoğun kokusunu alamadım.

499724

499725

499726

499727

gokselcetin
05-06-2014, 21:29
Geçen yıldan dikkatimi çeken bir hanımeli. Oldukça yoğun bir çiçeklenme var. Ancak kokladığım zaman nedense hanımelinin yoğun kokusunu alamadım.

499724

499725

499726

499727

Sayın Muda, geçen gün ben de bahçenin dışında doğal olarak yetişmiş bir hanımeli buldum. Kokusu gerçekten güzel. Diğeri kadar yoğunmuydu bilemiyorum. Dikenli çalıların arasından çıkmış bu nedenle çok yaklaşamadım. Net görünmese de çalı formlu gibi geldi bana.
Sizin fotoğrafladığınız hanımeliyle aynı gibi.

Muda
06-06-2014, 18:08
Sayın Muda, geçen gün ben de bahçenin dışında doğal olarak yetişmiş bir hanımeli buldum. Kokusu gerçekten güzel. Diğeri kadar yoğunmuydu bilemiyorum. Dikenli çalıların arasından çıkmış bu nedenle çok yaklaşamadım. Net görünmese de çalı formlu gibi geldi bana.
Sizin fotoğrafladığınız hanımeliyle aynı gibi.

Sayın Gökselcetin. Sizdekinin kokmasına sevindim. Benim gördüğüm çiçekler ve yaprakları aynı sizdeki gibi idi. Ancak ben koku alamadım. Bazı bitkiler farklı zamanlarda koku veriyorlar. Acaba o şekilde çiçeklerin kokmadığı zaman koklamış olabilirim.

Lonicera
21-11-2014, 18:23
Bu yıl az da olsa tohumlarını paylaşabildiğim Kış Hanımeli' si (Lonicera fragrantissima) nihayet ilk çiçeklerini göstermeye başladı. Nisan ayı ortasına kadar koku bombardımanı başladı artık:)

ERKEN48
03-02-2015, 14:38
Bunlarda benim kış hanımelim.Yaklaşık 20 gündür çiçekli. İki tanesi büyük saksıda. Bir tanesi yerde.O yeni çiçeklenmeye başlıyor.

capsaicin
03-02-2015, 15:26
Kış hanımelisi bende de vardı, kokusu daha zayıf ve alışıldık hanımeliye göre daha limoni bir koku. Bir de çiçekleri çok ufak, üstüne balını da yiyemiyorsunuz. O yüzden pek sevemedim :)

Şu an iki hanımelim var biri beyaz sarı olan tür diğeri 301 nolu mesajdaki varyete. ilk tür çok yoğun açıyor ve buram buram kokuyor. Diğer pembe çiçek yapraklı türü daha görmedim ama resimlerdeki gibi açarsa mis gibi olur. Hanımelinin kokusu hiçbir çiçekte yok. Karanfil olsun, sümbül, olsu, gardenya, yasemin olsun hepsi güzel ama hanımeli başka

HAKAN_O
07-02-2015, 07:17
Selamlar Şu sıralar Hanımeli için çoğaltma zamanı çelik topraga daldırıldığında köklenme kolay oluyor.

ERKEN48
09-03-2015, 12:06
Tohumdan yetiştirdiğim tatar hanımelinin ilk çiçekleri.

Lonicera
09-03-2015, 12:34
Sn ERKEN48, yıllardır sürekli tohumdan çimlendirme denemesi yapıp bir türlü çimlendiremediğim bitkidir bu. Bilmiyorum tohumlar bayat mıydı? Aronia için de çok uğraşmıştım ama onda başarıyı yakaladım sonunda. Sizinki tohumdan kaç yıl sonra çiçeğe durdu? Güle güle büyütün.

ERKEN48
09-03-2015, 12:53
iki yılın sonunda çiçek açtı. Daha çok küçük. 70-80 cm. ancadır. Ben 4 kök yetiştirmeyi başardım. Bızdolabında soğuklatma için koyduğum tohumları kontrol ettiğimde tohumlardan 5-6 tanesinin tanesinin çimlendiğini gördüm.diğerleri çürümüştü.Çimlenenlerde incecik 5-6 cm uzunluğunda kıl gibi bir gövde oluşturmuştu. Ancak hayata tutundular.Benimde bir türlü çimlendşremediğim ylang ylang.

çiçeksever
09-03-2015, 16:32

499724

499725

499726

499727

Sayın Muda bu renginden bende gördüm. Kokmuyordu. Sarı-Beyaz çiçeklileri kokulu.

Muda
10-03-2015, 09:16
Sayın Muda bu renginden bende gördüm. Kokmuyordu. Sarı-Beyaz çiçeklileri kokulu.

Sayın çiçeksever;

Muhtemelen önünden geçiyorsunuz. Afjet merkezinin bahçesinde. Mükemmmel görüntü. Birde koku olsaymış süper olacakmış. Sarıbeyaz çiçeklilerinin dışında kırmızımsıbeyaz çiçekli olanları da kokulu. Geçen yıldan bahçe içinde olan ve çok az üzerlerini örttüklerim köklenmiş. Onları beş altı parça yapıp kendi yerime götürdüm. İsterseniz onlardan birini size verebilirim. Köklenmeleri iyi durumda. Bu yıl yetişmese bile gelecek yıl muhtemelen çiçeklenirler.

çiçeksever
10-03-2015, 09:49
Teşekkürler. Benim hanımeli yan duvara sıçrayıp orayı kaplamıştı. Ben onlara kestim. Sadece ön çitte bırakacağım. Yan çitin orada lale ve beyaz zambaklarım güneş almıyordu.

A_NOMAD
27-03-2015, 14:38
Ara sıra tohumdan yetiştirme ile ilgili cümleler kurulmuş ama havada asılı kalmış, genellikle çelikle üretim (haklı olarak) tercih edilmiş.
Ben de birkaç hanımeli çeliği köklendirmeye çalışıyorum ve gözlemlerime göre şimdilik fena gitmiyorlar (3,5 haftalıklar henüz) ama komşumun hanımelisi öyle çok meyve tutmuştu ki birkaç tane alıp tohumlarını çıkarttım.
Tohumları yıkayıp kuruttum ve hiç beklemeden toprakla buluşturdum, çimlenme engelli tohumlar olduklarını bildiğim halde umutla bekledim...

Yaklaşık bir ay sessiz sedasız beklediler ve 2 hafta kadar önce tohumlarımdan biri çimlendi, bir hafta sonra da bir diğeri... Dün biri daha çimlendi, yani özetle 20-30 tohumdan 3 tane çimlendirebildim, bunu da başarı sayıyorum :)

İlk çimlenen hanımeliciklerim artık ikinci çift gerçek yapraklarını çıkarttılar, fotoğraflarını (kaliteli bir çekim olamasa da) paylaşmak istedim, belki tohumdan yetiştirmek isteyenlere bir umut olur ;)

543285

A_NOMAD
29-04-2015, 13:36
Bebek hanımelilerim büyüyor ;)

549512

ERKEN48
29-04-2015, 21:21
Bu yıl dökülen tohumlardan çıkanları yolmaktan bıktım .geçen yıl nerdeyse hiç çıkmamıştı. Kışın soguk gecmesinden mi oldu acaba.

Sûz-i Dilârâ
01-05-2015, 17:44
Yoğun kokulu Tatar hanımeli tohumlarının bir kısmını soğuk uygulama yapmaya üşendiğim için saksıya ekmiş kasım ayında dışarı koyarak soğuklama işini tabiat anaya havale etmiştim.
Nisan da bitti, beş ay geçti hâlâ çimlenmediler. Umudu kesince kalan tohumları nemli torfa yatırıp buzdolabı poşetine koydum ve dolabın sebzelik kısmına kaldırdım. Üç ay soğuklanacak sonra da ekilecek.

nuaymu
26-05-2015, 19:46
Hemen de bir soru sorsam? :)
Bahçe işlerine yeni başlayan biri olarak... bir plan dahilinde bahçe düzenlemeye çalışıyorum ve elbette bazı konularda kararsız kaldım. Balkonum bahçedeki asıl yerlerine geçirmek için sabırla baktığım çiçeklerle doldu. Bir kısmının yeri şimdiden belli ama hanımeli konusu beni düşündürmeye başladı. Doğrusu hanımeli konusunda topladığım bilgiler yetersiz. Bu sarmaşığı evin ana giriş kapısının yanına dikmeyi düşünmüştüm baştan, böylece kokusunu verandadan dahi duyabilecektik. Ama çok arsız olduğunu ve arı çektiğini okudum. Eşim ve çocuklarımın arılara karşı allerjisi var. Bu yüzden bahçe girişine, biraz uzağa dikmeyi düşündüm. Sorum şu:
Hanımeli, clematis gibi hafif bir sarmaşık mıdır yoksa bahçe tellerine ağırlık yapıp o tellerin eğilmesine sebep olur mu? İlaçlama isteyen bir sarmaşık mıdır, böceklenir mi? Tam güneşte kalabilir mi?
Bir soru dedim ama birçok oldu :)
Şimdiden teşekkürler.

asukacs
09-06-2015, 23:45
Kac zamandir bu hanimelini cogaltma pesindeyim.3 gun once 5 tane celik aldim.onlari torfa daldirdim.biraz once baktigimda,bir celikte 2 tabe cicek var ve bu cicekler cok taze ve guzel kokuyorlar.koklenmis olabilir mi acaba ?? Saygilar

A_NOMAD
10-06-2015, 13:52
Tohumdan yetiştirdiğim bebek hanımelilerimi (http://www.agaclar.net/forum/1374511-post315.htm) artık birbirlerinden ayırdım, saksıda kalan tek hanımeliciğimin (en çelimsiz olanı) son durumunu ekliyorum ;)

558336

...3 gun once 5 tane celik aldim.onlari torfa daldirdim...koklenmis olabilir mi acaba?...

Hanımeli çeliği 3 günde köklenmez maalesef...

O çiçeklere aldanmayın, çeliğiniz dönem nedeniyle 'zaten başlamış olan' çiçeklenme döngüsünü (içinde kalan son enerjiyle) tamamlamaya çalışıyor.

Mevcut enerjisini bu şekilde harcadığı için köklenme çok daha zor olur, zaten bu nedenle çiçeklenme dönemlerinde çelik almak önerilmiyor...

asukacs
10-06-2015, 14:21
Tohumdan yetiştirdiğim bebek hanımelilerimi (http://www.agaclar.net/forum/1374511-post315.htm) artık birbirlerinden ayırdım, saksıda kalan tek hanımeliciğimin (en çelimsiz olanı) son durumunu ekliyorum ;)

558336

Hanımeli çeliği 3 günde köklenmez maalesef...

O çiçeklere aldanmayın, çeliğiniz dönem nedeniyle 'zaten başlamış olan' çiçeklenme döngüsünü (içinde kalan son enerjiyle) tamamlamaya çalışıyor.

Mevcut enerjisini bu şekilde harcadığı için köklenme çok daha zor olur, zaten bu nedenle çiçeklenme dönemlerinde çelik almak önerilmiyor...

Hadi ya. Bi cimlendiremedim su hanimelini:(

A_NOMAD
10-06-2015, 14:33
...Bir cimlendiremedim su hanimelini:(

Çimlendirmekten kastınız sanırım 'çelik köklendirmek', eğer öyle ise buraya (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8452.htm) tıklayarak çelik köklendirme ile ilgili başlığımızdan faydalanabilirsiniz.

Yok eğer gerçek anlamı olan 'tohum çimlendirme' manasında kullandıysanız, ben tohumları dalında olgunlaşmış olan bir bitkiden almıştım ve hemen ayıklayıp-kurutup nemli toprağa ekmiştim. Yaklaşık bir ayda çimlendiler :)

ERKEN48
10-06-2015, 21:27
Yoğun kokulu Tatar hanımeli tohumlarının bir kısmını soğuk uygulama yapmaya üşendiğim için saksıya ekmiş kasım ayında dışarı koyarak soğuklama işini tabiat anaya havale etmiştim.
Nisan da bitti, beş ay geçti hâlâ çimlenmediler. Umudu kesince kalan tohumları nemli torfa yatırıp buzdolabı poşetine koydum ve dolabın sebzelik kısmına kaldırdım. Üç ay soğuklanacak sonra da ekilecek.

Keşke söylediğiniz **** genelde söylendiği gibi yoğun kokulu olsaydı. Koku yok denecek kadar az. Hele kış hanımelinin yanına bile yanaşamaz. Ben kendi adıma konuşayım boşuna uğraşmışım.

futuuu
17-06-2015, 13:39
Merhaba arkadaşlar. 50x60 mt. ebatında bir bahçem var. İç kısmı için henüz bir karar verememiş olsam da dışını tel örgü ile çevirdikten sonra bir sarıcı ile kapatmayı düşünüyorum. Hanımeli bu konuda aklıma ilk gelen çiçek zira küçüklüğüm kokusuna aşina olarak geçti ve adeta hastasıyım :)

tel örgüyü biraz amatör olarak uygulayacağım, toprağa l ya da kutu profil gömüp (dipten 50 cm kadar) tel örgüyü cırt kelepçe ile bağlayacağım.

Sorum şu, bu şekilde oluşturulmuş bir tel örgü dibine ne mesafede hanımeli fideleri dikmeliyim ki tel örgüyü rahatça örtsün ve yine bu mesafe ne olmalı ki bu yapı bitkinin ağırlığını taşısın. Kesin mesafeler beklemiyorum sizden. Hanımeli gelişimini gözlemlemiş olanlar tahmini de olsa bir şey söyleyebilirler sanırım. Şimdiden çok teşekkür ederim :)

asukacs
27-06-2015, 09:07
Dostlar 6 hanımeli çeliğimde 3 Cm köklenme oldu. Şimdi bahçeye aktarabilr miyim çelikleri ?

masal_naz
23-08-2015, 13:48
benım fıdecıklerım *** kışı atlatırız

masal_naz
31-08-2015, 10:09
aldığım fidede hiçbir değişiklik yok:o geç büyüyen bir bitki mi? saksısı küçük geliyor olabilir mi? kendisi de sertçe bir şey :(

Mücevher Çalısı
31-08-2015, 11:36
Hanımeli (genel olarak yetiştirilen türleri) yaprak döken bir sarmaşık. İlkbaharda sürgün verip yapraklandığı dönem en hızlı geliştiği dönem oluyor, sonra büyüme git gide yavaşlıyor, kış mevsimi uyku dönemi. Biraz daha büyük bir saksı ve gübre verirseniz kışa kadar biraz daha gelişir diye düşünüyorum ya da kış sonu-ilkbahar gibi daha büyük bir saksıya alın.

masal_naz
31-08-2015, 12:00
peki kışı dışarıdamı geçirsinler tam duraklama döneminde aldım sanırım

Mücevher Çalısı
31-08-2015, 12:09
Kışın soğuklardan korunmak istemiyor, bahçe bitkisi sonuçta. Ama sizinki daha küçük olduğu için tam bilemiyeceğim. İstanbul'da yetiştiren arkadaşlar cevaplarsa daha sağlıklı olur...

İsmail Kuzucu
31-08-2015, 13:52
Yenı yapraklardakı sararma devam edıyor mu? Bu sararma bıtkı gelısımını cok yavaslatır. Mumkunse tek yaprak ıle cekım yapıp fotografı yukleyın. Dedıklerınıze gore demır eksıklıgı olabılır.

Mücevher Çalısı
31-08-2015, 14:50
benım fıdecıklerım *** kışı atlatırız

Ben bu mesajınızı görmeden yorum yaptım, sararmaları fark etmemişim. Sn. İsmail Kuzucu güzel tespitte bulunmuş. İçeride duruyorsa hanımelileriniz, bir de açık havaya çıkarımanızı öneririm...

masal_naz
02-09-2015, 19:16
Mesajınızı yeni gördüm, yapraklar iyice sarardı ve oldukça sert.
Açık balkonda duruyor

masal_naz
02-09-2015, 19:19
Saksısı küçük geliyor olabilir mi?

masal_naz
02-09-2015, 19:24
Aldığımdan beri hiç yeni yaprak çıkarmadı sarardı soldu. Aldığım yerle ilgili sorun olabilir mi?

Mücevher Çalısı
02-09-2015, 19:38
Aldığımdan beri hiç yeni yaprak çıkarmadı sarardı soldu. Aldığım yerle ilgili sorun olabilir mi?

Canım yukarıdaki Sn İsmail Kuzucu'nun mesajı senin hanımelin içindi sanırım. Bana göre de demir eksikliğine benziyor. Hanımelinin böyle bir sorunu olduğunu açıkçası ben bilmiyordum. Topraktan kaynaklanan bir sorun gibi. Bitki hastalıklarından anlayan arkadaşlar yardımcı olurlarsa daha iyi olur...

masal_naz
02-09-2015, 19:49
Tez zamanda yardımcı olurlarsa sevınırım :) bitkim kuruyor :(

peremeci
25-09-2015, 23:09
Hemen de bir soru sorsam? :)
Bahçe işlerine yeni başlayan biri olarak... bir plan dahilinde bahçe düzenlemeye çalışıyorum ve elbette bazı konularda kararsız kaldım. Balkonum bahçedeki asıl yerlerine geçirmek için sabırla baktığım çiçeklerle doldu. Bir kısmının yeri şimdiden belli ama hanımeli konusu beni düşündürmeye başladı. Doğrusu hanımeli konusunda topladığım bilgiler yetersiz. Bu sarmaşığı evin ana giriş kapısının yanına dikmeyi düşünmüştüm baştan, böylece kokusunu verandadan dahi duyabilecektik. Ama çok arsız olduğunu ve arı çektiğini okudum. Eşim ve çocuklarımın arılara karşı allerjisi var. Bu yüzden bahçe girişine, biraz uzağa dikmeyi düşündüm. Sorum şu:
Hanımeli, clematis gibi hafif bir sarmaşık mıdır yoksa bahçe tellerine ağırlık yapıp o tellerin eğilmesine sebep olur mu? İlaçlama isteyen bir sarmaşık mıdır, böceklenir mi? Tam güneşte kalabilir mi?
Bir soru dedim ama birçok oldu :)
Şimdiden teşekkürler.

Benim bahçemdeki hanımeli eksi 5 derecelerde gayet mutlu yaşıyor. Sizin sorunuzun cevabını biraz geç olmakla birlikte yazayım. Uzunca bir süredir budama yapmadığım bahçemdeki hanımelilerin sardıkları ağaç dallarının kuruduğunu ve altlarında çok kalın bir ölü dal tabakası oluşturduğunu belirtmeliyim. Bugün fırsat bulduğum için budama yapmaya çalıştım ama mümkün olmadığını görünce belli bir yükseklikten yukarısını tamamen kesmeye karar verdim. Uzmanı değilim ama yıllardır bahçemde gayet güzel kokular saçan ve bütün komşuların teşekkür etmesine vesile olan bu bitki yerini severse azmanlaşabiliyor. Bende iki cins var ve artık birbirlerine girdiği için bahardan sonra kışa kadar çiçek oluyor ve şu anda dahi üzerleri çiçekli. Kokması ise sanırım belli saatlerde oluyor. Ben suladığım zaman koktuklarını da biliyorum. Eğer budama işini benim gibi üç, beş sene geçmeden yapabilirseniz başedebileceğiniz güzel bir bitki. Ama yukarı uzama eğilimi çok aşırı bir bitki olduğu için çitin alt kısımlarından ziyade üst kısımlarına yığılacaktır ve tam bir kapatma yapması zaman alabilir. Bunun için sün-rgünleri elle yönlendirmek ve uygun budama yapmak gerek kanaatindeyim.
İlaçlama hiç yapmadım. Arı ve diğer böcekler için mükemmel bir polen toplama kaynağıdır. Bugüne kadar tek bir arının burada otururken beni veya başkasını sokmadığını belirtmeliyim ama. Güneşe dayanıklıdır, hiçbir şey olmaz. Büyüdüğü zaman susuz zamanları bile atlatabilir rahatlıkla. Selamlar.

Sûz-i Dilârâ
15-02-2016, 10:13
Budayıp 65 lt.lik saksıya aldığım hanımelimde sürgünler son hız. Gerçekten azman:D

Lonicera
23-02-2016, 14:18
Gelişigüzel budayıp uzun saksıya sapladığım kış hanımelisi(Lonicera fragrantissima ) çelikleri uyanmaya başladılar. Bakalım köklenme yüzdesi ne kadar olacak?

masal_naz
11-03-2016, 12:48
geçen yaz almış olduğum hanımeli fidesi yukarıda da eski hali var iki fideydi biri normal hanımeline benziyor ama bu eklediğim tuhaf sanki yapraklarını benzetemedim hanımeli mi?

Mücevher Çalısı
11-03-2016, 12:57
geçen yaz almış olduğum hanımeli fidesi yukarıda da eski hali var iki fideydi biri normal hanımeline benziyor ama bu eklediğim tuhaf sanki yapraklarını benzetemedim hanımeli mi?

Hanımeli bu:)

Yaprakları tırtıklı, koyu renkli vs. diyorsanız, ilk sürgünlerde bu şekilde dalga geçiyor Hanım bizlerle:p Belki çiçek rengi biraz farklıdır diğerinden, kırmızıya çalıyordur, çiçeğini açınca anlaşılır:)

masal_naz
11-03-2016, 13:05
bir tanesini içeri almıştım o içeride sürgün verdi onun yaprağı normal belki dediğiniz gibi farklı renklidir bakalım balkonda hanımeli nasıl gelişicek ne olursa olsun en sevdiğim çiçektir kendisi mecbur balkonumda yaşamaya alışıcak :D

Mücevher Çalısı
11-03-2016, 13:10
bir tanesini içeri almıştım o içeride sürgün verdi onun yaprağı normal belki dediğiniz gibi farklı renklidir bakalım balkonda hanımeli nasıl gelişicek ne olursa olsun en sevdiğim çiçektir kendisi mecbur balkonumda yaşamaya alışıcak :D

Hanımeli balkonda da iyi gelişiyor. Saksısı en azından 5 litre olsun bak sen nasıl atıyor kollarını sağa sola:) Daha küçük saksı daha küçük Hanımeli demek ama çiçek açma performansı hakkında fikrim yok...

fatihs
20-03-2016, 19:39
Merhabalar , Yaklaşık 2 metre boyunda geçen sene diktiğim Hanımeli bu sene bol miktarda ince sürgünler verdi.Hanımeli 1.5 metre yüksekliğinde bir duvarın dibinde daha yukarılara ulaşabilsin diye 2.5 metrelik 1 metre genişliğinde tel örgülü platform yaptırdım ve hanımelinin dibine koydum.Şimdi sorum şu ; hanım elinin uzamış sürgünlerini buket haline getirip platforma ortadan sabitleyip bir bütün halinde mi uzamasını sağlamalıyım , ya da sürgünler tek tek ayırıp tel örgülere ince bir tel ile iliştirip geniş bir alana mı yaymalıyım ? sizce hangi halde yaparsam daha dolgun daha fazla çiçeği olan bir sunum elde etmiş olurum selamlar...

melih146
25-03-2016, 12:36
Merhabalar. Birkaç gündür mahallede sokak sokak dolaşarak hanımeli arıyorum. Çiçekleri hanımeliye benzeyen bi bitkiden birkaç dal aldım ama bunun yaprak yapısıyla forumdaki hanımeli bitkilerinin yaprağı farklı gibi duruyor. Acaba bu hanımeli midir

601777

ParlakYıldızlar
11-04-2016, 20:27
Bugünlerde hanimeli çelik alsam acaba tutarmi,renkli cam şişe de Köklenme daha başarılı oluyor gerçekten,kızımın 8 Mart ta getirdiği tek bir gül dalı şu an yeni sürgün veriyor ve köklenmek uzere.

Bayrakgil
27-05-2016, 08:45
Ben çok merak ediyorum araştırdım ama bulamadım hanımeli tohumlarını. Çiçeklerini yeni açtı kısa bir süre sonra dökecek muhtemelen. Neresinde dır arayıp duruyorum :((

Bayrakgil
27-05-2016, 09:38
Merhaba arkadaşlar bilgisi olup cevaplayacak var mı acaba. Bulunduğum şehi rin bir çok yerinde hanımeli yetişir . Çelikten alıp çoğaltmak çok zor enkazından benim için. Bugün bir post ta tohum ürettiği ve ordan ektiğini yazmış bir arkadaş . İlk defa duydum açıkçası.... sorum hanımeli nun neresinde tohumu olur. Acaba. Çiçekler yakında dökmeye başlar kaçırmak istemiyorum açıkçası

A_NOMAD
27-05-2016, 11:51
Ben çok merak ediyorum araştırdım ama bulamadım hanımeli tohumlarını. Çiçeklerini yeni açtı kısa bir süre sonra dökecek muhtemelen. Neresinde dır arayıp duruyorum :((

Tohumlar siyah renkli yuvarlak meyvelerin içinde oluyor, şu dönem henüz meyveleri görünmez, sonbaharda bakarsanız daha anlamlı olacaktır.

Aşağıdaki fotoğrafta hanımeli meyvelerini görebilirsiniz (fotoğraf alıntıdır).

614785

Bayrakgil
27-05-2016, 15:54
çok tsk ederimmm guzel bır bılgı oldu sayenizde cok guzel bir bilgi ogrendim

djtunc
18-06-2016, 22:12
bugün çok güzel koktu bi dalını kopardım suya koydum yarın toprağa ekicem bakalım inşallah tutar kokusu harika

pajero
05-09-2016, 15:53
Merhabalar, dün bir hanımeliden bir tane tohum aldım. Bu gün içini açtığımda 10 kadar minik tohum çıktı. Bu tohumları çimlendirmek istiyorum ama bilgim yok nasıl yapılacağı konusunda. Tohumların kurutulması gereklimi yoksa hemen torfa yatırabilirmiyim?

Bir de çelik ile çoğaltma konusunda tecrübem 0, istanbul'da yaşamaktayım buraya kargo ile çelik gönderilirmi? Yolda hayatiyeti devam eder mi?

A_NOMAD
05-09-2016, 16:18
Merhabalar, dün bir hanımeliden bir tane tohum aldım. Bu gün içini açtığımda 10 kadar minik tohum çıktı. Bu tohumları çimlendirmek istiyorum ama bilgim yok nasıl yapılacağı konusunda. Tohumların kurutulması gereklimi yoksa hemen torfa yatırabilirmiyim?...

Tohumları 1-2 gün kurutup hemen ekebilirsiniz. Derine ekmemeye gayret edin ve topraklarını nemli tutun, üstlerini streç folyo ile kapatmanız çimlenme sürecini hızlandıracaktır. Kolay gelsin ;)

Çeliklerin kargoya dayanacağını sanıyorum ama emin olmadığım için sizi yanıltmak istemem.

hakki_caliskan
06-09-2016, 09:21
Merhabalar, dün bir hanımeliden bir tane tohum aldım. Bu gün içini açtığımda 10 kadar minik tohum çıktı. Bu tohumları çimlendirmek istiyorum ama bilgim yok nasıl yapılacağı konusunda. Tohumların kurutulması gereklimi yoksa hemen torfa yatırabilirmiyim?

Bir de çelik ile çoğaltma konusunda tecrübem 0, istanbul'da yaşamaktayım buraya kargo ile çelik gönderilirmi? Yolda hayatiyeti devam eder mi?

bu tür sarmaşıklarda tohumdan çoğaltmayı pek tercih etmiyorlar çiçeklenmesi uzun sürdüğü için, hanımelinin özelinde net değilim ama mor salkım ve yaseminde durum bu şekilde. genelde çelikle çoğaltıyorlar. Tohumu ekip epey süre çiçeklenmesini beklemek yorucu olabilir.

Mücevher Çalısı
06-09-2016, 10:08
...

Hanımeli bitkisi nadir bulunan bir bitki değil. Sonbaharda pek çok Hanımeli sahibi bitkisini budayacaktır. Size en yakın bulabildiğiniz Hanımeli sahibine danışın, eminim istemediğiniz kadar çelik elde edersiniz. Kargo ile uğraşmanıza ve düşünmenize gerek yok bence...

pajero
07-09-2016, 21:52
Cevaplarınız için teşekkürler, dediğiniz gibi etrafa bakındım ve işyerime çok yakın bir hanımeli gördüm. Sahibinden izin alarak bir iki dal almak istiyeceğim. Bu konuda çelik alma ile ilgili bir video varmı bildiğiniz. youtube taraması yaptım ama bulamadım belki sizin bildiğiniz bir kaynak vardır.

Çekirdekleri deneme amaçlı olarak çimlendirmek istiyorum çünkü tohum çimlendirme tecrübesi kazanmak için denemek şart. :)

ilkerk88
10-10-2016, 19:13
Gelişigüzel budayıp uzun saksıya sapladığım kış hanımelisi(Lonicera fragrantissima ) çelikleri uyanmaya başladılar. Bakalım köklenme yüzdesi ne kadar olacak?

Saksınızın derinliği ve litresi ne kadar?

Lonicera
29-11-2016, 11:38
Kurda kuşa yem olmadan tüm tohumları topladım, nasipse önümüzdeki yıl 5-10 kişiye yetecek kadar paylaşmaya çalışacağım.

ParlakYıldızlar
28-02-2017, 14:35
Merhaba,bende karşımızdaki evler yikilinca bahçesindeki hanimeli nden bir kısmı köklü hanimeli alabildim,dikimi ni yaptim bakalım nasıl olucak,onunla da kalmadım tabi seftali ağacından çelik aldım ve yumru köklü iki bitki aldim ne olduklarını bilmiyorum bekleyip gorucegiz. Maalesef 2 tane ceviz ağacı ve bilmediğim birkaç agaci da kestiler ne yazikki,şimdi boyu 5 metreyi geçen bir palmiye kaldı orta yerde.

recepc
09-03-2017, 14:18
Hanımeli'nin budama yöntemi varmıdır yoksa gelişi güzel mi budanıyor?

Lonicera
28-05-2017, 18:58
https://www.youtube.com/watch?v=necmbhuPKg4

Bu bitki hanımeli değil. Videodaki bitki Pervane Yasemin (Trachelospermum jasminoides). (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/33529.htm)

mehmet0791
07-07-2017, 16:38
https://www.youtube.com/watch?v=SaBYUa-Fjvc&t=9s

teacherman911
12-07-2017, 19:21
bu video iyi ama bir ses yok iki suya koyup bırakıyor sonrası yok

Muda
13-07-2017, 15:20
Hanımeli köklendirmenin en kolay yolu sarkan dallarını aklınıza geldiği zaman toprak içerisine bir kısmını koymak. kalan kısmı dışarıda bırakmak. Arada suladığınız zaman ertesi yıl istediğiniz kadar hanımeliniz olmakta.

Jezebel
04-02-2018, 09:53
Şu an hem yeşil hem çiçekli bulunan kokusuz hanımelim Lonicera sempervirens

665446

Bu bitkiyi çoğaltmak lazım.
Kışın bahçe pek sevimsiz oluyor.

Papatyacı
06-03-2018, 11:24
Merhaba hanımelim 1 yaşında 4 tane dalı çok uzadı bunları Çelikleme ile çoğaltmak istiyorum bilgisi olan arkadaşlar cevap yazarsa sevinirim

Gecekondu
06-03-2018, 12:55
Bahçeden aldığım hanımeli çeliğini önce su dolu cam/plastik şişenin içinde köklenmesini sağladım. yaklaşık 2 haftada köklenen hanımelini plastik şişeden yaptığım saksıya diktim. Yaklaşık iki güne bir suladım. Saksının alt kısmına ufak hava delikleri açtım, köklerin hava alması için. Yeterli kök gelişiminden sonra bahçeye diktim. Bahçeye dikeli iki hafta oldu ve sorunsuz görünüyor.

Jezebel
24-03-2018, 15:12
Lonicera sempervirens :) bir de kokusu olsa tadından yenmez.

668773

.

Lale Teyze
12-04-2018, 21:46
Sonbaharda hanımeli ile ilgili yazdıklarınızı okuyup konu-komşunun bahçesinden çelikler aldım; suda köklendirmeden saksıya diktim. Birkaç dal kurudu ama çoğu sağlam. Hemen çiçeklenmese de göze hoş görünür hale geldiğinde siteye fotoğrafını koyacağım. O kadar hevesle bekliyorum ki, bilemezsiniz...

melih146
29-04-2018, 13:55
Merhabalar. Forumdan yaklaşık 2 sene önce Yasemin ve hanımeli çelikleri almıştım. Tam hatırlamıyor olmakla birlikte sanki hanımeli köklü gelmişti. Yani biri kesin köklü gelmişti de hangisi onu hatırlamıyorum. Maalesef geçen yaz tatile çıkınca evdeki arkadaş onları sulamayı unutmuş ve 2-3 metre uzunluğuna ulaşan hanımeli ve Yaseminim solmuştu. Şimdi yeniden çelikle alıp çoğaltayım diyorum. Daha önce burada paylaştım çelik aldığımda. O tutmamıştı. Onun haricinde başarısız 3-4 denemem daha olmuştu hanımelinde. Belki bu sefer tuttururum da mezun olmadan önce balkonda mis kokulu çiçekler altında kitap okuma hayalimi gerçekleştiririm :D :D

Lale Teyze
29-04-2018, 18:53
İşte benim prensesim...
Oradan size çalı gibi görünüyor olabilir; öyle ise çoook yanılıyorsunuz ;)

672141

Hmozdogan
03-06-2018, 05:48
Bugün çelikleme denemesi yapacağım geç kaldigimin farkındayım ama denemekten bir zarar gelmez herhalde

Jezebel
03-06-2018, 11:47
Lonicera henryi aldım. Turuncu-bakır rengi çiçekleri varmış, kokulu.
Yaprak yapısı da çok güzel koyu yeşil ve diri.
Dev bir saksıya alışsınlar diye bekliyorum.
Çiçeğini görüp koklamak isterim.

675499

:)

acakmak79
04-06-2018, 08:34
675640

Benim dedemden kalma hanımelim. 30 yaşında var, artık ağaç formunda zaten. Kokusu yol boyunca gelenleri geçenleri mest ediyor, bana kokusu en güzel akşamları geliyor. Maşallah kızıma ;)

acakmak79
04-06-2018, 08:48
Dışarıdan görüntüsü de böyle. Ben ona bir form vermek istesem de o kendi bildiğini yapıyor her sene, ben de bu sene hiç ellemedim hanımefendimi :p

675644

Gecekondu
26-09-2018, 10:02
Bahçeye diktiğim hanımelinin 7 ay sonraki hali. :)

birol baser
26-09-2018, 10:25
Cok guzel saglikli gelisir insallah bir turlu tutturamadim ben hanimelini

Jezebel
09-11-2018, 18:28
Şu paylaşımdaki Hanımeli’nin şu anki hali http://http://www.agaclar.net/forum/1534991-post369.htm

683542

Coştu :)

Gülizarşen
13-11-2018, 17:51
Sayın jezebel bu mevsimde hala bu kadar çiçekli olması çok güzel. Bizim sitenin bahçesindekiler çoktan geçti. Klasik beyaz olanı. Sizde ki türlerde çiçeklenme süresi daha mı uzun. Klasik beyazla kıyaslama yaptınız mı

Jezebel
24-11-2018, 19:10
Sayın jezebel bu mevsimde hala bu kadar çiçekli olması çok güzel. Bizim sitenin bahçesindekiler çoktan geçti. Klasik beyaz olanı. Sizde ki türlerde çiçeklenme süresi daha mı uzun. Klasik beyazla kıyaslama yaptınız mı

Sanırım bu çiçekli halin sebebi İzmirdeki hava durumu.
Bu kırmızı hanımeliyi almamın sebebi çok sert koşullarda onu açmış olarak görmüş olmam.
Kokmaması tek eksiği :)

SmuraY
22-05-2019, 08:11
Birşey sormak istiyorum ve şimdiden teşekkür ediyorum. Geçen son baharda bende bir Hanımeli bitkisi alarak bahçeme diktim. Bambu destek çubuğu koymama rağmen bizim hanıeli sarılmıyor ve tırmanmıyor. Yere paralel gelişleyerek büyüyor. Bir yerde yanlışmı yapıyorum böyle türlerde mi var ?

Gecekondu
22-05-2019, 08:45
Ben yerlerde sürünmesine rıza göstermeyip, apartman bahçe demirlerine ip yardımı ile sardırmıştım. aksi halde hep yerdeydi. zaten bazı dalları yine yerlere doğru yatıyor. ama uzadıkça ben bahçe demirlerine sarıyorum uzayanları.

Ahmetcevik
23-05-2019, 18:36
Benim hanimelim de yaklaşık 2 aydır benimle. İki ay boyunca küçük bir saksıda durdu ancak çiçek bile çıkardı. Ancak çıkan çiçekler sönük ve cansızdi. Acaba direkt güneş ışığı sevmiyorlar mı? Yoksa eski saksısı küçük geldiği için mı böyleydi? 2 gün önce 5L bir saksıya aldım. Yapraklar gayet canlı ve dipten sürgün atıyor, her yerden sürgün atıyor. Yoksa sardigim balkon küpeşte peri çok mu ısınıyor?

Abdullah1903
08-06-2019, 14:24
Merhabalar hanımeli ve yasemini yanyana diksem bir sıkıntı olurmu.

Jezebel
08-06-2019, 17:20
Merhabalar hanımeli ve yasemini yanyana diksem bir sıkıntı olurmu.

Hanımeli yasemini boğabilir.
Yanında olan herşeyi boğabilir.
Kıymayın Yasemin’e uzak dikin.

Abdullah1903
08-06-2019, 22:33
Hanımeli yasemini boğabilir.
Yanında olan herşeyi boğabilir.
Kıymayın Yasemin’e uzak dikin. ne kadar bir uzaklık yeterli olur

Jezebel
09-06-2019, 06:37
Sn Abdullah 1903 şartlar ne kadar elveriyor bilmediğim için 3-5 metre diyelim.
Ve Hanımeli’nin kök yapısı kanalizasyon vs boruları parçaladığı tecrübeli ile sabit, dikerken bunu da dikkate alın.

yardimcierhan
15-07-2019, 02:08
merhaba dostlar...
hanımeli çeliği almak için belirli bir püf nokta var mı?
bazı bitkilerde göz denilen belli bölümler var ve onların tam altından çelik almanın iyi olduğu söyleniyor. hatta daha ziyade böyle olması gerektiği. (eğer yanlış biliyorsam lütfen uyarın. yanlış bilgi vermek istemem. ) hanımeli bitkisinde de böyle bir durum var mı? sevgiler.

chelik26
15-07-2019, 09:55
merhaba dostlar...
hanımeli çeliği almak için belirli bir püf nokta var mı?
bazı bitkilerde göz denilen belli bölümler var ve onların tam altından çelik almanın iyi olduğu söyleniyor. hatta daha ziyade böyle olması gerektiği. (eğer yanlış biliyorsam lütfen uyarın. yanlış bilgi vermek istemem. ) hanımeli bitkisinde de böyle bir durum var mı? sevgiler.

20 gün kadar önce rastgele aldığım hanımeli çelikleri yapraklanmaya başladılar. 15-20 gün arası suda beklettim yeni yaprak verenleri toprağa(saksıya) diktim. Şuanki duruma göre en kolay köklenecek bitki gibi görünüyor.
Bahsettiğiniz konu sadece hanımeli için değil tüm bitkilerden çelik alırken yapılması gereken diye biliyorum.Gözün 2cm kadar altından alıp, en az 3 göz dışarıda kalacak şekilde dikmek.

yardimcierhan
17-07-2019, 16:58
Çok teşekkür ederim chelik26, bunu hiç bilmiyordum.
Bundan sonra böyle yapacağım. : ‘ )

yardimcierhan
17-07-2019, 16:59
Agaclar.net’te her gün yeni bir şey öğreniyorum.
Harika!

Apoke
20-05-2020, 13:41
Merhaba bahcemdeki hanımeli çiçek açmıyor ama sürekli büyüyor bunun için ne yapmam gerekır

ay_erdi
20-05-2020, 22:42
arkadaşlar merhaba geçen sene yalova taraflarındaki bir web sitesi kanalı aracılığıyla hanımeli fidanı almıştım(yaklaşık 50 cm boyunda saksılı).gelir gelmez kapı önündeki toprak alana dikmiştim.

Yaz sonundada ,hiç büyümediği ve iyice kuruduğu için balkondaki saksıma almıştım.Fakat hiç bir yaşam belirtisi yok resmi ekteki gibi.Yardımcı olabilirmisiniz ?

https://hizliresim.com/jumFy7

Jasmine Tea
20-05-2020, 23:21
arkadaşlar merhaba geçen sene yalova taraflarındaki bir web sitesi kanalı aracılığıyla hanımeli fidanı almıştım(yaklaşık 50 cm boyunda saksılı).gelir gelmez kapı önündeki toprak alana dikmiştim.

Yaz sonundada ,hiç büyümediği ve iyice kuruduğu için balkondaki saksıma almıştım.Fakat hiç bir yaşam belirtisi yok resmi ekteki gibi.Yardımcı olabilirmisiniz ?

https://hosting.photobucket.com/images/ac97/a

Paylaştığınız linkteki fotoğraf gözükmüyor

ay_erdi
20-05-2020, 23:45
Paylaştığınız linkteki fotoğraf gözükmüyor

Sanırım şimdi oldu,linki tekrardan ekledim

derin35
20-05-2020, 23:54
Sanırım şimdi oldu,linki tekrardan ekledim

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

Buradan faydalanabilirsiniz. Bu şekilde fotoğrafınızı direkt foruma yüklüyorsunuz. Ve herkes görüyor.

hakanim_74
21-05-2020, 02:10
selamlar... 3 yasemin 2 hanımeli çiçeğim var saksıda..Geçen sene aldım ne yaptıysam olmadı..Önce yaprak döktü sonra zar zor çiçek açtı ve akabinde hemen dökülüverdi..Bu sene bokashi kompostu ve solucan gübresi verdim hem yapraktan hemde kökten sonuç çok mükemmel oldu paylaşmak istedim..

hakanim_74
21-05-2020, 02:14
Köklendirmek içinde suya koydum ince bir kaç dalı hepsi köklendi ve küçük saksılara diktim eve gelen dostlara hediye ettim:))
Benim sorunumda Begonvil çiçeği maalesef ne yaptımsa çoğaltamadım..Bir bilen eden varsa yardımcı olursa sevinirim..

Jezebel
21-05-2020, 15:43
Ormanda Lonicera caprifolium.

708891

708892

Çok tatlı ama kokusuz.
İzmir için endemik bir tür sanırsam

ay_erdi
21-05-2020, 16:23
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

Buradan faydalanabilirsiniz. Bu şekilde fotoğrafınızı direkt foruma yüklüyorsunuz. Ve herkes görüyor.

bilgilendirme için teşekkür ederim.resim boyutu yüksek ve telefondan olduğu için halledemeyip link vermiştim.

708896

ay_erdi
23-05-2020, 19:15
Yardımcı olabilecek kimse var mı arkadaşlar

derin35
23-05-2020, 19:21
Yardımcı olabilecek kimse var mı arkadaşlar

Dalı ucundan birazcık kırın. İçi kupkuru odun gibiyse durum kötü demektir.

ay_erdi
23-05-2020, 20:31
Tamda bahsettiğiniz şekilde,komple çöpe mi atmam gerekli?

derin35
23-05-2020, 21:00
Tamda bahsettiğiniz şekilde,komple çöpe mi atmam gerekli?

Hiç umut yoksa maalesef. :(

ay_erdi
23-05-2020, 21:13
Canlandırmak adına deneyebileceğim bir öneriniz varsa denemek isterim ,yoksa atarım can sağlığı olsun ��

derin35
23-05-2020, 21:33
Canlandırmak adına deneyebileceğim bir öneriniz varsa denemek isterim ,yoksa atarım can sağlığı olsun ��

Hasta olsaydı iyileştirirdik, ölmüşse canlandıramayız ki. :rolleyes:

ay_erdi
23-05-2020, 21:48
Tamam o zaman,teşekkürler

yavuz10
20-01-2024, 15:46
İyi akşamlar, lonicera tatarica olarak bu fidanları aldım ama tatarica olmadığının farkındaydım. Pek vaktim yoktu alıp çıkmak zorundaydım. Aldığım hanımelleri kış hanımeli-lonicera fragrantissima olabilir mi? Pek sarılıcı gibi durmuyorlar aksine çalı olacaklarmış gibi dipten dallanmaları var.

Bu arada acayip hoş kokuyorlar. Çok fazla çiçeği yok ama etrafında arkalardan gelen hafif hafif bi koku yayılıyor. Kırmızı olanı-tatarica olsa da fena olmazdı ama :D

Zekoş
20-01-2024, 19:12
Sn.yavuz10 kesinlikle kış hanımelisi😊

yavuz10
20-01-2024, 19:30
Sn.yavuz10 kesinlikle kış hanımelisi😊

Süper, sizin bahçenizde var mı? Tecrübeleriniz, önerileriniz var mı?

Zekoş
21-01-2024, 08:38
Sn.yavuz10 bende kokusuna meraklanmistim.Bir arkadaşim çeligini yolladi çok kolay tutmuştu.2-3 senede koca birşey oldu budamaya başladım artık..
Diğer hanımeli gibi zahmetsiz büyuyor ilgilenmiyorum bile..haftada bir ark yöntemiyle sulanıyor o kadar..ama kokusu müthiş..Şimdi aklımda Tatar hanımeli var bakalım kismet😊

yavuz10
21-01-2024, 10:20
Sn.yavuz10 bende kokusuna meraklanmistim.Bir arkadaşim çeligini yolladi çok kolay tutmuştu.2-3 senede koca birşey oldu budamaya başladım artık..
Diğer hanımeli gibi zahmetsiz büyuyor ilgilenmiyorum bile..haftada bir ark yöntemiyle sulanıyor o kadar..ama kokusu müthiş..Şimdi aklımda Tatar hanımeli var bakalım kismet😊

Tatar hanımeli orman müdürlüğünde var ama aramak gerek vakit gerekli. Hızlıca bakınca yanlış oluyor 😁

çiçeksever
23-01-2024, 09:35
Hanımeli kışında yeşil kalması ve yazın çiçek açması nedeniyle benim favori çit bitkilerimden.

Güler
26-01-2024, 11:08
Sevgili yavuz10, fotoğraftaki bitki bahsettiğim ve bahçesi olup da yaz kış oturanlara edinmesini tavsiye ettiğim lonicera fragrantissima.

yavuz10
26-01-2024, 11:10
Sevgili yavuz10, fotoğraftaki bitki bahsettiğim ve bahçesi olup da yaz kış oturanlara edinmesini tavsiye ettiğim lonicera fragrantissima.

Evet gerçekten harika bir bitki, aceleden yanlışlıkla aldım ama şimdi iyi ki almışım diyorum. Mis gibi kokuyor her taraf.

yavuz10
05-07-2024, 16:30

Sayın Güler, benim kış hanımeli solmaya başladı ama normal bi durum mudur? Sanırım sıcaktan kuruyor, haftada bir sulama yapıyorum da yeterli gelmiyor gibi