PDA

View Full Version : İnegöl’de Türkiye’ye örnek olacak kent ormanı kuruluyor




aybala
24-07-2005, 12:54
Kent ormanı hakkında bilgi veren İnegöl Kaymakamı Erdoğan Bektaş, "Kent ormanımız sportif amaçlı bir alan olacak. İçerisinde yürüyüş parkurları, şelâle, seyir terası ve şifalı suların yer alacağı ormanın düzenlenmesinde sponsor yoluna gideceğiz." dedi.
Bursa'nın İnegöl ilçesinde kaplıca merkezi Oylat'ı da içine alacak 381 hektarlık alana kent ormanı kurulacak. İnegöl Kaymakamı Erdoğan Bektaş, İnegöl Kent Ormanı'nın Türkiye'de örnek teşkil edeceğini belirterek, "Sadece piknik yapılan yerler olmayacak, kent ormanımız sportif amaçlı bir alan olacak. İçerisinde yürüyüş parkurları, şelâle, seyir terası ve şifalı suların yer alacağı ormanın düzenlenmesinde sponsor yoluna gideceğiz." dedi. İnegöl Kent Ormanı'nın en geç 2006 yılı sonunda hizmete açılması planlanıyor. Proje kapsamında Oylat yakınlarındaki restorasyonu devam eden mağara da ziyarete açılacak.
İnegöl Kaymakamı Erdoğan Bektaş'ın başkanlığında Saadet, Mesruriye ve Hilmiye köy muhtarları, İnegöl Orman İşletme Müdürü İbrahim Şanlı ve Oylat'taki işletmelerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda İnegöl Kent Ormanı'nın haritası çizildi. Esnaf ve muhtarların görüşlerinin alındığı toplantıdan sonra açıklamalarda bulunan Kaymakam Bektaş, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın geçen yıl "Her ilde bir kent ormanı" isimli bir kampanya başlattığını hatırlatarak, 22. kent ormanının geçen ay Yalova'da hizmete açıldığını söyledi.
Bütün kent ormanlarını inceledikten sonra ülkeye örnek teşkil edecek bir kent ormanı yapılmasının yerinde olacağına karar verdiklerini anlatan Bektaş, şu bilgiyi verdi: "İlk somut adım olarak ilgili kişi ve kurumlarla bir araya gelip, kent ormanının haritasını belirledik. Fizibilite işleminden sonra çalışmalara başlayacağız. Kısa zamanda restoresi tamamlanacak Su Batan Mağarası da proje kapsamında ziyarete açılacak ve bölgeye ayrı bir renk getirecek." Oylat Kaplıcaları'ndaki işletmecilerin kent ormanıyla ilgili çeşitli projelere de açık olduklarını kaydeden Bektaş, "Mesela golf sahası, futbol sahası yapmak isteyen işletmecilere böyle tesisler kurduracağız." dedi.
Oylat Kaplıcaları Anonim Şirketi Genel Müdürü Fahri Ekren, İnegöl Kent Ormanı'nın yapılmasıyla birlikte Oylat'ın da cazibe merkezi haline geleceğini söylerken İnegöl Orman İşletme Müdürü İbrahim Şanlı da kent ormanının maliyeti konusunda henüz açıklama yapmanın yanlış olacağını, amaçlarının sponsorluklar yoluyla maliyeti en aza indirgemek olduğunu vurguladı. Hilmiye köyü muhtarı Mustafa Şen ise, kent ormanının bölge halkının ekonomisine olumlu katkı yapacağını dile getirdi. Muhtar Şen, yıllardır atıl durumda olan 750 metre uzunluğundaki Su Batan Mağarası'nın ziyarete açılması halinde yöre turizminin canlanacağını söyledi. Saadet köyü muhtarı İsmail Yıldırım da, kent ormanı için her türlü desteği vereceklerini açıkladı.

Fatih Karakılıç
Bursa

Kaynak: 24.07.2005 (http://24.07.2005)