View Full Version : Limon (Citrus) çekirdekten yetiştirme
seyhan2666
23-05-2008, 13:11
bende bir kısmını doğrudan güneş alan bir kısmını da yarı gölge ortama koydum yarı gölge olan yere koyduklarım daha yavaş büyüdü renkleri koyu yeşil.
güneş alan yerdekiler ise daha büyük ama renkleri açık yeşil
bunları çimlendirirken 4-5 saat suda beklettim kabuk gibi bişey var onu soydum çok kolay çimlendi :)
deniz-kızı
24-05-2008, 14:12
Şu an penceremden ona bakıyorum ince zarif nadide..güneş vuruyor yüzüne aşık mı oluyorum en bu limone ne???yapraklarını görüyorum çok güzel umarım kuşlar didiklemez.çay filizini andıran görüntüsü var.darısı başınıza.
deniz-kızı
26-05-2008, 12:59
Arkadaşlar dün limonuma baktım bahçeye çıktım bir de ne göreyim aman Allahım yanında çok minik bi yeşerme pırıl pırıl.yanına ektiğim diğer çekirdek olsa gerek.Ellerinizden öperler yavrularım.;)
benimde bahçemde limonum var.bu kış limondan dalları kırılıyordu mübarek:p
deniz-kızı
26-05-2008, 15:21
Allah bağışlasın.:)Acaba ne zamn limon vermeye başlar 2. yaşında mı???
serenity
06-06-2008, 14:12
benim de çekirdekten yetiştirdiğim 2 limon ağacım var. 2 sene oldu ekeli. birbirlerine hiç benzemiyorlar. aynı limondan çıkan çekirdekler olmalarına rağmen. birisi çok açık renk yapraklı ve dalları az. diğeri daha çok dallandı ama bodur.
http://farm4.static.flickr.com/3074/2555199825_7833eb25e8_o.jpg
şimdi baktım o açık renk ve uzun olanın yapraklarında minicik siyah birşeyler var. böcek muhtemelen. neden olmuştur?
http://farm4.static.flickr.com/3111/2556026388_ddc66792ce_o.jpg
bir de yapraklarının uçları sararıyor. acaba ne istiyor?
dallanması için de ne yapmam gerek. hiç budamadım. sadece alttaki yaprakları kopardım. kopardığım bir yapraktan dal çıktı. yoksa direk gibi habire üstten büyüyordu. acil yardım edin bana:)
http://farm4.static.flickr.com/3121/2556029566_363e4b3fb6_o.jpg
2. limon, bodur olan.
omereser
10-06-2008, 18:50
İşte Benim Turunçgil
papillon22
15-06-2008, 02:49
Kesin tarihini bilmemekle beraber benim limon çekirdeklerim 3-3,5 haftada çimlendiler. en kısa zamanda fotoğraflayacağım.sevgiler...
Arkadaşlar misket limonu tohumu veya çekirdeği olan var mı?
Maydon0z
16-06-2008, 16:26
Bizim limonun gelismesi:
40808
Cekirdekten cikale 5 ay felan oldu herhalde :D
burası harıka ımıs ya cennete dusmusumus cennete
Merhaba
Bende geçen ay her bardağa 2 şer tane limon çekirdeği koyarak bardakta çimlendirme yaptım. Bugün forumda limon çekirdeğinden çimlendirmeyi okurken çimlenen limonu geç kalmadan derin saksıya almak gerektiğini okudum. Hemen kökleri baktım. Evde bulunan kaplara aldım.
Tabi bunlardan 2 tanesi pet şişelerden kesilerek hazırlandı. 5. ise yarım litrelik pet şişe kesilerek hazırladım.Tabi geçici olacak eğer yaşamaya devam ederse uygun bir saksıya geçiririm.
dogan_blade
27-06-2008, 17:02
merhaba arkadaşlar ben evde limon yetiştirmek istiyordum 1 ay falan oldu topraga ektiğim 4 limondan 2 tanesi çıktı resmini koyuyorum şimdi
bunları güneşe çıkarıyyım mı çıkarmayım mı birde ayrı saksıya koyacagım şimdi
hepsi aynı kabın içinde ne zaman ayırmalıyım bilgi verirseniz memnun olurum.
http://www.hizliresim.com/2008/6/27/2431.jpg
Diktiğim limon çekirdekleri filizlendikten sonra uçlarından kurumaya başlıyor.Bir forumda kazık kök olduğunu derine dikilmezse kuruyacağını okumuştum.Derine diktim yine de kurumaya devam ediyorlar. Ne yapmalıyım?Yardımcı olursanız sevinirim..
Resim ekleyip, yetiştirme ortamı hakkında bilgi verirseniz yardımcı olabilme şansımız artacaktır.
Kuruma yapması için birden fazla sebep olabilir.
- Ortamda besin elementi yoktur
- Ortamda besin elementi fazladır
- Ortam tuzludur
- Aşırı sıcak, rüzgar, güneş vs
- Suyu az geliyordur
- Mantari bir hastalık vardır
bir allahın kulu yukarıdaki soruma cevap veremez mi?
ne yapmalıyım torh toprağa diktim toprak yakıyor olabilirmi
teşekkür ederim todor resim eklemeyi bilmiyorum ama torh toprağa diktim saat 5 civarı yandan güneş alıyor pencerede 2 **** 3 santim büyüdükten sonra uçlarından kurumaya başlıyor tam 1 yıldır ara ara deniyorum ama olmuyor.Bazan topraktan çıkarken ucu siyahlaşmış oluyor fidenin toprak kurudukcada su veriyorum ama olmuyor bir türlü
dogan_blade
01-07-2008, 23:26
benim soruma cevap verecek birisi yokmu? hanfendiden önce yazdım ama cvp veren olmadı=?
garip2170
02-07-2008, 18:47
ben limon çiğitlerinden nasıl limon fidesi elde edebilirim bana yardımcı olun limonu çok seviyorum ve yetiştirmek istiyorum bunu bana ayrıntılı ve açık olarak anlatabilecek arkadaş varmı içinizde:confused:
garip2170
02-07-2008, 18:48
ben limon çiğitlerinden nasıl limon fidesi elde edebilirim bana yardımcı olun limonu çok seviyorum ve yetiştirmek istiyorum bunu bana ayrıntılı ve açık olarak anlatabilecek arkadaş varmı içinizde
Sn dogan blade
Çimlenen fideleri saksıya almak lazım. Artık fotosentez yapmaları gerektiğine göre güneş alan bir yere koymalısınız.
Yinede ben bu konuda fazla tecrübeye sahip değilim. Okuduklarımdan ve deneyimlerimdem çıkardıklarım bunlar.
Saygılar.
ben de geçen yıl bir saksıya çeşitli çekirdekler atmışım şansıma hepsi çıktı bir saksıda 3-4 adet asma,2 adet japon eriği, 2 adet de limon muu mandalina mı portakal mı ayırt edemediğim bitki çıktı limon mu değil mi ya da diğer turunçgillerden hangisidir anlamamın bir yolu var mı meyve vermesini mi beklemeliyim :) foto eklemeyi bilmediğim için ekleyemiyorum
Kemal Kutlu
13-07-2008, 21:37
Bu Limon Narenciye Tohumdan Aynı Cins Limon **** Baska Narenciye Almak Bana Saçma Gelıyor.Bazıları Lımon Cekirdeğini Limon Agacından Uzaga Dik O Diktiğin Cekirdek Limon Vericek diyorlar Peki O zaman Her sene Neden Antalyada Yerli İnsanların %90 ını Para Döküp Narenciye alıyorlar Çekirdekden Aynı Cins vericeksen Her kez Tohum diker mantığı bu gidin Limon dalı kesin %75 iri Perlit %25 torf kullanıp Yukardan 2-3 göz bırakıp Kesın ve Köklendirin.Kendinizi o kadar boş İşlere vermeyin.
yani ******* biraz zaman kaybı oluyor kendimizi daha dolgun işlere vermek daha iyi olacak gibime geliyo ama yinede zevk meselesi diyelim bağlayalım madem konu limon çekirdekten **** çelikten farketmez benim için bu ağacımız büyüyünce dallara farklı aşı vuralım göz **** kalem bakalım farklı meyve verecekmi bide bunu deneyelim
bernacyhn
19-07-2008, 16:13
selam arkadaşlar ben de özenip 6 tane çekirdeği küçük bir saksıya torf toprak karışımın içinde derince bir yere atmıştım. onlardan hiç ses soluk çıkmadı. sonra bu forumu buldum. hepsini bir güzel okudum. yanlış yaptığım o kadar çok şey vardı ki. hemen toprağı gazetenin üstüne döküp içinde çekirdek arayoşona geçtim. üç tanesini bulabildim gerisi çürümüş olmalı. toprağın üst kısmının 1 cm altından sivri ucu aşağıya gelecek şekilde yerleştirdim. güneş almayan bir yerdeydi hemen camımın önüne aldım. ama yine de içim rahat etmedi. 4 çekirdek daha alıp pamukta filizlenmek üzere camın önüne koydum. umarım sizden öğrendiklerimle ve profesyonellerin rsimlerle anlattıkları aşılama yöntemleriyle ben de sağlıklı limon ağacı yetiştirmek istiyorum. filizlendiklerinde sizlere resimlerle gösteriririm yavrucuklarımı :D
Ben de özenip bir saksıya 5-6 limon çekirdeği ekmiştim, çıkmaya başladılar :p
Şimdilik sağlıklılar:
43720
43721
bernacyhn
25-07-2008, 16:15
maşşallah nariel benimkilerde hala kıpıırtı yok seninkiler ne kadar zamanda çıktı ?
güle güle büyüt meyvelerini de gör inşallah
Teşekkür ederim bernacyhn, benimkileri ekeli en fazla 1 ay olmuştur. Toprağı çok sıkı, hatta bir ara acaba bu kadar sıkı toprağı delip çıkabilirler mi demiştim ama beni şaşırtıp çıktılar.. Akşamüstü güneş alan bir yerde duruyor saksı ve derinde değildi çekirdekler. Sabredin, yeriniz varsa birkaç tane daha ekin farklı yerlere.
Kemal Kutlu
25-07-2008, 21:33
Sayın Nariel Çekirdekden Yapacagınıza Sevdiğiniz Bir Limon Dalından Çelikleseydiniz Tohumdan Yaptıgınız Limon ların 3 misli daha büyük olurlardı bilginize ....
bernacyhn
25-07-2008, 21:33
bu öğlen kedim saksıyı devirdi. neyseki 5-6 tane daha kurutmuştum. onları ekerim. umarım pamuktakiler **** ekeceklerim içinden çıkar bir kaç tane nariel.
Amacım iyi limon veren bir limon ağacı değil sayın Tropiksera, yediğim meyvelerin çekirdeklerini çöpe atmaktansa, ekebildiğim kadarını ekip büyümelerini seyretmek ve küçük de olsa, kalıcı olamayacak da olsa yeni bir yeşillik oluşmasını sağlamak. Gerçekten de zaman nasıl olsa geçiyor, zaman geçerken de küçük bir bitki çıkıyor tohumdan..
Çelik alıp ağaç büyütürken, aşı yapıp tutmasını beklerken, hazır fidan alıp büyümesini izlerken; bir köşede de tohumlar yeşersin..
bernacyhn
10-08-2008, 19:10
selam arkadaşlar hani benim pamuktaki çekirdeklerim varya hala çimlenmedi çürümediler de böyle arada bir bakıyorum pamuğu kaldırıp sanki şişip büyüdüler gibi geliyor. siz nedersiniz?
Güneşte değilse güneşe koyun derim.
bernacyhn
11-08-2008, 01:03
güneşte duruyor. hiç kurutmadan nemli tutuyorum hep pamuğu çürümediğine göre olur herhalde bir şeyler olsun ama artık çok hevesleniyorum. bir ağacım olmasını çok istiyorum. inşallah tutar çedirdeklerim...
bernacyhn
12-08-2008, 11:17
ben pamuktakileri beklerken toprağa koyduğum çekirdek filizlendi. az evvel bir baktım ki yeşil miniminnacık bi şey bana göz kırpıyor. heyecanlandım bi anda ama emin değilim başka bitki olmasından korkuyorum bugün resmini eklerim. bi yorum yaparsınız :D
Bu da benim çekirdekten yetiştirdiğim :p Nasıl oldu derseniz, inanın bilmiyorum. Ne zaman ektiğimi bile hatırlamıyorum, çıkınca farkettim :o Çok şey istiyorum belki ama gövdesi de birazcık kalınlaşmaya başlasa ;)
44944
44945
44946
bernacyhn
12-08-2008, 17:19
güle güle büyütün sibel hanım. benimki de inşallah limondur. çok hevesliyim bu konuda gerçekten de ^_^
Teşekkürler belki başka bir yere daha tesadüfen düşmüştür, çıkarsa size yollayabilirim. ;)
bernacyhn
12-08-2008, 21:00
Teşekkürler belki başka bir yere daha tesadüfen düşmüştür, çıkarsa size yollayabilirim. ;)
sağolun sibel hanım :) benimki limon değilse sizinki de çıkarsa haber veririm
bernacyhn
14-08-2008, 17:51
daha önce tee 2007 de eklenmiş minnacık limon resimlerine yeniden baktım sanırım benimki de limon. galiba bir çekirdekten iki fide çıktı **** kaybolduğunu sandığım çekirdeklerden biri filizlendi. dibdibeler nasıl ayırcam ben onları ya kökleri biribrine karışırssaaa???
bernacyhn
15-08-2008, 21:53
limonlarımın pek net olmasada görüntülerini paylaşmak istedim. çok güzeller :o
Ben de çimlendirmek için 4-5 tane limon çekirdeğini pamuk arasına koymuştum.Ama çekirdekler karadı ve hiç bir çimlenme belirtisi yok.Size danışmak istediğim konu:Acaba çekirdekler kurumu olması gerekiyor.Yoksa limonun içinden alıp hemen mi dikmem gerekiyor?
bernacyhn
27-08-2008, 13:28
ben 5-6 saat güneşin altına koymuştum. ama toprağa koyduklarım çimlendi. pamuktakilerde hiç belirti yok kararma da yok..
Benim limonlar yavaş yavaş gelişmeye devam ediyor. Biraz daha büyürlerse onları daha derin bir kaba alacağım, turunçgillerin derin kap istediği belirtilmişti daha önce.
45952
bernacyhn
29-08-2008, 17:15
benimkiler de büyümeye devam ediyorlar bu yüzden daha büyük saksıya alacağım. buraya kimse yazmıyor. sanırım yavaş büyüyen bir bitki olduğu için ama ben elimden gediği kadar tecrübelerimi paylaşmaya çalışıyorum...
bernacyhn
29-08-2008, 17:19
nariel maşşallah demeden edemeyeceğim maşşallah süphanallah meyvelerini de görürsün inşallah
bernacyhn
29-08-2008, 18:07
limonlarımın yeni halleri aslında tek çekidekten iki filiz vermiş çok sevimliller :D
Sizinkiler de maşallah çok güzeller bernacyhn, benim toprağımda sanırım demir eksik, limonlar açık renkli büyüyorlar. Sizinki koyu renkliymiş. Bir saksıya da greyfurt çekirdeği ekmiştim ama hangi saksıydı unuttum :)
bernacyhn
31-08-2008, 13:39
Benim yavrucuklarım ikiz biliyor musunuz? Saksısını değiştirirken farkettim. Tek bir çekirdekten iki filiz vermiş nasıl sevindim bilemezsiniz...
Tek çekirdekten iki filiz çıkabiliyor, benim de kiraz çekirdeğimden iki filiz çıkmıştı :)
bitkiseli
31-08-2008, 14:06
Çok şanslısınız, bizdeki bir tohum bile çimlenmezken:( sizde bir tohumda iki filiz;)
bernacyhn
31-08-2008, 14:15
Eğer pamukta deniyorsanız çimlendirmeyi ben bir aydır bekliyorum hala ses soluk yok. Size tavsiyem toprakta denemeniz çünkü ben iki haftada çimlendirdim. Daha doğrusu benden habersiz çimlenivermişler :) gördüğümde çok şaşırmıştım. Darısı sizlerin de başına. Ramazan arefesinde dualarımız kabul olur inşallah...
bitkiseli
31-08-2008, 14:23
Pamukta değil toprakta deniyorum, daha 3 gün oldu ekeli benimki sadece sabırsızlık:o hani sizde öyle bir çekirdekten 2 filiz çıktı felan deyince dayanamayıp yine kürdanı toprağa soktum:o aman 2 filiz felan da istemiyorum 7 çekirdekten biri filizlensin yeter.
bernacyhn
31-08-2008, 14:50
12-13 gün dayanın.Dikkatinizi başka şeyin üzerine yoğunlaştırınca zaman çabuk geçiyor. Diyorum ya benden habersiz çinlenmiş yavrucuk. Uzun zaman büyük bitkilerimle ilgilendim adeta unutmuştum limon çekirdeklerini sonra sulamak için bir baktım ki çoktan filizlenmiş hatta iki tane yaprak olmuş.. Bir kaç gün sonra da ikinci filizim çıktı. Sevincim ikiye katlandı. Ufak bir tavsiye size bitkiseli, başka meyvelerin de çekirdeklerini toprağa dikin çinlendirmeye çalışın maksat oyalanmak ancak az da olsa doğaya katkımız olsun. Meyve yüzü göremez olduk :( ben elmayla başladım. Buradan da faydalandım. Hem de elma çekirdeği 3-5 günde çimleniyormuş. Azıcık daha mutlu olursunuz çimlendiklerini görünce o yüzden söylüyorum.
bitkiseli
31-08-2008, 15:17
Bernacyhn teşekkürler, mesajınızdan sonra kendimi elimde elma ve çekirdeklerini küçük bir saksıya saplarken buldum, filizlensinlerde resimleini buradan paylaşalım hep beraber mutlu olalım;)
bitkiseli
31-08-2008, 16:58
Bernacyhn mesajınızı aldım,çok teşekkürler uyarınız olmasa başkasında 3 güne çimlenen şey bende niye çimlenmedi diye yine stres yapacaktım;)
bernacyhn
31-08-2008, 20:12
faydalı olduysam ne mutlu bana <3
bernacyhn
31-08-2008, 20:16
kedim limoncuklarımın etrafında dolanıp duruyordu. sonra bir baktım ki yerinden çıkarmış limonumu yemek mi istedi amacı neydi bilmiyorum ama çok korktum. allahtan köküne zarar gelmemiş. zavallımın başına gelmeyen kalmadı. küçük saksıdayken de aşağıya düşürmüştü peteğin üstünden zarife (kedim) :(
Fatos_Karag
02-09-2008, 16:01
Merhaba,
mayıs gibi pazardan aldığım limon çok suluydu. Bende eşimin bütün dalga geçmelerine rağmen çekirdeklerini çiçek toprağına dikiverdim. Yaklaşık 14-15 adet minicik fidelerim var. Minicik dediysem en küçüğü 5-6 cm kadar. Fakat şu sıralar hiç büyümüyorlarmış gibime geliyor. Acaba yavaş yavaş soğuklar başladı diyemi bu oluyor diye sorucaktım. Birde en uzun fidemde (yaklaşık 20 cm kadar) 2-3 yaprağının ucunda kuruma oldu. çok sulamamak gerekirmiş diye haftada 2 **** 3 defa su veriyorum. Bana bu konuda bilgi verirseniz benim gibi bir acemiyi çok mutlu edersiniz. şimdiden teşekkürler
bernacyhn
02-09-2008, 22:47
Merhaba,
mayıs gibi pazardan aldığım limon çok suluydu. Bende eşimin bütün dalga geçmelerine rağmen çekirdeklerini çiçek toprağına dikiverdim. Yaklaşık 14-15 adet minicik fidelerim var. Minicik dediysem en küçüğü 5-6 cm kadar. Fakat şu sıralar hiç büyümüyorlarmış gibime geliyor. Acaba yavaş yavaş soğuklar başladı diyemi bu oluyor diye sorucaktım. Birde en uzun fidemde (yaklaşık 20 cm kadar) 2-3 yaprağının ucunda kuruma oldu. çok sulamamak gerekirmiş diye haftada 2 **** 3 defa su veriyorum. Bana bu konuda bilgi verirseniz benim gibi bir acemiyi çok mutlu edersiniz. şimdiden teşekkürler
çok sık ektiyseniz köklerden dolayı gelişme yavaşlamış olabilir. tabi soğukların da etkisi var. sulama olayını önceki sayfaları incelerseniz belki size yardımcı bilgiler edinebilirsiniz. açıkçası benim de pek bilgim yok :) bence her yerde söylemeyin bizim gibi bi tane **** hiç çimlendiremeyenlerin gözü değer maazallah :D şaka bir yana pazarda tanesini 50 kuruşa aldığımız limonları allahın izniyle elimizle koparıp yiyecek olmamız gerçekten müthiş bir şey...
Ben de limondan çıkan çekirdekleri 1-2 gün suda beklettikten sonra torfa ektim. 2-3 hafta geçti ama yüzeyde bir hareket yoktu. Dayanamayıp hafiften eşeledim. Kök salmış olduğunu gördüm. Sert ve daha önce burada söylendiği gibi dikine kazık tipli bir kök ama üst kısım çekirdek hala duruyor. Alt kısmı yarıp kök salmış ama üst kısım hala duruyor. Acaba ne kadar sürer topraktan kendini dışarı atması?
bernacyhn
05-09-2008, 13:09
2 hafta kadar sürer benimki de öyle olmuştu :)
bernacyhn
05-09-2008, 18:12
Saksısını değiştirirken köküne zarar gelmesin diye çok korkmuştum. İkisinin de gelişimi durmuştu adeta öylece bana bakıyorlardı. Sonra kedim yerinden söktü. Korkum ikiye katlandı çürüyecek diye. Ama çok şükür bir şey olmadı ve hatta yeni yaprak verdi ikisi de... ahh Zarife yüreğimi ağzma getirdin kızım ancak ne sana ne de bitki kardeşlerine kıyamıyorum..:)
merhabalar bende limon(turunç herneyse) çimlendirdim.
sanırım temmuzun ortalarındaydı.Sorum olacak ama önce durumu açıklayayım.
limon çekirdeğimi plastik bardağa gömüp sulamaya başladım filiz verince aynı yerde devam ettim ama burdaki yazıları okudugumdan kabını değiştirmem gerektiğini biliyordum.Plastik bardağın dibinde kökü görünce başka bir kaba aldım bir süre gelişmeye devam etti.
2-3 haftadır yaklaşık bu boylarda büyümesi durdu. Acaba birşeymi eksik dedim.
Resimleri ekledim.
1 numara çekirdek belirli bir süreden sonra topragın yüzeyine cıktı ve hala bitkiye baglı
2 numarada ilk yapraklar soldu. telaşım birazda ondan:D
yardımcı olanlara teşekkürler
bernacyhn
08-09-2008, 00:13
Sevgili Amistad önceki yazıları okuduysanız eğer limon bitkisi ilk çimlediğinde kazık kök yapıyor ve bitkinin gelişiminin devam etmesi için kazık kökün kıvrılıp bükülmemesi gerekiyor. Bu yüzden derin kaplarda çimlendirme yapmalı ve derin saksılarda büyütmeliyiz. Bir müddet sonra kazık kök saçak köke dönüşüyor. Eğer bitkinizin kökü kıvrılma yaptıysa gelişimi yavaşlamış olabilir. Benim bildiklerim bunlar ama mine pakkaner hanıma **** malina ya da sorarak daha geniş ve güvenilir bilgi alabilirsiniz... Hayırlı geceler dilerim..
Bir de yeni filizler verdikçe eskiler dökülürmüş. Ben henüz yaşamadım ama arkadaşımdan öğrendiğim kadarıyla böyle. Sanırım endişelenecek bir şey yok...
çok teşekkür ederim cevap için. Derin kap olarak 2.5 litrelik kola şişesini en uzun mesafeden kesip öyle devam etmiştim sanırım ondanda uzunu cok abartı olurdu ama suan durumu iyi gibi duruyo. Birde forumdan okudugum kadarıyla sıcak hava ve güneşi cok severmiş bende mümkün oldugunca evin en cok güneş gören yerinde bakmaya calışıyorum.
Son olarak dün en üst yaprakta zerre şeklinde ıslaklık gördüm elimi sürüp kokladım ve müthiş bir limon kokusu geldi burnuma. Cok tatlı ve keskin kokuyodu cok hosuma gitti:D
Ne kadar kazık kök olarak gidiyor acaba?
Benimkiler de sonunda filizlendi. Şu an plastik bardaktalar. Ne kadar derinlikte bir kaba almalıyım? Kazık kök olarak ilerlemesi ne kadar süre devam ediyor? Saçak köke ne zaman geçiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.
bernacyhn
08-09-2008, 18:53
Benim limoncuklar da daha küçük olduğu için bir bilgim yok. Tecrübeli arkadaşlarım bu soruya tatmin edici bir cevap verebilirler. Azıcık daha büyüdükten sonra derin bir kaba **** saksıya alın limoncuğunuzu. Bir **** en geç iki hafta içinde. Ben saksısını değiştirdiğimde kökünün baya uzamış olduğunu gördüm. Zamanlamam gerçekten iyiydi. siz de böyle yapın bir kaç hafta içinde derin bir saksıya alın.
Sevgili amistad sizi için çoook sevindim. Çünki ben henüz o güzel kokuyu alamadım. Yeri güzel çok aydınlık bir yerde. Ama sanırım suyu az geliyor saksısı büyük biraz :) İnşallah meyvesini yediğiniz günleri de görürsünüz...
majestic-38
25-09-2008, 08:53
Yaklaşık 2 ay önce küçük pet su şişelerine ektiğim limon ve portakal çekirdeklerinin hepsi çimlendi , boyları yaklaşık 10 cm. yi buldu, pencere önünde 2-3 saat güneş alan bir yerde duruyorlar. kayseri de kışlar çok soğuk olduğundan aceba turunçları cam kenarından içeriye biryerlere mi alsam diye düşünüyorum.
bernacyhn
25-09-2008, 19:43
Keşke verebileceğim bir tavsiye olsaydı ama benimkiler de iki aylık daha ve ilk denemem daha tecrübeli arkadaşlar yardımcı olurlar size :)
merhaba,
Çekirdekten çıkan turunçgiller üste doğru uzamadan önce kazık kökünü toprak içerisinde bir miktar uzatmış oluyor.Çok gecikirseniz kazık kök bardaklarınızın alt kısmına ulaşır ve dönmeye başlar ki bu hiç istemediğimiz bir durum.Toprak üstündeki kısım 5-6cm olduğunda bitkiyi çok dikkatlice torftan çıkartın.Eğer kazık kök 10cm'den daha uzunsa ya da dönmeye, hasar görmeye başlamışsa temiz, keskin bir bahçe makasıyla 10cm. kök bırakacak şekilde kesin.Daha sonra derinliği 20cm, çapı da yine 20-25cmlik bir saksı **** fidan torbası içerisine alın.Bu saksıya koyacağınız harçta organik gübre ya da hayvan zibili kullanmaya bakın ve yavaş yavaş küçük dozlarda ek gübre verin.
Bu saksıda kullanacağınız harç için bir öneri okumak isterseniz şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10242) başlığa bakmanızı öneririm.
Tabi bu gübreleme işini bu zamanlarda kışa girerken yapmıyoruz.Bu dönemde ektiğiniz çekirdeklerinizi gübrelemek için Mart ayını bekleyin.Fidanlarınızı nasıl gübreleyeceğiniz turunçgil yetiştirme başlığında konuşuldu, lütfen o başlığı da takip edin.
Erken ekilen çekirdeklerden çıkan bitkiler kışın yeterli ışık almadıklarından zayıf bir kök yapısı oluşturacaklardır.Bol ışıklı bir pencere önünde sıcak sıcak kışı geçirmesini sağlayın :)
lerdemir
26-09-2008, 11:47
Sevgili MSaygin,
En büyük boy peynir tenekesine 2 yılı aşkın bir süre önce aktarmış olduğum Kıbrıs Limonu fidemin de kazık kökü muhtemelen dibi bulmuş ve kıvrılmıştır. Limonumu önceki fotoğraflardan tanıyorsunuz zaten.
Bu neye neden olur ve bunun için şu aşamada ne yapabilirim?
Çok heveslendim.Şimdi dolaba gidiğ 2-3 tane limon çekirdeğini çıkarıp ılık suya bırakacağım.Yarın öğleden sonrada dikeceğim.Bakalım ne zaman filiz verecekler
lerdemir,
Kök kıvrılması bitkinin büyümesini, gelişmesini çok olumsuz etkileyen bir durum.İkincil ve üçüncül köklerin yapısının düzgün oluşmasını da etkiliyor.
Saksıda yetiştirdiğimiz turunçgillerde zaten üçüncü, dördüncü yıl kazık kökün dipte dönmeye başlaması kaçınılmaz, bu durumda sizin yapabileceğiniz pek bir şey yok.Aslına bakarsanız, bir turunçgil fidanlığından alacağınız, biraz büyümüş çoğu ağaç da zaten köklerini döndürmüş olacaktır.
Bahçeye dikilen ağaçlarda bunun önüne geçilmesi gerekir, doğru zamanda doğru boyda saksı/torbada yetişen ağacı, yine doğru zamanda toprağa alırsanız bu durum önlenir.
Benim önceki mesajdaki uyarımın amacı şuydu; tamam, saksıda bir yerde bu kaçınılmaz ama en azından ilk sene bitki kök yapısını oluştururken buna dikkat edilir de bitki düzgün kök yapısı kurarsa, ağacın ileride sorunlardan etkilenme şansı düşük oluyor.
Diyelim ki kök döndü ve zamanla yan kökleri oluşturmaya başladı, o zaman bu bir kök yumağı haline gelecek ve bitkinin köklerinin besin ve oksijen alma oranı düşecek.
Sizin ağaca şu an yapılabilecek bir şey yok sanırım :)
lerdemir
27-09-2008, 16:03
Bu pek de iyi bir haber değil. Üzüldüm.
Belki de bu yıl keyifsiz olmasının sebebi de budur. :(
Acaba, tenekeden usturuplu bir biçimde söksem, kök budamasına gitsem; dönmüş kökleri kessem daha mı fazla zarar vermiş olurum?
Bir de o işlemden sonra aynı tenekeye yerleştirmek çok zor olur gibi...
farmer59
27-09-2008, 17:58
merbalar benimde böyle tohumdan yetiştirme merakım var ne buklursam ekmeye çalışıyorum denemeye değer diye düşünüyorum ben şimdi 3 gün önce hiç bir işlem yapmadan saksıya 4-5 tane limon ektim acaba çıkar m veya nasılbir işlem yapmam gerekiyor.
bernacyhn
27-09-2008, 22:19
Benim 7-8 çekirdekten sadece bir tanesi filizlendi ama tek bir çekirdekten iki filiz çıktı. Ben 5-6 saat güneşte kurutmuştum çekirdekleri. Pamukta denediklerimin hiçbiri tutmadı ve çürüdü gitti. Sıcak bir ortamda bulundurmanız yararınıza olur diye düşünüyorum. Umarım başarılı olursunuz. Hayırlı akşamlar...
Acaba, tenekeden usturuplu bir biçimde söksem, kök budamasına gitsem; dönmüş kökleri kessem daha mı fazla zarar vermiş olurum?
lerdemir, bence o kadar büyümüş bir turunçgil ağacında bahsettiğiniz gibi bir kök budaması çok riskli, ben daha önce bir kaç kez denedim, başarılı olamadım, bitkilerimi kaybettim bir süre sonra.
Bu benim beceriksizliğim de olabilir ;)
bernacyhn, tek bir çekirdekten 2 filiz çıkıyor olması o çekirdekten yetişecek ağacınızın tam olarak türüne doğru olacağını ve çekirdeği aldığınız meyvenin aynısını üreteceğini gösterir.Çok da büyümeden filizlerden birini dibinden kesmenizi öneririm.
farmer59, ekilecek tohumların captan adlı ilaçla mantara karşı ilaçlanması lazım.Elinizde mevcutsa kullanabilirsiniz.
bernacyhn
27-09-2008, 23:15
Sevgili msaygın, tavsiyeniz için teşekkür ederim. Limoncuklar henüz bir tükenmez kalemin yarısı kadar boydalar. Birinin 3 büyükçe (diğerine göre) ötekinin de 4 tane ufak yaprağı var. Resimdeki gibi..
Sizce ne zaman ayırmalıyım onları ?
Hemen ayırırsanız iyi olur.Biraz eşeleyip çekirdeğe bakın, 2 parça birbirinden biraz ayrılmışsa elinizle ayırıp 2 ayrı kök olarak büyütebilirisiniz, ikisi de iyi görünüyor.
Eğer ayırırken zorlamak gerekecekse risk almadan az beğendiğinizi kesin :)
farmer59
28-09-2008, 18:44
farmer59, ekilecek tohumların captan adlı ilaçla mantara karşı ilaçlanması lazım.Elinizde mevcutsa kullanabilirsiniz.[/QUOTE]
elimde mevcut aslın da peki önerdiğiniz bir şey var mı?
Tohumları meyveden çıkardıktan sonra iyice yıkayın, sonra kağıt havlu üzerinde kurutun.Ben bir gece öyle kurutuyorum, sonra captan kutusunda yazan değerlere göre ilaçlayın tohumları, o şekilde de havalandırdıktan sonra ekin.Hemen ekmeyecekseniz, ışık almayacak şekilde bir kavanoz ya da torbaya koyup, buzdolabında bir süre bekletebilirsiniz.Tam havalanmamışlarsa 2-3 ay sonra yavaş yavaş bozulmaya başlıyor tohumlar, o zamana kadar ekmelisiniz.
ssempervines
29-09-2008, 02:27
arkadaşlar limonlar filizlenir de ileri de bunlar limon ağacı olmaz ki hepsi turunç olur.bunların limon olması için aşılanması gerekir.bi de çekirdeği pamuk içinde ıslamaya gerek yok limonu yedikten hemen sonra kutudaki toprağın iki santim filan altına atın belli bir süre sonra çıkar.ben küçükken yediğim portakalların çekirdeklerini rastgele attığım halde çıkıyordu ama akdeniz ve ege dışındaysanız bu zor ******.ben adanalıyım biraz bilgim var narenciye konusunda ama yanlış biliyorsam arkadaşlar düzeltirse memnun olurum hepinize saygılar ve selamlar.
bernacyhn
01-10-2008, 01:15
Hemen ayırırsanız iyi olur.Biraz eşeleyip çekirdeğe bakın, 2 parça birbirinden biraz ayrılmışsa elinizle ayırıp 2 ayrı kök olarak büyütebilirisiniz, ikisi de iyi görünüyor.
Eğer ayırırken zorlamak gerekecekse risk almadan az beğendiğinizi kesin :)
Sağolun Msaygın. Saksısını değiştirirken kökleri inceleme fırsatım oldu. Kökler bildiğimiz düğüm yapıp büyümüşler çok şaşırdım yarın ayırmayı deneyeceğim ikisini birden kurtarmaya çalışarak.Sağolun tekrar ve herkese iyi bayramlar dilerim...
lerdemir
01-10-2008, 13:47
Sevgili MSaygin,
Benim açık balkondaki Kıbrıs Limonu çiçek açmaya başladı. Bu durum normal mi mevsimsel olarak?
Bu arada, etrafta arılar görüyorum tek tük, ama çok tozlaşma için, suluboya ile uygulama yapayım mı bu mevsimde?
bernacyhn
01-10-2008, 13:54
Sevgili Msaygin çok güzel bir şey oldu limonumu toprağından almaya çalışırken kendiliğinden filizler ayrıldı hem de hiç zarar görmeden mecburi olarak aynı saksıya diktim ama en kısa zamanda derin bir saksı alıp bir tanesini ayıracağım. Çok kolay oldu ikinci bayram hediye mi de almış oldumm.. Darısı tüm ağaçlar.net üyelerinin başına..
ciceksever70
02-10-2008, 16:40
Yaklasik bir ay kadar önce ektigim cekirdegim simdi bu durumda, sica bir odada ve aydinlik pencere önünde keyfi yerinde. Daha büyük bir saksiya almali miyim, yoksa kisi bu sekilde gecirmesini mi beklemeliyim?
Bence 1,5 litrelik kola, su ya da gazoz şişesini mümkün olduğu kadar yukardan kesip limonunuzu ona dikin. Kökü rahatça uzasın.
Benimkilerin sağlığı yerinde ama çok yavaş gelişiyorlar, uzamaları durdu, sanırım kökleri dibe dayandığı için. Kola şişesine aktaracağım ama diğer bitkilerimle uğraşmaktan bunlara bir türlü vakit ayıramıyorum.
Lonicera
02-10-2008, 20:03
Mart ayında ektiğim 10 limon ve 25-30 kadar turunç çekirdeklerinin neredeyse tamamına yakını çimlenip büyüdüler.Benim de en büyük hatam kaplara çok sıkışık şekilde ekmem oldu.Bayram öncesi bir kısmını daha derin kaplara ayırmak için yerlerinden söktüm.Kazık kök çok uzamıştı,4-5 yan kök oluşumu da vardı.Kazık kökleri alta doğru son yan kök hizasından kesip o şekilde derin kaplara aktardım.Her ihtimale karşı bir kaç yaprağını koparım yaptım bu işlemi.Haliyle yapraklara değil köklenmeye çalışsın istedim.Şimdilik herhangi bir ters tepkime olmadı,yarı gölge ortamda toprakları nemli şekilde bekliyorlar.Turunçların tamamını Mayer limon ve Kamkuat' a aşı için hazırlıyorum.Mehmet bey burada size bir sorum olacaktı.Şimdi bu fidanlar bahara aşı için yeterli gövde kalınlığına ulaşabilirler mi bilemiyorum.Tepe budaması yapıp gücü gövdeye yöneltsem istediğim sonuca ulaşabilirmiyim?
Bugün limon fideciklerimi ayırdım, en gelişmiş olan ikisini daha derin bir saksıya aldım. Bir adet çekirdeğim bernacyhn'da olduğu gibi çift filiz vermiş, bunları da birbirinden ayırdım ve birini büyüklerin yanına aldım. Diğer ikisinin de köklerini kısaltıp, topraklarını değiştirip eski saksılarına diktim. Limonlar güçlü bitkiler, bu işlemlere dayanabilirler sanırım.
İşte yeni saksıdakiler(Bunların da kazık köklerini kısalttım.):
bernacyhn
05-10-2008, 00:42
Maşallah Nariel. Çok güzel görünüyorlar. Benimkileri ayırdım ama benimkilere de bir şey olmadı hatta yeni yeni yapraklar veriyorlar. Hallerinden memnun görünüyorlar. Topraklarını nemden esirgemiyorum. Kıtlıktan çıkmış gibiler su istiyorlar verdikçe de beni yaprakla ödüllendiriyorlar. Ahh en çok özendiğim şey : kokularını almak bir kez olsun... Hasret kaldım :( Sizinkiler koku vermeye başladılar mı??
Kokusuna bakmak hiç aklıma gelmedi :) Şu an İstanbul'a dönmüş olduğumdan koklayamayacağım ama evdekilere koklamalarını söylerim.
bernacyhn
06-10-2008, 16:55
Bir arkadaş burada bir yaprağın üstünde su damlacığı gördüğün ona dokunduğunu ve keskin bir limon kokusu aldığını söylemişti o gün bugündür özeniyorum kokuya. Koku hastasıyın zaten :D
lerdemir, Kıbrıs limonunun çiçek meyve dönemlerini bilmiyorum açıkçası ama bu dönemde çiçeklenmesi olağan, merak etmeyin :) Ben olsam fırçayla tozlamaya çalışmazdım, kendiliğinden olacağını sanıyorum ama siz bilirsiniz.
Lonicera, kazık kökü keserken çekirdekten sonra 10cm kalmasına dikkat edin.Böylece yeni çıkacak kökler, çekirdeğe yakın kısımdan çıkar ve yana doğru genişleyen bir kök yapısı daha kolay oluşur.Yaprakları kesmeniz köke çalışmasını hızlandırmaz, aksine iyi bir kök yapısına ulaşması için tabana yakın yaprakların kesilmemesi gerekiyor.
Geçen Mart ayında tohumları ekmişseniz gelecek bahara aşıya gelmesi lazım fidanların ama bir yandan da bayram öncesi yeni kaplarına aldığınızı söylüyorsunuz.Bu durumda belki de henüz yeteri kadar büyümediklerini düşünebiliriz.Aşı için gövde kalınlığının kurşun kalem kalınlığına ulaşması gerekir, buna dikkat edin karar verirken.
Tepe budaması yapmayın bence, onun yerine ağaca biraz zaman tanıyın, düzgün gelişimini sürdürsün.
Elinize sağlık Nariel :)
bernachyn, sorunsuz olarak ayrılmaları güzel, genelde öyle oluyor zaten.Güle güle büyütün :)
bernacyhn
07-10-2008, 20:15
Teşekkür ederim Msaygin. Hayırlı akşamlar...
bernacyhn
08-10-2008, 21:54
Limon kardeşleri ayırınca büyük yapraklı olan coştu resmen yeni bir yaprak veriyordu o daha büyümeden yenisini vermeye çabalıyor. Çok güzelleştiler ama gerçekten içim açılıyor baktıkça :)
Berna Hanım, başka çekirdekler de ekin, bir bitkinin çekirdekten çıkıp büyümesi sizi çok heyecanlandırıyor ;) Toprağınız ve minik bir kabınız varsa her bulduğunuz çekirdeği ekin:)
bernacyhn
09-10-2008, 20:55
Çok yaptım Nariel ama ailem artık bana çıldırmışım gibi baktığı için artık çekiniyorum. Her sıkılan limona elimi atıyordum çekirdek çekirdek çekirdek .. diye. Bir müddet sonra amaaan yeter artık amaaaa... diye tepki aldığım için birazcık bu isteğin üstünü örttüm. Bakalım bu ne kadar sürecek.. :d iyi akşamlar...
bitkiseli
11-10-2008, 15:14
Filizlenen 5 limon çekirdeğini 250 ml kola şişesine tek etek ektim ama bu gün farkettim kökleri şişenin dibine varmış kıvrılmaya bile başlamışlar,acaba daha derin bir kaba almam gerekiyor mu?
bernacyhn
11-10-2008, 20:32
Evet almalısınız bitkiseli. Daha büyük bir saksıya alın ki bitkinizin gelişimi durmasın. Önceki yazıları okumanızı tavsiye ederim. Kolay gelsin :)
lerdemir
12-10-2008, 15:53
Sevgili bitkiseli,
Arada da epeyi sıkı bir reklam yapmışsınız son mesajınızda... :)
bernacyhn
16-10-2008, 20:58
Bebeklerim gövdeleri kalınlaşmaya başladı. Ben büyüyorum, diyorlar resmen. Hani anneler çocuklarının mürüvvetlerini görmek için can atarlar ya ben de biran önce büyüyüp meyve vermeleri için can atıyorum. Yavrularımı çok seviyoruuum.. :) Ama hala koku konusunda naz yapıyorlar; bakalım inatları ne zaman kırılacak.
altugali
17-11-2008, 23:55
Merhaba ben aranızda yeniyim. Benim evimde Bir limon birde mandalin ağacım var. mandalin pek çiçek falan açmıyor. limon ağacım çiçek açtı ve küçük küçük limonlar olmaya başladı, ama bunlar nohut kadar olduktan sonra dökülüyorlar bunun sebebi nedir acaba konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum. şimdiden teşekkür ederim.
odemis35
18-11-2008, 00:16
tam bilemiyom ama meyve tutucu bir gübre atıyorlardı heralde.Gübreci veya zirai ilaç satanlara sorarsanız daha net cevap verebilirler.
merhaba,
Flying Dragon bodur turunçgil anacı tohumlarının çimlendirilmesini bu başlık altında konuşabiliriz sanıyorum çünkü limon tohumu çimlendirme ile aynı şekilde yapılıyor.
Çimlendirme ortamı olarak ben %50 torf - %50 perlit karışımı ya da %50 hindistan cevizi torfu (cocopeat) - %50 perlit karışımı kullanıyorum.Harcı iyice karıştırdıktan sonra ambalajında önerilen miktarda iz element de katkılı kontrollü salınımlı gübre ekliyorum harca.
Bu gübre kolay bulunmadığından ilk başta gübre karıştırmadan torf-perlit karışımına tohumları ekip, fideler 2 yaprak olunca sıvı gübre takviyesi de yapabilirsiniz.Turunçgil çekirdekleri, kazık kökleri 1cm olduktan sonra gübre verilebiliyor, 2 yaprak çıkardığında uygun zaman gelmiş demektir.
En ideali altı ızgara şeklinde, 12-15cm yüksekliğinde çimlendirme tavalarına 10cm. yüksekliğinde harcı doldurmak.Izgara tabanın üzerine 1 kat gazete kağıdı seriyoruz ki harcımız akmasın.Altın ızgara olmasının nedeni tabana ulaşan kazık kökün hava alıp, ucunun kuryarak budanmasını sağlamak.Profesyonel üretim yapılmıyorsa, ızgara tabanlı çimlendirme kabımız yoksa normal bir tepsi ya da saksıya 10-15cm yüksekliğinde bu harcı dolduruyoruz.
Tohumları ekmeden önce mantara karşı Captan uyguluyoruz.
Tohumları 1cm derinliğe yatay olarak ekiyoruz, dik şekilde yerleşmemelerine önem gösteriyoruz ki çıkan kök kıvrılmasın aşağı doğru.Köklerin çekirdekten çıktıktan sonra dik olarak kıvrılmadan, dönmeden aşağı inmesi lazım.Bu şekilde uzamayan köklere sahip fideleri, söküp atıyoruz.
Fısfıs şeklinde iyice suladığımız kabı, naylon poşet, sera örtüsü gibi ışık geçiren bir malzeme ile kaplayıp, sıcak bir ortama yerleştiriyoruz.Harcı nemli tutuyoruz ama sürekli çok ıslak bırakmıyoruz, diğer tohumlarda olduğu gibi.
Isıtmalı özel bir ortam yoksa 1 ay kadar sonra çimlenecektir tohumlar.3-4 yaprak olup, fide 10cm kadar boya ulaştığında bu harçtan şaşırtabiliriz.
Evde pratik olarak nasıl yaparız derseniz, 20cm çapında siyah saksılara aynı harca ekip, üzerine bir şeffaf poşet geçirip, pencere önünde güneş alan yerde bekletmek en iyisi.
Poşeti her gün sıcak saatlerde çıkartıp havalandırmazsak tohumları çürütebiliriz.
nerkinozturk
14-12-2008, 01:53
Arkadaşlar,
Bu konu başlığını ilk mesajdan itibren aralıksız okudum. Hemen gidip dolaptan limon kestim ve ıslak bir pamuğun arasına 4-5 adet çekirdek koydum. Umarım kısa sürede çimlenir. Ardından hemen toprağa alacağım. Saksıları şimdiden hazır bile... :p
Not: Direkt saksıya mı yerleştirsem acaba? Daha 2 saat oldu çünkü... :D
Toprakta çimlendirirseniz, çimlendikten hemen sonra taşımak zorunda kalmazsınız ve kaybetme ihtimali azalır.
nerkinozturk
14-12-2008, 17:11
Derhal torf ve derin bir saksı alıp diktim. :) Bakalım kaç gün bekletecekler. Umarım en kısa zamanda kendilerini gösterirler... Teşekkürler...
dün gece 2 tane limon çekirdeğini saksıya alıp diktim.tabi önce 2-3 saat suda bıraktım.kalorifer peteğinin üstüne koydum.bakalım umarım çıkarlar:D
bernacyhn
20-12-2008, 19:48
Uzun zamandır uğrayamıyordum buraya. Ama güzel bir haberle döndüm aranıza. Üçüncü limon fidem de kendini gösterdi üç yaprağıyla. Çok tatlı görünüyor bu haliyle. Ağaç olmasını bekleyeceğim büyük bir zevkle. Satmayı bile düşünürüm böyle giderse. Yeşilin sarıya dönüştüğü o günlere gelmek dileğiyle. Sevgilerimle...
bernacyhn
26-12-2008, 10:04
Üçüncü limonum yapraklarını büyütmeye başlayınca iyice hevese geldim başladım çekidek ayıklamaya ama bu sefer kabuklarını da soydum ekmeden onlar ne zaman baş gösterecek? belki de şubat gelmeden...
nerkinozturk
26-12-2008, 16:18
Vallahi süpersin bernacyhn. Benim 16 gün önce ektiğim tohumlardan hala ses seda yok. :) bakalım bekliyoruz kendilerini.. :)
Öztan Özatanlar
27-12-2008, 00:39
Merhabalar...
Eylül ayında ektiğim 22 günde çimlenen limon fideciğim.Gelişimi çok zayıf gibi geliyor bana. Daha hızlı büyümesini sağlamam için neler önerirsiniz?Teşekkürler..
bernacyhn
28-12-2008, 15:50
Öztan Bey, limonlar suyu çok severler. Benimkiler camın önündeler evin en aydınlık yerinde size tavsiyem siz de cam önüne koyu gölgeden hiç hoşlanmıyorlar bu yüzden yaprakları büyümüyor bir kirpik tanesi gibi gövdenin üzerinde kalıyorlar. Size göstermek için aceleyle az önce benimkilerin resmini çektim. çimlendiğinden beri cam önünde olan ile çimlendiğinden beri perde arkasında olan fidanlarımın arasındaki farkı göreceksiniz.
Neden bir menekşe yaprağının dibinde olduğunu da söyleyeyim. önceden az miktarda toprak vardı o saksının içinde ben de bir kaç tane çekirdek atıp üstünü kapattım bir ay geçti çimlenmedi diğerleri gibi çürüdü zannettim üstüne menekşe diktim sonra bir baktım ki limon çıkmış tam dibinden şaşırdım kaldım. azıcık daha büyüsün diğer kardeşleri gibi pet şişeye alacağım.
Bu arada Öztan bey sağlıksız olmasının sebebi köklerin kıvrılması da olabiliyor. Limonlar kazık kök yapıyorlar çok sonradan saçak köke dönüşüyorlar. saçak köke dönüşene kadar kökün kıvrılmaması gerekiyor kıvrıldığında sağlığını yitiriyor yeteri kadar büyüyüp gelişemiyor.
Şimdi de benim mini limon bahçem...
kaybol.2008
28-12-2008, 19:39
Benim limonlarım 8 lt. su şişesinden oluşturulmuş saksıdalar.
bernacyhn
29-12-2008, 20:43
Çok güzeller kaybol.2008 umarım meyvesini de görürsünüz.
aşılanmadan meyva vermiyor.benim limon agacım 3 yaşında maşallah boy pos yerinde:)ama meyva yok çiçek bile açmıyor aşı gerekiyor.
bernacyhn
14-01-2009, 19:44
Ben yeni çekirdekler ektim. Bakalım bu mevsimde ne kadar zamanda boy gösterecek filizlerim...
Nejla K.
14-01-2009, 20:23
Limonsever arkadaşlar sizlerin yazdıklarınızı okuyunca bu limon bu kadar kolay mı kökleniyor diye düşünüp uzun plastik bir bardağa 2 gün suda beklettiğim limon çekirdeğini diktim ama sera olarak diktim.Bu gün 14.gün ve 2 cm. fide olmuş çok mutluyum. Dilerim yaşatmayı başarırım. Sizlerden öğrenmek istediğim sera etkisini ne zaman kaldırmalıyım? Şimdiden teşekkürler. Bernacım seninle burada da karşılaşmak ne hoş...
tulay,aşı gerekmiyor, yeterli sabrı gösterirseniz ağacınız çiçek de açacak,meyve de verecek merak etmeyin.3 yıl çok kısa bir süre limonun çekirdekten meyve vermesi için.
ya benim limonlar hala çıkmamış:(
ayvalar çıktı, zeytinler çıktı, elma çıktı fakat hala limonlardan ses seda yok.ne yapmam gerekiyor anlamadım gitti...
bernacyhn
15-01-2009, 12:28
Nejla ablamın dediği gibi sera yöntemiyle kısa sürede fide elde edebiliriz Semmasi. Evet ablacığım seni de burda görmek çok güzel ortak noktalar artıyor. Paylaşacak şeylerin artması çok güzelll ♥♥
sevgili berna ve necla, sera olarak ekmekten bahsetmişsiniz.yani kabın üzerini naylon veya streçle kapatma işlemi gibi mi?eğer ondan bahsediyosanız onu da yaptım.fakat bi hafta sonra aklıma sarmayınca çıkarıp attım;)
şimdi pamuk içersindeler suluyorum sonra kalorifer peteğine koyuyorum ardıma dönmeden kurumuşlar:D
bahçede var fidan fakat kışın soğuktan kuruyor, yazın ise dibinden tekrar söküyor.( o da alıştı bu duruma:D) bu yıl ise üstünü ve etrafını kapattık bakalım umarım yeşil kalır bu yıl...
bernacyhn
15-01-2009, 19:07
Evet semmasi bahsettiğimiz şey söylediğinin ta kendisi. Nejla ablamın dediği şekilde yapıp azıcık daha sabrederseniz mutlulukla yüz yüze geleceğinizden eminimmm. Başarılar dilerim. Bir de sakın güneşten uzaklaştırmayın yani aydınlıktan. Gölgeyi hiç mi hiç sevmiyorlar...
Evet semmasi bahsettiğimiz şey söylediğinin ta kendisi. Nejla ablamın dediği şekilde yapıp azıcık daha sabrederseniz mutlulukla yüz yüze geleceğinizden eminimmm. Başarılar dilerim. Bir de sakın güneşten uzaklaştırmayın yani aydınlıktan. Gölgeyi hiç mi hiç sevmiyorlar...
pamuktan da umudum kalmadı gözüküyor:(
galiba yine dediğiniz yöntemi uygulayacağım:p.teşekkürler...
bernacyhn
17-01-2009, 12:55
Pamukla ben de 6-7 çekirdeğimi kaybettim. Çürüyüp gittiler; en güzeli ya bir santim derinlikte torfa dikmek ya da sera yöntemini kullanmak. En sağlıklı onlar gibi görünüyor.
kaybol.2008
18-01-2009, 14:33
Semmasi'ye öneriler;
Ben kağıt havluya 15-20 limon çekirdeğini yerleştirdim. Kağıt havluyu dörde katladım. Çekirdekler içerde kaldı. Sonra ıslattım. Bir torbaya koyup ağzına düğüm attım. Kalorifer peteğinin üstüne koydum. Hemen çimlenme oldu. Çimlenmeyi görünce torfa diktim. Yukarıda çıkan filizlerin fotoğrafını yüklemiştim.
arkdaşlar bir şey sormak istiyorum limonda hasat ne zaman ve nasıl yapılır bilgisi olan varsa söyleyebilrirmi
hem kaybol2008'in hem de berna'nın dediği limon çimlendirme sistemini deniyorum şuan;)
bakalım hayırlısı ne çıkacak bahtımıza:D.yalnız arada bir havalandırmak lazım mı?
ve bir de soracağım şey ne kadar sürede çimlenme olur muhtemelen...?
seyfi1973
20-01-2009, 18:48
*** arkadaşlar aranıza yeni katıldım bir limon ağacı aldım bir arkadaştan ama dışarda kalınca çiçekleri donmuş ben alıp eve getirdim içerde yaprakları dökmeye başladı.tabi aldığımda bilmiyodumhava değişikliği etkileyeceyini birdenbire 5c 22c gelince yaprakları sarardı şimdik başka bir yere taşıdım 16c oda ısısı olan bir odada güneşide görüyo.tabi baştan yapmadım araştırmayı şimdik sizin tecrubelerinizle kendimi yölendiriyom bakalım ne tepki verecek .ayrıca çekirdekleride ektim birde onu deneyecem ......
*** arkadaşlar aranıza yeni katıldım bir limon ağacı aldım bir arkadaştan ama dışarda kalınca çiçekleri donmuş ben alıp eve getirdim içerde yaprakları dökmeye başladı.tabi aldığımda bilmiyodumhava değişikliği etkileyeceyini birdenbire 5c 22c gelince yaprakları sarardı şimdik başka bir yere taşıdım 16c oda ısısı olan bir odada güneşide görüyo.tabi baştan yapmadım araştırmayı şimdik sizin tecrubelerinizle kendimi yölendiriyom bakalım ne tepki verecek .ayrıca çekirdekleride ektim birde onu deneyecem ......
umarım ağacınız kurumaz:(.bizimde bahçedeki limon yazın çok güzel oluyo kışın ise soğuktan kuruyor.kesiyoruz dibinden seneye bi daha söküyor.kazık köklü olduğundan yine söker sizinde dibinden havalar ısındığında 'tabi tam kurumamışsa:cool:
bernacyhn
20-01-2009, 23:03
Kışın üstüne şeffaf muşamba gibi bir şey örtülürse eğer bir nevi sera gibi güneş ışığını çok güzel lehine kullanır ağaç. O zaman daha sağlıklı olur.
TuruncuHis
20-01-2009, 23:17
Beni bitki manyağı yaptınız hepiniz birden :) Her çiçeğe, tohuma saldırır oldum.
Ben de şimdi limon çekirdeklerini ıslatacağım, yarın da torfa ekeceğim. Başarı oranım genel olarak yüksek değil ama yılmak yok...
bernacyhn
21-01-2009, 10:41
Yılmak yok turuncuhis kesinlikle ne kadar çiçek ağaç o kadar güzel hayat demek ben üretime geçtim bir iki yaşlarına gelince satmayı üşünüyorum alan olur herhalde :D
seyfi1973
21-01-2009, 11:09
bu fideleri zamanı gelince aşısını yaptıracakmısınız.yoksa meyve vermezmişler çekiderten yetişenerdiye duydum...
seyfi1973
21-01-2009, 11:13
belkide biliyosunuzdur burada açıklaması bilgilerinizi tazeleyin........varhttp://www.humeyraozdamar.net/limonagaci.htm
bernacyhn
22-01-2009, 12:21
Çekirdekten yetişen aşılamadan çiçeklenip mevye verirmiş ama ama üç-dört yaşına geldiğinde yaparmış bunu. Yukarılarda bir yerde böyle okumuştum.
yalnız aşılanmamış limon fideleri tıpkı gül gibi dikenli oluyor.çekirdekten çıkanlar.bi yerden limon çelikleri getirdim saksıların birine yerleştirdim.bakalım tutacak mı?
sezgin53
22-01-2009, 13:28
yalnız aşılanmamış limon fideleri tıpkı gül gibi dikenli oluyor.çekirdekten çıkanlar.bi yerden limon çelikleri getirdim saksıların birine yerleştirdim.bakalım tutacak mı?
Sabırla beklersen çeliklerin tutar. Daha önce deneyimlerimi yazmıştım. Çelikten büyüttüğüm limonum 1,5 m boyunda. Tohumdan yetiştirdiklerim 40 cm fazla olanları komşulara dağıttım, şimdi onlarda tohumdan yetiştiriyorlar. Kolay gelsin.
bernacyhn
22-01-2009, 18:47
İnsanın bir ağaca sahip olması muheteşem bir his. Gövedelerinin kalınlaşıp ağaçlaşmasını seyretmek istiyorum kısa zamanda bakalım ne zaman öyle olacaklar :D şu an 3 fidem var 10 cm bile değiller. Sabırsızlanıyorum.
bende sabırsızlanıyorum fakat kalınlaşmaları için değil meydana çıkmaları için:(
bernacyhn
23-01-2009, 13:08
Çıkarlar merak etme arkadaşım. Devamlı aydınlık yerde kalsınlar başka istedikleri bir şey yok.Ha bir de nemli toprağı çok seviyorlar. Sanırım her gün aynı şeyleri tekrar ediyorum :D
Nejla K.
23-01-2009, 19:47
Arkadaşlar 25. günündeki fidemin son durumu...
sezgin53
23-01-2009, 21:04
Arkadaşlar 25. günündeki fidemin son durumu...
Saksıdaki toprağı türü nedir. Fidenin boyu cok uzamış. Topraktan mı, saksı ışık mı almıyor. Fidenin durumu sağlıklı görünüyor.
Nejla K.
24-01-2009, 02:14
Sezgin 53, torfta bulunuyor. Sera etkisi için üzeri kapalı idi, sadece hava deliği vardı ve oda sıcaklığında, cama 40 cm. kadar yakın duruyor.
bernacyhn
24-01-2009, 13:45
Güzel Haber: dördüncü limon fidem bugün doğdu :D plastik bardağa dikmiştim. Bu sabah sarmaşığıma menekşelerin arasında yer ararken bir de ne göreyim minnacık bir limon fidesi. Nasıl sevindim anlatamam.
tebrik ederim sevgili berna.anlaşılan siz seri üretime geçmeye kararlıısnız;).
bernacyhn
24-01-2009, 18:43
Evet semmasi amacım da o zaten. Bir yıl içinde taşınma ihtimalimiz var. Eğer ki taşınırsak **** üniversite için ayrı eve çıkma gibi bir durum olursa fideleri satarım diye düşünüyorum. O zamana kadar zaten 10-15 fidem olur burada satışa sunarım :D
Evet semmasi amacım da o zaten. Bir yıl içinde taşınma ihtimalimiz var. Eğer ki taşınırsak **** üniversite için ayrı eve çıkma gibi bir durum olursa fideleri satarım diye düşünüyorum. O zamana kadar zaten 10-15 fidem olur burada satışa sunarım :D
yalnız aşılaman lazım onları
aksi takdirde limon mu, portakal mı, mandalina mı, kumkuat mı anlaşılmaz:p
alıcı sorarsa ne cins diye zorda kalırsın;)
bugün benimde bir çekirdek çimlenmiş.fakat balkondaki.şaşırdım hemde çok.içeri aldım kökleriyle birlikte, ileri de resimlerini paylaşırım;)
bernacyhn
25-01-2009, 22:16
Sevindim senin adına semmasi :) eğer aşılamadan meyve verirse hepsinden değişik bir meyve ortaya çıkıyormuş mayhoş bir meyve ismi senin yazdıklarına var mı bilmiyorum. Reçeli çok lezzetli oluyormuş. Marmelat falan da yapılabilir o yüzden ben aşılamayı düşünmüyorum.
Aşı yapmadan fidanınız büyür ve meyve verir, bu meyveye de "turunç" denir. Kabuğundan reçel yapılır, meyvesi yenmez, asitli gibidir, yakar. Bir kez yanılıp mandalina diye yeşilini koparıp yemeye çalıştım, saatlerce ağzım burnum şiş gezdim.
Benim fidanlar uzamıyor, yeni çıkan yapraklar kıvrılmış, sanki bir hastalık var gibi. Bu ara tüm dışarı bitkilerime fungisit uygulayacağım, limona da iyi gelir belki. Sanırım bir kez daha bulundukları ortamı derinleştirmenin de vakti geldi. 2,5 litrelik pet şişelerden saksı yapmalı.
Arkadaşlar hem bu başlıkta hem turunçgil yetiştiriciliği başlığında bir çok kez konuştuğumuz gibi, aşılamazsak meyve vermez bilgisi de, aşılamazsak meyve verir ama turunç olur bilgisi de doğru değil.
Şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=172860&postcount=105) daha detaylı bilgi var.
Merhaba
Bir konuda kararsız kaldığımdan yardımlarınıza ihtiyaç duydum...
Benim bir limon ağacım var, yaklaşık 1.5 m boyunda
3 yaşında ve bugüne kadar hep saksıda bakıldı
yapraklanması da oldukça ilginç,çok uzun ve dalsız yapraksız bir gövde, gövdenin bitmesine yakın çıkmış dallar....
bu ağacı saksısından çıkarıp bahçe toprağına dikmek istiyorum.
yaklaşık bir yıldır içinde durduğu koca toprak saksıdan bu arkadaşı çıkarmalı mıyım?
3 yıl saksıdan sonra bahçe toprağına geçerse limonuma bir şey olur mu?
köküne zarar vermeden bunu nasıl yapabilirim?
limon soğuğa dayanıksız olduğundan ilkbaharda normal toprağa dikmeni öneririm.aksi takdirde yaprakları büzüşüp sararmalar olabilir.hatta benimki soğuktan bu yıl kurudu.gerçi önemli değil limon kazık köklü olduğundan yeniden dibinden söker.
flying dragon tohumlarım da gelecek inşallah
o zaman 3'lü bir şeyler planlayıp gerçekten de toprağa geçirmem gerekecek
bilgi için çok teşekkür ederim
çekirdekten turuncgil üretimine bende nihayet başladım :)
sanırım biraz abarttım ama...
dün akşam mandalina yerken çekirdeklerini ziyan ettirmemek adına hepsini topladım ve toprağa ektim..
bununlada kalmadım dolaptaki limonların çekirdeklerinide toprakla buluşturdum...
şimdi sabırla beklemedeyim...
bakalım ne zaman merhaba diyecek bana :)
bunun dışında yazdan kalan bir limonum daha var...
fakat umduğum kadar büyümüyor :(
oysaki yer ve ışık bakımından şanslı..
camın önünde duruyor..
ışık görüyor...
bitki besini kullanılıyor...
yetmedi sevkatle hergün konuşulup hal hatır soruluyor...
hala ne istiyor anlamıyorum ki :(
bernacyhn
27-01-2009, 18:55
Sevgili suizan yaşamaya çabaladığı saksı kazık kökü için ideal olmayabilir ona da dikkat edin
valla 20'den fazla fidem oldu.napacam bu kadar fideyi inanın bilemiyorum.saksı bulamadım küçük plastik bardaklara diktim bi kısmını.bu sera sistemi avokadoda da çok etkili oluyor:D.(çimlendirme açısından).sevgili berna bu konudaki bilgilendirmen çok önmeliydi benim için.çok teşekkür ederim.;)
bernacyhn
02-02-2009, 21:36
Hiç öenml değil semmasi çok sevindim senin adına :) benim de yine menekşenin dibinden yine limon çıkmış nerelere limon çekirdeği atmışım ben böyle kendi aklıma şaştım :D benim de fide sayım 5 e çıktı. semmasii muhakkak derin bir kaba al 0.5 lik pet şişeler gibi mesela ya da büyük bir saksıya 3-5 fide birden dik yer kaplamasın hepsi. kökü kıvrılırsa eğer emekler boşa gider :(
en büyüğü ikinci yaprağını çıkardı.2.5 lt'lik pet şişeye 2 tane diktim.geri kalanını hafif derince bir kaba diktim.saksının dibini karıştırdıkça daha hala çıkıyor.:D.bi gün tüh yaa çıkaramadım limonları diye saksının toprağını değiştiriyordum.ilk bakışımda tanıyamadım limon çekirdekleri simsiyah olmuştu.zeytin sandım onları ilk zaman:D.en küçük fidelerde bile bir parmak boyu kök var.bu nasıl iş anlamadım;)
bernacyhn
05-02-2009, 22:27
benim altıncı limonum çıktı :D pet bardaklara koymuştum ikisi de fide oldu çok seviniyorum :)
inşaallah meyvelerini de yemek nasip olur;)
Şimdiye kadar belki 100 tane limon çekirdeği ektim. Bir tanesi bile çimlenmedi. Nasıl oluyor da oluyor?
sera sistemini denediniz mi?
Hayır denemedim, zira bir yerlerde okuduğumu hatırlasam da, nerede olduğunu bir türlü bulamadım. Gerçi domates ve biberlerimi çimlendirirken yaptığım gibi bir yöntem olduğunu hayal meyal hatırlıyorum ama yine de emin olamadım.
TuruncuHis
05-02-2009, 23:18
Tohum alınan meyvenin de önemi var bence. Aynı limondan aldığım dört tohumu denedim. Pet bardaklara diktim ve kilitli torbayı delikler açarak bardağa geçirdim. 15 gün oldu, ne çimlenme var ne de çürüme...
değerli arkadaşlar; siz ekin plastik bardak veya saksılara üzerini streç,poşet vb. nesnelerle kapatıp lastiklerle tutturun sıkıca.günde en az 2 saatte havalandırın.ilk başta bende inanmamıştım fakat gerçekten de çok etkili oluyor.
not:aynı uygulamayı domates tohumu çimlendirme hususunda denedim.3 günde çimlendi.(tabi kalorifer peteğinin üstünde;))
bernacyhn
08-02-2009, 19:06
6. limonum topraktan kafasını çıkaramadı bakalım yarın ne sürprizler yapacak bana. Bu aralar çok fazla nane limon tüketiyorum annem limonları kesip çekirdeklerini çöpe atıyor. Zaten hastayım daha kötü oluyorum gördükçe :D İstanbulda don olayları oluyor o yüzden limonlarımı büyüdüklerinde mecburen güneye göndereceğim. Hiçbirinin ölmesine özellikle de soğuktan başlarına böyle bir şeyin gelmesine dayanamam...
benim limonum :)
ne dersiniz..
sizce saksısını büyütmelimiyim?
sezgin53
10-02-2009, 19:38
Dostlar sevgili kardeşler , ablalar, bacılar, abiler sizden ricam imla klavuzuna uygun yazmanız. Forumda bu konuda uyarılar var, bir çok arkadaşımız da görev bilip uyarı yapıyor . Bu arada üstüme vazife değil deyip kenara çekilirsem kimse bana beyaz eşya göndermez. Bu ülke bizim , dilimiz Türkçe Konuşurken farkedilmez ama yazarken çok önemli herkesin askari dikkatli olması gerekir diye düşünüyorum. Bu ülkenin vatandaşlarını çok seviyorum. Hoşca kalın sağlıklı ve bitkilerle kalın.
bernacyhn
10-02-2009, 19:50
suizan, bence bir an önce büyütün saksısını. Bİr de bu kadar kuru topraktan hoşlanmıyor limonlar nemli daha çok seviyorlar.
Berna çok teşekkür ederim.
evet nemlendirsem iyi olacak..
birde bir şey sormak istiyorum kaçlık saksıya alayım sence ?
yanıtlarsan sevinirim...
Mine Pakkaner
12-02-2009, 10:28
Suizan, limonunuzun şu andaki boyutlarına göre en fazla bir numara büyük saksıya alabilirsiniz. En son ne zaman saksı değiştirmiştiniz? Şu hali acil saksı değişimi ihtiyacında olmadığını gösteriyor. Bu mevsimde iki sulama arası bir miktar toprağın kurumasına izin vermezseniz çürüme yaratırsınız. Önümüzdeki ay ortası itibariyle su ve besin rejimini yeniden düzenlersiniz.
bernacyhn
16-02-2009, 15:39
Limon sayısı 7'ye yükseldi. 5 tanesinin saksısını değiştirmem gerek. Minik saksılarda duruyorlar; kökleri kıvrılsın istemem...Menekşeden çok limonum oldu :) hadi hayırlısı...
hatipali74
16-02-2009, 21:29
Bende dün baharda kullanmak için suyu ve kabuğunu ayırdığım yüzlerce turunç(ekşi) çekirdeklerini maydanoz eker gibi ektim.Baharda isteyen arkadaşlara fidanlarını dağıtacağım.Bakalım nolacak.
bernacyhn
17-02-2009, 14:17
Limon görmeyeyim ortalıklarda hemen çekirdeklerini aşırıp saksı diplerine yerleştiriyorum. Menekşemin dibinden çıkan limonun saksısını iyiki değiştirmişim dün akşam. Değiştirmeseydim ölebilirdi. Çok dipte kalmış kökler yayılamamış daha büyük ve derin bir saksıya aldım.Birkaç ay idare eder yeni saksısında.
bernacyhn
21-02-2009, 22:55
yine başka bir menekşe yaprağının dibinden çıkan limonun büyük bir saksıya aldım o kadar güzel ki anlatamam. ilk iki limonumdan ümidi kestim onlar pek iyi değiller şuan yaprakları kötüleşmeye başladı. 5 limon kaldı ama en azından sağlıklı ve mutlulular :)
bernacyhn
01-03-2009, 11:58
yeni çıkanlardan bir tanesi ve ilk iki limondan bir tanesi sizlere ömür. diğerleri sağlıklı görünüyorlar. artık resmi olarak 5 tane kaldı. yeni çekirdekler ekmem lazım. camın önünü çok sevdiler kış güneşini de :)
[B]sabah ilk işim limon[ çekirdeği dikmek olacak.banane ya bende limon istiyorum/B]
Artık benimde limon fidem var ,yakında resminide ekleyeceğim;)
Bu yıl benimde 10'a yakın limon fidanım oldu:p.
bernacyhn
11-03-2009, 13:53
Seradaki limoncuklar çok sağlıklı oluyorlar. Denedim ve gördüm sizler de deneyin mutlaka özellikle sıcak havalarda çok işe yarıyor.
Benim en büyük limon 4 yapraktan sonra sürgün vermeyi unuttu:(.Derin bir pet şişenin içinde olmasına rağmen ne yazık ki büyüme iyice durdu.
bernacyhn
11-03-2009, 14:18
önce köküyle bulunduğu saksıyı doldurmaya çalışıyor. sonra yaprağa veriyor kendini ben 0.5 lik saksıya koymuştum benimki de unuttu.ama kötü oldu bir çıkardım ki 25 cantim kök ama gövde 7 cm şoka girdim. kıvırmadan incitmeden yerine koyamayacağım için çöpe göndermek zorunda kaldım.
bernacyhn
11-03-2009, 14:19
kökü çok dolaştığı zaman da unutuyor büyüklük ortalamasını iyi ayarlamak gerek
dogasever_doga
11-03-2009, 23:32
merhaba ; arkadaşlar ben siteye yeni üye oldum,bende çekirdekten yetiştirdigim limon agacım var,1 metre oldu fakat dallanmıyor,boya gidiyor dallanması için sanırım budamam gerekiyormuş,ayrıca saksısını da degiştirmem gerek ama ikisini birden bu mevsimde yapabilirmiyim?bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?teşekkürler.
Benim de iki yıllık bir limonum var, geçen yaz saksısını değiştirdim; ama ağaç olarak gördüğüm için cahillik edip büyük saksıya ihtiyacı olur sandım ve çok büyük bir saksıya diktim. Yanlış olduğunu öğrendim, peki şimdi saksısını küçültmeli miyim yoksa beklemeli miyim? Şimdi yaprakları yok.
dogasever doga, eğer dikkatli olup köküne zarar vermezseniz bu dönemde saksısını değiştirebilirsiniz.Budama için de uygun bir zaman, evde saksıda yetiştirecekseniz, 50-60cm yüksekliğinde taçlandırmaya çalışın.
Sibel, bence bekleyin, geri küçük saksıya almanıza gerek yok.
dogasever_doga
12-03-2009, 18:53
dogasever doga, eğer dikkatli olup köküne zarar vermezseniz bu dönemde saksısını değiştirebilirsiniz.Budama için de uygun bir zaman, evde saksıda yetiştirecekseniz, 50-60cm yüksekliğinde taçlandırmaya çalışın.
Sibel, bence bekleyin, geri küçük saksıya almanıza gerek yok.
sayın ; MSaygin verdiginiz bilgi için çok teşekkür ederim,köklerine zarar vermeden saksısını değiştirmeyi deneyeceğim,umarım başarırım.Budama da rast gele sadece uzadıgı yerden kesmem yeterli oluyor sanırım degilmi?
limonlarınızın resimlerini görmek isteriz :)
Teşekkürler Msaygin. Kısa zamanda eski ve yeni resimlerini eklerim suizan, :)ama şuan çubuktan ibaret:(
dogasever_doga
13-03-2009, 13:19
limonlarınızın resimlerini görmek isteriz :)
En kısa zamanda eklerim, limon agacının resimlerini fakat su ana kadar yüklemeyi başaramadım,
dogasever_doga
14-03-2009, 18:51
limon agacının fotograflarını ekliyorum.
dogasever_doga
14-03-2009, 19:29
diger resmi
Ben daha önce eklemiştim ama limonun eski fotoğrafını koyuyorum yine, şu an bir tane bile yaprağı yok ayrıca üstten biraz kestim kurumaya başlamıştı:o Yine yapraklı bir fotoğrafını eklememin bir nedeni de sayın doğasever doğanın eklediği fotoğrafları görünce çelişkiye düştüm. Benim çimlendikten sonra mandalina dediğim iki ufaklığa çok benziyor acaba çimlenen tohumları mı karıştırdım, ne zaman ektiğimi bile hatırlamıyorum, limon dediğim mandalina olmasın, nasıl ayırabilirim? Birinin yaprakları daha açık renk, diğerleri koyu renk ve büyük :(
67062
67063
67064
67065
bende limon dikmek istiyorum...
ancak ilk baştan beri okudum birşey anlamadım.bana yardımcı olurmusunuz?
birde çekirdeği kurutup mu ya da yaşmı dikmeliyim?
oksijenli suyu nasıl hazırlamalıyım?
yardımcı olursanız çok çok sevinirim.
şunu sormayı unutmuşum.çekirdeğin hangi tarafı yukarıya gelecek:confused:
dogasever_doga
14-03-2009, 21:46
Ben daha önce eklemiştim ama limonun eski fotoğrafını koyuyorum yine, şu an bir tane bile yaprağı yok ayrıca üstten biraz kestim kurumaya başlamıştı:o Yine yapraklı bir fotoğrafını eklememin bir nedeni de sayın doğasever doğanın eklediği fotoğrafları görünce çelişkiye düştüm. Benim çimlendikten sonra mandalina dediğim iki ufaklığa çok benziyor acaba çimlenen tohumları mı karıştırdım, ne zaman ektiğimi bile hatırlamıyorum, limon dediğim mandalina olmasın, nasıl ayırabilirim? Birinin yaprakları daha açık renk, diğerleri koyu renk ve büyük :(
67062
67063
67064
67065 Sayın; Sibel limon,un çok güzel ve dallanmış,bende dallanmasını istiyorum,fakat budamaya da korkuyorum,kurur diye,bende ki agacı ben limon biliyorum ama mandalina da olabilir bu konuda fazla bilgim yok,ama bildigim kadarıyla mandalina,nın yaprakları,limon,un yapraklarına göre biraz daha sert olması,yinede tam emin degilim.
Zaten benimkinin de şuan hiç dalı yok:( Aslında hangisinin mandalina olduğuna ben de yapraklarının sertliğine bakarak karar verdim bir de ezip koklayarak:) Bakalım ne çıkacak.
dogasever_doga
15-03-2009, 00:19
Zaten benimkinin de şuan hiç dalı yok:( Aslında hangisinin mandalina olduğuna ben de yapraklarının sertliğine bakarak karar verdim bir de ezip koklayarak:) Bakalım ne çıkacak.
sayın; Sibel Hanım limon ağacı,nızın suan hiç dalı olmamasına üzüldüm, umarım en kısa zamanda tekrar eski halindeki güzelligine kavuşurlar.
bernacyhn
18-03-2009, 08:24
Ahh benimkiler de büyüyüp sizinkiler gibi büyüseler başka ne isterim ki :D Şu an sağlıklı görünüyor bir tanesi ama umarım ilk fidanlarım gibi kötü olmazlar :(
Benim limonlarımda sadece 4-5 yapraklı.Birisinin zaten tepe büyümesi komple durdu:(.Toprağını değiştirip daha derin bir kaba alacağım.
dogasever_doga
19-03-2009, 15:48
Arkadaşlar bende limonum dallansın diye budadım, ama inşallah kurumaz.:(
bernacyhn
23-03-2009, 09:44
limonlarımın büyük bir kısmı öldü ilgilenemediğim işçin susuzluktan kurudular. ama yeniler çıktı çok şükür. bir tane menekşe seramın içinde çıktı çok sağlıklı. bir tane öylesine küçük bir saksıya ekmiştim o filizlendi. iki tane de hiç ummadığım bir yerden çıktı. bir türlü yavrulatamadığım menekşemin iki yanından çıktılar. bir tanesi ikiz :) ilk fidanım gibi. çok sevindim.. büyütebilsem başka bir şey istemiyorum. ama şunu anladım ki önce kök yapıyor kök saksıyı sardığı zaman yaprağa veriyorlar kendilerini. yaprak verişleri durunca bir boy büyük saksıya alıyorum. sonra yine kök büyütme evresi ve sonra yine yaprak seansları. limonun büyüyüş şeklini çözdüm sonunda :D
ufuk1255
23-03-2009, 12:03
bende limon çekirdeklerini pamukta çimlendirdim saksılara diktim inşallah büyürler siz ümraniyede nerde oturuyorsunuz
bernacyhn
23-03-2009, 13:11
ümraniye carrefour la aynı cadde üzerinde oturuyorum ben.
pamukta çimlendirmeyi ben de denedim ama çürüdüler ne yazık ki pamuğun içinde o yüzden toprağa ekiyorum hafifçe suluyorum. çoğunlukla tutuyor.
ufuk1255
23-03-2009, 14:20
bende ümraniyede taşdelendeyim yakınız
ufuk1255
23-03-2009, 14:21
sizin oralarda **** sende çilek fidesi varmı
bernacyhn
23-03-2009, 17:58
bende yok maalesef ve satıyor diye bildiğim bir yerde yok. burada çiçekçi bir tanıdığım var unutmazsam eğer ona sorarım istek üzerine fidan getiriyormusunuz diye.
03.05.2008 tarihinde çekirdeğini ektiğim limonum:)
benim bildigim kadarı ile portakal-limon-mandalina-.... gibi meyvelerden cekirdekten ne ekersen ek o meyveyi alabilmen icin asilatman gerekiyor.
Bugün limonu ekeceğim.3 4 fesleğenimde çıktı
bernacyhn
03-05-2009, 13:38
Az önce saksısını değiştirdim ve artık balkonda duruyor
Kışın 25-30 tane limon tohumu ekmiştim çeşitli saksılara. Şimdi ise her yerden limon fidesi fışkırıyor. Önünü alamıyorum artık, domates fidelerimin dibinden bile çıkmışlar.:p
Kıyamıyorum da.:p
bernacyhn
05-05-2009, 08:23
Bırakın Hasan Bey kalsınlar ilerde bahçeniz varsa oraya dikersiniz minik bir limon bahçeniz olur. Düşünsenize çiçek açtıklarında ne kadar nefis kokacaklar :)
Babam 2008 Mart da kendi bahçesinden söktüğü limonunu, benim bahçeye derince bir çukur açarak dikti.
O gün bu gün sulamaya devam ettim. Tuttu mu tutmadımı belli değil. Henüz hiç bir yaprak oluşumu göremedim. Dalının biri yeşilimsi durmasına rağmen hayat belirtisi yok. Belki de kurudu.
Eğer budarsam yaprak çıkartabilir mi? Eğer buda derseniz neresinden kesilmeli?.
Ya da ne yapayım?.
bernacyhn
05-05-2009, 14:41
Sevgili Habibe, budama mevsimi geçti. Kurumuş olması çok yüksek ihtimal. dalların uç kısmından ufak ufak keserseniz en azından yaşayıp yaşamadığına dair bir fikriniz olur. belki de kökleri dağılamamıştır bu yüzden de olabilir. yerinden çıkarıp toprağı biraz daha yumuşatıp birazcık da besin ile daha yüksek şekilde dikmenizi tavsiye ederim..
Babam Beykoz'dan bu yıl mandalina fidanı almış(1.5 mt.).
Nisan'da diktik bahçeye fakat kışın kurur endişemiz çok yüksek. Sordum bunu sana satan adam demedi mi kışın İstanbul'da kurur bu fidan diye? Sormaz olur muyum ama zaten dışarıda Beykoz'un soğuğunda koca koca turunç ağaçlarını görünce ikna oldum dedi. Bakalım bu kış ne olacak. Umarım kışı sağ salim geçirirler.
bernacyhn
05-05-2009, 19:55
Olmazsa naylonla örtersiniz üstünü mümkün mertebe ama beykoz gibi bir yerde turunç yetişiyorsa bulunduğunuz yer neresi bilmiyorum ama orada da hayli hayli yetişir diye düşünüyorum babanızla aynı fikirde olmamak elde değil :)
Yaklaşık 1,5 ay kadar önce tükettiğim ve beğendiğim bir limonun 2 çekirdeğini plastik bardaklara ekmiştim...Nisan sonu baktığımda halen bir hareket yoktu...Umudu kesmiştim...Dün başka tohumalrı çimlendirmek için o plastik bardakları kullanmak istedim ve güzel bir sürprizle karşılaştım...Çekirdeklerden biri çimlenmişti...Çok sevindim ve bu sevincimi sizle paylaşmak için bir fotoğrafını ekliyorum...
http://img15.imageshack.us/img15/6725/dsc01310medium.jpg
bernacyhn
08-05-2009, 10:03
limonum şuanda balkonda birkaç gündür dışarda en üstte çıkan yaprak kırmızımsı bir renk aldı sağlıklı mı sizce büyür mü limonum korkmaya başladım da biraz :(
Benimkilerde aynı vaziyette:(
Büyümeleri durdu. Hatta benimkilerin tepe sürgünleri koyu kırmızı diyebilirim. Keşke sera etkisi yapsaydık:(
bernacyhn
09-05-2009, 13:08
umarım düzelirler dışarı çıkarmasamıydım acaba? şuan dışarda duruyor.
benimde limonlarım çimlenmiş.menekşelerimin yanında duruyorlardı daha yeni farkettim.sanırım kökler ökıvrılmış.saksı değişiminde geç kaldım ne yapabilirim.
bernacyhn
09-05-2009, 13:39
Kısa zamanda hatta şuan değiştir Fatihim. Çok çok kıvrılmadılarsa bir şey olmaz ama eğer kıvrılmış ve son sürgünler kırmızıza dönmüşse renkleri o zaman yeni limonlar yetiştirmeni öneririm. Sanırsam kıvrılmalar yapıyor kızarmaları Hasan Bey :(
yaklaşık 2 aylık bir portakal filizim var, toprağın fazla nemli olmasından dolayı boyu 25-30 cm kadar oldu. Alttan da iki tane dalını henüz verdi. 10 tanesi büyük olmak üzere toplam 16 yaprağı var. Saksısı da 20cm'lik bir toprağı sahip.
Kökü çok fazla uzayıp kıvrılma yapmış mıdır?
Boyundan bir miktar kesersem dal verip gelişir mi yoksa dayanamaz ölür mü?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
bernacyhn
12-05-2009, 11:45
Yeni sürgünler vermeden budamayın sevgili eolcum. Aksi takdirde ölümüne neden olabilirsizniz. Köklerini kontrol etmenizde fayda var. Kıvrılma yoksa yeniden aynı saksıya dikersiniz yoksa bir boy büyüğüne almanızda ve en kısa zamanda bu işlemi yapmanızda fayda var.
bernacyhn
21-05-2009, 11:59
Ne kadar kızarsalar da yapraklar bütük saksıda olduğundan olsa gerek büyüyüp doğal renklerini alıyorlar en azından büyük limonumda öyle oldu. Küçük limonum hala savaş veriyor..
Pesimist
21-05-2009, 16:37
Arkadaşlar 4 tane pet bardağa 2şer tane olmak üzere Limon çekirdeklerini ektim.Bu petleri koyduğum cam kenarı sabahtan başlayıp saat 2ye kadar güneş alıyor.Topraklarımı dağ evinden getirdim gübreyle karışık güzel bir toprak.Öğlen can sularını döktüm.Şimdi soracağım sorular ne sıklıkla sulayayım.Bu verimli şartlarda en geç ne zaman filizlenir?
http://img40.imageshack.us/img40/6829/limon600x450.jpg (http://img40.imageshack.us/my.php?image=limon600x450.jpg)
bernacyhn
22-05-2009, 23:49
Arkadaşlar küçük limonumda toparlamış kendini :)
Sevgili Pesimist toprak kurudukça verin. Ama çok çok da kurutmamaya dikkat edin.
Pesimist
23-05-2009, 00:42
Tamam zaten günde 6saat güneş alıyorlar neredeyse.Hergün sulayacağım artık azar azar ***. çürümezler...
Arkadaşlar üç yıl önce üzerinde iki meyvesi olan birlimon aldım.Kendileri kopana kadar kıyıp
koparamadık.Çekirdeklerinin hepsini ektim hiç firesiz çıktılar.Fideleri sevdiklerime dağıttım
birtanede anneme verdimsonuç...
O yavrunun boyu annesini üçü dörde katladı.Annesi sürekli limon veriyo yavru çiçek bile açmıyo.Anneme gittiğimde görüntü alıp koyucam
Pesimist
25-05-2009, 16:28
Ya ark. 6 gün önce ektiğim limonlardan ses seda çıkmadı yani biraz erken davrandım bende biliyorum.Küçük bardaklara ektiğim için 12saate bir toprak kuruyordu artık sulamayı unutacağım diye kafamdan cıkartamıyordum.En sonunda bugün bardakları boşalttım ve tohumlar öylece duruyordu.Zaten derin ekmişim yeşermelerini bekleyemem:SYok olanlarda vardı şimdi soracağım ben bu tohumları suya atıp yarın tekrar eksem diye düşünüyorum bu tohumlar bozulmuşmudur.Fazla bir kararma yok tohumlarda ve sertler?
bernacyhn
26-05-2009, 10:19
Hiç suda tutmaya gerek yok pesimist. Siz yüzeyden bir cm aşağıya ekin onları güneşte tutarsanız iki haftada filizlenir biraz sabretmek gerek.
Pesimist
26-05-2009, 12:01
Tamam saolasın.Bu sefer toprağın yüzeyine ektim.İnş bu denemem başarılı oluR...
Sayın Pesimist bende bu forumu okuyup bir adet limon çekirdeği ekmiştim. Haftalarca hiç ses seda çıkmadı arada bir çıkarıp baktım hiç bir gelişme yoktu. En sonunda umudumu kestim viyolü boşaltmaya karar verdim. Çekirdeği torfun içinde ararken birde baktım bizimki tutunmuş toprağa çıkmak istemiyor. bayaa da sağlam sahiplenmiş yerini. Bence sabırlı olun herhalde benimki 1 ayda falan belkide daha fazla zamanda çimlenmiştir. Çimlenmiştir dediğime bakmayın daha kafasını çıkarmadı gün yüzüne hala toprağın içinde benimki biraz utangaç sanırım. 1 haftayı geçmiştir bakalım nezaman cesaret edecek kafacığını çıkarmaya...;)
bernacyhn
26-05-2009, 21:28
Kimisi öyle inatçı oluyor sevgili pesimist ve cybel ama güneşe ne kadar yakın olursa o kadar çabuk çimleniyor. Benim minikler öyle yaptı :)
limon ve greyfurt cekirdeginin çimlenmesi 20-30 gün sürüyor
Pesimist
27-05-2009, 22:22
Ya isterse 2 ayda çıksın ama benim oda 6 saat güneş alıyo toprağı nemli tutamayabiliyorum bazen unutuyorum.Oyüzden aceleci davranıyorum:)
Kışın bende Pesimist gibi aceleci davranıyordum. Çıkmıyorlar diye hayıflanıp duruyordum. Ama inanın saksılarımın hemen hemen hepsinden limon fidecikleri fışkırmaya başladı. :)
Ben temizlemekten bıktım, onlar çıkmaktan bıkmıyorlar.
Pesimist
28-05-2009, 15:16
keşke fazlalıkları benim saksıya aktarma şansı olsaydı:))
Ben güneşli bir yerin aksine nem oranı yüksek karanlık bir yerde limon tohumlarını yaklaşık 1 haftada çimlendirdim ve haftada 1 çok az su verdim. Şu an 2 haftalıklar ve elimde tek bir foto var onu sizinle paylaşmak isterim.
Bence denilenin aksine karanlık, rutubetli ve oda sıcaklığında çimlenme daha kolay oluyor. Netekim çekirdeğin güneşe ihtiyacı yok (sıcaklık dışında).
Ya isterse 2 ayda çıksın ama benim oda 6 saat güneş alıyo toprağı nemli tutamayabiliyorum bazen unutuyorum.Oyüzden aceleci davranıyorum:)
bildigin alısveris poşetinin içine bu bardakları yerleştir son bir kez su ver agzını iyice kapat bir daha su vermene bile gerek kalmıcak 20-30 gün sonra ac ve fidelerini seyret :=)
bernacyhn
08-06-2009, 17:30
Müthiş haberlerim var... Fidem ağaç olmak için ilk adımlarını attı. Üstünde yaprak diplerinden çıkmış 4 tane sürgün var. Nasıl sevindim anlatamam :) Havalara uçtum resmen. Her yeni yaprak ötekinden çok çok daha büyük çıkıyor. Sanırım balkona almış olmamda büyük etkisi oldu. Havalar serinleyene kadar balkonda kalması daha iyi olur. Çünkü sabah güneşini çok güzel kullanıyor limonum. Gövdenin ağaçlaşmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
Müthiş haberlerim var... Fidem ağaç olmak için ilk adımlarını attı. Üstünde yaprak diplerinden çıkmış 4 tane sürgün var. Nasıl sevindim anlatamam :) Havalara uçtum resmen. Her yeni yaprak ötekinden çok çok daha büyük çıkıyor. Sanırım balkona almış olmamda büyük etkisi oldu. Havalar serinleyene kadar balkonda kalması daha iyi olur. Çünkü sabah güneşini çok güzel kullanıyor limonum. Gövdenin ağaçlaşmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
hani foto nerde foto :=)
bernacyhn
15-06-2009, 20:23
İşte fotoğraflar :D
Pesimist
15-06-2009, 22:35
3 adet limon çekirdeğim çıktı teki yaklaşık iki haftalık oldu. 3ünüde saçak kök yapmadan ayırdım.Hiç zarar vermedim köklerine umarım tutarlar...
Bu iki minikte benim limonlarım.
bernacyhn
16-06-2009, 08:35
Fatihciğim birkaç yaprak verdikten sonra onları ayırmayı unutma kökleri katlanmasınlar hatta şimdiden ayırabilirsin yaprak verimi yavaşsa
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.