View Full Version : Kaktüs çürümesi, yumuşaması
Merhaba , haftasonu kaktüsümü incelerken birden saksısından kayıp düştü. İnanın şok oldum. İlk aldığımda da kaktüs saksı içerisinde biraz sallanıyordu ama saksıya iyi oturtulmamış olduğunu düşündüm. Kök kısmı hiç kalmamış. Çürüyüp gitmiş. Çok sulamadan olduğunu düşünmüyorum. Bu aşamadan sonra kaktüsümü kurtarmak için ne yapmalıyım ? Kaktüs, sarı kısımları dahil sert durumda.Hiçbir yerinde yumuşama yok. Sarı kısımları tamamiyle kesip bir hafta bekleyip tekrar eksem sorun düzelir mi ? Ya da çok deforme olmaması için sarı kısmın dipte kalan küçük bir bölümünü mü kesmeliyim ? Görüşlerinizi alabilir miyim.
Saygılarımla
Kaktüsünüzü kuru bir yerde bekletip tekrar köklenmesini sağlayabilirsiniz.Toprağa dikmeyin ve sabırla köklenmesini bekleyin,2-3 hafta içinde köklerin uçlarını göreceksiniz ve 1.5-2 ay içinde tekrar toprağa diktiğinizde eski sağlığına kavuşacaktır.2 ay topraksız durur mu diyorsanız emin olun 1 sene bile durabilir.Gövde bu bekleme esnasında bir miktar su kaybıyla büzüşüp küçülebilir ama hiç önemli değil kökleriyle bu suyu 2 günde tekrar kazanacaktır.
Sayın Engin verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Kaktüslere hayran olmamak mümkün değil. Kuru ve direkt güneş görmeyen bir yere alıp sabırla bekleyeceğim.
Sayın Engin verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Kaktüslere hayran olmamak mümkün değil. Kuru ve direkt güneş görmeyen bir yere alıp sabırla bekleyeceğim.
Evet aynen.Aydınlık ve kuru bir yerde, bir gazete üzerinde köklendiğini göreceksiniz.
Bundan yaklaşık 3-4 ay önce üç adet kaktüs aldım. Gayet sağlıklıydılar. Buradaki foruma da göz gezdirmiştim ve kış olması sebebiyle içeri aldım ve evin en soğuk yerine aldım. Tahmini olarak ısı 10 dereceydi. Kış uykusuna yattıklarını öğrenmiştim. O yüzden su da vermedim. '2 hafta kadar önce yerlerinden çıkarıp pencere önüne koydum. Biri hariç hepsi gayet iyi fakat bir tanesi büzüşmüş durumda.Tam olarak değil ama sanki zedelenmiş gibi bazı yerlerinde kurumalar ve kabuk görüntüsü var. Ve şişkinliği bazı yerlerde hafifçe içeri çökmüş durumda. Toprağını ve saksısını hiç değişmedim. Toprağı pek su tutan cinsten değil. Su verince yağmurluk kumaşı gibi üstünden kayıp kenarlardan akıyor. Ben de iki üç kez şırıngaya su doldurup toprağın içen enjekte ettim. Belki büzüşme susuzluktandır diye ama değişiklik yok. Bana sorun hakkında bilgi verebilecek olan var mı?
O büzüşen yerlere parmağınızla bastırdığınızda yumuşaksa ve içine çöküyorsa kaktüsünüz susuzluktan değil fazla nemden çürümekte. Kaktüslere susuzluktan hiç bir şey olmaz.
Kışın sulamaya çok dikkat etmek gerek ve sadece çok parlak,sapsarı güneşi görüyorsak ayda 1 kereyi geçmeyecek şekilde sulama yapmalıyız.Toprağı da sizin dediğinizin tam tersi suyu damlatır damlatmaz alttan su çıkacak şekilde geçirgen olmalı,yani havadar olmalı ve hemen kuruyabilmeli.
Toprağı kendi toprağıydı.Herhangi bir değişiklik yapmadım. Diğer sağlıklı olanların da toprağı aynı. Toprak, ağaç kabuğu, lifler,samanlar karıştırılmış gibi. Ama suyu döker dökmez emmiyor hemen. Üstünde tutuyor ama killi toprak değil. Sayın Engin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda sulamayı kesiyorum ve kaderine terk ediyorum zavallıyı. Yapacak birşey yok sanırım. Şu an buralarda pek güneş yok. Pencere önündeler ama pencerede bambu perde var o yüzden ışık loş. Acaba bu büzüşmesini hızlandırmış olabilir mi? Kaktüs gübresi alıp versem işe yarar mı? Yoksa hiç dokunmamak en iyisi mi? Buralarda pek kaktüs bulunmuyor,bulabildiğim nadir kaktüslerden biriydi. Gözüm gibi bakıyorum birşey olmasın diye. Zaten bir daha bulabilmem çok zor aynısından. Peki büzüşme çoğalırsa sağlam parçaları kesip dikmeli ve en azından onları kurtarmalı mıyım sizce? Ne çok soru sormuşum, okuyunca fark ettim.Kusura bakmayın.
Marketlerden aldığımız kaktüslerin birçoğu yurtdışından ithal olarak gelmektedir. Yurt dışındaki üreticilerin amaçları seri üretim ve kar amaçlı olduğundan kaktüslerin hızla büyümesi ve hemen satışa hazır hale gelmesi onlar için ön koşuldur. Bunun için kullanılan torf ve toprak ona göredir.
Bizim bu hususta yapmamız gereken bitkiyi aldığımız gün onu kendi saksısından çıkararak, köklerin tamamı görükene kadar kendi toprağından temizleyerek hazırladığımız karışıma dikmektir. İthal kaktüslerde, eğer sonbahar aldıysak bile saksı değişimi yapamayı öneririm. Aksi takdirde bütün bir kış boyu ithal olarak geldiği toprak **** torf içinde kalırsa ilkbahar dönemine kadar geçen sürede bitkinin köklerine yapışan torfu ayrıştırmamız oldukça zor olacaktır. Dolayısı ile sulamaya başladığımız dönemde ise bitkinin köklerine su gitmeyecek ve kaktüsümüz göz göre göre ölecektir.
Saygılarımla,
Ömer CANIZ
İstanbul
Sayın İnceefe, verdiğiniz bilgiler ışığında kum+bahçe toprağı+torf karışımına, saksısından çıkarıp temizlediğim bozulmaya yüz tutmuş kaktüslerimi yeniden diktim.Ardından biraz suladım. Henüz pozitif ya da negatif bir gelişme yok. Ama sanırım kendine gelecekler, umutluyum. Bilgiler için çok teşekkürler.
katüslerimin yerini değiştirmiştim. (cam kenarına koydum) 3 hafta içerisinde bir kaç kaktüsümün içi boşalmış ve onları kaybettim. dahada içi boşalacak gibi olanlar var. ne yapmalıyım?
Sayın ssermet aslında kaktüsler güneş ışığını sever bu nedenle cam kenarında olmalarından kaynaklandığına pek ihtimal veremiyorum. Susuz kalmış olabilirler mi?
Belli bir süre direkt güneş ışığı almayan aydınlık bir ortama taşıyıp su ihtiyaçlarına dikkat etmenizi tavsiye edebilirim. Umarım geri kalanları kaybetmezsiniz. Selamlar.
nisan0671
30-04-2009, 07:55
Sanırım kaktüslerin aşırı sulanmasından dolayı içleri boşalıyor.
Geçen gün arkadaşım aşağı katta çalışan bir arkadaşın kaktüsünü bana getirdi. Belki iyileştirirsin diye. Ama maalesef içi boşalmıştı.
Gelen sulamış giden sulamış. Ben de elimde fazla olanlardan ona iki yeni kaktüs çelikledim. Verdim. Nasıl sevindi.
benim ufak bir kaktüsüm vardı bi farkettimki ufacık kalmış. şimdi topraktan çıkarım ve güneş görün bir alanda gazete kağının üstüne koydum. kökteki toprakları temizleyebildiğim kadar temizledim. inşallah dediğiniz gibi tekrar canlanır.
Sayın acemi20 sizin sukkulentleriniz çürümüyor, susuzluktan kuruyorlar. Daha önceki konu içinde cevaplamıştım yapmanız gerekenleri. :) Gerekli nemi sağladıktan sonra hepsinin etli olması gerekiyor, ondan sonra yavru da verirler büyürler de...
begonvil 14
27-05-2009, 13:15
Merhaba Sevgili İlkin
Gerekli nem derken yapraklarına su püskürtmekten mi bahsediyorsunuz? Yanlış anlamadım değil mi?
Topraktan alacağı nemden bahsediyorum ( çok sulayıp çamur kıvamına gelmeyecek toprak ) ama bu tür çok kurumuş bitkilerde bitkinin üstüne de fıs fıs yapılıp nemlendirilebilir biraz daha.
begonvil 14
27-05-2009, 13:32
Toprak dediniz de aklıma kaktüs toprağı geldi. Forumda geçirgen olmalı, bahçe toprağında daha güzel gelişiyor gibi yazılar vardı. Ben de arabayla giderken gözüm sağda solda. Geçen gün ekin tarlasından toprak çıkardım. Onla değiştirdim kaktüsümün toprağın inşallah geçirgen topraktır da kaktüsüm çürümez.
Kaktüs toprağı hiç bulamıyorsanız ya da içine dere kumu ekleyemiyorsanız minik boyasız taşlar var. Akvaryumcularda ya da yapı marketlerde bulabilirsiniz. Onu da toprak, torf karışımına ekleyebilirsiniz. Aşırı sulama yapmadıktan sonra kolay kolay çürümez kaktüsler, en azından bendekilere birşey olmuyor. ;) O kadar da korkmayın.
Merhabalar,
Ekte resimlerini gönderdiğim kaktüslerim bir arkadaşımın hediyesi ama geldiklerinden beri böyleler ne yapmam gerekir?
Galiba bulaşıcı diğer kaktüslerime bulaşmasından korkuyorum
Sayın Filiz
Özelden mesajınızı aldım. Kaktüslerle ilgiliyim ama açıkça hastalıkları ve tedavilerini bilebilecek düzeyde değil. Sizin kaktüslerinizin fotoğraflarından anladığım kadarıyla mantar benzeri bir hastalık var. Bir kısmında da aşırı sulamadan dolayı kök çürümesi olmuş gibi. Siz öncelikle sulamayı keserek toprağını kurutun. Onun dışında www.kaktus.web.tr adresinden bakımla ilgili olarak bilgiler alabilirsiniz. Hatta Taner Angay beyle sitedeki telefonla iletişim kurarak ilaç ismi de alabilirsiniz diye düşünüyorum. Ancak bazıları kurtarılamayacak gibi görünüyor. Özellikle ilk fotoğraftaki ve son fotoğrafta bulunanlardan bazıları.
Gövdesi çürüyen kaktüslerinizi çürüğü temizlemek için kesin derim.daha sonra kuruması için bir kenara bir kaç günlüğüe koyun.aşılı kaktüslerin altlarında çürüme olanların üstlerini ayırın.Ayırmadan sonra aşısız yaşaya bilecek olanları çürük varsa temizleyip kurumaya bırakın.
Örnek verecek olursam:2.msj 2.fotoğrafta bulunan aşılı kaktüsün altı çürümüşe benziyor ya da öyle görünüyor.Eğer çürümüşse çürüğü temizleyip kuruyana kadar bekleyin sonra tekrar dikin.
Çürük kısımlar kesilebilir ama yeniden dikim için 1-2 gün çok kısa.Köklendiklerini görmeden dikmemeniz gerekir.Yoksa yine çürürler.Türlere göre köklenme süresi değişmekle birlikte 2 haftadan 2 aya kadar sürebilir.
Çok teşekkür ederim. Falçata ile kararmış kesimden yukarısını kestim. İletim demetlerinde çürükler kararmışlıklar vardı onlar kaybolana kadar ufalttım umarım yaşamak için direnirler. Topraklarını ve saksılarını attım. Falçatayı her kesimde dezenfekte ettim. Aşılı kaktüsün üst kısmını ayırdım ve çürüyen kısımlarını kestim. Sadece şu kaktüse kıyamadım. Buna da mı aynı işlemleri yapayım biraz bekleyeyim mi ona karar veremedim sağlıklı gözüküyor çünkü. Elimdeki bu çelikleri peçetenin üstüne koydum kesikler havada kalacak şekilde böyle beklemelerinde bi sakınca olur mu tekrar hastalık kapabilirler mi Başka bir işlem yapayım mı?
Kaktüslerimin son halleri bu.
kaktüsüm basından çürümeye başlıyor ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim:)125387
Antoryum
16-02-2010, 22:46
Kaktüs, en zor öldürülen bitkilerden biridir.Kaktüsü bir köşeye atsanız hiç bakmasanız bu kış aylarında gene yaşar.Kaktüsü öldüren tek etken fazla su vermenizdir.Mümkün olduğu kadar az su,o da yaz aylarında toprağı iyice kuruyunca toprağına fısfıs ile su püskürtünüz,suyu direkt suluktan dökmeyiniz.Resimlerdeki kaktüslerde fazla sudan kökleri çürümüş,maket biçağı ile düzgün bir şekilde yumuşayan yerin üstünden kesiniz toprağa tekrar dikerek şansınızı deneyiniz...
166536
4 kaktüsüm bu şekilde çürüdü 1 haftadır su vermiyorum toprakları kuru neden çürüdüklerini öğrenmem lazım lütfen yardım edin :(
PlentyPlant
18-08-2010, 15:58
Sayın Pera! Belki daha önce yaptığınız aşırı sulamanın sonuçlarıdır veya topraktan aldığı virüsler nedeniyle uğradığı kök çürüklüğü veya mantar benzeri bir hastalık olabilir.
Şu haliyle kurtarılamaz görünüyorlar. Alttaki resimde belirttiğim yerlerden keskin bir maket bıçağı veya jiletle kesip 1 hafta kadar çok sıcak olmayan ve havadar bir yerde kurumaya bırakın. Daha sonra steril bir toprağa 1 cm kadar batırıp toprağı çok hafif nemlendirin ve köklenmeye bırakın.
166551
Belki bu yolla kaybettiklerinizi tekrar üretebilirsiniz.
Yanlış toprak seçiminin eseri bence . Torf kullanmanın acı sonuçlarından biri daha
Kumlu , çakıllı ve geçircen bir toprak olsaydı ne kadar sularsanız sulayın hiç bir şey olmazdı .
Yabancı sitelerdeki kaktüslere bakacak olursanız , saksıarı taşlı tarlayı andırıyor .
Kolay gelsin .
Fazla sulama ya da çelik ise köklenmeme gibi bir sorun sonucu oluştuğunu düşünüyorum.Eğer sorun toprakta olsaydı benim arkadaşımın bahçesinde ki büyük kaktüs çoktan ölmüştü diyebillirim.
Sevgili Fatih saksı ve toprak geçirgenlik olarak fark ediyor .
Toprak bahçe dahi olsa daha geçirgendir , saksıda öyle mi ?
Suyun akıp gitmesine bir sürü engel var , altında tabağı var ayrıca torfun içindeki bakterileri de unutmamak gerek .
En nihayet bu bir çöl bitkisi , kuraklığa dayanılı ve kumda yetişir ;)
Haklısınız toprağı torf olmasından ötürü hiç düşünmemiştim.
Torftan canı yanan çok oldu , başta ben ;)
Bahçe toprağı kat kat iyidir .
İngilzceniz iyi sanırım , bakın kaktüs saksı harcını nasıl tarif etmişler :
Cactus Soil Ingredient
Do you have this question when you move the cactus to the new pot: what is the good soil ingredient for the cactus?
Soil is one of the most important factors for the healthy & beautiful cactus and good drainage is essential to prevent cactus roots from rotting.
The beginners can buy the ready-mixed cactus soil from the local garden shops. However, when you're experienced growers, you will realize that no soil mix is ideal for all cacti species.
It will be better and save more your money if you can make your customized soil for the cactus.
Here is the important soil mix:
1. Pumice is a relatively light weight volcanic rock that is porous. Pumice is not available in many areas.
You substitute with pearlite, non-soluble cat litter, aquatic plant soil or Turface, chicken grit, or another similar substance. The goal is to provide an inorganic substance that allows water to pass through the mix quickly.
2. Coconut fibre or coir. It can **** hold moisture and air while providing structure to the mix.
Unlike peat, coir can easily be re-wet after it dries out and it does not compact.
If you cannot find coir, peat can be used as a substitute, but you may consider using less of it
Here is the different recipe. You can adapt them yourself:
A. commercial potting mix (peat based)
bark mulch
3mm pumice sand
7mm pumice
all equal parts.
B. One part (75% sandy loam, 25% peat, plus limestone for a neutral pH, and slow release fertiliser)
One part aggregate (gravel or pumice or perlite)
C. 2 parts packaged potting soil
1 part coarse sand
1 part peat moss or leaf mold
Optional: slow release 14-14-14 fertilizer or bone meal
D. 2 parts packaged potting soil
2 parts sand
1/2 part leafmold or peatmoss
Optional Bone meal and Limestone
It is especially recommended for cacti and succulents that need a dry soil, such as desert cacti, agaves,
and aloes. This formula creates a mix that feels coarse and sandy.
Yet, it drains very quickly and doesn’t retain excessive moisture.
I usually place small broken clay pot pieces in the bottom of the container.
It is as for some drainage material.
You can choose Styrofoam packing peanuts, or small gravel rocks work well.
Saygılar .
gürkan63
18-08-2010, 22:55
Arkadaşlar,kaktüs'lerinde problem olan varsa (benimki gibi) resim leriyle birlikte çare üretelim,üretelim ki yavrularımızı kurtaralım.
İlk resim dekini denildiği gibi çürük yerinin hafif üstünden kestim kurumaya bıraktım.İki üç gün beklesem yeter herhalde.(yoksa daha fazlamı bekleteyim?)
2.ve 3.resimdekilere kıyamıyorum bıçak değdirmeye,cinayet işlemek ten korkuyorum.:( Desteklerinizi bekliyorum..Saygılar.
gürkan63
18-08-2010, 23:00
Pardon bunlar da unutulan foto lar.
gürkan63
18-08-2010, 23:12
Cesaretimi toplayıp küçük olanı kestim,içi bomboş.kurtulurmu acaba ?Önerilerinizi bekliyorum.
Bence şansını dene, gitti gidiyor yavrucaklar.
gürkan63
19-08-2010, 03:05
Umarım kurtulurlar.
Arkadaşlar. Elimden geldiği kadar toprak karışımını çevirmeye çalıştım. Umarım şinize yarar.
Ancak sadece bu kısmı:
Here is the important soil mix:
1. Pumice is a relatively light weight volcanic rock that is porous. Pumice is not available in many areas.
You substitute with pearlite, non-soluble cat litter, aquatic plant soil or Turface, chicken grit, or another similar substance. The goal is to provide an inorganic substance that allows water to pass through the mix quickly.
2. Coconut fibre or coir. It can **** hold moisture and air while providing structure to the mix.
Unlike peat, coir can easily be re-wet after it dries out and it does not compact.
If you cannot find coir, peat can be used as a substitute, but you may consider using less of it
1. Ponza taşı bir dereceye kadar hafif ağırlıkta volkanik bir taştır. Bir çok alanda uygun değildir. Ponza taşını perlit, suda çözünmeyen kedi kumu, su bitkisi toprağı, çakıl veya başka benzer bir madde ile karıştırabilirsiniz. Burda amaç suyun içinden hızlı bir şekilde geçmesini sağlayan bir karışım oluşturmaktır.
2. Hindistancevizi lifi: Karışıma biçim verirken nem ve havayı tutar.Turba kömürünün aksine kuruduktan sonra tekrar ıslatılabilir ve tekrar sıkışmaz. Hindistancevizi lifi bulamazsanız onun yerine turba kömürü kullanabilirsiniz ancak daha az kullanmayı göz önünde bulundurmalısınız.
Gül Batur
19-08-2010, 13:46
Sn. Gürkan63. çok isabet etmişsin digerinide kes kuru bir yere bırak iki üç ay sonra o boşluklardan kökler oluşacak aynı olay benimde başıma gelmişti .
Pardon bunlar da unutulan foto lar.
ikinci resimde kaktüs çürüme yapmış olabilir ancak birinci resimde bulunana kaktüs odunsu gövde yapıyor diye düşünüyorum.
Pat(i)ilker
19-08-2010, 15:24
Merhaba, Kaktüslerimde bir takım sorunlar olduğunu düşünüyorum
ilk 3 resimdeki aşılı kaktüslerim yaklaşık 10 aydır bizimle kafa kısımları büyüdü ama ilk resimdeki kaktüsün alt kısmı çürüdü gibi küçüldü bayağı nedeni ne olabilir acaba ? 2. ve 3. resimdeki kaktüsüm de alt kısmı çürüdü ve koptu orası resimde de gösterdim üst kısmında da acaba çürüme mi başlamış resimler pek net değil ne yazıkki :(. Son resimdeki kaktüsün adı aleo juvena onuda yeni almştım bir yavrusu düştü kökü yok burda okuduklarımda dışarda kalsın köklensin deniyor ben toprağa koymuştum acaba dışardamı bekletim köklenmesi için toprağamı koyim ?
Teşekkürler
PlentyPlant
19-08-2010, 15:45
Toprağa koyabilirsiniz Sayın Pat(i)lker. Ancak toprak derken, kastım torf vb. ıslak bir malzeme değil. Akvaryum ve balık satan dükkanlarda lava veya tatlı su kumu bulabilirsiniz. Toz gibi olmasın, biraz iri olsun. Çok çok az steril bir toprak karıştırabilirsiniz. Sulama yapmadan buna dikin ve kuru halde köklenmeye bırakın derim.
Haddim olmayarak başka bir öneride bulunayım: O renkli plastik kaplara veya seramiklere kaktüs ve sukulent ekmekten vazgeçin. Çürütmek için birebirdir.
Tekrar geçmiş olsun dileklerimle...
thisisme
19-08-2010, 16:01
[Haddim olmayarak başka bir öneride bulunayım: O renkli plastik kaplara veya seramiklere kaktüs ve sukulent ekmekten vazgeçin. Çürütmek için birebirdir.
peki nasıl bir kap önerirsiniz?
PlentyPlant
19-08-2010, 16:18
Toprak kap olabilir, altı bol delikli ve delikleri doğrudan zemine temas etmeyen plastik saksılar olabilir, üretim amaçlı kullanılan kare plastik saksılar olabilir... Önemli olan, kaktüse verdiğiniz suyun toprağı çabuk terk etmesi ve birikme yapmaması.
Pat(i)ilker
20-08-2010, 00:35
teşekkürler sayın PlentyPlant ama şu aralar adana'da olamayacağım , o işle ilgilenemem sanırım dışarda bekleterek köklenmesini sağlayamam mı acaba ?
O renkli kaplarda ekili değiller kendi ekili oldukları kaplarla içine koydum ve her sulamadan sonra alttan akan suyu döküyorum yani içinde su biriktirmiyorum. Acaba o ilk resimlerdeki kaktüslermde çürüme var mı ?
Biraz gezindimde bazı yerlerde mantar demişler sanki onamı benziyor:( Bulaşıcı yazıyor çok kararsız kaldım :o
gürkan63
20-08-2010, 00:42
Sayın Gülbatur 2-3 ay çok uzun bir süre değilmi ? Benim şimdiye kadar gözüme ilişen 1-2 hafta en iyisi gözlemlemek herhalde. Öneriniz için teşekkürler.
PlentyPlant
20-08-2010, 10:16
Dışarıda da bırakabilirsiniz Sayın Pat(i)ilker. Şu sıralar Adana çok aşırı nemli ve sıcak. Mümkünse hava akımı olan, gölge ve serince bir yere bıramanızı öneririm. Resimlerdeki kaktüsünüzde (aşılı olan) çürüme var gibi görünüyor maalesef. Lekeli yerleri hafifçe bastırıp yumuşak olup olmadığını kontrol edin. İçeriden boşalıyor olabilir. Bana mantarmış gibi görünmedi ama bulaşıcı olduğu için yine de diğerlerinden ayırmanızı ve ona dokunduğunuzda, diğer bitkilerle ilgilenmeden önce ellerinizi sabunla dezenfekte etmenizi öneririm.
Tekrar geçmiş olsun. Hastalanan, ölen kaktüsler (hatta tüm bitkiler) içimi sızlatıyor.
Pat(i)ilker
20-08-2010, 14:28
Teşekkürler PlentyPlant, Kaktüslere dokundum sertler gayet yumuşama yok. Evet Adana'nın sıcaklarında balkondaki bitkilerde pişiyor. Kaktüsü uygun bir yere koydum umarım köklenir en yakın zamanda :)
merhaba arkadaşlar 4 ay önce bir kaktüsüm oldu ama şuan iyi durumda degil sürekli dipten yumuşayıp çürüyo bende çürüyen yerini kesip tekrar topraga dikiyorum ama sonuç alamıyorum.sizce ne yapsam düzelir bilen varsa yardımcı olsun lütfen.tam 10 a yakındı çürüye çürüye bu kaldı
Fusarium adındaki mantar kaktüs çürümesine neden oluyormuş .
Farklı temiz bir toprağa dikmek gerekiyor .
Sanırım kesip tekrar aynı saksıya dikiyorsunuz . O toprak olmaz .
Ayşe Yıldız
06-09-2010, 18:32
Kestikten sonra hemen dikmeyin en az bir gün bekletin bir peçete üzerinde azcık dibi kabuk bağlasın çünkü kesilen kısım direk sulanmış toprağa maruz kalıncada çürüme yapıyor. Birde çok sulamayın suyunu az vermeye çalışın umarım bunu kurtarırsınız.
PlentyPlant
06-09-2010, 20:39
Sayın Züboli. Fotoğrafladığınız parçanın kesik kısmında yaklaşık 1-2 cm'lik bir yumuşama görünüyor hala. (Işık yanıltmıyorsa). Sağlıklı yeşil bir kesit elde ettiğiniz yere kadar kesip, birkaç gün havadar ve gölge yerde bekleterek kurutun. Daha sonra küçük bir saksı içine küçük pomza (akvaryumcularda bulma ihtimaliniz yüksek), biraz hindistan cevizi lifi ve/veya çok az steril torf karıştırın ve dikin. Doğrudan güneş almayan ve çok sıcak olmayan bir yerde, sulama gerekmeden köklenecektir. (Dikim öncesi, arzu ederseniz oksijenli su ile yıkayabilirsiniz.) Tekrar geçmiş olsun.
Pat(i)ilker
09-09-2010, 09:31
Öncelikle Herkesin Ramazan Bayramı Kutlu Olsun.
Arkadaşlar birkaç mesaj üstteki kaktüsün son hali böyle iyice suyu çekildi ve rengi sarı kahverengi arası oluyor :(. Ne yapmalıyım ? Az su veriyorsun diyorular haftada bir veriyorum direk aşşağıdan çıkıyor bende onları döküyorum. Baş kısmı sağlam acaba onu koparıp eksem köklenir tutarmı ?
Pat(i)ilker
09-09-2010, 22:43
durum iyice kötüleşiyor arkadaşlar yardım edecek yokmu ? :(
Üst kısımda bulunan kaktüsü kurtarabiliriz.Çürüyen kısmı temizleyin.Yumuşayan kısım kalmasın üst kaktüste.üst kaktüsü ayırıp kaktüsün aşı yerinin kurumasını bekleyin birkaç hafta.Daha sonra dikin.
Pat(i)ilker
10-09-2010, 11:54
Teşekkürler Bugün bende öyle yaptım artık son çare. Alt kaktüsü temizleyin derken nasıl yapacağım yani her tarafı kurumuş geri çanlanma ihtimali var mı ? Neden böyle oldu çok sulamaktan mı az sulamaktan mı acaba ?
Atl kaktsü temizleyinden kastım üstteki aşıda alt kısımdan kalmasın.Aşı yerinden çürümeye neden olabilir.Bu nedenle öyle dedim.Benimde iki aşımda aynı durum var.Capcanlılarken birden gövde susuz kalmaya pörsümeye başladı ben gölgeye aldım belki düzelir diye.Bu gün 3. günü bakalım durum nasıl olacak.
gürkan63
13-09-2010, 12:57
Evet yine burdayım ve bir tavsiyeye ihtiyacım var.Elimde kesecek bir şey olmayınca mecburen kopartarak alınan bu çeliği bekletmek mi daha iyi yoksa dikmek mi,karar veremedim.(5 gün önce koparıldı ve baya yol yaptı çantanın içinde) tavsiyelerinizi bekliyorum.Teşekkürler.
Abi çeliğin alt kısmı güneş görecek şekilde bir hafta daha beklet kurusun iyice.İyi kök yapabilsin.
gürkan63
14-09-2010, 22:55
Bugün baktımda baya bir yumuşama olmuş yarın bir ilgileneyim bakalım,bu arada hoyam beni üzüyor umarım yaşar.
merhaba dün okudugum sayfalarda bitkiniz çürüyorsa çürüyen kısmını kesip kurumaya bırakın diyordu bende öyle yaptım.bugün baktıgımda bitkide tüylenme var iyiye işaretmi bilmiyorum yardımcı olurmusunuz.kaktüsüm çok küçüldü ama umarım yaşar.
gürkan63
15-09-2010, 17:08
Sayın züboli.Resimleriniz belirgin değil,onun için yorum yapmak zor şu anda daha net resim koyabilirseniz iyi olur.
gürkan63
15-09-2010, 18:50
Fatih kardeş,tam makasımı alıp keseceğim sırada sanki bal oluşturmuş olduğunu gördüm,onun için ellemedim,resminide koyuyorum.Canlanma belirtilerimi acaba?
gürkan bey en net resmi koydum bitki küçük oldugu için ancak bu kadar görüntü alabildim.sizce ben bunu ne kadar daha dikmeden bekletmeliyim bugün 2.günü
Gürkan abi:dal oradan zedelenmiş ya da bir kısımı ayrılmış.O çiçeğin kendi öz sıvısı.Tam tahmin ettiğim gibi çiçekte kök çürümesi var.Nerden anladın dersen dal çok fazla buruşmuş yapraklarda o derece.Sen tarif ettiğim gibi yap abiciğim.Ben ders çıkışı uğrayacağım.
Peynirçiçeği
20-09-2010, 10:26
http://img835.imageshack.us/img835/372/sdc11032.jpg
http://img829.imageshack.us/img829/5426/sdc11035.jpg kaktüsümü ayırmam gerekio bunu nasıl ayırıcağımı bilen varmı acaba ?
Ayşe Yıldız
20-09-2010, 11:05
Umarım yardımcı olurum Sayın Peynirçiçeği.
Saksı değişimi
Tüm kaktüsler belli bir zaman içinde saksı değişimi isterler. Bunun temel nedeni sıkışmış olan toprağın eğiştirlerek köklerin yeniden hava almasını sağlamak, gübrele ve sulama nedeniyle dengesi bozu olan toprağın yeniden düzenlenmesi gibi konulardır. Saksısını değiştirecek oldğunuz kaktüsü essaaksısından çıkarttıktan sonra lk olarak köklere bakıp bir hastalık olup lmadığını anlamak yaralı olacaktır. Uzun yıllar saksı değişimi yapılmamış olan kaktüslerin kökleri daha kırılgandır. Fazla kök kopmasına neden olmayacak biçimde hafifce bastırarak kökler etrafındaki toprakları dökmek ya da musluk altında suya tutarak eski toprağı yıkayarak uzaklaştırmak mümkündür.
Saksı değiştirme işlenin yapılacağı en uygun zaman büüme mevsimi öncesidir Yani ilkbahar başlarında bu işlemi yapmak daha isabetli olur. Genel kural, 15 cm'den küçük bitkilere yarım derinlikteki saksı kullanmak ve eski saksıdan 2,5 cm daha büyük çaptaki saksıya geçmektir. Eğer bitkinizin boyu 15 cm'den büyükse, bu durumdabitki çapınn 10-15 cm geniş, tam derinlikte bir saksı kullanılmalıdır. Saksı değişimini tmamladıktan sonra bir hafta kadar sulama yapmayın. Böylece, operasyon sırasında ırlıp kopmuş olan köklerin çrümesini engellemiş olursunuz. 10 gün kadar sonra sulamaya başlayabilirsiniz. Hatırlatmak gereken ikinci bir nokta ise eğer eski bir saksı ullanacaksanız, bu saksıyı abunlu suyla fırçalamış olmanızda yarar var, Hijyen bitkiler için de önemli bir konudur.
Ne kadar harç koymalı?
Tüm bitkilerin kökleri toprağın içinde olmalıdır. Bitkinin sulanabilmesi ve köklerine hava ulaşabilmesi için de, saksı kenarlarında hiç değilse bir santim kadar boşluk olmalıdır. Zamanla toprak sıkışıp eksilir, dolayısıyla zaman zaman toprak ilave etmeyi ihmal etmemelidir. Ancak, kaktüs yetiştiriciliğindeki bir diğer genel kural da mümkün olduğunca küçük saksı kullanmaktır. Bitkinin köklerinin sağlıklı olarak yerleşebileceği kadar serbestlik sağlayacak büyüklükte bir saksı yeterlidir. Büyük ve geniş saksıya geçmemek gerekir.
Drenajın iyileştirilmesi
Kök çürümesini önleyebilmek için kaktüs saksılarında drenajın iyi olması çok önemli bir konudur. Öncelikle saksının dibine geçirgen bir plastik çuval parçası konulması uygun olur, böylelikle harcın en dipteki delikten akıp gitmesi engellenmiş olacaktır. Bu aşamadan sonra kaba ve ince çakıl karışımından bir miktar, en dibe yerleştirmek ve üstüne normal harcı koymak gerekir.
Drenaj tabakası 1-1.5 cm çaplı çakıl vb. maddeden ve 2 cm kalınlıkta olmalıdır.
Toprak üst örtüsü
Kaktüsümüzü yerine diktikten sonra en üste küçük çakıllar ya da mozaik taşı gibi kırılmış taştan bir örtü sermenin pek çok yararı vardır, Bu tabakaya dilimizde malç denir. (İngilizce ?mulch? veya ?top dressing?
Bu tabaka yaklaşık 1 cm kalınlıkta olmalıdır. Bu sayede saksı harcının yıkanıp azalması engellenmiş olur, toprağın üstten kuruması azalır, rutubet saksının içinde daha uzun kalır. Ayrıca harcın içinde bulunması muhtemel olan yabani otların çıkması engellenir. Yosun oluşması azalır. Ayrıca topraktan geri sıçraması ihtimali olan sulama suyunun bitki gövdesi üzerinde leke bırakması engellenmiş olur. Bu amaçla kireç taşı kullanılmamalıdır, çünki zaman içinde alkaliniteyi artırır.
Kuzey Amerika (Meksika, ABD) kökenli kaktüslerin çoğu nispeten alkali toprağı tercih eder. Bunlar kireç taşı, alçı ya da kuartz arazi ve kayalıklarında yaşarlar. Çoğu kolonsu ve küresel yapılı kaktüslerde hafifçe alkalin kompost kullanılır.
O halde öncelikle uygun zamanı kollayıp işleme başlama zamanı gelmiş demektir. Ülkemiz koşullarında bir kaktüsün saksını değiştirmek için en uygun zaman Mart'ın ikinci yarısıdır..Saksı değiştirme işlemine başlamadan önce bilmekte yarar olan bir konu, aslında kaktüslerin küçük saksıyı tercih ettikleri gerçeğidir. Bu nedenle, yeni saksı, eskisinden sadece az büyük olmalıdır. Ayrıca gerçekten gerekmedikçe saksı değiştimemelisiniz. Eğer yeni saksınız, gereğinden büyük olursa bu defa da toprakta istenenden fazla rutubetin uzun zaman kalmasına neden olursunuz. Bu durumda da yine kök çürümesi riski oluşur.
Bitkinizi ya kalın bir eldivenle ya da bir bez veya gazete kağıdıyla sararak tutun. Yerine yerleştirin Saksının dibine bir miktar çakıl, kırılıp ufalanmış toprak saksı parçaları gibi bir malzeme koyduktan sonra bir miktar kaktüs karışımı koyun. (Karışımlarla ilgili detaylı bilgiyi sitenin "Bakım" bölümünde bulabilrsiniz.)Şimdi kenarlardan toprak ekleyere seviyeyi tamamlayın.
Etiketi ve saksı değiştirme tarihini yazıp toprağın üzerine 2 cm kadar kalınlıkta orta boy çakıl serip, saksıya en az bir hafta su vermemek şartıyla aşırı sıcak ya da soğuk olmayan korunaklı bir noktaya yerleştirebilirsiniz. Yeni sezonda sağlıklı büyüyecek bir bitkiniz var demektir. Bu bitki en az iki sene bu saksıda kalabilir
Piyasada değişik saksılar bulmak mümkün. Plastik saksılar genellikle tercih edilmekte, hem temiz tutmak kolay, hem hafif. Bazı durumlarda bu hafiflik arzu edilmeyebiliyor, şöyle ki, eğer saksıdaki bitki uzun bir türse, hafif saksının devrilme ihtimali fazla olabiliyor, bu durumda da toprak saksı daha fazla tercih edilebilir.Dekoratif sebeplerle resimde gördüğünüz metal saksılardan kullanmak da mümkün
Metal saksılar dipleri delinmemiş olarak satılıyor. Tabii bu dudumda saksıyı sizin delmeniz gerekecek. Yanda gördüğünüz şekil yanlış.. İçeriden dışarıya doğru delmeyin.
Bu da yanlış, matkapla da delmeyin
Bu en doğrusu olacaktır. Dıştan içe doğru, çiviyle, böylelikle saksının dibi içe doğru hafifce bükülmüş olacaktır. Hem az miktarda rutubet barındıracak hem de saksıdaki toprak alttan yıkanıp gitmeyecektir.
Bitkilerin Ayrılması ve Saksı Değişimi
Aynı saksıda büyümüş olan iki ya da daha fazla sayıda tür bitkinin, zamanı geldiğinde ayrılması gerekebilir. İlk yapılacak iş, kalın jüt bir çuval, elek teli veya benzeri bir malzemeyi saksının dibine uygun ölçüde kesin. Bu geçirgen mazleme saksı içindeki toprağın sulama sonrası akıp gitmesini engelleyecek, öte yandan suyun hızla drene olmasını sağlayarak kök çürümelerine karşı bitkiyi koruyacaktır.
Saksının dibine elek telini koyduktan sonra 2-3 cm kalınlıkta kaba çakıl, pomza, lav taşı, perlit, mozaik taşı gibi bir malzeme koyun. Bu katmanın birçok yararı vardır, öncelikle saksı içindeki harcın sulama suyuyla akıp gitmesini önler, ikinci olarak saksının altına bir tabak konması halinde dipte birikebilecek suyun köklere temas etmesini engeller, böylece kök çürümelerinin önüne geçer. Son olarak da, toprağın ve köklerin hava alabilmelerini sağlar.
İlk fotoğrafta gördüğünüz gibi, saksının dibinde 3 cm kadar kalınlıkta kaba çakıl yerleştirilmiş. Daha sonra eski saksıdaki bitkileri bir eldivenle tutarak saksıdan çekip çıkartın. İlk göreceğiniz manzara sıkışmış bir kök topu olacaktır.
Bu sıkışmış toprak kütlesini elle sıkarak kök etrafından dökün. Burada dikkat etmek gereken nokta, köklere mümkün olduğunca az zarar vermektir. Yine de, eğer zarar verecek olsanız bile fazla sorun etmeye gerek yoktur, çünkü bu hasar çabuk düzelecek, bitki kendisini tedavi edecektir. Eğer kök bölgesindeki toprağın tamamını uzaklaştırmak isterseniz, bir musluğun altında yıkayabilirsiniz de. Kaktüsler normalde küçük saksıda yaşamayı tercih ederler, iki senede bir saksı değiştirilmesinimn asıl nedeni saksıyı büyütmek değil, zamanla sıkışan toprak ve kök bölgesini rahatlatmak, niteliği bozulmuş olan toprak özelliklerini yenilemek gibi nedenlerdir.
Üstte görüldüğü gibi, saksı içindeki harç tamamen dökülmüş ve kökler serbest biçimde açığa çıkmış. Zemindeki kaba çakıl malzemenin üzerine birkaç santim kalınlıkta kaktüs harcı koduktan sonra, serbest biçimde dağıtılarak yerleştirilen kökün üzerine harç ekleyerek tamamlayın.
Elle hafifce bastırarak sıkıştırın. Bu noktadan sonra, arzu edecek olursanız çakıl ya da pomza gibi bir malzeme ile toprağın üzerini kapatın. Bunu yapmaktaki amaç ise toprakta bulunması muhtemel olan ot vs tohumlarının çıkmasını engellemek, sulama sırasında sıçrayacak suyun bitki üzerinde kalıp buharlaşma sonrası gövdede leke yapmasını engellemek ve yüzeyden aşırı buharlaşmayı önlemektir.
İkinci bitkinin dikimi için hazırlıklar.
Ve ikinci bitkinin dikimi de tamam..
Sonuçta iki ayrı saksıda iki bitkimiz oldu. Bu aşamadan sonra yapılacak olan, bu saksıları yarı gölge bir yere almak ve on gün boyunca hiç su vermeden burada bekletmektir. Kaktüsler saksı değiştirildiği zaman muhakkak köklerden zarar göreceklerdir, bu noktalardan çürüme olasılığı vardır. Bunu engellemek için yapılacak şey, bitkiyi bir süre sulamamaktır. Böylelikle köklerdeki yaralar iyileşir ve sulamaya başlayabilirsiniz. Yaraların kabuk bağlaması ve iyileşmesi için on gün yeterlidir. On günün sonunda, bitkiyi daha fazla ışık alan bir noktaya almak ve sulamaya başlamak önerilir.
Saksı değiştirme ya da ayırma gibi işlerin yapılması için en uygun zaman ilkbahar başlangıcıdır. Diğer zamanlarda da saksı değişimi veya ayırma yapmanın önemli bir sakıncası yoktur, sadece şartları ayarlamak konusunda biraz hassas davranmak gerekir. Soğuk kış günlerinde önerilmemesinin nedeni, bu dönemde havadaki rutubetin fazla olması ve topraktaki rutubettin de daha uzun süre ortamda kalıyor olmasıdır. Ayrıca, bu dönem bitkinin dinlenme dönemidir, aslında en uygun olan zaman, dinlenme dönemi, yani kış döneminin sonudur. Böylelikle gerekli işlemleri takiben zaten aktif büyümenin başladığı dönem gelecek ve hasar görmüş, eksilmiş kökler de gelişip tamamlanacaktır.
Peynirçiçeği
20-09-2010, 17:35
sevgili ayşe teşekkür ederim.Bana hediye gelen kaktüsler hakkında hiç bir fikrim yok.Zamanla öğrenicem.Bunları o zaman mart ortasına kadar bekletiyim.Anladığım kadarıyla drenajı sağlamak için kullanılan çuval vs.lari tüm bitkiler için de kullanabilirim.
gürkan63
27-09-2010, 21:51
Ne yanlış yaptım bilmiyorum her şey iyiydi,haftada bir su veriyordum,yarım gün güneş ışığı alıyordu ama yinede bu hale geldiler.Acaba hastalık mı kaptı (mantar ) gibi bilemedim gitti.Tamda gelişme gösteriyordu.Uçtaki dikenler kırmızımsı bir renk aldı.Gelişmemi ? Hastalıkmı ? Acemilik işte ne yaparsınız.:confused:
Ayşe Yıldız
27-09-2010, 22:09
Güneş yanığı olabilir mi acaba sadece güneşi gören yüzünde mi bu beyazlıktan var dikkat ettiniz mi? Yoksa her yerinde mi var. Denlizi sıcak bir yer bu kaktüsünde fazla dikenli yapısı olmadığı için güneş yakmış olabilir.
gürkan63
27-09-2010, 22:27
Ayşe hanım geçenlerde duş aldırmıştım,yerine koymayı unuttum herhalde.Haklısınız büyük bir ihtimalle güneş yanığı,çünkü tek taraflı var benekler.Bu demek ki daha dikkatli olmam gerekiyor.Teşekkür ederim.
gürkan63
28-09-2010, 19:15
Nasıl olduda dikkat etmedim acaba?Neyse bir daha ki sefer daha dikkatli olmak gerek.Ayşe hanım sizin oranın güneşini bilmem ama burası bayaa sıcak güneş çok yakıcı oluyor,bahçemde ki diğer bitkiler bile yandı.Normalinde yerine koyardım ama unuttuk işte bir kere.
Gürkan abi güneş yanığına benziyor.Duştan sonra azda olsa güneş gördümü yanıyorlar.Aynı bizim gibi:)
En dikkat ettiğim konudur su gelmemesi özellikle öğle saatlerinde.Benim kaktüslerim 11:30 dan güneş batana kadar faydalanıyorlar güneşte.Kendi hallerine bıraktım onları onlarda çok sevdiler.Saksı değiştirdiğim stapelialarımda yeni yavrular verdi minik minik.Umarım bu hızları hiç bozulmaz.
umutyolcusu
04-10-2010, 14:16
Aldıktan iki hafta sonra saksılarını değiştirirken bu manzara ile karşılaştım.Kesinlikle bana gelmaden önce olmuş.Çünkü yazlıktaydım, dolayısıyla çok sulamadım.Yumuşama olmadığı için ne yapacağımı bilemedim.Kabuk tutmuş durumdaydı.Hiç işlem yapmadan tekrar diktim ama içim rahat etmedi.
Bilen arkadaşlardan bir zararı olur mu öğranmek istedim.
gürkan63
04-10-2010, 15:50
Maalesef kayıp vermeye başladım,havalar birden serinleyince bakın ne oldu.Gerçi bir tanesi bu hale geldi,diğerleri şimdilik iyi.Bu gün bazıları na su verip istirahatlarına çekilmesini sağlıyacağım.Yoksa susuzmu kaldı acaba:confused:ellediğimde yumuşaklık var sanki içi boş gibi.
gürkan63
04-10-2010, 16:05
Bunlarda 6 gün önce dikildiler,suyu haktettiler sanırım.İlk sulamamız olacak.Umarım tutarlar.
arkadaşlar 3 ay kadar önce buradaki yönlendirmelerinizi okuyarak elimdeki kaktüsleri kendi kendine köklenmesi için bekleteyim dedim.1 ay kadar poşetin içinde kaldılar.ışık almayınca 2 tanesi sararmış.fakat hala canlılar:)
ben ne yapayım şimdi,saksıya alayım mı artık onları?bu arada hala en ufak bir köklenme belirtisi yok
PlentyPlant
07-10-2010, 12:48
Sayın Nesne. Kaktüsleri dikmeden önce biraz bekletmek gerekebiliyor ama poşetin içinde değil. Poşetin içinde oluşacak nem bile çürütmeye yeter. Çok sıcak veya soğuk olmayan, doğrudan güneş almayan, havadar bir yerde bekletirseniz daha iyi sonuç alırsınız.
gürkan63
07-10-2010, 23:23
Evet arkadaşlar daha öğreneceğimiz çok şey var sanırım.Fatih kardeşimle beraber yapmış olduğumuz çelikleme işleminden sonra her şey iyi giderken bu hale geldiler.Neden acaba diğeri iyi iken bu soldu ? Dikimden 1 hafta sonra ilk sularını verdim,1.5-2 saat kadar güneş gördürdüm(konum itibarı ile) ama kurban vermemiz gerekiyordu her halde.:(
gürkan63
07-10-2010, 23:26
Bu arada sayın nesne iyi dayanmışlar yinede.Siz bir an önce onları sayın PlentyPlant ın dediği gibi işlemden geçirin,umarım kurtarırsınız.
arkadaşlar bakamıyacagımı bilmeme ragmen yazın 2 kaktüs aldım
sizlerin kaktüsleri actıkca icim ğidiyordu dayanamadım her seferinde ölüyorlar ne yazıkki
kaktüsü geniş bir saksıya diktim o yüzden olabilirmi dip kısmında cürüme pörsüme var
Toprak olarak ne kullandınız.Nasıl bir sulama yaptınız ne sıklıkla.
Kaktüse sık su verildiğinde fazlası kökün çürümesine sebep oluyor, üstelik bol güneşe ihtiyaç duyar.
kaktüsümü ufak saksıdan cıkarıp büyük bir saksının dibine koydum yaklaşık 3 ay oldu şimdi yavruları vardı üzerinde onlarıda koparıp yanına yerleştirdim
evde duruyorlar pencere önünde ğüneşi görmüyor az ydınlık .
bir sürü hata yaptım sanırım
umutyolcusu
22-11-2010, 13:37
Uzun bir süre önce köklerinde gördüğüm değişik durum sebebiyle kesip bekletmekte olduğun kaktüsümün birinin alt kısmı tamamen çürümüş.Diğerinin de aşı kısmında kara lekeler belirmiş durumda.Şşimdi ben ne yapacağım.Şaşırdım kaldım.Acaba aşılı kaktüsün yeşil kısmından bulmak mümkün müdür?
Sayın umutyolcusu,
Evet alttaki stok görevi gören bitkiyi kolaylıkla temin edebilirsiniz. Hylocereus olduğunu tahmin ediyorum.
Bitkilerinizi topraktan çıkarmanız çok iyi olmuş. Kestiğiniz kısımdaki bitkinin özsuyu tamamen kurumadan tekrar toğrağa almamanız daha iyi olur. Stok olan alttaki bitki çok dayanıklı bir tür. Özellikle yüklediğiniz fotoğraftaki sağdaki bitkinin daha çabuk topralanacağını düşünüyorum. Umarım bu süreci kolaylıkla atlatır bitkileriniz.
umutyolcusu
10-01-2011, 12:54
Sayın selen,yulardaki kaktüslerim artık yok:(
İkisida çürüdü durdukları yerde.Sarı-kırmızı aşı sağlam gibiydi.Onu evdeki bir sütun kaktüse aşıladım.Tuttu ama gitgide kurudu.Bende kesip attım.Minik bir yavruyu aşı olarak koydum tekrar ama ümidim yok maalesef:(
O da anaçı gibi kuruyabilir,aşılı kaktüs almaya korkuyorum artık:(
Yazık olmuş sayın umutyolcusu ama bence bu sizi yıldırmasın. Fazla su sevmiyorlar malumunuz, bence tekrar denemekte fayda var:)
Sanırım kaktüsümde bir çürüme belirtisi var.Yaklaşık iki ay önce almıştım ve aldığım ilk birkaç hafta biraz fazla suladım galiba.Son bir aydır hiç su vermedim, ama yumuşama ve bastırınca içe göçme devam ediyor.Fotoğraf çok net olmayabilir kaktüsün iki yanında toplu iğne başı kadar iki de yavrusu var ve kökleri toprakla temas etmiyor. Ne yapmam gerektiği konusunda hiçbir fikrim yok.Bu kaktüsü kurtarma şansım olabilir mi sizce?
Ayşe Yıldız
18-01-2011, 09:59
Kökleri sanki iyi gibi. Köklerin bulunduğu toprağı iyice temizleyin ve çürüme belirtisi varmı gerçekten bir inceleyin. Bulunduğu yer sıcaksa eğer susuz kalmışda olabilir. Yani evin içinde sıcakta kalıyorsa bu yüzden suya ihtiyaç duymuşta olabilir. Önce köklerine bakın. Bunu en iyi siz anlayacaksınız. Sulamayı yaptığınızda su saksının kenarlarından akıp gitmiş bitkinin heryerine su nüfuz etmemiş olabilir. Bitkiyi inceledikten sonra biraz daha büyük saksıya dikmenizi tavsiye ediyorum.
Çürümüş gibi bir kök yapısı gözükmüyor.Ayrıyetten çürüseydi kökler kararmış olurdu.Sıcaktan etkilenmiş olabilir.
Sayın ayşe afyonlu ve sayın fatih yorumlarınız için teşekkürler. Kaktüsümdeki sorunun çürüme belirtisi gibi görünmediğine sevindim.Ayşe hanım dediğiniz gibi yapıp baharı beklemeden saksısını değiştirsem iyi olacak galiba.Çünkü toprağı çok sıkışık ve hiç hava almıyor.
daffodil_lament
25-01-2011, 14:21
Merhaba,
Resimdeki kaktüsüm şirkette masamda durdugu için gelen geçen sulamış ve bugun farkettim ki çürümeye başlamış. Kurtarmak için ne yapabilirim? Lütfen yardımcı olun. Üst kısmı ayırsam köklenir mi?
Teşekkürler
Merhaba...Forumunuza az önce üye oldum... yardıma ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim...
doğum günü hediyesi olarak kaktüs almış bir arkadaşım ve benim için değerli...Hani şu küçük saksıda satılanlardan...geldiğinde de sallanıyordu toprak oturmadı sanmıstım...bugün sulayım dedim elimden biraz fazla su döküldü sanırım.. baktıgımda toprakta olan kısmı çok yumuşamıştı... kücük bir kaktüs zaten...ama dik duramıyor o derece yumuşadı... ne yapmam lazım kurtarmak için çürümesini istemiyorum...
bu küçük kaktüsleri de dediğiniz gibi saksısından çıkarmak gerekir mi?
Yardımcı olursanız sevinirim... İyi günler...
Merhaba,
Resimdeki kaktüsüm şirkette masamda durdugu için gelen geçen sulamış ve bugun farkettim ki çürümeye başlamış. Kurtarmak için ne yapabilirim? Lütfen yardımcı olun. Üst kısmı ayırsam köklenir mi?
Teşekkürler
Sayındaffodil_lament,
Stok olarak belirttiğimiz alt kısımdaki renk değişimine bakılırsa bu bölüm kurtulmayacak gibi görünüyor.
Ancak aşı olan üst kısım tek olarakta köklenebilecek bir tür. İsterseniz çürüme üst kısmada geçmeden alt kısımı üst kısımdan ayırın ve üst kısmı bir süre toprağa ekmeden gölgede bekletin ve üç-beş gün sonra toprağa ekerek sulamaksızın gölge bir yerde 10 gün kadar tuttuktan sonra sulayın. Önümüzde bahar olduğu için köklenme ve gelişme daha kolay olabilir.
Keyifli Hobiler
08-02-2011, 17:40
2 ay evvel bu güzelliği alırken saksı içerisinde biraz sallanıyordu ama çok beğendiğim için aldım sonrasında, çiçek yetiştirmekten çok anlamadığım için bilinçsizce haftada 1 suladım
:( giderek kökünün daha çok sallandığını farkettim dün akşam günlerdir kurumayan toprağın bitkiyi çürüteceğini düşünüp çıkarıp bakayım dedim ve manzara ne yazık ki bu :( Kökünden tamamen kopmuş, şimdi buaradaki bilgileri okuyup birazcık kestim haliyle yapraklar birbirinden ayrıldı :((
Kurutmak ve köklendirmek için peçetede bekleticem ama kaç gün?
Birde yapraklar ayrıldığı için bütün olarak nasıl büyüyecekler her yaprağı tek tek mi dikmeli[IMG], sonrasında ne yapmalıyım hangi tür toprağa ve kaçgün sonra dikmeliyim lütfen yardım edin!
şimdi biz bu çiçeği kesip atsak bilmiyorum, yeniden yaşama ihtimali varmı ama, tv önündeydi radyasyon emmekte faydalı muhabbetine almıştım, bu hale gelincede üzüldük eşimle, düzelme ihtimali varmı? :(
Hatice Tarhan
11-02-2011, 18:17
Anaç olan yani alttaki bölümün alt kısmını yumuşak yerini kesip bir iki gün bekletip dikmenizi öneririm.
Anaç olan yani alttaki bölümün alt kısmını yumuşak yerini kesip bir iki gün bekletip dikmenizi öneririm.
şimdi, yeşil ve çürümüş yerimi kurutmamı söylediniz? yoksa üstteki turuncu yerimi? gerçi anaç diyorsunuz, gövdeden bahsetmiyorsunuz sanırım değilmi :(
neyzen06
10-06-2011, 20:31
Herkese selam ve saygılar.
Yaklaşık 45-50 cm uzunluğundaki kaktüsümün uç kısmında sararma meydana geldi. Saksısını incelediğimde çürüme başladığını gördüm. Çürüyen kısmı keserek gazete üzerinde iki gündür dinlenmeye bıraktım kestiğim yerin suyu çekilmeye başladı. İnşaallah kurtarırım.Önerisi olan varsa sevinirim....
MKurtoglu
11-07-2011, 13:04
2 ay evvel bu güzelliği alırken saksı içerisinde biraz sallanıyordu ama çok beğendiğim için aldım sonrasında, çiçek yetiştirmekten çok anlamadığım için bilinçsizce haftada 1 suladım
:( giderek kökünün daha çok sallandığını farkettim dün akşam günlerdir kurumayan toprağın bitkiyi çürüteceğini düşünüp çıkarıp bakayım dedim ve manzara ne yazık ki bu :( Kökünden tamamen kopmuş, şimdi buaradaki bilgileri okuyup birazcık kestim haliyle yapraklar birbirinden ayrıldı :((
Kurutmak ve köklendirmek için peçetede bekleticem ama kaç gün?
Birde yapraklar ayrıldığı için bütün olarak nasıl büyüyecekler her yaprağı tek tek mi dikmeli[IMG], sonrasında ne yapmalıyım hangi tür toprağa ve kaçgün sonra dikmeliyim lütfen yardım edin!
Keyifli Hobiler, bitkinizin yapraklarını dip kısmından tek tek keserek, ayrı ayrı toprak doldurulmuş saksılara yatay posizyonda yüzeysel daldırma yapın. 3-4 gün sonra spreyleme yöntemi ile ilk suyunu verin. Haftada bir sulamaya devam edin. Yaklaşık 2-3 ay sonra yaprağın dip kısmından minik yaprakların çıktığını göreceksiniz. 8-10 ay sonra yetişkin bitkileriniz olacaktır. Tek gereksiminiz sabır.
MKurtoglu
11-07-2011, 13:17
Herkese selam ve saygılar.
Yaklaşık 45-50 cm uzunluğundaki kaktüsümün uç kısmında sararma meydana geldi. Saksısını incelediğimde çürüme başladığını gördüm. Çürüyen kısmı keserek gazete üzerinde iki gündür dinlenmeye bıraktım kestiğim yerin suyu çekilmeye başladı. İnşaallah kurtarırım.Önerisi olan varsa sevinirim....
Neyzen 06, bitkinizin boyu oldukça uzun ve hem alt bölgeden hemde üst bölgede sıkıntı mevcut. Genellikle bitkileri sık periyodlar ile tek tek gidişatlarını kontrol etmek gerekir. İnsan kayıp yaşadığında umutsuzluğa kapılıyor. Sıkıntılı bir durumu olumlu yöne çevirmekte, deneyimlerinizi arttırıyor. Cesur olup, tüm paylaşılan bilgileri gözden geçirerek bir strateji oluşturuyorsunuz. Bu olumlu da olabilir, olumsuzda. Fakat sonuçta bir deneyim elde edeceksiniz.
Vereceğim yanıt için, deneyimin yanında ön sezgimide kullanmam gerektiğidir. Bitkiyi üç ayrı parçaya bölmek için, streliz edilmiş keskin bıcak kullanarak kesin. Üst bölgeye ait parça köklendirilme işleminden sonra, gidişattan emin olduktan sonra üst kısmı keserek, ya başka bir kaktüsü üzerine aşılayın ya da bu kesilen bölümden yeni bireylerin filizlenmesini bekleyin. Orta ve alt bölümlerin hem köklenme hemde üst bölgelerinde yeni bireylerin oluşması için mücadele verilecektir. Bu bitkiyi bu boyda tek gövde olarak yaşatmak yerine, deneyim kazanmak için kullanın. Kolay gelsin.
239402
Kaktüsümün bir kısmında beyazlaşıp büzülme söz konusu. Ne yapacağımı bilmiyorum.Çürümek bu mu onu da anlamadım.Yardımcı olursanız çok sevinirim arkadaşlar.Görüntü net değilse başka da çekebilirim.
Kaktus34
28-09-2011, 09:07
Benim de kaktüsümde yaralar çıktı. Ancak ben bir şey sormak istiyorum. Fotoğrafını çektim aşağıda gövdenin etrafında çıkan küçük dallanmalar yeni kaktüsler mi? Yeni kaktüsler ise bunları nasıl başka saksıya alabilirim?
http://i51.tinypic.com/amrreb.jpg
*** arkadasalr yenı uye oldum bende bır kaktus sever oldum su 3-5 aydır ama sorunum var 1 ay once aldıgım aşılı kaktusun -şu altı ustu farklı ıkı cesıtlı olanlardan - saksınını kırdım baktımkı kok kısmı curumus onu kesıp bekletecekmıyım 5-10 gun sonramı dıkecegım yorumlardan bunu cıkardım ama bazıları koklenmesını bekleyın dıyor ne yapmalıyım kararsız kaldım yardım edın ıyıce curumeden krtarmalıyım
merhabalar,ben daha dün bir kaktüs aldım aldığımda gayet canlıydı bır defa suladım.fakat bugün bır yanında soyulma ve sıyahlaşma gordum küflenmiş gibi duruyor hafif ne yapmalı neden böyle oldu bilgilendirirseniz sevinirim
254244
Sayın paophi,
Çürüyen kısmının biraz üstünden keserek 7-10 gün beklettikten sonra toprağa dikin ve 3-5 gün sonra su verin. Aşılı kaktüslerin bu gibi çürümelerle ömrü kısadır. Şayet üst kısımda çürüme görürseniz aynı uygulama ile üst kısmını kurtarabilirsiniz.
*** arkadasalr yenı uye oldum bende bır kaktus sever oldum su 3-5 aydır ama sorunum var 1 ay once aldıgım aşılı kaktusun -şu altı ustu farklı ıkı cesıtlı olanlardan - saksınını kırdım baktımkı kok kısmı curumus onu kesıp bekletecekmıyım 5-10 gun sonramı dıkecegım yorumlardan bunu cıkardım ama bazıları koklenmesını bekleyın dıyor ne yapmalıyım kararsız kaldım yardım edın ıyıce curumeden krtarmalıyım
keşke biri de bana ayrdımcı olsa :(
Ya benim kaktüsümde 1 tane beyazlık vardı şimdi 2 tane oldu :/ ne yapmalıyım?? foto üstte :/
Sevgi Durul
14-11-2011, 00:25
Ya benim kaktüsümde 1 tane beyazlık vardı şimdi 2 tane oldu :/ ne yapmalıyım?? foto üstte :/
Daha net bir fotoğraf yükler misiniz? Bir de buraya (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) uğramalısınız. :)
Sevgi Durul
20-11-2011, 17:19
Fotoğraflardan pek anlaşılmıyor ama beyazlıklar unlu bit olabilir. Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10740.htm) sayfaları ve fotoğrafları inceleyin, sizin kaktüsünüzdeki beyazlıklara benzeyip benzemediğine karar verin.:) Teşhis konduktan sonra tedavi kolay.:)
Fotoğraflardan pek anlaşılmıyor ama beyazlıklar unlu bit olabilir. Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10740.htm) sayfaları ve fotoğrafları inceleyin, sizin kaktüsünüzdeki beyazlıklara benzeyip benzemediğine karar verin.:) Teşhis konduktan sonra tedavi kolay.:)
Benzemiyor. Size nasıl olduğunu anlatayım.Su damlatırken o bir beyazlığın yanındaki yeşilde hafif yamulma gördüm.Dokundum sanki içi boş gibiydi içine doğru hafif çöktü.Fazla sert dokunmaktan korktum sonra. Bir kaç gün geçti sonra baktığımda böyle beyaz ve büzüşmüştü. Teşhise aklım yetmedi benim.Yardımcı olursanız tedavisi için gerekirse dakika da bir gider ne yapılması gerekiyorsa yaparım sorun olmaz benim için :(
Sayın cemre, aldığınız kaktüsün üstündeki çiçek yapma ve sanırım altıda metal telden. Kaktüse batırılarak çiçekli havası verilmiş. Telin kaktüse batırıldığı yerden içten içe çürümüş olabilir. Bu gibi üstlerinde yapma çiçekler bulunan kaktüsleri almayınız. Hem sevginizi hemde kaktüsün ölümüne neden oluyorlar. Bizler çiçekçilerde bulunan bu gibi bitkilerin çiçeklerini çiçekçilere çaktırmadan çıkarıp atıyoruz. En azından kaktüsün ölmemesi için.
Tek çare çürüyen yerin biraz altında kesip atmak. Orada da çürüme devam ediyorsa biraz daha altından kesmek. En azından kaktüsün kök kısmını kurtarabilirsiniz. Kesilen yerden baharde filizlenme ve yeni yavrular olma ihtimali çok yüksek.
merhabalar,ben daha dün bir kaktüs aldım aldığımda gayet canlıydı bır defa suladım.fakat bugün bır yanında soyulma ve sıyahlaşma gordum küflenmiş gibi duruyor hafif ne yapmalı neden böyle oldu bilgilendirirseniz sevinirim
254244
Talha Ateş
21-11-2011, 17:49
Kaktüsünüzü kuru bir yerde bekletip tekrar köklenmesini sağlayabilirsiniz.Toprağa dikmeyin ve sabırla köklenmesini bekleyin,2-3 hafta içinde köklerin uçlarını göreceksiniz ve 1.5-2 ay içinde tekrar toprağa diktiğinizde eski sağlığına kavuşacaktır.2 ay topraksız durur mu diyorsanız emin olun 1 sene bile durabilir.Gövde bu bekleme esnasında bir miktar su kaybıyla büzüşüp küçülebilir ama hiç önemli değil kökleriyle bu suyu 2 günde tekrar kazanacaktır.
Yıllar önce çok sevdiğim kaktüsümü çok sulayıp öldürmüştüm.:( Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda yeniden kurtarabilirmişim.:(
:)sah, Gördüğüm kadarıyla kaktüsünüz maalesef ölmüş. İçi boşaldıysa kurtarmak mümkün değil. Size gelmezden uzun bir süre susuz kaldığı için içi boşalmış. Yalnız arka kısmında gördüğüm yeşil kısmı içi dolu olan yere kadar kesin. 3-5 gün kadar kesilen yara yerlerinin kurumasını bekleyin, sonra toprağa dikin. 1 hafta sonra bol su verin, kendi haline bırakın. Toprağı kuruduktan sonra tekrar bol su verin. Tutunabilirse ne ala tutunamaz ise yapacak birşey yok.
Kolay gelsin.
Benzemiyor. Size nasıl olduğunu anlatayım.Su damlatırken o bir beyazlığın yanındaki yeşilde hafif yamulma gördüm.Dokundum sanki içi boş gibiydi içine doğru hafif çöktü.Fazla sert dokunmaktan korktum sonra. Bir kaç gün geçti sonra baktığımda böyle beyaz ve büzüşmüştü. Teşhise aklım yetmedi benim.Yardımcı olursanız tedavisi için gerekirse dakika da bir gider ne yapılması gerekiyorsa yaparım sorun olmaz benim için :(
:)sah, Gördüğüm kadarıyla kaktüsünüz maalesef ölmüş. İçi boşaldıysa kurtarmak mümkün değil. Size gelmezden uzun bir süre susuz kaldığı için içi boşalmış. Yalnız arka kısmında gördüğüm yeşil kısmı içi dolu olan yere kadar kesin. 3-5 gün kadar kesilen yara yerlerinin kurumasını bekleyin, sonra toprağa dikin. 1 hafta sonra bol su verin, kendi haline bırakın. Toprağı kuruduktan sonra tekrar bol su verin. Tutunabilirse ne ala tutunamaz ise yapacak birşey yok.
Kolay gelsin.
Yine de içime bi umut doldu.Benimle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ediyorum. :)
Kaktüs çürümesi durumunda yapılası gerekenleri anlatan bir video.
Save yours Cactus plant with yours hand.mpg - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=4sHX4ueaU-s&feature=share&noredirect=1)
Kestikten sonra sürdüğü beyaz toz ne acaba?
Manolya_
21-02-2012, 09:53
Kestikten sonra sürdüğü beyaz toz ne acaba?
Googleden çevirisine baktım, ''kireç tozu'' olarak çevirdi
Evet kireç tozu. Ancak bilen arkadaşlar tam emin olmadıklarını söylediler. Fungusit etkili başka bir toz olabilir mi bilinmez.:)
serkan.41
16-03-2012, 23:11
2-3hafta kadar kuru ve nemsiz bir yerde bekletin kök vermeye başlayacaktır sonra yeniden bol kumlu bir toprağa ekin umrım yaşatırsınız yeniden
Benim de kaktüsümde yaralar çıktı. Ancak ben bir şey sormak istiyorum. Fotoğrafını çektim aşağıda gövdenin etrafında çıkan küçük dallanmalar yeni kaktüsler mi? Yeni kaktüsler ise bunları nasıl başka saksıya alabilirim?
http://i51.tinypic.com/amrreb.jpg
sayın kaktüs34 kaktüsünüz küçük yavrular vermiş ne güzel:p keskin ve dezenfekte edilmiş bir bıçakla kökten keserek alırsanız kökleriyle beraber başka bir saksıya ekebilirsiniz merak etmeyin kaktüsler dayanıklı bitkilerdir sizinkide maaşallah gayet sağlıklı korkmadan yapabilirsiniz kolay gelsin iyi akşamlar:p
Bu çürümesi durmuş ancak kök kısmı tamamen yokolmuş bir kaktüs.
Tecrubeli arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var.
279553
279554
:(
kaktüs_35
06-04-2012, 13:44
çilek yöntemi ile yaptığım kaktüslerde sorun oluştu bir kaç gün içerisinde gelişti bir de sisiz bakmanızı istedim yardımlarınız için simdden çok teşekkürler.
bu gün gidip bir kaç türk daha kaktüş aldım ve birde dere kumu çilekleme yöntemi yaparken kestiğim kaktüsleri 2-3 gün beklettikten sonra ektim bir iki hafta sulama yapmadım ondan sonra az mikrarda su verdim çünkü devamlı güneş gören yerdeler.Çilek yöntemi ile ilgili tam bilgimyok okuyup anladığım kadar anca.Köklenme ne zaman olur ve yapmam gerekenlerle ilgili bir kaç bilgi alabilirmiyim.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=144560879006112&set=a.139375679524632.25444.100003566010644&type=3&theater
gürkan63
08-04-2012, 16:21
İyi günler Sayın Doğa severler.Malum havaların ısınmasıyla birlikte gelişmelr başladı başlamasına da,zaiyatlarda olmuyor değil.Bundan 1 hafta 10 gün öncesinde aldığım.aşı olsa gerek kaktüsüm su vermediğim halde çürüdü.2.side kurtulmayı bekliyor.Bir operasyon şart.Resimde işaretli olan yerden kesip gölgede dinlenmeye bırakmayı düşünüyorum.Umarım kurtarabilirim.
gürkan63
08-04-2012, 16:25
Bu parçayıda kopardım tepesinden ve kökünü attım.Dinlenmeye yattı.:)
gürkan63
08-04-2012, 16:31
Çürüğü daha altta olmak kaydıyla işaretli yerden kesmeyi düşünüyorum,önerilerinizi bekliyorum. Saygılarımla
Aşı ile kaktüs üretimi bölümüne baktınız mı? Orada size yardımcı olabilecek bilgiler var.
http://www.agaclar.net/forum/138197-post56.htm
http://www.agaclar.net/forum/494764-post182.htm
Arkadaşımız kendi sayfalarında çürümeyle ilgili yaşadıklarını paylaşmış.
http://www.agaclar.net/forum/952695-post153.htm
Charlaux
28-04-2012, 22:15
Arkadaşlar,çürüdüğünü sandığımız bitkileri atmayalım !
2007 yılında olması lazım kendime Kuzey Kıbrıs'tan bir kaktüs getirmiştim;aşılı üstünden çiçek çıkan.O zamana kadar Türkiye'de görmediğim bu bitkiyi alabilmek için tur rehberini kapana kıstırmış ve bütün grubu zorla bu fidanlıkta indirmiştim :p Kaktüsümü gördüğüm anda aşık olmuştum ve herşey bu seneye kadar iyi gidiyordu.2011 yazında aileme katılan yeni bitkiler beni oyalarken odanın bir kenarında diğer ağaçlar tarafından gizlenmiş olarak bulduğum kaktüsüm her ne kadar güneşe baksa da bir gariplik vardı.Saksı resmen sallanıyordu ve çiçek kısmı bembeyaz olmuştu ve üstünde kahverengi lekeler belirmişti.Bunun üzerine saksısına toprak eklettim yine sallandı ben de son çare daha geniş bir saksıya dikip dışarı koydum ve bugün üst kısmının tekrar pembeleşmeye başladığını gördüm.Ben neredeyse umudumu kesiyordum siz de bu gibi durumlarda kesmeyin diye yazdım:rolleyes:
http://www.agaclar.net/forum/974020-post472.htm
http://www.agaclar.net/forum/974587-post473.htm
BlueDark
18-06-2012, 13:28
http://c1206.hizliresim.com/y/b/7r389.jpg
http://c1206.hizliresim.com/y/b/7r37u.jpg
Bu nedir gelişmesinde bir problem yok ama sanki kurumuş biber gibi dokununca çok hassas oldugu anlaşılıyor.
Saksıya şişeyi ters çevirme yöntemi uygulayıp bırakmıştım.. Sanırım su bir anda boşalmış ve bir haftada bu hale gelmiş..
322525
Bitkinin kökünü topraktan çıkarmaya çalıştım ama çıkmadı.. Kökler halen güçlü..
En aşağıdan kestim..
Kesik kısımda erime var..Sanırım gövdeden çürümeye başlamış.. Bir kaç parçaya bölüp baksam mı bilmiyorum.. Kıyamadım da..
322524
Merhaba ^^ Bu aralar kaktüslerimle başım dertte.İlk iki resimdeki kaktüsler bir süredir benimle beraberler,bakımları hakkında bir bilgim olmadığı için pek büyüyüp gelişemediler.Çok uzun zaman olmadı üzerilerinde yapma çiçeklerin gelişimlerini engellediğini okudum ve hemen söktüm,kökleri de tamamen kurumuş olduğu için kesip bıraktım,umarım bu aşamaya kadar doğru ilerlemişimdir. ^^
Diğer iki resimdeki kaktüslerim ise yeni sayılırlar,saksılarını değiştirme aşamasında karşılaştım bu görüntülerle,neler yapılabileceği konusunda yardımcı olursanız sevinirim. ^^
Köklendirme aşamasında bir kaktüsüm küflenip çürüdüğü için biraz korkak yaklaşıyorum.^^ Şimdiden teşekkür ederim. =)
Herkeze merhaba ,
Bauhaus'dan 5 cm saksılarda kaktüs aldım.Yaz döneminde oldugumuz için saksını degiştirmedim. Lakin söyle bir sıkıntımız var hani yazın biraz güneşte dursun gelişsin dedim ama bu seferde güneş yanıgı oluyor. Yaklaşık iki saat güneşte kaldı kaktüsümün tepesinde yanıklar oluştu.
Sizce ne yapmalıyım .
Saksını degişikligine gideyim ? Yoksa bu yaz gölgede tutmaya devam mı edeyim ?
Kaktüsgiller
11-09-2012, 12:10
Merhabalar,
İlkbaharın başlarında kaktüsler almaya ve ilgilenmeye başladım. Birisi ikiz gibiydiler aynı boydalar birbirilerine yapışık gibi duruyorlardı. Yazı yurtdışında geçirdiğimden dolayı kaktüsleri yanıma alamadım. Bitkilerle ilgilenmeyi seven yakın bir tanıdığım onlara baktı kaktüsler yaz boyunca büyüdüler, geliştiler hatta bu tanıdığım onları ayırıp ayrı ayrı saksılara koymuş. Zaten o halde küçük bir saksıda duramazlardı. Taşıma sonucu herhangi bir hasarla karşılaşmadım fakat birisi toprakta sağlam durmuyorlardı bende onları tek tek çıkarıp ilgilenirken bir tanesinin toprakta olan kısmı tamamen kuruyup çürüdüğünü farkettim. Büyük ihtimal nemli topraktan kaynaklanıyordu. Kaktüslere müdahale konusunda fazla bilgi sahibi değilim. Şimdi tam olarak ne yapmam gerekiyor?
Merhabalar,
İlkbaharın başlarında kaktüsler almaya ve ilgilenmeye başladım. Birisi ikiz gibiydiler aynı boydalar birbirilerine yapışık gibi duruyorlardı. Yazı yurtdışında geçirdiğimden dolayı kaktüsleri yanıma alamadım. Bitkilerle ilgilenmeyi seven yakın bir tanıdığım onlara baktı kaktüsler yaz boyunca büyüdüler, geliştiler hatta bu tanıdığım onları ayırıp ayrı ayrı saksılara koymuş. Zaten o halde küçük bir saksıda duramazlardı. Taşıma sonucu herhangi bir hasarla karşılaşmadım fakat birisi toprakta sağlam durmuyorlardı bende onları tek tek çıkarıp ilgilenirken bir tanesinin toprakta olan kısmı tamamen kuruyup çürüdüğünü farkettim. Büyük ihtimal nemli topraktan kaynaklanıyordu. Kaktüslere müdahale konusunda fazla bilgi sahibi değilim. Şimdi tam olarak ne yapmam gerekiyor?
Bende çok tecrübeli degilim dilimin döndügünce yazmaya çalışayım.
Dip bölümünde çürüme varsa hafiften parmagınızla bastırın çürüme ne durumda hala sert bir yapı varsa hemen sulamayı kesin , kaktüsleriniz direk güneş ışına alışkınsa bol güneşte kurumaya bırakın , yok benim kaktüslerim güneş pek görmedi şimdiye kadar diyosanız gölge bir yerde dinlendirmeye alın hatta kaktüsünüz topragı ile birlikte saksıdan çıkıyorsa çıkartın aydınlık ama gölge bir yerde topragını kurumaya bırakın , çok fazla çürüme varsa acilen kaktüsün saplam olan yerinden keskin ve hijyenik bir kesici aletle kesin gölge bir yerde kurumaya bırakın , uzunca bir süre beklesin hiçbir şey olmaz kök salmasını bekleyin kök salınca yeni saksına dikin ( kaktüs topragı kullanın ) 10 gün sonra sulayın .
Biraz uzun oldu ama idare edin ... :p
Kaktüsgiller
12-09-2012, 23:23
Öncelikle cevabınız için teşekkürler... Cevabın gelmesi biraz uzun sürdü o yüzden ben müdahaleyi dün yaptım. Çürüme ilerlemişti yani yumuşak kuru ve içeri çöküyordu bende sağlam yerinden temiz bir bıçakla kestim ve topraksız bir yerde kurumaya bıraktım. Az önce baktım, kestiğim bölgede kuruma var ama biraz da çürümeye başlamış gibi. birde kökü böyle bir ortamda mı salıcak yoksa kök salması için toprağa ya da kumlu bir ortama koymam mı lazım?
Öncelikle cevabınız için teşekkürler... Cevabın gelmesi biraz uzun sürdü o yüzden ben müdahaleyi dün yaptım. Çürüme ilerlemişti yani yumuşak kuru ve içeri çöküyordu bende sağlam yerinden temiz bir bıçakla kestim ve topraksız bir yerde kurumaya bıraktım. Az önce baktım, kestiğim bölgede kuruma var ama biraz da çürümeye başlamış gibi. birde kökü böyle bir ortamda mı salıcak yoksa kök salması için toprağa ya da kumlu bir ortama koymam mı lazım?
Yine size ben cevap verdim .Benim soruma cevap veren bile çıkmadı . :) Toprağa koymayın bence bekletin dışarda birşey olmaz kök salınca dikersiniz .
Kaktüsgiller
13-09-2012, 10:30
Herkeze merhaba ,
Bauhaus'dan 5 cm saksılarda kaktüs aldım.Yaz döneminde oldugumuz için saksını degiştirmedim. Lakin söyle bir sıkıntımız var hani yazın biraz güneşte dursun gelişsin dedim ama bu seferde güneş yanıgı oluyor. Yaklaşık iki saat güneşte kaldı kaktüsümün tepesinde yanıklar oluştu.
Sizce ne yapmalıyım .
Saksını degişikligine gideyim ? Yoksa bu yaz gölgede tutmaya devam mı edeyim ?
Yanık olduğundan emin misiniz? Çünkü öyle kaktüslerde genellikle yapay çiçek yapıştırırlar ve onu çıkarmaya çalışırken kaktüsün dikenleri zarar görmüşse öyle görünebilir. Ama değilse belki de kaktüsünüz güneşe alışık değildir yavaş yavaş alıştırın bence. Benimkiler evin öyle bir bölgesindeler ki güneş oraya direk olarak sadece 30-50 dakika vuruyor ve ben herhangi bir yanığa rastlamadım.
Saksı değişikliği ise bildiğim kadarıyla yazın başlarında ( ya da başlamadan hemen önce) yapılması gerekiyordu artık kaktüsler için yaz bitmek üzere...
Merhaba arkadaşlar.
Yaklaşık olarak 10 yıldır büyüttüğümüz kaktüs bir süre önce sararmaya başladı. Şu anda büyük olanlardan birisi tamamen kurumuş/çürümüş (?) vaziyette. Sorunun ne olduğunu anlayamıyorum. :( Fotoğrafı aşağıda iletiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
merhabalar ben yeni üye oldum kaktüs beslemeyede yenı basladım sayılır. ogün saksısını ve topragını degıstırdım toprak torfluydu asagıdan su cıkana kadarda suladım hanı toprak yenı oldugu ıcın su alsın dıye suanda cürümüs gıbı koklerı sulu gıbı cok yumusak o gun bırtanesını atmak zorunda kaldım ıcınden su cıktı cıvık gıbı bırseydı. dıger ıkısıde aynı durumda suanda ne yapmam gerekır.
Sayın seln hoşgeldiniz foruma. Forumdaki kaktüs başlıklarını inceleme fırsatınız olursa kaktüs ve diğer bitkilerle ilgili faydalı bilgiler edilebilirsiniz.
Öncelikle kaktüsünüzü kaybettiğiniz için üzülmeyin. Her kayıp bir tecrübe oluyor bizlere.
Sulama hatasından kaybetmişsiniz kaktüsünüzü. Önce toprak üzerinden gidelim; toprak eğer sırf torfsa veya torf ağırlıklıysa alttan su çıkana kadar sulamak yanlış olur. Torf suyu çok tutan bir malzeme. Kaktüsler torfu az, kumlu, geçirgen topraklarda yetişir.
Diğer bir nokta da kaktüsler bu mevsimde sulanmazlar çünkü şuanda dinlenme dönemleri. Baharla havalar ısınmaya başlayınca az miktarda sulanmalı ve yavaş yavaş su miktarı arttırılmalı.
Şuanda yapmanız gereken ise; eğer kaktüsün üst kısmı sağlıklıysa çürümenin bittiği yerin daha üstünden bitkiyi kesin. Bırakın kesik yeri tamamen kurusun. Bu mevsimde birkaç gün alacaktır kuruma. Bu sürede kaktüs başlıklarında sıklıkla bahsedilen uygun toprak karışımlarını inceleyip kendinize kaktüs toprağı hazırlayabilir ya da hazır kaktüs topraklarını kullanabilirsiniz. Ben şahsen hazır kaktüs toprağından memnun değilim. Toprak hazır olunca ve kesik yer kuruyunca tekrar kaktüsünüzü dikebilirsiniz. Ama seyrek ve az su vermek kaydıyla:)
Bu arada bize kendinizi tanıtmanızı rica ediyorum.
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm
Bir de forum kuralları gereği noktalama işaretlerini kullanmanızı rica ediyorum. Bu sayede mesajınız daha anlaşılır olacaktır.
Yine size ben cevap verdim .Benim soruma cevap veren bile çıkmadı . :)
Forumda genellikle bilgisi dahilinde olan arkadaşlar sorulara cevap vermeye özen gösterirler.
Sizin sorunuza bitkiyi görmeden cevap vermek zor. 2 saat güneş'te kalan bir kaktüs üstünde su damlaları yoksa yanmaz. Kaktüsünüzün türü ne? Fotoğrafı var mı? Bunları bize sitem etmek yerine yazın da cevap verebilen çıksın :D
teşekkür ederim selenn. anlattıklarınızı uygulamaya başlıyacagım. umarım diğer ikisinide kaybetmem.
Yaklaşık bir ay önce yagmurlarla ıslanmış cıvcık cıvık tabirimizle kaktüs aldım kıyamadım bırakmaya cok hoşuma gitmişti ;)
Topragı tamamen torftu yumşamalar alt bölgede azda olsa kendini belli ediyordu.
Eve geldik acilen söküldü topraktan arındırıldı kurutuldu ve kum bahce topragı karışımına ekildi ( ben genelde kaktüs topragı diye satılandan alıyorum icerikte bilgim pek yok ama memnunum )
Dışarda bakılmış bir kaktüsü sıcak ortama sokmakta yalnış bence soguk sıcak bitkiyi cürütüyor ısıtılmayan bir odada bakmak en iyisi .
şimdi gelişimi gayet iyi sulama cok dikkat etmemiz gereken nokta .
EreNurten
24-01-2013, 22:10
kaktüsümüzün gövdesinde sararma ve yumuşama oluştu ve kış aylarında sulanmaması gerektiğini bilmiyorduk ve biz su verdik ondan olmus olabilir mi bide tülün kaktüse zararı olur mu sararmanın ve yumuşamanın geçmesi için ne yapmamız gerekiyor?
364121
364122
364123
364124
Sayın EreNurten, öncelikle foruma hoşgeldiniz. Her ne kadar ilk mesajınız kaktüsünüzün çürümesi sebebiyle de olsa dilerim çiçeklenmiş bitkilerinizle devam edersiniz.
Çürüme aşırı sulamadan sebep oluyor. Bunda önemli bir etken de toprağın süzek olmaması olabilir. Geçirgen toprak ister kaktüsler.
Tülün kaktüsün çürümesinde herhangi bir etkisi olmaz ama saksı içinde gibi gözüküyor fotoğraflardan. Toprak üstünün az da olsa hava almasını olumsuz etkileyebilir, bunun sonucu toprak hava ile temas etmezse bitkinin kök boğazı sürekli nemli ortamda kalır ve yumuşama, çürüme başlar.
Kaktüs Bakımı ile ilgili forumda ayrıntılı başlıklar mevcut. Linkini verdiğim başlıkları inceleyebilrisiniz.
Kaktüs Bakım, Üretim - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/)
http://www.agaclar.net/forum/kaktus/5427.htm
Son olarak eklemek istediğim de kaktüsün üst tarafındaki renkli olan kısmı çürük alt kısımdan ayırıp tekrar başka bir kaktüse aşılarsanız bu kaktüsü kurtarmış olursunuz. Bilgiler ve tecrübeler bu (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/2536.htm) başlıkta mevcut.
EreNurten
25-01-2013, 14:24
bilgiler için teşekkür ederim
peki aşılama için bahar ve yaz ayı olması gerekiyor biz şimdi aşılasak bir sorun olur mu aşılama tutar mı?
Sevgili EreNurten, normalde bahara kadar beklemenizi tavsiye ederdim ama anaç kısım oldukça kötü durumda olduğundan aşının üst kısmındaki kaktüse de çürüme etki edecektir. Beklemeden aşılayın bence.
Sorunuz benimde kaktüs bakımı için birkaç küçük ipucu edinmemi sağladı. Burada ki herkesin böyle bilgili olması beni biraz utandırıyor doğrusu... Farklı bir dilden konuşuluyormuş gibi... =)
Merhaba. Bu siteye yeni üye oldum ve paylaşımları çok etkileyici buldum. ;) Lakin çözemediğim bir sorunum var. Yakın bir zamanda bir kaktüs aldım. Ancak üzerinde kahverengi ve kuru görünümlü bölgeler var. Kaktüs bakımıyla ilgili çok fazla bir bilgim yok bu yüzden endişeleniyorum. Bu bir çürüme belirtisi mi? Yardım edebilirseniz çok ama çok mutlu olurum. :)
http://imageshack.us/a/img841/5451/1000537y.jpg
http://imageshack.us/a/img59/9225/1000538j.jpg
http://imageshack.us/a/img163/2141/1000541v.jpg
kaktüsüm olmadı bugüne dek ama sanki çürüyor gibi.. suyu sevmezler biliyorum ama toprağı aşırı kuru mu ne?
Son sulamamdan sadece 2 gün geçti. =) Toprağı değiştirmeyi düşünüyordum...
Toprağı sanki sade torftan ibaretmis gibi gözüküyor. altında tabak var ama seramiğin altında delik vardır umarım. Toprak torf ise değiştirin normal toprağı bir miktar kumla karıstırararak ona dikerseniz daha sıhhatli olacaktır düşüncesindeyim. Ayrıca tam gelişme yerinde duran o uğur böceği yapışık ise onu da ordan çıkartın.
...nokta
10-04-2013, 17:01
Merhaba arkadaşlar bugün kaktüsümün toprağını değiştirirken farkettim de gövdesi yumuşamış gibi ama kökleri var bir kaç fotoğrafını da ekliyorum hatta, bu neden olmuş olabilir ve bundan sonraki zamanlarda neler yapmam lazım? Kışın hiç su vermemiştim şimdi su vermeye başladım bundan dolayı mı oldu bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
388192 388193
Gülbahçe
26-05-2013, 23:07
Merhaba, herkese iyi geceler diliyorum. Ben bu konuda oldukça bilgisiz biri olarak kaktüs yetiştirmeye çalışıyorum. Geçtiğimiz sene tatile gittiğimde emanet ettiğim çiçeklerden bazıları gibi kaktüslerimden ikisi çürümüştü. Onun dışında gayet iyi gidiyordu. Şu an 7 tane minik kaktüsüm var.
Dün bir tanesinin alttan çürüdüğünü fark ettim ve çok üzüldüm :( Kurtarabilmek için ne yapabilirim acaba? Yardımcı olursanız çok sevinirim, sevgilerle..
(Son bir şey kaktüsümün cinsini de bilmiyorum ne yazık ki)
Sevgili gülbahçe, kaktüsünüzdeki yumuşama alttan üst kısma doğru ilerlemiş gibi gözüküyor.
Kaktüsünüzü topraktan çıkarıp birkaç gün tamamen kuru bir ortamda muhafaza edin, yumuşama ileri boyutta ise yumuşama olmayan gövde kısmından kesmeniz gerekir. Kesi yeri tamamen kuruduktan sonra tekrar saksılayabilirsiniz. Ama hemen sulamayın. Bu sayede gövdedeki hasarsız kısım tekrar köklenecektir. Fakat içten çürüme ilerlemişse yapacak pek birşey kalmıyor. Umarım kurtarırsınız kaktüsünüzü.
Gülbahçe
28-05-2013, 19:43
Çok teşekkürler sevgili selenn, inşallah kurtarırım. Sanırım fazla suladım :( Deneyeceğim tavsiyelerini, sonuçları bildiririm ;)
ya benim kaktüsümde bi garip oldu çürüyor mu bilmiyorum. dış yüzeyinde herhangi bi mantar ya da çürüme belirtisi görünmüyor. dikenlerinin rengi soldu kuru kuru bi görüntüye büründüler gövdeside buruşuk ve yumuşak bi yapıda suyunu mu az veriyorum(haftada 2 kez suluyorum ya da toprağı çok kuruysa daha sık olabiliyor)
Haftada iki kez su vermek kaktüsler için uygun değil. Çok sık su veriyorsunuz. Toprak tamamen kurumalı. Bu noktada toprak yüzeyi çabuk kururken kök kısmındaki toprak hala nemlidir. Bu sizi yanıltmasın. Toprağa parmağınızı batırarak kontrol edin, sulamadan evvel alt kısmın da tamamen kurumuş olması gerekir.
Haftada iki kez su vermek kaktüsler için uygun değil. Çok sık su veriyorsunuz. Toprak tamamen kurumalı. Bu noktada toprak yüzeyi çabuk kururken kök kısmındaki toprak hala nemlidir. Bu sizi yanıltmasın. Toprağa parmağınızı batırarak kontrol edin, sulamadan evvel alt kısmın da tamamen kurumuş olması gerekir.
haziran ayındayız İzmirde yaşıyorum ve gün itibariyle sıcaklık 36 dereceyi buldu ve bu bitkinin hergün güneş altında olduğunu düşünürsek fazla gelmiyor bana. görsellerini ekliyorum
418968
418969
418970
418971
Merhabalar
Ben aranıza yeni katıldım.Kaktüsleri çok seviyorum.Formda paylaşılan bilgiler fotograflar kaktuslere olan düşkünlüğümü arttırdı.Fakat bir sorunum var 2 kaktüsümde yumuşama var.Ne yapmalıyım.Bu mevsimde toprak değiştirmelimiyim.Yardımlarınızı bekliyorum.
Arkadaslar merhaba, yaklasik 1 yıldır ekte gondermeye calistigim kaktuse bakıyorum. acikcasi nasil bakacagimi hic bilmiyordum, daha cok o kendine bakti bile diyebilirim. arada bir su verdim, cok sık vermemeye ozen gosterdim, birkac haftada bir veriyordum. simdiye kdr saglikli bir sekilde yasadi, bugun sabah ne yazikki bitmis bir halde buldum sevgili kaktusumu. nasil bu hale geldi gercekten anlamadim. birkac gunun icinde olmus. yariklar acilmis ustunde, beyaz beyaz biseler gozukuyo aralarda, porsmus ustelik, bazı yerlerden bir sıvı cikmis. cok uzuldum gercekten, dimdik sapasaglamdi. hic umudu yok mudur, tekrar yasatmanin yolu var midir?
423272
423273
423274
f1delphi
12-07-2013, 20:46
Merhabalar,
Minik bir kaktüsüm var. Bir ara hastalandı, yaprakları sarktı, kendisinden umudu kestim, temizliçi karanlık iç odalardan birisine kaldırmış, aylarca unutuldu, bugün fark ettim, kendi kendine iyileşmiş, genel formuna uymayan dal/yaprak uzatmış, ilginç bir hale gelmiş, paylaşmak istedim.
Şekli şemali nasıl toparlanır, bunu nasıl düzeltebilirim?
Saygılarımla.
Faruk
f1delphi
12-07-2013, 20:51
Özür dilerim, resimler bir önceki mesaja eklenmemiş, küçültüp yükledim. Şimdiki görünümü bu şekilde.
kopshtar
01-08-2013, 09:32
Özür dilerim, resimler bir önceki mesaja eklenmemiş, küçültüp yükledim. Şimdiki görünümü bu şekilde.
Sn f1delphi;
Katüsünüz aşırı sulamadan dolayı çürümeye başlamış. Uzun süre yeterli ışık alamadığından da bu şekilde uzama göstermiş ve formu bozulmuş. Ben olsaydım eski şeklini kazanamayacağından bozuk formlu kısımları ayırırdım. Yavaş yavaş da güneşe alıştırmanız gerekecek. Aksi taktirde güneş yanıkları oluşabilir.
Kusura bakmayın ama uzun süre canlı olan bu bitkileri ihmal etmeyi de doğru bulmadığımı belirtmek isterim.
Merhaba son zamanlar kaktüslere çok ilgi duymaya başladım . Her dışarı çıkmamda kaktüs alıyordum ilk aldığım kaktüslerden biri olan Dikenli saksısını temizlerken elimden kaydı ve yere düştü hemen kaktüsü mü yerden aldım ama aldığımda kaktüsüm ün yarısı kopmuştu hemen diğer yarısını kopan parçanın üstüne koydum ve yapışması umuduyla güneşin önüne koydum ama bir kaç gün sonra kaktüsüm ün kopan parçasının arasının çürümeye başladığını fark ettim :( günden güne çürüyor ne yapmam lazım yardım ederseniz sevinirim bu arada yeni üye olduğum için kaktüsüm ün nasıl resmini koyacağımı bilmiyorum . :(
altintasna
04-11-2013, 22:43
Merhaba son zamanlar kaktüslere çok ilgi duymaya başladım . Her dışarı çıkmamda kaktüs alıyordum ilk aldığım kaktüslerden biri olan Dikenli saksısını temizlerken elimden kaydı ve yere düştü hemen kaktüsü mü yerden aldım ama aldığımda kaktüsüm ün yarısı kopmuştu hemen diğer yarısını kopan parçanın üstüne koydum ve yapışması umuduyla güneşin önüne koydum ama bir kaç gün sonra kaktüsüm ün kopan parçasının arasının çürümeye başladığını fark ettim :( günden güne çürüyor ne yapmam lazım yardım ederseniz sevinirim bu arada yeni üye olduğum için kaktüsüm ün nasıl resmini koyacağımı bilmiyorum . :(
Kopan parçanın içten içe çürüdüğünü söylüyorsunuz.
A) Köklü yani ana parçayı yarası iyileşip kabuk bağlayıncaya kadar direkt güneş ışığında bırakmayın ve de sulama zamanı geldiyse bile sulamayın.
B) Kopan parçanın çürüyen kısmını keserek atın. Çürüyen kısımdan biraz daha fazlasını kesmeniz iyi olur. Farketmediğiniz bir çürüklük olabilir; çürüyen yerden biraz fazlasını kesin.
C) Kopan parçanın elinizde kalan sağlam kısmını kuru ve direk güneş ışığı almayan bir yerde bekletin. Bundan maksat kesik yarasının kabuk bağlamasını sağlamak.
D) Yarası kurumuş bu parçayı yeni bir saksıya ve toprağa dikin. Bir hafta- on gün kadar sulamayın. Bir hafta- on gün sonra çok hafifçe sadece dibi ıslanacak şekilde sulayın.
SONUÇ: Artık iki kaktüsünüz var. =)
1) Kopan parça neden çürüdü ki? Büyük ihtimalle kaynasın diye yapıştırdığınız için çürümüştür. Yoksa bi kenara koysanız yarası kapanırdı ve çürümezdi.
2) Saksıda olan köklü kısıma çürümenin sirayet etmediğinden emin miyiz? Çürüme o tarafa da geçmemiştir inşallah. Bi kontrol edin isterseniz.
Çok teşekkür ederim altintasna bey yardımcı olduğunuz için :rolleyes: umarım kaktüsü mü kurtara bilirim .
452526
Biliyorum biraz bulanık çıktı =( ama diğerlerini yüklemedi .
altintasna
07-11-2013, 22:32
Sayın Snow,
Anladığım kadarıyla yayılan bir çürüme yok. Yaralanan yerler kurumuş ve kabuk bağlamış. (Tabi bulanık fotoğrafta öyle görünüyor. Daha net yükleyemez misiniz? Fotoğrafları telefonla mı çekiyorsunuz? Biraz daha uzaktan çekmeyi dener misiniz?)
a) Kaktüsünüzü o kısımdan koparın.
b) Saksıda kalan kısımı muhafaza edin. İlerde yavru verebilir.
c) Ayırdığınız parçanın kopan yerinde oluşan yaranın iyileşip kabuk bağlamasını bekleyin.
d) Kabuk bağladıktan sonra onu yeni bir saksıya dikin. Sakın sulamayın.
e) Diktikten 10 belki 15 gün sonra çok hafif sulayın.
f) Ve kış bitip havalar ısınmaya başlayıncaya kadar iki parçayı da sulamayın.
g) Sabırlı olun. Sulamayın, dokunmayın, çekiştirmeyin vs.
h) Onları bahara kadar unutun. Tabi aydınlık bir yerde. Işık alsınlar. Dolaylı gün ışığı yeterli olur.
ı) Buz gibi bir yerde de durmasınlar. Tutup soba veya kalorifer yanan bir yerde de muhafaza etmeyin. (Nerede muhafaza edeceğinizi öğrenebilir miyim? Balkon, salon, pencere önü vs. )
i) Lütfen şu silikonlu çiçeği de sökün. =)
Değinmediğim veya anlatamadığım bir nokta varsa sorun lütfen.
Bu konuda burada benden çok daha fazlasını bilen üyeler var. Zaten onların yazdıklarından aklımda kalanları yazdım ben de buraya. Onlarında fikirlerini belirtmeleri sizin için de benim için de çok daha iyi olacaktır. Hem yanlışlarımı düzeltirler, hem sizi yanlış yapmanızı engellerler. =)
Kaktüsleriniz onları ilk aldığınızda bulundukları toprakta mı yaşıyor hala? Kaktüsleriniz için toprak hazırlıyor musunuz?
Sayın Snow,
Anladığım kadarıyla yayılan bir çürüme yok. Yaralanan yerler kurumuş ve kabuk bağlamış. (Tabi bulanık fotoğrafta öyle görünüyor. Daha net yükleyemez misiniz? Fotoğrafları telefonla mı çekiyorsunuz? Biraz daha uzaktan çekmeyi dener misiniz?)
a) Kaktüsünüzü o kısımdan koparın.
b) Saksıda kalan kısımı muhafaza edin. İlerde yavru verebilir.
c) Ayırdığınız parçanın kopan yerinde oluşan yaranın iyileşip kabuk bağlamasını bekleyin.
d) Kabuk bağladıktan sonra onu yeni bir saksıya dikin. Sakın sulamayın.
e) Diktikten 10 belki 15 gün sonra çok hafif sulayın.
f) Ve kış bitip havalar ısınmaya başlayıncaya kadar iki parçayı da sulamayın.
g) Sabırlı olun. Sulamayın, dokunmayın, çekiştirmeyin vs.
h) Onları bahara kadar unutun. Tabi aydınlık bir yerde. Işık alsınlar. Dolaylı gün ışığı yeterli olur.
ı) Buz gibi bir yerde de durmasınlar. Tutup soba veya kalorifer yanan bir yerde de muhafaza etmeyin. (Nerede muhafaza edeceğinizi öğrenebilir miyim? Balkon, salon, pencere önü vs. )
i) Lütfen şu silikonlu çiçeği de sökün. =)
Değinmediğim veya anlatamadığım bir nokta varsa sorun lütfen.
Bu konuda burada benden çok daha fazlasını bilen üyeler var. Zaten onların yazdıklarından aklımda kalanları yazdım ben de buraya. Onlarında fikirlerini belirtmeleri sizin için de benim için de çok daha iyi olacaktır. Hem yanlışlarımı düzeltirler, hem sizi yanlış yapmanızı engellerler. =)
Kaktüsleriniz onları ilk aldığınızda bulundukları toprakta mı yaşıyor hala? Kaktüsleriniz için toprak hazırlıyor musunuz?
Kaktüsler ime nasıl toprak hazırlayacağı mı bilmediğim için hazır toprak alıyorum ama kaktüsler için değil maalesef normal toprak alıyorum nasıl toprak hazırlamalıyım.Aslında fotoğraf makinesiyle çekiyorum ama düzgün çıkan resimleri yüklemedi onun için bu resmi koymak zorunda kaldım yardım ettiğiniz için çok teşekkür ederim :)
pembe baslikli
29-12-2013, 15:25
hediye geldi bu kaktüs bana sulamadım hiç sonra dkkatimi kararması çekti topragından cıkarıp baktıgımda bu manzarayla karşılaştım..
dümdüz kestim çürük yerlerini ve bekletiyorum suanda fakat çürük kısmına bakarsanız sivri bi çekilde kesilmiş ve bi parça kök vardı acaba o sekilde mi kesmeliyim.
Arkadaslar merhaba, yaklasik 1 yıldır ekte gondermeye calistigim kaktuse bakıyorum. acikcasi nasil bakacagimi hic bilmiyordum, daha cok o kendine bakti bile diyebilirim. arada bir su verdim, cok sık vermemeye ozen gosterdim, birkac haftada bir veriyordum. simdiye kdr saglikli bir sekilde yasadi, bugun sabah ne yazikki bitmis bir halde buldum sevgili kaktusumu. nasil bu hale geldi gercekten anlamadim. birkac gunun icinde olmus. yariklar acilmis ustunde, beyaz beyaz biseler gozukuyo aralarda, porsmus ustelik, bazı yerlerden bir sıvı cikmis. cok uzuldum gercekten, dimdik sapasaglamdi. hic umudu yok mudur, tekrar yasatmanin yolu var midir?
423272
423273
423274
Bu kış çok kaktüsümü kaybettim resimlerdeki sıkıntı benim kaktüslerimdede var .Tahminimce mantar yüzünden ve elimden birşey gelmiyor içten içe kendini yiyiyor.
Ne yapmam gerekiyor tavsiyeleriniz nelerdir ?
Öncelikle herkese merhaba, ben aranıza yeni katıldım. Ben şehir dışı yolculuğunda kaktüs aldım ve yolun sonunda kaktüse bir baktım kök kısmına yakın yeri çürümüş ve kendi üzerinde de kahverengileşme var. Ben de internette kısa bir araştırmadan sonra kaktüsün çürüyen alt kısmını kestim fakat üstteki kahverengi kısmı kesmedim. O kısmı da kesmek gerekli mi? Bu kaktüs kurtarılabilir mi? Kurtarılabilirse ne kadar sürede tekrar toprağa ekmek gereklidir? Bir de bu kaktüsün cinsi nedir? Kaktüs hakkında pek bir bilgim yok ama hevesliyim ve yardım eden herkese de teşekkür ederim :)
http://i.hizliresim.com/wvb866.jpg
rainbowcolor
04-02-2014, 12:02
Aşılı bir kaktüs. Alt kısım anaç üst aşılanmış kaktüs. Aşıyı ayırıp köklendirmek daha kolay olacaktır. Çünkü anacın köklenmemesine karşı aşıyı da riske atma durumu oluşuyor.Bu benim görüşüm.
Aşılı bir kaktüs. Alt kısım anaç üst aşılanmış kaktüs. Aşıyı ayırıp köklendirmek daha kolay olacaktır. Çünkü anacın köklenmemesine karşı aşıyı da riske atma durumu oluşuyor.Bu benim görüşüm.
Teşekkür ederim, o yeşil gövdenin üstündeki yeri tamamen ayırdım. Şimdi öyle bir kenarda duruyor o üst kısım. Şu anda neye dikkat etmeliyim, ne kadar sürede kök çıkar ve ne kadar kök çıktığında tekrar gömmeliyim? Kaktüsler güneş ışığı görmeli, normal öteki kaktüsümü güneşe koymalı mıyım?
rainbowcolor
06-02-2014, 09:43
Aynı işlemi eylül ayında yapmıştım. On gün kuru bir yerde beklettim sonra 1 ay su vermeden kuru olarak saksıya yerleştirdim. Sallanmaması için paket lastiği ile sabitlemiştim. Şuan sağlıklı bir sıkıntısı yok. Köklenecek kaktüs güneş görmesin çünkü su çekeceği kök yapısı yok kurumasına neden olabilir.
Yanıt için çok teşekkür ederim ve kaktüsünüz çok güzel görünüyor :) Bir kaktüsüm daha var sağlıklı şu anda, peki onu güneşe koymalı mıyım yoksa güneş görmese daha mı iyi olur? Ve de kaktüslerimin saksılarındaki topraklar normal toprak galiba, en iyi olacak toprak türü,alınması gereken vitamin ve mineraller, ne kadar sürede toprak değişmeliyim? Kusura bakmayın çok soru soruyorum ama cidden daha bu konuda hiçbir bilgim yok ve de amacım,arzum çok büyük. Amacım bu iki kaktüsü bu nesilden öteki nesle taşımak, yani ben şu an 17 yaşımdayım ama ben ölüyorken bile onlar yaşamalı ve torunlarıma kalmalı :)
rainbowcolor
06-02-2014, 14:51
Toprak olarak %40 torf, %5 yanmış hayvan gübresi,%10 ince dere kumu, %5 cüruf kalorifer dairesinden çıkan yanmış kömür toz ve ufak parçalı ve % 40 bahçe topağı karışımı yapıyorum. Hazır kaktüs toprakları mevcut denemedim. Sıvı besinler mevcut bahar ve yazın uygulanan. Kuş gübresinin hızlı büyütme ve yavru sayısını arttırdığını duydum.
Sabah güneşi alan bir yerde duruyor kaktüslerim. Isıtma yok diğer odalardan kaçan ısı ile hafif ılık bir oda.
Antalya' da yaşıyorsunuz galiba. Kaktüs seralarını ziyaret edin bol çeşit mevcut.
... %5 cüruf kalorifer dairesinden çıkan yanmış kömür toz ve ufak parçalı...
Sayın rainbowcolor; Yaptığınız karışım içine cüruf katmamanızı öneririm. Odun külü faydalı ancak kömür külü olması durumunda zararlı olarak biliyorum. Benim verdiğim bir saksıya muhtemelen bir şey döküldü veya katıldı verdiğim iki çiçek de ölmüş durumda. Ben köklendirdiğim çiçeği diktim alt kısım çürümüş. Aşkın gözyaşları çiçeğini köklü olarak alarak diktim o da birkaç gün içinden kök kısmı çürümüş durumda. Saksıdaki toprağı tamamen boşaltıp yıkayıp yeni toprak koyacağım. Bazı bitkiler çok çabuk etkileniyor. Bazıları önce çok güzel gelişip sonra ölebiliyorlar. Bence cüruf eklemeseniz çok daha iyi olur.
Bilgiler için çok teşekkür ederim, bitkiler için olan dükkanlardan sanırım bulabilirim o malzemeleri. Bir de merak ettiğim başka bir şey daha var, bu kaktüsler kaç yıl yaşar ortalama? Yani ben öteki nesile bırakayım istiyorum da bu çok hayalperest bir fikir mi? Ve de başarmak çok zor bir şey mi?
yeşilkolik
20-02-2014, 23:19
Arkadaşlar Opuntia zebrinam hasta ne yapmalıyım lütfen yardım edin :( https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/t1/1800204_783384165023718_2145209019_n.jpg
Öncelikle topraktan çıkarmadan, temiz falçata veya küçük meyve bıçağı ile bu kusurlu bölgeye girin. Mantar gibi duruyor. Bu bölge yüzeyselde olabilir. Orayı biraz temizleyin. Derinlere gitmiyorsa temizledikten sonra tarçın serpin, sulama yaparken su değmemesine özen gösterin. Bir müddet sonra yara kendini tamir edecektir.
Eğer yarayı deştikçe derinlere, iletim borularına ve dibine doğru devam ediyorsa, saksıdan sökün bitkiyi, köklerini iyice yıkayıp, kontrol edin. Problem buralara da ulaşmışşsa kaktüsü hasarsız yerine kadar kesmekten başka çare yok. Kesip, yarayı kurutup tekrardan dikin.
sumeyra47
23-02-2014, 23:11
Çelik olarak ektiğim kaktüsüm çürümeye başladı. Artık köklenmez bu durumdayken. :(:(
Öncelikle merhaba.
Amatör bir kaktüs besleyicisiyim. 60'a yakın kaktüsüm var. Her 2 haftada 2-3 kaktüsümü kaybediyorum.
kaktüslerimi torbalarda satılan kaküts topraklarıyla destekliyorum topraklarını değiştiriyorum. ilk başlarda çok vitamin vererek suladım. ve sulama bilinci olmadan suladım ama sonradan düzene soktum burda yazılanları okuyarak. büyük markette satılan kaktüslerden aldım ve internette serada üretilen kaktüslerden satın aldım. çok ilgilendim onlarla uzunca bir süre.
şimdi tam kaktüslerin coşma mevsimine girerken en sağlam dediğim kaktüslerim yeni yeni yumuşamaya başladı. kaktüslerimi 15 günde bir suluyorum. 1 ay sonra yarısı sanırım bu yumuşamayla toptan ölecek.
çok endişeliyim. gözüm gibi baktım onlara. acaba nerde hata yaptım ve kaktüslerimi nasıl kurtarabilirim. lütfen yardımcı olurmusunuz. çok emek verdim onlara :/
Sn.Burakhm, öncelikle geçmiş olsun.
Biz kaktüslerimizi yeni yeni sulamaya başladık, kış dinlenmeleri yeni bitiyor. Eğer kış boyunca 15 günde bir sulamaya devam ettiyseniz kaktüsleriniz epey hırpalanmıştır :(
Şimdi hızlı şekilde onları topraklarından çıkarıp bir süre kurumaya bırakmanızı öneriyorum naçisane ve eğer köklerde de çürüme mevcut ise yumuşayan yerlerini, sağlam gövdeye kadar kesmeniz gerekebilir.
Bu konuyla ilgili http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/5050.htm ve http://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/12958.htm başlıklarını inceleyiniz eminim yardımı olacaktır, saygılar...
Hazir kaktus topraklari cok fazla torf iceriyor. Siz kis boyunca 15 gunde bir suladiysaniz cok su tutmustur bu toprak karisimi. Bunun icine uygun oranlarda dere kumu cakili, lav tasi kirigi karistirirsaniz karisim daha suzek olur su tutmaz. Ben daha yeni cok az miktarlarda su verdim kaktuslerime.
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim. şimdide unlu bit gördüm yavrularını toparlamış onları korur haldeydi. sanırım bi hayli sorunum var.
bu böcekler için kullandığınız ilaç varmı ? varsa tavsiye edermisiniz banada ?
ayrıca dere kumu çakılı, lav taşı kırığı toprağının tam ölçülü kıvamını ve nerden temin edeceğim hiç bilmiyorum.
İstanbul'dasınız mısır çarşısında akvaryumcularda derekumu bulabilirsiniz ya da biraz daha iri olarak çakıllar da oluyor. Genel olarak akvaryumcuda bulunan her türlü doğal, boyasız irili ufaklı kum ve çakıllardan kullanabilirsiniz. Uygun fiyatlı bulduğunuz şeylerden temin edin. Diğer lav taşı kırıklarını da akvaryumculardan lav taşı, bitki satan yerlerden de pomza taşı olarak isterseniz verirler.
Belli bir ölçü bilemiyorum ama ben kendimden acemice bir örnek vereyim. 5 litrelik kaktüs toprağı için 1 kilo lav taşı kırığı aldım. Elimde akvaryum malzemesi olarak kırmızı bitki kumu ve kuvars kumu vardı onlar da toplam 1kg kadar geliyorlardı herhalde. Dere kumu eklemedim. Bir miktar dere kumu ekleyip bir kilo daha lav taşım olsaydı çok daha güzel olacaktı bence. Yani bence ek malzemeleri ne kadar artırsak kar. Çünkü torf sevmiyorlar.
Unlu bit için de arap sabunlu bir tarif var sitede ev yapımı ilaçlar bölümünde.
Çelik olarak ektiğim kaktüsüm çürümeye başladı. Artık köklenmez bu durumdayken. :(:(
bende 2 kaktusumu kaybettım neden oluyor acaba cok su verıyorum
arkadaşlar bu siyah beneklerin çaresi yokmu ilk aldıgımda 3 hafta önce minicik bir taneydi şimdi çok arttı ne yapmalıyım fikir verin lütfen ilk kez kaktus aldım
http://i.hizliresim.com/A2N6Bz.jpg (http://hizliresim.com/A2N6Bz) http://i.hizliresim.com/yd1oB9.jpg (http://hizliresim.com/yd1oB9)
arkadaşlar bu siyah beneklerin çaresi yokmu ilk aldıgımda 3 hafta önce minicik bir taneydi şimdi çok arttı ne yapmalıyım fikir verin lütfen ilk kez kaktus aldım
http://i.hizliresim.com/A2N6Bz.jpg (http://hizliresim.com/A2N6Bz) http://i.hizliresim.com/yd1oB9.jpg (http://hizliresim.com/yd1oB9)
kimsenin fikri yokmuuu :(
çiçeksever67
13-07-2014, 07:56
sizin bilginize güvenerek bir şey sormak istiyorum. Echinopsis subdenudata cinsi kaktüsüm yumuşama yapmış ve elimle dokunduğumda sanki bir taraftaki kökleri kopmuş gibi topraktan ayrılıyor. Lütfen ne yapmam gerektiğini söyler misiniz?
elimde çok güzel ve farklı bir kaktüs var elimden geldiği kadar ilgilenmeye çalıştım 1 yıldır bir sorun yoktu ama yanlışlıkla 2 kez üst üste su verdikten sonra 1 haftadır bazı dalları yumuşamaya ve dik duramamaya başladı kökleri de çürümüş gibi kopmak üzere gibi görünüyor. Çiçekçi yapacak bir şey yok gibi şeyler söyledi ama eminim kurtarmanın bir yolu vardır. Fotoğrafları ekliyorum ne yapabiliriz?
fotoğraflar:
http://s29.postimg.org/le2rgfgee/CAM00056.jpg
http://s29.postimg.org/g6hobyzt2/CAM00058.jpg
Güneşi seven bitkiler gölgede kaldıkları zaman ince ve uzun yapraklar çıkarıyorlar. Gövde de inceldiği için ağırlığı taşıyamıyorlar. Kaktüslerde bitki büyüyüp ağırlıkları artınca kopmaya başlıyorlar. Toprak kısmında sorun olduğu zaman dipten yumuşamasına rağmen üst taraf halen yaşıyor. Çürüme meydana gelirse sağlam yerden kesip bir iki gün kurumasını bekledikten sonra yeniden toprağa dikebilirsiniz. Fotoğraflardan çok çürüme gözükmüyor. Ancak tedbirli olmak istiyorsanız iki üç dal alıp onları yeniden köklendirebilirsiniz. Ana bitkiye bir şey olursa yavrular kısa zamanda büyüyecektir.
Merhabalar. Ben daha yeni uye oldum ve maalesef kotu bir haberle giriş yapacagım :( . Kaktusumun dikenleri guçsuzleşmiş ve beyazlamış gibi ve bazı yerlerde dikenler yok, dipleri de kahverengi. Alt kısım da buzuşmuş gibi biraz ama sert. Ve bazı beyazlıklar var ustunde. acaba bu bir hastalık mı yoksa sulama veya ışıktan kaynaklanan bir sorun mudur? Nasıl ççözebilirim? Teşekkurler şimdiden.
aydınercan
24-07-2014, 01:32
toprağınız çok nemli gözüküyor ve kaktüsünüzde kök çürüklüğü oluşmuş. topraktan çıkarın çürük yer gidinceye kadar aşağıdan yukarıya doğru kesin. sonra gölgede kestiğiniz yerin kuruması için bekletin iyice kurumalı sonra da nemli ama ıslak olmayan toprağa dikin. kaktüsler suyu sevmez.
Çok teşekkürler. Üstteki beyazlıkların mantar olduğunu düşünüyordum ama. Kuruyunca düzelir sanırım. Bu arada ben kaktüsümün türünü hala bilmiyorum
Kaktusu saksısından çıkardım. kökleri hala ilk aldıgımda durdugu kuçuk saksıdaki gibi kalmış. Ve nerden kesecegimi de bilmiyorum. Yani çuruk kökle saglıklıyı ayırt edemem ama bana saglıklı görundu sanki :confused: Kesmeli miyim? Kestikten sonra daha kuçuk bir saksıya mı alayım?
Bir şekilde bu kaktüs gelişmemiş onu anlatıyorsunuz size bir örnek vereyim benim kaktüsümdede böyle bir şey vardı köke yakın kısmı siyahtı ,kestim gölgede kuruttum ,içine çekildi korkmayın 3 gün sonra toprağa diktim bir kaç gün sonra tutmadı diye kaldırayım dedim inanılmaz çok kök salmış şimdi sulandıkça açıldı eski halinden çok daha güzel.
O saksının tabanında delik var mı?
Saksının tabanında delik var ama çıkarttıgımda gördum ki kökler saksının yarısı derinlige bile inmemiş. Daha kuçuk bir saksıya alacagım ama kesip kesmemek konusunda kararsızım. Nerden kesmek gerekiyor?
Bir yara gibi bir şey var onun üstünden yani yaralı kısmı atacaksınız ,küçük saksıda toprak daha çabuk kurur daha iyi .kestiğinizde biraz kötü hissediyorsunuz bende ilk kestiğimde böyle hissettim ama gelişim daha hızlı oluyor genelde siz bilirsiniz .kolay gelsin,basarılar:)
Ordan kesince geriye ne kalır ki :D:confused: Gövde kısmındaki yeri mi kastediyorsunuz kökun az yukarısını mı? Ve kestikten sonra ne yapacacagım açıkta mı bekleteyim direk topraga dikeyim mi?
Kökün az yukarısındakini :)son fotograftaki yarayı kastediyorum.kesin ve gölgede bir kağıdın üstünde bekletin bu sıcaklarda ben 3 gün beklettim kurulduğunda nemli toprağa dikin ıslak değil ama nemli.
Başarabilirsiniz :) kesin
Keskin bir bıçak olsun canı yanmasın :) temiz olsun hijyen önemli
İnsan bir haber verir başka konuyla birleştirmeden beş saattir arıyorum :D Keseyim o zaman ;) Bakalım nolucak
İlginiz için çok teşekkurler bu arada :rolleyes:
Birkaç gün önce kaktüsüm sadece üstünden çürümeye başladı bizde çürüyen yeri kestik.Sonra yeniden çürümeye başladı ve yeniden kestik. (en son dün akşam kesildi) Bu sabah yeniden çürümeye başladı ve artık boyu çok kısaldı onu kurtarmak için ne yapabilirim ? Lütfen yardım edin :(
Kaktüsün resimleri ;
Şimdiye kadar kendi kaktüslerimde gözlemlediğim kadarıyla çürümeleri genellikle fazla sulamadan kaynaklandı. Lakin tüm kaktüs türleri için de geçerli bir durum değil. Aynı zamanlarda aynı miktarda suladığım kaktüslerden biri coşarken, diğeri çürüyüp gitti. Her tür için su ihtiyaçlarını iyi öğrenmek gerekiyor.
Şimdi onu kurtarmak için ne yapabilirim lütfen yardım edin bir ilacı vs. var mı? Ve hemen hemen her gün ucundan kese kese artık çok az kaldı ne yapabilirim lütfen yardım edin
Arkadaşlar kaktüsüm üstten çürümeye başlamıştı bende çürük yayılmasın diye hemen hemen her gün çürük kısmını kestim şu anda boyu en fazla 2 cm olabilir.Ama hala küçük çürükler var,güneş görmüyordu güneş gören yere koydum sizlere sorularım şunlar;
1-Kaktüsümü hızlı büyütmek için ne yapabilirim bir ilacı var mıdır?
2-Kaktüsümü çürüklerden nasıl kurtarabilirim,ilacı var mıdır?
Lütfen acil yardım edin çünkü yarın akşamdan sonra evde olmayacağım.Şimdiden yorum yapanlara çok teşekkürler...
Herkese merhabalar,
Bir yapı marketten geçen hafta aldığım ve aldığımdan bu yana hiç sulamadığım (hatta tek taraflı güneş yanığına da neden olduğum :( ) kaktüsümün toprağının çok ıslak görünmesinden şüphelenerek saksısını kurcaladım. Maalesef kılcal köklerin çoğunun çürüdüğünü fark ettim. Oksijenli su ile kök temizliği sonrasında kaktüs toprağına dikerek hiç sulamadım. Fotoğraflarına bakıp da fikir paylaşabilecek olan var mı acaba?
Bu da yıllardır bende olan ama bitki cahilliğimden bir kenarda, torf içinde yaşayan (ama kesinlikle benim ilgimden önce daha sağlıklı olan :( ), geçenlerde güneş yanığı olduğunu düşündüğüm lekelenme yaşayan kaktüsüm. Onun da kalitesiz ortamını değiştireyim derken, özellikle güneş yanığı olan kısımlarda dikenlerini döktüğünü fark ettim. Yukarıdaki uygulamayı aynen ona da yaptım. Sizce yeterli midir? Önerebileceğiniz başkaca birşey var mı?
Bu da yıllardır bende olan ama bitki cahilliğimden bir kenarda, torf içinde yaşayan (ama kesinlikle benim ilgimden önce daha sağlıklı olan :( ), geçenlerde güneş yanığı olduğunu düşündüğüm lekelenme yaşayan kaktüsüm. Onun da kalitesiz ortamını değiştireyim derken, özellikle güneş yanığı olan kısımlarda dikenlerini döktüğünü fark ettim. Yukarıdaki uygulamayı aynen ona da yaptım. Sizce yeterli midir? Önerebileceğiniz başkaca birşey var mı?
Sağlıksız olan yerini kesin bence yeniden köklendirin artık ilgilenmeye karar vermişseniz o güneş yanığını hergüne görmeyin derim.kaktüsünüzün tam orta kısmı biraz incelmiş tam oradan kesin güneş yanığıda gitmiş olur hem.
Teşekkür ederim Sayın Ritulan. O zaman ben biraz da kaktüs köklendirme konusunu okuyayım :rolleyes:
Teşekkür ederim Sayın Ritulan. O zaman ben biraz da kaktüs köklendirme konusunu okuyayım :rolleyes:
Sayın Ritulanın dediği yerden temiz bir bıçakla kesin. Kestiğiniz yer kuruyana kadar 5-6 gün açıkta bekletin. Sonra uygun harç olan bir saksıya hafifçe dikin. Sasksının dış çeperinden kaktüse fazla gelmeden çepe çevre hafifçe sulayıp 2-3 hafta oylece bırakın. Bu zaman zarfında köklenecektir. Hafifçe kaldımaya çalıstığınızda sabitlenmişse köklenme başlamıştır.
Ben aldıgım çiçeklere yine bakamadım :( Bi tane de dun aldım o da soldu nerdeyse :( Bunu alalı nerdeyse bir hafta oluyor şimdi böyle oldu direk guneşe koymaktan belki? Duzelir mi? En iyisi bu işi bırakayım ben :(
çok sulanmış.. topraktan çıkarıp bir kaç gün kökler kuruyana kadar dışarıda beklerse belki düzelir bir süre sonra
Çok teşekkürler Sayın musk. Yalnız itiraf edeyim, kıyıp da bıçak vuramadım ben ona. Acaba böyle bıraksam, sağlıklı gelişmesi açısından herhangi bir sorun olur mu? İşin görsellik boyutu önem arz etmiyor benim için. Sağlıklı gelişmesi yeterli.
Çok teşekkürler Sayın musk. Yalnız itiraf edeyim, kıyıp da bıçak vuramadım ben ona. Acaba böyle bıraksam, sağlıklı gelişmesi açısından herhangi bir sorun olur mu? İşin görsellik boyutu önem arz etmiyor benim için. Sağlıklı gelişmesi yeterli.
Gelişir ancak bir ihtimal o yanık kısım gelişmeyeceği için ilerde üst kısım o tarafa doğru eğilecektir bu da nahoş bir görüntüye sebep olacaktır.
Peki o zaman. En iyisi biraz gözlemleyip, sonra karar vereyim. Çok teşekkür ederim cevabınız için.
Zor oldu ama yaptım. Peki şimdi saksıda kalan köklü kısım ne olacak? :o
Saksıda kalan kısım .bu soruyu beklemiyordum.ben olsam atarım ama başka bir şekilde değerlendiren varmı arkadaşlar?
Çalışmadığınız yerden sorduğum için kusura bakmayın Sayın Ritulan :D Şaka bir yana, bu aşamaya kadarki ilginiz için çok teşekkür ederim :)
Zor oldu ama yaptım. Peki şimdi saksıda kalan köklü kısım ne olacak? :o
Sadece damızlık olarak saklarsınız. İlerde yanlardan yavru yapar.
Bence değmez atın gitsin, ama siz bilirsiniz.
Teşekkür ederim Sayın Musk.
Çalışmadığınız yerden sorduğum için kusura bakmayın Sayın Ritulan :D Şaka bir yana, bu aşamaya kadarki ilginiz için çok teşekkür ederim :)
Iyi ki sormuşsunuz bende öğrenmiş oldum:p ayrıca rice ederim aylar önce bende sizin gibiydim ..sorarak öğreneceğiz :D
Öncelikle herkese merhaba, kış aylarında tahminime göre şubat ayında hediye bir kaktüs almıştım ve odama koydum aylarca odamda sağlıklı bir şekilde duruyordu hatta çiçek açmaya bile başlamıştı. Kaktüsü aldığım zaman herhangi bir toprak ve saksı değiştirme işlemi yapmadım ancak 1 aylık bir tatilden geldiğimde görüntü pek de iç açıcı değildi suyunu verip gitmeme rağmen kaktüsüm yumuşamıştı dün susuzluktan olduğunu düşünerek su verdim ve güneş alan bir yere koydum ama bu daha kötü olmasına sebep oldu ve kaktüsüm artık dik duramayacak hale geldi odam fazla güneş almadığı ve odamda 1 ay boyunca kapalı kaldığı için havasızlıktan olduğunu düşünüyorum ne yapmalıyım acaba?:(
Sayin Haven saksıdan çıkarıp koklerini kontrol etmenizi tavsiye ederim. Eger kok curumesi varsa birkaç gun kokleri acikta birakin ve curuk kokleri kesin. Ancak curume yukari dogru ilerlediyse kaktusunde curuk kismini kesip atin ustte kalan saglam kismi topragin uzerine koyun ve sulamayin o sekilde koklenip duzelicektir. Bu kaktusun farkli bir turunden bende de var cok arsiz :)
Sayin Maya saksidaki kaktusu atmadiginizi umut ederek yaziyorum. O kaktus ileride hic sanmadiginiz kadar cok yavru verecek ve gunes yaniginin kaktuse hic bir zarari yok. Ileride buraya resim eklerim tum kaktuslerimi kestim parcaladim her yanlarindan yavru verdiler ve vermeye devam ediyorlar.
Merhaba Sayın Akgül, hayır atmadım :) İnternette her yerinden yavru vermiş ve hızla büyütmüş bir kesik kaktüs fotoğrafı gördüm aynı gün ve atmayaya karar verdim ;) İlginiz ve tavsiyenize teşekkür ederim.
f1delphi
15-09-2014, 14:07
Sn f1delphi;
Katüsünüz aşırı sulamadan dolayı çürümeye başlamış. Uzun süre yeterli ışık alamadığından da bu şekilde uzama göstermiş ve formu bozulmuş. Ben olsaydım eski şeklini kazanamayacağından bozuk formlu kısımları ayırırdım. Yavaş yavaş da güneşe alıştırmanız gerekecek. Aksi taktirde güneş yanıkları oluşabilir.
Kusura bakmayın ama uzun süre canlı olan bu bitkileri ihmal etmeyi de doğru bulmadığımı belirtmek isterim.
Yanıtınız için teşekkür ederim. Bir hayli toparlandı. Bir ara son halinin resimerini de paylaşırım.
Saygılar.
Merhabalar.
Birbuçuk ay önce aldığımız kaktüsümüzün dibinde fotoğrafta işaretli yerde göründüğü gibi çürük vardı ve halihazırda çürük duruyor. Şu ana kadar bir defa çok çok az su döktüm. Bu durumu nasıl iyileştirebiliriz ?
http://i.hizliresim.com/gLGk9b.jpg
Sayın banzar çürüge elinizle dokunun eger islaksa ve çürük salatalik gibi kokuyorsa cerrahi mudahale sart demektir :)). Şimdi müdahalenin nasil olucagina geleyim. Keskin bir aletle kaktusleri ayirim ve curuk yeri kesip arda kalan buyubüyük parçayı kuru topraga dikin ve hic sulamayin. Köklü olan parcayida sulamayin malûm havalar sogudu artik. Birde telefondan yaziyorum yazim yanlislarim olabilir kusura bakmayin.
Sayın banzar çürüge elinizle dokunun eger islaksa ve çürük salatalik gibi kokuyorsa cerrahi mudahale sart demektir :)). Şimdi müdahalenin nasil olucagina geleyim. Keskin bir aletle kaktusleri ayirim ve curuk yeri kesip arda kalan buyubüyük parçayı kuru topraga dikin ve hic sulamayin. Köklü olan parcayida sulamayin malûm havalar sogudu artik. Birde telefondan yaziyorum yazim yanlislarim olabilir kusura bakmayin.
Sevgili Akgül,
Söylediğiniz üzere kaktüsümün çürük kısmını inceledim. Herhangi bir koku yok. Parmağım ve tırnağımla yokladım. Yumuşak olmasının aksine sert bir yapıda ve tırnağımla hafif olarak kazıdığımda odun gibi soyulmalar oldu.
Buna rağmen acaba herhangi bir müdahalede bulunmalı mıyım ? Bu kısım büyüme yapar diye çekiniyorum.
Eger yumusama yoksa herhangi bir müdahaleye gerek yok. Sulamayi kesin ve dinlenme doneminde sogukta tutun baharda saglikli gelisecektir.
scientistkurt
22-11-2014, 15:55
http://https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152636326112885&set=pcb.10152636326407885&type=1&theater
scientistkurt
22-11-2014, 16:13
merhabalar kaktüsümü alalı yaklaşık 3 ay kadar oldu. resimde görülen gövdedeki sararma aldığım zaman en dipte biraz kadar vardı. ama git gide gövdeye yayılıyor. gövdenin sararan kısmını kontrol ettiğimde kuru olmadığını gördüm iç kısmı hala sulu. tamamen kurumamış. sadece dış kabuğu sararmış görünüyor.
Merhabalar,
Yeni almış olduğum kaktüsümün saksıda sallandığını farkedip üzerine toprak eklemesi yaparken toprağının küflenmiş gibi olduğunu farkettim.
Bu durumda ne yapmalıyım? Kaktüsüm gayet sağlıklı görünüyor.
528386
528387
Merhabalar,
Yeni almış olduğum kaktüsümün saksıda sallandığını farkedip üzerine toprak eklemesi yaparken toprağının küflenmiş gibi olduğunu farkettim.
Bu durumda ne yapmalıyım? Kaktüsüm gayet sağlıklı görünüyor.
528386
528387
Merhaba pixies,sanırım o Küfe benzetmiş olduğunuz unlu bitin toprağa yerleşmiş hali.uzun süredir bitkiniz unlu bite maruz kalmış gibi görünüyor.foto çok ney değil umarım ben yanılmışımdır.bitkinizde bu şekilde unlu küçük oluşumlar var mı?
Merhaba pixies,sanırım o Küfe benzetmiş olduğunuz unlu bitin toprağa yerleşmiş hali.uzun süredir bitkiniz unlu bite maruz kalmış gibi görünüyor.foto çok ney değil umarım ben yanılmışımdır.bitkinizde bu şekilde unlu küçük oluşumlar var mı?
Merhaba Ritulan, öncelikle cevabın için teşekkür ederim. Bitkimin üzerinde hiç bu şekilde oluşumlar yok. Sadece toprak kısmında nokta nokta bu oluşumlar mevcut ekmeklerin küflenmesine çok benzettim ben bu durumu. Sizce sadece toprağı havalandırmam yeterli olur mu yoksa başka işlemler de uygulamalı mıyım?
Sayın pixies bende sayın ritulana katılıyorum. Unlu bit olabilir.Kaktüsleriniz arasında örümcek ağına benzer oluşumlar varsa kırmızı örümcek olabilir vs vs. Bence siz toprak yenilemesi yapın ve oksijenli su ile kökleri ilaçlayın böylece küflenmenin önüne geçmiş olursunuz.Ayrıca kaktusunuzun toprağına kum ve perlit gibi havalandirici maddeler koyarsaniz toprakta küflenme olmaz. Yine bu mevsimde sulamayı keserseniz topraktaki küflenmenin önüne geçmiş olursunuz. Iyi gunler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.