PDA

View Full Version : Kaktüs çürümesi, yumuşaması

Sayfalar : 1 2 [3]

Mesut Temiz
28-06-2020, 21:11
Merhaba benimde bir kaktusum var balkondayken curumeye baslayinca iceri aldim saksisini buyuttum ve baya boylandi simdi tekrar saksisini degistim ancak buzusmeye basladi sulamiyorum adapte suresimi var acaba ?
https://hizliresim.com/obpD0P

Kaktüsünüzü daha fazla güneş alacağı bir yere koyup bol bol sulamanızı öneririm... Üzerindeki beyazlıklar pamuklu bit olabilir mi? Yakından bir incelemeniz iyi olur...

asleeh
29-06-2020, 00:37
Ev ortaminda hicbir sekilde sulanmadi. Salonun ortasindaydi. Yani tam gunes isigi da alamadi. Giderken sulamistim sadece. 3 ay sonra ancak sulama imkanim oldu. Yumusaklik yok sadece kok kismindan yukariya dogru bir ton renk acilmis. Diger kaktuslerimi cok suladigim icin curuyerek kaybetmistim. Bu da sulanmadigi icin nasil rengi acildi onu anlayamadim. Dediginiz gibi saksini degistirerek gunesli bir ortama aldim. O beyazliklar pamuk tarzinda degilde sanki cizilmis asinmis gibi duruyor. umarim en kisa zamanda duzen alir. Cevabiniz icin cok tesekkurler

Mesut Temiz
29-06-2020, 10:59
Ev ortaminda hicbir sekilde sulanmadi. Salonun ortasindaydi. Yani tam gunes isigi da alamadi. Giderken sulamistim sadece. 3 ay sonra ancak sulama imkanim oldu. Yumusaklik yok sadece kok kismindan yukariya dogru bir ton renk acilmis. Diger kaktuslerimi cok suladigim icin curuyerek kaybetmistim. Bu da sulanmadigi icin nasil rengi acildi onu anlayamadim. Dediginiz gibi saksini degistirerek gunesli bir ortama aldim. O beyazliklar pamuk tarzinda degilde sanki cizilmis asinmis gibi duruyor. umarim en kisa zamanda duzen alir. Cevabiniz icin cok tesekkurler

Yumuşamadıysa çürüme sorunu yok demektir... Renk açılması önemli değil, muhtemelen güneş almamasıyla ilgilidir... Yalnız, yüzey yanıkları olmuşmaması için, ilk günler tüm gün boyunca yoğun güneş altında kalmazsa iyi olur... Süreyi yavaş yavaş arttırıp alışmasına imkan vermek gerekiyor...
Yazın kaktüsünüzü sulamaktan çekinmeyin... Saksının altında delikler varsa, fazla su tahliye oluyorsa, yazın çürüme olmaz... Sürekli su içinde kalırsa, toprak sürekli çamur halindeyse kök çürümeleri olabilir sadece... Kışın zaten azaltırsınız suyu.. Sanırım kısa sürede toparlayacaktır kaktüsünüz... Bol şans..

Dogu41
07-07-2020, 16:30
Kaktüsünüzü daha fazla güneş alacağı bir yere koyup bol bol sulamanızı öneririm... Üzerindeki beyazlıklar pamuklu bit olabilir mi? Yakından bir incelemeniz iyi olur...

Yok hocam ustune boya dokulmus :D balkona cikardim masallahi var buyudukce buyuyor budamaya cesarette edilmiyor ne yapacam bilmiyorum

uygarb
07-07-2020, 23:21
Benim kaktüsle ilgili bir sorum olacaktı ailem bana 2008 yılında küçük saksıda bir kaynanadili bir de adını bilmediğim bir kaktüs almışlardı ( resimlerini sonra yüklerim ) ve hala yaşıyor daha ne kadar yaşar acaba

Mesut Temiz
08-07-2020, 14:50
Benim kaktüsle ilgili bir sorum olacaktı ailem bana 2008 yılında küçük saksıda bir kaynanadili bir de adını bilmediğim bir kaktüs almışlardı ( resimlerini sonra yüklerim ) ve hala yaşıyor daha ne kadar yaşar acaba

Uygun koşulları sağlarsanız çok uzun zaman yaşarlar... Yaklaşık 40 yıldır duran kaynana topuzu (echinopsis oxygona) kaktüsüm var... Yine bir kaynana dili kaktüsüm (türü opuntia stricta idi) 20 yıl bende durduktan sonra çiçek yetiştiricisi bir tanıdığımız istemişti ona vermiştim onu... Yine şimdi fark ettim ki balkonda duran bir cylindropuntia subulata kaktüsüm en az 15-20 yıldır bende... İki kez tavana dayanınca oldukça alt bir seviyeden kesmiştim, yeni sürgünler vererek yine uzadı ve oldukça da sağlıklı görünüyor... Yani aslında epey uzun yaşıyorlar...

Gozde26
07-08-2020, 23:46
Merhaba leş kaktusum iyi gibi yeni dal cikariyor rengi canlı fakat biraz yumuşaklık ve aşağı doğru yönelme var dallar yere eğiliyor dik durmuyor dışarda güneş alan yerde ve kurudukca toprağı su veriyorum sıkıntı nerede acaba yardımcı olabilir misiniz lütfen kaybetmek istemiyorum

Mesut Temiz
08-08-2020, 13:13
oMerhaba leş kaktusum iyi gibi yeni dal cikariyor rengi canlı fakat biraz yumuşaklık ve aşağı doğru yönelme var dallar yere eğiliyor dik durmuyor dışarda güneş alan yerde ve kurudukca toprağı su veriyorum sıkıntı nerede acaba yardımcı olabilir misiniz lütfen kaybetmek istemiyorum

Yanlarda dikili olan bitkiniz orbea variegata (eski adıyla stapelia variegata), ortadaki ise muhtemelen stapelia grandiflora... Bitkileriniz daha uzun süre ve yoğun güneş ışığı istiyor... Güneş ışığını yavaş yavaş arttırırsanız, dallarında bordomsu renklenmeler olacak ve yeni dallar çok daha kısa, kalın ve sağlam büyüyecektir... Yoğun güneş ışığı çiçeklenmeyi de teşvik eder... Yetersiz güneş aldığında, dallar çok uzun, cılız ve soluk renkli olurlar ve kendilerini taşıyamazlar...
Bir fikir vermesi için, yoğun güneş altında yetişmiş iki adet orbea variegata resmi paylaşıyorum (resimler internetten, benim bitkilerimin resimleri değil)...

Düzeltme: Resimlerin eklenmemiş olduğunu fark ettim... Şu anda eklenmiş durumda...

Gozde26
08-08-2020, 22:52
o

Yanlarda dikili olan bitkiniz orbea variegata (eski adıyla stapelia variegata), ortadaki ise muhtemelen stapelia grandiflora... Bitkileriniz daha uzun süre ve yoğun güneş ışığı istiyor... Güneş ışığını yavaş yavaş arttırırsanız, dallarında bordomsu renklenmeler olacak ve yeni dallar çok daha kısa, kalın ve sağlam büyüyecektir... Yoğun güneş ışığı çiçeklenmeyi de teşvik eder... Yetersiz güneş aldığında, dallar çok uzun, cılız ve soluk renkli olurlar ve kendilerini taşıyamazlar...
Bir fikir vermesi için, yoğun güneş altında yetişmiş iki adet orbea variegata resmi paylaşıyorum (resimler internetten, benim bitkilerimin resimleri değil)...
Teşekkür ederim sağolun bilgi için bende çok güneş aldığını ve güneşten burustuklari kanisina varmıştım öğlene kadar güneş görüyorlar baya da sıcak hava dışarda bakıyorum balkonda yarın daha çok güneş alan yere koyup gelişmelerini takip edecegim sagolun

Mesut Temiz
09-08-2020, 02:38
Teşekkür ederim sağolun bilgi için bende çok güneş aldığını ve güneşten burustuklari kanisina varmıştım öğlene kadar güneş görüyorlar baya da sıcak hava dışarda bakıyorum balkonda yarın daha çok güneş alan yere koyup gelişmelerini takip edecegim sagolun

Pardon, resimler eklenmemiş, unutmuşum herhalde... Şu anda orijinal mesajımda eklenmiş olarak görebilirsiniz.... Orbea variegata'nın gerçek rengi resimdeki gibidir... Dalların nasıl kısa, kalın ve sağlam olduğu açıkça görülüyor... Stapelia grandiflora da yeterli güneş ışığını aldığında rengi koyulaşır, yer yer morumsu olur...

kaktuus
21-09-2020, 16:39
Merhaba kaktüsüm bir sene önce hediye gelmişti. Son 1 aydır bazı bölgelerinde kırılma oluyor. Toprak kurudukça suluyorum acaba yanlış mı? Çok güzel büyüdü fakat şimdi bozuluyor. Saksı küçük geliyor olabilir mi? Ve bu kırılan parçayı yeniden ekebilir miyim? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Duru
21-09-2020, 16:51
Merhaba kaktüsüm bir sene önce hediye gelmişti. Son 1 aydır bazı bölgelerinde kırılma oluyor. Toprak kurudukça suluyorum acaba yanlış mı? Çok güzel büyüdü fakat şimdi bozuluyor. Saksı küçük geliyor olabilir mi? Ve bu kırılan parçayı yeniden ekebilir miyim? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Dalların deforme uzaması yeterli güneş almadığını gösteriyor. Saksısı küçük bir boy büyüğe geçirebilirsiniz. Kopan dalı toprağa dikerseniz çabucak tutar. Kopan yerinin tamamen kuruduğundan emin olup öyle dikmeniz lazım. Aksi halde çürür. Kolay gelsin.

kaktuus
22-09-2020, 10:47
Teşekkürler, peki yeni saksıya geçerken bu üzerindeki çimleri çıkarmam mı gerekir? Sanırım süs içinler canlı değiller

Dalların deforme uzaması yeterli güneş almadığını gösteriyor. Saksısı küçük bir boy büyüğe geçirebilirsiniz. Kopan dalı toprağa dikerseniz çabucak tutar. Kopan yerinin tamamen kuruduğundan emin olup öyle dikmeniz lazım. Aksi halde çürür. Kolay gelsin.

Duru
22-09-2020, 10:58
Teşekkürler, peki yeni saksıya geçerken bu üzerindeki çimleri çıkarmam mı gerekir? Sanırım süs içinler canlı değiller

Dekoratif amaçlı kullanabilirsiniz ama bence toprağın nemini kontrol açısından sıkıntı yaratabilir kaktüsün çürümesine bile sebep olabilirsiniz. Ben olsam çıkarırım :)

gokhan051
01-10-2020, 17:16
merhabalar, büyük kaktüsümde dallarından bazıları çürüdü. birini kestim tekrar çürüdü. ne yapmam gerekiyor.

Matematika
12-10-2020, 17:04
Kaktüsünün altı yumuşadı ve büzüştü ne yapmalıyım

Anaş
13-10-2020, 11:49
İyi günler, benim kaktüsümün kökü var yalnız üzeine bastırınca çok yumuşamış bozulmasından korkuyorum. Bana yardım ederseniz sevinirim. Çok teşekkürler.

pumpum
15-10-2020, 06:48
merhaba kaktüsüm büzüştü yumuşak sanki, susuz mu kalmış yoksa tam tersi mi anlamadım. su terapisi yap diyen de oldu. ne yapmalıyım?
https://eksiup.com/p/yw431495s3y2
https://eksiup.com/p/yw431495s3y2

mad_eye
18-12-2020, 19:40
İyi günler, benim kaktüsümün kökü var yalnız üzeine bastırınca çok yumuşamış bozulmasından korkuyorum. Bana yardım ederseniz sevinirim. Çok teşekkürler.

Merhaba herkese. Aynı durum bende de geçerli.

1 ay önce internet üzerinden hediye kaktüs geldi. Geldiğinde de aynı durumdaydı, yumuşamıştı. Şimdiye kadar hiç sulamadım. Köklerinde bir çürüme olup olmadığını görmek veya herhangi bir hastalık varsa kurtulmak adına saksı değiştirdim(geldiği saksıyı boşaltıp temizleyip yeni toprakla aynı saksıya diktim.). Köklerde bir çürüme göremedim. Yardımcı olabilecek/ne gibi bir sorun olduğu konusunda tahminde bulunabilecek kimse çıkar mı acaba:)

Mahmut Tebir
18-12-2020, 21:14
Bence sulamayı deneyin. Onlarda canlı. Su ister elbette. Gördüğüm kadarıyla toprağınız çok kuru.

mad_eye
19-12-2020, 17:50
Bence sulamayı deneyin. Onlarda canlı. Su ister elbette. Gördüğüm kadarıyla toprağınız çok kuru.

Aslında toprak değiştirirken yeni kullandığım toprak nemliydi, o sebeple fazladan su vermek istememiştim. Bir de çürüme gibi bir durum başladıysa onu daha da beslememek adına... Bugün biraz su verdim, umarım toparlar. Teşekkür ederim.

ciceksevenn
20-02-2021, 10:18
Merhaba arkadaşlar.Kaktüsümü çok suladığımdan ana gövde sararmaya başladı. Üstündeki toplardan biri de çürüyerek yok oldu. Diğerlerinin de dikenleri kararmaya başladı. Ana gövdenin etrafındakileri keserek kurtarabilir miyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Mesut Temiz
20-02-2021, 16:38
Merhaba arkadaşlar.Kaktüsümü çok suladığımdan ana gövde sararmaya başladı. Üstündeki toplardan biri de çürüyerek yok oldu. Diğerlerinin de dikenleri kararmaya başladı. Ana gövdenin etrafındakileri keserek kurtarabilir miyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Merhabalar, öncelikle bitkinizin bir kaktüs değil "euphorbia" grubundan bir sukulent olduğu bilgisini paylaşayım... Görünümleri şaşırtıcı derecede benzese de çok farklı bitki aileleridir... Ortadaki ana bitkinin köklerinin çürümüş olduğunu tahmin ediyorum... Yavruları sarsmadan keskin bir bıçakla kesip ayırmanızı ve kesik yüzeylerini tarçın tozuna batırıp sıcak bir odada birkaç gün ya da bir hafta kadar bekletmenizi öneririm... Sonra 1/3'ü ya da 1/4'ü toprağa girecek şekilde diker ve çok hafif sularsınız... Sonra birkaç hafta sulamadan uygun, sıcak bir odada tutmaya devam edin, bitkileri hiç oynatmayın, sarsmayın... Çürüme yavruların dokularına yayılmadıysa bu şekilde kurtarabilirsiniz, köklenip gelişirler...
Tamamen yumuşayıp çürümediyse, ana gövdeyi de köklerini kestikten sonra aynı şekilde alt kısmını tarçın tozuna batırıp birkaç gün beklettikten sonra ona da aynı işlemi uygulayabilirsiniz... Bol şans...

uuluc
09-06-2021, 15:00
Merhabalar,

Fotoğraftaki kaktüs bir kaç aydır bende. Kökü gövdesi gayet sağlıklı. Güzel ışık alan bir ortamda. Ama gövdedeki çıkıntıları fotodaki gibi sararıp yumuşayıp düşüyor. Bu bir hastalık mıdır yoksa büyüdükçe gövdesi geliştkçe doğal bir durum mu sergiliyor.

Mesut Temiz
09-06-2021, 17:05
Merhabalar,

Fotoğraftaki kaktüs bir kaç aydır bende. Kökü gövdesi gayet sağlıklı. Güzel ışık alan bir ortamda. Ama gövdedeki çıkıntıları fotodaki gibi sararıp yumuşayıp düşüyor. Bu bir hastalık mıdır yoksa büyüdükçe gövdesi geliştkçe doğal bir durum mu sergiliyor.

O uzantılar bu kaktüs türünün (austrocylindropuntia subulata) yapraklarıdır. Geçici olarak çıkarlar ve kısa sürede dökülürler... Aslında sadece uç kısımlarda bulunurlar... Sizin kaktüsünüzde fazla uzun kaldıkları bile söylenebilir...
Bu türle ilgili olarak şunu da söylemeliyim: Ne kadar uzun süre ve ne kadar yoğun güneş ışığı alırsa gövdesi o kadar kalın ve sağlam büyür... Maksimum güneşi sağlamaya çalışmakta yarar var...

uuluc
09-06-2021, 17:17
O uzantılar bu kaktüs türünün (austrocylindropuntia subulata) yapraklarıdır. Geçici olarak çıkarlar ve kısa sürede dökülürler... Aslında sadece uç kısımlarda bulunurlar... Sizin kaktüsünüzde fazla uzun kaldıkları bile söylenebilir...
Bu türle ilgili olarak şunu da söylemeliyim: Ne kadar uzun süre ve ne kadar yoğun güneş ışığı alırsa gövdesi o kadar kalın ve sağlam büyür... Maksimum güneşi sağlamaya çalışmakta yarar var...

Detaylı bilgi için çok teşekkürler, sağlıklı olmasına sevindim. En güneş taşımak farz oldu :)

Peynir
22-06-2021, 21:14
Altları kırmızımsı ve yumuşak biraz küçüğün kökü var ama büyüğün yok ve büyük olanın birleşim yerini çekince sap gibi birsey çıktı ve altta delik oluştu ne yapmalıyım birde bu kaktusun cinsi hakkında bilgi verebilir misiniz

Mesut Temiz
24-06-2021, 19:17
Altları kırmızımsı ve yumuşak biraz küçüğün kökü var ama büyüğün yok ve büyük olanın birleşim yerini çekince sap gibi birsey çıktı ve altta delik oluştu ne yapmalıyım birde bu kaktusun cinsi hakkında bilgi verebilir misiniz

Kaktüsünüzün türü büyük ihtimalle "pilosocereus pachycladus" (Mavi Meşale Kaktüsü - Blue Torch Cactus). Resimden görebildiğim kadarıyla küçük olanı hemen toprağa dikilebilir... Delikli küçük bir saksıya geçirgen kumlu-milli toprak koyup, bitkinin 1/3'ü toprağa girecek şekilde dikebilirsiniz... Bitkiyi dengelemek için, 3-4 tarafına toprağa giren küçük çubuklarla destekleyebilirsiniz, amma zaten ufak olduğundan sağa sola yatacağını sanmam...

Daha büyük olanın dip kısmı çürümüşse (yumuşayıp sıvılaşmış olmasından anlayabilirsiniz bunu), çürük kısmı fiziksel olarak temizleyip, suda yıkayarak çürük dokuları uzaklaştırdıktan sonra açık dokuya toz tarçın serpip birkaç gün kuru ve mümkünse güneşli bir yerde bırakıp kurutun... Açık doku kuruyup kabuk bağlayacak, orada hiçbir ıslaklık kalmayacaktır... Sonra onu da makul bir derinlikte aynı şekilde toprağa dikersiniz... Yalnız lütfen köklenip köklenmediklerini merak edip görmek için kazıp topraktan çıkarmayın... Ölmüyorsa, yani sıvılaşıp çökmüyorsa zaten köklenecektir... (Bunu çok kişi yapıyor.. :p )

Önemli Not: Bitkinin çürüyüp çürümediğini anlamak için dokuları sıkıp hırpalamamanız önemli... Çürümüşse zaten hafif bir dokunmayla anlaşılır, o şekildeyse yukarıda açıkladığım temizleme ve beklete işlemini uygularsınız...
Eğer bitkinin dip kısımları yeterince sağlam ve sağlıklı görünüyorsa, ortadan çıkan kısımdan dolayı oluşan açık dokuyu (ki bitkinin dip kısmında bir delik oluştuğu görünüyor resimde) kurutmak için yine birkaç gün bekletin... İyiice kuruması, kabuk oluşması önemli... Kaktüsler o şekilde bekletildiklerinde bir sorun olmaz, endişe etmeyin... Haftalarca, hatta aylarca o şekilde unuttuğum kaktüsler oldu, hiçbir şey olmadan köklendiler...

Bende bu türden var, köklenirlerse oldukça dayanıklı bitkilerdir, güzelce büyürler... Güzel, hoş görünümlü bir kaktüs türüdür... Bol şans diliyorum...

Peynir
24-06-2021, 19:25
Kaktüsünüzün türü büyük ihtimalle "pilosocereus pachycladus" (Mavi Meşale Kaktüsü - Blue Torch Cactus). Resimden görebildiğim kadarıyla küçük olanı hemen toprağa dikilebilir... Delikli küçük bir saksıya geçirgen kumlu-milli toprak koyup, bitkinin 1/3'ü toprağa girecek şekilde dikebilirsiniz... Bitkiyi dengelemek için, 3-4 tarafına toprağa giren küçük çubuklarla destekleyebilirsiniz, amma zaten ufak olduğundan sağa sola yatacağını sanmam...

Daha büyük olanın dip kısmı çürümüşse (yumuşayıp sıvılaşmış olmasından anlayabilirsiniz bunu), çürük kısmı fiziksel olarak temizleyip, suda yıkayarak çürük dokuları uzaklaştırdıktan sonra açık dokuya toz tarçın serpip birkaç gün kuru ve mümkünse güneşli bir yerde bırakıp kurutun... Açık doku kuruyup kabuk bağlayacak, orada hiçbir ıslaklık kalmayacaktır... Sonra onu da makul bir derinlikte aynı şekilde toprağa dikersiniz... Yalnız lütfen köklenip köklenmediklerini merak edip görmek için kazıp topraktan çıkarmayın... Ölmüyorsa, yani sıvılaşıp çökmüyorsa zaten köklenecektir... (Bunu çok kişi yapıyor.. :p )

Önemli Not: Bitkinin çürüyüp çürümediğini anlamak için dokuları sıkıp hırpalamamanız önemli... Çürümüşse zaten hafif bir dokunmayla anlaşılır, o şekildeyse yukarıda açıkladığım temizleme ve beklete işlemini uygularsınız...
Eğer bitkinin dip kısımları yeterince sağlam ve sağlıklı görünüyorsa, ortadan çıkan kısımdan dolayı oluşan açık dokuyu (ki bitkinin dip kısmında bir delik oluştuğu görünüyor resimde) kurutmak için yine birkaç gün bekletin... İyiice kuruması, kabuk oluşması önemli... Kaktüsler o şekilde bekletildiklerinde bir sorun olmaz, endişe etmeyin... Haftalarca, hatta aylarca o şekilde unuttuğum kaktüsler oldu, hiçbir şey olmadan köklendiler...

Bende bu türden var, köklenirlerse oldukça dayanıklı bitkilerdir, güzelce büyürler... Güzel, hoş görünümlü bir kaktüs türüdür... Bol şans diliyorum...
Aay çok içim rahatladı verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim doku biraz yumuşak ama iğne ucu kadar kötü deriyi açtığımda alttaki kısımda herhangi değişik bir renk görmedim tarçın yerine alternatif olarak önerebileceğiniz bir şey varmı tekrar teşekkür ederim aynı soruyu kaktüs yetiştiricisine sorduğumda kendisini takip etmediğim gerekçesiyle cevap vermemişti �� tekrar sagolun

Mesut Temiz
24-06-2021, 19:30
Aay çok içim rahatladı verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim doku biraz yumuşak ama iğne ucu kadar kötü deriyi açtığımda alttaki kısımda herhangi değişik bir renk görmedim tarçın yerine alternatif olarak önerebileceğiniz bir şey varmı tekrar teşekkür ederim aynı soruyu kaktüs yetiştiricisine sorduğumda kendisini takip etmediğim gerekçesiyle cevap vermemişti �� tekrar sagolun

Toz tarçın yoksa, hiçbir şey uygulamadan da kurutabilirsiniz... Tarçın bakteri/mantar gibi mikroorganizmalara karşı ek bir koruma sağlıyor... Küçük kaktüsü açıkladığım gibi hemen dikebilirsiniz... Büyüğü birkaç gün, belki bir hafta açıkta kurutup aynı şekilde dikersiniz... İç dokularında çürüme yoksa zaten toprakta dik bir şekilde durmaya devam edecek ve zamanla yavaş yavaş kök geliştireceklerdir... Eğer iç dokuya yayılmış bir çürüme söz konusuysa zaten yapacak bir şey yok, yumuşayıp çökmesinden bitkiyi kaybettiğinizi anlarsınız.. Umarım güzelce gelişirler...

Peynir
24-06-2021, 23:14
Toz tarçın yoksa, hiçbir şey uygulamadan da kurutabilirsiniz... Tarçın bakteri/mantar gibi mikroorganizmalara karşı ek bir koruma sağlıyor... Küçük kaktüsü açıkladığım gibi hemen dikebilirsiniz... Büyüğü birkaç gün, belki bir hafta açıkta kurutup aynı şekilde dikersiniz... İç dokularında çürüme yoksa zaten toprakta dik bir şekilde durmaya devam edecek ve zamanla yavaş yavaş kök geliştireceklerdir... Eğer iç dokuya yayılmış bir çürüme söz konusuysa zaten yapacak bir şey yok, yumuşayıp çökmesinden bitkiyi kaybettiğinizi anlarsınız.. Umarım güzelce gelişirler...
bu kaktüsüde arkadaşım ile okul çıkışında almıştım yarı yarıya paylaştık onunki direkt saksıda İnşallah tutarlar tutmazsa da acı bir hatıra olarak kalır ;)

Tabiat Tutkunu
27-07-2021, 19:36
720731
720732
Merhaba,

Kaktüsümün toprağında sararmalar (sanırım mantar) olduğu için değiştirmek istedim. Ancak aldığım "kaktüs toprağı" çok killiydi, yine de poşetinin üzerinde kaktüs toprağı yazmasına güvenip kaktüsümün toprağını değiştirdim ve suladım. Sonrasında biraz araştırma yapınca killi toprağın kaktüs için uygun olmadığına emin oldum ve bayram süresince yeni toprak da temin edemeyeceğim için toprağın kurumusı maksadıyla normalde pek yapmadığım şekilde kaktüsümü balkona, güneşin altına bıraktım. 4-5 gün sonra yeni kaktüs toprağı alıp değiştirdim.

Normalde de su verdiğim zaman kaktüsüm fotağraflardaki şekilde eğilir ertesi gün geri düzelirdi ancak şu anda yaklaşık 1 haftadır bu şekilde. Uç kısımları da hafifçe yumuşamıs gibi.

Kaktüsüm killi toprakta fazla suya maruz kaldığı için mi yoksa güneşin altında uzun süre kaldığı için mi böyle bilemiyorum.

Saygılarımla,

Mesut Temiz
27-07-2021, 20:40
720731
720732
Merhaba,

Kaktüsümün toprağında sararmalar (sanırım mantar) olduğu için değiştirmek istedim. Ancak aldığım "kaktüs toprağı" çok killiydi, yine de poşetinin üzerinde kaktüs toprağı yazmasına güvenip kaktüsümün toprağını değiştirdim ve suladım. Sonrasında biraz araştırma yapınca killi toprağın kaktüs için uygun olmadığına emin oldum ve bayram süresince yeni toprak da temin edemeyeceğim için toprağın kurumusı maksadıyla normalde pek yapmadığım şekilde kaktüsümü balkona, güneşin altına bıraktım. 4-5 gün sonra yeni kaktüs toprağı alıp değiştirdim.

Normalde de su verdiğim zaman kaktüsüm fotağraflardaki şekilde eğilir ertesi gün geri düzelirdi ancak şu anda yaklaşık 1 haftadır bu şekilde. Uç kısımları da hafifçe yumuşamıs gibi.

Kaktüsüm killi toprakta fazla suya maruz kaldığı için mi yoksa güneşin altında uzun süre kaldığı için mi böyle bilemiyorum.

Saygılarımla,

Öncelikle, kaktüs ve diğer sukulentleri mutlaka delikli saksılara dikmenizi öneririm... Deliksiz saksılarda yetiştirmek mümkün, ancak çok tecrübeli değilseniz suyu ayarlayamayıp çürütme riskiniz yüksek ve böyle bir riski almaya ne gerek var?
Toprakla ilgili bir sorun olduğunu pek sanmıyorum... Delikli bir saksıda aynı toprağı kullanabilirsiniz... Ankara'nın dağı bayırı da kaktüsler için son derece uygun bir toprağa sahip... Ankara'da yol kenarlarından, dağdan bayırdan kazdığım topraklarda uzun yıllar boyunca o kadar çok kaktüs yetiştirdim ki...
Bitkinizde ilk gözüme çarpan sorun, çok az güneş ışığı aldığı için cılız ve cansız büyümüş olması... O opuntia'nın yapraklarının (aslında yaprak değil daldırlar) çok daha kısa, geniş ve kalın büyümeleri gerekirdi... Muhtemelen güneş ışığına alışık olmayan haliyle birden güneşe çıkarıldığında güneşin etkisiyle ve zaten ince ve cansız olduklarından sündüler, eğildiler...
Ben olsam ilk iş olarak saksı toprağına diktiğim çubuklara iple bağlayarak bitkiyi düzeltip sabitlerdim... İkinci olarak, ilk birkaç gün yarımşar saat, sonra birer saat... şeklinde arttırarak yavaş yavaş güneşe alıştırıp tüm gün güneş alacak şekilde konumlandırırdım (bu mümkün olmuyorsa, en uzun süre en yoğun güneşi almasını sağlamalısınız)... Yeni gelişen yapraklar çok daha kısa, geniş, kalın ve sağlam olacaklardır...
Bu bitki aslında çok dayanıklıdır, yıllarca ufacık bir saksıda hiçbir ek besin almaksızın çok güzel gelişir, büyür... Yalnızca, delikli saksıya dikmeye, sık sık kazıp köklerine zarar vermemeye ve soğuktan dondurmamaya dikkat etmeniz yeterli olacaktır... Bol şans...

Tabiat Tutkunu
28-07-2021, 19:00
Öncelikle, kaktüs ve diğer sukulentleri mutlaka delikli saksılara dikmenizi öneririm... Deliksiz saksılarda yetiştirmek mümkün, ancak çok tecrübeli değilseniz suyu ayarlayamayıp çürütme riskiniz yüksek ve böyle bir riski almaya ne gerek var?
Toprakla ilgili bir sorun olduğunu pek sanmıyorum... Delikli bir saksıda aynı toprağı kullanabilirsiniz... Ankara'nın dağı bayırı da kaktüsler için son derece uygun bir toprağa sahip... Ankara'da yol kenarlarından, dağdan bayırdan kazdığım topraklarda uzun yıllar boyunca o kadar çok kaktüs yetiştirdim ki...
Bitkinizde ilk gözüme çarpan sorun, çok az güneş ışığı aldığı için cılız ve cansız büyümüş olması... O opuntia'nın yapraklarının (aslında yaprak değil daldırlar) çok daha kısa, geniş ve kalın büyümeleri gerekirdi... Muhtemelen güneş ışığına alışık olmayan haliyle birden güneşe çıkarıldığında güneşin etkisiyle ve zaten ince ve cansız olduklarından sündüler, eğildiler...
Ben olsam ilk iş olarak saksı toprağına diktiğim çubuklara iple bağlayarak bitkiyi düzeltip sabitlerdim... İkinci olarak, ilk birkaç gün yarımşar saat, sonra birer saat... şeklinde arttırarak yavaş yavaş güneşe alıştırıp tüm gün güneş alacak şekilde konumlandırırdım (bu mümkün olmuyorsa, en uzun süre en yoğun güneşi almasını sağlamalısınız)... Yeni gelişen yapraklar çok daha kısa, geniş, kalın ve sağlam olacaklardır...
Bu bitki aslında çok dayanıklıdır, yıllarca ufacık bir saksıda hiçbir ek besin almaksızın çok güzel gelişir, büyür... Yalnızca, delikli saksıya dikmeye, sık sık kazıp köklerine zarar vermemeye ve soğuktan dondurmamaya dikkat etmeniz yeterli olacaktır... Bol şans...

Cevap için teşekkürler. Saksının altında delikler var ama geçmeli bir kapakla kapanıyor. Sularken kapağını çıkarıp 10-15 dk sonra tekrar takıyorum. Ancak suyu pek sevmeyen bir bitki olduğu riske atmayıp delikleri açıkta olan bir saksı kullanmak en iyisi sanırım.

Bugün dik duracak şekilde kaktüsü sabitledim. Umarım eski sertliğini kazanır, sonrasında da dediğiniz gibi yavaş yavaş güneşe alıştırırım.

Mesut Temiz
27-01-2022, 19:36
Kışın en soğuk dönemini yaşıyoruz... Özenle ve zahmetle aylarca/yıllarca bakarak yetiştirdiğiniz kaktüs ve sukulentlerinizde donma ve bunu takiben yumuşama/çürüme sorunu yaşamamak için bitkilerinizi soğuktan korumak için gerekli önlemleri almanızı hatırlatmak istedim dostlar...

Bilgens
09-04-2022, 17:03
724324

Merhaba kaktüsümün bir kısmında dallarında yumuşama oluşmaya ve çürümeye başladı. Tedavi edebilir miyim? Nasıl kurtarabilirim lütfen yardımcı olabilir misiniz ? Teşekkürler

tavsankulagi
06-05-2022, 16:47
Arkadaşlar 2 -3 senedir çok özenle büyüttüğüm tavşan kulağı kaktüsümün saksısını değiştirdikten sonra yavaş yavaş eğilmeye başladı son hali eklediğim linkteki resimlerdeki gibi. Fotoğrafı çektiğim yerde büyütüyorum. Fazla su vermeye bağlı çürüme mi yoksa başka bir şey mi geldi başına anlayamadım. Acaba toprağa bir tahta çöp sis sokup ona iple bağlasam kırılmasını önleyebilir miyim? Bunu kurtarma şansım var mıdır bu konuda hiç bilgim yok yardımcı olabilir misiniz?

https://imgur.com/a/k2hpTOn

Mesut Temiz
07-05-2022, 10:29
Arkadaşlar 2 -3 senedir çok özenle büyüttüğüm tavşan kulağı kaktüsümün saksısını değiştirdikten sonra yavaş yavaş eğilmeye başladı son hali eklediğim linkteki resimlerdeki gibi. Fotoğrafı çektiğim yerde büyütüyorum. Fazla su vermeye bağlı çürüme mi yoksa başka bir şey mi geldi başına anlayamadım. Acaba toprağa bir tahta çöp sis sokup ona iple bağlasam kırılmasını önleyebilir miyim? Bunu kurtarma şansım var mıdır bu konuda hiç bilgim yok yardımcı olabilir misiniz?

https://imgur.com/a/k2hpTOn

Resimden tam olarak anlamak mümkün olmasa da, en alttaki yaprak ölmüş gibi görünüyor... O yaprağın üzerindeki kısımları ayırarak dikerseniz üç adet sağlıklı yeni kaktüsünüz olabilir... Yani kastettiğim tek yaprak (ki aslında yaprak değil "dal"dır o kısımlar), 3 yaprak ve 4 yapraktan oluşan üç kısmı kurumuş yapraktan ayırmanız... Tırtıklı bir bıçakla yapabilirsiniz bunu, yalnız eldiven giymeyi ihmal etmeyin, opuntia microdasys'in ince tüy gibi dikenleri çok fena kaşıntı yapar ve iltihaba yol açabilir... Ayırdıktan sonra hemen toprağa dikmeyin, birkaç gün açıkta kurumasını sağlayın.. Bu işlem kesik kısmın kabuk tutmasını sağlayacaktır... Bu kabuk oluşmadan hemen dikerseniz topraktaki organizmalar bitkinin içine nüfuz ederek çürümesine yol açarlar... (Hatta 4 yapraktan oluşan kısım fazla ince uzun olacağından kendini taşıyamayabilir ve görüntü olarak da fazla cılız durabilir, onu da ortadan ikişer yaprak olacak şekilde ayırabilirsiniz)...
Kurutma işleminin ardından bitkileri tek bir saksıya dikerek kalabalık ve dolu bir şekilde büyümelerini de sağlayabilirsiniz, ayrı ayrı saksılara dikerek birkaç ayrı bitki de elde edebilirsiniz...
Yalnız resimdeki gibi altı deliksiz saksıları sukulent ve kaktüsler için kullanmayın, altı delikli ve tabak şeklinde ayrı altlığı olan saksıları tercih edin...
Bunlara dikkat ederseniz kolayca köklendirebilirsiniz... Çoğaltması ve bakımı çok kolay bir türdür...
Bir de, kaktüsünüzü en yoğun ve en uzun süre güneş ışığı alacağı bir yere yerleştirin... Çok yoğun ve tüm gün güneş aldığında yapraklar geniş, sağlam ve kalın olur, sonradan çıkacak yaprakları rahatlıkla taşır... Yeterli güneşi almadığında cılız, ince, güçsüz olur, bitkiyi taşıyamazlar... Bol şans...

Hasip
09-05-2022, 23:41
Kaynana topuzu kaktüsümün gövde kısımlarında kahve rengi lekeler ve hafif yumusamalar var sizce çürüyormu

Mesut Temiz
10-05-2022, 11:57
Kaynana topuzu kaktüsümün gövde kısımlarında kahve rengi lekeler ve hafif yumusamalar var sizce çürüyormu

Kaynana topuzlarının yaşlanan kısımlarında o tür bir kabuklanma çoğu kez oluyor... Mantar hastalıkları da bir etken olabilir... Bence kaktüsünüz sağlıklı görünüyor, ama dilerseniz bir fungisit (mantar öldürücü) ilaç uygulayabilirsiniz...

Hasip
10-05-2022, 13:08
Kaynana topuzlarının yaşlanan kısımlarında o tür bir kabuklanma çoğu kez oluyor... Mantar hastalıkları da bir etken olabilir... Bence kaktüsünüz sağlıklı görünüyor, ama dilerseniz bir fungisit (mantar öldürücü) ilaç uygulayabilirsiniz...

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.. içim rahatladı bahsettiğiniz ilaçtan alıp denerim

Agust
12-03-2023, 09:57
kaktüsüm bir süredir kök yapmadı ve düşüyordu şimdi düzeldi fakat yumuşadı internette topraktan çıkarıp kuru zemine koyun diyordu sonra 5-10 gün bekleyin yazıyordu işlemi yaptım sizce ölür mü ya da farklı bir şey yapıyım mı?
ve şimdi fark ettim minik bir delik açılmış içinde bir sıvı çıkıyor

Mesut Temiz
12-03-2023, 16:24
kaktüsüm bir süredir kök yapmadı ve düşüyordu şimdi düzeldi fakat yumuşadı internette topraktan çıkarıp kuru zemine koyun diyordu sonra 5-10 gün bekleyin yazıyordu işlemi yaptım sizce ölür mü ya da farklı bir şey yapıyım mı?
ve şimdi fark ettim minik bir delik açılmış içinde bir sıvı çıkıyor

Çürüme olan kaktüslerde kurutma işlemi önce çürümüş kısımların iyice temizlenmesinin ardından yapılıyor... Yani, çürümüş kısımları iyice temizlerseniz, açık yara yüzeylerini de birkaç gün kuruttuğunuzda, kaktüsü uygun bir biçimde toprağa dikerseniz kökleniyor... Yalnız çürük kısımlar tamamen temizlenmediyse çürüme kaktüsün tamamına yayılır ve bitki ölür... Opuntia (kaynana dili) türleri için konuşacak olursak, normalde sadece söz konusu plan bölüm (yaprak) ölür, çünkü çürümenin aradaki boğumdan diğer yaprağa (ki aslında yaprak değil daldır o boğumlar) geçtiğini hiç görmedim...

Siz eğer çürüme olan yaprağı temizlemeden kuruttuysanız, çürüme yaprağın iç dokusuna yayılmış olabilir.. Yumuşama demek, çürüme demek, doku öldüğü için bütünlüğü bozuluyor... Buzlukta donmuş bir sebzenin, mesela bir salatalık ya da kabağın çözününce sıvılaşması gibi bir durum burada "yumuşama"dan kastımız... Bitkinin dokusu sıvılaşmış oluyor...

Kaktüsünüzü yakından inceleme imkânın olmadığından, çürüme var mı, varsa ne kadarına yayılmış, bir şey söyleyemiyorum... Bitkinin bir kısmı çürüdüyse, o kısım fiziksel olarak temizlenip temizlenen yüzey de yıkandıktan sonra birkaç gün kurutulup tekrar köklendirilebilir, ancak dediğim gibi bitkinin durumuyla ilgili bir şey söyleyemiyorum... Yakından çekilmiş net birkaç resim paylaşırsanız, daha net bir şeyler söyleme imkânı olabilir..

Tabii şunu da hatırlatayım, en garanti yöntem, bitkiyi en baştan fiziksel zarar görmeyeceği bir konuma yerleştirmek ve donmaması için soğuktan da korumak...

Normalde çok kolay köklenen, çok dayanıklı bir kaktüstür bu, çürüme yayılmadıysa bitkiyi kurtarabilirsiniz... Bol şans diliyorum...

Agust
12-03-2023, 19:29
https://streamable.com/upx5f2
https://streamable.com/w60li0
iki tarafıda
ikinci fotoda kaktüsün kök taraflarında kesik var
ve sıvı akmıyor fakat sanki biraz küçülmüş
dikeni batmıyor
nerdeyse 10 saatir nemsiz kuru ve sıcak bir ortamda
bence dokularda bir şey yok öyle görünüyor
ama her yeri yumuşak
çürümeyi anlamadım bile bir parça sarılık yok zaten bu yüzden erkenden haber alamadım
bazı yaraları iyileşmiş
ve dün çıkardığı minik yaprak düştü
hiçbir şey fark etmedim dün sepsertti taş gibiydi bir günde bu hali aldı hiçbir şey anlamadım bile çürüme mi onuda bilmiyorum
farklı bir şey bile olabilirmi sizce
sanki düzelme var ama emin olamadım
bunlar olan tüm durumlar ve bazen farklı şeyler oluyor ve bu yüzden düzeltiyorum
öleceğini düşünüyorum sizde düşünüyorsanız beğenirmisiniz?
üstler daha sert ve cılız küçük gibi altlar bol ve yumuşak gibi
son bir çare falan var mı bence yaşaması çoğu şeye değer

Mahmut Tebir
12-03-2023, 21:19
https://streamable.com/upx5f2
https://streamable.com/w60li0
iki tarafıda
ikinci fotoda kaktüsün kök taraflarında kesik var
ve sıvı akmıyor fakat sanki biraz küçülmüş
dikeni batmıyor
nerdeyse 10 saatir nemsiz kuru ve sıcak bir ortamda
bence dokularda bir şey yok öyle görünüyor
ama her yeri yumuşak
çürümeyi anlamadım bile bir parça sarılık yok zaten bu yüzden erkenden haber alamadım
bazı yaraları iyileşmiş
ve dün çıkardığı minik yaprak düştü
hiçbir şey fark etmedim dün sepsertti taş gibiydi bir günde bu hali aldı hiçbir şey anlamadım bile çürüme mi onuda bilmiyorum
farklı bir şey bile olabilirmi sizce
sanki düzelme var ama emin olamadım
bunlar olan tüm durumlar ve bazen farklı şeyler oluyor ve bu yüzden düzeltiyorum
öleceğini düşünüyorum sizde düşünüyorsanız beğenirmisiniz?
üstler daha sert ve cılız küçük gibi altlar bol ve yumuşak gibi
son bir çare falan var mı bence yaşaması çoğu şeye değer

Eğer kaktüs köksüz yumuşadıysa ve iç yapısı bozulduysa o kaktüs ölmüş demektir. Eğer az bir şey yumuşama varsa alt bozulan kısımdan kesilir. Bir kaç gün yaraların kuruması beklenir. Eğer varsa alt yaralı kısmı mantar engelleyici toza bulanıp dikilir. Can suyu verilir. Diktiğiniz toprak çok fazla su tutan toprak olmaması lazım. Eğer direk torfa dikerseniz yine çürüme başlar.
Bol çiçekli günler dilerim.

Agust
12-03-2023, 22:08
allah rahmet elesin sadece derisi var bildiğin devamı sıvı aslında çürüme olsa anıında fark ederim sarılık olmuyormu ya da yumuşama bende belirti olmadı bugün anında yumuşadı sanki fakat suyu ölçülüydü toprağı su tutmazdı adını da uzuni koymuştum ):
keşke geçmişe dönebilsek ):
ilgilendiğiniz için teşekkürler

Agust
17-03-2023, 21:34
Bir önceki kaktüsüm çürümeden öldü ve şimdi bir tanesindede aynı belirtiler var dikeni batmıyor ve yaprağı büyümüyor şimdi hemen yapabileceğim bir şey var mı?

Mesut Temiz
18-03-2023, 16:41
Bir önceki kaktüsüm çürümeden öldü ve şimdi bir tanesindede aynı belirtiler var dikeni batmıyor ve yaprağı büyümüyor şimdi hemen yapabileceğim bir şey var mı?

"Dikeni batmıyor"la ne tam olarak demek istiyorsunuz? Bastırdığınızda altındaki doku yumuşadığı için diken içe doğru mu göçüyor? Eğer bunu kastediyorsanız, zaten dikenleri o şekilde bastırırsanız dokuyu ezmiş olursunuz... Bunu yapmamalısınız...

Kaktüslerin yaprakları sürekli büyümez, senenin belli dönemlerinde büyür...

Kaktüsler için yapabileceğiniz en doğru şey, onları kendi haline bırakmak, köklerini çıkarmamak, kazımamak, yapraklarını sıkmamak... Bunları yaptığınız sürece bitkilerinizi kaybedersiniz...

Kaktüs sıcak, güneşli bir ortam ister, yerinin değiştirilmemesini ve sarsılmamayı, kurcalanmamayı ister ve toprağının sürekli ıslak kalmamasını ister... Yani, fazla sulamamalısınız ve sulamalar arasında toprak kurumalı...
Yapmanız gereken sadece bunlar... Ne zaman büyüyeceğine, bunun için en uygun zamana kaktüs kendisi karar verecek... Anladığım kadarıyla siz dayanamayıp "bitki çürüdü mü, yumuşadı mı" diye sıka sıka dokusunu zedeliyor ve istemeden de olsa büyük ihtimalle çürümesine yol açıyorsunuz...

Bakın onlarca tür kaktüsüm cam balkonda duruyor, kış olduğu için çoğunu aylardır sulamadım ve çoğuna hiç bakmadım bile... Buraya yazacağım için az önce bir göz attım, hiçbirinde bir sorun yok... Şimdi havalar ısındıkça sulamaya başlayacağım... Hiçbiri de kış boyunca büyümediler, çünkü yazın büyüyecekler...

Kaktüs bakacaksanız sabırlı olmalısınız.. Bu şekilde kurcalarsanız aldığınız her kaktüsü kaybedersiniz... Kesinlikle köklerini falan kazmayın, bitkiyi düşmeyeceği ve soğuktan etkilenmeyeceği güneş alan bir yere koyun.. hepsi bu.. Bunu yaptığınızda bitkileriniz zamanı gelince gayet sağlıklı gelişecek, büyüyecektir... Bol şans.. :)

Agust
19-03-2023, 12:23
yardımınız için teşekkürler
elime batıyor ama yapışmıyor herhalde.
ve haklısınız çok hassasım 1 tanesi ölürse nasıl üzülürüm ve bu yüzden yumuşak mı sert mi ölmüş mü diye bakıyorum, bunun ona zarar verdiğini bilmiyordum, uyarı için teşekkürler...

Mesut Temiz
19-03-2023, 21:04
yardımınız için teşekkürler
elime batıyor ama yapışmıyor herhalde.
ve haklısınız çok hassasım 1 tanesi ölürse nasıl üzülürüm ve bu yüzden yumuşak mı sert mi ölmüş mü diye bakıyorum, bunun ona zarar verdiğini bilmiyordum, uyarı için teşekkürler...

Donmalarına yol açacak soğuk ortamlarda bırakılmadıkça ve fazla suya/neme maruz kalmadıkça kaktüsler son derece dayanıklı bitkilerdir... Bir de darbelerden/sarsılmaktan korursanız zaten sıkıntı çıkmaz... Nadiren parazitler musallat olabilir, onların da çözümü kolay zaten... Sıcak, güneşli bir ortamda tutup fazla sulamadığınızda yaz ayları boyunca güzelce geliştiklerini göreceksiniz...
Bol şans diliyorum...

Ağlama duvarı
16-04-2023, 16:01
...Zerdeçal ve zenfeil tozunu bitkilere ve toprağa çok az serpiştirin faydası oluyor