View Full Version : Lilium candidum üretimi, bakımı, hastalık ve zararlıları
ZAMBAK (Lilium candidum) üretmek, çoğaltmak, yetiştirmek, gübre, otla mücadele, Zararlılar ve Hastalıklar
Hastalık ve Zararlılar :
Lilium Candidum (Beyaz Zambak ) yetiştiriciliğinde en çok görülen zararlılar (afitler) yaprak bitleridir.
Yaprak öz suyunu emen bu zararlılar genellikle bitkinin genç çiçek sapında görülmektedir. Çiçek sapında ve çiçeklerde şekil bozuklukları (deformasyon) yaparak çiçek kalitesini düşürmektedir. Ayrıca afitler, bitki virüslerinin hasta bitkiden sağlıklı bitkiye taşıdıkları için zambak üretiminde önemli bir zararlıdır. Yeşil bitkiler üzerindeki yaprak bitleri etkili ilaçlarla kısa zamanda etkisiz duruma getirebilmek mümkündür.
Emici böceklerden Akarlar (kırmızı örümcekler) mis zambak soğanları üzerinde yayılabilirler. Kırmızı örümcekler üzerinde açık kahverengi lekeler yaparak zambak soğanının kalitesini düşürür, sağlığını etkileyerek soğanı çürütebilirler. Akarlar, çıplak gözle zor görülecek kadar küçük zararlılardır. Vücutları yumurta veya armut şeklindedir. Vücutlarında, değişik şekil ve büyüklükte kıllar, dikenler ve tüyler bulunur. Renkleri türlere, gelişme dönemine ve mevsime göre değişiklik gösterir.
Akarların yumurtadan çıkan larvaları 3 çift, larva döneminden sonraki 2 nimf dönemi (proto ve deutonimf) ve erginleri ise 4 çift bacaklıdır. Renkleri, türlere ve mevsimlere göre oldukça farklılıklar gösterir. Kırmızı örümcek, kışı döllenmiş ergin dişi halinde, ağaçların gövdelerindeki kabukların altında, çatlak ve yarıklarda, yere dökülmüş yaprakların ve otların altında uyuşuk olarak geçirir. Kışlayan erginler mart ayının ilk haftasından itibaren kışladığı yerleri terk ederek, yapraklarda beslenmeye başlar. Ergin dişiler, beslendikleri yaprakların alt yüzüne, 100-200 kadar yumurta bırakırlar. Bu zararlı, yılda 10-21 döl verebilir. Kırmızı örümceklerin pek çok konukçusu bulunmaktadır.
Bunlar Zambaktan başka, elma, armut, ayva, şeftali, vişne, erik, kayısı, badem ve diğer meyve ağaçlarında zarar yaparlar. İki noktalı kırmızı örümcek, daha çok sebzelerde, diğer kültür bitkileri ve Zambak Soğanlarında zarar yapar.
Nitekim zambaklarda yaprak bitleriyle taşınan mozaik virüsüne sık rastlanmaktadır. Bu nedenle zambak yetiştiricileri bitkilerde emici böceklerin çoğalmasını engellemeli, ayrıca virüslerle bulaşık olduğundan kuşkulanılan bitkiler görüldüğü zaman sökülerek yok edilmelidir.
Zambak hastalıklarından özellikle soğanlarda Botrytis'e sık rastlanır. Fungal etmenler olup, her yerde ve çok yaygın olarak bulunan polifag bir fungus olup, bir çok bitkiye saldırma ve koloni oluşturma yeteneğindedir.
Etmenlerden Botrytis squamosa soğanlarda yaprak yanıklığına neden olurken, Botrytis cinerea ve Botrytis allii soğanlarda Kurşuni küf ve Boğaz Çürüklüğü hastalığına neden olmaktadırlar. Bunlardan yapraklarda yanıklık yapan etmen ekonomik olarak fazla önemli olmazken, diğeri yaprak aksamını çok genç dönemlerde öldürdüğünden oldukça ciddi kayıblara neden olabilir.
Hastalık etmeni tarlada ortaya çıktığı gibi, hastalık depolarda gelişimini sürdürebilir ve ciddi zararlara neden olur. Fungal etmen aslında zayıf bir patojen olup, sadece yaralanmış dokulardan giriş yapabilmektedir. Konukçu bitkileri Zambak Soğanı, domates, marul, soğan, hıyar, biber, patlıcan ve diğer bir çok kültür bitkidir. Patojen konidi (üreme sporu), miselyum ve sklerot (dayanıklı üreme organı) gibi değişik formlarda bitki artıkları üzerinde ve toprakta barınır.
Kış koşullarını, bitki artıkıları ve toprakta sklerot ve spor olarak geçirmektedir. Yağmur, rüzgar ve örtü altında hava akımları yardımıyla sporlar etrafa yayılmaktadır. Hava neminin %95 ve sıcaklığın ise 17-23 °C olan havalar hastalığın gelişmesi için ideal koşullardır. Bununla birlikte fungal etmen 3 °C sıcaklıklarda gelişmesi yavaş ve 0 °C gibi düşük sıcaklıklarda ise yavaş da olsa gelişmesini sürdürebilir.
1. Zambak Soğanlarının sık dikiminden kaçınılmalı ve havalanmasına önem verilmeli.
2. Soğanlar yaralamaktan kaçınmalı
3. Uzun süre soğanı ıslak tutacak muamelelerden kaçınılmalı.
4. Ölü **** infekteli bitki artıkları üretim alanlarından uzaklaştırılmalı.
5. İri ve sağlam soğanlar tercih edilmelidir.
6. Zambak Soğanları depolanacaksa, uygun depolama koşulları sağlanmalı.
Kimyasal Mücadele: Gövde üzerinde belirtiler görüldüğünde bitkiler koruyucu fungisitler ile ilaçlanabilir. Bölgemizde bu amaçla Bordo Bulamacı etkin şekilde kullanılmaktadır.
Şuradaki bilgilerden de yararlanabilirsiniz.
http://site.mynet.com/beyazzambakliliumcandidum/sitelet/index.htm
Zambak yetiştiriciliği (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=6665)
Bahçenize ekebileceğiniz soğanlı bitkiler ve ekimi (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=10833)
Soğanlı bitkilerde soğanların depolanması (muhafazası) ve çiçek oluşumu (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=12515)
Soğanlı bitkilerde hastalıklar ve tedavi yöntemleri (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=12423)
(http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=370081#post370081) Süs Bitkileri Tarım Takvimi (http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=370081#%3Cbr%20/%3E%0A%3Cbr%20/%3E%0A%5BB%5D%5BURL=%22http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=12203)
Orkun Kırcı
09-03-2009, 16:15
Yaa bu kadar olur tesadüf. Bugün elime geçen lilium soğanlarımı nasıl yapıp edicem diye konu ararken nasıl da iyi geldi bu konu benim için. Emeğinize sağlık.
Orkun Kırcı
03-04-2009, 15:41
Yaklaşık üç hafta önce diktiğim lillium soğanlarım nihayet kendilerini göstermeye başladılar.
70608
70609
Orkun Kırcı
13-04-2009, 15:15
Lilliumum şu anda bu durumda. Gelişimi normal gibi geliyor bana. Herhangi bir eksiklik olumsuzluk durumu söz konusu mu acaba. İlk defa yetiştirdiğim için meraktayım.
72397
Şu günlerde zambaklara en büyük zararı veren sümüklü böcekler, bilhassa en büyük zararı gece yapar. Zambakları bahçede olanlar çok dikkat etsin.
73011
anteros24
24-04-2009, 08:52
Merhaba bimden iki tane lilyum soğanı aldım 3 hafta önce saksıya ektim her gün yarım su bardağı su verıyorum ıkısıde aynı saksıda aralarında 14-16 cm mesefe var toprakları gubresel guzel bır toprak saksı su klasık yuvarlak orta derecede bır saksı yakında resmınıde koyarım ıkısıde topraktan cıkmaya basladı resımlerını koyucam merak ettıgım ıse su
her gun sabah yarım su bardagı su vermek azmı?çokmu?
saygılar:)
Liliumu çok su çürütür, zaman zaman kurumaya da bırakınız, saksınız çok iyi süzek içinde su tutmayan süzülüp giden olmalı.
geophyte
24-04-2009, 18:42
Sayın Lilium;
Lilium ile ilgili bilgi verirken soğanının pulları ayrıldıktan sonra %2'lik Orthoci ile muamele edilmeli diyorsunuz. Bu Orthoci nedir acaba? ben internette aradım bulamadım. Nereden temin edebiliriz, yardımcı olursanız sevinirim.
geophyte
24-04-2009, 18:43
Sayın Lilium elinizde hiç soğan ya da pul var mı acaba? Ücreti mukabili. Teşekkür ederim.
Lilium ile ilgili bilgi verirken soğanının pulları ayrıldıktan sonra %2'lik Orthoci
Bu mantari hastalıkları önleyici bir ilaç, erhangi bir mantar ilaçta olalabilir, birde haşereye kıl kurt için desic türü ilaç ta kulanırsanız iyi olur.
Satışlarımız haziranda başlayacaktır.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=8717
Orkun Kırcı
24-04-2009, 23:34
Sayın Lillium linkte sağdaki fidenin diğerinden neden farklı olduğuna bi bakabilir misiniz?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=74472&d=1240598100
Merhabalar. İkinci fotodaki üç soğanı da aynı günde diktim. Ancak biri nedense diğerlerine fark attı. Sebebi ne olabilir?
Sayın Orkun Kırcı;
Bunun birkaç sebebi olabilir, birincisi soğan iriliği farklıdır. İkincisi kök sistemi ile ilgilidir kök sistemini kuramamıştır, üçünçüsü farklı soğuklama almışlardır.
Bende size mesaj yazarken siz benden önce davrandınız, büyük bir ihtimal soğan irilik farkı.
Bazı bilgiler olmayınca nedenlerini söylemek ihtimal olarak verebiliyorum.
anteros24
27-04-2009, 08:20
Bimden aldığım iki soğan filizlendi ama komık olucak ben bunların cınslerını bılmıyorum poşetini atmıştım çünkü bilgisi olan bir arkadaş şimdi koyucağım resimlerdne bu ikisinin adını vede bakımını biraz anlatabilirmi??
geophyte
27-04-2009, 12:23
Orkun Bey;
Bunların begonya olduğundan emin miyiz? Ben dahlia (yıldız) çiçeğine benzettim doğrusu.
Orkun Kırcı
27-04-2009, 17:16
Kontrol ettim bunlar Dahlia. Hemen diğer mesajımı siliyorum. Yanlış yönlendirme olmasın.
Orkun Kırcı
27-04-2009, 18:32
Gelişimlerini sürdüren lilliumlarımın son durumları. En uzun olanda tomurcukların uçları belirmeye başladı :)
75088
geophyte
27-04-2009, 22:17
Sayın Lilium ve diğer arkadaşlar;
Acaba zambak yetiştiriciliğinde kullanılabilecek bildiğiniz yabancı ot ilaç ya da ilaçları var mıdır? Bilen yardımcı olursa sevinirim.
Sayın geophyte,
Soğanlar çıkmadan önçe, yani toprak yüzeyine yapraklar çıkmadan önçe erhangi bir ot ilaçıyla ilaçlamanı yapabilirsin.
Toprak yüzeyine çıktıktan sonra zambakta sadece dar yapraklı ot ilaçı ile dar yapraklı otları yok edebilirsin.
geophyte
28-04-2009, 08:37
Teşekkürler Lilium, emeğine sağlık. Yurtdışında kullanılan ilaçlar var biliyorum, ama Türkiye'de lisanslı ben de bulamadım maalesef.
Şubat ayının sonlarında Sn. gurbik67'den gelen Lilium candidum bir süre önce böceklendi ve ben farkedene kadar da bitkinin üstte kalan kısmı tamamen sararıp bozuldu. Bu sabah soğanını çıkartıp yıkadım.
75171
Kökü çürümüş gibi, iki kökçük sert gibi duruyor. Küçük dişlerin bir kısmı koparak elimde kaldılar. Yalnız arada sanki bir yavru oluşuyor gibi ve bu da sağlama benziyor.
75172
Kurtarabilir miyim, ne yapmam gerekir? Yavruyu ana soğandan ayırsam (nasılını bilmiyorum ama) olur mu?
Şubat ayının sonlarında Sn. gurbik67'den gelen Lilium candidum bir süre önce böceklendi ve ben farkedene kadar da bitkinin üstte kalan kısmı tamamen sararıp bozuldu. Bu sabah soğanını çıkartıp yıkadım.
75171
Kökü çürümüş gibi, iki kökçük sert gibi duruyor. Küçük dişlerin bir kısmı koparak elimde kaldılar. Yalnız arada sanki bir yavru oluşuyor gibi ve bu da sağlama benziyor.
75172
Kurtarabilir miyim, ne yapmam gerekir? Yavruyu ana soğandan ayırsam (nasılını bilmiyorum ama) olur mu?
Sevgili nevsune;
Soğanınız henüz ölmemiş, görülüyor ki fazla sulamadan çürüme ye başlamış. Henüz ölmemiş.
Çıkarmadan önçe sorsaydınız keşke.
Arkadaşlar bu gibi durumlarda bir iki fotoğrafını çekin, neler yaptığınız nasıl baktığınız gibi bilgileri yazın, ve çekinmeden sorun.
Nevsune hanım, soğanı avuçunuzun içine alın ortadaki çiçek sapını afifce sağa sola oynatarak çekip alın, köklerini 1cm kalacak şekilde kesin (kök kalmamış ama ne varsa) erhangi bir Mantar ilaçıyla ve bir insektisit ile de ilaçlayın hiç bölmeden olduğu gibi ekin. 1 hafta sonra hefifce bir nemlendirin, bahçede ise hiç sulamayın. bu yıl da çiçek beklemeyin artık.
Kopan pulları da varsa dere kumuna yoksa normal kuma dikine gelecek şekilde üstleri gözükmüycek kadar kapatın ve sulamayın, 10 günde bir hafifce nemlendirin.Çok körpeler ama bakarsınız onlarda yavru soğan yapabilirler.
Bu gibi durumlarda soğanları çıkarmayınız, haziran gelmeden soğanlar çıkarılmaz, erhangi bir sebepten dolayı yaprakları kuruyabilir, böçek sarabilir, bitlenme yapabilir. bu gibi haşereleri yok etmeye çalışınız, buna rahmen yinede yaprakları kurudu ise, yeşerteceğim diye çok sulamayınız, aksine suyunu daha da kesiniz hatta hiç sulamayınız, o kendiliğinden zamanı gelince yeşerecektir. Yeşerdikten sonrada yine hafif hafif az az sulayınız.
Kuru kalmasından korkmayın, çok sudalamadan korkun.
Sn. Lilium hocam sizden ses çıkmayınca kendim ameliyata girişmiş bulunmuştum:( Ben geri geldiğimde iş işten geçmişti ve sonra yazınızı okumuş oldum. Kızmak yok ama olur mu:)
Soğanı ben de dediğiniz gibi elime almıştım. Bir baktım ki o dişlerin hali hiç iyi değil. Çürüme başlamış, kararmış ve kopu kopuveriyorlar. Ben de yavrunun olduğu yere kadar temizledim, Zaten elimi değmemle çıkıverdiler. Ortasındaki ana sapı da kestim. Yavruyu toprağa geçirip üstünü örttüm ve içime doğmuş gibi sulamadım.
75229
Elimde şu anda bir fungusit yok ama bionem siparişi vereceğim. O gelene kadar sulamayacağım.
Dişlerin hepsi çürüme belirtisindeydi, bu yüzden attım. Yine de işe yarar derseniz, geri alıp kuma dikeyim.
Umarım çok abuk birşey yapmamışımdır.
Sevgili nevsune;
Yine geç kaldım biliyorum çok özür diliyorum, neden se sık kullanılanlarda bu sayfa koyu renk te gözükmüyor ben de gözden kaçırıyorum.
Sevgili nevsune "hocam" ne kelime, henüz o mertemelere ulaşamadık, yine de çok teşekkür ederim.
Pullar kendiliğinden kopuverdiklerine göre hepey çürümeye yüz tutmuş, kopan pulları atmasaydınız, kumlu bir yere gömseydiniz. onlar da yavru soğan yaparlar.
Eklemiş olduğunuz fotoğraf ta soğan gayet güzel, üstünü iki parmak örtünüz ve öylece bırakınız, çok sıcak havalarda hefifce nemlendirin, yeşerecektir.
Diadan aldığım (kırmızı renkli) lilyum soğanımın gelişimi. (yanındaki çubuklar ise Ful çeliklerim )
Gelişimi çok güzel ,çiçeklenmeside çok güzel olacak, şimdiye kadar nasıl baktıysanız, aynen devam edin ne eksin ne fazla bir şey vermeyim.
Sağol lilium çok sevindim.
Orkun Kırcı
05-05-2009, 14:55
Bende lilliumarımı her hafta fotolayıp gelişimlerini takip ediyorum. Elimden geldiğince de buraya ekliyorum. Gelişimlerinden çok memnunum yavaştan tomrcuklanmalar da başladı. Altı soğan altı farklı renk olarak dikmiştim. Bir kısmını asya laleden bir kısmını da bimden almıştım. Nedense Habibe hanımınkinden farklı bir yaprak yapısı var.
Sayın onkun kırcı, sizinkilerde çok güzel maşallahları var, umarım çiçeklerini de görürsünüz.
Orkun Kırcı
05-05-2009, 21:13
İnşallah görürüm(z) abi yaa. Gözüm gibi bakıyorum valla. İlk denemem bunlar çünkü onlar sayesinde deneyim kazanıyorum.
Orkun Kırcı
14-05-2009, 14:59
Arkadaşlar lilyumlardan ne haber. Kimseninki açmadı mı henüz? Merak ettim yahuu..
Orkun Kırcı
14-05-2009, 16:14
7 Şubatta ektiğim lilyum starlarım (4 adet) yaklaşık yarım metre boyuna geldi ve bu sabah 1 tane tomurcuk farkettim. Lilyum star hayranı bir insan olarak, lilyum starın o muhteşem kokusunu bir an evvel koklamanın ne kadar MERAKLI VE SABIRSIZ bir bekleyiş olduğunu anlatamam size.:mad:
Bunlar ne zaman çiçek açacak, güzel güzel kokacak:cool: ve bende mutlu sona ulaşacağım acaba, bilen var mı acaba?
O güzelliklerin fotosunu da görmek isteriz.
Orkun Kırcı
15-05-2009, 19:50
Lilyumlarım uzadıkça uzuyor. Şimdilik 3 tanesi tomurcuklu diğer 3te yakında tomurcuklanır sanırım. en uzun olanda 12 tane tomurcuk var. Bakalım açınca nasıl bir görüntüsü olacak. Merak ediyorum çünkü bunlar ilk lilyumlarım.
Sağlıklı gelişen ve büyüyen liliumcandidum'lar, dan bir bölüm. Tomurcukta
80121
Arkadaşlar lilyumlardan ne haber. Kimseninki açmadı mı henüz? Merak ettim yahuu..
Sayın kırcı, yüzdün yüzdün, nasıl derler kuyruğuna geldin, bir hafta daha sabredin, :p bir hafta sonra misler gibi kokan bir odada uyanabilirsin.
Adalet Yağcı
21-05-2009, 00:56
Sayın Lilium, bitkim tomurcukta ama tomurcuklu kısım ince ince tüylenmiş gibi, diğerlerinde böyle bir durum yok, bu oluşumun doğal olup olmadığı hakkında bir fikir verebilirmisiniz?
Sayın Lilium, bitkim tomurcukta ama tomurcuklu kısım ince ince tüylenmiş gibi, diğerlerinde böyle bir durum yok, bu oluşumun doğal olup olmadığı hakkında bir fikir verebilirmisiniz?
Adalet abla bu türü ile ilgili, gayet doğal, bakınız aynısından ongun kırcıda da var.
http://agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=78734&d=1242409827
Orkun Kırcı
21-05-2009, 16:00
Evet ablacım korkulacak bir durum değil, doğal yapısı. Bende 6 renk mevcut 3 tanesi böyle tüylü 3üde diğerinden. Sayın Lilium'un eklediği linkteki çiçeğim kendisininde dediği gibi yaklaşık 1 hft 10 gün içinde açacak. Darısı diğer lilyumcularım başına. Saygılarımla.
bunlarda benim Liliumlarım. henüz birtanesi açtı ;)
Çok güzel keyifleri de gayet iyi, elinize sağlık.
yesim ozgun
24-05-2009, 15:03
80956
80957
20 gundur bu sekilde duruyorlar anlamadim gitti. 8 tane zambagim var bahcede hepsi boyle tomurcuklandi ama acamadilar gitti cok endişeliyim:(
Mehtaperdem
24-05-2009, 16:23
:)80956
80957
20 gundur bu sekilde duruyorlar anlamadim gitti. 8 tane zambagim var bahcede hepsi boyle tomurcuklandi ama acamadilar gitti cok endişeliyim:(
benimkiler de öyle ve tomurcuklar hergün biraz daha gelişiyor ve renklenmeye başlayınca açacaklar... Ve bizde seyredecegiz:)
yesim ozgun
24-05-2009, 21:48
inşallah inşallah inşallahhhhh!!!!
Bu ne tür zambak acaba?. Her yıl kendi kendine açar. Soğanlarına hiç ellemedim. Çoğaltılma işlemi lale soğanı gibi mi?.
Habibe hanım sorduğunuz soruyu bende çok merak ediyorum sizin fotoğrafını yolladığınız çiçeğin aynısından bendede var herkes zambak diyor fakat burda bahsedilen zambakla gövde ve dal benzerliği hiç yok!
Zambak ne?
Lillium ne?
İkisinin de aynı çiçek olduğunu söyleyenler için o zaman habibe hanımın eklediği çiçek ne? O na da herkes zambak diyor ama hiç benzerlik yok. Bende de her ikisi var hatta her üçü demeliyim, çünki Lillum da bir saksı modeli var yaprakları parlak olan birde bahçe modeli var yaprakları açık yeşil mat olan. Fotoğraflarını ekliyorum.
Habibe hanımın bahsettiği:
Zambak (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=81256&d=1243238270)
tolgahann
25-05-2009, 22:45
Bu ne tür zambak acaba?. Her yıl kendi kendine açar. Soğanlarına hiç ellemedim. Çoğaltılma işlemi lale soğanı gibi mi?.
Sn.habibe bu zambak değil amarylıs çiçeği .Forumda bir çok ilgi bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3034&page=23
Sayın Tolgahann gerçekten de öyleymiş. Çok teşekkür ederim.
Sn. powered de öğrenmiş olacak benim gibi :)
Evet amarylıs ile ilgili bölümü okudum ama ordaki resimleri incelediğinizde halk arasında amarylıs bitkisine neden zambak dendiği açıkça anlaşılıyor, çünki amarylıs bitkisinin çiçekleri zambak ile neredeyse tıpa tıp aynı açıyor fazla bir fark yok.
Sn. Habibe bu daha ne ki! Öğreneceğimiz o kadar çok şey var ki bitki dünyası hakkında, bilmediklerimizi ayağımızın altına koysak başımız göğe değer eminimki hatta belki uzaya bile çıkar. :))
Sayın Lilium,
Eklediğim fotoğraflarda iki farklı mis zambak, kokularıda şekilleri kadar farklı.
Hangisi lilium candidum **** bunlar sizin üretiminizi yaptığınız türden tamamen farklı mı?
İlk fotoğraf lilium candidum, ve benim ürettiklerim.
İlginiz ve bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler Sayın Lilium.
m_eroglu33
31-05-2009, 00:31
Sayın Tolgahann gerçekten de öyleymiş. Çok teşekkür ederim.
Sn. powered de öğrenmiş olacak benim gibi :)
Bunun dışında, yanlışlıkla Süsen'e de bazı bölgelerde zambak diyorlar.
Emel Yılmaz
31-05-2009, 21:37
Sevgili lilium sizden aldığım zambakların birisi açtı ve tıpkı anlattığınız gibi onları dalından kestim ve çiçekleri solunca karanlık bir yere koydum. Acaba bundan sonraki süreçte neler yapmam lazım.Birde soğanlarını çıkartayımmı topraktan.Bu konuda bilgi verirseniz bizi çok mutlu edersiniz
zambakların birisi açtı ve tıpkı anlattığınız gibi onları dalından kestim ve çiçekleri solunca karanlık bir yere koydum.
Sevgili emel yılmaz, dalından kestiğiniz ne çiçek mi, çiçek sapımı, çiçekleri solunca karanlık yere koyduğunuz, sanırım çiçek sapı.
Yapmak istediğiniz çiçek saplarından soğan üretimimi? O ise anlatayım, Bizler çiçek üretimi yapmadığımız için, (soğan üretimi Yapıyoruz) soğan üretimi yaptığımız içinde bizler çiçekleri açmadan tomurçukta iken keseriz atarız. besini soğan alsın diye. Daha sonra çiçek sapındaki yapraklar yarı yarıya kuruduğu dönemde çiçek sapları alırız, ve bunlardan yavru soğancık üretiriz.
Şöyle, bu sapları serin karanlık (bodrum katları olabilir) bir yere yayarak arada bir fısfıslıyarak nemlendiririz, yaklaşık onbeş yirmi gün sonra yaprak diplerinden soğancık oluşumu başlar.
Çiçeğini açmasını beklemek, yani çiçeğini için bakanlar, toğumundan üretim yapsalar daha iyi olur. O da şöyle çiçeği açtıktan sonra çiçek yapraklarını döker, yapraklar dökülen yerde toğum oluşumu başlar ve bu toğum yatakları günden güne şişer (yaklaşık bir ceviz gibi olurlar)daha sonra sararır ve kururlar, kurudukları çatlamaya yüz tuttuğu dönemde toğumları alınır. Bu toğumlar torf kum karışımı ile veya hayvan gübresi + kum karışımına ekilir, üzerine yarım santim bir santimi geçmiycek şekilde kapak yapılarak örtülür, hafif hafif nemlendirilir.
callypso
04-06-2009, 07:39
benim lillium da açtıııı, ben sarı olacağını hiç tahmin etmemiştim,ama çok güzel olmuş.
Sn.Mutlu Kutludan aldığım soğanlardan sadece bir çiçek açmış, diğerlerin üst kısımlarını (çiçek olacağı kısımlar) kırdım,soğanları seneye daha guclu olsunlar dıye , bırtanesını bıraktım , sarı renk bir tane çiçek açmışş:rolleyes: "zambak yetiştiriciliği" forum konusunda fotografını ekledım
Pul yapraktan soğan oluşumu
89498
Tohumdan yavru soğancık oluşumu
89500
89501
Topraktan yeni çıkarılan yavru soğanlar.
89502
Merhaba,
Köstebek zambak soğanlarını sever mi?:rolleyes:
Severse, soğanları korumak için yöntem var mı?
(Örneğin delikli sepete koyup eksem yararı olur mu? :rolleyes:)
ciceksever70
01-07-2009, 19:46
Sevgili Sabah biz soganli bitkilerimizi bu yaz tel kafeslerle ya da topraga gömdügümüz metal bidonlara ektik bu yil hic köstebek gelmedi.
Merhaba,
Köstebek zambak soğanlarını sever mi?:rolleyes:
Severse, soğanları korumak için yöntem var mı?
(Örneğin delikli sepete koyup eksem yararı olur mu? :rolleyes:)
Köktebek zararına hiç uğramadığım için sevip sevmediği konusunda bir bilgim yok, domuzun sevdiğini biliyorum, hatta bazı dağlık bölgelerde hepey zarar yaptığı söylenmekte.
Bahausta soğanlı bitki dikim sepeti var.
Köstebek, zarar verebilir.
denizakvaryumu
02-07-2009, 07:51
Domuzlar, sepetleri darmadağın eder.
Seyreltilmiş mazot çözüm olabilir gibime geliyor.
Sevgili sabah, şurada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1725)köstebek ile ilgili yazışmalar var, bir bakın yararlanacağınız bazı fikirler olabilir.
Merhaba,
Geçen sene sebze bahçesinin yakınına ektiğim çiğdem soğanlarının hepsini köstebek 1 gece de yemişti:(
Demek kesin önlem almak gerekiyor.
Köstebek için birşey yapmayı düşünmüyorum, kimin evsahibi olduğu belli değil. :rolleyes:
Soğanlar için tel kafesi düşüneceğim. Bir de eski bir boya tenekesi gibi bir şey vardı, onun altına delikler açıp, bahçeye gömebilir miyiz bakayım.
Nasıl olsa ağustos, eylüle kadar zaman var, olmazsa Bauhausa bakarım. Teşekkürler.
Ters Lale soğanının kokusu köstebeği kaçırırmış.
Orkun Kırcı
02-07-2009, 15:52
Doğrudur çok iğrenç kokuyor:))
Sn. Lilium, sizden yeni gelen lilium soğanlarını saksıya soğan büyüklüğünün 1,5 katı derinliğine ve yine soğanların 1,5 katı dikim aralığı olmak üzere bugün kumlu bir karışımla hazırlanmış toprağa diktim. Dikmeden önce soğanları bionemle ıslattım, dikilecek yerdeki toprağı da yine bionemle biraz nemlendirdikten sonra üstlerine biraz organik gübre de atarak dikimi işini bitirdim. En üstteki toprağı da hafif su püskürterek nemlendirdim, yani sulama yapmadım. Şimdilik evin içinde en serin olabilecek bir odaya yerleştirdim. Daha sonra balkonun güneş görmeyen bir yerine alacağım. Yaptıklarımda bir yanlış var mı?
Sanırım uzunca bir süre sulama yapmayacağız. Bu durumda sulamaya ne zaman başlanacak?
Sayın nevsune, güzel bir ekim yapmışsınız yanlış yok, bol kumlu harçlar için 1.5 katı derinlik iyi, bir katı da olabirirdi.
Nemlendirmeyi, çok kurudu dediğiniz zamanlarda hafifçe nemlendirin, (Sulayın demiyorum) bitki yaprak çıkardıktan sonra hafif hafif sulamaya başlarsınız.
http://nailcimen.blogcu.com/beyaz+zambak/
çiçeksever
12-08-2009, 14:25
Tohumdan yavru soğancık oluşumu
89500
89501
Benimde beyaz zambaklarım böyle tohum oluşturdu.Bunlardan nasıl 2.resimdeki gibi yavru soğan oluşturuluyor. Bu da bugün açan zambağım
Benimde beyaz zambaklarım böyle tohum oluşturdu.Bunlardan nasıl 2.resimdeki gibi yavru soğan oluşturuluyor. Bu da bugün açan zambağım
Sayın ciceksever,
Tohumların dış kabuğu çatladıktan sonra tohumları alabilirsin, ve bu tohumları kumlu gübreli bir yere ekip üstüne yarım santim bir santimi geçmesin aynı malzeme ile kapatım çimlendirebilirsin.
yesim ozgun
12-08-2009, 22:16
Aylar önce lilyumlarımı açtıktan sonra kesip vazoya aldım. Daha sonra toprakta kalan kurumuş uzun sapları da soganları gelişsin diye kesip, eskiden buyukannemin yaptığı gibi bir gazete kağıdına sarıp sakladım.Bu sarma işleminin nedenini bilmiyorum, hatırlayip denemek istedim.Sardığımda dallar kupkuruydu. Bugün gazete kağıdına sardığım kuru dalları bahçe dolabını temizlerken görüp açıp baktım. Tamamen unutmuştum.
Bir de ne göreyim;
97798
kuru dallarda böyle oluşumlar vardı.
97800
O kesecikleri açıp baktım, içinden minicik soğanımsı yumrular çıktı.
97804
Bu keseciklerin kurumuş halleride vardı sapı altlarına doğru, içlerinde küçücük fotoğraf makinesinde net çıkmadığı için koyamadım,kurumuş bir önceki resimdeki beyaz soğanların kuruları vardı.
Nedir, diye merak ettim. Büyükannem acaba bu kesecikler bir işe yaradığı için mi ÇİÇEKSİZ KURU DALLARI saklıyordu?
Bilen var mi?
Sayın yeşim hanım, sorularınıza nereden başlayacağımı bilmiyorum, büyük annenizden gördüğünüzü denemeye kalkmışsınız, güzel bir deneme her ne kadar başarılı olamamış olsanızda büyük annenizden gördüğünüzü başarmaya çalışmak güzel bir duygu olsa gerek.
Büyükanneniz tohum alma zamanını çok iyi bildiği için başarılı olamaması için bir neden yok, sizler tohumları tam olgunlaşmadan biraz erken aldığınızdan dolayı başarılı olamamışsınız.
Büyükannem acaba bu kesecikler bir işe yaradığı için mi ÇİÇEKSİZ KURU DALLARI saklıyordu?
Bu saplar biraz daha kökünde dursalardı bu kesecikler daha da şişecekti tohumlar olgunlaşacaktı, o dönemde aldığınız tohumları bir üst mesajımda anlattığım gibi çimlendirebilirdiniz. Sanırım büyükanneniz de öyle yapıyordu ki, bir işe yarıyordu.
Çiçeklerini kestikten sonra bu kesecikler olmaz anlatımınızı biraz karıştırmışsınız, çiçekleri kestikten sonra saplarından soğancık oluşur, çiçeklerini kesmemişseniz çiçek yaprağının döküldüğü yerde toğum yatağı oluşur, (sizin fotoğrafa koyduğunuz) ve tohum olur, bu tohumları cimlendirerek soğancık elde edilir.
yesim ozgun
13-08-2009, 00:09
Şimdi soyle anlatayım. Daha oncede resimlerini paylastıgım lilyumlarım cicek acti.
ben cicekleri kestim evde vazoya yerleştirdim.
zamanım olmadıgı icin uzun sapları bahcede kurumaya yakın kaldı.
sonra ben ciceksiz olan kuru sapları kesip hatırladıgım kadarıyla buyuk annemin yaptıgı gibi gazeteye sardım.
bugun actıgımda bunları gordum.
yani cicekleri cok onceden kesmıstım ben. 2 hafta sonra kalan uzun sapını soğanları gelişsin diyerek kokunden budadım. o sapları sakladım.
ve bunlarla karsılastım. resimde de goruldugu gibi o beyaz keselerın kurumus halleri mevcut.
gecen sene sizin 68 no.lu mesajınızdaki gibi cicekleri tohuma bıraktım ve tohumlarınıda topladım zaten. biliyorum tohumları nerden alınıyor ama cok eminim bu sapların ucunda cicek yoktu tamamen yarı kurumus haldeki sapları alıp gazeye sardım ve dolaba kapattım.
yesim ozgun
13-08-2009, 00:18
kırmızı olan bolumunden kestım ben cıcegı
mavı cızgı cektıgım yerınden sonra kesıp koke kadar olan bolumu gazeteye sarıp sakladım.
97828
yarı kuruydu dedigim gibi.
şimdi ben bu beyaz seylerı o sapların uzerinden alıp, tekrar gazeteye sarıp deneyecegım. bakalım aynı olusumlar olucak mı? cunu bu beyaz seyler olmus ve sonradan kurumus hallerı de ustunde.
Şimdi soyle anlatayım. Daha oncede resimlerini paylastıgım lilyumlarım cicek acti.
ben cicekleri kestim evde vazoya yerleştirdim.
zamanım olmadıgı icin uzun sapları bahcede kurumaya yakın kaldı.
sonra ben ciceksiz olan kuru sapları kesip hatırladıgım kadarıyla buyuk annemin yaptıgı gibi gazeteye sardım.
bugun actıgımda bunları gordum.
Yanlış hatırlıyorsunuz resimlerini koyduğunuz çiçek tomurcukları, resimde mavi olarak işaretlediğiniz yer olsaydı böyle olurdu.
97840
yani cicekleri cok onceden kesmıstım ben. 2 hafta sonra kalan uzun sapını soğanları gelişsin diyerek kokunden budadım. o sapları sakladım.
ve bunlarla karsılastım. resimde de goruldugu gibi o beyaz keselerın kurumus halleri mevcut.Sapta çiçek kesesi yani tohum kesesi oluşmaz
gecen sene sizin 68 no.lu mesajınızdaki gibi cicekleri tohuma bıraktım ve tohumlarınıda topladım zaten. biliyorum tohumları nerden alınıyor ama cok eminim Hayır ben sizin kadar emin değilim, resimlerde ki çiçek tomurcuğudur. sapta böyle bir oluşum olmaz.bu sapların ucunda cicek yoktu tamamen yarı kurumus haldeki sapları alıp gazeye sardım ve dolaba kapattım.
Yarı kurumuş saplarda soğancıkta oluşmaz, böyle bir şey de oluşmaz, ben de bundan eminim
delete61
13-08-2009, 14:48
Sayın Lilium her zaman bende merak etmişimdir soğancıkların oluşumunu, yazıyı dikkatlice okudum fakat yinede aklım karıştı sizden ricam yapmış olduğunuz işlemi başından sonuna kadar ister saksıda ister toprakta resimli olarak işaretlemek suretiyle bizlere de gösterme imkanınız varmı. Heralde yapmış olduğum işlemde eksik birşeyler yapıyorumki iki denememde de çiçeksiz dalda soğancık oluşumunu gerçekleştiremedim. Paylaşımınız için şimdiden çok teşekkür ederim
turchese
13-08-2009, 15:23
Sn delete61'in sorusuna ek olarak, ben de bir şey sormak istiyorum.
1-1,5 ay önce çiçek açması biten ve sapları da kuruyan soğanlarımı, bulunduğu yerden çıkartıp, pul yapraklarını ayırarak serin bir yerde nemli toprak içine koyup kaldırmıştım. Dün akşam baktığımda pulların diplerinden soğancık oluştuğunu gördüm. Bu aşamadan ne yapmam gerekiyor?
Arkadaşlar liluum çeşitleri hakkında çok güzel bilgiler edindim sayenizde ben hepsini zambak olarak biliyordum, ama hepsi çok güzeller doğrusu ben henüz yetiştirmedim,ama çok heveslendim ..
Sayın Lilium her zaman bende merak etmişimdir soğancıkların oluşumunu, yazıyı dikkatlice okudum fakat yinede aklım karıştı sizden ricam yapmış olduğunuz işlemi başından sonuna kadar ister saksıda ister toprakta resimli olarak işaretlemek suretiyle bizlere de gösterme imkanınız varmı. Heralde yapmış olduğum işlemde eksik birşeyler yapıyorumki iki denememde de çiçeksiz dalda soğancık oluşumunu gerçekleştiremedim. Paylaşımınız için şimdiden çok teşekkür ederim
Sn arkadaşım yukarıdaki başlıkta sorularınız cevap bulabilirsiniz. kolay gelsin.
Sayın Lilium her zaman bende merak etmişimdir soğancıkların oluşumunu, yazıyı dikkatlice okudum fakat yinede aklım karıştı sizden ricam yapmış olduğunuz işlemi başından sonuna kadar ister saksıda ister toprakta resimli olarak işaretlemek suretiyle bizlere de gösterme imkanınız varmı.
Bu yeterli iriliğe gelmiş pul alma gelişimi göstermiş bir soğan.http://agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=41794&d=1214576253 Şimdi bundan pul alalım ve soğancık oluşturalım. Resimde gördüğünüz soğanın kartlaşmış sararmış pullarından adet veremiyeceğim adet işi soğanın iriliği ve durumuyla ilgilidir, beş tanede olabilir elli tane de olabilir, bu aldığımız pulları bir kasa içerisinde serin gölge ve karanlık bir yerde ara sıra çok az sipreyle nemlendirerek soğancık oluşmasını sağlarız, Şu şekilde (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=89498&d=1245966318) ve bunları daha sonra toprak, gübre, kum karışımına iki santim ara ile ekeriz. O pullardan şöyle (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=77116&d=1241782383) fide elde ederiz. Ve bu fideleri yaprakları kuruduktan sonra daha geniş bir yere ekmek için sökeriz (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=89495&d=1245965266) ikinci yıl gelişmeleri için bu sefer beş santim ara ile şu (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=89488&d=1245964589) şekilde eker ve üzerini beş santim toprakla kapatırız. İkinci yılda gelişen soğanlar üçüncü yılda onbeş santim ara ile tekrar ekilir. Ve bu yıl satış iriliğine gelenleri satarız. İriliğe gelmiyenleri tekrar ekeriz.
Heralde yapmış olduğum işlemde eksik birşeyler yapıyorumki iki denememde de çiçeksiz dalda soğancık oluşumunu gerçekleştiremedim.
Çiçeksiz dalda yani saplarda soğancık oluşturmak biraz zordur çok dikkat istiyen (sap alma dönemi gibi, nemlilik derecesini tutturmak gibi)tecrübe istiyen konular. Pullardan üretim hem kolay hem zahmetsiz.
. Dün akşam baktığımda pulların diplerinden soğancık oluştuğunu gördüm. Bu aşamadan ne yapmam gerekiyor?
Üstte yazdığımı yapınız sayın turchese.
turchese
14-08-2009, 09:19
çok teşekkür ederim sn lilium. İnşallah bir kaç yıl sonra zambaklarla dolu bir bahçem olacak.. :)
delete61
14-08-2009, 13:29
Sayın Lilium vermiş olduğunuz bilgi ve resimler için çok teşekkür ederim. Bugün iş çıkışı dalı kurumuş söküme hazır olan pembe liliummum var ilk iş olarak topraktan çıkarıp bir kaç pulu söküp soğancık oluşumunu sağlamaya çalışacağım umarım bu sefer başarılı olurum. Tekrar teşekkür ederim
Umarım başarılı olursunuz, sonuçlarını da paylaşırsan seviniriz.
http://nailcimen.blogcu.com/beyaz+zambak/
hocam100
05-09-2009, 09:49
Ben bu konuda bir deneme yaptım arkadaşlar bu yıl çiçek açıp solan lilium saplarını dibinden hafif bükerek söktüm.Onları hepsinin uçlarından tohum yapmasını engellemek için tohum yerlerini kopardım.Sonları onları tomar yaparak gazeteyle hafif tek kat olarak sardım.Serin ve güneş görmeyen bodruma koydum.2 AY -sonra gördüğüm manzarayı sizlerle paylaşayım:
muhteşem hocam100 bende denedim fakat olmadı seneye tekrar denerim :eek:
Lütfen yardım,
Bir lilium soğanının sağlıklı büyümesi için saksı büyüklüğü ne olmalı?
Teşekkürler...
On beş santimlik saksılarda rahatlıkla olabilir, tabi ki bu aldığı besin ve bakımı ile de ilgilidir.
Teşekkürler sevgili Lilium, sorularımla sizi de bunaltabilirim yakında. İlk kez soğanlı bitki yetiştireceğim. Acemi soruları olacak yani. Toprak karışımı olarak bahçeçe toprağı, dere kumu ve torf uygun mudur?
Desteğiniz için teşekkürler...
Üretimim de torf kullanmadım, bunun yerine yanmış çiftlik gübresi bence daha iyi, ben toprak kum gübre karışımından iyi sonuçlar alıyorum.
Kum ve koyun gübreli bahçe toprağı karışımıyla buluştu soğanlar. Can sularını verdim. Havalar serinleyinceye kadar suyu toprağı nemli tutacak şekilde verecekmişiz. Ancak diktiğim soğanlardan birinin pulları hafif ayrılmış, bir iki pul dökülmüştü. S0ğanın ortasından sürgün başlamış sanki. Yeşil yaprakcıklar vardı.Doğası bu belki, dediğim gibi yeni tanışıyorum liliumla :)
Dökülen pulları da ekebilirsin onlardan da küçük soğanlarınız oluşacaktır,
Yeşil sürgün oluşturması normaldir, ekimi daha erken yapmak gerekiyor biraz geç kalmışsınız, ama yinede olur.
Havalar yağışlarla beraber serinledi, bu dönem soğanların gelişimlerinin hızlı olduğu dönemdir, ki belli ekmeden sürgün çıkarmaya başlamışlar.
Bir arkadaşım pullarını daha ekemedi, inanırmısınız o pullar soğancık yaptılar ve oldukları yerde yaprak çıkarmaya başladılar.
Sayın Lilium,
Filizlenme başladığı dönemde de suyu kısıtlı mı vereceğiz?
Yaprak yüzeye çıktıktan sonra bitkinin su isteğine göre arttırabilirsin.
Sap üretimimden olan yavru soğancıkları bugün ektim. Fideliğimden küçük bir görüntü.
109187
Üretimim olan saplardan soğancık üretim depom. içerisi karanlık olduğu için ve cep telefonu ile çekilmiş bir resim
109194
109198
103958
hocam100
23-09-2009, 23:07
Lilium bey mükemmel yapmışsınız bu konuda sizden yardımınızı isteyebilirim.
Sevgili lilium. Saplardaki soğancıkları ayırmadan öyle sakladığınızda soğanlar gelişmeye devam ediyorlar mı? Ne kadar bekletiyorsunuz?
Sevgili sevim.K, saklamaktan ziyade saplardan soğancık oluşturmaya zorlamaktır, sapı koparıp bir kenara koysanız bile beş on tene gene yapar, bizler üretim yaptığımız için mümkün olduğu kadar daha çok soğancık yapabilmesi için uygun ortamlarda ne istiyor ise o şartları yerine getirmeye çalışıyoruz.
Resimlerde gördüğünüz döneme kadar bekletiyoruz, bu dönemden sonra küçük kök oluşumu da başlıyor, bu kökler de ben artık normal yaşayabilirim dediğini anlayabiliriz.
Liliumu bir bebeğe çok benzetirim, nasıl ki bebek doğar anne sütü ile beslenir daha sonra da mama yemeye başlar, liliumlarda öyledir önce anne sütü daha sonra mama ve daha sonra süt biter sadece mama ile büyür.
Liliumlar sürekli yeni yaprak veriyor. İlk kez yetiştiriyorum. Gelişimleri normal sanırım.
105033
thomasina
29-09-2009, 14:34
Sevgili maki01, ne zaman toprakla buluştu soğanlar, benimki hala küçük yaprak. Acaba bir sorun mu var?
15 gün oldu sevgili thomasina.
Frezyaları da bir kaç gün önce diktim. Onlar da filizlendi. ROA uygulamanı öneririm.
Liliumlar sürekli yeni yaprak veriyor. İlk kez yetiştiriyorum. Gelişimleri normal sanırım.
105033
Gün ışığını biraz az almışlar, biraz daha ışık alırlarsa daha iyi olurlar, gelişimleri gayet güzel.
thomasina
29-09-2009, 15:42
15 gün oldu sevgili thomasina.
Frezyaları da bir kaç gün önce diktim. Onlar da filizlendi. ROA uygulamanı öneririm.
Bu sanırım roa farkı olsa gerek. onların yarısında bile değil benimkiler. Ya da başka bir sorun olabilir, anlayamadım. Zaten bir iki güne uygulamaya geçiyorum ben de.
Bu arada bu soğanları kenarından sızdırarak sulamak nasıl bir şey? Saksının bir köşesinden suyu usulca vermek mi? Vallahi anlamadım))
İlginiz için teşekkür ederim sevgili Lilium
Yapraklar ışık nedeniyle sarı gibi çıkmış. Batıya bakan bir balkonda 3-4 saat güneş alıyorlar.
İlginiz için teşekkür ederim sevgili Lilium
Yapraklar ışık nedeniyle sarı gibi çıkmış. Batıya bakan bir balkonda 3-4 saat güneş alıyorlar.
Işığı az gelmiş demem renklerinden değil, (renkleri gayet güzel) Yaprak yapıları düz ve yukarıya uzamış, oysa ki yeterli gün ışığı alabilselerdi daha yayvan ve dalgalı olurlardı.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=109056&d=1256172560
Anladım. Daha fazla güneş alabileceği bir noktaya çekerim yarın.
Teşekkürler...
acemifüsun
29-09-2009, 22:12
Sn. lilium yaklaşık 15 gün önce soğanları büyük bir saksıya ektim, balkonun en serin yerinde, gölgede duruyorlar, toprağı kurudukça yağmurlama şeklinde suluyorum, fakat daha hiç bir filizlenme yok, normalmidir?
Bu arada bu soğanları kenarından sızdırarak sulamak nasıl bir şey? Saksının bir köşesinden suyu usulca vermek mi? Vallahi anlamadım))
Sn thomasina., Bu deyimi daha çok Cyclamen hederifolium için kullandım. Bunun yumruları tepsi gibi geniş, saksıyı dolduruyor. Ortasından da çiçekler ve sonra yapraklar çıkacak, Bunların çıkış noktaları ıslanmazsa iyi olur. Hastalık (Botrytis) ıslaklığa gelir. İşte bu tepsi gibi soğanların saksısını kenardan azar azar dökerek sulayın, yumru üstünde yaprakların çıktığı yerler kuru kalsın. demek istedim. Kolay gelsin.
Sn. lilium yaklaşık 15 gün önce soğanları büyük bir saksıya ektim, balkonun en serin yerinde, gölgede duruyorlar, toprağı kurudukça yağmurlama şeklinde suluyorum, fakat daha hiç bir filizlenme yok, normalmidir?
Normaldir, daha onbeş gün olmuş, adebte olması faal duruma geçmesi için bu süre normaldir, bir haftaya kalmaz yüzünüzü güldürürler.
Sevincinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.
thomasina
30-09-2009, 08:22
Sevgili kgursan, tamam doğru yapıyormuşum. Teşekkürler.
Sn.Fisun hanım., Kurudukça yağmurlama şeklinde suluyormusunuz, yoksa ıslatıyormusunuz??? İkisi farklı şeyler. Benim tahminim toprağın altı (kök bölgesi) kurudur. Saksının üstü (2-3cm) nemli altı kuru kalabilir. Önerim Doyurucu, bol bir sulama yapın fazla su alttan çıksın, Kök bölgesi ıslansın. Ancak FAZLA SU DİPTEN AKSIN GİTSİN.
Not: Denemek için parmağınızı saksının içine 5-6 cm sokun alt taraf kuru mu yaş mı anlayın.
kolay gelsin.
acemifüsun
30-09-2009, 20:39
Sn. kgursan doyurucu şekilde bol bir sulama yapayım, zaten korkumdan saksının altına tabağını koymadım, benim sulamam sanırım hafif bir yağmurlama şeklindeydi, teşekkürler.
lale lale
13-10-2009, 14:29
:confused:
Çiçekler çok güzel. Yetiştirenlerin ellerine sağlık. Bende heveslendim. Bahara çıkarkende diken olmuş, Eylülde de. Acaba dikmek için en uygun zaman nedir?
:confused:
Çiçekler çok güzel. Yetiştirenlerin ellerine sağlık. Bende heveslendim. Bahara çıkarkende diken olmuş, Eylülde de. Acaba dikmek için en uygun zaman nedir?
Sanırım Liliumdan bahsediyorsunuz. Şimdi de dikilir, baharda dikileni de vardır, Yazın dikileni de vardır. Dikeceğiniz Lilium türünün ve soğanının depolanmasına bağlı.
lale lale
16-10-2009, 23:50
Syn. kgursan şimdi alıp önümüzdeki günlerde dikmek için nesine dikkat edip alayım. Yani bi ismi, türü var mı ne diyerek istemem lazım? Bir de şimdi diktiğimde baharda mı açar? Evde mi balkonda mı tutmak lazım?
çok soruyorum, kusura bakmayın...
teşekkür ederim
Sayın lale lale;
Şimdi türleri saymaya kalksak sayfalar almaz, Ayrıca bakımları ile ilgili bir çok başlıklarımız var.
Örneğin:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10833
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12928
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=12515
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=12423
http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=370081#%3Cbr%20/%3E%0A%3Cbr%20/%3E%0A%5BB%5D%5BURL=%22http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=12203
Buralardaki başlıklarda ve yazışmalarda çok güzel ve yararlı bilgiler var isterseniz bir göz atıp istekleriniz doğrultusun da kararlarınızı bilgilenerek kendiniz verebilirsiniz.
lale lale
17-10-2009, 08:54
Syn lilium bu kadar çok seçenek olduğunu bilmiyordum. Birde soruyu eksik sormuşum. lilyum çeşitleri içinden hangisi demeliydim.
Yazdığınız adreslere bakarak bir sonuca ulaşırım. teşekkür ederim.
Syn. kgursan şimdi alıp önümüzdeki günlerde dikmek için nesine dikkat edip alayım. Yani bi ismi, türü var mı ne diyerek istemem lazım? Bir de şimdi diktiğimde baharda mı açar? Evde mi balkonda mı tutmak lazım?
çok soruyorum, kusura bakmayın...
teşekkür ederim
Sn lale lale., Türkiyede maalesef çiçek soğanı alırken mevcut ne varsa onu alabilirsiniz. Seçerek alma şansımız pek yok. Şimdi ben size, Asiatic melezlerden alın, veya oriental melezi alın veya L.candidum alın desem bulma şansınız ve ayırd etme şansınız yok. Diğer yandan "Soğuklatılmış soğan" alın desem bulamayacaksınız. Bu nedenle;
1. Sağlıklı, sert ve diri soğan alın,
2. Kökleri cıvarında kahverengi-siyahımsı lekeler olmasın.
3. Şu anda alacağınız soğanları dışarıya(Bahçe-balkon) dikin kış aylarında soğukta kalsınlar ki çiçek açsınlar.
lale lale
19-10-2009, 09:18
Sn. kgursan teşekkür ederim
crocusmedya
23-03-2010, 17:27
Merhaba,
lilyumla ilgili gerçekten çok güzel ve faydalı bilgiler vermişsinizherkese teşekkürler..
biz hediye gelen bir kesme çiçek aranjmanında görüp lilyumlara bayıldık ve yetiştirmek istedik.
bugün ankarada lilyum soğanı aradım ama bulamadım acaba mevsimi mi değil?
nereden lilyum soğanları bulabiliriz ve ne zaman ekmeliyiz
k_donmez
23-03-2010, 17:31
Sayın Crocusmedya,
Lilyum soğanı büyük yapı marketlerinde geçen hafta itibariyle vardı. Bulamazsanız sitenin satış bölümüne bakın. Eğer bulursanız da hemen bu ay dikin.Kolay gelsin
nereden lilyum soğanları bulabiliriz ve ne zaman ekmeliyiz
Renkli liliumları bu günlerde bulabilirsiniz, Beyaz kokulu olanı şimdi bulamazsınız, bulsanızda ekim dönemi değildir, haziran ayında satışa koyuyorum, satış bölümünden takip edebilirsiniz.
kirikkale71
23-03-2010, 22:03
5rr
Sayin Lilium,sizden bir ricam var.Acaba Lilium martagon sogani nerden temin edebilirim.
Su an yurtdisindayim ve Mayis ayinda kisa sureligine gelecegim Istanbula.Bana bu konuda yardimci olabilirmsiniz acaba?Su anda bulunduugm mekanda buyuk bahce var ve bende lilium ektim.Ne renk oldugunu bilmiyorum elbet..Ciktiginda fotografini eklemeyi dusunuyorum.
Simdiden tesekkur ediyorum
Ben de yeni yeni kültüre alıp yetiştirmeye başladım.
Türkiyede Lilium martagon üretimi yetiştiriciliği yapıldığı bir yer bilmiyorum, Hobi amaclı olarak bir çok kişilerin bahçelerinde var, arıyorum bölümüne bir başlık açarsan elinde olan göndermek isteyen arkadaşlar olabilir.
crocusmedya
27-03-2010, 20:12
ankaradaki büyük yapı marketlerden bauhause ve koçtaşta bulamadım. beyaz renkli ve güzel kokulu lilyumlar gerçekten çok hoş.. sitenin satış bölümünüde bulamadım sanırım yeni olduğum için :)
vazodaki lilyumlarımız kurumak üzere ve bu güzel kokulu güzel görünümlü çiçeği kalıcı olarak yaşatamadığımız için çok üzülüyoruz.. :(
k_donmez
27-03-2010, 20:46
Bugün ben Ankara Koçtaş'a gittim ve renk renk lilyum soğanlarının satıldığını gördüm. Ayrıca satış bölümünden Hocam100 ile irtibat kurun. İstediğiniz soğanı bulabilirsiniz.
mihrimah
05-04-2010, 09:49
Geçen sene aldığım ve 40 cm. yüksekliğindeki saksılara ektiğim beyaz mis zambağı soğanlarından yalnızca yaprak alabilmiştim. Yaprakları solup kuruyunca soğanlarını incelemek üzere çıkardım ve soğanların yarı yarıya küçülmüş olduklarını görmüştüm. Yeni saksılarına ve kuru toprağa gömerek kışı geçirmeleri üzere yalnız bırakmıştım. Havalar ısınınca bi tanesi filiz vermiş, diğerleri de uyanıyorlar sanırım, üstlerindeki toprağı tepelemek üzereler.
Ustalardan yardım bekliyorum, zamanı gelmedi daha ama sulamaya başlasam mı acaba?
bende sonbaharda saksıya dikmiştim. 25 cm oldu kış boyu iyi gelişti şimdi toprağa vermek istiyorum . dogrumu acaba yoksa saksıda mı kalsın??
Şu an yapraklı dönemde yer değiştirmeniz doğru değil, Yaprakları kuruduktan sonra yer değiştirebilirsiniz.
ankaradaki büyük yapı marketlerden bauhause ve koçtaşta bulamadım. beyaz renkli ve güzel kokulu lilyumlar gerçekten çok hoş.. sitenin satış bölümünüde bulamadım.
Bu tarihte bulamazsınız, bulsanız da ekim zamanı değil, başlığı ve başlıktaki linkleri okumanızı tavsiye ederim.
satışları haziran ayında başlıyor satış bölümünden takip edebilirsin.
vazodaki lilyumlarımız kurumak üzere ve bu güzel kokulu güzel görünümlü çiçeği kalıcı olarak yaşatamadığımız için çok üzülüyoruz.. :(
Vazodaki liliumları anlıyamadım, lilium vazoda olmaz, çiçeğini vazoya koyabilirsin
Geçen sene aldığım ve 40 cm. yüksekliğindeki saksılara ektiğim beyaz mis zambağı soğanlarından yalnızca yaprak alabilmiştim.
soğanı küçükse çiçek sapı oluşturmaz.
Yaprakları solup kuruyunca soğanlarını incelemek üzere çıkardım ve soğanların yarı yarıya küçülmüş olduklarını görmüştüm.
Normal şartlarda daha büyümesi gerekli, suyunu fazla kaçırmışsınız ki dış pullaru çürüme yapmış. Ve soğan küçülmüş. Biraz daha fazla suyunu kaçırsaydınız olduğu gibi çürürdü.
Yeni saksılarına ve kuru toprağa gömerek kışı geçirmeleri üzere yalnız bırakmıştım. Havalar ısınınca bi tanesi filiz vermiş, diğerleri de uyanıyorlar sanırım, üstlerindeki toprağı tepelemek üzereler.
Ustalardan yardım bekliyorum, zamanı gelmedi daha ama sulamaya başlasam mı acaba?
Beyaz zambak lilium candidumlar kış bitkisidir, ağustos ayından ekim ayına kadar ki dönemde ekilmeliler yaza bırakılmamalılar.
Sulama zamanı gelmediğinde yanılıyorsunuz, zaten ekimde çok geç kalmışsınız yapraklandığına göre suyunuda verebilirsiniz makul ölçülerde
Başlığı ve linkleri okumanızı tavsiye ederim.
Bizim yörede zambak olarak süseni biliriz. agaclar.net üyeliğimden önce bende öyle zannederdim. Oysa ki zambak olarak özellikle mezarlıklara dikilen mavi süsenlere herkes gibi zambak diyordum.
ozdenarda
06-04-2010, 08:18
Bende süseni mezarlık zambağı diye bilirim .Zambağı bahçelerde hiç görmedim çiçekçilerde kesme çiçek olarak karşılaşıyordum .
mihrimah
06-04-2010, 08:36
Geçen sene Sn.Lilium sizden 7 soğan almış ve ağustos ayında dikmiştim.
Bir şeyleri yanlış yapmış olmalıyım ki yapraklandı, sulamaya başladım, sonra çiçek vermeden ev içinde olmasına rağmen ocak - şubat gibi kurumuştu.
Şubatta çıkarıp, dışarıda saklayamayacağım için saklama amaçlı olarak yeni kuru toprağa dikmiştim. Bu sene artık zamanı geçmiştir diyerek ben tekrar ağustos ayını bekliyordum:)
Öyle diyorsanız hemen sulamaya başlayayım.
Bir de tabi konuyu tekrar okumam gerekecek, dediğiniz gibi atladığım çok şey var sanırım. Teşekkür ederim cevabınız için, sağolun.
çiçeksever
20-04-2010, 16:47
Benim beyaz zambaklarım tomurcuk topluyordu.Pazar günü yağan dolu çoğu tomurcuğu ve yaprağı kırdı.Görseniz çiçekler kuşa döndü.
nisan0671
21-04-2010, 12:44
Geçmiş olsun çiçeksever, inşallah seneye görürsün o güzellikleri ve muhteşem kokuyu. Bu yıl benim soğanım da sapından çürüyüverdi. Bayağı bir serpilmişti.
Keyifleri gayet güzel
Şu dönemde müdehalede bulunmak tamamiyle yanlış olur, hiç ellemeyin, çiçeği bitip yaprakları kuruduktan sonra ayırabilirsiniz.
Bakınız burada sizinkine benzer bir saksım var.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=621710&postcount=34
Bunlarda benim liliumlarım
137677
ugur_adagume
21-04-2010, 16:49
Çok teşekkür ederim,
Maşallah sizinkiler "Lilium Denizi" olmuşlar adeta,
Çok güzel..
yarenimex
21-04-2010, 17:14
Geçmiş olsun çiçeksever, inşallah seneye görürsün o güzellikleri ve muhteşem kokuyu. Bu yıl benim soğanım da sapından çürüyüverdi. Bayağı bir serpilmişti.
Zambaklardan sadece beyaz açanı mı kokuludur yoksa diğer renk zambaklarda kokulu mudur, onlar da kokulu ise kokuları aynı mıdır acaba ?
k_donmez
21-04-2010, 18:11
Sayın Lillium
Bakıyorum bahçede çim yerine lillium kullanmışsınız. Ellerinize sağlık. Bunların bir de çiçekli halini gönderirseniz bilgisayarıma arka plan yapacağım.
Lilium candidum adı üstünde mis zambağı çok kokuludur, casablanca da kokulu olduğunu biliyorum.
Sayın k_dönmez, beklemeyin buradan foto albüm bölümünden beğendiğinizi alabilirsiniz.
Sitem:http://site.mynet.com/beyazzambakliliumcandidum/sitelet/id5.htm
ugur_adagume
21-04-2010, 20:06
Bende 2 adet "Lilium Oriantal" var henüz çiçek açmadılar ve kokulu mu bilmiyorum.Acaba "Lilium Candidum" veya "Casablanca" veya tavsiye edebileceğiniz başka kokulu olanlarından temin edebileceğimiz bir yer var mı?Teşekkürler...
Sayın ugur_adagume, haziran ayında satışa sunuyoruz istediğiniz kadar gönderebiliriz. Burada satış konuşmak hoş değil, satış bölümünden takip ederek talebinizi karşılayabiliriz.
Orkun Kırcı
01-05-2010, 22:10
Tomurcuklar görünmeye başladılar. Darısı arkadaşlarımın başına.
Neslihan Baş
02-05-2010, 19:44
İnşallah Orkun Bey
ugur_adagume
02-05-2010, 19:48
Teşekkürler Sayın "Lilium".Haklısınız burası pek yeri değil;fakat henüz yeni olduğum için ve bazı türlerinin çok güzel koktuğunu duyduğum için heveslendim,sadece kokulu zambak soğanı bulabilir miyim diye sormak istedim.
Sayın "Orkun Kırcı" maşallah çok iyi görünüyor sizinkiler.Peki böyle dik durmaları için herhangi bir desteğe ihtiyaç var mı acaba?Yani topraktan herhangi bir çubukla desteklemeye gerek var mı?
Orkun Kırcı
02-05-2010, 22:23
Herhangi bir desteğe ihtiyaçları olmuyor. Nerdeyse1,5 metre dimdik duranlar var karşı sitede:)
hocam100
02-05-2010, 22:27
Orkun bey maşallah bunlar benim gönderdiğim liliumlar mı yoksa.Ne kadar boy atmışlar öyle bizde henüz 15 cm sanırım iklim sizde çok sıcak geçiyor.
Orkun Kırcı
03-05-2010, 09:56
Evet Hocam sizden aldıklarım. Balkon çok rüzgarlı o yüzden içeri aldım. Isı biraz artınca iyi boylandılar. Tomurcuklarda epeyce belirdi. Bir tanesinde hatta 12-13 tane tomurcuk var:)
Neslihan Baş
05-05-2010, 20:36
benimkiler daha çok küçük. Ne zamana açarlar acaba, bu yıl açabilecekler mi?
ugur_adagume
06-05-2010, 17:25
Neslihan Hanım,üstadlarımız daha iyi bilirler;ama daha zamana ihtiyaçları var gibime geldi.
Bu arada benim de tomurcuklar görünmeye başladı.Hadi hayırlısı...
Neslihan Baş
06-05-2010, 21:29
Öyle görünüyor Uğur Bey, ben daha çok beklerim .Sizin adınıza sevindim açtıklarını da görürsünüz inşallah
Orkun Kırcı
06-05-2010, 21:37
Neslihan hanım fotodaki büyük olan çiçeğiniz küçükte olsa açabilir. Ama diğerleri galiba çok küçük soğanlılar..
Neslihan Baş
07-05-2010, 09:20
Evet Orkun Bey diğerleri küçük yaprak şeklinde ayrılan parçalar bu yıl böyle bir güzellik yaptılar.Eğer büyük olan açarsa o da mutlu eder beni
Lilium Candidium
Misk zambağı
Zambakların en beyazı ve en güzel kokanı .
143449
Eminim birçoğumuzun bahçesinde vardır . Forumu tarayınca bulamadım .
Onun hakkında da paylaşılacak çok şey vardır .
kumyaka2010
11-05-2010, 21:17
Bugun bahceye indim,miszambagı ( burada bocek zambagı diyorlar ) açmak uzere idi.
erdembalkan
14-05-2010, 15:13
merhaba benim zambağımın tomurcuk kısımlarında akşam fark ettim yeşil ufacık böcekler vardı elimle temizledim fakat bunların bir zararı varmı acaba evin kapalı balkonunda duruyordu.
Zambağımın açmasınada çok az kalmıştı.
Orkun Kırcı
16-05-2010, 13:33
Lilyumlarımda birkaç tomurcuk kuruması yaşadım. Acaba suyunu fazla vermemden olmuş olabilir mi? Farketmeden üstüste sulamışım toprağı epey ıslaktı.
Sayın erdembalkan, gördükleriniz bittir, çiçeğin suyunu emerek şekil bozukluğu yaratırlar, herhangi bir bit ilaçları ile sorununuz çözülür.
Sayın orkun kırcı, tomurcuk kuruması bir sapın tomurcukların tümünde mi var? yoksa bazılarındamı?
Bu dönemde yani tomurcuk ve çiçek döneminde liliumlar biraz daha fazla suya ihtiyaç duyarlar yeter ki saksınız iyi süzek bir toprağa sahip olsun saksı alt deliklerinden su süzülebilsin.
Resimleyebilirsen daha iyi olur.
Orkun Kırcı
16-05-2010, 20:14
Abicim bir sapın bazı tomurcuklarında var. Aynı saksıda 5 kök diktim 2 kökte böyle oldu.
ciceksever70
24-05-2010, 20:56
Herkese iyi aksamlar... Benim gecen ay diktigim liliumlari bir sey iki gün icinde tamamen yedi. Bahceye gömdügümüz küvetin icine lilium ve nergis soganlari ekmistim. Önce bir seyin liliumun toprak seviyesindeki sapini ve kökün bir kismini kemirdigini gördüm. Cicegin dibinde bira sisesi kapagi kadar bir delik vardi. Bahcenin belirli yerlerinde de bu deliklerden buldum, yani bir tünel acilmisti ama köstebek gibi tümsekli bir tünel degil de toprakta hic iz birakmayacak sekilde. Ertesi gün liliumlarin ücü de tamamen gitmisti. Ben ne oldu diye bakarken bir sey nergislerden birini topragin icine cekiverdi. Önce danaburnu diye düsündüm ama danaburnu bu kadar hizli calisabilir mi? Acaba ne olabilir ve nasil bir önlem alabilirim?
Sayın ciceksever70
Eğer benim bahçemdeki ile aynı canlı ise tarla faresi.Benim lale ve lilium soğanlarımın çoğunu yedi.Zehirli yem koydum ama çözüm olmadı.
ciceksever70
24-05-2010, 21:57
Sayın ciceksever70
Eğer benim bahçemdeki ile aynı canlı ise tarla faresi.Benim lale ve lilium soğanlarımın çoğunu yedi.Zehirli yem koydum ama çözüm olmadı.
Biz de süphelendik ancak tarla faresi metal küvetin dibinden girip tünel kazabilir mi?
ciceksever70
25-05-2010, 21:34
Bugün dayanamayip küvetin topragini bosalttik cünkü icindeki üc lilium ve yaklasip yirmi nergis tamamen yenip bitmisti. Bir tek phlox cicekleri duruyordu. Tahliye deligine koydugumuz metal kafes duruyordu ama tahliye deligini acip kapatmaya yarayan metal dügme itilmis ve yeni bir delik ortaya cikmisti. Bu delikten de bahcenin diger yerlerindeki tünellere baglanti oldugunu tahmin ettik. Bu delige de metal bir tel koyduk ama ne kadar care olur bilemem. Tünelleri kapali bulan tarla faresi yeni tüneller kazar mi onu da zaman gösterecek.
yarenimex
26-05-2010, 13:02
Tarla fareleri genellikle işlenmemiş topraklarda ve bol otlu olan bölümlerde bulunur.Çünkü oralarda hem bol besin vardır hem de gizlenmeleri daha kolaydır. Tarla faresinde kurtulmanın yolu da etrafta yabani otu bol olan yer bırakmamak ve ne ektiyseniz onların etrafı işleyerek tünellerini bozmak. Gizlenecek yer kalmadığında hemen bölgeyi terkederler ve başka yerde yuvalanırlar. Ayrıca etraftaki yabani otlar temizlenince tarla fareleri kedi ve diğer doğal düşmanlarınca daha kolay farkedilip doğal olarak yok edilirler.
Acil önlem ise deliklerine su doldurun ve başında bekleyin tüneller su dolunca tünellerin bir ucundan hava almak için mutlaka dışarı çıkacaktır. On gereğini gönlünüze göre yapmanız imkanı ortaya çıkar.
merhaba zambakseverler
http://i1005.hizliresim.com/2010/5/30/1539.jpg
ilk kez zambak soğanı ekmiştim. büyümelerini izlerken böyle bir oluşum ile karşılaştım. bu da zambak veya lilium mudur? üstünde minik minik tomurcuk gibi çiçekler var. yanındaki zambakta öyle bir çiçeklenme yok, forumdaki resimlerdeki gibi büyüyor. bundaki farklılık neye alamettir bilemedim? tanıyan arkadaşlar bir fikir verebilir mi?
aydın uçar
11-06-2010, 23:02
merhaba,
siteye yeni üye oldum zambak hayranıyım bahçemde eskiden vardı soğanı çürüdü yeni soğan almak istiyorum nerede bulabilirim yardımcı olursanız sevirim.
aydinucar34@hotmail.com
merhaba,
siteye yeni üye oldum zambak hayranıyım bahçemde eskiden vardı soğanı çürüdü yeni soğan almak istiyorum nerede bulabilirim yardımcı olursanız sevirim.
aydinucar34@hotmail.com
Satış Bölümünde!!
burak_skry
21-06-2010, 20:29
Selamlar,
Nisan ayında soğan olarak diktiğim lilium çiçek vermek yerine soğan vermeyi seçti sanırım boyu kısa kalıp yaprak aralarından soğanlar patladı ve şuanda üstleri yeşermeye başladı soğanların.bu aşamadan sonra soğanları sağlıklı bir şekilde toprağa aktarmak için hangi yolları izlemeliyim bana bu konuda yardımcı olurmusunuz.bitkinin son durumu hakkında bilgi vermesi için aşağıya bugün çektiğim fotoğraflarını ekliyorum.şimdiden teşekkürler.
http://img707.imageshack.us/img707/3898/resim581z.jpg
http://img180.imageshack.us/img180/5575/resim584.jpg
http://img88.imageshack.us/img88/7149/resim585.jpg
burak_skry
22-06-2010, 20:43
ilk mesajımdaki fotoğrafları düzeltim umarım şimdi yardımcı olabilirsiniz.
Sn.Lilium
bir arkadaşın alıpta ekemediği lilium soğanlarını bana verdi (renkli kokusuz olanlardan), bu zamanda ekebilirmiyim, ya da ne yapmam gerekir.
şimdiden teşekkürler
Şu an dinlenme dönemlerinde olduğu için bir bir bucuk ay bekletebilirsin,(Serin bir yerde) havalar biraz serinlesin o zaman ekersiniz.
burak_skry
30-06-2010, 03:09
Selamlar,
Nisan ayında soğan olarak diktiğim lilium çiçek vermek yerine soğan vermeyi seçti sanırım boyu kısa kalıp yaprak aralarından soğanlar patladı ve şuanda üstleri yeşermeye başladı soğanların.bu aşamadan sonra soğanları sağlıklı bir şekilde toprağa aktarmak için hangi yolları izlemeliyim bana bu konuda yardımcı olurmusunuz.bitkinin son durumu hakkında bilgi vermesi için aşağıya bugün çektiğim fotoğraflarını ekliyorum.şimdiden teşekkürler.
http://img707.imageshack.us/img707/3898/resim581z.jpg
http://img180.imageshack.us/img180/5575/resim584.jpg
http://img88.imageshack.us/img88/7149/resim585.jpg
Guncel bi sorum var ilgilenirseniz cok sevinirim.
burak_skry
05-07-2010, 18:34
Guncel bi sorum var ilgilenirseniz cok sevinirim.
Güncel...
Sayın burak_skry,
İlk sorunuzu dahi gördüm, gördüm fakat tam bir şey söyleyemediğim için cevapsız bıraktım.
Böyle bir oluşum yaşamadım, resimlerde ki durum sanki çiçek sapı kırılmış ve ya kopmuş görülüyor.
Yapraklarında küçük lekeler var, daha alt taraftaki kuruyan yapraklarda da bu tür lekeler oluştumu daha önceden. İyi hatırlatın.
Bir ikincisi, liliumun türü ne? Asiatic bir türe benziyor.
Son durumu ile ilgili bir resimle, Bakımı ve toprağı ile ilgili biraz bilgiler ile sorunu bulmaya çalışacağız. Sadece ben değil tüm arkadaşlar yardımcı olmaya çalışırız.
burak_skry
05-07-2010, 21:15
öncelikle ilginiz için teşekkürler.
Liliumu soğan olarak nisan ayında bir marketten aldım.aldığımda soğan içinde bulunduğu poşette filizlenmişti zaten mayıs ayı başlarında dikimi yaptım diktiğimde bitkinin sapı toprak üzerinde kalmıştı bile aynı soğandan mart ayı içinde de almıştım ama onun gelişimi gayet güzel oldu 7 tane çiçek verdi mayıs ayında ama bu aldığım biraz daha yavaş gelişti fotoğraflarda gördüğünüz boya geldi ve tepesinden küçük bir tomurcuk verdi daha sonra o tomurcuk kendiliğinden kurudu bende bir süre sonra tomurcuğu kopardım.bir kaç hafta sonrada bitki yaprak aralarından gövdeye bağlı soğana benzer yumrular çıkarmaya başladı hepsi yeşil renke ve soğanların uçlarından yeni filizlenmiş yaprak tarzı filizler fışkırdı ve o filizler uzamaya başladı.bitkinin en zon hali hala üstte eklediğim fotolardaki gibi.geçenlerde soğanlardan birini gövdeden ayırdım üst filiz toprak dışında kalacak şekilde dikim yaptım belki köklenir diye bekliyorum filiz hala canlı herhangi bir kuruma yok şuana kadar.bu arada liliumun cinside aşağıdaki fotoğraflardakinden.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=156220&stc=1&d=1277734169
öncelikle ilginiz için teşekkürler.
Liliumu soğan olarak nisan ayında bir marketten aldım.aldığımda soğan içinde bulunduğu poşette filizlenmişti zaten mayıs ayı başlarında dikimi yaptım diktiğimde bitkinin sapı toprak üzerinde kalmıştı bile aynı soğandan mart ayı içinde de almıştım ama onun gelişimi gayet güzel oldu 7 tane çiçek verdi mayıs ayında ama bu aldığım biraz daha yavaş gelişti fotoğraflarda gördüğünüz boya geldi ve tepesinden küçük bir tomurcuk verdi daha sonra o tomurcuk kendiliğinden kurudu bende bir süre sonra tomurcuğu kopardım.bir kaç hafta sonrada bitki yaprak aralarından gövdeye bağlı soğana benzer yumrular çıkarmaya başladı hepsi yeşil renke ve soğanların uçlarından yeni filizlenmiş yaprak tarzı filizler fışkırdı ve o filizler uzamaya başladı.bitkinin en zon hali hala üstte eklediğim fotolardaki gibi.geçenlerde soğanlardan birini gövdeden ayırdım üst filiz toprak dışında kalacak şekilde dikim yaptım belki köklenir diye bekliyorum filiz hala canlı herhangi bir kuruma yok şuana kadar.bu arada liliumun cinside aşağıdaki fotoğraflardakinden.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=156220&stc=1&d=1277734169
Sevgili burak_skry,
Liliumlarınız asiatic ve oriental Liliumlardan, bakımları kolay türler, yazdıklarınız ve resimlerden anladığım kadarı ile, bu türlerin yaprakları sonuna kadar yeşil ve canlı dururlar, sizinki o dediğiniz tomurcuk döneminde bir rahatsızlık geçirmiş, yapraklarını da kurutmuş tomurcuğu da etkilenmiş daha sonrada soğan kendini toparlamış mücadele vermiş hatta yandan bir de yavru yapmış.
Bu rahatsızlığı sebebini buradan bilemem ama büyük bir ihtimalle sulama yanlışlığı olabilir.
Aslında güzel bir tecrübe yaşamışsınız, ben böyle bir tecrübe yaşamadığım için, o yaprakların arasında ki soğanları çok merak ediyorum keşke resimleseymişsiniz, soğan mı değil mi nasıl bir şey görmüş olurduk.
Soğanların birini ayırıp ektim diyorsunuz, o soğanlarda köke benzer bir şeyler varmıydı? Hala duran varsa soğan dediklerinizi net bir şekil de fotoğraflayabilirmisin.
Sonuç olarak belki çiçek görememiş olabilirsiniz ama iyi bir şey öğrenmiş oluyorsunuz (oluyoruz)
Öyle tahmin ediyorum kök kısmında bolca yavru soğan yapmıştır, daha sonra saksı değiştirirken de bunları paylaşırsan sevinirim.
Saksı değiştirme dönemi yaprakları kurumaya yüz tuttuğu dönemde yapabilirsiniz.
nurcanaybay
04-11-2010, 12:12
22.9 'da diktiğim mis zambaklarımın bu günkü halleri ...
Merhaba ben belki basit olcak ama bir soru sormak istiyorum Daha önceden okuduklarıma göre soğan ve/veya pulları mantar vb. sorunlarla karşılaşmamak için ilaçlıyoruz denmişti. Bu ilaç bildiğimiz kükürt olabilir mi diğer bitkilerde külleme vb. olmasın diye kullandığımız
Merhaba ben belki basit olcak ama bir soru sormak istiyorum Daha önceden okuduklarıma göre soğan ve/veya pulları mantar vb. sorunlarla karşılaşmamak için ilaçlıyoruz denmişti. Bu ilaç bildiğimiz kükürt olabilir mi diğer bitkilerde külleme vb. olmasın diye kullandığımız
Kükürt bağlarda külleme için kullanılan bir kimyasal maddedir ama her derde deva olmaz. Yani her hastalık için kullanılmaz. Çiçek Soğanları için zinepli (Çinko içeren), Manepli (Mangan içeren) veya Captan vb. ilaçlar kullanılabilir.
maxeramaxera
11-01-2011, 23:25
rica etsem biri bana ve sevgilime liliumun fide **** tohumunu nerden bulup saksıya koyup nasıl buyutebileceğimizi açıklayabilir?
yaklaşık 2,5 ay önce ektiğim lilliumlardan hala ses seda yok. Toprak örtüsü olarak çok ince bir örtü var. Biraz çevresini eşeliyince köklendiğini de gördüm. Sivri kısımları da üst tarafta ve kapalı balkona . Su olayı da normal Acaba çimlenme zamanını mı bekliyor?
nurguldk
13-01-2011, 11:04
Bu arada zambak soğanının kışın toprakta kalması konusunda farklı şeyler duyuyorum. Deneyimleri olan var mı acaba?
kopshtar
13-01-2011, 12:59
Ben kışın toprakta bırakıyorum sorun olmadan üstten yavrulayarak çoğalıyor. Toprağın drenajının iyi olması önemli tabii....
rica etsem biri bana ve sevgilime liliumun fide **** tohumunu nerden bulup saksıya koyup nasıl buyutebileceğimizi açıklayabilir?
Sn maxeramaxera., Hoşgeldiniz. Lilium genellikle "Soğan" denilen yapısıyla yetiştirilir, Tohum ile de üretilen türleri var fakat Türkiye de sanıyorum yok. Fide ile ise üretilmez.
Soğanları, Yaz sonuna doğru bu sitede satılabildiği gibi, bazen yılın değişik aylarında süpermarketlerde de satılabilir. Genellikle birkaç tür ticari olarak satılır. 1.cisi Lilium candidum denilen "Mis zambağı" dır, Bunun soğanları yüzeysel dikilir. Yani hazırlanmış toprağa 5-8 cm derinliğe dikilir.
2. ci ticari tür; Asiatic ve Oriental melez denilen değişik renklerde liliumlar dır. Bunlar ise DERİN dikilir, yani dikildikten sonra soğanın üzerine 10 cm kadar toprak olmalıdır. (L.candidumda ise 3-5 Cm) bunların bazıları kokuludur, bazıları renklidir.
Bu duruma göre; Saksınızı alın, içine 8-10 cm kalınlıkta toprak koyun,, Soğanı yerleştirip üzerine (Türe göre) 5-12 cm toprak doldurup sulayın ,ve bırakın . hepsi bukadar.
Kolay gelsin.
hocam100
23-01-2011, 11:01
Benim liliumlarım şimdilerde böyle arkadaşlar:
Lilyumlar çok güzel emeğinize sağlık. bende 23 kasımda dikmiştim ama hala filizlenme yok bütün talimatları buradan okuyarak yaptım. yoksa çürüdülermi bilemiyorum açıp bakmak istiyorum bu zarar verirmi soğanlara?
hocam100
23-01-2011, 17:40
Esra hanım çok mu derine ektiniz acaba?Ya da fazla su mu verdiniz?
Dış mekanda dikili olan mis zambaklarının yaprak uçları siyaha yakın bir renge döndü (yaprağın yarısından fazlası koyu renkte). Sayın hocam100'ün fotoğrafındakilere (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=746147&postcount=246) göre yaprak sayısı daha az ve yapraklar dikine değilde yataya yakın duruyorlar.
Acaba bu durum normal midir yoksa hastalık veya besin eksikliğini mi göstermektedir?
hocam100
23-01-2011, 19:03
Koyu renkte olması sevindirici hastalık değil de sağlıklı olduğunu gösterir.Yatay oluşu ise güneş alması eksik ise ondan olabilir.
Esra hanım çok mu derine ektiniz acaba?Ya da fazla su mu verdiniz?
Yanıtınız için teşekkür ederim. fazla su vermedim derinede ekmedim. 23 kasımdan bu yana 4 en fazla 5 sefer su vermişimdir. filizlenmeleri çokmu uzun sürüyor bilmiyorum. ilk defa Lilyum baktığım için. birde toprağı açıp baksam soğana zarar vermeden bir şeyler anlaşılırmı?
Koyu renkte olması sevindirici hastalık değil de sağlıklı olduğunu gösterir.Yatay oluşu ise güneş alması eksik ise ondan olabilir.
Sayın hocam100, cevabınız için teşekkür ederim. Yeteri kadar gelişmezlerse seneye yerlerini değiştireyim.
hocam100
23-01-2011, 21:06
Yanıtınız için teşekkür ederim. fazla su vermedim derinede ekmedim. 23 kasımdan bu yana 4 en fazla 5 sefer su vermişimdir. filizlenmeleri çokmu uzun sürüyor bilmiyorum. ilk defa Lilyum baktığım için. birde toprağı açıp baksam soğana zarar vermeden bir şeyler anlaşılırmı?
Soğanın üzerindeki toprağı yavaşça alın bakalım mutlaka filizlenmiş olması gerekir.
Lilyumlar çok güzel emeğinize sağlık. bende 23 kasımda dikmiştim ama hala filizlenme yok bütün talimatları buradan okuyarak yaptım. yoksa çürüdülermi bilemiyorum açıp bakmak istiyorum bu zarar verirmi soğanlara?
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=733958&postcount=622) ve burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=736723&postcount=627) aynı soru sorulmuş ben ve sayın gkursan yardımcı olmaya çalışmışık, ve Hangi tür olduğunu açıklarsanız daha net bir şey söyleyebiliriz. Demişiz.
Türünü bilmeden araştırma yapman ve her söyleneni uygulaman seni yanlışlara yanlış uygulamalara götürmekten başka bir şey değildir.
Şimdi size elimde konumuzla ilgili bir fotoğrafla anlatmaya çalışayım şu gördüğünüz tenekelerdekilerin hepsi zambak, açaba bazıları bitişmişte diğerleri niye bitişmemiş?
189987
Türünü bilmiyorsanız maceralara girmeye gerek yok, bitkiyi doğaya bırakın onu en güzel şekilde doğa denetler, uyku dönemindeyse uyur, bitişme dönemindeyse doğa doğal olarak bitişmesini gerçekleştirir.
Dış mekanda dikili olan mis zambaklarının yaprak uçları siyaha yakın bir renge döndü (yaprağın yarısından fazlası koyu renkte).
Renkleri Mor ve siyaha yakınsa bu sağlıklı olduğunu göstermez sağlıklı soğanın yaprağı yeşil olur, koyu olur açık olur, ama yeşil olur, azot fazlalığı veya demir eksikliğinden dolayı koyuluk açıklık olabilir, mor veya siyah oluşu sağlıklı olduğunu göstermez.
yaprak sayısı daha az ve yapraklar dikine değilde yataya yakın duruyorlar.
Yaprak sayısının daha az ya da kısa oluşu soğanın iriliği ile ya da soğanın bir önceki sene depoladığı besinle ilgilidir. Yaprakların daha yatay oluşu, güneşi daha iyi aldığındandır, ya da soğanlar daha seyrek ekilmiştir yine güneşi daha iyi aldığındandır. Daha sık ekimlerde bitkinin güneş isteği bitkiyi daha dik yapraklanmasından başka bir şey değildir.
Acaba bu durum normal midir yoksa hastalık veya besin eksikliğini mi göstermektedir?
Hastalık diyemem ama besin eksikliği olabilir.
Özel bir not:
Birileri soramadıkları soruları biliyormuş gibi cevap verip dolaylı yoldan doğruları öğreniyorlar. Yuvarlanmaya gerek yok.
Sayın Lilium,
Azot fazlalığı olması düşük bir ihtimal, ama demir eksikliği olması mümkün. Bir kısmının toprağına demir tozu karıştırdım, paslı çivi koydum; diğer öbeğe kükürt kullandım. Umarım düzelirler. Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Demir eksikliğin de bitkinin rengi, yeşilden sarıya doğru bir renk alır, sizin anlatımınız da "yaprak uçları siyaha yakın bir renge döndü" Demir eksikliğinden olacağını tahmin etmiyorum, ne tür gübreler kullandığınız veya kullanmadınız bilmiyorum, zirai gübre verdiyseniz gübre fazlalağından da olabilir yaprakları yakabilir.
Ben yanlış anlamışım.:o İyi ki ne yaptığımı yazmışım yoksa yanlış işler yapmaya devam edecektim.
Bir miktar yanmış keçi gübresi karıştırılmış, daha önce hiç bir şey dikilmemiş bahçe toprağındalar.
hocam100
24-01-2011, 16:07
Bu durum benim tahminime göre keçi gübresinden kaynaklanmış, çünkü aynı durum bende de daha evvel olmuştu.Ama korkmayın soğanlarınıza zarar vermez zira şubat mart gibi sap çıkaracaktır.O da muhtemelen güçlü ve gür olacaktır.
Gerçekten iyi yanmış bir gübreyse ondan olacağını tahmin etmiyorum, tam yanmamış bir gübreyse, nedeni o olabilir.
Toprağınız nasıl bir toprak olduğu önemli, süzek geçirgen kilsiz kireçsiz bir toprak olması gerekir, ayrıca yağışlardan dolayı duran göllenen su olmaması gerekli.
hocam100
24-01-2011, 16:14
Lilium konusunda bilgi:
Beyaz Zambak (lilium Candidum) Ekimi Bakımı
Toprak Hazırlığı ve Yapısı
Zambak soğanlarının bahçeye dikiminden önce toprak derince işlenmelidir. Mis zambak yetiştiriciliğinde toprak yapısı ve özelliği çok önemlidir. Köklerin derinlere doğru gelişmesi ve bol saçak yapması toprak tipi ve toprağın havalanma durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca zambaklarda soğanın sökülüp dikilme işleminin kök sisteminin gelişmesi üzerinde olumlu etkisi olduğu izlenmektedir. Bu gelişmenin topraktaki nem miktarının uygun düzeyde bulunduğu geç sonbahar erken kış devrelerinde hızlı olduğu saplanmıştır.
Dikim
Dikimler Ağustos sonu ya da Eylül başında yapılırsa soğanın kök ve yaprak gelişmesi iyi olacağından, ilkbahar sonunda erken çiçeklenme sağlanmış olur.
Soğanlar hazırlanan dikim yastıkları 4 - 6 sıra halinde dikilirler. Her yastık arası 40- 50 Cm genişliğinde yol bırakılmalıdır. Bu yollar vasıtası ile çiçek kesimi ve ot kontrol işleri rahatça yapılabilmektedir. Soğanlar sıra üzeri 10- 15 Cm aralıklarla dikilmelidir. Genel olarak dikim aralık, mesafe ve derinlikleri soğan büyüklüğüne göre ayarlanmaktadır. Yapılan üretimde sık dikim gerekirse, sıra üzeri ve arası ölçüleri ortalama soğan iriliğinin 1.5 katı olarak hesaplanabilir. Dikim derinliği ise soğan büyüklüğünün 1- 1.5 katı olarak hesaplanarak üzeri toprakla kapatılmalıdır.
Sulama
Kış ve erken ilkbahar aylarının yeterli ölçüde yağışlı olduğu bölgelerde sulamaya gerek duyulmaz. Buna karşı hızlı gelişme dönemlerinde ve fazla terlemenin olduğu aylarda su kaybının karşılanabilmesi için sulama gerekmektedir. Özellikle ilkbahar, gelişme döneminden ya da gelişme dönemine geçiş de kurak geçen dönemlerde yaprakların kısa süre içinde sararmaması ve buna bağlı olarak soğanların iyi gelişmesini sağlamak için çiçeklenme sonunda sulama yapılmalıdır. Aşırı sulamalar ve kötü drenaj kök bölgesi oksijenini azaltacağı için kök ve soğanları gelişmeden alı koymakta, hatta çürütmektedir. Sulamanın genellikle yağmurlama veya damlama sureti ile yapılmalıdır. Salma sulama toprağı aşındırdığından dolayı kökler ve soğan dışarıda kalmaktadır. Buda soğanın yanmasına sebep verir.
Ot Kontrolü
Zambak yetiştiriciliğinde, üretim sıraları üzerinde mevsimlik otlar ile çok yıllık ayrık otu sık görülmektedir. Yapancı otlar toprakta su ve besin maddelerini tüketmekte, yaprak ve sapların gelişmelerine engel olmaktadır. Bu nedenle fazla derin olmamak koşulu ile otların temizlenmesi ve toprağın havalandırılması amacıyla çapalama yapılmalıdır.
Gübreleme
Yeterli ölçüde iyi gübrelenmiş bahçelerde çiçek kalitesi yüksek ve soğan iriliği fazla olmaktadır. Temel gübrelemede yanmış çiftlik gübresinin tarlaya dikimden önce verilmesi daha iyi sonuç alınmasını sağlamaktadır. Taze çiftlik gübresi kesinlikle verilmemelidir. İyi yanmış gübre soğan dikiminden en geç 2- 3 hafta önce toprağa 25- 30 Cm derinlikte karıştırılmalıdır.
Temel gübreleme dışında şerbet, soğanlar sap çıkarmaya başladıktan sonra verilmeye başlanır. Genel olarak sıvı halde (Şerbet) gübreleme bitkinin aktif gelişme ve çiçeklenme devresinde çok yararlı olmaktadır. Bu amaçla Ayda bir kez sıvı gübreleme yapmak çok yararlıdır. Öte yandan zambağın çiçeklenme dönemi tamamlandıktan sonra gübre uygulaması yapılmamalıdır.
Çiçek Kesimi
Zambak yetiştiriciliğinde amaç, zambağın çiçek ve soğanından yararlanmaktır. İyi bakım koşullarında ilkbahar sonunda çiçek açar. Sap ucundaki zambak çiçeklerinin alttan itibaren 1- 2 tanesi açtığı zaman sap yerden 10-15 Cm yukarıdan, makas veya keskin bıçak ile kesilir. İyi bakım koşullarında 150 Cm olabilen zambak sapı, topraktan 30 Cm yukarıdan kesilince 120 Cm lik çiçekli sap yapmış olur.
Zambak Soğanı Sökümü
Zambakların çiçekleri bittikten sonra saplar hafifçe bükülerek çekilir. Ve sap soğandan kolayca ayrılır. Sap çekiminden sonra bahçe sulandıktan 15 gün sonra soğanların sökümüne geçilerek toplanır. Toprak yüzüne çıkan soğanlar sap artılarından özenli bir şekilde temizlenir. Soğanlar toplanırken güneşte fazla bekletilmeden serin ve gölgeli yerlerde depolanmalıdır.
Saksıda zambak yetiştirmesi
Saksılarda zambak yetiştirmek isteyenler; çapı 20 cm. olan toprak saksılara. funda toprağı, eski yanmış çiftlik gübresi ile kumlu toprak karışığı doldurulur. Ana soğanlar bu saksılara sonbaharda dikilir. Saksılar kışı seralarda yahut evlerde geçirir. Mayıs ayında çiçek açarlar. Zambak soğanları l-1,5 m, kadar boylandıklarından dolayı saksılar içerisine birer uzun değnek dikmek ve birkaç yerinden çiçeği bağlamak gerekir.
Kaynak:http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=302399&postcount=1
Bu bilgiler sanırım şuradan (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=302399&postcount=1) alıntı, "kaynak göstermeden" aynı şeyleri üstelikte kendin yazıyormuş gibi yazmak ne kadar doğru. Link vermek yeterli olur sanırım.
Bahçenize ekebileceğiniz soğanlı bitkiler ve ekimi bakımı (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=302399&postcount=1)
Kullandığım keçi gübresi çok yıllıktı ve miktarıda fazla değildi.
Yarın mis zambakların fotoğrafını çekeyim; sorunu daha iyi anlaşılabilir. Su biriken bir yer değil ama toprak yapısı sorun olabilir.
hocam100
24-01-2011, 19:08
Bu bilgiler sanırım şuradan (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=302399&postcount=1) alıntı, "kaynak göstermeden" aynı şeyleri üstelikte kendin yazıyormuş gibi yazmak ne kadar doğru. Link vermek yeterli olur sanırım.
Bahçenize ekebileceğiniz soğanlı bitkiler ve ekimi bakımı (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=302399&postcount=1)
Ne kadar da haklısınız insan yardımcı olayım derken bazı şeyleri unutabiliyor.Ama önemli olan hataları yüze vurmak değil bilgileri paylaşabilmektir.Amacım da bu.Unutmayın ki sende var bir bilgi bende var bir bilgi, paylaşırsak sende olur iki bilgi bende olur iki bilgi.Ben bu amaçla yazmıştım.Zira kaynağını bilmediğim bir yerden yıllar evvel almıştım.Ama orjinalinin de nerede olduğunu öğrenmiş oldum.Size çok teşekkür ederim.Sizin engin tecrübelerinizden daha çok zamanlar yararlanmak dileği ile.Saygılar.
Doğru bilgi paylaşımınıza birinin bir şey diyeceğini sanmıyorum.
Bu mu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=746330&postcount=252)bilgi.
Unutmayın ki sende var bir bilgi bende var bir bilgi, paylaşırsak sende olur iki bilgi bende olur iki bilgi.
Böyle tilki kurnazlılarına karnım tok. Paylaşımın ne olduğunu da aman haa lütfen siz bana öğretmeyiniz. Ben hep bir de kalırım.:)
Biz de bir deyim var.
Yiyeceğini ye, başkasının ne yediğine karışma.
hocam100
25-01-2011, 10:04
Uzun laflara gerek yok.İsteyen istediğini paylaşır ya da dediğiniz gibi başkasının ne yediğini karışmaz, burası özgür bir ülke. Ben yazacağımı yazdım arkadaşlar yorum sizlerin.
Mis zambaklarımın durumu
190230
190231
Daha önce hiç yetiştirmediğim için normal gelişim süreci hakkında da bir bilgim yok. (Son resimdeki acaba çiçek sapı oluşumu mu? Eğer öyleyse erken değil mi?)
hocam100
25-01-2011, 13:06
Yaprakları dediğiniz gibi koyulaşmış.Gübresi fazla geldiği için oluşmuş.Son resimdeki yeni çıkan sap oluşturacak kısmıdır.
Mis zambaklarımın durumu
190230
190231
Daha önce hiç yetiştirmediğim için normal gelişim süreci hakkında da bir bilgim yok. (Son resimdeki acaba çiçek sapı oluşumu mu? Eğer öyleyse erken değil mi?)
Evet ortasında çıkan çiçek sapı oluşumu. Erken değil daha bile büyük olması gerekir, Mayıs ayına kadar 1 mt hatta daha fazla olacaktır. Tabi ki, bu soğanın iriliği ve ne kadar sağlıklı oluşuyla da ilgilidir.
Toprağın aşırı su tutması lilium candidum ve türleri çok hassastır, Fusarium kök çürüklüğüne hemen davetiye çıkarır.
Toprağınız fazla su tuttuğundan (yani süzülüp akacak yer yoksa) mantari hastalık başlangıcı, kök çürüklüğüne sebebiyet verir, ikinci resimdeki gibi ya da daha ilerlemiş olan varsa süküp bakabilirsiniz, çürümeden dolayı yaprakları dökülecektir. daha ilerleyen safhalar da soğanı tamamı ile kaybedebilirsiniz.
Captan 50 wp ile ilaçlamanızı öneririm.
O nedenle Soğanların olduğu yeri askıya almanız gerekir kenarlarından bel küreği ile suyun süzülüm gideceği su yolu açmalısınız, imkanınız varsa yağış almaması için üstleri örtebilir ama yanları açık olsun.
Bu imkanlarınız da yoksa soğanı olduğu yerden alınız, çürüyen yaprakları temizleyiniz, Captan 50 wp ile ilaçlayıp çok az nemli kumlu bir toprağa ekiniz ve sulamayınız.
Bu hastalık başladıysa ve önlemini alamasanız diğerlerine de bulaşır, aynı bu resimdeki şu yaprak gibi
190237
önce yuvarlak halkalar ince bir zar görüntüsü daha sonra böyle olur hepsi.
Sayın Lilium, bana kötü haberler verdiniz; mesajınızı okuduğumdan beri kara kara düşünüyorum.
Mis zambaklarını diktiğim yerde iyi bir drenaj yapacak alanım yok. Uzun bir bitki olduğu için önünde çok yıllık bitkiler var, yan taraflarıda dolu. Yağmurlu mevsimlerde olduğumuz için orada yaşama şansları çok düşük.
Doğal sebze yetiştiriciliğiyle ilgilendiğim için Captan, vb. ilaçları da bahçeme sokmuyorum.
Sonuç olarak yarın ilk iş yükseltilmiş bir tarh alanı yapıp kumlu toprakla dolduracağım. Suyunun süzülmesi için bir müddet bekledikten sonra çürümüş yaprakları temizleyip mis zambakları buraya taşıyacağım. Daha sonra Mine hanımın "Ev yapımı mantar ilaçları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14992)" veya "Ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=22857)" başlığında verdiği mantar hastalıklarıyla ilgili formüllerden birini denemeyi düşünüyorum. Tarhın yağmur almaması için bir çözüm üreteceğim.
Bu koşullarla yaşatabilirsem ki çok küçük bir ihtimal, çok mutlu olurum.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Soğanın üzerindeki toprağı yavaşça alın bakalım mutlaka filizlenmiş olması gerekir.
Merhaba Hocam100 dediğiniz gibi toprağı araladım ama hiç filiz göremedim bende soğanın bir tanesini çıkardım. soğan aşırı kök yapmıştı zorla çıktı yerinden ve küçük beyaz beyaz iğneden daha kalın değişik parçalar vardı soğanın üzerinde bunlar filizmi dir?
hocam100
25-01-2011, 20:32
Bunlar filiz ama yaprak çıkarması gerekirdi.Demek ki ya filizlenmesi için yeterli ısı bulamadı ya da başka etmenler olmuş olabilir.Bu konuyu bu konunun uzmanı olarak lilium beye soralım acaba o ne der.
Esra hanıma bir kaç yerde cevap verdim, en son burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=746444&postcount=254)yazmıştım, sanırım cevaplar tatmin etmedi.
Türünü bilmeden araştırma yapman ve her söyleneni uygulaman seni yanlışlara yanlış uygulamalara götürmekten başka bir şey değildir.
Soğanı sökmeniz aradığınız sorulara cevap olduysa mesele yok.
Soğanı fotoğraflama imkanınız olduysa fotoğrafı koyunuz ki, en azından türünü bulmaya çalışalım.
Tüm Yanıtlarınız için teşekkür ederim soğanı söktüm ama geri diktim resim çekmeyi unuttum. 1 2 ay daha bekleyeceğim eğer yine aynıysa Lilyumları iptal edeceğim 2 ay kadarda toprağınıda bir daha ellemeyeceğim şansıma artık herkese hayırlı günler.
Merhaba Eminönünden aldığım Lilyum soğanlarım maalesef çürümüş söküp baktım yumuşamışlardı bende üzülerek atmak zorunda kaldım. çok istemiştim büyümelerini Çiçeklerini görmeyi belkide çok istediğimden olmadı. Eminönündeki satış yapan kişi sanırım bana bozuk soğan verdi ilk defa yetiştireceğim için soğanlarla ilgili bilgim yoktu. buda bir tecrübe diyelim. çokmu suladınız demeyin çünki buradan edindiğim bilgilerle yok denecek kadar az suladım. belki buradan ve başka yerden mutlaka Lilyum bulma imkanım olacak.
mervesena
20-02-2011, 23:51
merhaba lilyum soğanları almıştım üzerinde mart ayında dikilir yazıyor burada da eylül sonu yazıyordu , Şİmdi dikebilir miyim onları acaba ?
merhaba lilyum soğanları almıştım üzerinde mart ayında dikilir yazıyor burada da eylül sonu yazıyordu , Şİmdi dikebilir miyim onları acaba ?
Sn mervesena, Tamam o soğanlar ona göre (Mart dikimi) programlanmıştır. Ama her lilium soğanı Mrt da dikilir diye bir kural yok. Bu soğanın depolamasına bağlı bir olaydır. Mart da olur, Mayıs da olur, Eylül de olabilir.
Merhaba Eminönünden aldığım Lilyum soğanlarım maalesef çürümüş söküp baktım yumuşamışlardı bende üzülerek atmak zorunda kaldım. çok istemiştim büyümelerini Çiçeklerini görmeyi belkide çok istediğimden olmadı. Eminönündeki satış yapan kişi sanırım bana bozuk soğan verdi ilk defa yetiştireceğim için soğanlarla ilgili bilgim yoktu. buda bir tecrübe diyelim. çokmu suladınız demeyin çünki buradan edindiğim bilgilerle yok denecek kadar az suladım. belki buradan ve başka yerden mutlaka Lilyum bulma imkanım olacak.
Sn esracer, Eminönü her zaman güvenli değildir. Daha dikkatli olun.
Teşekkürler artık daha bilinçliyim.
mervesena
21-02-2011, 17:36
Sn mervesena, Tamam o soğanlar ona göre (Mart dikimi) programlanmıştır. Ama her lilium soğanı Mrt da dikilir diye bir kural yok. Bu soğanın depolamasına bağlı bir olaydır. Mart da olur, Mayıs da olur, Eylül de olabilir.
tamam martta dikeyim o zaman cevabınız içim Teşekkürler. Birde biraz gelincik tohumum var kırlardan almıştım onları ne zaman dikeceğimi bilemiyorum bilginiz varsa paylaşırmısınız?
Sn esracer, Eminönü her zaman güvenli değildir. Daha dikkatli olun.
Sayın esracer,
Bende daha önceleri ağaçlarnet'le tanışmadan önce Eminönün'den alırdım.Zaten oraya gidipte bizim gibilerin birşey almadan durması mümkün değil :)Nergis maceram vardır hiç açmadılar, ne alsam olmadı ama yine de alıyordum :)
Sabredin ,ilgili arkadaşlar Formun Alışveriş kısmında yayınlıyorlar takip ediniz.Aldığım hiçbir soğan çiçeksiz kalmadı.Frezya,lilium,iris,sümbüllerim var 3 senedir hiçbişey yapmıyorum balkonda saksıda açıyorlar hepsini burdan aldım .Ben artık oralardan alışveriş yapamıyorum
bol çiçekli günler dilerim.
Haklısınız nergizde almıştım bol yapraklı şu anda herkesinki açarken hala tomurcuk yok şimdi yaz çiçeklerimi ekme zamanı geliyor bol çiçeklerim olacak zaten. teşekkürler iyi günler
Batuhan Yılmaz
26-02-2011, 20:29
Selamlar ağaçlar.netin ağaç seven tüm insanları ben bugün adını söylemeyim bir marketten lilium soğanı aldım dışından 4 tane pul yolup ektim diğer ana büyüük soğanlarıda kocaman bir saksıya diktim doğrumu yapmışım başka bi soru daha sorim yıldız dahlia yumrumu galiba 1 ay önce sökmüştüm yeni sararmıştı onu şimdi dikimmi patates büzüşmüş ama içi hala sulu filizde gözükmüyor ne yapim.
Selamlar ağaçlar.netin ağaç seven tüm insanları ben bugün adını söylemeyim bir marketten lilium soğanı aldım dışından 4 tane pul yolup ektim diğer ana büyüük soğanlarıda kocaman bir saksıya diktim doğrumu yapmışım başka bi soru daha sorim yıldız dahlia yumrumu galiba 1 ay önce sökmüştüm yeni sararmıştı onu şimdi dikimmi patates büzüşmüş ama içi hala sulu filizde gözükmüyor ne yapim.
o 4 tane pulu yolmasaydınız çiçeğiniz daha iri-gösterişli olurdu, Dahlia yumru dur. don olayı kalkınca hemen dikin. Canlanır.
Batuhan Yılmaz
28-02-2011, 20:07
Teşekkür ederim kgursan peki bu pullar minik yavrular verirmi yoksa atimmi onları saygılar.
Teşekkür ederim kgursan peki bu pullar minik yavrular verirmi yoksa atimmi onları saygılar.
O pullar minik soğancıklar yapacak. Kum gibi su tutmayan bir harç ile saksıya dikin. Üzerinde 2 parmak kadar kum olsun (dere kumu) . Ve 15-20 oC ortamda kalsın (17 oC) hafif nemli tutun. Mayısa kadar belki soğancıkları yaparlar. Eylül-Ekim e kadar rahatlarını bozmayın. Ekim ayında isterseniz ayırıp dikersiniz minik soğanları, veya aynı saksıda bırakıp 1 yıl daha (bitkiler halinde) büyütürsünüz BOL GÜNEŞ alan bir mekanda.
Arkadaşlar aylar önce ektiğim şuan balkonda duran lilliumlarım hiç yeşermedi. Toprak örtüsü çok zayıf hafifçe toprağı üstünden alınca çürümediğini kök de yaptığını gördüm ama uç kısmında tık yok Hatta bir ara acaba ters mi ektim diye bile düşündüm ama ters de değil
Arkadaşlar aylar önce ektiğim şuan balkonda duran lilliumlarım hiç yeşermedi. Toprak örtüsü çok zayıf hafifçe toprağı üstünden alınca çürümediğini kök de yaptığını gördüm ama uç kısmında tık yok Hatta bir ara acaba ters mi ektim diye bile düşündüm ama ters de değil
Acele etmeyin . Kök yaptıysa zamanı gelince süreceklerdir. Ne çeşit olduğunu bilmiyorum ama oriental melez ise,Nisan gibi sürer ve Haziran-Ağustos arasında açar.
omeraktas
07-04-2011, 09:45
çok güzel
Yılmaz Yalçın
09-04-2011, 19:18
Acele etmeyin . Kök yaptıysa zamanı gelince süreceklerdir. Ne çeşit olduğunu bilmiyorum ama oriental melez ise,Nisan gibi sürer ve Haziran-Ağustos arasında açar.
Benim Eminönünden aldığım zambaklar sağlıklı görünüyordu,1,5 hafta önce bahçeme diktim ama henüz hiçbirisi sürgün vermedi.İstanbul için normal mi acaba yoksa ben geç mi kaldım dikmekte?
Benim Eminönünden aldığım zambaklar sağlıklı görünüyordu,1,5 hafta önce bahçeme diktim ama henüz hiçbirisi sürgün vermedi.İstanbul için normal mi acaba yoksa ben geç mi kaldım dikmekte?
Aldığınız soğanın ne tür olduğu ve nasıl depolandığı önemli. soğuklatılmış ise çabuk sürer, soğuklatılmamış ise sürgün vermesi biraz gecikir.
Batuhan Yılmaz
30-04-2011, 23:39
Selamlar Zambak soğanları solunca bu soğanlar nasıl saklanmalı bu soğanlar gekişçekmi yoksa küçülcekmi arkadaşlar.
Zambak soğanları topraktan çıkarılmıyor diye biliyorum.
Selamlar Zambak soğanları solunca bu soğanlar nasıl saklanmalı bu soğanlar gekişçekmi yoksa küçülcekmi arkadaşlar.
Lilium denilen zambak soğanları yerinde bırakılabilir. Çıkarmak zorunda iseniz bunların köklerini kurutmadan muhafaza etmelisiniz. Bunun için de soğanlar yerinden çıkarılmış ise bunları nemli torf, perlit, nemli rende talaşı vb. materyallerin arasında serin yerde muhafaza etmelidir. kökleri kurumadan muhafaza edilmelidir.
Batuhan Yılmaz
02-05-2011, 19:11
Cok tesekkur ederim solunca talasa gomup 1 hafta sonra islatsam olurmu.
k_donmez
06-05-2011, 15:21
Geçen yılın Lilyumlarından soganları büyük olanları Sayın KGürsan'ın tarifine göre topraktan çıkararak kışın naylon torba içindeki toprağa gömerek muhafaza ettim. Çıkardığımda görüntüleri gayet iyiydi. Baharda tekrar bahçedeki saksılara diktim. Bunlardan ilki kendini gösterdi. Sanırım muhafaza ettiğim ortamda yeterli soğuklama oluşmadı. Çok geciktiklerini düşünüyorum.
209580
Yine geçen yılın soğanları etrafında oluşan yavruları Sayın Lillium'un tarifine göre saksılara gömerek kışın dışarıda bıraktım. Onlardan bazıları da küçük filizler halinde toprak üstünde göründüler.
209581
Çok güzeller, benimkileride gelmeye başladılar, işlerimin yoğunluğundan bir türlü resimleyemedim.
Sayın kgursanın açıklamaları doğru fakat biz amotörler olarak nem takibi kotrolü (vs) oldukca zor, ya unutulur, ya çok sulanır küflenir çürür, ya nemlendirilmez kurur. Şartlarını ayarlamak takip isteyen bir şey.
Ben tüm bunları düşünerek (soğuk hava dopom da olmadığı için) Sökülecekleri söküyorum yavru soğanları ayırıyorum ve doğal ortamlarına hemen ekiyorum, çıkıncaya kadar da su vermiyorum. Doğanın benden daha iyi koruyacağını dengeleyeceğini düşünüyorum, öylede oluyor.
Batuhan Yılmaz
07-05-2011, 07:21
Peki ozaman soğanları temizleyip yavruları ayıklayıp büyük bir kap halinde kuma talaşa veya torfa gömüp azcık damla damla su damlatıp kutunun kapağını kapatırsakta olur değilmi .
Buna gerek yok ki, ticari bir durumunuz yoksa (bekletip satmak gibi) ekileceği yere hemen ek toprak ana onu en iyi bir şekilde dengeler.
Geçen yılın Lilyumlarından soganları büyük olanları Sayın KGürsan'ın tarifine göre topraktan çıkararak kışın naylon torba içindeki toprağa gömerek muhafaza ettim. Çıkardığımda görüntüleri gayet iyiydi. Baharda tekrar bahçedeki saksılara diktim. Bunlardan ilki kendini gösterdi. Sanırım muhafaza ettiğim ortamda yeterli soğuklama oluşmadı. Çok geciktiklerini düşünüyorum.
209580
Yine geçen yılın soğanları etrafında oluşan yavruları Sayın Lillium'un tarifine göre saksılara gömerek kışın dışarıda bıraktım. Onlardan bazıları da küçük filizler halinde toprak üstünde göründüler.
209581
Sn kdönmez., Soğanları nylon torbaya sarıp toprağa gömme olayını anlamadım, iyi bir yöntem olduğunu da zannetmiyorum. İyisi soğanları sonbaharda dikeceğiniz saksı-yer vs. dikmek ve kendi haline bırakmaktır. Onlar zamanı gelince doğal olarak kök yapar, sürgün verirler. Ayrıca soğuklama ile geç sürgün yapma arasında bir bağ yok. soğanların ne tür olduğunu bilmiyorum ama asiatic ise haziranda, oriental ise temmuz sonunda çiçek açarlar. kolay gelsin.
k_donmez
13-05-2011, 19:36
Sn kdönmez., Soğanları nylon torbaya sarıp toprağa gömme olayını anlamadım, iyi bir yöntem olduğunu da zannetmiyorum. İyisi soğanları sonbaharda dikeceğiniz saksı-yer vs. dikmek ve kendi haline bırakmaktır. Onlar zamanı gelince doğal olarak kök yapar, sürgün verirler. Ayrıca soğuklama ile geç sürgün yapma arasında bir bağ yok. soğanların ne tür olduğunu bilmiyorum ama asiatic ise haziranda, oriental ise temmuz sonunda çiçek açarlar. kolay gelsin.
Sayın KGürsan,
Anlatımım yanlış olabilir. Siyah büyük bir naylon torbanın içine 10 cm kadar toprak, kum ve torf doldurup hafif nemlendiriyorum. Daha sonra soğanları bu karışımın içine gömüyorum. Kışı orada geçiriyorlar. Baharda çıkarıp bahçeye dikiyorum. Sizin tarifiniz olarak hatırlıyorum. Yanıldıysam, yanlış bir ifade kullandıysam affola.:rolleyes:
Aşağıdaki linkten tarifinizi de buldum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12515
Lilium soğanları yaprakları sarardıktan sonra Ekim-Kasım gibi sökülürler. Sökülen soğanlar kurutulmadan hemen toprağından temizlenir. Yavrular ve çiçek verecek soğanlar ayrılır. Yavrular sökümden sonra tarlalara irileştirmek üzere (Kasım) hemen dikilir. Kasalar içine delikli nylon poşetler yayılır. Bu poşetlere nemli torf, perlit, veya rende talaşı gibi materyaller doldurulur. Soğanlar bir kat materyal, bir kat soğan şeklinde kasanın içine 4-6 sıra dizilir. En üste yine materyal konarak naylon poşetin ağzı bağlanır. Böylece naylon deliklerinden hava alır ama kurumaz. Nemli materyal içindeki lilium soğanları da kurumaz.
kaplan zambağı
14-05-2011, 12:11
Sayın Lilium.Sayfanız çok mükemmel.Sizlerde turuncu renkli kaplan zambağı veya soğanı var mı.
Özelden de bildirdiğim gibi malesef diyeceğim.
Şu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=122)başlığa yazarsanız elinde olan arkadaşlar yardımcı olacaklardır.
Sevgili kdönmez., İfadeler doğru ama toprağa gömme değil!! Nylon poşete konan soğanlar depoda (+2 oC) da muhafaza edilirler, toprak içinde değil. Mamafi toprakda da sabit sıcaklık nedeniyle pek sorun yaratmayabilirler.
Sevgi Durul
18-05-2011, 23:50
Geçen yıl diktiğim soğanlardan çıkan liliumun yaprakları lekeli lekeli. Bu bir hastalık mıdır?
213819
bettyycim
19-05-2011, 08:10
Sevgili Sdurul bana lilium gibi değil de daha çok Şebboymuş gibi geldi bitkin :confused:
Sevgi Durul
19-05-2011, 09:52
Sevgili bettyycim, kesinlikle lilium. Yanındakiler büyüdü, bu soğanı küçük olduğu için bu boyda kaldı, bu senelik.
Birol Ketenci
19-05-2011, 13:31
Sanırım bir değil de birkaç küçük soğan bir arada büyümeye başlamışlar. Yapraklardaki lekelenme hastalık gibi duruyor. Sayın Lilium uğrayınca merak ettiğiniz cevabı verecektir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.