Bağlan

View Full Version : Lilium candidum üretimi, bakımı, hastalık ve zararlıları

Sayfalar : 1 [2] 3

Lilium
19-05-2011, 23:51
Geçen yıl diktiğim soğanlardan çıkan liliumun yaprakları lekeli lekeli. Bu bir hastalık mıdır?

213819
Bu bir lilium candidum, ve tüm yetiştirenlere de örnek teşkil edecek bir resim.

Daha çiçek sapı çıkaracak iriliğe gelmemiş bir liliumcandidum.

Böyle bir fotoğraf arıyordum resimleyip anlatabilmek için, sevgili SDurul sizin açınızdan iyi bir durum değil üzgünüm. Captan wp50 ile ilaçlamanızı tavsiye ederim.

Bu ve buna benzer hastalıkların en birinci nedeni aşırı yağışlar, aşırı nem, çiğ, göllenme, gibi faktörler hastalıklara davetiyenin en büyük nedenidir. Bahsi geçen nedenler önlenemediği sürece bu hastalık kaçınılmazdır. Daha ileri safhalarda soğanıda kaybedebilirsiniz. Çürür. Derhal ilaçlanmalı ve kültürel mücadele yapılmalı su tamamen kesilmeli.

Bu safhada önlenen hastalık sadece soğanın irileşmesini ve çiçek açmasını geçiktirir soğanı kaybetmezsiniz, bu safhada soğanın dış pullarını kaybedersiniz daha ileriki safhalarda soğan tamamıyla çürür ve kaybedersiniz.

Sevgi Durul
20-05-2011, 00:01
Cevabınız için teşekkür ederim, sayın Lilium. Bu bir mantari hastalık mı? Suyu tamamen kesmeme imkan yok. Bahçede ve dünden beri aralıklarla yağmur yağıyor. Yanındaki çiçek sapı çıkaranlarda, bu durum yok sanırım. Onlara da bulaşmadan ilaçlamalıyım. Tekrar teşekkürler.

Lilium
20-05-2011, 00:34
Cevabınız için teşekkür ederim, sayın Lilium. Bu bir mantari hastalık mı?
Evet aşırı yağışlardan dolayı gelişen mantari hastalık
Suyu tamamen kesmeme imkan yok. Bahçede ve dünden beri aralıklarla yağmur yağıyor.
Ekilmiş oldukları yerler biraz yüksekce olursa yağışlardan çok etkilenmezler ama daha sonra diğer bitkilere su verirken onlarada su gidiyorsa bunu engellemeniz lazım.
Yanındaki çiçek sapı çıkaranlarda, bu durum yok sanırım. Onlara da bulaşmadan ilaçlamalıyım. Tekrar teşekkürler.
Çiçek sapı çıkaranların soğanları daha iri olduğu için hastalığa biraz daha mukavemet gösterebiliyorlar küçükler daha çabuk etkileniyorlar.

Lilium
26-05-2011, 23:00
İlk lilium açtı sabah sevinçten havalara uçtum, boyu bir karış ama :D
Gözünüz aydın. :)
Bu bir bodur lilium.

gultar
26-05-2011, 23:29
Sn.Lilyum, bu yıl lilyum candidum alabilecek miyim.Satışlar ne zaman başlar? Fiyatları belirlendi mi? Teşekkürler selamlar.

Batuhan Yılmaz
28-05-2011, 21:03
Selamlar arkadaşlar benim muhteşem zambaklarım çiçek açtı size bir kaç sorum var :D
1- Birkaçtane enfazla 6 tane çiçek açtılar bidaha bunlar çiçek çıkarırlarmı yoksa ölüceklermi.
2-Çiçeklerin toplam ömrü kaç gündür.
3-Tohuma bırakırsam dahamı iyi olur tohum oluşurken soğan küçülüp ölürmü
4-tohumşarı nasıl kurututum nezaman nasıl dikerim.
5- herşey bittikten sonra soğanları en iyi kaliteli küflendirmeden nasıl saklarım ve sağlıklı olmalarını sağlarım.

Lilium
28-05-2011, 23:21
Sn.Lilyum, bu yıl lilyum candidum alabilecek miyim.Satışlar ne zaman başlar? Fiyatları belirlendi mi? Teşekkürler selamlar.
Bu yıl bizlerde şaşırdık, yazın geç gelmesi liliumların çiçek açmalarını da geciktirdi, şu günlerde açmaları gerekirken daha tomurcuktalar, çiçek açmaları solmaları mayıs ortalarını bulacak sanırım.
Fiatlar henüz belirlenmedi.

Lilium
28-05-2011, 23:31
Selamlar arkadaşlar benim muhteşem zambaklarım çiçek açtı size bir kaç sorum var :D
1- Birkaçtane enfazla 6 tane çiçek açtılar bidaha bunlar çiçek çıkarırlarmı yoksa ölüceklermi.
Seneye tekrar açarlar, ölmezler.
2-Çiçeklerin toplam ömrü kaç gündür.
Sırayla açtıkları için 20 gün 1 ay gibi çiçekli kalırlar.
3-Tohuma bırakırsam dahamı iyi olur tohum oluşurken soğan küçülüp ölürmü
Çoğaltmak isterseniz tohuma birakabilirsiniz, soğan küçülüp ölmez.
4-tohumşarı nasıl kurututum nezaman nasıl dikerim.
Tohumlar üzerinde kuruyorlar, kuruduktan sonra ekebilirsiniz.
5- herşey bittikten sonra soğanları en iyi kaliteli küflendirmeden nasıl saklarım ve sağlıklı olmalarını sağlarım.
Biz küçük çapta üretenler İstediği ortamı tam olarak sağlayamayacağımız için sökmeniz gerekiyorsa söküp yavru soğanları ayırdıktan sonra bekletmeden hemen ekiniz çok sulamayınız. Sökmeniz gerekmiyorsa toprakta dursunlar.

Batuhan Yılmaz
29-05-2011, 17:24
Sayın Lilium ÇOK teşekkür ederim her siteye sizin gibi yararlı ve hazır ve güzel cevap veren bir kişi olmalı çok ama çok teşekür ederim esen kalın :D peki birtane sorum daha var bu ektiğimiz tohumları diktik diyelim.
1- Nezaman yeşerir.
2-Nezaman soğan oluşturur.
3- nezaman çiçeklenir ve ççeğinin rengi nerenk olur yeni bir türmü oluşur lale ve sümbüldeki gibi yoksa yine beyazmı olur. saygıalrımla :D

Lilium
29-05-2011, 22:45
Sayın Lilium ÇOK teşekkür ederim her siteye sizin gibi yararlı ve hazır ve güzel cevap veren bir kişi olmalı çok ama çok teşekür ederim esen kalın :D peki birtane sorum daha var bu ektiğimiz tohumları diktik diyelim.
1- Nezaman yeşerir.
Tohumdan ekecekseniz türü önemli Asiatic veya oriental ise ilk baharda ekmenizi tavsiye ederim. Lilium candidumsa eylül ekim gibi ekilir.
2-Nezaman soğan oluşturur.
Çimlenmesiyle birlikte soğan oluşumu başlar, çiçek açması üçünçü yılında olur.
3- nezaman çiçeklenir ve ççeğinin rengi nerenk olur yeni bir türmü oluşur lale ve sümbüldeki gibi yoksa yine beyazmı olur. saygıalrımla :D
Liliumlar aynı tür olur, beyazsa beyaz kırmızıysa kırmızı.

Batuhan Yılmaz
01-06-2011, 08:04
Ben türünü bilmiyorumda size anlatayım bayağı 1m uzun bir dalın üzerinde pul pul bir sürü yaprak ve tepesinde ayrı dallar üzerinde büyük beyaz çiçekler var düz beyaz ve erkek organları kıpkırmızı dişi organı yeşil kokusuz bir çiçek bu çiçeğin türü nedir ve tohum dikimii yapımı ile ilgili bir link verirseniz çook sevinirim sayın lilium :D teşekküeler.

Lilium
01-06-2011, 23:20
Şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12928&page=3) başlıkta bulabilirsiniz. Tohumdan çimlenme fotoğrafınıda koymuştum, nerede olduğunu bulamadım.

haluk58
14-06-2011, 16:45
sn lilium bir lilyumda en fazla kaç tomurcuk olur

Lilium
15-06-2011, 00:04
Tomurcuk sayısı soğanın iriliği ile ilgilidir 5-6 yıllık soğanlarda 25-30 kandil hatta daha fazla bile açabilir, tabi bu soğanın toprak isteğini koşullarını iyi sağlamaktan geçer.

haluk58
15-06-2011, 13:53
ben geçen yıl diktim şuanda bir soğanda 12 kandil var.

bilgiler için teşekkürler lilium candidum soğanlarını bildiğim kadarıyla sizden

temin ediyoruz nezaman irtibata geçelim iyi günler.

lilyumaşığı
17-06-2011, 19:01
iyi akşamlar ben çiçek konusunda yeniyim ve malsf pek bi bilgim yok. lilyumlarımı nisan başında diktim ve 7 tane soğanı büyük bi saksıya dikmiştim. şimdi hepsi tomurcukta ve çoğu açtı. galiba saksım hepsine yetmiyo bi kaç tanesi gelişmedi diğerlerine göre acaba şuanda saksılarını değiştirip onları ayırabilir miyim yoksa hiç dokunmasam mı lütfen yrdım edin :(

Lilium
17-06-2011, 22:54
lilium candidum soğanlarını bildiğim kadarıyla sizden

temin ediyoruz nezaman irtibata geçelim iyi günler.
Bir haftaya kadar açıklama yapacağım.

hocam100
18-06-2011, 21:30
Benimkiler bu yıl aşırı boy yaptı.1,40 cm boy .

Gülbeşeker
03-07-2011, 21:37
benim lilyum soğanımda bir dalda 5 tane çiçek açtı 7-8 gün üzerinde kaldı şimdi çiçekler döküldü şimdi sadece bir dal üzerinde yaprakları kaldı birdaha çiçek açmazmı açmazsa sulamayı keseyimmi

Galla
26-07-2011, 14:28
Merhaba arkadaşlar lilyumları çok seviyorum fakat bir türlü yetştiremiyorum geçen sene fidanlıktan aldığım lilyumlar eve geldiğinde çiçeklerini ve yapraklarını dökmeye başladı soğanlarını çıkarmadan sulamaya devam ettim fakat beyaz beyaz çürümeye başladılar sanırım birtür mantar oldular soganlardan birtanesini kurtardım bu sene 20cme yakın büyüdü tek bir çiçek açıp hemen döküldü aynı fidanlıktan bu sene tekrar çiçek aldım eve geldikten sonra bu sefer çiçekler yine döküldü fakat yapraklar kurumaya başladı be şuanda kupkuru alırken yapmam gerekenleri sordum ve uyguladım ama ben bu yetiştirme işini, beceremedim sanırım

Lilium
31-07-2011, 23:45
Merhaba arkadaşlar lilyumları çok seviyorum fakat bir türlü yetştiremiyorum geçen sene fidanlıktan aldığım lilyumlar eve geldiğinde çiçeklerini ve yapraklarını dökmeye başladı soğanlarını çıkarmadan sulamaya devam ettim fakat beyaz beyaz çürümeye başladılar

Sevgili Galla, güzel olsunlar diye çok sulayıp bozmuşsunuz, liliumları yapraksız dönemde hiç sayılacak derecelerde az sulayınız, yaprak çıkarttıktan sonra ve çiçek sapı oluşturduğu dönemlerde suyunu arttırabilirsiniz, ama bu, her gün, her gün olmamalı.

Kaç günde bir sulamalıyız derseniz buna cevap veremem, çünkü toprağınızın ya da saksı toprağınızı bilmiyorum, toprağınızın durumuna göre sulama terciğinizi yapacaksınız.

furkan yıldız
01-08-2011, 06:15
Dün bir adet zambak soğanım daha oldu Lilium abimin gönderdiklerinden hariç. Soğan ekilmemiş ve soğuklatılmamış. Şimdi bunu eksem Ağustos ayında tekrar çiçek açar mı ? Ya da başka bir işlem mi yapmam gerekir ?

Lilium
01-08-2011, 13:58
Hemen ekin, bu yıl hiç ekilmemişse bakarsınız açar. Böyle bir tecrübem yok.

Açsa da açmasa da toprağa ekmekte fayda var bekletmeyin, toprağa atın.

Batuhan Yılmaz
16-08-2011, 23:32
Ben Haila anlamadımn bu bitkinin soğanları nasıl saklanıyor...

Lilium
17-08-2011, 01:28
Şu linke bakarmısın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12515

kgursan
21-08-2011, 01:07
Ben Haila anlamadımn bu bitkinin soğanları nasıl saklanıyor...

Çok basit. Soğanları topraktan sökün, yavruları anaları ayırın ve hemen tekrar dikin, cansuyu verin ve dışarı atın kışı dışarıda geçirsin ertesi yıl Mayıs-ağustos arası çiçeklensin.

ERKEN48
23-08-2011, 07:21
sayın lilium, saksıdaki zambaklarımın çiçekleri geçeli 1.5 ay oldu.Sulamayı azalttım fakat bitkinin yeşillliğinde bir değişiklik yok. Ne zaman sökeceğimi anlayamadım.Birde toprak üstünden görebildiğim kadarıyla kök boğazında yeni yeni soğanlar oluşuyor.Ayrıca birinin kök bölgesinde yeni bir sürgün çıktı ve 10 cm uzadı ve arkadan yeni yapraklarda çıkıyor.fakat bunun yaprağı hem daha uzun ve daha geniş.Sizce şimdi sökmem uygunmu.

kgursan
25-08-2011, 23:41
sayın lilium, saksıdaki zambaklarımın çiçekleri geçeli 1.5 ay oldu.Sulamayı azalttım fakat bitkinin yeşillliğinde bir değişiklik yok. Ne zaman sökeceğimi anlayamadım.Birde toprak üstünden görebildiğim kadarıyla kök boğazında yeni yeni soğanlar oluşuyor.Ayrıca birinin kök bölgesinde yeni bir sürgün çıktı ve 10 cm uzadı ve arkadan yeni yapraklarda çıkıyor.fakat bunun yaprağı hem daha uzun ve daha geniş.Sizce şimdi sökmem uygunmu.

Ekim de sökün, soğanları ayırıp bekletmeden hemen dikin.

ERKEN48
26-08-2011, 07:42
Ekim de sökün, soğanları ayırıp bekletmeden hemen dikin.

teşekkür ederim

mszmbk
06-09-2011, 08:19
İyi Günler, Beyaz Zambak (Mis Zambak) Soğanlarından almak istiyorum. Ancak emin olmak için soruyorum. Mis kokulu bahçede yetişen zambaklar için ayrıca bir adlandırma var mıdır. Bunlardan evimin bahçesinde yetiştirmek istiyorum. Bu soğanları temin edebilir miyim? Teşekkürler...

kgursan
27-09-2011, 18:22
İyi Günler, Beyaz Zambak (Mis Zambak) Soğanlarından almak istiyorum. Ancak emin olmak için soruyorum. Mis kokulu bahçede yetişen zambaklar için ayrıca bir adlandırma var mıdır. Bunlardan evimin bahçesinde yetiştirmek istiyorum. Bu soğanları temin edebilir miyim? Teşekkürler...

Zambak çok genel bir tanım. Halkımız her soğanlı bitkiye "Zambak" diyor. örneğin; Kılıç zambağı, alata zambağı (Gladiol), Arpa zambağı (Frezya) vs.

gerçek de ise "Lilium" cinsinin türlerine zambak denir. Bu karmaşaları önlemek için biz Mis zambağına "Lilium candidum" deriz. Tabi ki Lilium cinsi içinde daha başka pek çok tür var hepsi zambak diye adlandırılır. örneğin; oriental liliumlar, Asiatic liliumlar, Lilium longiflorum vb. Bunların hepsi zambak sınıfına girer.

Sizin bahsettiğiniz "Mis zambak" Lilium candidum dur. Ayrıca Oriental Liliumlar da kokuludur.

furkan yıldız
13-10-2011, 08:47
Hemen ekin, bu yıl hiç ekilmemişse bakarsınız açar. Böyle bir tecrübem yok.

Açsa da açmasa da toprağa ekmekte fayda var bekletmeyin, toprağa atın.

Bu Lilium yeşerdi ve şu an 20 cm civarında. Soğanı yarım kiloya yakındı ayrıca. Şimdi en önemli mesele yeşeren diğer liliumlarla beraber içeri mi almakta fayda var, ya da dışarıda kalmaları mı daha iyi ? Kısa ve öz sağlıklı bir şekilde çiçek açacak mı ?

kgursan
13-10-2011, 22:29
Ben de merak ettim soğanı yarım kilo olan liliumu!!. şunun bir fotosunu koyabilseniz??? Tabi ki yeşermiş halini!

furkan yıldız
14-10-2011, 09:46
1-2 gün içinde fotoğrafını koyacağım Kamil hocam. Nail abide istedi fotoğrafını. Şu an balkonda duruyor. Aldığım yer Eminönü. Acaba mevsiminde dikilmediği için dikince şaşırıp yeşerdi mi diyeceğim ama Nail abimin gönderdikleri de yeşerdi 1-2 cm.

furkan yıldız
15-10-2011, 06:56
Fotoğrafını yükledim. Bakalım üstadlar ne diyecek

Lilium
15-10-2011, 12:26
Lilium candidum, keyfi çok güzel böyle devam et, haziran sonu gibi çiçeğini görürsün. Bu mevsimde yeşermesi gayet normal.

wellness
16-10-2011, 13:04
Merhaba,
ben bu zambağın beyaz hariç, mevcut olan tüm renklerinden edinmek istiyorum. Neden beyaz hariç? Çünkü beyazı şu an hem benim bahçemde ve hemde bizim memleketin her köşesinde mevcut. Beyazının sıkıntısı yok. Ancak diğer renklerinden bu çevrede sadece bir yerde gördüm. Ondan da isteyebilmem mümkün değildi. Çiçekçileri de dolaştım ancak yine de bulamadım. Eğer bu zambağın diğer renklerinden (ücretli ya da eşantiyon farketmez) bulabileceğim bir yer biliyorsanız lütfen beni bilgilendirin. Şimdiden teşekkürler.

mrduran
17-10-2011, 15:24
Merhabalar efendim herkese,

Hepinizden özür dilerim. Sayfanın hareketli olması ve bilen kişilerin çokluğu nedeniyle buraya yazmak zorunda kaldım.

'' İris Sibirica '' hakkında bilgisi olanlardan ricam. Lütfen ''İris / süsen '' sayfasında bana yardımcı olabilir mi?. Rica edecem efendim.

Tekrar özür ve saygılarımla lütfen.

loveflower
31-10-2011, 17:43
Sevgili lilium, sizden gelen soğanlardan dökülen pulları ekmiştim, tam sizin tarifinize göre olmasa da atmak istemedim ektim. Minik minik soğanlar oldu o pullardan. imdi de bir kaçı filiz verdi. Fotoğraflarını yüklüyorum değerlendirme yapabilir misiniz?

253641

253642

Lilium
31-10-2011, 18:18
Sevgili loveflower, Büyük dairedekini seçebiliyorum o soğanda, diğerleri de soğansa üzerlerini bir iki santim kapanacak şekilde harç ilave ediniz, onlarda yapraklanacaktır, kış döneminde de ayda bir defa captan mantar ilacıyla ilaçlayınız.

loveflower
31-10-2011, 18:33
Çok teşekkür ederim. Harçla kapatacağım hemen. Ektiğim yer dar biraz yerlerini değiştireyim mi?

Lilium
31-10-2011, 18:58
Hayır, şu an yer değiştirmeniz gelişmeyi durdurur, Hem şu an daha çok küçükler sık olmaları yer değiştirmekten iyidir.

loveflower
31-10-2011, 19:54
Çok teşekkür ederim sevgili Lilium.

mhrslm
18-11-2011, 23:49
Arkadaşlar bu bitkinin durumu mevsim normallerine uygun mudur? Yoksa ithal olduğu için mi çiçek açmak üzere?

burak_skry
07-12-2011, 12:25
selamlar herkese bende birkaç hafta önce büyük bir marketten zamanı olmadığını bildiğim halde dayanamayıp aldığım lillium şuanda bu şekle geldi.şimdi ben sapları topraktan çıktığı yerden kesip bu saksıda tutmaya devam mı edeyim lilliumları **** soğanları çıkarıp serin bir yerdemi bekleteyim önerileriniz nelerdir?

kgursan
08-12-2011, 23:42
Bence saksıda kalsın. Dışarıda kalsın.

Batuhan Yılmaz
24-12-2011, 07:46
Merhaba Arkadaşlarım Başıma çok kötü bir şey geldi açıklıyorum; Uykuya yazın sonlarında **** sonbaharda geçen liliumlarımı toprağa dikip sulamıştım aylar geçti sağlıklılar dı ama lanet olası kapalı balkon sineği dediğim sirke sinekleri ve siyak minicik sineler toprağa girip çıkıyordu halbuki doğurmuşlar ve bu larvalar kemirmiş te kemirmiş 3 tane büyük soğandan 1 tanesi sağlam diğer ikisini de ağır yaralı olarak kurtarım ve evimizde büyük bir toprak sıkıntısı var neredeyse evdeki ve bahçedeki 30 saksımdan 3-4 tanesindeki bitkileri bu sinek yüzünden kaybettim neyse soğanlara dönelim bende bu soğanları kuru talaşın içine koydum iri kıyım birazdan resimde koyarım Koymadan önce bir güzel yıkadım tüm pis topraktan ayrıştı acaba talaşın üstüne su döksem sonra onu poşetle kaplayıp buz dolabına mı koysam nasıl olur.saygılar.

kgursan
05-01-2012, 23:14
Talaş nemli kalmalı,Kökleri kurumasın. En iyisi toprağa dikip dışarıya atmaktır. Dışarıda zamanı gelince (Nisan ayında) çimlenir ve büyür.

Batuhan Yılmaz
18-01-2012, 15:33
Sayın Kgursan talaşa koyalı bayağı oldu tpraktan daha iyi böceklenme ve çürüme neredeyse hiç yok yoprakta anında çürüyorlar.saygılarımla tüm cevaplarınız iöin teşekkür ederim.

selis
02-02-2012, 18:51
Topraktan çıkmaya başladılar.. Bugün kar yağdı, umarım etkilenmezler..

çiçek dostu11
03-02-2012, 09:10
Merhabalar bana da yeni bir lilium hediye geldi. Forumdaki bilgileri inceledim hepsi çok yararlı teşekkür ederim. Ancak ne zaman soğanları ayırmam gerekir anlayamadım. Şu an bunun için uygun mu? Çiçekleri solunca çiçek başlarını kestim. şimdi ne yapmalıyım?

kgursan
03-02-2012, 23:31
Merhabalar bana da yeni bir lilium hediye geldi. Forumdaki bilgileri inceledim hepsi çok yararlı teşekkür ederim. Ancak ne zaman soğanları ayırmam gerekir anlayamadım. Şu an bunun için uygun mu? Çiçekleri solunca çiçek başlarını kestim. şimdi ne yapmalıyım?

Bekleyeceksiniz, yaprakları sararacak sonra soğanları ayırıp dikebilirsiniz. Yapraklar yeşil olduğu sürece su ve çok hafif de gübre (1 Litre suya 2-5 gr) verebilirsiniz

çiçek dostu11
22-02-2012, 19:17
Bekleyeceksiniz, yaprakları sararacak sonra soğanları ayırıp dikebilirsiniz. Yapraklar yeşil olduğu sürece su ve çok hafif de gübre (1 Litre suya 2-5 gr) verebilirsiniz

teşekkür ederim. yapraklar hala yeşil beklemeye devam edeyim.

ortkzazaman
05-03-2012, 15:59
yapı marketlere bakabilirsiniz.birdeasyalale,zengarden gibi tohum,çiçek satan firmalardan sipariş yapabilirsiniz.asyalaleden sipariş verdim benim soğanlar gelmek üzereler bu soğanlardan pul alabilirmiyim daha önce kendi soğanlarımdan üretim yaptım ama yarısı çürüdü ne yapmam lazım
saksıdaki küçük lilyumların kimi sararıyor yanmış gübre ve kumsal bahçe toprağına diktim birazda sulandırılmış fenni gübre veriyorum

mirally
05-03-2012, 16:15
her yıl zaten asyalaleden düzenli ciddi miktarlarda alım yapıyorum. fakat resimlerdeki farklı türlere malesef ki ulaşamıyorum.

ortkzazaman
05-03-2012, 16:31
resimleride burada

272538
272539

kgursan
05-03-2012, 17:38
her yıl zaten asyalaleden düzenli ciddi miktarlarda alım yapıyorum. fakat resimlerdeki farklı türlere malesef ki ulaşamıyorum.

Sn mirally., İstediğiniz türleri Türkiye de bulma şansınız olduğunu sanmıyorum. Asya lale veya başka üreticilerden ancak ticari olan, genel lilium soğanlarını bulabilirsiniz. Sizin istediğiniz (resimlediğiniz) türler biraz özel, hobi sınıfına giriyor.

Ben bu günlerde ORİENTAL LİLİUMLAR ın soğanlarını satışa koymak istiyorum ama onlar da ticari çeşitler (Örneğin :Rialto (beyaz), robinia (koyu pembe), Tiber (pembe), vespuçi saf beyaz ve windsor (sarı band lı beyaz) gibi. Sizin aradıklarınız özel (sanırım birisi Africa quin) tür liliumlarıdır.

kolay gelsin.

kgursan
08-03-2012, 18:50
Evet sonunda Oriental Lilium soğanlarının satış başlığını açabildim. İsteyen arkadaşlar ilgilenebilir.

Aslında Oriental liliumları ayrı bir başlıkta tartışmak konuşmak daha iyi olacak gibi. çünki Lilium candidum'dan çok farklı bir zambak türü.

limon
09-03-2012, 21:23
Oriental Lilium soğanı almak isteyenler kaçırmasın. (http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/26555.htm)
Yazın bahçenizde ve saksılarınızda açacak en gösterişli çiçeklerden biri olacaktır.

agacim
08-04-2012, 09:56
Merhaba ben de geçenlerdee Bauhaus'tan lilium soğanı aldım ve evime ektim. 2 tohumu aralıklarla bir saksıya diktim ve hava sıcak olduğu için hergün sulamayı planlıyorum.

Bu tür bir bakımla çiçeği yetiştirebilir miyim?

kelebek çalısı
08-04-2012, 10:39
Merhaba ben de geçenlerdee Bauhaus'tan lilium soğanı aldım ve evime ektim. 2 tohumu aralıklarla bir saksıya diktim ve hava sıcak olduğu için hergün sulamayı planlıyorum.

Bu tür bir bakımla çiçeği yetiştirebilir miyim?

Hergün sulamanıza gerek olmadığını belirteyim. Lilyum soğanı kışın serin ve kuru ortamda saklanır, veya bahçe toprağı altında soğuk günleri geçirirken kendi bünyesinde, çiçek açması için gerekli olan gücü, enerjiyi toplayarak depolar. Çiçek açması için gerekli enerji zaten onun soğanında depolanmıştır yani ekstra sulama ile soğana katkı yapmak mümkün olmaz. Amaç toprağı nemlendirmektir.

Siz ektiğiniz lilyum soğanına toprağı kupkuru kalmayacak şekilde su vermelisiniz. Aşırı sulama çürümeye yol açmamalı. Çok kuru ve sert toprak da üst yüzeyde sertleşerek, yumrunun filizlenmesine engel olmamalı. Nemli ama ıslak olmayan bir toprak tavsiye ederim.

kgursan
09-04-2012, 19:43
Doğru söz "Nemli ama ıslak olmayacak" , Hatta birazcık kuruyabilir.

selis
11-04-2012, 16:27
Tomurcuklanmış ama minik sinekler de oluşmuş :(

Lilium
11-04-2012, 17:31
Sevgili selis, çok iyi göremedim ama bunlar minik sineklerden ziyade bite benziyor, bitler çiçek tomurcuklarının suyunu emerek çiçeğin yapısını bozar, hafif dozda insektisit atarsan iyi olur.

Sevgi Durul
13-04-2012, 20:06
Geçen yıl diktiğim soğanlardan çıkan liliumun yaprakları lekeli lekeli. Bu bir hastalık mıdır?

213819

Bahçedeki liliumlar geçen yıl alıntıdaki fotoğraftaki gibi hastalanmışlardı.
Şimdi sağlıklı yapraklar çıkardılar. Aynı durumun oluşmaması için, ne gibi önlemler alınabilir?

282689

Lilium
13-04-2012, 23:08
Yağışlardan sonra captan 50 wp ile ilaçlayınız.

Bir de şu günlerde salyangoza dikkat.

selis
14-04-2012, 10:52
hafif dozda insektisit atarsan iyi olur.
Sn. Lilium ben pek tarım ilaçlarından anlamam..
Kene ilacı diye bunu almıştım.. Üzerinde önerdiğiniz kelime yazıyor.. İşe yarar mı?

Lilium
14-04-2012, 12:06
Etki maddeleri farklı olabilir bir zirai bayiye danışırsanız daha iyi olur.

kgursan
14-04-2012, 18:14
Şimdi sağlıklı yapraklar çıkardılar. Aynı durumun oluşmaması için, ne gibi önlemler alınabilir?

282689

Sn Sdurul., Sn Liliumun önerdiği Captan geniş bir hastalık gurubuna etkili bir ilaçtır. Captan ile birlikte bir Botrytis ilacını da (Rovral veya Ronilan) Captana karıştırırsanız sanırım daha iyi olacak.

Çünkü bildiğim kadarıyla L.candidum Botrytis (gri çürüklük) e karşı duyarlı bir bitki ve Rovral veya Ronilan sadece Botrytis için geliştirilmiş bir ilaç dır.

kar-topu
15-04-2012, 22:23
Benim geçen seneden açan liliumlarım var bu sene bazıları çok cılız çıktı acaba bu sene de açar mı?

sarigoz
16-04-2012, 11:33
Merhabalar Lilium sevenler
Sonunda Misk zambaklarim 20 cm kadar buyuduler.Bu sene Zambak ziyafeti olacak kismetse..
Fotolarini da artik acinca ceker paylasirim..

useful
20-04-2012, 09:30
ilk diktiğim beyaz lilyum daha yaprak vermiyo acaba sapmı çıkaracak işin ustalarından cevap bekliyorum
http://b1204.hizliresim.com/w/n/4npqy.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Lilium
22-04-2012, 18:02
ilk diktiğim beyaz lilyum daha yaprak vermiyo acaba sapmı çıkaracak işin ustalarından cevap bekliyorum
http://b1204.hizliresim.com/w/n/4npqy.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Bu yıl çiçek açmayacak, açacak olsaydı şimdiye kadar sap çıkarırdı.

furkan yıldız
30-04-2012, 15:35
Benim zambağım 113 cm boya ulaştı. Normal midir ? Çünkü diperleri 40-50 cm boyda çiçeklenecek gibi duruyor.

gultar
30-04-2012, 16:35
Benim zambağım 113 cm boya ulaştı. Normal midir ? Çünkü diperleri 40-50 cm boyda çiçeklenecek gibi duruyor.

Işığa uzanmıştır. Yeri gölgeyse.

gultar
30-04-2012, 16:46
Benimkiler de açmaya hazır. Misss kokularını duymak için sabırsızlanıyorum.
Harika şeyler...

furkan yıldız
01-05-2012, 09:49
Işığa uzanmıştır. Yeri gölgeyse.

Hayır tam aksine yarım gün güneş ışığını direk gören bir alanda filizlendiğinden beri

perimar
02-05-2012, 10:11
geçen ay diktiğim lilyumlarımdan bir tanesi 6 cm boylandıktan sonra bir hortum kazası ile topraktan 1 cm üzerinden kırıldı. çok üzüldüm. böyle bir durumda akibeti ne olur.

kelebek çalısı
02-05-2012, 13:08
geçen ay diktiğim lilyumlarımdan bir tanesi 6 cm boylandıktan sonra bir hortum kazası ile topraktan 1 cm üzerinden kırıldı. çok üzüldüm. böyle bir durumda akibeti ne olur.

Bu sezon için artık lilyumun çiçeğini unutun. Seneye size süpriz yapacaktır. Ancak sanki çiçeklenecekmiş gibi bakımını yapmayı ihmal etmeyin. Suyunu, kullanıyorsanız gübresini verin, besleyin. Normal periyodu gereği, soluşup, sarardığı zaman ise toprak üzerinde kalan sap kısmını toprak seviyesinden alabilirsiniz.

Gerçi 1cm üzerinden kırıldı diyorsunuz. Bu durumda sanki beslenecek kadar sap da kalmamış. Belki konuya daha hakim üyeler size ve durumunuza özel bir ipucu verebilirler.

perimar
03-05-2012, 07:59
çok teşekkür ederim.

gultar
09-05-2012, 10:01
(Lilium Candidum)Mis Zambağım açtı. Harika kokuyor... darısı diğerlerine. Açmasını dört gözle bekleyenlere...

furkan yıldız
09-05-2012, 12:36
:) Sezonun ilk zambağı hoşgeldi. Darısı hepimizin başına. Kokusunu düşünmek bile güzel geldi.

selis
12-05-2012, 07:50
Gelişemeyen bitkilerimden biri..

sarigoz
12-05-2012, 11:33
Sayin selis,sanirim gelecek seneye cicek verir.Daha uzman olan arkadaslar var,onlar belki dogruyu yazar..

hepgül
13-05-2012, 22:27
Bahçemizde boyu, posu, güzelliği, heleki kokusuyla başdöndürüyorlar. Ne kadar muhteşem yaratılmışlar. İyi seyirler : )

295351

295352

295353

Lilium
13-05-2012, 23:48
Gelişemeyen bitkilerimden biri..

Rahatsız gibi görünüyor, soğanın olduğu yer nasıl, çok mu suluyorsunuz?
Sezon sonun da soğanı çıkarıp kontrol ediniz, finguisit ve insektisitle ilaçlayınız.

Not: Bilhassa lilium candidumları çok sulamayınız.

Sevgi Durul
17-05-2012, 09:18

282689

Liliumlar yine hastalandı. Yağmurlar etkili sanırım. Dün ilaçladım, düzelme olursa burada paylaşırım.

296682

296683

296684

Lilium
17-05-2012, 12:34
Sayın SDurul, lilium candidumlar diğer türlere göre bakım ve itina isteyen bir tür, daha nazik ve kibar oluyorlar, bilhassa yağmurlardan sonra finguisiti eksik etmiyeceksin, suyuna dikkat edeceksin, (salyangoz, bit, kırmızı örümcek, kılcal kurtlar, haşerenin de sevdiği bir bitki arada bir insektisiti de eksik etmeyeceksin.

Adını bilmediğim bir zararlı da yapraklarını yiyerek zarar veriyor, bunu en iyi tanıma şekli, yapraklarda yenme dışkıya benzer şeyler görülmesi ve bu zararlı dışkı dediğimiz pisliğin içinde gizleniyor, (Dışkıyı bir çöp yardımıyla karıştırın zararlıyı göreceksiniz) görüldüğünde insektisitlere ilaçlanmalı.

furkan yıldız
17-05-2012, 16:42
Benim candidumumda da kahverengi böcükler vardı. Temizleyebildiklerimi titizlikle tek tek temizledim. Ara bölgelerede zeytinyağlı su karışımı yaptım. Doğal olarak tavsiye edilebilir mi Sn. Zat-ı Lilium :)

gultar
17-05-2012, 18:51
Sn.Liliium çiçekler bitti sapları kesmeli miyim. Kesilen Sap üzerinde yavru elde etmekle ilgili bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler.

kgursan
17-05-2012, 20:24
Liliumlar yine hastalandı. Yağmurlar etkili sanırım. Dün ilaçladım, düzelme olursa burada paylaşırım.

296682

296683

296684

Sn sdurul., L.candidumu çok iyi tanımıyorum ama, burada 3 ihtimal görüyorum:
1. Azot noksanlığı olabilir, genç yapraklar sararmış,
2. Demir noksanlığı da olabilir, yine genç yapraklar sararmış,
3. Son ihtimal, kök bölgesi su içinde , kökler çalışmıyor, yapraklar beslenemiyor.
Ayrıca dikildiği toprağın ph değeri çok yüksek ise (Ph 8-9 gibi) bu da besin alımını engelleyebilir.

Alt yapraklarda Botrytis zararı görülüyor, Rovral veya ronilan denilen bir ilacı var atarsanız hastalık ilerlemez.

Lilium
17-05-2012, 23:09
Sn.Liliium çiçekler bitti sapları kesmeli miyim. Kesilen Sap üzerinde yavru elde etmekle ilgili bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler.

Bu konuyla ilgili bir çok yerde bahsettim tam olarak hepsini nerede olduğunu bilemiyorum. Büyük bir ihtimal zambak yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6665.htm) nde olabilir.

Liliumlar, lilium candidum'sa çiçekleri bittiyse sapı biraz yana yatırarak çekip alabilirsiniz, bu sapları serin ve karanlık bir yerde (gazete kağıdında sarılı da olabilir) arada bir sipreyle nemlendirerek yavru soğancık oluşturabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/495166-post458.htm

http://www.agaclar.net/forum/499746-post466.htm

gultar
17-05-2012, 23:40
Sn. Liliium açıklamalarınız iiçin çok teşekkürler. Yavru elde etmeyi deneyeceğim.
sanırım naşarabilirim.

Sevgi Durul
18-05-2012, 15:59
Sayın lilium, sayın kgursan, verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.

Geçen sene de aynı sorun olmuştu. Bahçede drenaj sorunu var, kökler su içinde kaldı. Önerilerinizi dikkate alacağım ve yer değişikliği yapacağım.

Yer değişikliğini ne zaman yapmalıyım?

Lilium
18-05-2012, 19:13
Çiçekleri solduktan 15-20 gün sonra yapabilirsiniz.

loveflower
19-05-2012, 18:36
Sevgili Liliumdan geçen yıl aldığım candidum açtı.

297739

furkan yıldız
24-05-2012, 08:24
Eylül ayında ektiğim Candidumlarım yeşerip yapraklanmıştı ama birkaçı çiçek sapı çıkarmadan kurudular. Dün akşam saksılarını boşalttım ve birkaç tanesi pul pul ayrılmıştı. Diğer birkaç tanesi de taptaze dikilmeye yakındı. Tekrar saksılarına diktim. Ne yapmalıyım acaba ?

wellness
24-05-2012, 13:07
Merhaba Sayın Lilium ve Kgursan,
ikinizinde tecrubelerine ihtiyacım olacak. Şu an elimde asiatic ve oriantal liliumlarım var. Lilium candidum ile birlikte 13 değişik çeşit veya renk diyeyim. Bunlardan lilium candidum un çiçekleri geçtikten sonra çiçek sapı kumlu toprağa yatırılarak çoğaltılmasının mümkün olduğunu biliyorum. Peki elimde ki diğer çeşitlerde de aynı yöntemle çoğaltmak mümkün müdür?

furkan yıldız
24-05-2012, 15:11
Sn. Lilium'un diğer türlerde olmuyor dediğini hatırlar gibiyim Sn. Wellness. Ama oluyorsa memnun oluruz :).

Lilium
24-05-2012, 20:57
Eylül ayında ektiğim Candidumlarım yeşerip yapraklanmıştı ama birkaçı çiçek sapı çıkarmadan kurudular. Dün akşam saksılarını boşalttım ve birkaç tanesi pul pul ayrılmıştı.

Ya çok sulayıp çürüttün ya kıl kurları pulların bağlı olduğu kök kısmını yediler.

Diğer birkaç tanesi de taptaze dikilmeye yakındı. Tekrar saksılarına diktim. Ne yapmalıyım acaba ?

Bir can suyu ver, yapraklanıncaya kadar su verme, at dışarıya yağan yağmurlar yeterli gelir, çok kuruduğu zaman biraz nemlendir.

Dağılan pulları bir gazete içine koyup gazeteyi katlayıp kapatın serin bir yerde 3-4 günde bir gazetenin üzerinden sipreyle ıslatın, yavru soğan yapacaklardır. Daha sonra oluşan yavru soğanları kum gübre toprak karışımına ekin.
Bilhassa lilium candidum mantari hastalıklara çok hassas bitkide yapraklanma başladıktan sonra ayda bir finguisitlerle ilaçlanmalı. suyu çok dikkatli verilmeli, biraz su fazlası hemen mantari hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Lilium
24-05-2012, 21:17
Merhaba Sayın Lilium ve Kgursan,
ikinizinde tecrubelerine ihtiyacım olacak. Şu an elimde asiatic ve oriantal liliumlarım var. Lilium candidum ile birlikte 13 değişik çeşit veya renk diyeyim. Bunlardan lilium candidum un çiçekleri geçtikten sonra çiçek sapı kumlu toprağa yatırılarak çoğaltılmasının mümkün olduğunu biliyorum. Peki elimde ki diğer çeşitlerde de aynı yöntemle çoğaltmak mümkün müdür?

Lilium candidumu her şekilde çoğalta bilirsin ama bakımı zor, diğer asiatic ve oriantallerde pullarında yavru yapıyorlar ama candidumlar gibi pulları koparılınca pek yapmıyor, pul ana soğanın üzerinyken yapıyorlar, kök bölgelerinde yavru yapıyorlar, tohumuyla üretebilirsin, saplarından üretimi yok.

"lilium candidum un çiçekleri geçtikten sonra çiçek sapı kumlu toprağa yatırılarak çoğaltılmasının mümkün olduğunu biliyorum."

Çiçek sapları kumlu toprakta çürüyebiliyor, en güzeli, serin bir yere pulları yayın üzerine bir bez ya da gazete kağıdıyla kapatın ara sır sipreyle nemlendirin. soğanlar leblebi fındık iriliğine geldiğinde ister ayırarak ekin ister saplarıyla birlikte kumlu toprağa ekin.

sinem kamalı
24-05-2012, 22:04
merhaba,
Acemi biri olarak ilk defa soğanlı bir çiçek diktim.Sonra diktiğimin Lilium olduğunu unuttum ama sayın jineop sayesinde Lilium olduğunu anladım.Mesajları okudum ama hangisi bana uyar bilemediğim için sormak istedim.2 soğanıda aynı zamanda diktim ama fotoğrafta da görüldüğü gibi farklı zamanda büyüdüler.Fakat sanki şu an büyümeler durdu gibi.Ne yapmam lazım bilemiyorum?Genelde güneş alıyorlar ama balkonda olduğu için rüzgar da var.Soğanı çıkarmak gerekiyor mu?Gerekirse nasıl yapmam lazım?Eğer hata yaptıysam af ola.Yeni üyeyim,öğreniyorum:)Şimdiden teşekkürler.
http://c1205.hizliresim.com/x/s/6p3pz.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://c1205.hizliresim.com/x/s/6p4ch.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

wellness
24-05-2012, 22:17
Sevgili Lilium kardeşim,
verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.

kgursan
24-05-2012, 23:32
merhaba,
Acemi biri olarak ilk defa soğanlı bir çiçek diktim.Sonra diktiğimin Lilium olduğunu unuttum ama sayın jineop sayesinde Lilium olduğunu anladım.Mesajları okudum ama hangisi bana uyar bilemediğim için sormak istedim.2 soğanıda aynı zamanda diktim ama fotoğrafta da görüldüğü gibi farklı zamanda büyüdüler.Fakat sanki şu an büyümeler durdu gibi.Ne yapmam lazım bilemiyorum?Genelde güneş alıyorlar ama balkonda olduğu için rüzgar da var.Soğanı çıkarmak gerekiyor mu?Gerekirse nasıl yapmam lazım?Eğer hata yaptıysam af ola.Yeni üyeyim,öğreniyorum:)Şimdiden teşekkürler.
http://c1205.hizliresim.com/x/s/6p3pz.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://c1205.hizliresim.com/x/s/6p4ch.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

İki soğan aynı çeşit değil. Uzamış olan oriental lilium. sanırım 1 ay sonra çiçek açar. Ama bol ışık isterler. Az ışık (ev içi) ve yüksek sıcaklıkta goncaları dökülebilir.

sinem kamalı
25-05-2012, 19:08
Çok teşekkür ederim değerli bilgileriniz için.

furkan yıldız
31-05-2012, 11:40
8 kandilli Lilium Candidum'um Lilium halasının ellerinden öper :) Kokusu çok başkaymış. Birde şu böcükleri etrafına toplamasa :)

bcakmak28
31-05-2012, 15:42
Üretimim olan saplardan soğancık üretim depom. içerisi karanlık olduğu için ve cep telefonu ile çekilmiş bir resim

109194

109198

103958
Nail bey; Çiçekler dökülür dökülmez mi kesmeliyiz sapı, yoksa yapraklar kuruyunca mı kesmeyliz?

bcakmak28
31-05-2012, 15:48
Zambak çok genel bir tanım. Halkımız her soğanlı bitkiye "Zambak" diyor. örneğin; Kılıç zambağı, alata zambağı (Gladiol), Arpa zambağı (Frezya) vs.

gerçek de ise "Lilium" cinsinin türlerine zambak denir. Bu karmaşaları önlemek için biz Mis zambağına "Lilium candidum" deriz. Tabi ki Lilium cinsi içinde daha başka pek çok tür var hepsi zambak diye adlandırılır. örneğin; oriental liliumlar, Asiatic liliumlar, Lilium longiflorum vb. Bunların hepsi zambak sınıfına girer.

Sizin bahsettiğiniz "Mis zambak" Lilium candidum dur. Ayrıca Oriental Liliumlar da kokuludur.
Bir konuda bilginizi rica edeceğim biraz hassas olduğum bir konu hakkında.. Bu çiçeklerin isminin Türkçe karşılığı yok mu acaba, var ise bir liste halinde yayınlayıp onları kullansak hem kullanım / yazım hem de dilimiz açısından güzel bir adım atmış olacağız..
Saygılar..

kgursan
31-05-2012, 20:20
Bir konuda bilginizi rica edeceğim biraz hassas olduğum bir konu hakkında.. Bu çiçeklerin isminin Türkçe karşılığı yok mu acaba, var ise bir liste halinde yayınlayıp onları kullansak hem kullanım / yazım hem de dilimiz açısından güzel bir adım atmış olacağız..
Saygılar..

Yok güzel arkadaşım., Türkler Çiçek konusuna çalışmamış. Çiçek Lüx dür olmasa da olur demişler yıllarca, ama amerikalı, avrupalı çalışmış, ıslah etmiş ve tabi ki adını vermiş.

Bu tip çalışmalarda herkesin kullandığı ortak dil "Latince" dir. Yoksa her yörede farklı bir isim alan bu çiçekleri tanımak zor olur. örneğin; Mis zambak, ak zmbak, beyaz zambak, kokulu zambak, vb. hangisini alalım!!.

Kolay gelsin.

Lilium
31-05-2012, 21:50
Nail bey; Çiçekler dökülür dökülmez mi kesmeliyiz sapı, yoksa yapraklar kuruyunca mı kesmeyliz?

Çiçekler döküldükten 1 hafta sonra alabilirsiniz. Sapı kesmeyiniz, çiçek sapını biraz yana yatırıp çekiniz kendiliğinden kopacaktır. Kesmeyiniz zira en güzel yavru soğanları kopan bölümde yapıyor.

Not: Torf ve benzeri malzemelerle ekili olanlar bunu biraz daha dikkatli yapsın zira sapı alacağım derken soğanı da çıkarabilir. Bir elinizle soğanı bastırıp diğer elinizle çekip alabilirsiniz.

sarigoz
15-06-2012, 22:10
Bahcemizin Mis Zambaklari ( Lilium candidum ) nihayetinde 2.ci yilinda kendilerini gosterdiler ve hemen bahcemizde en etkiliyeci sinifinda yerini aldilar..5 Ad var su an..

sarigoz
21-06-2012, 15:23
Bu da aile fotografi

hocam100
12-08-2012, 12:56
Ben de soğanlarımı kazıp ekime kadar serin yerde saklıyorum.Bu yıl elimde fazla miktarda var.O yüzden soğanları daha güzel itina ile sakladım ve ayıkladım.Soğan çaplarım bu yıl resimlerdeki gibi oldu.

sarigoz
12-08-2012, 14:36
Hocam100,Masallah..

useful
02-09-2012, 15:27
lilyum soğanlarını ne zaman sökeceğiz hocalarımdan yardım istiyorum...

Lilium
02-09-2012, 15:56
Lilium candidumlar haziran ayından sonra sökülür ağustostan sonrada ekilir. diğer türleri de yaprakları döküldükten sonra sökebilirsiniz.

Tuğçe
20-09-2012, 22:23
Merhaba,
Komşumuz baharda bir saksıda 3 kök şeklinde lilium almış, çiçekleri geçtikten sonra da bilgisi olmadığı için çiçek açacağını düşünerek sulamaya devam etmiş. Tekrar açmayacağını öğrenince de bu aybaşı hala yeşil olan gövdeyi keserek sökmüş. Saksıyı başka bir çiçeğini ekmek için kullanacakmış. Toprağını soğanlarla beraber bana verdi. Şimdi ben bu soğanları topraktan çıkarmalı mıyım? Sanırım bunun vakti geçti. Soğanları ayırmak istiyordum ama şimdi kararsız kaldım burayı okuduktan sonra.
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. :)

Lilium
21-09-2012, 00:15
Sayın tuğçe, liliumların türünü sanırım bilmiyorsun, lilium candudum olsalardı ekili olduklarına göre şu günlerde filiz çalışması olurdu, böyle bir çalışma yoksa asiatic bir tür olması büyük ihtimal.
Bu türü mart ayına kadarki zaman diliminde ayırabilirsin.

"bilgisi olmadığı için çiçek açacağını düşünerek sulamaya devam etmiş."

İnşallah soğanları çürütmemiştir.

Tuğçe
21-09-2012, 19:04
Soğanlar sağlam görünüyor ama bitkinin gövdesini bir iki hafta önce kesmiş. Bu nedenle çimlenmemiş olabilir mi?
6. sayfada 179.mesajda olan sarı liliumun aynısıydı.
O zaman ben hemen onları söküp ayırıp tekrar ekmeliyim yanlış anlamadıysam değil mi?
Teşekkürler yardımınız için...

kgursan
21-09-2012, 20:21
Soğanlar sağlam görünüyor ama bitkinin gövdesini bir iki hafta önce kesmiş. Bu nedenle çimlenmemiş olabilir mi?
6. sayfada 179.mesajda olan sarı liliumun aynısıydı.
O zaman ben hemen onları söküp ayırıp tekrar ekmeliyim yanlış anlamadıysam değil mi?
Teşekkürler yardımınız için...

Doğrudur, söküp, ayırıp dikin. Sulamayı en az yapın. dışarıda kalsın Nisanda sürgün verince normal bakımı sulama gübreleme yaparsınız.
kolay gelsin

Tuğçe
21-09-2012, 22:37
Teşekkür ediyorum. Son olarak dışarıda kalsın demişsiniz, bu soğanlar Ankara'nın kışına dayanır mı dışarıda? Zarar görmezler mi?

kgursan
23-09-2012, 22:32
Teşekkür ediyorum. Son olarak dışarıda kalsın demişsiniz, bu soğanlar Ankara'nın kışına dayanır mı dışarıda? Zarar görmezler mi?

Lilium soğanları, önce 6-8 hafta +2 oC da depolanır, sonra -2 oC da uzun süre depolanır.(Yani dondurulur) Tabi torf içinde. sizinki toprak içinde kalmalı. Islak değil, nemli kalmalı.

aturker
28-10-2012, 16:18
Sevgili Bahçe Dostları,
Evimin terasında acemice çiçek yetiştirmeye çalışıyorum. Nereden aldığımı bilmediğim ancak bu yıl 2 m den daha fazla boy yapıp şahane kokulu kandil yapan lilyumlarım hem tohum yaptı hem de gövdelerin toprağa yakın yerlerinden sarımsaklar (ya da sogan deniyor bilemedim) yaptılar. Şimdi kara kara bu sarımsaklar ne zaman sokulmeli tohumlar ne yapılmalı düye düşünüyorum. Lilyumlarım saksıda. Tohumların altına doru yavaş yavaş sararmaya başladılar. Bu gövdeleri (sapları) kesecek miyim ? Köklerindeki soğanları (sarımsakları) ne yapacağım. Lütfen birileri bana akıl versin. Şimdiden teşekkürler. Başarılı olursam arkadaşlar ile tohumları da soğanları da paylaşmaya hazırım :)

kgursan
02-11-2012, 20:44
Tohumları kurutup ekebilirsiniz. Soğanların dikimi gecikti bence hiç sökmeyin yerinde kalsın. Seneye Yaz sonunda söküp -dikersiniz. Sararan gövdeleri biraz daha sararsınlar sonra elle çekersiniz. veya toprak seviyesinden kesersiniz.

syakincil
01-12-2012, 11:23
2 hafta kadar önce lilyum hediye geldi.İlk günler çok iyiydi bir sürü çiçek açtı ama 3-4 gündür yaprakları solup düşmeye başladı.Gövdesi çıplak kalmaya başladı.Çokta su vermediğimi sanıyorum.Kuruyor mu acaba?Bundan sonra ne yapmamı önerirsiniz.Kapalı balkonda duruyor.Bir de hiç anlamadığım için soruyorum soğanlara birşey mi yapmam gerekiyor?Gövdenin durumu için fotosunu da ekliyorum.

kgursan
01-12-2012, 18:40
2 hafta kadar önce lilyum hediye geldi.İlk günler çok iyiydi bir sürü çiçek açtı ama 3-4 gündür yaprakları solup düşmeye başladı.Gövdesi çıplak kalmaya başladı.Çokta su vermediğimi sanıyorum.Kuruyor mu acaba?Bundan sonra ne yapmamı önerirsiniz.Kapalı balkonda duruyor.Bir de hiç anlamadığım için soruyorum soğanlara birşey mi yapmam gerekiyor?Gövdenin durumu için fotosunu da ekliyorum.

Bitkiler sağlıklı görünüyor ama, yaprak dökülmesinin değişik nedenleri olabilir. Bunların başında köklerden su alımının durması dır.
Su alımı neden ve nasıl durur?
1. köklerde ve soğanda çürüme olabilir ve çürüyen kök suyu alamaz.
2.kök bölgesinde su birikmesi ile köklerin su içinde boğulması, Sizin fotolarınızda gördüğüm kadarıyla: saksının dışında suyun akmasını engelleyen çanak var. Bitkiyi suladığınız zaman içteki saksıdan çıkan sular dıştaki saksıda birikiyor olabilir.

Kolay gelsin.

useful
03-02-2013, 10:43
acaba dikim zamanları geldimi kgursan hocam ne dersiniz dikelimmi artık soğanları

KAPTANzst
03-02-2013, 16:36
acaba dikim zamanları geldimi kgursan hocam ne dersiniz dikelimmi artık soğanları

Bence geç bile kaldınız,

kgursan
04-02-2013, 18:40

Dikin! geç kalıyorsunuz

polemos
04-02-2013, 18:46
İstanbul icin şimdi dikim yapsak dışarda bırakabilir miyiz?

ERKEN48
13-02-2013, 08:37
ağustos ayında diktiğim Lilium candidumlar eylül gibi çimlendiler 10 adet soğandan her biri 5-6 yaprak çıkardı. sonra bu yaprakların hepsi eridi kayboldu. Bende soğanların akıbeti de aynı olmuştur diye düşünüyordum. Fakat şimdi hepsi yeniden yaprak çıkarıyorlar üstelik ilk çıkanlar gibi seyrek değil. İlk defa bu çiçeği yetiştiriyorum. normal olan çimlenme sizce hangisidir. İlk diktiğimde olan mı? şimdiki mi? Birde soğanlar oldukça iri idi. çiçek açabilirmi? Teşekkürler.

Lilium
13-02-2013, 12:29
İlk cimlenidiği durum normal durumu sonradan yaprakların eriyip (zar şeklinde) kaybolmaları normal değil, büyük bir ihtimal fazla nem ıslaklıktan dolayı soğanın kökleri çürüme yaptı soğanın kök tacı çürüdü, (Daha fazla neme maruz kaldığı durumlarda soğan tamamıyla çürür kaybolur) Yeniden çimlenmeleri soğan yapraklarının tam çürümediğini gösterir, kök tacı çürüse de yapraklar çürümedikten sonra yeniden bir çok yavru soğan yapar, fakat çiçek açmaları üç yılı bulur.
Lilium candidum suya neme çiğ'e çok hassastır, mantari hastalıkların en büyük nedenleridir, bu gibi durumlarda sık sık captan mantar ilaçınla ilaçlanmalı ve besin takviyesi yapılmalı.

ERKEN48
13-02-2013, 14:22
sayın lilium dediğiniz gibi fazla neme maruz kaldı gibi.öğle arası bir tanesini yan tarafından eşeledim. Diktiğim soğanda çürüme yoktu. Soğanın köklerinde varsa bilemem. İlginiz için çok teşekkürler.

hifa_24
02-03-2013, 11:29
Bunlarda benim lilumlar ama bu sene ciceklenirmi **** resimdeki cicek sapimi onuda bilmiyorum ilk kez yetistiriyorum da

kgursan
03-03-2013, 19:09
Bunlarda benim lilumlar ama bu sene ciceklenirmi **** resimdeki cicek sapimi onuda bilmiyorum ilk kez yetistiriyorum da

Neden çiçeklenmesin ki??? bitkiler güzel gelişmiş.

mandalina
27-03-2013, 14:13
Merhabalar yaklaşık 1 hafta önce bahaustan saksıda topralı lilium aldım.Aldığımda çiçekleri aşmamıştım ve şu anda 4 tanesi açmış durumda.Aldığım yerdeki görevli arkadaş sıcak yerde olurlarsa daha çabuk çiçek açarlar dedi.Benimde liliumum evimde dolayısıyle kombileri kapatmadağımdan evin içi sıcak.

Ben liliuma nasıl bakım yapacağım ölüp gitmesini istemiyorum.Bu çiçeklerin sulanması bakımı nasıl yapılır beni bilgilendirirmisiniz.

sarigoz
27-03-2013, 14:29
Merhaba,
Sayin mandalina,bence konunun basina,1 sayfaya bir goz atin derim.Elbet benden daha iyi bilenler size yol gosterir yinede.

olcim
27-03-2013, 14:45
Ben bir kaç tane lilium soğanımı toprakla buluşturdum , bu gün 3. gün olmasına rağmen filizleri 3cm oldu :) Bahçeye de ekeceğim ancak son kar nisanda yağacak , ama sabrım kalmadı hafta sonu hepsini ekeceğim , artık sabrım kalmadı :(

sarigoz
27-03-2013, 18:58
Sayin olcim,benim de liliumlarim disarda,3 cm kadar oldu.Kuzey de bulunuyorum ve devamli olmasa da su siralar kar ve yagmur var.Su an bile kar yagiyor .Ama bildigim kadar ile liliumlar sogu seviyor.Benimkiler 3 yasinda ve ilkkez ( ikinci yilinda) gecen yil cicek verdiler.Bence gec bile kaliyorsunuz.Hemen ekin derim.Sansiniza belki bu yil cicek de verebilirler..De yine de benden daha iyi bilen arkadaslar belki daha yararli bilgi verirler..

hocam100
27-03-2013, 20:28
Korkmayın liliumlar soğuğa dayanıklı bitkilerdir.

vek66
28-03-2013, 15:23
merhabalar arkadaşlar. Forumu yaklaşık bir hafta önce keşfetmiş bulunmaktayım ve o kadar çok bilgi sahibi oldum ki bu konularda. Elimden geldikçe bütün konulara bakmaya çalışıyorum. Dünde bu konuyu incelerken lilium lar çok hoşuma gitti ve bugün gidip zor oldu ama iki tane fidesinden bulup aldım. Akşama eve gidince hemen saksılara ekeceğim. Yalnız kullanacağım toprak nasıl olmalı. Elimde torf+bahçe toprağı var buna ekebilirmiyim. teşekkürler.

382805

kgursan
28-03-2013, 17:24
Ph sı 7 nin üzerinde olan bahçe toprağı işinizi görür. Fakat resimlerde fide derken soğanlarda kök yok ise ve köklenme olmaz ise Bu yıl başarılı olamayabilirsiniz. Çünkü; lilium candidum soğanları sonbaharda dikilir, köklenir, kışı köklü -yapraklı geçirir, ilkbaharda çiçek sapını uzatır Mayıs civarında çiçeklerini açar.

Diğer liliumlar ise; Oriental olanlar Nisan da sürgün verir ,T&emmuz da çiçek açar, Asiatic olanlar Haziranda çiçeklerini açar. Martagon liliumları da yaz aylarında çiçeklenir.

Görüyorsunuz ki "Lilium" deyince bi dolu tür ve rengarenk çiçekler görürsünüz.

Kolay gelsin.

pria
09-04-2013, 13:40
Geçen yıl sayın kgursan'dan satın aldığım ithal liliumlara iyi baktığıma inanmaya başladım..bu yıl geçen yıldan çok daha kuvvetli ve gürbüz büyüyorlar..

kgursan
09-04-2013, 18:13
Geçen yıl lilium dikip,çiçekleri geçtikten sonra yerinde (saksısında veya yerde) bırakan arkadaşlar şu günlerde lilium sürgünleri uzamaya başlamıştır.
bundan sonra normal bakımlarını yaparsanız, Temmuz civarında çiçekleneceklerdir.

mügem
26-04-2013, 12:47
395597
Merhabalar bunlar da benim lilliumlarım.Bunların ikisi bordo renk,bakalım diğerleri ne renk çıkacak.

sevimb
30-04-2013, 12:40
selamün aleyküm. zambaklarım hiç iyi durumda değil yardım istiyorum lütfenn.. Ne yapmam gerekiyor bu durumda. İmdat çığlığı atcaklar yakında :(397506

feyziuslu
01-05-2013, 17:15
selamün aleyküm. zambaklarım hiç iyi durumda değil yardım istiyorum lütfenn.. Ne yapmam gerekiyor bu durumda. İmdat çığlığı atcaklar yakında :(397506

Aleyküm selam öncelikle...Sayın sevimb;bu konuda en gerçekçi tesbitleri Balıkesir-Gönen'de Lilium Candidum üretimi yapan Sayın Lilium yapacaktır muhtemelen.Ben amatör biri olarak,sizin bu zambakların kurtulmalarını pek mümkün görmüyorum.Hastalıktan ziyade toprağında ve bakımında sorun olduğunu düşünüyorum.Bu konuda Ağaçlar.net'ten yapacağınız araştırma ve (http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/liliaceae_familyasi.pdf) linkinden indireceğiniz döküman işinize yarayabilir.Yıllardır köydeki evimizin bahçe duvarı kenarında lilium Candiium öbekleri yetişir.Yaptığımız tek bakım,mayıs ayı sonlarına doğru gidip çiçeklerini toplamaktan ibarettir.Bilinçli bir bakım yapabilsek nasıl olacaklar kimbilir.Aşağıya o öbeklerden birinin 10 nisan günü çektiğim bir fotoğrafını ekledim.Şu sıralar çiçeklerini açmaya iyice yaklaştılar. Siz de bu yaz bulacağınız yeni zambak soğanlarıyla iyi bir saksı veya bahçe toprağına dikersiniz ve umarım amacınıza ulaşırsınız.

kgursan
01-05-2013, 20:31

Ya toprağını değiştirin ki şimdi çok geç, veya demir (sekuestrin ) gübresi uygulayın

sevimb
01-05-2013, 22:46
geçen sene de çiçek açmadılar fakat bu kadar kötü değillerdi bu sene saksı ve toprak değişimi yaptım ve gübreledim ( demir gübresi değildi ) yine de olmadı maalesef :( bir de bunu uygulayım , elimden geleni yapcam artık sonuna kadar .. teşekkür ederim cevaplarınız için..

sezocan
24-05-2013, 21:52
Bende istiyorum yaa :(

şubat
28-05-2013, 19:07
411286
411287
Bahçenin bir kenarında kendi halinde duran bu çiçek,
bembeyaz ve hoş kokulu çiçek açınca dikkatimi çekti.
sitede biraz araştırdım Lilium Candidum benziyor sanki.
çiçekleri artık soldu ve dökülmeye başladı ve ben anca şimdi foto çekip bir bilene sorayım dedim :)
şimdi bu lilium mudur?
yanındaki küçükler boy atmamışlar,
bakımsızlıktan mıdır? yoksa onlar başka bir çiçek midir ?
ben bunları seneye daha güzel hale getirmek için neler yapabilirim?
okuduklarımdan anladığım
çiçekliyi tohuma bırakabilirim,
çiçeksiz olanı sarıp sarmalayıp yeni yavrular oluşturabilirim,
kökünü kazıp sağanlarını alıp tekrar düzgün bir şekilde ekebilirim,
bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Not:biz kiracıyız, o yüzden bahçesinde çiçekten haberi yok demeyin,
kiracı kendine yetecek kadar çiçek bakar sadece :(

kgursan
28-05-2013, 19:27
411286
411287
Bahçenin bir kenarında kendi halinde duran bu çiçek,
bembeyaz ve hoş kokulu çiçek açınca dikkatimi çekti.
sitede biraz araştırdım Lilium Candidum benziyor sanki.
çiçekleri artık soldu ve dökülmeye başladı ve ben anca şimdi foto çekip bir bilene sorayım dedim :)
şimdi bu lilium mudur?
yanındaki küçükler boy atmamışlar,
bakımsızlıktan mıdır? yoksa onlar başka bir çiçek midir ?
ben bunları seneye daha güzel hale getirmek için neler yapabilirim?
okuduklarımdan anladığım
çiçekliyi tohuma bırakabilirim,
çiçeksiz olanı sarıp sarmalayıp yeni yavrular oluşturabilirim,
kökünü kazıp sağanlarını alıp tekrar düzgün bir şekilde ekebilirim,
bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Not:biz kiracıyız, o yüzden bahçesinde çiçekten haberi yok demeyin,
kiracı kendine yetecek kadar çiçek bakar sadece :(

Bu bitki lilium ama lilium candidum değil.

şubat
28-05-2013, 20:06
Çok sağolun cevabınız için,
şimdi lilium candidum için okuduğum bilgiler bunun için geçerli değil mi demek oluyor bu,
bulduğum bütün bilgileri kopyala yapıştır yapıyordum bilgisayara bir ara okuyup düzenlemek için, şimdi bu çiçek için başka araştırma mı yapmam lazım...
sonuçta aynı tür değil mi ?
kusura bakmayın fazla bilgim yok çiçekler hakkında,
hatta bana kalsa sadece zambak derdim ben ona...

Hülya
10-06-2013, 01:24
Açmaya başladı güzel çiçekleri.

Benol Hazaroğlu
12-06-2013, 11:28
Sayın kgursan,

Sizden aldığım casablankalar bu sene çok cılız sap verdiler. İyice sararınca söküp bahçeye almıştım ve de kış mevsimi sulamamıştım.
Gübreli toprağa gömmüştüm.
Sorum ana soğan toprakta kaybolur mu? Ayni sene arkadaşımada 2 sipariş vermiştim sizden onunkiler saksıdaydı şu anda onda da 5 tane zayıf çiçek sapları çıkmış.
Eski gür çiçek sapları bu sene oluşmadı. Nedeni ne olabilir acaba?

kgursan
12-06-2013, 22:01
Sayın kgursan,

Sizden aldığım casablankalar bu sene çok cılız sap verdiler. İyice sararınca söküp bahçeye almıştım ve de kış mevsimi sulamamıştım.
Gübreli toprağa gömmüştüm.
Sorum ana soğan toprakta kaybolur mu? Ayni sene arkadaşımada 2 sipariş vermiştim sizden onunkiler saksıdaydı şu anda onda da 5 tane zayıf çiçek sapları çıkmış.
Eski gür çiçek sapları bu sene oluşmadı. Nedeni ne olabilir acaba?

benol hanım, ana soğan çürüdüyse kaybolabilir. Belki de kuru kaldığı için bozulmuş olabilir. arkadaşınızın soğanları yavru yapmış ve çıkan saplar yavruların sapı olabilir. Yavru olduğu için cılız gelirler. Bu bitkide soğan kendini çabuk yiyor. Muhtemelen beslenme koşulları ve kök gelişmesi ile ilgili olmalı.
kolay gelsin

Benol Hazaroğlu
13-06-2013, 08:59
Sayın kgursan,

Çok teşekkür ederim muhtemelen dediğiniz gibi toprakta kuru kaldı ve kayboldu.
Özelden mesaj kutum kapalı. Cacablankam mutlak olsun istiyorum.
Sizden temin etmem mümkün mü?

sarigoz
13-06-2013, 18:56
Merhaba Mis zambak( Lilium Candidum) severler.
Benim 2.ci yilindalar.Gecen seneye nazaran daha ufak olmalarina ragmen,guzelliklerini sergilediler..

absurde
19-06-2013, 16:06
iyi günler bende marketten bir lilyum soğanı alıp saksıya ektim. çiçek açtıktan sonra çiçekler yapraklarını döktü ve kurumaya başladı. bu aşamadan sonra tam olarak gelecek yıla ömrünü uzatmam ve saklamak için ne yapmam gerektiği konusunda bilgi verir misiniz. ilgilendiğiniz için şimdiden teşekkürler.

şubat
20-06-2013, 10:46
Merhabalar,
birkaç mesaj yukarıdaki lilyumum kurudu ve onları kopardım.

toprağı hafif kazıdım bunları gördüm.
şimdi bunları ne yapmam lazım?
çıkarmak için çok mu geç kaldım?
yerlerinde olduğu gibi kalsalar daha iyi mi olur?
yardımcı olursanız çok sevinirim, yanlış birşey yapmak istemiyorum...
419128

edelvays58
20-06-2013, 20:40
419389

kgursan
21-06-2013, 21:06
oriental,melez

edelvays58
21-06-2013, 21:53
teşekkür ederim sayın kgursan.

anemonanemon
22-06-2013, 20:28
merhaba, gecen sene koctastan lılyum almıştım fakat bu sene cok zayıf çıktılar ve sadece ıkı tanesınde tomurcuk var. ne yapabılırım cınsınden **** bakımından olabılırmı?arkadasların lılyumlarını gordum sayfanızda 10 12 tomurcukları var. yardımcı olabılırsenız sevınırım

kgursan
22-06-2013, 22:38
merhaba, gecen sene koctastan lılyum almıştım fakat bu sene cok zayıf çıktılar ve sadece ıkı tanesınde tomurcuk var. ne yapabılırım cınsınden **** bakımından olabılırmı?arkadasların lılyumlarını gordum sayfanızda 10 12 tomurcukları var. yardımcı olabılırsenız sevınırım

Soğanı küçülmüştür, 10 çiçeği olanlar hem cinsinden, hem de soğanlarının iri olmasından kaynaklanır.

anemonanemon
22-06-2013, 23:03
soğanları buyuktu ama, tek bır tane tomurcuk var ve cok ınce zayıflar. dıgerlerının cınsı nedır?

kgursan
23-06-2013, 21:53
soğanları buyuktu ama, tek bır tane tomurcuk var ve cok ınce zayıflar. dıgerlerının cınsı nedır?

Pardon. anlaşamadık. ilk yıl çok çiçek verebilir, ikinci yıl iyi beslenememiştir, çiçek sayısı azalır, sürgünler cılızlaşır. olay beslenme, ışık, güneş vs. ile ilgilidir. Kolay gelsin.

absurde
24-06-2013, 10:55
iyi günler daha öncede sorduğum soruya cevap alamadığım için burada yenilemek istiyorum. yardımcı olursanız sevinirim. marketten bir lilyum soğanı alıp saksıya ektim. çiçek açtıktan sonra çiçekler yapraklarını döktü ve kurumaya başladı. bu aşamadan sonra tam olarak gelecek yıla ömrünü uzatmam ve saklamak için ne yapmam gerektiği konusunda bilgi verir misiniz.

kgursan
24-06-2013, 20:49
iyi günler daha öncede sorduğum soruya cevap alamadığım için burada yenilemek istiyorum. yardımcı olursanız sevinirim. marketten bir lilyum soğanı alıp saksıya ektim. çiçek açtıktan sonra çiçekler yapraklarını döktü ve kurumaya başladı. bu aşamadan sonra tam olarak gelecek yıla ömrünü uzatmam ve saklamak için ne yapmam gerektiği konusunda bilgi verir misiniz.

Şu an yaprakları yeşildir,yeşil yaprak olduğu sürece sulama , gübreleme, ışık vb normal bakım işlerini yapıyoruz, Yani besliyoruz. Yapraklar sararamaya başlayınca suyu ve gübreyi kesip toprak içinde (saksı içinde) kurumasını sağlayın. sonra dışarıya doğaya atıp ilkbaharı (nisan ayını) bekliyorsunuz. Nisanda sürgünler uzamaya başlayınca tekrar bakım yapıyoruz.
Kolay gelsin

heloise
04-08-2013, 22:27
Arkadaslar bu cilli kavunici zambaklari nereden edinebiliriz?

Gokben76
10-09-2013, 10:56
Arkadaşlar,canım çiçeğin daha açmadanölüyor.Çok üzülüyorum Tomurcuklar açmadançürüyor Eve gelel 2-3 haft oldu Çok güzeldi.yerini mi sevmedi acaba?

Mebk
27-10-2013, 09:22
Bir hafta önce aldığımda böyleydi.. Çok güzel açtı
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=449975&stc=1&d=1382862088

Sonra ben fazla sulayınca böyle oldu:(
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=449975&stc=1&d=1382861846

Nasıl bakım yapabilirim iki gundur sulamayı bıraktım geri düzelirmi acaba

Mebk
27-10-2013, 09:28
Diğer hali:)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=449976&stc=1&d=1382862449

beyazzambak34
27-10-2013, 15:14
arkadaşlar kolay gelsin herkese. foruma yeni üyeyim.4 , 5 yıldır deneme yanılma yöntemiyle İstanbul da balkonda çiçek yetiştirmeye çalışıyorum. Ama 1 yıldan beri net te araştırıyorum. formunuza üye olduktan sonra bilgilerimin daha da artacağına şüphem kalmadı. balkonumda kaktüs, kırmızı kokulu karanfil, ve lilium candidum yetiştirmeye çalışıyorum. bir sonraki mesajımda fotoları yüklerim. kolay gelsin..

burak_skry
06-11-2013, 03:06
geçen sene aldığım ve çok güzel çiçeklenen lilium soğanımı bir iki hafta önce diktim ama bugün kontrol ettiğimde çürüdüğünü gördüm çok üzüldüm:(

bayram ziyaretinde halamdan aldığım mis zambağı soğanlarımda durağan bir görünüm sergiliyor bakalım kış sonunda ne durumda olucaklar.

doktor2005
07-12-2013, 11:04
Arkadaşlar Lilyum(zambak)çiçeği çiçek açmadan çiçeklerinin yaprakları kurudu malesef. Saksının altına baktığımda köklerinin saksının altında ki deliklerden çıktığını gördüm.Marketten satın aldıktan sonra saksıyı değiştirmedim.Acaba saksımı küçük geldi de çiçekleri açmadan kurudu?

kgursan
07-12-2013, 16:32
Arkadaşlar Lilyum(zambak)çiçeği çiçek açmadan çiçeklerinin yaprakları kurudu malesef. Saksının altına baktığımda köklerinin saksının altında ki deliklerden çıktığını gördüm.Marketten satın aldıktan sonra saksıyı değiştirmedim.Acaba saksımı küçük geldi de çiçekleri açmadan kurudu?

1.Oda içinde ışık azlığı ve havalandırma yetersizliği nedeniyle çiçekleri solmuş olabilir,
2. Saksının altındaki saksının içinde su biriktiyse ve saksı altından çıkan köklersu içinde kaldıysa da sararma-kuruma yapabilir.

öneri: suyu azaltın, bitkiyi bol ışıklı ve havadar bir yere koyun. Dışarısı da olabilir

kgursan
07-12-2013, 16:37
Bir hafta önce aldığımda böyleydi.. Çok güzel açtı
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=449975&stc=1&d=1382862088

Sonra ben fazla sulayınca böyle oldu:(
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=449975&stc=1&d=1382861846

Nasıl bakım yapabilirim iki gundur sulamayı bıraktım geri düzelirmi acaba

Etrafındaki naylonu kaldırın ki hava sirkülasyonu olsun bitkinin arasında, sulamayı da haftada bir yapsanız yeter, bol ışık alan bir yere koyun, eğer çiçekleri geçti ise dışarıya da koyabilirsiniz.

doktor2005
09-12-2013, 14:54
Arkadaşlar bu da sağlık ocağı polikliniğinde ki zambak çiçeğim.Bu çiçekleri marketten almıştım.Çok güzel açmasına rağmen hiç kokusu yok.Oysa ki zambak çok güzel kokar diye biliyorum.Koku vermesi için yapılabilecek bir şey varmı acaba?

kgursan
09-12-2013, 18:35
Arkadaşlar bu da sağlık ocağı polikliniğinde ki zambak çiçeğim.Bu çiçekleri marketten almıştım.Çok güzel açmasına rağmen hiç kokusu yok.Oysa ki zambak çok güzel kokar diye biliyorum.Koku vermesi için yapılabilecek bir şey varmı acaba?

Bu kokan cinslerinden değil de ondan. Kokulu olan lilium cinsleri: Lilium candidum (beyaz mis zambak), Oriental melezleri ve bilmediğim bir kaç türü daha.

Sizin çiçeğiniz asiatic melez denilen türlerden bir çeşit olup, kokusuzdur. Bunların çiçeklerinde "nektar" (buharlaşırken koku veren madde) salgılayan kanallar yoktur.

hatice p.
28-03-2014, 10:53
Migrostan henüz tomurcuklanmamış lilyum fidesi aldım, evde büyüdü tomurcukları göründü, ama tomurcuklarının içi boş, tepesinden kessem yeni tomurcuk verirmi diye düşünüyorum?
Bir bilene soralım?

nAzz...
09-04-2014, 00:25
merhabalar,
aldığımda salonumu kokusuyla saran lilyumlarım soldu :(
balkona çıkardım, saksısını değiştirdim fakat ortama uyumunu sağlayamadım sanırım. galiba aynı dal üzerinden çiçek açmıyor.
şimdi ben nasıl bir yol izlemeliyim. iyice kurumasını mı bekleyeyim soğanını kullanabilmek için? ziyan olsun istemiyorum.
yoksa çıkartıp saklamalı mıyım?
bir de yeni lilyum soğanları aldım, şu an saksıya diksem verimli olur mu? bir de dikince sulamalı mıyım sanki bi yerlerde sulamamam gerektiğini okumuştum. ve saksıyı nasıl bir ortama koymalıyım?
solan lilyumlarım :(
481982

Lilium
09-04-2014, 00:41
Migrostan henüz tomurcuklanmamış lilyum fidesi aldım, evde büyüdü tomurcukları göründü, ama tomurcuklarının içi boş, tepesinden kessem yeni tomurcuk verirmi diye düşünüyorum?
Bir bilene soralım?

Tomurcukları varsa içi boş değildir, bunlar büyür gelişir ve çiçek açarlar,

keserseniz yeni tomurcuk vermezler ama soğanın gelişimine yardımcı olursunuz, bir sonraki sene daha iyi çiçek açarlar.

Lilium
09-04-2014, 00:53
merhabalar,
aldığımda salonumu kokusuyla saran lilyumlarım soldu :(
balkona çıkardım, saksısını değiştirdim fakat ortama uyumunu sağlayamadım sanırım. galiba aynı dal üzerinden çiçek açmıyor.
şimdi ben nasıl bir yol izlemeliyim. iyice kurumasını mı bekleyeyim soğanını kullanabilmek için? ziyan olsun istemiyorum.
yoksa çıkartıp saklamalı mıyım?
bir de yeni lilyum soğanları aldım, şu an saksıya diksem verimli olur mu? bir de dikince sulamalı mıyım sanki bi yerlerde sulamamam gerektiğini okumuştum. ve saksıyı nasıl bir ortama koymalıyım?
solan lilyumlarım :(
481982

Zamansız yer değişimi yapmışsınız, soğanlı bitkiler yeşil dönemde saksı değişikliği yapılmaz ve bu değişimle birlikte yeşil aksam ölür, fazla sulama yaparsanız soğanı da öldürürsünüz.
Aynı dal üzerinde tekrar çiçek açmaz, o dal ölmüştür artık, saksıyı öylece bırakınız sulamayınız ara ara çok az nemlendirin fazla sulamayla soğanı öldürmediyseniz seneye çiçek açacaktır.

Yani aldığınız soğanları hemen ekiniz yeşil yaprak çıkarıncaya kadar çok az nemlendiriniz daha sonra su miktarını biraz arttırabilirsiniz dikkat etmeniz gereken husus saksı toprağınız süzek olmalı.

nAzz...
18-04-2014, 18:12
sayın lilium çok teşekkür ederim. verdiğiniz bilgiler doğrultusunda işlem yaptım, beklemedeyim ;)

serdarca06
20-05-2014, 23:41
sayın lilium mis zambagının alt yapraklarının bordo olmasının sebebi nedir. bu normal mi. mis zambaklarım gayet güzel gelişimini tamamladı fakat alt yapraklar bordo rendgini aldı.

filizzzz
24-07-2014, 16:24
benim lilliumum gelişmiyor ve yaprakları lekeli bazılarıda sararıyor neden olabilir acaba yardımcı olurmusunuz:confused:

kgursan
25-07-2014, 17:10
Gölgede kalmış

filizzzz
02-08-2014, 14:11
Gölgede kalmış

pek gölge değil öğleden akşama kadar güneş görüyor güneye bakan cam önünde

turkanatalay
08-08-2014, 21:50
benim lilliumum gelişmiyor ve yaprakları lekeli bazılarıda sararıyor neden olabilir acaba yardımcı olurmusunuz:confused:

Benim de lilium casablanca bu şekilde oldu ve açmadan kurudu. Diğer lilium türleri ile aynı yerdeydi.(mestre polyanna...vs)

turkanatalay
08-08-2014, 21:55
Bu arada sizlere bir sorum olacak. Komşumun bahçesinde lilium candidum lar vardı. Çiçekleri geçtikten sonra saplarını kopardım. Gazeteye sarıp bodruma koyacaktım ama fırsatım olmadı.
Üst üste bahçenin kenarında kaldılar. 2 gün önce saplarındaki oluşumları gördüm, küçük soğancıklar vardı. Çok mutlu oldum. O küçük soğancıkları ne zaman saplardan ayırıp dikmeliyim acaba? Bir de dikecğim toprağın özellikleri nasıl olmalı? Özel bir şey isterler mi? Yanıtlayacak olan arkadaşımıza şimdiden teşekkürler.

turkanatalay
10-08-2014, 15:08
Bu arada sizlere bir sorum olacak. Komşumun bahçesinde lilium candidum lar vardı. Çiçekleri geçtikten sonra saplarını kopardım. Gazeteye sarıp bodruma koyacaktım ama fırsatım olmadı.
Üst üste bahçenin kenarında kaldılar. 2 gün önce saplarındaki oluşumları gördüm, küçük soğancıklar vardı. Çok mutlu oldum. O küçük soğancıkları ne zaman saplardan ayırıp dikmeliyim acaba? Bir de dikecğim toprağın özellikleri nasıl olmalı? Özel bir şey isterler mi? Yanıtlayacak olan arkadaşımıza şimdiden teşekkürler.

Yanıtlayacak kimse yok mu?

horanlı.66
10-08-2014, 16:04
saplari dipten kesin, serin bi yere kaldırın, soğanciklar biraz daha gelişsin, denizli kışı ılık geçer , saplar Iyice kuruyunca dikkatlice ayırıp bahçenizin güneş alan bi köşesine dikin, ilk sene çiçeklenmez, ama büyüme durumuna göre ikinci sene çiçek yapar

Dumlupınar
19-08-2014, 14:15
Arkadaşlar mis zambak (lilium candidum) ekim zamanı yaklaşıyor.Soğan,yumru,rizom satış bölümünde hocam 100 zambak soğanlarının satışına başlamış.Ben bugün 25 tane satın aldım.
Soğanlar mükemmel,sağlıklı ve çok iri durumda.Fiyatı 2 TL.Kaçırmayın derim.Bu soğanların bir tanesinin çiçek adedi tahminime göre 8-10 taneden az olmaz.

celalim01
19-08-2014, 20:00
liliumlar güzel açıyorlar ben daha önceden almıştım.

kiziltan
30-08-2014, 17:07
Merhaba

Iran`da lilium cok satiliyor. Hem saksida kucuk lilium hem kesme cicek olarak iyi pazari var. Nevruz ( Mart 21 ) de ise lale ve sumbul birer tanelik kucuk saksilarda acmis olarak onbinlerce satiliyor.

Turkiye`den lale ve sumbul sogani getirip satiyoruz. Bu sene kendimiz de yetistirip saksili satmayi planliyoruz.

Ozellikle lilium icin dikilecek buyuklikte iyi kalite , muhtelif cesitler ama ozellikle beyaz, sogan ariyorum. Mali yolcu beraberinde otobus ile getirdigimizden saglik sertifikasi, ihracat ve nakliye sorunu yok.

Ozellikle Sn Hacam100 ve Sn Lilium tedarik edebilirlerse, aracisiz hem bize ucuza gelir hem satan pesin parasini almis olur.

Bu arada Lilium yetistirmek icin belli sartlarda ortak olabiliriz, bize yol gostermek isteyen varsa para koymadan kar payi verebiliriz, uzaktayiz ama bir yolunu buluruz.

Burada lale, sumbul ve lisiantus yetistirdik ve sattik. Bu sene tekrar baslamak istiyoruz.
Saglicakla kalin

Dumlupınar
02-09-2014, 00:31
Merhaba

Iran`da lilium cok satiliyor. Hem saksida kucuk lilium hem kesme cicek olarak iyi pazari var. Nevruz ( Mart 21 ) de ise lale ve sumbul birer tanelik kucuk saksilarda acmis olarak onbinlerce satiliyor.

Turkiye`den lale ve sumbul sogani getirip satiyoruz. Bu sene kendimiz de yetistirip saksili satmayi planliyoruz.

Ozellikle lilium icin dikilecek buyuklikte iyi kalite , muhtelif cesitler ama ozellikle beyaz, sogan ariyorum. Mali yolcu beraberinde otobus ile getirdigimizden saglik sertifikasi, ihracat ve nakliye sorunu yok.

Ozellikle Sn Hacam100 ve Sn Lilium tedarik edebilirlerse, aracisiz hem bize ucuza gelir hem satan pesin parasini almis olur.

Bu arada Lilium yetistirmek icin belli sartlarda ortak olabiliriz, bize yol gostermek isteyen varsa para koymadan kar payi verebiliriz, uzaktayiz ama bir yolunu buluruz.

Burada lale, sumbul ve lisiantus yetistirdik ve sattik. Bu sene tekrar baslamak istiyoruz.
Saglicakla kalin

sayın kiziltan,lilyum candidum(mis zambak) soğanlarının satışı için hocam 100 sitenin satış bölümünde irtibat numarasını vermiş.Kendisi ile oradan geç kalmadan irtibata geçerseniz herkese olduğu gibi size de yardımcı olacaktır.Sağlıcakla kalın.Selamlar...

kiziltan
02-09-2014, 08:04
Tesekkurler Sn Dumlupina Numarayi bulup bugun ararim.
Saglicakla kalin

Dumlupınar
02-09-2014, 11:38
Tesekkurler Sn Dumlupina Numarayi bulup bugun ararim.
Saglicakla kalin

Ben de teşekkür ederim.hocam 100 ile irtibata geçmenize sevindim.Lilyum soğanı için çok doğru bir adres.Tahran'a selamlar...

kiziltan
02-09-2014, 16:27
Soganlar icin fiyat geldi, sagolsunlar, ancak ellerindeki miktar bizim icin cok az.

Lilium
02-09-2014, 19:02
İhtiyacınız olan adeti yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

Dumlupınar
02-09-2014, 19:50
Soganlar icin fiyat geldi, sagolsunlar, ancak ellerindeki miktar bizim icin cok az.

Olsun.hocam 100 dende alın.sayın liliumda miktarını istemiş.Ondan da alın.
İkisi ihtyacınızı karşılar.Sayın liliumun tarlada yetiştirdiği fotoğrafları görmüştüm.Onda stok vardır diye tahmin ediyorum.Kolay gelsin.Selamlar...

hocam100
03-09-2014, 09:31
Sayın kızıltan size Lilium candidium değil de renkli açan Lilium gerekli zira bizim tür mayısta açar.

Dumlupınar
08-09-2014, 00:34
Arkadaşlar herkese merhaba.Hocam 100 den aldığım mis zambak soğanlarından bir kısmını bugün saksılara ektim.Malum Nisan,Mayıs aylarında bahçede düşmanı çok olabiliyor.Sayın hocam 100'ü mis zambak soğanlarının iriliği ve kalitesi için ayrıca tebrik ediyorum.

recah81
23-09-2014, 12:51
dumlupinar bende bu soganlardan istiyorum nerden ve ne kadara aldiniz acaba? simdilerde tam ekim zamani bu zamani kacirmak istemiyorum,,

Dumlupınar
23-09-2014, 13:54
Sayın recah81 merhabalar.Mis zambak soğanlarını hocam 100 den satın aldım.Fiyatı 2 TL.Sitenin soğan, yumru,rizom satış bölümünden hocam 100 irtibat telefonunu vermiş.Ben size özelden de bildirdim.Evet .Ankara içinde tam ekim zamanı.SOĞANLAR FOTOĞRAFTAKİLERDEN ÇOK DAHA İRİ.BENDE KARGO GELİNCE ŞAŞIRDIM.MÜKEMMEL DERECEDE İYİ BAKILMIŞ.HEMEN ACELE EDİN.BİTMEDEN ALIN.BANA DA ALDIKTAN SONRA HABER VERİRSENİZ SEVİNİRİM.SAĞLICAKLA KALIN.SELAMLAR...

Dumlupınar
04-10-2014, 22:29
Arkadaşlar herkesin kurban bayramını kutluyorum.
hocam 100 den aldığım mis zambakların ilk görüntülerini de sizlerle paylaşmak istedim.

Dumlupınar
07-10-2014, 12:23
Mis zambaklarımın daha net görüntüleri...

Dumlupınar
03-11-2014, 00:21
Saksıya ekili mis zambaklarımın bugün
çektiğim fotoğrafı.Fotoğraf konusunda
bundan daha iyisini paylaşabilmem Ocak
ayına kadar mümkün gözükmüyor.Herkese
SELAMLAR...

hocam100
03-11-2014, 07:59
Soğukta dursunlar. Yoksa çiçek acmayabilir.

Dumlupınar
03-11-2014, 19:49
Soğukta dursunlar. Yoksa çiçek acmayabilir.

Sayın hocam 100 merhaba,30 tanesini saksılara ektim.Hep balkonda duruyorlar.Fotoğraf için odaya aldım.SELAMLAR...

polemos
06-11-2014, 12:10
Saksıya ekili mis zambaklarımın bugün
çektiğim fotoğrafı.Fotoğraf konusunda
bundan daha iyisini paylaşabilmem Ocak
ayına kadar mümkün gözükmüyor.Herkese
SELAMLAR...

Bizimkiler de bu boya gelip durdular. Sanırım kışı böyle geçirecekler.

Dumlupınar
07-11-2014, 22:00
Bizimkiler de bu boya gelip durdular. Sanırım kışı böyle geçirecekler.

Sayın polemos merhaba,evet bu boya gelip bekliyorlar.Kış aylarını böyle geçiriyorlar.İzmir'de havaların iyi gitmesi durumunda Şubat ayı sonlarına doğru çiçek sapı oluşumu başlıyor.Harika çiçeklerini ve muhteşem kokularını bizlerle paylaşmaları için iyi bakılmaları ve sabırla beklenmeleri gerekiyor.SELAMLAR...

eceyıldız
08-11-2014, 11:37
Arkadaşlar, migrostan iki lilyum aldım biri kahverengi açmıştı diğeri ise bugün açtı

525556

Şimdi bu lilyumlarla ilgi bir kaç sorum olacak çünkü ilk defa lilyum alıyorum...
Kahverengi açan lilyumun çiçeği geçti bundan sonra onunla ilgili izlemem gereken yol nasıl olmalı...

Sayfayı incelerken soğan pullarından üretiminin yapıldığını okudum, ama kafam karıştığı için bişey anlamadım desem yeridir...

Tohum keseleri kendileri çatlayana kadar bekleyip öyle mi koparmak lazım... tohumları alınca hemen ekmek mi lazım...
Sorularımla umarım sıkmamışımdır cevap verecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler...

Dumlupınar
08-11-2014, 17:40
Arkadaşlar, migrostan iki lilyum aldım biri kahverengi açmıştı diğeri ise bugün açtı

525556

Şimdi bu lilyumlarla ilgi bir kaç sorum olacak çünkü ilk defa lilyum alıyorum...
Kahverengi açan lilyumun çiçeği geçti bundan sonra onunla ilgili izlemem gereken yol nasıl olmalı...

Sayfayı incelerken soğan pullarından üretiminin yapıldığını okudum, ama kafam karıştığı için bişey anlamadım desem yeridir...

Tohum keseleri kendileri çatlayana kadar bekleyip öyle mi koparmak lazım... tohumları alınca hemen ekmek mi lazım...
Sorularımla umarım sıkmamışımdır cevap verecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler...

Sayın eceyıldız MERHABA,çiceği geçen lilyumun çiçeğini hemen koparın.Tohum yapmasına gerek yok.Yapsa bile çiçek açması için 4 sene gerekli.Çiçeği geçen saksıyı dışarı güneşli bir alana bırakın.Soğuktan zarar görmez.Güneş sayesinde soğan beslensin,irileşsin.Sıvı besin verebilirseniz iyi olur.Sulamayı çok az yapmanız yeterlidir.Su ihtiyacının az olduğu kış aylarına giriyoruz.Yaprak ve çiçek kısmı tamamen kuruyana kadar çiçek sapında zaten küçük soğanlar oluşacaktır.Bunlarla çoğaltma daha zahmetsizdir.

Pullarla çoğaltma işi şu an için uygun değil.Çiçeklenme bitip ve bitkinin yeşil kısmı tamamen kuruduktan sonra yapılabilir.KOLAY GELSİN.SELAMLAR...

eceyıldız
09-11-2014, 09:52
Çok teşekkür ederim Sayın Dumlupınar hemen şimdi çiçek sapını keseceğim... ve uygun bir yere alacağım...

toyguntokay
10-11-2014, 08:01
günaydın hayırlı günler iyi haftalar..
ben çanakkale ilinde çiftçilik yapmaktayım ve convansiyonel tarıma doğru yönelmekteyim çiçekçilik ilgimi çeken alanlardan biri bizde çiçeğe tekme atarlar ama yurt dışında böyle değil. Özellikle kesme çiçek üzerine bir yatırım ve iş kurmak istemekteyim lülyum cerbera tarzında bana önerebileceğiniz türler nelerdir ..hastalık bakım koşulları bunlar hakkında daha kapsamlı ilaç ve bakımlarının kimyasaldan çok doğal ilaçlama yöntemleri varsa onları kullanmayı tercih ederim saygılarımla..

Dumlupınar
10-11-2014, 17:44
ben çanakkale ilinde çiftçilik yapmaktayım ve convansiyonel tarıma doğru yönelmekteyim çiçekçilik ilgimi çeken alanlardan biri bizde çiçeğe tekme atarlar ama yurt dışında böyle değil. Özellikle kesme çiçek üzerine bir yatırım ve iş kurmak istemekteyim lülyum cerbera tarzında bana önerebileceğiniz türler nelerdir ..hastalık bakım koşulları bunlar hakkında daha kapsamlı ilaç ve bakımlarının kimyasaldan çok doğal ilaçlama yöntemleri varsa onları kullanmayı tercih ederim saygılarımla..

Sayın toyguntokay merhaba,ülkemizde kesme çiçek üretiminin büyük bir pazarı var.

Size en sağlıklı bilgilerin, 18 MART ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ve ÇANAKKALE İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ bünyesindeki ilgili birimlerden verilebileceğini düşünüyorum.

Ayrıca ağaclar net üzerinden illa ki bir fikir alayım diyorsanız,ZİRAAT MÜHENDİSİ olduğunu ve KESME ÇİÇEK ÜRETİMİ yaptığını bildiğim kgursan adlı bir üyemiz var.Sizden tecrübelerini ve bilgilerini esirgemeyecektir.

Satış sayfası üzerinden kendisine ulaşabilirsiniz...KOLAYLIKLAR DİLİYORUM...SELAMLAR GÖNDERİYORUM...

kgursan
11-11-2014, 18:25

Kıymetli arkadaşım. "Kesme çiçek konusuna" ilgi duymanız beni sevindiriyor. Ama olayı çok basite indirgediğiniz için başarı şansınızın az olduğunu söylemeliyim. Hemen lilium ve gerbera gözünüze çarpmış. Ama bunlar maliyeti yüksek çiçeklerdir.
Konu hakkında hiçbirşey bilmediğiniz anlaşılıyor. Biraz okuyup araştırmanızı öneririm. örneğin; gerberA HASTALIKLARI DİYE İNTERNETDEN ARAŞTIRIN. lİLİUM ÜRETİMİ DİYE ARAŞTIRIN. Fikir kafanızda olgunlaşsın, sonra yardımcı olmaya çalışalım. Kolay gelsin.

Alkış
28-11-2014, 14:06
sayın lilium bu lilyum zambağının amarlise benzeyen çeşidi varmı? Böyle ortasından boru çıkarıp ucunda 10 kadar çiçek var. Bu çeşit hakkında bilginiz varmı acaba. Teşekkürler.

Imay
28-11-2014, 16:47
O dediğiniz amaryllis belladonna olabilir mi? Pembe ise belladonna beyaz ise crinum. Tarifiniz bana bunları anımsattı

Alkış
29-11-2014, 19:49
sayın Imay dediklerinizi araştırdım ama onlar değil. Cevabınız için teşekkürler.

Dumlupınar
05-12-2014, 22:23
Arkadaşlar,hocam 100'den aldığım mis zambaklar harika gidiyorlar.Sizlerle bu akşam ki son durumlarını paylaşmak istedim.Umarım hocam 100'de beğenir.HERKESE SELAMLAR GÖNDERİYORUM.BEĞENENLERE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDİYORUM...

polemos
06-12-2014, 04:54
Bahçeye diktiklerim fazla derinde olduğu için toprak üstünde küçük görünüyor sanırım. Saksıdakinin görüntüsü daha büyük.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dumlupınar
11-12-2014, 15:02
Bahçeye diktiklerim fazla derinde olduğu için toprak üstünde küçük görünüyor sanırım. Saksıdakinin görüntüsü daha büyük.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sayın polemos merhaba,evet haklısınız.Benim de bahçeye diktiklerim daha küçük görünüyorlar.Ben bu türde, derin dikim yapılmadığını biliyorum.Soğanın boyu kadar derinlik yeterli geliyor.Saksıya dikimler daha da sığ yapılabilir.SELAMLAR...

lenavita
19-12-2014, 20:18
benim Lilium 3 tane idi . öyle bir risk aldımki temmuzda sarmısak gibi oldugu için bütünüyle ayırdım taneleri ve bahçeye ektim moralimde çok bozuldu yanlışmı yaptım acaba dedim .şimdi çok mutluyum riske deymiş bahçem en az 70 lilyum doldu inanamadım bu yıl açmazlar gibime geliyor resmi bir ara çekerim şimdiden boyları 10 santim iyi durumdalar ve mutlu görünüyorlar ddddd

hocam100
19-12-2014, 21:08
Benim liliumların şimdilerdeki durumları:

lenavita
26-12-2014, 11:17
selam arkadaşlar işte benim sonbahar başların da risk alıp sarımsak gibi dişdiş ayırıp ektigim lilyumlar bahçenin bi çok yerine kümeler halinde ekmişim

Dumlupınar
18-01-2015, 17:13
Herkese merhaba,zengarden'den geçtiğimiz Aralık ayında aldığım ağaç zambaklar gayet iyi gidiyorlar.Soğanların fazla iri olmayışı beni biraz düşündürmüştü ama,ilk defa İzmir'de gördüğüm bu kadar soğuk kış mevsiminde bile bu kadar hızla topraktan çıkmaları ve büyümelerine şaşırdım.

Fotoğraflarını Salı günü sizlerle paylaşmak üzere,herkese SELAMLAR GÖNDERİYORUM...

kgursan
18-01-2015, 17:43
Liliumlar genellikle 2 oC üzerindeki sıcaklıklarda büyürler, bu nedenle genel olarak meyve, sebze vs. depolandığı 5 oC yerine, lilium soğanları -2 oC da dondurulup, + 2 oC da depolanırlar.!!

Imay
18-01-2015, 20:45
Sizin mis zambaklarınızda dağınık görünümlü ilk yaprakların arasından çiçek oluşturacak olan asıl sürgünler çıkmaya başladı mı? Benimkiler 4-5 cm kadar oldu.

Dumlupınar
19-01-2015, 00:35
Liliumlar genellikle 2 oC üzerindeki sıcaklıklarda büyürler, bu nedenle genel olarak meyve, sebze vs. depolandığı 5 oC yerine, lilium soğanları -2 oC da dondurulup, + 2 oC da depolanırlar.!!

Sayın kgursan merhaba,verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür diyorum.Sizin bilgileriniz bizler için hem çok önemli,hem çok değerli oluyor.

Benim size lilyumlarla ilgili bir sorum olacak.2014 Mart ayında balkonda saksılara diktiğim casablanca,stargezer ve asiatic lilyumları yeşil aksamı kuruduktan sonra bir daha sulamadım.Sulamaya başlasam uygun olur mu ?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.SELAMLAR GÖNDERİYORUM.

Dumlupınar
19-01-2015, 01:14
Sizin mis zambaklarınızda dağınık görünümlü ilk yaprakların arasından çiçek oluşturacak olan asıl sürgünler çıkmaya başladı mı? Benimkiler 4-5 cm kadar oldu.

Merhaba sayın Imay,evet benim mis zambaklarımında çiçek sapları oluşmaya başlamış.

Imay
19-01-2015, 07:46
Karda içeri aldım diye şımardılar sandım. Normalmiş demek :)

kgursan
19-01-2015, 16:49
Sayın kgursan merhaba,verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür diyorum.Sizin bilgileriniz bizler için hem çok önemli,hem çok değerli oluyor.

Benim size lilyumlarla ilgili bir sorum olacak.2014 Mart ayında balkonda saksılara diktiğim casablanca,stargezer ve asiatic lilyumları yeşil aksamı kuruduktan sonra bir daha sulamadım.Sulamaya başlasam uygun olur mu ?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.SELAMLAR GÖNDERİYORUM.

Nisanda yeşil sürgünler görülünce bakım işlemleri başlar.şimdi sulamanın bir mantığı yok.!!

Dumlupınar
19-01-2015, 19:33
Sayın kgursan teşekkür ediyorum...

Dumlupınar
20-01-2015, 19:06
45 günlük ağaç zambaklarım

lilpar76
14-03-2015, 12:50
Merhabalar, bugün pazardan iki tane lilium soğanı aldım. Bir tanesini ağac zambak diye verdiler, ama görünüşce, digerinden hiç bir farkı yok.

kgursan
14-03-2015, 18:26
Merhabalar, bugün pazardan iki tane lilium soğanı aldım. Bir tanesini ağac zambak diye verdiler, ama görünüşce, digerinden hiç bir farkı yok.

Ne çeşidi diye aldığınızı bilmiyorum ama, ikisi de aynı çeşit-renk, muhtemelen "asiatic"lerden veya az ihtimal oriental de olabilir. Soğanların 2 ay kadar soğukda beklemesi gerekir, aldığınız yerde soğuklamış ise, sorun yok, ama soğuklamamış ise 2 ay kadar buzdolabında muhafaza edip sonra dikin. Kolay gelsin.

lilpar76
15-03-2015, 11:33
Sayın kgursan, sorumu yanıtladığınız için teşekkür ederim, çeşidi haqqında bir söz söyleyemem çünkü, bir sürü karışık çiçek soğanlarının içerisinden seçerek aldım. Zaten, o yüzden 2 tanecik aldım, deneme amaclı. Kökleri çok canlı yerinden yenice sökülmüş kibi, buzdolabında soğutulmuşa benzemiyor. Ben şimdi bunu dikersem çiçeklememe ihtimali varmı, ya da buzdolabında bekletirsem bu sezonku dikimi için gecikmezmiyim. Cevabınız için önceden teşekkür ederim...

kgursan
15-03-2015, 16:35
Sayın kgursan, sorumu yanıtladığınız için teşekkür ederim, çeşidi haqqında bir söz söyleyemem çünkü, bir sürü karışık çiçek soğanlarının içerisinden seçerek aldım. Zaten, o yüzden 2 tanecik aldım, deneme amaclı. Kökleri çok canlı yerinden yenice sökülmüş kibi, buzdolabında soğutulmuşa benzemiyor. Ben şimdi bunu dikersem çiçeklememe ihtimali varmı, ya da buzdolabında bekletirsem bu sezonku dikimi için gecikmezmiyim. Cevabınız için önceden teşekkür ederim...

Buz dolabında (2 veya 4 oC da )2 ay bekletip dikin. geç olmaz , Mayıs ortası dikerseniz, temmuz sonu Ağustos sonu arasında çiçeklenir. ancak, nemli torf, kum, perlit vs. içinde bekletin ki kökleri kurumasın...

Süha Şendoğan
02-06-2015, 17:57
13 Mayısta Sn.Kamil Gürsan'dan alınan 4 adet Tiber ve Sorbonne soğanları aynı gün uygun şartlarda toprağa verilmiş ve bu gün itibariyle görüntüleri umarım gidişat aynı şartlarla devam eder.

Turuncuu
20-06-2015, 18:45
Arkadaşlar ilk defa zambak bakiyorum zambagimin cicekleri bitti. Bittikten sonra bordo renkte bir sey cikti bu ne acaba bilgisi olan var mi ? Ve ben bundan sonra ne yapabilirim. Simdiden cok tesekkur ederim.

kgursan
20-06-2015, 23:54
Arkadaşlar ilk defa zambak bakiyorum zambagimin cicekleri bitti. Bittikten sonra bordo renkte bir sey cikti bu ne acaba bilgisi olan var mi ? Ve ben bundan sonra ne yapabilirim. Simdiden cok tesekkur ederim.

Bunlar koltuk soğanı denilen yavru soğancıklardır. bundan sonra bitkinizin yaprakları solup-sararıncaya kadar bakımına devam edeceksiniz, seyrek olarak sulayacaksınız, çok az da (2 gr/saksı) gübre verebilirsiniz, vermeseniz de olur. Yapraklar sararınca saksıyı dışarı atacaksınız, karda kışta unutacaksınız ve Nisan ayında tekrar sürgün verince tekrar bakımını yapacaksınız, yani sulayıp gübreliyeceksiniz.

Süha Şendoğan
21-06-2015, 08:44
13 Mayısta toprağa alınan Tiber ve Sorbonne soğanlarının bugünkü ( 21 Haziran) itibariyle gelişimleri..

Turuncuu
21-06-2015, 21:29
Bunlar koltuk soğanı denilen yavru soğancıklardır. bundan sonra bitkinizin yaprakları solup-sararıncaya kadar bakımına devam edeceksiniz, seyrek olarak sulayacaksınız, çok az da (2 gr/saksı) gübre verebilirsiniz, vermeseniz de olur. Yapraklar sararınca saksıyı dışarı atacaksınız, karda kışta unutacaksınız ve Nisan ayında tekrar sürgün verince tekrar bakımını yapacaksınız, yani sulayıp gübreliyeceksiniz.

Cok tesekkur ederim :) bu yavru soganciklari baska bir saksiya dikebilir miyim acaba yoksa biraz daha mi buyuyorlar.

kgursan
21-06-2015, 21:38
Cok tesekkur ederim :) bu yavru soganciklari baska bir saksiya dikebilir miyim acaba yoksa biraz daha mi buyuyorlar.

Dikersiniz ama çok uzun beklemeniz lazım. bence bitkinin yaprakları sararıncaya kadar bekleyin sonra ayırın anasında.

Turuncuu
22-06-2015, 11:53
Peki :) tekrar cok tesekkur ederim :)

hocam100
23-09-2015, 20:37
Lilium candidumlar da artık ekim zamanı geldi çattı.Hatta ekili olanlar yapraklandı.

Resulgur
03-10-2015, 03:20
Ekim KASIM aylarında kapsüller sararacak diye okudum burada peki önümüzdeki baharda çiçek açtırabilirmiyim. Bu haldeyken tohum alabilir miyim? Ne yapmam lazım bu aşamada acaba ...:o