Bağlan

View Full Version : Orkidelerde Kök Çürümesi

Sayfalar : [1] 2 3

efsung
27-10-2007, 21:02
Merhabalar yaklaşık 3 hafta önce bir çiçekçiye gittim tüm çiçeklerin hali içler acısıydı. Orda gördüğüm bir orkidenin fiyatını sordum çiçekçide direk verebileceğini söyledi bende aldım zavallıcığı.

Köklerinde kuruma vardı en iyisi saksısını değiştirip ölü kökleri atmak dedim çünkü kökler o kadar çok , birbirine karışmış ve simsiyahtılar. Bu arada phali gördüğümde su dolu bir kabın içinde yaşam mücadelesi veriyordu (hoş kökler ölü olduğu için ıslansa ne olur).

Neyse köklerini tek tek kesmeye başladım bi bektım hiç sağlam kök yok (anlamalıydım ama mücadeleye devam). Yine toparladım biraz yosundan oluşan toprağını temizledim köklerden arındırıp tekrar saksıya diktim(hazırlıksız olduğum için orkide toprağım yoktu ). Kökte değilde dışarıda kalan sap kısmında kabuklanma(kuruma) vardı bende soydum simsiyah bir haldi bir iki tane canlı kökü var fotolarını ekledim.

Sizce kurtarılabilirmi?
Hastalığı nedir ?
Neler yapmalıyım?
Bu arda bugün o kömürleşen sap kısmında çok küçük beyaz- krem gibi bir böcek gördüm

ephesos
28-10-2007, 16:33
Sayın Efsung , toprağa dikildiği için kökçürümesi yaşamış , kremsi böcek pamukçuk piyasada bolmiktarda buzararlı için mücadele ilacı bulunuyor herhangibi birini paketinin üzerindeki tarife uyarak uygulayın , eğer forumdada yazılı olan saksı harcını kullanırsanız preoblem yok tekrar toprağa dikmeye çalışırsanız kurtaranazsınız.
Daha kötülerini kurtardım , bu bitkinin yaşama bağlılığına hayranım ama biz inadına bilgisizlikten öldürmek için uğraşıyoruz.

Sayın ceremoya phaliniz torfa dikili değilmi ?

efsung
28-10-2007, 16:46
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.:P

berenice
13-02-2009, 18:39
Sayın Praecox,

Geçen sonbaharda komşumun çöpe atmaya kalktığı orkideleri almıştım ve ilk o zaman foruma üye olup sizden yardım istemiştim, hatta verdiğiniz cesaretle keiki leri bile ayırmayı başardım. Keikileri şeffaf saksılara torfunu azalttığım bir orkide substratına diktim. Şu anda 2 anneden 3 tane tutmuş, bir tanede kök çıkarma sırasında annesini kaybettiğim ancak halen kök çıkarması için çabaladığım 4. yavruyu da aldım ama anneyi kurtaramadım. 1 anne 4 yavruyla devam ediyoruz. Sorunum şu, keikilerden biri daha annesine bağlıyken çiçek dalı çıkarmıştı ayırdım tutturdum hatta çiçeğini de açtı ama kökte çürüme başladı, malum doğalgaz zammından dolayı apartmanın kalorifer ayarları 1 ayda iki kere değişti ve sanırım çiçeğimi hem üşüttüm hemde dibi ıslak kaldı.Yarın Eminönüne gidip captan 50WP, benomyl, benlate ne bulursam artık alıcam, mesajlardan bu ilaçların işe yarayacağını okumuştum. Minik bir böcek gördüm hızla hareket etti tanımlayamadım ama onu sonraya bırakıyorum şimdilik yine de thiodan alıcam dursun kenarda.Çiçek varken ben bu ilaçlamayı yapsam birşey olur mu acaba, 2 tane açtı 2 tanede tomurcuk oldu, elimden ne geliyorsa yaparım yeterki kızıma birşey olmasın resimlere bir bakabilir misiniz bu güzellik bu acemini elinde heba mı oluyor yoksa bir çare var mıdır?
Yardımınızı rica ediyorum, teşekkürler.

n-k-h
13-02-2009, 18:52
Resimlerden tam seçilmiyor ancak torf biraz fazla ağırlıklı gibi..
Sayın üstadların cevabı daha önemli tabii.

praecox
13-02-2009, 20:45
:D Sayın n-k-h haklı substratta torf fazla. Tahminen de saydam plexi saksıya açılan delikler yetersiz ve hatta styropor çipslerinden bir drenaj katmanı da yok.
Kökler tümüyle çürümüş.
Evlerde özelikle kışın ve hatta bu doğalgaz fiyatlarını da göze alırsak en sağlıklısı saf kabuk kömür karışımı olur.
O resimdeki phal.i kaybetmek istemiyorsanız derhal saksı harcını değiştirin çiçek sapını kesin. Tahminim doğru ise, ki umarım değildir, hiç sağlam kök kalmamışsa kök boğazını sphagnuma sarıp dikmeniz köklenmeyi hızlandıracak, yeni kök oluşumunu destekliyecek, çürümeyi doğal yoldan bastıracaksınız. bitkinin kökleri hiç kalmamışsa sphagnum şart görünüyor.

n-k-h
13-02-2009, 21:21
Ancak neden kökler üstten başlayarak çürümüş? Uçtan başlayarak çürümesi gerekmez mi? Birazda spanghumlu duruma gelmiş gibi duruyor...

berenice
14-02-2009, 11:18
Sayın Praecox ve n-k-h,

Cevabınız için çok teşekkürler.
Çiçeğin 4 tane kökü var resimde çok iyi çıkmamış ama, arkada 2 tane daha kökü var ve onlar halen yeşiller; bağlantı noktasından itibaren biraz torfu kaldırıp baktım saksının içinden de görünüyor halen sağlam gibi ama bir tanesinin etrafında başlıyor gibi. İlaçlamanın şu an bir etkisi olmaz mı?
Bu ithal karışımı eşime bir dünya fiyata, sözde orkide aşığı bir bey satmış, torfu fazla bulduğum için güya elimden geldiğince azaltmıştım. Eminönünde kabukta sorucam belki vardır. Şeffaf saksının altı tamamen deliklerle kaplı içindede bir boruyla ortaya kadar havalandırma kanalı yapmıştım. Torf ve evdeki sıcaklığın ani düşüşü bize bunu yaptı gibi geliyor, saksı içindeki rutubetlenme kaybolmadan sulamıyodum çünkü bazen 12-15 günü bekliyordum.
Böcekler için olan ilacı da alsam uygulasam aniden çok yüklenmiş olur muyum sizce.

n-k-h
14-02-2009, 16:31
Bence olursunuz zaten bitkinin kökleri çürümeye başlıyor bence böcek ilacı zaten hassas olan kökleri daha yıpratır diye düşünüyorum. Bence kök budaması yapıp daha gevşek bir subrasta alın bitkiyi. Kökler çok ıslaksa bir gün açıkta bırakıp öyle dikin ve resmini gönderin derim köklerin. Kök ortamı zaten havasız ıslak ve serin kalmış herhangi bir hastalık riski olabilir. Bundan sonra bitkiyi sıcak bir ortama alın. Herhangi bir hastalık dahilinde ilaçlama yapmanız uygun olur. Çiçek sapını kesmeniz sayın preacox'un dediği gibi kesin köklerin daha çabuk adapte olmasını sağlar... Zamanı tam geçmiş değil saksı harcını değiştirdikten birkaç hafta sonra gübrelemeye başlayabilirsiniz diye düşünüyorum... Bu tabii benim tavsiyelerim:)
Saksı harcı konusunda seve seve size yardımcı olabilirim zaten ben hazırlıyorum kendi orkidelerimede...

Kesin şimdi atılırım siteden:D

praecox
14-02-2009, 18:03
Ortadan çıkan yaprağın yumuşak olmasının neye bağlanması gerektiğini bilmeyen biri için birden çok şey biliyormuşsunuz gibi geldi bana sayın n-k-h yoksa newyorker mi deseydim.
Atılacağınızı imaa etiğinize göre bu konuda da uzmansınız.

n-k-h
14-02-2009, 19:12
Biliyordum... Kaşındım.

berenice
15-02-2009, 12:50
Merhabalar,

Mesajlarınızdan sonra aldığım keikilerden bir diğerini daha kontrol ettim çürüme yok ama saksı cidden ıslak kalmıştı onunda saksısını boşalttım bir kaseye aldım kökleri kurumaya bıraktım.Resmini ekledim.
Çiçek açan ve fotoğraflarını paylaştığım orkideyi de bugün sabah saksı harcını boşattım ve gördümki 6 tane kökü var ve 3 tanesi gövdeye bağlantığı yerden çürümüş, hemen alkolle temizlediğim makasla kestim.onuda çiçeğe ve kalan iki köke zarar gelmeyecek şekilde bir kaba aldım şimdi soğuk buhar buhar makinesinin yanına aldım en azından kök kururken yapraktan olsun buharla besliyorum(aklımca tabi mesajı okurken" eyvaaaahhhh!!" demiyorsunuzdur inşallah). Diğer 2 kök iyi görünüyor, bana göre tabi. Resim ekleyeceğim.Bu arada resimde köklerin üstündeki toz tarçin, forumda bir yerlerde tarçının fungusit olduğu yazıyordu şu an elimde başka birşey olmadığı için aklıma o geldi, hiç yoktan iyidir diye düşündüm. Resimde en alttaki yeni kökün yapıştığı şey bir kömür parçası. Akşama kök uçlarına toz kömürle de uygulama yapıcam.Acemi olunca okuduklarından insan ancak bunları çıkarıp uygulayabiliyor.
Dün Karaköy altgeçite gidip ilaç baktım ama ilaçların ev boyutu yok gibiydi, açıkcası miktarların fazlalığı sebeiyle dönüp geldim çünkü benim 3.5 yaşında bir kızım var, ilaçların çoğunda evde kullanmayın yazıyordu ve kullanmadığım o büyük miktar ilacı ne evde tutabilirim ne de doğaya karışmasın diye başka bir çözüm bulabilirim.Küçük bir şişede vs bulacağımı tahmin ediyordum malesef öyle olmadı. Satıcı bana büyük mağazalarda sprey şeklinde hazırlanmış bulabileceğimi **** çiçeğimi bir çiçekçiye ilaçlatabileceğimi söyledi.
Bugünde doğru bir fıstık çamı kabuğu bulmayı deneyeceğim, elinde 3.5 yaşında kızı sündür sündür çekiştirerek İstanbul'da sarıçam **** fıstıkçamı kabuğu arayan bir kadın görürseniz o benim :)

Eau Borique orkidelerde bir işe yarar mı, Sayın Praecox bu sorudan sonra beni kovalamazsınız di mi :)

Selamlar.

praecox
15-02-2009, 14:05
Sayın berenince,

ben kimseyi usulü ile soru sorduğu için kovalamadım. Ancak özelden gelen mesajlardan da benden böyle kati eli kırbaçlı hata afetmez korkulası bir despot izlenimi edinildiği kanaatine vardım. :)
Bunu bir kez daha yazdım, yinelerim de, yok öyle bir durum mesajlarımdan, varsa böyle bir yanlış algılama "praecox" u sileriz gider.
Praecox un misyonu bu deği, misyonumuz bu milli servetle yurtiçine giren üç beş kuruşa piyasada orda burda satılan ve hatta atılan phal.leri herkeslere sevdirmek.
Herkeslerin de (en azından çiçek severlerin ve evinde bakanların) bu bitkinin ve hatta diğer bir dizi orkidenin de evde afrika menekşelerinin yanı sıra bakılabilirliğini göstermek, sevdirmektir. Zaman zaman bazı üyelerin, özelikle yeni genç heyecanlı aceleci kanı deli arkadaşlarımızın forumu okumadan en azından ilgili başlığı okuyup incelemeden aynı soruları yinelemesi sonucu benim yazılarımın istenilen yöne çekilmesinden kaynaklanmaktadır.
Bu şekil mesajların o başlığı şişirdiği ve okunulmaz hale getirdiğini de kabul etsem de anlaşılmıyan konularda yinelenen sorulara tekrar tekrar cevaplıyarak anlaşılır hale gelmesini de istediğimden olmalı ki cevaplıyorum.

Her neyse gelilm sizi phal.e :)

tarçın ev için çok iyi bir dezenfektan özelikle mantarlara olmasının yanısıra bakterilere karşı da olan dezenfektan özeliği ile, iyi bir önleyici koruyucu.
Keikinizde çiçek görüyorum bu doğru mu? Hal böyle ise o çiçeği kesmeniz (biliyorum size zor gelecek) bitkinin güç kazanması adına iyi bir karar olur.
Birkaç bitki için özeliklede evde 3,5 yaşında bir çocuk varsa ve de özelikle akut bir durum yoksa kullanımı gerekmiyebilir. genelde kök temizliği substrat yenilenmesi bakım şartlarının düzeltilmesi de bitkiyi kurtarabilir. Zaten yeni başlıyanların bitki hastalıklarını anlaması da zaten ileç kullanımı için çok geç bir durum teşkil etmektedir.
Soğuk buhar konusunda da şuna dikkat edin. Soğuk buhar esasen buharı görebildiğiniz alanda ortam ısısında suyun yüzey geriliminin düşürülmesi ile pulverize edilmiş sudur ancak bu su zerrecikleri oda sıcaklığında olan bitki yapraklarının üzerine gelince anında ordaki ısı enerjisini alıp buharlaşması sureti ile yaprağı soğutacaktır. Zaten elinizi o buhara tutğunuzda elinizi soğuk hissetmenizin sebebi de budur. Dolayısı ile buharın doğrudan bitkiye yönelik gelmemesine özen gösterin Zira bitki üşüyebilir. Bu da yeniden mantar sorunu demek olur .
Eau borique yani borik asidin sudaki çözeltisi beşeri insanlarda topikal kullanıma uygundur bitkilerde kullanımını duymadım ne yalan söyliyeyim araştırmadım da ancak zehirli olabilecek dozda olduğunu da düşünebilirim zira bor bu formu ile de bitkiler için essential bir elementir ancak ilacı zehir yapan dozudur mantığı ile sorun yaratabilir diye düşünüyorum.
Bitkilerde Borik asid kullanımı için yöneticilerimizde bu konuda bilgisi olabileceğini düşündüğüm Mine Pakkaner hanıma bu başlkıta sormuş olabiliriz belki. ;)

İstanbul'da sarıçam bulmak imkansız gibi benim bildiğim bir tek Atatürk arboretumunda var. Eh malumunuz onun da kabuğunu soymak Louvrde Mona lisa'yı ellemekle eşdeğer olur:D
Fıstık çamının reçinesine dikkat edin. Karaçam da kullanabilirsiniz ancak 1-1,5 senede değişim şart olur.

berenice
15-02-2009, 23:42
Sayın Praecox,

Sürçülisan ettiysem affola :) Uzun süre bu konuda bilgi edindiğinizi, edindiğiniz bilgiyi araştırarak geliştirdiğinizi ve çabalarınızı bildiğim için, konunun acemisi olarak sorduğum sorulardan biraz çekindiğimden öyle yazdım, aman yanlış anlaşılma olmasın, gerçekten çok üzülürüm sabırla hepimize yardımcı olmaya çalışıyorsunuz sizde, diğer arkadaşlar da, tekrar teşekkür ederim. 1 sene öncesine kadar orkide benim için hayranlıkla bakılan ama yanlış bilgilerden dolayı evde bakamayacağımı düşündüğüm bir çiçekti bugünse keiki ayırıyorum, hayal gibi. Ama biraz zor tabi, "keikiyi ayırın" dediğinizde ben keikiyi nerden tutacağımı dahi bilmiyordum, bistüri ile iple pekçok denemeden sonra ayırmayı başardım, kökü kırmadan başardım ama sanırım bir apandisit ameliyatı yapılırdı o sürede :)

Ben de bu akşam eve çok moralim bozuk geldim, İkea Bayrampaşa'da Sevgililer Günü dolayısıyla, minicik şişelere konmuş orkide çiçekleri gördüm, tek bir tacı minicik şişeye güya suya koymuşlardı. Çektikleri çile bunla bitmiştir herhalde diye düşünürken reyon görevlisi kutuya konmuş bu şişeleri yere devirdi ve bakmaya kıyamadığım o çiçeklerin bir sürüsü kutu içinde parçalandı kırıldı. Gözlerim doldu ama sanırım o çocuk bu zincirdeki en masumuydu.
Benim Phal.'e gelince, evet hocam keikide çiçek dalım var ve 2 tane çiçeği açtı 3.geliyor, kendimi biliyorum ben o dalı kesemem hocam.. Ben ona hergün sabah ne diller döküyorum bugünde seni kesicem diyemem ki. Buhar makinesine dikkat ederim, söylediğiniz iyi oldu farkında olmadan üşütürdüm ben onları şimdi, teşekkürler herşey için. Yarın ***. kabuk için başka denemelerim olacak. Bor'u bebekken kızımda kullanıyorduk aklıma geldi :) Fungusit deyince bir acaba gelmişti aklıma ama sormadan asla kullanmam.
Selamlar, saygılar.

Ent
16-02-2009, 00:52
Hocam bu tipte kökleri kesilerek temizlenmiş ve beklemeye alınmış orkidelerde bazen oldukça radikal davranmak ve bitkiyi nerdeyse köksüz ya da 1-2 kökle bırakmak gerekebiliyor. Bu tip orkideleri tekrar canlandırmak ve köklendirmek için sizin en başarılı bulduğunuz yöntemler nelerdir?

Benim tahminim siz keiki köklendirme yöntemlerinde ya da yeni bölünmüş bitkilerde önerdiğiniz üzere sphagnuma sarıp nemli bir ortamda, bir miktar gölge ve ılık ortamda tutma tavsiyesi vereceksiniz. Umarım hızlı davranıp yanlış tahminde bulunmamışımdır. :D Sadece, elinde sphagnum olmayanlar ya da nemli ortamı nasıl yaratırım diyenler için farklı yöntemler de olabilir mi, onu merak ediyorum. Mesela vazo içinde bakılan vandalardaki gibi orkideyi çıplak olarak bir vazo ya da kavanozun üstüne/içine oturtmak, bunun içine de su püsküterek nemli bir ortam sağlamak iyi sonuç verir mi? Belki vazonun dibine taşlar koyup dipte biraz su bırakmak... Açıkçası elime bazen böyle orkideler geçiyor ve bunlarda onu mu yapsam bunu mu yapsam diye tereddüte düşüyorum. Şöyle bir sayfaya da denk geldim.

http://www.nhm.org/guana/tz-webpg/plantclt.htm

Burada kökleri tamamen gitmiş bir Cattleya'yı köklendirmek için rizomu alıp bir kadeh suyun içine sokmuş sanki çelik köklendirir gibi. Hem resimlerle süreci gösterdiği, hem de başka bir orkideye uyguladığı farklı bir yöntemin başarısızlığını da resmettiği için adam inandırıcı göründü.

Bir de IBA köklendirme tozunu kök boğazına sürmek fayda sağlar mı? Ben bazı yerlerde dyna-gro gibi IBA ve NAA içeren markaların bu tip orkideler harca ekilmeden önce harcın sulanmasında kullanıldığını ve bitkinin bu sayede daha çabuk köklendiğini okudum. Bunlar ciddi fark yaratır mı?

Bir sorum da oksijenli su ile ilgili. Bu çözelti bir önleyici olarak diyelim ki ayda ya da 2 ayda bir suyla karıştırılarak harcın içine verilse bazı sorunları doğmadan engellemiş olur muyuz?

Teşekkürler, saygılar.

praecox
16-02-2009, 10:16
Sayın berenice,

tüm bunlar bir tek sizin bana özelden sormanızla alkalı değildi. :) Yanlış ifade etmiş olabilirim. Birdizi değişik üyelerden özelden mesajlar alıyorum. Bunları bire bir cevaplasam da bunun forumdan herkeslerin de yararlanması açısından burada sorulmasını istiyorum. Ancak üyelerin bundan çekindiği izlenimi uyandığından yazdıydım bunları.
Sonradan reelde tanışıp görüştüğüm arkadaşlarım da ilk başlarda benden buna benzer intibaaları olduğunu ve yazmıya çekindiğklerini söyledilerdi.
Ondan dolayı sıkça ve özelikle de yinelenen sorular için bu acemiler başlığını açmış idim. :)

Sayın Ent,

sonuçta orkidelerde bir bitki sınıfı onları da suda köklendirmek mümkün. Ancak rizonmların suda çürüme olasılığı yüksek olduğundan bunu azami dikkatle yapmak gerekir. Ben en uygun yolun saf sphagnuma sarıp bu sphagnumun da oldukça nemli tutlması yöntemini tercih etmekteyim. Köklendirme hormonu elbetteki kullanılabilir ancak şartlar uygunsa hormonlu veya hormonsuz köklenmede bir artış olmadığını okudum ve denedim gördüm.
Kısacası olsa da bir olmasa da. :)
Ancak sphagnumun bakteriyel ve fungal bastırma özeliği ve köklere sağladığı imkanlar tartışılmaz ve bana göre en uygun metodur. Catt.larda gerideki bulbsuz rizomlardaki uyuyan gözleri uyandırmak filizlenmeye teşfik etmek için bir dizi değişik hormon kullanılabilir. ÖZelikle acetyl-indol ve benzyl purin türevi auxinler.
Tabii oldukça sıcak ve aydınlık çevre nemi yüksek (Akvaryum gibi) bir yerde tutmak en uygunu olur.
Ben akvaryumun altına 5-10 cm kadar su doldurup akvaryum ısıtıcısı ile takribi 30'C ısıtıyorum. Suyun üzerine bir uzgaraya saksılar koyup kapağını da havalanması için aralıyorum. günde bir kaç kez bir PC güç kaynağının fanı ile 5-10 dakka dışardaki havayı içeri üflemek ile hava değişimini sağlıyorum.
Burda da nerdeyse bir sene bekleyip sonradan filizlenen gözlerle dahi gözlemlediğim olmuştur. Rizom tamamen çürümeden bu geri budamalarda artan parçaları hemen gözden çıkartmamakta da fayda var kanısındayım.

zeynepseyma
01-04-2009, 13:49
Merhaba.. Hemen hemen bir yıl önce iki adet orkide bana hediye olarak gelmişti.. Etraftan duyduğum kadarıyla dibinde su birikmemesine dikkat ederek ve çok da sık olmadan sulayarak onlara bakmaya çalıştım ama okulda çok yoğun bir dönemde olduğumdan fazla ilgilenemedim, besin bile vermedim. Çiçekleri solduktan sonra kurumaya başlayan sapını (sanırım yanlış bir iş olarak) tam dibinden kestim. Nitekim sonunda bunlardan bir tanesi gözlerimin önünde yaprakları sarararak öldü. Çiçeklerim bana da pek çok kişi gibi, evladım gibi geliyor ve buna dayanamıyorum ama bazen insan böyle ihmalkâr olabiliyor işte.. Bu "zalimliğimle" ikinci orkidem de ölürse hak etmiş olurum bu üzüntüyü sanırım ama yine de sizlerden yardım istiyorum.

İkinci orkidemin de yaprakları büzülüp sararırken, sanırım daha güneşli bir yere aldıktan sonra, ortasından küçük bir yaprak vermeye başladı, ben de iyileşiyor zannettim ama, son yaprağı da büzülmeye başlayınca cesaretimi toplayıp saksısını boşalttım ve resimdeki gibi köklerinin kurumuş olduğunu gördüm. SAnki bir kısmı da ıslak ve çürümüş gibiydi.. Orkidemin türünü bilmiyorum ve durumun vahameti yüzünden ancak yazıların az bir kısmını okuyabildim.. Acaba orkidemin kurtulma ihtimali var mıdır?..

zeynepseyma
01-04-2009, 14:10
Bunlar da bir kaç resim..

70093
70091
70092

praecox
01-04-2009, 14:13
Sayın zeynepseyma,

bitkinizi kurtarmak adına, yaşama şansı, köklerin durumuna göre ve kökçürüğü hastalığının ilerleme aşamasına göre var veya yok diyebiliriz.
Ancak bu bitkilere olan acemiliğinizi de göz önünde bulundurur isek... :(
neyse öyle yazmıyayım... :(
her sene yeni saksı harcına dikmekte fayda var. Kökleri çürük veya kurumuş kısımlarından budamanız gerkli. bundan sonra kalan kısmın resmini bir görebilsek... ne yapılması gerektiği konusunda bir fikir verebilirdik.

Güneşe koyduğunuzu yazmışsınız umarım yaprak yanığı olmamıştır.
Bu gibi kök çürümeleri, göbek çürümesini de çökerten hastalığı adı altında bir bütün olarak adeta birden ortaya çıkabiliyor. Bu hastalık resmi ile genelde yeni hevesli arkadaşlarımızın kurtarma şansaları olamıyor.

EK.:
resmi şimdi gördüm orta yaprak sağlam gibi. köklerin çoğu gidik gibi. kökboğazını yosuna sarıp yeni bir saksı harcına ekmeniz uygun olur.

zeynepseyma
01-04-2009, 14:35
Çok teşekkür ederim. bu kadar çabuk ve hoşgörülü bir cevap almak beni çok memnun etti :)
Yalnız, yosunu nereden bulabilirim acaba?.. Herhangi bir toprağın üzerinde, duvar dibinde oluşmuş yosunlar olabilir mi mesela? Cahilliğimi bağışlayın.. :)

praecox
01-04-2009, 14:41
Çok teşekkür ederim. bu kadar çabuk ve hoşgörülü bir cevap almak beni çok memnun etti :)
Yalnız, yosunu nereden bulabilirim acaba?.. Herhangi bir toprağın üzerinde, duvar dibinde oluşmuş yosunlar olabilir mi mesela? Cahilliğimi bağışlayın.. :)

Bu işin BMW si :D elbeteki sphagnum yosunu. Ancak duvar dibi değil de ormanlarda çam ağaçı altında yetişen yastık gibi yumuşak yosunlar da olabilir.
Örneğin Gerede'den öteye karabük tarafına giden yolun 20.km.sinde kurugöl adında bir göl var. Bunun gibi ağaçsız güneşli ıslak alanlarda yetişen yosunlar da başarılı sonuçlar verebilmektedir.
En azından benim deneyimlerim bu yönde oldu.
Ancak bu yosunlarda zararlılar olabileceği gib bir dizi değişik börtü böceğin de yumurtaları olacağını ve bunlardan bir dizi haşare çıkabileceğini de düşünün. Bundan dolayı birkaç gün evde kovada suda bekletmek uygun olur.

Ziya Soner
03-04-2009, 19:39

İstanbuldan arıyorsunuz, beni arayın , ya gelin alın , ya da adresinizi verin ben göndereyim.

Bu çiçeği de bu kadar abartıp korkmayın, bizim sevgimizle bu kadar yaşıyabiliyorsa sizlerin sevgisi ile daha da keyifli yaşar.

saygılarımla

zeynepseyma
10-04-2009, 10:10
Ziya Bey, mesajınızı yeni görebildim ne yazık ki, oradan buradan bulduğum yosunlarla da sardım kökünü bir kaç gün önce, hayırlısı bakalaım, ne olacak..
Ama teklifiniz için çok çok teşekkür ederim..

panpito
22-03-2010, 18:43
merhabalar, bir ay önce seramik bir saksı içinde çiçek açmış bir orkide hediye aldım..haftada 1 kez 1 çay bardağı olmak üzere oda sıcaklığında bekletilmiş su ile suladım fakat gecen gün saksının etrafındaki süs için kullanılan tülleri açtığım zaman toprağının ıslak olduğunu ve üstteki köklerinin bazılarının yumusadığını farkettim ama alttaki kökler yeşil duruyolar.yaprakları yeşil ve diri olmasına rağmen yavaş yavaş önceden açan çiçeklerini dökmeye başladı.bende en azından toprağı hafif nemli hale gelene kadar sulamamaya karar verdim.acaba bu bitkiye bir zarar verir mi bu durumda ne yapabilirim bana yardımcı olabilirseniz sevinirim..

atitrend
03-04-2010, 18:27
selam. ben foruma 1 hafta önce üye oldum ve okuduklarımdan etkilenerek saksımın içindeki köklere bakmak istedim, köklerde çürüme olduğunu farkettim 10 -15 günde bir sulamama rağmen böyle olması beni üzdü. iki adet çiçek sapı çıkardı ve 30 civarı üzerlerinde tomurcuk var. harcı daha önce şu şekilde yapmıştım. en alta direnaj için çakıl taşları koydum onun üzerinede çam kozalak parçaları , küçük ağaç parçaları ve torf la karştırıp ilk yapraga kadar doldurdum. acaba torf biraz fazlamı kaçmış. şuanda köklerinin kuruyan kısımlarını dediğiniz şekilde temizledim ve 4-5 saat kadar köklerin kuruması için kenara koydum.
acaba hiç torf kullanmadan sadece çam kabuğu ilemi harç yapsam. mersin de ikamet ediyorum siz ne önerirsiniz. ilginiz için şimdiden teşekkürler

yıldıztozu
07-04-2010, 13:23
İstanbuldan arıyorsunuz, beni arayın , ya gelin alın , ya da adresinizi verin ben göndereyim.

Bu çiçeği de bu kadar abartıp korkmayın, bizim sevgimizle bu kadar yaşıyabiliyorsa sizlerin sevgisi ile daha da keyifli yaşar.

saygılarımla
Ziya bey selamlar,
Ben istanbulda yaşıyorum. Bir arkadaşımın orkidesi vardı. Geçen şubatta hediye edilmişti kendisine. İlk geldiğinde beyaz çiçekleri vardı. Bu yaklaşık 6 ay önceydi onu son ziyarete gittiğimde orkidesnin porselen saksısının içinde su içinde yüzdüğünü gördüm.
Kendisi yeni doğum yaptığı için eve gelen kadın çiçeklere bakıyordu ve orkidesi yamamen su içinde yüzmekteydi.
Orkideyi alıp eve getirdim, hiç su vermedim belki sağlam kalan kökü varsa suyu çekildikten sonra bakayım ona göre budama yapayım diye.
Busabah bitkiyi çıkardım toprağından ama hiç sağlam kök yok hepsinin içi boşalmış.
Bu yosundan rica edeceğim sizden mümküm ise. Belki kurtarabilirim.Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Ziya Soner
09-04-2010, 17:35
Ziya bey selamlar,
Ben istanbulda yaşıyorum. Bir arkadaşımın orkidesi vardı. Geçen şubatta hediye edilmişti kendisine. İlk geldiğinde beyaz çiçekleri vardı. Bu yaklaşık 6 ay önceydi onu son ziyarete gittiğimde orkidesnin porselen saksısının içinde su içinde yüzdüğünü gördüm.
Kendisi yeni doğum yaptığı için eve gelen kadın çiçeklere bakıyordu ve orkidesi yamamen su içinde yüzmekteydi.
Orkideyi alıp eve getirdim, hiç su vermedim belki sağlam kalan kökü varsa suyu çekildikten sonra bakayım ona göre budama yapayım diye.
Busabah bitkiyi çıkardım toprağından ama hiç sağlam kök yok hepsinin içi boşalmış.
Bu yosundan rica edeceğim sizden mümküm ise. Belki kurtarabilirim.Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Sayın yıldıztozu,

Çiçeğinize olan sevginizi saygıyla karşılıyorum.Ancak resim hatta kendisini görmeden yorum yapamam.

İstanbuldan aradığınızı yazmışsınız ,önceki orijinal mesajdaki laflarımı tekrarlıyorum.HARÇ ve YOSUN karışımını ,ya gelin alın (isterseniz burada değiştirelim)ya da adresinizi verin gönderelim.

Saygılarımla

gulşen
13-04-2010, 15:55
orkidemin son hali bakalım ne olacak!:(

yıldıztozu
13-04-2010, 16:10
Ziya bey. merhabalar size özelden bir mesaj yazmıştım ama mesaj kutunuz dolu olduğu için gönderemedim. Buraya alıntılıyorum.
Yardımlarınız için teşekkür ederim tekrar tekrar.
((Ziya Bey,
Kargom bugün geldi. Çok teşekkür ederim. Size mesaj atmak için açtığımda Gülşen hanıma ve bana ne şekilde harcımızı hazırlamamız gerektiği konusunda da bilgi vermişsiniz.:))
Bne bir şey daha sormak istiorum bu yosunun yeşil tarafını mı orkidemize saralım yoksa toprak tarafını mı ?
Size biraz komik gelebilir ama emin olamadım.
Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.
Umarım bu çiçeğimi kurtarmayı başarabilirim.
Ve sayanizde nasıl hayata döndürdüğümün fotolarını forumda yayınlayabilirim.
İyi günler

yıldıztozu
13-04-2010, 16:12
Gülşen hanım merhabalar,
Ziya bey size de yardımcı olmuş gördüğüm kadarıyla.:)))
Umarım çiçeğinizin çiçek açtığı dönemlerin de burada resimlerini görebiliriz.
Görüşmek üzere.

gulşen
13-04-2010, 19:17
merhaba sayın yıldız tozu evet Ziya bey gercekten cok yardımcı oldu bu konuda kendısıne tekrar tesekkur etmek ıstıyorum. ınsallah cıceklerımız yuzlerımızı guldurur ve resımlerını burda paylasırız :) görüşmek üzere

zappie
24-05-2010, 12:20
Kimseyi yaniltmak istemem, ben de acemi sayilirim, ancak kokleri neredeyse tamamen curumus bir phal. uzerinde sadece vermikulit kullanarak 40 gunde 4 adet kok olusturmayi basardim. Fazla su tuttugu icin substrat olarak sadece vermikulit kullanilmasi onerilmiyor. Bu yuzden saksiyi 10 gunde bir kovadaki suya daldirip cikarttim. Arada sirada seyreltilmis orkide gubresiyle de fisfisliyorum. Bitki halinden memnun gozukuyor, uzerindeki taze yaprak 40 gunde 4 kat buyudu, yeni bir yaprak da cikiyor.

ozgelem
12-07-2010, 14:25
Kimseyi yaniltmak istemem, ben de acemi sayilirim, ancak kokleri neredeyse tamamen curumus bir phal. uzerinde sadece vermikulit kullanarak 40 gunde 4 adet kok olusturmayi basardim. Fazla su tuttugu icin substrat olarak sadece vermikulit kullanilmasi onerilmiyor. Bu yuzden saksiyi 10 gunde bir kovadaki suya daldirip cikarttim. Arada sirada seyreltilmis orkide gubresiyle de fisfisliyorum. Bitki halinden memnun gozukuyor, uzerindeki taze yaprak 40 gunde 4 kat buyudu, yeni bir yaprak da cikiyor.

Merhabalar,
Bana hediye olarak gelen iki orkidem porselen bir saksı içindeydi ve köklerini göremiyordum. Ben de haftada bir kez orkide besini eklediğim suyla suluyordum. Çiçekleri döküldükten sonra iki kökten birinin sapını söylendiği gibi alttan 3. boğumundan kestim diğerini ise öylece bıraktım. Kesmiş olduğum sap zamanla kurudu. Geçen gün kökleri ne durumda diye merak edip bakınca hepsinin çürüdüğünü gördüm. Saksının dibinde su birikmiş ve tüm kökleri çürütmüş.. :( Bir tanesini kaybettim ama diğer çiçeğimi kaybetmek istemiyorum. Tekrar köklendirmek için iki yöntem okudum. Biri sphagnum denen yosuna sarmak diğeri ise sizin bahsettiğiniz vermikulit (bi mineral sanırım). Acaba bu şeyi nerden temin edebilirim ve nasıl uygulamam gerekiyor; toprağına mı karıştırılıyor?
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...

zappie
12-07-2010, 22:50
Genelde tavsiye edilen yontem kok bogazini sphagnum yosununa sarmaktir. Ancak sphagnum biraz zor bulunuyor bildigim kadariyla. Ben sadece kendi deneyimimi paylastim. Haklisiniz, vermikulit isil islemden gecmis bir mineral, zirai malzeme satan profesyonel saticilarda bulunur. Forumda ilanlar kisminda da bir satici var.

02 44 mahir
28-10-2010, 17:46
merhaba benim orkidemin köklerinin rengi açığa döndü ve siyah benekler var acaba nedir söylerseniz sevinirim durumu iyi yaprakları çiçeği iyi

Asya_lotus
23-11-2010, 18:06
Bu da bir paphiopedilum, rodoslu arkadaş bakım için bana yolladı. Şimdiki onu evinde güneş ışıgı ile sorunlar var - onun daire pencereleri kuzey tarafında. Işık çok olmaması nedeniyle, bazı orkideler ölmeye başladı, ben de kurtarmak için rodosludan kalan orkideleri istedim. Bu bitki için aynısı - küçük saksı kullandım. Substrat için çam kabugu, hindistan cevizi cips ve az miktar humus kullandım. Artık bahara kadar bekleyelim, bu bitkinin kök sistemi çok yavaş gelişir.;)

koala980
25-12-2010, 22:51
Henüz 4 gün önce hediye olarak gelen phal.im çiçekçi tarafından torf ağırlıklı bir harca dikilmişti.Üç çiçek dalı üzeinde toplam üç çiçek ve kurumuş tomurcuklar vardı. Yapraklar dışarıdan diri görünüyordu ve sadece birkaç kuru kök vardı. Forumda yazılanlar doğrultusunda evde hazırladığım harca dikmek için saksısından çıkardım ve neredeyse tüm köklerin çürümüş olduğunu gördüm.
185845

185846
Steril makasla tüm çürümüş kökleri temizledim. Geriye bunlar kaldı.Sert fakat renk olarak iyi değil gibi. Ve bu birkaç kökün iki tanesinde de kesik ya da kırık gibi bir şey var (İçindeki ip gibi olan kısım bitkiye bağlandığı noktada biraz gözüküyor).Bu iki köküde kesmelimiyim?

185847

185848
Bu resimlerde son durum.Bu akşam 17.00 gibi bu işlemleri yaptım.İlaçlamak için Captan aldım.(Benomyl piyasada yok dediler).Yarın ilaçlayacağım. Ama Şu durumda kökler yetersiz kalacak gibi. Spangnum önerilecek belki ve bulması zor.Bu sebeple Sayın Ziya Soner sizden kökleri saracak yosun için yardım istiyorum. Harç olarak karaçam kabukları ,strafor ,mangal kömürü karışımım var. Önerileriniz doğrultusunda ve mümkünse yosun, gerekli görürseniz harç konusunda sizden temin edebilirsem orkidemi kurtarmayı çok istiyorum . Teşekkürler.

koala980
25-12-2010, 23:11
Kök çürümesine ek olarak galiba kırmızı örümceklerde var:(
Yukarıdaki phalimden iki fotograf daha;

185852

185853
Bu kırmızı örümcek diğer yaprak üstündeki kara lekelenmeler de onun lezyonları mıdır? Gerçi bu durumdaki bitkiye hem mantar ilacı hem insektisit nasıl etki eder? Sizce bu bitki kaldırabilir mi bu tedaviyi?

koala980
25-12-2010, 23:58
Bu phal. 2,5 yıldır benimle. Bu güne kadar dayandı. Ben de çeşitli yerlerden bilgi almaya çalıştıysam da çok iyi kaynaklar bulamadım ve çözüm ararken bu siteyi bulmuştum.Okuduklarım doğrultusunda saksı harcını hazırladım ve iki tane kökü keserek tekrar diktim. Sanırım acemi olduğum için tüm kötü kökleri ayırt edemedim. Neyse saksı harcı değişiminden sonra 3 tane yaprağı sararıp döküldü. Bende bu akşam onunda köklerine tekrar bakmak için saksısından çıkardım. Köklerin büyük kısmı simsiyahtı ve çürümüş gibi değilde kurumuş gibi gözüküyorlardı. Kırık olan yerler vardı ve daha önce onları kesmemiştim.Bu akşam epey temizledim.Ümit var mı bilmiyorum.

185859
Bu fotograf 1 ay kadar önce ki saksı harcı değişimi.
Aşağıdakiler ise bu akşama ait.
185860
185861

185862

Kökler temizlenince geriye 2 sağlam ,orta büyüklükte kök ve 2- 3 tanede minik kök kaldı. Biraz radikal bir budama oldu galiba.
Ve sanırım yine Sayın Ziya Soner Bey'den neredeyse köksüz kalan phal.im için yosun ve rica edeceğim tabi kendiside uygun görürse. Teşekkürler.

rodoslu
26-12-2010, 11:48
Merhaba sayın koala980,

Benimde iki tane, aşağı yukarı bu halde ve belki de daha kötü phalim vardı.Evim güneş yönünden yetersiz olduğu için sevgili Svetlana'ya yolladım onları...Kargo eline ulaştığında çok da kötü durumda olmadıklarını söylemişti bana...Hemen hemen bütün kökleri çürümüş ve cıvımıştı, hepsini kesince ortaya sizin bitkilerinize benzer bir durum ortaya çıkmıştı...

Velhasıl, bu tecrübeden edindiğim bilgiye göre, orkideleriniz kurtulur. Permasol gibi bir ürünle steril edip, yine steril bir harca dikin, uzun zaman su vermeyin ki tekrar kök çürümesi tetiklenmesin. Aydınlık bol ışıklı bir yerde bence kendine geleceklerdir...
Kırmızı örümceğe gelince evet belki de onlar kırmızı örümcek hasarıdır, fakat bence yapraklar gayet sağlıklı, kök çürümesi sorunu daha önceliğiniz olmalı diye düşünüyorum.

Tabi bunlar benim düşüncelerim, uzman üyelerin farklı yönlendirmeleri olabilir...

Kolay gelsin.

koala980
26-12-2010, 15:06
Sayın Rodoslu,
İnanın bir cevap almış olduğuma 'orkideleriniz kurtulur' ibaresine sevindiğim kadar sevindim. İnsan tecrübesiz de olunca ne yapacağını bilemiyor. Bu konuda ciddi bilgi sahibi ve forumda emeği geçen uzmanlarımızın fikirleride benim için çok önemli. Onlardan çok şey öğreniyorum.
Şu anda bir phal.im diğerleri ile aynı camın önünde duruyor. Alalı iki ay kadar oldu.Tomurcukları büyüdü ve çiçek açtı.Aralık başından beri çiçekli ve üzerinde yeni tomurcuklarını büyütüyor.Sanırım bu aydınlığın yeterli olduğunu gösterir.
Ben köklere uygulamak için captan almıştım. Bu yeterli olur mu? Permasol nasıl uygulanıyor anlatabilir misiniz?Onun kullanımını forumda okumadım, belki ben atlamışımdır. Evde permasolde var.
Çok teşekkürler hızlı cevabınız ve verdiğiniz bilgiler için.

rodoslu
26-12-2010, 15:16
Permasol mü captan mı kısmını Svetlana cevaplasın bence...Resimleri ve mesajları görüp cevap yazacaktır...
Bu kısım daha uzmanlık isteyen bilgi olduğu için sizi yanlış yönlendirmek istemem..

Asya_lotus
26-12-2010, 21:42
Sayın Rodoslu,
İnanın bir cevap almış olduğuma 'orkideleriniz kurtulur' ibaresine sevindiğim kadar sevindim. İnsan tecrübesiz de olunca ne yapacağını bilemiyor. Bu konuda ciddi bilgi sahibi ve forumda emeği geçen uzmanlarımızın fikirleride benim için çok önemli. Onlardan çok şey öğreniyorum.
Şu anda bir phal.im diğerleri ile aynı camın önünde duruyor. Alalı iki ay kadar oldu.Tomurcukları büyüdü ve çiçek açtı.Aralık başından beri çiçekli ve üzerinde yeni tomurcuklarını büyütüyor.Sanırım bu aydınlığın yeterli olduğunu gösterir.
Ben köklere uygulamak için captan almıştım. Bu yeterli olur mu? Permasol nasıl uygulanıyor anlatabilir misiniz?Onun kullanımını forumda okumadım, belki ben atlamışımdır. Evde permasolde var.
Çok teşekkürler hızlı cevabınız ve verdiğiniz bilgiler için.

Aslında bende profesyonel degilim, sadece çocuklugumdan beri orkideler meraklıyım. Burda ustalar varken, bekledim, belki cevaplanır birisi. Maalesef. :(Ben de bu foruma katılıyom - yeni bilgi almak, ve paylaşmak. Permasol konusunda - 1 tabletten çok küçük bir kısım 1 litre su ile karıştırıyom, suyu açık pembe rengi olsun, o suyunde yarım saatte kadar tutuyom kökler. Sonra 1-2 saat köklerini kurumaya bırakıyom, böyle bitki dikim için hazır oluyo. O kadar. Amo Siz,koala980, orkide çok güzel hazırladınız yeni dikim için, kökler çok iyi durumda - bu phalaenopsis yaşayacak. Şimdi sadece sıcak ve aydınlık yerde bitki tutun. Spagnum moss konusunda - acıl durumunda ben onu çiçekçilerden alıyom. Bir avuç mutlaka bir çiçekçi paylaşılır sizden.

koala980
26-12-2010, 21:46
Yukarda paylaştığım hediye gelen phal.imin bir gece açıkta kaldıktan sonra kökleri tamamen kurudu ve içleri boşaldı. Zaten kalan köklerden de çok umutlu değildim. Artık bu kalan kökleri de keseceğim ve hiç kök kalmayacak. Eşim yarın vermikülit getirecek. Bir ihtimal tekrar kök salması için onu deneyebilirim. Forumda bir poşete koyup su içine salmayı da okudum, bir de şu yosun işi vardı. Yosun bulabilecekmiyim bilmiyorum. Şimdi karar vermek için çok zamanım yok çünkü bitkiyi kaybedityorum. Önerilerinizi bekliyorum.
Teşekkürler.

185989

185990

Asya_lotus
26-12-2010, 21:55
Kök çürümesine ek olarak galiba kırmızı örümceklerde var:(
185852

185853

Size sormak unuttum, ne sıklıkla orkidelere su veriyosunuz? Fotograflarınızı göre, çok sulu kökler görünüyö. Şimdi, ekim sonrası - en az bir ay üç günde bir subsrat üstüne su püskürtün. Gübre bahara kadar kullanmayın.

zappie
26-12-2010, 22:46
Yukarda paylaştığım hediye gelen phal.imin bir gece açıkta kaldıktan sonra kökleri tamamen kurudu ve içleri boşaldı. Zaten kalan köklerden de çok umutlu değildim. Artık bu kalan kökleri de keseceğim ve hiç kök kalmayacak. Eşim yarın vermikülit getirecek. Bir ihtimal tekrar kök salması için onu deneyebilirim. Forumda bir poşete koyup su içine salmayı da okudum, bir de şu yosun işi vardı. Yosun bulabilecekmiyim bilmiyorum. Şimdi karar vermek için çok zamanım yok çünkü bitkiyi kaybedityorum. Önerilerinizi bekliyorum.
Teşekkürler.

185989

185990

Светлана, у него фал. уже отсушил все корни!

Sayin koala980 sayfanin yukarisindaki 32 numarali mesajim size umit versin.

Asya_lotus
26-12-2010, 23:06
Teşekkürler.

185989

185990

Hayatta kalma şansını var bu phalenopsisi, sadece sabırlı olmak gerekir yeni köklerin gelişiyle kadar. Kırmızı çizgiye kadar kesin phalenopsisi. Bende olsaydı bu bitki, bu bitki sığ bir kesim çam kabuğu dikecektim. Ekim için bir plastik bardak kullanın. Substrat üstüne biraz spagnum moss koyabilirsiniz. Böylece en az 2-3 ay beklemek zorundasınız. Ben sadece anlamıyorum, nasıl bitki bu durumuna kadar getirdiniz? Sorun 2-3 hafta olduğu görünmüyor.

Asya_lotus
26-12-2010, 23:10
Светлана, у него фал. уже отсушил все корни!

Sayin koala980 sayfanin yukarisindaki 32 numarali mesajim size umit versin.

Человек хочет дальше продолжить жизнь ему, что поделать? Сначала ломают новое, потом строят старое...

koala980
27-12-2010, 10:01
Sayın Asya Lotus ,
Bu Phal. bana hediye olarak geçen çarşamba geldi.Çiçekçi hemen saksısından daha büyük bir saksıya içindeki köklere ve harca hiç dokunmadan geçirmiş.Ve üzerine torf eklemiş. Kökler hiç gözükmüyordu. Hafta sonu açtım kontrol için ve bu durumdaydı. Aslında yapraklar diri ve oldukça büyükler. Bu kadar kötü bir tablo beklemiyordum hiç.
Dediğiniz yerden kesip permasol uygulayacağım bu sabah. Sonra Captan uygulaması, mantar için ve sonra dikeceğim tekrar. Bakalım nasıl gelişecek. Ben 2-3 ay beklerim hiç sorun değil.Yeterki kurtulsun.
Yukarıda 2,5 yıldır benimle olan phal.iminde resimlerini eklemiştim. Hediye gelenin bile şansı varsa eski bitkimden daha umutluyum. Sulamayı ortalama 10 günde bir yapıyorum. Bakıyorum saksıda su zerrecikleri çok azaldıysa suluyorum.Bir kova içerisine dinlenmiş şebeke suyu koyup daldırıp 2-3 dakika bekletiyorum.
Önerileriniz için çok teşekkürler. İnşallah yosunda bulabilirim ,çiçekçileri biraz dolaşayım bakalım. Olmadı Vermikülit denerim.

koala980
27-12-2010, 10:49
Sayın Zappie,
Umarım benim phal.imde bu zorlu maratonu kazanır.Yosun bulamazsam sizin yaptığınızı deneyeceğiim. Sadece vermikülite mi idiktiniz harç olarak?Sulama yaparken beklettiniz mi suyun içinde 1-2 dakika yoksa hemen çıkardınız mı?
Çok su tuttuğu için bunu sordum, çok teşekkürler.

zappie
27-12-2010, 12:44
Sayın Zappie,
Umarım benim phal.imde bu zorlu maratonu kazanır.Yosun bulamazsam sizin yaptığınızı deneyeceğiim. Sadece vermikülite mi idiktiniz harç olarak?Sulama yaparken beklettiniz mi suyun içinde 1-2 dakika yoksa hemen çıkardınız mı?
Çok su tuttuğu için bunu sordum, çok teşekkürler.

Sadece vermikulit kullanmistim. Biraz el aliskanligi ile, saksi cok fazla agirlasmadan cikarttim sudan. Yaz basi idi, genellikle koklendirecegim bitkileri seraya alirim ( seffaf pet kaplar, siseler )bunu almamistim. Belki kis kosullarinda sizin ayrica sera icine almaniz gerekebilir. Bu durumda dikkatli olun kuflenme olabilir, arada sirada havalandirin serayi.

koala980
27-12-2010, 21:31
http://etoburbitkiler.com/market/index.php?route=product/product&product_id=52

Burada sphangnum yosunu satışı yapılıyor. 1 lt. si 19.90 TL. Aradığımız bu mudur acaba? Ona göre hemen almayı düşünüyorum. Çünkü c.tesi akşamından beri phal.lerimin ikisi de dışarda duruyorlar.

Asya_lotus
27-12-2010, 22:15
http://etoburbitkiler.com/market/index.php?route=product/product&product_id=52

Burada sphangnum yosunu satışı yapılıyor. 1 lt. si 19.90 TL. Aradığımız bu mudur acaba? Ona göre hemen almayı düşünüyorum. Çünkü c.tesi akşamından beri phal.lerimin ikisi de dışarda duruyorlar.
Neden dışarda duruyolar ki? Yazın ne kadar sıcak olsa da, ben phaller hiç dışara çıkaramıyom, dayanamıyolar balkonda. Hemen eve getirin onları. :(

Asya_lotus
27-12-2010, 22:19
Linkte baktım spagnumu - güzel görünüyo. Amo yine de - karar sizde, nasıl kurtarırsınız, bende unuttum bir şey -en az bir-iki ay mini-serada tutun bu phal. Ara-sırada havalandırma unutmayın, yoksa kühlenme olabilir.

koala980
27-12-2010, 22:44
Neden dışarda duruyolar ki? Yazın ne kadar sıcak olsa da, ben phaller hiç dışara çıkaramıyom, dayanamıyolar balkonda. Hemen eve getirin onları. :(

Sayın Asya lotus yanlış anladınız. Dışarda derken saksı dışında demek istedim. Hiç ben phal. ime kıyıp onu bu kış gününde balkona atarmıyım? :p
Şimdi hasta oldukları için cam açtığım zaman bile onları daha sıcak bir köşeye götürüyorum.
Önerileriniz için teşekkürler.

koala980
27-12-2010, 22:53
Üstüste yazdığım için karışmış olabilir. 2 tane kök çürümeli phal.im var. Köklerini tamamen kestiğim ve şu anda daha kötü durumda olduğu için sık sık üzerinde konuştuğumuz. İkincisi ise henüz üzerinde 2 orta büyüklükte 2-3 adette minik kökleri olan. Tamamen köksüz olana sera uygulayacağım. Diğeri için de sphagnumsuz ve serasız sadece steril harca dikmek yeterli olur mu sizce? (Şu anda yapraklarıda çok küçük,kalan kökleri ile irice bir keikiye benziyor.)

koala980
28-12-2010, 17:16
Sayın Ziya Soner,
Bu akşam ki telefon görüşmemiz üzerine uygun harcı (2 ayrı bitki için )
gönderebileceğinizi söylediniz. Özel msj ınıza adres bilgimi yolluyorum. İlginiz için çok teşekkürler.

Ziya Soner
01-01-2011, 17:10
Sayın Ziya Soner,
Bu akşam ki telefon görüşmemiz üzerine uygun harcı (2 ayrı bitki için )
gönderebileceğinizi söylediniz. Özel msj ınıza adres bilgimi yolluyorum. İlginiz için çok teşekkürler.

SAYIN koala,

Benden veya siteden kaynaklanan iletişim bozukluğu nedeniyle foruma yazdığım cevaplarımda başarılı olamadım,her neyse;
ORKİDE HARCInızı yolladım,telefonda izah ettiğim tatbikatı yaptı iseniz,zaman içerisinde çiçeklerinizin kurtulabileceğini zannediyorum.

Bu vesile ile sizin ve TÜM ORKİDE,ÇİÇEK DOĞA SEVENLERİN YENİ YILINI KUTLAR,BOL ÇİÇEKLİ HUZURLU SAĞLIKLI NİCE SENELER DİLERİM.

DERİN SAYGILARIMLA

koala980
02-01-2011, 21:59
Merhaba,
İki orkidemi de bugün yeni harçlarına dikmiş bulunmaktayım.Buradan bana önerilerde bulunan, yardımcı olan arkadaşlara ve beni hem tecrübeleri ile bilgilendiren hem de harç konusunda yardımcı olan sayın Ziya Soner'e çok çok teşekkür ederim.
Aşağıya yeni fotoğraflarını ekliyorum. İnşallah bol bol köklenmiş fotoğraflarınıda ekleme fırsatım olur. Sizlerin tecrübeleri doğrultusunda yaşayacaklarına inancım arttı. Artık geriye beklemek kaldı.
187062

187063

yıldıztozu
03-01-2011, 16:25
Sayın koala,
Orkideleriniz için başarılar diliyorum. Kurtulma şansları yüksek merak etmeyin ama sabırlı olun. (Daha önce bu kısmı okumayı kaçırmışım ve bugün okudum başınıza gelenleri yoksa elimden geldiğince sizse yardımcı olmak isterdim.:))
Benim de bir orkidemin durumu çok kötü idi, (hiç kökü yoktu) ve sağolsun Ziya Bey bana da hem yosun hem de orkide toprağı yollamıştı. Yaklaşık olarak 9 ay oldu.
Yaz ortasında minik bir yaprak çıkardı fakat yaprak büyümeyi kesti 2 cm de kaldı ama ben cesaret edip bitkiyi yerinden oynatmak istemedim.Köklerine bakamadım. Bir ay önce bir minik yaprak daha çıkardı eğer o büyürse sanırım başarmış olacağım.
Vermikulit hızlı bir gelişim sağlamış sizin toprak karışımınız bu kadar hızlı bir gelişme göstermezse de sabırlı olun lütfen. Zamanla herşey yoluna girecektir.
Umarım çiçeklerini de burada görmek nasip olur.
En kısa zamanda size orkidemin resmini ekleyeceğim.
Yaklaşık olarak 5-10 günde bir suluyorum. Gördüğüm kadarıyla da orkideler fazla suyu sevmiyorlar.Eğer su dolu bir kaba saksıyı daldırıp bir kaç dakika bekleterek sulama yöntemini seçerseniz sanırım daha kolay gelişme sağlayabilirsiniz.
Sevgiler

Ziya Soner
04-01-2011, 15:14
Sayın Yıldıztozu,
Orkidelerinizin kök tuttuğunu şimdi öğrendim ,memnun oldum.Minik yaprak çıkardı fakat büyümeyi durdurdu diyorsunuz.Kullandığınız fertilizer ı ve değerlerini gözden geçirin.verdiğiniz tablo gıdasız kaldıklarını gösteriyor.

Sayın koala nın dikimi başarılı,saçmaymış gibi gelecek ama ,inşaallah cam saksıların diplerinde delik vardır ve sulama suyu çıkıyordur.Aman dikkat,kök çürümelerinin en büyük nedenlerinden birine sebep olmayalım.

Saygılarımla

koala980
04-01-2011, 15:46
Sayın Ziya Soner,
Saksı altı deliklerini ne kadar sık hatırlatsanızda yeridir, zira bilet almayınca piyango çıkmıyor.Eeee doğal olarak saksı altı delinmeyince kökler dayanamıyor.Her işin vazgeçilmez kuralları var tabi.Ve insanoğlu bazen en önemli noktaları bile nasıl oluyorsa (ben de bazen yapıyorum) atlayabiliyor.
Saksılar zaten delikti ama ben yine de kocaman 5-6 delik daha ekledim.Ama forumdaki harç hazırlama yazınızı tekrar tekrar okumama rağmen ölçmeden tüm harç ve yosunu ıslattım sonra kullanmadığım kısımı mecburen tekrar süzmeye aldım.Tekrar kulanmakta sıkıntı olur mu yoksa heba mı ettim kalan harcı ?
Sayın Yıldız tozu bitkinizin iyi olmasına sevindim. Ben sulamayı daldırarak yapıyorum. Orkidenizdeki gelişmeyi de görmek isterim tabi. İnşallah benimkiler 9 ay beklemezler. Bekleyeceğiz artık.
Teşekkürler...

gossip
04-01-2011, 21:16
merhaba,
orkidelerde kök gelişimini arttırmak ve çürümesini engellemek için yosun kullanıldığını forumdan okudum. Bunun için sphagnum'un daha uygun olduğu yazıyor. Ben yol kenarında bulduğum yosunları kullanmayı düşünüyorum. Fotoğrafladığım bu yosun türü nedir veya uygun mudur?

rodoslu
05-01-2011, 08:45
Bu sphagnum yosunu...Benim bilmediğim sphagnuma çok benzeyen bir başka tür varsa bilmiyorum değilse bu özbe öz sphagnumdur. Hem de çok güzel bir formda...Nasıl bir yol kenarıymış bu :)) Ankara'da hiç yok öyle yollardan :)

Jezebel
05-01-2011, 10:43
Evet ben de merak ettim, hangi yol söz konusu acaba.
Biz gider bakarız;)

gossip
05-01-2011, 18:35
Ben sphagnuma benzettim ancak yaprakları internette gördüklerimden çok küçük. Makro çekim yaptığım için büyük gözükmüş olabilir.Elimde lastik eldiven var ordan boyut kıyası yapabilirsiniz.Yosunu bulduğum yol kenarı ;baraj yakınlarında ve tüm kayaları kaplamış durumda. Bende ,sphagnumun zor bulunduğunu duyduğum için emin olamadım.

Asya_lotus
06-01-2011, 10:28
Ben sphagnuma benzettim ancak yaprakları internette gördüklerimden çok küçük. Makro çekim yaptığım için büyük gözükmüş olabilir.Elimde lastik eldiven var ordan boyut kıyası yapabilirsiniz.Yosunu bulduğum yol kenarı ;baraj yakınlarında ve tüm kayaları kaplamış durumda. Bende ,sphagnumun zor bulunduğunu duyduğum için emin olamadım.

sn. gossip - bu da sphagnum türü.

Ziya Soner
06-01-2011, 16:39
Sayın Ziya Soner,
Saksı altı deliklerini ne kadar sık hatırlatsanızda yeridir, zira bilet almayınca piyango çıkmıyor.Eeee doğal olarak saksı altı delinmeyince kökler dayanamıyor.Her işin vazgeçilmez kuralları var tabi.Ve insanoğlu bazen en önemli noktaları bile nasıl oluyorsa (ben de bazen yapıyorum) atlayabiliyor.
Saksılar zaten delikti ama ben yine de kocaman 5-6 delik daha ekledim.Ama forumdaki harç hazırlama yazınızı tekrar tekrar okumama rağmen ölçmeden tüm harç ve yosunu ıslattım sonra kullanmadığım kısımı mecburen tekrar süzmeye aldım.Tekrar kulanmakta sıkıntı olur mu yoksa heba mı ettim kalan harcı ?
Sayın Yıldız tozu bitkinizin iyi olmasına sevindim. Ben sulamayı daldırarak yapıyorum. Orkidenizdeki gelişmeyi de görmek isterim tabi. İnşallah benimkiler 9 ay beklemezler. Bekleyeceğiz artık.
Teşekkürler...

SAYIN koala,

Islattığınız HARC ınıza birşey olmaz,öylece bırakın dursun.Gerektiğinde tekrar kullanabilirsiniz.

Saygılarmla

koala980
06-01-2011, 23:04
Teşekkürler Ziya Bey,
Sanırım ilk olarak annemin keiki veren phal.i için kullanacağım. Sonuçları paylaşırım.

gossip
10-01-2011, 21:34
merhaba,
orkidelerde kök gelişimini arttırmak ve çürümesini engellemek için yosun kullanıldığını forumdan okudum. Bunun için sphagnum'un daha uygun olduğu yazıyor. Ben yol kenarında bulduğum yosunları kullanmayı düşünüyorum. Fotoğrafladığım bu yosun türü nedir veya uygun mudur?

Yosunun ismini öğrenebildim. Tortula ruralis (http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/?lang=en&detail=438)miş. Kökleri çürümüş bir phalaenopsis üzerinde deniyorum.Umarım işe yarar. :rolleyes:

koala980
22-01-2011, 23:08
Orkidelerimi 20 gün önce yeni harca dikmiştim.Birkaç tane kökü olan phal.imin yeni kökünü bugün görmüş oldum.(Saksının sağ alt kısımında ,yosunun içinden dışarı doğru uzamış). Varolan bir kök gelişim göstermiş olabilir. Yeni bir kök 20 günde bu kadar büyür mü bilemiyorum. Bu arada ortadaki küçük yaprağın gelişimi durmuştu ve biraz yatıklaşmıştı. Şimdi o yaprak dik bir şekilde büyüyor. Diğerinin yaprakları sararmaya ve diriliğini kaybetmeye devam ediyor.Umarım yapraklar yeni kökler oluşana kadar bitkiyi beslemeye devam eder.

189795
189796

Asya_lotus
23-01-2011, 00:07
Yosunun ismini öğrenebildim. Tortula ruralis (http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/?lang=en&detail=438)miş. Kökleri çürümüş bir phalaenopsis üzerinde deniyorum.Umarım işe yarar. :rolleyes:

Yosun özellikleri hakkında internette ne yazılır:
"Sphagnum hem geleneksel, hem de bir antiseptik olarak bilimsel tıpta kullanılan yosun su büyük miktarda absorbe etme yeteneğine sahip olarak bir pamuk çeşitlerinin özelliklerini aşan, septik yara pansuman. Bakterisit özellikleri spagnumu belirli bir madde sfagnol varlığı belirler, büyüme ve faaliyet mikroorganizmaların inhibe eder. Dünya Uygulamada, sphagnum yosun esas ev bahçecilik yetiştirmek için kullanılır. Yosun malç tabakası olarak substrat bir bileşeni olarak ve bir tahliye olarak kullanılır. Yosun hiçbir besin yoktur, ama o topraga gerekli gevşeklik verir, higroskopik özelliğe sahiptir, sfagnol içeriği tedavi etmek ve önlemek kök çürüklüğü kullanılır." http://flaxen.ru/files/moss.htm

Asya_lotus
23-01-2011, 19:10
Orkidelerimi 20 gün önce yeni harca dikmiştim.Birkaç tane kökü olan phal.imin yeni kökünü bugün görmüş oldum.(Saksının sağ alt kısımında ,yosunun içinden dışarı doğru uzamış). Varolan bir kök gelişim göstermiş olabilir. Yeni bir kök 20 günde bu kadar büyür mü bilemiyorum. Bu arada ortadaki küçük yaprağın gelişimi durmuştu ve biraz yatıklaşmıştı. Şimdi o yaprak dik bir şekilde büyüyor. Diğerinin yaprakları sararmaya ve diriliğini kaybetmeye devam ediyor.Umarım yapraklar yeni kökler oluşana kadar bitkiyi beslemeye devam eder.

189795
189796

Sayın koala980, ben Phalaenopsis için büyük birаz saksılar düşünüyorum...Fidelerin kökleri ne kadardır?

koala980
23-01-2011, 22:25
Bu sabah phal.lerimi sularken beyaz minik bite benzer canlılarla karşılaştım.
İlk iki fotoğrafta biti yakalayıp çektim ama pek belli olmuyor. Gözle bile yaklamak zor . Son fotoğrafta ise yapraklar üzerinde her iki phal.de de gözlemlediğim lezyonlar var. Beyaz yuvarlaklar şeklinde ve ortasında küçük delik gibi birşey var. Bunu o bit benzeri canlılar mı yaptı bilemiyorum. Sonuç olarak iki phal.de de var. Sağlıklı olan diğer üç phal.imde yanlarında duruyordu.
Yarın gün ışığında onları da inceleyeceğim. Umarım onlara da bulaşmamıştır.
Bu arada Sayın Asya Lotus bu iki phal daha önce sizden de fikir alarak köklerini kestiğim bitkiler. Kökleri az fakat en küçük boy saksı buydu bulabildiğim. Zararı olur mu?Teşek.kürler

189977

189978.

189979

aygün
24-01-2011, 01:08
Bana farklı türde iki orkide geldi. Üstte kalmış kökleri var ve kurumaya başladıklarını gözlemliyorum. Alttakiler yeşil, sorunsuz gibiler. Haftada bir ılık suya koyup süzüyorum.

Yalnız, bu kuruyan köklerin mutlaka budanması gerekir mi? Bitkiye zarar verirler mi?

Asya_lotus
24-01-2011, 20:43
[QUOTE=koala980;746427]Bu sabah phal.lerimi sularken beyaz minik bite benzer canlılarla karşılaştım.
İlk iki fotoğrafta biti yakalayıp çektim ama pek belli olmuyor. Gözle bile yaklamak zor . Son fotoğrafta ise yapraklar üzerinde her iki phal.de de gözlemlediğim lezyonlar var. Beyaz yuvarlaklar şeklinde ve ortasında küçük delik gibi birşey var. Bunu o bit benzeri canlılar mı yaptı bilemiyorum. Sonuç olarak iki phal.de de var. Sağlıklı olan diğer üç phal.imde yanlarında duruyordu.
Yarın gün ışığında onları da inceleyeceğim. Umarım onlara da bulaşmamıştır.

Gün ışığı onları fotoğraf yakın çalışın yarın, hemen onların kim olduğunu buluruz.

Asya_lotus
24-01-2011, 22:31
Sn.koala980, büyük bir saksı kesilmiş kökleri zayıf phalaenopsis için tavsiye edilmez. Pot tüm "aşırı" kökleri pot duvara dinlenmiş o şekilde seçilmelidir. Pot yüksekliği kök boğazı biraz üzerinde olmalıdır. Kökleri arasında küçük boşlukların kalması şekilde kabuk ekleyin, bu köklerin daha iyi havalandırma kolaylaştıracak, kökleri şimdi çok zayıf, bu nedenle böylece kabuğu kurumasını gücü yok ve hızlı kök çürüklüğüne neden olabilir.

Asya_lotus
24-01-2011, 23:21
Bu sabah phal.lerimi sularken beyaz minik bite benzer canlılarla karşılaştım.
189977

189978.

189979

Bu böcek - Onychiurus armatusa benzer. Bu uzunluğu 1-2 mm bir kanatsız böcek, atlama yeteneğine sahiptir. Islak toprak üzerinde büyük sayılarda görünüyor, hiçbir tehlikeli degil onlar - sadece fazla sulaması nedeniyle kökleri çürümeye oluşabilir. Kontrol önlemleri: sulama ayarlayın, daha az sulama deneyin, sulamalar arasında toprak tamamen kurumasını bekleyin.

Asya_lotus
25-01-2011, 21:15
Bu da bir paphiopedilum, rodoslu arkadaş bakım için bana yolladı. Şimdiki onu evinde güneş ışıgı ile sorunlar var - onun daire pencereleri kuzey tarafında. Işık çok olmaması nedeniyle, bazı orkideler ölmeye başladı, ben de kurtarmak için rodosludan kalan orkideleri istedim. Bu bitki için aynısı - küçük saksı kullandım. Substrat için çam kabugu, hindistan cevizi cips ve az miktar humus kullandım. Artık bahara kadar bekleyelim, bu bitkinin kök sistemi çok yavaş gelişir.;)
Bugün paphiopedillum böyle görünüyö. Bitki güney pencere yakınında yer almaktadır.:p

rodoslu
26-01-2011, 09:20
:)))))))))))))))))))) Harika...Teşekkürler Asya lotus.

koala980
26-02-2011, 19:33
Phal.lerimde ki gelişmeleri benim gibi sorun yaşamış olan orkide severlere moral olsun diye paylaşmak istedim. Bu kök çürümesi olup hiç kökü kalmayan phal.im. Bunu önce biraz büyük bir saksıya dikmiştim. Sonra sayın Asya lotus un kök saksı uymu ile ilgili önerisi doğrultusunda 1 lt.lik kola şişesine diktim. Dün yeni bir yaprak oluşumu gözlemledim.Aslında daha önce görmüştüm ama önceden kesilmiş ve öylece kalmış bir yaprağa benziyordu,büyüdüğünü görünce yeni yaprak olduğunu anladım.
194371
Bu ise daha önce 1 kökünde uzama var dediğim phal.im. Şimdi 2. kök uzuyor. Büyük yuvarlak eski küçük yuvarlak yeni kök.
194372

194373
Sayın Ziya Soner'e, Asya Lotus'a ve Rodosluya ve diğer öneride bulunan ve yardımcı olan orkide severlere teşekkürler...

koala980
26-02-2011, 19:38
Bu arada küçük beyaz bitler kendiliğinden gittiler. Zaten sulamaya dikkat ediyordum,sık sulamıyordum. Aynı şekilde devam ettim.Nasıl geldiler anlamamıştım gitmelerinide anlamadım. Sonuçta gittiler. Sanırım bu yine forumda bahsedilen beyaz bitlerdi.Bilgileriniz için teşekkürler sayın forum üyeleri.

sevda yücel
02-03-2011, 13:31
MERHABALAR
Elimde tamamen kökleri kurumuş orkidem var. Hepsini temizledim ayrıca köklendirmek için yosun buldum(taze olarak dün topladım).Spaghnum yosunu resimlerinin aynısı bence. Fakat şimdi ne yapmalıyım bilmiyorum. Yosunları ne şekilde kullanacağım ayrıntılı olarak anlatabilirmisiniz. resim yükleyemiyorum iki tane yaprağı olan kökü hiç olmayan bir orkide. Teşekkürler.

sevda yücel
02-03-2011, 13:36
Sayın Ziya Soner,
Teşekkürler...

Bu harç hazırlama yazısını bulamıyorum. Yardımcı olurmusunuz.

rodoslu
02-03-2011, 15:21
Hiç kökü olmayan bir orkideye sphagnumun da yardımı olacağını sanmıyorum.
Ama yosun eğer gerçek sphagnumsa; kök boğazına ve köke sarın, fazla sıkmadan bir lastik veya iple yosunların düşmesini engelleyin derim. Tabi sık sık yosunu fısfıslayın ki nemli kalsın...

Benim önerim bu ama çoook zor kurtulur bunu da belirteyim.

koala980
02-03-2011, 21:28
Sayın Sevda yücel ,
Orkidelerin genel bakım bilgileri kısımında son sayfa da Ziya Soner'in kendi yolladığı harcın nasıl hazırlanacağı detaylı olarak verilmiş. İnşallah işinize yarar.

sevda yücel
03-03-2011, 09:16
Bu sphagnum yosunu...Benim bilmediğim sphagnuma çok benzeyen bir başka tür varsa bilmiyorum değilse bu özbe öz sphagnumdur. Hem de çok güzel bir formda...Nasıl bir yol kenarıymış bu :)) Ankara'da hiç yok öyle yollardan :)

Ankara'da da var bu yosundan resimlerin birebir aynısı bana göre.

sevda yücel
03-03-2011, 09:20
Sayın Rodoslu ve sayın Koala980;

Çok teşekkür ederim. İnşallah kurtarabilirim orkidemi.

yıldıztozu
07-03-2011, 09:29
Sevda Hanım,
Hiç içinizi karartmayın benim orkidemin de hiç kökü yoktu ama Sağolsun Ziya Bey'in yardımıyla kurtuldu.
Eğer spagnum yosunu bulamazsanız benim Ziya bey'den gelen acil yadım torbasından size ufak bir miktar verebilirim.
Zaten ufacık bir yosun yeterli oluyor.
Ben orkidemi şu şekilde kurtardım.
Öncelikle bütün kökleri temizledim. Oksijenli su ile yıkadım kestiğim yerleri ve arkasından da tarçın tozu döktüm.
Ziya bey'de gelmiş olan spagnum yosununu 1 saat suda bekletip bu köke sardım.Yine Ziya bey'den gelmiş olan 1 saat suda bekletmiş olduğum ağaç kabukları ile de saksısına yerleştirdim.
Bitkim ölmedi çok hızlı da gelişmedi bunun sebebini Ziya Bey yetersiz beslanme olduğunu yazmış ki haklı olduğunu düşünüyorum.
Şimdi ara sıra yaprak gübresi ile fısfıs yapıyorum. Ayda bir de çiçekcoturan gübresinden sulama suyuna ekliyorum.
Bakalım çıkan iki minik yaprağım büyüyebilek mi? :)

Ziya bey tekrar çok çok teşekkürler.

Bu arada hala seranız aklımda ve müsait olduğum bir gün mutlaka sizi ziyarete geleceğim.

Sevda Hanım benimki çok uzun bir zamanda topladı kendini ama en önemlisi ölmemesi idi.
O yüzden siz de hiç karamsar olmayın. Yeterli ilgi verildiği zaman onlar da bize karşılık veriyorlar.
Bu arada ben yosunu köke sadece yumuşak bir şekilde sardım be ağaç kabuklarını ile saksısında destek yaptım.Bence lastik gibi bitkiye basınç uygulayacak şeyler kullanmayın.

Sevgiler

rodoslu
07-03-2011, 11:50
Sayın yıldıztozu;
Olayın tarihsel olarak ne zaman meydana geldiğini ve bitkinin kök durumunun şu anki halini "fotoğraf"larsanız tüm orkide sevenlere uygulamalı bir araştırma sonucu niteliğinde bir katkı olacağını düşünüyorum. Bu zamana kadar, tüm kökleri farklı sebeplerde çürüyen ve kurtulma şansı çok zor olan orkideler ile ilgili çok şey söylendi, sizin deneyiminiz bu anlamda önemli olduğunu düşünüyorum.
Mutlu günler.

Asya_lotus
07-03-2011, 12:16
Sn. sevda yücel, bir örnek gösteririm, nasıl ben bir phalaenopsis kurtardım, o da hiçbir köklüdür. Dikim için, çok küçük bir saksı kullanın. İlk, saksıya yarım orkide substratı doldurun (elinizde herhangi bir substrat varsa, onu kullanın - cam kabuklarlar, veya kokopeat, fark etmez). Pot ortasına bitki yerleştirin, yosun ile substrat üstü kapatın. İki günde bir hafif yosun üstü su püskürtün. En az 1.5 - 2 ay gübreleme yapmayın, sadece yümuşak suyu kullanın. Umarım, bitki kurtarırsınız. :( Bitki aydınlık ve ılık yerde tutun, direkt güneş ışığı durmasın.

rodoslu
07-03-2011, 12:19
Bu fotoğraflar çok güzel ve açıklayıcı olmuş, teşekkürler Asya_lotus.

rodoslu
07-03-2011, 12:49
İlk orkidemi bende kaybettim kök çürümesinden. O zamanlar yeni yeni araştırıyordum, bir iki derken saksı sayısı sürekli çoğaldı. Fakat bir tanesi daha kök çürümesi oldu, onun kök kısmını sphagnuma sardım aylarca öyle durdu, ölmedi, ama sonunda dayanamadı öldü...

Çok uzun zamandır kök çürüğü olmuyor orkidelerim çok şükür :)

Sayın Sevda Yücel, sizin bu anlatılanları deneme şansınız var.Sayın Asya_lotus'un yazdıklarını ve fotoğraflarını gördükten sonra bende ikna oldum. Anlatılanlar çok kolay ve elde olan imkanlarla yapılabilecek şeyler. Bitkinin şu anki halini ve yaptıklarınızı gösteren fotoğrafları da bu bölüme eklerseniz herkesin çok faydasına olur ve süreci beraberce takip etmiş oluruz..

Bol şanslar...

sevda yücel
07-03-2011, 13:26
Ben bütün kökleri temizledikten sonra çamaşır suyunda (1/10 gibi sulandırılmış) beklettim (5 dk gibi)orkidemi.
Sonra küçük granüller halinde bir mantar ilacını suya koyup onda da beklettim(ilaç suda hiç erimedi ama.....).
Saksıya marketten aldığım orkide toprağını koydum(kabuktan çok toprağa benziyor). Ama orkide toprağı yazıyor üzerinde.
Üzerine 1 gün suda beklettiğim yosunları(spaghnum olduğunu düşünüyorum) koydum.
Yosunların arasınada orkidemi yerleştirdim.sanırım torfa değmeden yosunun içinde duruyor.
Sabahları şişe suyuyla yosuna bir miktar su fısfıslıyorum.
Birde sabırla bekliyorum.
Sonucu mutlaka bildireceğim.
Ben ümitliyim. Birisi bu kadar benimle ilgilense mutlaka onu mutlu etmek için elimden geleni yapardım. Eminim oda yapacak.
Yaprakların altında sanırım ona kök boğazı deniyor bir yer var o yüzden umudumu yitirmedim. Bilmiyorum ilgisi var mı ama neyse bekleyelim görelim.

Asya_lotus
07-03-2011, 14:58
Ben bütün kökleri temizledikten sonra çamaşır suyunda (1/10 gibi sulandırılmış)
Klorak suyu orkideler için kullanmaya nerde bilgi aldınız? :o Er herhangi dezenfektan acıl durumunda bulamadınız, bitki herhangi bir dezenfektan yapmadan saksiya ekin. Amo klorak suyu asla ben tevsiye etmem. :rolleyes:

ephesos
07-03-2011, 16:59
Alkol, çamaşır suyu vs, yeni arkadaşlar birbirlerine tavsiyelerde bulunup duruyorlar. Neden orkidelerinizi dezenfekte etme ihtiyacı duyuyorsunuz böyle ağır kimyasallarla. Yapana yanlış yapılmaz olmaz diyerek bilmişlik taslamam, orkide sizin istediğinizi yapın.
Tavsiyem illa kökdezenfektasyonu yapacaksanız temizleyin ölü ve çürümüş kökleri yıkayın musluksuyunda ve toz tarçın sepin, kömürtozu serpin ya da döğülmüş sarmısağı katın suya onda bekletin.
Yok illa kimyasal birşey olsun diyor iseniz genişbant bir fungusit bulun.

rodoslu
08-03-2011, 09:04
Yeniler veya eskiler; bu platform tecrübe ve bilgi paylaşım yeri, bunların yaşanması gayet doğal..

Fakat asıl önemli olan uzman görüşleri. Bilgi paylaşımı yapılarak "yenilerin" doğruya yöneltilmesi diye düşünüyorum.

Tabi uzman görüşlerinin dikkate alınması ve gereken önemin verilmesi gerekir.Bu kadar konuşulanın ardından bile bile hala yanlış yola sapmak ve bunu da yayınlamak nasıl izah edilir bilmem.

yıldıztozu
09-03-2011, 20:21
Sayın Rodoslu,
Nihayet bugün buraya orkidemin geçen seneden bugüne gelene kadarki süreci (tam bir yıl oldu :) ) baştan sona anlatma fırsatını yakalayabildim.
Bu arada daha önce çektiğim fotograflara bakarken yazmayı atladığım küçük bir ayrıntıyı da hatırladım.
sizin de dediğiniz gibi adım adım gidersek.
Hiç kökü kalmamış bir orkideyi bir arkadaşımın evinden alıp evime geldim.
İlk önce bu sayfayı ziyaret ettim neler yapılması gerekli diye.Yapılması gerekenler konusunda Priceax ve diğer forumdaşlardan bilgi aldım. Sağolsun Ziya Bey de bana gerekli olan malzemeleri yolladı.
Gerekli olan ağaçkabuğu yani orkide toprağı ve spagnum yosunu idi. Herikisini de yaklaşık olarak 1 saat suda beklettim.
Orkidenin çürümüş olan tüm köklerini mutfak makasımla kestim.
Önce oksijenli su ile yıkadım ve arkasından tarçın tozu döktüm.
195945
195946
195947

Daha sonra da bir parça spagnum yosunu ile bu kök kısmını sardım ve saksısına yerleştirdim.
195948

Uzun zaman sadece normal bir şekilde sulama yaptım. Taa ki bir minik yaprak verinceye kadar.
Ama yaprak 2 cm olduğunda büyümeyi kesti. Ben yine 1 ay kadar normal düzende sulamama devam ettim.
En sonunda bir gelişme var mı diye saksıyı alıp köklerine bakmak için çıkardım. Minik kökleri vardı fakat köklerin yosunla sarılı olan kısımları daha beyaz ve cılız idi.
Bunun sebebinin yosunun köklerin çıkmasında yardımcı olduğunu ama daha sonra sağlıklı bir şekilde hava almasını engellediğini ve köklerin zayıfladığını düşündüğüm için yosunu köklerin etrafından çıkarıp tekrar aynı saksıya yumuşak bir şekilde yerleştirdim.
195949
Diğer resimleri ekleyebilmek için yeni mesaja geçeceğim:)

yıldıztozu
09-03-2011, 21:18
195950
Gördüğünüz gibi yosunun olduğu yerdeki kökler daha zayıf ve kuru.
Sanırım spagnum yosunu benim seyrek sulama yaptığım yaz döneminde ihtiyacı olan suyu tam bulamadığında köklerden bu ihtiyacını karşılamaya çalıştı.Belki de hava alamadılar tam emin değilim bu noktada.

Yine normail bir şekilde sulamaya devam ettim.
Belki buradaki arkadaşlar çok gülecekler ama ben hiç besin takviyesi yapmadım bu zaman zarfında.
Bir süre sonra ikinci biryaprak verdi. O da 2 cm olduğunda büyümesi kesildi.
Kökleri de büyüdü saksının dışından bunu görebildiğim için çiçeği kıpırdatmak istemedim.
Son bir kaç aydır çok az da olsa çiçek coşturan gübresinden sulama suyuna ekliyorum ve ayda bir iki kere de yapraklarına yaprak gübresi sıkıyorum.
Bakalım gelişme hızlanacak mı ?
Bu fotograflar da son hali.
195952
195953
195954

Ben buradaki pek çok arkadaşım kadar tecrübeli olmasam da 1 sene içinde gördüklerim bunlar.

Sulama işini bazen daldırma yöntemi ile bazen de normal klasik sulama yöntemi ile yaptım.

Toprak yapısının çok önemli olduğunu düşünüyorum ve sadece ağaç kabuğunun daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum yoğun ve torfla karışık olarak satılan orkide topraklarını kullanan bazı arkadaşlarımın orkidelerinin durumları genelde kötüye gitti.

Orkide saksım hep sabahları güneş alabilen ve aydınlık bir pencere önündeydi.
Bunun önemli olduğunu düşünüyorum çünkü 4 yıldır benimle yaşayan ve hersene bana çiçek veren diğer orkidem de aynı yerde durmakta.
Çok şükür hala mutlu bir şekilde hayatını devam ettirmekte ki onu da son 6 aydır çok çok az gübreledim.
Bu 4 yıl boyunca sadece bu yaz bir kere köklerini temizleyip toprağını değiştirdim ve yine çiçek verdi.:)
Bir kere cam önünden uzaklatırdım. Çiçeklerini her zaman oturduğum koltuğun yanındaki sehpada açsın diye ama baktım ki tomurcuklarını döker gibi oldu hemen eski yerine koydum.
İnanılmaz bir şekilde dökülen tomurcukların yerine yeniden tomurcuk verip çiçeklendi.
Ben çiçeklerimi çok fazla kurcalamıyorum ama haftada bir kere mutlaka onlarla konuşur ve sevgimi gösteririm hatta öperim :)
Hepsini tek tek nazlarım.:)
Benim maceram bu kadar.
Umarım yardımcı olabilmişimdir buradaki tüm orkide severlere.
Ayrıca bana yardım eden herkese buradan tekrar teşekkür etmek isterim.

rodoslu
10-03-2011, 08:50
Bence çok yardımcı oldunuz Sayın yıldıztozu.
Sürecin fotoğraflarla desteklendiği anlatımlar çok değerli.
Teşekkürler.

yıldıztozu
10-03-2011, 13:31
Rica ederim :)

Ziya Soner
11-03-2011, 16:58
Sayın Yıldıztozu,
Tebrikler ,doğru yoldasınız çiçeklerinizin yaprak renkleri oldukça iyi .Sabırlı olun başaracaksınız.
Bahsettiğiniz yosun bizim gönderdiğimiz ise,o yosun iğneadadın yosunudur,spagnum değildir ,ayrıca spagnum yosunundan daha iyidir ve tehlikesi yoktur,rahatlıkla kullanabilirsiniz yetmezsede haber edin tekrar gönderelim.
Beni dinlersenizde spagnumdan uzak durun.

SAYGILARIMLA

sevda yücel
14-03-2011, 13:00
Çamaşır suyunu yabancı kaynaklardan duymuştum.
Orkidelerin kökleri çok çabuk mantar olup çürüyebiliyor bunun içinde kökleri temizleyip (çürümüş olanları temiz makasla kesip) kalan kısmı steril etmek amaçlı sulandırılmış çamaşır suyunda bekletmek olarak, ama yanlış olduğunu duyunca çok üzüldüm.
Hatta orkide üretimi ile ilgili videolarda da çelikleri çamaşır suyunda bekletiyorlar.ilk duyduğumda şaşırmıştım ama yaptım. Umarım tekrar köklenip beni mutlu edecek.
Gördüğüm kadarıyla köklendirme için şu kabuklar daha başarılı resimlerden öyle gözüküyor ama nerden bulabilirim Ankara' da onlardan.

yıldıztozu
15-03-2011, 09:27
Ziya bey,
Ben onları bu zamana kadar spagnum diye kullandım.:)
İğne adamızın yosunu imiş o zaman bundan sonra ben de bu şekilde doğru bilgiyi vereceğim.
Ben çok memnun kaldım. Bu arada daha önce mesajlarınızda dediğiniz gibi şimdi biraz daha fazla beslemeye çalışıyorum.
Eğer o minik yapraklarını da büyütebilirsem sanırım nezaman çiçek verecek diye düşünmeye de başlayacağım ki en önemli kısmı bu.
Bu orkideyi bir arkadaşımdan almıştım. Çiçeklerinin rengini bilmiyorum.
O kısmı da bana sürpriz olacak :)
Hala sizin seranızı ziyaret etmek istemekteyim.Aradan bir yıl geçti ama geç olsun güç olmasın.:)

Asya_lotus
16-03-2011, 21:21
Çamaşır suyunu yabancı kaynaklardan duymuştum.
Orkidelerin kökleri çok çabuk mantar olup çürüyebiliyor bunun içinde kökleri temizleyip (çürümüş olanları temiz makasla kesip) kalan kısmı steril etmek amaçlı sulandırılmış çamaşır suyunda bekletmek olarak, ama yanlış olduğunu duyunca çok üzüldüm.
Hatta orkide üretimi ile ilgili videolarda da çelikleri çamaşır suyunda bekletiyorlar.ilk duyduğumda şaşırmıştım ama yaptım. Umarım tekrar köklenip beni mutlu edecek.
Gördüğüm kadarıyla köklendirme için şu kabuklar daha başarılı resimlerden öyle gözüküyor ama nerden bulabilirim Ankara' da onlardan. Üzülmeyin, marketlerde cocopeat satılıyo, onu da kullanabilirsiniz.

sevda yücel
17-03-2011, 10:44
Teşekkürler....

yıldıztozu
18-03-2011, 22:07
Sevda Hanım,
Size bende kalan kabuklardan yollayabilirim.
Özelden bana adresinizi yollarsanız size postalayayım.

sevda yücel
23-03-2011, 13:48
Şimdi kök boğazı diye bahsettiğim kısımda gitti (çürümüş).
Sadece tek yaprak kaldı elimde sanırım beni o kabuklarda kurtaramaz bundan sonra. Ama diğer orkidelerim çok şanslılar site sayesinde çok şey öğrendim. Onlara gözüm gibi bakıyorum(gözüm hep köklerinde).
Çok teşekkürler.

ezo
09-04-2011, 18:31
Bir hafta önce orkidemin saksısını değiştirmiştim. Köklerini kırmamaya özen göstererek yeni saksına yerleştirdim. Ancak bugün saksı maalesef bir kazaya uğradı ve devrildi tekrar saksısına yerleştirmek istediğimde köklerde bir önceki değişimden kaynaklı kırıklar oluştuğunu ve buralardan da çürüme yaptığını gördüm. Uzun bir kökün ortasında bir çürüme şaklinde bu diğer köklerde de var. Tekrar saksısına diktim ama korkuyorum bu çürüme ilerleyip hiç kök kalmassa diye.... Önerilerinizi bekliyorum..

yıldıztozu
10-04-2011, 21:32
Sayın Ezo,
Bu konuda bir tecrübem yok:(
Ama bence sulama aralığını biraz uzatırsan daha iyi olur gibi geliyor.
Baktın ki çürüme ilerlemeye başlıyor o zaman daha önce olduğu gibi köklerde bir temizlik yaparsın.
Bunlar tabii benim fikirlerim uyguladım ve oldu diyebileceğim birşey değil ama eminim tecrübeli forumdaşlarımız sana yol gösterecektir.
;)

ezo
10-04-2011, 22:03
Çok teşekkürler Sayın Yıldıztozu, sizin izinizden devam..

Gella
12-04-2011, 13:25
Meraba arkadaşlar, eşim bana hediyye etdiyi orkideyi acemilikden fazla suladim....halini söylemeyim (((çok üzüldüm amma doktor olduğumdan pes etmedim onu yaşatacam! bir çiçekçinin tavsiyesi ile kuruyan dalını tamamen kesdim kuruyan yaprağini da ayni şekilde kestim harcindan cikartip çürüyen kökleri de kestim amma sağlam kökleri olduğundan umut var yaşamasına. tekrar harca dikdim amma bir tane çiçek açmayan ama tormucuklar olan dalı var hayla o dalda 2 tane tomurcuk vardi daha önce onlar da kurudular ama ameliyyatdan önce )). Şimdi o dalı budamaya gerek varmi? Ltf yardim edin çiçegimi kurtarmak istiyorum.

yıldıztozu
12-04-2011, 19:04
bir resim eklemeniz mümkünmüdür sevgili Gella.
O zaman daha iyi bir karar verebiliriz hep beraber.

nilyan
13-04-2011, 16:00
merhaba arkadaslar, oncellikle hepinize cok tesekkur ediyorum.Bugun sonunda orkide nasil yetistirilir diye arastirmaya karar verince bu formu buldum ve hemen uye oldum.Hepiniz herseyi o kadar guzel anlatmissiniz ki ve ciceklerinize o kadar deger veriyorsunuz ki, sizin bu yazilarinizi okuduktan sonra cicegim icin uzulup kendime kizmaya basladim.

Bana 2 hafta once hediye olarak orkide geldi.tabi ben cahilligim ve sanirim birazda sinavlardan dolayi erteledigim icin orkide nasil bakilir diye arastirmadan onu 2 gunde bir azar azar suladim.ve malesef bana gelen porselen saksinin icinden (bilmedigim icin ) cikartmamistim.bugun porselen saksinin icine konmus plastik saksiyi cikartinca durumun icler acisi oldugunu gordum.orkidemin kökü su icinde yuzuyormus :((

bana geldiginde uzerinde 5 tane cicegi vardi simdi sadce 2 tane kaldi onlarda solmus bi vaziyetter.yapraklarindanda 1 tanesi sararmisti onuda bgn kökunun 3 cm yukarsindan yapragi kestim.

ustten bakinca sadce saglam 4 köku var gb duruyor.bunlardan 2 tanesi
kuflenmeye baslamis.ama saksinin disindan bakinca sefaf saksinin ici kök yumagi gb duruyor hepsi yemyesil.Sizce orkidemi bi saksindan cikartip koklerini temizleyip tekrar mi dikmeliyim ? yoksa hic yerinden oynatmasam mi?

Ah benn her gun onunla konusup yapraklarını opup sozde ilgilendigimi saniyordum ustune bıde orkıdemı gunes ısıgı alması ıcın dısarı cıkarıyordum.2 hafta boyunca neler cektırmısım ona boyle :((

yıldıztozu
13-04-2011, 20:09
Sevgili Nilyan,
Hoşgeldiniz.
orkidenizin bir fotografını ekler misiniz?
Bakalım ne durumda.

nilyan
14-04-2011, 11:33
orkide2.jpeg

nilyan
14-04-2011, 11:34
resimleri nasil ekleyecegim yardimci olur musunuz?

eticin
14-04-2011, 12:32
1 ay önce aldığım orkidemin köklerinin yarısı karardı ve çürüme başladı. çiçek açmaya devam ediyor ama. o kökleri temizleyip tekrar diksem mi? satılan orkide toprakları torf ağırlıklı olduğundan orkide toprağı olarak kullanıma uygun değil sanırım. ayrıca substrat ı nerden temin ediyorsunuz ?

nilyan
14-04-2011, 12:35
203230
203231
203232
203234

orkidemin bi kac tane koku bu halde.bu en dipten kurumus ama uclari yesil.belkide saksinin icindeki koklerde bu en dipleri kuruyanlara aittir.Cunku saksinin icinden gorunen yesil kokler sararmaya basladi.

203233

birde cicekleri bu halde.kalan 2 cicekte kuruduktan sonra sapi kokunden 3 bogum usten kesicek miyim?

yıldıztozu
19-04-2011, 15:18
Sevgili Nilyan,
İlk fotograftaki orkidenin kökünde beyazlıklar görüyorum.
tam olarak ne olduğunu çıkaramadım (malesef o kadar çok tecrübem yok.)
Saksının içine baktığımız zaman ise aslında kökler sağlıklı görünüyor. sanırım sadece üst kısımlarda biraz kuruma olmuş.
Eğer küflenmeyi net bir şekilde görüyorsanız bence orkidenizin köklerinde güzel bir temizlik yapın. temiz bir orkide toprağına dikin.
Çiçek saplarını kökü çok az kalır ise bence kökünden kesin kendine gelince yeniden verir ama kökler çok zarar görmemiş ise bu forumda arkadaşlarımızın dediği şekilde kesin.(yeniden aynı dalda çiçek verebileceği şekilde)
Küflenme konusunda tecrübeli değilim ama foumda hangi ilaç ile ne şekilde temizlik yapmış arkadaşlar bulabilirsiniz.

çözbeniarapsaçı
19-04-2011, 19:14
Sayin yildiztozu ada yosunu nerden bulabilirim, spagnum bulmak hayal anlasilan, malum benim bir orkidede hic kok kalmadi onuda kurtarmak istiyorum. Klavye icin ozur.

yıldıztozu
27-04-2011, 09:42
Çözbeniarapsaçı ,
Uzun zaman giremedim siteye.
Bu akşam eve gidip bakayım siz de bana özelden adresinizi yazarsanız sevinirim.
Yarın yollamaya çalışacağım ben de ne kadar kalmış ise

aysun-nusya
14-08-2011, 12:07
orkidelerimin kökleri çürüdü camın önünde olmasına rağmen 2-3 günde bir dinlenmiş suyla yıkıyorum ama hiçbir gelişim sağlamıyor orkidelerim yaprak çıkarıyor ama 2 cm olunda uzaması duruyor geçende minik böcek olmuştu toprağını değiştirdim şimdi böcek kalmadı yaprakları tekrar ilk haline dönmesini istiyorum ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olurmusunuz?

aygün
14-08-2011, 15:42
Tüm kalanları da temizleyin. Tamamen çıplak kalsın.
Sonra tekrar saksısına gömün, haftada bir suda bekletip süzün.

Ben müşkülpesentlikten tüm kökleri budamıştım:) Ancak bu şekilde yaşattım. İki yeni yaprağı ve bugün farkettiğim ce yapan kökleri var:) Hiç bir şey olmamış gibi davranın, cevap verecektir.

Bu arada yeni farkettim yeni üyeymişsiniz. Yeni üyelerin yapması gerekenleri de okur musunuz.
Hoş geldiniz:)

aysun-nusya
15-08-2011, 15:15
hoşbuldum! merhaba arkadaşlar ben aysun kusura bakmayın üye olmak için çok uğraştım sonunda oldu :) cevabını deneyeceğim.
Teşekkürler,
Ama dün okudum orkidelerinizi naylon poşete koyup ağzını hava alacak bir şekilde bağlayın yine kök çıkaracaktır yazıyordu şimdi orkidelerim poşette kök çıkarmasını bekliyor acaba yanlış mı yapıyorum? :rolleyes:

aygün
15-08-2011, 16:59
Nemle yaşar ya orkideler, bunun için sera ortamı oluşturmanın amacı bu olmalı. Ben de nemini sürekli kılmaya çabaladım. Bunun için düzenli suladım. Köklenmesini bu şekilde sağladım.

Her iki şekilde de nem sağlandığı için köklenme gerçekleşiyordur.

olubitkabuu
18-08-2011, 23:51
hoşbuldum! merhaba arkadaşlar ben aysun kusura bakmayın üye olmak için çok uğraştım sonunda oldu :) cevabını deneyeceğim.
Teşekkürler,
Ama dün okudum orkidelerinizi naylon poşete koyup ağzını hava alacak bir şekilde bağlayın yine kök çıkaracaktır yazıyordu şimdi orkidelerim poşette kök çıkarmasını bekliyor acaba yanlış mı yapıyorum? :rolleyes:

:eek:

sedefimre
03-09-2011, 22:28
merhaba yine..benim orkidelerimde kök çürümesi var bazılarında da mantar bnde ziraatçiyse sordum bana fungucid verdi kullandım haftada 1 kez 3 hfta boyunca ama hiçbir deişiklik yok sanki daha cok çürümüş bile yeni kök üretmesini nasıl sağlayabilirim yardım ederseniz cok sevinirim birde bu durum keiki mi etkiler mi?

inci478
09-09-2011, 16:24
merhaba arkadaşlar benim de sizlere bir kaç sorum olacak orkidemin kök çürümesi var sadece bir kaç kökü sağlam kaldı geçende harcını değiştirdiğim için sağlıklı orkidemi malasef hastalandırdım harcın kömürü fazla çam kabuğu az geldi o yüzden kökleri çürüdü diye düşünüyorum size bir kaç fotoğraf ekleyeceğim elimde sanırım spaghnum yosunu var emin değilim gerçi yapay bi çiçeğin içinden buldum onu kullansam olurmu? birde hazır satılan orkide toprağı aldım çiçek çoşturanın harcı cocopetten oluşuyor birde çiçeklerini döktükten sonra çiçek saplarını kesmiştim sapların uçlarında kuruma olmuştu kuruyan yerin altında tekrar kesip mum damlattım.çiçek saplarını kökünden mi kesmeliyim kök gelişimi için?

lucean
17-11-2011, 15:20
merhaba yine..benim orkidelerimde kök çürümesi var bazılarında da mantar bnde ziraatçiyse sordum bana fungucid verdi kullandım haftada 1 kez 3 hfta boyunca ama hiçbir deişiklik yok sanki daha cok çürümüş bile yeni kök üretmesini nasıl sağlayabilirim yardım ederseniz cok sevinirim birde bu durum keiki mi etkiler mi?

Bitkinizin kok bogazinda bir curume yoksa bitkinizin kurtulma sansi cok yuksek. oncelikle hastalikli kokleri kesin, hidrojen peroksit icerikli bir dezenfektan ile kestiginiz yerleri dezenfekte edin. spagnum yosun icerigi biraz fazla olan, yeni bir substrat hazirlayin ve bitkinizi normalden biraz daha derine dikin. yeni cikan bitki kokleri yukarda olacagi icin az miktarda ama SIK araliklarla sulama yapin. (yeni cikan kokler buyudukten sonra spagnum oranini azaltmak adina substratinizi yenilemenizi tavsiye ederim zira spagnum yosunu orani asiri fazla olan substratlarda kok curumeleri daha sIK gorulur.) ilk sulamanizi gubreli yapmayin ama sonraki sulamalarda gubreli su verin. benim yaptigim denemeler sonuc verdi. sizde de ise yarayacaktir.
kolay gelsin

ruveydaa
19-12-2011, 17:41
merhaba, dogumgünümde hediye gelen muhteşem bi güzellikti...
işlerimin yogunlugundan dolayı cicibicili, havasız saksıdan kurtarmayı düşünemedim...
üzerine etrafına takılan süsler vs...
haftada bi kere iyice suluyordum alelacele...

son halini görünce yıkıldım...üzüntümden oturdum ağladım...ve yarım gün onunla uğraştım...çürümüş yapraklarından kurtardım...köklerini saran zar kılıfları da çürümüştü, onları sıyırdım... bol oksijenli ve nemli mutfagımda bi legene döktüm ağaç kabuklarını iyice yıkadım, sonra da o leğene bol su koyup bu kalan zavallı kökü iyice hava alsın diye su ve kabuk dolu leğene yerleştirdim...bugun de tarif ettiğiniz gibi 3. boğumdan boyunu kestim...

Bitkiler ve bakımları konusunda son derece amatör biri olarak, bu canlının elimde bu hale gelmesinden acı duyuyorum.:(

Sorular:
* bu resimdeki görünen kök tamamen ölü mü, yoksa umut var mı?
tam dibinde incecik bi zar gibi kökcük var, diger kuru, kıl gibi olan köklerden daha dolgun ve diri...resimde de görünüyor.

* mineralli arıtma suyun içinde, hava alacak şekilde yüzer gibi koymam yanlış mı?

* sonradan gördüm, boyundan budamak için kesilen yere bişey sürülmesi lazımmış.. ben de sürecek öle bi malzeme yok.. bosuna mı kestim? :(

* şimdi ne yapmam nerden ne almam lazım..

Rica etsem bana gereken malzemeleri nasıl alacağım ve kısaca nasıl uygulayacağım hakkında biraz yardımcı olur musunuz?

Orkide başlıklı konuları okudum burdan, çok okuyunca iyice kafam döndü..

Burdan malzeme yollayan bir üyeyi gördüm. Söyleyeceğiniz malzemeleri bulmam uzun sürebilir, ondan nasıl temin edebilirim?

cevablarınızı sabırsızlık ve umutla bekliyoruz..ben ve zavallı orkidem...

praecox
19-12-2011, 17:50
İyi bir şeyler yazmak isterdim ancak eliizde arta kalan bir kadavra. köklerin diriliğini sağlıyan odunsu kısımları kalmış. kabuk dediğiniz bu odunsu yapı ile dışında kalan kısmı kök kuruyup ölünce geriye bu tel gibi odunsu iç kısım kalıyor.

Yapılacak hiç bir şey yok.

Geçmiş olsun..

ruveydaa
19-12-2011, 18:57
İyi bir şeyler yazmak isterdim ancak eliizde arta kalan bir kadavra. köklerin diriliğini sağlıyan odunsu kısımları kalmış. kabuk dediğiniz bu odunsu yapı ile dışında kalan kısmı kök kuruyup ölünce geriye bu tel gibi odunsu iç kısım kalıyor.

Yapılacak hiç bir şey yok.

Geçmiş olsun..

cok tesekkur ederim...
anladım...:( boşuna uğraştım demek ki...odunsu iç kısmı diri, sert görünce yaşıyor sanmıştım...çok seviyordum...
pembe-beyaz ve kocaman yaprakların içinde yükselen uzun bir boynu vardı...
bilmiyorum köklerinden anlaşılır mı ama biraz büyük bir orkideydi...

eşim bunu 100tl'ye almış...ikea'da sıra sıra dizilmişlerini 10tl'ye görünce kahroldu...yapı marketlerde de farklı farklı fiyatlar var..

satın alırken, bir orkidenin sağlığını, **** çabuk satılması için doping alıp almadığını anlamak için, bakabileceğimiz anlayabileceğimiz göstergeler var mı?
yeniden alırsam nasıl bilinçli olabilirim?
aldıktan sonra, adım adım sizden neler yapmam gerektiği konusunda da yardım alabilirim değil mi?

mepst
11-01-2012, 17:34
ikea da 10tly orkidemi yar nezamandan beri bakmadım daha halen varmıdır acaba?

tugbaaa
21-03-2012, 15:03
arkadaşlar bana yaklaşık bir ay önce orkide hediye edildi. ama ben orkide bakımını bilmediğimden her gün yarım su bardağı klorsuz su ile suladım. direk güneş ışığına maruz bırakmadım. 2 hafta sonra küflenmeye başladı. sonra orkide soğuğu sever dediler peteği yanmayan odaya koydum ve sulamayı kestim 2 haftadır. çünkü toprağı nemli hala.bir sürü tomurcuğu vardı ilk geldiğinde ama hepsi döküldü. çiçekleri de kuruyup dökülmeye başladı. küfler hala duruyor diplerinde. güneş ışığı görmediği halde yaprakları da sarardı.bu arada saksısı da şeffaf değil. orkidem ölüyomuuuu ne yapmam lazım.

tugbaaa
21-03-2012, 15:04
arkadaşlar küf dedim ama şöyle tarif ediyim saksı ağzındaki kökler iyice yumuşadı ve üzerinde beyaz pamukcuklar var sanki. çürüyo sanki orkidem

fzthalil
22-03-2012, 09:43
arkadaşlar bana yaklaşık bir ay önce orkide hediye edildi. ama ben orkide bakımını bilmediğimden her gün yarım su bardağı klorsuz su ile suladım. direk güneş ışığına maruz bırakmadım. 2 hafta sonra küflenmeye başladı. sonra orkide soğuğu sever dediler peteği yanmayan odaya koydum ve sulamayı kestim 2 haftadır. çünkü toprağı nemli hala.bir sürü tomurcuğu vardı ilk geldiğinde ama hepsi döküldü. çiçekleri de kuruyup dökülmeye başladı. küfler hala duruyor diplerinde. güneş ışığı görmediği halde yaprakları da sarardı.bu arada saksısı da şeffaf değil. orkidem ölüyomuuuu ne yapmam lazım.

Sayın Tugbaaa,
öncelikle saksınızın altında delik var mı yok mu kontrol edin, eğer yoksa hemen değiştirin. sulamayı ise haftada bir daldırma yöntemi ile yapın. ben de sizin gibi yapıyordum meğer daldırma yöntemi daha iyiyimiş.. sıcaklık orkideden orkideye değişir, sizin orkideniz phalaenopsis türü bir orkide ve soğuğu pek sevmez, 21-24 C derece sıcaklık uygundur. bu orkide türünü forumda araştırın ve uygulamalarınızı ona göre yapın derim. ve kaynağını bilmediğiniz uygulamaları yapmayın. burada hocalarımız çok iyi bilgiler vermişler. tomurcuklarını ve çiçeklerini dökmesi ortam değişikliği olduğu için haklı bir tepkisidir phal'in. güneş ışığı göremedi derken? elbette güneş ışığı görmesi lazım ama filtre edilmiş olması lazım ki o da yaz ayları için. yaz ayları güneş ışığı daha dik geldği için yapraklarda güneş yanığına sebep olur. ama şu anda yerinizin de istanbul olduğuna bakaraktan net güneş görse de yanık oluşmaz kanımca... nisan ortalarına kadar güneş burda pek yakıcı olmaz ama siz daha fazla güneş geldiğini fark ettiğiniz anda tül perde ile filtre edebilirsiniz. saksı konusu muallakta hala.. ben şeffaf kullanıyordum ama diatomit ile iç içe saksı yöntemine geçtiğim için dış saksı şeffaf olmuyor ve phal'lerimden biri yaprak çıkarmaya başladı yani bir sorun yok gibi. mantar konusuna gelince eğer mantar oluşumu başlamış ise ve kökler de yumuşamaya başlamış ise çökerten hastalığı başlamış olabilir ki inşallah değildir. eğer öyleyse kök temizliği ve fungisit uygulamanız gerekecektir köklere. ve akvaryumculardan aktif kömür ya da karbon diye geçiyor alabilirsiniz. onu sert bir materyalle ezip köklere uygulayabilirsiniz. kök bakımı yaptıktan sonra da saksınızı değiştirmenizi tavsiye ederim..
Geçmiş olsun...

tugbaaa
22-03-2012, 10:43
teşekkürler sayın fzthalil,
saksıma baktım delik yok. beyaz seramik bir saksı. orkideyi hemen camın önüne koydum. en iyisi saksımı değiştirirken kök temizliği de yapayım.saksı ağzındaki köklerde yumuşamalar var ve küçük böcekler gördüm bugün.bugüne kadar hiç çiçek bakmadım.çiçekçiye götürüp yardım istemem lazım. umarım yardımcı olurlar. uygun bir toprak vardır belki çiçekçide...

fzthalil
22-03-2012, 11:05
teşekkürler sayın fzthalil,
saksıma baktım delik yok. beyaz seramik bir saksı. orkideyi hemen camın önüne koydum. en iyisi saksımı değiştirirken kök temizliği de yapayım.saksı ağzındaki köklerde yumuşamalar var ve küçük böcekler gördüm bugün.bugüne kadar hiç çiçek bakmadım.çiçekçiye götürüp yardım istemem lazım. umarım yardımcı olurlar. uygun bir toprak vardır belki çiçekçide...

O zaman derhal bir altı delik bir saksı alın tugba hanım hatta istediğiniz gibi şaffaf olsun, bauhaus'larda bulabilirsiniz. evet kök temizliği yapın yumuşak kökleri steril bir keskin aletle ayırın. saksı substratını ise orkidelere uygun materyal seçin, sakın tamamiyle torf olmasın. saksı değişimi yaparken böceklerden de kurtulursunuz ve aktif karbon uygulamasını tavsiye ederim. bu forumda phalaenopsis başlığı güzelce okuyun emin olun gerekli bilgilerin tamamına yakınını elde edebilirsiniz. ben olsam çiçekçilere eğer orkide ehli değilse güvenmezdim. öyle yanlış bilgiler veriyorlar ki...

tugbaaa
22-03-2012, 11:26
ben yeni bişey farkettim sayın fzthalil. orkide hediye geldiği için saksı beyaz bir tüle sarılıydı.şimdi onu çıkardım. beyaz seramik saksının içinde şeffaf bir saksı varmış ve bu 2 saksı arasında bir sürü su birikmiş.neredeyse saksı ağzına kadar. bu doğru bişeymi. daldırma yöntemi bu mu. suyu boşalttım kötü kokuyodu..

nılgun_dogan
22-03-2012, 11:34
Orkidenin saksısı suyun içinde olmaması lazım sadece nem olsun diye saksının altına koyduğunuz tabağa taş koyun taşların üzerine saksınızı koyun alt tabağında su bulunsun ama saksınız suya temas etmesin evet en iyi yöntem daldırma yöntemidir öncelikle fzthalil beyinde söylediği gibi kök temizliği ve harç değişimi yapmanız gerekiyor seramik saksı olmasınki kökler ışık görsün.

fzthalil
22-03-2012, 12:10
Nilgün Hanımın da dediği gibi su içinde olmaması gerekir. kökler için nem olsun diye ise yine nilgün hanımın dediği gibi saksıya uygun bir tabak ve tabağın içine suyun saksıya değmesini engelleyecek taşlar olması yeterlidir. daldırma yöntemi ise; saksı boyunda bir kap ya da daha büyük bir altı kapalı saksı olabilir(sizin seramik saksı) içine orkidenizi koyun ve gövde başlangıcına kadar su doldurun. FAKAT orkide su içinde 15-20dk beklemeli. ya da kabarcıklar iyice çıktıktan sonra iyice süzerek tabağına alabilirsiniz. kötü kokması mantara işaret:( muhtemelen köklerde çürüme olmuştur. kök temizliği yaptıktan sonra köklere toz tarçın dökün ve 3-4 saat kurumaya bırakın. sonrasında aktif kömür tozu katılmış saksı harcına dikebilirsiniz..

tugbaaa
22-03-2012, 12:28
sayın nilgün hanım ve fzthalil bey yardımlarınız için çok teşekkürler. en kısa zamanda kök temizliği yapıcam. iyi günler...

zeynepkavi
22-03-2012, 22:53
Merhabalar,

Forumunuzu yaklaşık 1yıldır okuyorum ve evdeki 1 cymbidium orkidem ve 4 Phaleneopsis orkidem sizlerin sayesinde son derece saglıklı, hiç gübre vermememe ragmen yerlerini sevdiler ve dal verip çiçekleniyorlar, sizlere ne kadar tesekkur etsem azdir.

Işyerimde yanlış sulama yüzünden ölmek üzere olan iki orkideyi eve getirdim ve bunları tedavi etmeye calışıyorum, torf a dikilmişlerdi. öncelikle tüm topragini boşaltıp su dolu kovanin icinde biraz gezdirerek fazlalıgını aldim sonrasinda ise gazetenin üzerine kurumaya birakacagim.
Orkidelerden birisinin bu işlemi yaparken tüm yapraklari elimde kaldı, yeşil kökü de yok. Bu orkideden ümidi kesmeli miyim?

digerinin ise yapraklari yeşil fakat yine bunun da yeşil kök yok. ayrica yapraklari yapış yapıştı, iyice akan suyun altinda ovalayarak yıkadim yapışkanlıktan arındırdım.

resimlerde yeşil gibi cıkmış ama aslında köklerın hepsi sarı renkte.

Forumda cürüyen tüm köklerin kesilmesi gerektigini okudum, ancak kökün cürük olup olmadigini nasil anlayacagim? Kökleri hicbirisi yeşil degil ama benim saglıklı orkidelerime bakıyorum onlarin da sararmış kurumuş kökleri var.
size ekte bu iki hasta orkidenin resimlerini gönderiyorum.
bana yardimci olursaniz cok sevinirm.

selamlar,
zeynep

yaramazbjk
23-03-2012, 12:34
merhaba,

dün orkidemin torfunu yenilerekn 1 kökün dışında diğerleri buruşmuş içi boş sadece ince bir ip veya lif gibi bişey vardı. kestim çürükleri ancak çiçek sapını kesip kesmemekte kararsız kaldım. Bu sabah baktım tomurcuklar hala açıyor. Sizlere sorum bu çiçek sapını kesmelimiyim yeni kök oluşturması için yoksa saplı haliylede kök gelişimi sürermi acaba. Lütfen acil bei cevap rica edeceğim orkidem kurtarılamaz hale düşmeden önce.

nrkrkmz
24-03-2012, 09:25
Öncelikle foruma hoşgeldiniz.
Forum kurallarını okuyup lütfen bize kendinizi tanıtır mısınız :p

Işyerimde yanlış sulama yüzünden ölmek üzere olan iki orkideyi eve getirdim ve bunları tedavi etmeye calışıyorum, torf a dikilmişlerdi. öncelikle tüm topragini boşaltıp su dolu kovanin icinde biraz gezdirerek fazlalıgını aldim sonrasinda ise gazetenin üzerine kurumaya birakacagim.
Orkidelerden birisinin bu işlemi yaparken tüm yapraklari elimde kaldı, yeşil kökü de yok. Bu orkideden ümidi kesmeli miyim?

Maalesef bu orkide de yaşam belirtisi göremedim.

digerinin ise yapraklari yeşil fakat yine bunun da yeşil kök yok. ayrica yapraklari yapış yapıştı, iyice akan suyun altinda ovalayarak yıkadim yapışkanlıktan arındırdım.
resimlerde yeşil gibi cıkmış ama aslında köklerın hepsi sarı renkte.
Forumda cürüyen tüm köklerin kesilmesi gerektigini okudum, ancak kökün cürük olup olmadigini nasil anlayacagim? Kökleri hicbirisi yeşil degil ama benim saglıklı orkidelerime bakıyorum onlarin da sararmış kurumuş kökleri var.
size ekte bu iki hasta orkidenin resimlerini gönderiyorum.
bana yardimci olursaniz cok sevinirm.

Çürüyen kökler yumuşar ve kayganlaşır, elinizi sürdüğünüzde dağılır. Bunları steril olan bir aletle kesin. Toz tarçın ekip sphagnum yosununa sararak orkide harcına tekrar dikin. Sıcak aydınlık bir yerde kendini toparlamasını bekleyin.

Bu işlemleri yaparken mutlaka eldiven giyin ve elinizi bir çiçekten diğerine dokundururken iyice yıkayın. Kullandığınız aletleri sterilize etmeden diğer bitkilerde kullanmayın.

Forumu okumaya devam ederseniz bitkiniz için daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

yaramazbjk
24-03-2012, 09:41
lütfen bir bilgi rica ediyorum... Sap kesilmelimi kesilmemelimi diye ki ona göre hareket edeyim bitki ölmeden önce??

nrkrkmz
24-03-2012, 09:52
lütfen bir bilgi rica ediyorum... Sap kesilmelimi kesilmemelimi diye ki ona göre hareket edeyim bitki ölmeden önce??

Sayın yaramazbjk,

Forumu okusaydınız bu kadar beklemeden cevabınıza ulaşırdınız. Yazılanı tekrar yazıyorum. Çiçek sapını kesmeniz iyi olur. Bitki gücünü köklenmeye verir.

yaramazbjk
24-03-2012, 20:38
Merhaba Sayın nrkrkmz,

vermiş olduğunuz bilgi için teşekkür ediyorum. Ben formu okudum zaten bilgileri göremediğim için size danışıyorum görsem zaten sorman mantıken. yinede çok teşekkür ederim.

fzthalil
24-03-2012, 21:52
Merhaba Sayın nrkrkmz,

vermiş olduğunuz bilgi için teşekkür ediyorum. Ben formu okudum zaten bilgileri göremediğim için size danışıyorum görsem zaten sorman mantıken. yinede çok teşekkür ederim.

Ben kesmenizi tavsiye ederim. çünkü orkide enerjisini köklere versin ve yeni kökler oluşturmaya çalışsın. kestiğiniz sapı da bir bardak suya koyun ve dayanabildiği kadar dayansın. çiçekler kesme çiçek gibi durur:)

yaramazbjk
25-03-2012, 09:28
Sayın fzthalil,

vermiş olduğunu bilginin ardındn yaptığım ilk iş sapı kesmek oldu. Orkidem çiçek sapı yaklaşık 1 metre uzunluğundaydı bana hediye geldiğinde su baloncukların içersindeydi ve ben hemen oradan alıp torfa yerleştirdim yani orkide torfuna am o topcuklardan dolayı çürümeye yüz tutan kökleri maalesef kurtaramadım. Çiçek sapınıda çiçekleride çöpe attım çünkü çok üzüldüm kurtaramadım diye neyse bakalım belki bu şekilde toparlar kendinide önümüzdeki aylarda yeniden güçlenir. Ayrıca sayın FZthalil kısa bir sorum olacak size dal kesildikten sonra köklerde gelişir ise yaklaşık ne kadar bir sürede yine eski haşmetli halini alabilir ( Tabii bu arada ölmezse). 1 seneyi burlurmu??

çok teşekkür ederim

fzthalil
25-03-2012, 13:58
Sayın fzthalil,

vermiş olduğunu bilginin ardındn yaptığım ilk iş sapı kesmek oldu. Orkidem çiçek sapı yaklaşık 1 metre uzunluğundaydı bana hediye geldiğinde su baloncukların içersindeydi ve ben hemen oradan alıp torfa yerleştirdim yani orkide torfuna am o topcuklardan dolayı çürümeye yüz tutan kökleri maalesef kurtaramadım. Çiçek sapınıda çiçekleride çöpe attım çünkü çok üzüldüm kurtaramadım diye neyse bakalım belki bu şekilde toparlar kendinide önümüzdeki aylarda yeniden güçlenir. Ayrıca sayın FZthalil kısa bir sorum olacak size dal kesildikten sonra köklerde gelişir ise yaklaşık ne kadar bir sürede yine eski haşmetli halini alabilir ( Tabii bu arada ölmezse). 1 seneyi burlurmu??

çok teşekkür ederim

ben de attığınız çiçek sapına ve çiçeklere üzüldüm şimdi... hayırlısı olsun:)
haşmetli hali dediğiniz eğer çiçeklenmesini kastediyorsanız kökler bozulmazsa ve kök gelişimi iyi olursa, iyi bir bakımla tabi ki o haşmetli halini alır. belirli çiçeklenme periyotları var phal'lerin, o periyotlarda(ilkbahar ve sonbahar ayları) çiçek sapı çıkarır ve çiçeklerini açar. tabi dediğim gibi iyi bir bakımla; uygun vakitlerde uygun besinlerle... tabi uygun bir ortam..

yaramazbjk
25-03-2012, 14:46
haşmetli derken eski hali 1 metre civarındaydı o açıdan:) vermiş olduğunuz bilgi için çok ama çok teşekkür ederim.

zeynepkavi
26-03-2012, 21:00
Merhabalar,
Sayın Nrkrkmz verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim.
Pek cok çiçekçiye ve Koçtaş a bakmama ragmen spagnum yosunu bulamadım, gecenlerde Nezahat gökyigit botanik bahcesine yolum düştügünde oranın orkide bölümünde de sordum fakat onlarda da yokmuş. Spagnum yosunu neredem bulunur bana bilgi verir misniz? Forumda bazı kişilerin gönderdigini paylaştıgını görüyorum ama acıkcası kimseye zahmet vermek istemiyorum.
bozulan orkideden kalan kömür ve agac kabulkarindan oluşan topragi iyice yıkayıp kuruttum. Çiçekciden aldigim orkide topragı ile (temelde hindistanceizi kabugu ve oldukca ince dokulu bir torf) yarı yarıya karıştırdım. spagnum a sarmadan icine yerlestirdim ve fısfıs ile nemli tutmaya calışıyorum.
tekrar tesekkur ederim, umuyorum bu orkideyi kurtarırım.
zeynep

esra_al
31-03-2012, 12:52
benim de orkidemin hiç kökü kalmamıştı torfunu degiştirdim yapraklarına
besinli su sıktım hep torfu nemli tuttum. sphagnum blmdm ama kök vermeye başladı hatta yeni yaprak ve keiki veriyor bakalım nolcak? umarım sizinki de kurtulur

nrkrkmz
31-03-2012, 22:57
Sayın Zeynepkavi,

Orkideniz kurtulur üzülmeyin.

Sizde yapraklarına su püskürtün ara ara ve özellikle sabah saatlerinde. Harcı normal sulamaya devam edin. benim önerim; bir hafta üstten su vererek diğer hafta saksıyı suya batırarak sulamak.
15 günde birde üstünde yazan dozdan biraz daha seyreltik hazırlayarak orkide besini verebilirsiniz.

ironik11
06-04-2012, 21:49
merhabalar,benim orkidem düştü ve yaprağı kırıldı köklerinde de pamukçuk vardı çürümüş kökleri kestim ve tekrardan aynı saksısına koydum yapmam gereken başka bişi varmı ilaç gibi bişi kullanmam gerekirmi yardımcı olurmusunuz orkidem için üzülüyorum.

esra_al
07-04-2012, 12:29
aynı torfa dikmeyin sakın torfunu değiştirin.

niven
27-04-2012, 13:38
merhabalar.. benim Phalaenopsis cinsinde yeni edindiğim bir orkidem var.. orkidem bir kaç hafta önce cansızlaştı.. filizi ve çiçekleri sağlam.. dün gece yaprakları elimde kaldı.. dipleri çürümüş ve çok pis kokuyor.. şu anda hiç yaprağı yok.. kökleri yeşil sağlıklı gözüküyor.. filizdede bir problem yok.. orkidem bu durumda yaşar mı? tekrar yaprak çıkarır mı?

SAGEN
04-05-2012, 09:31
Öncelikle herkese merhabalar.
Özellikle şunu belirtmek isterim, yanlış yere konu açtıysam şimdiden özür dilerim.Acemiliğime verin lütfen.
Benim sorunum orkidelerimden birisi bir süre önce yeni sürgün çiçek dalı verdi ve akabinde yeni çiçeklerini açmaya başladı.(Buraya kadar her şey normal.)yaklaşık 2 yıldır bende olan orkidelerimin bakımı konusunda yanlışım olduğunu sanmıyorum (yapılması gerekenleri muntazam olark uygulamaktayım). Musluk suyu kesinlikle kullanmadım ve nem, ışık v.b. konularada özen köstermekteyim.zaten çiçeklerinin yaklaşık 9 ay üzerinde kalması bunun sonucu olsa gerek.
geçen hafta köklere baktığımda köklerde çürüme ve yapraklarda aşağı doğru kendini salma farkettim. Hemen kök budaması yaptım (kökler oldukça çürümüştü) ve tekrar yerine diktim.Yaprakları diri ve sert olması gerekirken yumuşadı bu arada. Ve şu anda yeni açmış olduğu 7 adet çiçekten iki adeti düştü ve 2 adettte yapraklarını kapama eğiliminde.Sorunuma yardımcı olabilecek arkadaşlar gerçekten bilgiye sahipse lütfen yardım...

rodoslu
04-05-2012, 09:44