PDA

View Full Version : Orkidelerde Kök Çürümesi

Sayfalar : 1 [2] 3

brownilay
13-10-2014, 12:45
Öncelikle size iki tane sorum olacak, Resmini gönderdiğim beyaz saksıda iki tane orkide vardı ancam birisinin yaprakları hızlı bir şekilde sararak döküldü, saksıdan çıkartıp baktığımda köklerinin felaket derece çürüdüğünü gördüm tabiri caizse solucan gibi olmuştu diğer orkideye zarar vermemesi için çıkarttım attım ama şimdi bu orkidem de hastalandı yapraları sararmaya başladı, sağlıklı olan dalları bile resimdeki gibi sarardı üstelik dallardan yeni yeni filiz veriyordu ne yapmm lazım yardımcı olur musunuz, ikinci sorumsa yine diğer resmini göndermiş olduğum şeffaf saksıdaki orkidem 1 buçuk yıldır açmıyo habire yaprak veriyor yine yaprak çıkartıyo ama hiç bir şekilde dal vermiyor bu konular için yardımcı olursanız sevinirim

mühendis57
13-10-2014, 14:45
Öncelikle size iki tane sorum olacak, Resmini gönderdiğim beyaz saksıda iki tane orkide vardı ancam birisinin yaprakları hızlı bir şekilde sararak döküldü, saksıdan çıkartıp baktığımda köklerinin felaket derece çürüdüğünü gördüm tabiri caizse solucan gibi olmuştu diğer orkideye zarar vermemesi için çıkarttım attım ama şimdi bu orkidem de hastalandı yapraları sararmaya başladı, sağlıklı olan dalları bile resimdeki gibi sarardı üstelik dallardan yeni yeni filiz veriyordu ne yapmm lazım yardımcı olur musunuz, ikinci sorumsa yine diğer resmini göndermiş olduğum şeffaf saksıdaki orkidem 1 buçuk yıldır açmıyo habire yaprak veriyor yine yaprak çıkartıyo ama hiç bir şekilde dal vermiyor bu konular için yardımcı olursanız sevinirim

merhaba
1-Sararan orkideniz için
orkidenizin yapraklarının sararmasının sebebi köklerinde gibi görünüyor aşırı sulamadan dolayı çürümüş olabilir saksınızı boşaltıp yeni saksı harcı alın. Ancak aldığınız harç içinde ağaç kabuğu olacak. İçerisinde aşırı torflu olanlar var onlardan almayın.çürümüş kökleri steril keskin bir makas ile sağlam kısım görünene kadar kesin kesilen yere tarçın sürün. orkidenizi yeni harca dikin direk güneş görmeyecek ancak aydınlık bir yere geceleri hafif esintiler alacak şekilde yerleştirin 7-12 gün ara ile aşırıya kaçmadan sulayın

2-Çiçek açmayan için
orkidelerin yeni çiçek sapı çıkartması için karanlık saatlerde 17-22 santigirat derece arasında sıcaklıkta esintileri alması gerekir.Orkidenizi yeteri derecede gübre takviyeleri ile beslediyseniz geceleri pencerenizi açarak hafif esinti almasını sağlayınız...

brownilay
13-10-2014, 15:38
merhaba
1-Sararan orkideniz için
orkidenizin yapraklarının sararmasının sebebi köklerinde gibi görünüyor aşırı sulamadan dolayı çürümüş olabilir saksınızı boşaltıp yeni saksı harcı alın. Ancak aldığınız harç içinde ağaç kabuğu olacak. İçerisinde aşırı torflu olanlar var onlardan almayın.çürümüş kökleri steril keskin bir makas ile sağlam kısım görünene kadar kesin kesilen yere tarçın sürün. orkidenizi yeni harca dikin direk güneş görmeyecek ancak aydınlık bir yere geceleri hafif esintiler alacak şekilde yerleştirin 7-12 gün ara ile aşırıya kaçmadan sulayın

2-Çiçek açmayan için
orkidelerin yeni çiçek sapı çıkartması için karanlık saatlerde 17-22 santigirat derece arasında sıcaklıkta esintileri alması gerekir.Orkidenizi yeteri derecede gübre takviyeleri ile beslediyseniz geceleri pencerenizi açarak hafif esinti almasını sağlayınız...

peki herhangi bir şekilde harcını değiştirmeden önce benim de diğer arkadaşlar gibi köklerinin kuruması için bir kaç gün saksıya yerleştirmeden önce beklemem gerekir mi teşekkür ederim yardımınız için

brownilay
13-10-2014, 17:16
çiçeğin kökleri hep böyle yine çürümüş hepsini kesmek zorunda kaldım, tarçınladım şimdi orkide harcı alıp içine koyacağım ama tutar mı bilmiyorum umarım yanlış birşey yapmamışımdır daha yeni yaprak veriyor :( çiçeği kurtara bilmek için önere bileceğiniz başka bir yöntem var mı ya da tekrar köklenir mi acaba :(

Tilki Mete
13-10-2014, 19:50
Sphanpgum yosunu ile sararak köklendire bilirsiniz ama bulamaya bilirsiz ki ben bulamadım ama ben şu anda su tutucu torfla kaplayıp etrafına bez sardım suladım buz dolabı poşetinde 7 gün kalacak ara ara acıp havalandırıp su fıslatıyorum 4 gün oldu keyfi yerinde yapmak isterseniz detaylı anlatırım iyi günler

brownilay
13-10-2014, 20:54
Sphanpgum yosunu ile sararak köklendire bilirsiniz ama bulamaya bilirsiz ki ben bulamadım ama ben şu anda su tutucu torfla kaplayıp etrafına bez sardım suladım buz dolabı poşetinde 7 gün kalacak ara ara acıp havalandırıp su fıslatıyorum 4 gün oldu keyfi yerinde yapmak isterseniz detaylı anlatırım iyi günler

Evet denemek isterim adım adım ne yaptığını anlatır mısın çünkü ölmesini istemiyorum iki tane yeni yaprağı var demek ki ölmedi hala şansım var

Tilki Mete
14-10-2014, 08:35
Öncelikle çürüyen nütün kökleti temizliyoruz sonra torf **** hiç bir şeye sarmadan buz dolabı poşetine koyuyorsunuz içine su fıslatıp nemlendiriyorsunuz iyice nemlendikten sonra ağzımı bağlayıp şeffaf bir kabın içinde ciddi manada işık ( güneş ) gören bir yede 7 gün bekliyor 2 günde bir açıp 1- 1.5 saat havalandırıyorsun dilersen poşedi değiştire bilirsiniz sonra tekrar su fıslatıp nem ayarlandıktan sonra tekrar baglıyıp aynı şekilde koyuyorsunuz 7 günün sonunda yapraklar ve kökler sterilize edip 24 saat dışarıda acık boşetsiz bir şekilde dışarıda bekliyor sonrada bulursan sphangum yosunu ile sarıp küçük bir saksıda ( şeffaf ) çıktıysa köklerin uzamasını cıkmadıysa da yeni yaprakların ve köklerin çıkmasını bekliyoruz bu kadar a dan z ye bitki sayfasından bozulan orkide tedavi sayfasından aldığım bilgi ve kendi eklemelerimdir garantisi yok umarım düzelir her şeyi denemek lazım oldugunu düşünüyorum onu öyleçe ölmeye bırakamayız inşallah çıkar deneyimli insanlar ve hocalarımız yorum yapar sevinirim

brownilay
14-10-2014, 12:03
bu uygulamayı sadece kök için yapıyoruz değil mi yani yaprakları da poşetin içerisinde olmayacak sadece kökleri poşetin içerisinde olacak değil mi :( ben inanıyorum inşallah düzelecek :(

Tilki Mete
14-10-2014, 13:33
Ben hepsini koydum , inşh

Charlaux
15-10-2014, 20:16
Merhaba arkadaslar,
Phalaenopsis'in son hali budur.Ben koklerin hangileri kesilmeli hangileri kalmali cozemedim cunku siyahli kahverengeli olan gidiyor sonunda canli yesil.

Guncelleme : Maalesef curumeli olan ustteki yesil yaprak (tarcinli) kopmus

esra_al
16-10-2014, 15:50
hafif küflü olan kökü kesin :( kesilecek bir kök var . onu dibinden kesin. ve sağlam bölgelere tarçın sürmeyin kurutabilir :) ve tarçının büyümeyi baskılama özellikliği vardır unutmayın. sağlam kısma gelenleri bir peçete yardımıyla alın . bir de kökleri kurtarmak için sphagnuma ekin bence :) ben seradan (satıcıdan ) gelen phalleri eğer kabukta ise sphagnuma alıyorum . çünkü seradaki nemi o torfta sağlayamıyorum ve kökler sırasıyla birer birer gidiyor.

mühendis57
16-10-2014, 17:54
Merhaba arkadaslar,
Phalaenopsis'in son hali budur.Ben koklerin hangileri kesilmeli hangileri kalmali cozemedim cunku siyahli kahverengeli olan gidiyor sonunda canli yesil.

Guncelleme : Maalesef curumeli olan ustteki yesil yaprak (tarcinli) kopmus

Merhaba çürüyen kökleri keserken elinizle kontrol edin yumuşamış ipliksi yapı almış olanları sağlam kisima kadar kesin.sadece kestiginiz bölgeye tarçın dökün orta kisima çok dökmüşsünüz.fazla tarcini temizleyin

orkide16
18-10-2014, 13:44
orkidem yeni kök çıkarıyor ancak dal vermiyor son2 tane yaprak verdi açması için ne yapmalıyım

brownilay
20-10-2014, 12:33
ölmeden önceki orkidem :(

mühendis57
20-10-2014, 13:07
orkideniz Yaşayacak inşallah.Hep kurumadıktan çürümedikten sonra bir umut vardır herzaman...

fatmablpnr
23-11-2014, 17:13
Eşim bana orkide almıs :) ama bakmasını bilmiyorum malesef.. geldiginde cok iyi durumdaydı tomurcuklar bıle vardı ama ıkı ay kadar sonra cıcekler bırden solmaya ve dokulmeye basladı sonrada sararmaya basladı sapı. çiçekciye götürdm cok sulanms olabilir **** sıcaktan olmstur dedi budadı ama düzelmedi tekrar götrdm tamamen budadı yeniden patlar dedi ama yaklasık 3 aydr birsey olmadı alttan bı yaprak sarardı dustu ama yeni bir yaprak actı. orkıdem olsun istemiyorum yardımcı olur musunuz lutfen.... üstelik bırde cocuklar yaprakları koparmıslar cok uzuldum ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz lutfen.. :( fotograf yukleyemıyorum

mühendis57
24-11-2014, 08:33
Eşim bana orkide almıs :) ama bakmasını bilmiyorum malesef.. geldiginde cok iyi durumdaydı tomurcuklar bıle vardı ama ıkı ay kadar sonra cıcekler bırden solmaya ve dokulmeye basladı sonrada sararmaya basladı sapı. çiçekciye götürdm cok sulanms olabilir **** sıcaktan olmstur dedi budadı ama düzelmedi tekrar götrdm tamamen budadı yeniden patlar dedi ama yaklasık 3 aydr birsey olmadı alttan bı yaprak sarardı dustu ama yeni bir yaprak actı. orkıdem olsun istemiyorum yardımcı olur musunuz lutfen.... üstelik bırde cocuklar yaprakları koparmıslar cok uzuldum ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz lutfen.. :( fotograf yukleyemıyorum

Merhaba öncelikle forumda yazılanları okumanızı tavsiye ederim.Yine kafanıza takılan şeyler olur ise yazarsınız
http://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/10338-65.htm

hatice p.
24-11-2014, 12:55
Orkidenizin son durumunu merak ettim doğrusu?

Tilki Mete
24-11-2014, 13:53
Benim yaptığım yöntem iyi ğidiyordu ama dışarıda unuttum üşüdü galiba kalan yaprar sarardı sonra 8. Gün dışarıda kalmalıydı ama ben sorumsuz davranarak 3 gün dışarda kaldı ve attım :(

buraksume
05-12-2014, 17:44
Merhabalar;
Evdeki orkidem saksıda su içinde kalmış ve boğulmuş sanırım.Ne yaprak var ne bişey.Dalı da kurudu.Kurtarabilmek için ne yapmalıyım

Erb
15-12-2014, 17:02
Benimde orkidemin kokleri sararmisti ama yaprak cikariyor bir tarafdanda bende tporagini degistirdim sararmis koklerini kestim baska ne yapabilirim

Bilginleri
17-12-2014, 15:09
Tebrikler

Tilki Mete
17-12-2014, 15:15
Köklerde sararma ? Fotoğrasız bu soruya cevap veremeyiz.. kendinizi üyeler tanışıyor toplaşıyor bölümüne tanıtırsanız samimi cevaplar alırsınız

melke
18-12-2014, 19:36
*** arkadaslar yeni katildim araniza vee asil mesele benim bi orkidem var bir suru seyler okumama ragmen hala ona iyi baktigimdan emin degilim ve o benim icin cok kiymetli ;) ve bu ilk yorumu atmadan fotograf yukleyemiyor musum birazdan foto geliyor insallah yardim bekliyorum :)

esmaesma
21-12-2014, 23:38
Arkadaşlar bugün binamızdan bir hanım üç adet orkidesini bana bakımlarını yapmam için verdi. Durumları bence çok kötü değildi. Ama çok suda beklemişlerdi hatta topraklarında solucan bile vardı.

esmaesma
22-12-2014, 00:08
Ben de orkideleri topraktan çıkardım. Steril bir makasla tüm çürük kökleri kestim, saksılarını çamaşır suyunda bekletip sıcak suyla yıkadım. Orkideleri de ılık suda nazikçe baştan aşağı yıkadım.

esmaesma
22-12-2014, 00:15
Bunlar da orkidelerin duştan sonraki halleri :cool: veeeee mutlu son :D Sizce yanlış yaptığım birşeyler var mı **** yapmam gereken başka birşey ?

Charlaux
22-12-2014, 03:06
Bunlar da orkidelerin duştan sonraki halleri :cool: veeeee mutlu son :D Sizce yanlış yaptığım birşeyler var mı **** yapmam gereken başka birşey ?

Sn.esmaesma,
Gayet düzgün bir şekilde bakımını yapmışsınız orkidelerin tabii köklerinin çok güçlü durduğu söylenilemez.Bu gibi köklerin kritik olduğu ve solucan çıktığını söylediğiniz orkidelerin substratı bana çok sağlıklı gelmedi.Elimde uygun bir substrat yoksa benim yaptığım bir kovaya ılık su dolduruyorum,içine belli bir oranda oksijenli su,tarçın dalı ve tozunu katıp içine substratı gece koyup sabahta durulayıp alıyorum.

Son olarak bu tarz durum güncellemeleri orkide için faydalıdır fakat sahiplerine geri dönecekse orkideler bir gün bakımı birlikte gerçekleştirip göstermek daha faydalı olacaktır.Şayet orkideleri bir obje olarak görüyorlarsa haftada bir su bardağı olarak açıklamak belki daha kolay olur.

esmaesma
22-12-2014, 13:27
Sayın charlaux, öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Orkideler sahiplerine dönecek büyük ihtimalle. Kendisi çok yoğun çalışan bir hanım pek ilgilenememiş herhalde susuz kalmasınlar diye de bayağı bir su koymuş. Saksıları da başka dekoratif saksıların içine yerleştirmiş. Uzun süre aynı suya maruz kalmışlar. ben elimden geleni yaptım ama dediğiniz gibi oksijenli su ve tarçın uygulaması yapmadım. Sizce tekrar çıkarıp bu uygulamayı yapmalı mıyım?

roserose
29-12-2014, 21:24
Merhaba yaklasik 2yildir baktigim orkidemin koklerinde curume oldu, curuyen koklerin tamamini makasla kestim,tekrar topraga diktim. Bu seferde toprakta (Bauhaus tan aldigim orkide topragi) kuflenmeler oldu. Simdide orkidemi topraktan cikardim. Forumdan okuduklarimdan yola cikarak su ile temizleyip uzerine tarcin doktum. Bundan sonra nasil ilerlemeliyim? Orkidemi tekrar koklendirmek icin ne yapmaliyim yardiminizi bekliyorum.

roserose
29-12-2014, 21:28
Dallari ve yapraklari hala saglam.ama yapraklardan biri yumusamaya basladi

roserose
29-12-2014, 21:29
Kokun durumu da suan bu halde

orkide-filizi
30-12-2014, 10:58
İyi günler. Mini phalaenopsisimde kök çürümesi oldu pek fazla iş görür kökü kalmadı. Fotoğrafını atıyorum. Ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

zzpeb
04-01-2015, 14:51
Merhaba,

Orkidem uzun bir süredir çiçek vermiyor. Daha önce kök çürümesi olmuştu çürüyen kökleri kestim. Şimdi de gövdede çürüme var gibi kararma oluşmuş. Sizce gövdeyi kesmeli miyim?

orkide-filizi
04-01-2015, 14:56
Merhaba,

Orkidem uzun bir süredir çiçek vermiyor. Daha önce kök çürümesi olmuştu çürüyen kökleri kestim. Şimdi de gövdede çürüme var gibi kararma oluşmuş. Sizce gövdeyi kesmeli miyim?

Bitkinizin yaprakları ve kökleri bir iki ufak sararmış kök dışında gayet sağlıklı görünüyor. Eğer gövdeden kastınız çiçek sapındaki karartıysa şimdilik kesmeyin, ilerlerse kesersiniz. Çiçek sapında şu aşamadaki bir kararma bitkinizi kaybetmenize yol açmayacaktır.

Tilki Mete
04-01-2015, 17:58
Merhaba,

Orkidenizi çok iyi bir harca ekin , dalı 3. Boğumun üstünden kesin. Kömür tozu ile kestiğiniz yeri kapatın ve bırakın biraz dinlensin, kök yapsın .forumu okuyup evdeki en güzel en uygun yere koyun birkaç ay sonra çiçek açaçaktır ...

Kara leke büyüyüp artmazsa sıkıntı olmaz eğer artarsa gövdeye bulaşmadan en dipten kesin ve kömür tozu tarcın ile kapatın

mühendis57
05-01-2015, 07:51
Merhaba,

merhaba çiçek sapını dipten kesmenizi tavsiye ederim.Bitki enerjisini çiçek sapına harcamasın kök yapsın.Yapraklardaki karartılar devam eder ise steril bir jilet ya da kesici ile kararan bölgeyi 1 cm uzaklıktan kesin,yaprağı tamamen değil de sadece hastalıklı kısımı kesin. Kesilen bölgeye tarçın sürün aynı şekilde ana gövde de yumuşama var ise yumuşayan bölgeyi uzaklaştırın ve tarçın sürün. Kolay gelsin

mühendis57
05-01-2015, 07:58
İyi günler. Mini phalaenopsisimde kök çürümesi oldu pek fazla iş görür kökü kalmadı. Fotoğrafını atıyorum. Ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

Öncelikle çiçek saplarını dipten kesin. Çam kabukları+odun kömüründen oluşan bir saksı harcına dikin. Tüm bitkinin üzerini streç film veya başka bir saksı ile kapatın (sera ortamı gibi).Aşırı sıcak bir ortama koymayın, sıcaklığı 17-22 derece arasında olan bir ortama koyun ve geceleri streçi ya da üzerine kapattığınız materyali kaldırın.Gündüz tekrar kapatın.Bu işlem sonrasında birkaç aya yeni kökler görünecektir.

Tilki Mete
05-01-2015, 11:51
Sn muhendis 57 kararma resime göre dalda , bu kardar kökle harçta yaşaması mümkün değilmi ?...

mühendis57
06-01-2015, 08:04
Sn muhendis 57 kararma resime göre dalda , bu kardar kökle harçta yaşaması mümkün değilmi ?...

eski harc dezenfekte edilip kullanılabilir.Ben kabukları bir kaba koyup 5 dk. kaynatıyorum. Soguyunca buzluğa koyup dondurup çözülünce saksıya koyuyorum.Sizler de deneyebilirsiniz orkide okadar az kökle yaşayacaktır ancak çiçek sapını keserek ona yardımcı olmak gerek.

sentez23
11-01-2015, 19:28
İyi akşamlar benim sorum olcaktı. Orkidemin kökünde çürüme ve böcek meydana geldi. Toprak değişimi yapmak için toprağı aldım kökleri kestim fakat nasıl yapmalıyım bilmiyorum ayrıca şu an çiçekli. Bu şekilde değişim yaparsam yaşar mı?

sentez23
11-01-2015, 19:44
bu şekilde orkıdem.bunların beyazlamaya başlayan köklerini de kestim. çok az kök kaldı tekrar kök salar mı acaba?bir de toprak değiştikten sonra sulama olayı nasıl olmalı?

Tilki Mete
11-01-2015, 21:02
yumuşamış ve sararmış olan kökleri kesmişsiniz köklerin açık kısımları yani kestiğimiz kısımları kömürü toz haline ketirip batırıyıruz **** serpiştirip yeni harca ekiyorsunuz eğer gerekli ortam sağlanır sa kısa sürede eski haline gelir ... harç için de torf oranı az **** hiç olmayan bir harç kullanın harcın içine bir miktar kömür , organik maddeler , organik olmayan maddeler koyun ne örnek bir miktar orkide toprağı yani ağaç kabuğu , kömür , strafor parçaları , ventrikül , hyroron vs ama orğanik maddeler koymadan da harç hazırlaya bilirsiniz .. daha çokk tarif var internetten ve forumdan araştıra bilirsiniz isterseniz . Sulamaya gelince birçok yöntem var ben daldırma usulü ile suluyorum bir kova suyaa bir kaç kez daldırıp çıkartarak , kökler grileşince sulamalısınız yani erken ve çok sulamak köklerin çürümesine neden olur eğerki bu koşullara dikkat etmezseniz elinizde olan kökleride kaybedersiniz.....

sentez23
11-01-2015, 21:12
Peki çiçeğini kesmeme gerek yok değil mi?

sakdag
11-01-2015, 21:27
Beyazlaşmış kökleri niye kesiyorsunuz??? Bunlar sağlıklı köklerdir, sadece gün ışığı görmediği için klorofilden yoksun oldukları için renkleri beyazdır.

Kök budaması sadece çürümüş, kahverengimsi ve kararmış köklere yapılır.

dinozor
11-01-2015, 22:27
Tilki Mete ne yaptınız:) Sapasağlam kökler de gidecek:)

Tilki Mete
11-01-2015, 22:29
hemen düzeltiyorum :D ben katlettim iyice kendimi :D geçen bendede öyle olmuştu aynı şekildeydi ama yumuşamıştı onlarında öyle olduğunu düşünmüştüm hatta fotosunu bulursam atayım

sentez23
12-01-2015, 06:57
Peki arkadaşlar bundan sonraki süreçte ne yapabilirm alttan bir yaprakta sararmaya başladı. Toprak değişiminden sonra suyu ne sıklıkta vermeliyim

dinozor
12-01-2015, 07:51
Sayın sentez23, yeterince kök olduğu için fazladan bir şey yapmanıza gerek yok. Yeni orkide saksı harcına dikim yapabilirsiniz, yaprakların harç içerisine girmemesine özen gösterin sadece. Çiçekleri kaybetme ihtimaliniz var ama buna hiç takılmayın, zamanla yenileri gelir. Bence oldukça sağlıklı bir bitki, sorun yaratacağını sanmıyorum. Sulamayı da evinizin koşullarını bilmeden söylemek mümkün değil. Saksının altı hava alabilsin, yani saksı altlığı vb. mümkünse olmasın, eğer varsa da içi su dolu olmasın. Harç kurudukça bütün kabukların ıslanmasını, suyu iyice emmesini sağlayacak şekilde sulayın. Sonrasında da harç tamamen kurudukça sulayın. Şeffaf saksı kullanırsanız saksı içindeki nemi gözlemleyebilirsiniz, kışın eğer çok sıcak ve kuru bir yerde değilse nereden baksanız iki haftaya yakın bir süre tekrar su vermenize gerek kalmayacaktır.

mühendis57
12-01-2015, 13:03
bu şekilde orkıdem.bunların beyazlamaya başlayan köklerini de kestim. çok az kök kaldı tekrar kök salar mı acaba?bir de toprak değiştikten sonra sulama olayı nasıl olmalı?

Mehaba köklerden sadece zarar gören ve yumuşamış kökleri kesmeniz gerekiyordu.Diğer kökleri kesmeyin güneş görmeyen köklerin beyaz olması çok normal.
Yeni saksı harcına orkidenizi dikmişsiniz,eviniz kaloriferli ve çiçeğinizin bulunduğu ortamın havası kuru ise saksı altına taş çakıl koyup çok az su koyun saksınızı taşların üzerine oturtun.
Zamanla Çiçekleriniz büyük ihtimalle dökülecek ve çiçek sapları uçtan itibaren sararmaya başlayacaktır.Çiçek sapı aşırı sararmadan 3. boğumun üzerinden kesin odun kömürü tozu ve tarçın sürün kolay gelsin...

sentez23
12-01-2015, 18:59
çok teşekkür ediyorum yardımlarınız için arkadaşlar :)

roserose
12-01-2015, 20:10
Kokun durumu da suan bu halde

Sayın dinazor, benim bitkim hakkında da yorum yaparsanız memnun olurum. Teşekkürler

Tilki Mete
12-01-2015, 20:31
Sn roserose harcınız çok kötü artık kabukluktan çıkmış torflaşmış zaten belki muhtemelende köklerin çürümesine bu sebeb olmuş olabirir spahangum yosunu bulursanız tekrar köklenmesi çabuk olur ancak ondada birkaç sıkımtı var sn charlaux size bir yöntem söylemişti onu yapa bilirsiniz ama illede onu yapacajsınız diye bir kaide yok forumu okuyarak başka yontemler bulabilirsimiz çok fazla tarçın var buda kuruta bilir kömür tozu ile ilğili bir zarar bilmiyorum ona bişi diyemem ama kömür tozu kullanmakta fayda var sn dinazor ilerleyen saatlerde cevap verecektir ...

roserose
12-01-2015, 22:16
Sn roserose harcınız çok kötü artık kabukluktan çıkmış torflaşmış zaten belki muhtemelende köklerin çürümesine bu sebeb olmuş olabirir spahangum yosunu bulursanız tekrar köklenmesi çabuk olur ancak ondada birkaç sıkımtı var sn charlaux size bir yöntem söylemişti onu yapa bilirsiniz ama illede onu yapacajsınız diye bir kaide yok forumu okuyarak başka yontemler bulabilirsimiz çok fazla tarçın var buda kuruta bilir kömür tozu ile ilğili bir zarar bilmiyorum ona bişi diyemem ama kömür tozu kullanmakta fayda var sn dinazor ilerleyen saatlerde cevap verecektir ...

Sn tilki Mete, o harcı attım, yeni harç aldım ama bitkinin hiç kökü kalmadığı için yeni harca yerleştirmedik.Tarçını döp 1 gün beklettim,şuanın tarçın yok. Sphagnum yosunu buldum henüz sipariş vermedim ama sn Chatlaux yosunun bitki su kaybetmeye başlamadan önce kullanılırsa sonuç vereceğini belirtmiş. Kendisi bitkinin büyük ihtimalle öleceğini söylüyor.

Tilki Mete
12-01-2015, 23:12
Tecrubeye dayalı bende öldürdüm bir tane :( ..

Charlaux
13-01-2015, 08:27
Dallari ve yapraklari hala saglam.ama yapraklardan biri yumusamaya basladi

Sn.roserose,
Bu fotografta gorebileceginiz uzere bir yaprak sararmaya, bir yaprak burusmaya baslamis.Phalaenopsis sayfasinda koydugunuz fotografta burusmaya baslayan yapraklarda su kayiplari goruluyor.

Simdi ben size spaghnum yosunu alip sarin desem bir faydasi olmaz; cunku evet spaghnum yosunu cok ozel bir urun ancak bir mucize yaratamaz.Phalaenopsislerin bir kismi susuzluga dayanabilir dolayisiyla koku gittigi zaman bile uzunca bir sure ayni saglikli halinde kalabilir ve bu surec icinde spaghnum yosunu sararsiniz evet bir faydasi olabilir ama yine kesinlik yoktur. Ki yosunu siparis etseniz kac gunde teslimat yapilacagini ve orkidenizin durumunun o zaman nasil olacagini hesaba katmiyorum bile en iyi niyetli dusunmek icin.

Sizin orkidenizde artik kendini salmaya baslamis yani dayanma sinirini coktan gecmis.Biri mantar enfeksiyonu, biri kok curumesi olmak uzere iki bitkimi kaybettim ve birisinde sn.dinozorla beraber her turlu careyi denedik durduk ama kurtaramadigimiz oluyor. Onemli olan bakim bilgilerini ogrenmek,NOID olmayan turlerden edinmeye gayret etmek (cunku o bitkinin karakteristik ozelliklerini ogrenmeniz acisindan onemlidir) olmali.

dinozor
13-01-2015, 12:09
Sayın dinazor, benim bitkim hakkında da yorum yaparsanız memnun olurum. Teşekkürler

Sayın roserose, şöyle umut verici bir şey söylemek isterdim fakat maalesef arkadaşlarımız haklı. İmkansız diye bir şey yok ama büyük ihtimalle bu bitkiyi kaybedeceksiniz. Yine de elinizden geleni yapın elbette, hatta bir gelişme olursa bizlerle de paylaşın.

roserose
14-01-2015, 21:20
Sn.roserose,
Bu fotografta gorebileceginiz uzere bir yaprak sararmaya, bir yaprak burusmaya baslamis.Phalaenopsis sayfasinda koydugunuz fotografta burusmaya baslayan yapraklarda su kayiplari goruluyor.

Simdi ben size spaghnum yosunu alip sarin desem bir faydasi olmaz; cunku evet spaghnum yosunu cok ozel bir urun ancak bir mucize yaratamaz.Phalaenopsislerin bir kismi susuzluga dayanabilir dolayisiyla koku gittigi zaman bile uzunca bir sure ayni saglikli halinde kalabilir ve bu surec icinde spaghnum yosunu sararsiniz evet bir faydasi olabilir ama yine kesinlik yoktur. Ki yosunu siparis etseniz kac gunde teslimat yapilacagini ve orkidenizin durumunun o zaman nasil olacagini hesaba katmiyorum bile en iyi niyetli dusunmek icin.

Sizin orkidenizde artik kendini salmaya baslamis yani dayanma sinirini coktan gecmis.Biri mantar enfeksiyonu, biri kok curumesi olmak uzere iki bitkimi kaybettim ve birisinde sn.dinozorla beraber her turlu careyi denedik durduk ama kurtaramadigimiz oluyor. Onemli olan bakim bilgilerini ogrenmek,NOID olmayan turlerden edinmeye gayret etmek (cunku o bitkinin karakteristik ozelliklerini ogrenmeniz acisindan onemlidir) olmali.

Ilginiz için çok teşekkür ederim sn Charlaux

roserose
14-01-2015, 21:22
Sayın roserose, şöyle umut verici bir şey söylemek isterdim fakat maalesef arkadaşlarımız haklı. İmkansız diye bir şey yok ama büyük ihtimalle bu bitkiyi kaybedeceksiniz. Yine de elinizden geleni yapın elbette, hatta bir gelişme olursa bizlerle de paylaşın.

Teşekkür ederim sn dinazor, olumlu sonuç alırsam bilgilendiririm

Charlaux
15-01-2015, 20:02
Ilginiz için çok teşekkür ederim sn Charlaux

Ne demek :)

Simdiki orkideniz yasasin yasamasin orkidelerde dikkat etmek gereken iki nokta var; kokleri ve tac yapisini saglam tutacaksiniz, curumelere karsi onlemini alacaksiniz.

Cunku kokler saglam tutulursa phalaenopsis'inizin zamani geldiginde ( 6 aylik -12 aylik periyotlar halinde) ciceklenmeyi gerceklestirecektir. Ayrica bitkinin gelismesini onemli kilan yapraklarin cikmasini saglayacaktir.

Orkidenizin tac yapisini saglam tutmaniz orkidenizin yeni yaprak olusturabilmesi icin oldukca onemli.Bunun icin oraya su sicrarsa temizlemiz, curumeler basgosterdiyse oksijenli su pamuk ikilisiyle silip durulamak olacaktir.

Peki salam kok icin orkideniz neye ihtiyac duyar ? Su, isik, havadarlik, nem ve besin.

Su icin buyuk kurdanlardan topraga batirmaniz yeterli; kurdan islaniyorsa subsrat hala su tutuyor demektir, kurumussa su verme zamani gelmistir.

Isik icin evinizin en aydinlik kosesini secmeniz gelisimi tetikleyecegi gibi sekilsiz yaprak olusumlarini da onleyecektir.

Havadarlik icin arada sirada cam acmaniz yeterli.

Nemi saglamak icin saksi altligina altina cakiltaslari (toz gibi olan en kucuklerinden) ve su tutun bu sayede nem saglanacaktir.Ve en onemlisi orkide macerasinda yeniyseniz spaghnum yosununu kullanmayin hatta orkidenizde boyle bir karisim varsa yenileyin.

Besin ise cicekcilerde satilan besin gibi degil yurtdisinda oldugu gibi besin icerigi duzgun bir besin olmali; Turkiye'de bunun en iyi ornegini sn.Ziya Soner Bey'de gordum ancak yurtdisinda elbet secenekler mevcut.

Uygun bir substrat ise gercekten en onemlilerinden birisi.

Ve bence Turkiye'deki en buyuk sorun: IKEA,Koctas merkezli yerlerde satilan phalaenopsislerin cogu multihybrid NOIDlardir (kisacasi seceresi bilinmeyen cesitli turlerden olan) ve Bonsailer gibi markete hizmet edilmek icin sunulmustur. Ancak seceresi bilinen bir orkideyi ebay'den 5 dolara bile alabilirsiniz. Secere size bakim hakkinda daha detayli bir bilgi verecektir.Bazi orkidelerin cicek sapi hic kurumaz, bazilari cok sicak sever bazilari donlara dayaniklidir ancak maalesef Turkiye'den aldiginiz phalaenopsislerin karakterleri supriz. ( ki bu yuzden yorumlarda net olunamiyor cunku bazi turlerin ne kadar dayanakli oldugu,hangi hastaliga dayanikli oldugu bile belli)

Son olarak bundan baska basliklarda da dile getirdim ama phalaenopsislerinizde kayip olmadan uretim meselesine hic bulasmamanizdir. Orkide uretimi ciddi bir mesele ve yapi marketleri orkidesi bakimindan daha zor ve NOID turlerle yaptiginiz uretimlerin kaydini yaptiramazsiniz.

Duzenleme : Yanlislikla 5 dolar demisim 5 pound civari ( shipping dahil, CITESsiz urunler Turkiye'ye ulasabilmekte ) kargosuyla beraber Ebay uk'dan siparisini verebilirsiniz.17 lira ediyor secereli bir urunun fiyati.

roserose
19-01-2015, 19:58

Simdiki orkideniz yasasin yasamasin orkidelerde dikkat etmek gereken iki nokta var; kokleri ve tac yapisini saglam tutacaksiniz, curumelere karsi onlemini alacaksiniz.

Cunku kokler saglam tutulursa phalaenopsis'inizin zamani geldiginde ( 6 aylik -12 aylik periyotlar halinde) ciceklenmeyi gerceklestirecektir. Ayrica bitkinin gelismesini onemli kilan yapraklarin cikmasini saglayacaktir.

Orkidenizin tac yapisini saglam tutmaniz orkidenizin yeni yaprak olusturabilmesi icin oldukca onemli.Bunun icin oraya su sicrarsa temizlemiz, curumeler basgosterdiyse oksijenli su pamuk ikilisiyle silip durulamak olacaktir.

Peki salam kok icin orkideniz neye ihtiyac duyar ? Su, isik, havadarlik, nem ve besin.

Su icin buyuk kurdanlardan topraga batirmaniz yeterli; kurdan islaniyorsa subsrat hala su tutuyor demektir, kurumussa su verme zamani gelmistir.

Isik icin evinizin en aydinlik kosesini secmeniz gelisimi tetikleyecegi gibi sekilsiz yaprak olusumlarini da onleyecektir.

Havadarlik icin arada sirada cam acmaniz yeterli.

Nemi saglamak icin saksi altligina altina cakiltaslari (toz gibi olan en kucuklerinden) ve su tutun bu sayede nem saglanacaktir.Ve en onemlisi orkide macerasinda yeniyseniz spaghnum yosununu kullanmayin hatta orkidenizde boyle bir karisim varsa yenileyin.

Besin ise cicekcilerde satilan besin gibi degil yurtdisinda oldugu gibi besin icerigi duzgun bir besin olmali; Turkiye'de bunun en iyi ornegini sn.Ziya Soner Bey'de gordum ancak yurtdisinda elbet secenekler mevcut.

Ve bence Turkiye'deki en buyuk sorun: IKEA,Koctas merkezli yerlerde satilan phalaenopsislerin cogu multihybrid NOIDlardir (kisacasi seceresi bilinmeyen cesitli turlerden olan) ve Bonsailer gibi markete hizmet edilmek icin sunulmustur. Ancak seceresi bilinen bir orkideyi ebay'den 5 dolara bile alabilirsiniz. Secere size bakim hakkinda daha detayli bir bilgi verecektir.Bazi orkidelerin cicek sapi hic kurumaz, bazilari cok sicak sever bazilari donlara dayaniklidir ancak maalesef Turkiye'den aldiginiz phalaenopsislerin karakterleri supriz. ( ki bu yuzden yorumlarda net olunamiyor cunku bazi turlerin ne kadar dayanakli oldugu,hangi hastaliga dayanikli oldugu bile belli)

Son olarak bundan baska basliklarda da dile getirdim ama phalaenopsislerinizde kayip olmadan uretim meselesine hic bulasmamanizdir. Orkide uretimi ciddi bir mesele ve yapi marketleri orkidesi bakimindan daha zor ve NOID turlerle yaptiginiz uretimlerin kaydini yaptiramazsiniz.

Duzenleme : Yanlislikla 5 dolar demisim 5 pound civari ( shipping dahil, CITESsiz urunler Turkiye'ye ulasabilmekte ) kargosuyla beraber Ebay uk'dan siparisini verebilirsiniz.17 lira ediyor secereli bir urunun fiyati.

Detaylı anlatımınız çok teşekkürler,çok yararlı bilgiler vermişsiniz.

Üzülerek söylemeliyim ki, orkidem gün geçtikçe kötüleşiyor, yaprakları iyice yumuşayıp sararmaya başladı ama hala atmaya kıyamıyorum.

Bu örkidem iki tane keiki vermişti, köklendikleri zaman ikisini de kesip yeni harca dikmiştim, şuan yeni birer yaprak daha verdiler. Ancak birinin verdiği yeni yaprak nedense soldu ve yumuşadı.diğer iki yaprakta solma ve yumuşama yok
Ayrıca köklerinin de tamamen solduğunu gördüm,sanırım büyümeden bu bitkimi de kaybettim.

casperia
20-01-2015, 17:53

sayın charlaux sayenizde ebaydan 10 adet yavru orkide siparişi verdim :) inşaallah sağ salim gelirler. sonrasında büyüme aşamasında benimde sorularım olabilir :)

Charlaux
20-01-2015, 21:00
sayın charlaux sayenizde ebaydan 10 adet yavru orkide siparişi verdim :) inşaallah sağ salim gelirler. sonrasında büyüme aşamasında benimde sorularım olabilir :)

Sn.casperia,
Yardımcı olabildiysem ne mutlu ;) Benim Noid almayın almayın dememdeki tek sebep orkidelerin ticari ürünler olmadıklarını çeşitlilikleri olduğunu gösterebilmek, yoksa NOID orkideler Amerika'da da satılıyorlar ama özel türlere verilen bir değer var. Orkidelere 100-200 lira ödeyin fakat ödediğiniz orkide sınırlı üretim / AOS ödüllü orkide olsun.

Türü bildiğiniz zaman üretimi,bakımı,ihtiyaçları konusu daha kolaylaşıyor;yabancı kaynaklardan bigleaf orchids'te siparişini verdiğiniz türlere bakabilirsiniz.Hatta belli mi olur bir gün sitenin kurucusu olan Peter Lin'in kendi türlerine sahip oluruz :D

Benim elimde şu an üç tür var İngiltere'dekileri iklim ve 1 ay evde olmamam etkiledi ama nothodoritis zhejiangesilerle Haziran ayında buluşacak olma heyecanım var uzunca bir sürenin ardından ! İşte orkide heyecanı böyle bir şey,bir yapı marketi sevdası değil ! Ikea'dan aldığım şeceresi şaibeli ama uzaktan akrabaları bilinen bir güzelliğim daha var tabii ...

Sizin için oluşabilecek tek sıkıntı yeni ortama geliyor olmaları.Düşündüğüm gibi orkideler Asya menşeiliyse cennet iklimlerinden bir başka cennet Türkiye'ye geliyorlar : ama bambaşka bir cennet ve alışmaları gerek ! Uygun karışımı,besin,yukarıda bahsettiğim altığı ve ortamı şimdiden hazırlamaya başlayabilirsiniz.Ve en önemlisi spaghnum yosunuyla geliyorsa ve emin değilseniz sulama konusunda spaghnumu çıkartın çünkü inanın o mucize denilen karışım pek mucizevi çürümelere yol açabiliyor acemiyseniz !

Gülşaah
14-02-2015, 12:37
Benim orkidemin sudan dolayi kokleri tamamen curudu temizledim ama yapraklarida burustu nasil canlandiririm bilmiyorum orkideler hakkinda hic bilgim yok, ölmesini istemiyorum lutfen yardim edin ne yapmam gerekiyor..

efekan57
28-02-2015, 12:38
İyi günler öncelikle; yaklaşık 8 aydır orkidem var ilk başta çiçekleri vardı ve zamanla düştü, ardından budama yaptım ve saksıyı büyüttüm ama sanırım biraz büyük saksıya koydum kökleri hiç saksıdan gözükmüyordu.
Zaman içinde çiçek tomurcukları açtı ve sararıp döküldü, çiçek canlandıran su kullandım ve yerini değiştirince ikinci dal çıktı kendiliğinden ama neredeyse 7 aydır hiç çiçek açmadı iki gün önce saksıya baktığımda çok sulamışım neredeyse su içinde yüzüyordu bende çıkarıp toprağını değiştirdim ama sonra adeta kökleri kahverengiye döndü kurumaya başladı yapraklar hala yeşil ve çiçek tomurcukları da var ne yapmalıyım.
Şimdiden teşekkür ederim.

acemiprenses
29-03-2015, 13:12
merhablar yaklaşık iki ay önce aldığım orkidem ölmeye başladı. Saksını değiştirmeden bir kaç kere sulama yapmıştım sanırım o da köklerinin çurumesine neden olmuş. Bir yaprağı sarardı düştü diğerleride buruşmaya başladı :( çiçekleri duruyor ama onlarda dökulmeye başladı. Dun saksının değiştirip sefaf bir kaba aldım fazla suyunu doktum bırazda toprak koydum altına ama okudugum kadarıyla komur parçası koymak gerekiyormuş. Çiçeğimi canlandırmanın bir yolu varmıdır :(

mühendis57
30-03-2015, 15:17
merhablar yaklaşık iki ay önce aldığım orkidem ölmeye başladı. Saksını değiştirmeden bir kaç kere sulama yapmıştım sanırım o da köklerinin çurumesine neden olmuş. Bir yaprağı sarardı düştü diğerleride buruşmaya başladı :( çiçekleri duruyor ama onlarda dökulmeye başladı. Dun saksının değiştirip sefaf bir kaba aldım fazla suyunu doktum bırazda toprak koydum altına ama okudugum kadarıyla komur parçası koymak gerekiyormuş. Çiçeğimi canlandırmanın bir yolu varmıdır :(

merhaba resim ekleyebilirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

feyzagüvenyksl
13-04-2015, 12:31
Orkidemi aldığım iki ay oldu ve sonunda çiçeklerini döktü,bende iki sapı da üçüncü boğumdan 2-3 cm yukarıdan , ama bi süre sonra köklerinde çürüme oluştu, sanırım yanlış sulama yaptım :-( , çürük kökleri kestim toprağını yıkadım biraz rüzgarlı bi yerde toprağı havalandırıp ıslaklığını biraz azalttım yeni toprağım olmadığı için...tekrar çiçeğimi aynı saksı ve toprağa diktim ama bi süre sonra gözlemledim ki tekrar çürüyen kökler olmuş onları da temizledim ve burda okuduğum gibi kestiğim yerlere bol miktarda tarçın döktüm köküne...yapraklarım sağlıklı gibi duruyor ama yaprağımda böyle bi ayrıklık oldu ...elimde başka toprağım yok, aynı toprağa dikeceğim mecburen, ama bu sefer saksıyı güzelce dezenfekte ettim...şuan da çiçeğim fotoğraflardaki gibi güneş ve hafif rüzgarlı bi yerde bekliyor...burdan gelecek cevaba göre hareket edeceğim lütfen yardımcı olur musunuz...bana özel birinden hediye ölmemeli :-(

feyzagüvenyksl
13-04-2015, 17:27
Çiçeği yukarıdaki gibi bekletiyorum hala yanlış bişey yapmamak adına, bana yardımcı olabilecek kimse yokmu acaba ?????? öğlen 1 civarlarından beri bu halde beklıyor...bi cevap gelmiş olabilir diye sayfaya sık sık bakıyorum ama bi dönüş olmamış :-(

kuzzeyli
30-04-2015, 23:44
benim phalaneopsislerimin de kökleri sararmış ve pek gelişmiyor. saksı harcı çam kabuğu. saksının altında ve yanlarında yeterince delikleri var. ev ortamında direk güneş almayan ama aydınlık bir odada 20 derece sıcaklıkta duruyor. iki günde bir suluyordum. acaba nerede yanlış yapıyorum.

BilgeBaykuş
01-05-2015, 13:14
benim phalaneopsislerimin de kökleri sararmış ve pek gelişmiyor. saksı harcı çam kabuğu. saksının altında ve yanlarında yeterince delikleri var. ev ortamında direk güneş almayan ama aydınlık bir odada 20 derece sıcaklıkta duruyor. iki günde bir suluyordum. acaba nerede yanlış yapıyorum.

Değişmekle beraber orkideler 7-10 günde bir sulanmalı. Aksi halde kökleri çürür.

kuzzeyli
01-05-2015, 20:40
haftada bir sulayayım artık o halde
gelişmemesi de çok sulamaktan olabilir mi acaba?

plnankara
04-05-2015, 09:00
Biri bana yardım edebilir mi?çiçeğim bakamadım sanırım ölüyor.

550512

550554

Yeşil kök sadece 1 tane görünüyor.hepsi içi boş kahverengi olmuş.

sabah
04-05-2015, 10:41
Fotoğraftan sorun tam anlaşılmıyor.

Bu başlığı incelediniz mi?:
http://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/12721.htm

Not:
Mesajlarınızda "Düzelt" ile istediğiniz düzenleme ya da silmeyi yapabilirsiniz. Böylece mesaj tekrar yazmak zorunda kalmazsınız.

plnankara
04-05-2015, 11:10
Orkide toprağı aldım.orkide besini aldım.ben ölmesini istemiyorum.siteden birinden yardım gelmedikce dokunmak ta istemiyorum.

Seabert74
05-05-2015, 07:39
sayın plnankara,

Orkidenizin köklerine müdahele gerekiyor..
İçi boşalmış ve çürümüş kökleri temzileyin.. KEstiğiniz köklere tarçın sürün (mikropba karşı).. Harcını kurutun ve yeniden dikin.

Tül arkasından güneş alacagı bir yere yerleştirin. Haftada bir gibi, kök durumunu inceleyerek sulama yapın. Orkideler diğer çiçekler gibi sulanmaz. Genelde daldırma yöntemi tercih edilir (ben öyle yapıyorum.).. Su dolu bir kabın içine saksınızı daldırın ve tüm saksı harcının ıslanması için bekleyin . Yaklaşık 30 -50 saniye yeterli oluyor.
Ardından saksının suyunun süzülmesini bekleyip yerine alın.. Saksının etrafında 1 bardak su bulundurmak ya da saksı altlıgında taş dizip aralarına su dökmek vs nem için iyi oluyor..
Saglıklı orkide için diğer gerekli olan şey ; esinti..
Yapraklarına su fıslatın, esinti olusturun..Acın camı havalandırın çiçeğinizi..
Aşırı sulamaktan kaçının.. Kök durumunu takip edin, kökler yeşilse (ilk sulandıgındaki gibi) yeniden su vermeyin. Kökler kurudukç grileşir, (saksının üzerindeki hava kökleri gibi) saksınız hafifler, sulama zamanı geldiğini bu şekilde anlayabilirsiniz..
Panik yapmayın, yapraklarınız saglıklı görünüyor, saglam kök de varsa orkideniz yaşar..

Takviye için orkide besini kullanabilirsiniz. Üzerinde yazandan daha az verin, selamlar..

sodalarayranlar
15-06-2015, 16:21
Bakımı ve orkide (http://www.camasirim.com/marka/orkide-1-2917) hastalıkları cevapları için teşekkürler, benim içinde çok faydalı oldu.

boabab
30-07-2015, 23:48
Merhabalar, çiçek açmış halde olan orkidemin yapraklarının ortası bu şekilde.
Ne olmuş olabilir diye sormak istiyorum?

tgce
31-07-2015, 14:16
orkide konusunda oldukça acemiyim hediye olan orkidemin çiçekleri 1 ay gibi bir sürede birdenbire döküldü şuan sağlıklı mı orkidem tam olarak bilemiyorum köklerin üst kısmında yanık gibi lekeler gördüm ve okuduğum kadarıyla bir tane kök de çürümüş gibi duruyor saksıyı açıp kesmeli miyim o kökü?569120

569121

569122

569123

seda_
13-08-2015, 08:27
Merhaba orkidemin Kökleri çürüdü nerdeyse hiç Kökü kalmadı çürümüş Kökleri temizledim ve tarçın Döktüm yeni çıkan bir Yaprağı ve çok küçük bir filizi var başka ne yapmam gerekiyor Yaşar mı acaba cok üzülüyorum

zeynepustakobya
15-08-2015, 20:22
aylar önce hediye orkidem olmuştu yine sizlerin sayesinde büyüdü filiz ve yaprak verdi ancak aşırı sıcak ve nemden kökleri biranda çürüdü tarçın döktüm kestim ancak sonuç hüsran acilen nasıl kurtarırımm 571378

sun07
09-09-2015, 22:37
merhabalar yaklaşık 1 ay önce hediye gelen orkidem sanırım ev şartlarından (gece ve gündüz sıcaklık farkı) ve biraz fazla sulamamdan dolayı köklerde sararma ve çürüme meydana geldi. Amerikada olduğum için tam olarak nerede ne bulacağımı bilemiyorum. Ev şartlarında şu an için ne yapabilirim. Orkidemin kurtulma şansı var mıdır? ayrıca orkide eve gelişinden 1 hafta sonra çiçeklerini döktü. Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

asiltürk
12-09-2015, 20:54
merhabalar yaklaşık 1 ay önce hediye gelen orkidem sanırım ev şartlarından (gece ve gündüz sıcaklık farkı) ve biraz fazla sulamamdan dolayı köklerde sararma ve çürüme meydana geldi. Amerikada olduğum için tam olarak nerede ne bulacağımı bilemiyorum. Ev şartlarında şu an için ne yapabilirim. Orkidemin kurtulma şansı var mıdır? ayrıca orkide eve gelişinden 1 hafta sonra çiçeklerini döktü. Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Merhaba elinizdeki orkideyi orkide toprağına dikin ve bol ışık alan bir yere koyun (ancak direk güneşe olmamak şartıyla) orada hava sıcaklık durumuna göre 6-7 günde bir su verin sonra sabırla bekleyin derim.Çiçek sapınıda dibinden kesin çiçek köklenince yeni bir çiçek sapı çıkacaktır.Fazla su orkideyi öldürür sulanınca dibinde su kesinlikle bırakmayın

sun07
14-09-2015, 03:27
Çok teşekkür ederim yardımlarınız için umarım yeniden çiçek açar orkidem

Ergün Sarıoğlu
26-09-2015, 21:32
Merhabalar
Forumunuza yeni üye oldum ancak uzun zamandır okuyorum.
Resimlerde göreceğiniz üzere orkidemin kökleri tamamen çürüdü.Daha önce çürüme olmuş ve çürüyenleri budamıştım.Ancak çürüme hala devam ediyor.Plastik şeffaf saksımın drenajı iyi, orkidemi haftada bir daldırma yöntemiyle suluyorum.
Kökte çürüme devam ederken çiçek kollarında da yaprak açmaya başladı.
Köklerine ne yapabilirim?Çiçeklerini döktükten sonra çiçek kollarını 3. boğumdan sonra budamıştım.Bu kollarında göreceğiniz üzere açan yaprak kısmından orkidemi üretmem mümkün mü?Mümkünse ne yapmalıyım?Orkidemin toprağı uygun mu?
578998

578999

579000

579001

579002

Ergün Sarıoğlu
06-10-2015, 16:45
Merhaba arkadaşlar
Bir önceki mesajımda gördüğünüz üzere orkidemin kökleri kalmadığı için yaprakları buruşmaya yumuşamaya başladı.Çok acil yardım edin ne yapabilirim ölmemesi için?Yaprak çıkaran yerlerden tekrar üretebilir miyim?Hiç kökü kalmadığından su alamıyor sanırım yaprakları o yüzden mi yumuşamıştır nasıl sulayabilirim?

Charlaux
06-10-2015, 19:47
Üzülerek söylüyorum genelde köksüz ve buruşmaya başlayan orkidelerin sonu ölümdür. Ancak saksının altına bir nemlendirici yapın belki bir şansınız olur (altına geniş bir altlık ve altığa çakıl taşı gibi taş koyup su koyacaksınız).

Unutulmaması gereken kurallar orkideyi suya ihtiyacı olduğu zamanlar sulamak,havadar bir alanda bırakmak ve zararlılara karşı her zaman tetikte olmak. En önemli konu orkidenin dilinden anlamak ve her orkidenin farklı bir dili olduğunu bilmek.

Ergün Sarıoğlu
07-10-2015, 09:17
Teşekkür ederim dediğiniz yöntemi uyguladım inşallah kurtulur :(
Haftada bir suluyordum neden böyle oldu anlamadım kökler tamamen gitmiş :(

Charlaux
07-10-2015, 15:34
Umarım iyileşir ancak dediğim gibi çokta umutlanmamak gerekir.

Dediğim gibi haftada bir sulama önemli değil ihtiyacı geldiğinde sulamak önemli;bazı yerlerde 2 haftada bir sulamak yeterli olur başka yerde 3-4 günde bir. Tahta bir çubuk daldırma tekniği karışımın içine her zaman iyi bir taktik: çubuk ıslanıyorsa su var,çubuk kuruysa sulayabilirsiniz.

Ancak unutulması gereken bir nokta su vermekle işin bitmediği.Bu işin ışığı var,iyi bir karışımı var,orkide gübresi var (ama şu an kök olmadığı için kullanmayınız) kısacası anlamak gerek.

Bu size değil genel olarak herkese vereceğim bir tavsiye : olurda orkideniz ölürse ebay'den bakın güzel bir orkide türü seçip onunla öğrenmeye başlayın.Çünkü her phalaenopsis hybrid'inin farklı farklı karakteristiği ihtiyaçları var.Markettekilerin şeceresi olmadığı için yani anne- babalarını bilemediğimiz için hangi karakteristik özelliklere sahip olduğunu da bilemeyiz.Hiç değilse adlı bir orkide aldığınız zaman yerli / yabancı kaynaklar,bakımları hakkında ipuçları ve çizilen keskin yollar var.

Almanya'da yaşayan arkadaşlar içinde oldukça güzel bir orkide serası zaten mevcut.

cigdem.crocus
11-11-2015, 16:10
Merhabalar,

Orkidemin yeni çıkan kökleri çok sağlıksız. Nasıl açıklayacağımı bilmediğim için resimlerini çektim yolluyorum. Zaten bu orkidemi geçen sene bir arkadaşımdan ölmek üzere aldım ve kendim yaşattım. İlk orkidem olduğu için bütün deneme yanılma yöntemlerimi üzerinde denedim çok şükür yaşadı. Ama pek sağlıklı değil. İşyerimde camın önüne koydum. Işığı direk almıyor. Akşam güneşi alıyor baya. Neler tavsiye edersiniz. Şimdiden çok teşekkür ederim:eek:

mühendis57
12-11-2015, 08:02
Merhabalar,

Orkidemin yeni çıkan kökleri çok sağlıksız. Nasıl açıklayacağımı bilmediğim için resimlerini çektim yolluyorum. Zaten bu orkidemi geçen sene bir arkadaşımdan ölmek üzere aldım ve kendim yaşattım. İlk orkidem olduğu için bütün deneme yanılma yöntemlerimi üzerinde denedim çok şükür yaşadı. Ama pek sağlıklı değil. İşyerimde camın önüne koydum. Işığı direk almıyor. Akşam güneşi alıyor baya. Neler tavsiye edersiniz. Şimdiden çok teşekkür ederim:eek:

Merhaba orkidenizi çok sığ dikmişsiniz üst kökler çok açıkta kalmış.Aslında köklerin kurumasına izin vermemek kaydıyla.kökler açıkta olsa da orkideniz büyümeye devam eder fakat sık sık su püskürtmek zorundasınız.
Köklere gündüz birkaç kez su püskürtün.Akşam ise hem kök bölgesine hem de yapraklarına su püskürtün.Orkidenin bulunduğu ortam sıcaklığı gece 20 nin altına düşmüyorsa daha serin bir yere koyun ve akşamları orkidenizin birkaç saat hafif rüzgar almasını sağlayın. Her iki sulamada bir gübreleme yapın
Kolay gelsin...

cigdem.crocus
16-11-2015, 13:51
Çok teşekkür ederim dediklerinizi dikkate aldım. kökleri biraz daha içeri çektim ve püskürterek kalan köklerini ve yapraklarını suluyorum. İnşallah benim orkidem de mutlu bir orkide olur en yakın zamanda :) İyi günler dilerim.

Yesim6
20-11-2015, 19:00
Merhaba orkidem yaklaşık 2 ay önce keiki verdi kök yerine dal cikti normal midir? Bu konuda acemiyim kokleri saglam saniyorum ama ana kökte çürüme var galiba anlayamiyorum resim ekledim orkidemin sağlığı ile ilgili yorum yapip ne yapmam gerektiği konusunda yardimci olursaniz cok cok sevinirim

mühendis57
21-11-2015, 16:52
Merhaba orkidem yaklaşık 2 ay önce keiki verdi kök yerine dal cikti normal midir? Bu konuda acemiyim kokleri saglam saniyorum ama ana kökte çürüme var galiba anlayamiyorum resim ekledim orkidemin sağlığı ile ilgili yorum yapip ne yapmam gerektiği konusunda yardimci olursaniz cok cok sevinirim

Merhaba,
Ben sizin yerinizde olsam keikinin gövdesinden çıkan sürgünü dipten falcata veya keskin bıçakla keserim .yavru bitkinizin kök oluşturmasına yardımcı olur.
Ana bitkinizin köklerini kontrol edin çürüme oluşan kökleri sağlam kısıma kadar kesin.kesilen bölgeye hafif tarçın dökün ve bitkinizi tekrar dikin.
Kolay gelsin

Yesim6
21-11-2015, 17:49
Topragin icindeki kökler saglam,ne derler ana kökmü yapragin dibi yani:) orasindan supheliydim çürümüş gibi duruoda, cok tesekkur ederim

mühendis57
21-11-2015, 17:58
Topragin icindeki kökler saglam,ne derler ana kökmü yapragin dibi yani:) orasindan supheliydim çürümüş gibi duruoda, cok tesekkur ederim

Gövdenin çürüyen kısımını temizleyin oksijenli su ile silin.keikinin gövdesinden çıkan sürgünü kesin.sulama yaparken ana bitkinin çürüme oluşmuş yerine su degdirmeyin ve yaprak diplerinde su kalmamasına dikkat edin şimdilik bu kadar :-)
Kolay gelsin

Yesim6
21-11-2015, 21:49
Cok tesekkurler ilginiz için, uygulayacagim

Rana inci
30-11-2015, 08:27
Merhaba 2 yil once aldigim ve gayet saglikli olan orkidem son 2 ay icinde cok kotu bir duruma geldi.once icerisinde minik beyaz boceklenme oldu. tavsiye uzerine topragini yikayip olu kokleri kesip tarcinlamistim.fakat sonrasinda kalan koklerde curume ve kuflenmeler oldu.bugun topraginda beyaz solucan gibi minik bir zararli gordum ve hemen topragindan cikardim suan kuflenmis ve curumus olan tum kokleri mecburen kesmek zorunda kaldim koksuz kalan ve aslinda yeni cicek tohumlari vermis olan orkideme nasil bir islem uygulamaliyim.yardimci olursaniz sevinirim..:confused:

Kübra_K
01-12-2015, 23:11
Öğretmenler gününde öğrencimin hediye
ettiği orkide yi çok beğendim. Orkide yetiştirmeye başladım. Sizce köklerde çürüme mi var?Alt yaprağı da sarardi, çiçeklerde de böyle siyahlasma var. Ben orkide ye bakamadım galiba😕

mühendis57
01-12-2015, 23:21
Öğretmenler gününde öğrencimin hediye
ettiği orkide yi çok beğendim. Orkide yetiştirmeye başladım. Sizce köklerde çürüme mi var?Alt yaprağı da sarardi, çiçeklerde de böyle siyahlasma var. Ben orkide ye bakamadım galiba😕

Arada çürüyen kökler olsa da genel durumu kötü değil alt yaprakların zamanla sararması normal.fizyolojik bir durum yani.
Çiçeklerin dökülmesinin nedeni de orkidelerin çiçekli dönemde hassas olmalarından kaynaklanıyordur.yer değişikliği rüzgar anı sıcaklık değişimlerine bitkiniz tepki gösterir.
Çiçeklerin uzun süre dökülmeden durması için orkidenizi daha serin bir ortama (14-19 derece olan) yerlestirmenizde fayda var.

pınar59
01-12-2015, 23:30
Sayın mühendis57 acil bitki servisi gibi hızlıca yanıtlamışsınız Kübra hanımın sorusunu bende kıymetli bilgilerinizden faydalanıyorum teşekkür ederim . Iyi geceler.

mühendis57
02-12-2015, 07:34
Sayın mühendis57 acil bitki servisi gibi hızlıca yanıtlamışsınız Kübra hanımın sorusunu bende kıymetli bilgilerinizden faydalanıyorum teşekkür ederim . Iyi geceler.

merhaba,
elimden geldikçe hızlıca cevap yazmaya çalışıyorum işte :) bilgi paylaştıkça güzel :) Bol çiçekli günler...

Kübra_K
02-12-2015, 22:44
Verdiğiniz cevaplar için çok çok çok teşekkür ederim sayın mühendis57 . İyi geceler.

Rana inci
24-12-2015, 09:05
Merhaba daha once de gorsellerle problemimi paylastim ancak maalesef yanit alamadim.. orkidemin ölmesini istemiyorum. su dolu bir kapta suya cok azicik temas etmek suretiyle bekletiyorum..sizden gelecek bilgiye göre kökleri hic kalmadigi halde yeni yeni cicek saplari veren orkidemi acaba yeni toprak harci alip artik saksiya yerlestirmeli miyim? lutfen acilen yardim ederseniz sevinirim..

Rana inci
24-12-2015, 09:11
[QUOTE=mühendis57;1423791]merhaba,
elimden geldikçe hızlıca cevap yazmaya çalışıyorum işte :) bilgi paylaştıkça güzel :) Bol çiçekli günler...[/QUOT

Sayin mühendis57 size zahmet olmayacaksa bana da yardimci olursaniz sevinirim..

mühendis57
25-12-2015, 13:35
[QUOTE=mühendis57;1423791]merhaba,
elimden geldikçe hızlıca cevap yazmaya çalışıyorum işte :) bilgi paylaştıkça güzel :) Bol çiçekli günler...[/QUOT

Sayin mühendis57 size zahmet olmayacaksa bana da yardimci olursaniz sevinirim..

Merhaba,
orkidenizin yapraklarında yumuşama yoksa hala umut var demektir.Aşağıda yazılanları yapın yeni kök oluşturmasını bekleyin.

-orkidenizin çiçek sapını dipten kesin
-Kök bölgesini temiz kısıma kadar kesip çürümüş bölgeyi uzaklaştırın kesilen kısıma çok az tarçın dökün
-Yeni saksı harcı edinin ve yeni harç içine orkidenizi derin olmayacak kadar dikin
- orkidenizin üzerini tıpkı sera gibi şeffaf bir naylonla örtün (saksı harcının nem oranı düşmemesi için)
- plastik örtüyü geceleri birkaç saat açın yapraklara su püskürtün 2-3 saat hafif esinti almasını sağlayın
-Gün içinde saksı harcının ve kök boğazının(yaprakların- köklerin çıkmaya başladığı bölge) aşırı kurumamasını sağlayın.
15 günde bir yapraktan gübreleme yapın.

Biraz yorucu ve meşakatli işlemler ancak birkaç haftaya yeni köklerin çıktığını görünce yaptığınız işlemlerin mükafatını alacaksınız :)
Kolay gelsin...

Rana inci
04-01-2016, 11:54
Teşekkür ederim inşallah..

sovalye42
07-01-2016, 19:16
merhabalar ben orkidemi 8 ay oldu mavi bi çiçek veriyordu tam cinsini bilmiyorum. dallar sararmaya başladı çiçekçiye götürdüm oda tam bilmiyordu sanırım dibe yakın yerden kesti.
Asıl sorun köklerde resimdeki gibi üst kısımlarında simsiyah kararma oluyor bazı kökleri çürümüştü kestim yeni yaprak çıkarıyor ama uzun süredir aldım alalı birdaha çiçek açmadı toprağını değiştirmek istedim buralarda bulamadım.

Toprağını değiştirmeme gerek varmı siyahlık için ne yapabilirim. Teşekkürler

dilek-
20-01-2016, 08:12
İyi günler verdiğiniz bilgiler için teşekkürler,

Yapraktan gübreleme nasıl yapılır biraz açar mısınız? Aldığım orkide gübresini suyla karıştırıp fısfıslamam mı gerekir ?

mühendis57
21-01-2016, 08:51
İyi günler verdiğiniz bilgiler için teşekkürler,

Yapraktan gübreleme nasıl yapılır biraz açar mısınız? Aldığım orkide gübresini suyla karıştırıp fısfıslamam mı gerekir ?

merhaba dilek hanım,
almış olduğunuz sıvı gübreyi su ile seyreltip direk yapraklara püskürteceksiniz.Bu püskürtme esnasında yaprak diplerinde su birikmemesine dikkat edin.Aşırı gübre kullanmayın gübrenin özelliğine bağlı olarak yapraklarda yakma yapabilir.1 litreye 1 tatlı kaşığı yeterli olur.Eger düşük npk lı gübre ise bu az da olabilir sıvı gübrenin besin içeriğini bilmek gerekir.Kolay gelsin...

belard2735
23-01-2016, 13:21
Merhabalar yaklaşık 6 ay önce bi orkide aldım bi süre sonra çiçekleri döküldü sonra bi yaprağı sarardi şimdi ise tüm kokleri fazla sulamaktan yumusamis ve mahvolmus durumda tüm kokleri temizledim Kökler hem beyaz renkte hiç yeşil yoktu şimdi ne yapmam lazım geceden beri uyuyamadim çok üzüldum yardimci olurmusunuz lutfen

mühendis57
26-01-2016, 18:42
Merhabalar yaklaşık 6 ay önce bi orkide aldım bi süre sonra çiçekleri döküldü sonra bi yaprağı sarardi şimdi ise tüm kokleri fazla sulamaktan yumusamis ve mahvolmus durumda tüm kokleri temizledim Kökler hem beyaz renkte hiç yeşil yoktu şimdi ne yapmam lazım geceden beri uyuyamadim çok üzüldum yardimci olurmusunuz lutfen

Merhaba, gövdede yumuşama yoksa orkideniz kurtarılabilir fakat yaprak dipleri filan yumuşamışsa yapacak malesef fazla birşey yok

muhacir07
16-02-2016, 12:51
Merhaba arkadaşlar
Bir önceki mesajımda gördüğünüz üzere orkidemin kökleri kalmadığı için yaprakları buruşmaya yumuşamaya başladı.Çok acil yardım edin ne yapabilirim ölmemesi için?Yaprak çıkaran yerlerden tekrar üretebilir miyim?Hiç kökü kalmadığından su alamıyor sanırım yaprakları o yüzden mi yumuşamıştır nasıl sulayabilirim?
merhaba,orkidenizdeki sorunun aynısı şu an bende de var.kurtarabildiniz mi?

nargis
19-02-2016, 00:25
Merhaba,bir kaç gün önce bana orkide geldi,ama kökleri berbat durumda,yaprakları de çok canlı dgl. Acaba mantar ilacı mi kullansam? Köklerinin hepsi çürük,kurtarilabilirmiyim acaba?

BilgeBaykuş
20-02-2016, 16:43
Merhaba arkadaşlar,

Orkidelerimde gerçekten neden olduğunu anlayamadığım bir kök problemi var. Durduk yere kökler kuruyor ve kaybediyorum orkidelerimi. Neden olduğunu da anlayamadım? Yerli-yabancı kaynaklardan, bu forumdan, başka sitelerden her yerden bakımıyla ilgili onlarca makale okumuşumdur, hemen hepsine dikkat ediyorum, sağlayamadığım bir gece esintisi var, onun da bu derece kötü etkileyeceğini düşünmüyorum. Pisliğin, yosunun, suyun içinde, havasız ortamda bakılan ne orkideler gördüm, hepsi de gayet güzel yaşıyordu, güçlü bitkiler sonuçta. Gerçekten kendi orkidelerimin niye böyle olduğuna anlam veremiyorum. Deneyimli arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.

http://www.yukleresim.com/images/2016/02/20/3a6c4e3e8f050c56bd5153346c804c4e.jpg

Yukarıda ki orkide( ve aynı durumda olan 3 diğer orkide) kocaman hava delikleri açılmış, pomza taşı karışımlı, drenaj katmanı olan şeffaf saksıda. Kısacası içi yosun olmuş, çürük kökler barındıran, havasız saksıda değil. Bakımı yapılmış halde.

http://www.yukleresim.com/images/2016/02/20/fadfda5dbc80baa24afa589eabb153d9.jpg

Bu da geldiğinden beri hiç oynanmamış, hava deliği olmayan, pomzası, drenaj katmanı olmayan ve de en sağlıklı orkidem. Köklerde hiç bir sorun yok. Zaten işin garipleştiği nokta da bu. Çıldıracağım :mad:

mühendis57
20-02-2016, 18:46
Merhaba orkidelerinizin olduğu ortam biraz kuru ve nem sorunu var gibi. Sağlıklı orkidenizin kökleri gayet yeşil ve canli. Orkide satın aldığımızda saksidan çıkmış kökleri görüp hemen saksı degistiriyoruz.Yapılan hata ise cok büyük Saksiya dikmek,saksı degistirecegimiz zaman kesinlikle çok büyük Saksiya dikmemek gerek. Kök bölgesi için gereken nem saglanamiyor.evi benim gibi nemli olanlar ve nemli yerde yaşayanlar büyük saksı tercih edebilir.fakat kuru bir ortam varsa büyük saksı dezavantaj yaratıyor.benim evimde büyük bir akvaryum olduğu için ve deniz kenarında bir şehirde yaşadığım için büyük saksı tercih ettim.hatta ahşaptan saksı yaptım.fakat yaz aylarında özellikle ust köklerde nem sorunu bende yaşıyorum.sık sık su püskürterek çözmeye çalışıyorum.Benim şahsi kanaatim bu yönde değişik fikirleri de tartışmaya açığım :)

osmangulveren
21-02-2016, 13:09
Merhabalar , ben 3 ay önce bir phalaenopsis almıştım. Gayette sağlıklı idi. Alındığından beri 2 çiçek bir de yaprak açmıştı. Lakin fazla sulamaktan dolayı 3-4 gün önce kökleri kurudu. Bi tomurcuk var curudugunden beri gelişimi durdu ve çiçekleri de soldu. İçi boş gibi duruyo .
Saksıda ki ağaç kabuklarını suda kaynattım, sonra dondurdum sonra tekrar kuruttum. Köklerinin de küçüklerini kesip tarçın sürüp bi gece beklettim , poşetin içinde sera ortamı hazırlayıp. Sonra tekrar ektim. ayrıca köklerini çıkartırken saksının içinden bir de uçan bir böcek çıktı. Üstünde açmamış bir çiçeği var henüz. Açmış olanlar da soluyo . Kendi yaprakları da sarardı ve şekilleri bozuldu.
Ne yapabilirim çiçeği kurtarmak için ? Eğer acilen yardımcı olursanız sevinirim çünkü çiçek benim için cidden çok önemli.

Fotoğrafları da bunlar.
http://i66.tinypic.com/14w366q.jpg
http://i67.tinypic.com/ipw21w.jpg
http://i68.tinypic.com/2psnau0.jpg
http://i67.tinypic.com/174myq.jpg
http://i63.tinypic.com/969w2a.jpg
http://i64.tinypic.com/205fq0i.jpg

bu son resimde tamamen kuruyan kökleri
http://i65.tinypic.com/mai07t.jpg

mühendis57
21-02-2016, 14:23
Merhabalar , ben 3 ay önce bir phalaenopsis almıştım. Gayette sağlıklı idi. Alındığından beri 2 çiçek bir de yaprak açmıştı. Lakin fazla sulamaktan dolayı 3-4 gün önce kökleri kurudu. Bi tomurcuk var curudugunden beri gelişimi durdu ve çiçekleri de soldu. İçi boş gibi duruyo .
Saksıda ki ağaç kabuklarını suda kaynattım, sonra dondurdum sonra tekrar kuruttum. Köklerinin de küçüklerini kesip tarçın sürüp bi gece beklettim , poşetin içinde sera ortamı hazırlayıp. Sonra tekrar ektim. ayrıca köklerini çıkartırken saksının içinden bir de uçan bir böcek çıktı. Üstünde açmamış bir çiçeği var henüz. Açmış olanlar da soluyo . Kendi yaprakları da sarardı ve şekilleri bozuldu.
Ne yapabilirim çiçeği kurtarmak için ? Eğer acilen yardımcı olursanız sevinirim çünkü çiçek benim için cidden çok önemli.

Fotoğrafları da bunlar.
http://i66.tinypic.com/14w366q.jpg
http://i67.tinypic.com/ipw21w.jpg
http://i68.tinypic.com/2psnau0.jpg
http://i67.tinypic.com/174myq.jpg
http://i63.tinypic.com/969w2a.jpg
http://i64.tinypic.com/205fq0i.jpg

bu son resimde tamamen kuruyan kökleri
http://i65.tinypic.com/mai07t.jpg
Çiçek sapını dipten kesin yapmanız gerekenleri yapmissiniz zaten.bekleyip yeni kökler oluşturana kadar rutin sulama ve yapraktan gubrelemeye devam edin

osmangulveren
21-02-2016, 14:33
Tek çözüm kesmek mi
Kesersem yeşil yaprakların olduğu yere kadar mı dipten kesmem gerek yoksa çubuk kalsın mıkesildikten ne kadar sonra tekrar çiçek açar
Yapraktan gubreleme ne demek ve onerdiginiz bi gübre markası var mı
Birde tüm bunları yaparken nasıl ortamda muhafaza edeyim

Çİ-LEM
16-03-2016, 07:42
merhaba arkadaşlar
ne siz sorun ne ben söyleyeyim orkidelerimin durumu budur.
En son seracıya teslim ettim sırf torfa dikmişti, bildiği vardır dedim karışmadım ama
biri çok kötü köksüz kalmış, alttan itibaren tüm yapraklar sarardı kestim. Sararma devam ediyor, sizden gelecek yanıta göre müdahale edeceğim, konuyu okudum ama benimkilerden biri o kadar kötü ki örneği yok. şu anda açıktalar, dikmeden sizi bekleyeceğim. Teşekkürler...

formu ilk defa kullanıyorum hata yaparsam kusura bakmayın
benimde 4 tane orkidem var
biri beyaz renkli hiç kökü kalmadı yaklaşık 3 sene oldu alalı bu zamana kadar çok iyiydi ama bu sene kökleri yok olsu
biri mor renkli aynı beyazdaki gibi kökü bile kurudu yaprakları da bugün yarın gidecek gibi
diğer ikisini yeni aldım omlar çok iyi kökleri
ama mor ve beyaz renkliler çok güzeldi ama artık yaprak çiçek kök hiçbiçri kalmadı çok üzülüyorum.

Acilen destek bekliyorum
birde gübre ve çiçek coşturan diye 2 tane ilaç aldım onları nasıl kullanmam gerekiyor?

Erdem 01
16-03-2016, 09:19
Kök çürümesi Mum çiçeği Hoyalarda, kaktüslerde de çok oluyor. Hoya Carnosa ve kaktüs Köklendirme çalışmalarımda kullandığım mangal-odun kömürü kullanmayı deneyin. Foto odun kömüründe köklenip büyütülen Hoya Carnosa. Kökleri çok sağlıklı oluyor.Suyu ve sıvı besinleri içine çekme özelliği var. Saksının altına delik kapatmalar da kullanabilirsiniz. Hem ucuz hemde bakkalda bile bulabilirsiniz. Çekiçle bir torba içinde kırın. Saksının altına iri parçalar koyun. Tozlarını, mercimek kadar parçaları, ceviz kadar iri parçaları koyup orkidenizi yerleştirip deneyin. İlk sulamalarda saksı altına siyah su çıkıyor başka bir sorunu yok. Rahat hava alan, suyu akıtan bir yapısı var. Kömür üzerine sıvı gübreli su püskürtün. Orkidelerde de işe yarayacağını sanıyorum.

mühendis57
16-03-2016, 09:35
formu ilk defa kullanıyorum hata yaparsam kusura bakmayın
benimde 4 tane orkidem var
biri beyaz renkli hiç kökü kalmadı yaklaşık 3 sene oldu alalı bu zamana kadar çok iyiydi ama bu sene kökleri yok olsu
biri mor renkli aynı beyazdaki gibi kökü bile kurudu yaprakları da bugün yarın gidecek gibi
diğer ikisini yeni aldım omlar çok iyi kökleri
ama mor ve beyaz renkliler çok güzeldi ama artık yaprak çiçek kök hiçbiçri kalmadı çok üzülüyorum.

Acilen destek bekliyorum
birde gübre ve çiçek coşturan diye 2 tane ilaç aldım onları nasıl kullanmam gerekiyor?

merhaba,
kökleri kuruyan orkidenizin resmini eklerseniz daha iyi fikir sahibi olabiliriz.Forumda arama yaparsanız neler yapacağınız hakkında bilgiler bulabilirsiniz.Çiçek coşturan gübre vs. sulama suyu ile veya yapraktan suya az miktarda gübre karıştırarak serpebilirsiniz.

tubikima
01-04-2016, 10:58
Selamlar, 3 yıldır çiçek açan ve çok güzel orkidem bu yıl çürüdü ekte fotosunu yollamaya çalışcam, dün tesadüfen bulduğum bu sitedeki bilgilerle sabah çürümüş kökleri temizledim. Ancak şimdi su dolu bir şeyin içine mi koysam, yoksa saksısında mı dursa bilemedim. Yardımcı olacak yorumlarınızı rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler.

Doku_Kültürcü
01-04-2016, 11:48
Saksısında dursun. Saksı harcını, üzerine bol su (içme suyu, dahada iyisi saf su) dökerek birikmiş olan gübre artıklarını giderin. Hemen sonrasında seyreltik orkide gübresi ile gübreleyin. Her gün kök kısmına saf su püskürtün.
.

fatma.nr
01-04-2016, 14:58
Bende almak istiyorum ama yetistirme konusunda cok endişeliyim

cemregnsl
05-04-2016, 14:43
Merhaba,
Terlaak cinsi orkidem kötü durumda
kokleri curudu, Budama yaptım ve hiç yeşil kök
kalmadı yeni harca dikti ancak yeterli
olmayacak gibi
yorumlardan okuduğum kadarıyla yosun gerekli
nereden bulabilirim bu yosunu :(

androjen
07-04-2016, 22:06
Bir ay önce bana hediye gelen orkidemin saksısını değiştirdim dibine mıcır ve kok kömürü koymayı tavsiye etti bir arkadaş ama sonra öğrendimki kok kömürü toksik etki yapıyormuş acaba orkidemi ćıkarip yeniden orkide toprağına mı koysam

mühendis57
08-04-2016, 07:21
Bir ay önce bana hediye gelen orkidemin saksısını değiştirdim dibine mıcır ve kok kömürü koymayı tavsiye etti bir arkadaş ama sonra öğrendimki kok kömürü toksik etki yapıyormuş acaba orkidemi ćıkarip yeniden orkide toprağına mı koysam

Burda söz edilen kömür odun kömürüdür diğer kömürler toksiktir.saksı harcını temizleyip tekrar dikin.

mühendis57
08-04-2016, 07:28
Merhaba,
Terlaak cinsi orkidem kötü durumda
kokleri curudu, Budama yaptım ve hiç yeşil kök
kalmadı yeni harca dikti ancak yeterli
olmayacak gibi
yorumlardan okuduğum kadarıyla yosun gerekli
nereden bulabilirim bu yosunu :(
merhaba,
Bu yosunun özelliği kök bölgesinin nemli kalmasını sağlamasıdır.Eğer siz kök bölgesini yeteri kadar nemlendirir ve nemli kalmasını sağlarsanız yosun aramanıza gerek kalmaz. Akşamları yapraklarına su püskürtün, hafif esinti almasını sağlayın, yapraktan gübreleme yapın ve hafif gün ışığı alacak bir yere saksınızı yerleştirin bu ilginize karşılık orkideniz yaşamak için elinden geleni yapacaktır. Kolay gelsin...

Serram61
13-04-2016, 12:28
*** ben yeniyim 3 adet orkidem var ve hepsinin bi anda kökleri cürüdü şuanda hiç kök yok ama yaprakları sağlam birinde burusma var sadece çok acil yardım isriyorum

Serram61
13-04-2016, 12:42
Orkideleriim bu durumda

Doku_Kültürcü
13-04-2016, 17:26
Orkideleriim bu durumda
Saksı harcında küf gelişmesi olabilir. Saksıları bir tencere içerisine boşaltın. üzerini örtecek kadar su ilave edip 10-15 dakika kadar kaynatın. Soğuduktan sonra bitkilerinizi dikin. Dikmeden önce sistemik etkili bir fungisid ile kökleri ilaçlayın (tarım ilacı satan yerlere sorun). Büyükçe şeffaf plastik bir torbaya 1cm çapında 3-4 adet delik açın. Torbayı dikim yaptığınız saksının üzerine geçirin. Ayda bir gübreleme yapın. Haftada bir sulayın (yazın 2-3 günde bir). Her gübreleme öncesinde saksıdan bolca su geçirip kalan gübre artıklarını uzaklaştırın, hemen akabinde gübreli sıvı uygulayın. Kolay gelsin.

Serram61
13-04-2016, 18:37
Çok tesekkur ederi!m deneyecegim inşallah kurtulur

Serram61
13-04-2016, 18:42
Çok teşekkür ederim deneyecegim umarim kurtulur

Serram61
13-04-2016, 20:46
Acaba hangi gubreden koymaliyim bi bilgim yok nerden bulabilirim acaba

Doku_Kültürcü
13-04-2016, 21:16
KoçTaş'ta "Orkide Besini" adıyla satılıyor.

Mfht
04-05-2016, 17:24
Merhaba. Orkidem hediye gelmişti. Iki dalıp ve çiçekleri vardı, arada sulamayı unutuyordum sonradan çiçekleri döküldü. Sonradan farkettim ki kökler siyahlaşmış ve kurumuştu. Bende köklerini temizlerim 2 tane canlı kök kaldı ayroca dallarınıda budayabileceğimi okudum çiçek açması için. Budayıp yeni toprağa ektim. Şimdi yeni Dalga çıkardı ama köklerini göremedim ayrıca yapraklı yumuşayıp süngerimsi bir hal almış ne yapmalıyım:-(

Doku_Kültürcü
05-05-2016, 00:21
Merhaba. Orkidem hediye gelmişti. Iki dalıp ve çiçekleri vardı, arada sulamayı unutuyordum sonradan çiçekleri döküldü. Sonradan farkettim ki kökler siyahlaşmış ve kurumuştu. Bende köklerini temizlerim 2 tane canlı kök kaldı ayroca dallarınıda budayabileceğimi okudum çiçek açması için. Budayıp yeni toprağa ektim. Şimdi yeni Dalga çıkardı ama köklerini göremedim ayrıca yapraklı yumuşayıp süngerimsi bir hal almış ne yapmalıyım:-(

Kök kısmına su püskürtün, günde 2-3 defa.

Ney_zen
05-05-2016, 11:24
Yeni almış olduğumuz orkidenin kökünde yeşil yosun görünümünde bişeyler var bu doğal birşeymi? Bu konuda bilgisi olan varmı

mühendis57
05-05-2016, 12:14
Yeni almış olduğumuz orkidenin kökünde yeşil yosun görünümünde bişeyler var bu doğal birşeymi? Bu konuda bilgisi olan varmı
Merhaba eğer almış olduğunuz mini orkide ise genelde saksı harcı olarak yosun kullanılıyor. Doğal yosun fakat bu yosun sphagnum yosunu mu emin değilim.

huso38
22-05-2016, 13:18
bizim oekidemizde ilk once yapraklar sarardı sonra koklerini açtık bağzıları çürümüş bağzıları yaşamakta şu an hala oyle ne yapmam gerekiyor

huso38
22-05-2016, 13:19
file:///C:/Users/tosh%C4%B1ba-pc/Desktop/20160522_141242.jpg

irmakkk
18-06-2016, 13:08
Merhaba
9 ay önce hediye olarak gelen orkidem ilk geldiğinde çok çiçekli idi sonra çiçekleri döküldü birkaç ay önce tekrar Sürgün vererek çiçeklendi işyerinde bulunan çiçeği eve getirmek zorunda kaldım çiçeklerin kuruduğunu farkettim köklerine baktığımda köklerinin hepsinin çürümüş olduğunu gördüm tüm çürüyen kökleri kestim internetten Okuduğum kadarıyla naylon bir poşete Sarman gerektiği yazıyordu biraz tarçın dökerek şeffaf bir poşetle kökleri sardım doğru mu yapıyorum bilmiyorum Ayrıca bazı yapraklarında yumuşama var yumuşama olan yaprakları kestim orkidemin yaşaması için ne yapmalıyım

Trktgc
06-07-2016, 19:24
Merhabalar orkidemin kökleri kuruyor yaprak alti hafif sararmaya basladi. Fotograftaki en üst küçük yaprak yeni çıktı orkide kökünü kurtarmak için ne yapmalıyım? Teşekkürler iyi bayramlar.

Doku_Kültürcü
06-07-2016, 22:19
Merhabalar orkidemin kökleri kuruyor yaprak alti hafif sararmaya basladi. Fotograftaki en üst küçük yaprak yeni çıktı orkide kökünü kurtarmak için ne yapmalıyım? Teşekkürler iyi bayramlar.

Saksı harcını değiştirin. Organik olmayan bir saksı harcı kullanın (iri perlit +vermikulit, kil bilyesi gibi). Canlı kök yok gibi duruyor. Bu durumda yeni kök oluşmasını beklemeniz gerekecek. Fakat, yapraklardan buharlaşan suyu yerine koymanız bu ölü köklerle oldukça zor bir konu. Saksıyı, cok büyük bir plastik torba içerisine yerleştirin. Torbayı ışık alan bir yere koyun (doğrudan güneş görmesin). Gece olunca, torbayı nefesinizle şişirin. Phalaenopsis bitkileri geceleyin karbondioksidi depolar ve gündüz saatlerinde de bundan şeker sentezler bu da yeni kök oluşumu için gerekli maddedir. Yeni kök oluşumunu görünceye kadar bu şekilde hareket edin. Kolay gelsin.

Henriette
18-07-2016, 10:34
3 senedir orkide yetiştirmekteyim ve bu zamana kadar hiç sorunsuz yetiştirdim ve urettim fakat yeni keikimin köklerinde kararma gördüm zaten hic bir gelişim gistermemesinden ve bir yaprağını dönmesinden bir problem olduğunu anlamıştım daha önce başıma gelmediğinden bu konuda tecrübesizim içi boşalmış iki kökü steril makasla kestim diğer köklerinde kuruyan uçlarını kestim ve tarcinladim buradan okuduklarıma gore şimdiki adimim ne olmalı bugün dışarda tutmalı yarin mi harca dikmeliyim fotoğraf ekleyemiyorum hata veriyor 5-6 tane yarım kökü keikimin durum çok mu vahim

Doku_Kültürcü
19-07-2016, 15:12
3 senedir orkide yetiştirmekteyim ve bu zamana kadar hiç sorunsuz yetiştirdim ve urettim fakat yeni keikimin köklerinde kararma gördüm zaten hic bir gelişim gistermemesinden ve bir yaprağını dönmesinden bir problem olduğunu anlamıştım daha önce başıma gelmediğinden bu konuda tecrübesizim içi boşalmış iki kökü steril makasla kestim diğer köklerinde kuruyan uçlarını kestim ve tarcinladim buradan okuduklarıma gore şimdiki adimim ne olmalı bugün dışarda tutmalı yarin mi harca dikmeliyim fotoğraf ekleyemiyorum hata veriyor 5-6 tane yarım kökü keikimin durum çok mu vahim

Harca dikin. Şansınızı deneyin.

morkarba
25-07-2016, 12:51
Merhaba,

Henüz 10 günlük olan orkidemiz resimdeki gibi birden soldu, döküldü:( Yerini hiç değiştirmedik. Daha önce uzun süre yaşayan orkidenin yerine koyuldu.
İlk geldiği gün ve sonraki hafta toplam 2 kere sulama oldu. Ne yapmamız lazım yardımcı olabilir misiniz?

Doku_Kültürcü
25-07-2016, 14:29
Merhaba,

Henüz 10 günlük olan orkidemiz resimdeki gibi birden soldu, döküldü:( Yerini hiç değiştirmedik. Daha önce uzun süre yaşayan orkidenin yerine koyuldu.
İlk geldiği gün ve sonraki hafta toplam 2 kere sulama oldu. Ne yapmamız lazım yardımcı olabilir misiniz?

Taç çürüklüğü denilen hastalık bu. Erken dönemde yakalayabilseydiniz yaprakların çıktığı taç bölgesine tarçın tozu dökerek bitkiyi kurtarma şansınız vardı. Taç çürüklüğü, sulama yaparken taç kısmına su girmesi sonucu gerçekleşir. Hastalık etmeni, bu nemli ortamda gelişir ve bitkiyi öldürür. Bu bitki için yapılabilecek bir şey kalmamış ne yazık ki. Bütün yapraklarını kaybetmiş, bitkinin kendisini kurtaracak fotosentez kaynağı kalmamış.

fkopar
25-07-2016, 15:33
Merhabalar;
Sphagnum torfu ile sphagnum yosunu aynı işlevi görür mü? Orkidenin çürüyen köklerini daha önce etobur bitkiler için aldığım sphagnum torfuna alsam kurtulur mu sizce?

Doku_Kültürcü
25-07-2016, 15:49
Merhabalar;
Sphagnum torfu ile sphagnum yosunu aynı işlevi görür mü? Orkidenin çürüyen köklerini daha önce etobur bitkiler için aldığım sphagnum torfuna alsam kurtulur mu sizce?

Ağaç kabuğu, iri vermikulit veya iri perlit kullanın(bunların karışımı da olabilir).

fkopar
25-07-2016, 15:56
sphagnum torfu olmaz mı. o saydıklarınız yok elimde

morkarba
25-07-2016, 16:08
Taç çürüklüğü denilen hastalık bu. Erken dönemde yakalayabilseydiniz yaprakların çıktığı taç bölgesine tarçın tozu dökerek bitkiyi kurtarma şansınız vardı. Taç çürüklüğü, sulama yaparken taç kısmına su girmesi sonucu gerçekleşir. Hastalık etmeni, bu nemli ortamda gelişir ve bitkiyi öldürür. Bu bitki için yapılabilecek bir şey kalmamış ne yazık ki. Bütün yapraklarını kaybetmiş, bitkinin kendisini kurtaracak fotosentez kaynağı kalmamış.

Ya gerçekten mi çok üzüldüm :( :( :(

Küçücük kökler büyümüş hiçbir şey olmaz mı :(

Doku_Kültürcü
25-07-2016, 20:28
Ya gerçekten mi çok üzüldüm :( :( :(

Küçücük kökler büyümüş hiçbir şey olmaz mı :(

Şansınızı deneyin.

Cakir_53
02-08-2016, 11:29
Iyi gunler orkide bakiminda baslangic asamasindayiz ilk bizim basta cok guzel olan bitti bir andan ciceklerini dokup yapraklari kurumaya basladi kok bolgesinde kararma var siIn yorumlarinizi takip edip koku havalandirip tarcilayim yeniden saksisina yerlestirip besin elemeneti takviyeside yaptik fakat hala cok cansiz gorunuyor bitti ne yapmaliyiZ...

Doku_Kültürcü
02-08-2016, 11:58
Iyi gunler orkide bakiminda baslangic asamasindayiz ilk bizim basta cok guzel olan bitti bir andan ciceklerini dokup yapraklari kurumaya basladi kok bolgesinde kararma var siIn yorumlarinizi takip edip koku havalandirip tarcilayim yeniden saksisina yerlestirip besin elemeneti takviyeside yaptik fakat hala cok cansiz gorunuyor bitti ne yapmaliyiZ...

Her gün köklere su püskürtün. Phalaenopsis orkideleri kaktüsgiller familyasına özgü olan fotosentez türüne sahiptir (CAM = crassulucean acid metabolism). Bu fotosentez türünde, bitkiler geceleyin gözeneklerini açıp karbondioksidi malik asit formuna çevirir ve vakuollerinde depolarlar. Gündüz saatlerinde de bu malik asitten şeker sentezlerler. Bu mekanizma nedeniyle, bitkiyi geceleyin uyuduğunuz odada bulundurmanız bitkinin enerji sağlaması açısından önemlidir (sizin ciğerlerinizden gelen karbondioksit nedeniyle).

Tubaaa
04-08-2016, 15:57
arkadaşlar evde zaten bir tane orkidem vardı ve komşum orkidemi capcanlı çiçekli görünce benim de orkidem vardı ama kurudu ona sen bakabilir misin belki hayata geri döner dedi ben de kabul ettim. orkide kupkuru olmuş ne yaprağı ne de kök denebilecek bir tarafı kalmış. orkideyı saksısından cıkardım ve butun çürümüş köklerini kestim bir güzel yıkadım ve kuruladım. dibinde yeşil yeşil kısımlar vardı ama köke baglı tarafları kupkuru oldugu için hepsini temizledim geriye sadece çürümüş odun parcasına benzer bir şekil çıktı. sizce ne yapmalıyım?mücadeleye devam mı etmeliyim? cevap verirseniz çok mutlu olacagım caresiz ve uzgun bir haldeyım :(

mühendis57
08-08-2016, 19:27
arkadaşlar evde zaten bir tane orkidem vardı ve komşum orkidemi capcanlı çiçekli görünce benim de orkidem vardı ama kurudu ona sen bakabilir misin belki hayata geri döner dedi ben de kabul ettim. orkide kupkuru olmuş ne yaprağı ne de kök denebilecek bir tarafı kalmış. orkideyı saksısından cıkardım ve butun çürümüş köklerini kestim bir güzel yıkadım ve kuruladım. dibinde yeşil yeşil kısımlar vardı ama köke baglı tarafları kupkuru oldugu için hepsini temizledim geriye sadece çürümüş odun parcasına benzer bir şekil çıktı. sizce ne yapmalıyım?mücadeleye devam mı etmeliyim? cevap verirseniz çok mutlu olacagım caresiz ve uzgun bir haldeyım :(

Merhaba,
Yeşil yaprak ve kök kalmadığı bir durumda yapacaginiz birşey de kalmıyor malesef.saglam yaprağı var ise yeni kök oluşturur fakat diğer durumlarda yenisini almaktan başka çare yok.

sdemir
09-08-2016, 12:49
Merhaba Arkadaşlar,

Orkidemin 2 tane çiçeği hariç bütün çiçekleri kurudu :( 2 ayda bu hale geldi. Kök kısımlarında resimdeki gibi çürümeler meydana geldi. Yeni bir yeşil yaprak vermişti. Daha 3 gün önce oda sarardı ve döküldü. Sıra diğer yapraklara gelmeden bi önlem almak istiyorum. Lütfen yardımcı olur musunuz? :(

Doku_Kültürcü
09-08-2016, 13:28
Merhaba Arkadaşlar,

Orkidemin 2 tane çiçeği hariç bütün çiçekleri kurudu :( 2 ayda bu hale geldi. Kök kısımlarında resimdeki gibi çürümeler meydana geldi. Yeni bir yeşil yaprak vermişti. Daha 3 gün önce oda sarardı ve döküldü. Sıra diğer yapraklara gelmeden bi önlem almak istiyorum. Lütfen yardımcı olur musunuz? :(

Bitki sağlıklı görünüyor. Saksı harcı çürümeye başlamış olabilir, harcı değiştirin. Yeni aldığınız harcı kullanmadan önce haşlayıp soğutun. Bu, harçta bulunması muhtemel zararlıları öldürecektir. Ayda bir gübreleme yapın. Her gübreleme öncesinde, bir önceki gübrelemeden kalan artıkları yok etmek için saksıya 2-3 su bardağı su döküp sonrasında sıvı gübreyi uygulayın.

sdemir
09-08-2016, 13:51
Bitki sağlıklı görünüyor. Saksı harcı çürümeye başlamış olabilir, harcı değiştirin. Yeni aldığınız harcı kullanmadan önce haşlayıp soğutun. Bu, harçta bulunması muhtemel zararlıları öldürecektir. Ayda bir gübreleme yapın. Her gübreleme öncesinde, bir önceki gübrelemeden kalan artıkları yok etmek için saksıya 2-3 su bardağı su döküp sonrasında sıvı gübreyi uygulayın.

Çok teşekkür ederim tüm tavsiyeleriniz için :) Kökleri sararmış görünce endişelendim. Harcı değiştirmeden önce sararan kökleri kesiyim mi?

Doku_Kültürcü
10-08-2016, 10:31
Çok teşekkür ederim tüm tavsiyeleriniz için :) Kökleri sararmış görünce endişelendim. Harcı değiştirmeden önce sararan kökleri kesiyim mi?

Kesin.

sdemir
12-08-2016, 15:26
Kesin.

Çok teşekkürler :)

Ayşegül kurt
27-08-2016, 11:08
Merhabalar ben yeni üye oldum sorum şu ki doğumda annemin getirdiği orkidem in kökleri çürümüş tek bir dal yeşil kalmış ben 2 ay kadar koyde olduğum için eşim de kılmanın karşısına koymuş anlamadan acaba kurtulma şansımız var mı yardimci olursaniz herseyi deneyecegim������

Ayşegül kurt
27-08-2016, 12:27
Yeni üyelerdenim merhabalar lütfen bana yardım edin doğumda annemin getirdiği orkideyi ben memlekette iken eşim klimanin altında bırakmış kökleri çürümüş tek bir dal kalmış dibinden kökleri tamamen temizledim o Daldan yasatmam mümkün mü geç olmadan yardimci olursaniz sevinirim resim ekleyecegim ama bilmiyorum bir türlü beceremedim😢😢😢😢

Doku_Kültürcü
27-08-2016, 14:30
Yeni üyelerdenim merhabalar lütfen bana yardım edin doğumda annemin getirdiği orkideyi ben memlekette iken eşim klimanin altında bırakmış kökleri çürümüş tek bir dal kalmış dibinden kökleri tamamen temizledim o Daldan yasatmam mümkün mü geç olmadan yardimci olursaniz sevinirim resim ekleyecegim ama bilmiyorum bir türlü beceremedim😢😢😢😢

Eğer, yaprakları varsa yeni kök oluşturması mümkün.

Barborose
27-08-2016, 16:44
merhaba, benim orkidemin yaprakları bol fakat birinin kökleri oldukça az ve kalanlarda ana kökte siyahımsı, ne önerirsiniz? saksı değişimi yapmıştım ama kökleri oldukça az olduğu için tekrar eski küçük saksısına aldım, besin kullanıyorum yaprak çıkarıyor ama kök oluşumu gözleyemiyorum...

Doku_Kültürcü
27-08-2016, 17:47
merhaba, benim orkidemin yaprakları bol fakat birinin kökleri oldukça az ve kalanlarda ana kökte siyahımsı, ne önerirsiniz? saksı değişimi yapmıştım ama kökleri oldukça az olduğu için tekrar eski küçük saksısına aldım, besin kullanıyorum yaprak çıkarıyor ama kök oluşumu gözleyemiyorum...

Bitkiye su püskürtün, özellikle köklerin oluştuğu gövde kısmına. Kök gelişimini teşvik eder.

kadriyeleyli
28-08-2016, 01:10
Merhabalar. Yeni üyelerdenim. Bu hafta içinde üçüncü orkidemi de kaybettim. Hepsinde kök çürümesi var.buraya nasıl fotoğraf yükleyeceğimi bilmiyorum. Yardımcı olurmusunuz

Doku_Kültürcü
28-08-2016, 09:58
Merhabalar. Yeni üyelerdenim. Bu hafta içinde üçüncü orkidemi de kaybettim. Hepsinde kök çürümesi var.buraya nasıl fotoğraf yükleyeceğimi bilmiyorum. Yardımcı olurmusunuz

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

Mavikuş1
16-09-2016, 02:05
Orkidem bu durumda yardımcı olur musunuz ne yapabilirim

Mavikuş1
16-09-2016, 02:12
Maalesef fotoğraf ekleyemiyorum ama orkidemin hiç kökü kalmadı çürümeden dolayı kesip temizledim tarçınladım bir ay kadar iyiydi durumu ama son bir ayda çiçek dalı kurudu ve yapragı da yarıya kadar sarararak uç kısımları kurudu yaprak dibinde 2 adet tomurcukumsu yapı var ve yaprak dibi sağlıklı herhangi bir yumuşama vb yok bir forumda okudum poşete koyarak kökü nemli beze sarıp nemlendirmeyi sağlayarak 1 haftada kök gelişimi sağlanmış yapsam olur mu yardımcı olur musunuz ?

Doku_Kültürcü
16-09-2016, 11:40
Maalesef fotoğraf ekleyemiyorum ama orkidemin hiç kökü kalmadı çürümeden dolayı kesip temizledim tarçınladım bir ay kadar iyiydi durumu ama son bir ayda çiçek dalı kurudu ve yapragı da yarıya kadar sarararak uç kısımları kurudu yaprak dibinde 2 adet tomurcukumsu yapı var ve yaprak dibi sağlıklı herhangi bir yumuşama vb yok bir forumda okudum poşete koyarak kökü nemli beze sarıp nemlendirmeyi sağlayarak 1 haftada kök gelişimi sağlanmış yapsam olur mu yardımcı olur musunuz ?

O iki adet tomurcukumsu yapı, bitki yeni kök veriyor anlamına gelir. O noktalara su püskürtün. Poşet fikride güzel fikir, bitkinin şu andaki kök sistemi yapraktan kaybolan suyu yerine koyamayacak kadar zayıf görünüyor, bu nedenle bitkiyi poşete koymak çok akıllıca olur. (geceleyin poşeti kendi nefesinizle şişirin, bu bitkiye ihtiyacı olan karbondioksidi sağlar)

tila
18-10-2016, 09:19
Çok faydalı bir bilgilendirme oldu. teşekkürler

saksıdakikedi
26-10-2016, 09:16
Kuruyan orkidemi kurtardım, yeni yaprak çıktı, yeni dal çıktı derken meğer kökler çürümüş. Kökleri temizledim, sadece gövde kaldı. Yaklaşık bir aydır yeni kök çıkmıyor ama dallar uzadı, tomurcuklandı, yaprakların arasından da bir dal çıkmıştı, o da büyüyor. Orkidenin hala kök vermemesi normal mi bilmiyorum. Değilse kök oluşması için ne yapmam gerekir? Şimdiden teşekkürler..

Sultanky3444@gm
07-11-2016, 10:35
Selam orkidem koklerinden curudu yaplari saglam ama onu yasatmasi icin hic kok yok .koklerini temizleyip tekrar diktim bur defa suya batirip cikardim. Su an pencerenin onunde oda sicakliginda.acaba tekrar koklenirmi?

Doku_Kültürcü
07-11-2016, 13:52
Selam orkidem koklerinden curudu yaplari saglam ama onu yasatmasi icin hic kok yok .koklerini temizleyip tekrar diktim bur defa suya batirip cikardim. Su an pencerenin onunde oda sicakliginda.acaba tekrar koklenirmi?

Bitkiyi, saydam büyük bir torba içerisine yerleştirin. Geceleyin, kendi nefesinizle şişirin. Phalaenopsis orkideleri karanlıkta gözeneklerini açar ve karbondioksidi bünyesine alıp malik asit şeklinde hücre içerisinde saklar. Gündüz saatlerinde, gözeneklerini kapatır ve ürettiği malik asitten ışık yardımı ile şeker sentezler. Bu bitkinin tekrar köklenmesi için gereken enerjidir. Kolay gelsin.

saksıdakikedi
16-11-2016, 07:48
Selam 26 Ekim'de yazmıştım ama cevaplayan olmadı. Orkidem hala kök vermedi ama tomurcuklar büyüdü. Ben yokken fazla su vermişler, yaprakları da yumuşadı :( Torba içerisine yerleştirme işlemini benim de mi yapmam gerekiyor?

Doku_Kültürcü
17-11-2016, 10:49
Selam 26 Ekim'de yazmıştım ama cevaplayan olmadı. Orkidem hala kök vermedi ama tomurcuklar büyüdü. Ben yokken fazla su vermişler, yaprakları da yumuşadı :( Torba içerisine yerleştirme işlemini benim de mi yapmam gerekiyor?

Deneyin.

Sevaaa
17-11-2016, 18:20
Merhaba.öncelikle kendimi tanıtayım.ben Sevinç
3 yıllık orkideme yaz sonundan beri bi şeyler oluyordu.çiçekçiye götürdüm 1 ay kaldı.sonra eve getirdim.beyaz böcek gördüm içinde.bende hem sakaıyı hemde hatcı değiştim.yeni harcın üzerine kaynar su döküp 5 dakika bekledim.bu işlemi 2 defa uyguladım ve kuruması için bıraktım.hafif nemliken yeni saksıya dikim yaptım.saksı işleminden 4 gün sonra içimeden bir hiss iyi değil dedi ve orkidemi saksıdan çıkartdım.kökler hiç iyi değildi.yazon köl temizlemesi yapmışdı çiçekçi.ama çok fazla değil.bı seferde kararma gövdeye kadar değildi.bende bugün iyice kök temizleme işlemi yaptım ve tarçınladım.ama saksıya dikmedim.sizce yapılacak başka bi şey varmı?lütfen yardım edin.resim nasıl yüklenir bilemedğim için resim gönderemedi

cii_them
13-03-2017, 06:46
Merhaba. Orkidem cicek acmak uzere ama saksida nokta buyuklugunde bocekler var. Topragini degistirmek gerekiyormus ama cicekli oldugu icin cesaret edemiyorum. Bocekler icin bi tavsiyeniz var mi?

MaestroLady
24-05-2017, 12:05
Merhaba mart ayında bana gelen bu orkide nin sulamasını haftada 1 yaptım ilk zamanlar koyduğum yer biraz havasız ve loş bir ortamdı 1 ay sonra daha aydınlık ve havadar bir odaya aldım. Fakat bir türlü mutlu edemedim orkidemi 😭 günden güne önce tomurcuklarını döktü sonra 2 tane alt yaprağı sarardı düştü.. son 1 haftadır da çiçeklerini döktü bugun eve geldiğimde ise bu halde buldum 😭😭😭😭 yaprak kısmı düşmüş tü kararmayı farketmiştim ama daha önce düşen yapraktan kalmıştır diye düşündüm. Orkidemin kurtulma şansı var mı?? Lütfen yardımcı olur musunuz

649126649128649127

Doku_Kültürcü
24-05-2017, 12:10
Merhaba mart ayında bana gelen bu orkide nin sulamasını haftada 1 yaptım ilk zamanlar koyduğum yer biraz havasız ve loş bir ortamdı 1 ay sonra daha aydınlık ve havadar bir odaya aldım. Fakat bir türlü mutlu edemedim orkidemi 😭 günden güne önce tomurcuklarını döktü sonra 2 tane alt yaprağı sarardı düştü.. son 1 haftadır da çiçeklerini döktü bugun eve geldiğimde ise bu halde buldum 😭😭😭😭 yaprak kısmı düşmüş tü kararmayı farketmiştim ama daha önce düşen yapraktan kalmıştır diye düşündüm. Orkidemin kurtulma şansı var mı?? Lütfen yardımcı olur musunuz

649126649128649127
Üzücü, ama yapılabilecek bir şey yok.:(

zuhalaydın
17-06-2017, 16:23
Merhaba Arkadaşlar Sonunda üye oldum.

Orkidenin poşet gelişimi hakkında bilgisi olan varmı?

Bitki-sever
09-10-2017, 11:46
Merhaba orkidemi 2ay once bir cicekcide terkedilmiş olarak gördüm çiçekleri yok diye cicekci cicek sapindan kesmiş kökleri ve yaprakları çok güzeldi aldim ama ben aldıktan sonra köklerinde bu şekilde kireç toplanmış gibi oldu sarardilar hatta yeşil olan sapı bile sarariyor ne yapabilirim

Bitki-sever
09-10-2017, 20:47
Merhaba cicekcide terkedilmiş bir orkide vardı cuzi bir fiyata aldım yaprakları ve kökleri çok güzeldi saglikliydi sadece sapini budamisti şimdi benim bakimim altindayken koklerde biraz bozulmalar başladı köklerin uzerinde kireclenmeye benzer renk degismleri oldu bi de sapi sarariyor neden kaynaklandığını anlamadım nasıl düzeltebilirim

Doku_Kültürcü
09-10-2017, 23:25
Merhaba cicekcide terkedilmiş bir orkide vardı cuzi bir fiyata aldım yaprakları ve kökleri çok güzeldi saglikliydi sadece sapini budamisti şimdi benim bakimim altindayken koklerde biraz bozulmalar başladı köklerin uzerinde kireclenmeye benzer renk degismleri oldu bi de sapi sarariyor neden kaynaklandığını anlamadım nasıl düzeltebilirim

Daha önce de yazmıştım: Çiçek sapı bazı çeşitlerde kurur, bazılarında kurumaz. Bu çiçek sapından sıcaklığa bağlı olarak yavru orkide veya çiçek gelişebilir.
Bitkiyi florür içermeyen memba suyu ile sulayın (etiketteki analiz raporuna bakın). Ayda bir defa gübreleyin. Her gübreleme öncesinde saksıya 1-2 litre su dökerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın (aksi durumda kökler biriken gübre nedeniyle ölür). Bu yıkamanın hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübre çözeltisini saksıya verin.

Bitki-sever
10-10-2017, 18:18
sayfada yeni olduğum için karmaşık geliyor daha önce de yazdığınızi görmedim hatta mesajimi 2defa gondermisim ve silemiyorum kusura bakmayın yardım için teşekkür ederim ��

Orkidesever35
23-12-2017, 10:09
Merhaba agustos ayinda hediye gelen orkidem once ciceklerini sonra yapraklarini doktu.evimizde yenidogan bebegimiz oldugu icin pek ilgilenemedik
.suan dipte 2 kucuk yapragi kaldi.kuruyan kokleri temizledkm ancak diger kokler sari sari.ne yapmam gerekli toparlayabilirmiyim cicegimi

hurut
07-01-2018, 16:55
Merhabalar. Bugün orkidemin köklerinden birinin bu şekilde karardığını fark ettim. Acaba bu köke müdahale etmek gerekir mi, bitkimin kalanını da çürütür mü? Umarım kesmem gerekmiyordur, saksısından çıkarmaya korkuyorum bir zarar veririm diye.. :( Şimdiden teşekkürler.

663938

Doku_Kültürcü
07-01-2018, 20:39
Merhabalar. Bugün orkidemin köklerinden birinin bu şekilde karardığını fark ettim. Acaba bu köke müdahale etmek gerekir mi, bitkimin kalanını da çürütür mü? Umarım kesmem gerekmiyordur, saksısından çıkarmaya korkuyorum bir zarar veririm diye.. :( Şimdiden teşekkürler.

663938
Bu kök kısmı muhtemelen ölü. Kesip ayırın. Saksı harcını değiştirin. Yeni saksı harcını bir tencereye koyup kaynatın soğuduktan sonra kullanın. Bu işlem, haçta bulunması muhtemel salyangoz ve diğer zararlı yumurtalarını öldürür.

Vera.
10-03-2018, 09:42
Benim de orkidemin köklerinde yeni yeni kahverengi cürümeler gözlemledim.daha önce orkide bakmadım. Bir mağazadan aldım. 2gün oldu alalı. Yerine biraz alıştıktan sonra ölü kökleri temizleyip saksısını değiştireyim diyorum. Bir sıkıntı olur mu aceba?

Gülçin Tutuncu
21-03-2018, 10:32
Merhaba,
Fotoğrafta ki orkideyi bir yapı marketten almıştım. İlk olarak köklerde bulunan süngerimsi şeyi çıkardım, ölü köklerini temizledim sonra yeni harca ve saksıya ektim ancak bir süre sonra yapraklarda sararmalar ve tomurcuklarında dökülmeler başladı. Yapraklar düşmeye başlayınca forumdaki bilgilere göre köklere oksijenli su sıkıp dezenfekte ettim ama genede toparlayamadı bir türlü. Bana ne yapabileceğim konusunda bilgi verebilir misiniz lütfen orkidemi kaybetmek istemiyorum. Tekrar yaprak çıkarabilir mi, ne yapmam gerek?

Doku_Kültürcü
21-03-2018, 12:25
Merhaba,
Fotoğrafta ki orkideyi bir yapı marketten almıştım. İlk olarak köklerde bulunan süngerimsi şeyi çıkardım, ölü köklerini temizledim sonra yeni harca ve saksıya ektim ancak bir süre sonra yapraklarda sararmalar ve tomurcuklarında dökülmeler başladı. Yapraklar düşmeye başlayınca forumdaki bilgilere göre köklere oksijenli su sıkıp dezenfekte ettim ama genede toparlayamadı bir türlü. Bana ne yapabileceğim konusunda bilgi verebilir misiniz lütfen orkidemi kaybetmek istemiyorum. Tekrar yaprak çıkarabilir mi, ne yapmam gerek?

Yaprakları olmadan enerji sağlayamaz (yeşil köklerdeki fotosentez yeterli olmaz). Üzgünüm, bitkiniz ölmüş...:(

Gülçin Tutuncu
21-03-2018, 12:38
Hızlı dönüşünüz için teşekkür ederim, umarım yanılma payınız vardır bir umut...

minuur_8989
02-04-2018, 16:35
Merhaba
1 aylık orkidem sanırım fazla sulama mağduru :( çürümüş kökleri temizledim bu şekilde biraz kökleri kurusun diye dışarı çıkardım yapraklarında buruşmalar var az küçük kökleri kaldı kurtarmak için nasıl bir yol izlemeliyim

Doku_Kültürcü
02-04-2018, 16:54
Merhaba
1 aylık orkidem sanırım fazla sulama mağduru :( çürümüş kökleri temizledim bu şekilde biraz kökleri kurusun diye dışarı çıkardım yapraklarında buruşmalar var az küçük kökleri kaldı kurtarmak için nasıl bir yol izlemeliyim

Orkide toprağı alın. Bir tencere içerisine yerleştirin. üzerini örtecek kadar su ilave edip kaynatın. Soğuduktan sonra bitkiyi bu harcın içerisine dikin. Saksıda yeterli miktarda delik bulunması gerekir, bunu unutmayın. Sonra, bitkiyi saksısı ile beraber saydam bir plastik torba içerisine yerleştirin. Bir kaç adet delik delin bu torbaya (en az kurşun kalem kalınlığında olsun delikler). Ayda bir gübre verin. Gübrelemeden önce, saksı harcı içerisinden 1-2litre memba suyu geçirip bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında saksıya sıvı gübreyi uygulayın. Kolay gelsin.

minuur_8989
02-04-2018, 17:05
bu kadar hızlı cevap alacağımı sanmıyordum teşekkür ederim ben bu sitenin çok eski bir üyesiydim epeydir giremiyordum orkidemde sıkıntı olunca burada cevap bulacağımı düşünerek tekrar üyelik açmıştım :) çok teşekkür ederim plastik poşete komplemi geçirmeliyim ve ne zamana kadar bu işleme devam etmeliyim sıvı gübre olarak ne önerirsiniz :)

minuur_8989
02-04-2018, 17:07
peki sulama işleminide ayda bir mi yapmam gerek. aslında evde çok orkidem var ama evdeki orkidelerimde de bu yeni gelen orkidemde de pek bi acemiliğim tuttu bu sene :(

Doku_Kültürcü
02-04-2018, 18:16
peki sulama işleminide ayda bir mi yapmam gerek. aslında evde çok orkidem var ama evdeki orkidelerimde de bu yeni gelen orkidemde de pek bi acemiliğim tuttu bu sene :(

Yaz aylarında 2-3 günde bir, kış aylarında 5-7 günde bir sulama yapın.

hurut
07-05-2018, 14:41
672982

Merhaba. Orkidemin son durumu bu. Hava kökleri dışında hiç kökü kalmadı ve gövdesinin dışı bu şekilde siyah. Ayrıca hava köklerinin çıktığı yarıkların içi de siyah görünüyor. Çiçeğimin kurtulma şansı var mı? Köklerine oksijenli su püskürtüp tarçın serptim, öylece duruyor şu anda. Dikmeye korkuyorum çünkü en son diktiğimde son kalan 3-4 kökünün de içi 1 haftada boşalmıştı.

gonul.g
14-07-2018, 13:29
Merhaba, hediye olarak gönderilen orkidemi cicekci beyaz porselen saksida getirdi icine bakmadim bir hafta sonra toprak aldim saksiya koyacagim zaman fark ettimki icinde hic topragi yokmus suya koymuslar sadece ve dolayisiyla kokler sararip curume yapmis bazilarini kestim hepsini kesmedim tutmaz diye simdi o curuyen kokler böceklenme yapmis incecik toz gibi yuruyen hasereler var. Ne yapsam ? bu arada yapraklar soldu ama yeni bir yaprak yesermeyede basladi. ilac mi almaliyim ne yapsam bilemiyorum

Yekzan
04-08-2018, 10:17
Orkideler sağlam kök kalmadı yaprak renkleri de koyulaştı. Kurtarabilir miyiz

Büşra kale
13-08-2018, 09:01
Orkidemin kökü böyle ve sapı sarardı ne yapmam lazım

Elif çiçek
20-08-2018, 19:55
Merhabalar yine mi sen diyeceksiniz. Tam öğrendim bu kez orkidelerimi hiç çürütmicem zaten zor kurtardım diyorum (ki yeni kök çıkartmakta hiç başarılı değilim) bu kez de başka bir sorun. Bir haftalığına şehir dışına çıkmam gerekti eşim orkidelerimi sulamış aynen dediğim gibi fakat kendisi çalışma odasında takıldığı için solonla ilgilenmemiş camlar kapalı akşamları sağladığım soğuğu sağlayamış klimayı açmamış güneş te almamış bir tanesi haliyle kök çürümesi yapmış. Geldim koştum hemen müdahale ettim kökleri kestim ki zaten sadece2 tane hava kökü kalmış. Tarçında beklettim bir gece sabah geceden açıp gazını aldırdığım soda ve saf suyu karıştırdım bi süre bunun içinde bir süre içindeki su tutan taşın üzerinde bekliyor. Ve ara ara da içinde orkide sıvı besini olan memba suyundan yapraklarına fıs fıs yapıyorum. Sizce yaşar mı çünkü ben su kültürü dedikleri şeyi kök çılartma olayını hiç başaramadım. Yaşar mı kök helişimi olur mu?

Charlaux
21-08-2018, 06:45
Merhabalar yine mi sen diyeceksiniz. Tam öğrendim bu kez orkidelerimi hiç çürütmicem zaten zor kurtardım diyorum (ki yeni kök çıkartmakta hiç başarılı değilim) bu kez de başka bir sorun. Bir haftalığına şehir dışına çıkmam gerekti eşim orkidelerimi sulamış aynen dediğim gibi fakat kendisi çalışma odasında takıldığı için solonla ilgilenmemiş camlar kapalı akşamları sağladığım soğuğu sağlayamış klimayı açmamış güneş te almamış bir tanesi haliyle kök çürümesi yapmış. Geldim koştum hemen müdahale ettim kökleri kestim ki zaten sadece2 tane hava kökü kalmış. Tarçında beklettim bir gece sabah geceden açıp gazını aldırdığım soda ve saf suyu karıştırdım bi süre bunun içinde bir süre içindeki su tutan taşın üzerinde bekliyor. Ve ara ara da içinde orkide sıvı besini olan memba suyundan yapraklarına fıs fıs yapıyorum. Sizce yaşar mı çünkü ben su kültürü dedikleri şeyi kök çılartma olayını hiç başaramadım. Yaşar mı kök helişimi olur mu?

Aslinda orkideler icin cok belli basli kurallar var ve bu kurallara uydugunuzda bir sikinti yasamazsiniz.Nedir bunlar? Orkideler genel olarak spaghnum yosunu,agac kabugu karisiminda ya da tropik yerlerde agacin ustunde (fotograflarini kendi basligimda paylasacagim) ya da agac dali uzerinde yetistirilir. Sn. Doku Kulturcu duzeltir umarim ancak teorik olarak orkideler yaprak olmayan herhangi bir urunun icinde dogasi gerekigi yetisebilir. Ancak agac dali ya da agac uzerindeyse ve ortam nemliyse gunluk olarak spreylenmeye ihtiyac duyar. Dolayisiyla ben sizin yerinizde olsam agac kabugu karisimina koyardim. Bu ilk kural.

Ikinci kural. Orkideniz dogal yollardan hava almalidir. Yani wasistas ya da acik cam gibi. Cunku klima dediginiz sey bir dogal degil iki nemi de emen bir cihaz. Ve orkidenin istedigi sey nem. Peki o zaman neden camlar acik ? Nasil ki vucudumuz islak kalir kurulamazsak mantar hastalik olusur ayni bu sebepten.

Sn.doku kulturcu olu koklerinde bazen islevleri oldugunu dolayisiyla kesmememiz gerektigini tavsiye etmisti. Yani yaptiginiz bir hata aslinda. Ikinci hata tarcin ve soda. Tarcin cok dikkatli kullanilmasi gereken canli alani da oldurebilen bir fungusit antibakteriyel urundur. Sitede kendi paylasimlarimda da gorebilirsiniz orkidelerde ve bitkilerde probiyotik yani saglikli bakterilerin onemi muhim. Siz tarcin uygulamasiyla bunu kismen engelliyorsunuz. Sodadaki sikintiya gelecek olursak sn.Doku Kulturcu’nun onerdigi sey memba suyudur (ki saniyorum bu da saf su oluyor). Bir kere hasta olan bir orkideye yani kokleri olmayan gucsuz bir orkideye mineral ve sivi besini vererek fayda saglamiyorsunuz (cunku gubrelerin yakici bir ozelligi de olabiliyor).

Sizin yapmaniz gereken orkideye hava oksijen iletimini arttirmak. Ben bunun icin 2 ltreye bir iki yemek kasigi oksijenli su katiyorum. Havalar sicaksa 7 gunde bir degilse 10 gunde bir sulayin. Gucunuz yetiyorsa bebekler icin olan buhar makinesini elde edip nem saglayabilirsiniz. Bu vesileyle orkideler susuzlugu daha iyi tolere edebilir. Ayrica buna ek olarak karisimini degistirmelisiniz. Sonrasinda orkidenizi unutun.

Simdi yasar mi yasamiz mi klasik sorusuna. Bunun cevabini maalesef bilemeyiz. Ornegin kurumaya yuz tutmus tum kokleri burusmus orkidem bir sekilde yasadi. Yasadigim sehir oldukca nemli oldugu icin orkideyi unuttugum halde bitki canlandi. Yine oldukca iyi bakimini yaptigim bir baska orkidemde her turlu cabama ragmen oldu. Siz elinizden geleni yaptiginiz ve kurallara uydugunuz muddetce orkideye yasam sansi verirsiniz. Bitkinin durumu (mesela stres) gibi cokta sizin elinizde olmayan etkenler bunu belirleyecek. Ama buradan sunu hatirlatmak gerek. Elbette bazi seyleri bilemeyebilir ve okuyamayabilirsiniz. Ancak ben bilmedigim bir konu varsa eger sn. Doku Kulturcuye soruyor ve ogreniyorum. Is bilgimin disina tasiyorsa kafama gore bir uygulama yapmiyorum. Kimsenin bu koca forumu tek tek okumaya zamani yoktur diye tahmin ediyorum fakat yakin zamanda olan konusmalari okuyunuz. Burada zaten bir plan program bulacaksaniz.Bulamazsaniz da ne yapmam gerekir diye sorun ki yanlis uygulamarla iyilik yapacagim derken bitkiye kotuluk etmeyin.

Ve bunu her yazimda dile getirmeye calisacagim. Orkidelerinizi unutun. Uzerinde cok dusunmediginiz orkide (sartlarini sagladiginiz muddetce) gelisir. Havadar ortam,nem, 7-10 gunde bir sulama ayda bir saglikli orkideye gubreleme yeterlidir. Bunlari sagladiginiz zaman zaten kok curumesi gibi olaylari en aza indirgemis olursunuz. 7-10 gunde de zaten bocek,mantar gibi hastaliklar kolayca anlasilir. Yani isin ozu orkideyi biraz unutmakta.

Doku_Kültürcü
21-08-2018, 16:33
Sn Charlaux'nun söylediklerine 1-2 şey ilave edilebilir. Maden suyu çoğunlukla sodyum içerir ve bitkiler özellikle de orkideler sodyumdan hiç hoşlanmaz. Soğuk buhar makinesi güzel fikir.5 cm çapında bir hortum alıp bu cihazın buhar çıkış ağzına sıcak silikonla tutturun. Bitkiyi derin şeffaf bir kova içerisinde askıya alın. Hortumun ucunu bu kovanın içerisine daldırın. Bir zamanlayıcı (timer) alın ve bunu buhar makinasına bağlayın. 2 saatte bir 15 dakika çalışacak şekilde ayarlayın (veya daha uzun aralıklı). Zaman zaman, kova içerisinde biriken suyu dökün. Yapraklara gübreli sıvı püskürtmeye devam edin. Cihazı temiz tozsuz bir yere yerleştirin. Çünkü, cihaz içerisindeki fan vasıtasıyla zeminden çektiği havayı oluşturduğu soğuk buharı taşımak için kullanır. Kolay gelsin.

Elif çiçek
28-08-2018, 16:51
Sn. sevda yücel, bir örnek gösteririm, nasıl ben bir phalaenopsis kurtardım, o da hiçbir köklüdür. Dikim için, çok küçük bir saksı kullanın. İlk, saksıya yarım orkide substratı doldurun (elinizde herhangi bir substrat varsa, onu kullanın - cam kabuklarlar, veya kokopeat, fark etmez). Pot ortasına bitki yerleştirin, yosun ile substrat üstü kapatın. İki günde bir hafif yosun üstü su püskürtün. En az 1.5 - 2 ay gübreleme yapmayın, sadece yümuşak suyu kullanın. Umarım, bitki kurtarırsınız. :( Bitki aydınlık ve ılık yerde tutun, direkt güneş ışığı durmasın.
Sayın asya_lotus bütün yazdıklarınızı pür dikkat okudum siz yosun demişsiniz bir başkası vermikülit bir sorum olacak. Orkide harcı ve vermiküliti karıştırsak gövdeyi yosuna sarıp dediğiniz gibi harcın içine yerleştirsek etki eder mi sonunda orkide köklenir mi **** olası bi kötü sonuç doğurur mu yardımcı olur musunuz

kerim3791
29-12-2018, 09:34
toprağından kaynaklı olabilir mi

Asemkar
12-01-2019, 11:54
Merhaba orkide konusunda çok acemiyim. 2 ay önce gelen 2 orkidemin son durumu fotoğraftaki gibi. Kaybetmeden kurtarma şansım var mı? Acil olarak nasıl müdahale edebilirim? Yaşatma şansım var mı? ?😥

Doku_Kültürcü
12-01-2019, 19:42
merhaba orkide konusunda çok acemiyim. 2 ay önce gelen 2 orkidemin son durumu fotoğraftaki gibi. Kaybetmeden kurtarma şansım var mı? Acil olarak nasıl müdahale edebilirim? Yaşatma şansım var mı? ?😥

#457 ' da yanıtı var (sizin mesajınızdan önceki 3. mesaj)

Asemkar
12-01-2019, 21:33
#457 ' da yanıtı var (sizin mesajınızdan önceki 3. mesaj)
Cevap için teşekkür ederim.

Oglusum
29-01-2019, 23:45
Arkadaşlar banada hediye gelen bi orkidem var yalnız bu bikaç ay sonra çiçekleri soldu kurudu dalı sarardı ve dalını 3.bogumdan kestim bugün köklerine baktığımda çürüme olduğunu farkettim temizledim çürüyen kökleri ve yeni toprakla tekrar diktim sizce iyileşir mi tekrardan çiçekler açar mı sizce

Oglusum
30-01-2019, 19:28
Arkadaşlar yokmu gören bi cvp verebilecek olan...

Doku_Kültürcü
31-01-2019, 13:39
Arkadaşlar yokmu gören bi cvp verebilecek olan...

Tekrara çiçek açar. Ancak, bunun için bitkiyi 16-19°C sıcalıkta 1-1,5 ay tutmanız gerekiyor. Bir de, bitkideki çiçek sapı canlılık göstermiyor. Tamamen kesip çıkartabilirsiniz, bitki yeni çiçek dalı oluşturacaktır.

Oglusum
31-01-2019, 19:29
Tekrara çiçek açar. Ancak, bunun için bitkiyi 16-19°C sıcalıkta 1-1,5 ay tutmanız gerekiyor. Bir de, bitkideki çiçek sapı canlılık göstermiyor. Tamamen kesip çıkartabilirsiniz, bitki yeni çiçek dalı oluşturacaktır.

Teşekkür ediyorum dediğiniz gibi sapları da kestim inşallah çıkar yenileri...

Gulcin07
18-02-2019, 18:35
Orkidemin toprağını değiştirdim ve kuruyan dallarını köklerini temizledim ama sanki çürüyor gibi yardımcı olabilirmisiniz

seherrr
27-02-2019, 14:48
Merhabalar benimde orkideleri in köklerinden sürekli pamuklanıyo kökleri çürüdükçe temizliyorum birinin hiç kökü kalmadı yasar mı çiçegim 😢 😥

Tugbadeniz
22-03-2019, 09:18
Merhabalar sürekli okuyorum fakat tam olarak ne yapmam gerektiği konusunda bir çözüm bulamadım bana yardımcı olursanız çok sevinirim..orkidemin 2 dalı ve çiçekleri var fakat çiçeklerin bazıları biranda boynunu büktü yaprakları kendini aşagıya bıraktı..çiçekleri olmasına rağmen hemen köklerine baktım ve köklerinin çürüdüğünü farkettim çürüyenlerim hepsini temizledim tekrar yeni toprakla diktim ama hala kök çürümesı devam ediyor simdi yine actım ve yine kuruyan ici bosalan kökler olmus onlarida temizledim ama nerdeyse hic kökü kalmadı bir iki sarı kök var o kadar..ben bu durumda ne yapabilirim nasil kurtarabilirim orkidemi..fotograf nasıl yükleniyor bilemedigim icin koyamadım görüp yardimci olmanız belki de daha faydalı olabilirdi fotografi denedim ama malesef yukleme hatası veriyor

Doku_Kültürcü
22-03-2019, 14:04
Merhabalar sürekli okuyorum fakat tam olarak ne yapmam gerektiği konusunda bir çözüm bulamadım bana yardımcı olursanız çok sevinirim..orkidemin 2 dalı ve çiçekleri var fakat çiçeklerin bazıları biranda boynunu büktü yaprakları kendini aşagıya bıraktı..çiçekleri olmasına rağmen hemen köklerine baktım ve köklerinin çürüdüğünü farkettim çürüyenlerim hepsini temizledim tekrar yeni toprakla diktim ama hala kök çürümesı devam ediyor simdi yine actım ve yine kuruyan ici bosalan kökler olmus onlarida temizledim ama nerdeyse hic kökü kalmadı bir iki sarı kök var o kadar..ben bu durumda ne yapabilirim nasil kurtarabilirim orkidemi..fotograf nasıl yükleniyor bilemedigim icin koyamadım görüp yardimci olmanız belki de daha faydalı olabilirdi fotografi denedim ama malesef yukleme hatası veriyor

http://www.agaclar.net/forum/1546905-post456.htm

Her ikisini de okuyun.

Tugbadeniz
24-03-2019, 14:02

Her ikisini de okuyun.

Okudum tesekkurler..peki size birsey sormak istiyorum 4-5 kökü kalmıs orkidelere sera yöntemi uyguluyorlar bunu yapip yapmamakda kararsiz kaldim size faydasini gorur muyum ya da burda yazilan gibi oksijenli su ile sulayip unutmak mi daha yararli olur..ayrica nispeten kokleri daha saglam orkidelerim var fakat onlarinda koklerinin bir kacinda sorun var ve yapraklari yumusuyor onlarada bu sekilde oksijenli su yararli olur mu

Doku_Kültürcü
24-03-2019, 14:17
Okudum tesekkurler..peki size birsey sormak istiyorum 4-5 kökü kalmıs orkidelere sera yöntemi uyguluyorlar bunu yapip yapmamakda kararsiz kaldim size faydasini gorur muyum ya da burda yazilan gibi oksijenli su ile sulayip unutmak mi daha yararli olur..ayrica nispeten kokleri daha saglam orkidelerim var fakat onlarinda koklerinin bir kacinda sorun var ve yapraklari yumusuyor onlarada bu sekilde oksijenli su yararli olur mu

Oksijenli su yararlı olabilir, bitkinin yapraklarının çıktığı taç kısmına da uygulayın.

Tugbadeniz
24-03-2019, 16:18
Oksijenli su yararlı olabilir, bitkinin yapraklarının çıktığı taç kısmına da uygulayın.

Tamam ozaman her sulama 7 ya da 10 gun arasi burada yazan gibi karistirip o sekilde kendini toparlayana kadar sularim ve dediginiz gibi tac kisminada yaparim cok tesekkur ederim umarim toparlanip kendine gelirler

Sinmx
25-03-2019, 12:14
Benim orkidelerim de hastalandı ve tüm yaprakları ve kökleri öldüler sadece gövdeleri kaldı yardımcı olurmusunuz atmaya da kıyamıyorum

Gülçin-E-A
02-04-2019, 14:12
Orkidem 3senelikti ev değişikliği yaptım.Sanırım yeni evimi begenmedi önce dalları sonra yaprakları gitti ve şimdide ölmek üzere hiç canlı kök kalmadı ve şuan sera etkisi olsun diye çok az suyla bardağın içine koyup üzerini poşetle kapattım orkidemi kurtarma şansım var mı.Fotoğraf paylaştım yardımcı olursanız severim.Teşekkür ederim

Doku_Kültürcü
02-04-2019, 15:09
Orkidem 3senelikti ev değişikliği yaptım.Sanırım yeni evimi begenmedi önce dalları sonra yaprakları gitti ve şimdide ölmek üzere hiç canlı kök kalmadı ve şuan sera etkisi olsun diye çok az suyla bardağın içine koyup üzerini poşetle kapattım orkidemi kurtarma şansım var mı.Fotoğraf paylaştım yardımcı olursanız severim.Teşekkür ederim

Yaprak varsa enerji üretebiliyor demektir ve kök oluşturması için şansı var anlamı taşır.

bubi
09-04-2019, 12:54
Bana da bir yardım lütfen, kökler fotoğraftaki gibi kahverengiye doğru dönüyor, herhangi bir böceklenme görmedim.

Sevvaltanriover
18-04-2019, 00:27
Orkidemin kokleri curudu. Internetten edindigim bilgilerle suyun icine koydum gunde iki defa suyu degistiriyorum. Hic koku yok suanda. Ne yapılabilir,kurtulur mu? Resim yukleyemedim. Yaprakları hala yesil ama dik durmuyor. Tum curuk kokleri temizleyip suda tutuyorum. Forumfa sphagnuma sarmanin en iyi yontem oldugu yazilmis. Bu kuru olan sphagnum mu? Internette satilanlar guvenilir olur mu ? Sardiktan sonra orkideyi topragina geri mi.dikiyoruz. cok soru sordum biliyorum, ancak yasamasini cok istiyorum.

Doku_Kültürcü
18-04-2019, 03:14
Bana da bir yardım lütfen, kökler fotoğraftaki gibi kahverengiye doğru dönüyor, herhangi bir böceklenme görmedim.

Gübre birikimi nedeniyle kökte oluşan yanık. Her gübreleme öncesinde saksı harcından 1-2litre memba suyu geçirin. Sonrasında da hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya uygulayın.

Kolay gelsin

Doku_Kültürcü
18-04-2019, 03:22
Orkidemin kokleri curudu. Internetten edindigim bilgilerle suyun icine koydum gunde iki defa suyu degistiriyorum. Hic koku yok suanda. Ne yapılabilir,kurtulur mu? Resim yukleyemedim. Yaprakları hala yesil ama dik durmuyor. Tum curuk kokleri temizleyip suda tutuyorum. Forumfa sphagnuma sarmanin en iyi yontem oldugu yazilmis. Bu kuru olan sphagnum mu? Internette satilanlar guvenilir olur mu ? Sardiktan sonra orkideyi topragina geri mi.dikiyoruz. cok soru sordum biliyorum, ancak yasamasini cok istiyorum.

Orkide sıvı gübresinden alın. Etiketindeki öneriye göre seyreltin. Bitkinin her tarafına püskürtün. Sonra, deliksiz bir plastik torba alın. Bitkiyi içerisine yerleştirin. Gece saatlerinde kendi nefesinizle şişirin. Nefesinizdeki karbondioksit gece karanlıkta bitki bünyesine bağlanır, gündüz ışıkta bundan şeker sentezler. Yeni kökler oluşuncaya kadar aynı şekilde devam edin. Zaman zaman bitkiye su püskürtün.
Kolay gelsin.

gülseren elve
03-05-2019, 15:57
*** arkadaşlar orkidelerimin kökleri çürüdü bende internet üzerinden araştırdım sera usulu yaşatmaya çalışıyorum 1 ay oldu bir değişiklik yok çok üzülüyorum yardımcı olurmusunuz lütfen;)

Doku_Kültürcü
03-05-2019, 18:20
*** arkadaşlar orkidelerimin kökleri çürüdü bende internet üzerinden araştırdım sera usulu yaşatmaya çalışıyorum 1 ay oldu bir değişiklik yok çok üzülüyorum yardımcı olurmusunuz lütfen;)
16. sayfaya bakın.

bubi
20-05-2019, 09:15
Gübre birikimi nedeniyle kökte oluşan yanık. Her gübreleme öncesinde saksı harcından 1-2litre memba suyu geçirin. Sonrasında da hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya uygulayın.
Kolay gelsin
Yanıtınız için teşekkür ederim, bahsettiğiniz şekilde deneyeceğim.
Saksının içinde kalan kısımlarda sağlıklı gözüküyor, fakat dışarıda kalanlar bu şekilde. Yeni çıkan kökler ise yemyeşil. Daha önceden saksıya koyduğum yosunlar mı gübre tutarak şekilde bir asitleşme yapıyor?

Doku_Kültürcü
20-05-2019, 14:09
Yanıtınız için teşekkür ederim, bahsettiğiniz şekilde deneyeceğim.
Saksının içinde kalan kısımlarda sağlıklı gözüküyor, fakat dışarıda kalanlar bu şekilde. Yeni çıkan kökler ise yemyeşil. Daha önceden saksıya koyduğum yosunlar mı gübre tutarak şekilde bir asitleşme yapıyor?

Yosunlarla ilgisi yok. Saksıya gübre verdiğinizde, bitki bu gübreyi sonuna kadar kullanamaz. Hatta bazı elementleri daha fazlaca kullanır, diğerleri kalır ve tuzluluğa neden olur. Bitkinin kullanımından kalan bu gübre harç içerisinde osmotik basıncın artmasına neden olur. Art arda gelen gübreleme neticesinde bitki kökleri bu osmotik basınca dayanamaz (çünkü su alınımını bozar) ve hücreleri ölür, rengi siyah olur. Bu nedenle, her gübreleme öncesinde saksı harcında kalan gübre artıklarını uzaklaştırmak gerekir.

Ftmnr9242
21-05-2019, 11:25
Merhaba benimde orkidwm vardı 2 aydır çiçekliydi. 2 gün içinde aniden çiçeklerini döküp çiçek sapı tamamen sarardı. Yeni yaprak çıkarıyordu diplerine baktığımda beyaz bişeyler olduğunu gördüm ama sanırım geç farkettim ne yapmam lazım kurtarbilirmiym ki acaba

Ftmnr9242
21-05-2019, 11:26
Resim göndermeyi beceremedim

ozgul ertok
22-05-2019, 09:05
Merhaba,
Senelerdir orkidelerim var ve çok normallerdi. fakat şu anda çiçeklerin bitler var yapraklarında pamukçuk gibi şeyler.
Ne yapmam lazım çok üzüldüm.

https://i.hizliresim.com/WXAV1Q.jpg (https://hizliresim.com/WXAV1Q)
https://i.hizliresim.com/EOnV5B.jpg (https://hizliresim.com/EOnV5B)
https://i.hizliresim.com/lQ2kvg.jpg (https://hizliresim.com/lQ2kvg)

Doku_Kültürcü
22-05-2019, 10:35
Merhaba,
Senelerdir orkidelerim var ve çok normallerdi. fakat şu anda çiçeklerin bitler var yapraklarında pamukçuk gibi şeyler.
Ne yapmam lazım çok üzüldüm.

[/url]

Neemazal kullanın. İnternette satılıyor.

ozgul ertok
22-05-2019, 12:37
Teşekkür ederim.

bir sıkıntı olmaz dimi nerdeyse 4 sene oldu çiçeklerim.

:(
:(:(:(:(

melek55
03-08-2019, 13:32
Merhaba orkidemin kökleri bu duruma gelmiş ne yapmalıyım acaba ��
https://i.hizliresim.com/vap3GD.jpg (https://hizliresim.com/vap3GD)

Doku_Kültürcü
04-08-2019, 14:51
Merhaba orkidemin kökleri bu duruma gelmiş ne yapmalıyım acaba ��
https://i.hizliresim.com/vap3GD.jpg (https://hizliresim.com/vap3GD)

İçi boşalmış köklerin, genelde kesilmesi önerilir. Ama, iç kısımda kalan sert kök özü pasif olarak su taşımaya devam eder. O nedenle kesMEYİN. Saksı harcını değiştirin. Yeni aldığınız harcı, bir tencere içerisine koyup üzerine örtecek şekilde su ile doldurduktan sonra, 4-5 dakika iyice kaynatın. Soğuduktan sonra harcı kullanın. Bu işlem, harçla birlikte gelmesi muhtemel salyangoz ve zararlı yumurtalarını yok etmek için yapılır. Ayda bir defa gübre verin. Kışın haftada bir yazın 2-3 günde bir memba suyu ile sulayın (suyun etiketine bakın florür içerMEsin). Ayda bir gübreleyin. Gübrelem öncesinde saksı içerisinden 2-3 litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında hazırladığınız gübreyi saksıya verin.
Kolay gelsin...

neslhancan
15-08-2019, 10:10
Merhaba, iş yerimdeki iki orkidenin yanlış sulama nedeniyle ölmek üzere olduğunu gördüm. Çiçekleri boynunu bükmüş, yapraklar yumuşamıştı ancak dallar sağlıklı görünüyordu.

Köklerini temizlemek için saksıyı açtım ancak sağlıklı kök kalmamış, köklerin arasına tutuşturulan sünger de un ufak olmuş koku yaymaya başlamıştı. İki orkidenin de köklerini temizledim ve su dolu kavanoza koydum. Kavanozun suyunu her gün yenileyeceğim.

Köklerin merkez kısmında da ciddi kararma vardı, nereden kesmen gerektiğini tam olarak bilemedim. Bu yöntemi ilk kez deniyorum, varsa yanlışlarımı ve önerilerinizi paylaşır mısınız?

hatayliahmett
30-08-2019, 00:03
Arkadaşlar benim orkidemde köklerde çürüme oldu. Çürüyen kökleri kesince şekildeki gibi kaldı. Onu tekrar aynı orkide toprağına diktim. Sizce başka yapabileceğim veya hata yaptığım bir yer var mı? Tekrar büyümesi ve çiçek vermesi için ne yapmalıyım? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum

698161
698162
698163

Doku_Kültürcü
30-08-2019, 12:33
Arkadaşlar benim orkidemde köklerde çürüme oldu. Çürüyen kökleri kesince şekildeki gibi kaldı. Onu tekrar aynı orkide toprağına diktim. Sizce başka yapabileceğim veya hata yaptığım bir yer var mı? Tekrar büyümesi ve çiçek vermesi için ne yapmalıyım? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum

698161
698162
698163

Saksı harcını yenilemeniz iyi olurdu. Sulamaya dikkat edin. Ayda bir defa gübreleyin. Gübre vermeden önce, saksı içinden 1-2litre memba suyu geçirin. Bu, bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmak için yapılır. Hemen sonrasında, hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin. Kışın 6-7 günde bir, yazın 2-3 günde bir sulayın.

hatayliahmett
30-08-2019, 23:56
Saksı harcını yenilemeniz iyi olurdu. Sulamaya dikkat edin. Ayda bir defa gübreleyin. Gübre vermeden önce, saksı içinden 1-2litre memba suyu geçirin. Bu, bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmak için yapılır. Hemen sonrasında, hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin. Kışın 6-7 günde bir, yazın 2-3 günde bir sulayın.

Elimde şöyle iki adet besin var orkide için bunlar işe yarar mı?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

698190698193

698191698192

Doku_Kültürcü
31-08-2019, 12:09
Elimde şöyle iki adet besin var orkide için bunlar işe yarar mı?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

698190698193

698191698192
Bunlar oldukça yoğun gübre çözeltileri. Bir litre su içerisine 2-3ml ilave edip kullanın (fazlası kökleri yakar). Dozlama için, eczaneden alacağınız 5ml'lik bir enjektör işinizi görür.

hatayliahmett
31-08-2019, 13:25
Bunlar oldukça yoğun gübre çözeltileri. Bir litre su içerisine 2-3ml ilave edip kullanın (fazlası kökleri yakar). Dozlama için, eczaneden alacağınız 5ml'lik bir enjektör işinizi görür.

Bu arada dediğiniz gibi saksı harcını yeniledim.

Hocam inşallah sizin yardımlarınız sayesinde orkidemi yaşatacağım.

Yeşil yapraklı bitkiler için olanı mı yoksa Çiçekli bitkiler için olanı mı hangisini 2-3ml kullanmalıyım?

Doku_Kültürcü
31-08-2019, 15:12
Bu arada dediğiniz gibi saksı harcını yeniledim.

Hocam inşallah sizin yardımlarınız sayesinde orkidemi yaşatacağım.

Yeşil yapraklı bitkiler için olanı mı yoksa Çiçekli bitkiler için olanı mı hangisini 2-3ml kullanmalıyım?

Yeşil yapraklı.

hatayliahmett
02-09-2019, 22:56
Yeşil yapraklı.

Daha besin takviyesi yapmadan orkidemin yaprağının 1 tanesinde sararmaya başladı diğer iki yaprakta yumuşama var ne yapmalıyım ve acaba neden kaynaklandı?

698264

698262

698263

Doku_Kültürcü
03-09-2019, 10:58
Daha besin takviyesi yapmadan orkidemin yaprağının 1 tanesinde sararmaya başladı diğer iki yaprakta yumuşama var ne yapmalıyım ve acaba neden kaynaklandı?

698264

698262

698263

Bakteri kaynaklı ve hiç iyi değil. Sararan yaprağı bitkiye en yakın kısımdan kesin. açılan yaraya tarçın tozu (fazla olmasın, yara kısmını temas edecek şekilde olsun. Tarçın, mikro organizmalar kadar bitkiler için de zararlıdır) sürün.