Bağlan

View Full Version : Kudret Narı (Momordica charantia)

Sayfalar : [1] 2 3

Mine Pakkaner
28-05-2006, 01:24
Kabakgillerden, bir otsu, sarılıcı bitkidir. Çok eski çağlardan beri bütün dünyada ampirik ilaçların yapımında kullanılmaktadır.Bitkinin bütün parçaları acıdır.

Tohumdan üretilir.Üretilmesi çok kolaydır. Tohumlar doğrudan yetiştirilecek yere toprağa ekilir.Tam güneş veya yarı gölge yerleri tercih eder.Zengin humuslu topraklardan hoşlanır.aşırı sudan zarar görür.

323230

http://www.floranimal.ru/pages/flora/m/5718.jpg

Yaprakları 5-7 lobludur, 10-12 cm uzunluğundadır.Sarı,1.5-2 cm çapında korolla tipi çiçeklidir.

Meyveleri uzun silindirik, üzeri girintili çıkıntılı, sivri uçludur.Sarıdan koyu turuncuya kadar değişen rengi vardır.

Tohumları 12-16 mm uzunluğunda ve siyahtır, ancak üzerinde kırmızı ,ince bir zar bulunur.

Doğal hayatta meyvelerini yiyen kuşlar ve diğer hayvanları tohumları dağıtmasıyla yayılır ve ürer.

Yurdumuzda özellikle mide ve cilt ülserleri için kullanılmakta ise de tıbbi bitki olarakçok geniş kullanım alanı vardır.

Kanser tedavisinde etkili olduğu yönünde bulgular vardır.MAP-30 ismiyle patent alan prostat tümörü tedavisinde kullanılan bir proteini bulunmaktdır.
Hodgkin tedavisinde kullanımı ile ilgili klinik çalışmaların sürdüğü bildirilmektedir.

Bizde sadece meyvesi kullanılsa da bitkinin diğer parçaları da geleneksel tıpta kullanılmakta.

Brezilya halk tıbbında tümörler, yaralar, romatizma,malarya, vajinal rahatsızlıklar, inflamasyonlar,diabet, kolik,menstural problemler ve barsak parazitleri tedavisinde kullanılmakta. Bütün bitkiden faydalanılmaktadır.

Bitkinin orjini Afrika’ dır. Güney Asya,Amazon,Peru, Nikaragua,Çin,Küba,Malezya, Haiti,galapagos adaları,Yeni Gine ampirik tıbbında da kullanılmaktadır.

Alkaloidler, charantin, charine, cryptoxanthin, cucurbitin, cucurbitacin, cucurbitanlar, cycloartenol, diosgenin, elaeostearik asit, erythrodiol, galacturonik asit, gentisik asit, goyaglykosidler, goyasaponinler guanylate cyclase inhibitorleri, gypsogenin, hydroxytryptamin, karounidiol, lanosterol, laurik asit, linolenik asit, momorcharasideler, momorcharinler, momordenol, momordisilin, momordisn, momordicinin, momordicosides, momordin, multiflorenol, myristik asit, nerolidol, oleanolik asit, oleik asit, oksalik asit, pentadecan, peptidler, petroselinik asit, polipeptitler, proteinler, ribosome-inactivating proteinleri, rosmarinik asit, rubixanthin, spinasterol, steroidal glycosides, stigmasta-diol, stigmasterol, taraxerol, trehalose, trypsin inhibitorleri, uracil, vacine, v-insulin, verbascoside, vicine, zeatin, zeatin riboside, zeaxanthin, ve zeinoxanthin hepsi kudret narında bulunmaktadır.

Bitkiden elde edilen droglar kapsüller şeklinde alternatif tıpta kullanılmaktadır.

Bunların genel kullanımı,
Diabet,kan yağları düşürme,mide rahatsızlıkları, özellikle ülser, gaz, şişkinlik, barsak parazitleri ve bakteriyel enfeksiyonları önleme üzerinedir.

Muzun iki katı potasyum içerir, A ve C vitaminlerince de zengindir.Besin olarak da kullanılır.Acı tadı ile makbul olduğu mutfaklar vardır (Örneğin, Surinam mutfağında favoriymiş,Hindistan'da da yeniliyormuş.)

Yalnız Çınar
29-05-2006, 12:29
Gerçekten ne diyebilirim; bu tür minnettarlıkların karşılığında dilimizde teşekkürle sınırlandırılmış bir ifade darlığı var. Zira teşekkür yetmez. Gerçekten çok doyurucu bilgi aktarmışsınız.

Selahattin Yılmaz
21-08-2006, 15:27
Haziran ayında çektim bu fotoğrafı.

3366

Yer Bursa...

sedrus_73
21-08-2006, 21:23
sayın;klimajaro kudret narı yetişticiliğinde nelere dikkat etmek gerekli ayrıca hasat zamanı neye göre tayin ediliyor,hasat sonrası işleme konusunda bilgilerinizi bekliyoruz birde zeytin yağın ne gibi özelliklere sahip olmalı,asit oranı v.b.etkileyici faktörmüdür,

Arzu Karaçancı
13-11-2006, 13:59
vallaha mine ablacım; her derde devasın! burda da buldum seni.
öğrenciler kudret narı tohumu bulmuş, getirmiş. ben hiç tanımıyorum diye bir bakayım neymiş, nasıl bir bitkiymiş dedim. veeee...
açıklayıcı bilgilerin için çok teşekkürler!
seni izlemeye devam ediyoruz...:D
iyi çalışmalar!
arzu

Selahattin Yılmaz
13-11-2006, 14:55
sayın;klimajaro kudret narı yetişticiliğinde nelere dikkat etmek gerekli ayrıca hasat zamanı neye göre tayin ediliyor,hasat sonrası işleme konusunda bilgilerinizi bekliyoruz birde zeytin yağın ne gibi özelliklere sahip olmalı,asit oranı v.b.etkileyici faktörmüdür,

Kudret narı yetiştirilmesi en kolay bitkilerden birisi. Şartları çok ağır olmamak kaydıyla (susuzluk, kireçlilik, aşırı asitlik vb.) her toprakta yetişiyor. Ancak yine de yeterince bitki besin maddesi içeren zengin topraklar daha iyidir ******.

Yetiştiricilikte extra bir şey yapmak gerekmiyor budama ilaçlama vs. hatta zararlısı bile yok diyebilirim tabi ki sulamayı yeterli yapmalısınız.

Mayıs ayı başında veya don riskine karşı mayıs ortalarında dikiyorsunuz temmuzda meyve vermeye başlıyor kırağılara kadar verime devam ediyo. Hasat için ise hafif kızaran kudret narlarını koparıyorsunuz o kadar zaten yukarıda resimlerdeki kudret narları hasat olgunluğuna ulaşmış lar beklemeyle de kızarma meyvenin tamamına ulaşıyor ve daha bekleyince kavun gbvi erimeye başlıyor.

Verimsiz topraklarda meyveler biraz küçük kalabiliyor. Normal toprakta daha kısa ömürlü sera ortamında hasad ve meyve verimi hem daha çok hemde daha uzun bir süreç alıyor.

Mine Pakkaner
13-11-2006, 16:42
vallaha mine ablacım; her derde devasın! burda da buldum seni.
öğrenciler kudret narı tohumu bulmuş, getirmiş. ben hiç tanımıyorum diye bir bakayım neymiş, nasıl bir bitkiymiş dedim. veeee...
açıklayıcı bilgilerin için çok teşekkürler!
seni izlemeye devam ediyoruz...:D
iyi çalışmalar!
arzu

Arzu Hoşgeldin http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif

Seni burada görmek ne güzel oldu. Ben tanıyorum ama seni diğer üyelerimiz de tanısın. Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=319)başlığında bize kendinden, işinden, kısaca bahsetsene :cool:

Sevgiler, selamlar ;)

tiya
10-12-2006, 21:43
Mine Hanım, kudret narı olduğunu bilmeden komşu bahçedeki bitkiye, yaprak ve meyvelerinin görüntüsü nedeniyle göz dikmiştim. Ama benim gibi başkaları da varmış ki bir sonraki geçişimde meyve kayboluyordu.

Sonra bir gün biraz büyükçe olanlarını yaprakların arsında gizlenmiş görüp, buldum ve iki tane kopardım. Küçük biraz sararmış, büyüğü ise yeşildi. Sarı olanı hemen patladı evde. Yeşil olanı da sararmaya ve yumuşamaya başladı.

Boş yere bitkiye zarar verdim mi acaba? Yoksa tohumları işime yarayacak mı? Ne dersiniz?

Selahattin Yılmaz
11-12-2006, 07:16
Tohumlar meyvenin içinden çıktığında kırmızı renkli etli kısmını temizlediğinizde kendine has o pürüzlü kahverengi görünüme sahipse endişe etmeyiniz. Uygun bir yerde kurumaya bırakınız Mayıs başında da toprağa veya saksıya dikiniz...

haldun
28-12-2006, 14:41
merhaba ben kudret narını bir türlü yetiştiremedim ne gibi bir işlem yapmam lazım tohumlaraki çimlensinler şimdiden teşekkür ederim

Ophrys
28-12-2006, 15:25
Selam Haldun Bey ben mayıs ayında çimlenene kadar suda bekletiyorum 3-4 gün sonra ekiyorum can suyunu verdikten sonra havalar iyice ısınana kadar 2 gün arayla ısınınca hergün suluyorum . Sarılması için bir çubuk iliştiriyorum kenarına o kadar.Başka bir işlem yok.

ŞahMat
29-01-2007, 14:50
Merhabalar,
Kudret narini Selahattin Bey' in yardimi ile Bursa'dan Antalya'ya anneme hazir gondermeyi dusunuyorum lakin cevremde (Hollanda) varmi diye merak ettim ve arastirmalara koyuldum..
Bir hindistan pazarinda kudret nari olarak bilinen sopropo adli bir sebzeye(?) rast geldim..
Bir adet alip sizlere sormak istedim. Resmini yayinliyorum.
Mine hanimin yayinladigi resimlerde renk sari.
http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haberler/2005/Eylul/11/Haber_84595.aspx
Usteki linkte ise sari ve icinde nar kirmizi cekirdekler var.
Bu durumda benim buldugum sebze ile kudret nari bambaska seyler mi acep..
Bu konuda yardimci olabilirmisiniz ?
Sevgiler, Saygilar..

Balıkcı
29-01-2007, 15:03
Merhabalar,
Kudret narini Selahattin Bey' in yardimi ile Bursa'dan Antalya'ya anneme hazir gondermeyi dusunuyorum lakin cevremde (Hollanda) varmi diye merak ettim ve arastirmalara koyuldum..
Bir hindistan pazarinda kudret nari olarak bilinen sopropo adli bir sebzeye(?) rast geldim..
Bir adet alip sizlere sormak istedim. Resmini yayinliyorum.
Mine hanimin yayinladigi resimlerde renk sari.
http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haberler/2005/Eylul/11/Haber_84595.aspx
Usteki linkte ise sari ve icinde nar kirmizi cekirdekler var.
Bu durumda benim buldugum sebze ile kudret nari bambaska seyler mi acep..
Bu konuda yardimci olabilirmisiniz ?
Sevgiler, Saygilar..

Hoşgeldin Şahmat

Önce kendini tanıtsaydın hitapta kusur etmezdik.

Bu fotoğraftaki, kudret narına benziyor.
Rengine gelince, kudret narı önce yeşil, sonra sararmaya başlıyor, en sonunda da bir ucundan açılıp bize kırmızı kaplı çekirdeklerini gösteriyor.
Şifa niyetine kullanmak için son şekli almış kudret narı, zeytinyağının içinde uzun süre bekletiliyor.
Önceki mesajlarda yapımı tarif edilmişti, bala da karıştırılabilir.
Yeşil halindeyken ne yapılır , bilmiyorum.
Anneye Allah'tan şifalar dilerim.
Selam ve sevgiler.

ŞahMat
29-01-2007, 16:11
Sifa dilekleriniz icin tesekur ederim Sn. Balikci
aklim fikrim annemde o yuzden baliklama daldim.. kusura bakmayin lutfen.. siteye de kudret nari dolasyisi ile geldim.. sagolsun mine hanim cok degerli bilgileri paylasmis.. umarim sayenizde doga sevgim bilinclenir.. siteniz cok guzide, tam detayli egilemedim, bol bol bakar, okur gucum yettigince katkida bulunurum
ilgine tesekkur ederim.. demek oluyor ki elimde ki olgunlasmadan koparilmis bir nevi kabak degerinde bir sebze.. acep sebze olarak kavrulmasi ve tuketilmesi fayada getirirmi diyede dusunmeden edemiyorum.. surinam'da cok kullaniliyormus.. hollanda da cok surinam li oldugu icin bir cok yerde rahat bulunan bir sebze..
sevgiler saygilar..

Balıkcı
29-01-2007, 16:19
Sifa dilekleriniz icin tesekur ederim Sn. Balikci
aklim fikrim annemde o yuzden baliklama daldim.. kusura bakmayin lutfen.. siteye de kudret nari dolasyisi ile geldim.. sagolsun mine hanim cok degerli bilgileri paylasmis.. umarim sayenizde doga sevgim bilinclenir.. siteniz cok guzide, tam detayli egilemedim, bol bol bakar, okur gucum yettigince katkida bulunurum
ilgine tesekkur ederim.. demek oluyor ki elimde ki olgunlasmadan koparilmis bir nevi kabak degerinde bir sebze.. acep sebze olarak kavrulmasi ve tuketilmesi fayada getirirmi diyede dusunmeden edemiyorum.. surinam'da cok kullaniliyormus.. hollanda da cok surinam li oldugu icin bir cok yerde rahat bulunan bir sebze..
sevgiler saygilar..

Orada yeşil olarak satıldığına göre, mutlaka bizim bilmediğimiz bir şekilde yararlanıyorlar demektir.
Şimdi sevgili dostum, sen nasıl değerlendirdiklerini öğrenecek, bize de öğreteceksin.;)
Durum bunu gösteriyor.

Sitede devamlı olmanı dilerim, hepimizin öğrenecek çok, öğretecek az bir şeyi vardır.

dogaya asigim
16-02-2007, 16:38
selam herkese,
Kudret narini duymustum ama hic görmemistim..cok enteresan bir sey..acaba bahcedemi yoksa saksidami yetistirmek lazim..birde nereden alabilirim fidesini **** agacini...süs bitkisi olarak cok hoc bir bitki...bilgileriniz icin simdiden tesekkürler..

caploonba
23-02-2007, 22:06
Kudret narının tohumunu çimlendirmek için domates,biber gibi su püskürteciyle sulanması mı lazım?Yoksa başka çimlendirme formülü var mı?Birde seyreltmek gerekir mi?

Selahattin Yılmaz
23-02-2007, 22:19
Direk mevsimlik çiçek poşetlerine nisanın başında ekmek gerek, soğuktan muhafaza etmelisiniz. Fideler 1-1,5 ayda yetişiyor

Balıkcı
23-02-2007, 22:25
Kudret narının tohumunu çimlendirmek için domates,biber gibi su püskürteciyle sulanması mı lazım?Yoksa başka çimlendirme formülü var mı?Birde seyreltmek gerekir mi?

Biz, Hıdrellez günü, (6 MAyıs) doğruca bahçedeki yerine ekiyoruz tohumları, nemli toprakta çimlenmesi sorun olmuyor.

Ophrys
24-02-2007, 17:23
Bende nisan - mayıs gibi suda köklendirip sonra ekiyorum. 4-5 günde kök salıyor.

FUSNUR
25-02-2007, 11:46
Geçen yaz komşumun verdiği kuderet narı mevvesinin tohumlarını saklamıştım geçenlerde üç tanesini kola kutusuna gömmüştüm. Bir haftada çimlendi arkadan diğerleride geliyor.Umarım devamında sorun yaşamam. Öğleden sonra akşama kadar güneş alan bir camım önünde duruyor çimlendirme kabım ve evin ısısı da 22 -23 derece dolaylarında.

Ophrys
25-02-2007, 13:58
Sayın FUSNUR çok çabuk uzuyor ve sarılacak yer istiyor. Elinizde başka tohum varsa 2-3 ay sonra orta dereceli güneş alan bir yere ekmenizi tavsiye ederim. Saygılar. Ben mayıs ayında ekiyorum.

sempe
07-03-2007, 23:35
Eskişehir de yetiştirebilir miyim? Malum iklim biraz sert :(

Sevelim
07-03-2007, 23:54
Bursa'da yetiştiğine göre Eskişehir'de de yetiştirilebilir. Çocukluğumda annem bahçede yetiştirirdi. Hem o yıllarda kışlar daha sert geçerdi.

ismetkenar
20-03-2007, 14:25
Kudret narının üretimi (iklimi, toprak ve gübre isteği, çimlendirilmesi, ekim zamanı, ekim şekli vb), bakımı ( sardırma, sulama, olumsuz doal etkilerden koruma vb), hasadı ( hasat zamanı, hasat şekli,hasat sonrası nakil ve kısa süreli muhafazası vb), işlenmesi (değerlendirme esasına göre işlenme zamanına kadar süresi ve muhafazası ile işleme usul ve esasları vb) ve değerlendirilmesi-pazarlanması vb. sorularım için e-postama cevap yazacak olanlara şimdiden teşekkürler. Eskişehir

Sevelim
20-03-2007, 19:06
Kudret narının üretimi (iklimi, toprak ve gübre isteği, çimlendirilmesi, ekim zamanı, ekim şekli vb), bakımı ( sardırma, sulama, olumsuz doal etkilerden koruma vb), hasadı ( hasat zamanı, hasat şekli,hasat sonrası nakil ve kısa süreli muhafazası vb), işlenmesi (değerlendirme esasına göre işlenme zamanına kadar süresi ve muhafazası ile işleme usul ve esasları vb) ve değerlendirilmesi-pazarlanması vb. sorularım için e-postama cevap yazacak olanlara şimdiden teşekkürler. Eskişehir
Foruma giremeyeceğiniz için mi e-postanıza istiyorsunuz? Bilen birileri buraya yazsa da herkes görüp yararlansa nasıl olur? Daha iyi olmaz mı?

Ben Bursa'da yetiştiğini biliyorum çünkü çocukluğumda annem bahçede yetiştirirdi. Daha sonraki yıllar bahçeden yokoldu. Belki de annemin ülseri iyileştiği içindir.

Çok çocuk olunca her gün birimizin bir yerlerinde kesikler veya yaralar olurdu. Yara kremleri yerine kudret narı kullanırdı annem. Belki de biz büyüdüğümüz için yetiştirmedi. Bilemiyorum...

Ama nasıl yetiştirilir diye sorarsanız hiç bilmem. Ben sadece başında oturup saatlerce incelerdim ilginç şeklini. Tadı da fena değildi hatırladığım kadarıyla.

Balıkcı
20-03-2007, 19:20
Foruma giremeyeceğiniz için mi e-postanıza istiyorsunuz? Bilen birileri buraya yazsa da herkes görüp yararlansa nasıl olur? Daha iyi olmaz mı?

Ben Bursa'da yetiştiğini biliyorum çünkü çocukluğumda annem bahçede yetiştirirdi. Daha sonraki yıllar bahçeden yokoldu. Belki de annemin ülseri iyileştiği içindir.

Çok çocuk olunca her gün birimizin bir yerlerinde kesikler veya yaralar olurdu. Yara kremleri yerine kudret narı kullanırdı annem. Belki de biz büyüdüğümüz için yetiştirmedi. Bilemiyorum...

Ama nasıl yetiştirilir diye sorarsanız hiç bilmem. Ben sadece başında oturup saatlerce incelerdim ilginç şeklini. Tadı da fena değildi hatırladığım kadarıyla.

Yanılmıyorsam, tadı çok acı veya öyle bir şeydir.
Belki de tazesi acı değildir.
Benim de babam yetiştirirdi rahmetli.

Sevelim ne güzel anlatmış her şeyi, saf ve temiz.
Gerçekten, eskiden öyleydi.

Yara bere için, kantaron, sinirli yaprak, aloe vera da çok kullanılıyor ve etkili oluyor.
Allah muhtac etmesin.

ismetkenar
21-03-2007, 11:32
İsmet Kenar - Eskişehir.
Yeni giriş yaptığım için, öncelikle bu konuyu takip ettiğim için, her gün buradan bu takip etmek yerine özel E-postama bilgi gelmesi halinde anında haberdar olacağımı düşündüm.
Halbuki burada görülen bilgilerin sayfa ayarı yapılması halinde otomatik olarak özel E-postamıza da gelebiliyormuş.
Benim bilgi istediğim konu : Kudret Narı (Momordica chantia) nın üretimi (iklimi, toprak ve gübre isteği, çimlendirilmesi, ekim zamanı, ekim şekli vb), bakımı ( sardırma, sulama, olumsuz doal etkilerden koruma vb), hasadı ( hasat zamanı, hasat şekli,hasat sonrası nakil ve kısa süreli muhafazası vb), işlenmesi (değerlendirme esasına göre işlenme zamanına kadar süresi ve muhafazası ile işleme usul ve esasları vb) ve değerlendirilmesi-pazarlanması vb. olup, teknik üretim, işleme ve pazarlama ile çevreye de göstererek bölgesel üretime geçmek.
Bu konuda da bütün bilgilerin burada bulunması, herkesin görüp yararlanması tabi ki daha iyi olur.
Bu kadar konusuna gönül vermiş uzmanın bulunduğu bu forumdan öğreneceğim bilgilerle hobi olarak üretim yapıp bırkmayacağım.
Eskişehir şartlarında yetiştirilebilmesi ve ekonomik getirisi olduğunu gördüğüm taktirde uzmanını da istihdam ederek bölgesel üretim-işleme aşamasına ulaşarak, ekonomiye ve doğal ürünlerle insan sağlığına katkıda bulunmak istiyorum.
Yanlış anlaşılmak istemem, bencil değilim.
Konunun uzmanı olan, bu işi bilen, bu işe gönül verenler bilgi verirse memnun olurum.
Forumdan Fatih Reşit ALTUN bey 15 adet tohum gnderdi. Selahattin YILMAZ bey 100 adet tohum gönderdi.
Gelişmeler hakkındaki bilgi ve resimleri periyodik olarak forumda yayınlamak istiyorum. Ne yapabilirsem hep beraber göreceğiz inşaallah.
Selamlar.

Sevelim
21-03-2007, 11:43
* İsmetKenar, gelişmeleri ilgi ile izleyeceğiz.

* Mahir Bey, aklımda tadının fena olmadığı kalmış. Belki de görüntüsünden dolayıdır. Çünkü meyve olgunlaşınca ucu açılır ve oradan kaygan, bal gibi bir sıvı damlardı. Belki de o görüntüde olan bir şeyin acı olmayacağını düşünmüşümdür.

Ama o meyveye kuşkuyla bakardım. Garip bir şekli vardı. Çocuk aklımca ürkütürdü beni.

Selahattin Yılmaz
21-03-2007, 11:50
Kudret narlarına hiç ilaç ve sığır gübresi dışında bir gübre takviyesi yapmadan aynen serada salatalık yetiştirir gibi yetiştirin. Bunun dışında Üniversiteler den özellikle tıbbi ve aromatik bilgiler bölümleri dışında bilgi bulacağınızı sanmıyorum. Zaten bu başlıkta ilgilileri ve tecrübelileri burada buluşturarak öğrenmeyi amaçlamaktadır.

ismetkenar
21-03-2007, 11:59
İsmet KENAR Eskişehir. Agaç dostu Sevelim. İlginize teşekkür ederim.
Tarım Bakanlığı tarafından 'Tarımsal Ürünlerin İşlenip Değerlendirilmesine, depolanmasına yönelik 2005-2010 yılları arasında proje hazırlanması halinde %50 hibe veriliyor.' üretilenlerin işlenmesi, üretilebilecek olanların da üretilip işlenmesi yönünde bilinçli ve planlı çalışılmasının daha iyi olacağına inanıyorum. Ben sebze meyve ayrıştırma, paketleme ve depolama projesi hazırladım bir üretici için kabul edildi şimdi ihale aşamasındayız.

ismetkenar
21-03-2007, 12:04
İsmet KENAR Eskişehir- Selahattin bey Eskişehir TBAM şimdi adı değişti ama dünya çapında bildiğim kadarıyla 8. sırada bir kuruluş. Yetkilileri ile görüşüyorum. üretim aşamasını geçelimde işleme aşamasında bilgi ve destek hemen yanımda.

Selahattin Yılmaz
21-03-2007, 12:42
Bu tarz ürünlerin makine techizatları konusunda yardım ve ihale teklifi alırsanız sizi bir yerlere yönlendirebilirim.

kürşad
21-03-2007, 23:36
"Bitter melon" diye google da aratırsanız çok benzediğini veya aynı bitki olduğunu görebilrisiniz.
Tohumunu almayı düşünüyordum burayı gördükten sonra aynı bitki olduğunu fark ettim. 3 adet tohum çimlendirmeye bıraktım. 1 tanesi gayet hızlı büyüyor nazar değmesin. Pazardan 7-8 litrelik plastik kova aldım altına 5-6 tane delik açtım, kovaya geçireceğim kola tenekesinden, kökleri altta kıvrılmaya başlayacak yoksa.
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/kudretnartohumu.jpg

http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/kudretnar.jpg

http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/kudretnar2.jpg

Balkonda büyütmek istersem acaba kaç litrelik bir kova işimi görür?

Selahattin Yılmaz
22-03-2007, 00:18
Organik maddesi bol bir toprakla karıştırıp ekerseniz büyük su kovaraları bir fide için yeterlidir. Zaten bitki olarak ince bir yapıya sahip.

Ophrys
30-03-2007, 17:00
Normalde mayısta ekiyordum. Kıskandım bende ekeyim bari.

Ophrys
12-05-2007, 17:34
Kudret narı tohumum çimlendi.

Todor
12-05-2007, 18:33
Benim kudret narları yaklaşık 5-6 yaprak ve boylarıda bir karış. Herhalde bu hafta yerlerine aktaracağım.:)

Ophrys
12-05-2007, 18:34
Ben yeni ektim ondan bu kadar küçük.

Todor
12-05-2007, 18:43
Ben ekeli nerdeyse bir ay oldu.:)

Ophrys
12-05-2007, 18:50
Aslında çok hızlı büyüyor.
Geçen sene ekmiştim 1 metre civarında boy yapana kadar günde 5 cm kadar uzuyordu.

caploonba
12-05-2007, 19:56
Benim ekeli 3 hafta oldu aşağı yukarı boyu 1,5 karış filan. Bugün yeni yerine seyrelttim.

Ophrys
20-05-2007, 14:27
Bu da benimkinden yeni bir kare. Boyu 5-6 cm civarında. Arkasında da boynunu kaldırmaya çalışan bir diğeri.

sempe
20-05-2007, 14:41
Benim 6 mayısta ektiğim kudret narları 5cm civarında. Ektiklerimin hepsi çıktı.

Ophrys
20-05-2007, 14:48
Sevgili Sempe aynı zamanlarda ekmişiz galiba.
Ben önce suda beklettim. Birisi kök salmaya başlayınca ikisini birden ektim. İkincisi yeni yeni çıkmaya başladı.

Oğuzhan
21-05-2007, 08:41
Ben ekeli daha üç gün oldu.Bakalım ne olacak .:)Güle güle büyütün.

papatyam
21-05-2007, 09:29
:( ben henüz ekmedim

caploonba
21-05-2007, 13:55
Ben ipe bağladım sarılıyor.

papatyam
21-05-2007, 16:28
Bu akşam suya koyacağım çimlenmesini kolaylaştırmak için :)

FUSNUR
22-05-2007, 13:29
Benim de bir konserve kutusunun içinde bir tane fidem var , boyu 30 cm kadar ama gövdesi çok ince,bir sorun yoktur umarım.

Ophrys
22-05-2007, 13:43
Sevgili Fusnur yanında bir destek yoksa kırılabilir.
Bir çubuk iliştiriverirseniz destek alır. Zaten çabucak büyüyor sarılma ortamını hazırlayın derim(sağlam bir ip).
Benim başıma gelmişti de.

levent58
24-05-2007, 13:54
Selam arkadaşlar.
Kudret narının tam zamanı.Ben Antalya dan yazıyorum. Mevsim itibarı ile bahçemde geçen yıldan kendiliğinden dökülen tohumlardan çok miktarda her yerde çıktılar.Hatırlatmak isterim.
Sevgi ve saygılarımla.

Oğuzhan
26-05-2007, 18:46
Benimkiler filizledi.Kapalı camekanda olur mu?

Ophrys
26-05-2007, 19:06
Benim bildiğim kadarıyla balkon ya da bahçede dursa daha iyi olur.
Yaklaşık 3-3,5 metre boylarında olacak ve sarılmak isteyecek.

Oğuzhan
29-05-2007, 09:55
O zaman onlara bahçe bulmam lazım.:(Ya da o dolandıkça ben sararım.Ters düz yaparız.

Penelophe
30-05-2007, 22:40
Selamlar;

Sevgili Adabayrakoglu bana kudret narı tohumu vermişti. ' hafta önce ekmiştim, bu gün birde baktım başını kaldırıvermiş :)

remziye yıldırım
31-05-2007, 19:23
arkadaşlar merhaba, ben kudret narını hep duyuyorum ama çiçek mi sebze mi **** bildiğim birşeyde buralarda ismimi değişik bilemiyorum .Bu konuda beni biraz bilgilendirirseniz sevinirim .

Penelophe
31-05-2007, 19:55
arkadaşlar merhaba, ben kudret narını hep duyuyorum ama çiçek mi sebze mi **** bildiğim birşeyde buralarda ismimi değişik bilemiyorum .Bu konuda beni biraz bilgilendirirseniz sevinirim .

Selamlar Remziye hanım;

Bende aynı sizin durumunuzdaydım taki bu konunun ilk sayfasını görene kadar :)

Selahattin Yılmaz
31-05-2007, 22:06
Selamlar Remziye hanım;

Bende aynı sizin durumunuzdaydım taki bu konunun ilk sayfasını görene kadar :)

Bu başlığı ilk sayfasından itibaren okursanız oldukça bilgilenirsiniz...

İzmirli
01-06-2007, 01:33
İyi Geceler:)
İzmirde 3 sene önce hisarönündeki çiçekçilerde köşede ilginç bitki tohumları satan yaşlıca bir amca vardı.Yeni düzenleme yapıldıktan sonra o amca oradan gitti.En son ondan bulabilmiştim Kudret narının tohumlarını.Yaz geline ben tekrar kudret narı tohumu aranmaya başladım:)İzmirde tohumunu veya fidesini bulabileceğim yer var mı?:)
Teşekkürler!

Penelophe
03-06-2007, 09:31
Selamlar;

Kudret narım hızla büyüyor, artık saksıya almalı mıyım?

Todor
03-06-2007, 09:46
Kökleri bardağın dibinde kendi üzerine dönüyor mu veya dibindeki delikten dışarı çıkmaya başladılar mı?

Bardağın dibinde delik var değil mi?

Penelophe
03-06-2007, 10:06
Kökleri bardağın dibinde kendi üzerine dönüyor mu veya dibindeki delikten dışarı çıkmaya başladılar mı?

Bardağın dibinde delik var değil mi?

İşte son durumları :)
Sanırım değiştirmeliyim.
Yani kural şu; eğer kökler görünüyorsa saksıya alınmalı?
Delik var ama görünmüyor. Bıçakla küçük çentikler atmıştım ekmeden önce.
Fazla su tahliye oluyor.

Todor
03-06-2007, 10:21
Bence bardakta durmasında sakınca yok. Şu aşamada daha büyük bir kaba alırsan toprağın dağılma ihtimali yüksek. Kökler iyice yerleşirse bu riski azaltırsın. Böylece aktarma sırasında bitkinin zedelenmesinin önüne geçersin.

Penelophe
03-06-2007, 10:25
Bence bardakta durmasında sakınca yok. Şu aşamada daha büyük bir kaba alırsan toprağın dağılma ihtimali yüksek. Kökler iyice yerleşirse bu riski azaltırsın. Böylece aktarma sırasında bitkinin zedelenmesinin önüne geçersin.

Tamam. Çok teşekkür ederim. Kökler bardağı iyice sarınca alırım saksıya.

Penelophe
06-06-2007, 21:45
İşte kudret narımdaki son durum, çok hızlı gelişiyorr, keşke selluka da bu kadar hızlı gelişse :p

hepyolcu
08-06-2007, 01:59
Arkadaşlar vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı ***.ler
benim bir sorum olacak şimdi eksem bir zararı olurmu (buyuyememe **** yetişememe gibi) acaba geçmi kaldık nisan mayıs ayı için yoksa bunun bir anlamı yokmu (evde saksı içinde yetiştirmeyi düşünüyorum)
Teşekkürler..

Selahattin Yılmaz
08-06-2007, 07:47
Şimdi ekebilirsiniz sorun olmaz. 2 gü suda bekletin ilk önce çıkış daha erken olur.

Penelophe
08-06-2007, 07:55
Bence ekebilirsiniz, zaten çok hızlı gelişiyor. Ama yinede konunun uzmanlarından bilgi almak daha doğru olur;)

Oğuzhan
08-06-2007, 09:30
Benim kudretin biri mefta oldu.Galiba çok sulamışım.

hepyolcu
08-06-2007, 10:44
Şimdi ekebilirsiniz sorun olmaz. 2 gü suda bekletin ilk önce çıkış daha erken olur.Bence ekebilirsiniz, zaten çok hızlı gelişiyor. Ama yinede konunun uzmanlarından bilgi almak daha doğru olur verdiğiniz bilgilerden dolayı tekrar Teşekkürler Arkadaşlar bugun suya koyalım 2 gün sonra toprakla buluştururuz ***. :)

Benim kudretin biri mefta oldu.Galiba çok sulamışım.Kaynak sizde üzülmeyin :) bir dahakisine daha dikkatli olursunuz

GLCN
15-06-2007, 10:21
Buda benim kudret narım.İnşallah meyvelerini görebilirim.

Penelophe
15-06-2007, 19:49
Benim kudret narımda son durum.
Acaba tırmanma çubuğu almamın vakti geldi mi?
**** bir ipe felan mı tırmandırmam lazım?
İlk fotoğraf geçen haftadan, diğerleri ise bugün çekildi.

Todor
15-06-2007, 20:59
Sarılıcı kolları verdiğine göre vakti gelmiş.

Penelophe
15-06-2007, 21:10
Peki. Ya tırmandırmak için ne kullanacağım?

Todor
15-06-2007, 21:43
Benim gibi ip kullanabirisin, yanına bir herek dikebilirsin veya ince bir sopa olabilir.

13582

Penelophe
15-06-2007, 21:46
Çok teşekkür ederim Todor:)
Herek ne ?
Ve son soru: Yaklaşık ne kadar tırmanıyor?

Todor
15-06-2007, 22:35
Herek, bitkiye destek olması amacı ile dikilen sopa, direk gibi şeyler. Hazırları satılıyor. Plastikten, bambudan yapılanlar olduğu gibi üzeri kara yosunu ile kaplanmış, rutubeti muhafaza eden modellerde var. Boyu ne kadar oluyor bilmiyorum. Bende ilk kez bu sene ektim.

sempe
16-06-2007, 10:28
Benim kudret narlarını 2 kez dolu vordu ve yaprakları parçalandı. Biraz toparladılar derken yaprak altlarını simsiyah böcek kapladığını gördüm. Ne zaman ilaçlama yapsam üzerine yağmur yağdı. Bir şanssızlıktır gidiyor. Dışarda bitki yetiştirmenin zorlukları daha fazla Allah çiftçilere sabır versin.:mad:

Penelophe
16-06-2007, 13:39
Todor;
Teşekkür ederim. Meğer bende herek varmışta, haberim yokmuş :D Ben ona tırmanma çubuğu diyordum :(
Syngonium başlığına bakarsan eğer orada herekli syngoniumum olduğunu sende görürsün :D
Mısır sopası buldum biryerlerden, onu saplayacağım saksıya.

Penelophe
30-06-2007, 11:00
Benim kudret narı aldı başını gidiyor.:))
Çiçek felan yok henüz üzerinde ama uzuyor.:)
Ve çok inatçı hereğe tırmanmak yerine gidip gidip biberlerime tırmanıyor.:mad:
Ben de hereğe bağladım onu. :D

GLCN
30-06-2007, 14:13
benimkininde maasallahı var üzeri bir sürü tomurcuk dolu açsınlar resmini eklerim.

Melih Bakırlıoğlu
30-06-2007, 16:07
Yanlış bilmiyorsam asma gibi oluyor.

GLCN
01-07-2007, 14:11
işte benim ilk çiçeklerim amman nazar değmesin.

GLCN
12-07-2007, 14:03
Basşka bitkisi çiçek açan yokmu?Benimki çoktan açtı ama galiba meyve tutmayacak çünkü karıncalar ne yaptıysam rahat bırakmadı zavallıyı!

Penelophe
12-07-2007, 14:21
Benimki açmadı.:(

Todor
12-07-2007, 15:07
Bendeki de açtı.

S.İnceçayır
12-07-2007, 16:58
Bende kudret narı tohumu ekmiştim ama bir karışıklık var.üzüm çekirdegiyle kudet narı tohumunu yanyana dikmiştim ama unuttum hangisini ne tarafa diktigimi,yalnızca biri çimlendi yaklaşık bir karış boyu var,asmayada çok benziyor kudret narınada ben ayırt edemedim.Yarın resim eklerim daha tecrübeli arkadaşlar inşallah yardımcı olurlar...

GLCN
12-07-2007, 17:06
Kudret narının yapragına elleyince **** yakından koklayınca hoş olmayan bir kokusu var belki size yardımcı olur bu bilgi.

S.İnceçayır
12-07-2007, 17:23
Teşekkürler,akşam koklayım nasıl kokuyormuş:)

Penelophe
12-07-2007, 17:40
Bende koklayacağım eve gidince.:)

Selahattin Yılmaz
12-07-2007, 18:24
alnız dikkat edin bu kokudan şimdiden rahatsız oluyorsanız ilede meyvesinden ilaç yaptığınız karışımı iyi hazırlayamazsanız (İlk sayfalarda tarif etmiştim) o kokuya nasıol tahammül edeceksiniz merak ediyorum ;)

Penelophe
12-07-2007, 21:07
Kokladım.:dilli: 2,5 metre boyunda, dallı budaklı kudret narı isteyen varmı? :rolleyes:
Bu da kendileri.;)

S.İnceçayır
13-07-2007, 05:51
Günaydın,
Akşam ilk işim bitkiyi koklamak oldu ama belirgin bir koku yoktu,emin olmak için birde sabah kokladım yine aynıydı,

nevsune
13-07-2007, 06:17
Sn. Sonreis66
Siz bunu kendiniz mi ektiniz yoksa topraktan mı çıktı. Aynısı bizim saksıda kendiliğinden çıktı biz de acaba nedir diye araştırıyorduk.

S.İnceçayır
13-07-2007, 06:35
Ben kendim ekmiştim bahçeye kudret narı ve üzüm çekirdegini yanyana ama ortaya bu bitki çıktı.Ya benim ektigim iki tohumdan biri yeşerdi **** kendiligin çıktı.

Todor
13-07-2007, 06:52
Zannediyorum sizin üzüm çimlenmiş. Kudret narının yaprakları daha parçalı.

S.İnceçayır
13-07-2007, 07:12
Artık eminim yeni bir asmam oldu:)

tiya
15-07-2007, 11:00
Dört tane kudret narım çiçeklenmişti. Dün annem kokusundan dolayı(çok kötü kokuyor) hepsini söküp atmış. Üzüldüm ama yapacak bir şey yok. Seneye yeniden deneyeceğim.

Tüysüz Kartal
17-07-2007, 15:03
Özellikle uzakdoğuluların çok sevdiği ve şeker hastalığına çok iyi geldiği söylenen vitamin deposu -bizde bilinen adıyla Kudret Narı- Ampalaya tohumlarını elde edip dikim yaptım.

Bizde kudret narı kırmızıyken yendiğini biliyorum. Ama asıl yeşilken çok acı olan çekirdekleri çıkartılarak türlüye benzer yemeği yapılıyormuş ve besin değeri çok yüksekmiş.

Nette bir araştırma yaptım neredeyse her derde deva bir bitki ama özellikle şeker hastalarına tavsiye ediliyor.

ben ilk kez deniyorum. Burda gelişim sürecini yazacağım. ilgilenen, deneyen arkadaşların görüşlerini beklerim

Tüysüz Kartal
17-07-2007, 15:14
Aldığım ve almaya devam ettiğim notlar;
10 Mayıs- çok sert olan tohumları suda 1 gün beklettim
11 Mayıs- tohumları ıslak kağıt mendil arasına koydum
20 Mayıs- tohumlarda çatlamalar başladı renkleri karardı
21 Mayıs- Sandıkta hazırladığım yeşertme bölümüne aldım
29 Mayıs- Filizler çıktı. Fasulye gibi çıkıyor. Kabuklar yükseliyor.
1 Haziran- filizlerin boyu 4 cm oldu
4 haziran- filizler 6 cm boyunda
8 haziran- güneş gören su tutan bir bölüme filizleri yerleştirdim. Salatalık gibi olacakmış. Bu nedenle askılık hazırladım
17 haziran- 27 santim oldu. 20 gün önce ektiğim salatalıklara yetiştiboyları. çiçeklenme yok henüz. Her akşam gün batımıyla su veriyorum.
21 haziran- Çiçeklenme başladı.
1 temmuz- çok hızlı büyüyorlar. Boyları salatalıkları geçti. Fasulye gibi sarılıyorlar askıya.
10 temmuz- bildiğimiz hıyar dan hiçbir farkı yok şu ana kadar. aynı şekilde büyüyor.

Balıkcı
17-07-2007, 18:51
Aldığım ve almaya devam ettiğim notlar;
10 Mayıs- çok sert olan tohumları suda 1 gün beklettim
11 Mayıs- tohumları ıslak kağıt mendil arasına koydum
20 Mayıs- tohumlarda çatlamalar başladı renkleri karardı
21 Mayıs- Sandıkta hazırladığım yeşertme bölümüne aldım
29 Mayıs- Filizler çıktı. Fasulye gibi çıkıyor. Kabuklar yükseliyor.
1 Haziran- filizlerin boyu 4 cm oldu
4 haziran- filizler 6 cm boyunda
8 haziran- güneş gören su tutan bir bölüme filizleri yerleştirdim. Salatalık gibi olacakmış. Bu nedenle askılık hazırladım
17 haziran- 27 santim oldu. 20 gün önce ektiğim salatalıklara yetiştiboyları. çiçeklenme yok henüz. Her akşam gün batımıyla su veriyorum.
21 haziran- Çiçeklenme başladı.
1 temmuz- çok hızlı büyüyorlar. Boyları salatalıkları geçti. Fasulye gibi sarılıyorlar askıya.
10 temmuz- bildiğimiz hıyar dan hiçbir farkı yok şu ana kadar. aynı şekilde büyüyor.

Kudret NAri olarak forumdaki bilgilere de bakarsan, butun detaylar bir araya gelmis olur.
Insallah guzel meyveler de verirler.

Tüysüz Kartal
17-07-2007, 20:42
Kudret NAri olarak forumdaki bilgilere de bakarsan, butun detaylar bir araya gelmis olur.
Insallah guzel meyveler de verirler.

Sayın Balıkçı uyarınız için çok teşekkür ederim. Kudret Narı olarak Tıbbi bitkiler bölümündeymiş. Bunu farketmemiştim. Tarla bölümünde göremeyince bu konuyu açtım.

Neyse. Mod ve editor arkadaşlar bir omuz atarlar umarım. Kusura bakmazlar umarım forum geniş olunca böyle hatalar da olabiliyor..

GLCN
17-07-2007, 21:50
Bugün kudret narımda bişey farkettim iki adet yaklasık yarım santim kadar boyları olan meyve gördüm.üzerinde bir sürü çiçek var ama meyveli 2 tane, diğerleri sahte:)

GLCN
20-07-2007, 12:07
İşte ilk meyveler..Cep telefonumla çektiğim için biraz bulanık kusura bakmayın....:D

Oğuzhan
20-07-2007, 12:46
O da bir şans.Benimki meyve veremeden öldü.:)

GLCN
20-07-2007, 13:51
Haftaya bir haftalıĞına tatile gidiyorum eğer ben yokken ölmezse size tohumlarından gönderirim..

nevsune
20-07-2007, 14:46
Sevgili Glcn

Ölmez de sağ kalırsa, bir tanecik tohum da ben istesem. Belki Ankara'da yetiştirebilirim.

GLCN
20-07-2007, 18:37
Eğer sağ kalırsalar tabii memnuniyetle.

Penelophe
25-07-2007, 19:50
Bunlar ne ki.:D

Penelophe
25-07-2007, 19:53
Toplam 6 tane meyve var üzerinde.:)
16694
Çok güzel bir çiçek fakat berbat kokuyor.:dilli:
16695
Davetsiz misafir.:mad:

Oğuzhan
26-07-2007, 08:58
Maşallah..Mahsül iyi..Nerde bu bahçede mi?Çok sağlıklı...:)

GLCN
26-07-2007, 09:38
Sayın penolepe mahsul iyi galiba.Kac tane var saydınızmı?Benimki boyları 10 cm de olan 4 tane var şimdilik bakalım sonu ne olacak ?Ama üzeri sahte çiçek dolu.

Penelophe
26-07-2007, 11:32
Elfogi, balkonda, pekte küçük sayılmayacak bir saksının içinde, akşama kadar güneş altında duruyor.
Meyvelerin şu anki boyu küçük süs biberleri kadar.:)
Gülcan, 6-7 tane var.
Sanırım sahte çiçeklerden bende de var ama açmadılar hala, tomurcuk gibi..

..Mine Hanım teşekkürler..

GLCN
26-07-2007, 12:00
Benimkide balkonda 2 ye kadar güneş aılıyor ilk açan o sahteleri meyve zannetmiştim çok sevinmiştim ama hileci bir bitkiymiş sonradan başka meyveli çiçekler açtı..

Penelophe
26-07-2007, 12:17
Balkonda ki hemen hemen bütün bitkilerim sıcağın etkisiyle öldü fakat kudret narı güneşi çok seviyor olmalı.:D

GLCN
26-07-2007, 12:34
Tohumunu aldığım kişi bana güneşi ve suyu çok sevdiğini söylemişti.

nilhan
01-08-2007, 00:33
Bu siteyi paylaşan ve organik ürünlere ilgi duyan tüm dostlara,
Geçen sene Palmiye merkezinden 40 adet KUDRET NARI tohumu satın aldım.Tohumları önce ufak kaplarda torf toprağıyla çimlendirdim.4-5 yaprak olunca bahçemde duvar **** çit kenarlarına diktim.Bazılarını düz yerlere diktim ama bunlarda sorun yaşadım.Çünkü asma gibi sarmaşık bir bitki.Mutlaka bir yere sarmak istiyor,bir baska mahsuru ise olgunlaşan kudret narlarını karıncalardan koruyamıyorsunuz.Onun için mutlaka sırık **** çit yapmanız gerekiyor.
İki türlü hazırlıyorum;
Birincisi, iki adet kudret narının çekirdeklerini çıkardıktan sonra,ince ince doğruyor ve bilendırdan geçiriyorum, yarım litre sızma zeytinyağı ile tekrar bilendıradan geçiriyorum ve kovonoza koyup 40 gün güneş altında bekleteceğim.
İkincisi,yine iki adet yaklaşık 10-12 cm.büyüklüğündeki k.narlarını aynı işleme tabi tutup bal aynı miktardaki bal ile yine 40 gün güneş altında bekleteceğim.
İsteyen olursa tohum ile takas ederim(organik olmak şartıyla),**** isteyen olursa 250 gramlık kavanozlarda gönderebilirim.

Hepinize ve ekolojik hayatı,tarımı destekleyen herkese sevgiler,saygılar.

ataser
03-08-2007, 12:18
yalova pazarının gezerken bir de baktım acayip bir meyve sanki mumdan yapılmış gibi. be ne ola ki dedim gittim yanına kudret narı dediler, aman dedim bakayım neymiş bu kaça teyze dedim bunun parası. tanesi 1.5 ytl imiş. biraz daha dolaştım etrafında ama yok teyze illa satacak bana. ben bunun tadını bilmiyorum ama ne işe yarar nasıl yenir dedim al bak tadına dedi. açılmış bir meyvenin içinden parmağımla tadına baktım fena değilmiş tadı baya da tatlıydı. ama alırken çekirdekleride parmağıma sıvanmış ve ağzımda kalmış:)
oradan uzaklaşıp hemen 3 adet yanlışlıkla ağzımda kalan çekirdeği sakladım cebime.
1 hafta ıslak mendil arasında ilki kök gösterdi bile saksıya aldım onu diğerleride şişti ha çıktı ha çıkacak:)
artık benimde bir kudret narım olabilecek galiba:cool:

caploonba
03-08-2007, 15:07
Benim kudret narım biri öldü sandım. Yanına bir tane daha ektim. Öldü sandığım canlandı. Ötekiside çimlendi şu an aynı boydalar 1 metre civarı. Ama meyvelerinin bazıları kurudu. Saksı küçük mü geldi bilmiyorum.

papatyam
03-08-2007, 16:29
Benim Kudret Narım balkondan aşağı uçmuş geçen geceki rüzgardan.

Oğuzhan
03-08-2007, 17:04
Geçmiş olsun.Sizin kudretnarı kuşlara özendi galiba:)))

Penelophe
05-08-2007, 16:14
Kudret narı çok hızlı gelişiyor.
Hergeçen gün yeni çiçek ve meyve görmek mümkün üzerinde.;)
İlk fotoğraftaki meyvenin boyu 4,5 cm kadar.:)

caploonba
05-08-2007, 16:17
Benimkinin bazı meyveleri çok küçükken kuruyor.

Penelophe
05-08-2007, 16:43
Caploonba, bende de oldu aynı sorun.
Sanırım sıcaktan oluyor.
En uçlarda ki küçük meyveler kuruyuveriyor.

papatyam
06-08-2007, 10:23
Galiba, ama sadece Kudret narı uçmadı, Japon feneri, Japon şemsiyesi, Sukullentlerim de uçmuş çok üzüldüm.

Geçmiş olsun.Sizin kudretnarı kuşlara özendi galiba:)))

Penelophe
06-08-2007, 23:58
Geçmiş olsun papatyam.:(
Saksıla yeterinde ağır değilse, taş koy üzerine.
Ben artık öyle yapıyorum.

GLCN
11-08-2007, 18:25
Gelişmeler...

GLCN
12-08-2007, 12:00
Kudret narlarım bu sabah kalktığımda açılmışlardı şimdi sıra geldi uygulamaya ben ballı olanı yapmak istiyordumki tohumları aldığım kişi bana önce yağlı olanı yap seneye ballı yaparsın deyip beni caydırdı. zaten topu topu 2 büyük 2 minik narım var.:D

nevsune
12-08-2007, 13:08
Sevgili Glcn
Afiyet, şifa olsun da, tohum almayacak mısınız hiç?

GLCN
12-08-2007, 17:15
Aldım alammı.2 büyük meyve yaptı onlardanda 10 tane çıktı heralde yeter.Küçüklerde açılsın bakarım onlardada sağlam varmı(büyük çekirdek sağlıklı geldide bana)

papatyam
13-08-2007, 12:54
Sevgili Ada'nın göndermiş olduğu kudret narı tohumlarını cuma günü ektim :) çimlenmişler inşallah meyvelerini de görürüm.

caploonba
13-08-2007, 13:12
Bende adabayrakoglunun tohumlarını 3-4 ay önce ektim.Şimdi meyvelerini görüyorum:D

GLCN
13-08-2007, 14:08
;) Meyveleri topladıktan sonra fideyi napayım?Sökeyimmi?:rolleyes: :D

sempe
13-08-2007, 18:12
Meyve toplama dönemine dikkat etmek gerekiyor. 2 gün önce hafif sararmış olan meyveyi bugün koparmak için gittiğimde patlamış ve tohumlarını saçmış olduğunu gördüm. Hatta kabuğuda neredeyse kurumuş. Tohum sayısına gelince tam 15 adet. :D

GLCN
13-08-2007, 18:34
Bir meyveden 15 mi?

nevsune
13-08-2007, 18:42
Kudret narı mevsimlik mi, meyve verince bitiyor öyle mi? Ben de sürekli duruyor sanırdım.
Ah bir tohumum olsa;)

Ophrys
16-08-2007, 16:48
Benim kudret narım.

nevsune
16-08-2007, 17:42
Çok komik bir meyve bu. Tadı nasıl peki?

GLCN
16-08-2007, 18:17
Tatsız tuzsuz bişey pek tadı yok gibi...

Ophrys
16-08-2007, 18:25
Bilmem.
Tadına hiç bakmadım. Ben çekirdekleri ile ilgileniyorum.
Meyvesini komşuma veriyorum.

nevsune
16-08-2007, 19:01
Ya Adabayrakoğlu akşam akşam güldürdünüz beni.

İnsan bir tadına bakmaz mı? Çekirdeklerini ne yapıyorsunuz peki?

Ophrys
16-08-2007, 20:01
Tadını bilmediğim şeyleri tadmayı hiç sevmem.:D
Çekirdeklerini alıp eşe dosta dağıtıyorum. Kalanını kendim çimlendiriyorum. Çimlendirme, büyütme ve bekleme aşaması çok tatlı oluyor.:dilli:

nilhan
16-08-2007, 22:39
Arkadaşlar,
Kudret narı yemekleri hakkında bilgisi olan varmı?

nevsune
17-08-2007, 11:12
Srvgili Glcn,

aldım tohumlarımı ve konuştuğumuz gibi dayanamayıp ikisini ekiverdim. Sağlama almak için üçünü bahara saklıyorum.

Çok çok teşekkür ederim. Gönderi ücretini neden ödedin? Mahcup oldum.

Sevgiler.

GLCN
17-08-2007, 11:30
Konuşulmaya değmeyecek bir ücret sorun değil yeterki tohumlar beni mahçup etmesin ve sağlıklı olarak büyüsün dediğim gibi bi sorun çıkarsada arkanda ben varım gönderirim yine!!!

Penelophe
18-08-2007, 02:01
Şahirdışına çıktığımda, kudret narım balkondaki demirlere ve iplere dolandığı için onu içeri alamadım. Sulama sorununu da, altına büyükçe bir leğen dolusu su koyarak hallettim. (**** ben öyle düşündüm)
Döndüğümde kocaman leğende sadece 1 cm su kalmıştı ve köke yakın olan yapraklar (yaklaşık 3 metre boyunun 2 metresi) yer yer kurumuştu. Ve tabi üzerindeki 7-8 tane meyve de.:(
Boyu yarım metreden fazla uzamış, yani uzayan yerlere baktığımda bir tane eski meyvelerin nerdeyse 2-3 katı meyve gördüm.:)
Ve dedim ki neyse bu büyür en azından tohum elde ederim.:)
Onun hemen yanında bir tane daha gördüm, oda büyükçe, inanılmaz sevindim.
Toprak hala fazlaca ıslak. Hemen leğeni kaldırdım.
Acaba 3te 1lik kısımda kuruyan yapraklar bitkinin gelişimini engeller mi?
Almam gereken bir önlem var mı?
Bu kuruma güneşin etkisinden mi olmuştur yoksa su mu fazla geldi?

GLCN
18-08-2007, 12:57
Tatil den gelince benim de kudret narım koyduğum suyu yeterli bulmamaış ve sararmıştı bende hemen sulamıştım ama sarılık kalmıştı neyseki meyveler olgunlaşmıştıda beni uğraştırmadı...

Ahmet Doğruel
18-08-2007, 16:12
Kudret Narı nı ilk defa bu yıl ektim, elime iki adet tohum geçti ve bir tanesi tuttu, 1 köktende 5 adet meyva aldım, sizden öğrenmek istedeğim tohum elde etme yöntemi ve ne şekilde kullanacağım hakkında bilgi verirseniz, çok sevinirim.
Teşekkür ederim.

GLCN
18-08-2007, 18:53
Hoş geldiniz Ahmet bey.Meyveler olgunlaşınca alt tarafı açılıyor ve ozamanın meyveyi kopartıp içinden çekirdekleri çıkartma zamanı olduğunu anlıyorsunuz hepsi bu...:p

rizelihalil
19-08-2007, 17:43
Sizin aracılığınızla herkese merhaba demek istiyorum.
ben sitenize yeni üye oldum... son iki haftadır kudret narı ile ilgili yazıları okuyorum. Ben bunu Rizede yetiştirip ticaretini yapmak istiyorum. Bu yüzden tohum bulabileceğim yerleri araştırıyorum. Benim adresim mermerdelen mah. liman karşısı yeşil vadi kale apt. kat 11 merkez rize. 5357626516

rizelihalil
19-08-2007, 20:14
Herkese merhaba...

Ben sizlere yeni katıldım. Çok güzel blgi alışverişiniz var. Sizleri açıkçası kıskandım. Ben kudret narını Rizede yetştirmek ve ticaretini yapmak istiyorum. Tohumu aceba nasıl temin edebilirim. Birde fiyatı aceba ne kadardır. Herkese iyi akşamlar. :)

GLCN
19-08-2007, 21:04
Hoş geldiniz...Bu sıralar meyvesi bazı pazzarlarda satılıyor onlardan alabilirsiniz ama büyük boyutlu yani ticari olarak ne yapmanız gerektiği hakkında bilgim yok çünkü hobi olarak bir fide yetiştiriyorum ben belik yardımcı arkadaşlar olur...

nevsune
19-08-2007, 22:23
Sevgili Glcn

Sizinkilerden bir ses var mı? Yoksa çok mu acele ediyorum?

GLCN
20-08-2007, 17:35
Hayır henüz bir ses yok.beklemeye devam ediyoruz..Zaten olursa şans olur.

Penelophe
21-08-2007, 11:02
İşte kudret narımda son durum. Yapraklar giderek kötüleşiyor ama meyveler sorunsuz gibi.

GLCN
21-08-2007, 11:27
Derdi ne acaba?Belki bir bilen çıkar.

Ahmet Doğruel
21-08-2007, 12:09
Merhaba,
Kudret narı ile ilgili, ne şekilde kullanacağım hakkında bilgi istemiştim, kimseden yanıt gelmedi..
Kudret narlarımda tükenmek üzere patladılar, kullanım olarak ve tohum bırakmam için neler yapmam gerekiyor, bilgi verirseniz, sevinirim..
İyi günler

GLCN
21-08-2007, 12:12
Önceki sayfalarda hem meyve kullanımı hemde tohum alımı hakkında gerekli bilgi var Ahmet bey..

Selahattin Yılmaz
21-08-2007, 13:15
İşte kudret narımda son durum. Yapraklar giderek kötüleşiyor ama meyveler sorunsuz gibi.

Aşırı sıcak etkisi olabilir...

GLCN
21-08-2007, 14:37
Benimki güneşin altında idi ama böyle bir sorun yaşamadım..

tasdelenmurat
24-08-2007, 21:20
rizelihalil hoşgeldin sende. gerçekten agaçlar.net sitesinde hem bilgi paylaşımı hemde tohum fide paylaşımı açıkcası çok fazla. sitede tohum-fide paylaşımı ile ilgili bir baslık var. o bölümede yazarsanız bence aradıklarınıza bir nebze ulaşırsınız.

banada seren nickli bir arkadaş yardım etti. physalis tohumu isterken 3 pepino meyvesi fidesi, 2 kudret narı tohumu da gönderdi. açıkcası pepino ve kudret narlarını ilk defa duyuyordum hayatımda. sitedeki paylaşımın doğal bir sonucu. simdi kendimi pepino ve kudret narlarıyla ilgili araştırma yaparken bulddum. Allah cezanızı verecek. :) insanların kanına giriyorsunuz :P
mevsimi geçtiği için ilk iş bende 2008 mayıs ayında dikeceğim. bakalım ne olacak.

bu elimdeki 2 tohumu oyuncak yumurta toplarına koydum. ve karanlık odama ( depo odası ) koydum. tohumlar yaklaşık 6 ay boyunca burada kalacaklar. acaba verimliliklerinden birsey kaybederlermi. tohumlar uzun süreli saklanmaya gelebiliyorlarmı?

mehtap051
24-08-2007, 22:01
kudret narını ilk defa duyuyorum ve görüyorum.çok ilginç bir bitki.hastalıklara iyi gelmeside çok güzel.

rizelihalil
28-08-2007, 20:16
rizelihalil hoşgeldin sende. gerçekten agaçlar.net sitesinde hem bilgi paylaşımı hemde tohum fide paylaşımı açıkcası çok fazla. sitede tohum-fide paylaşımı ile ilgili bir baslık var. o bölümede yazarsanız bence aradıklarınıza bir nebze ulaşırsınız.

banada seren nickli bir arkadaş yardım etti. physalis tohumu isterken 3 pepino meyvesi fidesi, 2 kudret narı tohumu da gönderdi. açıkcası pepino ve kudret narlarını ilk defa duyuyordum hayatımda. sitedeki paylaşımın doğal bir sonucu. simdi kendimi pepino ve kudret narlarıyla ilgili araştırma yaparken bulddum. Allah cezanızı verecek. :) insanların kanına giriyorsunuz :P
mevsimi geçtiği için ilk iş bende 2008 mayıs ayında dikeceğim. bakalım ne olacak.

bu elimdeki 2 tohumu oyuncak yumurta toplarına koydum. ve karanlık odama ( depo odası ) koydum. tohumlar yaklaşık 6 ay boyunca burada kalacaklar. acaba verimliliklerinden birsey kaybederlermi. tohumlar uzun süreli saklanmaya gelebiliyorlarmı?
taşdelenmurat hoşbulduk. ilgin için teşekkür ederim.

ismetkenar
03-09-2007, 20:58
Merhabalaaar.
Kudret narı yetiştiriciliğini pek beceremedim.
Biraz yetişti.
300 kadar tohum elde edebildim.
Bir bukadar daha olur sanırım.
meyveleri zeytin yağına koydum, bekliyorlar.
Kolay gele herse. ismet kenar eskişehir

sempe
04-09-2007, 08:40
Sayın ismetkenar, neden beceremediniz? Biraz ayrıntıya girebilir misiniz? Kaç tohum ektiniz? Hasılat ne kadar? Meyveleri zeytinyağına nasıl ve ne kadar koydunuz? Teşekkürler.:)

Hakan KINACI
04-09-2007, 09:12
Burhaniye pazarında bir tek yaşlı bir amcada kudret narı gördüm.Hem meyve olarak hemde kavanoz içinde satışa sunmuş bende bir tanesini elime aldım almaz olaydım bir azar bir azar her gelen eline alıyor bunlar narin meyveler parçalanıyor ben nasıl satacağım parçalanmış meyveyi vs vs derken ben amcaya laf anlatmaya çalışıyorum ya amca bak sana sordum alabilirmiyim diye hatta bak burada parçalanmış olanını özellikle gösterdim içine bakmak için bunu elime alabilirmiyim diye sordum sende al dedin şimdi niye böyle davranıyorsun diyorum ama amca sanırım bana izin verdiğin unuttu veya benden sonra gelen müşteri içinmi böyle davrandı bilmiyorum bende kudret narını bıraktım ayrıldım aslında tezgahın üzerine bir kaç adet pembe çekirdek düşmüştü ama almak ne mümkün gelen müşteriye azar üzerine azar bende sadece bana yapıyor sandım :)
Velhasıl mallesef bu senede kudret narı alamadık :)

Oğuzhan
04-09-2007, 09:21
Ben daha yeni ektim.Bakalım çimlenecek mi?

papatyam
04-09-2007, 09:34
Ben de iki hafta önce ektim çok çabuk çimlendi ( cuma ektim pazartesi çimlenmişti) iş yerimde pencere kenarında duruyor dün işe geldiğimde yapraklarının yandığını gördüm, ilk yapraklar yanık diğerleri şimdilik sağlam boyu da 18 cm.

Oğuzhan
04-09-2007, 11:05
İnşallah meyveleride görürüz.:)

hakan07
04-09-2007, 11:13
Uzmanına bir soru yöneltmek istiyorum.
Doğada yetişen ve birtakım özellikleri olan bitkileri, bahçede veya evde yetiştirmek mümkün mü, nasıl?
Teşekkürler...

sempe
04-09-2007, 11:40
Uzman değilim ama her bitkinin değişik istekleri olabiliyor. Tür ve isim vererek sorarsanız daha kolay bilgiye ulaşırsınız.

hakan07
04-09-2007, 12:23
İsimlerini pek bilmiyorum.
Öğrenebilirim ama yöresel isimler.
Dağlarda, ovalarda ve tepelerde kendiliğinden yetişen bitkiler.
Yağmurla besleniyorlar sadece.
Elazığ'ı bilirsiniz
Bol yağış almaz
ama yine de gür ve canlılar.
Yöresel isimlerden tanıyabilirseniz öğrenirim.

Oğuzhan
06-09-2007, 18:44
Benim kudret narı çimlendi.Bakalım büyütebilecem mi?

GLCN
06-09-2007, 20:09
Benimkide ilk yaprağını verdi bakalım kışa kadar meyve yetiştirebilecekmi?....
Ayrıca sn fikri meyveyi niye bağladınız yoksa ben mi yanlış görüyorum?:rolleyes:

tampest
17-09-2007, 12:31
herkese merhaba ben bu siteye bugün katıldım ismim Bora. Benim de bahçem de kudret narı var. Bir ara yeşlil bir meyve verdi sonra iki gün içersinde, turunculaşarak alttan patlamış ve içerisin den nar gibi meyveler dökülmüş. benim kudret narı ile ilgili çokfazla bilgim yok. Şimdi ben bu kudret narını nasıl hazırlamam gerekiyor, onu öğrenmek istiyorum. Bana yardımcı olursanız, çok sevinirim.

Benim anladığım kadarıyla, nar olgunlaşınca yani hafif turunculaşınca tolanıyor. Daha sonrasında kavanoza koyulup acı suyu alınıyor daha sora zeytin yağında bekletiliyor bu bekleme işleminde meyveye herhangi bir şey yapılıyormu? çekirdeğini çıkartma veya doğrama gibi ben anlamadım...

şimdiden teşekkür ederim

tampest
17-09-2007, 12:33
herkeze merhaba ben bu siteye bugün katıldım ismim Bora. Benim de bahçem de kudret narı var. Bir ara yeşlil bir meyve verdi sonra iki gün içersinde, turunculaşarak alttan patlamış ve içerisin den nar gibi meyveler dökülmüş. benim kudret narı ile ilgili çokfazla bilgim yok. Şimdi ben bu kudret narını nasıl hazırlamam gerekiyor, onu öğrenmek istiyorum. Bana yardımcı olursanız, çok sevinirim.

Benim anladığım kadarıyla, nar olgunlaşınca yani hafif turunculaşınca tolanıyor. Daha sonrasında kavanoza koyulup acı suyu alınıyor daha sora zeytin yağında bekletiliyor bu bekleme işleminde meyveye herhangi bir şey yapılıyormu? çekirdeğini çıkartma veya doğrama gibi ben anlamadım...

şimdiden teşekkür ederim

Penelophe
17-09-2007, 13:24
Tampest, dikkatli bakın lütfen, ben bir mesajda nasıl doğrayacağınızdan ne kadar yağ kullanacağınıza kadar hepsinin anlatıldığını okumuştum.;)

tampest
19-09-2007, 09:23
kudret narım çıkmış. Rengi biraz solgun geldi gözüme, canlı değil. İnşallah canlanır.

Oğuzhan
24-09-2007, 17:11
Sizce bunda meyve alma şansım var mı?Yseni saksıya geçireyim mi?Yoksa biraz büyüsün mü?

ipatya
27-09-2007, 19:56
Merhabalar
Ben yeni üye oldum.beni size çeken de geçen baharda kudret narı ile tanışmam oldu.Elime bir kaç tohum geçti ektim bana verilen bilgiler doğrultusunda.Mayıs ortalarıydı.ilk olarak çimlendirip küçük bir saksıya ektim.O zaman bu zamandır da o soldu ben dirilttim.ama bu zaman oldu hala 3-5 çiçeğin ötesine gidemedik.Bu siteyi yazın buldum.Vermiş olduğunuz bilgilerin doğrultusunda yerini ve saksısını toprağını değiştirdim.Ama hala tık yok.Dediğim gibi 3-5 çiçek açıyor soluyor.Tüm yazışmaları okudum.Şu anda millet hasadı bile bitirdi.
Benim sormak istediğim acaba eylül sonu yaklaşmasına rağmen hala niye meyve vermedi?
Son yerleştirdiğim yer sadece sabahları güneş alıyor,ama balkonlarımız çok rüzgar aldığı için duvar kenarına koymak zorundaydım.Acaba çok güneş almadığı için mi?
Bir de ben uzatma çubuğu kullanmadım.Direk çamaşır ipi kullandım sarılması için.Oldukça uzadı ama meyve yok.Bir de Adana ilindeyim.Acaba ne kadar daha yaşar?
Bu denemeydi umarım seneye daha başarılı olurum.
Yıllar sonra yeniden bitki yetiştirme hevesim geldi.O büyüdükçe ben mutlu oluyorum resmen.
fotoğrafını çekdim 3 kare ama şu anda nasıl ekleneceğini bulamadım.Bulunca gönderirim.Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

ipatya
28-09-2007, 19:23
Ben dün akşam denedim ama fotoğraflarım kurallarda belirtilen ölçülerde olmadığı için, nasıl küçültüldüğünü de bilmediğim için bir de saat geç olduğundan uğraşmak istemediğim için gönderemedim.İlginize teşekkürler.
Sitede kudret narı ile ilgili yazılanlara bir kez daha göz attım ve büyük olasılıkla ilk önce küçük bir saksıda olması sonrasında da yerinin güneş almıyor olması bitkimin büyümesini engellemiş.Yarın ilk iş yerini değiştireceğim onu diğer balkonumda güneş alan bir yere taşıyacağım.
Sanırım bu etkili olacaktır.

Oğuzhan
03-11-2007, 10:44
Benim kudret narı açtı.Çiçekleri minik minik .Özelliği mi böyledir.4-5 çiçek vardı.Bir tanesi meyveye dönüşmüş.Bu sabah baktığımda gördüm.İnsanı mutlu ediyor.:)

caploonba
04-11-2007, 17:42
Yalnız meyvelerin bazıları küçükken kuruyor. Önceden söyleyeyimde sonradan niye dökülüyor diye üzülmeyeseniz :D

Oğuzhan
05-11-2007, 13:31
OO çok kötü zaten tek bir meyve.İnşallah dökülmez.Şu anda yeşil.Benimki saksıda cam önünde duruyor.Şu anda gübre vermem gerekir mi?

tampest
17-11-2007, 16:59
ben son 6 meyveyi topladım sanırım bu mevsim de turunculaşmıyor. yeşil topladım bdahada meyve vermez.

Oğuzhan
03-12-2007, 18:28
Kudretnarı saksıda hala çiçek açıyor.Sabah güneşi alan cam önünde duruyor.Meyve tutuyor fakat meyveler küçük büyümüyor.Sararıyor.Şu anda yeşil olanlar var.MAP lı su verdim.Büyüme şansı var mı ?
Mevsim kış olmasından mı meyve tam olgunlaş mıyor ?

ismetkenar
02-01-2008, 02:47
Sayın ismetkenar, neden beceremediniz? Biraz ayrıntıya girebilir misiniz? Kaç tohum ektiniz? Hasılat ne kadar? Meyveleri zeytinyağına nasıl ve ne kadar koydunuz? Teşekkürler.:)
Öncelikle çimlenmeyi, üretimi, değerlendirmeyi ve siteyi yeterince takip edemedim.
Bence beceremedim, hedefime ulaşamadım.
Kazancım deneme ile elde edilen tecrübe, biraz meyve ve tohum.
İnşaallah sitede ilgilenenlerin katkıları ve takibim sonucu 2008 yılı üretimim daha iyi olur da hedefime ulaşırım.
Erkenci ve tedbirsiz davrandım, 115 tohumdan 15 fide elde edebildim.
Üretim esnasında bahçede sıcağa, 5. katta balkonda da rüzgara karşı tedbir alamadım.
Bu olumsuzluklara rağmen alabildiğim meyve ve çekirdeklerin görüntüsü ile kaliteyi yakaladığıma inanıyorum.
Resim eklemeye çalışacağım.
Galeriye kudretnarı fotoğrafı ekleyebildim.
İncelenebilir...
Teşekkürler.

ismetkenar
16-02-2008, 23:25
Kudret Narı ve tohumu ile ilgilenen doğa dostlarına,
Kazdağı eteklerinde Küçükkuyu'da kendi bahçemde yetiştirdiğim elimde 30 kavanoz(yaklaşık ½ litre) KUDRET NARI ve bol miktarda tohumu var.Kudret narları,kavanozlarda sızma zeytinyağı ile yaklaşık 40 gün güneş altında bekletilmiştir.
İlgilenen arkadaşlara yardımcı olacağım.Mart ayına kadar İstanbuldayım.İlgileniyor ve ihtiyacınız varsa bana e-posta adrasinizi gönderin yardımcı olurum.
Nevzat İlhan,nevzatilhan48@gmail.com,donatim@superonline. com

Nevzat bey bu mesajınız üzerine bir dostum için talepte bulundum. Cevap alamadım. Arada kaldım. Hayırdır ne durumdasınız merak ediyorum.
Cevap bekliyorum.

mmmxxx
12-04-2008, 18:38
merhaba arkadaşlar,
siteyi çok beğendim çok faydalı, bu kadar doğa dostunu birarda bulduğum için çok mutlu oldum öncelikle bunu belirtmek istedim
bu konu özellikle dikkatimi çekti kudret narının mide ye faydalarından bahsedilmiş bendede mide ülseri var, sanırım daha çok tavsiye edilen zeytin yağında bekletilmiş kudret narı.geçenlerde aktarlarda bi hayli aradım fakat bulamadım nasıl temin edebilirim bana yardımcı olursanız sevinirim

muammer74
27-04-2008, 17:37
Arkadaşlar kudret narını hakiki zeytin yağında bekletmezseniz koku oluşur.
Hast edilen meyveler yıkanır,suyu süzülür,tohumları ayrıştırılır,sonra meyve blendırdan veya kevgirden gecirilir.Bir gece bekltilir.Cıkan acı suyu ayrıştırılır.1/1 ölçeinde hakiki zeytin yağıyla karıştırılarak cam kavanozda 40 bekletilir.Sabahları ac karnına yenilir.
Mide ülseri icin birebirdir.

onmilyon
09-05-2008, 12:42
arkadaşlar yaklaşık 5 hafta önce tüplere 7 adet tohum diktim ve hala bu tohumlar çimlenmedi
2 hafta öncede 6 adet toprağa diktim onlardanda tık yok
tohumların üzerine ne şans ki her ikisindede diktikten 1 kaç gün içinde yağmur yağdı
tohumların çimlememe sebebi nedir bu sene başka tohum bulma şansım da kalmadı

onmilyon
09-05-2008, 16:40
az önce altı tane daha tohum buldum pazar gününe kadar ıslatıp tekrar dikcem

berduray
09-05-2008, 18:16
Muammer Bey blendırdan ya da kevgirden geçirilir yazmış, ben de elle parçalanması gerektiğini, metalin değmemesi gerektiğini duydum!

Hangisine itibar etmeli bilmem?

kürşad
15-07-2008, 18:03
http://cpws.cqu.edu.au/FCWViewer/view.do?page=555
Germination: Seeds rapidly lose viability, so pre-germinating is recommended for all but very fresh seed. Soak for 24 hours and wrap in damp paper towelling, then keep in a plastic bag at 26-29 ° C for germination within a couple of days (Larkcom 1991). Germination ceases outside the range of 10-50° C (Singh 1991). Germination percentage can be increased by soaking in 1% KNO 3 (Devi and Selvaraj 1994). Sow germinated seeds into pots, or directly in the field if the temperature is warm (Larkcom 1991). Seedlings emerge 5-7 days after sowing (Reyes et al. 1994). They require protection from wind, chill and excessive sun, and water should be prevented from puddling nearby (Desai and Musmade 1998).

(Taze) Tohumları 24 saat ıslatın ve ıslak kağıt havluya sarın diyor. 26-29 derecelik plastik poşette birkaç gün bekletin diyor, Çimlenme yüzdesi %1 lik Potasyum Nitrat ile arttırılabiliyor diyor. Bunun da püf noktası buymuş demek.

melnils
17-07-2008, 18:57
Selamlar,
Ben kuru kudret narı tohumu ektim geçtiğimiz nisan ayında, çoğu çimlendi. Hatta çok hızlı çimlendiler şaşırmıştım. Plastik bir kutu içinde bardaklara ektim tohumları. Kutunun üstünü streç filmle kapattıp sera etkisi yaratmaya çalıştım. Bence başarılı oldu :))

kürşad
19-07-2008, 09:55
Bizim bahçedekiler meyve vermeye başlamışlar bile. 7 kök vardı. Geçende 4 tanesini kestim eve getirdim. 3 tanesini kızarttık çekirdeklerini alarak, Acı kabak çekirdeği çıkar ya bir avuç kabağın içinden 1 tane. Aynı ona benzer tadı vardı. Yine de hepsini yedim :). Kalan 1 taneyi de turşuya koydum. 3 haftaya kadar olur onu da açıp tadına bakacağım. Bir yerlerde ise sütle kaynatıldığında acılığının azaldığını yazıyordu. Bu bitkiyi zeytinyağında bekletmeden de tüketmenin bir yolu olmalı.

43363

43364

frezyab
25-07-2008, 19:46
benim kudret narlarım hala meyve vermiyor tek bir çiçek bile yok acba neden olabilir?

berduray
25-07-2008, 22:50
Ben de bir tanecik meyve alabildim, çiçeklerin hepsi döküldü, bir türlü meyve tutmuyor,yapraklar da sarardı...

Bir ara fotosunu ekleyeyim.Belki derdime derman olan bir fikir çıkar.

kürşad
31-07-2008, 12:34
İlk meyvelerimizi hasat ettik.
Ancak toprağa deyen meyveler çürümüştü 5-6 kadar zaiyat var.
4 tanesi için ne kadar zeytinyağı uygun olur?
Zeytinyağına çekirdekleri ile konulmalı dediler, tohumluk olarak çekirdeklerini ayırayım diyordum ne yapmalıyım?

44141

44142

kürşad
02-08-2008, 11:14
kudret narlarını tohumuyla birlikte zeytinyağına koyun demişlerdi ancak bir kısım ayırdım.
Kudret narı 5 taneydi ancak alt kısımları erimeye başlamıştı ve bıçakla kesip temizledim. 350 gramdı ilk tarttığımda, yaklaşık 300 gramı doğrayıp şişeye doldurdum. üstüne de 2006 İZMİR-Tire üretimi zeytinyağı ekledim. Tamamı 1 kg a yakın geldi. Bir de yağı koyunca kapağını kapatmıştım, hava kabarcıklarından dolayı en üsttekiler yağın üstünde kalmış ve şişe biraz genleşmiş, biraz daha yağ ekleyip kapağını kapattım.
Daha önce yapmış olanların fikirlerini alabilirmiyim?

44307

berduray
02-08-2008, 18:47
Aynen sizin gibi yaptım,keşke cam kavanoza koysaydınız, ben arkadakileri merak ettim?

kürşad
03-08-2008, 21:56
Bu kudret narının nasıl yapıldığını bilen de yok galiba.
2 l. lik boş cam şişeye yeni kudret narı doğradım 1 kg kadar, üstüne de bu üstekki malzemeyi boşalttım,150 ml. kadar daha zeytin yağı aldı.
1,3 kg kudret narına 1 l. zeytinyağı uygun mudur?
Kudret narı fazla ise daha sonra üzerine zeytinyağı ilave edilip inceltilebilir mi?

"ilk sayfalarda Selahattin bey anlatmış. 1 kg. kudret narına 1 l. zeytinyağı konacakmış"

tampest
04-08-2008, 13:03
benim kudret narlarını mayıs ayında pet bardaklara ektim haziren oldu çıkmadı ben de bunlar olmıcak herhalde diye aldım içini bahçeye boşalttım pet bardakları da attım aradan zaman geçti bahçeye domates biber patlıcan falan ektim bir gün domateslerimin yanın da yabani bir ot gördüm tanıdık geldi. Çok küçüktü koparmadım birza bekledim bir kaç gün sonra biraz daha büyüdü yaprağını elleyip koktum. kokuda tanıdıktı bu benim geçenseni kudret narı tohumların dan yetişen kudret narı fidanıydı
biraz daha büyümesini bekleyip
bahçede rahatça sarılacağı başka bir yere göçürdüm.
şimdi 15 cm falan oldu geçenlerde yine böyle küçük bir bitki biberlerimin arasında belirdi tecrübeleremi dayanarak hemen kokladım oda kudret narı ama onu daha göçürmedim biraz daha büyüsün

frezyab
04-08-2008, 13:12
nihayet meyve vermeye başladılar 2 adet meyve ve üzerinde birsürü toplar var.

berduray
15-08-2008, 10:32
Meyve oluşumu başladıktan sonra kuruyup dökülüyor, ne yapmalıyım?

Sulama yapıyorum, çiftlik gübresi de verdim?

Bilemiyorum.

burcind
15-08-2008, 11:22
Öncelikle pet şişe değil cam kullanılmalıymış kudret narı karışımı için.Sizin verdiğiniz ölçüler tam.

Selahattin Yılmaz
15-08-2008, 13:29
burcind kudret narlarını tohumuyla birlikte zeytinyağına koyun demişlerdi ancak bir kısım ayırdım, isim ve adresinizi mesaj atınız. Yakında tohum gönderimi yapacağım arada onu da göndereyim.
Kudret narı 5 taneydi ancak alt kısımları erimeye başlamıştı ve bıçakla kesip temizledim. 350 gramdı ilk tarttığımda, yaklaşık 300 gramı doğrayıp şişeye doldurdum. üstüne de 2006 İZMİR-Tire üretimi zeytinyağı ekledim. Tamamı 1 kg a yakın geldi. Bir de yağı koyunca kapağını kapatmıştım, hava kabarcıklarından dolayı en üsttekiler yağın üstünde kalmış ve şişe biraz genleşmiş, biraz daha yağ ekleyip kapağını kapattım.
Daha önce yapmış olanların fikirlerini alabilirmiyim?

Bu yanlış bir uygulama, zira acı suyu ve inanılmaz kokusu yüzünden kimse yiyemeyecek ve kullanamayacak. Forum ilk sayfalarında tarifini vermiştim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=50620&postcount=14) dene istersen kürşat.

kürşad
15-08-2008, 15:23
Selahattin bey plastik şişeden cam kavanoza aktardım ben onları zaten. Dibinde biriken acı suyu da aldım bir kez. Bir tanesinin dibinde acı suyu birikmişti, sanırım kurcalarken karıştırdım ve şu an acı suyu felan yok. Diğerindekini fark ettim ve aldım. Şimdi her iki kavanozu da gözlemliyorum. Bu arada kudret narı bir kez ürün verdi, artık üstünde çiçek felan görünmüyor. Salatalık gibi sürekli döküyor mu yoksa?

tampest
27-08-2008, 15:36
bahçemde bir tane daha kudret narı çıktı okadar uğraştım çıksındiye gözüm gibi baktım aylarca çıkmadı şimdi ise kafasına göre her yerden çıkıyo çok acayip

onmilyon
01-09-2008, 12:32
yaklaşık onbeş tohumdan 8 fide elde ettim
aynı zamanda 3 tane tohumda toprağa ektim
tüplerde yetiştirdiğim fideleri farklı topraklara ve saksıya diktim
saksıda olanın meyvası küçük ve sayı olarak sınırlı
tüplerden toprağa diktiklerim ise az sulamaktan dolayı kurudu
humuslu ve nemli toprağa doğrudan dikmiş olduğum tohumlardan olan iki fidede yaklaşık 20meyva var ve hala meyvalar çoğalmakta olduğu yerde ise az güneş alıyor
kısacası nemli ve humuslı toprak verimini artırıyor sanırım önümüzdeki yıl bol miktarda kudret narı tohumum olacak

muammer74
05-10-2008, 11:59
Değerliği doğa dostları
ben bu yıl Bartında tetiştirdim.
Tohumun cimlenmesi cok zor oluyor.kabuğu cok sert oyüzden tohumu ıslatıp nemli bir bezde patlamasını bekletmek fide üretimini artıracaktır.
Mayıs ayını ilk haftaları ekim icin uygun batı kasradeniz icin.
Temmuz ayında meyve veriyor.Ağustos başında ilk hasat oluyor.
hasat edilmiş meyveleri yıkayıp tohumları ayrılıyor.
Meyveleri kuşbaşı büyüklüğünde doğrayıp kavanoza konulur. yağın miktarını önemi yoktur.(Oran olarak).
Yağ ne işe yarıyor ?yağ narı hava ile temas ettirmiyor o işe yaradığı icin miktarı önemli değil narın üzerinde bir mktar olsa yeterli.
daha sonra dibinde acı su birikir.
bu suyun alınması şart.su bozularak kavanozdan taşma yapar.
daha sonra bu karışım tüketilir.
Tohumların yarı yarıya boş olduğunu tesbit ettim elinize tohumu alıp bastırıyorsunuz eğer kırılıyorsa bu tohum boştur bu tohum cimlenmez.eğer sert ise doludur cimlenmesi yüksektir.ben 1 kilo tumdan 10 adet üertebildim.
fazla olan tohumları bilendırdan gecirip balla macun yaparak aynı faideyi elde edebilirsiniz...

tampest
20-10-2008, 09:47
ya benim kudret narım halen çiçek açıcam diye uğraşıyo ama bitürlü meyve veremedi garibim sanırım bu sene bu saatten sonrada meyve veremez her halde gitti güzelim tohumlarım

copur 09
20-10-2008, 18:57
Ben bu sene iki kök yetiştirdim. Geçenlerde elimde kesik şeklinde yara vardı, kudret narı yapraklarından ezdim yaranın üzerine sıvadım, kuruyuncaya kadar beklettim. Yara hızla iyileşmeye başladı. Şeker hastası olduğumdan yara iyileşmesi normalde geç oluyordu. Yapraklarından toplayıp gölgede kuruttum. Bakalım kışın da işe yarayacak mı!

kürşad
23-10-2008, 21:33
Bizim kavanozdaki doğranıp yağa yatırılmışlar hala erimedi.
Bozulmasın diye güneşe koymadım. Sanırım serin yerde mikroorganizma faaliyetleri az oluyor.

Oğuzhan
24-10-2008, 18:15
Bitkinin her bölümü şifa kaynağı.Yaprak ve saplarını çay olarak içebiliyoruz.Baharda saksılara dikmek lazım.

Balıkcı
24-10-2008, 18:54
Copur09

Zeytinyağı ile hazırlanmış kudret narı, iç (ülser) ve dış (kesik vs.)yaralara, çıbanlara, yanıklara sürüldüğünde hızla iyileştirirmiş, ülseri rahmetli babam denedi, şifa buldu.
Kan çıbanlarında, zonklatmadan içini boşaltıp yarayı kapattığını biliyorum.
Sen en iyisi bir miktar edin. Bir kenarda bulunsun.
:p

copur 09
24-10-2008, 20:29
Teşekkür ederim sayın Balıkçı bu sene muhakkak zeytinyağı ile hazırlanandan edineceğim.

muammer74
21-02-2009, 10:42
Arkadaşlar yeni bir şey daha öğrendim kudret narı hakkıda sizlerle paylaşmak istedim.Kudret narının meyvalarını topladıkdan sonra cekirdeklerini cıkartıyorsunuz.Daha sonra büyük parcalaar halinde günde kurutuyorsunuz bu kurumuş meyveleri öğütüp balla macun yapıp yiyorsunuz aynı etkiyi yapıyormuş herkesin bilgisine

Balıkcı
21-02-2009, 13:41
Kurumuyor ki, maalesef hızla çürüyor.
Belki iklim farkıdır, kuru havaya sahip iç bölgelerde kuruyabilir, İstanbul (ve genel olarak Marmara bölgesinde) kısa zamanda küflenip çürüyor.:(

muammer74
27-02-2009, 15:27
sayın balıkcı güneşdemi kuruttunuz

kaktüs
27-03-2009, 11:19
Kurutulamadığı için mi zeytinyağı ile yapılan karışım hazırlanıyor?

Balıkcı
27-03-2009, 13:14
Muammer74

Evet, güneşteydi, aslında kurutmak için koymamıştım, unutmuşum, günde 12 saat güneş altında olmasına rağmen çabucak çürüdü,(küflendi).:(

Kaktüs

Sanmam, zeytinyağı da kendi başına bir şifa kaynağı.
İkisi birbirinin etkisini tetikliyor herhalde.

onmilyon
08-04-2009, 13:36
elimde bir miktar tohum var
denizlide en çimlenme için tohumları ne zaman ekmeliyim

muammer74
10-04-2009, 07:49
kardeş kudret narı zor cimleniyor nemli bir bezin icinde cimlendirip öyle toprağa ekin mayıs başı uygun olur sanırım denizli icin

onmilyon
10-04-2009, 18:05
bu durumda şimdiden odada çimlendirmek uygun olacak

muammer74
11-04-2009, 09:11
olur kardeş

levsel
12-04-2009, 14:23
Buradan da takip eden arkadaşlar olduğu için,bilgi almak istediğim konuyu burada da belitmek istedim,yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler;)

muammer74
13-04-2009, 07:25
sayın levsel 5kiloluk kap yeterli olur sanırım saksının icene bir calı dikip kudret narını ona sardımalısın

levsel
13-04-2009, 13:34
sayın levsel 5kiloluk kap yeterli olur sanırım saksının icene bir calı dikip kudret narını ona sardımalısın

Sn.Muammer74

Yardımınız için çok teşekkür ederim:p

tampest
15-04-2009, 14:29
kudret narlarını artık ekmenin zamanı gelmiş bulunmakta

kaktüs
15-04-2009, 14:39
Hıdırellezi mi beklesem diyordum :) Balıkçı öyle önermişti :)

Püf noktası var mı ekimden önce/ ekim zamanı/ ekim sonrası?

levsel
15-04-2009, 14:50
Ben pazar günü iki fidemden daha gelişmiş ve kol atmaya başlamış olanı şaşırttım,yanınada sarılması için bambusunu koydum.Balkonda bırakıyorum artık herhalde yanlış birşey yapmıyorumdur:(

feriha
19-04-2009, 15:59
Sanırım acemi şansı.. Bionemli su püskürttüğüm tohumları peçete içinde kilitli naylon poşete koyup çimlenmek üzere hazırladım. Zor çimlendiğini, kayıplar olduğunu düşünerek elimdeki 8 kudret narının hepsini kullandım. 2-3 gün sonra hepsinin çimlendiğini gördüm. Kudret narı isteyen Ankara lı arkadaşlar fideleri yaşatabilirsem yerlerinizi hazırlayın:p
73487

feriha
25-04-2009, 11:20
Kudret narları ilk yapraklarını hazırlıyorlar;)
74593

ayax
18-05-2009, 17:55
kudret narını saksıya ne zaman almamız gerekiyor.

Uysal01
24-05-2009, 20:38
81069

15 gün önce ektiğim kudret narlarlarım çıktı ve büyüyorlar.Ama hala çekirdeğini atamadılar.

Uysal01
24-05-2009, 20:47
81088

Pet bardaktaki kudret narlarımda yenice çıkmaya çalışıyorlar.

rrumeysaa
07-06-2009, 23:15
Hayırlı geceler arkadaşlar.
Bir rahatsızlığımın inşaallah şifasına vesile olabilir umuduyla ilgilenen olursa bir ricada bulunmak istiyorum.

Bana yetişmiş kudret narı lazım, ben kendim zeytin yağlı tarifi uygulayıp denemek istiyorum belki rahatsızlığıma çözüm olur umuduyla.
Elinde kudret narı olan varsa talep ediyorum mümkünse.

Cevabınızı beklicem.
Selametle...

rrumeysaa
07-06-2009, 23:30
Ben bu mesajı yazdım ama sanıyorum zamanı çoktan geçti veya henüz gelmedi.
Tohumdan yetiştirmeye kalksam yine aynı zamanı bulacaktır veya geçecektir.Beklemem gerek anlaşılan

Uysal01
08-06-2009, 14:40
Mayıs ayı başında ekilen kutret narrı tohumu,Ağustos sonuna doğru olgunlaşırlar,Meyvesini ancak ozaman bulabilirsiniz.

hexus
08-06-2009, 17:36
Martda ekmiş olduğum kudret narı fidanlarım. Toprağa indirdim 3 hafta oldu.
http://i130.photobucket.com/albums/p261/viciasativa78/100_0702.jpg

http://i130.photobucket.com/albums/p261/viciasativa78/100_0703.jpg

Lonicera
12-06-2009, 17:11
Bahçede gezinirken, sinsice yaprak aralarına saklanmış kudret narını yakalamanın keyfi bir başka oluyor canım:)

silence
12-06-2009, 23:28
mide rahatsızlıgından dolayı bir ara içmek zorunda kaldım aman Allahım onasıl bişey Allah birdaha içirtmesin mümkün değil kullanamam salça gibi olandan sabah aç karnına içiyordum ıyyyy:(

tolgahann
12-06-2009, 23:44
Sevgili Lonicera bunu söylemek için belki henüz erken ama kudret narınız olgunlaşıp içindeki kırmızı zarla çevrili çekirdekler ortaya çıktığı zaman, 1-2 tanesini ağzınıza atıp çekirdeğin dışındaki kırmızı zarın tadına bakmanızı öneririm.Çok hoş, şekerli bir tadı var.Tohumlara da zarar gelmiyor.:)

Lonicera
13-06-2009, 16:18
Sevgili tolgahann, gerçekten mi? Daha neler duyacağız bakalım. Hele o günler bir gelsin, nane şekeri gibi ağzımızda çevirir dururuz artık. Ama ben kesin unuturum, bir yere not alayım en iyisi:))

Chotanaq
16-06-2009, 21:04
Benim için çok önemli bi konu,

Egzama + Mide ülserim ilerlemiş durumda.

bir kaç tohumdan elde ettiğim kudret narlarım var şu anda da 1 metre oldular, tanesinde 20 çiçek var ama çiçek tam açılıp birden düşüyor? Bu normal mi? ben kudret narını o çiçekten çıkacak zannetmiştim.

:(

Lonicera
17-06-2009, 20:03
Sn Chotanaq, bendekilerde de çiçeklenme oluyor ve pek çoğu dökülüyor. Sanırım bu dökülenler erkek çiçek, tam bilmiyorum. Ama yan dallarda çıkan çiçeklerin hepsi meyveye durdu. İnanılmaz hızla büyüyor meyveler. Aynı salatalık gibi, bir günde büyüme hızı gözle görülür şekilde farkediliyor.

TuruncuHis
17-06-2009, 20:07
Benimkinde de çiçek kalmadı. Çok fazla olmasına rağmen hepsinin dökülmesi, günlerdir devam eden poyrazla mı ilgili acaba diye düşünmekteyim. Bir sürü de tomurcuk var hala.
Hepsi meyveye dursa zaten taşıyamaz da; birkaç meyve almak isterim bu canavar hızıyla büyüyen bitkiden :)

Lonicera
17-06-2009, 20:13
Sn TuruncuHis, dediğiniz gibi de olabilir İzmir için. Bahçedeki salatalıklar falan berbat haldeler. 1 hafta içinde resmen Temmuz sıcaklarını yemiş gibi olduk. Kudret narlarını sulamayı 2 güne düşürdüm bu nedenle. En azından tutmuş olan meyveleri olgunlaştırıp tohumlarını alırım diye düşünüyorum.