View Full Version : Liçi (Lychee)
Üstad afiyet bal şeker olsun. Sanırım diğer meyve Rambutan (http://blog.milliyet.com.tr/egzotik-rejim-meyvesi--rambutan/Blog/?BlogNo=445591) olsa gerek. Forum (http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/24738.htm)da da biraz bilgisi var.
Belgrat'ta çiçek ve tohum olarak bir şey bulamayınca bir marketten ne olduğunu tam bilmeden 4 adet lici ve iki adet de rambutan almışım. Licinin birinin kabuğunu soyarak yedim. Tohumunu saksının birine diktim. Hemen dikmek gerektiği anlatıldığı için. Minik sinekler uçuştuğu için muhtemelen sirke sinekleri rambutandan iki adet almıştım. Şimdi onları da hemen dikmek durumunda mıyım. Liciler renk olarak güzel durmalarına karşı rambutanlar dikenli ve kararmış durumdalar.
Merhabalar arkadaşlar sizlerin bilgi ve teçrübenize ihtiyacım var şöyleki bir fidancı arkadaştan bana dag çilegi (liçi) diyerek iki adet fidan verdi bu fidanları nette araştırdım kartopu (Viburnum lucidum) fidanı gibi karasız kaldım fidancı ısrarla dag çilegi (liçi) diyor bu fidanların resmini ekliyecem acaba dorumudur sizler ne diyorsunuz şimdiden sizlere teşekkür ederim kolay gelsin
carizma_009
22-12-2015, 19:18
Dağ çileği mağdurları gitgide çoğalmakta sizin aldığınız fidan kartopudur.Türkiyenin birçok yerinden böyle haberler alıyoruz bu forumda da çok mağdur oldu.Aldığınız fidanı derhal geri iade edin.Liçi fidanı başka bişeydir dağ çileği başka bişeydir.Dağ çileği iki cinstir birincisi arbutus unedo diğeri myrica rubradır.Myrica rubra ile yaprak benzerliği olduğu için yanıltmak amaçlı insanlara bunu pazarlamaktalar.Myrica rubra ile bitkinizi karşılaştırın gerçeği sizde göreceksiniz.Kocayemiş fidanı(arbutus unedo)istersen sana yardımcı olabilirim yalnız myrica rubra bitkisi henüz türkyi de kimse görmedim duymadım.iyi günler.
sındırgılı
21-01-2016, 18:59
Belgrat'ta çiçek ve tohum olarak bir şey bulamayınca bir marketten ne olduğunu tam bilmeden 4 adet lici ve iki adet de rambutan almışım. Licinin birinin kabuğunu soyarak yedim. Tohumunu saksının birine diktim. Hemen dikmek gerektiği anlatıldığı için. Minik sinekler uçuştuğu için muhtemelen sirke sinekleri rambutandan iki adet almıştım. Şimdi onları da hemen dikmek durumunda mıyım. Liciler renk olarak güzel durmalarına karşı rambutanlar dikenli ve kararmış durumdalar.
Benim tohumlarin hicbiri cimlenmedi.
Fakat, kizim Bangoktan degisik meyvalar getirmis hic te cimlendirme heveslisi olmadan afiyetle tuketecegiz.
Resimleri az sonra ( tuketmeden ) paylasirim.
Bu kadar delilik yeter...
Adamlar hindistan cevizine acma kapagi yerlestirmisler..
Bizler, neler ile ugrasiyoruz....
Liçileri çimlendirmeyi başardım
Mücevher Çalısı
22-01-2016, 23:02
Arkadaşlar çimlendirmek mi önemli olan?! Çimlendi tamam da sonra ne olacak? Ona istediği tropikal ortamı sağlayabilecek misiniz? En önemlisi bu değil mi?
Bir de bu Liçi denen arkadaş; bir Kayısıdan daha mı sağlıklı, daha mı lezzetli, daha mı verimli?
Nedir bu merak?
Arkadaşlar çimlendirmek mi önemli olan?! Çimlendi tamam da sonra ne olacak? Ona istediği tropikal ortamı sağlayabilecek misiniz? En önemlisi bu değil mi?
Bir de bu Liçi denen arkadaş; bir Kayısıdan daha mı sağlıklı, daha mı lezzetli, daha mı verimli?
Nedir bu merak?
Topraktan fırlayıp çıkması bana umut veriyor.. Hayata karşı gücümün tükendiğini düşündüğüm anlarda bana güç veriyor.. Devamı olsun ya da olmasın, o an beni mutlu ediyor.. Elime geçen tüm meyve çekirdeklerini ekerim... Şu an bile çimlenmesini beklediğim 1 kayısım, bi sürü kestanem ve 4 tane cevizim var.
Benim tohumlarin hicbiri cimlenmedi.
Fakat, kizim Bangoktan degisik meyvalar getirmis hic te cimlendirme heveslisi olmadan afiyetle tuketecegiz.
Resimleri az sonra ( tuketmeden ) paylasirim.
Bu kadar delilik yeter...
Adamlar hindistan cevizine acma kapagi yerlestirmisler..
Bizler, neler ile ugrasiyoruz....
Meyve tabağınızda yanlış görmediysem longan meyveleri var. Sarımtrak top top olanlar.
İnternetten fotoğrafları: https://www.google.com/search?q=longan&biw=1280&bih=637&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiF5NuPwL7KAhVG-2MKHd0GA_wQ_AUIBigB
Tadı liçiye çok benzer, çok lezzetlidir. Çimlendirme çalışmalarına onunla devam edersiniz artık. :D
aydemiraydın
23-01-2016, 09:59
zone değerlerini ve ph isteklerini araştırmadan hiç bir bitkiyi almıyorum. hele bu yıl geceleri - 10 ve -13 leri sürekli yaşarken.
aydemiraydın
23-01-2016, 10:00
Nedir bu merak?
birde trunçgil cenneti ülkemizde bu merakı bende anlamıyorum.
birde trunçgil cenneti ülkemizde bu merakı bende anlamıyorum.
Merhaba
Ben de farkli tropik ve egzotik meyvelerin cekirdeklerini cimlendiriyorum. Bu iklim sartlarinda verimli olacaklarini dusunmuyorum tabi. Ama genis bir saksida evin salonunda sus bitkisi olarak kullanma fikri bile yeterli. Ticari bir amac gudulmeden keyif icin heves etmenin bir zararini gormedim, gorecegimi de sanmiyorum.
Kaldi ki herhangi bir meyve cekirdegini cimlendirmis olmak bile insanlari mutlu ediyorsa heveslerini zedelemek hos olmaz.
Iyi gunler.
Mücevher Çalısı
23-01-2016, 11:00
Merhaba
Ben de farkli tropik ve egzotik meyvelerin cekirdeklerini cimlendiriyorum. Bu iklim sartlarinda verimli olacaklarini dusunmuyorum tabi. Ama genis bir saksida evin salonunda sus bitkisi olarak kullanma fikri bile yeterli. Ticari bir amac gudulmeden keyif icin heves etmenin bir zararini gormedim, gorecegimi de sanmiyorum.
Kaldi ki herhangi bir meyve cekirdegini cimlendirmis olmak bile insanlari mutlu ediyorsa heveslerini zedelemek hos olmaz.
Iyi gunler.
Bakınız 9. sayfa ve 261. mesajı yazıyorsunuz ve hâlâ başarılı bir sonuç yok. Yani olumsuz sonucu çimlendirmek için uğraşan arkadaşlar yazıyor, heves kırıcı bir mesaj varsa onu çimlendirmek için uğraşan arkadaşlar yazıyor zaten:)
Kaldı ki Liçi ev içinde yetiştirilecek bir bitki değil hatta süs bitkisi hiç değil. İlla değişik bitki yetiştireceğim, tohum çimlendirmek istiyorum diyorsanız bulunduğunuz ortama uygun olanları araştırıp onları yetiştirmeniz, kendi hevesinizi kendinizin bozmasına engel olmaz mı?...
Naçizane fikrimdir efendim kimseyi bağlamaz:)
aydemiraydın
23-01-2016, 11:35
bende denemeler yapıyorum. evimin bahçesinde ve arazide 50 ye yakın fidan denemem var. fakat bursa karasalında bu yıl bırakın tropikalleri subtropikaller bile ölüm kalım mücadelesi veriyor.
In God We Trust
23-01-2016, 15:16
Liçi çimlendirmeyi denemeyelim mi? Onu mu demek istiyorsunuz?
Ben 9 çekirdek ektim. 6 tanesi cimlendi. Forumdaki bilgiler isiginda budama ve besleme tekniklerini uygular basarili olursam saksida uzun sure tutabilecegimi dusunuyorum.
20 gun kadar bir surede cimlendiler.
Cocopeat ve bir miktar solucan gubresi ile hazirladigim karisimi iyice ufalayip eledikten sonra eski bir caydanligin icine ekmistim. Cekirdekler meyveden cikarildiktan 1 gun sonra ekildi.
Ben elime gecen cekirdekleri bir sekilde cimlendirmeye calisiyorum. Tropik egzotik yerel pek farketmiyor. Avokado, pomelo, hurma, karambola, lici, keciboynuzu, greyfurt, elma.. Cekirdekten uretimde meyve kalitesinin iyi olmayacagini biliyorum. Gerekli sartlar saglanamayacagi icin belkide hic meyve baglamayacaklardir. Ama bir seyleri cekirdekten uretmenin keyfi baska diye dusunuyorum. Olurda saglikli fidanlar elde edebilirsem ev icin fazla olanlari cevreme dagitmak **** bos arazilere ekmeyi dusunuyorum. Iklim ihtiyaclarini karsilamak mumkun olmayacaktir ama en azindan bir kismi yakin sartlarda yasama imkani bulabilirler.
Ev icinde tutmak istediklerime bodur budama **** bonsai teknikleri uygulanabilecegini saniyorum.
Keyif iste.
Mücevher Çalısı
23-01-2016, 15:37
Liçi çimlendirmeyi denemeyelim mi? Onu mu demek istiyorsunuz?
Amaç sadece çimlendirmekse çimlendirebilirsiniz. Fakat burada paylaşmaktaki amaç nedir? Bakınız çok güzel çimlendi mi?
Çimlenme sonrası o canlı bitkinin, istemediği ortamlarda nasıl yetişemediğini göstermek ise amaç, bu da şimdiye kadar denenmiş sanki:)
sındırgılı
23-01-2016, 19:25
Resimler de passion fruit var. Bunu bile Buyukada da yasatamadim.Saksida yetistir, kisin iceri almak icin buda tekrar baharda disari cikar..
Bitki strese girermi ? Bence girer. sonucta 2 yasinda kaybettim..
Goji yetistir, aronia yetistir.. fakat tropikal bitkileri Istanbulda bahcede yetistirmek...?
sındırgılı
23-01-2016, 19:58
Surinam Cherry diye bir bitki aldik (ilginc geldi ).
2. senesi doldu, kor topal yasiyor. Meyva alacagimizdan bile supheliyim.
sındırgılı
23-01-2016, 20:00
Meyve tabağınızda yanlış görmediysem longan meyveleri var. Sarımtrak top top olanlar.
İnternetten fotoğrafları: https://www.google.com/search?q=longan&biw=1280&bih=637&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiF5NuPwL7KAhVG-2MKHd0GA_wQ_AUIBigB
Tadı liçiye çok benzer, çok lezzetlidir. Çimlendirme çalışmalarına onunla devam edersiniz artık. :D
Licinin kucugu..
Evet, tadi guzeldi...
Cengize gondermek lazim, belki o uretir :))
In God We Trust
24-01-2016, 11:40
Ben gövdesi odunlaşmaya başlayan bir liçin İstanbulda yaşayabileceğini düşünüyorum. Zaten bu konuda çalışmalarım da var.
doğadostu
24-01-2016, 12:37
Arkadaşlar kimi dediğiniz eğer dağ çileği ise Ağva tarafında dağ bayır her yer dağ çileği.
İzmit'te Pazar'da meyvesi satılır.
Mücevher Çalısı
24-01-2016, 13:20
Arkadaşlar kimi dediğiniz eğer dağ çileği ise Ağva tarafında dağ bayır her yer dağ çileği.
İzmit'te Pazar'da meyvesi satılır.
Bahsettiğiniz Arbutus unedo (Kocayemiş, Dağ Çileği) (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/4354.htm) olmalı. Liçi (Litchi chinensis) başka bir bitki:)
Kocayemiş harika bir bitkidir. Soğuklara da bir yere kadar (-14 derece civarı) dayanır.
593268
Bakınız yukarıdaki internetten bir Kocayemiş (Arbutus unedo) fotoğrafı. Çiçekleri de Liçi'nin tersine meyvesi gibi ayrı bir görsel güzellikte. Meyvesi çok da sağlıklı:p
sındırgılı
29-01-2016, 20:25
Licinin kucugu..
Evet, tadi guzeldi...
2 tanesinde filizlenme belirtisi var :)))
Lici tohumlarini dikeli 2 yil oldu biraz ihmal ettim yoksa dahada buyumus olurdu suyu ve gunesi cok seviyor. Suyu duzenli verdigim taktirde cabuk buyuyor. Tabi asilamak icin baska bi lici agaci bulamazsam sadece sus bitkisi olarak kalacagini ogrendim. Asilayabilecegim bi liciniz varmi?
sındırgılı
13-04-2016, 21:14
Licinin kucugu..
Evet, tadi guzeldi...
1 tane cimlendi de bakalim buyutebilecekmiyiz ?
In God We Trust
22-04-2016, 00:56
Geçen sene diktiğim liçilerden bazılarını bahçede bırakmıştım bu sene istanbula ciddi kar yağdı ve soğuk uzun sürdü açıkcası liçiler ölmüştür diye hiç bakmadım bile ama bugün farkettim ki bir tanesi hayatta :) Demek ki liçi istanbulda yaşar saksıda olan bu fidanı 3-4 gün sonra toprağa alacağım inşallah büyütebilirim.
Ocak ayında çimlendirmeyi başardığım litchi'nin yapraklarında bir sorun oluşmaya başladı. Kullandığım sıvı besinden midir sulamadan mı çözemedim.Sıvı besin değerleri NPK 3-5-7 ve hümik asit %5, sulama haftada 1 defa yapılıyor. Ziraat mühendisi arkadaşlara götürdüm pek fazla yardımcı olamadılar çünkü bölgemizde pek karşılaştıkları bir bitki değilmiş.:confused:
Benzer sorunla karşılaşan varsa ve çözüme ulaşabilmişseniz lütfen paylaşmaktan çekinmeyin :rolleyes:
Umarım diğerlerine bir şey olmaz ve meyvelerinin fotoğrafını paylaşabilirim;)
Hastamı
alıp Ziraat Fakültesine gittim ve akademisyen önerisi aldım. Toprakta izmineral eksikliği bulunduğunu belirtti. Ayrıca kendi bitkileri için kullandığı izmineral karışımını benimle paylaşan Sema Hocama buradan tekrar teşekkürlerimi iletiyorum :)Haftasonu toprağını değiştirip daha büyük bir saksıya alacam ve köyde bırakmayı düşünüyorum.
merhaba kalon,
bendede böyle bir sıkıntı olmuştu bence yapraklardaki bu olay susuzluktan oluşuyor. hergün sulamayı denermisin. umarım işine yarar.
In God We Trust
31-05-2016, 22:55
Kışı atlatan tek liçi fidanım vardı onu da bahçeye diktim ancak ne filiz var ne bir hareket :(
Sayın Hexe,
Maalesef o resimdeki liçi nin yapraklarının hepsini kaybettim. Yerine filizlenen yapraklar da soldu. Sırf onlar için yağmur suyu biriktirdim.Diğer liçi ler de hastalandı. Fotoğraflarını bir sonraki köye gidişimde yüklerim. Öneriniz için teşekkürler.
Sayın In God We Trust
Acınız acımızdır..
Sent from my iPhone using Tapatalk
616167
Burada lychee lerin yeni yerlerini alması var. Artık özen göstermekten sıkıldım. Normal saksı kullanmadım bu sefer. Her ne kadar 'özen' göstermesem de 18 litrelik tenekelerde de bi nebze daha fazla demire kavuşurlar diye ümit ediyorum. Ayrıca özel toprak hazırladım. Leonardit ekledim yanmış gübre ve ekleyeceğim toprağı bayağı uzak bir yerden el arabasıyla taşıdım. Son seferlik izmineral de verdim. Bir kaç tane de solucan topladım saksılarına bıraktım. Onlar için topladığım yağmur suyu ile can suyunu da verdim.
Ama bu son...Bundan sonra artık uğraşmam. Büyürse bizimdir değilse keyfi bilir.
Hepsi öldü bunların...
Keyfi bilir.. bunlar acayip şımarık çıktı ne yağmur suyu ne izmineral ne ziraat mühendisi ne gübre ne de sevgi bir işe yaramadı.
2017 de inatlaşmaya devam edeceğiz. Bu iş burda bitmedi!!
Birsen 33
04-10-2016, 21:43
Merhaba.
Liçi meyvesi bizdeki sandal ağacının meyvesine çok benziyor. Dağ çileği, kocayemiş de deniyor bazı yörelerde. Aynı meyve olabilir mi acaba?
Okan52750
26-10-2016, 17:21
Sayin kazanlik lici tohumlarini ne sartlarda yolluyorsunuz
Okan52750
26-10-2016, 17:38
Sayin kazanlik lici tohumlarini ne sartlarda yolluyorsunuz?
Elimde sağlıklı 10-15 fide var ilgilenenler ilanıma bakabilir;
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bahce-yapi-market-bahce-lici-lychee-fidesi-tropik-fideler-sadece-25-tl-321304875/detay/
Merhabalar, benim en sevdiğim meyvedir. 90'lı yılların başında 5 yaşında yedim ilk kez, teyzem İtalya'dan getirmişti, bir kese kağıdı meyveyi yemiştim, bu meyveye bayılmıştım. Kimse tadını tam tarif edememiş ona üzüldüm. Küçük bir ceviz veya orta boy papaz eriği boyundaki bu meyve gerçekten çok sulu ve etlidir, tadı aynı gül suyudur, mis gibi gül suyu kokar, ortasında hurma gibi çekirdeği vardır, yemeğe doyum olmaz ama çok nazlıdır. Yıllarca yurtdışında bu meyveyi aradım sonunda Los Angeles'te denk geldim, Kore Mahallesi'nde çekik gözlü yerel bir manavdan çok ucuza ve 1 kg kadar aldım, yalnız çok olmuşları hemen küflenebiliyor o yüzden hızlı tüketmekte fayda var. Dünyanın bence en güzel meyvesi.. :rolleyes:
In God We Trust
01-12-2016, 09:53
eğer uygun aşılı türleri üretilebilirse Türkiyede yaşayabilecek bir bitki
616167
Burada lychee lerin yeni yerlerini alması var. Artık özen göstermekten sıkıldım. Normal saksı kullanmadım bu sefer. Her ne kadar 'özen' göstermesem de 18 litrelik tenekelerde de bi nebze daha fazla demire kavuşurlar diye ümit ediyorum.
Ayrıca özel toprak hazırladım. Leonardit ekledim yanmış gübre ve ekleyeceğim toprağı bayağı uzak bir yerden el arabasıyla taşıdım. Son seferlik izmineral de verdim. Bir kaç tane de solucan topladım saksılarına bıraktım. Onlar için topladığım yağmur suyu ile can suyunu da verdim.
Ama bu son...Bundan sonra artık uğraşmam. Büyürse bizimdir değilse keyfi bilir.
Sn.Kalon, kural geregi bitki kökü geliştikce bir boy büyük saksıya almak.
Yani bitki kökü alt delikten gözükünce bir boy büyük saksıya alıyoruz, 10 boy değil.
Aynı bebek gibi, büyüdükçe elbisesi bir beden büyüyor, 1 yaşına gelince 40 beden giydirilmiş bebek gibi olmuş;)
Şaka bir yana , kademe kademe kök dipten göründükçe saksı büyütüp, hazır steril torf kullanacaktınız.
Kullandığınız toprak sanırım yurdum tarla toprağı Liçi için uygun değil, zamanla peyder pey saksı harcına karıştıracak alışmasını sağlıyacaksınız.
Nasıl ki 6 aylık bebeğe "sen büyüdün, hadi al sana bir tabak kuru fasulye , ye bakalım, afiyet olsun " demiyorsak :) bebek Liçi' ye de tarla toprağını yutturamadık, boğuldu. Neyse hatalar ders almak içindir. Saçlar malüm değirmende ağarmıyor, böyle böyle öğreniyoruz, öldüre öldüre :)
Saygılar.
enuma elish
23-12-2016, 17:53
Insanlar elde edilemeyeni elde etmek, basarilamayani basarmak ister.. psikolojik bir durum yani.. golge etmemek gerek.. belki biri basaracak.. aksi icin hicbir neden yok.. roma da bir gunde kurulmadi..
Ben dener miydim, hayir.. o kadar sabirli ya da azimli olmayabilirim.. ama benim gibilere kalsa ulkede muz bile yetismezdi mesela..
Nedir bu merak?
Mücevher Çalısı
23-12-2016, 20:12
Insanlar elde edilemeyeni elde etmek, basarilamayani basarmak ister.. psikolojik bir durum yani.. golge etmemek gerek.. belki biri basaracak.. aksi icin hicbir neden yok.. roma da bir gunde kurulmadi..
Ben dener miydim, hayir.. o kadar sabirli ya da azimli olmayabilirim.. ama benim gibilere kalsa ulkede muz bile yetismezdi mesela..
Ülkemizde muz hangi enlemlerde, hangi koşullarda yetişiyor?
Akdeniz bölgesinde yetiştirilme ve ıslah çalışmaları yapılmasın demedim ki?
Bu arada 10 sayfa boşuna mı yazılmış, diğer mesajlara yorumunuz yok mu?
enuma elish
23-12-2016, 21:45
Ülkemizde muz hangi enlemlerde, hangi koşullarda yetişiyor?
Akdeniz bölgesinde yetiştirilme ve ıslah çalışmaları yapılmasın demedim ki?
Bu arada 10 sayfa boşuna mı yazılmış, diğer mesajlara yorumunuz yok mu?
Bir soru sormussunuz "nedir bu merak?" diye..
Bu bitkiyi yetistirmeye calismayan biri olarak objektif bir cevap verdigimi dusunuyorum..
Siz soru sormussunuz cunku..
Muz konusunu ornek olarak verdim.. hani o da tropik ya..
250 yil once akli evvelin birisi kafasina esip getirmis mesela..
Hem de sadece sus bitkisi olarak.. hem de enlemini boylamini hesapladigini da pek sanmiyorum..
Ha ben ugrasmam demek ayri bir konu tabii..
Nacizane..
Saygilar..
Liçi çimlendirme işini ben de denedim.
636753
Ne aşamaya kadar yetiştirebileceğim bakalım, göreceğiz :)
Lychee üçlüsü
637252
Başka şaksıya almam lazım
Sayin Jezebel iyi günlerde büyütün
hobiciakvarist
25-04-2017, 08:31
Bahsettiğiniz Arbutus unedo (Kocayemiş, Dağ Çileği) (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/4354.htm) olmalı. Liçi (Litchi chinensis) başka bir bitki:)
Kocayemiş harika bir bitkidir. Soğuklara da bir yere kadar (-14 derece civarı) dayanır.
593268
Bakınız yukarıdaki internetten bir Kocayemiş (Arbutus unedo) fotoğrafı. Çiçekleri de Liçi'nin tersine meyvesi gibi ayrı bir görsel güzellikte. Meyvesi çok da sağlıklı:p
Bulabilsek buna da şükür. Ne liçi ne kocayemiş, İstanbul'da bulmak zor. ;)
egzotikolik
02-05-2017, 15:33
acaba çinlilerde töngel,kaldırayak gırçan,kuzukulağı vb. yetiştirmek istelermiydi görselerdi ya da bilselerdi bu meyve ve bitkileri?
bizde sürüyle olduğu için kimse saksıda yetiştirip bonsai yapmayı düşünmüyor mesela töngeli?elimizi uzatsak bulabiliyoruz.sanırım onlar içinde aynı şey söz konusu liçi rambutan mangosten sürüyle...
enuma elish e katılıyorum...insan zor olanı başarmayı seviyor.özellikle biz Türk insanının kanında ve doğasında bu var..bende yaşadığım ilde yetiştirilmesi zor olan türleri yetiştirme konusunda çalışmalar yapıyorum.umarım başarırım.
Sn.egzotikolik (http://www.agaclar.net/forum/members/171407-egzotikolik.htm) bizim türk olarak merakımızla övünebileceğimiz bir tarafımız yok.
Mevcut olan türleri yetiştirmekle yetiniyoruz.
Keşke holandalılarda, ingilizlerde , almanlarda, yahudilerle ve bilimum diğer gayrimüslim olan halklardaki yeni cinsler elde etme azmi bizde de bulunsaydı.
Yeni yeni bazı arkadaşlarımız ufak çaplı denemeler yapıyor.
Seleksyon tabir edilen uğraşı onca Ziraat Fakültesi ve bilim insanı olan bu ülkede kimse yapmıyor.:(
Bir türkün ismini taşıyan bir çiçek olsun isterim.
Bizi elalemin ürettiği tohumları satın almaya zorlayan yasalarımız bile var.
Çünkü tohum üretebilecek kadar yetenekli mi değiliz, yoksa nedir:confused:
Canım fena sıkkın.
Bizim liçi büyümeden öldü. Tesadüfen internette bir haber gördüm.
Ölümcül Meyve: Gizemli Beyin Hastalıklarının Nedeni Bulundu! (http://www.adanakent.com/saglik/olumcul-meyve-gizemli-beyin-hastaliklarinin-nedeni-bulundu-h78099.html)
Çekirdeği ile birlikte yiyecek kadar aç olan çocuklar söz konusu.
Liçinin yenilen kısmında bir sorun yok.
Ayrıca kilolarca yiyecek kadar paramız yok:)
Beşiktaş
27-12-2017, 15:16
Sn.egzotikolik (http://www.agaclar.net/forum/members/171407-egzotikolik.htm) bizim türk olarak merakımızla övünebileceğimiz bir tarafımız yok.
Mevcut olan türleri yetiştirmekle yetiniyoruz.
Keşke holandalılarda, ingilizlerde , almanlarda, yahudilerle ve bilimum diğer gayrimüslim olan halklardaki yeni cinsler elde etme azmi bizde de bulunsaydı.
Yeni yeni bazı arkadaşlarımız ufak çaplı denemeler yapıyor.
Seleksyon tabir edilen uğraşı onca Ziraat Fakültesi ve bilim insanı olan bu ülkede kimse yapmıyor.:(
Bir türkün ismini taşıyan bir çiçek olsun isterim.
Bizi elalemin ürettiği tohumları satın almaya zorlayan yasalarımız bile var.
Çünkü tohum üretebilecek kadar yetenekli mi değiliz, yoksa nedir:confused:
Canım fena sıkkın.
Bence bizim sorunumuz vakit bulupta bu tarz işlerde uğraşamamamız.
Çünkü bizler çalışkan insanlarız ama garip bir şekilde üretmeyi de sevmeyen insanlarız.
Doğal olarak bu ikilem birleşince başarılı olamıyoruz.
Paylaşımcı değiliz.
Üretken değiliz.
Ticari zekamız çok fazla ama hep işin dalavere kısmındayız.
Dürüst insan sayımız çok az.
İnşallah bu saydıklarım düzelir ve birşeyler üretebiliriz.
İki tohum daha çimlendirmeye aldım.
Çok lezzetli bir meyve.
Geçen yıl ektiklerim 30 cm. oldu, kapalı balkonda.
Birini hediye vermiştim, suzuzluktan ölmüş :(
Su sever bir bitki, fazlasına da aldırmadı bende.
alperen1234
19-02-2018, 11:53
Bende internetten sipariş verdiğim liçileri ektim tadı gül suyu kokusuna benziyordu aynı zamanda yeni dünya aromasıda vardı bizim damak zevkimize uygun bir meyve olduğunu söyleyebilirim bu videoda meyvesini görebilirsiniz arkadaşlar https://youtu.be/KClVGMWMPaM
Erzincan 24
20-02-2018, 18:40
Bende tohum çimlendirme yaptım yaklaşık 10 santim oldular bir ara yapmistim biraz büyüdüler sonra kurudular yine yetistirdim simdikilerinde kurumasinda korkuyorum ne yapılması lazım
Tesekur ederim
tropik38
19-03-2018, 16:37
Ben de 2017 Aralık ayında sıcak bir odada çimlendirmiştim , fakat büyüme olarak çok yavaş bir hızda ilerliyor, bakalım bu sene nisan ayı ile birlikte tekrardan hızlanacak mı merak ediyorum.
https://thumb.ibb.co/i4dQKc/IMG_2960.jpg (https://ibb.co/i4dQKc)
https://thumb.ibb.co/bP1ZCx/IMG_2959.jpg (https://ibb.co/bP1ZCx)
Merhabalar
Liçi araştırırken rastladım konuya ve sayenizde çok şey öğrendiğim foruma kayıt oldum liçi için. Gana'dan geçtiğimiz Ocak ayında yarım kilo meyvesini getirip eş dost yemiştik. Tamamen tesadüf eseri ve hiç bir amacım olmadan çekirdeklerinden birini evdeki saksıya gömmüş ve bırakmıştım. Eşim başka çiçek tohumu var diye sulamış sıkça. Bir ay sonra baktığımda çimlenme gördüm ve filiz hızla büyüyüp iki ayda aşağıdaki resimde görünen hale geldi. Şu an sağlıklı görünüyor fakat daha önce tohumdan veya normal olarak hiç bitki yetiştirmedim için ve bu liçi olduğu için kurutup öldürmek istemiyorum. Aramda duygusal bi bağ oluştu bitkiyle Değerli yardımlarınızı rica ediyorum. Bu aşamada ne yapmalıyım daha da gelişmesi için veya ne yapmamalıyım? Bulunduğu konum cam kenarı ve günde 5 saat kadar güneş alan bir yer. Günde bir kez fısfısla suluyorum. Ama bu noktada hızlı gelişmesi durakladığı için ekstra birşeyler mi yapmalıyım emin olamadım. Herkese iyi günler
siflera12
06-05-2018, 13:16
Benim liçilerde büyüyor [emoji4]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180506/a9a6069bbb6e9d761482c6ec6e411b85.jpg
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Benim liçilerim de son yazımdan bu yana gelişmeye başladılar. yanlarında sanırım eskiden atılan tohumlar çimleniyor :) liçi suyu inanılmaz seviyor ama nereye kadar bilmem böyle.
https://resmim.net/f/sB3b94.jpeg
siflera12
17-02-2019, 05:49
Benim liçilerim de son yazımdan bu yana gelişmeye başladılar. yanlarında sanırım eskiden atılan tohumlar çimleniyor :) liçi suyu inanılmaz seviyor ama nereye kadar bilmem böyle.
https://resmim.net/f/sB3b94.jpegResimler gözükmüyor [emoji848]
siflera12
17-02-2019, 05:50
Benimde liçiler gelişmeyi durdurdu 1 tanesi hariç , liçiler aşırı yavaş büyüyorlar [emoji1]
Selamlar, tohumdan yetiştirmeye çalıştığım liçilerin en büyük olanı 40 gün önce topraktan başını çıkardı, diğerleri peşi sıra geldi ancak nedense yeşil rengi almadı. Normal gelişim süreci böyle mi, yoksa bir yerde yanlış mı yapıyorum?
siflera12
21-03-2019, 19:56
Selamlar, tohumdan yetiştirmeye çalıştığım liçilerin en büyük olanı 40 gün önce topraktan başını çıkardı, diğerleri peşi sıra geldi ancak nedense yeşil rengi almadı. Normal gelişim süreci böyle mi, yoksa bir yerde yanlış mı yapıyorum?
https://i.hizliresim.com/YQLnN2.jpg (https://hizliresim.com/YQLnN2)
https://i.hizliresim.com/ZXBvRz.jpg (https://hizliresim.com/ZXBvRz)Baya bir süre kırmızı yapraklı olarak kalıyor daha sonra yeşile dönüyor ve çok yavaş büyüyorlar [emoji1]
Baya bir süre kırmızı yapraklı olarak kalıyor daha sonra yeşile dönüyor ve çok yavaş büyüyorlar [emoji1]
Teşekkürler, o zaman endişe edecek bir durum yok. Bakalım büyüyecekler mi?
siflera12
22-03-2019, 06:25
Teşekkürler, o zaman endişe edecek bir durum yok. Bakalım büyüyecekler mi?Evet endişe edilecek bir durum yok , İnşAllah [emoji4]
martini77
08-07-2019, 12:37
Ben de kışın avrupa gezim esnasında markette rastlayıp yemiştim. Şubat ayında belçikadan yanımda getirdiğim 10 tane liçi meyvesinin tohumlarını çimlendirmek için epeyce uğraşmıştım. Bir kaç tanesi saksıdan kafayı çıkartır çıkartmaz kurumuştu. O kadar da özen gösterdim ama olmadı.
tropikalist
29-11-2019, 06:19
Eeee liçiciler Liçileriniz ne durumunda yaşıyordur umarım ...
Liçi çekirdekten yetişen bir meyve ağacı. Aşı gerekmez ama çekirdekten meyve vermesi uzun yıllar alabilir. Bunun yerine yaşlı bir ağaçtan havai köklendirilmiş fidan almanızı tavsiye ederim. Böylelikle daha erken meyve verir.
Son zamanlarda araştırdığım bir liçi türü var. Henüz meyvesine bile ulaşamadım. Giant liçi deniyor adına. Hybrid veya melez olabilir. Meyvesi normal liçinin iki katı falan. Belki de sadece çekirdeği büyüktür.
Havai köklendirilmiş olarak getirdiğim liçi fidanının resmi için tıklayın
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=127410808580814&id=100039356870496
siflera12
30-11-2019, 08:27
Benimkiler duruyor keyifleri yerinde
antihistaminik
21-05-2021, 00:31
Almost 50 children have died in northern India over the past three weeks from a brain disease that has been linked to toxins in lychees.
https://edition.cnn.com/2019/06/13/health/encephalitis-india-outbreak-deaths-lychee-intl/index.html
Eating unripe lychees on an empty stomach has been linked with outbreaks of high fever followed by seizures and death in young children from poor socio-economic backgrounds in rural Muzaffarpur.
https://www.hindustantimes.com/health-and-fitness/can-eating-litchis-kill-here-s-what-you-should-know-to-avoid-getting-sick/story-B1oK5Lqi9NiIRDFzOJnVcN.html
Almost 50 children have died in northern India over the past three weeks from a brain disease that has been linked to toxins in lychees.
https://edition.cnn.com/2019/06/13/health/encephalitis-india-outbreak-deaths-lychee-intl/index.html
Eating unripe lychees on an empty stomach has been linked with outbreaks of high fever followed by seizures and death in young children from poor socio-economic backgrounds in rural Muzaffarpur.
https://www.hindustantimes.com/health-and-fitness/can-eating-litchis-kill-here-s-what-you-should-know-to-avoid-getting-sick/story-B1oK5Lqi9NiIRDFzOJnVcN.html
Bu konu daha önce konuşuldu.
Fakir çocukların liçi meyvesini çekirdeği ile birlikte yediklerinden kaynaklandığı ortaya çıktı.
Liçi meyvesinin sadece yumuşak etli kısmı yenmeli.
SukunetiAdab
09-12-2024, 04:48
Tohumdan beklemek emek ister çok ağır büyüyor. 3 yılda 20-25 santim anca oluyor.
SM-J730F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.