View Full Version : Liçi (Lychee)
Romantik
22-02-2009, 00:38
LİÇİ
(litchi = lychee = lichee =
Anavatanı güney Çin olup yatay dallarıyla 6-8 m. yüksekliğe kadar büyüyen ve gövdesinin çapı 80 cm.ye kadar ulaşan, tacı düzenli gelişen, orta boylu bir ağaçtır. Uzunlukları 10-25 cm, kadar olan yaprakları 6-8 parçadan oluşmakta, oval şekilde ve uçları sivridir. Yeşil çiçeklerinden ortaya çıkan yuvarlak ve küçük bir ceviz iriliğindeki meyvelerinin, dış kabukları sarı ile kırmızı renkte ve aynı zamanda üzerlerinde ufak kabarcıklar vardır. Meyvenin asıl yenen kısmı tatlı, sulu ve kokulu eti içindeki çekirdeklerin etrafındaki parçadır.
Liçi ağacı yalnız yağışlı ve homojen bir hava nemine sahip tropik ülkelerde yetişebilir ve tohumlarından elde edilen fidanların aşılanması ile de üretilir. Dikim aralığı 6 X 6 m. kadardır.
tolgahann
22-02-2009, 00:47
Görüntüsü çok güzel olan bir meyve ağacı.Meyvelerinin rengide çok güzel.
63954
63955
Romantik
22-02-2009, 00:53
Arkadaşlar yanlış görmediysem liçi için ayrı başlık yoktu. Bi başlık açıp Liçi deneyimlerimi paylaşmak istedim.
Geçen sene yurt dışından temin etdiğim 20 adet tohumlardan ortama 15 adetini çimlendirme başarısını gösderdim. Çimlendirdiğim tohumlar 1 yıl içinde ortalama 30 cm civarında boy atdılar. Şu an sera ortamındalar. Havalar ısınınca tekrar dış mekana alacağım.
Ayrıca bu sene 30 adet tohumunu getirtdim. Şu an çimlenmedeler.
Romantik
22-02-2009, 01:07
Çin hanedanlığı döneminde saraya vergi olarak verilen ve "Kral meyvesi" olarak bilinen Lychee(LİÇİ) de kilosu 44 YTL den satışa sunuluyormuş
Dostum,
Bu başlığı ben de açmayı düşünmüştüm fakat Türkiye' de yetişebileceğine pek ihtimal vermiyorum. Umarım başarılı olursunuz. Sorduğum kadarıyla aşı yapılmadan da yetiştiriliyormuş Pakistan'da.
İsrail' in Avrupa'ya Liçi ihracatında önemli bir konumda olduğunu biliyorum. Şimdilik paylaşacaklarım bu kadar. Keşke bu dünyanın en lezzetli 10 meyvesinden birisi olan Liçi Türkiyede de yetişse.
iyi günler
Liçinin meyvesini tadan var mı arkadaşlar? Çok merak ettim:o
Romantik
22-02-2009, 09:02
Sayın kuyucu
Tolgahann arkadaşımızın resimini yüklediği 3. resim benim litchi fidanlarının ortalama 1-2 ay önce çekilmiş fotoğrafı.
Türkiyede yetiştirelemez denildiğini söylüyorlar ama ben şu ana kadar bir uyum problemi yaşadıklarını görmedim. Türkiyenin ılıman iklimlerinde rahatlıkla yetiştirilebileceğine inanıyorum.
Aşı olayındada gerçekten aşı yapmaya gerek yokmuş, bende duymuştum.
Sonuçları hep birlikte göreceğiz.
Romantik
22-02-2009, 09:04
Liçinin meyvesini tadan var mı arkadaşlar? Çok merak ettim:o
Sayın feriha
Yurtdışından tohumunu getirten abimizden rica etmiştim özellikle meyvesiyle getir diye, meyveleri çok güzel olduğundan dayanamamış hepsini yemiş, bizde ıslak beze sarılmış olan tohumlarıyla avunmak zorunda kaldık.
Çok az bir meyve eti var, jel kıvamında. Çok değişik başka hiç bir şeye benzemeyen bir tadı var. Anlamak için bayağı bir çok yemek lazım, ben bir tane yedim.:)
Romantik
22-02-2009, 21:04
Çok az bir meyve eti var, jel kıvamında. Çok değişik başka hiç bir şeye benzemeyen bir tadı var. Anlamak için bayağı bir çok yemek lazım, ben bir tane yedim.:)
Sayın bari
Meyvesini nereden ve nasıl temin etdiniz.
İş arkadaşımın eşine bir arkadaşı fransadan getirmiş. Arkadaşımda sağolsun meraklı olduğum için bir tane getirmiş bana. Çekirdeğinide nemli bir bezde beklettim çimlenmeye başlayınca ektim, bu günlerde topraktan başını kaldırmaya çalışıyor liçim...
Romantik
24-02-2009, 08:02
Sayın bari meyvesini sizden başka yiyen varmı acaba. Bize yemek nasip olmadı.
egetropical
24-02-2009, 08:16
Litchi meyvesini tadma şerefine nail oldum. çok nefis bir meyve. Dubai gezisinde almıştım. evdekilerde çok beğendi. değişik bir aroması var. meyveyi, yarısını ısırıp kalanına baktığınızda çok iri bir gözü andırıyor. iri siyah çekirdeği beyaz tatlı meyva eti var. ilğinç ve egzotik tatları seven birisi olarak tavsiye ederim.
2inci mesajdaki ilk resim liçi değil galiba. Nephelium mutabile gibi duruyor.
Romantik
24-02-2009, 08:41
Sayın egetropical
Sizde Liçinin tadına bakan o şanşlı kişilerden birisiniz.
Tadını çok merak ediyorum.
egetropical
24-02-2009, 08:42
birici resimdeki rambutan yapısı liçiye benziyor( iç kısmı) dışında tam sert olmayan tüyleri var. liçinin kabukları yumurta kabuğu gibi bastırınca kırılıyor. ikinci resim liçi.
egetropical
24-02-2009, 08:47
6420364203 liçinin içi
Romantik
24-02-2009, 08:49
Sayın Todor haklısınız 1. resim liçi değil.
1. resimdeki fotoğraf Rambutan olması lazım.
Zeytinci
24-02-2009, 12:35
Bu meyvanın kompostosunu 15 yıl önce Hongkong'da yemiştim. Otelin sunduğu Kompostonun içinden meyvelerin hepsini zevkle yediğimi hatırlıyorum. O gün bu gündür bu meyve aklımda kaldı.
Avrupada meyvesi ithal edilip satılıyor. Afrikada da üretiliyormuş. Kabuğu olgullaşınca kahverengi oluyor. Kabuk çok ince ve kırılgan.
Tadı muşmula (yeni dünya) ya benziyor. Çekirdeği de yenidünyaya benzer. Belki de ayni familyadan. Çekirdeğini dikmiştim fakat bilgisizliğimden becerememiştim.
Romantik
24-02-2009, 16:29
Sayın zeytinci Çok güzel bir meyve olduğunu bütün arkadaşlar söylüyorlara ama yemek bir türlü bana nasip olmadı.
Tohumunu çimlendirememenizin sebebi kuruyan tohumlar çimlenme özelliğini kaybediyor ondandır. Yurtdışın dan ya meyvesiyle getirtmek lazım tohumlarını **** ıslak veya nemli her hangi bir şeyin içinde.
Tohumdan ekildiğinde açılım gösteriyormuş, Yani elimizdeki çöğüre aşı gerekiyor.
Acaba meyve verme yaşı kaç?
Sayın Todor,
Pakistan' daki fidancılar bana çekirdekten yetiştirdiklerini ve hiç aşı yapmadıklarını söylediler. Bu arada meyve sezonunu öğreneyim, getirtip isteyen arkadaşlara tatmaları için hediye etmeyi düşünüyorum. Muhteşem bir meyve, ayrıca çayı da var , çok güzel bir aroması var.
Romantik
24-02-2009, 17:03
Sayın Todor
Bende elimizdeki çöğürlere aşı yapılması gerektiğini sanıyordum ama Sayın kuyucu ve bazı arkadaşlardan aşı yapılmasına gerek olmadığını duydum. Bu konuda şimdilik kesin bir şey yok.
Ayrıca benimde merak etdiğim konulardan biri, kaç yaşında meyve veriyor. Araştırmalarımda bu konu hakkında bilgi bulamadım. İnşallah bizi fazla bekletmez.
Romantik
24-02-2009, 17:06
Sayın kuyucu
Meyve sezonu Aralık ayı. Bu zamanda Avrupa ülkelerinde meyvelerini bulmak mümkün.
Zeytinci
24-02-2009, 17:09
Tohumunu çimlendirememenizin sebebi kuruyan tohumlar çimlenme özelliğini kaybediyor ondandır. Yurtdışın dan ya meyvesiyle getirtmek lazım tohumlarını **** ıslak veya nemli her hangi bir şeyin içinde.
Bir yabancı arkadaşa İngiltereden getirtmiştim. Çekirdek yediğim meyvedendi. Avrupada her markette bulunabiliyor. Muhtemelen meyve ithlatı yapan firmalar Türkiye ye getiriyorlardır. İthal meyve satan yerlere bakmak gerek. Meyve eti bol sulu.
Romantik
24-02-2009, 17:09
Sayın kuyucu
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. O zaman biizm çöğürlere aşı yapmaya gerek yok. Gerçekten şimdi çok sevindim.
Romantik
24-02-2009, 17:14
Sayın zeytinci
Yanılmıyorsam Milliyet gazatesinde tropikal meyveler hakkında yazı çıkmıştı, Liçi de vardı. İstanbulda büyük marketlerde ara ara meyvesi satıldığını yazıyordu.
egetropical
24-02-2009, 17:15
64243
resimdeki fidana bakılırsa 2-3 yaşında vermeye başlıyor galiba.
100 gr liçi için besin değerleri. İlk değerler taze, ikinci değerler kuru tüketildiğinde.
64245
tolgahann
24-02-2009, 17:32
Tadını merak ettim doğrusu.:)
Hindistan'da 5 yaşındaki bir bitki 500 adet meyve veriyormuş. 20 Yaşında bir ağaç ise 4000-5000 meyve verebilirmiş. Kilo olarak yaklaşık 150 kilo.
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/lychee.html bu sitede üretimi, varyeteleri, hastalıkları gübreleme isteği vs vs her şey var. Ama ingilizce. Belki birisi (kuyucu) çevirir bizim için.:)
Ankara da tropikal meyve satan marketlerde liçi arayacağım.
Satıldığı yeri bilen varsa arkadaşlar lütfen yazsınlar.
Mevsimi geçmeden belki biz de tadına bakarız;)
Romantik
24-02-2009, 20:25
İngilizce bilen arkadaşlar görev size düşüyor. Sayın Todorun verdiği linkteki siteyi Türkçeye çevirirsek Liçi ile ilgili kuşkularımız ortadan kalkacaktır.
Sayın egetropicalın dediği gibi 2-3 yaşında meyve vermeye başlıyorsa benim minicikler gelecek sezondan itibaren meyvelenebilirler o zaman.
Bende tadına bakma şerefine ulaşmış olurum Kral Meyvesinin.
Selim-i Ahir
24-02-2009, 20:56
Edit
Romantik
25-02-2009, 09:09
Gözlemlerime göre ılıman bölgelerde dış mekanda rahatlıkla yetişir. Hatda Orduda gurbetçi bir abimizin yurtdışından getirip dış mekana diktiği 3-4 yaşında bir Liçi ağacı varmış, müsait bir zamanda o abimizi ve Liçi ağacını ziyarete gideceğim. Gözlemlerimi buradan size aktaracağım.
İngilizce bilen arkadaşlar görev size düşüyor. Sayın Todorun verdiği linkteki siteyi Türkçeye çevirirsek Liçi ile ilgili kuşkularımız ortadan kalkacaktır.
Çeviri gönüllüleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2369)
İsteklerini buraya yazmazsanız çeviri yapabilecek arkadaşların isteğinizden haberdar olması zor. Tüm forumu tek tek kontrol etmelerini bekliyor olamazsınız :)
Yetiştirmeyle ilgili ilk paragraflarda tohumdan yetiştirilme pek tercih edilen bir yöntem değilmiş. Zaten tohumların ömrü 4-5 gün kadarmış meyveden çıktıktan sonra. Tohumdan yetişen fideler 5-12 yıl arası meyve veriyormuş, 25 yılı bulduğuda oluyormuş. Çelikle üretimde % 80 başarı oranı yakalanıyormuş. En başarılı air-layering yöntemiyle yapılan üretimlerde 2-5 yıl arası ürün alınabiliyormuş. Kısaca öğle arası üretimle ilgili bu kadar okudum, kusura bakmayın uygun zamanımda çevirebiliirim...
Romantik
25-02-2009, 18:14
Çeviri gönüllüleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2369)
İsteklerini buraya yazmazsanız çeviri yapabilecek arkadaşların isteğinizden haberdar olması zor. Tüm forumu tek tek kontrol etmelerini bekliyor olamazsınız :)
İlginize teşekkür ederim Sayın Malina.
****** çeviri isteğimi yerinde belirtmeden arkadaşların bu isteğimi bilmesi zor. Sayın bari vaktinin olduğu kadar çeviri yapmış. İlgisine teşekkür ediyorum. Bende vakit oldukça eksik ingilizcemle çevirisini yapmaya çalışacağım.
Romantik
25-02-2009, 18:22
Yetiştirmeyle ilgili ilk paragraflarda tohumdan yetiştirilme pek tercih edilen bir yöntem değilmiş. Zaten tohumların ömrü 4-5 gün kadarmış meyveden çıktıktan sonra. Tohumdan yetişen fideler 5-12 yıl arası meyve veriyormuş, 25 yılı bulduğuda oluyormuş. Çelikle üretimde % 80 başarı oranı yakalanıyormuş. En başarılı air-layering yöntemiyle yapılan üretimlerde 2-5 yıl arası ürün alınabiliyormuş. Kısaca öğle arası üretimle ilgili bu kadar okudum, kusura bakmayın uygun zamanımda çevirebiliirim...
Sayın bari ilginize teşekkür ediyorum.
Tohumdan yetiştirilmesinin tercih edilmemesinin sebebi tohumların ömrünün 4-5 gün olması. Kuruyan tohumlar çimlenme özelliğini kaybediyor. Ya tohumdan çıkarılır çıkılmaz dikilecek **** meyvesinin içinde kalacak çimledirmeye alıncağı zaman meyvesinden çıkarılacak.
Benim geçen sene çimlendirdiğim tohumlar meyvesinin içinde kurumuş şekilde gelmişti bana. O yüzden çimlendirmede fazla bir problem çekmedim.
****** tohumdan çıkan çöğürlerin 5-12 arası meyve veriyorsa yurt dışından aşı kalemi veya aşılı bir fidanı temin edilirse Liçi üretimide büyük bir kolaylık sağlayacaktır.
Maalesef benim getirdiğin parmak kalınlığında Liçi ler kargoda kaybolduğu için havasızlıktankurumuş, tekrar kontrol ettim hiç bir yaşam emaresi yok.
denizakvaryumu
25-02-2009, 19:22
Ankara da tropikal meyve satan marketlerde liçi arayacağım.
Satıldığı yeri bilen varsa arkadaşlar lütfen yazsınlar.
Mevsimi geçmeden belki biz de tadına bakarız;)
Bilkent Real Marketde gördüm. (gitmeden önce telefonla teyit ettirin derim)
Zeytinci
25-02-2009, 20:31
Don'a karşı hassastır. Büyük ağaçlar kısmen hafif don'lara dayansa da küçük ağaçlar ölür. Kışın dinlenme süreci içinde yeterince kuru ve soğuk bölgelerde iyi gelişir. Soğuklara dayanması orta seviyededir. Portakal ile Avakado- Mango arasıdır. Singh cinsi -1 ila 5 C derecelere dirençlidir.
Yazları sıcak ve nemli kışları ise kuru ve soğuk olan alçak düzlük alanlarda iyi gelişir. Don olayı olan dağların yüksek yerlerinde yetişmez.
Kışın ani sıcaklık artışları erken uyanmalara yol açabilir. Yoğun yağmur ve sis çiçeklenme zamanında zararlıdır. Yoğun yağış, sıcak ve kuru ayrıca kuvvetli rüzgarlar çiçek döker. Ayrıca meyve kabuğunun etinden ayrılmasına yol açar. Ağacın güye bakan tarafında meyvede kabuk ayrılması görülür.
Çin ve Hindistan'ın güneyinde 15 ve 30 kuzey paralelleri arasında iyi yetişir. Tropikal ile sub tropikal bölgeler arasında yetişir.
Ayrıca Mauritus (Afrikanın doğusunda Hint okyanusu ada ülkesi), Güney florida, Güney Sanford, Merrit adaları diğer yetiştiği yerlerdir.
Panama, Jamaica ve diğer tropikal bölgelerde bazen meyve yaptığı görülür.
Romantik
25-02-2009, 23:24
Sayın Zeytinci gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Liçi ile ilgili bazı sorularımız cevaplanmış oldu böylece.
ahmetmut
25-02-2009, 23:35
Sayın Zeytinci gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Liçi ile ilgili bazı sorularımız cevaplanmış oldu böylece.
bu meyvenin ticari değeri nedir? Ayrıca bursa'da tercihen iznik gölünün kenarlarında yetiştirme şansımız olabilir mi acaba?
Romantik
26-02-2009, 00:30
bu meyvenin ticari değeri nedir? Ayrıca bursa'da tercihen iznik gölünün kenarlarında yetiştirme şansımız olabilir mi acaba?
Sayın ahmetmut
Milliyet gazatesinde çıkan habere göre Türkiyede meyvesi en pahalı satılan tropik meyve ünvanına sahip .Kilosu 44 YTL den satışa sunuluyormuş.
Şu an deneme üretimindeyiz. Ama şu anki bilgilerimize göre ılıman bölgelerimizde rahatlıkla yetiştirileceğine inanıyoruz.
ahmetmut
26-02-2009, 00:37
Ticari değeri oldukça iyiymiş. Tabi yerli üretime geçilince bu fiyat biraz daha aşağıya çekilecektir.size çalışmanızda başarılar diliyorum inşallah başarırsınız. memleketimizin böyle girişimcilere ve girişimlere ihtiyacı var. ilk ürünlerinizin müşterilerinden biri de benim...
Romantik
26-02-2009, 15:22
Ticari değeri oldukça iyiymiş. Tabi yerli üretime geçilince bu fiyat biraz daha aşağıya çekilecektir.size çalışmanızda başarılar diliyorum inşallah başarırsınız. memleketimizin böyle girişimcilere ve girişimlere ihtiyacı var. ilk ürünlerinizin müşterilerinden biri de benim...
Sayın ahmetmut ilginize teşekkür ediyorum.
Tabi ticari anlamda üretimi başlanınca dediğiniz gibi fiyatları otomatikmen aşağıya inecektir.
lokmanbahçe
26-02-2009, 16:41
ben 25 e yakın çimlendirmiş fide elde etmiştim ancak soğukta kalmışlar ve dibi fazla sulu kalmış. tamamen ilgisizlikten şimdi 2 tane bişi kaldı onlar da kurumazsa bu soğuklarda.
lokmanbahçe
26-02-2009, 16:48
bir iki yıl önce bolca yedim çekirdekler de onlardan. tadı biraz gülsuyunu andırdı ya da hanımla biz öyle olduğuna karar verdik. ama gerçekten hafif tatlımsı ve gülsuyunu andırıyor. ilginç.
Romantik
26-02-2009, 17:22
Sayın lokmanbahçe
Küçük fidanlar soğuğa dayanıksız. Ben şimdilik yavrucakları serada tutuyorum.
Baharla birlikte dışarı atacam.
copur 09
27-02-2009, 10:04
Sayın Lokmanbahçe fideleri Nazilli'de mi yetiştirdiniz.
lokmanbahçe
28-02-2009, 21:33
evet
copur 09
28-02-2009, 22:26
Teşekkürler.
Zeytinci
28-02-2009, 22:45
Tadını merak ettim doğrusu.:)
Tadı ananas ve yazın ilk meyvesi yeni dünya benzeri. Rengi temizlenmis kalamar rengi:D Benzetmeyi kendim de beğenmedim. Özür dilerim.
İklim isteği sabit ağaç dikme hususnda benim moralimi bozdu ama saksıda yetişmesi sevindirdi. Tekerlekli ağaçlar olabilir mi? Yazın dışarı kışın içeri seraya.:D
Zeytinci
01-03-2009, 01:15
Geniş toprak aralığında (yelpazede) yetişir.
Çinliler, kumlu, killi-humuslu-kumlu, nehir-dere çamuru, nemli-kumlu-killi ve hatta ağır killi toprağa diker. P H 6 ila 7 arası olmalı.
Toprağın kireci az ise mutlaka ilave edilmelidir.
Amerikada Waşington'da tohumlu üretim denemelerinde asidik toprakta üstün gelişim göstermiştir ve köklerinde birçok mantar nodülleri tespit edilmiştir. Bu tespit biraz da aşılama gerekebileceği spekülasyonuna sebep olmuştur.
Daha sonra Florida da iyi ve dengeli sıvı ile beslenmiş sadece spagnum yosunlu saksı içerisinde tohumla üretilmiş ve aşılanmamış Liçi köklerinde de pekçok nodül görülmüştür.
Liçi derin alüvyonlu kumlu-humuslu maksimum büyüme ve verimliliğe ulaşır ama Florida'nın en güneyinde kurak mevsimlerde sulanmış bir yerde kireç taşı üzerinde çok sağlıklı ve kuvvetli gelişmiştir.
Çinliler genellikle durgun su veya dere/çay kenarlarında teraslar/taraçalar üzerine dikerler. Toprak her zaman nemli kalsın ama mükemmel drenaja sahip olsun diye Liçi ağaçlarını toprağı işlenmiş yüksek yatak üzerine dikerler ve etrafına 3 ila 4,5 metre genişliğinde ve 9 ila 12 metre boyunda sığ ve ıslak alan için su kanalları kazarlar.
Liçi çok su istemesine karşın su içinde duramaz. Su seviyesi yüzeyden en az 1.2 veya 1.8 metre aşağıda olmalıdır. Yeraltı suyu hareket etmelidir. Durgun yeraltı suyu köklerde mantar ve bakteri yapar.
Liçi duruma göre su durmasına (göllenme) karşı Limon'dan daha dayanıklıdır.
Tuzlanma durumlarında büyüyemez.
Hindistan'da 5 yaşındaki bir bitki 500 adet meyve veriyormuş. 20 Yaşında bir ağaç ise 4000-5000 meyve verebilirmiş. Kilo olarak yaklaşık 150 kilo.
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/lychee.html bu sitede üretimi, varyeteleri, hastalıkları gübreleme isteği vs vs her şey var. Ama ingilizce. Belki birisi (kuyucu) çevirir bizim için.:)
Tabiiki çeviririm, memnuniyetle. Ayrıca Seabuckthorn çevirisi de yapayım ikisini birlikte sizlerle paylaşacağım.
herkese iyi günler.
Almanyada 1 kg ı 3,99€ idi. Mevsimi geçmiş sanırım dış kabukları iyice kurumuştu, haşlanmış yumurtanın kabuğu gibi soyuluyor. Meyve çekirdeğinin etrafında gül yaprağının kıvrıklığı gibi meyve eti çekirdeği sarıyor, kokusu gül suyuna benziyordu. Tadı da hoş aromalı ve yerken kokusunu hissedebiliyorsunuz. Eve de bir miktar getirdim ve çekirdeklerini ayırdık ancak 15 gündür dışarıda bekliyorlar, sanırım çimlenme şansı kalmadı. Havaalanında liçi suyu almıştım ancak x-ray ile taramada güvenlik görevlisi uçağa sıvı madde sokmanın yasak olduğundan mıdır nedir hiç soru sormadan alıp çöpe attı. Kipada ise konserve yapılmış meyve ve suyu vardı geçen yıl. Fiyatı 5 TL gibiydi.
Zeytinci
03-03-2009, 10:07
Tabiiki çeviririm, memnuniyetle. Ayrıca Seabuckthorn çevirisi de yapayım ikisini birlikte sizlerle paylaşacağım.
herkese iyi günler.
Sn Kuyucu,
Benim toprak isteği ve iklim isteği çevirilerim Sn.Todorun verdiği link'tendir. Siz de bir bakın düzeltme ihtiyacı varsa.
Eşimle birlikte bu meyveden Bali'de yemiştik gerçekten harika. Tropik meyvelerin çoğunun tadına yine Bali ve Singapur'da bakma şansım olmuştu. Bunlardan bazıları Rambutan (içi liçiye benziyor kabuğu ve tadı farklı) Mangosten (içi beyaz içinin görüntüsü dilim dilim) Granadilla (kabuğu sarı içi yeşil yapış yapış ama tadı çok güzel) ve Tamarillo. Şimdi aklıma geldi özel olarak tabakta resmini çekmiştim bir çok tropik meyvenin. Akşama evdeki bilgisayardan bulur buraya koyarım. Yine bir çok tropik ağacın resmini çekmiştim konu dışı olmasa onlarında resmini koyardım :)
65242Bulabildiğim resim bu :)
Romantik
04-03-2009, 15:41
Arkadaşlar gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Liçi hakkında aklımızdaki soru işaretleri tek tek kaybolmaya kaldı.
Tohumdan yetiştirdiğim çöğürlerin haricinde talep olursa yurtdışından fidanı da temin edeceğim.
Lonicera
04-03-2009, 16:27
Sn Romantik Serseri, yurt dışından fidan temin edecekseniz bir miktar meyvesini de alabilirseniz çok güzel olur. Hem tadına bakmış da oluruz böylece;)
Fidan ve meyve gelirse bende alırım. Aklınızda olsun lütfen.
Güngör Salman
04-03-2009, 19:49
Merhaba bende almanyada yemiştim liçi güzel bir meyve hatta çekirdeklerini getirdim saksıya ekip beklemeye başladım ses seda çıkmadı meğer meyveden çıkardığın an ekmek gerekiyormuş yeni öğrendim.
Romantik
05-03-2009, 00:51
Arkadaşlar şu an itibarıyla meyvesini bulabilirmiyiz onu araştırıyorum. Bulabilirsek ilk önce meyvesini daha sonra fidanını temin edeceğim. Buradan bilgilendirme yapacağım.
Romantik serseri istersen liçi konusunda istersen bu siteye (http://www.verita.com.tr/urun.asp) bir bak. Yetkilileri ile temasa geçersen yardımcı olabilirler.
Romantik
05-03-2009, 11:30
Romantik serseri istersen liçi konusunda istersen bu siteye (http://www.verita.com.tr/urun.asp) bir bak. Yetkilileri ile temasa geçersen yardımcı olabilirler.
Sayın tturt,
Daha önce kendileriyle 2 kez temas kurmaya çalıştım ama Pepino haricinde fidan satışlarının olmadığını dile getirdiler yetkili arkadaşlar.
Bir şekilde Kral Meyvesini ülkemize kazandıracağız.
Güngör Salman
05-03-2009, 11:47
Sayın Romantik 1 hafta önce kız kardeşim almanyadan geldi liçi meyvesi istedim bulamamış mevsimi geçmiş olabilirmi?
Romantik
05-03-2009, 12:06
Sayın Romantik 1 hafta önce kız kardeşim almanyadan geldi liçi meyvesi istedim bulamamış mevsimi geçmiş olabilirmi?
Evet Sayın Güngör Salman,
Liçi Aralık ayında hasat edilen bir meyve olduğundan, [reyon ömrü ne kadardır bilmiyoruz] sezonu bitmiş olabilir. Yinede farklı ülkelerde bulabilme ümidiyle araştırmaya devam.
Fidesi ve meyvesi için http://www.lycheesonline.com/productlist.cfm?CategoryID=2|Lychee%20Trees
Siteye mail gönderdim Türkiyeye gönderileri varmı diye cevabını sizlere bildiririm.
Ayrıca meyve için biraz pahalı ama..
http://www.1-800-organicfruitofthemonthclub.com/lychees.html
tazesi için verita diye araştırın
ayrıca konserve halinde büyük marketlerde satılıyor.
Romantik
09-03-2009, 22:43
tazesi için verita diye araştırın
ayrıca konserve halinde büyük marketlerde satılıyor.
Teşekkür ederim Sayın gundam.
Almanyada yaşaayn bir arkadaşımla görüştüm hala meyvesinin satıldığını ve kilosunun ortalama 30 avro civarında olduğunu söyledi, Meyvesini kargo ile getirtsek en az 30 avroda o tutacaktır. gelen meyvede zaten yolda gelirken çürüyebilirde ama tohumluk olarak kullanılabilir. Tam kararımı vermedim ama Tohumlukda olsa getirtmeyi düşünüyorum.
Teşekkür ederim Sayın gundam.
Almanyada yaşaayn bir arkadaşımla görüştüm hala meyvesinin satıldığını ve kilosunun ortalama 30 avro civarında olduğunu söyledi, Meyvesini kargo ile getirtsek en az 30 avroda o tutacaktır. gelen meyvede zaten yolda gelirken çürüyebilirde ama tohumluk olarak kullanılabilir. Tam kararımı vermedim ama Tohumlukda olsa getirtmeyi düşünüyorum.
3,99 € idi Almanyada. Şubat başında aldım.
Jibi markt marketler zincirinden birisindeydi.
jibi markt - bramstraße 4-10 - 49090 - Osnabrück - Haste
0541 406 73 60
fişteki adres bilgileri bunlar isterseniz arayıp teyit ettirsin tanıdığınız.
Arkadaşlar mesela 1 kg meyvesi getirtilse ve üçer-beşer paylaşsak ücret karşılığında ne dersiniz. Hem dikeriz hem tadına bakarız. Yolda çürümemesi için de mesela verita'dan alınabilir. Yanlış hatırlamıyorsam Türk şirketi.
Liçi başlangıç olur. Daha sonra longan,rambutan,mangosten,dragonfruit devam ederiz.
Hayali bile güzel...
Tohumluk isteyen arkadaşlar; zaten migros ilkbahara doğru getirmeye başlar.
rambutan ve lychee 3 lu adetlerde satıyorlardı geçen yaz. Mangosteen bile görmüştüm.
Eğer taylanda giden bir tanıdığınız olursa ona sipariş verin derim.
Romantik
10-03-2009, 21:03
3,99 € idi Almanyada. Şubat başında aldım.
Jibi markt marketler zincirinden birisindeydi.
jibi markt - bramstraße 4-10 - 49090 - Osnabrück - Haste
0541 406 73 60
fişteki adres bilgileri bunlar isterseniz arayıp teyit ettirsin tanıdığınız.
Sayın kürşad,
Bilgi için teşekkür ederim. Verdiğiniz numarayı arkadaşıma ileteceğim.
Geçen sene 1 tane carambola[star fruit] için 25 tl. fiyat yazmışlardı.
Diğer meyvelerde az fiyatlı değildi.
Benim demek istediğim, tohum siparişi gibi meyve sipariş edemezmiyiz.
Ama yol süresi de hesaba katılmalı. Çürümemesi lazım.
Yukarda örnek verdiğim gibi mesela 1 kg. liçi gelmiş olsa, masrafıyla 70 tl. tutsa,
10 kişi paylaşsak, 7 şer tl düşer ve tahminim 5-10 adet arasında adam başı meyve düşer. Hem tadımlık hem tohumluk. Liçi gibi carambola da çekirdeği meyveden çıkınca çimlenmiyor. Diğer meyveleri de görüşbirliği içinde deneyebiliriz.
Benimki bir fikir. Değişik fikirde olan arkadaşlar varsa yazsınlar.
Lonicera
12-03-2009, 17:24
Sn seren, bence iyi bir fikir. Denemeye değer diyorum. Kişi başına 5 er meyve bile düşse yeterli olur. Hem tadına bakıp nefsimizi köreltiriz hem tohum sahibi oluruz. Liçi'nin Migros'ta çok pahalı olacağını sanıyorum.
Romantik
12-03-2009, 18:10
Sayın seren ve sayın Lonicera ben her türlü teklife hazırım. Ellimden geldiğincede yardımcı olmaya çalışırım. Amaç tropik meyveleri ülkemize kazandırmak.
Lonicera
12-03-2009, 18:33
O zaman bir an önce kolları sıvayıp, meyveleri temin adebileceğiniz adreslere bakmak lazım. Meyveyi tanımadığım için fikir yürütemeyeceğim. Mevsimi olmaması bu devirde bu imkanlarla mümkün değil diye düşünüyorum. Artık her türlü sebze ve meyve her zaman önümüze gelecek şekilde üretiliyor. Sn Romantik Serseri, sizden gelecek güzel haberleri sabırsızlıkla bekliyoruz.
Zeytinci
12-03-2009, 19:29
Bu meyvenin pahalı olduğuna inanmıyorum. Ana vatanı Çin, dünyanın en ucuz ülkesi. Meyvesi niye pahalı olsun. Avrupada üretilseydi pahalı olurdu.
Türkiyede ithalatını yapan yok (veya varda biz bilmiyoruz) diye olayı büyütmeyelim. Yarın biri ithal eder ve elma, armut fiyatına satılır.
Ülkemiz liçinin yetiştiği paralel kuşakta değil. Bu sebeple üretimi sera şartları haricinde mümkün olmayabilir.
Ülkemiz meyve cenneti. Malta eriği/Muşmula/Yeni dünyayı, yılın en erken yetişen meyvesidir, Liçi niyetine yiyebilirsiniz.
Bu iş ile sadece hobi niyetine uğraşalım.
Arkadaşlar ben Antalya'da bazı tropik meyveleri yetiştirdim.
Mesela papaya, ketembilla, maruçya, physalis, guava, feijoa.
Kışın kuytu köşelere yerleştirdim. 0 C de etkileniyorlar.
Bazıları meyve verme aşamasına geldi ve baharda meyvelerini bekliyorum inşallah.
Yani demek istediğim uyum sağlayabilir. Sadece benim tahminim noni biraz standartlarımızın dışında kalıyor.
Şimdiye kadar yetiştirmeyi çok istediklerim carambola, liçi, mangosten, longan, pitaya ve
granadilla. Biliyorsunuz bunların bazıları çekirdek meyveden çıkar çıkmaz ekilmeli.
Tohum getirttim ama özelliklerini fazla bilmediğimden çimlenmediler.
Sadece beni şaşırtan ketembilla oldu ve iki fidanım var şu anda.
Gelelim esas konumuz liçiye.
Görünümü, tadı ve özellikleri hakkında yazılanlar çok ilgimi çekiyor.
Ben şimdiye kadar hep tohum getirttim meyve getirtmedim.
Anladığım kadarıyla Sn Romantik Serseri'nin bilgisi ve tecrübesi var meyve getirtme konusunda. Bize öncülük ederse memnun olurum kendi adıma.
Diğer arkadaşlarımda benim gibi düşünür herhalde.
Çekirdekten yetiştirdiğim liçim ikiz oldu..Çok yavaş gelişiyor.
tolgahann
13-03-2009, 22:04
Jibi markt web sitesine girdim katalokta liçi yok.Tabi en kesin sonuç için görüşmek gerek.Almancası olan arkadaşlar devreye girerse çok güzel olur.Aşağıya link veriyorum.
http://www.jibi.de/cgi-bin/start.pl
http://www.jibi.de/deu/kontakt/kontakt.html
Arkadaşlar babam sürekli almanyaya gidip geliyor 20 günde bir. Tır şöförü. Siz hangi markette olduğunu öğrenin yeterki. Kargo parası vermeyin ben getirteyim size.
Bahri daha önce neden söylemedin :)
Bahri daha önce neden söylemedin :)
:p Almanya ve süpermarket deyince aklıma geliverdi...
Sn bari ben Almanydaki Real markette olduğunu duydum.Liçinin yanında mangosten, pitaya ve carambolaya da bakabiliriz.
Bu 4 meyve dünyada popüler.
Tabi benimki bir fikir. Kesin bunlar olacak diye bir şey yok.
Ortak bir noktada ve meyve isimlerinde anlaşalım.
Romantik
21-03-2009, 02:48
Uzun zamandır meyve ve fidan nasıl temin ederiz diye uğraşıyorum.
Yazıştığım bir kaç siteden çıkarttığım sonuç Akdeniz ve Ege de dikimi dış mekana , diğer bölgelerimizde saksı içinde dikip , saksılı ürünü kışın iç mekana almak gerektiği. Meyvenin kilosu birçok ülkede farklı farklı fiyatlardan satılıyor, Amaç bu değerli bitkiyi ülkeimize kazandırmak.
Zeytinci
25-03-2009, 08:41
Romantik Serseri dostum,
Azim ve kararlığınıza hayranım.
Kahire ile Addis ababa (etiyopya) paralelleri arası iklim kuşağında yetişen bu bitkinin Ege ve Akdeniz de dış mekanda yetişebileceği tespiti bayağı iddialı:confused:.
Baktığınız linkler nelerdir?
Romantik
25-03-2009, 20:20
Romantik Serseri dostum,
Azim ve kararlığınıza hayranım.
Kahire ile Addis ababa (etiyopya) paralelleri arası iklim kuşağında yetişen bu bitkinin Ege ve Akdeniz de dış mekanda yetişebileceği tespiti bayağı iddialı:confused:.
Baktığınız linkler nelerdir?
Sayın zeytinci kardeşim,
Ben basmakalıp düşüncelere bakarak, hiç bir zaman karar vermem, denerim, uygularım ve yaparım, 1 siteden çeviri yapmıyorum, bir çok siteyle yazışıyorum,
Siz merak etmeyin, hiç bir şey yapmazsak ev içinde yetiştiririz.
denizakvaryumu
25-03-2009, 20:46
http://davesgarden.com/guides/pf/go/61024/
http://davesgarden.com/guides/pf/go/56532/
USDA zone 9b ile 10b arasında değişiyor.
Eğer deneme yapılacaksa 9b türü denenmeli derim.
----------------------------
Liçi türleri;
http://davesgarden.com/guides/pf/b/Sapindaceae/Litchi/none/cultivar/0/
sındırgılı
25-03-2009, 20:46
Bende oğluma sorayım,Fransada bu meyva reyonlarda varmı?
sındırgılı
25-03-2009, 21:32
Şimdi oğlumla görüştüm.Meyva yaz meyvası olduğu için reyonlarda yokmuş.Muhtemelende Almanyada yoktur.Ben Temmuz ayında kız istemeye gideceğim.O zaman bol meyva getiririm.**** çekirdeklerini daha önce isterm..Ha kavuna benzer bir meyva imiş,sevenler rakı mezesi olarak kullanabilirlermiş.{oğlumun söylediği}
www.flora-toskana.de
bu sitede fidesi var. Türkiyeye gönderebiliyorlar. Siteyle görüştüm. Fakat Avrupa birliğinde olmadığımız için işlemler biraz uzun sürüyormuş ve posta masrafı çok tutuyormuş..
denizakvaryumu
25-03-2009, 21:50
Yolda ve gümrükte geçen sürede ışıksızlıktan ölür, daha önce noni fidanı isteyenlere bitkinin ölüsü geldi malesef.
Bu nedenle tanıdık vasıtasıyla getirtme seçeneğinden başka yol yok derim.
Bu sitede öyle bir sorun olacağını sanmıyorum.Bütün işlemlerini halledip mükemmel bir paketlemeyle gönderiyorlar...Birde fidanAlmanyadan geliyor..
Noni Amerikadan aktarma falan derken 1 haftayı geçmişti galiba bekleme süresi..
Fakat masraflarının çok tutacağını belirtmişler bana yazdıkları mailde..Belkide fidanın iki katı fiyat ödenecek... Ama Türkiyeye götürenler varmış burdan alışveriş yapıp..
Zeytinci
26-03-2009, 09:54
Şimdi oğlumla görüştüm.Meyva yaz meyvası olduğu için reyonlarda yokmuş.Muhtemelende Almanyada yoktur.Ben Temmuz ayında kız istemeye gideceğim.O zaman bol meyva getiririm.**** çekirdeklerini daha önce isterm..Ha kavuna benzer bir meyva imiş,sevenler rakı mezesi olarak kullanabilirlermiş.{oğlumun söylediği}
Sn. ssndrgl,
20-21 şubat tarihlerinde Paris'in hemen güneyinde küçük köy Jonville'de kendime Liçi ziyafeti çekmiştim.
Oğlana söyleyin bir zahmet marketlerin soğuk hava meyva bölümlerine bakıversin.:o
sındırgılı
26-03-2009, 21:07
Tamam bugün telefonda söyledim.Bakacak! ta ben yemedikten sonra...Keşke bu formu 3 sene önce tanısaydım.Strazburg'ta Botanica' yı Türkiyeye taşımıştım..Sevgiler
Zeytinci
26-03-2009, 22:07
Bu arada ben de yarından itibaren araştırıyorum. Bu zamanda bulma ihtimalimiz yüksek. Azmin sonunda zafer bizimdir.:)
Tadını biraz da ananas'a benzetiyorum.
Saygı ve selamlar.
Gerçekten hayret ve hayranlıkla izliyorum :)
Merhaba Arkadaşlar merhaba ben bu meyveyi ilk defa 2004'te italya'da Macfruit fuar standında görmüş ve 1 adet meyveyi araklamıştım ama yiyemeden Türkiye'ye döndüğümde kaybettim. Hatay, Dörtyol ortamında (nemli ve yağışlı) yetişebileceğini düşünüyorum ama fide veya tohum gerek. Fikri olan varsa paylaşırsa sevinirim. Selamlar
sındırgılı
03-04-2009, 06:44
Oğlumun arkadaşı meyvasız olarak geldi...Dediklerine göre çok ama çok aramışlar! bulamamışlar.Ben Temmuzda gittiğimde getireceğim.
Liçi tam tropical bir bitki değilmiş. Soğuklama ihtiyacı olan bir ağaçmış.. -1 lere kadar soğuklama olması bitki içinde olduğu söyleniyor... Sıfırın altına düşmeyen yerlerde dışarıdada yetişebileceğini düşünüyorum...
Merhaba Arkadaşlar merhaba ben bu meyveyi ilk defa 2004'te italya'da Macfruit fuar standında görmüş ve 1 adet meyveyi araklamıştım ama yiyemeden Türkiye'ye döndüğümde kaybettim. Hatay, Dörtyol ortamında (nemli ve yağışlı) yetişebileceğini düşünüyorum ama fide veya tohum gerek. Fikri olan varsa paylaşırsa sevinirim. Selamlar
Aaaa Hatay-Dörtyol :))
Baba memleketimden üye de mi var :) ... Bence de ılıman bir iklimde yetişebilir bu bitki.
Romantik
05-04-2009, 18:05
Bu sene ıslak bezde biraz bekletip daha sonra ektiğim tohumlardan hala ses seda yok, geçen sene ki tohumları direk kuruyan meyvesinden ektiğim halde çimlenmişti.
tolgahann
05-04-2009, 18:26
Bu sene ıslak bezde biraz bekletip daha sonra ektiğim tohumlardan hala ses seda yok, geçen sene ki tohumları direk kuruyan meyvesinden ektiğim halde çimlenmişti.
Desenize bize tohum değil meyvenin kendisi lazım.:(
Romantik
05-04-2009, 18:43
Desenize bize tohum değil meyvenin kendisi lazım.:(
Tohum meyveden çıkarılınca belli bir süre sonra çimlenme özelliğini kaybediyor. O yüzden meyve temin etmek , tohum çimlendirmek açısından daha avantajlı.
Arkadaşlar 22 sinde Kübaya gideceğim. Bulabilirsem alacağım. Ve bulursam herkase birer ikişer dağıtacağım.
Romantik
06-04-2009, 00:19
Arkadaşlar 22 sinde Kübaya gideceğim. Bulabilirsem alacağım. Ve bulursam herkase birer ikişer dağıtacağım.
Sayın agozce,
Liçi bulma şanşınız azda olsa var ama orada değişik meyvelerde bulabilirsiniz, sizden ricam Asimina Triloba (Pawpaw) meyvesi bulursanız benim için alabilirmisiniz.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=64192&d=1235424312
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=64190&d=1235424312
Arkadaşlar varsayalım tohum buldunuz, peki çimlense bile bizim iklimde yetişebileceğinden emin misiniz? Tohumdan yetişen 1 adet minik Liçi fidanım var ve uzun zamandır hiçbir gelişim göremedim (iç mekanda olmasına rağmen). Bu ağacı en fazla yetiştirilmesini arzulayan kişilerden birisiyim ama acaba boşuna mı çabalıyoruz diye bazen ümitsizliğe kapılıyorum.
Zeytinci
06-04-2009, 13:34
Sn. Kuyucu,
Sn. RS'nin tecrübelerinden istifade edelim. RS Sera ortamında yetişebileceğini söylemişti.
Saksı altı su bulunduruyor musun? Bol güneş alıyor mu?
Romantik
06-04-2009, 20:47
romantik serserinin 1 yaşındaki liçi fidanlarının 4 ay önce çekilmiş fotoğrafları (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=63955&d=1235260009)
Sn. Kuyucu,
Sn. RS'nin tecrübelerinden istifade edelim. RS Sera ortamında yetişebileceğini söylemişti.
Saksı altı su bulunduruyor musun? Bol güneş alıyor mu?
Sayın Zeytinci,
Ben RS' nin çalışmalarına saygı duyuyorum ama şunu vurgulamak istiyorum. Ben yurtdışında 1 yaşlarında Liçi Fidanı gördüm ve büyüklüğü en az 80 cm ve daha fazla idi. Benim Liçi evimde güneye bakan ve sürekli güneş alan bir pencerenin önünde. Dibinde sürekli su bulunuyor. Son olarak dün B5A uyguladım. Bakalım farkeden birşey olacak mı.
iyi günler
Sayın Zeytinci,
Ben RS' nin çalışmalarına saygı duyuyorum ama şunu vurgulamak istiyorum. Ben yurtdışında 1 yaşlarında Liçi Fidanı gördüm ve büyüklüğü en az 80 cm ve daha fazla idi. Benim Liçi evimde güneye bakan ve sürekli güneş alan bir pencerenin önünde. Dibinde sürekli su bulunuyor. Son olarak dün B5A uyguladım. Bakalım farkeden birşey olacak mı.
iyi günler
Sn kuyucu
Siz tohumu ekeli ne kadar zaman oldu peki?
Romantik
07-04-2009, 15:28
Sayın Kuyucu ,
Sayın kaktüsün dediği gibi tohumu çimlendireli ne kadar oldu, merak etdim doğrusu.
Romantik
07-04-2009, 15:39
Ben Liçi Akdeniz Ve Ege bölgelerinde dış mekanda yetişir derken bazı arkadaşlar olmaz diyordu ama sayın bari Liçinin -1 dereceye kadar dayandığını söylüyor, ayrıca bende yazıştığım sitelerden ve tecrüberlerimden böyle bir sonuç çıkardım, bunları karşılaştırsak,
En azından Liçi hakkında soru işaretleri kalmamış olur.
Sayın agozce,
Liçi bulma şanşınız azda olsa var ama orada değişik meyvelerde bulabilirsiniz, sizden ricam Asimina Triloba (Pawpaw) meyvesi bulursanız benim için alabilirmisiniz.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=64192&d=1235424312
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=64190&d=1235424312
****** bulursam alırım.
Arkadaşlar merakınızı gidermek için gelecek hafta Hindistan'dan sizlere Liçi Meyvesi siparişi verdim (1-2 kg kadar, şu anda orada sezonu olduğunu söyledi arkadaşım) Ayrıca 2 adet Liçi fidanı getirecekler. 1 tanesini kendi çalışmalarım için ayırmayı planlıyorum. Diğeri için de sizlerden gelecek tekliflere açığım. (Yanlış anlaşılmasın lütfen , parasal teklifleri değil). Önemli olan faydalı birşeyler yapabilmek. Sıcaklık olarak - derecelere dayanıklı olduğunu (bazı türlerinin) biliyorum. Bunu da görmüş oluruz.
Tohumdan yetiştirdiğim liçi fidanım 12 günde yaklaşık 5 cm uzadı. Uygun ortam bulduğunda hızlı gelişebiliyor demekki...
Maaşallah... Hızla büyürler umarım.
Sizin gözlemlerinize göre, liçinin büyümesi için uygun ortam nedir?
Benimkiler şu anda terasta duruyorlar.. Gündüzleri bol güneş ve çok sıcak bir ortam.. Fakat geceleri bayağı soğuyor.. Bu sabah termometreye baktım 5 dereceye kadar düşmüş...
fkilimci
12-05-2009, 12:46
Kardeşim Şubat ayında Çince öğrenmek için Çin'e gitti. Dediğine göre kışın hava sıcaklığı -28 derecelere kadar düşüyormuş. Eğer liçi'nin anavatanı Çin ise bu soğuğa da dayanıklı olması gerekir diye düşünüyorum. Ayrıca Çin'de yazları da çok sıcak oluyormuş. Şu anda bile sıcaklık 32 derece civarındaymış çünkü.
O zaman İstanbul'da da rahatlıkla liçi yetiştirmemiz gerekmez mi?
Kardeşim Şubat ayında Çince öğrenmek için Çin'e gitti. Dediğine göre kışın hava sıcaklığı -28 derecelere kadar düşüyormuş. Eğer liçi'nin anavatanı Çin ise bu soğuğa da dayanıklı olması gerekir diye düşünüyorum. Ayrıca Çin'de yazları da çok sıcak oluyormuş. Şu anda bile sıcaklık 32 derece civarındaymış çünkü.
O zaman İstanbul'da da rahatlıkla liçi yetiştirmemiz gerekmez mi?
çin çok büyük bir alana yayılmış bir ülke ve neredeyse tüm iklimler (usda hardiness zone 1-11) bu ülkede görülebir
http://www.backyardgardener.com/zone/china.html
Arkadaşlar Liçi çok yavaş büyür. tohumdan elde edilen fidanların meyve vermesi 25 yılı dahi bulabilir. Akdeniz ikliminde yetiştirilmesi mümkün. Anamur , Alanya ve Hatay bölgelerinde. Benim Kasım ayında ekmiş olduğum liçi şu an sadece 4 yaprak. Havaların ısınmasıyla büyümeye başlıyor. Hafif asitli topraklarda iyi gelişiyor. Suyu çok seviyor.
http://i130.photobucket.com/albums/p261/viciasativa78/100_0707.jpg
YeşilSeven
22-05-2009, 11:01
Benim liçiler de aynı durumda, nerdeyse gelişim durdu desek yeri.
Romantik
27-05-2009, 09:27
Arkadaşlar Liçi çok yavaş büyüyen bir bitki. 1. senesinde 30 cm civarı boy yapıyor.
www.tropikmeyveci.com 'da Liçi ile ilgili teknik bilgileri bulabilirsiniz.
fkilimci
16-06-2009, 10:54
Bu da benim liçim.
YeşilSeven
16-06-2009, 11:10
Hadi bakalım güle güle büyütün.
fkilimci
03-07-2009, 08:23
Liçim büyümeye devam ediyor...
fkilimci
03-07-2009, 09:05
Çin'deki kardeşime, tatile gelirken getirmesi için taze liçi meyvesi siparişi vermiştim. Kardeşim dün geldi ve liçilerimi getirdi. Eşimle birlikte oturduk, akşam hepsini yedik:p
Tadı aynı gülsuyuna benziyor, bol sulu ve ferahlatıcı. Buzdolabında iyice soğutulunca sıcak yaz günleri için süper bir ferahlatıcı olacağına karar verdik.
Çekirdeklerinden ilki çok büyüktü, sonrakiler hep küçük çıktı. Hatta biri çekirdeksizdi. Hepsini hemen torfa diktim. İşte bunlar da çıkan çekirdekler:
furkanyener
14-07-2009, 18:13
ben birçok tropikal meyve yedim ama en iyisi mangosteen di liçi ondan bir kaç sıra sonra geliyo tohumlarını ektim cıktılar şaşırtmadan sonra gelişim durdu sonra öldü yakında abdden tohum gelecek istge vermiştim ümit ediyorum liçide olur
Romantik
22-07-2009, 18:46
Çin'deki kardeşime, tatile gelirken getirmesi için taze liçi meyvesi siparişi vermiştim. Kardeşim dün geldi ve liçilerimi getirdi. Eşimle birlikte oturduk, akşam hepsini yedik:p
Tadı aynı gülsuyuna benziyor, bol sulu ve ferahlatıcı. Buzdolabında iyice soğutulunca sıcak yaz günleri için süper bir ferahlatıcı olacağına karar verdik.
Çekirdeklerinden ilki çok büyüktü, sonrakiler hep küçük çıktı. Hatta biri çekirdeksizdi. Hepsini hemen torfa diktim. İşte bunlar da çıkan çekirdekler:
Fisun Hanım Liçilerinizdeki son durum nedir ?
bahtiyar02
22-07-2009, 19:13
sevgili Romantik liçiyi Trabzonda Yusuf bey fidan olarak deneme çalışmaları vardı. Gelişmelerden haberdar edğilim umarım bizlerde bu meyva türünü yurdumuzda yetiştiririz.
fkilimci
10-08-2009, 15:56
Liçilerim büyüyor, yaprak sayısı da arttı. 2 hafta önce Ayvalık'a tatile giderken yanımda ufacık bir fide götürmüştüm. Yazlığın bahçesine o fideyi diktim. 3 haftada büyüdü, yaprak rengi pembeden yeşile döndü. Eğer birşey olmazsa Ayvalık Altınova'ya bir liçi ağacı kazandırmış olacağım. İşin en kötü yanı orası benim bahçem değil, bu yaz için kiralamıştım. İleriki yıllarda belki ağacım ne olmuş diye gidip görme imkanım olur.
Evdeki fidelerimi ise nereye dikeceğim henüz meçhul. İyice büyüsünler de o zaman biryer bulurum onlara.
Romantik
03-10-2009, 12:12
Bu sezon Liçi tohumlarından istediğimiz sonucu alamadık, Artık meyvelerinden temin edip, tohumlarını çıkartıp öyle deneyeceğiz.
YeşilSeven
05-10-2009, 07:56
Cengiz bey tohumları nerden edindiniz? Ben 3 yerden getirttim yalnızca 1 yer çok yüksek oranda çimlendi.
gulshenisa
05-10-2009, 15:37
Bende tohum isterim...
Romantik
05-10-2009, 17:31
Cengiz bey tohumları nerden edindiniz? Ben 3 yerden getirttim yalnızca 1 yer çok yüksek oranda çimlendi.
Sayın YeşilSeven,
Geçen yılkı tohumlarımı Almanyadan getirtmiştim.
Bu sezon gelecek olanlar meyvelerde Almanyadan gelecekler.
Romantik
05-10-2009, 17:33
Bende tohum isterim...
Sayın gulshenisa,
Meyveler gelince, sizede denemek amacıyla tohum veririm.
Hatice Tarhan
13-10-2009, 15:24
Cengiz bey banada tohum gönderebilirmisiniz .liçi yi bende yetiştirmek istiyorum , meyvesi çok güzelmiş yiyenler tadı da çok güzel diyorlar .
fatih_ibo
13-10-2009, 23:42
cengiz bey tohumlarınızdan bizde istiyebilirmiyiz,,,
Romantik
14-10-2009, 08:48
Arkadaşlar meyvelerim elime ulaşmadı, ulaştığı zaman bir miktarını sizinle paylaşabilirim.
Hatice Tarhan
14-10-2009, 09:53
Şimdiden çok teşekkürler sayın Romantik çok mutlu oldum .
YeşilSeven
14-10-2009, 15:21
Arkadaşlar mevsim itibariyle bu zamanlarda dış ortamda çok şanslı olacağınızı zannetmiyorum, aman dikkat.
Arkadaşlar çinden gelen bir arkadaşıma çekirdeğini sipariş vermiştim gelirken getirmiş fakat ben istemeyi unuttum valizleri açınca sardığı peçetede çimlenmişler hatta küflenmeye başlamışlar olur diye toprağa diktim hiç firesiz hepsi çıktı şimdi her biri 5 yaprak haline geldi sitede yapılan yorumlara bakınca belli bir seviyeden sonra gelişiminin durduğunu yazmışsınız bu beni biraz tedirgin etti bendeki tohumlar liçinin bir türü canavar gözü de deniyor onları hayatta tutmak için bakımı ile ilgili yapabileceğim birşey var mı bakımına tamamen yabancıyım toprak ışık sulaması nasıl ben onları tamamen amatörce boş olan saksıya gelişigüzel gömmüştüm çıkmalarını beklemiyodum etrafımdaki birçok tnıdığım da denemiş ama çimlendirmeyi bile başaramamışlar onun için herkese birertane söz verdim hayatta tutmam gerekiyor :)
Sizinkiler Longan (dragon eye) olabilirler. Liçiye nazaran soğuğa daha dayanıklı. Kışın içerde tutmanızda fayda var.
sındırgılı
07-11-2009, 21:22
Sevgili Arkadaşlar, 20 senede meyva alma doğruysa ancak torunlarmı meyva yiyecek? Gerçi oda bir haz ama ? İşte bunu dedeniz dikmişti,meyvalarını sizler yiyorsunuz.:diye konuşacaklar..
Romantik
08-11-2009, 13:53
Sevgili Arkadaşlar, 20 senede meyva alma doğruysa ancak torunlarmı meyva yiyecek? Gerçi oda bir haz ama ? İşte bunu dedeniz dikmişti,meyvalarını sizler yiyorsunuz.:diye konuşacaklar..
Sayın sındırgılı,
Liçi den 20 senede meyve alma olayını ilk kez sizden duyuyorum. Tahminlerime göre aşılı fidanlar 2-3 yaşlarında, Aşısız fidanlar ise 4-6 yıl arası meyve verebilir.
20 sene olayı doğruysa, hiç uğraşmam, direk meyveli fidanlarını getiririm.
sındırgılı
08-11-2009, 17:07
Sevgili Cengiz, Hexsus arkadaşımız 25 sene diye yazmış.Bende biraz azaltıp 20 dedim!! Bu işin duayeni sensin.. Gerçi kulağada hoş gelmiyorda değil, ''Bu ağacı dedem dikmişti,meyvalarıda bize nasipmiş''
Romantik
08-11-2009, 17:14
Sevgili Cengiz, Hexsus arkadaşımız 25 sene diye yazmış.Bende biraz azaltıp 20 dedim!! Bu işin duayeni sensin.. Gerçi kulağada hoş gelmiyorda değil, ''Bu ağacı dedem dikmişti,meyvalarıda bize nasipmiş''
Sinan Bey,
Evet arkadaşımızın 25 sene yazdığını gördüm ama benim tahminim aşısız fidanların 4-6 yıl arası meyve verecekleri.
25 sene olayı kulağa hiç hoş gelmiyor.
Zaten bana Hindistandan fidan gelecek, memnun kalırsam devamınıda getirtebilirim.
Hangi hastalıklara iyi geliyor bilginiz varmı?
Romantik
18-11-2009, 16:57
Nihayet aşılı ithal Liçimiz geldi. Canavar gibi maşallah.
Boyu 50 cm den büyük. Çok formlu ve sağlıklı.
Yalnız absürd olan fidanın boyuyla tüpü arasındaki dengesizlik. Hintliler bütün fidanları çok küçük tüplere alıyor anladığım kadarıyla.
Birde meyvelerimiz gelirse değmeyin keyfimize.
DRKENANYUCE
07-12-2009, 00:26
Sayın p1520 ve Kaktüs
Dörtyollu arkadaşlar!
meyvenin -1.7 nin altını görmemesi lazım. Dörtyol iklim olarak çok yakın serada olmaz 12 m.lik ağaç oluyor. Ama yinede Türkiye'de denenecek en ideal yer Dörtyol olarak görünüyor. İsrail yapmışsa biz muhakkak üretebiliriz. Anlaşılan satış için fazla dayanıklı bir meyve değil, çabuk tüketilmesi ya da kurutularak değerlendirilmesi öneriliyor.
Selamlar
Romantik
30-12-2009, 08:13
Çok dayanıklı bir bitki değil ama en lezzetli meyveleren birisi olduğu söyleniyor. Nasipsa en yakın zamanda tadına bakıp, o zaman daha kesin konuşabilecğiz hakkında.
bahtiyar02
30-12-2009, 09:14
Hayırlı olsun sayenizde birçok meyveyi tatma ve yetiştirme şansını elde edeceğiz.
Saygılar
Romantik
06-01-2010, 18:23
Sayın bahtiyar02,
İlginize teşekkür ederim.
Merhaba,
Lychee'yi Ankara'da Bestekar Caddesindeki Kebap 49'un karşısındaki manavda rahatlıkla bulabilirsiniz. Ben rambutan, pitahaya, kamkat ve lychee'nin yanı sıra pek çok egzotik meyveyi buradan alıyorum. Az sonra da tv seyrederken mideye indirdiğim lychee ve rambutanların tohumlarını dikeceğim :)
bu arada pitahayanın tanesi 20, lychee 2, rambutan 2,5 tl...
redblock
30-01-2010, 20:49
merhabalar kıbrıstayım tesadüfen liçiyi gördüm markette aldım çok hoşuma gitti güzel de bir tadı var kilosuda 25 değil sadece 10 tl hatta çok güzeldi tekrar gidip aldık tavsiye ederim umarım yetiştirebilirsiniz çekirdeklerini atmadın suya koydum yarın bahçeye dikeceğim umarım olur.
redblock
30-01-2010, 20:50
vee türkiyede inşallah yetiştirilebilen bir bitki olur kızım bile bayıldı tadına
Romantik
01-04-2010, 01:24
Şu anda fidanlarımız iç mekanda ve çok sağlıklı.
En yakın zamanda buraya resimlerini ekleyeceğim.
Osmaniyeli
03-04-2010, 21:44
evet çok hoş bir tadı var biraz üzüm tadını andırıyor tavsiye ederim. Almanyadaki akrabalardan istemiştim ama henüz mevsimi olmadığı için şu anda temin edemedim. Oralarda kilo ile satılıyor.
Osmaniyeli
03-04-2010, 21:47
İnşaallah başarılı olursunuz .
Osmaniyeli
03-04-2010, 21:57
Sayın Zeytinci verdiğiniz bu bilgiler için çok teşekkürler.
Romantik
18-04-2010, 15:22
Bez içinde çimlenen Liçiler,
Merhaba,
Bende 5 tane fidan var meyvelerini Kıbrıs tan almıştım.
Tadı çok güzel değişik bir aroması var.
Rize ye ekmeyi düşünüyorum.Eğer fidanlar 2 metreyi geçer ise -5 -7 ye dayanacağı yazıyor internette.
Kıbrısta kilosu 16 TL
Gidersem yine alıcam.
Çimlenme oranı aldığım meyvelerde 20 de 5 oldu.
Saygılar
athena -asena
31-05-2010, 09:07
liçi tohumlarıma kavuştum inşallah çimlendirmede başarılı oluruz .
kaç yasında meyve vermeye başlıyor.bilgi verirmisiniz
YeşilSeven
15-06-2010, 16:04
Geçen kış dondan etkilenip adete budanan liçiler yeniden gelişmeye başladılar. şimdi çıkan yapraklar geçen senekilere göre çok daha iri ve güzel görünüyor.
athena -asena
16-06-2010, 09:31
sayın romantik ; size bahsettiğim liçilerin çimlenme şekli.
Romantik
16-06-2010, 09:56
sayın romantik ; size bahsettiğim liçilerin çimlenme şekli.
Sayın athena asena,
Çimlenme oranı yüksek gözüküyor, Tebrikler.
Liçilerinizi şimdi Saksılara veya tüpe alma vaktiniz gelmiş, Biran önce bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Romantik
16-06-2010, 09:58
Geçen kış dondan etkilenip adete budanan liçiler yeniden gelişmeye başladılar. şimdi çıkan yapraklar geçen senekilere göre çok daha iri ve güzel görünüyor.
Sayın Yeşilseven,
Bir miktar soğuklardan etkilenmiş olsada, yinede ben buradayım diyor Liçiniz.
athena -asena
16-06-2010, 10:01
sayın romantik çok teşekkürler. bugün liçileri tüplere aktarıyorum.
athena -asena
26-06-2010, 18:16
evet liçiler büyümeye başladılar.
merhaba arkadaşlar liçi yetiştirmeyi çok istiyorum elinde tohum olan satacaka olan arkadaş varsa iletişime geçerse çok sevinirim.
liçi fidem çok yıprandı destek ürün ne tavsiye edersiniz fideye arkadaşlar ?
Ben de Fransa'da merak edip almıştım. Aroması çok güzel bir meyvaydı. Umarım burada da yetiştirirsiniz.
seyyah53
05-02-2011, 16:10
Selam Dostlar...
Bu da benim sayın agacsevdalısı sayesinde tanışmış olduğum liçim...ilk foto ilk gün 2. foto 3 gün e ait...
biraz cılız geldi bana gerçi gayet ışık görüyor...
odamdaki mini basit serada duruyor ...
nasıl büyüteceğim hakkında pek fazla bilgim yok....her türlü öneriye açığım...:) saygılarımla
sayın romantik liçi fidanınız büyüdümü?bende liçi yetiştirmek istiyorum
Romantik
07-02-2011, 21:38
sayın romantik liçi fidanınız büyüdümü?bende liçi yetiştirmek istiyorum
Şu anda ısıtmasız sera ortamında büyümesine devam ediyor.
Tohum olarak bulmanız çok zor. Meyve bulmanız gerekiyor veya fidan almanız.
carizma_009
08-02-2011, 15:13
Sayın Romantik aşılı liçinizi çok merak ediyorum resimini bizimle paylaşırmısınız.Bir abinizin sanırım, 3-4yaşında liçi fidanı olduğunu sölemişsiniz son gelişmeler nedir merak ettim açıkcası.Pawpawınızdan da inşallah meyve bekliyoruz, 10yaşında ağacı olan birini belirtmişsiniz keşke resimleme şansınız olsaydı da bizlerde görürdük.Çilek guavayla ilgili de bir başlık göremedim ama sizin bu konuyla çok ilgilendiğinizi gördüm dış ortamdaki yaşama durumu , kardan veya dondan etkilenme durumu nedir,meyvesini aldınız mı resimleri varmı görmek isteriz.Bütün sorularımı bu başlık altında toplamak istedim ayrı ayrı başlıklara yazıp size zahmet çıkartmak istemedim.Saygılarımla.
fidanı nasıl bulabilirim.?meyvesini bulamam sanırım ,marketlerde hiç görmedim .artık ne zaman markete gitsem meyve reyonuna bakıp gidiyorum ne gibi degişik meyve bulursam alırım.
Romantik
08-02-2011, 20:54
Sayın Romantik aşılı liçinizi çok merak ediyorum resimini bizimle paylaşırmısınız.Bir abinizin sanırım, 3-4yaşında liçi fidanı olduğunu sölemişsiniz son gelişmeler nedir merak ettim açıkcası.Pawpawınızdan da inşallah meyve bekliyoruz, 10yaşında ağacı olan birini belirtmişsiniz keşke resimleme şansınız olsaydı da bizlerde görürdük.Çilek guavayla ilgili de bir başlık göremedim ama sizin bu konuyla çok ilgilendiğinizi gördüm dış ortamdaki yaşama durumu , kardan veya dondan etkilenme durumu nedir,meyvesini aldınız mı resimleri varmı görmek isteriz.Bütün sorularımı bu başlık altında toplamak istedim ayrı ayrı başlıklara yazıp size zahmet çıkartmak istemedim.Saygılarımla.
Sayın carizma_009;
Deneme üretimine aldığımız egzotik ve tropikal fidanlarda aradığımız şartlar vardır, bu şartlardan birine uyuyorsa üretime alıp, daha sonra müşterilerimze sunarız. Gerçekten insanlarımız bu tür bitkileri balkonlarında, ofisinde, serasında yetiştirmek istiyorlar.
Liçi üretim çalışmamız dediğim gibi devam ediyor. Üretimin devamını getirebilmemiz için meyve bulmamız gerekiyor. Yoğun ilgi yüzünden geçen yılki fidanlarımız tükendi.
Pawpawdada 2 müşterimiz 10 yaşında Pawpaw ağaçları olduğunu ve 4 yıldan beri meyve aldıklarını söylediler. Bizim Pawpaw ağacımızda şu anda 6 yaşında ve şu an üzerinde çiçek oluşumları mevcut, belirginleşince resimlerini ekleyeceğim.
Çilek Guavasında meyve aldık. Şu anki sattığımız fidanlar zaten 100-150 cm boyunda ve hepsi meyve vermek üzere. Soğuklada arası oldukça iyidir.
Ayrıca Avustralya Fırça Kirazından 2 yaşında geçen yıl meyve aldık. Soğukla arası oldukça iyidir. Şu an dış ortamdaki fidanlarımızda bile herhangi olumsuz durum söz konusu değil.
Surinam Cherryden bu yıl meyve bekliyorum. 2 yaşında anaç fidanımız.
Kahve fidanlarının büyük boylarından satmıştık şu an elimizde kalmadı, sattığımız fidanların birinden müşterimiz meyve almış,
Sarı guava dan meyve aldık, sera ortamında bile kışın zarar görüyor. Korunaklı bir yerde olması lazım,
Passiflora Edulisden 2 yıldan beri meyve alıyoruz. -5 dereceye kadar dayanıklı.
Passiflora Caerulladan bu yıl meyve bekliyoruz.
Nonimiz 1 yaşında anaçımız, bir müşterimiz sattığımız fidanlardan meyve aldı. Bu türkiyedeki alınan ilk Noni meyvesi idi.
Feijoadan 3 yıldan beri meyve alıyoruz.
Budanın Elinden meyve aldık.
Çalışmalarımız bu şekilde devam ediyor.
Romantik
08-02-2011, 20:56
fidanı nasıl bulabilirim.?meyvesini bulamam sanırım ,marketlerde hiç görmedim .artık ne zaman markete gitsem meyve reyonuna bakıp gidiyorum ne gibi degişik meyve bulursam alırım.
Haziran ayından sonra belki sınırlı sayıda fidanımız olur.
kazanlik
09-02-2011, 11:49
Sayin Romantik,, LICI tohumu bende var,,Tohumlar cok taze, size kac adet gerekiyor,, halen marketlerde meyveside mevcut,, istediginiz kadar gonderebilirim,,
Bende merak sarmaya başladım bende liçi yetiştirmek istiyorum yardımcı olurmusunuz.
seyyah53
09-02-2011, 15:30
Sayin Romantik,, LICI tohumu bende var,,Tohumlar cok taze, size kac adet gerekiyor,, halen marketlerde meyveside mevcut,, istediginiz kadar gonderebilirim,,
Sayın kazanlık siz hali hazırda bulgaristanda mı yaşıyorsunuz ...?
Orda fidancılarda fidesi de bulunuyormu?
kazanlik
09-02-2011, 18:01
evet, Bulgaristan`da yasiyorum. Fidancilarda LICI fidesi hic gormedim,, Burasi cok soguk bir ulke,, Gecen hafta -18 C idi. Bu yuzden fide bulamam. Benim fidelerim Isitmali serada tohumdan yetistirdim.
liçi fidanı bulsam hemen alacagım ,acaba fiyatı ne kadar olabilir?
carizma_009
10-02-2011, 01:20
Sayın Romantik elinize sağlık fazlasıyla bilgilendirdiniz.Artık üreticelerimizn başarılarını resimlemesini beklememizden başka çaremiz yok.saygılar
seyyah53
10-02-2011, 09:17
Selam Dostlar...
Bu da benim sayın agacsevdalısı sayesinde tanışmış olduğum liçim...ilk foto ilk gün 2. foto 3 gün e ait...
biraz cılız geldi bana gerçi gayet ışık görüyor...
odamdaki mini basit serada duruyor ...
nasıl büyüteceğim hakkında pek fazla bilgim yok....her türlü öneriye açığım...:) saygılarımla
Arkadaşlar herkesten özür dileyerek ve üzülerek bu fiizin liçi olmadığını söylemek istiyorum ....aynı filiz kahve saksısındada çıkınca ve ertesi gün surinam kirazındada çıkınca bunun başka bir şey olduğunu ancak anlayabildim ...
TORF un azizliğine geldik açıkcası birazda sinirliyim hani etik olmadığını biliyorum ama torfun markasını bağıra bağıra söylemek istiyorum....
yöneticilerden ricam ben resimleri ve mesajı silemedim ....silebilirlermi acaba?
fide yahut tohum getirtme gibi ortak bir organizasyon yaparsanız katılırım
Güngör Salman
23-02-2011, 15:03
Yaklaşık bir ay nemli peçete içinde tuttuğum liçi tohumları çimlendi.
seyyah53
23-02-2011, 15:44
Hayırlısı olsun Güngör Bey ilk olan sizsiniz....
Bizimkiler torfun içinde ,geçen gün birtanesini açtım baktım olduğu gibi duruyor...
Bende hemen aldım ılık suyun içine attım bugün 2. gün yarın ıslak perlitin içine koyup ağzını kapatacağım ...bakalım sonuç ne olacak...
Biz de Almanyadan kilosu 7 euro ya aldık. Tadı , görünümü çok farklı. Bence meyve ağaçta ve tabakta gülkurusu görünümüyle çok estetik.Kabuğu soyunca yapı ve sululuğu yenidünyayı anımsatıyor ama jölemsi reçel gibi yani son derece farklı . İnşallah çimlendiririm.
Meyve avrupada şubat ayında taze gülkurusu tonlarında geçmemiş. Türkiye ye dönünce dahi rahatlıkla dayanıyor.
Alanya'da dışarıda büyüyen bir liçi ağacı..
merhaba benim liçimde meyve gözleri oluşmaya başladı umarım meyve almakta nasip olur
emirhanhamza
17-03-2011, 01:58
Sayın Tolgahan
Merak edilmeyecek gibi değil doğrusu :)) görünüşü cezbetmeye yetiyor insanı.
kazanlik
20-03-2011, 21:10
lici konusunda bu yil saskinlik icindeyim,, cimlendirdigim tohumlarin hemen hemen hepsi kurudu. toprak altinda kalan kokler once inceldi ,sonrada kurudu,, kokleri kaybedince 2 yaprakli fidelerde kurudu. sanirim hem torfun hemde gec gelen bahar sicaklarinin kurbani oldum,, seneye daha dikkatli davranmali. hemen bir pH metre almam gerekecek,,
lici konusunda bu yil saskinlik icindeyim,, cimlendirdigim tohumlarin hemen hemen hepsi kurudu. toprak altinda kalan kokler once inceldi ,sonrada kurudu,, kokleri kaybedince 2 yaprakli fidelerde kurudu. sanirim hem torfun hemde gec gelen bahar sicaklarinin kurbani oldum,, seneye daha dikkatli davranmali. hemen bir pH metre almam gerekecek,,
yalın torf kullandı iseniz bitki açlıktan ölmüştür yerel toprak ile harman etmeniz daha sağlıklı
kazanlik
17-06-2011, 08:21
ocak ayinda diktigim tohumlar curumustu. hatta filizlenenlerde sonradan kurumustu. Dun bos saksilari temizlerken iki adet licinin YENIDEN filizlendigini gordum, tam 5 ay sonra ve kis soguklarina ragmen filizlendiler. buna cok sasirdim, demek ki tohumlar filizlenmese bile curuyup yumusayana kadar atmamak gerekiyor. Anneme biraktigim ve de umudumu kestigim tohumlardanda 4 tanesi filizlenmis. onlarda sicak balkonda kisi toprak altinda gecirmislerdi. tohumlarinizi kontrol edin, bos saksilar sandiginiz kadar bos olmayabilir,(-;
bugüne kadar bir liçi bulamadım hala marletlerde aramaktayım..
sayın romantik sizin liçiler büyüdülermi?
Romantik
21-07-2011, 18:51
Arkadaşlar Liçi meyvesinin tohumu meyveden çıktığı zaman belli bir süre içinde dikilmesi gerektiği için kolay kolay hiçbir site tohumunu satmıyor. Bu yüzden meyve tedarik etmek lazım, yalnız onun da kendine göre sıkıntıları var, meyveler soğuk hava zincirleri içinde geldiği için çoğu çimlenme özelliğini gelene kadar kaybediyor bu yüzden zor ve değerli bir bitki,
Biz daha önceki üretimlerimizi aşırı talep yüzünden satmak zorunda kaldık, elimizde sınırlı sayıda bu yılki üretimlerimiz var , onlarıda şu an itibarıyla satmayı düşünmüyoruz.
kazanlik
22-08-2011, 11:08
7 ay sonra bir tohum daha cimlendi, (-;
athena -asena
22-08-2011, 16:35
sayın Kazanlık ; Kırmızı saksıdaki sizin yollamış olduğunuz fide onun yanındaki yeşil saksıdaki sizin tohumlardan çıkan fide . Diğerleri de başka bir yerden gelen tohumlardan bu yazın ektimlerim maşallah şu ana kadar gelişmeleri gayet güzel.
Çok güzel, dilerim meyvelerini de görürüz...
kazanlik
23-08-2011, 11:16
Sn. Athena-asena ,, benim gonderdigim fidelerin hepsine benden iyi bakiyorsunuz, bu gidisle sizden toprak ve su gondermenizi isteyecegim, bendeki liciler ve tamarindler nerdeyse sizdekilerin yarisi,
Sn. Athena-asena, üzerine kaolin mi attınız, yoksa yapraklar alacalı mı?
athena -asena
23-08-2011, 19:34
Sn. Athena-asena, üzerine kaolin mi attınız, yoksa yapraklar alacalı mı?
Sayın agozce ; Bütün bitkilerimin üzerine sunshader marka kaolin kili attım çok da memnunum.
athena -asena
23-08-2011, 19:44
Sn. Athena-asena ,, benim gonderdigim fidelerin hepsine benden iyi bakiyorsunuz, bu gidisle sizden toprak ve su gondermenizi isteyecegim, bendeki liciler ve tamarindler nerdeyse sizdekilerin yarisi,
Sayın kazanlık ; sizin bitkilerin gelişimlerini bilmem ama yolladığınız bitkiler çok güzel büyüyorlar teşekkürler. su ve toprak her zaman yollarız.
Charlaux
07-11-2011, 23:04
Görüntüsü çok güzel olan bir meyve ağacı.Meyvelerinin rengide çok güzel.
63954
63955
Tolgahan bey,en alttaki resim rambutan diye biliyorum.;)
Fransa'da kaldığım dönemde bol bol yemiştim. Çok güzel bir tadı var. Hafif mangoyu andırıyor, ama daha güzel. Dışında dikenimsi sert bir kabuğu var, içi yumuşacık ve kaygan. Silikon gibi bir his veriyor dokununca.
athena -asena
21-04-2012, 19:29
Liçilerim kışı ev içinde soba yanmayan bir odada geçirdiler ama sadece bir tanesi ayakta kaldı . bir tanede keçiboynuzu diğeri ne fidanı olduğunu bilmiyorum.
kazanlik
21-04-2012, 21:41
Sn. athena asena,
fideleriniz icin uzulmeyin, caniniz sagolsun, sagliginiz daha onemli. elimde lichi ve guava fidesi var. guava tohumunu sizden almistim zaten,, ilk firsatta gonderirim,,
Sayin arkadaslar merhaba
Bunlarda benim lychee fidelerim :)
http://img39.imageshack.us/img39/7874/09052012162.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/39/09052012162.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Saygilar
Kayınbirader Çin'de yaşıyor. Her gelişinde bol bol tropik meyve getirir. Liçi, ejder meyvesi ve adını bulamadığım bir sürü. Hiç aklıma buralarda da yetişebileceği gelmemişti doğrusu.
Kayınbirader Çin'de yaşıyor. Her gelişinde bol bol tropik meyve getirir. Liçi, ejder meyvesi ve adını bulamadığım bir sürü. Hiç aklıma buralarda da yetişebileceği gelmemişti doğrusu.
Madem tohumlara ulasma imkaniniz var , bence yetistirmeye gayret edin sayin arkadasim...
humanson
02-06-2012, 10:42
merhabalar..bende birkez kısmet olduda tadına bakıp meyve suyunu içtim..
tadı hakla belli belirsiz hatırımda.. acaba karadeniz civarında yetişirmi..??
humanson
02-06-2012, 10:47
Birde tohumu olan varsa bende balkonumda çimlendirmeyi denekmek isterim
seveni sevmek dileğiyle..
Tropik Sevgisi
15-06-2012, 06:12
arkadaşlar tohumdan meyve yetiştirirken dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de sulama sıklığıdır. tohumları ektikten kaç gün sonra sulama yapmalı ve ne sıklıkta yapmalı. tecrübeli arkadaşların fikirlerine ihtiyacım var.
almanyalı
20-12-2012, 10:29
Merhaba arkadaşlar,
Benim kayınpederim bu meyveyi çok sever her hafta yarım kilo alır,baş ağrısıma iyi geliyor diyor çekirdeklerinin dikildiğinı bilmiyordum..
Almanya'da litsche çok popüler v ucuz hemen her yerde var gayet ucuz da çekirdeklerini biriktirip Türkiye'ye getirmek isterim ama meyveden çıkınca ne kadar süre dayanır bilen varmı?ben
Ben,Nisan ayında gelmeyi düşünüyorum,eğer bana ne kadar süre sonra cimlenme özelliğini kaybediyor? yazarsanız biriktirmeye başlayabilirım ve
tohum takas etkinliğin e yollarım(tahmini 1kilo ya yakın çekirdek olur:rolleyes:)sevgilerimle.
kazanlik
20-12-2012, 17:48
tohumlari serin bir ortamda toprak icinde bekletebilirsiniz. yasama sansi cok az ama ben birkac tohumu 4-5 ay sonra cimlendirmeyi basarmistim, onemli olan ortamin cimlenmeye musade etmeyecek kadar serin olmasi (8-10C ) ve topragin az nemli olmasi,
merhabalar aralık ayında ingilteredeydim Lychee meyvasının tadına baktım ve çok begendım bütün çekirdekleri izmire getirdim 2 hafta oldu geniş bi saksıya çok derine olmucak şekilde diktim =) çekirdekleri yeni dünya meyvasının çekirdekleriyle aynı ince kabuklu umarım çabuk yeşillenir ve fidan olur =)
FatihBahce
26-01-2013, 09:05
Liçi'yi ben de çok lezzetli bulmuştum. İngiltere'de meyve suları da vardı. Fidan almayı düşünmüştüm ancak İzmir'in iklim şartlarının liçi'ye çok uygun olmadığını söyleyip onun yerine ona benzer longanı tavsiye etmişlerdi. Umarım başarılı olursunuz. Ben de hem longan hem liçiyi deneyeceğim bu yıl.
Liçi kışın evin dışına çıkarılmaz 0 dereceye yaklaşınca ölüyor.
Longan -4 dereceye kadar dayanıklı.
Liçi :p:
364433
Longan :eek::
364434
iki meyvanın tadınada baktım ama Lychee daha çok hoşuma gitti ne kadar yediysem hepsinin çekirdeklerini getirdim :)
Diktigim çekirdekler saksıyla evin içinde
Lychee sankı gül suyu tadında koklayınca kokusuda benzer kokuda ilkkes yiceklere ya da tekrar tadıcaklara daha dikkatlı tatmalarını tavsiyeederım ferahlatıcı güzel bi tat .
Çok şanslıyız cennet Türkiyemizde 4 mevsim yaşanıyor taşına topragına ne diksek tutar nereye gidersek gidelim Kimin ne dedigine bakmayalım
Tutmaz denilenler belki burada daha iyi tutacak ülkemizin sınırları içinde neresi olursa olsun ısrarla dikilmeli. Bu hangi bitki olursa olsun Vatanımıza milletimize ek gelir yeni tat yeni bir görünüm sağlıyacaktır Şimdiden herkese kolay gelsin =)
Merhaba arkdaşlar benim biraz yardıma ihtiyacım var. Yaklaşık olarak 2 ay önce diktiğim liçilerin durumu biraz kafamı karıştırıyor. Bitki yetiştirme konusunda acemiyim. Alanya da yaşıyorum. Liçileri ne sıklıkta suulamalıyım ve Alanyada güneş çok fazla biliyorsunuzdur liçileri güneş altında bırakmalımıyım? Bazı tohumlar çimlendi fakat bazıları toprak yüzeyine çıkıyor ve uçları kuruyor ve büyümesi duruyor neden oldugunu anllayamadım, yardımlarınızı bekliyorum. Ayrıca bir saksıya 6 tohum ekmiştim çimlendikten sonra aktarırım diye fakat şimdi solar diye çıkaramıyorum kararsızım.
FatihBahce
06-05-2013, 18:52
Bu meyvenin en çok yetiştirildiği ülkelerden biri Madagaskar.
Orda kışlar kurak, yazlar bol yağışlı geçermiş. Bize çok ters bir iklim.
sarıaltıngül
09-07-2013, 21:02
Merhaba
Bu meyvayı ilk 4 sene önce Çin lokantasında tatmıştım. İnternetten Gurme'den kutu kutu istedim, fiyatı uygun. 5 kişiye rahat yeter. Fakat.... ne yazık ki içinde çekirdek yok bu nedenle de üretemedim. Çekirdek elinde olan varsa alabilirim. Tadı macar kirazı ile mangonun karışımı, tatlı. Sevgilerimle.
Fatma Kochan
03-12-2013, 19:51
Merhaba Feriha hanım
Evet ben bayılırım yemesine, nefis bir lezzeti var, çiğ olarak yendiği gibi, kompostosu da yapılıyor, tek kelimeyle şahane bir tat diye bilirim, insan yedikçe yemek istiyor. sevgiler :)
Mr papaya
24-01-2014, 19:58
selam arkadaslar cekirdegine ulasa bilen varsa seve seve papaya meyve **** cekirdegiyle degise bilirim
Papaya Datca
sındırgılı
02-12-2014, 20:24
Bunlarda bugun Fransadan gelen meyvalar ;
Diger meyva ne acaba ?
Lonicera
03-12-2014, 06:58
Üstad afiyet bal şeker olsun. Sanırım diğer meyve Rambutan (http://blog.milliyet.com.tr/egzotik-rejim-meyvesi--rambutan/Blog/?BlogNo=445591) olsa gerek. Forum (http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/24738.htm)da da biraz bilgisi var.
sındırgılı
03-12-2014, 07:23
Haklisin, hic bakmadan sormusum..
Tesekkurler..
Bu aksam, tohumlar cimlemeye alindilar..
Rambutan, Turkiye de ve de Buyukada da zor yetisir gorunuyor.
ismail bilir
20-12-2014, 22:55
merhaba bende geçen 2014 ağustos ayında gelen meyve çekirdekleri var bende yana yana
papaya tohumu arıyorum .
flying dragon
15-02-2015, 15:19
http://i.imgur.com/Kdr6uIr.jpg?1
Bunlar da benim lychee ler. Uc ayliklar. Mayis basinda seraya alicam bunlari.
Tadını merak edenler için Migros'ta
538011
🍄
Tadını merak edenler için Migros'ta
538011
🍄
Ben alıp çekirdeklerini ektim bile:) Ne evin içinde ne de dışında ağacını yetiştirme şansım yok ama çöpe de atamazdım:) Yaklaşık iki hafta oldu, çekirdeklerin kabukları çatlamaya başlamış ama gelecekleri ne olur bilemiyorum... Tohum yüzeyi sürekli küfleniyor, çok kurcalamak istemediğimden şimdilik kendi hallerine bıraktım.
Liçi çekidekleri toprağın dışındaki hayatı merak etmeye başlamışlar;) Nereye kadar gidebileceğiz çok merak ediyorum...
Merhabalar
Mayıs 2014'te Portekizden getirdiğim Liçi meyvelerinden 3 tanesinin tohumunu yine aynı ay deneme amacıyla küçük bir kaba ekmiştim.(Liçinin tohumunu hemen ekmek gerektiğinden bekletmemek gerekiyor). 3 çekirdek de çimlendi ve 15cm olduktan sonra yeni yapraklar vermeye başladı. Kış ayında salonumda süs bitkisi görevi gördü :P ancak her güneş çıktığında faydalanması için balkona koydum. Ve yaklaşık 1 yaşında 20-25cm boyunda 3 adet liçi fidanım var. :) 1 sene daha bekledikten sonra artık dış ortamda kalıcı yerlerine alacağım. Adana bölgesinde bir yıl içinde yaklaşık 2 kez don olayı yaşıyoruz(minimum -3 dereceyi görüyoruz). Ben göremesem bile çocuklarımın meyvesini yiyebileceğini düşünüyorum. Bahçemde avokado, malta eriği ve narenciye yetiştirebiliyorum. Fotoğraflarını en kısa zamanda paylaşacağım.
Lonicera
21-05-2015, 14:26
Olduğu yerde sayıyor. Ne zaman gelişecek bekliyoruz bakalım.
hasan_26
10-06-2015, 20:10
çok güzel
ngunduz71
18-06-2015, 13:01
Merhaba,
çok severek tüketilecek bir meyve. daha fazla verim için çekirdeksiz türünü tavsiye ederim.
Pakistan'dan gelen misafirlerimizin getirdiği bu meyveyle bugün tanıştım. Kendisini pek sevmedim fakat çekirdekleri görünce aklıma çimlendirmek geldi. Arkadaşlar, bu çekirdekler tahmini kaç günde çimlenir? Dikkat etmem gereken bir husus varmı?
hobiciakvarist
06-08-2015, 10:38
Pakistan'dan gelen misafirlerimizin getirdiği bu meyveyle bugün tanıştım. Kendisini pek sevmedim fakat çekirdekleri görünce aklıma çimlendirmek geldi. Arkadaşlar, bu çekirdekler tahmini kaç günde çimlenir? Dikkat etmem gereken bir husus varmı?
Çekirdekten elde ettiğiniz meyve yediğinizden farklı (genelde daha kötü) olacaktır. Meyveler aşılama ile elde ediliyor ve çin ciddi yetiştiriciler meyve ağaçlarını şiddetli bir şekilde koruyorlar. Görsel amaçlar için yetiştirmeyi düşünüyorsanız çok güzel bir ağaç olabilir ama meyvesinden çok memnun kalacağınızı sanmıyorum.
Lichi çin'in dağlık bölgelerinde yetiştirğinden soğuk mevsim görmektedir ancak dondan korumanızı tavsiye ederim. Kışın bir müddetliğine içeriye almanızda fayda var.
Benim licim 2 yasinda. Agaclar belli bir zaman sonra asilaniyormus. Lici nasil asilanir bu konuda bilgisi olan varmi?
hobiciakvarist
11-11-2015, 09:08
Benim licim 2 yasinda. Agaclar belli bir zaman sonra asilaniyormus. Lici nasil asilanir bu konuda bilgisi olan varmi?
İyi meyve veren bir ağaçtan temin edeceğiniz bir dal, gövde, vs ile aşılanması gerekir. Standart aşılama teknikleri uygulanıyor diye düşünüyorum, aksi olması için bir neden yok.
In God We Trust
22-11-2015, 10:23
7-8 liçi fidanım var 2 tanesini cam balkonda bakıyorum gerisini bahçeye bıraktım bakalım kışı saksıda atlatabilecekler mi? Eğer bu kışı dışarda atlatırlarsa kalıcı olarak bahçeye dikeceğim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.