View Full Version : Kaybolmaya yüz tutan çiçekleri yaşatma ekibi
Eskiden kimin evinde yoktu ki mum çiçeği....
salonların başköşesine.. misafir odalarında hep vardı..
Annemin odayı iki kere dolanan bi çiçeği vardı.
belki benle yaşıt..
Tekrar evlerimize geri döndürelim mum çiçeklerini..
birbirimize çeliklerinden dağıtarak çoğaltalım..
"Kaybolmaya yüz tutan çiçekler" ile ayrıntılı bilgileri takip için:
Mum çiçeği (hoya carnosa) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1209)
Selluka (Vigna caracalla) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1266)
Ful (Jasminum sambac) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=24452#post24452)
Salon tülü-Tül kuşkonmaz / Asparagus plumosus (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4115)
bonsaisever
25-05-2006, 19:47
Aramaya başladım :)
soztekin
26-05-2006, 09:57
ben ilk kez çelikten köklendirip dikeceğim; zaten şimdiye kadar kaktüsten başka bitkim olmamıştı evde; açıkçası çok cahilim; çelikleri kök salması için su dolu bir bardağa yerleştirdim ama bardağın şeffaf ya da koyu renk olması gibi bi gereklilik var mı, bir de ne kadar sürer acaba, iki gündür gidip gelip bakıyorum hiç bir değişiklik yok gibi...
bu arada şu selluka üzerine biraz daha konuşursak bende de saplantı olacak; muhteşem gözüküyor; Köyceğiz ve çevresinde aramaya başlıyorum, umarım insanlar bahçelerini-pencere önlerini gözlüyorum diye yanlış anlamaz...
Mine Pakkaner
26-05-2006, 10:24
çelikleri kök salması için su dolu bir bardağa yerleştirdim ama bardağın şeffaf ya da koyu renk olması gibi bi gereklilik var mı
suda köklendirme yaparken koyu renk bardak tercih sebebi :)
ben sellukayı biraz aradım.İzmire özgü olduğunu söylüyorlar.eskiden İzmirde çok yaygınmış.Kemeraltını koruma derneği var. birara onlar tohumlarını dağıtmışlar.
onlarla iletişim kurmaya çalışacağım.belki daha tohum vardır ellerinde.
Mine Pakkaner
26-05-2006, 10:39
ben sellukayı biraz aradım.İzmire özgü olduğunu söylüyorlar.eskiden İzmirde çok yaygınmış.Kemeraltını koruma derneği var. birara onlar tohumlarını dağıtmışlar.
onlarla iletişim kurmaya çalışacağım.belki daha tohum vardır ellerinde.
Öyleyse selluka başlığı açıyorum ve bu konudaki gelişmelere orada devam ediyoruz.
Mum çiçeği kardeşliği :)
Kulağa çok hoş geliyor.
Varım.
Bendeki azmanı zaten budadığımda bir sürü çelik elde ediyorum. Bundan sonra köklendirmeye çalışacağım. Arzu eden "kardeşlerime" dağıtabilirim.
Peki hangi ayda budamalı ve köklendirmeliyim?
Mine dost ?
Mine Pakkaner
26-05-2006, 11:42
Mum çiçeği çeliği almak için özel bir zaman yok,her zaman alınır. Çiçeksiz bir anında fazla dalları çıkarılabilir.;)
Mine Pakkaner
26-05-2006, 11:43
Ful sokağı bir mum çiçeği dedi, bakın konu nerelere geldi.:cool:
backyard
26-05-2006, 12:32
beni de alın aranıza :(
Mine Pakkaner
26-05-2006, 12:34
Hoşgeldiiin.;)
backyard
26-05-2006, 12:41
çok seçkin bir kardeşlik olmuş burası :)
qitted başkan bu kardeşliğin politik sosyo-ekonomik falan yönünü incelemeye kalkmadan akdeniz dolaylarına bir çelik fırlatıverir artık :)
c.özdemir
26-05-2006, 12:51
Çok hoş ve güzel oldu.Ben de Mum Çiçekli Sokak'tayım.
çok seçkin bir kardeşlik olmuş burası :)
qitted başkan bu kardeşliğin politik sosyo-ekonomik falan yönünü incelemeye kalkmadan akdeniz dolaylarına bir çelik fırlatıverir artık :)
Bekki dost, ben ağaçlarda sıradan bir üyeyim :)
Bu forumda politika üretmeyi zaten hiç düşünmüyorum, beni boşuna gaza getirme :cool:
Mum çiçeği fidesi konusunda ise söz, köklenen ilk çelik senin ;)
Ful Sokağı
26-05-2006, 14:13
:( İlk önce ben olmam gerekmez mi:(
Ful Sokağı
26-05-2006, 14:15
:cool: MÇK; örgüt ismi gibi oldu
:( İlk önce ben olmam gerekmez mi:(
Relax, bi sürü dalını buduyorum zaten, herkese yeter ;)
Ankarada iseniz ulaşım sebebiyle ilk olabilirsiniz :cool:
Ful Sokağı
26-05-2006, 14:21
Teşekkürler, bir türlü iyi cümle kuramıyorum, ben üyelik manasında demiştim, ilk üye filan gibi yani.
Yok, bizde sırayla değil :D
Mine dost doğal başkanımız. Bendeniz örgüt çaycısı. Ama diğer kadrolar boş, beğenin bir tane :D
Ful Sokağı
26-05-2006, 14:32
:mad: ağaçlar.net sağolsun, ne yapalım görev görevdir
suda köklendirme yaparken koyu renk bardak tercih sebebi :)
Mine hanım,
bu mesajınızı yeni gördüm.
Neden koyu renk bardak?
Yosunlanmadan korumak için mi?
Mine Pakkaner
26-05-2006, 14:45
Evet Arsakay, yosunlanmadan korumak için. :)
backyard
26-05-2006, 14:51
ileride uluslararası platformlarda sesimizi duyuracaksak adı hazır
"hoya carnosa brotherhood"
çincesini bilemeyecem
çeliği kaptım ben giderim :)
Mine Pakkaner
26-05-2006, 14:53
backyard bir ömürsün, yaş geldi gözümden :))
Bir kadro daha doldu :cool:
Bekki örgüt mütercimi ve yabancı halklarla ilişkiler uzmanı :D
Yaşasın HCB :cool:
Mine Pakkaner
26-05-2006, 15:15
Çeliklerini suda köklendirmeye çalışan kardeşler, köklenme tamamlanınca lütfen köklerin fazla uzamasını beklemeden saksılara dikim yapınız.Çok uzayan kökler dikim esnasında kırılabilir, zarar görür.
Memet ilk mesaja bir ekleme yaptım, bundan sonra başka çiçeklerle ilgili başlıklar açılacaktır. Bilmeyenler sadece ismine bakıp kaybolmaya yüz tuttuğunu anlamayacağı için, buradan link vermek iyi olur diye düşündüm.
Takibini yapıp, ilk mesaja onları da eklersin di mi? :)
bonsaisever
26-05-2006, 19:29
memet, malinadan hiç kaçmaz, işi anında üzerine yıkar :))
Kolay gelsin :)
mum çiçeği kardeşliği seklluka fraksiyonu tohum elde etmeyi başardı..
dahası kemeraltı derneğinde hatırı sayılır miktarda tohum duruyor.doğal olarak bana bir miktar verdiler...diğerleri orda kutuda akıbetlerini bekliyor....:rolleyes:
işten kaçan biri değilimde...nasıl yapacağımı bilemedim.. biraz boğuştuktan sonra sanırım çözerim ne yapacağımı..heyecandan ellerim titriyor daha..tohumlara baktıkça.. bir kaç tanesini ıslatacağım şimdi.
Mine Pakkaner
26-05-2006, 22:20
Memet ne kadar tohum aldın? derneğin adresini verir misin?
ben onbeş kadar tohum aldım..
Kemeraltı esnaf derneği.kemeraltında.üçüncübeylerde.sokağın sonunda solda restore edilmiş bir bina.bir iki kişiye sorup buldum..ellerinde bir kutu daha tohum var.bana verdikleri onbeş kadar olduğuna göree aşağı yukarı elli kadar daha belki var.adresi olacaktı onuda ekleyeyim.848 sokak no 46.yanlız benim bildiğim bu ikincibeyler **** yanlış girdim ben.üçüncü beylerin sonunda dernek
Mine hanım eğer derneğe giderseniz,tereddüt ettiğim bir şey oldu. bina kapısının iki yanında iki sarmaşık var.ben begonvil dedim.ama çalışanlardan biri tohumunu verdiğim bitki bu dedi.fotoğraflarını ekledim tohumların.hiç selluka görmediğim için bilemedim.kapıdaki sarmaşıklar begonvil mi. sellukanın benziyor mu yaprakları begonvile
Memet bey tebrik ederim,
bu ilk eylemde başarılı oldunuz .))
Biz bulamazsak sizin yetiştirdiğiniz Selluka'nın
tohumlarını alırız.
elimdeki onbeş tohumun hepsini dikmem mümkün değil zaten.akşam dört tanesini ıslattım şimdi ekeceğim.diğer 11 tohumda mum çiçeği kardeşlerinin..
tamam..stoklarla sınırlı selluka kampanyamızdan size iki tohum ayırdım.pazartesi yollayacağım..yanlız,bana adresinizi tekrar yollamanızı rica edeceğim.
bonsaisever
27-05-2006, 10:46
Bana da, bana da :))
Ankara ekibini unutmayalım :D
Ancak bendeniz ankara dışında oluyorum bu aralar. Eğer mjgn ilgilenirse ona yollayın. İlgilenmezse ben seneye ekmek üzere şimdiden rezervasyon yaptırmış olayım :cool:
soztekin
27-05-2006, 10:52
beni de ekler misiniz mehmet bey, böylece şimdiden altı tohumu dağıtmış oluyorsunuz ama...
arkadaşlar bana adreslerinizi yollayın pazartesi tohum sevkiyatı var..söztekin,sizin tekrar yollamanızı rica ediyorum
Ful Sokağı
27-05-2006, 13:11
Madem yavaş yavaş kaybolmaya başlayan çiçeklerimizle ilgileneceğiz, bence Ful ve o harika kokan karanfillerimizi de unutmayalım, şimdi karanfilerin çoğu ucube gibi kokuları da yok.Eskiden evimizde vardı, şelale gibi sarkardı saksıdan mis gibi de kokardı.Şimdi aramakla bulunmuyorlar gibi, ancak meraklı kişilerden edinebiliyoruz.Herkese selamlar
mum çiçeği ve ful tohumlarını yolladım.yarın herkese ulaşır sanırım.
tarifteki gibi zımparaladım bütün tohumları. ıslatılmaya hazır.ben iki gün ilerde olduğum için tohumu ekmekde sabredemiyorum artık.biran evvel çıksın diye.
dün biraradaki tohumları ayrı ayrı ekmek için açtım ikisi iyice şişmiş farklılaşmıştı.
Mine Pakkaner
29-05-2006, 16:55
Sağol memet,
Şu senin web cam le çekseydin şişen tohumları :)
Tohumları ve çelikleri ellerine geçenler lütfen haber versin.
üç tohum var
ilki sahibini bekleyen öksüz tohum.
ikinci herhangi bir gelişim başlamayan ama sağlıklı görünen,
üçüncü diğerlerinin iki katı olan .rengi açıldı.kabuğun görüntüsü farklılaştı.
webcam olanakları kadar görüntünün netliği malesef...
kaplarda karıncalar var sakınca yaratırlar mı?
bonsaisever
30-05-2006, 10:00
Memet selluka tohumları geldi.
Teşekkürler :)
sevindim.bakalım tohumlarımızdan nasıl bir sonuç elde edeceğiz.meraktan çatlayacağım ben.biran evvel çıksa diye tohumdan birşeyler.
Mine hanım sellukadan sözederken haseki küpesinden de sözetmişti. nete biraz baktım çok farklı görünümlü çiçekler var aynı başlık altında.bir kaçını ekliyorum.bizim galeride de güzel bir fotoğraf var.
resimleri yükleyemedim tekrar deneyecağim daha sonra....da
haseki küpesini nasıl bulacağız
Eskişehir e giderken görmüştüm yol kenarında bir çay ocağında.
aslında herkes bilir. kendiliğinden bile çıktığı oluyor .borazan çiçeği.
mor ve eflatun renklerde .sarmaşık.fakat böylesini hiç görmedim.
evin müsait olMAdığı için saksılarda yetiştirebiliyorum. bir kaç tohum oluyor anca.bu,eflAtun ve yaprakları yırtık çok farklı diğerlerinden.çiçek açarsa çekeceğim resmini.
Mine Pakkaner
31-05-2006, 11:46
Haseki küpesine hanım küpesi de deniyor.Hisarönünde bulabilme şansın var memet. Hipermarketlerde tohumu olabiliyor, ancak tohumdan fide yetiştirme alışkanlığımız kalmadı.Kimse buna vakit yaratamıyor.Ticari oranda yetiştiriciliği yapılmadığı için de köken kayboluyor.
http://www.peagreenboat.co.uk/images/Garden/Highlights/Pink-Aquilegia.jpg
http://www.eurocosm.com/Application/Images/Newpics/14GF03md.jpg
http://www.gcnursery.co.uk/pics/Aquilegia%20vulgaris%20'William%20Guiness'.jpg
Haseki küpesi eskiden yaz mevsimlerinde balkonların vazgeçilmez süsüydü. :cool:
Özellikle eski İstanbul evlerinde çok bulunurmuş. Sizce şimdi kaç İstanbul evinde yetiştiriliyordur? :(
backyard
31-05-2006, 18:02
tohumlarım ve çeliklerim geldi
çook teşekkürler
umarım becerebilirim :)
İşe güce daldım, teşekkür etmeyi bile unuttum.
Memet bey tohumlar dün geldi, çok teşekkür ederim.
Geç kaldığım için özür... :))
Mum çiçeği kardeşliğine benide alın
Daha önce bahsettiğim mum çiçeğim boylanmış
önümüzdeki günlerde gidip alacağım.
Mine Pakkaner
31-05-2006, 22:54
Hoş geldiniz, biz sizi zaten var saymıştık :)
Mine Pakkaner
01-06-2006, 18:44
Bu arada gitted nerelerde gören duyan var mı? :)
Ful Sokağı
01-06-2006, 21:09
Ful'ü çocukluğumdan beri bilirim de, "ful tohumu" nasıl elde ediliyor bilmiyorum, tohumla üretmek mi yoksa çelik mi daha iyi sonuç verir, bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim.
Mine Pakkaner
01-06-2006, 22:30
Ful sokağı ben henüz hiç ful tohumu görmedim.Çelikleri de çok hızlı köklenmiyor.Normalde toz köklendirme hormonu kullanılıyor.
Turhan Baytop Hocanın "Türkiye'de Eski Bahçe Gülleri" kitabını üzülerek okuyorum. Güzelim bir sürü gül türümüz kaybolmuş .Rahmetli hocamız bu konu ile alakalı çok güzel bir çalışma başlatmış Maltepedeki evinde yaklaşık 20 tür eski bahçe gülünü bularak yetiştirmiş fakat onun ölümünden sonra bu çalışmalar devam etmişmi? Ayrıca evindeki bu güller hala yaşıyormu? Bunlar merak ettiğim sorular. Sizce bununla ilgili bir çalşma başlatsak nasıl olur.
Ful Sokağı
01-06-2006, 23:00
merak etme nedenim işte bu yazı : mum çiçeği ve ful tohumlarını yolladım.yarın herkese ulaşır sanırım (memet)
Mine Pakkaner
01-06-2006, 23:44
Memet selluka tohumu yolladı kardeşlere, sanırım heyecanla selluka yerine ful yazmış :)
evet..evet...aklımda ful almak vardı.araya işin heyecanı da girince yanlış yazmışım özür dilerim.yolladıklarım selluka tohumları.
gül konusu ******* aramaya değer ...ve sardunya
Sardunya hala birçok kişinin evinde var ama
eskisi kadar görmüyorum.
Sakız Sardunya meraklısı birsiyle karşılaşınca
bir çok çeşidi olduğunu yeni öğrendim.
Bilenler bu konu için de bir başlık açsa.
artık forma resim yükleyebiliyorum.:D
kıskanç değilimdir ama sardunyalarımdam her görenin sürgün istemesine sinir oluyorum.bulunmayan bir çiçek olsa anlayacağımda.
bırakında ben keyfini süreyim değilmi?
şuan elimde dört renk sakız sardunyası var.
daha önce adet yedi idi.
hele pempe ve katmerli olan vardı o çok güzel bir şeydi.
eflatun az bulunuyor .oda kurudu
Haseki küpesi tohumlarını buldum.herhangi bir ön işlem uygulamadan toprağa gömdüm.
umarım çıkarlar.
pakette bütün mahalleye yetecek kadar tohum çıktı.
Mine Pakkaner
03-06-2006, 17:44
memet tohumlar çimlenip de fidecik olunca 4-6 yapraklıyken onları saksıya şaşırtacağız. :)
Bugün sellukanın yarpaklarının çıkmasını heyecanla seyretikten sonra gerçekler dünyasına döndüm akşam.
onbeş tohumumuz olduğuna göre sizce bunların ne kadarı canlanabilir. yani ortalama olasılık ne olabilir.(tohumlardan birinin çürümüş olduğunu gördüm de)
malina ya kimse söylemesin ,yaprağı yanlış yazmışım.
Mine Pakkaner
04-06-2006, 19:50
onbeş tohumumuz olduğuna göre sizce bunların ne kadarı canlanabilir. yani ortalama olasılık ne olabilir.(tohumlardan birinin çürümüş olduğunu gördüm de)
Bakalım sayacağız:rolleyes: , böylece çimlenme yüzdesini saptamış da oluruz, gerçi tohum miktarı buna karar vermek için çok az ama olsun. Tabii tohumların da bayat olmadığını varsayıyorum.;)
(Not : Memet çürüme var dedin de ,tariflerden aspirinli suyu bul ve saksıyı onunla bir sula.)
aspirinli su tamam.ben en iyisi Kemerlatı Esnaf Derneğine bir ziyaret daha yapayım yüzde hesabını arttırmak için.hem belki başka selluka meraklıları daha katılır aramıza.bu arada ful de alırım.
haseki küpesi kimsenin ilgisini çekmedi mi ne bu arada....
kaç çeşit sardunya bulabiliriz.
İtalya da 25 sayısını tutturduğu için BBC primeye çıkan biri var.
ben 12 sayısına kadar çıkabilmiştim bir ara...
deneyelim ne kadar çeşite ulaşabileceğimizi..
üç çeşit sakız sardunyası.
beş tane diğerinden.
bir tanede annemin adını daha sonra hatırlayacağı yaprakları ve çiçeği değişik olandan bende var..
hatta bulduklarımızın "öteki","diğeri"inden daha ciddi olan isimlerini de öğreniriz
Mine Pakkaner
07-06-2006, 21:22
Tamam, güzel bitki, iyi seçim. ;) Bir de cenan veya canan denen iri gösterişli türleri vardır sardunyaların.
dört sardunya.
üçü sakız sardunyası
DevrilgenKayik
09-06-2006, 21:44
Sardunyalar ne hikmetse yurtdışında çok var. Her pencere kenarından nerdeyse demet demet özelikle kırmızı renkli sardunya sarkıyor. Bu kolay yetiştirildiği için mi acaba diye düşünüyordum. Ben de aldım bu hafta. Balkonda. Kışın içeri mi alınması gerekir, yoksa her sene yenisini mi almak gerekiyor. Belki çok abes bir soru ama, kusura bakmayın. Bu arada, bu kadar övgüden sonra ben de ilk fırsat mum çiçeği arıyacağım, kardeliğe katılacağım
sardunya tamda Akdeniz çiçeği.çokta kolay yetişiyor.herşeye dayanıklı.
bizim bahçedekiler hep dışarda.şiddetli dona dayanamayıp donanları saymazsak,kışa dayanıklılar.
çevrende bulamazsan mum ben sana yollarım.
mis gibi kokan bir karanfil..
Sardunya tanıdığım en dayanıklı bitkilerden biri... Çiçek yetiştirme deneyimi olmayanların sardunya ile başlamasını tavsiye ederim :)
1834
Sardunyalarımı tazelerken kopardığım bölümünün haline bakın :)
Tazeleme işi şöyle: Çok uzayan ve kalınlaşan bölümleri koparıyorsunuz. Uç kısmını ve gövdeden çıkan filizleri tekrar toprağa dikiyorsunuz. Sonuçta elinizde uzun yeşil bir sopa kalıyor ve atıyorsunuz. Ben bir kaç tanesini atmamış, kuşların eşeleyip topraklarını döktüğü saksının toprağı üstüne, koruyucu olarak koymuştum.
Kopmuş, yapraksız, topraksız, susuz dal; gördüğünüz gibi çiçek açtı :)
Olması gerekenden daha küçüktü ama bunu başardı...:)
nilgunarpat
16-06-2006, 17:40
Merhaba Sayın Mine Hanım,siteyi keşfettiğimden beri yazılarınızı severek ve öğrenerek okuyorum.Üye olmama da büyük etkisi olan yazılarınızda nesli gittikçe azalan çiçekleri konu ediyorsunuz.Bunlardan selluka hiç bilmediğim,fotoğrafını gördüğüm,kokusunu hayal etmeye çalıştığım bir çiçek.Ful ü çok iyi hatırlıyorum çocukluğumda bir süre İzmir de yaşadığımdan.Ahh..o kokusu fulün..Sadece hatırlıyorum çünkü İstanbul da hiç ful görmedim.Ben de size böyle nesli azalan bir çiçekten söz edeceğim.Bilmiyorum ülkenin her yerinde böylemi ama inci çiçeğide yok olmak üzere.Bilirsiniz değilmi inci çiçeğini?Gerçekten inci taneleri gibi yuvarlak, parlak ve zarif çiçeklerini bitkinin?Latince ismini(gavurcamı demeliydim yoksa?)bilmiyorum.Aaa.. birde ona benzeyen bir çiçek daha var,mat beyaz taneleri olan.Ondan söz etmiyorum tabii..İnci çiçeğinden bir yerde görüyorum yaşadığım çevrede eğer hala yok edilmediyse son haftalarda.Sizden ricam da nasıl çoğaltılabileceği bu çiçeğin ve nasıl tanıtılabileceği??
Bence diyorum inci çiçeğinide yaşatmalıyız...Şimdiden teşekkürler ve saygılar...
evet inci çiçeğini söyleyince bende hatırladım.
izmir narlıderenin milli çiçeği olacak kadar seviliyordu.
bulunuyormu oralarda diye bir bakayım
bunu benden başka seven yok sanırım yol kenarlarında bitiyor kendiliğinden buralarda..
akşamları açıyor gözle görülür bir hızla.
ben saksıya ektiğim için oldukça ufak çiçeği..
Mine Pakkaner
18-06-2006, 22:51
Memet başka bir açıdan daha çeksene. Çiçek boru gibi mi?
toprakta yetişen geniş bir çalı gibi oluyor.
on onbeş santim çiçeklerin büyüklüğü.
saksıda oldukça ufak kaldı
nilgunarpat
18-06-2006, 23:40
Sayın Mine Hanım,
85 nolu mesaj gözünüzden kaçmış olabilirmi acaba?
ben bugün yeğenimle konuştum.Narlıdere de inci çiçeğine bakacak.
Mine Pakkaner
19-06-2006, 01:03
Sayın Mine Hanım,
85 nolu mesaj gözünüzden kaçmış olabilirmi acaba?
Selamlar Nilgün Hanım,
Mesajınız takibimde, anacak arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Çünkü inci çiçeğinden neyi kastettiğinizi bilmiyorum.Latince yani bilimsel ismini bilseniz sorun olmazdı. Ancak bitkilere yöresel olarak verilen pek çok farklı isim var. Memet bu çiçeği bildiğini düşündü ve bir örnek bulacaktı.Siz veya o bir örnek resimlerseniz ben neden bahsetttiğinizi daha iyi anlayacağım.
http://www.treesdirect.co.uk/images/snowberry.jpg
Bazı yörelerde müge çiçeğine de inci çiçeği diyorlar. Ama onu mu kastediyorsunuz bilmiyorum. Onun botanik adı da Convallaria .
http://aquiya.skr.jp/zukan/Convallaria_majalis.jpg
Bu da convollaria.
Kısaca Nilgün Hanım, gelişmeleri izliyorum.;) Bu arada ben gelişmeleri beklerken, sizin sitemizi sevdiğinizi, burada zaman geçirdiğinizi görüp mutlu da oluyorum .
İçten selamlar, sevgiler http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
nilgunarpat
19-06-2006, 01:17
Merhaba Mine Hanım,
Bu çiçekler çok güzeller ama benim sözünü ettiğim çiçek değiller. Mesajımın takibinde olduğunuzu bilmiyordum,özür diler ve teşekkür ederim. İnci çiçeğinin fotoğrafını veya Latince ismini bulmaya çalışacağım.
Memet Bey, size de çok teşekkürler ilginiz için..
evet,benim anladığım çiçek de farklı.tohumu inci gibi..
daha doğrusu aynı bir inci.parıldıyor.bitkiyi tam hatırlayamıyorum,ama, çalı gibiydi sanıyorum.
nilgunarpat
19-06-2006, 07:59
Günaydın Memet Bey.Evet evet, hem çiçeği hem bitkiyi doğru hatırlıyorsunuz.
Tekrar teşekkür ederim.
soztekin
20-06-2006, 09:35
Mehmet bey, kaktüs muhteşem, ne mutlu size, nazar değmesin...Benimkiler de bir gün açacak mı acaba???...Hatta sorayım; sürekli büyüme-gelişme ve hatta yayılma:) halindeler ancak, çiçek için benim yapabileceğim bir şey var mı???
valla ne desem.onbeş çeşit kadar kaktüsüm var kimi açıyor kimi açmıyor.
açan neden açıyor ,ötekiler neden açmıyor bilmiyorum hiç.
yanlız bu kaynana topuzu olan beş yaşından sonra açmaya başladı.bundan ayırdığım bir "topuz" da aşağı yukarı bu kadar bekledi açmadan önce şimdi hersene açıyor.ince uzun bir kaktüsüm var .yarım metre kadar uzuyor.komşudaki açıyor benimki sessiz.her ayırdığım dalı ertesi sene kırmızı açan başka bi kaktüsüm daha var.sık sulamıyorum.güneş olan yerde tutmaya çalışıyorum.farklı bir şey yapmıyorum.
birde succulent ler var.kaktüse benzer etli yaprakları olan çiçekler.onlarda güzel oluyor
Doğal çiçek açmış kaktüs
ve bu kadar güzelini ilk defa görüyorum.
Maaşallah.
Memet bey heykel işinde yalnız kaldım :(
haseki küpesi tohumları çıkma konusunda nazlı çıkınca..
pazardan gidip küpe çiçeği aldım.
yanlız bitki canlı dursa da toprağı çam ağacı toprağı.
bana pek iyi bi şey değilmiş gibi geliyor.değiştirmeyi düşünüyorum,:confused: ne dersiniz.
fulun toprağıda dere kumu gibi, onuda değiştirsem mi acaba?
soztekin
20-06-2006, 10:10
kaynana topuzu bizde de vardı küçükken, ama tek çiçek açmıştı, yanlış hatırlamıyorsam bir gecede açıp sonra da bozulmuştu çiçeği, hayal meyal hatırlıyorum, ben ara ara uyumuştum ama galiba annemler gece boyunca onu açmasını izlemişti...
haklısınız hepsi bir gecelik.o anın kıymetini bilmeyi hatırlatır gibi.yarın bakarım derseniz solacak çoktan.
akşam epey seyrettim. nede olsa bir dahaki çiçekler seneye.
işte bugünkü hali...
Hem tek gün açsın, sen de yarım çek!
Ayıp valla :)
valla ne yapayım webcam la çekince ayarlama yapması zor oluyor.daha önce çektiğim fotoğrafları var. birde resmini yapmıştım.onları tarayıp Plumbago ya yollayacağım.(boyutları büyük küçültmeyi başaramadım.) o düzenleyip yükleyecek siteye.heykeller içinde bazı resimler var aralarında..
boyutları büyük küçültmeyi başaramadım
Bunlara baktın mı?
Gimp (http://www.webdersleri.com/sayfa.asp?id=854)
IrfanView (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1330)
aslında İrfanwiev yükledim hata çalıştımda.ama sonra resimleri bi yere yollamak isteyince başarılı olamadığımı anladım.
web derslerine de baktım şöyle bir, balığa çıkınca onada derinlemesine bakma fırsatım olmadı.azimliyim öğreneceğim.(biraz yavaş oluyor öğrenmesi de neyse)
nilgunarpat
20-06-2006, 11:36
Memet Bey, peki kaktüsün çiçeklerinin kokusu nasıl? Parfüm gibi değil mi?
aslına bakarsanız ben bir koklayıp geleyim hemen
bir kokusu yok.ama dün gece açanlarda solmuşlar ondan mıdır bilmiyorum.
fakat daha önce koklamışımdır bir kokusu olsa hatırlardım sanıyorum
salonlarda balkonlarda yetiştirilen süs kabakları vardı..
bilen varmı hiç..
eskiden bizde üç çeşit vardı.sarı yeşil olan.bir yumurta gibi.biri de sivilceli bir bal kabağına benzeyen
nilgunarpat
21-06-2006, 21:00
Aa,çok hoş bir kokusu var o kaktüs çiçeğinin memet bey.Tam sayamadım ama 10 civarı çiçek var orada..tam şenlik..yalnız gece açıyor ve tabii gece kokuyor..
Kem göz değmesin.
bu konudaki yorumumu seneye bu aralar verebilirim artık.
iki gün açtı bu seneki çiçekler bitti.
kırmızı kaktüs var ama onda bir koku yok
Deniz börülcesi pek kaybolan bitkilerden değil ama...
denizkenarındaki bitkiler bölümü açmaktansa buraya eklemek daha kolayıma gitti..
daha önce saksıda yetiştirmiştim.aşırı su isteği dışında sorunsuz yetişiyor..
(deniz suyu)
bugün denizkenarlarında fazla gezdiğim belli olacak...
bunuda denizin hemen dibinden aldım. sürgününden tutacakmı bilmiyorum..ama tohumları olgunlaşmamıştı..
baldıran zehirli....sokratesin idamı bu bitkiyle olmuştu..
gezdiğim makilikte topladım.
eve gelene kadar biraz çiçekleri soldu..
tohumları var,ekeceğim umarım onlarda böyle olur.
Mine Pakkaner
26-06-2006, 09:32
tohumları var,ekeceğim umarım onlarda böyle olur.
Memet merhaba, o güzelim kekik tohumlarından Malina'ya da ayırsana.Ben gidip toplayamadım :)
Memet, fotoğraftan tam anlayamıyorum, bunlar iğne yapraklı kekiklerden mi?
Sağol mine :)
Memet bey kaktüsünüz harika açmış. Bende de var bundan. Bu yıl çok sayıda açmadı ama yaz boyunca 3-4 defa çiçeklenecek gibi. Nitekim bir kaç gün önce açtı, soldu ama üzerinde hala bir sürü tomurcuk taslağı var. Yeni açtığı zaman hafif, güzel bir kokusu var. Yalnız isim konusunda beni kandırmışlar galiba, kaynata kafası diye biliyordum da:))
Yabancılar daha kibar bir isim bulmuş:
ZAMBAK KAKTÜSÜ (Echinopsis obrepanda)
Bu konuda başlık açmam daha doğru olur belki. Fakat merak ettim, bahçesinde frenk üzümü yetiştiren var mı aramızda? Bunlar bizim bahçeden.
bir kaç gündür giremedim nete ancak cevaplayabiliyorum.
sanırım yapraklar dediğin gibi.
gövdesi çalı gibi.eyvah tohumları ne yaptığımı hatırlamıyorum diktim mi acaba hepsini..
gider tekrar toplarım
yaprakların uçlarından dökülenlerden köklenerek çoğalıyor..
kolay kolay kurumayan her eve lazım bir çiçek.
bir süre sonra bütün saksılara kendiliğinden yayılmaya bile başlıyor
Mine Pakkaner
30-06-2006, 11:18
Bu dünyanın en acaip bitkilerinden( bryophyllum sp.). Kendisinin bir mini kopyasını yaprak ucunda oluşturuyor.sonra bunlar düşüp toprakta kökleniyor.Yaprak ucunda diken gibi tirfil gibi gözükenler onlar. Üstelik formu da öyle şık değil ama enteresan birşey atamazsınız, satamazsınız...
(hoşgeldin memet :) )
Bir de bu var... Düşen yapraktan kendisini oluşturuyor...
2227
Mine Pakkaner
30-06-2006, 14:24
Sukulentler bir alem :)
Ful Sokağı
30-06-2006, 14:50
Süs kabaklarını çok iyi hatırlıyorum doğrusu unutup gitmişim, bulmaya çalışacağım bakalım ama bu kaktüs ve succulent'in neden burada konu olduğunu anlayamadım. Kaybolma tehlikeleri mi var bunların ?
doğru haklısın. alışkanlıktan ne bulsam buraya ekliyorum nedense..
Bu dünyanın en acaip bitkilerinden.Kendisinin bir mini kopyasını yaprak ucunda oluşturuyor.sonra bunlar düşüp toprakta kökleniyor.Yaprak ucunda diken gibi tirfil gibi gözükenler onlar. Üstelik formu da öyle şık değil ama enteresan birşey atamazsınız, satamazsınız
yazısını okuyunca dayanamadım :)
Yani bazan laf lafı açıyor ya, öyle işte :)
Bunlar kaybolmaya yüz tutanlar değil, asla kaybolmaya niyeti olmayanlar bölümüne konmalıydı :)
******* laf lafı açıyor.yoldan geçen biri kaktüslerimden istedi...
kanser tedavisi için kullandığını söylüyor..ne kadar ciddiyeti olabilir sizce.
Memet, bunu ayrı bir yerde konuşalım istersen :)
Merhaba,
Hayranlıkla okuyorum yazdıklarınızı. selluka'dan sonra kaybolan çiçekler başlığı altını da inceledim. çabalarınıza hayran kaldım. ben de kaybolan çiçeklerden yetiştirmek ve kaybolmamalarına katkıda bulunmak istiyorum. beni de alın! :)
herkese kolay gelsin.
malesef ben bulamadım çiçeği...
bildiğim bir tane vardı ,o kurumuş yerine başka bir şey dikilmiş:(
artık forma resim yükleyebiliyorum.:D
kıskanç değilimdir ama sardunyalarımdam her görenin sürgün istemesine sinir oluyorum.bulunmayan bir çiçek olsa anlayacağımda.
bırakında ben keyfini süreyim değilmi?
Sardunyalarınız çok güzel görünüyorlar gerçekten. Bakımı ve nasıl bol çiçek alacağım konusunda bana yardımcı olabilir misiniz?
Vildan Sönmez
12-07-2006, 16:04
bilen varmı hiç..
eskiden bizde üç çeşit vardı.sarı yeşil olan.bir yumurta gibi.biri de sivilceli bir bal kabağına benzeyen
Merhaba Memet,bahsettiğin süs kabağının fotoğrafını foruma yükleyemedim,galeriye gönderiyorum.Birde ilk kez gördüğüm fırfırlı bir süs kabağı var.Çok ilginçti.
Sardunyalarınız çok güzel görünüyorlar gerçekten. Bakımı ve nasıl bol çiçek alacağım konusunda bana yardımcı olabilir misiniz?
bakımı en kolay çiçeklerden sardunya.susuzluğa bu kadar dayanıklısı çok azdır.
Malina toprakta bile olmadan çiçek açan bir dalın resmini eklemişti..
biraz su bol güneş=bol bol çiçekli sardunya
süs kabağını gördüm gerçeken çok güzel.. ondan tohum alabilme şansın varmı..
çocukken evde iri bir yumurta şeklinde olan süs kabağı vardı.hiç görmedim bir daha
denizakvaryumu
13-07-2006, 13:45
Bu konuda başlık açmam daha doğru olur belki. Fakat merak ettim, bahçesinde frenk üzümü yetiştiren var mı aramızda? Bunlar bizim bahçeden.
Frenk üzümü ayrı bir başlığı hak ediyor ,Türkiye de pek bilinmeyen ama tadı çok güzel olan bir meyve.
Şimdilerde ithal edilenlerin fidancılara gelmesi lazım. Gerçi çelikleme ile de kolayca üretiliyor.
yılmaztaşova
27-07-2006, 12:55
toprakta yetişen geniş bir çalı gibi oluyor.
on onbeş santim çiçeklerin büyüklüğü.
saksıda oldukça ufak kaldı
bu bitki latince Datura türkçe mahalli ismi bıtırak
sizin verdiğiniz bilgi doğrultusunda biraz araştırdım.benim bitki zehirliymişte.
yılmaztaşova
27-07-2006, 13:05
Smilax exelsa (saparna ) ya benziyor olgunlaşınca kızaran meyveleri yenir ancak hem çekirdeği çok iri hemde tadı pek lezzetli değil (bence)
masum masum açıyordu saksılarda
bilen varmı hiç..
Bunlar bende olan cinsler. kendimden resim ekleyemiyorum. Ama üstlerinde meyveleri var. İsteyen arkadaşlara sonbaharda tohumlarından gönderebilirim Üçüncü resim sizleri aldatmasın. Boyutları mandalina kadardır.
http://www.turtlefeathers.com/images/gourds/dipper.jpg
http://www.gardenguides.com/seedcatalog/packets/gourdpear.jpg http://www.seedsavers.org/images/1406.jpg
Bunlarda süs kabaklarıyla yapılan süs eşyalarından örnekler:
http://www.basketweaving.com/large-gourd.jpg
http://www.penfieldgallery.com/artists/images/TonyMc4b.jpghttp://www.parkseed.com/product_images/0908.jpg
Sonuncu resim bir kuş evi.
turuncu olanlar için hemen sıraya giriyorum...tohumlar olgunlaştı haberinizi bekliyorum heyecanla...
sakın beni unutmayın.
Güzelbahçe'ye göndermek beni mutlu eder, 2 sene oturmuştum deniz fenerinin karşısında. :)
Süs kabaklarım gün geçtikçe olgunlaşıyor. :) Son durumları :
3885
3886
3887
3888
3889
BU sonuncusu geçen sene yetiştirdiğim su kabağından yaptığım saksı müsfeddesi. İçinde yaklaşık 6 aydır su var ve şans bambusu diktim. Herhangi bir çürüme gözlemlemedim henüz. Şans bambusunun özelliği sadece suda yetişebiliyor olması.
süs kabakları vardı....sarı yeşil olan.bir yumurta gibi.biri de sivilceli bir bal kabağına benzeyen
Çanakakle'den sarı-yeşil olandan getirmiştim, evde 1 tane var.
Baharda bir operasyon yapmam lazım. :p
Büyüklerini ben su kabağı diye biliyorum. Yan tarafından kesip maşrapa yaparlardı. Su kabağı folklörümüze kadar girmiştir.
http://www.tufak.org.tr/calgilar/kabakkemane1.jpgKabak Kemane:Türk Halk Müziğinin telli,yaylı ve deri kapaklı sazlarımızın tek örneğidir.Menşei Orta Asya'ya dayanmaktadır.Kabak Kemane Türkiye’de özellikle Batı Anadolu’da (Ege Bölgesi’nde) yaygın olarak kullanılan bir sazdır.Kabak, Kabak Kemane,Rebap(Güneydoğu Anadolu’da Rubaba, Hatay yöresinde Hegit) ve Iklığ gibi adlar ile bilinmektedir.Orta Asya Türkmenlerinin Gijek adını verdiği ve Azerbaycan halk müziğinde Kemança adıyla kullanılan çalgı da aynı köktendir.Gövdesi kabak veya hindistan cevizi, göğsü deri, iki veya üç telli olan bir halk çalgısıdır.Yörelere ve biçimlerine göre farklılık gösterir;Yay için at kılı kullanılması tercih edilir.Su kabağı sap kısmından 1/3 oranında kesilir.Bu bölüme tekne adı verilir ve üzeri eskiden tavşan, günümüzde ise yürek zarı ile kaplanır.Tekne çapı yaklaşık 10-15 cm arasındadır. tekneden sonra sap ve burgular gelir.Gövdenin en alt kısmında, çalgıcının kabak kemaneyi dizine dayayıp çalması için demir çubuk vardır.Bu çubuk aynı zamanda kabak ile sapın birbirini tutmasını da sağlar.Kemane perdesiz bir çalgı olduğu için her türlü kromatik ve komalı ses elde edilebilir.Ses genişliği, 2,5 oktavdır.Kabak kemane geçmişten günümüze kadar otantik görünüşünü korumuş bir halk çalgısıdır.Türkler kemane ve kemençe kültürlerini üç kıta üzerine yaymışlardır."Iyık" Altaylarda "Yançak komus", Kırgızlarda "Kıl Kıyak", Türkmenlerde "Gıcak" gibi isimlerle anılmıştır.Kabak kemane yapılırken Su kabağı yukarı doğru incelen boğum altından kesilir ve üzerine yürek zarı veya deri geçirilir. Daha sonra kabağa ağaçtan sap (kol) monte edilir. Kemanenin aslı üç telli olup, daha geniş ses elde etmek için daha sonraları dördüncü bir tel ilave edilmiştir. Kabağın çapının büyük veya küçük olması elde edilecek sesin tiz veya pes olması sonucunu doğurur. İki eşik arası (üst ve alt eşik) normal şartlarda 32-33 cm. uzunluğunda olmalıdır. Ancak derinin az veya çok gergin olması bu uzaklığın değişmesinde etkendir. Şu anda kemanede normal bağlama telleri (çelik ve sırma) kullanılmaktadır. Ancak kemanenin doğal yapısı ile orantılı olarak keman telleri de kullanılabilir.Sazımız at kılıfından yapılmış yay ile çalınır. İyi, kaliteli ve gür ses elde etmek için kıllar üzerine reçine sürülür.
Not: http://www.tufak.org.tr/halkmuzigicalgilari.htm adresinden alıntıdır.
lerdemir
23-09-2006, 10:50
Merhabalar, ben de bu ekibe katılabilir miyim?
Yerim ve saksılarım -ve hatta tenekelerim- elverdiğince bu çalışmaya destek olmak isterim.
Levent.
Lerdemir bütün ekiplere katılmak çok kolay.
Bildiklerini aktarmak...bilmediklerini sormak...forumlara aktif katılım...
işte ekiptesin...
lerdemir
24-09-2006, 11:50
Tamamdır, çok sevindim... Hava bugün açık...
Bir kaç foto çekeyim, bugün akşama foruma eklerim umarım...
Saygılar selamlar...
yaprakların uçlarından dökülenlerden köklenerek çoğalıyor..
kolay kolay kurumayan her eve lazım bir çiçek.
bir süre sonra bütün saksılara kendiliğinden yayılmaya bile başlıyor
Bende var bundan.Enterasan bir bitki.Oldukçada büyüyebiliyor.
Bu ekibe bende katılıyorum.
Bende bu tür süs kabaklarından da var. Tohum gönderebilirim.
4329
İnci çiçeği nedir? Belki bizim buralarda vardır...
kabağının tohumunu çok isterim ....İnci, tohumu gerçek bir inciye benziyor.. daha çok bir çalı...sedef gibi havası var tohumunun
Erguvan Muhibbi
11-10-2006, 21:08
Bu kabak tohumlarından ben de isterim.
Erguvan tohumu yollayabilirim.
Merhaba, o kaktüs çiçeğinin farklı bir kokusu vardır. "Kivi" gibi bir şey. hangi meyveyi düşünürseniz "o" oluyor denir ya. Bazan bir akşamsafası gibi kokar , bazan da gardenya ya da limon çiçeği gibi. Koklarken hangi çiçek aklınıza gelirse onun gibi kokuyor. En azından benim için öyle. Sevgiler..Tiya
4521
4522
Bunlar bendekiler. Bir tanıdığım yetiştirmiş ve bana hediye etmişti:D
bahcıvan
20-10-2006, 21:59
sn turunç avatarınızdaki menekşeler, süs kabakları, kabakların arkasındaki o yeşillik ne güzeller :)
Paylaştıkça daha güzel olurlar diyorum ne dersiniz :)
Sayın bahcıvan onun adı juncus effucus. Geçen hafta koçtaştan aldım. Alırkende "allahım ne kadar saçma sapan bir bitki, harika" dedim. Sonra bakımı nasıl diye araştırırken siteyi keşfettim. Artık burdayım. Nasıl üreteceğimi bilmiyorum. Öğrenene kadar yalnızca bakmakla yetineceksin:)
Çiçek kıskancı değilim paylaşıma her zaman açığım. Karşılık beklemem ama güzel jestlere hayır demen :Pp
Sevgili Mine, bu çiçek olgunlaştıkça çirkinleşiyor. Atamıyorsunuz, ben ne çiçek ne de kitap atamayan biriyim. (Üstelik onları paylaşmakta da zorlanırım.)
Çok uzun yıılar önce "aşkın gözyaşları" ya da "gözyaşı çiçeği" denilen bir türün varlığını duymuştum. Onu ararken bu çiçeği getirdiler "aradığın bu" diyerek ama değildi. Çünkü bu çiçeğin nasıl çoğaldığını biliyoruz. Oysa Gözyaşı çiçeğinin yaprağından bir su damlası inip toprağa ulaşınca üreyebiliyormuş.
Aramızda bu çiçeği bilen var mı acaba?
Süs kabaklarından birisini oğlum parçaladı. Bende çekirdeklerini çıkardım. Bahçesi olan arkadaşlara verebilirim. İlgilenenlere duyurulur.
aşkın gözyaşları (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=32681&postcount=3) bu değil mi?
Mine Pakkaner
21-10-2006, 17:44
Sevgili Mine, bu çiçek olgunlaştıkça çirkinleşiyor. Atamıyorsunuz, ben ne çiçek ne de kitap atamayan biriyim. (Üstelik onları paylaşmakta da zorlanırım.)
Çok uzun yıılar önce "aşkın gözyaşları" ya da "gözyaşı çiçeği" denilen bir türün varlığını duymuştum. Onu ararken bu çiçeği getirdiler "aradığın bu" diyerek ama değildi. Çünkü bu çiçeğin nasıl çoğaldığını biliyoruz. Oysa Gözyaşı çiçeğinin yaprağından bir su damlası inip toprağa ulaşınca üreyebiliyormuş.
Aramızda bu çiçeği bilen var mı acaba?
Tiya, eski bir konu için mesaj yazarken hemen o mesajın altında alıntıla düğmesine tıklayınız, açılan pencereye mesajı alıntının altına yazınız. Böylece hangi konudan bahsettiğinizi hemen görürüz. Yoksa ben sizin neden bahsettiğinizi anlamak için bir sürü mesaj taradım. :rolleyes:
Aşkın gözyaşı diye halk arasında adlandırılan çiçek Helxine soleirolii dir.Bu bitkiye arap saçı da denmekte. İngilizce adı da baby's tears.
http://www.geocities.com/solarcereal/fig0004.jpgHelxine soleirolii
Gerçi Adianthum Capillus a da arap saçı eğreltisi denmekte.
http://www.tela-botanica.org/sites/parlons_bota/fr/images/syntheses/cheveux/adiantum.jpgAdianthum Capillus
Helxine yaprakları minicik damlalar gibi. Kendi de çok narin. Rutubeti çok seviyor. Rutubetli hatta ıslak alanlarda örtü bitkisi olarak bile kullanılabilir.
aşkın gözyaşları (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=32681&postcount=3)bu değil mi?
Evet Memet bu aşkın gözyaşı.
bahcıvan
21-10-2006, 21:49
Süs kabaklarından birisini oğlum parçaladı. Bende çekirdeklerini çıkardım. Bahçesi olan arkadaşlara verebilirim. İlgilenenlere duyurulur.
Komşum benim menekşelerin yanına o toğumlardanda koyabilirsin.
Teşekkürler :)
;) Senin olmuş bil.
Bu arada seni bizim eve almıycam.:D Bendeki çiçekleri görsen dibin düşer. Sana yazık olur. Kızlarına ne deriz sonra dimi? :dilli:
Bende o şirin şeyden de var. Aman bahçıvan duymasın:dilli: :D :D :D
Her bahar budarım. İsteyen olursa aklınızda bulunsun:p
Tiya, eski bir konu için mesaj yazarken hemen o mesajın altında alıntıla düğmesine tıklayınız, açılan pencereye mesajı alıntının altına yazınız. Böylece hangi konudan bahsettiğinizi hemen görürüz. Yoksa ben sizin neden bahsettiğinizi anlamak için bir sürü mesaj taradım. :rolleyes:
Aşkın gözyaşı diye halk arasında adlandırılan çiçek Helxine soleirolii dir.Bu bitkiye arap saçı da denmekte. İngilizce adı da baby's tears.
http://www.geocities.com/solarcereal/fig0004.jpgHelxine soleirolii
Gerçi Adianthum Capillus a da arap saçı eğreltisi denmekte.
http://www.tela-botanica.org/sites/parlons_bota/fr/images/syntheses/cheveux/adiantum.jpgAdianthum Capillus
Helxine yaprakları minicik damlalar gibi. Kendi de çok narin. Rutubeti çok seviyor. Rutubetli hatta ıslak alanlarda örtü bitkisi olarak bile kullanılabilir.
Evet Memet bu aşkın gözyaşı.
Yarattığım karışıklık ve verdiğim zahmet için özür dilerim. Kendi iletimi bile iki gün boyunca aradım durdum. Yanıtlandığını tahmin etmiştim. Sonunda bulabildim. Teşekkür ederim.
Latin çiçeğinin latince adı ne? Türkçe arama yapınca iyi bir örneğini bulamadım.
güzel ve zahmetsiz bir çiçek...
bahcıvan
02-11-2006, 17:23
Bende o şirin şeyden de var. Aman bahçıvan duymasın:dilli: :D :D :D
Her bahar budarım. İsteyen olursa aklınızda bulunsun:p
He heeeh duydum bile :)
Mine Pakkaner
02-11-2006, 17:53
Latin çiçeğinin latince adı ne? Türkçe arama yapınca iyi bir örneğini bulamadım.
güzel ve zahmetsiz bir çiçek...
Latin Çiçeğini Tropaeolum majus veya Nasturtium diye aratabilirsin.
sonunda buldum fotoyu Mine hanımın desteğiyle..
bakımı kolay bir çiçek
Ateş Öztan
03-11-2006, 23:13
Latin'in yaprak ve çiçekleri salatalarda kullanılabiliyor, diye biliyorum.
Açmamış çiçeklerini yemiştim, çok farklı, baharatlı bir lezzeti vardı.
Mine Pakkaner
03-11-2006, 23:31
Ateş Bey, yaprak çiçek ve öğütülmüş tohumları hem salata hem de garnitürlerde kullanılabiliyor. Tohumlarını bir minik el değirmeninde çekip baharat gibi kullanmak da mümkün. Yaprak ve çiçekleri yüksek oranda C vitamini içeriyor.
papatyam
06-11-2006, 16:46
Tador Merhaba
Banada Süs Kabaği Tohumu Gönderirmisin ?
Geç Kaldim Galiba Ama
Sn. papatyam, Bu senekiler bitti desem çok mu üzmüş olacağım sizi. Daha önce verilmiş sözler olmasa **** tohumlar daha fazla olsa gönderirdim elbette. Size önümüzdeki sezon yollasam olur mu?
papatyam
08-11-2006, 08:55
sevgili Tador , geç kaldığımı biliyordum yinede teşekkür ederim ama seneye mutlaka isterim :rolleyes:
:( Ben çok çalışıyorum herşeyi kaçırıyorum ne olur benide alın
lütfen :(
Aksiya ben süs kabağı tohumu da ayırıyorum sana. Ancak iletimde bekletebilirim oğlum küçük bırakma problemim var. Hatay da bırakabileceğim biryer varsa ulaştırmam hızlanır.
Memet Bey Bu Latin çiçeğinin Tohumunu Nasil Bulabilirim Bir Bilginiz Var Mi?
bahcıvan
04-12-2006, 22:04
sevgili Tador , geç kaldığımı biliyordum yinede teşekkür ederim ama seneye mutlaka isterim :rolleyes:
Sevgili papatyam, todor o tohumlardan bana yollamıştı, ben seninle paylaşırım, unutmazsam yarın sana gelecek çiçeklerin içine eklerim. Unutursamda daha marta kadar zaman çok yollarım nasılsa :)
Latin bulsam bende alacağım..
Ara sıra Hisarönünde sormakta fayda var.
Bir de haseki küpesi arıyorum.. tohumdan denedim olmadı soğanını arıyorum.
HASEKİ KÜPESİ de HARİKA GÖRÜNÜYOR. BULURSAM SİZE HABER VERİRİM.
Memet Bey latin tohumu buldum çok mutluyum. Koçtaş ta hemde 2.900 tl bilgilerinize.
papatyam
06-12-2006, 09:30
bahçıvan çok teşekkür ederim , üzgünüm dün cevap veremedim başıma gelenleri biliyosun pc yi hiç açamadım memet sağolsun bana göndermişti
Diğerini aramaya devam bulursam bilgilendiririm
haseki küpesini kemeraltından buldum..
Şekerciler içindeki çiçek malzemeleri satan yerlerden birinde var..
Palmiye tohumculuk.
Teşekkürler en kısa zamanda gitmeye çalışacağım. Yalnız neresi olduğunu tam olarak anladım sayılmaz
Ferda Ülkümen
13-12-2006, 18:57
vilmorin marka tohumlarda iki cins latin var.Bir cinsi 20 cm,diğeri 2-3metre boyunda.onları bahçemden hiç eksik etmem.çok bol tohum verirler.hatta ölmeden kışı geçirebiliyorlar[2 yıllıklar galiba] bu sene tohum toplama işini ihmal ettim.yeniden alacağım.Haseki küpesi tohumdan yetiştirince 2.ci yıl çiçek açıyor moraliniz bozulmasın.süs kabaklarımın yakınına babam asma kabağı ekmiş,hepsi süs kabağıyla asma kabağı arası garip birşeyler oldu aman dikkat edin. Bu kategoriye filbahriyi de eklesekmi? istanbuldakiler kokusuzsalarda izmirde çok güzel kokarlar.Bir de şakayık ! onun kökü kurudu galiba senelerdir bulamadım
Kemeraltı camisinin karşısındaki sokak var, özel idare binasının olduğu...
o sokakta bahçe malzemeleri satan bir kaç dükkan var..
Adresini buldum, bana bir çizelge vermişlerdi tohum dikimiyle ilgili..
855 sokak no:43/a kemeraltı
Memet Bey galiba bu sene kaybolacak bu çiçekler forumda hiç kimse bende var demiyor. Hele şu sellukayı bulayım birde üreteyim son tohumuna kadar paylaşacağıma söz veriyorum.
Şakayık gerçekten kayboldu galiba...
Burlarda çiçekçilerde yok.Sorduğum zaman suratıma bakıyorlar..
Elfogi bende buralarda araştırabilirim.Asıl selluka kayboluyor.
o kadar endişe etme, Hisarönünde yazın selluka fidan olarak bulunuyordu..
tohumları da bulacağız, Dkp'ninde sellukası var.. Durum o kadar kötü değil.
süs bezelyesini selluka sanıp çoğalttık zaten.. bende epey tohumu oldu..
Şakayık aramaya başlayalım şimdi...
şakayık (http://www.tv8.com.tr/scripts/news/detail.asp?NewsID=59720&page=detail&type=news)haberi yapmış Kanal8, yalovada ıslah ve üretimi yapılıyor..
papatyam
29-12-2006, 15:08
geçen bahar istanbulun her yerine laleler dikildi , yazında şakayık dikilecek denilmişti ama dikim gerçekleştimi hatırlamıyorum , bi araştırayım
ama lalerin görüntüleri harikaydı özellikle sultanahmet,vatan caddesi ve gülhane parkı
bu sitede (http://www.paeoniapassion.com/)çok örnek var..
bizim forumda da şakayıkla ilgili bilgi var.
Memet Bey Selluka konusunda tek umudum sizsiniz heyecanla iyi haberlerinizi bekliyorum. İyi Seneler, İyi Bayramlar
papatyam
29-12-2006, 15:15
bende bunları buldum
''ŞAKAYIK'' KORUMA ALTINDA
Dünyada doğal ortamda 20 türü bulunan ''Şakayık'' bitkisi, en büyük gen merkezi olarak kabul edilen Türkiye'de koruma altına alındı.
''Türkiye Florasında Mevcut Şakayık Türlerinin Tesbiti, Seleksiyonu ve Yetiştirme Tekniklerinin Belirlenmesi'' amacıyla 2001 yılında araştırma başlatan Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, araştırmanın sonucunda, ıslah ve üretimine başladığı ''Şakayık''ı koruma altına aldı.
Enstitünün Süs Bitkileri Bölümü Doğal Süs Bitkileri Uzmanı Erdal Kaya başkanlığında 4 kişiden oluşan ekibin, Türkiye'yi adeta karış karış gezerek yaptıkları araştırmada topladığı şakayıklardan koleksiyon oluşturulurken, ıslah çalışması sonucu elde edilen, Paeonia İdea (Kaya) adı verilen yeni türün tescili için de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğüne başvuruldu.
-''TRUVA SAVAŞLARINDA TIBBI AMAÇLI KULLANILMIŞ''-
Kaya, yaptığı açıklamada, araştırmaya konu olan şakayığın, ilk olarak yaklaşık 4 bin yıl önce ''eski Yunan tanrılarının savaşı'' olarak bilinen Truva savaşlarında tıbbi amaçla kullanıldığı bilinen, otsu ve odunsu formu bulunan, ''çok yıllık'' bir bitki olduğunu belirtti.
Mitolojide, savaşlarda yaralanan bir ''Yunan tanrısı''nın hiçbir bitkinin iyileştiremediği süngü yarasının, Kazdağları'ndan toplanan bir bitkiyle iyileştiğine dair inanışın bulunduğuna işaret eden Kaya, şakayığın, bu nedenle ''Yunan tanrılarının doktoru'' anlamına gelen ''Paeonia'' adıyla literatürde yerini aldığını kaydetti.
Kaya, 14'ncü yüzyılda Uzakdoğu'da yine tıbbi bitki ve süs bitkisi olarak kullanılmaya başlayan şakayığın, Anadolu'da ilk olarak Sultan 4. Mehmet döneminde süs bitkisi olarak kullanıldığını, o dönemde 4. Mehmet tarafından çeşitli Anadolu şehirlerinde toplattırılan şakayıkların, Hasbahçe'ye diktirildiğini söyledi.
-''HASBAHÇE'DEN İTALYA VE HOLLANDA'YA''-
Şakayıkların bu bahçeden İtalya'ya, oradan da Hollanda'ya götürüldüğünü anlatan Kaya, şöyle konuştu:
''Dünyada 20 türü olan şakayığın en büyük gen merkezi Türkiye. Ülkemizde şu ana kadar 9 türü bulunmuştur. Bu türlerin alt türleri ve olabilecek diğer türler, diğer yandan lokasyonlar arası fark da göz önünde tutulursa otsu şakayığın en büyük gen merkezi Türkiye'dir denebilir. Ancak, Fransa tek türü için koruma kanunu çıkarıp, koruma altına alırken, 200-300 yıldır pek çok ülke bu bitkiden hibrit elde etmek için ıslah çalışması yaparken, 40'dan çok ülkede Paeonia dernekleri kurulmuşken, şakayığın 9 türünün bulunduğu Türkiye'de, çiçekle ilgili bugüne kadar maalesef hiçbir çalışma yapılmamış.''
-HEM ÇİÇEK HEM DE EKONOMİK DEĞER-
Kaya, Çin'in yarı mamul tarım ürünleri ihracat gelirinde, tıbbi şakayığın 6. sırada yer aldığını, Hollanda'nın kesme çiçek şakayık ihracatından yılda ortalama 3-4 milyon avro kazandığını, Türkiye ise yıllar önce yıllık 10 ton civarında ''gen kaynağı yumru kök''ün doğadan sökülerek ihraç edildiğini vurguladı.
Koruma altına alınan şakayığın şu anda doğadan sökümünün yasak olduğuna işaret eden Kaya, bir şakayık bitkisinden kök hasadını yapabilmek için 2-3 yıllık ve çiçek hasadını yapabilmek için ise 5-7 yıllık zamana ihtiyaç olduğuna dikkati çekti.
-TÜRKİYE ADIM ADIM TARANDI-
Kaya, doğal ortamda tohumdan bitki oluşumunun çok nadir olduğunu, çimlenebilmesi için iki kere dormansiye (dinlenmeye) ihtiyaç duyan tohumun, kendisini doğal şartlarda muhafaza etmesinin zor olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Bu hususlarda göz önüne alınırsa, zaten endemik ya da nadir olan şakayık türlerinin nesli tehlike altında olduğu acı bir gerçektir. Bu gerçeklerden yola çıkarak 2001 yılında başlattığımız projeyle, ülkemizin tüm bölgeleri taranırken, büyük dağların 500-2500 metre rakımları arasında, kayalık, meşelik, ormanlık yerlerinde şakayığın 43 popülasyonu tespit edildi. Enstitüye beşer bitki getirilerek, kültüre alındı. Sadece floradan toplama işi için 37 bin kilometre yol kat edilen projede, çoğaltım ve yetiştirme tekniklerini belirledik. 2002 yılında da ıslah çalışmalarına başladık. Islah çalışmaları ile elde edilecek yeni çeşitlerle ve doğal türlerimizin üretimi yoluyla, uluslar arası çiçek pazarında yerimizi almamız, önümüzdeki yıllarda mümkün olabilecektir.''
Kaynak: tv8
19.04.2006 11:17:58
Sayın Elfogi geçen sene bende vardı ama öldü . Koçtaş gibi biryerlere gidersem bakarım.
papatyam
29-12-2006, 15:38
sevgili ada , senin bebeğinmi
ayy konu dışı ama kusura bakmayın
Evet benim bebeğim.Şu anda 22 aylık. Ben akşamdan akşama görüyorum ama annesini mahvediyor. Tam bir canavar.
papatyam
29-12-2006, 15:50
Allah bağışlasın çalışıyorsunuz galiba ,
bende çalışan bir anneyim 4 yaşında çok tatlı çok yaramaz hiperaktif ve konuşmaya yeni başlayan bir oğlum var
papatyam
29-12-2006, 15:55
kıskandım :)
Sizinkinide allah bağışlasın. Bizim oğlumuz 3 yaşına kadar annesiyle olacak inşallah sizinkine kim bakıyor?
Siteden henüz uyarı gelmedi konu dışı diye. Kusura bakmayın ama çocuklar en güzel çiçekler konudışı sayılmaz. Bu seferlik affetsinler.
papatyam
29-12-2006, 16:04
******* ;)
babaannesi ve anneannesi arasında gidip geliyor yavrum ,
Sn. Papatyam size evladınızla nice sağlık, mutluluk dolu yıllar diliyorum. Çocuklarımız yemyeşil bir doğa, tertemiz oksijen dolu havayla barış içinde mutlu büyüsünler. Saygılar.
papatyam
29-12-2006, 16:11
sevgili adabayrakoğlgüzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim ,
harkese sağlıklı mutlu huzurlu sevgi dolu yıllar , hayırlı bayramlar diliyorum
Mine Pakkaner
29-12-2006, 23:36
Şakayık becerisine çok güvenilir ve paylaşımcı bir üyemizde mevcut. Sayın Ateş Öztan'ın özenli bakımı sayesinde gayet güzel şakayıkları mevcut olduğunu önceki mesajlardan biliyoruz. Eğer üretirse paylaşacağından eminim.
Teşekkür ederim.Umarım hiçbir canlı yok olmaz.Herkese iyi seneler hayırlı bayramlar...:))
Şakayık ve selluka ve diğerleri yok olmasın...
papatyam
30-12-2006, 11:51
gönül ister ki hiç biri yok olmasın
İnşallah hepsini bulup yaşatacağız.
niluferbalta
02-01-2007, 04:01
ben yeni üyenizim...dün gecemi sabah mi artik tam saati bilmiyorum sadece küpeli cicegini aramak icin bakinirken buraya ulastim...ve cok mutlu oldugumu söylememe gerek yoktur sanirim:p
su anda esimin isi sebebiyle almanyada ikamet etmekteyiz...bulundugum yer bir köy olmasina ragmen harika cicekleri var....sardunyalar her evin camindan sarkmis durumdaydi ilk geldigimizde ve cok uzun zamanda öyle kaldilar...küpeli ciceginin burada artik bir agaca dönüstügünüde görmüs ve cok sasirmistim...ne yazik ki elimde hic resim yok ama yaz geldiginde hepsinin resmini cekip buraya ekleyecegim...
mum cicegi de ilgimi cok cekti cünkü tamamen yanlis yetistirmisim bende diyorumki neden büyümedi :p yaklasik 2 sene önce bi arkdasim 2 yapraklibi dal vermisti yetistirmem icin o cicegini balkonda tutuyordu kisin bile...bende ona uydum öyle tuttum ama benim cicegim ne yazik ki hic büyümedi...:(
ama sayenizde artik daha güzel cicekler yetistirebilecegim..sagolun...
bu arada kaybolmaya yüz tutan cicekleri burada da arastiracagim...belki burda bulurum...:rolleyes:
Sevgili nilüferbalta.
Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında da kendinizi tanıtırsanız seviniriz. Aramıza hoş geldiniz.:)
Sayın Elfogi birkaç yere sordum ne yazık ki yok Şakayık tohumu. Sorduğum tohumcular bulsanız da siz yetiştiremezsiniz özel bakım gerektirir dediler. Ama hiçte öyle değil ben 2 sene önce aldığım şakayık kuruyunca kurumuş çıçeği koparıp saksının içine atmıştım geçen sene kendiliğinden yeşerip çiçek vermişti. Fakat bu sene hala ses seda yok.
Kuşkonmazı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=65042&posted=1#post65042)olanlar ayağa kalsın :)
Mine Pakkaner
08-01-2007, 16:13
Bu bir salon tülü veya tül kuşkonmaz. Latincesi Asparagus plumosus. Sinonimi, Protasparagus plumosus.
Eski evlerde hep bulunurdu. Kesme çiçekçilikte buketlere dolgu malzemesi olarak seralarda çok yetiştirildi. Sonra moda değişti, çiçekçi dükkanlarında yeşillik olarak başka bitkiler kullanılmaya başladı ve tüller de seralardan söküldü.
Selam arkadaşlar. Mum çiçeğine hayran kaldım, bulunduğum ilçe ve yakın ilçelerdeki çiçekçilere baktım ama ne yazıkki adını bile duymamışlar. Bana yardımcı olabilecek biri var mı ? Mum çiçeği konusunda.
Ben, bu ekibin doğal üyesiyim.
;););)
Şakayık becerisine çok güvenilir ve paylaşımcı bir üyemizde mevcut. Sayın Ateş Öztan'ın özenli bakımı sayesinde gayet güzel şakayıkları mevcut olduğunu önceki mesajlardan biliyoruz. Eğer üretirse paylaşacağından eminim.
Bende de yine rahmetli babamdan kalan iki tür Şakayık var.
Biri pembe çiçekli daha büyük cüsseli, diğeri kırmızı çiçekli ama daha küçük boylu.
Bunları çoğaltmak için ne yapmalıyım, pembeyi kökten ayırmayı denedim, tutturamadım.
Yardım.
Bir de haseki küpesi arıyorum.. tohumdan denedim olmadı soğanını arıyorum.
Haseki Küpesini tohumdan üretmeyi ben de başaramadım.
Tohumlar çimlenmek için ışık ister, bu yüzden üzerine toprak örtmeyin, deniyor.
Sulu bırakmayın, kurutmayın da.:(
Bunlar tabiatta nasıl çimleniyor?
Çimlendirme kabının üzerine cam kapattım , evde ışıklı bir yere koydum , olmadı , olmadı, beceremedim, pes ettim.
Yardımcı olabilecek var mı?
tohumdan tekrar deniyorum...
Satıcı torfla karışık toprağı sıkıca bastırmamı tohumun hava almasına engel olmamı söyledi. Çok ufak tohumlar olduğu için. nemli tutuyorum toprağı, şimdilik bir gelişme yok..
Ama bana şubatta ek demişti zaten.
Ferda Ülkümen
25-01-2007, 13:30
Ben birkaç yıl önce tohumdan hasekiküpesi yetiştirdim.Fazla özen göstermedim,diğer tohumlarla aynı işlemi yaptım.(Üzerini ince bir toprak tabakasıyla kapatıp,hafifçe bastırdım)Biraz geç çimleniyor,ikinci yıl çiçek açıyor.Yani başta biraz sabır istiyor,daha sonra bakımı kolay.
Ferda Ülkümen
25-01-2007, 14:08
Eski İstanbul bahçelerinden hatırladığım türde bir şakayık fidesini senelerdir aramama rağmen bulamadım.Eminönü çiçek pazarında gördüğüm ithal,fahiş fiyatlı fideleri de almaya cesaret edemedim.(çünki daha önce adığım bazı gösterişli çiçekler gelişmedi,bozuldu)Bu ithal şakayıklardan alıp yetiştiren varmı?yerlerine uyum gösterip gelişiyorlarmı?Tecrübesi olanlar;cevabınız bekliyorum...
Toprağın bitip kumsalın başladığı yerde yetişiyor.
Saksıya da kolayca adapte olabiliyor.. deniz kumu ve toprakla karıştırılırsa, sürekli toprağı nemli kalmalı.Yarı yarıya deniz suyu karıştırıp suluyorum.
tohumlarından epeyce topladım.
Haseki küpesi çimlenmeye başlamış olabilir, bu sabah minik bir sürgün gördüm.
Bende gelişme yok henüz Memet Bey.
ses yok mu daha hasekiden.. benim birer ikişer çıkmaya devam ediyor..
Latin ne durumda...(telefonu aldım)
Latin 4 gün gibi kısa zamanda çimlendi. Yeniden deneyeyim o zaman.
Evet, latin kolay çimlendi, haseki nazlı ama o da çimleniyor tek tek
Çalışmalar devam edecek .
sukranayalp
04-02-2007, 19:12
Memet bey kum gülünden rica etsem gönderir misiniz? Tohumundan demek istedim.
BenBen1967
04-02-2007, 19:58
kum gülü ilk defa duyuyorum bende istesem arsızlık etmiş olmam herhalde:)
Toprağın bitip kumsalın başladığı yerde yetişiyor.
Saksıya da kolayca adapte olabiliyor.. deniz kumu ve toprakla karıştırılırsa, sürekli toprağı nemli kalmalı.Yarı yarıya deniz suyu karıştırıp suluyorum.
tohumlarından epeyce topladım.
Bu çiçeği biliyorum galiba.:confused:
Gelincik gibi bir şey.
evet çok benziyor, sarı renkli gelincik gibi. ama çalı şeklinde büyüyor ve hep çiçekli oluyor.
ben yeni üyeyim selluka tohumlarından bende istiyorum, ayrıca bir ful um var izmirde 0lupta nasıl selluka görmedim bilmiyorum.
Hiçbiryerde yok ki nasıl göreceksiniz? İnşallah bu yıl birkaç evden mis gibi selluka kokusu yayılacak.
antienflamatuar
26-02-2007, 15:32
Başlığı ve yazılanları çok etkileyici buldum. Konuya bir mesaj yazmak istedim yeni bir üye olmama rağmen yerimiz belli olsun diyerek.
Bu yıl inşallah,benim bahçemde mis gibi kokacak,mehmet bey sayesinde.
başka çiçek araken bunu farkettim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=65045&postcount=217)kimse ayağa kalkmamış ama, Cemboa'da olduğu besbelli.
İklimsiz
12-03-2007, 10:48
Belki biraz geç oldu ama bende mum çiçeği sever olarak aranıza katılmak istiyorum.
Hoşgeldin. mum çiçeği başlığında bekliyoruz seni.
Bir de yeni gelen arkadaşların tanıştığı başlığa da bir uğramanı isteriz.
herkese selam, bu siteyi yeni keşfettim mum çiçeği hakkında bilgi ararken oldu. Sayenizde bende bu çiçek hakkında birşeyler öğrenmeye çalışıyorum. siz anlattıkça ben hayran kaldım gerçi henüz hiç mum çiçeğim yok ama olsun oda olur inşallah diyorum.
Merhabalar. Ben de bir mum çiçeği , selluka , küpe çiçeği, begonya ve latin çiçeği hayranı olarak aranıza katıldığım için mutluyum. İki ay önce pazarda gördüğüm mum çiçeği pahalı geldiği için alamamıştım. Umarım sizin gibi değerli dostların yönlendirmesiyle , hem de "çekirdekten" yeni çiçeklerim olur. Çünkü benim hobim de , çoğunuzun da olabileceği gibi : Tohumdan yetiştirmek. Hepinize saygı ve selamlarımı iletiyor ve hoş buldum ! diyorum.
Hoşgeldin. Mum çiçeği kardeşliği hakkında bilgi sahibi olurken, yeni gelen arkadaşların tanıştığı başlığa da bir uğramanı isteriz.
İzmirliler için selluka bulmak kolay, forumda çokça görülen üyeler çabukça tohumlara ulaşabiliyor.
Tekrar hoşgeldin.
hercai61
05-04-2007, 21:29
Mor salkım hakkında bilgi isteyebilirmiyim, sayfalarda rastlayamadım. Acaba onu yetiştirmek için geçmi kaldım
çiçeksever
06-04-2007, 16:40
ev-bahçe dergisinin bu ayki sayısında mor salkım dahil 6 sarılıcı hakkında bilgi vardı.ben dergiye abone oldum.Herkese tavsiye ederim
öğretmen
06-04-2007, 20:16
Islattığım mum çiçeğim kök salmış..İki tane uzantısı var..Biraz daha kök salsın dikicem.Herhalde doğru düşünüyorum,değil mi?Kuşkonmazım hem uçtan uzuyor,hem de dipten yeni filizler veriyor.Ama eşim filizlere bakmak için dokunmuştu,oralardan kurumaya başladı.Yapraklar kahverengileşti.
hercai61
06-04-2007, 20:57
ev-bahçe dergisinin bu ayki sayısında mor salkım dahil 6 sarılıcı hakkında bilgi vardı.ben dergiye abone oldum.Herkese tavsiye ederim
Çiçeksever çok teşekkür ederim. Hemen abone olacağım. İyi akşamlar
Arkadaşlar
Ful u kurtarmaya ne dersiniz.?
Geçen hafta pazardan 3 adet kuşkonmaz fidesi aldım. Tanesi 50 kuruştan :), İzmir ve Yalova dan getiriyoruz dediler. Kısacası hazine bulmuş gibi oldum. Fakat mum çiçeğim hala 3 yaprak.
zooteknist
19-04-2007, 15:47
Herkese merhabalar. Tüm canlıları seven biri olarak aranıza yeni katıldım. Selluka ve ful çiçeklerini merak ediyorum. tohum veya çeliklerini nereden bulabilirim?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.