View Full Version : jojoba (Simmondsia chinensis)
Mine Pakkaner
03-02-2006, 09:50
1531
Jojoba Yetiştiriciliği (Simmondsia chinensis)
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü
Erdemli/Mersin
Dr. Selçuk ÖZERDEN
Ziraat Yüksek Mühendisi
Jojoba, çok yıllık, çalımsı ve kurağa dayanıklı bir çöl bitkisidir. Arizona, Kalifornia ve Meksika’dan Sonoran çöllerine kadar olan yerlerde doğal olarak yetişmektedir. Jojobanın son yıllarda çok popüler olmasına karşın kullanımı yeni değildir. Çok eski zamanlarda dini törenlerde kullanılmak üzere parfüm ve boya yapımında jojoba yağından faydalanılmıştır.
Kaliforniya ve Sonara çölü yerlileri tarafından deri kanseri ve yaraların tedavisinde kullanılmış, 1933 yılında da Jojoba tohumundan elde edilen yağın diğer bitkilerden elde edilen yağlardan farklı olduğunu ve bu yağın balinalardan elde edilen yağla benzer özelliğe sahip olduğu keşfedilmiştir.
Sanayide kullanım alanları öğrenildikten sonra yetişmesi uygun ülkelerde ticari amaçla yetiştirilmeye başlanmıştır. Şu anda ise A.B.D, İsrail, Mısır, Avustralya, Arjantin, Brezilya, Paraguay, Venezuela, Libya, Sudan, Kenya, Kuveyt, Hindistan, Nijerya, Japonya ve Avrupa Birliği üye ülkeleri Jojoba yetiştiriciliği konusunda her türlü imkanı değerlendirmektedirler.
Türkiye’de yapılan çalışmalar sonucunda jojoba ekiminin yaygınlaşması ile birlikte ekonomiye büyük katkı sağlanacağı beklenmektedir.
Antalya ve Adana’dan olumlu sonuçlar alınması sonucunda ise İzmir, Denizli, Konya, Ağrı, Elazığ, Ankara, Malatya, Afyon, Yalova, Mersin, Aksaray, Adıyaman, Nevşehir ve Kayseri’de de jojoba ekimine başlanmıştır.
Bitkiden elde edilen yağa firmalardan özellikle Amerika ve İsrail’den talep gelmektedir. Jojoba bitkisi geleceğin en karlı yatırımları arasında yer almaktadır.
Kullanım Alanları
Jojoba,yağı üstün bir yağlayıcı olması nedeni ile yüksek devirli makinelerde, alet ve metal kesme işlerinde kullanılmaktadır. Değişik sıcaklıklarda stabil bir sıcaklık göstermektedir. Bu özelliği ve süper nemliliği nedeniyle Jojoba yağı sürtünmeyi önemli ölçüde azaltmakta ve bu da çalışan makine parçalarının aşınmasını önlemektedir
Penisilin üretiminde köpürmeyi önlemektedir.
Jojoba yağı diğer bilinen yağlardan çok üstündür. Anlaşılması güç fakat gerçek olarak jojoba yağı bu işlemde önemli bir etkiye sahiptir. Penisilin üretimi için jojoba yağı kullanılırsa yerfıstığından 6 kat daha az yağ tüketilmektedir. Bu da %15-20 daha fazla üretim demektir.
Jojoba yağı E vitamince zengindir. ve tıpta, küçük çizik, kesik, sivilce, püstül, saç ve deri bozukluklarında yenileyici ve %100 saflığı nedeniyle yapay kalplerde yağlayıcı olarak ta kullanılmaktadır.
Olağanüstü deri yumuşatıcı özelliği bulunmaktadır. Ayrıca güneş yanıklarına karşı kullanılmaktadır.
Jojoba asla soğutma ve buna benzer özel muamele olmadan bozulmadan ekşimeden kalabilmektedir. Bu çok uzun süreli raf ömrü besin endüstrisinde kekten pişirme yağına kadar her şey için besin endüstrisinde önemli bir şeydir.
Yağsız, kalorisiz, kolesterolsüz pişirme ve salata yağı olarak kullanılması hayal edilmektedir. Günümüzde çok sayıda uluslararası şirket böyle bir yağı piyasaya sürmek için uğraşmaktadır.
Jojoba yağının ekşimediğini ve sonsuza kadar bozulmadığını gösteren araştırmaları Kalifornia Üniversitesi yapmıştır. 27 parti cin mısırını aynı jojoba yağı ile pişirmişler ve 27. mısırın ilk mısır kadar taze olduğunu görmüşlerdir. Bu fastfoodlar da her zaman için taze yağla patates kızartma imkanı tanımaktadır.
Jojoba ayrıca doğal bir iştah bastırıcı olan simmondsini içermektedir. Diyetlere yardım olarak şekerli çubuklardan, çikolata, tatlı, içeceklere kadar her şeyin içerisine katılabilmektedir.
Hidrojenle doyurulmuş formunda Jojoba bir ciladır. Sertlik ve parlaklık kalitesi ile mobilya, yer, otomobil cilası ve uzun süre yanan mumlar gibi direk kullanım alanları sağlamaktadır.
Kozmetiklerde göz ve deri enfeksiyonlarını önlemek amacıyla bakteri ve mantarlara karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
Kısaca Jojoba bu mükemmel yapısı ile eşsiz bir bitkidir.
Bitkisel Özellikleri
İki evcikli bir bitkidir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı bitkilerdedir. Dişi çiçekler küçük, kokusuz veya güzel koku guddeli, nektarsızdır. Erkek çiçekler sarı renkli ve polen keselidir. Küçük salkım halinde bitkide bulunurlar. Döllenme ilkbahardaki kuvvetli rüzgarlarla olmaktadır.
Tamamen olgunlaşma ağustos ve ekim aylarında gerçekleşir. Meyve tek tohumludur. Tohumlar tam olgunlaştığında maun ağacı renginde koyu kahverengi rengindedir. Yetiştiği çevre koşullarına ve bitkilere göre değişmekle birlikte tohumun hacimce %50’si yağdır.
Yetiştirilmesi
Jojoba yetişmesi için güneş ve ışık istemektedir. Genellikle tohumla üretilmektedir. Çimlenme sıcaklığı 30 C’dir. Çimlenmesi çevre koşullarına bağlı olarak birkaç günden birkaç haftaya kadar sürmektedir.
Bitkilerin çiçeklenmesi ekimden 2-4 yıl sonra gerçekleşmektedir. Bu süreye kadar bitkilerin cinsiyetlerini tespit etmek mümkün değildir.
Tohumdan üretimde erkek bitki çıkma ihtimali dişi bitki çıkma ihtimaline göre daha fazla olmaktadır. Bu nedenle bazı özellikleri bilinen tohum verimi yüksek klonların üretilmesi önem arz etmektedir. Bu da ancak vejetatif yolla mümkün olmaktadır. Tohum verimleri bitki başına 138 - 578 gramdır.
Bitki ekim yapıldıktan sonra özel bir sulama veya bakım istemiyor. Gerekli yıllık yağış miktarı 500 mm civarında Türkiye’nin doğal yağışı bitkinin su ihtiyacını karşılamaktadır. Bitki hiç susuz uzun yıllar yaşayabilme özelliğini göstermektedir.
Bitki Türkiye’de zeytinin yetiştiği her yerde yetişebiliyor. Tohumları yaklaşık 25 yıl özelliğini kaybetmeden koruyabiliyor. 600-1200 metre yüksekliklerde yetişen bitkinin toprak seçiciliği yoktur.
Jojobanın kökleri ortalama 9-10 metre derine inmektedir. Bu da ona kurağa dayanıklılık kazandırmaktadır. 100-200 yıllık ömrü vardır. Jojobanın tohum ekiminde her çukura 4 tohum atılması önerilmektedir.
Mine Pakkaner
22-05-2006, 18:08
Jojoba enteresan ve çok gelecek vaat eden bir bitki olduğu için şimdi de daha başka bilgiler eklemek istiyorum.
Hazırlayan: Yard.Doç.Dr. Mücahit Taha ÖZKAYA
A.Ü.Ziraat Fakültesi
Anavatanı, ABD’nin Arizona Ve Kaliforniya Eyaletleri İle Meksika’nin “Sonora” Çölü’dür.
İlk Olarak 1789 Yılında İtalyan Rahip Clavijero Tarafından Tanımlanmıştır.
Kaliforniya ve Sonora Çölü yerlilerinin, deri kanseri ve yaraların tedavisinde, saç çıkartılmasında, doğum ağrılarının başlatılmasında kullandıklarını bildirmiştir.
1933 yılında, tohumundaki mum tabiatındaki yağın, diğer bitkilerdeki yağlardan farklı olduğu ve "kaşalot" adlı balinanın yağına denk olduğu keşfedilmiştir. 2 nci dünya savaşı ile birlikte önemi artmıştır. Ancak çalışmalar, 1972’de ilan edilen "deniz memelilerini koruma" anlaşmasının, balinaların avlanmasını kısıtlaması ile yoğunlaşmıştır.
BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ
Tohumlarında %50 oranında yağ bulunmaktadır.
Bir jojoba bitkisinden; 5 yaşında 500 g, 12 yaşında 2500 g,
25 yaşında 14.000 g tohum elde edilir.
Jojoba bitkisi gölgede 35-45oC gibi ekstrem çöl sıcaklıklarına da dayanıklıdır.
Yıllık 500mm yağış, iyi bir verim için yeterlidir; 100mm’den az da olsa tohum verir. Bitki. hiç susuz, ancak uzun yıllar yaşar.
Su, çiçek ve tohum için gerekir.
600-1200m yüksekliklerde yetişmektedir.
Toprak seçiciliği yoktur, çorak yerlerde yetişir.
Litrede 7g yoğunlukta tuzlu suya dayanıklıdır.
60-90 cm boyu olduğu halde, iyi sulama ile 2-3m boylanabilir.
Çalı formunda; herdem yeşil; yaprakları kalın, derimsi, mavimsi yeşil renkte, meyveleri kahve renginde yerfıstığına benzer bir çöl bitkisidir.
100-200 yıllık ömrü vardır.
Kısa süreli (-5)-(-9) C düşük sıcaklıklara dayanıklıdır.
Kökleri ortalama 9-10 m derine iner; olgun bir jojoba bitkisinin kökü 20-25m derine inebilir.
Bu, jojoba’ ya, dayanıklılık özelliği sağlar.
Ayrıca erozyon ile mücadelede mükemmel bir bitkidir.
Antepfıstığı gibi iki evciklidir; yani erkek ağaç ve dişi ağaç diye iki tipi vardır.
Tohumlardan erkek veya dişi çıkma oranı yaklaşık %50’ dir.
Bu yüzden tohum ekiminde, her çukura 4 tohum konur.
Jojoba çiçekleri yabancı tozlanır; tozlanma rüzgar, böcek ve kuşlarla olur.
Bahçe tesisinde erkek/dişi oranı 1/5 veya 1/7 olmalıdır.
Jojoba, tohum veya yarı odun çelikleri ile çoğaltılır.
Kaliforniya'da 1.5 x 3m aralıkla dikilmektedir.
1 dekar (1.000 m2) alanda 175-200 bitki yetişir. Bu ise 1 dekar alandan 125-450 kg tohum ve 75-225 kg yağ anlamına gelmektedir.
A.B.D.’ de JOJOBA tohumunun kilosu: 1.5 $, JOJOBA yağının tonu: 4.000 $’ dır.
Avusturalya' da yağ: 4.4 $/ kg, tohum: 2.2 $/ kg iken,
Verim: 3.500 kg/ ha’ dır.
JOJOBA YAĞININ ÖZELLİKLERİ
Yağı, zeytinyağına benzer teknikle elde edilir.
Açık sarı renkte, doymamış, çok fazla stabil ve saftır.
Bilinen bütün bitkisel yağlar, gliserol ile yağ asitlerinin bir esteridir.Oysa jojoba yağı uzun zincirli dallanmış bir alkol grubu ile yağ asitlerinden oluşmuştur.
Yüksek sıcaklık ve basınçta kararlılığını ve viskositesini kaybetmeyen ve temas yüzeyine iyice yapışan balina yağı, ağır iş makinelerinin vazgeçilmez yağıdır
Jojoba ile balinalar ve makinalar kurtarılmıştır.
Uçak ve füze motorlarında kullanılan bu yağ, otomobilde motor yağı olarak kullanıldığında araç 200.000 km yol alabiliyor.Ayni miktar yakıtla alınan yol ise 3-5 misli artabiliyor.
Çok hassas makinelerin yağlanmasında kullanılacak kadar da ince bir yağdır.
Hidrojenasyon sonrası jojoba, çok dayanıklı bir mum yapısı kazanmaktadır.
Diğer kullanım alanları içinde;
Matbaa mürekkebi, lastik ve yapıştırıcı gibi maddelerin yapımı,mum, reçine, koruyucu kaplama ile ayakkabı, araba ve kağıt cilası yapımı, sabun, şampuan, saç besleyicileri, deterjan, krem ve ilaç üretimi vardır.
Konservecilikte malzemenin tadının ve tazeliğinin muhafazası amacıyla kullanılmaktadır.
Yağın okside olmadan ve tohumun ise bozulmadan ne kadar süreyle saklana-bileceği henüz bilinmemektedir. örneğin; 20-25 yaşındaki tohumlardan elde edilen yağın hiç bir özelliğini kaybetmediğini araştırıcılar bildirmektedirler.
Tohumundan yağ elde edildikten sonra kalan küspesinde %30-35 oranında protein bulunmaktadır.
Ancak, simmondsia maddesi çıkarıldıktan sonra hayvan yemi olarak kullanılır.
A.B.D.de 2 otobüs firması pahallı olmasina rağmen yüksek basınç ve sıcaklıkta bozulmaması nedeniyle otomatik transmisyon sisteminde jojoba yağını kullanmaktadır. (j.austr.ins.agr.sci, 1983)
Yalnız Çınar
22-05-2006, 23:50
Selam Mine hanım, jojoba yazmamamın nedenini sanırım yorumlamışsınızdır.Bilgiye doğru kaynaktan ulaşmanın yolu doğru bileni bulmaktan geçiyor. Davranışımı lütfen ukalalık olarak algılamayın Yalnız Çınarı tanımlarken doğadan azami verim almayı hedefleyen doğa tutkunu mücadeleci biri olarak tanımlamıştım.Gerçekten çok yakından ilgilendiğim bir konu jojoba. Uzun zamandır araştırıyorum.Elbette ben de birçok bilgiye ulaştım ama kendim için yeterli görmüyorum. bilen yetkin insanları bulunca bu konuya değinmeden edemedim. Ellerinize sağlık oldukça detaylı yazmışsınız ve inanın nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum ve sizin bu kadar vaktinizi almaya hakkım varmı diye kendimi sorgulamaya başladım.Çok mahçup oldum yaa. Gerçekten söyleyecek söz bulamıyorum güzellikler adına ama öyle birine bulaştınız ki;hani yapışkan talebeler vardır ya öğretmenin paçasına yapışan. İşte öyle bir şey.
Yazdıklarınızın sizin izninizle siteden indirilmesi konusunda sakıncalı bir durum yoktur umarım. Bir de bilmek istiyorum forumlara yazılanların sitede yayınlanma süresi ne kadar acaba.
Mine hanım tekrar teşekkür ediyorum ilginiz için, bu konuda ben de yazacak bazı dökümanlar hazırlayacağım ve bildiğim bazı şeyler varsa paylaşacağım.
Konuşmak görüşmek istediklerim daha ziyade proje bazında konular.
görüşmek üzere hoşçakalın.
Mine Pakkaner
23-05-2006, 15:25
Yalnız Çınar, forumda yazlılanlar hep kalıyor, silinmiyor.
Buradaki bilgilerin indirilmesi izni ise bana ait değil.Çünkü bu dökümanları bizzat ben hazırlamadım.
Ben sadece kaynağını da belirterek size aktardım :)
Yalnız Çınar
24-05-2006, 00:55
Bilgi alıntısında, bilgi sahibine veya aktarana saygısızlık olur düşüncesi ile nezaketen sorma ihtiyacı duymuştum.
Yine de rahatlattınız teşekkür ederim :)
Jojobanın sihrine insanın kendini kaptırmaması mümkün değil gerçekten mucize gibi birşey ama insan düşünmeden edemiyor. Madem ki bu mükemmel bitki asırlardır var, ülkemizde de çok iyi yaşama ortamı bulabiliyor. Neden öyle ise yetiştirmek için teşvikler kolaylıklar tanıtımlar yapılmıyor? **** ne bileyim; ilgililer, bilgililer bu konuda talep oluşturamıyorlar üreticiler arasında. Yorum yapamıyorum.
Örneğin; Amerikanın teşviği ile girit adasında 1980 li yılların başından itibaren çok büyük plantasyonlar oluşturulmuş ve 20-25 yıl geçmiş biz şimdi şimdi farkediyoruz bazı gelişmeleri.Çok sıkıcı yaa.
Düşünsenize şimdi oradaki jojoba bitkileri en verimli oldukları döneme girdiler biz ise daha yeni toprakla buluşturuyoruz tohumları.
Acaba sanayicimiz mi bu tür konularda kolay ama pahalı yolları seçiyor. Aslında talebi onlar oluşturmalı bence ve bir çok alanda sözleşmeli tarım yaptırıp üreticiye ürettiği malı satın alma garantisi vermeliler.
Ben benzeri gelişmeleri soya ve kanolada da gözlemledim. Bilyormusunuz biyodizel konusunda yaklaşık üç senedir o kadar çok insana bilgi aktarımı yaptım ki anlatamam. Aslında benim önerilerim biyodizel üretiminden önce ham maddeyi oluşturacak yağlı tohumların yetiştiriciliği yağın elde edilmesi ve özellikle de çevreye katkısı olması açısından atık yağların toplanıp yararlı hale dönüştürülmesi ile ilgili projelerdi genellikle.
Temiz enerji kaynaklarına önümüzdeki üç beş yıl içinde o kadar çok ihtiyacımız olacak ki; ama pek çok kesim bunu bilmiyor ya da bilmesine rağmen umursamıyor.
Böyle yapıyoruz ve sonra da ulus olarak bu gecikmelerin bedelini çok ağır ödüyoruz.
Soruyorum, biz önümüzdeki birkaç yıl içinde iklim değişiklikleri ile ilgili kararlara yani kyoto protokolüne kesin imza atamak mecburiyetinde kalırsak emisyon hacminin düşürülmesi için nasıl bir bedel ödeyeceğiz bunlar sanayicilerimize anlatılıyor mu?
Ödenecek bedelleri rakamsal bazda ifade bile edemiyorum.
Bu nedenle bir önerim olacak kabul edermisiniz bilmiyorum. Ben her platformda verimliliği savunduğum için burada da sitenin ve forumların formatını zedelemeyecek tarzda enerji bitkileri ve üretimleri ile ilgili forumlar oluştursak ve bu çerçevede de ilgili olanları bilgilendirsek uygun olur mu?
O kadar çok kararlar alınıyor, yeni uygulamalar yapılıyor ki; herkesin bu değişiklikleri takip edebilmesi mümkün değil.
Şayet ilkemiz bilgiyi paylaşarak çoğaltmaksa ne duruyoruz öyleyse değil mi?
Yalnız Çınar
24-05-2006, 01:20
Mine Hanım; böyle bir yazıyı okuyunca jojoba için yazacaklarımızdan vazgeçtik anlamını çıkarmayalım. Fakat jojobanın yanı sıra daha birçok yağlı tohumun üretilmesi konusunda ülkemizin nadasta bekleyen milyonlarca dönüm tarım arazisini verimli hale getirsek **** en azından aktarılacak bilgilerle umut aşılasak üreticilerimize güzel olmaz mı?
İnanın doğadaki her varlığa adeta AŞIĞIM ama benim baktığım pencereden, doğanın estetik yapısının yanı sıra üretmek üretmek ve üretmek de bu harika tabloyu farklı bir perspektifle süslüyor.
Ülkemizin, üreticimizin, çiftçimizin yararına olabilecek bilgilerin yayılması da beni çok mutlu ediyor.
Buna rağmen sitemizin formatına uymaz diyorsanız, bu konuyu çok daha fazla uzatmayabiliriz. Teşekkür ediyorum.
Bu arada jojoba tohumu veya çelikleri nereden ve nasıl elde edilebilir.henüz bilgi alabilmiş değilim bilen varsa ve de yarımcı olursa sevinirim.
.......Fakat jojobanın yanı sıra daha birçok yağlı tohumun üretilmesi konusunda ülkemizin nadasta bekleyen milyonlarca dönüm tarım arazisini verimli hale getirsek **** en azından aktarılacak bilgilerle umut aşılasak üreticilerimize güzel olmaz mı?
.......
Merhaba Yalnız Çınar,
umarım dilekleriniz birgün gerçek olur.
Bu yazdılarınızı keşke konunun asıl muhatabları okusa da
birşeyler yapsa. Yine de sadece görevlileri sorumlu tutmayalım.
İnsanımızın tutuculuğu da çok önemli bir sorun. Sadece bir bölgede
insanlaı Jojoba ekmeye ikna etmek için ne kadar uğraşmak gerekir
tahmin bile edemiyorum.
Trakya'da bağların ortalama %60-80'i ekonomik
ömrünü doldurmuş durumda. Özelleşme öncesinden başlayarak,
bağlarını gençleştirmeleri için devlet tarafından sürekli uyarılan
bağcılar bunu yapmadıkları için bugün sıkıntıda. Kısaca sorun yine
eğitimsizliğe dayanıyor. Eğitimsizlik, tutuculuk,...
Elbette mücadeleye devam edeceğiz.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Yalnız Çınar
24-05-2006, 18:05
Enerji bitkileri ve üretimleri konusunu taşımak gerçekten çok önemli ve enteresan olacaktır.Fakat şu an erken diye düşünüyorum. Siteye katılalı henüz ikigün olmuşken, daldan dala atlayan biri görüntüsünde olmak istemem doğrusu ve daha jojoba konusunda öğrenilecek konuşulacak o kadar çok şey var ki;
bence önce başlamış olduğumuz bir işi tamamlamak çok daha uygun olur diye düşünüyorum.
Merhaba Yalnız Çınar,
çekineceğini tahmin ettiğim için
ben genel bir konu başlığı açtım.
Aşağıdaki linkte "Yağlı Tohumlar" başlığını bulacaksın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1255
Yazmayı ihmal etme :))
Yalnız Çınar
24-05-2006, 18:52
Değerli arsakay; iyi dileklerin için teşekkür ederim.
Düşüncelerimi gerçekleştirebilmek için yaşantımın her safhasında mücadele hırsımı hiç yitirmedim. Birgün mutlaka felsefesi yaşam felsefem oldu.Her şeyin gerçekleşmesi için yine bir gün mutlaka diyorum.
Yalnız Çınar
27-05-2006, 23:02
jojoba yağının önemli özelliklerinden biri de antibiyotik ajan olmasıdır.Mine hanım antibiyotiklerin hazırlanmasında jojobanın önemini belirtmişti. % 100 natural jojoba yağı cilt için mükemmel bir onarıcıdır. Antibiyotik ajan özelliği ile de akut sivilce tedavisinde başarı ile kullanılmıştır.
Mine Pakkaner
18-09-2006, 00:12
Sayın Dr. Mücahit Taha Özkaya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=23896&postcount=4) 'dan bir bilgi geldi.
3 nolu mesaj (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=23895&postcount=3)daki broşürde jojobanın yetişme alanlarından bahsederken Ankara, Nevşehir, Kayseri gibi illerden de bahsediliyor. Kendisi sıcaklığın belirleyici faktör olduğunun dolayısıyla heryerde yetiştiricilik yapılamayacağının önemle altını çizmekte.
Dr. Özkaya'nın mesajına ekli dökümandan aynen bir paragraf alıntılıyorum;
"JOJOBA BİTKİSİNİN ÖZEL AĞAÇLANDIRMA KAPSAMINDA YETİŞTİRİLMESİNİ SINIRLAYAN FAKTÖRLER
Bir çöl bitkisi olan Jojoba bitkisinin ülkemizde özel ağaçlandırma amaçlı olarak kullanılmasında elbette fayda vardır. Ancak jojoba bitkisinin ülkemiz ekolojisinde yetiştiriciliğini sınırlandırıcı en önemli faktör düşük sıcaklıktır. 1980’li yıllarda Adana’da bir üretici tarafından dikimi yapılan 40 hektar jojoba bahçesi 1985 yılındaki şiddetli kış soğuklarından zarar görmüş idi. -5 oC ve -9 oC gibi soğuklara ancak kısa süreli olarak dayanabilmektedir. Başka bir sınırlandırıcı faktör yoktur. "
Sayın Özkaya daha sonra sitemize de üye olup konu ile ilgili bizi bilgilendirecekler.
S.İnceçayır
07-05-2007, 14:58
Yozgatta yetiştirile bilirmi?
Mine Pakkaner
12-05-2007, 22:34
-5dereceden sonrası tehlikeli. Bildiğim kadarıyla Yozgat' ta kışlar sert oluyor.
S.İnceçayır
13-05-2007, 10:48
-5dereceden sonrası tehlikeli. Bildiğim kadarıyla Yozgat' ta kışlar sert oluyor.
Selam Mine Hanım;
-5 den sonra tehlikeli oldugunu belirtmişsiniz eger bulabilirsem tohum **** fide denekmek isterim yadımlarınızı bekliyorum
Mine Pakkaner
13-05-2007, 22:05
İzmir'de tohum veya fide bulunmuyor. Antalya'dan bakmanızı öneririm.
ozlemkoybasi
20-05-2007, 18:46
***.arkadaslar.uzun zamandır bende elımdekı jojoba tohumlarını cımlendırmek ıcın ugrasıyordum sonunda basardım tabı bunu havaların ısınmasına baglıyorum.Sımdı elımde yenı cıkıslarla bırlıkte kucuk jojoba bıtkılerım var.Unv.danısman hocamla bırlıkte jojoba hakkında bır calısma yapmayı dusunuyoruz.Umarım en kısa zamanda bu calısmayı gerceklestırırız ve bende sızlerle paylasırım.Ve bu arada tez konum olarak Crambe spp.(Adi denız lahanası ) adında cok yıllık endustrı bıtkılerınden bırınde calısıyorum.Bitkinin en onemlı ozellıgı tohumlarının bıyodızel yapımında kullanılması.Bu bıtkı hakkında en kısa zamanda arsakay ın actıgı yağlı tohumlar lınkınde degınecegım.
jojoba hakkında bu arada mıne hanıma cok tesekkurler...
copur 09
24-05-2007, 09:10
sayın ozlemkoybasi uzun zamandır Aydın - Nazilli' de denemek için Jojoba tohumu arıyorum. En azından bir kaç tane gönderirseniz sevinirim. İyi günler.
ozlemkoybasi
24-05-2007, 16:10
***.Copur 09.elımdekı mevcut bulunan tohumların hepsını ektım malesef.Ancak jojoba tohumu elde edebılecegın bır adres verecegım.orayla ırtıbata gecersen sanırım tohum elıne ulasır.Alata bahçe kulturlerı arastırma ens.Erdemli-Mersin
Site adreside www.alata.gov.tr hocam tohumları oradan temin ettigini söylemiştı.Umarım sizinde işnize yarar.
hoscakalın.
mustafaovali
26-09-2007, 14:10
herkeze merhabalar
ben jojoba ile ilgileniyorum fakat su an yeterli bilgiye sahip değilim.
canakkalede jojoba ekmeyi dunuyorum uygunmudur.
dusundugum bolgede nadiren zeytin ekenler var.
Herkese Merhaba,
Aslında uzun süredir, bu siteyi ve forumlardaki konuları takip etmekteydim. Ama bugün üye oldum.
Ben, dünyanın her ülkesinden, aklınıza gelebilecek, gelemeyecek her çeşit bitkinin tohumunu getirtiyorum. Bu tohumlara dünyanın en nadir, en bilinmeyen, en zor bulunan bitkileri de dahildir. Bunu yaklaşık son 20 yıldır düzenli olarak yapıyorum. Başladığımda daha internet yoktu, faks da yaygın değildi ve sadece posta yoluyla yazışarak yapıyordum. O zamanki bu şartlardan dolayı bir bitkiye ait tohumun dünyanın hangi köşesinde olduğunu tespit edip ilgili adresle karşılıklı yazışmalar yapıp, en sonunda da tohuma sahip olmam, ilk yazmaya başladığımdan itibaren en az 3-4 ay sürüyordu. Şimdi ise, bugününkü teknoloji ile 5 dakikada bile hallolabiliyor.
Bu tohum ticaretini uzun yıllar sadece kendim için ve hobi olarak yaptım. Ancak şimdi, kendim için tohum getirttiğim gibi, isteyen kişiler için de yapıyorum.
Aslında ben buraya sadece Jojoba tohumu sattığımı yazmak için girmiştim. Ama nelerden bahsettim. Her neyse, o zaman şöyle söyleyelim, Jojoba da dahil olmak üzere, dünya üzerinde var olup da, insanlarca bilinen her türlü bitkinin tohumlarından ulaşamayacağım yoktur.
Saygılarımla,
Seed
copur 09
04-12-2007, 10:12
Sayın Seed; Nazilli hudutları civarında 36 dekar hazine arazisi kiralayıp jojoba bitkisi dikmek istiyorum. Bakanlıktan onay bekleniyor. İnşallah gelirse önümüzdeki sezon başlayacağım. Tohum fiyatlarını ve dekar'a ne kadar tohum gideceğini merak ediyorum. Bilgi verirseniz memnun olurum. Selamlar.
sinaninci1
07-12-2007, 01:45
Bende bunu buldum ilgilenen arkadaşlar baka bilir.
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.kenthaber.com/Resimler/2006/01/19/00102254.jpg&imgrefurl=http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haberler/2006/Ocak/19/Haber_116954.aspx&h=170&w=226&sz=16&hl=tr&start=126&um=1&tbnid=Vz4CXILqQp6UFM:&tbnh=81&tbnw=108&prev=
copur 09
15-05-2008, 19:02
En sonunda edindiğim jojoba tohumlarını
copur 09
15-05-2008, 19:11
Üç hafta kadar önce ince mil ve sıva kayırı karışımı koyduğum her pet şişeye 4 tohum olarak ektim. Çöl bitkisi diye bildiğimden çok az su verdim. Üstlerini naylonla kapattım. Araya soğuklar girdiğinden veya susuz kaldığından çıkamadılar. Bir hafta kadar önce sulamaya başladım. Şu anda hareketlenmeye başladılar.
naztezcan
13-06-2008, 21:59
Selamalar...
Jojoba'lar gerçekten çok heyecan verici gözüküyor. Ben de uzunca bir süredir bu konuda okuyorum, ancak ülkemizden hiç bir başarı hikayesine ulaşamadım. Başarınızın sürekli olmasını diler, bu konudaki bilgilerinizi paylaştığınız için ayrıca kendi adıma çook teşekkür ederim...
Bu bitkiyi ekonomik gelir elde etmek için dikenler, kaç yıl için ne kadarlık bir gelir öngörüp bu işe giriyorlar... bu konuda benimle -olumlu bir öngörüsü olan varsa- bilgi paylaşırsanız çok sevinirim.
Bu vesile ile ağaca emek veren, seven herkese selamlar...
JOJOBA
Jojoba, çok yıllık, çalımsı ve kurağa dayanıklı bir çöl bitkisidir. Arizona, Kalifornia ve Meksika’dan Sonoran çöllerine kadar olan yerlerde doğal olarak yetişmektedir. Jojobanın son yıllarda çok popüler olmasına karşın kullanımı yeni değildir. Çok eski zamanlarda dini törenlerde kullanılmak üzere parfüm ve boya yapımında jojoba yağından faydalanılmıştır.
Kaliforniya ve Sonara çölü yerlileri tarafından deri kanseri ve yaraların tedavisinde kullanılmış, 1933 yılında da Jojoba tohumundan elde edilen yağın diğer bitkilerden elde edilen yağlardan farklı olduğunu ve bu yağın balinalardan elde edilen yağla benzer özelliğe sahip olduğu keşfedilmiştir.
Sanayide kullanım alanları öğrenildikten sonra yetişmesi uygun ülkelerde ticari amaçla yetiştirilmeye başlanmıştır. Şu anda ise A.B.D, İsrail, Mısır, Avustralya, Arjantin, Brezilya, Paraguay, Venezuela, Libya, Sudan, Kenya, Kuveyt, Hindistan, Nijerya, Japonya ve Avrupa Birliği üye ülkeleri Jojoba yetiştiriciliği konusunda her türlü imkanı değerlendirmektedirler.
Türkiye’de yapılan çalışmalar sonucunda jojoba ekiminin yaygınlaşması ile birlikte ekonomiye büyük katkı sağlanacağı beklenmektedir.
Antalya ve Adana’dan olumlu sonuçlar alınması sonucunda ise İzmir, Denizli, Konya, Ağrı, Elazığ, Ankara, Malatya, Afyon, Yalova, Mersin, Aksaray, Adıyaman, Nevşehir ve Kayseri’de de jojoba ekimine başlanmıştır. Bitkiden elde edilen yağa firmalardan özellikle Amerika ve İsrail’den talep gelmektedir. Jojoba bitkisi geleceğin en karlı yatırımları arasında yer almaktadır.
Kullanım Alanları:
Jojoba,yağı üstün bir yağlayıcı olması nedeni ile yüksek devirli makinelerde, alet ve metal kesme işlerinde kullanılmaktadır. Değişik sıcaklıklarda stabil bir sıcaklık göstermektedir. Bu özelliği ve süper nemliliği nedeniyle Jojoba yağı sürtünmeyi önemli ölçüde azaltmakta ve bu da çalışan makine parçalarının aşınmasını önlemektedir.
Penisilin üretiminde köpürmeyi önlemektedir. Jojoba yağı diğer bilinen yağlardan çok üstündür. Anlaşılması güç fakat gerçek olarak jojoba yağı bu işlemde önemli bir etkiye sahiptir. Penisilin üretimi için jojoba yağı kullanılırsa yerfıstığından 6 kat daha az yağ tüketilmektedir. Bu da %15-20 daha fazla üretim demektir.
Jojoba yağı E vitamince zengindir. ve tıpta, küçük çizik, kesik, sivilce, püstül, saç ve deri bozukluklarında yenileyici ve %100 saflığı nedeniyle yapay kalplerde yağlayıcı olarak ta kullanılmaktadır.
Olağanüstü deri yumuşatıcı özelliği bulunmaktadır. Ayrıca güneş yanıklarına karşı kullanılmaktadır.
Jojoba asla soğutma ve buna benzer özel muamele olmadan bozulmadan ekşimeden kalabilmektedir. Bu çok uzun süreli raf ömrü besin endüstrisinde kekten pişirme yağına kadar her şey için besin endüstrisinde önemli bir şeydir.
Yağsız, kalorisiz, kolesterolsüz pişirme ve salata yağı olarak kullanılması hayal edilmektedir. Günümüzde çok sayıda uluslararası şirket böyle bir yağı piyasaya sürmek için uğraşmaktadır.
Jojoba yağının ekşimediğini ve sonsuza kadar bozulmadığını gösteren araştırmaları Kalifornia Üniversitesi yapmıştır. 27 parti cin mısırını aynı jojoba yağı ile pişirmişler ve 27. mısırın ilk mısır kadar taze olduğunu görmüşlerdir. Bu fastfoodlar da her zaman için taze yağla patates kızartma imkanı tanımaktadır.
Jojoba ayrıca doğal bir iştah bastırıcı olan simmondsini içermektedir. Diyetlere yardım olarak şekerli çubuklardan, çikolata, tatlı, içeceklere kadar her şeyin içerisine katılabilmektedir.
Hidrojenle doyurulmuş formunda Jojoba bir ciladır. Sertlik ve parlaklık kalitesi ile mobilya, yer, otomobil cilası ve uzun süre yanan mumlar gibi direk kullanım alanları sağlamaktadır.
Kozmetiklerde göz ve deri enfeksiyonlarını önlemek amacıyla bakteri ve mantarlara karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Kısaca Jojoba bu mükemmel yapısı ile eşsiz bir bitkidir.
Bitkisel Özellikleri:
İki evcikli bir bitkidir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı bitkilerdedir. Dişi çiçekler küçük, kokusuz veya güzel koku guddeli, nektarsızdır. Erkek çiçekler sarı renkli ve polen keselidir. Küçük salkım halinde bitkide bulunurlar. Döllenme ilkbahardaki kuvvetli rüzgarlarla olmaktadır.
Tamamen olgunlaşma ağustos ve ekim aylarında gerçekleşir. Meyve tek tohumludur. Tohumlar tam olgunlaştığında maun ağacı renginde koyu kahverengi rengindedir. Yetiştiği çevre koşullarına ve bitkilere göre değişmekle birlikte tohumun hacimce %50’si yağdır.
Yetiştirilmesi:
Jojoba yetişmesi için güneş ve ışık istemektedir. Genellikle tohumla üretilmektedir. Çimlenme sıcaklığı 30 C’dir. Çimlenmesi çevre koşullarına bağlı olarak birkaç günden birkaç haftaya kadar sürmektedir.
Bitkilerin çiçeklenmesi ekimden 2-4 yıl sonra gerçekleşmektedir. Bu süreye kadar bitkilerin cinsiyetlerini tespit etmek mümkün değildir. Tohumdan üretimde erkek bitki çıkma ihtimali dişi bitki çıkma ihtimaline göre daha fazla olmaktadır. Bu nedenle bazı özellikleri bilinen tohum verimi yüksek klonların üretilmesi önem arz etmektedir. Bu da ancak vejetatif yolla mümkün olmaktadır. Tohum verimleri bitki başına 138 - 578 gramdır.
Bitki ekim yapıldıktan sonra özel bir sulama veya bakım istemiyor. Gerekli yıllık yağış miktarı 500 mm civarında Türkiye’nin doğal yağışı bitkinin su ihtiyacını karşılamaktadır. Bitki hiç susuz uzun yıllar yaşayabilme özelliğini göstermektedir.
Bitki Türkiye’de zeytinin yetiştiği her yerde yetişebiliyor. Tohumları yaklaşık 25 yıl özelliğini kaybetmeden koruyabiliyor. 600-1200 metre yüksekliklerde yetişen bitkinin toprak seçiciliği yoktur. Jojobanın kökleri ortalama 9-10 metre derine inmektedir. Bu da ona kurağa dayanıklılık kazandırmaktadır. 100-200 yıllık ömrü vardır. Jojobanın tohum ekiminde her çukura 4 tohum atılması önerilmektedir.
Kaynak:http://www.alata.gov.tr/yayinlar/brosurler/brosurler/jojoba_yet.html
2 Hafta Once Ben Ektım Ses Yok ?
enginnaz
01-07-2008, 21:49
sayın seed,
jojoba vista tohumu temin edebilirmisiniz?Bu tohum özellikleri en uygun olan jojoba türü.eğer bulabilirseniz mail atın görüşelim.
Jojoba Neden çimlenmez 1 Cukura 4 Tane Ektım Ama Ses Yok 1 Ay Oldu
copur 09
03-07-2008, 11:52
Benim ektiğim zaman 20 - 30 derece arasıydı üstünü poşetle örttüm. Sıcaklar bastırınca bazı pet şişelerde ancak 2 tane çimlendi. Hatta bir tanesi çıkayım mı diye tereddüt ediyor. Şu anda uzakta olduğumdan eğer komşularım sulamıyorsa belkide ölmeye başlamışlardır.
Bende Posetlemeyı Deneyecegım Bence Sulama ıstemez Zaten Ozellıgı Bu
jojoba38
04-07-2008, 15:59
herkese iyi çalışmalar arkadaşlar ben jojoba tohumu ve tropikal meyve fideleri satıyorum ilgilenen arkadaşlar ayrıntılıca siteme bakabilir ve jojoba nasıl yetişir ögrenebilirsiniz...http://jojoba38.sitemynet.com
sakızcı ciftlik
05-07-2008, 10:53
Merhaba copur 09,
Eğer e-mail adresime yazabilirseniz, daha detaylı görüşebiliriz.
Selamlar,
niye burda değilde mailde hiç olurmu
emrekardas
05-07-2008, 13:13
Merhaba, herkese jojoba yetiştiriciliğiyle ilgili verdiği teknik bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Alternatif tıbbi ilaç ve enerji yakıtı üretiminde oldukça kullanışlı olduğundan devletimizin buna teşvik ve destek kredileri sağladığını öğrendim. Benim merak ettiğim diğer bir konu ise bu bitki için devletimizin ne gibi cazip teşvik ve kredileri var, şartları neler? Ayrıca bunun için Çevre ve Orman Bakanlığına mı yoksa Tarım ve Köyişleri Bakanlığına miı başvurmak lazım?
EMRE KARDAŞ
Eposta: emre.kardas@yahoo.com.tr
copur 09
06-07-2008, 17:04
Jojoba ile ilgili bilgilerimi sitede herkese açık olarak paylaşıyorum. Resimde görülen jojobaları;dikecek arazi bulamadığım için tuhaf gelecek ama babamın,ninelerimin mezarlarını hem yeşillendirdim hem de jojobalar yaşasın istedim.
copur 09
15-07-2008, 01:25
Modem arızası yüzünden kendi bilgisayarımdan bağlanamıyordum. Geçen ay çektiğim jojobalarımın fotoğrafları.
Selahattin Yılmaz
15-07-2008, 08:39
Bence ilk fırsatta poşetekileri de toprağa dikin. Zira geçende Mehmet Aydemir (www.jojobaturkiye.com)'le görüşürken saksıda randıman vermediğini saksıda köklerin sarmal yapması nedeniyle toprağa dikildiğinde bitkinin gelişmediğini söyledi. Öyle bir bitki ki toprak üzerinde 10 cm gövde ve yeşl aksam varsa toprak altında 1 m kök yapıyor saksıda ise bu kökü yapamadığı için bitki öylece kalıyor. İşte o sarmalı yapmadan mutlaka toprağa aktarmalısınız. Ayrıca erkek ve dişi bitkileri ayırt etmeyi öğrenmelisiniz ki erkekleri topraktan uzaklaştırasınız (Döllenecek kdara bırakmak gerek). Tohumdan ekimde %50-60 erkek bitki çıkıyormuş.
copur 09
15-07-2008, 23:07
Evet haklısınız toprağa dikerken pet şişelerin altında yay gibi sarmal vardı.
berduray
23-07-2008, 23:57
Jojoba konusu burda kalmış, başka ilgilenen yok mu?
Elinde tohumu olup paylaşan, ya da bilgisini aktaran yok mu?
copur 09
24-07-2008, 02:09
Toprağa aktardığım jojobaların son durumları; 1. resim toprağa aktarıp sık su verdiğim. 2. resim arada su verdiğim. 3. resim bir aydır su vermediğim. Pet şişelerden toprağa aktardıktan sonra su vermek gerekiyor. Hiç su vermediğim ( sadece ilk toprağa aktardığımda su vermiştim) jojoba yaprakları bayağı buruşmuştu. Bolca su döktüm bakalım düzelecek mi. Jojobaları toprağa aktardığımdan beri gelişmelerinde bir fark olmadı.En iyisi susuz yere dikilecekse, direk toprakta çimlendirmek olacak.
Benim saksıda 30-40 cm.lik fidelerim var. Bulunduğum bölgenin ikliminden dolayı toprağa ekim şansım yok. Henüz saksı değiştirmedim ancak yorumlardan anladığım kadarı ile kökler sarmal yapmıştır. Köklerin bu kadar uzamasının sebebi suya ulaşabilmek. Suyunu eksik etmediken sonra kökler bu kadar uzar mı? Uzasa da serada saksıda yetiştirmeye engel teşkil eder mi? Bilgi verirseniz sevinirim.
copur 09
02-09-2008, 00:14
Jojobaların son durumu ilk resimdeki jojoba toprağa ilk gömüldüğü ve fazla sulandığı için yaprak diplerinden dalcıklar çıkmaya başlamış. Üçüncü resimdeki jojoba son anda susuzluktan kurtuldu. Bir fire ile
Jojoba cıktı
YALNIZ BALKONUM FAZLA GUNES ALMIYOR BIRSEY OLURMU BIRDE NEZAMAN BAHCEYE EKMELIYIM .46358
HaldunLus
06-09-2008, 00:21
hemen bahçeye ekebilirsiniz.
robinalp
24-09-2008, 11:09
Sevgili Mahon ;
Uzun zamandır Jojoba ile ilgili bilgiler topluyorum. Geleceğin bitkisi olarak gördüğüm Jojoba ile ilgili bir çok kaynak var elimde. İsteyen Ağaç dostlarıyla paylaşabilirim.
Ayrıca Akdeniz bölgesinde korunaklı alanlarda geniş arazisi olanlarla ortak yetiştiricilik yapabilirim. Saygılarımla..
oosmanoglu
10-10-2008, 11:28
arkadaslar merhaba,
foruma yeni uye oldum ve yaklasık 1 aydır jojoba yetiştiriciliği ile ilgili arastırma yapıyorum.
buyuk ihtimalle, en kısa zamanda (1 ay) faal olarak calısmalara baslayacagım.
lutfen forum uzerinde bilgi paylasımımıza devam edelim.
ozellikle copur 09 arkadasımız belli bir yol kat etmiş.
rica etsem bitkilerin son 1 aylık gelişimlerini bizimle paylaşırmısın copur 09 . ?
copur 09
12-10-2008, 21:42
Son durumları aynı sanki gelişme durmuş gibi. 3. resimdeki kuruyan ( önceden az su verdiğim ) yok oldu. Nazilli şartlarında 20 ile 30 derece arasında çimleniyor. Çimlenme sırasında su istiyor. Benim anladığım direk yetiştirme yerinde ekim yapılmalı; tüpte filizlendikten sonra sulamak gerekiyor.
oosmanoglu
14-10-2008, 11:16
sayın copur 09,
direk yetiştirme yerinde ekim yapılmalı demişsin.
tüpte filizlendirmeyi düşünmüştüm ben.
nasıl bir sakınca gordun.yani tüpten cıkarınca cok mu sulamak gerekiyor.
belkide tüpten cıkartıp topraga diktiğin için gelişmesi durmustur.
tohumu nereden temin ettin? elinde nekadar tohum var.?
yurtdışından getirebiliyormuyuz veya getirsek nekadar verimli olur(farklı iklim kosulları) bilemiyorum.
berduray
14-10-2008, 11:28
Birkaç tohum alıp denemek isterim, tohum satabilecek biri varsa ücretini ödemeye hazırım.
copur 09
14-10-2008, 22:23
Arkadaşlar; 42 no'lu mesajda sayın Selahattin Yılmaz bey açıklama getirmiş. Ben de aynı olayı yaşadım. 2,5 luk pet şişeyi en uzun olacak şekilde ayarladım. Jojobanın üst kısmı yaklaşık 20 ile 25 cm. arasındayken toprağa aktardım, ancak pet şişenin altını kestiğim de bitkinin kökü aynen sarmal bir yay gibi açıldı. Kökü elimle toplayım öyle çukura gömdüm.
Milli emlak Müdürlüğünden özel ağaçlandırma kapsamında jojoba ve fıstık çamı dikmek için arazi talebinde bulunmuştum. Eğer olursa ve tohum da bulabilirsem. Direk çukurlara dikmek düşüncesindeyim. Tüpten dikim tecrübelerimi zaten resimle paylaşıyorum.
copur 09
15-10-2008, 17:26
Bu gün jojoba fidelerine bakmaya gittim, bazılarının yaprak diplerinden sürgünler çıkmış, bazıları ise aynı durumdalar. Birinci resimdekinin iki tanesinin üstleri koparılmış. O yüzden yan dal yapmış. İkinci resimdekinde bir tane yan dal var ama tepesi sağlam.
bernacyhn
16-10-2008, 20:43
Bu bilgileri bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim Muhammet Bey. Çok aydınlatıcı bir metin olmuş. İmkanım olsaydı ben de bu güzel bitkiden yetiştirmek isterdim ama maalesef şu an saksılardaki topraklardan başka sahip olduğum bir şey yok. İnşallah ilerde yeterli miktarda para biriktirip şööööyyylleee kocaman bahçesi olan bir ev almak istiyorum. o zaman istediğim gibi jojoba yetiştirebilirim... Kolay gelsin sizlere. Hayırlı akşamlar diliyorumm..
bu faydalı bilgiler için teşekkürler :)
oosmanoglu
23-10-2008, 17:08
arkadaslar tekrar merhaba,
beni yönledirebilecek fikirleriniz veya düsünceleriniz olabileceği kanısındayım ve jojoba yetiştiriciliği ile ilgili planlarımı sizinle paylaşmak istiyorum.
Lütfen fikir ve yorumlarınızı yazınız.
arizona'dan temin ettiğim 1 kg tohumun onumuzdeki gunlerde elime ulasmasını bekliyorum.
15x30 cm ebatlarındaki fide torbalarına 3 er tohum seklinde ekmeyi planlıyorum ve hazırladıgım serada çimlenene kadar **** mart ayına (havaların ısınması için) kadar bekleteceğim.
tahminlerime gore çimlenmesi (çimlenene kadar serayı ısıtarak ort. 28 dereceyi koruyacagım) ocak ayını bulacaktır.
mart ayına kadarda koklerin 30cm i bulmamasını ümit etmekten baska yapacagım birşey yok.
copur 09
23-10-2008, 19:59
Benim düşüncem; Baharda havalar ısınmaya başlarken, Mart başlarında ekim yapılacak toprağa çukur başına 4 tohum dikmek. Sera ortamı için de tohumların üzerine ortasından ikiye kesilmiş pet şişe kapatmak. Şişeyi de bir kazıkla sabitlemek veya yanlarından toprak ile doldurmak. Böylece yerinde çimlenince sulama sorunu ortadan kalkar.
copur 09
16-11-2008, 17:17
Jojoba bitkileri sanırım bahar geldi diye atağa kalkmışlar. Yanlız dikkatimi çeken bir şey; aynı tüpte ekili olan iki fidandan biri yan dal çıkarırken, diğerinde yan dal oluşumu yok. Acaba bitkinin cinsiyeti sebebi ile olabilir mi?
cagatayyucel
20-11-2008, 20:34
jojoba yetiştiren kimse var mı Türkiye'de ya da gören ya da duyan...
Ben saksılara birkaç tane tohum ektim. Çıkacakmı bakalım.Jajoba bitkisini bende merak ediyorum.
Yanılmıyorsam devlet 49 yıllığına arazi verip yetiştiricilere destek veriyor.
Yanılmıyorsam devlet 49 yıllığına arazi verip yetiştiricilere destek veriyor.
Evet 15 - 30 yıla kadar vadeli kredide var . Doğruysa !:confused:
Sevgili Mahon67 , bu yazıyı bende dün akşam başka bir kaynaktan okudum ve okuduklarıma inanamadım . Muhteşem özellikleri olan bir bitki tohum kaynağı Fransadan .
Eğer varsa sizden tohum isterim , yoksa ve düşünüyorsanız benide unutmayın . Selamlar .
sevgili mahon jajoba ile ilgili bilgilerinizden yararlanmak isterim.manisanın merkeze bağlı yuntdağ mevkiinde atıl durumda işleyemediğimiz bir alanda jajoba ekimi yapabilirmiyiz.yaparsak ekonomik olurmu ve nasıl temin edebilirim ayrıca devlet bu üründe destekleme yapıyormu bu konularda beni bilgilendirirseniz mutlu olurum.
copur 09
27-12-2008, 12:56
25 - 26 Aralık sabahı klimamın dış derece göstergesi -2 dereceyi gösterdi. Soğuk Jojoba bitkilerinde taze filizleri kavurmuş apartmanın arkasındaki pet şişede olanlar ve 2. fotoğraftakiler az etkilenmiş. 1. fotoğraftaki jojobalar soğuk ve kırağının etkisinde kalmışlar.
egetropical
31-12-2008, 09:35
arkadaşlar jojoba çöl bitkisidir. soğuk bölgelerde sağlıklı olmaz. mersin erdemli de denemeler yapılıyor. yüksek yerlerde pek önerilmiyor. bu sene koleksiyonumda olması için 10-15 adet arazimin (izmirde) bir bölümüne dikeceğim.
aydında copur 09 arkadaşımız ekmişti. olumlu sonuçlar aldı. ancak manisa da yüksek yerlerde olacağını tahmin etmiyorum. isteyen arkadaşlara yaptığım araştırma dosyalarını gönderebilirim. özelden mail adreslerinizi gönderin (word dosyası)
copur 09
24-01-2009, 21:59
Soğuk jojoba bitkisinin taze yapraklarını kavuruyor. Birinci resimdeki jojoba açık alanda olduğundan; en az -2 derece ve kırağı sonucu hırpalanmış, eski yapraklarda hasar yok ama tüm filizler kurumuş. İkinci resimdeki jojoba da aynı bölgede ancak ağaç arasında kaldığından şanslı.Fotoğraflar bugün çekildi. Makinenin tarihi hatalı. Bitkilerin gelişimleri durmuş durumda.
enginnaz
24-01-2009, 23:00
soğuklarda jojobaların üstünü naylon vb.şeylerle kapatmak daha uygun olur galiba.çukurova üniversitesinde bu bitkiyi yetiştiriyorlar.oradan aldığım bilgilerde ilk üç sene soğuktan korunmalı dediler.daha sonraki dönemlerde dalları kalınlaşacağından çok fazla etkilemez dediler.etkilensede alttan yeni filizler çıkar demişlerdi.sizde böyle yapsanız bitkilerin soğuktan etkilenmesini önlersiniz.şöyle bir şeyde söylediler.arazinin etrafına özellikle kuzey rüzgarlarının olduğu bölgeye leylandi ve ona benzer ağaç dikerseniz rüzgarda kesilir.saygılar..
enginnaz
24-01-2009, 23:07
soru soracaktım unuttum sayın copur 09..
jojobaların erkek ve dişi olayını nasıl aşmayı düşünüyorsunuz?
biliyorsunuz heralde tohumlardan erkek ve dişide çıkabilir ve siz bunu en az üç sene sonrasına kadar öğrenemeyeceksiniz.tabi doku kültürü ile fide elde etmediyseniz.doku kültürü olduğunuda sanmıyorum.şu an bu bitkide doku kültürü çalışmaları halen devam ediyor ama daha gelişme yok diye biliyorum.
tozlanma için 1 oyuma 4 dişi 1 erkek olması gerekiyor.1 oyuma 6-8 tohumda konabiliyor.saygılar...
copur 09
25-01-2009, 10:03
Sayın enginnaz Nazilli ortamında bitki gelişmesini incelemek için toprağa 3 gurup fidan diktim. Her guruba 4 tohum dikip çimlendirdim. 1 nci gurubu açık alana, 2 nci grubu ağaç arasına ve 3 ncü gurubu da ağaç arasına diktim. Sonuçlar ortada 3 ncü gurup az suladığım fakat sonradan bol su verdiğim fidan bitkiyi tanımayan ve ot sanan insan zararlısından kurtulamadı. Sadece tek bir gövdesi çubuk şeklinde duruyor.
oosmanoglu
30-01-2009, 14:25
Arkadaşlar selamlar,
02.11.2008 de sera ortamında diktiğim jojobalarımın resimlerini yüklüyorum
resimler 29.01.2009 da çekildi
yaklaşık 95 adet 3 tohumlu ve yaklaşık 320 adet 2 tohumlu torbam var.
100 adet 3 tohumlu, 350 adet 2 tohumlu torbaya dikim yapmıştım ancak patlamayan tohumları alarak ev ortamında torf içerisine pet şişeye diktim.
ev ortamında 10-12 günde filiz veriyorlar.
Ocak ayının ilk 2 haftası oldukça soğuk geçti ( 0 ile 5 derece arası ) ancak sadece 2 veya 3 filizde hafif zarar meydana geldi
Bugüne kadar yaşanan diğer bir sıkıntı ise yaprak biti oldu.
Seranın uzun süre (10 gün) kapalı kalması ve nemin artması yüzünden yaprak bitleri oluştu ancak hafif bir ilaçlama ile sorun çözüldü.
Seranın sık sık havalandırılması kararını aldım.
Özhan Kürkçü
03-03-2009, 10:37
Bir dış ticaret şirketinde kordinatör olarak çalışıyorum. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi 1996 girişli ve 1998 terk bir işletme mezunuyum. Ziraat'e olan ilgim bu noktada oldukça derin. Keşke okulu bitirseydim...
Uzun zamandır üzerinde düşündüğüm ve internet aracılığı ile forumunuzu bulmama sebep JOJOBA bitkisi konusunda araştırıma içerisindeyim. Söylemeliyim ki en geniş (Türkçe) bilgi paylaşımının olduğu platform burası diyebilirim.
Jojoba bitkisi ve tohumları hakında yurt dışı kaynaklardan ve oldukça eski 1985 - 2002 yılları arasında yayınlanmış istatistiki verilere ulaştım.
Öyle görünüyorki JOJOBA TARIMI ve JOJOBA YAĞI ticareti oldukça havada kalmış, Türk çiftçisi tarafından yeterince ciddiye alınmamış bir konu. Ulaştığım veriler 2001 yılında 3192 nihai ürünün ya üretiminde yahut bil fiil hammadesi olarak JOJOBA YAĞI kullanıldığını ortaya koyuyor. Tabi son zamanlarda ikame olabileceği endüstriyel ürünleri düşününce bu rakamın çok daha yüksek olarak gerçekleşeceği aşikar.
Konunun ticari boyutu oldukça karmaşık. Tarımının yapılması (verimli ve endüstriyel hacimler için) oldukça yüklü bir finansman gerektirmekte. Bununla birlikte yağ tesisinide hayata geçirerek üretim döngüsünü tamamlamak gerekiyor. Tabi konu bununlada bitmiyor, yatırımın geri dönüşü açısından ürünlere talebi olan alıcıların olduğu pazarlara ulaşmak gerek. Gözle görülmeyen ve üretici ile sanayicinin elini kolunu bağlayan bu ve benzeri maliyetler yatırımcılarda cekince yratan katlanılması zor malyetlerdir. Çünki somut sonuçları zamana yayılmış ve ağır ağır gerçekleşen gelirlerdir. Örneğin bu gün 500 dönümlük, ilk etap yatırıma ikna edilecek bir yatırımcı için gerekli fidanları nereden bulacağız? Bu fidanların verimliliği konusunda garantör kim olacak? Bahçelerde çalışacak bu konuyla ilgili Ziraat teknikerleri ve yetkili Ziraat Mühendislerini kolay bulabiecek miyiz? %85'ten fazlası alakası olmayan işlerle meşgul ve tarımın içinde olmak hoşlarına gitmiyor.
Neyse, şu an, bu konuda yatırım yapacak firmalarla görüşmeler yapmak üzere, çeşitli araştırmalarıma devam ediyorum. Herkese merhaba....
enginnaz
15-03-2009, 21:14
Sayın özhan kürkçü bildiğim kadarıyla yurddışından gelen jojoba yağında %110 vergi alınıyor.Bu yüzden jojobanın türkiye içinde yetişmesi lazım.Aslında tarımı için çok yüklü bir maliyet gerekmemektedir.atıl durumda verimsiz arazilerimiz jojoba ile değerlendirilebilir.hem altenatif ürün hemde ülke ekonomisine katkı olacaktır.yağ tesisi çok maliyetli değil basit bir zeytin yağı sıkma makinesi bu işi görebiliyor.sanayicimiz için yurdiçinden yağ almak daha avantajlı olacaktır.ben şu an bir arazimi bu iş için ayırdım olsada olmasada bekliyeceğim.ama çok umutluyum.birde çiftçimiz bilinçli değil.çiftçinin bilinçlenmesi lazım.bu konudada sizin gibi kişilerin bu işin çok önemli olduğunu resmi kanallardan anlatılması lazım.malum çiftçimiz dededen kalma yöntemlerden veya ürünlerden dönüş yapmak istemiyor.3-5 sene bekliyeceğim daha sonra satamazsam diye endişe ediyor.ama benim konuştuğum Çukurova üniversitesinden biri 10 sene içinde aranıpta bulunmayacak ürün diyor.değeri ileride anlaşılacak diyor.bunun için şimdiden önçalışma yapmak yani o dönemde tohum verecek ağaçlarımız olması lazım.sanayicimiz çiftçimize garantör olmalıdır.siz ekin ben alacam demesi lazım.çünkü daha az maliyetli hammadde sağlıyacak.belkide bazı kişilerin birleşip kooperatif kurmaları lazım.bunlar hayal gibi gelebilir ama olmayacak şeyler değil.israil bu bitkiyle 30 seneden beri uğraşıyorsa düşünün ülke olarak halimizi.siz değerli kişilerinde desteğiyle bu işlerin yavaş yavaş çözüleceğini düşünüyorum.saygılar..
Bir dış ticaret şirketinde kordinatör olarak çalışıyorum. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi 1996 girişli ve 1998 terk bir işletme mezunuyum. Ziraat'e olan ilgim bu noktada oldukça derin. Keşke okulu bitirseydim...
Uzun zamandır üzerinde düşündüğüm ve internet aracılığı ile forumunuzu bulmama sebep JOJOBA bitkisi konusunda araştırıma içerisindeyim. Söylemeliyim ki en geniş (Türkçe) bilgi paylaşımının olduğu platform burası diyebilirim.
Jojoba bitkisi ve tohumları hakında yurt dışı kaynaklardan ve oldukça eski 1985 - 2002 yılları arasında yayınlanmış istatistiki verilere ulaştım.
Öyle görünüyorki JOJOBA TARIMI ve JOJOBA YAĞI ticareti oldukça havada kalmış, Türk çiftçisi tarafından yeterince ciddiye alınmamış bir konu. Ulaştığım veriler 2001 yılında 3192 nihai ürünün ya üretiminde yahut bil fiil hammadesi olarak JOJOBA YAĞI kullanıldığını ortaya koyuyor. Tabi son zamanlarda ikame olabileceği endüstriyel ürünleri düşününce bu rakamın çok daha yüksek olarak gerçekleşeceği aşikar.
Konunun ticari boyutu oldukça karmaşık. Tarımının yapılması (verimli ve endüstriyel hacimler için) oldukça yüklü bir finansman gerektirmekte. Bununla birlikte yağ tesisinide hayata geçirerek üretim döngüsünü tamamlamak gerekiyor. Tabi konu bununlada bitmiyor, yatırımın geri dönüşü açısından ürünlere talebi olan alıcıların olduğu pazarlara ulaşmak gerek. Gözle görülmeyen ve üretici ile sanayicinin elini kolunu bağlayan bu ve benzeri maliyetler yatırımcılarda cekince yratan katlanılması zor malyetlerdir. Çünki somut sonuçları zamana yayılmış ve ağır ağır gerçekleşen gelirlerdir. Örneğin bu gün 500 dönümlük, ilk etap yatırıma ikna edilecek bir yatırımcı için gerekli fidanları nereden bulacağız? Bu fidanların verimliliği konusunda garantör kim olacak? Bahçelerde çalışacak bu konuyla ilgili Ziraat teknikerleri ve yetkili Ziraat Mühendislerini kolay bulabiecek miyiz? %85'ten fazlası alakası olmayan işlerle meşgul ve tarımın içinde olmak hoşlarına gitmiyor.
Neyse, şu an, bu konuda yatırım yapacak firmalarla görüşmeler yapmak üzere, çeşitli araştırmalarıma devam ediyorum. Herkese merhaba....
sokak lambası
27-03-2009, 01:45
Jojobanın Türkiye'de pazarı ne durumda, alıcısı var mıdır? Ayrıca sertifikalı jojoba fidanı satışı yapan yer var mı?
enginnaz
27-03-2009, 18:48
Jojoba türkiyede satışı yapılabilir bir bitki.sertifikalı fidan işi şu an zor neden derseniz ülkemiz daha yeni ege ve akdenize jojoba ekimine izin verdi.diğer bölgelere destek yok.gel gör ki israilde 30 seneden beri ekiliyor.üzerine enstitiü kuruluyor.sertifikalı fidan üretmek bu bitki için çok zor satan varsada uygun değil.çünkü bitki tohumdan yetişiyor.üstte 2cm çıksa kökleri 10-15cm gidiyor.uygun saksı yoksa kökler sarmal yapıyor daha sonra toprağa aktarıldığında gelişme olmuyor.sonra aşılama işide var.çünkü tohumdan erkek ve dişi çıkma ihtimali var.bir oyuma 4 dişi 1 erkek dikiliyor.yani bu iş için uzman ülkemizde çok az.teşvik olsa belki bu işide yapan olur.şu an için tohumdan kendiniz yetiştirmekten başka çareniz yok.saygılar..
Jojobanın Türkiye'de pazarı ne durumda, alıcısı var mıdır? Ayrıca sertifikalı jojoba fidanı satışı yapan yer var mı?
Merhaba,
böyle bir haber okudum :
,,Bakanlık, jojoba üretimi yapmak isteyen üretici ve çifçilere 49 yıllığına ücretsiz arazi tahsis ederken, Ziraat Bankası aracılığıyla da 15 ve 30 yıl sonra başlayan ödemelerle düşük faizli kredi imkanı sağlıyor''
http://h2.haberturk.com/01Detay.aspx?ID=5036&Kat=1&dt=2008/01/31
enginnaz
20-05-2009, 19:33
evet volare dediğiniz doğru fakat ayrıntıları bilmek lazım.insanlar nasıl olsa teşvik var diye bu işe girmek isteyebilir.avantajları çok ama dezavantajlarınıda düşünmek lazım.mesela yazdığınız yazıya istinaden benim öğrendiğim bilgileri paylaşmalıyım.
bakanlığa sorduğunuzda şu yanıtı alacaksınız araziyi bulun gerekli çalışmaları başlatalım aksi halde size arazi bulamayız.arazi bulmaya gelince çevreyi iyi bilmeniz gerekiyor.arazinin koordinatları gerekli.bunun için gps cihazı gerekli.ondan önce bulduğunuz arazi köy arazisi ise köy muhtarıyla diyaloğa geçmeniz lazım.orman köylüsüne bu iş için öncelik tanınıyor.şimdi düşünün sizin köyünüzün yanında mera olsa hayvan otlatsanız bu araziyi dışarıdan gelen birine verirmiydiniz?doğal olarak sorun çıkarırsınız o yüzden köylüye öncelik veriliyor.köylüye teşvik açısından.diyelim köy falan yok bunun içinde helikopter kiralayıp araziyi havadan görmeniz ve arazi bulmanız gerekiyor.kaç dekar olduğunu hesaplatmanız dolayısıyla bir uzmandan destek almanız lazım.bunlar işin zor taraflarıdır.
işin kolay tarafı diyelim kendi araziniz var kendi imkanımla yapacağım derseniz arazinizin tapusu ile ziraat bankasından kredi alabilirsiniz.bence iyice araştırmadan bu işe girmeyin artıları var ama biraz uğraşmak lazım.zahmet çekmedende para kazanılmaz.size ziraat bankasının faiz oranlarını yolluyorum.belki lazım olur....saygılar...
Merhaba,
böyle bir haber okudum :
,,Bakanlık, jojoba üretimi yapmak isteyen üretici ve çifçilere 49 yıllığına ücretsiz arazi tahsis ederken, Ziraat Bankası aracılığıyla da 15 ve 30 yıl sonra başlayan ödemelerle düşük faizli kredi imkanı sağlıyor''
http://h2.haberturk.com/01Detay.aspx?ID=5036&Kat=1&dt=2008/01/31
Sayin enginnaz,
ben devlet memuruyum , zaten boyle bir girisimim olamaz .
Bu haberi jojoba bitkisini ve yaginin arastirirken tesaduf eseri gordum .
Belki ilgi duyan olur diye ilgili baslikta yayinladim.
Cok haklisiniz , biraz zor bu tesviki almak.
Faiz de pek dusuk degil .
Yatirimin geri donusu de belki 20 yil sonra olacak , fidan satan tek bir kisi var ,tohumdan uretmek kara gecmesini geciktirmis olur ...
Orta Anadoluda yetismez sanirim ?
Cesaret ister , veya para ...
Sn Volare, Sn enginnaz yatırım yapacakların dikkat etmeleri gereken çok güzel bilgiler vermişsiniz.Enerji bitki çeşidi olsun diye iki tür tohum getirttim.En azından tohumluk bitkilerimiz olur.
Birincisi Euphorbia lathyris,petrol bitkisi (kauçuk ağacı ile aynı bitki ailesindendir).Türkiyede Damla Sütleğeni diye bilinir.Fideler büyümekte.Büyüme aşamalarını fotoğraflıyorum.
İkincisi Jatropha Curcas (Bio Dizel yağ bitkisi).Tohumlar çimlenmekle meşguller onlarında büyüme aşamalarını fotoğraflıyacağım.
Bu bitkilerle ilgili duruma göre yeni bir başlık açabilirim.Saygılar.
Sayin Musti ,
koylulerimizin durumu cok vahim , cok calisip urunu nerdeyse bedavaya veriyorlar .
Farkli denenmemis bitkiler gerek , ulkemiz tarimini canlandirmak lazim .
Keske elimizden daha fazla bir seyler gelse ...
Sayın Volare,
Elbette her türlü yeni ürünler araştırlıp hayata geçirilmesi gerekir.Sadece tarımda değil diğer sanayi dallarıda aynı durumda nereye elimi atsam şaşırıp kalıyorum.
Köyde bacanağıma biogaz için bir çukur açtıramadım(kendisi inşaat ustasıdır) gerisini düşünün artık.
Yenliklere bu kadar kapali olmalari cok inanilmaz.
Komsusu ne ekiyorsa o da onu ekiyor .
Cok SIG bir mantalite .Herkesin ayni urunu ureterek
kazanc saglamasi mumkun degil .
Burada bizim koylerde herkes zeytin ve bamya uretiyor.
Zeytin yaginin litresi 7 lira. Bunun yerine jojoba yagi olsa...
Bu gun bir aileyi bu konuda bilgilendirdim , bakalim...
Trakya'da kanola ekimi artmaktadır. Bunun sebebi talep sahiplerinin köylü ile anlaşarak ekim yaptırmasıdır. Dolayısı ile köylü açısından önce talep oluşmaktadır. Bugün talebi oluşmamış ürün riskine sanayiciler giremezken köylü nasıl girsin. Ayrıca tuhumdan üretse para geri dönüşü çok uzun sürecektir. Fidan için ise yatırım maliyeti fazladır. Dolayısı ile jojoba üretimi küçük üreticilere göre değildir.
Sabit geliri olan kimseler deneyebilir bence .
Risk almdan kazanmak mumkun mu ?
Marmaris
01-07-2009, 16:57
JOJOBA
Antalya ve Adana’dan olumlu sonuçlar alınması sonucunda ise İzmir, Denizli, Konya, Ağrı, Elazığ, Ankara, Malatya, Afyon, Yalova, Mersin, Aksaray, Adıyaman, Nevşehir ve Kayseri’de de jojoba ekimine başlanmıştır. Bitkiden elde edilen yağa firmalardan özellikle Amerika ve İsrail’den talep gelmektedir. Jojoba bitkisi geleceğin en karlı yatırımları arasında yer almaktadır.
Kullanım Alanları:
Jojoba,yağı üstün bir yağlayıcı olması nedeni ile yüksek devirli makinelerde, alet ve metal kesme işlerinde kullanılmaktadır. Değişik sıcaklıklarda stabil bir sıcaklık göstermektedir. Bu özelliği ve süper nemliliği nedeniyle Jojoba yağı sürtünmeyi önemli ölçüde azaltmakta ve bu da çalışan makine parçalarının aşınmasını önlemektedir.
Penisilin üretiminde köpürmeyi önlemektedir. Jojoba yağı diğer bilinen yağlardan çok üstündür. Anlaşılması güç fakat gerçek olarak jojoba yağı bu işlemde önemli bir etkiye sahiptir. Penisilin üretimi için jojoba yağı kullanılırsa yerfıstığından 6 kat daha az yağ tüketilmektedir. Bu da %15-20 daha fazla üretim demektir.
Kozmetiklerde göz ve deri enfeksiyonlarını önlemek amacıyla bakteri ve mantarlara karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Kısaca Jojoba bu mükemmel yapısı ile eşsiz bir bitkidir.
Bitkisel Özellikleri:
Yetiştirilmesi:
Bitkilerin çiçeklenmesi ekimden 2-4 yıl sonra gerçekleşmektedir. Bu süreye kadar bitkilerin cinsiyetlerini tespit etmek mümkün değildir. Tohumdan üretimde erkek bitki çıkma ihtimali dişi bitki çıkma ihtimaline göre daha fazla olmaktadır. Bu nedenle bazı özellikleri bilinen tohum verimi yüksek klonların üretilmesi önem arz etmektedir. Bu da ancak vejetatif yolla mümkün olmaktadır. Tohum verimleri bitki başına 138 - 578 gramdır.
Bitki Türkiye’de zeytinin yetiştiği her yerde yetişebiliyor. Tohumları yaklaşık 25 yıl özelliğini kaybetmeden koruyabiliyor. 600-1200 metre yüksekliklerde yetişen bitkinin toprak seçiciliği yoktur. Jojobanın kökleri ortalama 9-10 metre derine inmektedir. Bu da ona kurağa dayanıklılık kazandırmaktadır. 100-200 yıllık ömrü vardır. Jojobanın tohum ekiminde her çukura 4 tohum atılması önerilmektedir.
Kaynak:http://www.alata.gov.tr/yayinlar/brosurler/brosurler/jojoba_yet.html
İyi günler diliyorum bu jojobayla ilgili bir bilgim yok ancak Marmaris'te doğanın göbeğinde arazim var ve bu bitkiyi ekmeyi düşünüyorum burada biliyorsunuz bayağı bir sıcak var. Burası uygun bir yermidir konusunda bilginiz varsa paylaşmanızı rica ederim. Kolay gelsin.
enginnaz
01-07-2009, 18:05
sayın marmaris,
yukarıdaki bilgileri okuduysanız aradığınız bilgileri bulabilirsiniz..avantajlarını ve dezavantajlarını düşünmeden hareket etmeyin.fırsatçı tohumcu veya fidancıların tuzağına düşmeyiniz.mutlaka teknik birinden destek alın. türkiyede benim sorduğum bazı kişler 1 dönümü için 1000 tl istiyorlar.bence çok yüksek fiyat..iyice düşünmeden başlamayın derim.saygılar...
fatih_ibo
08-07-2009, 00:06
ben yeni üyeyim jajoba yı ekmek istiyorum tohumlarını nereden bulabilirim saygılar.
ben yeni üyeyim jajoba yı ekmek istiyorum tohumlarını nereden bulabilirim saygılar.
Sn. fatih_ibo ,
ben tohumlar.net adinda bir siteden aldim.
Ancak ya tohumlar bayatti ya da ben beceriksizim :)
2 paket tohumdan 3 bitki cimlendi.
Halen 2 tane olarak buyumeye devam ediyorlar.
Ticari olarak dusunuyorsaniz bilemiyorum,
sertifikali fidan bakin bence
tohumdan fidana, ordan da urun almaya yol cok uzun.
Kolay gelsin .
oosmanoglu
08-07-2009, 11:30
konu ile ilgili forum sayfasını takip eden arkadaslar bilirler,
kasım 2008 de 1000 adet tohumla baslayan maceram halen devam ediyor ama sona yaklaşmış bulunuyorum.
sahip olduğum 4.500 m2 civarı araziyi tel çit ile çevirme işleminden sonra
yaklaşık 400 ocakta 800 kadar jojobayı 28.06.2009 tarihi itibarı ile toprağa diktim.
2 haftadır haftada bir olmak üzere bol bol suladım ve yaz boyunca haftada bir sulamaya devam etmeyi planlıyorum.
dün akşam tek tek fidanları gözden geçirdim ve yaklaşık 5 firenin dışındakiler fidan torbasındaki (15 gün önceki) hallerinden çok daha canlı duruyorlar.
su açısından riskli bir dönemde olmamıza rağmen fidanları dikmek zorunda hisettim kendimi,çünkü havaların aşırı ısınmasından dolayı fidan torbalarının içinde sararmalar başlamıştı,
tarladaki her aşamayı fotoğrafladım ve bir kaç güne kadar burada sizlerle paylaşacağım.
4500 m2 lik arazimin yaklaşık yarısı doldu ve diğer yarısınada eylül ayı gibi toprağa direk tohum dikerek çimlendirme yapmayı planlıyorum.
tohum isteyen arkadaşlar benimle irtibata geçebilir.
şu an mevcutta çok tohumum yok ama önümüzdeki 2 yıl içinde kendi hasadımı sizlerle paylaşabilirim.
şahsi düşüncem; jojoba yetiştiriciliğini ticari olarak yapmayı planlıyorsanız min.1000 tohum ile başlangıç yapmalı ve her ocağa (sera içinde fidan torbasına) 2 şer tohum dikmelisiniz.
enginnaz
08-07-2009, 21:54
sayın oosmanoglu,
çalışmalarınızı izliyorum.bir kaç noktada yanlışlarınız var.belirtmek istedim.
bu işe başlayacak arkadaşlara önerileriniz var ama siz bile tam olarak nasıl yapılacağını bilmiyorsunuz.mesela bir oyuma 2 tohum dikin diyorsunuz ama bu bitkiden verim almanız için 7-8 en az 5 kök olması gerekir.bunlardan 1 i erkek 4 ü dişi olabilir.yoksa tarlaya yazık olur.verim düşük olur. dölleme olayını aştığınızda.bu erkek dişi olayını kimi tarlalarda sıra halinde rüzgarın eseceği bölgeye ekiliyor.kimi yerlerde ise 5 dişiye 1 erkek.yukarıda bununla ilgili yazı yazmıştım.teknik birinden destek almıyorsunuz galiba.uzun zamandır bu bitki üzerinde araştırma yapıyorum.bir sürü deneyim edindim.poşete dikmişsiniz ama bu bitkinin kökleri çok uzuyor ve poşette sarmal oluyor.daha sonra toprağa geçirdiğinizde büyüme yavaş oluyor.direk tohumu dikmeniz gerekiyor.bu tohumu kurtlar çok seviyor.delik deşik etme ihtimali var.o yüzden ilaçlamanız ve daha sonra dikmeniz uygun olabilir.erkeği ve dişisi en erken 3 sene sonra çiçeğinden belli olur.tohumlardan % 50 erkek çıkma oranı yüksek.dolayısıyla erkekleri temizlemeniz gerekecek.arılar bu bitkinin sadece erkek olanına konuyor.dişiye konmuyor.dişide arılar çekecek koku yokmuş.arı ile döllenme imkanıda zor.doğal yollara mecbursunuz.neyse uzun yazdım sizi rencide etmek için değil bilgilendirme ve yaptığınız emekler boşa gitmesin diye yazıyorum.kusura bakmayın.saygılar..
oosmanoglu
14-07-2009, 14:24
sayın enginnaz,
paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. bahsettiğiniz konuların tamamının farkında ve bilincindeyim. her torbaya 2 tane diktim, hatta 1 er tane dahi dikmeyi düşündüm çünkü elimdeki tohum sayısı düşünüldüğünde feda edecek tek tohumum bile yoktu.
arazim 4.500 m2 civarında ve benim elimdeki bitkiler ancak yarısına yetti.
boş yer çok yani.erkek çıkanları topraktan çıkarıcam ve kendi üretimim tohumları boş yerlere dikicem.
sizin benimle paylaştığınız bu bilgiler kulaktan dolma veya netten okuduğunuz şeylermi ?
bu bitki ile ilgili herhangi birşey tecrübe ettinizmi veya ettiyseniz
ne aşamada ?
forum siteleri fikir paylaşımı içindir. bu site ile tanıştığımdan beri fidanlarım 40cm boy yaptı(tohumdan) :D
bence artık konuşmayı bırakıp icraata başlamak gerek :mad:
kendimce çok büyük adımlar attım ve bu forumdaki arkadaşlardan da aynı şeyleri bekliyorum.
oosmanoglu
14-07-2009, 14:45
haa bu arada,
bugun ziraat bankasına ugradım teşvik falan diyorsunuzya, hepsi hikaye. mülke ipotek koyuyorlar ve jojobadan 5-7 yıl sonra gelir elde edilebileceği için ayrı bir gelir belgesi istiyorlar.
yani, faizi biraz düşük ipotekli krediden farkı yok.
Türkiye'de iş yapmak isteyene destek yok arkadaşlar, risk alınmalı bence.
enginnaz
14-07-2009, 20:38
sayın oosmanoglu,
bende 2 dekar kadar bir alanı bu işe ayırdım.tarla tam anlamıyla uygun hale geldiğinde fotoğrafları buradan yayınlayacağım.bu iş için 2 seneden beri gitmediğim yer kalmadı üniversiteler bakanlıklar daha bir çok yer.internette yazılan bir sürü yalan yanlış şeyler var.baştan herkese çok cazip geliyor ama işin içine girince çokta kolay olmadığı ve uzun yıllar sonra emeğinizin karşılığı alınacak bir ürün olduğunu anlıyorsunuz.konu içinde yazdığım mesajları okursanız daha net bilgilere ulaşırsınız.yazdığım yazılar kendimin bizzat gidip araştıdığım yazılardır.bu bitkiyle alakalı bir kaç üniversite çalışıyor.çukurova üniversitesi bunlardan bir tanesi.buradan teknik bilgi almanız mümkün.
herşey için teşekkür ediyorum.saygılar..
beyinsel
25-07-2009, 18:11
Merhaba arkadaşlar,
Buraya yeni kaydoldum...
Bende belli bir süredir jojoba'yı araştırıyorum, işlerden vakit ayırıp fırsat bulduğumuzda biz birkaç arkadaş urfa'da deneme ekimi yapmayı düşünüyoruz...eğer uygunsa orada yetiştirmeyi düşünüyoruz....Ama çok teknik bilgimiz yok...sadece burdaki birçok arkadaş gibi araştırmalarımız var....
Bu konuyla ilgili, Sanırım bir kaç arkadaş dikim yaptı, sonuçları devamlı bizlerle paylaşırlarsa seviniriz...
Özellikle mümkün olursa istanbuldaki arkadaşlarla görüşmek isterim...
İlk tohum dikimi ile ilgili bir şey sormak istiyorum...Yardımcı olursanız sevinirim...
1- Sıralama nedir...yani tohumu aldık, toprağa ekene kadar ne yapıyoruz (yani suda bekletme, dezenfekte falan) - Dezenfekte edilmeden toprağa gömülürse hiç şansı yok diyorlar....Kurtlar bunun kökünü çok severmiş....Toprağa ektikten sonra hemen suluyor muyuz vs...
Bir arkadaşımız kısaca madde madde yazabilirse sevinirim....
2- Tohumlar arasında kalite farkı var mı, en kalitelisi hangisi...ve nerden temin edebiliriz...Vista diyorlar (windows vista değildir umarım...o piyasadan toplatılıyor biliyorsunuz:) )
3- Direkt toprağa dikmek mi daha iyidir, yoksa daha önce bir yerde fide olarak yetiştirmek mi...
4- Birbirinden çok farklı rakamlar telaffuz ediliyor...yani getiri ile ilgili...bunun gerçek ortalamasını bilen var mı...hiç satış yapan var mı....
Biliyorum bu bilgilerin bir bölümü forumda daha önce geçmiştir ama inanın o kadar çok farklı bilgiler varki, aradan gerçek bilgileri çıkartıp bulmak zor oluyor,...kimi su istemez diyor kimi ister diyor falan filan....
Direkt pratiğe uygulayabileceğimiz denemesi yapılmış kısa bilgiler çok faydalı olacaktır arkadaşlar...
Teşekkürler, selamlar,
beyinsel
26-07-2009, 21:12
Bir şey daha sormak istiyorum....
-Tohum ile çekirdek aynı şey mi...yani bitki büyüdüğü zaman elde edilen ürün aynı zamanda tohum olarak da kullanılıyor mu?
Bir şey daha sormak istiyorum....
-Tohum ile çekirdek aynı şey mi...yani bitki büyüdüğü zaman elde edilen ürün aynı zamanda tohum olarak da kullanılıyor mu?
Doğru ,aynen fındık büyüklüğünde .
Aynı zamanda onu presleyince jojoba yağı çıkıyor , ekerseniz de jojoba bitkisi çıkıyor .;)
beyinsel
27-07-2009, 19:21
Volare, teşekkür ederim bilgilendirmen için...
Yurtdışında tohumun kilosu ne kadar bilen var mı?
oosmanoglu
05-08-2009, 11:53
sayın beyinsel,
tohumu bulmak cidden zor.tanesi için 2 tl falan fiyat verenler var.ben yurtdışından vista tohumunu getirttim.1 kg (1002 adet çıktı) yaklaşık 70 usd falan tuttu.tabii kargo ödemedim.kuzenim getirdi.
şimdi, 3mt ve 1,5 mt aralıklarla her oyuma 4 tohum dikilmeli diyorlar.en iyi sonuç direk toprağa dikmek ve damla sulama yapmak. ancak tohum temin etmek sıkıntılı olduğu için ben fidan torbalarında sera ortamında filizlendirmeyi tercih ettim.dezenfekte falan olayına hiç gerek yok.tohumları hiç kurt yemedi sadece 15-20 tanesi çürüdü.
torbaların 100 tanesine 3 er tohum diğer torbalara 2 şer tohum diktim.serayı kasım ayında yapmama rağmen izmir ikliminde 2 ayda filizlendiler.yalnız her hafta suladım.
yaklaşık 1,5 ay öncede tüm filizlerimi tarlaya diktim ve her hafta bolbol suladım.360 oyum var yaklaşık 10 fire dışında sıkıntı yok.hatta ciddi anlamda yeni filiz veren çok bitki var.
bundan sonra önümdeki bir diğer sıkıntı ise erkek-dişi olayı.arazim büyük ve ben ancak yarısını doldurabildim.arada çıkan istemediğim erkekleri kökünden çıkartacağım ve yerlerine yeni tohumlar dikeceğim.istediğim düzeni yakalayana kadar bitkileri söküp yerlerine yeni tohumlar dikmeye devam edeceğim.tohum temin etmenin ne kadar zor olduğu düşünülürse hiç bir tohumu heba etmemek lazım. serada çıkmayan tohumları toplayarak eve götürdüm ve pet şişelerin içine torf koyarak ev ortamında filizlendirdim.ev ortamında yaklaşık 2 haftada filizlendiler.ancak dış ortama yavaş yavaş alıştırmak gerek.direk olarak dışarıya çıkartınca yaprakları soluyor.ayrıca ev ortamındakiler çabuk boy atmasına rağmen belleri kalınlaşmıyor.evde filizlenince hemen dışarıya çıkartmakta fayda görüyorum.
fiziksel olarak ciddi anlamda çaba gösterdiğimi söylemeliyim.
copur 09
05-08-2009, 13:00
Jojoba bitkisinin yapraklarını bir şey yiyor ama ne olduğunu bulamadım.
oosmanoglu
05-08-2009, 13:44
sayın copur 09
kaçtane dikili jojoban var,?
ve sanırım yaprakları çekirgeler yiyor, 1-2 tanede bende aynı şeyle karşılaştım.havalar biraz serinleyince kurtulacağız inşallah
copur 09
05-08-2009, 17:37
Sayın oosmanoglu, 8 pet şişede denedim. Toprağa aldığım 3 tanesinden 2 tanesi sulama yaptığım için ( haftada **** 2 haftada bir ) toprakta yaşıyor. 1 tanesini susuz yerde bahçesi olan bir arkadaşa verdim. Diktiği aylar içinde ölmüş ( sanırım susuzluktan). 4 tanesi halen pet şişeler içinde apartman arkasında bekliyor. Üzerinde yaprak biti görmüştüm. Demek çekirgeler de yiyor.
İşin kötüsü bitkiler erkek ve dişi oluyor elinizdekilerin hepsi dişi ,veya erkek de çıkabilir .
Bu durumda üretim olmaz .
Benim de tohumdan yetiştirdiğim iki fideciğim var . Dşisi ,erkeği nasıl ayırt edilir:confused:
Bence elinizdeki fideleri dağıtmayın , tek erkek fideyi vermiş olma ihtimali de var . Yazık olur , elinizdekiler de verim vermez:(
copur 09
05-08-2009, 22:21
Haklısınız sayın Volare, öncelikle tohum üretmeyi düşünüyorum. Arazi bulamadığım için de toprağa dikemiyorum. Resimdeki jojoba korunmasız olarak dış ortamda kışı çıkardı ama çok yıprandı. Üstelik üst dalları onu faydasız ot sanan kişilerce tırpanlandı. Birinci yılını doldurdular. Bakalım seneye çiçeklenecekler mi?
Yesiller
09-08-2009, 21:44
kasım 2008 de 1000 adet tohumla baslayan maceram halen devam ediyor ama sona yaklaşmış bulunuyorum.
yaklaşık 400 ocakta 800 kadar jojobayı 28.06.2009 tarihi itibarı ile toprağa diktim.
2 haftadır haftada bir olmak üzere bol bol suladım ve yaz boyunca haftada bir sulamaya devam etmeyi planlıyorum.
dün akşam tek tek fidanları gözden geçirdim ve yaklaşık 5 firenin dışındakiler fidan torbasındaki (15 gün önceki) hallerinden çok daha canlı duruyorlar.
su açısından riskli bir dönemde olmamıza rağmen fidanları dikmek zorunda hisettim kendimi,çünkü havaların aşırı ısınmasından dolayı fidan torbalarının içinde sararmalar başlamıştı,
tarladaki her aşamayı fotoğrafladım ve bir kaç güne kadar burada sizlerle paylaşacağım.
4500 m2 lik arazimin yaklaşık yarısı doldu ve diğer yarısınada eylül ayı gibi toprağa direk tohum dikerek çimlendirme yapmayı planlıyorum.
şu an mevcutta çok tohumum yok ama önümüzdeki 2 yıl içinde kendi hasadımı sizlerle paylaşabilirim.
şahsi düşüncem; jojoba yetiştiriciliğini ticari olarak yapmayı planlıyorsanız min.1000 tohum ile başlangıç yapmalı ve her ocağa (sera içinde fidan torbasına) 2 şer tohum dikmelisiniz.
sayın oosmanoglu jojobadakı son durum nedir
Bilgilendirirseniz sevinirim.
teşekkür edrim.
oosmanoglu
13-08-2009, 16:56
sayın yeşiller,
jojobaların son durumu ile ilgili resimler elimde mevcut ancak şu sıralar bi taşınma telaşım var.en kısa zamanda burada yayınlayacağım.haftada bir sulama yaptım ve yeni filizl veren çok fidan var. yani bundan sonraki olay tamamen sulama ile ilgili.
en kısa zamanda tekrar görüşmek üzere, şu taşınma telaşımı bi atlatayım.
oosmanoglu
23-09-2009, 18:39
sevgili forum arkadaşlarım,
bayramda jojobalarımı ziyeret ettim.
birkaçtane resim ekliyorum şu an çok zamanım yok en kısa zamanda gün ve gün detayları sizinle paylaşacağım.
yalnız söylemek isterimki gelişmeleri beni çok sevindirici seviyede.
Arkadaşlar, jojoba acaba badem ağacının altına ekilebilir mi?
Antalya'da, damla sulama ile her ikisinin de gelişimleri dikkate alınırsa, jojobanın boyu ağacı geçer gibi geliyor bana.
Fikir ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
copur 09
01-10-2009, 11:14
Jojoba bir çalı veya ağaçcık olduğundan badem ağacını geçmez sanırım. Yalnız ışık isteği çok olan bir tür.
siniroluyorum
09-12-2009, 16:19
Ben edirne'de oturoyorum(Uzunköprü) internetten 25 adet jojoba tohumu sipariş ettim.Acaba edirne jojoba yetiştirmek için uygun mu ve her saksıya 4er tane koymamızdaki amaç nedir?Bir de tohum filizlendirmek için en iyi yöntem sizce hangisi?
enginnaz
09-12-2009, 18:47
forumu pek takip etmiyorsunuz galiba?bu başlıkta istediğiniz bilgiler mevcut.saksıya dikmeniz önerilmez.erkek ve dişi olduğundan 5 tane diye satmışlar.koruma altına almazsanız edirne soğuğuna pek dayanacağını sanmıyorum.
saygılar.
Ben edirne'de oturoyorum(Uzunköprü) internetten 25 adet jojoba tohumu sipariş ettim.Acaba edirne jojoba yetiştirmek için uygun mu ve her saksıya 4er tane koymamızdaki amaç nedir?Bir de tohum filizlendirmek için en iyi yöntem sizce hangisi?
siniroluyorum
10-12-2009, 16:58
Kusura bakmayın yazıların tamamını okudum ancak erkek ve ya dişi çıkma olasılığı %50 olduğu için 4 tohum ekildiğini yazmışsınız.Farklı saksılara eksem fark olmaz herhalde diye düşündüm çünkü ileride bahçeye geçireceğim ve erkek-dişi durumu tohum tutması için gerekli(sanırım)
enginnaz
10-12-2009, 18:52
kökleri çok uzadığından saksıda sarmal olacağından önerilmiyor.direk toprağa dikmelisiniz.ama kış döneminde olması imkansız gibi.forumda bazı arkadaşlar seraya büyük çöp poşetlerine dikmişti.saksıya ekerseniz bahara toprağa geçirseniz bile büyüme yavaş olacaktır.bence acele etmeyin bahara direk toprağa ekin derim.tabi ki topraktaki haşereleri bertaraf ederek.saygılar..
Kusura bakmayın yazıların tamamını okudum ancak erkek ve ya dişi çıkma olasılığı %50 olduğu için 4 tohum ekildiğini yazmışsınız.Farklı saksılara eksem fark olmaz herhalde diye düşündüm çünkü ileride bahçeye geçireceğim ve erkek-dişi durumu tohum tutması için gerekli(sanırım)
siniroluyorum
15-12-2009, 16:06
Ben zaten şimdi ekmeyi düşünmüyordum elimde tohum olduğu için bilgi toplamaya başlayayım dedim.Topraktaki haşereler için ne yapabilirim acaba?
enginnaz
15-12-2009, 19:53
çeşitli yöntemler var.tohumları ekmeden önce ilaçlama.toprağı ilaçlama vb.
eğer toprakta haşere yoksa hiçbir şey yapmanıza gerek yok.ama şunu da belirteyim.bu tohumu topraktaki kurtlar çok seviyor.
Ben zaten şimdi ekmeyi düşünmüyordum elimde tohum olduğu için bilgi toplamaya başlayayım dedim.Topraktaki haşereler için ne yapabilirim acaba?
siniroluyorum
15-12-2009, 20:12
Uzun süredir köstebekten başka zararlı yok bahçede onun içinde göztaşı koy dediler...
sayın oosmanoğlu ve çopur 09 yurt dışından tohum getirteceğim ve jojoba yetiştirmek istiyorum bize deneyimlerinizi anlatmaya devam edebilirmisiniz... selamlar
Jojoba yetiştirme konusu ile ilgilenen arkadaşlar, Mersin Erdemlide Alata Bahçe kültürleri araştırma enstitüsü ile görüşebilirler. Yaklaşık 3 yıl kadar önce oradan jojoba fidanı almıştım. Aşağıda merkezin jojoba yetiştiriciliği ile ilgili broşürün linkini veriyorum.
http://www.alata.gov.tr/turkce/yayinlar/brosurler/brosurler/jojoba_yet.html
Yusuf AYCAN
09-04-2010, 13:48
böyle bir linke çok ihtiyacım vardı. çanakkalede olursa yetiştirmeyi düşünüyorum
copur 09
27-04-2010, 22:46
Jojoba bitkisinin ve sonbaharda oluşan çiçek tomurcuk salkımının, Nazilli' de açık havada kışı çıkarması
aslında nazilli iklimi en uygun iklimlerden olması gerekirken soguktan baya etkilenmiş gibi.
aydınla çok fazla iklim farkı varmıdır acaba?
sanırım bunu aydın **** antalyada dikmek gerekiyor.
antalya daha uygun belki de donlu gün sayısı daha azdır heralde.
ben yeni tohum getirttim.900 gr kadar 1200 adeti geçiyor. içine küçüklerdende atmişlar.kargoyla falan 125 euro.
aydında tarım il müdürlüğüne basvuracağim arazi için.
bilgisi olanlar yardımcı olabilir mi?
4 hafta önce getirdiğim 3 numuneyi çimlendirdim 10 cm oldular.
tohumları bu sene dikmek olmaz mayıs ayını bekleyeceğiz.
ama 1-2 haftada arazi işini halledersem 50* 60 tanesini dikeceğim
copur 09
11-10-2010, 19:09
Jojoba bitkisi önümüzdeki bahar için çiçek tomurcuklarını hazırladı. Bakalım kışı atlatıp çiçek açabilecek mi?
copur 09
26-11-2010, 13:27
Mevsimleri şaşıran jojoba, çiçek açıp tohuma bile oturmuş.
furkan yıldız
26-11-2010, 16:47
:) bu mevsimde gerçekten bayağı şaşırmış heralde
copur 09
25-12-2010, 22:06
Geçen günlerde olan kısa süreli -2 civarlarındaki soğuklar sonrası aynı bölgedeki jojoba bitkileri: 1. resim ağaç arasındaki jojoba gelişimi, diğerinden zayıf ancak soğuklardan az etkileniyor. Diğer resimler açık alandaki bitkiden. En taze yapraklardan itibaren soğuğun şitdetine göre etkileniyor.
Merhaba Arkadaşlar,
Uzun zamandır araştırdığım Jojoba bitkisi ile ilgili tahsis ve teşvikler konusunda var olan bilgilerinizi paylaşmanızı ricaediyorum..Fizibilite raporları ve tesvik prosesi konusunda
yardım almam gerekiyor..
Şimdiden teşekkürederim..
velican81
05-07-2011, 14:16
Jojobo yetiştiren arkadaşlar uzun zamandır bir şey yazmamışsınız. Rica etsem son durum ya da mevcut ise bu güne kadar ki durumlarını söylermisniz?
Ömer Durmaz
05-07-2011, 16:28
Suya karşı istegi nasıl acaba gerçi çöl bitkisi deniyor
velican81
06-07-2011, 12:20
Yazılanlardan anladığıma göre ekme ve büyüme döneminde çok az suya ihtiyacı var.
Daha sonra suyu kendisi karşılıyor. Yaklaşık 10 metrelik kökü ile.
gulbirsen
15-07-2011, 16:23
merhabalar,
jojoba bitkisi anladığım kadarıyla kurak ve sıcak iklim seviyor ve don olmaması gerekiyor.antep fıstığına benziyor fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla.meyvesi de onun gibi yenilebilirmi acaba.bilgi verilirse sevinirim.
teşekkürler.
Ömer Durmaz
15-07-2011, 23:12
Çekirdeklerini bugün bende sipariş verdim bakalım çimlendirebilecekmiyim :)
copur 09
15-12-2011, 19:42
Nazilli şartlarında jojoba bu sene de şaşırdı. Belki de doğal gelişimleri böyle.
Sayın jap10, ben Amerikadan posta ile talep ettim, tohumlar geldi.
Bir kısmını da dağıttım.
benim de bi jojobam var ama 1 yıldır saksıda meyve vermiyo.Gelişimi de güzel galiba erkek ama emin değilim toprağa dikmediğim için mi acaba çiçek vermiyo. Yorumu olan var mı
benim de bi jojobam var ama 1 yıldır saksıda meyve vermiyo.Gelişimi de güzel galiba erkek ama emin değilim toprağa dikmediğim için mi acaba çiçek vermiyo. Yorumu olan var mı
Sadece tek bitkiden meyve vermiyor diye biliyorum, her birinin tek cinsiyeti oluyor, yani erkek ve dişi olarak 2 tane olması gerekiyor.
Ben bu jojoba meselesini 10 sene evvelinden beri biliyorum, o zamanlar bir dergide okumuştum, motor yağı olarak kullanılırsa 200.000 kmnin üzerinde yağlama yapabiliyormuş diye. Zeytin gibi preslenerek yağı çıkarılıyor ve sulama gerektirmiyor diyordu, o zamanlar biz de eksek mi bundan diye düşünmüştük ve öyle de kalmıştı. Şimdi bakıyorum da bunun yağının litresi olmuş 200 lira, pehh yani fırsatçılığın da bu kadarı. Ebayde falan tohumlarını satıyorlar, bence bahçesi ya da arazisi olanlar alsınlar bunlardan ve tarlasının ya da bahçesinin kenarına ya da yol üstünde bir yere eksinler, akmasa da damlar hesabı, en azından ileriye dönük elinizde tohum olur. Dağa taşa ekseniz bile yetişir, sonra da gider toplarsınız tohumlarını, zaten kimse bilmez bunu kolay kolay o yüzden ellemezler bile :) Ben 30 tane tohum alıp sitenin bahçesine ekicem. 30 tanesi kargoyla beraber 10 dolara geliyor.
copur 09
25-04-2012, 07:52
Jojoba bitkilerinin son durumu; elimde üç kök gurubu kaldı her birerine 4 er tohum atmıştım. 1. ve 2. resimdekiler aynı. Çiçek açan grup olup en eziyet çeken de o, bu güne kadar başına gelmeyen kalmadı. Açık havada olduğundan bu sene şehir içinde en az -7 dereceleri yaşadı. Mezarlıklar ekibi güzelleşsin diye tesadüf eseri dişi bitkileri dibinden budadı. 2. resimde dipten çıkmaya çalışıyorlar. Ağaç arasında olan bitkiyi çekemedim. Zaten gelişmiyor. 3. resim geçen sonbahar 2008 yılından beri yaşadığı pet şişeden apartman arkasında bir yere dikilen jojoba, o soğuklardan etkilenmedi; ancak kök yapısını oluşturmadığı için çiçek açıp açmayacağı bu sonbahar da belli olacak. Jojobalar sonbahar da çiçek tomurcuklarını oluşturduğu için donlardan mutlaka korunmalı.
Kusura bakmayın bir türlü fotoğraf yükleyemedim.
denız-09
06-07-2012, 10:09
merhaba ben aydından deniz uzun zamandır,jojoba bitkisini takip ediyorum.bu siteye yeni üye oldum.bu konuda epey araştırma yaptım ve jojobayı yetiştirmeyi düşünüyorum.tohum siparişi verdim,kendim tohumdan fidan üretecegim.uzun zaman dır bu konuda paylaşım olmamış, arkadaşlarımız bitkileri hakkında yazar ise sevirim.
byzahmet
13-08-2012, 21:46
iyi çalışmalar.
Yazılan herşeyi okumaya çaıltım.
Öncelikle bütün herkes bü tohumun bitkinin, naısl elde edileceği dikleceği konusunda bir fikre sahip fakat pazarlama ve hasat konusnda forumdakilerin pek bir fikri olmadığını gördüm. Eğer bir ürüne yatırım yapılıyorsa ilk önce pazar payına bakalrım eğer uzun vadede karlı bir iş ise yatırım yaparım, bana jojoba karlı bir iş olarak gözüküyor ama elimde pazarlama ve satış ile ilgili hiçbir teknik bilgi yok. Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlarımız varsa engin bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim.
Bunun yanı sıra konun başında hararetli ve isteki konuyu taşıyan iki arkadaşın (enginnaz , oosmanoglu) son durumlarını bilmek isterim.
Saksıda bu kadar büyüdü ama bu sene çiçek açıyor.
raksoy10
15-04-2013, 00:39
selam; jojoba tohumunu yurtdışından getirtebileceğim bir adres verirsenizi sevinirim.
raksoy10
15-04-2013, 00:41
jojoba tohumu sipariş verdiğiniz adresi paylaşırmısınız.
yeşilyayla
02-05-2013, 09:46
iyi çalışmalar.
Yazılan herşeyi okumaya çaıltım.
Öncelikle bütün herkes bü tohumun bitkinin, naısl elde edileceği dikleceği konusunda bir fikre sahip fakat pazarlama ve hasat konusnda forumdakilerin pek bir fikri olmadığını gördüm. Eğer bir ürüne yatırım yapılıyorsa ilk önce pazar payına bakalrım eğer uzun vadede karlı bir iş ise yatırım yaparım, bana jojoba karlı bir iş olarak gözüküyor ama elimde pazarlama ve satış ile ilgili hiçbir teknik bilgi yok. Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlarımız varsa engin bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim.
Bunun yanı sıra konun başında hararetli ve isteki konuyu taşıyan iki arkadaşın (enginnaz , oosmanoglu) son durumlarını bilmek isterim.
size 15-20 yıldan beri jojobayı Kumluca/ANTALYA' da yetiştiren ürününü, fidanını belki de tohumunu satabilecek ayrıca bilgi alabileceğiniz http:\\jojobafidani.com adresini önerebilirim.
caglarcag
10-05-2013, 18:46
Arkadaşlar özellikle son sayfalarda zaten cevaplanmış olan soruları tekrar tekrar soranlar var, lütfen daha önce yazılanları okuyun !
BİGALI17
23-08-2013, 18:52
dostum istersen jojoba tohumu satabilkirim
0 536 298 04 00
copur 09
13-11-2013, 15:57
Yok yok, herhalde ben bu tohumları tepesaşağı dikmişim.
arkadaşlar merhaba. neredesiniz kaç aydan beri ya hu? jojoba ekecez hayallerimizi kurduk okuduk bilgilendik biraz umut gerek bize ama osmanoğlu ve enginnaz yok:( başka kimse var mı sonuca ulaşabilen lütfen yardım.
copur 09
14-05-2014, 19:33
Onca yıldan sonra; bu yıl havalarda sıcak gidince, tek tük tohum tuttular. Dış mekanda yetişen tohumları seneye tekrar dış mekana dikmeli. Kalabalık ortadan kalksın diye, erkeklerden budamıştım. Üç tanesine dişi kalem aşıladım. Sanırım bir tanesi tutmuş.
Arkadaşlar merhaba
4 sene önce 1000 adet tohum yurtdışında iken getirmiştim
400-500 adetini 3-4 yılda yedim kala kala 500-600 adet kaldı
Bunları ekme düşüncem var
Bunun için hazineden 10 dönüm kadar toprak kiralamak istiyorum
Yapmam gereken işlemleri sıra sıra yazan olur mu?
a:Nereye dilekçe vermem gerekiyor?
b: dilekçeye içerik olarak ne yazmam gerekiyor?
500-600 adet Tohum 10 dönüm için yeterli olur mu ?
Bölge olarak deniz kıyısında bir yer talep edeceğim il önemli değil
Sonuçta 10 yıldan önce ürün alınmıyor diye biliyorum
Ekip 10 sene sonra ekili yere uğrama düşüncem var
(Ekip 10 yıl beklemek gerektiren bir bitki olarak aklımda kalmış)
Bilgi geçen ve yardımcı olan olursa çok sevinirim
Şimdiden teşekkürler
Arkadaşlar; 42 no'lu mesajda sayın Selahattin Yılmaz bey açıklama getirmiş. Ben de aynı olayı yaşadım. 2,5 luk pet şişeyi en uzun olacak şekilde ayarladım. Jojobanın üst kısmı yaklaşık 20 ile 25 cm. arasındayken toprağa aktardım, ancak pet şişenin altını kestiğim de bitkinin kökü aynen sarmal bir yay gibi açıldı. Kökü elimle toplayım öyle çukura gömdüm.
Milli emlak Müdürlüğünden özel ağaçlandırma kapsamında jojoba ve fıstık çamı dikmek için arazi talebinde bulunmuştum. Eğer olursa ve tohum da bulabilirsem. Direk çukurlara dikmek düşüncesindeyim. Tüpten dikim tecrübelerimi zaten resimle paylaşıyorum.
2008 de yaptığımız talebe cevap geldi mi?
**** kaç dönüm arazi verdiler? Yıllık devlete ödediğiniz dönüm başına TL miktarı ne kadar ?
Bilgi geçebilirminiz?
copur 09
22-10-2014, 09:56
Hem ormandan hem de hazineden istemiştim. Ormandan yer bulamadığımdan yeri onların göstermesini istemiştim. Ormandan yazılı olarak cevap gelmedi. Hazineden arazinin maden sahası olduğu yazısı geldi. Arazi bulsam bile, 0 dercenin altına düşmeyen bir araziye dikmek isterdim. Saygılar.
Deniz kenarındaki yazlığın baçesindeki çalı çitleri söktüm temizledim
Bu tohumları bahçenin dış çevresinin tamamını çevirecek şekilde ekmeyi düşünüyorum. Sonuçta ilerde çitle çevrilmiş görüntüsü olsun istiyorum
Bahçe 200 m2 kadar. 1x20 adım yatay 2x40 adım dikey
Yani yürüdüğümde toplam 100 adım ediyor
Mısır Eker gibi her 5-10 cm e 2-3 adet tohum ekersem büyüdüğünde çit şeklini alır mı? Birde Ekmek için hangi ay müsait olur?
Kasım ayı uygun olurmu? Birde kaç cm çukur kazmak gerekir?
20cm yeterli olur mu ?
Elimdeki tohumların yeteceğini düşünüyorum. İnşaallah yarısı çıkar uzun yıllar kilerde kalmış ama küflenmemişler oldukça diri duruyorlar. Çıkmazlarsa yapacak birşey yok. Denemekte fayda olduğunu düşünüyorum
Yardımcı olursan sevinirim.
Ek bilgi:::
(((Daha öne denediklerim çıkmamıştı 1-2 sene öne ekmiştim
Ekince can suyu verip öyle bırakmıştım ay olaark Temmuz idi
Çok sıcaktan tohumlar sanırım yandı **** derine ektiğimden olabilir ,bilemiyorum )))
copur 09
27-10-2014, 07:45
Tohumları hava sıcaklığının 28 - 30 derece olduğu dönemde ekin. Aralığını en az 50 cm. olarak düşünün. Çalı formunda gelişiyor. Ekim derinliği tohumun iki üç katı olsun. Ektiğiniz yere 4 tohum bırakın. Yerini bilmek için kazık çakın. İleride dik gelişmesi için etrafına çember gibi bir şey kullanırsanız kolaylık olur. Kolay gelsin.
Dediğiniz şekilde ektim
10-12 gün sonra çıkmaya başladılar
İlginç olan direk %100 deniz kumuna denk gelen kısımlar çok erken çıktı
Toprak ve deniz kumu karışık olanlar henüz çıkmamıştı
Son durum nedir bilemiyorum ( acilen son gün dönmem gerekti)
Kontrol için Mayıs 2015 i beklemem gerekecek
Daha erken gitme şansım olmayacak
Ben ektiğimde hiç su vermedim
Direk kuru toprağa ektim
Toprağın %%70 kum %30 toprak lı
Sonra şans eseri 2 gün sonra yağmur yağdı
Böylece can suyunu almış oldular
Hava sıcaklığı tam olarak 25-30 derece arası idi
Havayı ve toprağı seveceklerini düşünüyorum
Deneme amaçlı ekmiş oldum
Saygılar
jojoba yaşadığı sıcaklık kaç derce iç anadoluda ekile bilrmi
Minarislim
07-05-2015, 20:42
çöl bitkisi yaşar korkma dikebilirsin.
copur 09
10-12-2016, 13:56
Jojoba küçük bir zeytin ağacı görünümünde; dış ortamda donlardan etkileniyor. Ilık geçen sonbaharda yine tohum vermek için uğraşıyor. Bakalım sonuç ne olacak.
aliosmankacar
01-09-2018, 15:04
Bilgi veren arkadaşlardan Allah razı olsun. Hemen hemen bütün yazılanları okudum bende internetten bir dişi bir erkek fide sipariş edip büyük saksılara ektim önümüzdeki bahara kadar gözlemleyip mart ayının sonlarına doğru uygun bir yere ekmeyi düşünüyorum. Ayrıca 50 kadar da tohum sipariş ettim birkaç tanesini şimdiden çimlendirmeyi deneyeceğim uygun bir zaman değil ama maksat denemek eğer başarırsam onları da baharda uygun bir yere dikeceğim. Kalan tohumları da şubat-mart ayında ev ortamında çimlendirip araziye dikmeyi düşünüyorum. Fideleri Mersinden sipariş ettim şimdilik açık havada bol güneşli bir ortamda tutuyorum havalar soğuyunca cam balkonlu kapalı alana alacağım. Duruma göre ticari olarak yetiştirmeyi düşünüyorum. Bakalım bir yıllık tecrübelerim nasıl olacak.
aliosmankacar
30-09-2018, 06:51
Bilgi veren arkadaşlardan Allah razı olsun. Hemen hemen bütün yazılanları okudum bende internetten bir dişi bir erkek fide sipariş edip büyük saksılara ektim önümüzdeki bahara kadar gözlemleyip mart ayının sonlarına doğru uygun bir yere ekmeyi düşünüyorum. Ayrıca 50 kadar da tohum sipariş ettim birkaç tanesini şimdiden çimlendirmeyi deneyeceğim uygun bir zaman değil ama maksat denemek eğer başarırsam onları da baharda uygun bir yere dikeceğim. Kalan tohumları da şubat-mart ayında ev ortamında çimlendirip araziye dikmeyi düşünüyorum. Fideleri Mersinden sipariş ettim şimdilik açık havada bol güneşli bir ortamda tutuyorum havalar soğuyunca cam balkonlu kapalı alana alacağım. Duruma göre ticari olarak yetiştirmeyi düşünüyorum. Bakalım bir yıllık tecrübelerim nasıl olacak.
Tohumların çoğu 2-3 hafta içerisinde çimlendi. El yakmayacak sıcaklıktaki bir suyla termosun içinde 2-3 gün arası beklettiğim tohumlar şaşırtıcı bir şekilde daha ekmeden suda tohumu çatlatıp uç verdi ve yaklaşık iki haftada filizlendi(bu işlemleri uyguladığım saksıyı gece soğuklarından etkilenmemesi için evin içinde tutuyorum). Sıcaklıklar ortalama olarak gündüzleri 25-29 geceleri ise 20-14 derecelerinde seyretti. Bu derecelere rağmen balkonda saksılara ektiğim tohumlar yaklaşık 3 hafta sonra filizlenmeye başladı. Bu saksılara ektiğim tohumları normal suda 2 gün bekletip ektim, yalnız onlarda sıcak suda olduğu gibi herhangi bir çatlama görülmedi. İki saksıda da filiz vermeyen tohumlar var, onların da zamanla çıkacağını düşünüyorum, çıkan filizler şimdilik sağlıklı görünüyor.
Recepdistek
11-06-2019, 09:32
Arkadaşlar herkese iyi günler jojoba bitkisini İzmir **** Manisa da yetiştiren varmı acaba
aliosmankacar
06-08-2019, 21:10
Tohumların çoğu 2-3 hafta içerisinde çimlendi. El yakmayacak sıcaklıktaki bir suyla termosun içinde 2-3 gün arası beklettiğim tohumlar şaşırtıcı bir şekilde daha ekmeden suda tohumu çatlatıp uç verdi ve yaklaşık iki haftada filizlendi(bu işlemleri uyguladığım saksıyı gece soğuklarından etkilenmemesi için evin içinde tutuyorum). Sıcaklıklar ortalama olarak gündüzleri 25-29 geceleri ise 20-14 derecelerinde seyretti. Bu derecelere rağmen balkonda saksılara ektiğim tohumlar yaklaşık 3 hafta sonra filizlenmeye başladı. Bu saksılara ektiğim tohumları normal suda 2 gün bekletip ektim, yalnız onlarda sıcak suda olduğu gibi herhangi bir çatlama görülmedi. İki saksıda da filiz vermeyen tohumlar var, onların da zamanla çıkacağını düşünüyorum, çıkan filizler şimdilik sağlıklı görünüyor.
Filizler çeşitli boyutlara ulaştı. Kimisi 10 cm kimisi 40 cm oldu, kimisi dipten iki üç filiz verdi kimisi tek gövde verdi. Mart ayında araziye dikmeyi düşünüyorum.
muammerbiskin
03-12-2019, 10:30
Sayın Osman Osmanoğlu Bey;
Sizden tohum almak istiyorum. Kg ı kaça?
muammerbiskin
03-12-2019, 10:33
Filizler çeşitli boyutlara ulaştı. Kimisi 10 cm kimisi 40 cm oldu, kimisi dipten iki üç filiz verdi kimisi tek gövde verdi. Mart ayında araziye dikmeyi düşünüyorum.
Sizden tohumun kg ını kaçtan alabiliriz? 5kg falan lazım.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.