View Full Version : mayer Limon
Meyer limonun çiçekleri de harikadır, kokusu baş döndürür :)
Ev içerisinde yetiştirmeye en uygun limon çeşitlerindendir.
http://www.agaclar.net/galeri/files/meyerlimon.jpg
Mutlu Bey,
Sizden aldığım mayer limon tomurcuklandı ve açmak üzere :p (bu mevsimde açmasını hiç beklemiyordum ve daha açmadan kokmaya başladılar) ama sizin yukarıda eklediğiniz fotoğrafta tomurcuklar mor, benimkiler neden beyaz? :( (fotoğrafta pembemsi gibi çıkmış ama ışıktan, aslında bembeyaz)
Mutlu Kutlu
26-12-2008, 16:16
Kulak pamuğunu çiçekteki sarı polen olan yerlere değdirdiğinizde kulak pamuğuna polenler yapışır, bu polenleri gözle hissedebilrisiniz. Beyaz pamuk hafif sarıya dönüşür, bu polenleri çiçekteki dişi organ olan ucu şeffaf ve genelde ortadan çıkmış olan ucu hafif yapışkan uzantının ucuna değdirdiğinizde bir kaç polen buraya yapışır ve döllenme gerçekleşir. Kısaca arıların yapması gerekeni biz yapmış oluyoruz.
Bütün çiçekli bitkilerde bu uygulama yapılabilir, böylece meyve ve tohum tutturma şansımızı %90 lara çıkarmış oluyoruz.
Bizim uygulamalarımızda bu yöntemle 17 litrelik saksıda 28 limon tutturma oranımız var.
Doğal olmayan yöntemlerle, çiçeğine hormon sıkmak gibi yöntemler yalancı başarı bence, bu hormonu çiçeği sanki polenlenmiş gibi bir his vermek ve meyve tutturmak için yapılıyor. Genelde içerisinde çekirdek olmayan meyve ve sebzeler hormonludur.
Bu hormonlama yöntemi büyük gros marketlerde bol çiçekli satılan bitkiler içinde geçerli. Bol çiçekli alıyorsunuz ve kısa sürede bitki göçüyor.
Sn. snoopy,
Mayer limon çok enteresan bir tür. Kış başlarken ve yaz başında bol miktarda çiçekleniyor, şu bir gerçekki kokusu baş döndürücü ve güzel. Saksıdaki bir mayer limon ağacında 3-6 dönem, 1-2 ay arayla açan çiçeklerden oluşan meyveler olabiliyor.
Çiçekleri genelde mor pembe gibi oluyor dış taçları, bu morluk ve pembelik zannedersem bol güneş görmesine ve hava şartlarına bağlı. Sizin çiçeklerinizin beyaz olmasına karşın epeyce büyük ve güçlü oldukları görülüyor.
Kış dolayısıyla çiçeklerinize arılar gelmeyecek, ev içinde olduğundan dolayı rüzgardan da dolayı tozlaşamayacak, 41 ci mesajda çiçekleri nasıl tozlaya bileceğinizi açıklamıştım önceden. böylelikle bir sürü limonunuz olacak.
Limonunuzu en çok güneş görebileceği bir yere koymanız sağlığı için çok iyi olur.
Saygılar.
denizakvaryumu
26-12-2008, 23:18
Mayer limonu bu günlerde çarşı pazar marketlerde bol miktarda var.Benim çok sevdiğim bir limon, çok ekşi değil.
fedorova33
08-01-2009, 13:17
giresunun görele ilçesinde ikamet ediyorrum.köyümün rakım yüksekliği 210 metre.ortalama 1 metre kar yağar senede.fındık bahçelerimi söküp mayer limon yetiştirmeyi düşünüyorum **** sizin tavsiye edeceğiniz bir tüyde olabilir...sıcaklık -5 derecenin altına kolay kolay inmez ama indiğide olabiliyor.ayrıntılı bilgi ve cesaretlendirmelerinizi bekliyorum...başka bir limon türüde deneyebilirim.
ayrıntılı bilği verirseniz cok sevinirim...saygılarımla...
fedorova33
08-01-2009, 13:20
resimde gördüm arsinli bir arkadaşın mayer limon agacını..5 yaşında olan agacın resimi..pepino61 rumuzlu. gercekten mükemmel bir görüntüsü vardı.acaba iklime ayak uydurabilir mi. mayer limon karadenizde olumlu bir gelişme gösterir mi? örnekleri var mı?
Mutlu Kutlu
08-01-2009, 17:22
Sn. fedorova33,
Mayer limon ticari anlamda diğer limon türlerinden daha üstün. Erken yeşilken toplanıp pazarlanabilir, erkenci olarak suludur. Dalından düşmeden 3-6 ay arasında kalabildiğinden, geç toplayıp pazara sürmeklede depolama maliyetleri düşüktür.
Karadeniz bölgesinde Trabzon - Arsin de yetiştiği ve bol verim alındığı doğru. Soğuklara dayanıklı olduğu için bölgenizde yetişip yetişmeyeceğini test etmeniz en doğru yöntem olabilir.
Saygılarımla.
Bildiğim kadarı ile mayer limon için önemli olan donlu hava durumu ve nisbi nemdir. Adana ilçelerinde üzerine kar yağan portakal ve limon bahçeleri çok. Ençok donlu günlerden ve soğuk poyrazdan zarar görebilir.
Mutlu Kutlu
08-01-2009, 18:51
Teşekkür ederim sn. Nariçi,
Her bitkinin tahammül ettiği soğukluk farklı, Antalya'da bile bazan aşırı don olduğunda portakal ve mandalinalar donar, tadı değişir, yapraklar dondan zarar görür. Dondan zarar gören narenciyeler ertesi yıl ya meyve vermez, veya çok az meyve tutar.
fedorova33
08-01-2009, 21:43
bulunduğum yörede don olayı mutlaka olacaktır,endişemde bu yüzden.ürün verme konusunda bir endişem yok çünkü toprak yapım cok müsait ve verimli.tek problem don.kapalı bir sitem yapmam da imkansız.bildiğiniz üzere fındık artık yeterli miktarda getiri sağlamıyor.acilen alternatif ürünlere yönelmem lazım.başka bir ürün tavsiye edermisiniz.
Mutlu Kutlu
08-01-2009, 22:33
Bulunduğunuz bölgede ne yetiştirebilirsiniz bilememki, deneme yanılma yöntemiyle bir çok meyve veya bitkiyi yetiştirebilirsiniz.
En değerli ürünü yetiştirseniz bile, pazarlama konusunda başkasına bağımlı kaldığınız müddetçe fındık hüsranını diğer türlerdede yaşayacaksınız.
Kolayca ve bol miktarda üreterek çabucak kazanacağınız bir tür bitkiyi bulmak hayal, sizin keşfettiğiniz bir bitkiyi başkalarıda keşfetmiş ve üretiyor olacaktır.
Bölgenizde en kolay böğürtlem, ahududu yetiştirebilirsiniz. Birileri gelip alacak diye bakarsanız, en iyisi tarlayı boş bırakmak. Bunun yerine ürettiğiniz ürünü işlenmiş olarak, mesela reçel yaparak, organik ve hilesiz üretip kolayca satabilirsiniz. ****** pazarlama konusunda uzmanlaşırsanız.
muhammed altan
08-01-2009, 23:48
Mutlu Bey bu pamuk ile yaptığınız dölleme yöntemi gerçekten % 90 bir sonuç verirmi hakikaten.Benim çok sayıda turunçgil ağaçlarım var saksıda yetiştirdiğim...Çoğun dan doğru dürüst meyve alamıyorum.Çikeleme yapıyor ama meyve tutumunda döküyorlar.Belki tek tük bir iki meyve oluyor.Her yöntemi denedim.Hormonlara kadar..Saksılarını da büyütmüştüm !!..
Sizin bahsettiğiniz yöntemide deneyeceğim.Umarım olumlu sonuç alırım..
mayerim geldi. teşekkürler.
yarın altı delikli bir küçük fıçıya dikip üzeri kapalı olan çilek bahçesine yerleştireceğim.
çünkü iç mekan pek güneş almıyor. uygun mudur? bir de bu limonun su ihtiyacı nasıldır?
sındırgılı
21-01-2009, 19:38
sevgili mutlu bey phaselisin son durmunu gönderiyorum.sevgiler sinan sındırgılı
Mutlu Kutlu
21-01-2009, 19:46
Sinan bey,
Çok sağlıklı olacak phaselisiniz, özellikle toprağı mükemmel. 1 hafta sonraki haline size şaşıracaksınız. 1 ay sonra epey büyük meyveler olmuş olur boyuda 1 metreyi geçer. Yaprakları elimizden daha geniş olur. Keşke meyveli dalları kurumamış olsaydı,
Saygılarımla.
Mutlu Kutlu
21-01-2009, 19:50
Sn.phdbio,
Don olmayacak, güneş göreceği bir yere koymanız limonun sağlığı için çok iyi olur.
Kış aylarında bitkilerin sulanması, üst görünen toprağın kuruması sonrası olur. Mayerlimonunuzuda aynı şekilde üst toprağın kuruduğunu hissettiğinizde sulayın.
Saygılar.
mayerim geldi. teşekkürler.
yarın altı delikli bir küçük fıçıya dikip üzeri kapalı olan çilek bahçesine yerleştireceğim.
çünkü iç mekan pek güneş almıyor. uygun mudur? bir de bu limonun su ihtiyacı nasıldır?
sındırgılı
24-01-2009, 20:00
sevgili mutlu mayer limon çiçeklerini dediğin gibi tozladım.şu anda 4-5 adet çiçeklerin döküldüğü yerlerde yeşillik var. yoksa bunlar limonlarımmı..yarın gündüz gözüyle fotoğraflarım.ilk heyecan işte sevgiyle kalın sinan sındırgılı
sındırgılı
25-01-2009, 07:51
resmini gönderiyorum.
Mutlu Kutlu
25-01-2009, 08:18
Gözünüz aydın Sinan bey,
Meyveler tutmaya başlamış, diğer çiçekleride tozlarsanız 20 den fazla meyve tutması mümkün. 1-2 ay içerisinde yeni ve taze yapraklar çıkaracak ve limonunuz yemyeşil olacak.
Saygılar.
Mutlu Bey; sizden aldığım Mayer limonum yeni bir filizle birlikte üsttende iki yeni yaprak daha çıkardı. Size sormak istediğim; ben fazla uzamasını istemiyorum, acaba tepe budamasını ne zaman ve yükseklikteyken yapmalıyım? Şu anda saksı hariç 45-50 cm civarında.
Bir de ben de bu çiçeklerden istiyorum, acaba ne zaman kavuşurum :D
Mutlu Kutlu
25-01-2009, 10:36
Sn. aaylin,
Tepe budaması size kalmış bir şey, bonzai yapmak için 20-30 cm den kesilebilir. Sizin için hangi yükseklik iyiyse oradan kesin, tepesini kestiğiniz yan sürgünler hızla çoğalır uzamaya başlar, onlarıda uygun gördüğünüz yerlerden kesin. Hayalinizde o bitkini son halini canlandırın ve hayalinizi uygulayın. Pek yakın zamanda çiçeklerini göreceksiniz, tozlamasını yaparsanız o boyda 3-5 limon meyveniz olur.
Tepeden yeni çıkardığı yapraklar o kadar şirinki, kıyamıyorum bir türlü :( Ama biraz daha beklersem de budama zamanını kaçıracağım galiba. Sanırım bu sene bırakıp sonbaharda budama yapsam daha iyi olacak. Ana gövdesinin boyu 50-60 cm yetecek bana göre. Forma sokmak için bonzai bölümüne bakacağım birazda. (Birazcık yazılı düşündüm galiba :D)
Cevabınız için teşekkür ederim Mutlu Bey.
sındırgılı
25-01-2009, 11:33
sn aaylin hnm biberler sizi bekliyor.tahminimde yanıltmadınız.feneryolu yerine ömerli tarafına gitmişşiniz.şaka bir yana yeni evinizde saglık ve mutulukla yaşlanmanızı dilerim, sinan sındırgılı
Haklısınız, bu ev işleri yüzünden darmadağın oldum. Akşam nerdeyim, sabah nerdeyim karıştım iyice. Aklım sizdeki tohumlarımda inanın ki. Ama hakkım baki, şu işlerimi halledeyim mutlaka sizi ziyarete geleceğim :)
sındırgılı
02-02-2009, 07:13
Mutlu Bey Hayırlı Sabahlar..daha önceki iletimde belirttiğim yavru limonlar sonradan karardılar vede düştüler.Şu anda yine limonun üstü tomurcuk ve çiçek dolu..Yaptığım işlem kulak temizleyicisine polenleri yani sarı tozları alıp ortadaki yapışkan bölgeyi tozlamak.. ekte limonumun son görüntüleri herşey gönlünüzce olsun.
Mutlu Kutlu
02-02-2009, 09:00
Sinan bey,
Limonunuz ve çiçekleri gayet sağlıklı. her çiçek limon tutmayabilir. Yaptığınız tozlama şekli doğru, siz devam edin. Bir müddüt sonra limonlar tutunmaya başlar, mevsim dolayısıyla düşüyor olabilirler.
Yeri güzel görünüyor, ama daha fazla güneş gören yer varsa oraya alın.
Saygılar.
Geçtiğimiz bahar Yusuf beyden gelen Mayer limonum bir süre sonra çiçeklendi. Bir karış boyuyla bir meyve tuttu. O meyveyi taşıyacağım diye canı çıktı bugün hasat ettim arkadaşlar. Baharda biraz gelişsin diye. Yerini durmadan değiştirdiğim için yapraklarınıda döktü.
62873
62874
62875
Biraz görmemişin bir limonu olmuş durumu var .. :o
Resmi küçültemedim uğraşacağım.
Meyvesini aldığım limonumun saksı toprağı biofarm gübreli. Başba bir bakım
yapmam gerekir mi?;)
Feriha, ne güzel limonunuz. Darısı benim başıma :) Benim Meyer limonum da bütün yapraklarını döktü. Ama her dalında onlarca çiçek oluşumu var. Bir yerden 3-4 çiçek çıktığı oluyor. Tomurcuk haldeler şu anda. Bu çiçeklerden 1-2 meyve alsam yeter bana. Acaba ağacın güçlenmesi için bazı tomurcukları koparmak gerekir mi?
Feriha Limonunuz çok güzel. Ben evin arkasına güneş gören yere dikmiştim. Sağolsun komşunun keçileri budayıvermiş, bu yüzden papaz oluyorduk. Şimdi sarıp sarmaladık. Belki baharda düzelir diye bekliyorum.
Hiç bu kadar şeker bir şey görmedim:) Ve gerçekten o incecik dal o koca limonu taşıyabilmiş. İnsan şaşırıyor bu doğadaki mucizelere. Afiyet olsun arkadaşım. Tadı nasıl?
Bu arada ben de artık bu sayfadan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12443&page=2) (47 numaralı mesaj), bu başlığa geçmeye hak kazanmış durumdayım. Benim yer cücesi limonum hem sürüyor hem bu gün çiçek açtı. Tam 34 çiçek tomurcuğu var. Şimdilik link vermekle yetineyim. Limonum olursa bir gün onu da buradan gösteririm.
Feriha'cığım bu başlıklardan birinde narenciyelerin demirden hoşlandığını okumuştum. Bende Çiçek coşturan marka sıvı demir gübresi var. Buluştuğumuzda bir şişede yanımda getireyim istersen.
Sakagun, nazlı06 ve hiç limon yetiştirdiği ağaçtan meyve almamış arkadaşlar
hepinizin darısı başınıza..:p
Sakagun zaten taşıyamayacağı çiçek-tomurcuğu kendisi döküyor ağaç.
Ben kışın orası soğuk burası daha iyi derken döktü herşeyini meyvesini sımsıkı
tuttu.. Daha ilk yılı meyve tutmayabilir demişti Yusuf bey. Şansı çıktım.
Çok merak etmeden gördüm. Çok da lezzetli. Kabuğunu bile yedik.
Bu kadar mı güzel olurmuş insanın kendi yetiştirdiği:rolleyes:
Nevsune'cim elimdeki ürünlere baktım. Bıototal organik toprak düzenleyicisi sıvı
humik asit ve Biofal-dengeli gübre çözeltisi var. 8-8-8 yazıyor üzerinde.
Gerekiyorsa senin sıvı demirden alırım diğer bitkilerime de lazım. Çok teşekkür
ederim. Zahmet etme. Bulamazsam isterim.
Umarım bir arkadaşımız bu ürünlerin limonuma uygun olup olmadığını nasıl
kullanacağı hakkında bilgi verir:eek:
denizakvaryumu
15-02-2009, 22:42
Calamondin, kamkat gibi küçük meyveli turunçgilleri ev içinde çok görmüştüm ama bu kadar büyük meyveli turunçgili saksıda yetiştirene ilk defa şahit oldum.
Tebrikler.
Suyunu çaya salataya sıkın, kabuklarını ise limonata ve limon macunu (reçel) yapın derim.
Gülbeşeker
15-02-2009, 23:00
Limonun tadı nasıl portakal tadına benzeyen limonlar var onlar gibimi?
Şeftali için yaptığımız tekleme işlemini meyer limonda da yapmalı mıyız? Resimdeki çiçekleri 1 tane kalacak şekilde azaltayım mı? Yoksa meyve oluşumu başladıktan sonra mı azaltayım?
Yahu vallahi kıskanıyorum. Bunlar ne zaman büyüdüler de böyle mücevherler vermeye başladılar. Şaka yapıyorum, allah nazarlardan saklasın ağaçlarınızı inşallah. Ama benim de Mutlu Bey'den aldığım ve 14 Ocak'ta saksıya diktiğim Mayerimde hiçbir hareket yok. Ben de böyle mücevherlerim olmasını istiyorum artık :( Gerçi Romantik serseri'den aldığım kamkatlar da aynı durumda. Diktiğim gibi duruyorlar. Yeni yaprak bile çıkarmadılar :(
Ben de Mutlu Bey'den aldım aaylin. En büyük boy olanını. Üstü yaprak doluydu. Tüm yapraklarını döktü. Şimdi her yeri çiçek dolu. Ben de meyve alma hayali kuruyorum.
İnşallah seninki de çiçeklenir. Bol bol meyvesini yersin.
İnşallah Sakagun inşallah. Hele bir meyve verse bırak yemeyi müzelik olarak saklayacağım ben onları :D
Ama benim de Mutlu Bey'den aldığım ve 14 Ocak'ta saksıya diktiğim Mayerimde hiçbir hareket yok. Ben de böyle mücevherlerim olmasını istiyorum artık :( Gerçi Romantik serseri'den aldığım kamkatlar da aynı durumda. Diktiğim gibi duruyorlar. Yeni yaprak bile çıkarmadılar :(
Ama siz tam bitkiler geldiğinde taşınmıştınız değil mi? Bu durumda bitkilerin sarsılması çok doğal. Biraz zaman tanımak gerek.
Benim kamkatta da ses yok. Limon salkım saçak çiçek tomurcukları ile dolarken kamkat beklemede. Bayağı soğuk bir havada gelmişti. Yollarda donar diye korkarak sipariş vermiştim. Ben buna da şükrediyorum, hiç değilse bir zarar olmadı. O biraz daha nazlı bir bitki. Kamkat başlığını okursanız, bazı arkadaşların kamkatlarının ilk geldiklerinde stresse girip yaprak döktüklerini görürsünüz. Baharı bekleyelim.
Yok daha taşınmadım Sayın Nevsune. Geldiklerinde evi aldık diye müjde vermiştim. Halen tadilat var. İnşallah Mart'ın 1-2 si gibi taşınmayı planlıyorum. Gerçi ustalara güven olmuyor, onların verdikleri tarihe 3-4 gün eklemeye alıştım artık.
Benim evdekilerin hiçbirinde (limon, portakal, mandalina, mayer, kamkat) ses seda yok. Ben de bu yüzden telaşlanıyorum. 1 hafta önce 8+8+8 npk sıvı gübre verdim. Hala bir hareket olmayınca da buradan paylaşayım dedim. Bekleyelim bakalım neler olacak.
Ben yanlış anlamışım demek. Taşındığınızı sanmıştım:)
O zaman şimdi bakım işini tartışalım. Neden organik gübre vermiyorsunuz? Ben Bauhaustan aldığım Petel organik gübreyi kullanıyorum ve genelde tüm bitkilerim hiç görmediğim kadar coştu. Geçen gittiğimde Bauhausta ayrıca organik sıvı gübre de vardı. Hatta sıvı iz element görünce onu da almaya kalkıştım ama gerek olmadığını söylediler. Yanında bir de 15 günde bir hümik asit takviyesi yapıyorum. Limon ve kamkat içerde, güzel güneş alan bir yerde duruyorlar.
Ben daha narenciye konusunda çok acemiyim, yazabileceklerim ancak bu kadar. Daha iyi bilen arkadaşlar yol gösterdiklerinde siz de isteklerinize kavuşursunuz, merak etmeyin:)
Yarın Buhaus'a gideceğim bana sizinkilerin markalarını yazabilir misiniz lütfen sevgili Nevsune. Evde kullandığımı Bauhaus'dan almıştım. Orada ki bahçe görevlileri turunçgiller için en iyi olanının bu olduğunu söylemişti. (Biofol-NPK 8+8+8 gübre çözeltisi). Daha olmazsa bir de sizin kullandıklarınızı deneyeyim. Bu arada seralardan birinden de yeşil granül şeklinde bir gübre verdiler yaklaşık 1,5 ay önce topraklarına birer çay kaşığı serpiştirmiştim, suladıkça erir demişlerdi. Ama bunların pek faydaları olmuyor heralde. Benim evde de güneş hiç eksik olmaz, günün her saati azıcık bir güneş bile olsa evin içindedir. Bu durumda ya baharı bekleyeceğim ya da gübreleme şeklmi değiştireceğim.
Gülbeşeker limonun tadı bana portakal gibi gelmedi. Artık mayer limonu marketlerde satılıyor alıştım galiba. Mis kokulu ekşi güzel sulu bir limon.
Denizakvaryumu salataya felan kıyamıyoruz zaten bir tanecik, bir dilim alıp kabuğunu bile yiyoruz çünkü acı değil.:p
Arkadaşlar şu anda benim limonumda önce çiçeklerini sonra yapraklarını döktü.
Çünkü kapalı balkonda duruyordu soğuk diye ben gezdirdim durdum saksısını.
Sonra okudum ki turunçgillerin alışkanlıkları varmış yer değişimine tepkililermiş,
havalandırılan güneşli rüzgar almayan ortamları sevdiklerini kamkatımda bütün
meyve ve yapraklarını döktükten sonra öğrendim.
Hepimizin bitkileri bir nedenle olması gerektiği gibi gelişmiyor üzülüyoruz.
aaylin bitikin yerini değiştirdin mi?
Yani benim yaptıklarımı yaptın mı?:(
Hayır sevgili Feriha. Geldiklerinden beri balkon kapısı tarafında salonda duruyorlar. Hava güzel oldukça kapıyı açıp havalandırıyorum. Ayrıca durdukları yer hem sabahtan hem de ögleden sonra azıcık bir güneş bile olsa hep güneşli. Benimkiler bana gelince hiç yaprak dökmediler ama hiç gelişme de göstermediler. Halbuki saksı ve toprak gereksinimlerini aynen burada yazılanları uygulayarak yaptım. Vardır mutlaka bir kerameti. Sevgili Nevsune'nin de dediği gibi baharı bekleyeceğim herhalde ben de :S
Petel organik gübre diye sorduğunuzda size gösterirler. 5 kg. lık küçük çuval bir paket halinde. Böyle minik minik silindirik gübreler. 12 lira civarında olsa gerek.
Diğer sıvı organik gübre ise sim.. le başlayan bir şey (Sim organik miydi acaba?).Bu yeni gelmiş, daha önce görmemiştim. Yeşil renkli bir karış boyunda plastik silindir bir kap. Bunun da fiyatı sanırım 9.95 gibiydi. Organik iz elementlere de bir bakın isterseniz.
Siz Petel kullanıp memnun kaldıysanız onu bir deneyeyim, yanında da dediğiniz gibi iz elementlerine bakayım. çok teşekkür ederim ilginiz için. bol meyveli günler dilerim
Merhabalar,
Benim de Mutlu Kutlu beyden aldığım Mayer limon önce yapraklarının dörtte üçünü döktü, ama 15-20 gündür deli gibi yaprak, sürgün ve çiçek tomurcuğu çıkarmakla meşgul.
Sanırım ilk sarsıntıyı üzerlerinden atıp topraklarına, yerlerine, ışığa vs alışmaya çalışmaktalar.
Benim limonun da üzerinde aynı yerde birbirlerine bitişik bir çok tomurcuk oluştuğundan, ben de acaba bir kısmını koparsam mı diye düşünüyorum
Bilen biri olur da yardımcı olursa sevinirim.
Siz herhangi bir gübreleme ya da farklı bir bakım uyguluyor musunuz Sayın Baobab ?
Ben mayer limonu alınca buyukce bir saksıya diktim (yaklasık 30 lt) ve icini saksı topragı ile takviye ederken de, dogal gubre ile karısık olarak koydum.
Ancak, henuz koklerinin, ilk geldigi zamnki kendi topragını gecerek benim gubreli saksı topragına cok fazla ulastıgını zannetmiyorum.
merhaba,
Turunçgilleriniz için, mayer limon da dahil, gübre alacağınız zaman NPK değerlerinde N(azot) oranı yüksek, P(fosfor) oranı düşük ve K (potasyum) oranı orta değerde gübreler almaya çalışın.Ayrıca mutlaka iz element katkılı olsun. NPK oranı 5-1-3 olan bir gübre turunçgil ağaçlarınız için en doğru, en faydalı gübre olacaktır.Turunçgiller yüksek oranda azot isterler.
Piyasada Biolchim marka "Spray Dunger 312" diye bir gübre var, oranı 27-9-18.
Ayrıca Bor, Mangan ve Çinko ilavesi var içinde.
Bulabilirseniz bunu Mart başından itibaren 15 günde bir yapraktan uygulayın, çok faydası olacaktır.
Merhaba
Benim limonum 13 ocak ta geldi.Hiç tomurcuk falan yoktu üzerinde. Şimdi bazı yaprakları sararıp döküldü,ama çoğu duruyor.Birde üzerinde minicik, minicik 20 ye yakın limon mevcut,aynı zaman da hala çiçek ve tomurcuk da var.seyreltme yapılması gerekiyor mu?
Teşekkür ederim MSaygın. Bir de sizin önerdiğinizi bulmaya çalışayım.
MSaygın merhabalar
İyi ki el attınız bu başlığa:) Size danışmak istediğim iki önemli konu var.
Benim sözünü ettiğim petel organik gübre paketinin üzerinde şunlar yazıyor:
Toplam Organik madde %60
Toplam N: %1,5
Toplam Organik N: %1
K ve P ilgili bir yüzde verilmemiş. Buradan benim anladığım gübrenin içindeki Azot oranının diğer maddelere göre biraz daha yüksek oluşu. Yanlış mı düşünüyorum, bunun doğru yanıtı sizde:)
Bunu neden yazdım? Elimden geldiğince organik madde kullanmaya çalışıyorum ama domates bibere yettiği kadar, narenciyelere yeter mi yetmez mi bu konuda hiç bir bilgim yok. Bir de organik iz elementlerle takviye yapsam amacıma ulaşabilir miyim? Sizin önerdiğiniz Biolchim marka "Spray Dunger 312" organik mi?
Bir diğer önemli soru da şu anda çoğu arkadaşın merak ettiği: Şu anda mayer limonlarımızda oluşan çok sayıda tomurcuk var. Meyve elde edebilmek için bu tomurcuklardan/çiçeklerden seyreltme yapmak gerekiyor mu? Yoksa bunu doğal halinde kendisi halledecek mi?
merhaba nevsune,
Petel gübre nedir bilmiyorum ama sanırım pelet gübre ile karıştırıyorsunuz.Pelet gübre, o organik gübrenin bahsettiğiniz küçük silindir formuna verilen ad, yani toprak gibi, toz gibi değil, preslenmiş, şekil verilmiş, peletlenmiş.Yani pelet organik gübre ile normal organik gübre arasındaki fark, onun ticari sunum şekli.
Bu gübrelerden ben Biofarmın gübresini kullanıyorum, ben de pelet şekilde kullanıyorum turunçgiller için, drenajı etkilemiyor böylece.
Bu gübrelerin NPK oranları düşük oluyor tabi, organik madde içeriği yüksek oluyor.Benim düşünceme göre sadece bu gübreden kullanmak turunçgil ağacınızın besin ihtiyacını karşılamayacaktır.Turunçgiller beslenmeyi seven ağaçlar.
Benim bahsettiğim Spray dunger organik bir gübre değil, kimyasal ne yazık ki ama Biofarmı üreten Çamlı grubunun sitesinde organik sıvı gübreler (http://www.camli.com.tr/Default.aspx?bolum=48) var, onlarla takviye edebilirsiniz.
Bunlar tam istediğim değerlerde değil ama organik olsun dediğiniz için aklıma geldi.
Ben hiç bir ağacımdan tomurcuk seyreltmesi, çiçek seyreltmesi yapmıyorum, ağaç zaten kaldıramayacğı yükü atıyor üzerinden diye düşünüyorum.
Çok teşekkür ederim. Narenciyelerle ilgili bilgilerinize güveniyorum. Biofarm sıvı gübreyi de deneyeceğim.
Evet pelet kelimesini yanlış kullanmışım, yaşlılık işte:)
muammer74
19-02-2009, 14:53
karedenizde yetişirmi
İster dışarda ister evde nerde istersen yetiştirebilirsin.Kışın dondan koruman lazım.
Romantik
21-02-2009, 22:02
karedenizde yetişirmi
Sayın muaemmer74
Mayerlerimiz Karadeniz ikliminde dış mekanda hiç problem yaşamadan yetişmektedirler.
Limon çiçeğinde, kırmızıyla çizdiğim dişi organın başı mı, yoksa sarı çerçevedeki dişi organın sapa bağlandığı yer mi limon oluyor?
64102
Fotoğraf: Ayşe Özdil (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=15506&catid=searchresults&searchid=8416)
Sarı kısmın sapa bağlandığı yer limon olacak.Hatta küçük yeşil yuvarlak oluşmuştur.Güle güle büyütün.:)
Teşekkür ederim:)
Erkenden sevinmeyeyim ama çiçeğin dibinde, sapın hemen ucunda koyu yeşil bir yuvarlak oluşuyor. Dişi organın sapı ise o yeşil yuvarlağa doğru sararmaya başladı.
Olmaya başlamış .İlk limon hayırlı olsun o zaman ..
Romantik
23-02-2009, 14:27
Nevsun hanım ilk limonlarınız hayırlı olsun. Çok şirin gözüküyorlar. Güle güle büyütün.
Onlar benim limonlarım değil:) Fotoğrafı, çiçeklerin duruşu açısından sorduğum soruya çok uyduğu için galeriden aldım.
Siz ne diyorsunuz, Oğuzhan beyin yazdığı gibi o sarı çerçevedeki yerde oluşuyor limonlar değil mi?
Romantik
23-02-2009, 15:48
Kusura bakmayın yoğunluktan ve dalgınlıktan sizin minik mayerleriniz zannetdim.
Evet minicikler oradan çıkacak.
Sevgili Oğuzhan bu ne güzellik böyle. Bu ilk mürüvvetiniz mi? Güle güle sarartıp, yakında afiyetle yersiniz:) Bize de fotoğraflarını gösterirsiniz.
Bu mayerler, gücü ve güzelliği ile beni çok şaşırttı ve de çok mutlu etti. Küçük bir bitkinin incecik dalları bile o ağır meyveleri taşıyabiliyor. Çiçeği hem görsel olarak, hem de kokusuyla güzel. Kış ortasında açması da insanı heyecanlandırıp, moral veriyor. Ben çok sevdim bu işi.
Çiçeklenme aşamasından bu noktaya gelişi ne kadar sürdü acaba?
sercan1969
25-02-2009, 08:32
Çizdiğiniz yer dişiciğin tam tepe noktası...Erkek organ dan dökülen polenler bu başçıktan içeri girerek dişicik kanalı boyunca ilerler ve ovaryumda yani dip kısımda döllenme meydana gelir ve burası giderek büyüyerek limon meyvesini meydana getirir.
Benim Mayer limonlarım ve kamkatlarım kargoda bende gelişmeleri sizlerle paylaşacağım...
Sn sercan1969 tam dediğiniz yerde (ovaryumda) koyu yeşillik oluştu. Ben, meyve dişiciğin tepe noktasında oluşuyorsa diye panikledim. Çünkü kanal sararmaya başlamıştı. Fotoğraf makinem şu anda başka birinde olduğu için gösteremiyorum ama bir kaç gün sonra görüntüleyebileceğim. O zaman daha iyi anlaşılacak.
Ben daha önceki bir mesajımda tomurcukların bir kısmını elesem mi diye sormuştum. İnsanoğlunun herşeye burnunu sokması gerekmiyormuş:p, doğa kendisi zaten hallediyormuş. Çiçeklerin bir kısmında dişicik hiç gelişmiyor, dolayısıyla da döllenmesi zaten mümkün olmuyor. Siz mesleğiniz gereği bunları çok iyi biliyorsunuz da, ben deneme yoluyla öğrendiğim için çok heyecanlanıyorum:)
Size de iyi büyütmeler dilerim. Biraz çıkarcı bir yaklaşım oluyor ama sizin paylaşımlarınızdan çok şey öğreneceğim;)
Sevgili Nevsune,***.ederim.
Meyvenin büyümesi beslemeye bağlı.Saksıda olduğu için düzenli gübre vermek gerekiyor.Yoksa bu küçük ağaç bu meyveleri büyütmekte zorlanıyor.düzenli bir bakımla 2 ayda bu hali aldı.Kırmızı örümcek sarmış.4-5 meyve daha vardı fındık büyüklüğünde onlar döküldü.Eğer örümceklerden kurtulursalar büyüyecek garipler.Diğer mayerler de hasat edilecek duruma gelenler var.Bir ara onlarıda yüklerim.Mayer limon gerçekten güzel bir tür.Hem kokusu hemde azmiyle harikalar yaratıyor.Bonzai içinde uygun.:)
Ağaç ta hem çiçek hemde meyvede bazen dökülmeler olabiliyor.Paniğe kapılmayın.Kendisi besliyemediği meyve ve çiçekleri atıyor.:)
denizakvaryumu
25-02-2009, 10:23
Kırmızı örümcek malesef turunçgilleri çok seviyor.
Bu nedenle kırmızı örümcek olmasa bile koruyucu amaçlı neem azalı ayda bir kere muhakkak kullanın derim.
Yine yazdan kışa dönerken yani saksıları eve almadan önce bir hafta arayla kırmızı örümcek ilacı tatbik etmek gerek diye düşünüyorum.
Turunçgiller yer değiştirmeye hassas olduğu için ve hemen yapraklarını döktüğü için ev içi ve dışı şartlarının aynı olduğu zamanda değiştirmede fayda var.
Neem azal kullandım.Sitede Karınca70 'den almıştım.Ben ondan hiç sonuç alamadım.Kırmızı örümcekte işe yaramıyor.Hatta japon gülünde bitlerde bile işe yaramadı.Farklı iyi sonuç veren bir ilaç araştırıyorum.
denizakvaryumu
25-02-2009, 11:29
Benim de belirtmek istediğim husus o.
Zararlılar bitkide çoğaldıktan sonra değil , koruma amaçlı yapıp o bitkiye gelmelerini önlemek için yapılmalı.
Siz 1 lt ye ne kadar neem azal uyguladınız.
Ben 1 lt ye 7 ml (cc)olarak uyguluyorum.
Bende ilk aldığımda neem azal uyguladım.Oran aynı şekilde hatta biraz fazla olabilir.İlk zamanlar olmadı.Sonradan çıktılar.
Yercücesi Mayer limonum gelin kızlar gibi oldu. Tomurcuktaki çiçeklerin çoğu açtı, yapraktan çok çiçeği var. Yanına her gidişimde bir çiçeğini daha açmış buluyorum. Oda misler gibi limon kolonyası kokuyor. Güneş gören her evde bence bu güzellik olmalı.
Fotoğraf makinem gidecek zamanı buldu. Şu görüntüyü kaçırmadan sizlere göstermeyi çok isterdim. Sevgili Romantik Serseri, makinem gelir gelmez değişik pozlarını;) çekip hemen size göndereceğim.
Bu arada ben de elimde suluboya fırçası, o çiçekten o çiçeğe koşturup duruyorum. Bakalım ne olacak?
Sevgili nevsun,
Limonunun sağlıklı ve de neşeli olmasına cok sevindim.
Benimkisinin topragı gecen hafta cok kuru gibi gozuktu gozume,
bir tas kadar su ilave ettim. Şimdi ciceklerle sürgünlerinin yarısı dokulmüş durumda!! :(
Amman sulama işine cok dikkat edin...Sanırım henuz bahar gelmediğinden olacak sulama mevzuunda cok hassaslar (aynı şey gecen ay süs narımın basına gelmişti..Gerci sonradan topladı, simdi tekrar cicek acmaya basladı..)
Çok haklısın Baobab'cığım. Bu yanlış sulamalar yüzünden ben ne kadar bitki telef ettim, bilsen. Sonunda bu yıl ne kadar sulamam gerektiğini öğrenebildim. Hani vardır ya, doymadı diye anneler çocuklarının ağzına habire yemek tıkıştırıp, sağlıksız obezler yetiştirme yanlışına düşerler. Bizim bu sulama işi de aynen böyle. Bitkimiz susuz kalıp kuruyacak sanıyoruz ama gördüğümüz kuru yüzeyin altındaki toprağın ıslak olduğunu unutuyoruz. Sonuç çürüme. Üstelik her bitkinin su gereksinimi farklı ve drenaj da çok önemli.
Ben şimdi limon ve kamkatımı haftada 1'den de uzun süreli suluyorum. Eğer hala içimde bir kuşku kalmışsa uzun bir çubuk sokup alttaki toprağın çubuğa yapışıp yapışmadığna bakıyorum. Sn. Meyvelitepe bana bir bitkinin toprağı için bilgi verirken, ph ölçer almamı önermişti. Bu alet aynı zamanda nem de ölçüyormuş. Yapı marketlere gittiğimizde bir bakmalı.
Bir süre sonra toparlar üzülme, yeni çiçekler açıp seni mutlu eder. Olmazsa limonlarımı seninle paylaşırım;)
Mayerimi size gösterene dek çiçeklerinin bir kısmı döküldü.
65212
Bu da hayattaki ilk limonum.
65213
Sapsarı limonlarını da görürüz inşallah Nevsunecim gelin kızının:p Maşallah..
Benim minik mayerim meyvesini kestikten sonra kırmızı bulut gibi bişeyler olmuş
ilaç yapıcam birazdan. Nilfa spray almıştım umarım yeterli olur.
Ne oldu ki, pas hastalığı falan mı acaba?
Yakın fotoğrafını yüklesen, arkadaşlar yardımcı olabilirler.
Mayerim hasta:( Arkadaşlar ne yapmalıyım?
65218
Yerini değiştirdiğim için bütün yapraklarını dökmüştü. Kocaman limonunu taşıyamıyor artık diye kestikten sonra mayer limonum bu halde. Nilfa süs bitkisi haşere spreyi yeterli olur mu?
65219
Tuh ya, çok kötü olmuş. Yapraklarını dökmesi yer değiştirme işi falan değil bence. Hasta olmuş limonun. Kırmızı örümcek desem (ağ da var) hiç bu kadarını bir arada görmemiştim.
Bilen arkadaşlar yardımcı olurlar şimdi.
sercan1969
03-03-2009, 18:41
Mayer limonunuzda ki kesinlikle kırmızı örümcek ama okadar yoğunlaşmış ki artık rahatlıkla fark edilebiliyor.Hem o yapraklarda ve gövdede yoğun nimf ve yumurtada vardır...Mücadele yapmazsanız bir süre sonra bitkiniz tamamen kurur...
Sizinkini görünce hemen kendi turunçgil ağaçlarımı kontrol ettim ve bende 2-3 tane kırmızı örümcek yakaladım. O kadar ilaçlıyoruz bakımlarını yapıyoruz ama haftada bir nereden ürüyor bunlar anlayamıyorum ben. Allah kolaylık versin, epey de sarmışlar. Hemen mücadeleye başlarsanız limonu kurtarırsınız bence. Geçmiş olsun.
Romantik
03-03-2009, 18:52
Üzgünüm feriha hanım ama Mayerinizdekiler banada kırmızı Örümcek gibi geldi.
Bir çeşit narenciye hastalığıdır. 1 litre suya 1 tatlı kaşığı ilaç yapıp bitkiyi ilaçlamak lazım.
Operasyon tamam. 300 ml suya şırıngayla 3cc yakın nemazal koyup yoğun bir
şekilde ilaçlaladım. Bir hafta sonraki ilaçlamayı daha az dozda yapayım
diyorum. Büyüteç, ilaç her hazırlık tamam da birkaç gündür başka bitkilere
yoğunlaşmıştım, atlamışım. Umarım düzelir.
Bu arada limonuma ilave besin vermeliyim hani güçlü olsun çabuk pes etmesin
diye:mad:
denizakvaryumu
03-03-2009, 20:26
Neem azal ve nilfia bu yoğunluktaki kırmızı örümcek için etkili olur mu, açıkçası şüpheliyim.Bekleyip görelim diyeceğim bu arada fidan elden gidecek :(
Ben bu aşamada kükürt kullanılmasından yanayım.Hem mantar hem KÖ ye etkili hem de organik bir yöntem sayılabilir.Nevsune Hn.kükürt uygulamasından memnun kaldığını belirtmişti.
Sn.Romantik Serseri "1 litre suya 1 tatlı kaşığı ilaç" demişsiniz ama ne ilacı olduğunu yazmamışsınız, siz turunçgillerde hangi ilacı kullanıyorsunuz?
Elimde organik ilaçlar bulmadan evvel aldığım ddvp adlı böcek ilacı var yanında
kullanım alanlarında kırmızı örümcek de yazıyor.
Ama nemazalın etkili olup olmadığı bir iki güne belli olur mu bilmiyorum olmazsa
sırada bu ilacı kullanmak var gibi gözüküyor:eek:
DDVP 550 EC ben de kullandım. Önce 3-5 örümcek yokoldu ama sonra tekrar geldiler, nereden geldilerse. Ya tam olarak yok etmiyor ya da bu yaratıklar bir yerlerden ışınlanıyorlar. Artık eve aldığım meyvaları bile salona sokmadan direk beyaz sabunlu suyla yıkıyorum ama nafile :( Ayrıca Sayın Mine Pakkaner'in bu ilaçla ilgili şöyle bir mesajı var :
"Bu ilaç kırmızı örümceğe karşı ruhsatlı değil. Ancak etkili de olacağını düşünüyorum. Çok zehirli olduğu da doğru. BU arada kükürt alacaksanız sıvı değil, ıslanabilir kükürt alacaksınız. Üzerinde WP yazanlar ıslanabilir toz formülasyonlardır. Her toz kükürt ıslanabilir özellikte değildir.
Toz kükürdü hem kırmızı örümceğe, hem küllemeye kullanabilirisiniz. Hem yaprak bitlerine hem kırmızı örümceğe etkili bir ilaç ise Bromo EC 40. "
Teşekkür ediyorum. Yarın bu ilacı alacağım sevgili aaylin. Toz ıslanabilir kükürt de bakacağım.
Ben yapı marketlerden bulamadım, başka yerlere bakmaya da vaktim yok şu aralar. Eğer siz bulabilirseniz ve burada nereden bulduğunuzu paylaşabilirseniz çok memnun olurum. Tekrar geçmiş olsun.
Toz kükürt zirai ilaç satan dükkanlarda bulunuyor. Yalnız bana kalırsa çok da etkili değil. Benim kamkatımda kırmızı örümcek vardı. Önce kükürtle ilaçladım fakat iki üç gün sonra hala örümcek olduğunu farkedip NeemAzal ile ilaçladım. Bir ay kadar geçti, şu anda hiç bir belirti yok.
Daha önce, kükürtü pepinodaki kırmızı örümcekler için kullanmıştım. Bir süre yok olur gibi oluyorlar ama kesin sonuç vermiyor. NeemAzaldan daha etkili sonuç aldım. Bir kaç gün içerisinde bitkilerimi önlem için yine NeemAzal ile ilaçlayacağım.
Kırmızı örümcek için Sn. sercan1969 tarafından önerilen Abamectin etkili organik
akarisitleri inceliyorum.
denizakvaryumu
04-03-2009, 08:28
Hiç bir ilaç bir kere uygulamakla etki etmez, kükürt vs. bir hafta ya da 10 gün arayla 2.kez uygulanması gerek.
Duruma göre 3.kez uygulama gerekebilir.
Koyu yeşil
04-03-2009, 09:21
Geçen yaz sonu aldığım boyu yaklaşık 1.5 m civarındaki limon ağacımın gövdesinde epey büyük dikenler (1 cm civarı) var. Fidancı bunun yediveren olduğunu söylemişti. Acaba doğru mudur? Tam olarak ne cins olduğu konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Bir de saksısı çok dar geliyor limonuma. Minik kırmızı tomurcuklar da vermeye başladı. Büyük saksım ve orman toprağım hazır. Haftasonu saksı değişimi yapmayı planlıyorum, toprağını dağıtmadan. Tomurcuklara zararı olur mu?
Benim mayerimde de var o dikenden.
65281
Daha önce cinsini bilemediğim bir limonum vardı, onda da vardı. O aşılı bir limondu ve hem aşının altında, hem de üstünde dikenleri bulunuyordu.
Resimleri gördükten sonra ben de Mutlu Bey'den aldığım mayerime baktım ama benimkinde diken falan yok :( Resmini de koyamıyorum çünkü toplanırken makinenin ara kablosunu da kolilerden birine koymuşum.
Arkadaşlar bugün Ulus meyve hali yanındaki zirai ilaç satan yerlerden suda eriyen kükürt
aldım. Paketi 6 lira. Satıcı yarım litre suya bir tatlı kaşığı koyup ilaçlıyabileceğimi söyledi.
Bir haftalık takipten sonra ya nemazal bir kere daha **** kükürtle tekrar ilaclamayı
düşünüyorum kırmızı örümcek saran mayerimi.
denizakvaryumu
04-03-2009, 14:11
Toz kükürtün markası nedir?
SAFA TARIM POWER SULPHUR'H 80 WG
fungisit-akarisit Mantar-kırmızı örümcek ilacı
800gr
yazıyor Sn denizakvaryumu.
denizakvaryumu
04-03-2009, 15:05
Feriha Hn., Sn.aaylin in bahsettiği;
"Hem yaprak bitlerine hem kırmızı örümceğe etkili bir ilaç ise Bromo EC 40. "
aynı yerde var mıydı?
Bunu bulunca onu sormayı unutmuşum:rolleyes:
Ama Abamectin sordum yoktu.
Yarın o tarafa tekrar gitme durumu olacak gibi Bromo EC 40 sorarım.
denizakvaryumu
04-03-2009, 16:25
Gitmişken kale dibindeki fidancılara da uğrayın derim, değişik çiçekler gelebiliyor.
Fidancılardan Adem dağ kekiği için söz vermişti ama unuttu mu bilemem :)
:DHasat için bekleyen mayercim.
67232
Sevgili Oğuzhan limonu bu duruma nasıl getirdin? Sanki yaprakların yerini tomurcuklar almış. Harika görünüyor.
O tombul limonun ne kadar sürede hasatlık duruma geldiğini hatırlıyor musun? Fırça ile mi tozlaştırdın?
Alalı 2 ay oldu.Bu malesef aldığımda yapraklı ve yeşil limondu.Sonradan sarardı.Stresten yapraklar döküldü.Şimdi keyfi yerinde yeni çiçek açtı.Bir müddet sonrada yapraklar çıkar.Çiçekten oluşan bir limon hasatlık zamana 3-4 ayda geliyor.Beslemeyi iyi yapmak gerekiyor.Sulamayada dikkat etmek gerekiyor.
67271
Bu mayeri de alalı 5-6 ay oldu.Bir kaç sefer çiçek açtı .Yaprak döktü.Bir limon kaldı.O da şu anda sararmaya başladı.Mayer kendi besliyebileceği meyveyi bırakıyor.Bahrada dışarı alacam.Sanırım ozaman daha iyi bir performans sergilerler.:D
ormancık
16-03-2009, 08:31
Bir limon kaldı.O da şu anda sararmaya başladı.Mayer kendi besliyebileceği meyveyi bırakıyor.Bahrada dışarı alacam.Sanırım ozaman daha iyi bir performans sergilerler.:D
Sn. Oğuzhan,
O bina yığınları arasında, mayer limonunuz tek başına da olsa o kadar güzel ve canlı duruyor ki insana yaşama sevinci veriyor. Umarım kısa zamanda dilediğiniz gibi bir performans sergiler.
Sevgili ormancık,
Teşekkür ederim. :)
Beslemeyi iyi yapmak gerekiyor.Sulamayada dikkat etmek gerekiyor.
Sevgili Oğuzhan limonlarının ikisi de çok güzeller. Ellerine sağlık, emeğinin karşılığını çok güzel almışsın. Daha çok limonların olması dileğiyle:)
Besleme ve sulama koınularını biraz daha açar mısın lütfen. Örneğin: sen hangi aşamalarda hangi tür besinler verdin, hangi aşamalarda nasıl suladın vb. Senin deneyimlerin teorik bilgilerle birleştiğinde süper;)olacak.
1- Sulama (Toprak kurudukça sulama yapın.Islak toprağı kesinlikle sevmiyor.Uzun süreli ıslak kaldığı zaman çiçek ya da meyve döküyor.Stresten çabuk etkileniyor.Yaprak dökerek karşıklı veriyor.)
2-Gübreleme( Azot -N - oranı yüksek olan gübreleri tercih edin. Saksı olduğu için gübrelemeyi 15 günde 1 çay kaşığı yapıyorum.) Fidanlar için satılan humuslu gübre toprağa karıştırıyorum.Sulandıkça bitki gübresini alıyor.Ayrıca Ayda bir yanmış bir yemek kaşığı koyun gübresini toprağa karıştırıyorum.
3-Direnç ve güç(Ayda bir aspirin eritip veriyorum.)Ve üst kısımdan toprak alıp taze toprak ilavesi yapıyorum.Bu işlem ayda bir oluyor.
Bir de kırmızı örümceklere dikkat ederseniz güzel bir mayeriniz olur.Benimkiler kırmızı örümcek istilasından yeni çıktılar.Garipler ve ben savaşıyoruz.:D
3. şık çok ilginç:) Arada ben de yapayım bari.
NeemAzal'dan sonuç alamadın mı? Ben hangi bitkimde bir böcek, örümcek görsem üzerinde olmasa dahi mayer dahil çilek, domates vb. gibi bitkilerimi de önlem amacıyla ilaçlıyorum. Benim kamkatta (hatta ortanca çeliğinde bile) vardı kırmızı örümcek, iki ilaçtan sonra şimdilik ortalık sakin. Sürekli gözüm üzerlerinde.
Neem Azal'dan sonuç belli bir süre kullandım.Bitirdim.Pek performans göstermedi.Devamlı kullanmak gerekli sanırım.Birde boş bırakmaya gelmiyorlar.Hemen çoğalıyorlar.Her zaman göz gezdirmek lazım.Enson sizin gönderdiğiniz kükürtle arap sabunlu karışımı uyguladım.İlk önce bir duş sonra kükürt-arapsabunu sipreyliyorum.Aradabir limonlu pamuk ile siliyorum.
Oğuzhan bu kadar ilgiyi gösteremeyiz, diğer saksı ve bitkilere haksızlık olmaz mı?
:D Ayırım yok.Hepsine gösteriyorum.Ve gösterelim. :p
Herkese merhaba uzun zamandır aklımda foruma katılmak ve özellikle limon ağaçlarıyla ilgili bilgi almak istiyordum ki tam yerine geldim sanırım...calamondin ve meyer limon ağaçlarının resimlerini gördükten sonra işte aradığım bu dedim ben manisada oturuyorum..Açıkcası burada bu anlamda fidan olduğunu sanmıyorum aradım kendimce ve vaktim kısıtlıydı çok açılamadım resimleri görünce içim gitti bende çok istiyorum yol gösterebilirmisiniz..Şimdiden çok teşekkürler...Ben izzet
Süha Şendoğan
19-03-2009, 08:49
İzzet bey,
Bu konuyla ilgili sitede geniş açıklamalar var, ayrıca nereden fide temin edeceğinizde satış bölümünü takip ederseniz kolayca bulabilirsiniz. Romantik Serseri, Mutlu Kutlu ve Pepino61 isimli üyeler fide konusunda size yardımcı olabilirler, ama bence daha önce yetiştireceğiniz bitki, meyva hakkında yeterli bilgileri araştırın.
günebakan
20-03-2009, 22:50
Mayer limonu İzmirde nerde bulabilirim bir fikri olan varmı acaba:)
limon ağacı
21-03-2009, 15:13
Mayer limonu İzmir'de nerde bulabilirim bir fikri olan varmı acaba:)
Ödemiş'e yolunuz düşerse onlarca fidanlık bulabilirsiniz ve buralardan 10 tl civarında alabilirsiniz. Yine aynı şekilde Seferihisar ve Urla gibi mandalin-limon yetiştiriciliği yapan ilçelerde, semt pazarlarından alabilirsiniz. Ancak semt pazarlarının gününü bilmeniz lazım.
Yok ben oralara gidemem diyorsanız size bu siteyi öneririm: http://www.tropiksera.com/ ben kendilerinden aldığım ürünlerden (calamondin + iri kumkuat) pek memnun kaldım. Selam :)
günebakan
21-03-2009, 21:48
Teşekkür ederim Limon ağacı:)
Mayer limonum resimde görüldüğü gibi yaprakları kurudu ve döküldü.
3 hafta kadar önce (sağlıklı olarak gelen) dikildi.
Saksıda (20 lt.) torf kullanıldı.
Saksı tabanından su görülünceye kadar can suyu verildi.
Kapalı yerde (ısıtılmayan) yerde, cam kenarında tutuldu.
Sebebi ne olabilir, tamamen kuruyabilirmi?
Aynı durum benim mayer limonun da başına geldi, suyu kesince tekrar yeşillendi. Şimdi saksıyı yaklaşık 20 gündür sulamadığım halde gayet neşeli yapraklara sahip. Belki 1 hafta kadar sonra su veririm biraz (Korkumdan sulayamıyorum da.. :(
Sanırım suyu pek sevmemekteler. Akdeniz İkliminde yetiştikleri dikkate alınırsa, kuraklığa alışık oldukları ve sudan hoşlanmadıkları da düşünülebilir. Mümkün olduğunca az sulanması gerektiğini zannediyorum, ama tabii bir uzmanına sormak daha faydalı olabilir.
Sakın Ankara suyundan olmasın.:)
Bence hala canlı görünüyor. Benimki de ilk geldiğinde sanırım yer değişikliğinden dolayı yapraklarını döktü. Şimdi üzeri tomurcuk dolu. İlk çiçeği de dün açtı.
gurbik67
31-03-2009, 22:52
arkadaşlar bitkilerinizi sadece torfa dikmeyin torf,toprakve biofarm organik gübre karışımı ile dikerseniz çok canlı bir bitkiye sahip olacaksınız. yoksa sadece torfa dikmeniz halinde günün birinde mutlaka ölecektir yalnız başına torfun hava geçirgenliği çok fazladır buda çok yıllık bitkiler için riskli olmaktadır.
Romantik
05-04-2009, 19:05
Mayer limonum resimde görüldüğü gibi yaprakları kurudu ve döküldü.
3 hafta kadar önce (sağlıklı olarak gelen) dikildi.
Saksıda (20 lt.) torf kullanıldı.
Saksı tabanından su görülünceye kadar can suyu verildi.
Kapalı yerde (ısıtılmayan) yerde, cam kenarında tutuldu.
Sebebi ne olabilir, tamamen kuruyabilirmi?
Sayın k900,
Bu duruma düşmesinin sebeblerinden biride ısıtılmayan yerde tutulmasıda olabilir, şu anki durumu nasıl mayerinizin.
Sn. Cengiz bey, aynı halde.
Sulamayı kestik, kış bahcesinde su anda. Merakla bekliyoruz.
Limon içeride iyi idi ama terasa koyunca biraz sersemlediler, mandalin limonlar, çiçeklerini dökümce yeniden açarlar mı?
Romantik
05-04-2009, 21:45
Sn. Cengiz bey, aynı halde.
Sulamayı kestik, kış bahcesinde su anda. Merakla bekliyoruz.
En yakın zamanda kendine gelip canlanacaktık inşallah,
Romantik
05-04-2009, 21:48
Limon içeride iyi idi ama terasa koyunca biraz sersemlediler, mandalin limonlar, çiçeklerini dökümce yeniden açarlar mı?
Tozlaşma olmuşsa çiçekle birlikte meyveye geçerler, olmamışsa tekrar çiçek açmalarını bekleyeceğiz.
Sn k0900 sevgili Romantik Serserinin mayerleri çok güçlü bitkiler. Siz sulama işini biraz abarttığınız için sanırım bu hale geldi. Biraz daha bekleyin bakalım belki toparlanır. Bir de evin en güneşli yerinde tutmaya çalışın. Gerçi havalar iyi ısındı bu aralar ama yine de Ankara'nın baharına güven olmaz. Bir süre daha temkinli olmakta yarar var.
Benim yercücesi mayerim coştu yine. Bir yandan limonlarını büyütmeye çalışırken, bir yandan da 3 cm boyundaki yeni bir sürgünden 3 tane daha tomurcuk çıkarma çabasında.
Evin içerisinden güneş alan balkona çıkarttım. Yeni tomurcuklarını dökebilir belki ama yeterince güçlü olduğunu gördüğümden artık orada kalmasına karar verdim.
Tavsiyenize uyuyorum, su yasak, güneşin doğuşunundan batışınına kadar güneş alıyor. Ayrıca iyi dileklerimizide günde birkaç kez iletiyoruz.
İlginize teşekkür ederim.
Su yasak derken bu sefer de kurutmayın zavallıcığı:) Saksının büyüklüğüne göre haftada-10 günde bir sulama yetiyor. Olmadı şöyle bir uzun çubuk falan sokup toprağın ne durumda olduğuna bakarsınız.
İyi dileklerinizin (bizimkilerin de) yanısıra, biraz da azotlu gübre verseniz diyorum.
Ölmeyecek kadar su ve azotlu gübre hususuda dikkate alınacak.
İlgiden mahcubiyet duyup, çok iyi gelişecek sanıyorum.
copur 09
13-04-2009, 08:21
Mayer limonumu toprağa ektim ancak az güneş gördüğünden mi nedir çiçek tomurcuklarını uzun zamandır açamadı. Yan dal çıkarıyor ama benim gözüm çiçeklerinde açsada kokusunu duysak.
Açmaları biraz uzun zaman alıyor, meraklanmayın.
O çiçekler bıraz daha uzayıp, büyüyecekler. Sonra size mis gibi kokularını saçıp, limona dönüşecekler:)
Yalnız elbette limonun bol güneş görmesinde yarar var.
Mayer limonum resimde görüldüğü gibi yaprakları kurudu ve döküldü.
3 hafta kadar önce (sağlıklı olarak gelen) dikildi.
Saksıda (20 lt.) torf kullanıldı.
Saksı tabanından su görülünceye kadar can suyu verildi.
Kapalı yerde (ısıtılmayan) yerde, cam kenarında tutuldu.
Sebebi ne olabilir, tamamen kuruyabilirmi?
Sanırım benim yaptığım aynı hatayı yaptınız. Bende geçensene aldığım limonu torfa dikmiştim. Limon kurumaya büzüşmeye başladı. Bütün dalları kurudu. Öldü sandım Söküp atacaktım , kıyamadım. Sonra öğrendimki limon torflu toprağı sevmiyor hemen toprağına bahçeden aldığım kahverengi- kırmızımsı topraktan karıştırdım. Sonra üstünede azcık B5A .... İnanın üstünde hiç sağlam dal kalmamıştı kökünden tekrar filizlendi.
Öğrendimki limon asla torfta yetişmez.
Koyu yeşil
13-04-2009, 10:45
Limon ağacım ilk çiçeğini açtı. Kerata en saklı gizli tomurcuğunu açmış yaprakların arasında, ama yakaladım tabii. Mis gibi kokuyor :)
Sn. hly999; İlginç. Yrın ilk işim söylediğinizi yapmak. Çünkü en küçük bir gelişme olmadı.
Yeni bir limon tedarık etmeyide düşünmüyor değilim.
Teşekkür ederim.
Merhaba, Ankara Ulus semtini gezerken çiçekcilerde limon agaçlarına raslamış almamakla birlikte aklım da kalmıştı. Dün de dolaştım.Ulus da kale altındaki seracıların bircogunda limon ağacı mevcut. Fiyatlarıda 15-40 arasında dün 1 metre boyunda bol çiçekli birtanesini pazarlıkla 10 tl den aldım çok hoş ve güzel.Odada güzel bir koku veriyor. Meyvede verirse ne hoş olur.Gidecek olanlara, yanlış anlamasınlar digerlerinde pek çicek görmedim benimki aralarda bir yerdeydi arayınca denk geldi. Seracılarda baştan 4 veya 5 sera sanırım kapı önünde saksı çeşitleri olan sera hem hesaplı hemde bol miktarda var. Bide seranın birtanesinde süskirazı diye satılan bir agaç var çiçekleri yaklasık 5 cm boyunda şekerpembe renginde ,katlı karanfil gibi açıyor çok güzel bir agaç 3-4 tane var. Kirazlarının küçük oldugunu süs olarak yetiştirildiğini söylediler.Fiatı 35 tl dedi. yaklaşık 2 metre boyunda, İlgisi ve bahcesi olanlar kaçırmasın derim.
Koyu yeşil
29-04-2009, 13:12
İlk kez limon yetiştiriyorum. Bu minikleri görünce ne kadar sevindim anlatamam. Balkonda limon yetiştirmek çok kolaymış ve de mis kokulu :)
İlk limonunuz hayırlı olsun, güle güle büyütün. Bir başladılar mı gerisi geliyor:)
Benimki geleli şunun şurasında 3,5 ay bile olmamış. Bir karış boyunda 7-8 yapraklı minicik bir şeydi. Bundan ne köy ne kasaba olur diye düşünürken birkaç gün içinde ilk tomurcuğu görünüvermişti. Şimdi 2. grup tomurcuklar çıkmaya başladı. Boyu bosu hala küçücük ama bir yandan limon büyütüyor, bir yandan tomurcuklanıyor.
75383
75384
Ben de çok sevdim bu mayer limonu:)
Koyu yeşil
29-04-2009, 13:52
Şahane görünüyor Nevsune, dediğin gibi bir yandan çiçek, bir yandan limon fışkırıyor. Nazarım değmesin ama şu an 10'a yakın limoncuğumuz var bile. Bu gidişle bu yaz buzlu limonatamız bol olacak :)
sındırgılı
29-04-2009, 21:26
Sevgili Dostça, Çiçekleri kulak temizliyiciyle tozlamayı unutma...Bol limonlar...
memnunmusunuz bu arada limonlarınızdan
copur 09
06-05-2009, 20:55
Ben memnunum. Sadece son çiçeklerin dişicik tepeciği olmadığından limon tutmadan dökülüyorlar. Sebebini anlamadım.
Merak etmeyin benim çiçeklerimin de son çıkanları öyleydi.
Ben ancak o kadarını besleyebilirim demek istiyordur belki:) Zaten üstündekileri bir büyütebilse yeter de artar bile.
Romantik
14-05-2009, 08:49
İlk limonunuz hayırlı olsun, güle güle büyütün. Bir başladılar mı gerisi geliyor:)
Benimki geleli şunun şurasında 3,5 ay bile olmamış. Bir karış boyunda 7-8 yapraklı minicik bir şeydi. Bundan ne köy ne kasaba olur diye düşünürken birkaç gün içinde ilk tomurcuğu görünüvermişti. Şimdi 2. grup tomurcuklar çıkmaya başladı. Boyu bosu hala küçücük ama bir yandan limon büyütüyor, bir yandan tomurcuklanıyor.
75383
75384
Ben de çok sevdim bu mayer limonu:)
Nevsun Hanım,
Gerçekten harika gözüküyor,
Siz birkaç gün sonra görün. Hele çiçeklerimiz bir açsın, siz bile inanamayacaksınız gönderdiğiniz o bir karış limonun bu haline (boyu bosu hala öyle:D). Kendisini bahçede yetişiyor sanıyor galiba, habire bana birşeyler armağan ediyor.
Bu mayer limon gerçekten çok keyifli bir bitkiymiş. Hiç meyve vermese dahi çiçeklerinin kokusu için bile yetiştirmeye değer. İlk çiçek açtığında bulunduğu oda misler gibi kokuyordu. Kışın o karanlık ve iç karartıcı günlerinde bir RR domateslerim, bir de limon çiçeklerim yaşama sevinci ile doldurmuşlardı beni. Yakında yine o sevinci yaşatacak limonum.
Teşekkür ederim, bana bu bitkiyi kazandırdığınız için:)
Romantik
14-05-2009, 10:34
Her zaman derim Mayer Limonun marifeti boyunda değil icraatında diye. Ben gönderdikten sonrada siz güzelce bakımını yapıp, çiçeklendirip meyvelendirmişsiniz. Ellerinize sağlık demekten başka birşey yok.
Arkadaşlar iyi güzel hepiniz kızlarınızı bir güzel methedip göstermişsiniz.Ama ben dedim ki bir de benim güzel kızımı görsünler.Güzel neymiş anlasınlar.Bir tarafta kıştan beri hasat ettiğim olgunlaşmış sarı,diğer tarafta 15lik kızlar gibi yeşiller.Yetti mi,yetmedi;üzeri gelin gibi donanmış bir sürü çiçek.Bakıp zevkini çıkarın.üzerinde de ayakları polen dolu bir msafir, dikketli bakarsanız görürsünüz.
sirius50
25-06-2009, 00:31
sevgili dostlar bu form u okuduktan sonra bende mayer limon sahibi olmaya karar verdim ve bugün Romantik arkadasın göndermiş olduğu mayer imle buluştum. bakalım nasıl sonuç alabileceğim. romantik arkadasa tesekkurler
sirius50
25-06-2009, 00:39
bu arada gecen marketten almış olduğum mayer limonların çekirdeklerinide bir gece suda beklettikten sonra toprakla buluşturdum. bu konuda şansım nedir acaba ?
cengiz bey'e ve yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden tesekkurler
Romantik
25-06-2009, 08:52
bu arada gecen marketten almış olduğum mayer limonların çekirdeklerinide bir gece suda beklettikten sonra toprakla buluşturdum. bu konuda şansım nedir acaba ?
cengiz bey'e ve yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden tesekkurler
Sayın sirius50,
Mayer Limon tohumunuuz bekletmeden ektiğiniz için çimlenecektir. Ama tohumdan çıkan Turunçgiller aşı isterler, aşısız meyve verme süresi 4-6 yılı bulduğu için ve meyveleri küçük olduğu için tercih edilmezler.
Sayın Feriha;
Limonun son durumunu merak ettim. Aynı pis mahluklar geçtiğimiz aralıkta benim kumkuatımı ele geçirdiler. Yenilen bitki olduğundan zirai ilaç kullanmaya çekindim. Ev ilaçları araştırayım derken iyice fena oldular aynı sizdeki gibi yaprakların ve 15-20 tane olan meyvelerin tümü döküldü. Ben de artık yapacak birşey kalmadı nasıl olsa öyle de böyle de öldü deyip kendimce bir yöntem geliştirdim.Bence siz de acilen bunu uygulamalısınız. Elime koca bir paket ıslak mendil aldım,ve tüm dallarını neredeyse kazır gibi bunlarla silmeye başladım. Çünkü yarı saydam konik kabuklu bite benzer birşeyler var sizin limonda da. Ben oları tırnaklarımı ıslak mendille sararak kazıdım.Büyükleri hafif kahverengimsi genç olanlar ise fıstık yeşili(zor fark ediliyor)Yaprak da kalmadığı için temizlemesi kolay olur merak etmeyin. Belli aralıklarla bu temizliği sürdürdüm. En sonunda kazanan ben oldum. Şimdi birçok dal ve sürgün verdi, kendine geliyor. Ama dikkatli olun sık tekrarlama riski yüksek. Onun için aydınlık bir yerde varsa büyüteçle inceleyin ara sıra. Bir de arada yapraklarına arapsabunlu zeytinyağı su püskürtüyorum. Şu an sorun yok. Geçmiş olsun biliyorum çok sinir bir durum.
Süha Şendoğan
26-06-2009, 17:39
Sn.Romantik Serseri'den bahar başında gelen ufak fide geçen haftaya kadar hiçbir gelişim göstermediği halde son bir haftadır aniden canlandı şu an üzeri yeni filizler ve tomurcuklanmalar başladı demekki ümidei kesmemek gerekiyormuş.
Artık benimde mayer limonum var. Antalya tropik seradan geldi. Gerçekten harika bir fidan göndermişler. En kısa zamanda resimlerini ekliyeceğim.
gurbik67
14-09-2009, 00:29
sayın romantikten sonbaharda aldığım limonlarımın son hali .
sirius50
15-09-2009, 22:25
bu arada gecen marketten almış olduğum mayer limonların çekirdeklerinide bir gece suda beklettikten sonra toprakla buluşturdum. bu konuda şansım nedir acaba ?
cengiz bey'e ve yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden tesekkurler
haziran ayında toprakla buluşturduğum altı adet mayer çekirdeğimden ikisi çimlenmiş fotoğraflarını ekliyorum. umarım sağlıklı gelişşirler.
sayın roömanytik sizin göndermiş olduğunuz mayer fidesi sadece yeni yapraklar açtı çiçek konusunda sesizler (buarada kamquatım devamlı çiçek açıp meyveye döndü) sizin öneriniz doğrultusunda herhangi bir gübreleme yapmadım. çiçek açması bu zamanadan sonra mümkünmü? ankarada geceleri hava lar soğumaya başladı sayılır ne zaman içeri almalıyız bu koınuda da bilgilerininiz paylaşmak isterim
sirius50
15-09-2009, 22:30
bu da kamquatımın fotoları:D (biraz flu çıkmış lar:()
Romantik
23-09-2009, 09:42
haziran ayında toprakla buluşturduğum altı adet mayer çekirdeğimden ikisi çimlenmiş fotoğraflarını ekliyorum. umarım sağlıklı gelişşirler.
sayın roömanytik sizin göndermiş olduğunuz mayer fidesi sadece yeni yapraklar açtı çiçek konusunda sesizler (buarada kamquatım devamlı çiçek açıp meyveye döndü) sizin öneriniz doğrultusunda herhangi bir gübreleme yapmadım. çiçek açması bu zamanadan sonra mümkünmü? ankarada geceleri hava lar soğumaya başladı sayılır ne zaman içeri almalıyız bu koınuda da bilgilerininiz paylaşmak isterim
Sayın sirius50,
Mayer Limonlar yılda 3 kez çiçek açıp, 3 kez meyveye dururlar. Ankarada havalar çok soğuduysa Mayerinizide, Kamkatınızıda iç mekana alabilirsiniz.
Çekirdekten yetişen limondan meyve alınabilir mi?
Romantik
23-09-2009, 09:59
Çekirdekten yetişen limondan meyve alınabilir mi?
Sayın is_m@il,
Çekirdekten yetiştirme limonunuz, diğer Limonlarınız gibi olmayacaktır. Diğer Limonlar 1 yılda meyveye duruyorsa, sizin Çekirdekten yetiştirdiğiniz 4-5 yılda meyveye duracaktır. Ayrıca meyveleride diğer Limonun meyvelerine göre çok küçük olacaktır. Bu yüzden çekirdekten yetişen Turunçgiller hiç bir zaman tercih edilmez.
merhaba arkadaslar.2 ay önce antalyadan bır lımon fıdanı aldım.ama aldıgımdan berı hıc bır kıpırdanma yok.süreklı balkonda duruyo acaba ıcerı alsam faydası olurmu.yardımcı olursanız sevınırım.simdiden tesekkurler.
merhaba arkadaslar benım lımon agacımın yapraklarının altında kırmızı kırmızı ufacık örumcege benzer bocekler var.çok dıkkatlı bakmayınca gorunmuyo vıde cok hızlı hareket edıyorlar.acaba bunlar nedır bı bılgınız varsa yazarsanız sevınırım.vede na yapmammam gerektıgını soylersenız co sevınırım lıon agacımı kurtarın.herkaze sımdıden tesekkurler.
Geçmiş olsun.Limonunuzda kırmızı örümcek var.Ben baya bir uğraştım bu sorunla.Çok dikkat etmeniz gerekiyor.İlk önce arapsabunlu pamuk **** yumuşak bir bezle yaprakların altlarını ve üstlerini silin.İlk yapabileceğiniz budur. Sonra 1-2 saat sonra duş aldırın.Kırmızı örümcekten kolay kurtulamazsınız.Gövdede hatta toprakta olabilir.Saksının üst kısımdaki toprağı alabildiğiniz kadar alıp değiştirin.Yeni toprak ekleyin.Kimyasal ilaç kulanmak istemedim.Enson Organik ilaçlar kullanabilirsin.Sitede satış bölümünde olanlar var.ben Bionem kullanıyorum.Şu ana kadar sorun yaşamadım.Umarım sizde kurtulursunuz.
Kimyasal ilaç kullanmak isterseniz Zirai İlaç satan bayilere danışabilirsiniz.Onuda reçete yazdırarak alabilrisiniz.Kolay Gelsin.
Kırmızı örümcek kolay kolay geçmeyen bir tür bana sorarsanız bir defaya mahsus kimyasal ilaç kullanın. Kırmızı örümcek yumurtası için olan ilaçtan alın.
teşekkur ederım arkadaslar sayenızde lımonumda kırmızı orumcek denen ıllet kalmadı.umarım gerı gelmez.acaba buyumemesıde bundan olabılırmı. alalı üç ay oldu ama sağ olsun daha bir yaprak bile açmadı.ama antalyadan alıp ankaraya getirdim vede balkonda duruyor.bide boyu çok uzun aralardan 2 dal sürgünü var.acaba sürgünden üstünü budasam mı yoksa mart ayınımı bekleyeyim.yardımcı olursanız sevinirim.
bendeki mayer limon topraktan itibaren 4-5 dal halinde birkaçını budasammı?
Benim mayerimin toprakla buluştuğu noktada filizlenme oldu, bende kararsızım acaba koparsam mı kalsa bir zararı olur mu?
Sn. Romantikten geçen sene aldığım Mayer Limon epeyce büyüdü fakat hiç çiçek açmadı. Sizlere ne zaman çiçek açar diye soracak iken daha önemli bir problem yaşamaya başladım.
Bazı yaprakların üzerinde siyah küflenmeler oluştu. İşin garibi ıslak peçete ile silindiğinde yaprakta iz bırakmadan çıkıyor. Yaprakların hepsini teker teker silerek temizlemeyi düşünüyorum ama bu küflenmeye sebep ne olabilir diye sormaktan alamadım kendimi. Mayer Limona özgü bir hastalık mıdır? Yoksa balkonda başka bir sebepten dolayı küf oluşmuş olabilir mi?
Birde mayer limon fidesi kaç yaşında çiçek açar. Bu yıl çiçeklenmesini beklemeliyim?
Romantik
04-11-2009, 20:57
Sn. Romantikten geçen sene aldığım Mayer Limon epeyce büyüdü fakat hiç çiçek açmadı. Sizlere ne zaman çiçek açar diye soracak iken daha önemli bir problem yaşamaya başladım.
Bazı yaprakların üzerinde siyah küflenmeler oluştu. İşin garibi ıslak peçete ile silindiğinde yaprakta iz bırakmadan çıkıyor. Yaprakların hepsini teker teker silerek temizlemeyi düşünüyorum ama bu küflenmeye sebep ne olabilir diye sormaktan alamadım kendimi. Mayer Limona özgü bir hastalık mıdır? Yoksa balkonda başka bir sebepten dolayı küf oluşmuş olabilir mi?
Birde mayer limon fidesi kaç yaşında çiçek açar. Bu yıl çiçeklenmesini beklemeliyim?
Sayın sarıcan,
Normalde Mayer Limon 1 yaşından itibaren, uygun sıcaklıkta, yılda 3 kez meyve verir. Ben geçen seneden kalan fidanlarının çoğundan meyve aldım. Gönderdiğim arakadaşların çoğuda aynı şekilde meyve aldı. Sizinki neden meyve vermedi anlamadım. Soğukta kalmış veya yerini çok değiştirmiş olabilirmisiniz. Bu yıl çiçek ve meyve olarak sizi sevindireceğine inanıyorum.
Bu arada yapraklarındaki küflenme, yanındaki başka şeylerden etkilenme ile olmuş bir şey olabilir, benimde yol kenarındaki Turunçgillerde toz yüzünden yapraklarında küflenme olşutu, böyle bir durum söz konusu olabilirmi.
Saygılar.
Sayın Romantik,
Geldiği günden beri güneye bakan kapalı balkonda ve balkonun en iyi güneş gören kısmında. Saksısıda oldukça büyük. Geldiğinde ufacıktı ve yaprakları delik delikti. Çok sıkı bakıma aldım ve şimdi 70 cm yi geçti gibi.
Kapalı balkon olduğu için soğuktan etkilenmiş olamaz. Ondan daha narin domatesleri topraksız tarımla büyütüyorum ve sulama suyunada topraksız tarımda kullandığım besin eriyiğinden katıyorum. Yaprak gelişimi çok güzel oldu.
Yazın evde bulunmadığımız dönem içinde akıllı saksı mantığı ile otomatik sulama yapmıştım ama gelmemize yakın bidondaki su tükenmiş ve sanırım 15-20 gün yaz sıcağında susuz kalmıştı. Çiçekte gecikmesi bundan olabilir mi. Onun dışında çok sağlıklı görünüyor. Sulama rejimi ve miktarını nasıl ayarlamalı.
Yaprakların üzerindeki küfü bende anlamış değilim. Silince yaprakta hiç iz kalmayacak şekilde temizleniyor. Sanki bir yerden üzerine kurum yağmış gibi. Kapalı balkonda komşu olarak yaşadıkları domateslerden başka yabancı madde yok gibi. Arada bazı yapraklarda oluşmuş, hemen yanındaki yaprak gayet temiz.
Ana gövde çok kısa etrafından 7-8 sürgün verdi ve hızla uzadılar, fakat ince oldukları için kendilerini taşımakta zorlanıyorlar. Nasıl bir budama tekniği uygulamalıyım? Tepe sürgünlerini budayıp daha fazla uzamalarını engellesem olur mu? Biraz dallar kalınlaşsa iyi olur herhalde.
Umarım güzel çiçeklerini görürüzde balkon şenlenir biraz.
Kapalı balkonda nemden küflenme oluyor.Yapraklara su püskürtmeyin.Arada havalandırın.
denizkedisi
17-11-2009, 21:17
Sayın Romantik ten gelen mayer limon.Üstten 20 cm kırıldığı halde,uzun boylu...Şimdi yanlardan mı sürgün verecek?
Romantik
17-11-2009, 21:48
Sayın denizkedisi,
Mayeriniz sağlıklı ve formlu,
Yanlarından ve uç kısmından tekrar sürgün verecektir.
Bu arada Kırılma kargodanmı kaynaklanma ?
denizkedisi
17-11-2009, 21:51
Evet ama önemli değil hiçbirinin yaprağı bile düşmemişti.Tekrar teşekkürler...
19 lt lik saksılara bahçe toprağı ve torf karıştırıp diktim.Ne kadar su vereyim?
Romantik
17-11-2009, 22:03
Toprağın durumuna göre az miktarda hafta 2-3 kez sulama yapabilirsiniz.
denizkedisi
17-11-2009, 22:04
Bunlar da diğerleri,bergamut ve kalamondin de alsaydım keşke...
Romantik
17-11-2009, 22:04
Sadece torfa dikmediğiniz, bahçe toprağıda karıştırmanız güzel olmuş.
yakın zamanda meyvelerinide görmek nasip olacaktır.
Romantik
17-11-2009, 22:08
Bütün fidanlarınız sağlıklı duruyor.
Bergomat fidanımız vardı şu an itibarıyla bitti ama üretimde fidanlarımız var. Kalamondinde yeni üretime aldığımız bir tür. Nisana-Mayısa bu 2 türün fidanlarını siz müşterilerimize sunacağız kısmet olursa.
denizkedisi
17-11-2009, 22:11
Görseniz bahçe limon ve mandalin dolu ama bu çok zevkli bir şey.Yapraklarını bile yıkayıp sildim:Dİyi çalışmalar.
Bir de biber tohumlarını sorsam...Ne zaman ekilmeli?
Romantik
17-11-2009, 22:32
Görseniz bahçe limon ve mandalin dolu ama bu çok zevkli bir şey.Yapraklarını bile yıkayıp sildim:Dİyi çalışmalar.
Bir de biber tohumlarını sorsam...Ne zaman ekilmeli?
Sayın denizkedisi,
Bitkilerle uğraşmak çok zevklidir. Bunu biz bitki dostları çok iyi biliriz.
Biber tohumlarını bahçe ortamına dikmeyi düşünüyorsanız Nisan ayını beklemek zorundasınız. Ama ev ortamında istediğiniz zaman deneyebilirsiniz.
istanbul anadolu yakasında mayer limonu nereden bulurum. ayrıca piyasada farklı isimleri var mıdır? lütfen yardım.
Romantik
26-11-2009, 13:06
Sayın limoncu,
Mayer Limon dediğimiz tür, yılın her mevsiminde çiçek açıp, uygun sıcaklıkta meyve veren türdür. İsim olarak Mayer Limon adıyla geçer.
Tatlı Limon veya Yediveren Jumbo Limon farklı türlerdir.
Sayın Romantik,
Kamkattan sonra , mayer limonla da sayenizde tanışmış oldum. Kocaman, sağlıklı bir mayer limon balkonda yerini aldı. Kalamondini de bekliyor olacağız :)
Ellerinize, yüreğinize sağlık....
Romantik
26-11-2009, 15:46
Sayın maki01,
Amacımız siz arkadaşlarımıza Türkiyenin en geniş bitki kolleksiyonu ile hizmet sunmak. Çok yakın zamanda Kalamondinide sizler için satışa sunacağım inşallah.
Mayer Limonunuzdan memnun olmanıza sevindim. En yakın zamanda meyvesinide görmek nasip olacaktır.
Mutlu Bey,merhaba.Meyer limonda tavsiye ettiğiniz kulak çubuğu ile döllenme yolu hakkında,her çiçeği kendi dişi ve erkek organları arasında mı döllüyoruz?Yoksa farklı çiçekleri birbiriyle mi dölleyerek işlemi gerçekleştriyoruz?Ya da farketmez mi?Teşekkür ederim.
Mutlu Kutlu
22-02-2010, 15:30
Sn. Ezo,
Mayer limonunuz güzel bir gelişim göstermiş.
Eksik olan bol güneş ve sanırım besin kullanmıyorsunuz. Besin vermezseniz çiçekler meyve tutamayacaklardır.
Sn. Doğa D.
Çiçeklerdeki tozlarken, polenin hangi çiçekten alındığı önemli değil. Önemli olan polenlerin dişi organ ucuna yapışması. Besin önerim sizin içinde geçerli. Herhangi bir besin değil, uygun bir besin olmalı. Besin kullanmazsanız meyve sayınız epeyce az olacaktır.
Bende teşekkür ederim.
Mutlu Bey Merhaba;
Gönderdiğiniz fide çok sağlıklı olduğu için bu kadar kısa sürede ve ufacık boyuyla çiçek açtı, oysa benim bu sene çiçek açar gibi bir beklentim yoktu. Mayerin durduğu yer tamamen camekan ve güney cephesinde olduğu için sürekli güneş alıyor. Fakat besin konusunda haklısınız ben besin vermeye korktum, oyüzden toprağına gübre karıştırdım arasırada takviye yapıyorum. Neden korktuğuma gelince azot değeri yüksek olucak diye biliyorum ama bu değerdeki besini nezaman vermemiz gerekiyor filan kafam iyice karıştı. Bana bir besin markası önerirseniz çok sevinirim. Bu konuda gerçekten çok acemiyim. İyi geceler.
Mutlu Kutlu
23-02-2010, 21:52
Sn. ezo,
Biz bir karışım hazırladık ve ph değerini 5,5 e ayarladık. Seramızda kullanıyoruz, sonuçları beklentilerimizin üzerinde. Süs mandalinamız hiç bu kadar çiçeklenmemişti, çektiğim resimler 20 lt lik saksıdaki süs mandalinasının 1/4 sadece, resimde çıkmayan daha öbür bölümleride var. Kaç tomurcuk çiçek olduğunu hesaplamak epeyce zor:)
Lime, limonella, mayerler çiçek ve tomurcuk dolular. Aşağıda fotoğrafladım,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12916&page=8
Bu linkte besinle ilgili yazarsanız yardımcı olabilirim bu konuda.
Sizede iyi geceler.
Cevabınız için teşekkür ederim.İyi çalışmalar.
Birol Ketenci
26-02-2010, 22:10
İlk kez limon yetiştireceğim için elimden gelenin en iyisini yapmaya niyetliyim. Turunçgiller için geçirgen toprak gerektiği söyleniyor.
Mayer limon için bahçe toprağı ve koyun gübresi karışımı yeterli olacak mıdır?
Bu karışıma kum, torf gibi malzemeler de eklemeli miyim?
kopshtar
28-02-2010, 22:04
Benim de kapalı balkondaki mayerim açmak üzere. Bir kaç hafta sonra balkona yayacakları kokuyu hacı bekler gibi bekliyorum inanın :D
Bizim mayerlerde henüz çiçekte yok, uyanma da yok. 10 -15 derece ortamda.
Mutlu bey; benim çiçekteki mayerimin inşaat dolayısıyla yerini değiştirmem gerekiyor en güzel güneş alan yerde duruyordu. Şimdi içeri güneş alan bir yeremi koysam, yoksa dışarıya bol güneşli bir yere mi karar veremiyorum. Çiçeklerini dökmemesi için sizce hangisi daha uygun? İyi geceler..
Mutlu Kutlu
01-03-2010, 22:17
Sn. ezo,
Mart sonuna kadar güneş gören içeri bir yere koyun, sonrasında bol güneş gören balkona koyabilirsiniz. Şu sıralar gece/gündüz ısı farkından dolayı strese girmesin.
Teşekkür ederim, sizede iyi geceler.
Sn. Romantik' ten Şubat 2009 da gelen Mayer Limon tam bir yıl sonra Şubat 2010 da çiçek açtı. Hemen hemen her dalında tomurcuk var fakat dalların yapıları çok ince, kendilerini zor taşıyorlar meyve tutarsa onları nasıl taşırlar bilemem?
kopshtar
02-03-2010, 20:29
Çok güzeller gerçekten. Çiçekler daha açmadan kokmaya başlıyor, müthiş :)
Sn. Romantik' ten Şubat 2009 da gelen Mayer Limon tam bir yıl sonra Şubat 2010 da çiçek açtı. Hemen hemen her dalında tomurcuk var fakat dalların yapıları çok ince, kendilerini zor taşıyorlar meyve tutarsa onları nasıl taşırlar bilemem?
Müthiş görünüyorlar. Benimki de tomurcuklarını gösterdi. Bekliyorum bakalım. Güle güle büyütün.
Mutlu Kutlu
03-03-2010, 10:32
Sn. Mutlu bey
uzun süredir ağaçlar.net üyesiyim. Aynı zamanda da limon ağacı aşığıyım abartmadan söylüyorum şu ana kadar toplam 7 adet limon ağacı satın aldım.
Fakat inanın 1 tane bile limon almak nasip olmadı. Bu konu yardımlarınızı rica ediyorum. özellikle şu besin konusu ve kulak pamuğu ile tozlanma yöntemini merak ediyorum.
Saygılar
Meyve fidanları alırken epeyce dikkatli ve titiz olmak lazım. Bir fidanı aldığınızda geri dönüşü çok zor olan bir süreç başlıyor, aldığınız fidan meyve vermesede bakmak beslemek ve yaşatmak istiyorsunuz. Bazan söküp atasınız, bahçeye bir yerlere azat edesiniz gelsede bir kere çocuğunuz gibi bağlanmış oluyorsunuz.
Fidan satıcılarının çoğunun ruh hali ''ne olursa olsun ben bunu satmalıyım'' gibidir. Elma diye armut satanlar, Kayseri, Konya, Ankara vb. karasal iklim hüküm süren yerlerde bahçede narenciye fidanları yetişir diyenler v.s.
Ne hikmetsede müşteri her zaman satıcıya inanır güvenir. Galiba böylesi daha kolay.
Gelelim sizin konunuza. Bir çok satıcı 7 veren limon diye bir limon türü satar, aslında bu limonlar saksıda ve bahçede verimsiz türlerdir. Anlatımlarına göre yılın her ayı çiçek açar meyve tutarlar, gerçekte sürekli çiçek açarlar ama meyve besleyemediklerinden dolayı üzerlerinde 7 tane limonu bir arada görmek pek nasip olmaz. Sizede böylesi fidanlar denk gelmiş olabilir.
Saksıda beslenen meyve fidanlarının ortam şartları oluşturulmadığı taktirde, meyve vermek yerine sadece yaşamak için hayata tutunmaya çalışırlar.
Saksıda meyve veren fidanların ortak gereksinimleri nem, ısı, güneş ve besinlerini tam alıyor olamalarıdır. Gereksinimlerinden biri eksik kaldığında sadece yaşamayı tercih ederler, veya ölürler.
Mayer limonu ele alırsak: mayer limonlarda kendi aralarında 5 tür oluşturmuşlar. Şimdiye kadar mayer limon adı altında satılan 5 çeşit sayabildim. Yapı olarak bir birlerine tam benzeselerde, gövde yaprak ve çiçekleri sonrasında meyveleri bile birbirlerinden farklı. Görebildiğim en verimli olanı mor büyük çiçekleri olan Mayer limon.
Bu yüzden bütün herkese yetişkin ve gelişmiş, çiçekleri veya meyveleri olan fidanları almaları yönünde tavsiyelerde bulunuyorum.
Besin konusunda: Besin karışımlarını hazırlamak bilgi ve deneyim gerektiriyor. Dozu az kullandığınızda faydasız, fazla kullandığınızda yakıcı etki gösterip elinizdeki bitkiyi öldürme riskinizde var.
Kulak pamuğu konusunda: Çiçeği incelediğinizde polen taşıyan erkek organları ve ucu yapışkan olan dişi organı görebilirsiniz. Yapılması gereken sadece çiçek açıldığında kulak pamuğu ile sarı polenleri kulak pamuğuyla alıp, dişi organın yapışkan tepe noktasına değdirip yapıştırmak şeklinde.
Teşekkür ederim, saygılar.
Sayın ROMANTİK vermiş olduğunu bilgiler çok güzel. Aşı diye aldığım limonum dikenli, böyle bir cinsin olduğu söylendi nekadar doğrudur.
Arkadaşlar Mayer limon ile Yediveren limon arasında nasıl bir fark vardır. En ayırt edici özelliği nasıldır.
Romantik
05-03-2010, 15:13
Sayın İSAK,
Siz arkadaşlaramıza bildiğimizce yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Limon türlerinin hepsinde diken vardır. Aldığınız satıcı size yalan söylememiş, söylediği doğrudur.
Sayın ROMANTİK vermiş olduğunu bilgiler çok güzel. Aşı diye aldığım limonum dikenli, böyle bir cinsin olduğu söylendi nekadar doğrudur.
Romantik
05-03-2010, 15:16
Sayın Sarıcan,
Mayeriniz çok güzel, çok hoş duruyor. Bu çiçeklerin hepsi meyveye dönmeyecektir. Bazı çiçekler zaten kendiliğinden dökülecektir.
Sn. Romantik' ten Şubat 2009 da gelen Mayer Limon tam bir yıl sonra Şubat 2010 da çiçek açtı. Hemen hemen her dalında tomurcuk var fakat dalların yapıları çok ince, kendilerini zor taşıyorlar meyve tutarsa onları nasıl taşırlar bilemem?
Romantik
05-03-2010, 15:20
Sayın kopshtar,
Sizin Mayerinizde çok güzel. Dalları sağlıklı ve güçlü duruyor. Yazın daha güzel olacağını şimdiden haber veriyor.
Benim de kapalı balkondaki mayerim açmak üzere. Bir kaç hafta sonra balkona yayacakları kokuyu hacı bekler gibi bekliyorum inanın :D
kopshtar
05-03-2010, 21:02
Uzun süredir kapalı bakonda duran mayerim aniden çiçeklerini dökmeye başladı. Yetiştirme koşullarında hiçbir değişiklik olmamasına rağmen neden çiçeklerini döktüğüne üzülerek bakarken havalandırma penceresinin kapalı olduğunu ve 1 kasa deveci armutuyla birlikte kaldığını farkettim. Dışarı aldım ve dökülme aniden durdu. Bu deneyimimi sizlerle de paylaşmak istedim. Siz siz olun bence çiçek açan bitkilernizi etilen gazına maruz bırakmayın.
serpildoğan
09-03-2010, 11:37
benim çiçeklerinde özelliklede küpe çiçeğimde yapraklarında yapış yapış bir şeyer var. ayrıca bolmiktarda beyaz küçük küçük sinekler bunlar diğer çiçeklerde geçti ne yapmam lazım. Bana yardımcı olursanız sevinirim.
Mutlu Kutlu
09-03-2010, 21:56
Sn. Serpil Doğan,
Bitki yapraklarınıza, yaprak bitleri musallat olmuş. Uçuşan beyaz minik kelebeklerde bu bitlerin erginleşmiş anaçları, larva bırakacak bitki bakınıyorlardır.
Tek çözüm mosplant isimli ilaçı kullanmak.
Merhaba arkadaşlar.Yaklaşık 1,5 ay önce Sayın Romantik ten aldığım mayer limonum gayet iyiydi.Onu 15-50 lt lik bir saksıya diktim,salonda pencere önüne koydum.Haftada 2-3 kez suladım.Sağlıklı yapraklar çıkarmaya başladı.İki hafta önce yeni çıkan yaprakların üzerinde çok küçük kırmızı noktacıklar gördüm.Islak bir bezle sildik,ama devam ediyor.Bugün sabah baktığımda eski yaprakların üzerine de sıçramış olduğunu gördüm.Bunlar kırmızı örümcek mi acaba?İlaç mı almalıyım?
Teşekkür ederim.
Doğa hanım,
Kırmızı yaprak biti olduğunu düşünüyorum o canlıların. Bende sayın Romantik den almıştım. 2 hafta sonra bende bu canlılardan gördüm yapraklarda. Kolonyalı mendille her gün aldım, daha sonra arap sabunlu su püskürterek kurtuldum şuan sorun yok. Size tavsiyem her gün o canlıları elinizle toplayın haftada bir arap sabunlu su püskürtün.
Kırmızı böcekler, nokta gibi çok küçükse kırmızı örümcek olma ihtimali yüksek. Yapraklarda izlerini görürüsünüz.
Merhaba; mayerimin küçücük 7-8 tane üerinde limon oluştu, daha sonra bu limonlar döküldü. Şuanda üzerinde sadece 2 tane limon kaldı. (Siz benim limon dediğime bakmayın daha çok küçükler) Ayrıca bu limonlar ilk çıkan çiçeklerden oluşmuştu sonrasında çıkan çiçeklerin dişi ucu yoktu. Mayerime bişeyler oluyor ama anlamadım neden? yardımcı olursanız sevinirim.
Mutlu Kutlu
03-04-2010, 17:44
Sn. Ezo,
Mayeriniz küçük olduğundan dolayı besleyebileceği kadar meyveyi üzerinde tutar, gerisini döker. Durumunda bir anormallık yok, besin verirseniz daha fazla sayıda limon taşır üzerinde.
Benimkilerin birinde çiçek var, diğerinde çiçek yok neden olabilir ki!
Mutlu Kutlu
03-04-2010, 19:45
Biri iyi besleniyor, diğeri az besleniyor olabilir. Veya her ikiside daha küçük ve biri erkencilik yapmış.
Teşekkür ederim iki de aynı yaşta ve yan yana duruyorlar, İkisi de sürgün de normal.
Sn. Nariçi,
Enzim kullandın mı? Enzim kullanınca böyle oluyor.
Muhsin81
06-04-2010, 18:19
Sayın romantikten aldığım çelik mayerim boyuna posuna bakmadan çiçek açtı. Acaba meyve tutma olasılığı var mı?
134429
134430
Fidan kendini besleyemez.Daha çok küçük meyve tutmasına izin vermeyin. :)
Mayerim yeni yapraklar vermeye başladı fakat bazı fililerini döktü. Şu anda toprağını değiştirsem daha çok zarar mı vermiş olurum?
Bu da benim sevgili Romantik'den gelen mayer limonum. Henüz 2 dal ama çok sayıda çiçek verdi ve hepsi meyve tuttu. Meyveler fazla gelmiş olmalı ki çoğunu döktü ve dökmeye devam ediyor. Meyve büyütme aşamasında potasyum takviyesi gerektiğini bir yerlerde okumuştum. Potasyum oranı yüksek gübre ile keçi gübresi verdim. Oysa turunçgiller yüksek azot seviyormuş:)
152723
152724
oldukça güzel görünüyorlar.umarım bol bol ürün alırsınız.
Geçen kış dondan zarar görüp, baharda toparlayan Limon Ağacım normalindan daha büyük yapraklar çıkarıyor fakat hiç çiçeklenmedi. Geçen yaz aldığımda üzerinde hem Limon hem de bolca çiçeği vardı. Normalde şimdi çiçekli olması gerekirdi değil mi? Bu zamandan sonra çiçeklenip meyveye dönmez değil mi?
Donda zarar gören dalları oldukça derin budamıştım, bunun da çiçeklenme için olumsuz etkisi olmuş mudur?
Sn. Nariçi,
Enzim kullandın mı? Enzim kullanınca böyle oluyor.
Bana en yakın komşum Sarıcan Enzim nedir pek anlayamadım birde salona limon almak istiyorum biraz bodur olan bol çiçek açıp birasda meyve verecek ne tavsiye edersiniz?
Mutlu Kutlu
03-10-2010, 19:23
Sn. ykolko,
Sanırım sorularınıza cevap vermekten korkuyor arkadaşlar:)
Yeni üye olmanıza karşın, o kadar çok soru soruyorsunuz ki. Sanki bu soruların arkası kesilmeyecek gibi geliyor insanlara. Genelde üye arkadaşlar ilgilendikleri konu hakkında ör: mayer limon, ilk mesajdan itibaren bütün mesajları okurlar. Mesaj içlerinde kendilerine gerekli bölümleri hafızalarına veya bir not kağıdına yazarlar. Sormuş olduğunuz sorular mutlaka daha önce sorulmuş ve uygun cevap yazılmıştır mutlaka ki, sorularınıza cevap verilmiyordur.
Sorunuzun cevabına gelince. Enzim bir nevi besin gibi birşey, besin dediğimizde bitki için gerekli olan maddelerin bir araya getirilmiş hali.
Sabahleyin aç karnına bir insanı akşama kadar aç bilaç çalıştırmak gibi bir şey bitkiye besin vermemek. Hormon türü maddeler vermek, bitkinin tüm imkanlarını zorlamak ve bol çiçek açıp albenisini kısa süreli arttırmak. Özellikle büyük hiper market raflarında satılan bitkiler.
Ben salonumda limon beslemek istiyorum demekle olmuyor. Önce salonunuzun limon beslemek için elverişli olduğuna emin olmanız lazım. Sonra türüne karar verip isteklerini karşılamanız lazım.
Limon gibi meyve veren bitkiler en az 3-4 saat güneş görebilmeliler. sıcaklık -5 in altına düşmemeli kış aylarında.
Hevesiniz asla kırılmasın, deneme yanılmaylada kendinize göre doğru şekilde bitki büyütmeyi öğretebilirsiniz. Tavsiyem en küçük boy fidanlardan alarak denemelere başlamanız.
Saygılarımla. Bana en yakın komşum Sarıcan Enzim nedir pek anlayamadım birde salona limon almak istiyorum biraz bodur olan bol çiçek açıp birasda meyve verecek ne tavsiye edersiniz?
Sayın Mutlu Kutlu uzun zamandır tüm formu okuyorum ama bazı sorularıma verilen cevaplar ya örtüşmüyor **** farklı cevaplar verldiği için çözülmüyor çok soru sorduğum ve form üyelerini rahatsız ettiysem özür dilerim.
Uygun mekan sorusuna gelince İstanbul'da (Kadiköy) yaşıyorum evimin salonu doğu'yu ve güney'i ağaçların arasındanda olsa görüyor turunçgil olarak (çok minik aldım) bir yıldır Calamondin yetiştiriyorum sonderece mutlu görünüyor meyve ve çiçek veriyor onu çok sevdiğimizden evin calamondin'nin köşesinde çeşitli turunç ağaçları yetiştirmek istiyorum 15 yıldır salon'un diğer güneş alan yerinde Gardenya(1) ve Açelya (7) yetiştiriyorum umarım turunç konusunudada başarılı olurum.( eğer yeterli doğru bilgiler alabilirsem )
ilginize teşekkür ederim.
limon_sever
04-10-2010, 10:46
Sayın Mutlu Kutlu, size bir sorum olacak.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1346&page=23
sayfada 02-10-2010, 15:51 tarihli #665 numaralı mesajıma bakabilir misiniz? Limonun dikeninde çift baş durumu var. Bunun nedenini biliyor musunuz? Fotoğrafı mevcut.
Mutlu Kutlu
05-10-2010, 00:01
1 yıldır calamondin yetiştiriyorsanız, çiçek meyve de almışsanız zaten siz konuyu kavramışsınız. Doğru yoldasınız devam edin derim, tedirginlikler yaşamak bazı insanlar benden daha iyi biliyordur öğreneyim demek insanı bazan yanıltır. En doğru, kendi bildiğimiz doğrudur.
Gardenya ve açelyayı 1 yıldan fazla zaman bakabildiyseniz konu üzerinde epeyce uzmanlaşmışsınız demektir. Diğer turunçgil çeşitlerinide calamondine baktığınız gibi bakarsanız, gerektiğinde besinle beslerseniz kormadan seçiminizi yapın ve büyütün. İnsan beslediği bitkiden çiçek görüp meyve tutturunca başka bir mutluluk yaşıyor.
Yaşadığınız sorunlar olursa, bu sorunlar üzerinden sorular sorarsanız seve seve yardımcı olurum.
Başarılar dilerim.Sayın Mutlu Kutlu uzun zamandır tüm formu okuyorum ama bazı sorularıma verilen cevaplar ya örtüşmüyor **** farklı cevaplar verldiği için çözülmüyor çok soru sorduğum ve form üyelerini rahatsız ettiysem özür dilerim.
Uygun mekan sorusuna gelince İstanbul'da (Kadiköy) yaşıyorum evimin salonu doğu'yu ve güney'i ağaçların arasındanda olsa görüyor turunçgil olarak (çok minik aldım) bir yıldır Calamondin yetiştiriyorum sonderece mutlu görünüyor meyve ve çiçek veriyor onu çok sevdiğimizden evin calamondin'nin köşesinde çeşitli turunç ağaçları yetiştirmek istiyorum 15 yıldır salon'un diğer güneş alan yerinde Gardenya(1) ve Açelya (7) yetiştiriyorum umarım turunç konusunudada başarılı olurum.( eğer yeterli doğru bilgiler alabilirsem )
ilginize teşekkür ederim.
Müjgan Yılmaz
24-10-2010, 22:32
Sayın Mutlu Bey,
Sizden aldığım mayer limonlar,çok güzel gelişti ilk yıllar bir iki tane ,ancak bu yıl herbiri ,7-8 adet limon verdi.İki hafta önce,içeriye aldım,yemyeşil olan limonlar suratle sararmaya başladı(oysa limonların yeşil toplanıp sonra sarartıldığını bir yerde okumuştum,doğru toplanma zamanı ,nasıl tesbit edilir. Bir de yaprakların da lekeler oluştu.)Umarım böceklenme olmamıştır gözle görünen bir canlıya rastlamadım.176855176854
Mutlu Kutlu
25-10-2010, 22:38
Sn. Müjgan Yılmaz,
Bendeki sera içi ve sera dışındaki limonlarda sararma aşamasına geçtiler. Limonların hızlıca sararması gayet doğal. Limonların yeşilken toplanıp sonradan sarartılması tamamen ticari getiriyi fazla elde etmek için yapılan bir işlem.
Sararan limonları kesip kullanabilirsiniz, bırakırsanız doğal olarak nisan ayına kadar dalında durabilirler. Bazen ağaç yorulmuş oluyor, dalından durduk yere atıveriyor meyvesini yere.
Yapraklarındaki yer yer beliren kurumalar stres belirtisi. Tam güneşten az güneş gören bir yere geçtiği, serin bir ortamdan sıcak bir ortama geçti içinde gerçekleşmiş olabilir.
Kök ve gövde sağlığında problem yoksa yaprakların dökülmesi çok önemli değil, vakti zamanı gelince yeniden yapraklanır. Bazan üzerinde bir tane bile yaprak kalmamacasına dökülüyor, kök ve gövde problemi yokken bile. Sonra birden bire tomurcuklanıp yapraklanıyor. Böceklenmenin olmuş olacağını sanmıyorum.
Bitkilerde aynı insanlar gibi, iç dünyalarında kimbilir neler yaşıyorlar.
Kimbilir ne tür stres yaşıyorlar. Bizler elimizden geldiğince onları anlamaya çalışıp, az stres yaşamalarını sağlamaya çalışmak oluyor.
Müjgan Yılmaz
26-10-2010, 21:05
Sayın Mutlu Bey,
Çok teşekkür ederim,çok yardımcı oldunuz,sağolun.
Benim limonum da sararmaya başladı :)
177872
Sn. Mutlu Bey'den geçen yaz sonu aldığım mayer limon, bu sene 8 adet limon tuttu. Bunlar dalında sararanlar.
178751
Bir taneyi de yeşilken koparıp, elma sepetinin içinde beklettim (elmanın yanında bazı meyveler çabuk olgunlaşıyor), dalındakilerden çok önce sarardı.
178752
Limonları toplayıp, ağacını saksıdan çıkarıp bahçeye geçireceğim. Dalındaki limonlara bakarken yeni tomurcukları gördüm.
178753
Mutlu Bey, saksıdan çıkartırken, saksının yapısı gereği toprağını bütün olarak çıkaramayacağım. Problem olur mu?
Mutlu Kutlu
05-11-2010, 14:47
Sn. Kiraz,
Limonunuza güzel bakmışsınız. Sonbahar çiçeklenmelerini yaşıyor, bu çiçeklerden 3-5 tanesi limon tutabilir.
Toprağını dağıtmadan çıkarıp dikseniz iyi olur, fakat dağılmadan çıkma ihtimali yoksa saksı kenarlarında boşluk yaratın, ana gövdenin altındaki köklerin toprağını dağıtmadan çıkarmaya çalışın. Tamamen dağılırsada problem değil, çabuk toparlanır diktiğiniz yerde. Havalar yeterince serin birşey olmaz.
Teşekkür ederim Mutlu Bey, dediğiniz gibi yapmaya çalışacağım. Dalından aldığım her meyve beni mutlu eder ama limon bir başkaymış gerçekten. Dalında da çok güzel görünüyor.
Lütfen beni mazur görün atlamış olabilirrim.Elbette fideden yetiştirmek en mantıklı olanı.Ancak günlük hayatımızdatükettiğimiz portakal,mandalina,limon gibi meyvelerin çekirdeklerini çimlendirebilmemiz mümkünmüdür.
Bu meyverin çekirdeklerinin üzerinde aside dayanıklı bir yapı var.bunu bertaraf ederek çimlenmeyi nasıl sağlarız. diger bir deyişle her meyvenin çekirdeği çimlendirikmek için elverişlimidir.
Mutlu Kutlu
07-11-2010, 15:51
Çekirdekten elbette yetiştirirsiniz, üzerindeki kabuğu dert etmeyin çatlatır çıkar.
Ama sadece yeşillik bir bitki olarak bakmak zorunda kalırsınız. Çok uzun yıllar alır meyve vermesi. Belkide hiç vermez. İlk zamanlar benimde çekirdekten çimlendirdiklerim olmuştu. 15-20 yıldır yaşıyorlar fakat çiçek görmedim daha.
Merhaba; 1 ay önce havalar soğudu diye mayerimi içeriye aldım. İçeriye aldığımda üzeri çiçek doluydu fakat şu anda çiçeği bırakın yaprağı bile kalmadı. Tekrar dışarıya çıkartsam ve soğuklar geçinceye kadar poşet sarsam mı? Ne yapacağımı şaşırdım...
Mutlu Kutlu
29-01-2011, 19:30
Paniğe gerek yok:)
Bazan yaprak çiçek dökmesi normal, hava sıcaklığının değişimlerine verdiği tepki bu. Bizim sera içerisindeki mayerlerinde bazıları yaprak sarartıp dökebiliyorlar, ısı normale döndüğünde yaprak öncesi tomurcuk çıkarıyorlar.
Dışarı koyarsanız donar tamamen ölür, poşet sarmak dondan korumaz. İçeride güneş görebileceği yerde, kalorifer soba klima vb. ısı kaynaklarına uzak olması lazım.
Haziran ayına kadar tomurcuklanması devam eder, önemli olan keyfi yerinde olsun ve iyi beslensin.
Mutlu Bey çok teşekkür ederim. Yalnız atladığım bir sorun daha var dalların ucunda kurumalar var, bu da normal mi?
Mutlu Kutlu
29-01-2011, 23:08
Dal uçlarında bazan kurumalar olabilir, ama köklere dikkat etmek lazım. Yakıcı ve bakterili gübreler, fazla sulamak vs. durumlarda kökler zarar görür. Bir çok bitki saksısındaki su tahliye delikleri kapanmış veya altındaki tabakta biriken sudan dolayı ölmekte.
Olumlu ve olumsuz durumları gözlemlemekle tecrübe kazanıyoruz.
Mayer limonu
İnteernetten aldığım Mayer limonum yolda bol yapraklı ana dalı kırılmış olarak geldi. Kalan bir tane yapraklı ama ince dal var elimde. Isıtılmayan ama camekanla çevrili balkonuma koydum. Çünkü geldiği yerde dış mekanda bulunuyormuş.
Merak ettiğim şu: baharda dış mekanda tomurcuk verir ve kurtulur mu? Gerçi satıcı, kargoda hasar görenllerin yerine ücretsiz ve kargosuz olarak yenisini gönderdi. Bu bakımdan kendisine saygı duyuyor ve takdir ediyorum. Sattığı ürünün arkasında duran değerli biri. Yine de kırılan limonu diriltmek istiyorum.
Bir ikilem de dikilecek yer için yaşıyorum. Şöyle ki: Yazın 6 ay yazlıkta kışın 6 ay kışlıkta ikamet etmekteyiz. Büyük saksıya diksem taşımak zor, yaş geldi 74 e. Yzlığın avuç kadar bahçesine çiçek dolduruyorum, oraya diksem kışın bizden 40 km uzakta kalacak. Anlatılanlara göre son derece güzel kokusu varmış, ondan payıma düşen mutluluğu almak istiyorum. Taşıyabileceğim en büyük boy saksı ne kadar olmalıdır ki, hem limonum sağlıklı olsun hem de benimle biirlikte yaşasın?
Öneri gelirse değerlendireceğim...
copur 09
10-02-2011, 19:18
Dalı kırık olan limonunuz toplanınca birisini bir yere diğerini bir yere dikin. Toplanması için bol yanmış gübreli bahçe topraklı bir saksıya toprağını sıkıştırmadan (Toprağını saksıya doldururken sulayarak doldurursanız kendiliğinden sıkışacaktır.)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.