View Full Version : mayer Limon
ciftcibası
16-02-2011, 13:59
Şu anda yeni mayer limonum oldukça büyük bir saksıda balkondaki yerini aldı.Boyu yaklaşık 1,5mt. Topraktan 75cm. kadar yukarısındaki dalda kabuk soyarak yerinde köklendirme denemesi yaptım.15 gün oldu .Soyulan kabuk bölgesi üzerindeki yapraklarda hiç bir kayıp(kuruma,kıvrılma,dökülme) yok.Umarım köklendirmeyi başarabilirim.Tecrübelerimi ve sonuçlarını aktaracağım.Saygılar...
mutlu bey acaba mayer limon için ne tür toprak kullanmalıyız. nasıl bir karışım hazırlamalıyız. ben torf ve bahçe toprağını karıştırıyorum. içine yanmış gübrede eklemelimiyim?
mayer limonumun 1 ay önceki hali
205932
buda şimdiki hali.
205933
maşallah sayın lale607 benım mayerimde henüz bir kıpırtı yok maalesef sizinkinin resmini çekip karşısına koymak lazım belki o zaman harekete geçer :)
bu sabah bir sürprizle karşılaştım. limonlarımdan 3 tanesi düşmüştü. galiba bitki taşıyacağından fazlasını atıyormuş.
Yararlı bir konu olmuş. teşekkürler
ciftcibası
19-05-2011, 11:45
Havada çelikleme işlemim başarısız olmuştur.Köklenmeyi sağlayamadım.Uygulamayı düşünen arkadaşlara duyurulur.Mayer limonumun 75cm.lik tepesi ölmüş oldu.Kesip atmak zorunda kaldım.Neyse ki sevindirici olan alt kısımda bolca çiçeklenme var.
Arkadaşlar Ankara'da bu limonu yetiştirsem başarılı olurmuyum. Çünkü bazılarında limon vermediğini görüyorum...
Arkadaşlar Ankara'da bu limonu yetiştirsem başarılı olurmuyum. Çünkü bazılarında limon vermediğini görüyorum...
ben de bu konuyu merak ediyorum ama henüz net bir bilgiye ulaşamadım. iç mekanda yetştirmek mümkün.
AgacSevdalisi
07-09-2011, 15:45
2 yaşındaki mayer limonum. yapraklarında yaprak galeri biti vardı. Yaprak galeri güvesi giren yaprakları budadaım inşallah bitkim strese girmez. geçen sene meynesi yoktu. bu sene 5-6 tane meyveden bir tanesi büyüyor. Bir haylide taze sürgünü var.
ttuzunalp
07-09-2011, 16:04
Merhaba Arkadaşlar;
Benimde henüz 20 gün önce sahip olduğum bir mayer limonum var geldiğinde üstünde 2 adet limon vardı yaklaşık 20 litrelik bir saksıya humuslu torf ekledim %50 ve %50 de çanakkaleden kendi bahçemizden gübreli toprak getirdim ve bu şekilde ekmeye çalışırken maalesef ki tüm toprağını dağıttım :( sonra güzelce kökünü yerleştirerek ektim toprağın en üst kısmı torf olarak gerçekleşti dip kısımlarıda bahçe toprağı olarak drenajı fena değil diyebilirim saksıyı değiştireli yaklaşık 10 gün oldu herhangi bir kuruma veya sararma belirtisi yok size 2 sorum olacak 1. si toprağı dağıttığım için sizce bir sıkıntı yaşarmıyım?
2.si ise ist şişli de oturduğum için malum şehir yaşantısı balkon sadece belli saatlerde güneş alıyor sizce bu yeterli olurmu ? ilginiz için teşekkür ederim tüm TÜRKİYENİN yemyeşil olması dileklerimle.
2 yaşındaki mayer limonum. yapraklarında yaprak galeri biti vardı. Yaprak galeri güvesi giren yaprakları budadaım inşallah bitkim strese girmez. geçen sene meynesi yoktu. bu sene 5-6 tane meyveden bir tanesi büyüyor. Bir haylide taze sürgünü var.
hocam maşallah sizde bütün turinçgiller mevcut:)
güle güle büyütün, bol meyveli olur inşallah :)
AgacSevdalisi
08-09-2011, 13:18
hocam maşallah sizde bütün turinçgiller mevcut:)
güle güle büyütün, bol meyveli olur inşallah :)
teşekkür ederim sizde güzel günlerde büyütün. Turunçgillerden mayer limon, kumkuat ve ağaç kavunu var. hepside saksıda rahatlıkla yetişiyorlar.
garadark
09-09-2011, 12:49
Tüm limon severlere selamlar;
Salonumun güneşli köşesinde 3.Yılını dolduran Limon'umun özel bir beslenme düzenine ihtiyaç duyduğunu farkettim. İlk sene 11, ikinci sene 7 ve bu sene sadece 2 limon verebildi ve her geçen gün yaprakları dahada zayıflıyor.
Bu konuyla ilgili tüm cevapları okudum daha önce çıkmış benzer sorulardan sormayacağım; Tesadüf sonucu tanıştığım bir ziraat mühendisinin petrol mühendisi oğlunun tarif ettiği beslenme formunun sizler tarafından daha önce uygulanıp uygulanmadığını öğrenmek ve mümkünse detaylarını sormak istiyorum.
Tarif şöyle; Herkesin kolayca elde edebileceği Çam Kozalaklarını kaynatıp rendeledikten/ küçük parçalara ayırdıktan sonra saksının dibine drenaj için döşenen taşların üzerine bir kat serilecek ve üzeri toprak ile doldurulup dikim yapılacak.
Bun işi detaylarını bilen warsa;
kozalakları kaç saat kaynatacağız; kozalaklar hangi mevsim toplanacak; çam'ın türü gibi warsa daha ayrıntılı detaylar bu işle ilgili herkesin hoşuna gidecek bir gübreleme tekniği olarak uygulanacaktır.
Sevgilerimle; Gökhan Ç. Ankara,;)
Tüm limon severlere selamlar;
Salonumun güneşli köşesinde 3.Yılını dolduran Limon'umun özel bir beslenme düzenine ihtiyaç duyduğunu farkettim. İlk sene 11, ikinci sene 7 ve bu sene sadece 2 limon verebildi ve her geçen gün yaprakları dahada zayıflıyor.
Bu konuyla ilgili tüm cevapları okudum daha önce çıkmış benzer sorulardan sormayacağım; Tesadüf sonucu tanıştığım bir ziraat mühendisinin petrol mühendisi oğlunun tarif ettiği beslenme formunun sizler tarafından daha önce uygulanıp uygulanmadığını öğrenmek ve mümkünse detaylarını sormak istiyorum.
Tarif şöyle; Herkesin kolayca elde edebileceği Çam Kozalaklarını kaynatıp rendeledikten/ küçük parçalara ayırdıktan sonra saksının dibine drenaj için döşenen taşların üzerine bir kat serilecek ve üzeri toprak ile doldurulup dikim yapılacak.
Bun işi detaylarını bilen warsa;
kozalakları kaç saat kaynatacağız; kozalaklar hangi mevsim toplanacak; çam'ın türü gibi warsa daha ayrıntılı detaylar bu işle ilgili herkesin hoşuna gidecek bir gübreleme tekniği olarak uygulanacaktır.
Sevgilerimle; Gökhan Ç. Ankara,;)
Hocam Mutlu Kutlu beyin turunçgil için geliştirilmiş özel besini var. ondan alabilirsiniz. ben kullanmaya başladım. kısa sürede etkisini gösteriyor.
Arkadaşlar bir sorum olacak. Satın aldığım Mayer Limon fidanlarından birinin üzerinde dikenler var. Acaba bu farklı bir tür müdür? blgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?
ben yeni üyeyim feriha hanım limon agacınız yapraklarını döksede güzel bende 2 ay önce ektim tohumları cıkacak diye bekliyorum
Turunçgil
20-09-2011, 17:40
Merhaba ben yeni üyeyim size bi soru sormak istiyorum cevaplarsanız sevinirim geçen cumartesi izmir kemeraltından bir limon fidanı aldım adam yediveren limonu olduğunu söyledi ancak üzerinde uzun dikenleri var ve yapraklarının ortası delik (muhtemel bi canlı yemiştir) ve'de taç budaması yapılmıştı. Bu limonun türünü ve meyve verip veremeyeceğini öğrenmek istiyorum teşekkürler...
hocam şu adreste limon çeşitlerini vermiş ancak orada sayılan özelliklerden çıkartabilrmisin bilmiyorum. Umarım yardımcı olur.
http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/limon_yetistiriciligi.pdf
Arkadaşlar aşağıda resimlerini paylaştığım calamondin ve mayer limonu taçlandırmak istiyorum.
sizce nasıl budamam gerekir? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
http://b1110.hizliresim.com/11/10/10/3969.jpg
http://b1110.hizliresim.com/11/10/10/4014.jpg
nerden edinebiliriz acaba mayer limon da çok güzel görünüyor. balkon veya salonda çok güzel olurlar...
Hillbilly
22-01-2012, 22:12
Bende iki tane limon fidanı var hatta biri çiçeklendi bile. Çiçeklenen tamamen resimlerdeki Mayer limonu ile aynı ama diğer fidanda dikenler var, yaprak yapısı farklı ve henüz çiçeklenmedi. Oysa satıcı her ikisinin de mayer limonu olduğunu söylemişti. Şimdi anlıyorum ki diğer ağaç farklı tür. Acaba dikenli olanınkinin türü ne olabilir.
oncelikle herkese merhaba, aranıza yeni katıldım acemiyim doğal olarak:) limonla ilgili baya bi konuyu tamamen okudum, yenı aldığım limon ağacımla ilgili sorularım olacak
fotograflarını ekleyeceğim
- Sizce bir sorun görünüyormu? Ağacımın cinsi konusunda aydınlatırsanız sevinirim.
- Bu ağacı bana yediveren diye verdiler, bana biraz uzun geldi yaklaşık 120 cm son yapragına kadar, saksı hariç, budamalımıyım? evet ise nasıl yapıcam
hastalıklara kırmızı orumcege karsı ne onerırsınız
-ne zaman dışarı almalıyım, suanda havalar 2-10 derece arası seyrediyor, çiçek açması ne zaman olur tahminen, doğal koyun gübresi aldım kullanmalımıyım, nasıl kullanıcam
Saksım kazık kök bu ağaç için yeterince derinmidir?yerden yuksekliği 27 cm sadece saksımın.
papatya73
04-02-2012, 11:26
arkadaşlar yeni, yaklaşık 1 ay önce internetten sipariş ettiğim bir mayer limonum ve kamkat kardeşi var. Limon geldikden sonra yeni filizlerle birkaç yaprak verdi, tabi uçdum. Ama yapraklar alt yaprakları gibi değil, 2-3 katı kadar büyük. Acaba normal mi,yoksa aşıda mı sorun var? bu benim ilk limonum, linkleri okumaya çalışdım ama ilgili birşey bulamadım.Bu arada kamkat biraz alışma devresinde sanırım sesiz beklemedeyim.cevaplarsanız teşekkürler.
Hillbilly
04-02-2012, 21:28
Benim Limonlar çiçek açıp meyve tutmaya başladılar. Çiçeklerin az bir kısmı döküldü fakat yaklaşık 15 tane minik limon oluşmaya başladı. Toprak karışımı olarak %30 torf, %20 solucan gübresi, %10 toz compost, %10 bahçe toprağı, %10 yarasa gübresi, %10 yanmış koyun gübresi, %10 vermikülit gibi bir karışım yaptım. Bu karışıma Hümik asit de eklemek istiyorum yakın zamanda. Mutfakta pencere önünde günde 1-2 saat güneş görüyorlar. Karışım tamamen içgüdüsel :)
gurbik67
14-02-2012, 22:52
beş saksının tamamı dış ortamda sadece meyveleri dondu. başka problem yok, hava sıcaklığı -10.
Benim mayer limon ağacım da bu soğuklara rağmen iyi durumda, sadece üzerinde yeterince büyümediği için bıraktığım bir adet limon donmuş.
ergun tulay
16-02-2012, 12:37
Meyer limonun çiçekleri de harikadır, kokusu baş döndürür
Ev içerisinde yetiştirmeye en uygun limon çeşitlerindendir.
Sayın Mutlu Saygın mayer limon çeşidini nasıl bulabilirim, yardımcı olabilirmisiniz. Saygılar..
fthkyn04
27-02-2012, 12:28
http://www.mutenindunyasi.com/wp-content/uploads/2011/11/limon.jpghttp://www.harmantarim.com/images/limon.jpg
Limon - Limon Nedir - Limon Yetiştiriciliği
Geliştirilen saklama teknikleri ve yatak limonculuğu sayesinde, yılın her zamanında limon adlı meyvesini piyasada bulabildiğimiz Limon ağacı, Turunçgiller'dendir (Narenciyeler). Anayurdu Hindistan ile Uzakdoğu ülkeleri olan limon ağacı, 12. yüzyılda Sicilya'ya getirilmiş, oradan Akdeniz havzasına ve daha sonra tüm sıcak ılıman iklimli bölgelere yayılmıştır.
Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde bolca yetiştirilen limon ağacı, 3-6 m. kadar boylanır ve kışın yapraklarını dökmez. Gövde ve dallarının kabuğu koyu gridir. Almaşık dizili, açık yeşil renkli, elips biçimli iri yapraklarının dokusu sert ve ucu sivri olur. Bazı limon çeşitlerinde ağacın yaprak koltuklarında sivri dikenler bulunur.
İlkbahar aylarında tek tek ya da birkaçı bir arada açan çiçeklerinin dışı pembemsi, içi beyaz renklidir. "Yediveren" limon çeşitleri, neredeyse yıl boyunca çiçek açar ve meyve vermeyi sürdürür. Genelde sonbahar mevsiminde olgunlaşan dışı açık sarı renkli limon meyvesi yumurta biçimli, bir ucu sivri çıkıntılı, içi sekiz-on bölümlü eti çok ekşi tatlı ve bol suludur.
Meyvenin içinde beyaz tohumları (çekirdekleri) yer alır. Bu tohumların biçimi oval ve bir ucu sivridir. Limon meyvesinin sıkılmasıyla elde edilen suyu, bazı çorba, yemek ve salatalara katılır. Limonatası yapılıp serinletici olarak içilir. Kimi sebze yemekleri ve reçeller yapılırken kararmamaları için içine limon suyu eklenir. Limon kabuğundan elde edilen esans, kozmetik maddeleri ve içki yapımında kullanılır.
Ağacının Üretilmesi:
Limon ağaçları, tohumuyla (çekirdekleriyle) üretilebilir. Ancak bu yolla elde edilen çöğürden fidan ve ağaç elde edilebilmesi çok uzun zaman aldığından, genellikle limon ağacı, turunç anaçlarına istenen limon çeşitlerinin aşılanmasıyla çoğaltılmaktadır.
Oldukça uzun ömürlü ve üretken bir ağaç olan limonun fidanlarını karşımıza çıkan ilk üreticiden, çeşidini ve sağlık durumunu bilmeden satın almamız yanlış bir davranış olur. Bunun yerine inanılır ve güvenilir fidan üreticilerinden çeşidi belli ve sağlıklı fidanları almak gerekir. İlkbahar mevsiminde tüp içinde satılan böyle limon fidanlarım, hava sıcaklığı yükselip de toprak sıcaklığı 13 dereceye ulaştığında, bahçemizde açacağımız 30-35 cm. genişlik ve derinlikteki ocaklara dikmeliyiz. Limon ağaçları için ocak aralığı 7 m. olmalıdır.
Ağacının Yetiştirilmesi:
İklim isteği:
Tüm turunçgiller gibi, limon ağacının da önde gelen isteği, sıcak iklimli bir yerde yetiştirilmektir. Limon ağaçlarının yetiştirildiği yerde, hava sıcaklığının O derecenin altına düşmemesi iyi olur. Çünkü -8, -9 derecelerin altına düşen sıcaklıklarda, limon ağaçları donar ve ölür. Dayanamadığı en yüksek sıcaklıklar ise, 45 derece ve üzeridir.
Limon ağaçlarının gelişmesi 12 derece sıcaklıkta başlar. Ortalama 23 derece, limonun en hızlı geliştiği sıcaklıktır. 37-39 dereceden sonra limon ağacının gelişmesi durur. Soğuk ya da sıcak esen rüzgârlar limon ağaçlarını kötü yönde etkiler. Yörede esen hâkim rüzgârlara karşı rüzgârkıranlar kurulması yararlı olur. Ayrıca limon ağaçları, bulundukları yerin havasının nem oranından da etkilenir. Düşük nem oranları da limon ağaçlarının gelişim ve ürün verimini kötü yönde etkiler.
Toprak isteği:
Tüm turunçgiller gibi limon ağaçları da en iyi, bol humuslu, derin, süzek (suyu iyi akıntılı), kumlu-tınlı ya da killi tınlı topraklarda yetiştirilir. İyice derinlere inen köklerinin oksijen gereksinimi fazla olduğundan, limon ağacı kesinlikle ağır topraklarda yetiştirilmemelidir. Limonun yetiştirildiği yerde taban suyunun, yüzeyden 1,5 m. aşağıda olması gerekir. Aksi takdirde toprakta drenaj işlemi yapılmalıdır. Toprağın kirecine karşı da duyarlı olan limon ağaçları için en uygun toprak pH'ı 5,5-6 olmalıdır.
Toprak işleme:
Tüm turunçgiller gibi, limon ağaçlarının çok derinlere inen kökleri vardır. Ama, kök yapısının %90'ı, 0-90 cm. derinlikteki yüzlek toprak tabakasında yer alır. Bu nedenle toprak işlemesi yüzeyden 10 cm. derinliğe kadarki tabakada yapılmalı ve limonun kökleri kesinlikle parçalanmamalı-dır. Bahçenin, ilkbahardan başlayarak yılda dört kez, 15-20 gün aralıklarla çok yüzeysel olarak çapalanması yeterli olur. Böylece yabani ot mücadelesi sürdürülür. Ayrıca bu amaçla yabani ot öldürücü (herbisit) ilaçlar da kullanılabilir.
Sulama:
Tüm turunçgiller gibi, limon ağaçlarının yıllık su gereksinimi de toprak ve iklim durumu ile ağaç gelişmesine bağlı olarak 800-1.200 cm. arasında değişir. Sulama dönemi olan nisan ortalarından ekim ayı ortalarına kadarki yedi aylık sürede, havaların kurak, sıcak ve yağışsız olduğu zamanlarda ağaçlara toplam 600-700 mm. su verilmesi gerekir.
Sulama yetersiz yapılırsa, limon ağacı köklerini toprakta yayar. Gelişimi yavaşlar, ürün verim ve niteliği düşer. Aşırı sulamada kökler havasız kalacağından kök çürüklüğü hastalığı oluşur. Yine ağacın meyve verimi ve niteliği düşer. Limon ağacının sulama zamanının gelip gelmediği en kolay şöyle anlaşılır: Ağacın yaprakları akşam saatlerinde güneş batmadan önce solgunluk gösteriyor ve gece canlanıyorsa sulama zamanı gelmiş demektir, öğle zamanında meydana gelen geçici solgunluğa aldanılmamalıdır.
Gübreleme:
Tüm turunçgiller gibi, hepyeşil yapraklı limon ağacı da topraktan fazla besin kaldırdığından, gübreye gereksinimi çok olur. Ağaçlara, bulunduğu ortam, yaş ve gelişmelerine uygun ve dengeli gübreleme yapmak için bütün bu faktörlerin ortak etkisini ortaya koyan yaprak ve toprak analizleri uygulanmalı; buna göre verilecek azotlu, fosfatlı ve potaslı kompoze fenni gübre miktarları saptanmalıdır.
Ayrıca limon ağaçlarına, eksikliği duyuluyorsa magnezyum, demir, mangan ve çinko da verilir. Limon ağacına, mineral gübrelerden başka, gerek görülürse iyi yanmış çiftlik gübresinin 2-3 yılda bir verilmesi de büyük yararlar sağlar.
Budama: Tüm turunçgiller gibi, limon ağaçlarına da şekil ve ürün budaması uygulanır ve genellikle bu ağaçlara kâse biçimi verilir. Şekil budaması ağaçların ürünlenmesiyle birlikte başlar. Turunçgillerden olan ağaçların budanması ustalık isteyen bir iştir. Bu nedenle budamanın, ağacı iyi tanıyan kişiler tarafından uygulanması olumlu sonuçlar verir. Ağaçların kurumuş, kırılmış, ezilmiş, hastalanmış, yaralanmış ve berelenmiş, yaşlanmış dalları kesilip çıkarılmalıdır. Ayrıca obur dalların da ayıklanıp çıkarılması gerekir.
Hasat (Derim):
Tüm turunçgiller gibi, limon ağaçları da sonbaharda başlayıp ilkbahara kadar meyveler tam olgunlaştıkça hasat edilir. Hasatta meyveler elle tutulup sapı bükülerek kopardır ya da daha iyisi meyve sapı keskin bir bıçakla kesilir. Hasat sırasında dal uçları kesinlikle kırılmamalı; meyve toplama işi açık, kuru, güneşli ve ılık havalarda yapılmalıdır. Meyvelerin üzerinde çiy ve kırağı varsa bunların kuruması beklenmelidir.
Hastalık ve zararlılarıyla mücadele:
Limon ağaçlarına dadanan zararlı ve hastalıklarla, en yakın tarım kurumuna danışılıp tavsiyeleri alınarak ve uygun koruma ilaçları kullanılarak zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir.
TÜRKİYE’DE LİMON ÇEŞİTLERİ
Köken olarak limonun anavatanı Himalaya Dağlarının güney etekleridir. Anavatan olarak belirtilen bu bölgede bildiğimiz limonlara rastlanılmamakta ve daha çok limon benzerleri **** melezleri bulunmaktadır. Limon (Citrus limon) aslında Akdeniz Havzası ve Ortadoğu’da oluşmuş bir türdür. Çok eski tarihlerde oluşmuş bir göz mutasyonu **** tesadüf çöğüründen ortaya çıkmış olduğu kabul edilmektedir. Limon genellikle kuzey ve güney yarıkürenin subtropik iklim bölgelerinde yetiştirilen bir türdür.
Limonlar 3–7 m civarında, orta büyüklükte ağaçlar oluştururlar. 8 metreyi geçenlere de rastlanılabilmektedir. Taç yapıları dağınık olup; zamanla taç yapısı orta sıklığa ulaşır. Genç sürgünlerinde köşeli dal oluşumu çok belirgin bir özelliktir. Limon yapraklarının rengi, diğer birçok Turunçgile göre daha açık yeşildir. Yaprakları orta boyda olup yaklaşık 10 cm ’dir. Limonlarda kanatçıklar iz şeklindedir. Dişi organ kısırlığı çok rastlanan bir özelliktir. Meyveleri 7–10 dilimlidir. Limonlarda meyve şeklinin genelde yuvarlak ve silindirik olmasının yanında; stil yanında “meme” adı verilen bir çıkıntı bulunmaktadır. İklim koşulları iyi oldukça, limonlarda çiçeklenme ve meyve verme eğilimi bütün yıl boyunca sürer. Buna “yediverenlik” özelliği adı verilir ve bu duruma sık rastlanır. Yediverenlik özelliği çevre koşullarına çabuk tepki vermekten kaynaklandığı gibi; bu özellik genetik olarak ta vardır. Limon bölgemizde; genel bir ifadeyle nisan ayında çiçek açar. Çeşit özelliğine göre değişmekle birlikte olgunlaşma periyodu ekim-ocak ayları arasında dağılım göstermektedir.
Limon çeşitleri; Ekşi limonlar, Tatlı limonlar ve Farklı grup (Limon benzerleri) olmak üzere üç grupta incelenir. Ticari anlamda yetiştirilen limon çeşitleri Ekşi limonlar grubunun üyeleridir. Ekşi limonlar grubu da; Eureka ve Lisbon olarak adlandırılan iki büyük alt grupta sınıflandırılmıştır. Eureka grubu limonlar iri ve yuvarlağa yakın bir taç yapısına sahiptirler. Limonların ortak özelliği olan tepe tomurcuğu baskınlığının, Eureka grubu limonlarda daha az olması sebebiyle taç şekli yuvarlaktır. Eureka grubunun yaprak rengi Lisbon grubuna göre daha açık renklidir. Ayrıca meyveleri daha yuvarlak şekilli ve meme oluşumu daha az belirgindir. Eureka grubu limonlar Uçkurutan Hastalığına ( Phoma tracheiphila ) çok duyarlıdır. Eureka grubu limonlar düşük sıcaklıklara karşı da daha duyarlıdırlar. Yaprakları, yaprak uçları daha az sivri ve küttür. Meyve kabuğu daha pürüzlüdür. Eureka grubunda meyve kabuğu kalınlığı orta-kalın olup; Lisbon grubundan daha kalındır.
Lisbon grubu ise genetik özellikleri bakımından dik büyüme eğilimindedir. Yaprakları daha koyu renkli, Eureka’ya göre daha sivri ve meyveleri genelde biraz daha uzun meyve oluşumuna eğilimlidir. Meme kısmı daha belirgin olup; düşük sıcaklıklara Eureka’ya göre daha dayanıklıdır. Meyve kabuğu daha pürüzsüzdür. Uçkurutan Hastalığına göreceli olarak daha dayanıklıdır.
Uçkurutan Hastalığı ( Phoma tracheiphila ) Doğu Akdeniz Bölgemizde çok etkin bir hastalık olup; Ülkemizin limon üretimini % 50 oranında olumsuz yönde etkileyen önemli bir etmendir. Ülkemiz kalite anlamında çok önemli bir limon ekolojisine sahip olmasına karşın; düzenli bir yaşam döngüsü bulunmayan Uçkurutan Hastalığı sebebiyle limon yetiştiriciliğinde bazı sorunlar yaşanmaktadır. Hastalık etmeninin yaşam döngüsünün düzenli olmaması sebebiyle ilaçla mücadele olanağı ortadan kalkmaktadır. Bu sebeple Uçkurutan Hastalığına dayanıklı çeşit arayışları devam etmektedir.
Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan ve yetiştiricilik yapılan bölgelere uyum göstermiş olan başlıca limon çeşitlerimiz şunlardır:
Kütdiken:
Eureka grubunun Feminello alt grubunda yer alır. Bu çeşit köken olarak bütün limonlar gibi İtalya kökenlidir fakat Türkiye’ye getirilişine dair herhangi bir bilgi yoktur. Tamamen bir Türk Çeşidi haline gelmiştir. En eski limon çeşidimiz Kütdiken’dir. İç kalitesi, su ve koku özellikleri bakımından değerlendirildiğinde dünyanın en üstün ve en kaliteli çeşididir. Bu özelliklerinden dolayı “bütün limonların kraliçesi” diyebiliriz. Ülkemizde geniş çapta yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yüksek kalitelidir. Periyodisite göstermez. Düzenli ve yüksek verimli bir çeşittir. Ülkemizin en çok depolanan çeşididir. Depolamaya ve taşımaya son derece elverişlidir. Kütdiken’in depolama süresi 11–12 ay kadardır. Meyve kabuğu rengi açık yeşil-sarı **** limon sarısıdır. Kabuk pürüzsüz, parlak ve sıkı bir şekilde bağlıdır. Meme kısmı iyi gelişmemiştir; fazla belirgin değildir. Meyveleri elips şekillidir. Olgunlukta % 32,96 oranında meyve suyu içerir. Asit oranı % 7,16 olup; meyve başına çekirdek sayısı 10-11’dir. Kuvvetli denebilecek bir ağaç yapısına sahiptir. Kütdiken, bir orta mevsim çeşididir. Muhafazaya en uygun meyveler kasım yağmurlarından önce hasat edilenlerdir. Uygun koşullarda hasat şubata kadar devam eder. Uzun süreli muhafazaya uygunluğu sebebiyle ihraç talebinin yükseldiği periyoda kadar depolanabilmektedir. Kütdiken çeşidinin en sakıncalı tarafı Uçkurutana hassas olmasıdır.
İnterdonato:
Dünyada bu çeşidi en çok yetiştiren ve ihraç eden ülke Türkiye’dir. Ülkemizin limon ihracatının yaklaşık olarak 2/3’ü İnterdonato’dur. Lisbon grubunda yer alan bu çeşidin orijini Sicilya’dır. Türkiye’ye girişi 1936’da Antalya Turunçgil Araştırma Enstitüsüne getirilişiyle olmuştur. Bu çeşidin saf bir limondan çok; limon x ağaç kavunu melezi olduğu kabul edilmektedir. Ağacı yuvarlak taçlıdır. Tepe tomurcuğu baskınlığı diğer limonlar kadar belirgin değildir. Çevre koşullarına karşı çok duyarlıdır, hemen yapraklarını döker. Orta verimli bir çeşittir. Meyveleri uzunca silindirik şekilli, meme çok belirgin ve sanki bir yöne bastırılmış şekilde eğik gibidir. Meyveleri orta kalın kabuklu ve orta sulu bir çeşittir. Olgunlukta meyve ağırlığının % 31,39’unu meyve suyu teşkil eder. Asit içeriği % 7,02’dir. Başlıca özelliği erkenci bir limon çeşidi olmasıdır. Ülkemizdeki limon çeşitlerinin en erkenci olanıdır. Olgunlaşma zamanı eylül sonu ve ekim ayı ortasıdır. Aslında depolama ve taşımaya elverişli bir çeşittir. Genellikle pazar isteği doğrultusunda kısa süreli muhafazası yapılır. Diğer limon çeşitleri ile kıyaslandığında; Uçkurutan Hastalığına karşı oransal olarak en çok dayanıklılık gösteren çeşitlerden biridir. .
İtalyan Memeli:
Bu da İtalya kökenli bir çeşittir. Fakat Türkiye’ye giriş tarihi bilinmemektedir. Doğu Akdeniz Bölgesinde İtalyan Memeli ismiyle anılmasına rağmen; Batı Akdeniz Bölgesinde Kara Limon olarak adlandırılmaktadır. Çok tipik bir çeşittir. Meyveleri topaç gibidir. Verimli, yüksek kaliteli; muhafaza ve taşımaya elverişlidir. Kütdiken’den sonra Ülkemizde en çok yetiştirilen çeşittir. Turunç üzerine aşılandığında uyuşması çok iyi değildir. Aşı noktasında yaşlı ağaçlarda anaç-kalem ilişkisinden kaynaklanan pürüzsüz şişkinlikler görülür. Bu özelliği nedeniyle Phytophtora Hastalığına duyarlıdır. Meyve kabuk rengi limon sarısıdır. Meyve kabuğu orta kalınlıkta olup; yüzeyi ince ve küçük gözeneklerle kaplıdır. Meme kısmı belirgin ve nokta misali kısa bir çıkıntı şeklindedir. Sulu bir çeşittir. Meyve suyu miktarı % 35,64 ve asit oranı % 6,44’tür. Meyve başına çekirdek sayısı 8-9’dur. Ağacı verimlidir ve düzenli olarak meyve verir. Meyveleri kasım ayı ile ocak ayı ortası arasında olgunlaşır.
Molla Mehmet: Mersin ilinde geniş çapta yetiştirilir. Kökeni bilinmemektedir. Meyve rengi sarıdır. Kabukta küçük gözenekler bulunur ve hafif pürüzlüdür. Kabuk orta kalınlıktadır. Meyveleri elips şeklinde ve sap kısmında belirgin bir boyun mevcuttur. Meme kısmı kısa ve kabadır. Meyve suyu içeriği % 34,47 ve asit miktarı % 6,98’dir. Meyve başına çekirdek sayısı 11-12’dir. Çok önemli yöresel bir çeşittir. Nadiren Uçkurutan Hastalığına dayanıklıdır. Ağaçları yüksek verimli olup; meyve verimi düzenlidir.
Kıbrıs Limonu:
1920’li yıllarda Anamur-Alanya bölgesine Kıbrıs’tan getirilmiştir. Meyve şekli yuvarlakça; kabuk rengi sarı ve parlaktır. Meyve kabuğu pürüzlü ve kalın kabuklu bir çeşittir. Meme belirgin fakat gömülmüş bir görünüme sahiptir. Çok dik büyüme özelliğine sahip olup; ağaçları kuvvetlidir. Yüksek kaliteli ve verimlidir. Meyve suyu içeriği % 31,57; asit miktarı ise % 6,45’tir. Meyve başına çekirdek sayısı 8-9’dur. Meyveleri kasım ayı ortasında olgunlaşır. Muhafazaya uygun bir çeşit değildir. Phytophtora hastalığına çok duyarlı bir çeşittir.
Lamas:
En eski ve en ünlü Türk limon çeşididir. Adını; Mersin İli, Erdemli İlçesine bağlı Limonlu Beldesinde bulunan Lamas Çayı ve Vadisinden almaktadır. Meyveleri sarı renklidir. Son derece yüksek kaliteli meyveli, bol sulu, aromalı verimi yüksek bir çeşittir. Pürüzsüz ve orta kalın kabukludur. Meyveler uzun ve silindiriktir. Stil ucu belirgindir. Bu yüzden meyveler açıkça belirgin bir şekilde sivridir. Meyve suyu içeriği %34,96; asit miktarı ise %7,19’dur. Meyve başına çekirdek sayısı 8-9’dur. Ağaçları kuvvetlidir. Meyveleri erken olgunlaşır. Hasat kasım ayı başında başlar. Oransal olarak dikenli bir çeşittir. Muhafazaya uygundur. Dikenliliği göz önünde bulundurularak depolanacak meyvelerin hasat esnasında yaralanmamasına dikkat edilmelidir. Bütün bu olumlu özelliklerine rağmen Lamas Çeşidi olağanüstü derecede ekoloji seçici bir çeşittir. Yetiştiği yöre haricinde uygun olmayan ekolojilerde meyve kalitesi düşer. Bu yüzden yaygın bir çeşit değildir.
Kaynak:burdan (http://www.limonunfaydalari.com/limon-yetistiriciligi.html)
Cemil B.
27-02-2012, 14:56
merhabalar ,
bende yaklasık 20 gun kadar once saksıya bir hevesle elma ve limon çekirdekleri ektim(6-7 adet ikisindende) bir kac gun once filizlendi birseyler acaba limon mu elma mı ? :))
Turunçgil
01-03-2012, 19:25
Onlar elma fideleri limon değiller.
Cemil B.
02-03-2012, 08:49
Onlar elma fideleri limon değiller.
teşekkür ederim bilgilendirmeniz icin, simdi yeni yapraklar cıktı,onların resminide ekliyorum.Daha da bilgi vermesi acısından.
Ve bu aşamadan sonra bu fideyi farklı bir yere ne zaman almalıyım? Yönlendirmeleriniz bekliyorum.
Turunçgil
02-03-2012, 14:09
O fidenin bulunduğu kabın derinliğine bağlı bir şey kökleri derine ulaştığı zaman alırsınız.
Cemil B.
02-03-2012, 20:20
O fidenin bulunduğu kabın derinliğine bağlı bir şey kökleri derine ulaştığı zaman alırsınız.
30cm çapında 30cm derinliginde bir saksı.
ben artık bu konuyu elma konu başlıgına mı taşısam uygun olur??
Turunçgil
05-03-2012, 21:01
Evet
Benim Mayer tomurcuklanmaya başladı. Şimdilik salondalar, havalar ısınınca bahçeye dikeceğim.
s_baktir
30-03-2012, 23:06
15 gün gün önce sayýn romantikten aldýðým mayerim 5 cm kadar uçlardan sürgün verdi yaprak çýkarýyor aceba nezam çiçek açar bu sürgünlerin ucundanmý yoksa ana daldan ayrý bi sürgünden mi tomurcuklanip çiçek açýyor bilgilendirirseniz sevh.nirim.
Turunçgil
31-03-2012, 11:26
O fidanı direk güneş alan bir yere koymalısınız.Ve çok sulamayın.En yakın zamanda aşılı ise çiçek açacaktır.Gece sıcaklığının 4 C ve altı sıcaklıklarda olumsuz etkilenirler.Geceleri içeri alabilirsiniz.
s_baktir
31-03-2012, 17:15
O fidanı direk güneş alan bir yere koymalısınız.Ve çok sulamayın.En yakın zamanda aşılı ise çiçek açacaktır.Gece sıcaklığının 4 C ve altı sıcaklıklarda olumsuz etkilenirler.Geceleri içeri alabilirsiniz.
Saksı değiştirdim Resmini çekmek için oraya aldım normalde pencere önûne mini sera yaptım orda duruyo topragını bahçeden yeni koydum o yüzden ıslak. Benim merak ettigim husus çiçek açmadan önce dal sürgünü veriyopmu yoksa direk tomurcuklanıp çiâek mi açıyor
Benimki hem sürgünler verdi hem de eski dallarda tomurcuklar oluştu.
Hillbilly
03-04-2012, 08:56
Çiçek açıyor, meyve henüz yeni oluşum aşamasına girerken hepsini döküyor. Hep aynı hikaye hiç anlamıyorum bişey eksik ama ne?
papatya73
09-04-2012, 10:31
Benim ocak ayında aldığım mayer limonum soğuklarda odada biraz yaprak verdi.Şimdi yapraklarında hafif renk kaybi beneklenme gibi bir durum mevcut ve hafif örümcek ağı gördüm ama böcek göremiyorum. Şu anda balkonda, pelin otlu su(mine pakkanerden) fısfısladım. Ne yapmam lazım?
Kırmızı örümceği görmek çok zor. Kırmızı örümcekte sulandırılmış kükürt kullanıyorum. Tarifiniz kırmızı örümcek gibi ama fotoğraflamakta yarar var, uzmanların başka gözlemleri olabilir.
Ayşe Derin
15-07-2012, 20:52
Merhaba;
Aranıza yeni katıldım.Sorumu nasıl ve nereye yazacağımı bulamadım doğrusu.Ocak ayında aldığım mayer limonum nerdeyse 1m boyuna ulaştı çok sağlıklı görünüyor ancak sürekli yaprak çıkardığı halde çiçeklenmedi, ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.
Yine ocakta aldığım kamkatımda minik meyveler var, bu aşamada nasıl davranmalıyım?
Her iki bitkim de tüm gün güneş alan kapalı balkondalar.
Sizin yanıtınızı nasıl okuyacağımı da bilmiyorum.Üyelik ismimin altındaki mesajlar bölümüne bekliyorum desem çok mu hazırcılık olur?
Selam ve teşekkürlerimi gönderiyorum.
Merhaba;
Aranıza yeni katıldım.Sorumu nasıl ve nereye yazacağımı bulamadım doğrusu.Ocak ayında aldığım mayer limonum nerdeyse 1m boyuna ulaştı çok sağlıklı görünüyor ancak sürekli yaprak çıkardığı halde çiçeklenmedi, ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.
Yine ocakta aldığım kamkatımda minik meyveler var, bu aşamada nasıl davranmalıyım?
Her iki bitkim de tüm gün güneş alan kapalı balkondalar.
Sizin yanıtınızı nasıl okuyacağımı da bilmiyorum.Üyelik ismimin altındaki mesajlar bölümüne bekliyorum desem çok mu hazırcılık olur?
Selam ve teşekkürlerimi gönderiyorum.
Mayer limonunuz meyve çağına gelmemiş olabilir. O çağa gelince çiçeğe bürünür zaten. Ben mayer limonumun altına paslı çiviler attım çok yararını gördüm. Bir de NPK uygulamasını unutmayın. Yaz aylarında suyunu eksik etmeyin.
Ayşe Derin
16-07-2012, 17:59
Mayer limonunuz meyve çağına gelmemiş olabilir. O çağa gelince çiçeğe bürünür zaten. Ben mayer limonumun altına paslı çiviler attım çok yararını gördüm. Bir de NPK uygulamasını unutmayın. Yaz aylarında suyunu eksik etmeyin.
Yanıtınız için teşekkür ederim, üzerinde 5-5-40 yazan NPK yı yaz başından beri kullanıyorum, üstelik limonumun boyu 1 m yi aştı çiçeklenme dönemini beklemem gerekecek sanırım.
Yanıtınız için teşekkür ederim, üzerinde 5-5-40 yazan NPK yı yaz başından beri kullanıyorum, üstelik limonumun boyu 1 m yi aştı çiçeklenme dönemini beklemem gerekecek sanırım.
Çiçeklenme dönemine girdiğinde benim adıma sarı ormangülünden sonra en güzel kokan bitkiye sahip olacaksınız.
Ayşe Derin
16-07-2012, 21:55
Sevgili limoncu dostum;
Önceki yazılanları ve resimleri şöyle bir gözden geçirince neredeyse tüm umudumu yitirdim.Onların yanında benim limonum çok büyük,yaprakları sağlıklı, ama çiçeksiz :((sanki bir aksilik var gibi.Böyle güzel boylanıp çiçek vermemesi umutsuzluğuma sebep oldu.
Diğer yandan kamkatımın minik meyvelerini nasıl koruyacağım endişesine kapıldım.
Ve şimdi de sarı ormangülünden sözetmişşiniz, bende yok...Sırada onu edinmeye çalışmak mı var acaba?Arama çalışmalarına başlamalıyım.
Esenlik dileklerimle yeni önerilerinizi bekliyorum.
Sevgili limoncu dostum;
Önceki yazılanları ve resimleri şöyle bir gözden geçirince neredeyse tüm umudumu yitirdim.Onların yanında benim limonum çok büyük,yaprakları sağlıklı, ama çiçeksiz :((sanki bir aksilik var gibi.Böyle güzel boylanıp çiçek vermemesi umutsuzluğuma sebep oldu.
Diğer yandan kamkatımın minik meyvelerini nasıl koruyacağım endişesine kapıldım.
Ve şimdi de sarı ormangülünden sözetmişşiniz, bende yok...Sırada onu edinmeye çalışmak mı var acaba?Arama çalışmalarına başlamalıyım.
Esenlik dileklerimle yeni önerilerinizi bekliyorum.
Limonunuzun çok büyüyüp limon vermemesinin iki nedeni olabilir. Birincisi aşısız bir türdür siz mayer diye almışsınızdır. İkincisi iklim isteğidir. Konya'da olduğunuzu varsayarsak kuru iklimde limonun yetişmesi biraz zor. Bol nemli bir ortam oluşturmanız gerekir. Bunların dışında limonunuz elbet çiçek verecektir. Ormangülleri de nemli havaları sever. Umarım onu da yetiştirme imkanınız olur.
Ayşe Derin
16-07-2012, 22:56
Limonumun yapraklarına güneşin olmadığı saatlerde su püskürterek nem sağlıyorum, başka ne yapabilirim bilmiyorum doğrusu, umarım 2. alternatif aşısız olma ihtimali değildir.Bu arada ormangüllerine baktım çok cazipler nasıl temin edeceğimi bulamadım henüz.Araştırmaya devam, hedef ormangülleri....Ama elbette yine Konya'da nasıl başaracaksam??
Limonumun yapraklarına güneşin olmadığı saatlerde su püskürterek nem sağlıyorum, başka ne yapabilirim bilmiyorum doğrusu, umarım 2. alternatif aşısız olma ihtimali değildir.Bu arada ormangüllerine baktım çok cazipler nasıl temin edeceğimi bulamadım henüz.Araştırmaya devam, hedef ormangülleri....Ama elbette yine Konya'da nasıl başaracaksam??
Dört gün önce memleketteydim. Doğu Karadeniz. Size her çeşidinden göndeebilirdim. Ama şimdi İstanbul'dayım. Eğer bir yolunu bulabilirsem ormangülü göndermeye çalışırım.
Ayşe Derin
17-07-2012, 11:45
Ne kadar iyi niyetli ve incesiniz çok teşekkür ederim.Şu ifadeniz bile beni çok mutlu etti.Sakın ha özel bir zahmete girmeyin, mahçup edersiniz beni, denk gelirse belki...
Aynı şekilde sizin de Konya'dan bir isteğiniz olursa seve seve yerine getiririrm.Selamlar
Ne kadar iyi niyetli ve incesiniz çok teşekkür ederim.Şu ifadeniz bile beni çok mutlu etti.Sakın ha özel bir zahmete girmeyin, mahçup edersiniz beni, denk gelirse belki...
Aynı şekilde sizin de Konya'dan bir isteğiniz olursa seve seve yerine getiririrm.Selamlar
Ağaçlar.nette herkes böyledir. Ben ne zaman yardıma ihtiyaç duysam arkadaşlar yetişiverdi. Ben de yardıma hemen koşuyorum. Selamlar.
Ayşe Derin
26-07-2012, 15:57
Ağaçlar.nette herkes böyledir. Ben ne zaman yardıma ihtiyaç duysam arkadaşlar yetişiverdi. Ben de yardıma hemen koşuyorum. Selamlar.
Ben de gruba dahil olmaktan çok memnunum.
Bu arada mayer limonumu boyu çok uzadığı için budamıştım,şimdi çok sayıda yeni sürgün veriyor, belki çiçeklenmesi için umutlanabilirim.
Yeşil ve aydınlık günlere...
a2yurtkok
17-08-2012, 13:39
İlk resimlerdeki günleri görmek bana da kısmet olur inşallah. Bugün bende bir Mayer Limon sahibi oldum...
Hillbilly
15-10-2012, 16:26
Ben bişey anlamadım şu 3 yaprağa aşılı mayer limonundan. Sürekli hasta, yemini suyunu eksik ettiğimiz de yok. Diğer bitkiler çoşup break dans yaparken bu iki birader hep nezle halinde. Çiçek açar çiçeklerini dökerler kısa sürede, baktın minik bir iki limon oluşuyor, sevinirsin şöyle küçük, sinsi bir gülümseme belirir dudaklarında pat ertesi sabah naber dermiş gibi limoncuklar yerlerde. En son paslı çivi çaktım toprağına toprağım, bakalım neler olacak. :)
Baharda saksıdan bahçeye geçirdiğim mayer limon, bu sene yer değişikliğinden az meyve verdi. Yazın bol çiçeklendi ve şimdi üzeri ceviz ile fındık büyüklüğü arasında meyve dolu. Normalde sonbaharda çıkan küçük meyveler, kışın dökülüyordu ama şimdi biraz büyümüş olan bu meyveler olgunlaşır mı? Yoksa ağacın boşuna enerji harcamaması için koparayım mı?
Mutlu Kutlu
15-10-2012, 21:56
3 yaprak üzerine aşılı limon, mandalina, portakal gibi narenciyeler bahçede çok iyi bir gelişim gösterirken saksıda aynı derecede iyi gelişmiyorlar.
Orijinal bir mayer limondan 50 lt saksıda 65 tane meyve olgunlaşmasını görüp resimlemiştim, 3 yaprak üzerine aşılı bir mayer 50 lt saksıda verdiği limon en fazla 5-6 tane ancak. Resimlemeye bile gerek görmedim.
Kısaca bahçede dikeceksek aşılı olması problem değil, ama saksı için orijinal olmalı mutlaka. Biraz pahalı ama yılda 10 sefer limon fidanı almıyoruz sonuçta, almışken en iyi verim alacağımız bir fidan olmalı. Ben bişey anlamadım şu 3 yaprağa aşılı mayer limonundan. Sürekli hasta, yemini suyunu eksik ettiğimiz de yok. Diğer bitkiler çoşup break dans yaparken bu iki birader hep nezle halinde. Çiçek açar çiçeklerini dökerler kısa sürede, baktın minik bir iki limon oluşuyor, sevinirsin şöyle küçük, sinsi bir gülümseme belirir dudaklarında pat ertesi sabah naber dermiş gibi limoncuklar yerlerde. En son paslı çivi çaktım toprağına toprağım, bakalım neler olacak. :)
Mutlu Kutlu
15-10-2012, 22:04
Koparmanız pek bir şeyi değiştirmez, iyisimi kaderlerine bırakın. Büyüyen büyüsün, dökülen dökülsün.Baharda saksıdan bahçeye geçirdiğim mayer limon, bu sene yer değişikliğinden az meyve verdi. Yazın bol çiçeklendi ve şimdi üzeri ceviz ile fındık büyüklüğü arasında meyve dolu. Normalde sonbaharda çıkan küçük meyveler, kışın dökülüyordu ama şimdi biraz büyümüş olan bu meyveler olgunlaşır mı? Yoksa ağacın boşuna enerji harcamaması için koparayım mı?
Hillbilly
15-10-2012, 22:22
3 yaprak üzerine aşılı limon, mandalina, portakal gibi narenciyeler bahçede çok iyi bir gelişim gösterirken saksıda aynı derecede iyi gelişmiyorlar.
Orijinal bir mayer limondan 50 lt saksıda 65 tane meyve olgunlaşmasını görüp resimlemiştim, 3 yaprak üzerine aşılı bir mayer 50 lt saksıda verdiği limon en fazla 5-6 tane ancak. Resimlemeye bile gerek görmedim.
Kısaca bahçede dikeceksek aşılı olması problem değil, ama saksı için orijinal olmalı mutlaka. Biraz pahalı ama yılda 10 sefer limon fidanı almıyoruz sonuçta, almışken en iyi verim alacağımız bir fidan olmalı.
Bunu öğrendiğim iyi oldu, eskiden sıradan bir limonumuz vardı aşılı mayerlerden bin kat daha iyiydi. Yaprakları canlıydı ve arada bir çok güzel bir kaç limon verirdi ama dediğiniz gibi kök olarak üç yaprak dediğiniz bitkiye saksı uygun değil herhalde dolayısıyla mayerde kök sisteminden dolayı başarılı gelişim göstermiyor. Peki bahçeye dikme cesareti gösterebilmek için bahçedeki minimum sıcaklık kaç derecelerde olmalı.
Mutlu Kutlu
15-10-2012, 22:56
- 5 ten aşağı soğuklarda ölür, kısa süreli -8 lere dayanabilir.Tunceli, Ankara gibi yerlerde bahçeye dikilmesi düşünülemez bile, kesin ölür.Bunu öğrendiğim iyi oldu, eskiden sıradan bir limonumuz vardı aşılı mayerlerden bin kat daha iyiydi. Yaprakları canlıydı ve arada bir çok güzel bir kaç limon verirdi ama dediğiniz gibi kök olarak üç yaprak dediğiniz bitkiye saksı uygun değil herhalde dolayısıyla mayerde kök sisteminden dolayı başarılı gelişim göstermiyor. Peki bahçeye dikme cesareti gösterebilmek için bahçedeki minimum sıcaklık kaç derecelerde olmalı.
Hillbilly
16-10-2012, 13:56
Narenciyeye derin saygımız ve hürmetimiz olduğu için böyle bir girişimde bulunmayacam ama aklıma gelmedi değil. Yok Kanada da adamın biri limon ve portakal yetiştiriyormuş, şuymuş buymuş... -17'yi damarlarında hissettiklerinde bana pek iyi duygular beslemeyeceklerdir dolayısıyla bunlara gerenk yok....
copur 09
24-10-2012, 13:25
Üç yaprak saksıda olmuyor. Su dengesini çok iyi yapmak gerekiyor. Hemen hemen imkansız gibi.
bestdelen
14-11-2012, 20:14
yaklaşık 1.5 ay önce syn. Romantikten kumkat. mayer ve kalamodin aldım.Ancak mayerimüzerinde 2 adet limonu ile geldi fakat yaklaşık her hafta yaprak üzeri ıslak ve yapışkan bir sıvı ile kaplanıyor.Bende arap sabunlu su püskürtüp temizliyorum ancak bu 1 hafta idareediyor ve aynıyapışkan madde.Yaprak üzerini dikkatli incelediğimdekırmızı ve siyah noktacıklar var.Sorunum nedir nasıl biryol izlemem lazım yardım lütfen
pazardan 30 tl ye aldıgım meyer limon üstünde 18 tane limon vardı daha da varmıs düsmüs. satıcı daha da boylanacagını söylüyor
Turunçgil
12-12-2012, 19:30
Merhaba bazı sitelerde mayer limon tohumu satılıyor bu limonlar büyüyünce aşı istemeden meyve verebilirler mi ?
ilksenozturk
13-12-2012, 08:02
pazardan 30 tl ye aldıgım meyer limon üstünde 18 tane limon vardı daha da varmıs düsmüs. satıcı daha da boylanacagını söylüyor
böyle bir limonu 30 tlye mi aldınız? :eek:
çok uygun bir fiyat olmuş, iyiki kaçırmamışsınız.
Mayer limonun özeliği ne? Dahamı az ekşi?
Köydeki bahçemizde buna benze 10 yıllık bir limon ağacı var,
Öteki limonlara göre çok az ekşili ve dış kabuğu daha sarı.
böyle bir limonu 30 tlye mi aldınız? :eek:
çok uygun bir fiyat olmuş, iyiki kaçırmamışsınız.
esas üstünde 25 limonu olan bundan daha formlu meyer fidanı kacırdım bir baskası alıp ayırtmıs yine aynı fiyata artık pazarlar da daha ucuza satılıyor Kamkatlar var üzeri bol meyveli 15, 20, 30 tl her hafta 2-3 fidan alıyorum
Mayer limonun özeliği ne? Dahamı az ekşi?
Köydeki bahçemizde buna benze 10 yıllık bir limon ağacı var,
Öteki limonlara göre çok az ekşili ve dış kabuğu daha sarı.
tadı biraz daha yumusak ve farklı kabugu ince resimde hasat ettigim meyer limonlarda var bakabilirsiniz
ilksenozturk
13-12-2012, 13:49
esas üstünde 25 limonu olan bundan daha formlu meyer fidanı kacırdım bir baskası alıp ayırtmıs yine aynı fiyata artık pazarlar da daha ucuza satılıyor Kamkatlar var üzeri bol meyveli 15, 20, 30 tl her hafta 2-3 fidan alıyorum
kargo bedelinden korkmasaydım yüzümü kızartır ücretini ödeyeyim bana da gönderin lütfen derdim. çok şanslısınız, fiyatı hakikaten iyi...
kargo bedelinden korkmasaydım yüzümü kızartır ücretini ödeyeyim bana da gönderin lütfen derdim. çok şanslısınız, fiyatı hakikaten iyi...
en az fidan kadar kargo ücreti verirsiniz ki buna degmez. yoksa yardımcı olurdum. Belliki yakınlarınıza böyle fidancılar gelmiyor. Küçük fidan az ücret az kargo daha mantıklı sonucta hızlı büyüyorlar. tanesini 5 tl ye aldıgım minik mayer fidanım büyüdü ve bir adet meyve aldım
buda benim mayer limonum arkadaşlar :))
Hillbilly
16-12-2012, 00:20
Sayın gulşen bu babayiğit nasıl bu kadar sağlıklı kalabiliyor biraz detaylandırabilir misiniz? Örneğin aşılı mı?, ne sıklıkla suluyorsunuz?, güneşe açısı ve en önemlisi kullandığınız saksı toprağının karışımı biraz değinirseniz sevinirim.
aldığımda yetişkindi üzerinde 10 kadar limonuyla geldi.Bütün yazı bahçede bol güneş alan bir yerde geçirdi içeri yeni aldım. toprak kurudukça suladım arada da yanmış hayvan gübresi verildi,toprağa gelince çoğunlukla bildiğimiz bahçe toprağı brazda kestane toprağı çok geçirgen bir toprakta değil.
buda benim mayer limonum arkadaşlar :))
maşallah çok güzel keyfi de yerinde e daha ne olsun :=)
Merhaba arkadaşlar.
Bence turunçgiller ile uğraşanların bunları izlemesini tavsiye ederim.Kimi amatör kimi ticari olarak bu sevda peşinde.En azından doğru bilgiyi bulma adına videolar faydalı olacaktır.
Turunçgil Hastalıkları (http://www.tarimtv.gov.tr/VD97_turuncgil-hastaliklari.html)
Turunçgil Zararlıları (http://www.tarimtv.gov.tr/VD90_turuncgil-zararlilari.html)
Standart Turunçgil Çesitleri (http://www.tarimtv.gov.tr/VD92_standart-turuncgil-cesitleri.html)
Turunçgil Yetiştiriciliği (http://www.tarimtv.gov.tr/VD88_turuncgil-yetistiriciligi.html)
Sadece turunçgiller değil diğer tüm bitkiler hakkında geniş bilgi (budama, ilaçlama, zararlılar, toprak ve su, vs.) bulabileceğiniz bir yer.
Tarım TV (http://www.tarimtv.gov.tr/index.php)
Mehmet
Prof. Dr. Selçuk Yücel, böbrek taşı türlerinden olan kalsiyum oksatalatın düşürülmesi için sabah ve akşam limon önerdi.
Kaynak : http://www.gazeteport.com.tr/haber/130525/bobrek-tasina-bire-bir_#ixzz2OpckzkEW
selamlar.iyi akşamlar arkadaşlar aranıza yeni katıldım degerli arkadaşlardan.hocalardan bilgilenmek için geldim..
Zafer İnandıklı
10-04-2013, 19:59
Sevgili Omer kardeşimin hediyesi, bodur Mayer.
Bir yıl'da bayağı gelişti.
395598
Soldaki 2 yıl önce Mutlu beyden aldığım,mayer limon, sağdaki mart başında saksısını değiştirdiğim, yediveren limon.
395599
Limonlarım mart başından beri açık balkonda, öğlene kadar gövdesinin yarısı güneş alıyor, çok fazla rüzgar almayan güney cepheli açık balkonda ( kışın içeri alıyorum ) benim sorum limonlarım yaprak dökmesine karşın bol tomurcuklu, fakat yeni çıkardığı dallardaki yapraklar, biraz büyüdüğünde ikinci fotoğrafta görüldüğü gibi sarı bir tonda, sebebinin izelementi eksiği olduğunu düşünerek,yapraktan 15 günde bir izelementi vermeyi düşünüyorum.
Bu konuda ustaların yorumunu bekliyorum.
Vermeyi planladığım iz elementi içeriği
Çinko (zn) %12
Demir (Fe) %8
Mangan (Mn) %4
Bakır (Cu) %8
Bor ( B ) %0,5
Mutlu Kutlu
26-04-2013, 14:52
Mayer limonlarda eski yaprakları atmaları ve yapraksızken bol tomurcuklanmaları normal. Yeni çıkan yaprakların açık ton yeşil olmasıda normal, paniğe kapılıp iz elementine sarılmak normal değil. Fazladan iz elementinin de bir zararı olmaz aslında.
Fidanların sağlığını bozmayacak her türlü deneme ve uygulamayı yapabilirsiniz, ama abartmamak koşuluyla.
Resimlerden anlaşıldığı kadarıyla asıl ihtiyaç bol güneş. Garipler güneşsizlikten bunalıma girmişler.
Normal, sağlıklı ve mutlu bir mayer Zafer İnandıklı'nın eklediği resimdeki mayer limon gibi olmalı.
Öncelikle herkese merhaba.Sayın Mutlu Kutlu ben de bir mayer limon fidanı almak istiyorum hem de çok.İki tane limon fidanı aldım mayer diye ama ikisi de tatlı limon dedikleri tür çıktı.İkisi de bol dikenli.Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim...
herkese merhabalar bir süredir forumu takip etmekteyim mayer limonu almayı düşünüyordum, işten güçten vakit bulup ilgilenemedim. Geçtiğimiz hafta şans eseri bir çiçekçinin önünden geçerken rastladım aldım, böylelikle aranıza katılmış oldum.
Ancak bu tür konular hakkında hiç ama hiç bilgim olmadığını belirterek bir soru sormak istiyorum. Aldığımda da yapraklarda sararma ve üstlerinde siyah lekeler vardı acaba bunlar nedir ve sorun teşkil eder mi? çözüm olarak ne yapmalıyım.
Şimdiden yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim.
Arkadaşlar daha önce belki bu soruya cevap verilmiştir ama bütün yazılanları okuyamadım onun için şimdiden özür diliyorum. İzmir Kemalpaşa'da mayer limonu yetiştirmeye çalışıyorum, balkonda 3 tane fidanım var. birinin boyu bir metreyi buluyor üzerinde bir sürü çiçek var bazıları küçük küçük limon yapıp düşüyor geçen sene de böyle oldu. Ağaç gövdesi baş parmağım kadar 30-40 a yakın çiçek oluyor bir yandan da meyveler gözüküyor fakat zeytin çekirdeği kadar olup düşüyorlar bana yardımcı olun bende bir iki tane meyve hasat edeyim :) Şimdiden teşekkürler :(
sadecegeçen
23-06-2013, 23:15
arkadaşlar ne tür bir gübre kullanmalıyım ?
Turunçgil
02-09-2013, 21:50
Organik gübre kullanmalısınız sn.sadecegeçen Yanmış organik çiftlik gübreleri olabilir.Ama fazla kaçırmayın bitkinizin köklerini yakarsınız.
Selehattin 67
02-09-2013, 21:56
terasta portakal ve mandalina bakmaya çalışıyorum bakalım yaşatabilecekmiyim malum burası karadeniz günü gününü tutmaz
Selehattin 67
02-09-2013, 21:58
birde fazla büyütmeden kısa kalmasını sağlamaya çalışacağım budama ile
habipapo
07-09-2013, 21:12
Merhaba Arkadaşlar,
Bir arkadaşımın 17 sene Sakarya da bakıp büyüttüğü aşılı limon ağacını bahçesini terk ettiğinden dolayı bana hediye ettiği yediveren cinsi limon ağacını sizlerle paylaşmak istedim.Şu an üzerinde meyve olup çiçeklenme de başlamıştır.Bu ilkbaharda küçük gelen saksıyı büyütüp yaz sonunda limon satışına başlayacağım.Şimdiden siparişlerinizi bana bildirin. ;)
Soğuktan veya kışın kardan kollayamayacağım için saksıda yetiştirmeye devam edeceğim.
limon_sever
08-12-2013, 17:43
Dün sayın Romantik'ten gelen mayer limon. Üstünde 2 minikte tomurcuk varmış. Sonra fark ettik ve çok sevindik. Yaza meyvesini görmek güzel olacak. ;)
459390
efekanerenay
29-12-2013, 20:48
bunlarda benim canlar :o
efekanerenay
29-12-2013, 20:51
yediveren diye aldım ama siz yorumlarmısınız :rolleyes:
buraktoksoz
01-01-2014, 19:30
Merhabalar Arkadaşlar,
Evimde yeni almış olduğum mayer limon ağacım bulunmakta geçen hafta bir yaklaşık 1 ay nce 55 LT bir saksıya ektil1,5 Mt lik mayer limon ağacını.Can suyu olarak organik gübreli su ile yaklaşık 5 lt su verdik 2 haftadır inanılmaz bir şekilde hızlı tomurcuk açmaya başladı geçtiğimiz haftadan beride çiçekleri solup yaprakları dökülmeye başladı sadece bazıları...Bugün ağacımda çiçek çıkan yerlere yakın yerlerde şeffaf su damlası şeklinde ama sert birşeyler çıkmaya başladı ne olduğu hakkında bir bilgim yok forumdada aradım benzer hiçbirşey göremediğim için buraya yazıyorum.eğer daha önce açıldıysa bu konu özürdilerim.Bu şeffaf tanelerin ne olduğu hakkında bilgi verirseniz çok memnun olurum teşekkürler.
In God We Trust
10-01-2014, 14:52
Ağacın özü olabilir mi acaba?
buraktoksoz
10-01-2014, 22:41
Merhaba özü olabilir mi emin değilim.Şuan itibari ile büütn yapraklarını ve çiçeklerini dökmüş durumda çok sudan dolayı böyle bir şey olabilir mi? Toprağının üstü halen nemli ve beyaz pamuk gibi şeyler var toprak üstünde ufak ufak.
In God We Trust
10-01-2014, 22:54
Yerini değiştirdiniz sanırım fazla yeriyle oynamamanız lazım
buraktoksoz
12-01-2014, 22:25
ağacı yeni aldım neredeyse 1,5 ay olmak üzere yani evde sıcaklığı fazla olmayan ama azzda olmayan bir yerde direk güneş gelmiyo kuzey cephesi olduğu içim ama camekan bir yerde duruyor yeterli olup olmadığından emin değilim.Yinede cevaplarınız için teşekkür ederim.
Aşırı su yüzünden yaprakları döküldüyse geri toparlaması mümkünmüdür ?
birde ne kadar sıklıkta sulamam gerekiyor emin olamıyorum susuz kalmasından korkuyorum
fikret57
20-03-2014, 11:03
yeni aldığım mayer limon 2-3 tane çiçek çıkarmaya başladı.
fikret57
20-03-2014, 11:15
http://i.hizliresim.com/e2BrMN.jpg (http://hizliresim.com/e2BrMN)
In God We Trust
14-04-2014, 17:33
Mayer limonum çiçeklenmeye başlıyor yaklaşık 40cm boyunda olan limon ağacımda 50 civarı çiçek tomurcuğu var :)
sanalbilisim
21-06-2014, 23:57
Merhaba. Foruma yeni üye oldum. Bir konuda yardıma ihtiyacım var. Kısa bir araştırma yaptım forumda ama tam bir cevap bulamadım. Benim mayer limonlarım var. Biri 2 yıldır diğeri 1,5 yıldır bende. Bolca çiçek açıyorlar, meyve tutuyorlar ama bir miktar büyüdükten sonra meyveler sararıp dökülüyor. Büyük olanın meyveleri daha küçük boyda dökülüyor (nohut kadar), küçük olanın meyveleri biraz daha büyüyor (zeytin kadar) ama yine sararıp dökülüyor. Büyük olan geçen yıl ve bu yıl tüm meyvelerini döktü, küçük olan bu yıl ilk defa çiçek açıp meyve tuttu ama o da meyvelerini teker teker döküyor. Düzenli suluyorum, toprağı gayet kaliteli, kompoze gübre ile gübreliyorum, balkonda güneş alıyor, ilaçlama yapıyorum, ağaçlar ve yapraklar gayet sağlıklı... Tüm bunlara rağmen meyveler neden bir miktar büyüdükten sonra sararıp dökülür?
http://i.hizliresim.com/VpmBNP.jpg
http://i.hizliresim.com/nPZypR.jpg
http://i.hizliresim.com/vzryVp.jpg
http://i.hizliresim.com/1Pq7BG.jpg
Ergenler erken olgunlaşıyor sanırsam..:D Bir yerde fazla suyun meyveleri döktüğünü okumuştum.. Fazla suluyor olabilirmisiniz..
sanalbilisim
23-06-2014, 13:07
Fazla suladığımı zannetmiyorum. Toprak yüzeyi kurudukça kafi miktarda su veriyorum. Düzenli de suluyorum yani rastgele değil.
Mayer limonumun her yerinden çiçek fışkırıyor.Bu görüntü ve koku bile yeter bence...
sanalbilisim
25-06-2014, 20:26
Üstteki mesajımda görünen sararmış limonlar zamanla aşağıdaki gibi kapkara olup kuruyor ve düşüyor. Yirmiye yakın limondan geriye sadece iki limon kaldı ağacın üzerinde, onlarda her an gidebilir. Çok canım sıkıldı. Değerli fikirlerinize ve bilgilerinize ihtiyacım var arkadaşlar.
http://i.hizliresim.com/Vpq3AV.jpg
muratti57
15-01-2015, 21:33
Merhaba
Bende internetlerde görüp heves edip internetten mayer limon aldım. ama merak ettiğim şu. resimdeki gibi saksıda kısa boylu olanlar farklı bir türmü. onlar nasıl elde ediliyor. bana gelen 1.5 metre bi fidan. öyle saksıdaki gibi şirin bi limon ağacı değil. :) Bilgisi olan varsa yardım ederse sevinirim
Merhaba,
Sizi kıskanıp bende Mutlu beyden mayer limon aldım. :) Bakalım bizde meyvelerini görebilecekmiyiz.
Alacalı pembe limonumla beraber aldığım Mayer limonum.
Merhaba,
Benimde ibogel inkine benzer bir ağacım var. 5 yaşında idi aldığımda. Aşı yeri kesilmemiş kesmek gerekir mi ? zararı olur mu ? elma erik armut kayısı gibi ağacları memlekette cocukluktan beri yetiştiririz ve onlarda aşı tuttuktan belirli bir süre sonra hemen keseriz bunlarda neden tutuluyor bilgisi olan var mıdır ?
Merhaba,
Benimde ibogel inkine benzer bir ağacım var. 5 yaşında idi aldığımda. Aşı yeri kesilmemiş kesmek gerekir mi ? zararı olur mu ? elma erik armut kayısı gibi ağacları memlekette cocukluktan beri yetiştiririz ve onlarda aşı tuttuktan belirli bir süre sonra hemen keseriz bunlarda neden tutuluyor bilgisi olan var mıdır ?
Ben aşı yerlerine dokunmuyorum pek.şu ana kadar da narenciye ağaçlarımdan hiçbirinin aşı yerinikesmedim.ama seninki nasıl bilmiyorum, foto eklersen bu konuda daha bilgili arkadaşlar da görüş bildirir...
Orjinal mayerlerim... Son foto çelik üretim bir yaşında...
onderakyuz
23-07-2015, 14:49
Maşallah çok güzeller...
Maşallah çok güzeller...
Teşekkürler...
muhammed altan
24-07-2015, 14:59
Mutlu Bey Merhaba, 15' e yakın sizden de aldığım ve saksıda yetiştirdiğim narenciye ağaçlarım var.Ben bunların saksılarını değiştirmek istiyorum ve bu esnada kalıp halinde değilde kökü topraktan arındırarak köklerini budamak ve iyi bir toprağa dikmek istiyorum. Bunu ; hangi mevsimde yapmam uygun olur ekim-kasım gibi yapsam uygun olurmu sizce bunu yaparken önemli hususlar varmıdır. Teşekkür ederim.
mutoberk
28-07-2015, 10:40
11 dönüm kadar boş bir tarlam var seyhan nehirine sıfır konumda,dana önce washington portakaldı tüm ağaçları söktürdüm,bahçenin tesviyesini yaptırdım,şimdi sıra fidanlamada ama karar veremiyorum,,mayer limon ile ww murcot mandalina arasında kaldım,sizin tavsiyeleriniz var mı sizce ne ekmeliyim ??
mutoberk
28-07-2015, 10:42
nehir kenarında olduğu için ağaçların dondan etkilenme olasılığı çok düşük o yüzden murcott ta olabilir diyorum da kimileride mayer limon ek o da iyi satılıyor diyor
Mayer limon bizim burada pek rağbet görmeyen bir limon çeşidi. 20 yıldır bizim behçede olan bir limon ağacı vardır. Cinsini hep merak etmiştim Ağaçlar.Net sayesinde mayer limonu olduğunu öğrendim.
ceydasüel
28-07-2015, 15:07
Orjinal mayerlerim... Son foto çelik üretim bir yaşında...
sayın ibogel.Limonlarınızın maşallahı var.Bakımları hakkında bilgi verirseniz sevinirim.Saygılar
sayın ibogel.Limonlarınızın maşallahı var.Bakımları hakkında bilgi verirseniz sevinirim.Saygılar
Teşekkür ederim... Ben her 15 günde bir Mutlu Beyden aldığım sıvı gübreyi kullanıyorum.Bir de ağaçlarımı sık sık kontrol ediyorum zararlılara karşı...
carizma_009
28-07-2015, 20:21
Limonda demir eksikliği var kullandığınız gübre yetersiz.
Limonda demir eksikliği var kullandığınız gübre yetersiz.
O limonlar geldiğinde öyleydi ama yeni sürgünleriyle gelen yapraklar koyu yeşil...Malumunuz bitki besinlerinin varolan yapraklara bir faydası yok.Kullandığım bitki besininin çok faydasını gördüm.Üstelik sadece limonlarım değil, diğer bitkilerime de kullanıyorum...
Benim ağaç fazla çiçek açmıyor ya da zayıf açıyor. sanırım sırf azot ağırlıklı gübrelememden kaynalı :)
sardunya18
10-08-2015, 13:15
Demir eksikliğin de ne yapmak gerekir.Bilgi verirseniz sevinirim.
sardunya18
10-08-2015, 13:17
limonumun durumu budur.
Eşimin bugün hediye ettiği mayer limonum.İthal limon çeşitlerinin görüntüsü bir başka gerçekten.Bakalım gelişimi bundan sonra nasıl olacak.Ha bu arada üstünde tam 21 tane limon var...Benim 8-9 tane çeşitli turunçgillerimden alamadım kadar limon var üstünde:)))))
ankarali
06-10-2015, 00:00
Eşimin bugün hediye ettiği mayer limonum.İthal limon çeşitlerinin görüntüsü bir başka gerçekten.Bakalım gelişimi bundan sonra nasıl olacak.Ha bu arada üstünde tam 21 tane limon var...Benim 8-9 tane çeşitli turunçgillerimden alamadım kadar limon var üstünde:)))))
hepimizin ev ofis ortamımızda görmek istediğimiz limon görüntüsü bu ne kadar para verildi buna öğrenmemiz mümkün mü?
ankarali
06-10-2015, 00:02
11 dönüm kadar boş bir tarlam var seyhan nehirine sıfır konumda,dana önce washington portakaldı tüm ağaçları söktürdüm,bahçenin tesviyesini yaptırdım,şimdi sıra fidanlamada ama karar veremiyorum,,mayer limon ile ww murcot mandalina arasında kaldım,sizin tavsiyeleriniz var mı sizce ne ekmeliyim ??
Kamkat düşünmez misiniz meyve olarak satışı size daha çok kazandırabilir
ankarali
06-10-2015, 02:46
Mutlu Bey Merhaba, 15' e yakın sizden de aldığım ve saksıda yetiştirdiğim narenciye ağaçlarım var.Ben bunların saksılarını değiştirmek istiyorum ve bu esnada kalıp halinde değilde kökü topraktan arındırarak köklerini budamak ve iyi bir toprağa dikmek istiyorum. Bunu ; hangi mevsimde yapmam uygun olur ekim-kasım gibi yapsam uygun olurmu sizce bunu yaparken önemli hususlar varmıdır. Teşekkür ederim.
Mayıs ayını bekleyin
hepimizin ev ofis ortamımızda görmek istediğimiz limon görüntüsü bu ne kadar para verildi buna öğrenmemiz mümkün mü?
Fiyatı 120tl... Aslında çevredeki diğer çiçekçiler çok ucuza alındığını söylemiş.Bilmiyorum siz ne düşünüyorsunuz.
Arkadaşlar benimde çekirdekten yetiştirdiğim bir turunç ağacım var 8-10 senelik. 2 defa göz aşısı yaptık, tutturamadık.Sürekli olarak yabani büyümeye devam etti.
Bende de bu limon sevdası takıntı oldu. Gittim internetten sipariş vererek efidancımdan mayer limon aldım. Kargoyla geldi. Üzerinde iki tane meyvesi vardı ama kargoyla gelirken düşmüş. Resimlerini de koyacağım.
Bu mayer limonumdan, kendi yetiştirdiğim turunç ağacına dölleme nasıl yapabilirim . Konunun başında arkadaş anlatmış ama pek anlamadım sanırım. Bide mayer limonumun saksısı toprağı falan iyimidir ?Özel turunçgiller toprağı ve humuslu toprak alıp karıştırdım ve güneş gören bir yere koydum. hepsinin resmini koyuyorum. Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim
Turunçgil
15-10-2015, 18:12
Merhaba limonunuz hayırlı olsun. Diğer limonunuzdan dölleme değil aşılama olur sizde sanırım aşılama diyecektiniz.Internette göz aşı diye aratırsanız videolu şekilde karşınıza çıkacaktır.Birde torfu nereden aldınız ?
Kulak pamuğunu çiçekteki sarı polen olan yerlere değdirdiğinizde kulak pamuğuna polenler yapışır, bu polenleri gözle hissedebilrisiniz. Beyaz pamuk hafif sarıya dönüşür, bu polenleri çiçekteki dişi organ olan ucu şeffaf ve genelde ortadan çıkmış olan ucu hafif yapışkan uzantının ucuna değdirdiğinizde bir kaç polen buraya yapışır ve döllenme gerçekleşir. Kısaca arıların yapması gerekeni biz yapmış oluyoruz.
Bütün çiçekli bitkilerde bu uygulama yapılabilir, böylece meyve ve tohum tutturma şansımızı %90 lara çıkarmış oluyoruz.
Bizim uygulamalarımızda bu yöntemle 17 litrelik saksıda 28 limon tutturma oranımız var.
Doğal olmayan yöntemlerle, çiçeğine hormon sıkmak gibi yöntemler yalancı başarı bence, bu hormonu çiçeği sanki polenlenmiş gibi bir his vermek ve meyve tutturmak için yapılıyor. Genelde içerisinde çekirdek olmayan meyve ve sebzeler hormonludur.
Bu hormonlama yöntemi büyük gros marketlerde bol çiçekli satılan bitkiler içinde geçerli. Bol çiçekli alıyorsunuz ve kısa sürede bitki göçüyor.
Sn. snoopy,
Mayer limon çok enteresan bir tür. Kış başlarken ve yaz başında bol miktarda çiçekleniyor, şu bir gerçekki kokusu baş döndürücü ve güzel. Saksıdaki bir mayer limon ağacında 3-6 dönem, 1-2 ay arayla açan çiçeklerden oluşan meyveler olabiliyor.
Çiçekleri genelde mor pembe gibi oluyor dış taçları, bu morluk ve pembelik zannedersem bol güneş görmesine ve hava şartlarına bağlı. Sizin çiçeklerinizin beyaz olmasına karşın epeyce büyük ve güçlü oldukları görülüyor.
Kış dolayısıyla çiçeklerinize arılar gelmeyecek, ev içinde olduğundan dolayı rüzgardan da dolayı tozlaşamayacak, 41 ci mesajda çiçekleri nasıl tozlaya bileceğinizi açıklamıştım önceden. böylelikle bir sürü limonunuz olacak.
Limonunuzu en çok güneş görebileceği bir yere koymanız sağlığı için çok iyi olur.
Saygılar.
Mutlu bey kolay gelsin. Anladığım kadarıyla bayağı profesyonelsiniz bu işlerde. Bende de 7-8 yaşında kendi yetiştirdiğim turunç ağacı var. Şimdi internetten yeni siparişle mayer limon aldım. 3-5 yaş arasıymış.
Döllenme için bunları yan yana koymamız yeter mi ? Ya da sizin ilk mesajlarda dediğiniz gibi, kulak çubuğu ile yapmamız mı gerekiyor ?
Sanırım şu an Ekim ayında mayer limon çiçek açmaz. Farz edelim ki çiçek açtı, benim turunç ağacında bu polenleri sürebileceğim hiç bir yer yok :D hepsi yeşil yaprak yani. ama ağacın üzeri son zamanlarda sürekli yapış yapış oldu ve dalların arasında beyaz pamukçuklar oluştu. Ben hastalık kaptı sandım.Acaba bunlar bahsedilen polenler falan mı yoksa herhangi bir böcek çeşidi falan mı anlayamadım. .
Ve ayrıca daha evvel 2 sefer bu turuncuma göz aşısı uyguladık ama sonuç alamadık ağaç delik deşik oldu :( lütfen yardım ediniz . ben bu turuncuma nasıl meyve verdirebilirim :) şimdiden çok teşekkür ediyorum . yan yana koyduğum ağaçların resmini de yüklüyorum. cevabınızı bekliyorum.
Resimlerde soldaki Turunç sağdaki Mayer Limon (üzerinde 2de meyvesi vardı)
Merhaba limonunuz hayırlı olsun. Diğer limonunuzdan dölleme değil aşılama olur sizde sanırım aşılama diyecektiniz.Internette göz aşı diye aratırsanız videolu şekilde karşınıza çıkacaktır.Birde torfu nereden aldınız ?
Sayın turunçgil, torfları bauhauss tan aldım ankara cepadan. Bi üstteki mesajımda sayın Mutlu Kutlu beyede yazdım. Sizde yardımcı olursanız sevinirim :)
Merhaba, fotoğraflardaki orhinal (aşısız) mayer limonumu Mutlu beyden almıştım. En alttan çıkan dalını kesmeli miyim? Obur dal diye tabir edilen acaba bu mudur? Diğer dallardan farklı, çıktı, hızlıca uzadı gitti. Sayın İbogel, çelikten ürettiğinizi nasıl yaptınız maaşallah çok güzel yetişmiş. Ben bu dalı kesip çelik olarak kullanabilir miyim? Kullanabilirsem, bunu ne zaman yapmam gerekir? Çok sordum ama biri yardımcı olabilirse çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden.
Teşekkürler... Aslında o resimlerdeki çelikler de Mutlu Beyden alınma. Kendimin de çelik üretim çalışması var. Şuan beş çeliğimden sadece bir tanesi tuttu. Çelik işine temmuzda başlamak lazım. Bir de çelikle uğraşmak zor aşılı fidan en iiyisini bahsettiğiniz dal normal.isterseniz zamanı geldiğinde budayabilirsiniz. Obur daldan kasıt aşı altından çıkan dalı kastettiniz herhalde. Sizde öyle bir durum yok. Çokta seçemedim fotodan ama deği herhalde.
mutlu bey çok yoğun sanırım . kaç gün oldu cevap yok
Mutlu Kutlu
20-10-2015, 14:49
Forumun her mesajını okuyamıyorum, özel mesaj göndererek şurada genele açık şu bölümdeki soruma cevap yazarsanız sevinirim şeklinde bir mesaj yazarsanız daha kısa sürede cevap yazabilirim.
Limonunuza çok iyi bakmışsınız, bitkide size yeni sürgünlerle teşekkür ediyor sanırım.
Orijinal mayer limonlarda obur dal diye bir durum yok. Obur dal diye tabir ettiğimiz güçlü sürgünler bir sonraki senenin muhteşem dalları olabilme adaylarıdır. Eski kart dallar bir zaman sonra körelir ve çiçek meyve verimi düşer, bu sümsük dallar bitkinin güçlenmesi için güç kaybı olan yerlerinden budanır ve atılır.
Mümkün olduğunca taze sürgünleri kesmeyin, ancak şekil bozukluğuna neden oluyorlarsa uygun yerlerden kesilebilir. Saksıda beslediğimiz ağacın her dalı sürgünü kıymetlidir.mutlu bey çok yoğun sanırım . kaç gün oldu cevap yok
Mutlu Kutlu
20-10-2015, 14:58
Ev ortamında aşı yapmak çok çok zor, Mayer limonlar temmuz-ağustos- eylül aylarında çiçeksizdirler. Normalde diğer 9 ayda dönem dönem sürekli çiçek açabilirler, açmıyorlarsa mayer limon değillerdir zaten.
Yaprak dal aralarında ki beyaz un gibi pudra gibi şeyler unlubit, hepsini öldürüp temizlemek lazım, yapışkanlığıda bu bitlerin dışkıları sağlar. Bitkinin gücünü azaltırlar.
Turunç için çok uğraşmayın, turunç olarak yeşilliği için besleyin.
Mayerlerde döllenme kendi çiçeğine olur.
Teşekkür ederim, saygılarımla.Mutlu bey kolay gelsin. Anladığım kadarıyla bayağı profesyonelsiniz bu işlerde. Bende de 7-8 yaşında kendi yetiştirdiğim turunç ağacı var. Şimdi internetten yeni siparişle mayer limon aldım. 3-5 yaş arasıymış.
Döllenme için bunları yan yana koymamız yeter mi ? Ya da sizin ilk mesajlarda dediğiniz gibi, kulak çubuğu ile yapmamız mı gerekiyor ?
Sanırım şu an Ekim ayında mayer limon çiçek açmaz. Farz edelim ki çiçek açtı, benim turunç ağacında bu polenleri sürebileceğim hiç bir yer yok :D hepsi yeşil yaprak yani. ama ağacın üzeri son zamanlarda sürekli yapış yapış oldu ve dalların arasında beyaz pamukçuklar oluştu. Ben hastalık kaptı sandım.Acaba bunlar bahsedilen polenler falan mı yoksa herhangi bir böcek çeşidi falan mı anlayamadım. .
Ve ayrıca daha evvel 2 sefer bu turuncuma göz aşısı uyguladık ama sonuç alamadık ağaç delik deşik oldu :( lütfen yardım ediniz . ben bu turuncuma nasıl meyve verdirebilirim :) şimdiden çok teşekkür ediyorum . yan yana koyduğum ağaçların resmini de yüklüyorum. cevabınızı bekliyorum.
Resimlerde soldaki Turunç sağdaki Mayer Limon (üzerinde 2de meyvesi vardı)
Lonicera
07-11-2015, 13:28
Saksıdaki mayer limonlar yavaştan renk değiştirmeye başladı. İncecik kabuk, az çekirdek ve bol suyu ile çok güzel bir tür.
Turunçgil
07-11-2015, 18:44
Maaşallah çok güzel görünüyor limonlarınız sn Lonicera, Ne tür gübre kullanıyorsunuz acaba ?
eneskrky
07-11-2015, 19:31
Daldan köklenme de büyük başarısı olan bir tür diye biliyorum ,tabi zamanında yapıldığında.
Lonicera
08-11-2015, 06:05
Maaşallah çok güzel görünüyor limonlarınız sn Lonicera, Ne tür gübre kullanıyorsunuz acaba ?
2 yılda bir iyice yanmış ahır gübresi veriyorum diplerine. Ayrıca ayda bir kere karakafes otundan yapmış olduğum çayı sulama suyuna katıyorum.
Turunçgil
08-11-2015, 09:20
Ahır gübresi dediğiniz inek,keçi,koyun gübresi sanırım.Yanıtınız için çok teşekkürler. iyi yetiştirmeler...
hasan_26
11-11-2015, 11:27
Buda benim limonum arkadaşlar yediveren cinsi artık eve aldıgım için yapraklarda kararma olup dökülüyor neden
Ev içine aldığında su dengesine dikkat et.Genelde ev içinde kış geçirmek çok zor limonlar için.Dediğim gibi su dengesi önemli toprağı sürekli ıslak bırakırsan limonun gider.Ve sık sık havalandır kaldığı odayı.Yaprak döksün önemli değil yeter ki kurumasın...
hasan_26
12-11-2015, 11:08
Ev içerisinde çok çabuk topragı kuruyor güneş olduğu zaman balkona çıkarıyorum işte birde üstünden yerine alttan sulama yapmak nasıl olur?
Ev içerisinde çok çabuk topragı kuruyor güneş olduğu zaman balkona çıkarıyorum işte birde üstünden yerine alttan sulama yapmak nasıl olur?
Ev içinde bahçe toprağı ağırlıklı saksılar sıkıntı. Çamur halinde olursa toprak köklerini çürütürsün. Toprağı nemini kaybettiğinde sula. Alttan sulama yapmanı tavsiye etmem. Ben bundan sonra saksı harçlarıma bahçe toprağı kullanmıcam. Compo sana torf+cocopeat+kum biraz da kırmızı çam kabuğu karışımı kullanacam. Çamurlama olmuyor fazla şu akıp gidiyor alttan ama suyu da tutuyor aynı zamanda...Yalnız bu karışımda besin takviyesini ihmal etmeyeceksin...
hasan_26
12-11-2015, 23:51
Toprak nemliliğinde sıkıntı yok ya %40a yakını torf kalanı bahçe topragı üstü kurusada altı nemli kalıyor ve tabanında taşlar döşeli pek sıkıntı arz etmiyor yani
herkese iyi akşamlar. Bende internetten, üzerinde 2 tane meyvesi olan mayer limon fidanı aldım.Limonları kargoyla gelirken düşmüş kutusunun içine. Ankara'da yaşıyorum, malumunuz havalar soğudu.Aralığın ilk günleri eksilere düşmeye başlayacakmış . Bende limonumu güneş alan salona aldım ve toprağı kurudukça su veriyorum. Üzerinde geldiği bütün yaprakları da sararıp döküldü bu mevsimsel olarak normal mi ? sadece en tepesinde 4-5 tane yaprak var. Acaba yerini mi sevmedi ? Bilgili arkadaşlar yardım rica edicim :)
herkese iyi akşamlar. Bende internetten, üzerinde 2 tane meyvesi olan mayer limon fidanı aldım.Limonları kargoyla gelirken düşmüş kutusunun içine. Ankara'da yaşıyorum, malumunuz havalar soğudu.Aralığın ilk günleri eksilere düşmeye başlayacakmış . Bende limonumu güneş alan salona aldım ve toprağı kurudukça su veriyorum. Üzerinde geldiği bütün yaprakları da sararıp döküldü bu mevsimsel olarak normal mi ? sadece en tepesinde 4-5 tane yaprak var. Acaba yerini mi sevmedi ? Bilgili arkadaşlar yardım rica edicim :)
Aslında zamanlama olarak limon alamak için iyi bir zaman değil.Bahara doğru alsaydınız keşke.Mart - nisan gibi mesela.Limonlarınız strese girmiş ve bu durum normal.Çünkü narenciye bakımında en sıkıntılı şey kışın evin içine almak limonları.Baharda yeni yapraklar verecektir limonlarınız.Son olarak seneye limonlarınızı biraz erken alın ev içine.Ben ağustos sonu alıyordum ev içine.Çünkü havalar soğumadığı için sık sık odayı havalandırıp odaya alıştırıyoruz limonları.Bu arada limonlarınızın fotolarını yükleyin bir bakalım güzellere:))))
Turunçgil
29-11-2015, 22:26
Evet İç Anadolu için, narenciyelerin içeri alınma vakti geldide geçiyo :) Ama malum havalar güzel gitti almayanlarda almalılar artık :) İçerde yetiştirip meyve alanlar yok galiba, illada dışarı istiyorlar :)
Evet İç Anadolu için, narenciyelerin içeri alınma vakti geldide geçiyo :) Ama malum havalar güzel gitti almayanlarda almalılar artık :) İçerde yetiştirip meyve alanlar yok galiba, illada dışarı istiyorlar :)
Ben kapalı balkaona geçtikten sonra meyve almaya başladım şükür:)))))
Aslında zamanlama olarak limon alamak için iyi bir zaman değil.Bahara doğru alsaydınız keşke.Mart - nisan gibi mesela.Limonlarınız strese girmiş ve bu durum normal.Çünkü narenciye bakımında en sıkıntılı şey kışın evin içine almak limonları.Baharda yeni yapraklar verecektir limonlarınız.Son olarak seneye limonlarınızı biraz erken alın ev içine.Ben ağustos sonu alıyordum ev içine.Çünkü havalar soğumadığı için sık sık odayı havalandırıp odaya alıştırıyoruz limonları.Bu arada limonlarınızın fotolarını yükleyin bir bakalım güzellere:))))
Limonlarım kuruyacak mı falan derken bir de baktım en tepede kalan 4-5 yaprağın orada bir hareketlenme var.
Bu mayer limonu internetten aldıktan sonra, aldığım yere, yaprakların sarararak döküldüğünü bunun normal olup olmadığını sormuş; onlarda bana bu mevsimde Ankara'da normal olduğunu söylemişlerdi. Zaten bende geniş seramik bir saksıya aldım.
Compo Sana marka turunç toprağı ve humuslu toprak alıp, karışım yaptım. Şimdi Güneydoğu cephe evimizde salonda duruyor (Öğlene kadar hava açık olursa güneş alıyor salon) 4 mevsim çiçeklenir demişlerdi. Gördüm bunları çok sevindim. :) Resimleri de yüklüyorum. Yardımlarınız içinde teşekkür ediyorum . Herkese iyi forumlar.
Sayın djtunc compo sana turunç toprağını nerden aldınız, öğrenebilirmiyim?
Sayın djtunc compo sana turunç toprağını nerden aldınız, öğrenebilirmiyim?
Ankara Cepa Bauhauss Bahçe-Bitki bölümünden aldım. Orada ki çalışan bir arkadaşa sordum tek başına iyi olmaz, humus katkılı toprakla daha verimli olur dedi. Fotoda eklediğim limonum yeni yaprak mı çıkarıyo çiçek mi çıkarıyo :) ? Ha bu arada Ankara'ya da kar düştü ortalık buz gibi.
defender77
03-12-2015, 12:08
Bu fotolarda benim limondan
tomurcuk hali 28.10.2015
çiçek hali 01.11.2015
taç yapraklarını döküp meyveyi gösterdiği hali 19.11.2015
Bu fotolarda benim limondan
tomurcuk hali 28.10.2015
çiçek hali 01.11.2015
taç yapraklarını döküp meyveyi gösterdiği hali 19.11.2015
Maşallah çok güzeller. Benimkilerde sizinki gibi olacak sanırım. 8 yaşında kendi yetiştirdiğim Turunçum var. Bir türlü meyve verdiremedik. Bende canı sıkılmasın diye internetten yanına mayer limon aldım. Bu limonum birazdaha gelişsin aşı yapmaya çalışıcam kendi turuncuma
defender77
03-12-2015, 13:06
Maşallah çok güzeller. Benimkilerde sizinki gibi olacak sanırım. 8 yaşında kendi yetiştirdiğim Turunçum var. Bir türlü meyve verdiremedik. Bende canı sıkılmasın diye internetten yanına mayer limon aldım. Bu limonum birazdaha gelişsin aşı yapmaya çalışıcam kendi turuncuma
Teşekkür ederim. Benim fidan 2 veya 3 yaşlarında ufak sayılacak bir boyda, geçtiğimiz kış bir arkadaş hediye etti. Kendi üretimi. Geçtiğimiz ilkbahar 3 adet çiçek açmıştı ama hiçbiri meyve tutmadı, yazı boş geçirdi, sonbahar da ise birden coştu. Üzerinde en az 40 50 çiçek var. Fakat bu kadar ufakken bu kadar aşırı meyve vermesi (şu an çoğu çiçek meyveye ne kadarı döner bilmiyorum) iyi mi bilmiyorum. Nenenin zamanında yediği mandalina portakallardan çıkan çekirdeklerden yetiştirdiği 5 6 senelik 6 7 adet kadar fidan var çeşitli bahçelerde. Bahar gelsin hepsine bir aşılama operasyonu yapacağım. Elimde mevcut olan kamkat, limon, satsuma mandalinaları kullanacağım. Çevrede gördüğüm kadarı ile narenciyeler Kapıdağ Yarımadası iklimini sevmiş. Umarım aşılamada da başarılı olurum.
mustafa_myb
03-12-2015, 18:54
Ankara Cepa Bauhauss Bahçe-Bitki bölümünden aldım. Orada ki çalışan bir arkadaşa sordum tek başına iyi olmaz, humus katkılı toprakla daha verimli olur dedi. Fotoda eklediğim limonum yeni yaprak mı çıkarıyo çiçek mi çıkarıyo :) ? Ha bu arada Ankara'ya da kar düştü ortalık buz gibi.
Merhaba djtunc kardeşim, ağacın hayırlı olsun, güle güle büyüt inşallah. Üzerindekiler çiçek tomurcukları, son halini, pozisyonunu, ısısını ve ışık alma açısını değiştirmezsen bu çiçekler devam eder sanıyorum. Anlaşılan içeride sıcağı görünce hemen çiçek açmaya başladı. İçeride meyve tutturmak biraz zordur ama az sularsan ve elle tozlama yaparsan ve fazla kurcalamazsan belki tutturabilirsin. Ama senin evinde ve bulunduğun bölgenin ikliminde ilk senesini geçireceği için fazla umutlanma derim, sen baharda yeni sürgünleri bekle ama yinede evde mis gibi limon çiçeği kokusunu duyacaksın. Ayrıca gerekli saksı ve toprak takviyesini de yapmışsın, tek yapman gereken beklemek. Tekrar hayırlı olsun. :rolleyes:
konuyu gerekli yere açacaktım ama artık konu açılamıyormuş orada. Resimleri yüklüyorum çelik alıp 2 saksıya diktim. Tuttular gelişim gösterdiler
mustafa_myb
09-12-2015, 18:42
konuyu gerekli yere açacaktım ama artık konu açılamıyormuş orada. Resimleri yüklüyorum çelik alıp 2 saksıya diktim. Tuttular gelişim gösterdiler
Merhaba Tunç kardeşim,
Bunun bir çiçek olduğunu biliyorum ama cinsinin ne olduğunu bir türlü çıkartamadım. Umarım büyütüp besleyen birileri görür de bizimle de paylaşır. :D
Ankara Bauhauss'tan, 15,90 liraya, daha önce turunç toprağını aldığım "Compo-sana" marka akdeniz bitkileri için sıvı gübre aldım. Benim mayer limona ve turuncuma uygulayacağım. İnşallah sonuçları güzel olur sizlerle de paylaşırım. Aldığım sıvı gübrenin resimlerini ekliyorum. Herkese iyi akşamlar..
carizma_009
10-12-2015, 21:08
Bu topraklar ne kadar katkılı olursa olsun çabuk kuruma yaptığı için devamlı sulamak gerekicek narenciye ağaçları için uygun değil güzel bir bahçe toprağı bulup hayvan gübresiyle karıştırıp geniş bir saksıya aktarabilirsiniz.Sıvı gübre içeriğine baktım her iz elementten var yalnız değerleri biraz düşük.Gübreleri bir ziraatçiye danışarak alabilirsiniz.
Sayın djtunc ben aynı markasının NPK 7 3 6 aldım. Narenciyelerim memnun kaldı.
Bu topraklar ne kadar katkılı olursa olsun çabuk kuruma yaptığı için devamlı sulamak gerekicek narenciye ağaçları için uygun değil güzel bir bahçe toprağı bulup hayvan gübresiyle karıştırıp geniş bir saksıya aktarabilirsiniz.Sıvı gübre içeriğine baktım her iz elementten var yalnız değerleri biraz düşük.Gübreleri bir ziraatçiye danışarak alabilirsiniz.
Aslında ben bahçe toprağının saksı için uygun olduğunu düşünmüyorum artık. Bütün narenciye fidanlarımı torf+cocopeat+perlit karışımıyla değiştirdim. Ve hepsi de çok memnunlar. Ama bu karışımı sürekli vitaminle destekliyorum. Bahçe toprağı kışın ev içinde sıkıntı oluyor. Benim karışımı da güzel şu tutuyor ve bahçe toprağı gibi çamurlama yapmıyor. Bu yüzden bir çok ağacını kaybettim.
Merhaba Tunç kardeşim,
Bunun bir çiçek olduğunu biliyorum ama cinsinin ne olduğunu bir türlü çıkartamadım. Umarım büyütüp besleyen birileri görür de bizimle de paylaşır. :D
öğrendim mor telgraf çiçeğiymiş :)
mustafa_myb
12-12-2015, 16:37
öğrendim mor telgraf çiçeğiymiş :)
Bende bir üyenin balkon sayfasında gördüm yetiştiriyor, ama ismini yazmamıştı. Sayende öğrenmiş olduk. :d
arkadaşlar iyi akşamlar benim limon çiçeklerim açmak üzere. bunu elle dölleme nasıl yapabilirim tarif edeecek olan var mı ? konu başında söylenmiş ama tam anlamadım :/
defender77
17-12-2015, 22:47
kulak çubuğu veya bir ip parçasının ucunu püskül şekline getirerek erkek organlardan poleni alarak dişi organa sürterek yapabilirsin. benim limonda bir kaç çiçeği el ile tozlaştırmıştım ama herhangi bir işlem yapmadığım çiçeklerde de meyve oluşumu gördüm. pencere önünde hafif rüzgar alması yeterli oldu sanırım tozlaşma için.
dişisini erkeğini bilemiyorum ben :) neyse biraz araştırıp bulurum teşekkür ederim defender
defender77
18-12-2015, 21:54
dişisini erkeğini bilemiyorum ben :) neyse biraz araştırıp bulurum teşekkür ederim defender
Resimde gösterdim. Umarım anlaşılır olmuştur.
ooo çok teşekkür ederim inanın çok açıklayıcı olmuş. :) tebrikler. ben dişi ve erkeği aynı çiçek üzerinde sanmıyordum :) resmi görünce onu anladım :) demek ki kulak çubuğuyla dişiye değdirip, beyazlara süreceğiz.Bu şekilde meyve tutumunu yapmış olacağız. Sanırım artık doğru anlamışımdır :) Yardımın için çok teşekkür ediyorum. Bugünde kendime yılbaşı çamı aldım ama minik daha. sanırım bi 10-15 sene sonra benim boyumu geçer :) artık çocuklarımla gerçek çam süsleriz :D
Herkese merhabalar.Bir soru icin cevap ararken burayı buldum.benimde bir adet yediveren diye aldığım bir limonum var.henuz küçük ama meyvede sıkıntı yok.gecen yıl iki adet vardı.bu sene cok sık çiçek var.mesajları okudum ama cevap goremedim.seyreklestirme gerekirmi acaba.yoksa kendi halinemi bırakalım.
Mutlu Kutlu
20-12-2015, 11:21
Besleyemeyeceği meyveyi ve çiçeği bitki kendisi döker, kendi haline bırakmak en iyisi.
Dengeli bitki besinleri verdiğinizde, bitki daha fazla meyve besleyebileceğine ikna olur ve saksıda meyve adeti 30-50 adet arası olabilir abartısız. Sıradan rastgele gübre besin kullanırsanız büyük bir ihtimal köklerine zarar verip bitkinizi kurutabilirsiniz.
Resimlerde iyi beslenen 2 ayrı mayer limon resmini görülüyor. Herkese merhabalar.Bir soru icin cevap ararken burayı buldum.benimde bir adet yediveren diye aldığım bir limonum var.henuz küçük ama meyvede sıkıntı yok.gecen yıl iki adet vardı.bu sene cok sık çiçek var.mesajları okudum ama cevap goremedim.seyreklestirme gerekirmi acaba.yoksa kendi halinemi bırakalım.
Sayın alpi66 hiç sıkıntı etmeyin doğa herşeyi halleder biz taşıyamadığımız yükü bırakıyoruz dimi bol çiçekli ve limonlu günler.
Bilgiler için teşekkür ederim.Ben sadece guvercin gubresinden yaptıgım şerbeti veriyorum.Az miktar sulandirip birkaç gun bekletip suzerek veriyorum.iki yildir iyi gidiyor.Yazboyu guneste kaliyor.Kışın iceri aliyorum.Az az sulama ya dikkat ediyorum.
Bir de jel gibi bir sıvı salgılanıyor.Bu normalmi acaba?
Mutlu Kutlu
20-12-2015, 11:55
Jel gövde veya dallardan salgılanıyorsa virüs girmiştir salgı yerinden. Bakıroksit li ilaçla tüm gövde ilaçlanmalı. Jel oluşan yerden yukarısı kurur ve kuruma kök kısmına doğru ilerler.
Yaprak üzeri yapışkanlıktan bahsediyorsanız, değişik bit türleri glikoz salgılar. Bu tür zararlılar çoğaldıkça yapraklardaki yapışkanlık da artar. Uygun ilaçlarla ilaçlanmalıdır, her böceği öldüren ilaç farklı. böceğin türünü bilmek önemli.Bir de jel gibi bir sıvı salgılanıyor.Bu normalmi acaba?
Sayın Mutlu siz soyleyince iyice inceledim bunları buldum.Ne olduğunu anlamadım dogrusu.
589612 Bunlar sizce nedir Sayın Mutlu.
Kusura bakmayın fotoğraf konusunda acemiyim.589613
Mutlu Kutlu
20-12-2015, 17:23
Bu resimdekiler dallara ve yaprak altlarına yapışık yaşıyorlarsa kabuklu bit. Diğer resimde yaprak üzerinde pudramsı şeyler görülüyor, yaprak ek yerlerinde pudra demeti gibi duruyorsa unlu bit.
Bu zararlıları elle oldürün, baş edemezseniz her zararlı için ayrı ilaç kullanmalısınız. 589612 Bunlar sizce nedir Sayın Mutlu.
mutlu bey besin olarak bende gentanın tropikal ve akdeniz bitkileri için sıvı besin gübresini kullanıyorum. kış aylarında 2 ayda 1 yaz ve bahar aylarında ayda bir gübreleyin diyolar. bu şekilde besin takviyesi yapsam meyve tutumları iyileşir mi yoksa başka bir öneriniz var mıdır ? cevap için şimdiden teşekkürler
Mutlu Kutlu
21-12-2015, 07:27
Kullandığınız besin, bitkinizde istediğiniz sonuçları sağlıyorsa kullanmaya devam edin.
Biz seramızda kendi karışımımız olan sıvı gübreyi kullanıyoruz. Geçen ilkbahardan beridir saksılarımızda akıllı gübre kullanıyoruz, biraz tembel işi ama 4 veya 8 ay boyunca bitkilerimizin besin alabildiğine emin oluyoruz bu sayede.
İncelemek isterseniz Torf, gübre, hazır besin, - www.tropiksera.com/Anasayfa (http://www.tropiksera.com/Torf-gubre-hazir-besin-,LA_152-2.html#labels=152-2)
Bende teşekkür ederim, mutlu bey besin olarak bende gentanın tropikal ve akdeniz bitkileri için sıvı besin gübresini kullanıyorum. kış aylarında 2 ayda 1 yaz ve bahar aylarında ayda bir gübreleyin diyolar. bu şekilde besin takviyesi yapsam meyve tutumları iyileşir mi yoksa başka bir öneriniz var mıdır ? cevap için şimdiden teşekkürler
Teşekkür ederim.Sanırım gri yumuşak koşnil diye geçiyormuş bu kabuklular.Yazlık yağ diye ilacı varmış meyveyi etkilermi bilmiyorum.Elimle topladım dediginiz gibi.Yaklasik 30-40 tane vardı
kompozit gübre diyorlar sanırım bahçıvan arkadaşım vermişti elimde hala biraz var
Mayer limoncuğumun son hali arkadaşlar :) çok mutluyum maşallah :)
Gümeli li
27-12-2015, 19:00
Mutlu bey benim limon fidanım daha 2.5 yaşında ama 15 e yakın çiçek oldu normalmi sizce, yani meyve tutarmı?
Mutlu Kutlu
28-12-2015, 07:56
Normalde mayer limonlarda tek dal ucunda 10-20 arası tomurcuk olur, bu yüzden narenciye fidanlarının içerisinde çiçek ve meyve verimi yüksek olanlarından biridir. Çiçeklerinin eşsiz kokusu bir başka tabi ki.
Çiçeklerin meyve tutması ve tutan meyvelerin yeme aşamasına kadar büyüyebilmesi tamamen topraktaki besinlere, gün içerisinde aldığı bol güneşe, +8 ile +25 derecede ortam sıcaklığına, toprak yüzeyi kurudukça sulamanıza ve saksı altı deliklerinden köklerin hava alabilmesine bağlıdır. Kısaca bu şartları yerine getirdiğinizde bitkiniz mutlu olacak, verdiği çiçekler ve meyvelerle size teşekkür edecek. Mutlu bey benim limon fidanım daha 2.5 yaşında ama 15 e yakın çiçek oldu normalmi sizce, yani meyve tutarmı?
Dikenli mi?
Epeyce okudum taradım ama anlayamadım.
Bitki dikenli midir.
Benim ağacım çuvaldız gibi dikenli olduğu için söküp atmak zorunda kaldım.
Bugün Bir bilgisine güvendiğim Çiçekçi ve Ziraat Teknisyeni dostum dikenli olamaz dedi.
Bana gösterdiği Mayer limonunun meyvelerı de iri idi.
Lütfen açıklama rica...
Mutlu Kutlu
16-01-2016, 16:30
Bazen kalın sürgünler kalın dikenli olabiliyor, bu dikenler tamamen bitki savunmasıyla ilgili. Taze sürgünleri hayvanlar yemesin diye, bir zaman sonra diken çıkarmaktan vazgeçip dikensiz dallarla devam edebiliyor.
Söküp atmak yerine budama makasıyla dikenleri budasaydınız. Bazı kıymetli türler var, mexican lime, finger lime, blood lime gibi. Bu türlerde her yaprak dibinde diken var, yani bol dikenli.
Kısaca mayer limonlar genelde dikensizdir, bazen kalın dikenli dallarda çıkarabilirler. Aşılı ise aşı yerinin altından anaç sürgünleri olursa bunlar da mutlaka bol dikenli olur, bu piç diye tabir ettiğimiz sürgünler gövde birleşim yerinden sıfır kesilmelidir.Dikenli mi?
Epeyce okudum taradım ama anlayamadım.
Bitki dikenli midir.
Benim ağacım çuvaldız gibi dikenli olduğu için söküp atmak zorunda kaldım.
Bugün Bir bilgisine güvendiğim Çiçekçi ve Ziraat Teknisyeni dostum dikenli olamaz dedi.
Bana gösterdiği Mayer limonunun meyvelerı de iri idi.
Lütfen açıklama rica...
hasan_26
16-01-2016, 22:10
benimde yedieren cinsi limonumun kimi dallarında diken var durmalımı falçatayla sıfır kesmelimiyim anlamadım ?
Mutlu Kutlu
17-01-2016, 09:06
Dikenlerin durması veya kesilmesi çok önemli değil, rahatsız ediyorsa diken ucunu, dikeni ortadan veya dal birleşim yerinden sıfır kesebilirsiniz. Size kalmış bir karar.
Sadece limonlar değil, mandalina ve portakallarda dikenli dal çıkarabilir. Dikkat etmemiz gereken bu dikenli dalların anaç kısımdan çıkmış olmasın.benimde yedieren cinsi limonumun kimi dallarında diken var durmalımı falçatayla sıfır kesmelimiyim anlamadım ?
arkadaşlar bu mayer limonumdan çelik alıp nasıl tutturabiliriz ? başarı şansımız nedir. eşe dosta hediye etmek istiyorum. en güzel ve kalıcı hediye bencee
eneskrky
21-01-2016, 16:27
arkadaşlar bu mayer limonumdan çelik alıp nasıl tutturabiliriz ? başarı şansımız nedir. eşe dosta hediye etmek istiyorum. en güzel ve kalıcı hediye bencee
sayın djtunc : Çelikleme için bu mevsim biraz zor olur .Eğer evde yapabilirseniz olur ancak sıcaklık düşük olmayacak (25C altına düşmesin).Çelikleriniz çok ince olmayacak; kalem kalınlığı olsa çok iyi olur ancak kalemden biraz daha ince pismiş sürgünlerden de olur.
Çelik uzunluklarınız 10-15cm arası olsunlar .Ancak köklendirme hormonu kullanmadan işiniz biraz zor olacaktır ..
Köklendirme ortamıda perlit vermikülit karışımı iyi olur .Başarılar..
Merhabalar daha önce bahsettiğim kabuklu bitler yine türedi. Koşnil diye geçiyor. Limonun ev içerisinde ve 40 tane kadar nohut boyunda meyveler var.Bunlara zarar vermeyecek ve ev içinde kullanılabilen bir ilaç bilgisi olan varmı acaba.teşekkürler
hasan_26
21-02-2016, 21:16
evet arkadaşlar malum kışı atlattık sayılır yediveren limonumun limonunuda yedik şimdi nasıl haraket etmeliyim kışa girerken topragını degiştirmiştim ama tekrar degişim yapmalımıyım birde budama falan yapmalımıyım?
Lonicera
23-02-2016, 13:43
Üzerindeki meyveleri topladık. Sanki yükünün hafifletilmesini bekliyormuş:))Hemen bu yıl için hazırlıklara başladı. Bazen üzerinde meyvesi varken de çiçekleniyordu. Fazla yorulmayacak artık.
hasan_26
23-02-2016, 21:40
sizinki çiçek açmış benimki yapraklarını döktü nasıl toparlarız bilmem eskişehirde havaların pek tadı yok
Mutlu Kutlu
24-02-2016, 07:31
Bırakın kendi haline düzelir, yeterki donup dalları kurumasın. Yapraktan önce bolca tomurcukla başlar baharı yaşamaya,sizinki çiçek açmış benimki yapraklarını döktü nasıl toparlarız bilmem eskişehirde havaların pek tadı yok
Üzerindeki meyveleri topladık. Sanki yükünün hafifletilmesini bekliyormuş:))Hemen bu yıl için hazırlıklara başladı. Bazen üzerinde meyvesi varken de çiçekleniyordu. Fazla yorulmayacak artık.
Limonunuz hangi cins ve saksıdamı yerdemi dikili acaba...
hasan_26
24-02-2016, 19:45
yediveren cinsi saksıda kardeşim resimde belli ılmuyomu ?
Mutlu Kutlu
24-02-2016, 20:16
Bazı satıcıların mayer limonu yediveren limon olarak sattıklarını gördüm. Aslında 7 veren demek, tüm yıl boyunca çiçek açıp meyve tutabilir anlamında kullanılan bir isimlendirme olmasına karşın, 7 veren ismi ile bilinen bir limon çeşidi var, bu limonun çiçekleri koyu mor ve her yaprak arasında 1 adet, sürgün uçlarında 3-5 adet sıralı halde durur. Meyveleri açık sarı renkli, meyve şekilleri hafif koniktir. Bir ara resim çeker yüklerim,
Mayer limon çiçekleri mor/beyaz renkte, dal uclarında salkım şeklinde topluca durur. Meyvesi silindirik, rengi turuncu olur. Mayer limon kokulu ve hafif ekşidir, yediveren limon kokulu ve çok ekşidir.
Sizin mayer limonu 7 veren limon olarak bilmeniz normal, dediğim gibi çoğu kimse mayer limonu yedi veren limon dedikleri için aklınızda öyle yer etmiş olmalı.yediveren cinsi saksıda kardeşim resimde belli ılmuyomu ?
hasan_26
24-02-2016, 22:02
eyw saol bilgilerin için mutlu kardeş öle aldıgımız için öle biliyoruz dedigin gibi birde kaprak uçlarında kararma neden olur limonumda olmaya başladıda
Lonicera
25-02-2016, 06:04
Limonunuz hangi cins ve saksıdamı yerdemi dikili acaba...
Mayer limon ve 50 litrelik saksıda.
Mutlu Kutlu
25-02-2016, 08:41
Yaprak uçlarında kararma , sararma ve zamansız dökülmeler kök problemini işaret eder.
Kök problemlerinin oluşma sebebi aşırı sulamak, susuz bırakmak, bilinçsizce kullanılan suni gübreler ve saksı altı deliklerinin tabak içindeki suyla kapalı olması veya saksının deliksiz olması. Bunlara dikkat etmek lazım.
Birde mayer limon ve diğer narenciye türlerini yaz kış alabildiğince bol güneş aldırmak lazım. kışın dondan korumak lazım ama kuytu az ışıklı yerlerde bitki strese girip yaprak döküyor. feyw saol bilgilerin için mutlu kardeş öle aldıgımız için öle biliyoruz dedigin gibi birde kaprak uçlarında kararma neden olur limonumda olmaya başladıda
copur 09
06-04-2016, 18:20
Mayer limonumun çiçeklerinin çoğunda dişicik tepesi yok. Sebebi ne olabilir?
Lonicera
12-04-2016, 13:52
50 litrelik saksıdan 15 litrelik saksılara aktardığım mayer limon. Geçen yıl üzerinde epey meyvesi vardı. Bu yıl da epey çiçeklendi. Bakalım saksı büyüklüğü meyve sayısı ve kalitesini ne kadar etkileyecek.
copur 09
12-04-2016, 16:07
Sayın Lonicera , resimde gördüğüm kadarı ile sizin bitkinizde de dişicik tepeciği olmayan çiçekler var. Mayerlerin ozelligi olabilir mi? Benim mayerde çok çiçek vardı ama çiçekleri atınca meyve kalmadı. Yaklaşık 90 lt.lik varilde, kıştan yanmış güvercin gübresi takviye ettim. Sadece sulama konusunda supheliyim.
arkadaşlar benimde mayer limonum var 2 ay evvel 2 tane meyve tuttu ama meyveler leblebi kadar kaldı büyümüyorlar bir terslik mi var ?
Lonicera
12-04-2016, 19:10
Sayın Lonicera , resimde gördüğüm kadarı ile sizin bitkinizde de dişicik tepeciği olmayan çiçekler var. Mayerlerin ozelligi olabilir mi? Benim mayerde çok çiçek vardı ama çiçekleri atınca meyve kalmadı. Yaklaşık 90 lt.lik varilde, kıştan yanmış güvercin gübresi takviye ettim. Sadece sulama konusunda supheliyim.
Sn copur 09, inanın hiç dikkat etmedim. Yarın diğer saksıdakilere de bakayım ama Mayer limonun özelliklerini sıralayabilecek kadar tecrübem yok fakat meyve tutum sorunu şimdiye kadar hiç yaşamadım. Limon genel olarak suyu seviyor, ben yazın haftada 2 kere suluyorum. Kışın dışarıda olduğu için yağmurlar yeterli oluyor zaten. Belki gübrelemede sıkıntı olmuştur. Konu hakkında daha detaylı bilgileri belki Sn Mutlu verebilir.
Mutlu Kutlu
12-04-2016, 19:58
Bendeki mayer limonların çiçeklerini hiç takip etmedim. Çiçek merkezinde erkek polen organları fazlaca yığıldığı için dişi organ görülmüyor olabilir. O kadar çok çiçek açıyor ki çiçeklerin tamamı meyve tutsa yapraktan çok fazla meyve oluşurdu. Dişi organı olanlar meyve tutsun yeter.
Fidanınız besin açısından fakir düşmüş, biraz besin ve iz elemtleri iyi gelir. Bol güneş görüyorsa problem değil. yaprak uçlarında sararmalar oluşmuş besin eksikliğinden dolayı.Mayer limonumun çiçeklerinin çoğunda dişicik tepesi yok. Sebebi ne olabilir?
Lonicera
13-04-2016, 12:04
Sn copur 09, sabah 4 saksıdaki mayer limonları inceledim. Bahsettiğiniz gibi bitki üzerindeki mevcut çiçeklerde dişicik tepesi olmayan çiçekler de var ama çok az miktarda. Örneğin 100 çiçeğin belki 10-15 tanesinde bu durum söz konusu.
Acaba elinizdeki mevcut limon gerçekten Mayer limon mudur? Daha önceden meyvesini gördünüz mü bilemiyorum. Ya da besin eksikliğinden mi bu durum oluşuyor. Kim bilir belki de bir zararlı bu tepeciklerle besleniyordur. Daha bir sürü olasılık vardır saymaya kalksak. Ama hiç meyve tutumu olmuyorsa ciddi bir sorun olduğu da su götürmez.
arkadaşlar benim mayer limonum 2 aydır üstünde 2 meyvesi var ama meyveler küçük kaldı bir gelişim göstermiyorlar. ilerleyen zamanlarda büyürlermi ? veya yanlış yaptığım bişeymi var ?
Merhaba,
bende mayer limonumla aranıza katıldım tüm sayfaları hayranlıkla okudum herkesin eline sağlık ;) Balkonum bol güneş alıyor sormak istediğim sulamayı hangi sıklıkla yapmalıyım ? Birde üzerinde bolca limon var bitkime hangi gübre besinden kullanmalıyım, çok teşekkürler.
Selçuk Boz
20-04-2016, 09:06
Merhaba,
bende mayer limonumla aranıza katıldım tüm sayfaları hayranlıkla okudum herkesin eline sağlık ;) Balkonum bol güneş alıyor sormak istediğim sulamayı hangi sıklıkla yapmalıyım ? Birde üzerinde bolca limon var bitkime hangi gübre besinden kullanmalıyım, çok teşekkürler.
Kesinlikle fazla sulamadan kaçının. Bitkinin toprağını kontrol edin, 4-5 santim derinliğindeki toprak kuruysa sulayın.
Sularken de, saksı deliklerinden su gelir gelmez sulamayı kesin. Saksı tabağında su olmamalı. Sulamadan yarım saat sonra saksı tabağında bulunan suyu dökün.
Yaprakların, bol güneş almasına rağmen açık renkli ve damarlarının da belirli olduğunu gördüm. Bu durum demir eksikliğinden olabilir. Demir sülfat takviyesi yapmanızda fayda var. Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/26482-post20.htm) sayfayı incelemenizi tavsiye ederim.
Narenciyelerde gübreleme ve diğer konularla ilgili genel bilgileri, öncelikle buradaki (http://www.agaclar.net/forum/25067-post1.htm) sayfadan öğrenebilirsiniz.
(http://www.agaclar.net/forum/25067-post1.htm)
Cevabınız için teşekkürler, sulamaya özellikle dikkat ediyorum dediğiniz gibi toprağı kontrol etmek en mantıklısı. Hevesle küçük limonlarımıza bakmaktan yapraktaki renk açılmasına dikkat etmemişim :) acilen evde kolayca uygulayabileceğim bir besin takviyesi gerekiyor anlaşılan.
hasan_26
11-05-2016, 22:21
acil yardımınıza ihtiyacım var arkadaşlar yukardaki limonum kurumaya başladı ve kuruyan dallarını kese kese 1 karış kaldı bende saksıdan çıkarıp gövdeyi 1 haftadır gübreli suda bekletiyorum bugun farkettimki dalın kenerlarından tomurcuklar görünmeye başlamış ne yapmalıyım ne zaman ve nasıl topraga ekicem acil yardım edermisiniz?
hasan_26
19-05-2016, 22:38
neden kimse yardımcı olmuyor acaba ???
Selçuk Boz
21-05-2016, 21:49
acil yardımınıza ihtiyacım var arkadaşlar yukardaki limonum kurumaya başladı ve kuruyan dallarını kese kese 1 karış kaldı bende saksıdan çıkarıp gövdeyi 1 haftadır gübreli suda bekletiyorum bugun farkettimki dalın kenerlarından tomurcuklar görünmeye başlamış ne yapmalıyım ne zaman ve nasıl topraga ekicem acil yardım edermisiniz?
Bu resmi görünce ben şok oldum. Köksüz gövdeyi çelik halinde gübreli suda bekletmek... bitkinin bu durumda tomurcuklanması...
neden kimse yardımcı olmuyor acaba ???
Ben, ilk defa böyle birşeyle karşılaştım. Hem de bu mevsimde...
Bitkiyi çelik olarak değerlendirirsek; tomurcuktan ziyade, çeliğin kök oluşturması önemli. Kök oluşumu varsa, bitkiyi kurtarma şansınız olabilir.
Başarılı olduğunuz takdirde, uyguladığınız yöntemi burada paylaşmanız hepimiz için yararlı olacaktır.
Kolay gelsin.
Mutlu Kutlu
22-05-2016, 07:30
Boşuna çabalıyorsunuz limonunuz aşılı, bahçede toprakta daha mutlu olabilirdi ama saksıda bu kadar dayanabilmiş. uğraşılarınız sonuç vermeyeceği için vazgeçin, bir daha mayer almayı düşünürseniz aşısız orjinal alın, saksıda problem çıkarmıyorlar. olağan dışı bir sorun olmazsa.acil yardımınıza ihtiyacım var arkadaşlar yukardaki limonum kurumaya başladı ve kuruyan dallarını kese kese 1 karış kaldı bende saksıdan çıkarıp gövdeyi 1 haftadır gübreli suda bekletiyorum bugun farkettimki dalın kenerlarından tomurcuklar görünmeye başlamış ne yapmalıyım ne zaman ve nasıl topraga ekicem acil yardım edermisiniz?
Merhaba,
Balkonumdaki mayer limonumun yapraklarında sararma başladı, damarlar yeşil ama yapraklar sararıyor demir eksikliğimidir ? toprağına 2 tane paslı çivi gömdüm. Bitki besini olarakta Genta genel kullanım sıvı bitki besini aldım npk oranları 4-6-6 şeklinde içinde 8 adet iz elementte var, 15 günde 2 lt suya 1 kapak kullanın yazıyor yeterli olurmu ? teşekkürler
http://i.hizliresim.com/21bEvd.jpg
hasan_26
22-05-2016, 20:29
Bu resmi görünce ben şok oldum. Köksüz gövdeyi çelik halinde gübreli suda bekletmek... bitkinin bu durumda tomurcuklanması...
Ben, ilk defa böyle birşeyle karşılaştım. Hem de bu mevsimde...
Bitkiyi çelik olarak değerlendirirsek; tomurcuktan ziyade, çeliğin kök oluşturması önemli. Kök oluşumu varsa, bitkiyi kurtarma şansınız olabilir.
Başarılı olduğunuz takdirde, uyguladığınız yöntemi burada paylaşmanız hepimiz için yararlı olacaktır.
Kolay gelsin.
Gövdede köklenmeler mevcut hayata döndürmeye çalışıyorum işte kuruma sebebini anlayamadm toprakta olmayınca suda canlanmaya başladı
hasan_26
22-05-2016, 20:32
Boşuna çabalıyorsunuz limonunuz aşılı, bahçede toprakta daha mutlu olabilirdi ama saksıda bu kadar dayanabilmiş. uğraşılarınız sonuç vermeyeceği için vazgeçin, bir daha mayer almayı düşünürseniz aşısız orjinal alın, saksıda problem çıkarmıyorlar. olağan dışı bir sorun olmazsa.
Eskişehirde bahçe topragında yetişse ugraşmayız ama olmuyor işte birdaha almıcam zaten bakımı zor burlarda olmuyor gövde kökleniyo kurtarırsak kurtarcaz yoksa çöpe
Arkadaşlar bu iç anadolu bölgesinde beslenen turunçgiller neden hep sorunlu oluyor. herkesin yaprakları sararıyor kuruyor mevye tutmuyor neden böyle. şu koskoca sitede aklı selim bir ziraat mühendisi falan yokmu bize yol gösterebilecek? e-fidancım komdan aldığım mayer limon geldiğinde harikaydı üzerinde tam boyutlu 2 adet limonu vardı. bana geleli 1 sene olacak nerdeyse, ama yeni limonlar çıktı onlarda ufacık kalıp sonra kuruyup döküldü, şimdide yaprak damarları hariç yapraklar sararıyor. lütfen yardım edin çok üzülüyorum
Merhaba arkadaş mayer limon ağacım saksıda büyüyor yeni dallar çıkarıyor falan ama sürekli yaprakları sararıyor. Tarım ilaçları satan bir yere gidip konuyu anlattığımda bana toz halinde demir şelatı verdiler. Bu demir şelatı yararlı olur mu bitkiye ? Bi de 15 litrelik saksıda besliyorum nasıl uygulayacağım bunu bilgi verirseniz sevinirim ..
Turunçgil konusu terk edilmiş vaziyette **** biz geç kaldık bu konu için herhalde...
sayın djtunç,
Aynı demir eksikliği benim 30 lt saksı içindeki mayer limonumunda başına geldi ve bir anda damarları dışında sarardı, yem yeşil ağaç komple çiçeklerini döktü 2-3 gün içindede tüm yaprakları sarardı kurudu 4-6-6 npk + iz elementli gübre verdiğim halde oldu bunlar hemde :(
Bende tarım ilaçları satan yerden kimyon renginde demir sülfat aldım. Bana 1 lt suya 1 çay kaşığı karıştır ver + bir tatlı kaşığı tozuda toprak üzerine serp dendi. Aynı uygulamayı yaptım yeni yapraklar çıkartıyor ama onlardada benzer renk açılmalar hala devam ediyor dozu yükseltsemmi bilemiyorum ?? nasıl düzelticez bu demir eksikliğini ??
sokaktaki ağaç yaz boyunca damla su görmez allaha emanet yeşil boyayla boyanmış gibi sağlıklı renk patlaması yaşıyor evdekinin gözünün içine bakıyorum vitaminler vs. yinede soluyor...
copur 09
20-07-2016, 10:14
Aynı dert bende de var. Sanırım sulama dengesizliginden kaynaklanıyor.
Bitkim sürekli kötüleşiyor tüm yapraklarını döktü yeni çıkanlarda hızla bu hali alıyor nedir sıkıntı lütfen yardım edin.
Demir sülfat uyguladım - 15 günde 1 kez 2 lt suya 1 kapak 4-6-6 npk + iz elemntli sıvı gübre veriyorum.
Hafta 1 kez 30 lt büyüklüğündeki saksıyı 2 lt su ile suluyorum. ne yapmalıyım toprakmı kötü acaba ?????
Bence yakıcı öğle güneşinden Koruyun. Aslında limonunuzda bir sorun yok gibi. Öğle güneşi yaprakları resmen kavuruyor. Ben öğle güneşini hiç aldırmıyorum narenciyelerime.
Bence yakıcı öğle güneşinden Koruyun. Aslında limonunuzda bir sorun yok gibi. Öğle güneşi yaprakları resmen kavuruyor. Ben öğle güneşini hiç aldırmıyorum narenciyelerime.
Damarlarda renk açılmaları başladı bir kaç güne yenilerde gider sanırım toprağım yetersiz **** başka bir sorun var :(
carizma_009
06-11-2016, 17:42
Mayer limon harika
Bitkim sürekli kötüleşiyor tüm yapraklarını döktü yeni çıkanlarda hızla bu hali alıyor nedir sıkıntı lütfen yardım edin.
Demir sülfat uyguladım - 15 günde 1 kez 2 lt suya 1 kapak 4-6-6 npk + iz elemntli sıvı gübre veriyorum.
Hafta 1 kez 30 lt büyüklüğündeki saksıyı 2 lt su ile suluyorum. ne yapmalıyım toprakmı kötü acaba ?????
Sayın onurksk,
Öncelikle belirtmek isterim ki uzman değilim, bu işin üniversitesini okumadım, sadece yıllarla edindiğim tecrübe ve yaptığım araştırmaların sonucu olarak yardımcı olmaya çalışıyorum. Hatalarım olursa lütfen konunun uzmanları düzeltsin.
Sentetik sıvı gübreler kimyasal yapısı itibariyle aslında suda çözünmüş birer tuzlardır. Bu tuzlar zamanla toprakta birikiyor ve bir süre sonra kökleri kurutarak "yakıyor". Bu genelde yaprak uçlarının kahverengine dönüşerek kuruması ile başlayıp, yaprakların dökülmesi ile devam ediyor. En son da dallar ve gövde kuruyor. Özellikle saksılarda tuz daha kolay birikebiliyor. Bunu engellemenin yolları yok mudur, var elbette:
Sentetik gübre yerine organik gübre kullanmak tuz birikmesi konusunda faydalı olabilir.
Her 2-3 sulamada bir, her zamankinden çok daha fazla su ile sulamak, toprağı adeta yıkamak, tuzları akıtmak. 30 litrelik saksı için 2 litre su çok az geldi örneğin. Her 15 günde bir sıvı gübre ile beslendiğini düşünürsek durum daha da vahimleşiyor.
Gübrelerin üzerinde yazan dozajlar genelde bitkiye zarar vermeyecek maksimum dozajdır. Çoğu zaman bunun yarısı da yeterli oluyor. Yabancı literatürde bununla ilgili güzel bir tabir var: "weekly weakly". Yani gübreyi daha sık ama daha düşük dozajda uygulamak. Böylesi daha faydalı.
Umarım faydalı olmuştur.
mustitunna
15-10-2017, 12:18
merhab benim Mayer limonum balkondan içeri alınca tüm yapraklarını döktü bütün yaz üzerinde bulunan limonlar ise sararıp düştüler büyümesine 20 günde bir demir ve Npk takviyesi yapıyorum haftada bir su veriyorum mantarı bi hastalıkmı var zararlı mı var anlayamadım
güzel bir örnek
https://www.youtube.com/watch?v=Qn5dr49wXB4&feature=youtu.be
bursercan
08-10-2018, 10:19
Arkadaşlar merhaba.Bu yaz aldığım Erzurum şartlarında oda içerisinde bulunana 4 yaşındaki mayer limonum -eylül-ekim ayında çiçek açmaya(11 tane) başladı.Benim aklıma takılan konu ise bu çiçekler mart-nisan aylarında açması gerekirken ekim ayında meyveye durması bitkiyi yorar mı?Yani asıl açması gereken dönemde bitki yorgun mu olur?Ben bu çiçekleri şimdiden koparıp kendini dinlenmeye mi almasını sağlamalıyım yoksa çiçeklerine hiç dokunmayıp meyve vermesine müsade mi etmeliyim?
Ayrıca budama yapmak istiyorum.Bir kaç sorum olacaktı;
1)Ev ortamında yetişen limonum için budama hangi dönemde yapılmalı?Şu anda meyveye durmuş ağaç budanır mı?
2)Meyve veren dallar budanır mı?
yavuz ergül
23-10-2018, 22:57
Iyi aksamlar, ben de Corum gibi karasal iklime sahip bir yerde limon yetistiriyorum. 4 ay oldu, benim limonum da ciceklendi, sanirim yediveren olmasi dolayisiyla ciceklendi. Aldigim yer budamayi ilkbaharda yapmami söylemisti.
bursercan
25-10-2018, 09:04
Buradan kimse de cevap yazmadı.Birçok internet araştırması yaptım ama istediğim cevabı bulamadım malesef.Kendi haline bıraktım açıkçası.
legionnaire1
26-04-2019, 15:13
Merhabalar. Ankara'da yaşıyorum. İnternet üzerinden tüplü bir şekilde kumkuat, calamondin ve mayer limonu aldım. Ağaçlar sağlıklı görünüyor. Sormak istediğim şu, ağaçlar etiketlerinden anladığım kadarıyla Mersin'den gönderilmiş. Forumdan okuduğum ve aldığım notlara göre yer değişime karşı hassas ağaçlar, aynı zamanda çiçeklenme ve meyve verme döneminde de besin takviyesi istiyorlar. Sizce şuan için bir saksı değişimi, budama, besin takviyesi yapmam doğru olur mu? Yoksa bu sene sadece adaptasyon için rahat bırakıp gelecek sene için mi hazırlık yapmalıyım? Teşekkürler.
ne durumda ağaçlarınız mayerciler :)
Herkese iyi günler,
Geçen gün 50-60 cm boyunda mayer limon fidanı edindim. Bu fidanı 35 lt saksıya diktim ancak bu büyüklükteki saksının kötü bir seçim olduğunu söyleyenler oldu. Büyük saksıda köklenmeye giderek meyve tutumunun olmayacağını, çiçeklerini dökeceğini söylediler. Bu husus doğru mudur? Fidanı 20 lt bir saksıya almam daha mı iyi olur? Şimdiden teşekkürler.
Turunçgil
08-05-2020, 01:56
İlk kez duydum böyle bir şeyi bence doğru değil Sn domata, çiçek dökümü ya da meyve tutumunu etkileyen tek faktör bu olamaz.Yanmış ahır gübresi (keçi ya da koyun) ekleyin kışın da eksili değerlerden ve özellikle rüzgardan koruyun bol güneş alabileceği yere de koyarsanız meyve almamak düşük bir ihtimal olur :) İyi şanslar...
Cevabınız için teşekkür ederim sn @Turunçgil , dediğiniz gibi yanmış koyun gübresi ekledim. Aldığım zamandan kalma yıpranmış ve hafif sararmış yaprakları saymazsak şuan gayet sağlıklı duruyor. Meyveleri de büyümeye başladı ;)
Murat Zaboğlu
17-05-2020, 21:59
Merhaba arkadaşlar.
Ben de sizlerden görerek limon fidanı yetiştirmeye jeves ettim. İnternet üzerinden aşılı mayer fidanı sipariş verdim. Temsili resimde 50-60 cm boyunda, bonzai havasimda bir ağaççık vardı. Açıklamada da"saksılık" yazıyordu. Eve gelen fidan 1,5 mt. Kapalı balkona koydum. Doğu cepheli balkonum az da olsa güneş alıyor. Fakat iki gün önce geldiği haline göre sanki yapraklarinda sararma başladı. 3-4 günlük kargo seyahati nedeniyle olabilir mi acaba ?
Bitkiler yer değiştirdiğinde sarsılır. Genelde alt yapraklarını sarartır, döker.
Yeni yerine alışma süreci olacaktır. Bitkinize zaman verin. Köklerde sorun olmadıkça düzelecektir. Bu süre bir kaç günden başlar, bir iki haftaya kadar sürebilir. Bol hasatlar dilerim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.