PDA

View Full Version : Bergamot (Citrus aurantium ssp. bergamia)

Sayfalar : [1] 2

ahmeter
22-01-2009, 12:02
Avrupaya bilhassa yunanistana kaptırdığımız bir turunçgil
gençliğimde Antalyaya giden bergamut reçeli almadan gelmezdi şimdi maalesef bilen yok
Bir haftadır meyvasını arıyorum hale ses cıkmadı Avrupada reçelinin kavanozu diğer reçellerden pahalı internette araştırın ne kadar kıymetli olduğunu göreceksiniz
Yabancilar buradan cıkan tüm meyvaya alıçı olmuşlar iç piyasaya cıkaran yok
Manavlara sorun bilen yok Antalya dahil
Yunanlılar cok şeyde olduğu gibi bunu da kapmışlar .Anlatacağım bu günlük bu kadar selamlar

günebakan
22-01-2009, 12:22
Sayın Ahmeter yazdıklarınıza katılıyorum o zaman bizde bulursak bergamut yetiştirelim sahip çıkalım bergamutumuza ve diğer yabancılar tarafından sahiplenilmiş çiçeklerimize:)

ahmeter
22-01-2009, 14:04
Bergamut reçeli yapılışı ----bergamut reçeli videolu yemek tarifleri sitesi
yazdığınızda cok güzel tarifi yapılıyor
Gecen sene tropik sera mutlu kutlu beyden 2 fidan aldım üzerinde meyvaları var
yaprağı . çekirdeği. kabuğu .suyu .ve kabuğundan elde edilen esans kurutulmuş kabuğunun çaya katılması kabuğunun rendelenip kek pasta hamuruna katılması . çekirdeğinin kurutulup dövülerek içilmesi daha gerisi var
İşte bu meyvayı unutmuşuz yetişenide yabancıya kaptırmışız
Benim elimden bu kadar bir selluka olsaydı yaptığım gibi tohumlarını bütün Türkiyeye dağıtırdım
Vaşington . yafa portakalı bodrum mandalinası kayboldu .üretiçiyi teşvik edelim .bahcemizde balkonumuzda bu meyvayı yetiştirelim selamlar

ahmeter
22-01-2009, 14:41
CİTRUS AURANTİUM SSP BERGAMİA
Meyvasının resmini burada görebilirsiniz .Şehirler yetiştirdileri ürünlerle reklamlarını yapıyorlar .
komşumuz sakız adası- sakız santorini - şarap korfu- kumkuat girit zeytinyağı reklamları ile korkunç iş yapıyorlar adalarda bu ağaçlar var adadan elde edilen şarap .zeytinyağı sakız yapılan satışın bir gününü bile karşılamaz dışarıdan getirtıp orada yetiştirilmiş gibi satıyorlar .
Bizden zeytinyağı alıp giritte satıyorlar
Meyvalarımızın değerini bilelim .Gereksiz bitki ve tohumları ile günlerimizi geçirmekte fayda yok selamlar

MSaygin
22-01-2009, 14:50
Adana'da herhangi bir markette sakız adasından gelen kavanoz kavanoz reçeli görebilirsiniz.Satış oranı nedir bilmiyorum ama tüm tüm mandalinaları bile reçel yapmışlar, raflarda alıcı bekliyor.Adana'da Sakız adasından gelen mandalina reçeli satılmasından daha üzücü durum olabilir mi?

ahmeter
22-01-2009, 16:23
Sayın saygın sakız adasında mandalina ağaçı yok yanlız zeytin ve sakız ağacı var mandalina bizden gidiyor recel olup bize dönüyor
Bütün bu adalara gidıp gördüm tetkik ettim Santorini adasında üretilen şarap oranın bir meyhanesine yetmez ama gemide bir gün evvelinden yapılan reklamla alınan şarap şişeleri tonları buluyor
Tekrar ediyorum turunçgillerin vatanı Türkiye kıymetini bilelim
Senelerce akdeniz bölgesini merak için gezdim Defalarca mersinden girip İzmirden cıktım onun için bahçemde narançiye begonvil ve akdeniz bitkiler yetiştiriyorum bu sene de sellukayı sevdim GÜZEL ADANAYA SELAMLAR

nariçi
22-01-2009, 16:49
Fotoğrafı yok mu?

ahmeter
22-01-2009, 19:02
aferdersiniz anlıyamadım neyin fotoğrafı

nariçi
22-01-2009, 19:19
Bergamut'un fotoğrafı. Google'den giriyoruz bir çok resim var, hangisi bergamut anlayamıyoruz.

ahmeter
22-01-2009, 19:57
Fotoğraf yüklemede pek usta değilim hata yapıyorum
Yarın sabah oğluma yükleteceğim selamlar

tolgahann
22-01-2009, 20:17
Bunlar bulabldiğim beragamut resimleri.

ahmeter
22-01-2009, 21:02
Tolgahan tesekkür ederim

tolgahann
22-01-2009, 21:11
Önemli değil.Sn.ahmeter.

ahmeter
24-01-2009, 10:13
Ağaç dalında Bergamut ve ilgili link

odemis35
24-01-2009, 10:56
Arkadaşlar topluca fidan temin etme yoluna gidilebilir.

ahmeter
24-01-2009, 15:38
Sayın ödemiş
Bana yazılan bir mektupda sellukayı koklamadan bu dünyadan gitmek is
temiyorum diyor ve tohum istiyordu hemen gönderdim
Bergamut da öyle dışardan getirilen çayların en lezzetlisi bergamut kokan ülkemizden binlerce ton bergamut meyvasını yabancılar neden alıyor
Parfüm ve bircok gıdada kullanıyorlar dün gördüm internette yunan bergamut reçeli 11.50 400 gr kavanozda sanal satılıyor
İngilizcem yok internette araştırın nekadar değerli bir meyva olduğu ortaya çıkıyor
Ben 20 sene evvel tanıştım az bir miktar bir üretiçi gönderiyor
Sizlerinde bu bu meyva ile tanışmanızı öneriyorum bilhassa ege ve akdeniz bölgesinde oturanlar siz istekli olun üretiçi fidanını yetiştirsin
Selamlar bahçeniz bergamot koksun

ahmeter
13-02-2009, 11:02
Bu gün gazetede okudum bir Türk firması bergamutlu çikolata yapmış önümüzdeki aylarda dünyanın büyük şehirlerinde sonra Türkiyede satışa sunacakmış
Bu tadı da tatmakta gec kalacağız .Hepinizin ağzının tadı yerinde olsun

Ülker
13-02-2009, 11:31
Ortalama 4 m boyunda bir ağaç. Esas vatanı Batı Hindistan’dır. Yaprakları uzun ve koyu yeşildir.

Çiçekleri beyaz renkli ve küçük olup, meyveleri küre veya armut biçiminde, 5-7 cm çapında etli kısmı eksi lezzetli, kabuk kısmı limonsarısı renklidir. Eskiden Antalya bölgesinde geniş çapta yetiştirilmekteydi. Zamanla bu bölgede Bergamot’un yerini diğer turunçgiller aldı. Bununla beraber halen Antalya civarında bu tür az miktarda bulunmakta ve meyvelerinden reçel yapılmaktadır. Bergamot esansının sanayideki önemi sebebiyle yer yer tekrar yetiştirilmeye başlanmıstır.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Antalya bölgesi.

Kullanıldığı yerler: Meyve kabuklarından sıkma usulü ile Bergamot esansi elde edilmektedir. Yeşilimtrak sarı renkli, hos kokulu ve acı lezzetli bir sıvıdır. Parfümeri (itriyat) sanayinde kullanılmaktadır. Usaresinden kalsiyum sitrat ve sitrik asit elde edilir. Koku vermesi için bazen çaylara da karıştırılır. Ayrıca çeşitli yörelerimizde reçeli yapılarak kışın yenilir.

mailce.com'dan alıntıdır.

ahmeter
13-02-2009, 12:21
İlgilenmeniz beni memnun etti nefis bir lezzet ve aroma ben 20 sene evvel tanışdım herkesin tadmasını arzu ediyorum
Bergamut kokan çay enfes receli kolonyası ve şimdi cikolatası
Siz İzmirli olarak alakalandiniz ilginizin devamını diliyorum ben seramda bu ağaçı yetiştiriyorum selamlar

Ülker
13-02-2009, 13:05
Aromasına bayıldığım halde maalesef yetiştirme şansım yok, saksıda yetişemeyecek kadar büyük bir ağaç, ama yine de etrafımdaki imkanı olan insanları teşvik etmeye çalışıyorum.

habibe
13-02-2009, 13:07
Çayı da reçeli de harika.
"Bergamot" konusunu da kaybolmakta olan türlerin katagorisine koysak iyi olacak.
Sn. ahmeter İstanbulda yetiştirebiliyorsa, Kocaelide de yetişir demektir. Bu lezzete sahip çıkalım arkadaşlar.

nazlı06
13-02-2009, 13:28
Arkadaşlar topluca fidan temin etme yoluna gidilebilir.

Bademlide ki fidancılarda var. Eşim geçen hafta görmüş.

MSaygin
13-02-2009, 13:49
Aslında bu türün adı bergamot, başlığı Bergamot (Citrus aurantium ssp. bergamia) olarak değiştirsek bundan sonra yanlış yayılmasına engel oluruz, doğru şekilde kullanılır.

ULKER, bergamotu kesinlike saksıda yetiştirebilirsiniz, çekinceniz olmasın.Forumda saksıda turunçgil yetiştirmek üzerine bir çok başlık ve bilgi var.

ahmeter
13-02-2009, 14:10
Sevgili dostlar selluka için yapmış olduğum çalışmayı Bergamut için de yapmaya çalışıyorum
Bu güzel narenciye meyvasını yukardaki mesajlarda yazdığım gibi batıya kaptırmışız yunanlılar italyanlar ispanyollar cok güzel değerlendiriyorlar
Bu meyvanın özü suyu kabuğu her türlü sanayi koluna girmiş .
Kimya sanayii kapışıyor .Yerli talep olmayınca bizde üretiçi bu bitkiyi terketmiş ve unutuluyor ben 2 ağaç deneme için yetiştiriyorum kışın muhakkak kapalı bir yere almak lazım
Bilhassa İzmirliler sizlere selluka tohumlarını dağıtdım o heyecanı Bergamut içinde göstermenizi temenni ederim .İkliminiz müsait sizde dışarıda olacağını tahmin ederim Selamlar

copur 09
17-02-2009, 13:58
Nazilli' den bitki sever sayın Avukat Muhsin Doğan abimizin bahçesindeki Bergamut ağacının fotoğrafları

ahmeter
17-02-2009, 15:09
Sayın copur ilgilenmeniz ve resmini çekip yayınlamanıza teşekkür ederim
Meraklananlara ve yetiştirmek istiyenlere örnek olmasını dilerim .Teşekkürler selamlar

feriha
17-02-2009, 16:33
Hemen büyük saksıda yetiştirilmek üzere Bergamot (Citrus aurantium ssp.

bergamia) fidanı bulmalı ;)

Ahmet bey ne güzel anlatmışsınız bitkiyi! Teşekkür ederiz.

Birde fidan bulsak selluka yı koklayamadım ama bergamot tan umutluyum.

nevsune
17-02-2009, 17:06
Sevgili dostlar selluka için yapmış olduğum çalışmayı Bergamut için de yapmaya çalışıyorum
Bu güzel narenciye meyvasını yukardaki mesajlarda yazdığım gibi batıya kaptırmışız yunanlılar italyanlar ispanyollar cok güzel değerlendiriyorlar
Bu meyvanın özü suyu kabuğu her türlü sanayi koluna girmiş .
Kimya sanayii kapışıyor .Yerli talep olmayınca bizde üretiçi bu bitkiyi terketmiş ve unutuluyor ben 2 ağaç deneme için yetiştiriyorum kışın muhakkak kapalı bir yere almak lazım
Bilhassa İzmirliler sizlere selluka tohumlarını dağıtdım o heyecanı Bergamut içinde göstermenizi temenni ederim .İkliminiz müsait sizde dışarıda olacağını tahmin ederim Selamlar

Bu başlığı okuduğum zaman hayretler içerisinde kaldım. Demek artık bergamot da kayıp bitkiler safına geçmiş. Çok üzüntü verici, çok.

Benim gençliğimde, Antalya'daki reçelcilerden patlıcan, bergamot ve karışık narenciye reçelleri ile çaya aroma vermek için bergamot esansı almak en baş adettendi. Dönüş için en makbul hediyeydi. Bergamot gayet boldu. Şimdi kalmamış. Kalmaz elbette. O zamanlar Antalya'dan Lara'ya kadar her taraf sera idi, şimdi binalardan nefes alacak yer kalmamış. Arsa rantı için güzelim yerler betonlaştırıldı, ondan sonra ah vah ediliyor bergamot reçelini Yunanlılara, İspanyollara, İtalyanlara kaptırdık diye. Helal olsun adamlara, hiç değilse sahip çıkmışlar. Çıkmışlar da bitki hala yaşıyor.

Sn ahmeter, çabalarınıza karşılık bulmanızı bütün kalbimle diliyorum.

nazlı06
17-02-2009, 18:21
Sevgili Feriha,
http://atafidancilik.com/ana_icerik.asp?site_menu_bas_no=2' deki telefon numaralrınıdan birisini ararsan bergamuta kavuşabilirsin. Aile şirketi olduğu için kişi adı yazamıyorum. Telefona kimin çıkacağı belli olmaz.

mahon67
21-02-2009, 21:59
Birkaç gün önce Gurmenet'ten ( https://www.gurmenet.com/tr/kategori.asp?sid=72&slabel=Reçel%20&%20Bal ) bergamot reçeli sipariş etmiştim; bugün kargo geldi, kokusu ve tadı gerçekten harika. Aslında bugün iki süpriz bir aradaydı; İstanbul'dan gelen bergamot reçeli ile Trabzon'dan (pepino61'den) gelen bergamot fidanımı aynı kargo ile aynı anda teslim aldım :)

Buket Aknar
21-02-2009, 22:26
Kıbrıs'ta Limonata yapılırken içerisine bir veya iki tane Bergamut ilave edilir. Limonata'nın kokusuna ve tadına doyum olmaz.

Ben Bergamut'lu çayları çok seviyorum ancak son yıllarda eski tadları bulamıyorum.

ahmeter
22-02-2009, 06:55
Kıbrıs'ta Limonata yapılırken içerisine bir veya iki tane Bergamut ilave edilir. Limonata'nın kokusuna ve tadına doyum olmaz.

Ben Bergamut'lu çayları çok seviyorum ancak son yıllarda eski tadları bulamıyorum.

İki şekilde Bergamutlu çay güzel oluyor
1-reçel yapılırken rendelenen kabuktan çıkan inçe tanelerin kurutulduktan sonra çaylan harmanladıktan sonra demlenmesi
2-Kurutulan bergamut kabuğunun çay içmezden evvel bardağa konulması
Limonataya uygulacağım Hepimizin ağzımızın tadı yerinde olsun temennisi ile

Buket Aknar
22-02-2009, 17:54
İki şekilde Bergamutlu çay güzel oluyor
1-reçel yapılırken rendelenen kabuktan çıkan inçe tanelerin kurutulduktan sonra çaylan harmanladıktan sonra demlenmesi
2-Kurutulan bergamut kabuğunun çay içmezden evvel bardağa konulması
Limonataya uygulacağım Hepimizin ağzımızın tadı yerinde olsun temennisi ile

Ben hemen bergamut bulayım yoksa ağız tadı ile çay içemeyeceğim. Son zamanlarda Twinings Earl Grey veya Lipton Earl Grey çay alıyorum ( sözde bergamutlu imiş ) ama bergamut tadına bir türlü ulaşamadım. En iyisi kendim yapayım.

Limonatada da kullanılmasını kesinlikle tavsiye ediyorum. Limonatanın kokusunu o kadar güzelleştiriyor ki. Ben limonata yaparken bulamadığım için kullanamadım. :(

ahmeter
22-02-2009, 20:08
Bergamut kolonyası tarifini burada yazacağım ilginin artmasını bekliyorum
Halen kullanmaktayım ben çok beğendim selamlar

Buket Aknar
22-02-2009, 20:16
Merakla bekliyorum.

Oğuzhan
22-02-2009, 20:17
Kolonya tarifini merakla bekliyorummm.:)

ahmeter
22-02-2009, 20:32
Birkaç gün önce Gurmenet'ten ( https://www.gurmenet.com/tr/kategori.asp?sid=72&slabel=Reçel%20&%20Bal ) bergamot reçeli sipariş etmiştim; bugün kargo geldi, kokusu ve tadı gerçekten harika. Aslında bugün iki süpriz bir aradaydı; İstanbul'dan gelen bergamot reçeli ile Trabzon'dan (pepino61'den) gelen bergamot fidanımı aynı kargo ile aynı anda teslim aldım :)

Tek kelime bravo seneye meyvasını inşallah alırsınız Ben kdz ereğlide oturdum
İklim gayet müsait bergamutun iyi netice vereceğini tahmin ediyorum .selamlar

ahmeter
26-02-2009, 20:36
Sizlere değişik bir tad şişeye koyduğunuz zeytinyağının içine bir adet bergamut kabuğu atıp bir ay bekletin
Salatalarda kullandığınız zaman beni hatırlarsınız Selamlar

Zeytinci
13-03-2009, 10:04
İzmirde Bergamot fidanı satılan bir yer bilen var mı? Hobi amaçlı 1 adet istiyorum.

Koyu yeşil
13-03-2009, 10:31
Bergamot reçelini ben de çok beğeniyorum. İzmir'de zincir marketlerde bulmak biraz zor, yerel markaların üretimleri var ve zincir marketlere girmiyorlar. Bergamot reçelini ve diğer değişik reçelleri bulmak için mandıralara bakmanızı öneririm. Ben de mandıradan bulabiliyorum. İki farklı yerel marka var, biri Antalya firması. Her ikisinin de reçelleri gerçekten çok lezzetli, ev reçeli tadında.

Beni de heveslendirdiniz, balkonuma bir bergamot fidesi de ben ekleyeceğim sanırım bu yaz :)

ahmeter
13-03-2009, 16:20
Bergamot
Geçen sene üzerinde meyvası ola 2 adet fidan gönderdi
Özetle reçel turuçdan yapılıp bergamut esansı katılıyor .
Mandıra herhalde İzmire özel bir yer İstanbulda yok olsa tadına bakardım
selamlar

Zeytinci
13-03-2009, 16:46
Reçel yapımında Bergamot un kendi ekşi meyvesi **** sadece kabuğu kullanılmıyor mu?

Reçel Turunçdan yapılıyor ise buna Bergamot kokulu Turunç reçeli denmez mi?

Kargo ile gönderilmesi sırasında başına birşey gelmesinden korkarım. İzmirde bulunur sanıyorum.

Koyu yeşil
13-03-2009, 17:09
Bunu tam olarak öğrenip yazarım, ama ben bergamotun kendisinden yapıldığını sanıyorum. Çünkü ayrıca turunç reçeli de var. Bergamot reçeli kabuklarından yapılmış ama kabuklar etli ve çok lezzetli. Peynir satan tüm şarküterilerde bulunuyor İzmir'de. Bir tanesi yanlış hatırlamıyorsam Yenigün adlı bir Antalya firması, diğerini de öğrenip yazıcam size.

ahmeter
13-03-2009, 17:51
Kendi yetişdirdiğiniz bergamot fidanından aldığınız meyvalardan hiç katkı maddesi olmadığını bilerek evde yapılan bergamot recelinin lezzeti ve emeğinize karşı duyacağınız haz önemli
Zaten bu konuyu onun için işliyorum hele İzmir iklim olarak yetiştirmeye müsait karar sizin selamlar NOT ayrıça çiceğindende recel yapılıyor

Zeytinci
13-03-2009, 19:15
Öğrenelim Koyuyeşil.
Turunç ve Bergamot kabuğu mudur? Yoksa sadece Bergamot mu?

Ahmeter bey,
Kargoda sağlam teslim ediliyor mu? Gözümle görüp almak istediğimden öncelikle İzmirde arıyorum.

Hoşça kalınız.

kaktüs
13-03-2009, 22:39
Öyle unutulmuş, bulunması öyle zor bitkiler hakkında ne çok şey biliyorsunuz Sn. Ahmeter.
Hatta ulaşabilmek için yardımcı da oluyorsunuz.. Bu başlığı da ilgiyle takip edeceğim

copur 09
14-03-2009, 08:39
Sayın Mutlu Kutlu' dan mayer limon almıştım. Kargo paketi ustaca hazırlanmış ve fidan zarar görmemişti.

ahmeter
15-03-2009, 11:30
Bergamut meyvasını bulmak biraz zor bir şekilde bulmuş olup reçelini yapmaya karar verdiğiniz zaman meyva mutfakta kullandığımız rende ile dış sarı kabuğu rendeleniyor
6 adet meyva reçel kabuğundan yapılıyor .Rendeden sonra elde edilen toz bir tülbente konup sıkılıyor tahminen bir çorba kaşığı kadar meyva özü elde ediliyor
Bir çay fincanı alkol aynı miktar kireçsiz su ve bu öz karıştırılıyor
Şişeye konduğunda tortu varsa tekrar sıkı örgülü tülbenten geçirebilirsiniz
Reçel için 1 kilo şeker ,kabuğu alınmış meyvaları sıkıp şekerlendirerek yazın kullanmak üzere buzdolabında saklıyabilirsiniz
Meraklılar için yazdım [ bütün bunları ben yapmıyorum ] eşim yapıyor
Hepinize kolay gelsin ,Selamlar

Zeytinci
16-03-2009, 10:55
Ahmeter bey,

Kolonya ve reçel tarifi birbirine karıştı. Lütfen reçeli ayrı ve kolonyayı ayrı tarif edebirmisiniz?

ahmeter
16-03-2009, 12:40
Sayın Zeytinçi bu günlerde sera da işler cok yoğun . Haklısınız bir tarafdan öğlen yemeği yiyor size bunları yazmağa devam ediyorum S elamlar

copur 09
16-03-2009, 12:56
Arkadaşlar ben geçenlerde bergamut reçeli yaptım. Yalnız şeker kullanmadım. Bergamut meyvesi sayın Ahmeter'in dediği gibi rendenin ince yeri ile rendelenip sarı kısmı ayrılıyor. Yumurta gibi bembeyaz kalınca kabuk dilimlenip soyuluyor. Kabukları normal büyüklükte parçalara ayırıp acı suyu çıkması için kaynatıyorsunuz. Eşimin dediğine göre uzun kaynatmayıp; acısı çıkana kadar ara ara kaynatmak gerekiyormuş. Eh elimizin alet edavatıyla bu işlere kalkışırsak... Neyse acısı çıktıktan sonra sıkılan elma suyunda kaynatılarak reçel yapılıyor. Yalnız benim elma suyum bergamut kabuklarının hemen üstüne çıktığından çok çabuk kayboldu. Sanırım biraz daha fazla elma suyu kullanmak gerekiyor. Rendelenen kabukları kurutup dolaba koymuştum. Çok hoş kokuyorlar. Sonradan ağzı kapalı kaba almama rağmen sinen koku hala çok hoş.

ahmeter
23-03-2009, 20:40
Bergamot fidanı yetiştirmeyi arzu edenler mart ayı havalar ısınmadan fidanı kargo ile getirtebilir ve bir büyük saksıya alabilirsiniz ilerdeki aylar rizikolu olabilir selamlar

ahmeter
23-03-2009, 20:49
Arkadaşlar ben geçenlerde bergamut reçeli yaptım. Yalnız şeker kullanmadım. Bergamut meyvesi sayın Ahmeter'in dediği gibi rendenin ince yeri ile rendelenip sarı kısmı ayrılıyor. Yumurta gibi bembeyaz kalınca kabuk dilimlenip soyuluyor. Kabukları normal büyüklükte parçalara ayırıp acı suyu çıkması için kaynatıyorsunuz. Eşimin dediğine göre uzun kaynatmayıp; acısı çıkana kadar ara ara kaynatmak gerekiyormuş. Eh elimizin alet edavatıyla bu işlere kalkışırsak... Neyse acısı çıktıktan sonra sıkılan elma suyunda kaynatılarak reçel yapılıyor. Yalnız benim elma suyum bergamut kabuklarının hemen üstüne çıktığından çok çabuk kayboldu. Sanırım biraz daha fazla elma suyu kullanmak gerekiyor. Rendelenen kabukları kurutup dolaba koymuştum. Çok hoş kokuyorlar. Sonradan ağzı kapalı kaba almama rağmen sinen koku hala çok hoş.

Rendelenen kabuklardan ortaya cıkan tozu çay harmanlaması yapılırken [değişik 2 veya 3 markayı karıştırıyoruz] içine karıştırabilirsiniz veya kek ve pasta hamuruna katıp nefis bir lezzet ortaya cıkıyor .Selamlar iyi günler

kopshtar
28-03-2009, 19:27
Sn Ahmeter;
Tecrübeli oluşunuza istinaden soruyorum.
1-saksıda meyve almam mümkünmüdür
2-istanbul şartlarında problem yaşıyormusunuz.
cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

ahmeter
28-03-2009, 21:23
Sayın Kalbara İstanbulda meyva alıyorum Yakında resimleyeceğim 50x 50 plastik saksı içindeler Bursayı cok yakından bildiğimden iklım şartları İstanbuldan daha iyi
Kışın camekanlı bir balkonda kalabilir en kıymetli bir narenciye yetiştirmeğe değer Selamlar

kopshtar
28-03-2009, 21:57
sn Ahmeter;

Çok teşvik edici bir yazı olmuş teşekkürler.
Pazartesi hemen siparişimi veriyorum o zaman. Nasıl olsa 50x50 saksı hazır :)

Buket Aknar
29-03-2009, 11:14
Sn Ahmeter; Bergamut çayını yaptım, kokusu çok güzel.

ahmeter
29-03-2009, 15:22
Sayın Aknar teşekkür ederim memnun oldum siz orada bu meyvayı rahat bulabileceğinizi tahmin ediyorum reçelini de yapar mısınız
Sakın şaşmayın gece yatarken kabuklarını baş ucunuza koyduğunuzda uykunuzun nasıl rahat olduğunu farkedeceksiniz .Selamlar

kopshtar
03-04-2009, 22:04
Sn Ahmeter;
Bugün sizin referansınızla siparişini verdiğim bergamotum kargodan geldi. çok güzel formlu bir fidan. Yapraklarının kokusu bile insanın içini açıyor. Ben daha küçük bir fidan bekliyordum doğrusu. Kışın etkilenmeyeceğini bilsem özgür bırakırdım ama bu güzelliği riske atamam. Arada bir tecrübelerinize ihtiyacımız olacak diye düşünüyorum :P

ahmeter
04-04-2009, 08:41
Meraklanıp bir fidan edinmeniz beni memnun etti .Bütün sorularınıza memnuniyetle cevap veririm Fidanı edinmek isteyenlere kolaylık olsun fiatını .kargo üçretini ve aldığnız firmayı üzerinde meyva olup olmadığını açıklarsanız iyi olur
Herhalde poşet içinde geldi saksıya almak lazım görüşmek üzere selamlar

ahmeter
04-04-2009, 11:45
Bergamot

kopshtar
04-04-2009, 22:45
Sn mutlu kutludan 20 tl'ye aldım. Sağolsun gönlü razı gelmediği için 30 tl'lik formlu bir fidan göndermiş. inşallah resimleride daha sonra eklerim. Hemen 20 lt'lik bir saksıya aldım. Bu sabah baktım yaprakları falan toparlanmış neşesi yerine gelmiş.

kopshtar
04-04-2009, 22:51
Sn Ahmeter fotoğrafları yeni gödüm. Maşallah diyelim nazar değmesin :)
Benim bergamot ta bu ebatta. Bu da bu sene meyve verecek demektir.Yeni sürgünleri var üzerinde 10 cm falan olmuş. Hangi aylarda çiçek açıyor acaba?

ahmeter
05-04-2009, 08:00
Hayırlı olsun havalar ısındı acık havada güneşli bir yerde kalsın muhakkak ciçeğe gelecek bende 2 ağaç var biri resimde görülen meyvalı digeri çicekte
20 liraya bundan daha güzel mutluluk olmaz ****** doğayı ağaçı sevene Selamlar

ahmeter
13-04-2009, 21:04
Hayatda bir dikili ağacım yok demeyin .Bahçenizde .terasınızda . balkonunuzda
BERGAMOT yetiştirin iyi günler

kaktüs
13-04-2009, 22:24
Begamot ile Turunç aynı tür müdür?

Hatay'da turuncun reçelini kolonyasını yaparlar. Dayanıklı olduğu için portakal ve limonu turunca aşılarlar vs. Bu da aklıma bergamot ile turuncun aynı olabileceğini getirdi. Doğru mudur?

ahmeter
13-04-2009, 22:37
Begamot ile Turunç aynı tür müdür?

Hatay'da turuncun reçelini kolonyasını yaparlar. Dayanıklı olduğu için portakal ve limonu turunca aşılarlar vs. Bu da aklıma bergamot ile turuncun aynı olabileceğini getirdi. Doğru mudur?

Bergamot ile turunç aynı değil turunç ağacına bergamot aşı yapılarak elde edilir.
Bergamot yazılarına baştan bir göz atarsanız cok değişik malümat bulacaksınız
halen recelini .çayını . kolonyasını. kullanmaktayım selamlar

hozat
14-04-2009, 03:45
Sayın Ahmetler,

Gecenin bu saatinde BERGAMUT delisi biri olarak size yazmaktan kendimi alamadım .Anlattıklarınızın fazlası var eksiği yok.Ben Bodrumda 5_6 tane mergamut bulmak için köylü kadınlardan önce pazara iniyorum,KOS adasından gelen komşular tanesi 1TL,den nevarsa alıp gidiyorlar.

En üzücü yanı da ısrarla istediğiniz zaman bizim pazarcı teyzeler hahretle bakıyorlar onlar için okadar değersiz ki tezğahlarının bir köşesine atıyorlar ister al ister alma.

Mevsiminde gidemediğim zaman bir ahbabıma rica ediyorum zar zor bulup kargoyla gönderiyor bana.
ustasından reçel yapmasını öğrendim iyi bir reçel için emek gerekiyor çok basit değil acısını çıkarmak kıvamını ayarlamak için 2_3 ğün mesai harcıyorsunuz ama sonuç MUHTEŞEM.
, Bergamutla ilgili saatlerce konuşabilirim maceralarımı anlatsam fıkra gibi gülersiniz.

Geleli fidanına 3 yıldır peşindeyim hala elde edemedim .Ben köylülerden temin etmeye çalıştım başaramadım .Hele birtanesi geçenlerde bahçeden söktüm bileydim sana verirdim demez mi deli olacaktım.

Bir bergamut sever olarak bu uzunyazım sizi sıkmamıştır inşallah bilgisayar kullanımında henüz çok yeniyim bazı ayrıtıları tam yapamıyorum eksiklerim olabilirr.
Bergamut reçelim bitti ama size kendi elimle yaptığım turunç reçelinden bir kavanos gönderebilirim .henüz İstanbuldayım .Çok yakında Bodruma gideceğim Fidan temininde bana yardımcı olun lütfen bahçem müsait mutlaka bir bergamutum olmalı. Hatta her BAHÇEDE olmalı.YERlisi ona ağaç kavunu da diyor.

yarın gene yazacağım size belki bergamut sevenler köşesi açarız da bu ağacı yaşatırız.

hoşça kalın

hozat
14-04-2009, 03:53
Özür dilerim onun adı BERGAMOT ben" mergamut " diye yazmışım .

kopshtar
14-04-2009, 09:30
Sn mutlu kutludan 20 tl'ye aldım. Sağolsun gönlü razı gelmediği için 30 tl'lik formlu bir fidan göndermiş. inşallah resimleride daha sonra eklerim. Hemen 20 lt'lik bir saksıya aldım. Bu sabah baktım yaprakları falan toparlanmış neşesi yerine gelmiş.

Sn Hozat;
Yukarıdaki mesajımı görmediniz sanıyorum. Sn Mutlu Kutlu'dan fidanı temin edebilirsiniz. Hatta meyveli veya çiçekli bile alma imkanınız var. Bence çiçek açmadan edinin, vakit kaybetmeyin derim.

ahmeter
14-04-2009, 14:15
Sayın hozat
Elimden geldiği kadar bu güzel fidanı tanıtmaya devam ediyorum Akdeniz hayranıyım orada yerleşmek imkanı olmadığından oranın bitki ve ağaçlarını İstanbulda yetiştirmeye calışıyorum
Begonvil. selluka .melissa. ve her türlü narenciye
Güzel bergamot yazılarınızın devamını dilerim Selamlar

hozat
14-04-2009, 15:08
Merhaba Kalbara,
Kutlu Mutlu,nun üyeler listesinde adını bulamadım. Dolaştığım sayfalarda da rastrlayamadım.

Sanal ortamda çok yeniyim, bana yardımcı olursanız belki ulaşırım

teşekkürler hoşça kalın

hozat
14-04-2009, 15:13
Sayın Ahmeter,

16_30 Nisan arasında Bodrum(Turgutreis,te) olacağım orada internet düzeneğim yok. dönüşte bu konuda yazılarım olacak.

hoşça kalın

kopshtar
14-04-2009, 15:23
Sn Hozat;

Aşağıdaki linkten sipariş verebilirsiniz. Bergamut deneyimlerimizi payşamak dileğiyle....Hoşçakalın

http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id21.htm

hozat
14-04-2009, 22:32
Çok teşekkür ederim Kalbara, adresten yararlanacağım

Zeytinci
23-04-2009, 13:58
Sonunda Bergamot buldum. 30 YTL.

kutuka
01-05-2009, 23:33
Selamlar bende sizinle bir bergamut resmi paylaşmak istiyorum.

bergamut dan güzel bir reçel yapmak için
http://festigan.blogspot.com/2008/12/bergamut-reeli.html okumanızı tavsiye ederim.
site de gördüğüm bergamut resimleri daa çok turunca benziyordu.
bu cinsinden mi kaynaklanıyor yoksa daha küçük oldukları için mi böyleler.
İyi akşamlar
Halil KUTUKA

ahmeter
02-05-2009, 07:39
Selamlar bende sizinle bir bergamut resmi paylaşmak istiyorum.

bergamut dan güzel bir reçel yapmak için
http://festigan.blogspot.com/2008/12/bergamut-reeli.html okumanızı tavsiye ederim.
site de gördüğüm bergamut resimleri daa çok turunca benziyordu.
bu cinsinden mi kaynaklanıyor yoksa daha küçük oldukları için mi böyleler.
İyi akşamlar
Halil KUTUKA

Halil bey ilgilenmenizden memnun oldum .Resimlerde görünen ağaç kavunu
[citrus medica ] turunç renk olarak portakal rengi olup ve bergamot a göre üzeri daha pütürlüdür
Bergamot u fidan olarak almanızı ve yetiştirmenizi tavsiye ederim Selamlar

kopshtar
02-05-2009, 21:39
sn Ahmeter;
Benim ilk bergamot çiçeği göründü fakat bir tane var şimdilik. tek başına tozlaşmaz değil mi?

hozat
02-05-2009, 22:46
Sayın ahmeter,
Benim şimdiye kadar meyvesini takip edip kullandığım "bergamot"kalbaranın gönderdiği resimdeki gibi ,yani bir anlamda "ağaç kavunu oluyor.

Ben bu meyvenin ağacını görmedim ama meyvesini her yıl edinip çokça kullandım.

Yöresel adı ağaç kavunu sanıyordum.Bu iki meyva arasındaki fark ne oluyor kafam karıştı.çünkü bahçeme "Kutlu Mutludan" isteyip fidanını dikeceğim.
Beni biraz aydınlatır mısınız? Teşekkürler

ahmeter
03-05-2009, 07:40
Sayın Kalbara tek başına meyvaya gelebileceğini tahmin ediyorum limon tek başına meyvaya geliyor .Bende çeşitli narenciye türleri bir arada olduğundan böyle bir düşünce kafama takılmadı istersen yanına bir kardeş getir
Selamlar

ahmeter
03-05-2009, 08:03
Sayın Hozat
61 nolu mesajda resmi bulunan meyva bergamut görünen bergamot ben bu meyvayı 20 sene evvel Antalya nerenciye ürünleri
enstitüsü fidanlığında gördüm
Siz herhalde ağaç kavunundan recel yapıyormuşunuz olabilir ama bergamotu
ağacında defalarca ceşitli bölgelerde gördüm ağac kavununu hiç göremedim
.Esasında merak ediyorum o ağırlığın ağaçda nasıl tutunduğunu meyvayı eve getirdim eşim görüntüsünden hoşlanmadı ve reçel yapmadık
Siz şimdi bölgenizde o kavun ağacını bulup resimlerseniz hep beraber bilgileniriz
Bana her sene recel için bergamotu meyva ihracatı yapan bir firma gönderiyor
Bahceniz müsaitse her ikisinide dikin derim Selamlar

kutuka
03-05-2009, 20:35
selamlar ağaç kavunu ve bergamut u karşılaştırabilirmisiniz arada koku tat olarak farkları nelerdir?
halil kutuka

ahmeter
03-05-2009, 21:18
Halil bey
Ben bergamotu uzun seneler evvel yurt dışında marketlerde görüp ilgilendim
Ayrıca yazdığım gibi Antalyada bana fidanlıkta bergamot ağaçını gösterip recelini hediye ettiler
Bütün narenciye meyvaları birbirlerini lezzet ve rahiya olarak yakındırlar
ağaç kavununun ağaçını görmedim meyvası elime geçti yedim cok asitli kabuğu cok kalın ve şeklen hastalıklı bir meyva görünümünde
Ağaç kavunundan cok lezzetli recel oluyor ben yaptım diyen varsa ufak bir numune kabulümdür
Mesaj11 de tolgahan bey 25 de copur bey kendi bahçesindeki bergamot ağaçlarının resimlerini göndermişler doğrudur
Bundan 5 sene evvel Antalya Kemerde bir fidanlıktan bana bergamot diye verilen fidanlar [4] adet turunç cıktı aşı yapmaya cesaretlenemedim ve attım
Selamlar iyi günler

kutuka
04-05-2009, 20:16
bilgiler için teşekkürler
ağaç kavunu fidanı almak istiyorum
internette rize de bir yerde fidan satış yeri gördüm .Selehattin Yılmaz adlı bir işletici görünüyor.
bu ağacın fidanını nereden bulabiliriz?bergamutla ikisini almayı düşünüyorum.
iyi akşamlar
halil kutuka

Lonicera
04-05-2009, 20:32
Ben komşum için Antalya Batem 'den bergamut fidanı almıştım. 2 yaşındaki aşılı fidan 7 TL. gibi çok cüzi bir fiyata satılıyor.

ahmeter
04-05-2009, 20:36
Halil bey 1 nolu mesajdan başlıyarak okumanızı tavsiye ederim

Ben kendisine devamlı sipariş veriyorum selamlar

kutuka
04-05-2009, 20:58
selamlar ahmet bey
bergamut sayfasını tamamen okudum.ben mutlu kutlu nun sayfasında http://www.tropiksera.net ağaç kavununu bulamadığım için foruma yazdım bazen bakan körlüğüm olduğunu söylerler ama görmedim:p
iyi akaşmlar
halil kutuka

kutuka
12-05-2009, 15:52
selam lar bergamut fida nım ı mutlu kutlu dan aldım daha açmadan mutlu bey in nasıl güvenli bir paket hazırladığını göstermek istedim.

bu arada ağaç kavunu alıp almamak ta kararsız kaldım :) neden se ben o meyveyi hep bergamut sanmışım sizce alınmalı mı?

ahmeter
12-05-2009, 18:55
Sayın Kutuka
Bana kalırsa bergamot almanız doğru bir karar ağaç kavunu cazip değil
Ambalajın şekli 10 numara bende cok memnun kalıyorum
Şimdi bu fidanı yere mi yoksa saksıya mı alacaksanız her 2 şekildede toprağının dağılmaması cok mühim
Her ne şekilde olursa olsun sağlam bir kazığa bağlamayı ihmal etmeyin
Siyah naylonu maket bıcağı ile kesmeyi unutmayın .Kolay gelsin
İnşallah recelini yeriz

kutuka
12-05-2009, 22:18
ben bunu cumartesi günü seferihisar da dikeceğim bahçem de bulunan portakal limon ve turunç ağaçl arına da aşı yapmak istiyorum bu unutulan fidan için birşeyler yapmak lazım selluka için yaptığınız çaba dan dolayı da teşekkürler ama çiçekli resimleri görmek istiyorum bu çiçekler ne zaman açacaklar ?
iyi akşamlar
halil kutuka

ahmeter
13-05-2009, 20:05
Selluka temmuz ayında çiceklenmeye başlıyor Narenciye aşısı bayağı el becerisi istiyor

kutuka
14-05-2009, 13:55
ben aşı yapamam ama yapacak olan çok iyi birsi var :)

kopshtar
14-05-2009, 21:28
Sn Ahmeter;
Benim bergamot çiçek açmak üzere. Dayanamadım açmadan resmini koyayım dedim :) Kokusunu merak ediyorum. Yaprakları böyle kokan bergamotun çiçeği nasıl kokuyordur kimbilir. Tabiiki Ahmeter abimiz bilir :P

ahmeter
15-05-2009, 10:59
Narenciyenin en güzel kokulu çiceği bergamot çiceğidir hem uzun dayanır hemde iri olur .Yanlız bir ricam var çiceği koklarken eline bir baston al koklarken kokusu sizin başınızı döndürebilir.
Bu sene bergamot receli yapmış olanlar recelin taneleri erken bitiyor şerbetini buz dolabında saklayın
Bir bardak suya bir kaşık şerbet koyun bakın nefasete Selamlar

ahmeter
13-06-2009, 16:08
2009 senesinde bergamot fidanı almiş olanlar hatırlatma ihtiyaçı duydum Ayda bir defa koyun gübresi şerbeti vermeyi unutmayın bu aylar fidanın geliştiği ve gübreğe ihtiyacı olduğu aylar Selamlar

ahmeter
23-06-2009, 10:10
Bergamot un ne kadar faydalı bir narenciye olduğunu burada anlatmaya çalışıyorum Bugün prof Ayten Altıntaş.ın internette kendi sayfasında Bergamot.için yazmış olduğu bilgileri okudum
Lütfen bir o sayfaya girip bir okurmusunuz bakın ne kadar kıymetli ben bu bitkiyı 10 senedir yetiştiriyorum size de tavsiye ediyorum İyi günler

kopshtar
23-06-2009, 14:12
Sn Ahmeter; Benim bergamot ilk açtığı çiçeğinin meyvası zeytin kadar olunca döktü. En koyu renklisi de oydu tutanlar arasında. yeni tutan 2 meyve daha açık yeşil. Dediğiniz gibi gübreleme ve saçıkıbrıs uygulaması da yaptım. Yeni sürgünleri açık yeşil olduğundan demir takviyesi yapma ihtiyacı duydum. sorun size göre ne olabilir?

ahmeter
23-06-2009, 14:39
Sayın Kopshtar
Sizin anlattığınız durumda bır arkadaşımın da oldu bu aylarda bitkinin su ihtiyacı bıraz fazla oluyor Bitkinin altına bir bir kap koyun su verdikten sonra su akıp gitmesin o kapta toplansın
Saksınızda beton bir zemin üzerinde ise acilen bu işi yapın 2 günde bir sulamayı ihmal etmeyin Selamlar

kopshtar
25-06-2009, 09:15
Sn ahmeter;
Teşekkür ederim, dediklerinizi yaptım. Şu anda üzerinde 2 adet meyve var fındık kadar. Beton zemine bol güneş alsın diye koymuştum, daha gölge bir yere alsam sorun olur mu? iki sorum daha olacak size ,Yaz boyunca başka çiçek açarmı ve yapraklarıda kurutularak çay demlerken kullanılabilir mi?

ahmeter
25-06-2009, 12:12
Sayın Kopshtar
Bu şekilde rumuzu zor yazılanlar avatarda kadın mı erkek mi olduğünu belli etmeyenlere ne şekilde hitap edeceğimi bilemiyorum ve selluka bölümünde cevap vermiyorum
Bergamot yazın ortamını severse çiçek açmaya devam eder devamlı güneşte kalabilir
Yaprağını ciğnemenin faydası olduğunu 97 nolu mesajda Sayın Ayten Altıntaş yazmış bir okumanı öneririm
Reçel yapılırken rendelenen kabuğun artıkları çay harmanına katılıyor veya kabuğu kurutulup dem kabına konuyor
BERGAMOT UNUTULMUŞ HARİKA BİR İLAÇTIR Selamlar

kopshtar
25-06-2009, 13:23
Sn Ahmeter; size zahmet verdiysem özür dilerim. Cevap verirken bayan ya da erkek olmak neyi değiştiriyor anlamadım. Kaldı ki profil bilgilerinde herkesin cinsiyeti zaten yazıyor. Sorun hitap etme biçimiyse kullanıcı adı ile hitap etmeniz için herkesin bir kullanıcı adı var. Bay veya bayan diye belirtmenize gerek yok. Öyle olmasaydı herkesin adı ve soyadı kullanıcı adı olurdu ki bu konu daha önce tartışıldı ve Malina'nın bu konudaki fikirlerini oradan okuyabilirsiniz. Ters bir anınıza geldi diye düşünerek kullanıcı adımdan dolayı bir büyüğüm olarak sizden özür diliyor, faydalı cevaplarınız için teşekkür ediyorum.

Zeytinci
25-06-2009, 13:28
Bu meyvenin Bergamot olması gerek. Şüphem var, kanıtlanmış bir yerden almadım.

ahmeter
25-06-2009, 13:32
Bergamotla yakından ilgilenmeye başladığımdan beri merak ederdim Bergama ile nasıl bir ilgisi olduğunu ve oradan dünyaya yayıldığını
Bergama bahçeler müdürlüğünden ziraat müh Sayın Ö. Yalçın bergamot fidanlarının 4 veya 5 sene evvel dikildiğini yöre ikliminin uygunsuz olduğundan dolayı iyi bir sonuça varılamadığı hiç meyva alınamadığı söyledi
Bergamot tamamen bir akdeniz bölgesi bitkisi İtalya ve İspanyadada öyle
Bana kalırsa bir isim benzerliği Selamlar

ahmeter
25-06-2009, 20:24
Sn Ahmeter; size zahmet verdiysem özür dilerim. Cevap verirken bayan ya da erkek olmak neyi değiştiriyor anlamadım. Kaldı ki profil bilgilerinde herkesin cinsiyeti zaten yazıyor. Sorun hitap etme biçimiyse kullanıcı adı ile hitap etmeniz için herkesin bir kullanıcı adı var. Bay veya bayan diye belirtmenize gerek yok. Öyle olmasaydı herkesin adı ve soyadı kullanıcı adı olurdu ki bu konu daha önce tartışıldı ve Malina'nın bu konudaki fikirlerini oradan okuyabilirsiniz. Ters bir anınıza geldi diye düşünerek kullanıcı adımdan dolayı bir büyüğüm olarak sizden özür diliyor, faydalı cevaplarınız için teşekkür ediyorum.

Sayın KOPSHTAR
Şimdi başlığa ve hitap şekli olarak rumuzunuzu yazmak için yakın gözlük takıp harfleri teker teker heceleyip yazmak bizim gibi bilgisayara yeni başlamış olanlar için ne kadar zor hayatımda ilk defa duyduğum bir kelime yanlış yapmıyayım diye ter döküyorum

ahmeter
25-06-2009, 20:44

Cinsiyetini yazmıyanlar bayağı çoğunlukta şimdi moda oldu cinsiyet bölümüne sanane yazıyorlar öyle acaip ve karışık rumuzlar varki ne gerek var Selamlar

ahmeter
25-06-2009, 20:58
Bu meyvenin Bergamot olması gerek. Şüphem var, kanıtlanmış bir yerden almadım.

Sayın Zeytinci
Sizi yakından takıp ediyorum meraklı olmanızdan cok memnunum Bergamot olması kuvvetle muhtemel
Bahçenize bir bergamot dikiniz her gün bir yaprağını ciğneyiniz cok faydasını göreceksiniz bana 70 şinden sonra iyi geldi Selamlar İyi günler

kopshtar
09-07-2009, 22:11
Sn Ahmeter;Daha önce açmamış çiçek olarak fotoğrafını koyduğum bergamotum büymeye devam ediyor. İnşallah bunu da dökmez. Bunun dışında 1 ad. yeni meyvesi ve yeni açacak 1 ad. çiçeği daha var :)

uzman16
10-07-2009, 14:03
Geçen hafta Migros'tan bergamut reçeli aldım. Çok lezzetli, hoşuma gitti. Yalnız rendelenmiş değil kabukları dilim dilim soyulmuş ve yuvatlatılmış.

Bergamutlu çaylar eskiden daha keskin bir tada sahipti. Şimdi o tadı bulamıyorum.
Pastalarda da çok güzel olacağını düşünüyorum.

ahmeter
10-07-2009, 16:37
Sn Ahmeter;Daha önce açmamış çiçek olarak fotoğrafını koyduğum bergamotum büymeye devam ediyor. İnşallah bunu da dökmez. Bunun dışında 1 ad. yeni meyvesi ve yeni açacak 1 ad. çiçeği daha var :)

sayın Kopshtar
Bu sene üzerinde 2 veya 3 meyva kalırsa fena değil seneye daha fazla olacağını tahmin ediyorum Selamlar

kopshtar
28-07-2009, 22:32
Sn Ahmeter; Bergamotu citrusların kralı ilan edebilirmiyiz birlikte :)
Gelişme ve çiçeklenme yaz boyunca hiç durmuyor maaşallah. Böylece yaseminden bile daha uzun süre üzerinde çiçek oluyor.
Tabi çiçeklerinin üstünde de burnum :)

ahmeter
30-07-2009, 05:16
Sayın Kopshtar
Bergamot ağaçının tanıtılmasında ve sevdirilmesinde en canlı örneksiniz
.Bütün ağaçlar net üyelerinin ilgilenmesini beklerim Selamlar

kopshtar
30-07-2009, 14:52
Bu kadar güzel ve az bilinen bir ağacın tanıtılması gerekiyor bence.
Bergamot zaten sahibini ziyadesiyle memnun bırakacaktır.

kaktüs
30-07-2009, 21:43
Bendeki bergamut da sürekli çiçekte. Ancak anlayamadığım meyveler belli bir büyüklüğe gelince dökülüyor. Nerede yanlış yapıyorum?

ahmeter
31-07-2009, 07:35
Sizde bergamot olduğunu ilk defa duyuyorum veyahut unuttum aynı durum bende esasında saksıda yetişecek bir bitki değil toprağı istiyor
3 veya 4 meyva üzeride kalıyor diğerlerini yeterli gıdayı alamadığından sararıp döküyor
Keşke bu konularda daha fazla teknik bilgisi olanlar bizi aydınlatsa
Sitenin 51 bin üyesi var ama konuşan yok
Bu bergamot yazılarından sonra ege ve akdeniz bölgesinde haveslenip yeni fidan alıp bahçelerine dikenler oldu bizi bu konuda aydınlatmalarını riça ediyorum sizlerdede ağaç meyvasını döküyormu
Selamlar

Mutlu Kutlu
31-07-2009, 07:53
Narenciyelerde meyve dökmesi tamamen bitkinin gelişimi ile ilgili. Kök yapısı çok iyi gelişmişse fazla meyve tutuyor, kök yapısı yeni gelişenler ya az meyve tutuyor veya bütün meyvelerini döküyor.

Bergamodları kendi hallerine bırakıyorum, bazan 1-2, bazan 5-6 meyve tutabiliyorlar saksıda.

Mayer limonları 4 ayrı grup halinde ayrı büyüttüm, aynı yaştakilerin bir kısmını az suladım, bir kısmını toprakları kurudukça suladım. Sonuç sulamakla ilgili değil meyve dökmesi, az suladıklarımla normal suladıklarım aynı şekil ve sayıda meyve tuttular.

Bence besin ve iz elementlerini normal, gerektikçe vererek aldığımız meyve sayısını arttırabiliriz.

Saygılar.

ahmeter
31-07-2009, 12:10
Sayın K utlu
Biz bütün narenciye fidanlarını saksıda tutmaya mecburuz çünki kışın kapalı bir yere alma mecburiyeti var
Onun için bitkiyi saksıda yetiştirmek daha fazla özen ve bilgi gerektiriyor
Besin ve iz elementleri nedir biraz açar mısınız ilginize şimdiden teşekkür ederim
Nasıl bir uygulama yapacağız İyi Günler

Mutlu Kutlu
31-07-2009, 12:35
Besin derken, özellikle azot yönünden zengin, bitki gelişimi için sürekli tükettiği maddeler akla gelir. Azot, potasyum, nitrat ve benzerleri. iz elementleri olarak demir, bakır, çinko, mangan ve benzerleridir.

Saksıda bitki beslemek gerekiyorsa periyotik olarak bu besin ve iz elementlerinin abartılmadan yeterince verilmesi gerekir. Besinleri doğal olarak yanmış ve siyahlaşmış hayvan gübresi, veya yaprak çürüklerinden oluşan humus vererek sağlayabileceğimiz gibi, piyasada dengeli gübreler olarak adlandırılan gübreler vererekte bu ihtiyaçlarını karşılayabiliriz.

İz elementlerinden sadece demiri, demir doğramacılarından temin edeceğimiz demir tozu veya küçük parçalar halinde kesilmiş teneke parçalarını saksı yüzeyine koyarak her sulamada paslanmasını, bu pasın köklerine ulaşmasını sağlayabiliriz. Yapraklar yeşil değilde sarı bir şekilde sürgün yapıyorsa saksıda demir elementi hiç kalmamış demektir. diğer iz elementlerini suni gübre satan satıcılardan karışım olarak elde edebiliriz.

Saygılar.

kaktüs
31-07-2009, 12:39
Ben genellikle saksıların içine bir tane fasulye tanesi atıveririm, o saksıda bitkiyle beraber büyür... :) Hani azot bağlıyor ya kökleri toprağa yararı olur diye bir teori-deneme yapıyorum. Ha bir fasulyenin tuttuğu azot yeterli midir bilmem ama deniyorum işte :)))

Demir olarak da, gardenya konusunda öğrendiğim demir-sülfatı zaman zaman bütün bitkilerime veriyorum. Onun dışında bir de gübre koyuyorum saksıya ama saksılarda doğadaki gibi gübreyi ayrıştırabilecek canlı sayıları olmadığından ne kadar yararlanıyorlardır bilemiyorum.

ahmeter
31-07-2009, 12:45
Teşekkürler .Selamlar İyi Günler

ahmeter
21-08-2009, 14:10
Bahçemdeki bergamotun son durumu meyvalar olgunlaştı
Ne mi yapacağım pek tabii reçel
Benim reçelim cok güzel oluyor ufak bir kavanoz göndereceğim
Aylar geçti ben hala bekliyorum [sellukalar çiçek açtı]

Lonicera
21-08-2009, 14:16
Sn ahmeter, çaylarımızın içine koymak için kabuğun rendelenmesi işlemi, meyveler yeşilken mi yoksa tam anlamıyla sarardıktan sonra mı yapılmalı? Bu arada reçelinizi yapıp afiyetle tüketin:)

ahmeter
21-08-2009, 14:33
Sayın Lonicera
Meyvalar sarardımı tam olgunlaşmış oluyor reçel yaparken açilıği gitsin dıye rendeleniyor çikan kabuk tozlarını kuru caylan harmanlıyabilirsiniz
Karışım dozunu ayarlamak elinizde fazla kalırsa kurutun bilhassa kek yapımında nefis lezzet veriyor çaylar benden Selamlar

ayazkentli
21-08-2009, 18:28
Sn. ahmeter, Bergamut'un ismi, Bergama ile şöyle bağlantılı olabilir belki.

Bergamot'un,Türkiye'de yetiştiği ana bölge Antalya civarı olarak biliniyor. Bergama kralı 2. Attalos, -bana yeryüzündeki cenneti bulun- diye adamlarını göndermiş. Adamları geze geze Antalya'ya gelince, burasının aradıkları cennet olduğunu düşünmüşler ve krala bildirmişler. Kralın Antalya sevgisi böyle başlamış ve Antalya'ya 2. Attalos'un heykelini dikmişler.

O dönemde Pergamon krallığı oldukça güçlü ve etkili olduğundan, belki bu turunçgile, böyle bir isim verilmiş olabilir. Buralarda buna benzer hikayeler anlatılır. Ayrıca Bergama'da, güneye bakan, korunaklı duvar diplerinde, portakal, mandarin, limon yetişebiliyor. Tabii Bergamut diğerleri gibi dayanıklımı bilmiyorum. Bizim buralarda yetiştiren varmı bilmem. Bir araştırayım bakalım, belki vardır.

Gerçekten çay bergamut ile müthiş bir keyife dönüşüyor. Bizde baharatçılardan alıp, çay'a harmanlıyoruz. Sevgiler, saygılar.

ahmeter
21-08-2009, 20:17
Sayın Ayazkentli
Bergamot un Bergama ile bir ilgisi olmadığını Bergama tarım müdürlüğünde konuştuğum ziraat mühendisi bir hanım söyledi kendileride araştırmişlar bir ilgi bulamamışlar Selamlar

Zeytinci
24-08-2009, 13:58
Ahmet bey,

Bergamotun yeni sürgün veren taze yapraklarında fotoğraftaki gibi bir rahatsızlık gördüm. Aynı şey normal limon'da da var. Sizin daha önce bir tecrübeniz oldu mu? Mantar mıdır?

ahmeter
24-08-2009, 14:55
Sayın Zeytinçi
Bir tek ağaçımda böyle bir durum var Pomarsol forte adlı bir ilaç kullandım henüz ciddi bir sonuç almadım
Resimlemeniz çok iyi olmuş bu durumu Mutlu Kutlu beye soralım o daha teçrübeli resimlerin altına teşhisini yazarsa cok iyı olur Selamlar

Mutlu Kutlu
24-08-2009, 21:14
Bugün pazarda olduğumdan ancak internet ortamına girebildim.

Resimlerde görülen yaprakların bu hale gelmesini ''galeri güvesi'' yol açıyor.

Bizim seradaki narenciyeleride sarmış ve özellikle taze yaprakları bu hale getirmişti. Her türlü ilacı denedik ama bir türlü kurtulamamıştık.

Sonunda ''Goldben'' isimli 45 gün etkili olan ilaçla kurtulduk bu problemden. Bu ilaç bitkinin dal veya yapraklarının başladığı alt kısıma gövdede bilezik gibi daire olarak suluboya fırçasıyla sürülüyor, bitki özsuyuna karışarak bitkinin üst tarafındaki dal ve yaprakları zehirliyor. Bitki öz suyuyla beslenen tüm haşaratlar mefta oluyor. Bu zehir kesinlikle bitkiye herhangi bir zarar vermiyor.

Dikkat edilmesi gereken konu ilaç sürüldükten sonra bitkinin meyvelerini 45 gün süre ile yemiyoruz. Sonuçta belki ölmeyiz ama bitkide bulunan zehirden nasipimizi almış oluruz.

Diğer bitkilerdeki zararlılardanda kurtulmak için kullanılabilir.

Saygılar.

ahmeter
24-08-2009, 21:58
Teşekkur ederiz Sayın Zeytinçi karar sizin Selamlar

Zeytinci
25-08-2009, 16:09
Sn. Mutlu Kutlu,
Sn. Ahmeter,

Böylece birşey daha öğrendik. Nereden buldu bu derdi anlamadım.
Teşekkürler bilgi için.

ahmeter
13-09-2009, 23:12
Sayın Ağzının tadini bilenler
Siz hala bergamotlu çay ve bergamot reçeli yemediniz mi
günler yillar geçiyor Ağzınızın tadını bilin Selamlar

kopshtar
14-09-2009, 09:08
Sn Ahmeter;
Benim bergamutlar limon iriliğine geldi ve hala yeşiller.
Acaba hasatı yeşilken mi yoksa sarardıktan sonra mı yapıyoruz.
Teşekkürler...

ahmeter
14-09-2009, 11:00
Sayın Kopshtar
Bendeki ağaçlarda üzerinde hem yeşil hemde sararmiş olanları var sarardığı zaman koparmak lazım ancak sarı olduğu zaman 1 ay daha üzerinde kalabilir
Selamlar

kopshtar
16-09-2009, 10:29
O zaman 1 ay daha meyvelerini seyretmeyi tercih etmek en doğrusu galiba :)
Olgun meyvelerinin yanında küçük meyveler de var. Bu aralar tekrar sürgün vermeye başladı. Bu yıl 3. veya 4. sürgün verişi.

ahmeter
07-11-2009, 21:14
çayını icenler reçelini yıyenler bol bol c vitaminini aldilar

kopshtar
10-11-2009, 10:32
Sn Ahmeter; gerçekten çok güzel görünüyorlar. Benim bergamotun 2 meyvesi de bu iriliğe ulaştı :)
Kışın bergamotlarınızı nerede muhafaza ediyorsunuz? Fazla aydınlık bir ortam sağlayamayıp bozulmasından korkuyorum kışın :(

ahmeter
10-11-2009, 17:17
Sayın kopshtar
ideal olanı 5 den aşağı düşmeyen aydınlık bir yerde kışı geçirmesini sağlamak
Bu sene teçrübe senesi olacak iyi günler

gultar
12-11-2009, 23:29
Sayın kopshtar
ideal olanı 5 den aşağı düşmeyen aydınlık bir yerde kışı geçirmesini sağlamak
Bu sene teçrübe senesi olacak iyi günler

Sn Ahmeter Bergamut fidani nerede bulabilrim İzmirde yaşıyorum bahçem
müsait sera da var umarım yetiştirebilirim.Yardımcı olursanız sevinirim.Çekirdekten de yetiştirilir mi acaba? Bilgilerinizi paylaşırsanız mutlu
olurum. İyi günler.

Mutlu Kutlu
13-11-2009, 11:51
Sn. gultar,

Aşağıdaki linkte bergamut satış ilanımız mevcut.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12916

ahmeter
13-11-2009, 14:42
Sn Ahmeter Bergamut fidani nerede bulabilrim İzmirde yaşıyorum bahçem
müsait sera da var umarım yetiştirebilirim.Yardımcı olursanız sevinirim.Çekirdekten de yetiştirilir mi acaba? Bilgilerinizi paylaşırsanız mutlu
olurum. İyi günler.

Sayın Gultar
çekirdekten çikan bitkiye bergamot aşısı yapmak lazım Bitkiyi İzmirde rahat yetiştirebilirsiniz Bergamot yazısini baştan okursanız ne kadar güzel bir narenciye meyvası olduğunu göreceksiniz iyi günler

ahmeter
16-11-2009, 11:25
LÜTFEN EN BAŞINDAN OKUYUNUZ
Bu günlerde gripden ne kadar C vitaminine ihtiyacımız var eczahanelerde C vitamini kalmamış marketlerde boyalı mandalina ve portakallar
Bahçede .terasta balkonda bir bergamotunuz olsun iyi günler

limoncu
04-12-2009, 12:14
bu başlıktan aldığımız önemli derslerden biri de sakslıarda yetişen turunçgiller için demir ihtiyacı. saksılara demir tozu (demircilerden tedarik edebiliriz) koymak bitkiler açısından iyi imiş. bilinmesi gereken bir bilgi.

herkese saygılar.

ahmeter
04-12-2009, 13:07
Haklısınız demirçilerin çoğu alıminyumçu oldu Demir tozu olması şart Selamlar

ahmeter
09-12-2009, 21:30
Bu resmi bu gün çektim Bergamotları seraya aldım hafif mantar başlamış ilaçlama yaptım

MSaygin
11-12-2009, 09:59
Bugün pazarda olduğumdan ancak internet ortamına girebildim.

Resimlerde görülen yaprakların bu hale gelmesini ''galeri güvesi'' yol açıyor.

Bizim seradaki narenciyeleride sarmış ve özellikle taze yaprakları bu hale getirmişti. Her türlü ilacı denedik ama bir türlü kurtulamamıştık.

Sonunda ''Goldben'' isimli 45 gün etkili olan ilaçla kurtulduk bu problemden. Bu ilaç bitkinin dal veya yapraklarının başladığı alt kısıma gövdede bilezik gibi daire olarak suluboya fırçasıyla sürülüyor, bitki özsuyuna karışarak bitkinin üst tarafındaki dal ve yaprakları zehirliyor. Bitki öz suyuyla beslenen tüm haşaratlar mefta oluyor. Bu zehir kesinlikle bitkiye herhangi bir zarar vermiyor.

Dikkat edilmesi gereken konu ilaç sürüldükten sonra bitkinin meyvelerini 45 gün süre ile yemiyoruz. Sonuçta belki ölmeyiz ama bitkide bulunan zehirden nasipimizi almış oluruz.

Diğer bitkilerdeki zararlılardanda kurtulmak için kullanılabilir.

Saygılar.

Her hafta ilaçlıyordum yapraktan, yine de başedemiyordum galeri güvesiyle, bu faydalı bir bilgi oldu Mutlu Bey.Haftasonu bayiyle görüşeyim, var mı ellerinde.

Bahçedeki fidanlarda daha az oluyor ama terasta sanki galeri güvesi partisi var gibi, her hafta şamata.

kutuka
21-05-2010, 21:24
selamlar
geçen sene mutlu kutlu dan aldığım bergamut büyüyor bu sene bir meyve var üstünde

ama nezaman oluyor fotoğrafını çektim nedersiniz olgunlaştığını nasıl bileceğiz?

yorumlarınızı bekliyorum

ahmeter
18-07-2010, 14:46
Meyvalar limon sarısı rengini aldığı vakit olgunlaşmış demektir
Sizinkileride olgunlaştığı belli oluyor

sinemmm
26-07-2010, 14:35
Mesajları okurken içim gitti:) Kesinlikle bende bir bergamot aşığıyım. Fakat ben saksıda yetişmeyeceğini biliyordum . Burdan okuduklarım kadarıyla yanlış biliyormuşum . Buna çok sevindim . Yakın süreçte bergamot fidesi alıp yetiştirmek istiyorum . Sanırım istanbulda bulmam mümkün değil gibi . Teşekkür ederim .

Günüm
26-07-2010, 14:37
İstanbul'da yok sevgili sinemmm. Ben epeyi aramıştım. Ben de sayın Mutlu Kutlu'dan almıştım. Saksıda da gayet güzel büyüyor ve meyve tutuyor.

sinemmm
26-07-2010, 14:45
Bilgiendirdiğin için teşekkür ederim günüm . Umarım yakın zamanda benımde bergamotum olur. Sevgilerimle.

ifteri
01-10-2010, 15:30
Yalavadaki bahçeme bu yaz iki bergamut fidanı dikmiştim. Bir kaç çiçek ve birer meyve verdiler. Biraz rüzgarlı bir bölgedeyiz Koruma için kazık dikip oldukça sağlam ve büyük naylondan yapılma çuval geçirdim üstlerine ama endişelerim var.
Acaba terleme yapıp düşen damlalar soğukta yaprakları yakarmı?
Bunu engellemek için çuvalın tepesine delik açtım bu seferde içeri soğuk girip dondururmu diye korkuyorum.
Uzmanlarımız ne der acaba ?

ykolko
02-10-2010, 23:54
İstanbul'da yok sevgili sinemmm. Ben epeyi aramıştım. Ben de sayın Mutlu Kutlu'dan almıştım. Saksıda da gayet güzel büyüyor ve meyve tutuyor.

Bahçede mi yetiştiriyorsunuz,balkonda mı,salonda mı?

ahmeter
16-02-2011, 21:21
Bergamot seni ihmal etmişim buradayım bakalım nasıl sualler geleçek
Nefis aroman hele reçelin unutmak ne mümkün

ahmeter
24-02-2011, 16:51
Benim son mesajımdan sonra bir hareket göremedim
Bu gün hava kapalı yarın bergamot meyvasının 2011 mahsulü elimde olanların
yakından resimlerini koyaçağım
Bakalım reçelini ben cok güzel yapıyorum diyen çıkaçakmı Bu da nerden çıktı diyebilirsiniz Durun bakalım

kopshtar
25-02-2011, 13:33
Sn Ahmeter;
Reçelde muvaffak olamadık. Çok zahmetli geldi :)
Ancak kabuklarını rendeleyip kek yapıyoruz. Herkes çok beğeniyor.
Kalan içinide limon niyetine bitki çaylarına koyuyoruz.
Benimkiler bu yıl portakal iriliğine ulaştılar.
Resimleri merakla bekliyoruz....

elifsirin
02-05-2011, 15:44
Bergamutum çiçeklenmeye başladı :D çok mutluyum...

kopshtar
02-05-2011, 15:53
Bu sene kışın havalar güzel gidince benim bergamut çiçeklerini çok erken gösterdi.
Şimdi üzerinde fındık büyüklüğünde bergamutlar var.
Çiçekler de ona eşlik ediyor. Zaten Bergamut yıl içinde dönem dönem sürekli çiçeklenerek bakıcısını ziyadesiyle memnun ediyor :)

elifsirin
02-05-2011, 15:58
Merhaba bu konuda çok deneyimli değilim

bilgiler için teşekkürler..sayın Kopshtar

kopshtar
03-05-2011, 11:48
Bergamut citruslarım içinde en sevdiğim tür diyebilirim. Yıllar geçtikçe ve iyi bir form verirseniz sizi her yıl daha mutlu edecektir.

elifsirin
30-05-2011, 14:08
Bergamutum çiçeklendi misler gibi kokuyor...

elifsirin
30-05-2011, 14:12
birden fazla bergamutum olacak :D

kopshtar
01-06-2011, 13:01
İşyerinden evdeki bergamutumun kokusunu almış oldum sayenizde :)
Meyvelerini dökmemesi için gübrelemeye dikkat edin.

missmenas
03-07-2011, 08:49
Buda benim bergamut ağacım, geçen yıl 1 tane meyvesini büyütebilmişti. Bu yıl sanırsam daha çok olacak gibi.

odi-kara
19-11-2011, 19:09
hepsi çok güzeller

antmen
21-11-2011, 18:26
Ankara'da evde saksıda bergamot yetiştiren var mı?

ahmeter
26-12-2011, 18:20
Uzun bir ayrılıktan sonra MERHABA
Bergamuta ilgi gösterip bahçesine eken balkonda yetiştiren herkes sonsuz
teşekkürler
Bu narençiyeye ilği gösterip fidanlık kuranlara tebrikler
İstanbulun bitkisi değil tabii olsun çiçeklerinin kokusu yeter
Bu günlük bu kadar tekrar yazaçağım

conistr
12-01-2012, 13:00
Merhaba Arkadaşlar,

Evimin salonunda bir kaç bitki yetiştirerek bitkilere olan ilgim giderek arttı sonrasında bu forum dikkatimi çekti ve bende bergamot hayranlığı başgösterdi:) dolayısıyla bu harika ağacı satın almak için girişimde bulunacağım. Ancak becerip de bakamazsam çok üzülürüm ve bir daha da bitki besleyemem diye korkuyorum. Dolayısıyla bu bitkinin bakımı için bilgilerinize ihtiyacım var yani bugün elime geçtiği takdirde;
ne kadar da bir sulamalıyım?
toprağa ne, ne kadar katkı maddesi katmalıyım?
hangi aylarda, ne kadar budamalıyım?
vb.. gibi soruların cevaplarını verebilir misiniz.

Virtue
12-01-2012, 14:33
Kaffir lime diye Taylanddan tohum aldım.Bergamot mu oluyor bu bitki ? Öyle geçiyor bazı yerlerde.
http://www.itsnature.org/wp-content/uploads/2010/08/kaffir-lime-tree.jpg

cegabo
17-01-2012, 21:25
saksıda yetişiyorsa acaba nereden bulabilir meyve verebilecek fidanı bilen var mı?

Romantik
12-02-2012, 15:27
Bergamot ve diğer narenciye türlerinin hepsi Poncirus ( Üç Yaprak ) veya Flying Dragon üzerine aşılı olduğunda saksıda rahatlıkla yetiştiirp meyevsini alabilirsiniz.

Botanikmarket olarak bütün Turunçgil çeşitlerini saksı içinde yetiştirip meyvesini alıyoruz.

Capricorn
27-09-2012, 20:50
Bergamot ve diğer narenciye türlerinin hepsi Poncirus ( Üç Yaprak ) veya Flying Dragon üzerine aşılı olduğunda saksıda rahatlıkla yetiştiirp meyevsini alabilirsiniz.

Botanikmarket olarak bütün Turunçgil çeşitlerini saksı içinde yetiştirip meyvesini alıyoruz.

Bu bitkiyi satın alabileceğim yakın bir kaynak verebilirmisinz acaba?
Esansını kullanmak yerine kendisini kullanmak daha iyi olacak.

kopshtar
02-10-2012, 14:54
Sn Capricorn;
Botanik marketten daha yakın bir kaynak arıyorsanız Antalaya-Tropiksera/Mutlu Bey'den de fidan temin edebilirsiniz.

satsuma
18-12-2012, 05:04
Geçtigimiz cuma semt pazarından 20 liraya aldığım bergamot limonum. üç yaşında ve iki tane çiçeği var :rolleyes:

ahmeter
28-12-2012, 20:27
Bir seneyı gene geçirdik bu aylar Akdeniz bölgesinde bergamut toplama zamanı
Bergamutun reçelinin güzelliği . meşhur yeni bir özelliğini öğrendim geçe yatarken başı ucunuza 2 adet bergamut koyduğunuz vakit daha rahat uyumanız
Görüşmek dileğiyle

Lonicera
15-02-2013, 16:43
Geçen hafta Bergamut meyvelerini toplayıp kabuklarından reçel yaptık, çok güzel oldu. Sn.ahmeter' in dediği gibi reçel yapımından önce kabukları rendeleyip kurutmaya bıraktık. Dayanamayıp kurumasını beklemeden her çay demleyişimizde bir tatlı kaşığı çaya ilave ediyoruz, nefis oluyor.:p

Kabuklarını bir kere de kek yapımında kullandık ne yalan söyleyeyim pek bir şey anlamadık. Sanırım miktarını çok az koyduk. Tekrar deneyeceğiz.

Son 2 yıldır keşfettiğimiz şey ise kabuklarını soymuş olduğumuz bergamut meyvesinin suyunu sıkıp salatalarda kullanmak.Bence limondan kat be kat daha güzel. En azından limonun o sert asiditesi bergamot suyunda yok. Keşke bu lezzetli su sürekli elimizin altında bulunabilse. Toplam 1 litrelik şişeyi anca doldurabildik.:(

polemos
16-02-2013, 00:17
Bergamut meyvesini satın alabileceğimiz yer var mı Antalya'da?

Lonicera
16-02-2013, 06:39
Ben meyve olarak ne manavda ne de Antalya içinde kurulan pazarlarda satıldığını hiç görmedim.

salvadore-tr
18-02-2013, 12:06
Arkadaşlar benim bergamotum yapraklarını döktü ve dal uçları kahverengiye dönmeye başladı sorun ne olabilir humik asit verdikten sonra oldu yaklaşık 5 aydır yapraksız alttan tomurcukları patladı ama bir çalışma yok gibi...

hanımeli
22-03-2013, 17:21
Valla çok özendim şimdi,ben nerden bulabilirim izmirde fidanını acaba

sanırım izmir yetiştirmek için çok uygun
eğer bulurda yetiştirebilirsem çoğalması için elimden geleni yapacağım,yok olup gitmesine çok üzüldüm açıkçası,

biz turunç ve portakal kabuğu reçeli yapıyoruz burda gül şeklinde çok leziz oluyor,bergamot un reçelini hayal bile edemiyorum,

acaba sakız adasında bulabilirmiyim,önümüzdeki ay gitmeyi düşünüyoruz.

satsuma
24-03-2013, 19:01
Valla çok özendim şimdi,ben nerden bulabilirim izmirde fidanını acaba

sanırım izmir yetiştirmek için çok uygun
eğer bulurda yetiştirebilirsem çoğalması için elimden geleni yapacağım,yok olup gitmesine çok üzüldüm açıkçası,

biz turunç ve portakal kabuğu reçeli yapıyoruz burda gül şeklinde çok leziz oluyor,bergamot un reçelini hayal bile edemiyorum,

acaba sakız adasında bulabilirmiyim,önümüzdeki ay gitmeyi düşünüyoruz.

izmirde pazarlarda bulunuyor izmirden satıs yapan naturalciftlik.com diye bir site var ordan da temin edebilirsiniz

hanımeli
24-03-2013, 19:52
teşekkür ederim site bayağı güzelmiş,birsürü siparişim birikti bile.

satsuma
02-04-2013, 05:35
teşekkür ederim site bayağı güzelmiş,birsürü siparişim birikti bile.

rica ederim, balcova civarlarında oturuyorsanız sitede telefon vasıtasıyla yetkiliyle görüsüp elden bile teslim alabilirsiniz

ahmeter
26-08-2013, 14:35
Unutturamaz seni hiçbir şey
Ağzının tadını bilenler bir fidan alın yetiştirin reçelinin nefaseti tarif edilmez
Hazır bergamot reçeli almayınız
Turunç meyvasından yapıp .bergamot esansı ilave ediyorlar
Benden söylemesi iyi günler

Lonicera
03-09-2013, 12:32
Ben de epeydir buraya uğramamıştım..Bitkim saksı içerisinde de olsa küçük bir kavanoz reçel yapabilecek kadar meyve tuttu.( 6 adet) Reçeli gerçekten çok lezzetli oluyor.

ahmeter
22-11-2013, 20:07
Her sene zamanı geldi mi hatırlatıyorum
Reçeli nefis bütün uğraşılarıma rağmen İstanbulda yetiştiremedim

Lonicera
22-12-2013, 12:46
Bu yıl biraz erken olgunlaştılar, malum havalar çok değişken artık. Çok istikrarlı bir bitki bu. Sanırım saksıda olduğu için böyle, üzerindeki meyve sayısı geçen yılki gibi 6 adet. Her biri greyfurt gibi iri. Kabuğu rendelenip çaya çorbaya, kek vs. iç kısmı suyu sıkılıp limon yerine salataya, beyaz kabuğu da reçel olmaya hazırlanacak.

In God We Trust
03-03-2014, 17:13
Üçyaprak veya flying dragon üzerine aşılı bir bergamot bulursam çok sevineceğim

ROBINSONNN
02-07-2014, 23:51
MERHABALAR..
1 metre büyüklüğünde ve üzerinde 2 tane fındık büyüklüğünde meyvesi olan bir bergamot fidanım var. 25cm saksı içinde. Balkonda büyüteceğim. Ankara nın dikmeninde yaşıyorum. Dün hal'den powermax ec fertılızer npk gübre çözeltisi 12-4-4 aldım.(verdiler) 5 litreye 1 kapak koy ve yaprakdan topraktan ver dediler. Bu konuda hiç bilgim yok. Forumu sonradan buldum. 1 saattir okuyorum ama kafam karıştı. Beni yönlendireceğiniz bir link varmı ? Zahmet vermessem kısaca yardım edermisiniz..
Bu karışımı kaç günde bir nasıl vereceğim ?
Başka almam gereken neler var ?
Saygılarımla.. Teşekkür ederim..

Lonicera
17-07-2014, 12:49
Bu yıl diğer yıllara göre daha fazla meyve tutumu oldu. Saydım tam 11 adet. Saksı içinde bergamot için oldukça iyi bir rakam diye düşünüyorum.;)

Lonicera
06-12-2014, 12:42
Galiba bu bitkiyi sadece ben yetiştiriyorum. Benden başka ilgi gösteren olmamış.

Yavaş yavaş sararmaya başladılar. Arka fonda brugmansialar eşliğinde...

Turunçgil
06-12-2014, 17:14
Harika görünüyorlar Sn Lonicera,ne tür gübre kullanıyorsunuz ? Benim Mayer limonum var ve hiç bu kadar meyve görmedim üzerinde :(

Lonicera
06-12-2014, 17:20
Teşekkürler Sn Turunçgil. Saksı içerisinde ancak bu kadarını elde edebildim. Tüm bitkilerime topraktan ve yapraktan olmak üzere sadece kompost ve karakafes çayı kullanıyorum.

mclog
06-12-2014, 17:25
Elinize sağlık sayın Lonicera. Şimdiye kadar adını duyupta kendisini hiç görmediğim bir bitkiydi! Çekirdekten yetiştirmek mümkün mü?

Lonicera
06-12-2014, 18:34
Sn mclog, çekirdeklerini çimlendirebilirsiniz ama çıkacak olan bitkinin Bergamot olma olasılığı sanırım yok denecek kadar düşük. Bu konu forumda pek çok yerde de geçiyor. Çekirdekten yetişen bitki açılım gösteriyor ve mutlak aşılanması gerekiyor.

Zeytinci
06-12-2014, 19:36
Galiba bu bitkiyi sadece ben yetiştiriyorum. Benden başka ilgi gösteren olmamış.

Bergamot bu ise benimkisi galiba başka bir turunçgil.
Garantili bir yerden almak Lazım.
Valensia yaz portakalı diye aldığım da kanlı portakal çıktı. O da güzel.

Lonicera
07-12-2014, 06:22
Bergamot bu ise benimkisi galiba başka bir turunçgil.
Garantili bir yerden almak Lazım.
Valensia yaz portakalı diye aldığım da kanlı portakal çıktı. O da güzel.

Ben Antalya BATEM 'den almıştım. Dediğiniz gibi garantili yerden almak lazım ne alacaksak. Bitkinin meyvesinin farklı şekilde olan türü de mevcut. En ayırt edici özelliği kokusu. Başka hiçbir turunçgilde yok bu nefis koku. Bahar başında irtibat kuralım elimde meyve vermeye başlamış bir fidan daha var tüplü. Biradere söyleriz ulaştırır sizin için de uygun olursa.

Zeytinci
07-12-2014, 11:38
Ben Antalya BATEM 'den almıştım. Dediğiniz gibi garantili yerden almak lazım ne alacaksak. Bitkinin meyvesinin farklı şekilde olan türü de mevcut. En ayırt edici özelliği kokusu. Başka hiçbir turunçgilde yok bu nefis koku. Bahar başında irtibat kuralım elimde meyve vermeye başlamış bir fidan daha var tüplü. Biradere söyleriz ulaştırır sizin için de uygun olursa.

Bendeki 10 civarı meyve taşıyor üzerinde. Bergamot kokusunu alırsam ne ala. Bergamot değilse Bodur 7 veren limon Yaparım onu. Sizdekine de talip olurum.
Selamlar

ahmeter
12-12-2014, 17:25
Bergamot
3 sene bergamot diye baktım
Bergamot değil limon kokuyor kabuğu gayet inçe, reçel olmaz iyi geçeler

Lonicera
12-12-2014, 18:11
Bergamot

Gerçekten çok üzücü sn ahmeter. Dile kolay 3 yıl bu. İnsanın nasıl canı sıkılmaz, üzülmez. Resime baktığımda inanın bergamot sandım. Siz söylemeseniz farkında olmazdım, şekil itibarıyle bergamota çok benziyor. :(

ahmeter
12-12-2014, 18:59
CİTRUS AURANTİUM SSP BERGAMİA
Meyvasının resmini burada görebilirsiniz .Şehirler yetiştirdileri ürünlerle reklamlarını yapıyorlar .
komşumuz sakız adası- sakız santorini - şarap korfu- kumkuat girit zeytinyağı reklamları ile korkunç iş yapıyorlar adalarda bu ağaçlar var adadan elde edilen şarap .zeytinyağı sakız yapılan satışın bir gününü bile karşılamaz dışarıdan getirtıp orada yetiştirilmiş gibi satıyorlar .
Bizden zeytinyağı alıp giritte satıyorlar
Meyvalarımızın değerini bilelim .Gereksiz bitki ve tohumları ile günlerimizi geçirmekte fayda yok selamlar2009 senesinde bu mesajı yazmışım Gerçek latinçe adı

ahmeter
13-12-2014, 15:04
Citrus aurantium bergamia Nefis ,aromalı kalın kabuklu reçeli yapılan gerçek Bergamot

Zeytinci
13-12-2014, 15:16
Kısacık boyuna rağmen iyi meyve var üzerinde. Bergamot mudur merak ediyorum.

Zeytinci
13-12-2014, 15:17
Devamı.

Lonicera
13-12-2014, 15:31
Bence bu Bergamot değil sn zeytinci. Yanılmıyorsam ya bir mandarin çeşidi yahut anaç olarak kullanılan turunç türlerinden biri. Yeme olumuna gelmiş zaten. Biraz tatlı ise mandarin türü değilse turunç galiba...

Lonicera
13-12-2014, 15:34
Citrus aurantium bergamia Nefis ,aromalı kalın kabuklu reçeli yapılan gerçek Bergamot

Sn ahmeter, bu aslı galiba. Bizdekiler farklı versiyonlarından olsa gerek. Tipine bakılırsa oldukça kalın kabuklu gibi. Bu çeşide ulaşmak ülkemizde biraz zor. Hiçbir satıcıda rastlamadım. Belki hobicilerin bahçelerinde vardır.

Yağmurcan
13-12-2014, 23:58
Sn ahmeter, bu aslı galiba. Bizdekiler farklı versiyonlarından olsa gerek. Tipine bakılırsa oldukça kalın kabuklu gibi. Bu çeşide ulaşmak ülkemizde biraz zor. Hiçbir satıcıda rastlamadım. Belki hobicilerin bahçelerinde vardır.

Sn Lonicera; Sn Ahmeter'in ekli resmindeki bergamottan ben de mevcut, resmini yarın çekip burada yayınlıyabilirim. Asıl ben sizdeki meyveyi çok merak ettim, gerçekten çok değişik ve ince kabuklu. Gerçek bergamotun kabukları çok kalın ve oldukça iri, maaşallah benim ağaç 3 yaşında olmasına rağmen bu sene üzerinde 10'un üzerinde meyvesi var, kokusu çok güzel.

Yağmurcan
14-12-2014, 00:00

Ben de yetiştiriyorummmm....

Lonicera
14-12-2014, 06:22
Sn Lonicera; Sn Ahmeter'in ekli resmindeki bergamottan ben de mevcut, resmini yarın çekip burada yayınlıyabilirim. Asıl ben sizdeki meyveyi çok merak ettim, gerçekten çok değişik ve ince kabuklu. Gerçek bergamotun kabukları çok kalın ve oldukça iri, maaşallah benim ağaç 3 yaşında olmasına rağmen bu sene üzerinde 10'un üzerinde meyvesi var, kokusu çok güzel.

Maaşallah güle güle büyütün sn Yağmurcan. Bendeki bitkilerin resimleri ilgili sayfada mevcut. Çok kalın kabuklu değil, orta kalınlıkta. Fakat kokusu çok güzel. Earl gray çaylardaki kokunun aynısı. Kabuğunu tırnakla hafif çizdiğinizde bu kokuyu hemen alabilirsiniz.

Zeytinci
14-12-2014, 18:35
Bence bu Bergamot değil sn zeytinci. Yanılmıyorsam ya bir mandarin çeşidi yahut anaç olarak kullanılan turunç türlerinden biri. Yeme olumuna gelmiş zaten. Biraz tatlı ise mandarin türü değilse turunç galiba...

Haklısınız Sn. Lonicera. Tadı turunç kokusu mandarin. Early grey den eser yok. Satıcıya hiç güvenmeyeceksiniz. Bilgili olmak gerekiyor. Yoksa yıllar heba oluyor.:dilli:

Zeytinci
14-12-2014, 18:42
Sn. Lonicera,
Sizin 190 mesajınızdaki fotoğraf Sn. Ahmeter'in 198 mesajındaki ile aynı.
Siz gerçekten bergamot kokusu alıyormusunuz?
201 mesajdaki fotoğraftaki Bergamot'u bulmak Lazım.

Lonicera
14-12-2014, 19:03
Evet sn Zeytinci. Nefis bir bergamot kokusu var. Sn ahmeter' in resimlerini görünce inanın daha önce de belirttiğim gibi bergamot sandım. Kendisi söylemese ben fark göremezdim. Aynen bendeki bitki. Ancak kabuk kalınlığı ve koku ayırıyor birbirinden. Dediğiniz gibi 201 no'lu mesajdaki bence de hakiki bergamot gibi. Nereden bulunur bilmem ki?

Yağmurcan
14-12-2014, 20:02
Kısacık boyuna rağmen iyi meyve var üzerinde. Bergamot mudur merak ediyorum.

Sayın Zeytinci, bu resimdeki turunç

Yağmurcan
16-12-2014, 11:16
İlk defa fotoğraf yüklediğim için biraz gecikmeli oldu ama benim bergamot ağacım da bu

Yağmurcan
16-12-2014, 11:21
Resimlere devam ediyorum

Lonicera
16-12-2014, 11:47
Sn Yağmurcan, fidanı nereden almıştınız? Sertifikası var mı bilmiyorum ama görünüşünü sanki jumbo limona benzettim. Kabuğunu hafif tırnakla ezdirip koklayın bakalım limon kokusu alıyor musunuz?

Yağmurcan
16-12-2014, 12:00
Fidanı bulunduğum yerden bir fidancıdan aldım, yediveren olduğunu söyledi, gerçekten de sürekli çiçek açıp, çiçekler meyveye dönüşüyor. Şu anda yine üzerinde çiçekleri mevcut. Geçen sene denedim, kokusu gerçekten çok güzel ama limon olmadığına eminim. Siz herhalde interdonat limon cinsine benzettiniz ama değil. Şimdi bahçeye çıkıp hem limon ağacımdaki limonu hem de bergomatı kokladım farklı

Lonicera
16-12-2014, 12:10
Sn Yağmurcan; ''Yediverenlik özelliği'' olduğunu sanmıyorum bergamot' un. Görebildiğim kadarıyla bitkinin yaprakları çok iri olmadığı gibi yer yer dallarında dikenler mevcut. Bergamotta bildiğim kadarıyla diken yok. Ben hala resimdekilerin limon olduğunu düşünüyorum. Ama kokuları farklı diyorsunuz. Ne diyeyim inşallah ben yanılıyorumdur. Çünkü bitkiyi o isimle alıp emek harcayıp büyütmüş, meyvesini görmüşsünüz. Bunca çabadan sonra hayal kırıklığına uğramanızı istemem. Güle güle büyütün.

Yağmurcan
16-12-2014, 12:36
güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim Sn. Lonicera

Mutlu Kutlu
16-12-2014, 14:15
Meyve veren fidanlar iklime, saksıda veya toprakta oluşlarına, aldıkları besinlere ve yıl boyu aldıkları güneş ışığına bağlı olarak meyve şekil, tat ve aromada değişiklik gösterebilir.

Sizin fidan ve diğer arkadaşların bergamot diye baktıkları fidanlar Citrus aurantium ssp. bergamia.

Gerçek Citrus aurantium ssp. bergamia diye akılları bulandırmak pek doğru olmaz.

1 - 2 - 3 ve 4 cü resim sizin bergamotun kardeşlerinden çekilen resim 5 ci resim FLORA TOSKANA: Citrus bergamia - Bergamotte FLORA TOSKANA - Die Pflanzenwelt des Sdens (http://www.flora-toskana.de/onlineshop2/product_info.php?products_id=2123) sitesindeki
Citrus bergamia - Bergamot

Resim çekerken kabuğundan bir parça koparıp yedim ama berbat bir acılığı var yenmiyor. Aroması bergamot aroması.

Üretici arkadaşım limon, mandalina, portakal ve bergamot yapraklarını koklayarak hangi tür olduğunu bile söyleyebiliyor.

Reçel yaparken kabuk ince reçel olmaz diye bir kaide yok. Reçel yaparken kabuk rende ile ince bir katman alınıp atılır acılık gitsin diye, kalan beyaz kısım soyulup kaynatılır ve suyu dökülür ta ki yenilebilir bir şekle gelene kadar.

Antalya'da turunç reçeli de yapılır, turuç kabuğu aynı mandalina kabuğu kalınlığındadır.

Bergamot şekil olarak yuvarlak portakala benzese de en altında yapıştırma gibi duran emzikten ayrıt edilir. Sizinki bergamot şekilli bir limon cinsi ise literatürde böyle bir limon cinsi yok.Bergamot

Mutlu Kutlu
16-12-2014, 14:18
Sizin ki bergamot değil, kesinlikle jumbo limon - Panderosa lemon

Bir tanesini koparıp keserseniz çok kalın bir kabuğu olduğunu görürsünüz. Tadı bizim bildiğimiz limonlardan biraz daha fazla ekşi ve acımtırak gibidir.

Ağacınızı çok güzel bakmışsınız, güle güle büyütün.İlk defa fotoğraf yüklediğim için biraz gecikmeli oldu ama benim bergamot ağacım da bu

Lonicera
16-12-2014, 15:06
İşi uzmanından öğrenmek bir başka oluyor...

Yağmurcan
16-12-2014, 15:50

Bir tanesini koparıp keserseniz çok kalın bir kabuğu olduğunu görürsünüz. Tadı bizim bildiğimiz limonlardan biraz daha fazla ekşi ve acımtırak gibidir.

Ağacınızı çok güzel bakmışsınız, güle güle büyütün.

Mutlu Bey, siz tecrübeli bir kişi olarak doğru söylüyor olabilirsiniz ama aldığım fidancı bana bergamot olduğunu ve yediveren olduğunu söyledi, ben de dört yıldır bergamotum var diye seviniyordum. Neyse çok önemli değil, bahçemde değişik narenciye çeşitlerim oldu. Bulunduğum yer 500 m rakımda, narenciye için pek uygun değil ama ısrarla bahçeme yaklaşık 12-13 tane ağaç diktim, ancak bu kadar bakabildim. Olsun yine de sayenizde yeni bir bilgi edindim, bahçem de her daim limonum olacak, çok teşekkürler.

Zeytinci
16-12-2014, 19:28
Mutlu bey,

219 no'lu mesajınıza biraz açıklık getirebilir misiniz? Ahmeter bey'in mesajında Bergamot kokmuyor demesine siz kokuyor mu diyorsunuz?
Yanlış anlamış olabilirim. Bilgilenme adına yanıt verebilir misiniz, lütfen.
Verdiğimiz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

ahmeter
17-12-2014, 10:05
Bergamotla 20 sene evvel Almanyada bir markette reçelini görerek tanıştım reçel kavanozunun fiatı diğerlerine göre daha pahalı idi
Bu konuyu ben açtığım için sizleri bilgilendiriyorum
Senelerdir Finikeden bir dostum meyvasını gönderiyor ve reçelini yapıyoruz
Selamlar

Lonicera
18-12-2014, 13:17
Son hali...Kısa süre sonra reçele, keke, çaya çorbaya:))

Mutlu Kutlu
18-12-2014, 21:13
Saksıda meyve tutmuş bergamotlardan birinden sararmış meyveyi kopardım ve yukarılardaki mesajda ekli fotoğrafı çektim. Koku ve tat olarak baktım ve kabuğundan bergamot kokusu aldım yedim ve berbat bir acılık. Eşim kokusuna baktı ve bu limon gibi kokuyor dedi. Oğlum limonla alakası yok bergamot kokuyor dedi.

Şimdi bütün kaynaklarda bergamot diye tarif edilen, resimleri tadı ve kokusu ile aynı olan Citrus aurantium ssp. bergamia için limondur diyebilmem için böyle bir limon türünün var olması lazım.

Bir müşterim 5 adet bergamot fidanı istedi, 2 -3 tanesi meyveli olarak gönderdim. Teslim aldıktan sonra telefon etti bu bergamot değil, benim bildiğim bergamot silindirik ve kalın kabuklu dedi. Bende bir merak ettim, Kabuğu kalın olan jumbo limon, Citrus medica ´Maxima` - Giant Citron ve Citrus medica ´Etrog` - Citron of the Jews meyvelerinden 1 er tane paketledim gönderdim. Yok bunlarda değil dedi.

En son 3 ay önce üretici bir arkadaşım bergamot yaprağından biraz daha geniş bir narenciye grupuna bergomot yazısı iliştirmiş. Bunlar bergomot değil dediğimde ''bunlar bizim bildiğimiz bergamot değil daha farklıymış'' dedi. 10 tane fidan aldım sera içerisine saksılara diktim, pekte nazlılar. Daha çiçek açmadıkları gibi sürgünde yapmadılar uyuyorlar resmen. Çiçek açıp meyve tutarlarsa bende öğrenmiş olacağım nasıl bir tür bergamot olduklarını.

Ama 40 yıllık bergamot olarak bildiğimiz, Antalya yöresinde de bergamot olarak bilinip reçeli yapılan bir narenciye için bu bergamot değil limon demek
ne kadar doğru olur? Eğer bu bergamot değilse ben dahil herkes kandırılmış demektir.

Narenciye üretimi yapmasam, narenciye ile alakasız bir şehirde fidan alıp satıyor olsam kendimden şüphe edeceğim ''ben yanlışmı biliyorum, beni kandırıyorlarmı'' diye.

Şu Türkçenin kötü kullandığımız bir yanı: şekil ve özellik benzerliği gösteren tüm her şeye kendimizce isimler veriyoruz. Örneğin papaya, pomelo, pepino ve kabuğu aşırı kalın kolan kocaman büyüklükteki reçellik limona ağaç kavunu denmesi gibi. Mutlu bey,

219 no'lu mesajınıza biraz açıklık getirebilir misiniz? Ahmeter bey'in mesajında Bergamot kokmuyor demesine siz kokuyor mu diyorsunuz?
Yanlış anlamış olabilirim. Bilgilenme adına yanıt verebilir misiniz, lütfen.
Verdiğimiz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

Mutlu Kutlu
18-12-2014, 21:19
Size Finike'den gönderilen bergamot meyveleri, Finike'nin havasından suyundan ve güneşinden dolayı bu kadar aromalı oluyor olmasın? Yafa portakalı aynı zamanda Finike portakalı olarakta bilinir. Sadece Finike'den toplanan yafa portakalları lezzetlidir, diğer yerlerde bu kadar tatlı ve aromalı olmaz. Malatya kayısılarında da durum aynı, bu durumda malatya dışında yetişen şekersiz ve aromasız şekerpare kayısı diye pazarlarda satılan benzerlerine ayrı bir isim bulmak zorundayız demektir.Bergamotla 20 sene evvel Almanyada bir markette reçelini görerek tanıştım reçel kavanozunun fiatı diğerlerine göre daha pahalı idi
Bu konuyu ben açtığım için sizleri bilgilendiriyorum
Senelerdir Finikeden bir dostum meyvasını gönderiyor ve reçelini yapıyoruz
Selamlar

Yağmurcan
19-12-2014, 21:48

Ağacınızı çok güzel bakmışsınız, güle güle büyütün.

Mutlu Bey bugün köylü pazarında gerçek bergamotun meyvesine tanık oldum, armut biçiminde, boyu uzunca ve üzeri tırtıklı şekildeydi. Tırnağımla üzerini hafif bir şekilde kazıdığımda marketlerden aldığımız bergamot çayının kokusunu aldım. Aynı onun kokusundandı. Yani benim alıp büyüttüğüm, sizin de dediğiniz ağacım bergamot değilmiş maalesef :((

pria
19-12-2014, 22:16
Bergamot
Başlığı ilgi ile baştan sona okudum..
Üç yıllık emeğinize ve hayal kırıklığına uğmanıza üzüldüm sayın ahmeter..
Sanırım birgün benim de balkonumda bir 'bergamot'um olacak..
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Selam ve saygılarımla.

pria
19-12-2014, 22:35
Pendik çok ılıman bir ilçe..Her tarafta portakal, mandalin limon yetiştiriliyor..
Bizim site bahçesinde de bir meraklı tarafından getirilip dikilen minik bir fidan var..Ben onu ne mandaline ne limona pek benzetemedim..Meyveleri iri bir ceviz büyüklüğünde.
Bir ara gidip bakayım bakalım, kabuklarında koku var mı ?

http://www.agaclar.net/forum/1246387-post41.htm

Mutlu Kutlu
20-12-2014, 07:06
Resimlerde görülen ''kalamondin'' meyveler sarardığında kabuğu hafif acımsı, mandalina aromasına sahip kabuğunu yiyebilirsiniz. Ama meyve içi limon kadar ekşi oluyor, reçeli yapıldığını biliyorum. Pendik çok ılıman bir ilçe..Her tarafta portakal, mandalin limon yetiştiriliyor..
Bizim site bahçesinde de bir meraklı tarafından getirilip dikilen minik bir fidan var..Ben onu ne mandaline ne limona pek benzetemedim..Meyveleri iri bir ceviz büyüklüğünde.
Bir ara gidip bakayım bakalım, kabuklarında koku var mı ?

http://www.agaclar.net/forum/1246387-post41.htm

Mutlu Kutlu
20-12-2014, 10:09
Kafaların karışmasına gerek yok, meyve şekil, tat ve aroması uluslararası sitelerde gerçek isimleriyle yer alıyor.

Dünyanın citrus medica diye bildiği bir meyveye illaki bergamot diyeceksek ''Türk bergamot'' diyelimde boşa gitmesin.

Bergamot Fidanı ( Reçellik-Pürüzlü) 200 cm--5-6 Yaş (http://www.botanikmarket.org/Bergamot-Fidani-Recellik-Puruzlu-200-cm-5-6-Yas,PR-181.html)

Photo: Citrus medica 3. | Henriette's Herbal Homepage (http://www.henriettes-herb.com/galleries/photos/c/ci/citrus-medica-3.html)

citrus medica (https://www.google.com.tr/search?hl=tr&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=667&q=citrus+medica&oq=citrus+medica&gs_l=img.3...5092.9078.0.9431.13.12.0.0.0.0.0.0..0 .0.msedr...0...1ac.1.60.img..13.0.0.nCncM7z7Ipk#im gdii=_)

Citrus aurantium ssp. bergamia (https://www.google.com.tr/search?hl=tr&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=667&q=citrus+medica&oq=citrus+medica&gs_l=img.3...5092.9078.0.9431.13.12.0.0.0.0.0.0..0 .0.msedr...0...1ac.1.60.img..13.0.0.nCncM7z7Ipk#hl =tr&tbm=isch&q=Citrus+aurantium+ssp.+bergamia&imgdii=_)

Citrus aurantium ssp. bergamia (http://tropiksera.com/Kodna18-Bergamot-3-yas-120cm-150cm-boy,PR-97.html)

Zeytinci
28-12-2014, 20:26
Yol üzeri tezgahta Bergamot diye satılan meyveleri gördüm. Üzerini biraz kazıyınca yoğun koku veriyordu. Bergamot diye bildiğimiz kokuyu tam olarak algılayamadın. Satıcı reçeli oluyor Bergamot dedi.
Bunlar gerçekten Bergamot mudur?

Yağmurcan
29-12-2014, 09:36
Yol üzeri tezgahta Bergamot diye satılan meyveleri gördüm. Üzerini biraz kazıyınca yoğun koku veriyordu. Bergamot diye bildiğimiz kokuyu tam olarak algılayamadın. Satıcı reçeli oluyor Bergamot dedi.

Sayın zeytinli, yukarıdaki mesajda mutlu kutlu beyin bahsettiği bergamottan biri bu. Benim istediğim de bundandi ama aldığım fidanı bana Jumbo limon satmış. Kokusunu algilamamissiniz ama ben de geçen gün pazarda bu bergamotu gördüm aynı çaya kullandığımız bergamot kokusu vardı.

Zeytinci
29-12-2014, 10:15
Kokusunu algilamamissiniz am ben de geçen gün pazarda bu bergamot gördüm aynı çaya kulkandilin bergamot kokusu vardı.

Güzel. Demek oluyor ki Bergamot bana yakın. Bendeki turunç Bodrum mandalini veya şerbetlik limon olmaya aday.:p

Lonicera
29-12-2014, 12:37
Bir yanlış anlaşılma var sanki. Mutlu beyin bahsettiği bitki bu yani citrus medica, jumbo limon. Bazı yerlerde bu bitkiye ağaç kavunu da diyorlar. Bu bitki için bergamot demiyor mutlu bey. Ben mi yanlış anladım ki acaba?

Mutlu Kutlu
29-12-2014, 13:18
Doğru, Şekilsiz ve iri kabuklu citrus medica, bergamot demek bergamot'a hakaret gibi birşey olur. Ha illaki bergamot diyeceksek Türk bergamot diyelim.

Yağmurcan
29-12-2014, 21:01
Bir yanlış anlaşılma var sanki. Mutlu beyin bahsettiği bitki bu yani citrus medica, jumbo limon. Bazı yerlerde bu bitkiye ağaç kavunu da diyorlar. Bu bitki için bergamot demiyor mutlu bey. Ben mi yanlış anladım ki acaba?

Sayın Lonicera; ben Sayın Zeytin'cinin sormuş olduğu meyve ile Mutlu beyin 232.mesajındaki Bergamot fidanı (Reçellik-Pürüzlü) 200 cm-5-6 yaş. yazan resmi aynı gördüğüm için bergamot dedim. Ben yanlış anlamışım o zaman kusura bakmayın.

Lonicera
30-12-2014, 05:16
Estağfurullah sn Yağmurcan kusura bakmak ne demek. Aklımızdaki sorulara doğru yanıtları bulabilelim yeter. O kadar çok çeşit var ki ne nedir ne değildir bazen işin uzmanı bile olsanız zorlanabilirsiniz.

Zeytinci
30-12-2014, 09:20
Doğru, Şekilsiz ve iri kabuklu citrus medica, bergamot demek bergamot'a hakaret gibi birşey olur. Ha illaki bergamot diyeceksek Türk bergamot diyelim.

Birşey anlamadım.��
Satıcının Bergamot dediği iri kabuklu limon (citrus medica) mı oluyor?
Objektif olarak Bergamot Mutlu beyin tanımlayıp iklimin azizliğine uğrayıp AhmetEr beyin o değil dediği mi?

pria
30-12-2014, 10:46
Vaziyet netleşse bir bergamut edineceğim ama hala benim de kafam karışık..:((

Mutlu Kutlu
30-12-2014, 21:13
Anlamayacak bir durum yok, google görsellerde bergamot diye arattırdığınızda en çok hangi resim çıkıyor. Güvenilir sitelerde ismi ne diye geçiyor bakmanız lazım. Aynısını citrus medica diye yazdığınızda da hangi resimler çıkıyor incelemeniz lazım.

Aşağıda bergamot resimlerinde yeşil olanlar benim yıllar öncesi çektiğim resimlerden biri, sararmış meyveler olanını internetten paint e yapıştırdım. belirgin özelliğini belirtmek için siyah okla gösterdiğim yerlerdeki alt çıkıntılar.

Diğer citrus medica diye yan yana koyduğum resimleride ben çekmiştim, soldaki etrog diğeri budanın eli limon. Her ikisininde ortak noktası citrus medica olması.Birşey anlamadım.��
Satıcının Bergamot dediği iri kabuklu limon (citrus medica) mı oluyor?
Objektif olarak Bergamot Mutlu beyin tanımlayıp iklimin azizliğine uğrayıp AhmetEr beyin o değil dediği mi?

ahmeter
05-02-2015, 15:15
Bu sabah toplanan Bergamotlar

ahmeter
05-02-2015, 19:45
Finikede yetişen Bergamotlar yarın yurt dışına gönderiliyor Portakal veya limon kadar dayanıklı değil bekletilmeye gelmiyor

milaca2010
22-03-2015, 17:14
Aklım karıştı!!!!!!! düzgün formda olanlar mı bergamut, yoksa bunlarmı?
fotoğraflar alıntıdır.

hepsüslüydüm: Bergamut Reçeli 2 (http://hepsusluydum.blogspot.com.tr/2012/02/bergamut-receli-2.html)

torkulu
28-03-2015, 23:29
arkadaşlar resimde görünen bergamot mu acaba? ben pek emin olamadım. yanlız kabuğuna tırnağımla bastırdım pek bir koku alamadım, yani çaydaki o koku gelmedi. bir tane bergamot alacağım ama bilmediğim bir turunç çıksın istemiyorum.

Lonicera
23-05-2015, 06:17
Çiçekleri meyve tutumuna başladı. Bitki 3 ana daldan oluşuyordu. O kara perşembe gecesi 2 ana dalı donmuş. Şimdi yeniden hayata tutunmaya çalışıyor.

mezinoglu
24-05-2015, 13:33
Evet bunlar çaylara aroma veren receli yapılan bergamut

Lonicera
07-08-2015, 12:12
Soğuklardan olsa gerek, bu yıl toplam 5 adet meyvemiz olacak

ceydoruk
16-11-2015, 20:42
Merhaba

Bugün bir yakınımdan gelen Bergamutun resmini paylaşmak istedim. Ben çaya o güzel kokusunu vermesi için istemiştim ama rendeleyip çaya ilave ettiğimde herhangi bir değişiklik olmadı maalesef kokusunda. Oysa meyvenin kendi kokusu son derece yoğun.. O güzel kokuyu çaya aktarmanın yolu nedir? Bu konuda yardımcı olur musunuz?

585742