PDA

View Full Version : Bergamot (Citrus aurantium ssp. bergamia)

Sayfalar : 1 [2]

ahmeter
17-11-2015, 07:04
Bergamot bergamot

Mutlu Kutlu
24-11-2015, 13:21
Bodrum-marmaris tarafında bergamot olarak bilinen kalın kabuklu citrus medica meyveyi erken olgunlaştırdı. Kalın kabuklu şekil olarak bergamot'la uzaktan yakından benzerliği yok. Ama koku ve çaya verdiği tat bergamot.

Bu durumda her ikisine bergamot demek, sen mustafa ben mustafa bu böyle olmaz. Citrus medica bergamot demek lazım diye düşünüyorum.

Lonicera
17-12-2015, 12:42
Giderek sararıp olgunlaşıyorlar. Keşke yerim olsaydı da saksı yerine bahçede boy gösterebilseydi.

Lonicera
10-01-2016, 19:29
Meyvelerin ikisini kopardım, rendeleyip buzdolabının buzluğuna koydum. Artık çaya, keke ve çorbaya azar azar koyacağız. Diğer 3 taneyi de Şubat ayında toplayacağım. Duyan da dönüm dönüm meyve topluyorum sanacak. Topu topu 5 adet:)))

Bu arada yabancı bir sitede Bergamot Orange - Citrus aurantium ssp bergamia (http://www.tradewindsfruit.com/content/bergamot.htm) bizim bergamot' un resmine rastladım.

mapletree
18-07-2016, 07:18
Merhabalar,
Bu bahar internetten aldığım Katadeniz'den gelen Bergamot fidanımın resimlerini koyuyorum. İlk açan çiçekler fındık kadar meyve verdikten sonra meyveler döküldü. Bunlar yeni açan çiçekler. Umarım meyve olurlar. Olursa sizlerle resimlerini paylaşacağım.

Daha doğal bir dünya dileğiyle...

mapletree
12-09-2016, 16:48
Yine foto göndermeyi deniyorum. İnş. bu sefer olur.

ahmeter
13-09-2016, 05:54
Resimde güzel ve sıhhatli görünüyor büyümesini bekliyeçeğiz fazla sulamayın meyvasını atar iyi günler

mapletree
13-09-2016, 19:11
Sayın Ahmeter,

Teşekkür ederim. Saygılar...

ahmeter
22-02-2017, 17:58
Uzun zamandır burası sahipsiz kalmış yetiştirenleri ağaçları bayağı büyümüştür
Reçel yaptınızmı ?
Resmini koyun bari bir tadalım iyi akşamlar

ahmeter
28-02-2017, 14:04
Gönül hanım çok teşekkürler

huseyink005
18-06-2017, 12:12
merhaba arkadaşlar ben de bergamot aromasını bergamot esansını çok sevdiğimden bir tane bergamot ağacı yetiştirmek istedim.geçen sene bir adet fidan getirttim,bu sene saksısını değiştirdim 15 litrelik daha büyük bir saksıya aldım.ilk başlarda gayet iyiydi,bir sürü yeni yaprağı ve çiçeği oldu,sonra sebebini anlayamadığım bir şekilde yeni çıkan yaprak sürgünleri kurumaya çiçekleri de dökülmeye başladı.resimlerini yolluyorum,yardımcı olursanız çok sevinirim

pria
24-11-2017, 20:13
10 günden beri Antalya Marmaris sahillerini geziyoruz..Marmaris'te değişik kanallardan yaptığım araştırmalara göre, en güvenilir diye bilinen ve tavsiye edilen ''Balcı Gökmen''den hem kışlık balımı hem de ilk defa tadacağımız turunç ve bergamot reçeli aldım..Satış görevlisi Mehmet bey de hemşehrimiz çıkınca daha bi güven duydum..Çanakkale'de bize çok yakın çıktı evleri..baya bi ahbap olduk..
Ayrıca, Marmaris'e çok yakın Turunç köyüne de gittik sırf bu amaçla..köyde turunç bahçesi bile kalmamış, her taraf beton evlerle dolmuş..zar zor, geçen yıldan kalma 1 kavanoz turunç reçeli bulabildim bir köylüden..

Bergamot reçelinin 710 gramlığını 12, turunç reçelinin 300 gramlığını 15, karakovan balını petek olarak 65 liradan verdi bize Balcı Gökmen..kasada biraz da ikram yaptı..

Şu an dönüş yolundayız..yarın sabah ilk işim bunları tatmak olacak :) yakın komşu ve akrabalarımız için de güzel bir hediye olacak bunlar..

Balcı Gökmen'i google'dan bulabilirsiniz..kargo ile gönderim de yapıyorlar..

unwasted
07-09-2018, 11:03
Konu eskimiş ama yeni bir katı sunmak için öğrendiklerimi yazmak istedim. Ben de bir bergamot (?) fidanını bahçemle buluşturdum.Daha önce bergamot kokusu olan fakat meyve şeklini benzetemeyen olmuştu.Yabancı kaynaklardan edindiğim bilgiye göre aşılanan ağaçtan gelme özellklerin geçebileceğini hatta alt tür diye nitelendirilen bergamutların olabileceğini öğrendim.Çiçek olarak tüm narenciyeler beş yapraklı.Bunu teyit edebilen var mı?

UMMUKHALTUM
07-10-2018, 09:19
Muglada fidancıda gördüğüm agac bu türdendi. BErgamot diyince klıma recel değil cay geliyor. Agacın yapragı da aynı çaya güzel koku veren karışımın kokusuydu.

siflera12
06-03-2019, 04:12
Bende yakında fidanından alıcam , çaya konulduğu zaman çayın tadı daha güzel oluyor [emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Flоrοрluѕ
09-11-2019, 19:02
Bergamot ile Turunç aynı şey mi? Bilen var mı? Kimisi aynı diyor, kimisi ayrı şeyler ama etkileri zaten aynı diyen var, kimileri de yok hayır turunç daha üstün bir meyvedir diyor. Mesela Adana da her sokakta, caddelerde bolca var, madem bu kadar kıymetli, neden hiç kimse yüzüne bakmıyor, neredeyse belki tamamına yakın meyveler dibine dökülüp telef olup gidiyor.

Birde ayrı bir şey daha var, bu çayların içine konulan turunçgil meyvesi değilmiş, bergomot otu isminde bir bitkinin yapraklarıymış siyah çaylara katılan, bunu net bilen varmı?

Seydişehir
09-11-2019, 19:29
Begamot ile Turunç aynı tür müdür?

Hatay'da turuncun reçelini kolonyasını yaparlar. Dayanıklı olduğu için portakal ve limonu turunca aşılarlar vs. Bu da aklıma bergamot ile turuncun aynı olabileceğini getirdi. Doğru mudur?
Her şeyi çorba etmişsiniz, kolonyası yapılan bu bitkinin yapraklarıdır, limon melisa olarak bilinse de orta Anadolu da Turunç otu olarak tanımlanır, gölge sulak bahçelerde yetişir, görünümü biraz olsun ısırgan otuna benzer, ilahi bir kokusu vardır

Turunç meyvesi, Bergamot meyvesi, Bergamot otu, Turunç otu hepsi farklı şeylerdir

Belki Turunç ağacı ile Bergamot ağacı, aynı bitki olabilir, tam emin değilim...

Τurunç
10-11-2019, 09:40
Citrus aurantium: Turunç ağacı
Citrus bergamia: Bergamot ağacı
Melissa officinalis: Turunç otu
Monarda fistulosa: Bergamot otu

Flоroрluѕ
11-11-2019, 00:55
Her şeyi çorba etmişsiniz, kolonyası yapılan bu bitkinin yapraklarıdır, limon melisa olarak bilinse de orta Anadolu da Turunç otu olarak tanımlanır, gölge sulak bahçelerde yetişir, görünümü biraz olsun ısırgan otuna benzer, ilahi bir kokusu vardır

Turunç meyvesi, Bergamot meyvesi, Bergamot otu, Turunç otu hepsi farklı şeylerdir

Belki Turunç ağacı ile Bergamot ağacı, aynı bitki olabilir, tam emin değilim...
Limon melisa, evet turunç otu olarak ta biliniyor, çok hoş bir kokusu var, kolonyası harikadır, ayrıca çayı da uyku için bir iyi bir start verici:
https://www.youtube.com/watch?v=6bMycoitM5s

circus
15-02-2020, 07:54
turunçgil bergamutuna esans olarak benzerliğinden dolayı wild bergamot olarak adlandırılan bir bitki bulunuyor.Monarda bitkisi wild bergamot olarak adlandırılıyor.Bu da karışıklık yaratan bir isim benzerliğine neden olmuş.Çaya aroma vermesi için bu bitkinin yaprakları ve çiçeklerinin kullanılabildiği gibi , soyulmuş bergamut(turunçgil) kabuklarının çayda dinlendirilmesiyle benzer bir tad verdiği söyleniyor.

Jezebel
11-04-2021, 19:46
Bahçeye dikmiştim ama pek meyve alamadım.
Yetiştiren birilerinden satın almak en iyi çözüm gibi şu an.
Kabuğundan jelibon yapmak istemiştim.
Yaptım da sonunda.

718027

Nefisss kokuyor.

hly
19-12-2021, 20:00
Bergamot çekirdekten yetiştirilir mi

saleri
20-12-2021, 16:44
Bahçeye dikmiştim ama pek meyve alamadım.
Yetiştiren birilerinden satın almak en iyi çözüm gibi şu an.
Kabuğundan jelibon yapmak istemiştim.
Yaptım da sonunda.

718027

Nefisss kokuyor.

Ellerinize sağlık . Tarif var mı hocam :rolleyes: