Bağlan

View Full Version : Pomelo

Buket Aknar
08-01-2009, 21:18
Geçenlerde karşılaştığım narenciye cinsi bir meyve. Pomelo veya Çin Greyfurdu **** Shaddock isimleriyle de bilinmekte.

Araştırdığımda Çin'den ithal edildiğini öğrendim. Geyfurt'a benzeyen ama kocaman ve de tatlımsı...Portakaldan daha ekşi, greyfurt'tan daha tatlı şöyle arada bir turunçgil.

Potakal gibi dilimlendikten sonra dilimlerinin üzerindeki zar soyularak yenebilecek duruma geliyor. Taneleri o kadar iri ve sulu ki... Lezzet olarak ben beğendim.

Latince Adı: Citrus maxima

Akdeniz bölgesinde yetiştirilmesi mümkün olan bir türmüş. Bilgisi olan arkadaşlar bilgilerini burada paylaşırsa sanırım herkes bu ilginç meyveyi daha yakından tanımış olacak.

eylems
08-01-2009, 21:24
Bu ilginç meyveyi Real de görmüştüm. Bir tanesi 12 ytl idi. Tatmadım ama Buket hanım portakal, greyfurt arası gibi düşünmüştüm. Keşke üreticilerimiz yetiştirse de daha uygun fiyatlara alabilsek.

MSaygin
08-01-2009, 21:36
Buket Hanım, Çukurova Üniversitesi Şadok olarak kullanıyor Türkçe'de.1700'lü yıllarda Shaddock isimli bir kaptan tarafınan çekirdekleri, doğu Hint denizinden getirilmiş.

Turunçgil çeşitlerinde en büyük meyvedir.
İçi pembe ve açık sarı/beyaz iki türü en yaygın olmakla beraber, kırmızı ya da açık yeşil iç renge sahip türleri de var.Üniversitenin bahçelerinde var, bizde de henüz meyve vermemiş iki fidan var.
Ben meyvelerinden yedim, ilk başta güzel gibi geliyor ama bir kaç dilim yeyince rahatsız edici bir kokusu var bence.Özellikle meyve suyunu sıkarsanız daha çok geliyor bu koku, en azından beni rahatsız etti.İklim ne kadar ılımansa o kadar tatlanır deniliyor.
İçi pembe olan daha çok rağbet görüyormuş ABD'de.

Diğer turunçgillere göre biraz daha erken yaşta meyve tutabiliyor.

Sizin de yazdığınız gibi, çok kalın olan kabuğu soyulduktan sonra, iç dilimlerin de zarını soymak gerekiyor.Bazen bu dilimleri çikolata sosuna batırarak yiyorlar.İnternette gördüğüm bir tarifte de haşlanmış karidesle birlikte sunuyorlardı.

Sonuç olarak bence kaliteli bir greyfurtun yerini tutmaz ama damak zevki tutmaz tabi kimsenin.

MSaygin
08-01-2009, 21:37
Yazmayı unuttum, bir de turunçgil anacı olarak da kullanılıyor ama anaç olarak özelliklerini tam bilmiyorum.

Buket Aknar
08-01-2009, 21:38
Oooo, oldukça pahalıymış. Umarım dediğiniz gibi üreticiler yetiştirir. Tadına bakınca ben araştırmaya başladım bile belki bahçem için bulurum...

Balıkcı
08-01-2009, 22:16
Aşağıdaki linkte yer alan yazıları 17. mesajdan itibaren okur musunuz? :p

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1453&highlight=K%FDz+memesi

MSaygin
08-01-2009, 22:26
Tohumlar sizde olduğuna göre tadına bakmışsınızdır Balıkcı, siz tadını nasıl buldunuz?

Buket Aknar
08-01-2009, 22:32
Mahir Bey, acaba ayni meyveden mi bahsediyoruz. Fotoğraftaki meyve benim gördüğümden küçük. Benim gördüğüm meyve ( pomelo) yaklaşık 20 cm çapında bir top gibi, yeşil bir meyve.
Kıbrıs'ta da Kız Memesi denen bir tür var ama ayni olup olmadıklarını bilmiyorum. Aslında Ali H. Ali'ye bu konuyu danışırsak, sanırım daha iyi bilgi alabileceğiz.

MSaygin
08-01-2009, 22:34
Buket Hanım, şadok erken zamanda yeşil olarak da toplanılabilir, ağaçta sararması da beklenebilir.Ticari olarak toplandığı zaman yeşilden sarıya dönemeye başladığı an.

Balıkcı
08-01-2009, 22:36
:p:p:p

Benim avucum pek küçük sayılmaz, resimde avucuma sığmamış gibi görünüyor.

Tadına baktım . Anlattığınız gibi.

Kardeşim Fethiye'den üç tane getirmişti, orada yetiştiriyorlarmış.
Ben de mecburen:p o elimdeki tohumları ektim, şimdi saksıda küçük bir fidanım oldu , ilginç bir yaprak yapısı var, bir ara fidanın ve yaprağının resmini çeker buraya koyarım inşallah.:p

Mutlu Kutlu
08-01-2009, 22:46
Merhaba,

Ben bu meyveyi 5 yıldır yetiştiriyorum. 17-20 litrelik saksılarda meyve tuttuğunda en kolay sattığım turunçgillerden. Resimlerde görülen meyveli fidanlar 50 ytl den müşteri buluyor. Meyvesinin 12 dolar olduğunu bilseydim, meyvesini ayrı satardım:)

Resim ve bilgiler için,

http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id31.htm

Saygılarımla.

Buket Aknar
08-01-2009, 22:49
Mahir Bey, doğrusu merak ettim. Bana ilginç bir meyve gibi geldi. Tekrar bulup alabilirsem ben de tam olarak meyvenin, içinin ve tohumlarının fotoğrafını eklerim.( Keşke yemeden fotoğrafını çekseymişim!!!) O zaman rahatlıkla karşılaştırma yapabiliriz.

alice
08-01-2009, 22:55
Oooo, oldukça pahalıymış. Umarım dediğiniz gibi üreticiler yetiştirir. Tadına bakınca ben araştırmaya başladım bile belki bahçem için bulurum...

Buket hanım,
fidan için sayın Mutlu Kutlu'dan yardımcı olmasını isteyebilirsiniz.

Çünkü:

eylems
08-01-2009, 23:19
[QUOTE=Mutlu Kutlu;342177]Merhaba,

Meyvesinin 12 dolar olduğunu bilseydim, meyvesini ayrı satardım:)

Mutlu Bey, bir adet meyve 12 ytl.:p

MSaygin
08-01-2009, 23:40
Yalnız 1 adet meyveyi bir kişiye ancak 1 kere satarsınız, çünkü gerçekten pek tadı olan bir narenciye değil.

Mutlu Kutlu
08-01-2009, 23:54
Zaten meyvesi 1 kg civarında, yemek için dalından düşmesini beklediğimden, tadı güzel geldi bana. Greyfurtu zevkle yemesemde, bunun şeker oranı ve aroması güzeldi.

1 kg meyve için 12 dolar çok pahalı sayılır. ağacıda epey meyve verir zaten, daha işaret parmağı kalınlıkta ve 150 cm boyda bir kaç meyve veriyor.

izzeterisen
09-01-2009, 13:37
Harika bir meyvedir Pummelo. Evimi yapmadan 3 yıl kadar önce bir turunç üzerine aşılattım. Şimdi bahçemde büyümekte. Bu yıl üzerinde 5 adet meyve var. Yani 6 yıllık bir bitki. Çok ağır büyüyor. Ne olduğu bilinmemekle birlikte bölgemizde tek tek yaygın olarak var. Pummelo çok farklı lezzeti olan bir meyvedir. Yiyen sanırım her zaman ister. Herkese yetiştirmesini öneririrm. Özellikle soğuk iklimlerde saksıda yetiştirilmesi harika olur diye düşünüyorum. Ağır ve toplu bir taç yaparak gelişiyor.

http://www.05969.com/English/images/Pummelo.jpg

denizakvaryumu
09-01-2009, 13:43
Şatok un reçeli de yapılır ve Antalya'nın hediyelik reçellerinin başında gelir.

Ben Antalya'dan her dönüşümde hediyelik olarak şatok reçeli alırım.

http://www.yoresel-urunler.com/urun_detay.asp?pid=10893

MSaygin
09-01-2009, 15:27
Bir tek ben sevmemişim demek ki tadını :D

AgacSevdalisi
09-01-2009, 15:44
aslında bende tadına bakmak isterdim ama kayseride öyle ürünleri bulmak biraz zor.yediğiniz meyvelerin tohumlarından aldıysanız gönderebilirmisiniz sayın buket Aknar.

denizakvaryumu
09-01-2009, 15:59
Kayseri'de malasef bu bitki donar.

tolgahann
09-01-2009, 16:30
Bende geçen gün carrefour da gördüm bu meyveyi 12 ytl civarındaydı.

Sevtap
09-01-2009, 17:15
Sayın Mutlu nasıl sahip olabiliriz fidelere ? Bir de nasıl yetişir,küçük bahçelerde ,İstanbul da,vs. Biraz bilgi verirmisiniz lütfen.

Mutlu Kutlu
09-01-2009, 18:49
Özelden mesaj gönderirseniz yardımcı olabilirim, bu bölüm satışa yönelik olmadığından pek hoş karşılanmıyor.

İstanbul'da bahçede yetişeceğini sanmam, saksıda ancak yetiştirebilirsiniz. Çevrenizde açıkta portakal, limon gibi bitkiler bahçelerde yetişiyorsa narenciye türlerinide yetiştirebilirsiniz.

alice
09-01-2009, 19:28
İstanbul'da bahçede yetişeceğini sanmam, saksıda ancak yetiştirebilirsiniz. Çevrenizde açıkta portakal, limon gibi bitkiler bahçelerde yetişiyorsa narenciye türlerinide yetiştirebilirsiniz.

Sayın Kutlu,
bahçemde mandlina ve portakal hatta greyfurt yetişebiliyor ancak limonum her kış, don etkisine (sürgünleri kuruyor) maruz kalıyor. Şatok, limondan daha mı narin?

Buket Aknar
09-01-2009, 19:38
Ben bugün çevremde şöyle bir araştırma yaptım, Kıbrıs'ta bulunabilen bir tür olduğunu söylediler. Hatta Sn Balıkçı'nın 6. mesajda bahsettiği gibi ismine de Kızmemesi deniyormuş. Güney Kıbrıs'ta kilosu 2 Euro civarında satılıyormuş.

Mutlu Kutlu
09-01-2009, 19:42
Şatok çok hassas olduğunu sanmıyorum, kışın dışarıda bir probleme yol açmadı bizde, kısa süreli -5 e bile dayandı. Sizin limonunuzun cinsinden dolayı galiba hassaslığı, aslında mandalina limondan daha hassas diye biliyorum. Siz iyisimi bahçenize bir mayerlimon dikin, çok hızlı büyür gelişir. Diğer limon çeşitlerine göre daha fazla meyve verir, soğuklarada epey dayanıklıdır.

alice
09-01-2009, 20:01
Sibirya soğukları geldi dediklerinde bile ancak -5'e çok nadir düşüyor buralar. Dediğiniz gibi bana mayerlimon gerekecek, bir de şatok.

izzeterisen
09-01-2009, 21:02
C. grandis L. (pummelo)
Non-preferred names
Citrus aurantium var. grandis L.
Citrus aurantium var. decumana L.
Citrus maxima (Burm.) Merr.
Citrus decumana (L.) Murr.

Arkadaşlar,
Bu bitki yaz sıcaklarından çok zarar görebiliyor, yaprakları yanıyor, yapraklarda tek yönlü yanıklıklar oluşuyor.

Mutlu Kutlu
09-01-2009, 21:57
Bizde yapraklarında hiç bir hasar oluşmuyor, aksine güneşi seviyor.

Belki bitki gölge bir yere alıştırılmış ve sonrasında direkt güneş altına konulmuşsa, yapraklarının hasar görmesi normal.

MSaygin
09-01-2009, 22:10
Sayın Kutlu,
bahçemde mandlina ve portakal hatta greyfurt yetişebiliyor ancak limonum her kış, don etkisine (sürgünleri kuruyor) maruz kalıyor. Şatok, limondan daha mı narin?

Limonlar şadoktan daha hassastır soğuğa, şadok mandalina hassasiyetindedir.Meyer limon ise gerçek bir limon olmadığından, o da limonlara göre daha dayanıklıdır.Bizim bahçede, tatlı limonu saymazsak, soğuğa dayanabilen tek limon türü Meyer limondur.

Sizin limonunuzun cinsinden dolayı galiba hassaslığı, aslında mandalina limondan daha hassas diye biliyorum.

Mutlu Bey, limonlar mandalinalara göre daha hassastır soğuğa.Tabi ki mandalinanın türüne, limonun türüne, anaçlarına göre değişiklik olacaktır ama genel olarak limonlar daha hassastır, Meyer limonu hariç tutuyorum.

Turunçgillerin soğuğa dayanıklıkları ile ilgili kısa bir tablo yazıyorum, birazdan turunçgil yetiştiriciliği başlığına ekleyeceğim.

Nariel
09-01-2009, 22:33
Pomelonun, et rengi koyu pembe-turuncu karışımı olanını getirirler bazen bize hediye olarak, çok beğenerek yeriz. Tropik meyvelerde bulunan bir aroması var sanki.

Ama geçen sene İstanbul/İstinye Park'ta tadımlık olarak bir dilim pomelo vermişlerdi, içi limon rengindeydi, tam Silifke'de yediğim o tadı alacağımı düşünerek heyecanlanırken hayal kırıklığına uğramıştım. Tatsız ve hafif buruktu, oysa pembe içli olanın tadı harika.

Kabuğunun rengi sarı, greyfurtun epey daha irisi gibi gözüküyor, dilimlerin dışındaki zar çok kalın, yerken bunu soymanız gerekiyor. Soymasanız da olur ama tadını acılaştırır.

Silifke'ye yakında gideceğim inşallah, bu aralar pomelo bulunabilmesi lazım. Fotoğrafını çekerim.

izzeterisen
10-01-2009, 10:27
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/pummelo.html

http://www.gencziraat.com/Bahce-Bitkileri/sadok-Citrus-maxima-Pomelo.html

Çok fazla sayıda çeşitleri var. Bu sitede bunları yazıyor tercüme edene teşekkürler.

Buket Aknar
10-01-2009, 11:55
Sn İzzseterisen; bu linklerde çok faydali bilgiler var, teşekkürler. Bu arada çiçeklerinden parfüm yapıldığından da bahsedilmekte.

izzeterisen
10-01-2009, 13:46
Bahçede çiçekleri açtığı zaman tüm binayı sarıyor sanki. Çiçekleri iri ve çok güzel kokulu.

eylems
18-01-2009, 21:42
12 ytl ye satıldığını söylediğim pomelodan aldım. Tadına bakmadan evvel boyutunu size göstermek istedim.

Buket Aknar
19-01-2009, 19:33
Bu, yani bir tanesi mi 12 YTL olan? Aman tanrım... Çok çok çok pahalı...

alice
19-01-2009, 20:53
Gerçekten çok pahalı.
Bu fiyata 10-12 kg mandanila alınır.
En iyisi, kendin yetiştir kendin ye.

eylems
19-01-2009, 22:13
Ben de sırf meraktan aldım. Sanırım bu fiyata bir daha almam. Üzerinde Çin'den ithal edildiğini anlatan ibare var. Ülkemizde yetişiyorsa neden ithal ederiz bu kısmı anlıyamıyorum.

Oğuzhan
20-01-2009, 11:56
12 ytl edecek kadar güzel mi ?

Mutlu Kutlu
20-01-2009, 12:13
Aşırı zengin bir milletiz, yöneticilerimiz sağolsun milli gelirimiz 10 bin dolar üzeri nasolsa, harcamakla bitermi.

Zavallı fakir çinli ve amerikalıları düşünmek lazım, biz ithal etmezsek adamlar acından ölecekler:)

eylems
20-01-2009, 17:25
Mutlu bey, yorumunuz çok güzel.:p Oğuzhan, pomeloyu ben çok lezzetli bulmadım. Sadece yemesi greyfurttan kolay.;) Kısacası sırf merak sonucu aldım 12 ytl vermeye değer değil bence. Bu kadar parayı verince kabuklarının pamuksu yüzeyi ile yüzümü sildim tonik niyetine :D

Selim-i Ahir
20-01-2009, 18:06
İçinden çekirdek çıktı mı?

eylems
20-01-2009, 19:22
Çekirdek vardı ama dolgun değildi. Susam tanesi gibi buruşuktu. Her dilimin kese ucunda sıra gibi dizilmiş durumdaydılar.

Nariel
23-01-2009, 12:17
Merhaba, bugün pazarda birçok noktada satılan pomelodan(ağaç kavunu) aldık. Kilosu 1 TL. Dört tane aldık, iki kilo geldi. Tadı nefis. Kabuklarından gelen hafif burukluk var.Dışı sarı, kabuklarının içi ise toz pembe:

59973
59974
59975

İçi ise daha önce de bahsettiğim gibi pembe-turuncu arası.

59978
59979

Fidancıda ise fidanını gördüm, sanırım alıp balkonda yetiştireceğim.

eylems
23-01-2009, 14:52
Nariel, benim aldığım pomelonun içi renksiz şeffaftı. Fiyatı uygunmuş. İstanbul'a gelirken getirebildiğin kadar getir zira fiyatları yazdım.;)
Demekki ülkemizde üretiliyor. Neden Çin'den ithalini yemek zorunda bırakılıyoruz burayı anlıyamıyorum. ( 1 lira ve 12 lira arada uçurum var.):(

Minem
23-01-2009, 15:02
Sevgili Eylems, Mutlu beyin dediği gibi biz olmasak Çin nasıl zengin olacak :D

Buarada size katılıyorum Eylems, Sayın Nariel gelirken getirebildiğiniz kadar getirin. Bol bol yersiniz çekirdeklerini de ekerseniz :p Bizde sizden tohum **** fide alır Çin'i batırırız :dilli:

Nariel
23-01-2009, 15:04
Evet eylems, ben de İstanbul'da sizin pomelodan tatmıştım (markette tadımlık veriyorlardı), anlattığınız gibi limon rengindeydi ve tatsızdı. Aslında iyi fikir İstanbul'a getirmek ama şuncacık halimle hepsini nasıl taşıyayım :( (Belki kargoyla göndertirim.)
Bugün fidanını gördüm ama fiyatını soramadım, alıp balkonda büyütmek istiyorum.

Bu arada, yine bugün bir pomelo ağacının fotoğrafını çektim ve galeriye yükledim. Harika bir görüntüydü, sanki gerçekten de ağaçtan kavunlar sarkıyor.. ;)

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23284&c=640
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23283&c=640

eylems
23-01-2009, 15:07
Şimdi orda olmak vardı...:p

MSaygin
23-01-2009, 16:25
Nariel, çok mu iddialı olacak bilmiyorum ama ben diyorum ki fotoğrafladığınız meyve Şadok/Pomelo değil greyfurt :D

Şadokta kürsel formdan ziyade biraz sivri bir uç olması gerekiyor, bir de kabuğu sizin fotoğrafladığınızdan daha kalın olması lazım.Belki fotoğraflar beni yanıltıyor ama iç/etli kısmıda şadoktan ziyade greyfurt olduğunu düşündürüyor.Her halükarda afiyet olsun :)

Nariel
23-01-2009, 16:39
Bence greyfurt değil, zira ben ömrümde tadı ananası andıran ve hoş lezzetli böyle bir greyfurt yediğimi bilmem ;) Alırken satıcıya sorduk, "bu greyfurt mu ağaç kavunu mu" dedik, "bu ağaç kavunu, greyfurt alacaksanız te orda" diye başka yeri gösterdi. Zaten evde kesince bizim bildiğimiz ağaç kavunu çıktı ve lüp lüp mideye..

Nariel
23-01-2009, 16:49
http://www.gencziraat.com/Bahce-Bitkileri/sadok-Citrus-maxima-Pomelo.html

Bu adreste değişik pomelo türleri kısace tanıtılmış.

MSaygin
23-01-2009, 17:08
Greyfurtun tadından farkı anlayacağınızı düşündüğümden çok iddialı değilim :D

Peki, fotoğraflardan tam anlayamıyoruz, sizin meyvenin et kalınlığı şu fotoğraftakine (http://ccpp.ucr.edu/variety/images/vi011c.jpg) göre nasıldı acaba?

Mutlu Kutlu
23-01-2009, 18:12
Geçen seneden önce (2007 yaz sonu gibi) ben resimde görülen meyveleri yedim, balık hafızasımı var ne, tadının çok güzel olduğunu hatırlıyorumda kabuğu sn. Mehmet Saygın'ın resimlerindeki kadar kalınmıydı hatırlamıyorum, epey kalındı galiba kabuklar.

2008 de daha meyveler yeşilken şatoklarım satıldı meyvelerinden yemeye fırsatım olmadı. Bu sıralar bol çiçekli fidanlarım, satın alan olmazsa benimdir meyveler:)

2 gün önce İstanbul'dan dr. Ekrem beye 5 adet gönderdim, fidanlar eline geçtiğinde şok olmuştur, çiçekli olacaklarını söylememiştim:)

Nariel
23-01-2009, 19:01
Oldukça kalın bizimkilerin kabuğu, kabuğun içi de pamuk gibi yumuşacık. Keserken önce alt ve üstten kafasını kestim, bir türlü meyve içine ulaşamadım, oldukça çok kesmek zorunda kaldım. Diğer pomeloları kestiğimizde kabuk kalınlığını daha iyi anlatacak fotoğraflar çekerim.

MSaygin
23-01-2009, 20:22
Nariel, pomeloymuş meyveniz, dediğim gibi fotoğraflardan yanılıp, ortalığı karıştırdım ben :)
Bu sayede daha küresel formda pomelolar olduğunu öğrenmiş oldum, benim gördüklerim de yediklerim de hep sivri uçluydu.
Bu arada sizin fotoğrafladığınız meyvede orta göbek kısmı biraz boşluklu ve dilimler o boşluk kısmında birbirinden ayrılmaya başlamış, bu greyfurtlarda az pomelolarda daha çok olan bir durummuş.

Balıkcı
23-01-2009, 20:38
Aşırı zengin bir milletiz, yöneticilerimiz sağolsun milli gelirimiz 10 bin dolar üzeri nasolsa, harcamakla bitermi.

Zavallı fakir çinli ve amerikalıları düşünmek lazım, biz ithal etmezsek adamlar acından ölecekler:)

Bence onlar, bu malları üç otuz paraya satıyorlardır.

Bizim ahlaksız soyguncular, kafalarına göre fiyat koyup , milletin de ooo ithal mal, iyidir, alalım, peşin hükmünü değerlendirerek köşeleri dönmeye çaılışıyorlardır.:(

cagatayyucel
23-01-2009, 20:48
evet konuyu aydınlatmak amacıyla anneme sordum orada (Çinde) tanesi 3-4 yüen miş. Yani 80-90 krş muş. 1 lira bile degil :)

Oğuzhan
23-01-2009, 21:18
Ağaç kavunu diye bende olan tür Citrus medica .Şatok 'a da aynı isim mi verilmiş.
Kabuğu oldukça kalın.

MSaygin
23-01-2009, 21:45
Citrus medica, yani citron, pomelo/şadok ile aynı değil.
Pomelo ayrı, citron ayrı.

nariçi
23-01-2009, 22:00
Ben bu meyveden sanki yemişim ama çok oldu, portakal türü birşey diye yemiştim ama tuhafıma gitmişti.

Musti
28-01-2009, 16:53
Burada fidancı bir arkadaşımda on senedir bolca ağaç kavunu Citrus medica var.
Meyveleri çok iri,ağırlıkları 1.5 kg ,dış kabuğu çok buruşuk, meyvesi ancak reçel olarak yeniliyor.
Küçük küp şeklinde reçeli çok güzel.Tadı hafif portakalımsı.

nariçi
09-02-2009, 21:18
Manavdan yeni aldım, greyfurt diye satıyorlar. Dışı yeryer pembemsi-kırmızı genelde sarı renkli. Kabuk altı keçeli gibi içi kırmızı yarın fotoğrafınıda eklerim. Greyfurtun içi kırmızı oluyor mu? Benim önceden bildiğime göre greyfurt içi sarımsı olur. Bu konuya açıklığı kim getirecek.

Nariel
09-02-2009, 22:23
Söz verdiğim, ama unuttuğum; pomelonun kabuk kalınlığını gösteren fotoğrafını yolluyorum, bizim pomelolar böyle:

Bunları alığımın ertesi haftası pazara gittiğimde bir tane bile pomelo yoktu hiçbir tezgahta.

izzeterisen
09-02-2009, 23:23
Bunlar pummeloya benzemiyorlar ki.

Buket Aknar
10-02-2009, 12:20
Ben de dün pomelo aldım. Fotoğraflarını çekip buradan eklemeye çalışacağım. Ayrıca yavaş yavaş pomelo mevsiminin geçtiğini de öğrendim.

Sn Nariel; ben de sizinkileri pomelo'ya pek benzetemedim.

Buket Aknar
10-02-2009, 15:23
Pomelo'nun boyutu ve soyulma aşamaları...

Buket Aknar
10-02-2009, 15:26
Pomelo'nun dilimlerinin soyulmuş halleri ve tanelerinin iriliği. Ayrıca çekirdekleri...

izzeterisen
10-02-2009, 16:31
Ağaç üzerinde meyve seyreltmesi yapıldığı zaman meyveler iri oluyor. Dolayısıyla dilimler de kocaman oluyor. O zaman da yemesine doyum olmuyor. Sizin meyve çok küçükmüş. Böyle olunca suyu sıkılan greyfurtlar gibi görünüyor.

Balıkcı
10-02-2009, 22:26
Greyfurtun kan portakalı gibi kırmızısı da oluyor.

Buket Aknar benden evvel davranmış ve çok güzel fotoğraflamış. Fotoroman gibi.:p

nariçi
11-02-2009, 13:29
Buradakiler de normal büyüklükten kocaman olanlara kadar her boyda var. Ama ben normal boyu örnek olarak aldım.
62374
62375
62376
62377

Nefertari
22-04-2009, 01:26
Bizim çok severek yediğimiz bir meyve.Biz bir Ortadoğu ülkesinde yaşıyoruz ve buralarda oldukça var.Türkiyedeki kadar pahalı değil.Mesela şu anda evde bulunan,marketten aldığım Pomelo 1,5 kilo ağırlığında ve 4-5 tl arasında.Buket arkadaşımız gerçekten çok güzel fotoğraflamış.Büyüklüğüyle,kabuğuyla,çekirdeğiyle aynen bu şekilde.İlk tattığımda çok anlamlı bulmasamda yedikçe dahada güzel gelmeye başladı ve şu anda meyve olarak vazgeçilmezim.Ek olarak söyleyebileceğim şey soyma aşamasının gerçekten çok zor olması.Kabuğunu soyması o kadar değil ama sıra dilimlerini ayırmaya geldiğinde ciddi anlamda zorlanıyorum ve bazen bıçakla kestiğim bile oluyor **** eşime soyduruyorum :)2,5 yaşında bir kızım var ve O da bayılıyor :) Yanlız arada lezzeti hoş olmayan ve yemeside zevk vermeyen,susuz,içindeki lifleri kuru olan bazı tiplerinede rastlıyorum.Belki cinsi farklı belki arada öyle olabiliyor.Şunu belirtmek isterimki bir kez tatmakla karar verilmesi zor.Biz zaten damak tadı olarak hem portakal hemde greyfurt'a alışık olduğumuz için bu meyve ilk başta garip geliyor insana.Sanki yabani bir meyveymiş gibi.Ama zamanla kabullendiriyor kendini :)

Buket Aknar
22-04-2009, 14:48
Sn Nariçi; fotoğraflarını eklediklerinizin tam olarak pomelo olup olmadığından emin değilim. Forum olarak pek pomelo'ya benzemiyor. Yoksa bu da başka bir tür mü?

Sn Neftari; pomelo ile ilgili anlattıklarınızı okuyunca kendi düşüncelerimi satırlarınızda buldum, çok güzel açıklamışsınız.

Bu arada ben zor da olsa Pomelo fidanı elde ettim. Pembe ve beyaz olmak üzere iki tür pomelo olduğunu bu sayede öğrendim. Burada bahsedilen pembe ve beyaz kavramı tamamen meyvenin etli kısmı ile ilgili bir durum. Benim aldığım beyaz türden olanı ve üzerinde çiçekleri var. Bakalım meyvesini görebilecekmiyim?

izzeterisen
22-04-2009, 21:42
Ben Sn.nariçinin resmini verdiği meyvelerin greyfurt olduğunu düşünüyorum.

MSaygin
23-04-2009, 06:35
Ben Sn.nariçinin resmini verdiği meyvelerin greyfurt olduğunu düşünüyorum.

Ben de aynı fikirdeyim.

Nefertari
08-05-2009, 00:52
Sn. Buket öncelikle fidanınız hayırlı olsun ve güle güle büyütün.Umarım bir gün meyvesininide görürsünüz :) Pomela'nın iki tür olduğunu bilmiyordum,ben hep beyazını gördüm çünki.Fidenizi alalı ne kadar oldu,mümkünse onun da bi fotoğrafını ekleyebilirmisiniz? Bizimde küçük bir bahçemiz var ve yeni yeni birşeyler dikicez.Bir de Pomelo fidesi neden olmasın,hemde harika olur :)Eğer şartları buraya uygunsa tabi.Eğer bulabilirsem ve dikersem buradanda paylaşırım sizlerle.Sn Buket sizin fidenizden de gelecek güzel haberleri bekliyorum :)

Bu arada ben de Sn nariçi arkadaşın gönderdiği fotoğrafın greyfurt olduğunu düşünüyorum

küçük çiçekçi
16-07-2009, 12:25
arkadaşlar benim pomelom şuan toprağa dikik ve üstünde bir tane meyve var tadını çok merak ediyorum gelişmeleri yazacağım:)

istcallst
15-10-2009, 10:19
Pomelo'nun dilimlerinin soyulmuş halleri ve tanelerinin iriliği. Ayrıca çekirdekleri...

Ben metrodan aldım 1 tane pomelo (Honey pomelo - Çinden) sırf çekirdek için, benimki da sizinkine çok benziyor. İri çekirdek ve gelişmemiş gibi küçükler de var. 1 meyve yaklaşık 1 kg.
Tadına bayılıyorum tatlı greypfruit gibi.
Daha önce Singapurda yediğim pomeloda hiç çekirdek yoktu, ama tadı, rengi her şey aynıydı.

istcallst
17-12-2009, 15:29
bunlar ektigim cekirdeklerden:

limoncu
17-12-2009, 20:08
bu meyve çok ilinç ve güzel bir meyve yetiştirmesi zevklidir eminim.

nariçi
29-12-2009, 20:59
bunlar ektigim cekirdeklerden:

Bugün bir tane realden 10 lira civarında aldım. Suyu çekilmiş hiçbir tat yoktu. çekirdekleri de küçük bayağı ekersem çimlenir mi acaba?

istcallst
03-01-2010, 21:31
Bende bir kac gun once oyle tatsiz bir tane aldim, cekirdekleri de kucuktu. Onceki aldigim pomelonun cekirdekleri 1cm uzunluktaydi.

istcallst
03-11-2010, 08:01
Istanbul anadolu tarafinda Erekoyde bir evin bahcesinde sanirim pomelo gordum. Meyveler iri greypfruttan daha iriydi. Agacin etrafinda bir cerceve yapmislar, sanirim kisin ortmek icin.

bonsade
18-12-2010, 22:21
Dallarının bazılarına novel birazına da pomelo aşılamıştım .

Nariel
29-01-2011, 15:58
Bizim pomeloları bu sene yine fotoğrafladım. Yurtdışından getirilip büyük marketlerde satılanlar bu cins değil, onlar sarı, bizimki ise pembe. Ve yine marketlerdeki tatsızken bunun tropikal bir aroması var.

2 tanesi 2120 gram geldi. İç tanelerinin boyutu nar tanesi kadar.

vehbi
31-01-2011, 17:43
Özelden mesaj gönderirseniz yardımcı olabilirim, bu bölüm satışa yönelik olmadığından pek hoş karşılanmıyor.

Sayın Mutlu Kutlu bey sizden iki sene önce aldığım pomelo yaşıyor fakat istediğim gibi gelişmedi kışın kapalı yere alıyorum besin vermelimiyim doğal gübre ve hümik asit vermiştim resmini yüklemeye çalışırım.

Mutlu Kutlu
31-01-2011, 18:12
Sn. Vehbi,

Doğal ortamda bitki ihtiyacı olan çoğu mineral ve besini bulabiliyor, Saksıda beslediğimizde besin ve mineral ihtiyacını gidermek gerekli. Rasgele gübre verirseniz bitkinizi kaybedebilirsiniz.

Mutlaka güneş görebilmeli, dengeli sulanmalı. Şubat ve mayıs arası çiçeklenmesi lazım, besin vermezseniz çiçeklenmez ve meyve tutmaz.

vehbi
31-01-2011, 18:21
Sn.Mutlu bey vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim,şubat ve mayıs arası çiçek'lendi fakat meyve tutmadı çiçekler'i döküldü.

Mutlu Kutlu
31-01-2011, 18:44
Besin vermediğiniz için, bitki meyve yapamam kararı almış. Bitkiyi meyve besleyebileceğine ikna etmeniz lazım:)

İkna kabiliyetiniz ne kadar güçlü olursa, meyve sayısıda o adar fazla olur.

izzeterisen
31-01-2011, 18:51
Bizim pomeloları bu sene yine fotoğrafladım. Yurtdışından getirilip büyük marketlerde satılanlar bu cins değil, onlar sarı, bizimki ise pembe. Ve yine marketlerdeki tatsızken bunun tropikal bir aroması var.2 tanesi 2120 gram geldi. İç tanelerinin boyutu nar tanesi kadar.

İşte pummelo. benim bahçemdekiler ile aynı.

vehbi
31-01-2011, 18:51
Ne tür besin vermeliyim öneriniz

Mutlu Kutlu
31-01-2011, 20:22
Piyasadaki hazır besinler işinizi pek görmez, şunları kullan desem dozunu ayarlayamazsınız.
İyisimi ph ayarlanmış bizim kullandığımız, satış bölümünden mesaj yazarak alabilirsiniz.

vehbi
01-02-2011, 09:52
teşekkür ederim

almanyalı
18-12-2012, 07:46
Merhaba,
Bende yedim bu pomelodan,oldukça değişik bir lezzet...tarifi biraz zor,bana bergamotu anımsattı,çok çekirdeği var diksek pomelo olarak çıkarmı acaba?
burda fiyatı 1.99 ve tane olarak alıyorum ben,Türkiye'de bir bahçede görmüştüm çocukken çiçekleri bile çok değişik ve güzel gelmişti..

Revnak
28-02-2013, 11:50
Bu meyveyi bir tanıdığım Gümüldür'de kendi bahçesinden getirdi. Ha bugün ha yarın yiyeceğiz derken buz dolabına koymamıştım:( Ama dayanıklı meyveymiş hiçbir şey olmamış:rolleyes:
Greyfurt sevmeyen bir insan olarak pomeloya bayıldım çünkü tadı greyfurttan çok portakal gibi.. hatta tatlı bir portakal denebilir:p
Yukarıda paylaşılan fotoğraflardaki gibi çok kalın ve etli bir kabuğu var, meyvesi pembe-kırmızı olanlardan.

Uzun zamandır bu başlık hakkında konuşulmamış ama çekirdekleri ne zaman ve nasıl çimlendireceğim hakkında yardıma ihtiyacım var. Tohum sayısı sınırlı olduğu için yardıma ihtiyacım var.
Önce kurutmalı mıyım, yoksa hemen ekebilir miyim, mevsim bu işlem için uygun mu acaba?

salvadore-tr
28-02-2013, 12:58
Narenciye tohumları hemen ekilmeli diye biliyorum istersen bir kısmını hemen eki ver.

Revnak
28-02-2013, 22:49
14 adet tohumu bugün dış kabuklarını soyarak toprakla buluşturdum, haydi hayırlısı..:p

Revnak
03-03-2013, 00:59
Pomelom;
374321

Afiyetle yedikten sonra ertesi gün kabuklarını soyarak çimlendirme çalışmalarına başladım;
374319
374320

Revnak
16-03-2013, 13:47
Önceki gün dayanamamış bir tanesini kurcalamıştım, kök yaptığını görünce hemen kapatmıştım üstünü, biliyorum yapmamalıydım:rolleyes:
Karıştırmasam aslında dün zaten görecekmişim uyanmaya başladıklarını. Bu fotoğraflardakiler dün yeni çıkıyorlardı topraktan. 1 günde bu kadar büyümüşler, darısı diğerlernin başına. Umarım sonrasında da gelişimleri sorunsuz devam eder;)
378694

378695

378696

Dikkatli bakınca bunlarda da hafif bir yeşillik görünüyor, sanırım yarına yukardakiler gibi olurlar;)
378697

378698

Revnak
21-03-2013, 00:17
Pomelolarım büyüdülerde şaşırdılar bile;)
Hatta büyümeyenler bile şaşırmak zorunda kaldı kökleri kaptan çıkmaya çalıştığı için..:o

380140

380143

380141

380142

380144

Revnak
21-03-2013, 17:56
Dünden bugüne büyük saksıdaki gelişim;)
380266

hanımeli
22-03-2013, 12:18
Sevgili Revnak
filizleriniz çok güzel,tropikal meyve hastası olarak ben bu işe seneye girmeyi planlıyorum,

umarım ozamana kadar fidanlarınız büyürde meyve verir,banada tohum gönderirsiniz.

benim merak ettiğim bir husus var,turunç,limon,portakal,mandalina gibilerinin çekirdeklerini ekince sadece turunç çıktığını eğer limon isteniyorsa limon dalı aşılamak gerektiğini,eğer portakal istiyosak portakal aşılamak gerektiğini okumuştum bu forumda.
acaba bu meyvede de aşılamak gerekecekmi,aynı familyadan olsalar gerek,

zira ben limon çekirdekleri ektim ve hiç aşılamazsam onun turunç olacağını söylediler.

h_dogan
22-03-2013, 15:48
Çok düşük ihtimal aynı çıkması, aşı yapmanız gerekecek. Zaten aynı çıkacağını bilseniz de aşı yapın erken meyve almak istiyorsanız hem de ne olacağını garantilemiş olursunuz. ;)

hanımeli
22-03-2013, 16:29
Çok düşük ihtimal aynı çıkması, aşı yapmanız gerekecek. Zaten aynı çıkacağını bilseniz de aşı yapın erken meyve almak istiyorsanız hem de ne olacağını garantilemiş olursunuz. ;)

ozaman en iyisi fidan alıp dikmek,sonra o büyüyünce çekirdekten çoğaltma işine gireriz

inşallah seneye tropikal meyve serası kurmak istiyorum.

Revnak
22-03-2013, 17:44
Ben de aşı olayını merak ediyordum. Muhtemelen aşılanması gerektiği kanısındayım, aşı yapılmazsa meyvesinin ne olacağını bilmiyorum. Araştırdığım kadarıyla Pomelonun meyve vermesi 4-6 yılı buluyormuş, anlayacağınız öğrenmek için epey uzun bir süre var önümüzde. Bakalım şunlar bir yaşasınlar iyice serpilip fidan olsunlar da, aşısını meyvesini zamanı gelince düşünürüz;)
Geçen sene tatile çıktığımda susuzluk ve güneşsizlikten bundan daha büyük olan limonlarım kurumuşlardı da gözlerinin içine bakıyorum şimdi bunlara bir şey olmasın diye;)

Revnak
12-04-2013, 13:23
Pomelolarım;)
389586

In God We Trust
26-07-2013, 11:48
Aşılamak gerekecek mi öğrendiniz mi?

Revnak
13-02-2014, 13:47

Ben de aynı şekilde düşünüyorum, bir tanesini aşısız bırakıp gelişimini hep birlikte gözlemleriz.

Pomelolara gelince, yazın koşturmada hiç ilgilenemedim ancak nasıl tutundurlarsa hayata kısmi susuzluk ve salyangozlara dayandılar. 3 gün önce daha yakından incelerken filizlenmeye başladıklarını keşfettim ve daha fazla eziyet etmeyip artık ilgi göstermem gerektiğine karar verdim. Madem ölmüyorlar imkan yaratayım da büysünler öyle değil mi :p

Hepsini tek tek saksılara aldım, kökleri gayet iyi durumda. 1 sene geçti artık diyerek kotiledonları ve salyangozların yediği yaprakları koparttım. Birkaç haftaya sürgünlerin gelişimden durumları belli olur ve iyi haberlerini paylaşırım inşallah.

Aşı için gövdenin kurşun kalem kalınlığına gelmesi gerekiyor diye biliyorum, şu an bunlar çöp şiş tahtasından biraz daha kalınlar yani daha zaman var:p

aydindeniz
13-02-2014, 15:27
koca bir pomelo ağacı sahibi olarak bir kaç bilgi vereyim. öncelikle tüm tutunçgiller gibi pomelo da tohumdan sadece turunç üretiyor. mutlaka aşılanması gerekecek. piyasa değeri şimdilik yok ama aslında iyice olgunlaşmış olanlar çok lezzetli ve kuru görüntüsü rahat yenmesini sağlarken ısırınca sulu bir tad geliyor. Hatayda narenciye tarımı yapıldığı için bazı çifçiler sadece kendileri için zevkine diyelim bir ağaç dikiyorlar ama hep hazır fidanlar satılıyor. ağaç bir kaç yıl içinde meyve veriyor ama rüzgardan mutlaka korumak lazım 1 metre boyunda küçük ağaçta bile onlarca pomelo olabiliyor ve doğal olarak ağaç bunları taşıyamıyabiliyor. herkese kolay gelsin

Revnak
13-02-2014, 17:39
Gümüldürde dalından koparılıp gelmişti bana da 1 tane, tadına bayıldım ve geçen sene hemen çimlendirdim;)
Yarın fotoğraflarını yükleyeceğim, gelişimleri ile ilgili de fikirlerinizi almak isterim.

In God We Trust
13-02-2014, 22:15
Tohumdan yetiştirmek ayrı bir zevk ancak ben turunçgilleri üç yaprak üzerine aşılı almak durumundayım İstanbulda yaşıyorum ve bahçem sadece 1 dönüm ağaçlarım da tam bodur olmak ve soğuğa dayanmak zorunda çok az da meyve verseler olur :) Bir pomelo fidanı alacağım ancak bu aralar havalar çok dengesiz en azından mart ayının 10-15i gelsin 1 adet alıp direk bahçeye dikmek istiyorum herkes bu turunçgili çok övüyor.

Turunçgil
13-02-2014, 22:26
3 Yaprak Anacı,Üzerine aşılı narenciye'yi erken verime yatırır.Soğuklara dayanıklılığını arttırır.Bende tohumunu arıyorum bakalım bulabilecek miyim ?

In God We Trust
16-02-2014, 08:59
Romantik nickli üye ile iletişime geçin isterseniz?

Turunçgil
16-02-2014, 10:37
Evet,onada sordum tohum yokmuş ancak fidanı varmış.

aydindeniz
20-02-2014, 15:08
bu arada pomelo ağacı diğer truunçgillere göre çok yavaş büyüyor. 5 yıl önce bahçemize ir çok turunçgil diktik mandalina ve limonlar 4-5 mt boyuna ulaşmış iken pomelo halen sadece 1 metre boyunda üstünde her yıl 10-15 tane meyve oluyor. gerçi meyveler o kadar büyükki o kadarını bile zor taşıyor.

In God We Trust
20-02-2014, 16:37
bu arada pomelo ağacı diğer truunçgillere göre çok yavaş büyüyor. 5 yıl önce bahçemize ir çok turunçgil diktik mandalina ve limonlar 4-5 mt boyuna ulaşmış iken pomelo halen sadece 1 metre boyunda üstünde her yıl 10-15 tane meyve oluyor. gerçi meyveler o kadar büyükki o kadarını bile zor taşıyor.

Eğer sizin için sorun olmazsa ağaç çiçek açtıktan sonra 1 sene için çiçekleri koparın bir sonraki seneye daha kuvvetli dallarla daha fazla meyve tutar

In God We Trust
06-03-2014, 09:08
Sayın aydın deniz pomelo ne zaman çiçekleniyor?

In God We Trust
26-05-2014, 16:38
İstanbulda pomelo ağacım çiçeklendi

kaann
20-07-2014, 11:28
Pomelo fidanı almıştım,fidanım ile ilgili en büyük sorun, yaprakları hiç bir hareket göstermiyor (filizlenme, büyüme yok) bahçedeki mandalinalar filizlenip büyürken, pomelo olduğu gibi duruyor. Yavaş büyüdüğü belirtilmiş nedeni bu olabilir mi?
Yaprakları mandalinalara göre çok sarı, azot eksikliği olabileceği düşüncesi gübrede verdim ama bir değişiklik yok.
Yorumlarınız nedir?

carizma_009
06-11-2016, 17:45
Bahçeden meyveler..

In God We Trust
17-11-2016, 14:18
Tek başına meyve veriyor mu benim ağaç ilk diktiğim sene çiçek açtı 3 yıldır çiçek açmıyor açtığında şok olmayayım gerçi botanikmarket.org adresinden aldım pek güvenmiyorum fidana zaten

carizma_009
21-11-2016, 18:35
Tek başına verim sıkıntısı yok sizinkisi tamamen bakımla alakalı problem.İlacı gübresi var ilgilenirseniz güzel sonuçlar alacaksınız.Resmini atabilirseniz bakmak isterim.

eneskrky
08-05-2017, 20:16
içi kırmızı meyveli pomelom çiçekte meyvelerini de görmek nasip olur inşallah :)
647288