Bağlan

View Full Version : Kahve Ağacı

Sayfalar : [1] 2

Baldaş
05-01-2009, 10:40
Kahvenin tarihçesi, İS 850 yılına dayanır. Herşey Kaldi adında, Etiyopyalı bir sığırtmacın, keçilerinin bir meyveyi yedikten sonra canlanmalarını fark etmesiyle başlar. Kendisi de bu meyveyi denemeye karar verir ve yedikten sonra duyduğu güç ve mutluluk hoşuna gider. Kahve tohumunun ünü, kısa süre içinde bölgede yayılır. İS 1000 yıllarında kahve Yemen’de üretilmeye başlanır.

Osmanlı İmparatorluğu Yemen’e doğru genişledikçe, Osmanlılar kahveyle tanıştılar ve onu, ilk kez ateşte kavrulduğu yer olan Türkiye’ye götürdüler. 1550 yılında, ilk kahvehane İstanbul’da açıldı. Ve kısa sürede kahvehaneler, insanların biraraya gelerek kahve içtikleri, tartıştıkları, fikir alışverişinde bulundukları ve iş konuştukları mekânlar durumuna geldiler

Kahvenin yolculuğunda bir sonraki adım, Venedikli tacirlerin 1615 yılında, ilk kahve tohumlarını İstanbul’dan Venedik’e götürmeleriyle gerçekleşti. Böylelikle İtalyanlar’ın asla vazgeçemedikleri kahve tutkuları başlamış oldu. Bugün İtalya’da günde otuzsekiz milyon fincan kahve tüketildiği söylenmektedir. 1683’teki Viyana kuşatması sırasında, Osmanlılar arkalarında çuvallar dolusu yeşil kahve tohumu bırakmışlar. Viyanalılar ilk başlarda bunun deve yemi olduğunu düşünmüşler ama kuşatma boyunca Türkler’i izleyen gizli ajanlar, bu tohumların gerçek öyküsünü bildikleri için, kısa sürede “Türk içkisi” içilmeye başlanmış. Viyana’da görevli olan Fransız devlet bakanı Talleyrand kahve için şunları söylemişti:

“Şeytan kadar kara, cehennem kadar sıcak, melek kadar saf, aşk kadar da tatlı.”

1750 yılına dek, Batı Avrupa’nın büyük bir bölümü kahvehanelerle dolup taşmaya başladı. Yazarların, bestecilerin ve aydın kesimin toplanma yeri olan kahvehanelerin müdavimleri arasında Voltaire, Balzac, Beethoven ve Mozart sayılabilirdi.

Peki ama benim anavatanımın, kahve sevgisine ne demeli? Eğer atalarım, İngiliz çay vergilerini protesto etmek için, Boston Limanı’na tonlarca çay atmış olmasalar, Amerikalılar asla kahveyle tanışmayacaklardı. Zamanla kahve, Amerikan Kongresi’nde ulusal içecek ilan edildi. Amerikan devrimi sona erdiğinde ise, kahve standart bir tüketim maddesi haline geldi. Ağzının tadını bilenlere hitap edecek bir içecek olmayacağı belliydi, çünkü Amerikalılar, en sert kahveyi kullanıyorlar ve onu kapkara bir su oluncaya dek kaynatıyorlardı.

Kahvenin modernleşme evrimi, 1971’e dayanır, o yıl “Starbucks”, Seattle’da ilk kahve dükkanını açtı. O dönemde, Starbucks’ın ülke genelinde 3.600 dükkanı olacağını söyleseler, kimse inanmazdı. Starbucks, zamanımızın en başarılı pazarlama şirketi olarak nitelendirilir. Şirket, Kuzey Avrupa’da ve Asya’da sağlam temellere dayanan bir dükkanlar zincirine sahip.

Starbucks’ın öncülüğünde, dünyanın dört bir yanında, bu tür dükkanlar açılmaya başladı. Ve işin ilginç yanı, bugün kahve dünya ticaret piyasasında petrolden sonra ikinci sırada yer almakta. Yalnızca Amerika’da, kahve tüketimine harcanan para, her yıl milyarlarca dolar artmaktadır.
( http://www.frmtr.com/tarihce-ansiklopedisi/2099665-kahvenin-tarihcesi.html ) Alıntı.

Sayın Denizined'in gönderdiği çekirdekleri özenle evin içinde çimlendirmeye başladıktan sonra konuyu araştırdım. Sitemizde kapsayan başlığı göremeyince eklemeye karar verdim. Malina, "Kahve Fidanı var mı ?" başlığıyla da birleştirilebilir belki... Ya da alt başlık olabilir.

Baldaş
05-01-2009, 12:29
Kahve, tropik iklim isteyen, yüksekleri seven, zor yetişen narin bir bitkidir. Kahve ağacının yetiştirilmesi fidanlıklarda başlar. Özel saksılara dikilen tohumlar gölgede ve bol suyla yetiştirilir. Kahve ağacı ömrünün ilk bir kaç yılını bu fidanlıklarda saksıda geçirir. İklim koşullarına, özellikle güneşe dayanacak yaşa geldiğinde toprağa ekilir. Kahve ağacı 3-4 yaşında meyve vermeye başlar. Boyuı 8-10 mt. büyüyebilir. Ancak meyvelerin eşit dağılımı ve toplama kolaylığı için boyu 2 mt. olacak şekilde budanır. Meyve vermeden önce yasemin benzeri güzel kokan beyaz çiçekler açar. Bu çiçekler 7 - 11 ay içinde kahve meyvesine dönüşür.

http://meyveci.blogspot.com/2008/04/kahvenin-yetitirilmesi.html

aydolum
16-01-2009, 08:49
Değerli Baldaş peki kahve fidanı veya tohumunu nerden bulabiliriz

Selim-i Ahir
16-01-2009, 12:34
Değerli Baldaş peki kahve fidanı veya tohumunu nerden bulabiliriz?
Güzel bir soru.
Cevabını ben de sizin kadar merak ediyorum.

YeşilSeven
11-06-2009, 11:12
2 ay sonra nihayet ilk kahve tohumu kendini gösterdi. Kahve çok sabır işi bakalım diğerleri ne zaman gösterecek kendini? Elimdeki fidan ise palazlanmaya başladı.

Plantae
13-07-2009, 13:21
sonunda kahvenin ilk çenek yapraklarını gördüm

mhmt94
18-07-2009, 23:35
akdeniz kıyılarımızda özellikle mersin de kahve ağaçları varmış doğrumudur:confused:

YeşilSeven
20-07-2009, 08:10
Ben hiç duymadım, olsa üyelerden birileri mutlaka bahsederdi.

agozce
24-07-2009, 02:59
Fotoğrafları akşam çekmiştim (Küba da) . Biraz karanlık çıkmış. Üzerinde bir kaç tane tohum kalmıştı. Aldım, ektim ama çıkmadı.

Ağaçlar daha büyük ağaçlar tarafından gölgelenmişti. Yani direk güneş almıyordu..Ama iklim çok nemli ve sıcaktı.

Eskiden bizim bahçede (Mersin-Anamur) kına ağacı vardı. Ben ağacını ona çok benzettim. (Şu saçımıza yaktığımız kına. Yaprakları toplar, kurutur,ezer ve saçımıza yakardık )

94636

94637

94638

Ali İnan
24-07-2009, 19:10
Bu ağacın tohumunu nerden bulucaz acaba?

isolet
24-07-2009, 19:34
Forumda okumuştum tohumdan yetişiyormuş. Ben bir türlü ham kahve çekirdeği bulamadım. Birkaç yere sordum en son bana cevap veren kişinin dediğini duyunca koptum aramayı bıraktım. Adam bana abisi ne gerek var ham çekirdeğe sana bi çift kavrulmuş vereyim evinde otur kokla iç rahatlarsın bitince yine gel al burdan yetiştirmek diyeuğraşma dedi.

agozce
25-07-2009, 03:22
Starbucks ta bir sürü çeşidi var ama tazemidir bilemiyorum. Denemek lazım. İlk fırsatta deneyeceğim.

isolet
25-07-2009, 09:02
Ben sordum oraya taze çekirdek yok. Öğütülmüş ve kavrulmuş çekirdekler var.

agozce
26-07-2009, 17:30
Ben sordum oraya taze çekirdek yok. Öğütülmüş ve kavrulmuş çekirdekler var.

Paketlerde kavrulmamış var.

isolet
26-07-2009, 18:23
Ben sorduğumda yok dedi. Yarın bir gidip bakayım tekrardan.

YeşilSeven
27-07-2009, 00:00
Kavrulmamış olması çimleneceği anlamına gelmez, kahvecilerde bulunan kavrulmamış, ham çekirdeklerin etrafında kabukları yoktur. Bu nedenle çimlenme gerçekleşmez.

Romantik
06-01-2010, 18:25
Tohumlar uygun sıcaklığı bulmaya başlayınca çimlenmeye başladılar.

Çok yavaş büyüyen bir bitki.

kurt80
12-01-2010, 10:36
Arkadaşlar ben Ankarada kurukahve satan bir dükkandan kavrulmamış kahve çekirdeği istedim ve buldum toprağa diktim ama yorumları okuyunca birazda karamsarlığa kapıldım iki ayıda geçti bekliyorum çıksın diye benim sormak istediğim şu

TOHUMU DİKMİŞ OLDUĞUM TOPRAĞIN NASIL BİR TOPRAK OLACAĞIDIR

bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim elimde 5 adet tohum daha var onları da bu şekilde dikeyim diyorum şimdiden teşekkürler.

YeşilSeven
12-01-2010, 11:30
Kavrulmamış kahve, çimlenecek anlamında değildir. Yurtdışı sitelerden aldığımız tohumlar kendi krem renkli kuru kabukları içindeler. Elinizdeki kahveler bozulmaya karşı nemi alınmış olduğu ve kabukları bulunmadığı için malesef çimlenmiyorlar. Çimlenme için 25-30 C arası sıcaklık ve 60 gün gibi bir süre gerekli. 2-3 gün suda bekletilerek dikilmesi daha uygun. Forumdan inceleyebilirsin. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4810

umıt79
09-03-2010, 00:10
Elimde bulunan kahve çekirdeklerini resmen haşlama suyu diyebileceğimiz kadar sıcak bir suyun içine attım .Yaklaşık 9 saat sonra ilk o milimetrik uzamalar başlamıştı .Şu anda 5 adet suda çimlenmeye devam ediyor.Daha sonrası için su içinde yetişmeyeceğine göre ne yapmam gerekli?

YeşilSeven
10-03-2010, 09:57
Toprak-torf karışımına dikebilirsin. Toprağı nemli tutup ortam 28-30 C civarı olmalı.

Dudi
16-03-2010, 15:43
Kahve ağacımın üstten 4 yaprağı içe doğru kıvrılmalar yapıyor. Neden olabilir acaba?

gilaburu
16-03-2010, 18:54
kahve ağacı hangi iklimde yetişiyor , nasıl toprak istiyor Kayseride yetişir mi bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim

YeşilSeven
17-03-2010, 10:26
5 C nin altındaki sıcaklıkta şansı yok.

Romantik
20-03-2010, 22:47
Kahve ağacımın üstten 4 yaprağı içe doğru kıvrılmalar yapıyor. Neden olabilir acaba?

Sevgili Dudi,

Fotoğraflarını ekleyebilirmisiinz? Sağlıklı bir şekilde yorum yapma imkanımız olur. Sizin kahve ağacının gelişimi çok güzeldi, Ne oldu, fotoğrafla anlama imkanımz olurudu

Dudi
21-03-2010, 10:03
Sanki düzeldi gibi sevgili romantik, sizde bir bakın fotoğraflara, ilk çıkış kıvrımlarıydı sanırım onlar :)

Romantik
21-03-2010, 16:48
Sevgili Dudi,

Sizin kahvenizin fotosuna her baktığımda içim geçiyor. Çok şahane, bu çimlendirdiklerimden en az 2 adette kendime ayıracağım.

İlk kıvrımlarından sonra düzelmiş, bence şu an itibarıyla problem yok. Sağlıklı ve gayet formlu duruyor.

Dudi
21-03-2010, 17:39
Maşallah diyelim nazar değmesin o zaman, teşekkürler :)

tropik
21-03-2010, 18:06
Biraz büyük galiba. :D :D :D Bendekide yaprak çıkartıyor sürekli ama bu kadar büyük değil,yakın çekimmi yaptınız? Maşallah Sayın Dudi çok güzel yetiştirmişsiniz tebrikler. :D

Dudi
21-03-2010, 20:20
Evet sevgili tropik yakın çekim yaptım yaprakları tam belli olsun diye, 25 cm civarında boyu var. Tebrikleriniz için de teşekkürler :D

c4z4dor
03-04-2010, 13:38
kahve fidanını nerden bulabilirim. veya bana gönderebilecek olan varmı ?

çalı16
11-05-2010, 15:26
arkadaşlar tohumdan yetişince her hangi bir aşı istiyor mu yoksa aşı olmadan kahve veriyor mu

trapezus
20-05-2010, 23:03
Arkadaşlar kahve tohumu ihtiyacı olan arkadaşlar pm'den irtibat kurabilirler. Canephora ve arabica olmak üzere iki tür kahve tohumum mevcuttur, Amerikadan ithal çimlenme oranı yüksek ekim için uygun tohumlardır, nemleri alınmamıştır

Dudi
06-06-2010, 22:18
Kahve ağacımın fotoğrafını yayınlamaya korkuyorum ama dayanamayacağım; saksısını değiştirmeyide erteledim biraz daha gelişsin istedim. Şimdi saksıyı değiştirirsem köke gitmeye başlayacak.

MAŞALLAH DEMEYİ İHMAL ETMEYİN LÜTFEN ;)

Romantik
06-06-2010, 22:27
Maşallah, Maşallah 41 kere maşallah.

Kahveniz neredeyse 1-2 ayda 1-2 yaş büyümüş gibi.

Çok güzel, ellerinize, emeğinize sağlık.

Dudi
06-06-2010, 22:56
Yapraklarını üçer, beşer vermeye başladı. Desteksiz duramıyor. Fotoğrafta da görmüşsünüzdür. İnce bir destek yaptım. Teşekkür ederim ;)

tropik
17-06-2010, 12:34
Syn Dudinin kahvesi kadar olmasada buda benim kahvem. ;)

Dudi
17-06-2010, 13:14
O kendini kurtarmış artık; hızla büyümeye devam edecek :)

tropik
17-06-2010, 13:26
Çok sevindirdiniz beni haydi hayırlısı. :)

açelya çiçeği
24-06-2010, 15:46
kahveee... her akşam içmezsem kendime gelemediğim bi içecek. mest oluyorum tadına ve kokusuna. tam bir kahve tiryakisiyim. ancak kansızlık yapıyo fazlası. ama olsun napiiimm çok seviyorum

Nariel
25-06-2010, 20:30
Sayın açelya çiçeği foruma hoşgeldiniz, ancak yazılarınızı biraz daha özenli ve yazım kurallarına uygun şekilde yazarsanız seviniriz.

gulşen
04-07-2010, 22:30
merhaba arkadaşlar buda benim kahve ağacım .Ama bazı yapraklarının kenarında kurumalar var satıcı kıştan kalan yapraklar oldugunu söylemiş eşime benim merak ettiğim kahve ağacının bakımı, nasıl bır ortam ıster? sulama sıklığı ne olmalıdır?sizce çiçeklenme olur mu olursa hangi mevsim olur :o?.. gıbı genel bilgiler ayrıca bu yapraklardaki bozukluklar ilerde bir sorun teşkil eder mi acaba?

Romantik
25-07-2010, 12:49
Kahveniz kışın soğuğa maruz kaldığı için yaprakları yanık şekilde. Sıcak havalarla birlikte zaman içinde yeni yapraklar çıkartıp, eski yapraklar kaybolacaktır.

Kahve iç mekanda, Saksı içinde bakımı en kolay bitkilerden birisidir. Uyumlu bir bitkidir. Diğer Tropikallara nazaran bakımı daha kolaydır.

gulşen
25-07-2010, 14:18
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Cengiz Bey

gulşen
25-08-2010, 18:16
arkadaşlar kahvemde yeni oluşumlar farkettim bunlar yapraktan başka birşey ama çözemedim fikri olan varsa yardımcı olabilirmi acaba.yaklaşık iki haftadır aynı şekilde duruyolar henüz bir büyüme olmadı

gulshenisa
25-08-2010, 21:34
sevgili adaşım gözün aydın sonunda kahve çiçeğini göreceğiz.benimkiler daha çok küçük darısı başıma...yalnız sabırlı olman gerek zira tomurcuktan meyveye 7-11 ay geçmesi gerekiyormuş.

gulşen
25-08-2010, 21:59
Gerçektenmı çok sevındım ınankı ama çıçek ıçın geç kalmadıkmı bıraz.inşallah açarda burdan paylaşırım gerçi çiçek için yeterli sıcaklık olmayabilirmiş yani açmayabilir dediler neyse inşallah açarda kahve çiçeği nasılmış görmüş oluruz seninkide en kısa zamanda açar umarım

Ahmet MiM
25-08-2010, 23:46
kahveee... ancak kansızlık yapıyo fazlası.
Kahve Kansizlik asla yapmaz.Zannedersem siz kahve niyetine baska seyler iciyorsunuz. Her kahve kahve degildir ama kahve diye satilir.

Romantik
26-08-2010, 08:51
Gülşen Hanım,

Tropikal bitkilerin çiçek açıp meyve vermesi için herhangi bir ay sınırlaması yoktur, bu tür bitkilerin sağı solu belli olmaz. İyi bir bakımla ve uygun bir sıcaklıkta her zaman çiçeğe durabilirler. Sizin Kahve fidanınızda olduğu gibi.

Hhatice
26-08-2010, 09:03
Kahve ağacımın fotoğrafını yayınlamaya korkuyorum ama dayanamayacağım; saksısını değiştirmeyide erteledim biraz daha gelişsin istedim. Şimdi saksıyı değiştirirsem köke gitmeye başlayacak.

MAŞALLAH DEMEYİ İHMAL ETMEYİN LÜTFEN ;)

Kocaman bir MAŞALLAH

sercan1969
26-08-2010, 11:39
Sevgili dudi MAAŞALLAH....Türkiyenin en sağlıklı kahve ağacının sahibisiniz.
Umarım dalından kahve toplamakta size nasip olur.Ancak bitkinizin biraz daha ışık almasını sağlayın derim ben.

gulşen
26-08-2010, 15:52
teşekkür ederim Cengiz Bey,inanın ki verdiğiniz cevap beni çok mutlu oldu inşallah gerekli koşullara kavuşurda çiçeğini görebiliriz beni umutlandırdınız teşekkürler tekrar.:)

ozyurtozgur
14-09-2010, 13:29
Arkadaşlar kahve tohumu ihtiyacı olan arkadaşlar pm'den irtibat kurabilirler. Canephora ve arabica olmak üzere iki tür kahve tohumum mevcuttur, Amerikadan ithal çimlenme oranı yüksek ekim için uygun tohumlardır, nemleri alınmamıştır

merhaba yeni üye olduğum için pm atamıyorum.Lütfen bana ozgursadikozyurt@gmail.com adresinden ulaşabilir misiniz?
Bende kahve tohumu istiyorum.
İzmirden Bulabileceğim yerler varmı?
Teşekkürler.

gulşen
28-11-2010, 12:23
kahve ağacı olan arkadaşlar uzun zamandır bitkilerinin gelişimi hakkında bilgi ve resim paylaşmamışlar. acaba kahveleriniz ne durumda ?paylaşırsanız çok memnun olurum sayın dudi ve tropik kahve ağaçlarınızın son durumu nedir?gelişimleri nasıl?benimki bir kaç tane yaprak çıkardı 45 nolu mesajımdaki oluşum hala aynı şekilde bir gelişme yok yeni çıkan yapraklar daha parlak ve canlı renkte.resimde yüklüycektim ama sanırım bir sorun var sorun halolur olmaz yükliycem

Todor
28-11-2010, 19:47
Sayın Gulşen, 42 nolu mesajınızda gözüken yaprak yanlarındaki kurumalar, potasyum eksikliğinin sonucu. Sorun hala devam ediyorsa, potasyumlu gübreler veriniz.

gulşen
29-11-2010, 13:01
sayın todor,yapraktaki kurumalar bitki bana geldiğinde mevcuttu ama geldiğinden beri kurumalar ilerlemedi ,yeni yapraklarda da kuruma yok ama tavsiyenize uyucam teşekkürler.

gulşen
29-11-2010, 16:01
kahve ağacımın son hali :)

Dudi
29-11-2010, 19:57
Boydan ve üstten görünüşü ;)

gulşen
30-11-2010, 13:10
maşallah sayın dudi ne kadar güzel gelişmiş :)

Romantik
30-11-2010, 20:36
Sevgili Dudi,

Kahveniz çok güzel olmuş.

MAŞALLAH.

Dudi
30-11-2010, 23:10
Teşekkür ederim :)

Sizinki de güzel gelişiyor sevgili Gülşen, kahve evde tek vazgeçemeyeceğim, üzerine en titrediğim bitkim. Geçen gün elim çarptı farketmeden, artık nasıl özür dilediysem eşim karşı koltukta kıkır kıkır gülüyordu ;) Dedim gülme bütün bitkilerimden vazgeçerim ama ondan vazgeçmem :D

gulşen
30-11-2010, 23:42
teşekkür ederim sayın Dudi :).tamamiyle size katılıyorum benimde en değerli bitkim, ondan sonrada mum çiçeklerim.kahvem odanın en güzel yerinde, yanıbaşımda duruyor günde birkaç defa başına gidiyorum bi gelişme varmı diye :)heralde çok sık incelediğimden, bana hep aynı geliyor (hani annelere çocukları hiç büyümez hep bebek kalır ya o misal :) ]başına bir şey gelcek, yanlıs bakım yapıpta kaybedicem diye çok korkuyorum doğrusu .bir de siz daha yavruyken bakıp bu hale getirdiniz ne büyük mutluluk gerçekten tebrikler ...

seyyah53
11-12-2010, 22:55
Selam Dostlar...

Kahve tohumu alabileceğim güvenilir yerli **** yabancı bir site varmı acaba **** bu sitelerden daha önce alış veriş yapmış olan...teşekkürler...

Mutlu Kutlu
21-12-2010, 07:31
6 yaşında, 200-250 cm boydaki kahve ağacının alt dallarındaki yapraklar dökülünce ortaya çıkan meyveleri farkettim. Bu yıl meyve tutacağını umuyordum fakat meyve göremeyince ümitimi 2011 e ertelemiştim.

Diğer kardeşini sn. yeşilseven almıştı, acaba onun akibeti ne oldu merak ediyorum.

gulşen
21-12-2010, 14:14
maşallah mutlu bey bnimkide meyve verme yaşında ,ama ben beceremedim meyve verdirmeyi :)nasıl bir bakım yaptınız acaba ? sıvı besin kullandınız mı? bakım için ne tavsiye edersiniz acaba ?

Mutlu Kutlu
21-12-2010, 16:54
2-3 sefer bizim hazırladığımız besinden vermiştim, mutlaka bu besinden dolayı meyvelendi.
2011 de yüzlerce meyve tutturmammı şimdi ben bu kahve ağacına:)

gulşen
21-12-2010, 17:34
inşallah Mutlu Bey, darısı benim kahvemin başına :) Birde benim kahve ağacımın yapraklarında kahverengileşmeler var (geldiğinde de vardı) sebebi ne olabilir acaba? gerçi bana geldikten sonra iki üç yaprakta oldu ve bikaç tane yaprağı kuruyup döküldü :) en kısa zamanda bende istiyorum o besinden :) satış linkinizde mevcuttu sanırım

Mutlu Kutlu
21-12-2010, 22:01
Eski yaprakların dökülmesi normal, yapraklar çıktıktan sonra 12-18 ay üzerinde yeşil kalıyor.

Meyveler eski kartlaşmış, kahverengi odunumsu dallarda oluşuyor. Taze yapraklar koyu yeşil ve canlıysa, eski yapraklar çokta önemli değil.

koyu yesil
11-01-2011, 12:35
Merhabalar,
benimde bir kahve bitkim var.
Yapraklarda sararma sorunu ile ugrasiyorum su an.
Yaprak tumuyle sariya donup dokuluyor(En kisa surede bir resim ekleyecegim).
Ve, saksi degisimi yapmayi dusunuyorum, ne tur toprak kullanmaliyim?
Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.

siniroluyorum
11-02-2011, 19:24
Arkadaşları çekirdekleri nasıl çimlendirmeliyim?

carizma_009
11-02-2011, 21:02
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4810 burayı okumada fayda var.

Dudi
06-03-2011, 20:48
Benimkinin yeni evi :) Çok mutlu oldu :)

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=195421&stc=1&d=1299411686

Romantik
06-03-2011, 21:00
Benimkinin yeni evi :) Çok mutlu oldu :)

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=195421&stc=1&d=1299411686

Tek kelime ile maşallah.

Bizim Kahve fidanlarımızın sizlerde bu duruma gelmesi inanın bizi çok sevindirdi.

Dudi
06-03-2011, 21:34
Çok seviyorum iyiki almışım sizden bu kahveyi :)

kurt80
02-04-2011, 19:22
Sevgili Dudi,

Sizin kahvenizin fotosuna her baktığımda içim geçiyor MAŞALLAH çok şahane.
İnşallah bizlerde çimlendirme konusunda başarılı oluruz,
Sağlıklı ve gayet formlu duruyor.

tofita
22-04-2011, 14:41
Yetişmekte olan kahvelerinizi görünce içim gitti :)
Arkadaşlar tohum temin edebileceğim bir adres verebilir misiniz? Bir kaç yerde gördüm ancak güvenemedim. Bir de yetişkin olarak saksıda kahve satan yerler var mı? Belki bunu da değerlendirebilirim.

gulşen
22-04-2011, 17:00
sayın tofida,sayın romantikte kahvenın ve bır çok çeşitin yetişkinlerini bulabilirsiniz.Sevgiler

tofita
24-04-2011, 09:18
romantik çok yardımcı oldu bu konuda. Bir tane 5 yaşında ağacım olacak yakında :)

gulşen
24-04-2011, 15:00
adınıza çok sevindim :). en kısa zamanda çiçeklerini de görürsünüz inşallah.Bu arada benim kahve ağacımın yaprakları kuruyup dökülüyor nedenini anlayamadım inşallah kendini toparlar

tofita
30-04-2011, 20:22
Ağacım geldi ancak malesef ortadan kırılmış, toprağı kutu içine dağılmış, geriye kahve fidesine benzer bir şey kalmamış biçimde. O kadar da heveslenmiştim.Oysa ki özel biçimde kutulanacağı söylenmişti. Kutuda bitki olduğu yazılmazsa kargo nereden bilecek tabi... Ciddi biçimde moralim bozuldu. Belli bir para da verdik bakalım nasıl çözeceğiz );

Romantik
01-05-2011, 08:35
Sayın tofita,

Daha önceki mailimdede belirtiğimiz gibi stoklarımızda Kahve fidanı kalmadı, sizin hevesinizi kırmamak amacıyla başka bir fidancı arkadaştan size Kahve fidanı gönderttik.
Botanikmarket olarak hiç yaptığımız bir uygulama değil bu aslında.
kahve fidanını hazırlayan arkadaş gelişigüzel bir koli yapıp fidanı sabitlememiş, bu da fidanınızın kargoda kırılmasına sebeb olmuş. Kargocularda bu konuda zaten duyarsız.
Gönderdiğimiz ürünler ( Canlı Bitki ) kavramına girdikleri için kargoda sigorta kapsamına girmiyorlar. Bu tür durumlarda biz botanikmarket olarak müşterilerimizi mağdur etmemek için size ücretsiz yeni fidan gönderiyoruz veya sizlerin isteği doğrultusunda parasını iade ediyoruz.
Bu konuda gönlünüz rahat olabilir.

Sağlıcakla.

Dudi
01-05-2011, 10:22
Benim kahve ağacımda bir haftadır hissettiğim bir durum var. Baharla birlikte yeni çıkan yapraklarından sanki kahve kokusu yayıyor. Koltuğun yanındaki sehpada duruyor. Koltuğa oturunca burnuma kahve kokusu geliyor. Ki bizim evde hiç kahve pişmez :D

tofita
02-05-2011, 07:50
Sevgili Romantik;
Konunun sizinle ilgili olmadığı halde mecburen sizinle iletişime geçmek zorunda kaldım kusura bakmayın. Mağduriyetimin giderilecek olması beni sevindirdi. Fidan gönderirseniz daha iyi olur...Çok teşekkür ediyorum.

pearll
03-05-2011, 20:08
merhaba,
benimde kahve ağacım var tam 4 yaşına geldi ama son 2 senedir büyümesi neredeyse durdu diyebilirim. Saksısını değiştirdik toprağını değiştirdik ek besinler takviye ettik, kışın bile 21 derecenin altına inmeyen bir odada bulundu. İlk başta alt yapraklardan başlayan kahverengi çürümeler zamanla üst yapraklara hatta yeni çıkanlara bile bulaştı. Bir çok çiçekçiye sordum fakat bu ağaç hakkında kimse birşey bilmiyor. Yapraklarına bol su sıkın dediler. Pekte faydası olmadı. Baharın gelmesiyle yeni yapraklar vermeye başladı fakat onlar bile daha çıkmadan kahverengi olmaya başlamış.
Ağacım benden ne istiyor, onu nasıl mutlu edebilirim, dökülen yaprakları içime dert oluyor, bu konuda profesyonel bilgisi olup yardımcı olabilecek varsa minnettar kalacağım. Resimlerini ekliyorum benim nazlı ağacımın.
Sevgilerle.

pearll
03-05-2011, 20:16
http://i1105.hizliresim.com/2011/5/3/12735.jpg

http://i1105.hizliresim.com/2011/5/3/12792.jpg

Dudi
04-05-2011, 12:07
Başka yere fotoğraf yükleyip link eklenize gerek yok sevgili pearll, foruma fotoğraf yükleyebilirsiniz.

Bitkinizinde yapraklarında yanma olmuş sanırım. Ama neden olduğunu bilemiyorum. Benim alt yapraklarda ilk zamanlarda soğuktan olmuştu. O yaprakları temizledim, şu anda sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Sizin epey bir ilerlemiş. Besini fazlamı veriyorsunuz acaba?

pearll
04-05-2011, 17:08
yeni olduğum için fotoğraf nereden yükleniyor bulamadım.

besini son bir aydır 15 gün arayla iki kez verdim, ama zaten besinden öncede bu durumdaydı. Sanırım zamana bırakmaktan başka bir çözüm bulamayacağım.

Siz ağacınız için gübre kullanıyormusunuz? Geçen sene saksıyı büyüterek toprağını değiştirmiştim. Ağacın hiç kökü yoktu :( Bu senede toprak değiştirmeme gerek var mı ?
İlginize teşekkürler.

Dudi
04-05-2011, 17:19
Sıvı bitki besini kullanıyorum. Uyku döneminde besin vermiyorum. Baharda itibaren 15 günde bir veya ayda bir sıvı bitki besini veriyorum. Geçen sene değiştirdiyseniz bu sene ellemeyin saksısını; ben iki sene sonra saksı değiştirdim. Çok fazlada üzerine düşmeyin bence kendi halin bırakın, sağlıksız yaprakları üzerinden alın ama çokda kel kalmasın. Gördüğüm kadarıyla yeni taze yapraklarda veriyor. Gübreyi çok sık aralıklarla vermeyin. 15 gün veya yda bir yeter, uykuya geçince besin vermeyin.

tofita
06-05-2011, 18:36
Teşekkürler Romantik fidanı aldım. Gayet iyi durumda :)

Şimdi buradaki tecrübeli arkadaşlara asıl sormam gerekenler; (4-5 yaşında bir fidan için) doğrudan güneş alan bir yere mi koymalıyım, gölgeye mi yoksa başka bir yere mi? Sulama ne sıklıkla yapmalıyım? Şu anda bilemediğim yapmam gereken şeyler var mı?

Ekleme: Benim ağacım hangi tür romantik?

Romantik
09-05-2011, 20:25
Teşekkürler Romantik fidanı aldım. Gayet iyi durumda :)

Şimdi buradaki tecrübeli arkadaşlara asıl sormam gerekenler; (4-5 yaşında bir fidan için) doğrudan güneş alan bir yere mi koymalıyım, gölgeye mi yoksa başka bir yere mi? Sulama ne sıklıkla yapmalıyım? Şu anda bilemediğim yapmam gereken şeyler var mı?

Ekleme: Benim ağacım hangi tür romantik?

Merhabalar,

Sayın tofita, Size gönderdiğimiz Kahve fidanı ( Coffea Arabica )

Toprağı kurudukça az miktarda, toprağını fazla çamur etmeden sulayın.

Doğrudan direk güneş alan yerde değil, yarı gölge bir alanda muhafaza edin.

Şu an saksısını değiştirmeyin. 1-2 Yıl bu saksı içinde kalabilir.

Kimyasal hiçbirşey önermiyorum. Bitkiyi zorlamanın anlamı yok.

Jezebel
21-05-2011, 22:33
Fidan mı yoksa tohum mu alayım diye tereddüt yaşarken bu gün fidan denk geldi 10 liraya aldım.
Benim için de büyük sürpriz oldu.
Artık kahve ağacım var:p

214818

Kahvesinden içeceğimiz günler de olur umarım.

Jezebel
25-05-2011, 20:59
Sn.yeşilseven, ilginize,

216546

bu gün aldım.

gulşen
25-05-2011, 22:20
sevgili jezebel, kahve fidanlarınız çok güzel çokta uygun almışsınız çiçek açıp meyvesini toplamanız dilekleriyle :)

gulşen
25-05-2011, 22:23
buda benim kahve ağacımın son hali :)

Jezebel
25-05-2011, 22:27
Teşekkürler, bu arada tohumdan yetiştirilmiş galiba ve her saksıya en az 10 tohum ekilmiş.
Durum böyle olunca saksıdaki bitki dolgun görünüyor.
Bu kadar sıkış tepiş bir durumda nasıl gelişir ki ?
Tabi içimi kemirdi bu durum, bitkileri ayırdım.
Hepsi hayatta kalır mı bilmiyorum, ama kalanlar bari rahat gelişsin ;)

Jezebel
25-05-2011, 22:29
buda benim kahve ağacımın son hali :)
Pek sağlıklı maşallah.Yardım lazım olursa size sorarım artık.
Paylaşım için teşekkürler.

gultar
28-05-2011, 19:55
Teşekkürler, bu arada tohumdan yetiştirilmiş galiba ve her saksıya en az 10 tohum ekilmiş.
Durum böyle olunca saksıdaki bitki dolgun görünüyor.
Bu kadar sıkış tepiş bir durumda nasıl gelişir ki ?
Tabi içimi kemirdi bu durum, bitkileri ayırdım.
Hepsi hayatta kalır mı bilmiyorum, ama kalanlar bari rahat gelişsin ;)

Sn.jezebel kahve ağacınız çok sağlıklı maaşallah,kahvesini de içersiniz inşaallah.
Bakımıyla ilgili bilgi edinmişsinizdir sanıyorum.
Yaklaşık 11 yıllık bir kahve ağacım var saksıda ,bahçemdeki küçük seranın içinde yaşatmaya çalışıyorum.Ne ister,nasıl beslenir,gübre gerekir mi, ilaçlamak gerekir mi?
hiç bilmiyorum ayrıca benimkinin yaprakları küçük çalı gbi 1,5-2,00 m civarında
boyu var hiç çiçek açmadı.Çürümesin diye çok su vermedim.Hata mı yaptım?.. ama yaşıyor.Fotoğrafını yarın çekip koyarım.Bu konudaki bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.Yoksa kahve değil de kakao ağacı mı acaba?Kahve diye aldım.

Çok teşekkür ederim,kolay gelsin.Selamlar.

Jezebel
28-05-2011, 20:26
Gibberellic acid'in çiçeklenme üzerindeki olumlu etkilerinden bahsediliyor.
Onu deneyebilirsiniz.
http://www.harc-hspa.com/Publications/CR3.pdf ingilizceniz iyi mi ?

Burada da belirli bir suzuzluk döneminden sonra verilen suyun çiçeklenmeyi teşfik ettiğinden bahsediyor

http://treephys.oxfordjournals.org/content/10/2/127.full.pdf

yani bu en bilinen bitkilerden biri, hiç sırrı kalmamıştır sanırım ;)

gultar
29-05-2011, 07:49
Sn jezebel, Bilgiler ve ilginiz için çok teşekkür ederim.

ÇEVRE-DOSTU
02-06-2011, 09:17
Fidan mı yoksa tohum mu alayım diye tereddüt yaşarken bu gün fidan denk geldi 10 liraya aldım.
Benim için de büyük sürpriz oldu.
Artık kahve ağacım var:p

214818

Kahvesinden içeceğimiz günler de olur umarım.
sayın jezebel bende kahve fidanı arıyorum . bana nereden temin ettiğinizi yazarsanız sevinirim.

ÇEVRE-DOSTU
02-06-2011, 09:51
Balçovada bulunan 5MMigrosta vardı, en son geçen hafta 2 fidan daha gördüm.
Acele ederseniz belki hala duruyordur.
çok teşekkür ederim .

ÇEVRE-DOSTU
08-06-2011, 08:32
sayın jezebel, arkadaşım dün 5 m den sizin bahsettiğiniz 2 kahve ağacını almış. çok mutlu oldum.

Jezebel
08-06-2011, 08:35
Hayırlı olsun.

koyu yesil
08-06-2011, 19:15
Bu da benim kahve agacim.
ilk resimde kahve cicekleri, ikincisinde de kahve meyveleri.
Meyvelerin olgunlasmasi sekiz ay kadar surebiliyormus, hasat 2011 sonu olacak insallah.

222040

222041

Dudi
08-06-2011, 19:18
Öncelikle maşallah diyeyim sevgili koyu_yeşil, çiçeklerin kokusu nasıl? Kaç yaşında ve boyutu ne kadar kahve ağacınızın?

koyu yesil
08-06-2011, 19:43
Tesekkurler Sn Dudi.
Ciceklerinin kokusunu nasil anlatsam bilemiyorum;
Biraz leylak kolonyasina benziyor, kahve kokusuyla ise ilgisi yok :)
Kahve agacim yaklasik 1 yildir bende,
aldigimda 3-4 yasinda oldugu soylenmisti, simdi 4-5 yasinda olmali.
Genel gorunusunu ekli resimden inceleyebilirsiniz.

Dudi
08-06-2011, 20:30
Benimkide 3-4 yaşında oldu sanırım ;) Az kalmış çiçeklenmesine demekki ;) Fotoğrafıda aşağıda, teşekkürler bilgiler için :)

siniroluyorum
10-06-2011, 13:15
4-5 yaşındaki bir kahve fidanı için ne boyutta bir saksı gerekiyor?Hoş, yeni çıkan çekirdekleri görünce 5 yaşını düşünmeye başladım:)

Dudi
10-06-2011, 13:17
12-15 lt yeterli olur sanırım sevgili siniroluyorum.

siniroluyorum
10-06-2011, 13:24
Çok iyi o zaman ben zaten en fazla üç tane bakmayı düşünüyorum.Fazla alan kaplamadıklarına sevindim:)

Dudi
10-06-2011, 13:49
Benimki şu anda 13 lt lik saksıda :) 3-4 yaşında :)

Jezebel
10-06-2011, 17:56
Aslında "Türk kahvesi" Türkiyede yatişmeli bence:p
En azından doğa şartlarının izin verdiği yerlerde:cool:

gulşen
11-06-2011, 01:48
sayın koyu yeşil kahve ağacınıza kocaman bir maşallah drısı bizim başımıza diyelim :) benim merak ettiğim kahve ağacının çiçeği bir gün açık kalırmış doğrumu acaba

koyu yesil
13-06-2011, 19:30
4-5 yaşındaki bir kahve fidanı için ne boyutta bir saksı gerekiyor?Hoş, yeni çıkan çekirdekleri görünce 5 yaşını düşünmeye başladım:)

Sn siniroluyorum,

Benim saksim 18litre.
Toprak olarak, toprak, torf, cocopeat ve perlit kartisimi kullaniyorum.
Resimde kahve agacinin boyu pek anlasilamiyor fakat, eni ve boyu 1.5metre kadar.

Yasini tam olarak bilemiyorum, aldigimda 3-4 yasinda oldugu soylenmisti, 1yildan biraz fazla suredir bende. Bu agacin ilk meyve verisi, acikcasi bende bu kadar cok meyve beklemiyordum. Meyve sadece odunlasmis dallarda oluyor.

koyu yesil
13-06-2011, 19:38
sayın koyu yeşil kahve ağacınıza kocaman bir maşallah drısı bizim başımıza diyelim :) benim merak ettiğim kahve ağacının çiçeği bir gün açık kalırmış doğrumu acaba

Sn Gulsen,

Umarim sizinde fidaniniz saglikla buyur, ciceklerini ve meyvesini gorursunuz.

Cicekler sadece bir gun acik kalmiyorlar, ama cok uzun omurlu de degiller.
Resimlerden gorebileceginiz gibi cicekler, yapraklarin dallara tutundugu noktalarda aciyor. Buralarda once tomurcuklar olusuyor, bende tomurcuklarin cicege donusmesi 1-2ay kadar surdu. Ve tomurcuklarin tumu birden cicege donusmedi, 2 hafta kadar arayla, 3 parti seklinde bir ciceklenme oldu.
Ciceklerin polenleri tasiyan kismi ile disi organi birbirinden uzak oldugu icin, her cicegi yumusak bir suluboya fircasi ile ben tozladim. Malum ev ortami.

koyu yesil
13-06-2011, 19:43
Benimkide 3-4 yaşında oldu sanırım ;) Az kalmış çiçeklenmesine demekki ;) Fotoğrafıda aşağıda, teşekkürler bilgiler için :)

Sn Dudi,

Masallah, saksidaki nazar boncuguda hos olmus :)
Onumuzdeki 1-2 sene icinde sizinkinde de ciceklenme ve meyve olusumu olacak gibi.

Yalniz , damar kisimlari koyu, acik yesil/sari yapraklar dikkatimi cekti. Bende de benzer bir durum olmustu. Mangan ve demir icerikli bir yaprak gübresi kullanarak, ve cesme suyu ile sulamayi keserek bu durumu asmistim. Simdi sadece icme suyu ile ( dusuk kirec icermesi sebebi ile ) sulama yapiyorum.

Jezebel
19-06-2011, 11:39
Ayırdığım minik fidancıklar, minik kahve ormanım.

226178

.

agozce
19-06-2011, 23:55
Hay maşallah hepinize. Kıskandım şimdi. Güle güle büyütün.

Direk güneş sevmiyor, dikkatli olun.

Yurt dışında gördüğüm bahçelerde kahve ağaçları hep büyük ağaçların gölgesindeydi..

Jezebel
20-06-2011, 18:08
Sevgili arkadaşım,
bu uyarınızı dikkate alıp hepsini gölgeye naklediyorum, yeni çıkan yaprakların çok ufak çıkmasından ışığın fazla geldiğini anlamıştım.
Saygılar.

gulşen
21-06-2011, 14:55
Sayın Koyuyeşil, acaba kahve ağacınızı nerden aldığınızı öğrenebilir miyim ?

himone
25-06-2011, 21:18
Arkadaşlar bu ağaç Ankara'da yetişir mi?

siniroluyorum
09-07-2011, 11:43
Arkadaşlar bu ağaç Ankara'da yetişir mi?
Sanmıyorum Ankara kışın çok soğuk yazın da çok soğuk oluyor.

Romantik
24-07-2011, 19:21
Türkiyede dış mekanda yetiştirilmesi çok zordur.

0 derecenin altındaki sıcaklıklarda ölür.

Salon bitkisidir ve saksıya çok uygundur.

Ortalama 15-30 Litre arası saksılarda iç mekanda rahatlıkla yetiştirip meyvesini alabilirsiniz.

Romantik
24-07-2011, 19:22
Meyvelerin olgunlasmasi sekiz ay kadar surebiliyormus, hasat 2011 sonu olacak insallah.

222040

222041

Maşallah bizden aldığınız Kahve Ağacı ne güzelde gelişmiş.

Yeşilefe
03-09-2011, 09:58
Sayın Jezebel,
ben de izmirde yaşıyorum.Kahve fidesini nerden aldığınızı yazarsanız ben de almak isterim.Eğer artık bulamayacaksak satın almak için o zaman sizin fideciklerden birine talibim :)))

arzuakyurek
03-09-2011, 10:58

222040

222041

Aman tanrım, maaşallah. Çok heyecanlandım harikulade görünüyor, kahve gibi kokuyormu?
Emeğinize sağlık, bende Eminönün'den aldım az istedim ama en az 100 gr verebiliriz dediler. Şimdi pamukların arasında çillendirip sonra toprağa alacağım. Umarım başarılı olur;)

arzuakyurek
03-09-2011, 11:03
Bu arada benim çekirdekler başarılı olursa bol miktarda var elimde, isteyenlere gönderebilirim.

agozce
03-09-2011, 12:19
Çekirdekleri nereden almıştınız. Ben denemek isterim.

arzuakyurek
03-09-2011, 12:34
Eminönün' de bir baharatçıdan ama bende bol miktarda var, adresinizi özel mesajdan yazarsanız yollayabilirim.

agozce
03-09-2011, 12:38
Teşekür ederim,

Oradan bende almıştım çimlenmedi, o nedenle sordum..
Taze tohum olmalı diye biliyorum. Yine de vazgeçmeyin. Bekleyin bakalım. Belki çimlenir..

Eminönündeki Çiçekçilerde Fidan olrak da satılıyormuş. Bilginize.

Bende bir türlü gidemedim.

arzuakyurek
03-09-2011, 12:44
Teşekür ederim,

Taze tohum olmalı diye biliyorum. Yine de vazgeçmeyin. Bekleyin bakalım. Belki çimlenir..

İnşallah çimlenir, üzüldüm şimdi. Neyse bekleyeceğim sabırla :) teşekkürler

arzuakyurek
03-09-2011, 13:06
Teşekür ederim,

Müjdeeee, pamukların içindeki çekirdeklerime baktım ve minicik bir filiz gördüm veee hemüz 2 gün oldu :D:D:D

agozce
03-09-2011, 13:32
Harika.., tebrikler...Tamam o zaman isterim..:)))..

Şehir dışına çıkacağım. Dönünce yazarım. Teşekür ederim.

dünyam1
03-09-2011, 22:00
sayın arzu akyürek ben de kahve isteyebilir miyim;)

Charlaux
03-09-2011, 22:24
Bahçede yetiştirecek olan arkadaşların dikkatine;
Kahve ve kakao tohumları önlerinde güneşi engelleyecek bir gölge ağacı ister,yani uzun boylu ve bol yapraklı bir ağaç gerekmektedir.Bunu göz önünde bulundurarak dikiminizi yapın istedim. ;)

arzuakyurek
03-09-2011, 22:46
sayın arzu akyürek ben de kahve isteyebilir miyim;)

****** Dünyam1 özel mesajla adresinizi gönderirseniz yollarım.

Romantik
14-09-2011, 08:39
Şu anda anaç Kahve fidanımda 12 adet meyve var, ama bu sayı artacak gibi gözüküyor, makinemde sorun var, halledeyim resmini çekip ekleyeceğim.

Her zaman dediğim gibi Kahve dış mekan bitkisi değildir, iç mekan bitkisidir, salon bitkisi gibi düüşünün, bakımı kolay, özel isteği yok, herkesin iç mekanda çok rahat yetiştirebileceği bir bitkidir.

Dudi
14-09-2011, 08:41
Merakla fotoğrafını bekliyorum sevgili Romantik :) Kaç yaşındaydı anaç fidanınız?

günebakan
14-09-2011, 13:13
Kahve fidelerin de ne zaman saksı değiştirmeli acaba?

Dudi
14-09-2011, 14:20
Saksıda köklenecek yer kalmayınca değiştirmiştim ben günebakan :D

günebakan
14-09-2011, 14:39
Teşekkür ederim Dudi'ciğim:)

Dudi
14-09-2011, 15:26
Reca ederim ne demek :) Saksının boyutu 4-5 lt falandı sanırım, kahve fidanım 3 yaşındayken 13 lt lik saksıya aldım. Şimdi orda memnun hayatından :D

günebakan
14-09-2011, 17:33
Dudi'ciğim benim kahve fidelerin daha bu kadar saksısı de iyi görünüyor şimdilik yalnız yaprak uçlarında kahverengileşme var neden acaba bir fikrin varmı?

245695

Dudi
14-09-2011, 18:33
Çeşme suyu ilemi suluyorsun?

günebakan
14-09-2011, 18:41
Evet

Jezebel
14-09-2011, 19:44
Teşekür ederim,

Bende var ufak da olsa.
Hoyalarında eşlik eder;)

agozce
14-09-2011, 19:46
Canım arkadaşım teşekür ederim. Sevgili günebakan bir tane verecek..

Dudi
14-09-2011, 20:25
Yumuşak, klorsuz yani damacana suyu ver günebakan abla :)) Ben hep damacana su verdim ve vermeye devam ediyorum :D Biraz büyüsün o yaprakları üzerinden alırsın, yeni gelenler normal olacaktır. Zaten herkes evde çekiniyor. Aman dudinin kahve ağacı, değme, dokunma, dikkat et; kırılırsa canımıza okur dediklerini duyuyorum :D Pek kıymetli kahve ağacım, onu damacana sularla suluyorum :D

günebakan
14-09-2011, 20:29
Hakikaten çok kıymetli yaa damacana suyu ile sulayalım bakalım nasıl olacaklar:))

agozce
14-09-2011, 22:13
Musluk suyunu, 2 gün ağzı açık bir yerde dinlendirseniz de olur mu acaba?

günebakan
14-09-2011, 22:16
Suyuna biraz limontuzu attım diğer yapraklar daha iyiler. Bununla bir ilgisi varmı bilemiyorum ama:)

Dudi
14-09-2011, 22:24
Bitkiyi zorlamaya gerek yok günebakan abla çok nazlı değil zaten :) Limontuzu toprağı asidik yapar. Bence limontuzu verme.

günebakan
14-09-2011, 22:31
Tamam damacana suyla sulamaya başlarım. Tecrübeli olanı dinlemek lazım:)

Dudi
15-09-2011, 08:55
Saksısıda bence şimdilik iyi, değiştirmene gerek yok. Gelecek ilkbahardadaki durumuna göre yine değerlendiririz ;)

günebakan
15-09-2011, 15:15
Tamam canım sağol:)

Romantik
17-09-2011, 15:28
Merakla fotoğrafını bekliyorum sevgili Romantik :) Kaç yaşındaydı anaç fidanınız?

Evet Sevgili Dudi,,

Anaç resimdede gözüktüğü gibi şu an 5 yaşına giriyor.

Meyvelerinin resimlerini ekliyorum.

Dudi
17-09-2011, 19:31
Maşallah sevgili Romantik, anaç ağacın gövdesi epeyce kalınlaşmış. Benimki henüz sizinkinin yarısı kalınlıkta :) Darısı benim kahve ağacımın başına :)

dünyam1
17-09-2011, 19:53
kahveye içim gitti, yapraklar parlak hepsi çok güzeller.bende kahve bulup yetiştireceğim inşallah

Romantik
18-09-2011, 07:48
Aslında çok çiçek açmıştı ama işlerimizin yoğunluğundan fazla ilgilenemdik, şu an 15 adet meyvesi var üzerinde,

Ev içinde bakılabilecek en basit bitkilerden birisi, kışın iç mekanda, yazın ise varsa balkon, bahçe veye terasta yaşamına mutlukula devam ediyor.,

Küçük boy fidan satışlarımız mevcut, isterseniz yardımcı olabiliriz.

limoncu
18-09-2011, 10:46
Sayın romantik elinizdeki kahvelerin güncel resimlerini koysanız seyre dalsak... : )

Jezebel
18-09-2011, 13:00
Sayın Jezebel,
ben de izmirde yaşıyorum.Kahve fidesini nerden aldığınızı yazarsanız ben de almak isterim.Eğer artık bulamayacaksak satın almak için o zaman sizin fideciklerden birine talibim :)))

Balçova Migrostan aldım, ancak Ege Üniversitesi Botanik bahçesinde üzeri taze meyve dolu dev bitki var ve fidesi de olacak,
ben hibe etmiştim;)
Saygılar.

limoncu
11-10-2011, 21:28
kahve fidanı sahipleri neler yapıyorsunuz? kahvelerinizden son durumlar nedir? nasıl bakıma geçtiniz?

aburcuburs
19-01-2012, 12:00
Bugün bende kahve fidesi aldım :)) İstanbulda ağaç a.ş. de var. Fiyatı 10 tl ama ufak fideler.

çiçeklerinize MAŞALLAH... inşallah benimki de güzelce büyür.

gulshenisa
19-01-2012, 19:33
Benim kahve fidanimda 3 yasinda gayet iyi durumda yanliz gecen haftalarda 1 dali kirildi uzuldum ama yapilacak birsey yok.insallah bu sene cicek acar diye umuyorum.

vehbi
20-01-2012, 09:33
Benim kahve fidanım henüz bir yaşında, bakalım ne zaman kahve verecek.

aburcuburs
23-01-2012, 12:05
İşte Benim bir karış boyunda ki kahvem ;) sizce büyüyüp diyerleri gibi serpilir mi yoksa bu bodur bir tür mü? :(

265466

mrduran
23-01-2012, 13:31
Çok güzeller, imrendim. Elbet bende becereceğim bu işi sayenizde, teşekkürler herkese.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

çisem
23-01-2012, 14:24
"2004'ten beri Türkiye'de sadece Mersin ve Anamur'da 16 hektarlık bir alanda kahve tarımı yapılmaktadır." denmekte bir çok kaynakta. Bu kahve üreticilerini tanıyan bilen var mıdır?
Ülkemiz şu günlerde "kahvemize sahip çıkalım" kampanyası devam ediyor. Sahip çıktığımız konu ise; kahveyi ilk kavurup-çekip pişiren olmamız, üreticiliğimiz değil. Ev ortamında kahve yetiştirmenin mümkünlüğünü burada gördük. Aramızda saksıdan dış mekanda yetiştirip meyva alan var mıdır?
Ayrıca; Mersin ve Anamur'da olan arkadaşlardan bu kahve tarımı yapanları tanırlar mı, ticari getiri sahibi bahçeleri görmüş, duymuş ve ziyaret etmiş olanlarınız var mıdır?
Bu bahçeleri yerinde ziyaret etmeyi çok istiyorum. Bilgisi olan yazarsa çok sevinirim.

agozce
23-01-2012, 15:47
Ben Anamurluyum. Hiç duymadım.

Dilerim bu bilgi doğrudur..

agozce
23-01-2012, 15:51
Sayın aburcuburs, fideleriniz çok güzelmiş Güle güle büyütün.

Yaprak yapısı farklı. Cinsi ne biliyo rmusunuz? Aynı saksıda birden çok fide görünüyor. Ayırmanız daha hızlı büyümesini sağlar bence.

çisem
23-01-2012, 19:09
Sayın agozce, alta lingi atıyorum. Birçok lingte hep aynı bilgiler olduğundan sadece birini atıyorum.
Kahve - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Kahve)

Anamur'lu olduğunuza göre sizin bu kahve çekirdeği üretimi yapan bahçeleri bulmanız benden daha kolay olacaktır. Nisan ayında Mersin ve Anamur gezilerimde bu bahçeleri bulup ziyaret etmek istiyorum. Özel ve resmi kurumlar aracılığıyla bulmaktan başka yol gözükmüyor. İlginize teşekkür ederim. Belki bir başka bilen çıkar sitemizden.

bari
23-01-2012, 19:21
Bu fotoğrafları yılbaşında Alanyada çektim. Alanyada yetişiyorsa Anamurdada rahat yetişir.

çisem
23-01-2012, 19:35
Sayın bari, Alanya'da çektiğiniz yer neresiydi?
Bol meyvalı bir ağaç bu sanırım. Bir saksıda hiç bu kadar meyva görmedim çünkü.
Bilgilendirebilir misiniz?

agozce
23-01-2012, 20:08
Bahri bey merhaba, ne güzel bir haber. Yurdumuzda yetişsinde, nerede yetişirse yetişsin..:))

Anamurda vardır belki, ben duymamışımdır. Araştıracağım.

Bende Kübada bir kahve bahçesi gezmiştim. Kahve ağaçları kesinlikle güneş görmemeli, ağaçların altında gölgedeydi hepsi.

Sıcak, nem ve gölge istiyor.

bari
23-01-2012, 20:13
Sayın bari, Alanya'da çektiğiniz yer neresiydi?
Bol meyvalı bir ağaç bu sanırım. Bir saksıda hiç bu kadar meyva görmedim çünkü.
Bilgilendirebilir misiniz?

Tropik dede diye aratırsanız bulursunuz. Bu ülkenin daha çok Ziya amcalara ihtiyacı var...

agozce
23-01-2012, 20:15
Acaba kalitesi nasıl olacak..Toprak yapısı çok önemli..Volkanik toprakta yetişenler en iyi kalitede oluyormuş.

bari
23-01-2012, 20:22
Volkanik topraktakiler kül kokuyor diye biliyorum.

bari
23-01-2012, 20:25
Volkanik topraktakiler kül kokuyor diye biliyorum.

O bir kalite göstergesiymiş sanırsam.

çisem
23-01-2012, 20:50
Sayın bari, Tropik Dede'nin bahçelerinde çok çeşit meyve var. Görüntülediğiniz kahve ağacı ya da ağaçları "kahve tarımı" olarak nitelenebilecek çoğunluktamıydı?
Çünkü Tropik Dede çeşitliliği ve yetiştirilmesi ülkemizde zor görünen meyvalar üzerinde çalışmaları ile tanınıyor. Ziyaret edeceğim bahçelerin başında burası var. Eminim gittiğimde kahve üzerine çok detaylı bilgilere sahip olacağım. Sizin bu konuda sohbet olanağınız oldu mu bilemiyorum. Ama ben özellikle "kahve tarımı" yapan, kahve çekirdeği üreticilerinin bahçelerine ulaşmak istiyorum. İlginiz için teşekkür ediyorum.

bari
23-01-2012, 21:26
Ziya dedenin iki **** üç tane yetişkin ağacı var. Geçen sene bu kadar meyve yoktu. Sanırım 7-8 yaşındalar. Bu senede tam verime ulaşmışlar, dallar yıkılıyordu çünkü.

Romantik
10-02-2012, 11:18
Kahve resimleri,

Fidanımız kış mekanda olduğundan yine ev içinde, sıcak bir yerde ama pencereden uzakta. havalar ısınsın asıl yerine balkona koyacağız, meyvelerin bir kısmı düştür, yarısı büyümeye devam ediyor.

carizma_009
13-02-2012, 12:06
Çok güzel görünüyor.Ordu kahvesi içmeye geliriz birgün:)Başarılarınızın devamını dilerim.

bozo.0606
13-02-2012, 12:19
çok sevimli görünüyorlar. inşallah sizi şaşırtacak kadar ürün alırsınız.. tebrik ederim gerçekten.

Romantik
13-02-2012, 17:40
Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim.

Kahve ev veya ofis içinde bakılacak en basit bitkilerden birisidir. Uyumludur.

gulen
21-02-2012, 09:51
merhaba hepiniz kahve ağaçlarına imrenerek baktım ellerinize sağlık çok güzel olmuşlar
elinizde fazla kahve çekirdeği varsa bana da gönderebilir misiniz :)

gabilator
10-03-2012, 10:15
elinde coffee robusta çekirdeği olan varsa benimle irtibata geçebilir mi?

peyyide
12-03-2012, 17:29
Ben de kahve ağacı istiyorum. Nerden bulabilirim?

trapezus
07-05-2012, 09:53
Ben de kahve ağacı istiyorum. Nerden bulabilirim?

Kahve fidanı, salon çanı ve maymun çıkmaz ağacı üretimi üzerine seram var. İrtibata geçerseniz yardımcı olabilirim.

Dudi
26-05-2012, 19:40
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/300885d1338053352-26052012763.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/300884d1338053352-26052012762.jpg

serguzel
14-10-2012, 01:19
kahve ağacından meyve aldığınızda yani kahve,nasıl işliyorsunuz çekip içmek üzere ?ve hiç ürettiği kahveyi işleyipte içen oldumu :)
hediye **** satılık fide gönderebilicek varsa bana ulaşabilirmisinz

gulşen
14-10-2012, 13:14
Dudi hanım tebrik ederim gerçekten çok güzel bir görüntü :)) darısı benim başıma...
son hali nasıl acaba kahve ağacınızın çiçekler açtımı kokusu nasıl ? meyveye döndü mü? son halinin fotoğrafını ekleyebilir misiniz acaba? teşekkürler :)

Selçuk Boz
17-10-2012, 02:45
Sekiz tane çarkıfelek tohumuyla bir tane de kahve tohumunu, aynı çimlenme ortamında ekmiştim. Toplam dokuz tohumdan bir tanesi çimlendi. Diğerlerinden ses çıkmadı.

Sekiz adet çarkıfelek tohumu ektiğim için, çıkan fideye, yaklaşık iki-üç ay çarkıfelek niyetiyle baktım. Ama fide geliştikçe, kahve olduğunu anladım iyi mi...:o

Aşağıdaki resmi, bitkinin kahve fidesi olduğunu anladığımda çektim. (Yeni yaprağının üstünde karasinek olan bitki :rolleyes:)
339194

Eğer yine de, bu kahve değilde daha başka birşeyse, lütfen beni uyarın.:D

bari
19-10-2012, 19:41
Sekiz tane çarkıfelek tohumuyla bir tane de kahve tohumunu, aynı çimlenme ortamında ekmiştim. Toplam dokuz tohumdan bir tanesi çimlendi. Diğerlerinden ses çıkmadı.

Sekiz adet çarkıfelek tohumu ektiğim için, çıkan fideye, yaklaşık iki-üç ay çarkıfelek niyetiyle baktım. Ama fide geliştikçe, kahve olduğunu anladım iyi mi...:o

Aşağıdaki resmi, bitkinin kahve fidesi olduğunu anladığımda çektim. (Yeni yaprağının üstünde karasinek olan bitki :rolleyes:)
339194

Bitkiniz çarkıfelek.. Yaprakları daha sonra loblanacak...

Selçuk Boz
20-10-2012, 06:31
Bitkiniz çarkıfelek.. Yaprakları daha sonra loblanacak...

Kafam iyice karıştı iyi mi...

Selçuk Boz
22-10-2012, 21:03

339194

Bugün bitkinin sürgün kısmında sülük oluşumu başladı. Yani, Sayın bari'nin de belirttiği gibi, bitkim bir çarkıfelekmiş.:o Sayın bari, teşekkür ederim.

Bu arada, yeni kahve tohumları aldım. Önümüzdeki Şubat ayında, sadece kahveden oluşan bir yatak yaparak:D tohumları çimlendirmeye çalışacağım.

Herkese kolay gelsin.

Romantik
22-10-2012, 22:01
Bugün bitkinin sürgün kısmında sülük oluşumu başladı. Yani, Sayın bari'nin de belirttiği gibi, bitkim bir çarkıfelekmiş.:o Sayın bari, teşekkür ederim.

Bu arada, yeni kahve tohumları aldım. Önümüzdeki Şubat ayında, sadece kahveden oluşan bir yatak yaparak:D tohumları çimlendirmeye çalışacağım.

Herkese kolay gelsin.

Bence kahve tohumlarıyla hiç uğraşmayın, tohumlar genellikle bayat oluyor, bu yüzden çimlenmiyor, Türkiyede artık Kahve fidanlarını çok uygun bir fiyatta bulabiliyorsunuz,

Auguste
03-11-2012, 10:41
Kahve ile uğraşanların bilgisi olsun. Anamur'a Endonezya'dan gelen bir kahve fidanını ekmiştik. Türü arabica idi. 2 sene gayet güzel gelişti ve büyüdü. Geçen sene Anamur'da yağan dolu nedeni ile donarak ölmüş. Kahvenin Türkiye'de dışarda yetişmesi biraz zor olarak düşünüyorum. Sıfır dereceye hiç toleranslı değil. Çok fazla miktarda dolu yağdığı için bitkiyi üşüterek öldürmüş. İyi çalışmalar.

Turunçgil
25-11-2012, 17:39
Starbucks cafede nemi alınmamış kahve çekirdeği bulabilir miyim acaba Konyada ? :)

poseidon.diver
25-11-2012, 19:32
Merhaba elinizde tohum **** fide var ise satın alabilirmiyiz?

afacan38
29-01-2013, 10:00
inanın hayran kaldım, çok güzel bir olay, evde kahve ağacı yetiştirmeyi bende çok istiyorum, fakat Kayseri'de kahve fide'si ve tohumu satan yer olduğunu zannetmiyorum. acaba elinde fazla kahve tohumu olan var ise gönderebilirmi acaba. gerçekten çok memnun kalırım. ilginiz için şimdiden çok teşekkür ederim. Kayseri'den sevgiler...

denizinkizi
19-02-2013, 13:49
emiönü mehmet efendi kahvecisinden biravuc kavrulmamış kahve aldım .kaç gün çimlendirmede kalmalı.birhafta oldu pamugun içinde.

polemos
19-02-2013, 13:57
emiönü mehmet efendi kahvecisinden biravuc kavrulmamış kahve aldım .kaç gün çimlendirmede kalmalı.birhafta oldu pamugun içinde.

Bildiğim kadarıyla onların nemi alındığı için çimlenme kabiliyeti olmuyor

denizinkizi
20-02-2013, 11:58
Bildiğim kadarıyla onların nemi alındığı için çimlenme kabiliyeti olmuyor
bir haftadır pamuğun içinde. ben sürekli baktığımdan bej renkten sapma olmadı henüz.:rolleyes:

hanımeli
24-03-2013, 22:54
artık birçok tropikal fidan satan sitelerde hazır yetişmiş fidanlar satılıyor,üstelik çok pahalıda değil,20 tl civarı.

gabilator
02-04-2013, 13:41
benim de bir yıldır yetiştirmekte olduğum bir kahve fianım var fakat şeye karar veremedim. Kahvede de biber domates vs. gibi uç alma yapılması gerekiyor mu?

Alpin22
13-04-2013, 23:51
Taze kahve ve kakao çekirdeği tropikalfidan.com da var.Ben oradan aldım,hem kakao hem de kahvelerim 5cm kadar büyüdüler. İlk bir yıl bir poşet geçirip sera etkisi yaratmalısınız ama,nemli ortamlarda daha iyi gelişiyorlar çünkü...

Romantik
19-05-2013, 18:08
Arkadaşlar 5 yıldır kahve fidanı yetiştirip satıyoruz, Ağaçlar net sitesindede ilk kahve fidanlarını satmıştık 4-5 yıl önce, bu alanda türkiyede ilk firmayız, hatta yetiştiridğimiz Kahve fidanlarından meyvede aldık, kahve konusunda yardımcı olabiliriz.

Sevenhillli
27-06-2013, 13:07
arkadaşlar merhaba , bende yetiştiriyorum kahve fidanı yaklası k1 seneye yakın oldu ama son zamanlarda az suladım cok . o yuzdn yapraklarda uctan baslayan bır sararma oldu susuzluktanmış . sımdı ıse bı kac yaprakta cok hafıf kahve rengı bı kac nokta var neden acaba arkadaslar ? saksıda ve balkonda duruor gunes almıyor fıdan . yardımlarınızı bekliyorum .

26-Nurşen
28-06-2013, 00:12
kahve ağacının bakımı nasıldır banada hediye geldi çok güzel ve birsürü kök vardı ayırdım sulaması çokmu olması gerekli az sumu ilave besine ihtiyaç duyuyormu kısacası bakımı nasıl şu anda içerde odada cama yakın güneş görüyor fakat tül altından sızan güneş
alıyor balkona çıkartsam nasıl olur acaba.?

mrt.erc
06-07-2013, 20:22
Çok güzel bir ağaç

ifteri
14-11-2013, 10:37
4 Yıl önce Sayın Romantikten aldığım kahve fidanın yapraklarında sararma ve dökülme oluyor. Bazen çok hızlı ve fazla sayıda yaprak dökülüyor. Boyu 50 cm civarı 3 yıldır Yaklaşık 30 litrelik bir saksıda. Susuz bırakmıyorum en azından haftada bir suluyorum. Zaman zaman çiçek gübresi veriyorum. Acaba neden bu dökülmeler oluyor?

Romantik
14-11-2013, 11:18
4 Yıl önce Sayın Romantikten aldığım kahve fidanın yapraklarında sararma ve dökülme oluyor. Bazen çok hızlı ve fazla sayıda yaprak dökülüyor. Boyu 50 cm civarı 3 yıldır Yaklaşık 30 litrelik bir saksıda. Susuz bırakmıyorum en azından haftada bir suluyorum. Zaman zaman çiçek gübresi veriyorum. Acaba neden bu dökülmeler oluyor?

Merhabalar,

Fidanının resimine baktım keyfi hiç yok bence bu sıcak havalarda içerde değilde hava ve oksijen alabileceği dış mekanda en azından tutulmasında yarar var diye düşünüyorum, Bunun haricinde havalar sıcak olduğu için haftada 1 kez değil 3 kez az miktarda toprağı çamur etmeden sulamayı deneyebilirsiniz, toprağı çok torf yüklü gibi gözüktü buda başka bir etken olabilir.

Sevenhillli
20-11-2013, 16:39
arkadaşlar bende yukarıdaki arkadasın gıbı oldu yapraklar bole kahverengı gıbı oldu napıcm bılemıourm oluyormu acaba bılmıorum suluomda . yarın bır sera yapacagım cıtalardan ve naylondan yapıcagım ustune gecıregım sera etkısı yapayım dıe bakalım ne oluck .

In God We Trust
03-12-2013, 11:17
İstanbulda yaklaşık 5 senedir bahçede arabistan hurması yaşıyor bir tane de kahve fidanı alıp dikeceğim bakalım o ne yapacak :)

Jezebel
05-02-2014, 09:51
Kona coffee tadı çok methedilen ve normal kahveden kat kat pahalı bir kahve çeşidi.
Tadını acaba Hawai'de yetişiyor olmasından mı alıyor bilmiyorum.
Tarihi de çok ilginç, bu kahve tiryakilerin de gözdesiymiş.
Tohumunu aldım.
Çimlenecek mi, meyve verecek mi, Türkiyede yetişen kahvenin tadı nasıl olur...
Bunlar bilinmeyenler:)
Umarım yetiştirip öğrenirim.

In God We Trust
06-02-2014, 10:20
Kona coffee tadı çok methedilen ve normal kahveden kat kat pahalı bir kahve çeşidi.
Tadını acaba Hawai'de yetişiyor olmasından mı alıyor bilmiyorum.
Tarihi de çok ilginç, bu kahve tiryakilerin de gözdesiymiş.
Tohumunu aldım.
Çimlenecek mi, meyve verecek mi, Türkiyede yetişen kahvenin tadı nasıl olur...
Bunlar bilinmeyenler:)
Umarım yetiştirip öğrenirim.
İzmirde bir ihtimal dışarıda yaşayabilir davesgarden öyle diyor...

Jezebel
13-02-2014, 10:14
Tohumlar geldi. 13 adet.

469323

Talimatlara göre 3 gün sıcak suda bekletip ekilecek.

469324

Bakalım göreceğiz sonuçları.

Jezebel
16-02-2014, 18:02
Bu gün ektim. Vermikulit ve köklendirici kullandım.
6 hafta ila 6 ay çimlenme süresi.
Tohumların taze olduğunu umuyorum.

In God We Trust
16-02-2014, 22:23
Sayın Jezebel ben fidan almayı düşünüyorum direk bahçeye rüzgarsız,nemli bir ortama geçireceğim bakalım kışı atlatabilecek mi?Aslında tohumdan yetiştirmek adaptasyon için mantıklı ama daha önce başaramadım maalesef

denizinkizi
11-04-2014, 20:54
İNGİLİZCESİ OLAN BİR ARKADAŞ BİZE HİNDİSTANDAN KINA AĞAÇI TOHUMU GETİRSE GÜZEL OLUR 4DOLAR SADECE GETİRECEK ARKADAŞA TOHUMU SATMASI HALİNDE 10 DOLAR TL KARŞILIĞI VEREBİLİRİM 6 DOLAR KAR ETSİN TABİKİ.
The Henna Page - The Encyclopedia of Henna - Growing Henna (http://www.hennapage.com/henna/encyclopedia/growing/)

The Henna Page - (http://www.hennapage.com/henna/mainindex.html)

Uysal01
28-04-2014, 17:36
487197

487198

487199
Arkadaşlar kahve fidanım çiçeklendi,bu çiçekler şimdi kahve meyvesine mi dönecek.

In God We Trust
28-04-2014, 23:22
Evet ne güzel :)Keşke bir fidan bulabilsem

Plantae
16-05-2014, 20:51
biraz geç oldu yapraklar dökülence resimlemek aklıma geldi yapraklar meyveden sonra yeniden çıkıyor tekrar çiçekleniyor meyveler yaklaşık 1 yılda olgunlaşıyor bu ikinci hasadımız ilk çiçeği 2012 de verdi
fidan 5 yaşında bu fidanın resmini koymuştum( bu başlıkta #6 nolu mesaj tarih 13/07/2009) çimlendiği zaman yıllar önce
sarı meyveli çeşit çıktı bunda meyveler kırmızılaşmıyor

ttümay
01-07-2014, 19:32
Herkese merhaba;
kahve ağacımın fotoğraflarını ekleyebildim; bazı çekirdekleri zeytin kadar oldu bazıları minik kaldı; bende güneş görmüyor mu acaba diye düşünerek üzerindeki kuru çiçekleri topladım. Bazılarını çekerken kahve çekirdeklerini bozdum sanırım çünkü bazı çekirdeklerin ucundan süt gibi birşey geldi. forumdaki kahve ağacı sahipleri nasıllar? kahveler iyi mi? mesajlar biraz eski görünüyor; beni bilgilendirirseniz sevinirim. sevgiler

Plantae
02-07-2014, 01:08
Herkese merhaba;
kahve ağacımın fotoğraflarını ekleyebildim; bazı çekirdekleri zeytin kadar oldu bazıları minik kaldı; bende güneş görmüyor mu acaba diye düşünerek üzerindeki kuru çiçekleri topladım. Bazılarını çekerken kahve çekirdeklerini bozdum sanırım çünkü bazı çekirdeklerin ucundan süt gibi birşey geldi. forumdaki kahve ağacı sahipleri nasıllar? kahveler iyi mi? mesajlar biraz eski görünüyor; beni bilgilendirirseniz sevinirim. sevgiler

resimdeki bitki sanırım kahve değil
coffeeberry olarakta bilinen Rhamnus californica olma ihtimali var sanki.

bozo3726
25-07-2014, 00:00
Yurtdisindan 3 paket kahve tohumu aldim bugün suya islattim.

Sir_Lemarque
12-08-2014, 02:46
Kahve gerçekten de yetiştirmesi çok keyifli tebrikler.

bozo3726
12-08-2014, 11:29
maalesef 2. denememde de başarısız oldum çimlenmedi.

mclog
07-11-2014, 12:32
Merhaba,
Bugün bir arkadaştan aldığım çekirdekleri çimlendirmeyi deneyeceğim. Çekirdekler Eminönün'de kahve satan bir mekandan alınmış. Kavrulmamış çiğ kahve çekirdekleri... Umarım filizlendirebilirim. :D

N.Akdas
16-12-2014, 16:19

222040

222041

Meyveleriniz büyüyüp kakao elde edebildiniz mi acaba?Ya da kakaolar oluşmadan meyveler döküldü mü?

N.Akdas
16-12-2014, 16:20
biraz geç oldu yapraklar dökülence resimlemek aklıma geldi yapraklar meyveden sonra yeniden çıkıyor tekrar çiçekleniyor meyveler yaklaşık 1 yılda olgunlaşıyor bu ikinci hasadımız ilk çiçeği 2012 de verdi
fidan 5 yaşında bu fidanın resmini koymuştum( bu başlıkta #6 nolu mesaj tarih 13/07/2009) çimlendiği zaman yıllar önce
sarı meyveli çeşit çıktı bunda meyveler kırmızılaşmıyor

Meyveleriniz büyüyüp kakao elde edebildiniz mi acaba?Ya da kakaolar oluşmadan meyveler döküldü mü?

N.Akdas
16-12-2014, 16:21
Herkese merhaba;

N.Akdas
16-12-2014, 16:22
İnternet üzerinden değilde elden fide satın alınabilecek istanbul'da bir yer var mı memnun kaldığınız?

N.Akdas
16-12-2014, 17:18
Kakao çekirdeklerinden çikolata yapımı

Making Natural Chocolate from scratch is rewarding and delicious. 10 Easy Steps. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=1hLVI4WGkVc)

Make fantastic chocolate from raw cocoa beans - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=hfrWPtjVuWU)

HOW TO MAKE REAL CHOCOLATE BARS FROM COCOA BEANS!!!! - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=G-lV3hrDvEA)

How to Make Chocolate From the Bean at Home. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=TmltbpDJ5XM)

N.Akdas
16-12-2014, 17:20
İngilizcesi olanlar için belki yardımcı olabilir ağacın bakımı vs. ile ilgili yerel video

Grafts, Rooted Cuttings and Air Layering of Cacao - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=02lwSUjz9EU)

bozo3726
01-01-2015, 15:45
Yurtdışından gelen kahve tohumlarını cimlendirmek icin çok uğraştım bir tanesi çıktı bundan sonrası için önerilerinize ihtiyacım var.

Jezebel
01-01-2015, 19:23
Yurtdışından gelen kahve tohumlarını cimlendirmek icin çok uğraştım bir tanesi çıktı bundan sonrası için önerilerinize ihtiyacım var.

:(Kahve fidanı değil.

bozo3726
07-06-2015, 08:29
bizzat kahve çekirdeğinden çimlendirdim. şu anda boyu 2 metre oldu

Jezebel
07-06-2015, 08:42
bizzat kahve çekirdeğinden çimlendirdim. şu anda boyu 2 metre oldu

Farklı bir şey, ne olduğunu bilmiyorum ama...

Mücevher Çalısı
07-06-2015, 10:27

Sn bozo3726 bitkiniz büyük ihtimalle Gülibrişim (Albizia julibrissin). Burada (http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/5869-2.htm) 32 nolu ve buradaki (http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/5869-5.htm) 122 nolu mesajlarda sizin minik fidanınıza benzer resimler var. Google görsellerden şimdiki boyunu karşılaştırıp bizi de bilgilendirirseniz sevinirim.

Saygılarımla...

bozo3726
16-06-2015, 14:44
arkadaşlar Gülibrişim bitkisini inceledim bu fotoğraftaki haline çok benziyor tohumunu yurtdışından almıştım tohumu da kahve tohumuna benziyor sanırım bu kahve değil.

Gauke
25-09-2015, 13:02
Ben de yeni aldığım kahve fidanımla aranıza katıldım ;)

578950

çiçekçilik
29-09-2015, 16:27
;)içenlere dikenlere yetiştirenlere dünya kahve günümüz kutlu olsun:D:D

evandevan5
09-11-2015, 09:21
İnternet üzerinden değilde elden fide satın alınabilecek istanbul'da bir yer var mı memnun kaldığınız?
zen garden .com sitesi var ama bitmiş olabilirr bir bakın .

evandevan5
10-11-2015, 08:51
kahve bitkisini ne kadar zamanda su verilecek kac saat güneş alıcak bilen varmı.?

bmxstar
20-12-2015, 23:44
Herkese merhabalar, fidandan biraz daha büyük hatta mümkünse meyve veren ufak boyda bir kahve ağacı olan ve bunu satmayı düşünen var mı acaba?

Jezebel
10-02-2016, 20:54
Tohumdan başarılı olamadım.
Bir fincan kahve kapıp geldim.

595234

.

kutsalangemon
12-02-2016, 16:18
Elinde kahve tohumu olan ve gönderebilecek olan var mı acaba?

Jezebel
12-02-2016, 17:35
Bu minik saksıdan 16 bitki çıktı.
Ayırdım, yoksa yetersiz beslenmeden bir kısmı zaten ölecekti.
Bakalım kaçı yaşayacak.

kutsalangemon
17-02-2016, 16:01
Geçen hafta İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi'nde bazı bitkilerin tohumlarını topladım ve bir tanesi şansıma kahve çıktı. Kırmızı yuvarlak meyvesinin içinden iki tane çekirdek çıktı. Bugün ekimini yaptım bakalım başarılı olacak mıyım