View Full Version : Kahve Ağacı
Kahve ağacımda ne eksikliği var acaba,fe düşünerek 2 gün önce tatbik ettim.beyaz lekeler demirin izleri
Kahvelerin ikisi
625480
Bir kaç tane daha var. Dünya çapında iklim değişikliği hasebiyle Kahve ağaçları ölüyormuş.
Gün gelir de kendi kahvemizi kendimiz üretmek zorunda kalırsak, yetişkin ağalar hatta ormanımız olsun.:)
Kahvesiz bir dünya kabus olur:DKaydet
In God We Trust
19-08-2016, 17:18
Acaba Türkiyede dış mekanda yetişir mi?
evandevan5
29-11-2016, 09:21
Kahve ağacımda ne eksikliği var acaba,fe düşünerek 2 gün önce tatbik ettim.beyaz lekeler demirin izleri
bendeki bu kadar değil ama yaprakları kahverendgi oldu. bir kısmı yaklaşık 15 gün önce döküldü.
Merhabalar,
Geçtiğimiz sene eylül ayında aldığım ve fotoğrafını da paylaştığım kahve bitkim şu an bu durumda. Kapalı balkon ve iç ortamda bakıyorum saksıda. Bu yüzden aşırı büyümesini istemiyorum, budama yapmam gerekir mi ve nasıl yapabilirim yardımcı olabilecek birileri olursa çok sevinirim.
635644
Sayın jezebel kahve fidelerini nereden aldınız ?
Maalesef çok bitkim var, hangisini nereden aldım artık hatırlamıyorum.
Yıllar geçmiş, aynı yerde aynı bitkileri bulmak mümkün olmaz.
Kahvelerimiz yakında olgunlaşacak
Sayın Shabe iyi günlerde büyütün benimde en sevdiğim ağaçtır kahve
Ağaçı nereden satın aldınız ben bulamadımda ?
Bolu'dan satın almıştım (netten)
bir tanesini de çekirdekten yetiştirdim
1 adet çelikten denedim köklendi 8 fidan olmuştu 3 adedini dağıttım
Ben de cekirdekten denemistim cekirdegi aktardan almistim fakat cimlenmedi
Sayın shabe agacının çok güzel acaba bana bir tane çelik ya da kahvenin 1 tane meyvesinden yollayabilirmisiniz aktardan 2 kez almama rağmen çıkmadı belki böyle çıkar
1 aya kadar tamamen olgunlaşacaklar
tohum ayırırım haberleşiriz
Sayın shabe sağolun olunca haberleşiriz
Sayın shabe tamamen olgunlaştılarmı?
evet olgunlaştılar ayırdım
evandevan5
27-10-2017, 16:17
Merhabalar,
Geçtiğimiz sene eylül ayında aldığım ve fotoğrafını da paylaştığım kahve bitkim şu an bu durumda. Kapalı balkon ve iç ortamda bakıyorum saksıda. Bu yüzden aşırı büyümesini istemiyorum, budama yapmam gerekir mi ve nasıl yapabilirim yardımcı olabilecek birileri olursa çok sevinirim.
635644
Ya bu kahve bitkilerine bitki besini **** gübre versek faydalı olurmu ben zen garden dan almıştım. 3 yıldayız da 4.yıl a mevya vermesi için hazırlık olarak ne yapmalıyım.
Eukalyptus
10-03-2018, 13:54
Kahve yemenden gelir, bu deyim meşhurdur, Türk kahvesi olarak bilinmesinin iki ana nedeni budur; Osmanlı topraklarına bağlı olan Salalah, kahve yetiştirilen mikro iklim bir koşula sahiptir. Yapılış yöntemi ile kahvenin bu yöreden gelmesi hasebiyle adı Türk kahvesi olarak benimsenmiştir.
Artık Osmanlı yok, ve ülkemizde tropikal alanlar bulunmuyor. Yeri gelmişken şunlarıda paylaşmak istiyorum:
Birkaç meyve seçtim kendimce; zor ve güzel meyveler, ticari yahut seri üretim amaçlı değil ama örnek olmak için belirli mikro iklim lekeli alanlar tespit edilip buralarda yetiştirilebilir.
Avokado ağacı
Mango ağacı
Hindistan Cevizi palmiyesi
Macadamia ağacı
Yılan ağacı
Demirhindi ağacı
Kahve ağacı
Kakao ağacı
Haritadan bir kaç yer keşifi yaptım, buralar gözden kaçmış uygun korunaklı alanlar diye düşünüyorum.
örneğin; Hatay hümeyra plajı gibi, Muzkent köyünün denize bakan yerleri ve bir çok yer var, buralar gözden kaçmış ve devletin koruma altına alması gerekli olduğuna inandığım bölgeler.
Bazı bitkiler için sıfır derece altı sıcaklık koşulları olmaması gerekiyorki, o şartlarda tropik bitkiler yetiştirilme şanşına sahip olabilsinler.
Bu bağlamda, atıyorum muz kentin denize bakan körfezlerinde ocak ve şubat aylarında en düşük sıcaklık +5 derece üzeri iken; 300 metrelik tepeyi aştığınızda hemen ileride sıfır dereceler ve eksilere tanık olabiliyorsunuz, bu mikro kilama alanların en sıcak bölgeleri anlamına geliyor.
Düşüncelerimi paylaşmak istedim.
Selam
Merhaba,
Kahve ağacını Anamur'da ektim, fakat 7 sene once kısa bir süreliğine 0'ın altına düşen sıcaklıktan donarak öldü. Kahve ağacının 0 altına sıcaklıklara hiç toleransı yok.
-Avakado,
-Mango,
-Hindstan cevizi
bu sıcaklıktan kurtulabildiler. Daha yüksek toleransları var.
evandevan5
30-03-2018, 09:06
Merhaba,
Kahve ağacını Anamur'da ektim, fakat 7 sene once kısa bir süreliğine 0'ın altına düşen sıcaklıktan donarak öldü. Kahve ağacının 0 altına sıcaklıklara hiç toleransı yok.
-Avakado,
-Mango,
-Hindstan cevizi
bu sıcaklıktan kurtulabildiler. Daha yüksek toleransları var.
soğuk çok sevmiyorlar bende evde kışın kaloriferin dibinde tuttum buna rağmen br kaç yaprak soldu ama büyümesi iyi. ayrıca aşırı suyu da hiç sevmiyorlar hemen yaprakları büzüyorlar.
Eukalyptus
10-04-2018, 16:40
Tropikal iklimlerde toprak kışın sıcaktır; yani kökler serin toprağı sevmez.
Aksine tropik bir çok bitki, suyu yıl boyu sever ve ister, bu bağlamda akvaryum ısıtıcıları gibi yahut benzeri bir aparatla toprak sabit sıcaklıkta tutulabilirse kök hastalıkları olmayacaktır.
Buna ek olarak, yapraklarıda spreyle nemli tutmak gerekir...
Akdeniz iklimi görülen ülkelerde açık alanlarda yetiştirilen bazı tropik bitkilerde köklere ısıtıcı düzenekler yerleştirilir ve bitkiler nitelikli olarak yaşamını sürdürür.
evandevan5
17-04-2018, 09:53
benim kahve bitkilerinde unlu bit oluşmuş bende oksijenli su ile bütün yapraklarını sildim you tobe da video da anlatıyordu. link atarım.
https://www.youtube.com/watch?v=kOfuRIuJYGQ başka ne yapmalıyım.
Kavrulmamis yeşil kahveyi tohum olarak kullanabilir miyim acaba
Tohumluk olarak ayrılmış ve zarlarında(ince bir kabuk) hasar yoksa bir deneyin
Еukalyptus
01-10-2018, 18:48
Arifoğlu isminde bir marka, aktarda vardı, yeşil kahve tohumları
Nereden aldım bilmiyorum ama albümü karıştırırken buldum kahve ağacı.
Yeşilhayat
26-11-2018, 10:18
Henüz hiç göremedim... Bir gün büyütmek nasip olur belki :)
evandevan5
24-12-2018, 15:07
benim 3 kahve bitkim de kaloriferin yanında zaten istanbul ikliminde dışarda yaşayacağını sanmıyorum.
3 günde bir su veriyorum.dalları kalınlaşsın diye haftada bir rüzgara çıkartıyorum 2-3 saat bazen almayı unutup gece de kalıyor bu sefer yaprakları büzüşüyor
Tapatalk
06-03-2019, 23:03
benim 3 kahve bitkim de kaloriferin yanında zaten istanbul ikliminde dışarda yaşayacağını sanmıyorum.
3 günde bir su veriyorum.dalları kalınlaşsın diye haftada bir rüzgara çıkartıyorum 2-3 saat bazen almayı unutup gece de kalıyor bu sefer yaprakları büzüşüyor
bunu denesek olurmuki?
https://www.youtube.com/watch?v=aPpV-_o_sRA
siflera12
07-03-2019, 06:49
Türk Kahvesi
https://i.hizliresim.com/bVjr3d.jpg (https://hizliresim.com/bVjr3d)Kahveniz ne durumda bir gelişme gösterdimi merak ettim [emoji3]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
AcuzeHanımTeyze
07-03-2019, 14:20
Kahveniz ne durumda bir gelişme gösterdimi merak ettim [emoji3]
Nezamandan sonra tehlike geçiyor, direnç kazanması için kaç yaşını doldurması gerekli?
siflera12
07-03-2019, 14:25
Nezamandan sonra tehlike geçiyor, direnç kazanması için kaç yaşını doldurması gerekli?En iyisi tohumdan yetiştirmektir çünkü tohumdan yetişen bitkiler daha iyi adapte olur , fidan içinse Akdeniz'de bir tehlike yok ama diğer bölgelerin sahil kesimlerinde kışın koruma altına alınabilir.
AcuzeHanımTeyze
07-03-2019, 14:48
En iyisi tohumdan yetiştirmektir çünkü tohumdan yetişen bitkiler daha iyi adapte olur , fidan içinse Akdeniz'de bir tehlike yok ama diğer bölgelerin sahil kesimlerinde kışın koruma altına alınabilir.
Cevabınız için teşekkürler. Ben kauçuk ve fıstık çamı getirmiştim izmirden, eskişehirde biraz evde büyüsün bahçeye naklederim diye düşünmüştüm, mantık yanlış diyorsunuz sanırım? Belki biraz büyüyünce bitkinin savunma mekanizmalarıda kış mevsimine karşı direnç kazanabilir diyerek düşünmüştüm.
siflera12
07-03-2019, 15:03
Cevabınız için teşekkürler. Ben kauçuk ve fıstık çamı getirmiştim izmirden, eskişehirde biraz evde büyüsün bahçeye naklederim diye düşünmüştüm, mantık yanlış diyorsunuz sanırım? Belki biraz büyüyünce bitkinin savunma mekanizmalarıda kış mevsimine karşı direnç kazanabilir diyerek düşünmüştüm.Kauçuk'u dışarda yetiştiremezsiniz ama fıstık çamı olur , hayır yanlış anladınız yabancï ülkeden getirdiğiniz bitkiler tohumdan yetiştiği zaman bölgeye daha iyi adapte olur ama büyük fidanlar o kadar kolay alışamaz tabi bitkinin kendinede bağlı kimisi daha dayanıklı olur [emoji4]
Tapatalk
07-03-2019, 15:13
Ülke sınırları içinde olması o bölgeye ait olduğu anlamını taşımaz, aradaki bariz fark önemlidir, tropikal iklim kuşağı ile akdeniz arasında kış mevsimleri açısından pek uçurum fark yoktur, o yüzden egzotik meyveleri akdenizde uyarlayabilirsiniz. Siz tutup akdeniz ikliminden karasal iklim kuşağına bitki nakli veya adaptasyonu yapmaya kalkışırsanız orada tökezlersiniz. Yabancısı yerlisi yok bu işin, eskişehir ile izmirin iklimi tamamen farklı, arada kaç kilometre daha yol var... Rakım yükseklik nem daha bir çok ölçütde var, mesela eskişehirde kışın biraz soğuk hava olsun tükrüğünüz daha yere düşmeden mıh gibi çakılır.
Kahveniz ne durumda bir gelişme gösterdimi merak ettim [emoji3]
Pek iyi durumda değil, daha önce zeytin ağacının dibindeydi ve 3-4 yıl geçmesine rağmen büyümemişti. Daha rahat büyüsün diye yerini değiştirmiştim. Eski yeri rüzgara karşı korunaklıydı. Bu kış rüzgarda zarar gördü ve yapraklarının büyük kısmını kaybetti. İnce dallarının uçları karardı. Ancak meyveleri irileşiyor ve taze yaprak çıkarmaya devam ediyor. Havalar ısınıyor bakalım ne olacak.
siflera12
07-03-2019, 15:35
Pek iyi durumda değil, daha önce zeytin ağacının dibindeydi ve 3-4 yıl geçmesine rağmen büyümemişti. Daha rahat büyüsün diye yerini değiştirmiştim. Eski yeri rüzgara karşı korunaklıydı. Bu kış rüzgarda zarar gördü ve yapraklarının büyük kısmını kaybetti. İnce dallarının uçları karardı. Ancak meyveleri irileşiyor ve taze yaprak çıkarmaya devam ediyor. Havalar ısınıyor bakalım ne olacak. Resim eklerim birazdan.Bekliyorum , kahveniz 1-2 yıla o bölgeye alışabilir belki , alıştıktan sonra daha fazla ürün verecektir inşAllah [emoji1]
evandevan5
08-03-2019, 09:13
bunu denesek olurmuki?
https://www.youtube.com/watch?v=aPpV-_o_sRA
ben bu video ya akşam bakayım
yardım için teşekkürler.
evandevan5
08-03-2019, 09:16
Pek iyi durumda değil, daha önce zeytin ağacının dibindeydi ve 3-4 yıl geçmesine rağmen büyümemişti. Daha rahat büyüsün diye yerini değiştirmiştim. Eski yeri rüzgara karşı korunaklıydı. Bu kış rüzgarda zarar gördü ve yapraklarının büyük kısmını kaybetti. İnce dallarının uçları karardı. Ancak meyveleri irileşiyor ve taze yaprak çıkarmaya devam ediyor. Havalar ısınıyor bakalım ne olacak.
https://i.hizliresim.com/EmBNaD.jpg (https://hizliresim.com/EmBNaD)
resimdeki kahve bitkisi mi dışarıya ekmişsiniz. iyi cesarat tebrik ederim.
Teşekkürler! İnşallah kahve ağacım önceki kışları atlattığı gibi bunu da atlatır. Alanya'da kahve yetiştirilebiliyor, yaşlı ağaçlar var.
АcuzeHanımTeyze
08-03-2019, 17:18
Teşekkürler! İnşallah kahve ağacım önceki kışları atlattığı gibi bunu da atlatır. Alanya'da kahve yetiştirilebiliyor, yaşlı ağaçlar var.
Vallahamı hani nerde? Allahını seversen bacım kahvenin resmini bi atıver çok merak ettim, tam neresinde peki tam olarak antalyanın? Ozaman muğlada falanda kesin yetişir, iklim benziyor biraz.
Vallahamı hani nerde? Allahını seversen bacım kahvenin resmini bi atıver çok merak ettim, tam neresinde peki tam olarak antalyanın? Ozaman muğlada falanda kesin yetişir, iklim benziyor biraz.
Tam adresini veriyorum. Alanya'nın Kestel mahallesinde Sayın Mehmet Ziya Görgün'ün bahçesinde. Ben kendi gözlerimle görmedim ancak yerel tv kanalında göstermişlerdi. İnternetten bulduğum bir resmini paylaşabilirim sadece. İnternette Mehmet Ziya Beyi araştırırsanız daha ilginç bilgilere de ulaşabilirsiniz.
699411
siflera12
08-03-2019, 19:17
Tam adresini veriyorum. Alanya'nın Kestel mahallesinde Sayın Mehmet Ziya Görgün'ün bahçesinde. Ben kendi gözlerimle görmedim ancak yerel tv kanalında göstermişlerdi. İnternetten bulduğum bir resmini paylaşabilirim sadece. İnternette Mehmet Ziya Beyi araştırırsanız daha ilginç bilgilere de ulaşabilirsiniz.
https://i.hizliresim.com/WqyMzm.jpg (https://hizliresim.com/WqyMzm)Bence boşuna uğraşmayın bunların işleri dalga geçmek hesapta kendilerince eğleniyorlar , herşeye muhalefet olup ortalığı karıştırmayı çok seviyorlar siz doğru söylesenizde size inanmazlar zaten [emoji3]
Bence boşuna uğraşmayın bunların işleri dalga geçmek hesapta kendilerince eğleniyorlar , herşeye muhalefet olup ortalığı karıştırmayı çok seviyorlar siz doğru söylesenizde size inanmazlar zaten [emoji3]
Birisiyle uğraştığım yok. Ancak hergün binlerce kişi bilgi edinmek amacıyla bu forumda yazılanları okuyor. Ben sadece okurlara doğru bilgi aktarmaya çalışıyorum.
Birisini birşeye inandırmak gibi bir niyetim de yok. Örneğin; şu forumda kivi yetiştirmeyeni döverler heralde. Türkiye'de de yetişmediği yer kalmadı. Buna rağmen hâlâ birisi çıkıp "Türkiye'de kivi yetiştirildiği iddia ediliyor ama sanmıyorum çünkü kivi Türkiye'ye uyum sağlayamaz." diye yorum yazabiliyor. Kivi yahu, kivi! Yaylada yetişiyor yaylada!
Keşke herkes sandıklarını değil bildiklerini yazsa da insanlar doğru bilgiye daha rahat ulaşabilse.
siflera12
09-03-2019, 17:56
Birisiyle uğraştığım yok. Ancak hergün binlerce kişi bilgi edinmek amacıyla bu forumda yazılanları okuyor. Ben sadece okurlara doğru bilgi aktarmaya çalışıyorum.
Birisini birşeye inandırmak gibi bir niyetim de yok. Örneğin; şu forumda kivi yetiştirmeyeni döverler heralde. Türkiye'de de yetişmediği yer kalmadı. Buna rağmen hâlâ birisi çıkıp "Türkiye'de kivi yetiştirildiği iddia ediliyor ama sanmıyorum çünkü kivi Türkiye'ye uyum sağlayamaz." diye yorum yazabiliyor. Kivi yahu, kivi! Yaylada yetişiyor yaylada!
Keşke herkes sandıklarını değil bildiklerini yazsa da insanlar doğru bilgiye daha rahat ulaşabilse. tabikii de herkesi bilgilendirmemiz gerekiyor ancak bunların amacı sadece dalga geçmek , biz bunlara kalırsak Türkiye'de hiçbir şey yetişmiyor [emoji846]
evandevan5
14-03-2019, 10:27
https://i.hizliresim.com/WqyMzm.jpg (https://hizliresim.com/WqyMzm)
alanya mersin tarafları kahve yetiştirme için uygun iklim var. da istanbul da pek o ortam yok.
evandevan5
14-03-2019, 10:32
Keşke herkes sandıklarını değil bildiklerini yazsa da insanlar doğru bilgiye daha rahat ulaşabilse.
kivi meselesine gelince ben istanbul da kivi yi daha dişi erkek olarak tutturamadım hep birisi ölüyor ya dişisi ya erkeği bahçede şimdi çözemedim ama erkek sağlam galiba.
evandevan5
14-03-2019, 10:37
muğla da muz ağaçları heryanda bence onların dibine ekilebilir kahve ağacları gölgesinden fayda sağlanabilir.
kivi meselesine gelince ben istanbul da kivi yi daha dişi erkek olarak tutturamadım hep birisi ölüyor ya dişisi ya erkeği bahçede şimdi çözemedim ama erkek sağlam galiba.
Umarım başarılı olursunuz. Marmara bölgesi kivi için uygun diye biliyorum.
Anaçlar ve çekirdekten ekilen yeni fidanlar
siflera12
15-03-2019, 04:35
Bendede kahve tohumları var ancak hepsi işlem görmüş tohum [emoji853]
evandevan5
15-03-2019, 15:37
Anaçlar ve çekirdekten ekilen yeni fidanlar
hayran kaldım vallahi 8 litrelik(!)=? saksılara geçilmiş güzel görünüyorlar
nazar değmesin.
Kahveler çiçeklenmeye başladı
Kahve çiçekleri yakın çekim
Zeybekfuat
03-04-2019, 15:23
Öncelikle herkese merhabalar
Aranıza çok taze katılım sağlamış bir doğa sever olarak bulunmaktayım. Ufak çaplı bir araştırma sonucu doğru adresin burası olacağını düşünerek sizin deneyimlerinizden faydalanmak istedim. Çok yakın bir dostum yurt dışından bana yumurta kabuğu içinde yetişmiş bir kaheve fidanı getirdi :) şimdilik bu şekilde kalması mı doğru yoksa farklı yetiştirme biçimi mi uygulanmalı tam olarak izlenecek süreç konusunda bilgi sahibi değilim. Amacım bu ufaklığı bonsai tarzında yetiştirmek fakat bu bitki türünden böyle bir tarz geliştirilebilir mi bilmiyorum. Cinsinin robusta olduğunu da söylediklerini belirteyim bu arada. Yardımlarınızı esirgemezseniz çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden :)
evandevan5
16-04-2019, 09:14
Öncelikle herkese merhabalar
Aranıza çok taze katılım sağlamış bir doğa sever olarak bulunmaktayım. Ufak çaplı bir araştırma sonucu doğru adresin burası olacağını düşünerek sizin deneyimlerinizden faydalanmak istedim. Çok yakın bir dostum yurt dışından bana yumurta kabuğu içinde yetişmiş bir kaheve fidanı getirdi :) şimdilik bu şekilde kalması mı doğru yoksa farklı yetiştirme biçimi mi uygulanmalı tam olarak izlenecek süreç konusunda bilgi sahibi değilim. Amacım bu ufaklığı bonsai tarzında yetiştirmek fakat bu bitki türünden böyle bir tarz geliştirilebilir mi bilmiyorum. Cinsinin robusta olduğunu da söylediklerini belirteyim bu arada. Yardımlarınızı esirgemezseniz çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden :)
büyümesi için normal 1 litrelik saksıya alın.bence iyi olabilir.
Toplaması zor görünüyor. :rolleyes:
https://m.youtube.com/watch?v=wRh0lPrbODI&t=24s
evandevan5
24-06-2019, 14:33
benim kahve fidanının tepesi kırıldı kırılan yerini kesmedim.daha
aşı macunu aldım su kaybetmesin diye süreceğim
aşı macunu adı arbo garden aşı ve yaralı fidanlar için macun.
işe yarar mı?
tropikalist
24-06-2019, 14:56
çekirdek bulabilen varsa nereden ne kadara temin ettiğini yazarsa sevinirim
evandevan5
16-07-2019, 09:59
valla çekirdekten çıkartmak çok zor siz hazır büyümüş 3-4 santim olarak satılıyor onlardan alın yer olarak ta bu link var mesela.
https://www.kaktus-sukulent.net/urun/mini-kahve-agaci-fidani-coffee-arabica-tree-bir-saksida-bircok-kok-sukulent-kaktus-1
tropikalist
16-07-2019, 10:41
sn evandevan5 cevabınız için teşekkür ederim evet herkes bahsediyordu çekirdekten büyütmek zor diye ama ben Türkiye içinde büyük çaplı bir kahve fidanı aramasındayım bende bulamayınca tohumdan denerim dedim kendi kendime ancak sonunda buldum tekrar teşekkürler sn evandevan5
tropikalist
19-07-2019, 11:13
herkese merhaba ben İnternette radermachera adlı bir kahve türü gördüm meyve veya çiçek verir mi
evandevan5
24-07-2019, 17:10
herkese merhaba ben İnternette radermachera adlı bir kahve türü gördüm meyve veya çiçek verir mi
kahve bitkisi değilmiş normal ev bitkisi yazmışlar baktımda.
tropikalist
24-07-2019, 18:32
tamam evandevan5 ben araştırdumda bişey bulamadım
evandevan5
25-07-2019, 11:14
sn evandevan5 cevabınız için teşekkür ederim evet herkes bahsediyordu çekirdekten büyütmek zor diye ama ben Türkiye içinde büyük çaplı bir kahve fidanı aramasındayım bende bulamayınca tohumdan denerim dedim kendi kendime ancak sonunda buldum tekrar teşekkürler sn evandevan5
siz kahve agacını nereden buldunuz. (mesajı alıntıla yaparsanız mesajı yazdığınız da bana haber gelir;)
tropikalist
25-07-2019, 12:22
siz kahve agacını nereden buldunuz. (mesajı alıntıla yaparsanız mesajı yazdığınız da bana haber gelir;)
aslında almadın ama birkaç site buldum almadan önce eomer07 arkadaşımız bana kahve ağacı ayarlamaya çalışıyor galiba olumlu sonuç alırsam sitden almam bir de kahvve ağacından çelik alınıyor mu :confused:
evandevan5
26-07-2019, 08:53
aslında almadın ama birkaç site buldum almadan önce eomer07 arkadaşımız bana kahve ağacı ayarlamaya çalışıyor galiba olumlu sonuç alırsam sitden almam bir de kahvve ağacından çelik alınıyor mu :confused:
kahve ağaçından çelik almayı hiç denemedim ama bendeki bitki çelik alınacak kadar kalın değil
kayısılarda filan çelik alma en az 1 cm den fazla dan kalın dallarda yapılıyor
chuckybebek79
07-08-2019, 10:46
Bende fidanını aldım , Türkiye'de yetişmiş bir kahve İzmir'den geldi İnşAllah Bursayı sever
evandevan5
07-08-2019, 11:16
Bende fidanını aldım , Türkiye'de yetişmiş bir kahve İzmir'den geldi İnşAllah Bursayı sever
hayırlı olsun.
çok fazla dışarda bırakmayın güneşten yanabilir. ben akşam dışarı çıkartıyorum 4-5 saat dışarda tutup sonra içeri alıyorum.
chuckybebek79
07-08-2019, 11:18
hayırlı olsun.
çok fazla dışarda bırakmayın güneşten yanabilir. ben akşam dışarı çıkartıyorum 4-5 saat dışarda tutup sonra içeri alıyorum.Teşekkür ederim Benimki tamamen dışarıda bahçem güneş görmediği için yanmıyor
Antifiriz
12-08-2019, 15:38
Toplaması zor görünüyor. :rolleyes:
https://m.youtube.com/watch?v=wRh0lPrbODI&t=24s
Bir kez daha denemeden hüküm vermemenin kanınıtı ortaya koyan bir delil bu videodaki ihtiyarın marifeti.
Çocukluğumdan beri dikkat ederim, hep böyle zoru başaran insanlar olur kıyıda köşede, yetiştirmesi zor bitkileri, işte falanca şu sokaktaki şu insanlar bahçesinde yetiştirmiş denir ve hayretle karşılanır ya hani, aynen şu an o duyguyu yaşıyorum.
Kimileri iklimine uygun ağacı dikse de çoğu zaman yetiştiremez, kimileri de böyle zoru başarır, buradan yola çıkarak rahmetli babamın bir sözünü dile getirmek isterim; ''evlat olmuyorsa zorlama, bazı insanların eli kısırdır yetişmez, ama bazı insanlarda vardır, tohumu taşın arasına ekse yinede hayat bulur'' derdi.
Neyse, kahveye gönül verenler bu adamı bulsun özellikle onun yetiştirdiği kahve ağaçlarından tohum yahut çelik alarak kahveyi ülkede çoğaltsınlar. Çünkü ülkemiz ne de olsa bir kış memleketi ve dolayısı ile kahve ağacı bu soğuk kuşağa göre adapte edilmiş, ağaç görünen o ki açık alanda örtüsüz olarak kışı atlatabilmiş, dolayısı ile bu tohumların önemini vurgulamak istedim.
Ekvatoral bitkilerin adaptasyonunda bu şey kullanılırsa kışın açıkta don alma riskini azaltırmı?
https://www.youtube.com/watch?v=AGe4OGAte0Q
serdar bozkurt
23-08-2019, 21:21
selam arkadaşlar forumda yeniyim.
nisan ayında iki adet kahve ağacı fidesi alarak başladığım serüven haziran ayında endonezyadan getirdiğim taze kahve çekirdeklerini çimlendirmeyi başararaktan devam ediyor.
çekirdeklerimin ilk filizini 35 gün gibi kısa bir sürede gördüm. şu an için 50 tane çekirdeğim çimlenmiş vaziyette ve taç yapraklar çıkmak üzereler. fotoğraflarını koyuyorum buraya. kahve konusunda amatörüm anlıyacağınız üzere ve her türlü önerinize ve yönlendirmenize açığım
HormonluDomatis
24-08-2019, 15:54
Himalaya bölgesi, dünyada popüler kahve yetişen bölgelerin aksine, sanırım biraz daha serin iklim koşuluna sahip. Himalaya tohumu temin edilebilirse ülkemizin güney bölge şartlarına biraz yakın olduğu için adaptasyonu daha kolay olacaktır, hemde sera ile falan uğraşmak zorunda kalınmaz. Sadece tahmim yürütüyorum, belki oluverir...
https://www.youtube.com/watch?v=gdqBaQSIHr0
evandevan5
26-08-2019, 13:49
selam arkadaşlar forumda yeniyim.
Nisan ayında iki adet kahve ağacı fidesi alarak başladığım serüven haziran ayında endonezyadan getirdiğim taze kahve çekirdeklerini çimlendirmeyi başararaktan devam ediyor.
çekirdeklerimin ilk filizini 35 gün gibi kısa bir sürede gördüm. şu an için 50 tane çekirdeğim çimlenmiş vaziyette ve taç yapraklar çıkmak üzereler. Fotoğraflarını koyuyorum buraya. Kahve konusunda amatörüm anlıyacağınız üzere ve her türlü önerinize ve yönlendirmenize açığım
hepimiz amatörüz aslında tecube paylaşımı yapıyoruz yanlış yapıp kahve ağacına zarar veren kısımları yazıyoruz bazen . Bazende kahve ağacına uyguladığımız faydası olan uygulamayı paylaşıyoruz.
serdar bozkurt
27-08-2019, 14:02
hepimiz amatörüz aslında tecube paylaşımı yapıyoruz yanlış yapıp kahve ağacına zarar veren kısımları yazıyoruz bazen . Bazende kahve ağacına uyguladığımız faydası olan uygulamayı paylaşıyoruz.
çekirdekleri saksıya almak için çenek yapraklarından sonra bir yaprak daha çıkmasını bekliyeceğim. air pot saksılara dikmeyi planlıyorum. nisan ayında aldığım iki kahve gayet sağlıklı büyüyorlar. 15 günde bir yapraktan üre gübresi veriyorum.
Türk kahvesi
13-09-2019, 22:38
https://www.youtube.com/watch?v=Cjy4Q29RHK8
Adaptasyon usulünün ne olduğu, yahut ülkemiz iklimine nasıl uyarlandığı hakkında gerçekten bilgi sahibi olanlar hiç yok denecek kadar az.
Acele ederek, hemen egzotik bir bitkiyi kapalı alana almak, örtü altında tarım yapmak bana pek doğru gelmiyor. Bu, sera çiftçiliğine karşı geldiğim anlamına gelmiyor, lakin eğer bir şeyi doğal ortamda yıl boyu açıkta yetiştirmenin bir metodu varsa, neden bu iş sabırla yapılmıyor anlamıyorum.
Örneğin paylaştığım videoda bahsedilenlere bakılırsa, örtü altına alınmadan adaptasyona başarı ile cevap vermiş bir anaç kahve ağacı var olduğunu görüyoruz. Bence bu anaçtan alınabilecek tohumlar tam akdenize uyumlu karakterde bir kahve ağacı olacaktır. Tekrar, tutup, bu bitkiyi kışın örtü altına almak, bir çuval inciri berbat etmeye eş değer bir davranış.
Çiftçilerimizin çoğu sahiden neyi niçin yaptıklarından habersizler, yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmişsin, ağacın adaptasyonu nu, tropikalden, akdenize uyarlamayı başarmışsın, şimdi de tekrar örtü altına alıp ağacı tekrar özüne döndürmeye çalışmak niyedir yahu? Bırak bir kaç yıl daha sabret, örtü altına alma, bak gör o ağaç, ege ve karadenizde bile yetişecek düzeyde yeni adaptasyonlara açık tohumlar verebilecektir.
Her konuda olduğu gibi bu konudada aceleceiyiz, ziraat ilaçlarını falan basıp geçip, insanların immün sistemini alt üst eden biziz, hormon kullanan biziz, daha neler neler... Nedir bu acelecik ve hırs? Halbuki biraz sabredilse aslında verim ve mahsul daha üst düzeyde olacaktır, hatta sera tarımı tamamen olmasa da, büyük ölçüde azaltılabilir.
Çerkez Hindisi
13-09-2019, 23:15
Adaptasyon usulünün ne olduğu, yahut ülkemiz iklimine nasıl uyarlandığı hakkında gerçekten bilgi sahibi olanlar hiç yok denecek kadar az.
Acele ederek, hemen egzotik bir bitkiyi kapalı alana almak, örtü altında tarım yapmak bana pek doğru gelmiyor. Bu, sera çiftçiliğine karşı geldiğim anlamına gelmiyor, lakin eğer bir şeyi doğal ortamda yıl boyu açıkta yetiştirmenin bir metodu varsa, neden bu iş sabırla yapılmıyor anlamıyorum.
Örneğin paylaştığım videoda bahsedilenlere bakılırsa, örtü altına alınmadan adaptasyona başarı ile cevap vermiş bir anaç kahve ağacı var olduğunu görüyoruz. Bence bu anaçtan alınabilecek tohumlar tam akdenize uyumlu karakterde bir kahve ağacı olacaktır. Tekrar, tutup, bu bitkiyi kışın örtü altına almak, bir çuval inciri berbat etmeye eş değer bir davranış.
Çiftçilerimizin çoğu sahiden neyi niçin yaptıklarından habersizler, yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmişsin, ağacın adaptasyonu nu, tropikalden, akdenize uyarlamayı başarmışsın, şimdi de tekrar örtü altına alıp ağacı tekrar özüne döndürmeye çalışmak niyedir yahu? Bırak bir kaç yıl daha sabret, örtü altına alma, bak gör o ağaç, ege ve karadenizde bile yetişecek düzeyde yeni adaptasyonlara açık tohumlar verebilecektir.
Her konuda olduğu gibi bu konudada aceleceiyiz, ziraat ilaçlarını falan basıp geçip, insanların immün sistemini alt üst eden biziz, hormon kullanan biziz, daha neler neler... Nedir bu acelecik ve hırs? Halbuki biraz sabredilse aslında verim ve mahsul daha üst düzeyde olacaktır, hatta sera tarımı tamamen olmasa da, büyük ölçüde azaltılabilir.
Adaptasyon veya sera hakkındaki hassasiyetinize katılıyorum, eğer emek verilirse orijinal tarımın seradan çok çok performanslı olacağı aşikar, lakin insanların deney yapacak vakti yok, ülkenin durumu ortada, ekmek davası, neticede hırs değil, zaman yok.
Dediğim gibi, sera & adaptasyon konusu hakkında, ziraat ilaçları ile birlikte bir kıyas yapmışsınız, ben neyi kastettiğinizi anladım, ama çoğu insan sizi yanlış anlayabilir. Metni dikkatli okumayanlar, sera tarımının insan sağlığını tehdit edebileceği kanısına varabilirler...
Öte yandan adaptasyonda belirlenmiş bir anaç bitkinin çekirdeğinden değil çeliğinden çoğaltmanın daha nitelikli olacağını düşünmekteyim, adaptasyona oturduktan sonra yetişir yetişmesine, ancak bu defada çekirdekler bazen istenilen lezzette çıkmayabilir.
Mesela bahçemizde leziz meyve veren bir erik ağacı vardı, ağaç yaşlanmaya başladı, bende çekirdeğinden fidanlar ürettim ama sonuç hüsran oldu ve meyveleri hiç lezzetli çıkmadı, o yüzden beğendiğiniz anaç bitkinin bire bir seçilmiş çeliklerini almaya çalışın, bunu yapmanın bir çok metodu var: https://www.youtube.com/watch?v=9HFMnPXQ6jg
Deneme Yanılma
15-09-2019, 20:29
çok teknik konular..
fakat öyle bölgeler var ki sera mutlaka kaçınılmaz oluyor..çünkü örneğin ege'de kışın geceleri çok soğuk olabiliyor..sera tarımına her zaman ihtiyaç var ne de olsa ülkemizin büyük bir kısmı kış memleketidir..ege ve karadeniz yazınca dikkatimi çekti bu bağlamda karadenizin kahve üretimi için egeden çok daha performanslı olacağını düşünüyorum çünkü yazları çok yağışlı olan rize kış mevsiminde ege kadar don olayı görmüyor rize iklimi harika..bu arada etiyopya kahve çekirdekleri temin ettim çimlendirmeyi deniyorum heyecanla bekliyorum bakalım ne olacak
AkisSoftware
15-09-2019, 21:23
çok teknik konular..
fakat öyle bölgeler var ki sera mutlaka kaçınılmaz oluyor..çünkü örneğin ege'de kışın geceleri çok soğuk olabiliyor..sera tarımına her zaman ihtiyaç var ne de olsa ülkemizin büyük bir kısmı kış memleketidir..ege ve karadeniz yazınca dikkatimi çekti bu bağlamda karadenizin kahve üretimi için egeden çok daha performanslı olacağını düşünüyorum çünkü yazları çok yağışlı olan rize kış mevsiminde ege kadar don olayı görmüyor rize iklimi harika..bu arada etiyopya kahve çekirdekleri temin ettim çimlendirmeyi deniyorum heyecanla bekliyorum bakalım ne olacak
Sonucu bize de iletirseniz sevinirim. Benimde en cok istedigim bir kahve agaci yetistirip kendi kahvemi icebilmek.
The & Master
15-09-2019, 23:59
Adaptasyon veya sera hakkındaki hassasiyetinize katılıyorum, eğer emek verilirse orijinal tarımın seradan çok çok performanslı olacağı aşikar, lakin insanların deney yapacak vakti yok, ülkenin durumu ortada, ekmek davası, neticede hırs değil, zaman yok.
Dediğim gibi, sera & adaptasyon konusu hakkında, ziraat ilaçları ile birlikte bir kıyas yapmışsınız, ben neyi kastettiğinizi anladım, ama çoğu insan sizi yanlış anlayabilir. Metni dikkatli okumayanlar, sera tarımının insan sağlığını tehdit edebileceği kanısına varabilirler...
Öte yandan adaptasyonda belirlenmiş bir anaç bitkinin çekirdeğinden değil çeliğinden çoğaltmanın daha nitelikli olacağını düşünmekteyim, adaptasyona oturduktan sonra yetişir yetişmesine, ancak bu defada çekirdekler bazen istenilen lezzette çıkmayabilir.
Mesela bahçemizde leziz meyve veren bir erik ağacı vardı, ağaç yaşlanmaya başladı, bende çekirdeğinden fidanlar ürettim ama sonuç hüsran oldu ve meyveleri hiç lezzetli çıkmadı, o yüzden beğendiğiniz anaç bitkinin bire bir seçilmiş çeliklerini almaya çalışın, bunu yapmanın bir çok metodu var: https://www.youtube.com/watch?v=9HFMnPXQ6jg
Kahve tarımı ülkemizde elverişli değildir, bu işte kesinlikle bir hata var, örneğin kıbrısta bile kahve tarımı mümkün değildir. Kuzey afrika sahillerine bakınız oradaki iklim verileri de kahve tarımına elverişli değildir. Kahve yıl boyu gölge, yıl boyu yağışlı, yıl boyu ılıman bahar iklimi gibi bir havadan hoşlanır, inişli çıkışlı değişken bir iklim türüne adapte edilemez. Bu ağaç en yüksek +25 °C ila en düşük +10°C tolere edebilir. Verilerde -9°C koşullar varken, bu çok zor görünüyor, muz bile kışın serada ancak yaşıyor, ülkemizde örtü altına alınmadan tek yaşayan bitki, avokadodur, o da meksika veya kaliforniya avokadoları kadar verimli değidir. İnsanlara gaz vermeyin, gerçekçi olmak uzun vadede çok iyidir. Bilenler bilir, zamanında yıllar önce öyle bir don olayı oldu ki ülke genelinde, harnup ağaçları bile soğuktan yandı. Kahve için sera bile yetmez, kışın 'ısıtmalı sera' inşa edilmeli, aslında bu da yetmiyor, yapraklar muson yağmuru gibi bir fıskiyeyle tepe noktalardan muson tarzı yağış gibi taklit edilerek hergün ıslatılmalıdır, ama bu zahmetli işler, ticari üretim maliyetini yükseltir, ithalatı daha makul kılar. Ülke hem kurak hemde soğuk olduğu için, hiç bir kriter kahve bitkisinin lehine değildir. Ya bu galakside yaşamıyorsunuz, ya da ülke iklim koşullarından bir habersiniz? Bu ülkede serasız egzotik tarımdan verim alamazsınız, aşağıda verdiğim çizelgeler belkide en masum oranlardır, kayda geçmemiş daha derin soğuklar olduğuna eminim:
Maalesef forumun egzotik meyveler kısmı iyice komediye dönüştü. Normalde bu kadar sert eleştirmek istemem ama onca görsel kanıt ve videoya rağmen birileri insanların emeğiyle dalga geçmekten utanmıyor. Evet evet ülkemiz hem kurak hem de soğuk. Antarktika mubarek!
Ülkemizde insanlar egzotik bitkiler konusunda bilgisiz. Hani varsa uzmanı araştıran eden, ben bilmiyorum. Bu konuda en bilgili olanlar yine bu işe meraklı çiftçilerdir. Ben de çiftçilik yapıyorum ve bu forum aracılığıyla meraklı kişileri elimden geldiğince bilgilendirmeye çalışıyorum. Maalesef internetten bulduğu bir iki iklim grafiğiyle bahçe kurup bozanlar var. Yapmayın etmeyin komik oluyorsunuz. ;) O paylaşıp durduğunuz grafikler ne kadar doğru acaba? Örneğin; memleketim Alanya'da muz yetişiyor mu? Kıyı köylerde evet ama şehir merkezinde hayır. Peki sizden iklim grafiği istesem nerenin grafiğine ulaşırsınız? E şehir merkezinin. O halde Alanya'da muz yetişmez öyle mi? İklim grafikleri fikir verme açısından önemlidir ama adım başı hazırlanmış iklim grafikleri yok. Şunları ayet paylaşır gibi paylaşıp durmayın.
699338
Şimdi açık bir muz bahçesinde çekilmiş bu resim ülkemizde serada bile bin bir zorlukla yetiştirilebilen muza ait. 110 cm uzunluğa, ortasında ise 40 cm çapa sahip. Kesime hazır olunca 40-45 kg ağırlığa ulaşacak. Serada ise 60-70 kg olası bir rakam. Ha işte bu Türkiye'de olmayan muz. Olsa daha nasıl olacak acaba? Var mı içinizde ben keser arabanın bagajina atarım diyen? Kışın serada bile ancak yaşıyor. Hı hı, evet.
699339
Bu da Türkiye'de seraya gerek duymadan yetiştirebileceğiniz tek egzotik meyve, avokado. Fuerte cinsi, yanındaki de kıyaslamak için 1 liralık madeni para. California ya da Meksika avokadoları gibi verimli değil ama. Neden, çok mu küçük? Ağaç az mı meyve tutmuş? Besin değerleri mi kötü? Elinizde ne veri var da bu avokado böyle verimsiz? Yoksa rengini mi beğenmediniz? :( Sallamak serbest nasıl olsa.
699340
699341
Yine ülkemizde yetişmemesi gereken bir başka meyve, mango. Mangonun konudan haberi yok heralde yayılmış kalmış olduğu yere. Kesin bu da verimsizdir. Daha bunun gibi bir çok egzotik meyve yetişiyor Türkiye'de sessiz sedasız.
Gelelim asıl konuya. Ortada herhangi bir yanlışlık filan yok. Kahve, Türkiye'de yetişiyor. Forumda zaten birçok resim ve video da paylaşıldı konuyla ilgili. Ben de kahveye ilgi duymasam da bahçemde süs olarak bir tane bulunduruyorum. Herhangi özel bir işlem yapmıyorum. Meyve de veriyor ancak çekirdekleri pirinç kadar oluyor. Herhalde profosyonel olarak bu işi yapanlar daha iyi verim alıyorlardır.
699342
Eski bir söz vardır. Kahve Yemen'den gelir diye. Ülke olan Yemen. Arap Yarımadasının güneyindeki ülke. Ne maksimum 25 C vardır orada ne de gölge. Ama dünyanın en kaliteli kahvesi Yemen'de yetişir. Ayıla bayıla içtiğiniz mocha kahve mesela. Muha, Yemen'de bir liman kentidir. Ama işte kime anlatacaksın.
Dediğim gibi Türkiye'de danışabileceğiniz bir egzotik meyve uzmanı yok. Siz en iyisi ya yetiştirenlere sorun ya da alın elinize kazma küreği kendiniz yetiştirin. Rize'de yetişir mi? Deneyin, paylaşın biz de görelim.
Τürk kahvesi
16-09-2019, 20:17
Maalesef forumun egzotik meyveler kısmı iyice komediye dönüştü. Normalde bu kadar sert eleştirmek istemem ama onca görsel kanıt ve videoya rağmen birileri insanların emeğiyle dalga geçmekten utanmıyor. Evet evet ülkemiz hem kurak hem de soğuk. Antarktika mubarek!
Ülkemizde insanlar egzotik bitkiler konusunda bilgisiz. Hani varsa uzmanı araştıran eden, ben bilmiyorum. Bu konuda en bilgili olanlar yine bu işe meraklı çiftçilerdir. Ben de çiftçilik yapıyorum ve bu forum aracılığıyla meraklı kişileri elimden geldiğince bilgilendirmeye çalışıyorum. Maalesef internetten bulduğu bir iki iklim grafiğiyle bahçe kurup bozanlar var. Yapmayın etmeyin komik oluyorsunuz. ;) O paylaşıp durduğunuz grafikler ne kadar doğru acaba? Örneğin; memleketim Alanya'da muz yetişiyor mu? Kıyı köylerde evet ama şehir merkezinde hayır. Peki sizden iklim grafiği istesem nerenin grafiğine ulaşırsınız? E şehir merkezinin. O halde Alanya'da muz yetişmez öyle mi? İklim grafikleri fikir verme açısından önemlidir ama adım başı hazırlanmış iklim grafikleri yok. Şunları ayet paylaşır gibi paylaşıp durmayın.
Şimdi açık bir muz bahçesinde çekilmiş bu resim ülkemizde serada bile bin bir zorlukla yetiştirilebilen muza ait. 110 cm uzunluğa, ortasında ise 40 cm çapa sahip. Kesime hazır olunca 40-45 kg ağırlığa ulaşacak. Serada ise 60-70 kg olası bir rakam. Ha işte bu Türkiye'de olmayan muz. Olsa daha nasıl olacak acaba? Var mı içinizde ben keser arabanın bagajina atarım diyen? Kışın serada bile ancak yaşıyor. Hı hı, evet.
Bu da Türkiye'de seraya gerek duymadan yetiştirebileceğiniz tek egzotik meyve, avokado. Fuerte cinsi, yanındaki de kıyaslamak için 1 liralık madeni para. California ya da Meksika avokadoları gibi verimli değil ama. Neden, çok mu küçük? Ağaç az mı meyve tutmuş? Besin değerleri mi kötü? Elinizde ne veri var da bu avokado böyle verimsiz? Yoksa rengini mi beğenmediniz? :( Sallamak serbest nasıl olsa.
Yine ülkemizde yetişmemesi gereken bir başka meyve, mango. Mangonun konudan haberi yok heralde yayılmış kalmış olduğu yere. Kesin bu da verimsizdir. Daha bunun gibi bir çok egzotik meyve yetişiyor Türkiye'de sessiz sedasız.
Gelelim asıl konuya. Ortada herhangi bir yanlışlık filan yok. Kahve, Türkiye'de yetişiyor. Forumda zaten birçok resim ve video da paylaşıldı konuyla ilgili. Ben de kahveye ilgi duymasam da bahçemde süs olarak bir tane bulunduruyorum. Herhangi özel bir işlem yapmıyorum. Meyve de veriyor ancak çekirdekleri pirinç kadar oluyor. Herhalde profosyonel olarak bu işi yapanlar daha iyi verim alıyorlardır.
Eski bir söz vardır. Kahve Yemen'den gelir diye. Ülke olan Yemen. Arap Yarımadasının güneyindeki ülke. Ne maksimum 25 C vardır orada ne de gölge. Ama dünyanın en kaliteli kahvesi Yemen'de yetişir. Ayıla bayıla içtiğiniz mocha kahve mesela. Muha, Yemen'de bir liman kentidir. Ama işte kime anlatacaksın.
Dediğim gibi Türkiye'de danışabileceğiniz bir egzotik meyve uzmanı yok. Siz en iyisi ya yetiştirenlere sorun ya da alın elinize kazma küreği kendiniz yetiştirin. Rize'de yetişir mi? Deneyin, paylaşın biz de görelim.
Kahve ağacı örtüsüz hemde Türkiyede başarılı olarak denendi ve var, isteyen isterse araştırır bulur.
Geçmişte don olayı olmuşta, miş mişte mış mış, dünyadayız her an her şey olabilir, gök taşı bile düşebilir, istisna olayları uzun vadeye endekslemek çok komik. Ona kalırsa, mesela, güney florida da yıllar önce uzun süredir kar yağmayan yerlere kar yağdı ve don riski oluştu, bir çok bitki zarar görmüş.
Ülkemizde de mesela, adana da, kar yağmaz kolay kolay, belki elli yılda bir yağar, bunlar hayatın cilveleri, hatta türküsü bile var; 'kar altında gül kalmış' e yani, yaşadıkları şoku insanlar ağıtlarla dile getirmişler.
Neyse; Demişsiniz ya hani; 'ancak bu işi yine çiftçiler bilir' diye, aynen katılıyorum. Konuyu şuraya bağlamaya çalışıyorum, Allah sizlerden razı olsun, bazen şer olarak öfkelendiğimiz çekişmelerin bile altından kolaylıklar ve enteresan şeyler çıkıyor.
Memleketime gittiğimde, bir büyüğümün anlattıkları dikkatimi çekti; yıllardır doğup büyüdüğü beldede, tanıdığını zannettiği, aslında hiçte tanımadığı ve sonradan fark ettiği doğanın detaylarını anlatırken, mevzuyu salep bitkisine getirdi, endemik olarak dağlarda yetişen orkide türünden oluşan bitki köklerinin kıymetinden söz etti...
Köyden şehre inmeden evvel, bir avuç toplamış olduğu salep köklerini, bir aktara göstermek ve ona bir şeyler danışmak üzere gittiğinde yaşadıklarını anlattı, aktar panikleyip, onları bir daha toplamaması gerektiğini söylemiş, çok ağır cezası varmış. Bende bu vesile ile tayinim üzere yaşadığım yerde mevcut imkanlarımla salep tarımı yapmaya karar vermiştim. Ki, bunun için bir kaç ilim irfan sahibi bulayım diyerek yollara düştüm, düşmez olaydım, inanın çuvalla maaş alan o koltuklara kurulmuş çoğu kimse, bana konu hakkında bilgi veremedi, onlarla yaşadığım diyalogları burada anlatsam öfkeden kudurursunuz. Bu insanlar neden maaş alıyor? Bu ücret helal mi?
Kahve ağacı ve yetkililer, çiftçiler filan derken, bana neleri hatırlattınız, umarım ki bu bilgi yaygınlaşır, isim yahut kurum kuruluş, şahıs ünvan belirtmedim, malum başımız belaya girmesin haklıyken haksız duruma düşmeyelim. Aslında şikayet etmek gerekir ama, elimizi taşın altına koymuyoruz. Ne yazık ki etrafımda bu konu hakkında istişare yapmaya çalıştığım çoğu insanda, sözde hümanizm adına; 'aman ekmeğiyle oynama, aman bırak Allahından bulsunlar, şikayet etsende bişey çıkmaz' diyerek halı altına süpürme modundalar, bir kabulleniş var, duyarsızlık var...
Bu ülke, iklimiyle toprağıyla dünyada tekten. İyi insanlarda elbette varlar, onlara derin minnet duyuyorum, ama öyle tehlikeli varlıklar var ki, işte onlar doğal afetlerden bile daha çok bitki düşmanıdırlar.
evandevan5
19-09-2019, 09:33
Bir kez daha denemeden hüküm vermemenin kanınıtı ortaya koyan bir delil bu videodaki ihtiyarın marifeti.
Çocukluğumdan beri dikkat ederim, hep böyle zoru başaran insanlar olur kıyıda köşede, yetiştirmesi zor bitkileri, işte falanca şu sokaktaki şu insanlar bahçesinde yetiştirmiş denir ve hayretle karşılanır ya hani, aynen şu an o duyguyu yaşıyorum.
Kimileri iklimine uygun ağacı dikse de çoğu zaman yetiştiremez, kimileri de böyle zoru başarır, buradan yola çıkarak rahmetli babamın bir sözünü dile getirmek isterim; ''evlat olmuyorsa zorlama, bazı insanların eli kısırdır yetişmez, ama bazı insanlarda vardır, tohumu taşın arasına ekse yinede hayat bulur'' derdi.
Neyse, kahveye gönül verenler bu adamı bulsun özellikle onun yetiştirdiği kahve ağaçlarından tohum yahut çelik alarak kahveyi ülkede çoğaltsınlar. Çünkü ülkemiz ne de olsa bir kış memleketi ve dolayısı ile kahve ağacı bu soğuk kuşağa göre adapte edilmiş, ağaç görünen o ki açık alanda örtüsüz olarak kışı atlatabilmiş, dolayısı ile bu tohumların önemini vurgulamak istedim.
ne güzel :)
evandevan5
19-09-2019, 09:43
kahve ağaç iklim adaptasyon işi tohum cinsinden cinsine göre degiştiğini okumuş ve izlemiştim robusta ve arabica kahve cinslerinin kendi içinde robusta nın 5 çinsi arabicanın 5 cinsi olduğunu söylemişti you tube coşkunaral videosu bu konuda bilgi vermiş.
türkiye de dışarda yetiştirme için hangi cinsin uygun olacağı konusu özel araştırma gerektirir.
evandevan5
19-09-2019, 09:58
https://i.hizliresim.com/mXZk21.jpg (https://hizliresim.com/mXZk21)
https://i.hizliresim.com/nboWOl.jpg (https://hizliresim.com/nboWOl)
https://i.hizliresim.com/Z5RE3Z.jpg (https://hizliresim.com/Z5RE3Z)
https://i.hizliresim.com/va7pP6.jpg (https://hizliresim.com/va7pP6)
https://i.hizliresim.com/M14vVN.jpg (https://hizliresim.com/M14vVN)
egzotik meyva uzmanlığı başka bir dal ama ziraat mühendisi olarak mine pakkenar hanım efendi bu sitenin bence bitki konusundaki ordinaryus hanımefendisi.
bitki konusunda ona danışılabilir.
Тhe & Master
20-09-2019, 08:00
Güzel çalışmalarınız var(da) ülkemizde mikroklima olarak iddia edilen yerlerin hepsi geçici subtropik yerlerdir, her an her şey olabilir; kuzey afrikadan esen ılık üstünkörü rüzgarlar, yaver giden kış, kayalıkların ve üç beş tepenin rüzgarı sırttan bırakmaması gibi pamuk ipliğine bağlı unsurlara dayalı koşullar hakim...
Şunu demek istiyorum, subtropik koşullara, sizin kasttettiğiniz düzeye yakın olarak taklit etmeye biraz olsun meyilli olabilen tek yer, iskenderun sahile en yakın yerlerdir, lakin orada bile risk var.
İklim verileri alanyada iç kesimlerden alınmış demişsiniz, ancak alanya merkezi sahilde olan bir yerdir, bunun nesi iç kesim nesi kıyı kesim ki, zaten hepi topu kıyıya 500 metre gelmez. Akdeniz sahilinin her neresi olursa olsun, kıyıların veri koşulları 15 ila 15,5 derece bir ortalama değerine sahiptir, bakın 16 derece bile yoktur. Hatta bu ölçümü cebelitarıktan tutunda beyruta kadar ölçün 15,5 derece üstü bir yer zaten bulunmuyor.
Ayrıca ben tarım yapılmaz demedim. Çiftçiler verilere bakıpta, öyle sizin de buyurduğunuz gibi tarım yapmaz, ülkede kaç kişi var verilere bakıp tarım yapan?
Şimdi gelelim mahiyetime; örneğin rize, samsun, doğu ile orta karadenizde kanaatimce ülkemizde kahve tarımının en verimli olabileceği yerler, kışın örtü altına alınarak üst düzey kahve tarımı performansı elde edilebilir, akdeniz yarı çöl iklimi olduğu için kahveyi yazın yakacaktır.
Akdenizde kahve tarımı yapılamaz demiyorum, fikrim tamamen beni bağlar, ama sadece kış üzerinden önlem inceliklerini değil, yazında hangi önlemler olmalı anlamındaydım. Siz doğal ortam yaz kış bahar, kahvenin serasız verimli olabileceğini söylüyorsunuz, kısa vadede haklı olabilirsiniz, bakalım küresel ısınma ile gelecekte neler olacak, belki dahada kalıcı ılıman kışlar olası...
Küresel ısınmanın yalan olduğunu iddia edenler var, yalan olduğunu iddia edenlere öfkelenen uzmanlarda var, çünkü onlarda şöyle söylüyor; bir kaç yıldır yaz yağmurlarının artması, sıcak ve kurak kışlar, fırtınalar ve benzeri gibi durumlar iklim değişikliği için bir kanıt değilmi diyorlar. Öte yandan dünyada hiç kar yağmayan yerlerin soğuyup kar yağışlarının gözlenmesi, dünya ekseninin astronomik verilere göre kayması, (kıtaların kayması)levha hareketleri, sera gazları ve bir çok etmen varmış vs. vs.
Meselenin özüne dönülürse büyük çapta ticari anlamda, doğal örtüsüz bir kahve tarımı ülke şartlarında yaygın olmayacağı kanaatindeyim. Düşüncelerim ve tahayyülüm beni bağlar, iklim değişikliğine de inanmıyorum, evet kastettiğiniz gibi söylediklerimin hakkında ayet falan da yoktur :) Belkide siz haklı çıkarsınız, ülke hepimizin, kimse altını oymak için burada değil, keşke her şey güzel olsun, ben bununla gurur ve huzur duyarım.
HormonluDomatіs
20-09-2019, 11:37
Güzel çalışmalarınız var(da) ülkemizde mikroklima olarak iddia edilen yerlerin hepsi geçici subtropik yerlerdir, her an her şey olabilir; kuzey afrikadan esen ılık üstünkörü rüzgarlar, yaver giden kış, kayalıkların ve üç beş tepenin rüzgarı sırttan bırakmaması gibi pamuk ipliğine bağlı unsurlara dayalı koşullar hakim...
Şunu demek istiyorum, subtropik koşullara, sizin kasttettiğiniz düzeye yakın olarak taklit etmeye biraz olsun meyilli olabilen tek yer, iskenderun sahile en yakın yerlerdir, lakin orada bile risk var.
İklim verileri alanyada iç kesimlerden alınmış demişsiniz, ancak alanya merkezi sahilde olan bir yerdir, bunun nesi iç kesim nesi kıyı kesim ki, zaten hepi topu kıyıya 500 metre gelmez. Akdeniz sahilinin her neresi olursa olsun, kıyıların veri koşulları 15 ila 15,5 derece bir ortalama değerine sahiptir, bakın 16 derece bile yoktur. Hatta bu ölçümü cebelitarıktan tutunda beyruta kadar ölçün 15,5 derece üstü bir yer zaten bulunmuyor.
Ayrıca ben tarım yapılmaz demedim. Çiftçiler verilere bakıpta, öyle sizin de buyurduğunuz gibi tarım yapmaz, ülkede kaç kişi var verilere bakıp tarım yapan?
Şimdi gelelim mahiyetime; örneğin rize, samsun, doğu ile orta karadenizde kanaatimce ülkemizde kahve tarımının en verimli olabileceği yerler, kışın örtü altına alınarak üst düzey kahve tarımı performansı elde edilebilir, akdeniz yarı çöl iklimi olduğu için kahveyi yazın yakacaktır.
Akdenizde kahve tarımı yapılamaz demiyorum, fikrim tamamen beni bağlar, ama sadece kış üzerinden önlem inceliklerini değil, yazında hangi önlemler olmalı anlamındaydım. Siz doğal ortam yaz kış bahar, kahvenin serasız verimli olabileceğini söylüyorsunuz, kısa vadede haklı olabilirsiniz, bakalım küresel ısınma ile gelecekte neler olacak, belki dahada kalıcı ılıman kışlar olası...
Küresel ısınmanın yalan olduğunu iddia edenler var, yalan olduğunu iddia edenlere öfkelenen uzmanlarda var, çünkü onlarda şöyle söylüyor; bir kaç yıldır yaz yağmurlarının artması, sıcak ve kurak kışlar, fırtınalar ve benzeri gibi durumlar iklim değişikliği için bir kanıt değilmi diyorlar. Öte yandan dünyada hiç kar yağmayan yerlerin soğuyup kar yağışlarının gözlenmesi, dünya ekseninin astronomik verilere göre kayması, (kıtaların kayması)levha hareketleri, sera gazları ve bir çok etmen varmış vs. vs.
Meselenin özüne dönülürse büyük çapta ticari anlamda, doğal örtüsüz bir kahve tarımı ülke şartlarında yaygın olmayacağı kanaatindeyim. Düşüncelerim ve tahayyülüm beni bağlar, iklim değişikliğine de inanmıyorum, evet kastettiğiniz gibi söylediklerimin hakkında ayet falan da yoktur :) Belkide siz haklı çıkarsınız, ülke hepimizin, kimse altını oymak için burada değil, keşke her şey güzel olsun, ben bununla gurur ve huzur duyarım.
Yahu hayal aleminde konuşup milletin kafasını bulandırıp durma, tahminler ve vereceğin tavsiyeleri istemiyoruz, varsa sağlam bir istatistik veya katkın göster, yoksa ses etme. Çok geç kaldık çook, uzayda koloni kurmuyoruz, teknoloji labirentinde uğraşmıyoruz, yani bırakın teknolojiyi asırlardır gözümüzün önünü görmemişiz, altı üstü bir bitki en kolay şey, bir ulus, bunu da mı görmez uygulamaz aklım almıyor, eğer üç beş düşünceli insan olmasaydı, herhalde tarhana bulgurla ömür bitirip, bu dünyadan göçüp gidecektik...
Himalayalar serin bölge orada kahve ağaçları var: https://espressocoffeeguide.com/gourmet-coffee/asian-indonesian-and-pacific-coffees/nepal-coffee-nepalese-coffee/
Kaliforniyada var, ispanyada var, daha neyin muhalefetini yapıyorsunuz, kuru laf :rolleyes: Az laf çok icraat azizim, klavyeyle bu işler olmuyor, al eline çapayı bel'i kazmayı, öyle konuş.
İzle bak, kaliforniya akdeniz iklimidir, yaptıkları tarım üstelik seracılık falanda değil, hem sera çiftçiliği doğal tarım kadar kaliteli değildir, siz konuşa durun, adamlar kahveleri yudumlamaya başlamış bile:
https://www.youtube.com/watch?v=t9YPoYTgBec
Türkiye'de egzotik tarım pamuk ipliğine bağlı değildir. Metal destekler kullanıyoruz muz ağaçları meyvesinin ağırlığıyla yere yıkılmasın, avokadoların dalları meyveleri taşıyamayıp kırılmasın diye. Sanki üç-beş yıldır havalar ısındı da bu meyveler üretilmeye başlandı gibi bir hava var. Yerel televizyon kanalında yerli kahveyi göreli 20 yıl oldu. Kaç yıldır yetiştiriliyor kim bilir? Çevremde 30 yıllık avokado ağaçları var. Rahmetli dedem ve akranları 50-60 yıl önce muz yetiştirirlerdi. Biraz geç kalmışlar. 1930'larda tüketim amaçlı muz üretimi başlamıştı bile. Süs amaçlı üretim belki 250 yıl önce başlamış. Tabi ki riskler var ancak bu egzotik tarımın sürdürülebilir olduğunu ve benim diktiğim avokadoların, mangoların benden uzun yaşayacağı gerçeğini değiştirmiyor.
Ben yazımda Alanya'ya ait iklim verileri iç kesimlerden alınmış diye bir ifade kullanmadım. Alanya şehir merkezindeki verilerle, bir kıyı köyünde muz yetişip yetişmeyeceğine karar veremezsiniz dedim. "Örneğin; memleketim Alanya'da muz yetişiyor mu? Kıyı köylerde evet ama şehir merkezinde hayır. Peki sizden iklim grafiği istesem nerenin grafiğine ulaşırsınız? E şehir merkezinin. O halde Alanya'da muz yetişmez öyle mi?" Siz ısrarla aynı yanlışı sürdürme peşindesiniz. Cebelitarık'tan Beyrut'a kadar ortalama sıcaklık değişmez diyorsunuz da tekrar soruyorum adım başı hazırlanmış iklim grafikleri mi var? Neden benim köyümde yetişen muz çok değil 5 km uzaktaki köyde yetişmiyor? Sahilse ikisi de sahil.
Akdeniz'de kahve tarımı yapılamaz dediniz hatta yazınıza bu şekilde başladınız. "Kahve tarımı ülkemizde elverişli değildir, bu işte kesinlikle bir hata var, örneğin kıbrısta bile kahve tarımı mümkün değildir." Kıbrıs, Akdeniz'de değil mi? Bunları da yazmayı ihmal etmediniz."Ya bu galakside yaşamıyorsunuz, ya da ülke iklim koşullarından bir habersiniz? Bu ülkede serasız egzotik tarımdan verim alamazsınız..." -Sözcüğün doğrusu "bihaber"'dir, bilgisiz anlamına gelir.
Herkesin fikri kendisini bağlar ve herkes fikrini özgürce ifade edebilmelidir. Ancak burası herkese açık bir platform ve kalabalığın ortasında "Yangın var!" diye bağırıp fikrim beni bağlar dememelisiniz.
Son olarak özetle; Akdeniz'de sizin iddia ettiğiniz gibi yarı çöl ya da geçici subtropikal iklim -geçici iklim ne demekse artık- görülmez. Ben de yazımda Akdeniz'de subtropikal iklim görülüyor iddiasında bulunmadım. Akdeniz'de, Akdeniz iklimi hakimdir ve bu iklimde tropikal, subtropikal bitkiler yetiştirilmektedir. Buna kahve de dahil.
Kara kış kapıda
23-09-2019, 14:04
Çoğu egzotik meyvede istenilen pazar payı yakalanamadı, ancak kahvenin, içeride yahut dışarıda pazar payı geniş olacaktır, sağlam para yapar. Avokado pazara düştü değeri kalmadı, ejder inciri tutmadı. Ancak bir de mango var, ben inanıyorumki kahve ve mango geniş bir pazar yakalayacaktır. Dolayısı ile, kahve en ilk sırada yer alacak, muz tarımı yapanların çoğu kahveye yönelecek, dünya çapında insalık artık neyin kıymetli ve tercih edilen önceliklerin neler olduğunu çok iyi öğrenmiş durumda. Tabi şartlar kahve tarımı,nın hayalimiz düzeyinde elverişli olup olmadığını umulduğu düzeyde gösterir inşa Allah.
Selim Urgancı
28-09-2019, 13:27
https://www.google.com/maps/@36.15403,32.4226582,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipNHl9rPojXAy8TIOjsl4dBXpA-eONHVqNAmOJYD!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleus ercontent.com%2Fp%2FAF1QipNHl9rPojXAy8TIOjsl4dBXpA-eONHVqNAmOJYD%3Dw205-h100-k-no!7i4032!8i1960
Kahve ağaçları, eğimli ve nemli bölgeleri sevdiğine göre, bu mps koordinatını verdiğim yamaçlarda kahve tarımı verimli olacaktır. Arap kahvesi sanırım kuraklığa en dayanıklı olan tür, lezzet bakımından en tercih edilen meyve olduğuna göre de; en iyi seçimin arap kahvesi olacağını tahmin ediyorum.
Adaptasyon çalışması yaparken, bildiğim kadarıyla bir kaç evreli olan, uzun çalışmalar gerekiyormuş. Avustralyada olsa gerek yanlış hatırlamıyorsam, bir bitkiyi bulunduğu endemik sınırdan, başka bir beldeye uyarlamak için, uzun yıllar çalışmalar yapıp, örtüsüz bitki yetiştirebiliyorlarmış.
Mesela bir kaç mil öteye alıp, bir fidan yetiştikten sonra, o bölge hava şartlarına alışıp tolere edebilecek şekilde kış mevsimini atlatıyorsa; ağaç meyve verme çağına gelince, çelikle çoğaltılabiliyormuş.
Gelişen bitkiyi, bir kaç mil öteye dikip, tekrar o büyüyüp gelişen bitkiden çelikler alma yöntemiyle, daha serin bölgelere nakil ile adapte ediliyormuş.
Neden bizde böyle bir çalışma olmasınki? Belki biraz zor olsada, atıyorum bu yöntemle, narenciye gurubu, iç anadolu bölgesinde yetiştirilebilir, bu imkansız değil. Dünya büyüyor, değişiyor, farklı yollarla geleceğin ağır yükünü göğüsleyecek önlemler için çalışmalar başlatılmalıdır.
Birileri de tutup haklı olarak, 'olası bir deprem için dahi bir önlemin yokken, kahve adaptasyonu için bukadar edebiyat parçalaman çok komik değilmi' şeklinde de düşünebilir.
Son olarak şunu belirtmeliyim ki, sanırım dünyada kahvenin yetiştiği en serin bölge, Nepal himayala sıra dağları civarıdır, nepalde; tür olarak, arap kahvesi tarımı yapılıyormuş. Dolayısı ile adaptasyon işleyişinin ne olduğunu biraz özetlemeye çalıştığıma göre, himalayanın en serin bölgelerinden fidanlar getirtilip kahve tarımı için güzel bir start verilebilir, tabi bu konuda, yurt dışından fidan getirtmek için, gümrük usulü ne şekilde yürüyor hiç bilemiyorum.
OneeydiGız
03-10-2019, 19:35
https://www.google.com/maps/@36.15403,32.4226582,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipNHl9rPojXAy8TIOjsl4dBXpA-eONHVqNAmOJYD!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleus ercontent.com%2Fp%2FAF1QipNHl9rPojXAy8TIOjsl4dBXpA-eONHVqNAmOJYD%3Dw205-h100-k-no!7i4032!8i1960
Kahve ağaçları, eğimli ve nemli bölgeleri sevdiğine göre, bu mps koordinatını verdiğim yamaçlarda kahve tarımı verimli olacaktır. Arap kahvesi sanırım kuraklığa en dayanıklı olan tür, lezzet bakımından en tercih edilen meyve olduğuna göre de; en iyi seçimin arap kahvesi olacağını tahmin ediyorum.
Adaptasyon çalışması yaparken, bildiğim kadarıyla bir kaç evreli olan, uzun çalışmalar gerekiyormuş. Avustralyada olsa gerek yanlış hatırlamıyorsam, bir bitkiyi bulunduğu endemik sınırdan, başka bir beldeye uyarlamak için, uzun yıllar çalışmalar yapıp, örtüsüz bitki yetiştirebiliyorlarmış.
Mesela bir kaç mil öteye alıp, bir fidan yetiştikten sonra, o bölge hava şartlarına alışıp tolere edebilecek şekilde kış mevsimini atlatıyorsa; ağaç meyve verme çağına gelince, çelikle çoğaltılabiliyormuş.
Gelişen bitkiyi, bir kaç mil öteye dikip, tekrar o büyüyüp gelişen bitkiden çelikler alma yöntemiyle, daha serin bölgelere nakil ile adapte ediliyormuş.
Neden bizde böyle bir çalışma olmasınki? Belki biraz zor olsada, atıyorum bu yöntemle, narenciye gurubu, iç anadolu bölgesinde yetiştirilebilir, bu imkansız değil. Dünya büyüyor, değişiyor, farklı yollarla geleceğin ağır yükünü göğüsleyecek önlemler için çalışmalar başlatılmalıdır.
Birileri de tutup haklı olarak, 'olası bir deprem için dahi bir önlemin yokken, kahve adaptasyonu için bukadar edebiyat parçalaman çok komik değilmi' şeklinde de düşünebilir.
Son olarak şunu belirtmeliyim ki, sanırım dünyada kahvenin yetiştiği en serin bölge, Nepal himayala sıra dağları civarıdır, nepalde; tür olarak, arap kahvesi tarımı yapılıyormuş. Dolayısı ile adaptasyon işleyişinin ne olduğunu biraz özetlemeye çalıştığıma göre, himalayanın en serin bölgelerinden fidanlar getirtilip kahve tarımı için güzel bir start verilebilir, tabi bu konuda, yurt dışından fidan getirtmek için, gümrük usulü ne şekilde yürüyor hiç bilemiyorum.
Erken hüküm vermek istemiyorum ancak, kahve ve hindistan cevizi inişli çıkışlı derecelerden ve kuraklıktan hoşlanmayan bitkilerdir. Kahve ağacı, ticari anlamda iç tüketimi karşılayabilecekmi, yoksa ihracat boyutuna kadar gelişebilecekmi, onu zaman gösterecektir. Ekvatoral ülkelerde kahve tarımının performanslı olması, ılık ve sürekli yağışın olmasıyla birlikte verimli olmaktadır. Kahve yaprakları yaz mevsiminde dahi yağmurla ıslanması, hatta çevresinde gölge yapan büyük ağaçların olmasıyla ancak performanslı olacaktır.
Ekvatora uzak olmasına rağmen, çoğu akdeniz iklimi koşulları bulunan yer, genelde çok sıcak ve kavurucu yazlara sahiptir, hatta bazen o kadar sıcaktır ki, tropik çöllerden bile daha rahatsız edici derecelere ulaşabiliyor. Hal böyle olunca, yaz mevsiminde gölgede ve kahve yapraklarını ıslatıcı düzenekler tasarlamanız kaçınılmaz olacaktır, aslında imkansız değil, emek gerekli. Mesela, avokado ve mango ağaçları arasına kahve ağaçları dikilebilir.
evandevan5
17-10-2019, 14:49
ÇELİK ÇOĞALTMASI İÇİN dalların en azından 1 santim genişliginde olması lazım sizde 1 santim genişliğinde varsa 1 çelik birde aşı yapılacak kahve ağacı uygulayın buraya resim **** video koyun hepimize örnek video olsun öğrenmiş oluruz.
evandevan5
17-10-2019, 15:05
ÇELİK ÇOĞALTMASI İÇİN dalların en azından 1 santim genişliginde olması lazım sizde 1 santim genişliğinde varsa 1 çelik birde aşı yapılacak kahve ağacı uygulayın buraya resim **** video koyun hepimize örnek video olsun öğrenmiş oluruz.
siflera12
17-10-2019, 21:43
Benim kahvede yerini sevdi gayet güzel oldu İnşAllah 1-2 seneye meyve de alabiliriz [emoji4]
evandevan5
21-10-2019, 09:21
Benim kahvede yerini sevdi gayet güzel oldu İnşAllah 1-2 seneye meyve de alabiliriz [emoji4]
nereye ektiniz bahçeye mi saksıya mı?
siflera12
22-10-2019, 10:01
nereye ektiniz bahçeye mi saksıya mı?
Saksıda
evandevan5
30-10-2019, 11:30
robusta veya arabica tohumları herşekilde 4.yılda çiçeğe duruyorlarmış bendeki kahve bitkisi henüz 3.yılda bakalım seneye verecek mi bir tane çiçeğe bile razıyım.
siflera12
30-10-2019, 16:41
robusta veya arabica tohumları herşekilde 4.yılda çiçeğe duruyorlarmış bendeki kahve bitkisi henüz 3.yılda bakalım seneye verecek mi bir tane çiçeğe bile razıyım.
İnşAllah alabilirsiniz , benimkide şuan çok güzel oldu ama bakalım meyve alabilecekmiyiz 😊
Floroplus
05-11-2019, 01:51
İnşAllah alabilirsiniz , benimkide şuan çok güzel oldu ama bakalım meyve alabilecekmiyiz 😊 evde saksıdaysa meyve alırsınız. bende tüm bitkilerime gans suyu verdim coştular. benim gans üretimim biraz farklı yöntemle ama, isteyen şu videodan bakıp kolayca gans suyu yapabilir: https://www.youtube.com/watch?v=qwLO5oOs4ac
evandevan5
05-11-2019, 12:38
evde saksıdaysa meyve alırsınız. Bende tüm bitkilerime gans suyu verdim coştular. Benim gans üretimim biraz farklı yöntemle ama, isteyen şu videodan bakıp kolayca gans suyu yapabilir: https://www.youtube.com/watch?v=qwlo5oos4ac
akvaryum suyunu ben kaktüslere verdim büyümeye faydası oldu çok.
Air plant lara filan faydalı değil akvaryum suyu azotlu olduğu için su zaten air plant bitkiler de azot la yaşadığı için bitkiyi öldürdü.
Kahve ağaçlarına da gübre olarak henüz birşey bulamadım ama leonardit dökünce köküne bir zararı olmadığını fark ettim. Bir avuc kadar.
Flоrοрluѕ
09-11-2019, 18:38
akvaryum suyunu ben kaktüslere verdim büyümeye faydası oldu çok.
Air plant lara filan faydalı değil akvaryum suyu azotlu olduğu için su zaten air plant bitkiler de azot la yaşadığı için bitkiyi öldürdü.
Kahve ağaçlarına da gübre olarak henüz birşey bulamadım ama leonardit dökünce köküne bir zararı olmadığını fark ettim. Bir avuc kadar.
Akvaryum suyuna çok dikkat edin, tehlikeli bakteriler içerir. Mesela büyük baş hayvan gübresi insanlarda brusella hastalığına sebebiyet verebildiği gibi, akvaryum suyununda insan sağlığına olumsuz etkileri vardır.
Selamlar tüm bitki dostları. Foruma yeni üye oldum. Eylül ayında bir fidancı e ticaret sitesinden aldığım Arabica fidem var. Aldığımdan beri biraz yaprak verdi ancak yaprakların bazılarının durumu çok da iyi değil. Uçlarda siyah kahverengi renkler var. Ancak kargoyla geldiğinde de bu durumdan biraz vardı.
Ankarada evde bakıyorum çiçeğe, güney cephede pencere önünde tülün arkasından sabahtan nerdeyse güneş batana kadar güneş alıyor. evin nem oranı ortalama %40 seviyelerinde kaloirifer yüzünden. Saksının hemen altında çakıl taşlarıylar nemlenmesine yardımcı olmaya ve arada bir yapraklarına su fışkırtmaya çalışıyorum. Sıcaklık 24-23 alıtına düşmüyor. Sulamayı toprak tam kurumadan yapıyorum haftada 1 veya bazen 2 kere. Saksının drenajı iyi. Bitkinin toprağı bir alman markasının yapı marketlerde satılan bonsai toprağından. (direk volkanik tüf mü alıp koysaydım acaba)
Yapraktaki bu kararmalar tül ile filtrelemeye rağmen güneş yanığı olabilir mi. Fosfor azlığı da geliyor aklıma.
Bitki toprağını sevmemiş olabilir mi, toprağın minerali veya kendi gübresi yaprakları yakmış olabilir mi. Ya da aklıma nemsizlik seçeneği geliyor. Bu durumda ne yapabilirim tecrübeli arkadaşlar ne önerirler toprağı mı değiştirsem solucan gübresi mi versem başka gübre mi versem acaba.
Düzeltme: Fotoğraflar yüklendi
evandevan5
22-11-2019, 12:01
Selamlar tüm bitki dostları. Foruma yeni üye oldum. Eylül ayında bir fidancı e ticaret sitesinden aldığım Arabica fidem var. Aldığımdan beri biraz yaprak verdi ancak yaprakların bazılarının durumu çok da iyi değil. Uçlarda siyah kahverengi renkler var. Ancak kargoyla geldiğinde de bu durumdan biraz vardı.
Ankarada evde bakıyorum çiçeğe, güney cephede pencere önünde tülün arkasından sabahtan nerdeyse güneş batana kadar güneş alıyor. evin nem oranı ortalama %40 seviyelerinde kaloirifer yüzünden. Saksının hemen altında çakıl taşlarıylar nemlenmesine yardımcı olmaya ve arada bir yapraklarına su fışkırtmaya çalışıyorum. Sıcaklık 24-23 alıtına düşmüyor. Sulamayı toprak tam kurumadan yapıyorum haftada 1 veya bazen 2 kere. Saksının drenajı iyi. Bitkinin toprağı bir alman markasının yapı marketlerde satılan bonsai toprağından. (direk volkanik tüf mü alıp koysaydım acaba)
Yapraktaki bu kararmalar tül ile filtrelemeye rağmen güneş yanığı olabilir mi. Fosfor azlığı da geliyor aklıma.
Bitki toprağını sevmemiş olabilir mi, toprağın minerali veya kendi gübresi yaprakları yakmış olabilir mi. Ya da aklıma nemsizlik seçeneği geliyor. Bu durumda ne yapabilirim tecrübeli arkadaşlar ne önerirler toprağı mı değiştirsem solucan gübresi mi versem başka gübre mi versem acaba.
Düzeltme: Fotoğraflar yüklendi
kalorifer yanında olması iyi benim kahve bitkilerim de kalorifer yanında .
tohum çimlenince çıkan ilk yapraklar boy uzadıkca kuruyabiilr. istanbuldayım benim kahve bitkisi 4 litrelik saksıda . 3itrelik saksıdan 4 litrelik saksıya geçerken dibine leonardit dökmüştüm geçen yıl 2018 yani. bayağı büyüdü. şimdi 5 litrelik saksıya geçerken siz pomza taşı almışsınız iyi yapmışsınız ben daha yeni koyacağım
kalorifer yanında olması iyi benim kahve bitkilerim de kalorifer yanında .
tohum çimlenince çıkan ilk yapraklar boy uzadıkca kuruyabiilr. istanbuldayım benim kahve bitkisi 4 litrelik saksıda . 3itrelik saksıdan 4 litrelik saksıya geçerken dibine leonardit dökmüştüm geçen yıl 2018 yani. bayağı büyüdü. şimdi 5 litrelik saksıya geçerken siz pomza taşı almışsınız iyi yapmışsınız ben daha yeni koyacağım
Teşekkürler deneyiminiz için. Peki sizce sararma veya kuruma neden olur. Yeşil yapraklar bile elleyince kuru ve yere bakar şekilde duruyorlar. Toprak kesinlikle hiç kurumuyor da. Etrafına daha büyük taşlarla nemlendirme mi yapsam ki
evandevan5
26-11-2019, 09:16
birkaç gün su vermeyin ben 5 gün de bir su veriyorum dibi çok sulu olunca bu sefer çürüme yapıyor.
Sanırım sorunu buldum. Saksının alttaki drenaj deliklerinden bitkinin kökleri çıkmaya başlamış. geniş saksı yerine boyuna bir saksıya geçmem daha iyi olacak sanırım. Ama nasıl yapacam bilmiyorum saksının altındaki tüm deliklerden çıkmış zor olacak bahara mı beklsem bilemedim. Umarım zarar vermeden değiştirebilirim saksıyı
evandevan5
29-11-2019, 15:44
1.5 litrelik derin saksılar var. ona değişim yapabilirsiniz kökler dışarda olduğundan zamanı gelmiş geçiyor demektir.
Devrekli
15-03-2020, 16:53
Muz artık kazanç sağlamıyor, yenilikler şart, kahve çok kıymetli ve üstelik raf ömrüde uzun bir meyve.
Muz artık kazanç sağlamıyor, yenilikler şart, kahve çok kıymetli ve üstelik raf ömrüde uzun bir meyve.
Muz artık kazanç sağlamıyor mu? Öyle büyük bir kazanç sağlamaz, eh işte karnınız doyar.
Örneğin; açık muz için 10 dönümlük (10.000 m²) bir bahçeyi ele alalım. İyi bir sezonda 1 dönümden 5 ton ürün alabilirsiniz. Kötü bir sezonda bu miktar 4 tona düşebilir. Ortalama biz buna 4,5 ton diyelim. Bu yıl için konuşursak 1 kg muz ortalama 5 liradan satıldı.
1 dönüm için kazanç; 4500 x 5 = 22.500 lira
10 dönüm için; 22.500 x 10 = 225.000 lira hadi düz hesap 220.000 olsun.
Bunun masrafı da var tabi. Onlara da 100.000 lira gömelim. Yıllık 120.000 lira, ayda 10.000.
Size göre az olabilir de köy yerinde yetiyor işte yoksa gerçekten uğraşılmaz. Şakası bir yana muz gerçekten altın çağını yaşıyor. Son 5 yılda muz üretimi neredeyse ikiye katlandı. Türkiye'de zincir marketlerinin çoğalması, muz ithal edilen ülkelerdeki verim kaybı yerli muza olan ilgiyi arttırdı. Alanya'da zenginler artık otel yerine muz serası yapıyor. Bırakın köylünün üç beş dönümlük bahçesini. İçinde 40-50 kişinin çalıştığı yüzlerce dönümlük bir fabrika hayal edin. Bu fabrika naylondan yapılmış. Kimisi ot yoluyor, kimisi yaprak buduyor, kimisi meyve kalitesini kontrol ediyor, kimisi sulama, kimisi hasatla meşgul. Yemek zamanı seranın içinde zil çalıyor ve herkes işini bırakıp yemekhaneye gidiyor. Seranın müdürleri var. Türkiye'de yerli muz artık böyle üretiliyor. Parasından değil de böyle bir sistemle rekabet edilemeyeceğinden muz üreticisi bu işi bırakmak istiyor. Tarlada çalışacak işçi bulamıyoruz, herkes serada. Bize muzla benzer kazanç sunacak ama kendi başımıza çevirebileceğimiz alternatifler gerekli.
Alternatif olarak sanırım kahve sunulmuş. Bildiğim kadarıyla kahve yatayda 1,5 m, dikeyde 2 m aralıklarla dikiliyor. Bu dikim tarzında 1 dönümlük düzgün bir araziye 350 - 400 kahve ağacı sığabilir. 400 diyelim.
Cinsine göre değişmekle birlikte yetişkin bir kahve ağacı 5 kg meyve verebilir. 2 veren de var 10 veren de. Ben ortalama bir değer yazdım. Türkiye'de ne kadar verir denemek gerekli tabi. Bunlardan da 1 kg çiğ kahve çekirdeği çıkar. Kavrulup öğütülünce de elinizde 800 gr toz kahve kalır. Neyse 1 dönümden;
400 x 0,8 = 320 kg öğütülmüş kahve elde edilir.
Ben kahvenin kilosunu aktardan 40 liraya alabiliyorum. Ama tanınmış bir markadan alırsanız bu fiyat 100 liraya kadar çıkar. İyi de biz çiğ kahve çekirdeğini kaça satacağız? Üzgünüm ama en iyimser tahminle 30 lira.
400 x 1 x 30 = 12.000 lira bir dönüm için; 120.000 lira 10 dönüm için.
Ne kadar masraf çıkar bilmem ancak en iyimser tahminle hiç masrafsız bile muz kadar kazandırmıyor. Üstelik muz ilk ekimden 1 yıl sonra para kazandırmaya başlarken kahve için yıllarca beklemek gerekli.
Türkiye'de kahve yetiştiriliyor. Eskiden Alanya'da kendi tüketimi için kahve yetiştiren insanlar da vardı. Ama artık kimse uğraşmıyor. Modern olarak deneme amaçlı tarım halen yapılıyor ama kahve tarımından günümüz şartlarında muzun yarısı kadar bir kazanç beklenebilir, belki. Ama bir gün bir girişimci çıkar, yerli kahveyi, Moha kahvesi gibi bir dünya markası yapar. Yerli kahvenin kilosu 30-40 değil 500-1000 lira olur. O zaman başka.
Günümüzde muzun alternatifleri avokado; 7 yıllık bir avokado bahçesi muz bahçesiyle aynı kazancı sağlar. Ama muzun onda biri kadar yorulmazsınız. Artık karma bahçeler var. Muz bahçelerine avokado fidanları dikiliyor ve fidanlar büyüdükçe muzlar seyreltiliyor. Böylece avokado bahçesi verim sağlayana kadar ekonomik kayıp azaltılıyor. 10 yıl sonra açık muz bahçeleri kaybolup yerine avokado bahçeleri gelecek. Muz tarımı ise tamamen örtü altına kayacak.
Mango diğer bir alternatif. Daha yeni başladı, yaygınlaşıyor. 5 yıl önce başlayanlar ciddi gelir elde ettiler ve iyi ki dikmişim diyorlar. Tanesinin 30-40 liraya kadar satıldığı oluyor. Bir ağaç 50 - 200 arası meyve veriyor. Üretimi arttıkça fiyat düşebilir ama iyi kazanç sağlamaya devam edecektir.
Bir de henüz duyulmadı ama liçi var. Bu yıl kilosu kaça satıldı biliyor musunuz? 130 lira! Bir ağaçtan 10 kilo ve üzeri meyve alınıyor. İlerde liçiye de yatırımın artacağını düşünüyorum. Fiyat böyle abartı rakamlardan aşağıya inecek ama ciddi gelir sağlamaya devam edecek.
Daha longanı, çerimoyası, makadamyası, pasiflorası var keşfedilmeyi bekleyen. Yurdumuzun büyük potansiyeli var.
O yüzden ben de isterim Türk kahvesi Türkiye'de yetişsin ama işte insan emeğinin karşılığını almak istiyor.
serdar bozkurt
07-04-2020, 21:31
selamlar.
kahvelerimin son durumunu paylaşmak istedim. geçen yaz bali'den getirdiğim çekirdeklerden sadece 3 tanesi yaşayabildi. iş için 3-5 günlüğüne şehir dışında olduğumdan susuz kalıp öldü çoğu. kalan 3 tane şu an iyi durumdalar.
geçen nisan ayında aldığım fidelerim cam balkon olmasına rağmen soğuk stresine girdiler. bu yüzden salona aldım aralık ortasında. şu an onlarda tekrar fotosenteze başladılar. hatta iki tane de çiçek açtı. ama sulamayı kesmediğim için diğer tomurcuklar çiçeğe dönmeden kurudular. tabi ben bu sene meyve istemediğim için sulamaya devam ettim. bitkileri seneye saklıyorum.
ana gövdedeki yaprakları ve yan dallardaki zayıf yaprakları budadım. biraz hümik felvik asit takviyesi yaptım.
Yeni başlayacağım kahve tohumu ile ilgili bilgi almak istiyorum. Ne tür toprak kullanmam gerekir. Oda sıcaklığı yeterli geliyor mu.
evandevan5
28-05-2020, 14:33
Yeni başlayacağım kahve tohumu ile ilgili bilgi almak istiyorum. Ne tür toprak kullanmam gerekir. Oda sıcaklığı yeterli geliyor mu.
valla ben tohumdan çimlendiremedim. en sonunda hazır çimlenmiş bitki halini aldım. size kolay gelsin ayağınıza taş değmesin ;)
evandevan5
28-05-2020, 14:38
selamlar.
kahvelerimin son durumunu paylaşmak istedim. geçen yaz bali'den getirdiğim çekirdeklerden sadece 3 tanesi yaşayabildi. iş için 3-5 günlüğüne şehir dışında olduğumdan susuz kalıp öldü çoğu. kalan 3 tane şu an iyi durumdalar.
geçen nisan ayında aldığım fidelerim cam balkon olmasına rağmen soğuk stresine girdiler. bu yüzden salona aldım aralık ortasında. şu an onlarda tekrar fotosenteze başladılar. hatta iki tane de çiçek açtı. ama sulamayı kesmediğim için diğer tomurcuklar çiçeğe dönmeden kurudular. tabi ben bu sene meyve istemediğim için sulamaya devam ettim. bitkileri seneye saklıyorum.
ana gövdedeki yaprakları ve yan dallardaki zayıf yaprakları budadım. biraz hümik felvik asit takviyesi yaptım.
susuzluktan çok etkileniyorlar ben soğuktan etkilenmesinler diye kalorifer yanında tutuyorum ben kışın özel olarak. bende henüz çiçek açma moduna girmedi malesef henüz büyüyor.5 litrelik saksıya yeni geçtik. 3 ay oldu.
sizin bitkiniz gördüğüm kadarıyla 3 litrelik saksıda. daha.
Kahveler Tedavi sonrası meyve vermeye başladı
Alt Tarafta geçen yıldan aldığım Tohumların elimde kalan
fidanları
tropikalist
28-05-2020, 19:01
Arkadaşlar kahveyi aşılarsak meyve verir mi yani aşılalayabilir miyiz
Sayın shabe rica etsem bana birkaç tane (3-4 tane ) kahve kirazı gönderebilir misiniz ben tohum almaya
korkuyorum tutmayacak diye 2-3 kere denedim olmadı belki bunlar olur
Veya bir adet küçük fidanlarınızdan gönderebilir misiniz
serdar bozkurt
02-06-2020, 15:52
susuzluktan çok etkileniyorlar ben soğuktan etkilenmesinler diye kalorifer yanında tutuyorum ben kışın özel olarak. bende henüz çiçek açma moduna girmedi malesef henüz büyüyor.5 litrelik saksıya yeni geçtik. 3 ay oldu.
sizin bitkiniz gördüğüm kadarıyla 3 litrelik saksıda. daha.
çiçek açan bitkim 30 litrelik bir air-pot saksının içinde. saksının büyüklüğü ve çiçek açma olasılığı doğru orantılı diye okumuştum. yani 20-25 litre minimum olması gerekir çiçeklenme için. küçük bitkilerim 4.5 litrelik air-pot larda. çekirdekten çimlendirdiklerim ise daha küçük saksılarda.
sulama olayını yaprakların durumuna göre belirliyorum. susuz kaldığında yapraklar direk düşüyorlar. suladıktan bir kaç saat sonra normale dönüyorlar. adana sıcağında iki güne bir su ihtiyacı oluyor.
serdar bozkurt
02-06-2020, 16:03
Kahveler Tedavi sonrası meyve vermeye başladı
selam shabe.
nasıl bir rahatsızlığı vardı bitkinin. ne tedavisi uyguladınız.
Pamuklu bit vardı , 1 sene uğraştım her gün kontrol edip çoğalmalarını engelledim
iş seyahatleri zamanında zaman zaman 10 gün gibi bakım olmayınca çoğalıyorlardı
şimdi iyi duruma geldiler
evandevan5
03-06-2020, 14:48
çiçek açan bitkim 30 litrelik bir air-pot saksının içinde. saksının büyüklüğü ve çiçek açma olasılığı doğru orantılı diye okumuştum. yani 20-25 litre minimum olması gerekir çiçeklenme için. küçük bitkilerim 4.5 litrelik air-pot larda. çekirdekten çimlendirdiklerim ise daha küçük saksılarda.
sulama olayını yaprakların durumuna göre belirliyorum. susuz kaldığında yapraklar direk düşüyorlar. suladıktan bir kaç saat sonra normale dönüyorlar. adana sıcağında iki güne bir su ihtiyacı oluyor.
ben istanbuldayım 20 litrelik saksıyı görünce gözüm fırladı. bende kahve bitkimi 5 litrelik saksıya yeni geçtik. 4 ay oldu sayılır. bu kahve ağaclarına gübre olarak ne vermemiz lazım çiçeklenme için.
evandevan5
03-06-2020, 14:51
Pamuklu bit vardı , 1 sene uğraştım her gün kontrol edip çoğalmalarını engelledim
iş seyahatleri zamanında zaman zaman 10 gün gibi bakım olmayınca çoğalıyorlardı
şimdi iyi duruma geldiler
ben pamuklu bit için ziraatten chery diye bir ilac aldım limon ağaçlarına sıkarken onlara birkaç fısfıs sıktım iyi oldu.öbür türlü oksijenli su ve normal su karışımı yaptım ama 4 gün sonra yine aynı oluyordu. başedemedim.bitkilere zararı artıyordu.
1 sene önce Neemazal denedim kokusu o kadar kötü ki , kahveleri Balkona çıkarmak zorunda kaldım pek sonuç alamadım , son olarak zeytinyağlı sıvı el sabunu su karışımı ile biraz uzunda olsa sonuç aldım zaman zaman kontrol ediyorum pek sorun görünmüyor havalar ısındı artık tekrar balkona çıkaracağım gelişimleri daha iyi oluyor boylandılar iyice 150 cm yi geçtiler yazın air layering yapacağım inşallah köklendirebilrim
evandevan5
08-06-2020, 09:30
air layering :=? NE DEMEK
;)
tropikalist
08-06-2020, 11:20
Dalında köklendirme
serdar bozkurt
11-06-2020, 14:24
oda sıcaklığı fazlasıyla yeterli olur. toprak için anfisol denilen volkanik toprak en ideali ama türkiyede bulman zor. asidik 5.5-6.5 ph topraklarda yetişiyor genelde.
toprağın sürekli nemli kalması gerek ama fazla sulamada bitkiyi öldürebilirsin. o yüzden kışın haftada bir yazın sıcaklığın durumuna göre karar verebilirsin. kahve yapraklarından su isteğini öngörebilirsin. susuz kaldığında yaprakları hemen düşüyor.
Kahveler kızarmaya başladı
tropikalist
13-09-2020, 15:27
Kahveler kızarmaya başladı
Son durumu ne oldu acaba
Topladım Çekirdekleri çıkarıp kurutmaya aldım
Adreste isim ve tel yok bu yüzden kargoya veremiyorum
4 adet gönderebileceğim tohum
bekleyen başka arkadaşlarda var
1 Ekim Dünya Kahve Günü kutlu olsun!
713185
Benim kahvem bu yıl meyve vermedi ancak geçen yıla göre oldukça hızlı gelişti.
Herhangi bir ilaç ya da özel bakım uygulamıyorum. Sağlıklı görünüyor ancak son çıkan yapraklarında biraz sarılık var.
713186
evandevan5
13-10-2020, 13:54
1 ekim dünya kahve günü kutlu olsun!
713185
benim kahvem bu yıl meyve vermedi ancak geçen yıla göre oldukça hızlı gelişti.
Herhangi bir ilaç ya da özel bakım uygulamıyorum. Sağlıklı görünüyor ancak son çıkan yapraklarında biraz sarılık var.
713186
limon ağaçlarına yaprakları sararınca vitamin veriliyor ama kahve ağacına ne veriliyor bilmiyorum yurt dışı menşeili bir kitapta bolca yeşil mercümen verin yazıyor du ben verdim mercümek çimlendi. Bir faydası olmadı. Daha derin ekmek lazım sanırım. Ben yüzeyi kaplamıştım.
Doku_Kültürcü
13-10-2020, 15:09
1 Ekim Dünya Kahve Günü kutlu olsun!
713185
Benim kahvem bu yıl meyve vermedi ancak geçen yıla göre oldukça hızlı gelişti.
713186
Kahvede mineral eksikliği belirtileri adında İngilizce bir PDF dosyası var. Bol resimli, inceleyip ne eksikliği olduğunu belirleyebilirsiniz: https://www.ctahr.hawaii.edu/oc/freepubs/pdf/RES-073.pdf
limon ağaçlarına yaprakları sararınca vitamin veriliyor ama kahve ağacına ne veriliyor bilmiyorum yurt dışı menşeili bir kitapta bolca yeşil mercümen verin yazıyor du ben verdim mercümek çimlendi. Bir faydası olmadı. Daha derin ekmek lazım sanırım. Ben yüzeyi kaplamıştım.
Kahvede mineral eksikliği belirtileri adında İngilizce bir PDF dosyası var. Bol resimli, inceleyip ne eksikliği olduğunu belirleyebilirsiniz: https://www.ctahr.hawaii.edu/oc/free...df/RES-073.pdf
Yardımcı olduğunuz içim teşekkürler.
evandevan5
25-11-2020, 07:56
Link açılmadı. Yinede zahmet ettiğiniz için teşekkür ederim.
Doku_Kültürcü
25-11-2020, 14:44
Wetransfer dosya tranferi sistemine kahvede mineral eksikliği belirtileri dosyasını yükledim (dili İngilizce).
İndirme bağlantısı: https://we.tl/t-bdaFqg6OJj
Kolay gelsin...
evandevan5
10-02-2021, 09:31
Petrolden sonra, en revaçta ikinci sırada olarak dünyada kahve ticareti çok yaygın, ülkemizde üzerine durulması gereken en ideal ürün olabilir. Özellikle karadenizin yüksek yamaçları bu iş için muhteşem. Yetişmez demeyin, batı himalaya sıradağlarında yetişiyor, kahve soğuğu tolere edebiliyor, olmadı adaptasyon edilmiş Nepal den fidanlar getirtilebilir...
https://www.rarepalmseeds.com/coffea-arabica-himalaya
bende kahve bitkisi var hiç soğuğu seven bitki değil kış boyu kalorifer yanında duruyor.
birde size sormak isityoruom bendeki kahve bitkisinin gövdesinde dallar çıktı onları kesmek istiyorum nasıl yapıcağımı bilmiyorum. enerji üst dallara çıksın istiyorum.
Zihin kontrolü
27-04-2021, 14:37
Adanada denesek olur mu, tropikal ülkelerden bile yüksek nem oranı var burada.
Toroslardaki don olayı ocak ayında gece saatlerinde adanaya iniyor, yarım saat içersinde ölecektir, ısıtmalı sera gerekir.
evandevan5
28-04-2021, 16:31
akdeniz iklimi şart antalya mersin gibi yerler dişında hep kalorifer yanında olması şart yoksa dışarda 10 dakika bile sürmez.ölmesi.
megbilgi
29-04-2021, 01:16
Kahve yüksek rakım, yüksek sıcaklık ve nem ister.
.
kasseria
16-05-2021, 15:31
herkese selamlar,
Fildişi Sahilleri'ne yaptığım bir seyehatte yaklaşık 2kg kahve tohumu hediye edilmişti.Cinsini bilmiyorum konuyla ilgisi olanlar yazabilir mi rica etsem?
akdeniz iklimi şart antalya mersin gibi yerler dişında hep kalorifer yanında olması şart yoksa dışarda 10 dakika bile sürmez.ölmesi.
Nemli ortam isteyen, neme ihtiyaç duyan bir bitki için kalorifer yanında olması şart demek nasıl bir düşünce?
Bırakın kahve ağacını en dayanıklı çiçek bile kalorifer yakınında tutulmaz, kurur.
Kalorifer sistemi havayı nasıl kurutuyorsa yakınındaki çiçeğe de aynı etkiyi yapar.
Doku_Kültürcü
17-05-2021, 02:35
Nemli ortam isteyen, neme ihtiyaç duyan bir bitki için kalorifer yanında olması şart demek nasıl bir düşünce?
Bırakın kahve ağacını en dayanıklı çiçek bile kalorifer yakınında tutulmaz, kurur.
Kalorifer sistemi havayı nasıl kurutuyorsa yakınındaki çiçeğe de aynı etkiyi yapar.
Isı kaynağı havanın nem alma kapasitesini yükseltip çevreyi kuruttuğu için sera içerisinde bitkilerden kaybolan nemi sis olarak havaya veren sistemler kullanılır. Mesela, çelik köklendirme alanında perlit içerisine dikilmiş çeliklere belirli aralıklarla su püskürtülür. Kahve bitkisi de bundan farklı değil. Kışın soğuktan korumak için ısı kaynağına yakın bulundurmanız gerekiyor (kahve tropik bir bitki olduğu için üşüme zararı gösterir ve bu donma sıcaklığının üzerindedir) ve kurumayı önlemek için de nem sağlamanız gerekiyor. Ultrasonik sistemle sis üreten bir hava nemlendiricisi bu işi mükemmel şekilde görür.
TCA Peeling
28-05-2021, 13:12
Kimmiş o yetkililer korkma isimlerini ver, karnından konuşma. Ayrıca ağaçları satmışsın gitmiş tasası sana mı düştü, bu ne ince fikir, iklime uygun bitkileri sor sana herkes her cevabı da verir, üstü kapalı konuşup iftira da atma millete. Macera arayarak ne bitkilere nede millete eziyet çektirmeye lüzum yok.
Bir aralar Türkiyede hindistan cevizi ağacı yetişir mi ona takmıştı kuzenim kafayı, Allah başka dert vermesin yahu.
Ne zaman kendi dilimde bir şeyler arasam neredeyse hiç bir konuda mutmain edici bir bilgiye erişemiyorum ülkemde; sürekli evde yetiştirilen bitkiler vb.hobiler, gerçi onları da takip ediyorum ekseriyetle hüsran...
Ben, bir ilim & bilim adamı değilim, ülkemde bir çiftçi olarak karşımda iki kelime edebilecek muhatap olacağım bir bilir kişi bulamıyorum. Yıllardır fikir danıştıklarım sadece maaşlarını hak etmeyen liyakatsiz sözde yetkililerdi, yenisi falan değil eskiden de aynıydı, tabi genelleme yapmıyorum, iyiler ile şans eseri karşılaşmamış olma olasılığımda var.
Yıllar önce salep bitkisi ve bir kaç bitki için falanca memlekette falanca bir görevli sayın XX ile görüştüm, şu şu bitkiler hakkında bilgi alacaktım, bu bitkileri eksem, iklime uyar mı, neler yapmam gerekir dedim, boş boş yüzüme baktı ve; bi bilgimiz yok denemek lazım filan dedi. Kapıyı vurdum çıktım, dışardaki çalışan sen ilk kişi değilsin, yıllardır akşama kadar tek kişinin bile yaralı parmağına işemezler, bunlar hazır yiyici, duvara diplomayı asarlar aydan aya maaşları yatar dedi.
Ankara'ya mart ayı başında, bir ahbabıma birkaç adet 3 metre yüksekliğinde tüplü, gövdesi 7 santimetre çapında yetişkin akdeniz defne ağaçları fidanları gönderdim, bana sordu adaptasyon için ne yapmam gerekir şeklinde; inanın adama teknik tek cevap veremedim, sadece, şans dedim.
evandevan5
10-06-2021, 13:13
kışın çok soğuklarda kalorifer yanında olmazssa soğuktan ölmeleri kesin.
Dezenfektan
23-06-2021, 05:47
Adananın hep abartıldığını düşünürdüm. Ki, mayıs ayında sabah saat 06:00 gibi konaklama
yerinde mola vermek için otobüsten inmiştim, dedim noluyo. kamera şakası yapılıyo sanmıştım,
otobüsten inişimle geri kaçışım bir oldu.
O kadar ülke gezdim katar vb. güney amerika, vietnam, ne böyle nem nede böyle nalet
bir sıcağa tanık oldum.
Adananın eşi bu gezegende yok, gines rekora girer nem ve sıcaklık birleşimi...
Abscisic acid
23-06-2021, 17:44
Abscisic asit kışın koruyormuş ancak fiyatı yüksek, nereden temin edilir o da muamma...
Hörmetler
26-06-2021, 17:26
Hümik asit yeterli, kahve değil kakao bile yetişir akdeniz sahilinde.
Yalan Dolan
06-08-2021, 16:57
Hümik asit abartıldığı kadar etkili değil, bilmiyorum ben fayda görmedim, belkide uygulama metdodumda sorun var olabilir.
Hümik asit yeterli, kahve değil kakao bile yetişir akdeniz sahilinde.
Bu ne şimdi?
17-08-2021, 16:05
Kesin bilgi yayalım :D
Yahu o absisik asit türü farklı olan çeşit, insan bedeninde sentezleniyor, bitki ile insan bir mi?
Nepalde, karamuk ağacı kökünü öğütüp, kışa girerken bitkilere topraktan az bir miktar uyguluyorlarmış, bu kış koruması için gerekli olup uyumaya tam geçmelerini soğuğa dayanımı artırıyormuş, absisik asit ihtiva ediyormuş.
Akçay Balıkesir
22-08-2021, 19:20
Adananın hep abartıldığını düşünürdüm. Ki, mayıs ayında sabah saat 06:00 gibi konaklama
yerinde mola vermek için otobüsten inmiştim, dedim noluyo. kamera şakası yapılıyo sanmıştım,
otobüsten inişimle geri kaçışım bir oldu.
O kadar ülke gezdim katar vb. güney amerika, vietnam, ne böyle nem nede böyle nalet
bir sıcağa tanık oldum.
Adananın eşi bu gezegende yok, gines rekora girer nem ve sıcaklık birleşimi...
Katılıyorum, benim de bayağı dikkatimi çekti, coğrafik konumu da çok ilginç, tam akdenizin köşesi, kızıldeniz, arap yarım adası, sahra doğuda himalayalar ile hindistan, dolayısı ile tam bağıl nem merkezi, hem sıcak hem nem ikilisi olunca facia.
İşin teknik boyutunu tabi uzmanlar en iyi bilenleridir. Ancak konunun kahve ile bağlantısı nedir anlayamadım?
Kâfur ağacı
23-08-2021, 03:44
Katılıyorum, benim de bayağı dikkatimi çekti, coğrafik konumu da çok ilginç, tam akdenizin köşesi, kızıldeniz, arap yarım adası, sahra doğuda himalayalar ile hindistan, dolayısı ile tam bağıl nem merkezi, hem sıcak hem nem ikilisi olunca facia.
İşin teknik boyutunu tabi uzmanlar en iyi bilenleridir. Ancak konunun kahve ile bağlantısı nedir anlayamadım?
Bunu ben de işittim, kısmet olmadı adanaya gitmek ama adanada yetişmeyecek bitki yoktur derler.
Afyon sandıklı da su ısısı yüksek ılıca hamamları vardı, içeri ilk girişimde nefes alamamıştım dışarı kaçtım, tam orda bir amca vardı gel dedi derin nefes al sakinleş alışırsın. Neyse sohbet ettik, amca adanalıymış, bizim memleket varya dedi hah işte bu hamam ile aynı dedi, adana dedikleri zaman bu anı aklıma gelir.
Eğer dediği doğruysa kahve yetişir.
serdar bozkurt
15-09-2021, 18:08
kahvelerin son durumunu ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.
2,5 yıla yakın bir süre oldu kahve yetiştirme serüvenine başlayalı. geçen yaz güney cepheye bakan cam balkonda kalan bitkiler güneş ve adana sıcağında neredeyse tamamiyle telef oluyorlardı. (güney cephede güneşe maruz bırakmamdaki neden brezilyada doğrudan güneş altında yetiştirilebildikleriyle ilgili okuduğum makaleydi. hata yaptığımı acı bir şekilde öğrendim)
bu sene aynı hataya düşmedim ve kuzey cepheye aldım mart sonunda. kuzey cephede olmasına rağmen ağustos sıcaklarında 34-35 dereceler civarı sıcaklıklara dayanabildi(dijital termometreyle düzenli olarak kontrol ettim) burada anladığım kadarıyla asıl önemli olan şey doğrudan yakıcı güneşe maruz bırakılmamaları. gölgede oldukları müddetçe, yaprakları ve toprağı nemli olmak şartıyla ideal yaşam ortamı olan20-28 derecelerin çok daha üstü sıcaklıklarda hayatta kalmayı başarabiliyorlar. şu an gayet iyi durumdalar. kasım sonu gibi yine güney cepheli cam balkona alacağım. adana ikliminde ısıtıcıya gerek dahi duymadan geçen kışı atlattılar. hatta şu kadarını söyleyebilirim ki adana sıcağı adana soğuğundan daha ölümcül oldu kahveler için. kışı açıkta geçirebileceklerini ise düşünmüyorum. örtü altı rahatlıkla yetiştirilebilir gibi duruyor adanada.
bitkilerin boyu 60-70 cm civarına ulaştı. bahar başlangıcında saksı değiştirmeyi düşünüyorum.
Bitki hobi
29-09-2021, 23:20
kahvelerin son durumunu ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.
2,5 yıla yakın bir süre oldu kahve yetiştirme serüvenine başlayalı. geçen yaz güney cepheye bakan cam balkonda kalan bitkiler güneş ve adana sıcağında neredeyse tamamiyle telef oluyorlardı.
bu sene aynı hataya düşmedim ve kuzey cepheye aldın mart sonunda. şu an gayet iyi durumdalar. kasım sonu gibi yine güney cepheli cam balkona alacağım. adana ikliminde ısıtıcıya gerek dahi duymadan geçen kışı atlattılar. hatta şu kadarını söyleyebilirim ki adana sıcağı adana soğuğundan daha ölümcül oldu kahveler için. kışı açıkta geçirebileceklerini ise düşünmüyorum. örtü altı rahatlıkla yetiştirilebilir gibi duruyor adanada.
bitkilerin boyu 60-70 cm civarına ulaştı. bahar başlangıcında saksı değiştirmeyi düşünüyorum.
Altech ürünleri bitki stresi ve iklim açığını yok eden ürünler satıyor, deneyin açık alanda bile yetişir.
içli köfte
01-10-2021, 16:40
Altech ürünleri bitki stresi ve iklim açığını yok eden ürünler satıyor, deneyin açık alanda bile yetişir.
İnsanlara afaki umutlar vermeyin, kaliteli ürünleri var firmanın, ancak bunu bir iksir keramet yahut sihirli deynekmiş gibi göstermek reklamcılık kokuyor demektir.
evandevan5
07-10-2021, 12:33
kahve narin bitki güneşten bile etkileniyor öyle her bulduğumuzu alıp dökemeyez.
siz alıp dökün bitkinize faydalı olursa tecrube ettiklerinizi gelip buraya yazabilirsiniz.
Rumuz & Nick
12-10-2021, 17:44
Toprak analizi için gittiğim yerde hocayla sohbet ettik, reklamlar çok arttı her şeye para saçmayın dedi, işin ehli bunu söylüyor.
evandevan5
15-11-2021, 06:54
kahve bitkisine sürekli çay posası vermek te sakıncalı ben bu sakıncayı gördüm yeşil yaprağın rengi açık yeşile dönüyordu. bende pazar günü leonardit ve solcan gübreli yeni toprağa ekim yaptım. yaprağın rengi tekrar koyulaşır inşaallah.
kahve bitkisine sürekli çay posası vermek te sakıncalı ben bu sakıncayı gördüm yeşil yaprağın rengi açık yeşile dönüyordu. bende pazar günü leonardit ve solcan gübreli yeni toprağa ekim yaptım. yaprağın rengi tekrar koyulaşır inşaallah.
Adaptasyon için iyi bir iksir:
https://www.youtube.com/watch?v=kjIlj3NtEKk
Trinidad&Tobago
03-06-2022, 02:39
Örtüsüz kahve tarımı için; Sabit sıcaklık lazım, ne fazla ne az olacak ve sürekli olacak bu, beraberinde tabi daimi olarak minimum %60 nem oranı isteği, gece gündüz ısı dengesi aralığı çok uçurum olmamalı... Oksijen oranı düşük orta rakım yükseklikte ekseri yağışlı tepeler gerekli.
Yani mi?
Yani zahmetli iş, böyle bir iklim akdeniz havzasında yok sanırım, var ise de çok nadir bölgeler belki de, o da ticari anlamda üretime dayalı kahve tarımı için yeterli mi emin değilim. Denemek lazım, iklim isteği konusunda eğer ki farklılıkları tolere edebilecek türler mevcut ise şayet tespit edilip deneyip görmek gerekli.
Son yıllarda himalayaların serin eteklerinde adapte edilen kahvelerin reklamı çok yapılmasa da nitelikli arabika tür kahve tarımının Nepal de yaygınlaşmaya başladığını duymuştum.
Facedeki bir tohum grubundan kahve tohumu gelmisti. Krem rengi gibi kabuk vardi ustunde. Internetten biraz arastirip. Ilk tohumu gecen yil ekmistim. Gec cimlenir falan yaziyordu. Bekle bekle aylar oldu. En son 3-4ay sonra biraz eseledim topragi curumus. Bu yil ozel fide karisim topragi aldim ustune dogal ve guzeldi; bi daha ektim kahve cekirdegini. Henuz 1 ay olmadi bekliyorum pek umidim olmasa da. Adanada yasiyorum bu arada. Yazan tum bilgleri de yaptim ama ilkinde niye olmadi anlamadim. Ikinciyi basarabilirim umarim. Yetistirebilenleri de tebrik ediyorum. Tohum alabildiginiz zamanlari da gorebiliriz umarim 🙋🍁
serdar bozkurt
23-06-2022, 21:29
çiçeklerin açması haziranın 20 sini buldu. geçen yıl nisan sonu mayıs başı gibi açmışlardı. şu an yine kuzey cephede sadece sabah güneşi gören bir yerde duruyorlar. çiçeklerin çoğu dalların uç taraflarında açtı. daha homojen ve sık bekliyordum ama olmadı. asıl yoğunluk beklediğim daha eski odunsu dallarda açmadı. kışı haftada ya da 10 günde bir sulanarak geçirdiler. şu an 3 yaşındalar.
tropikalist
26-06-2022, 22:15
3 yaşındayken çiçekleniyolar mı ? 5-6 yaş deniyordu sanki
serdar bozkurt
27-06-2022, 15:01
yüksek sıcakta da yaşamaz diyorlardı. geçen sene kuzey cephede 37 38 dereceleri gördüler ama hayattalar. kışın 10 derecenin altı öldürür diyorlardı ama bu kış yer yer 5-6 dereceleri gördüler ama yaşıyorlar. yani kitapta yazıldığı gibi keskin sınırları yok bu bitkinin.
bu sene saksılarını değiştirdim. 40 litrelik saksıda büyük olanlar. boyları 80 cm civarı. hepsi çiçek açmadı. büyük olan 7 tanesinin 3 ünde çiçeklenme var. geçen sene de iki tanesi 2,3 tane de olsa çiçek açmıştı. bitkiler şu an 3,5 yaşındalar.
uygun ortamı bulunca fidanın gelişimi çok iyi
2 foto arası 50 gün
evandevan5
12-08-2022, 14:40
Facedeki bir tohum grubundan kahve tohumu gelmisti. Krem rengi gibi kabuk vardi ustunde. Internetten biraz arastirip. Ilk tohumu gecen yil ekmistim. Gec cimlenir falan yaziyordu. Bekle bekle aylar oldu. En son 3-4ay sonra biraz eseledim topragi curumus. Bu yil ozel fide karisim topragi aldim ustune dogal ve guzeldi; bi daha ektim kahve cekirdegini. Henuz 1 ay olmadi bekliyorum pek umidim olmasa da. Adanada yasiyorum bu arada. Yazan tum bilgleri de yaptim ama ilkinde niye olmadi anlamadim. Ikinciyi basarabilirim umarim. Yetistirebilenleri de tebrik ediyorum. Tohum alabildiginiz zamanlari da gorebiliriz umarim 🙋🍁
tohumdan çimlendirmek çok zor ben pes edip bitkisini almıştım. epey büyüttüm dalları ince olsada gövde kalınlaşmıştır.
serdar bozkurt
15-08-2022, 13:54
çiçeklerin son halini paylaşıyorum. bahçede olduğu için dışarıdan kulak çöpü ya da boya fırçasıyla müdahale etmedim. tozlaşma ve kendi kendini dölleme başarılı görünüyor.
darthtenebrous
27-08-2022, 13:19
Öncelikle forumdaki herkese merhaba, egzotik bitkilere çok merakım var. geçenlerde 2 ay boyunca yazlığa gitmiştik fakat kahve fidanımı yanıma almadım, evde bakarlar diye. Ama malum çok su istediği için fazla su alamadı ve öldü. Şimdi de bu güzel bitkiyi taze tohumundan çimlendirmek istiyorum. Ama hiç bir yerde bulamamaktayım bütün tohumların nemi alınmış ve çimlenmiyor. Elinde çimlenme potansiyeli yüksek kahve tohumu olan var mıdır. Teşekkürler...
serdar bozkurt
30-08-2022, 11:18
O Adananın nemi var ya, o bitkiler için bir iksir, bildiğim kadarı ile yaz ve kış adana kadar nem oranı yüksek olan ikinci bir şehir yok; bazen öyle nem oluyor ki, ekvatoral koşullara rahmet okutturacak düzeyde.
Meksika da mesela 35°C li dereceleri görüyor, bitkiyi koruyan nem partikülleri olsa gerek, kuru iklim olsa sıcağa dayanacağını tahmin etmiyorum.
Aslında akdeniz iklimini tarif eden klasik coğrafya bilgilerine göz atın, nem oranı düşük iklim olarak tarif edilir, bu bağlamdaki tarife en uygun klasik akdeniz iklimine eş değer düşecek iklim tanımı kanaatimce ege kıyıları falan olsa gerek.
Akdeniz sahil bandı ya da biraz hemen iç kesimler akdeniz iklimi değil mikro klima, yani nemli tropik iklimlere yakın iklim kuşaklarını taklit ediyor gibi, dikkat ederseniz akdeniz havzasındaki şehirlerde bazı denize yakın muz plantasyonları örtüsüzdür.
...Ayrıca kahvelerinize, hümik asit ile leonardit verirseniz nasıl iştahla filizlendiğini hayretle görürsünüz:
https://www.youtube.com/watch?v=Rble5rbH5fI
açık muz ve avokado bahçeleri deniz kenarı tarlalarda var ama ben bu tarz üretimi kumar olarak görüyorum. en iyi hava şartlarında bile sera üretiminin yarısını zor alırlar dönüm başına.
eğer bir de don vurursa ki vurabilir o sene ki bütün emekleri çöp olur. açık ekim yapmalarındaki neden daha çok sera maliyetlerini karşılayabilecek maddi durumları olmaması bana göre.
adananın nemi gerçekten sıradışı seviyelerde. yaz dönemi sabaha karşı yüzde 100 leri bulan nem oranı var. ama kahve özelinden konuşursak eğer nem istediği kadar yüksek olsun kahve bitkisinin açıkta adana güneşinde hayatta kalma şansı yok. ancak deniz kenarında büyük bahçelerde diğer ağaçların arasında kısmi gölge ortamında hayatta kalabilirler.
temmuz sonunda adanada herhangi bir tarlanın toprağının üzerine bir termometre koyarsanız 45-50 derece sıcaklıkları rahatça görebilirsiniz. kahvenin yazı atlatabilmesi için en azından bir gölge tülünün altında olması gerekir.
kışın ise kesinlikle don seviyesinde soğulara maruz bırakılmamalı. yani gerçekten meşakkatli bir bitki.
bana göre sadece kahve üzerine bir sera da çiftçi için karlı olmaz. muz serası kahve serasından en az 2-2.5 kat daha fazlagelir getirir. kahve daha çok karma üretim yapılan seralarda ek gelir yaratabilir.
atıyorum muz un yanına kahve ya da avokado serasının yanına kahve gibi.
Merhaba bugün bende gordum alıp almama konusunda kararsız kaldım yetişir mi meyve verir mi diye de düşündüm. Acaba sizin bilginiz var mi ya da ne kadar büyüklüğe ulaşır?
serdar bozkurt
19-10-2022, 14:19
meyvelerin gelişimini paylaşıyorum. haziran 20 de çiçek açmıştı. yaklaşık 4 ay geçti üzerinden. 2 ay içerisinde kızarıp olgunlaşmasını bekliyorum. bu sene 15 tane meyve tuttu. bi türk kahvesi içeceğim inşallah:D
tropikalist
23-10-2022, 22:54
A101 kahvw fidesini ben aldım gayet uygundu ancak şuan geniş aaksıya tek kök ayırmadan ektim iyi mi ettim kötü mü ettim bilemedim ama kış arefesi bitkileri strese sokmayayım dedim. Her gün üç kere iyice fısfıslıyorım sanki mini mini yaprakları geliyor gibi bana şans dileyin 15 taneden 10 tanesi kendini kurtarsa birkaç sene sonra kendimi ödüllendirecek kadar kahve alırız herhalde ;) şuan beni çok zorluyor acaba sera mı yapsam ne dersiniz ? Yorumlarınızı bekliyorum iyi akşamlar ;)
Doku_Kültürcü
24-10-2022, 02:39
A101 kahvw fidesini ben aldım gayet uygundu ancak şuan geniş aaksıya tek kök ayırmadan ektim iyi mi ettim kötü mü ettim bilemedim ama kış arefesi bitkileri strese sokmayayım dedim. Her gün üç kere iyice fısfıslıyorım sanki mini mini yaprakları geliyor gibi bana şans dileyin 15 taneden 10 tanesi kendini kurtarsa birkaç sene sonra kendimi ödüllendirecek kadar kahve alırız herhalde ;) şuan beni çok zorluyor acaba sera mı yapsam ne dersiniz ? Yorumlarınızı bekliyorum iyi akşamlar ;)
Kahve tropik bir bitki ve sıcaklık 15ºC'nin altına düşünce gelişmesi durur. Kışın bitkiyi fısfıslama, çünkü su buharlaşırken her bir gram için 540kaloriyi bitki yapraklarından alacaktır, bitki daha da soğuk bir durumda olacaktır.
tropikalist
24-10-2022, 06:56
Kahve tropik bir bitki ve sıcaklık 15ºC'nin altına düşünce gelişmesi durur. Kışın bitkiyi fısfıslama, çünkü su buharlaşırken her bir gram için 540kaloriyi bitki yapraklarından alacaktır, bitki daha da soğuk bir durumda olacaktır.
Bilgi için teşekkür ederim o zaman fısfıslamayı şuanda azaltayım kılın yapmam
Peki bu bitkilere sera yapsam gelişimi için daha iyi olur mu ? Çünkü nem sağlamamız gerek biliyorsunuz dediğiniz gibi tropik
Tekrardan cevabınız için teşekkürler ;)
Doku_Kültürcü
24-10-2022, 12:34
Bilgi için teşekkür ederim o zaman fısfıslamayı şuanda azaltayım kılın yapmam
Peki bu bitkilere sera yapsam gelişimi için daha iyi olur mu ? Çünkü nem sağlamamız gerek biliyorsunuz dediğiniz gibi tropik
Tekrardan cevabınız için teşekkürler ;)
Gerek yok. Ev sıcaklığınız 15°C üstündeyse abartmadan sulayın. Abartırsanız köklerin çürüme tehlikesi olur.
serdar bozkurt
25-10-2022, 12:06
kök ayırmayı suyun içinde yaparsan daha rahat ve kolay ayrılırlardı. ben öyle yapmıştım. hepsini yaşatmıştım. bitkiler büyüyünce daha fazla zarar görebilir kökleri. önümüzdeki baharda ayırırsın artık. arkadaşın dediği gibi kış geliyor yaprakları zorlamamak lazım. suyu verme aralıklarını da yavaş yavaş uzat.
tropikalist
27-10-2022, 22:26
Teşekkür ederim yavaştan büyüme başladı zaten minik minik yapraklar geliyo;) ama üç kök bir kök gitti şuana kadar ikisi de gidici gibi ama olsun o kadar da nazar payı diyelim ;) 11 kök kalıyor geriye bu da benim için yeter de artar bile
evandevan5
03-03-2023, 15:57
https://www.youtube.com/watch?v=iOYu8d6PdU4
kahve ağaçım bu boyda.
Akdeniz iklimi
22-04-2023, 09:48
Benimki de kurudu sanırım leonarditi fazla karıştırdım saksıya.
Arda Şen
25-04-2023, 20:48
Evde yetiştirenler için, kahve ağacının hissedilebilir bir kokusu var mı?
Dolaşık işler
28-04-2023, 18:00
...Yok, yani öyle bir şey arıyorsan; murt yahut defne yetiştir evinde.
Evde yetiştirenler için, kahve ağacının hissedilebilir bir kokusu var mı?
Bi gün her şeyi karıştırmaktan yanlışlama bomba imali yapıcan ve elinde patlıcak bilesin karıştırma ve bitkileri kendi haline bırak bazen sadelik iyidir :D
Benimki de kurudu sanırım leonarditi fazla karıştırdım saksıya.
evandevan5
17-05-2023, 09:28
Bi gün her şeyi karıştırmaktan yanlışlama bomba imali yapıcan ve elinde patlıcak bilesin karıştırma ve bitkileri kendi haline bırak bazen sadelik iyidir :D
evde yetiştirilen bitkilerde bir şey fark ettim ve uyguluyorum çaydanlığın altındaki kaynayan su yaklaşık bir 25-30 dakka soğuduktan sonra o su ılık haldeyken kahvenin dibine bambunun dibine verince bitkinin yaprak büyütmesine /çıkarmaya katkısı çok fazla oluyor tavsiye ederim.
tropikalist
18-05-2023, 21:55
Bilgilendirmeyle gelmek istiyorum a101 den aldığım iki saksı bitkiden sadece bir tanesi sağ kurtuldu ;) bir tane bir tanedir. Ancak anlamafığım bir sorun var bitki yeni yapraklarını büyütmüyor. Yani bahar başlangıcıyla ilk iki yaprağını açtı ama tırnak boyut yapraklar. Onları büyütmedi ve bugün gördüğümde yine sürgün verdiğini gördüm ama yaprak gelişir mi bilmiyorum bunun sebebi ne olabilir
Bilgilendirme için bulunduğu konumu vs de anlatayım. Ben maraş ikliminde ev içinde doğrudan güneş gelmeyen ama aydınlık olan bir konuma yerleştirdim. Ancak bu fideler beğenmedi anlaşılan 20 fideden sadece en irisi hayata tutundu baktım fideler ölmeye başlıyor 10 litrelik bidonu kesip altına taşla yükseltip nem yapması için su koydum 4-5 günde bir fısfıslıyorum . Dediğim gibi çok şükür ki o bir tanesi tuttu hala bidonu kullanıyorum ve haftada bir su fısfıslıyorım. Anlamadığım maraş iklimi bildiğiniz üzere akdeniz iklimi ve nem oranı düşük falan da değil bugün nem oranı %68di mesela. Bu yaprakların büyümesini nasıl teşvik edebilirim ? (Bu arada koyduğum bidonun kapağı daima açık tamamen kapalı değil yani) fotoğraf ekleyebilirsem deneyeyim lütfen bilirkişiler yardım etsin önerilerinze açığım bu bitkiceğize yardımcı olalııım
tropikalist
18-05-2023, 22:00
Fotoğraflar da bunlar
Doku_Kültürcü
19-05-2023, 00:42
Bilgilendirmeyle gelmek istiyorum a101 den aldığım iki saksı bitkiden sadece bir tanesi sağ kurtuldu ;) bir tane bir tanedir. Ancak anlamafığım bir sorun var bitki yeni yapraklarını büyütmüyor. Yani bahar başlangıcıyla ilk iki yaprağını açtı ama tırnak boyut yapraklar. Onları büyütmedi ve bugün gördüğümde yine sürgün verdiğini gördüm ama yaprak gelişir mi bilmiyorum bunun sebebi ne olabilir
Bilgilendirme için bulunduğu konumu vs de anlatayım. Ben maraş ikliminde ev içinde doğrudan güneş gelmeyen ama aydınlık olan bir konuma yerleştirdim. Ancak bu fideler beğenmedi anlaşılan 20 fideden sadece en irisi hayata tutundu baktım fideler ölmeye başlıyor 10 litrelik bidonu kesip altına taşla yükseltip nem yapması için su koydum 4-5 günde bir fısfıslıyorum . Dediğim gibi çok şükür ki o bir tanesi tuttu hala bidonu kullanıyorum ve haftada bir su fısfıslıyorım. Anlamadığım maraş iklimi bildiğiniz üzere akdeniz iklimi ve nem oranı düşük falan da değil bugün nem oranı %68di mesela. Bu yaprakların büyümesini nasıl teşvik edebilirim ? (Bu arada koyduğum bidonun kapağı daima açık tamamen kapalı değil yani) fotoğraf ekleyebilirsem deneyeyim lütfen bilirkişiler yardım etsin önerilerinze açığım bu bitkiceğize yardımcı olalııım
Gübre ver. Zengarden sitesinde satılan Osmocote yavaş çözünen gübreden bir çay kaşığı dolusu saksıya uygula. https://www.zengardentr.com/urun/akilli-gubre-osmocote-exact-8-9-aylik-16-11-10-2mgo-te-350-gram
tropikalist
19-05-2023, 08:54
Teşekkür ederim
1 yıl sonra gelişimi çok güzel seneye meyve verecek gibi
tropikalist
27-05-2023, 22:58
Sayın shabe nasıl böyle bir başaro sağlıyorsunuz kahve fidenizin maşallahı var ;) bakın rutinini ve ortam şartlarını öğrenebilir miyim aynılarından uygulayacağım da:D
Size gönderdiğim kahve çekirdeklerinden çimlendirmiştim
Fincanda fazla kaldı gelişimi yavaşladı , Saksı değiştirirken gördüğüm kök kısmı dip kısımdaki perliti sarmış beslenemiyordu sanırım (üst yaprakları minikti) daha derin saksıya alınca ilk resim 1 ay içinde yaprakları gelişti o zaman Alanya da balkonda bakıyordum.
Bursa dönüşü daha büyük ve derin saksıya aldım , bakımına aynı şekilde devam ettim suyu seven bir bitki yapraklarını temiz tut biriktirebilirsen yağmur suyu ile her gün fısfıs yap aydınlık bir yerde kalsın arada bir toprağını eşeleyerek havalandır. tek yaptığım bu
tropikalist
28-05-2023, 09:02
Ben fotığraftaki gibi 10 litrelik bidon içinw koydum haftada 1-2 fısfıs yapıyorum aklıma geldikçe. Bidon içinde olduğundan daha toprağı hiç kurumadı. Bidonu çıkarsam alışmaz diye korkuyorum.
havalar ısınıyor bidon içinde yosun tutabilir bence bidondan çıkar biraz daha derin saksıya al ortamını biraz nemli tut direk aydınlık bir yerde olsun
tropikalist
28-05-2023, 10:57
Aslında pek farklı da değilmiş. Benimkine dediğim gibi bidonda bakıyorum. Bugün internetten yavaş salınımlı gübre sipariş edeceğim ( olmazsa evde npk gübre var npk gübre versem sorun olur mu ?) Benim fidemin saksısını büyütmeli miyim? Bidonda haftadq 1-2 kere aklıma geldikçe fısfuslıyordum bundan sonra her gün fısfıslayayım o zaman. Toprağını eşeleyemiyorum çünkü bidonu hiç kesmedim ( belki uzun bir çöp şişle arada karıştırabilirim.) şuanki planıma göre seneye bahar ayına saksısıjı büyütmeyi hedefliyorum çok mu geç kalmış olurum? Son olarak sizin saksı boyutunuz nedir ( bu fotoğrafta paylaştığınız meyveye durma adayı olan;) ) seneye direkt ona aktarayım bir daha saksı değiştirmem uzun süre
Cevaplarınızı bekliyorum sayın shabe bilgileriniz için de teşekkürler
Bendeki torf ve funda toprağı karışımı ve bir miktar perlit var , kimyasal gübre yok , Kahve çok özel bir toprak istemiyor bildiğim kadarıyla
tropikalist
28-05-2023, 12:30
Benimki ilk ekilirken perlit torf ve solucan gübresi karışımıydı büyümeye teşvik amaçlı gübreleyeyim diyorum
bence onlar yeterli , birde dış ortama alıştırmak için bidonda çıkar , saksı değiştirirken daha derin bir saksıya aktar
tropikalist
28-05-2023, 13:08
Sizin saksının numarasını öğrenebilir miyim ona ekeyim
Sizin fidan küçük max 2 litrelik saksı yeterli olacaktır.
bende köklendirmede minik saksıdan sonra 2 lt saksıya aldım 6 ay önce de 5 lt saksıya aktardım
1 haftada yapraklar iyice büyüdü yerini çok sevdi
tropikalist
30-05-2023, 21:19
Çok kıskanıyorum çookkk benimki de bu hale gelse keşke çok yolu var ama ;) bu arada yerini değiştirdim ben de bidonun daha aydınlık ve daha sıcak öneriniz üzere her gün fısfıslıyorum yeni yapraklarını büyütüyor :D bir maşallahınızı alırım :)
Normalde alttaki en küçük yapraklar gibiydi. sanırım doğru yola girmeyi başardım :p sayın shabe yorumlarınızı bekliyorum
Bu arada yaprak üzerinden kahvemin türünü öğrenmemiz mümkün mü büyük ihtimalle arabicadır ama yine de sormak istedim. Umarım sizin ağacınız gibi kocaman olur en azından onu umuyorum herkese iyi akşamlar
Maşşallah diyeyim
evet arabica , robusta yaprakları biraz daha uzun , robusta da vardı bende kızıma verdim o bakıyor. anaç arabica kapalı balkonda yavaş yavaş kendini toparlıyor
Saksı 3-5 lt olduğunda sulama aparatı olarak bulabilirsen bunlardan kullan, ben bunları kullanıyorum
tropikalist
31-05-2023, 07:29
Almaya çalışacağım sayın shabe kendini kurtarsın da elimden geleni yapacağım
Yeni_üye_oldum
01-06-2023, 09:31
Hacı ağbey bunların bodur çalımsı türleri varmış tarımda kullanılan ondan koysak eve olma mı :confused:
Almaya çalışacağım sayın shabe kendini kurtarsın da elimden geleni yapacağım
Yapraklar avucum kadar oldu
tropikalist
10-06-2023, 15:13
Maşallahı var sayın shabe ;) benimkiler daha 4-5 cm kadar büyüyolar 2 günde bir fısfıs yapıyorum bulunduğu yer çok sıcak ve nemli( kapağı daima açık ta olsa bidonun içinde) nem makinesi alıp çok sıcak ve çok nemli yapmayı düşünüyorum. Düşüncenizi alabilir miyim
Çok sıcak olmasa iyi olur, bu aralar sıcaklık tam kahve için 18 - 26 derece ayrıca yağmurlardan dolayı nem de yüksek uygun ortamı bulunca haliyle gelişmesi de güzel
evandevan5
19-06-2023, 16:49
Çok kıskanıyorum çookkk benimki de bu hale gelse keşke çok yolu var ama ;) bu arada yerini değiştirdim ben de bidonun daha aydınlık ve daha sıcak öneriniz üzere her gün fısfıslıyorum yeni yapraklarını büyütüyor :D bir maşallahınızı alırım :)
Normalde alttaki en küçük yapraklar gibiydi. sanırım doğru yola girmeyi başardım :p sayın shabe yorumlarınızı bekliyorum
Bu arada yaprak üzerinden kahvemin türünü öğrenmemiz mümkün mü büyük ihtimalle arabicadır ama yine de sormak istedim. Umarım sizin ağacınız gibi kocaman olur en azından onu umuyorum herkese iyi akşamlar
hemen saksı değişimi yapmayın benim gödüğüm 3 yı da bir bir boy büyük saksıya geçmek iyi oluyor. 2.5 litrelik saksıdayız. şuanda ama brtanesini 3 litrelik saksıdayken kuruyunca aklım başıma geldi. kökler bir tur bulunduğu saksıdaki toprağı sarmalı.1 tur.
tropikalist
20-06-2023, 07:34
Çok sıcak olmasa iyi olur, bu aralar sıcaklık tam kahve için 18 - 26 derece ayrıca yağmurlardan dolayı nem de yüksek uygun ortamı bulunca haliyle gelişmesi de güzel
Gözümden kaçmış ;)
Sıcaklık için yapabileceğim bir şey yok maalesef maraşta artık en düşük derece 21-22 civarı :( iki günde bir fısfıs yapıyorum yine yapraklar küçük kaldı
evandevan5
06-09-2023, 15:47
BENİM kahve bitkimde şöyle birşey oluştu beyaz beyaz şapkalı mantarlar oluştu. korktum.
once düğün koşturmasının ortasında ona 5 dakka ayırıp yeni arıcılar ziraat marka toprak aldım(sinek yapmasın aynı zamanda) ve bir boy büyük saksı aldım. 3 litrelik saksı dan 4.litrelik saksıya dibine hava alsın diye 0,5 milim dolamit taşı.koydum toprağı döktüm. sonra en üste lekat yani kil bilyesi koydum.(hergünsu vermeye gerek kalmıyor) ki suyun hızlı buharlaşmasını önlesin. şimdi yeni yaprak vermeye başlamasına sevindim.
tropikalist
06-09-2023, 18:57
Sanırım benim kahve bitkimin keyfi yerinde ;) yine iki yaprak açıyor bakalım bu sefer yapraklarının boyutları ne olacak. Hızlı büyümemesinden biraz gönlümü kırsa da 20 küsür fideden tek başına sağ kalan fidem :D çok şükürki yaşıyor yaşadığı sürece elbet düzeltir diye düşünüyorum. Aklıma geldikçe iki üç günde bir fısfıs yapıyorum havaların biraz serinlemesi de hoşuna gitti sanırım ki yeni yaprakcıklar veriyor. Sorun şu ki bitkiyi kışın nereye koyacağımı bulamadım. Şuan salonda duruyor aydınlık ve ılık şekilde. Ancak kışın soğuk oluyor benim odam çok karanlık zaten orası maalesef olmaz orkidelerimin yanına koysam hoşuna gider mi ne dersiniz ?
Bir maşallah alırım yavrucağıma:p
Bu ucu yanan yapraklar ilk geldiğinde alışma sürecinde oldu ancak çok şükür yeni yapraklarında herhangi bir hasar yok. Dediğim gibi yapraklar küçük ve sayın shabe ve sayın evandevan5 in kahve fidanları gibi yaprak araları geniş değil aksine çok sık sebebini öğrenebilir miyim herkese verdikleri bilgilere şimdiden teşekkür ederim
tropikalist
06-09-2023, 19:08
Daha çok eklemiştim gelmemiş :( hata veriyor tek fotoğrafla yetineceksiniz maalesef:rolleyes::o
Sprey ile yaprakları her gün birkaç kez ıslatıyorum
Fidanın küçük olduğundan yapraklar sık olur
Dallanmaya başlayınca görüntüsü de değişecektir
Kışın Salonda kalabilir salon sıcaklığı 15 derece altına düşmüyorsa sorun olmaz
Allah böyle ülkemize hizmet eden halis insanların umarım sayılarını artırır.
Batem uzmanları kahve yetiştiriciliği adına inançlarının tam olduğunu ifade ediyor. Adaptasyon çalışmalarına yönelik başarıların umutlu sonuç verdiğini, açık alanlarda kahve tarımınının rahatlıkla mümkün olacağını belirtiyorlar:
https://www.youtube.com/watch?v=ojgsikSTkkM
https://www.youtube.com/watch?v=qFuArKuLhkI
Küresel lsınma
26-09-2023, 11:35
Batem baya geriden geliyor, ama çalışmaları yinede tebrik edilmeli. Çok yetiştiren hatta yılllardır yetiştiren var zaten, eskidende vardı yok değil, kültür ve bilinmemeyle ilintili bir süreç bu, kıyas örneği olarak mango ve avokadada kat edilen yol belli. Kış mevsimini atlatan az sayıda da olsa koca kahve ağaçları örneklerine tanık oldum
[kahve ağacı inişli çıkışlı havaları yani aşırı sıcak yahut soğumayı sevmez] Ancak konu yetişip yetimemesi değil, yetişiyor; kahve oksijeni bol olan düşük rakımda tarımı yapılırsa aroması tuhaf olur, çünkü biraz yüksek rakım, nem, sürekli olan yağışlı ılık iklim ister
Yinede önyargı yanlış; belki bizim iklimimiz kahveye hoş bir aroma katabilir, işin sırrı adaptasyonun doğru sağlanmasında, örtü altında yetişmiş bitki iklime adapte edilmiş olmaz, doğada doğru seçilmiş mikroklima alanlarda 'özellikle kışın açık havada' kendi başının çaresine bakıp kışı atlatıyorsa bu ilk ve en zor aşamadır
Denemeler denize bakan yamaçlarda muazzam sonuç verecektir: http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/44839.htm#post1621867
evandevan5
26-09-2023, 12:04
Sanırım benim kahve bitkimin keyfi yerinde ;) yine iki yaprak açıyor bakalım bu sefer yapraklarının boyutları ne olacak. Hızlı büyümemesinden biraz gönlümü kırsa da 20 küsür fideden tek başına sağ kalan fidem :D çok şükürki yaşıyor yaşadığı sürece elbet düzeltir diye düşünüyorum. Aklıma geldikçe iki üç günde bir fısfıs yapıyorum havaların biraz serinlemesi de hoşuna gitti sanırım ki yeni yaprakcıklar veriyor. Sorun şu ki bitkiyi kışın nereye koyacağımı bulamadım. Şuan salonda duruyor aydınlık ve ılık şekilde. Ancak kışın soğuk oluyor benim odam çok karanlık zaten orası maalesef olmaz orkidelerimin yanına koysam hoşuna gider mi ne dersiniz ?
Bir maşallah alırım yavrucağıma:p
Bu ucu yanan yapraklar ilk geldiğinde alışma sürecinde oldu ancak çok şükür yeni yapraklarında herhangi bir hasar yok. Dediğim gibi yapraklar küçük ve sayın shabe ve sayın evandevan5 in kahve fidanları gibi yaprak araları geniş değil aksine çok sık sebebini öğrenebilir miyim herkese verdikleri bilgilere şimdiden teşekkür ederim
ben evde kahve bitkilerini tül arkası güneşe koyuyorum.bide o da öğlen sonrası güneşini alıyor.
He ce ler
23-10-2023, 22:45
Ülkemizde yetişmez. Sıcak iklimlerde yetişir.
evandevan5
25-10-2023, 09:54
Ülkemizde yetişmez. Sıcak iklimlerde yetişir.
sayın heceler ben ve bir kahve bitkisi meraklısı yetiştirme hususunda tecrubelerimizi paylaşıyoruz. şöyle yaptık şöyle oldu.
biz brezilya da **** yemendeki gibi tarım yapmıyoruz. onun yeşil olma halinden yaprak çıkarmasından mutlu oluyorum.
Ηe ce ler
04-11-2023, 21:12
sayın heceler ben ve bir kahve bitkisi meraklısı yetiştirme hususunda tecrubelerimizi paylaşıyoruz. şöyle yaptık şöyle oldu.
biz brezilya da **** yemendeki gibi tarım yapmıyoruz. onun yeşil olma halinden yaprak çıkarmasından mutlu oluyorum.
Allah razı olsun değerli yanıtınız için teşekkürler.
Mersin yağı
20-11-2023, 17:17
Kahve karadenizde bence yetişir çünkü kuzeybatı nepalin serin himalaya sıradağları eteklerinde kar yağan bölgelerde yetiştiriliyor.
Yetişir de insanlardan korumak daha zor, belki birileri dikerse birileri de izler onu kutlar teşekkür eder bu şekilde işliyor kültürümüzde değişim dönüşüm :mad: Hatta dikilmiş bitkiyi yakar söker dibine çöp atarız, zulmederiz yok etmek için elden gelen yapılır genelde :(
evandevan5
21-11-2023, 09:52
Kahve karadenizde bence yetişir çünkü kuzeybatı nepalin serin himalaya sıradağları eteklerinde kar yağan bölgelerde yetiştiriliyor.
Yetişir de insanlardan korumak daha zor, belki birileri dikerse birileri de izler onu kutlar teşekkür eder bu şekilde işliyor kültürümüzde değişim dönüşüm :mad: Hatta dikilmiş bitkiyi yakar söker dibine çöp atarız, zulmederiz yok etmek için elden gelen yapılır genelde :(
şimdi teknik olarak düşünürsek kivi çay vs yetişiyor ancak kivi -13 dereceye dayanır. çay-10 derecelere kadar dayanıyor ancak donma riski yüksektir.
kahve bitkisi dışarda olacağını pek sanmıyorum. ben istanbulda evde baktığım bitkiler soğuğu görünce yapraklar büzüşüyor belki arabica robusta cinsi dışında bikaçtürü daha var onlar soğuga -1-2-3 enson dayanabiliyorsa onlardan ithal edilip birkaç kök deneme yapılabilir. hayat deneme yanılmadan ibaret.
Bursada 10 yıl önce Bauhaus dan kupa içerisinde aldığım kahve fidanları büyüdü. Çiçek açtı, yaklaşık 10 tane kahve çekirdeği oluştu. Kahve ağacını yerinden kımıldatmadım. yarı güneşli bir yere koydum ve toprağını kurutmadım.
tropikalist
20-01-2024, 16:16
Benim minik fidemin keyfi yerinde gibi. Havalar kapalı olduğundan haftalardır doğru dürüst ışık alamadığı için günde 5 saat masa lambamı açıyorum. Ha bir de nem makinesi aldım küçük bir şey. Hala yapraklanıyor ;) bu sene 20 ye yakın yaprak yaptı sanırım ama büyümesine bakarsanız 2-3 cm anca :D neyse ya yaşaması bile benim için yeterli. Yavaş yavaş büyüsün ;). Sizce ışığı beyaz ışıktan mor ışığa mı geçirsem ? Direkt mor ışık olur mu yoksa onların özel bir tonu falan mı var cevaplarınızı bekliyorum. İyi günler herkese
Musa Gündoğan
22-01-2024, 08:16
Benim minik fidemin keyfi yerinde gibi. Havalar kapalı olduğundan haftalardır doğru dürüst ışık alamadığı için günde 5 saat masa lambamı açıyorum. Ha bir de nem makinesi aldım küçük bir şey. Hala yapraklanıyor ;) bu sene 20 ye yakın yaprak yaptı sanırım ama büyümesine bakarsanız 2-3 cm anca :D neyse ya yaşaması bile benim için yeterli. Yavaş yavaş büyüsün ;). Sizce ışığı beyaz ışıktan mor ışığa mı geçirsem ? Direkt mor ışık olur mu yoksa onların özel bir tonu falan mı var cevaplarınızı bekliyorum. İyi günler herkese
sakın mor ışığa geçirmeyin yaprak açması geç olur ayrıca bitki bodur kalır yapraklar gelişmez gövde kalınlaşır. beyaz ışık 6000K-6500K ve ayrıca mümkünse 2500 lümen üstünde bir ışık kullanırsanız daha verimli olacaktır
tropikalist
22-01-2024, 20:28
Tamam daha almamıştım allahtan. Burayı bekliyordum. Ben çalışma masamın lambasını kullanıyorum yeterli olur mu bilmem ama devam bakalım
Yalnız Murtaza
09-05-2024, 08:39
Tropik bitkilerde işin ehli birini buldum ezber bozan şeyler anlatıyor: https://www.youtube.com/watch?v=gLcET_mxEZQ
Cookie Policy
16-07-2024, 18:41
Muzun tahtını sallayacak gibi, ancak çiftiler cesaret edemiyor sanırım, yetişse bile bakımı hasadı alt yapsı hiç bir alt yapı yok.
Meyan kökü
09-11-2024, 20:14
BATEM ARAŞTIRMA
ÖRTÜSÜZ KAHVE TARIMI ADAPTASYON
https://www.youtube.com/watch?v=rG-0fnslHzo&ab_channel=ToprakTV
SukunetiAdab
07-12-2024, 13:13
Evde yetiştiriyorum gayet güzel oluyor.
SM-J730F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
SukunetiAdab
07-12-2024, 15:48
Kahveler dağlık yer seviyorlar ayrıca yüksek sıcaklıktan da hoşlanmıyor ve aynı şekilde çok düşük sıcaklıktan da etkileniyorlar. Mümkün olduğunca -2 dereceden daha sıcak ve 40 dereceden daha soğuk derecelerde tutulmalı.
SM-J730F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.