Bağlan

View Full Version : Çilek yetiştirmek için dikey düzenekler

Sayfalar : [1] 2

akinselcuk
28-12-2008, 12:08
Dikine PVC boru içinde çilek ortamını gene bu sitede görmüştüm. Denemeye karar verdim.

akinselcuk
28-12-2008, 12:18
2 metrelik 100mm çaplı PVC bir boruya 10 cm uzunlukta kesikler açtım. Kesiklerin yerini önceden kalemle çizip belirledim. Aynı hizadaki kesikler arasında 20 cm, aynı hizada olmayanlar arasında da 10 cm mesafe kalacak şekilde çizdim. Boruya 3 dikine cizgi çekip kesik hizalarını buralara denk getirdim. Çilekler çıktığında bunun bir çilek ağacı gibi görünmesini hedefledim. Her boyda aralarında 20 cm mesafe olan 3 kesik var.

Çelik metre ile 10 cm uzunluğundaki kesik çizgisini boy çizgisine tam ortasından hizalayıp çizdim. Dekopaj makinesi kullanarak bu çizgiyi düzgünce kestim. Isıtma tabancası ile bu kesiğin üst kısmını ısıtıp yumuşattım ce resimdeki kağıt bantı mastar olarak kullanıp yumuşamış yeri içe bastırdım. Soğuyana kadar bekledim birkaç dakika. Ardından ksiğin alt kısmını ısıtıp balkongibi öne eğim verdim. Bunun için parmaklarımı kullandım. Biraz yandılar. yanınızda bir kap su olsa arada parmaklarınızı batırsanız fena olmaz.

akinselcuk
28-12-2008, 12:29
PVC boruyu saksı yerine bir boya kutusuna dikine oturttum. ama daha önce 29 nolu resimdeki yerden bir delik açıp besin hortumunun ucunu buradan çıkartıp borunun içinden aşagıya indirdim. Her ekim balkonu için bunu tekrarladım. PVC borunun tabana oturan yerine 9 hortumun geçebileceği bir yarık açıp hortumların uçlarına 3 karış pay bırakıp kestim.

Kova içine 3X4 cm lik tahtadan 6 adet parçalar kesip PVC borunun kova içinde devrilmeden durmasını garantiledim. Kova içine İri taşlar doldurup görüntüyü kurtarmayı düşünüyorum.

Bir diğer hususta sistemi denediğimizde farkettik ki 9 besleme yerine bu akvaryum muslukları ile besin ulaşmıyor. 6 besin yerli 1 metrelik boruda bu sistem iş görüyor ama bu yaptığımız gibisinde yetersiz kalıyor. Su motorunun 1.5 cm çaplı borusunundaki debi bu musluk çaplarına düşünce su basıncı yok oluyor. Ben 9 besinli bu yaptığım sistemde muslukları çileklerin orada besin hortumunun bittiği yere takacağım.

Resimdeki ben değilim.

akinselcuk
28-12-2008, 12:45
Sistemde kullandığımız zaman saatileri, su pompaları, hava taşları bunlardır.

akinselcuk
28-12-2008, 12:52
Ekipmanların devamı... Buradaki su motoru magic-jet 1000 diye geçiyor akvaryumcularda yaygın bir motor. 15 - 25 YTL arasında fiyatları var. Çok kuvvetli. Biz bunu besin elementli suyun içine filtre kısmını çıkararak koyacağız.

akinselcuk
28-12-2008, 13:09
Bu su mororunun ucuna takılabilecek çeşitli hortum ucu aparatları da var. Fakat motorun su debisinden tam yararlanmak için bitkiye kadar çapın kademeli düşürülmesi gerekli.

Zaman saatinin kaliteli olan bir modeli. Yukarıdaki beyaz model 8 - 10 YTL buradaki kahverengi medel de 15 - 20 YTL ama aralarında zerre fonksiyon farkı yok. Alman malındaki kalitenin size yansıyacak bir yanı yok. Ucuz olanı da yıllarca kullandım. Dükkanın vitrin aydınlatmalarında 7 -8 adet vardı hiç falso vermediler.

akinselcuk
28-12-2008, 13:13
Bu PVC borunun içini ince taneli perlitle doldurduk. Kovaya diktik. Sonuçta şöyle bir görüntü çıktı ortaya. Besin bağlantısı ve kovanın dışının estetik görüntü için kaplanması kaldı. PVC borunun üzerinde kullanılmayan bir boy kalmış derseniz onu başka bir düşünce ile bırakmıştım ama yapması zor geldi. En son bu konuda aklıma gelen diğer teknikleri de yazarım....

akinselcuk
28-12-2008, 13:26
Şimdi sıra çilek tohumlarını temin etmeye geldi. Tohumlarıda gene fide olarak dikilecekleri yerde çimlendirmeyi düşünüyorum.

Kudret Tezel
28-12-2008, 17:02
Sevgili akinselcuk,ellerinize sağlık bayağı uğraşmışsınızçok güzel ,güzelde neden her çilek fidesinin ayrı ayrı sulanmasına gerek duydunuz. en alttan en üste bir hortum çeker sulamayı en üstten yapıp 9 hatta 30 adet fideyi rahatlıkla sulayabilirdiniz.Böyle küçük bir pompayla 6 adet muslukla bile sağlıklı bir sulama yapamassınız , birini ayarlarken öbürü bozulur hepsinde aynı debide bir akış sağlamak çok zor olur. Ama tabiiki tercih sizin.
Bu benim fikrim. kolay gelsin.

akinselcuk
28-12-2008, 17:15
Doğrusu yukarıdan aşagıya kadar eriyiğin inmeyeceğini ve en alttakilerin beslenemeyeceğini düşündüğümden dediğiniz gibi yapmadım. Fakat bu şekilde birden çok düzenek hazırlayacağım için diğerinide dediğiniz gibi yaparım. Daha biz acemiyiz Kudret bey. Bu daha detay daha neler öğreneceğiz bakalım. Çileklerden sonra domates var.

6 gözlü 1 mere boyunda bir PVC ye aynı sistemi yaptık. damla damla sulanabiliyor. 2 saatte bir 15 dakika motor çalışıyor.

nariçi
28-12-2008, 17:28
Sayın akınselçuk, borularda ki bitki yeri açma işinin ısıtılmasını anlayamadım. Yakma aleti nasıl ısıtıyor? Öyle kolayca esnekleşiyor mu? PVC boyuna motor tek borudan su çıkarabiliyor mu.?

akinselcuk
28-12-2008, 17:47
Isıtma tabancasının resmi yukarıda var. Aynı saç kurutma makinesi prensibi ile çalışıyor fakat çok daha sıcak hava veriyor. Lehimi eritebilir. PVC boruyu kolaylıkla karartıp yakabilir. Genellikle 2 kademesi olur. Çok sıcak ve az sıcak gibi. Elektronikçilerde satılır yaklaşık 30 YTL civarında fiyatı vardır. Bu aletle ısıtınca PVC boru hamur gibi yumuşuyor. İstediğiniz şekli verip 1,5 - 2 dakika bekleyince de eskisi gibi sertleşiyor.

40 -50 saniye boyunca, yarım devirde yani az sıcak kademesinde, 15 cm uzaktan, gezdirerek yapılan bir ısıtma yeterli oluyor.

PVC boruda tek hortum yok her çilek gözüne bir akvaryum hortumu çıkıyor ve benimkinde 9 adet var. Su motorundan gelen kalın boruyu bu 9 hortumun ucuna bağladım. En tepeye kadar su rahatlıkla çıkıyor ama Kudret beyin de dediği gibi her gözün aynı miktar suya ayarlanması biraz zor oluyor fakat oluyor. Her hortum sonuna plastik vana bağladım.

Şimdi bunun tek hortumla tepeden beslenenini yapacağım.

akinselcuk
28-12-2008, 17:54
Bu PVC boruların ince olanlarıda var. Bu tip bir boruya demir testeresinin lama demiri ile kesikleri evde açabilir ve evdeki saç kurutma makinesi ile ısıtmayı deneyebilirsiniz. Biraz zor olur ama olma ihtimali var.

nariçi
28-12-2008, 18:10
Daha ince PVC köklenme için dar olur. Bu normal, saç kurutma makinasının etkili olacağını sanmam, ben yakma aleti var (lehim-havya) onunla ısıttınız sandım, anlamamıştım. Bu sizin dediğiniz de bazan lazım oluyor, almakta fayda var. Çalışmanız hayırlı olsun.

akinselcuk
28-12-2008, 18:37
Deminki yazıyı yazıp sonrada gidip denedim saç kurutma makinası da PVC yi yumuşattı fakat öbür ısıtma tabancası gibi kolayca işlenecek kadar değildi. Bendeki ve elektronikçilerdeki ısıtma tabancasının resmini buraya koyuyorum.

Daha ince PVC den kastım çapı 100mm fakat plastiğin et kalınlığı daha ince olanlar. Kolay ısıtılabilsin diye.

envor
28-12-2008, 19:18
Sayın Akin_Selcuk, elinize sağlık, çilek ağacınız hayırlı olsun. Tohumdan fide üretmek zaman alacaktır, ben sabretemezdim herhalde :)

Resimdeki oğlunuz her halde, zannediyorum bu hastalığı onada bulaştırdınız. Şimdi o ne sevinçlidir :)

Kolay gelsin.

nariçi
28-12-2008, 19:23
Teşekkür ederim, çilekleri çilek bahçerinde yan sürgünlerden çıkan kollarda oluşan yeni köklenmelerden oluşan fidelerden tedarik ediyorlar herhalde ben öyle yapıyorum. Normal çilek bu tür fideler bende çok ama yediveren dikerseniz iyi olur.

Sarıcan
28-12-2008, 22:36
Sevgili Akın Selçuk,

Ellerinize sağlık, yine harikalar yaratmışsınız. Elektronik/Durgun Su Kültürü başlığı altında bir başka düzenek daha çizmişsiniz çok beğendim. Bu başlıktaki çilek ağacı hava motorlu değil herhalde, direkt sıvıyı pompalayacaksınız değil mi?

Kudret Bey gerçi pompalı sistemde kollektör tipi dağıtımın zorluklarını dile getirmiş buna fazla bir şey eklemeye gerek yok. Basınç dağılımlarını eşit miktarda ayarlamak çok zor. Hava taşı bağlandığı halde havayı bile birden çok saksıya beslemek eşit miktarda olmuyor. Sıvıda bu daha da önem kazanıyor çünki beslenme miktarını ayarlayacaksınız.

Ben Elektronik arkadaşımızın başlığında yaptığınız çiziminizi daha çok beğendim. Fakat ukalalık edip bir şeyler ilave etmek istiyorum. Çizimde alta koyduğumuz sıvı deposundan bir adette sistemin üstüne de ilave etmeniz ve sıvıyı ister hava pompası ile isterseniz sıvı pompası ile aşağıdaki depodan yukarıdaki depoya taşımanız. Üst depodaki sıvıyı serbest düşme kanunu ile şimdiki yaptığınız kollektöre benzeyen uçları kısma valfi ile kontrol edilen hortumlar ile herbir fideye damlama metodu ile besin vermek. Basınç söz konusu olmadığı için damlamayı kısma valfi ile istediğiniz miktarda ayarlayabilirsiniz. Yapacağınız elektronik kontrol yukardaki deponun taşmasını engelleyecek şekilde bir düzenek olmalı bence.

Aşağıda depo olarak kullandığınız PVC borunun çapını büyültüp boyunu kısaltarak bir adaptör vasıtası ile 100 çapa düşürürseniz alttaki kovadan kurtulup hem çilek ağacının dengesini sağlayıp hemde çilek ekilecek göz sayısını mümkün olduğunca aşağıdan başlatarak insan boyunun erişebileceği yere kadar çok sayıda fide yerleştirebilirsiniz diye düşünüyorum.

Bu kadar teferruatın bize ne faydası olacak derseniz, ben yine otomasyonlarda veya pompalarda doğabilecek bir arıza anında sistemin kendini hiç değilse bir kaç saat idare edebilmesi ve çok sıkışılırsa manuel besleme ile sistem tamir edilene kadar fidelerin zarar görmeden beslenebilmesinin mümkün olması gerektiğini düşünüyorum.

Aslında bu düşündüklerimi bir çizimle anlatmak isterdim ama biraz uğraşmam lazım. Fikir size de uygun gelirse çizim olarak yardımcı olmaya çalışırım. Başarılarınızın devamını diliyorum. Otomasyon konusunda sizden öğreneceğimiz çok şeyler var. Saygılar.

Sarıcan
31-12-2008, 14:58
Sayın Akın Selçuk,

Atölye imkanlarınız her şeyi yapmaya müsait gördüğüm kadarıyla. Sanatkarlığınıza da diyecek yok.

Benim gönlümden şöyle bir ağaç yapmak geçerdi. Çalıştığım dönemde sizlerle tanışsaydım kesin fabrikada kendim için yapardım bir tane. Bütün parçalar PVC boru ve parçalarından standart parçalar. Alt depo için Ø200x250 PVC boru, kör tapası, kayar manşonu ve Ø200-Ø110 Adaptör olarak düşündüm. Ağaç kısmı Ø110x1500 PVC Boru, Üst depo için ise Ø110x250 PVC Boru düşündüm. Yerine takmadan önce borunun ucunu bir şekilde körleyip silikonla sızdırmazlığını sağlamak gerekecek ve belki sıvıyı alta akıtmak için damlalık bağlamak için delik açılıp damlalık bağlanacak. Ona siz karar vereceksiniz. Deponun üst kısmınıda ışık almasın diye Ø110 kör tapa ile kapatabilirsiniz.

Ben çizimde sizin keserek şekillendirdiğiniz yerleri yapamadığım için o kısımlara sanki yuvarlak bir viyol yerleştirmiş gibi gösterdim ama sizin keserek yaptığınız şekillendirme daha kullanışlı ve pratik. Fakat bu kadar zahmete girdikten sonra fide sayısı fazla olsun diye ortadakini bir miktar şaşırtmak kaydıyla 120 dereceye bölerek her boğuma 3 fide konulacak gibi yaptım.

Ben sadece Ana besin deposu ve daha önceki mesajda yazdığım üst depoyu göstereyim istedim. Yukardaki depoda sıvı bittikçe veya seviye kontrol sensörü alt noktayı algılayınca pompa ile alttaki depodan üst depoya takviye yapmayı düşünürdüm.

Üst depodaki besini damlama metodu ile ister en üst noktadan bütün düşey boruyu tek bir damlalıkla, isterseniz sizin yaptığınız gibi bir kollektörle her fideye ayrı bir damlalık bağlayarak ayarlamaya çalışırdım. Arkadaki basınç sabit olduğu için damla miktarını eşit olarak ayarlamak problem olmazdı diye düşünüyorum.

Başarılarınızın devamını diliyorum. Saygılarımla.

akinselcuk
02-01-2009, 18:08
Sayın sarıcan, benim yaptığımda da sizin düşündüğünüzde de Kudret beyin önerdiği tek besin hortumuyla üstten sızdırarak besleme şeklinde de tek hesaba katmadığımız unsur , drenaj sıvılarıdır.

Şimdi yeni bir ağaç daha yapıyorum. daha basit hatta herkesin evde kolayca yapabileceği kadar az teferruat içeriyor. Drenaj sorunuda yok. Bununda resimlerini yakında yayınlarım.

Benim 2 metrelik bir PVC seçmemdeki neden üst kısmı sizin dediğiniz gibi depo yapmayı düşünmemdendir , ama bitkilerle dpo kısmını pratikçe nasıl ayıracağımı bulamadığımdan öylece bıraktım.

Basit ağaçtan sonra birde bu altta ana depo üstte yedek depo şeklinde bir ağaç daha yapayım. Yani sonuçta 3 model ağacımız olsun. Fakat bu sizin önerdiğinize biraz daha teferruat ekleyeceğim. Bazı elektronik düzenekler gibi. PH ve EC yi sürekli gösteren iki kadran ile sıvı seviye göstergesi , birde tepeye taşma önleyen devre kesici.

Birde bitkili boru çapını biraz daha düşürüp bitki yerini daha fazla açıp tam bir ağaç görünümü vermeyi istiyorum. Bakalım hepsini becerebilecekmiyim ?

Not : Bu sistemde ince taneli perlit kullandım. Fakat perlitin zımpara etkisi biraz fazla. Fideyi incitmek çok kolay. Emriyosu başını yeni çıkarmış fasulyenin kotiledonları bile çok hafif bir dokunmayla kırılıp ayrılabiliyor perlit içinde. Yani perlite torf içinde bir mini bardakla koymak çilek fidelerini daha garantili olacak gibi.

Sarıcan
02-01-2009, 19:31
Sayın Akın Selçuk,

Fideleri minik viyollerle deliklere yerleştirip ana ağaç gövdesini hiç doldurmasak, kökler gövdenin içinde boşlukta kalsa. Gövdenin içinden besini duşlama sistemi ile yağmur gibi köklerin üzerine yağdırsak nasıl olur? Hem besin eriyiğinin oksijen ihtiyacını karşılamış oluruz, hemde perlitin zımpara etkisinden kurtuluruz. Tek sakıncası sistemin sürekli çalışması veya besin sıvısını akıtması lazım. Pompayı dinlendirmek içinde yukarı deponun boşalma zamanını artırmak gerekir belki. Ne dersiniz? Olabilir mi?

agozce
02-01-2009, 20:01
Bu PVC borunun içini ince taneli perlitle doldurduk. Kovaya diktik. Sonuçta şöyle bir görüntü çıktı ortaya. Besin bağlantısı ve kovanın dışının estetik görüntü için kaplanması kaldı. PVC borunun üzerinde kullanılmayan bir boy kalmış derseniz onu başka bir düşünce ile bırakmıştım ama yapması zor geldi. En son bu konuda aklıma gelen diğer teknikleri de yazarım....

Merhaba, çok güzel bir fikir, çilek ağacı balkonlar için harika bir çözüm.
Elinize sağlık.

Sadece kolay görünen bir öneri:

PVC borununüzerindeki kullanılmayan yere 1 litrelik kola şişesi sığarmı? Sığarsa eger besinle doldurup, ters çevirerek borunun içine oturtulursa ve kapagından uygun delikle veya hortumla besin verilebilirmi ? Doldurup boşaltması da kolay olurdu diye düşündüm.

Birde bu düzenekle topraklı üretim yapılabilirmi, bende deneyeceğim. Sizin tecrübeleriniz bize ışık olacaktır. Sizi izlemeye devam edeceğim.Kolay gelsin.

akinselcuk
02-01-2009, 21:49
Sayın sarıcan bu durumda olay aeroponic olur. Doğrusu olabilir ama devamlı bir çalışma gerekir. Kökleri kurutmamak gerek çünkü. Bu da denenebilir. Borunun dış hava ile olan irtibatının azaltılması bu sorunu çözebilir. Önce şu plastik boruları bir çilek ağacına bir dönüştürüp resimleyelim sonra bunuda deneyelim derim.

Sayın agozce, 100lük PVC borunun üzerine 2,5 litrelik kola şisesi ters olarak durabiliyor içine düşmüyor. Bu iş toprakla da yapılabilir. Ama sadece toprak varken dikine boruda sıvı ne kadar aşağı süzülebilir tahmin edemiyorum. 1 metrelik bir boru kullanılırsa sorun olmaz herhelde.

Sarıcan
02-01-2009, 22:12
Sayın Akın Selçuk,

Kolay gelsin. Heyecanla fotoğrafları bekliyoruz artık. Çünki bir tanede ben yapmak isterim mutlaka. Ama en sonunda sizin tamam bu oldu dediğinizden veya benzeri bir şey. Çünki elektronik devreler işin içine girerse onu biz yapamayız. sevgiler

sercan1969
03-01-2009, 07:33
Arkadaşlar bu sisteme sosis kültürü ismi verilmiş.Topraksız tarımda bu sistemle yerden kazanılarak bir dönüm alandan 50 ton kadar çilek hasat edebilmişler....

akinselcuk
03-01-2009, 11:25
Sosis kültüründe boru biçimli altı kapalı naylon torbalar tavana asılı duruyor. her bitkiye ince bir besin borusu geliyor. Yerden çok kazanılıyor. Yetişme ortamıda sonradan çöpe atılıyor. Yani hasadı ve geriye kalan döküntüsü çok az oluyor.

Topraksız tarımda sistemlerin sınırı yok. Aklımıza gelen her şey yeni bir sistem yeni bir kategori olabilecek durumda.

Benim hedefim Hazirandaki bir fuar. Bu yüzden toprak veya ona benzeyen hiçbir şeyin olmaması, gösterişli-robotumsu sistemler, kablolar ve hortumlardan oluşan teferruat, geriden bakınca patlama yapmış bir verim, sistemdeki birkaç unsuru çıkarında evde manuele dönüşebilecek sistem ve araçla taşınabilir olması benim kriterlerim.

Bir yandan da bu işi zamanla ticari olarak düşündüğüm için endüstriyel bulunur ulaşılır malzemelerle geniş çaplı ucuz kuruluş maliyetleri üzerinde de çalışmaktayım. PVC boru evlerde ideal olabilir ama serada değil. Serada çilek için sarkan boru torba yöntemi çok ideal. Beslemeye de kontrol edilebilir bir ucuz düzenek gerek. Örneğin 1000 m2 lik bir serada yazın ısıtma maliyeti olmaksızın markalı çilekler üretmek basit bir sahış firması ile başlayıp ciddi paralar kazanmak için mükemmel. Markayı ve pazarı ayarlayıp serada tesisata girişmek lazım. Ama seranın otomasyonunu kendinizin yapması gerekiyor. Bu konuda hizmet veren firmalar olsada çok pahalı maliyetler çıkıyor. Üstelik hayalinizdeki otomasyon kontrolünüde sağlayamıyor çoğu. Oysaki döşenen pnömatik borular, selenoid valfler, birkaç depo ve bir bilgisayarla 1000 m2 serada uzay teknolojisi kurmak mümkün.

Birçok firmanın yaparız dediği pahalı sistemlerden de daha mükemmel bir otomasyon ortaya çıkabilir. Fakat hayaldekini kağıda teoriğe dökmek ve oradanda pratik uygulamaya başlamak ne kadar zor bir iştir her mühendis bilir.

Bakalım önümüzdeki aylar bize ne getirecek ??

Kudret Tezel
03-01-2009, 13:30
Evet Sayın akinselçuk, yerden göğe kadar haklısınız .ta başından beri savunduğum bir şey kendi işinizi kendiniz yapabilirseniz karlısınız. Taşıma su ile değirmen dönmez.Bu işe gönül veripte bunca bilgiyi bulupta başarısız olmak diye bir şey olamaz. Evinizde,balkonunuzda amatörce başlayıp işi çok yüksek hedeflere taşımak idaali olanlar için mümkün vede çokta zor değildir. Bilgi çalıştıkça büyür, bilgi denedikçe büyür, BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜR.

nariçi
03-01-2009, 18:27
Bu denemelerden on da bir ticari üretime başlasa yine başarıdır.

sakagun
04-01-2009, 14:29
İşte eşimle birlikte yaptığımız çilek ağacı denememiz. Biz toprak, çiftlik gübresi, torf ve perlit karışımına ektik çileklerimizi.
Önce pvc borunun çevresini ölçüp üç sıra olacak şekilde işaretledik. Sonra her sırayı 30 cm aralıklarla işaretledik. Matkapla kılavuz noktaları işaretledik. Matkap ucuna takılan yuvarlak testereyle (dayanıksız ve tehlikeli bir alet!) boruda delikler açtık.

sakagun
04-01-2009, 14:31
Boruyu bir kovanın içine oturtup kovayı ve borunun dip kısmını dereden toplayıp yıkadığımız taşlarla doldurduk. Böylece boru sabitlendi. Sonra da plastik bardakların dip kısımlarını keserek çilekleri bardaklara yerleştirdik. Her çileği yerleştirmemizden sonra borunun içine doldurduğumuz toprağı suladık. Böylece toprak sıkılaştı. Sulama için herhangi bir düzenek yapmadık. Üstten dökerek veya damlatarak sulayacağız. Olursa...
Toplam 16 çilek fidesi ektik.

copur 09
04-01-2009, 15:08
Fikirleriniz çok güzel. Plastik borunun tam ortasından küçük çaplı bir boru geçirip borunun muhtelif yerlerine küçük delikler açmalı toprak konulduktan sonra borudan önce su akıtıp borunun tıkanmadığı anlaşılınca borunun altı tıkanmalı ve üstünden pet şişe ile istenildiği kadar su konulmalı. Zihni sinir gibi oldu ama...

akinselcuk
04-01-2009, 15:27
Boruyu bir kovanın içine oturtup kovayı ve borunun dip kısmını dereden toplayıp yıkadığımız taşlarla doldurduk. Böylece boru sabitlendi. Sonra da plastik bardakların dip kısımlarını keserek çilekleri bardaklara yerleştirdik. Her çileği yerleştirmemizden sonra borunun içine doldurduğumuz toprağı suladık. Böylece toprak sıkılaştı. Sulama için herhangi bir düzenek yapmadık. Üstten dökerek veya damlatarak sulayacağız. Olursa...
Toplam 16 çilek fidesi ektik.

Çok güzel olmuş. Ben daha fidelerimi dikemedim.

sakagun
04-01-2009, 15:59
Sayın AkınSelçuk, biz de aslında sizinki gibi yapacaktık ama ısıtıcımız yeterli olmadığından bu şekilde yaptık. Fidelerim poşetlerin içinde köklenmeyi bekliyorlardı. Yeterince köklenince çilek ağacını (kule) yapmaya karar verdik.

yunusx
04-01-2009, 18:15
bir teknisyen olarak yaptığınız projeye hayran kaldım çok yaratıcı ve güzel bir uygulama olmuş tebrik ederim

akinselcuk
04-01-2009, 18:57
Sayın sakagun delikleri kaçlık pançla açtınız ? Sizin bardaklar oraya tam oturmuş. Yatayda marul için bir düzenek daha yapacağım malzemesini aldım balkonda bekliyorlar. Onları bu şekilde deleceğim.

sakagun
04-01-2009, 19:42
63 mm ile deldik ama 56 ile yapsaydık daha iyi olabilirmiş.

süsdomatesi
05-01-2009, 14:59
Merhaba,

Bu projeden esinlenerek bende yeni ektiğim Alpin çileklerim ile topraksız tarım denemesi yapmaya karar verdim. Silindir boru yerine, 65x65 lik kare kablo kanalı kullanacağım. Balkonumun ön tarafı bunu yerleştirmek için çok uygun.
Bütün planlarımı hidroponik sistem üzerine yapmış ve damla sulama malzemelerimi almıştım. Ancak okudukça ve öğrendikçe aeroponik de yapabileceğimi düşündüm.
Kabaca çizdiğim taslaklardaki sistemlerden birini uygulayacağım.
Sizce hidro veya aero sistemin, kurulum, işletme, emek, bitki sağlığı, ürün verimi vb. konularda avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Bu konuda fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim.

egetropical
06-01-2009, 09:48
58160

buda saksıların üst üste konmasıyla oluşturulan çilek ağacı, perlit ve pomza kulanılıyor. besin eriyikleri ile en üsteki saksıdan besleme yapılıyor.

58159

egetropical
06-01-2009, 09:51
58161

serada uygulama örneği.

nariçi
06-01-2009, 11:05
Bu tip saksıyı bulabilsek çok güzelmiş. Ancak üstten yapılan besin eriyiği verme işlemi ortadan geçerken yanda kalan bitki köklerine nekadar etkili oluyor acaba, Bir standa saatte ne kadar litre pompalama yapılıyor acaba?

egetropical
06-01-2009, 11:12
saksıların altlarıda çok delik var. tam ortasında değil, bu tip saksılar türkiyedede yapılabilir. özel siparişle saksı firmaları yapar. sadece kalıp değişecek, ben seneye 500 m2 serada bu tip bir yatırım düşünüyorum.

58172

resme dikatlice bakıldığında ortasında içie dogru bir çukurluk var. su yanlardaki deliklerden akıyor.

nariçi
06-01-2009, 11:52
İnşallah yaparsınız, benimki amatörce. Ticari yapacak yer yok. Ama böyle birkaç çilek ağacı yapmak istiyorum,

akinselcuk
06-01-2009, 21:38
Bu sera ticariden çok sanki gösteri amaçlı gibi geldi bana. Yeri çok geniş kullanmışlar. Ama çok güzel bir görüntü. Evde bizim borulardan daha estetik durur.

Sarıcan
07-01-2009, 16:22
Sayın Selçuk,

Sizden özendim bende mutlaka bia ağaç yapacağım herhalde. Agaclar.net' e ilk başladığım zaman aldığım pompayı geçen gün ancak denedim.

ATMAN marka AT104 model, kutusunda 2,2 m yüksekliğe basar denilmesine rağmen 1,7 - 1,8 metrede kaldı. Firmaya gittim fark vererek bir büyük modelini aldım (AT105). Bunuda denedim 2,6 m demesine rağmen 2 metreye ancak basacak gibi. Benim düşüncem 2,3 metreye çıkmak gibiydi ama ya 2 metreye razı olacağım **** tekrar gidip bir model daha büyüğünü alacağım. Fakat fiyat ikiye katlanıyor. AT104 30 YTL idi, AT105 e 42 YTL verdim. AT106 72 YTL' ye fırlıyor. Ayrıca enerji sarfiyatıda katlanıyor tabi ki. 38 watt' tan 60 watt' a çıktık, daha büyük alırsam enerji sarfiyatıda artacak. Bu yüzden çalışmaya başlamadan pompa performansını test etmekte büyük fayda var.

Bu arada yeni bir çalışma daha yaptım. Kesme biçme işlemi ile uğraşamayacak arkadaşlar için kolay bir çözüm olabilir. Tabi düz boruya nazaran fiyat biraz farkedecek ama değer herhalde.

Ø75xØ50 Y Çatal PVC leri üst üste şaşırtmalı dizerek ağaca benzer bir görüntü elde etmek mümkün. Ayrıca elimizdeki pompa hangi yüksekliğe basıyorsa ekleme veya çıkarma yaparak yüksekliği ayarlamakta mümkün. Alt ucunu sizin yaptığınız gibi bir kovaya yerleştirip pompayı içine yerleştirmeyi düşünüyorum.

Yalnız fideleri hangi ortamda yapacağıma karar veremedim. Ben en üsten banyo duşu ile fıskiye olarak püskürteyim istiyordum ama sakıncalarını düşündükçe perlit veya perlit-torf karışımına döneceğim herhalde. Öbür türlü pompanın kesintisiz çalışması gerekecek, sıcak havalarda en küçükl bir elektrik kesintisinde fidelere besin ulaştırmak problem olacak.

Görüş ve önerilerinizi bekliyorum. Saygılar

egetropical
07-01-2009, 16:37
Sayın sarıcan benim bazı küçük denemelerimde kullandığım pompalar var. onlardan kulanman daha sağlıklı olabilir. 12 volt ile çalışıyor. piyasada mazot pompası adıyla anılıyor. 4 metre 600-700 litre/saat kadar su basabiliyor. dc 12 volt adaptörle kullanabilirsiniz. (30 ytl ye almıştım)

ayrıca güneş pili ile çalışan (dc 12 volt) pompam'da 10 metreye kadar 400-500 litre su verebiliyor. (80 ytl aldım sadece pompa) markası Geo Duplo Plus SV ,
http://shop.gunes-pili.com/index.php?cat=c5_DalgAe----Su-PompalarAe-.html&page=4

nariçi
07-01-2009, 16:43
Sayın Sarıcan, bu düzeneği düşünmüştüm de tepeden yapılacak sulama ile yan çatallardaki fideler besini yeterince alamazlar diye düşünmüştüm. Yoksa çok güzel bir fikir.

Sarıcan
07-01-2009, 17:04
Sayın Egetropical,

Her iki pompanızda ilgimi çekti, Istanbul' da nerede bulabileceğimle ilgili bir bilgi bulabilirmisiniz? Sizin aldığınız yerin Istanbul temsilcileri vardır belki. Güneş pili ile çalışanı internet üzerinden mi aldınız?

egetropical
07-01-2009, 17:11
istanbulda nasıl alınır bilmiyorum. güneş pili ltd ştinin konya merkezini geçen yıl ziyaret etmiştim. firma sahibi mustafa bey den direkt almıştım. güneş ten elektrik üretme merakım yüzünden bu firmadan aldım. net te "12 v dc dalgıç pompa" diye taratırsanız satıcı bulabilirsiniz. kolay gelsin.

Kudret Tezel
07-01-2009, 17:44
Sevgili arkadaşlarım müsaade ederseniz bir şey söylemek istiyorum .DC motorlar kömürlü diğer adı fırçalı motorlardır. Devirleri yüksek ve büyüklüklerine göre AC motorlarla mukayese edildiğinde daha güçlü motorlardır ve yüksek devirlidirler.yeterince güneş piliniz varsa güneş enerjisi ilede çalıştıra bilirsiniz,yalnız dikkat edilecek husus AC motorlar kadar uzun ömürlü değillerdir ,uzun süre hizmet veremiye bilirler.yarıyolda bıraka bilirler.Sadece hatırlatmak istedim. Ama mecburen kullanılacağı yerlerde vardır.

nariçi
10-01-2009, 17:01
Çilek ağacını, 70 lik PVC nin 50 lik çift çatal yan dirsekli tipiyle yaptık. Çilekleri diktik, suyu pompalıyoruz, yan çilek fideleri yanından taşma yapıyor. Suyun (besin) EC değeri 2.3 iyi mi arkadaşlar. Ama ağacın devrilmesinden korkuyorum. Perlitler ıslanınca bayağı ağırlaşacak.

Sarıcan
10-01-2009, 17:40
Sayın Nariçi;

Çok hızlısınız, tebrik ederim. Ben daha malzemelerini yeni toparlıyorum.

Elimdeki pompayı iade ettim, çünki istediğim yüksekliğe basmadı. Bir haftadır pompa araştırıyorum. Kudret Bey yine hızır gibi yetişti, DC motorlu pompa alacaktım, ikaz edince pompa firması ile bilinçli tartıştım. Eğer bizim gibi sürekli veya beşer dakikalık dur kalklarla çalıştırırsanız elektrik motorlarının kömürleri iki ayda biter dediler. Kapalı motor olduğu içinde tamiri mümkün değil.

Dalgıç pompa araştırdım. Onlarında debi ve basınçları eve göre çok fazla. Debi ve basınç ayarı için ilave by-pass düzenekleri yapmak lazım. Yoksa taşar her yeri su basar.

Sizin yaşadığınızda böyle bir problem. Çatalın 50 mm yerlerinden taşması debinizin çok yüksek olduğunu gösteriyor. Debiyi kısa devre yaparak depoya geri döndürecek bir by-pass devresi yapmanız lazım. Bir başka çözümde ağacın üst kısmına koyacağınız bir besin deposu. Besin deposu dolunca pompa basmayı durduracak, siz bu depodan damlama şeklinde fideleri sulayacaksınız.

Fakat çalışmalarınızla ilgili hiç bir resim koymuyorsunuz. Resim koysanızda ağacın nasıl devrilmeyeceğine çözüm bulsak. Saygılar.

nariçi
10-01-2009, 18:07
Merhaba, Bizim ağacın motoru, akvaryum motoru. Şekil sizin önerdiğiniz PVC dirseklerinden oluşuyor. Çilekler canlanınca resim koyacağım. Hele birkaç yaprak açsınlar. (Bu ara fotoğraf makinasını çocuklar götürdü.) Toplam yükseklik 150 cm. Tabanda depo ve motorun içinde bulunduğu paspas kovası var. Debi durumunu kontrola çalışacağız.

akinselcuk
10-01-2009, 21:04
Arkadaşlar çok ayıp olacak ama ben her işi bitirdim fakat çilek tohumu bulamıyorum. Bu sitedeki çilek tohumu siparişi verilebilecek yurtdışı firmalarını yokladım internette ama gene sipariş veremedim. Ya Türkiye çıkmıyor sipariş asşamasında ya da çilek tohumu bulamıyorum bahsedilen firmada. Bu akşam tekrar deneyeceğim ama zaten 20 - 25 günden önce gelemiyor yurtdışından.

En azından çilek fidesi temin edebileceğim birileri yokmudur forumda acaba. Fide temini kısmına yazdım ama ses çıkmadı kimseden. Ben bu şekilde zorlanacağımı hiç düşünmediğimden işin başında Osmanlı fidesi üretmeyi düşünüyordum. Fakat bırakın Osmanlı çeşidini herhangi bir çilek tohumu veya fidesine bile ulaşamadım. Seracılara baktım, çilek deyince garip garip bakıyorlar yüzüme.

Varmıdır elinde fide ya da tohum olan ? **** işlevsel bir temin kaynağı bilen ?
Peşin ödeme !

Saygılar hepinize.

akinselcuk
10-01-2009, 21:08
Sayın Selçuk,

Sizden özendim bende mutlaka bia ağaç yapacağım herhalde. Agaclar.net' e ilk başladığım zaman aldığım pompayı geçen gün ancak denedim.

ATMAN marka AT104 model, kutusunda 2,2 m yüksekliğe basar denilmesine rağmen 1,7 - 1,8 metrede kaldı. Firmaya gittim fark vererek bir büyük modelini aldım (AT105). Bunuda denedim 2,6 m demesine rağmen 2 metreye ancak basacak gibi. Benim düşüncem 2,3 metreye çıkmak gibiydi ama ya 2 metreye razı olacağım **** tekrar gidip bir model daha büyüğünü alacağım. Fakat fiyat ikiye katlanıyor. AT104 30 YTL idi, AT105 e 42 YTL verdim. AT106 72 YTL' ye fırlıyor. Ayrıca enerji sarfiyatıda katlanıyor tabi ki. 38 watt' tan 60 watt' a çıktık, daha büyük alırsam enerji sarfiyatıda artacak. Bu yüzden çalışmaya başlamadan pompa performansını test etmekte büyük fayda var.

Bu arada yeni bir çalışma daha yaptım. Kesme biçme işlemi ile uğraşamayacak arkadaşlar için kolay bir çözüm olabilir. Tabi düz boruya nazaran fiyat biraz farkedecek ama değer herhalde.

Ø75xØ50 Y Çatal PVC leri üst üste şaşırtmalı dizerek ağaca benzer bir görüntü elde etmek mümkün. Ayrıca elimizdeki pompa hangi yüksekliğe basıyorsa ekleme veya çıkarma yaparak yüksekliği ayarlamakta mümkün. Alt ucunu sizin yaptığınız gibi bir kovaya yerleştirip pompayı içine yerleştirmeyi düşünüyorum.

Yalnız fideleri hangi ortamda yapacağıma karar veremedim. Ben en üsten banyo duşu ile fıskiye olarak püskürteyim istiyordum ama sakıncalarını düşündükçe perlit veya perlit-torf karışımına döneceğim herhalde. Öbür türlü pompanın kesintisiz çalışması gerekecek, sıcak havalarda en küçükl bir elektrik kesintisinde fidelere besin ulaştırmak problem olacak.

Görüş ve önerilerinizi bekliyorum. Saygılar

Güzel fikir Sayın Sarıcan fakat çilekler boruların ucundan çıkınca estetik açıdan kalın bir borudan çıkan cılız bitkiler olarak görünmez mi ? Bizim düz borudaki balkonlar bana daha estetik geldi.

akinselcuk
10-01-2009, 21:09
Çilek fidesi **** tohumu talebimi yineliyorum......

süsdomatesi
10-01-2009, 21:24
Akvaryum için üretilen devirdaim pompaları (kafa motoru) mıknatıslı manyetik motorlara sahiptir. Sık sık açılıp kapanmaya değil, sürekli çalışmaya göre tasarlanmışlardır. Kutu üzerinde yazan litre/saat şeklindeki motor gücü, yer seviyesinde ve yüksüz olarak çevirebileceği su miktarıdır. Hemen hepsinin kutusu üzerinde yükseklik arttıkça debinin düşeceğini gösteren çizelgeler mevcuttur. Yaklaşık 2m. civarında motorun markasına ve gücüne göre %40 ile %70 arasında debi kaybı olur.

Mıktanıslı pervanesi aç-kapa işlemleri sonucu aşınabilir, ortasından geçen seramik mil kırılabilir, mıknatıs ve plastik pervaneyi birleştiren yapıştırılmış noktadan ayrılabilir. Elektirk kesilince durur, elektrik tekrar geldiğinde çalışmaz, tutukluk yapar, elle müdahele gerektirir. Çok fazla elektrik tüketir. Ayrıca ucuz olanların tamamı %100 su içinde çalışır. Eriyik seviyesinin düşmesi sonucu su dışında çalışırsa yanabilir. Bunlar en sık karşılaştığımız sorunlardır ve su basmama veya çok fazla debi düşmesi gibi sonuçlar doğrurur. Bu tip bir motorla çalışıyorsanız ve yedek motorunuz yoksa, mutlaka 1 yedek mil ve 1 yedek pervane bulundurmanızı öneririm.

Bu bahsettiklerimin hepsi Çin ve uzakdoğu kaynaklı motorların ortak sorunudur.
En kaliteli, güvenli ve daha az elektirk tüketenler ise tartışmasız Alman ve Amerikan motorlarıdır. İlk satın almada daha pahalı olmalarına rağmen, uzun süre kullanımda hem sorunsuzluk hem de enerji tüketimi avantajı ile kendilerini amorti ederler.

Çok uzun yıllardır akvaryum hobisi ile ilgilendiğimden hemen hemen tüm ithalatçılar ile dostluğum vardır. Eğer forumdan uygun bir talep gelirse gerek Çin malı gerek Alman, Amerikan malı motorları uygun fiyatla alıp ihtiyacı olanlara ulaştırabilirim.

nariçi
10-01-2009, 21:38
Sayın akinselcuk, çilek genel olarak yanlara attığı kollardan oluşan yeni fidelerden üretilir. Normal çilek fidesi ilkbaharda bende olacak, size ne kadar lazım ?

akinselcuk
11-01-2009, 00:08
Bunları biliyorum ama tohumu niye yok anlamadım. Çünkü ticari tohumcularda çilek tohumu da paketli olarak satılıyor. Fidenin bu mevsimde olmamasını anlarım ama niye tohumu yok ? Genel olarak stalon gövdeden üretildiği için tohum çok satılmıyor olabiliyor ama bir paket bile olmaması bence garip. İngiliz tohumcuda var Türk firmalarında yok. Ankarada İstanbulda mutlaka vardır.

Zaten kış geçtikten sonra burada bir çok çicekci veya seracıda fide bulma imkanı var. Bana şimdi lazım. Yaptığımız çilek ağaçlarına yetecek kadar gerekli. 25 -30 adet fide mesela.

nariçi
11-01-2009, 09:23
Normal çilek fidesi istiyorsanız, göndereyim şimdi uyuyorlar, nakli en sağlıklı zaman. İsterseniz özele mesaj gönderin.

akinselcuk
11-01-2009, 11:04
Tamam Sayın Nariçi, Özeldeki mesajınızı okudum. İşbankasından Posta çeki hesabına EFT yapılabiliyormu bir bakayım. Yapılamıyorsa Pazartesi sabah postaneye giderim. Adres bilgilerimi özelden göndereceğim şimdi.

Teşekkürler. Çok makbule geçecek.

akinselcuk
12-01-2009, 10:15
Sayın nariçi bugün postaneden havaleyi yapacağım. Adresimide özelden gönderdim. Size çok teşekkür ederim.

Bu arada dün bir seradan biraz fide bulduk. 1 metrelik dikine boruya fideleri diktik. Boruda sadece ince taneli perlit var. Borunun oturduğu kovada besin sıvısı. Borunun içinden tepeye tek bir hortum çıkıyor. Kovanın içindeki akvaryum motorundan tepeye besinli su basılıyor. 80 - 90 cm ye anca çıkabliyor su bu motorla. Hortumun ucundan suyun aktığını görebiliyoruz. Su perlitten süzülüp kovaya geri dönüyor. 7 - 8 günde bir besinli suyu komple değiştireceğiz. 10 - 12 kadar fide diktik boruya. Kovanın içine birde hava motoru ile hava veriyoruz. Aynen akvaryumdaki gibi hava taşı ile. Besinli su devamlı akıyor. Zaman saati yok yani. Katı ortamda akan su kültürü oldu. Resimler telefonda ama bilgisayara aktaracak vakit yok, en kısa zamanda inşallah.

Kudret beyin besin poşetlerini öğrencilere dağıttım.

akinselcuk
12-01-2009, 23:53
2 metrelik boruyu da biraz önce çilek ağacı yapıp bitirdim. İçi perlit. Kovanın içinde dikine duruyor. Kavanın ağzına 5 cm lik strafordan kapak yaptım. Boruyu dik tutan bu kapak oldu. Kovada besinli su var. Su motoru tek hortumla yukarı basıyor. Perlitten süzülüp aşağı iniyor besinli su. 15 fide balkonu var. Her balkonda 2 fide var. Sıvımız 10 litre. Sıvıya havada veriyoruz.

Problemler şunlar. 2 metrelit boru ev için hiç uygun değil. Taşıması zaptetmesi çok zor. devrilme tehlikesi var. Perlitte suyu emince çok ağır oluyor. Ağırlık merkezi umulanın üzerine çıkıyor. En kalite akvaryum motoru bile sıvıyı rahatca basamıyor 2 metreye. Bu yüzden motoru başka bir motorla değiştireceğim. Muhtemelen basit bir dalgıç motor alacağım. Resim şimdi hazır değil. 2 tanede 1 metrelik 100 lük boru ile yapacağım.

Sarıcan
13-01-2009, 09:27
Sayın Akın Selçuk,

Benim sayfaya yeni yaptığım çalışmayı koydum. Dikdörtgen bir kasanın köşelerine önce 70' lik boruları yapıştırdım. Sonra ağacı oluşturdum. Oturma yüzeyi geniş ve içi su dolu olunca devrilmesi biraz zor. Yalnız üst üste dizilen çatallar kendi boşluğundan dolayı hafif esner gibi, onunda katı ortamla doldurulunca ortadan kalkacağını düşünüyorum. Bu arada fide sayısı daha fazla oluyor, montajı ve doldurması kolay. Bir deneyin derim. Bende önce akvaryum pompası almıştım ama iade ettim, dalgıç pompa aldım. Şimdi onunla uğraşıyorum. Deponun üzerini yüzer-gezer bir strafor ile kapatmayı düşünüyorum. Orayada belki biraz fantezi olcak ama birkaç kök marul koyayım diyorum. Sevgiiler.

nariçi
13-01-2009, 09:35
Bizim çilek ağacında 1,5 metreye 30 tl ye aldığım akvaryum motoru suyu basıyor da debisi fazla geliyor. Biri iki dakika ancak çalışabiliyor, perliti dışarı taşırıyor. Üsten açık aktığı için perlitin içide boşluklu ıolduğu varsayımı ile ayrıca havalandırma yapmıyorum. Birde ağacın alt 50 cm lik kısmını 100 pvc kullanıp araya süzek koydum. perlitten süzülen su bu bölümde damlamak suretiyle havalandırma yapılmış oluyor.

egetropical
13-01-2009, 10:17
sayın nariçi boruların ucuna basınç ayarlı 4 veya 8 litre/saatlik damlatıcı takarsanız, fazla basınçtan kaynaklanan tahribatı önleyebilirsiniz.

58760

nariçi
13-01-2009, 10:27
Öyle düşünüyordum, ancak boru ölçüsü biraz kısa kaldı, içeride damlamayı takmayı zorlanacağım. İkincisi de damlama veya azaltma gibi önlemler motoru sıkıştırırmı acama diye teredddüt ediyorum. Teşekkür ederim sayın egetropical.
Yinede deneyeceğim.

akinselcuk
13-01-2009, 20:26
Evin salonuna koyacağım için kasa kullanamam. Kovanın dışını kaplayınca gayet güzel duruyor. 2 metreden vazgeçersem sorun kalmayacak.

Motor basabilse perlitte taşma olmuyor. Örneğin 2,5 literelik suyu borunun üstüne ters çevirince bile taşmadan su aşağı süzülüyor. Geçirgenlik iyi tek sorun motorun 1,8 m yi geçemeyişi. 2 metre boru için başaka bir moror alıp bundan sonrakileri 1,5 metre yapmak sorunu çözecek.

nariçi
13-01-2009, 20:39
Damlama takıp ucundaki ayar başlığını çıkardım. İnce bir akışla taşma önlendi. Zamanlama saat prizi ile 1 saat aralıkla 15 dakika su akıyor. Perlit içinden geçerek alt depoya dökülüyor.

Benim su motoru:
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=11618
Yükseklik 1,5 metre, 16 dikim gözü var, sekiz pvc çataldirsek var.

akinselcuk
13-01-2009, 21:47
Sayın Nariçi, Fideleri bu sabah aldım. Yarın da onları dikeceğim. Bu sabahta postaneden havale yapıldı. Çok teşekkür ederim.

Zeytinli Bahçe
14-01-2009, 16:01
Selamlar,
Bir süredir takip ediyorum. Uğraşılarınız için herkese tebrikler. Gerçekten çok güzel şeyler üretiyorsunuz.

Çilek ağacının aydınlanma sorununu nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz? Özellikle alt tarafta olanlarda ve ışığa göre arkada olanlarda bu sorun yaratabilir. Bunun için de, kendi ekseni etrafında dönmesi gerekebilir mi?
Tekrar çalışmalarınızı kutluyorum.

egetropical
14-01-2009, 16:09
çilek kısa gün bitkisi olduğu için pek sorun yaşanmaz.
buda değişik nette bulduğum çilek ağacı çalışması.
58889

akinselcuk
18-01-2009, 22:02
Çilek ağacında son durum. 2 metreye sıvı basmada mutlaka sorun yaşanıyor. Sıvı akışı güçlü olmayınca gelişim yavaş oluyor. Taşıma ve sıvı değiştirme zorluklarıda ayrı bir sorun. Çilek ağacı 1 metrelik PVC den yapılmalı.

akinselcuk
18-01-2009, 22:28
Akşam eve geldim ve elimdeki kalan çilek fidelerini öldürmeden acele diğer çilek ağaçlarını yapmam gerektiği için çalışmaya başladım. Kova PVC boru ve yapım malzemelerim zaten hazırdı. Fakat her motorun yukarıya bol bol sıvı basamaması beni yeterince tedirgin ettiğinden başka bir yol düşünmekte idim.

Bu yüzden yatak bir düzenek yapmaya karar verdim. 100 lük PVC borudan yatay bir düzenek hazırlayıp fideleri dikmem toplam 2 saat aldı. Her şey tıkır tıkır çalıştı. Hayatımda bitki ile uğraşmaktan hiç bu kadar zevk aldığımı hatırlamıyorum. Hemde ortaya topraksız tarıma yakışır çok endüstriyel bir görüntü çıktı. Bu şekilde fidelerin çok hızlı gelişeceğinden de hiç kuşkum yok.

Malzemelerimiz eksiksiz olarak şunlar ; 2 metrelik 100lük PVC boru, bir 100/10 redüksiyon, bir 10 luk tapa , bir 100lük tapa, bir akvaryum motoru 1000 lik , kapalı halde 1,5 metre çamaşır makinesi tahliye hortumu , biraz plastik kelepce, 2 adet 100lük boru sabitleme ayağı, 1 adet 100lük iki ucu dişi adaptör boru , bir matkap , 60 lık panç , 25 pet bardak , havya , perlit , fideler , besinli sıvı, keskin bir bıçak ve 2 saat zaman.

2 metrelik 100 lük PVC boru 17,5 litre su alabiliyor içine. 10 litre koyuncada bardaklar yeterince su görüyor ama akvaryum motorunun 5 de 2 si suyun dışında kalıyor. Bu yüzden ben 7 defa 2,5 litrelik cola şisesi ile su doldurdum. 8. şiseyi koysaydım artık sorun olacaktı.

nariçi
18-01-2009, 22:30
Sayın akınselçuk hayırlı olsun. Fideleri tanıyamadım yabancı herhalde, Bunlarda ki yaprakların fazla eski olanları ve dışa sürgün verilmiş olanları kesin de kendisi kuvvetlensin. Bende 1,5 metreye fazla gelen bir debi var, sizinde bildiğiniz gibi damlama koydum. Sizinki de gerekli suyu basması gerekir.

akinselcuk
18-01-2009, 22:37
Evet ağaçtaki fideler buradan bir seradan temin edildi sizin fideler yatay boruda.

Birkaç değişik motor buldum. Benim ağaçta bir de hortum sorunu var. baştan her fideye bir hortum çekmiştim. Sonradan bınu tek boruya düşürmeye karar verince içerde ince bir hortum kaldı. Motorun geniş ağzı bir anda daracık akvaryum hortumu çapına inince debi düşüyor. Ama iyi kötü çalıştığı için bunu bir prototip kabul edip öylece bıraktım.

Yatay sistemin kalan resimleride bunlar.

akinselcuk
18-01-2009, 22:44
Pet bardakların tabanına ve yanlarına havya ile yarıklar delikler açıldı. Akvaryum motoru 100 lük tapaya hortum ucundan conta ile vidalandı.

akinselcuk
18-01-2009, 22:48
Ve devamı....

Sarıcan
19-01-2009, 09:31
Sn. Akın Selçuk,

Bu kadar zahmeti çekip çilek ağacını yaptınız vazgeçmek var mı? Ben iki adet akvaryum pompası iade ettim 2 metreye basmıyor diye. Akvaryum motoru ile neredeyse aynı fiyata bir adet dalgıç pompa aldım kurtuldum o sıkıntıdan. Hem debi problemi yok hem basınç. 68 TL' ye aldım Bauhaus' tan.

Siz salona koyacağım diye kasayı düşünemem demiştiniz ya, kasanın üzerini sehpa olarak kullanmayı düşündünüz mü hiç? Yenge hanıma söyleyin kasanın görünen yerleri en güzel nasıl saklanır, süslenir o size anlatır. Kova ile uğraşmayın, kasanın devrilme riski yok. İçine istediğiniz boyutta dalgıç pompayı koyabiliyorsunuz.

Yatık yaptığınız sistem balkonunuz müsaitse çok uygun bir çözüm ama kapladığı yer düşünülürse ağaca göre yinede tartışılmaz. Ama ben böyle rahat edeceğim diyorsanız hayırlısı olsun diyorum. Ama sizden daha ilginç projeler bekliyorum. Saygılar.

akinselcuk
19-01-2009, 10:28
Yatay sistemi fideleri öldüreceğimden korktuğum için yaptım. Çilek ağacı sisteminden vazgeçmedim. Fakat 1 metrelik borularla yapmaya karar verdim. 12 veya 24 voltluk küçük dalgıç motorlar var. Hırdavatcılarda bulunuyor. Traktörlerde mazot basmak için üretilmiş ancak fiyatına göre debisi güzel ve sessiz çalışıyor 25 - 35 TL fiyatları var.

Çilek ağacını evinde yapmak isteyen epey arkadaşım var en azından onlar için evde basitce kurulabilecek, sorunsuz çalışacak estetik ve de topraksız tarımı layığıyla ifade edebilen bir sistemi oluşturmam gerek. Ancak bende ciddi bir vakit sıkıntısı var.

Yakında bu tip bir şey üreteceğim. Hatta buna abajur gibi birde aydınlatma sistemide düşünüyorum.

akinselcuk
19-01-2009, 10:33
Sayın akınselçuk hayırlı olsun. Fideleri tanıyamadım yabancı herhalde, Bunlarda ki yaprakların fazla eski olanları ve dışa sürgün verilmiş olanları kesin de kendisi kuvvetlensin..........

Bu fideler burada bir seradan temin edildi. Sizinkileri yatay sisteme diktim. Sizinkilerden artanlarla beraber elimde hala biraz fide var. Onları da tez zamanda 1 metrelik çilek ağacı yapıp dikeceğim.

Diktiğim fidelerde bir temizlemeye gitmedim, çünkü açıkta çok beklettim, kendilerini biraz toparlayıp iyice canlansınlar ondan sonra üzerlerinden geçip temizlik yapacağım.

nariçi
19-01-2009, 10:47
Diğer fidelerde gördüğüm, fazla yaprak ve sürgünleri alın, zararı olmaz daha iyi olur, Dikmediğiniz fideleri serin yerde tutun.

akinselcuk
19-01-2009, 11:03
Sıvının EC sini basit avometrelerle ölçsek acaba karalı çalışılar mı ? Ölçüm elektrik iletkenliğine göre yapıldığına göre, avometreyi bir ohm kademesinde tutup sıvının içinede birbirlerine uzaklığı sabitlenmiş bir prop ucu yapıp sallandırsak okunan değeri gerçek EC metredeki karşılığına göre yorumlasak olmazmı ? Mesela EC si 1,2 gelen bir sıvıda bizim avometre bizim prop ucu ile 50 ohm yazıyorsa buna bir tablo yapıp 10 $ lık bir avometre ile bu sıkıntıdan kurtulamazmıyız ? Sistemimize bu avometreyi bağlar sabitleriz böylece sürekli EC gözleriz. Diye düşündüm. Olur mu ?

nariçi
19-01-2009, 11:14
Bana sorarsanız elektrikten anlamam, EC ölçeri Kutret Tezel Beyden sipariş verip aldım. Basit kullanılışı var. Onunla bir görüşün, Elektrikten anlayan veya Zir. müh. arkadaşlar daha iyi bilir tabi.

Sarıcan
19-01-2009, 11:53
Sayın Akın Selçuk,

İşinize karışıyor gibi olmasın ama, ben akvaryum pompalarını iade ettikten sonra bayağı ciddi bir pompa arayışına girdim ve bahsettiğiniz mazot pompalarının imalatçısı firma ile görüştüm. İlk ağızdan pompayı yapan firma sahibi ile, bahsettiğiniz pompalar DC pompalar ve fırçalı motor. Firmanın söylediğine göre 800 saat çalışma ömrü var. Birde bizim sistemler çok sık devreye girip çıktığı için fırça kömürleri 2 ay içinde biter, tamiride mümkün değil dediler. Bu itiraz önce Sn. Kudret Tezel' den gelmişti. Mesleği olduğu içinde saygı duymuş pompa firması ile öyle konuşmuştum. Kalıcı olmasını istiyorsanız alternatif akım kullanın derim.

http://www.orcag.net
http://www.kemospompa.com/diclepump.htm

Bahsettiğiniz mazot pompa üreticilerinin linkleri, ben birinci linkin firma sahibi ile görüştüm.

Basit bir aveometreyi EC metre olarak kullanmayı başka bir arkadaşta önermişti.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10814

Bunun üzerine bende olabilir diye düşünmüştüm fakat daha sonra Kudret Ağabeyle tartışınca pek içime sinmedi, Kudret Ağabeyin yaptığı EC metreden aldım onu kullanıyorum. Ama yinede dener ve olumlu sonuç alırsanız bilgimiz olsun.

akinselcuk
20-01-2009, 10:25
2 meterelik çilek ağacındaki su debisi sorununu çözdüm. Motor AC bir akvaryum motoru idi, ancak ince bir hortum (akvaryum hortumu iç çapında etli bir hortumdu kıvrılmaları önlemek için ) .

Akvaryum motorları hortum çapı geniş motorlar 1 cm kadar. Bu genişlik 3 mm ye düşürülünce debisi yüksek bir motorda olsa basıncı çok düşüyor ve zaten yatayda çalışması için yapıldığı için 2 metreye basmakta çok zorlanıyordu. Ayrıca akışın önü çap düşürülerek **** hortum ucu yükseğe çıkarılarak motorun önündeki su sütunu basıncı arttırılınca motorun sessiz çalışmasıda mümkün olmuyordu.

Çilek ağacını fidelerle ve içindeki ıslak perlitle beraber kovadan çıkarıp yere yatırdım. İnce hortumun ucuna kalın bir hortum bağlayıp asıldım. Çok sorun yaşamadan ince hortum kalın hortumla yer değiştirmiş oldu. Ağacı yerine tekrar yerleştirip motoru bağladım. Debi çok arttı (5 -6 kat). Ayrıca motordaki basınçtan doğan takırdamalar da kesildi.

Bu sefer yüksek debi tepedeki perliti oymaya başladı. Bu yeni sorun içinde bir pet bardağa havya ile süzgeç gibi delikler açıp, hortum ucuna da akvaryum motorlarından artan bir L hortum ucu aparatı takıp tepeye su fışkırmasını önleyerek bardağın içine akıttım. Debi bol olmasına rağmen perlitten çok güzel süzülüyor.

Fideleri dikeli 8 gün oluyor. ancak ilk iki gün elle suladım. sonraki 6 günde az debili ( 30 sn de bir su bardağı ) besinli su ile beslendiler. Canlandılar fakat gelişim çok zayıf seyrediyordu. Bu yüzden fideleri budamaya bile korktum. Şu anda debi 5 sn de 1 su bardağı şeklinde. Fideler yataydaki kadar iyi besleniyor.

Yarın besinli suyu yenileyeceğim. Müteakip günlerde de gerçek bir EC metre temin ettikten sonra basit avometrelerle sürekli EC ölçümü mümkün olabiliyor mu onu anlamaya çalışacağım. Eğer bu yolla EC ölçülebilecekse Ph da ölçülebilir teorik olarak. Elektronik bilgim ve imkanlarım var. Fakat EC ve Ph davranışları konusunda **** seçilecek prob ucu metalleri konusunda eksik bilgilerim var. Deneyip anlamak gerekecek.

Amacım basit EC ölçer yapmak değil. Kovalara **** kurulan yatay sistemlere montajlanabilecek , üzerinde sabit kalacak EC ve Ph ölçer yapabilmek. Her sisteme EC veya Ph ölçer masrafı yapamayacağımıza göre basit bir alet geliştirmek gerekir, eğer oluyorsa. Ama genede bu aletlerin kalibrasyonu ve verdikleri bilginin teyidi açısından gerçek bir Ph ve EC ölçere ihtiyaç var.

akinselcuk
20-01-2009, 10:38
Sayın Sarıcan,

12 veya 24 voltluk mazot motorları hem DC hem de fırçalı motorlar. Ayrıca aküden çalışacakları için güç harcamaları az olsun diye yapılmamışlar. Kısa süreli çalımalara uygunlar. Oysa biz saatlerce çalıştırmak ve adaptörden beslemek zorundayız. Bu motorlar için akülerde bulunan güç sınırsız sayılır. Oysa adaptörün bu gücü devamlı sağlaması için ciddi masraf yapmak gerek. 12 voltta 10 amperlik yani 120 watlık bir adaptör elde yapılsa bile 50 - 60 liraya mal olur. Motorunda 25 - 35 lira arası olduğu düşünülürse pahalıya çıkar. Kablo ve adaptör kalabalığıda cabası. Piyasada satılan adaptörlerin üzerindeki wat güçlerini genellikle 2 **** 3 e bölmek gerek, yani üzerinde yazdıkları gücü genellikle veremezler.

Sonuçta sizin tespitleriniz de doğru. Bizim hobimizde mutlaka AC fırçasız motorlara bakmak gerekiyor.

Sarıcan
20-01-2009, 10:52
Size yazdığım linkteki arkadaşımız aveometrenin ohm skalasını değilde 250 taksimatlı V,ma skalasını okuyup iki ile çarpılmasını söylüyordu. Birim dönüşüm mantığı ile çözmeye çalışayım dedim ama sonradan vazgeçtim. Siz çözebildiniz mi? Aslında zaman zaman doğrulama isteği ile kullanılabilirse iyi olur kanısındayım.

akinselcuk
20-01-2009, 11:01
Henüz denemedim Sayın Sarıcan fakat ilk fırsatta denemesini yapacağım. Aslında piyasada satılan basit volt ölçer dijital göstergeler var. Bunların birebir kalibrasyonu yapılabilir.

Benim bir zamanlar susuz çalışan, 126 Bis lere benzeyen FSM bir arabam vardı. Ona yaptığım dijital bir hararet göstergesi var. Hala elimde duruyor. Onunla bir deneme yapacağım. Sonuç alırsam buradan duyururum.

kahyanur
20-01-2009, 14:03
Sayın Akın Selçuk;
Çalışmalarınızı ilgi ile izliyorum. Oğlunuz çok şeker. Her halde dalından çilek koparmak için sabırsızlanıyordur :)
Merak ettiğim, çilek ağacını nereye koymayı düşünüyorsunuz? Balkona mı? Bahçeye mi?

akinselcuk
20-01-2009, 14:09
Büyük olan okula gidecek , okulda ışık alan kapalı bir yerde duracak. 1 metre boyunda eve de bir tane yapacağım. O da evin misafir odasında pencerenin önünde duracak.

Diğer yatay sistemler , marul ve saksıdaki topraksız yapılacak domatesler hep okula gidecek. Okul meslek lisesi bahçecilik bölümü.

akinselcuk
21-01-2009, 19:48
Ağaçtaki çilekler çok hızlı bir gelişim göstermeye başladı. Yataydaki çileklerin 4. günü çok küçük yeni yaprak uçları çıkmaya başladı. Debiler güzel , motorlar sessiz. Gelişim gözlenebiliyor. Çilek ağacında , borunun tabanı açıktı tül ile kapak yapmıştım, perlitin suya karışmasını engelleyemedi. Bunun üzerine bende tülü çıkarıp 2 kat penye kumaşını plastik kelepce ile bağlayarak kapattım. İyi sonuç verdi.

Artık iş EC ölçümleri yapıp işi daha bilimsel yapmaya geldi. Kudret beye mesaj atıp bir EC metre istedim.

Netten profesyonel aletlere baktım. Pek aklıma yatan bir şey göremedim. Fiyatlar yüksek buna rağmen alınca ne sonuç verecek belirsiz. Bir mağazadan bakarak almak daha uygun olacak gibi. Henüz bu konuda piyasa bilgim yok. Tanıdığım aletler değil. Bu siteden EC metrenin çalışma prensibi ile okuduklarım, sanki sisteme sürekli sabitleyip okuma yapmak uygun değilmiş gibi anladım. Ölçümün AC elektrik ile yapılması lazımmış. Klasik avometreler DC ile çalıştığına göre sürekli çalışmaya uygun değiller. Ama acaba anlık ölçümler yapabilirler mi ? Sanıyorum kaba bir fikir verselerde benim hayal ettiğim devamlı durum göstermeleri mümkün değil.

Kudret Tezel
21-01-2009, 22:58
Sayın akınslçuk, perlit li çalışmalarda veya filtre gerektiren çalışmalarda tül penye veya buna benzer malzemeler yerine kullanılabilecek en iyi malzeme serigrafi kalıplarında kullanılan polyester kumaşlardır . Bunlar çok sağlam dayanıklı oldukları gibi gözenek büyüklüğü olarak çeşiti çoktur. Kullanmanızı tavsiye ederim.

akinselcuk
22-01-2009, 09:27
Suya karışan perlit tabandaki pompaya ulaşamadığı, suda yüzdüğü için ciddi bir sıkıntı yaşamadım. Ama serigrafi aklıplarında kullanılan polyester kumaşları kullanmakta iyi fikir. Yeni bir malzeme bilgisi olarak bunu kaydettim. Teşekkürler...

yahya07
22-01-2009, 13:49
çileklerin son durumları nedir yeni fotoğraf eklemeyecekmisiniz.

akinselcuk
22-01-2009, 21:30
Şimdi resimde şöyle bir sorun var. Laptop , fotoğraf makinesinin programını kurmadan makineden fotoğraf almıyor. Makinenin programı rezil bir şey. Yarım saatte zar zor kuruluyor laptopu çok yavaşlatıyor. Kasalı masa üstü bilgisayar fotoğraf makinesini programsız görüyor fakat gündüzleri çocuklar oyun sitelerine girdiği için devamlı çöküyor. Her çöktüğünde ben iki üç gün bekletmeden kurmuyorum. Çünkü yeni kuruluş en az 2 saat zaman alıyor. Ancak birkaç gün içinde eklerim. Durum bu.....

Bu gün sanki çileklerin gelişimi biraz yavaş ilerliyor gibi hissetmeye başladım. Ağaçtaki çilek fidelerinin bazı eski dallarını kestim sadece yeni sürgünleri bıraktım. 4 - 5 cm uzayan canlı yeni sürgünler oluştu. Yataydaki Sayın Nariçi tarafından gönderilen çilek fidelerinde 4. günde canlı yeni sürgünler baş verdiyse de gözle görülür hızlı bir büyüme alamıyorum. Oysa ki Nariçinin fideleri ağaca diktiğim fidelerden daha sağlıklı görünüyordu. Kaldı ki ağaçtaki fidelerin besini 14 günü geçmesine rağmen yenilenmediği gibi , birde sonradan delik olduğunu farkettiğim kovadan eksilen bir kaç litreyi suyla tamamladım. Yani çok düşük besin durumu olmalı. Ama yatayda besin düşük olmamalı Kudret beyin ölçüleri ile hazırlandı ve daha 4. günde fakat gelişim yavaş. Ağaçta 30 fide 10 litreye 100cc A, 100 cc B solüsyonu konarak hazırlanmıştı. Yataydaki ise 17,5 litre suya 175cc A ve 175 cc B solüsyonu karıştırılarak hazırlanmıştı. Ortam sıcaklığı 23 derecede sabit.

Bu durum bizim direk güneş almayan mutfağın ışık yetersizliğinden midir acaba ?

nariçi
22-01-2009, 22:03
Sayın Selçuk, resim göremiyoruz ama yatay durumda fidan kökleri yeterince besin alabiliyor mu? Dikeyde her yöne şit besin dağılımı olabilir. Yatay borunun yeterli düzeyde besin alamadığı kanaatındayım.Arada bir çilek bardaklarından besin suyu dökebilirsiniz.Bardak altlarında köklerin besin suyu ile temas etmesi lazım. Dikeyde kökler tamamen katı ortamda iken yatayda boru içinde sadece sıvı besin var herhalde. Bu farklılık etkili olabilir.

kahyanur
22-01-2009, 22:28
Sayın Akın Selçuk;
Çalışmalarınızı ilgi ile izliyorum. Oğlunuz çok şeker. Her halde dalından çilek koparmak için sabırsızlanıyordur :)
Merak ettiğim, çilek ağacını nereye koymayı düşünüyorsunuz? Balkona mı? Bahçeye mi?

Mutfak içindeki endirekt ışığın yeterli olamayacağı kanısındayım. Balkonumda yetiştirmeye çalıştığım fideler güneş açan günler daha hızlı büyüyor. Sık, sık köpeğimle yürüyüş yaptığımdan balkondaki ışık yoğunluğunun dışarıda, açık alandaki ışık yoğunluğundan daha az olduğunu fark ediyorum. Güneş açmış olsa da olmasa da. Bir daha kesinlikle mart ayı gelmeden tohum ekmemeye karar verdim. Günler uzasın, balkonuma gelen ışıkta artsın diye:)

nariçi
22-01-2009, 22:37
S. kahyanur önemli bir konuya değindiniz, ışık çok önemli. Ayrıca yatay düzenek, çok az eğimle yerleştirilmeli %05 i geçmemeli bir de dikimden itibaren bir hafta bir sürenin geçmesi gerekir. Benim çilek kulesi pencere önünde ve her gün güneş direk çilek yapraklarına ulaşmakta yapraklarda güneşe yönelmektedir. Işığın kuvvetli olduğu yere koymak şart. Seralar o nedenle başarılı oluyor.

akinselcuk
22-01-2009, 23:07
Mutfağın bir duvarı tamamen pencere , ancak güneşle işi olmayan bir yönde. Işık şiddeti ev ortamında her yer cam bile olsa dışarıdan az. Ayrıca yerdeki yatay düzeneğin ışığı dikeydekinden daha az.

Yatay çileklerin su teması yeterli kanatindeyim , perlitin üzeri sürekli nemli. Bardakların üstten 2 cm si hariç gerisi akan su içinde. Kökler bardağın yarıklarıdan dışarı çıkmış durumda ayrıca bardak sudan çıkarılınca bir pet bardağın 1/3 ünü dolduracak kadar su akıyor.

Çilek ağacını da her gün yarım tur döndürüp her tarafının ışık almasını sağlıyorum. Zaten yeni sürgünler sabahtan akşama pencere doğrultusunda 10 derecelik bir açı ile eğiliyorlar.

Güneş ışığı gibisi varmı ? Bizim çileklerin bence tek derdi güneş. Eminim ki direk güneş ışığı alsalar büyüme hızlarından korkuya kapılabilirdik. Neyseki okulda gidecekleri yer daha aydınlık güneşli bir yer. Şubat tatili sonuna kadar bu ışıkla idare etsinler bakalım.

EC metre haftaya elimde olacak. Fideden çiceğe kadarki dönemde çileğin EC si nerelerde olmalı ?

Kudret beyden aldığımız kitlerden hazırlanan besinli su ile 10 litreye 100 er cc A ve B koyunca 2,2 EC okunuyordu diye bir bilgi kalmış kafamda.

akinselcuk
23-01-2009, 08:38
Sayın Nariçi,
Yanlış da anlaşılmayayım. Sizin fideleriniz gayet sağlıklı ve temizdi. Ben kendimi kurduğum sistem ve ışık yeterliği açısından sorguluyorum. Fidelerden bir kuşkum yok. Ben yeterli ışığı veremiyorsam fide ne yapsın ?

Ama bu sabah sizin fidelerin de minik sürgünlerini bir anda uzamış buldum. Demekki 3-4 gün sonra yerlerine uyum sağlayıp hızlanmaya başlayacaklar.

Ben bu sistemleri ilk kez kuruyorum. Daha önceleri diktiğim ağaçlar olsa da hayatımda ilk kez çilek yetiştiriyorum. Çileğin büyüme hızını ve aşamalarını canlı olarak hiç gözlemedim. Bütün bilgim teoride , pratiğim ilk kez oluyor. Acemiyim anlayacağınız. Biraz da aceleciyim.

nariçi
23-01-2009, 09:34
Ben olumsuz anlamadım da düşünce geliştirmek için izah ettim. Sizde güneşin ne kadar etkili olduğunun farkına varmışsınız. Sizinki daha dağişik bir işlev görecek eğitimde örnek olacak. Çileklerin EC domatese göre daha az olması gerekiyormuş. Kutret Beyden EC metre isterken bu bilgiler hakkında daha detaylı bilgi verecektir. Tatiliniz hayırlı olsun.

akinselcuk
23-01-2009, 12:01
Biraz evvel 1 metrelik bir ağaç daha yaptım. Buna daha çok fide yeri açtım. Tabi deliklerin yarısı boş kaldı. Fideler yetişmedi. Oysa 2 metrelik bir tane daha yapacaktım.

Şimdi bana 60 - 70 çilek fidesi daha lazım desem sizde varmıdır Sayın Nariçi ? Ya da sizde yoksa başka kimden istenir ?

akinselcuk
23-01-2009, 18:27
Evet durumun bugünkü resimleri. 2 metrelik ağaçtaki sürgünler. Eski yaprakların bir kısmını temizledim Ama hala kesmediklerim var. Onları da yakında keseceğim. Fideler yeterince canlandı sanırım. Biraz da güneş görselerdi keşke.

akinselcuk
23-01-2009, 18:36
Bunlar da yeni yapılan 1 metrelik çilek ağacı. Fide delikleri daha küçük. Her seviyede 4 delik var. Alt alta 10 delik var. Kovaya 30 cm giriyor, üstte kalan 60 cm de 10 delik var, yani toplam 40 fide yeri mevcut. Sayın Nariçi nin ve benim burada bir seradan temin ettiğim fideler karışık. Fideler yetmediği için bazı delikler boş kaldı.

akinselcuk
23-01-2009, 18:41
1 metrelik yeni ağaçta küçük bir akvaryum pompası var. Suyun akışı bu şekilde.

Borunun içi perlit dolu. Sayın Sarıcan ın perlitte yaşadığı yetersiz drenaj sorununu, benim perlite bakınca aklım almıyor. Ben bu perlite 2,5 litrelik şiseyi boca etsem bile su akıp gidiyor. Acaba perlitler arasında bir fark mı var ?

akinselcuk
23-01-2009, 18:46
Yatay sistemdeki Sayın Nariçi nin fidelerindeki gelişmeler de bu şekilde. İlk 3 gün hiç değişiklik olmadı. 4. gün cılız sürgün başları belirdi ve 5. gün bu sürgünler artık kendini belli etmeye başladı.

Bardakların su içindeki durumu ve suyun seviyesi de sanırım görülebiliyor.

Yerde duran boş yatay sistemde marul yetiştirmek için yapıldı. Delik aralarına biraz daha uzun pay bırakıldı.

akinselcuk
24-01-2009, 18:34
Arkadaşlar ben su motorlarını ve hava motorlarını hiç kapatmadan çalıştırmaktaydım. Bir kaç gündür geceleri kapatıyorum. Motorların sürekli çalışması acaba sıkıntı çıkarır mı ileriki aşamalarda ? Şu ana kadar gözlediğim bir anormallik yok gerçi.

akinselcuk
24-01-2009, 19:31
Kudret beyin EC metresi ve diğer besin kitlerini aldım. Artık Ec ölçerek çileklere biraz daha bilimsel yaklaşabileceğim.

akinselcuk
27-01-2009, 18:02
Büyük çilek ağacı ilk çiceklerini oluşturdu.

Bu arada perlitte en üst gözlerden taşma olayını bende yaşadım. Hortumun ucuna bir tapa ayarlayıp sorunu çözdüm ancak zamanla yerleşen perlit ilk günkü kadar iyi geçirmiyor suyu demekki.

İlk çicekler.

envor
27-01-2009, 20:45
Sayın Akinselcuk, sizde fark etmiştirsiniz,acil ışık istiyorlar. ne yapmayı düşünüyorsunuz?

akinselcuk
27-01-2009, 20:57
1 metrelik ağacı ve yatay boruda akansu çileğini salonda daha ışıklı bir yere taşıdım ama bu 2 metrelik ağacı başka yere taşıyamıyorum.

Tepesine 500 watlık bir projektör lamba koysam yeterli gelirmi acaba ?

6 saat yaksam, günde 3 Kw elektrik harcar 13 gün sonra okula gideceğine göre toplam 40 kw elektrik faturamıza yansır. Vergileriyle 50 kuruş olsa 20 lira eder.

Depoda kırık projektörlerim vardı. Yarın onlardan birini tepesine yakayım. Işık az evet.

envor
27-01-2009, 21:22
Bulabilirseniz led lamba kullanın derim. Çok az enerji harcar. Hele birde mavi ve kırmızı renkli led olursa tadından yenmez :)

akinselcuk
27-01-2009, 22:06
Sayın Envor şimdi siz ne deseniz ben ciddiye alırım. Zaten dükkan mavi led dolu. Işık dediğin şöyle insanın içini ısıtacak. Güneş gibi. Ledler bana çok soğuk geliyor. Bunu kesin bitki de hissediyordur. : )

envor
27-01-2009, 22:27
Mavi ve kırmızı ışığın bitkiye daha çok faydası var. Şu dükkandaki ledler hakkında bir bilgilensek;) bizimde ihtiyacımız olabilir.

akinselcuk
28-01-2009, 08:51
Şu istikbalin mavi ışıklı vitrin camı süslerini ilk gördüğümüzde çok hoşumuza gitmişti. Bizde gidip bir sürü led aldık ve bu süsün aynısından yaptık, dükkanımızın camına astık. Epeyde led arttı. Şimdi avadanlıkta hangi çekmeceyi açsam karşıma 5 - 10 tane led çıkıyor. Toplamda ne kadar vardır bilmem ama istersen hepsini toparlar yollarım. Tek tek led şeklindeler. Flerosan led denenlerden.

Fakat led ışığı güzel görünsede cansızdır. Bitkiye güzel bir görüntü verebilir ama foton gücü düşük olacağından gelişmeye katkısı olmaz gibi geliyor. 1 cm den falan vurursa belki. Birde ledin ışık spektrumunun nereleri kapsadığından emin değiliz. Ancak akkor flamanlı (içinde bir telin kızardığı lambalar) lamba güneşi birebir taklit ediyor. Her dalga boyu var yani.

Mesela eski teyplerdeki batarya doluluğunu gösteren basit bir ibreli göstergeyi evdeki güneş pili bulunan bir hesap makinesinin güneş pilini üzerinden söküp bu göstergeye bağlayıp pozometre gibi bir alet yaparak bunu test edebiliriz.

Floresan lambada bile 20 cm nin büyük önemi vardır. Göz bunu algılamaz ama 40 watlık floresana 1 metre uzaktan tutulduğunda bu gösterge pek kıpırdamazken 10 cm daha yakına tutuldu diye maksimum göstermeye başlayabilir.

Akkor flamanlı labbalar daha kararlıdır. Uzaklaşılan her cm de milim milim iner bu gösterge. Öyle bir 10 cm aralığında minimum veya maksimum yapmaz.

Çilek ağacımı camın önüne yapıştırdım perdeyide açtım ama bulutlara bir şey yapamam tabi. Güneş yok kaç gündür.

akinselcuk
30-01-2009, 16:28
Büyük ağaçtaki fidelerin durumu kötü !

Yapraklar kenar ve uçlarından kararmaya başladı. Bitkilerin osmotik basınçları düştü. Birer ikişer bellerini bükmaye başladılar. Kök boğazlarında çürüme başladı.

10 adet halojen projectör ve onları montajlayacak çeşitli malzemeler aldım. Akşam henüz fidesini dikmediğim sistemler dahil hepsine ışıklandırma yapacağım.

Küçük ağaçtaki Nariçi nin gönderdiği fidelerle yataydaki fideleri henüz sorun yokken ışıklandırayım. İnşallah büyük ağaçtakilerde bu ışıklandırma ile kendilerini kurtarır.

Hepsini EC değerleri 1,5 üzerinde. Suları havalanıyor. Ortam sıcaklığı 22 derece. Olmayan tek şey ışık. Günlerdir güneş hiç açmadı. Fotosentez çok yetersiz demekki.

Büyük ağaçta başlangıçtan bugüne tek yaptığım değişiklik, sürekli çalışan besin motorunu gündüzleri saatte 15 dakikaya indirmiş ve gece tamamen kapatmış olmam. Ancak geceden sabaha perlitler kurumuyorlar.

nariçi
30-01-2009, 16:35
Pencere önüne koyun. Dışarıya koysanız yine birşey olmaz. Çiçekler mevsiminde açar. Zaten benim gönderdiklerim fidedir, hemen çiçek beklemeyin. Üç dört yıllık ömrü var. İkinci yılda verim alınabilir. Soğukta öylece bekler havaların ısınmasıyla canlanırlar.

akinselcuk
30-01-2009, 22:16
Işıklandırmayı tamamladım. Saate bağladım. Gün ışığıyla beraber 8 saat yanacak akşam sönecekler. Yarın akşam da EC ayarlaması yapacağım. Işıklandırma işi 4 saat sürdü.

10 halojen projectör, 2 adet 1 metrelik metrik 4mm yivli mil. 30 somun , 30 pul. 2 zaman saati, 10 metre 2x.5 TTR kablo ve 2 adet erkek fiş. Bir pakette plastik kelepçe.

Projektörlerimiz paketinden çıkan 150 wat lambasıyla beraber aşağıdaki gibi...
Ben mal aldığım bir elektrik toptancısından tanesini 9 liradan aldım. parakendeside 10 ile 15 lira arasında değişebilir.

envor
30-01-2009, 22:31
Elektrik sayacının da numarasını alında, birde ne yakıyor onu bilelim :)

Bu arada domates fidelerini bugün kargoya verdim, iki büklüm geliyorlar bilginize :)

akinselcuk
30-01-2009, 22:31
Büyük ağacın ışıklandırmasının bitmiş hali bu şekilde. 2 projektör. 0,5 metre mil, 6 somun, 7 pul, 4 metre ttr kablo 7 plastik kelepçe, bir erkek fiş ve zaman saati bu sisteme harcandı.

30 somun 30 pul ve 3 adet 1 metre mil 7,5 lira. Bütün sistemlere yetecek.

2 projektör 18 lira, zaman saati 8 lira, 4 metre kablo 4 lira, fiş 2 lira, pul ve somunlarla toplam 35 lira masraf edilmiş oldu büyük ağaca ışıklandırma için. 8 saat 300 wat 2,4 Kw günlük yakar. Yani günlük 1,3 lira elektrik yakacak.

akinselcuk
30-01-2009, 22:35
Bitkilerin durumu...

Son resim 046 daki çiçekler halen iyi durumdalar ama sonra ne olacak bilemiyorum.

kaju
30-01-2009, 22:46
Bende gerçek ağaç sandım. Heyecanlandım :)

akinselcuk
30-01-2009, 22:56
1 metrelik çilek ağacındaki durum şimdilik normal.

akinselcuk
30-01-2009, 23:01
1 metrelik çilek ağacına da aydınlatma yaptım. Yatay çilegin yanına koydum. Böylece ışıktan yatay sistem de yararlacak.

kaju
31-01-2009, 00:27
Elinize, emeğinize sağlık uğraşmış yapmışsınız. Ben bunu çok acemice yapsam yani sadece pimaşa toprak doldurup fideleri eksem, kendim, sulasam, güneş ışığından faydalanmasını sağlasam çilek yetişmez mi?

Sarıcan
31-01-2009, 07:06
Günaydın Sn. Selçuk,

Hepsi birbirinden güzel, ellerinize sağlık. Az yer kaplaması bakımından düşey borular diyorum ama yatay boruda da çok güzel görünüyorlar ve sistemi kurmak çok daha kolay. Balkonu veya terası müsait olanlara yatay boru diyorum, bizim gibi yeri kısıtlı olanlara da düşey boru. Yüksekliği tartışılır, akvaryum motoru ile 2 metre sıkıntı verebilir ama 1,5 metre uygundur diye düşünüyorum. Dolgu maddesi olarakta hydroton diyorum, fiyatı perlite göre biraz pahalı ama ben çok memnun kaldım.

Birde fotoğraf makinenizde ya tarih özelliğini iptal edin **** tarih ayarlarını güncelleyin. Üç sene geriden geliyorsunuz. Gerçi kendinizi genç hissetmek için yaptığınızın farkındayım ama.:D:D:D Birden bende kendimi genç hissettim.

Aydınlatma çok güzelde işin ekonomik tarafı kalmıyor bence. İlk yatırım maliyeti ne kadar yüksek olursa olsun ona karşı değilim. Çünki bir defa yapılıyor ama işletme masraflarının minimum yapılmaya çalışılması lazım. Ar-Ge' nin bir amacı da budur. Bizim çalıştıklarımızın her biri gerçek üretim için birer model, maliyetler en düşük nasıl gerçekleşir bunlarıda düşünüp araştırmak gerekir. Kolaylıklar diliyorum.

akinselcuk
31-01-2009, 10:20
Sayın Sarıcan,

Fidelerin ölmesi mi maliyet mi ? Kaç gündür güneş yok. Bu yüzden bu noktada maliyeti önemsememek zorunda kaldım.

akinselcuk
31-01-2009, 10:27
Elinize, emeğinize sağlık uğraşmış yapmışsınız. Ben bunu çok acemice yapsam yani sadece pimaşa toprak doldurup fideleri eksem, kendim, sulasam, güneş ışığından faydalanmasını sağlasam çilek yetişmez mi?

PVC boruda toprak içinde manuel sulama ile de çilek yetişir. Fakat evdeki gün ışığı yetmeyince yetişemediler. Daha güneşli günlerde olsa idik bu sorun çıkmayacaktı. Dikey bir boruda toprak dolu ise tepeden tek noktadan sulama yetmeyebilir. Her fideyi tek tek sulamanız gerekebilir. Tepeden verilen su aşağı tamamen süzülmeyebilir.

Bizim kullandığımız su bitkinin bütün besin elementi isteğini içinde barındıran bir sudur. Toprak içinde yetişen çilek toprakta bulabildiği besin elementlerini bir süre sonra tüketir ve çöküşe geçer. Bu yüzden toprağa besin takviyesi yapmanız da gerekir.

Sonuçta güneşli bir pencere önünde toprak içinde çilek yetiştirebilirsiniz.

akinselcuk
31-01-2009, 10:37
Sayın Sarıcan,

Bendeki fotoğraf makinası bir alem. Aldığım günden beri kendisiyle mücadele halindeyim. Bu makineyi üretmek için büyük bir olumsuz ArGe yapmış olmalılar. Tam aslında sevmediğiniz insanlara hediye olarak verilecek bir makine. Üstelik markası da Kodak.

2 çekimden sonra pil uyarı verip objektifini açmayı reddediyor. Her pil değişiminde de bütün menüyü hiç beklemeden sıfırlıyor. 10 resim çekiyorsunuz bazen beğenmediği 3 taneyi kaydetmiyor. Tarih özelliğini tamamen kapatsanızda o arzu ettiği bir tarihi yine de atıyor. Artık kendisiyle uğraşmaktan bıktığım için bana verdiği hizmeti mevcut haliyle kabullendim. : )

Tarihi kapatmayı tekrar deneyeceğim.

akinselcuk
31-01-2009, 10:46
Bu arada tecrübeli arkadaşlar sizce bütün sorun ışıktanmıdır yoksa bende başka sıkıntılara delalet unsurlar gözlüyormusunuz.

2 metrelik çilek ağacındaki belini büken yaprak dalları için ve kenarında kararma meydana gelen yapraklar için.

Perlitler hiç kuru kalmadı. EC de 1,9 civarı seyrediyor. Ana suyumuz temiz klor vs. madde yok. Belki biraz kireçlidir. Bir de hiç PH ölçümü yapmadım.

Sarıcan
31-01-2009, 11:05
Benim çilekte henüz problem başlamadı ama domateslerde yaşadığım problemi ışık veya iklimle tanımlayamıyorum. Akşam biraz Sn. Envor' lada görüştüm, gelen 8 adet fideyi aynı gün ve koşullarda 2 adedini torfa, 1 adedini durgun su kültürü kavanoza ve 5 adedini de paralel saksılar içinde durgun su kültürüne yerleştirdim. Aynı balkonda, aynı iklim şartlarında ve aynı ışıkta yaşıyorlar. Ama sadece paralel saksılardaki domateslerde problem yaşıyorum. Bu yüzden sizin yaşadığınızın da ışık problemi olduğunu zannetmiyorum. Çilek daha arsız ve zor şartlara dayanan bir bitki olarak söyleniyor. Bence başka bir şeyler var. Bende çözümsüz gözlerinin içine bakıyorum ne zaman ölecekler diye. Besini komple değiştirdim, EC değerini yükselttim ama nafile. Fidelerin keyfi yok ve öyle devam ediyor. Sizin problemlerin aynısını Sn. Nariçi' de yaşıyor. Onun şartları sizden daha değişik. O da yapraklar kıvrılıyor ve uçları kuruyor diye yakınıyordu.

akinselcuk
31-01-2009, 12:17
En arsız bitkiyle başladık becerebilelim diye ama bir sorun var. Işık gerçekten yetersizdi. Ama gerisi tamam görünüyor. 1 metrelik ağaç ve yataydakiler ne yapacak bakalım. Ben bu büyük ağaçta çok oynama yaptım. Fideler dikili iken hortumları değiştirdim. İlk 4 gün normal su ile manuel sulama yaptım. Kovadaki delik yüzünden EC yi düşürecek şekilde bir kaç gün su ilavesi yaptım motor açıkta kalmasın diye. 15. güne kadar çok düşük EC li besinli suyu değiştirmedim. 20 gündür bulutlu bir havanın eve giren ışığı kadar aydınlıktalar. Yani aslında biraz mazeretleri var.

1 metrelik ağaç ve yataydakiler bu sorunları hiç yaşamadı. Bakalım ne olacak.

akinselcuk
31-01-2009, 13:24
Knry07 fideleri diktikten 2,5 ay sonra çilek meyvesini görmüş. Biz bu işe Ocağın başında başlayıp fideleri 15 inde anca temin edip dikebildiğimize göre daha hiç bir zaman geçmemiş sayılır. Kaldı ki 1 metrelik ağaçla yatay boru daha sonra yapıldı. Sanki bana 20 gün oldu gibi gelmişti. Eğer meyve göreceksek Mart sonuna kadar beklemek lazım demek ki. Uygun şartlarda çok uzun değil mi ? Bütün şartları inceleyip analiz etsek besin sıcaklık havalanma ışıklanma bu iş 40 günde meyveye ulaşabilir belki.

akinselcuk
31-01-2009, 21:31
Bu gün bütün gün çilekler ışıklandırma ile aydınlatıldı. Akşam geldiğimde bel bükme sürecinin devam ettiğini gördüm. Su motorunu eskiden olduğu gibi sürekli çalıştırmaya başladım. Fasılalı çalışmada prlit kurumaya fısat bulamasa da belki perlitten sürekli akan su işe yarıyordu.

Bu arada ana konu başlığımız ne kadar sessiz, herkes işinde gücünde herhalde **** benim elim çok boş . . . : )

Kudret Tezel
31-01-2009, 23:11
Sayın arkadaşlarım,hasta mahalline uzak olmak ve sadece fotoğraflara bakarak teşhis koymak ve kesinlikle bundandır demek zor.Ancak bazı deneyim ve gözlemlerimden çıkan sonuca göre arızalar bitki kökünün havasız kalmasından kaynaklanıyor gibi.Mesela sayın akın selcuğun sisteminde besin eriyiğini havalandıracak hiç bir önlem yok ve üstelik perlit gibi suyu çok tutam bir agregatta aşırı sulanarak köklerin havalanması engelleniyor.
Bence çilek ağaçlarının mevsim ve sıcaklık göz önüne alınarak günde 15 dakika eriyiğin hertarafa yayılması için gerekli bir süre sulanması yeterli. Aksi taktirde köklere havalandırılmış su verilmelidir,yani besin tankına bir havataşı bağlamak etkili olacaktır kanısındayım.
Sayın sarıcanın domates fidelerinin kahve rengi kökleride bunu gösteriyor.

Sarıcan
01-02-2009, 00:04
Kudret Abi, Benim sorun yaşadığım paralel saksılarda bende havayı kapatmak istiyorum neredeyse. Hava kabarcıklarının fazlalığından zaman zaman fidenin yerinden oynadığını hissedebiliyorsunuz baktığınızda. Sadece kavanozdaki fide yaprakları sağlıklı görünüyor, tam tersine o fidenin havasını da az ayarlamışım. Dediğiniz gibi köklerin rengi o fidede biraz daha koyu ve kısa ama yapraklar sağlıklı. Paralel saksılarda ise kökler beyaz ve uzun, fakat yapraklar sağlıksız. Besin takviyesi yaptım olmadı, besini komple değiştirdim olmadı. Kavanozdaki besini henüz değiştirmedim de. Ama o hala sağlıklı. Gözümüzden kaçan başka bir şeyler var paralel saksılarda.

akinselcuk
02-02-2009, 22:19
Kudret hocam benim bütün sistemlerimde hava motoru var ve sürekli çalışıyor.

2 metrelik ağaçta sorun var diğer 1 metrelik ağaçta ve yatay akansudaki çileklerde henüz sorun görünmüyor.

Biraz önce 2 metrelik ağacın çürüyen bitkilerini sistemden temizledim. Dediğiniz gibi kökler ıslaktı fakat bu su havalanmış bir su. Bu fideleri veren seracı bazı kökler için bunlardan fazla umutlanmayın demişti, bu dedikleri kazıklaşmış odunsulaşmış kara görünen köklerdi.

Sistemden çürüdüğü için çıkardığım köklerin hep bu tip köklerden olması dikkatimi çekti. Ancak başlangıçta bu kökler güzel yapraklı taze sürgünler vermişlerdi fakat bir süre sonra çiçeklenmeye başladıklarında sıkıntı başladı. 2 metrelik ağacın diğer fidelerinden hala belini bükmemiş gelişmeye devam edenleri de var. ancak devam edecekler mi bilemiyorum.

Çıkardığım kökleri resimledim. Hepsi net olmamış ama net olanlar belki bir fikir verir.

akinselcuk
02-02-2009, 22:29
Bu da henüz ölmemiş olan bir başka odunlaşmış kök.

İlk diktiğimde de böyleydi. Dikkat edersek hiç taze canlı yumuşak bir kök kolu yok. fakat bu duruma rağmen baştan 4 - 5 taze canlı yeni yaprak dalı yapabildi.

Çilek konusunda tecrübe sahibi olanlar belki de bu bitkinin ömrünün zaten sonunda olduğunu söyleyecekler.

akinselcuk
02-02-2009, 22:55
Son çıkardığım kök. 4 - 5 yaprak oluşturmuştu sıra çiceğe gelince belini büküp öldü.

Sarıcan
02-02-2009, 23:13
Pompayla bastığınız taze besin kökleri hiç yıkamadan ana borunun merkezinden depoya geri dönmüş herhalde. Köklere hiç oksijen gitmemiş gibi. Perlitte belkide damla sulama yapmak lazım.

Belkide içtiğiniz sigaranın dumanından etkilenmiştir (Pasif içici). Ben 30 yıl içtim, sonunda ... :(:(:( Şimdi başladığım güne lanet ediyorum ama elden ne gelir. Lütfen sigarayı bırakınız. Resimlerini gördüğüm küçük için bırakınız. Kendiniz için bırakınız. Bu gün iyi bir şey yapınız.

Kudret Tezel
03-02-2009, 00:04
Sayın akınselcuk,başından beri sizi büyük bir zevkle izliyorum .Gerçekten bu işe bayağı emek verdiniz zaman harcadınız para harcadınız ama inanın hiçbirisi boşa gitmedi . Eminimki bu konuda çok aşama kaydettiniz. Bunu başarısızlık olarak nitelendirmiyelim.Ama acemilik denebilir. Bu mesajınızı okuduktan hemen sonra balkona çıktım ve size açıklayıcı bilgi verebilmek için çileklerin içinden karalıkta bir kök çektim yıkadım inanım bembeyaz. Yaz sonundan beri belki 2 kere belki 3 kere besin eriyiği ile suladım .hatta sonuncuyu dün verdim .yapraklar iyice morarmış fosfor bayağı azalmış ama ne ölmüşler ,ne kararmışlar.
Demekki sizin diktiğiniz fideleriniz zaten elinize geçtiğinde arızalı imiş buradan o anlaşılıyor.yoksa EC ph şu anda anlamsız şeyler niye derseniz bitkilerin performansları çok düşük uyku halındeler fazlaca kullandıkları besin yok.ama yazın ayni çilekleri hergün hatta çok sıçaklarda 2 defa suluyorum.Bitkinin kökü kararmışsa bitki ölüyor değil ,ölmüş demektir.
Bahara ektiğimiz fidelerin bazıları göreceksinizki gayet güzel gelişiyor.bir sabah gelişmenin aniden durduğunu hissedeceksiniz iki gün sonra öbürküler 10 santim uzamış .
bitkinin öldüğünü anlıyacaksınız ve hemen söküp baktığınızda kök çoktan kararmış, ve dediğiniz gibi odunlaşmış.Yani bitkinin öleli çok olmuş.
Sayın akınselcuk ,herşeyden önce besin eriyiğinin EC veya pH sının yanlış olması böyle arızalar arz etmez neden derseniz hazırlanan besin eriyiklerinde ki arızalar ölümle sonuçlanmaz en azından 15-20 günde sonuçlanmaz . Büyüme yavaşlar ,yapraklar anormalleşir mobil veya inmobil elementlerin eksiklikleri baş gösterir.verim çok düşük olur meyveler şekilsiz ,anormal biçimde olur vs vs . Bitkiler için ortalama 5,5 -6.0 pH değeri idealdir ama 4,0-8,0 aralığında yaşıyabilirler.
Sırası gelmişken birde şu bizim pratik anolog EC metreden bahseyim. Elinizdeki alet belki çok komik gelecek ama artıları bir yana eksileri bir yana yazarak diğer aletlerle mukayese ettiğinizde mükemmel bir alettir.Dijital kardeşleriyle boy ölçüşemez belki ama asla yalan söylemez ve sizi zorda bırakacak kadar hata yapmaz.Siz ona güvenin.
Sizden ricam bütün çilekleri toplayıp bir kaba kökleri suda olacak şekilde koyun hatta demet olarak koya bilirsiniz. normal hazırladığınız besin eriyiğinin5 litresine 2 litre daha temiz su koyun ve bir hava taşıyla bolca havalandırın bunu balkonda veya ışık alan güneş ışığı alan bir yerde yapın ve 15-20 gün unutun . Komada olanlar belki canlanır ama ölenler zaten yeni değil daha önce ölenlerdir.
Bitkinin yaprağına değil köklerine bakalım.Köklerde anormal kahverengi veya karama varsa bitki ölüyor demektir .
Ve özellikle vurgulayarak söylemek istiyorum.HİÇBİR BİTKİNİN KÖKÜ 3-5 GÜNDE KARARMAZ. Özür dilerim sesim biraz yüksek çıktı galiba . net te büyük harfle yazmak
yüksek sesle konuşma anlamındaymış onuda yeni ögrendim affınıza sığınıyorum.

sercan1969
03-02-2009, 09:03
Sn akin selçuk topraksız tarımda deneme yaparken benim size tavsiyem kullanacağınız fide ve üretim materyeli toprakla temas etmemiş olsun.Torf gibi, perlit gibi sağlıklı bir ortamda köklendirilmiş olsun...Fotoğraflardan gördüğüm kadariyle fungal bir enfeksiyon söz konusu...

akinselcuk
03-02-2009, 11:21
Ağaçtaki bütün kökler böyle değil zaten. Diktiğimde beyaz ve taze duranlar halen öyleler. Bu gördüğünüz kararmış kökler dikildiğinde de böyleydi, fakat bu kara köklerin arasında bir kaç telde olsa beyaz kök vardı, aralarında ki bu beyaz birkaç tel kök yok oldu.

Kudret hocam besin elementi veya Ph sıcaklık hava gibi unsurlarla ilgili bir sorunumuz olduğunu sanmıyorum. Besin karışımı sizin eseriniz olunca işe hep oradan giriş yapıyorsunuz, fakat hazırladığınız bu karışımla yüzlerce bitkinin yetişmiş olduğunu hepimiz biliyoruz. Besin karışımı tavsiye ettiğiniz şekilde hazırlanıp kullanıldığı sürece denklemin bilinmeyeni olmaktan çıkıyor zaten.

Ben bazı standart işleri oluruna bırakıp çok fazla kurcalamaktan kaçınırım. Besin karışımı Ph vs. diğer değerler üzerine deneme ayarlamaları yapmaya gerek yok. Bunlar zaten belli bir standartta duruyorlar. Çeşme suyumuzda kimyasal olmadığını biliyoruz. Birkaç EC ölçümü dışında kendimizi hesaba kitaba boğmaya gerek yok. Aynı şartlarda Nariçinin fideleri mükemmelen gelişimlerini sürdürüyor. Aynı perlit , aynı besin karışımı , aynı çeşmenin suyu.

Fakat bu büyük ağaç ile ilk üretim olduğu için hem çok oynandı hemde fidelerin bir çoğu görüldüğü gibi çok genç değil.

Piyasada birçok cihaza baktım. Emin olsaydım 1,5 milyarlık seti bile alma ihtimalim vardı. Ancak daha önce bir çok kez cihaz alıp hüsrana uğradığım da çok oldu. Çok gelişmiş pahalı bir cihazda öyle bir kusur vardır ki yeterli hizmeti varemez. Bir cihazın pahalı ve gelişmiş olması herşeyi çözemeyebilir.

Çok basit bir örnek ; evde kızılötesi ile kulaktan 1 sn de ateş ölçen termometre var. Klavuzunda ve reklamında bu cümleden çıkarılan sonuç yazıyor. 1 sn de ölçecek. Kulaktan ölçecek. Doğru sonucu verecek. Fiyatı 100 lira.

Kulakta belli bir pozisyonun tutturulması gerek. Başlığı kirlendiği anda sonuçlar yanıltıcı. işlemcisinin idrak sürsei 3- 8 sn arası. Başlığı kontrol edip her kulaktan 3 ölçüm yaparız. Sonuca göre karar veririz. Çok emin olamazsak 1 liralık koltuk altı termometresi ile sağlama ölçümü yaparız. Çocuklara da oyun gibi geldiğinden ses çıkarmazlar. : )

Şeker ölçüm cihazları , yaşlıların duyması için ses yükseltici kulaklıklar , dijital ph metreler , ölçüm kağıtları , toprak analiz cihazları testerler , vs. hepsi sizin akıl süzgecinize ve titizliğinize ihtiyaç duyarlar.

Sizin üretiminiz EC metre; ekipman sadeliğine, üretim kalitesine, kullanım kolaylığına, verdiği yoruma kapalı net sonucuna ve fiyatına göre piyasada ulaşılabilecek en mükemmel EC ölçerdir.

Bu kökler diktiğimde de karaydı. Aralarında bir iki tel beyaz vardı. Ağaçla da çok oynadık dayanamadılar. Tek başına, havalanma, besin, perlit, ışık sorunu değil bu. Temel sorun bitki komada idi. En mükemmel şartları istiyordu biz az mükemmel şartlar sağlayabildik. : )

Büyük ağaçta daha ölmemiş bir sürü fide var bu arada . . .

Saygılarımla....

akinselcuk
03-02-2009, 11:34
Bu arada sayın Sarıcan sigara işinde haklısınız. Ben içmezdim. Başlayalı 8 ay kadar oluyor. Sanıyorum 5 - 6 ay kadar sonra bırakacağım.

Küçük ağaçla akansu çileklerinin yanında hiç sigara içilmedi, bu da bir unsur, bir kaç kere aklıma gelmedi değil ama ihtimal dışı tuttum.

Sarıcan
03-02-2009, 15:44
Sn. Selçuk,

Neden bugün değilde 5-6 ay sonra, hem de yeni başlamışsınız hiç bir zorluğunuz yokken. Benim gibi kedilere ziyafet mi çekmek istiyorsunuz. İnanın yarından sonrası çok geç. Sizin oğlunuzun yaşında bir oğlum var onunla bağlandım hayata. Hemen şimdi, çok geç olmadan !...

Ben çilekler konusunda espiri yapmıştım ama yukardaki söylediklerimde inanın çok ciddiyim.

akinselcuk
03-02-2009, 21:33
Kocaman bir mazeretim var sayın Sarıcan. Çok bilinçli başladım. İsteyerek ve bilerek.

Bu arada kökleri akan suda rahat bıracak pratik bir yol lazım bana. Yatay sistemlerde. Perlite dikmek kadarda kolay olmalı. Straforu kesip bitkiyi buna geçirmek çok sıkıntılı. Üstelik straforun parçalarıda temizlenmiyor bir türlü. Değişik pratik kolay bir yol varmı, aklınıza gelen.

Selahattin Yılmaz
03-02-2009, 22:03
Bu fideler dikimden evvel çok fazla beklemiş gibi geldi bana. Resmen yeni kök yapamamışta kendini besin olarak kullanmış. Dikim zamanını çok geçirmişsiniz görünümü var.

Sarıcan
03-02-2009, 22:19
Normal starfor kullanmayacaksınız. İzocam' ın foamboard isimli izolasyon köpüğü var, benim resimlerde gördüğünüz pembe renkli köpük. Çok ince dokulu tahta gibi bir köpük, Kesilmesi rahat, dökülmez, kolay kolay ufalanmaz. Ben dairesel kesiyorum, sonra merkeze doğru fidenin geçeceği kalınlıkta veya biraz daha geniş köpüğe kanal açıyorum ve çıkan parçayıda atmıyorum. Fideyi merkeze yerleştirdikten sonra kestiğim köpüğü tekrar yerine koyup fidenin sıkışmasını sağlıyorum, hatta fide ile birlikte destek çubuğu olarak koyduğum parçayıda aynı köpükle sıkıştırıyorum. 20 mm kalınlığında plakalar.600x1200 boyutlarında. Ben evde çocuğun yatak odasını duvarına içten mantolama yaptırmıştım oradan kalan malzemeleri kullanıyorum ve çok memnunum. Kökler altta tamamen sıvı ile temas halinde. Sıvının üzerine yüzer olarak bırakıyorum. Siz yatay boruda deliğe hafif sıkı oturacak şekilde kesersiniz, diğer strafor gibi deliğe girip çıkarken dökülme yapmaz. Benim kavanoz saksıda yüzer şekilde değil, kavanoz girişine hafif sıkı olarak geçiyor.

Oğuz Alper
03-02-2009, 22:25
Çilek fidesi **** tohumu talebimi yineliyorum......

Merhaba ; Elimde 1500 aded viyolde camarosa çilek fidesi mevcut eğer arzu eden olursa hazır delikleri açılmış pvc 100lük 60 aded mevcut geçen yıl serada deneme amaçlı kullanmıştım.

Sarıcan
03-02-2009, 22:28
**** başka bir çözüm hydroton denilen malzeme veya pomza taşı. Çocukluğumuzda oynadığımız bilye tanesi gibi, kökü sıkmıyor, sıvıyı kolay geçiriyor ve köklerin hava almasını sağlıyor. Ben çilek ağacına ve havuzuna koyduğum marulları bu malzemeye koydum. Tane büyüklüğü fazla olduğu ve dökülme riski olmadığı için bardağa açtığınız delik çapı veya sayısını fazla tutabiliyorsunuz. Suya dökülme riski yok. Bu malzemelerden hiç birini bulamazsanız 5-10 mm arası çakıl tanelerini veya çocukten oynadığımız cam bilye benzeri bir şeyi, hatta şimdi aklıma geldi Sn. Kahyanur' un nazar boncuklarının benzeri boncuk bile doldurabilirsiniz bardaklara. Hem nazarda değmez, kötümü olur.

Oğuz Alper
03-02-2009, 22:33
**** başka bir çözüm hydroton denilen malzeme veya pomza taşı. Çocukluğumuzda oynadığımız bilye tanesi gibi, kökü sıkmıyor, sıvıyı kolay geçiriyor ve köklerin hava almasını sağlıyor. Ben çilek ağacına ve havuzuna koyduğum marulları bu malzemeye koydum. Tane büyüklüğü fazla olduğu ve dökülme riski olmadığı için bardağa açtığınız delik çapı veya sayısını fazla tutabiliyorsunuz. Suya dökülme riski yok. Bu malzemelerden hiç birini bulamazsanız 5-10 mm arası çakıl tanelerini veya çocukten oynadığımız cam bilye benzeri bir şeyi, hatta şimdi aklıma geldi Sn. Kahyanur' un nazar boncuklarının benzeri boncuk bile doldurabilirsiniz bardaklara. Hem nazarda değmez, kötümü olur.
Benim naccizane tavsiyem perlit **** cocopeat te deneyin resmimi ekliyorum topraksız tarım da çilek inanılmaz verimli ve kaliteli oluyor.

akinselcuk
04-02-2009, 21:21
Küçük çilek ağacının ve yatay sistemdeki çileklerin son durumu.

akinselcuk
04-02-2009, 21:29
1 metrelik perlit dolgulu çilek ağacı ve yatay akan su sistemdeki çileklerin son durum resimlerinin devamı . . .

akinselcuk
04-02-2009, 21:34
2 metrelik perlit dolgulu çilek ağacının ölen fideler temizlendikten sonraki durumu. Halşa ölmemiş olan fidelerin ne olacağını tam kestiremiyorum. Diğer arkadaşları gibi ölmediler ama bellerini de hala bükmediler.

envor
04-02-2009, 21:45
Sayın Akinselcuk, bence çiçekleri kopartın, bitkinin gücünü kullanmasın. Sanki ev içerisinde pek randımanlı olmayacakmış gibi duruyor ya, inşallah yanılıyordurum.

Benim naccizane tavsiyem perlit **** cocopeat te deneyin resmimi ekliyorum topraksız tarım da çilek inanılmaz verimli ve kaliteli oluyor.

*******! 2007 yılında hem perlitte, hemde %20 perlit - % 80 cocopead de denemiştim. Cocopead ve perlit karışımında gözle görülen bir fark vardı. Aynı su ve besin eriyiği vede aynı iklimi yaşarken.

Oğuz Alper
04-02-2009, 22:04
2 metrelik perlit dolgulu çilek ağacının ölen fideler temizlendikten sonraki durumu. Halşa ölmemiş olan fidelerin ne olacağını tam kestiremiyorum. Diğer arkadaşları gibi ölmediler ama bellerini de hala bükmediler.

Sn.Akınselçuk ;

Resimlerinizi inceledim bence fena durmuyorlar.Biraz daha sabır bence ileriki günlerde daha net ortaya çıkacak gibi.

Oğuz Alper
04-02-2009, 22:08
Küçük çilek ağacının ve yatay sistemdeki çileklerin son durumu.

Yatay ve küçük çilek ağacı çok başarılı.bence süper çilekler yiyeceksiniz ileride.

akinselcuk
05-02-2009, 18:11
Benim çilek yemekten ziyade isteğim, hiç toprak kullanmadan çilek meyvesi elde edip, yemyeşil yapraklarıyla dikey bir ağaç görüntüsü elde edebilmek ve bunu en çok dört ay içinde başarmış olmak. : )

akinselcuk
06-02-2009, 21:02
1 metrelik çilek ağacında ve hemen yanındaki yatay akansu çileğinde durum iyice netleşti. Olay tamamen ışığın gücüne bağlı.

Yatay borunun ortasına daha çok ışık geliyor. kenarlarındaki ışık gücü az. Borunun ortasındaki çilekler gür yapraklar yaparken kenarda kalanlar zayıf kaldı.

1 metrelik ağacın üzerinde lambaya yakın olanlar gürleşirken altta kalanlar daha az yaprak yaptı. Dikey borunun pencereye bakan yüzeyi (ki kovayı hiç döndürmedim) daha iyi gelişirken odaya bakan yüzey daha zayıf kaldı.

Sonuç şu ki ; Perlit **** akansu pek bir şey farketmedi. dikey borunun suyu 24 saat çalışıyor, kovasında hava motoru var. Kökler havasızlık çekmedi. 2 metrelikteki fideler yaşlı ve kötü köklere sahipti, bu yüzden ışık azlığı onların canlanmasına yetmedi.

Topraksız tarımda besini suyu bitkiye veriyoruz besin ihtiyacını toprak olmaksızın karşılıyoruz. Bitki toprağa sadece tuıtunma yeri ve besin temin ortamı olarak muhtaç. Tutunmasını toprak harici bir yöntemle karşıladık. Bitki umursamadı. Besini suya karıştırıp verdik. Bitki bunu da umursamadı. İllede toprak demedi.

Fakat ortada ışık yok ise bitki bunu çok umursuyor. Eğer ışığı da suni yolla karşılarsak bitki bunu da umursamayacaktı. Lamba ışığı bitkinin gelişmesine yetiyor. Fakat bizim sandığımızdan daha çok ışık istiyor. Örneğin 150 wat halojen lambaya 50 cm den uzak kalan bitkiler yetersiz gelişirken 50 cm den yakın olanlar iyi gelişti.

Toprağın yerini herhangi bir tutunma ortamı , toprak besininin yerini suda erimiş besin ve güneşin yerini bir lamba ışığı alabiliyor. Ancak besinin oranı hakkında bir bilgimiz var iken ışık şiddeti isteği konusunda rakamsal bilgimiz yoktu.

Yani evde topraksız tarım yapacaksak, ne kadar suya ne kadar besin elementi karıştıracağımızın yanında hangi bitkiyi kaç lüx ile ışıklandırmamız gerektiğide göz önünde bulundurulmalı. Temel isteklerden biri ışık oldu çünkü, gelişmekte olan bir bitkinin sıcaklığa geniş bir toleransı var iken ışığa çok geniş bir toleransı yok. Buradaki bitkiden kasıt çilek ******. Çilekte yaprak üzerine santimetrekare başına 100 lümenden den fazla bir ışık isteği var. Evde bu ışık sağlanamayacaksa diğer tüm istekleri tam bile olsa çilekte gelişmeyecek demektir.

Demekki neymiş EC metreden (ve diğer kimyasal ölçüm gereçlerinden) başka bir de pozometre gerekiyormuş. Tabi pozometre ışık az diyorsa ışıklandırma gereçleri de lazımmış. Aralık, Ocak ve Şubat ayında evde çilek yetiştirilecekse bir de lamba takmak gerekiyormuş..... 10 fide başına 150 wat/h elektrik yakmak gerekiyormuş halojen lamba ile. Ya da yaprak yüzeyine 100 lümen/cm2 ışık şiddetini verecek daha az tüketimli başka beyaz ışık lambalarıda olabilir.

akinselcuk
06-02-2009, 21:11
2 metrelik yatay borunun 40 cm üzerinde kalacak şekilde montajlanan 1 metrelik bir flerosan lamba saatte 40 wat tüketir. Bu da bitkilerin çoğuna yetecektir.

nariçi
06-02-2009, 21:32
İnşallah başarılı olur. İzliyoruz sayın hocam.

akinselcuk
07-02-2009, 00:39
Yeşillik insanın içini açıyor. Birde kazara çilek çıkarsa !!

akinselcuk
07-02-2009, 00:43
Dikeyin ışığından faydalanan yatayda da ortalar gürleşiyor.

akinselcuk
07-02-2009, 00:50
............. Sanki ev içerisinde pek randımanlı olmayacakmış gibi duruyor ya, inşallah yanılıyorumdur. ....................

İnşallah : )

akinselcuk
07-02-2009, 00:59
163 ve 164 deki fidelerin tamamı Nariçi' nden gelenler. 2 metrelik ağaçta hiç Nariçi fidesi yoktu.

Oğuz Alper
07-02-2009, 08:47
İsteyen olursa topraksız çilek için hazır pvc min resimleri.

madartemis
24-02-2009, 21:40
Sayın akinselcuk gerçekten çok güzel çalışmalarınız, projeden vazmı geçtiniz uzun zamandır yenilikler yazılmamış.

k0900
25-02-2009, 00:03
Sayın akinselcuk azminizi, yaratıcı fikirlerinizin devamını, projenizdeki gelişmeleri merakla beklemekteyiz.

akinselcuk
05-03-2009, 23:13
Sorun yok siteyi takip ediyorum. Çileklerde biraz fire verdim çünkü su değiştiriken hata yaptım. Çilek meyvesi halen yok. Envorun domatesleri halen yaşıyor. Geçici olarak sistemlerini değiştirdim. Kök gelişmesi çok hızlandı. Vakit bulursam bu sistemi kalıcı yapacağım. Kızaran bir adet domatesi yedik. Marulları henüz dikmedim. Bizim ev kuzeybatıya bakıyor. Havalar kapalı. Biraz da güneşli günleri bekliyorum.

Kudret bey ilginize teşekkür ederim.

İş hacmim krize rağmen biraz arttı.

Sabah 6:30 akşam 23:00 arası çalışma hayatı. Sorun bu.

açık-pozisyon
06-03-2009, 07:39
Sn. akinselcuk, azminiz, fikirleriniz ve çabanız için gerçekten tebrikler... Siz koniks'teki akinselcuk'sunuz değil mi? Orada da takip ediyorum sizi, hiç yazmadım ama çok mesaj okumuşluğum vardır. Hatta dün "2003 yılında turizm web sitesi" ile ilgili yazılmış bir fikre hiç kimsenin cevap yazmadığından bahseden yazınızı okumuştum.

Siz tam olarak ne iş ile uğraşıyordunuz tam çözemedim, bir ara okuldan söz eden mesajlarınızı okudum, güvenlik kamerası vs'den de bahsetmiştiniz çok sıkı takip ettim o kısmı, tarım-ziraat vs ile de ilgileniyorsunuz ama gün içinde hangi işte çalıştığınızı tam anlayamadım lütfen cahilliğime verin...

Tekrar tebrikler, çok aktif ve üretkensiniz, "olmaz" demiyor engel dinlemiyorsunuz... Size baktıkça, olmaz denilen şeyleri oldurduğunuzu görünce inanın hayran kalıyorum.

Umarım en kısa zamanda ailecek çilek yersiniz...

nariçi
06-03-2009, 08:06
Çilekler şimdi ne durumda bilmiyorum ama toprakta ki gelişmesini göstermediği kesin. Yapraklar daha büyük ve canlı koyu yeşil ve peş peşe çıkması gerekirdi. İyi günler.

BalıkcıSerdar
06-03-2009, 08:21
Benim çilek yemekten ziyade isteğim, hiç toprak kullanmadan çilek meyvesi elde edip, yemyeşil yapraklarıyla dikey bir ağaç görüntüsü elde edebilmek ve bunu en çok dört ay içinde başarmış olmak. : )

Üzüm yemek değil bağcı dövmek de diyebilir miyiz?:p

Şaka bir yana hocam çok güzel bir tecrübe olmuş yaptığınız. Bizimle paylaştığınız içinde ayrıca teşekkürler.

Selamlar, saygılar.

akinselcuk
10-03-2009, 20:55
Yorumlara teşekkürler.

İşlerimin aşırı yoğunlaşmasından dolayı bitkilerimle pek ilgilenemedim. Çok iyi durumda olduklarını söyleyemem. Bir türlü güneşle haşır neşir olamayışımızında büyük payı var bu yavaş gelişimde.

Şu ana kadar yaptıklarım ve aldığım sonuçlar bazı ilaveler ve değişikler yapmam gerektiğini ortaya çıkardı. Bu yüzden sistemleri birer ikişer boşaltmaya başladım.

Güneşli günleri bekliyorum. Güneşin yerini yapay ışıkla dolduramadım. Elektrik faturamızı ikiye katlamama rağmen projektörlerden pek sonuç alamadım. Güneşi 3 - 4 saat görmeleri bitkilerde çok ani farklar ortaya çıkarabiliyor.

3 - 4 güne kadar sistemleri tekrar doldurup güneşli bir yerde yeniden başlayacağım.

Dikey çilek ağaçlarındaki perliti tamamen boşalttım. Su en tepeden şelale gibi akıyor. Kök gelişimi bu şekilde çok iyileşti ama buharlaşma çok arttı. Suda günlük ciddi bir eksilme oluyor. Tabi boş fide delikleri var ve borunun tepesi açık. bunları giderirsek buharlaşma azalır herhalde. Domates ve marullarla ilgili gelişmeleri ilgili başlıkların altına yazarım.

Herkese saygılar sevgiler . . .

akinselcuk
10-03-2009, 21:03
Sn. akinselcuk, azminiz, fikirleriniz ve çabanız için gerçekten tebrikler... Siz koniks'teki akinselcuk'sunuz değil mi? Orada da takip ediyorum sizi, hiç yazmadım ama çok mesaj okumuşluğum vardır......................................
Siz tam olarak ne iş ile uğraşıyordunuz tam çözemedim, ........ama gün içinde hangi işte çalıştığınızı tam anlayamadım lütfen cahilliğime verin...
...

Elektronik işleri yapan bir şirketim var, günlük uğraştığım iş bu.

Sarıcan
10-03-2009, 21:09
İyi akşamlar,

Düşey ağaçta suyu en tepeden şelale gibi akıttığında pompayı sürekli çalıştırmayı mı düşünüyorsun? Dinlendirmeli çalıştırırsan köklerin kuruma riski yok mu? Hiç gözlem yapabildin mi? Benimde ilk düşüncem yukardan bir banyo duşu yardımı ile duşlama yapmaktı ama sonra vazgeçmiştim. Deneyimlerini aktarırsan sevinirim. Belki benim yaprak ucu yanıklarına da çözüm olur.

akinselcuk
11-03-2009, 22:24
Arada bir dururursam köklerin kuruyacağından korktum ve denemedim. Su tepeden sürekli akıyor köklerin arasından her yere dağılarak akıyor. Hiç bir yer kuru kalmıyor. Çileğin kararmış köklerinin arasından bu şekilde beyaz kökler çıktı. Domatesi de çilek ağacının boş bir gözüne sokmuştum. Domateste de kök bu şekilde hızlıca beyaz saçak kökler yapmaya başladı.

15 dakikalık fasılalarla çalışsa köklerin kuruyacağını sanmam. Ben boş fide gözlerini strech filmle sarıp kapattım. Hem deliklerden besinli su sıçrayabiliyor hemde buharlaşma çok fazla oluyor kapatmayınca.

Duş başlığına bence gerek yok. 10mm çaplı plastik bir hortum ucu yukarı bakar şekilde iken içinden su akıyor. Fışkırmıyor. Ben hortumun ucuna 50mm çaplı bir yuvarlak plastik geçirdim. Su bu plastiğin etrafından her yöne akabildi. Ama bu yapılmasa bile su köklere çarparak her yöne dağılıyor.

Fakat güneş eksikliği nedeniyle bitkiler halen koma durumunda.

akinselcuk
17-03-2009, 19:04
Bunlar da saksıya yeni diktiğim çilekler. Hazneyi elle dolduruyorum bir kaç günde bir biten besinli suyu yeniden dolduruyorum. Bakalım ne olacak ?

tilapya
26-03-2009, 12:10
arkadaşlar öncelikle çabalarınız takdir e şayan bunu belirtmek isterim okuduğum kadarı ile suyu devir daim ettirmek için akvaryumlarda kullanılan kafa motorunu kullanmışsınız benim size önereceğim (akvaryum sevdalısı biri olarak) bu kafa motorunu kendiniz yapmanız.
şöyle ifade edeyim bildiğiniz gibi her çamaşır ve bulaşık makinasında bir adet su tahliye motoru var, hurdacılardan bu tahliye motorunu çok ucuza veya bedava bile alabilirsiniz, yapmanız gereken bu motora kabloyu bağlamak ve bu kabloyu bağladığınız yerin etrafını silikon ile kalınca kaplamak malum motorumuz suyun içerisinde çalışacak .

AgacSevdalisi
28-03-2009, 14:22
arkadaşlar gerçekten çok güzel işler çıkarmışınız.özellikle akınselcuk bey bir hayli gayretler sarfetmiş.bende akınselcuk beyin yapmış olduğu 2 metrelik çilek ağacını örnek alarak bir çilek ağacı denemesi yaptım.ama farklı olarak ben perlit yerine %30 torfla beraber toprak karıştırdım.çilek fidelerini dikeli 3 hafta oldu sanırım fidelerim tuttu.gayet sağlıklı ve canlı görünüyorlar.benim merak ettiğim %30 torf %70 perlit karışımında çilek ,domates,saksılık meyve ağacı vs. diktiğim zaman hazır besin ereyiği yerine sadece su ve hayvan gübresi vererek yetiştirebilirmiyim.sonuçları ne olur?bilgisi olan arkadaşlarımın cevaplamasını çok isterim.şimdiden teşekkürler.

akinselcuk
28-03-2009, 22:59
Olmaya olurda bu topraksız tarım olmaz herhalde. Ne olur acaba? Bu da değişik bir durum olur.

Perlit içindeki çileklere hayvan gübresini yüzeyden vererek sulama yaparsak gene bir gelişim olur. Ama bu topraklı tarımın aynısının topraksızı olur. Deneyip gelişimi gözlemek gerek.

Hayvan gübresinde mikro elementlerde sıkıntı yaşanabilir.

AgacSevdalisi
31-03-2009, 14:34
evet sayın akınselçuk bende deneyip sonucu sizlere bildireceğim.şayet bu şekilde verimli bir ürün alırsam organik olarak çilek yetişitrmiş olacağım.

akinselcuk
23-04-2009, 21:56
2 metrelik çilek ağacında sürekli mekanik sorunlar yaşadım. Bu ilk yaptığım sistemdi. mühendisliği uygun olmamış. Çalışıyor ama çok sıkıntılı bir düzenek.

1 metrelik çilek ağacımız mükemmel şekilde bitki geliştiriyor. üstelik çok pratik. taşıması , su değiştirme , sorun giderme , bakım çok kolay yapılabiliyor.

1 metrelik ağaçta başlangıçtan bu güne yaptığımız tek değişiklik sürekli çalışan sulamayı 1,5 saatte bir 5 dakika sadce gündüz , çalışacak şekilde değiştirmek oldu. Ne kök yanması var nede perlitte su taşması.

Yusuf Yalçın
25-04-2009, 15:13
Buda babamın yaptığı çilek ağacı resimleri

envor
05-05-2009, 20:08
Sayın akinselcuk, affınıza sığınaraki bir avuç yerde ben alayım sayfanızda:D:p

Dün içime bir çalışma isteği geldi, oturdum belki geçer dedim ama, geçmedi:D:p
Bende; Hadi uzun zamandır yapmayı düşündüğüm çilek ağaçlarını yapayım dedim. Sulama sistemi hariç tüm her şeyi dün yaptım, sulama sisteminide bugün yapmayı düşünmüştüm ama, çalışma isteği bugün gelmedi.:o

İşte resimleri :)

76555
76556
76557
76558
76559

Dün fideleri dikerken gözler patlamak üzereydi, bugün yaprakları çıkmaya başladı. Hızlı gelişecek galiba.

Nympho
05-05-2009, 21:14
Sulama sistemini ana borunun icinden gecirin, estetik durmuyor. Hala çilekler olgunlaşmadı mı? Akvaryum pompası yerine daha yaratıcı fikirler üretin derim. Başarılar...

akinselcuk
05-05-2009, 21:57
Sayın Envor,

Çok şatafatlı olmuş. Hayırlı olsun. Bizimkile pembe pancurlu ev ise sizin sistem Mannathan gibi olmuş.

İçinde tamamen perlit mi dolu ?

akinselcuk
05-05-2009, 21:57
Benim ağaç çok gelişti heryer yaprak ve sarkan stolonlarla doldu. Bakım yapmakta çok eksiğimiz var ayrıca evin içine göre şimdi okulda çok daha güneşli bir yerde olsa bile ışıklanmada sizden çok geriyiz. Bunlar meyve bağlamadaki zorluğumuza bir açıklama olabilir ama genede kök yaşatma, kök geliştirme, bitki canlandırma işlerini başarsakta meyve bağlatma kısmında yerimizde saydığımız bir gerçek.

Sizin bitkiler bize ciddi referans oluyor. Faydanız büyük.

akinselcuk
05-05-2009, 22:00
Sayın Envor,

Bu arada size çimlendiremediğim domates tohumlarını göndermiştim. Bu vakte gelmiş olmalı. Başka marka domates tohumları aynı şartlarda çimlendiler balkonda büyüyorlar.

envor
05-05-2009, 22:08
Sayın Envor,

Bu arada size çimlendirmediğim domates tohumlarını göndermiştim. Bu vakte gelmiş olmalı. Başka marka domates tohumları aynı şartlarda çimlendiler balkonda büyüyorlar.

Ne zaman göndermiştiniz? Posta ile gönderdiseniz, merak etmeyin bir ay içerisinde gelir:D

İçinde tamamen perlit mi dolu ?

Evet, sadece perlit.

çelebi
06-05-2009, 07:55
Güzel olmuş çilek kuleleriniz ellerinize sağlık.
Kaç metrelik ve kaçlık boru kullandınız?
Sulamayı üstten salma mı damla mı yapacaksınız?

akinselcuk
23-05-2009, 12:29
Yeni çilek ağaçları yaptık. Pratik imalat.

akinselcuk
23-05-2009, 12:43
Devamı

Sarıcan
23-05-2009, 12:53
Üstat eline sağlık bu seferki çilek ağacın çok hoşuma gitti. Pratik ve taşıması, bakımı kolay olur. Ben senin yerinde olsam bir tanesinde red robin ağacı denemesi yapardım.

Benim çilek ağacında fideler o kadar büyüdüki kökler 75 lik boruyu tıkamış, drenaj problemi yaşadım. Ağaçta orta yerden taşmalar başladı. Allahtan en tepeye akış kontrolü için vana koymuşum. Ağacın birinin sulama suyunu yarı yarıya kısarak taşmayı ancak engelledim ama yakında yine taşarsa şaşırmam.

Bu sene bizim için bayağı tecrübe oldu. Balkonda taşınması zor olacak kadar büyük saksı veya depo kullanmanın zorluğunu yaşadım. Bu yüzden yeni çilek ağacını çok tuttum. Belkide seneye benim çilek ağaçını sadeleştiririm. Bakımı, temizliği, su değişimi, herşey dert oldu.

Kudret Tezel
23-05-2009, 14:26
Yine harikalar yapıyorsunuz sayın akınselcuk, yeşilede boyayınca iyice ağaca benzemiş.
Ellerinize sağlık,

akinselcuk
23-05-2009, 18:48
Teşekkür ederim. Gerçi son halini resimlememişim. Yarın da bitmiş şeklinin bir resmini koyayım. Kovanın tabanına PVC boru kapağını yapıştırdım. Borudaki lastik contayı da çıkardım. Böylece boru sabitlenmiş oluyor.

Çok da ucuza mal oluyor. Kova 3,5 lira, motor 15 lira, boru 2 lira, hortum 0,5 lira,
Sonuçta bir tanesi 25 liraya mal oluyor.

Boya, yapıştırıcı, plastik kelepce , perlit , besin kiti, fide ile beraber 40 - 45 lirayı geçmiyor.

İçi boş kalacaksa zaman saatsiz sürekli, içi dolu olacaksa zaman saatli kullanmak gerek diye, işe yeni başlayacak olan okuyuculara da bilgi verelim. Zaman saati de ortalama 10 lira.

inch
24-05-2009, 10:35
Ben çok anlayamadım sistemi.bir kaç resim daha ekleyebilir misin? bir de ben de ağacımı sprey boya ile boyamayı düşünüyordum.hatta boyaları da aldım. ama güneş ışığını çok alır diye beyaz kalsın dedim kendi kendime.ayrıca y çataldan ziyade senin yaptığın içe ittirmeli (başka tarif bulamadım) fide çıkış yuvaları daha mantıklı.ayrıca karşılıklı bir yuva değil de 120 derece açılı, tek turda 3 yuva daha iyi olmaz mı?

some_at
25-05-2009, 11:09
Ellerinize sağlık sayın Akın selçuk;
Yaptıklarınızı gördükçe hatalarıyla doğrularıyla çok şey öğrendiğimi söylüyebilirim. Bende bir çilek ağacı yapmak düşüncesindeyim 1 metrelik balkon veya 1 metrelik pencere önü. Sayın kudret tezel, nariçi ve sarıcanın sayesinde öğrendiğimiz çok şey oldu.

Ben de Kudret bey'e katılıyorum.
Yaşadığınız hatalar hata değil deneyim oldu. Sizi daha az masraflı daha çok kullanışlı çilek ağacına bu deneyimler götürdüğü kanaatindeyim. Bu yeni çalışmanızı da merakla takip etmekteyim.

akinselcuk
26-05-2009, 00:25
Ben çok anlayamadım sistemi.bir kaç resim daha ekleyebilir misin? bir de ben de ağacımı sprey boya ile boyamayı düşünüyordum.hatta boyaları da aldım. ama güneş ışığını çok alır diye beyaz kalsın dedim kendi kendime.ayrıca y çataldan ziyade senin yaptığın içe ittirmeli (başka tarif bulamadım) fide çıkış yuvaları daha mantıklı.ayrıca karşılıklı bir yuva değil de 120 derece açılı, tek turda 3 yuva daha iyi olmaz mı?

Sayın İnch, Bu başlık altında ilk seferde ayrıntılarıyla tarif ettiğimiz için bu imalatı çok detaya girmeden anlattım.

Yapım malzemeleri ve yapım tekniği tamamen aynı sadece biraz daha pratikleştirilmiş hali.

Başlığın ilk yazılarını incelerseniz, yarıkların açılışından eğimin verilişinden , motorun debisine kadar her şey var.

Bana kalsa her seferinde detaylıca anlatmaya isteksiz değilim ama sitenin genel tavrı bir sorudan önce cevabının aranmış ama gerçekten bulunamamış olmasını gerektiriyor. Ben de iş güç derken bu sefer biraz basit geçeyim demiştim.

Saygılar.

akinselcuk
26-05-2009, 21:39
Son halini hiç resimlememişim. Son görüntüsü şöyle ;

akinselcuk
26-05-2009, 21:47
Bu da burada, Malina' nın başlığında bir an için görünüp sonra ortadan kalkan tavamızın bir diğer şekli.

Eskimiş bir tava , eskimiş bir çorap , biraz perlit ve fesleğenler. Günde yarım çay bardağı besinli su ile mutfak duvarında farklı bir topraksız tarım süslemesi....

indomie
26-05-2009, 22:06
Bundan sonra eski çoraplarımı atar mıyım hiç... :D

akinselcuk
07-06-2009, 21:46
Bu da sulama hortumunda perlit içinde otomatik beslemeli asma süs bitkisi düzeni. Fazla güneş almayan bir köşede renkli naylon boru içinde hoş duruyor fakat vakit darlığından drenaj için buna bir sistem yapamadım.

Bu çicek düzenine motorsuz bir sistem düşünüyorum becerince buraya koyarım.

morhon
07-09-2009, 14:15
selam yapmış oldunuz cılek ağacını beyendım en kısa surede yapıp resımlerı sızınle paylaşıcam hayırlı calışmalar

morhon
07-09-2009, 14:23
selam acaba cılek ağacında franbuaz yetıştırme şansım varmı acaba ben yapacak olduğum ağacta yukarıdan damlama su ıle yapmayı duşunuyorum kesmış oldumuz yarıkların ıçıne fıdelerı dıkıp yukarıdan sulamnak ıstıyorum damlama ıle olurmu acaba

musa78
08-09-2009, 00:13
yusuf1414 arkadasımızın 108 fotosunda gondermiş olduğu fotoraftaki gibi yapsak ve topraklı yapsak şuan itibariyle yaparsak kasım çilek yeme ihtimalimiz varmıdır?**** şoyle sorayım biz çilek yemek için illakide sezonumu beklememiz gerekiyor???

rabenek
08-09-2009, 08:11
Denemek için sabırsızlanıyorum. Toprakla yapmayı düşünüyorum. Dayanamıyorum...

akinselcuk
19-09-2009, 11:45
selam acaba cılek ağacında franbuaz yetıştırme şansım varmı acaba ben yapacak olduğum ağacta yukarıdan damlama su ıle yapmayı duşunuyorum kesmış oldumuz yarıkların ıçıne fıdelerı dıkıp yukarıdan sulamnak ıstıyorum damlama ıle olurmu acaba

Olmaması için bir sebep göremiyorum. Fideyi dikeceğiniz malzemenin hem tutucu hem de süzek olması , ışık - ısının bitkiye uygun olması , yeterli drecede beslenmesi şartlarını yerine getirdiniz mi tamamdır.

Sitede franbuaz ile bir çok bilgi var onları bir inceleyip deneyin isterseniz.

akinselcuk
19-09-2009, 11:48
yusuf1414 arkadasımızın 108 fotosunda gondermiş olduğu fotoraftaki gibi yapsak ve topraklı yapsak şuan itibariyle yaparsak kasım çilek yeme ihtimalimiz varmıdır?**** şoyle sorayım biz çilek yemek için illakide sezonumu beklememiz gerekiyor???

İhtimal dahilindedir. Yiyebilirsiniz. Ancak ışık bol olmalı ve bahsettiğiniz zaman aralığı için açık havada olmamalı.

2008 kışında evin loş salonunda akansuda çilekler az da olsa meyve bağlamıştı. Işık yeterli olsaydı daha çok meyve bağlardı.

yelkoma
04-12-2009, 19:43
Bu sistemmi yoksa katlı sistem mi serada çilek için uygun olur akın Bey iananın profil serasının devam resimlerini bekliyorum...

akinselcuk
04-12-2009, 21:15
Ben olsam serada çilek için yatay bir düzenek düşünürdüm. Bizim dikey düzeneklerde sürekli motor su basıyor. Hobi için olur ama serada üretim için ekonomiyi gözardı etmemek gerek.

Aslında yatayda perlit ya da benzeri havadar bir malzemeye fasılalı damlama yaparak sulama çileğe daha iyi sonuç veriyor.

Sera ile ilgili resimler kendi başlığı altında geliyor.

dr.arif
15-12-2009, 21:38
doğrusu hayran kalmamak elde değil. ben onca toprağı terasa çıkarmak için boşa zahmete katlanmışım..

verda
08-02-2010, 16:19
Gayretlerinizi kutluyorum. Tebrik ediyorum. Örnek oluyorsunuz. Teşekkür ederim. :)

blueman
24-02-2010, 08:07
Çileklerimi perlite diktim bakalım sonucu nasıl olacak.

akinselcuk
24-02-2010, 21:19
Dikey çilek borusunda da balkondaki yatay borularda da çilek yetişti. Sistemle çok oynadığımız için verim çok düşüktü. Güneşli bir yerde tutulur ve sistemle habire oynanmaz ise bolca yetişecektir.

envor
25-02-2010, 09:03
Hobi olarak 1 metrelik bir pvc boruda normal toprakta elle mekanik sulama yapılarak üretim mümkün olur mu? Çilek veya domates.

Dikey düzenek için sulaması biraz zor olur, ama yatay düzenekte daha rahat sulama yapabilirsiniz.

Adalet Yağcı
06-03-2010, 21:43
Mersin Tarım Fuarında sizler için fotoğrafladım, belki bir fikir verebilir.
128772

nariçi
06-03-2010, 22:20
Envor bunlardan daha iyisini yapıyor.

aer
06-03-2010, 23:53
Çilek ağacımızı yatay formda yağmur oluğuna yaptık. Yaşadığımız sorunlar; kök gelişimi çok iyi olmadığı, damlama su sistemi kurmadığımız için kenarlarını kapatsak ta toprak kaybı, çok sıcaklarda aşırı ısınma nedeniyle yapraklarda solma yani daha geniş ya da derin bir sistem olması gerektiğini düşünerek toprağa aldık. Yatay sistemde sorunlara rağmen güzel verim aldık, çilek çeşidi olarak yediveren kullandık. Bu sistemi düşünen arkadaşların kök gelişimi için daha derin bir olanak sağlaması gerektiğini düşünüyorum(kişisel fikrimdir). Saygılar.

begonya26
24-03-2010, 22:06
emek harcayan tüm arkadaşlara teşekkür ederim bizlere çok güzel fikirler veriyorsunuz bende çilek agacı uygulaması yapacağım ama bahçede sadece topraktan yer kazanmak için deneyeceğim eğer umduğum gibi olursa çoğaltmayı düşünüyorum Allah kısmet ederse yarın başlayacağım.
arkadaşlar evde veya kapalı alanda çilek yetiştirilirken tozlanma nasıl oluyor ya da çilek tozlanmaya ihtiyaç duymuyormu çiçek açıyor ama bir arkadaşın serasında gördüm çiçek açmış ama meyve tutmamış bu sorun nasıl gideriliyor anlayamadım.

cukurovalı
29-03-2010, 18:51
yaltır tarım internetten pot fide satışı yapıyor.
Ben aldım bir haftada çiçeklendi.

baba.monk
25-05-2010, 15:15
ağaçlar.net şu bağ bahçe işlerine merak sardığımdan beri en çok okuğum ve yararlandığım forumların başında geliyor. Aslında bu işlere merak sarmamın da nedeni desek pek de yanlış olmaz.

Ben de burada görmüş olduğum dikey çilek yetiştiriciliğini denemek istedim.
Önce tepesi delinmiş su şişesini kullanıyordum. Daha sonradan ise, dibine eczaneden aldığım serum hortumu taktığım kola şişesini kullanır oldum. Hem bu serum aparatı sayesinde su miktarını da ayarlayabiliyorum artık. İnşallah bol bol çilek yemek de nasip olur. Geçen gün ilk kızaran çileğin tadına baktım, nefisti.
Suya kattığım bitki besinini de agaclar.net üyelerinden sayın envor'dan almıştım.
bakınız:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11855

ilk fotoğrafta yerde görülen sandıklarda da patateslerim var. Onu başka bir zaman başka yerde yazacağım :rolleyes:
esen kalın.

baba.monk
03-06-2010, 16:26
2 Haziran sabahı çileklerimin durumu böyleydi. Akşama kadar daha da kızardı, çok da lezzetliydiler.
http://3.bp.blogspot.com/_-dyf0gVhSYY/TAYG1sNfytI/AAAAAAAAALs/n3FUaW5yqro/s1600/100602_cilek.jpg

HamdiTayfur
12-06-2010, 14:11
Merhaba bende çileği pvc boru değilde torbalarda yetiştirmek istiyorum ama bir türlü internette uygun torbaları temin edebileceğim bir yer bulamadım bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar bana yardımcı olabilirmi??

örneğin;
http://1.bp.blogspot.com/_OexGqzHDRBE/S_I7fMVMz-I/AAAAAAAAAco/JkbJPC5dE7U/s320/dikey_torba__02.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=116626&stc=1&d=1260130167

akinselcuk
14-07-2010, 22:11
Merhaba bende çileği pvc boru değilde torbalarda yetiştirmek istiyorum ama bir türlü internette uygun torbaları temin edebileceğim bir yer bulamadım bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar bana yardımcı olabilirmi??

Sayın HamdiTayfur, resimlediğiniz torbaların aynısını bulabilirmisiniz bilmiyorum. Ama 70 lik 100 lük veya 120 lik naylon sulama borusunu torba olarak kullanabilirsiniz. Üstelik heryerde de bulabilirsiniz. 1,5 metre uzunlukta kesip altını iple boğup bağlayın. İçine perlit doldurun. Üstten de ağzı açık vaziyette ipe asın. Belli yerlerini maket bıçağıyla kesip fideyi dikin.

Badjojo
04-12-2010, 22:35
çalışmalar gerçekten çok iyi umarım herkezin işi rast gider

enginer45
05-12-2010, 22:44
vay beee.neler oluyormuş ya..

mtugrul33
06-12-2010, 13:14
SN ADALET YAĞCI,BEN 400METREKARE ALANDA PERLİT İÇERİSİNDE %5LEONARDİT+POMZA TAŞI KARIŞIMI ORTAMDA ÇİLEK YETİŞTİRİYORUM.yAKLAŞIK 7500 ADET FİDE DİKTİM(rUBİGEM MARKA).ŞU AN HEPSİ ÇİÇEKTE VE YAKLAŞIK BİR AY İÇERİSİNDE PAZARLAYACAĞIM.
ÇALIŞMAMLA İLGİLİ RESİMLERİ EN KISA SÜREDE BURADAN SİZLERE İLETECEGİM

alone35
07-12-2010, 18:49
Güzel olmuşlar maşallah hayırlı hasatlar.

bb_re
05-01-2011, 15:07
Sayın HamdiTayfur, doğru anladıysam istediğiniz türde ürünler plantsonwalls.com'da 33$ ila 198$ arasında değişen fiyat ve çeşitli boyutlarda satılıyor. Resimdekiler 6'lı ve 60'lı olanlar.

idris şenol
08-03-2011, 09:51
yurdum insanı neler yapıyor :))elleriniz dert görmesin,,,devam durmak yok ,benide kaşıntı tuttu:))

Güler
08-03-2011, 10:33
Sadece sizi mi sevgili idris şenol?

Alara Fidancılığa gittim, orada yatay pimaşlara ektikleri çilekleri gördüm, hemen eve gelir gelmez işe koyulup yaptım.

Bir sitede dikey pimaşı gördüm, hemen onu da yaptım.

Burada bir arkadaşın aldığı kırmızı fener gibi olanını gördüm, onu da aldım ve yapmaya hazırlanıyorum.

Şimdi de bu...

Allah sonumuzu hayr eylesin....

Delimus
08-03-2011, 14:10
Sizce en ucuz dolgu malzemesi ne kullanabiliriz , Perlit 200 lt 10 tl fakat böyle bile çok masraflı oluyor.SAdece kum koysamda poşet taşımaz ağır olur gibime geliyor.

Resimdeki 1 poşetin hacmi yakşalık 200lt.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=116626&stc=1&d=1260130167

Güler
08-03-2011, 14:17
Sayın Delimus, Todor da böyle yapmıştı çilekleri için. Soracaklarınızı isterseniz kendisine bir danışın.

gazeteci28
08-03-2011, 17:46
Şeytan mı gıdıklıyor neyin nesi hani şu perliti patlatma işini de gündeme getirsek de maliyeti düşürsek diye düşünüyorum. Malum perlit 850-1100 C 'de patlatılıyor ve hacminin 30 katı kadar oluyor. Bir litre perlit oluyor 30 litre. Böyle bir fırını yapmak masraflı olmasa gerek. Bir m3 (metreküp) patlamamış perlit alıp fırında patlat ve olsun 30 m3 perlit. Bu fırın tuğlalarla yapılır mı, ya da ekmek prınlarında halledilebilir mi bilemiyorum.

Amatör kullanıcı için olmasa bile ticari üretim düşünenler için ucuz bir çözüm olabilir.
Perliti alır patlatırsın ve sonra reklam yaparsın Patladı gitti diye

Todor
08-03-2011, 19:52
Sizce en ucuz dolgu malzemesi ne kullanabiliriz , Perlit 200 lt 10 tl fakat böyle bile çok masraflı oluyor.SAdece kum koysamda poşet taşımaz ağır olur gibime geliyor.

Suyu emdiği zaman bir poşet 150-160 kilo geliyor. LD boncuk straforu düşünebilirsiniz. Bu durumda ağırlığı 10 kg'ı geçmez. Su tutma kapasitesinin çok düşük olacağını hesap etmek gerek tabi ki.

Delimus
08-03-2011, 20:18
Haklısınız Todor , Suyu emdiğinde epey ağırlaşıyor.

boncuk 1 m3 fabrika fiyatı 39 tl, 200lt si 8 tl civarı geliyor , perlitle karıştırılır fakat ben çok ucuz dolgu malzemesi arıyorum, 1-2 tl mal edebileceğim 200lt torbayı doldurabileceğim bir yöntem lazım.

Todor
08-03-2011, 20:26
Çeltik kabuğunu araştırdınız mı?
Ton fiyatları 60-70 Tl civarında. Ve ben yanlış bilmiyorsam 1 tonu 5 m3 gibi gelir.
1 m3 15 lira desek, bir torba 3 liraya dolar.

Todor
08-03-2011, 20:32
http://ilan.elookat.com/ilan/292347/kabu,G.htm

Burda satan bir firma var.

Delimus
08-03-2011, 20:46
Evet , Fakat saman,talaş,çeltik kabuğunu direk kullanamıyoruz çürüme küflenme yapıyor fermantasyona sokmak lazımmış.

Samanı sadece ıslatarak 6 ayda fermante edebiliyoruz ve %60 hacim kaybı oluyormuş.
Üre ve benzer gübreler eklenerek bu süre 1-2 aya iniyor fakat ek maliyet.

Çeltik için fermante koşullarını bilmiyorum.

Eğer çeltik kabuğunu fermante etmedende kullanabiliriz veya bir yolu var diyorsanız ayrı...

Todor
08-03-2011, 20:52
Çiçekçiler harca olduğu gibi katıyorlar ve uzun bir süre çürümeden duruyor. Özellikle Karaca Arbaretoryumu çok kullanıyor. Ayrıca fermante olduktan sonra, hele hele azot takviyesi ile bu fermantasyon hızlandırıldıktan sonra zaten bizim için yararlılığını kaybediyor.

Delimus
08-03-2011, 21:25
Çilek üretiminde kullanıcaz buda en az 9 ay demektir, bilemiyorum çürüyecek gibime geliyor , En iyisi bir yerlerden 1-2 çuval alıp deneme yapayım. MAntar kompostundaki gibi bir durum çıkacak gibime geliyor.

Belkide nemli kaldığında arasıra ıslandığında çürüme yapsada , devamlı sulanması ,gübre eriğiyle sulamamız işi değiştirecektir.

garlangufa
09-03-2011, 11:13
İyi günler arkadaşlar.
Forum kuralları gereği kendimi tanıtma işini bu akşam yapacağım. Bazı arkadaşlar Forumdaki takma adım "garlangufa" yı merak etmişler. Karadeniz yaylalarında çok sık görülen, çok sevimli bir köstebek türüne "Garlangufa" diyorlar. Fotograflarını da bu akşam eklemeye çalışırım.

Uzun süredir sessiz sedasız Agaclar.Net i takip ediyorum. İlginç bulduğum ve iPhone ile fotograflarını çektiğim (bu nedenle çok kaliteli değil) Çilek ağacı fotograflarını sizlerle paylaşmak istedim.
Geçen hafta bir aile büyüğümüzün Vefatı nedeniyle memleketim Trabzon'a gitmiştim (Annem ineklerinden ayrılamadığı için babamla birlikte köyde yaşıyorlar). Bu vefat tan 1 hafta öncede köyümüzün eski muhtari değerli Salih Atasoy abimizi kaybetmiştik. Evi, köydeki evimize 150 m kadar yakındı (karadenizde bu yakınlık yanyana sayılır). Fırsat bulduğum bir anda evine, eşine ve çocuklarına taziye dileklerimi iletmeye gittim. Daha bahcenin kapısından girer girmez aşağıda fotografları olan Çilek ağaçlarını gördüm ve fotografladım. Durum gereği nasıl sulandığı, beslendiği, ne çileği olduğu gibi soruları soramadım. Gördüğüm kadarı ile toprak kullanılmıştı ve 1 Mart 2011 günü havalar çok sıcak olmamasına rağmen meyve vardı üzerlerinde. 20 cm ye yakın borunun ortasından da çapı 5cm lik bir boru geçirmişti Salih abimiz. Eşi bu çilek ağacından çok çilek yediklerini söyledi. Bahceye şöyle bir göz atınca Kivi den muşmulaya kadar birçok meyve ağacının damla sulama tertibatı olduğunu farkettim. Meğer burnumuzun dibinde Salih abi neler yapıyormuş...:mad:
Huzur içinde yat Salih abi...senin bıraktığın yerden ben devam edeceğim o köyde...emekli olunca

Kudret Tezel
09-03-2011, 15:00
Başınız sağolsun sayın garlangufa, Yakınınız Salih ağbeyinize de Allahtan rahmet dilerim.
Güzel bir örnek bırakmış. Geliştirmek, büyütmekte size düşüyor anlaşılan, Kolay gelsin.

Doğayla Barış
09-03-2011, 15:02
Salih beye allahtan rahmet diliyorum,mekanı cennet olsun. Çilek ağacını ne güzel yapmış.İçindeki 5 cm lik boru ne amaçla konulmuş acaba ? sulama amaçlı ise bu boruda da delikler açılmış mı?

garlangufa
09-03-2011, 15:50
Sizler sağolun,
Evet 5 cm çaplı boruda da delikler vardı. Ama taziye ye gitmişken soramadım detayları. Tekrar gittiğimde, Karadenizden fotograflar ve bu çilek ağacıyla ilgili bilgilerle döneceğim.

Kudret abi e-postanı özelden gönderirmisin ?

adavci
09-03-2011, 21:07
Sayın garlangufa,
Başınız sağolsun.Amatörler için güzel bir örnek.Bize detay bildirirseniz memnun kalırız.5cm çaplı borunun altı tamamen açık mı?Sulamada tamamen boru dolduruluyor mu?Büyük çaplı borununda tabanı kapalı mı gibi.Selamlar.

tcevizci
11-03-2011, 15:26
Gerçekten emek sarfedilerek, özen gösterilerek yapılmış, ellerinize sağlık.
Bende amatörce bir deneme yapmak istiyorum ve bu konuda bir kaç sorum olacak.
İzmirde yaşıyorum ve balkonda yapmayı düşünüyorum. Ve sulama sistemi yapmadan el ile sulamayı düşünüyorum. Bu bağlamda , 1-Ne sıklık ile sulamam gerekir ?
Pvc borunun içine perlit veya hydroton koymayı düşünüyorum. 2-Hangisini önerirsiniz ?

3-Besinli su diye anlatırken neyi kastediyorsunuz ben bu besinli suyu nasıl elde edebilirim veya suyun içine ne katmam gerekiyor ? (isimlerini yazarsanız sevinirim)

belki en önemli sorum(benim için) 4-Pvc boruyu dik kullanmayı düşünüyorum ve sulama sistemim olmayacağı için altını ne yapmam gerekiyor ? - Dik konumda duracak Pvc borunun altını komple kapatmalımıyım (hiç su sızmayacak şekilde) veya ne önerirsiniz, nasıl bırakmalıyım ?

akinselcuk
11-03-2011, 21:45
Özel mesajınıza cevap yazdım sonra burayı gördüm.

Besin kitleri için Kudret Tezel e özel mesaj adres bildirimi ve çilek için arzunuz kadar besin kiti isteği gerekli.

Borunun altı suyu sızdırmalı. Sızan su tekrar kullanılmalı.

Elle sulama yapılacağından köklerin ıslak kalması gerekli, bu nedenle yoğun bir malzeme kullanılmalı. Hyrotonda hava boşluğu çok kalacak, perlit tek başına kullanıldığında biraz sıkıntı verebilir. Cocopit de iyi bir malzemedir. Tek başına hyroton aslında olabilir ama elle sulama söz konusuysa, sulamanın çok sık aralıklarla yapılması gerekir. Sanki cocopit hyroton beraber iyi olur gibi. Ben tek başına perlitli düzenekler kurmuştum.

Sulama miktarı alttan su sızdığını görene kadar. Kökler ıslak kalabiliyorsa günde bir sulama bile yetebilir.

Başlığı baştan sona sıkılmadan okumak bir çok sorunuza direk cevaplar verebileceği gibi bir çoğu için de çıkarımlar yapmanızı sağlar.

Kolay gelsin. İzmirin havasından bir nefes de bizim için çekin içinize . . .

tcevizci
12-03-2011, 09:05
İlginize ve emeğinize çok teşekkür ederim. Yavaş yavaş düzenek kurmak zamanı geldi demek ki, bakalım yapabilecekmiyim. Detaylı anlatımınız için tekrar çok teşekkür ederim.

Kafkas57
14-03-2011, 19:53
Çok güzel bir çalışma olmuş.Tipik karadeniz zekası işin içine girince çözülemeyecek sorun yok:)) Merhuma Allah tan rahmet diliyorum

İyi günler arkadaşlar.
Forum kuralları gereği kendimi tanıtma işini bu akşam yapacağım. Bazı arkadaşlar Forumdaki takma adım "garlangufa" yı merak etmişler. Karadeniz yaylalarında çok sık görülen, çok sevimli bir köstebek türüne "Garlangufa" diyorlar. Fotograflarını da bu akşam eklemeye çalışırım.

Uzun süredir sessiz sedasız Agaclar.Net i takip ediyorum. İlginç bulduğum ve iPhone ile fotograflarını çektiğim (bu nedenle çok kaliteli değil) Çilek ağacı fotograflarını sizlerle paylaşmak istedim.
Geçen hafta bir aile büyüğümüzün Vefatı nedeniyle memleketim Trabzon'a gitmiştim (Annem ineklerinden ayrılamadığı için babamla birlikte köyde yaşıyorlar). Bu vefat tan 1 hafta öncede köyümüzün eski muhtari değerli Salih Atasoy abimizi kaybetmiştik. Evi, köydeki evimize 150 m kadar yakındı (karadenizde bu yakınlık yanyana sayılır). Fırsat bulduğum bir anda evine, eşine ve çocuklarına taziye dileklerimi iletmeye gittim. Daha bahcenin kapısından girer girmez aşağıda fotografları olan Çilek ağaçlarını gördüm ve fotografladım. Durum gereği nasıl sulandığı, beslendiği, ne çileği olduğu gibi soruları soramadım. Gördüğüm kadarı ile toprak kullanılmıştı ve 1 Mart 2011 günü havalar çok sıcak olmamasına rağmen meyve vardı üzerlerinde. 20 cm ye yakın borunun ortasından da çapı 5cm lik bir boru geçirmişti Salih abimiz. Eşi bu çilek ağacından çok çilek yediklerini söyledi. Bahceye şöyle bir göz atınca Kivi den muşmulaya kadar birçok meyve ağacının damla sulama tertibatı olduğunu farkettim. Meğer burnumuzun dibinde Salih abi neler yapıyormuş...:mad:
Huzur içinde yat Salih abi...senin bıraktığın yerden ben devam edeceğim o köyde...emekli olunca