View Full Version : Çilek yetiştirmek için dikey düzenekler
akinselcuk
14-03-2011, 20:43
Merhum Salih beyin çilek ağaçları gerçekten çok güzel olmuş. Aynılarından okulun bahçesine yapıp dikeceğim. İçteki borulara delikleri drenaj için açmış olsa gerek. Tepeden aşağıya daha düzenli homojen bir su dağılımı için . . .
Çilekler bu şekilde çok sağlıklı görünüyorlar.
iyi günler arkadaşlar. pazardan geçiyordum bir fidan satıcıcı bagırıyor,çilek agacı bir adıda (sandal agacı)imiş sonradan ögrendim satıcı 2mt.2.5.metre büyüyor diyo.bizim bölge akdeniz .bölgesi rakımda,yaklaşık.950.1000. rakımda.acaba burada oluyomu,bilen arkadaşlar var ise yardımcı olursa sevinirim.SAYGILARIMLA.
sayın delimus boncuk satan firmanın adresi varsa tel.alabilirmiyim.teşekkürler.
cukurovalı
30-03-2011, 09:11
Yer Fıstığının kabuğu topraksız ortamlarda kullanılamazmı acaba.
Selamlar elimde 48 adet çilek için dikey olarak yapmış olduğum pimaş borular var 2 metre boy 125 en bir boruda 38 adet çilek fide yeri var isteyen arkadaşlar olursa satmayı düşünüyorum.
merhabalar
bu boruda yaptığınız işlemi 100 lük boruda içine toprak doldurulupta yapılabilinirmi ?
ogretmen82
05-04-2011, 18:43
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=199241&stc=1&d=1301400015
bende böyle bişey yaptım
akinselcuk
05-04-2011, 20:57
Topraksız tarım başlığı ya. Bu yüzden burada klasik şekilde toprak içinde sadece su ile sulayarak besinlerin topraktan emildiği sistemin haricindeki sistemleri yazıyor ve uyguluyoruz.
Bitki kökleriyle besinleri emer. Bunu toprak içinde de başka bir şeyin içinde de yapabilir. 2 şey gerekli köke, biri besinler, ikincisi su. Toprakğın buradaki rolü bitkiyi ayakta tutmak besinlere ve suya yataklık etmektir.
Bu durumda bitkiyi ayakta tutacak başka bir şeyi de toprak yerine kullanabiliriz.
Bitki ille de yatay bir toprak yüzeyinde dik durmak zorunda değildir. Köklerin aşağı yaprak ve dallarında yerçekimini kontrol ederek yukarıya gitme eğlimi vardır. Yan dursalarda yollarını bulurlar. Tepetaklak koyup gereksiz bir yorgunluğa sebep olmadığınız sürece sorun yok. Borudan yan da çıkabilirler. Mümkünse dike yakın bir pozisyon daha uygundur.
Köklerin sadece suda olduğu sistemlerde de bitkiyi kök boğazından veya gövdenin en altından yumuşak bir şeyle tutturmak da olabilir. Örneğin süngerle sarmalamak gibi.
Topraksız sistemlerde Köklere besini suda ertilmiş halde veriyoruz. İhtiyaç duyulan bütün besinleri su içinde ertitiyoruz. Bu suyu köklerde devridaim ettiriyoruz. Yani kökleri yalayıp geçen ve drenaj suyu olarak geri alınan besinli suyu tekrar tekrar kullanıyoruz.
Köklere oksijen yapraklara karbondioksit lazımdır. O zaman köklere verilen besinli suya oksijen karışmasını sağlamak lazımdır. Kurduğunu sistemde eğer devridaim olurken suya hava karışması mümkün oluyorsa ekstra bir motora vs. bir alete gerek yoktur.
Akan su düzeneklerinde besinli suyun hava ile bolca teması sağlandığından ayrıca depoya hava basmasanız da olabilir. Hava ve su birbiri,ne temas ettikce suya hava karışır kendiliğinden. Ama geniş bir yüzeyde olsa durgun bir suya hava karışması zordur. Suyun hareketli olması, şakırtılı akması, dere gibi veya şelale gibi hareket etmesi havanın karışmasını sağlar. Sisteminizde böyle bir durum yoksa Bir hava motoru ile suya akvaryumdaki gibi hava verirsiniz bu oksijen ihtiyacını karşılarsınız.
Diyelim ki çilekleri perlite diktiniz. Bir damlama düzeni ile çilek köklerine ulaşacak şekilde besinli su veriyorsunuz. Alttan sızan fazla suyu depoya geri döndürüp tekrar damlamaya vereceksiniz. Ancak bu besinli su oksijenli olacak. Kökler perlit içinde hava ile temas da edebiliyorsa bu şekilde de hava alabilir. İllede suda erimiş oksijenle soluyacak diye bir şart yok.
Klasik topraklı tarımda kökler toprak içinde temas ettikleri hava boşluklarından oksijen alabilir. Toprak suya boğulur hiç hava boşluğu kalmazsa bitkiler ölür. Yani her salma sulamada kafası suya sokulan insana döner bitkiler nefesi yettiğinden sular süzülene kadar ölmezler belki ama çok fuzuli bir iştir. Topraktan besin elemntlerini de yıkayıp aşağı indirip bitkiden uzaklaştırmış olursunuz. Boşuna ödenen su paralarıda ayrı bir dezavantaj . . .
Bu topraksız sistemlerde ne aralıkla sulayacağız ? Kökler kurumayacak. İster günde bir kez ister on kez ister sürekli farketmez. Kökü kurutmayın hava ile temasını sağlayın fazla kök hava teması yoksa suya bolca hava verin.
Borunun kalınlığını, büyüdüğü zaman bitki köklerinin sığıp sığmayacağını düşünerek seçiyoruz. Çilek kökü 70 lik boruya sığabilir. Ama perlit vs. malzeme ile sıkıştırılırsa hem müdahele gerektiğinde zorluk çıkar hemde suya boğulup havasız kalabilir.
Bunlar denenerek bulunacak işler. Bir standartı yok. Hepimiz aklımıza estiği şekilde yapmışız yaşadıkca değişiklikler yaparak kendimize daha uygun sistemler bulmuşuz. Siz de deneyin.
Standart olan işler kökün besine havaya suya ihtiyacı olduğu, ışık lazım olduğu gibi şeyler.
Suda eritmemiz lazım gelen makro elementler yani bol lazım olanlar;
N (azot), P (fosfor), K (potasyum), Ca (kalsiyum), Mg (magnezyum), S (kükürt), O (oksijen), H (hidrojen), C(karbon)
Suda eritmemiz lazım gelen mikro elementler yani daha az miktarlarda lazım olanlar;
Fe (demir), Zn (çinko), Mn (mangan), B (bor), Cu (bakır), Mo (molibden)
Bunların hepsini birden suda eritiyoruz ve köklere veriyoruz. Bu elementleri içeren su kökleri yaladıkca bitki bunları yavaş yavaş emiyor ve yapılanıp büyüyor. Toprakta bunların hepsini birden aynı anda tam da istediği oranlarda bulamadığı için daha yavaş büyüyor bitki.
Burada bir kural var. Minimum kuralı ! Diyelim ki kek yapacaksınız. 4 kişilik kek için 1 kg un 2 yumurta 1 kaşık kabartma tozu lazım. Bakın farklı elementler ve farlı miktarlarda lazım.
Besin elementleri de farklı farklı ve hepsinden farklı miktarlarda lazım.
Kek için lazım olan 1 kilo unun sadece yarısı varsa elinizde ancak 2 kişilik kek yapabilirsiniz. yumurtanın biri kabartma tozunun yarısı artar.
Diyelim ki hiç kabartma tozunuz hiç yok. Kek yapamazsınız. Diğer malzemeler boşa gider, eksik malzemeyle yapmaya kalkarsanız kekiniz bozuk olur. Yani bitkiniz büyümez veya solar.
Minimum kuralı şudur. Ortamda en az bulunan malzeme diğerlerinin ne kadar kullanılabileceğini belirler. Yani ortamda hiç azotunuz yoksa geri kalan herşey olsa bile sizin bitki büyümez. ya da azot gerekli olandan eksikse geri kalandan yaralanma oranıda düşer bitkide.
İkinci bir kural daha var.
Bir şeyden çok fazla varsa başka bir şeylerin kullanılmasını engeller. Süslü adı Antogonizma.
Ortamda her şey var ama azot çok ama çok fazla ise ortamda var olan potasyum da kullanılamaz.
O zaman en az 12 elementin hepsini tam lazım olan oranlarda eritmemiz lazım. Hidrojeni, oksijeni ve karbonu havadan sudan alacağımız için suda eritmemize gerek yok. Ama kalan 12 si mutlaka lazım. Hem de ne eksik ne fazla, tam lazım oldukları kadar. Mesela en çok azot lazım ama bakır çok daha az lazım. Azottan 100 lazımsa bakırdan 1den bile az lazım. Ama lazım. Olmayınca bir şeyler ters gider.
O zaman topraksız tarımın vurucu noktası sistemlerin nasıl olduğu değil besinli su sahibi olabilmek.
Besinli suyunuz yoksa topraksız tarım yapamıyorsunuz.
Bu elementler element halinde satılmaz. Bir bileşik halinde satılır. Mesela amonyum nitrat gibi. Oturup hesaplarız ne kadar gram amonyum nitratın içinde ne kadar saf azot var gibi bir hesap. Her element için tek tek yapılacak. Her elementin piyasada satılır bir bileşik hali mevcut.
Bir sezon evde bir düzenekte topraksız tarım yapmak için bize 1 kilodan az bir besin elementi lazım. Ama bu elemntin bir tanesi için bile gidip 50 kiloluk bir çuval satın almak gerek. 12 lement için satın almanız gereken ambalaj bin lirayı geçer. Oysa bize belki 10 liralık gübre yeterli.
Ne yapılacak ?
Hazır kitler mevcut. Forumda var onlardan alınacak mesela. Bazı arkadaşlar temin ediyor adresinize yolluyorlar. Yazıları tararken sık sık karşınıza çıkmıştır zaten.
farukmagat
05-04-2011, 22:15
Çok güzel bir özet olmuş; ellerinize sağlık. Ama ben ikinci kuralı yeni duydum, sanırım forumda daha önce paylaşılmamış olsa gerek.
trapezus
20-04-2011, 12:21
Bayağı bi uğraşmışsınız emeğinize sağlık
Topraksız tarım başlığı ya. Bu yüzden burada klasik şekilde toprak içinde sadece su ile sulayarak besinlerin topraktan emildiği sistemin haricindeki sistemleri yazıyor ve uyguluyoruz.
Bitki kökleriyle besinleri emer. Bunu toprak içinde de başka bir şeyin içinde de yapabilir. 2 şey gerekli köke, biri besinler, ikincisi su. Toprakğın buradaki rolü bitkiyi ayakta tutmak besinlere ve suya yataklık etmektir.
Bu durumda bitkiyi ayakta tutacak başka bir şeyi de toprak yerine kullanabiliriz.
Bitki ille de yatay bir toprak yüzeyinde dik durmak zorunda değildir. Köklerin aşağı yaprak ve dallarında yerçekimini kontrol ederek yukarıya gitme eğlimi vardır. Yan dursalarda yollarını bulurlar. Tepetaklak koyup gereksiz bir yorgunluğa sebep olmadığınız sürece sorun yok. Borudan yan da çıkabilirler. Mümkünse dike yakın bir pozisyon daha uygundur.
Köklerin sadece suda olduğu sistemlerde de bitkiyi kök boğazından veya gövdenin en altından yumuşak bir şeyle tutturmak da olabilir. Örneğin süngerle sarmalamak gibi.
Topraksız sistemlerde Köklere besini suda ertilmiş halde veriyoruz. İhtiyaç duyulan bütün besinleri su içinde ertitiyoruz. Bu suyu köklerde devridaim ettiriyoruz. Yani kökleri yalayıp geçen ve drenaj suyu olarak geri alınan besinli suyu tekrar tekrar kullanıyoruz.
Köklere oksijen yapraklara karbondioksit lazımdır. O zaman köklere verilen besinli suya oksijen karışmasını sağlamak lazımdır. Kurduğunu sistemde eğer devridaim olurken suya hava karışması mümkün oluyorsa ekstra bir motora vs. bir alete gerek yoktur.
Akan su düzeneklerinde besinli suyun hava ile bolca teması sağlandığından ayrıca depoya hava basmasanız da olabilir. Hava ve su birbiri,ne temas ettikce suya hava karışır kendiliğinden. Ama geniş bir yüzeyde olsa durgun bir suya hava karışması zordur. Suyun hareketli olması, şakırtılı akması, dere gibi veya şelale gibi hareket etmesi havanın karışmasını sağlar. Sisteminizde böyle bir durum yoksa Bir hava motoru ile suya akvaryumdaki gibi hava verirsiniz bu oksijen ihtiyacını karşılarsınız.
Diyelim ki çilekleri perlite diktiniz. Bir damlama düzeni ile çilek köklerine ulaşacak şekilde besinli su veriyorsunuz. Alttan sızan fazla suyu depoya geri döndürüp tekrar damlamaya vereceksiniz. Ancak bu besinli su oksijenli olacak. Kökler perlit içinde hava ile temas da edebiliyorsa bu şekilde de hava alabilir. İllede suda erimiş oksijenle soluyacak diye bir şart yok.
Klasik topraklı tarımda kökler toprak içinde temas ettikleri hava boşluklarından oksijen alabilir. Toprak suya boğulur hiç hava boşluğu kalmazsa bitkiler ölür. Yani her salma sulamada kafası suya sokulan insana döner bitkiler nefesi yettiğinden sular süzülene kadar ölmezler belki ama çok fuzuli bir iştir. Topraktan besin elemntlerini de yıkayıp aşağı indirip bitkiden uzaklaştırmış olursunuz. Boşuna ödenen su paralarıda ayrı bir dezavantaj . . .
Bu topraksız sistemlerde ne aralıkla sulayacağız ? Kökler kurumayacak. İster günde bir kez ister on kez ister sürekli farketmez. Kökü kurutmayın hava ile temasını sağlayın fazla kök hava teması yoksa suya bolca hava verin.
Borunun kalınlığını, büyüdüğü zaman bitki köklerinin sığıp sığmayacağını düşünerek seçiyoruz. Çilek kökü 70 lik boruya sığabilir. Ama perlit vs. malzeme ile sıkıştırılırsa hem müdahele gerektiğinde zorluk çıkar hemde suya boğulup havasız kalabilir.
Bunlar denenerek bulunacak işler. Bir standartı yok. Hepimiz aklımıza estiği şekilde yapmışız yaşadıkca değişiklikler yaparak kendimize daha uygun sistemler bulmuşuz. Siz de deneyin.
Standart olan işler kökün besine havaya suya ihtiyacı olduğu, ışık lazım olduğu gibi şeyler.
Suda eritmemiz lazım gelen makro elementler yani bol lazım olanlar;
N (azot), P (fosfor), K (potasyum), Ca (kalsiyum), Mg (magnezyum), S (kükürt), O (oksijen), H (hidrojen), C(karbon)
Suda eritmemiz lazım gelen mikro elementler yani daha az miktarlarda lazım olanlar;
Fe (demir), Zn (çinko), Mn (mangan), B (bor), Cu (bakır), Mo (molibden)
Bunların hepsini birden suda eritiyoruz ve köklere veriyoruz. Bu elementleri içeren su kökleri yaladıkca bitki bunları yavaş yavaş emiyor ve yapılanıp büyüyor. Toprakta bunların hepsini birden aynı anda tam da istediği oranlarda bulamadığı için daha yavaş büyüyor bitki.
Burada bir kural var. Minimum kuralı ! Diyelim ki kek yapacaksınız. 4 kişilik kek için 1 kg un 2 yumurta 1 kaşık kabartma tozu lazım. Bakın farklı elementler ve farlı miktarlarda lazım.
Besin elementleri de farklı farklı ve hepsinden farklı miktarlarda lazım.
Kek için lazım olan 1 kilo unun sadece yarısı varsa elinizde ancak 2 kişilik kek yapabilirsiniz. yumurtanın biri kabartma tozunun yarısı artar.
Diyelim ki hiç kabartma tozunuz hiç yok. Kek yapamazsınız. Diğer malzemeler boşa gider, eksik malzemeyle yapmaya kalkarsanız kekiniz bozuk olur. Yani bitkiniz büyümez veya solar.
Minimum kuralı şudur. Ortamda en az bulunan malzeme diğerlerinin ne kadar kullanılabileceğini belirler. Yani ortamda hiç azotunuz yoksa geri kalan herşey olsa bile sizin bitki büyümez. ya da azot gerekli olandan eksikse geri kalandan yaralanma oranıda düşer bitkide.
İkinci bir kural daha var.
Bir şeyden çok fazla varsa başka bir şeylerin kullanılmasını engeller. Süslü adı Antogonizma.
Ortamda her şey var ama azot çok ama çok fazla ise ortamda var olan potasyum da kullanılamaz.
O zaman en az 12 elementin hepsini tam lazım olan oranlarda eritmemiz lazım. Hidrojeni, oksijeni ve karbonu havadan sudan alacağımız için suda eritmemize gerek yok. Ama kalan 12 si mutlaka lazım. Hem de ne eksik ne fazla, tam lazım oldukları kadar. Mesela en çok azot lazım ama bakır çok daha az lazım. Azottan 100 lazımsa bakırdan 1den bile az lazım. Ama lazım. Olmayınca bir şeyler ters gider.
O zaman topraksız tarımın vurucu noktası sistemlerin nasıl olduğu değil besinli su sahibi olabilmek.
Besinli suyunuz yoksa topraksız tarım yapamıyorsunuz.
Bu elementler element halinde satılmaz. Bir bileşik halinde satılır. Mesela amonyum nitrat gibi. Oturup hesaplarız ne kadar gram amonyum nitratın içinde ne kadar saf azot var gibi bir hesap. Her element için tek tek yapılacak. Her elementin piyasada satılır bir bileşik hali mevcut.
Bir sezon evde bir düzenekte topraksız tarım yapmak için bize 1 kilodan az bir besin elementi lazım. Ama bu elemntin bir tanesi için bile gidip 50 kiloluk bir çuval satın almak gerek. 12 lement için satın almanız gereken ambalaj bin lirayı geçer. Oysa bize belki 10 liralık gübre yeterli.
Ne yapılacak ?
Hazır kitler mevcut. Forumda var onlardan alınacak mesela. Bazı arkadaşlar temin ediyor adresinize yolluyorlar. Yazıları tararken sık sık karşınıza çıkmıştır zaten.
sayın akinselcuk, tertemiz bir açıklama olmuş. arkadaşlar inşallah görürde faydalanırlar.
handsome20
01-05-2011, 08:27
*** arkadaşlar bende amatör bir çilek yetiştiricisiyim akdeniz bölgesinde sayılırım 2 senedir çilek yetiştirmeye çalışıyrum sadece ve sadece kendim yemek için ama bir türlü olmuyor ne güzel oldu diyorum bir anda yaprakları sararıyor.. 400-500 kadar kök çilegim var ama devaömlı olarak sararrıyor birde çileklerin köklerinde karıncalar yuva yapıyor bazılarında bunun için ne yapmalıyım acaba. :( :(. http://img848.imageshack.us/img848/5942/dsc02035y.jpg
akinselcuk
01-05-2011, 11:53
Tavında nemli bir toprakta çilek köküne karınca yuva yapmamalı. Karıncanın yuvalanacağı bir ortam oluşuyor demek ki.
Başlığa uyması açısından şöyle yapın ;
Büyük boy kasalar bulun. Yerdeki naylonları kasaların içine serin. Bir inşaat malzemecisinden 15-20 çuval en adisinden en ucuzundan perlit alın. Kasalara doldurun. Her kasaya dört beş fide dikin. Kasaları yanyana dizin sıralar oluşturun. Kasaların üzerinden damlama borusunu geçirin. Her kasaya damlayacak şekilde düzeni kurun. İnşaat malzemecisinden bir de 150-200 litreli depo alın. Depoyu kasalardan yüksekte duracak şekilde konuşlandırın bir yere yerleştirin. Damlamalara suyu buradan verin. Depodaki suya Kudret beyden alacağınız 5-10 adet kiti zamanı geldikçe eritin.
Böylece topraksız tarımda çilek yetiştirmiş olursunuz. Bu sisteme heves ederseniz drenaja da bir çare düşünürüz.
iki sıra arası mesafe çok az, tümsekleri yaparken özentisiz olmuş. sulama yapmıyorsunuz veya çok az yapıyorsunuz sanırım. sararma işaretleri susuzlugu gösteriyor. çilek meyve verirken çok su tüketir. topragınız çilek yetiştiriciligine müsait drenajı güzele benziyor. topraksız tarım için akınselçuk'un dediğine alternatif küçük ölçekte evin bahçesinde hem ögrenirken hemde alıştırma yaparak daha sorunsuz bir şekilde yetiştirebilirsiniz.
handsome20
01-05-2011, 23:04
iki sıra arası mesafe çok az, tümsekleri yaparken özentisiz olmuş. sulama yapmıyorsunuz veya çok az yapıyorsunuz sanırım. sararma işaretleri susuzlugu gösteriyor. çilek meyve verirken çok su tüketir. topragınız çilek yetiştiriciligine müsait drenajı güzele benziyor. topraksız tarım için akınselçuk'un dediğine alternatif küçük ölçekte evin bahçesinde hem ögrenirken hemde alıştırma yaparak daha sorunsuz bir şekilde yetiştirebilirsiniz.
sulama yapıyorum hocam tümseklerdeki karşılıklı çileklerin arasından damlama hortumu geçiyor haftada bir kere suluyorum.. ama bu şekilde malç naylonu olmayan normal dikilmiş toprakta olan çilekler var yaprakları yemyeşil hiç sorunsuz kuruma filan yok gayette iştahlı duruyorlar.. bunları anlamadım gitti acaba demir vitamini mi eksik ne eksik acaba bilmiyom bilmiyorum ziraata sooruyotum herkezden farklı şeyler duyuyorum amonyum süffat at azot at kükürt at demir at vs...
ayrıca teşekkür ederim farklı bvir alternatip topraksız tarımı sunmuşsunuz ama öle bir imkanım yok burası kendi bahçemiz 2 dönüm kadar büyüklügünde ama işte ben sadece 8-9 sıra meraktan ve çilegi sevdigim için yetiştirmek yemek istiyorum her yanına gittigimde elimle koparıp tatamak istiyorum..
hamdigun
02-04-2012, 16:19
Selamlar.
Öncelikle bizlere verdiği özverili destekleri nedeniyle tüm forum yöneticilerine, özellikle de Sayın Kudret Tezel'e çok teşekküe ediyorum.
Foruma geçen yıl üye olmuştum. Geçen yıl yaptığım denemelerde tamamiyle başarısız oldum. Nerede hata yaptığımı da bir türlü anlayamadım. Ama büyük bir ihtimalle sorunun kaynağında PH ve EC kontrolü yatıyordu. Bu yıl denemelere yeniden başlamak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın Tezel'in yeni geliştirdiği PH ölçeri ve Sera Bekçisi'ni merak ediyor, bu cihazlarla tanışmak ve maliyetleri hakkında bilgi edinmek istiyorum.
Tüm çalışmalarınızda başarılar dilerim.
chopin07
01-05-2012, 11:04
ben de dikey çilek yetiştirmek istiyorum çok özendim
Merhaba dostlar.Ben efecan.
Aranızda yeniyim.
Topraksız olarak perlit içinde besin suyu ile çilek yetiştirmek için internette gördüğüm boru düzeniğinden hazırlamak için bu sitedede gerekli bilgileri aldım ve bende 20 metre boyunda 18 gözlük pvc boru hazırladım.
Şimdi evimin bir köşesinde, ama dışarıda olmak kaydı ile ne bahçe ne balkon betonerme bir köşede bu boruyu kurup yine 1 metre genişliğinde 2.50 metre uzunluğunda dikdörtgen tarzında naylon kuşatmalı sera tipi bişey yapacağım.Yani bu tek boru sistemini sera içine almayı düşünüyorum.
Uzun ve 1 metre genişliğinde naylon ile çevrilmiş bir sera ve içine sığan bu pvc boru.
Bu sera içinde çileklerin yetişmesi sizce nasıl olur,daha çok sıcaktan zarar görürmü?
Yetiştireceğim yer zaten güneş alıyor.Ama sera şekilde tozdan da korumuş olurum.Ve yetişmesinde kaliteli olmazmı?
Serayı yaptığımda tamamen kapatmasam az bişe hava labilecek yer bıraksam nasıl olur?
Lütfen bu konuda benimle bilgilerinizi paylaşırmısınız?
58160
buda saksıların üst üste konmasıyla oluşturulan çilek ağacı, perlit ve pomza kulanılıyor. besin eriyikleri ile en üsteki saksıdan besleme yapılıyor.
58159
Bu tip saksı arayanlar için bahaus a gelmiş haberleri ola . Bu gün dağıtılan görsellerde vardı .http://www.agaclar.net/forum/attachments/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/58160-stacker.jpg
Füsun Çağırgan
25-05-2012, 22:35
Şeytan mı gıdıklıyor neyin nesi hani şu perliti patlatma işini de gündeme getirsek de maliyeti düşürsek diye düşünüyorum. Malum perlit 850-1100 C 'de patlatılıyor ve hacminin 30 katı kadar oluyor. Bir litre perlit oluyor 30 litre. Böyle bir fırını yapmak masraflı olmasa gerek. Bir m3 (metreküp) patlamamış perlit alıp fırında patlat ve olsun 30 m3 perlit. Bu fırın tuğlalarla yapılır mı, ya da ekmek prınlarında halledilebilir mi bilemiyorum.
Amatör kullanıcı için olmasa bile ticari üretim düşünenler için ucuz bir çözüm olabilir.
Perliti alır patlatırsın ve sonra reklam yaparsın Patladı gitti diye
Sayın, gazeteci28, patlatma işini yapmak için seramik fırınları uygun. Hem istenen sıcaklığa çok rahat çıkarlar hem de iç hacimleri yeterli. Hemen her şehrimizde tuğlalı ve elektriklilerinin olduğu atölyeler var.
gazeteci28
26-05-2012, 19:37
Sayın, gazeteci28, patlatma işini yapmak için seramik fırınları uygun. Hem istenen sıcaklığa çok rahat çıkarlar hem de iç hacimleri yeterli. Hemen her şehrimizde tuğlalı ve elektriklilerinin olduğu atölyeler var.
Sayın Füsun Çağırgan,
Mesaja ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim.
Perlit patlatma olayını bilmediğim için son zamanlarda herhalde saçmaladım diye düşünmeye başlamıştım.
Perlit patlatma konusunda rehberlik yapabilir misiniz? Büyük büyük tesisler kurmadan topraksız tarımla ilgilenen arkadaşlar ihtiyaç duyacakları perliti yapmaları için yok gösterirseniz hakikaten büyük hizmet etmiş olursunuz.
Füsun Çağırgan
01-06-2012, 02:07
Sayın Füsun Çağırgan,
Mesaja ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim.
Perlit patlatma olayını bilmediğim için son zamanlarda herhalde saçmaladım diye düşünmeye başlamıştım.
Perlit patlatma konusunda rehberlik yapabilir misiniz? Büyük büyük tesisler kurmadan topraksız tarımla ilgilenen arkadaşlar ihtiyaç duyacakları perliti yapmaları için yok gösterirseniz hakikaten büyük hizmet etmiş olursunuz.
Biraz garip olmuş :p:p ben perliti bile buradan öğrendim de aldım, patılmasını da sizin yazınızdan okudum. Dereceler ve hacim konusunda seramik fırınları ihtiyacı karşılar, daha önce seramik çalıştığım için biliyorum.
Yani perlit patlatması nedir nasıldır bilmiyorum :(
akinselcuk
02-06-2012, 15:17
Doğal olarak topraktan çıkarılan volkanik kökenli jips kayaçlarının öğütülüp 1000 derecelik fırınlarda ısıtılması ile mısır patlağı gibi patlayıp granülleşen yeni oluşuma perlit denir. yüksek sıcaklıkla silis içeren materyal sıvı yapışkan bir hal almak üzereyken bünyesinde bulunan bağıl su molekülleri bağımsız suya döner ve hacimce basınç oluşturur. Bu iş çok ani, bir anda olduğu için yarı sıvı taş patlar ama tamamen dağılmaz. Kısmen dağılır. Patladığı anda bir miktar ısı kaybettiğinden daha küçük ve suyundan arınmış ısıyla yapısı değişmiş yeni bir tanecik meyndana gelmiş olur. Tanecikler patlarken eski hacimlerinin 15-20 kat fazlasına ulaşır. İçi hava boşluklarıyla dolu camsı kırılgan tanecikler oluşur.
Jips kayaçlarının olduğu bir maden arazisi bulacaksınız.
Blok blok çıkardığınız kayacı öğütüp kıracak küçülteceksiniz.
1000 derecenin üzerinde ısıtabildiğiniz büyük fırınlara sokacaksınız.
O da size mısır gibi patlayacak daha küçük sevimli beyaz taneciklere dönüşecek.
Adı da perlit olacak.
Bu işi dişçi teknisyenlerinin kullandığı porselen fırınlarında, seramikçilerin kullandığı sertleştirme pişirme fırınlarında ve laboratuarlarda kullanılan kül fırınlarında gözleyebilirsiniz. Isıtma hızı, tane büyüklüğü , bağıl nem oranı ortaya çıkacak olan yeni ürünü belirleyicidir. Üretemezsiniz. Sadece nasıl olduğunu gözlemek için denersiniz. Çıkan tanecikleri elemek temizlemek tasnif etmek ve daha başka işlemlerden de geçirmek gerekir kullanıma sunmak için.
Üretim için çok daha fazla ekipmana ve büyüklüğe ihtiyaç var. Perlit amatör topraksız tarımcının evde üreteceği bir ürün değil.
Ama merak edip düşünmek iyi bir şey tabi ki.
gazeteci28
02-06-2012, 21:29
Jips kayaçlarının olduğu bir maden arazisi bulacaksınız.
Blok blok çıkardığınız kayacı öğütüp kıracak küçülteceksiniz.
1000 derecenin üzerinde ısıtabildiğiniz büyük fırınlara sokacaksınız.
O da size mısır gibi patlayacak daha küçük sevimli beyaz taneciklere dönüşecek.
Adı da perlit olacak.
Üretim için çok daha fazla ekipmana ve büyüklüğe ihtiyaç var. Perlit amatör topraksız tarımcının evde üreteceği bir ürün değil.
Ama merak edip düşünmek iyi bir şey tabi ki.
Sayın akınselçuk,
ham perliti firmalardan alıp patlatmaktan bahsediyorum. 1 m3 perlit alıp, 10m3 perlitimiz olursa güzel olur. başkada bir şey istemiyoruz. işin ticari boyutuyla da ilgilenmiyoruz. Maliyetimizi düşürmeye çalışıyoruz.
bu yönüyle ne dersiniz? olur mu olmaz mı?
akinselcuk
06-06-2012, 02:17
Ama patlama sonucu oluşmuş perlit, bir daha niye patlasın ki ?
Belki ısınınca biraz daha patlar büyür fakat her parçalanmanın tozuda firesi de olur. zaten ilk ham hali ilkel şartlarda 10 misli hacmi kazanamaz bile. Jips halinden 20 misli hacimlere çok teknolojik fırınlarda ancak çıkabilir. Biz bunu o fabrikalardan daha ilkel şartlarda yapabileceğimize göre o hacimlere jips bulsak bile ulaşmayız. Kaldı ki perliti patlatmaya çalışacağız. benim şahsi kanaatim 2 misli hacmi bile bulamayız. Yani sıkıntısına değmeyecek bir çalışma olur.
Bence perliti ısıtsak erir yumuşar, şekli bozulur ponza taşı gibi hava kabarcıklı delikli formu bozulur ve patlamaz. Camı oksijen kaynağıyla ısıttığımızda ne olursa o tip bir durumla karşılaşırız gibime geliyor.
Ama denemek lazım. Bizim laboratuarda kül fırını yok. Olsaydı derhal yarın denerdim. Perlitin patlayıp patlamayacağını oksijen kaynağıyla test edebilirsiniz. En azından bazıları patlar gibi hareketler yapıyorsa, o zaman denemeye girişmek lazım fırında. ben formunun bozulacağı ama patlamayacağını düşünüyorum.
Hocam zaten bende ticari açıdan yaklaşmadım. Hatta maliyetinide düşünmedim. Bu iş olsa bile muhtemelen daha ucuza gelmez sanki. Perlitin kendi çok ucuz. Yapılacak çalışmada hacmi 10 misli artarsa ucuzlar ama en düşük olan maliyet kalemini daha da düşürmenin toplam kazanca etkisi pek az olur. Hani bir de hacim o kadar artmaz hatta eldeki perlitte bozulur diye düşünüyorum ya.
Ben bu işe ancak hobisel açıdan, merak açısından bakabiliyorum.
Fırın enerji gideri var birde. Mesela 10 litrelik bir kül fırınına ancak bir kaç litre (1,5-2 litre) perlit doldurabiliriz. Fırının istim alması içinde bu bir kaç litre perlit için yaklaşık 5 liralık elektrik yakarız. 1000 derecelere başka türlü ulaşamayız.
50 litre perlit 20 lira desek, 2 litre perlit 2,5 lira eder. Sizin teori tutsa ve 2 litre 20 litre olsa 2,5 lira perlit 5 lira elektrik maliyeti ile 20 litre perlit bize 7,5 liraya mal olmuş olur.
Bu durumda eskiden litresi 1,25 lira olan perlit artık bize 0,375 kuruşa gelecek demektir.
Fırına bir seferde 1 litre perlit koysak, 1,25 perlit 5 lira elektrik ile 10 litre perlit 6,25 liraya mal olur litresi 0,625 kuruşa gelir.
Eğer 10 litreye çıkıyorsa kardayız ama hobicinin perlit tüketimi ne kadar olur ?
Maliyet düşürmek için sanki iyi bir yol değilmiş gibi görünüyor.
Üstelik bir de 10 misli büyümeyecekse kara da geçemeyiz.
Ama denemek lazım. İcatlar hep böyle çıkar. Perlitte iktisattan yola çıkılır, belki başka bir yola girilir.
gazeteci28
22-06-2012, 15:12
Ama denemek lazım. İcatlar hep böyle çıkar. Perlitte iktisattan yola çıkılır, belki başka bir yola girilir.
Carnot (http://carnotmuhendislik.com/UrunDetay.aspx?proje=9)
Perlit patlatma işi en ekonomik doğalgazla mümkün görünüyor. verdiğim linkte mikro düzeyde perlit patlatma tesisi yapılmış.
Perlit patlatmak için blörür, fan ve perlitin döküldüğü kazan gerekli. kazan yüksek ısıya dayanıklı sacdan yapılmak zorunda. burada en fazla maliyeti kazan tutuyor diye düşünüyorum.
kazan işi içinde perlitten bir baca yapılabilirse maliyet bayağı bayağı düşer.
Re: Melting Aluminium at home - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=8uIF_NIJN5g)
bu linkte farklı videolar bulmak mümkün.
Gelelim konunun bizi ilgilendiren bölümüne:
Ucuz maliyetli doğalgaz sistemiyle perlit patlatma yaptığımız taktirde şu kazanımlarımız olacaktır:
1- Perlit maliyetimiz düşecektir.
2- Perlit patlatılırken ortaya çıkan ısı seranın ısıtılmasında kullanılabilecektir
3- Doğalgazın yakılmasıyla oluşan karbondioksit seraya verilerek verim artışı sağlanabilecektir.
Halil Balaban
21-08-2012, 03:07
Sayın akinselçuk,
Akın Hocam denediğiniz yeni sistemler, akıcı anlatımınız ve bilgi birikiniz ile bana ve foruma katkı-
nız oldukça fazla. Eminimki benim
gibi düşünen çok kişi vardır. Ken-
dim adıma çok teşekkür ederim.
akinselcuk
26-09-2012, 20:17
Sağolun varolun eksik olmayın.
Havuza bir bardak su da biz koymuşuzdur belki. Forum epey geniş. : ))
salvadore-tr
21-03-2013, 10:13
380178
harika bir fikir pazar sabahi ilk isim bir nalbur bulup pimaslari temin edecegim :) paylasanlara cok tsk ler..
Çalışmalarınızı ve çabalarınızı takdirde takip ediyorum yani bir üye olarak.
GÜLİRANA
26-04-2014, 21:47
Merhaba .Torbayı internet yerine terziyle halledebilirsin gibi geldi bana.Yapacağınız şen 2 metre branda alıp bir terz bulmak galiba.
adnanpercin
08-02-2015, 17:36
akın selçuk bey;6 adet 15 cm caplı borudan dikey saksı yaptım ancak suladığım zaman en fazla 60 cm iniyor.acaba cocopit sokmu sıkı geliyor yoksa ben fazla bastırmış olabilirmyim.
veya bu iletiyi gören bu konuyla ilgili arkadaşlar yanıtlarsa memenun olurum
Özel mesajınıza cevap yazdım sonra burayı gördüm.
Besin kitleri için Kudret Tezel e özel mesaj adres bildirimi ve çilek için arzunuz kadar besin kiti isteği gerekli.
Borunun altı suyu sızdırmalı. Sızan su tekrar kullanılmalı.
Elle sulama yapılacağından köklerin ıslak kalması gerekli, bu nedenle yoğun bir malzeme kullanılmalı. Hyrotonda hava boşluğu çok kalacak, perlit tek başına kullanıldığında biraz sıkıntı verebilir. Cocopit de iyi bir malzemedir. Tek başına hyroton aslında olabilir ama elle sulama söz konusuysa, sulamanın çok sık aralıklarla yapılması gerekir. Sanki cocopit hyroton beraber iyi olur gibi. Ben tek başına perlitli düzenekler kurmuştum.
Sulama miktarı alttan su sızdığını görene kadar. Kökler ıslak kalabiliyorsa günde bir sulama bile yetebilir.
Başlığı baştan sona sıkılmadan okumak bir çok sorunuza direk cevaplar verebileceği gibi bir çoğu için de çıkarımlar yapmanızı sağlar.
Kolay gelsin. İzmirin havasından bir nefes de bizim için çekin içinize . . .
adnanpercin
13-02-2015, 02:08
http://i.hizliresim.com/rg94Ez.jpg Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/rg94Ez)
adnanpercin
13-02-2015, 02:09
http://i.hizliresim.com/7ovJAr.jpg
adnanpercin
13-02-2015, 02:10
http://i.hizliresim.com/P5MdQb.jpg
adnanpercin
13-02-2015, 02:22
http://i.hizliresim.com/Gvz7Z2.jpghttp://hizliresim.com/Gvz7Z2
adnanpercin
13-02-2015, 02:23
http://i.hizliresim.com/yP4WGL.jpg
adnanpercin
13-02-2015, 02:36
resim yükleme sitesine yükleyip buraya toplu atamadım sanıırm.ancak 3 gündeki çilek fidelerindeki gelişme çok şaşırtıcı.sıcaklık 25-27 derece araıs olunca sanıırm böyle birden yaprak verdiler.aşağıdaki resimlerdede .siyah ,yeşil,beyaz,dev çilek tohumlarını minik tohumalrını fideye dönmek üzere olan halleri umarım başarılı olurum onlardada.(kırmızı dairelerle işaretlediğim yeşil tomurcuklar cocopite ektiğim değişik çilek tohumlarıdır.
adnanpercin
13-02-2015, 02:44
http://i.hizliresim.com/Lp3M5V.jpg http://i.hizliresim.com/rg94zP.jpg http://i.hizliresim.com/7ovJ3l.jpg http://i.hizliresim.com/P5MdJ8.jpghttp://i.hizliresim.com/gkogMN.jpg
adnanpercin
13-02-2015, 02:48
burada çilke fidelerinin dikildikten sonraki duurmu 2 günlük http://i.hizliresim.com/P5Mdj6.jpg
adnanpercin
13-02-2015, 02:49
http://i.hizliresim.com/gkogQZ.jpg
adnanpercin
13-02-2015, 02:52
sulama yaparken cocopitten su çok yavaş akıyor aşağıya.son 3 tane boruya toz perlitte ve cocopitle kattım onlrada sorun yok gibi.bu sulamanın sağlıklı olması için n eyapılabilir.hobi için otomasyon lüx gelecek sanki.acaba 1 veya 2ç5 lt lik pet şişenin altını çok ince delip damlama sulamak yapma akıllıca olurmu sizce.(akın selçuk bey köklerin ıslak kalması yeterli demişit bir yazısında
erkanbey
05-04-2015, 16:05
Selam ağaçlar .net ailesi ben bu forumu çoğunlukla çilek bölümü olmak üzere bayadır takip ediyorum.bu sayfayı daha bugün gördüm keşke daha önce baksaymışım.2 sene önce kayınvalidemin köye giderken bana bıraktığı bir saksı çileği 4-5 saksı yapıp o zaman 5 yaşında olan kızımın onları nasıl zevkle yediğini gördükten sonra bolkonda çilek yetiştirme sevdalıları arasındaki yerimizide aldık şükür.İnsanların bu tür projeleri paylaşmaları başka yapacak kişiler açısından çok yararlı o yüzden bende kendi deneyimlerimi paylaşacağım nasip olursa.İlk olarak internet sitelerinde görüp boru zannettiğim fakat sonradan boru deilde saksılardan oluşan bir çilek ağacı olduğunu keşfettiğim bir düzenekten esinlendim.Sonuç itibari ile 2014 ocak ayında ilk boru düzeneğimi yaptım onu acemilik olarak değerlendiriyorum kasım ayında bana göre bu işi tam hakkını vererek yaptığım ikinci denemem çok düşünerek ve yapboz şeklinde gerçekleşsede en önemli konu olan sulama olayını dört dörtlük yaptım.Şu an sadece elimde 5 lt lik bir pet arada sulama yapıyprum başka yaptığım birşey yok muradıma ermemede sanırım az kaldı.Neyse bu kadar yazdık artık en önemli olan şey görsellere gelelim onlarıda birazdan ekleyeceğim.
ilk denemem sulamayı düşünmeden yapılmıştı gelişim iyiydi ama üstten su çekmiyordu toprak betonlaşmıştı ortadan deldim ama bu seferde kökler kapatıyordu sürekli açtıkçada bitkiler zarar görüyordu sonuç olarak bu ilk denememiz.
Bu işe başlama sebebim alttaki resim o hale gelmesi zor olacak gibi ama çalışmalarımız devam ediyor.
erkanbey
05-04-2015, 17:47
Bunlar ikinci çalışmamız bunda her şey yolunda gidiyor birde meyvelerini görebilsek onlarıda eklicem buraya inşallah.
not:ilk boru resimi önceden yaptığım çalışmadaki boru arka kısmı kapalı ve delikli onu göstermek amaçlı çektim yoksa ikinci çalışmamdaki borunun içindeki boruyu çekmeyi unutmuşum.
erkanbey
05-04-2015, 17:52
Bu sistemede boru üzerinde 120 adet en üsttede 5 adet toplam 125 kök çileğimiz var ama 10 tane civarı eksik onlar tutmadı olsun genede çok iyi iş çıkardık 115 kök çilek artık o kadar emekten sonra sıra geldi yemeye ben,kızım,eşim,ve komşularım sabırsızlıkla havaların açmasını bekliyoruz bu sene açmadı gitti bu arada Samsunluyum.
erkanbey
05-04-2015, 18:23
Şimdilik resimler bu kadar ama size saksıda yetiştirdiğim geçen seneki bir kaç çilek resmimi ekleyeyim.
gelelim boru düzeneğine ana borumuz 200 lük boru 2 metre boyunda başka türlü satmıyolar ben 170 cm civarı kestim fazlazı sıkıntı oluyor malum sulamada yapacaz üstten.içindeki boru bilek kalınlığında diyebiliriz onun boyunuda 185 cm gibi yaptık her iki boruyada tapa alacağız çok abartmadan alttan su yavaşca aksın die matkabın en küçük uçlarıyla deleceğiz.
ana boruda saksı içinde kalan kısımda delik yok büyükçe bir saksının içine boruyu koyduktan sonra ( borunun devrilmemesi için saksı geniş olmalı toprakda bol olmalı ki taşıyabilsin boruyu) 15-20 cm üstten delmeye başlarsınız borunun en üstündende 15 cm gibi mesafe bırakırsınız.ben her iki borunun dibine az çakıl taşı koydum delikler kapanmasın diye sizde deneyebilirsiniz.
Sonuç olarak ortalama borunun alttan 50 cm üstten 20 cm civarı 70 cm delinmeyecek 100 cm lik kısımıda rahatça 120 delik sığıyor ki 120 kök çilek bir balkon için bence mükemmel.Saksının altıda delik olmalı üstten koyduğunuz su uzun süre sonra aşşağıya geçmeli.
Sulama borusu yani içteki boru en önemlisi o içi boş olacak toprak olmayacak yani ben ilk yaptığımı attım delikjleri çok büyük oldu o kısım çok önemli boruyu diğer borunun içine koydunuz ilk deliğin olması gereken yer üçüncü sıradaki veya dördüncü sıradaki çileğin hizasında olmalı sonuçda aşşağıya akacak su en üstteki delikde büyük borunun en üst seviyesinde olmalı ki üstüne ekeceğimiz çilekleride sulayabilsin ortalama 30 cm aralıkla 4 sıra delik açsanız yeter sanırım bir sırada 3veya 4 delik olsun ama çok küçük üstten suyu koydunuzda alttan boşalmasın alttaki delikler çok küçük üstekiler biraz daha büyük olmalı neyse onu bir şekilde ayarlarsınız zaten bendeki sistemde her çilek suyu alıyor bunu görebiliyorum.bu arada çilek dikeceğiniz delikler çok büyük olmasın ki toprak kuruduğunda akıp gitmesin.
Biraz uzattık ama ben çok uğraştım heveslenenler varsa onlara belki bi nebze faydası olur diye uzun uzun yazdım
malzemeler:matkap,32 lik panç(yuvarlak delen ağız),200 lük boru(2 m),200 lük kör tapa,40 lık boru (bundan tam emin değilim 60 dır belki çok geniş olmasın işde) 40 lık kör tapa,içdeki su borusunu delmek için çok ince uçlar,geniş bir saksı altına büyük bir tepsi(tepsi saksı altından daha kullanışlı oluyor döndermesi vs)bolca toprak ve bolca çilek.
çileklerimin kızarmış hallerinide sizinle paylaşacağım kalın sağlıcakla...
burhanaysan
14-04-2015, 13:55
erkanbey , paylaşımlarınız için teşekkürler. harika çalışmışssınız. bize de örnek oldunuz. bu günden itibaren (biraz geç kaldık belki ama :) ) çalışmalara başlıyoruz. 3 arkadaşız ve yarın ilk iş, düzeneği hazırlamak. çilek fidelerini sipariş ettik bile. çalışmalarımızı adım adım burada paylaşıp tüm arkadaşların yorumlarını bekleyeceğiz.
öğrenmek istediğim bir kaç konu var. yardımcı olursanız sevinirim.
- 40 veya 60'lık olarak yazdığınız borudaki delikler, sanırım 30 ar santim arayla demiştiniz. anladığım kadarıyla, her çilek seviyesinde delmeye gerek yok. öylemi?
- toprak olarak nasıl bir toprak kullandınız?
çilek ekilecek deliklerin arasındaki mesafe (üstten aşağıya doğru ) kaç santim?
eğer yardımcı olursanız sevinirim. iyi çalışmalar.
Emineyyüp
14-04-2015, 15:54
Bunlar ikinci çalışmamız bunda her şey yolunda gidiyor birde meyvelerini görebilsek onlarıda eklicem buraya inşallah.
not:ilk boru resimi önceden yaptığım çalışmadaki boru arka kısmı kapalı ve delikli onu göstermek amaçlı çektim yoksa ikinci çalışmamdaki borunun içindeki boruyu çekmeyi unutmuşum.
Paylaşımınız için çok teşekkür ederim ama benim anlamadığım veya okurken kaçırdığım konu;boruya toprağı ve çilek tohumlarını borunun bitimine kadar birden mi yapıyoruz yoksa aşama aşama mı yapacağız ?Bilgilendirirseniz sevinirim çok beğendim hemen yarın yapmayı düşünüyorum :)
erkanbey
14-04-2015, 17:25
erkanbey , paylaşımlarınız için teşekkürler. harika çalışmışssınız. bize de örnek oldunuz. bu günden itibaren (biraz geç kaldık belki ama :) ) çalışmalara başlıyoruz. 3 arkadaşız ve yarın ilk iş, düzeneği hazırlamak. çilek fidelerini sipariş ettik bile. çalışmalarımızı adım adım burada paylaşıp tüm arkadaşların yorumlarını bekleyeceğiz.
öğrenmek istediğim bir kaç konu var. yardımcı olursanız sevinirim.
- 40 veya 60'lık olarak yazdığınız borudaki delikler, sanırım 30 ar santim arayla demiştiniz. anladığım kadarıyla, her çilek seviyesinde delmeye gerek yok. öylemi?
- toprak olarak nasıl bir toprak kullandınız?
çilek ekilecek deliklerin arasındaki mesafe (üstten aşağıya doğru ) kaç santim?
eğer yardımcı olursanız sevinirim. iyi çalışmalar.
Bence çileği her zaman dikebilirsiniz sorun olmıcaktır sadece dikerken çiçekli yapraklı dikmeyin bir yaprak olsa yeter diktiğiniz çileğin kuvvetini yaprağa çiçeğe deil köke vermesi gerek o yüzden.deliklerin mesafesi çok önemli deil ama emin olun çok fazla deliğe (yani her çileğin dibine) gerek yok zaten öle yaparsanız su çok fazla basınç yapacak ve deliklerden toprak patlama yapacaktır,ilk çalışmamda deliklerde büyüktü ve çok patlattığım oldu balkon perişan oluyor :) işin özü şu alt delikler küçük üst delikler biraz daha büyük zaten suyu dolduracaksınız üstten üst deliklerden akan su üstten toprağı doyurarak aşşağıya doğru gelecek bence çok fazla delik zararlı olabilir.
toprak olarak torfda kullanılabilir tabi ama heryerde tavsiye edilen kumlu toprak geçirgen yani.Benim toprağım kumlu,yanmış hayvan gübresiyle karışık güzel bir toprak, burda satan bir ihtiyar var ondan alıyorum.bir deliğin bittiği yerden diğerinin başladığı yer 3 parmak kadar bendekinin bence yeterlide oluyor zaten delerken dikkat edin deliklerin hepsi aynı hizada deil çaprazlar.İki gündür güneş gördük şükür çileklerim iyice şımardılar kızarınca resimlerini eklicem sizde başarılı olursunuz inşallah bide çilekleri yediveren sipariş etmişsinizdir inşallah geçen sene diktiklerimde nisanda ve haziranda meyve aldım kışında veriyor ama ben yerlerini değiştirmiştim bu kış nasip olmadı yemek kalın sağlıcakla...
Emineyyüp
14-04-2015, 17:29
Tohum ve toprağı harmanlayıp borunun belli bir seviyesine kadar doldurup gelişmesini bekleyip daha sonra boş kalan üst kısımları dolduruyoruz acaba? Görsellerde bunları anladım başka bir yöntem kullanılıyorsa cevap bekliyorum :))
erkanbey
14-04-2015, 17:32
Paylaşımınız için çok teşekkür ederim ama benim anlamadığım veya okurken kaçırdığım konu;boruya toprağı ve çilek tohumlarını borunun bitimine kadar birden mi yapıyoruz yoksa aşama aşama mı yapacağız ?Bilgilendirirseniz sevinirim çok beğendim hemen yarın yapmayı düşünüyorum :)
Kullandığım çilek fide,tohum olarak dikmedim.yeteri kadar çilek ve toprağınız varsa doldura doldura bi seferde yapın.malum benimki 125 kök çilek elimde o kadar yokdu bir kısmını sonradan sipariş verdim iki seferde dikebilmiş oldum yani ama o kısım çok önemli değil sanıyorum önemli olan çileği diktiğiniz delik çok fazla büyük olmasın verdiğim numaralı uç ideal bence ama daha küçük yapacam derseniz siz bilirsiniz.Daha büyük olunca noluyormu? toprak az kuruduğu zaman deliklerden akabiliyor zaten büyük deliğin faydası yok çilek ne çıkarıyosa orta göbeğinden çıkarıyor boruların dipleride delik olsun onada dikkat edersiniz.Sizede bol şans çalışmalarınızı paylaşırsanız mutlu oluruz her yeni çalışma belkide yeni yeni fikirler edinmemizi sağlıcaktır.
erkanbey
14-04-2015, 17:34
Tohum ve toprağı harmanlayıp borunun belli bir seviyesine kadar doldurup gelişmesini bekleyip daha sonra boş kalan üst kısımları dolduruyoruz acaba? Görsellerde bunları anladım başka bir yöntem kullanılıyorsa cevap bekliyorum :))
tohum yok zaten tohumdan çilek üretmek çok zor fide sipariş ediniz internetten yediveren daha iyi olur tanesini 50 kuruşa satan yerler var toprağı dolduruyorsun fideyi koyuyorsun aynı şekilde tekrar tekrar devam...
Emineyyüp
14-04-2015, 17:37
Ne yazık ki bende fide yok olsa bile fideleri ustaca yerleştirebileceğime inanmıyorum.Tohum ve toprağı harmanlayıp uygulasam sizce başarılı bir sonuç alır mıyım? Meyve vermesi için çok bekleyeceğim bu yöntemde anlaşılan ama olsun sonuç başarılı olsun da beklerim görüşlerinizi yazarsanız sevinirim erkanbey:)
Emineyyüp
14-04-2015, 17:39
tohum yok zaten tohumdan çilek üretmek çok zor fide sipariş ediniz internetten yediveren daha iyi olur tanesini 50 kuruşa satan yerler var toprağı dolduruyorsun fideyi koyuyorsun aynı şekilde tekrar tekrar devam... Teşekkür ederim .
erkanbey
14-04-2015, 17:42
Ne yazık ki bende fide yok olsa bile fideleri ustaca yerleştirebileceğime inanmıyorum.Tohum ve toprağı harmanlayıp uygulasam sizce başarılı bir sonuç alır mıyım? Meyve vermesi için çok bekleyeceğim bu yöntemde anlaşılan ama olsun sonuç başarılı olsun da beklerim görüşlerinizi yazarsanız sevinirim erkanbey:)
Dediğim gibi tohum işi zor bence özelden size alabileceğiniz bir adres gönderdim bu sitede satan varmı bilemiyorum ama fideden yaparsanız gayetde başarılı olursunuz belki ilk seferde olmasa bile ikincide neden olmasın inanın tatları pazardan aldıklarınıza hiç benzemiyor bence denemeye değer.
Emineyyüp
14-04-2015, 17:48
Teşekkür ederim .
Bence çürümüş çileklerinizi atmayın kasada yetiştirin bir daha ki seneye elinizde fide olmuş olur .Küçükken babam bahçede ekiyordu yanlış hatırlamıyorsam bu şekilde yapıyordu:)
Emineyyüp
14-04-2015, 17:50
Dediğim gibi tohum işi zor bence özelden size alabileceğiniz bir adres gönderdim bu sitede satan varmı bilemiyorum ama fideden yaparsanız gayetde başarılı olursunuz belki ilk seferde olmasa bile ikincide neden olmasın inanın tatları pazardan aldıklarınıza hiç benzemiyor bence denemeye değer.
Mesajınızı bekliyorum inşallah başarılı olurum.Pazarda aldıklarımız hep ilaçlı da ondan
burhanaysan
15-04-2015, 09:07
erkanbey , bilgileriniz için tekrar teşekkürler. Sayenizde, herşeyi sıfırdan keşfetmeyeceğiz. deneyimlerimi buradan paylaşacağım. iyi çalışmalar
erkanbey
22-04-2015, 12:06
Projeler yarım kaldı sanırım kimseden ses soluk yok ben resmimi ekleyeyim bari.
ayazkapli
06-05-2015, 08:58
Merhaba Arkadaşlar Aranızda Daha Yeniyim.Çalışmalarınız Çok Güzel Gerçekten.11 Sayfalık Forumun Her Mesajını Teker Teker Okudum. Hastalık ya bu Bana da Bulaştı Sanırım.Ben de Yapmayı Düşündüm Ama Sanki Biraz Geç Kaldım.Geçen Hafta Kilosu 5 tl Olmasına Rağmen Bu hafta 6 tl:rolleyes:.Hem Bu fiyat Hemde Siz Değerli Arkadaşlarımızın Değerli Paylaşımları Karşısında İnsanın Kendi Çileklerini Yetiştiresi Geliyor.
*Ben Biraz da Youtube den Video İzledim Yabancılar Ortadaki Borunun İçine Solucan Kompost Katıyorlar Nedenini Anlamadım
*Birde İşe Başlasam Geç Kalmış Sayılır mıyım Yoksa Gelecek Sezonu mu Beklemeliyim?
erkanbey
06-05-2015, 12:04
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz ortadaki boru anlattığım gibi içine su koyacağımız boru içinin doldurulmasının bence hiç bir faydası olmaz delikler tıkanırsa nasıl açmayı düşünüyorsun?Böyle bir düzeneği kurarken defalarca her ayrıntıyı düşünmeni tavsiye ederim ben kendi yaptığımı anlattım %95 oranındada başarılı şu anda ama siz dahada geliştirebilirsiniz ama yapacağınız hamleyi iyi düşünün o düzeneği tekrar sökmek yapmaktan kat ve kat daha zor olacaktır emin olun.Çilek fiyatına gelince inanın pazarda 1 tl olsa bile farketmez kendi çileklerinizin tadına bakınca anlayacaksınız doğal bir ürün ne kadar lezzetli olur daha doğrusu yemeye bile kıyamayacaksınız.Zamanına gelince eğer fide bulabiliyorsanız her an dikebilirsiniz sorun olmaz yediveren fidesi bulun bence yaz içinde üründe alırsınız sadece diktiğinizde tek yaprak bırakın çiçek varsa koparın köke kuvvet versin şu andada dikebilirsiniz bence sizi biraz daha heyecanlandırayim bari şu anki resmini çekip atıyorum hemen.Bu sene yaz geç geldi yeni yeni oluyorlar daha kıyıpta tadına bakamadım :)
ayazkapli
06-05-2015, 13:58
Öncelikle Merhaba 'erkanbey';
Zaten İzlemiş Olduğum Video da Orta Boruyu Sulama İçin Kullanmıyorlar.Direk Üzerinden Fiskiye İle Yapıyorlar.Zaten İngilizcem de Pek İyi Olmadığı İçin Anlayamadım.Orta Borudaki Delikler de Sulama İçin Fazla büyük Açılmış.
https://www.youtube.com/watch?v=vnmoNWBrTQ4
Bu Video da 8:04 de bi Avuç Solucanı Döküyor. Tabi ki Solucan Tek Değil Başka Şeyler de Var.
https://www.youtube.com/watch?v=W_ljnt9XGTc
Bu Video da İse 1:16 DA Sıkı Sıkı Tenbih Ediyor Solucanı Unutma Diye.
https://www.youtube.com/watch?v=BlMNXAV4M7M
Bu Video daki Adam da Biraz Kafayı Sıyırmış Gibi Anlatım Yapıyor :eek: .Ama Yararlı Şeylerden Bahsettiği Kesin :D
Peki 'erkanbey' Siz Orta Borunun Delimi İçin Kaçlık Matkap Ucunu Kullandınız ?
Zannedersem Alt Kısımla Üst Kısım Farklı.
Bu Arada Çilekler Gerçekten Güzel Görünüyor. :eek: Pazardaki Çilekler Bunların Yerini Asla Tutmaz
erkanbey
06-05-2015, 14:34
Sayın ayazkapli benim sulama delikleri yorgan iğnesi derler ya o kalınlıkda diyebilirim numarasını bilmiyorum ama en incelerden sakın ha benimki gibi bir sistem yapıpda ilk videodaki kadar çok ve kalın delik delmeyin perişan olursunuz ne toprak kalır boruda ne çilek ben başarılı bir düzenek yaptım ki şu anda sapa sağlam meyvelerinide alıyorum o videodakiler birazdaha farklı bir sistem ama deliğin büyük olması bize birşey kazandırmayacaktır tahminen sulamam borum ilk doldurmada 3-4 litre su alıyor bırakın yavaş yavaş emsin toprak acelemiz ne gidin 15 dakka sonra 1-2 litre daha dökebilirsiniz toprak emdilçe 1 saat sonra tekrar dökün küçük deliğin zararı olmaz ama delik büyük olursa su birden boşalma yapıyor çok basınç toprağı sürüklüyor toprak kuruysa borudan aşşağı akıp gidiyor bir önceki sayfada yazdıklarımı dikkatlice okursanız orda her şey adım adım yazıyor eğer benimki gibi bir düzenek yapacaksanız tabi bol şans diliyorum çalışmalarınızı burda paylaşmanızı bekliyoruz.
ayazkapli
06-05-2015, 15:10
Başlamadan Önce Size Bazı Sorularım Olacak;
*Dikimden Kaç Gün Sonra Meyve Almaya Başladınız ?(Ona Göre Kalan Zamanı Hesaplamak İstiyorum)
*Toprağın bir Özelliği Var mı Yoksa Klasik Bahçe Toprağı mı?
*Sulama Olayını Ne Kadar Süre İle Yapıyorsunuz (Hafta Sonu Pek Evde Durmuyoruz da)
*Sulama Deliklerinde Tıkanma Oluyor mu?
syn. erkanbey emeklerinize değmiş görünüyor. tebrikler afiyet olsun :)
erkanbey
06-05-2015, 15:57
syn. erkanbey emeklerinize değmiş görünüyor. tebrikler afiyet olsun :)
teşekkür ederim
erkanbey
06-05-2015, 16:00
Başlamadan Önce Size Bazı Sorularım Olacak;
*Dikimden Kaç Gün Sonra Meyve Almaya Başladınız ?(Ona Göre Kalan Zamanı Hesaplamak İstiyorum)
*Toprağın bir Özelliği Var mı Yoksa Klasik Bahçe Toprağı mı?
*Sulama Olayını Ne Kadar Süre İle Yapıyorsunuz (Hafta Sonu Pek Evde Durmuyoruz da)
*Sulama Deliklerinde Tıkanma Oluyor mu?
Ben sonbaharda diktim şimdi dikerseniz yaz içerisinde meyve alırsınız
Toprağın özelliği kumlu humuslu toprak hazır satan var ondan alıyorum
Sulamanın bir standardı yok havanın sıcaklığına göre suyu koyduğunuzda toprağın çekip çekmemesinden anlarsınız ihtiyacını
Benim yaptığım şekilde deliklerde tıkanma olmuyor olması içinde bir sebep yok zaten borunun içi boş dıştan içe toprak akar derseniz çok zor hiç sanmam.
ayazkapli
06-05-2015, 16:08
Ben sonbaharda diktim şimdi dikerseniz yaz içerisinde meyve alırsınız
Toprağın özelliği kumlu humuslu toprak hazır satan var ondan alıyorum
Sulamanın bir standardı yok havanın sıcaklığına göre suyu koyduğunuzda toprağın çekip çekmemesinden anlarsınız ihtiyacını
Benim yaptığım şekilde deliklerde tıkanma olmuyor olması içinde bir sebep yok zaten borunun içi boş dıştan içe toprak akar derseniz çok zor hiç sanmam.
Bilgilendirme İçin Teşekkür Ederim İnşallah Başlayacağım Bu İşe Tabi ki Zaman Her şeyden Önemli 24 Saat Yetmiyor :(
erkanbey
12-05-2015, 15:38
İlk hasat artık havalar ısındı hızlı kızarıyorlar
Ömer Bey
12-05-2015, 21:26
Maşallah maşallah aman nazar değmesin.Çokta nefistir şimdi tadları
erkanbey
13-05-2015, 18:37
Evet bu aralar baya bi kırmızı örümceklerle uğraşıyorum, baya budadım yaprakları çilekler meydana çıktı son durum...
Evet bu aralar baya bi kırmızı örümceklerle uğraşıyorum, baya budadım yaprakları çilekler meydana çıktı son durum...
Sistem mükemmel görünüyor. Çalışmalarınızda başarılar.
Ömer Bey
14-05-2015, 10:11
Erkanbey'in projesini örnek alarak malzemeleri almış ve montajına başlamıştım.
Son durumunu birkaç fotoyla sizlerle paylaşmak istedim.
Hafta sonuda fideleri,coco peat vs. ihtiyaçlar için Yalova ilindeki fidecileri gezip
satın aldıktan sonra ekilmiş haliyle tekrar sizlerle paylaşacağım.
552737
552738
552739
552740
552741
erkanbey
14-05-2015, 12:44
Tebrikler Ömer bey güzel olacağa benziyor boruyu ince seçmişsiniz 100 lük mü? gerçi ondada olur ama toprak bol olunca daha iyi kökleniyorlar malum üstünde bir sürü bitki var.Çilek dikeceğiniz delikler biraz büyükmü banamı öyle geldi?Aman bundan sonrası çok önemli her iki borunun dibindede kör tapa olmalı ve her ikisinide matkapla ince ince del gene saksının dibide delik olsun yani su uzun vadede aksın gitsin boruda birşey kalmasın hadi bakalım devamını bekliyoruz benim bitkilerin bu sene ilk senesi yukarda bahsettiğim gibi kırmızı böcek sardı onlarla uğraştım baya inşallah yoketmişimdir onun haricinde meyve verme oranı süper diyebilirim saksılardan daha çilek alamazken borunun maşallahı var.
Size şevk vermesi için ekliyorum bu resimleri devamıda gelecek.
erkanbey
14-05-2015, 12:52
Ömer bey yapacağınız toprak karışımına dikkat edin verimli bir toprak olsun cocopeat son günlerdeki araştırmalarımda öğrendiğim kadarıyla besin öğesi içermiyor az miktarda kullanacaksınız sanırım.Benim kumlu koyun gübreli güzel bir toprak satan amca vardı ondan alıyordum güzel topraktı oda baya yaşlıydı bayadır dükkan kapalı rahmetlimi oldu noldu bilmiyorum bende yeni yeni karışık toprak harçları yapmanın derdine düştüm araştırıyorum şehir ortamında toprak bulmak zor torf cocopeat ve perlitle bu işler yeterli olmaz sanırım ne kadar sıvı gübre takviyesi yapsak da, netten istesek toprak 15 tl kargo 20 tl :)
Ömer Bey
14-05-2015, 15:33
Teşekkür ederim Erkanbey,
Boru 150'lik,ancak bunu bulabildim.Dediğiniz gibi boruların altları kapaklı ve delik.Ayrıca en altta kırık mermerler var ağırlık sağlamaları için.
Kaliteli ve 2 senedir dinlendirdiğim toprağım var.Bu toprağa ilaveten su tutma ve dolayısıyla sürekli olarak nemli bir toprak elde etmek için coco peat ilavesi yapacağım.
Ayrıca leonardit,yanmış kaliteli hayvan gübresi ve EM ile destekleyeceğim.
Sağlıcakla kalın.
erkanbey
14-05-2015, 17:26
İnşallah iyi sonuçlar elde edersiniz bol şans ilaveten fideler deliği ortalamasına gerek yok deliğin alt köşesine dayansın ben ilk diktiklerimi ortalamıştım çilek köklenip yapraklar yukarı doğru dönmeye başlayınca alt kısımdan çıkan kök uçları toprağın dışında kalmaya başlamıştı deliğin alt kısmına dayansın kısacası böylece çıkan kökler topraktan dışarıya kaçamayıp mecburen borudan iç kısıma kök atıyor umarım anlatabilmişimdir.
imparator053
14-05-2015, 17:54
Öncelikle hepinize merhabalar,
Aranıza yeni katıldım. Erkan Bey'in paylaşımlarını görünce biran önce bende bu işe başlamalıyım diyerek bütün sayfaları okudum. Çilek köklerini ve toprak siparişini verdim. Hafta sonu PVC boru'ları alacağım.Fakat kafama takılan bir kaç soru var;
1- Punch'la deldiğimiz delikler arası x ve y eksenine göre mesafeleri ne olmalı?
2- Dikim işlemini nasıl yapıyoruz. Boruyu komple toprak doldurup sonra mı dikiyoruz. Yoksa sıra sıra çilek köklerini yerleştirip toprak mı dolduruyoruz?
3- Su için hazırladığımız borunun altını neden deliyoruz?Suyun alttan çıkmasını sağlamak yerine yanlardan çıkması ve toprağa karışması daha iyi olmaz mı?
4- Çiçek bitkierline verilen (Çiçekcoşturan vb. ) sıvı besinlerden kullanıyor musunuz?
Sorularıma vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
erkanbey
14-05-2015, 18:34
Sayın imparator053 aramıza hoşgeldiniz benim çileklerim yediveren cins böylelikle yılda 2-3 sefer ürün alabilirsiniz
1-Aslında mesafeleri rastgele delmiştim şimdi ölçtüm iki deliğin uçtan uca mesafesi 8 cm ama delikler çarpraz delindiği için buna 4 cm diyebilirsiniz kısacası bir sırada 5 dier sırada 6 delik var aslında o çok önemli bir şey deil ölçü olarak ben aldım elime matkabı üstten başladım delmeye bir sıra bitti yanına gelecek sırayı birazdaha aşşağıdan başladım böylece çarpraz oluştu bence bir önceki sayfayı daha dikkatli okuyun resimleride iyi inceleyin çözeceksiniz.
2-boruyu komple doldurup dikemezsiniz en alt sıraya kadar toprak sonra bir sıra çilek sonra ikinci sıraya kadar toprak sonra ikinci sıra çilek gibi üste doğru devam edin en son üstede çilek dikmek için baya mesafe bıraktım gördüğünüz gibi
3-Alttan dakikalar içinde boşalmayacak zaten delikler çok küçük olacak borunun yanlarında dibine kadar delik olmıcak en az 60 cm yukarıdan başlayacak delikler buda borunun içinde sürekli kalan su ve koku yapan böcek haşare yuvası boş bir alan oluşması anlamına gelir en azından ben öyle uyguladım çokda iyi oldu.
4-toprağım kaliteli humuslu bir toprak aslında sıvı gübre gerekmemesine karşın belki ayda bir kullanıyorum özellikle çiçekleme döneminde bol çiçek yapar diye düşünüyorum.Ama biliyorsunuz ki çok miktarda ve sürekli kullanılan sıvı gübre toprağı yoruyor ve gerekli maddeleri alamaz hale getiriyor zamanla yani iyi toprak az gübre kaliteli ürün diyelim.
Ben bu düzeneği deneme yanılma yöntemiyle yaptım ama şunu söyleyeyim ne sulamada bir sıkıntım var ne rüzgarda devrilme riski var(özellikle saksıya koyduğum toprağın bolluğuna ve saksının boyutuna bakınız )kısacası sıfır sıkıntı şu anda şükür ama herkes istediği gibi şekillendirecektir tabi sizede başarılar dilerim.
Ömer Bey
14-05-2015, 21:18
İnşallah iyi sonuçlar elde edersiniz bol şans ilaveten fideler deliği ortalamasına gerek yok deliğin alt köşesine dayansın ben ilk diktiklerimi ortalamıştım çilek köklenip yapraklar yukarı doğru dönmeye başlayınca alt kısımdan çıkan kök uçları toprağın dışında kalmaya başlamıştı deliğin alt kısmına dayansın kısacası böylece çıkan kökler topraktan dışarıya kaçamayıp mecburen borudan iç kısıma kök atıyor umarım anlatabilmişimdir.
Çok teşekkür ederim Erkanbey,bu önemli uyarınız için.
erkanbey
17-05-2015, 16:13
Son durum havaların ısınmasının faydalarını görüyoruz
Ömer Bey
18-05-2015, 08:33
Hafta sonu alınan fideleri,coco peat+leonardit+kestane toprağı ve dere kumu karışımı yaparak 70 tane fideyi yaklaşık 3 saatte eşim ve kızımında yardımı ile balkonu fazla batırmamaya özen göstererek ektik.
553475
553476
553477
oceaneagle55
18-05-2015, 23:34
buda benden
Ömer Bey
19-05-2015, 07:59
Sayın Oceaneagle55
Konu hakkında açıklama yapmanız,üyelerimizin konuya vakıf olmaları açısından daha faydalı olacaktır.
erkanbey
20-05-2015, 19:15
Evet en ciddi hasadımı bugün gerçekleştirdim bugüne kadar diktik suladık kurudu bir daha diktik böceklendi ilaçladık yapraklarını tek tek yıkadık derken şimdi sıra geldi ödülümüze değdimi derseniz tabi değdi.Toplarkenki kokuyu size anlatamam...
imparator053
23-05-2015, 16:34
Merhaba,
Geçen hafta yoğunluktan cevap yazamadım. Ben de çileklerimi ektim :D Fakat içimde bir his kuruyacakları yönünde. Çünkü toprağım çok güzel değil, su tutmuyor. Sulama sistemim iyi çalışmıyor. Su koyunca direk çilek köklerinden dışarı çıkıyor. Tüm çilek köklerinde su ulaşıp ulaşmadığı şüpheli :(. Su borusu dışından da sulama yapıyorum. Farklı gelişmeler olursa sizlere danışacağım. Şimdilik sizlere bol hasatlar :D
erkanbey
23-05-2015, 21:13
Sayın imparator053 boru genişliği deliklerin genişliği ideal görünüyor buraya kadar normal sulama borusunun deliklerinimi büyük açtınız acaba aslında vurgulamıştık bunun üstüne ama eğer öyleyse bir boru daha alın ince delin toprağınızı iyice ıslattıktan sonra sulama borusu döndere döndere toprağı yıkmadan çıkarmayı deneyin şansınız yolunda giderse yeni boruyu aynı yerine yerleştirin sulama bu sistemin en önemli kısmı ben dediğim şekilde çıkardım boruyu ama tam doldurmamıştım yarıya kadr doluydu ayrıca aralardaki tapa gibi boş kısımlar nedir oralara neden dikmediniz çilek fidem yoktu derseniz sıradan dikseydiniz o boş yerleri doldur mak daha sonra sırasıyla koymaktan kat ve kat zor olacak söyleyeyim şimdi dikkatli baktım sulama deliği büyük gibi geldi bana kibrit çöpü kadar bile olmamalı bence çilekler köklenip sulama borusunu kavramadan o sorunu çözerseniz iyi olur su tazikli aktığı için toprak suyu tutamıyordur muhtemelen umarım sadece torf kullanmamışsınızdır gelişmeleri gene yazın elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız inşallah her şey gönlünüzce olur...
oceaneagle55
24-05-2015, 21:53
Selamlar üretim ceplerini oluşturmak için galvaniz sac üzerine keceleri akıllı vida ile sabitleyip gözler açtım.Gayet basit.Besinlerimi de yesilcozum isimli siteden tedarik ettim.
Engin053
28-05-2015, 07:03
Şimdilik resimler bu kadar ama size saksıda yetiştirdiğim geçen seneki bir kaç çilek resmimi ekleyeyim.
gelelim boru düzeneğine ana borumuz 200 lük boru 2 metre boyunda başka türlü satmıyolar ben 170 cm civarı kestim fazlazı sıkıntı oluyor malum sulamada yapacaz üstten.içindeki boru bilek kalınlığında diyebiliriz onun boyunuda 185 cm gibi yaptık her iki boruyada tapa alacağız çok abartmadan alttan su yavaşca aksın die matkabın en küçük uçlarıyla deleceğiz.
ana boruda saksı içinde kalan kısımda delik yok büyükçe bir saksının içine boruyu koyduktan sonra ( borunun devrilmemesi için saksı geniş olmalı toprakda bol olmalı ki taşıyabilsin boruyu) 15-20 cm üstten delmeye başlarsınız borunun en üstündende 15 cm gibi mesafe bırakırsınız.ben her iki borunun dibine az çakıl taşı koydum delikler kapanmasın diye sizde deneyebilirsiniz.
Sonuç olarak ortalama borunun alttan 50 cm üstten 20 cm civarı 70 cm delinmeyecek 100 cm lik kısımıda rahatça 120 delik sığıyor ki 120 kök çilek bir balkon için bence mükemmel.Saksının altıda delik olmalı üstten koyduğunuz su uzun süre sonra aşşağıya geçmeli.
Sulama borusu yani içteki boru en önemlisi o içi boş olacak toprak olmayacak yani ben ilk yaptığımı attım delikjleri çok büyük oldu o kısım çok önemli boruyu diğer borunun içine koydunuz ilk deliğin olması gereken yer üçüncü sıradaki veya dördüncü sıradaki çileğin hizasında olmalı sonuçda aşşağıya akacak su en üstteki delikde büyük borunun en üst seviyesinde olmalı ki üstüne ekeceğimiz çilekleride sulayabilsin ortalama 30 cm aralıkla 4 sıra delik açsanız yeter sanırım bir sırada 3veya 4 delik olsun ama çok küçük üstten suyu koydunuzda alttan boşalmasın alttaki delikler çok küçük üstekiler biraz daha büyük olmalı neyse onu bir şekilde ayarlarsınız zaten bendeki sistemde her çilek suyu alıyor bunu görebiliyorum.bu arada çilek dikeceğiniz delikler çok büyük olmasın ki toprak kuruduğunda akıp gitmesin.
Biraz uzattık ama ben çok uğraştım heveslenenler varsa onlara belki bi nebze faydası olur diye uzun uzun yazdım
malzemeler:matkap,32 lik panç(yuvarlak delen ağız),200 lük boru(2 m),200 lük kör tapa,40 lık boru (bundan tam emin değilim 60 dır belki çok geniş olmasın işde) 40 lık kör tapa,içdeki su borusunu delmek için çok ince uçlar,geniş bir saksı altına büyük bir tepsi(tepsi saksı altından daha kullanışlı oluyor döndermesi vs)bolca toprak ve bolca çilek.
çileklerimin kızarmış hallerinide sizinle paylaşacağım kalın sağlıcakla...
Erkan Bey Merhaba,
Öncelikle elinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş.
Benim bir kaç sorum olacak;
--- Sulama için kullandığınız içteki borunun da tapa kısmında delik varmı?
--- Sulamayı ne kadar sıklıkla yapıyorsunuz?
--- Toprağa ek besin vermek gerekiyormu?
Şimdiden çok teşekkür ederim.
erkanbey
28-05-2015, 08:50
Erkan Bey Merhaba,
Öncelikle elinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş.
Benim bir kaç sorum olacak;
--- Sulama için kullandığınız içteki borunun da tapa kısmında delik varmı?
--- Sulamayı ne kadar sıklıkla yapıyorsunuz?
--- Toprağa ek besin vermek gerekiyormu?
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Evet sulama borusunun tapa kısmınada 3-4 tane ince delik açın boruda su bekleme yapmasın
Sulamanın bir standardı yok bitkinin durumuna göre
Ek besin ilk baştan iyi bir toprak karışımı yaparsanız gerekmez zaten onuda size bitki belli eder ama gidip sadece torf kullanarak böyle bir sistem yapmaya kalkmayın emeğinize yazık.
Şöyle düşünün bu sistemde 120 kök kadar çilek var bu kadar bitkiye ne derece bir karışım yapsam ek besine ihtiyaç duymam diye bir araştırın forumu.Ayrıca besin ihtiyacı olduğundada sıvı solucan gübresi var denenebilir.Böyle bir düzeneği bir kere yaparsınız o yüzden toprak konusunu iyi araştırmak gerek
Engin053
28-05-2015, 09:15
Evet sulama borusunun tapa kısmınada 3-4 tane ince delik açın boruda su bekleme yapmasın
Sulamanın bir standardı yok bitkinin durumuna göre
Ek besin ilk baştan iyi bir toprak karışımı yaparsanız gerekmez zaten onuda size bitki belli eder ama gidip sadece torf kullanarak böyle bir sistem yapmaya kalkmayın emeğinize yazık.
Şöyle düşünün bu sistemde 120 kök kadar çilek var bu kadar bitkiye ne derece bir karışım yapsam ek besine ihtiyaç duymam diye bir araştırın forumu.Ayrıca besin ihtiyacı olduğundada sıvı solucan gübresi var denenebilir.Böyle bir düzeneği bir kere yaparsınız o yüzden toprak konusunu iyi araştırmak gerek
İlgi ve bilgi için çok Teşekkürler
Toprağı bahçe toprağı olarak almayı düşünüyorum, bakalım güzel toprak bulabilecekmiyim. Ankarada toprak bulmak cidden zor :)
Tekrar Teşekkür ederim.
erkanbey
28-05-2015, 11:54
Ben boru düzeneğinde kullanamadım ama çok verimli olduğunu düşündüğüm ayrıca eskiden 2-3 günde bir suladığım ama şu anda 1 haftada bile sulama istemeyen bir karışım yaptım şu an boruyu yeniden dılduruyor olsam o harcı kullanırdım.
Boruda kullanmadım derken o zaman toprak konusunda bu kadar bilgim yoktu ondan dolayı kullanmadım.
Alttaki karışım bir buçuk lt bir kapla ölçülmüştür.
Toprak:20 ölçek
Torf veya cocopeat:15 ölçek
Solucan gübresi:8 ölçek
Pomza:6 ölçek
Leonardit:2 ölçek
Bu harca boru düzeneğim hariç geri kalan tüm bitkilerimi diktim tüm saksı topraklarım bu karışımdan artık su tutma kapasitesi harika geçen yaz toprağım kumlu olduğu için hemen kuruyordu sulamaktan bunalmıştım şu anda haftada bir sulamanın çok rahat yeteceğini söyleyebilirim.
Gene toprak konusunda bilgili kişiler yanlışım varsa düzeltir böyle bir toprak yaparsanız ek besin istemeyecektir diye düşünüyorum.
imparator053
29-05-2015, 17:42
Erkan Bey Merhaba,
Çileklerinizi kırmızı böcekler sardığını yazdığınızı anımsıyorum. eğer doğruysa aşağıda paylaştığım resimde görüleceği gibi domateslerimi kırmızı böcekler sardı :( Ne tür ilaçlama yaptınız ve ilacı nerde buldunuz? Bilgi verir misiniz?
erkanbey
29-05-2015, 21:17
Erkan Bey Merhaba,
Çileklerinizi kırmızı böcekler sardığını yazdığınızı anımsıyorum. eğer doğruysa aşağıda paylaştığım resimde görüleceği gibi domateslerimi kırmızı böcekler sardı :( Ne tür ilaçlama yaptınız ve ilacı nerde buldunuz? Bilgi verir misiniz?
Forumda ev yapımı ilaçlar var ordan bakın kimyasallar geçiriyor ama gene geliyor onlarıda ziraatçilerden bulabilirsiniz.
Ben artık kimyasal kullanmıcam nasip olursa doğal yollardan halletmeye çalışacağım bugün neemazal organik ilaç aldım daha kullanmak nasip olmadı ama forumdada konuları mevcut baya övmüşler.
Neemazal Organik Bcek lac 100cc | Organik Bcek lalar | Hidroponik, Advanced Nutrients, Hesi, Canna, BioBizz, Bitki yetitirme lambalar, bitki yetitirme kabinleri - 2008'den beri.. (http://www.smoothgarden.com/?urun-567-neemazal-organik-bocek-ilaci-100cc)
50cc de mevcut.
Buradan alabilirsiniz.
Emineyyüp
29-05-2015, 21:50
Evet en ciddi hasadımı bugün gerçekleştirdim bugüne kadar diktik suladık kurudu bir daha diktik böceklendi ilaçladık yapraklarını tek tek yıkadık derken şimdi sıra geldi ödülümüze değdimi derseniz tabi değdi.Toplarkenki kokuyu size anlatamam...Maşallah diyelim.Bu düzeneği yapacaktık ama sağlık sorunları nedeniyle gerçekleştiremedik aldığım fideleri saksılara dağıttım .Ama Yaparım bunu bu sene olmasa seneye inşallah çünkü çok mantıklı bir buluş.
erkanbey
29-05-2015, 23:02
Maşallah diyelim.Bu düzeneği yapacaktık ama sağlık sorunları nedeniyle gerçekleştiremedik aldığım fideleri saksılara dağıttım .Ama Yaparım bunu bu sene olmasa seneye inşallah çünkü çok mantıklı bir buluş.
Öncelikle geçmiş olsun,önemli olan sağlık boruyu her zaman yaparsınız bu ara baya kişi yaptı bu sistemi inşallah hepside başarılı olmuştur.
Emineyyüp
29-05-2015, 23:50
Öncelikle geçmiş olsun,önemli olan sağlık boruyu her zaman yaparsınız bu ara baya kişi yaptı bu sistemi inşallah hepside başarılı olmuştur.Teşekkür ederim sağlık her şeyin başı tabi .İnşallah başarılı olurlar.Ve mahsullerini en kısa zamanda alırlar
ekizilaslan
06-06-2015, 09:50
erkan bey merhaba toprakta sıkışma olmuyor mu gerçi son toprak formulunuz ideal ama ben ilk ağacının için sordum. üstten doldururken köklere değen toprak zedeleme yapar mı teşekkürler
imparator053
06-06-2015, 12:26
Arkadaşlar Merhaba,
Çileklerim kurumaya başladı :( Ya da farklı bir durum var. Tüm yaprakları kızarıyor. Resimlerini paylaşıyorum. Sabah akşam sürekli suluyorum. Sabah 3 litre akşam 1,5 litre (Sulama borusu çalışmadığı için yarısı sulama borusundan diğer suyu topraktan döküyorum.)
Acaba yapraklarını budamam gerekir mi? Çünkü benim köklerim çok yapraklı. Bunun bir ölçüsü var mı?
Ayrıca çiçek açan köklerimde var. Kuruyo olsa çiçek açar mı? Böyle giderse sistem kopmle söküp yeniden yapacağım. 90 kök çileğimin böyle solmasını izlemek moral bozucu.
erkanbey
06-06-2015, 18:31
erkan bey merhaba toprakta sıkışma olmuyor mu gerçi son toprak formulunuz ideal ama ben ilk ağacının için sordum. üstten doldururken köklere değen toprak zedeleme yapar mı teşekkürler
Dediğiniz şekilde bir sıkışmaya denk gelmedim.Toprak ile alakalı pek sorunum olmuyor aslında.Tek sorun sayılabilecek deliklerde köklerin dibinde yosun oluşuyor bazen sulamanın dozunumu kaçırıyoruz bilmiyorum ama bir zararı yok yosunların gördüğüm kadarıyla.Aslında daha hafif bir toprak kullansam daha kötü olabilirdi belki.
Sulama yaptığımda hafif topraktan su erken süzülürdü toprak kumlu ağır olunca akan su yavaş yavaş sızıyor aşşağılara.Benim sistemle alakalı pek sıkıntım olmuyor tek sıkıntı zararlılarla çok uğraşıyorum bu sebepten kullandığım ilaçlar meyvenin tadını bozuyor.
erkanbey
06-06-2015, 18:47
Arkadaşlar Merhaba,
Çileklerim kurumaya başladı :( Ya da farklı bir durum var. Tüm yaprakları kızarıyor. Resimlerini paylaşıyorum. Sabah akşam sürekli suluyorum. Sabah 3 litre akşam 1,5 litre (Sulama borusu çalışmadığı için yarısı sulama borusundan diğer suyu topraktan döküyorum.)
Acaba yapraklarını budamam gerekir mi? Çünkü benim köklerim çok yapraklı. Bunun bir ölçüsü var mı?
Ayrıca çiçek açan köklerimde var. Kuruyo olsa çiçek açar mı? Böyle giderse sistem kopmle söküp yeniden yapacağım. 90 kök çileğimin böyle solmasını izlemek moral bozucu.
Çok fazla suluyorsunuz,gece sakın sulamayın yapraktan hiç sulamayın zaten benim başıma geldi mantar kapar çilekleriniz sabah erken veya akşama yakın sulayın.Son zamanlardaki araştırmalarım sonucu sabah sulanan bitkiler akşam sulananlardan baya sağlıklı oluyor.
Öğlen vakti bayılan çileklere akşam üstü basarsanız suyu yanlış olur suya ihtiyacı olup olmadığı sabah daha net belli olur.Ben 3-4 günde bir suluyorum ama sulamam uzun sürüyor gidip gelip su döküyorumki toprak emsin diye.Sizin sulama sistemi neden çalışmıyor anlamadım aslında güzelce anlatmıştık.Sulama en önemli nokta.Resimlere bakıp teşhis koyacak kadar bilgim yok.Ama şunu söylemeliyim sadece torf kullandıysanız inşallah öyle değildir vitaminsizlikten o halde olabilirler zaten sadece torfta sulamanın düzgün olmamasıda normal olur.
Tecrübelerime dayanarak o boruyu sökmeniz dikmekten çok fazla zor olacak haberiniz olsun.
Merhabalar, ben de balkonumda çilek yetiştirmeyi düşünüyorum. Forumu okuyup erkanbey'in yaptığı sistemin aynısını yapmayı düşünüyorum. Uygun çilek fidesi ve toprak nereden alabilirim bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. Bu arada Manisa da yaşıyorum.
erkanbey
25-08-2015, 17:53
Merhaba sayın Climber öncelikle aramıza hoşgeldiniz.Bu sistem resimlere bakınca çok cazip görünüyor ama çok sıkıntılı baştan söyliyeyim.Nasıl yapılacağını en ince ayrıntısına kadar anlattık zaten ama bazı arkadaşlar bazı şeylerde ısrarcı olup başarısızlıkla sonuçlandırdılar.Kesinlikle sadece torf kullanmayın çoğunluğu toprak olsun ağır olsun yani sularken su aradan fışkırıp gitmesin.
Benim sistem şu anda tam 1 senelik oldu çilekler yaprak verdikçe budadıkça veya sararıp döküldükçe çileğin gövdesi dışa doğru uzuyor doğal olarak ortadan yaprak çıkıyor orta kısım toprağa uzak kalmaya başlıyor.Bence saksılara 2-3 er kök dikin 20-30 saksı yapın daha az uğraşırsınız.Ama ben illa yapacağım derseniz bol şans.Çilek fidesi yediveren cins internette baya bi yerden bulabilirsiniz ben aromas cinsinden memnun kaldım.Aldığım yeride mesajla gönderirim.Toprak konusuna gelince onuda artık toprak bölümünü okuyun biraz.Kumlu toprak olmalı,yanmış hayvan gübreli veya solucan gübresi daha iyi bence,azda torf karıştırırsınız.
mesut çelik
28-11-2015, 00:41
Öncelikle guzel bi sistem guzel bi çalışma olmuş tebrik ederim
Yapraklardaki kurumaya benzeyen kırmızıli renk durumu benim çilekler de de var bu neden olabilir ne yapmamız **** ne yapmamamiz gerekir
Metin2000
12-01-2016, 01:58
Arkadaşlar bu siteye yeni kayıt oldum. Herkese selamlarımı arz ediyorum. İnsan çalışma hayatında iken emekli olduğumda diye başlayan hayaller kuruyor. Bende kurmuştum ama rahat yaşam insanı tembelliğe itiyor. Facebook arkadaşlarımdan birinin paylaştığı bir resimsin izini sürerken yolum buraya çıktı. Elbette ki geldiğim bu yeri sevdim ve üye oldum. Resim ne idi derseniz balkonda çilek yetiştiriciliği. Çilek konusunda biraz araştırdım çileğinde çok çeşitleri olduğunu gördüm. Kastamonu'nun sahil ilçesinde yaşayan biriyim. Bir emekli için sakinliği açısından tercih edilen yer olabilir ama maalesef dezavantajları da var. Hangi konuda olursa olsun profesyonel birine rastlamanız çok zor . Hatta yok. Sorum şimdilik şu benim bulunduğum Karadeniz kıyısında balkonda da olsa iklim farkından dolayı tercih etmem gereken çilek çeşidi varmıdır. ? Sevgilerimle...
kiziltan
12-01-2016, 10:58
Sn Ateskaptan`in basligini okusaniz..
erkanbey
12-01-2016, 22:57
Arkadaşlar bu siteye yeni kayıt oldum. Herkese selamlarımı arz ediyorum. İnsan çalışma hayatında iken emekli olduğumda diye başlayan hayaller kuruyor. Bende kurmuştum ama rahat yaşam insanı tembelliğe itiyor. Facebook arkadaşlarımdan birinin paylaştığı bir resimsin izini sürerken yolum buraya çıktı. Elbette ki geldiğim bu yeri sevdim ve üye oldum. Resim ne idi derseniz balkonda çilek yetiştiriciliği. Çilek konusunda biraz araştırdım çileğinde çok çeşitleri olduğunu gördüm. Kastamonu'nun sahil ilçesinde yaşayan biriyim. Bir emekli için sakinliği açısından tercih edilen yer olabilir ama maalesef dezavantajları da var. Hangi konuda olursa olsun profesyonel birine rastlamanız çok zor . Hatta yok. Sorum şimdilik şu benim bulunduğum Karadeniz kıyısında balkonda da olsa iklim farkından dolayı tercih etmem gereken çilek çeşidi varmıdır. ? Sevgilerimle...
Aramıza hoşgeldiniz, ben Samsunda evimin balkonunda çilek yetiştiriyorum.Bu bölgeye en uygun çeşidin aromas olduğunu söyleyebilirim izlenimlerime dayanarak.
Metin2000
18-01-2016, 03:00
Aramıza hoşgeldiniz, ben Samsunda evimin balkonunda çilek yetiştiriyorum.Bu bölgeye en uygun çeşidin aromas olduğunu söyleyebilirim izlenimlerime dayanarak.
*** ederim.
Metin2000
20-01-2016, 04:27
*** ederim.
Tohum siparişini verdim kargoyu bekliyorum.
Metin2000
20-01-2016, 04:39
Sayın Akın Selçuk,
Atölye imkanlarınız her şeyi yapmaya müsait gördüğüm kadarıyla. Sanatkarlığınıza da diyecek yok.
Benim gönlümden şöyle bir ağaç yapmak geçerdi. Çalıştığım dönemde sizlerle tanışsaydım kesin fabrikada kendim için yapardım bir tane. Bütün parçalar PVC boru ve parçalarından standart parçalar. Alt depo için Ø200x250 PVC boru, kör tapası, kayar manşonu ve Ø200-Ø110 Adaptör olarak düşündüm. Ağaç kısmı Ø110x1500 PVC Boru, Üst depo için ise Ø110x250 PVC Boru düşündüm. Yerine takmadan önce borunun ucunu bir şekilde körleyip silikonla sızdırmazlığını sağlamak gerekecek ve belki sıvıyı alta akıtmak için damlalık bağlamak için delik açılıp damlalık bağlanacak. Ona siz karar vereceksiniz. Deponun üst kısmınıda ışık almasın diye Ø110 kör tapa ile kapatabilirsiniz.
Ben çizimde sizin keserek şekillendirdiğiniz yerleri yapamadığım için o kısımlara sanki yuvarlak bir viyol yerleştirmiş gibi gösterdim ama sizin keserek yaptığınız şekillendirme daha kullanışlı ve pratik. Fakat bu kadar zahmete girdikten sonra fide sayısı fazla olsun diye ortadakini bir miktar şaşırtmak kaydıyla 120 dereceye bölerek her boğuma 3 fide konulacak gibi yaptım.
Ben sadece Ana besin deposu ve daha önceki mesajda yazdığım üst depoyu göstereyim istedim. Yukardaki depoda sıvı bittikçe veya seviye kontrol sensörü alt noktayı algılayınca pompa ile alttaki depodan üst depoya takviye yapmayı düşünürdüm.
Üst depodaki besini damlama metodu ile ister en üst noktadan bütün düşey boruyu tek bir damlalıkla, isterseniz sizin yaptığınız gibi bir kollektörle her fideye ayrı bir damlalık bağlayarak ayarlamaya çalışırdım. Arkadaki basınç sabit olduğu için damla miktarını eşit olarak ayarlamak problem olmazdı diye düşünüyorum.
Başarılarınızın devamını diliyorum. Saygılarımla.
Arkadaş yaptığınız düzenek oldukça güzel ben böyle bir düzenek içinde perlit değil de tor kullanarak yapmak istiyorum bu konudaki tavsiyen nedir.
Metin2000
20-01-2016, 04:40
Arkadaş yaptığınız düzenek oldukça güzel ben böyle bir düzenek içinde perlit değil de tor kullanarak yapmak istiyorum bu konudaki tavsiyen nedir.
deli tarımcı
28-01-2016, 14:38
Mersin Tarım Fuarında sizler için fotoğrafladım, belki bir fikir verebilir.
128772
bu sıstemde sulama nasıl yapılıyor
recepcap
23-02-2016, 14:11
Ve devamı....
Akın bey ben yeni başlamak istiyorum bu işlere o yüzden fazla bi bilgim yok bu yapmış olduğunuz sistemde su sürekli devir daim etmesi gerekmekte midir yani motor sürekli çalışması gerekmekte midir ??
erkanbey
11-03-2016, 19:08
Merhabalar uzun süre sonra tekrar çileklerden bahsedelim.Daha önceden yazdığım gibi bu düzenekte ilk sene verim iyi alıyorsunuz sonra çileğin gövdesinin uzadığını yapraklar yaşlandıkça yeni yaprakların ortadan çıkma işi sıkıntılı olacağa benziyordu.
Bu sebepten dolayı çileklerimi komple budadım yeni sürgünler atmazsa sökerim seneye yeniden dikerim yeni sürgünler verirsede en azından toprağa yakın gövdeler oluşmuş olur dedim.Sonuç güzel oldu şubat ayının ilk haftalarında budadığım çileklerim mart ayının ilk haftalarında %75 gibisi yeşerdi.Buda bize tecrübe oldu demekki çilek budanabiliyormuş.
Aşşağıya ilk budadığım halini ve şuanki halinin resimlerini ekliyorum.
Wildwolf
16-03-2016, 11:02
Erkan bey tebrik ederim.Yazılanları ve çalışmaları baştan aşağı 2 kez okudum.Sizin çalışmanızı denemek amacı ile 1 e 1 kopyalayacağım.Yanlız 1 metrelik pimaş ile çalışacağım.
erkanbey
16-03-2016, 11:26
Erkan bey tebrik ederim.Yazılanları ve çalışmaları baştan aşağı 2 kez okudum.Sizin çalışmanızı denemek amacı ile 1 e 1 kopyalayacağım.Yanlız 1 metrelik pimaş ile çalışacağım.
Teşekkürler hevesli insanlara birazcık yol gösterici olduysak ne mutlu.Ben bu siteden çok şeyler kazandım,kazandıklarımıda paylaşmadıktan sonra hiç bir anlamı olmaz zaten.
Hayat paylaşınca güzel.
Merhaba erkanbey,
Doldurulan su ne kadar sürede emiliyor ? Kaç lt su veriyorsunuz ve ne kadarı drene oluyor ölçebildiniz mi hiç ?
erkanbey
16-03-2016, 21:15
Çekebildiği kadar su veriyorum 10-15 dakka sonra tekrar veriyorum biraz sonra tekrar veriyorum ortalama 10 lt diyebilirim.İhtiyacı olan kadarını alıyor toprak artanı aşşağıya tepsiye geçiyor.
Su borusundaki delikleri ne ile deldiniz aşşağıya ince yukarı doğru kalın demişsiniz mesela ne kadar ince ne kadar kalın? Bende bu sene yapmak istiyorum sistemi. Birde dikimden sonra sulama yapınca toprakta çökme veya deliklerden dökülme oluyor mu?
erkanbey
17-03-2016, 08:51
Su borusundaki delikleri ne ile deldiniz aşşağıya ince yukarı doğru kalın demişsiniz mesela ne kadar ince ne kadar kalın? Bende bu sene yapmak istiyorum sistemi. Birde dikimden sonra sulama yapınca toprakta çökme veya deliklerden dökülme oluyor mu?
Son sayfaları dikkatlice okursanız sorularınızın cevapları orada var ama kısaca söylim kürdan ile kibrit çöpü arasındaki kalınlıkları baz alın.
Wildwolf
18-03-2016, 10:01
Üstadlar kaliteli ve güvenilir şekilde çilek fidesi nereden alabilirim ve ne olarak (frigo,açık kök gibi anlamadığım terimler var)talep etmemi önerirsiniz.Teşekkürler.
Ben daha önce madrasol adlı siteden aldım gayet memnun kaldım. Frigo fide, geçen sene sökülmüş fidenin soğuklama ihtiyacı karşılanmış olanıdır. Dikim yaptığınız sezon ürün alırsınız. Açık kök almanızı öneririm. Bitkinin kökleri açıktadır. Herhangi birşeye dikilmemiştir. Siz alıp direk istediğiniz ortama dikersiniz. Umarım açıklayıcı olmuştur.
Wildwolf
18-03-2016, 15:40
Teşekkür ederim Efe bey
İsmail Kuzucu
18-03-2016, 18:15
Sitede çilek üreten üyelerimiz var direk onlardan temin edebilirsiniz. Nisan ayı gibi çilekler çoğalmaya başlar.
Wildwolf
19-03-2016, 09:18
Teşekkür ederim İsmail bey,Bursa da olup da yardımcı olacak arkadaşlarım mesaj yazarsa memnun olurum.
Wildwolf
22-03-2016, 16:39
Fidesan dan 200 adet sipariş verdim.Yarın kısmetse denememiz başlayacak...
Honda 45
23-03-2016, 22:54
*** ben çilek işine girmek istiyorum ama biraz bilgi almak istiyorum 160 lık su borusu aldım dikey olarak toprağı içine doldurdum ama suyu damlamadan açtığımda toprak aşağıya doğru çöküyor ne çeşit toprak kullanmalıyım çökmeyi nasıl engellemeliyim birde boru dikeymi kullansam daha iyi olur yataymı
erkanbey
29-03-2016, 10:31
Merhabalar arkadaşlar biz böyle bir sistem yaptık buraya koyduk yardım isteyenlerede yardımcı olmaya çalışıyoruz.Ama iki üç seferdir başıma geliyor artık buraya yazmak zorunda kaldım.Özel mesajla yardım istiyorsunuz bende telefondan yazıyorum zar zor yollayacağım arkadaşımın mesaj kutusu dolu.Silsem yardım etmiyor sanacak silmesem ne yapayım?
Bu seferlik yazdıklarımı buraya yapıştırıyorum inşallah buraya bakarda sorusunun cevaplandığını görür.
Soru
Evet mesajlarinizi okudum yine de sorularim var yardimci olursaniz sevinirim.
1. Borulaimizin boyu 150 cm bu sulama icin sorun olur mu?
2. Sistemin birinde icerdeki boruya su motoru takip sulamak istiyorum ama baglanti nasil yapiliyor bunula ilgili gorselleriniz var mi
3. Cogu kisi borularin altina delikli kapak takmayi oneriyor ama boyle yaptigimizda su borusundaki su tamamen asagi suzulmez mi. Yoksa su borusuna da toprak mi dolduruluyor anlamadm.
4. Topragi nette satilan ozel gubre torf ve cocopeat karisimi almk mi daha iyi olur.? Ya sizin onerebileceginiz bir karisim var mi?
Simdiden tesekkur ederim
Başlayalım
1-borunun boyu önemli değil çilek adet sayısı farkeder hepsi bu.
2-ben motorla sulama yapmadım birşey diyemem o yüzden.sulama borusunu büyük borunun ortasına yerleştiriyorsun toprak doldurdukca boru sıkışacaktır zaten.
3-Tabi kapak olacak yoksa su saniyesinde aşşağı geçer dikkat edin alttaki deliklerin çok küçük olacağını belirttim ayrıca sulama borusunu yerleştirmeden önce tabana 5-10 cm toprak koyun sulama borusunu koyduğunuzda kapaktaki deliklerin sızdırıcılığını azaltır.Su anında dibe inmiyor anlattığım şekilde yapın yeterli sulama borusunun içi boş olacak.
4-O şekilde toprakta alabilirsiniz ama kesinlikle normal toprakla karıştırın çilek için kumlu toprak iyidir ve toprak ağır olmalı.Torf gibi hafif malzeme kullanırsan ilk sulamanda suyun basıncı toprağını patlatır akar gider daha sökemezdinde.Toprak kumlu varsa solucan veya hayvan gübreli(yanmış kuru) ve ağır olmalı umarım yeterli olmuştur.
Not:Yazdıklarım kendi tecrübelerim yoksa yanlışımız eksiğimiz illaki vardır.
Merhaba Erkan Bey. Sisteminizin medyası hayvan gübresi karışımlı topraksa neden topraksız tarım konusu altına koydunuz acaba? "Çilek için dikey sulama sistemi" denemez mi? Topraksız tarım adı üzerinde, topraksız ...
erkanbey
30-03-2016, 23:56
Merhaba Erkan Bey. Sisteminizin medyası hayvan gübresi karışımlı topraksa neden topraksız tarım konusu altına koydunuz acaba? "Çilek için dikey sulama sistemi" denemez mi? Topraksız tarım adı üzerinde, topraksız ...
Sayın PokPok inanın şu ana kadar bende topraksız tarım alanından devam ettiğimin farkında değildim.İlk bu konuya rastladığımda bendeki düzenekte benzeri olduğundan başladım yazmaya devamı geldi bu güne kadar.
Susuz değil de topraksız demek istediniz herhalde. Topraksız tarım, İngilizce'de hidroponik tarım en duru anlamı ile toprağın olmadığı sadece sıvı kullanılan ve bitkinin ihtiyaçları kullanılan sıvıya yapay olarak katılan bir yöntem. Fikir geliştirildikçe değişik yöntemler de geliştirilmiş kum, saman, hindistan cevizi püskülü vb su emici olan ve köklerin destek almasını sağlayan katı medyalar da kullanılmış. Ancak anafikir bitkiyi beslemeyi dengeli olarak yapay yollardan yaparak ve elden geldiğince bitkinin sıvı alımını sağlayarak gelişmeyi hızlandırmak ve bitkinin potansiyelini maksimize etmek. Sizin sisteminizin daha çok yer kazandıran bir sulama sistemi olmuş.
Bu sizin sisteminizin kalitesi ile ilgili bir şey değil. Ne güzel emek verip kurmuşsunuz ve çilek yetiştiriyorsunuz. Benimkisi daha çok semantik bir yaklaşım. Herkes ne düşünür acaba?
erkanbey
31-03-2016, 14:30
Evet yanlış yazmışım düzelttim.Bu saatten sonra bu kadar sayfayı konunun içinden çıkarmak nasıl yapılabilir bilemem mod arkadaşlar nasıl uygun görüyorlarsa öyle olsun.Zamanında farkedebilseydim yeni bir konu açardım,aslında ilk buraya yazma amacım da ayrıca konu açmayayım kalabalık olmasın düşüncesiydi.
Merhaba Erkanbey,
Çalışmanızdan ben de yararlanarak aynı sistemi kurmak istiyorum. Dış ana boruyu hazırladım ancak iç sulama borusunda bir yerde takıldım.
Takıldığım nokta şu; sulama borusuna yukarıdan aşağı doğru 30 ar cm arayla delikler açıyoruz ama kaç sıra açıyoruz?. Bu konuda bir bilgiye rastalamadım ya da kaçırdım.
Bilgilendirirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
erkanbey
31-03-2016, 22:17
Merhaba Erkanbey,
Çalışmanızdan ben de yararlanarak aynı sistemi kurmak istiyorum. Dış ana boruyu hazırladım ancak iç sulama borusunda bir yerde takıldım.
Takıldığım nokta şu; sulama borusuna yukarıdan aşağı doğru 30 ar cm arayla delikler açıyoruz ama kaç sıra açıyoruz?. Bu konuda bir bilgiye rastalamadım ya da kaçırdım.
Bilgilendirirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
Delik sırası 4 sıra olsa yeter gibime geliyor üstten aşağı.Bunları kafanıza göre mantıklı nasıl geliyorsa öyle yapın toprak sıkışık haldeyken bir delikten akan su ne kadar aşşağıya sızar? Bence 20-30 cm arası sızar.
msguven42
12-04-2016, 11:41
Erkanbey verdiğiniz bilgilerin hepsini okudum faydalı bilgilerinizden dolayı teşekkür ederim.Boruların delme işini geçtiğimiz hafta sonu tamamladım.Delik 32 lik punch ile deldim sanki biraz küçük oldu gibi geldi,doğru çapla mı delmişim? .verdiğiniz (1,5 litrelik kapla) toprak 20 ölçek ,torf 15 ölçek,8 ölçek solucan gübresi,6 pomza,2 leonardit bunlardan eksik kalan malzemeleri tamamlamaya çalışıyorum,bu karışımı yapıp boru içini dolduracağım.çilek fidesi konusunda aromas tan memnun kaldığınızı belirtmiştiniz.satın aldığınız yeri ve özelliklerini ulaştırabilirmisiniz?( link olarak bugün ulaştırabilirseniz satın almayı gerçekleştireceğim) teşekkürler tekrardan
Merhaba,
Çilek fidesi konusunda yardımcı olabilirim. Elimde bol miktarda albion cinsi çilek var. Özelden yazarsanız detayları aktarırım.
Bir türlü başlayamadım, bu sonbahar kış çilek deneyeyim diyorum. Albion da aroması kuvvetli olan, değil mi? Sonbaharda ararım ben de.
erkanbey
12-04-2016, 12:10
Erkanbey verdiğiniz bilgilerin hepsini okudum faydalı bilgilerinizden dolayı teşekkür ederim.Boruların delme işini geçtiğimiz hafta sonu tamamladım.Delik 32 lik punch ile deldim sanki biraz küçük oldu gibi geldi,doğru çapla mı delmişim? .verdiğiniz (1,5 litrelik kapla) toprak 20 ölçek ,torf 15 ölçek,8 ölçek solucan gübresi,6 pomza,2 leonardit bunlardan eksik kalan malzemeleri tamamlamaya çalışıyorum,bu karışımı yapıp boru içini dolduracağım.çilek fidesi konusunda aromas tan memnun kaldığınızı belirtmiştiniz.satın aldığınız yeri ve özelliklerini ulaştırabilirmisiniz?( link olarak bugün ulaştırabilirseniz satın almayı gerçekleştireceğim) teşekkürler tekrardan
Delik parmak kalınlığında olsa bile yeterli olacaktır sonuçta oradan bir kök çilek geçecek hepsi o kadar.Ben kaçlık panc ile delmiştim şimdi hatırlayamadım ama yazmıştım buraya,yazdığım ayarları kullandıysanız sorun olmayacaktır.
Çilek fidesine gelince google ye yediveren çilek fidesi yazın güzel sitelerle karşılaşırsınız.Ben kendi aldığım yeri özelden atarım genede,size çalışmalarınızda başarılar.
msguven42
12-04-2016, 12:24
efe446 teşekkür ederim.erkanbeyin sistemi ve önerisini aynen uygulamak istiyorum.İllaki ihtiyaç olacaktır ileride size dönüş yaparım o konuda teşekkürler.
erkanbey teşekkür ederim ilgi ve alakanıza.hızlı cevap için ayrıca teşekkür ederim.
msguven42
12-04-2016, 12:35
Erkanbey özelden yazdım bu işin acemisiyim linkte aromasın yediveren cinsini bulamadım.yardım edermisiniz lütfen
erkanbey
12-04-2016, 12:52
Buraya da yazayım, model konusunda kendinizi şartlandırmayın.Her ürün her bölgede aynı güzellikte olmaz.Benim tavsiyem çilek satan sitelerden 3-4 çeşit alıp deneyin sonuçta hepsi çilek verecektir zaten.
Ayrıca ilk seferde mükemmellik düşüncesiyle girmeyin bu işlere,deneye deneye tecrübeleneceğiz.
msguven42
12-04-2016, 15:04
Teşekkürler Erkanbey.sizin tecrübeleriniz ile uygulamaya aldığım için mükemmele yaklaşacağı kanaatindeyim.sağolun herşeyi ince ayrıntısına kadar anlatmışsınız.teşekkürler
erkanbey
12-04-2016, 15:11
Teşekkürler Erkanbey.sizin tecrübeleriniz ile uygulamaya aldığım için mükemmele yaklaşacağı kanaatindeyim.sağolun herşeyi ince ayrıntısına kadar anlatmışsınız.teşekkürler
Rica ederim,yaptığım sadece uygulamalarımı başka insanlarla paylaşmak.Zaten forumun amacıda bu.
erkanbey
13-04-2016, 08:47
Geçtiğimiz ay budadığım çileğimin şu anki durumu geçen seneden daha iyi diyebilirim.Geçen sene bir kök çilek bir gövdeye sahipti gövdeyi kesince bu sefer sağlı sollu iki taraftanda gövdeler çıktı bu demek oluyorki daha çok gövde daha çok çilek.
Bi konuya deyinmem gerek ben geçen yıl çok uğraştım çünkü.Mayıs ayının başlarıyla sonu arasında tam meyve zamanı yani kırmızı örümcek dadanıyor bunlara ilaçlamazsan bitkiyi öldürür,ilaçlarsanda meyvede tat kalmıyor emekler boşa gidiyor yani.Neemazal(organik ilaç) kullanmıştım geçen yıl faydası oldu ama bu örümcekleri kimyasal ilaçlarda dahil tamamen yok etmenin yolu yok ama haziranın başları gibi kaybolup gidiyorlar.Onlarda biliyor işi tam verim zamanında geliyorlar.
Gelelim asıl konuya ben onların gelmesini beklemeden bu sabah ilaçlamamı yaptım neemazal ile etkisi 2 hafta sürüyor bildiğim kadarı ile 2 hafta sonra bir kez daha uygulayacağım.Bu sene lezzetli çilekler yemek istiyorum.Neemazal yaprağı kaplayan yağ gibi böceklerin yaprağı yemesini engelliyor.Böcek ya terkediyor bitkiyi ya ölüyor orada kalıp açlıktan.
Aslında bu uygulama böcekleri görünce yapılır ama ben geçen yıl çok çektim bu yıl erkenden vurdum bi zararıda yok zaten.Eğer merak ettiyseniz forumda neemazal ile ilgili konu var incelersiniz.
Bu işe benim gibi heveslenmiş kişilerin emeklerini kırmızı örümceklere yedirmelerini istemiyorum.Başına böyle bir olay geleceklere bir nevi çare olsun diye mevsimi gelmişken ekleyeyim dedim tecrübelerimi.Kimyasal ilaç kullanırsanız çilek ilacı çektiği için lezzet felan kalmıyor ama neemazal lezzeti çok fazla etkilemiyor etkiliyor olsa bile en azından doğal bir ürün.
Çileğimin şu anki durumunuda ekleyeyim.Herkese iyi çalışmalar bol çilekli seneler.
erkanbey
13-04-2016, 08:58
Budadıktan sonra çoğu iki gövdeli olan çileklerimizin resminide ekleyelim.İki taraftanda gövde çıkmış görünüyor sanırım.
msguven42
14-04-2016, 10:41
erkanbey dün itibariyle çilek fidelerim geldi.tavsiyeniz üzerine 5 çeşit ağırlıklı aromas olmak üzere dikimi tamamladım.toprak karışımı olarak yine sizin vermiş olduğunuz oranlarda (30 lt toprak,22,5 lt torf,12 lt solucan gübresi,9 lt pomza,3 lt leonardit ) kullandım.sulama borusu için delik çaplarını kürdan ebatından yukarıya doğru kibrit çöpü ebatına kadar tamamlamıştım. (kör tapada :4 delik kürdan ebatında , 60 cm yukarıda 4 delik yine kürdan ebatından az fazla,ondan 30 cm yukarıda 4 delik,..... toplam 4 sıra 4 er delik en üstteki delikler tam kibrit çöpü ebatında) yalnız ana boruya toprak 10 cm yüksekliğinde azda mıcır koyduktan sonra sanırım biraz fazla koymuşum sulama borusu biraz yukarıda kaldı.20-25 cm görünen kısmı var şu an.bunlardan yeniden bahsetmemin sebebi hem erkanbeyin tariflerini yeniden özetlemekti.hemde sorularım olacak erkanbeye. dün fideleri ekince sulama yaptım akşam üzeri yaklaşık 10 lt. su kullandım.önceki sayfalarda okumuştum erkanbey 10 lt su ile sulama yaptığınızdan sabah erken veya akşam üzeri bahsetmiştiniz.sulama konusunda takıldım,tam anlayamadım daha doğrusu.sabah akşam 10 ar litre mi sulama yapılacak? yoksa günde 10 lt yeterlimi? birde sulama borusunu doldurduktan sonra alttan 6. sıradan itibaren su fidelerin olduğu yerden su çıkmaya başlıyor, üsttekilerde herhangi bir su çıkışı yok ,su çıkışı olmayan fideler sulanıyormu bilemiyorum.en üst seviyedede aşırı su oluyor.Kök olarak fideler geldiği için belki yapraklı olsa sulanıp sulanmadığını anlayabileceğim ama şu an sizin tecrübe ettiğiniz bir metod varmı kök aşamasında nasıl anlaşılabilir?tavsiye edeceğiniz diğer tecrübelerinizide beklerim.saygılarımla
oneir1971
14-04-2016, 12:31
Erkan bey selam, sizin yapmış olduğunuz sistemi 100 lük 1 metre boruya test amaçlı yaptım dün fideleri diktim .boruyu duvara monte ettim topragıda sisin tarif ettiğiniz oranlarla karıştırdım hatta içine 10 adet canlı solucan ilave ettim ,aklıma takılan güneşten boru ısındığı zaman toprağa ve köklere zararı olurmu bu kanuda düşünceleriniz nedir paylaırmısınız. sayğılar.
erkanbey
14-04-2016, 12:42
Erkan bey selam, sizin yapmış olduğunuz sistemi 100 lük 1 metre boruya test amaçlı yaptım dün fideleri diktim .boruyu duvara monte ettim topragıda sisin tarif ettiğiniz oranlarla karıştırdım hatta içine 10 adet canlı solucan ilave ettim ,aklıma takılan güneşten boru ısındığı zaman toprağa ve köklere zararı olurmu bu kanuda düşünceleriniz nedir paylaırmısınız. sayğılar.
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.Ben bu güne kadar borunun ısıtırak yaktığı köke denk gelmedim günde 7-8 saat güneş görüyor benim boru.O borular pet şişe kadar ince değil zannetmiyorum kökü yakacak kadar ısınacağını.Bu düzeneği yapmaya çabalayan baya kişi var gördüğüm kadarı ile,bu arkadaşlardan uygulamalarını resimli olarak bizimle paylaşmalarını rica ediyorum.
Bu arada 100 lük boru olmaz diye aklınıza gelmesin olur ama kökler yeterince toprağa bağlanıp sağlamlaşamaz.Daha derin toprak daha sağlam bitki sağlam bitkide daha çok çilek demek.
erkanbey
14-04-2016, 13:05
Sayın msguven42 güzel bir çalışma yapmışsınız gibi görünüyor keşke resim ekleseniz daha hoş olur.Sulama olayını ya sabah ya akşam üstü yapın her ikisini birden değil.Her gün sulamanız gerekmez yeni diktiğiniz için iki günde bir sulamanız yeter gibime geliyor bir hafta sonra 4-5 günde bir sularsınız.En önemli kısım sulama kısımı zaten,bunuda kendiniz suladıkca anlayacaksınız daha istiyormu ,yeterli mi.
İmkanınız varsa resim koyun ona göre yorum yapalım bizde.İlk suyu boşalttınız 3 lt döktünüz diyelim 10 sn sonra boru dibine kadar boşalıyorsa bir 3 lt daha doldurabiliyorsanız sıkıntı var demektir.Diyelim ki 3 lt boşalttınız 10 sn sonra 1 lt daha boşalttınız demekki toprak yavaştan ihtiyacı olan suyu alıyordur rahat olun.Verdiğim rakamkar örnektir 10 sn diye şartlandırmayın kendinizi.Boruda sulama olayı saksı sular gibi 15 sn de tamamlanmaz onu söyliyeyim.İlk doldurursunuz suyu o yavaşça çeker bazende çilek diplerinden hafifçe kaçırır normaldir.Bir dakka sonra tekrar su doldurun bu sefer daha az alacaktır,gidin dolaşın 3-5 dakka sonra az daha doldurun sonra bir daha baktınız boruya su dolduruyorsunuz ama 1 lt bile almadan üstten taşıyor demekki toprak doymuştur kalan suyu yavaşça çeker ihtiyacı olandan fazlasını alttan saksı altlığına geçirir.
Fidelerin diplerinden su fışkırma gibi değilde sızma gibiyse sorun olmaz.üstteki fidelerim sulandığını neden anlayamayabilirsiniz söyliyeyim.Sulama delikleri aynı hizada değil kimisi çileğin direk dibine denk gelirken bir üstteki borunun deliksiz kısımına denk geliyordur.Sonuçta su içeriden yürür ama direk dibine vurmadığından siz göremezsiniz.Zaten sulama yaparken boruyu taşırıp ana borunun üstüne biraz su yığılmasına izin verin onuda ordan çeksin.Sulama borusunu bir sonraki sulamanızdan önce üst kısmından tutun yukarı çekmeden 5-10 cm çevirin böylelikle değişik yerleri sularsınız.
Tekrar ediyorum çalışmalarınızı resimleriyle paylaşınki her şey daha anlaşılır olur.
msguven42
14-04-2016, 15:50
teşekkürler erkanbey.açıklamalarınızı okudum defalarca bu şekilde uygulayacağım.fide diplerinden su sızarak geliyor,o zaman sıkıntı yok sanırım.fotoğraf ekleyemedim.deneyeceğim.hayırlı günler
erkanbey
14-04-2016, 15:57
Fotoğrafların boyutu büyük ise yüklemiyordur.Ben paintte açıyorum yeniden boyutlandıra tıklıyorum ilk kutuyu 1900 yapıyorum diğerini otomatik tanımlıyor zaten,öyle kaydediyorum yeteri kadar büyük oluyor forumda kabul ediyor.
*
*
Erkan Bey'in anlatımlarını izleyerek, benim yaptığım da aşağıda.
605556
*
6 nisanda fideleri diktim. 9 gün sonraki hali de bu şekilde.
Altındaki saksı ile birlikte oldukça ağır bir sistem oldu. Altına tekerlekli bir sehpa koydum. Tek basına kaldırmak mümkün değil.
Üst kısım albion , alt kısım sarmaşık.
605557**605558
Artık bekleme zamanı...
msguven42
15-04-2016, 08:22
resimleri eklemeyi denedim.ilk resimdeki 13 ünde ilk ektiğim zamana ait.ikinci resim bugüne ait.ilk ektiğim gün akşama denk gelmişti sulamıştım.ertesi gün sabah bilmeden bir daha suladım.en üst sıra ile borunun üstüne ektiklerim komşu tarafından verilmiş canlı yapraklı idi.Lakin dün akşam ve bugün baktığımda yapraklar canlılığını yitirmek üzerelerdi.Erkanbey sizce herhangi bir sıkıntı varmı ?diğer sıradakiler ise satın aldığım genellikle kök ve cansız yapraklı şekilde idi.Aklıma gelmişken sabah sulamanın ardından dün akşam saksının tabağına baktığım zaman su ile dolmuştu.sanırım dediğiniz gibi toprak alabildiğini almış artanı tabağa sızmış.Saygılarımla
erkanbey
15-04-2016, 08:35
Sayın musk tamda anlattığım gibi olmuş elinize sağlık.
Msguven sıkıntı bence şu tam çiçeklerken söküp dikmişsiniz.Ben şahsen biberde tecrübe edindim bir bitkiyi çiçeklerken saksı değiştirmemek gerekiyor.Bak bir üstte musk frigo fide almış onu ne zaman istersen dikebilirsin.
Madem bir kere dikmiş oldun tek yaprak kalacak şekilde yapraklarını ve çiçeklerini buda gücünü köke versin.
erkanbey
15-04-2016, 08:40
Boruyu bağlamana gerek yok eğer bir üstteki gibi yaptıysan.Çünkü arada bir çevireceksinki her tarafı güneş alsın.Ben ilk zamanlar çok korktum sert rüzgarlarda yıkılır diye ama sallanmadı bile.Tabi siz gene gözlemleyin rüzgarlı havalarda.
msguven42
15-04-2016, 09:20
teşekkürler erkanbey.sadece üst sıradakiler komşunun verdiği yapraklı olanlar.musk arkadaşın fideler maşallah güzel duruyor.benim internetten siteden aldıklarım kök sadece ,musk arkadaşın fidelerini görünce benimkiler gözüme bi acayip geldi çıkmazmı sizce ? saksıya toprak az geldi tam dolduramadım yetişmedi daha doğrusu.bu yüzden telle bağladım.lakin teli tam sıkmadım belirttiğiniz üzere arada döndürülecek şekilde.teşekkürler cevabınız için
teşekkürler erkanbey.sadece üst sıradakiler komşunun verdiği yapraklı olanlar.musk arkadaşın fideler maşallah güzel duruyor.benim internetten siteden aldıklarım kök sadece ,musk arkadaşın fidelerini görünce benimkiler gözüme bi acayip geldi çıkmazmı sizce ? saksıya toprak az geldi tam dolduramadım yetişmedi daha doğrusu.bu yüzden telle bağladım.lakin teli tam sıkmadım belirttiğiniz üzere arada döndürülecek şekilde.teşekkürler cevabınız için
Benimkiler de sadece köktü. Tek bir yaprak bile yoktu üstlerinde. Bir kaç güne sizinkiler de yapraklanacalardır tahmin ederim. İklim farkından olmalı.
msguven42
15-04-2016, 09:56
inşallah musk emeklerimiz boşa gitmez.
oneir1971
15-04-2016, 11:01
teşekkürler.
oneir1971
15-04-2016, 11:02
erkanbey selamalar, buda benim denemem bakalım sonuç ne olacak
Wildwolf
15-04-2016, 11:03
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=605594&stc=1&d=1460710839
ÇİLEK AĞACIMA 20 MART DA BAŞLADIM.EKİM,1 HAFTALIK,2HAFTALIK VE 3.HAFTA RESİMLERİNİ KOYDUM .Sanırım resim koymayı beceremedim..
erkanbey
15-04-2016, 14:10
erkanbey selamalar, buda benim denemem bakalım sonuç ne olacak
Borunun alt kısmına delik açmışsınızdır herhalde suladığınızda fazla suyun akması için.Çalışmalarınızda başarılar
erkanbey
15-04-2016, 14:13
Sayın wildwolf güzel çalışma olmuş elinize sağlık.Biraz kısa bir boru tercih etmişsiniz, yeterli gördüyseniz sorun yok tabi.
Wildwolf
15-04-2016, 17:11
Erkanbey tamamen sizin çalışmanızı dikkat e alarak 200 lük fakat 1 metrelik pimaş ile denedim.54 kök mevcut,acemiliği bu çalışmada atıp verim almayı becerebilirsem kısmetse eksiklikleri giderip daha güzel bir çalışma mutlaka yapacağım.1 metrelik dikey çilek ağacının en büyük avantajı da küçük kızıma oldu,boyu yettiği için sulama sorumlusu kendisi oldu....
msguven42
18-04-2016, 15:25
erkanbey 5 çeşit çilek dikimimden sonra deneyimleri paylaşmaya devam ediyorum.iki kırmızı çizgi arası diğer 4 çeşit ( camarosa,sweet charlie,calgiant,albion) diğer taraflarda (alttan 10 sıra ile üst tek sıra ve en üst ) aromas. Fotoğraftada görüleceği üzere aromas olanların yaprakları çıktı.fakat aradaki diğer çeşitlerde bi kaç tanesi hariç faaliyet yok.sanırım erkanbey benim bölgemde aromas cinsi uygun olacak( ilk gözlemim) diğer cinsler zamanla yapraklanacak diye umut ediyorum (inşallah ölmemişlerdir.) size sormak istediğim her cinste ölmüş olanlar olursa bunları sökerek yerine yenisini ekebilirmiyiz? birde bölge itibariyle -20 lere kadar düşebiliyor hava sıcaklığı.kışa nasıl koruyabilirim,tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Saygılarımla
erkanbey
18-04-2016, 15:56
Çıkarlar biraz daha sabredin.Ben ölenlerin yerine çok diktim ama ne hikmetse fulleyemedim hiç ilk diktiğim gibi tutmuyor.Denemekte fayda var genede boş kalacak değil ya.Olmazsa temmuzdan sonra kol atmaya başlarlar o kollardan boş yerlere tutturursunuz oraya köklenirler.Bu olayı önceki sayfalarda göstermiştim.
Kışın korumanıza gerek yok -10 a kadar dayanabiliyor çilek.Dahada düşüyorsa onuda araştıracaksınız artık,çünkü ben o kadar soğuk görmedim burada.
msguven42
18-04-2016, 16:18
teşekkürler erkanbey.
msguven42
20-04-2016, 15:49
erkanbey ve arkadaşlar diktiğim bazı köklerin çıkan yapraklarının uçlarında kuruma var.sizde böyle bir problem yaşadınız mı?sebep nedir ,alınması gereken bir önlem varmıdır? teşekkürler
aydemiraydın
20-04-2016, 16:29
Çıkarlar biraz daha sabredin.Ben ölenlerin yerine çok diktim ama ne hikmetse fulleyemedim hiç ilk diktiğim gibi tutmuyor.Denemekte fayda var genede boş kalacak değil ya.Olmazsa temmuzdan sonra kol atmaya başlarlar o kollardan boş yerlere tutturursunuz oraya köklenirler.Bu olayı önceki sayfalarda göstermiştim.
Kışın korumanıza gerek yok -10 a kadar dayanabiliyor çilek.Dahada düşüyorsa onuda araştıracaksınız artık,çünkü ben o kadar soğuk görmedim burada.
-15 gördüler sıkıntı yok.
msguven42
21-04-2016, 13:05
erkanbey ve arkadaşlar diktiğim bazı köklerin çıkan yapraklarının uçlarında kuruma var.sizde böyle bir problem yaşadınız mı?sebep nedir ,alınması gereken bir önlem varmıdır? teşekkürler
çok soru sordum sanırım :) erkanbey ,arkadaşlar
erkanbey
22-04-2016, 08:35
Sevgili msguven42 çok soru sormanız sorun deil tabi bilmediğinizi soracaksınız.Çilek yetiştirirken daha çok sıkıntılarla karşılaşacaksınız bunların çoğunu tecrübeyle çözeceksiniz.Bende bu bitkiyle 2-3 senedir ilgileniyorum geçtiğimiz yıl bende çok sorular sordum ama cevap hiç alamadım,anladım ki çilek işi biraz karışık yaşadıkca çözeceğiz.
Size akşama kadar yazayım sorun değil,yazmamamın sebebi sorununuzun çözümünü bilmememdir.Bilip bilmediğim her konuya rastgele yazı yazmam doğru olmaz sanırım.
Bende çözemediğim çok sorunlarla karşılaşıyorum araştırmama rağmen çözüme ulaşamadığımda çok oluyor.Çok kesin bilgi olmamakla beraber yapraktaki sorun tuz fazlalığındanda olabilir.Mantar hastalığıda olabilir.Gece yapılan sulamalar bitkiyi üşütür mantara sebep olur,hava almayan esintisiz ortam mantara sebep olur.Benim bildiklerim doğrusuyla yanlışıyla bunlar.Artık son teşhisi siz koyun.
erkanbey
22-04-2016, 08:43
Geçenlerde kırmızı örümcek gelmeden neemazal atmıştım zamanlamam süper olmuş.Dün bi baktım yaprakların altlarına yerleşmişler bile hemen sabah erken saatte bir ilaçlama daha yaptım.Aslında 100 kökün üzerindeki çileklerin tüm yapraklarını özellikle altlarını tek tek fısfıslamak gerekiyor ama o kadar uğraşamadım,bakalım kovabilecekmiyiz misafirleri.
msguven42
22-04-2016, 09:28
erkanbey teşekkürler cevabınız için.gece sulama yapmıyorum,balkonda esintili ,verdiğiniz şıklardan tuz fazlalığından olması kalıyor.söylediğiniz gibi tecrübe ederek aşacağız.normalde ben çok çiçek vb. seven biri değilimdir,ama bu konuya rastladıktan sonra görüntü olarak hoşuma gittiğinden dolayı sayenizde başlamış olduk.İnşallah iyi bir sonuca ulaşırız.Sizde inşallah kısa zamanda örümcek problemini aşarsınız.Hayırlı günler
İsmail Kuzucu
22-04-2016, 12:21
Bıtkıde bulunan o yapragıda bastan almanız gereklıydı. Cunku sıze yaprak lazım degıl, onemlı olan koklerın ve sacak koklerın olusması.
Bıtkı bu donemde tam golge alanda kalırsa daha cabuk kok gelısımını saglayacaktır. Dırek gunes ısıgı gelısmeyı yavaslatır.
msguven42
22-04-2016, 12:53
teşekkürler İsmail Kuzucu.yazdıklarınızı dikkate alacağım.güneşe almıştım saksıyı .biraz daha gölgeye çekmeye çalışayım.
İsmail Kuzucu
22-04-2016, 19:41
Geçen hafta diktiğimini yaptığım dikey düzenek. Toplamda 39 adet fide kullanıldı. Sulama ve gübreleme için borunun orta kısmına damlama hortumu geçirdim.
607317
607318
607319
607320
607321
msguven42
25-04-2016, 16:08
İsmail kuzucu maşallah çok güzel olmuş.elinize sağlık.boruyuda boyamışssınız harika olmuş.bende boyayım dedim fakat acele ettim boyayamadan ekim yaptım :) .yaprakların komple boruyu kaplamasını bekliyorum,inşallah olur :) hayırlı günler
Wildwolf
27-04-2016, 10:15
http://i.hizliresim.com/JAvX4q.jpg (http://hizliresim.com/JAvX4q)
http://i.hizliresim.com/MprXW6.jpg (http://hizliresim.com/MprXW6)
http://i.hizliresim.com/Wkd4Eq.jpg (http://hizliresim.com/Wkd4Eq)
Son durum.....Yaklaşık olarak 45 gün sonunda fideler oturdu ve başlangıç ta açıp dökülen
çiçekler son 3-4 gündür hızlı bir şekilde meyveye dönmeye başladı...
http://i.hizliresim.com/7g4YXv.jpg (http://hizliresim.com/7g4YXv)
msguven42
01-05-2016, 09:44
wildwolf maşallah çok güzel.benim benim ekimin üzerinden yaklaşık 18 gün geçti.şu an yapraklar o kadar canlı değil,zaman zaman kahverengi olup kuruyor yapraklar .çiçek açanlar oluyor.sanırım biraz zaman daha geçmesi lazım oturması için.sulama dışında yaptığınız ekstra bir şey varmı? teşekkürler
wildwolf maşallah çok güzel.benim benim ekimin üzerinden yaklaşık 18 gün geçti.şu an yapraklar o kadar canlı değil,zaman zaman kahverengi olup kuruyor yapraklar .çiçek açanlar oluyor.sanırım biraz zaman daha geçmesi lazım oturması için.sulama dışında yaptığınız ekstra bir şey varmı? teşekkürler
ben de durum aynı. Basta güzel yapraklandı sonra bi kısmı bozuldu. bir kısmı çiçek açtı henüz zayıflar. dikim 3 hafta oldu...
Wildwolf
03-05-2016, 15:06
Yaptığım sistem erkanbey in sistemi ile 1 e 1 aynı.Tek farkımız,orta kısımdaki sulama borusunu 0.5 cm çap
civarında çakıl taşı ile doldurdum.Su akışını daha kontrollü yapıyor ve çakıl taşı doldururken tahminen 15-20 cm doldurduktan sonra 1 avuç da hayvan gübresi koydum.Yani sulama borumda hemen hemen her 20cm de 2-3cm kalınlığında 5 adet hayvan gübresi olan kısım var.Bu işlemi yaklaşık 3 hafta önce yaptım ve özellikle 1 hafta dolmadan tüm yapraklarda hızlı gelişim ve dirilik bariz olarak gözledim.Birde sulamayı sadece her sabah 07.00 gibi yapıyorum,yani güneş görmeden hemen önce.Kesinlikle bunun dışında su vermiyorum.Yağmurlu veya kapalı havalarda da sulama yapmıyorum.
Wildwolf
03-05-2016, 15:09
Güven Bey köklerin kuvvetlenmesi için hemen her kökün verdiği ilk 2-3 çiçeği saplarından kestim.
Wildwolf
06-05-2016, 09:03
Bu sabah itibarı ile son durum
http://i.hizliresim.com/GRL07N.jpg (http://hizliresim.com/GRL07N)
http://i.hizliresim.com/y5b3W9.jpg (http://hizliresim.com/y5b3W9)
http://i.hizliresim.com/6P3XBE.jpg (http://hizliresim.com/6P3XBE)
http://i.hizliresim.com/WkJQzP.jpg (http://hizliresim.com/WkJQzP)
Wildwolf
06-05-2016, 09:04
http://i.hizliresim.com/3Lyq55.jpg (http://hizliresim.com/3Lyq55)
http://i.hizliresim.com/RkdPAZ.jpg (http://hizliresim.com/RkdPAZ)
http://i.hizliresim.com/pzrWAJ.jpg (http://hizliresim.com/pzrWAJ)
http://i.hizliresim.com/kBVWQy.jpg (http://hizliresim.com/kBVWQy)
Havalar biraz düzelir ve Bursa da yağış biterse sanırım 1 hafta sonra ilk mahsulünü kızım toplayacak.
msguven42
06-05-2016, 15:48
Güven Bey köklerin kuvvetlenmesi için hemen her kökün verdiği ilk 2-3 çiçeği saplarından kestim.
teşekkürler wildwolf .çiçekleri mi yapraklarımı kestiniz? maşallah gayet güzel bi halde şu anda çilekleriniz.inşallah bizimkilerde yakında düzelir .saygılar
Wildwolf
06-05-2016, 16:13
Güven bey çiçekleri saplarından kestim,yapraklara hiç dokunmadım.Umarım sizinki de 10-15 güne kadar benimkinden daha güzel ve daha verimli olur...
msguven42
09-05-2016, 11:06
İnşallah hepimizinki güzel ve verimli olur. benim şöyle bir sıkıntım var şimdi, yaklaşık 63 tane ekim yaptığım kök canlanmadı,yapraklanmadı. bunları yenilemeyi düşünüyorum.lakin nasıl yapacağım bilemiyoruım. yenileyen arkadaş varmı?nasıl yapabilirim kolay olarak? genelde üsttekiler yenilenecek altlarda aralardada var.saygılarımla
msguven42
12-05-2016, 08:01
Arkadaşlar yeni fideleri sipariş verdim bugün elime ulaşacak,yukarıda fide yenilemesi yapma hususunda sorduğum soruya cevap verecek varmı?Akıl akıldan üstündür varmı fide yenilemesi için kolay bir yol?
birde şunu paylaşmak istedim geçen arkadaşın birinden koyun gübresi ile az demir vitamini almıştım.bir kovada karıştırıp bir tülbent bezinden süzmeye çalıştım baktım yavaş oluyor elek aralığı biraz daha geniş bir süzgeçten geçirdim ve sulama borusuna döktüm :).bu sefer büyük parçalar kalmış sanırım sulama borusu delikleri tıkandı döktüğüm sıvı olduğu gibi kaldı.neyse çok uzatmayayım meseleyi ancak şu şekilde çözebiildim saksıyı yatırdım bir saldalyeye boru ucunu yasladım ve sulama borusu içine iyice bahçe hortumunu sokarak suyu açtım.içindeki sıvı olduğu gibi dışarı çıktı.delikler açılmış oldu :) .lakin bu seferde delikler tam açılınca sulama çok hızlı olmaya başladı.bilhassa alttan 8-9.deliklerden itibaren aşağıya sulamayı çok yapıyor bu sefer üsttekiler tam sulanmıyor gibi geliyor.yarıya kadar mıcır doldursam çözüm olurmu? (üstlerin sulanması için-suyun hemen boşalmaması için) saygılarımla
Wildwolf
13-05-2016, 11:59
Yaptığım sistem erkanbey in sistemi ile 1 e 1 aynı.Tek farkımız,orta kısımdaki sulama borusunu 0.5 cm çap
civarında çakıl taşı ile doldurdum.Su akışını daha kontrollü yapıyor ve çakıl taşı doldururken tahminen 15-20 cm doldurduktan sonra 1 avuç da hayvan gübresi koydum.Yani sulama borumda hemen hemen her 20cm de 2-3cm kalınlığında 5 adet hayvan gübresi olan kısım var.Bu işlemi yaklaşık 3 hafta önce yaptım ve özellikle 1 hafta dolmadan tüm yapraklarda hızlı gelişim ve dirilik bariz olarak gözledim.Birde sulamayı sadece her sabah 07.00 gibi yapıyorum,yani güneş görmeden hemen önce.Kesinlikle bunun dışında su vermiyorum.Yağmurlu veya kapalı havalarda da sulama yapmıyorum.
Daha önce yazmıştım.Ben faydasını fazlası ile gördüm.
msguven42
13-05-2016, 12:57
teşekkürler wildwolf okumuştum yazınızı.burda 0-5 kırmataş sanırım kullandığınız,sıfır yani toz halinde malzeme varmıydı doldurduğunuz malzemede.Açıkça ben sıfır (toz halinde) malzemenin çok sıkışarak su geçirimsiz hale getirebileceğinden korktum.siz malzemeyi yıkarayak tozdan arındırarak mı doldurdunuz?
birde dün yapraklanmayan fidelerin dikimini akşam geç saate kadar tamamladım.açıkça çook zor oluyor.fideyi söküp ,yeni fide için çukur açıp akabinde fideyi yerleştirdikten sonra fidenin üstünden küçük bir kürek yardımı ile karışım toprağı bir çubuk yardımı ile çukura doldurarak kökleri sıkıştırmaya çalıştım.ama içime sinmedi şöyleki köklerin hava alarak tutmayacağı endişesi hasıl oldu.Erkan bey daha önce bahsetmişti ilk ektiğim gibi olmuyor diye.ama temennim tutması yönünde elbette emek zayi olmasın.Çamur topağı yapıp çukura basmayı düşündüm oda çok sıkışarak belki zarar verir diye düşündüm.ama çamur topağı daha kolay olacağı kanaatindeyim.Saygılarımla
İsmail Kuzucu
13-05-2016, 13:33
Ben delıklerı ısıtıp yamulttugum ıcın fıdelerde yenılenme cok kolay oluyor. Toprak koymak ıcın alan kalıyor.
Sulama ıcın boru ıcıne damlama hortumu koyabılırsınız. Tıkanma, az ve cok sulandı derdı olmuyor. Uc kısmınada vana ekledım boylece hortum baglamakta kolay oluyor.
kiziltan
13-05-2016, 14:06
Damlama hortumu yerine terleyen boru olur mu ? Tikanma yapar mi ?
İsmail Kuzucu
13-05-2016, 22:06
Damlama hortumu yerine terleyen boru olur mu ? Tikanma yapar mi ?
Çim ekimlerinde ki çok ince malzeme tıkamadığına göre bundada tıkamayacaktır. Biraz arama yaptım, iyi bir sistemmiş.
kiziltan
14-05-2016, 15:47
Terleyen boruyu ureten var cok pahali degil, sera icin bile olur, toprak altinda oldugundan buharlasma az oluyormus.
Terleyen boruyu toprak altına döşenmesi gerektiğini ayrıca çok kullanışlı bir uygulama olduğunu, İsrail modern sera uygulamalarında toprak altı terleyen boru sistemini kullandıklarını, terleyen borular toprağın sıcaklığını yazın düşürdüğü kışın ise arttırdığını bir yazıda okumuştum.
Nasıl oluyor da tıkanmadığı tartışılır.
Çünkü damlama borularının bile kireçli suda veya kirli su kullanıldığında tıkandığına şahit oldum.
kiziltan
14-05-2016, 16:20
Bu borularin delikleri cok cok kucuk, disaridan tikanmiyor, su icerisindeki gubrenin cok iyi cozunmesi gerek, tikarsa onlar tikar.
Wildwolf
15-05-2016, 15:02
güven bey kullandığım çakıl çap 0.3-0.5 cm,yıkanmış çakıl daha küçük çaplılar özellikle gübreyi süzemiyor,yarım santimden büyük çaplıların ise su akışına etkisi yok.
msguven42
17-05-2016, 07:48
teşekkürler wildwolf.yeni ektiğim fideler yavaş yavaş yapraklanmaya başladı.arada yapraklanmayan yani tutmayanda var gibi.bakacağız ileriki günlerde. Erken ama şimdi kış aylarında ne yapacağımı düşünmeye başladım.-20 lere düştüğü oluyor bizim memleketin.sanırım erkanbey -10 lara dayandığını ,bir arkadaşta -15 i gördüğünü yazmıştı.bide çilek sulanmadan bu ayları nasıl zararsız geçirebiliyor onu merak ediyorum.Saygılarımla
Wildwolf
25-05-2016, 10:16
http://i.hizliresim.com/GzE4ZN.jpg (http://hizliresim.com/GzE4ZN)
Küçük kızım bırakmıyor dolu hali ile görelim,ama ortalama 2 günde bir 3-4 çileği var.Şu ana kadar sanırım 2 kg mahsülü 54 kök ile geçtik..
msguven42
26-05-2016, 13:03
maşallah wildwolf .benim sistemde iyleşmeye başladı.lakin bu seferde yeşil kurt yaprakları yemeye başladı.iki tane yeşil kurt buldum.bunun çözümü varmı? organik yapalım ilaçlamayalım diyorum ama kurtlar çoğalırsa naparım bilmiyorum.bilgi paylaşırsanız sevinirim.
Başarılı tebrik ederim :)
zedonetx
17-06-2016, 11:52
Bu da benden olsun. 3er sütundan her sütunda 5 delik var. Toplam 15 fide alıyor. Torfun deliklerden akıp gitmemesi için şimdilik bez sıkıştırdım. ancak, sünger yapsam daha estetik olacak.
https://i.imgsafe.org/3c7393f0e2.jpg
Borunun görüntüsü çok itici olsa da görünüme çok fazla dikkat etmeyip sadece neticeye bakarsanız iyi fikirmiş. Tamamen yaprakla çilekle kaplanmış, boruyu kapatan görüntüsü hoş duruyor. Ben böyle becerikli bir işi çıkaramam. Ama eğer cesaret edip girişecek olsaydım boruyu ağaç gövdesi görünümünde boyardım.
Çilek ağacı saksıları ise harika görünüyor. Balkona terasa fazla yer kaplamadan bol bol çilek dikilebilmesi fikri süpermiş ;)
Çilek yetiştirme bölümüne yazdigim soruyu bir de buraya sorayım.
Bu çilek kuleleri ile ugraşan arkadaslara bir sorum olacak.
Kendim yapmadim ama kafama takildi
Bu dikine boruların sulaması borunun/ kulenin tepesinden sulamayla mi oluyor?
Eger öyleyse; kuledeki toprak günden güne aşağı doğru inme eğilimi gösterip, toprak aşağı yönlü sıkışıp çilek yuvalarının bozulmasına sebep olmaz mı?
Bir de nasıl toprak kullanıyorsunuz
msguven42
20-06-2016, 13:14
Çilek yetiştirme bölümüne yazdigim soruyu bir de buraya sorayım.
Bu çilek kuleleri ile ugraşan arkadaslara bir sorum olacak.
Kendim yapmadim ama kafama takildi
Bu dikine boruların sulaması borunun/ kulenin tepesinden sulamayla mi oluyor?
Eger öyleyse; kuledeki toprak günden güne aşağı doğru inme eğilimi gösterip, toprak aşağı yönlü sıkışıp çilek yuvalarının bozulmasına sebep olmaz mı?
Bir de nasıl toprak kullanıyorsunuz
Merhaba.Erkanbey cevaplasa daha iyi olacaktı,lakin sanırım meşgul son günlerde foruma çok girmiyor.ben bu sene 4.aydan itibaren yaptım sistemi.karışım olarak erkanbeyin verdiği tarifi uygulamaya çalıştım.Sulama 200 lük borunun içinde kullanılan 50 lik boruya açılan delikler vasıtasıyla sağlanıyor.delikler dikkatli delinmesi gerekiyor büyük delinirse aşırı hızlı bir sulama oluyor.
1,5 litrelik kap ölçek alınırsa :
toprak :20 ölçek
torf veya cocpeat :15 ölçek (ben torf kullandım)
solucan gübresi: 8 ölçek
pomza :6 ölçek
leonardit: 2 ölçek
2 aylık süreçte toprağın çok aşağıya doğru inip sıkışma yaptığını açıkça hissetmedim.Köklendikçe deliklerin bulunduğu kısımda toprak akışı azalıyor.tek çektiğim sıkıntı sanırım pomzayı alırken biraz büyük daneli ve yazan ölçüden fazla katmam sebebiyle ilk ekimden sonra yarıya yakın fidenin tutmamasına sebep oldum.söküm yaparken köklerin etrafını pomza taşı kapladığını ve köklenmeye müsade edici ortamın olmadığından kuruduğunu tahmin ediyorum.size tavsiyem pomzayı çok abartmamanız benim gibi.Birde benim gibi kuruyan kökleri yenilemek için acele etmeyin çünkü tutan fideler büyüdükçe kol atıyor ve o kolları boş olan yerlere sabitleyip köklenmesini sağlayabilirsiniz.İnşallah yardımcı olabilmişimdir.Saygılarımla
erkanbey
20-06-2016, 13:47
Aslında foruma sürekli giriyorum ama cevaplanması gereken tüm soruları cevapladık zaten tecrübe edindiğimiz kadarıyla.Yapılması gereken basit,ilgilendiğiniz bir konu varsa o konuyu okuyacaksınız bi zahmet.Sorduğunuz soruyu birebir önceki sayfalarda anlattık,hal böyle olunca pekde mesaj yazma gereği duymadım.Ramazanın verdiği halsizlikte katılınca insanın bir şey yazası gelmiyor.
Bu düzeneği bu sene çok kişi yaptı resimlerini görelim artık son durumlar neymiş?Bu arada benim bıruda az sayıda çilek oluştu yavaştan kol atmaya başladılar.Normalde çileği bolca verip ondan sonra kol atması gerekiyordu.Belkide budamayla alakalı bir durum oluştu.Sonuç olarak boruyu söktüm, çünkü bu sene balkon çok kalabalık biber,domates,hıyar dolu.Boru macerası benim için bitmiştir,baya uğraştırdı ve eylendirdi beni.
Samsunda yaşayan veya Samsuna uğrayabilecek olan bu sistemede hevesli olan kişiye hazır delinmiş sistemi malzemelerin maliyeti karşılığında verebilirim.İşçilikte bizden olmuş olur 😄
msguven42
21-06-2016, 10:55
Aslında foruma sürekli giriyorum ama cevaplanması gereken tüm soruları cevapladık zaten tecrübe edindiğimiz kadarıyla.Yapılması gereken basit,ilgilendiğiniz bir konu varsa o konuyu okuyacaksınız bi zahmet.Sorduğunuz soruyu birebir önceki sayfalarda anlattık,hal böyle olunca pekde mesaj yazma gereği duymadım.Ramazanın verdiği halsizlikte katılınca insanın bir şey yazası gelmiyor.
Bu düzeneği bu sene çok kişi yaptı resimlerini görelim artık son durumlar neymiş?Bu arada benim bıruda az sayıda çilek oluştu yavaştan kol atmaya başladılar.Normalde çileği bolca verip ondan sonra kol atması gerekiyordu.Belkide budamayla alakalı bir durum oluştu.Sonuç olarak boruyu söktüm, çünkü bu sene balkon çok kalabalık biber,domates,hıyar dolu.Boru macerası benim için bitmiştir,baya uğraştırdı ve eylendirdi beni.
Samsunda yaşayan veya Samsuna uğrayabilecek olan bu sistemede hevesli olan kişiye hazır delinmiş sistemi malzemelerin maliyeti karşılığında verebilirim.İşçilikte bizden olmuş olur 😄
Erkanbey keşke bırakmasaydınız bizlere yol gösteriyordunuz.Gerçi balkon doluluğu bendede büyük sıkıntı.bende domates biber denemesi yapıyorum bu sene.ama acemilikten kurumaya yüz tuttu domatesler.herkesin ürün vermeye başlamasına rağmen üründe alamadım henüz :) .neyse meşgale oluyor.Kendinize iyi bakınız
Merhaba.Erkanbey cevaplasa daha iyi olacaktı,lakin sanırım meşgul son günlerde foruma çok girmiyor.ben bu sene 4.aydan itibaren yaptım sistemi.karışım olarak erkanbeyin verdiği tarifi uygulamaya çalıştım.Sulama 200 lük borunun içinde kullanılan 50 lik boruya açılan delikler vasıtasıyla sağlanıyor.delikler dikkatli delinmesi gerekiyor büyük delinirse aşırı hızlı bir sulama oluyor.
1,5 litrelik kap ölçek alınırsa :
toprak :20 ölçek
torf veya cocpeat :15 ölçek (ben torf kullandım)
solucan gübresi: 8 ölçek
pomza :6 ölçek
leonardit: 2 ölçek
2 aylık süreçte toprağın çok aşağıya doğru inip sıkışma yaptığını açıkça hissetmedim.Köklendikçe deliklerin bulunduğu kısımda toprak akışı azalıyor.tek çektiğim sıkıntı sanırım pomzayı alırken biraz büyük daneli ve yazan ölçüden fazla katmam sebebiyle ilk ekimden sonra yarıya yakın fidenin tutmamasına sebep oldum.söküm yaparken köklerin etrafını pomza taşı kapladığını ve köklenmeye müsade edici ortamın olmadığından kuruduğunu tahmin ediyorum.size tavsiyem pomzayı çok abartmamanız benim gibi.Birde benim gibi kuruyan kökleri yenilemek için acele etmeyin çünkü tutan fideler büyüdükçe kol atıyor ve o kolları boş olan yerlere sabitleyip köklenmesini sağlayabilirsiniz.İnşallah yardımcı olabilmişimdir.Saygılarımla
Çok teşekkür. Aklımdaki sorulara cevap buldum sayenizde. Sağolun.
belkide çok saçma bir soru olacak :D dikey düzeneğe çilek yerleştirme yapacağım fakat ilk mesajlarda su pompası vs var ama son mesajlarda böyle birşeyden bahsedilmiyor su pompası gerekli mi
erkanbey
05-08-2016, 09:14
belkide çok saçma bir soru olacak :D dikey düzeneğe çilek yerleştirme yapacağım fakat ilk mesajlarda su pompası vs var ama son mesajlarda böyle birşeyden bahsedilmiyor su pompası gerekli mi
Olay şundan ibaret,bu konu topraksız tarım için dikey düzenekler konusu olarak açılmıştı,benim dikkat etmemiş olmam ve ikisininde dikey düzenek olmasından dolayı,ayrıca konuya katılımında çok olması konuyu bu sayfalara kadar taşıdı.
Benimki gibi topraklı yapacaksanız pompa felan lazım değil.Biraz ayrıntılı okuyabilirseniz tam olarak lazım olanlarıda daha önceleri yazmıştık sanırım.
Olay şundan ibaret,bu konu topraksız tarım için dikey düzenekler konusu olarak açılmıştı,benim dikkat etmemiş olmam ve ikisininde dikey düzenek olmasından dolayı,ayrıca konuya katılımında çok olması konuyu bu sayfalara kadar taşıdı.
Benimki gibi topraklı yapacaksanız pompa felan lazım değil.Biraz ayrıntılı okuyabilirseniz tam olarak lazım olanlarıda daha önceleri yazmıştık sanırım.
=) teşekkürler açıklamanız için.
portabler
08-03-2018, 12:19
Foruma bir süredir giremediğim için soramadım. Madem boruyu söktünüz,sökülmüş haldeki iç borunun ve taban kapaklarındaki delikleri büyüklükleri ve konumları anlaşılacak şekilde fotoğraflamanız mümkün mü? Aynı sistemi yapmayı planlıyorum , yanlış yapmak istemiyorum.
Papatyacı
30-03-2018, 14:31
Arkadaşlar çekirdekten çilek ektim toprağa pet bardaklarına kimine streçç çektim kimine çekmedim ama 21 gün oldu ancak çileklerimin hiçbiri çimlenmedi , çimlenmeye yardımcı olabilecek bir yöntem bilen varsa lütfen yazsın
Burada detaylıca bir anlatım mevcut yazılanları okursanız faydalı olacaktır.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/21058-3.htm
Arkadaşlar çekirdekten çilek ektim toprağa pet bardaklarına kimine streçç çektim kimine çekmedim ama 21 gün oldu ancak çileklerimin hiçbiri çimlenmedi , çimlenmeye yardımcı olabilecek bir yöntem bilen varsa lütfen yazsın
Papatyacı
31-03-2018, 16:36
Teşekkür ederim
hibrit olmayan organik çilek fide tohum nerden buluruz
cihanyildiz
29-03-2019, 16:07
Arkadaşlar Merhaba;
Ben aslında işin topraksız tarım kısmındayım ama burada da çilek ağacı için benzer uygulamalar olduğundan benim yaptığım uygulamayı sizinle paylaşmak istedim.
Resimler benim kuleme ait değil fakat bendeki de birebir aynısıdır.
https://resmim.net/f/g3LW7s.jpg
https://resmim.net/f/ETmwpX.jpg
https://resmim.net/f/YRYc9G.jpg
https://resmim.net/f/8LJwRX.jpg
https://resmim.net/f/uot2Hf.jpg
https://resmim.net/f/oylTry.jpg
mustafaokur
07-04-2019, 17:47
Arkadaşlar Merhaba;
Ben aslında işin topraksız tarım kısmındayım ama burada da çilek ağacı için benzer uygulamalar olduğundan benim yaptığım uygulamayı sizinle paylaşmak istedim.
Resimler benim kuleme ait değil fakat bendeki de birebir aynısıdır.
Merhabalar,
İşin garip kısmı şu; Yurt dışında bu ürünün satışı bolca mevcut hatta şu linki iliştireyim tanıtım videosu da var. https://www.youtube.com/watch?v=T56402S98L0 bir çok farklı firma yapıyor bu işi.
Paylaştığınız fotoğraflar üretimini Sera Kule isimli bir firmanın yaptığı ürüne ait. Piyasada olan bir ürüne nasıl oluyor da patent alıyorlar.
Hem faydalı model olarak tescil ettirmişler hem de tasarım tescil belgesi almışlar. Gerçekten komik bir memleketiz.
Bu topic'te yazışmalar yapan, sıfırdan bir AR-GE çalışmasına giren, deneme yanılma yöntemiyle bir şeyler yapıp paylaşan ve diğer forumdaşlara da yardımcı olan tüm abilere ve ablalara da sonsuz saygılarımı sunarım.
cihanyildiz
29-04-2019, 09:24
Mustafa Bey;
Patent almak çok zor değil, hemen her şeye patent alabiliyorsunuz.
Fakat hukuki geçerliliği olmuyor.
eneslim1985
17-07-2019, 12:11
İsteyen olursa topraksız çilek için hazır pvc min resimleri.
oğuz bey ben talibim gönderme şansınız var mıdır
foxymance
08-09-2020, 09:31
Sadece sizi mi sevgili idris şenol?
Alara Fidancılığa gittim, orada yatay pimaşlara ektikleri çilekleri gördüm, hemen eve gelir gelmez işe koyulup yaptım.
Bir sitede dikey pimaşı gördüm, hemen onu da yaptım.
Burada bir arkadaşın aldığı kırmızı fener gibi olanını gördüm, onu da aldım ve yapmaya hazırlanıyorum.
Şimdi de bu...
Allah sonumuzu hayr eylesin....
Aminn
mertulker
09-01-2021, 12:58
güzel konu teşekkürler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.