PDA

View Full Version : Süs Yoncası, Uyku çiçeği (Oxalis sp.)

Sayfalar : [1] 2 3

Ela
12-04-2007, 21:12
Başka adı var mı veya latince adını bilmiyorum.Güneş batarken yapraklarını kapatıyor.Bugünlerde çok güzel lila rengi çiçek açmaya başladı.Çiçekleri de güneş batınca uyuyor.Çiçeklerinden tohum oluşması için ne yapabilirim. Tohumdan yetişebilir mi onu da bilmiyorum.

herakles
13-04-2007, 17:46
merhaba zerrin hanım çiceğin resmini koysana bakalım bizde o zaman yardımcı oluruz

Ela
13-04-2007, 18:01
merhaba zerrin hanım çiceğin resmini koysana bakalım bizde o zaman yardımcı oluruz

Teşekkür ederim, fotograf makinem arızalı şimdilik resim çekemiyorum. Yaprakları yonca şeklinde.

ozz
18-09-2007, 23:56
Merhaba
tesadüf okudum yazmadan geçemedim.Benim kedim uyku çiçeğine bayılıyor.onun için balkonumda bulundurmaya çalışıyorum devamlı.Bildiğim ve benim çoğalttığım kadarıyla çiçek kökten çoğalıyor ve aslında çabuk çoğalan güneş seven bir bitki pembe ve beyaz çiçekleri oluyor.Yaşadığınız yere yakın yerde bahçe varsa hele biraz da bakımsız mutlkaka oralarda bu çiçekten görürsünüz .bir küçük kök çıkarıp çoğaltabilirsiniz.:)

İklimsiz
09-01-2008, 22:17
Resim koymanız mümkün mü:confused:

Buket Aknar
09-01-2008, 22:22
Ben bu çiçeği bilmiyorum ve merak ettim. İnşallah fotoğraf da eklersiniz de bu çiçeği daha iyi tanırız.

Buket Aknar
09-01-2008, 22:34
Net'te uyku çiçeği diye araştırdığımda bu çiçekle karşılaştım. Ne dersiniz tarif ettiğiniz çiçek bu mu?

Oyaman
10-01-2008, 17:37
Merhaba
tesadüf okudum yazmadan geçemedim.Benim kedim uyku çiçeğine bayılıyor.onun için balkonumda bulundurmaya çalışıyorum devamlı.Bildiğim ve benim çoğalttığım kadarıyla çiçek kökten çoğalıyor ve aslında çabuk çoğalan güneş seven bir bitki pembe ve beyaz çiçekleri oluyor.Yaşadığınız yere yakın yerde bahçe varsa hele biraz da bakımsız mutlkaka oralarda bu çiçekten görürsünüz .bir küçük kök çıkarıp çoğaltabilirsiniz.:)

Uyku Çiçeğini kedinizin çok sevdiğini yazmışsınız , ben de merak ettim neyini
seviyor acaba ?

Gatay
17-01-2008, 10:20
Biz küçükken bu çiçekten bahçemizde çok vardı. Şimdi balkon saksılarında da bu çiçekli bitkiden çok görüyorum.Küçük çiçekleri çok sevimli duruyor.Kedileri bilmiyorum ama biz küçükken yediğimizi biliyorum.:) Saplarının mayhoş bir tadı vardır.

aydolum
17-01-2008, 11:01
evet bizdede uyku çiçeği derler çiçekleri ve yaprakları çok ekşi oluyor çok yerdik çoçukkkendibinde yumrucukları oluyor onlardan kolayca ayırıp yeni bir bitki yapabilirsiniz marmara bölgesinde doğal yetişiyor

ezgili dünyam
23-01-2008, 09:25
Bahsettiğiniz çiçekten benim bahçemde var, adının uyku çiçeği olduğunu bilmiyordum, biz yonca çiçeği diyorduk, kışın bile tek tük pembe çiçek açıyor, hatta demin indim baktım bahçeye, çiçek varmı halen diye, ama bulamadım. Yazın hava biraz kapalı olsa hemen kendisini korumaya alıyor. Yetişmesi çok kolay, ablam bahçenin taş duvarlarına bile dikti. Şu an yemyeşil yonca görüntüsünde.

M-e-l-t-e-m
15-03-2008, 17:35
Bende de var, bizim bahçeden doğal olarak çıkmış ve büyümüştü, çiçekleri çok güzel diye saksıya diktik kıyamadık atmaya gerçi yabancı ot sanıyordum :D, adını bilmiyordum resminden tanıyınca öğrendim sayenizde :) Şimdi yemyeşil ve küçücük yapraklarıyla çok sevimli gözüküyor, iki saksıdalar.

vayvayvay
05-10-2008, 16:46
Merhabalar...Resmini gönderdiğim çiçeğimin adı da uyku çiçeği...Gündüz böyle üçgen yapraklarını açıp, gece de şemsiye gibi kapanıyor. Renklerine hayranım...Beyaz çiçekleri de pek narin.:) Ancak bu ara çok hasta. Benim dışımda bakılıyor( Elimde olmayan nedenlerden dolayı).Sanırım suyunu çok koydular:( :(Tüm yapracıkları dipten kuruyup döküldü..

günebakan
05-10-2008, 17:17
Sayın vayvayvay sizin uyku çiçeğinizden bende ilk defa bir yerde gördüm tabii hemen bir iki kök çıkardım bakalım tutacakmı inşallah tutar:)

nariçi
05-10-2008, 17:50
vayvayvay'ın çiçekleri güzelmiş, ben bir defasında gelen saksının içinde kendiliğinden bir çiçek çıktı bahçeye diktim nedir diye sonra yaprakları küsen kapanan bir bitki yaz sonuna doğru sarı çiçek açıyordu güzel olduğunu görünce evin ön tarafına naklettim, ama malesef kurudu. uyku çiçeği deyince hatırladım bu gece kapanan çiçekler olmasın uyku çiçekleri **** benim kuruttuğum çiçek acaba yasemin'miydi.

vayvayvay
05-10-2008, 18:05
Sevgili Günebakan, inşallah tutar. Çok seveceksin gör bak... Sevgili Nariçi, acep nasıldı ki.

nariçi
07-10-2008, 20:21
Buradan gördüklerime göre sarı yasemin olduğu anlaşılıyor, ama kurudu.

Minem
08-10-2008, 22:28
Günebakan ablacığım; biraz büyütünce uyku çiçeğini bende isterim.Çok güzel görünüyor.Hatta saksısını yollarım sana:)

günebakan
09-10-2008, 10:17
İnşallah tutar vayvayvay oldukça yorucu bir yolculuk yaptılar pet şişe içinde dün akşam saksıya aldım bakalım ne olacak

Eğer tutarsa neden olmasın Minem ama tutmazsada sen yerini biliyorsun ordanda alabilirsin:)

papatyam
10-10-2008, 13:05
Mor yapraklı olan Yonca dan bende çok aradım ama bulamadım.

herbaryum
10-10-2008, 13:42
Oxalis sp.

Ela
10-10-2008, 16:01
Net'te uyku çiçeği diye araştırdığımda bu çiçekle karşılaştım. Ne dersiniz tarif ettiğiniz çiçek bu mu?

Benim çiçeğim, bunun aynısıydı fakat öldü. Mart ayına kadar da yenisini aramayacağım. Koyacak yer kalmadı.

samanosuke
13-10-2008, 16:44
çok arsız bir çiekdir suyu çok sever

günsu
13-10-2008, 19:43
Demek moruda varmış, biz çocukken saplarını yerdik ekşi ekşiydi:p

günebakan
26-10-2008, 22:46
Benimde mor yapraklı olanından vardı ama öldü pet şişe içinde uzun bir yolculuk yaptı dayanamadı galiba saksısını kurcalasam içinde kökleri iyimidir acaba eğer iyi ise bozmaktanda korkuyorum yazık ne kadarda zorla almıştım aslında:(

m ü g e
26-10-2008, 23:10
Benimde mor yapraklı olanından vardı ama öldü pet şişe içinde uzun bir yolculuk yaptı dayanamadı galiba saksısını kurcalasam içinde kökleri iyimidir acaba eğer iyi ise bozmaktanda korkuyorum yazık ne kadarda zorla almıştım aslında:(

Benim uyku çiçeğim yerini sevmediği için tek kökte bir dal kalmıştı. Yerini değiştirdim ve su vermeye devam ettim. Tek bir kök sağlam kalmış, dal vermeye devam ediyor ve çok sağlıklı :) Bence düzenli olarak su vermeye devam edin.

badem
27-10-2008, 16:00
bu çiçeğe yonca çiçeği de derler çok arsızdır.dibinde patatesleri vardır birkere ekildimi heryeri sarar genellikle yere ekilir .

günebakan
27-10-2008, 16:37
Sağolun arkadaşlar sevgili Müge üstünde dalı bile yok bendekinin ama yine ellemek istemiyorum belki kök tutmuştur diye bakalım ne olacak :)

Sebahattin Sargın
08-12-2008, 02:11
Üç dilimli yaprakları ile, 10-30 cm. çapında bir yastık yumağı oluşturur. Üzerinde 5 yapraklı 2 cm. büyüklükte çiçeklerle süslenir. Renkleri, pembe, kırmızı, sarı ve beyaz olur. Çoğu güneşte açıp, akşamları ve bulutlu havada kapanır. Yalnız, O.deppei güneşte kapanıp, karanlıkta "uyurlar". Sevilen bir salon bitkisidir. O.adenophylla, bahçe için çok uygundur. Yıl boyu yerinde kalır ve bahar sonu, yaz ortası pembe çiçeklenir. O.bowiei, sıcak korumalı yer ister. Kışın mor-pembe çiçek açar. O.pes-caprea, kışın içeri alınmalıdır. Sonbahar, kış ve baharda çiçek verir. O.deppei, baharda kırmızı veya beyaz çiçek açar. O.purpurea, yaz başında kırmızı ve bazen de beyaz çiçek verir.

55294
Oxalis adenophylla

55297
Oxalis pes-caprea

Yetiştirilmesi

Bol güneşte veya hafif gölgede iyi gelişir. Bahçe kültüründe soğanı, sonbaharda 10-15 cm. mesafe ile üzeri 5 cm. toprakla örtülerek dikilir. Arada bir 15.15.15 suni gübre verilir. Fazla özen gerektirmez. Oda kültürü için, 1 kısım torf, 1 kısım saksı toprağı ve 1 kısım kaba kumdan oluşan karışıma, 3 cm. derinlikte sonbaharda dikilir. Günde en az dört saat doğrudan güneşte ve gece ısısı 10-16 ºC ve gündüz ısısı 20-22 ºC olduğunda iyi gelişir. Karışım toprağı nemli tutulup, arada bir salon çiçek gübresi verilir. Dinlenme döneminde gübre verilmez.

55295
Oxalis deppei

55296
Oxalis bowiei

Çoğaltılması:

Çoğaltılması, büyük ana soğan yanında oluşan yavru soğanların ayrılması ile yapılır.

55298
Oxalis purpurea

Kaynak (http://groups.msn.com/soganlibitkiler/oxalis.msnw)

sukranayalp
10-12-2008, 10:15
Sevgili Sebahattin, Oxalis hedysaroides'i de bu çiçeklere eklemek gerekiyor.

Yaz - kış kadifemsi bordo yaprakları ile adeta uçmaya hazır kelebek görüntüsü olan bu oxalis türü, ev içinde olsun ev dışında olsun mutedil tüm bölgelerimizde yetiştirmeye ve bakmaya uygun bir tür.

Satış fiyatı fidanlıklarda genelde 15 YTL.

Sebahattin Sargın
10-12-2008, 12:13
Çok teşekkür ederim Şükran Hanım, listede sadece bu varyetelerini görünce bunları eklemiştim, İşte buda güzeller güzeli Oxalis hedysaroides;
55455

Bu gerçekten çok hoşuma gitti yaprak rengi çok güzel, bakalım Bursada bulabilecekmiyim?

Sevgiler ;)

Todor
10-12-2008, 20:39
Bende de Oxalis triangularis var. Yapraklar 5-6 cm büyüklüğünde ve aynı aşağıda görülen renk. Şu anda henüz büyütüyorum. İnternetten bulduğum bir fotoğrafı;

55563

sukranayalp
10-12-2008, 20:50
Benim yetiştirdiğim de bu sevgili Todor. Ancak isim olarak O. hedysaroides olarak bunu biliyordum. Sbahattin'in gönderdiği fotoğrafın daha alt bir varyete olduğunu düşünmüştüm.

Sebahattin Sargın
10-12-2008, 21:01
Oxalis hedysaroides diye google da aratınca bunlar (http://images.google.com.tr/images?q=Oxalis%20hedysaroides&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi),
Oxalis triangularis diya aratınca da bunlar (http://images.google.com.tr/images?q=Oxalis%20triangularis&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi) çıkıyor. Şükran Hanım sanırım sizinki de Oxalis triangularis...

Sevgiler ;)

kaybol.2008
11-12-2008, 00:32
Bende de oxalis hedysaroiden var. Çok sevdiğim bir tür. Bir süredir oxalis deppei bulmaya çalışıyordum.
Sebahattin bey, arama/bulma çalışmalarınız sırasında oxalis deppei ile ilgili bir sonuca ulaşırsanız beni de bilgilendirir misiniz. Kolay gelsin.

kaybol.2008
11-01-2009, 14:46
Benimki bu kış ikinci kez çiçek açıyor.

denizakvaryumu
25-02-2009, 13:33
Oxalis palmifrons

64344

64345

denizakvaryumu
25-02-2009, 13:35
Oxalis massoniana

64347

Nariel
15-03-2009, 00:09
Kampüsümün çim alanlarını kaplamış olan bu bitki de sanırım bir yonca türü. Güzelliğe bakar mısınız? Aralarda birkaç bitki kırmızı..
(Süs bitkisi olarak kullanılamaz mı?)

Passion
15-03-2009, 00:55
Oxalis ute:
67108

Passion
15-03-2009, 01:14
Oxalis enneaphylla
67109

67110

kopshtar
29-03-2009, 16:17
Arkadaşlar Bursada bu çiçeğe esnaf çiçeği de diyorlar. Sabah geç açıp akşam erken kapandığı için. Anneannemden duymuştum. Eski evimizin bahçesinde okadar çok vardı ki, baharda seyreltmek zorunda kalırdık :)

ninina84
06-04-2009, 12:54
Bir süre önce edindiğim oxalisimi kaybediyorum sanırım. Birkaç hafta önce yaprakalrı teker teker bozulmaya başladı. Havaların düzelmesi ve yeterli güneş ışığı almaya başlamasıyla durumun düzeleceğini beklerken daha da beter bir hale geldi. Eskiden yapraklar bir bir kururken şimdi toplu halde kuruyorlar. Çok üzülüyorum :(

Passion
06-04-2009, 13:14
Kırmızı yapraklı yonca benim de var. Ben bahçeye ekmiştim. Kışın otu yaprağı tamamen kayboluyor. Baharda tekrar filizleniyor. Geçen sene öyle oldu.

Bir kaç hafta önce toprağı eşeleyip yumrularını buldum. Yumruları dağıtıp ektim yeniden birer birer. Yakında filizlenir diye umut ediyorum. Sizin de yumrular sağlamsa yeniden filizlenir . Ben olsam saksıyı boşaltıp yumruları kontrol ederdim. Yumruları ayırarak yeni bir saksı ve toprağa yeniden ekerdim.

Bu konuda daha tecrübeli olan arkadaşlar yanılıyor muyum acaba?

ninina84
06-04-2009, 13:23
Ben de toprağını değiştirmeyi düşündüm ama emin olmadan yapmak istemedim. Bütün kış yapraklıydı. Şimdi de alttan yeni yapraklar geliyor ama dediğim gibi biraz büyüyüp toplu halde soluyorlar. Bunun yanında çiçek de açıyor :)

kaybol.2008
06-04-2009, 20:18
Ninina84, ben olsam toprağını değiştirirdim. Bir de sulama problemi olabilir mi?

Sebahattin Sargın
06-04-2009, 20:28
Şükran Hanımdan aldığım Oxalis triangularis sağlıklı bir şekilde büyüyor ve çiçek açmaya başladı. Sevgili Ninina84 bence de toprağını değiştirin ve yumrusunu kontrol edin. Ben toprağı kurudukça suluyorum sağlıklı bir şekilde büyüyor, fazla mı suladınız acaba?

Passion
06-04-2009, 20:44
Bir kaç hafta önce toprağı eşeleyip yumrularını buldum. Yumruları dağıtıp ektim yeniden birer birer. Yakında filizlenir diye umut ediyorum.

Bugün baktım , topraktan yeni filizler çıkmaya başlamış..

ninina84
06-04-2009, 20:44
Az önce değiştirdim toprağını. Ben de çok suladığımı düşünmüştüm ama daha dün su verdiğim halde toprak kupkuru un gibiydi. Bir de solucan çıktı içinden. Bahçe toprağıymış sanırım. Yumrularının nasıl görünmesi gerektiğini bilmiyorum ama topraktan çıkardıklarım küçük turucu renkli yumrulardı. Bir sürü de yeni yaprak ve tomurcuk vermiş. Toprağı değiştirirken birkaç yaprak koptu. Biraz kel kaldı ama sabaha toparlayacağını umuyorum. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

ninina84
07-04-2009, 11:29
Hazır lafı geçmişken tecrübeli arkadaşlara sorayım. Hiç tohumdan oxalis üreteniniz oldu mu? Ne kadar zaman sonra çiçek verirler acaba; amaryllis gibi 3-5 yıl sürmüyordur tahminimce.

kaybol.2008
10-04-2009, 22:03
Ninina fotoğraflardan biri malum bende olan oxalis, diğerine yakından bak bakalım tanıdık gelecek mi :D:D:D

Pussycat
12-04-2009, 23:23
Merhaba
En sonunda aradığım pembe çiçekli yoncadan bir bahçede gördüm ve bahçe sahibi bana yenilerden üç küçük soğanı topraktan çıkartarak verdi. Eve gelip dikene kadar dört beş saat geçti ve saksıya diktiğimde çiçekler tamamen baygın haldeydi. Su kaybettiklerini düşünerek gereğinden fazla su verdim. Dikeli yedi gün oldu , çiçekler gayet güzel açıyor ama yaprakların büyük bir kısmı sarardı. Ölmesinden korkuyorum. Saksıya dikerken iyi kalitede torf toprağı kullandım ve soğanları yaklaşık 5 cm derinliğe gömdüm. Oldukça iyi güneş alan balkonumda duruyor. İlk gün su verdikten sonra yaprakların sarardığını görünce bir daha su vermedim ama yaprakların sararması da durmadı. Bilgisi olan arkadaşların yardımını rica ediyorum.

ninina84
03-05-2009, 14:47
24nolu mesajda ölmek üzere olan oxalisimin şu anki hali ;) kurtuldu galiba :)))

Günüm
03-05-2009, 15:12
Sevgili ninina84, mor yoncanızdan İstanbul'da bulabileceğim bir yer biliyor musunuz? Siz nereden temin ettiniz? Bu da çok aradığım çiçekler arasında.

ninina84
03-05-2009, 15:40
Ben tesadüfen buldum. Arkadaşımın anneannesinde vardı. Apartmanın içinde duruyordu. İstersem alabileceğimi söyledi ben de aldım. Oxalis olduğunu bile bilmiyordum. Görüşürsem kendisine sorarım nerden geldiklerini.

kaybol.2008
05-05-2009, 22:51
Oxalis Depei'de çiçek açtı.

Seyfi Dağdeviren
06-05-2009, 07:50
Sayın Ninina;Sizdeki Oxalis in aynısı bende var.Hediye gelmişti,5-6 senedir duruyor.Geçenlerde toprak değişimi yaptım.Çakıl taşı gibi yumru dolu.Buradaki yoğun ilgiyi görünce yumruları başka saksılara alayım diyorum.Pekte özenmediğim için öylesine bakıyordum.Bir ahbabım yumru istiyordu hemen vereyim.Aldığımda biraz kumlu bir toprağı vardı, bende aynı usül devam ediyorum.Buradaki yetiştirme koşullarına dikkat edeyim.Selam ve saygılarımla.

ninina84
06-05-2009, 11:31
İyi bakın ona ;) Ben de arkadaşımın anneannesinden aldığımda başlarda çok ilgilenmedim. Sonra Sn. Kaybol.2008 sayesinde bir oxalisim olduğunu farkettim. Benimki bahçe toprağına dikiliymiş. Bir süre sonra yapraklar ölmeye başladığında toprağını döktüm. İçinden irice bir solucan çıktı. Ufacık saksıda köklere zarar verdiği için neredeyse kaybediyordum oxalisimi. Şimdi keyfi yerinde.

Mor ve yeşil Oxalis Triangularis için ortak sipariş vermeyi düşünüyorum. Detayları Ortak Siparişler başlığında bulabilirsiniz.

biyolog84
08-05-2009, 16:57
bendede var bu cıcekten cok sevıyorum. gozum gıbı bakıyorum :)gercı cok ılgılenmeyede gerek yok,cok ılgı ısteyen bır cıcekte degıl aslında. ama benımkının topragında kucucuk,yesıl ve kahverengı renklerınde bocekler cıkmaya basladı. ne yapmam lazım acaba

COYOTE
15-05-2009, 22:38
Mesela bu:(

zenfree
15-05-2009, 22:46
Muhteşem. Ne kadar süre çiçekli kalıyor biliyor musunuz?

COYOTE
15-05-2009, 22:50
Bilmiyorum zenfree ama sanırım normal yoncalar gibidir. Ah ah daha neler var neler bir görseniz:( Burada (http://www.capeseedandbulb.com/oxalis.html)bir kaç örnek var ve burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15404&page=3)

nevsune
18-05-2009, 13:05
Sevgili Müge'nin bana şans için gönderdiği tek bir Oxalis deppeimin bir tanecik çıkan yaprağını biraz önce kuşlar kopartmış.

Bu herhalde bir soğandan bir yaprakla kalmaz, değil mi?

ninina84
18-05-2009, 13:12
Yok kalmaz merak etmeyin daha yaprak verir ;)

Sebahattin Sargın
18-05-2009, 21:11
Nevsune Hanım oxalisler çok dayanıklı bitkiler, çok sulamadıkça kolay kolay sorun çlıkarmıyor.

Güngör Salman
22-05-2009, 22:45
Günlerdir bu mesajları okuyup duruyordum bu gün bir arkadaşıma sanırım malum oldu ziyaretime mor yapraklı yoncayla geldi:))

hozat
23-05-2009, 12:41
sevgili Güngör,
O yoncayı ben de çok beğendim, güle güle büyüt.
Sakız gelmedi bekliyorum.
Sevgiler

Güngör Salman
27-05-2009, 16:19
Merhaba bunlarda benim yoncalarım.

kaybol.2008
30-05-2009, 22:45
Güngör hanım,
Saksınızı sabah ya da akşam güneşi alan bir yere koymanızı tavsiye ederim. Yapraklar çok soluk renkte.

Güngör Salman
30-05-2009, 23:01
Sayın Kaybol.2008 bende diyordumki rengi neden bu kadar değişik hemen ilgilenirim çok teşekkür ederim.

Seyfi Dağdeviren
01-06-2009, 22:58
Aşağıda resmini verdiğim pembe çiçekli yumrusu olmayan bu süs yoncasının adı nedir?
(Yumru Varmış)

Sebahattin Sargın
01-06-2009, 23:00
Oxalis bowiei olması lazım Seyfi Bey...

Passion
01-06-2009, 23:10
Seyfi Bey, bu yonca da yumruludur. Kökünden çıkardığınızda farkedeceksiniz dibindeki ufak yumruları ...

Seyfi Dağdeviren
02-06-2009, 08:28
Bu çiçek yakınımdaki iki evin bahçesinde her tarafı kaplamış.Resimleri çekerken yaşlı bir bayan geldi,evin sahibi imiş.Şimdi vermem baharda gel istediğin kadar al dedi.Diğer evin sahibi ile görüşmedim.Alınca yumru dağıtırım.Sebahattin bey:Çiçeği tam inceleyemedim fakat çiçeklerin sapları tek kökten çıkıyor gibi.Yoğun işlerim nedeni ile fazla ilgilenemiyorum.Bilgi edindikçe burada sizlerle paylaşacağım.

Seyfi Dağdeviren
02-06-2009, 08:38
Sayın Sargın;Bu çiçeğin şimdilerde sökülüp alınmasında bir sakınca varmı?Beni bilgilendirirseniz sevinirim.

cybl
02-06-2009, 10:10
Sayın ninina84 sayesinde sahip olduğum deppei ve mor oxalis soğanlarını pazar günü torf+perlit karışımına saksılara ektim. Soğanları karışıma yerleştirdikten sonra üstlerini yaklaşık 2cm kadar toprakla örttüm. Suladım, sabah günesi alan yerlerine yerleştirdim saksıları. Şimdi tekrar sulamak için toprağın iyice kurumasınımı beklemeliyim yoksa yeni fidelerimi spreyle suluyorum sabah akşam oxalislerimi de öylemi sulamalıyım.Çok sulayıp soğanları çürütücem diye korkuyorum.Birde nekadar zamanda yeşermeye başlar oxalisler. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Seyfi Dağdeviren
02-06-2009, 11:16
Az önce ikinci evin bahçesindeki beyden 3 yumru aldım.2 ay önce gitseymişim tenekeyle çöpe atmış,verirdim dedi.Bitkiyi tam tanımıyorlar,yaz boyu açıyor dedi.Ekimde gel istediğin kadar al dedi.Sayın İde isterseniz 1 yumruyu yollarım.Diğerini sayın İklimsize göndereceğim.

ninina84
02-06-2009, 11:50
Sayın ninina84 sayesinde sahip olduğum deppei ve mor oxalis soğanlarını pazar günü torf+perlit karışımına saksılara ektim. Soğanları karışıma yerleştirdikten sonra üstlerini yaklaşık 2cm kadar toprakla örttüm. Suladım, sabah günesi alan yerlerine yerleştirdim saksıları. Şimdi tekrar sulamak için toprağın iyice kurumasınımı beklemeliyim yoksa yeni fidelerimi spreyle suluyorum sabah akşam oxalislerimi de öylemi sulamalıyım.Çok sulayıp soğanları çürütücem diye korkuyorum.Birde nekadar zamanda yeşermeye başlar oxalisler. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Ben deppei soğanlarını diktiğimde haftada bir su verdim. Küçük saksıdakiler bir hafta içinde yaprak bile vermeden tomurcuk verdiler. Mor oxalisin yanına iliştirdiğim 3 deppei ise daha yeni filizleniyor. 3 hafta kadar oldu heralde dikeli. Dediğim gibi haftada bir sulama yeterli oldu. Zaten soğanlı bitkiler filizleninceye kadar çok suya gerek duymuyor. Bir de özellikle büyük saksılarda toprağın üstünün kuruması içinin de kuru olduğu anlamına gelmiyor. Sabah güneşi gören biryere koyduğunuzu söylemişsiniz. Bence filizlenene kadar fazla ilgilenmeyin ;)

Sebahattin Sargın
02-06-2009, 23:17
Oxalisler çok ilgi isteyen nazlı türler değiller arkadaşlar, çok fazla su vermeyin ve aydınlık yerde tutun. Direkt güneş ışığını sevmiyorlar aydınlık ortamdan yanalar ;)

Seyfi Bey, Şükran Hanım bana oxalis soğanını filiz vermişken göndermişti. Ektikten sonra filiz kurudu fakat dipten bir sürü yeni filiz verdi. Uzun lafın kısası dayanıklı bir tür, korkmadan sökebilirsiniz. Bu türden bende arıyorum, Bursaya gidince bir oxalis aranjmanı yapmayı düşünüyorum...

Sevgiler ;)

COYOTE
05-06-2009, 23:35
Oxalislerden herhangi bir görüntü yok. Biraz kurcaladım karideslere benzeyen yumrulardan biri köklenmeye başlamış ama:))

Sebahattin Sargın
05-06-2009, 23:40
Şükran Hanımın bana gönderdiği oxalis soğanı minicikti, nasıl büyüteceğim acaba bunu dedim. Saksıya ektim, filiz vermişti geldiğinde sonradan o filiz soldu. Zamanla oxalisim böyle (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=27302) oldu...

Yani fazla ilgiye gerek kalmadan biz siz için varız diyor oxalisler :)

Sevgiler ;)

cybl
06-06-2009, 09:14
Benim deppeilerden iki tanesi çıkardılar tüylü kafacıklarını iki gün önce :D bayada boylandılar. Morlarda hareket yok hala heycanla bekliyoruz.

Seyfi Dağdeviren
07-06-2009, 18:51
Bu gün bir arkadaşımın evinin önünden geçerken bahçede gülleri ile uğraştığını gördüm.Sohbet ederken güllerin arasında beyaz çiçekli oxalis purpurea yı fark ettim.Sonuç hemen bir yumruyu alıp evde saksıya diktim.Sıra kırmızı ve sarı çiçeklilerini bulmaya geldi.
Onlarıda bulacağıma inanıyorum.

COYOTE
15-06-2009, 09:51
Ninina84 ün getirttiği oxalislerde nihayet hareket başladı.

nevsune
15-06-2009, 14:40
Gözün aydın canım. Oxalis diye perişan olmuştun. Artık bir dolu oxalisin var. Hele senin elinde nasıl olurlar kimbilir. En yakın zamanda çiçekli fotoğrafları görürüz artık (her ne yapıyorsun bilmem de).

Bu mor olandan değil galiba, başka bir çeşit mi? Çiçeği nasıl açacak bakalım.

COYOTE
15-06-2009, 14:54
Bunlar yeşil ve mor olan oxalisler. O değişik olanların geleceği siteden ses çıkmadı maalesef.:( Bakalım artık paslı çivi mi olur, pekmezli su mu yoksa ısırgan mı bilmiyorum. Deneme yanılma:p

uzman16
17-06-2009, 16:49
Ben de oxalisimi başka bitkilerle aranjmanda kullanmak istiyorum. Nelerle kullanabilirim? Aynı saksıda olacağı için su ihtiyacı bakımından uygun olan ve aynı zamanda mor renge uyan neler kullanabilirim?

Güngör Salman
17-06-2009, 17:13
Neyi eksik yapıyorum bilmem benimkiler çok keyifsiz görünüyorlar.

nevsune
17-06-2009, 18:17
Sığırcığın koparttığı oxalis deppei'm sonunda bir yaprak çıkartabildi. Çok sevindim, çok. Bir de çiçeğini görebilsem:)

Etrd
17-06-2009, 18:55
Aşağıda resmini verdiğim pembe çiçekli yumrusu olmayan bu süs yoncasının adı nedir?
(Yumru Varmış)

İyi günler arkadaşlar ,bu tip yonca çiçeklerinin yaprakları ,Amerıkalılar tarafından salatalarda kullanılıyor , ekşimsi tadı mevcut , denemenizi tavsiye ederim , değişik lezzet katıyor.:p

nevsune
17-06-2009, 19:28
Ben de okudum ama içindeki oksalik asit biraz zararlıymış sanırım. Dikkatli kullanmak gerekiyormuş.

sükunet
07-07-2009, 18:15
Oxalis bowiei
bendede var ve şuan balkonumda...
güneşi seviyor değilmi arkadaşlar

ayferaksit
17-07-2009, 19:29
Yaşasın benim de oxalis im oldu:p

Arzu Kırlangıç
20-07-2009, 14:49
Oxalisim;

Nariel
21-07-2009, 19:09
Ben de dün Adana'dan iki saksı süs yoncası aldım. Hem de iki saksısı 5 liraya..
Şimdi yapraklarını kapattı, uyuyor;)

İstanbul'da çokça gördüğüm yeşil yapraklı-pembe çiçekli olandan istiyordum ama bunu görünce buna da vuruldum..

maki01
29-07-2009, 22:09
Adını bilmeden sevmişim oxalisi. Bugün ben de 2 saksı aldım ve de 2 TL ödedim. Toprak ve toprak saksı da almıştım, indirimli fiyat uygulamışlar demek ki...

Nariel
29-07-2009, 22:43
Birşey soracağım. Benim süs yoncam içeride duruyor ve her gün birkaç yaprağını kuruyup ölmüş buluyorum. Bunun dışında dipten sürekli yaprak ve çiçek veriyor.

Merak ettiğim, bu kadar çabuk yaprak eskitmesi normal mi? Sürekli yenilenen bir yapısı mı var yoksa benimkinde bir sorun mu var?

tiya
30-07-2009, 09:36
Günaydın Maki ve Nariel. Oxalisleri nereden aldınız?

maki01
30-07-2009, 10:52
Günaydın tiya,
Mimar Sinan anfi tiyatrosunun karşısındaki seradan. Belediyenin serası denilen yer, kime ait bilmiyorum. Saksısına 2 TL demişti, toprak filan da alınca yuvarladı 1 TL ye geldi. İçerde 15-25 TL ye oldukça güzel büyük boy toprak saksılar da var. İhtiyacın varsa öneririm.
Sevgiler...

DefneD.
11-08-2009, 23:38
Sevgili maki01 sayesinde benim de oxalisim oldu:) İlk bir kaç gün baygındı. Sonra kendine geldi. Gündüz açıp, geceleri yapraklarını kapatıp mışıl mışıl uyuyor artık. En kısa zamanda fotoğrafını eklerim:)

BenBen1967
12-08-2009, 10:08
Ben bu yoncalardan kurtulmak için habire toplayıp atıyordum. Tüm bahçeyi istila ettiler. Gerçi açtıklarında çok güzel görünüyorlar ama bulundukları yerde başka hiç bir şeyin yetişmesine engel oluyorlar. Bundan sonra bir kısmını saklayayım bari. Gerçi ben ne kadar kurtulmak için uğraşsamda gözden kaçan bir yumru oluyor ve ertesi yıl bahçe yonca tarlasına dönüşüyor.;)

DefneD.
12-08-2009, 21:34
Bu da benim yeni güzelim

97790

sevdanur01
27-08-2009, 09:39
selam. bende bu çiçegi çok sevenlerdenim, benimki pembe açıyor, oxsalis sp ye bayıldım,nakadar zarifmiş, benimkiler malesef çok uzuyor, toplu durmuyor, ben dün küçük bi kutuya ektim ufak soganı olandan, biraz erken oldu ama, kuçuk kutuya hep eker çiçekçiler,galiba kökü iyice sarsın diye,zaten bu forumdada bikez okumuştum
ama bizimkiler çiçegi alıp en buyük kutulara ekerler, hepinize sevgiler

nevsune
28-08-2009, 16:51
Benim deppeim bir türlü kendini toparlayamayınca, Ferihacım her zamanki "çiçeğini sen de gör istedim" söylemiyle (canım benim:)) bir saksı deppeisini bana verdi.
100062

Yeni çıkanlar yapraksız, onların ne olduğunu bilmiyorum. Kırmızı karenin içinde çiçek tomurcukları görünüyor:)

nevsune
04-09-2009, 17:13
Tomurcuklarımız açmaya hazırlanıyor. İstek üzerine görüntülendiler, açınca yine görüntülenecekler:)

DefneD.
04-09-2009, 18:13
Oxalisim iki kök bir arada, ama saksı oldukça büyük. Bir tanesi nedense yapraklarını büyütemiyor. Çıkardığı üç tane yaprak, ne uzuyor ne ölüyor. Öyle duruyorlar:)
Büyüyen ise, yeni yaprak çıkartsa da habire boya gidiyor, yaprakları da kocaman oldu. Güneşi çok sevmiyor diye kısmen güneş alacağı bir yere koymuştum. Güneşe doğru uzadıkça uzuyorlar.

Bu önden görünüşümüz:
101139

Bu da arkadan :)
101140

Ben saksıyı doldursun, toprak görünmesin istiyordum oysa. Bugün yerini değiştirdim. Daha çok yaprak vermesini nasıl sağlarım sizce?

tugrul bıyıklı
05-09-2009, 02:28
bende bir mor oxalis sahibiyim. bizim aşkımız ilk görüşte başladı :P çok güzel olduğu için ayrı bir önem verdim ve uğraştım. fakat sonradan nazlanınca kendi haline bıraktım. şimdi saksısından taşıyor ve sırf bana kendini belli etmek için yanındaki diğer çiçekleri bile eziyo prenses :) bir çiçekçiden 10liraya almıştım 4 tane vardı elinde. eğer isteyen varsa tekrardan bakabilirim. kışa doğru da yumrularına bakar ayırabilirim belki ozaman da çıktığı kadarını isteyenlerle paylaşabilirim. çok düşmeyin yoncanızın üstüne çok nazlanıyo sonra ;)
saygılar ve sevgiler...

mehtap051
10-09-2009, 23:00
Benimde artık süs yoncam var.Uyanınca resmini koyarım.

mehtap051
11-09-2009, 12:16
süs yoncam

DefneD.
11-09-2009, 21:29
Benim oxalis yeni yumru mu oluşturuyor nedir? Turuncu turuncu, topraktan dışarı çıkmaya çalışan isyankar bir takım oluşumlar var.:) Normal mi? Yapmam ya da yapmamam gereken bir şey var mı?

102174

maki01
11-09-2009, 21:53
Evet benimkinde de var bu oluşum. Ama bitki ölüyor sanki. Çoğu yaprağı kurudu gitti. Deneyimli birileri açıklar umarım :)

Vildan Sönmez
11-09-2009, 22:10
Mutlu Bey'den gelen oksalisim .
İlk geldiğinde büyük ve bol yaprakları vardı ama yolda solmuşlardı. Hepsini dipten kestim. Şimdi hem yaprakları çok güzel hem de çiçek açmaya başladılar.

DefneD.
11-09-2009, 22:41
Maşallah Vildan Hanım, çok güzel gelişmiş ve çiçek açmış.
Benimkinde çiçek açmak için bir girişim yok ama sağlığı yerinde. Dipten yaprak ve her nedense yumru sürüp duruyor:)

Vildan Sönmez
11-09-2009, 22:58
Defne Hanım, yumru vermesi de güzel bir gelişme. Sizinki daha çabuk yayılacak demek ki.

DefneD.
11-09-2009, 23:08
Yumru vermesi güzel de, yumrular niye toprağın üzerine çıkıyorlar onu anlayamadım.:)
Dışarı çıkan yumruya ne yapmak lazım? Öyle dursun mu, yoksa üzerine toprak takviyesi mi yapayım? Ya da başka bir şey?

tiya
12-09-2009, 09:17
Evet benimkinde de var bu oluşum. Ama bitki ölüyor sanki. Çoğu yaprağı kurudu gitti. Deneyimli birileri açıklar umarım :)

Sevgili Maki iki saksı oxalis almıştım. Satıcıdan "çok köklü" olanları seçmesini istemiştim ve hepsi tek köklü yanıtını almıştım. Şanslıydım saksılardan birinde iki kök vardı.

Köklerden birini tek başına, birini mutfaktaki kapalı alanda yaşayan Ficus'un, diğerini de açık balkonda yaşayan bir başka ficus'un saksılarına ektim.

Tek başına olan iyi, bir sorunu yok. İçerideki de (ficusu özenle suladığım için)ona yakın iyilikte. Dışarıdaki ise, fazla sulanmaktan(ev kuzeye bakıyor, yirmi gündür de güneş görmüyor) çürüme belirtileri var. Yer darlığından akşam safaları oxsalisi şemsiye gibi örtmüş, aydınlıktan da yoksun, önceki gün fark ettim durumu. Üstünü açıp, sulamayı durdurdum. Anneme de sıkı sıkı tembih ettim zira aklına estikçe su veriyor çiçeklerime. Aklına estikçe de uyar/uymaz bitkileri rast gele sokuşturuyor saksılara, sonra gelsin su. Sonucu merakla bekliyorum, bakalım ne olacak?( Sınama-yanılma yolu böyle bir şey işte. Aydınlık, az su... Başka bir şey istemiyor gibi görünüyor)

nevsune
12-09-2009, 09:26
Oxalis deppei'm (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=30371&catid=member&imageuser=14854)küçük ama zarif çiçeklerini açıyor.

DefneD.
12-09-2009, 09:43
tiya'nın dediği gibi aydınlık ve az su istiyor. Yakıcı güneş ışığını sevmiyor. Benimki sabah erken saatte kısa süre güneş görüyor. Yapraklar keyifli. Bir de çiçek açsa.:)

nevsune, gerçekten çok zarif. Fotoğraf yağmurdan sonra mı çekildi ?

tiya
12-09-2009, 10:12
Ben de çok beğendim, yüreğine sağlık..Nevsune'nin oxalisi çiçek açmasa da olur. Yaprakları olağanüstü güzel...

maki01
12-09-2009, 10:55
Bol güneş alan bir yere koymuştum. Yerini değiştireyim hemen. Belki toparlanır.
Teşekkürler bilgi için :)

cicada
12-09-2009, 11:03
Benim oxalis'im;
Ne yazık ki biçimsiz duruyor güneşe doğru eğilmiş. Bugün yerini değiştirdim bakalım nasıl şekil alacak.

nevsune
12-09-2009, 17:47
nevsune, gerçekten çok zarif. Fotoğraf yağmurdan sonra mı çekildi ?

Ankara'ya yağmur yağamadı bir türlü, hala beklemedeyiz. Sabah duşunu alınca fotoğrafını çekmiştim. Her sabah duşla güne başlıyorlar:)

nevsune
12-09-2009, 17:50
Bu mor oxalislerin yaprakları da çok güzel. Tiya'nın dediği gibi bunlar çiçek açmasa bile yapraklarıyla göz dolduruyorlar. Kaldı ki bir de çiçek açınca...

Şimdi bir tane de mor yapraklısından edinmek gerek:)

DefneD.
17-09-2009, 11:18
Oxalisime yeni yeri yaradı. Yaprak boyuna bakarmısınız.:)

103116

Yaprak çıkartmayan kökten de yaprak çıkmaya başladı.

Çiçek de açacak galiba. Ne dersiniz?

103117

maki01
17-09-2009, 11:51
Harikasın valla , kutluyorum. Nasıl bir yere koydun? Hangi sıklıkla su veriyorsun? Benim oxa gidici gibi.

DefneD.
17-09-2009, 12:07
Balkonda duruyor. Sabah güneş üzerine doğuyor ama saat 9-9.30 gibi çekiliyor, bir daha da güneş görmüyor gün boyunca.
Suyunu toprağın ıslaklığını kontrol ederek veriyorum. İki günde bir de oluyor, üç günde bir de.
Kurtarırsın inşallah senin yavruyu.:)

tiya
18-09-2009, 08:37
Sevgili Maki, Nariel ve Adana'dan yollanan oxalislerin sahibi olan arkadaşlar!

Çiçeklerin ilk görünüşünü anımsayın: Bordo renk üzerinde küçük küçük açık renkler vardı.Hastalık veya mantar olabileceğinden kuşkulanmıştım. Ama bu kadar süre yaşadığına göre yanılıyorum diye düşünmüştüm.

Üç günlük bir Ankara seyahatim oldu. Bu süre içinde anneme çiçeklere su vermemesini tembihledim( söz dinlemiş ama biberlere de vermemiş suyu:=)). Bu sabah eve gelir gelmez "kalite kontrolü" yaptım tabii ki. Oxalislerden birisi, Ficus dibindeki, sanki yaprağına ateş yaklaşmış gibi kıvrılarak yamulmuş. Az önce sözünü ettiğim sarımsı lekeler büyümüş, siyahlaşmış, sanki spor yuvasına dönüşmüş gibi kabarmış. Büyüteçle bakmadığım için böcek var mıydı bilmiyorum. Sizinkilerde böyle bir oluşum var mı? Keşke alır almaz o yaprakları kesseymişim. Eğer sizinkiler de böyle bir anomali geliştirdiyse Mine Pakkaner'e soralım diyorum, ne dersiniz?

Arzu Kırlangıç
18-09-2009, 09:19
Caddedeki oxalisler ;

DefneD.
18-09-2009, 09:26
Benim oxalis de, makicim sağolsun Adana'dan geldi. Ama bahsettiğiniz gibi renk değişiklikleri geldiğinde de yoktu, şimdi de yok. Arada bir zayıf büyüyen yaprakların sarardığı oluyor ama yapraklar genel olarak sağlıklı. (Şimdilik:))

maki01
18-09-2009, 12:35
Sevgili tiya,
Benim oxada da leke oluşmadı. Yapraklar cansız öyle ki gündüz açacak güçleri bile yok sanki. Yer değiştirdim zayıf yaprakları kestim. Defne'nin de oxasında oluşan yumru gibi şey dokununca elimde kaldı. Soğana benzettim ben. Toprağa ektim. Bakalım nasıl gelişecek?

DefneD.
18-09-2009, 12:52
Onlar bitkinin yumruları makicim. Yapraklar o yumrulardan çıkıyor. Üzerlerini toprakla örtsem de, benimkiler ne yapıp edip dışarı çıkıyorlar.:) Şu an görünen iki yumru var.

nevsune
18-09-2009, 16:21
Biz burada mor yapraklı oxalis için yazışıp duruyoruz, caddelerde sürü sepet:p

Bunlar da zıpçıktıların saksısını istila edip onlara rahat vermeyen yoncalarım. Zıpçıktıları kurtarmak için söküp sonra atmaya kıyamayıp birazını küçük bir saksıya dikmiştim. Yaprakların arkaları mor bunların. Epeydir durup duruyorlardı, şimdi yeni yaprak çıkartmaya başladılar. Hiç özenmiyorum, aklıma geldikçe suluyorum vs. vs ama öyle inatçılar ki (iyi ki de öyleler). Deppei'nin gözünün içine baktıkça öldüğünü düşününce, fazla yüz vermemek gerek bunlara galiba;)
103421

Şimdi ben oxalis başlığına yazıp duruyorum ya, okuyorsa Coyote kendini yerlere atıyordur herhalde:rolleyes:

nevsune
18-09-2009, 16:24
Onlar bitkinin yumruları makicim. Yapraklar o yumrulardan çıkıyor. Üzerlerini toprakla örtsem de, benimkiler ne yapıp edip dışarı çıkıyorlar.:) Şu an görünen iki yumru var.

Sevgili DefneD, benim şimdi aklım karıştı. Bu oxalisler soğanlı değil mi (benimkiler öyle)? Triangularisin de soğanlı olması gerek, bu yumru neyin nesi?

DefneD.
18-09-2009, 18:06
Sevgili nevsune, açıkcası burunlarını çıkartıp duran o turuncu kaçkınlara ne desem bilemediğim için yumru dedim.:) Soğandır, soğan:p

günebakan
23-09-2009, 16:12
Bu da benim bahçem de bulduğum oxalissim. Dahah çok küçük ama:)

103950

DefneD.
23-09-2009, 21:23
Oxalisim çiçek açtı. :) Çiçeğinin de yapraklar gibi geceleri mışıl mışıl uyuduğunu öğrenmiş oldum.

103986

DefneD.
24-09-2009, 12:18
Teşekkür ederim sevgili nevsune.:)
Çiçekler bir sapın ucunda beş altı tomurcuk olarak oluştu. Sırayla açıyorlar. Bugün ikinci çiçek açtı, üçüncü açmaya hazırlanıyor. Umarım hepsi açılana kadar ilk açan çiçekler solmaz da hepsinin bir arada fotoğrafını çekebilirim.

acemifüsun
24-09-2009, 18:07
Severim onun çiçeklerini de yapraklarını da:) Sevgili DefneD. ellerinize sağlık, bakalım benimkiler ne zaman adam olacak:)

iris41
27-09-2009, 15:22
Selam.
gecen gün levent fidanlıgı gezmeye gittim.
mor yoncalar buz ciceklerinin yanında bitmiş torbası 50 kuruş.
2 poşet aldım.
buzun fiyatı bu mor yoncalar hediye gibi oldu.
bilginize :D.

DefneD.
27-09-2009, 22:22
Sevgili acemifüsun, iki yeni çiçek sapı daha çıkarıyor benim yonca.

Yerini değiştirdikten sonra öğrendim ki, fazla güneşi ve sıcağı sevmiyorlar. Suyunu da kontrol ederek, toprağı kuruduğu zaman vermek gerekiyor.

Umarım sizin güzel de en kısa zamanda çiçeğe bürünür.:)

iris41
26-10-2009, 18:09
Selam.
oxalis sarı acanını gören varmı internete arattım cok hoş renkleri var .

Vildan Sönmez
26-10-2009, 21:01
Yoncanın sarı çiçeklisinin, Datça'da kırlarda açan yabani cinsini görmüştüm.

iris41
28-10-2009, 18:23
Vildan hanım yoncanın yabani oldugunu nasıl anlıyacagız.
beyaz ve sarı rengi cok severim ciceklerimin neredeyse tümü beyaz ve sarı :D

Vildan Sönmez
28-10-2009, 20:34
Bu gördüğüm sarı yabani olmalı. Çünkü Mayıs ayında, yerleşimin dışında kırlarda ve ormanda rastladım. Oralara insan eliyle ekilmesi mümkün değil, her yerden fışkırmışlardı. Hatta yakınlarında kır orkideleri vardı.
Açıkçası bir iki kök almadığıma pişman oldum. İnşallah gelecek yıl giderim ve kesinlikle alırım.

tiya
29-10-2009, 23:33
Oxalislerim öldü. Sizinkiler ne durumda? Bahçede bulduğum "normal"yoncayı saksıladım. Onunla avunuyorum.

maki01
30-10-2009, 00:09
Sevgili tiya,
Daha gölge bir yere alıp tüm yapraklarını kestim. Yeni ve sağlıklı yapraklar vermeye başladıysa da çok canlı değil.

Vildan Sönmez
30-10-2009, 08:13
Benim oxalisim kargodan geldiğinde yaprakları solmuştu,onları kestim. yeni yapraklar verdi hala güzel ve çiçekli.

DefneD.
30-10-2009, 09:23
Benim oxalisim hala bol çiçekli. Arada kuruyan yapraklar olsa da dibi yeni çıkan yaprak ve çiçek dolu.

Nariel
30-10-2009, 10:31
Benim kırmızı yapraklı süs yoncam da çok sağlıklı değil, yaprakları sararıyor.

Ancak 1 ay önce İstanbul'da bir bahçeden söktüğüm yeşil süs yoncalarım deli gibi yaprak ve çiçek fışkırtmış. Gwtirdiğimde sadece kuru yumrular halindelerdi oysa;)

Vildan Sönmez
30-10-2009, 11:35
Bu tür benim bahçemde yol kenarında var. Ben ekmedim toprakla gelmiş.Bir top halindeydi. Her yıl ayırarak ektim bütün yolu kapladı.

iris41
30-10-2009, 15:06
bu türün beyazı bendede var yol kenarından 1 yumru almış tım şimdi 4 kök olmuş sanırım. oldukca bol cicek acıyor cok narin beyaz cicekleri var .
mor yapraklıda cicek acmak üzere ucuk pembe cicekleri var

Vildan Sönmez
01-11-2009, 12:57
Mutlu Bey'den gelen oxalislerin bugünkü fotoğrafları..

eyla
17-11-2009, 12:36
Merhaba arkadaşım ben aranıza bugün katıldım.Çok ılginç bir çiçek ilk defa gördüm bunun türkçe adı nedir?

acemifüsun
17-11-2009, 19:10
Sn. eyla süs yoncası ya da oxalis, başka ad geçmiyor.

Vildan Sönmez
17-11-2009, 21:35
Yeşil yaprakları akşamları kapandığından olabilir, bu çiçeğe uyku çiçeği diyenler de var.

Dudi
24-11-2009, 11:59
Bunun mor yabanisini apartmanın bahçesinden sök sök bitiremedim :)

KUMRU
06-12-2009, 22:00
mor yapraklı oxalis İstanbul veya Yalova'da nerede satılıyor, bilen var mı acaba?

nevsune
24-12-2009, 09:01
Lithopsumdan başka bir yeni yıl hediyem de tek yapraklı (iki minik yaprak daha çıkmak üzere) yavru mor oxalisimden geliyor:)

memetari
11-04-2010, 17:16
Bende de Oxalis triangularis var. Yapraklar 5-6 cm büyüklüğünde ve aynı aşağıda görülen renk. Şu anda henüz büyütüyorum. İnternetten bulduğum bir fotoğrafı;

55563
ıyı gunler bu cıcek bendede var
uretımı nı bılemıyorum kaybetmek ıstemıyırum
bakımı nasıl

eticin
12-04-2010, 13:48
sevgili güngör salman ın gönderdiği oxalisim yapraklandı, çiçeklendi. sonra da yaprakları tek tek öldü. :( toprağını boşalttım, sadece 2 küçük yumru vardı. yeniden ektim, umarım çıkarlar.

Nariel
12-04-2010, 21:22
Süs yoncalarım çıldırmış vaziyette. Arada bir sıvı besin veriyor annem.

Hhatice
12-04-2010, 21:30
Bir ismi de uyku çiçeği diye biliyorum .

Nariel
12-04-2010, 21:45
Sevgili Hhatice, uyku çiçeği deniyor olmasının sebebi sanırım bu;) :

iris41
13-04-2010, 19:44
süs yoncaları nın sadece cicegi degil yapragıda gece olunca kapanıyor :p

gilan
14-04-2010, 09:29
Sevgili Hhatice, uyku çiçeği deniyor olmasının sebebi sanırım bu;) :

Alt alta iki resminiz durumu çok güzel anlatıyor. Elinize sağlık. :)

Turkerb
16-04-2010, 15:03
Benim oxalis' im yaklaşık 8 yaşında.

Gece
136463

Gündüz
136464

bıcırık
13-05-2010, 13:36
Bende bahçemde yeşil yapraklı beyaz çiçekli ve pembe çiçekli 2 yumru bulup hemen saksıladım...ama mor yapraklıda çok güzelmiş...istanbulda nerede bulabilirim bilen var mı arkadaşlar...

hocam100
22-06-2010, 20:42
Benim de osalix depei yani şans yoncam açtı.

iris41
22-06-2010, 21:49
hocam cicekleri turuncumu cok güzel maşalah

hocam100
22-06-2010, 22:03
Evet bu çiçeğin çiçekleri turuncu oluyor ve de nerdeyse 1,5 aydır çiçekli.

maki01
22-06-2010, 23:10
Benimki de 1 yaşında. Kuruyor sanmıştım ama baharla birlikte coştu:)

155243

tiya
26-06-2010, 10:01
Evet bu çiçeğin çiçekleri turuncu oluyor ve de nerdeyse 1,5 aydır çiçekli.

Mevlüt bey, sizden gelen deppeiler bir hafta içinde ortaya çıkarak beni şaşırtmış, hatta tüylü yaprak görüntüsü ile ürkütmüştü.

Altı gelişmiş yaprak ile yedi yaprak tomurcuğu gönlümü şenlendiriyordu. Sabırla turuncu çiçeğini bekliyordum. Bugün öfkelendim. Sizin ektikleriniz bir buçuk aydır çiçekliymiş, neden bendekiler nazlanıyor bu kadar? Gerçi yaprağı da çiçek kadar güzel bir görüntüye sahip ama çiçeği de görmek istiyorum.

nevsune
26-06-2010, 10:15
Kendinizi üzmeyin. Benim geçen yıldan kalma deppeilerim kurumuştu (kışın kurudu diye paniklemeyin, yaz başlarında diriliyorlar), tekrar yapraklanalı daha birbuçuk ay bile olmadı. Sizinkilerin de çiçeklenmeleri yakındır:)

tiya
06-07-2010, 18:12
Sevgili Nevsune, deppeilerin gözünün içine baktığımdan mı nedir, garip bir görüntüleri var: Yapraklarda sarılıklar gibi. Yeni çıkan yaprak tomurcukları da bir türlü gelişmiyor, kapalı duruyorlar.

hocam100
06-07-2010, 19:44
Tiya saksınızı hangi ortamda bulunduruyorsunuz belki ondan olabilir.Benimki yarı gölge bir ortamda durmakta.Hala da çiçek açıyor.

tiya
08-07-2010, 19:21
Deppeilerin yaşadığı ortam aydınlık ama güneşten uzak bir yer. Yani sizdekiler gibi denebilir. Yaprak vermeye devam ediyor ama yaprakların gelişimi ilk yapraklar kadar hızlı değil ve üstlerinde beyazlıklar (yaprak yüzeyine işlemiş durumda)var. Dokunulduğunda ele gelen bir şey yok.

zeynephan35
24-09-2010, 12:34
Benimki de 1 yaşında. Kuruyor sanmıştım ama baharla birlikte coştu:)

155243

slmm çok beğendiğim çiçeği kayınvalidemden istedim 1 haftadır bende ama hergün 1 yaprağı kuruyo sanırım yanlış bişey yapıorum bakımı için ne yapmam gerekir lütfen yardım edin ölsün istemiyorummm :(

zeynephan35
25-09-2010, 14:15
cevap verecek kimse yok mu ????

nariçi
25-09-2010, 18:12
Saksılarda kendiliğinden biten minyatür yonca var, yayılıcı bir tür. Çiçekleri küçük ve göz alıcı değil. Ne kadar temizlesem yine çıkıyorlar. Saksı dışında yerde görmüyorum. Bu yonca türü nedir?

zeynephan35
26-09-2010, 13:18
bugün bir yaprak daha gitti :(

hocam100
26-09-2010, 17:10
bugün bir yaprak daha gitti :(

Mevsimsel bir durum ilk baharda tekrar güzel olacaktır.

zeynephan35
04-10-2010, 12:55
benimde birer birer dökülmekten sadece 3 tane yaprağı kaldı :((
onlarda kurursa napıcam ben?

acemifüsun
04-10-2010, 16:33
Mor Oxalis bence çok nazlı bitki. Yaklaşık bir yıldır evin her köşesini dolaştı, en sonunda sabah güneşi alan mutfak balkonumu sevdi. Geçirgen bir toprakda ve kesinlikle çok az su seviyor, suyu neredeyse koklatıyorum. En sonunda dilini çözdüm, keyfi yerine geldi:)

zeynephan35
09-10-2010, 13:02
Mor Oxalis bence çok nazlı bitki. Yaklaşık bir yıldır evin her köşesini dolaştı, en sonunda sabah güneşi alan mutfak balkonumu sevdi. Geçirgen bir toprakda ve kesinlikle çok az su seviyor, suyu neredeyse koklatıyorum. En sonunda dilini çözdüm, keyfi yerine geldi:)

merhaba füsun hanım,
balkon soğuk olamazmı bitki için .. benim balkon çok rüzgarlı oluyo hele kışını anlatamam :( şimdilik 3 yaprağı kaldı benim oxalisin yeni yerinide sevdi
sanırım.. bende neredeyse haftada 1 yarım fincan su veriorum .. bakalım önümüzdeki günlerde neler olacak, umarım onu kaybetmem :))

acemifüsun
09-10-2010, 15:34
Yeni yerini sevmiş, kaybetmezsiniz:) Bana ilk geldiğinde içeride durdu, fakat salonu beğenmedi, sonra balkonun güney kısmına gitti, orasıda olmadı, şimdi doğu tarafında, hafif sabah güneşi alıyor, rüzgarlı da bir yerde. Soğanlı, yumrulu bitkiler soğuktan çok etkilenmiyorlar, don olacağı zaman içeride serin, sabah güneşi alan bir yere taşırsınız.
Gözümüz çok üstünde olunca, çok nazlanıyorlar. En son yerine alırken artık gözden çıkarmıştım, keyfin bilir demiştim:)

zeynephan35
12-10-2010, 15:23
dediğiniz gibi sevdi yerini. :S

kayınvalidemden istedim eğer ölürse çok mahçup olurum bakamadığım için, o yüzden üstüne düşüyorum, araştırıyorum. ama artık içim rahat sizde İzmirliymişsiniz sizden isterim :))

acemifüsun
14-10-2010, 10:33
Sevgili zeynephan35 benimki ayırlılacak kadar gelişirse; seve seve veririm:) Dün arkadaşlarla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinin botanik bahçesine gittik. Mor yapraklı oxalis çokça var. Siz İzmirde nerede bulabilirim diye sormuştunuz, haber vereyim dedim.

zeynephan35
19-10-2010, 11:04
teşekkür ederim ilginize :))

arnavut biberi
06-11-2010, 00:46
iyi geceler arkadaşlar
ben şu Oxalis Deppei "iron Cross" / Şans Yoncasını görünce çok şaşırdım böyle bir şeyin var olabildiğini bilmiyordum? 4 yapraklının birtür masal olduğunu düşünürdüm (orman cinlerinin yakasında asılı olduğunu onları bulursan şansın döner diye bahsederlerdi hep :)
istanbulda bunu nereden bulabilirim acaba bilen varmı? çok hoşuma gitti...

acemifüsun
11-11-2010, 20:40
iyi geceler arkadaşlar
ben şu Oxalis Deppei "iron Cross" / Şans Yoncasını görünce çok şaşırdım böyle bir şeyin var olabildiğini bilmiyordum? 4 yapraklının birtür masal olduğunu düşünürdüm (orman cinlerinin yakasında asılı olduğunu onları bulursan şansın döner diye bahsederlerdi hep :)
istanbulda bunu nereden bulabilirim acaba bilen varmı? çok hoşuma gitti...

Sitemizde soğanlı bitkiler satışı yapan sn.Hocam100 de bulabilirsiniz sanıyorum.

arnavut biberi
11-11-2010, 22:22
acemifüsun yardımın için çok teşekkürler

dünyam1
11-11-2010, 22:38
dün kardeşimden aldıgım bir kök yemyeşil yoncaları hazır topraga dikecegim çiçegi ne renk oldugunu bilmiyorum ama şu an baygın zavallım.yoncayı diktikten sonra güneşe bakan yeremi koyulacak? ayrıca mor yoncalara bayıldım adanada nerede bulabilirim?

arnavut biberi
11-11-2010, 22:57
sayın dünyam1 in sorusu benim içinde geçerli arkadaşlar ben şuan yeni aldığım yoncamı ki kendisi baygın durumda :) sabah gündoğumundan öğlen güneşine kadar gören tam öğlen saati artık güneşin çekilmesiyle aydınlık olarak kalan camın dışında tutuyorum acaba doğrumu yapıyorum?

acemifüsun
12-11-2010, 10:26
dün kardeşimden aldıgım bir kök yemyeşil yoncaları hazır topraga dikecegim çiçegi ne renk oldugunu bilmiyorum ama şu an baygın zavallım.yoncayı diktikten sonra güneşe bakan yeremi koyulacak? ayrıca mor yoncalara bayıldım adanada nerede bulabilirim?
Mor oxalisi sitemizde satışını yapan sn.Mutlu Kutlu'dan bulabilirsiniz.

acemifüsun
12-11-2010, 10:28
sayın dünyam1 in sorusu benim içinde geçerli arkadaşlar ben şuan yeni aldığım yoncamı ki kendisi baygın durumda :) sabah gündoğumundan öğlen güneşine kadar gören tam öğlen saati artık güneşin çekilmesiyle aydınlık olarak kalan camın dışında tutuyorum acaba doğrumu yapıyorum?

Güneş çok sevmiyorlar, bir hafta kadar gölgede tutun, daha sonra sadece hafif sabah güneşi alan bir yerde dursun:)

MİRBE
12-11-2010, 19:54
Benim ki yaz boyu balkondaydı çiçekleri yaprakları hepsi coştu..Hala da çiçekli..

Cahide Kartal
26-11-2010, 15:11
Merhaba arkadaşlar,süs yoncalarınız muhteşem görünüyorlar herkesin emeğine sağlık. Dün süs yoncamın kurumuş çiçek saplarını toplarken bu durumla karşılaştım.Çiçek sapında yaprak oluşmuş.
181683
Bu kısmını eğerek pet bardağa ektim.bakalım yeni yavrular oluşacak mı.

cigdoos
28-11-2010, 07:28
merhaabalar bahcemde yonca var benımde sanırım pembe mınık
cıceklıı yerını degıstırmek ıstıyorumm nasıl tasıyabılırım ?
bıde pek cıcegı yok cogaltmak ıcın ne yapabılırım

dünyam1
13-12-2010, 12:31
mor yoncayı adanada nerede bulabilirim?

dünyam1
28-12-2010, 21:27
arkadaşlar mor uyku çiçegi adanada bulunurmu?yardımcı olursanız çok sevinirim..

scapella
02-02-2011, 17:00
Bende de bu çiçekten var. bir ara tüm yaprakları düştü, öldü sandım. meğer dibinde minicik böcekler varmış. eşim ilaç döktü. şimdi minik bir yaprak çıktı, demekki kökü sağlammış :) çok sevindim. Biri hediye etti, başına birşey gelecek diye korkuyorum. Nerede bulabiliriz bu çiçeği? satılırken görmedim

kopshtar
03-02-2011, 13:30
Eskiler bu çiçeğe "Esnaf Çiçeği" derler. Sabah geç açar, akşam erkenden kapanır. Eskiden esnaflar bu düzende çalışırmış. Hatta küçük yerlerde hala böyle devam eder :)

esmasalim
03-02-2011, 15:23
bu moryapraklı çiçekten nerde bulabiliriz acaba bilgisi olan varmı? yaşadığım şehirde büyük çiçek seraları yok maalesef. her çeşitçiçek de bulunmuyor haliyle. bu çiçeğin tohumu falan satılıyormudur??

nadia
16-02-2011, 23:23
Merhaba, foruma yeni üye oldum. Çok zor bulduğum mor yoncam (oxalis triangularis) ev değiştirince kurudu, iki tane filizi kaldı ama onlar da ne büyüyor, ne de çürüyor, ne yapmam gerektiğini bilemedim, yardımcı olabilir misiniz? Evin her köşesini dolaştırdım belki sever diye, işe yaramadı.

yolgezer11
27-02-2011, 16:06
harika bir çiçek

iremmsude
27-02-2011, 16:48
mutlu beyde mevcut ben siparişlerime eklettim

esmasalim
01-03-2011, 15:12
"mutlu bey" e nerden ne şekilde ulaşabiliriz acaba? internet üzerinden sipariş verilebiliyormu??

acemifüsun
01-03-2011, 22:57
Sn.Mutlu Kutlu sitemiz üyesidir ve ayrıca Alışveriş bölümünde ürünlerini satıyor.

sevgice
01-03-2011, 23:57
Arkadaslar assagıdakı lınk de bu cıcekle ılgılı bılgı var.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11620

denizakvaryumu
16-03-2011, 15:27
Şili süs yoncası isteyenler için satışa sunulmuş.

197064

http://www.zengardentr.com/Oxalis-Adenophylla-sili-sus-yoncasi-gumus-yaprak-sogani,PR-1549.html

denizakvaryumu
16-03-2011, 15:37
197068

http://www.chileflora.com/Florachilena/FloraSpanish/SSeeds.htm?G_CAT=CT30&G_START=0&G_SRCH=oxalis

kucuk_ali
16-03-2011, 21:33
merhaba,
bir ev ziyaretinde mor yoncayı gorup bayıldım ve bir kaç yaprak kopararak suya koydum fakat sanırım soganlı bir bitki oldugu için soganıyla uretiliyormus! acaba suda çimlenemezmi?? yani bu şekilde uretemezmiyim?? yardımcı olursanız çok sevinirim..

bettyycim
06-05-2011, 13:16
4 yapraklı Şans yoncalarım coştu, Şili yoncası da yavaş yavaş kendine geliyor :D

arnavut biberi
08-05-2011, 16:54
Benim soğan olarak aldığım 4 yapraklı yoncalardan hala ses seda yok acaba daha ne bekliyolar merak ediyorum?? Allahtan ayrıca küçük bir saksıyla 4 yapraklı yoncada satın almıştım onların durumu iyi :))

hocam100
08-05-2011, 17:31
Benimkiler de henüz yeni yeni çıkmaya başlıyorlar.

serkan_istanbul
08-05-2011, 19:13
dört yapraklı ve diğer yoncadan nerden bulabilirim bayıldım

bettyycim
09-05-2011, 21:14
Sevgili Serkan ben bir kısmını internetten aldım bir kısmıda Hollanda'dan hediye geldi ;)

serkan_istanbul
09-05-2011, 22:43
teşekkür ederim.

İremsıla
18-05-2011, 16:36
Nihayet artık benimde,mor yapraklı bir kök,uyku çiçeğim oldu.anneciğim,çok sevdiğimi bildiği için,bana dün bir arkadaşından getirmiş.inşallah tutturabilirim.

iris41
29-05-2011, 20:44
Baharla birklikte uyanan şans yoncam cok güzel bir rengi var . mor yapraklımda güzel olucak sanırım :p beyaz acanıda arıyorum bazen denk geliyor

Sevgi Durul
17-06-2011, 21:11
Saksıdaki uyku çiçeğim. Geçenlerde burada, beyazını da buldum. Onu bahçeye diktim.Bakalım pembesi gibi çoğalacaklar mı?

225804

Sulman
24-06-2011, 16:21
Sevgili arkadaşlar,

Bu bitkiyi 15 yılı aşkın bir süredir üretiyorum. Öncelikle bakımı kolay, üretimi kolay fakat gelişmesi devasa olması bazen zor bir bitki. Direk güneş ışığı sevmiyor. Sabahtan akşama kadar güneş ışığı alamaz. Günde bir **** yarım saat güneş ışığı direk gelebilir. Fakat en önemli nokta aydınlık aşırı aydınlık olacak. Balkon güneşinin duvar ile kesilmesi gibi.

Torf, normal toprak vs sevmiyor. Sıkışmayan, aşırı geçirgen, kumlu toprak seviyor. Vitamine pek ihtiyaç duymuyor.

Bu şekilde bir ortam oluşturulduğu zaman büyük bir saksı saksının altında suyu tutacak büyük bir su kabı ve bol su istiyor. Yılda 2 defa tamamen budama neşelendiriyor. Kıştan çıkarken ve yaz ortasında.

Üretimi soğanları alınabilir veya evde saksılarınız varsa çiçeklerinden spor ile atlama yapıyor.

http://img90.imageshack.us/img90/5853/dscn2358y.jpg

Kışın soğanları içerde kalıyor, İstanbulda yaprak dökmüyor, büyümesi yavaşlıyor. Yaza doğru nisan ayında coşuyor, yaz sonuna kadar coşkusu devam ediyor.

Yazın bol suyu çok sever, saksı tabağında bulunabilir. Yazın susuz kalması çok kötü oluyor, sulayınca kendine gelse de yaprakları yandığı ve şekli değiştiği için budamak icap ediyor. Budamaktan çekinmeyin :) Bir makas diplerinden kesebilirsiniz. Bir hafta içinde çok neşelenecektir. Budamamdaki neden ise yapraklarının büyüklüğünden dolayı toprağın güneş görmemesi ve soğanlarının üreyememesi.

Bu süs yoncalarımın kökü Canada'dan geldi. Başka yerde değişik renklerini görsemde aynısından görmedim. Akrabalarıma ve tanıdıklarıma üretip hediye ettim.

Benden şimdilik bukadar.

Saygılar.

iris41
24-06-2011, 20:15
bende 4 yaprak cıkardı bir cicek actı seviniyorum :D
( evde saksılarınız varsa çiçeklerinden spor ile atlama yapıyor.) bu nasıl oluyor. Sulman 2 yıldır bende böyle bir şeye şahit olmadım sadece ufacık bir saksı yoncaları cok seviyorum keşke 5 10 saksı yapabilsem onları

Jezebel
14-07-2011, 19:00
Benim de oxalisim var artık- dün edindim.
Çok minik ve sevimli:p

234120

Oxalis hedysaroides rubra "Fire Fern".

fooflower
15-07-2011, 08:40
Merhaba sayın jezebel oxalisden bende edinmek isterim nereden aldınız acaba? Saygılar

selcent
19-08-2011, 15:54
Oxalis palmifrons'u çiçekçilerde hangiisimle arayabilirim?

iris41
20-09-2011, 06:47
Mor yoncalarım atlama yapmış 2 saksıda cıkmışlar acayip sevindim :p
ucuk pembe cicekleriyle mor yoncalar ne kadar güzel .Sarı acanınıda bulsam başka bir şey istemezdim

iris41
20-09-2011, 06:52
sarı süsyoncası

Jezebel
30-09-2011, 11:14
Benim Oxalis hedysaroides rubra "Fire Fern"' im de açtı;)

Şimdi 185 deki resimle kıyaslayınca güzel geliştiğine karar verdim...

248859

,

248860

.

iris41
30-09-2011, 21:03
cok güzelmiş . kıskandım :p

Seyfi Dağdeviren
09-10-2011, 13:17
Sarı ve kırmızı çiçeklilerinin soğanlarını nereden bulabilirim. Bilgilendirirseniz sevinirim.

MİRBE
11-10-2011, 22:40
Sn.jezebel,
Hem yaprak hem çiçek yapısı farklı bende ki pembe çiçekli..Çok güzel güle güle büyütün:)

onur şengün
03-11-2011, 08:51
Sayın Jezebel, maşallah çok güzel çiçeğiniz.. Acaba İzmir'de nerden aldınız ben de bu cinsinden almak isterdim:(

Jezebel
03-11-2011, 12:10
Ege Üniversitesi Botanik Bahçesinden almıştım.
Hala vardır belki, ziyaret edip kontrol edebilirsiniz ;)

Jezebel
03-11-2011, 15:57
Bahsi geçmişken son hali:p

254241

254242

.

serbonsaizer
01-02-2012, 23:11
İlk önce selamlar herkese ,
Ben foruma yeni katıldım ama takip ediyordum burayı.Oxalis Triangularis de ilgimi çekmşti çok tüm Kayseride aradım ama bulamadım malesef öğrenciyim burda.Ve ararken kantincimizde buldum ondan filiz alıp diktik aralık ayında ve 1 bcuk ay gecti açılıyo kapanıyo ama hala cogalmadı filizlenmedi.Baharda mı acaba cogalmaya baslar? Ya da yanlıs birseymi yaptık?

yardımcı olursanız sevinirim ,birçok çiçekçi bu çiçegi bile bilmiyor cunkü soracak pek kimse yok :(

alacakaranlik
02-02-2012, 09:44
Sayın Jezebel,
Sizdeki Oxalis hedysaroides rubra "Fire Fern"' ni görünce bendeki oxalis ın hiç bir değeri kalmadı şimdi :)

alacakaranlik
02-02-2012, 09:49
Sayın serbonsaizer
Oxalis Triangularis küçük bir soğanını diktiğinizde, geniş bir saksıya dikin ilkbaharda. Sonbahar sonunda soğanı görmek istediğinizde sizi bir süpriz bekliyor olacak. bir sürü soğanınız ve bu soğanların bağlı olduğu ana rizom kökünü göreceksiniz. Oksalis yapraktanda çoğalması mümkün olan bir bitkidir.

alperfect
15-02-2012, 20:03
mor yoncayı :) biliyorduk ama Sn. jezabel sizin sarı çiçek açıyor üstelik çok güzeliş güle güle büyütün

selis
16-02-2012, 16:31
Yonca, Atlası istila etti.. :) Her yıl söküyorum ama soğanları hep kalıyor..

armeria
06-03-2012, 12:59
Oxalis sevenlere duyurulur!yaprakları mor-yeşil olup turuncu çiçek açan türü zengarden da satışa çıkmış.ben sipariş verdim.umarım başarılı olurum

poncik
17-03-2012, 01:13
uzun zamandır oxalis soğanı arıyorum. daha önce bordosunu hopa'da bulup getirmiş, üç yıl yaşatmıştım. sonra dipinde çıkan kırmızı böcek yüzünden öldü. şimdi yeniden büyütmek istiyorum. istanbul'da bu soğanları bulabileceğim bir yer bilen var mı?

kelebek çalısı
12-04-2012, 22:58
Ben de oxalis deppei ektim geçen hafta. Gerçi pek bir gönülsüz ektim.

Bahçedeki yabani otlardan en çıldırtıcı olanlar yoncalar olduğundan olsa gerek. Çıksın bakalım belki barış yaparız :)

tiya
15-04-2012, 20:54
Cumartesi günü beyaz çiçekli süs yoncası gördüm. Bulduğum yer büyük ve korunaklı bir binanın bahçesi. Nemrut bir kapıcısı var. Bir ara bir çiçek istemiştim vermemişti. Beyaz süs yoncasını görünce "isterse bu adam polis çağırsın. Ben bu bitkiden birkaç soğan çalacağım" dedim ve çaldım.

Umarım ölmez, beni sever ve bol çiçek verir bana.

kelebek çalısı
15-04-2012, 23:47
Cumartesi günü beyaz çiçekli süs yoncası gördüm. Bulduğum yer büyük ve korunaklı bir binanın bahçesi. Nemrut bir kapıcısı var. Bir ara bir çiçek istemiştim vermemişti. Beyaz süs yoncasını görünce "isterse bu adam polis çağırsın. Ben bu bitkiden birkaç soğan çalacağım" dedim ve çaldım.

Umarım ölmez, beni sever ve bol çiçek verir bana.

:D Sn. tiya,

çok hoşsunuz, güldürdünüz beni. Eminim sizin kadar oxalislere iyi bakmaya meraklı ve hevesli bir kaç kişi daha olsa, soğanlar kendiliğinden ayaklanıp giderlerdi. Nemrut kapıcı da bu foruma üye değildir umarım :D

Tura
16-04-2012, 07:13
.... Beyaz süs yoncasını görünce "isterse bu adam polis çağırsın. Ben bu bitkiden birkaç soğan çalacağım" dedim ve çaldım...

Sayın tiya;

Ona çalmak denmez... yer değiştirme denir.

selis
16-04-2012, 08:11
Bende de sadece sarısı var.. Ama bir binanın önünde beton saksıya dikilmiş beyaz ve pembe biliyorum..
Yer değiştirse sorun olmaz demek ki :p

useful
16-04-2012, 08:16
benim süs yoncam 6 yıldır aynı yerinde armut ağacının dibinde duruyor yerini çok sevdi kışın hiçbir şey olmuyor çok seviyorum kendisini çünki çiçeklerini açtığı zaman çok hoşuma gidiyor harika gözüküyor şimdiki hali bu sabah çektiğim resimler altta
http://e1204.hizliresim.com/w/j/4hzu8.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://c1204.hizliresim.com/w/j/4hzu3.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://c1204.hizliresim.com/w/j/4hzug.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://c1204.hizliresim.com/w/j/4hzub.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

tiya
16-04-2012, 08:40
Gençlerin deyimiyle "gaza getirdiniz" beni. Oxalis orta boy bir menekşe saksısındaydı. Çarşamba günü yine gideceğim oraya (Yaratıcı Yazarlık Dersi veriyorum), ders çıkışı saksıyı olduğu gibi çantama atsam ne olur? :=))

tiya
16-04-2012, 08:48
Useful yoncalarınız pembe çiçek mi açıyor? Pembe açanlar daha dayanıklı oluyor çünkü.

Güzel Yurdum'da yetişen, uyum sağlayan Deppei almak istiyorum. Zengarden'den ve Hocam100'den aldıklarımı yetiştiremedim. Şimdiden teşekkürler.