View Full Version : Lavanta (Lavandula officinalis)
inci gül
29-04-2006, 14:24
http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/7809.htm
LAVANTA (Lavendula officinalis)
Lavendula özellikle Batı Akdeniz Bölgesi'ne yayılmıştır. Bugün yabani olarak Güney Fransa'da, Orta İtalya'da, Yugoslavya'da, İspanya'da ve Yunanistan'da yaygın durumdadır. Ancak yabanilerin bulunduğu bölgeler dışında kültürü Bulgaristan, İngiltere, A.B. Devletleri ve Kuzey Afrika ülkelerinde yapılmaktadır.
Lavanta 20-60 cm boylanabilen, Haziran, Temmuz aylarında çiçek açan yarı çalımsı çok yıllık bir bitkidir. 60 cm kadar derinlere giden kazık bir köke sahiptir. Dik duran saplar genellikle 4 köşeli olup, tüylü ve çıplak gri yeşil renktedir. Dört köşeli dallar üzerinde karşılıklı durumda bulunan 2-6 cm uzunluktaki çok kısa saplı yapraklar, ucu sivri, kenarları tam ve içeriye doğru kıvrık şeritsi tipte olup, her iki yüzü pamuksu tüylerle örtülü bulunmaktadır. Çiçek durumu 20-30 cm kadar uzunluğundaki çıplak sap ucunda bulunur. Çiçek başağının uzunluğu 16-20 cm olup, genellikle 4-6 çiçek kümesinde ve her kümede 6-14 adet çiçek bulunmaktadır.
Lavanta toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Ancak kuru, hafif, kireçce zengin yerleri sever. Özellikle yeterince toprağın derinliğinde rutubetin bulunması gerekmektedir.
Lavanta soğuklara fazla dayanıklı değildir. Ancak Orta Avrupa koşullarında kışı geçirecek kadar soğuğa dayanıklı bazı türleri vardır.
Lavantada tohum 1.8-2.2 mm uzunlukta, 0.9-1.2 mm genişlikte ve 0.5-0.7 mm kalınlıkta olup, 1000 dane ağırlığı 0.8-1 gr arasında değişmektedir. Uzunumsu-oval bir şekilde olan tohum koyu kahve renginden grisiyaha kadar varyasyon göstermekle, üzeri düz ve parlak bir durumda bulunmaktadır. Tohumluluğun safiyetinin % 95, çimlenme durumunun % 70'den az olmaması istenir. Çimlenem 21 günde tamamlanır.
Kullanılan Bitki Kısmı: Herba Lavandulea (toprak üstü kızmı): Flores Lavandulae
(çiçekleri)
Lavanta çiçeğinin en önemli maddesi renksiz veya hafif sarı renkli uçucu yağdır. Kodekslere göre hakiki lavanta çiçeği en az % 1 uçucu yağ içermelidir. Uçucu yağın kalitesi özellikle yağdaki linalyl acetat oranına göre değerlendirilir.
Genel olarak lavanta yağı parfümeri ve kozmetik sanayiide, ayrıca sabun ve diğer endüstri kollarında güzel kokusu için kullanılmaktadır. Ancak lavanta yağı antiseptik özelliğe sahip olduğu gibi, idrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de vardır. Özellikle sedatif etkisi nedeni ile çay şeklinde lavanta çiçeği kullanılmaktadır.
inci gül
30-04-2006, 19:03
İçerdiği etken madde nedeni ile birçok amaçlı kullanılır.
Bitkinin ismi latince olan lavare kelimesinden üretilmiş olup, kelimenin anlamı yıkamak demektir. Bunun nedeni ise bitkinin eski zamanlarda temizlikte kullanılmasıdır. Bitkinin aynı zamanda sahip olduğu güzel ve kuvvetli kokusundan ötürü, bahçelerden kötü ruhları ve cinleri kovduğuna inanılmaktadır. Bitki günümüzde halen temizlik ve hijyen endüstrisinde sıkça kullanılmaktadır. Günlük hayatımızda da bitkisel uçucu yağı her daim kullanabiliriz.
Yastığınıza bir damla lavanla yağı damlatarak uyku zevkinizi arttırabilirsiniz.
Ütü suyunuza bir damla lavanta yağı giyim zevkinize hitap eder.
Temizlik suyuna birkaç damla ilave etmeniz temizlik zevkinize hitap edecektir.
Bitkisel uçucu yağlar için özel tasarlanmış mumluklarda; mumun üstünde bulunan kaba su koyup içine bir kaç damla lavanta yağı damlatarak evinizde aromaterapi uygulayabilirsiniz.
LAVANDULA STOECHAS
Extraction Method: STEAM DISTILLED
COMPONENT NAME % AREA
(+)-Camphor 50.06
L-Fenchone 23.78
Endobornyl Acetate 4.98
Camphene 4.16
a-Pinene 3.27
1,8-Cineole 2.83
Valencene 1.48
Endo-borneol 1.16
Cis-Linalool oxide 0.97
Linalyl acetate 0.84p-Cymene 0.76
D-Fenchyl Alcohol 0.69
Verbenon 0.55
p-Cymen-8-ol 0.54
Tricyclene 0.42
Undefined 3.51
Principal Proposed Uses (başlıca faydaları): Sedative and anxiolytic; antimicrobial
Other Proposed Uses (diğer faydaları): Analgesic, anticonvulsant, and antidepressant; cholagogue, antispasmodic and digestive aid; antioxidant; anti- inflammatory; cancer chemopreventative; insecticide; aphrodisiac
http://www.longwoodherbal.org/lavender/lavender.pdf
Ruhsal-Duygusal Etki: Sinirliligi, uykusuzlugu, depresyonu, korkuyu, hassasiyeti düzenli hale sokar.
Vücutsal Etki: Yatistirici, sakinlestirici, gerilimi çözücü etki gösterir. Ense ve bas agrisini giderir. Kötü vücut kokusunu yok eder, hücre yenileyicidir. Kanamayi arttirici etkiye de sahiptir.
Ali H. ALI
16-09-2006, 14:44
Herkese merhaba.
Bu sayfa da biraz renklensin istedim, iste arilarin lavanta ciceklerine gunaydin dedikleri bir sabah
3770
3771
3772
Lavandula stoecbas avonview
Belirtmeden geçmek istemedim. Lavantanın uçucu yağı Organik Tarımda pestisitlere alternatif olarak kullanılabilir (tabi gelecekte). Bitkilerdeki uçucu yağların kullanımı alternatif mücadele yöntemler arasındadır. Lavanta uçucu yağının da birçok bitkisel uçucu yağlar gibi Fungisidal ve Fungistatik etkileri bulunmaktadır.
Kaynaklar:
Soylu, S., E.M. Soylu, A. Bozkurt, and A.D. Kaya, “Antibacterial Activities of Essential Oils from Oregano, Thyme, Rosemary and Lavender Plants Against Pseudomonas savastanoi pv. phaseolicola, the Causal Agent of Halo Blight of Bean.” Ovidius University Annals of Medical Science and Pharmacy, 1, 40-44 (2003).
Soylu, E.M., S. Soylu, H. Yiğitbaş, and A.D. Kaya, “Antimicrobial Activities of Essential Oils of Some Medicinal Plants Against Phytophthora infestans.” Ovidius University Annals of Medical Science and Pharmacy 1, 45-51 (2003).
Soylu, E.M., F.M.Tok, S. Soylu, A.D. Kaya, and G.A. Evrendilek, “Antifungal Activities of the Essential Oils On Post-Harvest Disease Agent Penicillium digitatum.” Pakistan Journal of Biological Sciences 8, 25-29 (2005).
Soylu EM., S. Soylu, Ş. Kurt, “Antimicrobial Activities of the Essential Oils of Various Plants Against Tomato Late Blight Disease Agent Phytophthora infestans.” Mycopathology (161) 119-128 (2006)
Lavanta :
Lavanta hakkında çok şeyler yazılıp söylenmesine rağmen.:
Ballı babagiller ailesine ait olan, Lat. Lavandula offıcınalis veya lavandula angustifolia diye adlandırılan türünden çoğaldığı bilinmektedir. Lavantanın üretim merkezi Fransa – Provence olarak bilinir. Tüm Akdeniz ülkelerinde, İspanya, Fas, İtalya, eski Yugoslavya’nın yanı sıra son yıllarda da yurdumuzun Isparta ve Konya yörelerinde de ekimine başlanmıştır. Yurdumuzda ekilen tür ise Lavandin
( Melez lavanta ) dır. Bunun yanı sıra İngiltere ve Arjantinde de üretimi yapılmaktadır. Üretimi ve ticareti yapılan alt türlerinin toplamı yaklaşık 20 civarındadır.
Lavanta extra : Lavandula officinalis
Notu : kalp.
Başlıca etken maddeleri: linalylacetat, linalool, caryophyllen, Terpineol-4, Lavandulylacetat.
Bu cinsler Fransa’nın dağlık bölgelerinde, yaklaşık 800 m. yükseklikte yetişmekte olup, elle toplanmaktadır. 1 lt. yağ için yaklaşık 160 kg. çiçek salkımı gerekmektedir. Piyasada lavanta-extra, veya yabani dağ lavantası olarak adlandırılmaktadır. Bazı aromaterapistler ise tedavi edici lavanta olarak adlandırırlar. Gazkromatografisi sonuçlarına göre yaklaşık 160 etken maddesi bulunmaktadır.
Şifalı lavanta ( veya L. Extra ) Yalnız tedavi amaçlı kullanılmalıdır. Derin, dolgun ve boğucu bir kokuya sahiptir. Koku organlarımız basit bir lavanta kokusunu tanıdığı için, bazı koku uzmanları bıle L.extrayı tanımlamada zorluk çekerler.
En güzel karışabilecekleri yağlar : Tüm yağlarla.
Zarif lavanta : Lavandula officinalis
Notu : kalp.
Başlıca etken maddeleri: linalylacetat, linalool, caryophyllen, Terpineol-4, Lavandulylacetat.
Basit tedavi yöntemleri için yağ lambaları ve banyolarda kullanılır. Lavandine göre kokusu yumuşaktır, keskin değildir. Terapistlerin deneyimlerine göre, tedavi için kullanılacak olursa, Ekolojik ekim veya Demeter kalitesi tercih edilmelidir.
Yine bu tür Fransa dağ eteklerinde monokültür ama ekolojik olarak yetiştirilmekte, makine ile toplanarak işlenmektedir. Bu yağlar piyasada zarif lavanta olarak adlandırılmaktadır. 1 kg. yağ elde etmek için 100-120 kg. Çiçek salkımı gerekmektedir. Gazkromatografisi sonuçlarına göre, 100 civarı etken maddesi vardır.
En güzel karışabilecekleri yağlar : Tüm yağlarla.
Lavandin ( Melez lavanta ) : Lavandula hybrida
Notu : kalp.
Başlıca etken maddeleri:, linalool, linalylacetat, kampher, terpineol-4,
Kokusu çok kuvvetli, taze ve kafurumsudur. Temizlik ürünlerinde ve lavanta torbalarında kullanılır. Kafurumsu etken maddelerinden dolayı hamilelikte ve çocuklarda kullanılmaması tavsiye edilir.
Hybrid olarak yetiştirilen Lavandula hybrida, ise 1 kg. yağ için 70-100 kg. çiçek salkımı gerekmektedir. Yapılan Gazkromatografisi sonuçlarına göre 80 civarı etken maddesi vardır.
En güzel karışabilecekleri yağlar : Kuşdili, limon, çayır nergisi, zufa otu.
Değerlendirecek olursak, 70 ila, 160 kg. çiçek salkımı 1 kg. yağ verirse: tabiat ile insan emeğinin birleşmesi sonucu, bir bitkinin tedavi edici gücünün değiştiğini-arttığını görebiliriz.
Zarif lavantanın ( Lavandula officinalis ) Karakteri ve etkileri :
Lavantanın klasik kokusu dünya yerleşim merkezlerinde çok eskilere kadar gider. Persliler, Yunanlılar ve Romalılar baharatı yakarak, hasta odalarında hava temizliğinde ve veba hastalığına karşı kullanmışlardır.
Romalılar hamamlarında vücut bakımında kullanırken bazı kuzey Avrupa ülkelerinde kuşdili, zufa otu ve limonla karıştırılıp yakılarak veba evlerinde tedavi amaçlı kullanılmıştır. Yine 17. y.y. da İngiltere de veba hastalığına karsı lavanta suyu kullanılmıştır.
Lavanta yağı güvenle kullanımı sayesinde, berrak ve baharatımsı kokusu vücudun tüm bölgelerine hitap eder ve hiç rahatsız etmez. Lavantanın karakteri en güzel şekilde isminden anlaşılır. Lat. Lavera : yıkanmak, temizlenmek ve berraklaşmak anlamına gelir.
Lavantanın tanımı ile bilindiği gibi tüm tesirleri bedensel ve ruhsal anlamındadır :
Bedensel Etki: Dikkat: Kanamayı arttırıcı etkiye de sahiptir.
Antibakteriyel, antiviral, antiseptik, yara iyi edici, ağrı kesici, kan dolaşımı arttırıcı, kas gevşetici, haşere kovucu ve hücre yenileyicidir. ( Yara iltihaplarında, mantar tedavisinden, tansiyon tedavisi, soğuk algınlığı, damar ağrılarında, )
Ruhsal-Duygusal Etki : Dengeleyici, rahatlatıcı, kuvvetlendirici, canlandırıcı ve tazelik verici.
( Sınırlılığı, uykusuzluğu, depresyonu, korkuyu, hassasiyeti düzenli hale sokar. düşüncenin huzur bulmasına yardım eder ).
Deneyimler :
Lavanta ile kişilerin deneyimleri zaman içerisinde o kadar çok ki, lavantanın karakterleri kadar diyebiliriz. Bunlar değişik araştırmalar-dökümanlar ve kitaplarla anlatılmıştır. Çekimser kalmadan önce kişi kendisi lavantanın kokusunu tanımalıdır. Şayet koku ağır gelirse ( yağ lambalarında ), dozajını düşürerek o zarif kokuya ulaşabilir. Birkaç deneyimi sıralayacak olursak :
Doğumu rahatlatıcı ( küvetlerde doğuma hazırlık olarak ), Damar ağrılarını dindirici ( baz yağlarla karıştırılarak ) Yara iyi edici-tüm yaralar için ( saf olarak, şayet yaralar ağırsa başlangıçta, her saat başı 1-2 damla. Sonraları uzun yamana yayılır ve son dönemlerde günde bir damla tampon üzerine bir damla konarak kullanılır. ) Haşere sokmaları ve yanıklarda : Mümkün olduğunca en kısa sürede kullanmak gereklidir. Şayet sürülecek bölge büyükse, %30'luk alkol veya %9'luk tuz eriyiği ile karıştırılarak sürülebilir. Tedavi birkaç gün devam etmeli, taze deri olusunca da güneş bakım yağı ile karıştırılarak kullanılmalıdır. Çocuklardaki pişik tedavilerini vücut bakım yağı ile lavanta yağı karışımı ile yapmak mümkündür.
Bas ağrısı başlamadan önce şakaklara sürülen bir damla yağ, ağrıyı hafifletebilir. Kulak ağrılarında zeytin yağı ile inceltilip, bir pamuğa batırıp kulak kepçesine konursa ağrı hafifler, bu yöntem çocuklar için ilk yardım olarak uygulanır. Lavantanın uyku getirdiği söylenir, ama asıl önemli olan lavantanın sakinleştirici-rahatlatıcı etki özelliğidir. Beynimizdeki problemin küçüklük veya büyüklüğü desek daha doğru olur. Az problemde süre kısa, değilse uzun olur.
Deri egzemleri, ağız yaraları, aşırı terleme, siğil, vaginal, soğuk algınlıklarında, ayak mantarlarında ve daha birçok yerlerde lavanta yağını başarılı sonuç almak için tedavi amaçlı kullanılabilir.
Prensip olarak, lavantanın başarısızlıkla kullanılacağı hiçbir alan yok diyebiliriz. Gerçeğinde ilk yardım yağı olarak adlandırsak daha iyi olur, her evde bulunması gereken bir yağdır. Seyahatlerimiz için üç yağ seçersek ( Lavanta, hint defnesi, gül ) , birinin lavanta olması gerekir.
Bilindiği gibi uçucu yağların yıllarca saklanması mümkün olmadığından, tüketici olarak az miktarda alınması, mümkün olduğunca yıllık ürünün kullanılması tavsiye olunur.
Kaynaklar : Nu-Ka, Arşiv
Biz eşimle beraber ileride büyük bir lavanta bahçesine sahip olmak istiyoruz. Şuan balkonumuzda deneme ve öğrenme aşamasındayız. iki çeşit lavantamız var. Bugün yaprakların uçlarında ufak yeşil böcekler gördüm bunların ne olduğunu merak ediyorum. Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
serap kuka
serap kuka
12-04-2007, 16:11
Sevgili inci gül lavanta çiçeklerinin temmuzda oluştuğunu biliyorum. Peki biz bu çiçekleri ne zaman toplayacağız ve bu çiçeklerden nasıl yağ üretebiliriz.
Sevgilerimle Serap KUKA
Sevgili inci gül lavanta çiçeklerinin temmuzda oluştuğunu biliyorum. Peki biz bu çiçekleri ne zaman toplayacağız ve bu çiçeklerden nasıl yağ üretebiliriz.
Sevgilerimle Serap KUKA
ben bu aralar çeşitli bitkilerden yağ elde etme deneyleri yapıyorum. gül yaprakları için okuduğum tarifi papatya, limon,menekşe ile de yapmaya çalışıyorum. güneşi daha yeni yakalayabildiğim için henüz sonuç almadım.
gül yaprakları bir kavanoza konuluyor, üstlerine çıkacak kadar saf sızma zeytinyağı doldurulup kızgın güneşin altında 45 gün bekletiliyor. akşamları kavanoz çalkalanıyor. 45 günlük süre bitiminde, iki üç katlı tülbentlik bezden süzülerek yağ koyu renkli bir şişeye dolduruluyor.
iki-üç hafta sonunda sanırım sonuca ulaşacağım. o zaman bilgi veririm.
Geçen baharda ektiğim lavanta tohumları çimlenmediler . Bir kç gün önce tekrar denedim . Bu kez daha umutluyum nedense .:p
Merhaba, benim lavantam geçen yaz çok güzel çiçek açmıştı. Bu kış ona hiç dokunmadım, öylece duruyor. Yanlız yapraklar kuru. Acaba budama yapmam gerekirmi, yoksa olduğu gibi bırakmalımıyım. Beni bilgilendiriseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim.
Yabani lavanta demlenip içilirse çok faydalıymış.(Karaciğer hastalıklarında)
Ailemizde karaciğer hastası olduğundan ilgili ne duysam merakla takip ediyorum. Yabanisini bulup bahçemize eksek yaşar mı acaba?
Buket Aknar
13-04-2008, 19:40
Çok ilginç bir olay yaşadım, buradan paylaşmak istedim. Bir buçuk yıl önce evime taşınmak üzereyken bana verilen lavanta'yı öylesine bir yere dikmiştim ama ev taşıma telaşı ile sanırım iyi bakamadım ki kurumuştu. Sonrasında biz oraya taş duvar ördürdük. Geçtiğimiz aylarda oralarda değişik, yaprakları bildiğim otlara benzemeyen bir bitki çıkıverdi. Ben de bir kaç kez koparmaya çalışsam da doğrusu sökemedim. Böylesine inatçı bir bitki acaba ne? dedim ve sabırla bekledim. Geçen gün çiçek açtığını görünce bir de baktım ki Lavanta imiş. Çok mutluyum, benim de bahçemde artık lavantam var.
inci gül
15-04-2008, 12:56
Yabani lavanta demlenip içilirse çok faydalıymış.(Karaciğer hastalıklarında)
Ailemizde karaciğer hastası olduğundan ilgili ne duysam merakla takip ediyorum. Yabanisini bulup bahçemize eksek yaşar mı acaba?
Doğal iklim şartlarındaki gibi yetişmesede, yetiştirmek istediğiniz yer iklim koşullarına uyum sağlıyor ise yetişebilir. Denemekten bir zarar gelmez. Belki sizde Buket Aknar gibi bir süprizle karşılaşabilirsiniz.
Tedavi amaçlı yetiştirmek istemenizde güzel (bu şekilde yaklaşımda bir terapidir) ama zamanınızı çok fazla alacağı için konu ile ilgili uzman kişilerden bitkiyi temin edebilirsiniz. Tabi yine uzman kişilerden kullanımı hakkında bilgi edinmeniz daha iyi olacaktır. Acil şifalar..
Bu da farklı bir cins lavanta ama ismini bilmiyorum. 38372
Diğer lavantalarım henüz açmadı ama bu, yaklaşık bir aydır çiçekli ve çok güzel kokuyor. Geçen yaz diktiğimde, çok narindi, susuz kalınca hemen boynunu büküyordu ama bu yaz çok su da istemiyor.
Lavanta çelikleri çok kolay tutuyor, tutmama şansı yok gibi. Geçen sene kışa girerken sümbül saksılarını kediler eşelemesin diye bir kaç dal koymuştum onlar da tuttu. Ayrıca yazın denediklerim de tuttu fakat ilk bir kaç ay su istedi.
Sayın Nurbahar, fotoğrafını eklediğiniz bitki Karabaşotu **** diğer adı ile Lavandula stoechas Bauhausede satılıyordu görünce hemen almıştım.Ege Bölgesi başlığı altında bu bitki var.
Teşekkürler eylems. Karabaşotunu çok duymuştum ama nasıl olduğunu bilmiyordum.
cihan_as
24-05-2008, 21:56
Bahcede 4 ayrı türde lavantalarım var. Tohumdan yetiştirmek istedim başaramadım bende çelik köklendirmeyeyi deneyecegim.
Cihan as gerçekten çok güzeller maşallah.Geniş yapraklı kenarları tırtıklı olan çok güzelmiş.Koku yoğunlukları nasıl hepsi aynı mı?
cihan_as
25-05-2008, 19:13
Zeonka bahsetmiş oldugun geniş yapraklı olan koku yoğunlugu digerlerine göre daha fazla.
İkinci resimdeki olanda cok az koku yoğunluguna sahip belki çiçekleri istenilen özellige sahiptir.
ilknur aşık
26-05-2008, 11:48
Lavanta güneşimi sever, yoksa glögeyimi? **** az suyu mu sever? Bakımı ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar anlatabilirmi?
Merhaba,
Satıcıdan lavanta olarak aldığım bu bitki nihayet çiçek açtı ama çiçekleri hiç kokmuyor. Yapraklarını elinize alırsanız lavanta kokusu geliyor. Acaba türünden mi ?
40857
Sayın Eczadolabı, tohumdan hiç yetiştirmedim ama çelik aldıklarım da uzun süre böyle oluyor, sonra dallar sertleşince toparlanıyor. Sizinkinin de toparlanacağını düşünüyorum, daha çok küçükler.
Sayın Seleste,çiçekleri daha çok açacak, yasemin gibi durduğu yerde kuvvetli koku vermez, elinizi sürünce kokuyu alırsınız.
Ayşe Özdil
24-07-2008, 13:54
Ben de lavanta çiçeklerini çok seviyorum ve kokularına bayılıyorum. Daha önceki yıllarda, Avrupa lavanta diye seradan aldığım fidanlar, Ankara da kışı geçirememişti . Ancak bu yıl , daha erken bir dönemde bahçeye dikerek tekrar denemeye karar verdim.. Belki bu kez kışa dayanıklı hale gelecek kadar köklenirler... Ankara da bazı bahçelerde ; gelişmiş , nerdeyse çalı haline gelmiş lavanta bitkileri görüyorum. İnşallah ben de başarırım.. Tecrübesi olan arkadaşların önerileri olabilirse çok memnun olurum..
ben bu aralar çeşitli bitkilerden yağ elde etme deneyleri yapıyorum. gül yaprakları için okuduğum tarifi papatya, limon,menekşe ile de yapmaya çalışıyorum. güneşi daha yeni yakalayabildiğim için henüz sonuç almadım.
gül yaprakları bir kavanoza konuluyor, üstlerine çıkacak kadar saf sızma zeytinyağı doldurulup kızgın güneşin altında 45 gün bekletiliyor. akşamları kavanoz çalkalanıyor. 45 günlük süre bitiminde, iki üç katlı tülbentlik bezden süzülerek yağ koyu renkli bir şişeye dolduruluyor.
iki-üç hafta sonunda sanırım sonuca ulaşacağım. o zaman bilgi veririm.
Merhaba;
lavanta yağı elde etmeye çalışan arkadaşlar için bir kaç kaynak;gerçi ingilizce, vaktim yok, olsaydı siteye katkı için inanın çevirip koyardım, eğer çevrenizde iyi ingilizce bilen varsa ondan destek alabilirisiniz diye düşünüyorum, saygılarımla.
evdeki imkanlarınız kullanarak nasıl lavanta yağı çıkarırsınız;....
Köprü 1 : http://homecooking.about.com/od/allherbrecipes/r/blherb1.htm
Köprü 2 : http://www.answerbag.com/q_view/17389
Köprü 3 : http://www.ehow.com/how_2193197_do-steam-distillation-home.html
Yabani Lavanta, Karabaşotu mudur? İstanbul'da yetişir mi?
Yabani Lavanta, Karabaşotu mudur? İstanbul'da yetişir mi?
Gezdiğim seralarda **** bahçe bitkileri satan marketlerde değişik türlerde lavantalara rastladım. Yabani lavanta nasıldır bilemiyorum. Siz dile getirince merak ettim yabani lavantayı. Fotoğraf ekleme imkanınız olursa sevinirim.
Yabani lavanta, karabaşotu mudur bilmiyorum ama karabaşotu İstanbulda yetişiyor.
eylems, ben de bilmiyorum internetten baktığımda bir kaç yerde karabaşotu ( yabani lavanta) yazıyordu. Bilenlerden yardım rica ediyorum. Şifa için bahçeme ekmek-dikmek istiyorum.
Sevgili Limon,ben de araştırdığımda sadece bir yerde karabaşotu ile yabani lavantayı aynı gördüm ama bilgilere emin olamadım.
Sınıflandırmaların yapıldığı bir çok yerde karabaşotu, lavanta türü olarak gözüküyor.
neconeco
08-08-2008, 22:48
Bu da farklı bir cins lavanta ama ismini bilmiyorum. 38372
Diğer lavantalarım henüz açmadı ama bu, yaklaşık bir aydır çiçekli ve çok güzel kokuyor. Geçen yaz diktiğimde, çok narindi, susuz kalınca hemen boynunu büküyordu ama bu yaz çok su da istemiyor.
Lavanta çelikleri çok kolay tutuyor, tutmama şansı yok gibi. Geçen sene kışa girerken sümbül saksılarını kediler eşelemesin diye bir kaç dal koymuştum onlar da tuttu. Ayrıca yazın denediklerim de tuttu fakat ilk bir kaç ay su istedi.
selamlar, nurbar hanım o levantaların yağını çikaralım yarısı, size yarısı ,bize nasılmı, gayet basıt, çiçekleri rondodan geçirip iyice karıştırın bire bir oranında alkolle karıştırıp iyice eziniz ve 50 derecede kaynamaya birakın ****** süzdükten sonra su ve alkol ucacak kalan sıvı levanta yağı dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz .. komşuda pişer bizede düşer))))) inşallah
Sayın Neceneco, tarifiniz için teşekkürler ama zamalamada biraz geç kaldım galiba. Çiçeklerin hangi evresinde bu işlem yapılyor?
neconeco
09-08-2008, 13:41
Sayın Neceneco, tarifiniz için teşekkürler ama zamalamada biraz geç kaldım galiba. Çiçeklerin hangi evresinde bu işlem yapılyor?
selamlar, çiçekler tam olgunlaştığı zaman yani kurumadan önce sabah erken saatlerde toplarsanız esansı uçmadan bizim cocuk öyle söyledi , kendisi gıda bölümünü bitirdi .. evde aromatik yağlarla uğraşıyor.. saygılarımla
Maalesef kurudular bile, bir kısmını da kestim. Seneye deneyelim.
Bir tanesi geç açtı henüz kurumadı ama onun da çiçekleri çok az.
Bu sene kokuları için çiçek saklamak istiyordum ama onu da geç öğrendim; çiçekler açmadan toplanıyormuş, o da seneye kaldı.
neconeco
09-08-2008, 19:54
merhabalar , olsun nurbahar. sırada defne tohumları var onlar üzerinde çalışırız . şimdi tam zamanı bazıları olmuş bile. hürmetlerimle..
...Ankara da bazı bahçelerde ; gelişmiş , nerdeyse çalı haline gelmiş lavanta bitkileri görüyorum...
Bizim de bir kayıp denemesinden sonra geçen yıl aldığımız lavantalar yazı/kışı atlattılar. Soğuğa dayanıklı cinsi alışveriş yaptığımız seracının tavsiyesiyle aldık.
En güzel bahçe yarışmasında dereceye giren bahçelerden biri Ankara'dandı ve onun giriş yolu lavanta ile kaplıydı. Çok hoş görünüyordu. Demekki umut var.:rolleyes:
mymuberra
29-08-2008, 20:58
Merhaba arkadaşlar,
bir arkadaşımın verdiği çelikle ürettiğim lavantam var , maaşallah yemyeşil ve çok güzel oldu fakat hiç çiçek açmıyor. Neden olabilir ? yoksa benim lavantam çiçek açmayan bir tür müdür ? Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar,
Nasıl ve nezaman dikmeli bu tohumları???
Ayşe Özdil
04-09-2008, 14:49
Teşekkür ederim SABAH ,
Korkarım yeni aldığım lavantalar da bu kışı geçiremeyecek. Şimdiden bir kısmı sararmış. En son aldığım fidanları , Karşıyaka mezarlığının oradaki seralardan almıştım.. Çok olunca epeyce bir de para verdim. Sakıncası yoksa sizin fidanları hangi seradan aldığınızı sorabilir miyim ? Her yerde bulunmuyor lavanta. Burada isim vermek sakıncalıysa , bana özel mesaj gönderebilir misiniz ; çok memnun olurum.. Selamlar
Geçen yıl Çamlıkaya'dan almıştık.
Bu yıl ilkbaharda gene istedik ama herhalde ellerindeki bizim koşullara uygun değildi ki vermediler.:rolleyes:
Sn. Mymuberra, çelikleri ne zaman almıştınız? Yeniyse açması için gelecek yazı beklemek lazım. Hiç güneş almıyorsa da çiçek oluşumunu etkileyebilir.
mymuberra
06-09-2008, 09:38
Sn.Nurbahar, geçen yıl ekmiştim bu yıl boy olarakta gayet iyi haldeler, şirincedeki bir arkadaşımın lavantası temmuzda çiçeklenmişti benimkinde bi kıpırtı olmadı. Tabii belkide türleride vardır daha yeni öğreniyorum bitkiler hakkında detaylı bilgi. Yanlız minik minik kıpırtılar oluşmaya başladı sanırım şu sıralar belki bende görebileceğim çiçeğini nasipse.:)
Teşekkür ederim SABAH ,
Korkarım yeni aldığım lavantalar da bu kışı geçiremeyecek. Şimdiden bir kısmı sararmış. En son aldığım fidanları , Karşıyaka mezarlığının oradaki seralardan almıştım.. Çok olunca epeyce bir de para verdim. Sakıncası yoksa sizin fidanları hangi seradan aldığınızı sorabilir miyim ? Her yerde bulunmuyor lavanta. Burada isim vermek sakıncalıysa , bana özel mesaj gönderebilir misiniz ; çok memnun olurum.. Selamlar
Ayşe Hanım merhaba,
Benim bahçemde 2 tane Lavanta geçen yıl kışı geçidi. Soğuğa ve susuzluluğa çok dayanıklı. Geçen gün gördüm.Hacettepe acil girişine de lavanta ekmişler. Son derece sağlıklı idi.
Sizinki ise, çok sulamış olabilirsiniz. Benca lavanta içeride çok sağlıklı olmuyor. Saksınıza poşet geçirerek dışarı da bırakın. İkinci yıl buna da gerek kalmayacak.
eylems, ben de bilmiyorum internetten baktığımda bir kaç yerde karabaşotu ( yabani lavanta) yazıyordu. Bilenlerden yardım rica ediyorum. Şifa için bahçeme ekmek-dikmek istiyorum.
Merhaba, Karabaş otu, yabani lavantadır. Karaciğer ve kolestrol için biz de çayını kullanırız. Akdeniz ve Ege bitkisidir. Kışın koruyabilirsen İstanbul da yetişir bence. Bol güneş, az su ister. Ben de Ankara da deniyorum. Şu an saksıda, kapalı balkonda. Üzerine bir tane baylon poşet geçirdim. Bakalım olacakmı.
Bizim bahçede dört öbek var, şimdiye kadar kesip, kesip atıyordum. Yukarıda bazı arkadaşlar yağının çıkarılması için açıklamalar eklemiş ama bir kişi 50 derecede kaynatılmasını söylemiş. Bu ısıda kaynıyor mu? Birde yabani veya kültüre olarak yazılıyor nasıl anlayacağız. Benim diktikjlerim biraz çiçek açmakta nazlılar ama sürgün vermeleri kuvvetli. Güneşi seviyorlar fakat aşırı budanmayı sevmiyorlar.
Bizim bahçede dört öbek var, şimdiye kadar kesip, kesip atıyordum. Yukarıda bazı arkadaşlar yağının çıkarılması için açıklamalar eklemiş ama bir kişi 50 derecede kaynatılmasını söylemiş. Bu ısıda kaynıyor mu? Birde yabani veya kültüre olarak yazılıyor nasıl anlayacağız. Benim diktikjlerim biraz çiçek açmakta nazlılar ama sürgün vermeleri kuvvetli. Güneşi seviyorlar fakat aşırı budanmayı sevmiyorlar.
Sayın Nariçi sizden lavanta için çelik edinmem mümkünmü acaba?
Lavantalardan biri
57155
Ne zaman alınması gerekiyorsa tabi olur.
denizakvaryumu
13-01-2009, 15:00
Her derde deva lavanta!
Hoş kokusuyla her zaman süsü bitkisi olarak değerlendirilen lavanta, saç dökülmesinden uykusuzluğğa kadar bir çok rahatsızlığa deva oluyor!
Prof.Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu
Değerli okuyucu, lavanta (Lavandula angustifolia) tarih boyunca hep süs bitkisi olarak değerlendirilmiştir. Ülkemizde de özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen bir bitkidir. İngiliz ve Amerikan mutfağında bazı etli yemeklerde sosun içerisine taze lavanta çiçekleri ve körpe olan lavanta yaprakları ilave edilir. Sosa, mükemmel bir aroma kazandırır. Kendine has hoş kokusundan dolayı parfümeri ve kozmetik endüstrisinde de kullanılmaktadır. Lavantanın yağı kozmetik sanayinde kullanılır.
Yastık içinde kese
Hemen hemen herkes onun hoş kokusunun sadece çiçeklerinde olduğunu zanneder. Halbuki, yaprakları ve yaprak sapları da o muhteşem kokuya sahiptir. Çiçekleri ve yaprakları birbirlerinden tamamen farklı özellikte etkin maddeler içermektedir. Rahat ve sakin bir uykuyu sunan güç, lavantanın ağırlıklı olarak çiçeklerinde değil, yapraklarında ve gövde saplarında saklıdır. Avrupa ve ABD’de anneler bebeklerin yastıklarının içerisine lavantadan çiçeklerinin bulunduğu küçük kesecik yerleştirirler. Bu sayede bebeklerinin huzurlu uyumalarını sağlar.
Rahat uyku için
Anneannemin elbise dolabının bir ayrıcalığı vardı... Özenle katlanmış giysilerinin arasında ince tülbentlere sarılmış, yapraklı lavanta çiçekleri bulunurdu. Giydiği elbiseleri de ilk bir iki gün lavanta kokardı. Bazı geceler anneannemin odasında yer yatağında yatardım. Onun odasında uyuduğum geceler, lavanta kokusunu yastık yüzlerinde de derin derin algılardım. Öylesine rahat uyurdum ki... Yıllar sonra, lavanta üzerine yaptığım çalışmalarımda ilk gördüğüm, içerdiği en az ondört tane sedatif (teskin edici, rahatlatıcı) özelliği olan etkin maddeyi içerdiğiydi.
Antiseptik etkisi
Lavantanın, antik çağlarda antiseptik olarak kullanıldığı bilinmektedir. Birinci Dünya Savaşı esnasında yaralanan askerlerin, yaraları hastabakıcılar tarafından lavanta suyu ile dezenfekte edilmekteydi. Doksanlı yılların başlarında bazı araştırmacılar lavantanın sedatif (teskin edici, dinlendirici) ve analjezik (ağrı kesici) özelliğinin olduğuna dair makaleler yayınladılar. Ancak benim araştırmalarımda gördüğüm, lavanta çiçeğinin karaciğer metabolizmasının sağlıklı çalışması üzerindeki olumlu etkisi ile hepatite ve saç dökülmesine karşı kullanımı onun en önemli iki özelliği olduğudur. Genel karaciğer rahatsızlığı veya karaciğer yetmezliği şikâyeti olanların imdadına yetişen bir bitkidir.
Kronik Hepatit-B ve Hepatit-C hastalarının da uygulayabilecekleri lavanta kürü, Hepatit-B ve Hepatit-C virüslerinin aktive olmasına karşı, karaciğer metabolizmasını güçlendirmektedir. Kısaca, bu kür karaciğerin bağışıklık sistemini öylesine güçlendirmektedir ki, her iki virüsün de çoğalmasını büyük oranda baskılayabilmektedir (antiproliferatif).
Not: Eğer yüksek tansiyon hastası iseniz, lavanta kürünü uygulamayınız.
GÜNÜN KÜRÜ
KÜR 1: Karaciğer yetmezliğine, Hepatit-B ve Hepatit-C ye karşı
Bir tutam lavantayı (yaklaşık 4-5 gram) 300 ml (yaklaşık bir buçuk su bardağı) suda kısık ateşte 4 dakika demleyiniz. Demleme esnasında sıcaklığını kaynama nokasında sabit tutunuz. Cezvede demlerken ocağın altını kısık tutunuz. Fokur fokur kaynatmayınız. Çok yavaş bir şekilde kaynıyor, kaynamıyor gibi demleyiniz. Demleme süresi tamamlandıktan sonra, ılımasını beklemeden süzülmesi gerekir. Süzme işlemi tamamlandıktan sonra içmek için ılımasını bekleyiniz. 15 gün boyunca her gün, akşam yemeklerinden en az iki saat sonra bir çay bardağı dolusu içiniz. Her defasında (her kullanımda) taze olarak hazırlanması şarttır. Bir gün önce arta kalan miktarı kullanmayınız. Kolay olsun diye bir kaç günlük hazırlayıp buzdolabında koruma altına almayınız. Hiçbir şekilde damak tadına uygun olsun diye içerisine şeker veya benzeri hiçbir katkı ilave etmeyiniz. 15 günlük ilk kür tamamlandıktan sonra rahatsızlığın seyrine göre haftada 3-4 defa, akşam yemeklerinden en az iki saat sonra bir çay bardağı içmeye devam edilir. Karaciğer metabolizması sağlıklı çalışmaya başladıktan sonra kür sonlandırılmış olur. Her sağlıklı insanın yılda bir defa 15 günlük lavanta kürünü uygulamasında çok büyük faydalar vardır.
Değerli okuyucu hiç bir bitkisel kürü alışkanlık haline getirmeyiniz. Karaciğer yetmezliği şikâyeti olanların, Hepatit-B veya Hepatit-C virüsü ile yaşamak zorunda olan ların zaman zaman lavanta kürünü uygulamalarında çok büyük faydalar vardır.
Not: İnterferon tedavisi alan Hepatit hastalarına lavanta kürünü önermemekteyim. İnterferon tedavisi tamamlandıktan sonra hekimlerine danışarak uygulayabilirler.
Kür 2: Saç dökülmesine karşı
Bir tutam lavantayı (yaklaşık 4-5 gram veya tepeleme 1 yemek kaşığı) 500-750 ml kaynamakta olan suya ilave ediniz. Yaklaşık 5 dakika kısık ateşte demleyiniz. Demleme tamamlandıktan sonra ılımasını bekleyiniz ve ılıkken süzünüz.
Eğer, saçlarınız temiz ise demlediğiniz lavanta suyu ile saçlarınızı yıkayınız ve yarım saat etki ettiriniz. Yarım saat etki ettirdikten sonra sadece suyla durulayınız.
Eğer, saçlarınız kirli ve çok yağlanmış ise önce sabun (tabii yeşil sabun) veya şampuanla yıkayınız. Sonra demlenmiş lavanta suyu ile yıkayarak, yarım saat etki ettiriniz. Daha sonra sadece su ile durulayınız. Saç dökülmesi durana kadar haftada bir-iki defa uygulanır. Saç dökülmesi durduktan sonra önleyici amaçlı olarak zaman zaman uygulanır.
Saç dökülmesine karşı
Saç dökülmesine karşı oldukça etkilidir. Kırk yaşlarımda başlayan saç dökülmemi lavanta kürü sayesinde önledim. Lavanta kürünü uygulayıp başarılı sonuç almış çok sayıda insan tanıdım.
Karaciğer yağlanmasına karşı
Karaciğer yağlanmasına (hepatosteatoz) karşı mükemmel bir destekleyicidir. Lavanta kürü, kemoterapiye bağlı gelişen karaciğer enzimlerinin (transaminazlar > ALT, AST) yükselmesi durumunda kısa zamanda kontrol altına alınarak normal seviyelerine inmelerini sağlar. Karaciğer yağlanmasına bağlı olarak yükselen karaciğer enzim değerlerinin düşürülmesinde, lavanta kürüne paralel olarak uygulanacak maydanoz-limon kürü muhteşem bir destek oluşturmaktadır.
Merhabalar;
Geçen haziran ayında bahçemizin muhtelif yerlerine yaklaşık 50 adet lavanta dikildi.
20 gün sonra yarısı kurudu, yerine başka bir tür getirilip dikildi.
Yeni gelenler daha uzun uzun yapraklıydı ve çok güzel tutup geliştiler
Ama sanırım hiç güneş gören bir yerde olmadıklarından çiçek açamadılar.
Derken, kış geldi ve İzmir'de deli gibi yağmurlar yağmaya başladı.
Toprak için ne kadar çabalasak ve olabilecek en kaliteli hale getirsek de - ponza taşı, volkanik türf vb gibi bir sürü özel maddeli karışımlı bir toprak serildi- çok su tuttuğunda lavantalar resmen can verdi!
Baktım olacak gibi değil, bir umut dedim, altları çürümüş de olsa aralarda kalan yeşil yapraklarına güvenerek hepsini çıkardım, neredeyse kökten budadım ve derin büyük bir saksıya diktim. Bahçenin güneş ve yağmur alan onlar için çok daha verimli olabilecek bir yerine yerleştirdim.
Tüm bunları yaparken ne yazık ki siteye üye değildim :(
Şimdi diyorum ki, acaba kökleri ile diktiğim onca lavantayı yerinden çıkarıp çelikler haline getirmeye çalışıp öyle mi diksem?
Ama çelikler çok kısa olacak bu sağlıklı bir yol olur mu?
Torf karışımlı yumuşak bir toprağa dikmiştim acaba toprağı değiştireyim mi?
Hormon, gübre ilaç takviyesi ne olabilir?
Bu beceriksizliğimin bir sonu var mı?
İstanbul'da hiç problemsiz büyüyor, kar da zarar vermiyor.
Sn. Bulik, aslında lavanta bahçemde hiç bakımistemeden büyüyen bitkilerden biri, sadece arada buduyorum.
Acemiyken dibinden budadığım kök, yeni sürgünler vermedi, gövdede dallar bırakıp, bunların üzerinden budadığımda sonuç daha iyi oldu. Budamadan kalan çelikleri nereye dikerseniz tutuyor.Çelikler ilk sene çok küçük kalıyorlar ama sonraki seneler hızla büyüyorlar.
Lavanta aslında fazla su sevmez, güneşte çiçeklenir. İlk sene susuz kaldıklarında hemen yapraklarını sarkıtıyorlar, biraz sulamak gerekiyor. Sizinkiler yetişkinse pek sulamamanızı öneririm, su istediğinde zaten beli ederler.
çok teşekkürler
şimdi bir soru daha geldi aklıma
aktarlar da vb kurutulmuş lavantalar satılıyor.
bunlar tohum olarak kullanılabilir mi?
ciceksever70
12-02-2009, 19:34
Bir kac saksi lavanta almistim yaklasik bir ay önce. Su anda evde duruyorlar ancak evimizin sicakligi 23-24 derece ve saksilar hallerinden cok memnun görünmüyorlar. Toprak hemen her gün kupkuru oluyor lavantalar da süzgün bir haldeler. Bahcemde önceden ektigim lavantalar buranin eksi 10-15 dereceleri bulan sogugunda son derece saglikli dayaniyorlar. Acaba bunlari da bahceye ekmeli miyim yoksa ilkbahari mi beklemeliyim? Su anda sicakliklar 1 ile 10 derece arasinda gidip geliyor. Forumda üzerinin posetle örtüldügünü okudum posetin üzerine delikler aciyor musunuz? Saygilar...
Bu da benim lavantam..Görüldüğü gibi hayli yayıldı.Budamaya korkuyorum:o ama merdivenden inişi ve geçiş yolunu kapatmaya başladı.Lavanta budanır mı?:confused:..
Ferda Ülkümen
14-02-2009, 18:38
Lavanta budanıyor fellez.
Ben her sene sonbaharda yayılan dalları budayıp, form verdikten sonra, kestiğim dalları çelik yapıyorum, hepsi tutuyor.
Fellez'in lavantaları gri-kül rengi bizdeki ise daha yeşil bunun farklı türleri var mı?
denizakvaryumu
14-02-2009, 21:58
Benim bildiğim tüm lavanta çeşitleri gri-kül rengi , yeşil yapraklı olmaz.
ciceksever70
15-02-2009, 09:03
Soruma yanit alamadim ancak yine de icgüdülerime güvenerek lavantalarimi bahceye cikardim. Simdilik iyi görünüyorlar. Sormak istedigim lavantalariniza gübre ya da herhangi bir bitki besini veriyormusunuz? Internette verilmeyecegini okudum ancak sizlere de sormak istedim.
Sn. Çiçeksever, gübre vermenize gerek yok.
Sn. Fellez, budanma konusunda çok hassas değil, çelikleri tutturma oranınız %100. Zaten bir lavanta budandığında tüm bahçeye yetecek kadar çelik çıkıyor. Sadece benim acemiyken yaptığım gibi yapmayın, dipten budadığım gövdeler sürgün vermedi ve bitki tamamen kurudu. Fazla dallarını, bozulan dalları alabilirsiniz, dalların boyunu kısaltabilirsiniz, yeter ki bitki hiç dalsız, sadece kuru gövde kalmasın.
Geçen sene çiçeklerin geçtiği dönemde çiçek diplerinden budadım, kısa zaman sonra ikinci çiçekleri açtılar.
Lavanta çelikten kolaylıkla üretilebiliyor. Hiç de nazlı bir bitki olmadığını ekleyebilirim. Mis kokulu lavantalar yetiştirmeniz dileğiyle.
Bahcede 4 ayrı türde lavantalarım var. Tohumdan yetiştirmek istedim başaramadım bende çelik köklendirmeyeyi deneyecegim.
Bu dört bitkinin ayrı isimleri var mı? 4 lavanta tipinin farkı nedir birbirinden?
denizakvaryumu
05-03-2009, 13:18
Lavanta resimleri ve türleri-istekleri için
http://davesgarden.com/guides/pf/b/Lamiaceae/Lavandula/none/cultivar/0/
linkine bakınız derim, 140 çeşit lavanta var :)
Lavanta resimleri ve türleri-istekleri için
http://davesgarden.com/guides/pf/b/Lamiaceae/Lavandula/none/cultivar/0/
linkine bakınız derim, 140 çeşit lavanta var :)
Hey Maşallah!!!
Meğer ne kadar küçükmüş hayal gücüm, bilgi dağarcığım. Lavanta, bildiğimiz lavanta ve 140 tür... Muhteşem
Yurtdışından tohum / bitki siparişi bu kadar kolay mı? Yani istiyorsunuz ve geliyor şeklinde değildir herhalde. Bu işin belli kuralları ve/veya yasaları yok mu?
bohemian
10-03-2009, 23:39
Sayın cihan_as sizin elinizdede bulunan geniş tırtıklı yapraklı lavantanın aynısından bende bulup çelikledim,acaba bu türün tam latince ismini biliyor musunuz?
cihan_as
11-03-2009, 20:08
Sn bohemian, isiimlerini bilmiyorum.
çeşme alaçatı'da lavanta üretimini yapan arkadaştan lavanta çeliği almıştım, aldıgım
yerden isimlerini sorayım biliyorsa buradan sizinle paylaşırım.
Degişik yerlerden lavanta almıştım yaprak şekillerine hiç bakmamıştım şimdi bir kaç çeşit olunca aradaki farkı gördüm yapraklarındaki koku yogunluguda farklı oluyor.
Bu tırtıklı yapraklı olan benim de ilgimi çok çekti. Hiç öylesini görmemiştim ben de... O yüzden ben de merak ettim onun türünü..
Lavantayı bol çiçek açtırmak için Potasyum içerikli gübre mi verelim?
Ben hiç şu türüne raslamadım, nerede bulabiliriz bilen var mı?
66824
Bendekiler her yerde bolca bulunan türden,
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=22672&catid=member&imageuser=11575
Çiçekleri çok uzun ve büyük görünüyor. Resmin çekilmesi ile mi alakalı acaba?
Yukardaki fotoğraf internetten. Bana türü farklı gibi geldi. Denizakvaryumu 140 çeşit Lavanta olduğunu yazmış. Bendekiler daha soluk renkte çiçek açan türden. Böyle canlı renkte ve bol çiçeklenen türünü görürsem kaçırmayacağım.
pembegül
11-04-2009, 17:49
Sayın cihan as gönderdiğiniz tohumları üç gün önce toprakla buluşturdum şimdi ne gibi bakım yapmam gerekiyor ayrıca tekrar teşekkür ederim *** ve sevgiler .
pembegül
11-04-2009, 17:52
Sayın başbahçıvan sizin gönderdiğiniz lavanta çeliklerinden her iki cinstende üçer çelik tuttu bundan sonraki bakımı nasıl olacak sizede çok teşekkür ederim sevdiğim bitki ile beni buluşturdunuz *** ve sevgiler.
Yabani lavanta demlenip içilirse çok faydalıymış.(Karaciğer hastalıklarında)
Ailemizde karaciğer hastası olduğundan ilgili ne duysam merakla takip ediyorum. Yabanisini bulup bahçemize eksek yaşar mı acaba?
Yabanisini bulabildiniz mi? Eğer bulamadıysanız ve yabanisi karabaş otu ise sanırım Bauhaus'da gördüm onlardan. Mor ve beyaz iki renk şeklinde vardı.
cihan_as
19-04-2009, 23:46
Lavantam çiçeklendi, diğer türdeki lavantalarımda henüz tomurcuk bile yok.
ginkgo biloba
24-06-2009, 08:29
Lavanta tohumu aldım ama biraz geç kaldım galiba en uygun dikim zamanı ne zaman acaba bilgilendirirseniz sevinirim.
Lavanta tohumu aldım ama biraz geç kaldım galiba en uygun dikim zamanı ne zaman acaba bilgilendirirseniz sevinirim.
Ben mart ayında tohumlarımı dikmiştim. Ektiğim tohumlardan sadece 1 tanesi çimlendi. O da şu anda büyüyor. Bahar ayları daha müsait sanırım ama tabi daha tecrübeli arkadaşlar da yazar sanırım.
Bende de 2 tür var. Biri henüz tomurcuk halinde. Diğeri açtı.
Bu lavanta saklama tekniğini sizlerle paylaşmak istedim. Bahçemdeki lavantalarla hemen denedim.
Yapılış aşamaları şurada (http://makeitdo.wordpress.com/2009/06/22/making-lavender-bottles/).
küçük çiçekçi
15-07-2009, 17:39
lavanta güneşimi sever gölgeyimi
95271
İki hafta önce çiçekleri solmuş lavanta saplarını kestim. Şimdi yeniden çiçekliler. Çiçekler ilki kadar büyük olmasa da yine güzel, üstelik bir dalda iki çiçek açtı. Önceden kestiğim yer kırmızı ile işaretli.
cihan_as
06-08-2009, 22:13
Eylül, ekim aylarında çelikten yetiştirdigim lavantalar 10 ad dikmiştim.
Sonbahar aylarında dikilen lavanta çelikleri tutma şansı daha yüksek.
Çelik isteyen arkadaşlara eylül aylarında gönderebilirim
Yesiller
07-08-2009, 18:43
ben bu aralar çeşitli bitkilerden yağ elde etme deneyleri yapıyorum. gül yaprakları için okuduğum tarifi papatya, limon,menekşe ile de yapmaya çalışıyorum. güneşi daha yeni yakalayabildiğim için henüz sonuç almadım.
gül yaprakları bir kavanoza konuluyor, üstlerine çıkacak kadar saf sızma zeytinyağı doldurulup kızgın güneşin altında 45 gün bekletiliyor. akşamları kavanoz çalkalanıyor. 45 günlük süre bitiminde, iki üç katlı tülbentlik bezden süzülerek yağ koyu renkli bir şişeye dolduruluyor.
iki-üç hafta sonunda sanırım sonuca ulaşacağım. o zaman bilgi veririm.
Sayın ağaç dostu,
Bitkilerden yağ çıkarma konunuz ılgımı cektı. Son aldıgınız netıceyı ogrenmek ıstıyorum.
Saygılarımla,
Yesiller
07-08-2009, 18:50
Sayın Nevsune,
Bitkisel yağlara önem veren biri olarak; gül yaprakları+zeytinyağı deneme sonucunuzu bizimle paylaşırsanız memnunum olurum;)
Sayın Zodabas,
Bu konuda benım cok ılgımı cektı. Ne bılgım ne de tecrubem var. Sız bu konuda deney yaptınız mı
tesekkür ederim.
Mine Akşar
17-08-2009, 16:09
Merhabalar,
Lavantaların bakımı ile ilgili verilen değerli bilgilere ulaştım. Acaba küçük bahçelerin peyzajında kullanımı ile ilgili bağlantı veya resimlere ulaşmama yardımcı olabilir misiniz?
Teşekkür ederim.
Bu lavanta saklama tekniğini sizlerle paylaşmak istedim. Bahçemdeki lavantalarla hemen denedim.
Yapılış aşamaları şurada (http://makeitdo.wordpress.com/2009/06/22/making-lavender-bottles/).
Bu şahane bir yöntemmiş, şimdi farkettim yazınızı, paylaşım için teşekkür ederim.
İlk açan çiçekler kuruyunca kestim ama şimdi seyrek te olsa çiçeklenme var, bunlar da uygulamayı deneyip, özellikle havlu, nevresim çekmecelerine yerleştireceğim. Seneye daha çok açtığında, eşe dosta hediye edeceğim inşallah. :)
Verdiğiniz linkteki fotoğraftaki koyu mor açan lavantadan bulamadım, genelde daha açık renkte ve daha cılız açan türden var her yerde. Çok istediğim bir tür.
Bu şahane bir yöntemmiş, şimdi farkettim yazınızı, paylaşım için teşekkür ederim.
Benim lavantaların çiçekleri de azaldı. Ben de aralarına çiçeklenmiş nane, yarpuz koyarak aynı yöntemle lavanta buketleri oluşturuyorum.
sayın sakagun sayfa başına koyduğunuz lavantanın latince adını biliyor musunuz?çiçeği çok güzelmiş. ben tohum alıp diktim.uzun uğraşlardan sonra 30 kadar fidana sahip oldum.ama ne yazık ki fazla sulamadan dolayı 10 kadarını kaybettim:(.fidanlardan 2 tanesi çiçek açtı ama çiçek açtı demeye bin şahit ister hiç sizin resminizdeki gibi mor değil oysa pakette çok güzel görünüyor.acaba bu ilk senesi olduğu için mi böyle oldu?birde bitkisini okşamadıkça koku yaymıyor.sene başında seradan bir kök almıştım.onunda çiçeği hiç güzel değildi. 2mm kadar minik pembe mor gibi çiçek açtı.bendekilerin cinsi güzel değil heralde.:(
Halil33, cinsini bilmiyorum. Ödemiş'ten almıştım.
Sevgili Lavanta Dostları,
Grubunuza yeni katıldım.İlk defa bilgi aktarıyorum.Arkadaşımın bahçesine yaklaşık 10.000 kök lavanta diktik.Lavandula Officinalis Chaix türünü.Her yıl hasat yapıyor ve esansını çıkarıyorum.Esans altı suyu da tıpkı gül suyu gibi kullanılıyor.Bir çok hastalığa şifa olduğu söyleniyor.Yapraklarını çiçekleri ile beraber distile etmiyorum.Esansın kalitesini bozuyor.Yaprakları ayrıca distile ediyorum.Oradanda esans çıkıyor ama daha az ve otsu kokulu.Lavanta yetiştirmek kolaydır.Ben her mevsim kestiğim çubukları toprağa saplıyorum hepsi bu.Ancak yazın diktiysem mutlaka sulamak gerekiyor.Nerede yetiştirmek istiyorsanız oraya dikebilirsiniz.Ne bilgi ihtiyacı varsa verebilirim.
sağlıklı günler
Cihan ŞEN
cihan_as
14-09-2009, 22:08
Sayın cihsen, benim ekledigim 34 nolu mesajda 3 ayrı tür lavanta fotoğrafı eklemiştim.
Üçüncü fotoğraftaki lavantanın yapraklarındaki koku yogunlugu diyerlerine göre çok keskin
azda olsa kendi imkanlarımla yapraklardan esansını nasıl çıkartabilirim.
34 nolu masajdaki lavantaların hangi tür olduklarını biliyormusun.
Sizdeki lavantanın yakın çekim fotoğrafını ekliyebilirmisiniz .
Sayın Cihsen,
Yaz ortasında Antalyada bir fırtına çıkmıştı. Lavantam buradaki rüzgara maruz kaldı. Ve toparlanamadı. Şu anda iyicene kurumaya yüz tutmuş vaziyette. Yeşil yaprak çok az kaldı. Bu durumdayken de yapabilecek bir şey varmı acaba?
Sayın Cihan As,
34 nolu mesajda gördüğüm lavantaların birincisi halk dilinde kıvırcık lavanta olarak biliniyor.Latince isimlerini bilmiyorum.Son resimdeki lavantaların çiçek açtığını hiç görmedim.Daha ziyade çit bitkisi olarak kullanıldığını gördüm.Birinci resimdeki lavantaların çiçek ömrü çok uzun ama esansı makbul değil.Siz evde esans çıkarmak için mutlaka bir imbik edinmeniz gerekiyor.Bendeki lavantalar 155 nolu mesajdaki KİRAZ isimli arkadaşın eklediği resimdeki lavantalardan.Adi lavanta olarak isimlendiriliyor.Esans oranı ve kalitesi en uygun olanı.Yapraktan alınan esans makbul değildir.Ancak sivrisinek kovucu olarak vücuda sürülür.
Sayın Lovejoy,
Benimde ara sıra lavantalarım küsüyor.Ancak bol su verince tekrar canlanıyorlar.Sizde su vermeyi deneyin.Eğer bunu yaptınız olmadıysa kökünde mutlaka kurt vardır.Tedbir almazsanız kuramaları kaçınılmaz.Hangi ilaç verilir bilmiyorum.Ben ara sıra ceviz ağacının yapraklarını yabani siklamen yumruları ile kaynatıp bitkilerin dibine dökerim.Bütün solucan kurt orayı terkediyor.İsterseniz deneyin.
Saygılar.
Cihan Şen
Sayın Cihan As,
Bendeki lavantaların tam resmi 152 nolu mesajı yazan SAKAGÜN arkadaşımızın eklediği lavantalar.Benim Fransada gördüğümde aynısıydı.
Saygılar.
Cihan Şen
Lavantalarınızı elbise şeklinde diktiğiniz keselere doldurabilirsiniz. Ben kırmızı bir elbise diktim. Yapım aşamaları burada (http://napontadaagulha1.blogspot.com/2009/10/lavander-sache.html).
Elinize sağlık, güzel yapmışsınız. Ebatları ne olmalı acaba?
Verdiğim bağlantıdaki şablona göre yaparsanız ~15 cm. yüksekliğinde oluyor. Şablonu Word'e kopyalayıp yazdırdım. Kumaşı ona göre kestim.
Neslihan11
10-11-2009, 08:56
Budamayı tam olarak nasıl yapmalıyım. Çok dallandı bunun hakkında bilgi bulamıyorum, şu dallar alınır, şu kadar alınması gerekir gibi bi tarif rica ediyorum.
Bu zamanlarda budayabilirmiyim bir de?
Neslihan11
10-11-2009, 08:59
Bu lavantaları nasıl budamalıyız bir fikri olan varmı?
cihan_as
10-11-2009, 20:26
Sayın neslihan, lavantalarınızın çok dallanması size çok çiçek verecektir, çiçek açan lavanta türü ise.
Ben bahçedeki lavantalarımı çelik almak için buduyorum budamayla ilgili başka bilgiye ulaşamazsan benim budadıgım şekilde uygularsın.
Lavantaların odunsu gövdesine zarar vermeden toprağa yakın ve yan tarafa dogru şekil olarak görüntüsünü bozan ve gelişmemiş zayıf olanları budama makasıyla alabilirsiniz.
Budadığınız lavantaları atmayınız çelikleri toprağa veya saksıya dikerseniz onlarda köklenecektir.
Ben yayılmasını istediğimden, kenarlardan değil de aralardan birkaç çelik alıp bahçenin başka bir bölgesine ektim. Yaklaşık 10-15 cm. uzunluğunda çelikler kestim. 2 hafta önce ektiğim çelikler şimdilik yeşil görünüyor. Umarım tutarlar.
merhabalar... Bu mevsim lavanta tohumu ekimi icin uygun mudur? ev isisi 23 25 derece arasi. Ekersem kac gunde filizlenir acaba? deneyen var mi?
merhabalar...bana lavantayı İbrahim Saraçoglu sevdirdi nasıl yetiştirilir?bilemiyorum.
cihan_as
25-11-2009, 23:06
Sayın güler64, lavantaları çelik köklendirmeyle yetiştirebilirsiniz, çevrenizde park bahcelerde lavanta bitkisini görebilirsiniz onlardan makasla 5, 6 sürgün alırsanız plastik kaplarda köklenirler.
Plastik poşetlerde köklendirmeye çalıştıgım lavanta çelikleri.
bugün itibariyle lavanta çeliklerimi diktim.tutacagını umuyorum.onları bahçede bırakmamın herhangi bir zararı olurmu.üstünü kapatmalımıyım?komşumun bahçesinde kışında duruyor hiç birşey olmadan açıyor.ben tam olarak bahçede yer belirleyemediğim ve yagmurdan dolayı çamur olması nedeniyle büyük bir saksıya diktim bu nedenle soruyorum acaba bahçede kalmasının bir zararı olurmu?
Saksı büyükse dondan etkilenme yoksa, dış alanda kalabilir. Baharda normal olarak yer toprağa dikilse de olur.
saksı büyük fakat don olayı gece nasıl olur bilmiyorum.bu şartlarda bi deneyim diyorum olmazsa baharda tekrar yere çelik alır dikerim.Biraz sabırsızım bu konuda baharda tutmuş ve çiçek açmaya hazır olsun istiyorum :))
alibabaa
26-01-2010, 23:05
Ben doğada dağların yamaçlarında yetişen ve aynı familya'dan olan karabaş otlarının olduğu bir yerde lavanta tohumlardan dikmeyi düşünüyorum belki dağlarımıza bu güzel esanslı bitkileri kazandırabiliriz. Karabaş otlarının bir fotoğrafı doğadan
hayırlar
31-01-2010, 18:30
Eşim ve ben İstanbul'da emekli olduk ve Bursa yakınlarındaki köyümüze taşınmaya karar verdik. Nisan ayında köye yerleşmiş olacağız. Ben evin oldukça büyük bahçesiyle ilgili işleri üstlendim. İlk olarak bahçe sınırları için uygun çit bitkisi araştırmaya başladım. İlk seçimlerim, lavanta, defne ve mazı oldu. Bu konuda internetteki pek çok dosyayı okudum, pek çok şey öğrendim. Hemen tohumdan lavanta üretimine başlamak istiyorum. Bulamadığım ve acil olarak bilmek istediğim konu, oldukça sert olan Bursa iklimine uygun lavanta türünün hangisi olduğudur. Veya Bursa ikliminde hepsi yetişebilir mi?. Hepinizi selamlıyorum.
Mazı ve lavanta yetişir ama defneyi bilmiyorum. Şehir parklarını bir gezin. Orada görürseniz yetişir demektir.
ozlemkoybasi
02-02-2010, 18:45
Merhabalar. Bende lavanta yetiştirmek istiyorum. Ancak lavanta tohumu bulma konusunda biraz sorunluyum. Bir köyde görev yaptığım için, il merkezine gitmek benim için çok sorun oluyor. Bana da lavanta konusunda arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim....
selamlar.Hoş geldiniz der, levanta konusundaki bilgilerinizden ve esans yapım tekniğinizden faydalanmak isteriz. ( Mutfakta parfüm hazırlama bölümüne de bekleriz.)
Doğal aromatik kokuları kendimiz üretmemiz çok hoş bir hobi.
ayazkentli
03-02-2010, 12:58
Sn. özlemkoybaşı,
Sanırım sitemiz'de satış yapan arkadaşlarda olabilir.
Eğer yoksa, Tohumlar.net sitesinden lavanta tohumu siparişi verebilirsininz. Ben c.tesi günü sipariş verdim, p.tesi günü kargoya verilmiş ve dün (salı) tohumlarım geldi.
Not: ptt kargo ile gönderilmesini isterseniz, sanırım bulunduğunuz köye ulaştırılabilir.
kumyaka2010
05-02-2010, 22:14
Sayın Hayırlar!
Sitemize hoş geldiniz. Bursanın kuzeyinde (İnegol tarafında ) Defne ve lavanta yetişmez tahmin ediyorum. Mudanya tarafında her bitki yetişir. Orman fidanlığında çit için degişik bitkiler var. Orman fidanlığı Bursa - Yalova yolu 5 ci km.'dedir. Bilginize sunulur. Selamlar.
Resimdeki karabaş otu çiçeklerini demleyip çayını içebilirsiniz
Sevgili bitki dostları,
Bildiğim kadarı ile ülkemizde bulunan lavanta türlerinin çok büyük bir bölümü melez ve bu yüzdende bunların tohumlarından üretmek mümkün değil diye biliyorum. En azından bahçemdeki elli den fazla lavantanın hepsini tek bir kökten çelikle üretebildim ama tohumdan hiç başarı elde edemedim. Belki benim anacım melez.
Arzu edenlere denemeleri için tohumlardan hemen gönderebilirim çelik konusunda da yaklaşık 500 kadar çeliği Mart sonunda ya da Nisan ayı başında adres bildirenlere ödemeli kargo ile hiç bir karşılık beklemeden (tohum, çelik, veya fidana hayır demem ) gönderebilirim.
Sevgiyle kalın
k_donmez
12-02-2010, 15:09
Değerli arkadaşlar, geçen baharda lavanta diye alıp bahçeme diktiğim bitki sarı çiçekler veriyor. Hatta fotoğraftaki çiçekte bu sarı çiçeğin son hali. Bu bitki lavanta mıdır?
Defne konusunda yanılıyor olabilirsiniz. Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde oturuyorum. Evimin bahçesine diktiğim defne yaklaşık on yaşında. Çalı formunda, ağaç gibi olmuyor ama her daim yeşil.
Bunun yanında taflanı da deneyin derim. Bahçemde var ve bizim buralarda kışın sert olur. Bazan -27 (geçen yıl),bazan -15(bu yıl) olduğu oluyor.Gerçi bu yıl iki kez öyle soğuk oldu ama diğer yıllarda da sert geçiyor. Defne olur diyorum deneyin en azından.
sertug guray
28-02-2010, 00:10
Merhaba arkadaşlar ben lavanta tohumlarımı nemli pamuk içerisine yatırdım yaklaşık bir hafta kadar bir süre sonra ilk filizlerimi aldım.Fakat ekme tarihi 1 mart acba erken mi ektim
yoksa tam zamanında mı bilmiyorum bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Yeni çimlenen lavanta tohumlarım.
Adalet Yağcı
27-03-2010, 16:53
Merhaba arkadaşlar ben lavanta tohumlarımı nemli pamuk içerisine yatırdım yaklaşık bir hafta kadar bir süre sonra ilk filizlerimi aldım.Fakat ekme tarihi 1 mart acba erken mi ektim
yoksa tam zamanında mı bilmiyorum bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sanırım biraz erken olmuş, ama yaşatabilirseniz sorun olmaz gene de.
Geçen sene tohumları Mayıs ayında ekmiştim, bu sene çiçeklenmeye başladılar.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=131670&d=1269355607
Emre Kuzu
22-04-2010, 23:27
Merhaba herkese Bu ağaç kalın gövdeler yapıyor mu ?
Lavanta kalın gövde yapıyor sayın Kalyon. Bende 2 tane örneği var.
Bakın bu:
138237
Emre Kuzu
22-04-2010, 23:51
Vay güzelmiş :). iyi bakın buna .
Evet buna benzer bir tane daha var, merak etmeyin iyi bakılıyorlar.
cihan_as
26-04-2010, 22:42
Çelk alma tarihi, 25-11-2009 lavanta çeliklerinden köklendirdiğim lavantalarım.
Bu sefer çeliklerden köklendirme oranı çok yüksek oldu. Mine pakkanerin 11 ekim tarihinde İzmir ağaçlar eğitim toplantısında, uygulamalı lavantaların üzerinde çelik alma ve köklendirme ile ilgili açıklamalarını, bende lavantalarımda uyguladım sonuç başarılı oldu.
Maşallah Sevgili Cihan_as; ne güzel büyümüş lavantalarınız. Yanılmıyorsam sizde birkaç çeşit lavanta vardı. Hepsinde aynı başarıyı yakalayabildiniz mi?
cihan_as
27-04-2010, 23:12
Bahçede iki ayrı tür lavantalarım var. Erken açan bol çiçeklenen koku yoğunluğu çok az olan lavantam kurudu, onlardan çelik alamadım.
fotoğrafını eklediğim yaprakları geniş bahçelerde çit olarak kullanılan çiçek açmayan lavantam var. Bu tür lavantalarda çelikten köklendirmek oldukça başarılı.
Köklendirdiğim lavantaların kökleri biraz daha gelişmesini bekliyecegim,
daha önce çelik gönderdiğim arkadaşlara köklü lavanta sözüm vardı onları unutmadım hazır olduğunda köklü lavantalarımdan paylaşırım.
Önünüzdeki günlerde bayındır çiçek fuarına gideceğim çeşitli türlerden lavantalardan alacağım.
cihan_as
27-04-2010, 23:15
Yeni çimlenen lavanta tohumlarım.
Sn almira, çimlenen lavantlarınızın gelişmeleri ne durumda.
Sayın Cihan_as; ben de bu yıl lavantalara merak sardım. Tohum denememde yaklaşık 100 tohumdan şimdiye kadar sekiz tane çimlendi. Viyollere şaşırtmalarını yaptım. Şimdilik üç yapraklı, mimni minnacık. Yaşatmayı başarabilirsem bana fazlasıyla yeter. Biraz daha büyüsünler resimleri eklerim.
Çimlenen tohumları viollere şaşırtım. Lavantalarım.
Kafkas57
04-05-2010, 23:14
Sayın Almira;
Lavanta tohumlarınız kaç günde çimlendi?
Yaklaşık olarak bir ayda çimlendi. Tam emin değilim. Yalnız çok az bir bölümü çimlendi. Şu an aynı seramda hala tohumları muhafaza ediyorum. Bu gün baktım iki tane daha çimlenmiş. Yaklaşık 60-70 tohum serpmiştim.
Kafkas57
06-05-2010, 09:57
Teşekkürler sayın almira:
Bu durumda ben biraz daha tohum ekip şansımı artırayım.
budak-botanik
23-05-2010, 22:00
Sayın köknar benim de biberiyelerim var lavantaya çok benziyorlar. Acaba biberiyeden de bonsai olur mu?
Sayın budak-botanik; biberiyeden de bonsai yapabilirsiniz örnekleri mevcut. Bonsai başlıklı konuları incelemenizi öneririm.
Bir paket tohumdan 1 tane çimlenmişti. Şimdi kocaman oldu, çiçekleri burnunda açmak üzere lavantam :)
Arkadaşlar size kendi yöntemimi anlatmak istiyorum. Öncelikle yaklaşık 20 cm aldığınız çeliklerin 10 cmlik kısmındaki dalları ve yaprakları makasla kesiniz. 45 derecelik bir açılı şekilde toprağa gömeceğiniz kısımından tek bir hamle ile kesmeye özen gösterin. Kullandığınız bıçak steril olmalı. Yaklaşık 5 cmlik kısımda kabuk kısmını çok hafif bir şekilde kazıyınız. Dikim öncesi 24 saat suda bekletiniz suya ekstra olarak 1 çay kaşığı köklendirme hormonu koyabilirsiniz. Bazı arkadaşlar saksı torfu kullanıyor lavanta için bu yanlış bir uygulama çünkü lavanta kireçce zengin topraklardan hoşlanan bir bitkidir.Dikim yapacağınız toprak organik madde ve kireçce zengin olmalıdır. Ülkemiz toprakları kireç bakımından zengindir zaten. Fakat ben ekstra kireç kullanıyorum. İkinci bir husus ise toprağın su geçirgenliği yüksek olması için %40 oranında ince dere kumu karıştırabilirsiniz. Çelikleri toprağa dik olarak değilde yarı yatık bir vaziyette dikiniz. Tutan çeliklerde yaklaşık 4-6 hafta içersinde yeni sürgünleri gözlemleyebilirsiniz. Lavanta köklenmesi zaman alan bir bitkidir. Öncelikle fazla sulamamaya özen gösteriniz. Ve bol güneş alan bir yerde olması gereklidir. Ben Önce saksıları yarı gölge ortamda tutuyorum daha sonra dikimden 1-2 hafta sonra tam güneş ortamına çıkartıyorum . Sulamayı ise toprak iyice kuruduktan sonra yapıyorum.
cihan_as
25-05-2010, 16:34
Yaklaşık 5 cmlik kısımda kabuk kısmını çok hafif bir şekilde kazıyınız. Dikim öncesi 24 saat suda bekletiniz .
Sn hexus sizin yönteminizi bundan sonraki çeliklerde uyguluyacagım, kabuk kısmını kazımamıştım suda bekletmiyordum , bu yöntemle daha hızlı şekilde kökleniyorlardır, paylaştığınız bilgiler için teşekkürler.
İstemiş olduğun lavanta çeliklerini bugün PTT kargoya verdim üç gün içerisinde elinizde olacağını söylediler.
cihan_as
25-05-2010, 16:56
En iyisi siz lavanta fidesi alın çok pahalı bi bitki değil ;)
Sn kalyon, zehra 18 lavantasını yaşatmaya azimli ve nerde yanlış yaptım doğrusunu bulmaya çalışıyor.
Aramıza yeni katılan üye arkadaşlar farklı sorular sorarak deneyimli ve bilgi sahibi arkadaşlar cevaplıyor beraber öğreniyoruz.
hexus arkadaşımız benim köklendirdiğim yöntemden farklı bilgiler verdi.
lavantayla ilgileniyorsanız sizinde mutlaka deneyiminiz vardır, bilgilerinizi paylaşmanızı bekliyorum.
mehmet55
28-05-2010, 22:13
selam arkadaşlar bu sene ben lavanta tohumu ektim çok azı çimlendi 5cm kadar büyüdüler durumları iyi
lavanta yağı nasıl çıkarılıyor biz kendimiz bu yağı elde edebilirmiyiz acaba
Bugün çalıştığım İlçe Tarımın bahçesinde küçük bir alana , Sayın cihan as göndermiş olduğu Lavanta çeliklerininin dikimini gerçekleştirdik. Fotograf makinesinin azizliğine ugradık fakat dikim sonrası fotolarını yayınlıycağım. Bulunduğumuz bölgeye uyum sağlaması halinde köylere lavanta tarımını teşvik amaçlı lavanta fidanı dağıtımı yapacağız. Bölge olarak riskli biryer fakat denemekte fayda var diye düşündük. Bir bakarsınız olumlu sonuçlarla karşılaşırız. Lavantanın yetişme rakımı üst sınırdayız. Ve Kış sıcaklığıda epey risk taşıyor. Bölgenin bazı değerleri şöyle : 1350 Rakım , Kış en düşük sıcaklık -8 C Yaz en düşük sıcaklık 10 C. Toprak durumu Kumlu-Kireçli. Ayrıca internet vasıtasıyla İngiltereden 7 farklı tür lavanta tohumu satın aldım. 1 hafta içersinde geldi. Üzerlerinde her türün çimlendirme koşullarıda yazılı. ' Hardy ' diye tabir edilen soğuga dayanıklı türlerden fazla sipariş vermiştim.
Genel olarak lavanta tohumu türler arasında farklılık göstermekle birlikte. 15 ila 22 C arasında ve ortalama 1 ay sürede çimlenme gösteriyor.
cihan_as
01-06-2010, 20:55
Sayın hexus, 7 farklı tür lavanta tohumlarını çimlendirme ile çalışmalarınızı bizimle paylaşırsınız. Çimlendirmede başarılı olursanız, sizin çalışmalarınız bizlere örnek olur.
Satın aldığınız 7 farklı tohumlara ücret olarak ve kargo masrafı ne kadar ödediniz ayrıca almış olduğunuz lavantaların Internet adresini verebilirmisin.
sındırgılı
01-06-2010, 21:15
Ben de tohumlari cimlendirdim. Fakat, bunlarin buyumesi icin cok calismak lazim cok. En iyisi celik alip koklendirmek..Yoksa tohumlardan yetisecek lavantalarin kokularini almak en azindan 2 sene.. Celik almak icin hangi ay uygun olur? Ben, kasim ayi idi celik aldim, fakat koklendiremedim...
Ben bugün bir sürgün koparıp, getirip poşete diktim. 7 saat geçti hala (2,5 saat da yolda geçti) solmadı.
sındırgılı
01-06-2010, 22:12
Bu mevsimde, koklendirme olurmu? Tam yapraga ve cicege calistigi anda.. Bu konuda tecrubeli arkadaslar bizleri bilgilendirse iyi olur.
Bu mevsimde, koklendirme olurmu? Tam yapraga ve cicege calistigi anda.. Bu konuda tecrubeli arkadaslar bizleri bilgilendirse iyi olur.
yarı gölge bir ortamda mümkün. Fakat Aşırı güneşten kaçınınız.
Sayın hexus, 7 farklı tür lavanta tohumlarını çimlendirme ile çalışmalarınızı bizimle paylaşırsınız. Çimlendirmede başarılı olursanız, sizin çalışmalarınız bizlere örnek olur.
Satın aldığınız 7 farklı tohumlara ücret olarak ve kargo masrafı ne kadar ödediniz ayrıca almış olduğunuz lavantaların Internet adresini verebilirmisin.
7 farklı tür lavanta tohumuna 23 ingiliz sterlini ücret ödedim. www.nickys-nursery.co.uk internet adresleri. Çok hızlı bir servisleri var gerçekten . 1 hafta içersinde elimde oldu tohumlar. Kargo masrafı olarak başta Adresi yazıyorsunuz. Size ne kadar posta ücreti ödemeniz gerektiği ortaya çıkıyor. 2-3 sterlindi galiba posta ücreti. Tohumların adeti 50-250 arasında türlerine göre değişiyor. Zaten çok mükemmel paketlenmişler. Üzerlerinde adeti yazıyor. Çimlendirme talimatı , hasat edilen tarlanın Lot numarası. Yani kısacası adamlar ciddi bir yaklaşımla tohumculuk yapıyorlar.
Ben de tohumlari cimlendirdim. Fakat, bunlarin buyumesi icin cok calismak lazim cok. En iyisi celik alip koklendirmek..Yoksa tohumlardan yetisecek lavantalarin kokularini almak en azindan 2 sene.. Celik almak icin hangi ay uygun olur? Ben, kasim ayi idi celik aldim, fakat koklendiremedim...
Sayın Sındırgılı,
Çelikleri köklendirmek için en uygun zaman sizim için şubat sonu ve mart ayı içinde olmalı. Adada don olmıyacağını düşünüyorum. Ben Tekirdağda Nisan ve Mart aylarında çelikten üretim konusunda % 80 başarılıyım.
Kaç adet lavanta istiyorsanız bildirin Acemi geldiğinde göndereyim.
Sevgiyle kalın
serefsen
05-06-2010, 15:25
Sevgili Lavanta Dostları,
Grubunuza yeni katıldım.İlk defa bilgi aktarıyorum.Arkadaşımın bahçesine yaklaşık 10.000 kök lavanta diktik.Lavandula Officinalis Chaix türünü.Her yıl hasat yapıyor ve esansını çıkarıyorum.Esans altı suyu da tıpkı gül suyu gibi kullanılıyor.Bir çok hastalığa şifa olduğu söyleniyor.Yapraklarını çiçekleri ile beraber distile etmiyorum.Esansın kalitesini bozuyor.Yaprakları ayrıca distile ediyorum.Oradanda esans çıkıyor ama daha az ve otsu kokulu.Lavanta yetiştirmek kolaydır.Ben her mevsim kestiğim çubukları toprağa saplıyorum hepsi bu.Ancak yazın diktiysem mutlaka sulamak gerekiyor.Nerede yetiştirmek istiyorsanız oraya dikebilirsiniz.Ne bilgi ihtiyacı varsa verebilirim.
sağlıklı günler
Cihan ŞEN
Sayın Cihan ŞEN;
Sizin imbik yapımı konusunda tecrübeli olduğunuzu duymuştum.
Ben enginar ve kekik suyu çıkartmak istiyorum. bunun için imbik nereden ve nasıl edinebilirim, bana detaylı bir bilgi verirseniz sevinirim.
Saygılar
Şeref ŞEN
mehmet55
10-06-2010, 23:51
lavantalar büyümeye başladı bazılarını bahçeye diktim
cihan_as
01-07-2010, 22:38
Fotoğrafını eklediğim lavantamı 2 ad aldığım çelik’ten köklendirme ile çoğaldım.
Ağaçlar net üye arkadaşımız alaçatı’dan, lavanta çeliği istemişti ona gelen çeliklerden 3, 4 ad almıştım, bende lavanta bitkisine merakım o sayede başladı ve devam ediyor. Her gün lavanta çayını içtiğimde çelik paylaşımında emeği gecen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Bahçeme yakın yerde çocuk mezarlığı var, mezarlık bakımsız ve üzerlerinde çiçek yok denecek kadar az.
Lavanta çeliklerini köklendirmeyi çocuk mezarlığında deniyecegim başarılı olacağımı tahmin ediyorum, tüm mezarlık lavanta çiçekleriyle kokusuyla çevresine güzellik katacaktır.
Arkadaşlar.
Yaklaşık 3 yaşında 2 büyük ve bu sene daldırmadan çogalttığım 3-4 lavanta fidem var.
Şuan yaşlı bitkilerimden biri ve fidelerden birtanesinde bir sorunum var.
Bitki henüz çiçekliyken bazı dalları kurumaya başladı. Kuruyan dalları ayıklayarak bitkiyi rahatlatmaya çalıstım. Ancak yaşlı bitkimde dalların %80 i ortadan kalmış oldu. Kuruyan dalların tamamı eski dallar ve bitkinin tam orta kısmı taç dalları diyeceğimiz kısımlar. Yan sürgünler henüz hala canlı.
Bitkinin saksısı geçen sene değişti. Açık terasta olduğundan aşırı yağıştan etkilenmiş olabilirmi diyorum ancak diger bitkimde hiç sorun yok.
Yaprak üstü parazitler, belirgin küf pas isi zok. Bitkilerimi suni gübrelemem. Bu sene zaten hiç gübrelemedim. Topragını çıkarıp incelemedim. Ancak üstten kontrolde yosunlanma ve ya alkalileşme olduğunuda sanmıyorum.
Tek ihtimal kısır dişi kedimin hışmına uğrama ihtimali. Malum kedi idrarı . Ancak onuda ispat edemem:=)
Acaba bu lokal kurumanın sebebi ne olabilir?
Eylül, ekim aylarında çelikten yetiştirdigim lavantalar 10 ad dikmiştim.
Sonbahar aylarında dikilen lavanta çelikleri tutma şansı daha yüksek.
Çelik isteyen arkadaşlara eylül aylarında gönderebilirim
bahçede çit bitkisi olarak lavanta dikmek istediğim bir yer var teklifiniz hala geçerliyse eğer bol çiçek açanından çelik talep edebilirim. Bornovada oturuyorum sizin için uygun olursa gelip alabilirim de...
cihan_as
21-07-2010, 01:19
Sn nby, bu aylarda lavantalar çelikten tutma şansı varsa alabilirsiniz. Özelinize adres bilgilerimi yazıyorum.
sn cihan as bu ayda köklü alıp diktiğim çiçekler bile zor tutuyor. eylül -ekim aylarında alıp diksem daha iyi bence de. paylaşımınız için teşekkürler.
osmantyildirim
22-10-2010, 12:26
Lavanta yetistiriciligi yapiyorum. Yaklasik 20 dönüm de 20000 inin üzerinde dikili lavantam var. Tohumdan yetistirme konusunda da deneyim sahibiyim. Her türlü sorunuzu cevaplayabilirim.Ayrica sitemde lavantanin üretilmesi ve yetistirilmesi ile ilgili detaylara da ulasabilirsiniz.
www.lavantamerkezi.com
Osman Tugrul YILDIRIM
selamlar.
bir kaç senedir terasımda lavanta yetiştiriyorum. Ancak Bir türlü tohum alamadım. Buişin sırrı nedir ...
cihan_as
22-10-2010, 17:12
Sn osmantyildirim, bahçede yetişen lavantalar çiçek açıyor ama içinde tohum oluşmuyor, bunun sebebi nedir.
Yetiştirmiş olduğunuz lavantalarınızın birkaç fotoğraflarını ekliyebilirmisiniz.
osmantyildirim
23-10-2010, 10:54
Değerli Arkadaşlar;
Lavanta yetiştirmenize rağmen tohum alamadığınızı belirtmişsiniz. Acaba elinizdeki lavantanın cinsini biliyor musunuz? Eğer elinizdeki lavanta intermedia denilen cins ise tohum alamazsınız. Diğerlerinden alabilirsiniz. Ben size L. angustifolia cinsini tavsiye ederim. Tohumdan çimlendirme içinde sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Saygılar
http://www.lavantamerkezi.com
osmantyildirim
23-10-2010, 10:55
Değerli Dostlar;
Yetiştirdiğim lavantalarla ilgili şu anda Kars ta bulunduğum için cep telefonumdakiler hariç elimde resim yok. Kasım başında döneceğim. O zaman en iyilerinden resimlerimi sizlerle paylaşmak isterim.
Saygılar
Önceki diktiğim çelikler susuz kaldılar, unutulmuş. Yeniden yine Malatya'dan çelik getirdim onları poşetlere diktim. 20 gündür durumları iyi.
cihan_as
23-10-2010, 19:52
Eğer elinizdeki lavanta intermedia denilen cins ise tohum alamazsınız. Diğerlerinden alabilirsiniz. Ben size L. angustifolia cinsini tavsiye ederim. Tohumdan çimlendirme içinde sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Saygılar
http://www.lavantamerkezi.com
Sn osmantyildirim, bilgi paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum.
28 nolu mesajlarda fotoğrafını eklediğim lavanta cinslerini biliyorsanız isimlerini ekliyebilr misiniz.
üç ayrı cins lavantalardan tohum alamadım çelikten köklendiriyorum.
cihan_as
24-10-2010, 21:49
Bahçemde yetiştirdiğim lavantalar.
osmantyildirim
25-10-2010, 16:57
Değerli Arkadaşım;
Resimleri inceledim.Bende bu konu üzerinde çalışıyordum. Aslında çiçeklerinide görsek daha iyi bir tespit olabilirdi. Ancak yapraklarına göre bu şekilde de tasnifleyebiliriz.Görebildiğim kadarı ile sana cinsleri söyleyeceğim. 4 lü resmine göre soldan sağa doğru sayacağım. 1 inci sıradaki lavandula latifolia nın bir türevi lavandula intermedia cinsi. 2 nci sıradaki rotondifolia cinsi. 3üncü sıradaki ise lavandula dentata cinsi ve son yani 4 üncü sıradaki lavandula angustufolia cinsidir.
Çok yakında sitemde tüm cinsleri hem yaprak hemde çiçek durumuna göre tasnifleyebileceğiniz bir sayfa ekleyeceğim...
Görüşmek üzere, saygılar...
http://www.lavantamerkezi.com/
osmantyildirim
25-10-2010, 17:07
Sn.Cihan As;
Çocuk mezarının yakınında yaşadığınızı söylemiş ve oraya lavanta dikmek istediğinizi söylemişsiniz. Eğer müsadeniz olursa kasım başı için hazırladığım çeliklerden dikmek istediğiniz kadar size gönderebilirim. İlginiz ne kadar güzel, sizi tebrik ederim...
Saygılar
Merhaba arkadaşlar, burada gördüğüm lavanta ile benim lavantalarım hiç benzemiyor.Benimkiler nane yaprağına benziyor çok güzel kokusu var.Benimkiler lavanta değil mi yoksa? Bilgi verirseniz sevinirim.
osmantyildirim
25-10-2010, 21:28
Değerli Lemman;
Senin elindeki lavanta, Lavandula angustifolia yani ingiliz lavantasının bir çeşidi olan, Lavandula atriplicifolia cinsi olabilir. Resim gönderebilirsen daha detaylı karar verebiliriz. Rus lavantası da diyorlar. Ama dediğim gibi resim olursa daha net birşey söyleyebiliriz.
Saygılar...
artemisia10
25-10-2010, 22:05
Merhaba arkadaşlar, burada gördüğüm lavanta ile benim lavantalarım hiç benzemiyor.Benimkiler nane yaprağına benziyor çok güzel kokusu var.Benimkiler lavanta değil mi yoksa? Bilgi verirseniz sevinirim.
benim lavantamın yapraklarıda sizinkine benziyor çiçekleride top şeklinde eflatun mu? Ben de türünü bilmiyorum.
cihan_as
25-10-2010, 22:52
Sn osmantyildirim, sizin verdiğiniz lavanta isimlerini yapraklarının altına ekledim.
Yanlış bilgilendirme yaptıysam düzeltiniz.
cihan_as
25-10-2010, 23:00
Bahçesinde lavantaları olan arkadaşlar, lavanta yapraklarını ve çiçeklerini yakın çekim fotoğraflarını eklerseler, bilgi sahibi arkadaşlar türü ve cinsi hakkında yorum yapabilirler.
osmantyildirim
26-10-2010, 12:40
Değerli Cihan As;
Evet bu şekilde bir değerlendirme yapılabilir. Daha önce de dediğim gibi çiçeklerinde resmi olsa daha net bir cevap verilebilir.
Saygılar...
artemisia10
29-10-2010, 21:02
Teşekkürler Altınoluk'ta bahçede olduğu için hemen resim gönderemedim. Maalesef çiçeklerini çekemedim annemin bahçesindekiler çiçeklendiler benimkiler çiçek açmadı :( ama çok yayıldılar hatta küçük bir çelik de almıştım tutmuş. 177534
Lavanta yetistiriciligi yapiyorum. Yaklasik 20 dönüm de 20000 inin üzerinde dikili lavantam var. Tohumdan yetistirme konusunda da deneyim sahibiyim. Her türlü sorunuzu cevaplayabilirim.Ayrica sitemde lavantanin üretilmesi ve yetistirilmesi ile ilgili detaylara da ulasabilirsiniz.
www.lavantamerkezi.com
Osman Tugrul YILDIRIM
sayın osmantyıldırım ben çit bitkisi olarak yetiştirmek istiyorum hangi türü daha uygundur biliyormusunuz. çit bitkisi olarak ne kadar aralık yeterli. sayfanıza baktım normalde bitki arası 50 cm yeterli deniyor. çit bitkisi olarak düşünüldüğünde de 50 cm olarak mı hesaplamak gerekir.nereden tedarik edebiliriz. teşekkürler
ciceksever70
02-11-2010, 16:56
Teşekkürler Altınoluk'ta bahçede olduğu için hemen resim gönderemedim. Maalesef çiçeklerini çekemedim annemin bahçesindekiler çiçeklendiler benimkiler çiçek açmadı :( ama çok yayıldılar hatta küçük bir çelik de almıştım tutmuş. 177534
Bu eklediginiz kesinlikle lavanta degil, ben naneye benzettim ama emin degilim.
ciceksever70
02-11-2010, 16:58
Bahcemdeki bir kac lavantayi budamayi unuttum. Burada havalar geceleri 0 bazen -1 bile oluyor. Simdi budasam olur mu? Bahar basinda budarsam ciceklenmesini engellemis olur muyum?
artemisia10
02-11-2010, 20:37
Evet görünüş olarak yarpuza benzediğini düşündüm bende ama onun keskin bir nane kokusu olur hiç nane gibi kokmuyor veren kişi lavanta demişti :o sonuçta sanırım ballıbabagiller familyasından kokusu lavantaya benzediği için lavanta diye düşünmüştüm olsun ... Lavanta çeliği de aldım umarım o tutar ...
osmantyildirim
14-11-2010, 16:59
Syn nby;
çit bitkisi olarak kullanmak istiyorsanız (budama ile şekil verebilmek için) bence 50 cm den daha kısa aralıklarla dikmelisiniz. Örneğin 30 cm bunun için yeterli olabilir.
Sizin için tedarik edebilirim. Sitemdeki telefon numarasından bana ulaşabilirsiniz.
İyi günler dilerim
osmantyildirim
14-11-2010, 17:02
Sn Çiçeksever70;
budama yapabilmeniz için elinizdeki lavanta cinsi önem kazanır. Eğer angustifolia ise budamanın sorun olmayacağını düşünüyorum. Ancak lavanta için budama mevsimi olarak en iyi sonucu mart ayı içerisinde alabilirsiniz. Eğer resim gönderirseniz elinizdeki lavanta cinsini sizin için tespitde edebiliriz.
İyi günler dilerim.
osmantyildirim
14-11-2010, 17:07
Bu arada bugün Denizli ilinde 2 dönüm kadar bir yere daha uygulama yaptık. Fotoğraflarını buraya koymayı beceremedim. Kendi siemde yayınlıyorum.Bakmak iserseniz www.lavantamerkezi.com
İyi günler, herkese iyi bayramlar...
cihan_as
14-11-2010, 20:34
sayın osmantyıldırım ben çit bitkisi olarak yetiştirmek istiyorum hangi türü daha uygundur biliyormusunuz. çit bitkisi olarak ne kadar aralık yeterli. sayfanıza baktım normalde bitki arası 50 cm yeterli deniyor. çit bitkisi olarak düşünüldüğünde de 50 cm olarak mı hesaplamak gerekir.nereden tedarik edebiliriz. teşekkürler
Sn nby, lavanta ile ilgili osmantyildirim arkadaşımız kadar deneyimli olmasam da bahçemde birkaç tür lavantalarım var. İçlerinde geniş yaprakları olan lavanta türü bahçelerde çit olarak kullanmaya daha elverişli.
247 mesajda eklediğim lavanta yapraklarının 2 sıradaki(rotondifolia)lavanta türü çit bitkisine uygun olabilir. Osmantyildirim arkadaşımızın çit bitkisi kullanılmaya elverişli hangi tür lavantanın uygun olacağına yorum getirirse isabetli karar vermiş oluruz.
merhabalar. yaklaşık 1 hafta önce seradan aldığım lavantamın alt dallarında kuruma gözlemliyorum. üst dallar gayet sağlıklı ancak alt taraftakiler kurumuş durumdalar. yazılanlara göre bakımını yapıyorum ancak belli ki bir şeyi eksik ya da fazla yapıyorum.
Yeşil Çay
26-11-2010, 16:36
değerli arkadaşlar bende devam ettiğim kursun (ebru kursu) öğlen arasında yanımızdaki parka gittim.Bir süredir lavanta yetiştirmeye merak sardım.İstiyorum ki baharda bahçem mis gibi lavanta koksun.Parktaki lavantaların dalları öyle kalınlaşmışlar ki...Odunsu bir hal almışlar.Acaba o dallardan eksem tutarmı lütfen bilgilendirirmisiniz.Ayrıca bütün lavanta torbalarımı feda edip çimlendirmeyi denedim ama sonuç tabii hüsran oldu :(
cihan_as
05-12-2010, 09:12
Sn yeşil çay, 210 ve 165, 213 mesajlarda hexus üyemizin lavanta çeliklerini köklendirmek için eklediği bilgiler var.
Lavanta tohumlarının neden çimlenmediğine tecrübeli arkadaşlarımızın verdiği bilgiler melez türlerin tohumu çimlenmez yönünde, elinizde olan lavanta melez tür olabilir.
Yeşil Çay
21-12-2010, 18:55
Yardımlarınız için çok teşekkürler sn.Cihan as.Bir kök lavanta satın aldım.Ama köklendirmeyi de deneyeceğim anlatılan bilgilere göre.saygılar
Herkese merhaba, ben karabaşotu diye bilinen egede doğal yetişen lavanta tohumu arıyorum, nasıl bulurum. Teşekkür ederim.
Merhabalar,
Benim de İzmir'de lavanta yetiştirmek için çok uygun, kocaman bi bahçem var. Ancak forumda yazılanlara baktığımda anlayabildiğim; Öncelikle lavanta tohumlarını küçük bi alanda fide haline getirmem ve büyüyen fidelerin dallarını budayıp yeni fideler elde etmem gerekiyor ki buna çelikleme deniliyor sanırım. Doğru anlamış mıyım acaba?
Bana bu konuda yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.
Ayrıca en uygun lavanta tohumunu nereden tedarik edebilirim? Bu konuda da yönlendirebilirseniz gerçekten çok sevinirim.
alperfect
21-04-2011, 12:38
Tohumları ekeli 3 hafta oldu ama benim lavantalarım çimlenmedi kapaklı bir peynir kabında nemli olarak ılık bir yerde tuttum ama hala hiç birşey yok arada bir çimlenen bir şeyler oldu sanki (emin olamıyorum) ertesi günü hemen boyun büküp kayboluyordu ikinci bir kaba daha ektim (daha derin ve büyük bir peynir kabına) ılık ve nemli bir yerde tuttum ikinci kapta da hareket yok
cihan_as
21-04-2011, 23:55
Herkese merhaba, ben karabaşotu diye bilinen egede doğal yetişen lavanta tohumu arıyorum, nasıl bulurum. Teşekkür ederim.
Sn Atalya, sebze ve çiçek tohumu satış yapan yerlerde ayrıca büyük marketlerde, çiçek ve tohum satışı yapan reyonlarlarda bulabilirsin.
cihan_as
22-04-2011, 00:33
Ayrıca en uygun lavanta tohumunu nereden tedarik edebilirim? Bu konuda da yönlendirebilirseniz gerçekten çok sevinirim.
Sn atakant, kemeraltında hisar cami önünde çiçek tohumu satış yapan dükanlarda bulabilirsin, paket içerisinde çok az miktarda lavanta tohumu var Çimlenme oranı oldukca düşük ben birkaç sefer denedim başaramadım.
Lavanta çelik köklendirmeyi dene kolayca çok sayıda lavanta elde edebilirsin.
Sn atakant, kemeraltında hisar cami önünde çiçek tohumu satış yapan dükanlarda bulabilirsin, paket içerisinde çok az miktarda lavanta tohumu var Çimlenme oranı oldukca düşük ben birkaç sefer denedim başaramadım.
Lavanta çelik köklendirmeyi dene kolayca çok sayıda lavanta elde edebilirsin.
teşekkür ederim cihan. galiba çelik köklendirme daha mantıklı. deneyip resimleri burada paylaşıcam.
elinde lavanta olan varmı bana gönderebilirmisiniz
2 Sene önce sayın Cihan as bana lavanta çelikleri göndermişti. Bu sene çiçek açtılar. Lavantamı ve çiçeklerini gördükçe sayın Cihan As'a dua ediyorum. Bir kez daha teşekkür ederim.
231243
231244
Sn. osmanyıldırım, Bu bitki de lavanta mıdır? Harika kokulu zarif çiçekli.
Sn. osmanyıldırım, Bu bitki de lavanta mıdır? Harika kokulu zarif çiçekli.
Sayın gultar; o çiçek lavanta değil. Yarpuz sanırım.Lavantayı yukarıda 273 nolu mesajda bir cinsini görebilirsiniz.
ayazkentli
06-07-2011, 13:35
Tura haklı. Bu lavanta değil.
Fotoğrafta görülen, benim lavanta'da çiçeklerini bu yıl ilk kez açtı (fide olarak hazır alıp, 2 yıl önce dikmiştim).
Gültar bey, isterseniz bu link'te sorup, cevap bulabilirsiniz? Açıkça'sı, bende merak ettim ne çiçeği olduğunu.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17088&highlight=%E7i%E7e%F0in+ad%FD
(Yaprakları, aynı nane yapraklarının yapısına benziyor. Sizinkinin zarif bir çiçeği olduğunu söylediğinize göre, yaprakları nane yapraklarına benzeyen bir tür çiçek olsa gerek).
Tura haklı. Bu lavanta değil.
Fotoğrafta görülen, benim lavanta'da çiçeklerini bu yıl ilk kez açtı (fide olarak hazır alıp, 2 yıl önce dikmiştim).
Gültar bey, isterseniz bu link'te sorup, cevap bulabilirsiniz? Açıkça'sı, bende merak ettim ne çiçeği olduğunu.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17088&highlight=%E7i%E7e%F0in+ad%FD
(Yaprakları, aynı nane yapraklarının yapısına benziyor. Sizinkinin zarif bir çiçeği olduğunu söylediğinize göre, yaprakları nane yapraklarına benzeyen bir tür çiçek olsa gerek).
Sn. ayazkentli, önerinizi dikkate alıyorum ve bu bitkinin latince ismini öğrenmek üzere araştırıyorum teşekkür ederim.( gultar,bay mı, bayanmı ?profil bilgilerime ulaşıp görebilirsiniz) saygılar.
ayazkentli
06-07-2011, 16:14
Pardon, özür dilerim gültar hanım.
Sevgili arkadaşımız tura, osman bey diye hitap edince bende, çam devirmiş oldum.
(Galiba sevgili tura'da, sizin mesajda'ki "osman yıldırım" ismini, dalgınlık ile sizin isminiz zannetmiş olmalı).
Bazen profilleri incelemeden cevap verdiğimiz için, böyle yalnışlıklar bir çoğumuzun başına geliyor bu sitede. Tekrar özür dilerim.
Bu bitkinin çiçekli iken çektiğiniz bir fotoğrafı var ise, bilen arkadaşlar hemen tanırlar ne bitkisi olduğunu.
Pardon, özür dilerim gültar hanım.
Sevgili arkadaşımız tura, osman bey diye hitap edince bende, çam devirmiş oldum.
(Galiba sevgili tura'da, sizin mesajda'ki "osman yıldırım" ismini, dalgınlık ile sizin isminiz zannetmiş olmalı).
Bazen profilleri incelemeden cevap verdiğimiz için, böyle yalnışlıklar bir çoğumuzun başına geliyor bu sitede. Tekrar özür dilerim.
Bu bitkinin çiçekli iken çektiğiniz bir fotoğrafı var ise, bilen arkadaşlar hemen tanırlar ne bitkisi olduğunu.
Özüre gerek yok rica ederim.Rumuzlar cinsiyeti belirtmiyor.Profil bilgileri yeterli olur.bildiğiniz gibi. Bitkinin çiçekleri nane çiçeğine benziyor eflatun renkte.Hiç fotoğrafı yok nane gibi biçiyorum. Selamlar.
Bu lavanta saklama tekniğini sizlerle paylaşmak istedim. Bahçemdeki lavantalarla hemen denedim.
Yapılış aşamaları şurada (http://makeitdo.wordpress.com/2009/06/22/making-lavender-bottles/).
Bu fikir çok hoşuma gitti. Bugün lavanta çubukları yapmaya çalıştım ama pek başarılı olamadım. Boylarını kısa kesmişim.:o. Yarın tekrar deneyeceğim. Bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.
Özüre gerek yok rica ederim.Rumuzlar cinsiyeti belirtmiyor.Profil bilgileri yeterli olur.bildiğiniz gibi. Bitkinin çiçekleri nane çiçeğine benziyor eflatun renkte.Hiç fotoğrafı yok nane gibi biçiyorum. Selamlar.
Sayın gultar; Sizden ben de özür dilerim yapmış olduğum yanlışlık için.
Sizin sormuş olduğunuz bitki Yarpuz. Bende var.Çiçekli. Yarın çiçekleri ile birlikte fotoğrafı çekip size gösteririm.
Sayın gultar; Sizden ben de özür dilerim yapmış olduğum yanlışlık için.
Sizin sormuş olduğunuz bitki Yarpuz. Bende var.Çiçekli. Yarın çiçekleri ile birlikte fotoğrafı çekip size gösteririm.
Çok rica ederim sn.tura, tanışmayınca rumuzlarda yanlışlıklar oluyor.
Fotoğraf benim çektiğime benziyorsa odur.Araştırmalarıma göre yarpuz yenen bir bitki, benimki yenmiyor, acı tamamiyle süs, kokusu için yetiştiriyorum. Başka
bir faydası varmı bilmiyorum.... Selamlar.
Sayın gültar; bendeki bitki bu. Ben bunu yarpuz olarak biliyorum. Yanlışlık varsa düzeltimesini isterim. Resimi şöyle.
231838
ardabora
07-07-2011, 18:26
Bahçesinde lavantaları olan arkadaşlar, lavanta yapraklarını ve çiçeklerini yakın çekim fotoğraflarını eklerseler, bilgi sahibi arkadaşlar türü ve cinsi hakkında yorum yapabilirler.
merhabalar,
ben geçen yıl sitemizin serasından lavanta aldım, bitkiyi bahçeye geçirmemden kısa süre sonra oldukça iyi gelişme gösterdi. Yetiştiren arkadaşın dediğine göre geçen yaz seradan aldığım bu bitkiyi, 2010 mart ayında çeliklemişler. Yani şu an 1 yaş 3 aylık.:dilli:
ben rotundifolia (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=709035&postcount=247) ya benzettim,yanılmıyorum değil mi?
Merak ettiğim şu: O kadar boylanıp, dallanıp, budaklanıp, her yere dağılmasına rağmen neden hiç çiçek açmıyor? Yoksa ben çiçek görmeyecek miyim? :(
cihan_as
07-07-2011, 21:27
Lavantan, çit bitkisi olarak kullanılan türü( rotundifolia)çiçek açması diğer türlere göre az çiçekleniyor.
Bahçemde bu türden lavantam var geçensene çiçek açmıştı, bu sene zamanı geldiği halde çiçek açmadı.
cihan_as
07-07-2011, 21:57
[QUOTE=Tura;831815]2 Sene önce sayın Cihan as bana lavanta çelikleri göndermişti. Bu sene çiçek açtılar. Lavantamı ve çiçeklerini gördükçe sayın Cihan As'a dua ediyorum. Bir kez daha teşekkür ederim.
Sn Tura, beni hatırlamanız ve iyi dilekleriniz için ben teşekkür ediyorum.
ardabora
08-07-2011, 00:17
sayın cihan as,cevap için teşekkürler..kaçıncı yılında çiçeklendi acaba hatırlıyor musunuz,kaç yaşında bitkiniz?
cihan_as
08-07-2011, 04:29
4 senedir bende olan bu tür ilk defa geçen sene üzerinde çiçek görmüştüm.
3 seneden sonra çiçeklendi diyebilirim. Diğer tür lavantalar dikiminden sonra ilk senede çiçekleniyor, yapraklarının şekli ince uzun olanlardan.
ardabora
08-07-2011, 17:49
Daha iki yıl bekleyeceğiz demek ki...Gidip diğer türlerden almak lazım.
En kısa sürede çiçeklenen lavanta hangisidir acaba?
Sayın gültar; bendeki bitki bu. Ben bunu yarpuz olarak biliyorum. Yanlışlık varsa düzeltimesini isterim. Resimi şöyle.
231838
sn.tura, çiçekleri hiç benzemiyor. benim bitkimin çiçeği nane çiçeği gibi eflatun uzun bir fırça gibi tüylü.bitki sonbaharda çiçek açar boyu 50 cm.ye kadar uzayabilir ben nane biçer gibi biçiyorum.yerden fışkırıyor. kuruyunca kokusu kalmıyor.detay fotoğraf aşağıda.
ilksenozturk
09-07-2011, 06:46
bahçemizdeki lavantalar çiçeklerini açtı ve çok güzel bir manzara izlettiriyorlar bize, ****** en az 6-7 yaşındalar. ama alerjisi olanlar dikkat etsinler; çiçeklerine çok fazla arı geliyor.
mavikartal5
16-07-2011, 19:33
sn.tura, çiçekleri hiç benzemiyor. benim bitkimin çiçeği nane çiçeği gibi eflatun uzun bir fırça gibi tüylü.bitki sonbaharda çiçek açar boyu 50 cm.ye kadar uzayabilir ben nane biçer gibi biçiyorum.yerden fışkırıyor. kuruyunca kokusu kalmıyor.detay fotoğraf aşağıda.
sayın gultar,
resimdeki lavantayı sanırım -latife olarak- benden çalmışsınız. ya da ben sizden çalmışım:D:D:D
bende de aynısı var ve yıllardır çiçek açmıyor. sizin de dediğiniz gibi güzel kokuyor ama kuruyunca kokusu kalmıyor.
saygılar
sayın gultar,
resimdeki lavantayı sanırım -latife olarak- benden çalmışsınız. ya da ben sizden çalmışım:D:D:D
bende de aynısı var ve yıllardır çiçek açmıyor. sizin de dediğiniz gibi güzel kokuyor ama kuruyunca kokusu kalmıyor.
saygılar
sn.mavikartal olabilirdi tabii aynı şehirdeyiz.ama onu Ankara'dan büyüdüğüm evin bahçesinden yıllar..yıllar..evvel getirdim adını da' babamın çiçeği' koydum.
başka bir adı da bulunamıyor. çok ilginç. selamlar.
superi80
17-07-2011, 22:28
Sayın gultar,
Bu nanedir kesin ve net görünüyor fotoğrafta.
Aynısı annemde de var oda lavanta diye biliyor. Yaprakları bildiğiniz nane gibi fakat daha büyük hali, kokusu ise farklı tabii :)
ayazkentli
18-07-2011, 11:57
2 günden beri açmaya başlayan ve bu sabah fotoğrafını çektiğim nane çiçeğinin fotoğrafını ekliyorum. Lavanta çiçeğine çok benziyor.
Çiçek hem nane kokuyor, hem'de biraz daha değişik bir koku hissediliyor. Aslında, naneler sonbahar'a doğru çiçek açarlar ama benimkileri bu yıl, geçici olarak küçük saksılara aldığım için galiba strese girip, bir an önce tohum yapma derdine düşmüş olmalılar.
Gültar hanım, sizin bitkinin çiçeği böyle'mi?
(Benim nane'nin çiçeği henüz küçük. Tam büyüdüğünde, elimizin orta parmağı kadar boy'a ulaşıyorlar).
ardabora
19-07-2011, 21:27
Arkadaşlar,
Benim 284 no.lu mesajımda, ilk resimdeki saksıda dikili olan lavantalar,alt resimdeki bahçede dikili olan erişkin lavantalardan aldığım çeliklerdi. Ben o mesajdan sonra saksıda olanları da bahçeye geçirdim ve 3-4 gün sonra tomurcuklar oluşmaya başladı.Ama büyük lavantalarda hala tomurcuk yok,inatla boylarını uzatıyorlar sadece...
Sn. ayazkentli mesajınızı okuyunca aklıma takıldı.Acaba sizin naneler gibi benim lavantalar da saksıya geçirince mi tomurcuk yaptı? Bahçede dikili olanlarda bir hareket yok henüz...Minik çeliklerde çiçeklenme başladı bugün...
Benim lavantamın çiçekleri yeni açıyor.Sn.ayazkentli sizin çiçeğinizle aynı. Büyük geldiği için foto yükleyemiyorum.
Arkadaşlar Akdeniz ve Ege bölgesi için lavanta dikimleri mart nisan ayında yapabilirsiniz bu dönemde tutma yüzdesi yüksek olur. :)
BU KÖY FRANSA'YA ÖRNEK OLACAK
21.03.2012 14:30
Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü, sessiz sedasız başladığı lavanta üretimiyle kıraç ve susuz arazileri değerlendirmekle kalmadı, işsizlik yüzünden kente göçü de önledi. Emekli olup köyüne yerleşen Kuyucaklılar, lavanta üretiminin merkezi sayılan Fransa'ya rakip olmak üzereler.
Devamı için:
BU KÖY FRANSA'YA ÖRNEK OLACAK (http://www.odatv.com/n.php?n=bu-koy-fransaya-ornek-olacak-2103121200)
Almanya’da yapılan bir araştırma çiçek
kokusunun hafızayı güçlendirip öğrenme
yeteneğini geliştirdiğini ortaya
çıkardı. 74 gönüllü üzerinde yapılan
araştırmada, hafıza testi yapılan gönüllülerden
bir grup, gül kokan bir odaya
alındı. Araştırma sonucunda, çiçeğin
kokusunun hafızada daha çok hareketlilik
yarattığı saptandı.
Araştırma sonucu, Marcel Proust’un,
“Nesnelerin kokusu ve tadı bizlere
bir şeyleri hatırlatmak için anıların
devasa binasında bekler” sözünü çağrıştırıyor.
Almanya’daki Lubeck Üniversitesi’nin
bilim adamları, yaptıkları araştırmayla
gül kokusunun hafızayı güçlendirip
öğrenme yeteneğini geliştirdiğini
saptadılar.
Prof.Jan Born, hafıza testi yaptığı
gönüllülerden bir grubu, gül kokan
odaya aldı. Gül kokusunun hafızada
daha çok hareketliliğine sebep olduğunu
tespit etti. Ayrıca gül kokulu odada
bulunanlar, oynadıkları oyunun yüzde
97.2’sini hatırlatken; diğerleri ise yüzde
86’sını hatırlayabildi. İnsanlar üzerinde
sakinleştirici özelliği olduğu bilinen lavanta
kokusunun kısa ve uzun hafızayı
güçlendirdiği gibi dikkati de artırtıdığı
da anlaşıldı. İngiltere’nin Blackpool Üniversitesi’nde
gerçekleştirilen araştırmada,
lavanta koklayan kişilerin gözlemlerini
daha uzun süre hafızada tutabildikleri
ortaya çıktı.
http://www.aib.gov.tr/html/cicekdergi/mart2007.pdf
kelebek çalısı
02-04-2012, 00:40
Dikilmek için hazır bekleyen lavandula dentata türü lavantalarım.
Benim İngiliz lavantası tohumlarım çimlenmeye başladılar :)
kelebek çalısı
01-05-2012, 20:06
Toprağa aldığım lavantalarımda çiçeklenmeler başladı.
Karıncalar da boş durmaz elbet, yine birşeyler bulmuşlar :)
cihan_as
06-05-2012, 22:30
Lavanta bitkisini tohumdan yetiştirmede sonuç alamadım, çelikden köklendirmede çok sayıda lavantalarım oldu.
30 3 2012 tarihinde Selçuk Boz arkadaşımızdan tohum alan tohumları çimledirmeyi başaran arkadaşlar sonuçu bizlerle paylaşırsalar nerde hata yaptıgımızı ögrenmiş oluruz.
33 arkadaş tohum almış çimlendirmeyi başarırsalar bir sene sonra bu sayı katlanarak artar.
zekkayseri
07-05-2012, 15:18
Bende Selçukboz arkadaşımızdan aldım tohumları. 20 kadar ekmeme rağmen ancak 5 tanesi çimlenmiş durumdalar. Galiba yüzeyde kalanlarda başarı sağlanıyor.
kelebek çalısı
08-05-2012, 21:06
Lavantaları toprağa yanyana diktim ki, bu bölgedeki ağaçların çıplak gövde yapılarını kısmen örterek, aynı zamanda bir set, bordür gibi çevreleyecek bir görüntü oluşturmasını istedim.
cihan_as
26-06-2012, 22:27
Lavantalarım
Herkese Selamlar,
Balıkesir Gömeç'te Zeytin ekimi için 37 dönüm arazi almıştım. Aynı zamanda agaclar.net forumu kurucularından olan Mine hanım, arazi meşelik olduğu için, kök çürümesine neden olan armillaria mantarına dikkat çekip 2 sene zeytin ekmememi tavsiye etti. Arazinin Lavanta ekimine uygun olabileceğini söyledi.
Lavanta tarımı ve ekonomisi ile çok fazla bilgi bulamadım internetten. Bu konuda yardımcı olabilecek varsa bana mesaj atarsa çok sevinirim.
teşekkürler
Murat
LavantaSE
28-06-2012, 20:08
Güney Fransa'da hasat öncesi tarlalarını gördüğümde vurulduğum lavantanın bu denli seveni ve ytiştirenini bir arada gömek ne kadar hoş!
Yıllardir saçlarıma jöle yerine 200 ml susam yağı içine katılmış, 20 ml. kadar lavanta yağı karışımını kullanırım. Sağlık pompaladığını garanti ederim. Bu küçük notu eklemeden geçmek istemedim.
Sağlıcakla..
münevver
28-08-2012, 09:20
Aşağıdaki yöntemle yağı da çıkarılabilir bence.
Essential oils home made - steam distillation of geranium oil - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=gDojS7PWWPY)
münevver
28-08-2012, 09:23
Lavender Essential Oil Distillation Part 1 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=rOi6mw5ogDc&feature=related)
münevver
28-08-2012, 09:26
Evde yapmanın bir yolu:
Homemade Essential Oils Distiller - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=2F34cySojqU&feature=related)
maysan80
23-09-2012, 23:42
son eklenen ev yapımı lavanta yağında içine su koymuyor mu?
koyuyorsa en son ortaya çıkan sıvı su ile karışık olmuyor mu?
yoksa o şekilde kullanımında yağın bir farklılık yaşanmıyor mu?
bilgilerinizden faydalanmak dileğiyle
münevver
25-09-2012, 08:46
Yarım bardak su koyuyor. Daha sonra da bir tutam lavanta koyuyor. Koyduğu lavantalar muhtemelen yağ çıkartılacak kadar bile değil.Gördüğüm kadarıyla yemeğe baharat atar gibi bir miktar koydu.Bu durumda çıkan yağdan çok içeride buharlaşan ve lavanta kokan sıvı ortaya çıkar ev kokusu gibi kullanılabilecek..
Eğer amaç saf lavanta yağı çıkartmak olsaydı, tencerenin yanmasını engelleyecek kadar sıvı ki -bence ancak bikaç damla olur- ve olabildiğince çok lavanta koyması ve öyle ısıtıp damıtması gerekirdi. Böylece oluşan sıvı içinde ancak bir iki damla su gerisi de yağ olurdu.
Ama bunlar sadece yorum çünkü kendim böyle birşey denem şansı bulamadım henüz.
Eğer denerseniz paylaşın lütfen.
takribi 30 kg lavantadan 10 ml yağ eldesi oluyordu yanlış hatırlamıyorsam... Tıbbi aromatik laboratuvarından epey uzakta kaldık :)
Selçuk Boz
24-10-2012, 10:01
Bugün itibariyle, Lavanta bitkisinin tohumlarını Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) bölümünde paylaşacağım.
İlgilenenlere duyurulur.
Burda anlatılanları deneyenler varsa tecrübelerini paylaşabilirler mi? Bende lavantamdan oda kokusu veya yağ çıkarmak istiyorum :)
Tohumcu Nılgun
20-01-2013, 22:08
Arkadaslar, lavanta fotograflarina baktim, beyaz acan lavanta goremedim. Yasadigim ulkede parklarda cok goruyorum beyazini. Mavi acan lavantalarla beyaz acanlar arasinda ne farklar var? Yoksa mavi acanlar dahami guzel kokuyor? Yetistiren Arkadaslar bilgi verirse sevinirim.
Arkadaslar, lavanta fotograflarina baktim, beyaz acan lavanta goremedim. Yasadigim ulkede parklarda cok goruyorum beyazini. Mavi acan lavantalarla beyaz acanlar arasinda ne farklar var? Yoksa mavi acanlar dahami guzel kokuyor? Yetistiren Arkadaslar bilgi verirse sevinirim.
Beyaz açan lavanta mı?Yani çiçeği beyaz renkli mi, hiç sanmıyorum.Lavanta çiçeği gösterişsiz ve tatlı bir maviliktedir. Keşke bir fotoğraf koysaydınız. Sonra lavantanın çiçeği değil esasında tümü yani yaprağı gövdesi dahil tamamı kokuludur.Koku bakımından yani aslında esans çıkarılması açısından 'French Levander' daha fazla tercih ediliyor. Nerede nasıl yetiştirmeyi düşündüğünüzü bilebilsem daha fazla yardımcı olabilirdim..
Tohumcu Nılgun
29-01-2013, 17:03
Beyaz açan lavanta mı?Yani çiçeği beyaz renkli mi, hiç sanmıyorum.Lavanta çiçeği gösterişsiz ve tatlı bir maviliktedir. Keşke bir fotoğraf koysaydınız. Sonra lavantanın çiçeği değil esasında tümü yani yaprağı gövdesi dahil tamamı kokuludur.Koku bakımından yani aslında esans çıkarılması açısından 'French Levander' daha fazla tercih ediliyor. Nerede nasıl yetiştirmeyi düşündüğünüzü bilebilsem daha fazla yardımcı olabilirdim..
Sayin tabus, bu sene beyaz cicek acan lavanta cok gordum ama hic fotografini cekmemistim, keske cekseymisim. Lavantanin yaprak, govde ve ciceklerinin koktugunu biliyorom. Sadece hangi turu daha keskin kokuyor onu bilmiyordum, sagolun o turun adini belirtmissiniz. Eger Google'de WHITE LAVENDER yazarak arama yaparsaniz beyaz acan Lavanta turunu gorebilirsiniz. Sevgiler...
isgariot
04-04-2013, 12:47
elinde lavadula intermedia grosso fidesi olan **** bulabilecek olan varmıdır ???
Eser İlhan
04-04-2013, 15:31
.......... Eger Google'de WHITE LAVENDER yazarak arama yaparsaniz beyaz acan Lavanta turunu gorebilirsiniz. Sevgiler...
Ben tarattım ve aşağıdaki resimleri buldum. Öğrendiğim için çok mutluyum. Gerçekten de öğrenmenin sonu yok.. Fidanlıklarda soracağım artık beyaz lavantayı...
Yalnız bir ufak not: Kötü bakım ve kötü hava koşullarına,fakir toprak şartlarına ve hastalıklara diğerinden daha az dirençliymiş.Yani gözünün içine bakmak gerekiyor biraz ;)
385441
385442
meşhur lavanta tarlalarında yetiştirilen fransız lavantasını nerden bulabilirim ? farklı bir cins midir o ?
elimde biraz lavanta ve kekik celikleri var. bunları nasıl köklendirebilirim? suyun içinde mi yoksa direk toprağa mı dikmeliyim? hangisi daha sağlıklı yöntem?
düzeltme : neyse artik toprağa diktim hepsini. 2 gün suda bekleyince çürüme oluşmuş.
Yeni tohum ektim bir hafta once.. ses çikmadi onlardan hala bende biraz daha beklerken çelikledeneyeyim dedim. torfa kireç eklenebilirmi ? Bahçe topragi satan bir yer bilmiyorum. kum kolay. lalelerimin saksisinda bolca vardi soganlari buzdolabina koydugum için saksilarindaki kumlu topragi kullanabilirim. ama toprak olarak yeterli degil. bahçe topragi yerine ne önerirsiniz? bugün dikmeyi düşünüyorum hayirlisiyla aynen sn.hexus un yöntemiyle..
Merhaba, bahçede lavanta yetiştiriyorum ve burada kışlar soğuk geçiyor. Kış soğuk geçtiği için budama işlemini diğer lavantalardan farklı yapmak gerekir mi ve ne zaman budanması gerekir? Kışa girmeden budanması tehlikeli olur mu ?
Antares'in bahçesinde açık havadaki lavantalar dört yıldır hiç bir sorun yaşamadan geçiriyorlar kışı. Ama yine de ne olur ne olmaz siz soğuklardan sonra budayınd derim
Tohumcu Nılgun
15-08-2013, 00:55
Beyaz Lavantalar...
Bu köye kokusu için gidilir (http://www.odatv.com/n.php?n=bu-koye-kokusu-icin-gidilir-2608131200)
Bundan 2 yıl önce fide olarak alıp bahçemde yetiştirdiğim lavantalarım şimdi bu haldeler. Yerinide çok sevdiler ve çok büyüdüler..Tohumdan çoğaltabilirmiyim denemedim. Umarım resmini yükleyebilmişimdir.
442464
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.