PDA

View Full Version : Lavanta (Lavandula officinalis)

Sayfalar : 1 [2]

nildasamlı
04-11-2013, 16:09
merhaba,
benim böyle bir lavantam var sanırım. hatta 3 taneler şimdi sonbahar olduğundan mı böyleler yoksa çok mu yaşlanmışlar. nasıl bir bakım yapmam lazım altlarının bu kadar boş olması kötü bir görüntü ortaya çıkarıyor. sağlıksız da duruyorlar. ne yapmam gerek. şimdiden teşekkürler.

Muda
06-11-2013, 09:58
merhaba,
benim böyle bir lavantam var sanırım. hatta 3 taneler şimdi sonbahar olduğundan mı böyleler yoksa çok mu yaşlanmışlar. nasıl bir bakım yapmam lazım altlarının bu kadar boş olması kötü bir görüntü ortaya çıkarıyor. sağlıksız da duruyorlar. ne yapmam gerek. şimdiden teşekkürler.

Lavanta bahçede çok güzel büyüyor. Siz onun şu anda böyle durduğuna bakmayın. Gelecek yıl muhtemelen çok güzel bir görüntüye sahip olacak. Yeter ki bakımını iyi yapın. İlkbaharda dipten yeni sürgünler çıkarmaya başladığı zaman gerekirse budarsınız.

cihan_as
06-11-2013, 21:41
Bundan 2 yıl önce fide olarak alıp bahçemde yetiştirdiğim lavantalarım şimdi bu haldeler. Yerinide çok sevdiler ve çok büyüdüler..Tohumdan çoğaltabilirmiyim denemedim. Umarım resmini yükleyebilmişimdir.

442464

Sn selenga, hexus üyemizin 136 nolu mesajda sorunuza cevap bulabilirsiniz.

N.Akdas
28-02-2014, 01:02
Merhaba

Lavantayı tohumdan yetiştirmek zor denmiş tohumdan yetiştirmek istersek eğer ne kadar da çiçek açıyor?Ona göre ya tohum almayı ya da koçtaştan fide almayı düşünüyorum.
Ama bu türlerden birini istiyorum bu yüzden tohum alsam diyorum

50+ cüce munstead lavanta tohumu mis kokulu *653 GittiGidiyor'da 104912650 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/50-cuce-munstead-lavanta-tohumu-mis-kokulu-653-104912650)

20+ lavanta tohumu fransız stoechas nadir *656 GittiGidiyor'da 105339296 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/20-lavanta-tohumu-fransiz-stoechas-nadir-656-105339296)

GELENEKSEL İNGİLİZ VERA LAVANTA Tohumu 50+Tohum GittiGidiyor'da 104842130 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/geleneksel-ingiliz-vera-lavanta-tohumu-50-tohum-104842130)

KOKULU PEMBE ÇİÇEK LAVANTA Tohumu 20+ GittiGidiyor'da 105315393 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/kokulu-pembe-cicek-lavanta-tohumu-20-105315393)

LAVANTA ÇİÇEĞİ TOHUMU+SAKSI+TOPRAK TOHHUM_GG GittiGidiyor'da 103978217 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/lavanta-cicegi-tohumu-saksi-toprak-tohhum_gg-103978217)

LAVANTA ÇİÇEĞİ TOHUMU * TOHHUM_GG GittiGidiyor'da 102718363 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/lavanta-cicegi-tohumu-tohhum_gg-102718363)

TCM
28-02-2014, 08:38
İNGİLİZ VERA LAVANTA TOHUMU- 50+ TOHUM GittiGidiyor'da 103611869 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/ingiliz-vera-lavanta-tohumu-50-tohum-103611869)

Ben 50+ tohumu 2,90 a almıştım, yaylaya direk toprağa dikmek üzere, zamanının gelmesini bekliyorum. Lazımsa ekim için öneriler kağıdını koyabilirim buraya hafta sonu.

N.Akdas
28-02-2014, 12:10
ingiliz vera lavanta tohumu- 50+ tohum gittigidiyor'da 103611869 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/ingiliz-vera-lavanta-tohumu-50-tohum-103611869)

ben 50+ tohumu 2,90 a almıştım, yaylaya direk toprağa dikmek üzere, zamanının gelmesini bekliyorum. Lazımsa ekim için öneriler kağıdını koyabilirim buraya hafta sonu.

sevinirim şimdiden teşekkürler :)

TCM
01-03-2014, 16:42
İngiliz Vera Lavanta;
Tohumlar mart-mayıs veya ağustos ekim arası ekilir. Direk dış mekana veya viyol-bardaklara ekilebilir. Bitki boyu 30-45 cm. İç mekana ekilecekse: viyolü drenajlı toprakla doldur tohumu ek, üstlerini çok az toprak ört, nemli olmasını sağla spreyleyerek. 15-20 derece ışık alan ortamda tut.2-3 haftada çimlenir. Gelişince 7,5 cm. çaplı saksıya şaşırt. Şaşırtma sırasında torf değil toprak doldur (Benim notum; ilk torfa ek dese bu uyarıyı anlayacam ama zaten toprağa ek demişti, yoksa ilk önce torfa mı ekmek gerek çözemedim) Işık alan ortamda gelişmesini sağla. Bahçeye geçirmeden önce 10-15 gün dış iklime alışması için beklet. Bahçeye 45 cm. aralıklarla şaşırt. Az tutarsan havalanmayacağı için az gelişir. Düzenli sula ama aşırı sulama...
İlave: fotoğraf makinası yanımda olmadığı için kısaltarak yazılanları buraya geçirdim.

N.Akdas
02-03-2014, 03:28
Teşekkürler :)

tarikaral
08-03-2014, 16:24
Ben yaklaşık bir bucuk ay önce saksıda fransız lavantası tohumu çimlendirdim. 4-5 gün içinde ilk filizler çıkmaya başladı. ortalama üç dört günde bir filiz çıktı. şimdi toplam 7 filiz var. yalnız fazla boy attılar. yaklaşık 3-4 cm boyunda olmalarına rağmen üçüncü çift yapraklar yeni çıktı. göve kısmı fazla uzadı ve yapraklar arasında çok mesfe var. yeterli ışık almadığını düşündüm. iki gündr direk güneş gören pencerenin iç kısmına yerleştiriyorum. camdan süzülen gün ışığı dolaylı ışıktır diye. ve lavantalar da güneşi sever deniyor. ama ne yazık ki bu sefer de bir fide toprağa düşüp öldü. diğerleri de cansızlaşmaya başladı sanki. tekrar aydınlık ama gölge yere aldım. tavsilerinizi bekliyorum. ne yapacağımı bilmiyorum. bunları yaşatabilir miyim acaba? bu mevsimde balkona çıkarsam erken midir? bunların da ölmesini istemiyorum, lütfen fikirlerinizi paylaşın.

sdk
14-04-2014, 11:56
Bahçemde çok güzel yetişmiş bir lavantam var .Fakat bu kadar büyüyeceğini hesap edemediğim için ortada kaldı ve yerini değiştirmek istiyorum.Ne zaman yerini değiştirebilirim ve zarar görürmü?

In God We Trust
14-04-2014, 17:57
Kışın değiştriseniz daha iyi olur diye tahmin ediyorum

LavantaSE
02-05-2014, 10:56
Merhabalar,
forumda "arıyorum" bölümüne de yazdım.
http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/34539.htm

Bildiğiniz İngiliz Lavantası fidesi alabileceğim bir kaynak var mıdır? Yardımcı olursanız sevinirim.

Sağlıcakla...

kelebek çalısı
02-05-2014, 11:24
Lavandula dentata

Dişli yapraklara sahip olduğunu adından ilk bakışta anlayabildiğimiz bu lavanta türü Akdeniz bölgesi karakteristiğine sahip yerlerde yıl boyunca çiçekli kalan bir çeşit.

İki yıl önce diktiğim bitki budanmadan önce bu harika çiçekleriyle ve budarken yaydığı o muhteşem kokusuyla bahçede mutlaka bulunmalı dediğim bitkilerden.

488648

Emine Akman
09-05-2014, 12:07
Lavanta kokusu kadar hızlı büyümesi ve nazlı olmayan yapısıyla da çok çok sevdiğim bir bitki. Hele de geçen yıl aldığımdaki miniklerin bu yıl osmanlı şimşiri toparlak, kocaman hallerine bayılıyorum.

enginsez
31-08-2014, 22:34
lavanta bitkisini cok sevdigimizden dolayi,esimle beraber ankara hali'nden,paket icinde lavanta tohumu aldik ve evimizin kucuk bahcesine diktik.Tum site yesillikler arasinda kaybolmus olmasina karsin, toprak malesef cok verimli degil.
Buna karsin daha once diktigimiz elma ve kiraz fideleri tutmustu.
Bu bilgileri verme sebebim, deneyimimizi paylasmaktir.
Neyse, tabi ben paketten nohut ya da hadi en azindan mercimek buyuklugunde tohumlar cikmasini beklerken, susam tanesinin yarisindan kucuk ,nokta kadar tohumlar cikti.
Sasirdik ama bilgisizligimizdendir dedik ve onlari diktik.
Topragi once 2.5 metre duz bir hat seklinde, yaklasik 10-15 cm eninde ve derinligi de 15 cm olacak sekilde guzelce kazdik. Sonra kanalin icindeki yabani kokleri kerpetenle kestik ve bolca suladik.
Su cektikten sonra avucumuzdaki lavanta tohumlarini ikiye ayirip, sag ve sol bastan mumkun mertebe homojen araliklarla kanala dizdik.
Cikan topragi tekrar uzerine doldurup, bolca suladik. Bu islemleri 31 agustos tarihinde yaptik.
Sonra acaba dogru mu yaptik? diye arastirirken , bu siteye ulastik. Oncelikle verilen degerli bilgiler ve paylasimlar icin herkese tesekkur ediyoruz.
Son olarak gelismeleri belli araliklarla paylasip eger -insallah- tohumlar tutarsa , fotograflarini da paylasacagiz.
Selam ve sevgiler...
Güncelleme: malesef tohumlar tutmadı. Sebebi ise onları yaklaşık 15cm derine gömmem. Tohumlar yukarı çıkacak gücü bulamadı ve çürüdü. Normal abahçe toprağında , ek bir işlem yapmadan dikmiştim ama tohumlar için, fide olana kadar başka bir alanda çimlendirme yapmak şart diye düşünüyorum.

Novicegreen
02-09-2014, 11:51
Değerli arkadaşlar, küçük bir saksıda aldığımız, daha sonra bu ahşap saksıya diktiğimiz lavantalar günbegün soluyor. Evimiz kuzeye bakıyor. İlk önce balkon demirlerine astık kuzeyde alabildiği kadar bol güneş alsın diye. Sonra esinti ile sersemledi diye cam balkonun duvar tarafına koyduk. Bir türlü düzelmedi, çiçek açmadı. Acaba toprağıyla mı ilgili? Cevap verirseniz çok seviniriz.

ENARICI
04-10-2014, 20:58
Lavanta tohumu aldım ne zaman dikmekiyim

Ozlem A
09-10-2014, 08:39
Ekecek yer veya zaman bulamadigimda elime gecen tohumlari atmaya kiyamam, evdeki bir saksinin dibine atip parmagimla oylesine karistiririm. Bu sekilde cam agacindan, duta, limondan bibere salon saksilarinda yetisen bitkilerim oldu.. Bu da once ne oldugunu anlayamayip buyumeye birakip dokundugumda kokusundan anlayip sonra attigim tohumlari hatirlatan lavantam.. Ic mekanda oldugundan renk ve dokusu bahce lavantasindann farkli, koku daha hafif olmakla beraber sahane..

Ozlem A
09-10-2014, 08:41
Değerli arkadaşlar, küçük bir saksıda aldığımız, daha sonra bu ahşap saksıya diktiğimiz lavantalar günbegün soluyor. Evimiz kuzeye bakıyor. İlk önce balkon demirlerine astık kuzeyde alabildiği kadar bol güneş alsın diye. Sonra esinti ile sersemledi diye cam balkonun duvar tarafına koyduk. Bir türlü düzelmedi, çiçek açmadı. Acaba toprağıyla mı ilgili? Cevap verirseniz çok seviniriz.

Topragi az olabilir, saksiniz fotograftan sig gorundu bana. Bir de duzenli suladiginizdan emin olmanizi tavsiye ederim. Lavanta icin saksi ortaminda onemli oldugunu deneyimledim.

Hecate
28-12-2014, 21:11
Bugün peyzajcıdan lavanta fideleri aldım, ilk defa lavanta bakıcam. Tavsiyelere açığım :) Bu arada peyzajcı açık havada dursun ama yağmur olduğunda kapalı ortama alabilirsiniz, güneş görsün dedi ama her ne kadar antalyada oturuyor olsam da kışın dışarıda bırakmakta tereddüt ediyorum. Ne yapmalıyım sizce ?

hira
28-12-2014, 21:14
Bende bugun iki taneçelik aldım ama lavanta mı değil mi bilemiyorum. tıpkı 266.fotograftaki bitkiye benziyor ve kokusu cok güzel, lavantadan çelik alma zamanı şubat_ mart diye biliyorum ama tutturabilirsem çok mutlu olurum. yarın dikecegim.

Muda
28-12-2014, 22:19
Bugün peyzajcıdan lavanta fideleri aldım, ilk defa lavanta bakıcam. Tavsiyelere açığım :) Bu arada peyzajcı açık havada dursun ama yağmur olduğunda kapalı ortama alabilirsiniz, güneş görsün dedi ama her ne kadar antalyada oturuyor olsam da kışın dışarıda bırakmakta tereddüt ediyorum. Ne yapmalıyım sizce ?

Sayın Hecatepe; Lavanta tohumlarını ekerek bir kısım fide almıştım. Daha sonra kış gelince onları içeriye aldım. Cam kenarı olmasına rağmen bir süre sonra teker teker hepsi öldü. Ortam sıcaklığına alıştıkları dışarısının da çok soğuk olduğunu düşünerek onları yeniden açık havaya çıkarmadım. Geçtiğimiz yıl fideler aldım. 1280 rakımda yere toprağa diktim. Kış geçti. Yaz geldi. Sorunsuz bir şekilde ikinci kışlarını geçiriyorlar. Aldığımdan çok daha büyük oldular. Gelecek yıl iyice büyüyeceklerini düşünüyorum. Soğuklara kadar hala çiçek açıyorlardı. Büyümesini istiyorsanız kapalı ortamı hiç düşünmemenizi, bahçeye dikemez iseniz mümkün olduğu kadar büyük bir saksıya dikmenizi öneririm.

Hecate
29-12-2014, 18:29
Sayın Hecatepe; Lavanta tohumlarını ekerek bir kısım fide almıştım. Daha sonra kış gelince onları içeriye aldım. Cam kenarı olmasına rağmen bir süre sonra teker teker hepsi öldü. Ortam sıcaklığına alıştıkları dışarısının da çok soğuk olduğunu düşünerek onları yeniden açık havaya çıkarmadım. Geçtiğimiz yıl fideler aldım. 1280 rakımda yere toprağa diktim. Kış geçti. Yaz geldi. Sorunsuz bir şekilde ikinci kışlarını geçiriyorlar. Aldığımdan çok daha büyük oldular. Gelecek yıl iyice büyüyeceklerini düşünüyorum. Soğuklara kadar hala çiçek açıyorlardı. Büyümesini istiyorsanız kapalı ortamı hiç düşünmemenizi, bahçeye dikemez iseniz mümkün olduğu kadar büyük bir saksıya dikmenizi öneririm.

Anladım, saksısı oldukça büyük zaten. Dışarıda bahçeye kamelyanın altında sabah güneşi alan bir yere koydum ama çok tereddüt ettim. Bugün de yağmur yağdı biraz soğuktu falan. Hiç dokunmayayım o zaman olduğu yerde dursun :) Haftada bir iki bardak su vermeye karar verdim sizce bir mahsuru var mı? Sıvı besin de vereyim mi ? Çiçek açtıktan sonra kokusunun maximum olması açısından neler yapabilirim ?

Muda
29-12-2014, 20:30
Bahçeniz olduğuna göre bahçeye ekmeniz daha mantıklı. Saksıda o kadar iyi gelişmiyorlar. Fotoğrafları tararken daha önce çektiğim resimlerdenbir tanesini ekliyorum. Soğuktan yana hiç bir sıkıntısı yok. Başka bir tür daha var idi. O bizim buralarda kışın öldüğü için almamıştım. Bendeki olan lavantanın fotoğrafı aşağıda. Diğer türünün yaprakları daha geniş ve tırtıklı oluyor. Gelecek yıl çok daha fazla büyüyeceklerini düşünüyorum. Eskişehir'de bir metreye yakın çit gibi olanını gördüm.

530956

Hecate
30-12-2014, 16:23
Bahçeye dikmek isterdim ama bahçemizin toprağı çok verimsiz. Saksıda bahçe toprağı ile tohum çimlendirme çalışmalarım hep kötü sonuçlanmıştı. Hatta sırf bu yüzden bitkilere olan bütün ilgim kırılmıştı ama neyse ki sonradan saksı toprağı ve torf mucizesini keşfettim de rahatça bitkilerimi yetiştirebildim. O yüzden bahçeye dikmemin pek iyi olacağını düşünmüyorum :/

hira
14-05-2015, 13:13
1 buçuk ay evvel aldığım lavandula officinalis aldığımda torfta dikili haldeydi, aldığım zamanla şuan ki hali arasında çok fark var, hızla gelişti. Toprak ve saksı değişimi yapmak istiyorum çünkü torfta kalmasına gönlüm razı olmuyor ayrıcada saksısı küçük geliyor, kökler alttaki deliklerden çıkmış durumda. Sizce şu günlerde saksı ve toprak değişimi yapılabilir mi?

nurdangul
09-06-2015, 21:54
merhabalar,lavanta ile ilgili tüm paylaşımları okudum herkese teşekkürler.içinde ağırlıklı olarak ceviz sonra zeytin ve diğer meyve ağaçlarından olan 12 dönüm bir yerim var.ağaçların arasına lavanta dikmek istiyorum.lavantanın güneşi sevdiğini biliyorum.ağaçlar arasında 10'ar metre var ve daha küçükler gölge problemim olmadığı için buralara dikmeyi düşündüm.toprak yapımız biraz kireçli.evn etrafına diktiğim lavantalarım da çok güzel oldular ancak,ticari amaçla dikmek istediğim diğer lavantalrın cinsine karar veremiyorum.forumda lavandula officinalis önerilmiş bir mesajda.lavantanın pazar durumu nedir?en uygun cins hangisidir?başka önerileri olan var mı acaba?teşekkürler.

flying dragon
24-06-2015, 16:13
Sayin limon, karabasotu (lavandula stoechas) fransiz lavantasi olarak da bilinir ve bir lavanta turudur. Istanbulda kesinlikle yetistirebilirsiniz.

flying dragon
24-06-2015, 16:33
Basliklari okuduktan sonra benim ustune titredigim nazli kizlarimin fotografini koyup ovunmeden edemedim :)

561496

561497

Bahcemde boyle dort adet lavanta var. Soguga dayanikli turden ve zararli bocekleri uzaklastirdigi gibi bahceme ari ve kelebek cekiyorlar. Tek yaptigim bakim, kisa girmeden baya kisa budamak. Ciceklerini hanim bez torbalarda carsaf, yastik kilifi ve nevresimlerin arasina koyuyor. Bu sene yagini cikartmayi da deneyecegim.

Poizer
05-02-2016, 10:17
Sayın flying dragon;

Üzerine titremiş olduğunuz lavantalarınız harika görünüyor. Tebrik ederim. Benim bir sorum olacaktı. En çiçekli lavanta türü hangisidir? Teşekkür ederim.

Dilsah99
11-02-2016, 06:54
Harika görünüyorlar,ellerinize sağlık. Acaba bu lavanta çeşidinin tam adını yazabilirmisiniz. Benim de elimde iki farklı çeşit tohum var. Şimdi çimlendirmek için uygun zamanmıdır.yetiştirmeyi başarabilirsem yaza çiçek açtığını görebilirmiyim sizce.

flying dragon
12-03-2016, 08:48
kusura bakmayin, gec cevap verdim, bi suredir buralara gelmiyordum. lavantamin cesidi lavandula angustifolia ailesinin munstead denen turudur. kokulu ve iri cicekleri var. ben cicekleri budadigimda kurutup bez torbalara koyuyorum. yagini cikartmayi denemedim daha ama ona yetecek kadar cicek cikiyor mu bilmiyorum.

sayin @Dilsah99, muhakkak memnun olursa ilk yilda da cicek verecektir ama calilasmaya ikinci ve ucuncu seneden sonra baslar.

Zeynep Tugsuz
18-07-2016, 20:42
Merhabalar
Forumda yeniyim bu nedenle hatam olursa affedin, yeni taşındığım bir evde bana ev sahibi tarafından bırakılan 5 büyük bitki / agaç var. Bunlardan biri de lavanta.

Lavanta uzun süredir büyük dalları olmasına rağmen kupkuru, neredeyse tüm dalları kuru diyebilirim. Son zamanlarda düzenli suladım, haftada 1, biraz yeşermeye başladı gibi. Küçük çiçekler de verdi. Fakat kuruluğu düzelmiyor.

Balkonda ve güneş alan bir yerde. Haftada 1 su vermekle hata mı ediyorum? İyileştirmek için ne yapabilirim?

zecatuu
06-08-2016, 20:45
merhaba, ben de foruma sırf bilgilerinizden ve önerilerinizden daha iyi yararlanabilmek adına üye oldum. Lavantam için oldum diyebilirim:) Lavanta ile ilgili sayfaları neredeyse tamamını okudum, umarım daha çok bilgi edinirim. Tohumdan lavanta yetiştirmenin zorluğundan çokça bahsedilmiş. Ben yaklaşık 21 gün önce tohum ektim. ve bişeyler olmaya başladı sanıyorum:) fakat renkleri kahverengi küçücük bitkicikler:) bunları yüzeye çıkarmalı mıyım? yoksa üzerine toprak atmalı mıyım? çevre şartları lavanta ne kadar güçlü olsa da yeni fidanlarıma zarar verir mi? Bunlar yaşayabilir mi?
http://i.hizliresim.com/L3JXYa.jpg

Khan
17-08-2016, 19:13
Lavandula dentata

Dişli yapraklara sahip olduğunu adından ilk bakışta anlayabildiğimiz bu lavanta türü Akdeniz bölgesi karakteristiğine sahip yerlerde yıl boyunca çiçekli kalan bir çeşit.

İki yıl önce diktiğim bitki budanmadan önce bu harika çiçekleriyle ve budarken yaydığı o muhteşem kokusuyla bahçede mutlaka bulunmalı dediğim bitkilerden.

488648

Sn kelebek çalısı peyzaj için bu türü mü önerirsin?
Antalya'da arazime lavantalardan büyük bir ay şekli yapmak istiyorum, 2-3 çeşidi satılıyor fidesi 0,50 kuruşlardan ancak sanırım bu türü değil, hangisi daha iyi olur emin olamadım.

Muda
01-01-2017, 21:21
Lavanta çeşitlerinin fotoğraflarının bulunduğu bir site.

LAVENDER: Choosing,Planting,Growing,Pruning,Harvesting and Using lavender plants (http://www.mountainvalleygrowers.com/lavendercareandtips.htm)

heyyamola
01-02-2017, 01:44
Bir yıllık lavanta'nın karla imtihanı

15 Ocak 2017' den
638021

Çiğdem*
08-05-2017, 04:04
Sn osmantyildirim, sizin verdiğiniz lavanta isimlerini yapraklarının altına ekledim.
Yanlış bilgilendirme yaptıysam düzeltiniz.
Merhaba,
Benim lavantam 2.sırada olandan hiç çicek açmıyor.Bu çicek açmayan türümü acaba?

cihan_as
03-08-2017, 15:53
Merhaba Çiğdem hanım, ikinci sıradaki geniş yapraklı olan, bahçe çiti kullanımına uygun olan lavanta türü. Diğer lavantalara göre çok az çiçekleniyor, yok denecek kadar az.

bergenia
10-09-2017, 10:11
Bunlar lavanta fidesimi?
https://i.hizliresim.com/o6QjG9.jpg

Muda
10-09-2017, 14:13
Geniş yapraklı. Lavantanın dar yapraklı olduğu gibi biraz daha geniş yapraklı tırtıklı yapraklı olana da benzemiyor. Lavantanın yapraklarında da biraz ezildiği zaman koku çıkar. Muhtemelen toprakta olan veya başka bir tohumdan çıkan bitki. Lavanta değil.

bergenia
10-09-2017, 14:25
Teşekkür ederim yaklaşık 2 ay önce netten aldığım bir tutam tohum serpmiştim. Sadece bunlar çıktı. Temiz topraktı bunlardan başka birşey çıkmadı. Bir yaprak koparıp ezdim lavanta kokmuyordu üzüldüm şimdi.

Mahmut Leventoğlu
12-12-2017, 11:50
İsparta Sütçüler ilçesi Boğazköy de yeni girişimciler tarafından Lavanta ekilmeye başlandı. Ben ve Kuzenlerim 60 dönüme Lavanta diktik.. Yöre gelecek yıldan itibaren LAVANTA VADİSİ olmaya aday. Toplamda 80 dönüm civarında Lavanta dikildi bölgeye, damlama su sistemi ile sulanıyor. Önümüzdeki sezon da ilk hasat alınmaya başlanacak. :)

Siteye fotograf yüklemeyi unutmuşum :(

sanpedro
23-03-2018, 22:59
tohumdan ekmek zor değil aslında tohum kalitesiyle de alakalı
ben Şok marketlerde satılan tohumlardan geçen sene almıştım bir haftada filizlendiler

perimerili
11-04-2018, 11:35
Merhabalar bende 1.5 ay kadar önce lavanta tohumu ektim açıkçası çok umutlu değildim çünkü çok sıcak bir bölgede yaşıyorum.Fakat, çimlenme oldu ve bitkim hızlıca büyüyor.Yalnız emin olamadım yaprak şekli benzesede duruşu ve rengi lavanta gibi değil.Birazda anlayacağınız üzere acemilik var bende emin olmak için sizlere sormak istiyorum.:rolleyes:

Mahmut Tebir
11-04-2018, 13:28
Merhabalar bende 1.5 ay kadar önce lavanta tohumu ektim açıkçası çok umutlu değildim çünkü çok sıcak bir bölgede yaşıyorum.Fakat, çimlenme oldu ve bitkim hızlıca büyüyor.Yalnız emin olamadım yaprak şekli benzesede duruşu ve rengi lavanta gibi değil.Birazda anlayacağınız üzere acemilik var bende emin olmak için sizlere sormak istiyorum.:rolleyes:

bende de aynı şekil bir bitki var. ben 1 adet çam tohumu ekmiştim. galiba o çimleniyor. Şimdi sizinkini görünce ona benzettim. Görünüm aynı.

perimerili
11-04-2018, 15:50
bende de aynı şekil bir bitki var. ben 1 adet çam tohumu ekmiştim. galiba o çimleniyor. Şimdi sizinkini görünce ona benzettim. Görünüm aynı.

Aaa eğer öyleyse baya bir süpriz olur bana :) teşekkür ederim merakla beklemekteyim ;)

sanpedro
16-05-2018, 21:56
ben de tesadüfen migrosta saksıyla satıyorlardı aldım bir tane 9.90 TL :)
https://www.youtube.com/watch?v=8XEq7zPhLGc

Ezgibaran
30-11-2018, 17:33
Sertifikalı lavanta fidesi yetiştirmek ve çoğaltmak istiyorum. Elimde 5 dönümlük lavanta var ancak sertifikası yok. Cinsi intermedia a. Bunlara da sertifika alabilirim ama nasil yapilir bilmiyorum.5 fide ile başlamıştım ama bu isi sevdim ve devam etmek istiyorum. Bilginiz varsa beni yönlendirebilir misiniz.

Veysel.
31-12-2018, 13:43
Bu beyaz türlerden nerede bulunabilir acaba?!

Yılmaz Ceyhan
01-01-2019, 23:31
merhabalar,

Bende L.angustifolia çeşitlerinden tohum ve çelikle yetiştiriyorum.İntermedia melez çeşit olduğu için sadece çelikleme ile üretilebiliyor ve çeliklerin mart ayı içerisinde alınması köklendirme konusunda avantaj sağlıyor. Sertifika ya da fidan fide üretim belgesi için il ve ilçe tarım müdürlüklerine dilekçe vermekle işe başlanıyor. İlgililer sizi yönlendirecektir...

AkisSoftware
10-01-2019, 12:51
Arkadaşlar merhaba. Bu konuda bilgisi tecrübesi olan kişilere bir soru sormak istiyorum..

Araştırmalarıma göre Fransanın Provence şehri bu konuda lider durumda. Sitelerden yaptığım aramalarda ingiliz lavantası, Fransız lavantası, İspanyol lavantası vs isimlerde bitkiler görüyorum. Her birininde farklı farklı alt cinsleri oluyor...

Acaba bu bitkinin yağ kalitesi ve yetiştirme şartları açısından en iyi cinsi hangisidir?

Yılmaz Ceyhan
10-01-2019, 19:34
Arkadaşlar merhaba. Bu konuda bilgisi tecrübesi olan kişilere bir soru sormak istiyorum..

Araştırmalarıma göre Fransanın Provence şehri bu konuda lider durumda. Sitelerden yaptığım aramalarda ingiliz lavantası, Fransız lavantası, İspanyol lavantası vs isimlerde bitkiler görüyorum. Her birininde farklı farklı alt cinsleri oluyor...

Acaba bu bitkinin yağ kalitesi ve yetiştirme şartları açısından en iyi cinsi hangisidir?

merhaba
Dünyada lavantanın 40 a yakın çeşidi vardır. Ancak bunlardan 3 ü ticari olarak yetiştirilir. Bu türleri saf lavanta (lavander), yabani lavanta (spike lavander) ve bu ikisinin melezi (lavandin) sıralayabiliriz.

Ayrıca her türün kendi içinde farklı çeşitleri mevcuttur. Bu noktada sizin, lavantanın hangi kısmından yararlanmayı ve üretimini yapmayı düşündüğünüz önem kazanıyor. Mesela çiçek üretimi yapmak istiyorsanız lavandin grubundan bir çeşidi tercih edebilirsiniz (örneğin, L. İntermedia Super A: Çiçek ve yağ oranı yüksek, fakat yağ kalitesi düşük bir çeşittir) , diğer yandan yağ üretimi için düşünüyorsanız ve ve kaliteli esansiyel yağ elde etme amacındaysanız Saf lavanta (ingiliz lavantası olarak da bilinir.) türlerinin üzerinde durmanız gerekir. (L. Angustifolia Silver: Yağ verimliliği L.İ. Super A çeşidine göre biraz düşüktür fakat, yağ kalitesinin yüksek olmasından dolayı özellikle parfüm üretiminde kullanılır buna bağlı olarak da yağının piyasa değeri yüksektir.) Fransa, İtalya, İngiltere, ABD, ve özellikle son yıllarda dünya pazarında Fransayı geçerek lider ülke pozisyonuna geçen Bulgaristan da ileri seviyelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemiz ne yazık ki iklim ve toprak şartları gayet elverişli olmasına rağmen bu alanda dünya pazarında İthalatçı ülke konumundadır. Bununla birlikte son yıllarda lavantaya, alternatif bir bitki olarak Türkiye de de yoğun ilgi ve talep artışı söz konusudur. Melez çeşitler ağırlıklı olmak üzere Isparta bölgesinde uzun yıllardır üretimi yapılmaktadır.

Nerede, ne kadarlık bir alanda ve ne amaçla üretim yapmayı düşünüyorsunuz? Detayları verirseniz çeşit konusunda daha detaylı bilgi vermeye çalışırım.

AkisSoftware
11-01-2019, 06:53
Şimdilik başlangıç için çok az bir test ekimi yapacağım (100-200 m2). Eğer umduğumuz gibi verimli olursa ilk etapta 10 dönüm ve daha sonrasında epey fazlaca ekim yapacağız.

Tek tereddütüm iklim ve toprak koşullarına bitkinin ne tepki vereceği... O yüzden işi riske atmadan test ekimi yapmak istiyorum.

Yağı kaliteli olmasını istiyorum. Bana önerilen çeşit "Lavandula Angustifolia". Bu çeşidin tohumunu alıp ekim yapsak, fideden tıpkı ağaçlarda olduğu gibi fark olacakmıdır?

Verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkürler

Yılmaz Ceyhan
11-01-2019, 12:09
Doğru tercih yapmış olursunuz.

Bu çeşit genel olarak tohumla çoğaltılıyor zaten. Fakat tohumlar çok küçük olduğu için ekim ortamının çok iyi hazırlanmış olması gerekiyor. Özellikle çıkış sonrasında ot kontrolü çok önemli.

Başarılar deilerim...

Sofii
05-04-2019, 19:56
Ben de deneme amaçlı 2000 adet çelik aldım. iğneada'da yetiştireceğiz. Çelikleri Saray'daki bi üreticiden aldım. Satın aldığım kişiler üretimi ile ilgili bolca bilgi verdiler ama yine de araştırıyorum. Söylediklerine göre aldığım çelikleri bu ay bitmeden 5 cm aralıklarla toprağa ekip bir ay boyunca her gün, sonra kademeli olarak azaltarak sulamamız gerekiyormuş. Mayıs ayında çok az NPK 20 20 verilmesi gerekiyormuş. Haziran'dan sonra sulama kesilecekmiş. İlk yıl da çiçek verebiliyorlarmış ve gücünü köklenmeye harcaması için çiçeklerin hasat edilmesi gerekiyormuş. Kasım ayında 2. kırağının düşmesinin ardından tarlaya ekimi yapılmalıymış. Anladığım kadarıyla çelikler köklenirken özellikle ilk 1 ay çok su istediğinden küçük bir alanda köklendirip sonra asıl yerine alınıyor. Ama bazı yerlerde tarlaya ekimin ilkbaharda olması gerektiğini okudum. Kasım'da asıl yerine alınmasından biraz çekiniyorum. Sonuçta köküyle oynanacak kış başında. Çelikten üretim yapan birisi varsa başarı oranını arttırmak için önerilerini paylaşabilirse şahane olur.

Veysel.
13-05-2019, 00:10
İlk ve son resim yurt dışı üreticilerin lavanta resimleri. Ben de hobi olarak lavanta yetiştirmeye başladım. Şuan köklenen beş çeşitim var. Büyüyen henüz çok küçük birkaç çeşitim daha var. Farklı çeşitler topluyorum. Eğer bulabilirsem Fransa'da ve İngiltere'de yetişen tüm türlerden bir dal bulup köklendireceğim. Ama Türkiye'de çeşit bulmak çok zor malesef. Özellikle Fransa ve İngiltere'de ekilen türleri hiçbir yerde bulamadım. Bir yerde görürsem beyaz, pembe türler, Angusti folianın tüm alt çeşitleri kimseye aldırmadan dalından alırım. Lavanta çeşiti toplamak fanatiklik derecesinde hobi haline geldi artık. 😊

Veysel.
13-05-2019, 00:30
Şimdilik başlangıç için çok az bir test ekimi yapacağım (100-200 m2). Eğer umduğumuz gibi verimli olursa ilk etapta 10 dönüm ve daha sonrasında epey fazlaca ekim yapacağız.

Tek tereddütüm iklim ve toprak koşullarına bitkinin ne tepki vereceği... O yüzden işi riske atmadan test ekimi yapmak istiyorum.

Yağı kaliteli olmasını istiyorum. Bana önerilen çeşit "Lavandula Angustifolia". Bu çeşidin tohumunu alıp ekim yapsak, fideden tıpkı ağaçlarda olduğu gibi fark olacakmıdır?

Verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkürler

Bu rakımlarda çok başarılı olacağını düşünmüyorum. Tohumdan ekilebilir. Fransa'da patentli kaliteli yağ çıkardıkları özel lavanta çeşitlerini tohumdan ekiyorlarmış. Angusti folia yağlık türleri yüksek rakımlara daha güzel uyum gösteriyor. Kuraklığı seviyor. Çok suyu sevmiyor.

Veysel.
13-05-2019, 00:36
Ben de deneme amaçlı 2000 adet çelik aldım. iğneada'da yetiştireceğiz. Çelikleri Saray'daki bi üreticiden aldım. Satın aldığım kişiler üretimi ile ilgili bolca bilgi verdiler ama yine de araştırıyorum. Söylediklerine göre aldığım çelikleri bu ay bitmeden 5 cm aralıklarla toprağa ekip bir ay boyunca her gün, sonra kademeli olarak azaltarak sulamamız gerekiyormuş. Mayıs ayında çok az NPK 20 20 verilmesi gerekiyormuş. Haziran'dan sonra sulama kesilecekmiş. İlk yıl da çiçek verebiliyorlarmış ve gücünü köklenmeye harcaması için çiçeklerin hasat edilmesi gerekiyormuş. Kasım ayında 2. kırağının düşmesinin ardından tarlaya ekimi yapılmalıymış. Anladığım kadarıyla çelikler köklenirken özellikle ilk 1 ay çok su istediğinden küçük bir alanda köklendirip sonra asıl yerine alınıyor. Ama bazı yerlerde tarlaya ekimin ilkbaharda olması gerektiğini okudum. Kasım'da asıl yerine alınmasından biraz çekiniyorum. Sonuçta köküyle oynanacak kış başında. Çelikten üretim yapan birisi varsa başarı oranını arttırmak için önerilerini paylaşabilirse şahane olur.

Çok suyu sevmiyor sadece çeliklerin köklenerek nemli kalıp yapraklardan açılıp güçlenerek köklenmesi sağlanıyor. Sonbaharda dikmek ilkbaharda dikmekten daha iyi. Ben her iki mevsimde de denedim. Sadece dikerken yağışlarda suda kalıp çürümemesine dikkat edin yeter.

AkisSoftware
13-05-2019, 03:33
Bu rakımlarda çok başarılı olacağını düşünmüyorum. Tohumdan ekilebilir. Fransa'da patentli kaliteli yağ çıkardıkları özel lavanta çeşitlerini tohumdan ekiyorlarmış. Angusti folia yağlık türleri yüksek rakımlara daha güzel uyum gösteriyor. Kuraklığı seviyor. Çok suyu sevmiyor.

Rakim 1250 civarinda ve soguk iklim. Bu hafta test icin satin aliyorum insallah basarili olurum.

vahab
19-08-2019, 20:58
Rakim 1250 civarinda ve soguk iklim. Bu hafta test icin satin aliyorum insallah basarili olurum.

selamlar, denemelerinizin sonuçları nasıl oldu acaba, umarım beklediğiniz gibi olmuştur.

AkisSoftware
20-08-2019, 04:31
Merhaba. Ben ebay uzerinden "Lavender Munstead" cinsi getirttim. Cimlendikten sonra sasirtma yaparken olduler. Simdi tekrar siparis verdim. Onlari buyuturken cok dikkatli olacagim.

Arastirmalarima gore yag kalitesi en iyi olan turlerden birisi bu tur. Fide haline getirip esas yerlerine dikecegim insallah.

selamlar, denemelerinizin sonuçları nasıl oldu acaba, umarım beklediğiniz gibi olmuştur.

safran
05-10-2019, 12:40
Merhaba. Ben ebay uzerinden "Lavender Munstead" cinsi getirttim. Cimlendikten sonra sasirtma yaparken olduler. Simdi tekrar siparis verdim. Onlari buyuturken cok dikkatli olacagim.

Arastirmalarima gore yag kalitesi en iyi olan turlerden birisi bu tur. Fide haline getirip esas yerlerine dikecegim insallah.

Tohum ekerken nelere dikkat etmek gerekiyor .sera ortamı **** sulama şekli?tohumdan ekimde melezleme oldugu söyleniyor...

perimerili
23-05-2020, 13:54

gerçekten çam çıktı ;)

dudaeva
09-06-2020, 12:55

Merhaba.. Ben Balıkesir de yaşıyorum.. 10 dönüm kadar yerim var ve lavanta yetiştirmek istiyorum. Sormak istediğim bir kaç konu var yardımcı olabilirseniz sevinirim. Araştırmalarınız sonucu bulduğunuz bu tür nasıl oldu? Fide haline getirebildiniz mi? İnternet üzerinden araştırıyorum fakat genelde birbirinden kopya edilen yazılar çıkıyor karşıma.. Hangi türün pazarı daha geniştir? Araştırmak ve bilgi edinmek için doğru kaynağı bulmamda yardımcı olur musunuz?

AkisSoftware
09-06-2020, 13:26
Merhaba.. Ben Balıkesir de yaşıyorum.. 10 dönüm kadar yerim var ve lavanta yetiştirmek istiyorum. Sormak istediğim bir kaç konu var yardımcı olabilirseniz sevinirim. Araştırmalarınız sonucu bulduğunuz bu tür nasıl oldu? Fide haline getirebildiniz mi? İnternet üzerinden araştırıyorum fakat genelde birbirinden kopya edilen yazılar çıkıyor karşıma.. Hangi türün pazarı daha geniştir? Araştırmak ve bilgi edinmek için doğru kaynağı bulmamda yardımcı olur musunuz?Merhaba. Pazar olayına henuz bakamadim. Onemli olan türün guzelligi ve kalitesi. Bu turde cafur orani sifir bu cok ustun oldugunu soyluyor. Ben 10-15 tane fide yapabildim sadece 1 tanesi cicek aciyor cok mutluyum. Tekrar tohum ekimi yaptim. Bu is uzun soluklu. 2-3 sene sonra sonuclari ancak alirim. Ama bu türü tavsiye ederim. Birisi var lavanta sevtapolis diye geciyor o kisi cok bilgili. Ticari olarak dusunuyorsaniz mutlaka onunla gorusun

dudaeva
09-06-2020, 15:12
Merhaba. Pazar olayına henuz bakamadim. Onemli olan türün guzelligi ve kalitesi. Bu turde cafur orani sifir bu cok ustun oldugunu soyluyor. Ben 10-15 tane fide yapabildim sadece 1 tanesi cicek aciyor cok mutluyum. Tekrar tohum ekimi yaptim. Bu is uzun soluklu. 2-3 sene sonra sonuclari ancak alirim. Ama bu türü tavsiye ederim. Birisi var lavanta sevtapolis diye geciyor o kisi cok bilgili. Ticari olarak dusunuyorsaniz mutlaka onunla gorusun

tavsiyeniz için teşekkür ederim..arkadaşa ulaşmaya çalışacağım.. araştırmaya devam.. ıspartaya gidip yerinde görmeyi de düşünüyorum.. lavanta konusunda fide desteklemesi bulabilirsem çok güzel olacak..

fatmanur yılmaz
24-06-2020, 17:52
lavantayı hasat ederken çiçeğinin tohuma kaçmasını mı beklemeliyim yoksa direkt toplamalımıyım çünkü araştırdığımda ulaşabildiğim sonuçlar yağ elde ederken hasat onlarda damıtacaklarından çiçeği direk topluyorlar yoğun kokulu kurutmak için tohuma kaçmasını mı beklemeliyim

Skrky
09-08-2020, 18:10
Arkadaşlar ben yeniyim burada sitenin çalışmalarından çok etkilendim ve üye oldum. Bende kendi arazimde bir şeyler yetiştirmek istiyorum daha ne yapacağıma karar vermedim. Artvin bölgesi içinde yüksek bir köyde arazim var ve burası tarıma uygun değil ancak çicek bakımımdan çok çeşitlidir. Ben arazimde aromatik bitki olan lavanta yetistirip satmayı hem de bal üretmeyi düşünüyorum. Biraz yardımcı olur musunuz bal için bizim bölge uygun ama çiçek yetiştirmek için nasıl olur bilemedim. Parça parça 10 dönüme yakın arazim var. Açıkçası artvinin yüksek kesimlerinde katma değerli ne yetiştirebilirim detaylı yardım için bana yazarsanız sevinirim. Hibe alıp köyüme dönmeyi düşünüyorum.

chelik26
07-09-2020, 21:13
Geçen yıl kasım sonlarında 1000 kök fide dikmiştim intermedia çeşiti, arılar için. Bu sene baya bi çiçek açtılar, Hatta su verdikçe ertesi gün yeni çiçekler açtılar, arılarda iyi faydalandılar, iyide bal aldım. Ancak çiçeklerini hiç değerlendirmedim, %70 i kurudu, bazen vakit buldukça topluyorum, Arılara bakarken tütsü için kullanıyorum. Bu aralar zeytin yağının içinde yağ çıkarmaya çalışıyorum.
Aldığım kişi bu sene çalı kısmı yumruk kadar olduysa gelişimi iyidir demişti. Hemen hemen yumruk ve daha büyük seviyeye geldiler. Sneye çok daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Bu sene 2000 tane daha dikmeyi düşünüyorum ancak değerlendirme konusunda ne yapabilirim. Dikim amacım Arılar ve bal, ancak ürünü bu amaçtan sonra ne yapabilirim ticari anlamda
Fikirleriniz nedir?

AkisSoftware
08-09-2020, 09:48
Geçen yıl kasım sonlarında 1000 kök fide dikmiştim intermedia çeşiti, arılar için. Bu sene baya bi çiçek açtılar, Hatta su verdikçe ertesi gün yeni çiçekler açtılar, arılarda iyi faydalandılar, iyide bal aldım. Ancak çiçeklerini hiç değerlendirmedim, %70 i kurudu, bazen vakit buldukça topluyorum, Arılara bakarken tütsü için kullanıyorum. Bu aralar zeytin yağının içinde yağ çıkarmaya çalışıyorum.
Aldığım kişi bu sene çalı kısmı yumruk kadar olduysa gelişimi iyidir demişti. Hemen hemen yumruk ve daha büyük seviyeye geldiler. Sneye çok daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Bu sene 2000 tane daha dikmeyi düşünüyorum ancak değerlendirme konusunda ne yapabilirim. Dikim amacım Arılar ve bal, ancak ürünü bu amaçtan sonra ne yapabilirim ticari anlamda
Fikirleriniz nedir?

Sanırım sizdeki tür yağ verimi yüksek fakat kalitesi düşük olan tür (tam emin değilim). Caffur oranı yüksek ise (sıfırdan) kalite olarak düşük oluyor yağın.

Çoğaltma konusu çok basit. Tekrar fide almanıza gerek yok. Odunsu yapıya erişenleri köklerinden budayıp toprağa sokuyorsunuz bu kadar. Sulamaya dikkat ederseniz hemen köklenirler. İlkbaharda ya da sonbaharda yapmak mantıklıdır.

Kozanli
09-09-2020, 04:49
Bu yıl ülkemde kışlayacağım covid -19 dan kurtulur sağ kalırsam lavanta dikmeyi uzun zamandır düşünüyordum umarım gerçekleştiririm.
Avrupa'da bağlar arasına dikimi yapıp belli bir aşamaya gelince freze ile biçip toprağa karışımı yapardım.
Yabancı ot 🌿 barındırmazdı.

ebd
10-09-2020, 15:29
Sanırım sizdeki tür yağ verimi yüksek fakat kalitesi düşük olan tür (tam emin değilim). Caffur oranı yüksek ise (sıfırdan) kalite olarak düşük oluyor yağın.

Çoğaltma konusu çok basit. Tekrar fide almanıza gerek yok. Odunsu yapıya erişenleri köklerinden budayıp toprağa sokuyorsunuz bu kadar. Sulamaya dikkat ederseniz hemen köklenirler. İlkbaharda ya da sonbaharda yapmak mantıklıdır.

Sayın AkisSoftware,
Lütfen cahilliğime verin bir sorum olacak size. Odunsu kısma ulaşan lavantalardan bir dal kesip köklendireceğiz değil mi? Yoksa soğanlı bitkiler gibi gerçekten kökünü açıp öyle mi ayıracağız?("köklerinden budayıp" dediğiniz için soruyorum) Ben de bahçemde şimşir gibi çit amaçlı ektim lavantayı 60 kök kadar. Hem çocuklar sebze bostanına girmiyor hem de doğal bir güzellik oluyor. İsteyenlere nasıl dağıtabilirim onun için soruyorum. Teşekkürler.

mcciplak
10-09-2020, 21:07
Bu yıl ülkemde kışlayacağım covid -19 dan kurtulur sağ kalırsam lavanta dikmeyi uzun zamandır düşünüyordum umarım gerçekleştiririm.
Avrupa'da bağlar arasına dikimi yapıp belli bir aşamaya gelince freze ile biçip toprağa karışımı yapardım.
Yabancı ot �� barındırmazdı.

Sayin Kozanli,

"....bağlar arasına dikimi yapıp belli bir aşamaya gelince freze ile biçip toprağa karışımı yapardım..."

Bu baglamda birazdaha bilgi verebilrmisiniz? Bir bagin kenarina mi dikiyordunuz yoksa omcalar arasina (sira ustu) **** iki omca sirasi arasina ( sira arasi) mi?

Benimde salt ticari olamayan, zaman gecirme amacli, ama masrafinida cikarirsa sevinecegim boyle bir dusuncem var ileride gerceklestirmek icin: 110 R, 140 Ru, 1103 P anaclari dikip sonradan Anadolu yerli cesilteri ile asilamak. Sulamaksizin, Goblet ( Bush vine) sekli timarla yetistirmek. Boyle bir duzeblemeyi Lavanta ile dikimi ile eslestirmek istiyorum.

Dusunclerinizi duymak isterim,

Saygilar

Kozanli
11-09-2020, 10:21
Sayin Kozanli,

"....bağlar arasına dikimi yapıp belli bir aşamaya gelince freze ile biçip toprağa karışımı yapardım..."

Bu baglamda birazdaha bilgi verebilrmisiniz? Bir bagin kenarina mi dikiyordunuz yoksa omcalar arasina (sira ustu) **** iki omca sirasi arasina ( sira arasi) mi?

Benimde salt ticari olamayan, zaman gecirme amacli, ama masrafinida cikarirsa sevinecegim boyle bir dusuncem var ileride gerceklestirmek icin: 110 R, 140 Ru, 1103 P anaclari dikip sonradan Anadolu yerli cesilteri ile asilamak. Sulamaksizin, Goblet ( Bush vine) sekli timarla yetistirmek. Boyle bir duzeblemeyi Lavanta ile dikimi ile eslestirmek istiyorum.

Dusunclerinizi duymak isterim,

Saygilar

Ziraat ile uğraşan çok insan ottan muzdarip.
Muzdarip olmayacak ot 🌿 veya bitki minarel yönünde toprağı zenginleştirir ve havalandırır.
Benim düşüncem ot büyümeyen toprak verimsiz topraktır Ph düşük topraktır.
Omcalardan 30-40 cm uzağından aralarına dikimini yapıyor çiçek aşamasında freze ile biçerek toprağa karışımını sağlıyordum.
Azot, fosfor, magnezyum ve demir minareleri salgıladığını varsayımı ile yapıyordum.

mcciplak
18-09-2020, 19:48
Tesekkurler

chelik26
28-10-2020, 21:54
Ziraat ile uğraşan çok insan ottan muzdarip.
Muzdarip olmayacak ot 🌿 veya bitki minarel yönünde toprağı zenginleştirir ve havalandırır.
Benim düşüncem ot büyümeyen toprak verimsiz topraktır Ph düşük topraktır.
Omcalardan 30-40 cm uzağından aralarına dikimini yapıyor çiçek aşamasında freze ile biçerek toprağa karışımını sağlıyordum.
Azot, fosfor, magnezyum ve demir minareleri salgıladığını varsayımı ile yapıyordum.

Ayrıca muhtemelen, üzüme farklı bir aroma katıyordur bu uygulama, tabii şarabın tadı da farklı oluyordur.

AkisSoftware
30-10-2020, 13:14
Sayın AkisSoftware,
Lütfen cahilliğime verin bir sorum olacak size. Odunsu kısma ulaşan lavantalardan bir dal kesip köklendireceğiz değil mi? Yoksa soğanlı bitkiler gibi gerçekten kökünü açıp öyle mi ayıracağız?("köklerinden budayıp" dediğiniz için soruyorum) Ben de bahçemde şimşir gibi çit amaçlı ektim lavantayı 60 kök kadar. Hem çocuklar sebze bostanına girmiyor hem de doğal bir güzellik oluyor. İsteyenlere nasıl dağıtabilirim onun için soruyorum. Teşekkürler.

Ben henüz yapmadım ama gördüğüm ve bildiğim kadarıyla basit köklenen bir bitki.

Sertleşmiş yani odunsulaşmış yan dallardan kesip iyice ufalttıktan sonra dikim yapacaksınız. Şu sıralar tam zamanı gibi...

Estağfirullah, cahillik dediğiniz şey hepimizde olan bir şey...

ebd
04-11-2020, 06:15
Ben henüz yapmadım ama gördüğüm ve bildiğim kadarıyla basit köklenen bir bitki.

Sertleşmiş yani odunsulaşmış yan dallardan kesip iyice ufalttıktan sonra dikim yapacaksınız. Şu sıralar tam zamanı gibi...

Teşekkür ederim cevap verdiğiniz için :)

ilkerk88
03-01-2021, 12:28
Yaprakları çok güzel kokan bir bitki. Fakat saksıda yetiştirirken sanırım ki budamak lazım. Ben ölür diye dokunmadım. Dallarını seyrelteceğim çünkü saksı küçük kaldı.

Ragıp Solak
05-09-2021, 09:51
Herkese Selamlar,
Balıkesir Gömeç'te Zeytin ekimi için 37 dönüm arazi almıştım. Aynı zamanda agaclar.net forumu kurucularından olan Mine hanım, arazi meşelik olduğu için, kök çürümesine neden olan armillaria mantarına dikkat çekip 2 sene zeytin ekmememi tavsiye etti. Arazinin Lavanta ekimine uygun olabileceğini söyledi.

Lavanta tarımı ve ekonomisi ile çok fazla bilgi bulamadım internetten. Bu konuda yardımcı olabilecek varsa bana mesaj atarsa çok sevinirim.
teşekkürler
Murat

merhabalar,
foruma yeni üyeyim,
Lavanta yetiştiriciliğini araştırıyorum ( yağlık cins)
Merak ettim , siz bu mesajınızdan sonra yol alabildiniz mi ?
Çiçeklik mi, yağlık mı ektiniz ?
Mahsülü paraya çevirebildiniz mi ?
Saygılar

Ragıp Solak
05-09-2021, 10:03
İsparta Sütçüler ilçesi Boğazköy de yeni girişimciler tarafından Lavanta ekilmeye başlandı. Ben ve Kuzenlerim 60 dönüme Lavanta diktik.. Yöre gelecek yıldan itibaren LAVANTA VADİSİ olmaya aday. Toplamda 80 dönüm civarında Lavanta dikildi bölgeye, damlama su sistemi ile sulanıyor. Önümüzdeki sezon da ilk hasat alınmaya başlanacak. :)

Siteye fotograf yüklemeyi unutmuşum :(

Mahmut bey, merhabalar;
foruma yeni üyeyim,
Saygılar

amatordomates
18-11-2021, 06:20
Mahmut bey, merhabalar;
foruma yeni üyeyim,
Saygılar

Merhaba. Tekirdağ'da lavanta yetiştiriciliği yapıyorum iki yıldır. Yardımcı olabilirim isterseniz.

evandevan5
27-07-2023, 11:35
ben henüz yapmadım ama gördüğüm ve bildiğim kadarıyla basit köklenen bir bitki.

Sertleşmiş yani odunsulaşmış yan dallardan kesip iyice ufalttıktan sonra dikim yapacaksınız. şu sıralar tam zamanı gibi...

ben istanbul da evin bahçesine hepsi buradan aldığım 10 tane lavantayı ektim. Bir öbek bir yere bir öbek 3 metre ileri etrafında şimdi yabani otlar çıktı. Onları söktüm.

aykut gkbyrk
14-09-2023, 09:08
Merhaba. Guneydogu cepheli acik balkonumuza saksida lavanta aldik. Fotografini asagida paylasiyorum. Balkonumuz sabah 8'den aksam 5'e kadar gunes aliyor. Bu kadar uzun sure direkt gunesin bitkiye zarari dokunur mu acaba? Sulamayi her sabah yapmayi dusunuyorum eylul ve ekim boyunca. Bir de kasimdan itibaren yine disarida birakmak mantikli mi? Gece don yaptiginda bitki zarar gorur mu?

yavuz10
30-11-2023, 16:19
İyi akşamlar, bu sene geçen hafta dalından erik yiyerek bi şok yaşadık şimdi sırada ikinci şok: lavanta çiçek açacak. Tomurcuk yapmış. İlk defa görüyorum.

Galiba bazı bitkiler sıkılmış, yediveren olmaya karar verdiler :D

evandevan5
01-12-2023, 06:01
Lavanta da intermedia cinsi kisir bende bu sefer angustifalya cinsi aldim hem tohumu dôkùlùr her tarafta çikar diye

yavuz10
01-12-2023, 07:23
Lavantalar bildiğim kadarıyla o kadar kolay yayılan bi bitki değil. Küçük yaşlı bitkiler özellikle yabancı ottan pek hoşlanmıyorlar, gelişimlerini etkiliyor.

İntermedia cinsi angustofoliayaya göre daha uzun çiçeklenme süresi ve uzun çiçek sapı bulunmaktadır.

evandevan5
01-12-2023, 13:37
lavantalar bildiğim kadarıyla o kadar kolay yayılan bi bitki değil. Küçük yaşlı bitkiler özellikle yabancı ottan pek hoşlanmıyorlar, gelişimlerini etkiliyor.

Intermedia cinsi angustofoliayaya göre daha uzun çiçeklenme süresi ve uzun çiçek sapı bulunmaktadır.

bu lavantaları kokusu için almış olsak başka türü var mı?

yavuz10
01-12-2023, 14:07
Bilmiyorum