View Full Version : Yeni başlayanlar, bonsai için fidan seçimi
merhabalar. benim ulaşabilecegim bir fidanlık bulamadım o yuzden bahcemdeki bazı fidanların fotograflarını çektim buraya yukledim.sizden bunların hangilerinden bana bonsai olabilecegini soylemenizi ricaa ediyorum.gerçi siz hepsinden olur diyeceksiniz ama boyları ve govde kalınlıkları biraz farklı..teşekkurler..
şimdi bu yukarıdaki ceviz fidanı boyu 20 cm falan var.bunu saksıya alayımmı yoksa biraz daha beklesinmi? normal bir saksıya almayı düşünüyordum.
[/URL]
http://img260.imageshack.us/img260/637/dsc03590wi9.jpg (http://imageshack.us)
bu da ikinci ağacım bir çam ama türünü bilmiyorum fıstık çamımı yoksa başka bir türmü bilemeğeceğim.bunun boyu daha uzun 50 cm var govdesi daha kalın.ama bu bahar yeni filizler vermedi galiba bulundugu kutu yuzunden olsa gerek..
(http://imageshack.us)
yukarıda bir çam daha.bu daha guzel boyu da kısa biraz 20 cm var **** yok ama dalları cok hoş gercekten canlı ve yeşil yeşil
[URL="http://imageshack.us"]
üstte de son çamım.
arkadaşlar gercekten bahçem cok buyuk ama en fazla çam fidanı var başka da fidan bulamadım.çamların hepsi 4-5 yaşındadır.
yardımlarınız için gercekten sağolun.
bunları saksılara almalımıyım.yoksa kalsınlarmı öyle.
ama ben bir an once başlamak istiyorum bu işe ve elimde uygun ağaç yok bu çamların bazıları çok güzel gerçekten..
bonsaisever
16-05-2007, 14:12
Akon
Ağaçların gördüğüm kadarıyla bonsai için pek uygun değil.
Üstelik bonsaiye yeni başlayacağın için sökmektense fidelerini saksıda almanı, bunları ise bonsaide yapacağın tellemelere ve budamalara alışabilmen için yerinde şekillendirerek el alışkanlığını arttırmanı tavsiye ederim.
Böylece bahçende de güzel form almış ağaçlar olacaktır :)
cüce nar
16-05-2007, 17:08
Merhaba Akon,Ceviz yaprakları hayli büyük bir ağaçtır.Dolayısıyla yaprak küçültmede sıkıntı yaşayabilirsin gibi geliyor.Hem ceviz faydalı bir meyve.Bırak onu sana meyvelerini versin.2.fotoğraftaki mavi ladin gibi duruyor.3 ve 5. fotoğraftakiler hakkında fikrim yok fakat 4. iğne boyları ve renginden anladığım kadarıyla fıstık çamı.Benim özellikle dikkatini çekmek istediğim konu;çamların hepsinin iğne uçları sararmış.Sana alarm veriyor.İçlerinde 2 numara bonsaiye uygun gibi ama önce sağlığına kavuşsun
başka fidanım yok ama..
cüce nar bende farkındayım ama ne kadar özen göstersemde o sararmalar bir türlü gitmiyor..önerebileceğin bir çözüm var mı?
vekilori
16-05-2007, 22:43
Sevgili akon merhaba.
Bende senin gibi daha çok yeniyim ama bence:
Öncelikle bahçem çok geniş diyorsun ama bütün fidanlarını kutuların içine hapsetmişsin. Öncelikle uygun zamanda hepsini bahçene aktar. Yani kutularından kurtarıp direk toprağa dik. Bu şekilde sararmalrın önüne geçersin ayrıca fidanların çok daha hızlı gelişip daha kalın gövdeye daha çabuk ulaşırsın. Ama bu aktarma için şu zamanlar pek uygun değil diye biliyorum. Öncelikle sonbahara kadar yaşatmaya çalış. Eğer ölmezlerse kışa girmeden **** kıştan çıkarken bahçene aktar. Ama bu arada bu sitedeki hemen hemen bütün yazılanları oku. Mesela; aktarma yapılırken nelere dikkat edilir, aktarma zamanı, hangi fidanlar aktarma yaparken nelere dikkat ediyoruz, aktarmadan önce fidanlarımızın yaşaması için neler dikkat ediyoruz vs, vs
sevgiyle
vekilori
vekilori yazdıkların için teşekkurler fakat benim sadece bir tane fidanım saksıda diğerlerinin hepsi zaten bahcede duruyor kutuda falan değil.ben sadece onlardan bazılarını saksıya almak istiyordum o nedenle sormuştum
cüce nar
17-05-2007, 11:03
''Ama bu aktarma için şu zamanlar pek uygun değil diye biliyorum. Öncelikle sonbahara kadar yaşatmaya çalış. Eğer ölmezlerse kışa girmeden **** kıştan çıkarken bahçene aktar.''Burada bir yanlış anlaşılma var.Ağaçların yerlerini değiştirmede uykuda oldukları Ekim-Nisan arasını beklemenin sebebi;ağaçlar söküm esnasında kökleri zarar göreceğinden uygulamanın belirtilen aylarda yapılması gerekir ki ağaç bu şoku atlatabilsin.Yani bu uygulama doğadan/bahçeden sökülüp saksıya alınmak istenen ağaçlar için geçerli.Saksıdan yere taşıma esnasında böyle bir risk olmadığı için söz konusu değil.Ancak yinede ufak ta olsa şöyle bir risk var.O da ağaç mekan değiştirdiği için maruz kalacağı güneş/ışık,açık/kapalı ortam değişikliği ağaçta bir stres durumu yaratabilir.Eğer yaz dönemlerinde zorunlu bir yer değiştirme söz konusu ise bunlara dikkat etmek gerekir.Gölge bir yerde saksıdaki bir ağacı direk güneş alan bir bahçeye almak risk yaratabilir.çamların iğne uçlarındaki sararmalar için;Ağaçlara verdiğin su miktarı ve gübre etkili gibi.Yinede forumdaki ziraat mühendisi arkadaşlar ve bu konuda alaylı bir çok arkadaş var.Onlar bu konuda daha ayrıntılı cevap vereceklerdir.Yeşillikler içinde bir ömür dilerim.
Merhabalar bu forumu bulmam gerçekten çok iyi oldu kara kara düşünüyordum nasıl yetiştiririm ne yaparım diye :) forumdaki birçok konuyu okudum ancak bu beni kararsızlığa sürükledi sizlerin önerilerini bekliyorum. Süpermarketlerden bonsai alma taraftarı değilim bir fidan alıp herşeyi kendim yapmak istiyorum ancak ne alacağım konusunda sizden yardım istiyorum almak istediğim ağaçın özellikleri öncelikle arsız olması kolaylıkla şekil verilebilmesi ve ucuz olması çünkü maalesef çok paralar verebilecek durumda değilim şu anda hangi fidanı önerirsiniz?
caploonba
13-06-2007, 12:21
Ben hiç deneyimli değilim ama ilk defa başlayanlara 3-4 senelik bir şimşir öneriliyor. Tabi bir fidancıdan alcaksınız. Zaten bu forumda üyelerin bonsai çalışmaları var oraya da yeni başlık açıp fotoğraflarını eklerseniz hangi biçimde,stilde yapacağınızı öneren deneyimli kişiler bulursunuz.
çok teşekkürler. Bir sorum daha olacak 3-4 senelik şimşir fiyatları nedir acaba?
caploonba
13-06-2007, 12:31
Pek fazla değildir ben daha genç fidan aldım 2 ytl ye ama onun büyümesi lazım bonsai olması için.
3-4 senelikler ise 5 ytl yi geçmez heralde belki daha ucuzdur.
Mikail50
13-06-2007, 12:33
Bende yeni baslayan biri olarak tavsiyem na kadar saglikli olur bilemem,ama ben birkaç çesitle birden basladim.Zeytin,elma,asma ve 2 tane pre-bonsai(yani bonsai adayi).
Bunu duyduğuma çok sevindim ben de korkmuştum çok daha pahalıdır diye sanırım ben de istediğim gibi bir kaç çeşit alabilirim aslında 2. seçenek olarak ardıç düşünüyordum gerçekten çok güzel bir ağaç yapraklarıda öyle bu konuda fikriniz nedir acaba ve başlangıç olarak ne gibi malzemeler satın almalıyım?
caploonba
13-06-2007, 13:12
Benim hiç tecrübem olmadığından sadece forumda okuduklarımın bazılarını anlattım. Bu konuda bir fikir veremem.
tamam yinede çok teşekkür ederim yardımlarınız için araştırmaya devam...
Başlangıç için birkaç fidanla başlamak pek çok açıdan faydalı. Çünkü ilk öğreneceğiniz iş olan sulama ve fidanı yaşatma çalışmasında, kayıp verme riski yüksek.
Bir kaç fidanla başlama bu bakımdan çok uygun.
Tamamdır kararımı verdim şimşir, akçaağaç ve ardıç alacağım en yakın zamanda fotoğraflarını koyup gerekli bilgiler konusunda sizleri rahatsız edeceğim saygılar.
dentist48
13-06-2007, 15:58
şimşir ve ardıç iyi seçim.dayanıklı, küçük yapraklı,ağır budamalara ve tellemeye uygun kolay şekil verilebilir...vs
Bonsai için fidan ararken bir Begonvil buldum, bir de şimşir ama özellikle kökleri dikkatimi çektiği için aldım. Çok küçük umarım uygun bir şekil bulurum onun için. Bir de Karabiber diye pazarcıdan Yalancı Karabiber almıştım.:p Onu da bonsaide değerlendirebilir miyim?
En alttakini yenimi ektiniz acaba?
En alttaki Begonvil. Bir fidancıdan bu şekilde aldım. Aldığımda budanmıştı. Ben henüz bir işlem yapmadım. Zaten bu haliyle bile tam bir bonsai görüntüsünde. Bu anlamda şanslıyım.
Sadece vitamin verdim yeni yerine alışmasında yardımcı olsun diye.
Size kendi yaptığım birşeyi tavsiye edeyim.
Önümüzdeki bahar başı toprağını kalıp olarak koruyarak yani kökleri dağıtmadan saksıdan çıkarın. Eğer kökler saksıyı sarmışsa daha büyük saksıya, sarmamışsa aynı saksıya tekrar dikin. Tekrar dikerken yapacağınız şey, yüzey toprağını hafif hafif alın. Ben bu işlemi nazikçe eski bir bıçakla yapıyorum. Kökler çıkabilir. Çıkan kökler odunsu olduğu sürece sorun yok. Yoğun şekilde kılcal kökler görünce işlemi bırakın. Şimdi tekrar dikime hazır. Saksının dibine toprak ilave edip diktiğinizde bu bonsai adayının, daha da ortaya çıktığını farkedeceksiniz.
Kökler saksıyı tamamen sarmış durumda. Hatta şu an bile dağıtmadan daha büyük saksıya alsam mı diye düşünmüştüm ama önce Memet'e göstermek istedim.
Toprağı biraz açmıştım köklere bakmak için. Üst toprağı ince köklere kadar açarsam çok güzel bir kök çıkacak karşıma. Epeyce de kalın üstelik. Bir iki gün içinde toprağı azıcık açarak kökün resmini alır buraya koyarım.
Resim almak için kök kısmını birazcık açtım.;)
Gayet güzel. Yukarda anlattığım dikim şekline birşey daha ilave edeyim. Bu kökün odunsu bölümü bitene kadar açtıktan sonra tekrar ekerken bitkiyi saksının ortasında hafif bir tepe üzerindeymiş gibi dikerseniz, daha da ortaya çıkarak güzel bir görüntü yakalarsınız. bunun içinde gövdenin toprağa girdiği yerden kenarlara doğru meğil verecek şekilde, toprağı şekillendirmelisiniz.
bonsaisan
10-09-2007, 10:35
Sevgili HFZ
Öncelikle begonvilin çok güzel bir bonsai adayı, lakin şunu belirtmek istiyorum aslında bu yazacaklarımı atölye çaışmasında söyleyeçeğim, ama yine de belirtmek isterim.
Fidandan bonsai yapım çalışmasında göz ardı edilen bir ayrıntı vardır.
Buda işleyeçeğimiz **** çaışaçağımız fidanın neye benzemesini istediğimiz ve boyunun ne olması gerektiği.
Bu uzunluk köklerden en üsteki sürgüne göre bakılır.
Keshitsubuku: 7.5 cm bonsai.
Mame-bonsai: 7.5 -15 cm bonsai
Ko-mono-bonsai:15-30cm bonsai
chu-mono-bonsai: 30-60 cm bonsai
Dai-mono-bonsai: 60-120
Şimdi bunlar japonların koyduğu bir staddart.
Ezberlemeyede gerek yok, ama ölçüler bu.
Elindeki begonvil daha da mı kısaltmak istiyorsun, yoksa aynı boyutamı tutmak istiyorsun. Daha da uzamasını mı istiyorsun önemli olan bu.
Yani bu mart ayında dalları 4-7 cm geriden budayıp, köklerinde 1/3 budayıp ufak bir saksıya alırsan uygundur.
Ama dalları 2-4 cm geriden budayıp, kökleri düzenleyip aynı saksıya dikersen de uygundur.
Ya da dalları hiç ellemeden, köklere hiç dokunmadan, 1 ila 2 boy daha büyük saksıyada alman uygundur.
Ama dediğim gibi, sen öncelikle nasıl bir yok çizeceğini kendin belirliyeceksin.
Benim şahsi fikrime göre, ben şunu yapardım.
Ağaçı şu anda aldığım fotoğrafik referasnlarına göre, 30 cm civarı sayarsak.
2-4 cm geri budama yapar gereksiz, dalları temizler, bir kağıt üstünde ağaçın şeklini çizer, daha sonra mart ayı gibi köklerini açar, kök derinliğine göre kökleri uygun bir şekilde tarar, daha sonra ağacı sığ ama geniş bir alıştırma saksısında bir yıl daha üst ve alt yapısının şekillendirim. Önümüzdeki gelecek yıllar için de bir bonsai saksısına alırdım.
Saygılar.
Ali H. ALI
10-09-2007, 14:17
Hafize iyi gunler, ne guzel bonsai adayi bulmussun. Ozellikle de gelinduvagi.
ondan guzel bir bonsai yapacagini biliyorum ve yapacagin o bonsai ile bir omur boyu bu ugrastan vazgecmiyecegini de biliyorum. kolay gelsin.
Bonsaisan'in dediklerini uygularsan elde etmek istedigine daha cabuk ulasirsin.
Cemboanin dediklerini de uygulayabilirsin ama agacinin ne boyda ve tarzda olmasini istiyorsan ona gore calismalar yapmalisin.
Biber agaci koklerinin rahatsiz edilmesini hic sevmiyor. Saksi degisirken ve kok budarken dikkatli ol kokler uzerinde mumkun oldugunca toprak birakmiya calis.
Simsirden de bir dik tarz yapabilecegini dusunuyorum.
Tekrar kolay gelsin.
Bonsai ile ugrasan arkadaslara not:
Hafize uzun bir zaman bonsai yapmak icin uygun fidan bulamiyacagi endisesi yasiyordu. Birden karsimiza boyle guzel bir bonsai adayi fidanla cikti.
Kosede bucakta kalmis fidan satan yerlerde, yani hic ummadiginiz bir yerde en guzel fidana rastliyabilirsiniz. Satilmayip yillarca bir kosede kalmis fidanlar, bonsai yapmak icin guzel malzeme olur aklinizda bulunsun.
Sevgilerle.
Ali bey güzel bir konuya değinmiş. Benim elimde fazlaca bonsai çalışması olduğu için, bir süredir fidancılara gitmedim. Bir süre daha gitmeyeceğim. Fidancılara gittiğim zaman benimde yaptığım buydu. Aslında fidancılara gittiğiniz zaman kırılmış, onlara göre şekilsiz kalmış ve bir kenara atılmış fidanlar bizim için en ideal bonsai adayı fidanlar olacaktır. Bundan dolayı özellikle bu şekilde sorun. Hatta fidancıya özellikle bir tür ismi vermeden bunu sorarsanız size enteresan örnekler çıkartabilir.
Çok teşekkür ederim. Çok güzel yöntemler yazmışsınız ama ben pek bir panikteyim. Açıkçası tam karar veremedim ne yapacağıma. Çünki dersime çok çalışmadım.:o Bir şey yapmadan önce forumdaki yazıların tamamını okumam gerek. Ben yarısını bitiremedim.
Sevgili bonsaisan'ın verdiği ölçülerde -Ko-mono-bonsai:15-30cm bonsai ve chu-mono-bonsai: 30-60 cm bonsai- arasında kaldım. Ama 30 cm daha iyi olacak gibi geldi.
Şu an dalları hiç ellemek istemiyorum, alalı henüz bir ay olmadı ve yeni budanmıştı. Tekrar budanma stresi yaşatmak istemem. Ama 2 boy büyük bir saksıya alıp, sevgili cemboa'nın belirttiği şekilde üstten kökleri biraz açarak (kalan kısımları hiç topraktan ayırmadan) bahara kadar kendine gelmesini ve gelişmesini beklemek istiyorum.
Baharda da ana budamayı ve kök budamayı birlikte yapmak istiyorum. Uygun olur mu? Hem o zamana kadar daha fazla bilgilenmiş ve ne yapmak istediğime tam karar vermiş olurum.
Yalancı Karabiber'i zaten bonsai için almamıştım. Gerçek Karabiber diye yanılıp almıştım.:p Elimde olduğundan değerlendirmek istedim. Şimşir ve o iyi bir deneyim yaşatabilir bana. Ama kökleri konusunda iyi ki uyarmışsınız, benim bilmem mümkün değildi. Daha dikkatli olurum..
Yukarda diğer arkadaşlar güzel bilgiler vermişler. Şekil vermek için bol bol bonsai resimleri incelmekte fayda var. Bu adreste benim topladığım resimler var sanırım 400 civarında. Bunları indirip incelerseniz, faydaları olur.
http://rapidshare.com/files/48305526/bonsai-2005-08-31.rar.html
Sevgili Cemboa, hemen resimleri indirdim, inanılmaz güzel bir kolleksiyon yapmışsınız teşekkür ederim.. Eminim ilgilenen her arkadaş için çok güzel bir paylaşım olmuştur..
Ben özellikle kök ve gövde konusunda çok ilgiliyim. Özellikle köklerin toprağa kavuşması görüntüsü daha ihtişamlı gibi ve beni çok heyecanlandırıyor. Sanırım o yüzden kökleri daha fazla gösterebileceğim bir yol izlemek istiyorum. Bir de Zeytin Ağacını inanılmaz severim gövde konusunda.. Umarım bu anlamda bir Zeytin fidanı bulma şansım da olur.;)
Çok teşekkür ederim, çok faydalı oldu verdiğiniz resimler. İzleyeceğim yol doğrultusunda biraz daha netleşmeye başladım sanırım...;)
Merhaba arkadaşlar.. Bu siteye sebzeler için giriyordum Bonsailer için üye oldum diyebilirim, okumaktan gözlerim kıpkırmızı oldu ve artık okuyarak değilde uğraşarak tecrübe edinmeye karar verdim. Benim bahçeli bir evim var ve bahçemde incir ağacı, Kurumuş bir erik kökünden yanyana uzanan iki dal erik, çevremde söğüt ve çınar ama benim istediğim şimşir:o İlk önce iki ağaçla başlamak istiyorum hangisinden başlıyayım bu arada nispet yapar gibi olmasın ama akasya fidanları var bahçemin biraz ilerisinde gövdesinde kahverengi dikenleri var.Akasya ile başlamak sizce uygunmu çok çabuk gelişiyorlar başa çıkabilirmiyim ilk denemem olucak Eğer uygun derseniz seçeceğim akasya fidanının resmini koyucağım. bir an önce başlayıp tel sarmak şekil vermek istiyorum desem sabır diyeceksiniz biliyorum ama yinede istiyorum.Fikirleriniz benim için çok önemli.... Saygılarımla..
Şimşirle denemeye başlayabilirsin.
Şimşir fidanlarını alınca bu başlığa eklersin, adını değiştirir, Ezo bonsai çalışmaları yaparız.
fidanlarını görüp üzerinde konuşmak daha yararlı olur.
Akasya fidanını da eklersen, onla da ilgili arkadaşlarımız düşüncelerini aktarır.
Şimdiden kolay gelsin.
Şimşir fidanını ancak bayramdan sonra alabilirim. Şu anda akasyadan başlasam uygun olurmu..İlgin için teşekkürler..
Neden olmasın. Akasyanın fotoğraflarını eklersen, üzerinde konuşabiliriz.
bonsaisever
01-10-2007, 22:46
ezo, aramıza hoşgeldin :)
Yapacağın işlemlerin hiç biri şu anda yapılmayacak bir şey değil.
Tabii ki denemeler yapabilirsin ve bunlar senin için tecrübe olacak.
Sadece dikkat etmen gereken şey budama ve saksı değişimleri.
Budama zamanı olmadığı için şu an bunları yapma :)
Ağaçlarının resimlerini çekersen daha çok yardımcı olabiliriz.
Başarılar :)
Merhaba
Bonsaisever hoşbulduk :) Arkadaşlar bugün seçtiğim akasyayı inceledim bana çok küçük geldi aslında direk saksıya almak için uğramıştım yanına kıyamadım. Şekli ise dümdüz yukarı doğru çıkıyor sağlı sollu küçük dallar var.. Akşama resmini çekebilirsem buraya ekliyeceğim.. Ben artık başka birşey düşünemez oldum.. Birde işyerinin bahçesinde mor salkım çiçek açan bir ağaç var ondan çelikleme ile birşeyler yapabilirmiyim... görüşmek üzere...
bonsaisan
02-10-2007, 19:32
Sayın EZO
Öncelikle hoş geldiniz.
Şu anda içiniz içinize sığmaz ve ağaçlar üzrinde birşeyler yapmak isterisniz.
Lakin bobsai olsun bitkiler ile ilgilenek olsun hepsinin ortak yapısı sabırdır.
Bonsai ise ayrı bir sabır ürünüdür
Öncelikel şu anda ağaçlara bir şey yapamazsınız çünkü mevsimi değil gerek budama olsun gereksede saksıya aktarım olsun bunların hiç biri için şu anda doğru zaman değildir.
Şu anda yapabileçeğinzi tek şey ağaçı uygun bir biçimde sulamanız ve ağaçınıza uzuzn uzuzn bakıp 10 ila 20 sonra görmek istediğiniz formu hayal edip bunu bir çizmle gelişi güzelde olsa belirlemeniz ve ağaç üzerinde çalışma için uygun aylar başladığında bu hayal etiğiniz biçimi ağaçınızda uygulamaya başlaya bilirsinzi.
SAygılar.
bonsaisan hoşbulduk,
Verdiğiniz öneriler için çok teşekkür ederim ama haklısınız ben akasyamı en iyisi takip edip hayallere dalayım.. Bu arada birkaç dal söğüt ve şu bahsettiğim mor salkımlı ağaçtan çelikleme için uğraşsam çok özen göstersem yine de olmaz mı? :) neyapayım birşeyler yapmak istiyorum..
Saygılarımla...
bonsaisan
02-10-2007, 23:01
Sayın EZO
Çelikleme ile üretimde uygun olan serçe parmağı kalınlığında seçilen bir dalın ilkbahar aylarında uyugn bir biçimde kesilerek uygun bir yastıklama ile köklendiirlmesidir.
BU işlemin daha iyi ve kesin sonuç vermesi için "İBA" **** daha düük yapıda ki köklendirme tozu gibi yardımcı kimyasaların kulnımı ile sağlana bilir.
Lakn köklendirmeyi başarsanız bile elinizde serçe parmağı kalınlığında bir fidanınız olçakdır ve bundan uzuzn vadede birşey ler beklemek zorunda kalaçaksınız.
Benim taviyem dal yapısı gelişmiş olan bir anaç bitkiden sık dallı bir dalı seçip hava köklendirme yöntemi ile başlamanız olaçakdır.Ynalız yukarıda ki şartlar bunun içinde geçerlidir.
En mantıklısı ise uyugn bir fidan seçerek bu işe başlamanız olur.
Ali H. ALI
03-10-2007, 12:20
Ezo merhaba aramiza hos geldin. Hepimiz gibi sen de bonsaiye baslarken sabirsizsin ki bu yeni basliyanlar icin, normal bir davranistir.
Bonsaiye sevdalanmak guzel bir duygudur. Umarim bu sevdaniz bir omur boyu surer. Hele bir iki agacin olsun, onlara gosterdigin ilgiyi, sevgiyi sana fazlasi ile geri verdiklerini gorunce bonsaiye tutkun ikiye, uce katlanacak. Yasam tarzin degisecek her seyi bir baska sever olacaksin. Evet bonsai dunyasina tekrar hos geldin.
Akasya fidanina kiyamayip onu yerinden sokmemen isabetli olmus. Dogadan sokulen akasyalarin saksida yasama sansi cok azdir.
Akasyadan bonsai olur ve de gizel olur. Boyle bir calisma yapmak dusuncesindeyseniz, akasya tohumlari toplayip fidanlari saksida yetistirebilirsiniz(bu ara akasyalariniz buyurken siz de baska agaclar uzerinde bonsai calismalari yaparsiniz) Bir fidancidan alacaginiz uygun bir akasya fidani ile baslarsaniz istediginiz bonsaiye, daha cabuk ulasirsiniz.
Simdiden aklinizda olsun akasyaya kok budamasi ve saksi degisimi sadece baharin ilk gunlerinde, yeni tomurcuklar patlamaya hazir ama, patlamadan
once yapilmalidir. Akasyalarda budanan dalin ucu geriye dogru 4-5cm lik bir kuruma yapatigindan bunu da hesaba katip dallari ona gore budamalisiniz.
Yeni buyuyen surgunlerin uclarini surekli alirsaniz agacinizin seklini daha guzel kontrol altinda tutabilirsiniz.
Bazi akasyalar yilda iki kez yapraklarini sarartir ve ya kurutur, bu hastalik gibi gorunse de degildir ve agac bu yaprak sarartmasindan sonra tekrar yeni surgunler buyutecektir.
Yapacaginiz bonsailerde size kolayliklar ve basarilar dilerim.
Arkadaşlar hepinize önerileriniz için teşekkür ederim. Evet en uygunu bir fidan alıp başlamak olacak, bunun içinde bayram ertesini bekleyeceğim. Bu da benim için sabırlı olmam konusunda bi ön alıştırma olucak.. Bayramdan sonra görüşmek üzere...
Harun Parlak
11-11-2008, 22:52
Fidan seçimi ve nerelerde bulabileceğinize dair ip uçları.
BONSAİ Fidanı seçerken çok çok güzel şatafatlı elbisler arar gibi değil de ESKİCİLERDE Antika eşya arargibi dolaşmalısınız. Fidancıya girdiğinizde zaten sizi karşılayan görevli ana caddelerde görkemli ağaçların dizilmiş fidanların arasında dolaştıracaktır. Ama siz ana caddeleri boş verin ana caddelerin kirası bile pahalı olur dolayısı ile alacağınız antikada olsa pahallıya alırsınız.
Sizin aradığınız ARA sokaklarda ve arka sokaklarda oralara bakmalısınız. Orada kaliteli ama modası geçmiş işinize yarayacak çok cevherler göreceksiniz mutlaka.
Eğer alacağınız fidanın nasıl birşey olduğunu bilmiyorsanız.
Genellikle saksıların içindeki ağaçların ya da fidanların tepelerine ya da gövdelerine hiç bakmayın.
Bakacağınız yer fidanın dip kısımları size lazım olacak olan kısmı orası.
Tac kısmı o kadar önemli değil alacağınız fidanın dip 10-15 bilemedin 20 cm kısmı ve orasında dalcıklar olanı seçerseniz isabetli bir seçim yapmış olursunuz.
Dalcıklar yok ama dip kısımda gövde güzelse gene kaçırmayın çünkü istediğiniz yerden kesince kuvetli bir kök yapısı olduğu için hele birde siz iyi bir bakım yaptığınız takdirde bir yıl içinde istediğiniz formu yakalama şansınız bile olabilir.
Bir de bu fidanların kafaları kırık dökükse çok daha ucuza alma şansınız olur.
Unutmayın Antika eşyanın değerini eskicilerle uzmanları bilir. Satıcılar malesef kaçınca belki anlar.
Yalnız dikkat edin ikinci kez aynı yere gidecekseniz aldığınızın antika olduğunu satıcıya çaktırmayın. Uyandıklarında siz tekrar gitdiğinizde sizin her baktığınızı antika sanacaktır. Yani bonsai adayı sanıp yüksek fiyat çekecektir.
Harun Parlak
15-12-2008, 17:28
Karadeniz ekibine önereceğim bonsai fidanları. Sarı çiçekli orman gülü,(sarı ağu sarı komar.) Rhododendron flavum.
Mor çiçekli orman gülü, (Mor ağu, Mor komar, Kara ağu)
Rhododendron ponticum
Çoban püskülü (Işılgan) llex aquifolium. Kara denizde doğal olarak bolca yetişmekte hatda bazı vatandaşlar bu bitkilerin olduğu yeri tarıma açmakda kesip atmaktadır. Kesilenlerin köklerini toplasanız yeterde artar bile.
Artanları bizlerde gönderirsiniz belki.:)
Tekin Bey ben iki 'alıç'la ilk hazırlık adımını attım. Fırsatım olursa birkaç tanede çınar bulmak istiyorum, sonra hem öğreniriz hem alışırız. Meşe de denemek istiyorum.
Harun Parlak
15-12-2008, 18:35
Sayın nariçi güzel başlangıç yapmışsınız. Devamındaki düşündüğünüz fidanlarda çok güzel ve uygun. Dişbudak yapraklı akcaağaç da olabilir. Akasya da listenizde olsun.
Dışbudak tam evin önünde bağ iken bitmişti. Dibine kuyu yaptım merdivende yanından geçiyor.çapı 40 cm. civarındaydı, kökten kestim, üç yılda yeniden ağaç oldu. Onun tohumları çevrede bir sürü fidan oluşturuyor. Önceden kesip atıyordum bundan sonra yerinde hazırlama yapacağım. Yalancı akasyada var kenarda çok arsız ama kıbrıs akasyası bunsaiye çok iyi gidr onunda tohumları çabuk çimleniyor ama bazan tohum tutmadığı oluyor. Akçaağacım yok bir tane vardı karayolları yol şevini düzeltirken kepçe söktü. Öğrenirsek çeşit çoğalır.
Ali H. ALI
23-12-2008, 11:29
Arkadaslar Tekin beyin yazdigi gibi, firsat buldukca fidancilari dolasiniz mutlaka kendinize gore bir fidan bulacaksiniz. Kimi zaman fidanlar eski kirik dokuk olmasa da mevsim ve diger nedenlerden indirimli fiatlara satiliyor olabilir.
Ornegin asagidaki fidani "Callitris rhomboidea"(Port Jackson pine, bir Australia yerli agaci) yari fiatina satisa cikarimisti ve bu agacla hic calismam olmamisti.
4-5 yasinda oldugunu dusundugum bu fidani alip, uzerinde yaptigim calismalari da sizlerle paylasip, iyi secilmis bir fidandan nasil kolaylikla bonsai yapilabilecegini gormenizi istedim.
Bu agac dogadan sokulmus olsa yasama sansi cok az olacakti ama saksi icerisinde buyudugu icin yasamini surdurecektir.
3-4 ay sonra onu bonsai saksina gecirebilecegimi dusunuyorum.
56952
56953
Fidan uzerinde calisma yapmadan onceki durumu
56954
56955
56956
Tel sarimlarindan sonra fidana yeni bir zirve yapmak icin govdeye istedigim yukseklikten budama yapiyorum.
Ali H. ALI
23-12-2008, 11:34
56957
Ve 30 dakikalik bir calismadan sonra ortaya cikan bonsai adayi.
Harun Parlak
30-09-2009, 19:51
15 gün önce bir fidanlığa uğramak zorunda kaldım. Yarım saat kadar bekledim o esnada biraz dolaşayım dedim. Aslında fidan alma niyetim yoktu ama bir begonvile vuruldum.
Fiyatını sordum biraz tuzlu geldi 80 tl. Almadım tabi ki ama aklımdan da hiç çıkmadı en sonunda bugün gidip 10 tl indirim yaptılar 70 tl ye aldım. 100 ün üzerinde fidanım olmasına rağmen dayanamadım bu bonsai sevdası nereye kadar gidecek bakalım.
Bu fidanı neden bu başlıkda anlattığıma gelince. Fidan seçiminde fikir vermesi bakımından faydası olur diye düşündüm. Boy uygun dallanma güzel gövde yapısı iyi. Güzel bir budama ile çabuk bonsai yapabilmek isteyenler bu tür fidanlar seçerlerse daha çabuk sonuca ulaşmak mümkün.
cadaloz__35
01-10-2009, 11:09
Sitenizi uzun zamandır takip ediyorum yeni üye olup aranıza katıldım.Sanırım bonsai hastalığına yakalanıyorum.Nerden başlıyacağımı da bilemiyorum. Bu seneki kedi tırnağı ve sardunya yetiştirme çabalarım sonuç verdi.Ama bonsai offf offff ne yapacağım en iyisi gidip sardunya saksılarımı boyayayım elimden başka ne gelirki :)
bonsaisan
01-10-2009, 11:58
Elinizden çok şey gelebilir.
Şİmdi artık uygun bonsai adayı fidanı seçme zamanı başladı.
Önümüzdeki kasım aralık ocak şubat ve mart ayı İzmirde bonsai çalışmaları için en uygun dönem.
Bu aylar içinde bonsai adayı olaçak fidanınızı belirliyerek kasım ayına kadar özenli bir bakım sonra da ocak şubat ve mart ayında şekillendirme ve akabinde toprak değişimi ile bahar ayında güçlü ve sağlıklı bir bonsai ortaya çıkarma şansınız var.
Atölye çalışmalarına bekleriz.
Saygılar.
cadaloz__35
01-10-2009, 14:39
Sağolun sanırım fidan seçme konusunda ve bakımı konusunda bilgilerinizi okumam ve özümsemem gerekecek şimdiden heyecanlandım.Başaramamaktan ,ortaya mükemmel birşey çıkmamasından değil ama bir canlıya zarar verme ihtimalinden dolayı çok korkuyorum.Benim hatamda dolayı ölürse kendimi af etmem biraz zor olur
genellikle çiçeklerim budama amaçlı sağa sola atılan (ki bornovada çok oluyor ) kuzucuklardan oluşuyor.
Çalışmalarınızı hayranlıkla izliyorum.Mükemmelsiniz elleriniz dert görmesin.
cadaloz__35
01-10-2009, 18:55
Benim okudukça aklım karıştı.Beni çağıran minik bir çam biliyorum.(Kayalık bir yerde)
Hazır dikilmiş mi almalıyım sizce cesaret edip beni çağıran çama mı koşmalıyım.Gerçi karar verilmesi zor birşey ona zarar vermeden nasıl çıkaracağım ve nasıl bakacağım aklım iyice karıştı yoksa hazır dikilmişmi almalıyım gerçi seranın en bakımsızını alır gelirim sonra ona bakacağım diye çırpınır dururum.
başlamadan havlu mu atsam ne yapsam:)
Ne yapacaksam biran önce yapmalıyım sanırım ya tamamen unutacağım ya da dönüşü olmayan bir yola gireceğim.
Ne yapmalıyım?
Harun Parlak
01-10-2009, 19:17
İlk başlangıç olarak kesinlikle çam türlerinden uzak durun. En idaali yörenizde fundalıklarda yetişebilen çalı türlerle başlarsanız sizi hayal kırıklığına uğratmazlar.
bonsaisan
01-10-2009, 20:07
Yaşadığınız yer İzmir olduğuna göre hiç rske girmiyeçeğinzi türlerden tavsiye ediçeğim mesela begonville risksiz bir tür dür.
Crasula -cüce nar- sabin ardıcı gibi türler sizi izmirde üzemeyen türler oluçaktır.
Hem yetişme hızları hemnde kolay kolya hastalanmamalrı size ilkbaşlarda doğru adımlar atmanıza yardımcı olaçak türlerdir.
Aynı şekilde incir de bu konuda size avantaj sağlar.
Atölye çalışmasına katılın tarihi konusunda bilgiyi atmlye çalışmaları bağlığı altında takip ediniz.
Saygılar.
cadaloz__35
01-10-2009, 22:24
Çok sağolun seçimi begonville den yana kullanacağım sanırım.Ben onu üzmiyeyimde çok sevdiğim bir bitkidir.Kısmet yukarıdaki çalışmaya bayıldım ama 2 çalışmaya başlamak cahil cesareti olmazsa söylediğiniz ağaç türlerinden birini düşünmek isterim sevgili bonsaisan sağolun saygı ve sevgilerimle.
in search
16-10-2009, 02:05
Sanırım bonsai yapabilmek için sadece bilgi yeterli değil, zanatkar da olmak gerekir..
Ali bey'in almış olduğu ve bonsai yaptıgı Callitris rhomboidea ne oldu acaba merak ettim,suanda ne halde görebilmemiz mümkünümüdür acaba ALi Bey?
Ali H. ALI
16-10-2009, 11:08
Herkese iyi gunler. in search, Port Jackson pine (Callitris rhomboidea) simdi bonsai saksisinda saglikli bir sekilde yasamini surduruyor. Belki yarin bir fotografini ekleyebilirim.(Su an burada aksam uzeri 8:00)
Ali H. ALI
18-10-2009, 12:43
8. mesajdaki agacin son durumu.
108583
Callitris rhomboidea
sonerusta
26-10-2009, 10:26
Merhaba bende bonsai yetiştirmeyi düşünüyorum. Bu işte hiç bir bilgim yok. Aşağıda verdiğim linkteki fıstık çamı fidanını alsam bundan bir bonsai yetiştirebilirmiyim. Tecrübeli arkadaşlarım yardımcı olursa sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
111631
kalambaklı
26-10-2009, 12:00
Değerli dostum, o fidanı büyütüp bonsai yapabilmek için uzun yıllar gerekli ve bence ardıç türleriyle başlasanız daha iyi.
saygılar,
sonerusta
26-10-2009, 13:26
Değerli dostum, o fidanı büyütüp bonsai yapabilmek için uzun yıllar gerekli ve bence ardıç türleriyle başlasanız daha iyi.
saygılar,
İlginiz ve resim için yardımınıza teşekkür ederim. ardıç türleri demişsiniz yine böyle bir ardıç fidanınımı kastetdiniz. Yoksa daha büyük bir fidanmı.
Bonsai için fidan seçimi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11217)
Bonsai'ye başlamak için, ne yapmak gerek? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=569)
Bonsai'ye uygun ağaç türleri hangileridir? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=798)
Forumdaki konuları okudunuz mu? Belki sorularınızın cevapları vardır.
sonerusta
26-10-2009, 15:14
Bonsai için fidan seçimi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11217)
Bonsai'ye başlamak için, ne yapmak gerek? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=569)
Bonsai'ye uygun ağaç türleri hangileridir? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=798)
Forumdaki konuları okudunuz mu? Belki sorularınızın cevapları vardır.
Öncelikle ilginiz için teşekkürler. O konuları bugün uzunca inceledim ama bonsai sandığımdan daha geniş bir sanat dalı çıktı. O yüzden başım döndü incelemekten. Ben direk nokta atışı yapayım dedim :) . bu resimdeki fidanları internette satıyorlar tüplü olduğu için her mevsim dikilebiliyor. Sizlerden görüş almak istedim.
Bu fidanı almayın yukarıdaki linkleri inceleyip fidanlıklardan fidan alın.
O fidandan da bonsai yapabilirsiniz, tabi bu epeyce uzun bir zaman alır. onlar 1 ya da 2 yaşlarında çam fidanları.
Harun Parlak
26-10-2009, 17:05
Bonsai yi her fidandan yapabilirsiniz. Ama her fidandan istediğiniz formu yakalamak için zaman lazım.
Örnek diyelimki iyi bir insan eğiteceksiniz. 5 aylık bebeği eğitebilmeniz için öncelikle onu büyütmeniz geliştirmeniz ve sağlıklı olmasını sağlayıp sonra istediğiniz yönde eğitebilirsiniz.
Bu uzun bir zaman alabilir. Bu durumda zaman harcamaya durumum yok derseniz O zaman en uygun adayı seçip istediğiniz gibi şekillendirip eğitebilirsiniz.
sonerusta
27-10-2009, 14:49
Bonsai yi her fidandan yapabilirsiniz. Ama her fidandan istediğiniz formu yakalamak için zaman lazım.
Örnek diyelimki iyi bir insan eğiteceksiniz. 5 aylık bebeği eğitebilmeniz için öncelikle onu büyütmeniz geliştirmeniz ve sağlıklı olmasını sağlayıp sonra istediğiniz yönde eğitebilirsiniz.
Bu uzun bir zaman alabilir. Bu durumda zaman harcamaya durumum yok derseniz O zaman en uygun adayı seçip istediğiniz gibi şekillendirip eğitebilirsiniz.
teşekkürler başka bir fidan temin edip onunla başlayacağım anlaşılan.
merhabalar:)
uzunca bir metin olacak muhtemelen, şimdiden vakitlerinizi gasp ettiğim için özür diliyorum.
amacım evvela bonsai çalışmasına başlamak. yani bonsai hevesiyle başlayan hadise genel bir ağaç, çiçek, orman, tabiat sevgisine ulaştı cidden. yani tomurcuklanan ne bulsam eve götürüp diker oldum:D şimdi ben elimdekileri sayayım. fotoğrafı olanların fotolarını koyayım. sizden istirhamımı da madde madde belirteyim.
1. 2 tane servim var. arıyorum tarıyorum servi'den bonsai çalışmasına ulaşmaya çalışıyorum. yalancı servi diye birşey çıkıyor karşıma. fotoğraflarını gördüğünüz serviler için şu aşamada ne yapmalıyım.
2. 2 tane böğürtlenim var:) çalıdan bonsai başlangıç için en doğru tercih diye birşeyler okuduğumu hatırlıyorum. bu çalı sınıfına böğürtlen de giriyor mu. köklü bir şekilde diktim saksıya, iç mekanda duruyorlar. eski yaprakları kupkuru idi budadım. yeni yapraklar filizlendi.
3. meşe palamudu ekmiştim, 2-3 tanesi çimlendi. ziraat mühendisi bir arkadaşa sordum çimlenmeden önce: "ne zamandır suluyorum toprağın altındalar, çimlendi mi bilmiyorum, ne yapayım" dedim. "çıkar topraktan kibarca birşey olmaz, sonra tekrar dik güzelce" dedi. aynen öyle yaptım. bir çıkardım topraktan böyle 8-10 cm kök yapmış ve gövde belirmeye başlamış:) nasıl sevindim anlatamam. (aslında söz konusu ortam burası olunca anlatabilirim, evet.) dün de baktım gövde toprağın üzerinde yükselmeye başladı. bununla ilgili ne yapabilirim demekten çok paylaşayım diye yazayım dedim sanıyorum. yine de yapılacak birşey varsa dinlerim tabi uslu bir bonsai sever olarak.
4. 1 adet uzun mu uzun fındık fidanım var. gövdesinde bir kırık var ama çok açılmamış. budayayım dedim fakat korktum. sizden fikir almak istedim. bununla ne yapabilirim bunu da bilemiyorum.
bunu gönderdikten sonra ankaraya doğru yola çıkacağımdan muhtemelen hemen göremeyeceğim cevaplarınızı.
şimdiden çok teşekkür ediyorum. bu arada eskişehir'de yaşamaktayım tanışmayla ilgili mesajımda da belirttiğim üzere. eskişehir'de toplanıp atölye çalışması yapanlar varsa eşlik etmek isterim. o da olmadı tecrübeli bir ustaya bağlılığımı da ilan edebilirim:)
boyu baya uzun. hem yakından hem tamamını çekmeye çalıştığım için bir garip oldu fotoğraf. ne yapsam buna bilemedim. özellikle sanırım benden önce birinin kırdığı kısım çok sorun olmayacak gibi duruyor. sarsam birşeyle kırık yer birbirini tutar mı ki?
Merhabalar castiel, aramıza hoşgeldin.
Resimlerini yüklediğin fidanlar bonsai olmayacak kadar genç fidanlar. Bonsai çalışmlarına başlamak için önlerinde en az 3-4 sene var. Fidanlıkları gezerek 6-7 yaşındaki fidanlar satın alıp onlarla bonsai çalışmlarına başlayabilirsin.
Böğürtlenden bonsai yapılabilir ama "çalıdan bonsai" daha çok kurtbağrı, çobanpüskülü, dağ muşmulası, ateş dikeni gibi daha çok çalı formlu odunsu bitkiler kastedilmiştir. Böğürtlen de diğer fidanlarınız ve meşe palamudunuz gibi dış mekan bitkisidir, imkanınız varsa bahçeye dikin ve gövdesinin kalınlaşmasını bekleyin.
Kolay gelsin
aslında kastım bu yaştan bonsai yapmak değildi. anlatırken doğru ifade edemedim sanırım. söylemek istediğimle söylediğim birbirini tutmadı ya da:) bu yaştan -servilere özellikle- yön vermek, küçük çapta budama yapmak gibi yöntemler uygulamak bir işe yarar mı? yoksa hiç dokunmadan sadece düzenli bir sulamayla iyice gelişmelerini mi sağlamalıyım? bir de sedirim var budadığım fakat fotoğrafı yoktu, onu da göndereyim bir ara. teşekkürler...
Sayın castiel,
Fidanlarınızı düzenli sulamanın yanında yeterince beslerseniz, ve onlara uygun bir ortam yaratırsanız gelişimleri daha hızlı ve güçlü olacaktır. Bir iki sene içerisinde yapacağınız herhangi bir budama veya telleme fidanlarınızın gelişimine hız kazandırmayacak aksine yavaşlatacaktır. Hem zaman içeriinde fidanlarınıza kazandırmak istediğiniz şekil kafanızda daha netleşecektir. Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi başka fidanlar alıp onlarda tecrübe kazanmanız önemlidir.
Sayın castiel,
Fidanlarınızı düzenli sulamanın yanında yeterince beslerseniz, ve onlara uygun bir ortam yaratırsanız gelişimleri daha hızlı ve güçlü olacaktır. Bir iki sene içerisinde yapacağınız herhangi bir budama veya telleme fidanlarınızın gelişimine hız kazandırmayacak aksine yavaşlatacaktır. Hem zaman içeriinde fidanlarınıza kazandırmak istediğiniz şekil kafanızda daha netleşecektir. Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi başka fidanlar alıp onlarda tecrübe kazanmanız önemlidir.
teşekkür ederim sayın jeomeo:)
arkadaşlar bende bonzai yetiştirmeye başlayacağım, bonzai hakkında ne bulursam okuyorum. çiçekli bir birki olsun diye aklımda begonvil ve gülibrişim vardı. begonvil öneriliyor ve onu da edineceğim. ama ilk deneme için gülibrişim yanlış seçim mi? üstelik şöyle bir hata yaptım diyebilirim. ankarada bulamadığım için netten sipariş verdim. resimde küçük bir çelik olarak gözüküyordu. sanırım büyümesi epey zaman alacak :(
Ali H. ALI
09-03-2010, 10:42
Dusundugunuz gibi gulibrisim fidaninizin BONSAI
olabilmesi icin biraz gelisip buyumesi gerekebilir.
Cevrenizdeki fidancilari gezip bonsaiye uygun fidanlar bakabilirsiniz.
SiriustanGelenKurbaga
18-03-2010, 16:36
Herkese merhaba,
uzun zamandır bir sedir bonsaisi yapmak istiyordum ve geçtiğimiz gün bir adet alma fırsatım oldu.
ağaca zarar vermemek ve ağacın yapısına en uygun formu belirlemek için burdaki ustalarımın yardımlarını bekliyorum.
cins himalaya sedir(satıcının söylediği)
ağacım 90 cm uzunlugunda
1.fotograf: önden
2.fotograf :yandan
3.fotograf:arkadan
Ağacınız çok ince uzun. Bu fidanınıza ilgi göstermeye devam ederken, daha uygun bir fidan bulup onun üzerine çalışmanız uygun olur.
Buradaki başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=598937#post598937) yakındaki bonsai toplantısıyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Toplantıda fidan seçimi konusunda bilgi edinebilirsiniz.
Yönetici arkadaşımız Bonsaisever toplantıda olacak.
SiriustanGelenKurbaga
18-03-2010, 17:44
Ağacınız çok ince uzun. Bu fidanınıza ilgi göstermeye devam ederken, daha uygun bir fidan bulup onun üzerine çalışmanız uygun olur.
Buradaki başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=598937#post598937) yakındaki bonsai toplantısıyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Toplantıda fidan seçimi konusunda bilgi edinebilirsiniz.
Yönetici arkadaşımız Bonsaisever toplantıda olacak.
ağacı aldıgım yerde 3 adet vardı ve gövdesi en kalın agaç buydu,
ağaç seçimi konusunda pek fazla seçenegim olmuyor istanbulda nerelerden fidan bulabilirim tam olarak bilmiyorum.istanbulda yeni sayılırım. önerileriniz için çok teşekkür ederim
tourkana
18-03-2010, 17:56
[/URL]
Cedrus deodora türlerinde bonsai olarak araştırırsanız kafanızda bir tarz hedefi oluşacaktır, toplantıda buna göre değerlendiririz.
Google [URL="http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=cedrus%20deodora%20bonsai&aql=&oq=&gs_rfai=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi"]cedrus deodora bonsai (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=cedrus%20deodora%20bonsai&aql=&oq=&gs_rfai=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi)
SiriustanGelenKurbaga
18-03-2010, 18:05
bende şimdi googledan inceliyordum yavaş yavaş kafamda birşeyler oluşmaya başladı.bitkimi bir kaç gün odamda gözlemlemeyi ve en uygun formu vermeyi düşünüyorum agaca zarar vermemek için.
Bence bu fidana bir işlem yapmayın. yakındaki toplantıya katılın. Daha sonra başka fidanlar edinin.
SiriustanGelenKurbaga
18-03-2010, 19:35
aslına bakarsanız fidan o kadar da küçük değil fotograftan öyle görünüyor olabilir çünkü daha önce bundan daha cılız fidanlara işlem yapıldıgını da gördüm.
Malesef ince zayıf cılız fidanlara işlem yapıldığı oluyor. Bu önerdiğim bir yol değil. Yanlış anlamalara neden oluyor yeni başlayanlar için.
Bir iki yaşında fidan tellenip budanınca bonsai olmuyor.
Doksan santim boya göre gövde çok ince.
Başlamak için zorlanacağınız bir gövde.
Bir fidanı bonsai olarak şekillendirmek istiyorsanız. Gövdesininn daha kalın olduğu bir fidan seçip onunla başlamalısınız.
Bu arada bu fidanınızın büyümesini izleyin.
bonsaisan
24-03-2010, 16:07
Değerli bonsai dostları,
27 ekim 2007 yılında Agaclar.net ailesi olarak Türkiye'de bir ilke imza atmış ve devamını getirmiştik.
Bu ilk Ülkemizde ki ilk bonsai atölye çalışmasıdır.
Burada zaman içinde unutulan ve hatırlatılması gereken ayrıca sürekli olarak forum bünyesine katılan değerli yeni üyelerimize bir hattırlatma olması amaçıyla
Atölye çalışmasına katılaçak üye dostlar için yazmış olduğum mesajları ve bulunduğu link size verip ayrıcada "Bonsai" ilgi duyup yeni başlıyan üye dostlar için aynı mesajları buraya da taşımak istedim.
İzmir 1. Bonsai Atölyesi (27 ekim 2007) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5171)
Sayın bonsaiseverler,
Öncelikle "Şu ağaç olur mu ya da bununla katılabilir miyim?" gibi sorularınızın kısaca cevaplamak isterim.
Bonsai her türlü odunsu gövdeye sahip ağaç ya da ağaçıktan yapılabilir. Genelde ufak yapraklı örneklerin seçilmesi minyatürleştirmede büyük bir avantaj sağlar. Lakin bir diğer önemli konu seçilen ağacın gelişmedeki hızıdır. Kimi ağaç bir yılda inanılmaz hızlı bir dal ve sürgün yapısı geliştirirken kimi ağaç daha yavaş bir gelişim gösterir.
Bonsai yapmayı düşündüğünüz ağaçları seçerken bu ufak ayrıntıyı göz ardı etmeyin. Çünkü yavaş gelişen bir ağaçın bonsai için vereceğimiz şekil ve budamalardan sonra kendini toplayıp gösterişli bir hale gelmesi uzunnnnnn bir zaman alır.
Ama eğer gelişimi çok daha hızlı olan bir ağaç seçer iseniz bu ağaç bu işlemleri çok hızlı bir gelişme gösterme özeliğinden dolayı kısa sürede kapatır ve gösterişli bir hale gelir.
Bildiğiniz üzere bonsai büyük bir sabır ister. Benim de bildiğim ise bonsai yeni başlayan herkes sabırsızlıkla bir bonsai yapmak ister. Bu yüzden bunu dengelemek için yapacağınız tek şey gelişimi daha hızlı olan türleri ilk başta seçin ki kısa sürede bir bonsai sahip olun ondan sonra zaten yavaş yavaş gelişecektir.
Genelde yurtdışında klüpler olduğu için bizde henüz yok ama bu sayede adımlarını atacağız gibi.
Gelelim konuya normalde bonsai hobisi ile uğraşmak isteyen bonsai sever belirli kaynaklardan bir miktar bilgiyi zaten öğrenir. Lakin eksik kısmı uygulama yani pratiktir.
Temelde öncelikle bonsai nedir, ne değildir. Ve bonsai diğer saksı bitkilerinde ayıran özeliği nedir, sorusu ve yanıtı bonsai ile ilgilenen ya da ilgi duyan kişilere aktarılır.
*Bundan sonraki kısım bir bonsai nasıl yapılır.
*Bonsai yapımında hangi teknikler kullanılır.
*Hangi malzemeler kullanılır.
*Ve bu uygulamalarda püf nokta nedir.
Bir fidanı aldık. Budadık ama neye göre budadık ve neden böyle olması gerekiyor?
Telledik ama neden telledik ve neden telli bu şeklide tellemeliyiz?
Kökleri budayacağız ama bu budama gelişi güzelmi yapılmalı yokda yapılır iken bir mantığı var mı?
Toprak neden toprak diğer saksı bitkilerinin toprağında farklı tarla toprağı kullansak olmaz mı?
Suluyoruz ama neden bu şekilde suluyoruz?
Örnek:Bir bonsai'ye sarılan tel ne kadar sıkı olmalıdır.? Bu bir sorudur!
Lakin püf noktası iş de yapacağımız "workshop"tadır.
Bir ağacı bonsai için biçimlendirdik? Peki sığ saksıya alırken köklerin ne kadarını budamamız gerekir.?
Gibi bir takım soruların kitabi bilgide yazı olanın dışında yazılmayan püf noktalarını bu tür atölye çalışmalarında öğreneceksiniz.
Öncelikle ilk başlayacak arkadaşlar için fidandan bonsai yapımı ile başlamak en mantıklı yoldur.
Bunun için uygun fidan seçimi en önemli konu başlığıdır..
Fidan seçimi
Lütfen eksiksiz okuyun!
Bu uzun yazıyı okumak size sabretmeyi öğrenmenizi ve bonsaideki en önemli konunun doğru, mantıklı ve bilginin ışığında şekil verilecek bir uygulamalar dizisi olduğunu görmenizi sağlıyacaktır.
Bonsai için uygun fidan seçimi size çok daha kısa sürede şık ve estetik bir bonsai sahip olmanız için büyük bir avantaj taşır.
Öncelikle alacağınız kök yapısının gelişmiş olması ve gövdenin bittiği nokta da köklerin belirgin olmasıdır.
Gövde: bonsai aday ağacın da gövde şu yapıda olursa çok etkili bir görsellik yakalamış olursunuz.
Gövde köklerden başlayarak ağacın en üstüne doğru gidildikçe incelen ve bu incelimi koni biçiminde olan bir fidan seçilmelidir. Eğer gövdeniz silindir bir formda ve aynı kalınlık da ise bu pek uygun değildir.
Gövde kalınlığı esas olmalıdır.
Ve mümkün ise gövde çapı 4cm olmalıdır.
Çünkü bu kalınlık orantılama tekniğine göre 6 rakamı ile çarpılarak doğru oran ölçü kullanılmasında dengeyi belirler sonuç:24 cm yükseklikte gösterişli bir bonsai sahip olursunuz.
Dallar: En alt daldan en üst dalla doğru kalından inceye doğru giden ve birbirine karşıt dalları bulunan ve bu dallarlı sık olan fidan mantıklıdır.
Dalların kalınlıkları kesinlikle gövdeye oranla daha kalın olmamalıdır.
Yapraklar bonsaide mümkün olduğunca ufak yapraklı ağaç cinslerini seçer iseniz kısa vadede etkileyici bir bonsai elde edebilirsiniz.
Peki yaprakları büyük bir tür ile başlar isem ne olur?
Zaman içinde gelişmiş sağlıklı bir adayınız var ise iler bir teknik olan yapraksızlaştırm yöntemi uygulayarak yapraklar ufaltılır.
Bonsai de ufalmayan tek şey çiçekler ve meyvelerdir. (Aşılama yöntemi ile elde edilmiş türler hariç.) cücenar, Cüce elma gibi....
Peki hangi ağaç?
Öncelikle ülkemiz koşullarında malum genelde tüm ağaçlar dış mekan bonsai için elverişli olan ağaçlardır.
Ama eğer bulabiliyorsanız, suptropik ya da tropik fidanlar ile de çalışabilirsiniz.. Bunları iç mekanda değerlendirebilirsiniz.
Kışları çok sert geçen iklimlerde (incir-begonville-Mine) gibi türler içeride serin bir ortamda tutulmalıdır.
Tavsiyem şudur.
Ardıç cinsleri sürünücü cinsler.
Cüce nar, Cotonaster dağ muşmulası, diş budak, Akçaağaç türleri, karaağaç gibi dayanıklı ve şekillendirmeye daha müsait ya da toleranslı ağaçlar uygun olacaktır.
Yukarıda ki bilgiler siz değerli bonsai dostlarının daha iyi daha başarılı ve daha kısa süreçte bir bonsai hazırlamanızı sağlıyacak basit ama kesin sonuçları olaçak bir anlatımdır.
Unutmayınız bonsai, bahçıvanlık ve sanatın bir bütün içinde ele alındığı, sabırın en önemli kısmı olduğu bir uğraşı, bir hobi türüdür.
Zühre Demir
24-03-2010, 22:44
Off. Bonsai bölümüne hiç bakmıyorum. Bunun nedeni moralimin bozuluyor olması. O kadar çok seviyorum ki, gördüğüm zaman bir keder kaplıyor içimi yemin ederim. Bonsai işine el atacağım ama yapabilecek miyim bilmiyorum. Önce uzun bir zaman ayırıp forumdaki bir çok mesajı okumam gerek. Bilmeden bir işe kalkışmak olmaz. Umarım benim de gelecekte minik ağaçlarım olur. :(
Bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler Bonsaisan. İzmir'de bonsai fidanı edinebileceğim biryer önerebilirmisiniz?
Aydına en yakın Torbalı fidanlığına gidebilrisiniz.
bonsaisever
24-03-2010, 23:01
Bonsai işine el atacağım ama yapabilecek miyim bilmiyorum.
Niye yapamayacaksınız?
Yapanların farkı ne?
Zühre Demir
24-03-2010, 23:03
Bilmem ki, işte benimki ürkmek biraz, belki de kuruntu. Sizin yardımlarınızla olacak inşallah...
bonsaisever
24-03-2010, 23:23
Bizimkisi yol göstermek olur.
Bu işi sevmeniz yeterli, gerisini getirsiniz.
zeynon33
08-06-2010, 11:50
http://img329.yukle.tc/thumbs/4045Goruntu238.jpg (http://img329.yukle.tc/image.php?id=4045Goruntu238.jpg)
ben yeni başlayacağım da benjamin var altında budanmış kalın gövdeli kısmı işe yararmı,
nasıl alıp yaşatırıp
birde şu dallanma işini anlamadım, resimli anlatabilir misiniz?
Fotoğraftaki bitki bonsai için pek uygun bir fidan değil. Başlamak için daha çok dallı fidanlar satın almanızı öneririm.
zeynon33
09-06-2010, 11:45
teşekkürler jeomeo
peki nasıl bir fidan seçmeliyim bonzai olabilecek ve çabuk büyüyen bir fidan önderin lütfen
salkım söğüt olurmu?
çabuk büyüyebilen dayanıklı hangi fidanlar var?
tourkana
09-06-2010, 12:22
Büyümüşlerinden alsanız zaman açısından daha karlı olacak.
Mesela fidanlıklardan kolaylıkla kalınca gövdeli ardıç, şimşir , ligustrum, zeytin gibi ağaçlar bulabilirsiniz. Hem bunlar hızlı gelişim gösterdikleri için uygulamalarınızın sonuçlarını daha net gözleyebilirsiniz.
merhabalar ;
arkadaşlar geçen gün ümraniye fidanlığına gittim,niyetim erguvan ve japon akçaağaç türlerini yakından görmek ve fiyat almak için.Bu türlerin bonsai çalışmalarını (bakımı zor olsada)çok beğeniyorum.fakat erguvan için 75.00tl akçaağaç fidanı içinse 175.00 tl istediler.Bana fiyatlar çok pahallı geldi,internette gezinirken http://www.fidanistanbul.com/ adresini gördüm ve inceledim,fidan fiyatları bana çok uygun geldi.Sizlerde inceleyebilir misiniz, doğru mudur acaba?
saygılar...
ben almadım bu siteden hiç ama alan kişilerden okuduğum kadarıyla şikayet eden duymadım,fiyatlar doğru,daha bir çok böyle site bulabilir karşılaştırma yapabilirsiniz,forumdan alışveriş bölümünden de faydalanabilirsiniz
Ben buradan çok fidan aldım .Kargoları son derece güzel ,bitki hiç hırpalanmadan geliyor.Ben çok memnunum .
Japon akçaağacını boyumdan daha büyük olanını istanbulda 10 tl'ye aldım. Aynısını 2km ilerideki fidanlık 180 tl'ye satıyordu. İstanbuldaki çoğu fidanlıkta fiyatlar abartılmış durumda. Çünkü Manisa'da 8tlye satılan sığla İstanbul'da 200tl'ye alıcı bulabiliyor vb. İnternetten fidan alacak iseniz, birebir telefonla görüşün ve fidanlarının yaşını, gövde kalınlığını öğrenin, hatta mümkünse fotoğraflarını alın. Çünkü 2 yaşındaki bir japon akçaağacını alıp bonsai yapmaya kalkışmak, bonsaiden soğutabilir.
lionstone
10-11-2010, 20:02
Merhaba, bende bonsaiye merak saranlardanım ve şu sıralar hem okumalarımı yapıp hem de fidan ve tohumlar için araştırmalar yapıyorum.Henüz fidanlık gezme fırsatım olmadı ama İstanbul İl Özel İdaresi Beykoz Fidanlığındaki yukarıda bahsttiğiniz fidanların fiyatı şu şekilde: Erguvan (150-200 cm) Tarla: 15TL, Saksı: 20TL.Japon Akçaağaç : (200-250 cm ) Tarla:35TL Saksı : 40TL. Maalesef fiyatların güncelliği ve fidanların bonsaiye uygunluğu açısından henüz görmediğimden ve acemi oluşumdan dolayı bir bilgim yok.İstanbul için diğer fidanlıkların (Orman işletme ve belediyeye ait olanların) internet sayfaları bu kadar ayrıntılı olmadığından karşılaştırma fırsatım olmadı ancak gidip görmekte fayda var.Ben bu hafta sonu bezdirme yöntemlerimle :) eşimi ikna edebilirsem Beykoz'a değilde Alibeyköy ya da Bahçeköy' deki fidanlığa gitmeyi düşünüyorum.Gittikten sonraki bilgilerimi de aktarmaya çalışacağım.
Bu aralar Alibeyköy'de inşaat olduğu için zaman kaybetmemenizi öneririm. Bu hafta gittiğimde bir iki hazır bonsai vardı, bonsaiye uygun fidanlar pek yoktu. Yaklaşık bir senedir orada duran bir iki mavi ladin ve mugo çamı var fakat eğer fiyatlarında bir değişiklik olmadıysa pahalı fidanlardı. Ardıçları, sedirleri , gülleri ve diğer bodur çalı ve ağaçları ortadan kaldırmışlar, belki derenin diğer tarafında kalan boylu ağaçların yanındalardı bilmiyorum ama esas satış alanında uygun fidan göremedim.
Bir ay kadar öncesinde Bahçeköy fidanlığına gittiğimde orada da düzenleme vardı, satışla ilgilenecek kimse yoktu. Hatta fidanlığı üzerimize kilitleyip gittiler, kapıdan atlamak zorunda kaldık:) Fidan olarak da pek fazla uygun bir şeyler yoktu, ama yine de Alibeyköy'ün son halinden daha iyiydi.
Büyükdere fidanlığında uygun adaylar bulma ihtimaliniz her ikisinden de yüksek.
lionstone
11-11-2010, 07:45
Teşekkürler jeomeo.
lionstone
11-11-2010, 11:42
Ben buradan çok fidan aldım .Kargoları son derece güzel ,bitki hiç hırpalanmadan geliyor.Ben çok memnunum .
Hhatice hanım merhabalar; o siteden çok fidan aldığınızı söylemişsiniz.Ben de şimdi biraz inceledim ve fiyat ugunluğu nedeniyle bonsai için bir kaç fidan almak istiyorum.Hatırladığınız kadarıyla bitkilerin sağlık durumlarıı ve gövde çapları hakkında bilgi verebilir misiniz?
bonsaisan
12-11-2010, 19:48
Sayın lionstone
ki,msenin ticaretine karışmak istemem ama bonsai için geliştirmeyi düşündüğünzü fidan diğer fidanlardan biraz daha farklıdır.
Bu konuda bonsai uygun fidan konu başlıklarına bakınız.
Bu size doğru fidanın nasıl bir yapıda olması gerektiği konuda bilgi vereçektir.
Çünkü görmeden ve baklmadan alacağınız bir fidan bonsai uygun bir yapı oluşturması için çok çok uzuzn bir zaman alabilçek bir fidan olabilir.
Ben bu gibi ticaret yapan yerlerden genelde ulaşamadığım özel cins ve türleri uzuzn yılar sonra geliştirmek adına ancak satın alan biriyimdir
SAygılar
Emre Albayrak
13-11-2010, 11:39
Sevgili arkadaşlar fidanlığımızı taşıyacağımız için elimizde bulunan mevcut fidanları özellikle küçük taşımada hasar görebilecekleri ucuza elden çıkarmaya çalışıyoruz. Müsait zamanınızda çengelköy'e beklerim. Dilediğiniz gibi fidanlığı gezip dolaşabilirsiniz.. 50-60 cm.lik akçaağaçlarımızı 35 tl ye satıyoruz. Bilginize..
Bu arada eğer şantiyeye gitmemişsem ekstra bir indirim uygulatabilirim..
lionstone
13-11-2010, 23:22
Sayın lionstone
ki,msenin ticaretine karışmak istemem ama bonsai için geliştirmeyi düşündüğünzü fidan diğer fidanlardan biraz daha farklıdır.
Bu konuda bonsai uygun fidan konu başlıklarına bakınız.
Bu size doğru fidanın nasıl bir yapıda olması gerektiği konuda bilgi vereçektir.
Çünkü görmeden ve baklmadan alacağınız bir fidan bonsai uygun bir yapı oluşturması için çok çok uzuzn bir zaman alabilçek bir fidan olabilir.
Ben bu gibi ticaret yapan yerlerden genelde ulaşamadığım özel cins ve türleri uzuzn yılar sonra geliştirmek adına ancak satın alan biriyimdir
SAygılar
Sayın bonsaisan ilginiz için çok teşekkür ederim:) Bahsettiğiniz başlıkları takip etmekteyim,bende fidanlara bakıp alma taraftarıyım... Bugün böyle bir girişimim oldu ancak uygun bir fidan bulmadım.
*** arkadaşlar ben kırmızı yapraklı bonzai arıyorum sizce yeni başlayanlar için yorumunuz nedir,birde Bursa içi veya yakın şehirlerde nerede bulabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim
bonsai-ayca
19-11-2010, 10:40
merhabarlar,bonsai yetiştirmeye karar verdim fakat hangi ağaç türüyle başlayacağımı bilmiyorum :D ilk kez başladığım için kolay şekil vereceğim bir tür olsun istiyorum bu konuda bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum (şimşir düşünüyorum) bu arada alacağım fidanın boyu kaç cmlerde olmalı ? :)
Şimşirle başlamayın. İlk anda çekici görünse de, yavaş gelişeceği için bıktırıcı olabilir.
En iyisi çevrenizdeki fidanlıklara gidip oradaki ağaçlar arasında seçim yapmak.
Seçeceğiiz fidanalrı boyu değil gövde kalınlığı bakımından dikkat edin. İki parmaktan daha ince fidanlarla başlamayın. Boy budamalarla düzeltilebilir. İnce gövdenin gelişmesi size zaman kaybetirir.
İkliminize uygun akçaağaçlar, fındık uygun ağaçlar olabilir.
bonsai-ayca
21-11-2010, 18:12
öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Nar fidanı ve çınar fidanı aldım fidanlarım henüz 2 parmak kalınlığında değil ama yakın sayılırlar . Öncelikli hedefim onları yaşatmak ve biraz kalınlaşmalarını sağlamak.Bu konuda pek fikrim yok ama kök budaması ve tellemelere hemen başlamayacağım :D bence biraz zaman geçmeli
Biraz toprak karışımlarını inceleyin. Her iki ağaç da yaprak döktüyse, bir boy büyük saksıyalamak üzere toprak değiştirin. Bu arada çürümüş kökler varsa onları makasla temizleyin.
bonsai-ayca
22-11-2010, 17:28
bu tarz şeyler yok çok iyi bakılmış fidanlarım bunları nasıl sulamam geekiyor öldürmemek için
Fidanları dışarıda tutacağınız için, aslında kışın sulama yapmanıza gerek olmayacak. Toprak tam olarak zaten kurumayacak. Kalanı da yağmur halledecek.
Sizin yapmanız gereken uygun toprak karışımını ayarlamaya dikkat etmek olacak. Kum ponza, toprak.
Sulamaya dikkat etmeniz gereken zaman yaz dönemi olacak.
bonsai-ayca
23-11-2010, 17:41
teşekkürler :D
maysan80
03-12-2010, 17:15
bonsai hazırlamak için en uygun mevsim hangisidir?
Yılın her mevsiminde bonsai için farklı uygulamalar yapılır. Bu aralar toprak değişimi, budama, kökler üzeirnde çalışma ve telleme yapılabilir. Saksı değiştirilebilir.
izzeterisen
12-12-2010, 09:44
Ali Bey,
Bu bitkiyi bir çiçekçide gördüm. Yapı olarak bonsai çalışmak için uygun bir bitki olduğu görülüyor.
Çiçekçi ne olduğunu söylemeyedi. Acaba bu bitki nedir?
183916
Ali H. ALI
12-12-2010, 13:08
Izzet bey, fotograftan kesin olarak tanimak guc. Ama yukari buyuyen bir cins ardic oalbilir diye dusunuyorum. Dik tarz bonsai icin uygun gorunuyor.
selçuk yalçın
07-01-2011, 23:42
merhaba arkadaşlar bonsai ye bende başlamak istiyorum fakat saksı fidan kullanılacak malzemeleri nereden temin edebilirim bilen arkadaşla yardımcı olursa çok sevinirim istanbulda yaşıyorum bazı bahçe marketlerde bonsailer hazır halde satılıyormus sanırım ama o şekilde başlamak doğru deilmiş böyle bişey varmı acaba
Merhaba,
Ben 6 Mart 2010 Zekeriyaköy bonsai atölyesine katılarak bonsai dünyasına minik adım attım. O günden beri etrafımdaki bitkilere bir başka gözle bakmaya başladım.
Bahçemdeki bitkilerden Bonsai olabilecek gibi hissettiklerimden bir kısmını saksılara, genelde altlarına delik açtığım yoğurt kovalarına aldım(fazla bitkim var yerinde tam görünmezlerdi).
Tecrübeli bonsaicilerden ricam, bunlardan hangileriyle başlamam uygun olacağı konusunda bana fikir vermeleridir.
Yardımlarınıza şimdiden çok teşekkür ederim...
tourkana
22-03-2011, 15:05
Bonsai dünyasına hoşgeldiniz sayın sagol.
Ağaçlarınız genel olarak uygun olsa da çok fazla çalışılan türler değiller. 12 numaradaki lavantin yapı olarak bana daha uygun gibi geldi,ama dikkat edin dalları çok gevrek ve kırılgandır. Pitosporumlar da çok iyi, özellikle 2 numaralı fotodaki . Kolay gelsin.
Teşekkürler..
Ağaç seçimi kısmını okudum. Başlangıç için fidanlıktan daha kolay işlenebilen bir ağaç seçmeye çalışacağım....
Merhabalar,
Bonsai'ye yeni ilgi duymaya başladım.
Forumdan okuduğuma göre tohumdan yetiştirmek oldukça zormuş...
Ben Red Maple Acer Rubrum tohumu alacaktım fakat zorluğundan dolayı vazgeçtim.
Birinci sorum bu Red Maple Acer Rubrum'u fide şeklinde çiçekçilerde bulmam mümkün mü? Yani halk arasında bilinen başka bir ismi var mı?
Diğer sorum ise nardan bonsai yapmak istiyorum. Cüce nardan yapılıyor diye okudum. Nasıl bir fidan seçimi yapmam gerekiyor?
Şimdiden teşekkür ederim.
arkadaşlar geçenlerde bonsai yapmak için kendime 3 tane fidan aldım akçaağaç, şimşir, servi limoni bunlara nasıl bi stil vermem gerektıgını bilmiyorum fidanlarımın buyumesını beklıyorum sıizce ne yapmam gerekir bana çizerek yardımcı olurmusunuz
Acer az bulunan çeşitlerden biri gibi. . Fidanlarınızı bonsai yapmak için daha sonra çalışmak üzere bir kenara bırakın. ( Bir kaç yıl kadar) Başlamak için daha uygun fidanlar seçmelisiniz.
Tercihen gövde kalınlığı üç parmak kadar olsa sizin için daha uygun olur.
Bu fidanlar üzerinde çalışmak için uygun değil.
tamamda govdesı 3 parmak falan olanın boyu buyuk oluyo bunun ıcın ne yapmam lazım nasıl secım yapıcam bılemıyorum
Ferit Aydın
12-09-2011, 17:41
Fidanlarınız hayırlı olsun, Acer zor bir tür ve en narin olan türünden almışsınız. Sanırım içeride tutuyorsunuz özellikle aceri yarı gölge olacak şekilde serin bir yerde tutmanızda fayda var memet beyinde söylediği üzere bir süre herhangi bir işlem yapmayınız.
Adaptasyon süresi uzun olacaktır acerin öncelik hayatta kalmasını sağlamak.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
tamamda govdesı 3 parmak falan olanın boyu buyuk oluyo bunun ıcın ne yapmam lazım nasıl secım yapıcam bılemıyorum
Boyun uzun olması sorun değil budanıp kısaltılır. Gövde yeterince ikna ediciye sizin için boyu ayarlanabilir. Kökleri ve gövdesi gelişmiş fidanlar arayın.
Acer İstanbul'da bile sorunlar yaşayabiliyor.
Başlamak için garantili türlere yönelmek daha iyi oluyor.
alperenbey
09-12-2011, 18:49
Boy kısaltma nasıl olacak. Fidancılardaki boyu uzun olan fidanlarda alt kısımlardaki dalları kesiyorlar. Bakıyorum hepsi yarısına kadar kel. Boy atsın diye budamışlar hepsini. Mecburen ince gövdeli bol dallı fidan seçmek zorunda kalıyoruz. O zaman da memet"in dediği gibi kalınlaşması uzun zaman alıyor. İki ucu da pis değnek.
pembegül
28-12-2011, 19:37
Bonsai başlığındaki konulara şöyle bir göz atarken merak sardım bende bir biberiye fidanı var geçen yıl aldığımda 20cm boyu vardı hala aynı boyda bu fideden bonsai olurmu ve birde kendi yetiştirdiğim nar fidanı var iki yıllık cılız bir gövdesi var saksı küçük o yüzden gelşemedi bu iki fideyi bosai olarak yetiştirebilirmiyim neler yapmam lazım teşekkürler ..:D
Biberiye yapısı bakımından güzel görünüyor. Fakat dalları çok kırılgan bunu göz önünde tutarak bonsai olarak biçimlendirebilirsiniz.
Nardan da bonsai yapabilirsiniz. Ama nar çok büyük ağaç oluşturmuyor. Bu bakımdan çok kalın bir bgövde iri bir ağaç beklemeyin.
Benim tohumdan yetişme altı yaşında narım iki parmak kalınlığında değil.
Şubat çıkmadan her ikisini de şimdi olduklarından bir boy büyük saksıyla toprak değiştirin. Yaz içinde düzenli bir gübreleme programı yaparız. Bazı katkı maddelerini kullanırsınız. Kışa iyi bir çalışmayla daha iyi durumda girerler.
Toprak karşımı için yıkanmış elenmiş tercihen sterilize edilmiş dere kumu, kompost. Mümkünse iyi bir marka seçin ya da içeriğinden emin olduğunzu bir ürün alın. Bulabilecekseniz ponza üçünü üçte bir oranda karıştırıp bunu kullanın.
Malzemelerden herhangi birini bulamazsanız tekrar konuşuruz .
pembegül
29-12-2011, 08:07
Memet bey çok teşekkür ederim benim için kolay ve faydalı bilgiler vermişsiniz birde saksı olarak yayvan saksıya ne zaman alabilirim ..:)
Ağacınızın gelişmesi için sığ saksıya alma konusunda acele etmeyin.
Ağaç yeterince gelişmek için yeterli bir kök yapısına ihtiyaç duyar. Bunun için de boyuna uygun büyüklükte bir saksıda gelişmesini sağlamalısınız.
Yeterli gövde ve dal yapısına ulaşınca köklerin de budama yapar sonra sığ saksıya alırsınız.
Bu süreci beklemeden ağacın köklerine ağır müdahelelerde bulunur sığ saksıya alırsanız gelişmesini zorlar, engellersiniz.
Ağaç gelişirken saksı değişimlerinde sadece kimi ufak müdaheleler yapılmalıdır köklere.
Ağaçların vaktinden önce sığ saksılara alındığı örnekler var, bunlara bakıp acele etmeyin olumsuz sonuçları oradadır.
pembegül
29-12-2011, 16:54
Çok teşekkür ederim memet bey ben fidelerin müsayit bir zamanda resmini de foruma ekliyim
bir görün, beni yönlendirmenizi bekliyorum...:)
pembegül
31-12-2011, 15:12
Yine bir sorum var arkadaşlar keçi boynuzu ağacı fidem var bu ağaçtanda bansai yapabilirmiyim birde portakal fidem var portakallar 3 yıllık diğerleri 2 yıllık bitkiler hepsi aynı saksıda keçi boynuzu çok zor büyüyor gözlemlerime göre bu bitkilerde şansım ne kadar. ? ..:)
veritoprak_80
31-12-2011, 15:16
formu bulamadığım için buraya yazdım :) arkadaşlar herkesin yeni yılını kutlar sağlık başarı dilerim iyi yıllar herkese.
pembegül
15-01-2012, 23:35
Merhaba yine ben iki yıılık bir incir ağacı fidem var minik bir saksıda birçok bitkiyle beraber büyüdü daha doğrusu yaşadı şimdi yanında sadece nar fidesi kaldı ikiside şuanda yapraklı ve incirin yaprakları küçüldü büyümüyor ancak çok narin bonsai olarak düşünüyorun biraz daha büyümesini bekliyorum ...:)
Selamlar ben bonsai için bodur süs narı çok aradım fakat istanbulda bulamadım,cok küçük olanlar var fakat ben biraz daha yaşlı kalın gövdeli arıyorum.Bana bulabileceğim yer konusunda yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler
Selamlar ben bonsai için bodur süs narı çok aradım fakat istanbulda bulamadım,cok küçük olanlar var fakat ben biraz daha yaşlı kalın gövdeli arıyorum.Bana bulabileceğim yer konusunda yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler
ben bu sene istanbulda ve izmirde inşallah tohumdan yetiştiricem. inşallah size hohum çıkar onlardan... :)
İstanbul için bir şey diyemem ama Manisa Muradiye fidanlığında çok güzel bodur narlar vardı.
karaselvi
09-02-2012, 14:46
İnce fidanların bir kaçını birbirine sarıp kalınlaştıra bilirsiniz
Bilgileriniz için çok teşekkürler...
Selamlar,
Forumda çok yeniyim, bitkilerle aramdaki ilişkim salonumdaki bir kaç çiçekten öteye gitmemişti. Ta ki, elimdeki limon çekirdeklerini kaktüsleriden birinin dibine ekene dek. bir - iki ay içinde ektiğim beş limonun beşi de çimlendi. Bir tanesi kırıldı fakat diğer dördü halen yaşıyor. Fotoğraflarını ekledim. İki tanesinin birer yaprağının uçları kurur gibi oldu ama sanırım o da büyürken ki yaprak dökümü vb. Ayrıca artık içinde bulundukları saksı da dar geliyor olabilir sanırım kısa süre içinde birbirlerinden ayırıp farklı saksılara yaşıyacağım herbirini.
Aşılama hakkında bir bilgim yok fakat amacım zaten limon yemek değil, üzerinde limon olmayan meyvelerin olması kafi. Fakat kolay birşey ise aşılamak onu da düşünebilirim.
Forumda gezerken bonsai limon örnekleri gördüm ve hayran hayran seyrettim. Eğer limonlarımı bonsai limon yapmak istersem nereden başlamalı ve ne gibi çalışmalar yapmalıyım? Ve bunu yapmaya ne zaman başlamalıyım?
İlginize şimdiden çok teşekkür ediyorum, umarım konuyu doğru yere açmış ve herhangi bir kural ihlalinde bulunmamışımdır.
ağaççı35
28-04-2012, 15:01
ACABA KARTOPU ÇİÇEĞİ AĞACI NIN NİTELİKLERİ BONSAİ İÇİN UYGUNMU BİLEMEDİM BENDE:(:p 287921
BENİM Kİ DAHA AÇMADI BUNLAR NETTEN
tamerkarakan
03-06-2012, 22:17
İlk defa bonsaiye başlayacağım ama fide ve boyutları konusu kafamı karıştırdı. Resimlerdeki bonsailer gayet minyatür gözüküyor. Diyelim ki bir çam, akçaağaç ya da şimşir fidanı alcağız bunun boy ve çapı nasıl olacak.
Ya da bir ağacın direkt dalını kessek köklendirme hormonuna batırsak sonrada toprağa diksek, su da bekleksek nasıl olur.
Bonsainin boyunun ne olacağına dair kesin bir kural yok. Çeşitli boylara göre sınıflandırılmış bonsailer var. Beş on santimden, bir metre ve bazen üzerine kadar.
Hangi boyda olursa olsun gövde ile boy ve dallar arasında ulaşılmak istenen oranlar oluyor.
Diyelim beş santim kalınlıkta gövdesi olan bir ağaç seçtiniz, bonsai olarak bunun altı katı, otuz santim bir boy elde etmeye çalışırsınız.
Dallar kesilip köklendirilerek bonsai elde edilebiliyor. Her ağacın bu tür köklenmeye tepkisi farklı olabiliyor buna dikkat etmek gerek.
Bunun dışında dal ağacın üzerindeyken de köklendirme yapılabiliyor. Havai köklendirmeyle ilgli başlıklarda ayrıntıları okuyabilirsiniz.
Memet hocam izniniz olursa bir dipnot düşeyim:
Burada belirtilen gövde kalınlığı gövdenin çapı anlamındadır Tamer bey.
tamerkarakan
03-06-2012, 23:23
Aslında bonsailerin boyutunu sormadım. Yeni başlayan bir insa için alınacak fidanın boy ve çapını sordum. Bazı fidan satan sitelerde fidanın boyunu ve çapını (çap olarak en alttaki dalların üsten bakıldığındaki çapını kastediyorlar galiba) veriyorlar. Sizin tavsiyenize göre fidan sipariş edeceğim. Aslında yeni başlayanlar için ağaç türüne göre minimum boy ve çap ile ilgili bir tablo yapılıp asılabilinir diye düşünüyorum.
tamer bey
Bonsai yapmak amacıyla alınacak fidanın boy/çap oranıyla veya ölçüsüyle ilgili bir kural yok. Bu sizin çalışmak istediğiniz tarza, ağacın cinsine, büyüme hızına, yetiştirme ortamınıza, vs. bağlı birşey.
Zaten alacağınız fidanın boyunu uygun şekilde siz kısaltacaksınız ya da yapmak istediğiniz tarza göre gövde ve/veya dal gelişimini siz sağlayacaksınız.
Tohumdan da yetiştirebilirsiniz, ince ama estetik kavisleri olan odunsu gövdeli bir fidan alıp literati de çalışabilirsiniz, kalın gövdeli bir aday bulup dal geliştirmeye odaklanarak formal veya informal tarz da çalışabilirsiniz, küçük bir fidan bulup mame yapabilirsiniz vs. vs. vs.
Fidan seçimi tamamen sizin zevkinize, deneyiminize, çalışmak istediğiniz tarza ve yetiştireceğiniz yere/imkanlarınıza bağlı bir şey.
tamerkarakan
03-06-2012, 23:52
Yeni başlayanlar kısmını epey bir okudum da orada ki yazılarda insanların fotoğrafladıkları adaylara hep kısa gövde ince v.s. denmiş bu yüzden sordum bu soruyu. Muhakkak ki zamanla kısalacak şekillenecek. Ancak öldürmeden hangi ebatlarda ve özelliklerde hangi cinslerle çalışmak lazım. Mesela model uçakta gökçenle başlarsınız. İsterseniz büyük modellerle de başlarsınız ama zor olabilir ya da sonuca ulaşmak zaman aldığı için yarıda kalabilirsiniz. Oysa gökçen modeli çabuk biter. Bana ilk defa bonsai ile uğraşacak birisi için hangi ebatlarda ve cinste fidan lazım onu öğrenmeliyim.
Yeni başlayanlar kısmını epey bir okudum da orada ki yazılarda insanların fotoğrafladıkları adaylara hep kısa gövde ince v.s. denmiş bu yüzden sordum bu soruyu. Muhakkak ki zamanla kısalacak şekillenecek. Ancak öldürmeden hangi ebatlarda ve özelliklerde hangi cinslerle çalışmak lazım. Mesela model uçakta gökçenle başlarsınız. İsterseniz büyük modellerle de başlarsınız ama zor olabilir ya da sonuca ulaşmak zaman aldığı için yarıda kalabilirsiniz. Oysa gökçen modeli çabuk biter. Bana ilk defa bonsai ile uğraşacak birisi için hangi ebatlarda ve cinste fidan lazım onu öğrenmeliyim.
Güzel bir örnek vermişsiniz :)
Bu durumu bonsaiye yeni başlayan birisine uyarlarsak o zaman sanırım şöyle diyebiliriz: Bölgenizde doğal olarak yetişen (bölgenize özgü) ağaçlarla, ikliminize uygun cinslerle başlamak ve bunları seçerken bir de hatalarınızı tolere edebilme ve hızlı büyüme özelliğine sahip olanları tercih etmek sanırım yeni başlayan birisi için en ideal seçim şekli olur.
Ekrem Uslu
04-06-2012, 00:15
Zeytin fidanıyla başlamaya ne dersiniz?
tamerkarakan
04-06-2012, 00:28
Olabilir. Ama Mardin midyattayım. Buranın iklimine uygun mu acaba?
Antepfıstığını aşıladıkları melengiç, sakız gibi türler de uygun sanırım sizin bölgeye.
Ekrem Uslu
04-06-2012, 07:02
Olabilir. Ama Mardin midyattayım. Buranın iklimine uygun mu acaba?
İkliminize uygun hatta anavatanının Mardin olduğu ve Dünyaya buradan yayıldığına dair rivayetler çok.Derik ilçenizin ''Halhali'' zeytini oldukça meşhurdur mesela.
tamerkarakan
04-06-2012, 10:57
Sonbaharda araba almayı düşünüyorum. O zaman derikten çelik alabilirim galiba.
tourkana
04-06-2012, 11:31
Bonsai adayı edinirken yeni başlayanlara orta boyut olan -25-45 cm arası fidanları önerebilirim bir de mutlaka alıştırma saksısı uygulamanız gerekiyor.
Bu sayede hem gelişmesini gözlemlemiş olursunuz, hem gübreleme telleme dayanıklılık gibi konularda başınız daha az ağrır.
Gövde çapı tercihi yapacağınız tarza göre değişir yine de çok ince gövdeler zamanla gözünüze basit gelebilir biraz kalınca ,hareketli yani kıvrımlı yapıya sahip gövdeli ağaçları seçmeniz daha yerinde olacaktır.
Tür önerim ise Şimşir, Ardıç, Zeytin şeklinde.
tamerkarakan
10-06-2012, 23:43
Sayın tourkana çam fidanı bulmak kolay. Çamı öneriyor musunuz. Öneriyorsanız uzunluk ve çap nasıl olmalıdır. Şimşir için de internetten sipariş verebilirim. Şimşirde hangi ebatlar olabilir.
merhaba tamer bey,
Bence siz kafanızı gereğinden fazla yoruyorsunuz bu konuya :)
Bence öncelikle çalışmak istediğiniz ağaç türüne, sonra çalışmak istediğiniz tarza ve bonsai boyutuna karar verin - buna göre fidan veya boyut tercihi yapın.
tamerkarakan
11-06-2012, 00:04
Eyvallah :)
merhaba bu fistik camini yeni aldim uzerinde calismaya baslamalimiyim yoksa bir sure daha gelismesimi gerekiyor.yardimci olabilirmisiniz
tourkana
16-06-2012, 10:17
Fıstık çamı ,bonsai olarak fazla çalışması olmayan bir tür, sanırım bunun nedeni yeni sürgünlerinin ayrı renkte ve zayıf formda çıkmasından kaynaklanıyor. Yine de sonbaharda gövdeye hareket kazandırmak için gövde tellemesi yapabilirsiniz, kış sonuna doğru da ağacın kazık kökünü keserek daha sığ ve geniş saksıya dikim yapabilirsiniz.
Yan dallardan budama yoluyla azaltım yapıp, zirve kısmı ileriye dönük gövde kalınlaşması için kurbanlık dal olarak bırakabilirsiniz.
Başarılar.
Fıstık çamı ,bonsai olarak fazla çalışması olmayan bir tür, sanırım bunun nedeni yeni sürgünlerinin ayrı renkte ve zayıf formda çıkmasından kaynaklanıyor. Yine de sonbaharda gövdeye hareket kazandırmak için gövde tellemesi yapabilirsiniz, kış sonuna doğru da ağacın kazık kökünü keserek daha sığ ve geniş saksıya dikim yapabilirsiniz.
Yan dallardan budama yoluyla azaltım yapıp, zirve kısmı ileriye dönük gövde kalınlaşması için kurbanlık dal olarak bırakabilirsiniz.
Başarılar.
cevabiniz icin tesekkurler
Mustafa Abdal
25-06-2012, 00:46
Juniperus türlerinden hangileri bonsai için uygundur. Kapalı balkon ve ışık problemi yok. maximum boy olarak 20 cm civarında tutmak istiyorum
teşekkürler
Juniperus türlerinden hangileri bonsai için uygundur. Kapalı balkon ve ışık problemi yok. maximum boy olarak 20 cm civarında tutmak istiyorum
teşekkürler
Ardıçların neredeyse tamamı bonsai için uygundur.
Asıl soru, hangi tarz için hangi ardıç türünün daha uygun olduğu ya da hangi ardıç türünde hangi tarzları daha rahat çalışabileceğimiz.
Yani beğendiğiniz ve istediğiniz bir tarz varsa buna göre tür seçimi yapmak veya elinizde mevcut bir ardıç varsa onun türüne uygun tarza karar vermek en doğru yol olur bence.
Kolay gelsin.
313213
313214
5 sene sonra, hala karar verememis, bir bonsaici arkadas.
al senin olsun dedi.
bakalim ben sizlerin yardimiyla bonsai yapabilecekmiyim?
yardimlarinizi bekliyorum.
Güzel bir gövde var bolca da dal var. Gerekli materyal hazır. Sağlıklı bir ardıç. Yeterli malzeme var bonsai yapmak için.
Bu bende olsa bir yıl ne yapacağım ben şimdi diye bakar bakar düşünürdüm.
Çok kolay biçimde dik tarza adapte edilebilir ama, ardıç radikal gövde biçimlendirmeye de uyum sağlıyor.
Onbeş litrelik bir saksıda gibi. İlk müdahele olarak yukarı giden sürgünü kesip dallanmanın nasıl olacağını görmeyi düşünürdüm.
Merhaba, bu başlığı okuduğum kadarıyla acemi bir bonsaici olarak ardıçlarla başlamam uygun olur değil mi Memet Hocam?
Ardıç dirençli ve hataları telafi edebileceğiniz bir ağaç. Uygun bir fidan seçerseniz ardıçla başlayabilirsiniz. İstanbul'daki deneyimli arkadaşlarla iletişime geçip birlikte fidan seçmenizi öneririrm.
Harun Parlak
29-06-2012, 22:48
İstanbul da bonsaiye sevdalanan arkadaşlar her hafta sonu isterlerse bahçemi ziyarete gelip çalışmalarımı yerinde görüp merak ettiklerini sorabilirler.
Tekbonsai - Google Maps (http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0&msid=201893921085605328823.0004b1187edc495dc0210)
Merhaba, bu başlığı okuduğum kadarıyla acemi bir bonsaici olarak ardıçlarla başlamam uygun olur değil mi Memet Hocam?
Yamadorian size yardımcı olacaktır...
arapsabunu
30-06-2012, 14:24
Yanlış yerde soruyorsam affola;
İlk kez bir bonsaim oldu geçtiğimiz hafta; şimşir taflan. Aslında yerini sevmişti ve sulamasına da tatlı kaşığı ile özene bözene dikkat ediyordum.
İki-üç güne bir su vermemden de hoşlanmıştı.
Sulama periyodunu misafir trafiği nedeniyle aksattığımdan mı bilmiyorum şu an yaprakları kuru, yeşilliğini kaybetti. O kadar yıllık ağacı öldürüyor muyum diye kendime kızıyorum lütfen yardım:(
Saksı boyutunu bilmek gerekir. Tatlı kaşığı ile su fincan kadar değilse saksı,yetersiz kalır.
Saksısıyla birlikte su dolu bir kaba koyup yeterli suyu çekmesini sağlayın sonra da serin ve gölge bir yerde kendine gelmesi için bekletin.
arapsabunu
30-06-2012, 16:46
Çok teşekkür ederim, hemen uygulamaya gidiyorum, Allah razı olsun...
Merhaba arkadaşlar forumunuza yeni katıldım bonsaiye tutuldum içim içimi yiyor :D Bir nar filizlendirmekteyim.
Sizlerinde desteğini bekliyorum fakat bir sorum var ben izmirde yaşıyorum şöyle 15,20 tl ye bonsailer arıyorum hem tecrübe için hemde tecrübe kazanırken bunu güzel bonsailerde yapmak daha iyi olur diye düşünüyorum biliyorum bulmak zor bu yüzden kendin yapmalısın falan dediğinizi duyar gibiyim ama bunun bonsai kıtlığından olan bi avunum şekli olduğu kanaatindeyim inşallah vardır böyle fiyata bonsailer 200-300 hayatta veremem ki :(
Merhabalar,
Bonsai'ye coktan beri merakli olan fakat bir turlu firsatini bulup baslayamamis biriyim. Su anda vaktin geldigini dusunuyorum.
Istanbulda oturuyorum. Kendisine evin icinde bakacagim ve evim gunes goruyor. Bu kosullara uygun, meyvesiz adaylardan hangi fidan turleri uygundur acaba?
Tesekkurler.
Merhabalar,
Bonsai'ye coktan beri merakli olan fakat bir turlu firsatini bulup baslayamamis biriyim. Su anda vaktin geldigini dusunuyorum.
Istanbulda oturuyorum. Kendisine evin icinde bakacagim ve evim gunes goruyor. Bu kosullara uygun, meyvesiz adaylardan hangi fidan turleri uygundur acaba?
Tesekkurler.
sn bseh,
Öncelikle hoş geldiniz.
Koşullarınıza uygun veya uygun olmayan, sayılabilecek birçok tür var. Kendinize hangi türü almalıyım sorusunu sormadan önce, forumda gerek bonsai ile ilgili gerekse ağaç türleri ile ilgili başlıkları bir okumanızı ve diğer üyelerin de olumlu veya olumsuz tecrübelerine bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Aslında bonsai, doğada var olan ağaçların minyatürü olduğundan her ağaç gibi bonsai de açık havaya, hava akımına ihtiyaç duyar, sadece kimisi fazla güneş/sıcak sever, kimisi fazla sevmez. Dolayısı ile en azından bu iş için kullanabileceğiniz bir balkonunuz olsa iyi olur kanaatindeyim.
Saygılarımla
Maalesef balkonum yok, ev icinde bonsai yapilabilecek agaclar icin soyle bir kaynak buldum:
Bonsai Tree Species (http://www.bonsai-made-easy.com/bonsaitreespecies.html)
15-23 derece isteyenler icin ortamimin uygun oldugunu dusunuyorum.
• Aralia (Most varieties)
• Crassula (Jade Tree)
• Cycas revolute
• Euphorbia(Most varieties)
• Ficu benjamina (Weeping Fig)
• Ficus “Lond Island”
• Ficus natalensis
• Ficus microcarpa nitida
• Hedera (Ivy)
• Schefflera
• Succulents (Most Varieties)
• Ulmus parvifolia (Chinese Elm from Southern China)
Meyveli olanlardan istemiyorum. Acaba yeni baslayan birisi icin, hizli gelisim acisindan, hangi turler uygundur, hangilerini tavsiye edersiniz? (Tabi fidanini da bulabilecegim bir tur olmali :) )
schefflera arboricola (cuce seflera) ya da ulmus parvifolia (cin karaagaci) cok begendim, yapabilir miyim acaba bunu? nereden bulabilirim?
Madem balkonunuz yok o halde bu yazdıklarınızdan en çok Ficus size uygun olur derim. İşyerimde bir ficus benjaminim var, direk güneş ışını almadığı halde 8 senedir sorunsuz büyüyor ve tavanı buldu boyu.
Yardiminiz icin tesekkur ederim. Fidan secimi konularini okudum, hemen deniyim kendimi :)) Acaba bakirkoy civarlarinda beni yonlendirebileceginiz, fidan satin alabilecegim bir yer var midir? benjamina'yi ben de begendim, bulabilirsem almak istiyorum.
Yardiminiz icin tesekkur ederim. Fidan secimi konularini okudum, hemen deniyim kendimi :)) Acaba bakirkoy civarlarinda beni yonlendirebileceginiz, fidan satin alabilecegim bir yer var midir? benjamina'yi ben de begendim, bulabilirsem almak istiyorum.
İstanbul konusunda size yardımcı olamayacağım, bana bayağı bir uzak :)
Ancak İstanbul'da bonsai ile ilgilnenen bayağı bir bonsaisever var: Tekin, tourkana, yamadorian gibi. Size yardımcı olacaklarını umuyorum.
Hatta tourkana (Hasan) beyin bir bonsai fidanlığı var. Fidan seçimine karar vermeden önce mutlaka bir uğrayın onun yanına derim.
NOT: Bir de sizden bir istirhamım olacak mümkünse; yazılarınızı SMS çeker gibi değil de doğru Türkçe karakterleri kullanarak, imla ve gramer kurallarına dikkat ederek yazarsanız çok seviniriz. Forum olarak titizlik gösterdiğimiz bir konu bu.
Mrh, malumunuz olduğu üzere bitki/ağaç dünyasının çok geniş bir alan olmasından dolayı benim gibi yeni başlayanlar için kafa karışıklığının normal olduğunu düşünüyorum.
Bendeki kafa karışıklıklarından biri de şu eğer cevap verirseniz çok sevinirim: İstediğimiz bir ağaç türünü yurtiçinde bulamıyorum ve genel olarak bu ağaçların satışı yurtdışında ve özellikle abd ve ingilterede yapılmakta. Buralardan bu tarz ağaç getirten var mı ve varsa prosedürü ne şekildedir?
Mrh, malumunuz olduğu üzere bitki/ağaç dünyasının çok geniş bir alan olmasından dolayı benim gibi yeni başlayanlar için kafa karışıklığının normal olduğunu düşünüyorum.
Bendeki kafa karışıklıklarından biri de şu eğer cevap verirseniz çok sevinirim: İstediğimiz bir ağaç türünü yurtiçinde bulamıyorum ve genel olarak bu ağaçların satışı yurtdışında ve özellikle abd ve ingilterede yapılmakta. Buralardan bu tarz ağaç getirten var mı ve varsa prosedürü ne şekildedir?
Konuyu bonsai bölümüne açtığınız için mesajınızı buraya taşıdım.
Anlamadığım, bonsai ile ilgileniyor musunuz yoksa bahçeniz için mi ağaç arıyorsunuz? Ona göre bu mesajı tekrar taşımak gerekecek.
Sayın malina ,
forumda yeni olduğum için bu tür hatalar olabilir.teşekkür ederim ilginiz için.Ben bahçe düzenlemesi için istediğim ağaç türleri genelde abd ve ingilterede olduğu ve bu tür ağaçlara ilgisi olup da yurtdışından ağaç getiren arkadaşların bilgisine başvurmak istiyorum.
hiç yurtdışından ağaç fidanı getiren yok galiba , öreneğin amazon com dan bu şekilde fidan satın alma imkanımız varmıdır ? bu şekilde getiren hiç kimse yok mu ???
tourkana
19-09-2012, 23:31
Sayin lennox hangi turu istiyorsunuz ? Ucakla beraber yaninizda getirmek bile zor, amazon.com cd ve kitap disinda gondermiyor , ayrica toprakli urunler gumruk mevzuatina cok takiliyor , bence fidan ithalati yapan firmalardan yardim isteyin .
agacımın koklerının gorunmesını ıstıyorum ama altında sert bır uzantı olmadı ıcın bunu yapamıyorum bu konuda bılgı verırsenız sevınırım
333855
http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/1669.htm
Toprağa koyduğunuz çakılları alın sorun yaratabilir. Kış içinde toprak değiştirir, bu sırada kökleri daha yukarıda kalacak biçimde dikersiniz.
Toprağa koyduğunuz çakılları alın sorun yaratabilir. Kış içinde toprak değiştirir, bu sırada kökleri daha yukarıda kalacak biçimde dikersiniz.
bır ay once marketten satın aldıktan sonra koklerını kesıp aynı saksıya gerı dıktım bu sorun olur mu yoksa hemen degıstırıyım mı
Bir ay önceki uygulama mevsime uygun olmamış aslında. Herhangi bir sorun yaşamıyorsanız kış içinde toprak değiştirisiniz.
Sadece beyaz çakılları alın.
Bir ay önceki uygulama mevsime uygun olmamış aslında. Herhangi bir sorun yaşamıyorsanız kış içinde toprak değiştirisiniz.
Sadece beyaz çakılları alın.
çakılları aldım hafta sonu da toprağını değiştirecem tesekkür ederim
Bu mevsimde toprak değiştirmenizi önermem.
Dört fidanlk gezdim kaç fidana baktıgı mı bilmiyorum. Onlarca fidan arasından bir tane bile bonzaı yapabileceğim birsey bulamadım.Biliyorm ki bu benim acemiliğimden kaynaklnıyor.
Bende kendim yetiştirmek hazır almamak istiyorum ancak,bunu nasıl yapabileceği mi bilmiyorum. Belli bir süre hazır bonzaı alıp üstünde mi çalısmalıyım, yoksa her hangi bir fide alıp onunla yap boz mu oynamalıyım. Kıs girmeden birkac bonzaı adayım olsun istiyorum.
Dört fidanlk gezdim kaç fidana baktıgı mı bilmiyorum. Onlarca fidan arasından bir tane bile bonzaı yapabileceğim birsey bulamadım.Biliyorm ki bu benim acemiliğimden kaynaklnıyor.
Bende kendim yetiştirmek hazır almamak istiyorum ancak,bunu nasıl yapabileceği mi bilmiyorum. Belli bir süre hazır bonzaı alıp üstünde mi çalısmalıyım, yoksa her hangi bir fide alıp onunla yap boz mu oynamalıyım. Kıs girmeden birkac bonzaı adayım olsun istiyorum.
Sn arıfy,
Gezdiğiniz fidanlıkları bence Mart ayı gibi yani ilkbahara girerken bir daha geziniz. Ticari kar amaçlı yerler oldukları için ilkbahar başında stok yapmaya başlıyorlar. Şu dönemde ise ellerinde satışlardan arta kalanlar vardır sadece.
Harun Parlak
30-09-2012, 20:23
Denek dallar bulmak ve onunla yap boz oynamak daha kolay ve avantajlı.
http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/20643.htm
Önerinizi dikkate alıp denemeler mutlaka yapacam.Teşekkür ederim
erdem123
30-09-2012, 20:35
Ben cüce nar ile başladım. Kök budaması ve saksı değişimi yaptığım halde bir çok kişi yapraklarını döker dedi fakat dökmedi sanki kendini uykuya aldı hemde üstünde nar ve yaprakları varken ilginç.. :D
erdem123
30-09-2012, 20:38
Benim cüce narım bu haldeyken gösterdiğim gibi sadece telleme ile resimdeki hale soktum. Daha yeniyim yanlış bir şey yaptıysam cüce narımdan af ola :D bir kaç tiyo verebilcek varmı saksım doğru mu budayı nasıl yapmalıyım..:o
Bu mevsimde saksı değiştirip telleme yapmasaydınız daha iyi olurdu.
Öte yandan çok kırılgan olan narı telleme de bir başarı aslında.
Şimdilik sağlıklı kalmasını beklemekten başka yapacak bir şey yok. Yakında bir atölye çalışması yaparız orada konuşuruz temel konularda neler yapılacağını.
erdem123
30-09-2012, 21:06
İlginiz için çok teşekkür ederim atölye çalışmasında olacağım
vivacious
06-10-2012, 14:10
Arkadaşlar merhaba;
Resimde çekirdekten yetiştirdiğim limon ağacı var. 2 yaşını biraz geçiyor.
Bunu bonzai yapmak için yetiştiriyorum ancak kurutmaktan korktuğum için hiç elleyemiyorum.
Sizce ilk aşamada ne yapmalıyım. Ağacı kurutmadan yapabileceğim işlemler nelerdir?
Ayrıca buna nasıl aşı yapabilirim?
İlginiz için şimdiden teşekkürler
336634
336635
Sn vivacious,
Öncelikle merhaba.
(Resimleri yüklemeden önce ağacınız dikey durumda görünecek şekilde düzenlerseniz fikir verecek arkadaşlar için daha iyi olur. Ben bu defalık sizin için düzenledim)
İnternette araştırma yaptığınızda turunçgillerin pek tavsiye edilmediğini zira yapraklarının küçülme sorunundan bahsedildiğini fark edersiniz ancak kesinlikle küçülmüyor diye birşey yok ve bonsai olmaz demek de bence yanlış olur.
Benim bir mandalinam var ve işler gayet yolunda gidiyor. Yaprak byüklüğünü 1 cm'nin bile altına indirmeyi başardım, siz de başarırsınız.
Ancak ağacınızı nasıl bonsai yapacağınızın veya bunun için gerekli işlemlerin cevabı burada bir mesajla anlatılabilecek kadar kısa bir mevzu değil.
Şu an ağacınıza bir müdahalede bulunmadan önce bonsai bölümümüzdeki tüm bilgileri gözden geçirmenizi hatta internette bulabildiğiniz başka tüm bilgileri okumanızı tavsiye ederim. Budama gibi basit bir işlem bile gerekli bilgiye sahip olunmadan yapıldığında bir dalın hatta ağacın kaybına neden olabiliyor.
Zaten adayınızda yapacağınız çoğu işlem için ilkbahar başını beklemeniz gerekli. O yüzden o zamana kadar elinizde bolca zaman var.
Turunçgillerde bonsai yapmak için en büyük problemlerden birisi de kazık kök. Bu konu da zaten ilkbahar başında ilgilenmeniz gerekecek diğer bir konu. Ama şimdilik kendinize teorik bilgileri edinmek için zaman ayırın derim.
Bu arada neden aşı yapmayı düşünüyorsunuz?
Kolay gelsin.
vivacious
06-10-2012, 20:10
Merhaba Sayın Sakaki.
Zaman ayırıp detaylı bir açıklama yazdığınız için teşekkür ederim.
Aslında benim için problem, teorik bilgilerin genelde bonsai işine tüm detayları ile hakim olmak isteyenler için yazılıyor olması. Ben öncelikle basit bir şekilde başlamak istiyorum. Çok karmaşık süreçler ile uğraşmak istemiyorum. Neticede amacım bu işi yaparken dinlenmek. Eminim başladıktan sonra ilave bilgiye ihtiyacım olacak. ama bu bilgileri şimdiden öğrenmek sıkıcı ve zor.
Ayrıca teorik bilgileri okumuş olsam dahi ağacı budamaya başlayacağımda nereden başlayacağıma yine karar veremiyorum:)
Neticede;
Yazınızdan anladım ki turunçgiller bu işe başlamak için iyi bir seçim değil. Bu durumda kendime başka bir tür bulmaya çalışacağım ve yine belirttiğiniz gibi ilkbaharı bekleyeceğim.
Şimdilik bonsai bölümünüzü okuyarak biraz daha anlamaya çalışayım.
Not: Aşı yapmayı ağaçtan meyve alabilmek için istiyorum.
Selamlar
Bahradan önce başka fidanlar alıp, onlara kış budaması yaparak pratiğe başlayabilirsiniz. Bu ağacınızameyve vermesi için aşı yaptığınızda şöyle bir durum olur. Meyve ağacın gücünü alacağı için zayıflamasına neden olur. Genellikle meyvelerin alınması gerekir.
Merhabalar,
Bir şimşirim ve küçücük bir ıhlamur ağacım var. Ihlamura nasıl davranmalıyım öldürürüm diye korkuyorum bir şey de yapamıyorum oyüzden. Yardımlarınızı dört gözle bekliyorum.
Fotoğrafları yollamayı becerememişim :)
336987
fotoğraflarımı değiştirdikten sonra tekrardan yüklüyorum :o
olacağını umut ediyorum
Adem Keskin
08-10-2012, 08:30
Sayın ekinn ağaçlarınız hayırlı olsun . Ağaçlarınızı mümkün olduğunca büyük bir saksıya alıp bir süre gelişmelerini beklemek gerekecek, daha küçükler . Onlar büyümeye devam ederken daha büyük ağaçlar edinirseniz kısa bir süre sonra işlemler yapmaya başlayabilirsiniz ve hevesiniz kırılmamış olur böylece :)
Çok teşekkür ederim ilk olarak. Peki bu süreden kastınız ne kadar yaklaşık? Hiç bir şey mi yapmıyım?( sulamak vs. hayati şeyler dışında) upuzun ağaç mı olsun?:confused:
Adem Keskin
09-10-2012, 11:35
Forumu incelediğinizde daha iyi anlamış olacaksınız . Önce büyüyüp gelişecek sonra küçülecek :)
fotoğraflara biraz bakınca yolun başında bile olmadığımı anlamış bulundum en azından ağacımı saksısına diktim ve onun büyümesini bekliyorum sabırla yardımınız için teşekkürler
Adem Keskin
09-10-2012, 23:23
Bir yerden başlamış olmak önemli olan , en kısa zamanda yeni adaylar bulacağınıza eminim ..
313213
313214
5 sene sonra, hala karar verememis, bir bonsaici arkadas.
al senin olsun dedi.
bakalim ben sizlerin yardimiyla bonsai yapabilecekmiyim?
yardimlarinizi bekliyorum.
bu soru devam ediyor...
seneye devam edilir .
Bazı fıkırler verilmesini rica etmek istiyorum.bu yıl birşey artik yapmayacağım . Önümüzdeki yılda gelişme durumuna göre jınn ve şarii çalışması yapmayı hedefliyorum.Zor ve uzun bir proje ağasında fazla hareketi yok. Dümdüz !!
Şimdiden fikırleriniz için teşekkür ederim.
Sevgiler sayğılar
meraba arkadaşlar aranıza yeni katıldım site bir harika aradığım herşey var sizlere bonsaiye yeni başladığım için bazı sorularım olacak şu anda çok başarılı bir fukien tea var ama bu bana yetmez çok güzel bonsaiye uygun akasya ateş dikeni ve incir fidanı var bahçede ben bunlar ne zaman ve nasıl saksıya alabilirim şimdi onları ekim ayı ortasında doğadan saksıya alsam bu şoku atlatırlarmı şehir tekirdağ
http://www.agaclar.net/forum/istanbul-bonsai-atolye-calismalari/28715.htm#post1033931
Yakında İstanbul'da bir çalışma var katılabilirseniz yararlı bigliler edinirsiniz.
Saksı ve toprak değişimi konusunda forumdaki bilgileri okuyun. Saksılama zamanı konusunda gerekli bilgiler var.
Arkadaşlar merhaba. Bonsai lere yeni ilgi duymaya başladım. Çünkü yeni öğrendim. Bence harika bir disiplin. Ancak nasıl temin edileceği konusunda bir fikrim yok. Forumda da bulamadım. Satın mı alınır?, Tohumdan mı yetiştirilir? Doğadan mı edinilir? Bu konuda beni aydınlatabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Bu konu da bonsai başlıklarına biraz daha bakmanız gerekir. Yeterli bilgiye başlıklarda ulaşabilirsiniz.
Ben cüce nar ile başladım. Kök budaması ve saksı değişimi yaptığım halde bir çok kişi yapraklarını döker dedi fakat dökmedi sanki kendini uykuya aldı hemde üstünde nar ve yaprakları varken ilginç.. :D
Bu aralar hiç muhattap olma narla. Ne istiyorsa yapsın. Hava sonbahar olması gerektiğinin farkında değil, ağaçlar uyuklamaya geçemediler.
Azar azar kontrollü sulayıp toprağı nemli tutmakta yarar var.
İçerde olması da yaprak dökmesine engel olan bir faktör.
Geçen sene kasım sonunda yaprak dökmemiş çok ağacım vardı, beklemek gerek.
İklim fazlasıyla ılıman bir seyir izlediği için bitkiler de uyuklamaya geçmiyorlar. Yaprak dökmemesi şaşırtıcı değil. İzmirde zaten normal şartlarda da bu ay pek yaprak dökmez.
Sulamayı toprak kurumaya başladıkça yapmanız iyi olur.
Nar dalları kırılgan tellemeye çok uymaya n bir tür o yüzden varolan şeklini çok bozmadan form oluşturmayı düşünmek gerekir.
Oldukça ince bir göve bunu bir bonsai olarak değil de, bonsai konusunda bilgi edineceğiniz bir örnek olarak görün.
Ben elimdeki naları gelişme dönemi boyunca uç alımı ve budamalarla biçimlendirdim.
mustafa007
20-01-2013, 15:09
arkadaşlar öncelikle merhaba bu fıstık çamlarını orman fidanlıgından aldım bonsai yapmak istiyorum ama sizce biraz daha büyemelimi yoksa su an ne yapmalıyım telleme budama vs. bide bu fidanlar sizce kaç yasındadır ? yardımlarınız için simdiden teşekkürler
Sn Mustafa 007,
Bu fidanlar üzerinde henüz işlem yapılamayacak kadar küçükler.
Bunları varsa bahçenize ekmenizi tavsiye ederim. Büyümesi esnasında devamlı boya gideceğinden alt kısımdaki dalları kaybetme riski olacaktır. Dolayısıyla alt dalları kabetmemek için ve yanlardan dallar elde etmek için yukarıya giden enerjiyi bu dallara yönlendirmek amacıyla uç alımlarıyla sürekli kontrol altında tutmanız gerecektir.
Çamlarda enerji yönlendirme, uç alımı gibi konularda bilgiler forumda mevcut, onları okuyabilirsiniz.
Ayrıca sizden bir de ricam olacak; bir konu açmadan önce o konu hakkında mevcut başlıklar olup olmadığına bakarsanız ve varsa sorunuzu o başlıkta mesaj yazarak sorarsanız sevinirim. Böylece aynı konuda birden fazla başlık olması önlenmiş olur.
Başarılar dilerim.
mustafa007
20-01-2013, 15:56
Yardiminiz için cok sagolun sayin sakaki yani smdi uc kisimlarini kesip bi müddet daha beklemem lazim sanirim deyilmi
Sn mustafa007,
Çamlar genelde uçlardan mumcuklar vererek büyümeye devam ederken (özellikle enerjiyi tepe bölgeye yönlendirir) geride kalan iğneler zamanla ölür ve dökülür. İğnelerin döküldüğü dallarda artık yeni sürgün elde etmeniz imkansızdır, çünkü sürgünler iğnelerin bulunduğu noktadan mumcuk patlaması yaparak çıkar. Bu yüzden, uygun zamanda ve uygun yöntemle dal uçlarındaki mumcuklarda uç alımı yapmak suretiyle uçlara ve tepeye giden enerjiyi dallarda ve gövdede geriye doğru yönlendirmiş olursunuz. Bu sayede, gövdeye yakın dallanma elde ederken, aynı zamanda iğnelerin sadece uçlarda değil dalda geriden başlayarak yoğunlaşmasını sağlamış olursunuz ve sıkı bir yaprak kümesi görünümü elde edersiniz.
Bu anlattığımı şu an elinizdeki fidanlara bakarsanız da görürsünüz zaten. Sizin fidanların da uç bölgede iğneleri güçlü ve yoğun iken, arka ve alt kısımlarda cılız kalmış ve dökülmeye başladığı görülmekte.
Ancak dediğim gibi, öncelikle ağacınız hakkında ulaşabildiğiniz her türlü bilgiyi edinin. Yapılacak her işlem için uygun bir zaman ve uyulması gereken uygun bir yöntem var. Bunların tamamı da forum içerisinde mevcut.
Kolay gelsin & başarılar dilerim.
badrobot
20-01-2013, 16:39
sn Sakaki en sonunda beni çam bonsaisine başlatacaksınız.
mustafa007
20-01-2013, 17:28
Çok sagolun sakaki ben konulara bakayim çalismami o dogrultuda gerçekleştireyim
sn Sakaki en sonunda beni çam bonsaisine başlatacaksınız.
Nereden çıktı şimdi, yoksa özendirici bir laf mı ettim? :)
Sizi bilmem ama benim çamlarla denemelerim oldu ve çok da hoşuma gittiğini söyleyemem çam türlerinin. Bunun benim için iki nedeni var sn badrobot:
1) Bölgeme ve benim şahsi koşullarıma uygun çam türü 2 tane diyebilirim: Fıstık çamı ve kızılçam. Ve bu iki türü de pek sevmiyorum açıkçası. Benim esas sevdiğim Sedir, Mugo ve Larch (Melezçam) ise benim bölgeme ve koşullarıma uymuyor maalesef.
2) Yaprak döken ağaçlar bana çok daha cezbedici geliyor; sebebi ise, yaprağını dökmüş çıplak ağaç görüntüsünün bana çok daha fazla estetik görünmesi. :)
Bu sebeplerden ötürü şu an elimde sadece bir tane Akdeniz Servisi ile bir tane de Ardıç var. Bunlar bana yeter şu an, en azından sıcağa dayanıklılar :)
neoazrael
31-01-2013, 16:33
ağaca şekil verirken budama gerekti budadık,budanan yerlerede yara macunu sürdük japonyadan gelmiş bir macun.
Teşekkürler,daha çok okumam lazım belli ki... :eek: Bir tane bonsai edinebilirsem,hem teoride hem de pratikte bir şeyler öğrenmek istiyorum.Umarım bu isteğim gerçekleşir.
Charlaux
31-01-2013, 16:39
Teşekkürler,daha çok okumam lazım belli ki... :eek: Bir tane bonsai edinebilirsem,hem teoride hem de pratikte bir şeyler öğrenmek istiyorum.Umarım bu isteğim gerçekleşir.
Merhaba,
Aslinda bir fidanliga gidip fidan alirsaniz onun ustunde denemeleri gerceklestirebilirsiniz.Govdesi kalin,sekili hos bir tur alirsaniz hem hazir bonsailere 20 tl vermekten kurtulursunuz (yani 15 tl karda olursunuz ) ve karda oldugunuz parayla da tel malzemelerini alir ve ise koyulursunuz.Inanin zevkli bir ugrastir bonsai ;)
neoazrael
31-01-2013, 22:24
Merhaba,
Aslinda bir fidanliga gidip fidan alirsaniz onun ustunde denemeleri gerceklestirebilirsiniz.Govdesi kalin,sekili hos bir tur alirsaniz hem hazir bonsailere 20 tl vermekten kurtulursunuz (yani 15 tl karda olursunuz ) ve karda oldugunuz parayla da tel malzemelerini alir ve ise koyulursunuz.Inanin zevkli bir ugrastir bonsai ;)
Teşekkür ederim ilginize.Aslında aklımdan geçmedi değil,ama ben bonsaime iç ortamda bakacağım.İç ortama uygun türler ve bunları tanıma konusunda pek bir bilgim yok malesef.Yani bir fidanlığa gidip bana akçaağaç fidanı verir misiniz dersem bana başka bir şey vermeleri ve kazıklanma ihtimalim çok yüksek :D İç ortamda bakabileceğim(Elimde akvaryumlarımdan dolayı gübre ve ışıklandırma tertibatları mevcut,bolca saksı,torf,toprak ve tel gibi malzemeler de cabası) bonsai olmaya yatkın türler nelerdir acaba? Süpürge tarzı hoşuma gidiyor.Şimşir fidanını duydum forumda.Şimşir fidanı alsam olur mu acaba? Teşekkürler tekrardan...
neoazrael
31-01-2013, 23:11
Merhabalar ben bonsailere yeni merak saldım ve araştırdığım kadarıyla bir fidandan bonsai yapmaya çalışmam daha doğru olurmuş.İç ortamda bakacağım fidanıma,ancak gübre,ışık vb. tertibata sahibim.Bu durumda aşağıdaki bitkilerden bonsai olur mu? Hangilerinden olur?Yardımcı olabilirseniz sevinirim,şimdiden teşekkürler.Bu arada daha evvel sorulduysa ya da konuyu yanlış yere açtıysam affola.
Büyük Çamlıca Fidanlığı - Buxus sempervirens (http://www.buyukcamlicafidanligi.com/Calilar-ve-Sus-Bitkileri/Buxus-sempervirens-Rotundifolia)
Büyük Çamlıca Fidanlığı - Forsythia x intermedia (http://www.buyukcamlicafidanligi.com/Calilar-ve-Sus-Bitkileri/Forsythia-x-intermedia)
Büyük Çamlıca Fidanlığı - Euonymus alatus (http://www.buyukcamlicafidanligi.com/Calilar-ve-Sus-Bitkileri/Euonymus-alatus-Compactus)
Büyük Çamlıca Fidanlığı - Nyssa sylvatica (http://www.buyukcamlicafidanligi.com/Yaprakli-Bitkiler/Nyssa-sylvatica)
Büyük Çamlıca Fidanlığı - Ginkgo biloba (http://www.buyukcamlicafidanligi.com/Yaprakli-Bitkiler/Ginkgo-biloba)
Büyük Çamlıca Fidanlığı - Acer saccharinum (http://www.buyukcamlicafidanligi.com/Yaprakli-Bitkiler/Acer-saccharinum)
Not: Linkleri bu siteden vermemde bir mahsur var mı bilmiyorum ama gitmeyi düşündüğüm fidanlık burası o sebepten buradan ekledim linkleri.
Charlaux
01-02-2013, 10:37
Teşekkür ederim ilginize.Aslında aklımdan geçmedi değil,ama ben bonsaime iç ortamda bakacağım.İç ortama uygun türler ve bunları tanıma konusunda pek bir bilgim yok malesef.Yani bir fidanlığa gidip bana akçaağaç fidanı verir misiniz dersem bana başka bir şey vermeleri ve kazıklanma ihtimalim çok yüksek :D İç ortamda bakabileceğim(Elimde akvaryumlarımdan dolayı gübre ve ışıklandırma tertibatları mevcut,bolca saksı,torf,toprak ve tel gibi malzemeler de cabası) bonsai olmaya yatkın türler nelerdir acaba? Süpürge tarzı hoşuma gidiyor.Şimşir fidanını duydum forumda.Şimşir fidanı alsam olur mu acaba? Teşekkürler tekrardan...
Benim o konuda pek bir bilgim yok ama bilgileri derledim.Supurge tarzini begeniyorsaniz onu denemeye calisin,ilginizi ceken bir konuyla ugrasmak sizin icin daha zevkli ve gorece kolay olacaktir.
Ali H. Ali demis ki en guzel supurge tarzlari, yapragini doken agaclardan olur ve iki sekilide yapilabilir.Karaagaclar, narlar, akcaagaclar, dik buyuyen sogut cinsleri, mese, gibi agaclar.Bunlari da devlet fidanlarindan ucuza bulabilirsiniz.Ama bence en onemlisi bu turden bir agac secerken dali kalin olsun ve sekil acisindan uyumlu olmali.Google'dan ya da google'i birakin bizim seckimiz zaten size ornek olacaktir resimlere bakin ve bu turun o tarzlara benzeyen (aynisini bulmaniz zor ama egimle halledilebilecekler var)ni secin.
Sizin için en ideali ficus türleri olur sn neoazrael; yaklaşık 850 alt türü var ve iskandinav ülkelerinde bile ev-içinde gayet güzel bonsaisini yapanların olduğunu biliyorum.
T5-T8 aydınlatma ve uygun ısıtma ile gerekli koşulları sağlıyorlar. Zaten bu konulara da vakıf olduğunuzdan, sizin için zor olmasa gerek.
Kolay gelsin.
neoazrael
01-02-2013, 14:22
@Charlaux : Cevabınız için teşekkür ederim.Evet ben de hoşuma giden tarzda,dalları kalın ve görsellik olarak kafamdakine uygun bir fidan bulabilirsem hemen başlayacağım.Yarın fidanlıkları dolaşmaya başlıyorum. :)
@Sakaki : Ficus türlerini araştırmaya başlıyorum hemen.Aydınlatma konusunda ise t5-t8 florasanla aydınlatma yapma imkanım bulunuyor.Uygun bir fidan bulabilirsem birini bu türden yapacağım tavsiyeniz üzerine.(Birkaç tane bonsai yapmayı düşünüyorum bir kısmı evimde,bir kısmı ofisimde olmak üzere.)
ihsan.guvenç
06-02-2013, 00:53
arkadaşlar bonsai ye yeni başlıyacam sizden edindiğim bilgilere göre iç mekan türü istiyorum fakat hangi türle başlayıp nereden temin edebileceğimi bilmiyorum. sipariş üzerine başka illerden de getirtebilir miyiz ki..?
yardımlarınızı bekliyorum. şimdiden teşekkür ederim.
arkadaşlar bonsai ye yeni başlıyacam sizden edindiğim bilgilere göre iç mekan türü istiyorum fakat hangi türle başlayıp nereden temin edebileceğimi bilmiyorum. sipariş üzerine başka illerden de getirtebilir miyiz ki..?
yardımlarınızı bekliyorum. şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba sn ihsan.guvenç,
Mesajınızı bu başlığa taşıdım.
Bu başlığı ilk mesajından itibaren bir incelerseniz, sorularınızın cevaplarının da burada olduğunu göreceksiniz.
Başarılar dilerim.
Hangisine nasıl bı uygulama yapmam gerekir. Bunlarla Bonsai yapabilirmiyim yardım ederseniz sevinirim..
Fotoğrafları eklememişsiniz?
ihsan.guvenç
06-02-2013, 22:15
sayın sakaki ficus turleri ile baslıyacagım fakat konya ilinde bulabilecegimi zannetmıyorum. kendimde fidanlıktan alıp bonsai yapamam gibime geliyo :D herhangi bir yerden siparis konusunda bana yardımcı olabilirmisiniz.
sayın sakaki ficus turleri ile baslıyacagım fakat konya ilinde bulabilecegimi zannetmıyorum. kendimde fidanlıktan alıp bonsai yapamam gibime geliyo :D herhangi bir yerden siparis konusunda bana yardımcı olabilirmisiniz.
Bana yakın bir fidancıda ficus satılıyor ama kargo ile gönderirler mi bilmiyorum. Bir sorar size bilgi veririm. Ancak kargosu sanırım en az bitki kadar veya biraz daha pahalı tutar. :)
Sorun olmaz derseniz bir sorar size yarın bilgi veririm!?
ihsan.guvenç
07-02-2013, 22:42
****** olmaz irtibat numarası ile msjınızı bekliyor olcam.
Bu fırça çalısı, bonsai olmak için uygunmu acaba???
Selam.Ben Bonsai'ye yeni başladım araştırdığım kadarıyla çok keyifli ve sabırlı bir hobi :) ama nerden başalayacağımı bilmiyorum.Öncelikle yeni başladığım için sizin tavsiyelerinizi almak istiyorum.Hangi ağaç türünden başlasam sizce daha uygun olur teşekkürler
Manifesto
20-02-2013, 15:44
Selam.Ben Bonsai'ye yeni başladım araştırdığım kadarıyla çok keyifli ve sabırlı bir hobi :) ama nerden başalayacağımı bilmiyorum.Öncelikle yeni başladığım için sizin tavsiyelerinizi almak istiyorum.Hangi ağaç türünden başlasam sizce daha uygun olur teşekkürler
Aslında olay basit.
Başlangıç olarak doğada hoşunuza giden bir ağacı,gözünüzde ortalama 1/7 oranında küçültün ve aynı ağaç türünden aynı şekli verebileceğiniz adaylar seçerek üzerinde çalışmaya başlayın.
Üzerinde çalışma konusunda(aday seçimi,budama,telleme,şekil verme vs)forumda yeterince kaynak bulabilirsiniz.
Ama önce bir bonsai adayı seçmelisiniz.
Aslında olay basit.
Başlangıç olarak doğada hoşunuza giden bir ağacı,gözünüzde ortalama 1/7 oranında küçültün ve aynı ağaç türünden aynı şekli verebileceğiniz adaylar seçerek üzerinde çalışmaya başlayın.
Üzerinde çalışma konusunda(aday seçimi,budama,telleme,şekil verme vs)forumda yeterince kaynak bulabilirsiniz.
Ama önce bir bonsai adayı seçmelisiniz.
teşekkürler.
Merhabalar;
Bonsai tutkusuna yeni kapılanlardan birisi olarak bir konuda yorumlarınıza ihtiyacım olacak. Birkaç hafta önce yapmış olduğum dağ yürüyüşü esnasında rastladığım bir bitki dikkatimi çekti. Bulunduğum tepenin yamacında bulduğum bu bitki oldukça harap haldeydi. Dinlenmek için onun yanına oturdum ve incelemeye başladım. Ne tür bir bitki ya da ağaç olduğunu bilmiyorum. Onu oradan alıp bonsai için kullanabilir miyim diye epeyce düşündüm. Sonra yanımda gerekli teçhizatın olduğuna kanaat getirdikten sonra dikkatlice yerinden çıkardım. Kendi boyu kadar kökü vardı neredeyse. (uğraştırdı biraz...) Dönüş için yaklaşık 4 saatlik yolum vardı ve ona göre muhafazasını yaparak eve getirdim. Evde bulunan topraklı bir saksıya naklettim. Yaklaşık 20 gün olacak aldığımdan bu yana ve gayet sağlıklı görünüyor.
Sizlere öyküyü kısaca anlattıktan sonra şu konularda bilgisi olanlardan yardım isteyeceğim.
Türü konusunda bilgisi olan var mı? :confused:
Yapraklarının oldukça zarar görmesinin sebebi ne olabilir? :confused:
Bonsai olarak yararlanabilir miyim? :confused:
Gövde yapısını ve üzerindeki hasarı gösteren fotoğraflar aşağıdadır:
http://www.resimagaci.com/img/3jpnhl.jpg
http://www.resimagaci.com/img/jn18d1v.jpg
http://www.resimagaci.com/img/pp660nj.jpg
Sağlıcakla kalın.
Manifesto
01-03-2013, 12:42
Bonsaiye musait ama uğraşmak lazım.
Hasarların nedeni dolu olabilir. Yaprakların bir kısmını ortadan delmiş geçmiş.
zevren07
06-03-2013, 19:59
Ben internette ki fotoğraflarına bakarak şu "ACER palmatum Atropurpureum" türüne hayran oldum ve sipariş ettim.Antalya sıcakları yazın bu bitkiyi sıkıntıya sokar mı? Yazın yaylaya yazlığa götürsem diğer aylarda Antalya da gelişimini sürdürebilir miyim?Burada anormal sıcaklar 2-3 ay oluyor.Orada niyetim yaylaya götürmek.Şimdiden ilginize teşekkürler.
Sn zevren07,
Eğer Antalya'nın yaylası ile kastınız Korkuteli tarafı ise, orası bile bu bitki için sıcak sayılır :)
Ayrıca ben Adana'da bir tanesi Acer Rubrum olmak üzere 2 farklı Acer türü denedim; Rubrum sıcağa çok hassas, yazın yaylaya bile götürdüm ancak Adana'ya kışın geri getirdiğimde, bitki yaprak dökmedi, yani uykuya girmedi ve strese girdi. Diğerini ise toparlaması ve ölmemesi için Adana'nın serin bir bölgesinde toprağa indirdim.
Anlayacağınız Akdeniz şeridinin kışı bile bu bitki için tam yeterli gelmiyor :)
zevren07
07-03-2013, 00:16
:( Üzüldüm şimdi, ama neyse bir deneyelim artık,biraz yavaş gelişerek de olsa hayatta kalması için uğraşacağım.Demek Korkuteline bile sıcak,bu baya üzdü beni:(. Ilginize teşekkür Sakaki.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.