View Full Version : Yeni başlayanlar, bonsai için fidan seçimi
Bodur çalı türlerini kullanmaya çalışın. Daha az bakım ile daha kaliteli sonuçlar alırsınız.
yunus2321
11-03-2013, 13:28
Merhaba arkadaslar,
Simdi bonsai tohumu diye bir sey yok diyeceksiniz evet biliyorum. Bende guzel Bonsaileri olan agac tohumlarinin siparisini verdim.
Bende yeni baslayan bonsai meraki gecmeden hemen internetten tohum siparisi verdim. Aslinda hazirdan baslayacaktim ama internetten hazirlari baya bir ucuk fiyatla satiliyor.
Su an bulundugum Diyarbakirda da maalesef marketlerde de fazla yok. Olanda hosuma gitmedi ficus turuydu ( formu kotuydu).o yuzden bende tohumdan siparis verip bir taraftan da fidandan yetistiriyim diyiyorum iste burada da sizin gibi deneyimli arkadaslar devreye giriyor.
Dun fidanliktan bir tane zeytin fidani aldim adam asili oldugunu soyledi bende boyu ve capi hosuma gitti icin aldim.
Simdi resimlerini ekledigim zeytin mi?
Ve bu asamadan sonra ne yapmam gerekiyor budama mi yoksa saksi degistirip beklememi veya baska bir sey.
Bir de tohum resimlerini de ekledim bunlari nasil yapmami onerirsiniz acaba.
yardimlarinizi sabirsizlikla bekliyorum. Bu arada cuce nar ve baska kucuk bonzai icin degisik agac fidelerini ucuz ve saglam yollu nereden bulabilirim.
Simdi resimlerini ekledigim zeytin mi?
Ve bu asamadan sonra ne yapmam gerekiyor budama mi yoksa saksi degistirip beklememi veya baska bir sey.
Bir de tohum resimlerini de ekledim bunlari nasil yapmami onerirsiniz acaba.
yardimlarinizi sabirsizlikla bekliyorum. Bu arada cuce nar ve baska kucuk bonzai icin degisik agac fidelerini ucuz ve saglam yollu nereden bulabilirim.
Merhaba sn yunus2321,
Evet bu bir zeytin.
Bence hiçbir şey yapmadan önce forumumuzun "Bonsai Başlıklarını" iyice okuyup, bonsai konusunda öğrenebildiğiniz herşeyi öğrenin. Şu anda anladığım kadarıyla pek bilgi sahibi değilsiniz ve bu aşamada bir işlem yapmak veya herhangi birinin tavsiyesine uyarak bir işlem yapmak belki de ağacınıza yapacağınız en en kötü şey olur :)
Bonsai konusunda lazım olacak her türlü bilgi forumumuzda fazlasıyla mevcut, bulamadığınız bir şey olursa yardım da isteyebilirsiniz :)
Tohum konusuna gelince; bahçeniz varsa onları bahçenize ekin ve 3-5 yıl unutun. Tohumdan üretilen fidanlar üzerinde bonsaiye yönelik çalışmalar yapmak için zaten daha uzun bir süre gerekli. O bakımdan acele etmenize gerek yok.
Fidan bulmak da zor değil, zaten bonsai hakkında bazı temel bilgileri kavradıktan sonra ve forumda örnek çalışmaları inceledikten sonra neyi nerede bulabileceğinize daha rahat karar verir bir hale geleceksiniz.
Başarılar dilerim.
Dipnot: "Bonzai" değil "Bonsai" :)
yunus2321
11-03-2013, 23:07
Merhaba sn yunus2321,
Dipnot: "Bonzai" değil "Bonsai" :)
iyi akşamlar...
Evet sanirim sadece bir yerde bonsai yerine bonzai yazmisim duzelttiğiniz için teşekkürler...
Tohumlara gelince onları söyleminize göre bahçem yok ama artık aldığım viyol yani fide yetiştirme kabına ekip bekleyecem umarım 1-2 ay içinde filizlenir.
Bu arada hazır bir bonsai de almama gerek var mı?
Bu arada hazır bir bonsai de almama gerek var mı?
Kesinlikle gerek yok :) Hatta hazır bonsai almak yerine bonsaiye uygun ve hataları tolere etme kabiliyeti yüksek/hızlı gelişen ve bölgenize uygun bir ağaç/fidan seçmek size daha hızlı deneyim kazandırır.
yunus2321
12-03-2013, 06:45
Kesinlikle gerek yok :) Hatta hazır bonsai almak yerine bonsaiye uygun ve hataları tolere etme kabiliyeti yüksek/hızlı gelişen ve bölgenize uygun bir ağaç/fidan seçmek size daha hızlı deneyim kazandırır.
Bakalım söylediklerinize uygun güzel fidan bulabilecekmiyim.
Teşekkürler.
Merhaba Arkadaşlar
Bonsai ilgimiz eşimin nette bonsai tohumları görmesiyle başladı. Büyümüş halinin fotoğrafları bizi heyecandırdı, eşim sipariş verecekti ki bir aksilik oldu ve sipariş gecikti, bende o boşluktan yararlanıp araştırma yaptım, tohumdan bonsainin biraz sıkıntılı olduğunu ve uzun zaman aldığını öğrendim, en iyisi fidan üzerinde çalışmaya başlamak olduğunu okudum. Bunun üzerine eşimle tohumdan vazgeçtik.
Geçtiğimiz haftasonu Kartepe'ye annemlere gitmiştik, orda bonsai merakımızı dile getirdik, ve annem bize bahçeden bir ıhlamur fidanı ve kendisinin fotodaki şişeye yeni dikmiş olduğu, tutup tutmayacağından emin olmadığı çam fidanını verdi...
http://imageshack.us/a/img545/7905/cimg1215i.jpg
Annemin ekmiş olduğu çam fidanını (fidesi mi demeliyim bilmiyorum ikisinin arasındaki farkı) sadece suluyorum..
Ihlamuru ise az önce gübreli bir toprağa ektim hemen fotoğrafını çektim... Hayatımdaki ilk ekim işlemim bu arada, inşallah tutar..
http://imageshack.us/a/img6/3508/cimg1218pv.jpg
Ihlamurun yanında iki tane küçük sürgün var (sanırım sürgün adı) onları gözetleyerek tutup tutmadığını anlamayı düşünüyorum. Ben henüz toprakla bitkilerle haşır neşir olma konusunda da acemiyim.. Saksıda çiçeklerim var ama hazır dikilip bana verilmiş bitkiler, sadece suluyorum ben...
Bonsai de eşimle ortağız, inşallah bitkilerimiz tutar...
Tecrübeli arkadaşlarımızın fikir ve yorumlarını bekleriz...
Sevgiler...
Merhaba Arkadaşlar
Bonsai ilgimiz eşimin nette bonsai tohumları görmesiyle başladı. Büyümüş halinin fotoğrafları bizi heyecandırdı, eşim sipariş verecekti ki bir aksilik oldu ve sipariş gecikti, bende o boşluktan yararlanıp araştırma yaptım, tohumdan bonsainin biraz sıkıntılı olduğunu ve uzun zaman aldığını öğrendim, en iyisi fidan üzerinde çalışmaya başlamak olduğunu okudum. Bunun üzerine eşimle tohumdan vazgeçtik.
Geçtiğimiz haftasonu Kartepe'ye annemlere gitmiştik, orda bonsai merakımızı dile getirdik, ve annem bize bahçeden bir ıhlamur fidanı ve kendisinin fotodaki şişeye yeni dikmiş olduğu, tutup tutmayacağından emin olmadığı çam fidanını verdi...
Annemin ekmiş olduğu çam fidanını (fidesi mi demeliyim bilmiyorum ikisinin arasındaki farkı) sadece suluyorum..
Ihlamuru ise az önce gübreli bir toprağa ektim hemen fotoğrafını çektim... Hayatımdaki ilk ekim işlemim bu arada, inşallah tutar..
Ihlamurun yanında iki tane küçük sürgün var (sanırım sürgün adı) onları gözetleyerek tutup tutmadığını anlamayı düşünüyorum. Ben henüz toprakla bitkilerle haşır neşir olma konusunda da acemiyim.. Saksıda çiçeklerim var ama hazır dikilip bana verilmiş bitkiler, sadece suluyorum ben...
Bonsai de eşimle ortağız, inşallah bitkilerimiz tutar...
Tecrübeli arkadaşlarımızın fikir ve yorumlarını bekleriz...
Sevgiler...
Forumumuza ve bonsai dünyasına eşinizle birlikte hoş geldiniz :)
Tohumdan başlamak yanlış değil aslında, ama çok daha uzun bir süreç gerektirdiği için özellikle yeni başlayanlara tavsiye edilmeyen bir durum genelde.
Şimdi tohum yerine fidan almışsınız ama keşke biraz daha gelişmiş fidan alsaymışınız daha da iyi olurmuş. Bir sonraki fidanınız daha gelişmiş bir şey olursa öğrenmeye bir an önce başlayabilmek için daha iyi olur sizin açınızdan :)
Kolay gelsin & başarılar...
NOT: Fotoğrafları foruma yüklemeniz mümkün mü acaba?
Tohumcu Nılgun
13-03-2013, 14:24
Arkadaslar, Bonsai hakkinda fazla bir bilgim yok, hatta bu konuda kara cahilim desem yeridir. Suan yeni yeni Bonsai ile ilgili basliklardaki calismalari elimden geldigince takip etmeye calisiyorum.
Merak ettigim, kucucuk bir saksida, azicik toprakla bir Agac nasil besleniyor. Yoksa sivi besin, vitamin mi veriliyor.
Anladigim kadariyla hemen hemen her Agac turunden Bonsai calismasi yapilabiliyor. Peki Araucaria Araucana ( Maymun Cikmaz Agaci ) da Bonsai icin uygun bir Agacmidir?
Merhaba sn Tohumcu Nilgun,
Ağaç için önemli olan toprağının azlığı veya çoklu ya da köklerinin uzunluğu veya kısalığı değil ihtiyacı olan besinlere ulaşabilmesi ve alabilmesi. Dolayısıyla sizin de dediğiniz gibi ağacın ihtiyaç duyduğu besinleri saksıdaki ağacımıza biz verdiğimiz sürece sorun yok demektir :)
Vitamin, hormon vs. şeylere pek itimat etmeyin, bildiğimiz gübrelerden veriyoruz hepimiz ve ayrıca izelement katkısı vs. Bunun dışında gizemli veya sır sayılacak birşey verilmiyor minyatür kalması için.
Arokarya ağacını ben şahsen dallanma ve folyajı açısından bonsai için pek uygun bulmuyorum, daha doğrusu hoş olacağını hiç sanmıyorum ama onun bile bonsaisi yapılabilir tabii ki :)
Sevdiğim türler içerisinde yetiştiremediğim tek tür Acer'ler. Belçika'da güzel bonsai nursery'ler olduğunu biliyorum, hatta Hollanda'da daha da çok. Yerinizde olsam oralardan güzel bir pre-bonsai acer alırdım kendime :)
Tohumcu Nılgun
13-03-2013, 15:38
Merhaba sn Tohumcu Nilgun,
Ağaç için önemli olan toprağının azlığı veya çoklu ya da köklerinin uzunluğu veya kısalığı değil ihtiyacı olan besinlere ulaşabilmesi ve alabilmesi. Dolayısıyla sizin de dediğiniz gibi ağacın ihtiyaç duyduğu besinleri saksıdaki ağacımıza biz verdiğimiz sürece sorun yok demektir :)
Vitamin, hormon vs. şeylere pek itimat etmeyin, bildiğimiz gübrelerden veriyoruz hepimiz ve ayrıca izelement katkısı vs. Bunun dışında gizemli veya sır sayılacak birşey verilmiyor minyatür kalması için.
Arokarya ağacını ben şahsen dallanma ve folyajı açısından bonsai için pek uygun bulmuyorum, daha doğrusu hoş olacağını hiç sanmıyorum ama onun bile bonsaisi yapılabilir tabii ki :)
Sevdiğim türler içerisinde yetiştiremediğim tek tür Acer'ler. Belçika'da güzel bonsai nursery'ler olduğunu biliyorum, hatta Hollanda'da daha da çok. Yerinizde olsam oralardan güzel bir pre-bonsai acer alırdım kendime :)
Sayin Sakaki, sordugum konularda beni aydinlattiginiz icin cok tesekkur ederim.
Bu aralar kucuk kizimla ilgilendigim icin baska ugraslara zaman bulamiyorum. Sadece Bonsai hakkinda bilgi edinmeye calisiyorum. Ilerki zamanlarda tavsiyenize uymayi dusunuyorum. Saygilar...
Forumumuza ve bonsai dünyasına eşinizle birlikte hoş geldiniz :)
Tohumdan başlamak yanlış değil aslında, ama çok daha uzun bir süreç gerektirdiği için özellikle yeni başlayanlara tavsiye edilmeyen bir durum genelde.
Şimdi tohum yerine fidan almışsınız ama keşke biraz daha gelişmiş fidan alsaymışınız daha da iyi olurmuş. Bir sonraki fidanınız daha gelişmiş bir şey olursa öğrenmeye bir an önce başlayabilmek için daha iyi olur sizin açınızdan :)
Kolay gelsin & başarılar...
NOT: Fotoğrafları foruma yüklemeniz mümkün mü acaba?
Hoşbulduk Syn Sakaki teşekkürler :)
Gelişmiş fidan derken dallı budaklı olmasını mı kastettiniz acaba, yoksa gövde kalınlığını mı? Esasen bu fidancık (ıhlamur) daha uzundu ve dalları vardı lakin annem onu bize verirken budadı, sanırım tutması için yaptı bunu.
Şuan ilk hedefim bu fidanların yerlerini sevmeleri ve tutunmaları, onlar gelişmeye başlayınca bonsaiye dönüşmeleri konusunda neler yapmam gerektiğiyle ilgili yardıma ihtiyacım olacak..
NOTA CEVAP: Elbette mümkün, yüklüyorum efendim.
tourkana
14-03-2013, 12:37
Bu bilgileri bu forumdan rahatlıkla edinebilirsiniz.
Ayrıca kısa zaman içinde yeni başlayanlara yönelik,bilgiye ulaşmanın daha pratik olduğu sık sorulan sorular ve cevaplarına ilişkin genel bir başlık açacağız.
phonemon
26-03-2013, 18:30
Ormanın yol geçecek kısmından bir kara çam fidanı söktüm geldim. Eşim bu ne dedi. dedim bonsai. :)
okuyorum blogları forumları, okudukça kafam karıştı gitti. Lütfen birisi yardımcı olsun. En ideal başlangıç ağacı hangisidir?, bu ağaç kaç yaşında olmalıdır?, kök formunu ve dal formunu ağaca zarar vermeden kazandırmanın en kolay yolu nedir?
Ormanın yol geçecek kısmından bir kara çam fidanı söktüm geldim. Eşim bu ne dedi. dedim bonsai. :)
okuyorum blogları forumları, okudukça kafam karıştı gitti. Lütfen birisi yardımcı olsun. En ideal başlangıç ağacı hangisidir?, bu ağaç kaç yaşında olmalıdır?, kök formunu ve dal formunu ağaca zarar vermeden kazandırmanın en kolay yolu nedir?
Sanırım biraz tersten başladınız gibi :)
Öncelikle kafanızı karıştıran ve sorular yönelttiğiniz her konu hakkında bilgiyi forumumuzun bonsai bölümündeki başlıklar altında bulabilirsiniz. Keşke önce bunları bir okuduktan, iyice öğrendikten ve biraz da deneyim yaşadıktan sonra ağaç sökseydiniz.
eskserkan
27-03-2013, 23:05
Herkese merhaba.
Bir alışveriş sitesinde bonsai tohumu görmemle bu hobiyi yapmaya kara verdim. Küçük bir araştırma ile bu forum sitesini buldum ve yapmam gerekenleri araştırmaya başladım. Bu hobide çok çok acemi olduğum için fazla yalnış yapmadan ilerlemek istiyorum.Bu yüzden sizlerinde destek ve önerileri benim için önemli.
Eskişehir'in mevsim şartlarına uygun ağaç türleri üzerinde araştırma yaparken en uygun türün ardıç olacağı kanısına vardım.Buradaki bir kaç fidancıyı gezdim ancak ardıç türleri bulamadım.Bende internetten sipariş etmeye karar verdim.
(Sürünücü Ardıç İbuki Ardıcı Juniperus Conferta Blue Pacific 100 Cm 15-20 cm çap 29.00tl)
http://b1303.hizliresim.com/17/w/ljglv.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
(Sürünücü Ardıc İbuki Ardıcı Bodur Juniperus Procumbens Nana 20-30 Cm Çapı 39.00tl)
http://b1303.hizliresim.com/17/w/ljgmc.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Bir fidan için bu fiyatlar normalmidir.
Birde (toros(lübnan)sediri 60-80 cm boy 7.50tl)
http://b1303.hizliresim.com/17/w/ljgn6.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Bu iki ağaç türü arasında kaldım. Eskişehir'in mevsimsel şartlarını ve acemi birisi olmamı göz önüne alarak hangi türü seçmeliyim.
İkinci konu ise sormam için biraz erken ancak araştırma mahiyetinde; Ben bitkili akvaryum ile uğraşıyorum.Emers ve submers bitki yetiştiriciliği ile uzun zamandır ilgileniyorum.Bu bitkilerde kullanılan gübreleri de maliyeti çok düşürdüğü için kendim (DIY) yapıyorum. Akvaryum gübreleri biraz pahalı :p Potasyum, Fosfat, Nitrat, Karbon(Excell) ve Demir gübrelerini kendim yapıyorum.Micro element gübresini ise yapımı çok meşakatlı olduğu için başka bir hobiciden alıyorum. Sanırım fidanlarımızda-ağaçlarımızda-bonsailerimizde bu gübrelerin kullanımında bir sakınca yok. Akvaryumda gübre miktarını ''ppm'' olarak ayarlama yapıyoruz. Bunu toprakta nasıl ayarlama yapabiliriz.
Örnek vermek gerekirse 1ml fosfat gübresi 50 lt suya 0,1 ppm fosfat katıyor. Akvaryumda olması gereken fosfat miktarı 0,5ppm. Buna göre ne kadar fosfat eklemem gerektiğini biliyorum.Haftalık olarak sudaki fosfat - nitrat - demir miktarlarını ölçüp uygun değere getiriyorum.Toprakta **** fidanda bu durum nasıl işliyor.
Biraz uzun oldu sanırım. :D
Teşekkürler.
OmerTarik
31-03-2013, 19:51
Merhaba Arkadaşlar;
Güvendiğim ve yıllardır evimizin bahçesini süsleyen ağaçlarını düzenleyen insan ile konuştum fide ile bu işe başlanacağını duydum ki az çok bu işi yapan birisi olarak hoşuma da gitti açıkcası oturduğum yer İstanbul bu nedenle biraz da soğuğa töleransı olan fideler düşünüyorum ama çok fazla bir bilgim yok bu konuda, aşağıdaki tercihlerden birisini bana seçebilirseniz buna göre balkonu fidanlar ile donatmak istiyorum.
Vereceğiniz fikir, öneri ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
- Cupressus Arizonica (Mavi Servi) Temin edilebilecek fidan 80-100 cm.
- Juniperus Horizontalis Lime Glow (Sarı Ardıç) Temin edilebilecek fidan 55-60 cm.
- Cupressus Macrocarpa Goldcrest (Limoni Servi) Temin edilebilecek fidan 50-75 cm.
- Nar Fidanı HİCAZ NARI
* Tavsiye edebileceğiniz diğer fidanları da getirtmeye çalışacağım, bunlar deneyimli olduğum türler olduğu için belirttim.
** Söğüt ve şimşir konusundaki tecrübe, deneyimlerinizden faydalanarak tavsiyelerinize de açığım.
h.armutlu
02-04-2013, 13:30
Merhaba arkadaşlar;
Ben aranıza yeni katılan bir üyeyim. Evimin etrafında ufak bir bahçem ve bahçemde 10 kadar meyve ağacım var. Geçen sene kuruduğu için köke yakın bir yerden kestiğim bir AYVA ağacım vardı. Geçen gün bahçeyle uğraşırken kökünden birkaç yeni dal oluştuğunu gördüm ve söküp daha uygun bir yere dikeyim dedim. Bu arada sökerken köke biraz zarar verdim sanırım :( Sonra bu ağaçtan bonsai yapabileceğimi fark ettim ve biraz araştırma yaptım internette. En açıklayıcı bilgilere sitenizden ulaştım. AYVA ağacı biraz daha kendini toparladığında saksıya alıp çalışmalarıma başlayacağım.
Bu arada Havai Köklendirme konusunu gördüm forumda ve birkaç ağaca daha uygulamak istiyorum. ÖNEMLi sorun şu ki, hormon kullanmadan köklendirme yapmak istiyorum ve SÖĞÜT SUYU'nun bu işlemi hızlandırabileceğini okudum H.ALİ beyin yazısında. Söğüt suyunun 4 hafta gibi bir sürede oluştuğunu okudum, o nedenle SÖĞÜT ÇAYI hazırlayarak 1-2 günde tamamlayacağımı düşündüm. Söğüt çayını şöyle hazırladım; 3-5 cm uzunluğunda kestiğim taze söğüt dallarını kaynar suya koydum ve dinlendirmeye aldım. 2 gün sonra denemeye başlayacağım.
Soru 1; meyve ağaçlarından bonsai ye başlamam doğrumu? Tam bir acemiyim de :)
Soru 2; Söğüt suyu havai köklendirme için iyi bir seçim mi? IPA hormonu da havai köklendirme için aynı sonuçları verir mi?
Soru 3; bu dönem (Mart-Nisan Ayları) köklendirme için veya ağaçların büyümesi içi doğru bir dönem mi?
Soru 4; Söğüt ağacından bonsai elde etmek için havai köklendirme yerine suda köklendirip başlaya bilir miyim?
Birçok ağacı aynı anda köklendirip denemek istiyorum ki elimde çalışma yapacak çok öğe olsun. Umarım hepsi tutar da hepsinin görsellerini buradan paylaşırım.
Yardım ve yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Bende yaklaşık 5-6 aydır bonsai ile ilgileniyorum ve artık uygulamaya geçmek istiyorum.
Öncelikle çok uzun olacağını bilsem de tohumdan nar, elma, armut vb. bitkilerden bonasi için çimlendirmeye başladım.
Ama benim asıl sorum şu: Doğadan bonsai için ağaç almak istememe rağmen, çok güzel bonsai adaylarının olduğunu düşündüğüm köyüme yalnızca bu yaz ağustosun ilk 10-20 gün için gidebiliyorum. Bu aylarda doğadan fidan alınır mı?
Köyümde ki başlıca ağaçlar: Elma, armut, vişne, ardıç, ahlat, çam, meşe, söğüt, kavak.
Köyün iklimi hakkında: Bayburt ilinde bulunuyor. Sert karasal iklime yakın fakat daha yumuşak karadeniz iklimine geçiş bölgesinde.
tourkana
03-04-2013, 15:10
Merhaba arkadaşlar;
Soru 1; meyve ağaçlarından bonsai ye başlamam doğrumu? Tam bir acemiyim de :)
Soru 2; Söğüt suyu havai köklendirme için iyi bir seçim mi? IPA hormonu da havai köklendirme için aynı sonuçları verir mi?
Soru 3; bu dönem (Mart-Nisan Ayları) köklendirme için veya ağaçların büyümesi içi doğru bir dönem mi?
Soru 4; Söğüt ağacından bonsai elde etmek için havai köklendirme yerine suda köklendirip başlaya bilir miyim?
1- Ayva güzel bir seçim olabilir, ama bunun yanında dayanıklı yaprak döken-dökmeyen birkaç başka adayınız daha olmasını öneririm.
2- Köklendirme hormonunu çok fazla önemsemeyin, Japonlar kabuk soyulduktan sonra açıktaki kısmına tekrar iyileşmemesi için bakır tel sarıyorlar, söğüt suyunu deneyebilirsiniz, bunun öncesindeki hazırlılkarı yeterki iyi yapın mutlaka olumlu sonuç alırsınız, tabi ağacın türü de bunda bir etken. (Çamı yapmayın :))
3- En iyi zaman havaların ısınmaya başladığı zamandır , çok sıcaklarda köklendirme alanını nemli tutmak zor olabilir ama bu dönemde uygundur.
4- Söğüt kolay kökleniyor, bu konuda önceki çalışmaları araştırın derim, nette bolca örnek olması lazım.
tourkana
03-04-2013, 15:12
Merhaba,
Bende yaklaşık 5-6 aydır bonsai ile ilgileniyorum ve artık uygulamaya geçmek istiyorum.
Öncelikle çok uzun olacağını bilsem de tohumdan nar, elma, armut vb. bitkilerden bonasi için çimlendirmeye başladım.
Ama benim asıl sorum şu: Doğadan bonsai için ağaç almak istememe rağmen, çok güzel bonsai adaylarının olduğunu düşündüğüm köyüme yalnızca bu yaz ağustosun ilk 10-20 gün için gidebiliyorum. Bu aylarda doğadan fidan alınır mı?
Köyümde ki başlıca ağaçlar: Elma, armut, vişne, ardıç, ahlat, çam, meşe, söğüt, kavak.
Köyün iklimi hakkında: Bayburt ilinde bulunuyor. Sert karasal iklime yakın fakat daha yumuşak karadeniz iklimine geçiş bölgesinde.
Doğadan yamadoriye karşıyız, özel mülkünüzse ayrı bir iş tabi , ama yasal olarak zor durumda kalmamak için buna dikkat etmelisiniz.
Ayrıca o dönemlerde alınacak yamadorilerin tutma şansı maalesef çok zayıftır,hatta yoktur. KEsinlikle tavsiye etmem.
h.armutlu
03-04-2013, 16:44
Çok teşekkürler yorumunuz için.
Ayva şimdilik çok küçük, daha 1 senelik bile değil. Onu yanında yine kökten patlamış bir elmam var, oda küçük. İkisini birbirine yakın bir yere dikeceğim bahçemde. Ana dal kuvvetlenince budamaya başlayıp saksıya alacağım.
Bu hafta sonu Havai Köklendirme işlemini en az 10-15 yerde yapacağım meyve ağaçlarım da. Hangileri tutarsa onları saksıya alacağım. Tabi ki köklenmeler birkaç ayı bulacak.
Bu ağaçları beklemeden birkaç şimşir edineyim diyorum ki budama, gübreleme, toprak değişimi gibi uygulamalara da yavaş yavaş başlaya bileyim.
Eğer tüm bu düşündüklerim firesiz tutarsa 1-2 ay içinde 15-20 bonsai adayım olacak. Tabi ki sizlerin bol bol yorum ve yardımlarına da ihtiyacım olacak.
Merhabalar.Ben bugün bir leylak fidani aldim ve bonsaiye baslamak istiyorum. cok heycanliyim
okadar cok yazilanlari okudum ki fidani alinca ne yapacagimi bilemedim.bonsaiye nerden baslamaliyim ilk olarak ne yapmaliyim balkonami koymaliyim yoksa soguk olan bir odam var orda daha iyimi olur? yardimlarinizi bekliyorum.
Bende yeni başladığım için sana tavsiyem şimdilik sadece okuman :) diger konulardaki tavsiyeleri de tabi ki daha bilgili üstadlara bırakıyorum.
Merhabalar.Ben bugün bir leylak fidani aldim ve bonsaiye baslamak istiyorum. cok heycanliyim
okadar cok yazilanlari okudum ki fidani alinca ne yapacagimi bilemedim.bonsaiye nerden baslamaliyim ilk olarak ne yapmaliyim balkonami koymaliyim yoksa soguk olan bir odam var orda daha iyimi olur? yardimlarinizi bekliyorum.
Merhaba sn yade,
Bitkiniz üzerinde herhangi bir işlem yapmadan önce bonsai bölümündeki başlıkları detaylı olarak incelemenizi, okumanızı ve bilgilerinizi olabildiğince artırmanızı öneririm.
Çoğu ağaç/çalı türü gibi leylak da bir dış mekan bitkisidir ve güneşe ihtiyaç duyar, dolayısıyla evin iç mekanında tutmak pek iyi bir fikir değil.
Bir de eğer fotoğrafını foruma yükleyebilirseniz, hepimiz size daha iyi bir fikir veririz.
Kolay gelsin.
Öncelikle cevabiniz icin cok tesekkur ederim.yukarida aldigim leylak fidani var,birde erguvan agaci tohumu aldim yarinda sögüt celikleri toplayacagim. Bahceli bir evde degilim ama en azindan balkonum var bolca sabah günesi alan.forumda bonsai basligi altindaki yazilari sürekli okumaya calisiyorum ama sizlerinde yardimlariniza ihtiyacim var.
Bana kalırsa saksısını değiştirmeniz gerekir. Kökler toprağın üzerine çıkmış sanırım. Forumda kök budama ile ilgili bilgiler var önce oralara bakmanızı öneririm. Bitkiyi gövde kökünden tutup çektiğinizde %99 ihtimalle sadece kök göreceksiniz. Bunun sonucunda bitkiye su verdiğinizde su tam olarak emilemeyip köklerde kalacak, köklerin çürümesine yol açabilecek diye düşünüyorum. Toprak karışımında da acele etmeyin derim benim gibi bir ton malzeme alıp sadece 2 tanesini kullanmanız yazık olur. Elimde kalan malzemeler için (su tutucu özellikte) tohum alacağım sırf :)
tamara197
20-04-2013, 16:00
Herkese Merhaba , Bonsai ile ilgili bir çok fotoğrafı yorumları inceledim..çok ama çok hoşuma gitti ..Bu bonsai'lerin hertürlü ağaçtan olabildiğini bilmiyordum ..
Bende bir ağaç alıp denemek isterim lütfen birisi bana yardımcı olabilirmi ..? kolay büyüyen ve şekil alabilen hangi ağacı almalıyım..?
Hertürlü çiçeğim menekşelerim vs. var çokta güzel büyüyorlar ama bu bonsai olayı beni çekti nedense:)))evimin balkonunda veya salonunda hangi kokten faydalanabılırim :(
Herkese Merhaba , Bonsai ile ilgili bir çok fotoğrafı yorumları inceledim..çok ama çok hoşuma gitti ..Bu bonsai'lerin hertürlü ağaçtan olabildiğini bilmiyordum ..
Bende bir ağaç alıp denemek isterim lütfen birisi bana yardımcı olabilirmi ..? kolay büyüyen ve şekil alabilen hangi ağacı almalıyım..?
Hertürlü çiçeğim menekşelerim vs. var çokta güzel büyüyorlar ama bu bonsai olayı beni çekti nedense:)))evimin balkonunda veya salonunda hangi kokten faydalanabılırim :(
Merhaba sn tamara197,
Kendinizi kolay veya hızlı büyüyen ağaç türlerine koşullandırmayın. Sizin için en ideal adaylar öncelikle bölgenizdeki iklim koşullarına uygun türlerdir, yani her gün yolda rastladığınız ağaç türleri...
Tabii ki bir de seçim yaparken iç mekanda mı yoksa dış mekanda mı yetiştireceksiniz buna da dikkat etmeniz gerekir. Örneğin bir dış mekan ağacı olan zeytini alıp evin içinde bakamazsınız, vs.
Diğer gerekli tüm bilgileri zaten bonsai başlıkları altında bulabilirsiniz, bulamadığınız zamanda sorarsanız tüm arkadaşlar seve seve yardımcı olurlar.
Kolay gelsin.
drummer86
22-04-2013, 00:23
Ben internetten aldiğim çamla başladim.
Ben internetten aldiğim çamla başladim.
Hangi çam çeşidi? Fotoğraflarını bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Yukarda diğer arkadaşlar güzel bilgiler vermişler. Şekil vermek için bol bol bonsai resimleri incelmekte fayda var. Bu adreste benim topladığım resimler var sanırım 400 civarında. Bunları indirip incelerseniz, faydaları olur.
http://rapidshare.com/files/48305526/bonsai-2005-08-31.rar.html
Öncelikle merhabalar. Ben bonsai yetiştirmek istiyorum ve sitenizde yeniyim bu yüzden yazılanları okuyordum ve sizin paylaştığınız bu linke rastladım fakat link çalışmıyor. Sizden ricam bu birikiminizi tekrar paylaşmanız. Şimdiden çok teşekkürler..
Merhaba sn Mkurnaz,
Dışarıdan link olarak verilen fotoğraflar, bu örnekte de gördüğünüz gibi o link zamanla çalışmaz hale geldiğinde forumumuzda da görüntülenemez hale geliyor. Bu yüzden fotoğrafları doğrudan forumumuza yüklemeleri konusunda üyelerimizi sık sık uyarıyoruz.
Öncelikle merhabalar. Ben bonsai yetiştirmek istiyorum ve sitenizde yeniyim bu yüzden yazılanları okuyordum ve sizin paylaştığınız bu linke rastladım fakat link çalışmıyor. Sizden ricam bu birikiminizi tekrar paylaşmanız. Şimdiden çok teşekkürler..
Bol bol bonsai resminden ziyade kendi ağacınızın türündeki resimleri incelerseniz gövdesinin kalınlığı şukadar olunca nası görünür şuralardan dal bırakırsam nasıl görünür soruları kafanızda kalmamış olur sonra da herşey size ve ağacınıza kalmıştır bence. Bir fotoğrafta gördüğünüz bonsainin aynısını yapmak, daha güzelini yapmaktan zordur.
Bol bol bonsai resminden ziyade kendi ağacınızın türündeki resimleri incelerseniz gövdesinin kalınlığı şukadar olunca nası görünür şuralardan dal bırakırsam nasıl görünür soruları kafanızda kalmamış olur sonra da herşey size ve ağacınıza kalmıştır bence. Bir fotoğrafta gördüğünüz bonsainin aynısını yapmak, daha güzelini yapmaktan zordur.
Yorumlarınız için teşekkür ederim.
412809
Sn.memet yalnız siz bir fikir verdiniz teşekkür ederim.
Benim istediğim literati oldu,dallar çok kalın, bunları biçimlendirsem? daha uzun bir yol.Güzel de durmazdı.
Böylece bonsai olmaya yaklaşıldı.
Sonbaharda tellenecek
Selamlar
ilgili mesajlar için :http://www.agaclar.net/forum/991182-post166.htm
http://www.agaclar.net/forum/991192-post167.htm
417708
Merhabalar,
bonsailer hep ilgimi çekmiştir,
forumda ilgili konulara öylesine bakıyordum fakat,
bahçede bu ağacı gördüm,
neden benimde bir bonsaim olmasın dedim...
kendinden eğimi var ve gövdesi yeterince kalın gibi.
şimdi ben bu ağacı alıp bonsai yapabilir miyim?
forumda ilgili konulara tekrar bakıp notlar almayı düşünüyorum
fakat
öncelik olarak ağacımın uygunluğunu öğrenmek ve
ilk olarak ne yapmam gerekir bilmek istedim.
sanırım şimdilik olduğu yerde kalması kendi sağlığı açısından en iyisi olacak
çünkü hiçbir bilgim yok nasıl yaşatırım saksıda :(
budamam gerekir mi herhangi bir dalını acaba?
yoksa olduğu gibi kalsın mı?
yazık günah hiç bulaşma ağaca da diyebilirsiniz,
hiç alınmam...
benimki sadece bir küçük heves...
cahil cesareti de diyebilirsiniz :)
aykut_celebi
18-06-2013, 13:56
Merhabalar,
Üye olmama rağmen bir türlü foruma konu açamadım. Öncelikle kusura bakmayın. Ben bonsai sanatına ilk adımları atanlardan bir tanesiyim. Buradaki yazılanları takip ediyorum. Bu yüzden 3 yaşında bir fidan buldum internetten. Sizce bunu tedarik etsem, bonsai için uygun olur mu ve altından kalkabilirmiyim diye düşünüyorum. Sonuçta bu canlıyı ziyan etmek istemiyorum.
Teşekkürler.
http://oi44.tinypic.com/r7loac.jpg
İsmi de " Buxus " olarak geçiyor.
tourkana
18-06-2013, 15:32
Sn. aykut_celebi, bu ağaç şimşir türü olup, dayanıklılığı ile yeni başlayanlara sıkça önerilir.
aykut_celebi
18-06-2013, 16:27
Sn. aykut_celebi, bu ağaç şimşir türü olup, dayanıklılığı ile yeni başlayanlara sıkça önerilir.
İlginiz için teşekkür ederim. Siparişi verdim büyük ihtimal yarın elimde olur. Bu konuda üstadların deskteklerini ve önceden yazdıkları mesajlara bakacağım.
assassinan
11-07-2013, 20:11
Merhabalar,
daha evvel de kendimi biraz tanıtmaya çalışmıştım, adım Sinan ve Aksaray'da yaşıyorum. Burada bulunma sebebim küçüklüğümden beri hayranlık duyduğum bonsai sanatına iyice merak sarmış olmam. Daha yeni yazma fırsatı buluyorum çünkü daha öncesinde site içinde epeyce araştırma yapıp edinebildiğim kadar bilgi edinmeye çalıştım. Bir yandan da artık uygulamaya geçmek gerekir diyerek civardaki fidancılardan 4 adet fidan aldım (zeytin, bodur ardıç, sedir ve incir) ve tavsiyelere uyarak öncelikle bu fidanları yaşatmaya çalışıyorum.
Sanırım bonsai için çok ince ve cılız adaylar seçtim. Bu sebeple siz değerli ve tecrübeleri üyelerin tavsiyelerini sabırsızlıkla bekliyorum. Yeni adaylar mı seçmeliyim? Bu adaylarla nasıl çalışmalar yapabilirim? Sedir kurumuş mudur acaba?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/kisiye-ozel-iletisim-alani/424882d1373482768-img_8348.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/kisiye-ozel-iletisim-alani/424884d1373482768-img_8350.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/kisiye-ozel-iletisim-alani/424883d1373482768-img_8349.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/kisiye-ozel-iletisim-alani/424886d1373482768-img_8352.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/kisiye-ozel-iletisim-alani/424887d1373482903-img_8353.jpg
badrobot
25-07-2013, 20:35
Sn.assassinan.
Mesajınızı daha yeni gördüğümden ancak şimdi size yazabiliyorum.
Sizin seçmiş ve almış olduğunuz fidanları görmedım, ince olduklarını yazmışsınız. Forumda ince fidanlardanda bonsai yapan arkadaşlar var. Onlarında çalışmaları oldukça başarılı olduğunu söylemeliyim.
"Her yiğidin bir yoğurt yiğişi vardır" derler ve doğruda söylerler.
Ben "kalıncıyım", yani seçtiğim adaylar en az 5-6cm kalınlığında, onlarıda küçük bonsai yaparak değerlendiriyorum. Asıl favorim 8-10-12 cm (hatta dahada kalın) çap kalınlığına sahip adaylar. Hatta en son, iki gün önce Torbalıdan aldığım ve boyunu 34cm kalacak şekilde kestiğim, bedeni S şeklidenki çınar yapraklı akçağaacımın beden çap kalınlığı 9cm'dir. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde 45-50cm boyundca bir bonsai elde etme niyetindeyim.
Sizede tavsiyen küçük boy bonsai yapmak istesenizde beden çapı 5-6cmlik ağaçlar elde edin. Bonsaileriniz heybetli bir görüntüye kavuşacaktır. Daha ince adaylar işinizi zora sokacağı kanısındayım.
İnce adaylardan bonsai yapanlar bana kızmasınlar. Onların çalışmalarınıda dikkatle izlemekteyim ve beğeniyorum. Herkesin bir yolu var, tekniği, bakış açısı, beklentileri farklı.
Herkese iyi çalışmalar dilerim.
assassinan
26-07-2013, 10:04
Merhaba sn. badrobot,
cevabınız ve ilginiz için teşekkürler ancak fidanları görmedim demişsiniz resimleri yükledim acaba görünmüyor mu?
Bir sorum da akçaağacınız ile ilgili, 34 cm kalacak şekilde kestim demişsiniz, fakat mevsim itibariyle sakıncalı değil mi acaba? Bu güne kadar forumda okuduğum, büyük çaplı budamaların genellikle ağaçların uyku döneminde (yaprak döktükten sonra tekrar tomurcuk verecek ilkbahar mevsimi arası sürede) yapıldığı yönündeydi. Acaba yanlış mı biliyorum yoksa sizin bildiğiniz değişik birşey mi var :)
Ben henüz işin çok başındayım ve daha kalın adaylarla da çalışmak istiyorum tabi, hatta çeşit olsun diye çeşitli kalınlıkta adaylarla çalışmayı hedefliyorum.
badrobot
26-07-2013, 11:46
Sn.assassinan.
Fotoğrafları mesajınızda ben göremiyorum.
http://www.agaclar.net/forum/1178810-post291.htm
Kesim konusuna gelince; aslında okuduklarınız ve söyledikleriniz doğru. Fakat 3-4 metrelik ağaçları arabamın bagajına başka şekilde sokup eve getiremezdim. Ağaçlarımı eve getirirken, naklederken olması gerekenden çok daha uzun (en az iki kat uzun) bir şekilde oracıkta kesiyorum ve eve getiriyorum. Eve getirdikten sonra ağacımı iyice inceleyip gerekli doğru kesimleri yapıyorum. (çınar yapraklı akçaağacımı tam 3 gün düşündüm.)
Bu mevsimde özelliklede kalın bedenlerde kesimler özsu kaybı,enfeksiyon ve mantar tehditlerinden dolayı oldukça tehlikeli, fakat gerekli bazı önlemler alarak bu tehlikeyi minumuma indirebilirsiniz.
-Kesimde kullanacağınız kesici aletlerin steril olması gerekir. (keskin testereyi veya testere ucunu kloraklı suyla silip durulayın)
-Kesimden hemen sonra, vakit kaybetmeden ağacı aşı macunuyla kapatmalısınız.
-Ağacı 2-3 gün serin, rüzgar almayan, yarı/tam gölge bir yerde barındırmalısınız.
-Ben ağaçlarımda RAZORMİN kullanıyorum. Bu mevsimde yaptığım kesimlerden hemen sonra kullandığım ağaçlarımdan hep olumlu sonuçlar aldım. Razormin'in içindeki amino asitler kök sistemini güçlendirdiğinden ağaç stresini çabuk atlatıyor.
-Sulama en önemli konu. Aslında tüm ağaçlarımızı dengeli sulamalıyız. Benim bahçendeki damlama sulama tüm ağaçlardaki stresi en aza indirgemekte.
Bu mevsimdeki yapılan kesimlerin bir avantajınıda söylemeden geçemeyeceğim;yukarıdaki gerekleli, uygun şartları sağladıktan sonra ağaç aktif dönemde olduğundan kesi yarasını çok kısa bir sürede iyileştiriip,kapatmaktadır. Kışın yapılan kesimlerde ise bu süre çok daha uzamakta.
Kalın bedenli ağaçlar konusunda hala ısrarlıyım. En az 5-6 cmlik hatta çok daha kalın ağaçlarla çalışmanız size zaman ve görsellik avantajı sağlayacaktır. iyi çalışmalar dilerim.
assassinan
27-07-2013, 11:59
Merhaba sn. Badrobot,
değerli bilgileri için teşekkürler tavsiyelerinize uyarak bende daha kalın adaylarla çalışacağım. Özellikle de bu mevsimde yapılacak olan bir kesim için yapılacak olan uygulamalar çok önemli ve değerli bilgiler.
Birkaç sorum olacak kloraklı su yerine çamaşır suyu da kullanılabilir mi? Razormin de sanırım köklendirme hormonu doğru mudur?
Bir de ilginçtir ki bende resimler görünmesine rağmen sanırım başkaları görüntüleyemiyor. Tekrar yeni resimler ekliyorum. Bu sefer olur inşallah ve bunlar üzerinden yorum yaparsanız sevinirim.
badrobot
27-07-2013, 12:29
Sn.assassinan.
Şimdi ağaçlarınızın fotoğraflarını görebiliyorum. Bende zamanında sizin ağaçlarınız gibi oldukça ince fidanlar almış ve üzerleinde çalışmaya, uğraşmaya çalışmış ve çççoookkk zaman kaybetmiştim. Bu tür fidanlar inanın zaman kaybı.Hemen hemen hepsini ya toprağa (14 adet) diktim, bazı yerlere (10-15 adet) bağışladım.
Kalın bedenli ağaçlar fiyat olarak ince fidanlara göre 8-10 tanesinin fiyatına denk gelsede buna kesinlikle değer..Bende bir anda 10 tane FİDAN almaktansa 1-2 AĞAÇ alıyorum.
Razormin aslında bir gübre, fakat içinde köklendirme görevi gören hormonlarda mevcut. Tüm bahçeme 10-15 günde bir yaprağa püskürterek veriyorum.
Çamaşır suyuda aynı işi görecektir. Buradaki amaç ağacınızı keseceğiniz kesi aletinin enfeksiyon ajanlarından arındırmak olmalıdır. Bunu neyle yaptığınızda çok önemli değil aslında.
Not: Ağaçlarınızın fotoğraflarını çekerken birdahaki sefere yandan ve tam göz hizasından çekmenizi öneririm. Böylece tüm üyeler ağaçlarınız hakkında daha doğru yorum ypabilirler.
İyi çalışmalar dilerim.
assassinan
27-07-2013, 13:31
Sn. Badrpbot,
cevabınız ve önerilerinizi için tekrardan teşekkürler.
badrobot
27-07-2013, 20:25
Sn.assassinan.
Sizin fidanlarla bir oranlama yapabilesiniz diye bu fotoğrafı görmenizi istedim. Bu gördülkleriniz son bir-iki hafta içinde aldığım ağaçlar. Hepsinin uç noktalarında yeni patlamış bir göz mevcut. Kesimleride o gözlere göre yaptım ve gözler hepsinde gelişmeye başladılar.
yesil_ozgurluk
30-07-2013, 00:41
Merhabalar,
Ben bonsai bakımına yeni başlayacağım ve siteyi gezmeden önce Ginkgo türü tohumlar aldım. Ancak tohumdan fidan elde etmenin zor olduğunu ve çok sabır gerektirdiğini siteyi okuyunca öğrendim :) ister istemez bu işe başlayınca içimizde heyecanın getirdiği bi acelelik oluyor ama zamanla bu sabıra dönüşecektir :)
Kısaca, yarın siparişim elime ulaşıcak. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Merhabalar,
Ben bonsai bakımına yeni başlayacağım ve siteyi gezmeden önce Ginkgo türü tohumlar aldım. Ancak tohumdan fidan elde etmenin zor olduğunu ve çok sabır gerektirdiğini siteyi okuyunca öğrendim :) ister istemez bu işe başlayınca içimizde heyecanın getirdiği bi acelelik oluyor ama zamanla bu sabıra dönüşecektir :)
Kısaca, yarın siparişim elime ulaşıcak. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Aramıza hoş geldiniz :)
Öncelikle Ginkgo tohumunun çimlenme koşullarını ve zamanını öğrenin, tohumunuz çimlenip büyürken de Ginkgo bakım koşullarını iyice öğrenmenizde fayda var. Forumdaki bonsai başlıklarını iyice gözden geçirmenizi tavsiye ederim:
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/15318.htm
http://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/856.htm
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/574.htm
İlerleyen aşamalarda zaten hep birlikte yardımlaşırız :)
Kolay gelsin ve başarılar.
assassinan
31-07-2013, 23:02
Sn.assassinan.
Sizin fidanlarla bir oranlama yapabilesiniz diye bu fotoğrafı görmenizi istedim. Bu gördülkleriniz son bir-iki hafta içinde aldığım ağaçlar. Hepsinin uç noktalarında yeni patlamış bir göz mevcut. Kesimleride o gözlere göre yaptım ve gözler hepsinde gelişmeye başladılar.
Sn. Badrobot,
sizin adayların yanında benimkiler cüce kalıyor :) sanırım benim fidanları biraz gelişmeleri için kenara ayırıp ufak ufak çalışmalar yapacağım bunun yanı sıra sizinkiler gibi birkaç aday edineceğim. Bence her kalınlıkta bonsai yapılabilir ki yapanlar da var bildiğim kadarıyla, hem çeşit olur böylece :) Belki ince olanları daha küçük saksılara ekip mini bonsailer yaparım. Ama sayenizde farklı bir bakış açısı da kazanmış oldum teşekkürler.
badrobot
31-07-2013, 23:22
Sn.assassinan.
Bu forumunda amacı bu zaten. Bonsai severlere ve bonsai yapmak isteyenlerin birbirlerine destek olması. Hep daha ileriye, daha güzele ulaşması. Bu süreçtede üyelerden size ve bana her zaman yardım edecekler çıkacaktır. Bu süreç böyle devam edecektir emin olun.
Bende bu forumda tartışarak, konuşarak bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum ve daha öğreneceğimiz çok şeyler var.
Bende ilk başlarda ÇOK İNCE fidanlar toplamıştım. İnce fidanlarınızı şimdilik bir kenara kaldırın veya imkanınız varsa toprağa ekin. Onlarda bir gün kıvama gelecekler.
Eğer sizin bakış açınızı bir miktar dahi değiştirebildiysem bile ne mutlu bana.
İyi çalışmalar dilerim.
mustafa007
12-08-2013, 22:30
Herkese merhaba cevaplarınız için şimdiden teşekkürler bu benjamin için neler yapabilirim ikincisi yaprak küçültme işlemi uygularım iki seferdir ama bazı yapraklar çok kocaman oldu yani küçülmesi lazımken ama neden öyle oldu bide yaprakları kesince dallar daha çabuk büyüyür gibi geldi. teşekkürler..
Merhaba sn mustafa007,
Yaprak küçülmesini şimdiden dert etmenize gerek yok :)
Bitkinizin önünde daha uzun bir süreç var. Öncelikle bitkinizi geliştirmeye ve gelişirken de uygun bir tarz seçerek ona uygun şekillendirmeye odaklanın derim.
Yaprak küçültmesi daha ileri aşamalarda düşünmeniz gereken bir işlem.
Bitkiniz henüz genç olduğundan, tarz seçimi konusunda bolca da seçeneğiniz var zaten. Forumda ve internette diğer bonsai tarzlarını bolca gözlemleyerek hemen işe koyulun :)
Kolay gelsin.
mustafa007
13-08-2013, 21:30
teşekkürler sayin sakaki dogru söylüyorşun sekillendirme yapicam zaten ddgn gbi ama neden yapraklar daha çok büyüdü anlamad araim daha once agaçlar.com da bu konuyu baya bi arastirdm yapraklarin yarisini kesiyoruz yanlşsya uyariniz sayin sakaki. bide dal secimi nerdn yapabilrm tesekkürler
badrobot
13-08-2013, 21:40
Sn.mustafa007.
Ağacınız daha henüz çok genç ve önünde çok zaman var. O kadar genç bir fidan ki ne tarz ne de dal seçimi gibi konuları dahi konuşmanın bir anlamı yok şu vakit.
Siz isterseniz daha yaşlı bir adaylarla çalışmayı deneyin.
teşekkürler sayin sakaki dogru söylüyorşun sekillendirme yapicam zaten ddgn gbi ama neden yapraklar daha çok büyüdü anlamad araim daha once agaçlar.com da bu konuyu baya bi arastirdm yapraklarin yarisini kesiyoruz yanlşsya uyariniz sayin sakaki. bide dal secimi nerdn yapabilrm tesekkürler
Ficus (İncir) türlerinde bu işlem, yaprağın yarısından keserek değil de, yaprağın yaprak sapından ayrıldığı noktadan keserek yapılıyor genelde ve yaprağın sapı dal üzerinde bırakılıyor. Böylece aynı noktadan 2-3 hafta içinde çıkan yeni yapraklar öncekine nazaran daha küçük çıkıyor.
Sizin ağacınızda farkındaysanız yarısından kestiğiniz yapraklar düşmemiş ve yerine yenileri çıkmamış. Daha farklı dallarda veya dalın uzantısında çıkan yapraklar daha büyük ki genelde ilk çıkan yapraklar sonradan çıkanlara göre daha küçük kalır.
Ama ilk başta dediğim gibi bu konu acelesi olan bir husus değil. Ficus bitkiniz ince diye çok aşırı dert etmeyiniz. İyi baktığınız taktirde çok hızlı gelişen bir bitkidir. Ama bu bitki gelişirken de sn badrobotun dediği gibi deneyimlemek amacıyla daha gelişmiş adaylar edinmenizin de faydası olur.
Başarılar diliyorum.
NOT: Mesajlarınızda Türkçemizi biraz daha itinalı kullanmaya özen gösterirseniz, mesajlarınızı tüm üyelerimiz daha rahat okuyacak ve faydalanacaktır ileride. Teşekkürler.
mustafa007
13-08-2013, 22:07
teşekkürler syn sakaki dediginizi bi deneyecegim syn badrobot dogru söylüyorsunuz ben zaten çok acele etmiyorum sadece yaprak küçültmeyi merak etmiştim ilk etapda dediginiz gibi biraz daha zman geçtikden sonra o işlemleri uygulayacagım teşekkürler.
trapcode
19-08-2013, 14:41
Dün arkadaşımın bahçesini gezerken akça ağaç olduğunu söylediği bu ağacı gösterdi ve isterse bonsai yapmam için bana verebileceğini, istersem havai köklendirme yapabileceğimi söyledi.
Sizce bu ağaçtan bonsai olur mu? Havai köklendirme için uygun mevsim nedir? Yardımcı olursanız sevinirim.
Sn trapcode,
Ağacın ismi Dişbudak yapraklı akçaağaç (Acer Negundo) ve güzel bonsai örnekleri de var ancak Konya için havai köklendirme açısından pek de uygun olmayan bir döneme girmek üzeresiniz. Riske girmemek için bence bu işlemi önümüzdeki ilkbahara bırakın (çevrenizdeki ağaçlar uyanmaya başladıktan sonra başlayın).
Başarılar dilerim.
Merhaba, bu bonsai hastalığı banada bulaştı sanırım :)
forumdaki bilgiler ışığında az önce bonsai tohumu siparişi vermekten son anda kurtuldum. tohum işinden vazgeçtik şimdi fidan meselesine geldi. fidan temini için civardaki fidan satıcılarını yarın dolaşacağım. air layering methodu da aklıma yattı açıkçası. ama aklıma takılan bir nokta var cevabını bulamadığım onu sormak istiyorum. başlangıç için akcaağaç uygun diye bir yazı okudum. bu ağaçtan çevrede bolca rastladım. akçaağaç bonsai resimlerini google da arttığımda yaprakları çok daha küçük bu bizim bildiğimiz ağaçtan farklı bir tür mü? bu hale nasıl geliyor onu çözemedim.
tourkana
20-08-2013, 08:35
Sayın ookano,
Siz herhangi bir işlem yapmadan önce ilgili konu başlığında ağacın fotoğrafını paylaşın, şu anda bu işlem için uygun zamanda değiliz zaten, bu işlemin inceliklerini öğrenmek için bolca araştırma ve gözlem yapın.
Çevrenizdeki fidanlıkları varsa orman fidanlıklarını dolaşıp, bonsaiye uygun gövdede ve bulunduğunuz iklime uygun fidanlar alarak , ağaç yetiştirme konusunda da bilgi sahibi olursunuz.
Fotoğraflarda gördüğünüz küçük yapraklar, yapraksızlaştırma ve çatallandırma budaması ve uygun gübre rejimi sayesinde elde edilmektedir. Biçim verme teknikleri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/) bölümünde bu konular ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
badrobot
20-08-2013, 09:42
Sn.ookano.
Sarınırım sizin google'dan aratıp gördüğünüz akçaağaç türü Acer Palmatum (onunda yüzlerce alt türü var.) olabilir. Zira en yaygın olarak bonsaide kullanılan akçaağaç türü bu değerli ağaçtır. Bu konuda Sn.tourkana'nın engin bilgilerinden ve tecrübelerinden herkesin faydalanması gerektiğini düşünüyorum.
Bonsai'ye başlangıç olarak bölgenizin iklim özelleiklerine uygun yerli ağaç türleriyle başlamanın daha uygun olacağını düşünüyorum. Deneyiminiz ve bilginiz zamanla arrtıkça zaten diğer türlerin yetiştirilmesi ve bakımı konusunda daha başarılı olacaksınız.
Herkese merhaba, ilk bonsai demememi zakkumla yapmıştım ve hüsranla sonuçlanmıştı, şu sıralar tekrar heveslendim ve bugün yarın bir fidanlığa gidip uygun bir fidan almayı düşünüyorum, teorik olarak çok fazla okuduğum için bu sefer kendime daha çok güveniyorum, incir ya da sukkulent türünde bir şeyler düşünüyorum ustalarımıza bir danışayım dedim, şimdiden teşekkür ederim
badrobot
21-08-2013, 12:30
Sn.Qria.
Bonsai'ye İncirle başlamak size yine bir hayalkırıklığına neden olabilir. Zakkum gibi çok inatçı bir ağaç olduğunu söylemeliyim. Bence bir dut sizin için çok yerinde olur. Birde şöyle beden çapı 6-7cmlik bir ağaç bulursanız son bahar sonunda dahi yüzünüz gülecektir.
Merhaba yeniden,
tavsiyeleriniz üzerine fidanlığa gidip tek tek fidanları inceledim. kalın gövde yapısında bonsai için uygun olabilecek fidanları sordum. fidanlıktaki ağaçların nerdeyse çoğu budanmış halde idi. tek tek fotoğraflarını almaya çalıştım.
ordaki eleman ilk 2 resimdeki ağacın huş ağacı olduğunu bunun uygun olduğunu söyledi. ağacın boyu 1 m civarında ve kökü 4-5 cm kalınlığında.
bunun dışında bişey sediri dedi ama tam hatırlamıyorum kök yapısı daha uygun olan burdaki ilk 2 resimdeki fidanları ve 3-4 resimdeki akçaağaç türünü gösterdi.
mor çiçek açan kendilerinde bonsai yapılmış olan bi fidan gösterdi ve şiddetle tavsiye etti. ağaç hoşuma gitti açıkçası ama başlangıçta kolay mı olur zor mu bilemedim.
bunların dışında bizim site içerisinde rastladığım ağaç türü var bunlarda aklıma takıldı. bunların türü nedir? bonsai için uygun mudur?
her mesaja 5 adet fotoğraf eklenebildiği için ayrı ayrı atabildim resimleri. öğrenmek istediğim bu fidanlar ile başlangıç yapılabilir mi? hangisi daha kolay ve uygundur? öte yandan bunların çoğunun boyu fotoğrafta belli olmayabilir ama 1 m den büyük. alt taraftaki dallar tamamen budanmış. oradaki eleman tepeden 30-40 cm kısmı kesip dikersen büyür dedi ama aklıma yatmadı açıkçası. bu mümkün müdür?
Bazı ağaçlar budanarak kısaltılabilir. Budamadan sonra kalan kısım tekrar dallanır.
Bu kural değildir. Çam ağacında bu türden dallanma olmaz. Fotoğrafladığınız çamlarla ilgilenmeyin.
Bu fidanlıktan almanız gerekmiyorsa, ben başka ağaçlara bakmak isterdim. Gösterdiğiniz fidanlar yeni başlıyorken sizi yorabilir.
badrobot
25-08-2013, 12:48
Sn.ookano.
Size bir kaç madde altında kendi şahsi düşünvelerimi. anlatmak isterim.
-Öncelikle ağaçlarn toprağa yakın (2-3cm) bir yerinden bir mesuroyla çaplarını yahut çevrelerini ölçün. Bu size ağaçların ne kalınlıkta olduğun hakkında net bilgi verir.
-Ben çam ağacı çalışmıyorum. Çünki ZOR. Gerçektende çok zor. SnMemet beyin dediği gibi geriden sürgün vermediğinden ağacın boyunu pat diye kesip kısaltamazsınız. Ancak her yıl çıkan yeni mumların alınmasıyla, enerji dengelemesi sayesinde yıllar içerisinde boyunu kısa tutabilirsiniz ancak. Boyu uzamış olan bir ağacı ancak başka bir yöntemde aşı yöntemiyle kısaltabilirsiniz. Kalın bedenli bir çam ağacına (mesela boyu 3-4m olan) ilk 40-50cmlik kısımlarından yapılan aşılarla bonsai formuna ulşatırabilirsiniz.
-Çınar,ligüstürm,dut,erik,ficus,begonvil,akçaağaç,k araağaç,defne,zeytin vb. bir çok türde 5 metrelik bir ağacı toprak seviyesinden 30-40cm kalacak şekilde kestiğinizde ağaç büyük olasılıkla yaşar ve yeni sürgünlerini bir dahaki bahara verir. Bu ağaçlar arasından dayanıklığı ve hızlı gelişmesi nedeniyle dutla başlamanızı tavsiye ederim.
İyi çalışmalar dilerim.
ilginiz için teşekkür ederim. mesajı yanlış yere koymuşum onun için özür dilerim. benim attığım fotoğraflarda dut fidanı var mı? şu pembe-mor çiçek açan ağacın cinsi nedir?
Sn.Qria.
Bonsai'ye İncirle başlamak size yine bir hayalkırıklığına neden olabilir. Zakkum gibi çok inatçı bir ağaç olduğunu söylemeliyim. Bence bir dut sizin için çok yerinde olur. Birde şöyle beden çapı 6-7cmlik bir ağaç bulursanız son bahar sonunda dahi yüzünüz gülecektir.
Sayın badrobot önerinizi kesinlikle dikkate alacağım, öneriniz sayesinde bir ağacın hayatını kurtardığınız için ayrıca teşekkür ederim size, fidanları alıp onları bonsai yapacağım diye öldürmek istemiyorum bu yüzden çok dikkatle seçim yapmak taraftarıyım, hatta bazen bonsai sanatı ne kadar doğru, ağaca acı çektiriyor muyum diye düşünmeden edemiyorum.
badrobot
27-08-2013, 11:51
Sn.Qria.
Ağaçların sinir sistemi yoktur, o yüzden acı çekmezler. Çelikle üretim ve daldan köklendirme yapılan ağaçlarda resmen yeni bir birey oluşturduğumuzu düşünürsek bitkiler dünyasının biz insanların düşündüğü gibi bir hayat formu olmadığı oratada. Doğada bu ağaçlar kendi dünyalarında bir çok zorluklarla karşılaşıyorlar, Zayıf olanlarını sistem kendiğinden eliyor zaten ve ölüyorlar. Oysaki biz bu ağaçları yaşatmak için her türlü çabayı sarfediyoruz. Hatta zayıf ve hasta olan bireyleri dahi yaşatmanın yollarını arıyoruz. Oysaki doğa böyle bir şey yapmaz.
Biz insanların hep özlem duyduğu ve yapması gereken en önemli şey; bitkiler dünyasıyla kendi dünyamızı uyumlu, barışçıl ve adeletli bir ortamda buluşturmak olmalıdır.
Sn. badrobot
Ağaçların sinir sistemi yok evet ama acı çekmek sadece sinir sistemine bağlı olmayabilir, onların acı çekme anlayışının nasıl olduğunu bilemeyeceğimizden dolayı tereddütüm var zaten, örneğin beynimizde de sinir yok ama deforme olduğu zaman geri dönülmez hasarlar oluyor (aklıma başka örnek gelmedi:)
Anlayacağınız içimde bir 'acaba' sorusu var bakalım yukarıdan bir cevap gelir belki :D
Özgür Tosun
28-08-2013, 13:54
Sayın Qria bir de şu açıdan düşünün; Bitkiler yara aldıkları yeri iyileştirmek için büyüme hormonu salgılarlar. Bu da onların mazoşist olduklarını gösterir ve acıdan haz duyarlar. bu açıdan bakınca arkadaşları mutlu bile etmiş oluyoruz sanırım :D
badrobot
28-08-2013, 14:21
Bu konu üzerinde bazı insanlar üzerinde gereksiz bir takıntı olması söz konusu ve bu konu gereksiz bir şekilde çok uzadı.
Doğada ağaçların nerede çıkıp, büyüyecek ve yaşayacaklarını seçme gibi bir şansları yok. Bazen öyle çetin şartlar atında yaşıyorlarki, öylesine zor durumlarda dahi hayatta kalıyorlar ki...bir kayanın içine düşen bir tohum, bir avuç toprakla yıllar içersinde kocaman bir ağaç oluyor. Bedenini zararlı konakçılarla sarılı olan o bitkinin özsuyunu emerek öylesine sömürüyorlar ki ağaç bu nedenle ölüyor. Oysaki bonsai yaparken bizler bitkiyi zamanında sulayıp, zamanında gübreliyip, zamanında ilaçlıyoruz. Onlarda bizlere çiçek açarak,meyvelerini vererek bu memnuniyetlerini gösteriyorlar. Daha ne olsun.
merhaba yeniden, önerileriniz üzerine dut fidanı arayışı içerisine girdim ve bulabildim. fotoğrafları aşağıda. bundan başka daha kalın gövdeli bir tane daha var onu da almayı düşünüyorum. şimdi öncelikle ne yapmalıyım. konuya burdan mı devam edeyim yoksa forumda başka bir bölüme mi geçeyim?
badrobot
05-09-2013, 10:42
Sn.ookano,
Adayınız hayırlı olsun. Öncelikle ağacınızı
Üyelerin Bonsai Çalışmaları - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
bölümünde konu açarak orada göstermelisiniz. Moderatör arkadaşlardan taşımalarını rica edebilirsiniz.
Sonbahara girdik, ağaçlar artık kışa hazırlık yapıyorlar. Kış dönemi, (Mart sonu) organik olmayan (organik madde çok az) bir toprak karışımı hazırlayıp (bu konuda forumda çok bilgi mevcut) bulunduğu torbadan çıkarıp kökteki ne olduğu belli olmayan topraktan tamamen arındırıp, daha büyük bir saksı almanız gerekeceik. Bu torbada gelişimi pek sağlıklı olmaz.
İkinci dutu almamış olsaydınız, almayın derdim. Üst tarafı kurumuş, bütün sürgünler kökte. İlk dut da ince gövdesiyle çok ideal bir örnek değil, kalın dediğiniz ağacı almanızı öneririm.
Merhaba
ben bonsaiye başlamak istiyorum ama bir bonsai yapmak için fidanım yok. çelik alabileceğim dut ağacım var fakat bu çeliği nasıl bir fidan haline getireceğim bilgim hiç yok. bana varsa eğer verebileceğiniz hazır bir bonsainiz verebilir misiniz **** bana sürekli olarak bu çeliği yetiştirmemde büyütmemde ve bonsai haline getirmemde yardım edebilecek birisi var mı ?
Ferit Aydın
13-09-2013, 17:03
Sayın Devo67,
Öncelikle bonsai severler arasına hoşgeldiniz.
Bonsai başlangıcı için fidanlıklardan fidan alarak başlamanızı tavsiye ederiz.
Başlangıç için bonsai ile ilgili forumda ki bölümleri inceleyip ağaç türleri ve şekilleri ile ilgili bilgi edinmenizi ve sonrasında fidan seçimi ile işe başlamanız daha sağlıklı olacaktır.
Çelik alabileceğiniz dut ağacınız şimdilik dursun bence, önce başlayın daha sonra çelik alma yöntemleri ile daha uygun çelikler alarak devam edebilirsiniz.
emoricat
14-09-2013, 07:36
Merhaba,
Bonsai ile ilgilenmeye daha yeni başladım denebilir. Yaklaşık 1 aydır devamlı videolar izleyip makaleler okuyorum. Kendimi geliştirmeye çalışıyorum.
5 adet saksı aldım. Yayvan ve genişçe saksılar. Bu saksılarda bonsai adaylarımı yetiştirmek istiyorum. Birkaç tür hoşuma gitti fakat sormak istiyorum...
İzmir şartlarında hangi bonsai adaylarıyla problem yaşamam? Ardıç, Akçaağaç, Karaçam gibi türler ilgimi çekti. Sizler farklı olabilecek hangi adayları tavsiye edersiniz?
Not: Toprak konusunda İzmir'de nereden rahat alışveriş yapabileceğimi bilen varsa lütfen tavsiyesine onu da eklesin. :)
Teşekkürler.
İstediğiniz fidanları bulacağınız Manisa Muradiye fidanlığı var.
Akçaağaçlardan şimdilik uzak durun, karaçamı da bırakın. Urla'da Egeünal'da çok iyi portulacaria afralar var.
Fidanlarınızı alıp sığ saksılara koymayın. Yeterli gelişimi tamamlayınca bunu düşünürsünüz.
Yeriniz elverdiğince büyük saksılar olmalı.
ahmetmelek
16-09-2013, 17:04
Ben de yeni merak sardım, banada yardım eder misiniz?
Fidanlıktan hemen hemen hepsi 2-3 yaşında olan ,Yediveren Ahududu Fidanı,Tüplü Erkenci Yeşil Can Erik Fidanı,Tüplü Erkenci Red Beauty Japon Erik Fidanı,Tüplü Aydın Sarı Lob İncir Fidanı,Tüplü Erkenci Ninfa Kayısı Fidanı,Tüplü Çağlalık Datca Ak Badem Fidanı aldım.Bonsaiye yeni başlayacağım.Bu fidanlar kargodan ilk geldiğinde yapmam gereken şeyler sırasıyla nedir.Hemen bonsai saksısına alabilirmiyim.Lütfen acil cevaplarınızı bekliyorum.Şimdiden teşekkür ederim
badrobot
28-09-2013, 18:41
Sn.synx.
Öncelikle hoşgeldiniz ve ağaçlar hayırlı olsun.
Bir kaç madde altında düşüncelerimi paylaşmak isterim.
-Ağaçların kışa hazırlandığı şu dönemde ağaçlar hala uyanıklar. Kök sitemleriyle ilgili yapacağınız herhangi bir işlem ağaçlarınızın ölümüne sebep olacaktır.
-Ağaçlarınızı bonsai saksısı gibi sığ ve az topraklı saksılara aldığınız takdirde (kazık köklerini ve diğer kök sistemlerini keserek) ağacınızın gelişimi gözle görülür bir şekilde çok yavaşlar. Buda henüz herhangi bir forma kavuşmamış ağaçlarınızın o formlara erişmesini ciddi ölçüde uzatır.
-Bir çok ağacın ismini vermiş ve aldığınızı yazmışsınız. Yaşları itibariyle beden çapları umarım kalın (3-4 cm ve üzeri) ağaçlardır. Aksi takdirde bu ağaçlarınızın beden yapmasını beklemek durumunda kalabilirsiniz.
-Birde aşı meselesi var. Meyve fidanları olduğundan aşılı ağaçlar olması ihtimali var. Bonsaide aşı kullanılan bir teknik ama bedenden (üstü başka altı başka) aşılı ağaçlar yaprak farklılığı ve enerji dengelemesi yüzünde tercih edilmiyor çünki sorun çıkarıyor. Gerçi havai köklendirme yapıp ayırırsınız ama buda size yine ciddi zaman kaybı demek.
Aslın da ağaçlarınızı Üyelerin Bonsai Çalışmaları - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/) resimleriyle yayınlarsanız forumdaki üyeler daha çok yardımcı olurlar.
İyi çalışmalar dilerim.
yardımınız için çok teşekkür ederim.
badrobot
29-09-2013, 15:17
Sn.synx.
İnce ve genç fidanlara yaptığım uygulamayı paylaşmak istedim. Şu an sadece 2,5cm kalınlığındaki ağacımı en dipten çıkarmış olduğu sürgünün hemen üzerinde zarar vermeden kestim. Kışa ağacımı bahçeye ekeceğim. Bir dahaki büyüme döneminde bu bıraktığım sürgünün serbestçe gelişimine izin vereceğim. Tekrar kışa bu defa bu sürgünden 2-3 göz bırakarak keseceğim.
Bu işlemi bir kaç yılda yaptığım taktirde tam bir koniklik sağlamış ve küçük bir bonsai adayına sahip olacağım.
Paintte amatörce çizmeye çalıştım. Her renk ayrı bir yıldaki büyümeyi göstermekte...
Sayın Badrobot,
Uzun vadeli güzel bir çalışma başlatmışsınız. Benim de buna benzer çalışmalarım var.
Alttaki çiziminizin aynısını bazen doğa yapıyor. O şekilde bir delicem var(tabanda 25 cm den başlayıp üstte 4 cm ye ulaşıyor), kökleri çok zayıf 3 tane zayıf sürgün verdi umutla canlanmasını bekliyorum.
İyi çalışmalar dilerim....
Sn.synx.
İnce ve genç fidanlara yaptığım uygulamayı paylaşmak istedim. Şu an sadece 2,5cm kalınlığındaki ağacımı en dipten çıkarmış olduğu sürgünün hemen üzerinde zarar vermeden kestim. Kışa ağacımı bahçeye ekeceğim. Bir dahaki büyüme döneminde bu bıraktığım sürgünün serbestçe gelişimine izin vereceğim. Tekrar kışa bu defa bu sürgünden 2-3 göz bırakarak keseceğim.
Bu işlemi bir kaç yılda yaptığım taktirde tam bir koniklik sağlamış ve küçük bir bonsai adayına sahip olacağım.
Paintte amatörce çizmeye çalıştım. Her renk ayrı bir yıldaki büyümeyi göstermekte...
Öncelikle herkese merhaba.Foruma yeni üye oldum.Uzun yıllardır içimde hep bonsai yapma hayali vardı.ama koşullar bir türlü elvermemişti.Kendi mesleğim Ziraat olmasına rağmen "işimi eve getirmek" :) nasip olmamıştı.Sonunda işin başlangıç aşamasını yerine getiriyorum.Mesleğimden dolayı kendim hep ağaçlarla iç içe oldum ancak bonsai bakımı budaması gübreleme vs işlemler benim bildiğimden çok farklı.
Takdir edersiniz ki hep büyük ağaçlarla **** bodur-yarı bodur türlerle uğraştım.onların budaması da başka,tel sistemi de . bonsai bakımı bir bakımdan benim için yeni bir öğrenme alanı olacak.
Fidanlarımı satın almadan önce forumlardan ve yabancı kaynaklardan giriş düzeyinde bilgi sahibi oldum ve seçimlerimi buna göre yaptım.(desem de inanmayın çünkü benim seçtiğim türleri beğenmeyen eşim şu olsun bu olsun diyerek tamamen farklı türler seçti)
Sonuç itibari ile 2 Adet Süs narı,1 Adet süs elması ve birde ginko biloba(mabet ağacı) satın aldım.
Sipariş ettiğim fidanlık sahibi arkadaştan rica ettim kendisi bonsai yapılabilecek kalınlıkda ve yaşta fidanları gönderecek fidanlarda bi kaç gün içerisinde elime geçmiş olur.
Sizden öncelikli olarak ricam şu ki ;
Fidanları teslim aldığımda ne yapmam gerekir.Mevsim itibari ile hiç bir işlem yapmadan saksılı ve tüplü halde ilkbaharımı beklemeliyim yoksa yapacağim herhangi bir işlem varmı.
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.Güzel kalıcı dostluklar kurmak ve karşılıklı bilgi paylaşmak dileğiyle...
Adem Keskin
30-12-2013, 15:35
Sayın mrtyrc hoşgeldiniz. Ağaçlar elinize geçtiğinde resimlerini ilgili bölüme yüklerseniz forumdaki arkadaşlarla elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız. Mümkün olduğunca geri dönülmeyecek adımlar atmadan fikirler almakta fayda var. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Sayın Mrtyrc,
Aramıza hoş geldiniz. Adem Beyin tavsiye ettiği gibi fotoğraf ilave ederseniz yorum yapmak daha yerinde olur. Bunların yanında 1 tane de 3-5 cm çapında bir ligustrum bulabilirseniz, hızlı gelişen bir tür olduğu için öğrenmeniz daha hızlanır.
İyi çalışmalar dilerim...
Öncelikle herkese merhaba.Foruma yeni üye oldum.Uzun yıllardır içimde hep bonsai yapma hayali vardı.ama koşullar bir türlü elvermemişti.Kendi mesleğim Ziraat olmasına rağmen "işimi eve getirmek" :) nasip olmamıştı.Sonunda işin başlangıç aşamasını yerine getiriyorum.Mesleğimden dolayı kendim hep ağaçlarla iç içe oldum ancak bonsai bakımı budaması gübreleme vs işlemler benim bildiğimden çok farklı.
Takdir edersiniz ki hep büyük ağaçlarla **** bodur-yarı bodur türlerle uğraştım.onların budaması da başka,tel sistemi de . bonsai bakımı bir bakımdan benim için yeni bir öğrenme alanı olacak.
Fidanlarımı satın almadan önce forumlardan ve yabancı kaynaklardan giriş düzeyinde bilgi sahibi oldum ve seçimlerimi buna göre yaptım.(desem de inanmayın çünkü benim seçtiğim türleri beğenmeyen eşim şu olsun bu olsun diyerek tamamen farklı türler seçti)
Sonuç itibari ile 2 Adet Süs narı,1 Adet süs elması ve birde ginko biloba(mabet ağacı) satın aldım.
Sipariş ettiğim fidanlık sahibi arkadaştan rica ettim kendisi bonsai yapılabilecek kalınlıkda ve yaşta fidanları gönderecek fidanlarda bi kaç gün içerisinde elime geçmiş olur.
Sizden öncelikli olarak ricam şu ki ;
Fidanları teslim aldığımda ne yapmam gerekir.Mevsim itibari ile hiç bir işlem yapmadan saksılı ve tüplü halde ilkbaharımı beklemeliyim yoksa yapacağim herhangi bir işlem varmı.
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.Güzel kalıcı dostluklar kurmak ve karşılıklı bilgi paylaşmak dileğiyle...
İlginize teşekkür ederim.en kısa zamanda fotoğrafları yükleyeceğim
sadecegeçen
11-01-2014, 20:15
Bonsaiye başlayacak arkadaşlar 7.50 tl ye 3 yaşında acer palmatum fidanı buldum. bence almak isteyenler bi baksın derim.
ACER PALMATUM - JAPON AKÇAAĞAÇ FİDANI - 120 cm GittiGidiyor'da 101963971 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/acer-palmatum-japon-akcaagac-fidani-120-cm-101963971)
silverain13
16-01-2014, 17:29
İyi günler arkadaşlar.Öncelikle herkese kolay gelsin.Bana hediye olarak gelen 2 adet çam ağacım var.Küçük pakette gelenlerden.Temsili bir resmini ekleyeceğim.Daha sonra gerçek resimlerini ekleyeceğim.Bunlardan nasıl bonsai yapabilirim hangi stil iyi olur sizlerin fikirlerini almak istiyorum.Yardımlarınızı şimdiden bekliyorum arkadaşlar.Herkese kolay gelsin.
Onları o pakettten çıkarıp toprağa dikmiştim.Sizlere şimdi 2 saksımında resmini gönderdim.
Ne zamana kadar burada tutmam gerekli ve küçük saksıya alınca evin içine alabilir miyim?
Birde arkadaşlar bütün fikirlerinizi bekliyorum. Çok şey istiyorum biliyorum ama ne yapayım eyecanımı durduramıyorum. :p
seccomann01
17-01-2014, 15:39
İyi günler arkadaşlar.Öncelikle herkese kolay gelsin.Bana hediye olarak gelen 2 adet çam ağacım var.Küçük pakette gelenlerden.Temsili bir resmini ekleyeceğim.Daha sonra gerçek resimlerini ekleyeceğim.Bunlardan nasıl bonsai yapabilirim hangi stil iyi olur sizlerin fikirlerini almak istiyorum.Yardımlarınızı şimdiden bekliyorum arkadaşlar.Herkese kolay gelsin.
Onları o pakettten çıkarıp toprağa dikmiştim.Sizlere şimdi 2 saksımında resmini gönderdim.
Ne zamana kadar burada tutmam gerekli ve küçük saksıya alınca evin içine alabilir miyim?
Birde arkadaşlar bütün fikirlerinizi bekliyorum. Çok şey istiyorum biliyorum ama ne yapayım eyecanımı durduramıyorum. :p
bende yeni başladım ama okuduğum kadarıyla öncelikle gövdesini kalınlaştırman gerekli forumda incele bir kaç teknik var ve daha küçük bir saksıya al kökleri gelişsin ve gövde kalınlaştık dan sonra ağacının yapısı gereği vereceğin şekle göre telleme işlemi yapman gerekli onunla ilgli çalışmalarda forumda mevcut kolay gelsin
silverain13
17-01-2014, 15:49
Peki şimdi gövdesini kalınlaştırmam lazım ama o zamana kadar boyu da uzarsa bu benim için sorun olmaz mı?
Harun Parlak
17-01-2014, 15:52
Bonsai sanatı kısa soru cevaplar ile ne yazık ki öğrenilemez. Forumdaki paylaşımları ve yazılanları okumanız size hızlı yol aldıracağı kesin.
seccomann01
17-01-2014, 16:13
Peki şimdi gövdesini kalınlaştırmam lazım ama o zamana kadar boyu da uzarsa bu benim için sorun olmaz mı?
farklı teknikler var uzamaması için üstünden kesebilirsin gerçekten araştırırsan forumda o kadar çok bilgi var ki gözlerin yorulur :)))
öncelikle kendi ağacınla ilgili bilgiler öğren (nasıl sulanır nasıl budanır vs vs)
daha sonra bonsai tekniğiyle ilgili en iyi şekli bul ona göre araştırmalarına devam et bol şans
ama yeni başlayan biri olarak öncelikle teke düşür fidanlarını 2 tane ile uğraşmak zor olabilir.
Harun Parlak
17-01-2014, 16:24
Bonsai sanatcısı kendini uzman bir kuaför ya da güzellik uzmanı gibi düşünecek olursa en güzel modelleri saçları olmayan bebekleri değil gelişimini tamamlamış saçları gür olan insanların saçlarına istedikleri modeli uygulayabilirler.
Bu tür fidanlar henüz bebek sayıldığından yapılacak tek ve tek işlem gelişmesini sağlamak için uygun şart ve bakımını yapmalıdır.
Araştırmak okumak bulamadığınız soruların cevabını direk sorarsanız tecrübeli arkadaşlar size elinden geldiğince açıklamarı yapacaklardır.
silverain13
17-01-2014, 18:39
Cevaplarınız için çok teşekkürler arkadaşlar.Büyüteyimde geleyim ben iyisi :D
Şaka bir yana öncelikle bunu en iyi şekilde büyütüp daha sonra bonsaiye çevirme işlemi yapmam gerekiyor anladığım itibariyle.Bunun içinde bitkimin türünü bulup onun isteklerini karışlamam lazım.Çok sağolun arkadaşlar.Teşekkürler.
Harun Parlak
17-01-2014, 19:45
Büyük fidan bulmak kolay. Siz okumaya araştırmaya devam edin.
silverain13
17-01-2014, 20:19
Yok ben almaktansa kendim bunları büyütüp bu işe atılmak istiyorum.Bilgileriniz için çok teşekkürler.
seccomann01
18-01-2014, 10:20
Silverain13 saksını güzelleştir, toprağına yosunlar, taşlar ekleyerek daha güzel bir görünüm sağla yapılabilecekler bu kadar suyunu, ışığını vs. vs. bakımlarını belli aralıklarla yap en yakın gelişimini kendin göreceksin ve sana tavsiyem sürekli aynı yerde fotoğrafını çek (2 günde bir **** haftada 1) yaptığın işlemlerin bitkini değiştirdiğini göreceksin.
silverain13
18-01-2014, 10:31
Çok teşekkür ederim bilgileriniz için.Büyüdükçe resimlerini forumda paylaşacağım inşallah.
Merhabalar biraz geçde olsa fotoğrafları yüklüyorum.İlk fotoğraftaki akçaağaç,2 ve 3. fotolar süs narı 4. fotoğraf ginkgo mabet ağacı ve son fotoğraftaki ise süs elması.Balkonda durmalarına rağmen havaların sıcak gitmesinden dolayı bazı tomurcuklarda patlama var.aslında ben şubat sonuna kadar beklemeyi planlıyordum ama sanırım beklememe gerek kalmayacak.özellikle ilk budamayı nasıl yapmam konusunda ve saksı konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
badrobot
21-01-2014, 10:22
Sn.mrtyrc.
Ağaçlarınız daha gelişimlerinin çok başındalar. Bence önümüzdeki bahar ve yaz dönemlerini gelişimlerine bırakın diyorum ama ağaçlarınız (Süs narı ve Ginko) biraz yavaş büyüyen türler. Siz yinede ağaçlarnızı 18-20lt saksılara alabilir ve onları budamayarak gelişimlerine izin verebilirsiniz. (Ne kadar çok yaprak, o kadar hızlı gelişim.) Akça ağacınızın hemen altlarda çatallanması bana mini bir bonsai fikri verdi.
İlginize çok teşekkür ederim.Akçaağacı dediğiniz gibi budayabilirim. Peki 5. fotoğraftaki süs elması için ne yapmalıyım.Belki fotoda fazla büyük görünmüyor ama diğerlerine göre bayağı büyük ve her ne kadar görünmese de saksı üstünde dışarıda büyük kökleri var.En azından şimdiden bir şekil budaması yapsam nasıl olur.
Saksıya aldığım bu delicelerim için ustalardan yardım bekliyorum.Fazla olan dallar hangileri ve ne gibi çalışmalar yapabilirim.
Bazılarından daha iyi görülmesi için iki resim yükledim
badrobot
13-02-2014, 19:53
Sn.meh12.
Aslında her ağaç için ayrı konular açsaydınız daha iyi olurdu. Moderatörlere rica edin konuları ayırsınlar. Çünki ağaçlarınızı ayıt etmekte zorlandım. Bu sayfada kaç ağaç var ki?
Ben bu aşamada sace bir ağacınızla ilgili görüşlerimi dile gtirmek isterim.
Ağacınızın toprak altından çıkmış sürgünleri olması ağacınızın kök sisteminin çok daha derinde olduğunu gösteriyor. Hemen saksıdan çıkartın ve ağacın köklerinin nerede olduğuna bakarak ve seviyesine göre tekrar saksılayın. Bu mevsimde delice zeytine bir şey olmaz, endişelenmeyin.
Ana gövdeyi en üstten bir zirve bırakarak verev biçimde kesin ve macunla kapatın. Zirve oldukça kalın bu nedenle onunda üzerinde yeni sürgünler çıkması için onuda uygun bir şeviyeden kesin. Baharla birlikte yeni sürgünlerin çıkacağını hep birlikte görürüz, inşallah.
Sayın Meh12,
2. fotoğraftaki deliceniz orman tarzı yapılabilir. Saksıyı biraz büyütmek iyi olur. Örnek alabileceğiniz bir fotoğraf ilave ediyorum ayrıca orman tarzı ile ilgili aşağıdaki konuyu da incelemeniz iyi olur.
469499
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-tarzlari/1627.htm
1. fotoğraftaki delicenizin saksısını büyütmenizi öneririm. Dalları kalınlaştırıp aşağıda kabaca çizdiğim gibi bir şekil düşünülebilir.
469500
3. deliceniz için Sayın Badrobotun önerisi güzel.
İyi çalışmalar dilerim....
Ustalarım önerilerinizi dikkate alıp çalışmalarımı o yönde yapacağım.İlginiz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim
Sametsokur
16-02-2014, 15:25
Merhaba, ilk olarak bu işten hiç anlamıyorum. bir ağaç seçimi yapıp başlanması önerilmiş. bende elimde bulunan fidanlardan birini seçip amatör olarak başlamak istiyorum.
Fidanlar bakımsız, bu fidanları yer değiştiren bir fidancı tanıdığımızdan aldım.
Sametsokur
16-02-2014, 15:26
Diğer Fotoğraflar
tourkana
16-02-2014, 21:03
Fotoğraflarınızı kurallar gereği site üzerinden yüklemelisiniz.
Bu sayede bağlantı yaptığınız sitede yaşanacak aksilik dolayısı ile resimlerin kaybolmasını önlemiş olursunuz ayrıca fotoğrafların daha kolay ölçülerde görülmesini sağlarsınız.
Teşekkürler.
Sametsokur
16-02-2014, 21:17
Fotoğraflarınızı kurallar gereği site üzerinden yüklemelisiniz.
Bu sayede bağlantı yaptığınız sitede yaşanacak aksilik dolayısı ile resimlerin kaybolmasını önlemiş olursunuz ayrıca fotoğrafların daha kolay ölçülerde görülmesini sağlarsınız.
Teşekkürler.
İlk yazımda fotoğraf ekleme seçeneğini görmemişim. Dediğiniz şekilde düzenleme yaptım.
Sametsokur
19-02-2014, 00:56
Arkadaşlar sanırım ilk gönderdiğim fotoğraftaki fidanla baslayacagim, birde zeytin fidanı dikecegim. Gövde genişlemesi için toprağa dikilmesi onerilmis, sizlerin de tavsiyesini bekliyorum.
Arkadaşlar sanırım ilk gönderdiğim fotoğraftaki fidanla baslayacagim, birde zeytin fidanı dikecegim. Gövde genişlemesi için toprağa dikilmesi onerilmis, sizlerin de tavsiyesini bekliyorum.
Sn Sametsokur,
Fotoğraflardaki fidanlardan mini boy bonsailer (mame, shohin) çıkarılabilir ama eğer orta ve büyük boy bonsailer istiyorsanız daha gelişmiş adaylara yönelmenizde fayda var.
Aynı şeklilde, eğer bunlardan mini boy bonsailer üretecekseniz illa bahçeye dikmeniz gerekmez.
Sametsokur
19-02-2014, 20:03
Sn Sametsokur,
Fotoğraflardaki fidanlardan mini boy bonsailer (mame, shohin) çıkarılabilir ama eğer orta ve büyük boy bonsailer istiyorsanız daha gelişmiş adaylara yönelmenizde fayda var.
Aynı şeklilde, eğer bunlardan mini boy bonsailer üretecekseniz illa bahçeye dikmeniz gerekmez.
Anladım teşekkürler.
peki Sn. Sakaki, Elimde bulunan zeytin ağacının kökünde biten bir çok dal var bunları dikebileceğimi önerdi bir arkadaşım. zeytin büyük bonsai sınıfına girer mi, bunun için öneriniz nedir. ve bu zeytini ilk olarak 1-2 sene gövdesinin gelişimi için tutacağım. bunun için ne yapmam gerekli?
dediğiniz gibi shohin için elimdeki fidanı kullanacağım bunun için biraz daha bilgi edinmem lazım sanırım. ilk olarak 3 ay felan yaşatmaya çalışın demişler. ama bu fidanlar aldığımız yerde 3 aydır susuz yaşıyorlar zaten.. :) sonuç olarak önerilerinizi bekliyorum.
Elimde bulunan fidanlar. iğneli fidanlar, manolya var bunlar büyükler tabi, pitos, biberiye, kartopu ve güller var.
bunların olmayacağını düşünürsek büyük bir bonsai için uygun olan önerebilceğiniz fidan hangisidir
badrobot
19-02-2014, 20:44
Anladım teşekkürler.
peki Sn. Sakaki, Elimde bulunan zeytin ağacının kökünde biten bir çok dal var bunları dikebileceğimi önerdi bir arkadaşım. zeytin büyük bonsai sınıfına girer mi, bunun için öneriniz nedir. ve bu zeytini ilk olarak 1-2 sene gövdesinin gelişimi için tutacağım. bunun için ne yapmam gerekli?
dediğiniz gibi shohin için elimdeki fidanı kullanacağım bunun için biraz daha bilgi edinmem lazım sanırım. ilk olarak 3 ay felan yaşatmaya çalışın demişler. ama bu fidanlar aldığımız yerde 3 aydır susuz yaşıyorlar zaten.. :) sonuç olarak önerilerinizi bekliyorum.
Elimde bulunan fidanlar. iğneli fidanlar, manolya var bunlar büyükler tabi, pitos, biberiye, kartopu ve güller var.
bunların olmayacağını düşünürsek büyük bir bonsai için uygun olan önerebilceğiniz fidan hangisidir
Sn.Sametsokur.
Yazdıklarınızdan bir noktanın yanlış anlaşıldığı kannatine vardım. Bonsai'nin boyutu ağacınızın türüyle ilgili bir şey değildir. Her tür ağaçtan ağacın çap kalınlığına göre orantılamayla değişik boyutlarda bonsai yapılabilinir.
Zeytin ağacınızı bahçeye ekip 2 yıl beklemekten bahsetmişsiniz. Zeytin biraz yavaş büyüyen bir tür olduğundan 2 yılın ağacınızda çap kalınlığı bakımından çok fazla gelişebileceğini sanmıyorum. Ama 4-5 yıl beklerseniz 7-8cm bir çap kalınlığına ulaşabilirsiniz.
Bende sizin gibi büyük boy 40-60 cm arası bonsailerden hoşlanıyorum. Fakat bunun için Bonsai yapmayı planladığınız ağacın bayağı yaşını başını almış ve çap kalınlığının 10cm ve daha kalın ağaçlar bulmalısınız.
Sametsokur
19-02-2014, 20:50
teşekkürler bilgi için. sanırım fidancıları gezicez biraz ve uygun fidanı aramaya devam edeceğiz.
Sametsokur
19-02-2014, 21:46
Sn. Badrobot yukarıdaki shohin olarak yapacağım bonsainin cinsi nedir acaba bilgi verebilirmisiniz.
badrobot
19-02-2014, 21:49
Sn.Sametsokur.
Çok fotoğrafınız var. Hangisi olduğunu anlayadım. Fotoğrafı yeniden yüklermisiniz. Eğer biliyorsam yarıdmcı olmaya çalışırım.
Sametsokur
19-02-2014, 21:57
Sn.Sametsokur.
Çok fotoğrafınız var. Hangisi olduğunu anlayadım. Fotoğrafı yeniden yüklermisiniz. Eğer biliyorsam yarıdmcı olmaya çalışırım.
Bir sorumda dallara şekil verirken budarken paralel olarak budamamiz onerilmiş bu konuda oneriniz nedir.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/469950d1392581670-imag0206.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/469951d1392581670-imag0207.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/469951d1392581670-imag0208.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/469951d1392581670-imag0209.jpg
badrobot
19-02-2014, 22:03
Sn.Sametsokur.
Bu sanırım şimşir. Oldukça yavaş büyüyen bir türdür. Sizin ağacınız şanslısınızki şekli güzel. Süpürge tarzı çalışılabilinir.
Sametsokur
19-02-2014, 22:09
Sn.Sametsokur.
Bu sanırım şimşir. Oldukça yavaş büyüyen bir türdür. Sizin ağacınız şanslısınızki şekli güzel. Süpürge tarzı çalışılabilinir.
Evet verdiğiniz fotoğraf bir fikir oluşturdu kafamda sanırım. kırmızı ile çizdiğiniz nedir budama bölgesimi?
badrobot
19-02-2014, 22:15
Kırmızıyla çizdiğim bölge "budama bölgesi". Benim çizdiğim yer yaklaşık bir
seviye. Ama elbette ağacı siz birebir görüyorsnuz.
Sametsokur
19-02-2014, 22:21
Fidanı alıp geldim.. :) 2 fotoğraf gönderiyorum...
Sametsokur
20-02-2014, 11:01
Bu fidanlar ardıç sanırım, yanlışım varsa düzeltin. okudukça biraz daha, bir bonsainin nasıl olması gerektiği hakkında daha fazla bilgi ediniyorum. geçtiğimiz günlerde bir şimşir fotoğrafı eklemiştim. o zaman bonsaiye en uygun olarak gördüğüm fidandı. :) şimdi bahçede bulunan ardıçların daha iyi bir bonsai olacağı kanaatine vardım. Buyrun önerileriniz için fotoğraflar ;
Sametsokur
20-02-2014, 11:04
5 ve 6 Numaralı Ardıç
Sametsokur
20-02-2014, 11:10
Buradada Airlayer yapabileceğimi düşündüğüm fidanlar. ve 7 numaralı cinsini bilmediğim bir ağaç daha var. ölçülerini aldım sanırım bonsai için uygun ama büyük ve ağır.
Sn Sametsokur,
Orta ya da büyük boy bonsai yapmak amacıyla bonsaiye gelişmiş bir fidanla/ağaçla başlarken (gerek fidancıdan alınma, gerek sökme, gerekse havai köklendirme metoduyla), önemli olan şey ağacın kalınlığı, genişliği, vs. değil nebari ve konikliğidir.
Elbette gerek nebari gerekse koniklik zor olsa da ve uzun zaman alsa da geliştirilebilir ama seçim yaparken bunlara dikkat etmek işimizi kolaylaştıracak, gereken zamanı kısaltacak ve görsellik olarak daha güzel bonsailer elde etmemizi sağlayacaktır.
Bunlara sizin çektiğiniz fotoğraflardan karar vermek çok zor, ağacı yakından incelerken en iyi sizin tespit edebileceğiniz unsurlar bunlar. Aşağıda size basit bir şekilde gövde ve nebari seçimiyle ilgili bir örnek verdim, umarım yardımcı olur:
470674
badrobot
20-02-2014, 16:55
Sn.Sametsokur.
Sakaki size ağaç seçiminde dikkat edilmesi gereken konularından bazılarını anlatmış. Bende bunların üstüne aklıma gelenleri konu başlıkları halinde yazdım.
BONSAİ İÇİN AĞAÇ SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
1-Gövde şekli: Dümdüz bir bedenden ziyade eğri büğrü, dallı, çoklu gövdeli bedenler daha yaşlı ve daha ilginç gözükmekte.
2-Koniklik: Ağacın toprakla buluşmuş olduğu noktadan en tepe noktasının kalınlıkları aynı olmamalı. Ağacın yukarılarına çıkıldıkça ağaç incelmeli. Yani Soba borusu gibi olmamalı. Eğer böyle bir ağacımız varsa beden çapının 6 katının 1/3 den kesip yeni zirveyi ağacın beden kalılığının 1/3'üne ulaşıncaya kadar kalınlaştırmalıyız.
3-Nebari: Ağacın saçak köklerinin toprak yüzeyinde dengeli bir şekilde dağılarak güzel ve düzenli bir görünüme sahip olmasıdır. Güzel bir nebari Bonsai'nin çok yaşlı görünmesine neden olur.
4-Beden kalınlığı: Beden kalınlığı ağacımızın boyutunu belileyen en önemli oranlamadır. Çünki ağacımızın çapını 6'yla çarptığımızda ağacımızın ulaşabileceği en son boyutunu bulmuş oluruz. Hangi boyutta ağaç hayal ediyorsak o oranda beden kalınlığını dikkate almamız gerekiyor.
5- Yaprak boyutu: Yaprak boyutuda bir ağaç seçiminde önemlidir. Çok büyük yapraklı ağaçlarda yaprak küçültme ne kadar başarılı olabilir. Êğer Erik,Karaağaç,Zeytin gibi türlerde yaprak boyutu çok fazla olmadığından yaprak küçültme pek sorun olmayacaktır. Bazı ağaçların yaprak küçültmeye olumlu tepki vermediğinide söylemeliyim.
Sametsokur
21-02-2014, 00:41
Sn.Sametsokur.
Sakaki size ağaç seçiminde dikkat edilmesi gereken konularından bazılarını anlatmış. Bende bunların üstüne aklıma gelenleri konu başlıkları halinde yazdım.
BONSAİ İÇİN AĞAÇ SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
1-Gövde şekli: Dümdüz bir bedenden ziyade eğri büğrü, dallı, çoklu gövdeli bedenler daha yaşlı ve daha ilginç gözükmekte.
2-Koniklik: Ağacın toprakla buluşmuş olduğu noktadan en tepe noktasının kalınlıkları aynı olmamalı. Ağacın yukarılarına çıkıldıkça ağaç incelmeli. Yani Soba borusu gibi olmamalı. Eğer böyle bir ağacımız varsa beden çapının 6 katının 1/3 den kesip yeni zirveyi ağacın beden kalılığının 1/3'üne ulaşıncaya kadar kalınlaştırmalıyız.
3-Nebari: Ağacın saçak köklerinin toprak yüzeyinde dengeli bir şekilde dağılarak güzel ve düzenli bir görünüme sahip olmasıdır. Güzel bir nebari Bonsai'nin çok yaşlı görünmesine neden olur.
4-Beden kalınlığı: Beden kalınlığı ağacımızın boyutunu belileyen en önemli oranlamadır. Çünki ağacımızın çapını 6'yla çarptığımızda ağacımızın ulaşabileceği en son boyutunu bulmuş oluruz. Hangi boyutta ağaç hayal ediyorsak o oranda beden kalınlığını dikkate almamız gerekiyor.
5- Yaprak boyutu: Yaprak boyutuda bir ağaç seçiminde önemlidir. Çok büyük yapraklı ağaçlarda yaprak küçültme ne kadar başarılı olabilir. Êğer Erik,Karaağaç,Zeytin gibi türlerde yaprak boyutu çok fazla olmadığından yaprak küçültme pek sorun olmayacaktır. Bazı ağaçların yaprak küçültmeye olumlu tepki vermediğinide söylemeliyim.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, simdi anladığım kadarı ile elimdeki ardiclardan dedigimize en uygun olanı seçim baslayacagim, başarılı veya başarısız bir deneyim elde etmeyi umuyorum. Bir kaç sorum daha var. :) fidanlar konusunda hiç bir bilgim olmadığı için cahilligimi mazur görün.
Örnek 60 cm ardici 1/3 oranında keserek 20 cm ye cektim. Bu yaptığım ilk dalın çıktığı yeri belirlemek icin yoksa neden.
Mevcut fidan üzerinde budama yaparak istediğim şekli vermeye çalışsam nasıl olur ve saksiya ağacı ne zaman almalıyım.
Saksiya alırken yaptığımız kök temizlemr ve budama işlemi yapmam gerekecekmi.
Bu bilgiler için bana kaynak gösterirseniz sevinirim.
ormansefi
21-02-2014, 09:32
merhaba arkadaşlar ben orman işletme şefiyim.bendede bonsai merakı var. hatta hergün arazide gezerken hep bonsai olabilecek ağaçlara bakmaya başladım.işimin güzel tarafı ormanda dolaştığım için herçeşit ağaç türüyle ve değişik formlarda karşılaşabiiliyorum. biraz yaşam şartları zor olan yerlerde kayanın üsütnde mesela çam ağaçları öyle bir gelmişki bildiğin bonsai onu ordan alıp saksıdan yetiştirmeye devam edebilirmiyim bilmiyorum.ben zonguldakta görev yaptığım için her türlü yapraklı ve ibreli ağaçları doğal ortamlarında rahatlıkla görebiliyorum. bonsai konusunda ben neler yapabilirim tavsiyesi olan arkadaş varmı? neler yapmalıyım?
Adem Keskin
21-02-2014, 09:43
Merhaba Sayın ormanşefi, öncelikle hoşgeldiniz . Uygun zaman ve şekilde saksıya alırsanız tabi ki yaşatabilirsiniz. Forumda ön bilgileri edindiğinizde kafanıza takılan soruları sorarsanız yardımcı olmaya çalışılacaktır arkadaşlar. Bende Ereğli'deyim yakındamısınız bilmiyorum ama görüşme imkanımız olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Saygılarımla.
merhaba arkadaşlar ben orman işletme şefiyim.bendede bonsai merakı var. hatta hergün arazide gezerken hep bonsai olabilecek ağaçlara bakmaya başladım.işimin güzel tarafı ormanda dolaştığım için herçeşit ağaç türüyle ve değişik formlarda karşılaşabiiliyorum. biraz yaşam şartları zor olan yerlerde kayanın üsütnde mesela çam ağaçları öyle bir gelmişki bildiğin bonsai onu ordan alıp saksıdan yetiştirmeye devam edebilirmiyim bilmiyorum.ben zonguldakta görev yaptığım için her türlü yapraklı ve ibreli ağaçları doğal ortamlarında rahatlıkla görebiliyorum. bonsai konusunda ben neler yapabilirim tavsiyesi olan arkadaş varmı? neler yapmalıyım?
Merhaba sn ormansefi,
Aramıza hoş geldiniz öncelikle!
Bonsai konusunda pek birşey bilmediğinizden öncelikle temel bilgileri araştırıp okuyarak başlayın hemen işe, forumumuz bilgi bakımından zaten son derece zengin, zorlanacağınızı sanmam.
Ayrıca, size 1 saatlik mesafede bulunan Adem Keskin arkadaşım ile temasa geçmeniz durumunda sizden hiçbir yardım ve bilgiyi esirgeyeceğini de sanmıyorum, bu da sizin için bulunmaz bir fırsat zaten :)
İlerleyen aşamalarda (temel konuları okuyup anladıktan sonra) kafanıza takılacak diğer her türlü sorunda ilgili başlığı kullanarak sorularınızı sorarsanız, tüm bonsaici arkadaşlarımız size seve seve yardımcı olacaktır.
Bu arada madem yenisiniz sizi aşağıdaki başlıkta bir tanımak isteriz doğrusu :)
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm
badrobot
21-02-2014, 14:41
Sn.Sametsokur.
Ardıç hiç çalışmadım ve hiç tanıyorum. Ama dayanıklı bir tür olduğunu biliyorum. Ağacın çapının 6 katının 1/3'ünden kesilip tekrar büyütülmesinin ve yani çıkan liderin ana gövdenin en az 1/3 kalınlığına kadar tekrar geliştirilmesinin nedeni ağaca koniklik kazandırmak için olduğunu söylemeliyim.
Çizdiğim şekilde 1 ve 5 nolu ağaçlar aslında aynı boydalar. Ama 2.resimde ağacı kesip, 3 ve 4 nolu resimlerde geliştiriyoruz. 5.resimde 1 nolu resimdeki ağacın boyu kadar olsada konik bir ağaç elde etmiş oluyoruz.
seccomann01
21-02-2014, 15:41
Sn.meh12.
Aslında her ağaç için ayrı konular açsaydınız daha iyi olurdu. Moderatörlere rica edin konuları ayırsınlar. Çünki ağaçlarınızı ayıt etmekte zorlandım. Bu sayfada kaç ağaç var ki?
Ben bu aşamada sace bir ağacınızla ilgili görüşlerimi dile gtirmek isterim.
Ağacınızın toprak altından çıkmış sürgünleri olması ağacınızın kök sisteminin çok daha derinde olduğunu gösteriyor. Hemen saksıdan çıkartın ve ağacın köklerinin nerede olduğuna bakarak ve seviyesine göre tekrar saksılayın. Bu mevsimde delice zeytine bir şey olmaz, endişelenmeyin.
Ana gövdeyi en üstten bir zirve bırakarak verev biçimde kesin ve macunla kapatın. Zirve oldukça kalın bu nedenle onunda üzerinde yeni sürgünler çıkması için onuda uygun bir şeviyeden kesin. Baharla birlikte yeni sürgünlerin çıkacağını hep birlikte görürüz, inşallah.
Badrobot harika bir yorum süper ve tam olması gerektiği gibi doğal bir şekilde büyümüş dallar dediğiniz yerlerden kesilmesi, en son mesajda çizdiğiniz resimler gibi olacak. Güzel bir yönden olaya girmişsiniz. :)
badrobot
21-02-2014, 18:03
Sn.seccomann01.
Beğeni için teşekkür ederim. Elimden geldiğince bildiğimi anlatmaya çalıştım.
Aynı bu yöntemle yan dalları hatta ana yan dala bağlı dalcıklarıda geliştirdinizmi çok güzel bonsailer elde edersiniz. Ancak bu çok uzun bir zaman alır.
Sametsokur
22-02-2014, 14:02
Elimdeki ardıçlardan birini kurbanlık olarak seçtim. ve toprak gübre ve biraz kum karışımı yaparak yeni bir saksıya koydum. işte ardıç fidanının resmi aşağıda.
Sn Sametsokur,
Gelişimlerini hem siz hem de bizlerin izleyebilmesi için, Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/) bölümünde adayınız için bir başlık açın dilerseniz.
Başarılar dilerim.
ParalelEvren
26-02-2014, 14:45
merhaba bende bonsai sevdasına yeni başladım , hatta daha başlamadım başlamak üzereyim :D siparişlerim henüz gelmedi elleri kulaklarında bugün yarın geliyorlar , durumu şöyle açıklıycam ben bir kaç gün evvel internetten bonsai tohumları satın aldım sonra bu site sayesinde ogrendim ki bonsai tohumları diye bir şey yokmuş :)) fidanla başlayın tohumla degil diye önermişsiniz bende bunun üzerine birde filiz sipariş verdim, fidandan kastınız filiz mi bilmiyorum ama, aldığım tohum ve fılız turu
tohumlar:
karaçam , fıstıkçamı ve erguvan
filiz ise bauhinia bu filiz tahmini kaç cm boylarda gelir sizce bunu hemen yeni bir saksıya almak gerekir mi vs .
birde bunların bakımları güneş su ihtiyaçları nelerdir filizlerin tohumların ayrı ayrı bana açıkalarsanız çok sevinicem şimdiden herkese teşekkürler.
merhaba bende bonsai sevdasına yeni başladım , hatta daha başlamadım başlamak üzereyim :D siparişlerim henüz gelmedi elleri kulaklarında bugün yarın geliyorlar , durumu şöyle açıklıycam ben bir kaç gün evvel internetten bonsai tohumları satın aldım sonra bu site sayesinde ogrendim ki bonsai tohumları diye bir şey yokmuş :)) fidanla başlayın tohumla degil diye önermişsiniz bende bunun üzerine birde filiz sipariş verdim, fidandan kastınız filiz mi bilmiyorum ama, aldığım tohum ve fılız turu
tohumlar:
karaçam , fıstıkçamı ve erguvan
filiz ise bauhinia bu filiz tahmini kaç cm boylarda gelir sizce bunu hemen yeni bir saksıya almak gerekir mi vs .
birde bunların bakımları güneş su ihtiyaçları nelerdir filizlerin tohumların ayrı ayrı bana açıkalarsanız çok sevinicem şimdiden herkese teşekkürler.
Merhaba, aramıza hoş geldiniz.
Filiz dediğiniz şey nedir anlamadım ama sanırım fidan/fide'yi kastediyorsunuz!?
Bitkilerin ihtiyaçları ve bakımları türüne göre değişiklik gösterir, diğer sorduğunuz soruların tamamının cevapları geniş açıklamalarıyla birlikte bonsai bölümündeki değişik başlıklar altında zaten mevcut, biraz araştırma yapın, okuyun önce bakalım, yoksa size cevap verelim derken aynı bilgileri buraya kopyala + yapıştır yaparak sayfalarca yazı yazmamız lazım sil baştan :)
Bir de madem yeni başladığınızı söylüyorsunuz, size ilk önerim tohum veya küçük fidanlarla başlamamanız olacaktır, ama madem sipariş verdiyseniz mümkünse ilk etapta kendinize dayanıkllı türlerden birkaç tane de gelişmiş adaylar seçin ki tohumlarınız/fidanlarınız bonsai yolunda büyürken sizde temel bonsai işlemlerini deneyimleyerek tecrübe kazanın.
Başarılar dilerim.
böörtlen
27-02-2014, 16:41
palamut ağacı bonzai için uygun mudur? eğer uygunsa benim bir kaç küçük fidem var onlarla denemek istiyorum, değilse erguvanımı beklerken bahçedeki çam fidelerinden biriyle çalışma yapmayı düşünüyorum
badrobot
27-02-2014, 17:26
Sn.böörtlen.
Meşe Palamutu, Erguvan, Çam gibi ağaçlar çok yavaş büyürler. Eğer elinizdeki fidanlar çok çok küçüklerse gelişmeleri, büyümeli gerekli. Buda sizin sabrınızı bayağı bir test edecektir. Eğer gelişmiş ağaçlarsa (Çam hariç) oranlama yaparak ana gövdeyi sert budayıp başlayabilirsiniz.
böörtlen
28-02-2014, 10:50
Bilgi için teşekkür ederim Sn.badrobot. Şanslıyım ki bahçemde boy boy fidan mevcut ve umarım şansım devam eder ve uygun bir fidan bulabilrim kendime, yarın ilk işim tüm araziyi taramak olacak :)
badrobot
28-02-2014, 14:40
Sn.böörtlen.
Sizin bulunduğunuz bölgede Sn.Sakaki var. Bu kardeşimin çok fazla deneyimi vardır. Kendisiyle iletişim kurup yardım alabilirsiniz. Kendisinin size samimiyetle yardımcı olacağına eminim.
böörtlen
28-02-2014, 15:09
evet, Sn.Sakaki ile aynı bölgeden olduğumuz farkettim bende ama öncelikle hava da müsade ederse fidan araştırması yapmak istiyorum, bulursam fotoğraflarını çekip paylaşacağım fikirlerinizi almak için, tekrar teşekkür ederim :)
palamut ağacı bonzai için uygun mudur? eğer uygunsa benim bir kaç küçük fidem var onlarla denemek istiyorum, değilse erguvanımı beklerken bahçedeki çam fidelerinden biriyle çalışma yapmayı düşünüyorum
Merhaba sn böörtlen,
Birkaç hafta önce Adana'daki bonsai meraklısı arkadaşlarla bir araya gelip hem bir tanışma hem de ufak bir çalışma yapmıştık, keşke siz de önceden foruma kaydolup görmüş olsaydınız.
Mart veya Nisan ayında bir atölye çalışması daha yapmayı düşünüyorum, gelebilirseniz adaylarınızı da getirirsiniz, hep birlikte bakarız. Ama zamanı belirli olmadığı için dilerseniz adaylarınızı foruma da yükleyebilirsiniz, böylece daha iyi bir fikir yürütüp yorum yapabiliriz.
Ayrıca, özelden mesaj yazarsanız size telefonumu verebilirim, böylece elinizdeki adaylar uygun değilse bir an önce görmüş olur ve size herhangi bir fidancıdan uygun bir aday seçme konusunda yardımcı da olabilirim.
Her halükarda adaylarınızı foruma yükleyin derim :)
Kolay gelsin.
böörtlen
28-02-2014, 15:22
Sn.Sakaki, 'keşke' için geç olsa da başlamak için doğru bir zaman diyerek, bir sonraki toplantınıza katılmak için elimden geleni yapacağıma emin olabilirsiniz. Yarın köyüme gidip çamlığı ve çevre araziyi dolaşmayı planlıyorum tabi yağmur yağmazsa, daha evvel gözüme takılan kaya üstünde yetişmiş bazı fidanları eğer hala duruyorlarsa fotoğraflayıp, eklerim. Umarım güzel bir fidan bulabilirim, değilse hayata yeni kucak açmış erguvanımın büyümeseni bekleyeceğim sabırla ve şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim :)
Herkese merhabalar,Bonsai'ye yeni baslayan biri olarak yardimlarinizi ve tavsiyelerinizi bekliyorum.agaclarimin resimlerini atarim yakinda,simdiden tesekkurler.
böörtlen
03-03-2014, 09:04
Sn Sakaki, haftasonu küçük bir araştırma yaptım bahçemde fakat hepsi budanmıştı, üstelik annem 'benim ağaçlarıma dokunma' diye kesin talimat verdi, işlerin yoğunluğundan araziye çıkıp bakamadım, aslında sınırda bir çam buldum ama ondan vazgeçtim, size komik gelebilir ama büyük ağaçların arasında yetişen bir ufaklığı söküp almak zor geldi bana, onunda büyümeye ve dallarında kuşları barındırmaya hakkı var gibi hislerle boğuştum :) özetlersem sanırım, erguvanımın büyümesini bekleyeceğim, bu arada büyük ağaçların gölgesinde doğmamış, kuşlarla tanışmamış bir fidan bulursam, onu minik kalmaya ikna edebilirim diye düşünüyorum, saygılar :)
Agaclarim bunlar tavsiyelerinizi bekliyorum lutfen.
Agaclarim bunlar tavsiyelerinizi bekliyorum lutfen.
ve bir tane daha
Bonsai ye yeni merak salanlardanım, okurken sizinkileri gördüm. Kendi adıma ilk üçü ile sonuncuyu pek sevdim.
böörtlen
13-03-2014, 14:09
Merhabalar,
Ben fidan seçimlerime salkım söğüdü eklemiştim. Adana da nehir kenarında mevcuttu, daldan yetiştirebileceğimi öğrenince almaya karar verdim fakat kendim geçemediğim için o bölgeye çalışanlarımızdan birini yolladım, o da sağ olsun ne kadar sarkan ağaç dalı varsa toplayıp getirmiş, fakat söğüde benzeyen tek resimdekiler ama kuşkuluyum, bu yüzden sizlere sormak istedim. Acaba fotoğrafta görülen ağaç salkım söğüt müdür?
Merhabalar,
Ben fidan seçimlerime salkım söğüdü eklemiştim. Adana da nehir kenarında mevcuttu, daldan yetiştirebileceğimi öğrenince almaya karar verdim fakat kendim geçemediğim için o bölgeye çalışanlarımızdan birini yolladım, o da sağ olsun ne kadar sarkan ağaç dalı varsa toplayıp getirmiş, fakat söğüde benzeyen tek resimdekiler ama kuşkuluyum, bu yüzden sizlere sormak istedim. Acaba fotoğrafta görülen ağaç salkım söğüt müdür?
Söğüt değil, sanırım Okaliptus :)
böörtlen
13-03-2014, 14:31
onca dalın içinden bir tane söğüt çıkmaz mı ama :( kendi işini kendin gör diye boşuna dememiş dedelerim
böörtlen
14-03-2014, 08:41
Günaydın,
Sanırım salkım söğüt konusunda doğru ağacı bulmuş çalışanımız :p ama nerdeyse ağacı söküp getiriyormuş, tebdir olsun diye fotoğraflarını ekliyorum, bu salkım söğüt değil mi? :eek:
böörtlen
14-03-2014, 12:17
:p çeliklere ayırıp, suda köklenmesini bekleyebilirim artık :p
Tüm agaclar.net üyelerine selamlar öncelikle. Aranıza yeni katıldım.
Umarım doğru konu üzerinden yazıyorumdur, yanlış yerde ise affola.
Karsta görev yapıyorum , bu bölgede kışın hava ısısı -35 lere kadar inmekte ve doğal olarak ilk başlangıç için kolay sayılabilecek fazla bir bitki çeşitliliği bulunmamakta.Sıkça bulunan ağaç türleri Çam, Kavak, Söğüt, Akasya.
Bonsai sevdasına dağ muşmulası ile başlamayı düşünüyorum. Sizce doğru bir seçim mi? Değil ise hangi tür ile başlamamı tavsiye edersiniz.
Teşekkür ederim.
badrobot
25-03-2014, 15:09
Sn.ufuk36.
Öncelikle aramıza hoş geldiniz.
Kars-Kağızmanda bende 1 yıl kadar bulunmuştum, o nedenle iklimini azda olsa bilirim.
Bence Çam'a hiç bulaşmayın. Ama Kavak, Akasya, Söğüt gibi türler hem ilklim olarak hemde hızlı büyümelriyle sizi çok memnun edecek türler.
Cotoneaster (Dağ Muşmulası) Bonsai'leri çok güzel oluyor. Bende de 25 civarı adayım mevcut. Baharla ve havaların ısınmasıyla her yerlerinden patlattılar. Dal seçimi çok kolay olacak. Sadece biraz yavaş gelişen bir tür olması dışında ben pek problem göremiyorum.
İyi çalışmalar dilerim.
Sn. badrobot teşekkür ederim cevabınız için.
Sanırım dağ muşmulası en iyi seçim olacak başlangıç için.
Selamlar öncelikle herkese.
Bonsai ile tanışmam Dağ muşmulası ile olacak.
Forumu yaklaşık 1 haftadır çok yoğun şekilde karıştırıyorum, notlar ediniyorum ama yinede soru cevap şeklinde soracaklarıma sizler sayesinde daha net cevaplar bulacağımı düşünüyorum.
* Fidan edinerek başlamak niyetim, fakat bulunduğum bölge itibariyle herhangi bir fidanlığa gidip seçme imkanım yok, ya karstaki çiçekçiler vasıtasıyla ya da internet üzerinden sipariş şeklinde temin etmeyi düşünüyorum.Sizin önereceğiniz herhangi bir yöntem var mı, internet üzerinden alışveriş yapabileceğim bir site önerisi de olabilir.
* 3-4 yaş veya daha yukarı yaşlarda fidan olacak.Doğru mu?
* Toprak hakkında çok fazla bilgi var forumda fakat özellikle Dağ Muşmulası için kullanılan toprak karışımı hakkında bilgi bulamadım.Nasıl bir toprak karışımı kullanmalıyım. Ayrıca kullanılan toprak karışımında örneğin %25 toprak , % 25 torf, % 25 çakıl ve %25 lav kayası kırığı olduğunu düşünelim, bu malzemeler karıştırılarak mı yoksa tabaka şeklinde mi saksıya yerleştiriliyor.
* Verilen gübre NPK 7.7.7 ve 10.10.10 olması yazıyordu çoğu konuda . Doğru mu?
* Öncelikle gövde gelişiminin önemli olduğu ve bazı yöntemlerle gövdenin büyütülebileceği imkanı olduğu yazmakta. Sormak istediğim ise diyelim ki Sn. Ali H. ALI beyin belirttiği şekilde kök saçaklarını sunta tarzı bir malzemeye sabitleyerek toprak altına gömülmesi yöntemini kullanmak istiyorum. bu yöntemi saksıda gerçekleştirebilir miyim ve saksı büyüklüğü ne kadar olmalı. Derinlik veya genişliğin fazla veya az olmasının etkisi nedir. küçük bir fidan için 100 lt lik saksı kullanmanın sakıncası veya faydası nedir?
Kısacası nasıl bir yol çizmeliyim kendime fidanı aldıktan sonra.
Cevap verecek olan herkese çok teşekkür ederim.
tourkana
25-03-2014, 19:48
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/29588.htm
Benim dağ muşmulası çalışmasına bir bakın, toprak formülünüz bu ağaç için uygundur, gübreyi ise dikimden en az 1 ay sonra vermelisiniz.
Buralara ilkbahar geldi ,ağaçlar uyandı artık saksılama için geciktik ama Kars'ı bilemiyorum, çevrenize bakın, ağaçlar henüz uyanmadılarsa budama ve sığ alıştırma saksısına alabilirsiniz.
İsmail Kuzucu
25-03-2014, 19:59
Merhabalar sayın ufuk36,
Bonsaiden fazla anlamam ama ağaç hakkında bilgi verebilirim. 50yi aşkın muşmula ağacımız var tecrübelerimi yazayım.
Kesinlikle toprak ayrımı yapmıyor, şuan kara toprak, yağlı toprak ve tınlı toprakta olarak 3 ayrı yerde fidanlar var. Hepsi aynı verimle ürün veriyor. Suyu seven ve dayanıklı bir bitki.
Özel olarak ilaç ve gübre kullanmanıza gerek yok. Her sene saksınıza yanmış gübre kullanmanız dahi yeterli olacaktır.
Bonsai incelikleri hakkında diğer arkadaşlar bilgi verecektir :)
Sn. tourkana ve İsmail bey cevaplar için teşekkürler.
Buralara bahar gelmedi hala , sağda solda erimekte ola kar kümeleri bulunmakta ama çokta zaman kalmadı açıkçası bahara.
Asıl sorunlardan bir tanesi belkide en önemlisi fide temini, nasıl temin edebilirim.Yardımcı olursanız çok memnun olurum.
Toprak olayı çözüldü gibi, oranlar için yeterli dediniz.
Saksı olayı diğer bir konuda en büyük saksı en iyi saksımıdır :)
Sn. tourkana ve İsmail bey cevaplar için teşekkürler.
Buralara bahar gelmedi hala , sağda solda erimekte ola kar kümeleri bulunmakta ama çokta zaman kalmadı açıkçası bahara.
Asıl sorunlardan bir tanesi belkide en önemlisi fide temini, nasıl temin edebilirim.Yardımcı olursanız çok memnun olurum.
Toprak olayı çözüldü gibi, oranlar için yeterli dediniz.
Saksı olayı diğer bir konuda en büyük saksı en iyi saksımıdır :)
Cevaplanmamış sorularınız için:
Fidanınız ne kadar genç ise, hızlı gelişmesi amacıyla saksının da o kadar büyük olmasında fayda var. Ancak eğer amacınız küçük boy bir bonsai elde etmek ise bunun çok büyük önemi kalmıyor.
İnternetten sipariş olayına gelince; güvenilir bir siteden sipariş ettikten sonra sorun olmaz, tanımadığınız kişi ve sitelere çok aşırı itimat etmeyin. Fidan fiyatı da çok yüksek olmadıktan sonra büyük problem olmaz. gittigidiyor'u güvenle kullanabilirsiniz, ayrıca sitemizde fidan satan arkadaşları da tercih edebilirsiniz.
Toprakları katman-katman değil, homojen karıştırmalısınız.
Gübre oranları belirttiğiniz şekilde iyi.
Cevaplanmamış soru kalmadı sanırım :)
insupinar
28-03-2014, 20:58
Merhaba ;
Bende yeni başlıyorum bonsai ile rahatlamaya.Birkaç gündür uygun fidan arıyordum.Birkaç tane buldum ama çok yorgunum haftasonu bebeklerimle ilgileneceğim.Çok degerli fikir ve önerilerinizi bekliyorum...ALdığım fidan ve köklenmeye bıraktığım fidanlarım.Begonvil, cinsini bilmediğim çam ve çelikleyip köklenmeye bıraktığım kauçuk, incir, defne, isimlerini bilmediğim 2 adet (şimşir olabilir) köklü,dikim ve bonsai haline getirmek için aldığım fidanlar.
insupinar
28-03-2014, 21:40
Vazgeçtim 2 saattir resim koymak için uğraşıyorum.Aynı şey balkon sayfamda da oldu.Hepsini yan koymuşum.Çok çalışmam lazım çoookkk.Daha fazla resim nasıl koyabilirim?Tabii düzgün olarak : ))
insupinar
30-03-2014, 22:58
Begonvilim...Nasıl bir yol izlemeliyim?Saksısına diktim son hali
insupinar
30-03-2014, 23:05
Cinsini bilmediğim çam ağacım.Ama öyle yorgunumki kaba bir budama yaptım sizin tavsiyelerinize göre tel ve budama yapıcam
insupinar
30-03-2014, 23:11
Bu da adını bilmediğim başka bir ağaç.Başlangıç aşsması için seçtim.yardım ve önerilerinizi bekliyorum.
insupinar
30-03-2014, 23:15
Bu arada arkadaşlar marmariste bana yardımcı olabilecek bir bonsai sever bulma şansım var mı??
Ali H. ALI
31-03-2014, 13:37
Insupinar, iyi gunler.
Oncelikle sun kavramalisin ki bonsai, sihirli degnek deymis gibi birden bire hic bir fidan bonsai olmaz.( cok uygun fidanlarla ve iyi bir calisma ile belki daha cabuk bonsai elde edilebilir) Bonsaide yapmakm istediginiz traza gore fidan secmek cok onemlidir, iyi bir fidan secimi hem sizin hem de fidanin isini kolaylastirir!
Gelin duvagi'nin kivrimli dalini birakip(uzerinde ince bir dal olan) digerini budayabilirsiniz. Belki 1-2 yil yalniz sulayip besin vererek hem kok sisteminin hem de dal ve dalciklarinin iyice gelismesini beklemelisiniz. Bu gelisme olduktan sonra agacinizdaki istediginiz dallarini telleyip dallari istediginiz yonlere yerlestirebilirsiniz..
Yani su anda gelinduvagi icin, beklemekten baska yapilacak bir sey yok!
Ali H. ALI
31-03-2014, 13:46
Cam agaci diye dusundugunuz bir ardic olabilir..
govde uzerinde, en alttaki 3 dali budayip govdeyi ortaya cikariniz. Cevrenizdeki agaclara ve bonsai fotograflarina bakiniz onlardan alacaginiz ilhamla siz de agacinizin uzerindeki dallari bir agac gorunumu alacak sekilde telleyip bukunuz ve gerekirse budayiniz..
Not: bunu yapmadan once agacinizin on yuzunu belirlemelisiniz, bu konu hakkinda yazilar vardir dilerseniz onlar bir bakiniz..
Son eklediginiz agacin ne oldugunu bilmiyorum. Belki bir bilen cikar ve size bilgi verir.. O yuzden size bir oneride bulunamaycagim. Eski yerlerinden surgun verme yetegi olan bir cinsse derin bir budama ile dallarini iyice kisaltabilirsiniz. Ama ne oldugunu ogrenmeden ve hakkinda bilgi edinmeden bunu yapmayiniz belki bir derin budamaya cevap verecek bir cesit degildir ve yasamini yitirebilir.
Size guzel calismalar diliyorum.
Merhaba,
Forumlardaki Bonsai çalışmalarını görünce ben de bu işe başlamaya karar verdim.
Bahçede kenarda duran bodur şimşirlerden bir tanesini saksıya alıp işe başladım.Bu benim ilk Bonsai tecrübemdi.Mutlaka yanlışlarım var biliyorum.Sizlerin yönlendirmelerinizle bunu başarabileceğime inanıyorum.Şimdiden teşekkürler...
Resimler aşağıda....
badrobot
04-04-2014, 14:52
Sn.erdemt.
Öncelikle aramıza hoşgeldiiz. Umarım güzel bonsailer elde edersiniz.
Bence şimşir başlangıç için iyi bir ağaç değil. Küçük yapraklarına bakacak olursak bir avantaj gibi görünsede çok yavaş büyümesi işi biraz tatsızlaştırıyor. Hele birde işin doğası gereği yeni başlayanların çok fazla hata yaptıklarını düşünürsek...
Gelelim ağacınıza. Ağacınız boyu aşırı uzun, bence daha alttan kesmeniz gerekiyor. Bu durumda ağacınızda dal ve yaprak kalmayacak ama yeni gelen sürgünlerle tekrar dal oluşumu sağlıyabilirsiniz.
böörtlen
08-04-2014, 12:59
Merhaba,
Ben bonsai'ye tohumdan erguvan yetiştirmekle başladım, lakin onlar henüz çok küçük ve bu yüzden daha hızlı ilerleyebileceğim söğüde geçtim, söğüt dallarım suda köklendikten sonra nihayet bugün toprakla buluştu, bunu sizinle de paylaşmak istedim. Önceliğim köklenmesi ve toprağa alışması olduğundan budamaya konusunda size danışmak istedim, sanırım sonbaharda şeklini alabileceği budama yapmam gerekecek, o vakte kadar bu şekilde beklemesinin sakıncası var mıdır?
Sn. Sakaki hocam, toprak; torf, kil ve kum karışımı yani öğrendiğim kadarıyla söğüdün sevdiği karışım :)
Merhaba sn böörtlen,
Bu sene hiç dokunmayın, bırakın önümüzdeki bahara kadar iyice köklensin ve güçlensin. Üzerinde çalışmaya başlamanız gereken zamanı ağaç zaten size söyleyecektir. Söğüdünüzü aşırı güneş almayan ama havadar bir yere konumlandırın, suyunu eksik etmeyin. Henüz kök sistemi yok denecek seviyede olduğundan, sarsmamaya özen gösterin.
Bu arada gövdeye sardığınız şey tel mi, tam anlayamadım?
böörtlen
08-04-2014, 15:59
Söğüdüm, direk güneş almayan havadar bir yerde hocam. Su konusunda sıkıntısı da olmayacak sadece haftasonu yanında olmayacağım o dönem içinde damlama türünde bir sistemle sulanacak.
Üzerine sardığım tel değil, ince söğüt dallları iki tane, kaynaşırsa kıvrık bir gövdesi olur diye düşündüm. Sayın Malina' da görmüştüm sanıyorum, benim aklımda örgü yapmak vardı ama gövde kalın olunca bu şekilde yaptım bende :)
badrobot
08-04-2014, 16:43
Sn.böörtlen.
Bende o ince şeyleri ilk gördüğümde merak etmiştim. Bence ana gövdeye sarmış olduğunuz o ince dalları çıkartın. Bu tür kaynaştırma uygulamaları bazı bonsai'lerde yapılmıyor değil ama bu şekilde değil. Sizin uygulamanızda doğal olmayan bir durum var. Oysaki bu tür uygulamalarda doğal bir görsellik aranmaktadır.
böörtlen
08-04-2014, 16:51
Sn.badrobot,
sanırım haklısınız çünkü gidip gelip bakıyorum ve pek içime sinmiyor, ağacı doğal gelişimine bırakmak daha sağlıklı olacak, teşekkür ederim :)
müzisyen
26-05-2014, 10:30
Merhaba arkadaşlar, aranıza henüz yeni katıldım.
Yaşadığım yerin çevresinde yol ortasına dikilmiş " Kırmızı yapraklı süs eriği " ağaçlarının bazılarının dibinde boyları 15cm ile 40cm arasında değişen gövde çapları 0,5 cm i geçmeyen fideler gördüm bu sabah.
http://www.bahcede.com/FB,17539,13,sus-erigi-asili-prinus-ceracifera-pissardii-nigra-100-120-cm-yaprak-doken-agaclar-bahcede-bsb1121.jpg
1) Bonsai için uygun bir bitki midir?
2) O fideleri kökü ile mi çıkarmalıyım, yoksa belli bir oranda kesip evde köklendirebiliyor muyum?
3) Eğer uygunsa ne kadar derinlikte ve genişlikte bir kapta yetiştirmeliyim? Çünkü evde değil ofiste yetiştirmeyi düşünüyorum. Gün ışığı açısından öğlenden sonra tüm gün güneş alabilme ihtimali var.
Henüz çok yeni olduğum için bazı terimleri anlayamayabiliyorum. Açıklayıcı cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkür ederim şimdiden :)
badrobot
26-05-2014, 10:54
Sn.müzisyen.
Heyecanınızı çok iyi anlıyorum. İnsan bir kere bu işe bulaştımı gözlerimiz artık etrafa daha farklı bakıyor ve hep bir arayış içinde oluyor. Her malzemeyle "acaba bununla bir şey yapabilirmiyim?" diye soruyor kendi kendine insan.
Sizin sorularınıza hemen cevap vereyim.
-Kırmızı süs eriği hiç çalışmadığım ama çalışmayı çok arzu ettiğim bir ağaç. Genel anlamda eriklerle çalışmak çok keyifli zaten.
-Şu an ağaç sökme mevsiminde değiliz. Bu tip dip fışkınları dahi sökerken ağaçların uyku dönemini, (hatta uyku döneminin sonu olan Şubat sonu-Mart başı) kışı beklemelisiniz. Zira söktüğünüz ağacın yaşama şansı sıfır denecek kadar az.
-Gelelim kap meselesine ve en önemli konuya. Yüklediğiniz resme bir daha bakın. Ortada dikili olan büyük anaç ağaçlar toprağa ekili, yani saksı falan değiller. Bu şu demek; kök sistemlerini uçsuz bucaksız bir şekilde geliştirebilecekleri sonsuz toprağa sahipler. Siz ise minicik bir fideyi tamamen sığ bir saksının içinde ne kadar geliştirebilirsiniz ki...
İşin mantığını şöyle özetliyeyim; aslında gelişmiş bir ağacı alıp onu büyük saksı veya topraktan çıkarıp sığ saksıya alıyoruz. O aşamada bonsai için eğitmeye başlıyoruz, gibi bir şey...
Öneri; Fidanlıklara veya devlet orman fidanlıklarına gidin. Oralarda bu ağaçlardan çok var. Bu kalınlıklarda bulabileceğinizi düşünüyorum. Konikliği, nebarisi ve kalınlığı belli bir olgunluğa gelmiş olan birini satın alın. Boyunu oranlama yöntemiyle düzgünce kesin ve aşı macunuyla kapatın. Ağaç bu mevsimde tekrar patlayacaktır. Yana çıkan dalları hemen yatırabilirsiniz ama zirveyi bir süreliğine ellemeyin ve konikliği pekiştirin. Seneye ağaca benzemeye başlayacaktır bile. Eriğin gelişim hızını düşünüsek...
Sn müzisyen
Sn badrobot konuyu çok güzel açıklamış bende bir katkı olur düşüncesiyle birşeyler eklemek istedim ...
Öncelikle bu süs eriklerinden benim yaşadığım yerde de bu sene oldukça fazla diktiler .... sizin fide dediklerinizin aslında dipten süren dallar olduğunu tahmin ediyorum yani onlar kendi başına yetişen ağaççıklar değiller ... ana gövdeden ve ya ana ağacın kökünden çıkıyorlar ... bu nedenle bir kez daha iyice bakmanızı tavsiye ederim ...
diğer bir konuda ankarada bulunan fidancıların bir çoğu fidanlarının yüklüce bir kısmını sakaryadan alıyorlar ... eğer yaşadınız şehir sakarya ise fidan bulma konusunda çok şanslı olduğunuzu düşünüyorum ... çalışmalarınızda başarılar dilerim...
müzisyen
27-05-2014, 09:24
Acemiliğime verin anladığım kadarıyla;
- Fidanlığa gidiyorum ve Kırmızı süs eriği fidesi satın alıyorum.
- Diyelim ki ortalama 2 metrelik bir fide düşünelim, bunu oranlama yöntemi ile tam olarak neresinden kesmem gerekiyor? Sıkıntı bu noktada
- Ya da direk fidanlıkta kestirsem? Adam anlar mı o işlerden ? :confused:
- Kesim sonrasında alt kısmı dikili olduğu saksısıyla beraber alıyorum eve geliyorum...
- Abi kafam karıştı biri bana tel no su versin de bir görüşelim :D
Acemiliğime verin anladığım kadarıyla;
- Fidanlığa gidiyorum ve Kırmızı süs eriği fidesi satın alıyorum.
Eğer ağacın boyunu hiç kısaltmadan eve götürebilecekseniz evet! Çünkü bu işlem için artık geç kaldınız.
- Diyelim ki ortalama 2 metrelik bir fide düşünelim, bunu oranlama yöntemi ile tam olarak neresinden kesmem gerekiyor? Sıkıntı bu noktada
Kurallara göre bitmiş bir bonsainin genişlik/boy oranı 1/6 olmalı ama koniklik çalışmalarını da hesaba katarsanız boyunu daha da kısa tutmanızda fayda var, 1/5 veya 1/4 gibi. ANCAK bu işlemi şimdi yapmıyorsunuz, bu işlem badrobotun da dediği gibi kış sonu yapmanız gereken bir işlem. Şu anda yapmanız ağacın ölmesi anlamına gelebilir.
- Ya da direk fidanlıkta kestirsem? Adam anlar mı o işlerden ? :confused:
Hayır :)
- Kesim sonrasında alt kısmı dikili olduğu saksısıyla beraber alıyorum eve geliyorum...
Yukarıda da dediğim gibi sert budama için zaman çoktan geçmiş durumda, bunu seneye erteleyin bence.
- Abi kafam karıştı biri bana tel no su versin de bir görüşelim :D
Bütün sorularınıza cevap alıyorsunuz işte, tel'e hala gerek var mı? :)
müzisyen
27-05-2014, 10:36
Bilgilendirmeniz için gerçekten çok teşekkür ederim...
Birşey bilmeden geçen ay direk internetten " bonsai tohumu " ( Burada gülebilirsiniz :p ) satın alıp ekmiştim. Onların filizlenmesini beklemekten başka yapabilecek birşeyim yok sanırım bu dönemde... Ya da kafayı kırıp 1 metreye yakın bir fide bulursam, onu önümüzdeki kış çıkışında budayana kadar eve götürüp büyütebilirim... Ancak apartmanda sanırım bu işlem zor olacak...
Sanırım önümde bonsaiye başlamak için 11 ay var :(
shellomen
30-05-2014, 22:46
Arkadaşlar herkese merhabalar. Maalesef bu hastalığa bende bulaştım :) yaklaşık 2 ay oldu. İş yerimin bahçesinde FENER AĞACI diye hoş bir ağaç vardı ve her yıl binlerce tohum döker toprağa. Bonsai işine herkes gibi bende tohumdan başlanacağı konusunda bir fikir uyanmıştı. O kadar çok araştırma yaptım ki kafam allak bullak oldu açıkçası. Her neyse uğraşa uğraşa en nihayetinde kabuk yapısı çok kalın olan o tohumlardan 8 tanesini çimlendirmeyi başardım. Boyları şu anda yaklaşık 10 cm yi buldular. Bu arada durmadan araştırmalara da devam ediyorum. Çok uzun bir süreç ama ben bunları ne zaman saksıya alayım boylarını nasıl kısa tutacağım ve ne tür toprak kullanacağım. Yardımcı olursanız sevinirim. Bu arada Ankara da yaşıyorum çok uygun bir fidanlık buldum. Her türlü yetişmiş ağaç çeşitleri ister 1 metrelik ister 10-20 cm lik hazır yetişmiş fidanlar hemde çok uygun fiyata kısa zamanda ziyaret edeceğim. Eğer işe yarar bişeyler tespit edersem buradan Ankara da yaşayanlara belki faydamız olur.
Sn shellomen
öncelikle siz tohumdan ağaç yetiştireceksiniz bonsai değil ... bunu zaten bildiğinize eminim ... yani başlangıçta boyunu kısa tutmanız gibi bir sorununuz yok bırakın serpilsin kalınlaşsın yaşasın ... elinizden geldiğince şartlar el verdiğince büyük saksılara almanız hatta uygun ise bahçeye direk toprağa dikmeniz size inanılmaz avantaj ve zaman kazandırır ... torf bahçe toprağı karışımı şuan işinizi görür ... herşey yolunda gitti ve ağaçlarınız gerekli kök ve gövde yapısını oluşturdu diyelim işte o zaman saksılama toprak telleme şekil verme gübre gibi konuları konuşacağız ...
alternatif olarak siz fidan aldınız fidanı yine bonsaiye hazır hale getirmeniz gerekecek .. ne kalınlıkta ve ne boyda bir bonsai olacağını tasarlayıp ona göre başlayacaksınız işe ... ona göre budama yapacaksınız ..ağacınızın türü çok önemli her türün ihtiyaçlarıda değişik olacak ... eğer olurda fidan alırsanız başlık açıp fotoğraflarını yükleyin türünü boyutlarını yazın üzerinde konuşalım tüm arkadaşlar elinden gelen yardımı yapacaktır ... iyi çalışmalar bol şans dilerim ...
badrobot
31-05-2014, 08:54
Sn.meetoo.
Çok güzel açıklama.
İyi günler bonsai ustaları. Ben de yeni başlayacağım bu işe lakin tohumdan başlamak yeni başlayacağım için beni çabuk yıldıracağını düşünüyorum. Bu yüzden fidan dan başlamayı düşünüyorum. Size sorum şu olacak; Bolu'da yaşıyorum ve diyorum ki ormandan uygun bi fidan söksem 1 sene kadar saksıya alıştırsam olur mu?
Eğer olur derseniz söktüğüm fidanın kalın köklerini budayarak mı saksıya yerleştirmeliyim?
Bu arada ben yabani fındık, ardıç, meşe, kızılcık, ça m ,göknar düşünüyorum. Bu ağaçlar ormanda doğal olarak bulunmakta ve bonsaiye uygun fidan bulmak son derece mümkün.
Sizce hangi fidandan sökmeliyim.
İyi günler bonsai ustaları. Ben de yeni başlayacağım bu işe lakin tohumdan başlamak yeni başlayacağım için beni çabuk yıldıracağını düşünüyorum. Bu yüzden fidan dan başlamayı düşünüyorum. Size sorum şu olacak; Bolu'da yaşıyorum ve diyorum ki ormandan uygun bi fidan söksem 1 sene kadar saksıya alıştırsam olur mu?
Eğer olur derseniz söktüğüm fidanın kalın köklerini budayarak mı saksıya yerleştirmeliyim?
Bu arada ben yabani fındık, ardıç, meşe, kızılcık, ça m ,göknar düşünüyorum. Bu ağaçlar ormanda doğal olarak bulunmakta ve bonsaiye uygun fidan bulmak son derece mümkün.
Sizce hangi fidandan sökmeliyim.
Merhaba sn ademcc,
Aramıza hoş geldiniz.
Öncelikle bilmelisiniz ki yetkili makamlardan izin almadan ormandan ağaç sökmek büyük bir suç ve ciddi cezaları var. Öncelikle ilgili makamlardan izin almanız gerekir.
Bunun yerine fidancılardan uygun fidanlar seçebilirsiniz.
Buna ek olarak, bulunduğumuz mevsim sökme, kök budaması gibi işlemler için hiç uygun bir dönem değil, aksi halde alacağınız fidan kesinlikle ölecektir.
En son sorunuzla ilgili olarak ise: Ağacımızı alıştırma saksısına alırken kök durumu elveriyorsa kazık kökü elbette kesmemiz gerekiyor, ama bunu yaparken köklere mümkün olan en az hasarı vermeye ve kılcal kökleri olabildiğince bitki üzerinde bırakmaya ve mümkün olan en fazla topraklı halde kökleri korumaya çalışmamız şart. Zaten en önemlisi mümkün olduğunca topraklı ve kılcal kökleriyle birlikte almak.
Başarılar.
yeşilperest
12-06-2014, 15:55
Defalarca bonsailer hakkındaki yazıları okudum, resimlerine baktım. Kendimi hala yeterli görmesemde bir yerden bu işe başlamak istedim ve bir taflan aldım. Taflan acemiler için sizce doğru bir seçenek mi sizce? Ağacın yapısı bonsaiye ne kadar uygun? Yaklasık bir parmak kadar gövde kalınlığı yeterli mi? Şu an ağır budama yapmamak gerekiyor sanırım ama acemi sabırsızlığı var sanırım üzerimde. Dalları ve kökü ne zaman budamalıyım? Şimdiden hepinize yardımlarınız için tesekkur ederim.
501609
501610
501611
Merhaba sn yeşilperest
Aramıza ve bonsaiye hoş geldiniz.
İlk aşamalarda bu tür sabırsızlıklar normal :)
Taflan bonsai için oldukça uygun ve sıkça da kullanılan bir tür zaten ancak sizin fidanınız çok da uygun ve gelişmiş bir aday değil, daha doğrusu bonsai süreci gelişmiş gövdeli bir adaya nazaran çok daha uzun sürecek durumda. Fakat öte yandan, bu birazda sizin ne büyüklükte bir bonsai yapmak istediğinizle alakalı.
Eğer küçük boy bir bonsai istiyorsanız hemen şimdi üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz, ancak daha kalın, örneğin 2-3 parmak kalınlığında bir gövdeye sahip bir bonsai olsun istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey ya çok büyük bir saksıya almak ya da toprağa indirmek olacaktır.
Budama işlemleri için bahar mevsimlerinin başı en uygun zamandır ama köklere müdahale için sadece ilkbahar başını/kış sonunu beklemenizi tavsiye ederim.
Başarılar...
yeşilperest
18-06-2014, 23:04
Sakaki verdiğin bilgiler için tesekkur ederim. Ben küçük boyutlarda bir bonsai planlamıştım zaten. Ne kadar mantıklı bilmiyorum ama iyi bir gübre bulup dal budamaya başlayacağım sanırım. Dallar biraz gevrek duruyor inşallah ölmez. Ölürsede artık bir ardıç fidanı ve akcaagactan çelik alıp bu muhteşem hobinin beni sürüklenmesine kendimi bırakabilirim.
umutdunyasi
26-06-2014, 16:17
Merhaba bonsai ağaçlarına benimde merakım var o yüzden hazır bonsai kitlerinden aldım resimde görüldüğü gibi 2 tane filiz vermeye başladı yavaşta olsa büyütmek istiyorum bu aşamada yapmam gereken bir işlem var mı saksı **** toprak değişimi gibi...
sn umutdunyasi
http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/4292-10.htm başlığı altında bilgiler ve uyarılar bulabilirsiniz ... bence bu başlığı çok iyi inceleyin ... bonsai kitleri hakkında genel düşünceler sizi de yönlendirecektir .. şansınız bol olsun ...
mümtaz&dilay
07-07-2014, 11:42
Merhaba,
Bir haftalık bonsai meraklisiyim, ve bunun ömür boyu süreceğine neredeyse eminim :)
Forumdaki konuları okumaya başladım çoğu bitti diyebilirim o yüzden sürekli Sorulan soruları tekrarlamayacagim ancak birkaç küçük sorum var,
1.Adana bölgesinde hangi fidanlarla başlamam uygun olur? Sanırım SAKAKI usta hemşerim o yüzden Fidanlık tavsiyesi de bekliyorum :) (benim aklimdakiler; ardıç ve begonvil)
2. Bu dönemde aldığım fidanları bekletmeli miyim yoksa üzerinde yapacağım ufak tefek işlemler var mıdır?
3. Budama vs için malzemeleri nerden edinebilirim?
Merhaba,
Bir haftalık bonsai meraklisiyim, ve bunun ömür boyu süreceğine neredeyse eminim :)
Forumdaki konuları okumaya başladım çoğu bitti diyebilirim o yüzden sürekli Sorulan soruları tekrarlamayacagim ancak birkaç küçük sorum var,
1.Adana bölgesinde hangi fidanlarla başlamam uygun olur? Sanırım SAKAKI usta hemşerim o yüzden Fidanlık tavsiyesi de bekliyorum :) (benim aklimdakiler; ardıç ve begonvil)
2. Bu dönemde aldığım fidanları bekletmeli miyim yoksa üzerinde yapacağım ufak tefek işlemler var mıdır?
3. Budama vs için malzemeleri nerden edinebilirim?
Merhaba sn mümtaz&dilay
Hemşeriniz olarak elimden geldiğince cevap vereyim o halde :)
1) Kesinlikle delice zeytin, ardıç, ficus (hemen her türü), begonvil, incir, nar gibi türlerle başlayın.
2) Bu dönemde yapılacak pek bir işlem yok. Fidanınızı aldıktan sonra ilk etapta (temel bonsai bilgilerinin yanı sıra) türe özgü bakım koşullarını, tür ihtiyaçlarını, sulama ve gübreleme rejimlerini vs. iyice öğrenmeniz çok faydalı olacaktır.
3) Ülkemizde bu konuda malzeme sıkıntısı çok büyük. Satılan bazı basit malzemeler de (örneğin makas, concave cutter, knob cutter, vs.) genel çok düşük kalitede. O yüzden ben genelde yurt dışından siparişle getirtiyorum. Tel temin etmede de sıkıntılar var. Adana'da sanayi bölgelerinde temin edebileceğiniz yerler var, ancak hazır bonsai teli olmadığından düzleştirip sararak ve kullanmadan önce de ısıtarak kullanabileceğiniz bakır teller temin edebilirsiniz.
Tekrar hoş geldiniz & başarılar :)
mümtaz&dilay
07-07-2014, 14:32
Merhaba sn mümtaz&dilay
1) Kesinlikle delice zeytin, ardıç, ficus (hemen her türü), begonvil, incir, nar gibi türlerle başlayın.
2) Bu dönemde yapılacak pek bir işlem yok. Fidanınızı aldıktan sonra ilk etapta (temel bonsai bilgilerinin yanı sıra) türe özgü bakım koşullarını, tür ihtiyaçlarını, sulama ve gübreleme rejimlerini vs. iyice öğrenmeniz çok faydalı olacaktır.
3) Ülkemizde bu konuda malzeme sıkıntısı çok büyük. Satılan bazı basit malzemeler de (örneğin makas, concave cutter, knob cutter, vs.) genel çok düşük kalitede. O yüzden ben genelde yurt dışından siparişle getirtiyorum. Tel temin etmede de sıkıntılar var. Adana'da sanayi bölgelerinde temin edebileceğiniz yerler var, ancak hazır bonsai teli olmadığından düzleştirip sararak ve kullanmadan önce de ısıtarak kullanabileceğiniz bakır teller temin edebilirsiniz.
Çok teşekkürler peki verebileceğiniz fidanlık tavsiyeleri var mıdır?
Mümtaz bey,
Şu veya bu fidancı demem pek anlamlı olmaz. Bazen 5 fidancı geziyorsunuz güzel bir aday bulamıyorsunuz, bazen aday bulma ihtimali zayıf olduğundan hiç şans vermediğiniz ve gitmediğiniz bir fidancıda çok güzel bir adayla karşılaşabiliyorsunuz. En iyisi hepsini ara sıra ziyaret etmek ve incelemek.
Önümüzdeki hafta sonu fidancıları ben şöyle bir dolaşacağım, dilerseniz beraber bakabiliriz. Başka bir zaman ayıracak olursanız da hepsine uğrayın derim.
mümtaz&dilay
07-07-2014, 15:03
Çok iyi olur ancak nasıl geleceğimi bilmiyorum çünkü araç kullanmıyorum söylediğiniz bir fidancida görüşebiliriz:)
Çok iyi olur ancak nasıl geleceğimi bilmiyorum çünkü araç kullanmıyorum söylediğiniz bir fidancida görüşebiliriz:)
Özel mesajla bilgi verdim size mümtaz bey.
Kolay gelsin :)
melancholyyy
14-07-2014, 10:49
Selam,
Bonsai konusunda çok yeniyim, birtane zelkovam kurudu kuruyacak :( elimde bulunan resimdeki fıstık çamını bonsai yapabilir miyim, yardım edebilirmisiniz.
509152
tourkana
14-07-2014, 11:25
Daha kalın bir gövde istemiyorsanız uygun dönemde , budama - telleme ve saksılama işlemleri ile şu çalışmaya benzeyen bir çalışma yapabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/33928.htm
Bunun için ilgili konuları öğrenmenizde yarar var, (TELLEME- BUDAMA- SAKSILAMA- Çamlarda iğne azaltımı-uç alımı gibi) Bu konular forum içerisinde yer almakta.
Selam,
Bonsai konusunda çok yeniyim, birtane zelkovam kurudu kuruyacak :( elimde bulunan resimdeki fıstık çamını bonsai yapabilir miyim, yardım edebilirmisiniz.
509152
Merhaba sn melancholyy,
Ağacınız üzerinde bonsai çalışmalarına başlamadan önce gelişmesi için önünde daha birkaç yıl var en az ve bu süre içerisinde ağacınızı mümkün olduğunca büyük bir eğitim saksısında veya bahçede bakmanız en iyisi.
Bu süre zarfında ağacın kontrolsüz büyümemesi ve iğnelerin gövdeden ve ana dallardan çok uzaklaşmaması için iğnelilerde mum seçimi, mum uzaklaştırma, enerji yönlendirme, iğne kısaltma, budama tekniklerini, vs. çok iyi okumalı ve öğrenmelisiniz. İğnelilerde budama ve enerji yönlendirme, yaprak döken ağaçlardan çok daha farklıdır. Yaprak dökenlerde uyguladığınız gibi bir budama yapmanız (yani dalları gelişi güzel kesmeniz), ağacınızı veya en iyi ihtimalle budama yaptığınız dalı kaybetmeniz anlamına gelir.
raif_junior
02-08-2014, 10:06
Herkese merhabalar. Benimki bir hevesmidir yoksa ilahi bir yönlendirmemi bilmiyorum ama hiç yok yere bende bir bonsai merakı ve sevgisi başladı. Yaklaşık 1-2 haftadır işlerimden fırsat buldukça forumda yazdıklarınızdan bir şeyler kapmaya çalışıyorum. İşten eve giderken her ağacı inceler oldum.
Dün bir avm nin yeşillik alanında bir çam türü vardı araştırdım juniperus communis miş türü bir dal aldım çelikleme (böyle tabir ediliyor sanırım) yöntemi ile köklendirmeye çalışacağım. Tabi amatörce. Yönlendirirseniz sevinirim. Aldığım dalın alt kısmından kabuklarını soydum ve suyun içinde bekletiyorum toprakla birşey yapmam gerekirmi?
ve bu ağaç türünden yani juniperus communis ten bonzai yapabilirmiyim?
Dalını aldığım bitki resimdeki gibi. Resimde çalı gibi duruyor ama bir kaç tane farklı bitkinin gövdesi alttan bakıldığında 15-20 cm kadar uzundu bonzai için minimum bir gövde boyu sınırı varmı?
http://i.hizliresim.com/nYMXpa.jpg (http://hizliresim.com/nYMXpa)
Merhaba sn raif junior,
Resmini yüklediğiniz tür bir ardıç (juniperus) ağacı, çam değil ve çelikle çoğaltmak için de pek uygun bir mevsimde değiliz açıkcası. Aslına bakacak olursanız bonsai yapmak için çelikle çoğaltmak pek tercih edilmeyen bir yöntem. Bunun yerine size yakın fidanlıklardan uygun gövde, şekle ve gelişmişliğe sahip ardıçlara çok rahatlıkla ve ucuz fiyatlara ulaşabilirsiniz.
Ayrıca bonzai değil de bonsai diyoruz, "bonzai" denildiğinde, son zamanlarda haberlerde sıkça karşılaştığımız uyuşturucu maddeyi çağrıştırıyor.
Başarılar diliyorum :)
Arkadaşlar forumu okudum fakat şunu sormak istiyorum bonsai olmuş bir ağaç örneğin ardıç ağacı bonsai formundayken de gövdesini kalınlaştırmak mümkün müdür? Yoksa findan halde gövde kalınlığı ne ise öyle mi kalır? Çünkü benim beğendiğim bonsailer özellikle çin ardıçı gövdesi kalın ve beyazlatılmış olanlar
Arkadaşlar merhaba,
aşağıdaki Acer Palamut fidesi bonzai için uygun mu sizce?
bir de kesimi sizce nerden yapmalıyım?
en attaki 2 ufak dalı bırakmak istiyorum.
http://i.hizliresim.com/y2Wryk.jpg
Salkım söğüt dalını köklenrmeyi ve onla bonsai yapmayı düşünüyorum. Ama elimde aday zeytin ve servi de var. Zeyin dallı, ince yapraklı ve ucu sivri ama gövdesi çok ince. Servini ni se gövdesi kalın ama eğik ve yaprakları çok büyük. Pek çok araştırma yaptım ve salkım söğütün pek de uygun olmadını biliyorum. Siz ne önerirsiniz?
Ekleme: Zeytinle işe başladım. Yakında fotoğraflarını çekip foruma atacağım...
Merhaba sn mümtaz&dilay
merhabal;
bende bonzailere karşı ilgiliyim, burdan öğrenmeye çalişiyorum. geçenlerde başka bir konuda tel konusunda bişeyler yazmıştım, gördünüzmü?
http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/772-post1323998.htm#post1323998
bonsaibonsai
11-11-2014, 11:22
Merhabalar, sanırım bende bonsai ye ilgi duymaya başladım. Sitedeki makalelerin bir kısmını okudum ve bonsaiyle uğraşmanın ne kadar meşakatli ve sabır gerektiren bir uğraş olduğunu anladım. Hele ki bitkiler adına hiç bir şey bilmezken. Sitede bir çok değerli bilgi var, bunları okudukça sanki bir bonsai yetiştirmek için gerekli donanımı asla elde edemeyecekmişim gibi hissetmeye başladım.Bu kadar çok bilginin içinde kaybolmadan bir an önce başlamaya karar verdim.İlk olarak hazır bir bonsai almak yerine fidandan başlamayı düşünüyorum. Ve daha çok ev ortamında bakmayı düşündüğümden dolayı cins olarak da begonvil ve ficus cinslerini düşünüyorum. Bu fidanları Bursa'da nereden temin edebilirim bildiğiniz güvendiğiniz yerler varsa tavsiye eder misiniz?
Merhabalar, sanırım bende bonsai ye ilgi duymaya başladım. Sitedeki makalelerin bir kısmını okudum ve bonsaiyle uğraşmanın ne kadar meşakatli ve sabır gerektiren bir uğraş olduğunu anladım. Hele ki bitkiler adına hiç bir şey bilmezken.
Merhaba sn bonzaibonsai,
Sitede bir çok değerli bilgi var, bunları okudukça sanki bir bonsai yetiştirmek için gerekli donanımı asla elde edemeyecekmişim gibi hissetmeye başladım.Bu kadar çok bilginin içinde kaybolmadan bir an önce başlamaya karar verdim.
Bu kadar çok bilgi yılların birikimi elbette, hiç gözünüzü korkutmasın ve başlamakla iyi bir karar vermişsiniz, çünkü başlamak yolun yarısı :)
Gerisi çorap söküğü gibi kendiliğinden gelecektir.
İlk olarak hazır bir bonsai almak yerine fidandan başlamayı düşünüyorum.
Bu kararınızdan ötürü sizi tebrik ederim. Genelde hazır market bonsaileri (ben bonsai müsvettesi diyorum) alarak yanlış bir başlangıç yapıyor insanlar. Siz baştan doğru bir giriş yaptınız!
Ve daha çok ev ortamında bakmayı düşündüğümden dolayı cins olarak da begonvil ve ficus cinslerini düşünüyorum. Bu fidanları Bursa'da nereden temin edebilirim bildiğiniz güvendiğiniz yerler varsa tavsiye eder misiniz?
Bursa'da nerelerde satılır bilemiyorum ancak tercih ettiğiniz türlerin yanlış olmadığını söyleyebilirim. Işığı ve hava akımını mümkün olduğunca çok almalarına özen gösterin.
Başarılar diliyorum.
merhabal;
bende bonzailere karşı ilgiliyim, burdan öğrenmeye çalişiyorum. geçenlerde başka bir konuda tel konusunda bişeyler yazmıştım, gördünüzmü?
http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/772-post1323998.htm#post1323998
Merhaba sn modelci,
Bu mesajınız gözümden kaçmış kusura bakmayın!
Az sonra bakıyorum :)
bonsaibonsai
11-11-2014, 13:45
Çok teşekkür ederim, umarım bende sizler gibi başarılı olabilirim. Gelişmeleri burada paylaşacağım.
badrobot
11-11-2014, 14:11
Sn.bonzaibonsai.
Ficus dediğinizden dolayı küçük bir uyrıda bulunmak isterim. Ficuslar çok geniş bir aile. Bizim bildiğimiz incirin (yemiş) adıda Ficus Carica'dır. Aslında Ficusların hepsi bir incir ırkıdır ve çok arsızdırlar. Ülkemizde de Ficus Benjamin salon bitkisi olarak sık kullanılan ve hemen her çiçekçide bulabilceğiniz bir bitkidir.
Siz daha yeni başlıyorsunuz. Bu bitki size küçük sorunlar çıkaracağı şimdiden bellidir. Yeri değiştiğinde bile bazı yapraklarını dökebilen, çok yavaş gelişen bir bitkidir.
Bu nedenlerden ötürü ben size çok daha hızlı gelişen ve çabuk köklenen tropik türlerden Ficus Microcarpa ve Ficus Retusa'yı öneriyorum.
bonsaibonsai
11-11-2014, 15:04
Sn.bonzaibonsai.
Ficus dediğinizden dolayı küçük bir uyrıda bulunmak isterim. Ficuslar çok geniş bir aile. Bizim bildiğimiz incirin (yemiş) adıda Ficus Carica'dır. Aslında Ficusların hepsi bir incir ırkıdır ve çok arsızdırlar. Ülkemizde de Ficus Benjamin salon bitkisi olarak sık kullanılan ve hemen her çiçekçide bulabilceğiniz bir bitkidir.
Siz daha yeni başlıyorsunuz. Bu bitki size küçük sorunlar çıkaracağı şimdiden bellidir. Yeri değiştiğinde bile bazı yapraklarını dökebilen, çok yavaş gelişen bir bitkidir.
Bu nedenlerden ötürü ben size çok daha hızlı gelişen ve çabuk köklenen tropik türlerden Ficus Microcarpa ve Ficus Retusa'yı öneriyorum.
Acaba bahsettiğiniz Ficus Microcarpa ve Ficus Retusa çiçekçilerde ve fidanlıklarda kolay bulunan türler mi. Ayrıca Begonvili de sayarsak 3-4 yıllık fidanları için fiyat tahmini yapabilir misiniz. Malum daha önce hiç fidan almadım, satıcı bunu fark edince kötü niyetli biriyse bundan faydalanabilir.
badrobot
11-11-2014, 16:16
Sn.bonzaibonsai.
Ficus türlerinin çoğu çiçekçilerde ve seralarda bulunmaz. Çünki bu türler tropikal olduğundan kış aylarından muhakkak iç mekanlarda olmalı. Buda fidanlıklara ekstra bir işgücü ve maaliyet getirmekte.
Begonvilde bakım ortamı şartları hemeh hemen aynı olsada çiçeklerinde dolayı durum biraz farklıdır. Yani çiçeklerinden dolayı fidanlıkların ve seraların çok rağbet ettiği bir tür olabilir. Fakat sizin Bursa şartlarında da çok fazla rağbet göreceğini sanmıyorum.Begonvilin Ülkemizde en yaygın 3 çeşidi var; Çalı-Sarıcı-Cüce...Bunlar arasında Bonsai için en uygunu Cüce olanı olduğunu tecrübelerime dayanarak söylemeliyim. Bunun bir çok nedeni var. Kısa boğum aralıkları, hemen kalınlaşması, kısa dalcıklarında dahi çiçeklenmesi, hızlı büyümesi bir çok yönden sevilen özellikleri.
bonsaibonsai
12-11-2014, 17:02
Merhabalar bir begonvil fidanı aldım ama sanırım biraz genç. Şu anda bir müdehale etmeden yaşatmayı planlıyorum. Bu fidanın bonsai yapılacak kıvama gelmesi ne kadar sürer. Ayrıca varsa tavsiyeleriniz, çok mutlu olurum.
badrobot
12-11-2014, 19:06
Bu sarıcı Begonvil. Mor çiçekli türü soğuğa en dayanıklı olandır ama oda -1 derecedir. Eğer yere ekliyse ve yerini sevdiyse ve birazda kuytudaysa -5'e kadar dayanır. Bursa şartlarında kışın koruma altına almak gerekir.
Fidan çok ince, hatta çok ince. Bu tür çok boy yapmasına karşın çabuk kalınlaşmıyor. Bir kaç yıl iyi bakarsanız mini bonsai olarak değerlendirebilirsiniz.
Bu ağacı kökten kesmişler ama tekrar çıkmış. bende alıp saksıya koymayı düşünüyorum ya da olduğu yerde biraz şekillendiririm.
Bonsai için yatkınlığı nedir acaba büyüme hızı yaprak küçültmeye yatkınlığı ... Bonsai olur mu diye sormayacağım bonsai için uygun bir tür müdür ?
Çiçekleri, meyvesi ve sonbahar yaprak rengi güzel bir tür ama doğru dürüst bir bonsai örneğini görmedim, zor bir tür olabilir.
Gövdenin biraz kalınlaşmasını istiyorsanız bir süre toprakta tutmak daha iyi olabilir.
İyi çalışmalar dilerim...
serdarci
03-12-2014, 13:25
Red Maple Acer Rubrum tohumunu aldım kendim yetiştirmek istiyorum yardımcı olur musunuz yeni başlıyorum.
Merhaba,
Bir süredir forumu ve bonsai ile ilgili bilgileri takip ediyordum ancak son iki haftadır her gün saatlerce okuyorum. Daha fazla vakit kaybetmemek için bugün kendime marketten iki ağaç alacağım, yarın fotoğraflarını sizle paylaşırım. Birinin ficus benjamin olduğunu hatırlıyorum, diğeri aklımda kalmamış. Sorum şu: aldığım gibi saksısından kurtarmam gerek, ancak bu mevsim saksı değişimi için uygun değil diye de bilgiler okudum. bugün bonsaimi aldıktan sonra yarınki görevim ne olmalı? Yardımınızı rica ederim.
Sadece 1 tane bonsai alabildim diğerleri sağlıksız görünüyordu.
Bonsai'min fotoğraflarını da ekleyerek sormak istiyorum:
-Almayı planladığım ağaç bu değildi, bunu aldım ama cinsini bilmiyorum,yardım eder misiniz?
-mevsimi olmadığını okudum ama yine de saksı değişimi yapmalı mıyım?
-1 ay sıvı gübre vermiycem, kurursa kova içine daldırma yöntemiyle sulayacağım ancak bu mevsimde içeride mi durmalı balkondamı bilemedim.
528510
Sadece 1 tane bonsai alabildim diğerleri sağlıksız görünüyordu.
Bonsai'min fotoğraflarını da ekleyerek sormak istiyorum:
-Almayı planladığım ağaç bu değildi, bunu aldım ama cinsini bilmiyorum,yardım eder misiniz?
-mevsimi olmadığını okudum ama yine de saksı değişimi yapmalı mıyım?
-1 ay sıvı gübre vermiycem, kurursa kova içine daldırma yöntemiyle sulayacağım ancak bu mevsimde içeride mi durmalı balkondamı bilemedim.
528510
Merhaba sn ericca, hoş geldiniz!
Birinci sorunuzu uygun başlıkta cevapladım, buradan bakabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/849-45.htm#post1338512
Saksı değişimi için ilkbaharı beklemeniz uygun olur.
Eğer ligustrumun yaprak dökmeyen türü ise (ki öyle olduğunu düşünüyorum) içeride ama yeterince gün ışığı alan bir yerde tutmanız gerekir.
Merhaba,
Öncelikle yardımınız için çok teşekkür ederim. Bitkimin yaprak dökmeyen bir cins olması beni ayrıca sevindirdi. Kendimi sürekli telkin ediyordum ilk bir ay şok geçirecek bütün yaprakları dökülebilir, moralim bozulmasın diye.
Daha iki gün oldu ve bütün yaprakları kurudu. Ortamının değişmiş olmasının şoku mudur? Dün akşam baktığımda normaldi, toprağı nemliydi sabah kalktığımda bu halde buldum. Susuzluktan kurumuş olacağını düşünerek(aldığımdan beri toprağını kontrol ediyorum, fazla sulayıp çürütmek istemedim) daldırma yöntemiyle suladım ve kış mevsiminde olduğumuz için camın önüne koyup bol bol ışık alması uygun olur diye düşündüm. Baharda direk ışık almayacak şekilde yerini değiştireceğim.
Yanlış yaptığım bir şey var mıdır?
Panikle hata yapmak istemiyorum.
528747
caglarxx
06-12-2014, 11:07
Sn ericca
acaba kaloriferin üzerindemi duruyor ağacınız ,2 günde bu derece kuruma ortamın çok kuru ve sıcak olduğu izlenimi veriyor.
Kaloriferden oldukça uzak bir köşeye koydum. Zaten evimiz çok soğuk olmadığı için hala kalorifer yakmadık. Kar yağana kadar da yakmayacağız. Evde bir de orkidem var ve o da aynı yerde duruyor. son bi kaç günde onda böyle bir değişiklik görmedim.
Sayın ericca,
Yaprakların böyle kuruyup dökülmesi pek hayra alamet değil. Ya topraktaki aşırı nemden kökleri çürüyordur ya da dış mekan bitkisidir ve içerdeki hava kuru geliyordur. Kuruyan yaprakları elinizle toplayın fazla yük olmasın, sulamayı da toprağın nemi iyice azaldıkça yapın. Dış mekan bitkisiyse dışarı almakta yarar var, en azından hergün pencere açarak havalandırmaya çalışsanız iyi olur.
Kolay gelsin....
Daha iki gün oldu ve bütün yaprakları kurudu. Ortamının
değişmiş olmasının şoku mudur? Dün akşam baktığımda normaldi, toprağı nemliydi sabah kalktığımda bu halde buldum. Susuzluktan kurumuş olacağını düşünerek(aldığımdan beri toprağını kontrol ediyorum, fazla sulayıp çürütmek istemedim) daldırma yöntemiyle suladım ve kış mevsiminde olduğumuz için camın önüne koyup bol bol ışık alması uygun olur diye düşündüm. Baharda direk ışık almayacak şekilde yerini değiştireceğim.
Yanlış yaptığım bir şey var mıdır?
Panikle hata yapmak istemiyorum.
528747
Dun bitkiyi sulayip camin yanina koydum ve evi neredeyse tum gun havalandirdim. Uzerinde tamamen kurumayan bir kac yaprak vardi,onlarin canlandigini gordum.dis mekan bitkisi oldugu icin mi boyle oldu yoksa susuz mu kaldi çözemedim. Forumda okudugum bilgilerde bakimi ile ilgili detayli bilgiye rastlamadim. Acilen ic mekan mi dis mekan mi öğrenmem gerek sanirim.
Merhaba,
Bi kaç akşamda ağacımın üzerindeki tüm yaprakların kuruduğunu daha önce paylaşmıştım. 5-10 tane kadar yaprak tamamen kurumamıştı ve yaptığım müdahale ile bu yaprakları kurtardım. Düşündüğüm gibi yeni yuvasına alışma şoku ile bu şekilde ani bir tepki ile karşılaştığımı düşünüyorum hala.
Şu an üzerinde yaprak olan dallardan yeni yapraklar çıkıyor, hatta gövdeden de sürgün vermiş durumda. Ancak yaprakların döküldüğü dallarda bir hareket yok. Bu dallar da kurumuş mudur? Bunları budamalı mıym? Yoksa bir süre daha beklersem bu dallar da yapraklanır mı?
Gövdeden çıkan sürgünü kesmeli miyim? Yoksa baharı mı beklesem?
Ayrıca ağacımı nasıl şekillendirebileceğim konusunda yardımınızı rica ederim. Market bitkisi olduğu için çok fazla şeklini değiştiremeyeceğimi biliyorum ancak ne yapabileceğim konusunda hiç bir fikrim yok. Bonsai türlerine baktım ama ağacıma baktığımda hiç bir tür ile bağdaştıramadım :)
Yaklaşık 1 ay oldu alalı, önümüzdeki hafta sıvı gübre de kullanmaya başlayacağım.
Öneri ve deneyimlerinizi paylaşmanızı rica ederim.
530447
530448
530449
530450
530451
Öncelikle geçmiş olsun diyelim :)
Madem bitkiniz kurtuldu, o halde Market Bonsaileri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/market-bonsaileri/) bölümünde çalışmanız için bir başlık açarak gelişimini buradan takip etmeniz ve istediğiniz öneri ve cevapları da bu başlık altında istemeniz daha yerinde olur.
Sorularınıza gelince:
Kurumuş dalları tırnağınızla hafif zedelediğinizde altta yeşil canlı doku görebiliyorsanız umut var demektir, eğer görmüyorsanız ve dallar çok gevrek halde ise artık umut yok demektir ve bu kuru dalları istediğiniz zaman temizleyebilirsiniz.
"Yeni çıkan sürgünleri kesmeli miyim?" sorunuzu ise tam anlamadım?
Madem ağaç yaşamaya çalışıyor ve bunun için yeni sürgünler veriyorsa, kendini toparlayana kadar bunlara (ilkbahar bile olsa) müdahale etmemeniz daha doğru.
Şu anda şekil verme/biçimlendirme çalışmaları için erken. Ağacınız bir stresi yeni yeni atlatıyor. Bu yüzden ilkbaharda ilk yapacağınız iş toprağını değiştirmek ve mümkünse saksısını büyütmek olsun ki ağaç rahatça gelişimine devam edebilsin ve tasarladığınız formu oluşturma yolunda daha hızlı ilerleyebilsin. Özellikle toprak karışımı konusunda çok dikkatli olmanızı öneririm. Şu anki gibi çok nem tutan bir toprak, ilerleyen aşamalarda size yine sorun çıkarır.
Gübrelemeye gelince, gübreyi sağlıklı bitkilere ve ilkbahardan sonbahar ortalarına kadar düzenli aralıklarla veriyoruz. Kış mevsiminde gübreleme yapmıyoruz ve ayrıca sağlıksız olan bir bitkiye ne zaman olursa olsun gübre vermemiz yanlış bir uygulamadır.
Ağacınızın şeklinin çok hoş olmaması market bonsaisi olması nedeniyle anlaşılır bir durum. Bu bitkilerde öncelikli amaç şeklinin güzel olması değil para kazandırması. Bölgenize uygun bitki türlerinden uygun biçime sahip olanları bulup ortaya çıkarmak, ileriki aşamalarda sizin ustalığınız olacak artık :)
Bol şans!
Merhaba bonsai severler,
Siz tecrübeli arkadaslardan abi ve ablalarimdan biraz bilgi almak istiyorum. Yose-ue tarzı bir bonsai yapmak istiyorum ama anlayamadığım tek kökten mi yoksa bir kaç kökten mi olduğunu bir türlü anlayamadım
Zamanım çok yasımda küçük Allah ömür verirse ölene kadar istediğimi yapabilirim. Ve hangi tür ağacı kullanmalıyım?
İyi çalısmalar .
badrobot
09-02-2015, 16:31
Sn.Duray. Sanırım linkteki video size yardımcı olacaktır.
https://www.youtube.com/watch?v=vQPwgh3XvBI
Merhaba bonsai severler,
Siz tecrübeli arkadaslardan abi ve ablalarimdan biraz bilgi almak istiyorum. Yose-ue tarzı bir bonsai yapmak istiyorum ama anlayamadığım tek kökten mi yoksa bir kaç kökten mi olduğunu bir türlü anlayamadım
Zamanım çok yasımda küçük Allah ömür verirse ölene kadar istediğimi yapabilirim. Ve hangi tür ağacı kullanmalıyım?
İyi çalısmalar .
Merhaba Duray,
Aramıza hoş geldin :)
Bu tarz için bir ağaç seömeden önce seçimini yaşadığın bölgenin iklim özelliklerine göre yapman daha iyi olacaktır. Antalya gibi çok sıcak bir ilde yaşadığın için, mümkün olduğunca sıcağa ve neme çok dayanıklı türleri tercih etmelisin. Sıcağı ve nemi çok sevmeyen türleri tercih etmen, çalışmanın kötü sonuçlanmasına neden olacaktır.
Serhat Kizgin
02-03-2015, 00:46
Sayın üstadlar ve sevgili arkaşlar, herkeze merhaba...
Şunu belirtmeden geçemicem affınıza sığınıyorum. Daha önce yanlış hobi ve sonucunda yanlış insanlarla tanışmak zorunda kaldım. Hobi edinmeden önce her zaman araştırma yapar hale gelmiştim. Aslında olaylara mantıklı hale
bakar oldum. Bu yönden bana çok şey kattı ama buradaki ortamın çok doğal, saygılı ve mantık çerçevesinde olması beni cezbetti.
Utanarak söylüyorum ki, malesef bende ilk önce tohum siparişi verip daha sonra araştıran guruptayım. Forum ve webte yaptığım araştırmalara göre tohumdan çimlendirmeyi % 60-70 yapabilirim fakat tam anlamıyla
öğrenmek istiyorum. Doğal olarak ilk sormam gereken şey siparişini verdiğim tohumnları daha sonra çimlenmesini sağlamak için nasıl muhafaza edebilirim.
Hobiye ilk başlayanlara yönelik tohumdan yetiştirmemın zor olmasını forumdaki üstadların yönlendirmeleri sonucunda ilk etapta çam fidanını, saksıya alıp budamam gerektiğinin farkına vardım ki hobiden soğumamam lazım :) . İkinci sorum nasıl bir türde, nasıl bir boyda ve nasıl bir hacimde ( resimli şekilde) çam fidanı almam konusunda yardımlarını bekliyorum. Benim zevkim dışında sizin sevfiklerinizde olabilir.
Sizden tek bir ricam var. Konuya hakim olamadığım ve heyecanlı olduğum için en basit dilde ve olabiliyorsa resimli anlatmanız :) lütfenn :) Hepinizin yorum inanın ben ve benim gibi yeni başlangıç yapan arkadaşlar için
çok değerli. Şimdiden zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkür ederim...
Selamlar,
Bonsailerin fotoğraflarını gördükten sonra çok heveslendim bunun için ve ilk iş olarak Google'da arattım hemen. Hepsiburada'da erguvan ve karaçam kare saksı ekim kiti diye bir şey buldum.Biri kendim için diğeri de hediye olarak alınmak üzere. Sizce almalı mıyım, yoksa yanlış bir seçim mi olur?
Şimdiden teşekkür ediyorum sizlere
Sayın üstadlar ve sevgili arkaşlar, herkeze merhaba...
Şunu belirtmeden geçemicem affınıza sığınıyorum. Daha önce yanlış hobi ve sonucunda yanlış insanlarla tanışmak zorunda kaldım. Hobi edinmeden önce her zaman araştırma yapar hale gelmiştim. Aslında olaylara mantıklı hale
bakar oldum. Bu yönden bana çok şey kattı ama buradaki ortamın çok doğal, saygılı ve mantık çerçevesinde olması beni cezbetti.
Utanarak söylüyorum ki, malesef bende ilk önce tohum siparişi verip daha sonra araştıran guruptayım. Forum ve webte yaptığım araştırmalara göre tohumdan çimlendirmeyi % 60-70 yapabilirim fakat tam anlamıyla
öğrenmek istiyorum. Doğal olarak ilk sormam gereken şey siparişini verdiğim tohumnları daha sonra çimlenmesini sağlamak için nasıl muhafaza edebilirim.
Hobiye ilk başlayanlara yönelik tohumdan yetiştirmemın zor olmasını forumdaki üstadların yönlendirmeleri sonucunda ilk etapta çam fidanını, saksıya alıp budamam gerektiğinin farkına vardım ki hobiden soğumamam lazım :) . İkinci sorum nasıl bir türde, nasıl bir boyda ve nasıl bir hacimde ( resimli şekilde) çam fidanı almam konusunda yardımlarını bekliyorum. Benim zevkim dışında sizin sevfiklerinizde olabilir.
Sizden tek bir ricam var. Konuya hakim olamadığım ve heyecanlı olduğum için en basit dilde ve olabiliyorsa resimli anlatmanız :) lütfenn :) Hepinizin yorum inanın ben ve benim gibi yeni başlangıç yapan arkadaşlar için
çok değerli. Şimdiden zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkür ederim...
Diğer başlıkta yazdığım mesaja bakabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/569-24.htm#post1361214
Selamlar,
Bonsailerin fotoğraflarını gördükten sonra çok heveslendim bunun için ve ilk iş olarak Google'da arattım hemen. Hepsiburada'da erguvan ve karaçam kare saksı ekim kiti diye bir şey buldum.Biri kendim için diğeri de hediye olarak alınmak üzere. Sizce almalı mıyım, yoksa yanlış bir seçim mi olur?
Şimdiden teşekkür ediyorum sizlere
Sakın almayın :)
Bonsaiye başlamak için tercih edeceğiniz en yanlış yöntem bu olacaktır!
Birçok kez yazılmış ve cevaplanmış bir konu/soru olduğu için tekrar yazmayacağım, ancak gerek bu başlıkta gerekse yeni başlayanlar için düzenlenmiş benzer diğer başlıklarda bunun nedenlerini detaylı olarak bulabilirsiniz. (Forumdan daha iyi faydalanabilmek için konunun/konuların başından itibaren okumaya özen göstermenizi tavsiye ederim).
Başarılar dilerim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.