View Full Version : Tropik ve ilginç Meyve ağaçları
denizakvaryumu
20-04-2006, 15:47
http://yusufustaoglu.sitemynet.com/meyveler/index.htm
http://pepino61.sitemynet.com/hobim/id3.htm
Arkadaşlar,
Tropik meyve ağaçları ile ilgili olarak 2 site öneriyorum,bakmanızda fayda var.
Teşekkürler ama pepino meyve değil,sebzedir.
Mine Pakkaner
04-10-2006, 22:52
TROPİK MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ
Anamur Tropikal meyve yetiştiriciliği için oldukça uygun şartlara sahiptir. Bölgede yetişen tropikal meyvelerin çeşitleri aşağıdaki gibidir.
Çiku (Achras Sapota):
http://www.anamur.bel.tr/images/65.jpgAnavatanı Batı Hindistan'dır. Bu meyvenin ağacı kendi haline bırakıldığı takdirde 20 m. yüksekliğe kadar büyüyebilir ise de kültür bitkiı olarak yetiştirildiği takdirde, budanma suretile boyu 3-6 m. arasında muhafaza edilir. Çiku ağacı düzenli taçlanan, çiçekleri beyaz ve kokusuzdur. Dalları karşılıklı oluşan, yaprakları aşağı doğru sarkık ve oval şekildedir. Meyvenin şekli hafif yassı bir şeftaliye benzer ve tulü ortalama 7,5 cm. çapı ise 5 cm. civarındadır. Dışında patates renginde ince bir kabuğu ve içinde sarı-açık kahve renginde, kokusu yasemine benzeyen gayet tatlı bir meyve eti vardır.
Genellikle marcottage yöntemiyle üretilen bu meyvenin fidanları asıl yerlerine 6 X 6 m. ara ile dikilir ve ekseriya dikimden bir sene sonra meyve verir. Ağaçlar, genellikle senede iki defa çiçek açarlar. Ancak bütün sene meyve verirler. Hafif eğimli sahaları seven Çiku ağacı yalnız yağışlı tropik ülkelerde yetişen bir bitkidir. Meyveleri ezilmemesi için biraz ham olarak toplanır ve hasırlar üzerinde korunarak ayrıca olgunlaştırılır.
Tohumları, yassı bir badem iriliğinde ve gayet parlak siyah-kahve rengi bir kabuğun içindedir. Diğer önemli cinsleri: Sapota lobata ve Sapota candollei'dir.
Mavun Meyvesi veya Keşu Cevizi (Anarcadium Occidentale):
http://www.anamur.bel.tr/images/66.jpgAnavatanı tropik Amerika olup, yabani bir halde yüksekliği hiç bir zaman 5 m. yi geçmeyen, çalı şeklinde bir bitkidir. Ancak iyi bakıldığı zaman 15 m. ya kadar boylanan ve şemsiye şeklinde geniş taçlanan bir ağaç haline girmektedir. Yaprakları yuvarlak ve oval, çiçekleri sarı zemin üzerine kırmızı çizgili; meyveleri ise hoş ve asitli bir koku yaymaları nedeniyle bir çok içki ve şerbet üretiminde kullanılmaktadır. Meyveler; badem yağına benzer bir yağ çıkarılan şişkin bir meyve sapının ucunda oluşmuş, yassı ve ay şeklinde kıvrılmış, 1,54 cm. boyunda, kabuklu ve küçük bir cevizden ibarettir. Bu meyveler gerek ateşte kavrularak veya çiğ olarak yenebilir. Her iki şekilde de ağzı yakan ve tahriş eden kabuklarının ayıklanması lazımdır. Bundan başka ceviz içleri kurutularak Fransa'da şekerleme üretiminde de (Nougat) kullanılır. En iyi deniz kenarlarında ve 250 m. yüksekliğindeki kumsal topraklarda yetişen Kesu ağacı, tohumlarından gölgelik yerlerde fidan yetiştirmek ve bunları 9 X 9 m. aralıkla şaşırtmak suretiyle üretilir. Keşu fidanlarının altı aylık oldukları zaman, çalı halinde kalmamaları için budanmasına başlanır.
Diğer önemli cinsleri: anarcadium semecarpus, a. orientalis'dir.
Sursop (Annona muricata)-(Cherimoya):
http://www.anamur.bel.tr/images/67.jpgAnavatanı güney Amerika olan ve çabuk yetişerek 5-6 m. yüksekliğe erişen bir ağacın meyvesidir. Yaprakları büyük ve oval şekilde, uçları sivri, üzerleri parlak ve koyu yeşil, altları ise mat ve açık yeşildir. Çiçekleri açık yeşil renkte, büyük ve geniş yapraklıdır. Bu çiçeklerden oluşan meyveler 1-1,5 kg. ağırlığında, dış kabuklarının üzerleri yumuşak ve kısa kabarcıklar ile örtülü, açık yeşil renkte ve böbrek şeklindedir. Meyvenin eti beyaz, biraz lifli, çok sulu, güzel kokulu, ve bir az da ekşidir. Bu sebeple taze olarak tüketimden çok, dondurmalara ve soğuk şerbetlere koku vermek için kullanılır. Sursop ağaçları, meyvelerinin içindeki siyah kabuklu tohumlarından, fidan yetiştirmek ve bu fidanlara iyi cinslerden göz aşısı yapmak suretiyle üretilir. Bununla beraber yabani anona cinslerine aşı yapmak suretiyle de yetiştirilebilir. Her türlü topraklarda yetişebilen sursop ağacı, en çok yaş toprakları sever ve bu gibi topraklarda 9 X 9 m. aralıkla dikildiği takdirde bir sene sonra çiçek açmağa başlayarak bütün sene meyve verir.
Diğer önemli cinsleri şunlardır: Custrad apple (anona reticulata), Bullock's Heart (anona squamosa) ve (anona cherimolia).
Jak Meyvesi (Artocarpus İntegrifolia):
http://www.anamur.bel.tr/images/68.jpgAnavatanı doğu Hindistan olan bu meyve ağacının boyu 15 m. yüksekliğe kadar büyüyebildiği gibi, gövdesinin çapı da 1,20 m. ye ulaşabilir. Dalları yoğun ve yumuşak, yaprakları genç iken biraz tırtıllı, 10-20 cm. boyunda, oval şekilde olup, renkleri tatlı bir koyu yeşil, damarları ise açık yeşildir. Gövdenin alt kısımlarındaki kabuklar genellikle çatlamakta ve bu çatlakların altı pas renginde kızarmaktadır. Erkek çiçekleri yaprak aralarında, dişi çiçekleri ise kakao gibi ağaç gövdesinde ve yahut da kart dallarındadır. Meyvelerinin uzunlukları 50-70 cm., genişlikleri ise 25-40 cm. kadar olduğu gibi, ağırlıkları da bazen 50 kiloya ulaşabilir. Meyvelerin renkleri cinslerine göre sarı, kırmızı ve mor arasında değişir ve dış kabuklarının üzerlerinde kısa dikenler bulunur. Bu meyvelerin eti yağlı ve tatlı bir lezzette olup ortalarında beyaz bir muhafaza içinde, ortalama 50 kadar da çekirdeği vardır. Bu çekirdekler, uzunca ve üzerlerinde kuruduğu zaman sararan beyaz bir kabuk vardır. Denizden 1.000 m. yüksekliğe kadar yetiştirilebilen Jack ağacı, tropikler dahilinde kalmak şartıyla soğuğa karşı o kadar hassas değildir. En iyi, kuvvetli kumsal topraklarda yetişir ise de bazen çok zayıf topraklarda bile büyüdüğü görülür. Jack ağacının üretme şekli tohumunun asıl yerine dikilmesinden ibarettir. Tohumlar ekildikten sonra yetişen ağaçlar beş sene sonra meyve verirler ve ortalama 100 sene kadar yaşarlar. Bu ağacın meyvelerinden başka çekirdekleri de ezilerek veya kavrularak yenir. Ağacın dal, ve gövdesinde bir yara açıldığı takdirde bundan bir süt (lateks) akmaktadır ki, bununla da kuş tutmak üzere ökse yapılır. Jack meyvesinin biri yumuşak, diğeri sert meyveli olmak üzere iki önemli cinsi vardır.
Ekmek Ağacı (Artocarpus İncisa Non Seminifera):
http://www.anamur.bel.tr/images/69.jpgAnavatanı henüz kesin olarak bilinmeyen bir meyve olup, ağacı 10-12 m. kadar büyür ve çevresi bazen 3 m. ye kadar çıkabilir. Dalları yatay ve kabukları kurşuni renktedir. Gövdesinde açılan yaralardan latekse benzer bir sıvı akar ve bundan da kuş tutmak üzere ökse yapılır. Yaprakları yıldız şeklinde, 25-50 cm. boyunda ve en genç dalların ucundadır. Meyvesi bir kavun iriliğinde, dış rengi sarı-yeşil, ağırlığı ortalama 1-3 kg. kadar ve üzerinde düzensiz serpili pullar vardır. Yetişmesi için tropik bir iklime ihtiyacı olan ekmek ağacı özellikle kuvvetli toprakları sever. İyi bakılırsa 700 m. yüksekliğe kadar iyi meyve verebilir. Üretilmesi köklerinden yayılan filizler aracılığı ile yapılır ve altı yaşına geldiği zaman 6 m. yüksekliğini bularak, bütün sene ürün verir. Meyvenin eti açık sarı olup içeriğinde % 25 kadar nişastalı maddeler içerdiğinden çeşitli şekillerde pişirildiği gibi nişastanın fermentasyonu ile biraya benzer içkiler de yapılır.
Diğer bir çok cinsleri de olan bu meyvenin özellikle A. apyrena, A. aravei, A. puern, A. roru, A. rorotoma cinsleri önemlidir.
Belimbing Buloh (Averrhoa Bilimbi):
http://www.anamur.bel.tr/images/70.jpgYüksekliği 5 m.yi geçmeyen ve aşağı doğru sarkık, çok dallı bir ağacın meyvesidir. Keskin dilimlere bölünmüş meyveleri gövde ve yaşlı dallarında oluşur. Renkleri sarı ile yeşil arasında değişir. Her türlü topraklarda yetişebilen bu ağacın tohumları gölge altında bambus saksılara dikilerek fidan yetiştirilmek ve bu fidanlar 6 X 6 m. mesafeler ile bahçelere şaşırtılmak suretiyle üretilir. Ağaçlar senede iki defa meyve verirler. Ancak bu meyveler çok ekşi olduklarından baharat ile pişirilmek suretiyle tüketilirler.
Belimbing Batu veya Karambol (Averrhoa Carumbola):
Aynı buloh gibi 5 m. ye kadar büyüyen bir ağacın meyvesi olup, 7-8 cm. boyunda, kenarları keskin dilimlere bölünmüş; tadı sulu ve ekşidir (Şekil 53). Meyvenin dış kabuğu ince ve sarı-yeşil renkte olup, yaprak aralarındaki dallarda ve ender olarak gövdenin üst kısımlarında oluşur. Tüketilmesi aynı buloh gibi pişirilmek suretiyledir. Üretilmesi tohumdan ve bir yaşındaki fidanlara göz aşısı uygulanarak yapılır.
Rambai (Baccaura Motleyana):
Anavatanı Malaya olan bu meyvenin ağacı çok düzenli olmadığı için, genellikle süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Ortalama 60 cm. boyunda, ve bir gövdenin üzerinde salkım şeklinde oluşan meyveleri, 3,5 cm. çapında, yuvarlak ve kahve renginde yumuşak bir ince kabuk ile çevrilidir. Meyvenin içinde ayrıca 2-3 tane yeşil renkte tohumu da vardır. Tohumların dışında bulunan etli tabaka meyvenin asıl yenilen kısmıdır. Lezzeti cinslerine göre bazen biraz ekşi ve bazen de tatlıdır. Tatlı cinsler ya taze olarak veya kurutularak tüketilir. Tohumdan üretilen Rambai ağacı, özellikle dere ovalarındaki geçirgen toprakları sevmekle birlikte her türlü toprakta da yetişebilir. Dikim aralığı 9-10 X 9-10 metredir.
Brezilya Kestanesi (Bertholletia Exelsa):
Anavatanı güney Amerika olan, geniş ve büyük bir ağacın çok sert kabuklu ve cevize benzeyen meyvesidir. Her meyvenin içinde 15-20 adet kestaneye benzer tohumları vardır. Kestaneler çiğ veya kavrulmuş bir halde yenildiği gibi çikolata üretiminde de kullanılır. Kestaneler ıslak kum ile doldurulmuş çimlenme sandıklarından, büyüme yastıklarına ve buradan da asıl yerlerine şaşırtılmak suretiyle üretilir. Ağacın bahçelerdeki dikim aralığı 10-12 X 10-12 m. arasında değişir.
Kundagan (Bouea Macrophylla):
Yabani olarak yetişen bu ağacın meyveleri sarı renkte olup, aynı eriğe benzerler ve çiğ olarak tüketilirler.
Rumendia (Bouea microphylla):
http://www.anamur.bel.tr/images/71.jpgİsminde bir ağacın meyvesidir. Taze yenildiği takdirde lezzeti biraz ekşi ise de, şekerle karıştırıldığı takdirde çok lezzetlidir. Şekli yuvarlak, çapı 3,5 cm. kadar olan meyvenin kabuğu, olgunlaştığı zaman sararır ve dıştan küçük bir eriğe benzer. Meyvenin içinde kabuğu lifli, yassı bir çekirdeği bulunur. Rumendia doğrudan doğruya tohumdan üretilir ve ortalama 9 X 9 m. ara ile dikilir.
Papaya (Carica Papaya):
http://www.anamur.bel.tr/images/72.jpgAnavatanı Güneydoğu Asya, Avustralya veya Güney Amerika olduğu tahmin edilmektedir. XVII inci asırda Hindistan'a getirilmiştir. Ağacı uzun boylu ve birkaç yıl ömrü vardır. Ağacın gövdesi odunsu değildir. Yumuşak bir dokuya sahip ve yaprakları direk gövdeden çıkmaktadır. Bitki bol sıcak ve sürekli nem ister. Kökünün derinliği 20-25 cm dir. Kökleri yüzeysel dağılır. Bitkinin gövdesinin içi boştur ve gövde iç yapısı fileli ve liflidir. Bitkinin yaprakları geniş ve koyu yeşildir. Ağacın taç kısmındaki gövdesinde daima dökülen yaprakların uzun sapları kalır. Yaprakları yıldızvari ve geniş, kenarları ise dişlidir. Bu yapraklar koparıldıkları vakit saplarından incir gibi bir süt akar. Uzun ve yuvarlak yapılı meyveleri veren yaygın iki çeşidi vardır. Uzun çeşidi daha tatlıdır. Bir ağaçtan yıllık 150-200 kg meyve alınabilir. Meyveleri besleyici ve vitamin deposudur. Meyveleri olgunlaşmadan önce koyu yeşil renkte, olgunlaşmaya başlarken sarı, tam olgunluğa erişince turuncu renk almaktadır. Meyvelerin ağırlığı yuvarlak cinslerde 600-800 gr, uzun cinslerde 1000-1600 gr arası gelmektedir. Papaya meyveleri içinde dilimlere bölünmüş, ortalama 30 cm. boyunda ve açık turuncu renkteki etinin ortasında kavun gibi bir kabuk içinde bir çok yuvarlak ve kahve renginde küçük tohumları (çekirdekleri) vardır. Bu çekirdeklerden üretim yapılabilir. Papaya tıpkı uzunca bir kavuna benzer ve kavun gibi dilimlere kesilerek çiğ olarak yenir. Ama tadı tatlı ise de kavun gibi sulu ve kokulu değildir. Bu tad daha çok tatlı bir bal kabağını andırır.
Üretilmesi: Tohumları ile çoğaltılır. Tohumlarının yastıklara dikilmesi ve fideleri bir iki aylık olduktan sonra ortalama 4,5 X 4,5 m aralıkla üretilen papaya, evcimen bir bitki olduğu için fideler ikişer üçer bir araya dikilerek, dikimden bir sene sonra da olgun meyve verir. Papaya ağacının içinde fazla dolgu olmadığı için, gövdesi çok yumuşak ve kabadır. Bu nedenle rüzgarlı yerlerde bir cam gibi kırılır. Bu zayıflığını önlemek amacıyla, papayalar daima diğer ağaçların koruması altında ve ya evlerin çevresinde yetiştirilir. Bir çok yerlerde papayaların ev çevresine dikildiği zaman sivrisineklerin ağacın kokusundan kaçtığı da iddia edilmektedir. Yıl boyu meyve veren bu bitkinin, bir yıl içinde verdiği meyve, ağaç başına. 60-100 adet kadardır. Meyvelerin içerdiği Papaine), hazmı kolaylaştırdığı için papaya uzak doğu ülkelerinde çok üretilir ve hemen hemen hiç bir köylünün bahçesinden eksik olmaz.
Meyveler ham iken afyon gibi üzerleri çizilerek sütü ile karışık suyu toplanır ve bu kurutularak tıbda kullanılan "Papaine" elde edilir.
Durian (Durio Zibethinus):
http://www.anamur.bel.tr/images/74.jpgAnavatanı Malaya yarım adası olup, kokusunun biraz prasaya benzemesine rağmen, dünyanın en lezzetli meyvesi olarak nitelendirildiğinden, uzak doğu sıcak ülkelerinde de çok geçerlidir. Meyvenin ağacı oldukça yüksek boylu ve genç dal kabuklarının üzerleri kadife gibi yumuşaktır. Yaprakları düz ve üzerleri hafifçe tüylü olup çok bölümlüdür. Meyveleri yumurta şeklinde, dış kabukları yeşil ve üzerleri ise, uçları sivri konik dikenlerle örtülüdür. Beş göze bölünmüş olan bu meyvelerin her bir gözünde ayrıca 3-5 tohumu vardır. Meyvenin eti (kabukla tohumların arasındaki kısım) çok kokulu, beyaz veyahut sütlü kahve renginde ve yumuşaktır. Tohumları, krem rengindeki kabuklarının içinde bir embryo ve iki kotyledon'dan ibaret olup, badem gibi kavrulmak suretiyle tüketilir. Yalnız yağışlı tropik ülkelerin bir ürünü olan Durian'ın meyvesi ne kurutmaya, ne de konserve üretimine elverişli olmadığından, yalnız taze olarak tüketilir.
En iyi yetiştiği dere ovalarındaki alluvial arazide, ağacın yüksekliği 33 m. ye, kadar büyüyebilir ise de; zayıf topraklarda yetiştirildiği takdirde, hem ağacı büyümez, hem de meyve vermez. Durian'ın tohumları çimlenme kabiliyetlerini yalnız bir hafta kadar korurlar. Bundan başka fidelerinin kökleri zedelenmeğe de dayanıklı olmadıklarından; üretilmesi ağaçtan koparılan taze tohumların hemen gölge altına dikilmesi suretiyle yapılır. Dikim aralığı 15 X 15 m. kadar olan Durian ağacı, dikimden 8 sene sonra ilk ürününü verir. Meyvenin ağırlığı, cinsi ve gelişme şartlarına göre: 3-6 kg. arasında değişebilir ve senede biri büyük, biri de küçük olmak üzere iki defa ürün verir.
Mangosteen (Garcinia Mangostana):
http://www.anamur.bel.tr/images/75.jpgAnavatanı Malaya yarım adası ve Sunda adaları olan bir meyve olup, Durian gibi yalnız yağışlı tropik ülkelerin bir ürünüdür. Bu itibar ile yetiştirildiği sahaların sınırları da kuzey ve güney yarımkürede 6° cı enlem dereceleri ile sınırlanmıştır. Buna rağmen Mangostinin 17° arz derecelerine kadar yetiştirilmesine girişilmiş ise de; iyi sonuç alınamamıştır. Mangostin'de Durian gibi, ne konserve üretimine ne de kurutmaya dayanıklı olmadığından, yalnız taze olarak tüketilir. Dünyanın en lezzetli meyvelerindendir. Boyu 25 m. yüksekliğe kadar büyüyen ağacının gövdesi siyah kabuklu ve çok düzenli bir şekilde oluşmuş yatay dallarıyla biraz çam ağacına benzer. Yaprakları büyük, düz-oval şekilde, uçları sivri ve ağaç üzerinde toplu bir halde bulunur, Bunlar irilik yönünden normal olarak 18 cm. boyunda ve 8 cm. genişliktedirler. İnce dal filizlerinin uçlarında açılan koyu kırmızı renkteki çiçeklerden gelişen küçük bir portakal iriliğindeki meyveler, kırmızı şarap renginde, üzerleri parlak ve bir deri kıvamında kalınca bir kabuğun içinde olup, biri daima kalın, diğerleri gittikçe incelen 5-7 dilimden oluşur. Renkleri şeffaf bir beyaz olan bu dilimlerin içlerinde ayrıca üzerlerindeki kabuğun yumuşak lifleri ile meyve etine yapışık, ve genellikle çimlenme yetenekleri olmayan, birer de büyücek çekirdekleri vardır. Meyvenin eti ekşi-tatlı ve keskin kokuludur. Bu koku biraz üzüm ve ahudutuna benzemekle beraber meyve ilk defa yendiği zaman insanda gül yağı gibi ağır bir lavanta kokusu hissi verir.
Mangosteen ağacının en iyi yetiştiği topraklar, organik maddece zengin olan dere ovalarındaki geçirgen topraklardır. Kökleri yüksek düzeydeki yer altı sularından rahatsız olduğundan yetiştirileceği bahçelerin iyi bir şekilde drenajı gereklidir. Bahçelerdeki ağaçlar 5-6 m. den daha fazla büyümemeleri için, düzenli budandıktan başka gölgelenmek üzere bazen kauçuk ağaçlarının altında da yetiştirilir. Bir çok yerlerde fidanlar yalnız küçük iken gölgelenerek büyüdükçe aşamalı olarak gölgelik ağaçlar kesilir ve Mangosteen'lerin 15-18 m. yüksekliğe kadar boylanmasına müsaade edilir. Dikim aralığı 7,5 X 7,5 m. dir.
Dikildikten 8 sene sonra ilk ürünlerini vermeğe başlayan Mangosteen ağaçları, yirmi yaşında iken en fazla meyve verirler. Meyveler senede iki defa toplanır. Diğer önemli Mangosteen cinsleri şunlardır: Garcinia Pendonculata, G. İndica, G. Paniculata.
Mundu (Garcinia Dulcis):
Mangosteen'e benzeyen lezzetteki meyvesinin rengi sarı ve bundan bir az daha ekşidir. Yetiştirilme şekli aynı Mangosteen gibidir.
Langsat (Lansium damesticum):
http://www.anamur.bel.tr/images/76.jpgAnavatanı doğu Asya olduğu tahmin edilen yüksek boylu bir ağacın meyvesi olup yağışlı tropik ülkelerin sahil bölgelerinde yetiştirilir. Gövde ve dallarının yaşlı kısımlarında sarı renkte çiçekler açar ve bunlardan yuvarlak ve oval şekilde açık sarı renkte, 3,5 cm. boyunda ve 2,5 cm. çapında bir sap üzerinde salkım halinde meyveler oluşur. Ağaç gövdesinin kabuğu, kahve rengi-kırmızı renkte ve gövdede bir yara açıldığı takdirde bir süt akar. Tatlı ve çok lezzetli olan meyve etinin içinde, yeşil kabuklu 2-3 tohumu vardır. Langsat ağaçları tohumdan üretilir ve bunlardan elde edilen fidanlar 10X10 m. aralıkla asıl yerlerine dikilir.
Duku (Lansium Domesticum Var):
Langsat'tan ıslah suretiyle yetiştirildiği zannedilen bu ağacın Langsat'tan farkı; ağaç kabuklarının bundan daha kalın olması ve kesik yaralarından süt akmamasıdır. Çapı 3,5-5 cm. olan meyvelerinin etleri daha tatlı ve kaliteleri Langsat'tan daha üstündür. Duku ağaçları senede bir defa ürün verirler. Yetiştirilmesi aynı Langsat gibi yapılır ve meyvelerin tatlılaşması için tamamen olgunlaşıncaya kadar ağaç üzerinde bırakılır.
Mango (Magnifera İndica):
http://www.anamur.bel.tr/images/77.jpgHindistan'ın bu meşhur meyvesi hakkında Avrupa'lıların düşünceleri çok değişiktir. Bunlardan bazıları kokusunun neft yağına benzediğinden, Mangodan hoşlanmadıklarını ve bazıları da Mango gibi koktuğu için neft yağını sevmediklerini söylerler. Gerçekten, ilk defa yendiği zaman keskin kokusu insanda meyvenin üzerine gaz dökülmüş hissini bırakır ise de; alışıldıktan sonra bu koku hissedilmemektedir.
Anavatanı Hindistan olan Mango ağacının gövde kabukları kahverengi-kırmızı renkte, yüksekliği ise ortalama olarak 15-20 m. Arasındadır. Mango ağacı genellikle çok düzenli gelişmiş bir taca sahip olup yaprakları, uzunca, kenarları dalgalı ve üzerlerinde 22-30 sarı damarı vardır. Yeni fışkıran genç yaprakların rengi kırmızı-sarı ve sonradan açık yeşildir. Meyvelerin irilik ve renkleri cinslerine göre bir tavuk yumurtasından bir kiloluğa ve sarıdan kahve rengine kadar değişebilir. Şekilleri genellikle yassı ve uçları bir az sivri ve bir az da kıvrık olup yüreğe benzer. Meyvelerin üzerindeki ince kabuklar bazı cinslerde el i1e kolaylıkla soyulabilir. Meyvenin eti sarı veya açık turuncu renkte, gayet sulu, lezzeti bir az ekşi ve bir az da trebentin kokusunu andıran keskin bir kokusu ve aynı zamanda meyvelerin içinde dış kabuğunun elyafıyla meyve etine yapışık bir de büyük çekirdeği vardır.
Bir az kurak iklimi seven Mango ağacı yalnız tropik bölgelerde yetişebilen bir bitki değildir. Nitekim kuzey Hindistan'ın subtropiklerinde başarıyla yetiştiği gibi uzun sürmemek şartıyla sıfırın altında bir kaç derecelik soğuklara da dayanabilmektedir. En ivi Mango ağaçları, 400 m. yükseklikte, derin tabakalı ve kuvvetli topraklarda yetişir, bununla taban su seviyesi yüksek olan araziden zarar gördüğü için bu gibi yerlerin drenajı gereklidir. Su geçirgenliği iyi olmayan topraklar da Mango için elverişli değildirler.
Mango ağaçları, genellikle tohumdan fidan yetiştirmek ve bunları aşılamak şekliyle üretilir. Sayıları bilinmemekle beraber bir kaç çeşit doğrudan doğruya tohumdan da üretildikleri durumda da özelliklerini korurlar. Bu durumda tohumlar önce yastıklara dikilerek fidan yetiştirilir ve bunlar 8-12 aylık oldukları zaman 7,5-10 X 7,5-10 m. aralıklarla bahçelere şaşırtılır. Aşılanmak şekliyle yapılan üretmelerde ise; tohumlardan elde edilen fidanlar, ortalama 2-3 yaşına girdikleri ve yahut da gövdelerinin çapları 2,5 cm.e geldiği zaman aşılanırlar. Ağaçların kabukları kalın olduğu için göz aşılarının sıkıca bağlanması gerekir. Mango ağaçları 5-6 yaşından itibaren meyve vermeğe başlayarak tropik ülkelerde yılboyu; sub-tropik ülkelerde ise cinslerinin özelliklerine göre yılın belirli aylarında yalnız bir defa meyve verirler. Kuzey Hindistan'daki köy bahçelerinde, köy ve büyük transit yolları kenarlarında çeşitli zamanlarda olgunlaşan çeşitler yan yana dikilmek suretiyle, mart ayından temmuz sonuna kadar olgun meyve elde edilir. İş aramak üzere yaya olarak uzun yollar giden işçiler, çoğu zaman bu meyve ile geçinirler.
Mango hem taze olarak tüketilir hem de baharat ile bir çok turşu, reçel, pekmez ve yemekler yapılır. Bundan başka ham meyvelerden kurutulmak suretiyle nişasta ve kurumuş çekirdeklerin döğülmesiyle de unu çıkarılır. Diğer önemli Mango cinsleri şunlardır: Magnifera coesia, M. foetida, olup bunların çeşitli isimler ile anılan bir çok çeşitleri vardır.
Rambutan (Nephelium Lappaceum):
http://www.anamur.bel.tr/images/78.jpgAnavatanı Malaya yarım adası olduğu tahmin edilen bir ağaç olup 9 m. yüksekliğe kadar boylanır ve meyveleri salkım halinde oluşur. Meyvelerin dış kabuklarının rengi, sarı ile kırmızı arasında değişir ve üzerlerinde uçları sivri ve yumuşak dikenleri bulunur. Kabuğun altındaki meyve eti açık sarı renkte ve kolaylıkla ısırılamıyacak kadar sert olduğundan meyve emilmek suretile tüketilir. Rambutan'ın büyüklüğü bir küçük elma kadar olup, lezzet ve kokusu cinslerine göre tatlı, ekşimsi ve ekşi arasında değişir. Bu meyve ağacı, yetişmesi için yağışlı ve homojen bir hava nemi gösteren, yani tamamiyle tropik bir iklim istemektedir. Ancak Antalya ili Gazipaşa ilçesinde de rahatça yetiştirilmektredir. En tutulan cinslerinde, meyve etinden kolaylıkla ayrılabilen çekirdekleri olan Rambutan ağaçları, senede biri büyük ve biri ufak olmak üzere iki ürün verirler ve iyi işlenirse her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilir. Rambutan genellikle marcottage yöntemiyle üretilir; ancak bununla beraber, tohumdan fidan yetiştirmek ve bunlara göz aşısı yaparak da üretilebilir. Dikim aralığı 10 X 10 m. dir.
Pulasan (Nephelium Mutabile):
Rambutan'dan daha küçük olmasına rağmen, Rambutan'a çok benzer. Meyvenin bundan farkı yalnız dış kabuğunun dikenli olmayıp iriliğinin daha büyücek olmasından ıbarettir. Meyve eti bir az daha kalın ve rengi kahve rengi, lezzeti değilse de kokusu Rambutan'dan daha üstündür. Yetiştirilmesi aynı Rambutan gibidir.
Liçi (Nephelium Litchi):
Anavatanı güney Çin olup yatay dallarıyla 6-8 m. yüksekliğe kadar büyüyen ve gövdesinin çapı 80 cm.ye kadar ulaşan, tacı düzenli gelişen, orta boylu bir ağaçtır. Uzunlukları 10-25 cm, kadar olan yaprakları 6-8 parçadan oluşmakta, oval şekilde ve uçları sivridir. Yeşil çiçeklerinden ortaya çıkan yuvarlak ve küçük bir ceviz iriliğindeki meyvelerinin, dış kabukları sarı ile kırmızı renkte ve aynı zamanda üzerlerinde ufak kabarcıklar vardır. Meyvenin asıl yenen kısmı tatlı, sulu ve kokulu eti içindeki çekirdeklerin etrafındaki parçadır.
Liçi ağacı yalnız yağışlı ve homojen bir hava nemine sahip tropik ülkelerde yetişebilir ve tohumlarından elde edilen fidanların aşılanması ile de üretilir. Dikim aralığı 6 X 6 m. kadardır.
Canavar Gözü (Nephelium longanum):
Anavatanı Liçi gibi güney Çin olup, ağacının boyu 15 m. ye kadar büyüyerek sarı beyaz çiçeklerinden Liçi'ye benzer, ama bunlardan daha küçük meyveler oluşur. 12 yaşından sonra meyve veren bu ağacın yetiştirilmesi aynı Liçi gibi olmakla beraber, boyunun yüksekliği nedeniyle dikim aralıkları 8 X 8 m. Olmalıdır.
Baobab yemişi (Adansonia digitata):
Şekli düzensiz ve geniş bir gövdeye sahip olan "Maymun ekmeği ağacı" adı verilen bir ağacın meyvesi olup tropik ülkelerin kuru bölgelerinde genellikle yabani olarak yetişir. Büyük meyveleri uzunca bir armut veya yumurta şeklinde ve üzerleri deriye benzer tahtalaşmış yeşil tüylü bir kabukla örtülü olup ince bir zar ile 10-14 bölmeye bölünmüş ve her bölmenin içinde üzerleri bir meyve etiyle çevrilmiş çekirdekleri vardır. Meyve eti biraz ekşi olduğu için çok sevilmez. (Şekil 63). Baobab taze veya kurutularak yenir. Ağacının bir kaç asır yaşadığı iddia edilir. Bu ağaç en çok Afrika tropiklerinde bulunmaktadır.
Guava (Psidium guajava):
http://www.anamur.bel.tr/images/79.jpgAnavatanı güney Amerika ve Batı Hindistan olan bu meyve, boyu 7 m. yu geçmeyen, geniş taçlı, bodur bir ağacın ürünüdür. Konik şekilde aşağı doğru genişliyen gövdesinin kabuğu parlak ve incedir. Kabuğunun rengi, kırmızıya bakan, tatlı bir yeşil renkte olup genç dallarının kesiti dört köşedir. Yaprakları gövde üstünde karşı karşıya dizili, kenarları düz, ve oval şekilde, altları açık renkte ve üzerinde düzensiz biçimde dağılmış şeffaf gözenekleri vardır. Çiçekleri güzel kokulu, açık penbe renkte ve yaprakların gövde ile birleştikleri noktalardan yayılır. Meyveleri altın sarısı renginde, armut şeklinde ve ortalama bir limon iriliğinde olup, içinde bir çok çekirdekleri vardır. Guava'nın meyve ağırlığı 60-65 gram arasında değişir ve bunun ortalama % 85 meyve eti ve kalanı ise çekirdekten oluşur. Meyve etinin rengi, beyaz, hafif penbe ve yahut yeşil gibidir. Aynı zamanda çok güzel ve keskin kokuludur. Bu nedenle bir çok ağaç arasında, Guava meyvesinin bu kokusu ile ağacını kolaylıkla bulmak mümkündür. Çekirdekleri meyve etinin ortasında gömülü ve serttir. Guava ağacı 700 m. yüksekliğin üstündeki yaylaların ve dağ yamaçlarının, killi kumlu topraklarını sever ise de; ağır killi ve bilhassa volkanik topraklarda da iyi yetiştiği görülür. Guava'da Avokado gibi yetişmesi yalnız tropik iklimlere bağlı bir bitki değildir.
Üretilmesi hem tohumdan ve hem de kök filizlerinden yapılabilir. Tohumdan üretildiği takdirde, uzun zaman kuvvetli çimlenmelerini koruyan çekirdekler 20'şer m. Aralıklarla yastıklara dikilir ve bunlardan yetişen fidanlar, 2-3 çift yapraklı olduktan sonra 7,5 X 7,5 m. Aralıklarla asıl yerlerine şaşırtılır. Bundan başka çelik olarak ince dalları da kullanılabilirse de; daha kolay ve çabuk yetişmesi bakımından daima kök filizleri tercih edilmektedir. Bahçelerde meyvelerin kolaylıkla toplanabilmesi için ağaçlar bodur kalacak şekilde budanır. Guava çabuk yetişen bir bitki olduğundan, dikildikten 2-3 sene sonra meyve vermeğe başlar ve meyveler çiçek açtıktan ortalama üç ay sonra tamamen olgunlaşır. Meyvelerin kokularını muhafaza etmek için toplama işi sabahları erken yapılır. Bir ağacın ilk senelerde verdiği meyve 6-8 Kg. kadar ise de bu ürün ağaçlar yaşlandıkça aşamalı olarak 20-25 kiloya kadar yükselebilir.
Meyveler ya taze olarak ve yahut da pişirilerek tüketildiği gibi reçel, tatlı ve turşu üretimine de yarar. Bundan başka Java'da Guava ağacının yaprakları pirinçle birlikte pişirilerek yenir. Ağaç gövdesinin kolaylıkla soyulan kabukları 27-30 '% kadar tanin içerir.
Diğer önemli cinsleri şunlardır: Çin Guava'sı, P. CattLeyanum, .P. Pyriferum, P. Aromaticum, P. chrysophyllum, P. grandifoli2ım, P. lineatifolium, P. araça.
Jambu (Eugenia malaccensis):
http://www.anamur.bel.tr/images/80.jpgAnavatanı Malaya yarım adası olan bu meyve ağacının boyu 4 m. kadardır. Yaprakları kısa saplı ve oval şekilde, 30 cm. boyunda ve ortalama 10 cm. genişliğindedir. Pembe veya cinsine göre kırmızı olan çiçeklerinden oluşan meyveler ufak bir elma iriliğinde, beyaz renkte ve güle benzer bir kokusu ile, ortasında bir de yuvarlak çekirdeği vardır. Özellikle kurak bölgeleri seven bu meyve, çok kuvvetli topraklarda iyi yetişemez. Meyve lezzeti çok iyi değildir. Diğer cinsleri içinde E. unifLora, E. aquea, E. Javanica önemli olup, bunların ayrıca bir çok çeşitleri de vardır.
Demirhindi (Tamarindus indica):
Bir çok tropik ülkede yetiştirilen ve baklagil türü olan bu ağacın anavatanı Hindistan'dır. Kalın gövdesinin kahve rengi kabukları ve zümrüt rengindeki parlak yeşil yaprakları ağaca çok güzel bir görünüm verir. Meyveleri, fasulye gibi uzunca bir kabuğun içinde (kapsül) oluşan yassı fasulyelerden ibarettir (Şekil 67). Meyvenin kabukları siyah renkte, eti yumuşak ve ekşi bir tadı olup, çok besleyici ve ferahlık vericidir. Bu nedenle bir çok yemekle pişirildiği gibi, bazen üzerine toz şeker serpilerek çiğ olarak da tüketilir. Bundan başka bir çok içkinin üretiminde de kullanılır. Üretilmesi tohumları ile yapılır.
Kaynak: http://www.anamur.bel.tr/muz_tropik.php
denizakvaryumu
05-10-2006, 07:58
Mine Hanım teşekkürler.
http://subtropik.cu.edu.tr/arge_cesit-goster.asp?resim_sayi=43&resim_no=35
bir link de ben ekleyeyim.
sayın pakkaner quajava meyvesini soğuktan korumak için evin güneye bakan ön tarafına diktim.Boyu yüksek bir ağaç olduğunu düşünmedim.Antalyada ama kışın bazen 0 dereceye düşen bir bölgesindeyim.Şimdi evin önünde yer darlığına sebep olacak.Acaba yerini değiştirsemi,kaç derecede zarar görür
Sayın Mamut benim bahçemde (Antalya -denize 200m uzaklıkta )4 guava ağacım var. Burada geçen sene 2-3 kez ısı gece sıfırın altına düştü önceki sene de feci fırtına oldu ama ağaçlara birşey olmadı. Büyüklük ve cephe kapatma sorununu ise seyreltme budaması ile çözebilirsiniz diye düşünüyorum.
Mine Pakkaner
22-11-2006, 18:25
Sayın Mamut,
Guava psidum veya guajava hakkında pratik hiç bir bilgim yok, bitkiyi tanımıyorum. Ancak sizin için araştırdım. Bitkinin -2 derecede yeşil aksamı zararlanıyor,-3 derecede ölüyor.
Selahattin Yılmaz
29-11-2006, 07:34
Arabistada yetişiyormuş bu meyve **** tohum. Sallandığında içinden tohumun oynadığına dair sesler geliyor, hakkında bilgi bulamadım bilen var mı acaba... Çok enteresan bir şeklide var kalbe benziyor. Yumruktan büyükçe bir hacimde. Elimde bitkisine dair başka bir resimde yok. Daha önce gören duyan var mı acaba?
5677
Syın Tabiat ağaçlar meyve verdimi .İki tane mi dikmeliyim. Kendı kendini döller'mi acaba..
Sayın Mamut,
Guava psidum veya guajava hakkında pratik hiç bir bilgim yok, bitkiyi tanımıyorum. Ancak sizin için araştırdım. Bitkinin -2 derecede yeşil aksamı zararlanıyor,-3 derecede ölüyor.
Teşekür ederim Pakkener.
Aşılanacak olan mandalinaların'da Soğuk ve güneşten zarar görmemeleri için hep gövdelerini kumaşla sararım..Her ihtimale karşı quajava'yıda kumaşla sardım.
Merhaba!Benim 3 yaşında saksıda duran mango fidanım var ancak çeşitli sorunlar yaşıyorum.Filiz veriyor uzuyor sonra aniden yaprakları yer yer kuruyoryapraklar dökülüyor.Dalın bir kısmı kuruyor.Hala bir çözüm bulamadım:S:S
Liçi İzmirde yaşar mı?
merhaba
bende pitahaya kaktüsleri
ve tamarillo ağacı var
Tamarillo'ma nazar değdi... temizlikçi körpe ağacımın yarısını kırmış (yanlışlıkla). Çok şükür yeni yapraklar veriyor.
bu arada physalis ve lychee resimlerimi ekliyorum.
http://www.resimsakla.com/upload/guest/lychee2.jpg
http://img403.imageshack.us/img403/8590/lycheeexd6.jpg
Durian (Durio Zibethinus):
bu meyveden uzak durmanizi tavsiye ederim..
Kötü kokusu dolayisi otellerde yenmesi saklanmasi bulundurulmasi yasaktir .. ucak ile özel ambalajda getirilir..
Uzak dogulularin severek yedigi bir meyve olmasina ragmen kesildiginde kokusu uzun sure ortami terketmiyor.. Biliyor musunuz bilmem ama uzakdogudaki bir balik corbasi 1,5 ay kadar suda cürütülüp iciliyor cig ve kokulu... Yani kokusu yeter.
Otellerde yenirse adrese sonra fatura gönderilecegi bilgisi vardir..
ilgilenenlere....
gokberkakman
21-10-2007, 14:46
MARUÇYA
http://www.verita.com.tr/images/carkifelek3.jpg
*Çarkıfelek'de denir.Bir tür sarılıcı,tırmanıcı bitkinin meyvesidir.Maruçya, ekşimsidir.Ortasındaki çekirdekli ve sulu kısım yenir.Suyu içilir.
NONİ
http://www.noni.gen.tr/resimler/noni/nonine.jpg
*Noni bir ağaççık türünün meyvesidir.Yaşam meyvesi olarak ta bilinir.Güneydoğu Asyaya özgüdür.Patates büyüklüğündedir.Olgunlaştıkça acılaşır ve peynir gibi kokar.
GUAVA
http://www.herbalgarden.com.hk/images/background/020905/Guava-lg.jpg
*Ağaçta yetişir.Meksika ve Karayiplerde bulunur.Biçimi armuda benzer.Limon büyüklüğündedir.Çok miktarda C vitamini içerir.Guava tatlı bir meyvedir.En tatlı kısmı çekirdekli orta kısmıdır.Kabuğu ince ve hafif acıdır.
PEPİNO
http://www.verita.com.tr/images/pepino.jpg
*Bir çalı türünün meyvesidir.Bu meyveye ''armut kavunu'' 'da denir.Güney Amerikaya özgüdür.Görünümü ve tadı kavuna benzer.Bazı çeşitleri ağızda sabunumsu bir tat bırakır.
KİVANO
http://www.gradinarstvo.hit.bg/snimki/kivano.jpg
*Biçiminden dolayı boynuzlu kavun denir.Sarmaşık türünün meyvesidir.Afrikada Kalahari Çölünde yetişir.Dalında koparılma dönemine bağlı olarak kivi,salatalık **** muz tadında olur.
PAVPAV
http://www.kitchengardeners.org/pics/pawpaw01.23.06.JPG
*Çayır muzu da denir.Kuzey Amerikada yetişir.İçeriğinde çok fazla protein bulunur.Yumuşak ve tatlıdır.Görünümü muhallebiye tadı muza bener.
PAPAYA
http://www.ocati.com/imagen/fotos/papaya/papaya.jpg
*Kavun ağacı diyede bilinir.Ağacın yaprakları doğrudan ana gövdeden çıkar.Açık portakal renkli etli kısmı tatlıdır.Görünümü şeftaliyi andırır.Yenebilen siyah çekirdeklerinin tadı tereye benzer.
denizakvaryumu
21-10-2007, 22:16
Arabistada yetişiyormuş bu meyve **** tohum. Sallandığında içinden tohumun oynadığına dair sesler geliyor, hakkında bilgi bulamadım bilen var mı acaba... Çok enteresan bir şeklide var kalbe benziyor. Yumruktan büyükçe bir hacimde. Elimde bitkisine dair başka bir resimde yok. Daha önce gören duyan var mı acaba?
5677
Evet hem Mekke'de hem Medine'de gördüm...seyyar satıcılar 3-5 adet satıyorlardı... ingilizce bilmediklerinden tarzancadan anladığıma göre rendelenip dövülüyor ve toz haline getirilip içilince, hamilelerde çocuk düşürülüyormuş:(
Selahattin Yılmaz
21-10-2007, 23:05
İsim konusunda bir şey diyemeyecekmisiniz?
denizakvaryumu
22-10-2007, 07:09
İsim konusunda bir şey diyemeyecekmisiniz?
Malasef ismini sormak aklıma gelmedi ama sorsam bile mutlaka yerel bir isim kullanıyorlardır yani o isimle latincesine ulaşmak mümkün olmayabilir...
Mekke'de Cin mescidine giderken, Medine'de uhud savaşının yapıldığı meydandaki seyyar satıcılarda var, gidecek olanlara duyurulur :)
Merhaba arkadaslar;
Bende 8 adet papaya fidani var.
2 tanesini satacagim.
Bircok arkadasa bedava tohum/fide/fidan verdim ama
bunu para karsiligi satmak zorundayim.
Cunku 5-6 aydir cocuk gibi bakiyorum ona ve digerlerine.
Cok emek harcadim. Eger almak isteyen olursa gittigidiyorda satista.
10 ve 15 ytl ayri ayri iki adet.
Resimlerini yukluyorum...
Birisi biraz kucuk.
Yaklasik 5-6 aylik papaya fidanlari
İsmin bilmiyorum ama çok lezzetli görünüyor.İsmin bilen var mı?
Harun Parlak
14-11-2007, 19:36
Atatürk Arboretumu gezisinde bu fotoyu çekmişdim benziyor galiba
İsmin bilmiyorum ama çok lezzetli görünüyor.İsmin bilen var mı?
İyi akşamlar Elfogi; resimdeki ağaç, çin dutu (Cudrania tricuspidata)
Bu iki resmi ben başka bir yerden hatırlıyorum:D
Sizde var mı ?Varsa fidan isterim.:)
[QUOTE=Elfogi;173131]Sizde var mı ?Varsa fidan isterim.:)[/QUOT
Sevgili Elfago; bende yok, zaten bu ağaç Karabük'te yetişmez. Bunun sıcaklık zonu :10 , Karabük'te 5 ve aşağısı zonlarda olan ağaçlar yetişebilir (Yani bu dut dona dayanıklı değil
Sizin aracığınızla bir bilgiyi paylaşmak isterim; Hangi ağaçların Türkiye'de yetişip yetişemeyeceğini http://www.b-and-t-world-seeds.com/contact.html sitesinden; zone değerlerine bakarak öğrenebilirsiniz. Akdeniz bölgesinde 8 ve aşağısı zonlar, Ege, Marmara ve Karadeniz kıyı kesimlerinde 7 ve aşağısı zonlarda olan ağaçlar uygun;
İlginç meyve meraklıları için; balkonda çok kolay yetiştirilebilecek bir meyve...
Resimdeki carissayı geçen yıl Palmiye Merkezinden satın aldım, bu yıl meyve verdi. Meyve normal erik büyüklüğünde, ısırdığınızda önce içinden süt çıkıyor; tadı hafif ekşi ama normal erik tadından farklı. İçinden küçük yeişl mercimek şeklinde 5-6 adet çekirdek çıkıyor. Dikenli , kışın yaprağını dökmeyen çalı formunda bir bitki. Sıcaklık zonu 8 olduğu için Akdeniz Bölgesi dışındaki bölgelerde kışı içerde geçirmesi gerekiyor. İlginç meyve meraklılarına önerilir...
merhaba bende pitahaya tohumu ektım gözüne bakıyorum hergün.toprakta nemli ama hicbirsey yok daha nerdeyse bır ay olucak..ne kadar zamanada cikiyor topraktan bilgi veririseniz sevinirim
Kemal Kutlu
13-04-2008, 20:44
ben tohumdan değil çelikden aldım bi arkasımdan bekliyorum meyve vericek diye eger meyve verirse full time satısa gecicek 20 derecede oluyor
Natal eriğini marmaris dönüşünde bir benzinliğin oradaki makilerin içinde yayılmış ve büyümüş olarak görmüştüm. İzmirde Natal eriğini bulabileceğim bir yer var mı?
lokmanbahçe
13-06-2008, 15:21
tamarillo tohumum vardı belki 1 aydan fazla oldu ama hala çimlenmedi. çimlendirmek için özel bişi mi gerekiyor acaba?
İzmirli ...
İngiltereden Liçi Meyvesi Getirmiştim 5-6 kg kadardı ... Bunlardan 8-10 tane tohumunu ektik fakat bir süre sonra kurudu Bilndigi gibi İzmirde Akdeniz İklimine Sahip ve İklim Koşulları Adanaya Yakın Liçinin sıcak iklimlerde Yetişmesinin Zorlukları oldugunu Tahmin Ediyorum Fakat Tekrar Deniyecegim Bu Açıdan Liçi Fidanı Alacagım ...
YeşilSeven
24-04-2009, 11:53
Evet hem Mekke'de hem Medine'de gördüm...seyyar satıcılar 3-5 adet satıyorlardı... ingilizce bilmediklerinden tarzancadan anladığıma göre rendelenip dövülüyor ve toz haline getirilip içilince, hamilelerde çocuk düşürülüyormuş:(
Sn denizakvaryumu ben de tam tersini, yani içince hamile kalmaya yardımcı oluyormuş diye duydum. :confused:
denizakvaryumu
24-04-2009, 13:10
Hımmm olabilir , Afrika'lı göçmenlerle tarzanca o kadar oluyor :)
www.tropikmeyveci.com tropik meyveler için çok güzel Türkçe kaynak bir site..
arkadaslar bütün kaynakları incelemekte fayda vardır
sanırım kimsede yok.cevap gelmedi.
Sn Karagöz,
Papaya Türk insanına hitap edebilecek bir meyve olmadığını düşünüyorum.
YeşilSeven
11-05-2009, 10:46
Tanıdığım pek çok kişi papayanın tadını pek beğenmiyor, bense reçel/mermelat ya da şekerle kurutulumuş olarak beğenileceğini düşünüyorum.
YeşilSeven
11-06-2009, 10:00
Daha önce getirttiğim tohumlardan sadece biri çimlenmişti (mart ayında). Şimdi mayıs ayında sıcaklarla 6 adet çimlendi ama 4 adetini iyice derin bri saksıda büyütmeyi başardım galiba. Fazla suyu sevmiyor, 10 cm civarı boya ulaştılar. Meyveleri yeşil eriğe benzeyen bir tür. Yeni tohumlarım yolda, onlarda daha tecrübeliyiz artık :)
mahmut54
25-07-2009, 16:48
http://img216.imageshack.us/img216/7966/fotoraf0072.jpg
http://img268.imageshack.us/img268/8962/fotoraf0073.jpg
http://img269.imageshack.us/img269/5117/fotoraf0074c.jpg
bu resimlerdeki meyve nedir?
tolgahann
25-07-2009, 17:30
Bitkinizin ismi Pepino (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5358&highlight=Pepino).
mahmut54
25-07-2009, 17:40
saol çok işime yaradı
resimlerde saksılar.. dev gibi çıkmış.. yoksa öyle mi:))
tolgahann
25-07-2009, 18:15
Sanırım 19 l. lik su damacanasının kesilmiş hali.
YeşilSeven
30-07-2009, 09:40
Sezonun açılmasıyla birlikte başka yerlerde bulamadığımız ve ömrü pek olmayan meyvelerin tohumlarından www.simply-thai.com (http://www.simply-thai.com/Thai-Market-exotic-thai-fruit-seeds-index.htm)'den yüklü bir sipariş verdim. Hızlı posta ile 6 günde ulaştı. Tohumları çok dikkatli bir şekilde ya ıslak kağıt havlu arasında ya da çürüme olmaması için bir kimyasal bir karışımda ıslatılmış bez içinde göndermişler. Tohumların durumu iyi görünüyordu. Tamamını vermicülit içine aldım belki bir kısmını torfta denesem daha iyi olacaktı ama bakalım sonuç nasıl olacak. Aşağıda isimleri ve pet bardakların fotolarını koyuyorum.
Durrian
Mangosteen
Sapodillia
Jujube
Rhambutan
Longan
Lynchee
Esarn Lynchee
Ma Fai
Star
Salak Palm Fruit
Sweet Tamarind
Santol
Longkong
Star Goosberry
copur 09
30-07-2009, 21:01
Büro masası üzerinde, pet bardakta çıkacak tohumlar. Ya tohumlar tırlatacak ya da bizler.
YeşilSeven
31-07-2009, 12:36
Büro masası üzerinde, pet bardakta çıkacak tohumlar. Ya tohumlar tırlatacak ya da bizler.
Yok hocam aldım pencere kenarına :p sıcaklık +30. Tez vakitte bekliyorum uçlanmalarını.
YeşilSeven
03-08-2009, 08:09
Tradewindsfruit ve fruitlovers'dan verdiğim liçi tohumlarından fideler gayet güzel büyüyor. Şu anda 2. grup sürgünlerle yeni yapraklar çıkmaya başladı.
Jackfruitler aldı başını gidiyor bakalım.:D
White Sapote taze tohumlardan çimlenerek elime ulaştı, şimdi 2 adet küçük, 2 adet büyük fide oldu.
Marlieria Edulis - Cambuca şimdilik çok küçük :rolleyes:
YeşilSeven
03-08-2009, 08:24
Senegalden gelen ve bir avokado türü olduğunu anladığım tohum sitedeki avokado çimlendirme yöntemiyle denendi başarılı sonuç verdi. Tohumun taze olmasının faydası çok tabii.
Senegalden gelen ve ne olduğunu herhalde meyve vereden bilemeyeceğim, bir tür caimito olabileceğini düşündüğüm 2 tohumdan birinin çıkmak üzreykenki fotosu. Şu anda 2 tohumda 2 yapraklı minik fide şeklinde ve gayet sağlıklı.
Pitalar da yavaş yavaş gelişiyor.
YeşilSeven
03-08-2009, 08:35
Ve Annona / Anon türleri. Uzun uğraşlar ve denemeler sonucu 2 yöndemde de başarı sağladım. 1. yöntem tohumları 2 gün suda bekeltip dikmek, 2. yöntem ise tohumları 85-90 40 °C civarında 15 dk bekletip dikmek.
Bazı tohumlarda nerdeyse % 100 başarı sağladık. Bazılarında % 50. Aşağıda elimde tohumu bulunan türlerden fide haline gelenler.
Annona Cherimola - 1
Annona Glabra - 3
Annona Muricata - 4
Annona Purpurea - 1
Annona Reticulata - 4
Annona Senegalensis - 5
Annona Squamosa - 1
YeşilSeven
13-08-2009, 09:47
Vermiculit içinde bekleyen aşağıdaki tohumların deneme sonuçları belli olmaya başladı;
Durrian - Islak vermiculit galiba pek işe yaramayacak. Ya da 2-3 gün kurutulup öyle denenmesi gerekli ya da direkt toprağa dikmeli.
Mangosteen - Taze tohumlar çok kaliteli çıktı 4 te 4 fide olmaya çalışıyor.
Sapodillia - Şimdilik şişmeye devam ediyorlar ancak içlerinde herhengi bir çürüme yok. Senegalden gelen benzer tohumlar da geç çimlenmişti.
Jujube - Yapraklar görünmeye başladı. Bu tip kalın çekirdeklerin çürüyüp çatlaması için vermiculit çok ideal. 6 da 6
Rhambutan - Bu da hızlı gelişemnlerden 4 te 4 gidiyoruz.
Longan - En çabuk büyüyen oldu, 8 de 6 fidemiz oldu.
Lytchee - Malesef bunlarda şimdilik 3 te 0. Ümidi kestik.
Esarn Lytchee - Beklemedeyiz, tohumu diğer liçiler gibi sert kabuklu ve kestane gibi değil. Eugenia tohumlarına benziyor. 30-60 gün gibi gelişme bekliyorum.
Ma Fai - Beklemedeyiz.
Star - Her zamanki gibi sonuç bende yine hüsran.
Salak Palm Fruit - içleri galiba jelleşmiş, demekki umut yok. Direk toprağa denemek gerekli.
Sweet Tamarind - 4 te 4 güzel başlangıç.,
Santol - Beklemedeyiz.
Longkong - 4 te 1 şimdilik, bir tane de olsa fide göreceğiz galiba.
Star Goosberry - Bekelmedeyiz.
Yeşil seven sizi tebrik ediyorum. Resmen benim hayalim gözlerimin önünde. Gözlerim yaşardı desem yeridir. Ya ben de çok istiyorum böle tropikal bir bahçem olsun diye. Tohumlarını çok istiyorum. Süper birşey bu tropik meyveler. Çok heyecan veriyor bana. Şimdilik papaya, bir kaç güne pitahaya, bir tanececikte ananas var. Avakado denemem başarısız olmuştu burada olmadığım içinde suyu azalmış ve kurumuş kökü. Tekrar denicem ama avakado yu. 4 tane etti galiba. İnşallah daha çok elde eder ve geliştiririm.
Ha birde hatırladım pepino da olacak 10 güne. İnşallah başarılı güzel olur onlarda.
YeşilSeven
14-08-2009, 11:06
Sn isolet hiç acele etmeyin, tropikal işi çok fena ben daldım siz dalamyın. Hele Eskişehirde ve terasla balkonla olacak gibi değil :)
copur 09
14-08-2009, 12:42
Ben de sayın Yeşilseven' in bu kadar bitkiyi nerede büyüteceğini merak ediyorum. Bir de bitkilerin şifalımı olduklarını merak ediyorum.
Açıkcası sayın yeşilseven geç kaldınız ben bunu çoçukluğumdan beri merak ediyorum. Bir ton almak istiyorum ama şimdilik maddi durumum pek musait değil. İlerde inşallah isteğim işi yaparsam ağaçları söküp getiricem. Şimdiden başladım bile valla eğer nasipse topluyorum yavaş yavaş. Eskişehir de öğrenciyim zaten. Kendi tarlam var. Orada sera yapıcam eğer ilerlete bilirsem. Kocaman bi tarla içine soba kurucam devamlı toprağıda ısıtmak için bir yol bulucam. Sıcak su borusu filan düşünüyorum. İlerde öle bir seram olacak muhakkak. Şimdiden bakıyorum işte. Avakado yetiştimicem ama tadını hiç beğenmedim. Böle kötü tad olamaz ama ağacı çok güzel. İnşallah ilerletirim şimdi elimde olanları.
Sayın isolet;
Avakadoyu ezip içine bal ve ceviz ekleyin fazla bekletmeden yiyin. Kararıyor. O zaman beğenebilirsiniz.
Benim de pepino fidelerim vardı 3 ünün de yapraklarında problem oldu, yaşamadılar. Avakadoyu Kayınvalidem hep deniyor ama köklendiğini hiç görmedim. Kürdan saplayıp su dolu çay bardağında bekletiyor.
Sayın lale her türlü denedim avakaadoyu yine de beyenmedim. 3 kere yedim ballısını a denedim. Beğenmedim açıkcası. Pepinom daha olmadı ama olacak inşallah.
YeşilSeven
14-08-2009, 17:17
Yer sorun değil 7 dönüm bahçe var :)
İstanbul da zor olmuyor mu mevsim şartları filan.
YeşilSeven
15-08-2009, 08:09
İstanbul'da sadece tohumları fide yapmak için uğraşıyorum. Fide haline gelenin saksısını büyütüp Aydın'a yolluyorum. Balkonda bazen heryer fide oluyor :)
Demek aydında yeriniz güzelmiş. Peki oradaki bahçenizin fotoğrafı var mı?
YeşilSeven
15-08-2009, 11:53
Fotolar var, daha sonra gönderirim.
Merakla bekliyorum fotolarınızı...
merhaba
afganistandan calbaze isminde bir çalının tohumları geldi tohumu getiren arkadaş zıraatle ve tarımla ilgisiz. dolayısıyla her hangi bir bilgi veremedi.bu yıl tohumlarını çimlendiremedim. tek bildiğim yöresel olarak isminin calbaze olduğu. bilenlerin her türlü yardımına ihtiyacım var.
copur 09
15-08-2009, 22:11
Sayın Yeşilseven Aydın'daki bahçeniz nerede?
YeşilSeven
31-08-2009, 15:18
Sn Volare için paylaşıyorum arkadaşlar :) bunlar da bizim mangosteenler. Kakaoda başarılı olamadık ama mangosteeni çimlendirmeyi başardık.
Bir potboride benden. 3 longan, 3 noni, 2 liçi birarada..
snowman77
07-09-2009, 01:11
Arkadaşlar longan tohumlarını çimlendirmek için özel bir işlem yaptınız mı?
Arkadaşlar longan tohumlarını çimlendirmek için özel bir işlem yaptınız mı?
Kilitli poşet içinde güzel çimleniyor.
YeşilSeven
08-09-2009, 11:44
Pet bardak içinde vermiculit ile de güzel sonuç var. Tohumların çimlenme oranı liçilere göre çok daha iyi.
istcallst
09-09-2009, 10:21
Bende 2 tane longan fidesi var, tohum cabuk cimlendirdi ve 15-20cm kadar cabuk buyudu, ama mayistan beri balkonda ve cok guzel gorunuyor ama hala ayni boyda. Cok yavas buyuyen bir agac bu.
Yesilseven merhaba, jackfruit fideniz buyuyor mu?
YeşilSeven
09-09-2009, 12:28
Bende 2 tane longan fidesi var, tohum cabuk cimlendirdi ve 15-20cm kadar cabuk buyudu, ama mayistan beri balkonda ve cok guzel gorunuyor ama hala ayni boyda. Cok yavas buyuyen bir agac bu.
Yesilseven merhaba, jackfruit fideniz buyuyor mu?
jack fruit büyüyor, gayet güzel gelişiyor. Giderek boylanıyor. Longan, liçi, rambutan gibi meyvelerin sürgün uçları çok hassas, sıcakta direkt kuruyorlar. Bence direkt güneş ışığı görmesin.
Vermiculit içinde bekleyen aşağıdaki tohumların deneme sonuçları belli olmaya başladı;
Durrian - Islak vermiculit galiba pek işe yaramayacak. Ya da 2-3 gün kurutulup öyle denenmesi gerekli ya da direkt toprağa dikmeli.
Mangosteen - Taze tohumlar çok kaliteli çıktı 4 te 4 fide olmaya çalışıyor.
Sapodillia - Şimdilik şişmeye devam ediyorlar ancak içlerinde herhengi bir çürüme yok. Senegalden gelen benzer tohumlar da geç çimlenmişti.
Jujube - Yapraklar görünmeye başladı. Bu tip kalın çekirdeklerin çürüyüp çatlaması için vermiculit çok ideal. 6 da 6
Rhambutan - Bu da hızlı gelişemnlerden 4 te 4 gidiyoruz.
Longan - En çabuk büyüyen oldu, 8 de 6 fidemiz oldu.
Lytchee - Malesef bunlarda şimdilik 3 te 0. Ümidi kestik.
Esarn Lytchee - Beklemedeyiz, tohumu diğer liçiler gibi sert kabuklu ve kestane gibi değil. Eugenia tohumlarına benziyor. 30-60 gün gibi gelişme bekliyorum.
Ma Fai - Beklemedeyiz.
Star - Her zamanki gibi sonuç bende yine hüsran.
Salak Palm Fruit - içleri galiba jelleşmiş, demekki umut yok. Direk toprağa denemek gerekli.
Sweet Tamarind - 4 te 4 güzel başlangıç.,
Santol - Beklemedeyiz.
Longkong - 4 te 1 şimdilik, bir tane de olsa fide göreceğiz galiba.
Star Goosberry - Bekelmedeyiz.
Ben kendimi bitki delisi sanırdım , hele bilinmedik duyulmadıklar konusunda .
Size hakınızı teslim etmek lazım , tüm ilginç birkiler evinizi ablukaya almış :)
Tebrikler !
Ben bir çikolata sarmaşığını bile altedemedim :(
Kutlarım , bu başarı tesadüf değil tabi , çok emek ve bol vakit gerektiriyor .
Kolaygelsin .
Allah sihirli parmaklarınıza zeval vermesin :p
Çikolata sarmaşığını çimlendirmek gerçekten çok zor. Ben üçüncü denememdeyim.. 1000 ppm giberelik asitte 24 saat bekleme uygulaması yaptım. Şu anda vermikulitteler. Bayağı şiştiler. Bu sefer umutluyum.
Sayın bari ,
siz sıvı giberelik asit mi kullanıyorsunuz ?
Ben tablet şeklinde bir şey aldım ,çözmesi bana çok karmaşık geldi ,
3-5cc kullanacakken litrelerce sulandırıp atmak çok anlamssız.
Sn . bari çikolata sarmaşığı başlığı var , orada tecrubelerinizi paylaşırmısınız ?
Tohum da çok pahalı , halbuki yurtdışında 10 adedi 70 sent .
Lütfen sonuçları paylaşın .
YeşilSeven
14-09-2009, 08:51
Sn Volare; Akebia quinata, akebia trifoliata diye mart ayından beri katlama dahil uğraşmadığım yöntem kalmadı. Bu tür de umudumu yitirdiklerim arasında yerini aldı, bakalım çelik bulabilecek miyiz?
YeşilSeven
14-09-2009, 16:24
Elimdeki tropikal fidelerin bir kısmının son durumu aşağıda arkadaşlar. Bilmeyenler için meyve resimlerini de ekledim. Evdekilerin son durumunu yarın ekleyeceğim.
Mangosteen
YeşilSeven
14-09-2009, 16:24
Santol
YeşilSeven
14-09-2009, 16:26
Longan
YeşilSeven
14-09-2009, 16:26
Rambutan
YeşilSeven
14-09-2009, 16:27
Longkong
YeşilSeven
14-09-2009, 16:28
Jaboticaba
YeşilSeven
14-09-2009, 16:29
Ketembilla (Tropikal Apricot)
Jaboticaba
Yeşilseven, o filizlenen Surinam Cherry'e benziyor. Ondanda ekmiş olabilirmisin? Benim Jaboticaba'lar öyle değil.
Sn Volare; Akebia quinata, akebia trifoliata diye mart ayından beri katlama dahil uğraşmadığım yöntem kalmadı. Bu tür de umudumu yitirdiklerim arasında yerini aldı, bakalım çelik bulabilecek miyiz?
Sayın YeşilSeven ,
gidip alabilirim , 1 hafta sonumu alır . Elde etmenin başka yolu olmazsa bu da olacak . Aktarmasız bir yolculuk olsa problem değil .
Romantikten Surinam Cherry aldım , bakalım nasıl bir şey . Kirazdan fazla berry'yi andırıyor meyve olarak .
Eğer giderseniz bende talip olabilirim fazla getirme imkanınız olursa..
YeşilSeven
15-09-2009, 09:53
Yeşilseven, o filizlenen Surinam Cherry'e benziyor. Ondanda ekmiş olabilirmisin? Benim Jaboticaba'lar öyle değil.
Hocam sen jaboticaba gönderdin ya :) içinde başka tohum yok merak etme. İkisinin de filizleri çok benziyor birbirlerine. Neyse benim jaboticaba tutmazsa senden alacağım haberin olsun :)) Surinamlar evdeki balkonda. Yarın Surinam Cheryy ile ilgili foto ekleyeceğim. Bir de lemon drop mangosteen vardı bakalım ne alemde?
YeşilSeven
15-09-2009, 09:55
Sayın YeşilSeven ,
gidip alabilirim , 1 hafta sonumu alır . Elde etmenin başka yolu olmazsa bu da olacak . Aktarmasız bir yolculuk olsa problem değil .
Romantikten Surinam Cherry aldım , bakalım nasıl bir şey . Kirazdan fazla berry'yi andırıyor meyve olarak .
Bakalım 5 sene sonra meyvelerini yemek nasip olursa düşüncelerimiz nasıl olacak?? Bu tada değmezmiş dersek vay halimize :))
Bende biraz görsel ekleyeyim..
YeşilSeven
22-09-2009, 18:56
Bende biraz görsel ekleyeyim..
Maşallah maşallah che'ler güzel güzel gelişiyor. Benim şirkettekilerde durum nasıl oldu yarın görücez? Perşembe günü 20 tanesini saksılara almıştım. Bakalım yerlerini sevdiler mi yoksa yadırgadılar mı?
tebrik ederim yeşilseven ve bari. Çok başarılı tropik tohumlarınız var. İnşallah ağız tadı ile meyveleri de yersiniz.
Sn Yeşilseven, Sn bari,
Size hayran olmamak elde değil. Merak ettiğim birşey var. Bu tohumları ekmeden önce herhangi bir işlem yapıyormusunuz? Bir de Sn Yeşilseven vermikülite ektiğiniz tohumları yarıya kadar gömmüşsünüz. Sebebi nedir?
Tohumdan yetişen görseller.
Sn . bari ,
Bursada bir çiçekçim var .
Şahsın biri ilginç bir tohum bırakmış , serada çimlendirmek üzere , 3 adet tohum da bana verdiler .Meraklıyım ya...
Siz olsanız bilmediğiniz bu tohumları ne şekilde ekerdiniz ?
Üzerinde yumuşak turuncu bir doku vardı . Zehirlenme korkusundan tadına bakamadım . Soğuk katlama yapsam mı acaba ?
Sn . bari ,
Bursada bir çiçekçim var .
Şahsın biri ilginç bir tohum bırakmış , serada çimlendirmek üzere , 3 adet tohum da bana verdiler .Meraklıyım ya...
Siz olsanız bilmediğiniz bu tohumları ne şekilde ekerdiniz ?
Üzerinde yumuşak turuncu bir doku vardı . Zehirlenme korkusundan tadına bakamadım . Soğuk katlama yapsam mı acaba ?
Ne tohumu olduğunu bilmeden zor? Çok sert çekirdekli değilse, vermikulit en temizi çürütmeden.
Beyaz , inci gibi parlak, 3-4 mm çapında , yuvarlak .
YeşilSeven
02-10-2009, 12:45
Sn Yeşilseven, Sn bari,
Size hayran olmamak elde değil. Merak ettiğim birşey var. Bu tohumları ekmeden önce herhangi bir işlem yapıyormusunuz? Bir de Sn Yeşilseven vermikülite ektiğiniz tohumları yarıya kadar gömmüşsünüz. Sebebi nedir?
Fotoğraf çekerken vermiculüt yarıya kadardı tohumları görmek için. Daha sonra tabi ki üstlerine ilave ettim :)
Genelde tropikallere hiç birşey yapmıyorum. Bu sene vermiculit içinde başarı sağlananları tespit ettim. başarısız olduklarımı seneye toprak-torf karşımında deneyeceğim. MAlum sıcaklar gitti artık bizden bu sene :))
YeşilSeven
02-10-2009, 12:51
Tohumdan yetişen görseller.
newly germinated jaboticaba (Myrciaria cauliflora)
Dostum Bari, ya senin jaboticabada sorun var ya da benimkinde :)) Galiba yolda mutasyona uğradılar.
Benimkinin fotosu aşağıda, seninki biraz mangosteene benziyor gibi. Ya da bizimkisi büyüyünce ona benzeyecek :))
Benimkilerde jaboticaba, ama beslenmeleri farklı olduğu için belki. :)
YeşilSeven
02-10-2009, 13:35
Evet arkadaşlar uzun süredir büyüyen yavrularımızı kare saksılara aldık. Toprak, torf, perlit karşımı yaptığımız saksılara bitkilerimizin bir kısmını 2 hafta önce, bir kısmını 1 hafta önce aldık. Şimdilik şaşkınlıklarını atmış durumdalar. 2 haftaya kadar burda havalar soğumadan Aydın'a göndermem gerekli. Genel izlenim pek problem yok gibi ancak rüzgardan aşırı etkileniyorlar, bazılarının bir karış boyuna rağmen yaprakları dökülüyor (kuruma ya da ölme değil).
Kök yapsısı en ilginç bitki mangosteen. Dik uzun ve nerdeyse hiç saçak kökü olmayan bir yapısı var. Bu nedenle muhakkak derin saksı gerekli.
Bir de mango çekirdekleri var ki her çekirdekten en az 2-3 sürgün birden çıkıyor ve gelişimden sonra rahatça ayırabiliyorsunuz. Bu sayede 3 adet Senegal mangosu oldu.
Aşağıda fotoğrafları ekledim. TropicPark fotolarında olan bitkilerin dağılımı şöyle:
Annona türleri - 7 tür (Cherimoya, Glabra, Muricata, Reticulata, Purpurea, Sengalensis, Squamosa)
Rollina (Biriba) - 1 tür
Mango - 3 tür (Senegal, Mısır1, Mısır2)
Senegal Sapote
Jack Fruit
Sousage Tree
Ziziphus (Hünnap)
Liçi
White Sapote
Phyllanthus Emblic
YeşilSeven
02-10-2009, 13:36
Doğru, benimkiler daha topraktan gıdasını alamadılar yazık :)
YeşilSeven
02-10-2009, 13:41
Devam...
YeşilSeven
02-10-2009, 14:12
Devam..
denizakvaryumu
02-10-2009, 14:31
Bir ara ben de davidson plum fidelerim ile maqui fidemin resmini ekleyeyim :)
Davidson plum yetiştiren var mı?
YeşilSeven
02-10-2009, 14:41
Uzun zamandır işlerden pek vakit ayıramamıştım dostum yeni ekleyebildim. Senden berry kursu alıcaz :)) neyse yeni tohumların bir kısmı geldi. 3 çeşit mangosteen, waterberry, phalsa, barbados cherry ve bir de prunus'ler var. Ancak bunlardan mangosteenler ve waterberrylerden ümitliyim. diğerleri pek çimlenecek gibi görünmüyor :)) Bir de bir türlü başarılı olamadığım Flacourtia indica ve inermis var.
YeşilSeven
02-10-2009, 14:50
Bir ara ben de davidson plum fidelerim ile maqui fidemin resmini ekleyeyim :)
Davidson plum yetiştiren var mı?
Davisonu bulamamıştım Tradewindsfruit'te. Herhalde satış zamanını kaçırmışım. Bunu da çok önceden eklemiştim listeye.
Sayın yeşilseven tebrikler. Tropikal bir sov olmuş. Tebrik ederim sizi. Başarılı olmuşsunuz. İnşallah büyük ağaçlarınızı görürsünüz. Hiç tropikal büyük ağaçlarınız var mı?
YeşilSeven
05-10-2009, 08:02
Sayın yeşilseven tebrikler. Tropikal bir sov olmuş. Tebrik ederim sizi. Başarılı olmuşsunuz. İnşallah büyük ağaçlarınızı görürsünüz. Hiç tropikal büyük ağaçlarınız var mı?
Çok sağolun dostum, bu sevdaya şubat ayında tutulduk, henüz büyük ağacım yok. Yalnız sadece tropikallerle ilgilenmiyorum. Bahçede 12 çeşit elma, 10 çeşit armut, 6 çeşit kiraz, üzüm, muşmula, narenciye, ayva, nar, ceviz, badem gibi ülkemizin meyvelerinden de geniş bir yelpaze var. Bu sene şimdilik bu türlerle yetineceğim. Seneye bakalım nelerde başarılı olabileceğiz görücez.
Anladım ama o ağaçların benim kendi bahçemde de var. Açıkcası türkiyede olduğunu bilince benim için gizemi kaçıyor gibi. Elde edilebiliyor ya hayallikten uzaklaşıyor. Tropikal meyveler olsun **** ilginç şeyler her ne kadar böle görünsede gizemli bir ağaçmış gibi geliyor.
Sn . YeşilSeven ,
sırada sera yapımı var galiba , bunca tropik bitki evin içinde zor olur .
Uygun sera projelendirmeye başlamışsınızdır , yoksa ...
Kolay gelsin :)
Not .....dedim çünkü ben leb demeden leblebi sizde hazır oluyor, yani sera zaten hazırda var derseniz hiç şaşırmıyacam .
YeşilSeven
05-10-2009, 11:44
Sn Volare;
Sera malzemelerini haftaya aldırıyorum, yaklaşık 5x20 m ölçüde bir sera apıyoruz. Fidanlar saksılarda olduğundan bu şimdilik yeterli. Seneye duruma göre daha da büyütebilirim.
YeşilSeven
05-10-2009, 11:47
Anladım ama o ağaçların benim kendi bahçemde de var. Açıkcası türkiyede olduğunu bilince benim için gizemi kaçıyor gibi. Elde edilebiliyor ya hayallikten uzaklaşıyor. Tropikal meyveler olsun **** ilginç şeyler her ne kadar böle görünsede gizemli bir ağaçmış gibi geliyor.
Bizim coğrafyamızın bitkileri çok daha verimli geliyor bana. Bu nedenle oldukça fazla tür bulunsun istiyorum. Zaten ilerde kesin 7 dönüm botanik parkı yapacağım orayı bu gidişle :))
istcallst
05-10-2009, 13:52
Arkadaşlar hangi tropikal meyve denediniz ve tatları beğendiniz mi?
Ben mangosteen (Malaya adası dişinda yetirştimek çok zor) yedim -bana göre en güzel meyve bu ve mango tabii. Guavayi yillar önce yedim ve o da çok güzel, meyve suyu da beğendim.
Longan, jackfruit, passionfruit, papaya - onlar benim için şöyle-böyle. Güzel ama çok güzel değil.
Avokado ilk başta sevmedim-sonra alıştım- ve şimdi ekmekle beraber yiyorum.
Pepino çok tatsız geldi, salatalık gibi. Pitaya - tatsız, ama görüntü çok güzel, karambola da böyle - görüntü güzel sadece.
Bunun dişinda ananas, liçi ve pomelo tadını beğeniyorum.
Ya siz?
O kadar çok var ki? Uzun bir liste yapmak lazım. Genellikle bizim alıştığımız meyvelerden çok farklı lezzetlere sahipler. Mangosteen en iyilerden hatta en iyisi bana göre . Diğer favorilerim, White sapote, Black sapote, Guava, Feijoa, Velvet Apple.
Ama ben hala bizim meyveler en iyisi diyorum :)
YeşilSeven
06-10-2009, 13:28
Portakal, elma, armut ve şeftalinin bir ısırığındaki lezzet katsayısına k dersek; sanırım tropikaller (mangosteen, liçi gibi birkaç meyve dışında) bizimkilerin yanında k/2 olurlar diyorum :))
copur 09
06-10-2009, 19:20
Bence tropikal ağaçları, uygun kökü içeride bizim ağaçlara aşılamak lazım.
sercan1969
07-10-2009, 22:10
Arkadaşlar 1 saat boyunca yediğimiz her şeyi tatlı hissetmemizi sağlıyan meyvenin ismi neydi?
denizakvaryumu
07-10-2009, 22:48
http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=miracle%20berry&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
106986
106990
106991
Bir kaç yeni görsel daha ekleyeyim, tropikal çimlendirme sezonu bitmeden:)
YeşilSeven
11-10-2009, 00:13
Dostum Bari bende de natal plum var 8-10 yaprak oldu ama inan gelişimi çok yavaş. Çalı formunu alması herhalde yıllar sürecek.
Dostum Bari bende de natal plum var 8-10 yaprak oldu ama inan gelişimi çok yavaş. Çalı formunu alması herhalde yıllar sürecek.
Hiç bekleme, SEvgili Mutlu abide, çok formlu fidanlar mevcut.
YeşilSeven
11-10-2009, 23:35
Hiç bekleme, SEvgili Mutlu abide, çok formlu fidanlar mevcut.
O çoktan geldi bekliyor, bu hafta meyvesinden tatmayı umuyorum :))
YeşilSeven
14-10-2009, 15:26
Arkadaşlar 2 erkek babası oldum, bunlardan daha güzel meyve tanımıyorum :p Bu forumun tropikalcileri olarak bunu da burda açıklıyorum, kimse boşuna mango liçi diye uğraşmasın :D
Güngör Salman
14-10-2009, 15:31
Gözünüz aydın Sn Yeşilseven sağlıklı analı babalı büyüsünler. :))
Allah analı babalı büyütsün, çok güzel haber..
ALLAH analı babalı büyültsün. Mutlu mesut yaşarsınız inşallah.
Sn. Yeşilseven, Allah analı babalı büyütsün. Bir erkek ve bir kız babası olarak onların tadı bambaşka...
Samsunlu55
14-10-2009, 21:52
Arkadaşlar 2 erkek babası oldum, bunlardan daha güzel meyve tanımıyorum :p
Banada afiyet olsun demek düşer:D:D:D Gözünüz aydın...
YeşilSeven
15-10-2009, 08:17
Sağolun dostlarım, teşekkür ederim.
lastmohikan
15-10-2009, 08:37
ALLAH hayırlı nasipli kılsın onları sizle beraber afiyetli bir yaşam diliyorum.
Merhaba, burası yeri mi bilmiyorum kusura bakmayın bu yüzden:( Ben 3 sene önce taylanda tatile gittiğimde orda yediğim meyvelerin çekirdeklerini bir peçeteye sarıp saklamışım. Bir kaç ay önce buldum bir kenarda. 3 tanesini pamukda çimlendirip diktim bir saksıya. Baya bir büyüdüler ama ne olduklarını bilmiyorum. Sanki bana ejder gözü dedikleri bir meyve gibi geliyordu.(Logan sanırım) ama burada olmadığını öğrendim. Eklediğim resimlerden ne olduğunu çıkarabilirmisinz acaba diye merak ediyorum? Çünkü baya bir heveslendim yaşatmaya büyütmeye, ama ne olduğunu bilmediğim için şartlarını bilmiyorum. http://img62.imageshack.us/img62/7816/091021142256.jpg
Tamarinde benziyor. Zaten normalde tropik tohumlar o kadar uzun ömürlü olmuyor.
teşekkür ederim "bari" :) Resimlerine baktım gerçekten Tamarind miş. Çekirdekleri olarak 3 sene bekledikten sonra bu hale gelebiliyor demek.
denizakvaryumu
21-10-2009, 17:44
Antalya'da diktiğim tamarind geçen kışı bahçede geçirdi,büyümeye devam ediyor.
Chocolate sapotenin tohumlarıda, tıpkı pawpaw gibi çimlendiğinde toprak yüzeyine çıkıyor.
YeşilSeven
26-10-2009, 14:07
Bahricim bizim chocolate sapoteden daha çıt çıkmadı. Annone çekirdeklerinin de çimlenmesi aynı gibi.
Mangonu nemli torf ile poşet içine koyup ara ara havalandırıp ılık tutarsan daha hızlı çimlenir.
bursa da neler yetiştiriyorsunuz.bilgi verecek arkadaşlara tesekkürler.
Mr_izmir
02-11-2009, 17:57
Arkadaşlar 2 erkek babası oldum, bunlardan daha güzel meyve tanımıyorum :p Bu forumun tropikalcileri olarak bunu da burda açıklıyorum, kimse boşuna mango liçi diye uğraşmasın :D
Hangi meyveymiş o? Bende de tropikal meyve hastalığı var da.Öğrenelim bizde yetiştirelim.
Arkadaşlar 1 saat boyunca yediğimiz her şeyi tatlı hissetmemizi sağlıyan meyvenin ismi neydi?
Bunu da merak ettim doğrusu?
Hangi meyveymiş o? Bende de tropikal meyve hastalığı var da.Öğrenelim bizde yetiştirelim.
Bunu da merak ettim doğrusu?
Forumu biraz araştırıp okursan öğrenebilirsin.
Mr_izmir
02-11-2009, 19:14
Forumu biraz araştırıp okursan öğrenebilirsin.
Teşekkür ederim uslubunuz için.Bir daha sormam...
Bitkilerin gelişimleriyle ilgili görseller ekleyeyim...
denizakvaryumu
13-12-2009, 22:25
Gelecek sene bahçe ister artık bu bitkiler :)
Teşekkür ederim uslubunuz için.Bir daha sormam...
sor tabi ki soran dağı aşmış sormayan yolda şaşmış
o kadar çok sayfa var ki ben günlerdir okuyorum ama hepsini aklımda tutmam imkansız. Böyle güzel bir sitenin bence en önemli özelliği bilgileri paylaşmak satış yapmak değil :))
sor tabi ki soran dağı aşmış sormayan yolda şaşmış
o kadar çok sayfa var ki ben günlerdir okuyorum ama hepsini aklımda tutmam imkansız. Böyle güzel bir sitenin bence en önemli özelliği bilgileri paylaşmak satış yapmak değil :))
Üstüme alınmış gibi olacağım ama, bunu biraz açabilirmisiniz? SAtış yapmak kısmını..
Okumak o kadar önemli değil, okuduğunu anlamak önemli. Burda arkadaşım çocukları olduğundan mecazi olarak en güzel meyvenin o olduğundan bahsediyor. Öteki tarafta hangi meyve bizde yetiştirelim deniyor. Buna okuyalım deyince kötü bir uslüp olarak değerlendiriliyor.
Forumun temel amacı bilgi paylaşmak.. En önemlisi doğru yerde doğru şeyi yazmak konunun bütünlüğünü bozmamak, zaman zaman az da hepimiz yapıyoruz. Şu an olduğu gibi.
Satış ****** yapılacak ki, üyeler hiç bir yerde bulamadıkları bitkileri tohumları satın alabilecek. Bir çok internet sitesinde tanesi nerdeyse 1 tlye satılan yer kirazı tohumunun bu sitede ücretsiz dağıtıldığını biliyormusunuz?
Evet forumun temel amacı bilgi paylaşımı, daha ilk mesajında bir şeyler (tohum-çelik) istemek değil!!
Mr_izmir
20-12-2009, 20:49
Sayın bari,siz satışa devam edin,çokta yararlı oluyor yanlış anlamayın buda gerekli. Ancak çok şükür bu sitede paylaşım yapan bir çok arkadaş var.Cömert olan birçok arkadaştan temin edebiliyoruz,ihtiyacımız olanları.İstek yapıldığında sağolsun arkadaşlar kırmıyorlar,ellerinde varsa,paylaşımcı ruhlarını ortaya koyuyorlar bu bir.
İkincisi tropikal meyveler başlığı altında doğum haberi olucağını tahmin edememişim özür dilerim.Ben onları bir meyvenin tohumunun çimlenişi olarak mecaz bir şekilde dile getirildiğini düşünmüştüm.Yanlış anlamışım kendisinden ve forumdaki diğer arkadaşlardan çokca özür diliyorum.Bir daha sormayacağımı belirtip konuyu kapatmıştım ama görülüyorki siz hala uzatıyorsunuz varsa bir probleminiz benimle bence forum dışı halletsek bunu çok daha iyi olur.
Üçüncüsü elimde olmayan bir bitkiyi yetiştirmeden,o bitkiyle ilgili bir paylaşım içerisine giremeyeceğim,kusuruma bakmayın.Öncelikle bu bitkiyi bir şekilde edinmem gerekiyorki,bu konuda belli bir tecrübem olsun di mi? Eğer diğer başlıklar altında paylaşabilir misiniz diye yazdığım mesajlardan bahsediyorsanız(-ki benimle çok ilgilisiniz herhalde,takip ediyorsunuz) evet haklısınız.Nedeni yetiştirip tecrübe kazanıp bilgileri o şekilde paylaşmak.Benim sizin gibi ticari kaygılarım yok.Herhangi bir satışını yaptığım ürünüm de yok.Balkonumda yetiştiricem hepsi bu.Tohum alsam nolur,almasam nolur. Ayrıca ne yazıcam hayatımda görmediğim Miracle Berry'le ilgili.
Ben burada hangi bitki olduğunu sordum ki Miracle Berry'miş o,bir şekilde öğrendim.Bir istekte bulunmadım bu konuda,tohumunu vs.. istemedim.Sadece adını sordum.Evet herkes gibi bende elimde olmayan türleri istiyorum ama bu başlık altında istemedim.Sizi rahatsız ediyorsa bu,moderatör arkadaşlar istek yapılmasını yasaklayabilir.Mesajlarımı silebilirler.Üyeliğimi iptal edebilirki hergün birçok arkadaş,tohum dağıtıyor ya da istiyor.Bu da forumdaki birçok arkadaşın üyeliğinin iptali demek.Niçin böyle öfkelisiniz,ne yaptım size? İnsanlar dağıtıma girerse satış yapamıyacağınızdan mı korkuyorsunuz? Soru sordum.Saatlerce bu forumda olamıyorum.Herşeyi takip edemiyorum,bazı başlıklardaki tüm mesajları okumak gününüzün bitmesine neden olabilir.
Sizin gibi tecrübemde yok.Öğrenmek için sormam gerekiyor.Siz cevap vermek zorunda değilsiniz.Kişisel ileti değil ki bu.Foruma sordum ve cevabımı sizden ters bir şekilde alıp konuyu kapattım.Niçin devam ediyorsunuz hala?
SEvgili Mr. İzmir,
Senlik bir şey yok, konu kapanmıştı haklısın. Uzatmaya gerek yok. Çok basit bir olaydı. Ayrıca ben satış yapmıyorum... Ortak bir şeyler getiriyordum. Anlaşılan artık getirtmeyeceğim..
Mr_izmir
20-12-2009, 21:42
Sayın bari,Yahu olur mu hiç öyle şey? Nedemek getirmicem? Yasal olmayan birşey mi yapıyorsunuz? Satış yapıyorsunuz ne var bunda,hemde cüzzi fiyatlarla.Ayrıca sizin gibi arkadaşlar olmasa benim ebay'dan vs. yurtdışından getirme gibi becerim ve şansım olamayacak.Miracle Berry'i de edinicem,sayın enginnaz sayesinde.Sizin gibi arkadaşlar olucakki ,bizim gibi bu işleri bilmeyenler de kendi çaplarında birşeyler yapıcak.Sizi incitecek ya da yanlış bir söz kullandıysam çok özür dilerim.Lütfen bunu söylemeyin çok üzülürüm.Tecrübelerinizin, yazdığınız mesajların ve bilgi paylaşımınızın kalitesini ben dahil bir çok arkadaş fazlasıyla iyi biliyor.Miracle Berry'nin tohumu birbaşka birinden edindim diyelim.Yine size ihtiyacım var.Nasıl yetiştirileceği,nasıl çimlendirileceğini nereden öğrenicem yine sizin tecrübelerinizden yaptığınız çalışmalardan edineceğiz bu bilgileri.Yetiştirmediğiniz tropik meyve kaldı mı? Ben bilmiyorum.Engin bilgilerinizden bence herkes faydalanmak istiyor.Lütfen ben özür dilerim ne söylediysem.Siz "forumu iyi oku diyin" bana, ben razıyım ama çalışmalarınıza-adı her ne olursa (Satış,yetiştirme vs.) lütfen kaldığınız yerden devam edin.Küstahlığım için özür dilerim.
SEvgili Mr izmir,
Sorun yok, güzel düşüncelerin için teşekkür ederim. Bilgi paylaşımına devam diyelim o zaman.
athena -asena
20-12-2009, 23:00
sayın bahri bey
öyle bizi yarı yolda bırakmak yok biz yeni üyeler sizler sayesinde bu tür bitkilerle tanıştık sizler sayesin de de elde ediyoz eeee o zaman sizin o derin bilgilerinize ihtiyacımız olacak . ben kendi adıma bu sitede bilgi paylaşımında bulunan tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim . saygılar....
serdarulusoy
21-12-2009, 10:40
Sayın bari,Yahu olur mu hiç öyle şey? Nedemek getirmicem? Yasal olmayan birşey mi yapıyorsunuz? Satış yapıyorsunuz ne var bunda,hemde cüzzi fiyatlarla.Ayrıca sizin gibi arkadaşlar olmasa benim ebay'dan vs. yurtdışından getirme gibi becerim ve şansım olamayacak.Miracle Berry'i de edinicem,sayın enginnaz sayesinde.Sizin gibi arkadaşlar olucakki ,bizim gibi bu işleri bilmeyenler de kendi çaplarında birşeyler yapıcak.Sizi incitecek ya da yanlış bir söz kullandıysam çok özür dilerim.Lütfen bunu söylemeyin çok üzülürüm.Tecrübelerinizin, yazdığınız mesajların ve bilgi paylaşımınızın kalitesini ben dahil bir çok arkadaş fazlasıyla iyi biliyor.Miracle Berry'nin tohumu birbaşka birinden edindim diyelim.Yine size ihtiyacım var.Nasıl yetiştirileceği,nasıl çimlendirileceğini nereden öğrenicem yine sizin tecrübelerinizden yaptığınız çalışmalardan edineceğiz bu bilgileri.Yetiştirmediğiniz tropik meyve kaldı mı? Ben bilmiyorum.Engin bilgilerinizden bence herkes faydalanmak istiyor.Lütfen ben özür dilerim ne söylediysem.Siz "forumu iyi oku diyin" bana, ben razıyım ama çalışmalarınıza-adı her ne olursa (Satış,yetiştirme vs.) lütfen kaldığınız yerden devam edin.Küstahlığım için özür dilerim.
merhaba eğitime açık asil bir davranış ve yazım yapmışsınız tebrık ederım sizi..
YeşilSeven
24-12-2009, 14:33
Pakistan'dan arkadaşımız Çiku (Achras Sapota), Sugar Apple (Annona Squamoza) ve Guava getirdi. Guavanın tadını zaten biliyorduk ancak bu türün kokusu muhteşem denilebilir. Çiku ise çok tatlı ve armut gibi kumlu içerikli bir meyve. Çekirdeklerini hemen diktim, umarım çiku fidelerimiz yetişecek. Çiku çekirdekleri daha önce Senegal'den gelen ve ne olduğunu bilmediğimiz çekirdeklere çok benziyor. Bu çekirdeklerden çimlenen 2 fide şu anda büyümekteler, yaprakları narenciye yaprakları gibi oldu. Sugar apple ise cherimoyaya göre daha küçük ve tadı aynen şekerli süt kaymağı gibi. Tadan ev ahalimiz hepsini çok beğendi. Annona türleri üzerindeki çalışmalarımızı hızlandıracağız.
Bu arada 5 m genişlik, 5 m yükseklik ve 34 m uzunluktaki seramız havaların izin vermesiyle nihayet bugün bitti. Duriandan mangoya, papayadan muza, cherimoyadan avokadoya, liçiden kahveye, longandan guavaya kadar tüm tropikal fidanlarımızı yerlerine dikiyoruz. bu serayla ilgili gelişmeleri başka bir başlıkta açsam iyi olacak galiba.
kumyaka2010
05-01-2010, 21:47
sayın yeşilseven ! Ben yazınızı yeni gordum ,zaten ben yeni uyeyim .Mudanya ,kumyaka koyunde akdeniz bitkileri yetiştirmek istiyorum .Bahcemde narenciye agaçları var .avakodo ,camcat,limon,damla sakızı agaçları bazıları .Sizinle yazışabilirmiyim ? bilginize ihtiyacım olabilir .AyrıcaARONİA bitkisi aldım ,bilgi rica ediyorum
selamlar goruşmek uzere....
YeşilSeven
06-01-2010, 08:09
Sn Kumkaya2010 hoşgeldiniz, sorularınız varsa özel mesaj yazabilirsiniz.
bana bu meyvenin adını yazabilirmisiniz çok teşekkür ederim..........
Cornus familyazı gibi görünüyor.
Güz zeytini (autumn olive berry) fidanını Yusuf abiden almıştım şu an gayet sağlıklı. :)
bana bu meyvenin adını yazabilirmisiniz çok teşekkür ederim..........
EVet güz zeytini....Tropiğin söylediği gibi.. (Elaeagnus umbellata)
denizakvaryumu
18-01-2010, 22:05
bana bu meyvenin adını yazabilirmisiniz çok teşekkür ederim..........
Tadı nasıl?
özel mesaj nasıl atılıyor birde çevrim içi arkadaşlarla nasıl konuşabiliriz forumda yeniyim yardımcı olurmusunuz
Samsunlu55
20-01-2010, 17:33
özel mesaj nasıl atılıyor birde çevrim içi arkadaşlarla nasıl konuşabiliriz forumda yeniyim yardımcı olurmusunuz
Aramıza hoş geldin. Sayfanın sağ üst köşesinde isminin altında "Özel Mesajlarınız" yazıyor. Oraya tıkladıktan sonra sol tarafta "Yeni Mesaj Gönder" yazıyor. Onada tıkladıktan sonra göndereceğiniz kişinin ismini, konunun başlığını ve mesajınızı yazdıktan sonra gönderiyorsunuz. Bir başka yöntem olarakta yazılı olan mesajdaki kime ait olduğunu gösteren isme tıklıyarak, "Özel Mesaj Gönder" yazısına tıklıyarak gönderebilirsiniz. Sitedeki çevrimiçi olan üyelerle direk olarak yazışma yapılamıyor, bunun yapılmamasının sebebide yazışmalarda geçen faydalı bilgilerin sadece iki kişi arasında geçip aynı sorunun cevabını arayan birisinin bundan faydalanamaması, yani her yazışma kayıt altında oluyor. Saygılarımla, tekrardan hoş geldiniz...
Benim de iki adet Surinam cherry 'm var .
Birini bahçede bıraktım kışın , hala hayatta , İzmir kışı Surinam cherry ' ye pek dokunmuyacak gibi ,
-4 C rağmen yaşıyor .
*** ülkemizde mango sadece sera ortamında meyve verir.
ben alanya da çekirdekten 3 yılda meyve aldım. Ama sizinde söylediğiniz gibi dışarı da yaprakları hemen kuruyor...
Bu başlıkda güzelmiş, genel tropik meyveler için güzel bilgiler var.
Romantik
12-06-2010, 08:34
Buda benim Anaç Surinam Cherryim.
Meyvesini bekliyorum artık.
istcallst
21-06-2010, 12:44
http://www.echonet.org/content/fruitInformation/889
Bu linkte tropikal meyve agaclari (fideler degil) kac dereceye dayanikli yaziyor. fideler icin 3-4 F dha dusurmek lazim.
24F= -4C
26 F= -3C
29F = -1C
YeşilSeven
05-08-2010, 09:10
Taylanddan arkadaşlar aşağıdaki meyveleri araştırdılar ve bu mevsimde yaklaşık 16 çeşidini bulabilmişler. THY ile yarın elimde olacak, bakalım tat ve aroma olarak neler göreceğiz.
1. Lychee – Liçi Kral Meyvesi
2. Pitaya / Pitahaya - Dragon Fruit
3. Rambutan
4. Longan – Tiger eye
5. Longkong
6. Ma Fai (Thai)
7. Luuk Yang Pa (Thai)
8. Mangosteen- Queen of the fruits
9. Guava
10. Papaya
11. Sapodilla – Chiku
12. Jack Fruit
13. Rose Apple
14. Cherimoya
15. Custard Apple
16. Thai Hog Plum
17. Star Fruit
18. Star Gooseberry
19. Thai Sweet tamarind
20. Thai Salak palm fruit
21. Thai Santol
22. Thai Marian Plum
23. Miracle berry fruit
24. Pawpaw
25. Jambu wax apple
26. White/Black Sapote
27. Mango
28. Star apple
29. Acai berry
YeşilSeven
06-08-2010, 13:32
Pazartesi foto ve yorumları ekleyeceğim arkadaşlar, 2 koli geldi. Harika şeyler var.
YeşilSeven
09-08-2010, 10:50
Arkadaşlar gelen meyvelerin tadını haftasonu ailece kontrol ettik. Öncelikle 12 çeşit meyve geldi.
Mangosteen, Rambutan, Longkong, Thai Guava, Jambu ya da Jambos, Pitaya, Sweet Tamarind Demirhindi, Salak Palm Fruit, Mango, Ananas, Pomelo, Papaya.
Tadları hakkkındaki yorumlarımı aşağıda yazmaya çalışacağım.
165069
Mangosteen - Garcinia Mangostana: Meyvelerin kraliçesi olarak bilinen bu meyve adını hakediyor. Tadı hiç bir bilinen meyveye benzemediği gibi ağızda çok farklı tat bırakarak insana derin bir serinlik hissi veriyor. Ülkemizde belki çok teknolojik seralarda yetiştirilebilir ama ağaç boyu kısa tutulmak şartıyla. Meyvenin yenilebilen kısmı dörtte bir oranında olsa da ticari olarak değeri olur, maliyeti nedeniyle belki sosyetik olur.
165074
Rambutan - Nephelium Lappaceum: Bu meyveyle ilgili söyleyebileceğim tek şey iri bir üzüm tanesi yer gibi oldukça sulu olması ancak üzüm gibi yumşacık değil, hafif dişe geliyor. Yoğun bir şeker tadı aldım ama üzüm dışında bir meyveye banzetemedim. Bizim oğlanlar çok sevdi, biraz tadınca yemek için peşimden emeklemeye başladılar. Ticari olarak yetiştirilebilir, ülkemizde tutulma şansı yüksek.
YeşilSeven
09-08-2010, 11:08
165081
Longkong - Lansium Domesticum: Bu meyve ilginç sulu yapısıyla yumuşak dış kabuğunun altında sarmısak gibi diş şeklinde. Tadı farklı ama hafif Passion Fruit aroması var. Bunları da çocuklar sevdi. İçinden çekirdek genelde çıkmıyor, meyve salkım şeklinde oluyor. Ticari olarak ülkemizde tutulur. Geçen sene çekirdekten iki fidem oldu ancak talihsizce kaybetmiştim.
165087 165086
Thai Guava: İriliğiyle dikkat çeken bu meyvenin tadı biraz erken toplandığı için ham gibiydi ancak çekirdeklerinin orta kısmı krema gibi olgunlaşmıştı. Tadı bugüne kadar yediğim gerek Antalya'dan gerekse Mısır'dan ve Pakistan'dan gelenlere hiç benzemiyordu. Kendine has guava kokusu var ancak tadı lezzetini ben farklı bir armuta bezettim. Büyüklüğünü ekteki pitaya ile karşılaştırdığım fotoda görebilirsiniz.
Afiyet olsun. mangosteen enteresan görüntülü, sanki meyve içinde meyveler varmış gibi.
http://www.youtube.com/watch?v=edshgKa0wdA&feature=player_embedded#!
KİVANO bu meyvede süper pahalı :D
kazanlik
03-01-2011, 13:28
KİWANO....Istanbul"dan meyve ve tohum takası yapabilirim.. Mevsimi midir bilmiyorum ama guava-fejıo-pawpaw-jambu-durıan-jack meyvesı getırene kiwano-pıtahaya-granadilla- yeşil marakuya-karambol takası yapabilirim.8-9 Ocak da Istanbul da olmayı planlıyorum.
Ylang ylang ve Miracle Fruit arıyorum.
erdenaycincin
24-01-2011, 18:39
herkese çok selamlar ben mangosten- LONGAN -jabutıcaba fidanı arıyorum özelliklede longan acaba bana yardımcı olabilecek biri varmı?bartınlıyım fidanları buraya dikmek istiyorum acaba bu iklimde yetişirlermi?
istcallst
17-02-2011, 09:40
Tanzanyadan bazi meyveleri.
istcallst
17-02-2011, 09:50
devami
istcallst
25-02-2011, 13:03
soursop
YeşilSeven
25-02-2011, 16:40
soursop
Tadı nasıl?
istcallst
04-03-2011, 12:36
Tadı nasıl?
Soursop simdiye kadar en tatigim en guzel meyvelerden biri, hala mangosteen 1. sirada, ama soursop da cok guzel hafif eksi sanki ananas ve muz karisimi gibi.
Jackfruit tat olarak tam anlatamiyorum, am cok cok guzel demem.
Durian denedim, gercekten cok ilginc, koku kesilmeden bile berbat hic meyveye benzemiyor, daha cok sogan gibi kokuyor, ama burnunu kapatinca tat hic fena degil vanilyali puding gibi bir sey (cekirdek etrafinda kremali kivaminda).
Rambutan tadi bizim bildigimizin uzume benziyor, sadece daha iri ve daha sert.
Bungo diye bir meyve yetisiyor Zanzibarda, yuvarlak ve ici buyuk cekirdek dolu, cok cok eksi (biraz passion fruita benziyor). Yemek icin guzel degil ama seker katip taze meyve suyu yapiyorlar ve o zaman cok guzel. Bu meyve hakinda hic bir bilgi bulamadim. Latince **** ingilizce adi kimse bilmiyordu.
Malay apple denedim, bizim elmalari biraz benziyor tadi ama daha sert. Agaclari cok guzel gorunuyor.
Carambola bana gore sus icin kulanilirsa daha iyi.
Vitex doniana (black plum)- onun tadi da biraz bizim karayemise benziyor, ben begenmedim.
Baobab meyvesini yedim, onu da anlatmak cok zor, kuru unlu bir toza benziyor, galiba sadece afrikali insanlar seviyorlar.
Resimde pomelo, rambutan ve soursop var.
Gururla söyleyeyim ki pasiflora, granldillo, papaya ,mango, pitaya, karambola, natal eriği yetiştirdim ki hepsi tohumdan gelişmiş bir yıllık fideler. GUAVA VE KAYMAK AĞACI ÇİMLENDİRDİM. Kahve ağacı, liçi, çerimoya, kokona şimdi hatırlayamadığım pekçok türü ektim bekliyorum.
YeşilSeven
04-03-2011, 15:05
Bungo'yu resimlerde ben biraz long konga benzettim. dış kabuğun altında sarımsak dişleri gibi bir sürü sulu tanecik var. Tadı passion fruite benziyor ama ekşi değildi. Başka bir türü de olabilir.
istcallst
04-03-2011, 18:58
Bungo'yu resimlerde ben biraz long konga benzettim. dış kabuğun altında sarımsak dişleri gibi bir sürü sulu tanecik var. Tadı passion fruite benziyor ama ekşi değildi. Başka bir türü de olabilir.
Yok, o degil, bungonun ici da passion fruita benziyor yani cok fazla cekirdekleri var icinde ve daha iriler.
sanirim buldum adi Saba comorensis olmali:
http://www.worldagroforestry.org/sea/Products/AFDbases/af/asp/SpeciesInfo.asp?SpID=18051
limon_sever
15-03-2011, 18:13
Soursop'a benzeyen bir meyve daha var. "jackfruit paul" dünyada ağaçta yetişen en büyük meyveymiş.
http://i1.trekearth.com/photos/69320/jackfruit1.jpg
http://estrip.org/content/users/paul/0910/jackfruit_tree4.jpg
http://kh2vm.w2bn.org/jackfruit.jpg
istcallst
06-05-2011, 18:17
Evet simdi da Tanzanyanin tohumlarin gelisimi
istcallst
06-05-2011, 18:21
devami
athena -asena
06-05-2011, 19:16
Sayın istcallst ; Yollamış olduğunuz tohumlardan şu ana kadar sadece phoenıx canarıensıs tohumları çıktı, diğerleri daha beklemede diğer çıkanlarla beraber hepsini fotoğraflarım.
YeşilSeven
09-05-2011, 13:31
Sn İstcallst tebrikler, taze tohumların çimlenmesi çok hızlı ve kolay oluyor. Bungo fidesi aynı longkong fidesine benziyor. Mangosteen, rambutan ve bungolar için nem çok önemli bu nedenle bu fidelerin su kaybını önlemek için büyük bir şeffaf poşet içinde tutmanızı öneririm.
İthal bitkilerden, şimdilerde yurdumuzda yetiştirilip meyvesi marketlerde satılan,yer kirazı, altın çilek gibi isimlerle anılan, physalis bitkisinin bir başka cinsi; bahçelerde süs bitkisi olarak ta yetiştiriliyor. bu bitki, olgunlaştığında aynen yer kirazı görünümü alıyor. portakal rengi düzgün bir küre. ama yenmiyor ve hatta fazlası zehirliyor. Yaprakların daha parlak ,
uçları diğer bitkiye göre daha sivri olması birini diğerinden ayırıyor.Dallanıp budaklanması da farklı. İlk iki fotoğraf süs bitkisi olan physalis, diğeri altın çilek ya da yer kirazı.
sayın yeşilseven ektiğiniz pitayamı şimdki halleri nasıl nereden temin ettiniz? ben de pitaya istiyorum..
yeşilseven 51 nolu mesajdaki pitayamı?
YeşilSeven
03-08-2011, 08:49
yeşilseven 51 nolu mesajdaki pitayamı?
Evet o mesajda pitaya da var, tohumdan yetiştirdiğim. Şimdi bu haldeler.
istcallst
28-08-2011, 14:39
Ilk resimde soldan saga:
Jaboticaba, ortada surinam cherry ve sagada cabelluda.
Kucuk longanlar 10 aylik, buyuk longanlar 2 bucuk yillik. Cok cok yavas buyuyor.
Durian sanirim bizim iklimde mutsuz, yapraklari kuruyor.
Sari passion fruit- mayista diktim.
istcallst
28-08-2011, 14:46
Randia formosa 8 aylik ve hemen hemen hic gelisim gostermiyor.
Tamarillo-martta diktim tohumlari, bu fide iyi gelisiyor, digerlerin goruntu sagliksiz.
istcallst
28-08-2011, 14:50
3 tane karambola guzel gelisiyor, digerli cok daha minik kaldilar.
istcallst
28-08-2011, 15:09
Benim icin jaboticaba dunyada en ilginc meyve agaci. Bunu yetistirmek cok istiyorum, en az 7-8 yil beklemek lazim ilk cicek acmasi icin, ama beklemeye deger eger basarabilirsem cok mutlu olurum.
Umarim bir yerden fide alabilirim. Taha iyi tozlanma icin en az 2 agac gerekiyor.
243380243381243382243383243384
Jack Fruit ve Kajular.Almak isteyen olursa iletişime geçebilir.
Benim icin jaboticaba dunyada en ilginc meyve agaci. Bunu yetistirmek cok istiyorum, en az 7-8 yil beklemek lazim ilk cicek acmasi icin, ama beklemeye deger eger basarabilirsem cok mutlu olurum.
Umarim bir yerden fide alabilirim. Taha iyi tozlanma icin en az 2 agac gerekiyor.
Bunu bende çok istiyorum..Şu sitede www.organicfarm.net
tohum ve fidesi var ama, Başka bir ağaç için-( Herrania sterculiaceae-herrania pulcherrima tree).- mail attım .
Cevap gelmedi.
istcallst
01-09-2011, 09:43
Bunu bende çok istiyorum..Şu sitede www.organicfarm.net
tohum ve fidesi var ama, Başka bir ağaç için-( Herrania sterculiaceae-herrania pulcherrima tree).- mail attım .
Cevap gelmedi.
Sayin agozce,
Siteyi inceledim, yaziyor Puerto Rico disinda gondermiyorlarmis. Cogu yer oyle Amerikada yurtisina gondermiyorlar.
YeşilSeven
05-09-2011, 09:33
Sn İstcallist, fotoğraflar için çok teşekkürler. Jaboticaba gerçekten çok zor 2 yıldır fideleri koruyamadık. Cabelluda ise çok yavaş gelişiyor ancak o da bir müddet sonra uyum sağlayamadı. Durian mutsuz görünse de bence ayırıp daha büyü saksıya alırsanız biraz kendilerine gelirler. Randia formasa bende de çok yavaş büyüyor, halen 3 yaprak. Malay apple, longan, tamarillo gayet sağlıklılar. Bu arada Almanyadan gelecek olanlara flora-toskanadan jaboticaba siparişi verebilirsiniz.
tebeşirler
22-09-2011, 22:16
13-12-2009, 15:44 tarihli mesajdaki 2.fotodaki meyvenin adını öğrenebilir iyim?Teşekkürler
247412247413247414247415247416
1-coconilla
2-pawpaw
3-tamarind
4-dev guava
5-hint ginsengi-ashwaganda
istcallst
23-09-2011, 12:23
Merhaba, paylasmak istedim, bir site buldum; jaboticaba icin mail gonderdim, Kanadadan Turkiyeye gonderebilirler mi diye. Tohumlar ucuz, en az $10'lik ismarlamak gerekiyor.
Flora Exotica - Exotic Fruits (http://www.floraexotica.ca/Fruit.htm)
Flora Exotica - Exotic Fruit - Jaboticaba (http://www.floraexotica.ca/Fruit-Jaboticaba.htm)
247417247418247420247423247424
1-Carambola
2-Ölü adamın parmakları
3-Tamarillo
4-Davidsonia pruriens - Davidson's Plum
5-Davidson's Plum
istcallst
23-09-2011, 12:56
Sayin Virtue, sizde jaboticaba yetistiriyor musunuz?
Sayin Virtue, sizde jaboticaba yetistiriyor musunuz?
jaboticayı buradan yeni duydum.Tohumunu bulursam denerim.Ama bitkisini satıyorlardı ebay'da
LIVE EXOTIC JABOTICABA Brazilian Grape RARE Fruit Tree | eBay (http://cgi.ebay.ie/LIVE-EXOTIC-JABOTICABA-Brazilian-Grape-RARE-Fruit-Tree-/140532880181?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20b8699335)
cagatayc78
15-10-2011, 23:14
jaboticayı buradan yeni duydum.Tohumunu bulursam denerim.Ama bitkisini satıyorlardı ebay'da
LIVE EXOTIC JABOTICABA Brazilian Grape RARE Fruit Tree | eBay (http://cgi.ebay.ie/LIVE-EXOTIC-JABOTICABA-Brazilian-Grape-RARE-Fruit-Tree-/140532880181?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20b8699335)
valla yetiştirenin büyüyünce dışarı dikip denemesini tavsiye ederim duyduğuma göre bu ağaç dayanıklı bir ağaçmış -4,5 dereceye kadar dayanıklı çilek guava ile neredeyse benzer dayanıklılık bütün akdeniz kıyı vilayetleri ve hatta izmirde yetişme şansı var.
ben bir tane psidium guinese (pembe) guavayı yetiştirip akdenize gönderdim 1 senelikti bakalım fethiyede sağ kalabilecekmi göreceğim.birde şu an çilek guava yetiştiriyorum yanında longan bakalım ekeceğim. liçinin yüksek nem ve sıcaklık ihtiyacı nedeniyle ülkemizde mersin gazipaşa alanya dışında şansının olmadığını ancak longanın daha az nem istemesi ve 1 derece dahi olsa liçiye göre daha fazla soğuğa dayanması nedeniyle dışarıda şansı olduğu söyleniyor.http://www.tropikmeyveci.com/yari-tropik-meyve-agaclari/longan.html bakalım e-bayden bir ihale kazandım tohumlar geldi göreceğim bakalım onuda yetiştirip büyüyünce çilek guava ile birlikte akdenize postalayacağım.
birde şu bitkiyi yetiştiren biri varmı acaba bu nasıl bir tropik ağaçsa -12,2 dereceye kadarda dayanıklı dedikleri kısaca türkiyenin bütün kıyı şeridinde yetişebilir ancak hızlı büyüyen ve işgalci bir ağaçmış o sebeple floridada pek sevilmiyormuş.adı java eriği Syzygium cumini.
http://www.fleur-des-tropiques.com/PBSCProduct.asp?ItmID=7461048
http://davesgarden.com/guides/pf/go/57324/
Bu arada virtue jabotica tohumu istiyorsan şu siteye bir bak derim ben diospyros dignya (siyah trabon hurması) siparişi verdim 1 haftada elime geçti tohumların 5ini kendime aldım 5inide devletimize katkı olsun zeytinburnu tıbbi bitkilere gönderdim,daha tohumları ekmedim bir ekeyim göreceğim bakalım iyi kalitedemi.
http://www.fleur-des-tropiques.com/PBSCCatalog.asp?CatID=567436
cagatayc78 önerin için teşekkürler.Ama bu saatten sonra çimlenmesi ve büyütmesi zor görünüyor.Havalar çok soğudu.Bahara doğru tekrardan tohum alımlarına başlarım.Gerçi kendimi tutamadım bugün de ebaydan hardy kiwi tohum siparişi geçtim :D
Merhabalar;
Çok güzel konu ve anlatımlar. Hele Sayın Jezebel' in müzik eşliğindeki videosu bambaşka bir dünya sanki.
Sayın Mine Hanım;
Çiku meyvesi, İzmir şartlarında, balkonda, şartları zorlasam(naylon/havaya bol bol fısfıs ile su..Gülmeyin lütfen) olabilir mi? Bodurluğu ve kısa sürede meyve imkanı yönünden ilgimi çekti de efendim:))
Diğer arkadaşlardan da tecrübesi olanlar yardım ederse sevinirim.
Çabalarınızı gıbta ile izliyorum, kolay gelsin ve de başarılar inşallah.
Cümleten saygılarımla lütfen.
YeşilSeven
17-10-2011, 09:28
Liçi, longan, vs. bu türlerin bizdeki şartlarda (ev, sera ortamı olsa bile meyve verecek kadar büyütebilmek çok zor. Gelişimleri çok yavaş oluyor. Ancak aşılı fidanlarla mümkün görünüyor. 3 yıllık tecrübeme dayanarak söylüyorum Gazipaşa, Alanya dışında ümitsiz.Syzygium cumini'den 3-4 adet fidanım var, gayet iyi durumdalar.
Sayın Yeşilseven;
Dediklerinizin ''çiku'' yu da kapsadığını düşündüm efendim:))
Çok sağolun. Bilgileriniz sonucu, unuttum bile o isteğimi.
Teşekkür ve saygılarımla lütfen.
YeşilSeven
18-10-2011, 09:05
Sayın Yeşilseven;
Dediklerinizin ''çiku'' yu da kapsadığını düşündüm efendim:))
Çok sağolun. Bilgileriniz sonucu, unuttum bile o isteğimi.
Teşekkür ve saygılarımla lütfen.
Tohumdan yetiştirdiğim çikuların boyları 2 yılda ancak bir karış oldu. Sabırla büyümelerini bekliyoruz, yapraklar giderek irileşmeye başladı.
Maşallah. Sabrın neticesini alacağınıza inanıyorum Sayın Yeşilseven. Bende, nadir meyve, şifalı ot, sarmaşık ile ilgileniyorum, ama sizde ki sabrı elde edebilirsem gelecek netice.
Sağlıkla kalın, Saygılarımla lütfen.
Charlaux
07-11-2011, 19:19
jaboticayı buradan yeni duydum.Tohumunu bulursam denerim.Ama bitkisini satıyorlardı ebay'da
LIVE EXOTIC JABOTICABA Brazilian Grape RARE Fruit Tree | eBay (http://cgi.ebay.ie/LIVE-EXOTIC-JABOTICABA-Brazilian-Grape-RARE-Fruit-Tree-/140532880181?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20b8699335)
Yalnız bu ağaç için altta sadece ABD'e yollanılabileceğini fakat genel olarak tohumları dünya geneline yollayabildiklerini söylüyor.Aslında benim tanıdığım bir satıcı var çok güvenilen ve egzotik tohumlar satan,çeşit çeşit.(jabotica var mıdır elindee bilmiyorum)İyi bir deneyim yaşadım bu yüzden isteyenle çekinmeden paylaşabilirim.
Yeni bir bilgi: Sağlık sertifikası gibi şartlar kabul edilirse gönderilebiliyormuş,sertifikada benim aldığım zaman tl olarak 44 liraydı.Benimki sertifikası olduğu için sorunsuz bir şekilde elime ulaşmıştı (hiç açılmamış vs) fakat yine de 40 günü bulmuştu.
Yalnız bu ağaç için altta sadece ABD'e yollanılabileceğini fakat genel olarak tohumları dünya geneline yollayabildiklerini söylüyor.Aslında benim tanıdığım bir satıcı var çok güvenilen ve egzotik tohumlar satan,çeşit çeşit.(jabotica var mıdır elindee bilmiyorum)İyi bir deneyim yaşadım bu yüzden isteyenle çekinmeden paylaşabilirim.
Yeni bir bilgi: Sağlık sertifikası gibi şartlar kabul edilirse gönderilebiliyormuş,sertifikada benim aldığım zaman tl olarak 44 liraydı.Benimki sertifikası olduğu için sorunsuz bir şekilde elime ulaşmıştı (hiç açılmamış vs) fakat yine de 40 günü bulmuştu.
Onu farketmemişim.Gerçi o kadar uzaklardan bitki getirmek hem riskli hem de çok pahalı.Tohuma devam :D
Bu arada yeni çimlenen Liçi ve diğerleri ;
1-Liçi
254608
2-Kahve
254609
3-Pikan Cevizi
254610
4-Baobab Ağacı
254611
Charlaux
07-11-2011, 22:54
Liçi'nin rengi çok güzelmiş,tohumunu nereden edindiniz acaba ? Elinizde fazladan varsa tabi rica etsem bana yollayabilir misiniz ?
Liçi'nin rengi çok güzelmiş,tohumunu nereden edindiniz acaba ? Elinizde fazladan varsa tabi rica etsem bana yollayabilir misiniz ?
Sağolsun bir arkadaş 3 tane meyve getirmiş.Direk meyvesinden aldığım çekirdekleri ektim.Hepsi de çimlendi.Daha önce tohumunu yurtdışından alıp denemiştim çimlenmediler.Sanırım taze tohum olmazsa zor.Meyvesini bulmayı deneyin.
Merhaba, paylasmak istedim, bir site buldum; jaboticaba icin mail gonderdim, Kanadadan Turkiyeye gonderebilirler mi diye. Tohumlar ucuz, en az $10'lik ismarlamak gerekiyor.
Flora Exotica - Exotic Fruits (http://www.floraexotica.ca/Fruit.htm)
Flora Exotica - Exotic Fruit - Jaboticaba (http://www.floraexotica.ca/Fruit-Jaboticaba.htm)
Merhaba efendim,
Mail sonucu ne oldu acaba? Güvenilirliği konusunda edindiğiniz bir intiba lütfen? Tohumların gümrük sorunu olmuyor anladığım kadarı ile, yanılıyormuyum?
Saygılarımla lütfen.
Charlaux
18-11-2011, 10:31
Merhaba efendim,
Mail sonucu ne oldu acaba? Güvenilirliği konusunda edindiğiniz bir intiba lütfen? Tohumların gümrük sorunu olmuyor anladığım kadarı ile, yanılıyormuyum?
Saygılarımla lütfen.
Merhaba,
Ben bahsettiğiniz bitkilerden almadım ancak tohum için genel olarak pytosanitary sertifikası gerekiyor,ki bunun da fiyatı 50 lira;ben kendimi güvenceye almak için kullandım,çünkü o durumda gümrükte açmıyorlar,bakmıyorlar kısacası sorunsuz bir yolculuk geçiriyor ;) Hani gerekliliğinden pek emin değilim de biliyorsunuz gümrükte çıkabilen sorunları;tohum iyisine de rastlayabiliriz kötüsüne de güvence almakta fayda var.
Bir de tohum alırken özel poşetlere koyulmasını istemek çok önemli,benim aldığım tohumların taze olması gerekiyordu ve bu sayede 1 ay geçse bile tohumlarım taze bir şekilde ulaştılar,2 günde de çimlendiler.
Sayın Charlaux;
Teşekkür ederim. Sertifikasyonu araştırdığımda, gümrükte kişisel insiyatifler uygulanabileceğini okudum.
Bu durumda sabredip, tohumları yerli firmalardan almakta yarar gördüm efendim. Sağ olun yönlendirme ve aydınlatmanız için.
Saygılarımla lütfen.
Kei Apple yetiştiren var mı ? Meyveleri çok lezzetli görünüyor
256553
Tohumlarını edindim çimlendirmek istiyorum.Şuan suya koydum,sabah torfa ekeceğim.Özel bir uygulama yapmam gerekir mi ve ne kadar zamanda çimleniyor acaba ?
Kei Apple yetiştiren var mı ? Meyveleri çok lezzetli görünüyor
256553
Tohumlarını edindim çimlendirmek istiyorum.Şuan suya koydum,sabah torfa ekeceğim.Özel bir uygulama yapmam gerekir mi ve ne kadar zamanda çimleniyor acaba ?
Dikenli bir bitki. Duta benzeyen dokuda gövdesi var.
Kışa dayanmıyor. 10 lu tohum getirmiştim zamanında hepsi 40 cm civarındayken kışın karda buzda öldüler. Çanakkale - Bayramiçte denedim.
Bodur naranjillayı tavsiye ederim.
Yeşil meyve suyu yapabileceğiniz tek bitki sanırım.
Ev içine limon portakal gibi taşıyıp yazın dışarı çıkarabilirsiniz.
Onu da aynıu yıl çimlendirmiştim onları da don vurdu.
Deneyecek var ise sonuçlardan bilgimiz olsun.
[QUOTE=kürşad;881967]Dikenli bir bitki. Duta benzeyen dokuda gövdesi var.
Kışa dayanmıyor. 10 lu tohum getirmiştim zamanında hepsi 40 cm civarındayken kışın karda buzda öldüler. Çanakkale - Bayramiçte denedim.[/QUOTE
Bilgilendirme için teşekkürler.Çok merak ettiğim bir meyveydi.Ben zaten saksıda büyütmeye çalışacağım.Suda tohumlar şişti torfa aldım.Naranjilla yı biliyorum.Ama yaprakları dikenli.Ben onun yerine coconilla büyütüyorum.Daha önceki mesajlarda yetiştirdiğim bitkinin fotoğrafını koymuştum.
http://images.gittigidiyor.com/4247/COCONILLA-5-TOHUM-THAI-DEV-GUAVA-5-TOHUM-PAPAYA__42472863_0.jpghttp://www.fruitipedia.com/images/Coconilla%20bearing.JPG
istcallst
26-11-2011, 08:02
Merhaba efendim,
Mail sonucu ne oldu acaba? Güvenilirliği konusunda edindiğiniz bir intiba lütfen? Tohumların gümrük sorunu olmuyor anladığım kadarı ile, yanılıyormuyum?
Saygılarımla lütfen.
Hic cevap gelmedi flora exoticadan. Almanyada Flora-toskana jaboticaba fideleri satiyormus fakat sadece EU ulkelere gonderiyorlarmis.
Çok teşekkür efendim,
Sabırlı olup, yurt içinden temin etmede yarar var sanırım.
Saygılarımla lütfen.
kazanlik
26-11-2011, 22:06
Hic cevap gelmedi flora exoticadan. Almanyada Flora-toskana jaboticaba fideleri satiyormus fakat sadece EU ulkelere gonderiyorlarmis.
EU ulkelerde guvenilir bir adres isterseniz, benim adresimi verebilirsiniz, 2-3 ayda bir istanbul`a geliyorum, gelirken getirebilirim,, (-:
Charlaux
13-12-2011, 19:19
Merhaba arkadaşlar,
Ben jaboticaba fidanı getirtiyorum ( 3 tane ) ancak sağlık sertifikası veremiyor arkadaş.Neyse,ben express mail vs her türlü durumunu halettim ancak gümrük konusu beni çok korkutuyor.http://www.kkgm.gov.tr/yonetmelik/zir_kar_yon.html'den okuduğuma göre 1 kgın altında bitkilerde bu aranılmazken toprak olmaması isteniliyor.Sorularıma geçeyim,
1)Toprak olmadan arkadaş nasıl yollayacak ?
(öğrendiğime göre bare root -çıplak kök olarak yollayacakmış da dayanır mı bu,maksimum ne kadar )
2) 3 tane filize sorun çıkarırlar mı ?
3)Kendisinden nelere dikkat etmesini isteyebilirim
Bir de gümrükte çalışan birisi varsa bana yardımcı olabilirse sevinirim.:( En kısa zamanda siz arkadaşlarımdan yanıt bekliyor olacağım.Şu an iş acilde olmasa araştırırım da buraya yazılması uygun değilse de özle mesajla ulaşırsanız beni çok sevindirirsiniz.
Sevgiler
Merhaba arkadaşlar,
Ben jaboticaba fidanı getirtiyorum ( 3 tane ) ancak sağlık sertifikası veremiyor arkadaş.Neyse,ben express mail vs her türlü durumunu halettim ancak gümrük konusu beni çok korkutuyor.http://www.kkgm.gov.tr/yonetmelik/zir_kar_yon.html'den okuduğuma göre 1 kgın altında bitkilerde bu aranılmazken toprak olmaması isteniliyor.Sorularıma geçeyim,
1)Toprak olmadan arkadaş nasıl yollayacak ?
(öğrendiğime göre bare root -çıplak kök olarak yollayacakmış da dayanır mı bu,maksimum ne kadar )
2) 3 tane filize sorun çıkarırlar mı ?
3)Kendisinden nelere dikkat etmesini isteyebilirim
Bir de gümrükte çalışan birisi varsa bana yardımcı olabilirse sevinirim.:( En kısa zamanda siz arkadaşlarımdan yanıt bekliyor olacağım.Şu an iş acilde olmasa araştırırım da buraya yazılması uygun değilse de özle mesajla ulaşırsanız beni çok sevindirirsiniz.
Sevgiler
Nereden getirtiyorsunuz acaba ? Ben Tayland'dan miracle fruit getirtdim. 5 günde sağsalim ulaştı.Bitki capacanlı sorunsuz geldi.
Charlaux
14-12-2011, 16:22
Nereden getirtiyorsunuz acaba ? Ben Tayland'dan miracle fruit getirtdim. 5 günde sağsalim ulaştı.Bitki capacanlı sorunsuz geldi.
Merhaba Virtue bey,
Amerika Florida'dan USPS Express'le gelecek, (express en hızlısıymış ) ancak beni endişelendiren kısım gümrük.Heat pack dediği birşey koyacakmış o da ne kadar dayanır bilmiyorum,3 tane filiz olacak içinde.USPS buraya gelince PTTye devrediyor,kendisi de başka opsiyon sunmayınca usps 'ye evet demek zorunda kaldım.Pyto sertifikası yok,ancak gümrükten kolay geçmesi için çıplak kökle yollayacakmış bir de gift olarak işaretleyecek,gümrükte nasıl olacak bu bitki maksimum ne kadar dayanır bilemiyorum.
Amerikadan bitki bazı şehirlerde sorun olabiliyor gümrükte ama İstanbulda olmadığını biliyorum. Zaten satıcı köklerini sphagnum mossa saracaktır. 10 günüde bulsa bir sorun olacağını sanmıyorum. Heat packi soğuktan korumak için koyuyor olabilir.
Merhaba Virtue hanım,
Amerika Florida'dan USPS Express'le gelecek, (express en hızlısıymış ) ancak beni endişelendiren kısım gümrük.Heat pack dediği birşey koyacakmış o da ne kadar dayanır bilmiyorum,3 tane filiz olacak içinde.USPS buraya gelince PTTye devrediyor,kendisi de başka opsiyon sunmayınca usps 'ye evet demek zorunda kaldım.Pyto sertifikası yok,ancak gümrükten kolay geçmesi için çıplak kökle yollayacakmış bir de gift olarak işaretleyecek,gümrükte nasıl olacak bu bitki maksimum ne kadar dayanır bilemiyorum.
Çıklak kök seedling gümrükte sorun olmaz tahminimce.Bu arada Virtue Bay olacak :)
Charlaux
15-12-2011, 21:14
Merhaba arkadaşlar,okuduğuma göre 10 derece civarında sorun yaşayabiliyormuş,ancak ben zaten içeride bakacağım da beni korkutan kargo sırasında soğuk birşey yapar mı,ya da kutu onu korur mu ? Heat pack dışında doğal olarak ısıyı güçlendirmek için ne kullanabilir,ne önerirsiniz ?
Dikenli bir bitki. Duta benzeyen dokuda gövdesi var.
Kışa dayanmıyor. 10 lu tohum getirmiştim zamanında hepsi 40 cm civarındayken kışın karda buzda öldüler. Çanakkale - Bayramiçte denedim.
Tohumları çimlendirmek için nasıl bir yöntem kullandınız acaba ? Ben geçen sene de bu senede denedim çimlendiremedim bir türlü :( Acaba dış kabuğunu sıyırmak mı gerek ?
Tohumları çimlendirmek için nasıl bir yöntem kullandınız acaba ? Ben geçen sene de bu senede denedim çimlendiremedim bir türlü :( Acaba dış kabuğunu sıyırmak mı gerek ?
Sonunda çimlendi.5 hafta sonra yüzünü gösterdi :D
261999
Bunlarda çimlenen Java erikleri - Jambolanlar.Tohumları küflü gibiydi.Yarsını attım yarısının yarısını ektim.Nasılsa çıkmaz dedim ama nerdeyse hepsi çıktı.Keşke diğerlerini atmasaymışım :( Hatta biri üçüz çıktı :) Ama fotoğrafını çekmemişim sanırım.
262077
Yeni çimlenen Davison's Plum lar ;
Edit ; İkiz :)
http://photos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/431506_340869022618227_211607312211066_953258_4165 49338_a.jpghttp://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/424258_340869245951538_211607312211066_953259_1403 481544_n.jpg
Olağandışı meyveler - Dailymotion videosu (http://www.dailymotion.com/video/x91xr8_olayandyyy-meyveler_lifestyle)
Bu meyvelerden üreten var mıdır?
Bu meyvelerin üretilebilme olasılığı olan bölgelerimiz sizce hangileridir ?
Saygılarımla
drhegeli
28-02-2012, 18:18
Şuraya bir bakıverin
http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/1121.htm
Konuyu yanlış başlıkta açmışım bu belli oldu...
Ancak, Çin?in bir çok bölgesi ülkemiz ile aynı iklim kuşağında olduğu halde neden bu tür bitkiler ülkemizde yok merak ediyorum.
Sebebi denizin karayı çevrelediği alan olabilir mi acaba ?
Saygılarımla
Tropik Sevgisi
10-04-2012, 01:14
Arkadaşlar ben foruma yeni kayıt oldum. Ama baya bir zamandan beri forumu takip ediyorum. Bende tropik meyve yetiştirmeyi düşünüyorum. Öncelikli olarak liçi ve rambutan fideleri olan arkadaşlar varsa yardımcı olabilirler mi. Veya tohumdan da olabilir ama fideler daha çabuk adapte olur diye düşünüyorum.
o meyve veren ağacın tohumu internette izmir bağlantılı yerde satılıyor ama tohum olarak baya zaman gerekli olması için.
Yasadigimiz ulkede bu tur meyveler olmayinca, bize olagan disi gorunuyorlar :)
Videonun baslangicinda yer alan durien meyvesi yasadigim ulkede olagan bir meyve :)
Burda olagan olmayan meyveler, uzum,nar,elma,cilek,kiraz.visne,portakal, vs vs...
Fiyatlarida oldukca yuksek, en pahalisi kiraz ! kilosu 54 lira :)
Aramizdan vay be diyenler olabilir bu fiyata ama ornegin muzun 20 adedi 1 lira,
Ayrica olmamis yani ham yesil halinde ki mangoyu yemeye bayiliyorum, eksi ve kutur kutur oluyor, papaz erigi gibi bir tadi var hele tuz ekerek yedinizmi yok daha otesi :)
Konuyu oldukca ılgınc buldum ve ilgimi cekti.
Sormak istedigim bir konu var bu bitkilerin cogu yahut bir kismi turkiyede yok peki ya zararlilari? yani yetistirilmek istense ve adapte olsalar zararlilari olmayacakmi acaba ? bu konuda bir arastirma yapan varmi ?
Karombola, longan, alıç, hünnap ve adını bulamadığım ama resimlerini yükleyeceğim meyvelerin çekirdeklerini isteyen olursa göndermek istiyorum. Ama çekirdekler için nasıl bir işlem yapmak lazım bilemedim. Bu nedenle yemeğe bile korkuyorum hiç kimseye de elletmedim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.