PDA

View Full Version : Yeni Sahne Ankara

malina
13-04-2006, 15:50
Değerli Arkadaşlar,

27 Şubat 2006 tarihinde TOBAV-DETİS, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve sivil toplum girişimleriyle birlikte Yeni Sahne'nin yıkılmasını engellemek için yapılan toplantıdan sonra, girişim adına siyasi partilerin TBMM deki gurup başkan vekilleri ziyaret edilerek Yeni Sahne'nin neden yıkılmaması gerektiği anlatılmaktadır. Bu anlamda yapılan bütün ziyaretler ilgi ile karşılanmakta, Yeni Sahne'nin önemi konusunda en ufak bir kuşku duymaksızın görüş birliğine varılmaktadır.

Bilindiği gibi, yine aynı girişim, eski yönetim yeni yönetim çatışmaları olmadan, Ormancılar Derneğinin de tarafları suçlamalarına açıklık getirmek amacı ile, Lemi Bilgin, Mine Acar ve Ormancılar Derneği temsilcisi Rızkullah Bey'i Mimarlar Odasında bir araya getirmiş ve mevcut suçlamaları bir kenara bırakarak sahnenin kurtulması konusunda somut adımlar atmaya çağırmıştı.

Bu konuda tarafların karar almış olmasına ve DT yönetimi kendisinin "yanıltılarak!" 29 Ocak’ta Yeni Sahne'yi terk ettirildiğini söyleyip, buna karşın 1 Mart'ta tekrar yeni sahneye geri döneceği sözünü vermişti! O zamana kadar, tiyatronun sahneyi terk etmesine neden olacak icra davası girişiminde bulunmayan ormancılar derneği ise, söz konusu toplantının ertesi günü icraya başvurmuşlardır.

27 Şubat toplantısına katılan Genel Müdür Yardımcısı Vekili, Tayfun Orhon ise, daha önce mimarlar odasındaki toplantıya da katılmış olmasına rağmen, tarihsiz, antetsiz bir kağıtta, sadece "bilgi notu" başlığı taşıyan ve Ormancılar Derneği başkanı Mustafa Yumurtacı tarafından imzalanmış bir mektup okuyarak, Lemi Bilgin'in binayı yıktırmamak konusundaki kararlı tutumunu, olumsuz bir unsur imiş gibi göstermek istercesine, bir tahrik ve gerginlik ortamı yaratarak, eski yönetimi suçlamaya alkışmıştır.

Suçlanması ve eleştirilmesi gereken pek çok tavrın ve tutarsız uygulamaların sahibi ve ortağı olan Tayfun Orhon'un, esas amacının Yeni Sahne'yi kurtarmak olamayacağı, orada bulunanlar tarafından bir kez daha açıkça anlaşılmıştır. Yeni Sahne girişimi ise, geniş sivil toplum ve Başkent Ankaralı sivil inisiyatiflerin katılımı ile her gün daha da büyüyerek, çalışmalarını tiyatro ve kent belleği duyarlılığı ve sorumluluğu ile sürdürmektedir .Bu satırları okuyan kişi ve kuruluşların da bu duyarlılığa katılarak destek vermesinin, kişisel ve kurumsal olarak göstereceği duyarlılığın somut bir göstergesi olacağı düşüncesindeyiz.

Bu gün tek bir noktada birleşmemiz gerekiyor."YENİ SAHNE YIKILMASIN !!!".....Sizleri girişim ile birlikte çalışmaya, çığ gibi büyüyen,daha şimdiden 2000 i geçen imza kampanyasına katkıda bulunmaya çağırıyoruz. Hedef 100 bin imza! Sizin de toplayacak 10 imzanız var ise lütfen bizimle temasa geçin! Sevgi ve saygılarımızla....

TOBAV YÖNETİM KURULU.....

http://www.tiyatrodergisi.com.tr/Public/?nid=2091

www.yenisahne.net (http://www.yenisahne.net) sitesinde basın haberleri (http://www.yenisahne.net/web/etkinlikler/etkinlikler.htm)linki var

Tiyatro kuyrukları bitti de mi yıkılıyor Yeni Sahne?
Yooo... Son oyunda boş koltuk yokmuş; kenara sandalye konmuş.
Yıkım nedeni tiyatro davası değil, rant sevdası...
Bina, Ormancılar Derneği'nindir. Önünde, enine kesilmiş bir ağacın kesiti durur, camekân içinde...

Ormancılar 1950'lerde yaptırdıkları binanın toplantı salonunu tiyatroya vermişler. Yarım asra yakın Yeni Sahne'ye kol kanat germişler.
Lakin mevcut bina arsanın 3'te 1'ine oturuyormuş.
Şehrin en kıymetli yerinde, arsanın 3'te 2'si boş bırakılır mı?
Daha geniş bir bina yapıp 8 kata çıkmayı planlamışlar. Devlet Tiyatroları'na da, "Katkıda bulunun; binanın altında size yeni salon verelim" demişler.
Öneri pahalı gelmiş. Tiyatro yönetimi, "Biz şehrin 30 km dışına taşıyacağız Yeni Sahne'yi" yanıtını vermiş.
Böylece kent merkezindeki son sahnenin bileti kesilmiş.
Yeni Sahne, "Ağaçlar Ayakta Ölür"le veda etmiş.

Can Dündar

http://www.milliyet.com/2006/03/13/yazar/dundar.html

Burası kafamı karıştırdı:
Devlet Tiyatroları'na da, "Katkıda bulunun; binanın altında size yeni salon verelim" demişler. Öneri pahalı gelmiş. Tiyatro yönetimi, "Biz şehrin 30 km dışına taşıyacağız Yeni Sahne'yi" yanıtını vermiş.

İşin esası ne? Takip eden var mı?

spooky_spook
14-04-2006, 21:20
Çok teşekkür ederim malina abla bu konuyu buraya taşıdığın için. Benim iki büyük ilgi alanımı birarada tutan bu binanın yıkılacağı haberini duyduğumda inanamamıştım.

Kapının önündeki enine kesilmiş asırlık ağaç kesitini fotoğraflayıp siteye eklemeyi çok istedim ama; burada fotoğraf makinam olmadığı için yapamadım.

Benim dikketimi çeken bir şeyler vardı çünkü o ağaç parçasında. Üstüne çakılmış asrın önemli olaylarının yazılı olduğu metallerden birkaçı eksik! Çıkarılmışlar! Neydiler ve neden çıkarıldılar çok merak ediyorum. Bilen varsa paylaşabilir mi?