Bağlan

View Full Version : BAMBU (Bamboo, Bambusa sp.)

Sayfalar : [1] 2

Faruk Tuzcuoglu
22-04-2007, 01:11
Değerli arkadaşlar,

Saldırgan bambular hakkındaki yazımı okudu iseniz ;
ne yapmalıyız?

Lütfen görüşlerinizi iletin. Karar veremiyorum bir türlü.

Yoksa Moso lar Tokat'ın erozyona uğramış ve çoraklaşmış dağlarında çare midir?
Tabii 5 sene keçilerden korumak şartı ile.:D

Bazı bambuların şekerli bile olduklarını okumuştum.

sevgi ve saygılar

selahattin
16-05-2007, 14:45
Merhaba Ben Peyzaj öğrencisiyim ödevim Bambu Ve Bonsai Yetiştiriciliği Benim Istediğim Bambu Hakkinda Kitap Kaynaklari Haricinde Bu Işle Uğraşan Yetiştiriciliğini Yapan Kişilerden Bilgi Almak Eğer Bunu öğreniceksem Ve Bu Bilgileri Sinifta Arkadaşlarimla Paylaşicaksam Bu Yetiştiricilik Kitapta Böyle Yaziyor Demek Yerine Bu Böyle Yapiliyor Demek Burdan Bana Yetiştiriciliğini Görmüş,yapmiş **** Yapmakta Olan Kişilerden Bilgilerini Paylaşmalarini Istiyorum Yardimci Olursaniz Sevinirim.

Todor
06-06-2007, 00:32
Elinizdeki dosyayı, herhangi bir dosya paylaşım sitesine yükleyerek (Misal: rapidshare (http://rapidshare.com/)) buradan linkini verebilirsiniz. İlgilenen arkadaşlar oradan indirebilir.

Faruk Tuzcuoglu
06-06-2007, 16:00
Bu konu çok önemli, en azından başlamadan önce önlemini bilmek açısından.
Tekrar gibi olsa da, daha önce yazdığım bir yazıyı aktarıyorum.

Küme köklü (Clumping) bambu toprak altından yavaş (az) ilerleyerek yeni sürgün verirler. Yürüyen köklü (Running) bambular ise türüne, toprağına ve iklime bağlı olarak yeraltındaki ilerleme hızlarında çok farklılıklar gösterir. Bazıları köklerini senede birkaç metre uzağa yollayabilirken, diğerleri uzun zaman içinde yaklaşık aynı bölgede kalır.

Küme Yumru Köklü Bambular
Küme yumrulu (clumping) bambular küme biçiminde yumrular oluşturduklarından ve fazla problem çıkarmadıklarından, ormanlarının dışında, insanlar tarafından da sevilirler ve büyüklü küçüklü bahçelerde yaygın olarak süs bitkisi olarak da yetiştirilirler.

Yürüyen Yumru Köklü Bambular
İhmal edildiğinde, zaman içinde yayılmacı olabilirler ve istenmedikleri bölgelere yayılabilirler. Yürüyen yumrulu (running) bambular yayılmaları ile ünlüdür ve dağılarak kendi ormanlarını oluşturma eğilimindedirler. Monopodial dirler ve aralarına başka bitki kabul etmezler. Büyük ekim sahalarında yıllar sonucunda karşılaşılan sonuç genellikle öngörülmemiş ve ihmal edilmiş bambu ormanıdır. Başka bir bakış açısı ile, başa çıkılamamış bir ekim alanıdır. Sonuç: Başa çıkılması zordur.

Bambu bir kere büyütüldü mü, onu artık, toprağı kazıp yer altı yumru kök ağını tamamı ile sökmeden ortadan kaldırmak mümkün değildir. Eğer bambu gerçekten kaldırılacaksa, bunun için bir alternatif de, ta ki yumrular tüm enerjisini kaybedinceye kadar tüm kamışları kesmek, ve bunun ardından defalarca yeşeren tüm tomurcukları her seferinde budamaktır, Eğer birkaç yeşil yaprağın fotosentez yapmasına izin verilse dahi, bambu yaşar ve yayılmaya devam eder.

Yürüyen kökleri engelleme yolları
Yürüyen köklü bambuların istenmeyen bölgelere yayılmasını engellemek için iki ana yol vardır.

Birinci metot, istenmeyen bölgeye giden yumruların budanması veya kesilmesidir, böylece bitkinin istenmeyen bölgeye kaçışı engellenir. Bu işlem toprak altının çeşitli aletlerle zaman zaman yoklanması ile olur. Yumrular genellikle toprak yüzeyine yakındırlar, bu nedenle ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere, senede iki defa bunları kontrol edip budamak yeterli olacaktır.

Bazı türlerin yumruları, tipik bahçe çapalama derinliğinden daha derin bölgelerde bulunurlar. Bunları kontrol etmek çok daha zordur ve toprağı çok daha derin kazmak gerekmektedir. Düzenli bakım, istenmeyen yönlerdeki tüm gelişmelerin zamanında önlenmesi için en önemli faktördür. Kesilen yumru ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Saçak şeklindeki kökler sonradan bambu bitkisi oluşturma yeteneğinde değildir.

İkinci metot çevresini fiziksel olarak sarmaktır. Beton ve levha şeklindeki HDPE plastik levhalar sıkça kullanılan malzemelerdir. Bunlar 75 ila 90 cm derine kadar toprağa gömülüp yumruları yukarıya yönlendirecek şekilde eğimli konuşlandırılır. Ne var ki bunlar da kesin çözüm değildir. Güçlü yumru kökler betona nüfüz edip onu parçalıyabilir, levhaları delebilir. Bu nedenle sıkı kontrol bu durumlarda da gerekmektedir. Diğer yandan, engellenmek bambuları mutsuz etmekte, engellenmiş babular sıhhatlerini kaybetmektedirler. Suyun, besinin (gübre) ve yer azlığı (darlığı) da bambuları sıhhatini olumsuz etkiler.

Selahattin Yılmaz
06-06-2007, 16:04
Mantar meşesi stevia bitkisi başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1571&page=2&highlight=stevia) altında ve bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=41653&postcount=18) adı geçen Mehmet AYDEMİR bey tedariğini yapıyor. Hatta bende okula dikmek için 2 adet tüplü fidan aldım...

Faruk Tuzcuoglu
06-06-2007, 22:06
Bu enteresan bir bilgi. Belki de bir kaç senede bir tohum veriyordur.

Nedenini okumuştum ama unuttum. Şimdi de dosyayı bulamıyorum.
Bambuya ait çalışma dosyalarım 273 MB tutuyor. :D :D :D

Todor
06-06-2007, 22:46
Nedenini okumuştum ama unuttum. Şimdi de dosyayı bulamıyorum.
Bambuya ait çalışma dosyalarım 273 MB tutuyor. :D :D :D

Bu 273 Mb dosyayı uygun başlıklarda görmek isteriz.:)

cemal.S
07-06-2007, 01:31
Faruk bey!

Bu heyacan ne güzel şey. İnsanın yüreğini hoplatır. Bu yürekte bazen o hızla çok şeyler yapar. Çoğu zaman hissedildiği anda bulaşıcıdır. İnanın benim için o anda kurulmasına çalıştığımız grubun ismi ile ilgili kısa veya uzunmu olur üzerinde düşünecek sanisem olmadı. Hepimiz eminim kısa ve kulağa hoş gelen bir isimden yana tercihimizi kullanırız. Benim için sadece BAMBU bile yeterli. Bize duman lazım; ateşi kimin yakacağının veya yaktığının önemli olmadığı kanaatindeyim. Kendi adıma şunu söyleyebilirim bu ateşi hep berer yakabilmek için ortaklaşa yapılacak maddi manevi her şeye hazırım.
Sayfanın formdaki yeri konusuna gelince yönticimiz sanırım en güzelini düşünecektir. Hatta isim konusunda bile tercihini kullanabilir. Kendilerinin bambu konusunda mevcut çalışmaları var.

Saygıyla kalın.

Faruk Tuzcuoglu
07-06-2007, 02:29
Bu 273 Mb dosyayı uygun başlıklarda görmek isteriz.:)

Uygun zamanlamalarla vermeye çalışacağım.
Konu dipsiz kuyu gibi. erken verilen bilgiler hedefi ıskalar kanaatindeyim.

Faruk Tuzcuoglu
07-06-2007, 03:01
Faruk bey!

Bu heyacan ne güzel şey. İnsanın yüreğini hoplatır. Bu yürekte bazen o hızla çok şeyler yapar. Çoğu zaman hissedildiği anda bulaşıcıdır. İnanın benim için o anda kurulmasına çalıştığımız grubun ismi ile ilgili kısa veya uzunmu olur üzerinde düşünecek sanisem olmadı. Hepimiz eminim kısa ve kulağa hoş gelen bir isimden yana tercihimizi kullanırız. Benim için sadece BAMBU bile yeterli. Bize duman lazım; ateşi kimin yakacağının veya yaktığının önemli olmadığı kanaatindeyim. Kendi adıma şunu söyleyebilirim bu ateşi hep berer yakabilmek için ortaklaşa yapılacak maddi manevi her şeye hazırım.
Sayfanın formdaki yeri konusuna gelince yönticimiz sanırım en güzelini düşünecektir. Hatta isim konusunda bile tercihini kullanabilir. Kendilerinin bambu konusunda mevcut çalışmaları var.

Saygıyla kalın.

Sayın Cemal bey,
Heycanınız çok güzel, ben sadece biraz takılmıştım.

Bir yandan da işin henüz başında olduğumuzu düşünüyorum.
Harekete geçmeden önce,
daha birçok konuda karar vermemiz gerekecek.

Ukalalık olarak almayın lütfen. Senelerdir inceliyorum konuyu.

Mesela hangi sektöre yöneleceksiniz ?
Kağıt sanayii, Tekstil sanayii veya Mobilya mı ? Düşündünüz mu ?

Uluslararası bir çok çalışma grubu var, onlarla temas etmeye çalışıyorum şu an.
Diğer taraftan, Moso Tohumları için henüz doğru adresi bulduğumuzdan emin değilim. Daha araştırıyorum.
Uluslararası pazarda bunun fiyatı en fazla 60 - 90 $ / kg olmalı.

Bir de şunu hatırlatmak lazım.

Ben seçimimi yaparken Karaburun un uzun seneler içerisindeki meteorolojik raporlarını genel müdürlükten satın almıştım. Ayrıca toprak kalitesi konusunda tetkikler yaptırmıştım.

Bakalım iklim ve toprak nekadar uygun ?

Moralinizi bozmak için değil ama dikkatli olmanız için yazıyorum bunları.

Sevgiler, selamlar,
Faruk tuzcuoğlu
0533 456 67 95

cemal.S
07-06-2007, 09:35
Merhabalar Faruk bey !

Size önce güzel bir haberim var dünkü dil konusundaki uyarınızdan sonra belki siz bile farkında değilsiniz on üçüncü derste istemeyerek bıraktığım ingilizceye yeniden başlamaya karar verdim. Fononun yanında sanırım sizinde desteğinizi kullanmam gerekecek. Şimdiden teşekkürler.
Bambu konusunda latifenizi anladığım ve sizleri samimi bulduğum için bende bütün açık yüreklilikle her şeyi yazdım. Bizim oralarda çok güzel bir söz vardır. Erken kalkan yol alır diye hatta bunu destekler görünen bir deyim daha var pek fazla hesaplamamak üzerine bizim kaybedeceğimiz (maddi) anlamda hiç bir şey değil diye düşünüyorum. Bu çalışmada benim öncelikli hedefim doğaya çok insanımızın hatta bizim isteyerek veya istemiyerek verdiğimiz zararı karşılamaktan başka bir şey değil. Topraklarımız yerinde kalsın denizlere boşuna gitmesin çünkü o kıyılardada sorunlar yaşanıyor. Göç göçtür ha toprak ha insan ikiside madur oluyor neticede. İşin ticari boyutuna gelince büyük düşünmeyi severim. Kayserili değilim ama Tokatlıyım orasıda Kayseri ilimize oldukça yakın bir coğrafya. Yaptığınız tüm çalışmalara başta saygı duyuyorum. Ancak dün sizi latife ilede olsa uyardım karşınızda bir bilgi hırsızı var dikkat edin derim. Kolay gelsin.

Saygıyla kalın

cemal.S
07-06-2007, 13:27
İyi çalışmalar kolay gelsin Faruk bey !

Çok teşekkür ediyorum. Nice üçyüzler nice binler diliyorum. Çalışmalarınızı bizimle paylaşmaya devam ederseniz inanın çok ama çok çoğalacağımızı bilmenizi istedim. Bu arada inşaat işlerinden pek anlamam, deprem konusunu ülkemizdeki yönetenler gibi ihmal etmiyeceğinizi tahmin ediyorum. Muziğe gelince evrensel olan her şey gibi her zaman zevk aldığım bir konu. Umarım bizlerde bir şeyler yazarak hep hazırdan harcamayız diye düşünüyorum.

Saygıyla kalın.

Faruk Tuzcuoglu
07-06-2007, 23:36
değerli arkadaşlar buraya nekadar koymaya çalışsam da yazılarımı düzgün yerleştiremiyorum. Önemli atlamalar oluyor.
Şimdi dosyanın orijinalini rar layıp Rapid share de paylaşıma açtım (http://rapidshare.com/files/35835616/1-_Bambu.rar).

sevgi ve selamlar,
Faruk

Todor
07-06-2007, 23:46
Teşekkürler.:)

ÇeteÇakal
08-06-2007, 00:10
Bütün yazılanları bir solukta okudum ve okudukça da daha çok heyecanlandım. Bursa gibi tekstil yörelerine tekstil hammaddesi yetiştirmek için ideal olabilir. Kıraç sadece ot yetişen tepeler bence bu korkulan yayılmacı konunun denenmesi için uygun olabilir diye düşünüyorum.

Faruk Tuzcuoglu
08-06-2007, 08:04
Değerli BAMBU GRUBU,

İlk çıktığından (1980) beri kişisel bilgisayarları kullanmaya başladım. 1990 dan beri de kendi donanımımı kendim topluyorum, bilinen teknik çizim, 3boyutlu tasarım, grafik tasarım ve müzik programlarının çoğunu kullanıyorum. Az buçuk de olsa programlamam da var ama bu forumda Yazılarımı yerleştirmeye gelince beceremiyorum. :(

Çizelge şeklindeki tablolarım dağılıyor, yazılarımın arasına resim yerleştiremiyorum. Resimler kendi bildikleri gibi sayfanın sonuna yapışıyor. Sayın TODOR dan şimdiye kadar yardım gördüm sağolsun. Biraz daha yardım lütfen.

Dün size paylaştırdığım ve tekrar olduğunu söylediğim dosyayı buraya tam 3 defa yüklemeye teşebbüs ettimse de hiçbiri tam çıkmadı. Halbuki o, bambuya ilk bakışımızı atarken okunacak dosya idi.

Dosyayı Rapıdshare den paylaştım tamam, ama ya indiremiyecek olanlar olursa ?
Şimdi yeniden bu dosyanın unutulan ama çok önemli bölümünü mesaj yapıp yollayacağım. Bence birkaç kişinin sorularına cevap bulabilecekleri bir yazı.

saygılarımla,

Faruk Tuzcuoglu
08-06-2007, 08:14
BAMBU nun Biyolojisi

Bambu gövdeleri (sap) uzunlukları birkaç santimetre den, 40 metre ye, çapları ise 1mm den 30 santimetre ye kadar türüne bağlı olarak değişebilir.

Gövde düzgün sıralı düğümlerle birbirine eklenmiş ve bu boğumların her birinde bir tomurcuk bulunmaktadır. Bu tomurcuklar genellikle gelişmezler, özellikle de büyük bambulların alt taraflarında. Gelişen tomurcuklar, kısa aralarla hızla kollara ayrılırlar. Kollar alt kollara ayrılır ve yapraklar onların üzerinde yeşerirler. Bu nedenle çoğu diğer buğdaygillerin (ot) aksine çok yoğun branşlı, büyük bir tür dur ve tek bir gövde binlerce branşı taşımaktadır.

Bambu, sonuçta her ne kadar bir “ot” ise de odunsudur, daha çok ağaca benzer ve bazen de “ağaç” olarak adlandırılırlar. Örneğin : Bambu ağacı deyimi.

Bambuların ağaçtan çok farklı olması, tomurcuklarında vascular cambium tabakası ve meristem hücrelerinden yoksun oluşlarındandır. Vascular cambium, gövdeyi her sene kabuğa doğru genişletip, çapının büyümesin sağlayan tabakadır. Meristem ler ise, ağacın daha yükseğe büyümesini sağlar.

Hazır gelişmiş bir yumrudan, bir çubuk bambu, bir büyüme sezonunda tam çap ve yüksekliğine, fakat tam olgunluğa branşlarını çoğaltarak, birkaç senede ulaşır.
Bu arada gövde, ne boyuna ne de enine büyür. Sadece et kalınlığı kazanır.

Bambunun bazı türleri nadiren çiçek açar, bu türüne göre 3 ila 120 senede bir defadır. Bunlardan bazıları “Monocarpic”tir, yani çiçeklenip ardından tohumlarını verdikten sonra ölürler. Bundan öte, bu türün geniş bir coğrafyadaki tüm bireyleri birden çiçek açarlar ve daha sonra hep birlikte ölürler.

Bambular tohumlar yolu ile ekilirlerse de yumrular yolu ile çoğalırlar. Yeni ekilen bir bambu bitkisi tohumunun, o türün tüm özelliklerini taşıyan güçlü bir bitkiye dönüşebilme kapasitesine ulaşabilmesi için birkaç seneye ihtiyacı vardır.

Bu doğada 12 – 13 senedir ve kultivasyon yolu ile yetiştiricilikte 5 - 6 senedir.
Bu süreler bambunun türüne göre değişir.

Bunun için de, bambu ilk önce yumrusunu geliştirir. Ancak gelişmiş bir yumrudan o türün tüm özelliklerini taşıyan güçlü bir bitki oluşabilir. Yetişkin bambu yumrusundan oluşan sürgünler genelde bir sezon içinde tam boya ulaşırlar. Bu bambuyu en hızlı büyüyen ağaçsı tür yapar.

Todor
08-06-2007, 08:32
Yayılıcı bambuların (runner) toprak altı aksamları
12850

Yayılıcı olmayan (clumper) bambu türlerinin toprak altı aksamları
12919

cemal.S
08-06-2007, 08:39
Günaydın Faruk bey!

Bilgiler bir harika eminim benim gibi bir çok arkadaşımızın kafamızda oluşturacağı yol haritasına ışık tutucaktır. Teşekkür ediyoruz. Gerek Sayın Todor gerekse formdaki bu yardım çağrınızı okuyan birçok doğa dostu yardımınıza koşacaktır. Bazen formda dolaşırken gördüğüm ve büyük bir zevkle izlediğim bir kürek toprağın hazırlanması için o kadar çok yardımlaşma oluyorki, şu anda anlatmakta zorlanıyorum. Hatta bir grup dikkatimi hep çekiyor "Çilek kardeşliği"bile oluşmuş durumda hep beraber. Böylesine çok daha önemli gördüğümüz bir konuda arkadaşlarımızın size gerekli yardımı sağlayacaklarından şüphem dahi yok. Bana gelince biraz teknoloji özürlüyüm, bu zamana kadar hep paket programlarla çalıştığımız için pek gelişme şansımız olmadı. İşin doğrusu biraz mahçubum ama bu benim bir eksiğim. Keşke size yardım edebilseydim. Biz kırk yaşın üzerindekiler (Arkadaşlarımın çoğunluğu beni bağışlarlar umuyorum) biraz teknolojiye ürkerek yaklaşıyoruz diye düşünüyorum. Sizler gibi çok istisnamız var ama ben kendimi çoğunluğun içinde görüyorum.

Saygılar sunuyorum.

Cemal Sansar / Yalova

Faruk Tuzcuoglu
08-06-2007, 08:55
12850

Bambu bitkisinin yayılması

Yayılmacı tiplerin tabii...Tüm bambular değil.

Todor
08-06-2007, 09:08
Haklısınız Faruk Bey.

Bu resimde yayılıcı türlerin toprak altı aksamlarının, diğer bir açıdan görünümü.
12852

Faruk Tuzcuoglu
08-06-2007, 10:14
Haklısınız Faruk Bey.

Bu resimde yayılıcı türlerin toprak altı aksamlarının, diğer bir açıdan görünümü.
12852

Kusura bakmayın düzeltmek durumundayım.
Bu son gönderdiğiniz resim Clumper, yani Yayılmacı olmayan türe ait tipik kök yapısını gösteren ilustrasyon.

Faruk Tuzcuoglu
08-06-2007, 10:23
BAMBU tohumuna yapılan uygulamalar

Tohumların ekiminde en önemli unsur, tohumların çeşitli sporlardan ve mantarlardan korunması, dezenfekte edilmesidir. Bunun için kimyasal Fungisidler kullanılabilir.
Bu çimlenme sırasında toprakta olabilecek sporlara ve topraktan gelebilecek hastalıklara karşı da koruma sağlar.

Bunun dışında bu konuda uluslararası ortak bir dil oluşturulmuştur. Bambular için da bu kodlar geçerli olup TÜRE GÖRE değişebilmektedir. Bu kodlar aşağıda verilmiştir.

13079

Türkçe Anlamı :

ASİTLE MUAMELE
5-15 DAKİKA KONSANTRE SÜLFÜRİK ASİTLE ISLATMA
20-30 DAKİKA KONSANTRE SÜLFÜRİK ASİTLE ISLATMA
45-60 DAKİKA KONSANTRE SÜLFÜRİK ASİTLE ISLATMA
KAYNAR SUYA DALDIRIN, SOĞUMAYA BRAKIN
KAYNAR SUYA DALDIRIN
5 İLA 15 DAKİKA BOYUNCA KAYNAR SUYA BATIRIN
SICAK SUDA ISLATIN
12 SAAT BOYUNCA SICAK SUDA ISLATIN
24 SAAT BOYUNCA SICAK SUDA ISLATIN
48 İLA 72 SAAT BOYUNCA SICAK SUDA ISLATIN
24 SAAT BOYUNCA ILIK SUDA ISLATIN
36 SAAT BOYUNCA ILIK SUDA ISLATIN
48 SAAT BOYUNCA ILIK SUDA ISLATIN
GEREKMEZ
30 GÜN BOYUNCA SOĞUKTA BEKLETİN (3˚C – 5˚C ARASI)

Temiz kum ve perlit bu ortamı destekleyecektir.

İŞLEMLER

1. Tohumları ekmeden önce bir hafta boyunca 3 – 4 ˚C soğukta bekletin.
Buzdolabı üst rafları bu işi görür. “STRATIFICATION”.
2. Ardından 48 saat boyunca yaklaşık (soğukça oda) 15 ˚C sıcaklığındaki,
%10 luk Göztaşı (bakır sülfat) eriyiğinde bekletin.
3. Temiz akarsuda iyice yıkayın.
4. 5 dakika süre ile, %10 luk tuz solüsyonuna batırınız,
5. Ardından temiz akar su ile yıkayınız,
6. Kapaklı bir Cam veya Şeffaf plastik kapta ıslak pamuk üzerinde iyice
aydınlık bir ortamda fakat direk güneş görmeyecek şekilde, 3 gün
bekletin.
7. Tohumları 15 dakika süre ile temiz suda bekletiniz.
8. Dikmeden önce, tohumlar 2 saat süre ile 100 ppm lik gibberlic acid
(GA3) ve 100 ppm lik indole butryic acid(İBA) kombinasyonuna
batırılmalı ve ardından ekilmelidir.

Dikme koşulları ;
Tohumlar 15-18 C de çimlendirilmelidir. Bu 24˚C de olabilir.
Tohumlar kesinlikle direkt olarak güneşe tutulmayacaktır.

1. Tohumları ekmek için %50 perlit ve %50 sphangum yosunu karışımı kullanınız. Suyu sıkılacak noktaya kadar ıslatınız. Bu karışımı bahçe malzemesi satan herhangi bir yerden hazır satın alabilir veya kendiniz hazırlayabilirsiniz. Tüm karışımı alta sermeyiniz.
Bulamıyorsanız, Kum, Perlit ve humuslu toprak içeren karışımı 2mm lik elekten geçirip hazırlayın.
2. Toprağın bir kısmını tohumu ekeceğiniz kaplara veya fidanlığa serin.
3. Söz konusu karışımı altı delikli plastik tavaya (rutubet koruyucu) seriniz. Veya başka derin ve kapaklı bir plastik tava kullanınız.
4. Tohumları düzgün bir çizgiyi takip ederek veya istediğiniz bir biçimde serperek dikin.
5. Kalan toprakla, tohumları kendi kalınlıkları kadar hafifçe örtünüz.
6. Kapak nemi sürekli olarak yüksek tutmalı. Haftada bir veya iki defa taze hava alması için kapağı kaldırın ve toprağın nemini kontrol edin. Eğer kurudu ise temiz su ile hafifçe sulayınız.

Filizlenme ve ekimin bakımı ;

1. 2-4 haftada tohumlar yeşerecektir.
2. İlk filizlenme görüldükten sonra 4 hafta daha, tohumlar filizi geliştirmeye
devam etmektedir.
3. Filizlenme oluştuktan sonra bile filizlenmenin daha da gelişmesi için nemi
yüksek tutmak amacı ile kapağı bir hafta daha kapalı tutunuz. Filizler
kapağa değmeye başladığı zaman kapağı kaldırabiliriz.
4. Tohumdan çıkan yeni filizleriniz ilk 4 haftada 10 cm kadar uzayacaktır.
5. İlk aydan sonra yavaş yavaş genel amaçlı gübreleme uygulamasına
geçilebilir.
6. Filizler 8-10 cm ye ulaşınca veya 4-6 yaprak açınca küçük saksılara veya
polietilen torbalara aktarılmalıdır.
7. Aktarmada filize şoku atlatması için, hafif bir can suyu verilmesi
gerekmektedir.
8. Yeni kaptaki toprak kum ve perlit oranı görece düşük, hümüslü toprak
olmalıdır.
9. Polietilen torbalardaki filizler düzenli olarak sulanmalı fakat hiçbir zaman
aşırı su konulmamalıdır. Torba altları delikli olmalıdır.
10. Fidanlar her zaman güneşli ortamda olmalı fakat gölgelendirilmelidir.
11. Fidanlar 60 – 90 cm ye ulaşınca artık bahçeye ekilebilirler. (2. yaş).
12. Yeni filizler 2 - 3 aylık olunca yeni yan sürgünler vermeye başlarlar.
13. Bir yaşında bir bambu 30 cm ila 60 cm arasında değişken boylarda
olabilir.

Elimizdeki tohumlar yaban ortamdan alınmıştır. Her tür için yeşerme karakteristiği ayrıdır. Bazıları erken bazıları geç yeşerebilirler. Bazı tohumlar da uzun bir dönem süresince sessiz kalıp sonradan canlanabilir. Bu nedenle yeşermemiş tohumları içeren toprakları 2 sene korumakta fayda vardır.

Bamboo nun filizlenmesi nasıl geliştirilir ?

Bambu tohumlarının en iyi verim verdiği metodu saptamak için yapılan çalışmada aşağıdaki durumda en mükemmel sonuç alınmıştır.

Tohumlar 2 saat süre ile 100 ppm lik gibberlic acid (GA3) ve 100 ppm lik indole butryic acid kombinasyonuna batırılmakta ve ardından ekilmektedir.

Yukarıdaki formül en etkili olanıdır.

Todor
08-06-2007, 18:56
Sevgili Derya Özen haklı, başlık biraz dağıldı. koknu ile ilgisi olmayan mesajlarımızı silelim, benzer mesajlarıda kendi konularında toparlayalım diyorum.

Örnek olarak,
çimlendirme, moso bombu üretimi, bambu türleri olarak başlıklar açabilir ve bu konulara giren mesajları yeni yerlerine taşıyabiliriz. Böylece konuları takip etmek kolaylaşır.

Faruk Tuzcuoglu
08-06-2007, 23:33
Tüm bunların dışında

Bambu hasatı nasıl yapılır?
Nişasta ve kısmen de şeker deposu bambular
hasattan sonra nasıl bir kimyasal muameleye tutulur ?

Dedim ya erken bilgi, hedefi ıskalar.

İleriki senelerde....

Derya Özen
09-06-2007, 11:16
Okumaktan gözlerim ağrıdı.
Bazı notlar aldım. Yılda bir kaç günde olsa -20 yi gören bir yer olarak.
Bambu Plyllostachys nigra Henonis mose - 22
" " pubescens - 22
" " viridis sulfureg - 20
" " nigra boryana - 20
Sanıyorum bunlar bizim bölgede yetişebilir.
Yanlız toprak altından dağılarak çoğalması beni endişelendirdi. Ben Bambu laeı bir tarlaya dikmeyi düşünmüştüm. Şimdi yeni arayışlar içine girmem gerekecek. Birde su tüketimi nasıl acaba.? Onunla ilgili bilgi göremedim.

Faruk Tuzcuoglu
09-06-2007, 12:48
Bambuların genelde nemli ortamları sevdiğini söyliyebiliriz, ne varki bazıları hariç, köklerinin suda olmasından hoşlanmaz, ekilen topraklarda iyi drenaj saglanmalıdır.

Ayrıca ;
Bambu volkanik bölgelerin bitkisidir. Daha çok ASİTLİ toprakları sever, alkali topraklar bambunun yapraklarının sararmasına ve dökülmesine neden olur.

Yine volkanik bölgelerin bitkisi olarak, besin olarak NİTRATı sevdiğini söyliyebiliriz. Organik gübrelere de hayır demez. Bambu yetiştiriciliğinde en önemli konulardan biri de bambunun dökülmüş yapraklarının asla uzaklaştırılmaması ve yerinde brakılmasıdır. Bambu için en önemli besleyicilerden birisi bu yapraklardır. Bunu unutmayın.

Resimlerde de süs amaçlı de olsa yaprakların uzaklaştırılmadığını görürüz.
İlk gördüğümde,
bu bambucular da amma pasaklı bu insanlar diye düşünmüştüm.:D :dilli: :p

Todor
10-06-2007, 06:52
Arkadaşlar yeni bir başlık açıp, bambu projesi ile ilgili mesajları oraya taşıdım. Böylece bilginin dağılmasını ve aradığımızda kolayca bulabilmeyi başarabiliriz sanırım.

Bu başlıkta, yetişme özellikleri ve türleri gibi bilgileri paylaşırken, bambu projesi başlığında neler yapabileceğimiz konuşalım. Eğer sizce de uygunsa.

Bambu projesi başlığı için: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4707

cemal.S
10-06-2007, 07:39
Eğer sizce de uygunsa.

Yukarıdaki cümle doğruysa yeni bir sayfa ve başlığımız olacağını anlıyorum todor bence tabiiki uygun arkadaşlarımız görüşlerini alalım derim. Böylece daha çabuk toparlanırız diyede düşünüyorum.

Faruk Tuzcuoglu
13-06-2007, 16:42
Sevgili arkadaşlar,

Buralarda diğer işlerimle uğraşırken bir yandan da arada sırada Bambu Grubuna göz atıyorum. Birkaç gündür kimse birşey yazmayınca içim karardı doğrusu.
Okuyacak birşeyler aradım. Tecrübe aktarımı...

İçimden, bunca başarılı ekim ve yeşertme tecrübesi varken aslında bana laf düşmez diye düşündüm. Ben hikaye mi yazıyorum diye sordum kendime? Çünkü ben gerçekten okuduklarımı ve tercüme ettiklerimi yazıyorum.

Örneğin tohumların ekilmeden önce hazırlanmaları. Sanırım iki yazı yazdım bu konuda fakat daha ıspat edilmiş değiller. Yani benim yeşeren tohumlar hakikaten bu nedenle mi yeşerdi yoksa kendisi zaten o yetenekte mi idi?
Okadar çeşitli bilgi varki ortalıkta insan karar vermekte zorlanıyor. Ben gene de ne yaptı isem kayda aldım ve aktardım.

Gerçek şu ki, her tohum kendi şartlarında hazırlanır. Üreticisinden şartları içeren yazısı ile birlikte gelir. Ben şahsen bu reçeteleri merak ediyorum. Ayrıca yeşertme başarısının ardındaaki hikayeyi de okumak isterdim.

Tohumun hazırlanması ve ekim şartlarının gerçek hikayesini merak ediyorum.

Bu ara benimkiler de 15 cm ye yakın boy attılar. fakat şartlar bir fidanin yetişmemesi için neler gerekiyorsa öyle idi. Pazartesi günü sıcaklık 32 C idi Karaburunda.

Fidanlık oylesine cascavlak güneş altında duruyordu. Örtüsünü örtmek zahmetli olduğu için :( kenarda idi. Zaten hiç örtülü görmedim fidanlığı.

Toprak kupkuru idi. Kimbilir kaç gün sulanmamıştı. Gariban bambularım yine de kahramanlar gibi duruyordu. Ölen ölmüş kalan sağlar bizimdi. Bazıları arada sırada yapılan sulamanın şiddetinden fidanlıktan süzülmüş yerde açmıştı. Asıl kahraman onlardı. Yine Dendrocalamus Strictus idi bu.

Arkadaşlar bunlar sıradan tohumlar değil,
TROPİK türler idi. -1C dedin mi dayanım sınırına geliyor.
Özellikle Türkiye-Karaburun nin kurak şartlarına uymasını beklediğim
Dendrocalamus Strictus öne fırlamıştı.
Yarın onları poşetlere almaya gidiyorum.

Ne derler ? Adam olacak bambu filizinden belli olurmuş.

Şu anda tecrübelere nekadar ihtiyaç duyuyorum bir bilseniz ?

Sevgi ve selamlar,
faruk Tuzcuoğlu

Derya Özen
13-06-2007, 16:57
Keşke bu konu da tecrübem olsa da, sizinle paylaşa bilse idim. Fakat ben sizin tecrübelerinizden faydalanacağım. Bu sayfaya bir şeyler yazmamamız okumadığımız anlamına gelmez. O yüzden üzülmeyin, bir Bambu grubumuz var.

tourkana
13-06-2007, 20:50
bakın bu resimde "running bamboo" özelliği olan türlere karşı nasıl bir önlem almışlar .

cemal.S
14-06-2007, 02:24
Bambu grubumuza emeği,yüreği ve bilgisi ile destek veren herkese teşekkürler. Bu ateşi yakmak için yola çıkanları izleyen herkese ayrıca teşekkürler.

Not: Sanırım yarın grup çalışmamızın bir sonraki aşamasını belirleyip işlerimden fırsat bulabilirsem grup arkadaşlarımla dolayısı ile herkesle paylaşmanın zamanı geldi. Yazacağım mesaj bütün arkadaşların öneri ve görüşlerine açık olacak ve üzgünüm her zaman olduğu gibi sizlerden destek bekleyecek. Boş durmak yok çalışmaya devam. ****** işin birazda latife tarafı. Espiri her yerde her zaman olmasa bile çoğu zaman işe yarar diye düşünüyorum.

Saygıyla kalın iyi geceler.

cemal.S
14-06-2007, 02:33
Faruk bey!

Buralardasınız sizi gecenin bu saatinde görmek ne güzel bakın yıldızlar nasılda parlıyorlar. Şaka bir yana yazılarınız gerçekten çok güzel. Bilgi ve sevginin paylaşarak çoğaldığını ağaçlar nette görmüyorum yaşıyorum biliyormusunuz.

Saygıyla kalın.

cemal.S
17-06-2007, 07:16
Günaydın Faruk bey!

Bir iki gündür işlerimin yoğunluğu ve daha önce yazdığım iş yerindeki bilgisayarımda yaşadığım problem sebebi ile formdan biraz uzak kaldım. Evdeki ADSL bağlantımda zaman zaman problemler yaşıyorum. Terzinin paçası sökük pantolonla dolaşması veya marangozun evinde kapı olmaması gibi bir şey. Bu hafta biraz istiraat amaçlı 5 günlük izin hakkımı kullanıyorum evde olacağım. Hoş izin kağıdını makam onaylarken toplantılara katılmam gerektiğini söylediler bende kabul ettim. Neyse gurubumuzu tamamlamak üzereyiz. Sanırım arkadaşlarla son bir görüşme daha yapıp konuyu size bu hafta aktarabilirim diye düşünüyorum.

Saygıyla kalın.

Faruk Tuzcuoglu
18-06-2007, 00:00
Hatta dileyenler psikolojik hazırlığı daha da ileri götürebilirler.

Örneğin bambudan yararlanmanın daha yaratıcı yollarını araştırmalıyız...

Başrolde bir Bambu sepeti;
diğer malzemeler:

1 Karaburun Kefalı

1 Demet taze kişniş otu

Tuz ve karabiber

Zeytinyağı
250g deniz börülcesi
Kefal veya başka bir balık (levrek olabilir)
Hafif yağlayıp, tuzlayıp üstüne karabiber serpin.

Bambu sepetine,

deniz borulcelerini, yıkayıp dizin,
ustune doğranmış taze kişniş yapraklarini da ekin.
şimdi Balığı sebzelerin üstüne yerleştirin.
Bir başka tencerede suyu kaynatın.
Su kaynamaya baslayınca
hazırladığınız Bambu sepetinizi
tencerenin üstüne yerleştirin.
Tahmini 20-30 dakika sonra balığınız servise hazırdır.

Tabii bazı arkadaşlar yanına mutlaka rakısını da ister.
Onu da bambudan Örme bir sepete koyabilirsiniz.

Merak edenler olursa Karaburun'a buyursunlar...
Müracaat :
faruktuzcuoglu@yahoo.com

mirsat
18-06-2007, 15:00
Birde bu yetiştirme olayını Tema ile konuştum . Şöyleki , Tema vakfını köyümüzde bir kalkınma projesi uygulaması yapmıştı. Tecrübeleri var diye sordum . Zorlar dediler hatta olmaz dediler. RAkım 1250 yaklaşık , ama denemekten ölmezsinde dediler. Her ne olursa olsun deneyeceğiz:rolleyes:

Faruk Tuzcuoglu
18-06-2007, 20:59
Birde bu yetiştirme olayını Tema ile konuştum . Şöyleki , Tema vakfını köyümüzde bir kalkınma projesi uygulaması yapmıştı. Tecrübeleri var diye sordum . Zorlar dediler hatta olmaz dediler. RAkım 1250 yaklaşık , ama denemekten ölmezsinde dediler. Her ne olursa olsun deneyeceğiz:rolleyes:
TEMA yız ya illa herşeyi bileceğiz...:o

Olur mu öyle şey... Konuştuğunuz kişinin bambudan haberi bile yok.,
Bambu YÜKSEK DAĞLARIN BİTKİSİDİR.
Himalaya lar en bol bulunduğu bölgedir.
Oralardaki Rakımı ben yazmayayım. :D :D :D

İnanın TEMA cılar her yerde aynı değil.
İzmirdekiler mütevazı.
Hiç olmazsa bilmedikleri konularda fikir yürütmüyorlar.

Siz bu foruma güvenin...:D :D :D

mirsat
19-06-2007, 11:01
TArım il müdürlüğüne bile mail attım. Bekleki döneler. Çok bekleriz çoook.:o

Forum a güven sonsuz. Selamlar.;)

Erguvan Muhibbi
19-06-2007, 21:53
Dostlar merak ediyorum. Bu bamboo larınız ile bizim kamışlar farklı mı?

Faruk Tuzcuoglu
20-06-2007, 00:12
Dostlar merak ediyorum. Bu bamboo larınız ile bizim kamışlar farklı mı?

Bambuların BUĞDAYGİLLERDEN gelen bir ot olduğunu göz önüne alırsak "bambu kamışları" ile "kargı de dediğimiz kamışlar" yakın akrabadırlar.

Bambulardan iki üç türü de yurdumuzun Akdeniz bölgelerinde doğal olarak yaşıyor. Şu anda tam isim veremiyorum ama Temmuz un ilk haftasından sonra benim "Bambu Veritabanı" dosyasına bakar yazarım.
Bunlar tam da bizim Kargılarımız gibi küçük çaplı kamışlar.

Karaburun'da deniz kıyısındaki tarlaları, denizin Tuz Serpintisinden korumak için, deniz ile tarla arasına ekilen kamışlar belki bu türdendir.

Öyle kaynaklara bakıp tercüme etmek kolay...

Ama cehalet işte, :( anlamıyoruz, :( bilemiyoruz. Burada ortaya çıkıyor işte... :dilli: :p :o :mad:

noreks
20-06-2007, 23:59
küçük bir saplama yapmak şart oldu. sağlık sertifikası denilen phytosanitary certificate denilen bir sertifika. avrupada 50 EUR bedelle hazırlanıyor. Çinden hazırlanan sertifikanın bizim gümrüklerimizd egeçereli olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Birde ağırlık problemi olabilir. Sınırın 1 Kg altı olduğunu hatırlıyorum eğer daha fazla miktar getirilmek istenirse ciddi gümrük vergisi ve sağlık bakanlığından/ tarım bakanlığından izin gerekebilir. Üretim amaçlı tohum ithali için tarım bakanlığından izin gerekiyor.
Bu nedenle getirilecek olan tohum ağırlığının 1 Kg altında olmasına dikkat etmek gerekir kanısındayım.

Faruk Tuzcuoglu
21-06-2007, 03:54
Doğrusunu isterseniz 108 nolu mesajınız hakkında tam bir açıklama yaparsanız seviniriz. Başka bir platform varda bizlerinmi haberi yok. 111 numarlı mesajınızdaki "Başka tohumlar için başka işlem yapacağız" konusunu biraz daha açarsanız iyi olacak diye düşünüyorum.

Sayın Cemal bey,
Bunu bana Telefonda da sormuştunuz ?
Başka platform yok, yurdışı haticindekiler hariç.
Bambularımız adam oluncaya dek beraberiz. Niyet bu.

TROPIK bambular için ayrı bir tartışma başlığı düşünmüştum.
Bu konuyu da sanırım buradan üç kişi takip eder.
Faruk T. (Karaburun)
Noreks (Datça)
Tourkuana (Çeşme için)
bu türlerin ancak bu arazilerimizde yaşama şansı olabilir.
Deneyeceğiz.

Başlıklar değişsin diyecektim ama biraz erken oldu.
Teklifimi sonra sunacağım.

Selahattin Yılmaz
21-06-2007, 09:01
Ülkemizde yer yer ve zaman zaman kamış ve kargı sorunu yaşanıyor bu nedenle bu çeşitler üzerinde de durup yeni çeşit ve türler getirtsek nasıl olur...

Faruk Tuzcuoglu
21-06-2007, 22:23
Sayın NOREKS,
Sayın TOURKANA,

Bu tropik bambular için en uygun yerler bizim topraklarımızda.
başka yerlerde heba olurlar. Sıfırın altı bu devler için ölüm demek.

Bana gelecek bambulardan ikişer adedine ortak olmanızı öneriyorum.
Bu bambular Datça, Çeşme ve Karaburun'a ekilsin. Çok yer de tutmaz.
Amaç bu bitkinin nasıl davrandığını incelemek. Nerede daha iyi gelişecek ?
Bunu bulmamız ülkemiz açısından önemli olabilir.

Resmi yerlerden destek almamız söz konusu ama henüz ziyaret için zamanım yok. 28. Haftada.

Ondan sonra zaten ilişki elimizin altında.

TROPİK BAMBU ÇALIŞMA GRUBU oluşturabiliriz.

Başkaları da, örneğin
Cemal bey,
bizi TOKAT tan takib eden arkadaşımız
ve Ankaralı arkadaşımız

KIŞ BAMBULARI Çalışma Gubunu

oluşturabilirler.
Bu grubun da tohumlarını sipariş ettim.

Yurdumuzun olanaklarını merak ediyorum, görebilecekmiyim ? Bilmiyorum ama olsun, ben yapayım da...

Faruk Tuzcuoglu
21-06-2007, 22:25
Western Union ile PTT nin havale seçeneği var onu bir araştırsak daha ekonomik olmazmı sizce?
Ben de onu yazdım...

Faruk Tuzcuoglu
21-06-2007, 22:31
Değerli Arkadaşlar,

Bu forumun dışında ziraatle ilgili olarak
İzmir Ziraat Mühendisleri Odası'nın yazışma grubuna da uzun süredir üyeyim.

Bu akşam gruba durumumuzu anlatıp Gümrük mevzuatı konusunda yardım talebinde bulunacağım. Umarım doğru çözümü bulacağız.

noreks
21-06-2007, 22:49
Sayın Faruk Bey,

Ben bu konuda varım. Tek sorun ne zaman ekilmesi gerektiği olacak. Bir takvim çıkarılırsa daha iyi olur.
Tahmini teslim acaba ne zaman ?

apo9816
23-06-2007, 17:04
Arkadaşlar Peki Bu çiçekçilerde Satilan Dekoratif Amaçli Bambularin Cinsi Ne Bilen Varmi Ben Bunlardan Birtanesini, Toprakta Köklendirdim. Ve şu An 40 Cm Civarinda.
Bide Bende Almak Istiyorum Bu Bambu çeşidinden. Listeye Benide Ekleyin Lütfen!!!!!!!!!

noreks
23-06-2007, 19:08
Sayın apo9816,

lütfen forumdaki başlıkları okuyun. sorunuzun cevabı orada yazılı.

cemal.S
24-06-2007, 09:34
Merhabalar Faruk bey!

Şu anda çocuklar gibi şenim. Yine bir ilke imza attığınızı görüyorum. Sizin gibi birisi ile yüz yüze olmasada tanışmak beni gerçekten çok mutlu etti. Fidelerin gelmesi harika İstanbuldan alım dahil benim yapabileceğim bir şey olursa seve seve yardıma hazırım. Sanırım paylaşmayı yapacağımız diğer ege grubundan (Tropik bambu gurubu ) arkadaşlarım ve bizler sizi hiç yalnız bırakmayacağız. Bundan eminim. Tüm bilgileriniz için ayrıca teşekkürler. Böylece ilk denememiz hayata geçiyor.İşte mutluluğun en güzeli paylaşmak isteyenler buyursun.
Beni bağışlayın eşimin sözüdür " Sen bir çılgınsın" tabii iyi anlamda. Yalnız olmadığımı biliyorum. Sizi bir abim olarak görüp seviyorum.
Saygıyla kalın.

discover
24-06-2007, 15:42
selamlar bambucu abiler,
forumu yeni keşfettim. Türkiyede bambu mobilyalarda kullanılan bambular yurt dışındanmı geliyor, türkiyede yetişmiyormu yetiştirilmiyormu?
Pakistandan gelen bambu fidanları ne alemdeler, bu fidanlar mobilya yapımı için uygun cinsmi. Tropik dev bambu demişsiniz adına bu tropik bambu kurak ege yazına uygunmu deneme amaçlımı alındı acep.
Sizlere başarılı çalışmalar diliyorum. Gelecekte Türkiye'de bir sektör olacak galiba bambu yetiştiriciliği

noreks
24-06-2007, 15:43
Sayın Sonreis66,

Bahsettiğiniz iklim şartlarını tarif eder misiniz? Örn. kışlar hangi sertlikte geçiyor, yazın sıcaklık aralığı ne kadar. Toprak yapısı, sulama durumu , güneş alırlık , rüzgar vs. Forumda bu konuda tecrübeli üstatlar var. Eğer bunları bildirirseniz size yardımcı olurlar.

S.İnceçayır
24-06-2007, 15:49
Sayın Sonreis66,

Bahsettiğiniz iklim şartlarını tarif eder misiniz? Örn. kışlar hangi sertlikte geçiyor, yazın sıcaklık aralığı ne kadar. Toprak yapısı, sulama durumu , güneş alırlık , rüzgar vs. Forumda bu konuda tecrübeli üstatlar var. Eğer bunları bildirirseniz size yardımcı olurlar.

Kışın özellikle gece -9lara kadar düşüyor,sulama konusunda bir sorun yok benim arazimde sonda kuyusu var yani su bol,toprak yapısı olarakda hertürlü zebze meyve sorunsuz yetişiyor,aşırı rüzgar olmuyor sadece aıs ayı içinde sert rüzgar ardından sagnak yagmur yagar..

noreks
24-06-2007, 16:05
selamlar bambucu abiler,
forumu yeni keşfettim. Türkiyede bambu mobilyalarda kullanılan bambular yurt dışındanmı geliyor, türkiyede yetişmiyormu yetiştirilmiyormu?
Pakistandan gelen bambu fidanları ne alemdeler, bu fidanlar mobilya yapımı için uygun cinsmi. Tropik dev bambu demişsiniz adına bu tropik bambu kurak ege yazına uygunmu deneme amaçlımı alındı acep.
Sizlere başarılı çalışmalar diliyorum. Gelecekte Türkiye'de bir sektör olacak galiba bambu yetiştiriciliği

Sayın Discover,

Bambu projesi , ve bir bambu çalışması başlıklarını dikkatli okursanız sorduğunuz soruların cevaplarının tamamını bulacaksınız.

Faruk Tuzcuoglu
24-06-2007, 16:57
selamlar bambucu abiler,

Hoşgeldiniz,
Evet herşey deneme amaçlı,
Yazları yağışlı muson iklimlerinin bambularını kurak EGE de deniyoruz.
Ayrıca kuraklığa dayanıklıları da denemeye alınmış durumda.

cemal.S
25-06-2007, 10:38
Merhabalar!

Sayın Besenkar!

Gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkürler. Gurup olarak yaptığımız bu çalışmada en büyük sıkıntımız yanlış anlaşılmak. Ancak iletişimi küçük mesajlarlada olsa sağlamış bulunuyoruz. Sizlerin konu ile ilgili görüş ve düşüncelerini çok önemsediğimizi söyleyebilirim. Aramıza hoş geldiniz.

Saygıyla

Faruk Tuzcuoglu
25-06-2007, 22:55
Sayın Burhanettin bey,

Grubumuza hoş geldiniz ve yeni görüşler getirdiniz.

Kuraklığın haklı korkusunu bizlere aktardınız.
Evet teorik olarak haklısınız ama bizler amatör ve meraklı insanlarız.
Pratikte olanları hep beraber göreceğiz.

Örneğin ben MOSO yetiştiriciliğine soyunmadım.
Hep anlattım, ana hedefim,
İzmir'de DENDROCALAMUS STRICTUS .

İncelerseniz, bu türün yarı çöl iklimlere kadar susuzluğa dayandiğinı göreceksiniz. Bu tür Pakistanın kurak, yarı çöl bölgelerine de yayılmış durumda.
Merak etmeyin, konuyu en azından sizin kadar inceledim.

Pakistandan gelen 10 adet fidana gelince, bunlar Bangladeş menşeili ama 40 senedir Pakistan da yetiştiriliyor. Gönderenin anlattığına göre nemli havaya ihtiyacı yok ama 3 günde bir sulamak gerekiyormuş. Bu şartlarda yüksekliği 30 m yi buluyor, gövdesi 10 inçe kadar kalın olabiliyormuş. Ayrıca olgunlaşma periyodu daha kısa imiş. Olmazsa da bahçemi süsler.

Mosoyu Ege de yetiştireceğim gibi bir laf etmedim. Yazmıştım, MUSON ikliminin bitkisi diye. Türkiyenin her tarafı Ege gibi kurak değil. Doğu karadenizde şansı var bu bitkinin. başkalarının da denemesinde bir sakınca yok bence. Teşvik etmeliyiz.

Sevgiler,
Faruk

Besenkar
25-06-2007, 23:44
Sayın Faruk Bey,
Haklısınız, denemekte sakınca yok.
Selamlar.

Baldaş
26-06-2007, 10:09
Merhaba. Sitenin yeni üyesiyim. Bambuyla ilgili internette dolaşa dolaşa agaclar.net sitesine kadar geldim ve güzel bir site olduğu için üye oldum.
Faruk Beyle telefonda görüşmem sonucunda bir çalışma grubu olduklarını; tek başına hareket etmediğini; diğer üyelerle irtibat kurmam gerektiğini söyledi ve çalışmalarınıza katılabileceğimi belirtti.
Kısaca size derdimi anlatayım. Takip ettiğim kadarıyla yurt dışından bambu tohumları getirip burada deneme çalışmaları yapıyorsunuz.Aranıza katılabilmem için nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Kendi köyüme, bölgenin insanına, kim denemek istiyorsa vatandaşlara Rize'de dağıtmak; bambuyu tanıtmak istiyorum. Sağlıklı ve ayrıntılı bilgileri ise sizlerin yardımı sayesinde bu ve bunun gibi sitelerden takip ediyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler kolay gelsin.

cemal.S
26-06-2007, 15:28
Merhaba. Sitenin yeni üyesiyim. Bambuyla ilgili internette dolaşa dolaşa agaclar.net sitesine kadar geldim ve güzel bir site olduğu için üye oldum.
Faruk Beyle telefonda görüşmem sonucunda bir çalışma grubu olduklarını; tek başına hareket etmediğini; diğer üyelerle irtibat kurmam gerektiğini söyledi ve çalışmalarınıza katılabileceğimi belirtti.
Kısaca size derdimi anlatayım. Takip ettiğim kadarıyla yurt dışından bambu tohumları getirip burada deneme çalışmaları yapıyorsunuz.Aranıza katılabilmem için nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Kendi köyüme, bölgenin insanına, kim denemek istiyorsa vatandaşlara Rize'de dağıtmak; bambuyu tanıtmak istiyorum. Sağlıklı ve ayrıntılı bilgileri ise sizlerin yardımı sayesinde bu ve bunun gibi sitelerden takip ediyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler kolay gelsin.

Merhabalar Baldas!
Bütün açık yüreklilikle söylemek istiyorum karadenizden arkadaşlarımızı aramızda görmek beni onurlandırdı. Sebebine gelince ülkemin o yoksulluk yıllarında ziraat mühendisi bir abimiz Zihni Derin bir ateş yakmış karadenizde.(Kendisini rahmetle anıyorum)Ancak o ateşi görenimiz pek olmamış gibi duruyor. Okuyan duyan hatta uygulayan arkadaşlarımız abilerimiz ****** var. Onlara sizin aracılığınızla saygılarımı sunuyorum. Bizler bu zamana kadar belkide ihmal ettik bir araya gelmeyi diye düşünüyorum. Formun buna vesile olması sebebi ile inanıyorum bu platformu oluşturanlarda bizler kadar mutludurlar. Size söyleyebileceğim arkadaşlardan birisinin mesajlarından birinde yapılan o çalışmayı detayları ile link şeklinde bulacaksınız. Lutfen bir okuyun. Ayrıca benim Bambu grup çalışmasını güncellediğim 161 nolu mesajı incelerseniz gerekenleri orada bulacaksınız. Şunu söyleyebilirim doğru yerdesiniz.

Aramıza hoş geldiniz.

Saygıyla kalın.

Cemal Sansar/ Yalova

manowarcool
29-06-2007, 10:35
Merhaba,
Ben gruba yeni katıldım. İzmir'de oturuyorum. Meyve ağaçları ve kerestelik ağaç türleri (paulownia) üzerinde birkaç denemem oldu fakat bambu ile ilgili birkaç yazı okuduktan sonra bambuyu deneme konusunda karar verdim.
İzmir ve Eskişehir gibi 2 adet alternatifim var. Eskişehir öncelikte ******. kışın gece -17 -18 C derecelere kadar düşüyor sıcaklık. Arazilerim sulak yerde(3,5 - 8 - 25 dönümlük 3 arazim var.) İzmir de de arazi düşünüyorum. Moso buralara uygun mudur. Tohumların ekilme zamanı ve ne kadar süre ile saklanabileceği hakkında bilgi verebilirmisiniz. Sanırım ortaklaşa tohum alma gibi birşey de var ben de türü seçtikten sonra buna katılabilirim.

Todor
29-06-2007, 12:29
Hoş geldin Manowarcool. Sorularının cevaplarını biraz okuyarak bulabilirsin. Devamlı aynı konuları konuşarak hiç bir ilerleme kaydedemiyeceğimizi düşünüyoruz.
Bu arada ailemize yeni katılan arkadaşlarımızın kendilerini; Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanıtmalarını bekliyoruz.

ede1453
30-06-2007, 00:30
siteye yeni üye oldum. ismim ibrahim. pilotum. özellikle çimlendirme konusunda ve uzmanlık gerektirecek diğer konularda tamamen size bağımlıyım.

Geliştirilmekte olan projenin zorluğundan bahsedilmiş bazı mesajlarda. Ben de bu mesajlara cevaben "Güzel olan zordur." diyerek başladım.

Elinize yüreğinize sağlık. Bu projeyi okudukça ülkemi gelişmiş seviyelerde olan ülkeler gibi görüyorum. Kendi başımıza -meraktan, yararlı olmak için, hobi olsun diye..- ne olursa olsun tamamen kendi hür irademizle kimsenin şimdiye kadar girmediği bakir bir konuyu proje olarak seçmişiz -her ne kadar yeni de olsam sizdenim.bizdeniz.- ve bu konuda önemli mesailer harcamışız. Bu bence gelişmenin önemli aşamalarındandır.

Neyse gelelim sadede;
Bu kadar okuduklarımdan şunu anladım. Yanlışsam lütfen düzeltin.:
Eğer bu işe tohumdan çimlendirerek başlarsak erişkin bambumuz için 12-20 yıl gerekli.
Ama yumru (rhizomer) ile başlarsak 5 yıl yeterli.
Doğru mu anlamışım acaba..?

Diğer konu ben Osmaniye'liyim ve eşim Samsun'lu.
Faruk bey Pakistanlı kardeşten aldığınız yumru'ların fiyatları nedir acaba.? Kaçırdıysam kusuruma bakmayın. Eğer uygun fiyat olursa ben kendim için en az 2 adet almak ve bu iki şehirde denemek istiyorum. Tabii sizin danışmanlığınızda ve mümkün olduğu kadar gerekli gözlemleri yaparak. bu arada ben şu anda Diyarbakır'da yaşamaktayım. burasını da deneme kapsamındaki illere sokabilirim.
ek olarak İskenderun'da da deneyebilirim.

Bu tür projeler bana rönesansı hatırlatıyor.

hoş kalın...

Faruk Tuzcuoglu
01-07-2007, 23:23
Daha once de duyurdugum gibi, yogun bir calismam vardi.
Mesajlara baktım ama cevap yazamadım. Özür dilerim.

Önümüzdeki hafta sonundan itibaren de yeni ama daha az yoğun bir döneme giriyorum. (hava raporu gibi oldu):D

ede1453
03-07-2007, 17:07
O taraflara uçarken alıverirsiniz ama Lahor'a direkt uçuş var mı bilmem.:D
Ama Çin'e, özellikle Zhejiang'a uçarsanız mutlaka haberimiz olsun.:D :o :dilli:

Merhaba Faruk bey,
Ben helikopter pilotuyum. Maalesef yurtdışı uçuşlarım olmuyor :(

Ben bu konuda yeni bir terim ortaya atmak istiyorum. Şimdiye kadar görmediğim için yeni bir terim dedim.
Bambu Çiftliği
**** Kültür Bambusu
terimlerin doğru şeyi ifade ettiklerini idda etmiyorum.
Ama anlatmaya çalıştığım şu:
Bambuları büyük küvetlerde yetiştirsek.?
Bu küvetler herhangi bir şeyden yapılmış olabilir.
Plastik, demir, beton vs. Küvetlerin kenarları iki yana doğru açılsa ve boş küveti yaklaştırıp sonra diğer küvetin yayılmasına izin versek. Yani üremesini sağlasak -tohum ve çimlendirme derdinden kurtulmak zaman kazanmak için- ve aynı zamanda da yayılımını kontrol etmiş olsak..
Çok soğuk zamanlarda da daha kolay önlem alabiliriz.

Bu tamamen bir beyin fırtınasıdır. Diğer tabirle üfürme de diyebiliriz.

hoş kalın...

Todor
04-07-2007, 16:15
3-5 cm çapında 1.5 m boyunda olan saksılı bambular 250 YTL. Ama o civarda nerede bulursunuz bilemem.

noreks
04-07-2007, 17:14
Rakı sofrası deyince lütfen beni unutmayın. İki elim kanda olsa gelirim. Moso pilavı eşliğinde bol buzlu rakı.. Yanına kuzu kapama olsa iyi mi olur acaba ?
Datçadan tüm guruba sevgiler ve saygılar.

sadece dial up bağlantı olduğundan sınırlı takipteyim..

Faruk Tuzcuoglu
04-07-2007, 18:38
Merhaba Faruk bey,
Ben helikopter pilotuyum. Maalesef yurtdışı uçuşlarım olmuyor :(
Şimdiye kadar görmediğim için yeni bir terim dedim.
Bambu Çiftliği **** Kültür Bambusu

Sevgili Ede1453,
Yurdışı uçmadığınızı tahmin etmiştim, takılmak için yazdım.:D

Bambu çiftliği ya da Kültür Bambusu terimleri de çok doğru terimler.
Dünyada öyle şeyler çok.
Bambunun Kitlesel çoğaltımı için yeni teknolojiler
üzerine bir yazı.
New technology for mass multiplication of bamboo

Zorlanmadan okuyabileceğinizi tahmin ediyorum.
http://www.hindu.com/thehindu/holnus/015200706241550.htm

Projenize gelince, Zihni Sinir'e benzetilmekten korkmamışsınız, tebrik ederim.
3 boyutlu çiziminizle de beni tahrik ettiğinizin farkında değilsiniz tabii.:D :o
Size bir CATIA çizimi ile cevap vermek isterdim ama şeklin bir küvet olmasına gerek yok.

Ayrıca bambular bukadar korkunç, saldırgan bitkiler değil.
Her türü yayılmacı değil, yayılmacı olanı da ancak tüm koşullar uyarsa yayılabiliyor. Yoksa yerini beğenmeyen dev bir bambu ömür boyu bir cüce olarak kalabilir, sağa sola da pek kök atamaz.

Örneğin, tüm yaz boyunca, yüksek oranda bağıl nem ve yağmurlu, muson ikliminin MOSO'su, yazları nemsiz ve kurak iklimlerde bodur kalabiliyor, veya 20 senede yetişiyor. Yayılmacılığı da kalmıyor. Zavallı kendi can derdine düşüyor,
kökleri gelişemiyor. :(

Bambu kökleri 90cm nin altına dalmıyor. Tabana gerek yok o nedenle.
90 cm derinliğe daldırılan 5mm kesitinde bir Yüksek Yoğunluk Polietilen levha,
rizomerin ilerlemesini kesebiliyor. Tabii ilk önce bir üretelim.:o

Sevgi ve selamlar,:D

Faruk Tuzcuoglu
04-07-2007, 18:45
[quote=noreks;125114]Rakı sofrası deyince lütfen beni unutmayın. İki elim kanda olsa gelirim. Moso pilavı eşliğinde bol buzlu rakı.. Yanına kuzu kapama olsa iyi mi olur acaba ?
Datçadan tüm guruba sevgiler ve saygılar.
quote]

Sevgili Noreks,
Tabii ki rakı sofrasında yeriniz hazır. Yanlız bir sorun var.:D
Moso pilavi yaninda öyle Türk usulü birşeyler olmuyor. İlla ki çin işi.
Artık ne çıkarsa bahtınıza. :D :o

Sevgi ve selamlar, iyi tatiller.:D

Faruk Tuzcuoglu
05-07-2007, 00:08
Daha once zamanım olmamıştı,
Türkiye'de, doğal ortamda yetişen kamışları
size sunamamıştım. Bunlardan en önemlisi.
ARUNDO DONAX
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Liliopsida
Order: Poales
Family: Poaceae
Subfamily: Arundinoideae
Tribe: Arundineae
Genus: Arundo
Species: A. donax

Anlaşılacağı üzere Bambusoideae (http://fr.wikipedia.org/wiki/Bambusoideae) lardan değil.
ama yakın bir akrabası.

Türkiye'ye ciddi ciddi ithal edilmiş, :D
Bambu niyetine satılıyor. 2-2,5metreliği 135€ ya satılıyor.:dilli: :o :D

Ben Karaburun'da bir dere ağızında bunlardan bir orman biliyorum,:D
Kamyonla gidip şık saksılara koyup 100€ dan satacağım haberiniz olsun.:D
35€ kardasınız.. Yaparlar mı yaparlar, delinin aklına taş getirmemek lazım yoksa soyunu kuruturlar.

Fotolar geliyor....

Faruk Tuzcuoglu
05-07-2007, 00:27
15065
15069
15066
15067
15068

Faruk Tuzcuoglu
05-07-2007, 00:43
15073

15072

15071

15074

15075

Faruk Tuzcuoglu
05-07-2007, 01:05
15076

15077

15078

15079

15080

nartsawa
05-07-2007, 09:30
Daha once zamanım olmamıştı,
Türkiye'de, doğal ortamda yetişen kamışları
size sunamamıştım. Bunlardan en önemlisi.
ARUNDO DONAX
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Liliopsida
Order: Poales
Family: Poaceae
Subfamily: Arundinoideae
Tribe: Arundineae
Genus: Arundo
Species: A. donax

Anlaşılacağı üzere Bambusoideae (http://fr.wikipedia.org/wiki/Bambusoideae) lardan değil.
ama yakın bir akrabası.

Türkiye'ye ciddi ciddi ithal edilmiş, :D
Bambu niyetine satılıyor. 2-2,5metreliği 135€ ya satılıyor.:dilli: :o :D

Ben Karaburun'da bir dere ağızında bunlardan bir orman biliyorum,:D
Kamyonla gidip şık saksılara koyup 100€ dan satacağım haberiniz olsun.:D
35€ kardasınız.. Yaparlar mı yaparlar, delinin aklına taş getirmemek lazım yoksa soyunu kuruturlar.

Fotolar geliyor....

Faruk bey,
Bu kamışların bambularla yakın akraba olduğunu yazmışsınız, bu şu anlama gelebilir mi ? Bu kamışların yetiştiği yerlerde bambularında yetişme ihtimali yüksek olabilir. Yoksa anlamsız bir çıkarım mı oldu ?

nartsawa
05-07-2007, 10:06
Resimdeki bambular Türkiye ye çok ta uzak olmayan bir coğrafyada Karadeniz kıyısındaki Abhazya'da yetişen bambular.Ülkede birden çok türü/çeşidi yetiştiriliyor.(Resim Abhazya lı bir fotoğraf sanatçısının sitesinden alınmıştır. Resimdeki bambunun ismini bilmiyorum bilebilecek bir üye yazarsa çok sevinirim)
Rusya federasyonu içinde özellikle Karadeniz kıyısındaki Soçi'de de bol miktarda bambu yetişiyor.Hemde çok güzel parklarda peyzaj amaclı kullanılıyor.

Bunun dışında (internet kaynaklı bilgi olarak) eski sovyet cumhuriyetlerinden Gürcistan'ında karadeniz kıyısındaki kesimlerinde bambu yetiştiğinide öğrendim.

Çay da türkiye ye eski sovyetler birliğinden getirilerek tarımı geliştirilmiş (bakınız forumda önceki mesajların birinde eklediğim link)Trabzon hurması diye bildiğimiz meyve de aynı şekilde, şimdi sırada Feijoa var o da eski sovyet ülkelerinden getirildi (yine bakınız feijoa başlığında ki mesajımdaki link)ve ülkemizde yavaş yavaş yaygınlaşıyor,
acaba sıradaki bambu olabilir mi ?

cemal.S
05-07-2007, 13:07
Merhabalar nartsava !

Sıradaki bambu olacak tabiiki ne güzel bakın sizler gibi doslarımız var. Kitabınızı ayarlamak üzereyim bu gün yarın elinizde.

Saygıyla kalın.

Faruk Tuzcuoglu
05-07-2007, 17:29
Faruk bey,
Bu kamışların bambularla yakın akraba olduğunu yazmışsınız, bu şu anlama gelebilir mi ? Bu kamışların yetiştiği yerlerde bambularında yetişme ihtimali yüksek olabilir. Yoksa anlamsız bir çıkarım mı oldu ?

Merhaba sayın nartsawa,

Sizin yönteminizle hüküm veremiyoruz. Böyle düşünürsek, bütün bambular birbirine daha da yakın akrabalar ama çoğu birbirinden farklı.

Arundo Donax ( bildiğimiz kamış ) çok ender özellikler taşıyor.

Bir kere hem asitli, hem de alkali ortamları rahatça kaldırabiliyor. Saf kumdan en ağır killi topraklara kadar her toprakta yetişebiliyor. Ekstrem tuzlu sulara dayanıyor.

Akdeniz ve Ege'nin her tarafında görmek mümkün. Ama yurdumuzun yaklaşık tüm sulak alanlarına yayılmış durumda. Yüksek sıcaklıklara dayandığı gibi -17C lere kadar soğuğa da dayanabiliyor.

Bu özelliklerde başka bir bitki varmı ? En azından ben bilmiyorum.

Bu bitkinin kök ve çiçeklerinin içerdiği kimyasal maddeler tıp alanında çok değerli. İncelenmeye değer bu yüzden. Oysa biz bu bitkiye "nekadar da sıradan" gözü ile bakıyoruz.

Faruk Tuzcuoglu
05-07-2007, 18:00
Sevgili nartsawa, ;)

Güzel yazılarınız ve değerli bilgileriniz bize yol gösteriyor.
Teşekkürler.

Derya Özen
06-07-2007, 08:45
Faruk Bey, yukarıda yüklediğiniz fotoğraflarda görünen bambuların bazıları sararmış, onlar kurumuşmu oluyor.? Eğer kurumuş bir bambu ise, kesmek mi gerekiyor.? Ve ayrıca kurumuş bambular bir işe yarıyormu.? Çok soru sordum ama ben bambu konusunda en bilgisiz olanınızım, yapacağınız açıklamalar için şimdiden teşekkür ederim.

Faruk Tuzcuoglu
07-07-2007, 00:19
Faruk Bey, yukarıda yüklediğiniz fotoğraflarda görünen bambuların bazıları sararmış, onlar kurumuşmu oluyor.? Eğer kurumuş bir bambu ise, kesmek mi gerekiyor.? Ve ayrıca kurumuş bambular bir işe yarıyormu.? Çok soru sordum ama ben bambu konusunda en bilgisiz olanınızım, yapacağınız açıklamalar için şimdiden teşekkür ederim.

Sevgili Derya Özen,
Yazıları hiç okumadığınız hemen belli oluyor...
Biz emek verip yazıyoruz, sizler de bir zahmet okuyun.
Sadece resimlere bakıp soru sorarsanız, bir noktada biz de kırılıyoruz.

saygılarımla,

Penelophe
07-07-2007, 01:40
Bambu Ürünleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=124118#post124118) başlığı da var Yale.

yale
07-07-2007, 01:58
aslında fotolar bambu ürünlerini çekmek için değildi.hatta bambudan haberim bile yoktu.Yanlış konu başlığı olmuş.Pardon ,dikkatsizlik ****** .hemen düzelteyim

Penelophe
07-07-2007, 16:26
Yale, şimdi üzüldüm. Mesajınızı silmiş ve bambu ürünleri başlığına eklememişsiniz. Fotoğraflar çok güzeldi. Lütfen ekleyin.:)

yale
08-07-2007, 10:49
ekledim
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4697

nartsawa
09-07-2007, 16:12
Sevgili nartsawa, ;)

Güzel yazılarınız ve değerli bilgileriniz bize yol gösteriyor.
Teşekkürler.
Benim yazdıklarım sadece yurtdışı seyahatinde yapılan gözlem ve bu gözlem sonucu bu bitkiler ağaçlar meyveler Türkiye 'de neden yetiştirilmesin sorusuna cevap aramaya çalışırken farklı bilgi kaynaklarında karşılaşılan bilgilerdir.
Eminim çok daha fazla çok daha doğru çok daha geçerli bilgilere sahip kimseler bilgilerini paylaşmaktan bir şekilde imtina ettikleri için ortalık benim gibi "amatörler" e kalıyor.(sevmediğim bir kelime ile başlayacağım cümleme ama ) Keşke bizden daha bilgili daha profesyonel daha akademisyen kişiler bu konularda bilgilerini bizlerle paylaşsalarda onların güzel yazıları ve değerli bilgileri bize yol gösterse..
Ben bilginin gücüne ve bu gücün de paylaşıldıkca arttığına inanmakla kalmayıp doğruluğunu teyit ettiğim bilgileri yaymayı çok istesem bile daha bilgili kişilerin suskunluğu karşısında da "amanın meydan kendimize" kaldı :)) durumunda görünmeyelim bu kadar bilen kişinin arasında diye! Hicap duyarak, sadece forumda yazı yazdığımız başlıklara ilgi gösterenlerin ilgilerini acabalar oluşturarak sorularla besleyebilirmiyiz, çabasındayım.
Acaba bizden önce bu yolda yürüyenlerin izlerine bakarak yolumuzu bulmada kendimize kolaylık sağlayabilirmiyiz Bizden sonra bu yollarda yürüyecek olanlara da güzel ve doğru izler bırakabilirmiyiz. Tüm çaba bu değilmi?

saygılarımla..

tourkana
09-07-2007, 17:16
Daha önce görsem alırdım(Amazon.com'dan bamboo kitap siparişlerim yola çoktan çıktı)...
Buyrun size Bamboo kitabı..
http://www.yorumsanatyayinevi.com/index.php?ne=kitap_detay&kitap_no=135#

cemal.S
11-07-2007, 08:04
Acaba bizden önce bu yolda yürüyenlerin izlerine bakarak yolumuzu bulmada kendimize kolaylık sağlayabilirmiyiz Bizden sonra bu yollarda yürüyecek olanlara da güzel ve doğru izler bırakabilirmiyiz. Tüm çaba bu değilmi?

saygılarımla..

Bu paragrafınızın ve aslında tüm yazınızın altına çekinmeden uğurlu saydığım veya kendimi öyle inandırdığım kalemimle gözümü kırpmadan imza atarım. Şafak bey !

Teşekkürler.

Besenkar
16-07-2007, 22:36
Sevgili Grup,
Ne oldu şu gelen bambu tohumları....;) ;) ;)

cemal.S
16-07-2007, 23:21
Merhabalar Besenkar !

Sanırım Faruk bey çalışmalarını tamamlamak üzere. En son telefon görüşmemizde kendi yapacağı evle ilgili proje çalışmaları ile birzat kendisi ilgileniyor. Bu aralar oldukça yoğun olduğunu ifade etti. Ancak çalışmaları hayli yol kattetti ve bize zaman ayırabilecek diye düşünüyorum. Çiftçiliğin altın kuralını uyguluyoruz. Sabır sabır bir daha sabır hep beraber.

Saygıyla kalın.

mirsat
17-07-2007, 09:06
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=15071&d=1183588450

Selam arkadaşlar tatil bitti döndüm. Bu kamışlardan köyümüzde de var. resimlerini çektim Çok resim çektiğimden ayıkladığımda eklerim.

cemal.S
17-07-2007, 11:25
Mirsat bey hoş geldiniz. Umarım tatil istediğiniz gibi geçmiştir. Bizler hala buralardayız. Bende Ağustosta düşünüyorum tabii iş yerindeki duruma bağlı. Bakalım ne olacak.

Saygıyla.

Penelophe
27-07-2007, 19:44
Faruk bey hoşgeldiniz, geçmiş olsun.

noreks
27-07-2007, 21:35
Faruk Bey,

Geçmiş olsun.

saygılar
hakan

S.İnceçayır
28-07-2007, 07:30
Faruk bey,geçmiş olsun inşalalh biran önce saglıgınıza kavuşursunuz..

Derya Özen
28-07-2007, 08:59
Geçmiş olsun Faruk Bey, sanıyorum hem bizlerle uğraşmak hem de, evde tadilat yaptırmak sizi yordu.

"Öğrendiğime göre kanunlarımıza göre bu tür tohumlardan 1 kg lik NUMUNE getirebiliyorsunuz. Problem olmuyormuş."

Bu da güzel bir haber, İsteyen kişiler sorunsuz getirtecek demekki. Bunca işinizin arasında bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Biran önce işlerinizin yoluna girmesi dileğiyle, sağlıcakla kalın...

aybala
28-07-2007, 09:10
Faruk Bey çok geçmiş olsun. Dediğiniz gibi herşeyden önemlisi sağlık.

mirsat
28-07-2007, 10:04
FAruk bey , selamlar. Geçmiş olsun dileklerimle.

Faruk Tuzcuoglu
28-07-2007, 14:07
Değerli arkadaşlar,

Gelen geçmiş olsun dilekleriniz bana güç verdi.

Grubu özel nedenlerle meşkul ettiğim için üzgünüm.
Tekrardan açıklama kaçınılmaz oldu...

Şu anda çok iyiyim, kalıcı birşey yok fakat,
Pankreas veya safrada beni üç yıldır rahatsız eden ve MR la bile saptanamayan küçüklükte bir taş (tahmini) var. Sıcaklarda problem çıkarıyor.
Düşünün bira bile yassah....:o :dilli: :D

Şu anda doktorlar bunun peşine düştü.
İleride tekrar sorun olmaması açısından, her ne şekilde olursa olsun problemi saptama kararındalar. ( Bira içebilmem için ):D :dilli: :o
Bu nedenle bir takım uygulamalar daha yapılacak ve bir süre daha gözetim altında olacağım.

Tüm sorun bukadarcık. Büyük ihtimalle milimetreden çok küçük.:D :D :D
Ama adamı kötü çarpıyor haaa..:dilli: :dilli: :dilli:

tourkana
28-07-2007, 18:22
Çok geçmiş olsun ve acil şifalar diliyorum.Erken teşhis olması da size büyük avantaj kazandırır.
Biraları şarapları lıkır lıkır içeriz en kısa zamanda.

tourkana
28-07-2007, 18:34
Bananatree den Moso-Dendrocalamus tohumları sipariş ettim ,iki haftada geldi ,bir kısmını dağıttım bir kısmını da şu anda viyollere,bahçede ve sitenin sürekli nemli olan kıyı köşesine diktim...
ev ortamında viyollerde yetiştirmeyi planladığım bambuların ve 1 haftada çimlenen 1 adet bambu fotoğraflarını ekliyorum.

Todor
28-07-2007, 22:46
1 haftada çimlenen 1 adet bambu fotoğraflarını

Güzel skor. Benim ilk çimi görmem 1 ay sürmüştü.:)

cemal.S
29-07-2007, 08:41
Merhabalar Faruk bey!

Sağlığınızla ilgili gelişmelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Çok geçmiş olsun. Bildiğim ve sizden özellikle rica ettiğim bir şeyi müsadenizle söylemeden edemiyeceğim. Doktor tavsiyelerini harfiyen yerine getirdiğiniz konusunda şüphem dahi yok.Siz buraya yazmasanızda olur. Ben kendi adıma sizi her an burda hissediyorum. Sağlığınız düzeldikten sonra her şeyi oturur değerlendiririz diye düşündüm bir an.

Saygıyla kalın.

Selahattin Yılmaz
29-07-2007, 09:18
Sevgili Faruk TUZCUOĞLU, rahatsızlığınız için geçmiş olsun Allah şifalar versin. Rahatsızda olsanız heyecanınızın, bambuların ve forum arkadaşlığının iyileştirici etkisinden yararlanın olur mu ;p.

Faruk Tuzcuoglu
29-07-2007, 15:00
Sevgili Faruk TUZCUOĞLU, rahatsızlığınız için geçmiş olsun Allah şifalar versin. Rahatsızda olsanız heyecanınızın, bambuların ve forum arkadaşlığının iyileştirici etkisinden yararlanın olur mu ;p.

Sayin Selahhatin Bey,

Hiç şüpheniz olmasin, burdaki sevgi kaynagi cok guclu, baksaniz 'a, Tourkana saraplari haziriyor bile... Iste hersey bundan ibaret, bukadar basit.

fatih190760
29-07-2007, 20:04
Faruk Bey çok geçmiş olsun selamlar.

Faruk Tuzcuoglu
30-07-2007, 23:14
Bu sabah doktorlar midemden girip safradaki mikroskopik taşları kamera ile tespit edip aldılar. Pankreas ve karaciğer salgı yollarını temizlediler. Yani motoru rektifiyeden geçirdiler. Ağrısız sızısız. 2 saat sonra evde idim. Tedbir olarak 3 gün dinlendikten sonra devam edeceğim işlerime.

Sahi, nerede kalmıştık ?

Kış'a Dayanıklı Bambular. Evet devam edelim.

Penelophe
30-07-2007, 23:28
Büyük geçmiş olsun.:)
İyi olmanıza sevindim.
Siz yine de dinlenmeyi ihmal etmeyin.;)

Faruk Tuzcuoglu
31-07-2007, 00:06
Büyük geçmiş olsun.:)
İyi olmanıza sevindim.
Siz yine de dinlenmeyi ihmal etmeyin.;)

Teşekkürler Penelphe hemşehrim.

cemal.S
31-07-2007, 07:44
Merhabalar !

Faruk bey inanın sabah sabah bana yine büyük süpriz yaptınız. Tekrar geçmiş olsun. Konuştuğumuz operasyon umarım başarı ile sonuçlanmıştır.Yazılarınızı özlemişimki. Her şey için teşekkürler. Verdiğiniz bilgiler öyle doyurucuki şu acemi halimle ben yeterince faydalanıyorum. Sanırım bütün arkadaşlar bu konuda bana katılırlar.

Sağlığınıza dikkat etmek kaydıyla yazılarınızı dört gözle bekliyor olacağım. Ev işini ne yaptınız bu arada aksadımı merak ettim doğrusu.

Saygıyla.

Selahattin Yılmaz
31-07-2007, 18:56
Fargesia nitida'ya adayım...

Baldaş
03-08-2007, 11:07
Günaydın. Beklerim beklerim beklerim eylüle ekime kadar. Sizi de bir yandan buradan takip ederim bambularınız ne durumda diye. Keşke Türkiye'de elinde Moso olan birilerine ulaşabilseydik. Zaten kısmetse gidiyorum ben de denemeye başlardım. :( :o :(

Faruk Tuzcuoglu
03-08-2007, 20:23
Günaydın. Beklerim beklerim beklerim eylüle ekime kadar. Sizi de bir yandan buradan takip ederim bambularınız ne durumda diye. Keşke Türkiye'de elinde Moso olan birilerine ulaşabilseydik. Zaten kısmetse gidiyorum ben de denemeye başlardım. :( :o :(

Sayın Baldaş Kardeşim,

Kısa ve resmi gibi yazmış olmam sizi yanıltmasın.
Herkese hitap etmeye çalışıyorum.

Tabii ancak şahsım adına yazabiliyorum.

Ama sizin projeniz gözüme, şu anda,
grubumuzun en önemli ve gerçekçi projesi olarak görünüyor.

Projenize veya Doğu Karadeniz'de yapılacak bir projeye katkıda bulunmuş olabilmek beni mutluluğun ötesine götürür.

Kendim için İzmir'de Moso'ya kalkışmam çok zor.
Yazışmalarımı sizler için sürdüreceğim. Merak etmeyin.

Ekim ayını bekleme tavsiyemin nedenime gelince eski mesajlarımda var.
Ama bir daha yazıyorum.

Bu bitkinin Tohum hasat zamanı Eylül-Ekim ayıdır. Ve bu tohumlardan sağlıklı fide almak için, hasatından sonra 6 ay içinde ekilmesi şart.
Oysa şu anda piyasada dolaşan Moso tohumları 1 senesini doldurmak üzere.
Verimleri bir hayli düşmüş durumda ve fidelerinin dayanıklılığı da tartışma götürür.

Beklemenizi tavsiye etmemin nedeni sadece bundan ibaret.
Kendim için birşey istiyorsam......

Aslında istiyorum tabii... Aksayan işlerim için biraz zaman istiyorum sizden.

Sevgi ve Saygilarımla,

Faruk Tuzcuoglu
05-08-2007, 10:37
TEORİ ve PRATİK

Değerli arkadaşlar, Grubumuz çok güzel gelişiyor.
Bir taraftan TEORİK bilgiler, bir tarafta tecrübeli arkadaşlarımızın birebir uygulamalardan elde ettikleri çok değerli ve başarılı çalışmalar.

Hepsi bize değişik açılardan bakmamızı sağlıyor.

Fikir çeşitliliğinin devamı açısından, ben işin teorik tarafında kalacağım.
Değişik bilimsel çalışma ve uygulamaları size anlatmaya tercüme etmeye devam edeceğim. Bu kimsenin fikrine karşı olduğum anlamına gelmesin.

Değerli uygulamacı arkadaşlarımız da bize canlı canlı tecrübelerini aktarsınlar.

Böylece ülkemize özel sentezler da yavaş yavaş belirginleşir umudundayım.

Sevgi ve Saygılarımla

cemal.S
06-08-2007, 08:59
Merhabalar !

Faruk bey ilginize teşekkürler. Cumartesi günü kargodan tohumlar elime ulaştı. İnanın çok sevindim. Biz artık gerisini arkadaşlarımla hallederiz. Aslında pilav yapacak kadar yoklar ama olsun biz yinede eminim iyi bir paylaşımla ülkemizin bir iki bölgesinde tohumları toprakla buluştururuz. Sağ olun o kadar itina ile paketlenmişki aslında her şey yerli yerinde ben arkadaşlara bir şekilde ulaştıracağım. Sonrasında gelişmeleri forma sanırım bütün arkadaşlarımız Sevgili Toukananın yazdığı gibi yazarlar ve gelişmeleri bizlerle paylaşırlar diye düşünüyorum. Ben kendisini tebrik ediyorum resimlerden anladığım kadarı ile güzel bir çalışma olmuş.

Teori ile pratik aslında birbirinden farklı gibi dururlar ancak temelde birbirini tamamlarlar. Bir elmanın iki yarısı gibidirler diyebiliriz. Tabii bunlar benim tamamen kendi düşüncelerim. Bir başka arkadaşımız daha değişik düşünebilir. Şu anda grup olarak iyi bir mesafe katettiğimize inanıyorum. Ateş yanmak üzere. Dün sevgili Todor ve Selahattin Yılmaz beyle konuyu yüz yüze görüşme şansımız oldu. Hatta bambudan ÖRGÜ ŞİŞ İ yapan Bulgaristanda bir işveren arkadaşımız ve diğer arkadaşlar görüşlerini belirttiler. Arkadaşımız en kısa sürede Ağaçlar nete üye olarak aramıza katılacak. Mini bir toplantı oldu diyebiliriz. İnanın ben çok mutlu oldum. Hepimizde bir heyecan bir heyacan tabii ben yerimde duramadım yine. Burdan bana bahçesindeki bir bambunun kökünden özel olarak ayıran ve hediye hazırlayan sevgili KIZILAĞAÇ (Ali Bey ) başta olmak üzere hepsine ayrı ayrı arkadaşlarımda müsade ederlerse katkılarından dolayı bambu grubu adına teşekkür ederim. Hediyeyi grup adına İstanbula gittiğimde kendilerinden alacağım. Sağ olsunlar var olsunlar.

Saygıyla.

noreks
08-08-2007, 22:15
Geçen sefer gönderdiğim resim diğer başlık altında ama doğru başlık bu galiba.
Bir de diğer resimde ölçüm yok yinede iki gündeki fark gözle görünür durumda.

Faruk Tuzcuoglu
08-08-2007, 22:22
Sayın "noreks" harika gidiyorsunuz,

Adres için de ayrıca teşekkürler.

Sevgi ve saygılarımla,

noreks
08-08-2007, 22:30
Faruk Bey,

Sağolun ama sizin araştırmalar olmasaydı bunların hiç biri olmayacaktı. İşin zor olan kısmını yapıp bambuyu tanıttınız biz sizin verdiğiniz bilgilerle ( biraz armut piş yöntemiyle ) fazla zorlanmadan uygulamayı yapıyoruz.

Bilgi için;
Orta sıradaki moso büyüme hızı inanılmaz , ön sıradaki galiba iron bamboo oda hızlı bir şekilde büyüyor. Aralarında sadece iki gün fark var. Başta dikkat etmedim ama artık günlük ölçüm almakta fayda var.

ephesos
08-08-2007, 23:14
1. Tohumları ekmek için %50 perlit ve %50 sphangum yosunu karışımı kullanınız. Suyu sıkılacak noktaya kadar ıslatınız. Bu karışımı bahçe malzemesi satan herhangi bir yerden hazır satın alabilir veya kendiniz hazırlayabilirsiniz. Tüm karışımı alta sermeyiniz.

Sayın Faruk bey sphagnum yosununu acaba hangi bahçe malzemesi satan yerden alıyorsunuz ? **** biz hangi yerden alabiliriz?

noreks
08-08-2007, 23:55
Etobur forumunda sphagnum torfu gartengold da satılıyor deniyordu.
Standart karışımları var.
www.gartengold.com
**** büyük seralar baltık torfu kullanıyorlar ( baltık torfu , beyaz torf ) onlardan temin edilebilir.

cemal.S
09-08-2007, 08:35
Merhabalar !
Yukarıdaki yazılanları okuyunca öyle heyecanlandımki anlatamam. Faruk beyden bu bilgileri beklediğim doğru. Elimde yaklaşık 60 adet Bambo tohumu var biliyorsunuz. Bir ara düşündüm bunları pilav yapsam diye fakat çoluk çocuk kime yetecek. Hele birde misafirimiz gelirse taa İzmirden ve Sakaryadan. Sonra karar verdim bunları sera ortamında çimlendirip çoğaltacağım sonra tohumları toplayıp hepimize yetecek pilavı hazırlayabiliriz diye. Tam bu aşamada birazda yoğunluk sebebi ile malüm kısmetse köyüme yolculuk var Cumartesiye hazırlık aşaması. Bir baktım bambu sayfasında tam benim aradığım bilgiler. Az sonra izin alabilirsem seraya gidip karışıma yatıracağım tuhumlarımı ve akşama çimlemelerini Hindistan cevizi kabukları (COCOS) ve derekumundan hazırlayacağım menekşe saksılarına yapacağım. Ortam ve yerleri hazır. Seraya yeni üsten sulama yaptırdım. (Yaylada olacağımız için buraları bir arkadaşa emanet edeceğimizden işi şansa bırakmadık.) Sanırım nemli ortamı sevecek bizim bambu tohumları. Şu anda serada bitkilerimiz var onlarla birlikte kardeş kardeş çimlenirler diye düşünüyorum.
Noreks arkadaşımızın yaptığı çalışma gerçekten harika gidiyor. Zevkle takip ediyorum. Formda sözü var zaten gelişmelerden bizi haberdar edecek. Bu arada bu konuda oldukça tecrübeli sevgili Todor la akşam geç saatlerdede olsa bir görüşmemiz oldu. Sağolsun benimle telefonda bile olsa çok şey paylaştı burayada yazılarını bekliyorum ayrıca. Kahveci olmadığı için çaydan mahrum olan sevgili Todorun bizim İncir Çekirdeği kahvesinde bambuların altında her zaman kahvesi hazır. Tabii buda işin latife tarafı. Umarım şu cocosu doğru yazmışımdır. Yoksa bir uyarıya razıyım şimdiden.

Herkese saygılarımı sunuyorum.

Faruk Tuzcuoglu
09-08-2007, 09:09
Faruk Bey,

Sağolun ama sizin araştırmalar olmasaydı bunların hiç biri olmayacaktı. İşin zor olan kısmını yapıp bambuyu tanıttınız biz sizin verdiğiniz bilgilerle ( biraz armut piş yöntemiyle ) fazla zorlanmadan uygulamayı yapıyoruz.

Bilgi için;
Orta sıradaki moso büyüme hızı inanılmaz , ön sıradaki galiba iron bamboo oda hızlı bir şekilde büyüyor. Aralarında sadece iki gün fark var. Başta dikkat etmedim ama artık günlük ölçüm almakta fayda var.

Sayın "noreks"

Bilgi paylaşmak içindir. Kendime saklayıp için için yansa mı idim?:D :D
Birbirimize yaslandık gidiyoruz işte, ne güzel. Mutluluk bu bence.

Sayın noreks, yazmıştım, benim Dendrocalamus Strictus ları seraya dalan bir keçi tarafından bitirildi diye. 50 tohumdan 30 unu çimlendir 30 cm e büyüt ve keçi gelsin yesin.:dilli: :dilli: :dilli: Çok tatlı olmalılar.:D :( :o

Bu nedenle özellikle Iron Bamboo dediğiniz Dendrocalamus Strictus lara iyi bakın. Umarım her saksıyı etiketlemişsinizdir. Bu bitki kurak bölgelere daha uygun bir bitki. Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişme şansı var.

Ben sil yeni baştan yapacağım.

sevgi ve saygılar

Faruk Tuzcuoglu
09-08-2007, 09:25
Değerli Arkadaşlar,

Siz siz olun ama ektiğiniz tohumların saksılarını mutlaka etiketleyin.
Başlık olarak Bambu Türü ve ekim tarihini mutlaka yazın.

Bakın Çin de Zhejiang Ormancılık Üniversitesinde dostlarımız bu işi nasıl yapıyorlar.
Bitkilerin hepsi Moso ama ekim tarihlerine göre etiket renkleri ve hatta şekilleri dahi uzaktan kolayca algılanabilecek türden.

18203

18204

18205

18206

Faruk Tuzcuoglu
09-08-2007, 09:28
saksılarda Shpangum falan yok. Fakat perlit oranı yüksek,
MOSO cular dikkatinizi çekerim.

mirsat
09-08-2007, 11:08
Faruk hocam , bende dikkat ettim. Neredeyse yarı ölçek belki fazla perlit kullanılmış.

bilgekaan
09-08-2007, 12:14
Faruk hocam , bende dikkat ettim. Neredeyse yarı ölçek belki fazla perlit kullanılmış.

Moso tohumlarını çimlendirme tarifinde sadece temiz kum kullanın diyordu.

cemal.S
09-08-2007, 14:04
Hele bir çimlensinler eğer bende onları yeniden etiketlemessem. Arkadaşlar ben bir hata yaptım elimdeki üç çeşit tohumu karıştırıp aynı çözeltiye attım umarım Faruk beyin yardımı ile çimlendikten ve belli bir seviyeye geldikten sonra bunları ayırabilirim. Yoksa benimkiler tambir çorba pardon pilav oldular. Faruk beyin kızdığını görür gibiyim ama hocam acemilik işte öğreneceğimiz çok şey var. Akşama onları çimleyeceğim. Şu anda çözeltideler. Daha önceden aldığım Proton diye bir yosun çözeltisi vardı elimde ona attım. Neyse en azından deneriz bakalım neler olacak.

Saygıyla.

noreks
09-08-2007, 17:55
09.07 tarihli ölçüm cm olarak

bambusa arundincea giant bamboo 0.8 cm - 1.3 cm - 0.0 cm
phyllostachys pubences moso 0.0 cm - 5.3 cm :eek: - 0.0 cm
dendrocalamus strictus iron bamboo 0.0 cm - 0.0 cm - 2.0 cm

moso dün 4.5 cm idi kutudan çıkarmak zorunda kaldım.
uygun malzeme bulamayınca varlıktan değil darlıktan çözümü imdada yetişti.
iki şeffaf saksıyı ters kapatınca geçici bir çözüm oldu.
bunlarda resimler;

Faruk Tuzcuoglu
13-08-2007, 19:51
Sayın Noreks,

Hikayenin devamı nasıl?
Bizi habersiz brakmayın..

noreks
13-08-2007, 20:37
Aslını ararsanız birden bire bambunun tehlikelerini vurgulayan başlıktan sonra yeraltına inmeye karar verdim. :mad:

Nede olsa denemek istediğimiz tohumların yasaklanmasına kadar giden önlemler silsilesi uygulamaya konsun diyenler de var.:(

Gizli bir başlık açıp çalışmaları orada yayınlayalım.:dilli: :p :eek:

noreks
13-08-2007, 20:55
Umarım arkadaşlar alınmazlar.
Yerinde yapılmış uyarı her zaman ciddiye alınmalıdır. Buna inanıyorum ama daha başlamadan hemen yeni icat çıkarmayın havası da insanın iştahını kaçırıyor. Aşağıda; gizli çalışmalarımı yaptığım küçük balkonun resmi

Baldaş
14-08-2007, 12:28
Faruk Bey biraz geç oldu ancak cevap yazabiliyorum. Çok teşekkür ederim. Şu anda Rize'ye geldim yerleşmeye çalışıyorum. Bir yandan da bağlantıyı koparmamaya çalışıyorum. Nerede deneme yapabilirim diye bu siteden edindiğim bilgiler doğrultusunda tarlalara bakınıyoruz. Küresel ısınmaya rağmen buralarda nem oranı hala oldukça yüksek. Hava doğal bir klima gibi çalışıyor. Acaba bitki örtüsüyle iklim arasında sandığımızdan daha kuvvetli bir bağ mı var? Eğer öyleyse arkadaşlar bulduğunuz her tohumu beklemeden toprakla buluşturun. TÜRKİYE ÇÖL OLMASIN

noreks
14-08-2007, 22:13
son durum orta sıra moso 8.5 cm oldu :eek:
arka sırada biri saklanmış iki adet giant bamboo :mad:
öndeki iron bamboo :D

noreks
14-08-2007, 22:17
1 giant 2 moso ve 2 iron bamboo filizlenmemekte direniyor.

sanırım artık onlardan vazgeçip ( sulamaya devam umut beslemeye son ) 3 er adedi iba + ga3 banyosundan sonra etiketli olarak ekmek.

fatih190760
15-08-2007, 13:56
Cemal bey;
Tohumlar bugün elime geçti, aradım ama telefonunuz kapalıydı.
Çok teşekkürler selamlar

Faruk Tuzcuoglu
15-08-2007, 18:32
Faruk Bey biraz geç oldu ancak cevap yazabiliyorum. Çok teşekkür ederim. Şu anda Rize'ye geldim yerleşmeye çalışıyorum. Bir yandan da bağlantıyı koparmamaya çalışıyorum. Nerede deneme yapabilirim diye bu siteden edindiğim bilgiler doğrultusunda tarlalara bakınıyoruz. Küresel ısınmaya rağmen buralarda nem oranı hala oldukça yüksek. Hava doğal bir klima gibi çalışıyor. Acaba bitki örtüsüyle iklim arasında sandığımızdan daha kuvvetli bir bağ mı var? Eğer öyleyse arkadaşlar bulduğunuz her tohumu beklemeden toprakla buluşturun. TÜRKİYE ÇÖL OLMASIN

Sayın Baldaş Merhaba,

Sevdiğiniz memleketinize kavuşmuş olmanız çok mutluluk verici olmalı.
Sizi kutlarım ve başarılar dilerim.

Siz bitki örtüsü ile iklim arasında demişsiniz ama ben iklim ile bitki örtüsü arasında sandığınızdan da güçlü, doğrudan bağlantı var olduğunu söyleyebilirim. Ve siz çok şanslı bir bölgemizdesiniz. Hepimizin gözü ve yüreği sizinle inanın. Siz başarırsanız biz de gurur duyacağız, onurlanacağız.

Sevgi ve Saygılarımla,

Selahattin Yılmaz
16-08-2007, 12:22
Evet az önce tohumlar benimde elime geçti teşekkür ederim Cemal bey.

Besenkar
19-08-2007, 22:44
Arkadaşlar,
Ben şeftali ile uğraşırken bazı hızlı gelişmeler olmuş sanırım.
Hepiniz bambu tohumlarını almışsınız ve çimlendirmişsiniz de nerede benim tohumlar....
Sahi bu tohumları kim gönderecekti?
Selamlar

cemal.S
20-08-2007, 12:33
Merhabalar Besenkar!

Şu anda tatilde olduğum için bende forma pek zaman ayıramadım. Ancak tohumların tamamı kardeş payı yapılıp bana verilen adreslere posta ile gönderildi. Sizin bana verdiğiniz iş adresinizdi sanırım bende bir zarf içinde göndermiş bulunuyorum. Aldığınızda haberdar ederseniz sevinirim.

Bütün arkadaşlarıma çalışmalarında başarılar diliyorum. Bir kaç gün sonra tekrar aranızda olmaya çalışacağım.

Saygıyla.

cemal.S
29-08-2007, 21:51
Merhabalar!

Tatilden döner dönmez ilk yaptığım seraya koşmak oldu. Çimlediğim bambulardan başlayarak her tarafı dolaştık. Her şey yolunda işler bizi bekliyor. Bambularımda henüz küçük hareketler var sanırım bir ay sonra ancak anlaşılacak.

Saygıyla.

hamibasoglu
01-09-2007, 20:46
Bambular Poaceae familyasına ait yağışlı ve nemli bölgelerde daha iyi gelişim gösteren ve bir çok tür ve alt türü olan dekoratif bitkilerdir.
Peyzaj çalışmalarında en çok kullanılan türler;
Bambusa aurea,
Bambusa aureosulcata spectabilis,
Bambusa gigantea,
Bambusa metake,
Bambusa metake variagata,
Bambusa nigra,
Bambusa vivax,
Bambusa nana,B.nana var.,B.nana aureosıtriata,
Bambusa vulgaris gibi türlerdir.
Çoğaltılması ayırma yöntemiyle olup,bir kökten onlarca üretilebilir.****** öncelikle bu türler için anaç temin edilmeli.Gövde ve yaprakların yeterince kuvvetli ve gür olması için azot ihtiyacı vardır.Türkiye'de karadeniz şeridi üretimi için son derece uygundur.yarı gölge bitkisidir.-17 dereceye kadar töleransı vardır.
daha ayrıntılı bilgi isterseniz çekinmeden sorabilirsiniz.
selamlar

noreks
01-09-2007, 22:03
iron bambu hakkında biraz yardımcı olursanız memnun olurum bendeki 5 cm e geldikten sonra korumama rağmen sararmaya başladı

Besenkar
06-09-2007, 21:27
Cemal Bey,
Bu gün adliyede odamın her tarafını ve mahkeme kalemini didikledim malesef bana gelen herhangi bir bambu tohumu belirtisi yok.
Neyse başka bir çözüm yolu bulacağız artık.

cemal.S
06-09-2007, 22:34
Merhabalar Besankar !

Bana vermiş olduğunuz adres " Sakarya Adliyesi 1 ceza " eğer doğru ise postaya verdim ve gönderdim. Ancak üzülmeyin 49 adet ben küçük menekşe saksılarında çimledim. Henüz bir şeyler çıkmaya başladı ancak tam belli olmuyorlar. Çimlenenlerin yarısı sizindir. Madem kardeşçe paylaşmak var sizinle paylaşmak beni inanın mutlu eder. Çalışmalarınızda başarılar.

Diğer arkadaşlarımızdan Sonreis 66 danda bir haber çıkmadı merak ettim. Umarım almıştır ve çimlemiştir.

Saygıyla.

noreks
08-09-2007, 00:08
Sn hamibasoglu,

Bambu hakkinda verdiğiniz bilgiler genelde yanıltıcıdır. Moso bambu konusunda okuduklarınızı tüm bambular hakkında genelde yazıyorsunuz. Tropikal bambuların sizin yazdıklarızna alakası yok.

Buraya lütfen luzumsuz katkıda bulunmayın. Önce lüten American Bamboo Association belgelerini okuyun - bu herhangi bir şekilde yabancı dil kontrolu değil - yazdıklarınız sadece ticari çıkar sağlamaya çalışan bir kişinin yazdıklarına benziyor.

Ve kişisel fikrim bu konuda en ufak bir bilginiz yok sadece ben buradayım ve beni farkedin diye yazıyorsunuz. Buradan bir bilginiz yoksa gidin ve bir daha gelmeyin.

Todor
08-09-2007, 04:52
Sevgili Noreks, insanlar her zaman doğruyu bilmek zorunda değil. Sayın Hamibasoglu'nun verdiği bilgilerden yanlış olduğunu düşündüklerinizi tartışalım, doğrusunu bulalım ama, insanları kovalamayalım. Birbirimize karşı olan saygımızı kaybetmemeye dikkat edelim. :)

S.İnceçayır
08-09-2007, 07:33
Sayın cemal.S yakında uzun süreli yurtdışına cıkacagımdan tohumları daha tecrübeli bir arkadaşıma teslim ettim tohumlar emin ellerde.

Besenkar
08-09-2007, 22:51
Sayın Hakan Yaşmut'un Sayın Hami Basoğlu'nun söylediklerine neden bu kadar tepki gösterdiğini anlayamadım.
Benim incelediğim ve anlayabildiğim kadarıyla verdiği bilgiler genelde doğru.Sadece bazı bambu türleri soğuğa daha dayanıklı o kadar.

hamibasoglu
10-09-2007, 11:29
Sn hamibasoglu,

Bambu hakkinda verdiğiniz bilgiler genelde yanıltıcıdır. Moso bambu konusunda okuduklarınızı tüm bambular hakkında genelde yazıyorsunuz. Tropikal bambuların sizin yazdıklarızna alakası yok.

Buraya lütfen luzumsuz katkıda bulunmayın. Önce lüten American Bamboo Association belgelerini okuyun - bu herhangi bir şekilde yabancı dil kontrolu değil - yazdıklarınız sadece ticari çıkar sağlamaya çalışan bir kişinin yazdıklarına benziyor.

Ve kişisel fikrim bu konuda en ufak bir bilginiz yok sadece ben buradayım ve beni farkedin diye yazıyorsunuz. Buradan bir bilginiz yoksa gidin ve bir daha gelmeyin.
değerli arkadaşım,
öncelikle mesleğinizi öğrenmek isterim.
ve ayrıca dünyanın kaç değişik yerinde bambularla ilgili araştırma ve çalışma yapmış olduğunu öğrenmek isterim.
Ayrıca ticari çıkar meselesini anlamış değilim.yani elimde bambu var ve onları satmaya mı çalışıyorum demek istiyorsun?Rahatlaman için söyleyeyim hiç bambum yok.ama uygulamalarımda binlercesini kullandım.
ayrıca bambu ile ilgili vermiş olduğum bilgiler bir arkadaşın üretimi ilgili sorularına yanıttır.Gidip Doğu karadeniz'de tropical bambu üretecek hali yok herhalde!****** ticari değeri ve Türkiyemiz'de üretilebilecek bambuları yazdım ve görüş bildirdim.
Ayrıca kininizi de anlamış değilim.Lütfen haddinizi bilerek konuşun ve yersiz yere insanlara iftira atmayın.Bilgi paylaşıldıkça artar ve doğruya ulaşır.
Yapıcı olun

noreks
11-09-2007, 20:39
Sayın Hami Başoğlu,

Üslup amacın dışına taşınca sonuç bu oluyor.

ilk sorunuza cevap metalurji mühendisiyim. bambuyu ticari olarak yetiştirmek gibi bir kaygım yok çünkü küçük bir balkondan başka bir yerim yok. dünyayı gezmek konusunda pasaport yarışması yapmaya da niyetim yok. sadece görmediğim ya da görmeyi isteyeceğim fazla yer kalmayacak kadar çok seyahat ettim.

Türkiye de yetiştirilecek veya uyum sağlayacak bambulara ait bilgi sadece Sayın Doç Dr. Var 'da olup bu konuda ahkam kesmek hiç birimizin haddi değil. Sayın Var umarım üniversitelerin açılmasıyla burada yazmaya başlayacak.

Sadece peyzaj amaçlı bambuları kullanıp bunların Türkiye ye uyum sağlayacağını iddia etmek iddialı bir deyiştir. Kaldı ki tür olarak iklim zonumuza uygun bambuların sayısı sanıldığı kadar fazla değildir. İklim zonumuzun değişeceği gerçeği de düşünülürse uygun bambu çeşitlerinin yine değişeceği de bilimsel bir gerçektir.

Eğer tek tip ( örn. moso çok ünlü oldu ) bambuya ait bilgi buraya yazılır ve türü yazılmazsa okuyanlar yanıltılmış olur. Tropik türlerin de Akdeniz zonunda yetişme ihtimali varken genel bilgi niteliğindeki moso bilgisiyle ekim dikim yapılırsa hüsrana uğranır.

Kaldı ki Karadeniz iklim zonunda yetiştirilmiş moso tip bambuya ait bilgi , belgeyede sahip değiliz. Bu konuda -evet yetiştirebilirsiniz orası uygundur şeklinde bir yaklaşım baştan yanlış olur.

Görsellerde ( örn. Batum ) yetişen bambuların tipi , yetiştirme şartları bilinmemektedir. Halkın ilgisine açık bir parkda örnek uygulama da olabilir.

Bütün bunların dışında bana bu kadar soru sorduğunuza göre benim de soru sorma hakkım oluyor. Standart bir bambunun yetişme süresi yaklaşık -tohumdan - 12 -14 sene olduğuna göre neye dayanarak örnekleri verdiniz?

Verdiğiniz örneğin hiç bir yerinde yetişkin bir bambu fidanı kullanılması gerektiğine dair bir ifade göremedim. Yetişkin bir bambu fidanının en az 4 - 6 sene de elde edilebileceğine dair de bir ifade yok.

ABS dosyalarında önemle üzerinde durulan nokta yetişkin bambu fidanı kulanılması ve ekilmesidir. Yani ticari olarak üretim yapacaksınız bambu sırasından en yetişkin olanlar alınır kökler temizlenir diğer rizomlardan ayırılır ve ekilir. Bu kısa sürede bir bambu ağacı elde etmenin en iyi yoludur. ( moso için genel bilgidir her bambu türü için geçerli değildir )

Tüm bunlar tamamen okunarak elde edilmiş bilgidir pratik uygulaması yoktur.
Bunu yazmayı önemsiyorum çünkü yarın bu bilgiyi okuyarak uygulamaya girecek bir kişinin bunu bilmeye hakkı vardır.

Teorik bilgilerin ışığında uygulama olarak moso , iron ve giant bambu türlerini filizlendirdim tüm ihtimama rağmen sararma problemi devam ediyor. Bu kadar bilgiyle eğer üç beş tane fidanı koruyamıyorsak ( Sn Todor'un sizden çok daha fazla pratik bilgisi olduğunu sanıyorum ki benden fazla filizi kurudu :( :mad: ) ticari olarak bu işe girişecek kişilerin sizin , benim bilgilerimden çok daha fazlasına ihtiyacı olacağı da açıktır.

Burada kesinlik arzeden "yetişir" ya da "yetişmez" türü bilgilerin daha ihtiyatla verilmesi gerektiğine inanıyorum.

Bu forum bir çok yerde referans olarak gösterilmeye başladıysa bu verilen bilgilerin güvenilirliğiyle ilgilidir. Eğer uygulamaya , teoriye , bilgiye , belgeye dayanmayan bilgiler gelişi güzel yazılırsa güvenilirilik , inanılırlık niteliği zarar görür.

Benim bilgi ve deneyimimi sınamak isterken lütfen siz de kendinizinkini yazınız ki her kes yazının dayandığı kaynağı net olarak görsün. Bizler en baştan beri deneyimlerimiz buraya yazıyoruz ve konuyu okuyanlar ne kadar deneyim kazandığımızın her safhasını takip edebiliyor. Tepeden paraşütle inip ben bilirim demek yok :p :D

hamibasoglu
12-09-2007, 11:21
Sayın Hami Başoğlu,

Üslup amacın dışına taşınca sonuç bu oluyor.

ilk sorunuza cevap metalurji mühendisiyim. bambuyu ticari olarak yetiştirmek gibi bir kaygım yok çünkü küçük bir balkondan başka bir yerim yok. dünyayı gezmek konusunda pasaport yarışması yapmaya da niyetim yok. sadece görmediğim ya da görmeyi isteyeceğim fazla yer kalmayacak kadar çok seyahat ettim.

Türkiye de yetiştirilecek veya uyum sağlayacak bambulara ait bilgi sadece Sayın Doç Dr. Var 'da olup bu konuda ahkam kesmek hiç birimizin haddi değil. Sayın Var umarım üniversitelerin açılmasıyla burada yazmaya başlayacak.

Sadece peyzaj amaçlı bambuları kullanıp bunların Türkiye ye uyum sağlayacağını iddia etmek iddialı bir deyiştir. Kaldı ki tür olarak iklim zonumuza uygun bambuların sayısı sanıldığı kadar fazla değildir. İklim zonumuzun değişeceği gerçeği de düşünülürse uygun bambu çeşitlerinin yine değişeceği de bilimsel bir gerçektir.

Eğer tek tip ( örn. moso çok ünlü oldu ) bambuya ait bilgi buraya yazılır ve türü yazılmazsa okuyanlar yanıltılmış olur. Tropik türlerin de Akdeniz zonunda yetişme ihtimali varken genel bilgi niteliğindeki moso bilgisiyle ekim dikim yapılırsa hüsrana uğranır.

Kaldı ki Karadeniz iklim zonunda yetiştirilmiş moso tip bambuya ait bilgi , belgeyede sahip değiliz. Bu konuda -evet yetiştirebilirsiniz orası uygundur şeklinde bir yaklaşım baştan yanlış olur.

Görsellerde ( örn. Batum ) yetişen bambuların tipi , yetiştirme şartları bilinmemektedir. Halkın ilgisine açık bir parkda örnek uygulama da olabilir.

Bütün bunların dışında bana bu kadar soru sorduğunuza göre benim de soru sorma hakkım oluyor. Standart bir bambunun yetişme süresi yaklaşık -tohumdan - 12 -14 sene olduğuna göre neye dayanarak örnekleri verdiniz?

Verdiğiniz örneğin hiç bir yerinde yetişkin bir bambu fidanı kullanılması gerektiğine dair bir ifade göremedim. Yetişkin bir bambu fidanının en az 4 - 6 sene de elde edilebileceğine dair de bir ifade yok.

ABS dosyalarında önemle üzerinde durulan nokta yetişkin bambu fidanı kulanılması ve ekilmesidir. Yani ticari olarak üretim yapacaksınız bambu sırasından en yetişkin olanlar alınır kökler temizlenir diğer rizomlardan ayırılır ve ekilir. Bu kısa sürede bir bambu ağacı elde etmenin en iyi yoludur. ( moso için genel bilgidir her bambu türü için geçerli değildir )

Tüm bunlar tamamen okunarak elde edilmiş bilgidir pratik uygulaması yoktur.
Bunu yazmayı önemsiyorum çünkü yarın bu bilgiyi okuyarak uygulamaya girecek bir kişinin bunu bilmeye hakkı vardır.

Teorik bilgilerin ışığında uygulama olarak moso , iron ve giant bambu türlerini filizlendirdim tüm ihtimama rağmen sararma problemi devam ediyor. Bu kadar bilgiyle eğer üç beş tane fidanı koruyamıyorsak ( Sn Todor'un sizden çok daha fazla pratik bilgisi olduğunu sanıyorum ki benden fazla filizi kurudu :( :mad: ) ticari olarak bu işe girişecek kişilerin sizin , benim bilgilerimden çok daha fazlasına ihtiyacı olacağı da açıktır.

Burada kesinlik arzeden "yetişir" ya da "yetişmez" türü bilgilerin daha ihtiyatla verilmesi gerektiğine inanıyorum.

Bu forum bir çok yerde referans olarak gösterilmeye başladıysa bu verilen bilgilerin güvenilirliğiyle ilgilidir. Eğer uygulamaya , teoriye , bilgiye , belgeye dayanmayan bilgiler gelişi güzel yazılırsa güvenilirilik , inanılırlık niteliği zarar görür.

Benim bilgi ve deneyimimi sınamak isterken lütfen siz de kendinizinkini yazınız ki her kes yazının dayandığı kaynağı net olarak görsün. Bizler en baştan beri deneyimlerimiz buraya yazıyoruz ve konuyu okuyanlar ne kadar deneyim kazandığımızın her safhasını takip edebiliyor. Tepeden paraşütle inip ben bilirim demek yok :p :D

Değerli arkadaşım,
burada sizinle bire bir polemiğe girmek değil amacım,
Ama ilk mesajınızdaki tepkinizi hala anlayabilmiş değilim.Ticari çıkar durumunu da hala anlayamadım ve bu konuya da hiç değinmemişsin zaten cevabında.
Ayrıca pasaport yarışından veya seyehat ettiğiniz ülkelerden değil bilimsel amaçlı seyahatlerinizi sordum ****** bitkilerle ilgili.
Hemen söyleyeyim meslek hayatımın geride kalan 10 yılını bitkiler dünyasına ayırmış biri olarak değişik kıtalarda 23 ülke gezdim.Eğer hesap yaparsam yani 1 yılımı (365gün) yurt dışında geçirdiysem bunun en az 300 günü üretim alanlarında geçmiştir.Ben Bambuyu amerikan sitelerinde değil üretim alanlarında tanıdım.Küçük bir balkonda değil,Yüzlerce dönüm alanda bu bitkinin nasıl yetiştiğini,türlerini,Bakımını vs.birçok özelliğini öğrendim.Ama ****** benim ana konum bambu değil.
Palmiye,Cycas ve diğer exotic türler benim konum.
Şuna da değinmeden geçemiyeceğim.diyorsunuz ki Tohumdan şukadar zaman alır falan,Yazımı dikkatle okursanız üretimin kökten ayırma yöntemiyle olabileceğini de yazmışım.Yani tohum ibaresini hiç kullanmadım.Ve ayrıca genelleme yapmadan direkt tür örnekleri verdim.Bu türler Karadeniz de Y E T İ Ş İ R.Ben zaten tüm babmbular demiyorum ki!!
Bugün İtalya Bütün dünyaya Süs bitkisi satmaktadır.Bunlar içinde bambu da var ve ençok sattıkları türler benim saydıklarım.ve üretim alanları bizim Karadeniz iklimimizden hiç farklı değil.Neden benim mühendisim de üretip Satmasın?Adamlar Türkmenistan'a bile satıyor.
Amacım Ahkam kesmek değil,belgeler veya değişik şahısların kitaba döktüğü bilgilerle veya kaynaklarla konuşmak hiç değil.Sizinle bilgi yarışına zaten girmem.Kitaplar kaynaklar belgeler ****** gözardı edilmemeli ancak ben gördüğüme ve ifa edip almış olduğum sonuçlara bakarım.
Ben bir mühendisim ve Toprağı,dendrolojiyi,Bitki anatomisi ve fizyolojisinden fitopatoloji ve entomoloji dahil bir çok konuyu iyi bildiğime inanıyorum .****** herşeyi bilemem.Bu imkansız.Ama tecrübelerime dayanarak fikir sunmam kimsenin zoruna gitmemeli.
Aslında tek hatam, sehven Karadeniz 'de bambu yetişir mi? diye sorulan soruya bu başlık altında cevap vermek oldu.
Yine de tepkiniz yersiz ve anlamsız.Hem de mühendis olarak topluma iyi örnek olmanız gerekirken çok bilmiş politikacılar gibi kestirip atmak hoş değil.
selamlar
Hami BAŞOĞLU
Orman Yük.Müh.

by_gitarist
12-09-2007, 23:12
Sevgili dostlarım bu forumu okuyarak bambular hakkında bilgi edinmeye çalısıyorum. Trabzonda denemek gibi bir niyetim var araştırdığım kadarıyla şartlara uygun bir şehirdeyim bunu değerlendirmek istiyorum deneme amaçlı bambu yetiştirmek için tohumları ebayden almayı düşünüyorum ama trabzonda elime ulaşırmı ne kadar sürede ulaşır bana yardımcı olursanız sevinirim türkiyede tohum alabileceğim bir yer veya birisi varmı.Forumu okudum güzel bilgiler vermişsiniz şimdiden hepinize teşekkür ediyorum.

hamibasoglu
13-09-2007, 10:58
Sayın gitarist
hiç korkma ne bambu bulursan dik.eminim olacaktır.Trabzon da para ek o da çimlenir :) şaka bir yana bambu için doğru yerdesin.

bir de forum geçmişini karıştırırken Arundo donaxları gördüm.Aslında Türkiye'ye ithal edilen tür " Arundo donax variegata"Ben de birçok otel uygulamamda kullandım.Normal arundo donax tercih edilen bir tür değil.hatta çoğu kez bahçelerden kesilip atılır buralarda.
işte size 2 yıl önce 10 cm olarak diktiğim arundo donax var.her yıl sıfırdan kesiyorum.binlerce oldu ama çok hoş duruyor.3/4 metreye ulaşıyorlar 1 yılda.

nartsawa
13-09-2007, 11:51
Bu konuda -evet yetiştirebilirsiniz orası uygundur şeklinde bir yaklaşım baştan yanlış olur.

Amacım polemik değil, aklıma bir soru takıldı buna cevap arıyorum.
Ben Rusya federasyonunun Soçi kentinden başlayıp tüm Abhazya sahillerinde devam eden ve Gürcistan sınırına kadar olan bölgede bir çok tür bambunun halka açık yerlerde sadece uygulama olarak değil, birçok yerde yetiştirildiğini gördüğümü yazdım. Ayrıca resim de eklemiştim. Bu forumda diğer kullanıcılar da Batum da bu bambu türlerinin resimlerini çektiler. Geldik sınırlarımıza dayandık :))
Bu durumda birilerinin bize yetişmeeeez! demeden önce Türkiye nin karadeniz kıyısında bambu yetiştirmenin mümkün olmadığını ispat etmesi gerekli değil mi ?bizim yetişir i ispatlamamızdan önce diye :)) soruyorum.

Ben ne botanikçiyim ne de bitkilerle ilgili bir akademik veya mesleki bilgi sahibiyim. Ben sadece şunu söylemek istiyorum. Çay türkiye de oluyor mu ya Trabzon hurması diye bildiğimiz meyve ya feijoa ya kivi bunlar ticari olarak bile ülkemizde yetişebilen ve çeşitli zamanlarda (çay yüzyıl önce ilk kez ) ülkemize yetiştirme amaclı gelen bitkiler niye biri bize bambunun olmayacagını açıklamıyor mesela çok saygıdeğer ve bambu konusundaki tek akademik çalışma sahibi oldugu söylenen ve akademik çalışmalarından fırsat bulup bizi henüz sitemizde 2 kelime bilgilendirmeyen ancak ha bu gün ha yarın diye beklediğimiz akademisyenimiz kim mesela o bizi bilgilendirse şu sebeplerle türkiye de karadenizde tüm dogu karadenizde büyüyen bambu büyümez dese de biz de susup otursak :)
saygılarımla..

Baldaş
13-09-2007, 14:09
Cemal Bey Merhaba! Mesajıma ne zaman ulaşabilirsiniz bilemiyorum. Araya uzun zaman girdi. Yerleşme işlerine daldık. Bırakın tatil yapmayı işlerimizi ancak hallettik. Foruma girme ve yazı yazma fırsatını ancak bulabildim.
Biliyorsunuz iklime ve koşullara uygun olduğu belirtildiğinden Moso siparişlerine adımı yazmıştınız. Yalnız anladığım kadarıyla tohumlara ulaşmak biraz zaman alacak. Adresimi verirsem ve sizinle irtibat kurarsam diğer türlerden numune olarak bana da ulaştırabilir misiniz? Ben de hazır memlekete yerleşmişken denemeye başlayayım. Tüm arkadaşlarıma kolay gelsin diyorum. Herkese sevgiler selamlar.
Adresim çok kolay. Pazar Malmüdürlüğü, Kaymakamlık Binası Kat:4 Rize-Pazar.
En kısa zamanda olumlu ya da olumsuz cevaplarınızı bekliyorum. Bu arada irtibatı kopardık.Kızınıza da selamlarını iletin :)

logic
13-09-2007, 20:33
Amacım polemik değil, aklıma bir soru takıldı buna cevap arıyorum.

Bu durumda birilerinin bize yetişmeeeez! demeden önce Türkiye nin karadeniz kıyısında bambu yetiştirmenin mümkün olmadığını ispat etmesi gerekli değil mi ?bizim yetişir i ispatlamamızdan önce diye :)) soruyorum.

.. niye biri bize bambunun olmayacagını açıklamıyor mesela çok saygıdeğer ve bambu konusundaki tek akademik çalışma sahibi oldugu söylenen ve akademik çalışmalarından fırsat bulup bizi henüz sitemizde 2 kelime bilgilendirmeyen ancak ha bu gün ha yarın diye beklediğimiz akademisyenimiz kim mesela o bizi bilgilendirse şu sebeplerle türkiye de karadenizde tüm dogu karadenizde büyüyen bambu büyümez dese de biz de susup otursak :)
saygılarımla..

Merhaba,
Sayın "nartsawa", sayin Doç.Dr.Mustafa Var'ın görüşlerinin sizinle paralel olduğunu biliyoruz. O da yetişir diyor ve ekimini çoktan yapmış. Buraya zaman ayırması ayrı bir konu.

logic
13-09-2007, 20:45
Arundo donaxları gördüm. Aslında Türkiye'ye ithal edilen tür "Arundo donax variegata". Ben de birçok otel uygulamamda kullandım.Normal arundo donax tercih edilen bir tür değil..

Arundo donax variegata yabancı bir tür mu? Madem ki tercih edilmiyor neden ithal ediliyor? Paramıza yazık değil mi ?

nartsawa
14-09-2007, 09:47
Merhaba,
Sayın "nartsawa", sayin Doç.Dr.Mustafa Var'ın görüşlerinin sizinle paralel olduğunu biliyoruz. O da yetişir diyor ve ekimini çoktan yapmış. Buraya zaman ayırması ayrı bir konu.

Sayın "logic" önce ağaçlar net forum alanlarına hoşgeldiniz. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımızdan küçük bir beklentimiz oluyor. Forumda yeni gelen arkadaşlarımızın kendilerini tanıttıkları bir başlık var oraya da bir uğrarmısınız. Sayın akademisyenimizin bizlere zaman ayırması ****** ayrı bir konu.. sanırım yine bekleyeceğiz. :))
Bizim sizin yukarda yazdıklarınızdan öğrendiğimiz kadarıyla (sayenizde öğrendik çok teşekkür ederiz) sayın akademisyenimizle paralel düşünmemiz bizi de sevindirdi.
Yıllar sonra -aa! gerçekten Türkiyemiz de bambu üretimi için çok uygunmuş sevincinde de biz burda olacağız ve emin olun biz zaten biliyorduk demeyeceğiz. Artık ömrümüz vefa ederde o günleri görürsek, kısmet..

saygılarımla..

hamibasoglu
14-09-2007, 16:35
Arundo donax variegata yabancı bir tür mu? Madem ki tercih edilmiyor neden ithal ediliyor? Paramıza yazık değil mi ?

sayın logic yanlış anlamışsınız,
Arundo donax variegata ithal edilen ve tercih edilen bir tür.Ancak forumun geçmiş bölümlerinde rastladığım Arundo donax lar bütün ege ve akdeniz şeridinde yabani olarak yetişiyor.Hatta çiftciler yok etmekle uğraşır.Arundo donax variegata sarı yeşil yapraklı olduğundan oldukça dekoratif duruyor.
selamlar.

logic
14-09-2007, 22:52
sayın logic yanlış anlamışsınız,

Tesekkurler,
Evet şimdi daha iyi. Resimlerdeki bitkiler Variegatalar mi oluyor?

logic
14-09-2007, 22:55
Sayın "logic" önce ağaçlar net forum alanlarına hoşgeldiniz. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımızdan küçük bir beklentimiz oluyor. Forumda yeni gelen arkadaşlarımızın kendilerini tanıttıkları bir başlık var oraya da bir uğrarmısınız. ..

Çok özür dilerim,
Haklisiniz. Acemiliğime verin. Yarın tanıtım yazımı atacağım.

noreks
19-09-2007, 13:04
Bu hafta sonu Enez dönüşü çektiğim arundo donax resimleri. Mecidiye sahili...

logic
20-09-2007, 20:34
Tanıtım yazımı yazdım ama bu arada tanıtım fotoğrafım silinmiş. :D
Neyse....

Benden de bir Arundo Donax resmi...

163 no lu mesajda sorduğum soru hala geçerli.

21089

noreks
21-09-2007, 13:57
Sayın Logic,

nick'inizle primum nil nochere ( önce zarar verme ) birleşince acaba;
1- bambu ekmeyin , ekecekseniz iki kere düşünün ya da
2- yanlış muallim + yanlış bilgi + yanlış uygulama felakettir
sonucunu çıkarabilir miyiz?

Malum Hipokrat ünlü sözünü söylerken iyi niyetli yaklaşımlarda bile zarar verilebileceğinden yola çıkmıştı.

Saygılar

Besenkar
24-09-2007, 20:46
Sayın noreks,
Sanırım sizin fotoğraflarını çektiğiniz bitki arundo donax değil.

noreks
25-09-2007, 13:32
Cılızlığına bakarak bu karara vardınızsa tuzlu su ortamında, kum üzerinde ve yakıcı güneş altında ancak bu kadar olabiliyorlar.
Bu hafta sonu eğer o bölgeye uğrayabilirsem daha yakından resimlerini çekip detay fotoğraflarını eklemeye çalışacağım. O zaman tür üzerinde ortak görüşe sahip olabiliriz.

Besenkar
27-09-2007, 21:11
Sakarya ili merkezinde bir bahçede görüp fotoğrafladığım bu bitkinin adı nedir?
Herkese selamlar.
Yükleme hatası veriyor.Yükleyemedim.

Besenkar
27-09-2007, 21:36
Bu defa oldu mu acaba?

Todor
28-09-2007, 06:42
Bu defa da olmamış.:)

Fotoğraf nasıl yükleniyor burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=97233&postcount=6) anlatılıyor. Bir bakın, gene olmazsa sorunu beraber çözmeye çalışalım.

Besenkar
28-09-2007, 19:41
Sayın Todor,
Bana bir e-posta adresi bildirirseniz(e-postama), eklemeye çalıştığım fotoğrafları size göndereceğim.Selamlar...

Besenkar
28-09-2007, 20:02
Arundo Donax?

Todor
28-09-2007, 20:35
Özel mesaj ile mail adresimi gönderdim.

noreks
01-10-2007, 00:20
Sayın Besenkar,

Uzun bir yoldan yorgun argın geldim. Bunlar Arundo Donax değil mesajınız üzerine daha iyi görüntüler almak için 750 Km yol yaptım. Şimdi görüyorum ki resimlerini çektiğiniz bitkinin ne olduğunu bilmek bir yana Arundo Donax hakkında en ufak bir bilginiz yok.

Bir önceki mesajınıza binaen soruyorum neye dayanarak bunlar arundo donax değil dediniz ?

Bir şeyler bildiğiniz düşünerek bunları yazdığınızı düşünmüştüm galiba yanılmışım. Yarın Arundo Donax la ilgili filizden kök yapısına ayrıntılı resimleri bu başlığa koyacağım.

Lütfen emin olmadığınız zaman bunlar "x" değil yerine bunlar "x" mi yazında bende doğru yorumlayayım.

Çektiğiniz resimlerin yüksek çözünürlüklü kopyaları varsa özelden yazın size mailimi göndereyim. Oraya gönderin yaprak/gövde yapısına ve çiçeklenmeye bakarak bir fikir yürütebileyim.

noreks
01-10-2007, 00:27
Sayın Logic,

Bir soru sordunuz cevap alamayınca yazmayı kestiniz. Acaba cevap alınmadığı için mi yazmıyorsunuz ?

Soruyu ben tekrarlayayım da yenilensin.

Sayın Hami Başoğlu,
resimdekiler Arundo donax variegatalar mı ?

Besenkar
01-10-2007, 23:26
Sayın Hakan Yaşmut;
Bütün ilişkilerinizde bu kadar kırıcı mısınız bilmiyorum ama üslubunuza dikkat etmenizi rica ediyorum?!Yanılmak ya da her zaman haklı olmak sizin için neden bu kadar önemli bilemiyorum!
Sayın Yaşmut, her insan her şeyi bilemez ve bilmek zorunda da değil.Bu nedenle uzmanlaşma diye bir olgu ortaya çıkmıştır.
Benim gibi siz de bu konuda uzman değilsiniz bildiğim kadarıyla.
Sizin resmini çektiğiniz şeyler arundo donax olsa ne olur ya da benim çektiğim şeyler olsa ne olur.
Bunun için 700 km yol yapmışsanız yazık derim.
Ben sizin çektiğiniz ve genellikle bataklık **** çok nemli topraklarda bolca gördüğüm bu bitkiye arunda donax sıfatını yakıştıramadım.
Bu nedenle de sordum benim gönderdiğim fotoğraftaki bitki mi diye.
Lütfen siz cevap vermeyin.Bu işi bilen bir uzman varsa o cevaplasın.
Veya cevaplanmasa da olur.Yeterki siz sinirlerimi bozmayın.

Besenkar
01-10-2007, 23:36
http://tncweeds.ucdavis.edu/esadocs/arundona.html

Besenkar
01-10-2007, 23:50
http://www.issg.org/database/species/ecology.asp?fr=1&si=112
http://fr.wikipedia.org/wiki/Canne_de_Provence
http://www.floridata.com/ref/A/arun_don.cfm
http://www.gartenfreunde.ch/pages/portrait/arundo.html
http://calphotos.berkeley.edu/cgi/img_query?query_src=photos_index&where-taxon=Arundo+donax

Todor
02-10-2007, 05:56
Sayın Noreks, 164 nolu mesajdaki resimlerde yer alan bitkileri bende tam olarak seçemedim. O yüzden ne olduğundan emin olamıyorum. Sayın Besenkar'da benim ile aynı durumda olacak ki, mesajına sanırım diyerek başlamış. Sanırım, zannederim, tahminimce gibi ifadeleri, fikrimizden %100 emin olmadığımız zaman kullanırız.

Değerli arkadaşlarım, burası sanal bir ortam ve kendimizi yazdığımız mesajlarla ifade ediyoruz. Burada kurulan dostluklar, oluşan paylaşımlar hep bu ifadelerin sonucunda. Belki kırıcı olmak maksadı ile yazmasak bile, karşımızdaki insanları kırabildiğimiz zamanlar oluyor. Oysa burda hepimizin yapmak istediği paylaşmak. O yüzden birbirimize olan ifadelerimizi düşünerek yazarsak hepimiz için daha keyifli bir ortam yaratabiliriz. Günlük hayatın içinde yeterince stres yüklenen bizler kolayca kırılabiliyoruz. En azından forumda gerginlikten uzak durmaya özen gösterelim.:)

noreks
02-10-2007, 12:56
Sevgili Todor ve Besenkar,

Yıllardır yabancılarla çalışmaktan dolayı sözcükleri eğip bükmeden ama direkt olarak söylemeye alışmış bir mühendisim. Sanırım bizim dışımızda hiç kimse kırıcı olmak amaçlı değil ama düz söylenmiş bir lafı şahsi algılamıyor.

Durumdan anlaşılan benim iletim "kırıcı ifade" olarak algılanmış halbuki benim için Sayın Besenkar'ın iletisinin algılanışı "verilen bilgi şüpheli, kesin değil hatta yanıltıcı" idi. Böyle durumda ben kendimden şüphe eder ve tekrar doğrularım.

Karşı tarafta anlaşılmayan, yeni soru işareti ortaya çıkaracak her bilgi eksik bilgidir ve eğer benden dolayı böyle bir durum oluşmuşsa düzeltilmesi - hem de en kısa zamanda - gerekir. Bilgi veriliyorsa verenin sorumluluğunda olur ve doğrulanması istendiğinde alınganlık göstermek gibi bir lüks yoktur.

Hele benim gibi sıfırdan başlayıp her iletide yeni bir şeyler öğrenen kişilerin yanlış yapmaya ve pardon demeye de hakları olduğunu zannetmiyorum.

Forumun diğer konularında bir diğerinin açığını bulup geçirme amaçlı yazılar yazanlar olabilir. Hatta bu konuda bile aynı amacı güdenler olabilir. İleti sayısına bakarak çok fazla yazmadığımı , paylaşacak bir şey olduğunda elimden geldiğince fotoğraf ekleyip bilgi aktarmaya çalıştığımı da fark etmemiş olabilirsiniz. Burada amacım kimseyi kırmak değil eğer verdiğim bilgi ile ilgili bir eksiklik , yanlış ifade varsa uyarıyı özelden almak forum başlığını fazla şişirmemektir. Uyarı üzerine ek fotoğraf , bilgi , şema vs. eklenir ve başlık altında gereksiz tartışmalar yapılmaz.

Sonuç olarak ben verdiğim bilginin, kullandığım görsellerin yanıltıcı ve yanlış olarak algılandığını farkettim. Siteye daha büyük fotoğraf yüklenmemesinin de bunda etkisi varsa da siteye yüklemek üzere tekrar gidip ayrıntılı fotoğraflar çektim, örnekler aldım.

Sayın Besenkar'ın öfkesi geçerse değerlendirmeye alır umarım. Her ne kadar amaç kırıcılık değil de yakınma ise de -yaşlı insanlar devamlı şikayet ederler - sürç-ü lisan ettikse affola.

Not: bazen ifadenin yanına konulacak smiley amacı açıklıyor ama ben beceremediğimden eklemeyince gerginlik çıkıyor.

malina
02-10-2007, 13:14
Sanırım kelimesi bazan da nezaketten kaynaklanıyor.

Patlıcan fotoğrafı diye kabak fotoğrafı koyarsanız, karşınızdaki o kabak da diyebilir, patlıcan değil de diyebilir. Nezaketten sanırım o patlıcan değil de diyebilir.

Ama her durumda konu ile ilgili bilgisi olması gerekir. Şimdiye kadar öğrendiğim bilgilere göre patlıcana benzetemedim demek tamamen ayrı şeydir ancak böyle söylerseniz konu hakkında sizin de bilginiz olmadığı anlaşılır.

Burada yaşanan sorun buna benziyor :)

Ama bu kadarı biraz fazla kaçmış:
Sizin resmini çektiğiniz şeyler arundo donax olsa ne olur ya da benim çektiğim şeyler olsa ne olur.
Bunun için 700 km yol yapmışsanız yazık derim.

Fotoğrafların neye ait olduğu farketmeyecekse burada neden yazışılıyor?

noreks
02-10-2007, 19:07
Hafta sonu Erikli ve Mecidiye sahilindeki Arundoları ve kendisini bildiğim ama adını bilmediğim bir tür kargıyı fotoğrafladım.

Arundo Donax sorguç şeklindeki çiçekler. Mevsim geçtiği için çoğu artık dağılmaya başlamış durumda. Bir karışıklık olmaması açısından İnternet'ten aldığım bir çizimi de ekledim.

Çok rüzgarlı olduğundan net çıkması için koparıp aldığım çiçekler balkonda resimlendi.

noreks
02-10-2007, 19:12
Sahilin arkasında temiz su kaynağına yakın olan arundolar daha fazla gelişmiş ve uzamışlar. Sahile yakın ( yaklaşık 10 - 20 metre şeridi ) olanlar ise daha kısa ve erken çiçeklenme yapmışlar.

noreks
02-10-2007, 19:15
fotoğraf makinasını yan tuttuğumdan değil rüzgardan yatan kargılar.

noreks
02-10-2007, 19:17
yeni sürgünlerin kök yapısı

noreks
02-10-2007, 19:19
yeni sürgünlerin kök yapısı 2

noreks
02-10-2007, 19:28
kök yapısı resimleri de farkedildiği gibi balkonumda çekildi..

bunlarda herkesin benzerliği ile kafasını karıştıran diğer tür. Bir zamanlar her evde kuru çiçek ve dekorasyon amaçlı bulunurdu. Ne yazık ki mevsimi yine geçtiği için uçlarda bulunan kadife benzeri uzun sosis şekilli çiçekler dağılmış durumda. Bilenler adını yazarsa yeni bir şey daha öğreniriz.
Kopmuş bir çiçek bulunca aldım ve görüntüledim

noreks
02-10-2007, 19:47
Bir ekleme yapmak da şart oldu. resimlerin orjinalleri 7 Mb küçültüp 40 Kb e indirince benim gördüğüm ayrıntılar kayboluyor. Bunun için bir çözüm bulmak gerekecek.
Değişik tür dediğim kamışların orjinalinde dağılan çiçekler ve yapraklar net olarak gözükürken küçültülen resimde seçilemiyor.

logic
02-10-2007, 20:12
Haklısınız. Uzun bir süredir soruma cevap bekledim ve gelmeyince artık umudumu kestim. Buraya uğrayamadım.

Soruyu sormakla emin olmak istedim, acaba bir yanlışlık mı var, olur a. Resimlerin altinda, Arundo Donax Variegata lara ait olduğuna dair açık bir ifade var zaten. Ama resimler maalesef bu türe ait değil.

Cevap gelmeyince doğrusunu yazma hakkım doğuyor...

Bu türe ait gerçek fotoğraflar aşağıdadır.

21922

21921

logic
02-10-2007, 20:27
Sayın Logic,

nick'inizle primum nil nochere ( önce zarar verme ) birleşince acaba;
1- bambu ekmeyin , ekecekseniz iki kere düşünün ya da
2- yanlış muallim + yanlış bilgi + yanlış uygulama felakettir
sonucunu çıkarabilir miyiz?

Malum Hipokrat ünlü sözünü söylerken iyi niyetli yaklaşımlarda bile zarar verilebileceğinden yola çıkmıştı.

Saygılar

Önce saygılar bizden sayın Hakan bey,

Nick imle mesaj verdiğim doğrudur. Yanlız ilk yorumunuza katılamayacağımı söylemek isterim. Bambu EKİN derim bence. Her konuda önce düşünmeli tabii.

Ama "yanlış muallim + yanlış bilgi + yanlış uygulama felakettir" çıkarımınızda hemfikiriz. Bu sıkça rastladiğımız bir olgudur. Tabii buna bir de felaketlerin en büyüğünü eklemek lazım. Yanliş anlaşılma, veya yanlış anlama.

Tabii yönetirken de zarar vermemek gerekiyor. Bir mesajım da bu.

logic
02-10-2007, 20:40
Bu resimler bence tipik bir Arundo Donax (giant red) tarlasına ait.
Bunlar aynı şekilde İzmir de Kuş Cenneti'nde de mevcut. Burada da bodurlar.
Adı üstünde, "Giant Red", aşırı tuzlu ortamda sarı ila kırmızıya kaçan renkler hakim oluyor bitkiye. Hele bir de yaz sonu ise.. Tuzdan kurtuldukça renkler sarı yeşile kaçar ve boyları da artar.

Bunlar tatlı su kenarlarında yemyeşildirler, su alabilme derecesi ve toprak kalitesine göre boyludurlar. Aynen sayın "besenkar"ın sorduğu resimdeki gibi.

logic
02-10-2007, 20:47
Aman hakan bey,

O son resimler ne öyle ?
Sakın onları çope bile rasgele atmayın.
Çoplüğü Arundo Donax lar sarar sonra.

Yoksa birisinin bahçesinemi atacaksınız?

noreks
02-10-2007, 20:51
Sayın Logic,

Eklediğim şu eski dekorasyon malzemesi sosisler hakkında bilginiz var mı acaba ?
Evde uzun süre bekler ondan sonra umulmadık zamanda patlar her tarafı pamuk içinde bırakırdı.
Saygılar

noreks
02-10-2007, 21:05
Arundoların yayılıcı olduğunu sıkça yazıyorlar ama benim köylüm, benim ziraatçim onları pirinç tarlasında bordür olarak kullanıyor.

İnanılması güçtü ama tarlalar arasında sınır çizgisi olarak arundolar vardı. Zaten kolayını bulmuşlar derin sürme ile kökleri kopardıkları anda arundodan eser kalmıyor. Dahası da var topladıklarının çoğuda hayvan yemine ve toprak gübreleme için parçalanmaya gidiyor. Bir yerde, oranın köylüsü kendi faydası için o kadar güzel kullanıyor ki bizim burada tartışmalarımızı duysa neresiyle güler bilemiyorum.

Herşeyin bir "ama"sı vardır malum. Büyükevren sahil şeridinde sulak alanda serbest bırakılan ikinci tür inanılmaz bir şekilde yayılmış. Örnek almadığıma yanıyorum fakat cidden bataklık alandı ve girmek tehlikeli olacaktı.

Alan gözlemi ise; arundo kökleri ve sürgünleri çok yüzeysel yayılıyor 10 - 15 cm içinde hemen köke ulaşılabiliyor. Epey yeri eşelediğimi tahmin edersiniz. Derin sürme veya CAT yardımı ile Arundo nun istila ettiği bir yeri temizlemek çok kolay. Bir diğer konu ise sulak alandan uzaklaşıldığı zaman yayılma hızı , büyüme yavaşlıyor ve neredeyse sıfıra iniyor. Ama dediğim gibi bu Enez bölgesinde yapılmış bir amatör gözlem. Gece şartlarında havadaki nem yüzdesi kayda değer miktarda yükselmesine hatta devamlı çiğ düşmesine rağmen kara şeridindeki arundoların gelişmesinin sınırlı kalması da ayrı bir inceleme konusu olabilir.

Evdeki Arundoları etrafa zarar verip işgal etmemeleri için enterne edip saksıya alacağım. Umarım yaşatabilirim.

noreks
02-10-2007, 21:11
Bir de dikkatimi çeken konu açtığım bir çok yerde yeni filizlerin bulb yapmadan gövdenin devamıymış gibi çıkmalarıydı. Sanki kök yerden yürüyor ve uygun gördüğü yerde toprağın üzerine çıkıyor gibiydi. Epey eşindikten sonra bulb yapmış gibi görünen filizleri çıkardım.

Bulblardan birden fazla gövde çıkması da ayrı konu. Dikkat edilirse toprak üstü gövde oluşumları her kök için birden fazla..

praecox
02-10-2007, 22:18
Typha domingensis olabilir mi?

logic
02-10-2007, 22:23
Sayın Logic,

Eklediğim şu eski dekorasyon malzemesi sosisler hakkında bilginiz var mı acaba ?
Evde uzun süre bekler ondan sonra umulmadık zamanda patlar her tarafı pamuk içinde bırakırdı.
Saygılar

sayin Hakan bey,
Inanın hiç bir bilgim yok.

noreks
02-10-2007, 22:30
Sayın Praecox,

Sizi bu başlıkta görmekten mutluluk duydum. Ne de olsa gerçekten araştırma yapan ve havaya mektup yazmayan biri olarak.( Bir kaç iletiniz dışında , havaya yazıldı anlamında değil katılımcı olarak )

İnternet'ten arayınca alttaki resimleri buldum;
Gariptir İnternet'ten bulunmuş resimleri site kabul etmedi. Ama kabul edilen tek resim aşağıda

noreks
02-10-2007, 22:45
Sayın Logic,

Teşekkür ederim , zaman zaman bilmediğimi söylerken fazla mı bönlük yapıyorum diye düşünürüm. Nedeni de bilmediğini söyleyenleri pek fazla sevmezler. Bilseniz de bilmeseniz de bir konu hakkında konuşmaya başladığınızda herkes allame-i cihan olmanızı ister.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların sayısı ne yazık ki bilgi sahibi olanlardan fazla olduğu için hep bastırılıyoruz. Sonuç olarak rabbena hep bana anlayışı veya burada hep gördüğüm armut piş anlayışı genel anlayış.

Keşke gerçek pratisyen ( deneyerek ve uygulayarak anlamında ) Sayın Praecox ve teorisyen Sayın Faruk Bey bir araya gelebilseydi. Ortaya neler çıkacağını kimse tahmin edemezdi.

Buna ek olarak benim bunaklığım....

Saygılar ve Sevgiler

noreks
02-10-2007, 22:59
Bu arada Sn. praecox'un hafızasına da hayranım hele benim gibi bir balık hafızasına sahip olanlar için imrenilecek bir hafıza.
Ben yazdığı ismi aramak için yeni bir pencere açarken ismi unuttum. Bill Gates sağolsun kopyala ve yapıştır seçeneği sunmuş. Bunu yazarken bile - neydi onun adı durumundayım.

logic
03-10-2007, 12:14
Sayın Logic,

Teşekkür ederim , zaman zaman bilmediğimi söylerken fazla mı bönlük yapıyorum diye düşünürüm. Nedeni de bilmediğini söyleyenleri pek fazla sevmezler. Bilseniz de bilmeseniz de bir konu hakkında konuşmaya başladığınızda herkes allame-i cihan olmanızı ister.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların sayısı ne yazık ki bilgi sahibi olanlardan fazla olduğu için hep bastırılıyoruz. Sonuç olarak rabbena hep bana anlayışı veya burada hep gördüğüm armut piş anlayışı genel anlayış.

Keşke gerçek pratisyen ( deneyerek ve uygulayarak anlamında ) Sayın Praecox ve teorisyen Sayın Faruk Bey bir araya gelebilseydi. Ortaya neler çıkacağını kimse tahmin edemezdi.

Buna ek olarak benim bunaklığım....

Saygılar ve Sevgiler

Sayın Hakan bey,

Bildiğinizden emin olmadığınız bir konu varsa "bilmiyorum" demek ve konu hakkında uyduruk görüş bildirmemek etiktir. Hepimizin bir mesleği, bir uzmanlık dalı var zaten. Bilmemek ayıp değil. Uydurup, bukadar kişiyi yaniltmak daha ayıp olurdu.

Bence kendinize haksızlık ediyorsunuz. Sizinle, cm2 de 7000kg basınç ve 500C ısı şartlarında "6063 alaşım Alüminyumun Visko elastik davranışı" konusunda sohbet etmeyi çok isterim. Eminimki ozaman kelimeler ağızınızdan kendiliğinden dökülecek. Deyimleri hatırlamaya hiç ihtiyaç duymayacaksınız.

Sayın Preacox, sanırım mesleği, bize bir çırpıda yol gösteriverdi, sağolsunlar.
Gerisi internette bol miktarda var. Daha da ciddi iseniz, biraz para harcayarak makaleler ve kitaplar sizin oluyor.

Sayın Preacox u tanımıyorum ama Faruk Tuzcuoğlu arkadaşım.
Onun teorisyen olduğu konusundaki görüşlerinize katılamıyorum.
Kendisi de kabul etmez zaten. Ama ekmeğini birkaç daldaki AR-GE lerden kazandığını biliyorum. Bilgi yönetimi konusunda iyi oldugunu söyliyebiliriz.

Eh, bambu konusundaki projelerini de teker teker başarı ile gerçekleştiriyor.
Dendrocalamus Strictuslari hızla büyüyor. Bir tanesi de yeraltından 6 cm çapında filiz verdi. Ayrıca hiç bir projede kimseyi yarı yolda brakmadı. Proje arkadaşları onunla beraberler yine.

Saygılarımla,

hamibasoglu
21-10-2007, 23:49
selam Arkadaşlar uzun süredir bambular bölümüne giremedim.ithalatlarım dolayısıyla çok yoğunum.
en son sorumlu olduğum otellerin birinde dikmiş olduğum arundo donax var.resimlerini yüklemiştim.
bir resim daha yüklüyorum.Nisn 2007 de çekilmiş ve yine uygulamasını kendim yaptığım diğer bir bahçeye ait fotograf bu.Şu an hemen önündeki Dragon palmyesini(Cordyline austuralis) 1 m.geçmiş durumdalar.Kasım ayında her bir gövdeyi tek boğum bırakarak kesiyorum.ve her bahar başlangıcında fazlalık sürgünleri çıkartıyorum.kök sürgünleri ile çok rahat üretilebiliyor.ülkemizde doğal bulunan bir alt tür değil.sizlerin de yüklemiş olduğu resimler normal yeşil arundolar.
Bu arada isteyen arkadaşlara birkaç kök gönderebilirim.(ücretsiz)
(kargo ücreti ****** tarafınızdan.)
yine bahçemden Bambusa nana argento marginata kökü de gönderebilirim.
selamlar.

hamibasoglu
22-10-2007, 16:08
Sayın Sinan bey,
Arundo donax variagata ve bambusa nana argento larınızı yarın Yurt içi kargoya veriyorum.üretimde fazla bir detay yok tabi köklerin gelişimi için torf kullanırsanız iyi olur.
normal köklü bir bitki diker gibi dikin.
yalnız iç mekanda dursun ve de kışın fazla bişr gelişme beklemeyin
selamlar

Sinan9
23-10-2007, 00:22
Teşekkürler

Hafta sonu hemen ekmeyi düşünüyorum.

Todor
23-10-2007, 06:43
Sayın Hamibasoglu, bahsettiğiniz Bambusa nana argento marginata bitkisi hakkında herhangi bir resim veya döküman bulmadım. Acaba türe ait resim ve bilgi yükleyebilir misiniz?

sinaninci1
23-10-2007, 11:27
Yayılıcı bambuların (runner) toprak altı aksamları
12850

Yayılıcı olmayan (clumper) bambu türlerinin toprak altı aksamları
12919

Todor sendeki bambular yayilici olanlardanmi.

Todor
23-10-2007, 13:46
Evet, bendeki bambular yayılıcı.

hamibasoglu
23-10-2007, 17:31
Sayın todor,
İthalat faturamda öyle yazıyor ama bu tür bence"Bambusa nana variegata"(=Pleioblastus fortunei)
resmi de aşağıda.

Sinan9
24-10-2007, 01:24
Todor bana ulaştığında sana getiririr gösteririm.

hamibasoglu
24-10-2007, 10:10
Sayın BSA Dün Manavgat'taki Şehit cenazesine katıldığımdan dolyaı kargonuzu bugün verebildim
ulaştığında bilgi verirsiniz
selamlar

Sinan9
24-10-2007, 20:42
Sayın BSA Dün Manavgat'taki Şehit cenazesine katıldığımdan dolyaı kargonuzu bugün verebildim
ulaştığında bilgi verirsiniz
selamlar

Hepimizin başı sağ olsun.

Sanırım moderatorler de bu derin ve alçak saldırıyı kınamak amacı ile avatarlarını kararttılar.

****** haber veririm.

Selamlar.

hamibasoglu
26-10-2007, 13:32
Sayın BSA,
kargo ulaştı mı?
selamlar

Sinan9
26-10-2007, 18:48
Sayın. Hamibasoglu,
Bu gün işe öğleden sonra gidebildiğim için elime geç ulaştı.

Şimdi eve gelip bilgisayarın başına geçebildim.

Tekraren teşekkür ederim. Bitkilerin durumu genel olarak fena değil. Diktikten sonra resmini gönderirim.

Selamlar

Poyraz__2007
23-11-2007, 10:18
Arkadaşlar,
Ben iki gün önce çiçekçiden bir bambu aldım boyu yaklaşık 50 cm kadar ve uç kısmında 2 tane yaprak açan dalı var. Dip kısmında ise bir sürü saçakları ve 5 6 tane saçaklardan daha kalın uçlar var. Bu uçlar kökmü yoksa buradan yeni sürgünlermi veriyor. Bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler

Ophrys
23-11-2007, 10:29
Poyraz 2007 Şans Bambusu (http://http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3362&highlight=lucky+bambu) başlığını inceler ve sorularınızı orada sorarsanız daha doğru olur.

Mesajınızı doğru yere taşıyacağım:)

Besenkar
25-11-2007, 22:41
Gerçek anlamda bambunun ne olduğu gerçekten Türkiye'de bilinmiyor.Bu arada bambu hakkındaki bilgi paylaşımı da durdu.Baktım bizler sadece konuşacağız, daha pozitif bir şeyler yapayım dedim ve bir miktar değişik cins ve miktarda bambuyu ithal ettirdim.Bunları çoğaltmayı ve bu arada hem tanımayı hem de tanıtmayı düşünüyorum.Bu amaçla çok amatörce de olsa http://www.bambufidanligi.blogspot.com adlı bir site oluşturdum.Bu sıralar genel bilgiler vermekle birlikte dikim işleminden sonraki gelişmeleri burada ve orada paylaşacağım.Selam ve saygılarımla.

makrili
10-12-2007, 18:00
Arkadaşlar,marketlerde satılan, saksıda suda yaşayan süs bambularının cinsi nedir?Bu bambular ne kadar büyür ve toprağa ekilirse yaşarmı?bilgilendirirseniz sevinirim.
Saygılar Özkan Saltık

Penelophe
10-12-2007, 18:05
Poyraz 2007 Şans Bambusu (http://http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3362&highlight=lucky+bambu) başlığını inceler ve sorularınızı orada sorarsanız daha doğru olur.

Mesajınızı doğru yere taşıyacağım:)

Ayrıntılar burada..

hamibasoglu
11-12-2007, 00:52
selam Arkadaşlar uzun süredir yazamıyorum.deneme amaçlı resimdeki bambulardan 100 adet getirdim.
Bambusa vulgaris.Çok güzel bir gövde yapısı var.
Bakalım Antalya da nasıl olacak.
selamlar

Todor
11-12-2007, 06:08
Tropik ve yayılıcı bir tür. İnşallah uyum sağlarlar.:)

thares
11-12-2007, 08:16
http://aycu18.webshots.com/image/34857/2001286780219021586_rs.jpg

Bambunun Bu Kadar Olabileceğini Hiç Düşünmemiştim Paylaşmak İstedim

Todor
11-12-2007, 08:29
Hoş geldin Thares.:)

Benzer türler üzerindeki üretim denemelerimiz devam ediyor. Forumu gezdikçe çalışmalarımızı göreceksin.

Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın... (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında kendini tanıtır ve Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) başlığında yazılanlara dikkat edersen seviniriz. Bilgin ve tecrüben dahilindeki paylaşımlarını bekliyoruz.

tourkana
12-12-2007, 20:34
Benim mosolar 3. parti yeni sürgünleri çıkardılar.Ve gittikçe kalınlaşıyorlar.

Todor
13-12-2007, 07:05
Resim istiyoruz sevgili Tourkana. Yanlarınada orantılayabilmemiz için cetvel veya kalem gibi bir şey koyabilirsen seviniriz.

Besenkar
15-12-2007, 23:40
Sayın Hami Başoğlu,
Elinizde başka hangi bambu çeşitlerinin olduğunu bildirebilirseniz sevinirim.( mümkünse en yaygın olarak kullanılan adı ile birlikte olursa daha iyi olur)Selamlarımla...

Besenkar
15-12-2007, 23:46
BAMBUSA vulgaris var. Wamin: 5m x 12cm, -2°C WAMIN - Gets shortened, swollen nodes under stress like 'Buddha's Belly'. A beautiful feature plant providing ornamental culms for craft. Gets shortened, swollen nodes under stress like 'Buddha's Belly'. A beautiful feature plant providing ornamental culms for craft. Gets shortened, swollen nodes under stress like 'Buddha's Belly'. A beautiful feature plant providing ornamental culms for craft.

-2°C biraz iddialı bir sıcaklık ama umarım olur.

Amazonn
27-03-2009, 19:12
50,000 tohum 1 kg geliyor. Antalya'da olmaması için bir sebep yok fakat küme bambulardan çok daha fazla verim alırsınız.

sizinle birlikte bambu çalışmalarına katılabilirim..

uygun tohum bulabilirseniz bende alabilirim..

Todor
27-03-2009, 22:30
Ben eğer Antalya'da yaşıyor olsam, Dandrecalamus ve Bambusa türlerini yetiştirmeyi tercih ederdim. Tohumdan yetiştiricilikte, Mosoda rastlanan sorunlara rastlanmadığı gibi, çok çok daha hızlı büyüyorlar.

Ben bu ara tohum sipariş etmeyi planlamıyorum. Elimdeki çeşitli türleri büyütebilsem bana şu an için yeter de artar bile. Eğer siz internetden tohum sipariş edecekseniz, tazeleğinden emin olun. Selahattin Yılmaz'da bir miktar moso tohumu olması lazım. Aynı yerden almıştık, ben çimlenmelerinde bir sorun yaşamadım. Kendisi ile irtibata geçebilirseniz, tohum konusunda yardımcı olacaktır.

Amazonn
30-03-2009, 09:35
Ben eğer Antalya'da yaşıyor olsam, Dandrecalamus ve Bambusa türlerini yetiştirmeyi tercih ederdim. Tohumdan yetiştiricilikte, Mosoda rastlanan sorunlara rastlanmadığı gibi, çok çok daha hızlı büyüyorlar.

Ben bu ara tohum sipariş etmeyi planlamıyorum. Elimdeki çeşitli türleri büyütebilsem bana şu an için yeter de artar bile. Eğer siz internetden tohum sipariş edecekseniz, tazeleğinden emin olun. Selahattin Yılmaz'da bir miktar moso tohumu olması lazım. Aynı yerden almıştık, ben çimlenmelerinde bir sorun yaşamadım. Kendisi ile irtibata geçebilirseniz, tohum konusunda yardımcı olacaktır.

tevsiyeleriniz için teşekürler...hemen değerlendireceğim...

Amazonn
01-04-2009, 09:57
sonunda ebay dan spariş verdim...

100 adet bambusa ventricosa

500 adet bambusa arundinacea giant + 25 adet phyllostachys ottima occasione moso bambu hediye

1000 adet dendracalamus strictus male bambu

siparişini verdim...bir umutla tohumların gelmesini bekliyorum..

tohumların bazıları için MALE yazmaları dikkatimi çekti ama bir anlam veremedim umarım olumlu bişidir..:)

Todor
01-04-2009, 10:15
D. sitrictus'un İngilizcesi iron bamboo veya male bamboo. Dokusunun sertliğinden dolayı o isimleri alıyor.
Bambusa ventricosa'ya ise Budda belly deniyor İngilizce. Buda'nın göbeği anlamında. Fiziksel yapısından dolayı.

Phyllostachys ottima occasione nedir hiç bir fikrim yok.:)

Amazonn
01-04-2009, 14:50
Phyllostachys ottima occasione nedir hiç bir fikrim yok.:)
mosa bambusu yazmışlar yanındada o isim duruyordu...

sayın todor , seçimlerim nasıl sizce doğru yapmışmıyım?

birkaç çeşit daha edinmek istiyorum..özellikle ev ve bahçe düzenlemelerinde kullanılabilecek türlerdende oldun istiyorum...daha bu türlerden çoğaltarak pazarlama düşüncesindeyim..teşekürler

Todor
01-04-2009, 15:53
Son mesajları bu başlığa, yani bambu genel başlığına taşıdım.

Ektiğiniz türler çok güzel. Kümelenici bambular, yayılıcılara göre daha hızlı büyüyor. Benim geçen sene ektiklerimden bazısı 70 cm boy ve yarım cm çapa ulaştı. Her saksıda 20-30 gövde var. BU sezon sonunda 3 m boy ve 2 cm çap yaparlar diye hesap ediyorum.

Benim en çok sevdiğim dolayısı ile her bahçede görmek isteyeceğim türler;
Dendrocalamus asper "Betung hitam"
Bambusa lako
Dendrocalamus giganteus
Fotoğraflarını sırasıyla aşağıya koyuyorum.

70111
70112
70113

Amazonn
01-04-2009, 16:23
çok teşekürler gerçekten yararlı oldunuz....

hemn sipariş verip tohumlarımın gelmesini bekleyeceğim.....:)

Amazonn
16-04-2009, 12:18
sonunda sipariş vediğim tohumlardan 2 si geldi....

1100 bambu tuhumum oldu.

Amazonn
16-04-2009, 12:23
ayrıca nisanın15 de 1 kg Bambusa Arundinacea siparişi verdim.....

Amazonn
16-04-2009, 14:15
forumda aspirinle ilgili bir deney okudum

tohumlara aspirin(18gr/L) uygulasam nasıl olur....

Bağdadi
17-04-2009, 20:09
Sayın Amazon ikinci resimdekiler başka bir bambunun tohumu değilmi ? Beş çeşit bambu tohumu bende ektim bir çeşit filizlendi ama etiketlemediğim için hangisinin çıktığını bilemedim.Aspirini bende okumuştum ve denedim bariz bir fark yok sanıyorum veya ben gözlemleyemedim.Selamlar.

Amazonn
20-04-2009, 12:29
resimlerde 2 çeşit bambu tohumu var..1 çeşit daha bekliyorum toplamda 3 çeşitşe başlayacağım..

bakalım nekadar başarılı olacağım..?

forumda alınan sonuçlar pek tatmin edici değil..

Bağdadi
20-04-2009, 22:11
Gittigidiyorda beş çeşit bambu tohumu var bilgin olsun.Çimlenme süresi iki ay deniyordu ama bende çimlenmiş ve hızla boya gidenler var.Bir ay olmadı daha .))
resim koyacaktım ama gece görüntüsü net değil.

Bağdadi
21-04-2009, 12:27
Benim bambular :)) Henüz bir şeye benzemiyorlar ama bir aylık bile değiller.

Amazonn
21-04-2009, 14:40
Benim bambular :)) Henüz bir şeye benzemiyorlar ama bir aylık bile değiller.

çok güzel görünüyorlar....geleceğin bambuları..:)

şuan bende 110 edet tohumu çimlenmeye aldım ıslak bez arasında çimlenmeyi bekliyorlar çatlayanı torfa ekeceğim.. nekadar başarılı olabileceğimi merak ediyorum...

sizin bambu nun cinsi nedir....

ayrıca gittigidiyordaki fiyatlar bana biraz yüksek geldi.....

Bağdadi
21-04-2009, 18:41
Beş çeşit maso,cane,lake ve ikide ismini hatırlayamadığım olmak üzere beş çeşit ektim.Etiketlemeyi unuttuğum için filizin cinsi meçhul :)) bunlar aceleci olanlar aynı cins yanındakiler çimlenmedi daha,bunlar güneş alsın diye saksıya şaşırttım.Şişen tabletlere dikmiştim şaşırtmada sorunda yaşamadılar.Dediğiniz gibi gittigidiyordaki fiyatlar pahalı ve tohum adedi çok az,sadece amatörce denemek isteyenlere uygun.Sizin Bambularında en kısa zamanda çimlenmesi dileklerimle...

Besenkar
27-04-2010, 19:23
Tohumdan değil rizomdan yetiştirmek çok daha hızlı ve ekonomik.

sakagun
12-07-2010, 20:11
Artık benim de bambum var. Saksıdaki kökleri sonbaharda mı ayırmam doğru olur?

Kartal77
30-07-2010, 16:21
-------------------------

Seawalker
03-12-2011, 17:32
Moso bambu tohumu ihtiyacınız için: Muhteşem Moso (http://mosobambu.blogspot.com/)

kurtulus09
02-06-2012, 10:12
peki bu bambuyu ticari olarak yetiştirsek nerelere satabiliriz ve ne kadar satabliriz bilginiz varsa yardımcı labilir misiniz ?

arbutus
31-10-2012, 08:20
İyi günler...

Öncelikle agaclar.net sitesini ve forumunu kuranlara çok teşekkür ediyorum. Üşenmeyip bu ortamda sahip olduğu bilgi ve tecrübelerini paylaşanlara da ayrıca çok teşşekürler..

Yeni üyeyim, zaman zaman bilgi ihtiyacımı gidermek için agaclar.net'e girerdim..
Aslında hangi konuda bilgi aradıysam buldum diyebilirim burada ama belki ara sıra da
olsa bir amatör olarak deneyimlerimi de paylaşabilirim, merak ettiklerimi sorabilirim
diye düşündüm.

Elimden geldiğince daha önce cevapları yazılmış konularla ilgili tekrara düşmemeye çalışacağım ancak atlayabilirim, hata yapabilirim; şimdiden affınıza sığınıyorum.

Bitki sevdalısı insanlar olarak eşim ve ben evimizin bir köşesinde ve balkonumuzda
saksıda bambu yetiştirmişizdir, bu zarif ve kıymetli bitkiyi hayranlıkla seyretmişizdir. Kısmet olup da bir bahçe sahibi olunca bambularımızı üç öbek halinde diktik.
İlk 2,5/3 sene hiç bir kıpırtı göstermediler, ne büyüme ne yayılma ne de solma!
Oysa bambuların yayılmacı olduğunu biliyordum ki bunu son bir sene içerisinde
bizzat tecrübe ettim.
Dört metre kadar ilerisindeki erik ağacının dibinden ilk sürgünü gördüğüm zaman
vallahi çok sevindim, hiç endişe etmedim. Bakalım nasıl yayılacaklar görmeliyim dedim ve iyi ki öyle yapmışım. İlk sürgünğn ardından patır patır yeni sürgünler geldi ve bir sene içerisinde erik ağacının etrafını tamamen sardı. Çok hoştu doğrusu! Bu yayılımın zevkini yaşamış olarak erik ağacıma da daha fazla haksızlık etmemek için geçen hafta hepsini söktüm.
Toprağın hemen bir karış altından devam ediyor kök/rizom sistemi. Bel küreğini kökleyip bitkiyi kaldırdıktan sonra gerisini halat çeker gibi çektim.
Yeni bağımsız bambularımı elbette saksılara ve bahçemin başka bölgelerine diktim. Enteresan bir şekilde bazen yapraklarını kapatıyorlar, sonra yine açıyorlar. Dilerim yaşamlarını devam ettirip yeni yerlerinde de çoğalırlar.

Hoşçakalın efendim, iyi günler

Arbutus

C.Anıl
31-10-2012, 16:40
sizin adınıza sevindim

bambularınızın türleri neydi

arbutus
29-11-2012, 22:38
Kusura bakmayın anca farkediyorum, siteyi kullanmayı yeni yeni öğreniyorum..
Cinslerini bilmiyorum ama bir tür runner olmalı, yayıldığına göre.

SelamlarArbutus