View Full Version : Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
[
6]
7
Arkadaşlar elimde melisa tohumu var. Ekimi bu zamanda ev ortamında yapmakmı yoksa bahardamı yapmak iyi olur.
Unlu bit ile olan mücadelemiz bir müddet devam ettikten sonra çareyi bitkinin bir çok bölümünü amatörce budamakta bulmuş idim. Sadece üzerinde en çok tohum bulunan dala dokunmamıştım. O dalda oluşan tohumların da bir bölümünü kaybettim. Kalan 3-5 tanenin rengi beyaza döndü ama çok iri değiller. Şu aralar melisalarınızın tohumları ne alemde, kalanları kaybetmek istemiyorum toplamak için uygun vakit midir ?
metinkeskin05
27-02-2013, 00:55
merhaba benimde melisamda unlu bit oluştu mücadelede başarılı olduysan benimle paylaşırsan sevinirim
Unlu bit için "yazlık yağ" adı altında bulabileceğiniz ilaçları kullanabilirsiniz.
coskun8553
14-03-2013, 12:12
Dünkü fırtınada nerden geldiğini bilmediğim bir parfüm çiçeği bizim balkona düşmüş,belki köklenir diye suya koydum.Acaba bu şekilde köklenir mi ?
hanımeli
16-03-2013, 19:18
Merhaba ben bu gün melisa tohumlarımı ektim,ama tohumdan üreten varmı acaba, tohumdan çıkma şansı ne olabilir,eğer çimlenirse fotoğraflarıyla burada paylaşacağım.
çok heveslendim umarım çıkar.
Baska tur cestrumlar cimlendirdim. Kolay cimleniyor. Ama celikten uretmek daha kolay.
ahmet1958
31-03-2013, 20:28
melisa çiçeğinde tohumla üretme işine gerek kalmadan çok basit yöntem olan çelik dal ile üretebilirsiniz, % 100 sonuç elde ettiğim sistem aşağıda,
seçeceğiniz çelikler 30-40 cm boyunda ve üzerinde yapraklar olsun çeliğin ucunu 45 açı ile yan kesiniz
1- Sabah güneşini yani 08 -12 arası alan bir yer seçin,
2 -Toprağı 15-20 cm derinlikte kazınınız, kazdığınız çukuru yarısına kadar su ile doldurunuz,
3 - çukurdaki su iyice çekene kadar bekleyiniz,verdiğiniz bu su köklenmeye çok yardımcı oluyor
5- çukurun alt kısım ıslandığı için ,çelikler rahatca batırılabilir ,çukura çelikleri koyarken 5-6 cm içeri batırın ve çukuru tekrar doldurun,
doldurduğunuz toprakları çok hafifçe bastırarak dikim işini bitirin,
daha sonra çukurun dibine kadar su inmesi için iyice sulayın ve devamlı suyunu kontrol ediniz,
Not= her halukarda çiçek kökleniyor ama bu yazdıklarım %100 sonuç vermiştir
Ramazan ilbay
02-04-2013, 23:39
Sn. Ramazan Bey,
Melisanız ne güzel gelişmiş, çok güzel kokuyordur. Yanındaki geniş yapraklı bitkinin adını merak ettim.
Teşekkür ederim geniş yapraklı bitki yumurta patlıcanı diğer adıyla Solanum ovigerum yumurta şeklinde meyvesi oluyor önce beyaz sonra tatlı bir sarı renk alıyor.
2 yıldır tohumdan çimlendirmeye çalıştım ama bir türlü başaramadım ne yazık ki.. ve sonunda bu gün fidanını aldım umarım en kısa sürede o güzel kokuyu duyacağım.
gecen haftalarda melisamda tomurcuklar vardi cicek acacak sandim bekledim acacagi yok.actim baktim icinde tohum var .budamamistimda bir guzel budadim attim. diger bahced de melisa vardi bugun ona baktim ondada tohumlar var. resmini koyuyorum ne zaman tohum almaliyim simdi toplasam kurutsamdami koysam icini cikartsamdami saklasamda jsteyene gondersem bilemedim.resmini koyayim bilen bana anlatsin.
Merhabalar,dün annemin melisasından aldığım tohumları,bu akşama dek suda beklettim.Hepsi dibe çökünce pet bardaklara ektim.Ağzını naylonla kapattım.İlk defa deniyorum.Umarım başarırım.
Sevgi Durul
21-05-2013, 23:31
Melisanın tohum kesesi yaklaşık üç aydır aynı duruyor. Kuruma belirtisi yok. Olgunlaştığı nasıl anlaşılır?
408025
denizinkizi
22-05-2013, 12:21
Arkadaşlar elimde melisa tohumu var. Ekimi bu zamanda ev ortamında yapmakmı yoksa bahardamı yapmak iyi olur.
elinizde kaldıysa melisa tohumundan alabilirmiyim. ben ektim 6 ay oldu hiç bir şey olmadı sanırım karıncalar götürdü.
Tohumdan yetişen iki aylık filizlerim. Sizce bunları şaşırtsam sıkıntı olur mu? (Cetvel 1 cm toprak içinde)
Ayrıca elimde bu senenin melisa tohumu mevcut. İsteyene gönderebilirim.
Tohumdan yetişen iki aylık filizlerim. Sizce bunları şaşırtsam sıkıntı olur mu? (Cetvel 1 cm toprak içinde)
Ayrıca elimde bu senenin melisa tohumu mevcut. İsteyene gönderebilirim.
Vallahi sorunuza yanıt verebilecek bilgiye sahip değilim. Sadece foto yu çok sevimli bulduğumu belirtmek istedim. :D Benim Ocak toplantısında sevgili Zafer İnandıklı dan saksısıyla aldığım çiçeğimin boyu 1 metreye yaklaştı. İnşallah sıcaktan yapraklarını yakmadan çiçeğini koklayabilirim.
Zafer İnandıklı
03-06-2013, 22:44
Şimdi Melisa zamanı. Mis kokulu geceler başladı.
Ustamınki çiçek açmış. Darısı benim başıma. Gezi protestolarından başımı kaldırır kaldırmaz saksısını büyüteceğim. Çünkü kökleri saksı dışına çıkmaya başladı :)
Tam da foto yüklemeyi öğrendim derken çuvallamak :) Hoşgörünüze sığınıyorum.
Melisamın saksısını büyüttüm. Dibine gübre de koydum. Artık çiçek bekliyorum kendisinden:D
Sanırım moderatörümüz paylaşım ile ilgili mesajları silmiş. Aşağıdaki konudan devam edelim :
http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/31984.htm#post1171490
kadrajadnan
14-07-2013, 12:12
merhaba,
aranıza yeni katıldım. ziraat mühendisi olmama rağmen hiç ama hiç ilgilenmemiştim. yakın zamanda fikrimi değiştirdim amatör olarak bişeyler yapmaya çalışıyorum. sizden ricam; melisa bitkisinin bakımı, gübre ihtiyacı, toprak yapısı gibi bilgileri nerden elde ederim...
saygılar...
Sn. kadrajadnan,
Aramıza hoşgeldiniz.
Bu konuyu başından/ilk sayfadan itibaren tararsanız sorularınızın bir çoğuna cevap bulabilirsiniz.
Tohumdan yetiştirdiğim 4 aylık melisa fidanlarım 20 cm boyunda. Güneş altında kaldıkları zaman yaprakları düşüyor. Akşam tekrar yukarı kalkıyor. Gelişmesi ve çiçek açması için güneş gerekiyor diye okumuştum. Daha dün suladığım halde yine yapraklar boynunu bükmüş. Başka bir problem olabilir mi?
Geceleri kokusu çok daha yoğun, rüzgarla havada uçuşuyor.
434472
.
Orhan Özbilgiç
18-08-2013, 08:45
Tohumdan yetiştirdiğim 4 aylık melisa fidanlarım 20 cm boyunda. Güneş altında kaldıkları zaman yaprakları düşüyor. Akşam tekrar yukarı kalkıyor. Gelişmesi ve çiçek açması için güneş gerekiyor diye okumuştum. Daha dün suladığım halde yine yapraklar boynunu bükmüş. Başka bir problem olabilir mi?
Kök gelişiminde problem olabilir. Humik asit denemenizi öneririm.
5-6 yıldır Melisaları hep aynı yere dikiyorum. Günün hiç bir saatinde, doğrudan güneş almıyor. Ağaçlar arasından süzme ışık alıyor.
Bu, 2011 haziranında aldığımda 75-80 cm boyunda bir çalı idi. İki yılda boyu neredeyse iki metre oldu. Bu yaz ikinci çiçeklenmesini yapıyor.
Yani ne büyümesinde, ne de çiçeklenmesinde çok fazla güneş gerekmedi.:confused:
434476
434477
Arkadaşlar selam. Denizli de yaşamaktayım. Bana bir yakınım 18 kglık yağ tenekesine dikili Melisa verdi. Eve getirdikten sonra toprağını fazla bozmadan saksısını değiştirdim. Yakınım bana fazla güneş görmeyecek ve sık sulayacaksın dedi.Kendisi evin önünde yetiştiriyor ve bitkileri gayet sağlıklı. Ben direk güneş görmeyen balkona koydum.Balkon perdesi güneş ışığının direkt girmesini engelliyor ama hava sirkülasyonunu engellemiyor.Ama benim Melisam eve geldikten sonra 2 gün kadar normal çiçek açtı sonrasında çiçek açmayı kesti ve yapraklarının çoğunlukla uçları sararıyor. Bu neden olabilir. Ortam değişikliği mi yoksa benmi yanlış bir uygulama yapıyorum.
Zafer hocam, benimki de açtı, mis gibi koktu, geçti. Ekim sonunda onu da bahçeye geçireceğim. Balkonun bencillik olduğunu anladım. Sizin verdiklerinizin tümü (selluka, meleklerin boruları vb) bahçeyi daha çok seviyor çünkü.
http://img.tapatalk.com/d/13/09/07/a3upyqym.jpg
Sizce bunlar çiçek açma belirtisi midir? Fidanlar 5 aylık
Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m/)
paveHawk
07-09-2013, 11:43
1 hafta önce dalından koparılıp perlite diktim. Tutar mı acaba? bir kaç yaprağın ucunda hafif kuruma var. çok istediğim bir çiçek ama bulmakta sıkıntı çektim
http://imageshack.us/a/img802/684/qmjw.jpg
Orhan Özbilgiç
07-09-2013, 14:20
Havalar serinledi. Direkt güneş ışığı almazsa, köklenir sanırım. Alt yapraklar dökülsün, önemli değil. Sürgün ucu kurumadıkça tehlike yok demektir. Dilerim başarırsınız.
Bir haftadır kokmaya başladı.Bir hafta daha sürer sanırım.
http://img.tapatalk.com/d/13/09/13/3udyheve.jpg
Sanırım çiçekler geliyor
Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m/)
6 ay önce ektiğim tohumdan yetişen ve bu akşam açan ilk çiçekler.
444216
Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m?id=1)
Aynı anda dikip, aynı şartlarda büyüttüğüm 6 melisanın sadece bir tanesi açtı. Diğerlerinden tek farkı plastik saksıda olmasıydı. Diğerleri seramik saksıda geçirdiler yazı. Köklerin fazla ısınması çiçek açmasını sağlamış olabilir mi?
Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m?id=1)
Lütfen yardım edin, melisamı kaybetmek istemiyorum:(:(:(:(:(
cörekotu
22-12-2013, 00:18
Cok merak ediyorum, yakinda benimde olucak insallah siparis verildi :))
Lütfen yardım edin, melisamı kaybetmek istemiyorum:(:(:(:(:(
Bu mevsimde normal. Bir problemi olduğunu sanmıyorum
Sent from my iPhone using Tapatalk (http://tapatalk.com/m?id=1)
Derya Hanim
22-12-2013, 10:04
Bendede iki tane var, 3 taneydi birini gorumceme verdim bilmem artik o ne yapti cunku cok guzel bir bitki degil. Cok yerlerini degistirdim ben bunlarin, yere diktim sonar o yer baska cicek icin lazim oldu, aldim baska yere diktim orayida begenmedim en son aldim bir saksiya diktim. Neredyse boyuma geldiler. Ben bunlardan bir dal kiriyorum sonrada dibine bir yere sokuveriyorum, bir iki aya kadar yepyeni bir bitki daha cikiyor.
Bu mevsimde normal. Bir problemi olduğunu sanmıyorum
Sent from my iPhone using Tapatalk (http://tapatalk.com/m?id=1)
umarım öyledir :(
Sn.cevikry o bitki çok şekilsiz duruyor.
Biraz budayıp şekil verseniz, bahara sizi çok sevindireceğinden eminim.
Mesela bu boy çok iyi
Dama-da-noite (Cestrum nocturnum) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=qRfhc5xJXns)
Bonsai yapmayı bile denemişler.
461768
Fikir olsun, yoksa bu hali pek çirkince.
Sn.cevikry o bitki çok şekilsiz duruyor.
Biraz budayıp şekil verseniz, bahara sizi çok sevindireceğinden eminim.
Mesela bu boy çok iyi
Fikir olsun, yoksa bu hali pek çirkince.
Çok haklısınız ancak şimdi budamam doğru olur mu? Mart gibi budamak gerekiyor diye biliyorum. Fikir için çok teşekkürler
İsmail Kuzucu
28-12-2013, 18:59
Elimde 100e yakın melisa fidanı var. Haziran ayına kadar hepsi bitip yenileri geliyor.
Sevdiği toprak karışımı yazayım bitkileriniz coşsun :)
Malzemeler:
Cocopeat (hindistan cevizi torfu), perlit, humik asit (toprak düzenleyici)
Cocopeat ve perlit % 50 oranında karıştırılır. Sulama suyuna (5 litre) toprak düzenleyici (10 gram) ekleyip 2 haftada 1 sulama yapın. Saksının altına mutlaka altlık koyun ve suyun yarıya kadar gelmesini sağlayın.
Gübre içinse yılda 1-2 defa 20-20-20 gübre kullanabilirsiniz.
Budama konusuna gelince, eğer kışın içeride kalıyorsa her zaman budama yapabilirsiniz.
İçerde değil de sakın budama yapmayın, budama bitkiyi uyanmaya teşvik edeceğinden dona dayanmaz ve genç filizler yanar..
Budama konusuna gelince, eğer kışın içeride kalıyorsa her zaman budama yapabilirsiniz.
İçerde değil de sakın budama yapmayın, budama bitkiyi uyanmaya teşvik edeceğinden dona dayanmaz ve genç filizler yanar..
İsmail Bey; melisamın resimlerini gördünüz mü? neden yaprakları sararıp dökülüyor?
İsmail Kuzucu
30-12-2013, 14:01
Hiç susuz bıraktınız mı bitkiyi? Toprağı hep nemli kalsın mümkünse. Suyu çok seviyor çünkü.
Bunun gibi sararmalar bende küçük saksılarda suyun hemen dibe geçmesiyle oluşmuştu.
Saksı değişimi yapıp torfa ekim yapmıştım şuan yanlarından yeni filiz çıkarmaya başladılar.
Eğer oda sıcaklığında duruyor ise haftada en az 2-3 defa sulamanız gerekli..
Orhan Özbilgiç
30-12-2013, 15:42
Dün ara sıra geçtiğim bir sokaktan geçerken, birkaç yıl önce bahçesinde Cestrum Elegans (Kırmızı Çiçekli Melisa) gördüğüm binayı hatırladım. Kafamı çevirip baktım. Bir de ne göreyim? Aslanlar gibi duruyor.;) Kıştan hiç etkilenmemiş. Gerçi İstanbul'da, kar yağdı ama henüz don olmadı.
Üzerinde bayağı çiçeği vardı.
Akşam hava karardıktan sonra, bu kez budama makası ile geldim. Bir dalını budadım.
Çeliklerini diktim. Birkaç ay bekleyeceğiz. Bakalım, ya nasip.:p
462737
462738
462739
462740
462741
Hiç susuz bıraktınız mı bitkiyi? Toprağı hep nemli kalsın mümkünse. Suyu çok seviyor çünkü.
Bunun gibi sararmalar bende küçük saksılarda suyun hemen dibe geçmesiyle oluşmuştu.
Saksı değişimi yapıp torfa ekim yapmıştım şuan yanlarından yeni filiz çıkarmaya başladılar.
Eğer oda sıcaklığında duruyor ise haftada en az 2-3 defa sulamanız gerekli..
Tavsiyeler için çok sğolun
Dün ara sıra geçtiğim bir sokaktan geçerken, birkaç yıl önce bahçesinde Cestrum Elegans (Kırmızı Çiçekli Melisa) gördüğüm binayı hatırladım. Kafamı çevirip baktım. Bir de ne göreyim? Aslanlar gibi duruyor.;) Kıştan hiç etkilenmemiş. Gerçi İstanbul'da, kar yağdı ama henüz don olmadı.
Akşam hava karardıktan sonra, bu kez budama makası ile geldim. Bir dalını budadım.
462741
Bunu ilkkez gördüm. Çok güzelmiş. Kokusu da aynı mı?
462737
462738
462739
462740
462741
Bende 1 ay önce benzer bir harekat yaptım.
Sonuç 4 çelik sera ortamında hala yeşil, biri tazecik sürmüş.
Kokusu yok ama rengi harkulade:rolleyes:
Çok hayal kurmadım ama biri bile tutsa kafi bana.
Cesrtum elegans 'Kuippiantem' veya Cestrum fasciculatum 'Newell' artık hangisi ayırt etmek zor.
Orhan Özbilgiç
30-12-2013, 16:47
Maalesef, bunlar kokmuyor Sayın cevikry. Ama sanırım kışa çok iyi dayanıyor. Üç-beş senedir var orada.
Kokulusu bu kadar dayanıklı değil. Ben her şene sarıp sarmalıyorum ve öylece koruyabiliyorum.
462747
462747
Not: Nedenini anlayamadığım bir hata oldu. Çiçekli halinin fotoğrafı iki kez kopyalandı. Özür dilerim.
Orhan Özbilgiç
30-12-2013, 16:59
Sayın Jezebel;
Şimdi siz beni daha da umutlandırdınız.
Ben üzerlerini uygun boyutta saklama kabı kullanarak kapattım. Veee...ortalama sıcaklığı fix 24 derece olan, aydınlık bir yer buldum onlara. Gerektikçe fısfıs lamak ve havalandırmak için alırım kabı üzerinden.
Bahçedeki Melisa' mın üstü tohum dolu.
Tohumdan yetişir mi acaba:confused:
Çelikten çok kolay oluyor, tohumla uğraşan yoktur sanırım.
462976
.
Elimde 100e yakın melisa fidanı var. Haziran ayına kadar hepsi bitip yenileri geliyor.
Malzemeler:
Cocopeat ve perlit % 50 oranında karıştırılır. Sulama suyuna (5 litre) toprak düzenleyici (10 gram) ekleyip 2 haftada 1 sulama yapın. Saksının altına mutlaka altlık koyun ve suyun yarıya kadar gelmesini sağlayın.
Çeliklerinize talibim. Kabul ederseniz almaya Balıkesir e gelirim.
:rolleyes:
İsmail Kuzucu
02-01-2014, 08:05
Çeliklerinize talibim. Kabul ederseniz almaya Balıkesir e gelirim.
:rolleyes:
Tüm çelikleri kendim kullanıyorum malesef :p Hatta şuan genç filizleri alıp köklendirmeye koydum. Sorunsuzca gelişiyorlar. (Odada soba kurulu)
Benim çelik aldığım bitki bu
463442
Rengi çok güzel.
aydindeniz
05-01-2014, 21:46
herkese selam bahçemde iki adet kocaman melisam var budama zamanım yakındır isteyene çelik gönderebilirim. isteyene tohumda gönderebilirim. herkese iyi günler.
Aldığım çelik ve serası.
464319
464320
Sürmüş olması bir şey ifade etmiyor ama...
Bu da benim melisam.Üzerindekiler tohumsa çiçek açmayacak mı?Ben de güzel çiçeklerini koklayacağım diye bekliyordum
İsmail Kuzucu
12-01-2014, 20:23
Sizin çiçekte bayağı tohum var :) Biraz daha bekleyip onları toplayın, içerisinden tohumlar çıkacaktır. Tohumları sıcak bir odada kurutun ve donlar geçtikten sonra ekim yapın.
Çiçeklerin kokusu için ilkbaharı beklemeniz gerekli :p
meseornes
23-01-2014, 15:45
arkadaslar bu sitede yeniyim.. melissa fidesi ve kokulu yasemin fidesi satin almak istiyorum.. uretip satan arkadaslardan yardimlarinizi rica ediyorum..
Bu gün yürüyüş sırasında sarı çiçekli ve şu an açmış olan bir melisa keşfettim :)
Cestrum aurantiacum Lemon oduğunu öğrendim.
Kokusuz:mad:
466731
Araştırırken bir de turuncusu olduğunu öğrendim.
Benim çelik aldığım bitki bu
463442
Rengi çok güzel.
Yıllar önce düden şelalesinde çok güzel bir çiçek görmüştüm. Muhtemelen aynı çiçek olduğunu düşünüyorum. Benim gördüğüm yaz aylarında idi. Yaprak ve çiçek rengi daha güzeldi. Kokulu olup olmadığına bakmıştım. Kokusuz olmasına rağmen çiçeğini kırmızı mücevher gibi gelmişti. Başka yerde daha önce göremeyince sıcak yerde yaşadığını düşünmüştüm.
Hala açıyor, geçen gün gördüm yine :)
466790
466791
inatcı bir tür.
Orhan Özbilgiç
27-01-2014, 19:58
Bu gün yürüyüş sırasında sarı çiçekli ve şu an açmış olan bir melisa keşfettim :)
Cestrum aurantiacum Lemon oduğunu öğrendim.
Kokusuz:mad:
466731
Araştırırken bir de turuncusu olduğunu öğrendim.
Bunları bana göstermeyin lütfen! Zaten Cestrum Elegans' için zoraki bir yer ayarlayabilmişken...Sizde be...:) Üstelik hala tutmama riski varken.
467142
salihcan
09-02-2014, 18:51
Arkadaşlar melisalarımı Ne zaman budamalıyım nasıl budamalıyım yardım lütfen
salihcan
09-02-2014, 18:52
Bu da diğeri
Dünün keşfi, anca fırsat bulup yüklüyorum.
Bunun kokusu var:)yağmur sonrası olunca mı bilinmez, ama parfüm gibi...
469496
;) çelik aldım.
Bu benim yürüyüşler çok faydalı - hem sağlığıma iyi geliyor hem yeni keşifler yapıyorum.
İsmail Kuzucu
14-02-2014, 13:32
Arkadaşlar melisalarımı Ne zaman budamalıyım nasıl budamalıyım yardım lütfen
Bu da diğeri
Eğer uzun süreli donlar olmuyorsa budayı şimdi yapabilirsiniz. Fazla oluyorsa mart nisan ayında yapabilirsiniz.
Ana dalın bitki ağırlığını taşıması için yan dalları kısaltın. Bu şekilde ana dal kalınlaşmış olur.
Eğer çok dallı olmasını istiyorsanız 50-60 cmden makas vurun. Alt kısımdaki gözlerden filizler çıkıp yan dalları oluşturur. (Bu şekil daha çok kullanılır.)
Budamayı yanlış yapsanız bile sorun yok yeni gözleden çıkan filizler bile 3-4 ay içinde 1,5-2 metre olabiliyor :)
Orhan Özbilgiç
14-02-2014, 20:07
Kırmızı çiçekli çeliklerinden, bugüne sadece üç tanesi kalabildi. Bir tanesi ''tamam'' gibi.:)
469613
Olmuş diyebildiklerim
469686
469687
.
salihcan
15-02-2014, 12:45
Eğer uzun süreli donlar olmuyorsa budayı şimdi yapabilirsiniz. Fazla oluyorsa mart nisan ayında yapabilirsiniz.
Ana dalın bitki ağırlığını taşıması için yan dalları kısaltın. Bu şekilde ana dal kalınlaşmış olur.
Eğer çok dallı olmasını istiyorsanız 50-60 cmden makas vurun. Alt kısımdaki gözlerden filizler çıkıp yan dalları oluşturur. (Bu şekil daha çok kullanılır.)
Budamayı yanlış yapsanız bile sorun yok yeni gözleden çıkan filizler bile 3-4 ay içinde 1,5-2 metre olabiliyor :)
Teşekür ederim kısa boylu olanı bir arkadaşımdan söküp ekmiştim uzundu ilk ekerken yolda üstü kırılmıştı ektim çiçek açtı ama ancak yanına yaklaştırdıgımda kokuyordu diğerinide çiçekçiden aldım oda çiçek açtı oda fazla kokmadı kokulu cins ikiside ama neden kokmadıgını merak ediyorum şimdiden teşekür ederim...
abdullahonat
05-04-2014, 15:58
Sevgili arkadaşlar kayseride yaşamaktayım tohum ya da bitki konusunda yardımlarının bekliyorum teşekkürler.
Benol Hazaroğlu
05-04-2014, 19:35
Küçücük çeliğede çiçek açtırdın ya helal olsun. Ben geçen sene bir pembe bir kırmızı saksılı aldım 50cm vardı hala çiçek göremedim.
O da bir şey mi:confused:
Mor olana bak :)
481067
Bu kokuluydu, kendime saklıyorum.
Benim melisa çiçeğim çiçek açmadı.Tomurcuğuda yok .Çiçek açma zamanı ne zaman?
Bizim komşunun balkonunda vardı ama adını bilmiyorduk öğrendiğim iyi oldu.
aydindeniz
10-04-2014, 13:24
melis bahar aylarında havanın ısınması ile çiçek açmaya başlar yaz sonuna kadar çiçeklenmeye devam eder. akdeniz kuşağında çiçeklenme kışında oluyor ama soğuk bölgelerde biraz daha geç olacaktır. hatayda melisalarım kış boyu az da olsa çiçekliydi. ama asıl çiçeklerini yazın göreceğiz.
5 senedir her tatile gittiğimde mutlaka 2 ser adet Melisa alır gelirim. Eylül ayında getirdiğim için iklime Adapte olmadan kış gelir ve gözüne bakar dururum ama maalesef baharda uyanamaz. Bu sene erken davrandım ve iki adet yetişmiş Melisa aldım. seraya koydum bakalım ne olacak.
Şimdi üzerinde çiçekler var. Çelik alsam mi yoksa hiç dokunmadan iklime alısmasınimı beklesem karar veremedim. Şimdi çelik alsam zamansız olurmu? Ne dersiniz.
5 senedir her tatile gittiğimde mutlaka 2 ser adet Melisa alır gelirim. Eylül ayında getirdiğim için iklime Adapte olmadan kış gelir ve gözüne bakar dururum ama maalesef baharda uyanamaz. Bu sene erken davrandım ve iki adet yetişmiş Melisa aldım. seraya koydum bakalım ne olacak.
Şimdi üzerinde çiçekler var. Çelik alsam mi yoksa hiç dokunmadan iklime alısmasınimı beklesem karar veremedim. Şimdi çelik alsam zamansız olurmu? Ne dersiniz.
Bence çelik alıp yedekleme yapın. Kışa kadar
yerine alışır. Ama karasal iklime dışarda dayanması zor.
Sent from my iPhone using Tapatalk
aydindeniz
12-05-2014, 10:46
dün yazlığa uğrayayım dedim kendi melisamı budamıştım sadece ucundan az bir kısım dal bırakmıştım ama komşunun ki çalı görünümünde inanılmaz güzel kokuyor etraf. melisalar çiçek dolmuş...
Dün akşam çelik uygulaması yaptım bakalım nasıl sonuç verecek.
Orhan Özbilgiç
12-05-2014, 21:17
Kırmızı çiçekli çeliklerinden, bugüne sadece üç tanesi kalabildi. Bir tanesi ''tamam'' gibi.:)
469613
Evet sadece bir tanesi tuttu. Ve bugün bahçeye, yeni yerine diktim. Üzerinde çiçek tomurcukları var. Bakalım toprağa adapte olabilecek mi?
492053
492054
salihcan
14-05-2014, 16:05
#1315 ve#1316 daki fotolardan sonra budamalarını yaptım ve baya gelişti :) birde üretmek için toprağa deyen yeri gömdüm bir sitede böyle birşey görmüştüm umarım köklenir :)
salihcan
14-05-2014, 16:09
Öbür melisa. :) Bir şey sormak istiyorum bunları ben kokulu melisa diye bülüyorum geçen sene çok az açtı kokmadı yalnızca dibine girip koklayınca kokuyor acaba kokulumu şimdiden *** :)
Arkadaşlar yukarda da bahsetitğim melisam için gübre almak istiyorum. Şu anda çiçeklenme döneminde gübreleme iyi olurmu. Ayrıca NPK 20.20.20 tavsiye edilmiş. Bunu ziraai ilaç satan yerden bulamadım. Sizin internetten önerdiğiniz bir marka ve yer varmı?
Yaklaşık 2 ay önce aldığım çelikler tutup sürgün vermeye başladı. Çelikle üretim yapmak isteyenler için Mart'ın ortası (İstanbul için) uygun sanırım.
Bugün bir ziraatçiden 400 gr NPK 20 20 20 (Markası PROTEOGREEN) aldım. 1 tatlı kaşığı bu gübreyi 1 Lt suya karıştır ver dedi ama yinede agaclar.net e danışmak istedim. Melisama bu şekilde gübre vereyim mi?
Yardımlarınızı bekliyorum.
Önerilen doz uygun bence sevgili prıtt, ayda 1 kez verilebilir.
Önerilen doz uygun bence sevgili prıtt, ayda 1 kez verilebilir.
Teşekkür ler sn. Maki01. Bu hafta uygulama uygulama yapacağım bu dozda.
Arkadaşlar sulamayı nasıl yapıyoruz melisada. Bazı arkadaşlar musluğun altına koyduğunu aşırı su istediğini yazmış. Siz saksıdaki melisanızı devamlı suluyormusunu? Benim melisamın yapraklarında değişim başladı aceba aşırı sulamadan mı kaynaklanıyor?
Ben havadar ve hafif bir toprağa dikmiştim saksılarda. Yapraklar boynunu bükünce suluyorum. Gayet iyi durumdalar. Havalar ısınınca gelişimleri hızlandı. Yakında çiçek açarlar.
Sizin yapraklardaki hasarı kuşlar yapıyor gibi geldi bana.
Kuşlar değilde heralde dolu vurmuş üzerine. Belki ondan olmuştur diye aklıma geldi .
serkanyaman
31-05-2014, 15:32
benim melisamda sanırımhastalık var. pek çiçekler ile ilgili birisi değilim, ne yapmalıyım.
İlk İzmir toplantısında dağıtılmak üzere hazırladığım Melisalar.
498286
:)
İsmail Kuzucu
31-05-2014, 18:47
benim melisamda sanırımhastalık var. pek çiçekler ile ilgili birisi değilim, ne yapmalıyım.
Uç kısımlarında beyaz sinek var gibi, bu kısımları kontrol eder misiniz. Birde gübreleme yapıyor musunuz? Yeni yapraklarda sararmalar var demir eksikliğinden kaynaklanabilir.
İsmail Kuzucu
31-05-2014, 18:56
Teşekkür ler sn. Maki01. Bu hafta uygulama uygulama yapacağım bu dozda.
Arkadaşlar sulamayı nasıl yapıyoruz melisada. Bazı arkadaşlar musluğun altına koyduğunu aşırı su istediğini yazmış. Siz saksıdaki melisanızı devamlı suluyormusunu? Benim melisamın yapraklarında değişim başladı aceba aşırı sulamadan mı kaynaklanıyor?
Melisa suyu çok sever her gün sulansa dahi zararı yoktur. hasar gören yaprakları koparabilir veya kesebilirsiniz. Bu yaprakların boğumundan yeni dallar çıkıp görüntüyü tekrar düzeltecektir.
serkanyaman
31-05-2014, 23:15
Uç kısımlarında beyaz sinek var gibi, bu kısımları kontrol eder misiniz. Birde gübreleme yapıyor musunuz? Yeni yapraklarda sararmalar var demir eksikliğinden kaynaklanabilir.
Hocam baz yapraklarin altinda yesil yesil minicik bocekler var. Gubreleme yapmadim hic. Beyaz sinek varsa napacagiz.
Nasi bir tedavi uygulamak lazim
Yaprakları zararlar için arap sabunu kullanabilirsiniz. Forumda ev yapımı ilaçlarda arap sabunu ilaç yapımını bulabilirsiniz. Benim Melisa da da sinek vardı evdeki mevcut ziraat ilacla ilaçladim .
Dün akşam çelik uygulaması yaptım bakalım nasıl sonuç verecek.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/calilar/491934d1399892471-melisa.jpg
Malesef bu melisalarımın hepsi sarardı ve çürüdü. aceba sorun ne olabilir. Sabahları çok 1-2 saat kadar güneş alan pencereye koymuştum aceba ondan olabilirmi? Yoksa poşete koymam mı yanlış bir uygulama oldu?
Malesef bu melisalarımın hepsi sarardı ve çürüdü. aceba sorun ne olabilir. Sabahları çok 1-2 saat kadar güneş alan pencereye koymuştum aceba ondan olabilirmi? Yoksa poşete koymam mı yanlış bir uygulama oldu?
Hepsi tutmayabiliyor. Çelik alma zamanı, Çelik kalınlığı farkettirebiliyor. Benimkilerin farkı hep açık havada olmasıydı. Hepsi tutmadı tabii.
Hepsi tutmayabiliyor. Çelik alma zamanı, Çelik kalınlığı farkettirebiliyor. Benimkilerin farkı hep açık havada olmasıydı. Hepsi tutmadı tabii.
Sn. palemos,
Şu anda müthiş bir çiçeklenme içerisinde ve 70-80 cm boyunda ayrıca aldığımda yaklaşık olarak 20 gün oldu o yüzden yerine alışmadan budama yapmak istemiyorum. Malum bizim iklimde ilgi ve alaka istiyor.
Ama çelik alsammı yinede karar veremedim bir türlü. :confused:
Sn. palemos,
Şu anda müthiş bir çiçeklenme içerisinde ve 70-80 cm boyunda ayrıca aldığımda yaklaşık olarak 20 gün oldu o yüzden yerine alışmadan budama yapmak istemiyorum. Malum bizim iklimde ilgi ve alaka istiyor.
Ama çelik alsammı yinede karar veremedim bir türlü. :confused:
Çiçekte olduğuna göre çelik tutmaz sanırım. Yaz sonuna doğru potasyumlu gübre ile soğuğa dayanıklılığını artırıp kışı korunaklı bir yerde geçirmesini sağlarsanız seneye çelik alabilirsiniz. Tohumdan da kolay yetişiyor. Ben öyle büyütmüştüm.
Yaklaşık 20 gün önce melisa dan almış olduğum dalları güneş almayan pencerenin önüne suya koymuştum. Dün itibariyle kök saldılar.
Yaklaşık 20 gün önce melisa dan almış olduğum dalları güneş almayan pencerenin önüne suya koymuştum. Dün itibariyle kök saldılar.
Hava ısınınca bitkinin bünyesel faaliyetleri hızlanmış. Bu yüzden kısa sürede köklenmiş.
hrahmikocak
28-06-2014, 23:01
Sayın Dostlar,
Elime küçük bir saksıda Limon Melisa geçti. Adını öyle söylediler. Bu konuda bilgisi olanların beni aydınlatması dileğiyle hepinize saygılar sunuyorum.
İsmail Kuzucu
29-06-2014, 02:32
Çiçekte olduğuna göre çelik tutmaz sanırım. Yaz sonuna doğru potasyumlu gübre ile soğuğa dayanıklılığını artırıp kışı korunaklı bir yerde geçirmesini sağlarsanız seneye çelik alabilirsiniz. Tohumdan da kolay yetişiyor. Ben öyle büyütmüştüm.
Çiçeklenme veya meyve oluşumu köklenmeyi daha çabuk etkiliyor. Normalden daha kısa sürede bir köklenme oluyor. Benim gözlemim bu yönde ;)
Köklenme biraz daha da fazlalaştı toprağa alsam mı aceba?. Korkuyorum bunca zaman hergün kontrol edip toprağa alınca ölmesinden.
Köklenme biraz daha da fazlalaştı toprağa alsam mı aceba?. Korkuyorum bunca zaman hergün kontrol edip toprağa alınca ölmesinden.
Vakit kaybetmeden toprağa alın bence. Artık kendini kurtarır melisanız.
2 gün önce aldım Sn. egünur. Teşekkürler.
Sertac Yenice
11-07-2014, 22:16
Herkese iyi aksamlar. Cesme ciftlikkoy'de evimizin bahcesine gecen sene diktigimiz melisa kök ve yaprak acisindan cok saglikli. Ancak Haziran ayinin sonuna dek cicek acmadi. Haziran'in sonunda birkac gun cicek actiktan sonra uzerindeki tum cicekler kayboldu. Bu guzelim kokudan mahrum kaldik. Evimiz cok ruzgar alan bir bolgede ve ciceklenmeden birkac gun sonra firtina duzeyinde ruzgara maruz kaldi. Bu olumsuz durumun ruzgarla bir ilgisi var midir ? Ne yapilabilir ? Ayrica eklemek gerekirse gecen yaz gayet guzel koku sacan melisamiz icin bahsettigim durum bu yaza özgü.
serkanyaman
16-07-2014, 19:36
böcekleri halletim ilaç aldım kullandım. ancak yaprakların buruşarak kurumasına çözüm bulamıyorum. yeni çıkan filizlerde bile form bozukluğu oluşu kuruyo. çaresizim.
Lonicera
17-07-2014, 13:09
Şimdiden tohum bağlamaya başladı. Nasip olursa bu yılki etkinlikte dağıtmayı istiyorum.
Bende kara kara düşünüyorum balkonuna ki 5 melisa yi kışın ne yapacağım diye. Aksaray da Kış i evde çıkarabilir mi bilmiyorum.
Lonicera
17-07-2014, 13:27
Bence ev içinde çıkarır. Ama en büyük problem sulama. Saksı içerisinde kaybedilen bitkilerin pek çoğu sulama sıklığı ile oluşan problemlerden kaynaklı oluyor. Soğuktan üst kısmı donsa bile kök kısmı sağlam kalıyor. Elbette üzerinde uzun süre bekleyen kar ve buz olmazsa.
Ama melisa suyu çok seviyor. geçen sene evde kışı çıkaramayan bitkimin susuz kaldığından şüphelenmiştim.
Lonicera
17-07-2014, 15:51
Bitkinizin bulunduğu ortam onun dinlenmesine müsaade etmeyecek bir sıcaklıkta olup da aktif büyüme sürecini devam ettirirse elbette normal sulama yapılabilir. Ama kış dinlenmesine girerse sürekli sulama ile bitkinizi kaybetme riskiniz yüksek.
Arkadaslar bu yıl tatilde büyük bir çalı nın üzerinden tohum keselerini topladım. Bu tohumları nasıl muhafaza edebilirim .keselerinden çıkarayım mi
Arkadaslar bu yıl tatilde büyük bir çalı nın üzerinden tohum keselerini topladım. Bu tohumları nasıl muhafaza edebilirim .keselerinden çıkarayım mi
Bence çıkarmadan saklayın
çürüme olur mu aceba demiştim ama.
çürüme olur mu aceba demiştim ama.
Bir peçete içine hava alacak sekilde koyun. Biraz kuruduktan sonra dökülür, **** ovalayarak içinden çıkarabilirsiniz. Susam seklinde tohumlar.
İsmail Kuzucu
29-08-2014, 20:09
böcekleri halletim ilaç aldım kullandım. ancak yaprakların buruşarak kurumasına çözüm bulamıyorum. yeni çıkan filizlerde bile form bozukluğu oluşu kuruyo. çaresizim.
O yaprakları koparıp atın. İlaçta fazla gelmiş olabilir. Çok hassas yaprakları var çünkü. Birde bitkinin uç dalları yatmaya başlayınca hemen sulamasını yapın. Bitki kendini toparlamaya başlar, üzülmeye hiç gerek yok.
İsmail Kuzucu
29-08-2014, 20:11
Tohumlar siyah rengini almış ise keselerden çıkartıp saklamasını yapın. Çimlenme özelliği azalmamış olur.
Arkadaşlar Merhaba;
Melisam çok güzel çiçeklendi. Gün boyu güneş alan bir yerde duruyor. Ancak yaprakları sarardı ve dökülmeye başladı. Açılan çiçeklerde çok zayıf daha açmadan dökülüyorlar. Geçen haftalarda pamuklu bit olduğu için ilaçlamıştım acaba ondan mı olmuştur . Önerileriniz nedir. Teşekkürler..
İsmail Kuzucu
20-09-2014, 17:40
Arkadaşlar Merhaba;
Melisam çok güzel çiçeklendi. Gün boyu güneş alan bir yerde duruyor. Ancak yaprakları sarardı ve dökülmeye başladı. Açılan çiçeklerde çok zayıf daha açmadan dökülüyorlar. Geçen haftalarda pamuklu bit olduğu için ilaçlamıştım acaba ondan mı olmuştur . Önerileriniz nedir. Teşekkürler..
Gün boyu güneş görüyor ise her gün mutlaka sulamanız gerekli. Saksıda ise alt kabı dolacak kadar su eklerseniz 2 gün yeterli olacaktır. Ayrıca azotlu ve fosforlu gübre takviyesi ile bitkiye destekte bulunabilirsiniz.
İsmail Kuzucu
20-09-2014, 17:48
Balkondaki melisa tüm mahalleyi parfümleyecek kadar çiçeklendi :p
518117
518118
518119
Laleci_03
20-09-2014, 18:40
Muhteşem kokusu balkondan bütün evi sarıyor :eek:
Son denemelerimde melisalar suda çok çabuk kökleniyor fakat onları toprakla buluşturduğumda durumları kötülüyor ve kuruyorlar. Aceba bunun için nasıl bir yöntem uygulamamız lazım. Tohumdan yetişenler aynı toprakta gayet sağlıklı iken diğerlerinde böyle bir sıkıntı var.
Suya azar azar toprak eklemeyi düşünüyorum belirli aralıklarla aceba bu şekilde olurmu?.
İsmail Kuzucu
22-09-2014, 20:10
Son denemelerimde melisalar suda çok çabuk kökleniyor fakat onları toprakla buluşturduğumda durumları kötülüyor ve kuruyorlar. Aceba bunun için nasıl bir yöntem uygulamamız lazım. Tohumdan yetişenler aynı toprakta gayet sağlıklı iken diğerlerinde böyle bir sıkıntı var.
Suya azar azar toprak eklemeyi düşünüyorum belirli aralıklarla aceba bu şekilde olurmu?.
Yeni kökler çok hassas olduğu topraktan etkilenirler. İlk önce küçük bir saksıya yarıya kadar torf koyun, daha sonra fideyi köklerine zarar vermeyecek çekilde bu torfun üzerine koyup saksıyı torf ile tamamlayın.
Torf steril olduğu için kökler sağlam kalacaktır. Bu saksıda gelişen kökler toprağa aldığınız zaman etkilenmeyecektir.
Bu yüzden direk küçük saksılara çelikleri ekmek her zaman avantajlıdır.
cörekotu
27-09-2014, 15:24
Arkadaslar merhaba, iki adet melisa celigim geldi ve köklendiler, ikisini bir saksiya diktim fakat biraz zor tuttugunu ögrendim acaba simdi nasil bakmaliyim onlara kac günde bir su vereyim bilgi verebilirmisiniz; tesekkürler...
bernacyhn
28-09-2014, 13:18
Benim melisam balkonda duruyor. Onu bu yazın bir tanıdıktan yaklaşık 15 santim iken almıştık. Bir müddet yerine alışamadı sonradan epey hızlı bir şekilde gelişti. Neredeyse her yaprağın dibinden yeni sürgün veriyor. Her çıkan yaprak biraz daha büyük oluyor sanki. Mevsimi olmadığı için çiçeğini göremedik ama seneye görürüz umarım.
Merhaba Sn. Bernacyhn, bende sizin gibi çok seviyorum melisayı balkonumda en az 5-6 tane melisave ve 10 kadarda çelik var. Benimkiler şu anda müthiş çiçeklendi ama bunun için NPK 20.20.20 gübreyi araştırmanızı öneririm. Ben bu gübrenin farkını çiçeklenmesinde fazlasıyla gördüm bu sene.
bernacyhn
30-09-2014, 18:26
Merhaba Sayın Prıtt, melisayı aldığım kişi toprağını koyun gübresiyle zenginleştirmiş. O nedenle herhangi bir gübreleme yapmadım. Ancak seneye baharda eğer saksı değişiminden çok etkilenmiyorsa - bunun araştırmasını yapacağım- saksısını değiştirirken yeniden gübreleme yapmayı planlıyorum. Npk gübresi var elimde hali hazırda. Ancak değerleri çok fark olmamakla birlikte biraz daha düşük. Bitkimin genel durumuna göre söylediğiniz gibi npk ile gübreleyeceğim. Daha sık aralıklarla gübrelemem gerekebilir ama o da sorun değil.
Ben ilk defa edindiğim için kokusunu bilmiyorum malesef. Çiçeklenme dönemi için sabırsızlanıyorum.
Benim Melisa o kadar yoğun koku yaymaya başladıki inanin o güzel koku artık rahatsız ediyor. Ama yavaş yavaştan sarar maya başladı yaprakları. şu anda Cam balkonda sanırım soğuktan oluyor. Evde de hemen yapraklarını döküyor ne yapacağımı bilemedim. Kapalı alandan hiç hoşlanmıyor sanirim.
İsmail Kuzucu
30-09-2014, 19:21
Sararmalar yer değişiminde, azot eksikliğinde ve çok susuz kaldığı zaman oluyor. Geçen sene - derecelere indiği zaman içeriye almaya başlamıştık yapraklar yeşildi. Sararmalar alt yapraklardan başladıysa azot eksikliği başlamış demektir.
Saksı değişimi için belirli bir zaman kökler toprağı sıkmaya başladığı zaman gölge bir alanda yapabilirsiniz. Npk gübrelemesini senede 4 sulama olarak kullanmanız yeterli olacaktır.
Çiçeklenme döneminde fosfor ağırlıklı gübre kullanılırsa çiçeklenme zamanı daha çok uzuyor. Yani çiçekler 1 ay duruyorsa bu süre 1,5 ay oluyor.
Yazdıklarım 3-5 çiçek üzerinde denenmiş fikirler değildir. Her sene 100 adet melisa üzerinde uygulanan çözümlerdir :)
Sn. İsmail Kuzucu azotlu gübre vermemi önerirmisiniz.Sulamayı azalttım Sararma azot eksikliği değil gibi geliyor bana çünkü 1 hafta önce cam balkona aldım dışarısı soğudu diye. Odaya almak istedim ama daha önce e ortamınıda sevmedi. Bu kış elimdeki melisalar ölürse artık pes edeceğim ve melisa bakmayacağım.
Orhan Özbilgiç
07-10-2014, 19:42
Evet sadece bir tanesi tuttu. Ve bugün bahçeye, yeni yerine diktim. Üzerinde çiçek tomurcukları var. Bakalım toprağa adapte olabilecek mi?
492053
492054
Artık, ''bir çalım var' diyebilirim. Tabiiki kışın örterek, ve dibini malçlayarak korumaya alacağım.
Cestrum Elegans'ın bugünkü durumu.
519985
519986
519987
İsmail Kuzucu
08-10-2014, 21:16
Sn. İsmail Kuzucu azotlu gübre vermemi önerirmisiniz.Sulamayı azalttım Sararma azot eksikliği değil gibi geliyor bana çünkü 1 hafta önce cam balkona aldım dışarısı soğudu diye. Odaya almak istedim ama daha önce e ortamınıda sevmedi. Bu kış elimdeki melisalar ölürse artık pes edeceğim ve melisa bakmayacağım.
İlk resimdeki fidanlar gayet güzel. Fazla güneş görmüyor mu yaprakları fazla büyük gibi geldi bana. Birde yaprakların uçları sararmış gibi, yapraklar ıslandığı zaman güneş altında duruyor mu? Durmuyorsa potasyum eksikliği olabilir.
2. fotoğraftaki çelikleri havalar fazla soğumadan içeriye alın onlar hemen etkilenirler soğuklardan. En önemlisi ektiğiniz şişelerin altına fazlaca delik açın ki altta hiç bir zaman su birikmesin. Birde şişeleri folyo ile sararsanız kökler hem güneş görmez hemde su ihtiyacı fazla olmaz.
Tüm melisalarınız rahatça kışı geçirecektir, sıkıntı yapmayın. Bahara girincede saksı değişimi ve gübreleme yaparsınız.
İsmail Bey, malesef balkonum güneş almıyor. Her ay düzenli NPK 20.20.20 sularına karıştırarak veriyorum. Aslında büyük olanlar hallerinden memnun gibiler şu anda çiçekten görülmüyor. Balkonuda camla kapattırdım Fazla donlarda odaya alacağım bakalım ne olacak. Çelikler içinde dediklerinizi uygulayacağım. Teşekkürler.
salihcan
11-10-2014, 09:39
Arkadaşlar melisanın tohumlarının olgunlaştıgını nasıl anlayabilirm ? şimdiden teşekür ederim :D
İsmail Kuzucu
26-10-2014, 09:18
Tohum keseleri beyaz olduğu zaman kopartabilirsiniz. İçindeki siyah tohumları ayırıp saklamanız daha iyi olacaktır.
lilpar76
29-10-2014, 06:28
Dün pazardan yasemin zann edip aldığım bitkinin aslında melisa çalısı olduğunu sayın salihcanın bahçe sayfama dün gece yazdığı mesajdan öyrendim. Bu sabah forumda melisa ile ilgili araştırma yaparken, bahçemde bu yazdan beri seve-seve beslediyim, daha bir bitkimin de isminin Cestrum eleqans olduğunu öyrenmiş oldum. Kırmızı çiçek açan bu bitkimin yeni uzayan dallarının uç kısmı yumuşacık ve hafif kırmızımsı tüylü, uç yaprakları da yaz sıcakları geçtikten sonra kırmızımsı çıkmaya başladı. Yazda iki kez çiçek açtı, yine de tomurcukluyor kibi.
Bitkimin şimdiki durumu, ama çiçeklerini yazda çekmiştim.
İsmail Kuzucu
30-10-2014, 19:41
Melisanın tohum keseleri.
524181
524182
524183
İki tanesi benim balkonumda, iki tanesi arkadaşımın terasında olan dört adet melisayı yaz başında tüpteki fidanlardan alarak büyük saksılara ektim. Bir tanesi farklı, üç tanesi farklı fidancıdan. Dört tanesi de büyüdü yaklaşık 1 mt.'yi geçen boydalar. Ağustos ayından itibaren çiçeklenip koku vermeye başladılar. Bir tanesin de iyi büyük ve fazla tohum keseleri var. Diğerlerin de az ve küçük olarak.
Bu fidanlardan çelik alarak çoğaltmak istiyorum. Fidanlardan iki tanesini ışık gören kapalı ortama alabilirim. İki tanesini yarı ışık gören bir ortama alabilirim. Alacağım çelikleri ışık alan kapalı ortamda köklendirmek ve sonrasın da dört farklı ortam da saksılamak istiyorum.
Konu başlığı altında ki bilgilere birinci sayfadan itibaren baktığım da çelikle üretim ve budama konusun da üyelerimizin farklı tarihler paylaştığını gördüm.
Güney Marmara bölgesin de uygun olan budama ve çelikten yetiştirme zamanı ne olmalıdır?
bozo3726
01-01-2015, 18:40
Antalya da sokaklarda ağaç halinide yetişen bu bitkinye ve salgıladığı o muhteşem kokusuna bayıldım Şubat tatilinde çelik olarak çok sayıda kesip konya ya getirdim evde ayni kokuyu vermeye devam ediyor.
Orhan Özbilgiç
01-01-2015, 19:59
Her sene, kış koruması amacıyla, Melisayı yapraklarıyla beraber, çuvala sarıyordum. Baharda, yapraklarla birlikte gövdesini de köküne kadar çürümüş olarak buluyordum.:( Tabi ki, yeni bir tane satın alıyordum.
Bu yıl farklı bir yöntem uyguladım. Tüm koruma gerektiren bitkilerimi, samanla malçladım. Bazılarını yine sarıp sarmaladım. Melisayı ise, neredeyse samana boğdum. :p
Bakalım sonuç ne olacak? Nisan da gidince göreceğim...
531263
531264
İsmail Kuzucu
01-01-2015, 20:35
Her sene, kış koruması amacıyla, Melisayı yapraklarıyla beraber, çuvala sarıyordum. Baharda, yapraklarla birlikte gövdesini de köküne kadar çürümüş olarak buluyordum.:( Tabi ki, yeni bir tane satın alıyordum.
Bu yıl farklı bir yöntem uyguladım. Tüm koruma gerektiren bitkilerimi, samanla malçladım. Bazılarını yine sarıp sarmaladım. Melisayı ise, neredeyse samana boğdum. :p
Bakalım sonuç ne olacak? Nisan da gidince göreceğim...
2-3 gündür etkili olan rüzgarlar melisaların olduğu seranın örtüsünü açmış. Yaklaşık hava sıcaklığı -3 dereceyi görmüştü. Rüzgarla olan etkisini düşününce bayağı etkilenmeleri gerekliydi. Hepsi sağlıklı şekilde duruyordu.
Bitkiyi sarmak yerine saksıyı sudan korumanız mümkün değil mi? Çünkü nemli toprak soğuktan çok çabuk etkileniyor, kuru toprakta ise don olsa bile bitki o kadar etkilenmişyor.
Orhan Özbilgiç
01-01-2015, 21:29
Bitkiyi sarmak yerine saksıyı sudan korumanız mümkün değil mi?
Çünkü nemli toprak soğuktan çok çabuk etkileniyor, kuru toprakta ise don olsa bile bitki o kadar etkilenmişyor.
Haklısınız. Dipte biriken suyun donması nedeniyle, ilk yetiştirdiğim ve üç yaşına kadar koruyabildiğim melisayı kaybetmiştim.
Yalnız, çalı yaseminim dışındaki tüm çalılarım gibi, melisam da toprağa dikili, üstelik tam da yağmur oluğu olmayan, balkon çatısının saçak dibinde. Kuzey rüzgalarına kapalı ender yerlerden biri olduğu için, oraya dikiyorum. Bu yüzden dibinde su durmasının önüne geçmek zor oluyor.
Neyse, bakalım bu yöntem çözüm olacak mı?
Sn. Orhan Özbilgiç, Sİzin bu yönteminizin işe yarayıp yaramayacağının takipçisi olacağım.
Ben melisalar için ne yaptım ise kışı bir türlü çıkartamadılar. Serada olmadı, evde kapalı alanda yine olmadı. Bu sene bakalım cam balkon yaptırdım ve şu ana kadar bir sıkıntı yok gibi ama yapraklarda hafif sararma başladı. Bakalım 3-4 daha sabredebilecekler mi? Eğer bu defa da hüsrana uğrarsam bu defa melisadan vazgeçeceğim.
Orhan Özbilgiç
02-01-2015, 13:59
Sayın prıtt;
Aksaray melisa'nın dışarıda kışı geçiremeyeceği bir iklime sahip. Bu nedenle; melisalarınız için en güzelini yaptığınızı düşünüyorum.
Yalnız, yapraklardaki sararma, topraktaki bir mineral eksikliğinden gibi duruyor. Onu ilgili başlıkta sorsanız! Mutlaka bir çözüm önereceklerdir.
Saygılarımla.
Sn. Orhan Özbilgiç; durumun mineral eksikliğinden ziyade bana güneş almamasından gibi geliyor. Balkonum hiç güneş görmüyor.
Forumda konunun uzmanı Sn. İsmail Kuzucu da durumla ilgili yorum yapar zannediyorum :) . Sağolsun melisalar konusunda bizi devamlı bilgilendirdi.
İsmail Kuzucu
02-01-2015, 14:42
Yaprak uçlarında sararma ve kenarlara doğru yayılması potasyum eksikliği, yeni yaprakların çıkması veya yavaş büyümesi kalsiyum eksikliğinden kaynaklanabilir.
Güneşten olacağını zannetmiyorum, öyle olsaydı dallar çok ince kalıp düzgün şekilde sürgün vermezdi.
Birde saksılarınızı değiştirken biraz daha büyük saksı kullanın. Değişim zamanında yanmış hayvan gübresi kullanabilirsiniz. Umarım yararlı olabilmişimdir..
İsmail Bey, melisalarım gayet sağlıklı idi. Ama soğukların çıkması ile yani yaklaşık 1- 1,5 aydır bu hali aldılar. Potasyum ağırlıklı bir gübreyi bu zamanda kullanmam doğru olurmu peki?
İsmail Kuzucu
02-01-2015, 15:15
İsmail Bey, melisalarım gayet sağlıklı idi. Ama soğukların çıkması ile yani yaklaşık 1- 1,5 aydır bu hali aldılar. Potasyum ağırlıklı bir gübreyi bu zamanda kullanmam doğru olurmu peki?
Potasyum bitkinin soğuklara ve hastalıklara karşı direncini arttıyor. Sonbahar dönemiyle birlikte yeşil bitkilerde kullanılması gerekli. Seradaki kabak, hıyar ve melisalarda hala kullanıyorum. Melisalarda aşırı derecede tohum var bunları dökmemesi içinde fosfor gübrelemesi gerekli. Ben şimdilerde 5-20-5 gübresi kullanıyorum.
Önceden 2 hatada bir uygulama yapıyordum artık 3-4 haftada bir uygulama yeterli olacaktır. Bitki gelişimi durmadığı için tabii gübreleme yapabilirsiniz.
Orhan Özbilgiç
02-01-2015, 17:51
Sayın prıtt;
Bence, potasyum veya fosfor kullanmadan aşağıdaki link'i tıklayarak bir inceleyin.
Sizin sorununuzun, potasyum veya fosfor olmayabileceğini göreceksiniz.
Besin maddesi eksiklik veya fazlalıkları (http://www.eziraat.net/besin-maddesi-eksiklik-veya-fazlaliklari.html)
İsmail Kuzucu
02-01-2015, 18:28
Sayın prıtt;
Bence, potasyum veya fosfor kullanmadan aşağıdaki link'i tıklayarak bir inceleyin.
Sizin sorununuzun, potasyum veya fosfor olmayabileceğini göreceksiniz.
Besin maddesi eksiklik veya fazlalıkları (http://www.eziraat.net/besin-maddesi-eksiklik-veya-fazlaliklari.html)
Fosfor eksikliğini kendi bitkilerimdeki tohumların dökülmemesi için kullandığımı yazmıştım. (Şimdilerde gübre kullanılır mı için sorusuna cevap.)
Fotoğrafta gözüken durumlar:
Yaprak kenarlarında sararma ve uç kısımlarda yanıklık,
Yeni yaprakların oluşmaması veya çok geç gelişme göstermesi. (Tüm yapraklar büyük yeni yapraklar yok veya çok küçükler)
Benim gördüklerim bunlar, her türlü kaynaklar araştırılabilir. :)
Orhan Özbilgiç
02-01-2015, 19:40
Fotoğrafta gözüken durumlar:
Yaprak kenarlarında sararma ve uç kısımlarda yanıklık,
Yeni yaprakların oluşmaması veya çok geç gelişme göstermesi. (Tüm yapraklar büyük yeni yapraklar yok veya çok küçükler)
Benim gördüklerim bunlar, her türlü kaynaklar araştırılabilir. :)
Sayın İsmail Kuzucu;
Ben de;
Yaprakların sadece kenarlarında değil, daha yaygın bir renk değişimi görüyürum. Eğer damarlar yeşil olsaydı, demir eksikliği derdim. Ama değil.
Potasyum eksikliğinde sarı değil, kahverengileşme belirginleşiyormuş!
Yaprak uçlarında belirgin bir yanıklık yok! Sadece duvar kenarında bir dalda tüm yapraklarda bir kuruma var.
Sonra bu mevsimde Aksaray'da hangi bitki büyümesini sürdürür ki, melisa sürdürsün!
Mevsim itibariyla, Melisa gibi, ılıman iklimde her dem yeşil kalan çalıların, Aksaray gibi karasal iklime sahip bir bölgede, bu soğuk günlerde, gerçek anlamda modern bir sera ortamı dışında bırakın yeni yapraklanmayı, mevcut yapraklarının yeşil kaldığına şaşmak gerekmez mi?.
Anlayacağınız Ben; Sizin tahminlerinizden tatmin olmadım.
Konunun uzmanı olmadığım için iddialı da değilim.
Bu nedenle de; fotoğrafları, bitkilerin hastalıklıklarına ilişkin bir başlıkta (mutlaka vardır.) konunun uzmanı (Ziraat Müh., Orman Müh. gibi.) bir arkadaşımızın, fotoğrafları görmesinin yararlı olacağı kanaatindeyim.
Tabii ki, sorup sormamak konusunda karar, sayın prıtt'ındır.
Saygılarımla.
Elimde koçtaştan aldığım bu gübre var. Uygunmudur aceba. Gübreler konusunda geçmişte yaşadığım kötü tecrübelerden sonra kullanmaya korkuyorum açıkçası.
İsmail Kuzucu
03-01-2015, 14:25
Ben de;
Yaprakların sadece kenarlarında değil, daha yaygın bir renk değişimi görüyürum. Eğer damarlar yeşil olsaydı, demir eksikliği derdim. Ama değil.
Potasyum eksikliğinde sarı değil, kahverengileşme belirginleşiyormuş!
Yaprak uçlarında belirgin bir yanıklık yok! Sadece duvar kenarında bir dalda tüm yapraklarda bir kuruma var.
Demir eksikliği diyemezsiniz çünkü demir eksikliği sadece yeni sürgünlerde oluşur :)
Yaprak uçlarına dikkatli bakarsanız durumu anlayacaksınız. Tüm yapraklar mı duvar kenarında ve her bitkide yok. :)
531406
Sonra bu mevsimde Aksaray'da hangi bitki büyümesini sürdürür ki, melisa sürdürsün!
Mevsim itibariyla, Melisa gibi, ılıman iklimde her dem yeşil kalan çalıların, Aksaray gibi karasal iklime sahip bir bölgede, bu soğuk günlerde, gerçek anlamda modern bir sera ortamı dışında bırakın yeni yapraklanmayı, mevcut yapraklarının yeşil kaldığına şaşmak gerekmez mi?.
Dediğiniz doğru fakat aşağıdaki fotoğraftaki sürgünler nasıl çalışıyor? Bu bitki yapay mı ki bu kadar canlı ve hâlâ çalışmaya devam ediyor. :)
531407
Anlayacağınız Ben; Sizin tahminlerinizden tatmin olmadım.
Konunun uzmanı olmadığım için iddialı da değilim.
Bu nedenle de; fotoğrafları, bitkilerin hastalıklıklarına ilişkin bir başlıkta (mutlaka vardır.) konunun uzmanı (Ziraat Müh., Orman Müh. gibi.) bir arkadaşımızın, fotoğrafları görmesinin yararlı olacağı kanaatindeyim.
Tabii ki, sorup sormamak konusunda karar, sayın prıtt'ındır.
Saygılarımla.
Önceden de söylediğim gibi her kaynaktan faydalanmak gerekir. Ben gördüklerimi yazdım. (Yaşasın ziraat ve orman mühendisleri..)
Bugün potasyum ağırlıklı gübre almak için zirai ilaç bayiine gittim. Potasyumun şimdi kullanılmasının hiç bir anlamı olmadığını yaprakların kesinlikle mevsimsel şartlara bağlı olduğunu, potasyumun sadece bahar aylarında meyve verimi için kullanıldığını söyledi ve 1 kg. mı 50-60 tl civarında kırmızı demir gübresini kullanmamı önerdi. :D
Potasyum ve demiri ayrı ayrı saksılarda deneyeceğim. bakalım hangisi iyi sonuç verecek.
Melisalar evde biraz yapraklarını döktü. bugün cam balkona aldım. Aceba budama yapsam mı?
Merhaba sevgili arkadaşlar, resimlerde görülen bitkimin yaprakları bir anda sararmaya başladı. Genellikle her dalın en büyük ve eski yapraklarında başlıyor, sonra küçük yapraklarda da meydana geliyor. Bitki aşırı koyu yeşil, sağlıklı ve sürekli yeni sürgünler verirken, çiçek açma dönemi yaklaşıyor diye kaliteli bilinen bir markanın asidik ortam isteyen "Ortanca" bitkileri için granül formundaki besinininden vermiştim, ne yapmam gerekiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar,
melisa62
25-05-2015, 17:28
merhabalar, tohumdan yetişen melisalarımız 2 aylık. acaba sonbahara kadar çiçek açar mı?
melisa62
25-05-2015, 18:27
melisalarımız...
gökhan Arslan
25-05-2015, 20:41
melisalarımız...
Sayın melisa62 melisa hızlı büyüdüğü için büyük ihtimalle çiçeğini göreceksiniz. İzmir'de mayıs-haziran ve ağustos-eylül aylarında olmak üzere iki kere çiçeklenir sizin de sonbahar başını beklemeniz gerekecek.
Merhaba arkadaşlar geçen hafta çiçekçiden limon melisası aldım balkonum güneş görmüyor baya aydınlık oluyor ama pencerenin dibînde duruyor haftada 2 defa suluyorum gübresinide verdim boyu 70,80cm kadar şuan acaba güneş göremediği için çiçekleri açmamazlık yapar mı?
gökhan Arslan
01-06-2015, 07:17
Merhaba arkadaşlar geçen hafta çiçekçiden limon melisası aldım balkonum güneş görmüyor baya aydınlık oluyor ama pencerenin dibînde duruyor haftada 2 defa suluyorum gübresinide verdim boyu 70,80cm kadar şuan acaba güneş göremediği için çiçekleri açmamazlık yapar mı?
Fatih bey limon melisanın çiçeklerinden ziyade yaprağının kokusu güzeldir siz neden çiçek açsın istiyorsunuz ?
masal_naz
27-08-2015, 13:01
melısa çiçeğinin kokusunu merak edip yakınımda fıdan satan yerlere uğradım ama malesef ne tohum ne fidan bulamadım :( internette stokta yok sanırım bulana kadar bekleyip sizi izlemeye devam edeceğim.
masal_naz
02-09-2015, 12:02
Bugun tohum sipariş verdim, bu aylarda dikilebilir mi?
Fidan mı alsaydım acaba
İsmail Kuzucu
02-09-2015, 12:36
Tohumlar cımlenır fakat gunes ısıgı yetersız gelebılır. fıdeyı soguk havalardan koruyabılırsenız sorun olmaz tohumları ekebılırsınız.
masal_naz
02-09-2015, 16:06
Tohumlar cımlenır fakat gunes ısıgı yetersız gelebılır. fıdeyı soguk havalardan koruyabılırsenız sorun olmaz tohumları ekebılırsınız.
ben tohum yerine fide siparişi vermişim 7 cm şimdi tekrar baktım :D geldiğinde ne büyüklükte bir saksıya dikmeliyim
İsmail Kuzucu
02-09-2015, 20:05
Saksınız ne kadar kucuk olursa kok gelısımı o kadar ıyı olacaktır. Fazla buyuk saksıya ekmenıze gerek yok.
yatutarsa
04-09-2015, 04:21
Merhaba, öncelikle ilk yorumdan 48.ci sayfadaki 1420. mesaja kadar yazılanların tümünü okudum. Bazılarının bu bitkiyle olan tecrübelerine tebessüm ettim, bazılarınınkine ise üzüldüm. Müthiş bir bilgi deryasına dönmüş bu forum, katılımcılarının sayesinde.. Yazılanlar sonunda içimde, geceleri bu çalıyı teneffüs etmek için karşı konulamaz bir istek oluştu. :) Çin'den online satış yapan bir siteden 1,5$ karşılığında 50 tohum siparişinde bulundum. Bakalım... Ekicez artık çin malı tohumu ya tutarsa diyerekten :D
Tekirdağ'da bir evimiz var. Evimiz ve bulunduğu sokaktaki tüm evler bahçeli. Herkes birbirine gidip çay içer sohbet eder v.s. Bu sokağın özelliği ise hep aynı yönden esinti alması. Aklıma bu sokağın başına güçlü kokulu bir bitki ekerek, akşam sohbetlerimizi daha keyifli hale getirmek geldi. Önce ıhlamur ağacı ekme fikriyle başladım, araştıra araştıra Cestrum nocturnum' e kadar geldim. Siparişim elime muhtemelen Eylül sonu gibi ulaşacak. Tohumlar filizlendikten sonra, bahçede olacaklar. Buradaki her eve dağıtacağım. Kalanları da 20 metre ötedeki sokağın başına ekmek gibi bir planım var. Büyük bir parfüm bombardımanı planlamaktayım :cool: :p
Bu mesajı yazma sebebim bu değildi elbette. Benim yazılanlardan cevabını edinemediğim birkaç sorum var.
Soru 1- Forumda birçok kişi tohumdan yetiştirmekte başarısız olduğundan bahsetmiş. Başaranların (Melisa62 http://www.agaclar.net/forum/1381934-post1411.htm) veya bu konuda bilgi sahibi olanların tohumdan başarı elde etmek için nelere dikkat etmesi gerektiğini söyleyebilir mi? Mesela sizin elinize ekim'de tohum geçse ne yapardınız? filizlendirmek için Mart ayını mı beklerdiniz yoksa hemen filizlendirerek, martta toprağa mı ekerdiniz? Bir de şu şekilde tohumları ekmek yeterli mi (https://youtu.be/IQVCiaCWwkw?t=1m4s) yoksa öncesinde tohumlar çökene kadar suda mı bekletilmeli?
Soru 2- Filizlendirmeyi başardım, bahçeye ektim yerini sevdi, büyüdü yazı bitirdi. Sonra..? Kışın ben bu bitkiyi dona karşı nasıl koruyabilirim? Okuduğum kadarıyla bu da büyük bir problem. Orhan Özbilgiç (http://www.agaclar.net/forum/1237257-post1300.htm ve http://www.agaclar.net/forum/1344441-post1394.htm), ayazkentli (http://www.agaclar.net/forum/1079210-post1249.htm) yöntemlerini gördüm. 15-20 cm kadar kısaltıp üzerini toprakla örteni de okudum. Benim aklıma şöyle bir fikir geldi. 2,5 lt lik üzerine konulur, onun üzerine de 5lt lik pet.. Petler arasında kalan aradaki hava, soğuğun etkisini kıracaktır diye tahmin ediyorum. Siz ne dersiniz?
Eğer şimdi(kasım 2015) filizlendirmem konusunda tavsiyeler olursa, ihtiyacım kadarını filizlendirir, kalanını isteyenlere yollayabilirim.
Ama bahar gibi ekilmesi gerekiyorsa benim göndermem pek mantıklı gelmiyor. Çinden siparişin ulaşması yaklaşık 3 hafta sürüyor. kargoya ödeyeceğiniz paraya, kapıya teslim 50 tane tohum sahibi olabilirsiniz. aliexpress te Cestrum nocturnum diye aratırsanız ilanı görürsünüz
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. ;)
Pazarda 5 liraya fidanı var.
Bakın burada da var
melissa, kokulu bitki, parfüm ağacı, cestrum nocturnum | zenfide.com (http://www.zenfide.com/Parfum-kokulu-melissa-kolonya-cicegi-cestrum-nocturnum,PR-811.html)
Tohumla uğraşmaya değmez. İlla tohumdan ucuz olur diyorsanız bir bitki alın kendi bitkinizin tohumlarını çimlendirin.
yatutarsa
04-09-2015, 14:55
Pazarda 5 liraya fidanı var.
Bakın burada da var
melissa, kokulu bitki, parfüm ağacı, cestrum nocturnum | zenfide.com (http://www.zenfide.com/Parfum-kokulu-melissa-kolonya-cicegi-cestrum-nocturnum,PR-811.html)
Tohumla uğraşmaya değmez. İlla tohumdan ucuz olur diyorsanız bir bitki alın kendi bitkinizin tohumlarını çimlendirin.
Eğer ilkbaharda olsaydık dediğiniz çok daha mantıklı gelirdi. Ama şuan önerdiğiniz satılmakta olan 7cm'lik fidesini de alsam, tohumla da uğraşsam gelecek yaza yatırım yapmış oluyorum. Zaten 1,5$ da aşağı yukarı 5TL ye tekabul ediyor. Ucuzluktan ziyade çimlendirip, komşularıma dağıtmak istiyorum. Eğer tohumlarla başarısız olursam şubat-mart gibi tavsiyenize kesinlikle uyacağım.
Ama hâlâ dışarıda kışı atlatmaları için ne yapmam gerektiğinden emin değilim. Dış ortamda kış atlatmış melissa sahibi forum üyelerden uygulamalarını dinlemek isterim.
masal_naz
06-09-2015, 12:29
dün aldığım melisamı torf ve perlit karışımına diktim
sizce yanındaki yeşil saksı gibi büyük bir saksıyamı dikeyim?
toprağının humuslu ve kumlu olması gerekirmiş,benim gibi torfa diken oldumu:confused:
masal_naz
21-09-2015, 17:03
melisam ölüyor :( yaprakları kararıyor gövdesinde beyaz benekler oldu ne yapıcağımı bilmiyorum :(
masal_naz
21-09-2015, 21:20
Son durum budur. Arap sabunlu solüsyon yaptım yaptaklarını yıkadım üzerinde beyaz sinek ve beyaz bitler var sanırım dipten budama yapacağım :( köklendirmeye çalıştığım yaseminde de aynı sorun oluştu çok üzüldüm en çok istediğim çiçeklerimi kaybediyorum sanırım :(
masal_naz
21-09-2015, 21:23
Yakın fotoğrafı
İsmail Kuzucu
21-09-2015, 21:28
Gövdesinin fotoğrafını eklerseniz beyaz bitleri görürüz. Elledeğiniz zaman böcekler uçışlamaya başlıyor mu?
Yapraklardaki kuruma gayet doğal bitkinin yeri değişti. Sıvı gübre ile destekleme yaparsanız bitki kendine gelecektir. Torf içindeki besin miktarı az gelmiş olabilir. ( Yaşlı yapraklarda uçları kuruması.)
Bitkinin yaprakları fazla ıslak kalmasın gerekirse camın önüne koyun kurusun. Fazla nem mantari hastalıklara daveye çıkarır.
masal_naz
21-09-2015, 21:57
Uçan beyaz sinek fazla yoktu bir, iki tane gördüm ama yaprak altında birkaç uçmayan beyaz bit vardı onları temizledim. Arap sabunlu solüsyondan sonra temiz suyla yıkamalımıyım.
masal_naz
25-09-2015, 15:27
Cevap gelmeyince dipten budadım. Hızımı alamadım yalova fidanlıktan çiçekli melisa aldım şuan koku hiç yok ilginç, akşam kokarmış. Üzerinde birsürü tohum var çok mutlu oldum tohumun biri beyaz diğerleri yeşil
melis inanc
25-09-2015, 15:45
melisalarımız...
bende bir melis olarak melisalarinizi begendim :-)
İki adet melisamız var. Yaz başında çiçek satıcısından satın aldığımda çiçeklenmeye başlamışlardı. Ancak sonra ne olduysa çiçekler döküldü. Koca yaz geçti çiçek geçen hafta yeni başladı. Gece olunca arada evin içine balkondan birisi koku püskürtmüş gibi oluyor. Salgıladıkları koku çok yoğun.
Bir önceki sene gene çiçekçiden aldığım iki melisayı kışın köke yakın budadım, gazete ve naylonlarla sarıp sarmaladım ancak genede donmaktan kurtaramadım. Bunlarında sonu aynımı olacak bilemiyorum. Soğuğa dayanamayan bir bitki ne yazıkki.
masal_naz
26-09-2015, 20:00
Çok ağır kokuyor kokusu bence ıhlamura benziyor balkonda yoğun kokudan oturamadım :)
Mücevher Çalısı
27-09-2015, 20:41
Çok ağır kokuyor kokusu bence ıhlamura benziyor balkonda yoğun kokudan oturamadım :)
Katılıyorum, kokusu çok ağır. Hacı Misi mi Hacı Yağı mı ne bir parfüm (?) var ona benzetiyorum ben. Antalya'da neredeyse her bahçeye dikilmiş :( ve geceleri dışarı çıkmak eziyet oluyor...
masal_naz
28-09-2015, 11:12
Eşim de aynısını dedi :) hacı yağı gibi kokuyor dedi
Bayram tatili boyunca sulama imkanı yoktu. Saksıda diplerine beşer litrelik su bidonu oturtarak gittik. İğne deliğinden (pet şişenin sadece altını delmiştim) bir tanesi azda olsa su alabilmiş diğeri kurumayacak kadar nem çekmiş yapraklarının yarısı sararmıştı. İki gündür üzerlerinde yapraklardan fazla çiçek oluştu. Arada susuz bırakmak iyi demekki.
Kokusunu azaltacak yöntem bulmak lazım ( balkonun rüzgar alan tarafına çektim saksıları esintiyle dağılıyor koku o zaman oh mis gibi koktu gene demeye başladık....)
evandevan5
07-12-2015, 12:02
Didegok hoşgeldiniz, yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=216)başlığında kendinizi tanıtırsanız seviniriz. ;)
melisa çalısı güneş severmi evde camın önüne mi koymam gerekir yoksa gölgeye mi.?
ElektroNet
08-02-2016, 17:53
Öncelikle Sayın Zeytinci ve bilgilerini esirgemeyen tüm arkadaşlara sonsuz teşekkür ederim.
Melisa çiçeği ile 2 yıl önce tanıştım. Çiçekci bir arkadaşımdan çiçek aldığımda dikkatimi çeken minicik ama durumu pek iyi olmayan bir fide dikkatimi çekmişti bakıyordum ki çiçekçi arkadaşım senin evin bahçeli götür bahçene ek tutarsa güzel kokusu var demişti. Neredeyse ölmek üzere olan bu fidecik ile başladı Melisa maceramız. Küçük bir saksıya aktardım bahçemde yarı kapalı bir yerde muhafaza ettim hergün sabah akşam az az su verdim kendini toparladı ve şımardı. Kış geldi ev içine aldım salonda yerini sevmiş olacak ki kışın ortasında 3 gün parfüm kokusu aradım sonunda o yoğun parfüm kokusunun o minicik çiçeklerden geldiğini ve akşamları belirli sürede verdiğini fark ettim. Şimdi 2 yaşından biraz büyük dün dallarındaki beyazlanmış tohumlarını topladım. Maşallahı var 1 avuç tohum var ama tohumlar ile nasıl bir yol izleyeceğimi tam olarak bilmiyorum. Topladığım tohumları pamuklu bir bez üzerine serip kurumasını bekliyorum. Zannediyorum kuruduğunda dış kapsül denilen kabuklarından ayrıştırılıp içindeki asıl tokumlara ulaşmam gerekecek Sayın Zeytinci bu konuda kısa bilgiler vermiş aynen uygulamayı düşünüyorum. Forumdan geçen yıl üye olmadan birçok başlığı okuyup çelikleme yöntemi denedim ama bu konularda hiç deneyimim olmadığından başarılı olamadım. Şuan tohumlarını topladım hafif sararmış yapraklarını uzaklaştırdım ve ortam ısısı 10-15 derecelerde olan atölyemde cam kenarında güneş alacak şekilde muhafaza ediyorum. Tohumlardan yenilerini yetiştirebilirsem tüm bahçemde her bir köşeye yaymak istiyorum. İnanılmaz bir kokusu var ama biraz uzaktan olacak 1-2 metre yakında olduğunda insanın nefesini daraltacak kadar yoğun kokusu var. Bu bitkiyi çok beğeniyorum ve forum ile bu sayede tanıştım. Üye olmanın zamanı geldiğini düşüneren az evvel üye oldum. Aranızda olmaktan çok memnunum ve 1 yılı aşkın süredir gizlice bilgilerinden faydalandığım emeği geçen tüm arkadaşlara tekrar sonsuz Teşekkürlerimi sunarım. Selamlar, Sevgiler.
Ali Kemal
mustafauzun
11-07-2016, 19:26
Melisa calisi var bende cicek acmiyor 1 metre boylarinda melisa calisinin bakimini okudum 20.20.20 gubre aldim. Fakat nasil uygulanicak herhangi bir bilgim yok. Nekadar suya nekadar katicam yapraktanmi yoksa sulama sejlimdemi vermeliyim?http://i.hizliresim.com/qB0yZR.jpg (http://hizliresim.com/qB0yZR)
Ben Türkiyeden Almanyaya kokusu güzel oldugu icin ismini bile bilmedigim (Melisa) cicegi, babamin bahcesinden söküp topragiyla birlikte getirip saksiya ektik.
Resimlere bakarak ismini ögrendik.
Sorum türkiyedeyken cok güzel kokusu vardi burada sakliya ektik 1 hafta sonra yapraklari sararmaya ve dökülmeye basladi ve kokuka bitti. Her gün su veriyorum ama yanlismi yapiyorum bilemiyorum ve nasil yine canlandiralibirim.
Pek bilgim olmadigi icin sizlere basvurdum.
Resim ekliyemedim.
Simdiden Tesekürler.
Zafer İnandıklı
09-09-2016, 23:14
Yorumsuz.
günebakan
10-09-2016, 12:53
Muhteşem görünüyor Zafer abi kokusuda ayrı bir güzeldir şimdi:)
sardunya18
10-09-2016, 14:47
Bu da benim melisam geçen sene çeliklemiştim. Kapalı balkon da tüm gün güneş görüyor nerdeyse her gün suluyorum .Suyu seviyor akşamları mis gibi kokuyor ben sevdim kokusunu :rolleyes:
Ben Türkiyeden Almanyaya kokusu güzel oldugu icin ismini bile bilmedigim (Melisa) cicegi, babamin bahcesinden söküp topragiyla birlikte getirip saksiya ektik.
Resimlere bakarak ismini ögrendik.
Sorum türkiyedeyken cok güzel kokusu vardi burada sakliya ektik 1 hafta sonra yapraklari sararmaya ve dökülmeye basladi ve kokuka bitti. Her gün su veriyorum ama yanlismi yapiyorum bilemiyorum ve nasil yine canlandiralibirim.
Pek bilgim olmadigi icin sizlere basvurdum.
Resim ekliyemedim.
Simdiden Tesekürler.
Bana Yardımcı olacak kimse yokmu arkadaşlar.
sardunya18
14-09-2016, 15:16
Bana Yardımcı olacak kimse yokmu arkadaşlar.
Melisanız yer değişikliğinden sarsılmış olabilir biraz zaman tanıyın ona eğer çok güneş görmüyor sa her gün sulamayın .Alttaki eski yaprakların sararması normal bir durum koku meselesini bilmiyorum .Umarım düzelir
Yorumsuz.
Zafer bey bu kis budama yapicakmisniz acaba. Bizlerede bu guzellikden ayirmisiniz rica etsem.
Tesekkurler.( tel.baglandigim icin karakterler farkli cikiyor)
ParlakYıldızlar
19-03-2017, 00:08
Tüm kokulu cicekler den edinmeye çalışıyorum, ornegin;ballica,çok hafif kokuyor,ezan cicegi (pembe):hafif ve hos bi kokusu var çocukluğumdan taniyorum,selluka;geçen yaz tohumdan ektim 6 mt yi geçti ama cicegini göremedim, melissa satın aldım: oğlum masayı devirdiginde saksidan çıkmıştı geri tekrar ektim o çok canlı bitki şu an kupkuru dallara döndü yaşar mı bilmiyorum,toparlaması için ne yapılmalı?
masal_naz
15-06-2017, 22:00
Merhaba melisayı bahçeye diktim, canlanmıştı yapraklaeı da çopaldı fakat en üst filizleri içer kıvrıldı, yeşil yaprak biti var arap sabunu sıktım şimdi de karınca dolu üzeri ne yapacağımı şaşırdım yapraklar kıvrılıyor
Yaprak Güzeli
08-07-2017, 00:31
Merhaba,
Melisa çiçeğim aniden sararmaya başladı. Konuya biraz göz attım ve bazı cevaplar verilmiş; ama ben hem aşırı sulamıyorum hem de daha sadece bir kez genel amaçlı sıvı besin verdim. Yani aşırı gübre veya sulama gibi bir sorunu olamaz. Zaten henüz bir aydır bende. Günde en az 4 saat güneşini de alıyor; ama yine de sararmaya devam ediyor. Toprağıyla veya toprağın asitlik derecesiyle mi ilgili acaba? Hazır torflara dikmiştim; fakat evdeki çok yıllık toprakla da karıştırdım. Bir de havalar bu ara rüzgarlı gitti. Bunun da etkisi var mıdır? Elimden geldiğince rüzgardan etkilenmeyeceği bölgede tutuyorum, buna rağmen biraz rüzgar aldığı oluyor.
Daha ayrıntılı bilgisi olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim. Solmasını istemiyorum. :/
Kokusu gelmesede kendisi gelsin.
merhaba herkese. Konuyu hortlatmış olacağım ama delirmek üzereyim :( şimdi biz bir çiçekçiden kuruma kinetiğini üniversitede incelemek üzere melisa aldık. Bitki sizin fotoğraflarda paylaştığınızdan. Ama internete melisa yazınca o küçük tüylü yapraklı olan çıkıyor. Bizimki limon da kokmuyor delircem :( (çiçek açmamıştı henüz tomurcukluydu biz yapraklarını toplayınca öldü tabi). Bu çayı yapılan tür değil öyle değil mi?
merhaba herkese. Konuyu hortlatmış olacağım ama delirmek üzereyim :( şimdi biz bir çiçekçiden kuruma kinetiğini üniversitede incelemek üzere melisa aldık. Bitki sizin fotoğraflarda paylaştığınızdan. Ama internete melisa yazınca o küçük tüylü yapraklı olan çıkıyor. Bizimki limon da kokmuyor delircem :( (çiçek açmamıştı henüz tomurcukluydu biz yapraklarını toplayınca öldü tabi). Bu çayı yapılan tür değil öyle değil mi?
Sn. Crocs;
Sizin istediğiniz melissa hangisi öncelikle onu tam olarak tespit edin ve onu bulmaya çalışın. Benim düşündüğüm aşağıdaki linkte olan çok yıllık otsu bitki.Kendisi limon kokuludur. Bitki şifalı bitkilerdendir.
http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1149.htm
Burada olanın ise çiçekleri ikindiden sonra kokar. Hoş bir kokusu vardır. Muhtemelen suyunu vermediğiniz veya az geldiği için ölmüştür. Aradığınız bitki değil.
Üçüncü olarak ise yalancı melissa olarak var olan çalı tipi melissa vardır. O da aynı şekilde limon kokulu yaprakları vardır.
http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/2268.htm
Sn. Crocs;
Sizin istediğiniz melissa hangisi öncelikle onu tam olarak tespit edin ve onu bulmaya çalışın. Benim düşündüğüm aşağıdaki linkte olan çok yıllık otsu bitki.Kendisi limon kokuludur. Bitki şifalı bitkilerdendir.
http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1149.htm
Burada olanın ise çiçekleri ikindiden sonra kokar. Hoş bir kokusu vardır. Muhtemelen suyunu vermediğiniz veya az geldiği için ölmüştür. Aradığınız bitki değil.
Üçüncü olarak ise yalancı melissa olarak var olan çalı tipi melissa vardır. O da aynı şekilde limon kokulu yaprakları vardır.
http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/2268.htm
bizim istediğimiz aloysia citradora idi. Bize gelenin çiçek yapısı farklıydı. biraz araştırınca cestrum nocturnum olduğunu fark ettim. çiçek yapısı ve yaprak yapısı birebir aynı. Aloysianın yaprakları da biraz daha farklı. Şimdilik Melissa officinalis L. sipariş vereceğiz ama bize de oldukça çok miktarda gerekli umarım 20 saksı yeterli olur :)
bizim istediğimiz aloysia citradora idi. Bize gelenin çiçek yapısı farklıydı. biraz araştırınca cestrum nocturnum olduğunu fark ettim. çiçek yapısı ve yaprak yapısı birebir aynı. Aloysianın yaprakları da biraz daha farklı. Şimdilik Melissa officinalis L. sipariş vereceğiz ama bize de oldukça çok miktarda gerekli umarım 20 saksı yeterli olur :)
Tahmin ettiğim gibi. Tıbbi olarak kullanılan ve çok kolay yetişen cinsi. Kışın kökleri ölmüyor. Geniş toprakta bahçede kolay bir şekilde çoğaltabilirsiniz. Bir apartmanın bahçesinde çok miktarda yetiştirmiştim. Ancak her yıl olduğu gibi ot olarak koparılmışlar.
Sizin aradığınızı söylediğinizi araştırınca da( aloysia citradora) karşıma http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/2268.htm aynı bitki çıktı. Tek sıkıntısı sıcak yeri sevmesi. Ben saksıda yetiştirebiliyorum. Geçtiğimiz yıl aldığım bitki kışın öldü derken yazın canlandı. Yeni çiçek verecek.
nanemolla
14-10-2017, 21:29
659084 Şimdilerde tek tük kaldı çiçekleri.geçen sene tepesinden kopan sürgünü toprağa dikmistim onun boyu bile nerdeyse bir metre.çok hızlı büyüyor bence.Yaz kış balkonda duruyor.
nanemolla
14-10-2017, 21:34
659085
nanemolla
14-10-2017, 21:38
Foto yükleme işinde biraz acemiyim.Niye yan çıkıyor bilmiyorum.tekrar deneyip yenisini ekledim.kokusunu daha çok almak için bir aydır içerde ama kapı önünde.rüzgarı da ışığı da iyi alıyor.Çiçeklenme bitince tekrar balkona çıkacak inşallah.
İki sene önce İSMEK bahçecilik kursunda bir bahçe ziyaretinde çelikten köklenmiş bir küçük melisa vermişlerdi.
Ben hemen ismini unutuverdim, ama bitkiyi yaşattım. Yaşattım ama bu bitki nedir ve ne işe yarar sualleri de hep aklımda kaldı. Bu yaz ağaçlar.net'te gezinirken bu başlıkta tanıyıverdim hanım efendiyi. Bu sefer kokusunu merak etmeye başladım. Allah'tan iki senedir açmayan bitkicik tomurcuklanmaya başladı da beni uzun bir süre merakta koymadı.
Fakat çok yordu. Her gün iki üç kez balkona gidip tomurcukların durumuna bakarak: "3 gün sonra açar.", "5 gün sonra açar." açar diye tutmayan tahminlerde bulundum.
Bitkilerin nasılda yavaş işleyen bir gelişimi varmış, bir kez daha idrak ettim!
Sonunda açtı ve günlerce gece yattığımız odada kokusuyla bizi mest etti.
Ve bu alemdeki her şey gibi fenâ buldu.
Bu başlığı çok okudum ama meyvasını görmemiştim. 5-6 kadet kadar da meyva bıraktı.
661572
Sadece meyva değil bir de iş kaldı başımıza. Bakalım tohumdan üreyecek mi?
merhaba,
dün melisa çiçeği dalları getirdi bir komşum... bir tanesini suya ıslattım diğer ikisini toprağa diktim. doğru zaman mıdır? hava çok ılık bu dönemde.
gurbik67
22-02-2018, 00:27
her iki halde de köklenecektir.
Nyksgece
29-07-2018, 13:51
Merhaba. En doyurucu bilgileri bu forumda bulabildiğim için yeni üye oldum. Konu başlığı hala aktif mi bilemiyorum ama araştırdım konuyla ilgili bilgi bulamadığım için sizlere danışmak istedim.
Melisa çiçeğimi bahar döneminde aldım, sağlıklı ve çok güzel çiçeklendi, yaklaşık bir hafta önce çiçeklerini döktü, iki gün önce farkkettim ki tohuma kalkmış. Sorum şu olacak, tohumları ne zaman, nasıl toplamalı ve hangi koşullarda saklayıp ne zaman ekmeliyim. Şimdiden teşekkür ederim.
Lonicera
29-07-2018, 14:42
Merhaba. En doyurucu bilgileri bu forumda bulabildiğim için yeni üye oldum. Konu başlığı hala aktif mi bilemiyorum ama araştırdım konuyla ilgili bilgi bulamadığım için sizlere danışmak istedim.
Melisa çiçeğimi bahar döneminde aldım, sağlıklı ve çok güzel çiçeklendi, yaklaşık bir hafta önce çiçeklerini döktü, iki gün önce farkkettim ki tohuma kalkmış. Sorum şu olacak, tohumları ne zaman, nasıl toplamalı ve hangi koşullarda saklayıp ne zaman ekmeliyim. Şimdiden teşekkür ederim.
Hoş geldiniz...Tohumlar beyaz renk aldıktan sonra hafifçe yumuşayacak. O zaman içlerinde 2 veya 3' er siyah tohum oluşacak. Çörek otuna benzer siyah tohumları. Bunları üzerindeki jelimsi tabakadan yıkayıp arındırdıktan sonra gölge bir yerde iyice kurumalarını bekleyin( 10 gün yeterli olur) Daha sonra buzdolabın en serin yerine koyun. Zaten en az 1 ay soğuklama ihtiyacı var bu tohumların çimlenebilmesi için. Gelecek yıl Mart ayı başlarında saksıya ekebilirsiniz.
Selma_321
29-07-2018, 15:54
Sayın Lonicera, ben soğuklama yapmadan beş tane tohum ekmiştim ve filizlenmişlerdi. Biraz büyüyünce saksıya almıştım teker teker öldüler. Diyeceğim o ki soğuklanmadan da çıkıyırlar.
Lonicera
29-07-2018, 19:08
Sayın Lonicera, ben soğuklama yapmadan beş tane tohum ekmiştim ve filizlenmişlerdi. Biraz büyüyünce saksıya almıştım teker teker öldüler. Diyeceğim o ki soğuklanmadan da çıkıyırlar.
Ben de denedim ama çimlendirememiştim. Sonra nette 1-1,5 ay soğuklama ile çimlendiğini okumuştum. Gerçi hiç denemedim ama dediğiniz gibi ön işlemsiz çimlenebiliyorsa daha iyi.
Nyksgece
30-07-2018, 19:15
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim arkadaşlar, bu konuyla ilgili hiçbir bilgi bulamamıştım, var olun.
evandevan5
16-08-2018, 16:40
Benim aldığım melisa 10 LİTRELİK SAKSININ İÇİNDE. boyuma yaklaştı nereye ekiceğimi bilemedim yön olarak. Ne taraf dogru yer olur
evandevan5
16-08-2018, 16:43
elimde 100e yakın melisa fidanı var. Haziran ayına kadar hepsi bitip yenileri geliyor.
malzemeler:
cocopeat ve perlit % 50 oranında karıştırılır. Sulama suyuna (5 litre) toprak düzenleyici (10 gram) ekleyip 2 haftada 1 sulama yapın. Saksının altına mutlaka altlık koyun ve suyun yarıya kadar gelmesini sağlayın.
Içerde değil de sakın budama yapmayın, budama bitkiyi uyanmaya teşvik edeceğinden dona dayanmaz ve genç filizler yanar..
hala duruyormu melisalar.birtane almak isterim.
Erkan güler
22-08-2018, 11:16
Arkadaşlar 20-25 cm boyundayken fide olarak diktiğim bitki şuan 1metre boyuna uulaştı ve mart-nisan aralğında dikmiştim. Sürekli gelişiyor balkonda saksıda günün iki dönemi sabah ve akşam üzeri güneş görüyor. Fakat hala çiçek açmadı.! Sabırla bekliyorum ama ne zaman çiçek açar bilgi vermeniz mümkünmü? **** çiçek açması için yapmam gereken birşey varmı?
Merhaba bende fide istiyorum.
pazardan aldığım melisayı öldürdüm
sanırım toprağa çok gübre koymuşum:(
ahretin_golgesi
04-09-2018, 14:10
maşallah çiçek gerçekten çok güzel olmakla beraber acaba rica etsem bir çelik gönderebilmeniz mumkun mu
Bende baharda ,tıpkı y.sule gibi pazardan aldığım canım melisamı, bir an önce çiçeklerini göreyim diye gübre şerbetiyle kuruttum. O dönem saksı değişimi de yapmıştım. Artık ondan mı gübreden mi kurudu gitti çiçeğim. Hala atamıyorum. Bir umut belki yeşerir diye her gün gidip gelip bir bakıyorum.
soganlibitkiler
06-09-2018, 12:21
Ben bu fotoğraftaki mantarları çözemedim...:(
onlar olgunlaşan tohumları
soganlibitkiler
06-09-2018, 12:24
cümlenize merhaba!
izmir den yeni katıldım,ismim Ali.sitenizi 2,3 gündür izliyorum muhabbet ve konular baya hoşuma gitti,izin verirseniz ben de katılmak isterim...
agaçlar.net'e tesadüfen girdim ve mum çiçeği hakkındaki yazılarınız beni çocukluğuma götürdü.anneanne min evinin girişin de vardı ve eve girince mis gibi kokusuyla bizleri ilk o ağırlardı.hala gözümün önündedir o çiçek ve belkide sonraki zamanlardaki çiçeğe olan hayranlığımın sebebidir.sonraları dayımın geçirdiği bir rahatsızlıktan dolayı kullandığı ilaçların yarattığı koku alerjisi nedeniyle anneannem onu bir komşusuna vermek zorunda kaldı.
Gelelim yumurta kabuğuna;
ful çiçeği de eski evlerin nadide bir süsü idi ve onunla da ilk tanışmam gene rahmetli anneannemin sayesindedir.ful çiçeği malumunuz çok güzel kokar,boyu pek uzamaz çiçeği dik tutmak için eskiler destek olsun diye yanına kargı sokarlardı ve o kargının üzerine de yumurta kabuğu geçirirlerdi ki,çiçeği koklamak için eğilenler yumurta kabuğundan dolayı kargı yı farkedip gözlerine batmasın diye(tabi yaşlı kişiler için)işte yumurta kabuğun kerameti odur.
Neyse ilk yazım cok uzun oldu,sıktıysam özür dilerim.Tekrardan herkeze merhaba.
merhaba
bence çok aydınlatıcı bir bilgi bende okurken yazınızı ilkokul zamanlarına kadar gittim teşekkürler
soganlibitkiler
06-09-2018, 12:31
bahcezar adlı vidyo sitemde geçen haftalarda Melisada havai köklendirme yöntemlerini anlatan bir çalışma,linkini yolluyorum arkadaşlar anlatımı ben yaptım iyi seyirler
https://www.youtube.com/watch?v=qng3_KTQpg8&t=93s
Merhabalar,
Ankara'da evinde melisa yetiştiren kimse yok mu acaba? Tatilden getirdiğim melisaların hiçbirini tutturamadım, hevesim kursağımda kaldı. Elinde fazla yetiştiren, çimlendiren, köklendiren varsa seve seve talip olurum, çok çok mutlu olurum. Herkese selamlar..
Merhabalar,
Ankara'da evinde melisa yetiştiren kimse yok mu acaba? Tatilden getirdiğim melisaların hiçbirini tutturamadım, hevesim kursağımda kaldı. Elinde fazla yetiştiren, çimlendiren, köklendiren varsa seve seve talip olurum, çok çok mutlu olurum. Herkese selamlar..
10 yıldır aşık olduğum ve iç anadolu ikliminde yetiştirmeye çalıştığım bitkidir melisa. İlk zamanlar sizin gibi çok melisa yı kuruttum. Ama sonra yavaş yavaş yaşam isteklerini öğrendim. Şuan elimde tohum var zananedersem size göndereyim tohumdan yetiştirin daha iyi olur.
10 yıldır aşık olduğum ve iç anadolu ikliminde yetiştirmeye çalıştığım bitkidir melisa. İlk zamanlar sizin gibi çok melisa yı kuruttum. Ama sonra yavaş yavaş yaşam isteklerini öğrendim. Şuan elimde tohum var zananedersem size göndereyim tohumdan yetiştirin daha iyi olur.
Gerçekten çok memnun olurum. Tohumdan yetiştirmenin özel bir yöntemi, dikkat edilecek durumlarını da bana söyleyebilirseniz, belki ben de sizin gibi zaman içinde alışır, çok sevdiğim bu bitkiden etrafımdaki kişilere bile çoğaltırım. İlginize çok teşekkür ederim. Ben forumda yeniyim. Hatta bu melisa için üye oldum. Siz beni yönlendirin. Haberleşmeyi nasıl yapıyoruz, adresi nasıl veriyorum? Özel mesaj mı yazmalıyım?
arnavut biberi
21-01-2019, 12:42
Daha önceki yıllarda severek yetiştirdiğim melisam ölmüştü, internette dolaşırken tesadüfen satışa çıktığını görünce aldım kendime bir tane, gelince de hemen saksısına yerleştirdim. İnşallah çabucak büyür, çiçeklenir de o mis kokularını akşam saatlerinde bol bol verir ;)
Merhabalar, kışın kuruyan melisa bu mevsimde yeşerir mi? Güney cephe balkonda 2 saksımda hiç yapraksız kuru dal şeklinde. Arkadaşım ''atma sakın yeşerir'' dedi. Yoksa pazarda küçük fideler satılıyor. Alsam mı beklesem mi?
Merhabalar, kışın kuruyan melisa bu mevsimde yeşerir mi? Güney cephe balkonda 2 saksımda hiç yapraksız kuru dal şeklinde. Arkadaşım ''atma sakın yeşerir'' dedi. Yoksa pazarda küçük fideler satılıyor. Alsam mı beklesem mi?
2 senedir aynı korkuyu bende yaşıyordum. Eğer üzerinde birkaç yaprak kaldıysa korkmayın büyük ihtimalle canlanır ve çiçek açar. Ama kupkuru bir dala döndüyse yana uzayan küçük bir dalı kırın ucundan. Eğer içinde suyu varsa kök sağlamdır. Kuru odun gibi koptuysa :(
Maalesef kuru odun gibi. Hiç yapraksızdı zaten. İzmir'de bu yıl don olayı da olmadı. Hayret. Üzüldüm.
Hayata merhaba.
Hepsi çimlenmez diye saksıya 5-6 adet tohum atmıştım. Minikleri görünce o heyecanla paylaşmak istemiştim. Fotoğrafta yaprakların kocaman görüldüğüne aldanmayın, çok minnacıktı.
Ancak yapraklar iyice belirginleşince, melisa olmadığını anladım.
Ne olduğunu da anlayamadım.
Son hali böyle. Ne olabilir acaba?
Selma_321
09-04-2019, 19:37
Resimdeki bitki kesinlikle hardal sevgili derin35
Resimdeki bitki kesinlikle hardal sevgili derin35
Çok teşekkür ederim Selma 321, melisa bitkisinden kendim topladığım tohumları direkt torfa diktim.
Hardal tohumu nereden geldi bilemedim. Belki kuşlar taşımıştır.
Siz yazınca hemen netten baktım. Faydalı bir yabani otmuş.
agacsevdam
22-05-2019, 09:14
Herkese Merhabalar.
Bir süredir hiç anlamadığım halde bitkilere merak saldım.Çekirdekten ya da tohumdan çimlendiripn kendim üretmek inanılmaz mutlu ediyor beni.Fakat çok yabancı oldugum cok fazla bilgi sahibi olmadıgım konular.Bu yüzden internette araştırırken bu foruma denk geldim ve sıkı takip ediyorum.yazılanlar bana çok yardımcı oldu bir çok konuda.Herkese çok teşekkür ederim.
Bir konuda net bilgiye ulaşamadım yardımınıza ihtiyacım var.Antalyada yaşıyorum.Balkonumda saksıda yetiştirdiğim parfüm çalısı bitkim var.Çiçeklenme başladı birkaç gündür ancak malesef sadece bitkinin iç kısımlarında az miktarda çiçeklenme mevcut.Üstlerde yeni sürgünler çıkıyor sürekli ancak hiç çiçek yok.Acaba budama yapmak çiçeklenmeyi artırır mı? Yoksa müdahale etmemek mi gerekir? Budamanın bu bitki için bir doğru zamanı var mı?Herkese şimdiden tesekkür ederim
agacsevdam
22-05-2019, 09:39
Fotoğraf yüklemeye çalıştım ama sanırım boyutu büyük geliyor beceremedim. Bitkinin tüm yüksekliği boyunca çiçek yok sadece alttan ortaya kadar iç kısımda çiçeklenme var. Yine aynı bölgede yapraklar sararıyor. Her gün bir iki tane sapsarı olmuş yaprak koparıyorum.ust kısımlar taze sürgün veriyor sürekli ama hiç çiçeklenme yok. Bundan 10 gün önce yesil minik böcekler oluşmuştu yapraklarda. Neyseki bitkinin gözünün içine baktigim için yayılmadan farkettim :) sarımsak arap sabunu pul biber kuru uyguladım yine internetten okuduğum sitelerden öğrenip.Kurtulduk gibi şimdilik görmüyorum böcek yapraklarda. Dun sivi bitki besini uyguladim. Bunun haricinde Sararma konusunda vr çiceklenmeyi artirma konusunda ne yapabilirim? Forumda 20.20.20 yapraktan besleme okudum. Nasıl kullanmam gerekiyor acaba bunu
Merhabalar,
Benimde mimozalarım 2 hafta önce çok güzel açtı ve bahçeyi mis gibi kokuttu ancan bir gün sonra tüm çiçekler döküldü ve çiçek açmıyor şu an.
Nasıl bir yol izlemeliyim?
Şimdiden teşekkürler...
SGüngör74
03-07-2019, 18:05
Herkese merhaba,
Geçen hafta internetten sipariş ettiğim mesila fidanlarını gelir gelmez saksılara diktim fakat hergün üzerinde sararmış yapraklar görmek üzüntü verici. Ayrıca yeşil yapraklarda bir sönüklük var.
Bursa Mudanya’da yaşıyorum. Saksıların bulunduğu konum sabahları kısmen güneşli kuzeydoğu yönünde.
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yorum yapabilirler mi?
Bu normal midir yoksa bir terslik mi var?
Neyi yanlış yapmış olabilirim?
Şimdiden çok teşekkür ederim.
hatayliahmett
01-10-2019, 21:57
Bizim apartmanın bahçesinde 3 adet kolonya çiçeği var. Onu nasıl çoğaltabilirim? Şimdiden teşekkür ederim
siflera12
21-11-2019, 19:52
Bizim apartmanın bahçesinde 3 adet kolonya çiçeği var. Onu nasıl çoğaltabilirim? Şimdiden teşekkür ederimÇelikle çoğaltabilirsiniz
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
hatayliahmett
19-01-2020, 23:35
Arkadaşlar Melisa (Kolonya Çiçeğinde) havai köklendirme hangi mevsimde yapılır?
acemi çiçek
29-02-2020, 03:58
selam arkadaşlar adana'da doğup büyüyen bir yörük kızı olarak bugün başka bitki araştırırken gördüğüm ve adını daha bugün öğrendiğim melisa çiceğini görünce tüm 25 yıl her akşam komşunun bahçesinde kokan ve annemin kızım ayıp gel bakma dediği halde çatıdan biraz daha fazla kokusunu hissetmek için kafamı sallandirip bir türlü kokusuna doymadığım çiçek evinde olana rica ediyorum benim içinde koklayın
arkarianjj
02-03-2020, 18:46
Çelikle Kasımda çoğalttığımız melisalarımızın yapraklarını bir bir düşüşünü izliyoruz biz de. Fakat Nasıl olduysa tohum mu düştü toprağa nedir yepyeni capcanlı melisa yaprakları boya gitmeye ve bir sürü yaprak vermeye başladı. Fakat çok nazlı. Hiç bir çiçek yok üstünde.Mart sonuna doğru belki görürüz diye beklemedeyim. Diğer bir çelik de geldiğinden beri suyun içinde ve hayata çok iyi tutunuyor. Öyle ki suyunu haftalarca değiştirmediğimiz oluyor. ama yüzlerce kökçük verdi saçaklandı iyice. Bir an önce toprakla buluşturmak lazım sanırım değil mi? Fotoğrafları önümüzde günlerde yollamak isterim.
yasinmetin
03-03-2020, 08:43
Melisa çalısının özel bir budama tekniği var mı acaba? Budanmayı sever mi yoksa dokunmayayım mı, geçen sene baya bi serpilmişti balkonumda ne yapsam bilemedim
yasinmetin
04-03-2020, 16:01
Melisa çalısının özel bir budama tekniği var mı acaba? Budanmayı sever mi yoksa dokunmayayım mı, geçen sene baya bi serpilmişti balkonumda ne yapsam bilemedim
Bahsettiğim melisam bu... Kışı kapalı balkonumda geçirdi. Budamaya ihtiyaç var kesin ama nasıl budamam lazım önerilernize ihtiyacım var şimdiden teşekkürler
Bahsettiğim melisam bu... Kışı kapalı balkonumda geçirdi. Budamaya ihtiyaç var kesin ama nasıl budamam lazım önerilernize ihtiyacım var şimdiden teşekkürler
Sayın yasinmetin, mesajınızın üzerinden neredeyse bir ay geçmiş. Melisanızı budadınız mı bilemiyorum, ancak melisa çalısı çok çabuk boy atan bir bitki olduğundan derin budamaktan çekinmemeli. Tüm cılız, zayıf dallar temizlenmeli.
Budamakta geç kalınırsa da yapraklanıp büyür ama yazın çiçeklenme daha geç olur. (Yaz sonu gibi)
Bulunduğu iklim koşullarına göre değişiklik gösterse de mesaj yazdığınız tarih budama için en ideal zamanmış.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.