View Full Version : Limon'un Bahçesi
ciceksever70
16-07-2010, 11:46
Saksıda 10-15 kök kadar Gazanya var ama bu bahar hazır fidesini alıp dikmiştim. Çok ta seviyorum diyemeyeceğim. Ben ne zaman denk gelsem çiçekleri kapalı. Kuruyan çiçekleri de üzerinde pek hoş durmuyor. Komşu bahçelerde dikili olanlar kışı sorunsuz atlatıyorlar.
Tesekkür ederim sevgili Limon. Bende de bir saksi var ama bahsettiginiz sorunlar nedeniyle bahceye almak istemedim. Cicegi acikken cok gözalici ama her gün solanlari toplamak cok icacici olmuyor, petunyalar da da ayni problemi yasiyorum ama onlar nasil olsa sezonluk diye katlaniyorum.
Adalet Yağcı
16-07-2010, 12:25
En büyük aldığım karar, fazla çeşide girmemek, bölüm bölüm ayırdığım yerlere aynı tür bitkiden yoğun dikmek.
Sanırım hepimizin sıkıntısı bu.
Çok fazla çeşit olunca uğraşmak zor oluyor, görüntüsü de pek hoş değil.
Bir de her birinin isteği farklı olunca işin içinden çıkmak zorlaşıyor.
Yine tablo güzelliğinde fotoğraflar her biri masal gibi çiçek görüntüleri.
Ortancanın bu şekilde renklenmesi gerçekten çok hoş olmuş, elleriniz dert görmesin sevgili Limon.
Sanırım, her sezon çeşitli bitkileri görünce dayanamayıp alıyoruz, daha sonra bakımıydı uyumuydu derken stres yaşıyoruz.
En doğrusu sevgili limon un dediği gibi, mevsimlik çeşidi azaltmak sanırım. 3 ondan, 5 bundan derken, cılız ve göz yorucu bir ortam oluşuyor kanaatimce. Yoğun dikim daha şık görünüyor
Seneye sözümü tutmazsam, bana bu yazımı hatırlatırmısınız:)))
ciceksever70
16-07-2010, 12:53
Sanırım, her sezon çeşitli bitkileri görünce dayanamayıp alıyoruz, daha sonra bakımıydı uyumuydu derken stres yaşıyoruz.
En doğrusu sevgili limon un dediği gibi, mevsimlik çeşidi azaltmak sanırım. 3 ondan, 5 bundan derken, cılız ve göz yorucu bir ortam oluşuyor kanaatimce. Yoğun dikim daha şık görünüyor *******.
Seneye sözümü tutmazsam, bana bu yazımı hatırlatırmısınız:)))
Hepimiz birbirimize hatirlatalim basligi acalim mi sevgili Cemo? Her yil ayni kararlari alip vazgeciyoruz cünkü.
Sevgili Limon bahçenizi hayranlıkla geziyorum, liatrisler çok zarif ve güzeller, ben de gardenyamı bahçeye dikmek istiyorum ,acaba gölgeli bir yere eksem bilemedim, ellerinize sağlık her şey çok güzel, sağlık, esenlikler diliyorum.
Adalet Yağcı
16-07-2010, 13:59
Seneye sözümü tutmazsam, bana bu yazımı hatırlatırmısınız:)))
Bana hatırlamamı hatırlatırsan, hatırlatırım Cemo'm :D
Sevgili Fatoş, 1 yıllık gözlemime göre Gardenya pek seçici değil. Geçen sonbaharda yarı gölge bir yere dikmiştim sonra kışın o kısımda çok su toplantığını görünce bu bahar hemen hemen tam güneş olan şimdiki yerine geçirdim. Ne çok sudan zarar gördü ne de güneşten. Çok nazlı sanırdım ama yanılmışım. Yalnız burası çok nemli bir iklim, nemden bir çok bitki (Başta Gül, Oya Ağaçları, bir çok sebze çeşidi ve ben ;) vs..) zarar görürken Gardenya hoşlanıyor olabilir.
Çeşit konusunda bu kararı almamdaki en baştaki sebep, bir yıldır soğanlı bitkilere ilgimin artması. Onlar için ayırdığım bölüme 40 soğanın az geldiğini gördüm en az 3 katı daha sık olarak eksem ne kadar daha güzel görüneceklerini hayal ettim ki hayali bile güzeldi. Şimdi, yaz kış topraktan çıkarmaya gerek kalmayacak, o kısmın her mevsim yeşil ve çiçekli görünmesini sağlayacak dönüşümlü soğanlı türlerini bir araya getirmek kaldı.
Bahçem yeşil ağırlıklı, ağaçlar çok gelişti, renklendirmek istiyorum. Kısaca Clematis cenneti yaratmak istiyorum. Manolyaya Clematis sardırmak aklıma geldi ama Leylandilere sardırmak, aradan çıkan Acem borularının güzelliklerini görene kadar hiç aklıma gelmemişti. İşim, bahardan yaz sonuna kadar çiçeklenecek Clematis türlerini bulup karışım yapıp dikmek... Gölge bir kısımdakilerin ön tarafına da Ortanca ve Orman Gülü doldurmak istiyorum. Orman Gülünün çiçekleri çok çok güzel ama ömürleri pek kısa, Ortancalarla aynı şeyleri sevdiklerinden yanyana çok uyumlular. Sebze bahçesine çıkan kapının yerini değiştirmek istiyorum ama onun için kocaman bir ağacı sökmek gerekiyor, bunun için kış gelmesini bekliyorum, ağaca zarar vermeden yeni yerine dikebilmek için. Sebze bahçesine çıkan kapının üzerine Gül ve Clematislerden taç oluşturmak istiyorum.
Daha bunlar planlarımın çeyreği bile değil... Her gün yeni bir şey geliyor aklıma. :)
Ha bu arada "bu kadar uğraşacağına sat, yenisini istediğin gibi düzenle" yi de düşünmüyor değilim.
Bu sayfada aradığımı bulmak ne güzel sevgili limon.
Küpelerimin bir kısmını bahceye dikmiştim. Şimdi acelyaları bahceye gecirmek istiyorum, ama yeri hazır değil. Üstüne cok düştüğüm gardenyalar, adam olmamakta direnince, sabah güneşi alan odunluğun oraya atmıştım. Bugün baktımki açmış, demekki üstüne düşmemek gerekiyormuş. Korktuğumuz kadar değilmiş.
Bahceye dikmek konusunda yazınızı okuyunca, kararım kesinleşti. Acelya, gardenya ve küpe saksıları bahceye:))
Soğanlılar konusunda da aynı fikirdeyim. Sürekli hangi soğan nerdeydi korkarak ot kazmak yorucu. Ortadan yardığım soğanların üzüntüsü de ayrı tabii:(
Sebze bahcemi iptal edip, soğanlılar için bir bölüm yapmayı düşünüyordum ben de. Sebzeyi daha az dikme kararı aldım. Kalıcı ve beni daha az yoracak bir şekle sokmam gerekiyor bu bahceyi.
Sizi takipteyim yani:))
Sebzeyi daha az dikme kararı aldım. Kalıcı ve beni daha az yoracak bir şekle sokmam gerekiyor bu bahceyi.
Sizi takipteyim yani:))
İnandım (?) :) Çok zor sevgili Cemo.
Çeşit konusunda ben de aynı şeyi düşünüyorum, uzun dönem açacak, yerini beğenecek, boyu yanıdakilere uygun,... İlk seneye göre ilerleme var ama çok zaman alacak gibi. Bir de deneyip görme var, meraktan alıp deniyorum, anlayana kadar bir yıl geçiyor.
Limon, bahsettiğin düzenleme şimdiden çok hoş gözüküyor, eminim güzel fotoğraflar ekleyeceksin, soğanlılar ve clematisler bahçene çok yakışacak. Ben de soğanlıları seviyorum ama salyangozlardan %90'ı zarar gördüğü için önce tedbir almam gerekecek. Kendine gelemeyen gardenyamı bahçeye çıkarmıştım ama yazılardan sonra toprağa geçirmeyi düşünüyorum (Tarçın saldırayına rağmen).
İnandım (?) :) Çok zor sevgili Cemo.
.
Evet çok zorrr:p
Ancak, bu şekil daha da zor. Elimde bir bardak kahve içemedim keyifle. Çiçeklerin coğu bahceye dikilecek ve kahve içilecek inşallahhh:p
Clematis konusunda sizinle aynı fikirdeyim. Cokta hızlı gelişiyor.
Yumrulu begonyalarım var saksılarda, onlar bahcede ölürmü diye düşünmelerdeyim. Kışa dayanırmı, bir saksıyı denemekte fayda var sanırım.
ciceksever70
17-07-2010, 11:18
Evet çok zorrr:p
Ancak, bu şekil daha da zor. Elimde bir bardak kahve içemedim keyifle. Çiçeklerin coğu bahceye dikilecek ve kahve içilecek inşallahhh:p
Clematis konusunda sizinle aynı fikirdeyim. Cokta hızlı gelişiyor.
Yumrulu begonyalarım var saksılarda, onlar bahcede ölürmü diye düşünmelerdeyim. Kışa dayanırmı, bir saksıyı denemekte fayda var sanırım.
Ben de ayni durumdayim. Cay, kahve icmeye bahceye iniyorum bes dakika gecmeden kendimi ot yolarken buluyorum. Saksilarin bakimi bahceden zor. Ben yumrulu begonyayi kisin yasatamadim sevgili Cemo ama sizde kislar ne kadar soguk geciyor bilemem.
Yumrulu Begonyayı bilmiyorum ama komşum iri çiçekli Yıldız çiçeklerinin soğanlarını topraktan hiç çıkarmıyor, çok ta keyifliler.
Yumrulu Begonyayı bilmiyorum ama komşum iri çiçekli Yıldız çiçeklerinin soğanlarını topraktan hiç çıkarmıyor, çok ta keyifliler.
Yumrulu begonyalarım bu kışı sağlam atlattı, daha önce de sağlam kalıyorlardı. Yıldızları ise hiç çıkartmıyorum ama çıkanlar tamamen yeniyor (salyangozlar tartafından), şu an bir yaprak bile yok.
Arkadaşlar güzel haber, yumrulu begonya saksılarıda boşaldı demektir bu. Ben iişleri oturduğum yerden epey kolayladım mı ne:)))
Yıldızları bu yıl ben de cıkarmıyacağım. Gecen yıl cıkardım, diktim bazısı cıkmadı. Saklamakta ayrı sorun tabii. Frezyaları cıkartmıştım, onları uzun saksıya aldık. Yazlıklarda gecsin hepsini bir yere toplamak niyetindeyim.
Sonbaharda cim ekimi yapılacak diye, galyöllerimi cıkartmış rastgele bir yere topluca gömmüştüm. Daha sonra ön bahceye alıp aralıklı dikim yaptım, hiç güzel olmadı. Oysa rastgele gömdüğüm yerde kalan mini yavrular topluca açtı, görüntü daha güzel oldu.
Esas sorun, nergisler sümbüller nasıl cıkacak topraktan şimdi. Yerlerini bile unuttum kim nerde:(
Tarçın'ı göndereyim Cemo, yerini unuttuğum nergis soğanlarını buldu bile:)
Limon, kulaklarını çınlatıyorum, dediğinden de beter çıktı, çok akıllı ama bir o kadar da inatçı ve kararlı.
Bak tarçına sen, aferim ona. Bizim paşa, tüm gün serinlesin sedir altında:) Bende yana döne soğan ararım bir ara.
Sevgili Limon verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim,gardenyamı evin bahçesine yarın geçireceğim, dediğiniz gibi onu sök bunu ek, tohumdan üret o çiçek güzel onu da bulup ekeyim derken yüzlerce irili ufaklı saksı ,atölyenin, evin, yazlığın bahçesi , perişan oldum.En iyisi sadeleştirmek artık bahçeler de sevgili Cemo'nun dediği gibi ne çay keyfi nede kahve keyfi yapamıyoruz, önerdiğiniz gibi planlı, bilinçli ekim yapmalıyız artık her güzel çiçeğin peşinden koşmayacağım (siz bu sözüme inandınız mı ?İnşallah uygularım, yoksa bir piskolağa gideceğim.)Sevgiler.
Saksıları dağıtmakla işe başlıyorum ben, sevgili Fatoş.
Dün arkadaşım geldi. İki saksı olan bitkilerimiden ona verdim, sayıyı azaltıyorum artık.
12 saksı sarkan sardunya var. Onlarıda bahceye gecireceğim. Kışın donsalar bile, baharda yeniden sürgün yapıyor.
Sevgili Limon, senin tecrübelerin bana ders oluyor sağolasın.
Ben de şimdi bahçedeydim,evdeki sardunyalarımdan çelik aşıran ve onları tutturamayan komşuma atölyedeki eşlerinin saksılarını ona vermek için hazırladım, aynı şeyleri düşünmüşüz, buna en çok eşim şaşıracak ona göre ben bahçe de ki çiçeklerin yapraklarını sayıyormuşum, bilmiyorum belki o hale geldim. En ıyisi vazgeçmeden komşuma gideyim,bir an önce.
sevgili limon bahcen cok güzel adeta muhteşem manolyaları bu sene nerede görsem kokluyorum belediyelerin diktigi manolyalar muhteşem acıyor yetiştiremiyecek olan ben koklamakla yetiniyorum .
orman gülü dikecegini yazmışsın bu gün floraya gittim kegıthanede 2 yıldır ordaki orman güllerine bakarım aldıgım onca orman gülü ve gresuından getirttigim mor ve sarı ceşitleriyle denedigim orman gülünü ben yetiştiremiyorum ama filorada cok canlı saglıklılar ilginc olanı her boy ve ceşitte var boyutuna göre oldukca iyi fiyatları 2 karışlık orman gülünü bahaustan gecen yıl 40 ytl ye aldıgımı düşünürsek 2 metre olanları 60 küsür civarı . bende cok seviyorum orman güllerini sarılarının acmasını beklemekteyim .
Sevgili limon bahçenizde gezinti yapmak çok zevkli.
kırmızı gülünüz çok güzel ponpon gülünüzüde görmek isterdim.
acaba yediveren olanı varmı almak istedim çabuk dökülüyor dedi satıcı sonra vaz geçtim.
Sevgili iris41, ne zamandır gitmedim Eurofloraya. Ben gittiğimde bahçe bitkileri tek tüktü ama en güzellerinden seçilmişlerdi. Sanırım şimdi daha geniş bir alan baitkilere ayrılmış. Seneye Orman Gülü ve Açelya almak istiyorum. Oraya da bakacağım.
Sevgili Bahar, ben bu sene bahçemden pek zevk alamadım, belki istediklerimi gerçekleştiremediğim için... İşler de yoğun olduğundan fazla elim üzerinde olamadı. Seneye daha güzel olacak inşallah. :)
Yücel Canpolat
19-07-2010, 12:24
Emeğinize sağlık elleriniz dert görmesin, harika.:)
Teşekkür ederim Yücel Bey, sizin gibi üstadlardan güzel sözler duymak pek bir keyifli oluyor. :)
Vildan Sönmez
19-07-2010, 20:36
Daha iyisi can sağlığı sevgili Limon, biz fotoğraflara zevkle bakıyoruz.
Bak bu lisi terasımdan bahçene selam getirdi, geçen yıl da aynı renk açmıştı, senin hatıran...;);)
Sevgili Bahar, ben bu sene bahçemden pek zevk alamadım, belki istediklerimi gerçekleştiremediğim için... İşler de yoğun olduğundan fazla elim üzerinde olamadı. Seneye daha güzel olacak inşallah. :)
Şahane Vildan Hanım. Beyazına da bayıldım. Seneye de kalır mı acaba merak ediyorum.
Vildan Sönmez
20-07-2010, 10:41
Bu mor ve beyazlar geçen yıldan kalanlar. Eğer sıcaklarda kaybetmezsem, geçen yıl olduğu gibi sararak gelecek yıla kalırlar mı göreceğiz. Yani 3 yaş olur mu acaba ?
Harika sıcak bir ortam olmuş.
Sayın Limon Bahçenizi büyük bir zevkle gezdim.Bahçe demek biraz yersiz olur,Botanik bahçesi tabiri herhalde yanlış olmaz.Çiçeklerin en güzelleri ve fotoğraflar çok güzel yüreğinize ve emeğinize sağlik.
Sevgili unalsel, serilaaa çok teşekkür ederim güzel yorumlarınıza. Botanik bahçesi denilecek kadar çeşit yok ama çeşidi az tutmaya çabam var. Yeni bir bitki alınca nereye dikeceğime karar verirken çok zorlandığım için almamayı tercih ediyorum. :)
Sanırım en doğrusu da bu, ordan burdan toplayıp göze hoş gelmeyen bir ortam oluşturmak güzel olmuyor. Bahçeniz, türlerinizin sağlıklılığı yanında peyzaj açısından da güzel ve sıcak tasarlanmış. Bu konuda herhangi bir profesyonel yardım aldınız mı?
Ülkemizde peyzaj tasarımcılarına çok iş verlmiyor ve bazen ortaya altı kaval üstü şişhane işler çıkabiliyor. Ben dahi böyle dememe rağmen internetten önce bir süre resimlere ve detaylarına bakıyorum sonra ona göre bir tarz belirleyip devam etmeye çalışıyorum. Yine de tam olmuyor.:)
Bazıları doğştan tasarımcı oluyor sizde o var sanırım.
Cumhur Tonba
01-08-2010, 09:56
Sayın Limon,
Bayıldım. Ne kadar harika fotoğraflar ve ne kadar harika bitkileriniz var. Az ve öz. Tekrar tekrar seyrettim. Elinize sağlık.
Cumhur Bey, sağolun. Böyle güzel yorumları okuyunca pek bir keyifleniyorum. :)
Unalsel, kurulum aşamasında, o zaman bahçenin b'sini bilmediğimden yardım aldık. Ama pek düzenleme değil de altyapı hazırlığı desek daha doğru olur. Drenaj, sulama kanalları, ağaçların dikilmesi, toprağın serilmesi, çimlendirme gibi... Altyapı doğru yapıldıktan sonrası kolay, 3 yıldır tamamen kendim ilgileniyorum. (Güç gerektiren işlerde yardım alıyorum) Geçen yıl çimlerdeki yabani otları, fazla geniş yapraklılar dışında, sökmeyi bıraktım. Çiçeklerde her yıl bir renk üzerinde yoğunlaşıyorum, ufak değişiklikler hoşuma gidiyor. Seralarda satılmayan değişik türde mevsimlikleri tohumdan yetiştirmeyi seviyorum. 2 yıldır soğanlı bitkilere ilgim arttı. Soğanlılarla öyle bir yer hazırlamak istiyorum ki her mevsim çiçekli olsun. Biri solarken diğeri çiçeklensin.
Bahçenin tek dezavanjı doğru olduğunu sanarak yanlış yere diktiğiniz bir bitkinin yeri değiştirmek için tam 1 yıl beklemek zorunda kalmanız.
Çok güzel olacak diye yetiştirdiğiniz bir çiçeğin (bazen 2 yıl sürüyor) çok cılız açması ve ertesi güne solması. Tam hayalkırıklığı. :)
Doğa bize sabırlı olmayı, çok güzel olmasını umduğumuz işlerin ters gidebileceğini, umutsuzluğa kapılmamayı, her güne yeni ümitlerle başlamamızı ve hayatın devam ettiğini en güzel şekilde anlatıyor. :)
Sevgili limon hiç şikâyet etme, bahçenin her köşesi aynen yüzün gibi huzur verici, dinlendirici.
Ferda Ülkümen'in bana verdiği bu güzel beyaz zambakların çok güzel bir kokusu var. Çok miktarda da verdi sağ olsun.
Bir tane hozat'a sözüm var, bir tane de sana vereyim. Madem soğanlı bitkilere merak saldın.
Kendiliğinden de çoğalıyorlar, görüntüleri de hoş.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=678261&postcount=4327
Gördüm, gördüm... :) Burada bir bahçede görüyorum bu kokulu zambaktan, o kadar çoğalmışlar ki, bayılıyorum, boyları da upuzun. Kokusu da şahane. Aslında istediğim soğanlıların başında geliyor ama yoğun dikmek istiyorum, bulabilirsem toptan soğanını alayım diyorum. Lisianthus için hazırladığım bölüm var ya orayı soğanlılara ayırmak istiyorum. Kışlıklarla yazlık soğanlıları bir arada sık bir şekilde dikeyim istiyorum. Şimdiye kadar boylarını tam kestiremiyordum ama 2 senedir gözlemledim, boy sırasına göre bir düzen oluşturayım diyorum.
Sevgili Farezya'nın yaz başında gönderdiği, "Gece Mumları" iyice yayılsın ben de onlardan vereceğim size, Kiraz'a da sözüm var. Tüm yaz üzerinden çiçeği eksik olmadı. Çok ta tatlı rengi var, bebek pembesi. Ufacık 5 kök çok güzel gelişip yayılıyor. Kışın yaprağı kalıyor mu bilmiyorum, bakayım durumuna gelecek bahara bir kaç saksı hazırlayacağım sizler için.
Canım, teşekkür ederim.
Madem beyaz zambakları çok beğeniyorsun o zaman sana üç tane ben ayırayım, 2-3 tane de Ferda'dan alırız. Zaten kendileri de çoğalıyor göreceksin.
Boyları da uzun, aynen agapanthuslar gibi. Temmuz ayında açıyorlar ve çiçekleri de dayanıklı.
Adalet Yağcı
06-08-2010, 13:53
Bu güzelliklerden vaz geçilir mi sevgili Limon :(
Adalet Hanım, bu çiçek sizde güzel, bende olmuyor. İklimi sevmedi belki de.
Geçen pazartesi Sevgili Tuta sayesinde yeni bir güzelle tanıştım, bu kadar çabuk çiçeğini beklemiyordum bu sabah büyük sürpriz oldu, hemen sizlerle paylaşmak istedim. Pek te güzel poz veriyor. ;) (Öndeki büyük yapraklar Nilüferin)
165695
Bu ay bahçenin en güzeli Oya Ağaçları. Ağacın tamamını alamadım, gözle fotoğraftakinden daha güzel görünüyor. (Netlik kaybı olmasın diye boyutları küçülttüm mecburen)
165696
Bu da geçen yıl su kabağını sardırdığım, bu sene sökmek isteyip kıyamadığım ve kendini toparlayan, bonsaiye benzeyen cılız Oya Ağacı. :)
165697
Oya ağacını ben de çok seviyorum ve bu sene 3 tane aldım. 1 vişne rengi 2 tane de pembe sizinki gibi ve biraz daha açık renklisi.
Bir yerde yavaş büyüdüğünü okumuştum. Doğru mu? Geçen seneye göre gelişmesi nasıl?
Bu arada daha çok fotoğraf ekleyin lütfen. :)
Sevgiler.
Sevgili Uzman16, aslında çok ta yavaş diyemem. Üst fotoğraftaki ilk diktiğim yerde duruyor, çok cılız ve uzun boylu bir ağaçtı, gövdesi epey gelişti, boyu da leylandilere yetişti nerdeyse. (Leylandiler çok hızlı büyüdüğü halde) Diğerinin (alttki fotoğraf) 2 yıl önce yerini değiştirmiştim. Yerine epeyce kök salmıştı, değiştirirken zedeledik haliyle, geçen yılı çok hastalıklı geçirdi ama bu yıl keyifli.
Oya Ağaçlarının tek dezavantajı külleme hastalığı. Bu sene 2 kere ilaçlandı ama yine de hafif gölgede kalan kısımlarda külleme oluşumları başladı. Tam güneş seviyor. Çiçekleri geçer geçmez derin budama seviyor.
Kayda değer değişiklikler oldukça fotoğraflıyorum. Hava o kadar bunaltıcı ki bahçeye bile çıkmak istemiyorum. Amerikan sarmaşıkları ağaçları sarıp tepeden aşağıya sarkmışlar, amazon gibi oldu bahçe :) Hem sarmaşıkların hem ağaçların
derin bir budamaya ihtiyaçları var. Hava birazcık serinlesin de...
Nurcan Hanım, ben de akvaryumdan büyüklü küçüklü seramik saksılara geçireyim diye düşünüyorum. Bir yerde görmüştüm sıralı dizili halde çok hoşuma gitmişti.
Vildan Sönmez
11-08-2010, 14:55
Sevgili Limon, Enez'de bitişikteki amcaoğlunun bahçesinde oya ağacının çiçekleri geçince, hemen en azından solmuş çiçeklerin saplarını kesiyorum. Geçen pazar gittiğimde çiçeklenmesi tamamen bitmişti, seninkiler tam çiçek zamanını yaşıyor ne güzel.
Adalet Hanım'ın lobelyaları beni hasta ediyor, bu yıl değişik zamanlarda tohum ektim, yeşerdi yaşamadı. Yine değişik zamanlarda seradan aldığım fideler de yaşamadı. Var böyle yıldızımın barışmadığı çiçekler
Sevgili Limon, aynı şekilde ben de elime makas mı alırım balta mı alırım bilmiyorum ama her yer orman oldu. Üstüne Tarçın'ın kırdığı-söktüğü bitkiler de cabası. Nemden nefes alamıyorum da bahçe kendi haline kaldı.
Lobelyayı ben de tavsiye ederim. Nemi sevdiğini düşünüyorum ama sıcakları çok sevmiyor. Bu bahar geçen seneden bir sürü çimlenen lobelyalarımın neredeyse tamamı yazın öldü, sanırım bir ara susuz kaldılar.
Oya ağacında da haklısın. Benimki de küllemeden çok çekiyordu, geçen kış söktürüp, siteye verdim, evin önündeki kaldırıma dikildi. Hem çok güneş alıyor hem de eskiye nazaran daha rüzgarlı, bu sene güzel çiçek açtı. Bir de baharda attığım kükürt iyi gelmiş olmalı.
Orhan Özbilgiç
13-08-2010, 13:06
Merhaba!
Oya Ağacı, özellikle eşimin çok sevdiği bir ağaçcık. Geçen yıl bir dostumun fidanlığına almak için gittiğimde, küllemeden hem yapraklar, hemde çiçekler çok kötü durumdaydı. Bölgenin aşırı nemli oluşuna yormuştuk! Sürekli ilaçlama yapıyorlardı. Vazgeçtik.
Bir ay kadar önce, çevremizde gördüğümüz tüm Oya' ların mükemmel çiçekli olması biz hayrete düşürdü. Üstelik bu yıl bize göre daha nemli bir yıl olmuştu:confused:
Geçtiğimiz günlerde kararımızı değiştirdik. Fidanlığa gidip, repikajdan şeker pembe çiçekli bir tane seçtik. Yaklaşık 2 metre üstü yüksekten, taçlandırmasını yapıp, kasımda getirecekler. Gelecek yaza, pek bol çiçekli olamayacağı olasılığına rağmen istedik.
Sizin bahçenizde de, bu yaz güzel çiçeklenmesine sevindim.
Selamlar.
Orhan Bey, gerçekten de bu yaz inanılmaz nem olmasına rağmen geçen yıla nazaran hastalanmadı. Belki nemin yanında güneşin de inanılmaz yakıcı olmasını sevdi. :) Bahçelerdeki çoğu bitki-özellikle çimler- en kötü dönemlerini yaşarken, Oya Ağaçları capcanlı açan çiçekleriyle neşe kaynağı, renk oluyorlar. Çalı formluları da çok güzel oluyor.
Ağacı seçerken benim yaptığım hayatı yapmayın sakın. O zaman hiç anlamadığım için fidanlıktakilere güvenmiştim, upuzun boylu ama incecik gövdeli 2 ağacı getirip dikmişlerdi. 2 seneye gövdesi büyür dediler ama 5 yıl oldu hiç dedikleri gibi olmad, boyları daha da uzadı ama istediğim gövde yapısına ulaşamadı. Şimdi hangisinin güzel olduğunu bir bakışta anlıyorum tabii. Bodur fakat kalın gövdeliler çok daha güzel duruyor ve daha iri ve bol çiçekleniyorlar. İncecik gövdelisini almanızı tavsiye etmem.
Satı Uğurtan
19-08-2010, 00:38
Yaseminlerim en güzel zamanlarını yaşıyor. Kokularını gönderemiyorum maalesef. :) Bu fotoğrafları, çok seviyor diye Vildan Hanım için çektim.
Bu taraf arka bahçe... Geçen yıla nazaran ne kadar gelişmişler.
149643
149644
149645
Bu taraf ta ön bahçeden görünüm. Çiçekler geçince yukarıya doğru yön verip sabitleyeceğiz.
149646
Sevgili Limon, ilk üye olduğumda bahçeleri gezerken benim bahçem daha toprak yığınıydı, sizin bu manzarayı görünce işte, benimde evimin girişi bu olmalı demiştim, çok güzel, bahçenizi gezerken bu güzelliği mutlaka izliyorum.
Evimin ön tarafı şekil olarak sizinkine benzediği için aynı bitkileri dikmeye çalıştım umarım sizinki kadar güzel olur sevgiler.
Adalet Yağcı
19-08-2010, 08:07
Ben bu (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=149646)görüntüye hastayım işte, üç yıldır gözünün içine baktığım yaseminim daha bir metreye bile ulaşmadı.
Bu günlerde sanki atağa geçti gibi, bol sürgün vermeye başladı, ama yukarıdaki manzarayı yakalamam sanırım on yılımı alacak.
Satı Hanım, çok teşekkür ederim. Muhakkak olacaktır, hatta daha güzeli olacaktır.
Adalet Hanım, ilk başta doğru bitkiyi almak çok önemli. Acemiyken ilk fidanlıkçının bitkilerinde büyük hüsrana uğradıktan sonra anlaştığımız ikinci firmanın getirdiği ağaçlar ve Yaseminler muazzam geliştiler. Yasemin her yerde satılıyor görüyorum ama hep bahsetmeye çalışıyorum. Gelişmiş diye satılanlar 3 metre boylanmış ama topraktan 2-3 gövdeyle çıkıyorlar. Benimkiler hiç öyle değildi. Kocaman bir saksıda gelmişti, topraktan en az 50-60 sürgün çıkıyordu, boyu 1-1,5 metreydi. Yasemin alırken boyunun uzun olması hiç önemli değil çünkü yerine geçince o kadar çabuk uzuyor ki her gün buduyorum ama yine de hızına yetişemiyorum. Önemli olan topraktan bol sürgünlü olması. Çünkü bitkinin gür görünümü ondan kaynaklanıyor. Oldu da bu tarif ettiğim gibi bitki bulunamadı o zaman aynı çukura en az 5-6 adet tüplü fidan dikilmeli. Yoksa bu gürlüğe ulaşmak yıllar geçse de mümkün olmayabilir, uzun boylu ama gür olmayan bir sarmaşığınız olur.
Yakında fidanlıklarla işim olacak gibi görünüyor. O zaman doğru bitkiyi seçmenin püf noktalarını fotoğraflarla anlatabilirim. Daha önce de yazdığım gibi 5 seneden sonra artık tanıdığım bitkilerin bir görüşte iyisini kötüsünü ayırabiliyorum.
Yılmaz Yalçın
19-08-2010, 10:56
Satı Hanım, çok teşekkür ederim. Muhakkak olacaktır, hatta daha güzeli olacaktır.
Adalet Hanım, ilk başta doğru bitkiyi almak çok önemli. Acemiyken ilk fidanlıkçının bitkilerinde büyük hüsrana uğradıktan sonra anlaştığımız ikinci firmanın getirdiği ağaçlar ve Yaseminler muazzam geliştiler. Yasemin her yerde satılıyor görüyorum ama hep bahsetmeye çalışıyorum. Gelişmiş diye satılanlar 3 metre boylanmış ama topraktan 2-3 gövdeyle çıkıyorlar. Benimkiler hiç öyle değildi. Kocaman bir saksıda gelmişti, topraktan en az 50-60 sürgün çıkıyordu, boyu 1-1,5 metreydi. Yasemin alırken boyunun uzun olması hiç önemli değil çünkü yerine geçince o kadar çabuk uzuyor ki her gün buduyorum ama yine de hızına yetişemiyorum. Önemli olan topraktan bol sürgünlü olması. Çünkü bitkinin gür görünümü ondan kaynaklanıyor. Oldu da bu tarif ettiğim gibi bitki bulunamadı o zaman aynı çukura en az 5-6 adet tüplü fidan dikilmeli. Yoksa bu gürlüğe ulaşmak yıllar geçse de mümkün olmayabilir, uzun boylu ama gür olmayan bir sarmaşığınız olur.
Yakında fidanlıklarla işim olacak gibi görünüyor. O zaman doğru bitkiyi seçmenin püf noktalarını fotoğraflarla anlatabilirim. Daha önce de yazdığım gibi 5 seneden sonra artık tanıdığım bitkilerin bir görüşte iyisini kötüsünü ayırabiliyorum.
Sevgili Limon,
Yaseminlerle ilgili tepitiniz çok doğru.Ben de ilk pervana çiçekli yaseminimi alırken uzunluğuna kapılıp almıştım ama yoğun bir görüntü vermedi hala da öyle duruyor.Ama geçen yıl fidanlıktan aldıklarımı özenle seçtim;Özellikle gövdesi en kalın ve çok dallı olanlarını seçtim.Şimdi ise yoğun görünüyorlar.
Satı Uğurtan
19-08-2010, 12:36
Sevgili Adalet hanım, aynı görüntüye hastayız demekki:)
Sevgili Limon, dediğiniz gibi yapayım en iyisi aynı çukurlara bir kaç kök daha dikeyim.
Üç direğin dibine birer kök dikmiştim.
Sevgi Durul
19-08-2010, 12:51
Sevgili Adalet hanım, aynı görüntüye hastayız demekki:)
Sevgili Limon, dediğiniz gibi yapayım en iyisi aynı çukurlara bir kaç kök daha dikeyim.
Üç direğin dibine birer kök dikmiştim.
Ben de aynı görüntüyü çok beğeniyorum. Dönüp dönüp bakmaktan kendimi alamıyorum.
Sevgili Limon, çiçeklenme süresini yazabilir misiniz?
1 Ay kadar bol çiçekli sonra yaz sonuna kadar tek tük açmaya devam ediyor. Bol çiçekten sonra tek tük çiçeği fark etmiyorsunuz bile. :)
Yalnız o kadar çok çiçek kuruyup dökülmeye başladığında 2 hafta kadar pisliği bitmiyor diye de eklemem gerek. Ve yerine alıştıktan sonra o kadar hızlı sürgünler verip uzuyor ki bir hafta budamasanız kafasına göre her yana sarılıyor.
Vildan Sönmez
19-08-2010, 21:36
Sevgili Limon, biliyordum sadece ben değilim yaseminlerinin tutkunu.
Benimki saksıda adam olmaya çalışıyor, bu yıl ikinci yılımızdı, o tek tük çiçekli halini göremedim. Yine de çiçekli olduğu zamanki güzelliği için beklemeye değer. Dilerim bahçede yasemin eken bütün arkadaşların böyle güzel olurlar.
zeynep dila
20-08-2010, 04:49
Sevgili Limon,
#1007# deki ortancalara verdiğiniz gübreyi merak ettim. Acaba özel bir gübre mi kullandınız?
Bahçeniz, çiçekleriniz insana huzur verecek güzellikte. Emeğinize sağlık.
Adalet Yağcı
20-08-2010, 08:08
Sevgili Limon, ben yaseminimi fidanistanbuldan istemiştim, kargo ile geldi, seçme şansım yoktu yani, ayrıca bol dallı olması gerektiğini bilmiyordum.
Son iki haftadır, üzerinde 25-30 sürgün verdi, yeni çıkan sürgünlerin yaprak aralarından tomurcuklar yapıyor.
Sanırım seneye daha dolgun bir yaseminim olacak, kivi ile karşılıklı konumdalar, ikisi de aynı talvarı kullanıyorlar.
Kivi çok çabuk uzayıp her yeri sarıyor ama ben yaseminimin yerini kapmasın diye ha bire kiviyi buduyorum :)
Zeynep Hanım, Ortancaya özel bir gübre değildi. Yıllardır uğraşıp 2-3 haftadan fazla yaşatamadığım Küpe Çiçeği için almıştım bu gübreyi. Potasyum ve Fosfor ağırlıklı, konsantre, aynı B vitamini gibi kötü kokan bir gübre. Geçen gün paketi ıslandığı için gübreyi kavanozlara alıp kağıdını attığımdan adını yazamıyorum. 15 günde bir tüm saksı çiçeklerimde kullandım. Ortancalara sadece 1-2 kere verdim, çiçeklendikten sonra bir daha vermedim. Yalnız Ortancalarıma gübre versem de vermesem de keyifleri aynı sadece bu sene rengini mavileştirdi.
Orta boyda alınan Ortancaları saksıdan daimi yerledine diktikten sonra bu forma gelmeleri için en az 3 yıla ihtiyaç var. Ve özellikle yaz başından itibaren her gün bolca sulanmaları gerekiyor. Şubat ayında henüz yaprak sürgünleri patlamadan derin bir budama çok işe yarıyor. (Tecrübeyle sabittir :) )
zeynep dila
21-08-2010, 05:58
Sevgili Limon,
Ortanca ile ilgili vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Ortanca hayranı biri olarak sık sık bahçenizi ziyaret edeceğimden hiç şüphem yok. Bu arada deneyimlerinizden oldukça faydalanacağımı düşünüyorum. Sevgiyle kalın.
Orhan Özbilgiç
22-08-2010, 03:29
Orhan Bey, ... Çalı formluları da çok güzel oluyor.
Ağacı seçerken benim yaptığım hayatı yapmayın sakın. O zaman hiç anlamadığım için fidanlıktakilere güvenmiştim, upuzun boylu ama incecik gövdeli 2 ağacı getirip dikmişlerdi. 2 seneye gövdesi büyür dediler ama 5 yıl oldu hiç dedikleri gibi olmad, boyları daha da uzadı ama istediğim gövde yapısına ulaşamadı. Şimdi hangisinin güzel olduğunu bir bakışta anlıyorum tabii. Bodur fakat kalın gövdeliler çok daha güzel duruyor ve daha iri ve bol çiçekleniyorlar. İncecik gövdelisini almanızı tavsiye etmem.
Sevgili limon;
Aslında benim için çok önemli olan, Oya ağacı ile ilgili deneyiminizi aktardığınız yukarıdaki mesajınızı, nasıl olmuşsa atlamışım. İyiki çok vakit geçmeden okudum.:mad:
Yarın, hemen telefon edip, yüksek tac oluşturmamalarını isteyeceğim. Ve de; mümkünse çalı formlu olarak bırakmalarını, eğer budadılarsa bana başka birini ayırmalarını isteyeceğim.
Uyarınız için, tekrar teşekkürederim.:)
Yücel Canpolat
07-09-2010, 23:09
güzelliklere çok ara vermiyormusunuz Sayın limon benim gibi bir tembel bile sizden hızlı.:)
Bu sıra biraz yeni bitki arayışlarına girdim.
Bir de sevgili Denizakvaryumun hepimize tanıttığı Fukuoka Masanobu'uın dediklerini deneyeyim dedim. :)
bahçenizin hayranıyım sn limon , o bahçeye çok nadide bir hediyem olucak
Şahin Bey, çok teşekkür ederim.
fikreteren
11-09-2010, 11:32
Sayın Limon çicekleriniz çok harika çok güzeller.Bu arada emanetinize iyi bakamadım.çok özür dilerim.sakısıda güzel duruyordu diasatrus. Saksıdan yere diktim o sırada çok yağmurlar yağdı ondan mı bilmiyorum ama yok oldu.Bende sizin bahçede seyrederim.
Sağlık olsun Fikret Bey. Daha nice güzel çeşitlere diyelim... :)
sn orhan özblgiç dediğiniz yerde aksa tarımda alacalı su sediri buldum aldım 5 tane *** . sn limon bahçenize hediyemde su sediri olacak , birde sn orhan bey su sedirinizin son fotoğrafını koyabilirmisiniz ***......
Orhan Özbilgiç
02-10-2010, 16:55
sn orhan özblgiç dediğiniz yerde aksa tarımda alacalı su sediri buldum aldım 5 tane *** . sn limon bahçenize hediyemde su sediri olacak , birde sn orhan bey su sedirinizin son fotoğrafını koyabilirmisiniz ***......
Elbette..
2009 kasımında diktiğimde 65 cm idi. Şimdi boyu bir metreye yaklaştı.
173521
orhan bey bu tulumbanın yanındaki sedir değil :) bende aldım 5 tane onlarda sizinkiler gibi çift çataklı birini kessem tekemi düşürsem acaba :?
ayrıca resme teşekkür orhan bey
Hanımefendi mutluluklar dilerim size
Sn.Atax, ne kadar moral verici bir yazı yazmışsınız, pek bir keyiflendim, sağolun. Umarım ve dilerim daha güzelleri sizlerin olsun...
Eser İlhan
18-10-2010, 11:36
Manolyam bir aydan fazladır her gün bir- iki çiçek açmaya ve güzel kokusunu yaymaya devam ediyor.
Sevgili Limon,bugün yine bahçenizdeydim.Çok huzur verici gerçekten de..
Manolyanız da çok güzel. Manolyanıza herhangi bir sonbahar bakımı(gübreleme,malçlama vs) yapıyor musunuz? (Benim de bahçemde tüm sevgimle büyütmeye ve çiçek açtırmaya çalıştığım bir manolyam var, ama henüz çiçeğini göremedim) Murat Plevneli'nin sayfasında asitli sonbahar gübresi vermekten söz ediliyor ama ben bundan bir anlam çıkaramadım doğrusu.
Sevgili Jel, bana da sadece ilkhabarda 1 ay arayla 2 kez gübrelemem gerektiğini söylemişlerdi fidanlıktan, gübrenin içeriğini hiç sormuyordum yarım kg. alıp Mart başında ve Nisan başında veriyordum. Ancak bu bahar ağaçların diplerini çapalatıp gübrelettiğim arkadaş Manolyaya da koyun gübresinden vermişti. Gübrelemesem ne olurdu bilemiyorum ama bu yıl en uzun çiçekli dönemini yaşadı. Bir günde açan çiçek sayısı en fazla 3 oldu ama yazın ortalarına kadar çiçeklenmeye devam etti.
Ağacı bahçeye dikeli 5 yıl oldu ama aldığımızda da tam olarak yaşını bilemesem de epeyce büyüktü. "Kısaca, gübre ne işe yaradı?" tam olarak emin değilim. Ancak bu sene hiç gübrelemezsem durumuna bakarak cevap verebileceğim sanıyorum. :)
Manolya'nın çiçek açması sanırım yaşına bağlıymış. Yaprak arkaları kahverengi olduğu zaman çiçek açacak olgunluğa geldi demekmiş diye okumuştum bir yerlerden.
Eser İlhan
18-10-2010, 14:17
Bilgi için teşekkürler sevgili Limon :) Ben de manolyayı büyük diktim. Ama bahçemde henüz bir yılı doldurdu. Asit seviyor diye baharda Rhododendronlar için hazır satılan gübrelerden ( ortancalara da veriyorum ve işe yaradığını düşünüyorum) ve çözünebilir kükürt verdim. Baharda nerdeyse bütün yapraklarını döktü ve yenilendi şimdi yaprakları sık ve çok güzel (altları da kahverengi) ama henüz çiçeğini göremedim ne yazık ki. Bu bahar için çok ümitlenmiştim ama olmadı. Umarım beni çok bekletmez...
Ne zamandır fotoğraf yüklememişim. Bugün bir iki güzel renk görünce paylaşmak istedim.
Hiç bir yıl 1 aydan fazla yaşatamadığım Küpe Çiçekleri, bu yıl nemli ve sıcak geçen yaz mevsimini gölgede gayet keyifli geçirdiler. Tüm yaz dönem dönem bol çiçeklendiler. Bu sıralar yine çok keyiflendiler. Sevgili Farezya'nın İzmir'den gönderdiği Küpe fideleri artık kocaman saksıyı dolduruyor. Dallanmasını ve yapraklanmasını teşvik etmek amacıyla fazla irileşen yaprakları koparıyorum. Hemen dibinden yoğun sürgün veriyor. Diğerlerine göre fazla uzayan dalları da kısaltıyorum. Tepe budaması yapıp, gübrelediğimde bir haftaya kalmadan yeni tomurcuklar veriyor. Gübre, potasyum ve fosfor ağırlıklı suni gübre. Sulama kabına bir çay kaşığı ekleyip, 2 haftada bir saksı çiçeklerime veriyorum. Bu sene küpelerimin keyifli olmalarının sebebini buna bağlıyorum.
176142
"Sarı Kantaron"u sadece baharda açar sanırdım. Tüm yaz dönem dönem açtı, dün de sürpriz yaptı bana. Daha açacak bol tomurcuk var üzerinde.
176143
Eskiden Ortancalar yazın açıp çiçekleri renklerini kaybetmeye başlayınca hemen budardım. 2-3 yıldır Sn.Plevleni'nin sitesinde okuduktan sonra, kesmemeye başladım. Şubat ayında budayana kadar bırakıyorum. Yazın canlı renklerde açıp solduktan sonra bu aylarda çiçek yeniden renkleniyor. Bu gül kurusu rengini de çok seviyorum. Şimdilik yapraklarını dökmedi ama yakında döker.
176144
"Bodur Begonvil"i geçen yıl yapı marketten deneme amaçlı alıp saksıya dikmiştim. İlk donlarda tamamen donmuştu. Saksısından çıkarmadan yanına başka mevsimlikler dikmiştim. Yaz ortalarında hiç farketmeden kocaman sürgün vermiş olduğunu gördüm. Ağustos sonunda ise çiçeklenmeye başladı. Sadece 2 dalı var, fazla büyük değil ama saksıda bile kışı atlattığına göre bu yıl toprakta daha kolay atlatır diye düşünüp, yere geçirdim. Bakalım seneye ne olacak?
176145
"Lisianthus"ların 3 rengi aynı zamanda çiçeklendi. Sn.Kgursan, çok teşekkür ederim.
176148
Sevgili limon maşallah hepiside sağlıklı küpeye dayanamıyorum begonvilin rengi harika.
Ben başaramadım lisiler öltü malesef.
Emeklerine salık.
ciceksever70
20-10-2010, 15:33
Yine cok güzel resimler sevgili Limon...
Limon, ben çok begonvil dondurduğum için artık cesaret edemiyorum. Ama bir keresinde öldü sandığım kök, temmuzda sürgün vermişti. Lisilerin geç-güç ama güzel olmuş. Küpeler şimdi keyifli gerçekten, her şey gönlünce olsun.
Orhan Özbilgiç
20-10-2010, 18:41
Üç ayrı renk lisianthus. Üçü yanyana çok güzel. Ama benim favorim, mor olanı. Galiba, iri çiçek açan bitkiler içinde tek mor çiçekli bitki.
Sizde, mavi tonları sevdiğinizi bir ara yazmıştınız.
Baharda, bir Begonvil de biz götürecek, büyük bir saksıya dikip toprağa gömeceğiz. Kışın çıkarıp, alt katta odunlukta aydınlık bir yere koyacağız. Nisanda tekrar bahçeye...
Sellukayı öyle yapıyorum. Yoksa donarlar sanırım. Bakalım bir deneme olacak bizimki.:)
Esenlikler..
Sayın Limon,
Uzun zamandır bahçeleri gezemiyordum, nihayet fırsatım oldu bahçeleri gezmeye başladım. Bahçeniz her zamanki gibi çok keyifli fotoğraflar harika, sohbetler çok güzel. Ellerinize sağlık.
Çeşit konusu maalesef ortak sorunumuz önce her şey olsun diyoruz sonra işin içinden çıkmakta zorlanıyoruz. Böyle oluncada özellikle bizim bahçede peyzaj diye bir şey olmuyor. Önümüzdeki sene peyzaj konusunu eşime devrediyorum ben bu konuda pek başarılı olamadım. Ama çeşidi artık azaltmanın zamanı geldi. Sağlıkla, keyifle güzel günlerde bahçenizin tadını çıkarmanızı temenni ederiz.
Sevim Hanım, sizin "Küpe Çiçeği"ni çok sevdiğinizi biliyorum. Aslında benim bu bitkiye özel bir ilgim yok sadece kendisiyle aramızda bir inatlaşmadır gidiyordu. Bu yıl zafer kazanmanın mutluluğunu yaşıyorum. :)
Sevgili Çiçeksever, teşekkür ederim.
Kiraz, bodur türler soğuğa daha dayanıklı demişlerdi bu yüzden onu almıştım. Aslında sarmaşık türleri çok daha güzel. Kuytu ve güneye bakan bir köşe yerin varsa gayet mutlu yaşar bence.
Orhan Bey, benim de favorim koyu mor çiçeklisi. Koyu mor tonlardaki çiçekleri çok seviyorum. Clematiste de koyu mor favorimdir. :)
Sn.tturt, ben bu yazı oldukça tembel geçirdim. Kesin kararım, ayrılan bir bölümde, aynı bitkiyi yoğun kullanmak. Ve kademeli dikim yapmak. Zevk için yetiştireceğim mevsimlikleri de genelde saksılarda tutmak. İşin bir de maddi külfeti var, amacım en ekonomik yolla çözüme ulaşmak bunun için de kalıcı bitkiler en doğru yol gibi. Almanın sonu yok... :)
Sevgli Limon,
Yetiştirdiğin her çiçek ile verdiğin ayrıntılı bilgi, gözlem ve deneyim sonuçlarını bizlere aktarman inan ki çok yararlı oluyor.Teşekkür ederim.
Mesela, sarı kantaron. Ben onu sadece haziran ayında açıyor sanıyordum. çok sevdiğim bir çiçektir. Rengi, hacmi kışın yapraklarını yeşil kalması beni kendine çekiyor.
Hemen doğadan bir kök alıp yetiştireceğim.
Çeşit azaltıp, çokyıllıklarda yoğunluk fikrine katılıyorum. Bodrumdaki bahçemin genel yapısı senin düşündüğün gibi ama, ben de bu konuda sana bir öneride bulunayım.
çok yıllıklar zahmetsiz ve görsellik içeriyor,ne var ki yıllarca aynı yerde aynı çiçeği görmekten sıkılabiliyorsunuz. Çok yoğun oldukları için söküp atamıyorsunuz,çıkarildiğı yerde büyük bir alan boş kalıyor.
Acaba iki üç yıllıklarla bu düzenlemeyi denemek daha mı iyi olur?
Bu konuda sana aktaracağım çok gözlem ve deneyimlerim var,bir gün fırsat yaratıp bir araya gelelim,fotoğraflarla bu konuya katkım olur sanıyorum.
Bodur begonvil, büyüdükçe dalları uzayıp, bir hayli alan kaplıyor yerini biraz geniş tut. Diğer begonvil gibi sık budanmaya elverişli değil, çiçeklenmeyi azaltıyor.
Her şey için teşekkürler, bizi güzellik ve bilgilerinden mahrum etme.
Sevgilerimle.
Sıkılmak konusunda kesinlikle haklısınız. Hele benim gibi değişikliği sevenler için... Bunun için değişik dönemlerde çiçeklenecek, soğanları çıkarılmaya gerek duymayan bitkileri bir araya dikmek fikri cazip geliyor. Daha uygulamasını yapamadım ama kafamda bazı şeyleri oluşturdum sayılır.
Bu konuda sana aktaracağım çok gözlem ve deneyimlerim var,bir gün fırsat yaratıp bir araya gelelim,fotoğraflarla bu konuya katkım olur sanıyorum
Evet evet kesinlikle katılıyorum .Beni de arayın olur mu?
Sevgili Limon
(Pembe gelin) İzmirde bu isimle biliyoruz bu çiçeği. Bahçeye dikerseniz daha çabuk kendine gelir. Çok da özen gerktiren bir bitki değil.Kendi ,kendine toprakta çoğalıp yayılıyor. Fide olarak çok bekledikleri için büyümelerini sürdürememiş fidanlar. Bol su ve nemden hoşlanıyorlar.
Çok kısa bir zamanda büyüyüp,yayılacaklar.
Aynen yazdığınız gibi oluyor. Sonbaharda toprağın nemlemesiyle yere yatan kolları köklenip tutunuyor ve yeni sürgünler veriyor. Şİmdilik boylanmıyorlar, aynı nane gibi yayılıyorlar. Sanırım bahara kadar bu toprak olan kısmı tamamen kaplayıp, hava biraz ısınınca biraz boylanıp güzel çiçeklerini açacak.
178594
Bunları hatırladınız mı? :) Verandadaki masanın üzerindeler, gece sıcaklığı oldukça düştüğünden yaprak renkleri kızılımsı oldu ama keyfi yerinde.
178595
Küpe Çiçeği kocaman oldu, şu anda en az 10 tane çiçek var üzerinde. Fotoğraflarını her zaman paylaşıyorum.
"Ceylan Gözü" de ağaç gibi kocaman oldu, bu yıl az çiçek açmıştı ama gelecek bahara üzerinin çiçek dolu olacağına eminim.
Hediyelerinize gözüm gibi bakıyorum. ;)
doga-dostu
04-11-2010, 14:16
Tek kelime ile muhteşem tam hayalimi yansıtmışsınızcennet gibi yazın çok güzel olur ya kokusuda muhteşem olur bu çiçeklerden bahçenin.doğrusu apartmanlar buranın yerini tutmuyor.merak ettim orası hangi semt?sormam kabalık olmaz inşallah.
Sevgili Lilmon,
Deniz kabuğu içindeki sukulentin harika duruyor.
Hemen bir uygulama yapacağım, iznin olursa.
Ceylan gözü çok boylandığı zaman az çiçek açıyor. Ben heryıl derin budama yapıyorum,
inanılmaz coşuyor. Belki de Bodrum iklinde öyle oluyordur.Yinede seni yanıltmayayım.
Bu önerim de "var mısın yok musun"daki yönlendirmelere benzedi.
"ben kırmızı hissediyorum ama,yine de sen bilirsin".:p
Gardenyaları çok nazlı bilirdim, bu yüzden de şimdiye dek hep mesafe vardı aramızda. Geçen yıl çiçekçideki bey zorla bir gardenya bir de japon gülü fidesi vermişti. Saksıda bakıp, kışın içeriye alacaktım. Kışın içeriye alma kısmı beni zorlayan kısım. Ev pek müsait değil, kedi de var vs... Sevgili Jineop'un Gardenyayı bahçesini diktiğini ve karın altında bile gayet keyifli olduğunu görünce, hemen toprağa geçirdim. 2 kere de yerini değiştirdim. Meğer hiç nazlı değilmiş, o kadar keyiflendi ki... Bu bahar bolca çiçek açtı, daha önce pek beğenmediğim çiçek kokusu bile çok güzelleşti, koklamaya doyamadık. Yaprak formu çok güzel, kışın yaprak dökmüyor, çiçekleri çok güzel kokuyor. Manolyadan hiç farkı yok. Ben de bu fidenin alt sürgünlerini budayıp sadece 2 ana dalını bıraktım. Bahçe bonsaisi gibi bodur ağaç olmasını sağlayacağım. Daha çok küçük 60-70 cm kadar. Acelem yok, vaktim çok, büyümesini beklerim. ;)
178596
Limon ağaçlarının çok yavaş büyüdüklerini düşünürdüm. Geçen yıl bu fidanı aldığımda 50 cm kadardı. Bahçedeki ilk kışında feci don yedi, tüm yaprakları dondu ama baharda yeniden sürgün verdi. Bu yıl hiç çiçek açmadı, ancak toparlandı herhalde. Ama oldukça büyüdüğünü söyleyebilirim. Gece sıcaklıkları düşmeye başlayınca yaprak uçları sararmaya başladı. "Rize Portakalı" daha mı dayanıklı acaba, narenciye türlerinden onu deneyeyim diyorum.
178597
Bu çiçek sanırım "Europs " (Umarım doğru yazmışımdır) Komşum bu yaz başında hediye etmişti. Bahçeme geldiğinden beridir çiçek açıyor. Bu sıra çiçekleri daha da irileşti, tam dökülen yapraklarının arasına yakışan, sonbaharı yansıtan çiçek. 12 ay çiçek açar mı ki? :) O zaman Kasımpatıyla hiç uğraşmam doğrusu, bunun renkleri varsa onların peşine düşerim. Pembesi var mıdır ki, hemen araştırmalı. :)
178598
Eskiden bahçeye dökülen yaprakları hemen toplardım, bu yıl özellikle Oya Ağacının sonbaharda kızaran yapraklarının çimlerin üzerine yayılmasını çok sevdim. Sanırım doğa beni doğallaştırıyor. ;)
Sevgili Hozat, "Ceylan gözü" ve Sardunyalar fazla yeşile ve boya gidince çiçeklenmiyor, haklısınız. Ama budama için doğru zamanın Şubat ayı olduğunu sanıyorum. Gece donları geçince derin bir budama, bol güneş ve gübreli sulama desteğiyle işlem tamamdır.
"Ben böyle yapıyorum ama yine de siz bilirsiniz" ;)
Deniz kabuklarına kaktüs ve sukulent türleri güzel yakışıyor. İzin ne demek keyif duyarım.
Sn. doga-dostu teşekkür ederim. İstanbul'un şimdilik en yeşil yerlerinden biri olan Sarıyer burası.
Limon, gardenyanın güneş durumu nasıl? Ben de bu sene saksı ile bahçeye çıkardım, daha iyi oldu, toprağa geçirmeyi düşünüyorum, yer bakacağım.
Tam güneşte ama önceden yarı gölgedeydi.
Bahçenizi büyük bir ilgiyle takip ediyorum. Çok emek verildiği belli. köpeğiniz çok sevimli.
Sevgili limon'un sadece köpeği değil, kedisi güzel, bahçesi-çiçekleri güzel, kendisi güzel, huyu güzel....yakından tanıdıkça mutlaka daha çok güzellikleri olduğu ortaya çıkacaktır.
:) Sağolun Güler Hanım, kalp kalbe karşı.
Sevgili Dlk, hemşehrim, teşekkür ederim. Köpeğimiz yaş aldıkça daha bir akıllı, ağır abi oluyor. Ona hayranlığım gün geçtikçe artıyor. Tek kusuru ne kadar iri olduğunun farkında olmaması, bir gün severken bacaklarımı kıracak diye korkuyorum. Heyecanlandırdığımda bana doğru hızla koşarken fren yapıp duramadığı çok oluyor. Bu yaz eşime bakarak koşarken ben onu, o beni farketmeyince, eğilmiş çimlerdeki otları toplarken kafa kafaya tokuştuk, ben bir yana O bir yana acıyla savrulduk. Ayı yavrusunu severken boğarmış ya bizimki biraz o misal. :)
Adapazarı'nda otururken ev sahiplerim yavru kangal almışlardı. Benden izin alarak tabi. Yaşından sonra ebatlarının farkına varamadığı için beni yere seriyordu. Uzaktan görünce koşarak gelir ve ön patileriyle beni devirirdi. Bütün apartman beni elinden almaya inerdi. Çok güzel günlerdi. Beni eskilere götürdünüz.
ciceksever70
05-11-2010, 18:20
Sevgili Limon biraz acemice bir soru olacak ama sukulenteri deniz kabuguna ekerken toprak koyuyor musunuz?
Evet sevgili çiçeksever, toprak koyup iyice sulayıp iyice içine gitmesini(oturmasını) sağlıyorum. sonra gerekirse yeniden toprak ekleyip fideyi dikiyorum.
Orhan Özbilgiç
06-11-2010, 20:11
Sevgili limon;
Sizin sayenizde sevip yetiştirdiğim Mavi Çan sarmaşığım çok güzel gelişti. Onlarca çiçek verdi. bu onlarca çiçekten sadece bir tanesi ceviz büyüklüğünde meyveye dönüşmüş. Tohumlar bu cevizin içinde mi?
Yoksa başka bir kapsül oluşumu yok!
178951
Sevgili limon;
Sizin sayenizde sevip yetiştirdiğim Mavi Çan sarmaşığım çok güzel gelişti. Onlarca çiçek verdi. bu onlarca çiçekten sadece bir tanesi ceviz büyüklüğünde meyveye dönüşmüş. Tohumlar bu cevizin içinde mi?
Yoksa başka bir kapsül oluşumu yok!
178951
Evet evet tohum yapıyor Orhan abicim .
Ben dayanamadım cevap verdim .Heyecan yaptım
Bu şekilde tohum yaptığını bilmiyordum, benimkine gidip bakayım dedim ama bu saatte de karanlıkta oraya çıkamam ki;)
Orhan Özbilgiç
06-11-2010, 21:00
Bu şekilde tohum yaptığını bilmiyordum, benimkine gidip bakayım dedim ama bu saatte de karanlıkta oraya çıkamam ki;)
Hhatice Sedef Miran Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç
Sevgili limon;
Sizin sayenizde sevip yetiştirdiğim Mavi Çan sarmaşığım çok güzel gelişti. Onlarca çiçek verdi. bu onlarca çiçekten sadece bir tanesi ceviz büyüklüğünde meyveye dönüşmüş. Tohumlar bu cevizin içinde mi?
Yoksa başka bir kapsül oluşumu yok!
Eklenti 178951
Evet evet tohum yapıyor Orhan abicim .
Ben dayanamadım cevap verdim .Heyecan yaptım
Yeni birşey öğrendiğim için sevindim. Ancak, gerçekten onlarce çiçekten sadece bir tohum kapsülü oluşmasına üzüldüm.
İçinden, kabaktaki gibi çok tohum çıksa bari. :p
Sanırım şimdi birde cevizin kurumasını bekliyeceğiz.:confused:
Ben de ilk kez gördüm tohum kesesini. Geçen yıl tüm arkadaşlarla tohum bağlamasını merakla bekledik ama hiçbirimizde olmadı. Heyecanlandım doğrusu, ne de büyükmüş kaç tohum olacak kimbilir içinde. :)
Gerçekten çok heyecanlı ,sadece tohum sapı biraz sararsa yeterli diye düşünüyorum .Kendi patlayıp etrafa saçılmasın ama olmadan da koparılmaz zor bir durum .Orhan abi iyi bir bakınız başka yok mu acaba ?
İriliğine bakılırsa epey tohum çıkacak gibi
Aynen yazdığınız gibi oluyor.
178594
Bunları hatırladınız mı? :)
178595
Küpe Çiçeği kocaman oldu
Hediyelerinize gözüm gibi bakıyorum. ;)
Sayın Limon
İyi bayramlar öncelikle.
Uzun zamandır siteye giremedim.Hayatıma minik bir bebişin sevinci eklenince, anneanne olmak çok güzelmiş.:D
Resimlerinizi ve mesajınızı yeni gördüm. Bahçenizden görüntüler yine çok güzel, çok zevkli .
Benim de hayalimde olan böyle bir bahçe.Şimdilik balkonumda büyüyen çiçeklerim,bahçeye,toprağa kavuşmayı bekliyor.:)
Sera ve çiçekçileri gezmeyi sevince de şimdilik bahçeme dikemediğim bitkileri seven arkadaşlarıma hediye etmek beni mutlu ediyor.
Fideler büyümüş.sukulent çok hoş görünüyor. İzmirde yapraklar açık renk,hiç böyle olmadı benimki. Çok ilginç bir bitki,kopan yaprağı toprağa değdiği anda bir kaç gün sonra , yaprağın dibinde yeni bitki gelişiyor.
Aileniz,bitkileriniz ve dostlarınızla mutlu geçsin günleriniz.
Ne mutlu size, sağlıklı koca bir ömür dilerim miniciğe. :)
Umarım hayalinizdeki bahçeli eve kısa zamanda kavuşup, torununuzla yemyeşil çimenlerde yuvarlanırsınız. ;) Ailenizle beraber nice mutlu, sağlıklı bayramlar dilerim.
fikreteren
22-11-2010, 18:02
Sayın Limon herzamanki gibi çicekleriniz çok güzel.Sulukentte çok güzel yakışmış midye kabuğuna.
karalale
27-11-2010, 12:30
Merhaba sevgili Limon; beni çok yordunuz, kolay mı kaç kıştır, kaç bahardır bahçenizi geziyorum. :D Bahçeniz muhteşem ama siz bence daha muhteşemsiniz. ;) Bir çok kişide bahçe var (mesela bende) ama yaratıcılık başka bir şey. Elinize yüreğinize sağlık, her mevsim başka bir güzel. Ben artık bahçeme çıkıp bakmıyorum (ya da bakamıyorum). :( Kış tam olarak geldi, hatta kar bile yağıyor. Bizim burda bahara daha çoooook var. İçim karardı valla. Acaba diyorum ben de kış uykusuna mı yatsam. :D Bahar başın da beni bir uyandıran çıkar mı acaba. :rolleyes: Sevgiyle kalın, çiçekleriniz ve güneşiniz hiç solmasın. ;)
karalale
27-11-2010, 12:33
;) Unutmadan, akvaryumlu köşenizin genel bir görüntüsünü paylaşırmısınız, çok merak ediyorum. Ama lütfen biraz yakın plan olsun, ayrıntıları kaçırmayalım değil mi.;) Sevgiler.
Sayın Limon herzamanki gibi çicekleriniz çok güzel.Sulukentte çok güzel yakışmış midye kabuğuna.
Fikret Bey, çok naziksiniz teşekkür ederim.
Sevgili karalale çok sempatiksiniz, güzel yorumlarınıza teşekkür ederim. Akvaryumun ön camı geçen gece patlamış, nasıl kaldıracağız diye kara kara düşünüyoruz. :) İçindeki 3 kök Nilüferi saksılara alacağım. Bu mevsim pek fotoğraflayacak durumu kalmadı. Gelecek sezona daha güzel fotoğraflar olacak inşallah. :)
Aslında kar her yeri çok güzelleştiriyor ama erimeye başladığında beter oluyor. İnternette Alman bahçelerini çok gezerim, çok ta beğenirim. Oradaki bahçe materyallerinin çokluğu ve insanların düzenli ve çalışkan olması da hep hoşuma gitmiştir. Hiç gitmedim bilmiyorum ama sanki oradaki seralara gidince çeşit çeşit Clematisler, renk renk Heucheralar, çeşit çeşit soğanlı bitkiler, Ortancalar, envai çeşit bahçe çiti, alet edavatı bulacağım gibi geliyor. :) Oranın kışı sert olduğuna göre orada dışarıda kışı atlatan her bitki bize de uyar diye düşünürüm, bu yüzden hep Alman bahçelerini gezip bitkilerini incelerim. Sevgiler. Bu bahar uyandırırım ben sizi. ;)
karalale
28-11-2010, 05:23
Sevgili limon, Alman bahçeleri ve materyaller hakkındaki izlenimleriniz gerçekten çok doğru. Burda yok yok ve herkez kendi bahçesiyle bire bir ilgileniyor. Benim mazeretim kiracı olmaktan geliyor herhalde. İstediğim bir çok şeyi, ya birgün çıkarsam korkusuyla gerçekleştiremiyorum. Neyse kış uykusundan da vaz geçtim bu ara.:o Evdeki sellukalar, plumerialar, adeniumlar son takıntım mum çiçeklerim ve diğerleri ne olacak sonra değil mi? :p Olura birgün buralara gelirseiz, açık bir kapınızın olduğunu unutmayın.:p Sevgiyle kalın.
Selluka, Plumera, Adeniumlar evin içinde mi yoksa kış bahçeniz mi var?
Ben tohumdan yetiştirmeye çalıştığım 6 Selluka fidesini kışın nasıl saklarım diye düşünüyorum çünkü evin içi karanlık, ışık görmezlerse cılız olup boya gidecekler, çözüm arıyorum kendimce.
Bahçe ve bitkilerinizin fotoğraflarını merakla bekliyorum.
karalale
29-11-2010, 13:06
Hepsi evin içinde, kış bahçem yok malesef sevgili limon. Çiçeklerimin çoğu cam üstlerinde, öyle kocaman camlarım da yok. Topu topu 90cm lik 3 cam. Güneş deseniz hak getire, camın pervazından değip kaçıyor, hele şimdi kar da var.:mad: Yine de özellikle sellukalarımın keyfi yerinde. İnşallah kışı atlatırız. Diğer 5 tohumu da baharda çimlendiricem. Tek üzüntüm Ağustosta izine gidince onları göremiycek oluşum. Biz gurbettekilerin her işi hasretlik valla. Selluka sizin bahçeye de çok yakışır sevgili limon... Bahçe resimlerimi kayda değer bulmadığım için paylaşmıyorum. Bir bahçe nasıl katledilir konulu başlık açılırsa anca oraya koyabilirim :D Sevgiyle kalın....
nurcanaybay
29-11-2010, 13:31
[QUOTE=limon;720271]
Ben tohumdan yetiştirmeye çalıştığım 6 Selluka fidesini kışın nasıl saklarım diye düşünüyorum
Kalıcı bir çözüm bulana kadar Zafer bey'in su bidonu uygulaması işinize yarayabilir .Tabii fidanların boyu da önemli ,görmediyseniz bir bakın isterseniz.
Teşekkür ederim sn.İlkeli.
Nurcan Hanım, henüz ufak fideler. Kapalı balkonu tüm gün güneş gören anneme taşıyacağım minik saksıları. Bahara kadar 1-2 numara büyütüm saksıları diye düşünüyorum aslında. Baharda bahçeye geçirince serpilsinler. :)
Sevgili Limon'a
Sevgilerimle..
186727
186729
Çok teşekkür ederim Sevgili Hozat.
Ben de size sevdiklerinizin yanıbaşında, nice mutlu, sağlıklı, huzurlu yıllar dilerim.
Yılmaz Yalçın
01-01-2011, 16:03
Sevgili Limon,
Yeni bir yılın yüreğinize ve bahçenize mutluluk getirmesini dilerim:)Selluka fideleriniz ne alemdeler?Ben budadığım sellukayı içeri aldım çok güneş almıyor(1 saat güneşli) ama aydınlık bir yere içeriye aldım..Şimdi yeni sürgün verdi 1 metre oldu sürgünü..Çelikleri de hemen dibine sokmuştum hepsi de tuttu ve 15 cm sürgün verdiler bile:)Çelikten çok kolay yetişiyor.
Sağolun Yılmaz Bey, ben de size ailenizle nice mutlu, sağlıklı yıllar dilerim.
Sellukalar mutfak penceresinin önünde duruyor. Gelişimleri yavaş olsun diye çok sıcak yere almadım, pencere önü biraz serince. Keyifleri yerinde ama toplantıya gelebilirseniz tutmuş çeliklerden bir tane isterim. :)
Yılmaz Yalçın
02-01-2011, 19:14
Sağolun Yılmaz Bey, ben de size ailenizle nice mutlu, sağlıklı yıllar dilerim.
Sellukalar mutfak penceresinin önünde duruyor. Gelişimleri yavaş olsun diye çok sıcak yere almadım, pencere önü biraz serince. Keyifleri yerinde ama toplantıya gelebilirseniz tutmuş çeliklerden bir tane isterim. :)
Sevgili Limon,
Toplantıya gelmeyi çok istiyorum bir aksilik olmaz ve eşimi ikna edebilirsem:)Geçen yıl üst komşular sellukaya hayran kaldılar ve apartman yönetim toplantısında hepsine selluka sözü vermek zorunda kaldım ve 9 daireye selluka sözüm var:(Eğer vazgeçen olursa size verebilirim bahara doğru.
Merhaba Sayın Limon; Sessiz sessiz bahçenizde dolaşıp, ders alıyordum. Çiçekleri öğrenip not alıyordum. Daha bi kaç gün gezmem lazım gibi görünüyor. Şöyle arada bir merhaba diyeyim dedim. Çiçeklerin çeşitleri, renkleri, anlattığınız kokuları... Bahçenizin huzur verici dizaynı. Samimi söylüyorum, içim açıldı. Böyle güzellikleri izledikçe yeni öğrenen ben hepsini hepsini istiyorum.
Ayrıca ne kadar güzel, bir köpeğiniz ve kedileriniz varmış. Biz apartmanda yaşayıp sadece yazı ve hafta sonlarını bahçeli evde geçireceğimizi düşününce pek mümkün görünmüyor. İmkan olsa bir köpeğimiz olsun çok isterdim. Belki çocuklar büyüyünce, kim bilir?
Sizi keyifle takip ediyorum. Saygılar, sevgiler...
kelebekçalısı
02-01-2011, 22:44
Sayın Limon,harika bir bahçeniz var her karesinde emeğinizin yansıması görülüyor seğrine de doyum olmuyo.Ellerinize sağlık keyifle yaşayın güzellikler diyarınızda.
Sn.Kelebekçalısı, çok teşekkür ederim. Emek vermeden olmuyor ama düzeni bir kere sağlayınca ve tabii biraz tecrübe sahibi oldukça daha az emekle daha güzel şeyler ortaya çıkabiliyor.
Sn.Uzaylı, paylaşmaya çalıştıklarımın işe yaradığını görmekten büyük keyif alıyorum. Kedi veya köpek almak isteyenlere özellikle önce olumsuz yönlerini anlatıyorum ki sonu hayal kırıklığı olmasın. Doğrusu evin içinde köpek bakmak bana da zor gelir. Tüyleri, kendine has kokusu, tuvaletten sonraki temizliği vs.. zor işler. Bahçede nispeten daha kolay. Hayallerinize ve isteklerinize kısa zamanda ulaşmanızı dilerim. Sevgiler. :)
furkan yıldız
04-01-2011, 17:05
Sevgili Limon emek vermeden olmuyor demişsiniz
Babamın verdiği emeği bir görseniz sanarsınız peyzaj bahçesi yapıyor ama dağınıklıktan ortada yapılanlar gözükmüyor :D Yani (emek + düzen)=Limon'un bahçesi :D
Aman bunu babanız duymasın :)
Bahçe işi de ev işi gibi nankör işlerden. Bir hafta elinizi üzerinden çekseniz hemen belli olur. Düzenliyken bir şey fark edilmez ama biraz çimler uzayıp, sararmış yapraklar toplanmayınca hemen belli olur. ;)
Öncelikle bahçeniz çok güzel.Bizimlede paylaştığınız için teşekkür ederim.Yanlız sizi bir konuda uyarmak istedim.Akvaryumunuzdaki su kışın donar ise akvaryumunu patlatabilir.SAYGILAR.
Bahçemi yılda bir baştan sona takip etmeyi seviyorum. Ağaçların ve bitkilerin bir yılda bile ne kadar büyüdüğünü görüp şaşırıyorum. Artık sitemize uğramayan arkadaşlarımızın yazılarını görünce onları özlemle anıyorum.
Bugün de ilk mesajdan itibaren bakayım dedim ve Selçuk Bey'in yazdığı bu mesaja raslayınca şaşırdım. Geçen ay ilk gece soğukları başladığında akvaryum boydan boya çatlamış, tamamen ikiye ayrılmış. Sabah komşum sizden bir patlama sesi sonra da su sesi geldi, boru patladı galiba deyince fark ettim. Oldukça büyümüş olan balığı aradım ama büyük ihtimal kediler ziyafet çekmiş.
Nilüferlere daha güzel bir yer buldum, sürprizlerimi baharda paylaşacağım. :)
fikreteren
11-01-2011, 12:45
Merakla bekleyeceğiz sevgili Lİmon
Adalet Yağcı
11-01-2011, 14:41
Nilüferlere daha güzel bir yer buldum, sürprizlerimi baharda paylaşacağım.
Çok merak ettim, süs havuzu mu yapacaksınız yoksa?
Eser İlhan
11-01-2011, 14:58
Çok merak ettim, süs havuzu mu yapacaksınız yoksa?
Evet, ben de merak ettim. Bu bahar benim de bahçede nilüfer yetiştirmek gibi bir düşüncem var. Süs havuzum yok. Bahçeyi kazıp havuz yaptırmayı da "ya sonra vazgeçersem" düşüncesiyle göze alamıyorum. Güzel ve taşınabilir bir yerleştirmeyle ve cüce nilüferlerle işe başlama düşüncesindeyim.
Hiç olmazsa ne düşündüğünüzü anlatın da belki ilham olur bize de ;)
karalale
11-01-2011, 15:49
Şu bahar bir gelsin, her bahçeden bir çok bomba patlıycak, olan yine biz fikirsizlere olacak. Hepsine birden niyetlenip, işin içinden çıkamıycaz. Ben korkmaya başladım. Sevgiler, kolay gelsin.....
Adalet Yağcı
11-01-2011, 18:08
Bahçeyi kazıp havuz yaptırmayı da "ya sonra vazgeçersem" düşüncesiyle göze alamıyorum.
Büyük ve derince bir plastik leğen de aynı işi görür diye düşünüyorum, olmadı kovada bile yetiştirirsiniz.
Söylemiyorlar Adalet hanım ,biz de yeni projeler üretip baharı bekletelim.
Ah Nurcan hanım, benim beynim stop etmiş vaziyette, sizler düşünün, ben hazıra konayım.
Nilüferlere daha güzel bir yer buldum, sürprizlerimi baharda paylaşacağım. :)
Merhaba!
Benim tanıdığım LİMON eminim çok yakında fikrinide fotoğraflarınıda bizlerle seve seve paylaşacaktır. Şöyle bir dolaştım bahçenizde yine keyif çattım çaktırmadan. Her şey yerli yerinde maşallah. Pazar günki sıcacık karşılama ve sohbetiniz benide eşimide çok mutlu etti haberiniz olsun. İyiki varsınız....
Sevgiler.
Cemal Bey, sağolun. Ben de kibar eşinizi ve sizi görünce çok mutlu oldum. Güzel kızınızla da tanıştığıma çok memnun oldum. Sizler de iyi ki varsınız.
Söylemiyorlar Adalet hanım ,biz de yeni projeler üretip baharı bekletelim.
Nurcan Hanım, çok şekersiniz, çok güldürdünüz beni. Hani mızmız çocuklar olur ya bir oyuncağı çekiştirip annesinin gözünün içine baka baka "Bana vermiyoo.." der gibi... ;) Bayılıyorum size, ne diyeyim. :)
Eser hanım, ben de bahçeyi kazmak istemeyenlerdenim.
Adalet hanım, süs havuzu yapmayacağım, sadece 'Hazıra konacağım' diyerek ufak açıklama yapıp, sizler gibi baharı iple çektiğimi bilmenizi istiyorum. Ayrıntılar o zaman.
Fikret Bey, sefalar getirdiniz bahçeme. Ben de sizlerin bahçelerini merakla bekliyorum.
Sevgili Karalale ben de hafiften korkmuyor değilim hani... Ya güzel olmazsa diye... :)
Sevgili Limon bahçesini bir yaz boyu orman halinden kurtarıp en azından sizin bahçenizin yarısı kadar güzelleştirmeyi planlayan ben yaz sonunda apartmanın dışında yapılan mantolamadan, artı olarak sizin Max kadar uslu olmayan köpeğimizin sayesin de çok fena zarar gören bahçeme bakınca içim acıyor.Tek isteğim kendi çabamla güzelleştirdiğim bahçemde ki güzellikleri sizin gibi takip etmek. Mart ayı yaklaştıkca gözüm korkmaya başladı. Yine mi bahçemin tadına doyamayacağım. Azminizin eseri olan bahçeniz de tüm güzellikler sizi bulsun inşallah...
Sevgili İmez, yaramaz köpekler için sınırlama şart gibi geliyor bana. En azından ona bir özgürlük alanı bırakıp çevrelemek sevdiğiniz bitkilerin zarar görmesini engelleyecektir. Yoksa siz dikerken, O sökecek, bu bir süre sonra işkence haline gelecektir.
Her şeyin başı sağlık. Mart ayında, canlanmaya başlayacak doğa içimizi kıpır kıpır yapmaya başlayıp, tembelliğimizi üzerimizden atmamıza yardım edecektir. :)
sessizgece
31-01-2011, 18:09
limon bahçen çok güzel inşallah hep böyle güzel olur.
bu arada limondan özenerek bende sebze dikeceğim bir yer hazırladım ama ne dikeceğime emin deilim zoru başarmayı severim bana zor yetişen bir sebze gerek yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar
Sağolun, sn.sessizgece.
Bana göre bir çok sebze zor yetişiyor. Mesela tazefasulye çok kolay çimleniyor ama yeni filizlerini salyangozlar çok seviyor, arada kurtulanlarsa 1,5 metre olduklarında bit saldırısına uğruyorlar. Bir daha ekmemeye kesin kararlıyım.
Bezelye, kolay çimleniyor ama sarılacağı yeri ayarlamak gerekiyor. Bir kaç kez denedim ama çok az ürün veriyor, bu yüzden bol tohum ekmek gerekiyor.
Enginar da bitlenen sebzelerden. Tam göbek oluşturacak diye sevinirken bit istilasına uğruyorlar.
Lahana türlerini de tırtıllar rahat bırakmıyor. Kısaca, bana göre çeri domates dışında her sebzenin zorlukları var.
sessizgece
07-02-2011, 14:52
çok teşekkürler sevgili limon tohumları ektim geçici bir sera yaptım kısacası artık katlanıcaz
bu arada bahçenden resimleri merakla bekliyoruz
karalale
07-02-2011, 16:36
Merhaba sevgili limon; kokulu çiçekleri olan bitkileri sevdiğinizi bildiğim için sizinle bir bitkiyi paylaşmak istedim. Latince ismi Asclepias syriaca, Almanya da Papageien Pflanze diye geçiyor. Benim bahçemde var. Açtığında muhteşem bir kokusu var. Soğanlı bir bitki, aslında patates köklü desek daha doğru. Kendi kendine çoğalarak fazlalaşıyor. Benim için eksi yönü, ektiğiniz yerden daha uzaklardan filizlenmesi. Zamanla büyük bir alanı kaplıyor. Belki önüne ya da çevresine engel yapılsa istediğiniz yerde çoğalablir. Soğuklara dayanıklı, kök çok derinden değilde, toprağın hemen altından yürüyor. Ben çiçeklerini aşkımız mum çiçeğine benzetiyorum. Son olarak tohumlarıda çok ilginç, aynı papağan. Keşke imkanım olsada sizlerle paylaşabilseydim.Ve resimler.... sevgilerimle....
günebakan
07-02-2011, 16:49
Sevgili Karalale gerçekten çok güzel veilginç bir çiçekmiş çok güzel görünüyor özellikle de papağana benzeyen tohum kapsülleri ilginçmiş:)
Yücel Canpolat
07-02-2011, 17:09
Hakikaten çok ilginç,ilk defa bir bitki ismini not aldım:)
Sevgili Karalale, hem çiçekleri hem kokulu olması hem de tohum kapsüllerinin şekilleri çok ilginç gerçekten. Soğuğa dayanıklı olması da büyük avantaj.
karalale
08-02-2011, 10:05
Sevgili günebakan, Yücel Canpolat ve limon; beğendiğinize çok sevindim. Bu bitki tohumdan ya da patates kökünden üretiliyor. İnternet üzerinden kök ve soğan satışı var. İnşallah bulabilirsiniz. Tohumdan yetişmesi ne kadar sürer bilemiyorum ama isterseniz sizin için toplar ulaştırmaya çalışırım, sevgilerimle....
Yücel Canpolat
08-02-2011, 10:13
Sayın karalale ilginize çok teşekkür ediyorum,ben arkadaşların kararına uyarım:)
Sn.Karalale, siz bana gönderebilirseniz, ben Yücel Bey ve sevgili Günebakan'a ulaştırırım.
Sahibinden.com da tohumlarını satan birisini gördüm ama arayıp sormadım.
günebakan
08-02-2011, 15:12
Ben de çok sevinirim sevgili Karalale çok teşekkürler Limon'cuğum sana da teşekkürler:)
ligustrum
08-02-2011, 16:47
Merhaba sevgili limon; kokulu çiçekleri olan bitkileri sevdiğinizi bildiğim için sizinle bir bitkiyi paylaşmak istedim. Latince ismi Asclepias syriaca, Almanya da Papageien Pflanze diye geçiyor. Benim bahçemde var. Açtığında muhteşem bir kokusu var. ..
Sayın limon;
Bahse konu çiçeğin " kokulu" olduğu resimlerdeki arının çiçek üzerinde tesbit edilmesiyle kesin gözüküyor.
İnşallah çiçeğe sahip olursunuz ve arılı bir fotoğrafı da bizlerle paylaşırsınız.
Bana göre çiçeklerin güzelliği; ondan faydalanan arı da birlikte görüntülendiğinde, iki kat artıyor.
Çiçek-arı ve insan dostluğunun unutulmayıp artması dileğimle,
sağlıklı günler dilerim.
Yücel Canpolat
08-02-2011, 21:21
Sayın Limon çok teşekkür ediyorum,ben de araştırmaya başladım İtalya'n firmasının Türkiye distribütörü ile konuştum bizim için bakacaklar inşallah getirirler de hep berabar mutlu oluruz:)
karalale
08-02-2011, 21:25
Tohumlar elime geçtiğin de sevgili limon dan iletişim bilgilerini isterim. Sevgiyle kalın....
Sevgili limon bahçeni büyük bir zevkle gezdim içim açıldı ellerine sağlık....
Teşekkür ederim sn.Burak Alkan.
Bahar geldi bahçenizde açan çiçekleri görmek isteriz sevgili limon geçen seneki küpelinin akibeti ne oldu acaba...
Bahar Mersin'e geldi, bize henüz uğramadı sevgili Burak. :)
Şu anda açmış çiçek hiç yok ama Clematis Armandii geçen seneden de bol açmaya hazırlanıyor. Geçen seneki Küpeleri tüm kış hiç sulamadım. Geçen hafta hava güzelken dipten budadım ve suladım. Onca susuzluğa rağmen bir adet sürgün vermiş. Bakalım hepsi birden sürecek mi? Ortancalar uyanmaya başladı, yaprak sürgünleri başladı. Geçen hafta havalar güneşliyken hem leylandilerin hem meyve ağaçlarının budamaları yapıldı.
Çok güzel sevgili limon ellerine ve yüregine saglık büyük bir heyecanla bekliyorum resimleri bahçenizi büyük bir hayranlıkla takip ediyorum sevgiyle kalın ...
Orhan Özbilgiç
23-03-2011, 10:01
Bir süredir bahçeler girmeyince sevgili karalale' nin önerdiği bitkiyi kaçırmışım. Biraz daha işleri rutinleştirebilirsem bende bakarım. Ama kontrol güçlüğü beni ürkütüyor. Zira artık bu aralar, yerin metrekaresi benim bahçede de fahiş fiyatlara tırmandı.:p
Sevgili Ahmeter' in verdiği Houttunia' yı da sırf o yüzden saksıda tutuyorum. Yoksa zaptetmesi çok zormuş.
Yeni sezonda; sağlık, mutluluk ve bol çiçekli günler diliyorum.
serhat55
23-03-2011, 10:38
sevgili limon bahçeniz emek vererek hazırlanmış ellrinize sağlık
Çok teşekkür ederim sevgili Serhat55.
Orhan Bey, yeni sezona yetiştirmeyi planladığım büyük değişiklikler olacak. Yüzüme gözüme bulaştırmazsam. :)
Sizin koca bahçede metrekare fiyatı arttıysa bizimkinde bir karış yer elmas değerinde desenize. :)
loveflower
28-03-2011, 09:14
Sevgili Limon bahçenizde büyük bir keyifle gezindim,herşey harika görünüyor,bahçenizi görünce polenezköy aklıma geldi nedense.Yasemin kousuna bayılırım,onların kokusu içide oturmak nasıl güzeldir tahmin edebiliyorum,ben de sizin gibi kokulu çiçeklere tutkunum,leylak da en sevdiklerim arasında,bahçenizin yeni resimlerini de bekleriz,mutlulukla kalın
Sevgili loveflower, Leylağı ben de çok seviyorum. Formu pek güzel olmayan cılız 1 Leylak almış ancak 2 sene yaşatabilmiştim. O zamanlar çok acemiydim, bitki seçimini bilmeden yapmıştım. Bahçemdeki 5 yıllık eğitimden sonra :) artık doğru seçim yapabilirim. Bir de çiçeklenme süresi biraz daha uzun olsaydı...
Yasemin çok yoğun çiçeklendiğinde özellikle geceleri daha bir güzel kokuyor.
Havaların ılık gitmesiyle Clematis Armandii tomurcukları atağa geçti. Bu sene Mayısı beklemeden daha erken açacaklar. Onun da kokusu özellikle güneş vurduğunda çok güzel oluyor.
Gardenya, Manolya, Melisa, Hanımeli, Mor Salkım, Sümbül ve Limon çiçeklerinin kokuları da favorilerimdendir. Kısaca burnumu dayamadan, hafif bir esintiyle bahçeye kokusunu yayan bitkilerin hepsini çok seviyorum. :)
Sevgili loveflower, Leylağı ben de çok seviyorum. Formu pek güzel olmayan cılız 1 Leylak almış ancak 2 sene yaşatabilmiştim. O zamanlar çok acemiydim, bitki seçimini bilmeden yapmıştım. Bahçemdeki 5 yıllık eğitimden sonra :) artık doğru seçim yapabilirim. Bir de çiçeklenme süresi biraz daha uzun olsaydı...
Yasemin çok yoğun çiçeklendiğinde özellikle geceleri daha bir güzel kokuyor.
Havaların ılık gitmesiyle Clematis Armandii tomurcukları atağa geçti. Bu sene Mayısı beklemeden daha erken açacaklar. Onun da kokusu özellikle güneş vurduğunda çok güzel oluyor.
Gardenya, Manolya, Melisa, Hanımeli, Mor Salkım, Sümbül ve Limon çiçeklerinin kokuları da favorilerimdendir. Kısaca burnumu dayamadan, hafif bir esintiyle bahçeye kokusunu yayan bitkilerin hepsini çok seviyorum. :)
Enfes kokular dogayla içiçe olmak ne güzel sevgili limon size imreniyorum çok tatlısınız;)
loveflower
28-03-2011, 16:44
Sevgili loveflower, Leylağı ben de çok seviyorum. Formu pek güzel olmayan cılız 1 Leylak almış ancak 2 sene yaşatabilmiştim. O zamanlar çok acemiydim, bitki seçimini bilmeden yapmıştım. Bahçemdeki 5 yıllık eğitimden sonra :) artık doğru seçim yapabilirim. Bir de çiçeklenme süresi biraz daha uzun olsaydı...
Yasemin çok yoğun çiçeklendiğinde özellikle geceleri daha bir güzel kokuyor.
Havaların ılık gitmesiyle Clematis Armandii tomurcukları atağa geçti. Bu sene Mayısı beklemeden daha erken açacaklar. Onun da kokusu özellikle güneş vurduğunda çok güzel oluyor.
Gardenya, Manolya, Melisa, Hanımeli, Mor Salkım, Sümbül ve Limon çiçeklerinin kokuları da favorilerimdendir. Kısaca burnumu dayamadan, hafif bir esintiyle bahçeye kokusunu yayan bitkilerin hepsini çok seviyorum. :)
Ben de ben de hepsine bayılırım,rüya gibi gerçekten bahçeniz,bu kadar güzel bahçe,bu kadar güzel kokunun içinde insan mutlulukla coşar,maşallah:)
ciceksever70
28-03-2011, 17:03
Ben de resimlerinizi sabirsizlikla bekliyorum sevgli Limon. Bizde de doga yeni yeni canlaniyor.
Sevgili Burak, buraya bahar gelmedi demiştim ama bir haftadır hava ılık gidince doğa hızla canlanmaya başladı.
Sevgili çiçeksever70, sayfanı keyifle takip ediyorum, yeni fotoğrafların her zamankiler gibi yine çok güzel. :) Burada da doğa uyanmaya başladı, bahar dalları, erik ağaçları çiçekleniyor. Özellikle rengarenk kır çiçeklerinin seyrine doyum olmuyor. Makinamı yanıma almayı unutmazsam fotoğraflayacağım. :)
Clematis Armandii umduğumdan erken açmaya başladı. Henüz tek tük çiçek var, tamamı açınca bir daha fotoğraflarım.
En tepedekiler çiçeklendiği için güzel çekemedim, bu sene alt dallarında da yoğun tomurcuk var. Onlar açınca daha güzel pozlarını yakalarım. :)
199396
Güzel görünüyor sevgili limon enfes görüntü içimiz açıldı maşallah....
Limon, clematis armandii çok güzel olmuş, yerine alışınca daha da güzel veriyor herhalde.
Evet Kiraz yerine iyice alıştı. Yeri de enteresan bir yer aslında, boş bulduğum ilk yere dikmiştim. Yağmur oluğunun tam altında, onun zincirine tutunmuş durumda. Sabahtan saat 2'ye kadar tam güneşte. Ama bir şikayeti yok. :)
Bir süredir bahçenizi gezememiştim, clematis armandi maşallah çok erkenci çıkmış. Bizim clematisler tek tük yaprak çıkartmaya çalışıyor. Sayın Karalalenin önerdiği bitkide çok enteresan geldi. Bende bir araştırayım bakalım tohum bulabilirmiyim. Umarım önümüzdeki bahar ve yaz ayları hepimiz için güzel geçer ve bahçelerimizin keyfini süreriz.
ciceksever70
30-03-2011, 13:45
Clematis cok güzel. Bizimkiler henüz acmadi sanirim daha bir ayi var. Bu cicege o kadar tutuldum ki ekecek yer bulsam on tane daha alirim. Bu aralar satisi doruk noktasinda, her yerde karsiniza cikiyor. Bahcemde 6 tane var simdilik yeter.
fikreteren
30-03-2011, 16:14
Hayret .içinde kaldım. Clemantis açmış bizim zavallılar daha yeni filizlendi.
Fikret Bey, diğer türleri bende de yeni filizleniyor, Armandii yaprak dökmeyen, baharda çiçeklenen bir tür. Clematislerin kışın çiçeklenenleri de var. (Bende yok)
Sevgili Tturt, yazdığınız güzel dileklere teşekkür ederim.
Hepimiz, ailemizle, dostlarımızla, keyifli, sağlıklı, rengarenk, mis kokulu, bol meyveli-sebzeli bir sezon(lar) geçirelim. :)
fikreteren
01-04-2011, 07:39
Doğru söze amin denir.
Yılmaz Yalçın
01-04-2011, 09:02
Sevgili Limon,
Bahar bahçenize göz kırpmış:)Bu güzellikler içinde selluka da hoş dururdu.Benim çeliklerin hepsi kurudu.Üstelik en çok üzüldüğüm şey de 1 yaşındaki sellukamın da tüm gövdesinin çürüyüp kaybolması oldu:(
Sevgili Limon,
Bahar bahçenize göz kırpmış:)Bu güzellikler içinde selluka da hoş dururdu.Benim çeliklerin hepsi kurudu.Üstelik en çok üzüldüğüm şey de 1 yaşındaki sellukamın da tüm gövdesinin çürüyüp kaybolması oldu:(
Sevgili Yılmaz, ümidinizi kaybetmeyin. Benimkinin de gövdesi çürüdü ama kökünden ümitliyim, çok inatçı ve dal vermeye hevesli bir bitki.
Yılmaz Yalçın
01-04-2011, 09:19
Sevgili Yılmaz, ümidinizi kaybetmeyin. Benimkinin de gövdesi çürüdü ama kökünden ümitliyim, çok inatçı ve dal vermeye hevesli bir bitki.
Daha önce clematisim de böyle olmuş ve bir daha sürgün vermemişti.Umutla her sabah saksıya koşuyor ve bana süpriz yapmasını bekliyorum.Geçen yaz bize yaşattığı sevin ile avunuyorum çünkü ne emek harcadım ama umarım Nisan ayında hareketlenme yaşar da beni yanıltır.Çünkü Sevgili Memet Bey'e göre Nisan-Mayıs sürgün zamanıymış.Sizinki de epey büyümüştü.
ciceksever70
04-04-2011, 07:15
Daha önce clematisim de böyle olmuş ve bir daha sürgün vermemişti.Umutla her sabah saksıya koşuyor ve bana süpriz yapmasını bekliyorum.Geçen yaz bize yaşattığı sevin ile avunuyorum çünkü ne emek harcadım ama umarım Nisan ayında hareketlenme yaşar da beni yanıltır.Çünkü Sevgili Memet Bey'e göre Nisan-Mayıs sürgün zamanıymış.Sizinki de epey büyümüştü.
Hic kaygilanmayin Yilmaz bey, yakinda o kuru dallarin nasil bir güzellige dönüstügünü görüp sasiracaksiniz. Ilk yil ben de ayni korkuyu yasamistim.
nurcanaybay
04-04-2011, 09:30
Ben geçen yıl diktiğiniz ters lale'leri merak ediyorum, ne durumdalar ?
Nurcan Hanım, yoklar maalesef. Soğanlarını geçen yıl çiçekleri geçince topraktan çıkarmıştım ama çoğunda minik beyaz böceklenmeler olduğunu görmüştüm. 3-5 tane sağlam görünenleri ayırıp saklayıp Şubat gibi toprağa ektim ama maalesef çürüdüler.
Ama bu demek değil ki ters lalelerden vazgeçtim. Seneye onlar için özel bir yer hazırlayıp soğanlarını ekip, hiç yerlerinden çıkarmayacağım. Yani doğadaki koşulları sağlamaya çalışacağım. O kadar güzellerdi ki doğruyu bulana kadar defalarca denemeye razıyım.
Bu arada Armandii yağmur altınca çiçeklerini sergiliyor. Artık çiçekleri iyice yoğunlaştı.
Burada yanyana 3 fotoğrafı birleştirdim. Gözümle gördüğüm gibi sizlere göstermek istiyorum ama mecburen boyut küçültürken büyük kayıplar oluyor. Armandiim Yaseminlerimle kafa kafaya yarışıyor artık. :)
200729
Şu anda bahçedeki tek çiçekli bitkim Clematis Armandii...
200738
200739
nurcanaybay
04-04-2011, 12:36
Clematis'in sizi nasıl mutlu ettiğini tahmin edebiliyorum zira benim ki 10 cm'lik boyu ile beni gülümsetebiliyor :)
Ters lale'lere üzüldüm ,dediğiniz gibi sevdiysek olana kadar deniyeceğiz.Ben de daha önce denemiştim, çiçeklerini göremeden çürümüşlerdi.Bu yıl pazar dan 2 tane alıp diktim.
Şimdilik iyi görünüyorlar .
Cumhur Tonba
08-04-2011, 15:00
Merhaba Sayın Limon
Bahar geldi çayır çimen yürüdü
Yaylaya göçmenin zamanı geldi
Dağlar yeşil giydi karı eridi
Suyundan içmenin zamanı geldi
Aşık Hüdai
Yılmaz Yalçın
08-04-2011, 15:38
Merhaba Sayın Limon
Bahar geldi çayır çimen yürüdü
Yaylaya göçmenin zamanı geldi
Dağlar yeşil giydi karı eridi
Suyundan içmenin zamanı geldi
Aşık Hüdai
Bu yıl bahar oldukça geç geldi galiba..Bitkiler geç uyandılar.Senin gözlemin ne yönde Cumhur Abi?
Merhabalar Cumhur Bey, hoşgeldiniz.
Bu sabah tembellik etmeyip çimleri biçseydim, akşam üstü yağan yağmur çok iyi gelecekti. Bir hafta kadar yine yağışlı ve soğuk gidecekmiş. Çimler diz boyu olacak bu gidişle. :)
Sevgili Yılmaz, bitkilerin geç uyanması konusunda ben katılamıyorum sana. Mesela bahçemdeki armandii geçen yıl Mayısta çiçeklenmiş bu yıl Mart sonunda. Erikler çiçeklerini açtı da döktüler bile. Çağla satılmaya başladı bile. Bence sebebi kışın ılıman geçmesi.
İstanbul'da pek bahar yaşanmaz zaten kıştan direkt yaza geçilir. Bir gün önce palto giyerken ertesi gün tshirt giyilir genelde. :)
Cumhur Tonba
09-04-2011, 02:11
Bu yıl bahar oldukça geç geldi galiba..Bitkiler geç uyandılar.Senin gözlemin ne yönde Cumhur Abi?
Yılmaz Bey,
Maallesef bizim buralara daha bahar geldi sayılmaz. 15 gündür ne güneş görüyoruz, ne de bir hareketlenme. Her halde 6-7 gün daha bekleriz.
Sayın Limon'a bir komuda katılıyorum. 20 gün önce yazdan kalma günler vardı. Bir hafta sürdü. Tüm bitkiler uyandı diyebilirim. 15 gündeb bu yana da güneş gözükmüyor nerdeyse. Yağış ve soguk hava hüküm sürüyor.
loveflower
10-04-2011, 12:35
Şu anda bahçedeki tek çiçekli bitkim Clematis Armandii...
Sevgili Limon Clamatis Armandiye maşallah,şimdilik tek çiçekli bitkiniz armandi olsa da yakında gözümüzü şenlendirecek fotoğraflar gelecektir bahçenizden:)
Cumhur Tonba
10-04-2011, 22:20
Sayın Limom da ya bahçede çok çalışıyor, ya da bahçeden vaz geçti. 3 gündür yok.
Sevgili limon, sizin reklamlar sayesinde eğer ileride daha geniş bir bahçem olursa Clematis armadii'ye kesin yer ayıracağım. :)
Ya da ben "daha geniş bir bahçem olduğunda" diyeyim de, kesin olsun. :D
Sevgili limon, sizin reklamlar sayesinde eğer ileride daha geniş bir bahçem olursa Clematis armadii'ye kesin yer ayıracağım. :)
Ya da ben "daha geniş bir bahçem olduğunda" diyeyim de, o da kesin olsun. :D
Ben de uzun zamandır talibim ama bulamıyorum :(
2-3 çelik ektim ama köklenecekler mi bilmiyorum. Köklenirlerse söz...
Cumhur Bey, tespitiniz doğru, hem bahçe hem bahçe dışı çok çalışıyorum. Dün yağmur ha yağdı ha yağacakken en sonunda nihayet çimlerimi biçtim. Biçtikten sonra ise şahane bir yağmur yağdı. Çimlerin arasında öbek öbek çok uzamış bölümler vardı. Onları biçtikten sonra altından çıkan milyonlarca salyangozu görünce gözlerime inanamadım. Bunların sayısı her yıl 3 kat daha artıyor. Bu kadarını bir arada hiç görmemiştim. Açığa çıktıktan 5 dakika sonra hepsinin kafaları uzatıp kıyıya köşeye kaçmalarına gülsem mi ağlasam mı bilemedim. :)
Çimleri biçerken Armandii nin çiçeklerinin kokusuyla mest oldum. Dün çiçeklerinin kokusu iyice keskinleşmiş, rüzgarla beraber tüm bahçeye yayılıyordu. Kokusunu nasıl tarif etsem bilmiyorum. İç ferahlatıcı, insanı çocukluğunda bir yerlere ( o yerin neresi olduğunu bulamıyorum ama dejavu yaşattığı kesin) götüren bir koku... Sanki Limon Çiçeğinin kokusunu andırıyor...
Köklendirmeyi başarırsam hepinize göndereceğim.
Maşallah.:)
Çok güzel açmış Armandiii :)
Darısı olanların başına .. :)
Merhaba sevgili limon; kokulu çiçekleri olan bitkileri sevdiğinizi bildiğim için sizinle bir bitkiyi paylaşmak istedim. Latince ismi Asclepias syriaca, Almanya da Papageien Pflanze diye geçiyor. Benim bahçemde var. Açtığında muhteşem bir kokusu var. Soğanlı bir bitki, aslında patates köklü desek daha doğru. Kendi kendine çoğalarak fazlalaşıyor. Benim için eksi yönü, ektiğiniz yerden daha uzaklardan filizlenmesi. Zamanla büyük bir alanı kaplıyor. Belki önüne ya da çevresine engel yapılsa istediğiniz yerde çoğalablir. Soğuklara dayanıklı, kök çok derinden değilde, toprağın hemen altından yürüyor. Ben çiçeklerini aşkımız mum çiçeğine benzetiyorum. Son olarak tohumlarıda çok ilginç, aynı papağan. Keşke imkanım olsada sizlerle paylaşabilseydim.Ve resimler.... sevgilerimle....
Bu neyse çok güzelmiş. :)
Cumhur Tonba
13-04-2011, 02:04
Onları biçtikten sonra altından çıkan milyonlarca salyangozu görünce gözlerime inanamadım. Bunların sayısı her yıl 3 kat daha artıyor. Bu kadarını bir arada hiç görmemiştim. Açığa çıktıktan 5 dakika sonra hepsinin kafaları uzatıp kıyıya köşeye kaçmalarına gülsem mi ağlasam mı bilemedim. :)
Demek ki yaşayan, canlı bir bahçeniz var.
karalale
13-04-2011, 11:54
Merhaba sevgili limon; bu gün çiçekçleri gezerken birinde, Klematis armandii buldum. Üstelik ki uzun filizi ve iki çiçeği vardı. O nasıl güzel bir koku yarabbim. Yüzlercesi nasıl kokar artık biliyorum. Yaprak yapısıda diğer Klematisler den çok farklı. Yalnız bahçem de nereye ekeceğime karar veremiyorum. Daha önce aldıklarımla birlikte 9 Klematis im oldu. Nasıl bir yere ekemem gerektiği hakkın da bilgi verirmisiniz. Desteğe ihtiyacı varmı? Tel kafes pek uygun olmaz galiba....Şimdiden teşekkürler, sevgiyle kalın.
Sevgili Karalale, oldukça güçlü bir gövde yapısı olan bir sarmaşık, 2 yılda bu büyüklüğe geldi bence hızlı gelişiyor. Ben pergolanın ayağının dibine diktim, öğlen 1-2 ye kadar tam güneşte. Baharda dibine mevsimlik bodur bitkiler dikiyorum. Tam yağmur oluğunun altında, bolca sulanıyor, keyfi yerinde olduğuna göre demek ki suyu seviyor. Yanındaki orman sarmaşı dönem dönem bolca bitlenmesine rağmen 'armandii'de şimdiye kadar hiç bir zararlıya raslamadım. Kokusunu tarif etmek gerçekten zor, bazı kokular keskin ama baygın olur ya bu bambaşka bir şey, insanın içini açıyor. Bu kadar güzel bir parfüm bulsam hiç düşünmez alır, kulllanırdım. :) Sevgili Oğuzhan umarım bir tane bile olsa çiçek açar da kokulu bitki sever olarak sen de katılırsın bize. :)
Cumhur Bey, sıfır ilaç, bol yağmur, bir tarafta dere, bir tarafta orman, diğer tarafta doğal gübrede yetişen sebzeler, solucan, salyangoz, kaplumbağa, kurbağa, kuşun her çeşidi... Daha ne olsun? Yaşıyor bu bahçe... Ama şu salyangozlar bazı bitkilerimin yaşamalarına da müsade etseler fena olmaz hani? :) Sümbüllerimi geçen yıl yere geçirmiştim, sayıları o kadar artmış ki... Ama tüm çiçek tomurcukları daha açamadan kesilmişler. Koca çiçek sapında sadece bir tanecik çiçek kurtulmuş ellerinden. Onların sevmediği bitkilere yönelmekten başka yapacak şey yok.
Armandii nin yeni fotoğrafını yükledim galeriye. 2 sene önce geldiğinde 1,5 metre boyunda incecik tek bir daldan oluştuğuna kim inanır? :)
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=38881&catid=member&imageuser=11575
Sayın Limon arkadaşım,bahçemde sizlere çim hk.da cevap verdikten sonra sizin bahçenize girip gezindim.Herşey fevkalade ,bu eller öpülür,tebrik ederim.İçim açıldı. Bir şey dikkatimi çekti sizin Sarı Güzel 1 diye adlandırdığınız sarkan bitki ; o benim İst. daki arka bahçemin çimidir.Üzerine çok sert olmamakla basılabiliniyor. Çok cefakar ve vefakar bir bitkidir,tavsiye ederim, o saksınızı gübre ve torf karışımlı bir zemine oturtun oradan kedi sarıp gider. Benim falez kayalarımı bile örtüyor.Yani sizde var olan bir bitki ,diğerini de öbür bahçeme gittiğimde fotoğrafla size tanıtacağım,onu da biliyorsunuzdur mutlaka. İyi geceler . Görüşmek üzere.
Sevgili limon,ne kadar güzel açmış armandii kokusu varmı? merak ettim.
karalale
15-04-2011, 09:53
Evet var sevgili sevim4. Sevgili limon sayesinde bu sene bahçeyi klematisle doldurdum. Tam 9 kök oldu. En son armandii aldım, üstünde iki tanede çiçeği var. Kokusu çok güzel (ikicik olmasına rağmen). limon un da dediği gibi iç açıcı, yumuşak ve çok özel bir kokusu var.Bir diğer kokulu cins olan Nelly Moser de tomurcuklu, merakla açmasını bekliyorum. Tekrar teşekkürler sevgili limon... Selamlar....
Bir şey dikkatimi çekti sizin Sarı Güzel 1 diye adlandırdığınız sarkan bitki ; o benim İst. daki arka bahçemin çimidir.Üzerine çok sert olmamakla basılabiliniyor. Çok cefakar ve vefakar bir bitkidir,tavsiye ederim, o saksınızı gübre ve torf karışımlı bir zemine oturtun oradan kedi sarıp gider. Benim falez kayalarımı bile örtüyor.Yani sizde var olan bir bitki ,diğerini de öbür bahçeme gittiğimde fotoğrafla size tanıtacağım,onu da biliyorsunuzdur mutlaka. İyi geceler . Görüşmek üzere.
Berrin Hanım, bahçeme hoşgeldiniz, övgü dolu sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Sarı Güzel 1 dediğim bitki "Lysimachia nummularis" i aynen dediğiniz gibi Ferda hanım'ın tavsiyesiyle bahçenin her köşesine diktim. Şu anda çimlerin arasına da yayılmaya başladı. Ayrık gibi her attığı kol kök salarak hızla ilerliyor. Suyu çok sevdiği için dezavantajlı diye düşünmüştüm ancak tüm kış hiç sulamadığım saksıdaki bitkinin ne kadar keyifli olduğunu görünce bu fikrimden de vazgeçtim.
Diğer yer örtücünüz ne acaba? Merakla bekleyeceğim. :)
Sevgili limon,ne kadar güzel açmış armandii kokusu varmı? merak ettim.
Aşkolsun Sevim Hanım, sadece fotoğraflara mı bakıyorsunuz. Kokusunu anlata anlata bıktırdım. :)
karalale
15-04-2011, 13:06
Merhaba sevgili limon; taktım ya şimdi güzeller güzeli armandii ye, araştırma yaparken şu bilgiye ulaştım ve sizinle de paylaşmak istedim. Benim armandii daha çok küçük ama yinede deniycem.:o (Clematis Armandii nasıl çoğaltılır?
1- Haziran ayında, iyice olgunlaşmış ama bu baharda oluşmuş genç bir dal seçilir. En üstteki en yeni yapraklı kısmı kesilip atılır. 8 cm kadar bir dal parçasında sadece iki yaprak bırakılmalı. En alt kısım dala eğik olarak, çaprazlama gibi kesilmeli. Sonra tepe çeliği yazımda anlattığım gibi dikilir ve bakımı ona göre yapılır. Veya Atatürk çiçeği üretilmesi hakkındaki yazımda olduğu gibi.
2- Nisan sonundan yaz ortasına kadar havai daldırma yöntemlerinden şu şekilde çoğaltabilirsiniz: Uzun bir dalını toprağa yaklaştırın, dalın orta yerinden bir kısmını hafifçe toprağa gömün, çıkmasın diye üstüne ağır bir tuğla gibi büyük bir taş koyun. Bir ay sonra köklenmiş olur. Bunu keserek başka yere dikin.) ne dersiniz denemeye değer mi? Sevgiyle kalın.... Sonradan aklıma geldi;:D diğer Klematis cinslerinden birinin 2 uç dalını sardırırken kırdım ve her zaman yaptığım gibi dibinde toprağa diktim. İlk önce boynu bükük toprak üstünda yatarlarken şimdi dimdik duruyorlar.:p Hani bir ihtimal diyorum ama....:rolleyes: gelşmelerini takipteyim. Selamlar.... alıntı: bitkivecicek.com
Adalet Yağcı
15-04-2011, 14:37
Sevgili Limon, Armandii çok güzel açmış, uzaktan yasemini andırıyor gerçekten.
İlk defa sevgili Müjgan(Yılmaz)ın bahçesinde canlı Armandii gördüm bu sene, ben kokusunu pek alamadım ama.
Çiçekleri çok yoğun, keşke bütün yaz açsalar, uzak bahçelerde erkenden açan clematisleri yeterince seyredemiyoruz yazık.
Sayın Limon ,bir bahçedeki yazınızdaki fotoğrafınız bana şimdiye kadar aklıma gelmeyen bir fikir,verdi.Şu anda sizi yere göğe sığdıramıyorum,sağolun.Bu sevincimi sizinle paylaşmak istedim arkadaşım.Clematisleri asılan saksılarda görünce,çıldırdım, Ben bu gece adı malum bir markete gidipte kör karanlıkta Clematis almaz mıyım.Bendekiler hepsi yerde ,Ama böyle de harika duruyorlar.Harikasınız.Teşekkürler.Görüşmek üzere....
Berrin Hanım, saksıdaki türler bodur 2 tür. Geçen yıl gelmişti yapı marketlere, bende yok ama arkadaşlarımızdan alanlar olmuştu. Yani o saksı uygulamaları internetten alıntıdır, yanlışlık olmasın. Ama ben de bu sene bulursam bodur türleri kaçırmayacağım.
Adalet hanım, çiçekleri ilk açtıklarında yani tazeyken kokmuyor, bir kaç gün sonra kokmaya başlıyor. Melisa nasıl sadece geceleri kokuyorsa bu da sanırım tam tersi geceleri ve sabah erken saatlerde kokmuyor, öğlen saatlerinde kokusu yoğunlaşıyor. Hele hava güneşliyse kokusu tüm bahçeyi kaplıyor.
Sevgili Hozat, hediye ettiğiniz Heuchera fidesine güzel bakmış mıyım? Boyuna bakmadan bir tane de tomurcuk vermiş.
203899
Sevgili Güler Hanım'ın hediyesi 2 tane minicik Maviş Çiçeği fidesinden birisi bu, yerini sevdi, baharın gelmesiyle hızla büyümeye başladı.
203900
Sevgili KGursan'ın hediyesi Erguvan Ağacı, doğrusu bu kadar yoğun tomurcuklanacağını beklemiyordum. Boyuna bakmadan her dalından yüzlerce tomurcuk vermiş.
203901
Sevgili arkadaşlarım, hepinize çok çok teşekkür ederim.
Sevgili Limon, Armandii çok güzel açmış, uzaktan yasemini andırıyor gerçekten.
İlk defa sevgili Müjgan(Yılmaz)ın bahçesinde canlı Armandii gördüm bu sene, ben kokusunu pek alamadım ama.
Çiçekleri çok yoğun, keşke bütün yaz açsalar, uzak bahçelerde erkenden açan clematisleri yeterince seyredemiyoruz yazık.
Bugün Sevgili Limon'un armandilerinin kokusunu duyma mutluluğuna eriştim.:) Bu eşsiz koku beni Abant ve Aladağlar'ın ormanlarındaki kuytulara görtürdü sanki.
Emine Akman
18-04-2011, 23:02
Keyif almak için sık sık resimlerine baktığım bir bahçe sizinki sevgili Limon. Ben de sizi kıskandım ilk işim bir yasemin alıp balkonuma koymak oldu, bu delilik ben de devam ederse ne yaparım bilmem.
Almanın sonu yok Emine Hanım. Diyorum ama ben de görünce dayanamıyorum. :)
Eser İlhan
19-04-2011, 08:35
Sevgili Limon, Clematis armandii'nizi çok severek izliyorum. Siz bu bitkiyi nereden almıştınız?
ciceksever70
20-04-2011, 15:27
Sevgili Limon bugün sevgili esim bana sürpriz yapip cok istedigimi bildigi armandii getirdi. Seninki saksida degil bahcede ekili degil mi? Burada armandii`ler daha acmadi Mayis diyor cok heyecanliyim, hazine bulmus gibi de mutluyum. Henüz yerine karar veremedim ama cardagimizin dibine ekmeyi düsünüyorum oradaki cicekler köklerine gölge yapar, ve cok günes alan bir bölüm. Bu Clematis gercekten bulasici bir hastalik gibi. Marketten de bir tane yeni yaptigimiz bahce kapisinin dibine ektim ama henüz cinsi ne nasil cicek acacak bilemiyorum. Sevgiler.
Eser Hanım, 2 yıl önce Snowman'den almıştım. Tekrar olmasın ve bıktırmayayım diye yeni fotoğrafını yüklemiyorum ama şu anda çiçeklerden yaprakları görünmüyor.
Sevgili Çiçeksever, geçen yıl Mayısta çiçeklenmişti ama bu yıl Mart sonu çiçek tomurcuklarını oluşturdu, Nisanın ilk haftası açmaya başladı, halen de devam ediyor. Şayet Mayısta açacaksa şu anda üzerinde yaprakların gövdeyle birleştiği yerlerden çiçek sürgünleri veriyor olması gerek. Yalnız defalarca yazdığım gibi çiçekler ilk açtığında hiç kokmuyor(hayal kırıklığı yaşamayın), 2-3 gün sonra kokmaya başlıyor. Hele güneş vuruyorsa kokusu daha da yoğunlaşıyor. Ben alır almaz bahçeye dikmiştim. 1,5 metre boyunda tek gövdeden oluşuyordu. 2 yılda çok güzel gelişti.
Adalet Hanım, kokmadığını yazınca kendimden şüpheye düştüm. Bonsai toplantısına giderken Zenfree'ye 2 adet çiçekli dal götürdüm. daha odaya girer girmez herkes güzel kokunun nerden geldiğini sordu. :) Zenfree'de aynen benim gibi çocukluğuna gitti. :)
Dilerim siz de çok beğenirsiniz. Gerçi kokmasa bile çiçek yoğunluğu, erken çiçeklenmesi ve yaprak dökmemesiyle yine de bir çok artısı olan bir sarmaşık.
2009'da aldığımda böyleydi,
204712 204716
2011 baharında ise boyu pergolayı aştı ve bolca dallanıp budaklandı. Yaseminlerimin 5.yılı olduğuna göre bu sarmaşık ta 5 yılda onlara yetişecek gibi görünüyor. Yani Yasemine alternatif olarak ta düşünülebilir. Çiçekleri daha iri olması artısı...
204711
Vildan Sönmez
20-04-2011, 20:37
Limon'um yaseminlerin ve clematıslerin tartışmasız bu sayfaların sarmaşıklarının ilk sıralarında. Her zaman bıkmadan izleriz merak etme.
Yalnız bir şeyler okudum, senden bahçenin bir köşesinde güzel bir kaya bahçesi bekliyorum. Eminim görünce limon yaparsa böyle olur diyeceğim.
Sevgili Limon bahçenizde gece turuna çıktım ben de:) Armandii'nin gelişimi hakikaten çok etkileyici. Geçen sene bende de Clematis merakı başladığında bana armandii'nin kokusundan sözettiğinizi hatırladım. Burada Clematis çeşitleri bol bulunmasına rağmen ben atlamışım nedense. Mesajlarınızda bu akşam okuyunca hemen not aldım.
Bir de bahçede dolaşırken bir kaya bahçesi fısıltısı duydum sanki:) Şöyle güzel sukulentlerin ve kaya bahçesi bitkilerinin yer aldığı harika bir köşe canlandı gözümde... Bakın hayalini bile kurdum ben:)
Sevgili Limon heuchera nekadar tatlı maşallah çiçeklerinide görürüz inşallah..
Burak Bey, Heuchera bir kaç güne açacak gibi görünüyor.
Sevgili Selenn, Vildan hanım, ben hazırlanmış kaya bahçelerini pek beğenmiyorum. Doğada kayaların arasından çıkan bitkilere bayılıyorum ama ev bahçelerindeki düzenlemeler pek bana göre değil. Kaya bahçesi olarak değil de Ünal Kaktüste gördüğüm gibi kışın üzerini kapatabileceğim ve kaktüs-sukulent türlerini toprağa geçirebileceğim bir yer hazırlamayı düşünmüştüm. Ama henüz tam karar vermedim, belki de önce büyük saksılara geçirip, istediğim büyümeyi sağlayabilirim.
Özetle, gaza gelmeyeceğim. :)
Vildan Sönmez
27-04-2011, 01:04
Hay allah kandıramadık ;);)
Ama sade, doğal görünümlü...........???????????
Bahçemi baştan sona tekrar gezdim. Ne yalan söyleyeyim her yıl yetiştirdiğim değişik bitkileri görünce ve bahçemdeki çok yıllık bitkilerin gelişmelerini görünce ne hamarat kadınmışım dedim kendime. :)
Bahçem en keyifli baharını ve yazını 2009'da yaşamış. Lisianthusların açması güzelliğine güzellik katmış. İlk Çan Sarmaşığı çiçeğiyle tanışmamdaki heyecanım ise okurken çok güldürdü beni. :) 2010 yazı çok nemli, sıcak ve bahçeler açısından hastalıklı geçen bir sezon olmuştu. Hemen hiç sebze-meyve alamamıştım, bitkilerim için de keyifsiz geçmişti.
Geldik 2011 yazına... Benden yeni fotoğraflar bekliyorsunuz. Sürprizim var demiştim, paylaşmadım diye belki de alındınız.
Bir şarkı var ya... "Sil baştan başlamak gerek bazen, Hayatı sıfırlamak... " diyor.
Evimizi 3-4 ay önce sattık, satar satmaz yeni bir yer aldık ve 3 aydır yeni(adı yeni kendi eski) evimizin tadilatlarıyla uğraşıyoruz. Ancak önümüzdeki hafta bahçesine sıra gelebiliyor.
Ağaçlar.nete 2007'de üye olmuşum, 4 yıldır eğitim görüyorum denilebilir. :) Öğrendiklerim sayesinde, daha bilinçli, daha seçici, daha düzenli ve daha renkli bitkilerin olduğu bir bahçe hazırlamak amacındayım. Yeni bahçem bu bahçenin yarısı kadar olacak ama yapacağım düzenlemelerle görsel açıdan çok daha keyifli olacağına inanıyorum.
İlk başta, "Bu sefer çim kullanmayacağım, bu sefer fazla düzenli bahçe hazırlamayacağım" desem de bunun beni mutlu etmeyeceğini anladım. Yine çim kullanacağım, yine düzeni sağlayacağım ama bunun yanında tüm yıl dönüşümlü çiçeklenecek bitki seçimine özen göstereceğim. Bu sefer sebze bahçem, meyve ağaçlarım olamayacak ama ben yine de bir iki domates-biber yetiştirecek bir yer ayarlarım diye düşünüyorum.
Şimdiye kadar bahçemi-bitkilerimi takip edip, beğeni dolu, destekleyici ve övgü dolu yazılarınızla beni daha da heveslendirip mutlu ettiniz, çeşit çeşit bitkiler, tohumlar hediye ettiniz, hayatıma keyif kattınız. Tek tek hepinize çok teşekkür ederim.
Pek yakında :) "Limon'un Bahçesi" açılacak yeni bir beyaz sayfayla devam edecek. Umarım sayfalarını renklendirmeyi başarırım. ;)
Bu arada, "Yaseminler ne olacak?" "Clematisler ne olacak?" diye merak edeceğinizi bildiğimden yazmak istedim. Clematislerimi tabii ki bırakmayacağım. Onlar benim kolleksiyonum. :) Yaseminleri götüremem ama bir tanesini tepeden epeyce budayıp ağaç formuna getirip, götürecek duruma getirdik. 1 tane yeterli gelecektir zaten.
Sevgili Kiraz, büyükannenden hatıra Afrika Zambağını hiç bırakır mıyım?
Güler Hanım'ın güzel gülünü, havlu püskülünü...
Geçen yıl aldığım Filbahriyi, Sarı Salkımı...
KGursan Bey'in hediyesi Erguvan Ağacını...
Ferda Hanım'ın zambağını...
Zeki Yağlı Bey'in geçen toplantıda hediye ettiği tüm bitkileri...
Zafer İnandıklı Bey'in yetiştirdiği ve çekilişte çıkan Melisayı...
Ve şimdi aklıma gelmeyen bazı bitkilerimi...
Tabii ki götüreceğim. :)
Enginarlarımı da mı götürsem? ;)
günebakan
01-05-2011, 12:22
Yeni evin de bahçen de hayırlı olsun Limon'cuğum umarım herşey istediğin gibi olur. Bitkiler dersen bence götürebildiğin kadarını götür derim:)
ciceksever70
01-05-2011, 13:24
Hayirli olsun sevgili Limon. Eminim ince zevkinle yeni bahceni de bir cennete cevirirsin. Ben bu evden tasinsam geride birakmam gerekecek bitkileri düsününce biraz icim acidi ama olumlu düsünmek lazim. Sifirdan baslayinca belki insan önceden yaptigi hatalari tekrarlamayacagi icin daha bir istedigi gibi olur sonuc. Yeni resimleri sabirsizlikla bekliyorum. Umarim olusum asamasini da bizlerle paylasirsin.
Bu arada, "Yaseminler ne olacak?" "Clematisler ne olacak?" diye merak edeceğinizi bildiğimden yazmak istedim.
Tam tamına bunu soracaktım gerçekten. :)
Sevgili limon, mesajını ilk okumaya başladığımda çok hüzünlendim. Forumdaki en sevdiğim bahçelerden birisiydi burası. Daha geçen gün ilk sayfalarını tekrar okumuştum, tekrar yaseminin, ortancaların görüntüleriyle mest olmuştum. Sanki ben kendi bahçemden taşınıyormuşum gibi hissettim.
Ama sonra zaman zaman kendimin de bir sonraki bahçemde neler yaparım diye düşündüğüm, planlarım aklıma geldi. Geçen zamanda hepimiz çok şey öğrendik, denemeler yaptık, dersler aldık. Hala da bir çok yanlışımız vardır ama acemiliğimizi bir parça attık. Bütün bu bilgilerle sıfırdan düzenleyebileceğin bir bahçenin olması aslında çok güzel bir şey. Her şeyin gönlünce olmasını dilerim ve sıfırdan başlayan bu sürece bizi de dahil etmeni temenni ederim. :)
Yeni evinizde ve yeni bahçemizde mutluluklar. ;)
Sevgili limon öncelikle yeni evinizde saglık mutluluk eksik olmasın kapınızdan evet bu güzel bahçeyi bırakacagınızı okuyunca bende çok üzüldüm ama daha güzel bir bahçeye tekrar imzanızı atacagınıza inanıyorum yorulacaksınız biraz ama keyifli olacagını düşünüyorum. Mersinden sevgiler....
nurcanaybay
01-05-2011, 15:04
Tam bir sürpriz oldu ,çok şaşırdım.İlk mesajı okurken ,senin de yazdığın gibi yaseminler'i
ve clematisleri düşündüm :))
Hüzünlenmeden gitmek mümkün değil .Götürebileceğin ne varsa götürmelisin bence de ,
Bitkinin istediğimiz formu alması en az 3 yıl sürüyor .
Yeni bahçen de yetişmiş ağaç ya da bitkiler var mı ?
Bu yeni başlangıçta mutluluklar diliyorum.
Şok oldum, sanki ben bırakıp gidiyorum o yaseminleri, öylesine içim buruldu.
Ya sebze bahcesi, nasıl bırakılır dedim birden.:(
Acaba evi alanlar, iyi bakar mı yaseminlere. Umarım cok iyi bakarlar.
Senin yaseminlere özenip, yaseminler almıştım ben:(
Biliyorum ki, cok daha güzellerini yaparsın. Herşey gönlünce olsun.
Yeni evinde mutlulukla yaşayasın, en kısa zamanda fotoğraf isteriz:)
Hayirli olsun sevgili Limon,
Yeni evinde bahçende sağlık mutluluk ve huzur olsun.
Selamlar.Sevgiler..
Sevgili Limon, benim içinde büyük bir sürpriz oldu. Bahçende büyük değişiklikler yapacağını düşünmüştüm ama bahçenin değişeceğini hiç düşünmemiştim. :)
Sevdiklerinle beraber yeni evinde ve bahçende mutluluklar dilerim.
sayfaları renklendireceğinize eminim. hayatınızda rengarenk olsun........
sevgiler.
serkan_istanbul
01-05-2011, 20:55
Öncelikle yeni bahçeniz hayırlı olsun. Bence yeni bahçeye küçük demeyin ben küçücük terasıma neler sığdırıyorum. Götürebildiğiniz kadar bitkinizi alın. Bitkilerim benim çocuklarım gibidir. Bundan 11 yıl kadar önce bahçeli evdeydik kiracıydım bir çok bitki yetiştirdim orda hepsinide aldım.Bırakabilirdim ev sahibim dünya iyisidir lakin bitkilerden anlamaz. öksüz birakmadım. Tek bıraktığım ayva ağacım onunda canına okumuşlar.
Bahçeyse viran olmuş . Uzun lafın kısası alabildiklerinizi alın herkes bizler gibi bitkilerle ilgilenmeyebilir. tekrar hayırlı olsun yeni bahçeniz. Saygılarımla
Vildan Sönmez
01-05-2011, 21:03
2 gndür yoktum, sürprize bakın. Limoncum, yeni evinde sağlık ve mutluluk diliyorum.
Benim aklima da ilk gelen başta yaseminler olmak üzere sarmaşıkların oldu.
Ve evini alanlar, ne kadar şanslı olduklarının farkındadır inşallah. Sen ne hissettin merak ediyorum, bahçeni ilk gördükleri anda verdikleri tepkiden yeni sahiplerinin ona iyi bakacaklarını düşündün mü ?
Sen nasıl olsa yine çok güzel bir bahçe yaratacaksin.
cetasule
01-05-2011, 22:04
Yeni bahçeniz hayırlı olsun
Yeni bahçeniz eskisinden daha güzel olacağından eminim
Kolay gelsin
Sağlıklı mutlu günler dilerim
Adalet Yağcı
01-05-2011, 22:22
Sevgili Limon;
Yeni eviniz hayırlı, uğurlu bol çiçekli olsun, içinde huzurla, neşeyle oturun.
Yeni bir mekana taşınmak heyecan verici olsa da, arkada bıraktıklarımız hüzün verir hep, onca emek, sabır, yorgunluk, fedakarlık.
Ben derim ki, bu sayfayı kapatmadan, yeni bir bahçe başlığı açmadan devam edin, sonuçta burası da sizin bahçenizdi, hem özledikçe tekrar gezersiniz.
Yeni bahçeniz eminim ki çok güzel olacak, bizler de sizi takip edip çalışmalarınızdan örnekler alacağız.
Çalışmalarınızın fotoğraflarını merakla bekliyoruz.
Sevgili Limon,
Yeni eviniz ve bahçeniz hayırlı, uğurlu olsun. Sağlıkla, huzurla oturmanızı temenni ediyorum. Hiç şüphem yok ki yeni bahçe, yeni güzelliklerle dolup taşacak sayenizde. Bize de fotoğrafların keyfini sürmek düşecek:)
Şimdilerde koşturmacanız çoktur, dilerim tadilatlar ve taşınma telaşında herşey yolunda ve arzu ettiğiniz şekilde gider.
Sevgili Limon,
Yeni bir bahçe oluşturma heyacanı bizi bile sardı.Bakalım ne yenilikler göreceğiz.
Ben derim ki, eski bahçe bilgilerini kaldırmayın, orada çok yararlı gözlem ve deneyim sonuçları var.
Ben, ara ara girip bakıyorum, bazı notlar alıyorum, çok işime yarıyor.
Sana kolay gelsin kolay iş değil.
Uzun seyahatler ve bahçe kurmak için şu 3 şeye gereksinim var bana göre.
1) zaman(vakit ayırmak)
2)imkan (maliyet)
3) derman (güç kuvvet) beni 3. şık zorlamaya başladı, yardımcı tutmak için de 2. şıkka ihtiyaç var.
Sevgili Limon arkadaş,bahçenizi birinci sahifeden itibaren tekrar gezdim.(tabi süprizden sonra) içim şu anda yanıyor,ağlamak üzereyim. Bu bahçeyi ne olur kapatmayın,devam etsin. Pek içaçıcı bir girişte bulunmadım ama, o bitkileri orada bırakmanıza kalbim dayanmadı.Keşke hepsini yeni bahçenize alsanız.Onlar sizin evlatlarınız.Segili arkadaşım yeni evinizde daha güzellerini yaratacağınızdan eminim. Çünkü gezdiğim bahçelerin içinde en güzeli sizinkiydi,ve bilgileriniz çok gelişmişti.Herşey çok güzel olur inşallah.Yeni bahçenizi çok merak edeceğim,resimlerinizi bekliyorum.Sevgiler.
Sevgili Limon, biliyorum biraz hüzünlüsün ama seni bekleyen bakir bir bahçe var, orada daha iyilerini, daha güzelini yapacağını biliyorum, yeni evin sana ve sevgili ailene hayırlı uğurlu olsun canım.
karalale
02-05-2011, 16:47
Nasıl yaniiii..... dedim önce, sonra kal geldi. Bir kaç dakika da bahçenizi (mizi) bir daha gezdim. Ama bu, şu, o ne olcak derken inanın yüreğim sıkıldı. Ne kadar sevip, sahiplenmişik sevgili limon un bahçesini. Yeni bahçenizin de muhteşem olacağından şüphem yok. Yeninin şevki, eskinin hüznünü bastırır umarım. Size yeni eviniz de ve bahçeniz de (cennet gibi olacağından eminim) sağlık, mutluluk ve bereket dilerim. Güneşiniz ve çiçekleriniz hiç solmasın. Sevgiyle kalın....
mandalinci
02-05-2011, 17:17
Sn. limon,
İnsanın emeğini bırakması acı ama her başlangıç yeni bir ümittir. İnanıyorum ki siz, bu yeni bahçenizi de eskisinden güzel yaparsınız.
İyi ki ilkbaharda taşınıyorsunuz, her diktiğiniz tutar, gönlünüze neşe dolar.
Kolay gelsin.
Sevgili Arkadaşım, sürprizini biliyordum ama ne zaman açıklayacağını merakla bekliyordum. Limon'un bahçesi zaten çok güzeldi, Limon'un yeni bahçesi de emek ve birikimle çok daha güzel olacak.
Yeni evin ve bahçende, sevdiklerinle beraber sağlık ve mutluluklar diliyorum, bahçenin de bereketi çok olsun. Şimdiden kolay gelsin, ne zaman fotoğraflarını görmeye başlayacağız?
Sevgili arkadaşlarım, hepinize tek tek cevap vermek yerine genel bir yazı yazayım istedim.
İlk olarak taşınıyorum diye bu bahçenin sayfalarını kapatmayacağım. Burası benim günlüğüm, arada baştan sona gezip gezip kendimi taktir etme sebebim oluyor. :) Daha önce yapıp sonra unuttuğum şeyler oluyor, burada kolayca bulabiliyorum.
Yine bir yanlış anlamayı kaldırayım, hüzünlü hiç değilim, aksine çok mutluyum, bir an önce kolları sıvamak istiyorum. Çünkü bu evi aldığımızda ben saksıya süs bitkisi dikmek dışında her şeyden bihaberdim. Bu bahçemi fidanlıktaki arkadaşlar nasıl istiyorlarsa öyle hazırlamışlardı. Sonradan ilavelerim oldu ama ana hatları onlar çizmişlerdi. Ama acemi olduğum halde tıpkı saksılardaki süs bitkilerime baktığım gibi hepsine gözüm gibi bakıp, annelik içgüdüsüyle kısa sürede devasalaşmalarını sağladım. :)
Vildan hanım, evi alan yatırımlık aldığından kendisi oturmayacak. Ama burası site olduğundan herkes genelde aylık 150 TL ya bahçe bakımını hallediyor. Muhakkak bakımını yaptıracaklardır.
Yaseminlere gelince, bizim civarda hemen her bahçede aynı benim yaseminler gibi yüzlercesini görürsünüz. Çünkü civardaki fidanlıklar buranın İstanbul merkeze göre çok daha sert olan iklimine uygun olduğu için hemen her bahçeye dikerler. Alev Ağacı, Yasemin, Kartopu, Mor Salkım, Acem Borusu ve Leylandi bu civarda en bol kullanılan bitkilerdir. Yaseminin birisi sert rüzgarlarda hep bahçeye seriliyordu. Biz de en son fırtınada yere serilince "Bunu taşıyalım" diye derince budamasını yapmıştık. Planlarıma göre daha erken bahçe işine geçecek, havalar ısınmadan bitkilerimi yeni yerlerine dikecektim ama umduğumuz gibi olmadı, çoğu bitki taze sürgünlerini verdi, tomurcuk hazırlıklarındalar. . Bu yüzden bitkilerin keyfini kaçırmadan geçirmek için biraz daha dikkatli davranmamız gerekecek.
Yeni bahçemin konumu çok sevdim. Bir taraf güney, bir taraf kuzey, hatta ucundan deniz manzaramız bile var :) Güllere, konum(kuzey-batı) dolayısıyla yetiştiremediğim için, bahçemde yer veremiyordum. Bu seferse, güney cephenin tamamını güllerle donatacağım. Ayrıca yine güney cephedeki kuytu bir duvara Begonvil, Mandaville ve sarmaşık Gül sardırabileceğim. Önceden duvara tel kafes montelettiriyorum. Hani şu İtalyan bahçe fotoğraflarında duvarı sarmış güller gibi olsun istiyorum. :)
Yeni bahçemi Leylandilerle çevrelemeyeceğim. Daha renkli daha her yerde olmayan bir şeyler yapmak istiyorum. Çim alanım küçük olacağı için biçmesi de sulaması da çöpü de daha az uğraştıracak. Kendi kompostumu yapmak için ufak bir de konteynır alsam yetecek.
Köpeğimize çok geniş bir yer hazırladık, burada yeri küçük olduğundan kıyamıyor bahçede serbest bırakıyordum. Bu yüzden de köpekten zarar görmesinler diye her yere süs bitkileri dikemiyordum. Artık bu sorun da çözüldü. Ben yanındayken yine açarım ama içeriye girerken onu da kendi yerine kapatabileceğim. Bu sayede bulduğum her kıyıyı köşeyi renklendirebileceğim. :)
Artık daha tecrübe sahibi olduğumdan, hem bahçe hem evde, daha pratik, daha kullanışlı şeyleri tercih ediyorum.
Her şeyin başı sağlık, huzur, aile... Bunlar olduktan sonra her şeyin üstesinden gelinir. :)
Güzel yazılarınız, dilekleriniz ve bana olan güveniniz için hepinize çok teşekkür ederim.
Sevgili Kiraz, fırsat buldukça aşamaları paylaşmaya çalışacağım. Yardımlarınıza, görüşlerinize ihtiyacım olacak.
Sevgili Berrin, "bilgileriniz çok gelişmişti" yazmışsınız.
Geçen hafta Zenfree'yle beraberken O da bahsetti, çok ta güldük. Benim eski mesajlarıma bakmış. "Ne komik sorular sormuşsun" dedi. ' "İnanamıyorum, bizim Limon bunu nasıl sorar?" ' diye şaşırmış. :)
Bahçeli evim olana ve ağaçlar.net'le tanışana kadar bir kaç hazır saksılı süs bitkisi dışında herşeyden bihaberdim. Kıvırcıktan böcek çıksa tamamını poşete sokup çöpe attığımı söylesem kimse inanmaz... Rokayla tere ayrımı yapamazdım... Ananas %100 ağaçta yetişir diye iddiaya girebilirdim... vs...
Nerden, Nereye.... :)
Orhan Özbilgiç
02-05-2011, 20:24
Sevgili Limon;
Artık forumdaki tempoya ayak uyduramıyorum. Olaylar o kadar hızlı gelişiyorki! Hani gitmeyi çok arzuladığınız bir filmin, siz gidinceye kadar, ikinci versiyonunun gösterime başlaması gibi.
Şunun şurasında bir ay kadar bilgisayardan biraz uzak kaldım. O kadar çok yeni gelişmeler olmuşki? Örneğin birçok yeni bahçe açılmış. Daha çoğuna mesaj yazamadım.
Sizde yeni bir ev ve yeni bir bahçe oluşturma çabasına girmişsiniz. Ama sizde gözlemlediğim kararlılığa hayran oldum. Hiç ''aah vah!'' demeden, eski güzelim bahçenizi beklediğimden daha vakur bir biçimde bırakıyor ve de; sanki ilk bahçenizmişcesine, yenisini de sevinçle kucaklıyorsunuz. Valla helal olsun be arkadaş. Kesinlikle eminim, bu bahçeniz birkaç senede eskisinden çok daha mükemmel olacak.
Hayırlı uğurlu olsun. Sevgi ve selamlarımla.
Yine bir yanlış anlamayı kaldırayım, hüzünlü hiç değilim, aksine çok mutluyum,
Her şeyin başı sağlık, huzur, aile... Bunlar olduktan sonra her şeyin üstesinden gelinir. :)[/QUOTE]
Sevgili Limon
Senin de değin gibi, huzurla mutlu günler geçirin yeni evinizde. Bahçenizi yine büyük bir zevkle izleyeceğim.
Bence götürebildiğiniz bitkilerin hepsini götürün yeni bahçenize. Ben de taşınma olayını yaşadğım için , aklım hep eski bahçemde kalan çiçeklerimde.Her ne kadar yenilerini alsamda, ardımda kalanları zaman ,zaman hatırladığımda üzülüyorum.
Yeni eviniz ve bahçeniz hayırlı , uğurlu olsun. Hep mutlu olun.
Selamlar.
Güzel yazılarınız, dilekleriniz ve bana olan güveniniz için hepinize çok teşekkür ederim.
Sevgili Kiraz, fırsat buldukça aşamaları paylaşmaya çalışacağım. Yardımlarınıza, görüşlerinize ihtiyacım olacak.
Sevgili limon,
siz paçavraya bile paçavra olduğunu unutturacak pratik zekaya, yaratıcılığa ve gönüle sahipsiniz. Kolay gelsin...
Yılmaz Yalçın
02-05-2011, 21:22
Sevgili Limon,
Yeni eviniz ve bahçeniz hayırlı olsun..Güle güle oturun.Ailecek mutlu,huzurlu ve sağlıklı yıllar geçirirsiniz inşallah..Yeni bahçenizi güllerle donatma fikri çok hoş özellikle çardak gülller;sarılısı ve kırmızılısı ile duvara yakın bölümlerde harika duracaktır.
Sağolun, hepinize çok teşekkür ederim.
Sevgili Limon, sen hangi bahçedeysen o bahçe " limon'nun bahçesi" olur ve cennete dönüşür. Sağlık, huzur ve mutlulukla tadını çıkarmanızı diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun.:)
Satı Uğurtan
04-05-2011, 00:06
Sevgili limon, ağaçlar nete üye olalı, veranda sarmaşıkların ve bahçe düzenin konusunda örnek aldığım nadir kişilerdensin, yeni bahçendede örnek alacağım çok güzel görüntüler olacağına inanıyorum, yeni evin ailene ve sana mutluluk huzur ve sağlık getirmesi dileğiyle sevgiler.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.