Bağlan

View Full Version : Limon'un Bahçesi

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6

limon
02-10-2009, 12:13
Sonunda Limon'un bir Limon ağacı oldu. :) Meyve ağaçlarından pek anlamam, denk gelince aldım. İri bir limon türü, kışı atlatır dediler. Ağacın tüm gövdesi dikenli, türün özelliğindenmiş.
105802

Üzerinde çiçekleri de var. Acaba bu mevsimden sonra da meyveye döner mi?
105803

Süs Kabakları aldı başını gidiyor.
105804

Çok ağır çoook. :)
105805

10 günde bir de bu çıkmış. Bu da çok büyüyecek gibi. Lif Kabağı olabilir gibi geliyor ama göreceğiz.
105806

limon
02-10-2009, 12:23
Bu saksıdaki Cam Güzellerim pek bir güzelleşti.
105807

Çan Sarşağınının 2 gün sonra geldiği esas rengi birebir budur. Kışı solmadan atlatırsa çok sevineceğim. O zaman seneye kimbilir nasıl olacaktır. Eğer bizde kışı atlatamazsa, güneyde yaşayan arkadaşlar muhakkak denesinler derim.
105808

hozat
02-10-2009, 12:30
Sevgili Limon,

Güzel bahçenizden yeni haberler gelmeye başladı.İlgiyle izliyorum.
Bakalım önümüzdeki dönem neler çıkacak karşımıza?

Limon ağacınız yedi verense (Bodrum'da) öyle diyorlar.
Hem her mevsim meyve veriyor, hem de meyvesi daha iri oluyor.
Her şey gönlünüzce olsun sevgiler..

trida
02-10-2009, 12:51
İleride çiçekler solup sökerken karışıklı olmasın diye 20 adeti saksılara yerleştirip öyle ektim. Böylece türler karışmadan seneye yeniden gruplar halinde dikebileceğim.

Gerçekten iyi fikir, tecrübeler sonunda çok güzel fikirler ortaya çıkıyor.

Önce çimi kaldırdık, sonra toprağı derince belledikten sonra, 2 çuval torfla karıştırdık ki toprak ileride çok sıkılaşmasın. Toprak seviyesini çim seviyesinden özellikle aşağıda bıraktım. İlerde soğanlar filizlenip, büyümeye başladığında kök boğazlarını doldurmak için toprak ilavesi yapacağım.

Ben direkt bahçe toprağına diktim torf karıştırmadan. Sizce sağlıksız mı oldu? Müdehalede bulunmak gerekir mi? 10 gün oldu dikeli.

limon
02-10-2009, 13:00
Hiç bir şey olmaz, hiç ellemeyin sakın. Ben de her sene öyle dikiyordum ama bahçe toprağı üzerine basıldıkça iyice sıkılaşmıştı, biraz gevşekleşsin diye torfla karıştırdım. Üzerine bir çuval ağaç kabuğu alıp dökeceğim, çıplak toprak görmeyi sevmediğimden. Ön kenara da dekoratif taşlardan sereceğim.

trida
02-10-2009, 13:04
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

Orhan Özbilgiç
02-10-2009, 13:06
Sevgili Limon,
Hala canlı bir bahçe görmek ne güzel!
Su kabaklarını görünce, benimkileri görür gibi oldum. demekki daha kuruma başlamamış. Kasıma kadar kururlar umarım.
Kolay gelsin.

kılıç
02-10-2009, 13:18
Sevgili limon güzel bahçenizede size de limonunuz çok yakışmış.Merak etmeyin limonunuzun çiçekleri meyvaya döner üzerinde 3 kuşak göreceksiniz (hem çiçek hem sarı hemde yeşil)tecrubeyle sabit aynısından bendede var ,ama buyu çok küçükse 1 2 kış içeri almanız gerekiyor.

mmavi
02-10-2009, 13:40
merhaba,bahçeniz harika,özenli."çiçek çiçektir hepsini rastgele dikerim" mantığından ziyade,böyle özen gösteilmiş bahçeleri çok seviyorum.Çok yeniyim,çiçekli küçük bitkiler istiyorum,balkon ve evde.Bugünlerde dikilebilecek olanlar varsa neler,birde nelere dikkat etmeliyim?Cevaparı heyecanla bekliyorum,teşekkürler

limon
02-10-2009, 15:26
Sevgili Hozat, çok teşekkür ederim ilginize. Satıcı da pek bilgi sahibi değildi ama sanırım sizin ve kılıç'ın yazdığı gibi yediveren türü olsa gerek. Hem yeşil hem sarı hem çiçek görmek te ne zevktir kimbilir.

Haklısın Orijin bence de sizinkilerle aynı tür. Kurumayı bırak daha hafiflemeye bile başlamadı, sanırım biraz daha büyüyecekler.

Süs Kabakları kuruyup sökünce, oradaki hastalıklı Oya Ağacını söküp, Limonu dikmeyi planlıyorum. Limon çok küçük sayılmaz, orta büyüklükte. Bahçenin en güneş alan, en kuytu köşesine dikip, durumunu takip etmek istiyorum. Şayet kışı atlatırsa, dün üzeri meyve dolu gördüğüm Mandalinalardan da dikmek istiyorum seneye.

Bu sene meyve ağaçlarına ağırlık vereceğim. Ne gerekiyorsa yapıp, bol meyve almak istiyorum artık. :)

mmavi, teşekkür ederim. Bu ay saksılara dikilecek en güzel ve renkli çiçekli bitki bence Kasımpatı. Artık Kasımpatılar oldukça ucuza mevsimlik fideler halinde de satılıyorlar, çeşitli büyüklükteki saksılarda da. Hem renkte çeşitlilik bol hem çok yıllıklar.

Lale, Sümbül, Nergis soğanlarından da alıp ekebilirsiniz. Aynı renkteki Laleleri saksıya birbirine yakın dikerseniz, çok etkileyici olurlar.

Kışlık Hercailer de çıkmaya başlamışlardır sanıyorum. (Uzun süredir seraya uğramadım)

Ayrıca bir ay kadar sonra Çuhalar da çıkmaya başlar.

O kadar çok alternatif var ki, şimdilik aklıma bunlar geldi.

Kiraz
02-10-2009, 18:39
Limon, limonun hayırlı olsun:)

Su kabakları inanılmaz olmuş, daha sonra değerlendirmeyi düşünüyor musun?

Yeni hazırlıklar için kolay gelsin,eminim çok güzel olacak. Yeni yürüme yoluna taşları koyarken, altındaki çimi çıkardın mı?

Sebahattin Sargın
02-10-2009, 20:35
Sevgili Limon her zamanki gibi göz kamaştırıcı fotoğraflar ;)

Ters lalelerinin gelişimini merakla bekliyorum bende, sık sık bizimle paylaşırsan sevinirim...

Merak ettiğim birşey var ne kadar toprağa eksen de o saksılar ters lalelere küçük gelmeyecek mi?

Sevgiler ;)

oppss!
03-10-2009, 18:17
Öğrenci olmam yüzünden evdeki saksılarla bile zor ilgileniyorum:( Bu yaz kesin ama bahçemi yenilemeyi düşünüyorum...:)

limon
03-10-2009, 18:26
Kirazcığım, çimleri kaldırmadım çünkü benim bahçenin toprağı kışın çok yumuşuyor. Taşları gömerek hazırlarsam, tamamen gömülüp kayboluyorlar, ayağım yine çamur oluyor. Bu sefer böyle yaptım, yağmurlar yağmaya başlayınca taşlar oturacaktır. Ama bu benim toprağımın yapısından dolayı böyle herkeste aynı sonuç olmayacaktır.

Sebahattin, ben de ikilemde kaldım aslında ama diğer saksılar da çok büyüktü. Saksılardaki soğanlar, diğer toprağa diktiklerimin yarısı büyüklüğündeydi. Bakalım nasıl olacak beraberce göreceğiz.

Kiraz kabaklar çürümeden kururlarsa ikisinden de şöyle cicili bicili, süslü püslü, kuş evi yapmak istiyorum.

oppss!
03-10-2009, 19:18
Kabaklar için bir öneri;
Yandan delip içine küçük saksılar yerleştirip içlerine sukulent dikin:)

03mehmet
03-10-2009, 22:52
Sevgili limon;
Bahçeniz gerçekten harika olmuş..Huzur verici..Emeğinize sağlık.

Adalet Yağcı
04-10-2009, 09:54
Sevgili Limon, önce limonunuz hayırlı bereketli olsun.
Su kabakları için bir öneri de benden; komşum bu kabakları boyayıp bahçenin muhtelif yerlerine astı, çok da güzel oldu, denemek isterseniz.
Taze kabakların içini oyup kurutmak isterseniz, boşluğu gazete kağıtları ile destekleyin düzgün kuruması için, yoksa şekli bozuluyor.
Bahçenin Bahardaki görüntüsünü merakla bekliyorum, eminim çok güzel olacak, kolay gelsin.

oppss!
04-10-2009, 17:14
Kabakları kurutmadan delmenizi tavsiye etmem, çürüyebiliyorlar...
Yaşken deleceğiniz deri 1 cm gibi bıçakla çizerseniz kuruyunca delmesi kolay olur:)
Sarkısı sukulent fikince içine çok güzel görünüyor,denein derim:)

limon
05-10-2009, 15:50
Kabakların birisiyle kuş evi yapacağım, birisini incikli boncuklu süsleyip rüzgar çanı, diğernine de sukulent dikerim. :) Toplam 3 taneler zaten.

imgelem
05-10-2009, 17:40
Eh artık tohumlarını da bize gönderirsiniz :)

oppss!
05-10-2009, 18:02
Tohum arayan fazla olursa ben başlık açabilirm, elimde yeterince tohum var:)
Rüzgar çanı tavsiyelerinizi bekliyoruz sn Limon:)

limon
05-10-2009, 18:10
Geçen gün dergide gördüm. Renkli boncukları iplere dizmiş, alt tarafını oyduğu kabağa sırayla delikler açıp boncuklu ipleri bağlamış, aralara da bambuları verevine kesip bağlamış. İp olarak ta şu bitkileri bağlamakta kullandığımız ipi kullanmışlar. Yapmam için önce kabaklarımın büyümelerini durdurup kurumaları gerekiyor. :)

Bugün ağaca sarılan fazla uzayan dalları keserken hiç farketmeden epeyce büyümüş bir kabağa rasladım ama dalını kesmişim yanlışlıkla. Kabağı tutarken o kadar körpeydi ki kırıldı. Acıyarak attım ama yemeğini yapsam olmaz mı diye de düşündüm. Süt gibi bembeyazdı içi.

Lif Kabağı sandığım 2 güngür inanılmaz atağa geçti, ağırlığı diğerlerini geçti.

Kuruduklarında tohum paylaşımını yaparım.

Güler
05-10-2009, 18:40
Sevgili limon ohhh en nihayet bahçen limona kavuştu. Hayırlı olsun güle güle büyüt.
Onu güzel bir köşeye dik ki adını "limonun köşesi" koyalım.

limon
06-10-2009, 18:26
Diktim Güler hanım. :)

"Limonun Köşesi" de tamam oldu.

"Adalet'in köşesi" nin tohumlarını da dün ektim.

"Güler'in Gülü" köşesi zaten tamamdı, ufacık boyuna bakmadan tomurcuk veriyor durmadan.

"Koyuyeşil'in Köşesi" de tam egzotik yapraklı oldu, Galanın yaprakları pek büyüdü, güzelleşti.

limon
16-10-2009, 12:04
Çanlar Vildan Hanım için çalıyor ;) İtiraf ediyorum, çiçekleri bir araya getirip çektim.
108322

BU da aynı kök, ama oldukça uzayıp gelişti dalları, bu tarafa da uzanıp çiçek açmaya başladı. Sonbaharı şenlendiren çok güzel bir sarmaşık bence. Ama tomurcuktan çiçeğe dönüşümü çok uzun sürünce, çiçek ömrünün de uzun olacağını düşünmüştüm, yanılmışım. Bu güzel çiçekler, esas rengini alınca sadece 2 gün kalıyor üzerinde. Bu halleri+mor renkleri toplam 4-5 gün çiçek ömrü.
108323

Limonum yerini sevmişe benziyor, hem çiçek tomurcukları bol,
108324

Hem bebek limonlar bol,
108325

Bu da bir tanecik büyük olanı sararmaya başladı. Forumda hep okurdum üzerinde hem çiçeklerini, hem yeşil meyvesini, hem de sarısını görürsünüz diye, ama hiç bahçemde yetişeceğine ihtimal vermedim. En güneşli ve kuytu yere diktim, şimdilik pek keyifli gidiyor.
108326

limon
16-10-2009, 12:22
Güler Hanım'ın hediyesi, O'nun eli değdiği için sanırım, boyuna bakmadan durmadan açmaya çalışıyor :)
108334

Buradaki heybetine bakmayın aslında küçücük, en sevdiğim sarmaşık gül türlerinden ponpon gibi açan Gülümü bu yaz pazardan almıştım. Yol üzerindeki bir evin bahçe kapısına sarılmış, tüm yaz açan bu türü, yoldan geçtikçe seyrediyordum, pazarda bulunca kaçırmadım. Bakalım benim Gülüm de diğeri kadar büyüyecek mi?
108335

Bu gülü 3 sene önce yapımarketten almıştım. Yeni yeni güzelleşip toparlanmaya başladı. Bundan sonra amacım elimdeki sarmaşık türü dışındaki 3 kök Gülde sadece 2 veya 3 ana gövde bırakıp, devamlı budayarak ağaç formuna getirmek.
108336

limon
16-10-2009, 12:26
Özellikle Sakız Sardunyalar, her yıl Sonbaharda coşuyorlar. Bu renkte olan türü tüm yaz Üzüm Salkımı gibi çok bol çiçeklendi.
108337

Hatırlarsınız, daha önce de fotoğraflamıştım, Güler Hanım'ın hediyesi yeşil poşet askılı saksıya yalın katlı sakız sardunyalardan dikmiştim. Şimdi saksı görünmüyor çiçeklerden. Bu türün çiçekleri yalın katlı ama çok yoğun açıyor ve diğer türe göre çok daha dayanıklı.
108338

Begonvilin yanına diktiğim Sakız Sardunya, bu renk te tüm yaz çok yoğun çiçeklendi, şu sıralar da çok keyifli.
108339

Bu rengi baharda çelikten yetiştirmiştim. Ana kök ölmüştü, bu da tüm yaz ancak toparladı, tek tük açmıştı. Bu sıralar pek keyiflendi. Bu renk Sardunyam olduğunu unutmuştum aslında, bugün sürpriz yaptı bana, en sevdiğim Sardunya renklerindendir, Kadife Kırmızısı gibi :)
108340

limon
16-10-2009, 12:40
Kabağını yanlışla kopardığım Süs Kabağı bitkisi, her gün sökme girişimime karşın, tüm şirinliğini kullanıyor. Üzerinde her gün onlarca çiçek açıyor, gel de kıy sökmeye :)
108344

Bu kış sebze bahçesine bir şey ekmeyeceğim. Bir saksıda Maydanozum var, bir saksıya da Roka ektim. Sabah kahvaltılarında bize yeter. Eski, boyası dökülmüş saksılar da ne güzel fotoğraf veriyorlar değil mi? :)
108345

Clematis'in çiçekleri solunca bitkinin güçlenmesi için hep keserdim. 3-5 tane kalmış üzerinde, daha önce tohum sandııklarım meğer tam gelişememiş tohumlarmış, bunları görünce sağlıklı tohumun nasıl olması gerektiğini de anladım. Kurumasını bekliyorum. İlk kez tohumdan yetiştirmeye çalışacağım.
108346

Orhan Özbilgiç
16-10-2009, 14:37
Sevgili Limon;
Çan çiçekleri, limon, güller,kabak çiçekleri, sakız sardunyaları...
Hepsini o kadar güzel resimlemişsiniz ki;
Sonbaharı sadece ''soluk sarı''dan ibaret sananlara,adeta, aynı adındaki gibi, yine de ''bahar'' olduğunu hatırlatmışsınız.
Ellerinize sağlık.

sevim4
16-10-2009, 16:29
Oy oy kalbim duracak sonunda.
Sevgili limon bu ne güzellik rabbim özenmişte yaratmış hepisini.
Çan sarmaşığının tohumu olursa verirsen çok sevinirim.

Vildan Sönmez
16-10-2009, 16:59
Sevgili Limon,
Baharları seviyorum. Bak bahçen sonbahar da da renk renk sanki ilkbaharı yaşıyor.
Nazar değmesin, sağlıkla keyfini sür....

( Terasta yetiştiremediğim bir kaç çiçek var mesela clematis, mesela lavanta ilk aklıma gelenler. Çan sarmaşığım da bunlar gibi mi olacak bilmiyorum, tomurcuk vermedi ve sanırım kuruyor. Ama o kadar sevdim ki yeniden ekeceğim, hem de terasta değişik yerlere koyacağım saksıları. Kimini güneşe, kimini gölgeye.)

Vildan Sönmez
16-10-2009, 17:01
Bu arada fotoğrafların da harika olmuş.

limon
16-10-2009, 18:13
Bahçeme hoşgeldiniz güzel arkadaşlarım, güzel sözlerinize çok teşekkür ederim.

Yağmur sonrası fotoğraf çekme zamanıymış ya, bu sabah gece gibi karanlıktı, yağmur yağdıktan sonra güneş açmıştı, işte bu fotoğrafları o zaman çektim, gerçekten her zamankilerden net çıktılar. Bu işin raconlarını yeni yeni öğreniyorum ;)

Sevim Hanım, hele bir tohum bağladığını göreyim, ilk işim sizin gibi sıcak iklimlerde yaşayan arkadaşlarımıza göndermek olacak. Kışı yumuşak geçiren yerlerde bitki çok yıllıkmış diye okumuştum, denemek gerek.

Vildan Hanım, sıcak iklim sever deniliyor ama bende de çiçeklenen gölgedeki, tam güneşte olan diğeri kırmızı yapraklı olan, henüz açmadı tomurcuklarını. Bence gölge ve serin hava seviyor. :) Havalar serinleyince çiçeklenmeye başladığına göre...

Ben de bu sene tohumlarını daha erken evin içinde çimlendirmeli diye düşünüyorum, belki o zaman daha erken çiçeklenirler.

Güler
16-10-2009, 18:22
Yapma yaa limon. Sen her zaman harika fotoğraflar çekiyorsun. Öyle hoşuma gidiyor ki. Sanki çiçekler bile daha canlanıyor senin resimlerinde. Ellerine sağlık.

limon
16-10-2009, 21:54
Çok teşekkür ederim, beğenilerinizle daha bir gaza geliyorum ;)

hozat
17-10-2009, 01:09
Sevgili Limon,
Bu gün de sardunyalarınla mest oldum,çok güzeller defalarca izledim.

Kurbağayı ilk gördüğümde ben de çok şaşırmıştım. Gündüzleri o kadar tembel ki yerinden kıpırdamıyor. Üzerini yaprakla kapatıyorum akşama kadar olduğu yerde duruyor, hava kararınca tutmayın beni dercesine zıplayıp böcek avlıyor.

Bol çiçekli bir sonbahar geçirmeni diliyorum..

günebakan
17-10-2009, 12:04
Çiçeklerin hepsi ayrı bir güzel elinizin değdiği köşeler ayrı bir güzel sevgili Limon ellerinize sağlık:)

acelyam
17-10-2009, 12:20
Limon

Bahçen masal gibi...

Kiraz
17-10-2009, 13:24
Sevgili Limon, kışa girerken bahçen yine çok güzel. Çan çiçekleri harika açmış, bir araya getirip çektiğin fotoğraf da çok hoş olmuş:) Ben de sabırla açmasını bekliyorum, üzeri tomurcuk dolu.

Adalet Yağcı
17-10-2009, 14:45
Sevgili Limon, gözlerime bayram ettirdiniz yine, sizin usta ellerinizden çıkan çiçekler de fotoğraflar da bir başka.
Ellerinize sağlık hepsi de harika görünüyorlar, uygun sıcaklığı yakalamışlar, keyflerine diyecek yok tabi.
Benim Mersin'e taşıdığım adeniumlarım sıcaktan yaprak döktüler hep.

limon
17-10-2009, 17:15
Sevgili Hozat, Günebakan, acelyam, Kirazcığım, Adalet Hanım, çok teşekkür ederim güzel sözlerinize.

Hozat, bu kurbağa mıdır o kötü sesle öten çok merak ediyorum aslında. Bildiğimiz Kurbağa sesinden çok farklı, siz de duydunuz mu merak ediyorum? Belki de öten başka bir şey, eğer ben duymadım derseniz arayışlarıma devam edeceğim :)

Adalet Hanım, bitkiler yer değiştirince sarsılabiliyorlar, kısa zamanda toplarsınız siz onu. :)

almira
17-10-2009, 21:42
Sevgili Limon; bahçen yine güzellikler saçıyor. Çan sarmaşığı bir harika. Senin resimlerle bir toblo gibi. Sarmaşığı tam boy da görmek isterdik. Çiçeklerin dizilişi üzerinde nasıl görünüyor?

limon
20-10-2009, 16:44
Almira, teşekkür ederim. Tam boy fotoğrafını "Çan Sarmaşığı" başlığına yüklemiştim.

agozce
20-10-2009, 18:19
Merhaba, hep yazmak istiyordum ama... sizin kumlu toprağınızda yer fıstığı çok güzel olur. Nisanda ekersiniz, Ekim ayında toplarsınız. Aynı patates gibi ekiliyor. Fıstıkları da patates gibi kökte oluyor.Yetişmesi kolaydır. Topragın çok gevsek olması yeterli.Mutlaka deneyin.

Yalnız, tazesini yedikten sonra bir daha hazır fıstık yiyemessiniz. Ne kadar bayat olduklarını göreceksiniz.

Tohum, kuruyemişçilerden kavrulmamış fıstıktan olur.

Orkun Kırcı
20-10-2009, 18:26
Yapma yaa limon. Sen her zaman harika fotoğraflar çekiyorsun. Öyle hoşuma gidiyor ki. Sanki çiçekler bile daha canlanıyor senin resimlerinde. Ellerine sağlık.

Kesinlikle katılıyorum:)

limon
21-10-2009, 08:51
Agozce, selamlar... Bu sene muhakkak deneyeceğim, öneri için çok teşekkür ederim. Kavrulmamış fıstığı, aynı patates gibi mı ekiyoruz? Böceklerin yememesi için doğal bir kaçırıcı yöntem var mıdır?

Sağolun Orkun Bey. :) Aslında ben de size katılıyorum, bazı çiçekler fotoğraflarda çok daha canlı ve güzel çıkıyorlar ama bazen de gözümle gördüğümdeki etkiyi yaratamıyorum. Özellikle bu sene yetiştirdiğim Lisianthusları hiç istediğim gibi gösteremedim. Yakın çekimler tamamdı da tamamını gösteren uzak çekimlerde çiçekler olduğundan ufakmış izlenimi yaratmıştı. Ama gözümle bakarkenki güzelliği sizlere göstermeyi çok isterdim. :)

Bunun için de yapacağınız tek şey var, seneye fidesini alıp muhakkak Lisianthus yetiştirmelisiniz. :)

Güler
21-10-2009, 09:16
Sevgili limon, ben sebze bahçeme ekim yapmadan evvel mutlaka dana burnu ilacını iki kez tatbik ediyorum. Biz bu bölümde çok yanık hayvan gübresi kullanıyoruz .

Yer fıstığını denemeni ben de öneririm. Normalde göbek gibi bir bitki görünümünde.
Bahçeni ziyarete gelenlere " şu otu topluca tutup söksene" dediğinde eğer karşındaki bitkiyi tanımıyorsa çok hoş bir sürpriz oluyor.
Bütün kök çıngıl çıngıl çıngıraklar gibi. Harika bir görüntü sergiliyor.

agozce
22-10-2009, 01:43
Merhaba, yer fıstığı aynı patates gibi ekilir. 15-20 cm aralıklarla. Biraz büyüyünce kök kısmı doldurulur. Ayda bir toprağın yumuşaması için çapa yapılır, sulanır.

Bahçenizde böcek varsa tohumu ilaçlayabilirsiniz.

eyakut
22-10-2009, 22:11
Merhabalar Sn Limon öncelikle limonunuz çok güzel görünüyor,bahçenize katacağı renk ve koku muhteşem olacaktır,meyveleride cabası.Benimde bahçemde limon ağacım var bir dostumun tavsiyesi üzerine taç izine gelecek şekilde siyah asitli toprak koydum çok hoşlandı asitli topraktan. 580'deki gülünüze hayran kaldım,çok zarif duruyor...

limon
23-10-2009, 15:40
Teşekkür ederim Eyakut, önerinizi dikkate alacağım. Ebruli Gül'den bahsediyorsunuz sanırım, Güler Hanım bu yaz hediye etmişti, henüz küçük ama devamlı çiçek var üzerinde.

Agozce, yardımınıza çok teşekkür ederim. Gelecek bahar aksilik olmazsa muhakkak Yerfıstığı ekeceğim. Güler Hanım yazdığınız sürprizi muhakkak yapacağım.

k0900
23-10-2009, 18:01
Limon ağacınız çok verimli olsun, hiç hastalıklı olmasın :)

limon
24-10-2009, 13:23
Amiiiin. :)

limon
24-10-2009, 13:35
Sn.Ahmeter bahçesindeki Begonvilleri, gece sıcaklığının oldukça düşmesi sebebiyle içeriye aldığını yazmıştı. Bu Begonvilimi, çalı türü diye almıştım, sarmaşık türüne göre dalları ve yaprakları daha sert ve dayanıklı, aldığımdan beri oldukça güzel gelişti ve bol çiçekleri hiç üzerinden eksik olmadı. Toprağa dikip, kışı atlatıp atlatamayacağına bakacaktım ancak bir çok kişi aynı sözleri söyleyince bu kış saksısında bırakmaya karar verdim. Ancak yine de içeriye almayacağım, Sardunyalarla beraber pergola altındaki en kuytu köşeye alıp, sulamasını azaltacağım. Don olsa bile pergola altındaki bitkilerim şimdiye kadar hiç donmadılar. Beklenmedik bir soğukla karşılaşırsam korumaya alırım.

Gece sıcaklığının 10 dereceye düşmesine rağmen keyfi yerinde olan Begonvilim. Elimdeki Leonardit, Humik Asit ve bitmek üzere olan genel kullanıma uygun sıvı bir gübreyi, 2 litre suya 1 kapak kadar karıştırıp sardunyalarla beraber Begonvile de 2-3 haftada bir veriyorum. İlk verdiğimde sevmezse diye korkmuştum ama çok memnun kalınca devam ettim. Çiçekleri solduğunda kalan diken benzeri dalları hemen kesiyorum, budanmayı en çok seven bitkilerden.
109389

Çan Sarmaşığım açmaya devam ediyor, ben bu sarmaşığın kışı atlacağına inanıyorum. Bu sarmaşığım da tam kökünün değil de etrafının çapalanıp, kök boğazının doldurulmasını çok seviyor ve tabii hemen her sarmaşıkta olduğu gibi bol suyu. Gerçi 1 aydır sulamaya gerek kalmadı.
109390

Bu da geç gelişen, tam güneşe diktiğim diğer kök, ilk çiçeğini dün açtı, renklenmesini bekledim fotoğraf çekmek için. Cılız kaldı ama bol tomurcuklanmaya başladı. Seneye kalıp, demirleri sararsa şahane olacak. Çiçekler her gün farklı renge bürünüyor. İlk açtığında beyaz-açık yeşil karışımı, ertesi gün çok uçuk lila-pembe tonları, sonraki gün koyu pembe-mor arası, ölmeden önceki 1-2 gün de koyu mor oluyor.
109392

Geçen akşam üstü bulutlar çok güzeldi, sizlerle paylaşmak istedim.
109393

Arzu Kasapoğlu
24-10-2009, 16:20
SEvgili limon, bahçen çiçeklerin ve çektiğin fotoğraflar her zamanki gibi harika. Bilgilendirici açıklamalarından dolayı teşekkürler.

limon
24-10-2009, 18:13
Arzucuğum hoşgeldin bahçeme, güzel sözlerin için teşekkür ederim. :)

Kiraz
24-10-2009, 18:21
Sevgili Limon, her gün bu orman denizine bakıyor musun? Bir tarafta bahçen, bir tarafta orman sen çok yaşayacaksın çok...

Lonicera
24-10-2009, 18:28
Sn limon, begonviliniz çok güzel. Tam seyirlik. Güneşe tapıyor bu bitki. Sanırım son eklediğiniz fotoğraf bahçenizden görüntülendi. Ne diyeyim, bizler binalar arasında sıkışıp kaldık. Sizinkilere bakıp hasret gideriyoruz. Bahçenizin keyfini doyasıya yaşamanız dileğiyle.

limon
24-10-2009, 18:51
sen çok yaşayacaksın çok...

Dedem yaklaşık 100, kardeşi 100, annemin babaannesi 100 yaşlarına kadar yaşadılar. 100 olmasam da 90 ı devirmek isterim hani ;) ama sağlıklı olarak.

Manzaramız gerçekten güzel, hiç ev görmüyoruz, İstanbul'da kalan ender ormanlar...

Sn.Lonicera, çok teşekkür ederim, isteyen herkesin bahçeli bir evi olur inşallah. Aslında İzmir'de de her keseye uygun, kaçabilecek yerler çok, biraz cesaret ve kafa dengi bir aile yeterli. :)

Adalet Yağcı
24-10-2009, 20:06
Sevgili Limon, artık fotoğrafçılığınız ile ilgili yazmıyorum, bu konudaki hakkınızı tüm arkadaşlar teslim ediyorlar zaten.
Demek humik asiti bu kadar çok seviyor bitkiler, hemen kolları sıvadım, önce Leonardit ile başlıyorum işe, bitkilerimi ektikten sonra sıvı olarak kullanacağım.
Bu arada, hazeranların çimlenmişi böyle oluyor. (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=109506&d=1256405458)

limon
24-10-2009, 20:18
Adalet Hanım, konunun uzmanı olmadığım için, aslında kullandığım ürünleri yazmak istemiyorum, geçen yıl hatta daha da önceden aldığım sıvı gübrelerin ve toprak düzenleyicilerin kullanım süreleri geçmeden bitmeleri için çok az miktarlarda kullanıyorum. Yani illa da sıvısı olmalı diyemem, benim elimde onlar olduğu için öyle kullandım. Aslında ben de bir dahakine katısını bulup almak istiyorum.

Vildan Sönmez
31-10-2009, 11:36
Sevgili Limon,
Sana İzmir Kemalpaşa ilçesi Nazar Köy'ün bütün boncuklarını hediye etmek isterdim. Çan sarmaşıklarına, yaseminlerine, lisilerine. Batıl inanışlarımız yok çok şükür, bu devirde.
Ama evimizin bir köşesinde nazar boncuğu vardır çoğunlukla. Hatta tahtaya vurur, şeytan kulağına kurşun deriz bazen. Bunlar yılların bize naklettiği alışkanlıklardır. Bir şey beklediğimizden değil.

limon
31-10-2009, 14:41
Vildan hanım, şahaneymiş bunlar, çok teşekkür ederim. :)

zenfree
01-11-2009, 00:49
Bahçeni özlemişim. Çan sarmaşıkları şahane.:)

citrus
01-11-2009, 02:58
olamaz böyle bi bahçe süper

limon
01-11-2009, 12:59
Sağolun Citrus.

Zenfree, hoşgeldin, ben de seni özlemişim doğrusu. :)

incikarsan
01-11-2009, 14:21
Teşekkür ederim. İnşallah hayallerinize tez zamanda kavuşursunuz.

Bahçe hayali kuran arkadaşlar aslında bu hayallerine kavuşabilirler. İstanbul'da daire fiyatına şehrin merkezine biraz uzakta müstakil bahçeli evler bulabiliyorsunuz. Şehrin merkezine uzak olsalar da ulaşım şehir içinden inanın çok daha kolay. Bu yazdığım hem kiralık hem de satılık evler için de geçerli. Şahsen şehir merkezinde egzoslu havayı solumaktansa sabahları yarım saat erken kalkıp yola çıkmayı tercih ederim. Olabilmesi muhtemel hayallerinizi ertelemeyin, hayat çok kısa.

Sayin Limon,
Size tamamen katiliyorum.Ben de sehir disinda bahceli bir evde yasiyorum.Sehrin gurultusunden,tozundan, sicagindan,egzos dumanindan uzak.Ancak isiniz hangi yakadaysa veya emekli olduktan sonra hangi yakada oturmayi dusunuyorsaniz otarafta yer alin diye oneririm arkadaslara cunku is saatlerinde bogaz trafigi bir kabustur.Bahceli ev hayali kuran doga dostu ve asigi arkadaslar, hazir bu sitede birbirimizi tanimaya basladik,nicin birkac arkadas bir araya gelip,begendiginiz bir araziyi ortaklasa alip hayallerinizi
gerceklestirmeyesiniz? Herseyi cok daha ucuza maledersiniz.Tum masraflar ortak.Yeni konu basligi ORTAK BIR ARAZI olabilir mi?

oceanheart
01-11-2009, 14:58
Sağol Sebahattin :)

Internette dolaşırken bir kaç güzel bitkiye rasladım. Bir de gitti gidiyorda satış yapılan tohumlara rasladım ki, hepsine talibim :) Herkesin ilgisini çekecek her türden tohum var. Sukulentten tutun da, acı biberler, saksı marulları, çok değişik Pasiflora lar, Sellukalar, çok yıllık çiçek açan değişik sarmaşık türleri vs....
Adresi; http://dukkanlar.gittigidiyor.com/Tohum_Dunyasi/list.php?flt=all&cat=&page_num=1&ord=1

Mavi- Mor çiçekler açan "Echium fastuosum(Pride of Madeira)" ya
96061

96062

96063

96064

Sn. Limon,

Bahçeniz gerçekten çok güzel, Allah sefasını çok uzun yıllar sürmenizi nasip etsin
Bahsettiğiniz echia fastuosum ve pembe püsküllü pampas bende mevcut arzu ederseniz size bir yolunu bulup gönderirim.

limon
02-11-2009, 14:26
Oceanheart, çok sevindirdiniz beni, özellikle Echia Fastuosum çok istediklerimdendi.

Güzel sözleriniz için ayrıca çok teşekkür ederim.

Vildan Sönmez
05-11-2009, 22:22
Sevgili Limon Bu fotoğrafı bulunca begovilleri ne kadar sevdiğini bildiğimden görmeni istedim. Nasıl ama, çıldırmışlar sanki !

ozbey
05-11-2009, 22:50
Sevgili limon, değişik bitki dizaynı ile zevkli, çok harika bir bahçeniz var. Sağlıkla keyfini sürmenizi dilerim.

selenn
06-11-2009, 00:00
Sevgili Limon begonvilinizi beğenmemek mümkün değil. Ellerinize sağlık.

Ben de fotoğrafların güzelliğinden bahsetmeden geçemeyeceğim. Orman manzarasına bulutların eşlik ettiği fotoğrafınız çok güzel.

Umarım sağlık ve huzurla güzel bahçenizin çok uzun yıllar keyfini sürersiniz.

limon
06-11-2009, 13:48
Vildan Hanım, hem Begonvilleri hem de turuncu ve mor renklerini daha bir başka severim. Fotoğrafta her renk bir arada, çok güzeller.

Sn.Ozbey, sevgili Selenn, çok teşekkür ederim.

sevim4
06-11-2009, 16:21
Sevgili vildan hanim begonviller çok harika eyer sizinse çeliklerinden banada gönderirmisiniz lütfen.

Vildan Sönmez
06-11-2009, 21:27
Ah keşke benim olsalar. Begovil diyarı Datça'da çektiğim fotoğraflardan biri.
Ben de bu yıl terasıma ilk defa bir bodur, bir çalı tarzı aldım. Ve bilhassa küçük aldım, İstanbul koşullarına alışarak büyüsünler diye. Datçaya ilk gidişimde sizin için böyle küçük bir fide bakabilirim.

Sevgili vildan hanim begonviller çok harika eyer sizinse çeliklerinden banada gönderirmisiniz lütfen.

sevim4
06-11-2009, 21:59
Çok teşekkür ederim sevgili vidan hanım ben sizin sandım da.

limon
07-11-2009, 13:32
K.Maraş'ta Begonvil yetiştiren var mı acaba çok merak ettim? Bence iklimi çok müsait. Sevim Hanım, siz Begonvili bahçeye mi saksıya mı dikmek istiyorsunuz? Şahsen saksıda değil de bahçede evin çatısına kadar çıkmış hallerini çok seviyorum. Bahar ortalarında yapı marketlerde oldukça uygun fiyatlarda çeşitleri satılıyor, gelecek baharda sizi haberdar ederim.

sevim4
07-11-2009, 22:31
Sevgili limon ben burda görmedim ah burda olsa dururmuyum.
Ben lojmanda oturuyorum biraz bahçesi var bahçeyede dikebilirim ama aşırı ruzgar oluyor yuksek olduğu için.
Çok naziksiniz sevgili limon teşekkür ederim.

limon
11-11-2009, 16:28
Bahçemizde sonbahar renklerini görmeye başladık.
113829

113830

Kasımpatıların yerlerini değiştirdiğim için bu sene geçen sene kadar yoğun açmadılar. Ama 20 ye yakın köklenen çeliği de aralarına diktiğim için seneye çok daha güzel olacaklar.
113831

Ebruli Sıklamenleri görünce dayanadım. Bir kökü büyük boy saksımı doldurdu. 2-3 hafta olmuştur dikeli.
113832

limon
11-11-2009, 16:34
Ferda Hanım'ı dinleyip "Sarı Güzel"i yere dikmiştim. Çok ta iyi yapmışım, dallandı, dalları uzadı, toprağa değen dallarından köklenmeler başladı. Hatta halen çiçek açmaya çalışıyor. Kışı sorunsuz geçirecek gibi...
113833

113834

Duman Oya ağacına bir zıplayışta tırmanıyor, sincaplık yapıyor. :)
113835

113836

sevim4
11-11-2009, 16:45
Sevgili limon bahçenizin son bahar hali bile harika.
Ellerine salik.

ciceksever70
11-11-2009, 19:05
Sevgili Limon her zamanki gibi harika... Siz benim yasadigim yere ben de sizin yesil cennetinize hayranim. Evim ormanin nerdeyse icinde ama bahcemde her dem yesil bitkiler henüz az. Bu acigi tamamlamaya calisiyorum. Sevgiler...

fikreteren
11-11-2009, 19:15
Çok güzeller Sayın Limon. ellerinize sağlık.

zenfree
11-11-2009, 20:24
Kedinin yerinde olmak isterdim.:)

limon
12-11-2009, 08:56
Güzel yorumlarınıza teşekkür ederim.

Aslında dün, yağmur sonrası, bahçemin değil de tabiatın sonbahar renklerini fotoğraflamayı çok istedim ama yanımda makinam yoktu. Ormandaki renk cümcüşünü görmenizi isterim, fırsatı olanlar kaçırmasınlar.

Çiçeksever, haklısın bahçem daha çok yeşil ağırlıklı, bu mevsimlerde ve yağmur sonrası oldukça canlı renkte. Diktiğim bitkilerle renklendirmeye çalışıyorum ama büyük bir bahçe olmadığı için elime geçen her şeyi dikip, doldurmak ta istemiyorum. Verdiği huzuru bozmamaya çalışarak, 5 kere düşünüp ekip, dikiyorum. :) Tabii, hayvanların varlığı da her istediğimi yapmama engel. Geçen ay Ters Laleleri dikmek için bir bölüm çimi kaldırmıştım. Laleler çimlenmeden en kısa zamanda orayı koruma altına almam gerek. Kedi basınca sorun olmuyor ama köpeğin basıp filizleri kırmaması için önlem şart.

brs16
12-11-2009, 11:13
ellerinize saglık çok ama çok güzel bir bahçe

Bilal
12-11-2009, 11:40
Bahçeniz çok güzel.
Ben kış çiçeklerini daha çok seviyorum galiba. Kasımpatı, siklamen, çuha. Yazın doğa zaten çok güzel, hava güneşli, ama kış başlayınca, havanın rengi grileşince insanın içine bir karamsarlık çöküyor. İşte kış çiçekleri bu psikolojiyi değiştiriyor, insana enerji veriyor.

Soğuk havada açan o siklamenler yok mu, hayranım.

kamuran
12-11-2009, 12:37
selam ,gerçekten çok bakımlı bir bahçe ,
çok uğraşıyorum ama benimki böyle olmuyor en kısa zamanda resimleri paylaşmak istiyorum ,sevgiyle kalın

Dudi
12-11-2009, 12:56
Tek cümle ile 'on numara' :D

limon
13-11-2009, 11:09
Sağolun. :)

Hülya
13-11-2009, 15:30
Sevgili Limon
Duman böyle güzel bir bahçeyi bulunca sincaplık yapabiliyor.
Ne güzel bir görüntü.:)

113834

Duman Oya ağacına bir zıplayışta tırmanıyor, sincaplık yapıyor. :)
113835

113836[/QUOTE]

Dudi
13-11-2009, 15:36
O dumanın suratını yuğurarak sevmek istiyorum, yumuk yumuk...

Orhan Özbilgiç
13-11-2009, 15:40
Sevgili Limon;
Amerikan Sarmaşığı' nı sadece bu dönemdeki görüntüsü nedeniyle çok severim. siz de bunu çok güzel resimlemişsiniz. Elinize sağlık.

limon
13-11-2009, 17:03
Duman çok enteresan bir kedi. Dışarıda kesinlikle yanaşmaz yanımıza, sevdirmez, kaçar. Ama akşam olup ta eve girdi mi tam bir kuzu. :) Hayatımda bir çok kedim oldu, ilk kez bu kadar yumuşak tüylü (aynı tavşan tüyü gibi) ve mizaçlı bir kedimiz oldu. Hiç unutmuyorum karlı bir gün, gözleri, burnu akmış ufacık halini, biz O'nun şansı olduk, O da bizim. Biz sevmeye doyamıyoruz O sevdirmeye.

Köpeğimiz yabancılara karşı asabidir, sıkı bir koruma köpeği. Dumanı bizim bahçeden çıkarken görenler şaşırıyorlar, "Köpek bir şey yapmıyor mu?" diye soruyorlar. Duman yabancı değil ki evin kızı. Bilseler kocaman köpek O'ndan korkuyor, tüm karizması çizilir, söylemiyorum tabii kimseye. :)

Orijin ben de senin ipe dizdiğin Susaklarına bayıldım.

limon
28-11-2009, 21:47
Teşekkür ederim.

Nice bayramlara..

Cumhur Tonba
28-11-2009, 23:50
Sayın Limon,
Bahçenizin sonbahar görüntüleri çok harika. Ve Duman'da. Bayramınızıda en içten dileklerimle kutluyorum.

Birol
30-11-2009, 17:48
Sevgili Limon
Öncelikle bayramınızı tekrar kutlar sevdiklerinizle beraber daha nice bayramlar gecirmenizi temenni ederim. Dumanın keyfine diyecek yok, sincaplıkta yapıyor dediniz ya aklıma takıldı cevizlerede ortakcılık yapıyormu.:D:D

limon
30-11-2009, 19:16
Cumhur Bey, teşekkür ederim. Ben de sizlere sağlıklı, keyifli bayramlar diliyorum.

Birol Bey, ağaçlarda sincapların olmasını o kadar çok isterdim ki fakat maalesef hiç yok burada. Hatta bazen bir yerlerden bulup bir iki tane bıraksam çoğalırlar mı diye düşünmüyor değilim :) İnternette gördüğüm güzel sincap fotoğraflarıyla idare ediyorum.

Birol
30-11-2009, 20:31
Benim bahcede ise o kadar çok ki inanamazsınız, sabah ilk bahceye girdiğinizde cevizlere tırmanan bir iki sincap mutlaka görürsünüz çok da sevimliler, tek sorun cevizi silkmede gec kalırsanız size ceviz bırakmıyor ne var ne yok götürüyor keratalar.:)

Güler
01-12-2009, 12:00
Sevgili limon, senin düşündüğünü ben yaptım (nasılsa adım çıktı deliye)
Bahçede ön kısımda çim sahanın her iki ucunda ceviz ağacı var.
Ceviz zamanı sincap ailelesi orada. Dört üyesi var ailenin.
Gündüz gözü, bir ağaçtan diğerine öyle hızlı bir koşuşturmaları var ki şaşarsın, sanıyorum açık arazide atmaca, şahin kapmasından korkuyorlar. Ağaca ulaşıp da kendilerini yaprakların altına gizlediklerinde rahatlar.

Çoğu kez dürbünle izliyorum ve şaşırıyorum. Dala, kurukları ile iyice dayanarak destek aldıktan sonra o kabuklu cevizi çok güzel dişliyor ve kabuklarını da fütt fütt diye aşağıya atarak içlerini öyle maharetle yiyorlar ki tam filmlik.

Bir ara göremez oldum ve endişelendim. Hemen askılıklı iki saksının içine yer fıstığı doldurdum ve ağaca tırmanarak onları astım, gelip de elleri boş dönmesinler dedim. Tahmin et ne oldu?
Geldiler.

uzman16
01-12-2009, 13:06
Bir ara göremez oldum ve endişelendim. Hemen askılıklı iki saksının içine yer fıstığı doldurdum ve ağaca tırmanarak onları astım, gelip de elleri boş dönmesinler dedim. Tahmin et ne oldu?
Geldiler.

Harikasınız Güler Hanım,
İnsana dair ne güzel davranış bu böyle. ;)

lipres
04-12-2009, 20:18
Sevgili Limon;
Çok güzel bir bahçeniz var, güle güle oturun sevdiklerinizle beraber.....

Orhan Özbilgiç
07-12-2009, 12:54
Sevgili limon;
Merak ettim! Sizde de su kabağı vardı galiba? Hani nasıl kurutabiliriz gibi bir kaygı içindeydik.
N'oldu onlar?
Benimkiler kurudu. En azından çürümeyecek kadar. bir bölümünü, melexima dostumuzun örneklediği çalışmalardan esinlenerek kuş yuvası yaptım. Bir bölümünü isteyenlere gönderdim. Kendime, 4-5 tane de abajur veya avize çalışması için ayırdım. Tohumlarıda isteyenlere dağıtıyorum.
Sağlık ve esenlik içinde yaşayın.

limon
07-12-2009, 13:18
Sn.Lipres, teşekkür ederim, çok kibarsınız.

Sevgili Orijin, benimkiler halen dalında kurumayı bekliyorlar ama birisinin uç tarafında yumuşama başladı, çürüyecek. Sadece biri sağlam gibi ama hiç kuruma belirtisi yok, halen yeşiller.
Çürümeye başlayanın tohumları olgunlaşmıştır sanıyorum, seneye daha erken ekmeyi planlıyorum.

Çalışmalarınızın fotoğraflarını görmeyi çok isterim.

şahin05
09-12-2009, 20:06
Sn Limon bahçenizdeki manolyanın son durumunu resmedebilirmisiniz.ilk sayfalardaki resmettiğiniz manolyanızın.

limon
09-12-2009, 20:14
Sn.Şahin05, yarın fotoğraflamaya çalışacağım sizin için. Ben de sizle birlikte ne kadar büyüdüğünü anlayabilirim.

şahin05
09-12-2009, 20:15
Bu bahçede ne eksik? bence böylesi güzel bahçeye 4-5 tane kuş evi gerek

şahin05
12-12-2009, 08:43
Sn Limon manolyayı resmedicekdiniz unutmadınız umarım :)))

limon
12-12-2009, 13:04
Şahin Bey, 2 gündür aralıksız yağmur yağınca çekememiştim ama biraz önce yazınızı okur okumaz gidip çektim. :)

Leylandileri budamadığım için yarısını kapatmış. Leylandilerim büyümesi o kadar hızlı oldu ki Manolya yerinde saymış gibi duruyor ama aslında onun da boyu oldukça uzadı.
117592

Fotoğrafın daha büyük halini galeriye yükledim. http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33022&c=204

Adalet Yağcı
12-12-2009, 13:09
Manolyanın formu çok güzel olmuş, kimbilir yazın nasıl güzel görünecekler.
Yağmur yaramış hepsine de.

şahin05
12-12-2009, 13:25
Sn Limon manolyanız çok sağlıklı ve güzel , dipten formlu olmasıda ayrı bir güzellik, güle güle büyütün.

Sn nurcanaybay sizin fikrinizde harika , ağaçlarım büyür büyümez su kabaklarından , kuş evi yapmayı düşünüyorum, eskiden ninelerimiz bu su kabaklarından hamam tası yaparlarmış.))

şahin05
12-12-2009, 13:26
Sn Limon son bir soru , manolyanızı ne sıklıkta suluyorsunuz?

limon
12-12-2009, 13:49
Manolyamı sadece toprak iyice kurumaya başladığında sulamaya başlıyorum. Şimdi Çanağı küçük kalmış ama bahara doğru çanağını 10-15 cm daha genişletirim. Haftada 2 kez Çanak iyice dolana kadar su dolduruyorum.

Bir de Manolya ve Orman Gülleri çok güzel olan komşumun tavsiyesi üzerine, sıcak havalarda güneş tepede değilken yapraklarına bolca su tutuyorum. Ayrıca bol çiçeklenmesi için de Şubat'ta ve 2 ay sonrasında (Nisan) yılda 2 kez gübre veriyorum. Gübreyi devamlı gittiğim fidanlıktan 2 kg alıyorum. 1 kg mını Şubat sonuna doğru, 1 kg mını da Nisan ayında toprağına iyice karıştırarak veriyorum. Açık gübre aldığım için ve gübreyi veren fidanlığa çok güvendiğim için içeriğine ve markasına hiç dikkat etmemiştim ama ithal ürün olduğunu biliyorum. Şubat ayına doğru yeniden aldığım zaman, içeriğini ve markasını bir kenara not edip paylaşırım.

Nucan Hanım, ben Su Kabaklarımı kurutmayı bir türlü başaramıyorum. Tam kabaklar büyümeye başladıklarında burada havalar bozup, nemleniyor. Şahin Bey, kuş yuvasından bahsedince biraz önce yağmurda ağaçların arasında oynayan kuşları gören kedimizin hareketlerini izleyince, avcı kedimizin hiç bir şekilde ulaşamayacağı bir yuva yapmam gerektiğini düşündüm. :)

Sağolun Adalet Hanım. Aslında Manolyanın tepesi istediğim gürlüğe ulaşamadı. Gerçi bu tarzdakilere bakıyorum da hemen hepsi aynı duruyor. Boğazdaki devasa Manolya ağaçlarının yerini hayatta tutamazlar. Tabii onlar Şahin Bey'in bahsettiği gibi dipten formlu olmuyorlar.

limon
12-12-2009, 13:55
Şimdi fotoğrafı inceleyince, bahçenin dışındaki Fıstık Çamlarının ne kadar büyüdüklerini de fark ettim. Buraya taşındığımızda onlar da ufaklardı, 5 yılda ne kadar da büyümüşler...

3 yıl önce komşumla beraber, daha iyi gelişip boya gitsinler diye, elimize testere ve makasları alıp, o ağaçların tüm alt dallarını, ellerimiz yara olana dek, budamıştık. İşe yaramış sanırım. :)

limoncu
12-12-2009, 16:30
sayın limon harikulade bir bahçeniz var. güle güle oturun. paylaştığınız resimler ve bilgiler için çok teşekkür ederim.

limon
12-12-2009, 18:35
Teşekkür ederim Sn. Limoncu. Rica ederim, elimden geldiğince paylaşmaya devam... :)

gilan
15-12-2009, 12:21
Sevgili limon,
Bahçenin sonbahar ve kış hali içimi açtı. Sardunyalar sanki "Bana çok iyi bakılıyor!" diye bağırıyorlar :)

Limonun hayırlı olsun. Limona limon yakışır :) Koyduğun resimler bendeki yediverenin resimleriyle tıpatıp aynı, seninkinin de yediveren olduğu kesin. Malesef ben kışın içeri almak zorundayım, umarım seninki bahçede çok çok güzel gelişir :)

Bu sene ortanca kuruttun mu?

limon
15-12-2009, 15:09
Sevgili Gilan, çok teşekkür ederim. Sakız Sardunyanın, yalın katlı çiçek açan türünü askılı poşete dikmiştim, fırtınada poşet kopmuş, sabah baktığımda ters olarak yere düşmüş olarak buldum. Dalları kırılmıştır diye düşünürken baktım ki zarar çok az olmuş, kuytu pergola altına aldım. Diğer türler artık dinlenmeye çekilmişken, o kıpkırmızı ufak çiçekleriyle soğuğa meydan okuyor. Sanırım bahara bir kaç saksı daha hazırlayacağım.

Limonum da soğuklara rağmen çiçek açmaya devam ediyor. Üzerindeki tek Limonu koparmıyorum, dalında görmek hoşuma gidiyor. Bir çok küçük Limonlar varken, bir çok ta çiçek var üzerinde. Şimdilik durumundan memnun. Güzel dileklerin için teşekkür ederim.

Bu sene Ortanca kurutmadım.

tuncayalgan
15-12-2009, 20:52
hepsi çok güzel fotoğraflar...

malina
16-12-2009, 13:19
http://www.agaclar.net/forum/images/misc/paperclip.gif (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=64#) Kuş yuvaları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18441)

yazışmalarını daha çok kişi yararlanabilsin diye taşıdım.

Güler
18-12-2009, 19:39
Sevgili limon sana mini bir yılbaşı hediyem var. Beğeneceğini sanıyorum.
Kargo ile yollamaya cesaret edemedim biraz narin, nasıl verebilirim?
Heutchera caramel.

şahin05
19-12-2009, 09:26
Bi parka saksısıyla beraber dikin , işaret için beyaz kurdela bağlayın, ordan alabilir.

Daha önce denenmiş , bir yöntemdir . bende gece geçmek üzere olduğum bi şehirden yol kenarına bırakıp gidilen ,iki adet fidanı böyle almıştım.
Hem de biraz ekşın (action ) oluyor :)

Güler
19-12-2009, 11:40
Harika bir fikir, ama lütfen bana da söyleyin size gelen fidanları hangi parktan alıyorsunuz diyeceğim ama yol uzak taaa Samsun. :p

şahin05
19-12-2009, 13:53
İstinye parkta metal saksılar içinde girişte , iki tane manolya var çok güzeller, onlara yarın kırmızı kurdale bağlıyacam, ordan alın , güle güle büyütün.
Güvenlik görevlilerine selamımı söylemeyi unutmayın :)

Güler
19-12-2009, 14:29
Adımız deliye çıktı ama bu sefer bir de hırsız damgası yersem halim ne olur?

şahin05
19-12-2009, 15:52
Antepte baklava çalan çocuklara 24 yıl vermişlerdi, acaba park bahçelerden güzel fidanları çalmak demeyelimde , yer değiştirmenin cezası varmı?
Çünkü antalyada bir vatandaşı kepezde , refüj deki palmiyeyi sökerken görmüştüm.İhbar etmedim (bananecilikten) , hukuken cezası nedir bunu bilen varmı acaba, **** bu suçtan ceza almış bir örnek ..

şahin05
19-12-2009, 15:52
Sayın güler konu nerden nereye geldi , okuyanda bizi parklardan fidan araklıyor sanacak :)

limon
21-12-2009, 14:31
Sevgili limon sana mini bir yılbaşı hediyem var. Beğeneceğini sanıyorum.
Kargo ile yollamaya cesaret edemedim biraz narin, nasıl verebilirim?
Heutchera caramel.

Güler Hanım, hem de en istediğim renkte olanı, harikasınız... Bir kaç gündür siteye giremediğimden bu güzel sürprizini şimdi gördüm. Bir kaç gündür biraz rahatsızım, 2 güne toparlarım sanıyorum. Siz nereye gelip almamı isterseniz gelirim.

gilan
21-12-2009, 14:44
Çok geçmiş olsun sevgili limon. Umarım çabuk atlatırsınız.

Heuchera'ya da kendi bahçeme gelmiş gibi sevindim, güle güle yetiştirin :) Sonbahar yapraklarına benziyor.

Güler
21-12-2009, 17:01
Sevgili limon, geçmiş olsun.
Ben, Cuma günü bir aksilik olmazsa Manyas'a gideceğim ve Yılbaşından sonra da döneceğim.
İstersen Cuma'dan önce, istersen Yılbaşından sonra da alabilirsin. Seninkini ufak bir saksıya ektim, sorun yok.

günebakan
21-12-2009, 17:39
Limon hanım geçmiş olsun valla çok şanslısınız yılbaşı hediyeniz çok güzel güle güle büyütün:)

imgelem
21-12-2009, 17:59
Sevgili Limon çok geçmiş olsun.Güler hanım olmazki ama böyle ...Biz Heucura siparişi başlıklarında bekleşip duruyoruz.Siz hemen bir yerlerden buluveriyorsunuz:D
Gerçekten çok güzel renklerinden biri...Güle güle büyütün limon ,darısı başımıza...

Güler
21-12-2009, 21:46
Arkadaşımız çok daha iyilerine, güzellerine layık ama elimizden gelen bu.

uzman16
22-12-2009, 12:16
Güler Hanım,
Türkiye'de heuchera satışı yapan yer var mı?

Güle güle büyüt sevgili limon. Çok güzel bir renk.

limon
22-12-2009, 17:26
Güzel dileklerinize çok teşekkür ederim. (Midemi üşütmüşüm, yaşayan bilir önemli bir şey değil ama biraz süründürüyor ;))

Güler Hanım, 2 gün içinde almaya çalışacağım, olmazsa dediğiniz gibi yılbaşı sonrası alırım. Alamazsam bile bu mutluluk bana yeter. :)

Adalet Yağcı
22-12-2009, 18:19
Geçmiş olsun sevgili Limon, Nane Limon Kimyon karışımı çok iyi geliyor mide üşütmelerine.
Kış günü dondurma mı yediniz yoksa :)

Kiraz
23-12-2009, 07:25
Sevgili Limon geçmiş olsun. Afrika zambağını da ben ayırmıştım, saksıda ve keyfi yerinde.

limon
25-12-2009, 15:21
Adalet Hanım, teşekkür ederim.

Kirazcığım çok teşekkür ederim.

Geçtiğimiz hafta yılın ilk don olayını yaşadık. Donda zarar görebilecek bir kaç bitkim vardı.
En çok zararı Melisa-Parfüm Çalısı gördü. Gerçi bitkinin sadece yaprakları bozuldu, bakalım bahara yeniden sürgün verecek mi? Geçtiğimiz yıllarda Melisayı saksıya dikip, kışın korunaklı bir yere almama rağmen kışı atlamamıştı. Bu sene toprağa dikmiştim, toprakta gelişmi çok güzel oldu, küçük bir ağaç gibi oldu. Şimdi yaprakları pörsüde de bahara belki yeniden sürer.

İkinci büyük zararı "Bodur Begonvil" gördü. Onun da taze uç sürgünleri donmuş. Diğer kısımları iyi durumda.

Onların halini görünce "Çan Sarmaşığı" ndan umudu kesmiştim fakat sadece fırtınaya maruz kalan taraftakinin yeni sürgünleri bozulmuş, bitkinin geneli iyi durumda. Kapı yanına diktiğimde ise hiç bir zarar yok hatta bu havada bile taze sürgünler çıkarıp kol atmaya devam ediyor.

Gelelim "Limon" a. :) Sıfır zarar. Hiç bir yaprağında bozulma yok. Küçük limonlar çok yavaş ta olsa büyümeye devam ediyorlar. Halen çiçek açıyor.

Bahçemde ilk donun zararları şimdilik bunlar. İlerdeki günlerde daha soğuklar olacaktır. Elimden geldiğince sarıp sarmalayacağım.

güldeste-
25-12-2009, 15:36
Limon hanım merhaba,

Gerçekten bahçeniz çok güzel... mutluluklar size. Özellikle ortancalarınıza bayıldım. Tavsiyelerinizi bekliyorum:o Selamlar
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=18436

Hhatice
25-12-2009, 16:12
sevgili limon geçmiş olsun ,Heutchera caramel. harikalar renklerine bayıldım güle güle büyütün

güldeste-
25-12-2009, 18:34
Yaseminler en bol çiçekli dönemlerindeler.

Ön bahçe. Yaseminleri 4 yıl önde diktiğimizde 1-1,5 metre boyundalardı. Özel bakım gerektirmeyen, soğuğa dayanan, kokulu çiçekler açan, karınca, böcek, arı hiç gelmeyen, sadece çiçeklenme döneminde dökülen vb.. bir çok olumlu özelliği olan bu sarmaşıktan her bahçede veya balkonda olması gerekir diye düşünüyorum.
86897

Arka Bahçe... Gelin tacına benzetiyorum.
86898

Ortancanın boyu 1,5 metreyi aştı, çiçeklenmeye başladılar. En gelişmiş olan, çiçekleri tek tek açan tür, yanındaki top top açıyor.
86899

Bir de içerden bakalım. :)
86900

Ağaçlar tamamen kapattılar, ağaçların arkasında envai çeşit sarmaşıklar var ama ben göremiyorum artık, Hanımelleri, Acem Boruları çiçeklerini komşuma açıyorlar. Görmesem de Allahtan Hanımelinin kokusu her yanı sarıyor. :)
86901

Özellikle burası;) hiç aklımdan çıkmıyor

Vildan Sönmez
25-12-2009, 21:02
Sana da geçmiş olsun sevgili Limon.
Bodur begovillerimiz nazara geldi. Gel de nazar boncuğu takma şimdi.

İkinci büyük zararı "Bodur Begonvil" gördü. Onun da taze uç sürgünleri donmuş. Diğer kısımları iyi durumda.

alibabaa
25-12-2009, 23:30
tek kelime ile mükemmel bir bahçeniz var sizi kutlarım tüm fotoğraflarınıza baktım gerçekten çok güzeller paylaştığınız için teşekkür ederim

limon
25-12-2009, 23:33
Vildan Hanım, nazar değil, bile bile lades. ;) aslında deneme amaçlı bırakmıştım. Ama gördüm ki dayanamayacak, Nurcan Hanım'ın dediği gibi içeriye almak en güzeli. Japon Gülüm de dışarda ama o hiç zarar görmemiş, onu da içeriye almam gerek.

"Ful" ü de Jineop'un bahçesinde görünce saksıdan çıkarıp dikmiştim. Soğuktan hiç etkilenmiyor hatta pek keyifli yeni sürgünler çıkarıyor şu sıralar. "Ful" ümü tek gövde halinde düzenli budayarak ağaççık haline getirmek istiyorum.

Evde saksıyı eşeleyecek kedisi olanlar için pratik bir uygulama; nalbur veya yapı marketlerde satılan yeşil plastik kafes tellerden alıyorum. Saksının çapına göre yuvarlak kesip, bitkinin gövdesi kadar yeri de yuvarlak çıkarıyorum. Bir tarafını düz bir şekilde yarıçapına kadar kesiyorum. Sıcak silikon tabancasıyla saksının kenarlarına yapıştırıyorum. Böylece kedi toprağa ulaşıp eşeleyemiyor.

Sevgili Güldeste, 4 yılda o hale geliyor işte. Siz de bir bakacaksınız bahçeniz yemyeşil olmuş. :) Yasemin muhakkak dikin derim. Hem çok sorunsuz, böcek, arı gelmiyor, hem her dem yeşil, hem kokulu çiçekler açıyor, hem de kökleri istilacı değil. Çok sevdiğim sarmaşıklardan. Ama bir kaç ta "Clematis" dikin bir köşeye. Yaprağı için değil ama rengarenk kocaman çiçekleri için dikmeye değer sarmaşıklardan. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=423129&postcount=569
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26859&catid=member&imageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26861&c=member&imageuser=11575

Teşekkür ederim Sn.Alibabaa.

güldeste-
25-12-2009, 23:59
Çok teşekkür ederim küçükbahçe, öyle çook deneyimli değilim, 3 sene oldu bahçeli eve taşınalı, boza yapa öğreniyorum :) Fotoğraflarınızdan sonra elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Vildan Hanım, aslında bahçemde zor bitki yok. Öyle nazlı çiçeklere de, nazlı insanlara gelemiyorum galiba :) Ortanca çok kolay bir bitki aslında, direkt güneş ışığını almayan bir yere dikince ve dibini devamlı nemli tutunca değmeyin keyfine. Saksıda da oluyor ama bahçeye dikilirse her sene çok daha güzel gelişiyor. Ortancaların bu yaz 3. yazıydı. İlk diktiğimde 15-20 cm kadardı boyları, yanlış yere dikmiştim ilk kış bu gördüğünüz bahçenin en gölge olan kısmına geçirdim. Öyle çok düzenli gübrelediğimi söyleyemem ama arada elimdeki gübrelerden veriyorum. (bazen humik asit, çiçek açacağı dönemde Map vermiştim, arada da çiçek açan bitkiler için aldığım sıvı gübrelerden)

Yasemine ise hiç bir ek bakım yapmıyorum. 3 sene önce diktiğimde en fazla 1-1,5 metreydi boyları ama öyle tek dal halinde değildi gür bir yapıdaydı. Sulama ve bazen gereksiz uzayan yerlerini budama dışında ek hiç bir bakım yapmıyorum. 4 perdola ayağına dikmiştim, ikisi öğlene kadar güneş alıyor ve bol rüzgarda, ikisi de öğleden sonra güneş alıyor. Yani nereye dikseniz sever diyebilirim. Tekin Bey nasıl köklendireceğimi gösterdi (havai köklendirme), sizin için köklendireyim mi?

Limon hanım, yaseminlerden banada köklendirseniz çok memnun olacağım:o Bir türlü ayrılamıyorum bahçenizden o kadar güzeller ki:)

limon
26-12-2009, 09:27
O yazıdan önce bir kaç kere dalını kesip köklendirmeye çalışmıştım ama olmamıştı. Havai köklendirmeyi hiç denemedim ama deneyeceğim. Köklenirse haberdar edeerim.

şahin05
26-12-2009, 11:22
Limon hanım bu bahçeyi bu hale getirmek herkesin harcı değil, tekbaşınızamı başardınız , yoksa dıştan yardım aldınızmı?
Her metrekaresiyle kendiniz ilgilendiyseniz , azminizi başarınızı kutluyorum

incikarsan
26-12-2009, 22:08
Sn Limon,

Bahcenizdeki butun cicekleriniz muhtesem. Aralarindan birini secmek cok zor. Emek,sevgi
bir de estetik duygusu bir araya gelince esittir Limon hanimin bahcesi oluyor.Sizi kutluyor.saglikli,bol cicekli bir yasam diliyorum.

sevgiyle kalin...

arıkuşu
26-12-2009, 23:45
Sn. Limon Clematis gölgede yetişir mi? Bulabilirsem bu sene tohumdan yetiştirmeyi düşünüyorum. Saygılar.

limon
29-12-2009, 18:52
Şahin Bey, öncelikle çok teşekkür ederim. İlk yıl bu işlerden hiç anlamadığım için yardım aldım ancak araştırıp bir şeyler öğrenmeye başlayınca yapılan şeyleri beğenmemeye başladım. Son 3-4 yıldır her işi kendim yapıyorum. Çimleri biçmek, çapalamak, ot yolmak, gübrelemek, budamak, sulamak vb.. Sadece taşıma, ağır bir şeyi kaldırma gibi güç gerektirecek durumlarda yardım alıyorum. Mesela sebze bahçesinin olduğu bölüm tamamen çöplüktü, sokak köpeklerinin çöp poşetlerini taşıdığı, inşaat atıklarının yığıldığı bir yerdi. İlk hazırlama aşamasında, toprağı belleme (gücümün yetmeyeceği kadar sert yapıdaydı) kayaları atma kısmında yardım aldım ancak sonrasındaki her şeyi kendim hazırladım. Sebze bahçesi artık eskidi, Mart ayında çok daha düzenli ve kullanışlı planlarım var.

İnci Hanım, çok kibarsınız. Çok teşekkür ederim, düşüncelerimiz karşılıklı. :)

Sevgili Arıkuşu, "Clematis- Yaban Asması" kaynaklara göre kök kısmı gölge isterken gövde kısmı güneş seviyor. Bunun için bitkinin kökü gölgede kalacak şekilde bodur bitkiler dikilebilir veya kuru yapraklardan malçlama yapılabilir. Gelelim benim Clematisime, Ortancaların yan kısmına diktim Clematislerimin 4 kökünü. Sabah çok kısa süre güneş görüp tamamen gölgede kalıyor, çiçeklenmesi çok güzel ancak istediğim gibi gürleşmiyorlar. Belki gölgede olduğundandır diye düşünüyorum. Ama bu sene boyu uzayınca tepe kısmı tamamen güneş görmeye başlayacak. Clematislerim henüz internetteki fotoğraflardakiler kadar gelişmediler ama her yıl bir önceki yıla göre daha büyüyorlar.

sabah
30-12-2009, 09:46
..Sebze bahçesi artık eskidi, Mart ayında çok daha düzenli ve kullanışlı planlarım var.. ..
Sebze bahçelerinin de güzel olabileceğine dair okuduğum bir yazıyı hatırladım. Henüz sebze bahçem olmadığı için pratikte ne kadar mümkündür ben bilemiyorum, siz daha iyi değerlendirsiniz. Ben uygun zamanda ondan notlar, fotoğraflar paylaşmaya çalışırım.:rolleyes:

Yazı:
Who says a kitchen garden can't be beautiful
Jennifer Bartley
Fine Gardening Mart/Nisan 2009

gilan
30-12-2009, 10:45
Evde saksıyı eşeleyecek kedisi olanlar için pratik bir uygulama; nalbur veya yapı marketlerde satılan yeşil plastik kafes tellerden alıyorum. Saksının çapına göre yuvarlak kesip, bitkinin gövdesi kadar yeri de yuvarlak çıkarıyorum. Bir tarafını düz bir şekilde yarıçapına kadar kesiyorum. Sıcak silikon tabancasıyla saksının kenarlarına yapıştırıyorum. Böylece kedi toprağa ulaşıp eşeleyemiyor.

Sevgili limon,
Teyzem de kozalak dolduruyor saksıların üzerine. Çok da dekoratif duruyor ama inatçı kedileri engelleyemez tabii :)

uzman16
30-12-2009, 12:23
İnternette aşağıda linkini verdiğim sayfayı görünce aklıma Limon'un bu tarz dev yapraklı bitkiler istediği geldi. (Umarım yanlış hatırlamamışımdır.)
Paylaşayım dedim.

http://www.junglegardens.co.uk/PlantOrders/index1.html

limon
02-01-2010, 20:12
Çok teşekkür ederim Uzmancığım, inceliyorum şimdi bitkileri, hepsi çok güzel.

Sevgili Gilan, kozalakların içinde çok kulağa kaçan oluyor burada, çok korkuyorum ben onlardan. :)

gilan
05-01-2010, 10:32
Kulağa kaçan şu arkasında kıskacı olan böcek mi?
Eğer oysa bizim bahçe de onlarla dolu. Ben tam kıskacından tutup atıyorum onları :)

limon
05-01-2010, 15:00
Evet, adından dolayı :)

Dün kar yağdığını görünce erimeden bir kaç kare çekmeyi başardım. Bu kadarcık tuttu bir saat sonra hepsi eridi.
120792

120793

"Çan Sarmaşığı" karın altında da kalsa keyfi yerinde, yeni sürgünleri bu sabah donmuştu ama öğlene doğru baktığımda zarar görmemişlerdi.
120794

"Limon" çiçek tomurcukları vermeye devam ederek beni şaşırtıyor. Minik limonlar da büyümek için baharı bekliyorlar sanıyorum.
120795

Numunelik olan sararmaya başladı. Ne zaman diğerleri büyür o zaman buna kıyarım gibi geliyor. :)
120796

Adalet Yağcı
05-01-2010, 16:13
Sevgili Limon, sıklamenler bu kadar soğukta kalabiliyorlar mı? Ne kadar da hoş görünüyorlar, bence limonunuzu sarsanız iyi olur, Mersin'de ısı sıfırın altına düştüğü anda narenciyeler donar.

limon
06-01-2010, 11:04
Adalet Hanım, soğuğu çok seviyorlar. Hatta Lodos estiği günler yaprakları pörsümüş gibi oluyor, serinleyince tekrar canlanıyor. Çiçek açma ömürleri kısa sanılır ama sonbahardan beri yoğun çiçekleri hiç eksilmedi, sıcaklar başlayana dek te açacaktır. Mevsimliklerden sıkılanlar için alternatif olabilir, hem de çok yıllık olması avantajı.

Adalet Yağcı
06-01-2010, 12:14
Bunu öğrendiğime sevindim, şimdi bir kaç bölüme sıklamen dikebilirim demek ki :)

şahin05
06-01-2010, 19:32
Narenciye yağışı çok sever , rengini yağışta alır.

limon
25-01-2010, 14:08
Bizim ev ahalisi karı çok sevdi. :)
123088

123089

123090

123091

123092

limon
25-01-2010, 14:12
İkisinin de ilk yaptığı şey kafalarını kara gömmek oldu. "Kim var orda?" :)
123093

Kediler değil karda yürümek, ıslak zemine basmaktan hiç hazzetmezler bilirdim. :)
123094

şahin05
25-01-2010, 16:17
Geceyide dışarda geçirmelilerki kardan heveslerini tam alsınlar :)

gilan
25-01-2010, 16:45
Yine çok güzel fotoğraflar çekmişsiniz :)

Ankara'da sadece kuru ayaz var, kar manzarasına hasret kaldım :)

şahin05
25-01-2010, 19:10
Temel evde sobayı yakmış sıcacık sobanın başında oturuyormuş.dışarda kar 2 metre. Karısına demişki ; hanım bu sene kış çok sert geçti , hanımıda demişki ; kış geçti ama gel sen bide onu kapıdaki çomara sor :)

limon
25-01-2010, 21:48
Bizim Çomar da hep dışarda ama böyle çok soğuk günlerde yerine kapatıyorum. Kapatmazsam halinden çok memnun olacak ta ıslanıp üşütür diye önlem alıyorum. (aslında kendim için önlem alıyorum, hastalandıklarında bakmak daha zor) Bizimkinin sıcakla arası hiç iyi değil. Kedinin değil tabii, o bizim gibi sıcaktan çıkıp, karın keyfini sürüp, tam soğumadan geri dönüyor. :)

Gilan burada da düne kadar çok fırtına vardı, pek dışarı çıkılacak gibi değildi ama dün tadını çıkardık. Bugünse durmadan tipi şeklinde yağdı. Yarından sonra ısınıyormuş zaten, İstanbul'un karı işte bu kadar. :)

Eser İlhan
26-01-2010, 07:19
Merhaba Limon,ben yaseminlerinizin durumunu çok merak ettim. Benim de bahçemde yasemin var(J.polyantum) fakat bahçeme ancak hafta sonları gidebildiğim için şu anki durumunu ne yazık ki bilemiyorum.Aklım hep orda...

şahin05
26-01-2010, 18:36
Özellikle kangal cinsleri , soğuğu daha çok seviyor . Kangalı sıcak iklime götürün besleyin , sivasdaki gibi gürbüz olmuyor.

limon
14-02-2010, 17:13
Bizim için kara kış olsa da bitkiler bahar hazırlıklarına başlamış. Onları görünce kış miskinliğinden kurtulmam gerektiğine karar verdim. Kolları sıvama zamanı geldi gibi.
Clematisler yaprak sürmeye başlamışlar.
125236

Ters Lalelerim http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=579075&postcount=45, Adıyaman Lalelerim http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=579071&postcount=687 yapraklanmaya hatta tomurcuklanmaya başladılar. Geçen yıldan kalan çiğdemler henüz çiçek açmadılar ama hazırlanıyor gibiler. "Clematis Armandii" çok keyifli görünüyor, her yaprağının dibinden yeni sürgünler çıkarıyor. Sanırım bu bahar çiçeklerini göreceğim. Adalet Hanım'dan gelen tohumlardan yetişen Hazeranlar keyifle büyümeye devam ediyorlar. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=579078&postcount=64

Büyük Su Kabaklarımda kış başında bu oluşumları görünce çürüyorlar diye düşünüp, yazmıştım. Ancak zaman içinde gördüm ki bunlar çürüme değil kuruma aşamasıymış. Önce küfleniyor, üzeri çürümüş gibi oluyor, sonra sertleşip sağlam bir yapıya ulaşıyor. Henüz geniş kısmı yeşil ama yavaş yavaş o kısım da kuruyacak sanırım. Bitkiyi kurusa da sökmedim, kabaklar bütün kışı dışarda asılı olarak geçirdiler. Yağmur, kar,çürütür diye düşündüm ama yanılmışım. Bçyle bçyle kuruyup, tahta gibi oluyor. Tamamen kuruyunca zımparalayıp süsleme, boyama, cilalama işlemlerini yapacağım. Bu gidişle tam kuruması yazı bulacak gibi :)
125237

125238

Güngör Salman
14-02-2010, 17:15
Sevgili Limon, Sizin çan sarmaşığı ne durumda?

limon
14-02-2010, 17:20
İkisi de tamamen donup, çürüdüler. Bir daha yetiştirmeyeceğim ama güneyde ılık kış geçiren yerlerde yaşayan arkadaşlara tavsiye ederim. Kışın yaprak dökmüyor, kış başına kadar çiçek açıyor, Laleye benzeyen çok güzel çiçekleri var, çok yıllık olması da avantajı. Serin havalarla arası çok iyiydi ancak ilk sıfırın altını gördüğünde tamamen dondu. Begonvilin yetiştiği iklimde sorunsuz yaşayacağını düşünüyorum.

Hülya
14-02-2010, 17:50
tohumlardan yetişen Hazeranlar keyifle büyümeye devam ediyorlar. http://www.agaclar.net/forum/showpos...8&postcount=64

Merhaba
Hazeran fidelerini çok büyütmaden yerlerine alırsanız, yaşama şansı daha yüksek. Büyüdüklerinde , kökler havuç gibi aşağıya indiği için sanıyorum köklenmeleri, yeni yerlerine alışmaları zorlaşıyor.
İyi günler

sevim4
14-02-2010, 17:55
Sevgili limon çok üzüldüm çan sarmaşığın için bende tohum aldım istersen sana da göndereyim eyer clematilerde budama yaparsan küçük bir çeliyinden verirsen çok sevinirim.

limon
14-02-2010, 18:02
Merhaba Limon,ben yaseminlerinizin durumunu çok merak ettim. Benim de bahçemde yasemin var(J.polyantum) fakat bahçeme ancak hafta sonları gidebildiğim için şu anki durumunu ne yazık ki bilemiyorum.Aklım hep orda...

Kusura bakmayın yazınızı geç fark ettim. Yaseminlerimin durumu gayet güzel, kardan dondan hiç etkilenmediler ancak benimkiler en dayanıklı Yasemin türü. Bu civarda sadece bu türü satıyorlar, diğer türlerin yaşamayacağını söylüyorlar.
"J.polyantum" u hiç bilmiyorum.

limon
14-02-2010, 18:11
Teşekkür ederim Farezya, tavsiyenize uyacağım.

Sevim Hanım, ben size çelik değil de yapı marketlerde satılmaya başlar başlamaz bitkinin kendisinden alıp göndereceğim. Çelik tutturmada başarı oranım sıfır. Yalnız geçen bahar aldığım beyaz çiçekli Clematisi olduğu gibi toprağa yatırıp üzerini toprakla örtmüştüm. (yazmıştım belki hatırlarsınız) Geçen gün toprağı eşeleyince gördüm ki dalları köklenmiş ancak henüz yaprak sürgünü göremedim. Köklenen kısmı hiç ellemeden sadece ana bitkinin dalından ayırdım. Bakalım yapraklanacak mı?

Aramızdaki mesafenin uzunluğunu ve kargo masrafını düşününce, bunun yanında Clematisin dalının umduğunuz gibi olmayıp incecik kırılgan olduğunu bildiğimden onun yerine bitkiyi alıp göndermemin sizin açınızdan çok daha avantajlı olacağını düşünüyorum.
Baharda yapı marketlere gelmeye başlar. Hatta Snowman arkadaşımız belki bu sene de satar, onun bitkilerinin yanında yapı marketlerde satılanları hiç beğenmezsiniz.

hozat
14-02-2010, 18:42
Sevgili Limon,
Son yazdıklarınızı okuyunca, baharın ayak seslerini duyar gibi oldum.
İnsanın doğadan öğrenecek ne çok şeyi var,umutsuzluğa yer vermiyor.Öldü diyorsun canlanıyor, soldu diyorsun yeşeriyor.
Bol çiçekli güzel günlere..

sevim4
14-02-2010, 20:48
Sevgili limon ben budama yaparsanız çeliyinden istedim güzel yüreyiniz için çok teşekkür ederim.snowman satış yaparsa alırım işallah .

limon
15-02-2010, 15:40
Sevgili Hozat, sizi görmek çok güzel. Sizin Bodrum'daki bahçenizde de kimbilir ne kıpırtılar başlamıştır. :)

Sevim Hanım, bulur bulmaz haber vereceğim merak etmeyin. Bu arada ben Clematislerimi budamıyorum. Çok az uçlarından alıyorum. Size nasıl anlatsam bilemiyorum ama sandığınız güçlü gövdeli sarmaşıklardan değil Clematisler. İncecik gövdeli, kupkuru çıtır çıtır kırılan dallar. Hani Yasemin gibi olsa, kesip kesip göndereceğim ama..

Güngör Salman
15-02-2010, 15:46
Yazık olmuş çokta güzeldi.

limon
21-02-2010, 15:09
Geçen hafta kıpırtılar başladı demiştim. 2-3 gündür havanın ılık gitmesiyle doğa yeniden canlanmaya başladı.

Güler Hanım2ın hediyesi "Heuchera" yı yeni saksısına geçirdim. Şimdilik ufak tefek, bakalım yeni yerini sevecek mi?
126468

"Clematis Armandii" m geçen yıl açmamıştı, bu yıl ümitliyim. Ya çiçek tomurcukları ya yeni yapraklar sürüyor. Keyfi yerinde görünüyor.
126469

Ortancalar yaprak çıkarmaya başladılar.
126470

"Adıyaman Lalesi" oldukça güçlü gövde yapısı var. Çiçeğini en çok merak ettiğim.
126471

limon
21-02-2010, 15:19
Bir de çiçek açanlar var ki seyirlerine doyum olmuyor.

Yine çiçeğini çok merak ettiğim, 20 adet "Ters Lale" soğanlarından birisi, merakımı gidermek için olsa gerek, erkenci davrandı. Boyu uzamadan çiçek verdi. Henüz tam açmasa da paylaşmak istedim.
126472

Bu sümbülümü geçen yıldan hatırlarsınız. Soğanlarını saksıdan hiç çıkarmadım. Kendi kendine yeniden çiçeklenmeye başladılar. Soğanını geçen yıl yapı marketten "İri Çiçekli Sümbül" diye almıştım. Gerçekten oldukça iri çiçekleri var ve çok yoğun kokulu.
126473

Çiğdem soğanlarını da saksıdan hiç çıkarmadım. Hatta aynı saksıya çiğdemler geçtikten sonra yazlık bitkiler dikmiştim. Saksıdaki Çiğdemlerin sayısı her yıl artıyor.
126474

Güler
21-02-2010, 16:17
Ne güzel renkleri varmış limon!

Orhan Özbilgiç
21-02-2010, 16:21
Aralıktan bu yana özlediğimiz renk cümbüşü yavaş yavaş kendini göstermeye başladı.
Sevgili limon; siz ve sizin gibi bahçesine yakın olan arkadaşlarımız sayesinde, gözlerimiz bayram etmeye başladı. N'olur, fazla ara vermeden fotoğraflara devam.;)
Keyifli bir sezon diliyorum.

limon
21-02-2010, 19:04
Çiğdemlerin renklerini diyorsunuz değil mi Güler Hanım. Gerçekten pek güzeller. :) Bir de sizinle beraber Koçtaştan aldıklarım vardı, Mor tonlarındaydı unutmadıysam. Onlar henüz açmadılar ama yakında açarlar. Saksıdakiler daha erken açtılar, yerdekilerde henüz tomurcuk göremedim.

Orhan Bey, ben de sizlere de keyifli sezon diliyorum. En güzel aylar başlıyor, bu sene üşengecim, yorgunum, fazla bir şey yapamayacağım galiba derken güneşi görünce başladım yine eşelenmeye. :) Bu yılın ilk çimlerini bugün biçtim. Çimlere kış gübresi atamamıştım, biraz renkleri solmuş ama önümüzdeki ay toparlanır diye umuyorum.

Bu arada rengarenk açmış çiçekleri görünce keyfime keyif katılıyor. Sebze bahçemi de kolaçan ettim, her yanı otlar sarmış, yapacak çok iş var, kafamda bir sürü plan. Sebze bahçesini düzenlemeyi bekleyene kadar, sebze tohumlarını viyollerde çimlendirmeye başlasam iyi olacak. Bu sene erken erken yaz sebzelerini toplamak istiyorum. :)

cemo
21-02-2010, 19:43
Sevgili Limon

Ankara çiçeğinin tohumlarını ektiniz mi?
Elimde biraz tohum var, işin uzmanı da sizsiniz. Tohumlarımı ekmek için, sizi takipteyim:)

Adalet Yağcı
22-02-2010, 08:59
Ben de, sevgili Limon'un ankara çiçeği tohum ekimi için start vermesini bekliyorum, geçen yıl hiç birini çimlendirememiştim.

limon
22-02-2010, 15:13
Üzgünüm ama bu sene ekmeyeceğim. Ben de unuttum ne zaman ekmişim, ne yapmışım. En iyisi konu başlığını kolaçan etmek. :) Bitkinin ömrü çok uzun olmadıysa da çok güzel çiçekleri vardır, çok beğeneceğinizden eminim.

Bu sene fazla çeşit yapmak istemiyorum. Çeşidi az tutup adeti bol tutmak istiyorum. Mesela bir sürü Lisianthus dikmek istiyorum. :)

Güler
22-02-2010, 19:09
Ben tohumlarımı genelde 15 Marttan sonra ekiyorum, toprağın biraz ısınması iyi olur diye düşünüyorum.

sirikci46
24-02-2010, 08:04
Çok güzel bir bahçe hep mutlu günler yaşamanız umuduyla.

limon
24-02-2010, 12:38
Teşekkür ederim güzel dilekleriniz için.

cemo
24-02-2010, 13:20
Üzgünüm ama bu sene ekmeyeceğim. Ben de unuttum ne zaman ekmişim, ne yapmışım. En iyisi konu başlığını kolaçan etmek. :) Bitkinin ömrü çok uzun olmadıysa da çok güzel çiçekleri vardır, çok beğeneceğinizden eminim.

Bu sene fazla çeşit yapmak istemiyorum. Çeşidi az tutup adeti bol tutmak istiyorum. Mesela bir sürü Lisianthus dikmek istiyorum. :)

Teşekkürler limon.

Başlığı ilk sayfadan itibaren okudum. Güler hanımın da dediği gibi, mart sonuna doğru yerine ekmek en güzeli sanırım.

Lisiantus gercekten cok güzel. 4 kök saksıda duruyor benim. Baharda bolca alıp dikmeli yine.

Sevgiler.

jineop
25-02-2010, 08:33
Sevgili limon,
Rüya gibi bir bahçeniz var. Bitkilerinizle bütünleşmişsiniz. Bu kadar estetik, bir o kadar uyumlu ve bilinçle yaptığınız bahçe için sizi ayakta alkışlıyorum. Keyifli bir yaşam dilerim.

limon
25-02-2010, 10:33
Sevgili Lir, çok teşekkür ederim.

limon
14-03-2010, 16:48
"Clematis Armandii" ye ne zamandır bakmayı untumuştum. Dün gece aklıma gelir gelmez baktım ki ne göreyim? Günün sürprizi... Nasıl sevindim anlatamam. 21 Şubatta yazdığım yazıda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=582984&postcount=734) ya tomurcuk ya yaprak sürgünü yazmışım, meğer hepsi çiçek tomurcuğuymuş. Ama ne tomurcuk, hepsi birden açınca kimbilir nasıl güzel görünecek.
130159

Sn.Hocam100'den aldığım Ters Lale soğanlarından bazıları erken yapraklanıp çiçeklenmişti ama daha geç yapraklananlar daha güçlü açıyorlar.
130160

Kaya Terelerim açmaya başladılar. Bu kadar erken beklemiyordum doğrusu... Henüz tek tük açtı, üzeri tomurcuk dolu, hepsi birden açınca bitkinin yaprakları görünmüyor. Geçen hafta yağan çamurlu yağmurun izi tüm bitkilerde var. O kumun çölden geldiğini ve çok faydalı olduğunu okuyunca yaprakları yıkamadım, nasıl olsa yağacak yağmurda yıkanacaklar.
130161

"Adıyaman Laleleri" nin gelişimleri çok güzel gidiyor. Çiçeğini çok merak ediyorum.
130162

Adalet Yağcı
14-03-2010, 19:08
Limon'cuğum, harika fotoğraflar bunlar.
Açtıktan sonra da sizin kadrajınızdan seyredelim bu güzellikleri.

limon
14-03-2010, 22:05
Sağolun Adalet Hanım :) Armandiiyle Adıyaman Lalesini nasıl merak ediyorum anlatamam...
Açar açmaz belgeleyeceğim tabii :)

limon
15-03-2010, 14:37
Güneşi gören çiğdemlerim açmaya başladılar. Bunların soğanlarını bu sene diktim. Beyazların çiçekleri daha iri açtı, çok sevdim.
130421

130422

Sarı renkte olanların bu yıl 3.yılı oluyor. Çimlerin arasına deneme amaçlı dikmiştim. Ben sonuçtan çok memnunum. Yürüme taşlarının arasına ve o bölüme bolca çiğdem soğanı dikmek istiyorum. Bugün çimleri biçtim, çiğdemlerin olduğu bölümleri makinayla biçmedim, makasla kestim. Ama makina ayarını yüksek yaparsam, çiğdemlere hiç zararı olmadan çimleri biçebiliyorum. Sadece tekerleklerin çiçekleri ezmemesi için dikkatli olmak gerekiyor. Hoş çiçekler ezilse de ertesi gün yeni tomurcuklar açıyor.
130423

Güngör Salman
15-03-2010, 14:43
Sağolun Adalet Hanım :) Armandiiyle Adıyaman Lalesini nasıl merak ediyorum anlatamam...
Açar açmaz belgeleyeceğim tabii :)

Bu ikiliyi bende merakla bekliyorum;)

gilan
15-03-2010, 23:42
Armandii muhteşem olacak gibi. :) Aklımda çok soğuklara dayanamıyordu diye kalmış ama şimdi baktım da -23 diyor. Bu kadar bol açıyorsa çok tercih edilesi bir tür.

Çiğdemlerin de bu kadar güzel olduklarını bilmiyordum.

Arkada görünen açık sarı sümbüllerin soğanlarını yazın topraktan çıkarttınız mı?

jineop
16-03-2010, 08:06
Clematis armandinin kokulu olması nedeniyle çiçeklerinin daha gösterişsiz ve az yoğunlukta olacağını düşünüyordum. Ama sizin tomurcukları görünce yanıldığımı anladım. Çiçek açtıklarında bol bol resimlemenizi rica ederim.
Çok fazla miktarda çiğdemi bahçenin kuytu yerlerine ekmiştim. Görüntü olarak çok güzel olmadı. Çimlerin arasına ya da tam bitim noktalarına kaydırmak harika olabilir. Çiğdemler ne kadar sık olursa olsun toprak mutlaka görünüyor. Yabani çiğdemler de sizin yaptığınız gibi çimlerin arasından çıkıyor ve görüntü olarak kopukluk olmuyor.
Çimlerin arasından çıkan çiğdemler göze gerçek bir şölen sunmuş, kopya çekeceğim. Emeğinize sağlık.

limon
16-03-2010, 11:14
Sevgili Lir, çiğdem soğanlarını çimlerin arasına ama sık sık öbekler şeklinde açacak şekilde dikince çok çok güzel görünüyor çiçekleri. Çiçekler geçince de yaprakları aynı çim gibi olduğundan hiç ayırd edilmiyor. Tavsiyem, çiğdem soğanlarını ekmek için bir bölge belirlemeniz ve o bölgeye çok miktarda soğanı sık dikmenizdir. Çok memnun kalacağınızdan eminim.

Armandii çiçekleri patlamış mısır kıvamına geldi, çok yakında çiçeğini göreceğim gibi. Ben çiçeklerini Yaseminin çiçekleri kadar olur diye düşünüyordum ama sanırım daha iri açacaklar. Bu arada Yaseminde de kıpırtılar başlamış.

Sevgili Gilan, Sümbül soğanlarını geçen yıl alıp ekmiştim, saksıdan hiç çıkarmadım. Diğer saksıya da daha önce fotoğraflarını yüklediğim Sarı Çiğdemleri ekmiştim, onları da hiç saksılarından çıkarmadım. Hafta sonu aynı saksıya Oxalis soğanlarını ektim. Ben soğanlı bitkileri çok sevdim. Aynı saksıya yazlık ve kışlık soğanlıları ekip her mevsim çiçekli saksılarım olsun istiyorum.

Güngör Hanım, her sabah ilk iş Adıyaman Lalesine bakıyorum ama henüz açmadı.

Güngör Salman
16-03-2010, 11:46
Sevgili Limon, bende her sabah burdan bakıyorum.

Kiraz
16-03-2010, 11:53
Sevgili Limon, çiğdemlerin çok güzel olmuş, sık dikmekle iyi yapmışsın. Benimkiler sık olmadığı ve hepsi de aynı anda açmadığı için hayal kırıklığına uğrattı. Ama yerinde bırakacağım, seneye belki daha iyi olurlar. Yanlışlıkla bir saksıda kalan toplu haldeki çiğdemler daha güzel oldular. Bir de belirttiğin gibi çiğdemleri açması için güneş alan yere dikmek gerekiyor.

Armandii için ise bir şey söylememe gerek yok, bahçene çok yakışacak:)

Fatoş
16-03-2010, 11:57
Sevgili limon bahceniz muhteşem, ellerinize sağlık,çok güzel çiçekleriniz var,çiğdemlerin renkleri muhteşem...

ozdenarda
16-03-2010, 12:13
Çiğdemler müthişler emeğinize sağlık bahçeniz de çook güzel resimlere baktıkça içim açılıyor .

fevziye
16-03-2010, 12:46
Merhaba sevgili Limon. Bir saattir bahçenizdeyim. Muhteşem.

oceanheart
16-03-2010, 13:04
Sn. Limon,

Adıyaman laleniz konusunda umarım merakınızı giderirsem bana kızmazsınız.
2 sene önce İzmirdeki bahçemde çekmiş olduğum resim aşağıda,
size olan sözzümü unuttuğumu sanmayın bugünlerde araç ile İzmire gitmeyi düşünüyorum İstanbula dönerken echia ve pembe pampas getireceğim size.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11688&page=4

limon
16-03-2010, 13:31
Hiç kızar mıyım? Çok güzeller, tüm bitkileriniz gibi. Fotoğrafını görmekle merakım gitmiyor, gözümle görüp dokunmam gerek. :) Echianın da Pampasın da yerlerini hazırladım bile, hiç acelesi yok, size ne zaman uygun olursa... Çok teşekkür ederim.

Kirazcım, senin Kaya Tereleri yerde dikililer, ben onları saksıya geçireyim, kargo yerine toplantı günü (bir aksilik çıkmazsa) getireyim diyorum. Hem o zamanlar en güzel zamanı olacak. :)

Güzel yorumlarınıza çok teşekkür ederim arkadaşlar. Armandii nin bir dezavantajı var, çiçekleri tepelerden açıyor, alt kısım 1,5 metreye kadar tek tük yapraklı. Ancak üst kısımlar çok gür ve bol tomurcuklu. Ama bizim Alman sitesinde gördüğümü yaptım ben de. Clematislerle gülleri bir arada dikmişler. Ben de kel görünen Armandinin dibine geçen yıl aldığım bir türlü yer bulup ta dikemediğim yediveren sarmaşık ponpon gülü diktim. Armandii erken çiçeklenip, çiçekleri geçince ponpon gül açacak diye düşündüm. Bakalım düşündüğüm gibi mi olacak? :)

Fevziye Hanım, inanır mısınız bazen ben de baştan itibaren tüm fotoğraflarıma tekrar bakıyorum. Devamlı içinde olunca bitkilerin gelişimlerini fark edemiyorsunuz ancak fotoğraflara bakınca ne kadar da geliştiklerini görüp çok şaşırıyorum. Hele ağaçlar... Sanki ilk dikildiğinde de böyleydiler gibi geliyor ama fotoğraflarda görüyorum, ne kadar küçüklermiş meğer. Ağaçların arkalarındaki sarmaşıkları artık hiç göremiyorum, tamamen arkada kaldılar. Ama bir ağacı Acem Borusuna ayırdım, ona sarınca kesmedim, en azından çiçeklerini görebiliyorum aradan.

Kiraz
16-03-2010, 13:42
Toplantıda almam çok iyi olur Limon, teşekkürler, ben de senin afrika zambağını getireceğim.

Gül ve armandii: Genelde yaban asmasının gül ile beraber dikilmesini tavsiye ediyorlar. Birbirini güzel tamamlamaları dışında, gül, yaban asmasına da destek olacak. Ben de bir yaban asmasını çardak gülün dibine taşıdım.

Yazın armandii fotoğraflarını bekleriz :)

limon
16-03-2010, 14:00
Bugün çok şanslıyım :)

Bu kış çok yorulunca, kendimi çok miskin, isteksiz hissediyordum. Bu yıl bahçeyle fazla ilgilenemeyeceğim, çok yorgun ve isteksizim diyordum ama benim canlanmam için doğanın da canlaması gerekiyormuş. Erik ağaçlarındaki ilk çiçeği görünce kendime gelmeye başladım, doğa beni şöyle bir silkeledi, ihtiyacım varmış. :) Güneşi görmeye başlayınca da yine başladım tohum, toprak, gübre peşinde koşmaya. Dün çimleri biçtim, o güzel çim kokusunu özlemişim. Yapılacak çok iş var.

Çim kokusu deyince aklıma geldi, Almancıların çok olduğu dönemde, yazın tatile gelen bir yakınımız, (hani Haliç'in o çok koktuğu dönemlerde) köprüden geçerken, "Oh be, memleketimin b.. kokusunu bile çok özlemişim" derdi. :) İşte benimki de bu misal, çim kokusu, gübre kokusu, yağmur kokusu, çiçek kokusu hele bir de aradan horoz öttü mü keyfime diyecek yok. :)

sevim4
16-03-2010, 14:47
Sevgili limon ,kalplerimiz bir oyüzden burada buluşuyoruz hep bir birimizi anladığımız için.

gilan
16-03-2010, 22:40
Aynı saksıya yazlık ve kışlık soğanlıları ekip her mevsim çiçekli saksılarım olsun istiyorum.

Çok iyi fikir. :)

dağ çiği
16-03-2010, 23:59
ÇOk güzel düzenli bir bahçeniz var.Büyük emek verdiğiniz her halinden belli.Köpeğiniz ve kedinizle bahçenin tüm güzelliklerine sahip olmuşunuz.Sağlıkla huzurla uzun uzun yıllar bahçenizin tadını çıkarırsınız inşallah.

limon
17-03-2010, 11:44
Çok teşekkür ederim sevgili dağ çiği.

denizakvaryumu
17-03-2010, 11:48
. Aynı saksıya yazlık ve kışlık soğanlıları ekip her mevsim çiçekli saksılarım olsun istiyorum.

.

Her soğanın dinlenme periyodu var.

Aynı saksıya ekilirse sulama nedeniyle kışlık soğanlarınız çürüyecektir.

limon
17-03-2010, 12:02
Bu yıl 2. yılları hiç çürümediler hatta arttılar. Suyunu çok fazla vermedikçe ki tüm bitkiler geçerli... sorun olmadığını fark ettim. Bahçeye ekilen, soğanını çıkarmadığımız her tür, saksıda da çıkarmadan, çürümeden sonraki yıla kalabiliyor. Tecrübeyle sabit. :) Deneyip görmeden yazmıyorum.

Çiğdemlere hiç bir şey olmuyor. Oxalis ilk defa yetiştireceğim, nasıl olduğunu bilmiyorum deneme amaçlı ektim soğanlarını. Ama Gün Güzelini saksıda da yetiştirmiştim onun soğanı da kalabiliyor. Sümbül soğanlarını hiç çıkarmadım, tüm yaz saksıyı sulamaya devam ettim, hiç bir şey olmadı hatta sayıları arttı, bu sene daha da güzel açtılar. Canna soğanları bütün kış saksıdalardı, yağmurun karın altında kaldı saksıları, şimdi yapraklanmaya başladılar. Gala'ya da hiç bir şey olmuyor. Nergis soğanları da topraktan çıkarılmıyor, yazın toprak sulandığı halde çürümüyorlar. Aklma geldikçe çeşidi arttırabilirim. :)

cemo
17-03-2010, 12:43
Soğanları cıkarıp, tekrar ekmek oldukca zor oluyor. Söküm sırasında kaç kez soğanları parcaladım. Cıkarmayı unuttuğum bazı soğanlar olmuş. Dün baktım ki sürgün vermişler. Kar yedi, don yedi ve bolca da sulandı yaz boyu(bilmeden).

Bu nedenle ben de, yazlık ve kışlık soğanlıların birarada olabileceği kanaatine vardım, sevgili Limon.

limon
22-03-2010, 11:43
Adıyaman Laleleri henüz tam açmadılar ama tek tük kendini göstermeye başladılar.
131577

Ters lalelerimden başta açanlar fotoğraflarda gördüğüm formda değillerdi ancak şimdi açanlar göz ziyafeti çekiyorlar. :) 20 soğanın aynı anda çiçeklenmesini hayal etmiştim ama olmadı. BAzıları uzun bazıları kısa boylu kaldılar, bazılarıysa eğri büğrü çıktılar. Seneye sanırım bulundukları ortama alışınca istediğim gibi olacak.
131578

131579

"Clematis Armandii" yarı açmış çiçeklerinin koklayabilmek uğruna cambazlık yaptım ama hiç koku alamadım. Sanırım çiçeğinin tam açması gerekiyor. Fakat üzeri tomurcuktan yıkılıyor desem abartmış olmam. Bu sadece küçük bir bölümü.
131580

Adalet Yağcı
22-03-2010, 12:06
Sevgili Limon, nihayet güzel günlere kavuştuk, toprak ısınmaya başladı, bitkilerimiz de bu haberi aldılar.

Clematis harika olmuş, onların hepsi birden açtığında manzara tıpkı nette gördüklerimiz gibi olacak, koklarken dikkatli olun aman...

Vildan Sönmez
22-03-2010, 16:08
Sevgili Limon, çok sevindim Adıyaman laleleri için. Benimkiler saksıda olduğu için biraz daha geç gelişiyor, ama olsun. Anneme ve görümceme de vermiştim onlarınkiler de büyüyor.

Kiraz
22-03-2010, 17:37
Sevgili Limon, bu hafta hava güzel olacak, bahçenin değişimi de hızlı olacak, bu güzelliklerin fotoğraflarına devam lütfen.

gilan
22-03-2010, 18:14
Çiçekler mi daha güzel yoksa fotoğraflar mı karar veremedim. :)

limon
23-03-2010, 10:36
Vildan Hanım, Adıyaman Lalelerinin hepsi tomurcuklanamadı bazıları şöyle zayıf kaldı. Yalnız her güzelin ir kusuru vardır denir ya Adıyamanın da Ters lalelerin de hem çiçekleri hem yaprakları feci kokuyor. :) Soğanların dikmeden önce keskin bir kokusu vardı, dün bir çiçeğini koklayayım dedim, biraz derin çekmişim kokusu içimi yaktı diyebilirim. :)
131653

Sevgili Gilan, bazen bitkiler fotoğraflarda gerçeğinden daha güzel görünürken bazen de genelde gözle baktığımdaki güzelliği yansıtamıyorum. (genelde geniş alanlarda, ebat küçülünce ayrıntılar fark edilmiyor)

Kirazcığım, artık her gün yeni sürprizler olabilir. :) Bir kaç değişik soğanlı dikmiştim, bu sabah gördüm, onlar da topraktan çıkmaya başlamışlar.

Yıllardır yaşamaz diye Limon almamıştım, bu sene deneme amaçlı alıp bahçeye dikmiştim. Şansa bakın ki en soğuk kışı yaşadı. :) Uçları ve çiçekleri tamamen donmuştu, ben de havanın ısınmasını beklemeden hemen budamıştım. Sadece ucunda 2 yaprak var ama galiba kurtaracak. Eğer toparlarsa aynı yere 2 Limon daha alıp dikeceğim.

Vildan Sönmez
23-03-2010, 11:59
Adıyaman lalelerimde bu göbekteki oluşum henüz yok. Benim iki tane çok kuvvetli görünüyor, görümcemin ikim soğanda 3 dal vermiş, ama biraz cılız gelişiyor. Beklemedeyiz.

limon
25-03-2010, 11:05
"Clematis Armandii"m çiçeklerini açmaya başladı. Şimdilik etrafa yayılan kokusu yok ama yakından koklayınca tıpkı Hanımeli'nin kokusu fakat çok hafifi. Bugün hava bulutlu, belki güneş vurunca ve hepsi açınca daha yoğun kokar. Bir de gece koklamam gerek, Yasemin çiçekleri geceleri daha yoğun kokuyordu, belki bu da öyledir. :)
131988

131989

Adıyaman Lalesinin zerafetine aşık oldum diyebilirim. Seneye çok daha fazla ve daha sık dikeceğim. Bitki boyu 50-60 cm civarı, çiçekleri ufak fakat sayısı fazla, dizilimi şahane, gövdesi çok güçlü, desteksiz durabiliyor. Fotoğraflarını galeriye yükledim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=34400&catid=member&imageuser=11575

gilan
25-03-2010, 11:32
Sevgili limon, makinenizi ve objektifinizi sorabilir miyim? :)

limon
25-03-2010, 12:17
Gilan, makinam Canon EOS 400D. Objektifte eksiğim var, genelde hep üzerindekiyle çekiyorum 18-55 mm. Uyduruk bir de macro lens var, bugün bir fotoğrafı onla çektim. Kaliteli bir macro lens almak istiyorum.

Yeni makinaların hemen hepsi çok güzel çekiyor.

gilan
25-03-2010, 12:45
Bende de Nikon D60 ve 18-135 var ama daha bu işin başındayım. Siz ışığı ve kompozisyonu çok güzel ayarlıyorsunuz, çok beğeniyorum. :)

Benim de sıradaki hedefim bir macro lens. Ama çok da pahalılar... :rolleyes:

limon
25-03-2010, 14:25
Yağmur sonrası çekilen fotoğraflar çok net ve güzel çıkıyor. Bitkiye direkt güneş ışığı vurduğunda pek güzel olmuyor, fazla parlıyor. O zaman şöyle bir hile yapıyorum, kendi gölgemi bitkiye denk getirip öyle çekiyorum. :) Veya çekeceğim bitki ters ışık alıyorsa, fotoğraf makinasına elimle gölgelik yapıyorum.

Ben de bir fırsat bulup makinanın ayrıntılarını öğrenemedim. Aslında hiç bilmiyorum desem daha doğru olur. Teknoloji sayesinde net çıkıyorlar.

Vildan Sönmez
25-03-2010, 15:01
Sevgili Limon akşam anneme gittim, ona verdiğim Adıyaman lalesinin göbeğinde beyaz tomurcuk oluşumu başlamış.. İyice gelişmesi çok uzun sürüyor mu ?

Adalet Yağcı
25-03-2010, 15:27
Ben de bir fırsat bulup makinanın ayrıntılarını öğrenemedim. Aslında hiç bilmiyorum desem daha doğru olur. Teknoloji sayesinde net çıkıyorlar.

Yapmayın Allahaşkına, bunu siz mi söylüyorsunuz :)

limon
25-03-2010, 15:59
Vildan Hanım, hani size gösterdiğim fotoğraftaki gibi oluşumsa eğer üzgünüm ama çiçek açmıyor. Çiçek açacak tomurcuklar, Sümbüle benzer şekilde çıkıyorlar. Uzun sürmüyor, bir haftada açmaya başlıyor. Benim aldığım 20 soğandan 13 ü yeşermiş. 13 bitkiden sadece 4-5 tanesi çiçeklenecek gibi görünüyor. Sanıyorum seneye yerlerine alışınca daha güzel olacaklar.

Geçen gün anneme vermek için 1 soğan diktiğim saksının toprağını eşeledim parmağımla, soğan çürümüş meğer, nasıl berbat bir kokuydu anlatamam. Elimden çıkarmak için defalarca sabunladım. :)

Vildan Sönmez
25-03-2010, 20:34
Annemin çiçeğinde vardı o beyazdan. Neyse şimdilik söylemiyeyim, o çiçek bekliyor, üzülecek...:(

dağ çiği
25-03-2010, 22:25
Sevgili limon ne kadar güzelmiş adıyaman lalesi.Terslalerinde çok güzel gerçi bahçendeki bütün çiçekler çok güzeller.Bilmediğin ne kadar çok çeşit çiçek varmış sayenizde öğreniyorum. Arkadaşlara katılıyorum gerçekten güzel resim çekiyorsunuz.

Sebahattin Sargın
31-03-2010, 15:18
Yazmak için geç kaldım biraz sanırım, bir süredir bahçelere uğrayamıyordum...

Adıyaman lalelerinin kokusu konusunda size fazlası ile katılıyorum. Köstebeklerin niye bu bitkinin soğanından uzak durduğu belli oluyor :)

Şu çiğdemler kadar mağrur ve güzel bir çiçek varmı bilmiyorum :) Clematis armandii'nin kokusunu bende merak ediyorum, bu sene balkona bir clematis alacağım. Fotoğraflarınıza bir şey diyemiyoruz zaten, onları izlemek çok zevkli :)

Sevgiler ;)

Hhatice
31-03-2010, 17:56
Sevgili Limon çok güzel açmışlar Adıyaman lalesi ne kadar güzelmiş benimde olmalı :) Oxalis süs yoncası sanırım yazlıkta ekmişlerdi çim yerine çok rahat etti komşular biçme derdi yok

gün güzeli de çok güzel bir bitki ama çiçekleri 1 günlük :(

soğanları bahçeden sökmek gerçekten zor ama bırakılırsa da böcekler yiyiyor buna bir çözüm bulunmamış bu güne kadar halbuki dip kısmı delikli yukarı doğru saplı bir sistem olsa çekince gelse soğan zihni sinir oldum :))

Güngör Salman
31-03-2010, 18:01
Çok güzellermiş, Beklememize değdi;)

ozbey
31-03-2010, 23:19
Sevgili limon, bahçeniz bahara '' merhaba ''demiş bile. Bahçeniz şimdi böyle güzelken, kimbilir, yazın nasıl güzel olur ? Keyfini sağlıkla sürmeniz dileğiyle, ellerinize sağlık.

limon
01-04-2010, 16:49
Sevgili arkadaşlar, güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Her sene yeni şeyler öğreniyorum, yeni yeni bitkilerle tanışıyorum. Bu işin en güzel kısmı da bu olsa gerek, ucsuz bucaksız bir dünya...

Bugün çimleri biçip, Lalelerin altına ağaç kabukları serdim. Sebze tohumlarından ekmediğim bir kaç Domates türü kalmıştı onları da ektim. Sebze bahçesi için Cocopeat aldık, bahçe bellendi, şimdi coco ve gübreyle karıştırılıp fide dikimine hazır hale gelecek.

Ters Laleler, çiçeklenmeye devam ediyorlar, boyları sanki daha da uzadı, neredeyse 1 metreye uzandı boyları.
133364
133365133366

"Clematis Armadii" nin çiçeklerine güneş vurunca, etrafa muhteşem kokularını yaymaya başladılar. Çok hoş, Hanımeline benzer kokusu var.
133367

fikreteren
01-04-2010, 17:43
Sayın Limon ço güzeller hairka. Benim perciaların boyları 50 cm bakalım ne zaman açacaklar.Benim en kıza zamanda Clematisim olmalı.Olmadı da nereye dikeceğim ben bi,lmiyorum.yer kalmadı .Bahçeyi tera sa mı döndürmeli acaba?

sevim4
01-04-2010, 22:10
Bir baktıkca birdaha bakıyorum sevgili limon,
Beyaz gelinniyini giymiş gibi.

Orhan Özbilgiç
02-04-2010, 18:58
Sevgili limon;
Ne kadar güzel bitkileriniz var! Siz ne kadar tevazu gösterirseniz gösterin, fotoğraf çekme konusunda da uzmanlığınıza diyecek yok hani.;)
Elinize sağlık.

tturt
09-04-2010, 12:30
Sayın Limon,

Adıyaman laleleriniz çok güzel. Bende hem adıyaman lalesi diktim hem de ters lale sağanı dikmiştim. Ters laleler yeşillendi ama adıyaman lalelerinden eser yok ortada da yoklar sanırım soğanları çürüdü. Ters laleler ise çiçek açmadı.

limon
09-04-2010, 19:22
Sn.tturt, benimkiler de yarı yarıya yeşillendiler, yeşerenlerin de yarısı çiçeklendi. Seneye sanıyorum iklime ve bulunduğu ortama alışınca hepsi aynı anda çiçeklenecek. Genelde sera ortamında yetişmiş bitkileri satın alıp bahçeye diktiğimde sonraki yıllarda adapte olduklarını gözlemledim. Ya da umut dünyası diyebiliriz. :)

Adıyamanlar uzun süredir çiçekteler, bitki boyu 1 metreye yakın. Çiçekleri ufak ama grup halinde açtıklarından çok hoş görünüyorlar bence. Çiçeğin canlı kalma süresi de oldukça uzun bence. Çiçek açmayanlar da uzadılar ama tepelerinde beyaz bir oluşum var tomurcuk yok. 4-5 tanesi henüz yeşerirken birden sararıp soldu. Yaprakları da solunca hepsinin soğanlarını çıkarıp kontrol edeceğim.

Orhan Bey, çok teşekkür ederim.

Sevim hanım, çiçek ömürleri de fena değilmiş, halen aynı güzellikte duruyor.

Fikret Bey, Clematis muhakkak edinmelisiniz. Yerde sorun yaşatmaz, güllerinizin, Manolyanızın veya herhangi bir ağacınızın dibine dikebilirsiniz. Hafif olduğundan ağacı veya gülleri boğmaz. Yalnız tavsiyem, tek bir kök alıp dikmeyin, değişik zamanlarda çiçeklenen türleri beraber dikin. Clematis denizine bir dalarsanız bizim gibi olacağınızdan eminim. O kadar uçsuz bucaksız çeşidi var ki, gözümüz hep olmayanda kalıyor. :)

füsunANK
09-04-2010, 22:11
Çiçekler mi daha güzel yoksa fotoğraflar mı karar veremedim. :)

Katılıyorum Gilan. Ben de bakarken her ikisi için aynı şeyi düşündüm.

Favori bahçemi tekrar dolaştım. ;) Elinize sağlık sevgili Limon, güzellikleri paylaşımınız için ise teşekkürler.

limon
20-04-2010, 17:14
Füsun Hanım, bahçeme uğramayı unutmuşum, yazınızı geç gördüm kusuruma bakmayın olur mu?

Sizin fotoğraflarınız en az benimkiler kadar güzel. Çok teşekkür ederim güzel sözlerinize.

Kiraz
20-04-2010, 17:22
Limon, armandiinin çiçekleri duruyor mu?

limon
20-04-2010, 17:42
Yok Kiraz, Clematis başlığına yazmıştım ne zaman bozulmaya başladığını. Ben de unuttum. :)

Ama 3 hafta kadar çiçekleri aynı güzellikte kaldı. Bence gayet iyi bir süre.

Bozulan çiçek dallarını budasam mı diye düşünüyordum, bitki gelişsin tohum bağlamasın.

Adalet Yağcı
20-04-2010, 19:20
Sevgili Limon, bence de tohum bağlamasına izin vermeyin, tohumları işe yaramıyor çünkü :(

Zafer İnandıklı
20-04-2010, 22:47
Maaşallah bahçe değil, cennetten bir köşe. Ben gezip, görme de bayağı geç kalmışım.

Sayın Limon, sağlık ve mutlulukla tadını çıkarın.

limon
21-04-2010, 08:24
Zafer Bey, teşekkür ederim.

2-3 gündür hava çok kapalı, biraz önce bulutların arasından güneş kendini gösterince Çam Ağaçlarındaki damlalar mücevher gibi parladılar. Doğanın bahar renklerinin güzelliği ise anlatılmaz.
137478

Şu küçücük kareye kaç farklı ağaç sığdırmışım bir bilseniz. Şu sağdaki heybetli Kavak Ağacının gövdesine bayılıyorum. Onun hemen altından ufak dere akıyor. Derenin arka tarafı bazen küçük bir göl oluyor. Oradaki bitki örtüsü ve çiçekler de inanılmaz güzel oluyor. Ancak bir kaç defa yılana raslayınca gitmeye korkuyorum. Çokça da Leylek yuvası var. Yakında gelirler.
137479

Çocuk kitaplarında olur ya "Bu fotoğrafta gizli bir şey var, bulabildiniz mi?" :) Bizim kuş avcısı pusuda. :)
137480

Bu sarı oğlan da yavaş yavaş aileye sızmaya çalışıyor. :) Fazla sahiplenmemek için inatla isim koymuyorum ama o ailesini seçmiş görünüyor. Köpekle de kediyle de arasından su sızdırmıyor. Pencere yakışıklısı. :) Camdaki izler de bizim kedinin beni çağırışının pati izleri.
137481